Verslag kinderparlement 19 maart 2015

12
VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 maart 2015 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL

Transcript of Verslag kinderparlement 19 maart 2015

Page 1: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 1

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

KINDERPARLEMENT

Zitting 2014-2015 Nr. 8

INTEGRAAL VERSLAG

Vergadering van donderdag 19 maart 2015

OCHTENDVERGADERING

BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL

Page 2: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 2

Vergadering Kinderparlement

donderdag 19 maart 2015

Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter: Hallo allemaal. Zitten jullie goed op die mooie stoelen in het parlement? (en-thousiast antwoord uit de zaal) Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Nu is het parlement gevuld met kinderen, maar normaal gezien verga-deren hier de 89 parlementsleden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij maken samen plannen om van Brussel een fijne stad voor alle inwoners te maken. Eén van die parlementsleden staat hier vooraan: mevrouw Carla Dejonghe. Zij heeft vandaag een bijzondere vriend meegebracht. Ze zal vertellen wat de taak is van een parlementslid en natuurlijk zal ze ook meer uitleg geven over haar speciale vriend. (Applaus) Mevrouw Carla Dejonghe (Open Vld): Goedemorgen, beste kinderen. Fijn dat jullie hier vandaag op onze plaatsen zitten! Wij zijn met 89 parlementsleden: 72 Franstalige en 17 Ne-derlandstalige. Wij hebben allemaal onze eigen plaats. Helemaal vooraan, op de eerste rij, zitten de ministers en de staatssecretarissen. De minister-president heet Rudi Vervoort. De parlementsleden komen hier vooraan staan en kunnen hen vragen stellen over hun plannen, want dat is 1 van de taken van een parlementslid. We mogen ook zelf plannen voorstellen. Hilde zei het al: ik heb vandaag een bijzondere vriend bij. Hij heet Itch en hij is intussen al aan mijn voeten komen liggen. Itch is een hond in opleiding. Binnen 6 maanden zal hij een persoon in een rolstoel gaan helpen. Wat kan hij allemaal? Hij kan deuren openen, dingen oprapen, het licht aansteken, mensen rechtop helpen, ze helpen aankleden en ga zo maar door … Maar dat moet hij natuurlijk allemaal leren. Daar doet hij 2 jaar over. Hij woont nu bij mij en ik neem hem overal mee naartoe. Zo leert hij verschillende mensen kennen, omgaan met andere honden en ook op de metro stappen. Itch draagt een jasje. Wanneer hij dat jasje aanheeft, is hij aan het werk en mag je hem niet aaien, want dan wordt hij afgeleid en denkt hij dat hij beloond wordt. Wanneer zijn jasje uit is, is hij zoals alle andere honden. Dan mag je hem wel strelen en kan hij zelfs op je schoot gaan zitten. Vandaag gaan jullie praten over ‘Bruggen bouwen in Brussel’. Ik vind dat een heel belangrijk thema, want om samen te leven moeten we in dialoog gaan met elkaar en bruggen bouwen tussen de mensen. Dat proberen wij in het parlement ook te doen. Van al jullie plannen wordt een verslag gemaakt. Alle parlementsleden kunnen dat dan nalezen. Misschien halen we er een paar leuke ideeën uit die we kunnen gebruiken in het parlement. (Applaus) De voorzitter: Vandaag zullen jullie de taak van de echte parlementsleden overnemen en plannen maken om van Brussels een leuke stad te maken. Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor:

Page 3: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 3

De GROENE klas is basisschool Stokkel uit Sint-Pieters-Woluwe. De kinderen hebben een prachtige PowerPoint voorstelling meegebracht. De BLAUWE klas en de ORANJE klas zijn 5A en 5B van basisschool ’t Plantzoentje uit Laken. Daar hebben ze een hippe rap en een fijn gedicht gemaakt. En ze knutselden ook al die mooie werkjes op de tentoonstelling bij elkaar. De RODE klas is basisschool KA Etterbeek. Van hen kregen we kleurige tekeningen, affiches en ook een geweldig gedicht. De GELE klas is basisschool De Puzzel uit Vorst. De leerlingen swingen erop los in een fantas-tische videoclip die ze zelf maakten. (Applaus) Wij gaan vandaag “Bruggen bouwen in Brussel”. Geen bruggen over rivieren, maar bruggen tussen mensen. Wist je dat er in Brussel 104 verschillende talen worden gesproken? En dat er mensen van meer dan 180 nationaliteiten samenwonen? Hoe bouwen we stevige bruggen tussen de superdiverse inwoners van de stad? We willen het heel graag van jullie horen! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken.

De voorzitter geeft uitleg over de microfoons en de stemknopjes

Stemming De voorzitter: Ik stel voor dat we de stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspra-ken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past.

- Als je akkoord gaat met de uitspraak “Ik heb er zin in en wil zeker iets zeggen”, druk je op de groene knop.

- Als je akkoord gaat met de uitspraak “Ik zwijg liever in het Kinderparlement”, druk je op de rode knop.

- Als je akkoord gaat met de uitspraak “Ik twijfel nog”, druk je op de witte knop.

Resultaat van de stemming: groen 40, rood 10, wit 41 (Applaus)

Page 4: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 4

ALLEMAAL GELIJK

De voorzitter: Racisme kan niet, iedereen is gelijk, en we mogen niemand uitsluiten: alle klassen hier in het Kinderparlement zijn het daarover eens. De kinderen van de gele klas maakten er een swingende videoclip over. En iedereen mag mee swingen! Film 1: Iedereen gelijk (Applaus) Islam van de gele klas: In de klas hebben we ons in groepjes verdeeld. We hebben gewerkt rond gelijkheid, armoede, pesten, talen en racisme. Op die manier hebben we allerlei ideeën verzameld en de beste hebben we dan gebruikt om onze rap te maken. De voorzitter: In jullie liedje hebben jullie het inderdaad over pesten. Jullie vinden dat het niet kan. Gebeurt het dan nooit in jullie klas? Islam: In onze klas proberen we allemaal vrienden te zijn, maar soms zijn er natuurlijk pro-blemen. Als er gepest wordt, lossen we dat zelf op door er samen over te praten. De voorzitter: Ook de rode klas heeft nagedacht over pesten. Fran, Louise, Alia en Nathan hebben alle ideeën in een gedicht gegoten. Dat zullen ze nu voorlezen. Fran, Louise, Alia en Nathan: Uniform

We dragen uniformen Met gelijke vormen Zo worden we niet gepest En raken we niet gekwetst Twee keer per week samen spelen Lachen, gillen en niet vervelen De leraar kiest de plaatsen zelf Zo leer ik mijn klasgenoten kennen en niet alleen mezelf Merk je ergens een pestprobleem Ga dan naar een leerkracht heen Ons gedicht heeft een doel Te vertellen: pesten is niet cool!

(applaus) De voorzitter: De kinderen van de gele klas vinden dat ze pestproblemen best zelf oplossen. Jullie zijn van mening dat je naar een leerkracht moet stappen. Fran, Louise, Alia en Nathan: Als er gepest wordt, kunnen wij vaak geen oplossingen vinden. Dan is het best om naar de meester of de juf te stappen, want zij vinden wel een oplossing. De voorzitter: Jullie hadden het ook over een uniform als middel tegen pesten.

Page 5: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 5

Cloë en Tasmine: Soms worden kinderen op school gepest omdat ze andere kleren dragen. Als we allemaal dezelfde kleren dragen, zijn we allemaal gelijk. Dan moet je elkaar niet pes-ten en zal er geen racisme zijn. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met elke vrijdag een uni-form te dragen. Op die manier kunnen we laten zien dat we solidair zijn met elkaar.

Commentaar van de parlementsleden

- Ik vind dat we pestproblemen zelf moeten oplossen. We moeten geen leerkrachten roepen.

- Een uniform dragen op school is geen leuk idee. Ik wil mijn eigen kleren dragen, dan pas ben ik mezelf.

- Op school lachen we elkaar niet uit omwille van kleren. Als er gepest wordt, is dat om andere redenen.

- 1 dag per week een uniform dragen lijkt me wel een goed idee. Dan is minstens 1 dag per week iedereen gelijk. Vrijdag is een prima dag om het uit te proberen.

- 1 dag per week is niet genoeg. We moeten altijd een uniform dragen op school. Dan is er geen enkele reden om elkaar te pesten. We zijn dan alle dagen gelijk.

- We kunnen ook afwisselen: een dag wel een uniform en een dag geen uniform. - Ik ben voor een uniform op school, maar 1 dag per week zouden we zelf moeten

kunnen kiezen wat we willen dragen. - Het is helemaal geen goed idee om een uniform te dragen. Dat zit niet comfortabel,

je kan er niet goed in bewegen. Het is dan moeilijk om te spelen. De voorzitter: Moet een uniform echt deftig zijn of kan het ook anders?

Commentaar van de parlementsleden

- Je kan best een jeans dragen met een wit T-shirt. Het mag modern zijn. - We moeten verschillende uniformen hebben. Dan kunnen we afwisselen. - Als we verschillende uniformen hebben, moeten de leerlingen zelf kunnen kiezen

welk uniform ze willen dragen.

Stemmingen

Het voorstel om elke dag een uniform te dragen op school, en de kinderen zelf te laten kiezen welk soort uniform, wordt niet aangenomen met 56 stemmen tegen, 29 voor en 9 onthoudingen.

Het voorstel om 1 dag per week een uniform te dragen om te laten zien dat iedereen gelijk is, wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 29 tegen en 5 onthoudingen.

Het voorstel om pestproblemen om school zelf op te lossen zonder hulp van de juf of de meester wordt aangenomen met 48 stemmen voor, 22 tegen en 22 onthoudingen.

Het voorstel om pesten aan te pakken door een gesprek met de juf of de meester wordt aangenomen met 38 stemmen voor, 28 voor en 26 onthoudingen.

(Applaus)

Page 6: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 6

De voorzitter: Samen spelen kan ook helpen om bruggen te bouwen. De groene klas heeft een leuke formule bedacht. David, Ronaldo en Kerrian maakten samen een PowerPoint over een activiteitendag op school. PowerPoint: Activiteitendag (Applaus) David, Ronaldo en Kerrian: Wij willen een hele dag activiteiten organiseren in een park. Kinderen van verschillende scholen kunnen dan een hele dag samen spelen. We kunnen ook wedstrijden organiseren. Op die dag leer je nieuwe kinderen kennen en maak je vrienden.

Commentaar van de parlementsleden

- Dat is een goed idee: lekker samen dingen doen. We zouden dat 1 keer per week moeten organiseren.

- We kunnen allemaal spelletjes in een doos stoppen. Dan moet je er eentje uithalen en dat spelen.

- Als we een wedstrijd organiseren moet er een prijs zijn voor de winnaar. Wat zullen we daarvoor kiezen? Snoep?

- Spelletjes spelen of wedstrijden houden kan heel leuk zijn. Maar wat als er ruzie is? - Om te zorgen dat er geen ruzie gemaakt wordt, moeten we iedereen laten kiezen wat

hij speelt en met wie hij speelt. - Ik vind die wedstrijden niet zo’n goed idee. De verliezers zullen kwaad zijn en dat is

niet leuk. - Samen spelen is altijd tof. Het is veel beter dan je te vervelen. Als kinderen zich ver-

velen, maken ze ruzie. - We kunnen altijd wedstrijden organiseren tussen scholen. Dan zullen er geen ruzies

zijn met de verliezers. - Er moet gespeeld worden voor de fun. Dat is veel beter dan altijd die competitie. - Waarom kunnen we geen tornooi organiseren waarbij iedereen een prijs krijgt?

Stemming

Het voorstel om een grote activiteitendag te organiseren waarop Brusselse kinderen samen kunnen spelen wordt aangenomen met 75 stemmen voor, 13 tegen en 6 ont-houdingen.

(Applaus) De voorzitter: Tarik, Amine, Aymane, Volkan en Imad van de blauwe klas hebben een prima plan tegen pesten verpakt in een rapliedje. Tarik, Amine, Aymane, Volkan en Imad: (zingen)

We zouden graag een video met de klas maken, jo jo jo Over pesten en respect, jo jo jo En tonen aan alle mensen via tvbrussel, jo jo jo

Page 7: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 7

We zouden graag een feest in de straten maken om elkaar beter te leren ken-nen, jo jo jo We zouden graag een afspraak met de hele klas maken om minder te pesten, jo jo jo

(Applaus) Tarik, Amine, Aymane, Volkan en Imad: We willen een video maken die we op tvbrussel kunnen tonen. In die video laten we zien dat we elkaar niet mogen pesten en dat we respect hebben voor elkaar. Respect hebben voor elkaar betekent dat we niet vechten en dat we allemaal vrienden zijn.

Commentaar van de parlementsleden

- Als iedereen naar die video kijkt zullen mensen meer vriendschappen sluiten. - In dat filmpje moeten we zeker laten zien dat we elkaar niet mogen pesten omwille

van de huidskleur - Pestkoppen kunnen in zo’n filmpje zien wat ze anderen aandoen en daar eens diep

over nadenken.

Stemming

Het voorstel om een videoclip te maken tegen pesten maken wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 16 tegen en 20 onthoudingen.

(Applaus)

Page 8: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 8

ALLEMAAL SAMEN

De voorzitter: Vrienden zijn heel belangrijk. Dat weet ook Rayan van de blauwe klas. Hij schreef er een bijzonder mooi gedicht over. Rayan: Vrienden zijn er om je te steunen

Om je te troosten en tegen ze aan te leunen Vrienden zijn er om je te helpen Die jouw pijn voor even doen verhelpen Vrienden zijn er om je blij te maken

(Applaus)

De voorzitter: Imen en Ranya van de oranje klas zijn het er vast mee eens. Imen en Ranya: Samen spelen is leuker dan alleen. We mogen niemand uitsluiten. De voorzitter: Ook Yasmine, Gylsime en Salma van de oranje klas willen graag meer samen spelen. Yasmine, Gylsime en Salma: Wij willen een groot park waarin we met zijn allen kunnen picknicken, wandelen en te spelen. We kunnen er veel mensen leren kennen en nieuwe vrienden maken.

Commentaar van de parlementsleden

- Er zijn te weinig parken in Brussel. Er moeten er meer zijn. - Als er meer parken zijn, kunnen we meer buiten spelen. Dat is leuk. - Parken dienen niet alleen om te spelen. Je kan er ook in wandelen met je hond. - Ik vind parken niet zo fijn. Het is er vies op de grond. Er kruipen allerhande vieze

beestjes rond. - Er moeten parken aangelegd worden vlakbij de scholen. - In de parken zouden speeltuigen moeten geplaatst worden.

Stemming

Het voorstel om meer parken aan te leggen om buiten te spelen wordt aangenomen met 81 stemmen voor, 11 tegen en 2 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter: De kinderen van de groene klas willen ook het contact tussen alle kinderen van Brussel verbeteren. Niet buiten, maar binnen: via het internet, met een website voor scholen. Het project heeft een naam: s’cool project.

Page 9: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 9

PowerPoint s’cool project (Applaus) De kinderen van de groene klas: Op de website kunnen alle scholen informatie plaatsen. Dat kan gaan over pesten of racisme. Er kan ook een “zin van de week” geschreven worden. Ver-der is er een spelletjeshoek en een nieuwshoek.

Commentaar van de parlementsleden

- Ik vind dat geen goed idee. Het is niet gezond om altijd voor de computer te zitten. Dat is slecht voor de ogen.

- Het is net wel een leuk idee omdat het een manier is om anderen te leren kennen zonder dat je naar buiten moet gaan.

- Op die site zou elke school een eigen pagina moeten hebben. - Er moet niet 1 site zijn, maar een aparte site per school. - Het idee van een spelletjeshoek is wel leuk. - De site moet in verschillende talen gemaakt worden, want in Brussels spreken we

verschillende talen. Iedereen moet dat kunnen begrijpen. - Het moet veilig blijven: er moet een paswoord komen om op de site te geraken.

Stemming Het voorstel om een website te bouwen met spelletjes en informatie voor alle scholen

wordt niet aangenomen met 53 stemmen tegen, 28 voor en 13 onthoudingen. (Applaus)

De voorzitter: Aya, Salima en Selma van de oranje klas willen graag een feestje bouwen met andere kinderen. Aya, Salima en Selma: Wij willen een zaal bouwen waarin je kan dansen en verschillende activiteiten kan organiseren. Dat brengt mensen bij elkaar. Op die manier kunnen ze elkaar leren kennen en het helpt ook tegen pesten en tegen racisme. Achraf en Nabil: We zouden een pyamafuif moeten organiseren. Je kan dan feesten en bij elkaar blijven slapen.

Commentaar van de parlementsleden

- Zo’n pyamafuif zullen onze ouders nooit goed vinden. Dat maakt veel lawaai. - Als je een pyamafuif organiseert kan je alleen je beste vrienden uitnodigen. In een

zaal kan je ook anderen uitnodigen om samen te dansen.

Page 10: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 10

- Beide ideeën zijn goed. Een feestje bouwen is altijd leuk om andere mensen te ont-moeten.

- We moeten een pyamafuif organiseren op school. De ouders zijn er niet en je kan er lekker lawaai maken.

- Een pyamafuif en een danszaal vind ik eerder iets voor meisjes. Wat moeten jongens dan doen?

Stemming Het voorstel om een danszaal te bouwen wordt niet aangenomen met 61 stemmen

tegen, 29 voor en 4 onthoudingen. Het voorstel om thuis pyamafuiven te organiseren wordt niet aangenomen met 58

stemmen tegen, 25 voor en 11 onthoudingen. Het voorstel om op school een pyamafuif te organiseren wordt aangenomen met 79

stemmen voor, 13 tegen en 2 onthoudingen. (Applaus) De voorzitter: In Brussel wonen mensen van heel veel verschillende culturen bij elkaar. En daarover gaat de laatste PowerPoint van de groene klas. PowerPoint maandkalender (Applaus) De kinderen van de groene klas: We wonen hier samen met mensen van verschillende cul-turen en uit verschillende landen. We willen een kalender maken waarop we de feesten en activiteiten van alle culturen noteren. Bij die feesten kunnen we dan wat uitleg geven. Op de kalender kunnen we ook recepten plaatsen. De voorzitter: Ook Fadi en Gabriël van de oranje klas vinden dat liefde door de maag gaat… Fadi en Gabriël: Wij willen kookateliers organiseren. Door samen eten te maken, bouwen we bruggen tussen de mensen. Het kunnen ateliers zijn voor volwassenen en voor kinderen.

Commentaar van de parlementsleden

- Die kalender is een heel leuk idee om gebruiken van verschillende landen te leren kennen.

- Ik vind dat we eerst samen kunnen koken om dan een pyamaparty te organiseren waarop we alles samen opeten.

- We moeten geen kookateliers organiseren voor volwassenen en kinderen samen. Want dan zullen de volwassenen de baas spelen en zeggen wat er moet gekookt worden.

- Kinderen moeten niet koken want zij kunnen dat niet. - Kunnen we op school geen kookateliers organiseren? 1 keer per week of per maand

samen eten maken is heel leuk.

Page 11: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 11

- Als we gerechten maken op school leren we eigenlijk al koken voor later. - We zouden ouders moeten uitnodigen op school om voor ons koken. Zo proeven we

lekkere gerechten uit verschillende landen.

Stemmingen

Het voorstel om op school kookateliers te organiseren waarop gerechten van verschil-lende culturen gemaakt worden wordt aangenomen met 73 stemmen voor, 11 tegen en 9 onthoudingen.

Het voorstel om een maandkalender te maken waarbij elke maand een andere cultuur centraal staat wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 22 tegen en 12 onthoudin-gen.

(Applaus) De voorzitter: De kinderen van de groene klas hebben een origineel idee om de school kleurrijker te maken. De kinderen van de groene klas: Wij willen op school een muur maken waarop kinderen van verschillende scholen graffiti mogen spuiten. Zo brengen we kinderen bij elkaar en kunnen we nieuwe vrienden maken. Om te leren hoe je knappe graffiti maakt, kan je ook workshops organiseren.

Commentaar van de parlementsleden

- Dat is niet goed. Graffiti is lelijk. Je mag niet zomaar op muren schilderen. - Graffiti kan heel mooi zijn. Je moet wel op voorhand een plan maken, zo weet je dat

er een toffe tekening op de schoolmuur komt. - Iedereen zou zo’n muur moeten hebben in zijn eigen school. We moeten geen graffiti

spuiten in andere scholen.

Stemmingen

Het voorstel om graffitimuren te maken waarop kinderen van verschillende scholen graffiti mogen spuiten wordt niet aangenomen met 70 stemmen tegen, 22 voor en 2 onthoudingen.

Het voorstel om op school een graffitimuur te maken waarop de kinderen van de eigen school mogen schilderen wordt aangenomen met 55 stemmen voor, 35 tegen en 4 onthoudingen

(Applaus)

Page 12: Verslag kinderparlement 19 maart 2015

VGC 12

DE EINDRONDE

De voorzitter: We zullen nog 1 keer stemmen over de top 3 van de voorstellen die vandaag de meeste stemmen hebben gehaald. Op de eerste plaats staat het plan om meer parken aan te leggen om buiten te spelen met 81 stemmen. De tweede plaats gaat naar het voorstel om op school een pyamafuif te orga-niseren met 79 stemmen. De derde plaats is voor het idee om een grote activiteitendag te houden waarop Brusselse kinderen samen kunnen spelen met 75 stemmen. Jullie mogen nog 1 keer op de stemknopjes duwen om het beste plan van vandaag te kiezen.

Stemming

Het voorstel om op school een pyamafuif te organiseren krijgt 64 stemmen en eindigt op de eerste plaats.

Het voorstel om een grote activiteitendag te houden waarop Brusselse kinderen samen kunnen spelen krijgt de tweede plaats met 27 stemmen.

Het plan om meer parken aan te leggen om buiten te spelen eindigt op de derde plaats met 3 stemmen.

(Levendig applaus) De voorzitter: Proficiat voor dit boeiend debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggever heeft zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Het verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus)

* * *