magazine april mei juni 2012

19
P308996 -afgiftekantoor 2300 turnhout1 DE WARANDE driemaandelijks magazine JG 4 NR 2 // APR/MEI/JUN festival On the move FC Bergman Filmfestival Open Doek Antonio Zambujo 10 jaar Kaaiman Wayne McGregor

description

 

Transcript of magazine april mei juni 2012

Page 1: magazine april mei juni 2012

P308996 -afgiftekantoor 2300 turnhout1

DE WARANDEdr iemaandel i jks magaz ine

jg 4 nr 2 // apr/mei/jun

festival On the move

FC Bergman

Filmfestival Open Doek

Antonio Zambujo

10 jaar Kaaiman

Wayne McGregor

Page 2: magazine april mei juni 2012

3

Er wordt tegenwoordig wat af-geland in België. Zo landde er vorig jaar plots een regering, een bankencrisis en een besparingsronde of twee. Het was druk op het vliegveld! Gelukkig vallen er soms ook pareltjes uit de lucht: sierlijk, met een zucht.

Begin maart landde het ICQ-project van Kunst in Zicht, pardoes midden in het wonderlijke decor van Ai Weiwei in De Pont in Tilburg. Drie jaar lang werkte het bureau CiST samen met Warandepartner KIZ aan een project dat voluit inzet op de implementatie van cultuur binnen onderwijs en vice versa. Tijdens cursustrajecten leren leerkrachten hoe ze het Creatief Quotiënt van hun leerlingen kunnen verhogen en creativiteit een vaste plek kunnen geven in de klas en op school. Tegelijkertijd werken ze een langetermijnvisie uit voor hun school over cultuur en dragen die uit binnen het hele lerarenteam.

Het hele verhaal leest u in de supermooie publicatie en op de cd-rom die als eindwerk op een studiedag in De Pont werden voorgesteld.

Kinderen en jongeren met goesting leren omgaan met kunsten is altijd een stokpaardje geweest van de Warande. Daar zetten we hoog op in en daarom zijn we ook zo blij met dit duurzame verhaal van ICQ.

Met het aanbod van dit voorjaar gaan we weer hartstochtelijk op zoek naar een zo ruim mogelijk enthousiast publiek. Met diverse festivals (On the move, Open Doek) en twee jongerenprojecten (Kaaiman en The Generosity Experience) en een fantastisch muziekaanbod is uw agenda nu al gevuld. Vergeet ook niet de Tweespoorroute af te leggen!

Projecten die landen zijn altijd een beetje feest, maar vooral ook reizen. Landen is immers ook altijd terug opstijgen. Terug de lucht in voor nieuwe zuurstof en andere horizonten.Fasten your seatbelts!

Staf Pelckmansdirecteur en huisbewaarder

geland04 // journaal

04 // nieuw op de concertagenda Carte Blanche: Botanique, Amatorski en de

reggaeavond Unity

28 // kalender

30 // praktische info

Page 3: magazine april mei juni 2012

54

dinamoThe Global Soul

In het kader van Turnhout 2012 organiseert de Warande het festival ‘On the move’, waarbij we migratie vanuit een artistieke hoek benaderen. Dinamo sluit daarbij aan met een unieke tentoonstelling die het thema migratie vanuit verschillende kunstdisciplines belicht en één waarheid aan het licht brengt: ‘The Global Soul’, we zijn allemaal mensen.

Migratie betekent beweging en emotie. Foto’s, collages, aquarellen, schetsen, geboetseerde figuren en graffiti brengen een persoonlijke beleving in beeld. Deze verhalen krijgen een beeldende stem, die vaak meer zegt dan woorden alleen. De kunstwerken kwamen tot stand door het engagement van vrijwilligers die met hun cursisten in verschillende bijeenkomsten werkten rond dit thema. Zo werd het thema intensief uitgespit, bediscussieerd, beleefd en artistiek omgezet in creatieve pareltjes.

‘The Global Soul’ brengt werk uit de workshops van Johanna Lismont, Catherine Salaün, Alice Catarina Volta, Peter Gevers en anderen. ‘The Global Soul’ loopt van 24 april tot 6 mei.

van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16 uurin het weekend van 10 tot 13 uurin de leeszaal van de oude bibliotheek

uitstap ar-tur naar mons en Charleroi

Architectuurcentrum Ar-Tur gaat op 11 mei op architectuuruitstap naar Mons en Charleroi. Meer info vind je op hun website of volgt in de nieuwsbrief van de Warande.

www.ar-tur.be

Vrijwilligers gezoCht Voor tweespoor

Voor Tweespoor, een tentoonstellingsparcours in Turnhout in het kader van Turnhout 2012, zijn we op zoek naar meerdere vrijwilligers om de verschillende locaties te bemannen. De tentoonstelling loopt van 17 maart tot en met20 mei 2012.

Heb je een hart voor zowel hedendaagse kunst als erfgoed? Wil je graag meewerken aan dé tentoonstelling van het jaar? Geef dan snel een seintje aan [email protected] of bel 014 47 23 07.

hans op de BeeCk organiseert groepstentoonstelling

Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck organiseert samen met de Warande een omvangrijke groepstentoonstelling rond landschapsschilderkunst met getalenteerde, niet-professionele kunstenaars. Het betreft zowel stedelijk als natuurlijk landschap, in de meest brede zin van het woord. Hans Op de Beeck lanceerde in 2011 een oproep, waarbij amateur-kunstenaars eigen werk konden inzenden. Uit de meer dan 350 inzendingen maakte hij een eigenzinnige, uiterst subjectieve selectie. In de zomer van 2012 wordt met deze werken een bijzondere tentoonstelling opgebouwd in de Warande die volwaardig aandacht schenkt aan amateurschilderkunst uit de regio.

van zaterdag 7 juli tot en met zondag 19 augustus in de Kuub

journaal

huisfotograaf Bart Van der moerenOp 14 december 2011 speelde de première van de dansvoorstelling ‘We saw monsters’ van Erna Omarsdóttir in de Warande. Onze huisfotograaf Bart Van der Moeren nam mooie foto’s die je allemaal kunt bekijken op www.warande.be.

Page 4: magazine april mei juni 2012

76

nieuw op de ConCertagendagreat lake swimmers(Canada) + Barzin

Great Lake Swimmers is een folkrock band uit Toronto, Canada. Frontman Tony Dekker schrijft melodieuze, intieme nummers begeleid op banjo, gitaar, contrabas en percussie. Hun muziek past perfect in het rijtje van Will Oldham, Timesbold, Fleet Foxes...

Sinds hun start in 2001 worden ze hoe langer hoe populairder, met hun vierde album 'Lost Channels' als hoogtepunt. Dit album werd volledig op locatie opgenomen op Thousand Isles, een gebied op de grens van de VS en Canada. In april stellen ze hun vijfde album voor in de Kuub.

Hou je van americana, dan mag je deze Canadezen niet missen. Eén van de muzikale hoogtepunten van het voorjaar 2012!

Barzin is een Canadese singer-songwriter die gekend is voor zijn trage en melancholische songs. Mike Findlay, Suzanne Hancock en Tony Dekker werkten mee aan zijn albums.

vrijdag 27 april om 20.15 uur in de Kuub, zittendvvk: 14 euro / inkom: 17 euro

Turnhout Rootsnight 4 imelda may (gB) + the slipmates

Turnhout Rootsnight 4 pakt uit met the one and only Queen van de Rockabilly, Imelda May. Deze Ierse wildcat brengt onversneden rockabilly die ze feilloos mixt met blues, country en New Orleans jazz. Eerder was ze te gast op het Peer bluesfestival en in oktober van vorig jaar zette ze de AB in vuur en vlam. Hoog tijd dus om haar naar het hart van de Belgische rockabillyscene te brengen.

De Belgische Slipmates zorgen voor een stevige mix van rootsrock, rockabilly en country.

“Amy Winehouse buiten beschouwing gelaten draagt Imelda May de krachtigste strot van de jongste jaren mee met stembanden die gefrituurd lijken met de rockabillysound van de jaren '50. Zelfs zonder micro was ze in de AB hoorbaar tot op de achterste rijen.” (De Morgen)

“The problem with an artist like Imelda May is that she’s so good, it makes a critical review almost impossible to write; her performance is flawless.” (Clash Magazine)

zaterdag 12 mei vanaf 20.30 uur in de Kuub, staandvvk: 21 euro / inkom: 24 euro

DaMpkring 2sin fang + sóley (ijsland)

De tweede editie van DaMpkring staat volledig in het teken van popmuziek uit IJsland. Dat IJsland meer in petto heeft dan Björk en Sigur Rós maken deze twee jonge bands duidelijk: Sin Fang en Sóley.

Sin Fang is het solo project van Sindri Már Sigfússon, voorman van Seabear. Terwijl Seabear zich focust op folky muziek, is Sin Fang Sindri’s uitlaatklep voor indierock, electronica en zijn meer experimentele songs.

Ook Sóley komt voort uit een soloproject van een Seabear muzikante, nl Sóley Stefánsdóttir. Haar zang, gecombineerd met piano, gitaar en vele leuke geluidjes bleek een schot in de roos. Een bevreemdend sprookjesmysterie met een vleugje melancholie, zo werd de muziek al omschreven. Een verhalenverteller die haar eigen wonderland heeft bedacht. Die lijn trok ze door op haar debuutalbum ‘We Sink’, een plaat vol knusse droommuziek om languit liggend van te genieten.

vrijdag 25 mei om 20.15 uur in de Kuub, zittend vvk: 12 euro / inkom: 14 euro

the duBliners (ierland)

In 2012 bestaan The Dubliners maar liefst 50 jaar! En dat vieren ze met een uitgebreide Europese tournee, een nieuwe dvd en een gloednieuwe cd. De Ierse folkband maakte al bekend dat ze op 29 september in België halt zullen houden in de Warande!

Er zijn maar weinig groepen die al zo lang meedraaien als de Ierse folkgroep The Dubliners. Op Belgische bodem speelde de folkgroep keer op keer voor een uitverkochte zaal. De groep ontstond in 1962 in Dublin. Aanvankelijk traden ze op als “The Ronnie Drew Group”, maar deze groepsnaam werd gewijzigd toen één van de groepsleden zich verdiepte in “The Dubliners” van James Joyce.

De groep kende behoorlijk wat personeelswissels over de jaren heen maar de kwaliteit van hun muziek heeft daar nooit onder moeten lijden. De vaste kern van de groep wordt gevormd door banjospeler Barney McKenna, zanger/gitarist Sean Cannon, violist John Sheahan, zanger/gitarist Patsy Watchorn en gitarist Eamonn Campbell. Je kan nu al tickets kopen voor dit concert!

zaterdag 29 september om 20.15 uur in de schouwburgvvk: 38 euro / inkom: 44 euro

Page 5: magazine april mei juni 2012

9filmfestival open doek

20ste filmfestiVal open doekvan vrijdag 20 tot zondag 29 april

De 20ste editie van filmfestival Open Doek staat voor een tiendaags filmfeest met 40 000 bezoekers, 250 filmvoorstellingen en heel veel feest!

programma online vanaf maandag 2 april

catalogus is beschikbaar in de Warande en Utopolis vanaf maandag 9 april

tickets te reserveren via www.opendoek.be vanaf maandag 2 april

(altijd het goedkoopste tarief)

festivalkassa’s zijn geopend vanaf maandag 16 april, van 13 tot 20 uur

telefonisch reserveren kan vanaf maandag 16 april, van 13 tot 20 uur, via 014 47 23 33

www.opendoek.be

open asiaeen fototentoonstelling van Kris Dewitte naar aanleiding van 20 jaar filmfestival Open Doek

In 2002, bij het tienjarige bestaan, stelde fotograaf Kris Dewitte op vraag van Open Doek de tentoonstelling ‘Cineasten uit de Schaduw’ samen met portretten van regisseurs die de eerste tien jaar het programma van Open Doek bevolkten.Nu, tien jaar later, zoekt diezelfde Kris Dewitte de cineasten op in hun natuurlijk biotoop, de filmset. Hiervoor bezocht hij verschillende filmlocaties in Azië, een regio die de laatste tijd blijk geeft van een grote filmische creativiteit. Hij keerde terug met een sterke reeks kleurenfoto’s.

Deze tentoonstelling is een co-productie met kunstforum Würth in Turnhout en past binnen het feestjaar Turnhout 2012, Culturele Hoofdstad van Vlaanderen.

De tentoonstelling is te zien van donderdag 15 maart tot en met zondag 30 september 2012 in Kunstforum Würth, Everdongenlaan 29, 2300 Turnhout.

20 STEFILMFESTIVAL

OPENDOEK20–29 APRIL TURNHOUTWWW.OPENDOEK.BE

Page 6: magazine april mei juni 2012

1110

retrospeCtieVe anurag kashyap

Naar jaarlijkse gewoonte zet Open Doek één regisseur uit het mondiale filmlandschap onder een straf zoeklicht en eert hem met een retrospectieve. Niemand geschikter dan Anurag Kashyap om aan te

tonen dat Indische cinema veel meer is dan bonte Bollywoodproducties met hun gekke genresprongen, muzikale momenten en over the top acteerprestaties. Open Doek vertoont vijf van zijn films.

Het weerbarstige karakter van de 39-jarige filmmaker kreeg vorm tijdens zijn universiteitsjaren. Als dierkundestudent in het Delhi van de ‘early nineties’ maakte hij niet alleen kennis met drugs en alcohol maar ook met wereldcinema. Toen zijn vrienden hem meenamen naar het International Film Festival of India, verslond hij maar liefst 55 films. Zijn favoriet? ‘Ladri di biciclette’, de neorealistische klassieker van Vittorio De Sica.

Hoewel Kashyap vastbesloten was om het te maken in de filmwereld, duurde het een tijdje voordat hij de platgetreden paden kon verlaten. Zijn eerste jaren in Mumbai stonden in het teken van mislukte projecten en artistieke twijfel - veroorzaakt door het lezen van Ibsen en Kafka. Een ontmoeting met

gevestigde waarde Ram Gopal Varma deed het tij echter keren. Op die manier scoorde Kashyap immers de opdracht om het scenario van ‘Satya’ (1998) te schrijven, een lowbudget misdaaddrama dat bij zowel pers als publiek scoorde.

Toen Kashyap voor het eerst zelf in de regisseursstoel plaatsnam, werd onmiddellijk duidelijk dat Indische cinema een uniek-uitdagend talent rijker was. De release van ‘Paanch’ (2003) - gebaseerd op een reeks gruwelijke moorden - werd door de censuurcommissie verboden omdat de prent geweld, drugs en seks zou promoten. Daarna volgde ‘Black Friday’ (2004), een eveneens op explosieve feiten geïnspireerde prent die Kashyap internationaal op de kaart zette met een première op het Locarno International Film Festival.

‘onze grootste kraCht is onze grootste zwakte’

een interview met Anurag Kashyap

Een van je recentste films, ‘That Girl with the Yellow Boots’, wordt door veel kijkers als ‘te intens’ omschreven.

Dat is juist de bedoeling. Het is geen licht, entertainend filmpje waarvan je kan genieten. Het is een film die je moet voelen.

Je loopt zelf niet zo hoog op met ‘Dev. D’, je grootste succes tot op heden.

Het is allesbehalve mijn beste film. Hij werd zo populair omdat ik een grote naam, Abhay Deol, castte. Indien ik een nog bekendere naam had kunnen scoren, was hij nog succesvoller geweest. Spijtig genoeg willen de meeste Bollywoodsterren niet met me samenwerken. Hun angst om te falen is immens. Ze willen geen risico’s nemen. De ergste gevallen eisen zelfs dat je een scenario helemaal aan hen aanpast. Voor zulke ego’s heb ik geen tijd.

Je legt je er dus bij neer dat je altijd cultfilms zal maken?

Helemaal niet! Ik wil dat mijn films winst maken. Als er eentje flopt, loop ik wekenlang depri rond. Dat betekent echter niet dat ik compromissen ga sluiten.

Kan je wat meer over je eigenzinnige modus operandi vertellen?

Over het merendeel van mijn projecten zit ik jarenlang te tobben. Op het moment dat iemand me zegt dat een bepaald idee commerciële zelfmoord is, weet ik echter dat de tijd rijp is om er daadwerkelijk aan te beginnen. (lacht)

Erger je je aan de Westerse vooroordelen over Indische cinema?

Integendeel, ik begrijp ze volkomen. Onze grootste kracht is onze grootste zwakte. Onze filmindustrie kan zichzelf bedruipen. Enkel wanneer het lokale publiek het laat afweten, zullen mijn collega’s internationaal beginnen denken.

tekst en interview: Steven Tuffin

filmfestival open doek filmfestival open doek

Voor zijn derde langspeler ‘No Smoking’ (2007) haalde de rasfilmer de mosterd bij een brutaal kortverhaal van Stephen King. Zijn volgende project, ‘Return of Hanuman’ (2007), was dan weer een animatiefilm geschikt voor kinderen. De grote doorbraak kwam er met ‘Dev D.’ (2009), een bewerking van de Indische literatuurklassieker ‘Devdas’ die geprezen werd voor zijn eigenzinnige, Quentin Tarantino-achtige aanpak. Niet veel later volgde de release van ‘Gulaal’ (2009), een lang uitgestelde productie over politieke machtspelletjes die ook op het London Film Festival getoond werd.

En Kashyap weet duidelijk van geen ophouden. In 2010 ging zijn op dertien dagen gedraaide thriller ‘That Girl with the Yellow Boots’ in première op het Toronto International Film Festival én het Venice Film Festival. Vorig jaar deed Kashyap Toronto opnieuw aan met ‘Michael’. Later dit jaar wordt het tweedelige gangsterdrama ‘Gangs of Wasseypur’ verwacht. En zitten er nog een heel aantal projecten in de pijplijn.

kostBare kashyap(te zien tijdens filmfestival Open Doek)

Black Friday (2004)Een studie van de gevolgen van de bomaanslagen in 1993 in Bombay.

Dev. D (2009)Een kerel wiens relatie op de klippen loopt, vindt heil in drank en drugs.

Gulaal (2009)Een Shakespeareaanse tragedie over de corrumperende kracht van macht.

That Girl with the Yellow Boots (2010)Een Brits meisje gaat in Mumbai op zoek naar haar vader.

beeld uit ‘That Girl with the Yellow Boots’

Page 7: magazine april mei juni 2012

13

on the moVeeen artistieke kijk op migratie

Migratie is van alle tijden: over heel de wereld zijn miljoenen mensen ‘On the move’. Weg van hun thuisland om tal van redenen, langs wegen van succes of tegenslag. Dagelijks worden we overspoeld met negatieve berichten over migratie: asielaanvragen, gesloten asielcentra, fort Europa, illegalen,

sans papiers... Maar migratie is veel meer dan dat.

Met ‘On the move’ benadert de Warande migratie vanuit een artistieke hoek en nemen kunstenaars het woord. Zo kan je tijdens het festival naar theater, muziek, film, expo…

In de kapel van Merksplas Kolonie spelen ’t Arsenaal en Walpurgis de voorstelling ‘HAVEN 010’, een muzikale documentaire theatervoorstelling over een migrant op een hedendaagse odyssee. Een Algerijnse vluchteling raakt op zijn tocht aan de praat met een gefrustreerde vrachtwagenchauffeur. De gemeente Merksplas organiseert naar aanleiding van deze voorstelling een tentoonstelling met foto’s van Bart Van der Moeren.

Ultima Thule maakte de jeugdvoorstelling ‘Oosterlengte’, waarin een Vlaamse jongen en een Afrikaans meisje op de vlucht elkaar ontmoeten (10 +). Een verhaal over pure vriendschap die een vlucht neemt over prikkeldraad en muren heen, met een droom als motor. Graindelavoix doet de fameuze Italo-Belgische muziekclub Muntagna Nera na zovele jaren herrijzen. De zangers en muzikanten van toen, oorspronkelijk uit Italië, maar allemaal opgegroeid in de mijnstreek, worden opnieuw samengebracht.

Open Doek toont een selectie films binnen het filmfestival en organiseert een talkshow. Dinamo zorgt voor de tentoonstelling ‘The Global Soul’, we zijn allemaal mensen. Foto’s, collages, aquarellen, schetsen, geboetseerde figuren en graffiti brengen een persoonlijke beleving in beeld.

‘On the move’ is één van de warande-activiteiten in Turnhout 2012.

van vrijdag 20 tot en met maandag 30 april i.s.m. de gemeente Merksplas en Warandepartners Open Doek en Dinamo

festiValkalender van vrijdag 20 tot zondag 29 april

Open Doek - een selectie uit het filmfestival Utopolis

woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 en zaterdag 28 april

’t Arsenaal en Walpurgis - ‘HAVEN 010’ theater - Kapel Merksplas Kolonie

van vrijdag 6 april tot zondag 24 juni

‘Wonen en Weelde’ - Bart Van der Moerenfototentoonstelling - organisatie: gemeente Merksplas - gemeenschapscentrum Merksplas

dinsdag 24 april

Ultima Thule - ‘Oosterlengte’ theater 10+ - Kuub

maandag 30 april

Graindelavoix en Muntagna Nera muziek - schouwburg

van donderdag 26 april tot zondag 6 mei

Dinamo - ‘The Global Soul’ expo - leeszaal oude bibliotheek

Lees het volledige programma op www.warande.be.

on the move

de Warande presenteertsamen met haar partners Open Doek en Dinamo

een artistieke kijk op migratiefe

s t i v al

20/4 - 30/4

Page 8: magazine april mei juni 2012

1514

‘we moeten naar mensen BlijVen kijken’

theater op locatie in de Kapel van Merksplas Kolonie

In het kader van Turnhout 2012 trekt de Warande naar de Kapel van Merksplas Kolonie om er van 25 tot 27 april samen met de gemeente Merksplas de muzikale theatervoorstelling ‘HAVEN 010’ te organiseren.

Michael De Cock van ‘t Arsenaal schreef het verhaal van de ontmoeting tussen een Maghrebijnse vluchteling en een Belgische vrachtwagenchauffeur. Judith Vindevogel, zangeres en artistiek leider van

WALPURGIS, verzamelde muzikanten uit alle hoeken van Europa. ‘HAVEN 010’ is een internationale dialoog, op en buiten de scène.

Wat hebben ‘HAVEN 010’ en Bertolt Brecht met elkaar te maken?

Judith Vindevogel: Met ICTUS heb ik een aantal jaren een programma gebracht met liederen van Tom Waits en Kurt Weill. Een van die liederen was ‘Zeerover Jenny’ uit de Driestuiversopera van Bertolt Brecht. Het gaat over een arm meisje, een nobody onderaan de maatschappelijke ladder. Ze moet keihard werken maar krijgt niet de menselijke aandacht die iedereen verdient: ze wordt genegeerd en vernederd, niemand doet de moeite om haar werkelijk te leren kennen. Zeerover Jenny begint hardop te dromen van het moment dat alles zal veranderen, dat de machtsverhoudingen zullen kantelen. Ik besefte op een gegeven moment dat dat lied, als je het vertaalt naar vandaag, zou kunnen gaan over al die mensen van buiten Europa die naar hier proberen te komen. De bourgeoisie die in het lied van Weill geviseerd wordt, zijn wij westerse mensen, die zowel letterlijk als in ons bewustzijn heel weinig plaats maken voor mensen die op zoek zijn naar een ander leven. Ik wist dat Michael De Cock heel erg met dat migratiethema bezig was en dus ben ik met hem gaan praten. Zo is het idee voor ‘HAVEN 010’ ontstaan.

Het klinkt als een waarschuwing: zullen wij gestraft worden voor ons egoïsme?

Het lied van Zeerover Jenny wijst toch op een dreigend gevaar. Het meisje droomt dat er een schip zal aanmeren aan de kade, de mannen op dat schip zullen de stad veroveren en iedereen tot bij haar brengen. Wanneer de kapitein van het schip vraagt wie moet gedood worden zegt zij ‘iedereen’. Logisch: mensen die als honden worden behandeld zullen als honden reageren. Voor mij betekent dat lied dat we oog moeten hebben voor elkaar, dat we voor elkaar moeten zorgen en dat we de migratieproblematiek dus niet onder de mat mogen stoppen. We moeten naar mensen blijven kijken – als we dat niet doen ontmenselijken we ze. Machtsverhoudingen kunnen snel kantelen. Zowel onze welvaart als onze menselijkheid zijn heel fragiel.

Een ander muzikaal speerpunt in ‘HAVEN 010’ is de Bachcantate ‘Ach wie flüchtig, ach wie nichtig’.

’Ach hoe vluchtig en futiel is het leven…’ Ik heb die cantate gekozen omdat ze tegelijkertijd een lichte en een donkere kant heeft. Je kan haar ook op twee manieren interpreteren. Vanuit het standpunt van de migranten is er de idee dat het leven kort is: “het ontstaat gelijk een wolk maar is ook even snel

verdwenen”. Voor deze mensen is er de hoop en de drang om iets moois van hun leven te maken, voor hen is het is nu of nooit. Vanuit het standpunt van de westerse mens kan je deze cantate lezen als: niet zo arrogant met al die verworven rijkdom en macht, want geluk kan van de ene op de andere dag verdwijnen.

Dat dubbele perspectief valt op: in ‘HAVEN 010’ komt niet enkel de migrant maar ook de autochtoon aan het woord.

Michael De Cock vertrekt in zijn voorstellingen vaak van het verhaal van de vluchteling, ik vond het belangrijk om ook ‘onze’ zijde aan bod te laten komen. De mensen die van daar naar hier komen: dat doet ook iets met óns. Zelfs als ‘breeddenkend’ mens voel je dat er een spanningsveld ontstaat: tot waar laat je die mensen komen, waar houdt je tolerantie op? Ik heb het dan in de eerste plaats ook over mezelf, hoor. Omwille van die dubbelzijdigheid staat naast het personage van de Maghrebijn die naar Londen wil vluchten ook een tweede, Belgisch personage. Het gaat om een vrachtwagenchauffeur die door het openstellen van de Europese grenzen en de toevloed van Poolse en Slowaakse chauffeurs zijn job verliest. Daardoor krijg je in ‘HAVEN 010’ een genuanceerd verhaal waarin de complexiteit van de realiteit - en dus ook onze verdraagzaamheid én onverdraagzaamheid - een plaats krijgt.

Dialoog is een inhoudelijk kernbegrip in ‘HAVEN 010’, maar heeft het ook in de artistieke samenwerking betekenis gekregen? Rondom jou staan muzikanten uit Noorwegen, Albanië, Kroatië, Spanje…

Dialoog staat centraal in elk project dat WALPURGIS aanpakt. Muziektheater is bij uitstek een discipline waarin verschillende culturen, stijlen en motivaties samengebracht worden. Michael De Cock en ik wilden er van in het begin een

on the move on the move

uitgesproken Europese project van maken. Een echte artistieke samenwerking, niet alleen gericht op speelplekken in het buitenland. En dat betekent: in gesprek gaan met mensen die van ergens anders komen. Het resulteert niet altijd in een makkelijk parcours, dat is waar. Echt met elkaar in dialoog gaan is soms makkelijker gezegd dan gedaan. (lacht) Maar het is wel waar wij met ‘HAVEN 010’ naar gestreefd hebben.

interview: Evelyne Coussens

‘HAVEN 010’ van ’t Arsenaal / Walpurgis op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 april om 20.15 uur en vrijdag 27 april ook om 13.45 uur in de kapel van Merksplas kolonie15 euro // 12 / 11 / 10 euro

Page 9: magazine april mei juni 2012

1716

kunstparCours tweespoorVan 17 maart tot 20 mei 2012 organiseren de Warande en Erfgoedcel Noorderkempen Tweespoor in het kader van Turnhout 2012. Op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van Turnhout ontmoeten erfgoed en hedendaagse kunst elkaar. De Warande nodigt enkele gevestigde kunstenaars uit met een bijzondere geschiedenis met het cultuurhuis, en brengt deze samen met aankomend talent uit eigen regio en enkele buitenlandse kunstenaars. Samen reflecteren ze over kunst in de periferie. Erfgoedcel Noorderkempen werkt met kunstenares Ilke De Vries samen om Turnhoutse buurtverhalen te verwerken tot videofilms, die in verschillende buurthuizen vertoond worden.

Philip Aguirre y Otegui, Guillaume Bijl, Line Boogaerts, Cristian Bors & Marius Ritiu, Vaast Colson, Ilke De Vries, Lara Dhondt, Kris Gevers, Gerard Groenewoud & Tilly Buij, Marc Schepers, Marie Snauwaert, Anne-Mie Van Kerckhoven, Luk Van Soom, Liliane Vertessen, Marta Volkova & Slava Shevelenko, Laura Wilson en Tom Woestenborghs.

Toen we dit magazine maakten, waren de kunstenaars nog volop aan het opbouwen. Fotograaf Bart Van der Moeren verkende het parcours.

van 17 maart tot 20 meiopen van donderdag tot zondag, van 10 tot 17 uur7,5 euro volwassenen // gratis voor -18 jarigen (onze tickets geven ook toegang tot alle musea van TRAM 41 en de tentoonstelling Turnhout Terminus Turnhout Centraal)

meer info: www.warande.be

Luk Van Soom - Fabrica de Stelle

foto: Bart Van der Moeren

foto: Bart Van der Moeren

Philip Aguirre y Otegui - La Ultima Isla

Gerard Groenewoud & Tilly Buij - IP - Inter Park

Page 10: magazine april mei juni 2012

1918

antonio zamBujo: something old, something new…

Erfgenaam van eeuwenoude muziek, zonder daar de gevangene van te zijn. Dat is de Portugese zanger en componist Antonio Zambujo. Zijn werk is diep beïnvloed door de fado en de Cante Alentejano, een

regionale variant uit de streek waar hij opgroeide. Tegelijk gaat Zambujo op zoek naar vernieuwing en zoekt hij inspiratie bij veel andere genres en stijlen. Daarmee is hij een exponent van de nieuwe wind die

waait door de Portugese fado, doorspekt met weemoed en melancholie.

António Zambujo is geboren in Beja in september 1975. In zijn kindertijd wordt hij omringd door de Cante Alentejano. Op zijn achtste begint hij klarinet te spelen aan het Baixo Alentejo Regional Conservatorium. Van jongs af aan voelt hij zich aangetrokken tot de fado. Het publiek leert Antonio Zambujo kennen wanneer hij een rol krijgt als zanger in de musical ‘Amalia’, over de legendarische fadozangeres Amalia Rodrigues. Dat doet hij zes jaar lang. Daarna volgen vier eigen albums.

Zambujo heeft zich altijd graag laten beïnvloeden door onder meer jazz en de grote Amerikaanse en Braziliaanse stemmen en ontwikkelt zo zijn eigen stijl.

We plukten enkele citaten van Zambujo uit de magazines ‘Mondomix’ en ‘WorldSound’ waarin hij vertelt over zijn voorbeelden, zijn manier van werken en zijn jongste album ‘Guia’.

“Helemaal in het begin was er de traditionele muziek van mijn streek in het zuiden van Portugal, de Cante Alentejano. Dat is meerstemmige zang, gezongen door mannen. Mijn grootmoeder leerde het me kennen. Vanaf mijn derde of vierde jaar begon ik te zingen en te spelen met de instrumenten die ik tegenkwam in ons huis: piano, harmonica, percussie.

Bij elk Portugees gezin vind je klassieke fado platen. Bij ons waren er ook vinylplaten van de zangers uit de jaren ’60 die beïnvloed waren door de Amerikaanse crooners, zoals Tonique Mateus, Francis Suze, Tristan da Silva en Max, mijn favoriet.“

“Chet Baker is een rolmodel. Ik geloof dat hij van groot belang is geweest voor zangers als Joao Gilberto of Caetano Veloso. Ik probeer niet te zingen zoals hij, maar wel met het vernuft dat in zijn zang zat.”

“Men zegt dat ik geëmancipeerd ben van de traditionele fado, die ik nochtans graag zing. Die bewering is niet fout als je let op mijn verknochtheid aan andere muziekgenres: jazz, Braziliaanse muziek, of de zang van Alentejo. De invloed daarvan vind je onmiskenbaar in mijn werk. Er is originaliteit in mijn werk, maar op de een of andere manier heeft nonconformisme niets uitzonderlijks. Bij alle goede fadozangers, toch zeker bij degene die ik bewonder, bemerk je sporen van hun eigen leven. Die muziek eist een onafhankelijkheid van geest, een intieme verstandhouding tot de tekst, zelfopoffering. Uiteindelijk kan het resultaat alleen maar uniek zijn.”

“Mijn stem, een gitaar en een contrabas. Meer heb ik niet nodig om aan een lied te beginnen. Niet meer en niet minder. In het begin mag de dialoog die ontstaat niet verstoord worden door een overvloed aan klanken. Stilte is ook muziek. Het is pas later, na die eerste werksessie, dat er andere instrumenten bij komen, of ook niet. Tuba, trompet, klarinet, cavaquinho (iets tussen banjo en ukelele), trombone, en zo voort. Ricardo Cruz, mijn muziekproducer, noemt dat ‘de beheerste chaos’. En al voegen we elementen toe die vreemd zijn aan het genre, de wortels – die de verbinding zijn tussen alles – blijven bij de fado.”

“In tegenstelling tot mijn andere platen, bestaat ‘Guia’ voornamelijk uit nieuwe composities, waarvan er drie van mij zijn. We zijn begonnen met een 25-tal liederen, hebben er 16 opgenomen, om er uiteindelijk 14 over te houden. Een werk zonder druk, een perfect rustige werkwijze, een echt plezier. Ik was eigenlijk veel meer gespannen toen ik bepaalde schrijvers moest vertellen dat ik uiteindelijk hun stukken niet weerhouden had.”

“Vertrekken van een oud lied met de wil om daar iets totaal nieuws van te maken, dat is typisch aan fado: een werkelijke creatie. Het lijkt me ongenuanceerd om dat dan gewoon een cover te noemen. Woorden, klank of vertolking, de variatiemogelijkheden zijn talrijk. Neem ‘Amor de Mel, Amor de Fel’ of mijn album daarvoor: ‘Outro Sentido’. Het basisritme van de versie van Amalia Rodrigues is zwaar gewijzigd. Hetzelfde op ‘Guia’. Het lied ‘Apelo’ is in feite een gedicht van de

Braziliaanse dichter Vincius de Moraes, gebracht op de melodie van ‘Perseguiçao’, een fado die 80 jaar oud is. Zo kan ik er nog wel een paar noemen.”

“Mijn beltoon is ‘Chega De Saudade’, de klassieker van Joao Gilberto. Dat zegt eigenlijk alles. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een plaat hoorde van Vincius de Moraes en Tom Jobim: een schok waar ik nog niet van bekomen ben. Ik zou ook Chico Buarque kunnen aanhalen, Caetano Veloso en zo veel anderen. Zeldzaam zijn de landen die zo’n muzikale rijkdom hebben. Bovendien zingen ze in het Portugees, zodat er niets verloren gaat.”

“Eén van de liederen die oorspronkelijk waren gekozen voor het nieuwe album, was ‘San Diego’ van Tom Waits, één van mijn favoriete artiesten. We waren zelfs al beginnen nadenken over een bewerking voor we het uiteindelijk weer hebben losgelaten, maar het idee speelt nog om…

Ik heb tot nu altijd gezwoegd en gestudeerd op repertoire in het Portugees. Niettemin, als ik in staat ben om een gedicht of eender welke andere tekst in een vreemde taal te begrijpen, als ik er in slaag om de emotie zelf gewaar te worden die er van uit gaat, dan is het best mogelijk dat ik op een dag in het Engels, Frans of in eender welke andere taal zing.”

tekst: Dominic Depreeuw

Antonio Zambujo op vrijdag 4 mei om 20.15 uur in de Kuub, zittend17 euro // 15 / 14 / 10 euro

Page 11: magazine april mei juni 2012

2120

wayne mCgregor | random danCe“Eén van de meest gevierde en meest gevraagde

choreografen van zijn generatie”

Op donderdag 19 april kan je in de Warande naar de Belgische première van ‘FAR’ van Wayne McGregor komen kijken. McGregor past in het rijtje van internationaal gelauwerde choreografen en werd begin dit jaar door Queen Elizabeth nog geridderd tot ‘Commander of the British Empire’. Hij is één van ’s werelds meest inventieve choreografen en slaagt erin om baanbrekende dwarsverbanden te leggen tussen dans, film, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschap. Zijn carrière brengt hem echter ook tot buiten de gangbare dansomgeving: zo bedacht hij choreografieën voor films (Harry Potter & de vuurbeker), videoclips (Lotus flower van Radiohead) en installaties (Saatchi Gallery en Centre Pompidou). Nadat hij eerder met onder meer elektronica wonderkind Jon Hopkins werkte, kiest hij nu voor de soundscapes van de in IJsland residerende Ben Frost.

‘FAR’ van Wayne McGregor / Random Dance op donderdag 19 april om 20.15 uur in de schouwburg21 euro // 18 / 17 / 10 euro

“Een zeer snelle, meedogenloze choreografie, een duizelingwekkend lichtontwerp en kronkelende lichamen. Als dit niet William Forsythe is, dan moet het Wayne Mcgregor zijn” (The New Yorker)

“Het openingsduet is van het mooiste wat McGregor gemaakt heeft” (The Independent)

“Een wonderbaarlijk begaafde kunstenaar en tien sterke dansers” (Daily Telegraph)

"De choreografie is van een bloedstollend schoonheid en met een hoge technische moeilijkheidsgraad… Op scène zie je variaties van alle soorten menselijk gedrag, geïnspireerd door de ideeën van Descartes, Rousseau en De Sade… Eén van de meest inventieve voorstellingen van McGregor. Een delicatesse… Kortom, dans zoals je die nog nooit zag. Ook niet in je dromen" (The Guardian)

“Eén van McGregor’s meest succesvolle en boeiendste choreografieën sinds ‘Chroma’” (Daily Express)

Page 12: magazine april mei juni 2012

2322

fC Bergman speelt ‘terminator trilogie’ op loCatie

Ze zijn in geen tijd groot geworden. Een begrip geworden zowaar. De vijf mannen (en één vrouw, maar wat voor één) van FC Bergman. Vier jaar geleden ontstaan aan het Antwerpse Conservatorium viel dit collectief meteen op door zijn lef, straffe beeldtaal en ongewone inspiratiebronnen. Of het nu Dantes

‘Divina Commedia’ is (hoe ze dat naar toneel vertaalden zag u misschien in het stuk met de ellenlange titel ‘Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is’) of, zoals ditmaal, Terminator. Die film met Arnold Schwarzenegger? Jawel, volgens het collectief is het een van de standaardwerken over de 21ste -eeuwse mens. “En vooral, het bekt ook goed: Terminator Trilogie,” zegt FC Bergman-acteur Stef

Aerts met een grijns.

“’Terminator Trilogie’ gaat over het einde van een tijdperk, het einde van een mensenleven ook. Een man, de mens, staat op het toppunt van zijn kunnen in de volle bloei van zijn leven, maar ziet plots de zin niet meer in van dat leven. Hij belandt in een impasse, een depressie. En daar begint de voorstelling: op het moment dat alles komt te kantelen. We tonen de trip in zijn hoofd. Het is een heel herkenbaar gegeven, voor mij en ik denk voor veel mensen,” aldus Aerts.

Leve FC BergmanStef Aerts, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck (later voegde ook technicus-acteur Joé Agemans zich bij de groep) leerden elkaar kennen aan het Antwerpse Conservatorium. Toen ze in het tweede jaar ‘Britannicus’ van Racine brachten, vroeg de Antwerpse organisatie Schelda’pen hen om een nieuwe voorstelling te maken voor een festival. Dat werd ‘De Rotsenbreker’, over Leopold II, gebaseerd op teksten van onder andere Hugo Claus en Tom Lanoye. “Die voorstelling was ons eerste echte wapenfeit buiten de schoolmuren en dus hadden we ook een naam nodig. Die hebben we toen inderhaast uitgevonden op café. Op de voorpagina van de krant stond dat cineast Ingmar Bergman daags voordien was gestorven – wat mooi past bij ‘De Rotsenbreker’ - en we wisten dat we iets met FC wilden hebben in onze naam om ons sterke clubgevoel weer te geven. Dus Bergman was dood, leve FC Bergman.”

Leve FC Bergman inderdaad. In 2009 won FC Bergman op Theater aan Zee (TAZ), het kunstenfestival in Oostende, de prijs voor jong talent met een eigengereide versie van ‘De Thuiskomst’, waarbij ze Pinters huiskamerdrama verplaatsten naar een oude scheepsloods en overgoten met een geut Familie Flodder. Een jaar later werden ze geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival met ‘Wandelen op de Champs-Elysées’ als één van de tien beste voorstellingen van dat seizoen.

Op locatie‘Wandelen op de Champs-Elysées’ speelde onder meer in de oude Antwerpse Handelsbeurs en een moderne loods in Turnhout. Ook ditmaal speelt FC Bergman op locatie. “We houden van de totaalervaring van locatietheater, de impact die dat heeft op het stuk en het spel. Locatietheater vergt veel van ons als makers en van een publiek, dat zich niet kan nestelen in fluwelen schouwburgzitjes. We plaatsen het publiek bewust in grote lege ruimtes: een beetje verloren in een veel te grote wereld.”

Het vinden van geschikte locaties voor de ‘Terminator Trilogie’ is geen evidentie. “In Antwerpen willen we graag in de haven een groot parkeerterrein inpalmen, en wellicht spelen we op het Oerolfestival op het Waddeneiland Terschelling op het weidse strand. Waar we precies in Turnhout zullen staan, is nog onduidelijk. De ruimte moet echt groots zijn, zodat het de nietigheid van die

mens onderstreept.” Wie die mens zal vertolken, is nog onduidelijk. ‘Terminator Trilogie’ wordt een woordeloze monoloog, de Bergmannen spelen weliswaar allemaal mee, maar nemen enkel de bijrollen op zich.

Grote ambitiesStef Aerts speelde net als Marie Vinck in ‘Adem’, die ook te zien was in films als ‘Smoorverliefd’ en de tv-serie ‘De Rodenburgs’, Matteo Simoni vertolkte een hoofdrol in de telenovelle ‘LouisLouise’ en Bart Hollander acteerde in de film ‘Groenten uit Balen’. “We zijn allemaal erg ambitieus. Ik vind dat geen negatieve eigenschap, als je jong bent dan moet je er helemaal voor durven gaan en verschillende dingen proberen. Dat we alle zes totaal andere karakters zijn en ook met andere dingen bezig zijn, is precies wat ons bij elkaar houdt. We zijn complementair, een goede puzzel.”

Een puzzel die sinds dit seizoen deel uitmaakt van een nog grotere puzzel: het Antwerpse Toneelhuis. “De projecten die we maken zijn altijd groot van omvang en kosten dus veel geld. We waren naar Het Toneelhuis gestapt met de vraag of ze een volgend project van ons – dat nog een stapje verder gaat – wilden coproduceren en toen kregen we van hen de vraag of we niet deel van het huis wilden worden.”

Het grote plan waarover Aerts het heeft is niet niets: “We gaan een opera maken van het middeleeuwse epische gedicht Van den Vos Reynaerde. Liesa Van der Aa schrijft de muziek, Josse De Pauw het libretto en wij spelen samen met nog een resem andere acteurs en het Berlijns strijkersensemble.”

KaaimanAerts is afkomstig uit Beerse en was enkele jaren lid van Kaaiman, de theaterwerkplaats voor jongeren in de Warande. “Als twaalfjarige volgde ik een workshop theater bij Nathalie Roymans en dat heeft me toen ongelooflijk veel deugd gedaan.

Toen zij daarna begon als coach bij Kaaiman, sprong ik een gat in de lucht. Ik heb er in enkele projecten meegespeeld en regie-assistentie gedaan. Van kleins af ging ik al regelmatig met mijn moeder naar het theater, vaak naar voorstellingen in de Warande aangezien dat dichtbij huis was. Je zou dus kunnen stellen dat daar mijn theatergoesting is begonnen,” besluit Aerts. Turnhout is niet alleen de Vlaamse cultuurstad 2012, maar ook nog altijd een beetje de cultuurstad van Aerts.

tekst: Liv Laveyne

‘Terminator Trilogie’ van FC Bergman op donderdag 31 mei, vrijdag 1 en zaterdag 2 juni om 20.15 uur op locatie15 euro // 12 / 11 / 10 euro

Page 13: magazine april mei juni 2012

2524

10 jaar kaaimanbroeiplaats voor jonge theatermakers

een samenwerking van de Warande met Theater Stap en Het Gevolg

Soms hangt een nieuw initiatief in de lucht en moét het gewoon gebeuren omdat de tijd rijp is.Dik tien jaar geleden kwam Het Gevolg naar de Warande met een vraag: of we niet samen een werking rond theater voor jongeren konden opzetten? In de Warande leefde diezelfde wens: na de mooie ervaringen met Teater 42, dat ondertussen zijn eigen richting was uitgegaan, wilden we niets liever dan een nieuwe jongerenwerking lanceren. En zo werd Kaaiman geboren.

Van bij het begin gaan spelen en voorstellingen maken hand in hand. De groep enthousiaste jongeren werd groter, en het docententeam groeide uit tot een collectief van professionele theatermakers met een hart voor jongeren.

In 2010 zetten we voor het eerst een coproductie op met Theater Stap. ‘Poppemie’ en ‘Geen wonder dat ik ween’ (2011) spelen dit seizoen meer dan twintig keer, vooral in Vlaanderen, maar ze waren ook te gast in Berlijn. De wens om buiten de eigen muren te breken en ons te laten zien is groot.

Vandaag staan alvast meer dan zeventig jongeren te trappelen om te tonen wat zij dit seizoen met veel goesting hebben gemaakt. Wat tien jaar Kaaiman voor jou in petto heeft, lees je op de volgende bladzijden.

het Kaaimanteam: Heidi De Feyter, Simon De Vos, Dries Desmedt, Michai Geyzen, Gideon Hakker, Dominique Hoste, Jeroen Op de Beeck, Nathalie Roymans, Stijn Van de Wiel en Bart Van Gyseghem

beelden: leerlingen 6de jaar Publiciteitsgrafiek,Heilig Graf Instituut, Turnhout

het wilde jongzeven labo-voorstellingen van Kaaiman

zeventig jongeren tussen 11 en 19 jaarverzot op theaterlaten zien wat ze met theater hebben

Een jaar lang onderzoeken zij in zeven Kaaiman-labo’s de mogelijkheden van theater.

Sinds januari werken ze aan een miniproductie met als thema ‘Het wilde jong’. Ze laten zich inspireren door het project ‘Gevaarlijk jong’ in Gent, door bestaande (theater)teksten, film, kunstwerken, muziek, … en vooral door het leven zelf.

Zeven korte voorstellingen zijn het resultaat

donderdag 12 april om 18 en 20 uurgroep Dries, Gideon en Michai

vrijdag 13 april om 18 en 20.30 uurgroep Dominique, Heidi, Jeroen en Simon

kaaimancoaches: Heidi De Feyter, Dries De Smedt, Simon Devos, Michai Geyzen, Gideon Hakker, Dominique Hoste en Jeroen Op de Beeck

de Warandeper avond: 5 euro // 3 / 3 / 2,5 euro

10 jaar kaaiman

‘dreamer in ConCert’nieuw alBum Van staCey kent

Stacey Kent liet met haar albums al zien (en horen) dat ze één van de meest interessante jazz-zangeressen van deze tijd is. Ook live is ze bijzonder sterk zoals haar nieuw album ‘Dreamer in Concert’

overtuigend aantoont.

Sinds ze in 1990 vanuit New Jersey naar Londen verkaste en een relatie kreeg met saxofonist Jon Tomlinson is haar carrière als een speer gegaan. Eerst vooral via de albums van Tomlinson en dan steeds meer op eigen kracht. Haar albums werden in eerste instantie uitgebracht door het kleine maar lekker eigenwijze Candid. Met een contract bij het Franse Blue Note in 2006 werd ze vervolgens wereldwijd als nieuwe jazzster omarmd. Het eerder zeer succesvolle samenwerkingsproject ‘The Lyric’ werd door Blue Note een echte wereldhit en haar albums ‘Breakfast on the Morning Train’ en het geheel Franstalige ‘Reconte Moi’ waren echte bestsellers. Vooral op die laatste twee albums was haar liefde voor de bossa goed te horen. Haar warme stem en perfecte frasering van teksten vloeien dan ook perfect op de bossaklanken, die ook haar jazzy songs zo bijzonder maken.

‘Dreamer in Concert’ is een registratie van een concert dat in mei vorig jaar in Le Cigale in Parijs werd opgenomen. Het bevat een fijne collectie songs uit de American Songbook, zoals ‘They Can’t Take That Away From Me’ en ‘It Might As Well Be Spring’. Bij zo vele anderen zouden deze songs saai en oubollig klinken, maar Kent weet er met haar fraaie stem en een geweldig spelend kwartet muzikanten steeds weer een nieuwe wending aan te geven. Met een erg mooie versie van Tom Jobim’s ‘Waters of March’ geeft ze nogmaals haar liefde voor de muziek van Brazilië weer. Ook twee nieuwe composities van Tomlinson verdienen een speciale vermelding. Voor het prachtige ‘Postcard Lovers’ werd de tekst geschreven door de vermaarde Japanse, in Londen residerende schrijver Kazuo Ishiguro die voor het scenario zorgde van ‘Remains Of The Day’ en ‘Never Let Me Go’. Voor de andere prachtige compositie van Tomlinson ‘O Comboio’ werd de tekst geschreven door de Portugese dichter Antonio Ladeira. Kent zingt deze tekst in vloeiend Portugees, of beter Braziliaans Portugees.

Je staat versteld hoe gemakkelijk ze smetteloos zingt in een andere taal als haar moedertaal.Dit eerste live album van Stacey Kent overtuigt en maakt eens te meer duidelijk dat ze heel snel en veel vaker naar Nederland moet komen. ‘Dreamer in Concert’ is een prima visitekaartje van waar ze live toe in staat is. Kom maar naar de Warande!

tekst: Dick Hovenga

Dit artikel verscheen eerder op www.writteninmusic.com.

Stacey Kent op zaterdag 21 april om 20.15 uur in de schouwburg21 euro // 19 / 18 / 15 euro

Page 14: magazine april mei juni 2012

2726

kaaimanDoolhoofd - a mazing story

theater stap/kaaimanAlice - klein klein beesteke

DOOLHOOFD is een (waan)voorstelling over de donkere krochten van de liefde.Een zoektocht naar de waarheid in een zee van schimmen.

Op een dag val je voor die ene jongen.Hij raakt je aan met zijn vingers. Hij brandt gaten in je huid met zijn mond. Het doet pijn als je naar hem kijkt. Het doet pijn als je niet naar hem kijkt. En dan is hij weg. Zomaar ineens. Alles vervaagt. Er hangt een laag mist over de herinneringen. De waarheid dwaalt rond in je hoofd als een driftig beest dat ademt en kijkt en vreet aan de grens tussen realiteit en verbeelding.

In DOOLHOOFD zijn we op zoek gegaan naar hoe we ons verhaal kunnen vertellen. Deze zoektocht leidt ons langs poëtische beelden en prozaïsche teksten, die fragmenten van een gebroken, dolend en driftig hart vertellen.

concept, tekst, regie en scènografie: Wim Paeshuyse, Stijn Van de Wielspel: Dorien De Spiegeleer, Taeke Nicolaï, Eva Soenens, Charlotte Van den Broeck, Elisabeth Van Haegenborgh, , Emma Verstraete, Charlotte Wouterslicht, beeld, montage: Dries Segersdramaturgie: Bram Verschuerentechniek: Het Gevolg

met dank aan: Tom De Ridder, Josse Van Den Bogerd, Het Gevolg, Theater Stap

het is lang geledeneen eeuwigheidals in een droomvan oneindigheid

alice loopt en roepten valt en springter zijn te weinig lettersom te zeggen wat ze voelt

het lichaam schreeuwt, alicelaat los, alicede wereld is zot genoegslaap is niet langer nodigtijd kan je niet bevriezen,

kleine lieve alice

‘Alice’ is een visuele tocht in het hoofd van een meisje, gedragen door stemmen en geluid.Dit wonderlijke avontuur is een bewerking van de klassieker van Lewis Carolls “Alice’sAdventures in Wonderland” dat voor de eerste keer verteld werd in 1862, zo’n 150 jaar geleden.

regie/bewerking: Bart van Gyseghemspel: Tis Daneels, Liesbeth De Hertogh, Jana De Kockere, Rani Janssen, Els Laenen, Maartje Smits, Leen Teunkens, Sam Willemskostuums: Katrien van Baelmuziek: Piet Slangen

zaterdag 21 april om 20.15 uurzondag 22 april om 15 uurHet Gevolg, Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout8 euro // 7 / 6 / 5 euro

vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 aprilwoensdag 2 en donderdag 3 meiom 20.15 uurTheater Stap, Brugstraat 55, 2300 Turnhout8 euro // 7 / 6 / 5 euro

10 jaar kaaiman 10 jaar kaaiman

Page 15: magazine april mei juni 2012

2928

the generosity experienCeHet Belgische Generosity Team

Een muzikant, een danseres. Ook een circusartiest. Tien jonge kunstenaars buigen zich in Turnhout over de vraag: ‘Hoe kan ik zelf mijn levensverhaal vormgeven?’

We trekken onze grenzen open en gaan op zoek naar de rijkdom in mekaars wereld.

België, Slovenië, Frankrijk en Denemarken werken parallel aan hun deel van een poëtische performance, met telkens dezelfde ingrediënten: de zintuiglijke taal.

In juni ontmoeten we elkaar en kneedt de Columbiaanse theatermaker Enrique Vargas dit alles tot één geheel. Ontdek het kleine in grootse dingen, en het grootse in iets kleins.

in het kader van Turnhout 2012met de steun van de Europese Commissie

‘The Generosity Labyrinth’ op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juli om 20.15 uur op locatie10 euro // 8,5 / 8 / 7 euro

Page 16: magazine april mei juni 2012

3130

en routeHebben voetpaden een geheugen?

Welke vergeten verhalen dwalen er in een stad rond?Wat staat er op de versleten gebarsten tegels te

lezen?en routeeen route die afwijktleerlingen 2de en 3de graad secundair onderwijs ontwikkelen kunstzinnige stadsroutes

‘En Route’ is een nieuw kunsteducatief project van Kunst in Zicht dat jongeren de stad anders wil doen beleven. De jongeren pluggen in en worden doorheen de straten geloodst, geprikkeld en uitgedaagd om beter te kijken: de stad in al haar volheid en verstilling leren zien, op zoek gaan naar het kloppend hart van de stad. In groeven en voegen ontvouwen zich zo langzaam de verborgen verhalen van de straat.

Twee kunstdocenten begeleiden de jongeren: eerst tijdens hun zintuiglijke ontdekkingstocht doorheen de stad en nadien in een kunstenlabo, waar ze een eigen kunstzinnige stadsroute ontwikkelen. Een eigen route die afwijkt en een geheel eigen afdruk nalaat in de stad. Een afdruk die verbaast en ontwricht en anderen ook weer doet inzoomen.

‘En Route’ vertrekt vanuit de recente vakoverschrijdende eindtermen voor het secundair onderwijs en richt zich op jongeren van de tweede en derde graad secundair onderwijs. De jongeren gaan actief aan de slag met media. Ze leggen hun stadsroutes vast in beeld en geluid. Het startschot voor dit nieuwe kunsteducatieve project wordt gegeven in september 2012.

in het kader van Turnhout 2012

foto’s: Luk Lenoirinfo en inschrijvingen: www.kunstinzicht.be

jong gewilddrie afstudeerprojecten toneelacademie maastrichtDe Warande presenteert van woensdag 16 tot zaterdag 19 mei in drie zalen de afstudeerprojecten van

drie jonge Kempense theatermakers. Alle drie studeren ze af aan de Toneelacademie van Maastricht. Wij nodigen je uit om te komen proeven van dit jong, aanstormend theatertalent.

tejaterBende oeps /dries de smedtKaatje is verdronken

Een voorstelling over een gezin dat niet helemaal gelukkig is.Over een vader die alles onder controle probeert te houden.Over een moeder die iemand anders wil zijn.Over een dochter die weg wil.En over een tuinman.

tekst: Alex van Warmerdamregie: Dries De Smedtproductie/regieassistent: Kris Lendersspel: Steven Meulemans, Roel Loots, Jitse Vanlommel en Lorien Verachterttechniek: Seppe Vervoortmet de steun van OPENDOEK

miChai geyzenDe verbouwing

Over het verbouwen in de hoop huwelijksproblemen weg te timmeren. Over het optrekken van een muur. Een muur om te kunnen blijven communiceren.

tekst: Theatergroep Carverregie: Michai Geyzenspel: Raf Jansen, Dirk Vandervelden, Stijn Van de Wiel, Elke Van de Wouwerscenografie/techniek: Thomas Nagels, Thomas Stevensmet de steun van: Toneelacademie Maastricht, de Warande Turnhout, OPENDOEK, Stad Herentals

Corpus Ca. Vzw /jelle de grauweLee (première)

“As a painter, I never thought of myself as anything but Lee Krasner. But I’m always going to be Mrs. Jackson Pollock. That’s a matter of fact.”

Lee haakt zich vast in de levenswandel van Lee Krasner, vrouw van Jackson Pollock, een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders. Krasner raakte vanaf haar eerste ontmoeting bedwelmd door Pollock’s persoon én werk. Ze koos voor een leven op de achtergrond, met maar één doel: haar man als kunstenaar op de wereldkaart plaatsen, tegen elke prijs ...

Lee is een voorstelling over onvoorwaardelijke liefde, zelfopoffering en de dunne grens daartussen. Na Manson/Mensen en D.I.E.L (desalniettemin is er liefde), vormt Lee het sluitstuk van de opofferingstrilogie waarmee Corpus Ca. zichzelf een smoel wil geven.

concept en regie: Jelle De Grauwespel: Saskia Verstiggel, Sofie Van den Bossche en Tom Van der Veldemet de steun van Toneelacademie Maastricht, de Warande Turnhout, kc De Werf Brugge, GC De Route en Wisper Gent

woensdag 16 mei om 19.30 uurKaatje is verdronken’ en ‘De verbouwing’

donderdag 17 mei om 20.15 uur‘Lee’ (première)

vrijdag 18 mei om 19.30 uurLee’ en ‘Kaatje is verdronken’

zaterdag 19 mei om 19.30 uur‘Lee’ en ‘De verbouwing’

tickets: 8 euro voor telkens twee voorstellingen op 16, 18 of 19 mei. 6 euro voor de première van ‘Lee’ op 17 mei.

Page 17: magazine april mei juni 2012

3332

podium10 jaar kaaiman

do 12/04 18&20 kaaimanlabo’s - Dries, Gideon en Michai - Het wilde jong - theater - de Warande vr 13/04 18&20.30 kaaimanlabo’s - Dominique, Heidi, Jeroen en Simon - Het wilde jong - theater -

de Warande

zo 15/04 15:00 BrOnkS - Sasja en Natasja - familievoorstelling - Kuub

16&17/04 20:15 HETPaLEiS - De tocht van de olifant - theater - schouwburg

di 17/04 13:45 kabinet k - i see you - schoolvoorstelling - Kuub

do 19/04 20:15 Wayne mcGregor/random Dance - FAR - dans - schouwburg

vr 20/04 20:15 race Horse Company - Petit Mal - circus - schouwburg uitverkocht

20/04 - 29/04 FiLmFESTivaL OPEn DOEk

20/04 - 30/04 FESTivaL ‘On THE mOvE’

za 21/04 20:15 Stacey kent - muziek - schouwburg

za 21/04 20:15 kaaiman - DOOLHOOFD - a mazing story - theater - Het Gevolg, Otterstraat 31-33

zo 22/04 14&16 Theater De Spiegel/kabóca Bábszínház - Ha Dede - familievoorstelling - schouwburg

zo 22/04 15:00 kaaiman - DOOLHOOFD - a mazing story - theater - Het Gevolg, Otterstraat 31-33

di 24/04 13:45 Ultima Thule - Oosterlengte - schoolvoorstelling - Kuub

di 24/04 19:00 Ultima Thule - Oosterlengte - familievoorstelling - Kuub

25-27/04 20:15 ’t arsenaal en Walpurgis - HAVEN 010 - theater - Koloniekapel, Kapelstraat, Merksplas

do 26/04 20:15 Xander de rycke - Mijn zwarte parade - comedy - schouwburg

vr 27/04 13:45 ’t arsenaal en Walpurgis - HAVEN 010 - schoolvoorstelling - Koloniekapel, Kapelstraat, Merksplas

vr 27/04 20:15 Great Lake Swimmers + Barzin - muziek - Kuub

27-29/05, 2&3/05

20:15 Theater Stap/kaaiman - Alice - klein klein beesteke - theater - Theater Stap, Brugstraat 55

28/04&02/05 20:15 Lucas van den Eynde, Tine Embrechts en nele... - Jukebox 2000 - muziek - schouwburg uitverkocht

ma30/04 20:15 Graindelavoix + muntagna nera - muziek - schouwburg

03/05 10:30&13:45 nevski Prospekt - Hop - schoolvoorstelling - Kuub

vr 04/05 20:15 antonio Zambujo - muziek - Kuub

vr 04/05 20:15 Günther neefs - 21 jaar ver - muziek - schouwburg

zo 06/05 15:00 faBULEUS/HETPaLEiS - ZOO doen ze de dingen - familievoorstelling - schouwburg

ma07/05 13:45 BrOnkS - Brooddoos - schoolvoorstelling - Kuub

08/05 10:30&13:45 BrOnkS - Brooddoos - schoolvoorstelling - Kuub

09&10/05 20:15 kommil Foo - Breken - comedy - schouwburg uitverkocht

vr 11/05 20:15 Zefiro Torna - O Monde Aveugle! - muziek - Begijnhofkerk

za 12/05 20:00 rootsnight 4 feat. imelda may + Slipmates- muziek - Kuub

13/05 14,16&18 nat Gras - Muurtje Muurtje - familievoorstelling - Kuub uitverkocht

14&15/05 10:30&13:45 nat Gras - Muurtje Muurtje - schoolvoorstelling - Kuub

vr 25/05 20:15 Dampkring 2 (IJsland): Sin Fang + Sóley -- muziek - Kuub, zittend

29/05 10:30&13:45 Sprookjes enzo - het rode visje - schoolvoorstelling - Kuub

do 31/05 20:15 FC Bergman - Terminator Trilogie - theater - op locatie

01&02/06 20:15 FC Bergman - Terminator Trilogie - theater - op locatie

za 09/06 20:15 alex agnew - Interesting Times - comedy - schouwburg uitverkocht

21/06-01/07 15&20:15 Unm - Tussen hond en wolf - theater - in het centrum en de natuur Turnhout uitverkocht

13,14,15/07 20:15 Enrique vargas en vier Europese gezelschappen - The Generosity Labyrinth - theater - op locatie

expo17/03 - 20/05 Tweespoor - expo - centrum Turnhout

18/03 - 01/05 araSTT - toonmoment #8 met Pieter Huybrechts en Luc Vleugels - expo - terras Warande20/04 - 29/04 Brecht Goris - Borderlives, Afghanistan-Pakistan-Kashmir - foto-expo - festivalcafé van Open Doek in

Utopolis

podium te gast07&08/04 22:00 rocking around Turnhout - organisatie: RAT - Kuub

12&13/0512/05 ook

15:0020:15

Dansant 2012 - organisatie: Dance Desire - schouwburg

za 19/05 20:15 Dance Happening - organisatie: Nova - schouwburg

vr 25/05 20:15 Will Tura - Will Tura in concert 2012 - organisatie: ’N Joy vzw - schouwburg

wo 30/05 20:15 Time Travel - organisatie: Heilig Graf - schouwburg

zo 10/06 14:00 Opera Carmen i.s.m. vlaamse Opera - organisatie: Freinet school De Regenboog - schouwburg

28/03 - 07/05 jan Coddé - Up into the Sky - fotografiecircuit - gang lokalen

09/05 - 04/06 roland van rompaey - Muzik Art Portret - fotografiecircuit - gang lokalen

06/06 - 25/06 joris Luyten - Panofotografie - fotografiecircuit - gang lokalen

27/06 - 03/09 Luc van Uytvanck - De foto’ s van King Arthur - fotografiecircuit - gang lokalen

Page 18: magazine april mei juni 2012

3534

podiumticketbalie

de WarandeWarandestraat 422300 Turnhoutinfo: (t) 014 41 94 94tickets: (t) 014 41 69 91www.warande.be

openingsurenOp weekdagen van 9 tot 17 uur, op zaterdag van 9 tot 13 uur. Telefonisch reserveren kan vanaf 10 uur op het nummer 014 41 69 91.

abonnee wordenVanaf vijf verschillende voorstellingen word je abonnee van de Warande en krijg je korting.

kortingenBij elke voorstelling vind je achter de ticketprijs drie verschillende kortingcodes: prijs // A / B / C.Kortingen die we hanteren op de standaardprijs:A: abonnees en losse tickets voor 60-plussersB: 60-plus abonneesC: jongeren -19 en houders studentenkaart dagonderwijs

Cursussen en uitstappenDinamo organiseert in de Warande workshops, cursussen, uitstappen en lezingen die je in de Dinamobrochure kan terugvinden. Voor alle info kan je terecht bij de Dinamobalie op het nummer 014 47 21 10 of op www.warande.be/dinamo.

in de warande wonen...Al van het Warandemodel gehoord? Naast haar eigen werking biedt de Warande onderdak aan Dinamo, Kunst in Zicht, Open Doek, Strip Turnhout, Ar-Tur, Kunst In Huis en Storm op komst.

www.warande.Be

warandeBonnen en ChequesIn de Warande kan je ook betalen met Warandebonnen, cultuurcheques en opleidingscheques.

hoe Bereik je de warandeDe Warande ligt in het centrum van Turnhout op vijf minuten stappen van de Grote Markt.

met het openbaar vervoerEr is een bushalte aan de ingang van de Warande. Het station is op tien minuten lopen. Raadpleeg de websites van De Lijn en NMBS voor de uurregelingen.

met de autoTurnhout is met de wagen eenvoudig te bereiken via de E34 Antwerpen-Eindhoven. Aan de Warande is een ondergrondse parking van Vinci(www.vincipark.be) waar je 1,80 euro per uur betaalt. Kom je naar een voorstelling, dan kan je ook kiezen voor een vaste prijs van 3,50 euro voor de hele avond of de hele middag bij matinees. De ingang van de parking is in de Wezenstraat, deze straat geef je best in in je navigatiesysteem.

magazineWe bezorgen je met plezier en kosteloos dit driemaandelijks magazine. Geef je adres door aan het onthaal.

CaféIn september 2012 is het totaal vernieuwde complex inclusief de nieuwe horecaruimtes afgewerkt. Als Warandebezoeker kan je voor of na de podiumactiviteiten terecht aan de bestaande togen aan schouwburg of Kuub (niet bij elke voorstelling).

Colofonvormgeving: communicatiedienst de Warandedruk: Bema Graphicspapier: Munken Polar 100g

Cultuurhuis de Warande is een initiatief van de Provincie antwerpen,

wordt betoelaagd door en geniet de steun van de Stad Turnhout en de vlaamse Gemeenschap.

Het seizoen 2011-2012 wordt mogelijk gemaakt met de gulle steun van onze sponsors:

en onze mediapartners:

en wordt gesteund door:

praktisCh

Page 19: magazine april mei juni 2012

v.u. Staf Pelckmans p/a Warandestraat 42 2300 Turnhout