Viattence clivia21 web aug sept 2014

28

Click here to load reader

description

 

Transcript of Viattence clivia21 web aug sept 2014

Page 1: Viattence clivia21 web aug sept 2014

Cliëntenblad van Viattenceaugustus - september 2014

Seizoensnieuws

Prinsjesdag

jaargang 4

NieuwbouwDe Klaarbeek

NieuwbouwDe Klaarbeek

Kom mee naar buiten allemaal

Page 2: Viattence clivia21 web aug sept 2014

2

Stichting Vrienden van: Viattence

ViattenceVan de redactie 03Uit de oude doos 04Dialect 06Meditatie 07Seizoensnieuws 08nieuwbouw 11

Epenieuws 13Terugblik 14

Heerdenieuws 18Terugblik 20

Vaassennieuws 21

WezepTerugblik uistapjes 24nieuws 25Terugblik 26Zoekplaatje 27

Binnen Viattence zijn 3 Vrienden van … stichtingen actief.Dit zijn;• Stichting Vrienden van De Klaarbeek (Epe)• Stichting Vrienden van De Speulbrink (Vaassen)• Stichting Vrienden van Viattence (Heerde-Wezep)

Alle stichtingen financieren de kosten voor welzijn bevorderendeactiviteiten voor cliënten van een of meerdere locaties van Viat-tence. Het gaat hierbij om uitgaven die niet uit het reguliere budget van Viattence bekostigd kunnen worden. De stichtingen Vrienden van … hopen door middel van giften, schenkingen en legaten aan voldoende financiële middelen te komen om speciale verzoeken te kunnen honoreren en te bekostigen.

Inhoud

Vrienden van De Klaarbeek;Mw. M.F.W. aan de Stegge0578-629891, [email protected]. 135947014

Vrienden van De Speulbrink;Dhr. Verbrugge0578-572396, [email protected]. 631548866

Vrienden van Viattence;Dhr. J. Tuinman0525-684900, [email protected]. nr. 692114424

Wij heten u van harte welkom op de Brink in Wendhorst!

•Koffie,thee,lekkernijen •Cadeauentoiletartikelen •Wenskaarten •Ofzomaarvoordegezelligheid

Onzevrijwilligershelpenugraagverder

Grutterijd’OldeHoek

Page 3: Viattence clivia21 web aug sept 2014

3

Viattence

Vroeger wilde bijna ieder kind graag buiten zijn of buitenspelen. Knikkeren, verstoppertje spe-len, tollen, de zandbak in, hinkelen, springtou-wen en hoepelen. Het zijn enkele voorbeelden van buitenspelen. Natuurlijk zijn er nog tal van andere spelvormen op te noemen. Wat vond u als kind het leukste om buiten te doen? Samen buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven. Daarnaast bevordert het de lichamelijke motoriek en het leert kinderen al op jonge leeftijd om met elkaar om te gaan. Naar-mate kinderen ouder worden en gaan puberen spelen ze steeds minder buiten. Volwassenen onder elkaar spelen bijna helemaal niet meer. Ze spelen enkel tijdens vakanties. Gelukkig zien we nog wel regelmatig ouders met hun kinderen bezig met buitenspelletjes. Ook in de zomerse vakantieweken met haar lange dagen zie je spon-tane buitenactiviteiten die in je in andere seizoe-

nen bijna niet ziet. Fietsen, tuinieren, wandelen, hardlopen zijn favoriete vrijetijdsbestedingen in de buitenlucht onder volwassenen. Het is goed voor onze gezondheid om buiten te zijn. Even een frisse neus halen. Het is een manier om zon-licht (vitamine D) te vangen. Hoewel voldoende dagelijkse beweging voor ieder mens goed is, hoeft u natuurlijk niet altijd actief te zijn als u buiten bent. Ook in alle rust heeft het buitenle-ven veel te bieden. Lekker op een stoel of bankje zitten met wellicht een krant, Clivia of boek in de hand. Een heerlijk drankje op een terras. Smullen van een lekkernij van de barbecue of een een-voudig waterijsje. Ook kunt u gewoon de natuur-lijke omgeving op u in laten werken. U kunt vast blij worden van een mooie bloeiende bloem of van een vogeltje dat fluit. Buiten zijn is voor alle leeftijden een plezierige en ontspannen bezig-heid. Als u kunt, blijf dan niet onnodig binnen en geniet van de vele mogelijkheden buiten!

Kom mee naar buiten allemaal!

Page 4: Viattence clivia21 web aug sept 2014

4

Uit de oUde doos

Het verhaal speelt voornamelijk in Liverpool in de tweede helft van de negentiende eeuw. De hoofdrol in de serie is voor Peter Gilmore die de rol heeft van James Onedin.Het verhaal begint in 1860 in Liverpool. Kapitein James Onedin, zijn broer Robert (een rol van Brian Rawlinson) en zijn zuster Elizabeth (Jessica Benton) wonen in een kleine winkel die eigendom is van hun vader. James is een zeekapitein die voor een bedrijf werkt dat voornamelijk wijn verscheept. James is erg ambitieus en wil een eigen rederij beginnen. Broer Robert, die getrouwd is met Sarah (Mary Webster) is een voorzichtig mens en een echte landrot. James Onedin is pas teruggekeerd van een reis naar Lissabon met een lading die voornamelijk uit wijn bestaat. Hij heeft de laatste 27 dagen op zee doorgebracht en probeert al drie dagen de haven van Liverpool binnen te lopen, maar dat is door het slechte weer niet mogelijk. Omdat door de drie dagen vertraging een deel van de lading bedorven is ontvangt James niet de extra bonus die hem door de rederij in het vooruitzicht gesteld is. Hij heeft daarover de pest in als hij het kantoor van de maatschappij met zijn verdiende geld op zak verlaat. Maar dan ziet hij in een advertentie dat er een zeilschip geveild gaat worden. James brengt vervolgens de hele dag door op het schip, de Charlotte Rhodes, dat geveild gaat wor-den. Dan gaat hij naar het huis van kapitein Web-

ster, de eigenaar van het schip, om hem een bod te doen. Hij weet dat kapitein Webster een oude dronkaard is en dat zijn familie in financiële proble-men zit. Dochter Anne Webster (Anne Stallybrass) begroet hem aan de deur en gaat haar vader halen. James biedt maar een klein bedrag voor het schip, maar meer kan hij niet betalen want het is eigenlijk al zijn spaargeld. Kapitein Webster is ontzet over het lage bod. Maar Anne neemt James mee naar een andere kamer om zijn hoogste bod te horen.

DeOnedinLinewaseenseriedieeindzeventigerjarengemaaktwasvoordeBBCen die in die tijd door de VARA op de Nederlandse televisie vertoond werd. De serie gaatovereenfamiliedieactiefisindescheepvaart.

OnedinLine

Page 5: Viattence clivia21 web aug sept 2014

Viattence

5

James denkt dat hij alle kaarten in handen heeft en is stomverbaasd als hij haar tegenbod hoort. Anne wil met hem trouwen omdat dit haar zekerheid voor de toekomst kan geven. James krijgt het schip van de Websters als bruidsschat als hij ermee instemt om met haar te trouwen. En de ambitieuze James stemt er inderdaad mee in. James en Anne trouwen in een klein kerkje en dan gaat James weer naar zee. Anne gaat met hem mee om hem te helpen. Ze ontwerpt de vlag voor de Onedin Line en leert de eerste beginselen van het navigeren. Als ze onderweg zijn ziet de bemanning van de Charlotte Rhodes al snel een schip achterop ko-men dat veel groter en sneller is dan de Charlotte Rhodes. Callon bevindt zich op dit schip dat de Charlotte Rhodes al snel passeert. Als ze in Lissa-bon arriveren is Callon al in gesprek met de wijn-producent Braganza. Callon probeert wanhopig om Braganza een nieuw contract te laten ondertekenen maar deze houdt de boot af. Hoewel James de zeilrace verloren heeft was hij namelijk wel zo slim geweest om enkele weken daarvoor een brief aan Braganza te sturen waarin hij hem verzocht om het contract met Callon niet te tekenen voordat hij de aanbieding van Onedin gezien had. En de aanbie-ding van James is veel beter, waardoor de Onedin Line het contract krijgt. Het is het begin van een reeks avonturen waarbij James aan alle kanten bedreigd wordt door de concurrente, opgebouwde schulden en soms lijken zelfs de elementen zich tegen hem te keren. Maar James gebruikt zijn gevoel voor zakendoen, zijn kennis van schepen en de zee en zijn gevoel voor mensen, om zijn zaak draaiende te houden. Toch krijgt de baas van de Onedin Line teleurstellingen te verwerken en mislukken zijn ondernemingen soms. Maar hij wordt in zijn inspanningen om de zaak tot een succes te maken bijgestaan door zijn vrouw Anne. Hoewel zij aanvankelijk weinig weet van de manier waarop het er op zee aan toe gaat ontwikkelt zij zichzelf tot een scherpzinnige zaken-vrouw. Hoewel James het niet zou toegeven, is zij

de drijvende kracht achter de onderneming. James doet alles met in gedachte hoe zijn vrouw het zou aanpakken. Het verhaal is een echte familie sage, waarin men-sen trouwen, zonen en dochters geboren worden die dan weer opgroeien en naadloos ingepast wor-den in de verhaallijn. Maar toch draait het verhaal altijd weer om James Onedin. Altijd was je be-nieuwd waar zijn volgende avontuur hem naartoe zou brengen. En hoe hij dan weer in de problemen kwam en wie de prijs zou moeten betalen voor het feit dat zijn problemen weer werden opgelost. James laat zijn ambitie prevaleren boven het be-lang van zijn familie en vrienden. Hij is een harde man maar toont soms toch wel medeleven met bepaalde mensen. Eigelijk heeft hij maar een echte vriend, Baines (Howard Lang), de kapitein van de Charlotte Rhodes.

Velen zaten in de zeventiger jaren aan de beeldbuis gekluisterd om deze serie te zien. De serie geeft een schitterend (natuurlijk geromantiseerd) beeld van hoe het er in de tweede helft van de negen-tiende eeuw in Liverpool en in de zeevaart aan toe ging. De begintune was het prachtige aanzwellen-de adagio van Spartacus van Aram Khachaturian. Terwijl de tune te horen was zag je die prachtige zeilschepen op het scherm. Mensen die de serie gezien hebben en die nu deze muziek horen zullen het nog steeds herkennen als de begintune van de Onedin Line.

Page 6: Viattence clivia21 web aug sept 2014

6

Viattence

Det was wat de stroomstoring. Mitiene gongn mien gedachtn weer zo’n zestig jaor terugge. In die daagn was ik net van schoele. Het was toe wel een bettien anders as noe. Een posien naor de tweede wereldoorlog,kwaamn der allerlei nieje dingn. Zo weet ik nog det wie an’esleutn wurdn op de draadomroep. Det beteekn det wie naor de radio kondn luustrn. Hilversum iene en twee. Het was een wonder. Uut zo’n kassien an de muure kwamp meziek en gepraot wie kondn het niet begriepn. Wie kwaamn der vrog veur uut bedde um maar niks te missn. Ok op het elektriciteitsnet wurdn wie an’esleutn det was toch niet te geleuvn , ie dre-ijen an een knoppe en het lich gonk an. Onbegrie-pelijk! De wondern waarn de wereld nog niet uut. Elektrtrisch beteekn een hele veuruutgank ok veur de vrouwen. Der kwam een wasmesiene, een striekiezer en een stofzoeger allemaole dingn veur ’t gemak. Een olde buurvrouwe verteldn mien;“Toen ik de wasmesiene kreege heb ik hum drek an’ezet, ik heb de breikouse ‘epak en bin der veur gaon zittn um te kiekn hoe het allemaole in zien wark gonk. De stofzoeger was helemaole een geweldige uutvinding. De mattn hoefdn niet meer elke weeke uut ‘eklop te wordn det scheeldn toch een boel wark. Maar der waarn der ok die zeegn; “Een stofzoeger daor kriej allent maar luie vrouwen van en ie maak mien niet wies det het dan net zo schoone is as de’j de mattn uutklopt en de vloere opveilt. In die tied gong ik van schoele of en mos ik gaon warkn. Noe vin ie det misschien vreemd maar toe deud iederiene det. Ie warkn meestal argens in de huusholding of in een winkel en soms ok in een fabriek maar die waarn der niet zoveule. In een fabriek verdiendn ie wel meer maar volgens mien moe leerdn ie der niks waor a’j later wat an haddn. En zo kwam ik dus in de huusholding niet zo varre biej oons uut de buurte. Het was een boern familie die een bettien achterof woondn . Zie haddn toen twee kiender en ik heb ter een mooië tied ‘ehad. Toen ik ter kwam haddn ze nog gien elektriciteit maar later wel.

In die daagn kwamen der nogal ies wat negosie keerls langs de deure. Ie weet toch nog wel wat det is? Het is een man die van alles te koop hef. Van boenders, klompen, köppies en schötelties maar ok wel kleern. Op de boerderieje kwaamn ok wel ies meensn met grotere dingn. Daormee gongn ze niet naor de gewone man, die had meestal niet zoveule geld te besteedn nee veur de dingn die wat duurder waarn mos ie biej de boern weezn. Noe mu’j niet denkn det die boer nok maar van alles kuchtn nee zie mossen wel het nut ter van in zien en dus mos ie oe spulln laotn zien en de meensn overtuugn det ze der gemak van haddn.Op een dag kwam der een man met een stofzoeger. Met een volkswaagn bussien kwam hij de dam op. Een keurig meneertien en hij vreug of de boerin al een stofzoeger had. Nee det had ze nog niet.Of ze wel wus hoe makkelijk of det was. “A’j der iene heb”, zeg hij, “dan wil ie hum nooit meer kwiet en het scheelt ok zo’n stuk in ’t wark, ie bint veule eerder klaor, zal ik oe es effn laotn zien hoe het warkt”? Nou det moch dan wel.De stofzoeger wurdn in de keuken ‘ezet maar die was net klaor. “O det gef niet “zeeg hij “ik gooi der wel een bettien rommel neer”. Gistern had de boer net holt ‘ezaag veur de kachel en buutn lag nog een hele bult zagemaal. Det kwam mooi uut. Hij haaln een grote hand vol op en streuijen het deur de keu-ken en nog een handvol kwam der biej. De boerin maakn nog wel bezwaor maar de man zeeg; “o det kan hij makkelijk opzoegn”. Hij roldn het snoer uut en vreug; “waor zit hier het stopcontact?”“Stopcontact?” zeeg de boerin, “man wie heb nog gien elektrisch”.An ’t ende van mien verhaal wil ik nog nog effn zeggn wat mien van ies zeeg toe het over elektrisch gong; “Ie weet pas wat elektrisch is as ’t niet meer warkt!“ En daor binne wie het denk ik allemaole wel mee eens.

De groeten van Diene Floksien

Stroom

dialect

Page 7: Viattence clivia21 web aug sept 2014

Viattence

7

Meditatie

Toen ik vorige week het maandblad “Open Deur ’zag liggen in de brievenbus, trof mij het thema: “Waar ben je?”Tja, waar ben je? Waar bent u? En ..waar ben ik?Zelf was ik vanmorgen niet waar ik wilde zijn. Ik was op weg naar Viattence, maar werd omgeleid.Zo duurde mijn weg langer maar werd ik wel bemoe-digd door een tekst op een verkeerspaal:” Van A naar Beter.” Dus ging ik verder en met mij vele andere auto’s. Verschillende nummerborden, uit verschil-lende landen. Vrachtauto’s uit Duitsland, Litouwen en zelfs uit Finland passeerde ik.Waarom zo vroeg op weg, zover van huis en waar reden ze naar toe?

En zo kwam ik uiteindelijk wel op mijn bestemming aan. Soms doe je er langer over dan je van te voren dacht. En zo zijn we steeds weer onderweg. Dan weer op weg naar onze vakantiebestemming, dan weer zitten we in een busje die ons brengt naar de Azalea kwekerij, dan weer worden we gereden naar Nieuw Veldheem of pakken we onze spullen alvast in, voor onze verhuizing naar Nieuw Klaarbeek. Onderweg zijn en komen op je bestemming.Het is de weg die een mens gaat, op alle dagen, van alle tijden, van hier naar daar, alleen of samen met anderen.

Waar ben je? Waar bent u? Nou, zegt u dan, ik ben hier, in deze kamer, in dit huis, in dit dorp, in dit land.Het is de plek waar ik woon, waar ik leef, waar nu mijn thuis is.En u laat me de spullen zien, waar u de verhalen van weet.Het houten doosje wat u met zorg heeft bewerkt, of het schilderij met een afbeelding van de boerderij waarin u gewoond heeft, of u biedt me de stoel aan, waar u ooit eens een kussen voor geborduurd heeft. Maar als ik vraag, of u zich hier dan ook thuis voelt, dan is dat een vraag van buiten, naar binnen toe. Dan gaat de vraag: Waar bent u? over uw gemoedstoe-stand.

Of u niet op uw bestemming maar tot uw bestem-ming kunt of bent gekomen.Bij zo’n vraag vertelt u misschien, dat u zich wel eens alleen voelt in deze volle kamer en dat u zich zo nutteloos, zo doelloos voelt, waardoor de dagen zo lang duren, of dat u zo onzeker bent over alle veran-deringen die er komen. Want waar zal u straks kunnen wonen en met wie en hoe en door wie wordt u dan verzorgd? En wat, als u zo graag nog zoveel zelf zou willen blijven doen, en hoe kunt u dan, ondanks alles, toch zoveel mogelijk uzelf blijven?

En dan hoor ik door deze vragen heen, waar u bent …met uw gedachten.. waar u …zich mee bezig houdt.. waar uw… aandacht op is gericht en waar u…naar op zoek bent.Eigenlijk is de vraag; Waar ben je, waar bent u.. geen luchtige vraag, maar een oervraag, een vraag die ernst en diepte kan krijgen, als hij over uw en onze geeste-lijke gesteldheid gaat.

Eigenlijk is het dezelfde vraag, als dat je aan iemand vraagt: Hoe gaat het..? Hoe gaat het echt met u?Het is een oervraag die zelfs lang geleden al is gesteld door God.De eerste vraag in de Bijbel die God aan de mens (Adam) stelt is: “Waar ben je?..”En Adam reageert erop, door zich te laten zien, van buiten en van binnen.De tweede oervraag die daarna in de Bijbel voor-komt en God aan de mens ( Kaïn) stelt is:” Waar is je broer?” Kain wil deze zorg en verantwoordelijkheid voor de naaste van zich af schudden maar komt daar niet mee weg.

Deze twee oervragen zijn vragen die we elkaar onder-weg in dit drukke, vluchtige en onzekere leven, mogen blijven stellen: Waar bent u en waar is uw naaste?Vragen om echt eens bij stil te gaan staan….

Dorien KoetsierGeestelijk verzorger Viattence

Waar bent u?

Page 8: Viattence clivia21 web aug sept 2014

8

Maar toch is de traditie van ‘de derde dins-dag’ niet eens zo oud. In de 19e eeuw werd Prinsjesdag lange tijd in oktober gehouden. De Gouden Koets kwam er pas in 1903 en werd nadien niet altijd gebruikt. Bovendien veranderde in de loop van de tijd het karak-ter van de plechtigheid.

De naamDe naam ‘Prinsjesdag’ stamt al uit de acht-tiende eeuw. Het komt van de viering van verjaardagen van leden van de stadhouderlij-ke familie, waarbij prinsjes slaat op kinderen van oranjegezinden die zich bij die gelegen-heid feestelijk uitdosten. Dat de naam komt van de tocht van Koning Willem I naar het Binnenhof, waarbij hij te paard vergezeld werd door zijn zoons, is onjuist. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd de naam gebruikt voor de feestelijke opening van de zitting van de Staten-Generaal.

Opening van de zittingTot 1983 kende de Staten-Generaal gewone en buitengewone zittingen. De gewone zit-ting begon in het najaar. Als er verkiezingen waren, werd de gewone zitting gesloten, en werd enige tijd later een bijzondere zitting geopend. Een zitting van de Staten-Gene-raal werd als regel door de Koning geopend in een Verenigde Vergadering van beide Kamers. Sluiting van de zitting geschiedde veelal namens de Koning door de minister van Binnenlandse Zaken.Dit ritueel van openen en sluiten had feite-lijk weinig betekenis en daarom werd het bij de Grondwetswijziging van 1983 afgeschaft. Het instituut ‘Prinsjesdag’ bleef evenwel bestaan. Men vond de traditie dat het staatshoofd jaarlijks de troonrede voorleest nog wel degelijk waardevol. Daarmee kan de regering aan het begin van het nieuwe parlementaire vergaderjaar immers haar plannen aan de volksvertegenwoordigers en aan de burgers presenteren. Dit gebeurt tegelijkertijd met het indienen van de be-groting voor het komende jaar.

Leden koninklijk huisTot en met Koning Willem III (1890) ver-vulden de echtgenotes van de Koning geen rol op Prinsjesdag. Wel namen ze vaak hun meerderjarige zonen mee. Na het huwelijk van Koningin Wilhelmina met Prins Hen-drik ging de prins-gemaal altijd mee. Het is ook gebruikelijk dat de kinderen van het

Prinsjesdag

seizoensnieUws

Prinsjesdag,metdeprachtenpraalvandeGoudenKoets,isnietmeerwegtedenken uit het politieke leven en ook ‘de derde dinsdag van september’ is een algemeen ingeburgerd begrip.

Page 9: Viattence clivia21 web aug sept 2014

9

Viattence

staatshoofd na hun achttiende verjaardag de plechtheid bijwonen.De moeder van Koningin Wilhelmina, Konin-gin Emma, heeft van 1890-1898 als regen-tesse de troonrede voorgelezen. De laatste keer was zij vergezeld van de toen nog minderjarige Koningin Wilhelmina. Daarna ging Koningin Emma altijd mee.Prinses Margriet en haar man, mr. Pieter van Vollenhoven, waren tot en met 2012 altijd bij de plechtigheid aanwezig. De andere zusters van Koningin Beatrix, Prinses Irene en Prin-ses Christine, zijn, nadat zij geen parlemen-taire toestemming voor hun huwelijk hadden gevraagd en daarmee hun rechten op de troon hadden verspeeld, niet meer aanwezig geweest.

Waar werd de troonrede voorgelezenDe eerste Prinsjesdag voltrok zich in 1814, in de Trêveszaal in Den Haag. Na de samen-voeging met België in 1815, die tot verdub-beling van het aantal Tweede Kamerleden leidde en tot instelling van een Eerste Kamer, was deze zaal echter te klein. Daarom werd de plechtigheid verplaatst naar de toenmali-ge zaal van de Tweede Kamer, de voormalige balzaal van de stadhouders. Daar stond een troon.Tot 1830 vond de opening overigens afwisse-lend plaats in Den Haag en Brussel. Na het uitbreken van de Belgische Opstand in 1830 werd hiermee gebroken. Sindsdien is uitslui-tend Den Haag plaats van handeling. Vanaf 1904 vindt voorlezing van de Troonrede in de Ridderzaal plaats. En op welke dagPrinsjesdag heeft niet altijd op de derde dinsdag in september plaatsgevonden. Aan-vankelijk was de eerste maandag van novem-ber gekozen voor de opening van de zitting

van het parlement. Tussen 1815 en 1848 werd dat de derde maandag in oktober.In 1848 werd de begrotingsbehandeling in het parlement veel uitgebreider, omdat de begroting voortaan jaarlijks werd vastgesteld en de Tweede Kamer het recht van amende-ment had gekregen. De begrotingsbehande-ling moest bovendien voor 1 januari afgerond zijn. Daarom werd Prinsjesdag met een maand vervroegd, naar de derde maandag van september.In 1887 werd de maandag vervangen door de dinsdag, zodat Kamerleden niet op zondag hoefden te reizen. Overigens kan volgens de Grondwet Prinsjesdag ook op een eerder tijdstip dan september plaatsvinden.

Bijzondere PrinsjesdagenIn 1974 ontbrak op Prinsjesdag de pracht en paal vanwege een gijzeling door Japanse terroristen in de Franse ambassade aan het Korte Voorhout.In 2001 werd, vanwege terroristische aansla-gen in de Verenigde Staten, uit piëteit een sobere Prinsjesdag gevierd. De Gouden Koets stopte even voor de Amerikaanse ambassade die langs de route van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal ligt.

Page 10: Viattence clivia21 web aug sept 2014

10

seizoensnieUws

Over de herkomst van oogstfeesten bestaan verschillende meningen. De meesten zijn van oorsprong ontstaan op de jaarmarkten, waar de boeren hun producten aan de man brachten en vervolgens hun opbrengst weer grotendeels verdronken in de talrijke café’s.Voor de Stoppelhaene schijnt de oorsprong meer op het eigen land van de boer te liggen.Als alle oogst gemaaid en gebonden was, dan liet de boer de boerin met jenever het land op komen, waar de boer met zijn medewerkers op het einde van de oogsttijd dronk.Daarna werd de oost op de boerenwagens ver-voerd naar de boerderij van de betreffende boer. Om nu de naam “Stoppelhaene” te verklaren… Op de laatste wagen in de rij met oogstkarren stond een houten haan, die versierd was met verschillende oogstkransen.Bij aankomst op de boerderij werd de haan aan de achtergevel gespijkerd. De haan symboliseerde zowel de vruchtbaar-

heid van het land als de stoppels die na de oogst achterbleven op de akker. Oogstfeesten zijn keltisch van oorsprong, en maken deel uit van de vruchtbaarheidsfeesten. Er zijn vier grote momenten in het keltische jaar, die gebaseerd zijn op de stand van de zon. Oogstfeesten worden traditioneel op 15 augustus gehouden. Niet alleen is het gros van de oogsten dan gebeurd, wat een feest vergt want de oogst is bron van leven tijdens de maanden dat er geen vers voedsel is. Het is het resultaat van maanden van zwoegen om vruchtbaar land zover te krijgen dat het vruchten oplevert. Als dat lukt, is dat reden tot feest.

De oogstfeesten leiden op die manier een feest-week in die loopt van 15 augustus tot 21 augus-tus. Vanaf dan is er nog één maand om de oogst af te ronden, want op 21september begint de herfst (etymologisch komt dit ook van harvest, oogsttijd). Daarom worden dit soort feesten ook vaak half oogstfeesten genoemd, omdat de oogstperiode nog maar halfweg is. Voor wat Stoppelhaene betreft, dat is een feest dat sinds 1951 officieel wordt ingericht, maar teruggaat op veel oudere tradities in lijn met de halfoogstfeesten. In Vlaanderen is er een zeer levendige traditie van halfoogstfeesten; vaak gaat het om drie dagen vol volksvermaak, bals en fuiven. Ook vele lokale zomerse muziekfestivals zijn rond 15 au-gustus geconcentreerd. Het is hét moment om een lief te zoeken, want ook dat is onderdeel van dergelijke vruchtbaarheidsfeesten… Het perfecte excuus om een praatje aan te knopen, toch?

Oogstfeest de Stoppelhaene in Raalte

DeStoppelhaeneinRaalteiseenfenomeenindezeomgeving,inditartikelwordterdieperingegaanopditoogstfeest.

Page 11: Viattence clivia21 web aug sept 2014

Viattence

11

Onlangs was de rondleiding in De Klaarbeek in Epe voor medewerkers en vrijwilligers van Viat-tence. Het nieuwe pand wordt steeds meer “aangekleed”. Sommige gangen en appartementen waren al behangen. Er is veel licht in het pand (ondanks het regenachtige weer) en alles oogt lekker ruim.

‘fantastisch’

Nieuwbouw:‘Ik ben benieuwd naar de

binnenkant’

‘Het ligt er mooi’

‘spannend’

‘Grandioos’

‘Ik wil de binnenkant zien’

‘Geweldig’

‘Mooi’

Page 12: Viattence clivia21 web aug sept 2014

12

ViattencenieUws

Vrijdagmiddag 16 mei jl. heeft de Cliëntenraad van de Klaarbeek haar jaarvergadering gehou-den.

Mevrouw Goudbeek (voorzitter) opende de vergadering. Hierna werd een ogenblik stilte in acht genomen om de overledenen te herdenken. De dames Kok en Mulder zijn aftredend, maar stellen zich herkiesbaar. Zij worden herkozen. Samen met de andere leden, te weten de dames Goudbeek, Pos, Van Wageningen, Hilbrink en Tiemens , vormen zij de Cliëntenraad.Deze raad behartigt de belangen van de cliën-ten. Diana van Ommen, teamleider, heeft het één en ander verteld over de verhuizing naar de nieuwe

Klaarbeek en de veranderingen dat dat met zich mee brengt. Zij heeft vele vragen kunnen beant-woorden. Ook heeft zij velen kunnen geruststel-len. Na de pauze kon men, onder het genot van een hapje en een drankje, kijken naar een diaserie “Met de huifkar van Apeldoorn naar Zwolle” die vertoond werd door de heer G. Jagtenberg uit Heerde.

We kunnen samen terugkijken op een gezellige middag. Eipie van den Bosch, ambtelijk secretaris cliëntenraad.

Jaarvergadering Cliëntenraad de Klaarbeek

Op 27 mei zijn bij Viattence 10 medewerkers geslaagd voor de opleiding Gespecialiseerd Verzor-gende Psychogeriatrie, dat is een 1-jarige vervolg-opleiding van de opleiding Verzorgende IG.Hierin staat het welzijn en de eigen regie van cliënten voorop. De opgedane kennis passen zij toe in goed overleg en in samenwerking met onze psychologen.Tevens hebben zij geleerd om hun collega´s en de mantelzorgers te informeren over dementie, de benaderingswijze en hen ondersteu-ning en begeleiding bieden. Hierdoor bieden we samen de zorg die de cliënt wenst.

Omdatwewaardehechtenaan kwaliteit .....

Page 13: Viattence clivia21 web aug sept 2014

13

Epe

NieuwsUit Epe

Epe

Bloemschikken

Een keer in de maand wordt er in de Klaarbeek bloem-schikken georganiseerd. Op 23 mei was er veel animo voor de activiteit, er werden mooie stukken gemaakt.

nieuwe Klaarbeek

Op 19 juni werden vrijwilligers en perso-neel uitgenodigd om de nieuwe Klaarbeek intern te bezichtigen, er was veel animo en er werd enthousiast gereageerd, de foto s geven een impressie van hoe de nieuwe Klaarbeek er tot nu toe uit ziet.

Schilderen en mozaïekenIedere maandagmorgen tussen half 10 en half 12 is er in de Klaarbeek gelegenheid om deel te nemen aan de vereniging schilderen en mozaïeken.Na een kopje koffie gaan de deelnemers aan de slag met hun werkstuk. Zij maken gebruik van verschillende technieken en doen dit met of zonder voorbeeld. Makkelijk of moeilijk, voor elk wat wils! En met een stuk gezelligheid komt men tot een een mooi eindresultaat.

Page 14: Viattence clivia21 web aug sept 2014

14

terUgblik

Heel Epe Fietst

Op vrijdag 21 juni heeft ook zorgcentrum de Klaarbeek mee-gedaan aan “ Heel Epe Fietst”!Bewoners konden zich rond laten rijden op de duo fiets of gezellig samen plaatsnemen in de tweezitter met Ferdinand van Fiets Fun Epe. Gelukkig zijn er maar een paar spettertjes regen gevallen en was het een geslaagde middag.Met behulp van de vrijwilligers van de Klaarbeek en Present heeft iedereen genoten en kan deze middag zeker nog een keer herhaald worden.

W.K.

Op 18 juni waren de cliënten en het perso-neel volledig in de ban van het W.K. voetbal.In een oranje outfit maakte een ieder op eigen wijze zich klaar voor de die avond te spelen wedstrijd tegen Australië.Deze werd gelukkig gewonnen.

In het groene gras,dicht bij een plas.Waar de kikkers lustig sprongenen de vogels een liedje zongen.Lagen Jan en Antje,samen handje in handje.Ze lagen zo over de toekomst te smoezenen Jan lag met zijn hoofd op haar witte blouse.Plots sprak Antje:Jan, ik kan me soms zo akelig voelenals ik er aan denk, dat jij misschien bij mij wordt weggenomen.En dat je nooit meer zegt: “M’n hondje of m’n poesje”.En bij die gedachte, rolde de tranen over haar blouse.Och meisje, sprak Jan geleerd:als je ooit op aarde wederkeerd.Wel niet weer in dezelfde vorm,maar bijvoorbeeld als een ezel of een worm.Of een lelie of een beer,

zien doe je elkaar toch altijd weer.Nou Jan als het dan is zoals jij hebt gelezen, dan zou ik wel een boterbloem willen wezen.Die ginder in de weide staanen verliefd keek ze haar Janneman aan.Nou, als jij dan als een bloem was herrezen,dan zou ik wel een os willen wezen.En liep dan in de weide waar jij stond,dan zocht ik net zo lang tot ik je vond.En vond ik je dan, dan boog ik m’n kopen van pure liefde vrat ik je op.Maar Jan, sprak Antje, je weet toch: wat er ingaat bij de snuit,komt er aan de andere kan weer uit.En wat zou je dan zeggen,als je me zo op de grond zag leggen?Ja, zei Jan da’s wel besallamanderd,Maar ik zou zeggen: wat is die meid veranderd!

Ingezonden door H. Dekker

Ingezonden

Page 15: Viattence clivia21 web aug sept 2014

15

Epe

afscheid

Vrijdag 16 mei hebben wij als medewerkers en cliënten van De Klaar-beek afscheid genomen van één van “onze” receptionistes: Willy Wagenvoort. Na vele jaren het “gezicht” van De Klaarbeek te zijn geweest, gaat Willy nu genieten van haar pensioen.Onder het genot van koffie en gebak en later een hapje en een drankje was het een gezellig samenzijn waar natuurlijk de nodige cadeautjes niet ontbraken. Voor cliënten is het nog steeds niet helemaal duidelijk of nu Willy of Willeke met pensioen is gegaan wat natuurlijk een groot compliment voor Willy is.Willy: hartelijk dank voor al je inzet en wij wensen je, samen met Jan, het allerbeste toe!

Ezelboerderij

7 mei 2014 zijn we met zijn allen van de Wijerd met een bus en een paar auto’s vertrokken naar de Koperen ezel in Epe.Dit was voor mijn afscheid na een heel jaar op de Wijerd als stagiare.

We hebben een lekker kopje koffie of thee met een plakje cake genuttigd en helaas was het niet heel mooi weer dus hebben we een kort rondje over de boerderij gedaan.

De mensen hebben genoten van de dieren ondanks het slechte weer. Ook hebben we het pasgeboren veulen gezien, “Fay is de naam”. De mensen vonden dit bijzonder om mee te maken.

Met deze dag heb ik mijn stageperide afgerond, bedankt voor de leuke leerzame tijd.

Sanne

80 jaar

Op 5 juni werd dhr. Lubbers, cliënt van de Wij-erd, 80 jaar.Hij trakteerde op taart die Erica de vrijwilligster bakte.

Page 16: Viattence clivia21 web aug sept 2014

16

terUgblik

3 juni 19.30 uur was er een optreden van het Malbroek Dans theater.Dansvereniging Malbroek is een kleine maar enthousiaste groep mensen, die proberen de Nederlandse dansen en kostuums in ere te houden. In 1994 is bij Maria Vreven de behoefte ontstaan om meer aandacht te schenken aan de Nederlandse danscultuur. Zo is er een groep ontstaan die zich ging toeleggen op de Nederlandse dans. Zowel de authentieke Nederlandse dansen als ook recent gemaakte dansen op traditi-onele Nederlandse muziek. Hierbij horen natuurlijk ook kostuums uit vervlogen tijden. Er is gezocht naar het kleurrijke verleden in de Nederlandse klederdracht.Nu dansenen dragen zij kostuums uit:Groningen, Friesland, Gelderland, Utrecht,Noord-Holland,Zuid-Hollanden,Zeeland.Er is voor gekozen om replica’s te dragen aangevuld met enkele echte authentieke kle-dingstukken, omdat men de originele kleder-drachten niet wil gebruiken.Wij dansen voor eigen plezier met de nadruk op gezelligheid. De groep heeft al eerder voor sfeervolle avonden gezorgd en komt dat nu nog eens overdoen.

Dansvereniging Malbroek

Schilderen

Op de Wijerd wordt er door mw. Jonas en dhr. v. Droffelaar gewerkt aan een schilderij, de resultaten zijn schitterend!

Page 17: Viattence clivia21 web aug sept 2014

17

Epe

17

Hosanna koor

25 juni kwam Vaassens koor Hosanna de cliënten van de Klaarbeek een gezellige avond bezorgen, Het koor is opgericht op 6 oktober 1923, dus volgend jaar viert Hosanna haar 90-jarig jubileum. Onder leiding van Heijmen van ’t Einde heeft Ho-sanna menig concours bezocht. Het koor heeft in haar lange bestaan een aantal langspeel-platen en cd’s opgenomen. Het repertoire is wel wat aangepast. Het koor zingt naast geestelijk liederen ook negrospirituals en eigentijdse liederen.

Knuffelkonijnen

Tijdens de vrijdagmiddag activiteit in de grote zaal werd er volop genoten van de knuffelkonijnen.

Page 18: Viattence clivia21 web aug sept 2014

18

NieuwsUit Heerde

AfscheidVolgend jaar gaat Hennie Strunk (afdeling Planning & Control) met pensioen, maar hij is al gestart met de voorbereidingen. Daarom heeft Hennie op dinsdag 27 mei afscheid genomen van zijn collega’s binnen Viattence met een receptie, waarop een ie-der nog een toost op hem kon uitbrengen.

HerinneringenEen cliënte wilde graag wat herinneringen aan vervlogen tijden opha-len. De plek waar voorheen de marktwand van Epe stond is nu een grote bouwput. Mevrouw vertelde dat voor dat de marktwand er was op die op plek woningen stonden en dat zij daar had gewoond. Lek-ker dicht bij haar werk in een winkel aan de Hoofdstraat! Ze vond het fijn om te kunnen zien wat er op “haar plekje” nu gebeurde.

Riet Tijssen is on-langs met pensioen gegaan. Samen met haar collega’s, vrij-willigers en cliënten heeft ze dat op de Brink gevierd.

Verscholen Dorp VierhoutenMw. Wolf-van Raalte (afd. C) had als wens dat ze graag een keer wilde kijken bij het Verscholen Dorp in Vierhouten.Dit hebben we vanmorgen gedaan. Mw vertelde onderweg herinnerin-gen die zij had als jong meisje aan de oorlog.Nadat we in de bossen van Vierhouten waren geweest zijn we naar Hotel/Restaurant De Vossenberg gegaan in hetzelfde plaatsje.Daar was een expositie te zien van het Verscholen Dorp. Van allerlei materiaal lag daar, zoals een Jodenster, voedselbonnen, etc.Indrukwekkend om dit eens te bekijken.

Met pensioen

Page 19: Viattence clivia21 web aug sept 2014

19

Heerde

Woensdag 25 en donderdag 26 Juni werd de jaar-lijkse avondtweedaagse gehouden.

Alle cliënten en hun familie van verpleeghuis Wendhorst werden uitgenodigd om mee te doen aan deze feestelijke wandeltweedaagse. De eerste dag verschenen er ruim 50 deelnemers aan de start van de wandelhappening. Er werd via de Noordgouw, het nieuwe fietspad en de Oldekamp-sehof naar de Elburgerweg gelopen. Op de hoek van de Terpweg, Elburgerweg werd er koffie en thee gedronken op de Terp, het erf van een aldaar wonende vrijwilligster. Mevr. Neijmeijer; bedankt voor de gastvrijheid! De route liep vervolgens via de Machteldskamp naar de Rijnsburgerlaan en langs de Rijnsberg, de Brede school met turn-hal. Er werd stevig doorgewandeld langs de weg naast Brinkhoven belande men op het dorp. Via de Langeslag en aansluitend de professor Jon-kerlaan was men weer terug bij het startpunt. Op de tweede dag ging het via de Haneweg, Groe-neweg langs het volks tuinencomplex naar de Oenerweg. Hier werd linksaf geslagen en naar de Bijsterbosweg gewandeld. Via de Badhuisweg ging het langs stoeterij de Horsthoekhoeve. Uit-eindelijk werd via de Oenerweg de terugtocht naar Wendhorst aanvaard. Terug bij Wendhorst wacht-te alle deelnemers een verrassing. Voor een ieder was er een roos en een medaille. Met een sapje en wat lekkers genoot men van de muziek van Jan van Leeuwen. De activiteitencommissie kijkt terug op een geslaagde tweedaagse en bedankt alle familie, personeel en vrijwilligers die deze dagen voor de cliënten hebben mogelijk gemaakt!

Haring party WendhorstVolgens traditie was er de eerst volgende woensdag nadat de nieuwe haring is binnen gebracht een haring party bij locatie Wend-horst te Heerde. Elk jaar is het weer een verrassing hoe de nieuwe haring zal smaken, is hij zacht, smaakvol, stevig? Dit jaar werd de haring door een ieder goed gekeurd. Het is weer een goed haring jaar! De party die voor alle cliënten van locatie Wendhorst, de Dagbehandeling en Korte Slag was, werd goed bezocht; natuurlijk voor de haring maar ook het kleine draaiorgel, dat de feestvreugde ver-hoogde met oud Hollandse liedjes. Kortom; een prima feest!

OpstapUitstapjesvereniging Op Stap is met een aan-tal cliënten afgereisd naar Harderwijk. Op de boulevard werd genoten van koffie met gebak en het mooie weer nodigde uit tot een wande-ling langs het water.

Avondtweedaagse

Page 20: Viattence clivia21 web aug sept 2014

20

terUgblik

Expositie

Van 14 augustus tot en met 22 oktober 2014 houdt Ima Amu een expositie in Wendhorst. Ima werd geboren in Uke-he, Nigeria, West Afrika. Al op jonge leeftijd wist Ima dat hij kunstschilder wilde worden. Ima was zeer gemo-tiveerd dus besloot hij hierin verder te gaan. Hij ging naar de universiteit van Benin, Benin-city, Nigeria, waar hij kunstgeschiedenis en schildertech-nieken ging studeren. Tot nu toe heeft Ima in heel Nigeria exposities gehad. Als curator en kunstschilder heeft hij in Nigeria veel prijzen gewonnen.De schilderijen vertellen over het leven in Afrika. Achter elk schilderij zit een verhaal. Het is een weerspiegeling van het leven in Afrika. Ima probeer zo te laten zien wat er gaande is in dit conti-nent. De vrouwen zijn het symbool om deze situatie uit te drukken omdat de vrouwen meer sociale lasten dragen. Meer werken van Ima Amu zijn te zien op zijn site: www.imaamu.com

geslaagd

Op 23 juni is Charissa van der Haar geslaagd voor de VIG opleiding, wij willen haar van harte feliciteren!

Op 26 juni is Anja Haverslag geslaagd voor het Helpende diploma zij is werkzaam op afdeling Gortel. Wij willen haar hartelijk feliciteren!

geslaagd

Vaderdag verrassing voor bewoners Pg Wendhorst

Op donderdag 12 juni gingen een aantal bewoners van de afdelingen ’t Eekt, Flessenberg, Gortel, Hanesteen, Jacobspark Kraayenberg en Korteslag een rit maken met de paardentram. Er gingen voornamelijk mannen mee als verrassingscadeautje voor Vaderdag. De vrou-wen waren rond Moederdag al verwend met een crea-tieve ochtend. De rit ging via de Wezeweg achterlangs naar de Hertenkamp in Epe. Daar werd genoten van een glaasje fris met een plak cake. Via de Renderklip-pen werd de terugtocht weer aanvaard naar Wendhorst. Deze tocht werd zowel ‘s morgens als ‘s middags gereden. Onderweg hebben we Hollandse liederen gezongen onder begeleiding van dhr. Jan van Leeuwen die prachtig speelde op de accordeon.

Mevrouw de Wilde werd 13 juli jl. 86 jaar. Ze wilde dit graag vieren bij activitei-tencentrum Vos-bergen waar zij vele dagdelen per week aanwezig is en deed dit met een overheer-lijke taart! Cliënten en personeel hebben gesmuld!

Page 21: Viattence clivia21 web aug sept 2014

2121

Expositie NieuwsUit Vaassen

Optreden“DePompedoers”Op donderdag 11 september komt het gezellige koor De Pompedoers een optreden verzorgen in de wintertuin.Het koor bestaat uit ongeveer 25 leden en staat onder leiding van de dirigent Dhr. Ton van de Berg.Op het programma staan: Luisterliedjes, zeemansliedjes en meezingliedjes, zoals b.v. : “Ik sta op wacht”en “Ik heb eerbied voor jouw grijze haren”.Het koor wordt muzikaal begeleid door 3 accordeonisten.Het optreden begint om 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Op dinsdag 5 augustus zal Coby Lagerweij als soliste een muzikaal optreden verzor-gen in de huiskamer.Coby begeleidt zich zelf daarbij met de ac-cordeon en een keyboard.Op het repertoire staan voornamelijk Nederlandstalige liedjes uit de jaren 50 tot en met de jaren 70 zoals b.v. “Zilverdraden tussen goud”en “Droomland”.Aanvang 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur voor u klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Muzikaal optreden van mevr. Coby Lagerweij

Jong Dieren DagOp zaterdag 30 augustus vindt de tentoon-stelling van jonge dieren plaats, deze wordt georganiseerd door de Klein Dieren Vereni-ging Vaassen en Omstreken. Jonge dieren zoals duiven, konijnen, kippen en hanen worden door deskundige keur-meesters beoordeeld en de mooiste dieren krijgen een prijs.U kunt onder het genot van een kopje koffie deze prachtige dieren bewonderen, zij staan in de huiskamer en in de winter-tuin en zijn het zeker waard om te worden bewonderd.De tentoonstelling is van ongeveer 9.30 uur tot 16.00 uur.U bent allen van harte welkom, evenals de cliënten van de zorgwoningen.

ModeshowMaandag 29 september komt de firma H en A Mode om haar collectie te tonen in De Speulbrink.Een aantal mannequins zal de jurken, pakjes, rokken, blouses en jassen voor u showen. U kunt onder het genot van een kopje koffie of thee in een makkelijke stoel genieten van een gezellige modeshow.Aanvang 14.30 uur, de koffie en thee staan om 14.00 uur voor u klaar. U bent van harte welkom evenals de cliën-ten van de zorgwoningen.

Page 22: Viattence clivia21 web aug sept 2014

22

ConcertFanfare“Vriendschap”

Op donderdag 25 september komt de Fanfare “Vriendschap”een concert verzorgen in de wintertuin. De fanfare bestaat uit 40 leden en staat onder leiding van de dirigente Mevr. Susan van Opstal. Zij bespelen o.a. bugel, bas, trombone, saxofoon, trompet en slag-werk. Het concert begint om 19.30 uur, de koffie staat vanaf 19.00 uur klaar. U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Gezellige Maandsluiting

Vrijdag 29 augustus is er een gezellige maandsluiting in de huiskamer.Deze middag zal dhr. Bertus van Essen voor gezellige accordeonmuziek zorgen.Op vrijdag 26 september kunt u uw mede-bewoners ontmoeten tijdens een gezellige bijeenkomst in de huiskamer.Deze middag is het Klein accordeon Or-kest te gast in De Speulbrink en zij zullen vrolijke deuntjes op de accordeon spelen/Beide middagen beginnen om 14.30 uur.U bent van harte welkom evenals de cliën-ten van de zorgwoningen.

Gezamenlijke Broodmaaltijd

Op vrijdag 8 augustus en vrijdag 12 september vindt er een gezamenlijke broodmaaltijd plaats.U bent daarbij van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.De maaltijd bestaat uit: soep, smakelijke broodjes, iets hartigs en een toetje.Om 15.30 uur staat er een drankje voor u klaar.U hoeft zich niet van tevoren op te geven, u kunt gewoon deel nemen aan de maaltijd.

Dienst van Woord en gebed van de ger./ Herv. KerkDonderdag 7 augustus is er een dienst van Woord en Gebed.Dhr. W. Bomhof zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 21 augustus is er een dienst van Woord en Gebed.Ds. J. Smit zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 4 september is er een dienst van Woord en Gebed.Ds. C.M. van der Leek zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 18 september is er een dienst van Woord en Gebed.

Ds. B. Heslinga zal voor gaan tijdens deze dienst.Bovengenoemde diensten beginnen om 16.00 uur in de huiskamer.

Eucharistieviering van de Kath. KerkDinsdag 19 augustus is er een Eucharistieviering.Pastoor Daggenvoorde zal voor gaan tijdens deze viering.Dinsdag 16 september is er een Eucharistieviering.Pastor Hofstede zal voor gaan tijdens deze viering.Bovengenoemde vieringen beginnen om 18.30 uur in de huiskamer.

Kerkdiensten

Page 23: Viattence clivia21 web aug sept 2014

23

Vaassen

23

Met pensioen

Op 30 juni nam Carla Huntink afscheid. Na bijna 25 jaar activiteitenbegeleider te zijn geweest op de Speulbrink, stopt ze er mee om van haar pensioen te gaan genieten.Er waren veel cliënten, vrijwilligers en ook collega’s op af gekomen. Dat het ook voor het gezin van Carla een belangrijk moment was bleek uit de komst van haar man en (klein-)kinderen.Het Speulbrinkkoor had speciaal voor deze gelegenheid een lied ingestudeerd wat ze hebben gezongen.

Welkom voor een hapje in het

Huiskamerrestaurant van de Speulbrink

Samen etenSinds begin juni zijn op de locatie De Speulbrink de deuren opnieuw geopend van de Huiskamer. Cliënten, Mantelzor-gers, familieleden en senioren in de omgeving zijn van harte welkom om dagelijks tussen 12.00 en 13.30 aan te schuiven voor de warme maaltijd. Cliënten, maar ook medewerkers reageren enthousiast op de vernieuwde sfeervolle uitstraling in de centrale hal van de Speulbrink en de Huiskamer. Bovendien is iedereen zeer te spreken over de kwaliteit van de maaltijd en de gastvrije benadering van onze medewerkers en vrijwilligers. De soci-ale contacten onderling en de ambiance zijn dus belangrijke succeselementen voor het huiskamerrestaurant.

Hoe gaat het in zijn werk?U kunt dagelijks binnenkomen vanaf 12.00 uur. U bent dus ook welkom om 12.30. Mocht het nodig zijn, dan brengt één van de medewerkers u naar de huiskamer en weer terug. U kunt in het huiskamerrestaurant plaats nemen naast wie u wenst. We hebben tafels van 2, 4 en 6 personen. Zodra u aan tafel zit serveert het huiskamerteam u een drie gangen menu. Bij het hoofdgerecht heeft u de keus uit meerdere gerechten. Bent u op bezoek in de Speulbrink als mantelzor-ger, vriend of familielid? Ook dan bent u van harte welkom om een hapje mee te eten tegen een vergoeding. Mocht het nodig zijn dan, dan brengt één van de medewerkers u naar het appartement.Wij heten u graag welkom in ons huiskamerrestaurant!

Team Huiskamer de Speulbrink

Op 30-6-2014 nam de Speulbrink afscheid van Mariska, Sien, Froukje, en Erika. Wij danken hen voor hun inzet! Veel succes met hun nieuwe JOB!

Expositie

Anneke Bagerman exposeert vanaf 14 augustus 2014 in de Speulbrink. Anneke is geboren op 10 november 1951 in Apeldoorn en tegenwoordig wonend en werkend in Hattem. Ze is 1993 afgestudeerd aan de kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen waar ze de richting schilderen heeft gevolgd. In haar beginperiode werkte Anne-ke voornamelijk in een gemengde techniek van acrylverf en krijt. Kleur werd sporadisch toegelaten. Vanaf het jaar 2000 kreeg kleur echter een prominente hoofdrol toebedeeld. De letterlijke diepte op veel van haar doeken ontstaat door gebruik van het paletmes. Het paletmes dicteert een natuurlijk ritme en maakt een belangrijk deel uit van de cre-atie van haar werk. Het werk van Anneke kenmerkt zich door eenvoud en perfectie en toont haar liefde voor schoonheid in het alledaagse en de beleving van de natuur. Geliefde thema’s zijn velden, bloemen en eindeloze stranden

Page 24: Viattence clivia21 web aug sept 2014

24

Wezep

uitstapjes

24

Terugblik

UitstapjeBewoners van de Gele Lis, Turfhorst zijn donderdag 8 mei gezellig uit geweest. Ze zijn eerst naar Landgoed `t Loo geweest, hebben daar wat gedronken, rondge-wandeld. Ook een mooie fantasietuin bewonderd in de buurt bij mensen thuis. Tussen de middag een lek-kere lunch daar gegeten. Op de terugweg een rondje door Wezep gereden, ook langs de huizen waar de bewoners eerder gewoond hebben. Het was een ge-slaagd uitje !!

Bewoners uitje Weidebeek appartementen en groep 3

Op dinsdag 27 mei zijn wij met de bewoners van groep 3 en de appartementen een dagje naar het dolfinarium in Harderwijk geweest. We hebben genoten van leuke shows en zelfs het weer werkte redelijk. Aan het eind van de dag kregen we een bui, maar dat mocht de pret niet drukken. Met paraplu’s en poncho’s hielden wij onszelf redelijk droog .De dag werd gezellig afgesloten met een patatje en snack in de Samenhof!

avondvierdaagse WezepOp 19 tot en met 22 mei werd de avondvier-daagse in Wezep gehouden. Ook de bewoners van Weidebeek waren van de partij. We vertrok-ken om 18.00 vanaf Weidebeek naar het start-punt. Waar vandaan we elke dag genoten van leuke routes. Ook het weer ( wat niet onbelang-rijk is) werkte super mee .We hebben genoten en werden natuurlijk de laatste dag beloond met de medaille!

Page 25: Viattence clivia21 web aug sept 2014

NieuwsUit WezepIn het huwelijksbootje

In korte tijd stapten 3 collega’s van Weidebeek in het huwelijksbootje:24 mei Anja en Gerben30 Mei Gerda en Gerrit13 juni Patricia en ErickWij feliciteren de bruidsparen en wensen ze veel geluk en liefde toe!!

25

VerrassingIngrid is met zwangerschapsverlof gegaan en werd door collega’s verrast met een mooie verlof mand.

UitstapjeDonderdag 19 juni zijn we met bewoners van de appartementen en van de groepen naar het Zands-culpturen festijn in Garderen geweest. We hebben eerst koffie/thee met wat lekkers gehad. Daarna hebben we rondleiding gedaan en alles bewonderd !! Ook was er van alles te koop. Tussen de middag hebben we een lunch gehad. Moe maar voldaan gingen we weer terug naar de Turfhorst.

Page 26: Viattence clivia21 web aug sept 2014

2626

Bingo TurfhorstWoensdag 13 augustus en woensdag 10 september.Tijd: van 14.30 tot 16.00 uur.Bij groep 3.Er zijn vrijwilligers om te helpen.

afscheid jantineJantine is vanaf 16 juni gaan werken als evv-er bij de thuiszorg.Wij zullen Jantine gaan missen op Weidebeek en wensen haar veel werk plezier bij de thuiszorg.

Wandeling groep 2 duivendans WeidebeekOp Vrijdag 27 juni hebben de cliënten en het team van groep 2, een uitstapje ge-maakt. Wij zijn gaan wandelen langs mooie plekjes in Wezep.Onderweg kwamen een aantal cliënten be-kenden tegen, een mooie aanleiding om een praatje te maken. Voor sommigen kwamen veel oude herinneringen boven, wat zorgde voor leuke en goede gesprekken.Dit werkte dagen later nog na op de groep en het goede gevoel werd nog even vast gehouden.Het weer werkte mee en er werd goed voor de inwendige mens gezorgd. Kortom een zeer geslaagd uitstapje, en dat zo dichtbij….

Terugblik

ActiviteitterUgblik

Page 27: Viattence clivia21 web aug sept 2014

27

Wezep

In deze afbeelding van jim Warren zitten 7 dolfijnen verstopt. Ziet u ze zwemmen?

Zoekplaatje

Donderdag 26 juni was het na een paar weken van voorbereiding dan zover. Op Weidebeek in Wezep was er een bakmiddag georganiseerd door twee leerling verzorgenden. Gaby en Daniëlle moesten voor school een activiteit organiseren en hadden samen gekozen voor een bakmiddag.Woensdag 25 juni zijn de twee dames eerst samen met twee bewoners op pad geweest om boodschappen in te slaan voor deze middag. Na een gezellig middag met als afsluiting sa-men een ijsco eten kwamen de dames bepakt en bezakt terug op Weidebeek. Volgens een van de bewoners konden wij wel een heel weeshuis voorzien met alle bak spullen.De bewoners hadden de keus wat zij wouden doen. Er kon gekozen worden tussen het bak-ken van een appeltaart, zandkoekjes en Jan hagel koekjes of onder begeleiding van twee vrijwilligers cupcakjes versieren. Er is deze middag veel gekneed, met koek-vormpjes gestoken, met versiering geknoeid en wat vieze handen gewassen, maar het was een groot succes. De bewoners hebben genoten van de gezelligheid en het maken van hun crea-ties. Deze dag is zeker voor herhaling vatbaar!

Bakmiddag

Page 28: Viattence clivia21 web aug sept 2014

ColofonVerschijnings frequentie; 6 maal per jaar;Februari-MaartApril-MeiJuni-JuliAugustus-SeptemberOktober-NovemberDecember-Januari redactieJeannette Bruens WeidebeekLida v. Moorst SpeulbrinkMarianne van Zuuk Wendhorst Alette Wagenaar Klaarbeek Thérése de Groot TurfhorstJacolien Fijan Turfhorst

EindredactieSieger Nijdam reacties/[email protected]

Vormgeving en drukBredewold, Wezepwww.bredewold.nl

Belangrijke adressenSecretariaat Clientenraad: Mevr. v.d. Bosch 0578-668438

Cliëntvertrouwenspersoon:Roel de [email protected], 06-38763777 Klachtencommissie Signalisp/a Postbus 6588000 AR Zwollehttp://www.klachtencommissiedzv.nl

Locatie WendhorstEperweg 338181 ET HeerdeTel. (0578) 66 83 00

Locatie KorteslagKorteslag 25-278181 GP HeerdeTel. (0578) 69 92 25 Locatie TurfhorstWaterloopweg 28091 EA WezepTel. (038) 44 33 010 Locatie WeidebeekRozenbottel 18091 SB WezepTel. (038) 375 62 40 Locatie De KlaarbeekScheperstraat 1458162 WP EpeTel. (0578) 57 84 00

Locatie De SpeulbrinkBrunholdplaats 58171 VA VaassenTel. (0578) 57 84 00

Het EbbenhuisDagverzorging voor ouderenHogeweg 388166 JK EmstTel. (0578) 66 18 04 BloemfonteinDagverzorging voor ouderenDe Wetstraat 128172 CL VaassenTel. (0578) 57 42 53

Locaties

Cliëntenblad van Viattence

www.viattence.nl