Kinderparlement 17 maart 2014

13
VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van maandag 17 maart 2014 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS…

Transcript of Kinderparlement 17 maart 2014

VGC 1

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

KINDERPARLEMENT

Zitting 2013-2014 Nr. 9

INTEGRAAL VERSLAG

Vergadering van maandag 17 maart 2014

OCHTENDVERGADERING

ALS IK MINISTER-PRESIDENT

VAN BRUSSEL WAS…

VGC 2

Vergadering Kinderparlement

maandag 17 maart 2014

Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parle-mentsleden van het Brussels Gewest. Zij maken, samen met de ministers en de minister-president, de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Drie scholen zitten in het halfrond, met elk een ander kleur. Zo lijkt dit kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij zijn eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor. De GROENE school is De Goudenregen uit Ganshoren. Ze zijn hier met 6A en 6B en beide klassen zijn supercreatief geweest, want ze hebben leuke filmpjes en mooie affiches ge-maakt. De ORANJE klas is het Heilig Hartcollege, ook uit Ganshoren. Zij zullen straks luidkeels een fantastisch lied aanheffen. De BLAUWE klas is basisschool KA Etterbeek. Daar hebben de kinderen geweldig knap ge-knutseld! “Als ik de minister-president van Brussel was…” Dat is het discussiethema. Brussel heeft sinds vorig jaar een nagelnieuwe minister-president. Maar wat zou jij veranderen als je zelf de baas van Brussel bent? We willen het dolgraag van je horen in het Kinderparlement! Jullie hebben alvast heel wat prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. Op de eerste rij van het parlement zitten de ministers en de minister-president. De jongen op de plaats van de minister-president en de 2 ministers naast hem krijgen vandaag een bij-zondere taak. Zij worden mijn assistenten en zullen de uitslag van de stemming bijhouden. Op het einde maken we dan een top 3 en kiezen we het populairste plan van de dag.

- De voorzitter geeft uitleg over de microfoons en de stemknopjes

Stemming Ik stel voor dat we de stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past.

VGC 3

Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik heb er zin in en wil zeker iets zeggen”, drukt op de groene knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik zwijg liever in het Kinderparlement”, drukt op de rode knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik twijfel nog”, drukt op de witte knop.

Resultaat van de stemming: groen 24, rood 12, wit 36.

De voorzitter.-. Ik heb al jullie ideeën onderverdeeld in 3 thema’s. Om te beginnen willen jullie Brussel groener maken, want jullie zijn heel bekommerd om het milieu. Tegelijk mag er ook meer ruimte komen om te spelen. Daarna gaan we kijken naar de mensen in de stad, want jullie maken je zorgen over de daklozen en de gehandicapten. En als er nog tijd over is, bespreken we nog een paar buitenbeentjes.

MEER GROEN EN PLAATS OM TE SPELEN

De voorzitter.- Brussel is een stad die niet erg netjes is. Er belanden veel papiertjes, blikjes en sigarettenpeuken op de grond. Ovannes, Iman, Kamilla, Ines en Shaïma van de groene klas, willen daar iets aan doen. Zij maakten er een filmpje over. Het filmpje ‘Afval’ wordt geprojecteerd Ovannes, Iman, Kamilla, Ines en Shaïma.- Er ligt heel veel afval op de grond. De gemeente zou meer mensen moeten inzetten om al het afval op te ruimen en de straten schoon te maken.

Commentaar van de parlementsleden

- De mensen mogen zelf niets meer op de grond gooien. Afval hoort in de vuilnisbak. Dan zijn de straten niet vuil.

- Als er meer afvalopruimers op straat komen, zullen er meer files zijn want zij houden het verkeer op. Al die uitlaatgassen zullen de stad nog vuiler maken.

- We moeten doen zoals in Schaarbeek: het afval wordt er opgehaald met paard en kar. Op die manier is er geen luchtvervuiling.

De voorzitter.- Andere kinderen van de groene klas maakten een affiche met een knappe uitvinding: een machine om sigarettenpeuken te versnipperen! De groene klas. – Er liggen veel sigarettenpeuken op straat. Dat is vies. Na het roken moet je de peuk in de machine gooien. De machine maalt alles tot kleine snippers. De snippers wor-den opgevangen in een vuilniszak. Dat maakt het gemakkelijk voor de vuilnisman om het op te halen. De voorzitter.- Ook de kinderen van de oranje klas willen die sigarettenpeuken aanpakken. Hoe zit jullie plan in elkaar?

VGC 4

De oranje klas.- In de vuilnisbakken moet er een apart bakje komen waar je de peuken in kan gooien. Wij hebben ook een idee om in de sigarettenpakjes onderaan een klein vakje te maken waar je een peukje in kan stoppen. Als je thuis bent, kan je dat peukje in de vuilnis-bak gooien. Ik heb zo’n pakje bij. (leerling toont pakje) De voorzitter.- Wat denken de andere kinderen van al die plannen?

Commentaar van de parlementsleden

- De peuken bewaren in een sigarettenpakje is gevaarlijk. Dat kan brand veroorzaken. - In het pakje zal aluminiumfolie zitten. Dat kan niet branden. - Peuken in een pakje in je zak steken vind ik vies. Dat stinkt. - Je moet die pakjes met peuken niet lang bewaren. Wanneer je een vuilnisbak ziet,

gooi je ze weg. - Een sigarettenpakje is veel te klein om peuken in op te bergen. Je kunt daar geen ex-

tra sigaretten in kwijt. - We zullen de pakjes een beetje groter maken. Zo kun je er een paar peuken in stop-

pen en kan het pakje in je zak. - Een sigarettenversnipperaar lijkt mij een heel gevaarlijke machine. Je kunt er je vin-

gers in kwijt geraken. - Op de versnipperaar zal een kap staan, zodat er geen gevaar is voor je handen. - Een sigarettenversnipperaar vind ik overbodig. Mensen kunnen hun sigarettenpeu-

ken eerst doven en dan gewoon in de vuilnisbak gooien. - Als we kleine snippers maken is er minder vervuiling. - Kleine snippers maken het veel moeilijker om op te ruimen dan peuken. Er zal veel

meer blijven liggen. - De kleine snippers zullen opgevangen worden in een zakje. Dan is alle afval weg. - Eigenlijk is er aan dat afvalprobleem maar weinig te doen. Mensen beloven wel dat

ze alles in de vuilnisbak zullen gooien, maar ze doen het niet. Ze blijven vuilnis op straat gooien. Dat vind ik heel erg.

Stemmingen

Het voorstel om meer mensen in te zetten om de straten proper te houden wordt aangenomen met 26 stemmen voor, 18 tegen en 26 onthoudingen.

Het idee dat alle mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en geen afval op straat mogen gooien wordt aangenomen met 62 stemmen voor, 3 tegen en 7 ont-houdingen.

Het voorstel om een sigarettenpeukenversnipperaar te installeren op de vuilnisbakken wordt niet aangenomen met 35 stemmen tegen, 26 voor en 11 onthoudingen.

Het voorstel om in de sigarettenpakjes een vakje in te bouwen voor peuken wordt aangenomen met 31 stemmen voor, 29 tegen en 12 onthoudingen

(Applaus)

VGC 5

De voorzitter.- De kinderen van de oranje klas hebben niet alleen plannen gemaakt om de sigarettenpeuken op te ruimen. Ze hebben nog een heleboel andere fantastische ideeën. Die hebben ze allemaal verpakt in een prachtig lied. Dat zullen ze nu zingen. De tekst kan je mee volgen op het scherm. De oranje klas.-

Als ik minister-president van Brussel zou zijn ...

Wij zijn de 6de klas Wij komen van de stad,

We willen wat veranderen Wisten jullie dat?

Kaboem…

Onze stad heeft een probleem Lege terreinen zijn er te veel Groenten kweken is een idee

Doe je mee, meneer de premier? Kaboem…

Sigarettenpeuken overal We zijn er tegen allemaal

Een klein compartiment in elke doos Wie gaat ermee akkoord? Wij worden graag gehoord

Kaboem…

Wij lopen op straat Plots is het rood

We willen dit niet meer. Verander het verkeer

Kaboem…

Veel daklozen op straat Het is een probleem

We gaan dat veranderen We doen het niet alleen

Geef ze een leeg huis Ze maken het niet vuil Ze maken het nieuw Wil je het ook zien? Zorg voor wat geld

Kaboem…

Veel kinderen vervelen zich We willen het niet meer

Een speelhuis in een park

VGC 6

Dat geeft je veel meer sfeer Kaboem…

In de metro metalen deuren

Veel minder gevaar Dat willen we graag

Kaboem… (Applaus) De voorzitter.- Jullie dromen over parken met speelhuisjes. Is er nu in Brussel te weinig plaats om te spelen? De oranje klas.- Wij willen in de parken huisjes bouwen om in te spelen. Als het regent kan je toch binnen spelen. Je ontmoet er ook andere kinderen en je kunt nieuwe vrienden ma-ken. De huisjes moeten een speelkamer en een bibliotheek hebben. Je kunt er dan ook in alle rust boeken lezen. Je mag er niet eten en drinken, dan blijft het proper. Iedereen is er welkom.

Commentaar van de parlementsleden

- Ik vind dat helemaal geen goed plan. Er zijn heel veel daklozen in de stad. Voor die mensen moeten we huizen bouwen. Parken en bibliotheken zijn er genoeg.

- Er zullen ook stoute kinderen naar die speelhuisjes komen. Zij zullen ruzie maken en anderen buiten sluiten.

- De speelhuisjes zullen kapot gemaakt worden door vandalen. - Het is niet omdat we speelhuisjes willen maken, dat er niets voor daklozen moet ge-

daan worden. Wij willen ook huizen bouwen voor daklozen. De voorzitter.- Altan en Reda van de blauwe klas schreven een gedichtje over spelen in de stad. Niet in het park, maar op straat. Altan en Reda.-

Soms hebben kinderen geen plaats om te spelen Dan gaan ze zich gauw vervelen

Wij hebben een goed idee Dus doe met ons mee Meer spel op straat

Daar staan wij voor paraat Of is het misschien al een beetje te laat

Wees niet egoïstisch Dat is toch logisch

Nu even serieus Vindt u ons niet ingenieus?

(Applaus)

VGC 7

De voorzitter.- Jullie vinden dus dat er niet genoeg plaats is om te spelen in de stad? Altan en Reda.- Er zijn heel wat kinderen die thuis niet veel ruimte hebben om te spelen. Ik denk aan kinderen die in een appartement wonen. Wij willen meer straten waar kinderen gewoon op straat kunnen spelen. Ouders of gemeenschapswachten kunnen er toezicht hou-den. Vooral op zondag zouden we straten moeten vrijmaken om te spelen. De voorzitter.- Meer speelstraten in Brussel. Vinden jullie dat een goed idee?

Commentaar van de parlementsleden

- Dat is een heel goed idee. Er zijn heel veel kinderen die altijd voor een scherm zitten en nooit buiten spelen. Als er meer speelstraten zijn zullen ook die kinderen komen spelen en bewegen.

- Speelstraten zijn een beter idee dan speelhuisjes. In een speelstraat heb je minder controle nodig dan in een speelhuisje. Dat is gemakkelijker.

- Tijdens de weekends en in de vakantie zijn alle scholen leeg en gesloten. Die kunnen ook open zijn om in te spelen. Dan hebben we niet alleen speelstraten, maar hebben we meteen ook speelhuizen in de stad.

- We kunnen niet overal speelstraten maken. In sommige straten kan dat gewoon niet omdat het er te druk is. Ik denk aan de Nieuwstraat: daar kan dat niet.

- Je moet dat natuurlijk niet in de Nieuwstraat doen. Maar, er zijn ook een heleboel rustige straten waar dat kan. Daar moet je speelstraten maken.

De voorzitter.- We hebben al speelhuisjes en speelstraten. Ayman en Ibrahim van de blauwe klas hebben nog een ander idee. Zij willen leuke spelletjes spelen op school! Ayman en Ibrahim.- Wij willen op school een grote ton met spelletjes op de speelplaats. Tijdens de speeltijd kunnen de kinderen hier knikkers, een bal of een springtouw lenen om mee te spelen. Elke school moet zo’n ton hebben. De voorzitter.- Vinden de andere kinderen dat ook een leuk plan?

Commentaar van de parlementsleden

- Wij hebben op school een doos met speelgoed. In de klas moet je eerst kaartjes ver-dienen om speelgoed te kunnen lenen. Dat is leuk.

- Het is wel een goed idee om zo’n speelton te hebben op school, maar ik vraag me af wat dat eigenlijk verandert aan Brussel?

- Een speelton op school is een goed idee. Het is alleszins veel beter dan speelstraten. De straat is niet gemaakt om te spelen.

- Wij hebben zo’n speelton op school in de opvang. Het is alleen jammer dat kinderen vaak dingen kapot maken. Dan moet het speelgoed vervangen worden en dat kost geld. Ze zouden meer respect moeten hebben voor het speelgoed, want eigenlijk is het van iedereen.

VGC 8

De voorzitter.- Andrew en Reda uit de groene klas hebben een filmpje gemaakt over sporten in de stad. Want ook dat is niet altijd even makkelijk. De film ‘sport’ wordt geprojecteerd. Andrew en Reda.- Er zijn veel te weinig sportclubs in Brussel. Mijn papa wilde mij inschrijven bij voetbalclub Anderlecht. Maar er was geen plaats meer. Nu kan ik niet voetballen en moet ik een andere sport doen.

Commentaar van de parlementsleden

- Er moeten meer en grotere sportclubs komen. Dan is er voldoende plaats voor ieder-een.

- Club Anderlecht is heel bekend. Iedereen wil er lid van worden. Dat zal altijd moeilijk zijn. Waarom kies je geen andere club?

- Nieuwe sportclubs moeten niet altijd voetbalclubs zijn. Er zijn nog veel andere leuke sporten.

- Bijna alle jongens houden van voetbal. Daarom moeten er meer clubs zijn. Je kunt grote clubs splitsen, dan zijn er meer.

- Er zijn niet alleen clubs nodig, maar ook sporthallen en sportterreinen waar je ver-schillende sporten kan doen.

- In Brussel is er eigenlijk te weinig plaats om nieuwe clubs op te richten en sporthallen te bouwen. Als we dat doen zal er nog minder ruimte zijn en nog minder groen in de stad.

- In Brussel zijn bijna alle sportclubs Franstalig. Ik spreek Nederlands. Ik wil naar een Nederlandstalige sportclub. Er moet voor gezorgd worden dat dit kan!

Stemmingen

Het voorstel om speelhuisjes te bouwen in de parken van Brussel wordt niet aange-nomen met 47 stemmen tegen, 18 voor en 7 onthoudingen.

Het voorstel om speelstraten te organiseren tijdens het weekend wordt aangenomen met 31 stemmen voor, 30 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om in elke school een speelton op de speelplaats te zetten wordt aange-nomen met 40 stemmen voor, 12 tegen en 20 onthoudingen.

Het voorstel om meer sportclubs op te richten in Brussel wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 23 tegen en 7 onthoudingen.

Het voorstel om meer Nederlandstalige sportclubs op te richten in Brussel wordt aan-genomen met 47 stemmen voor, 13 tegen en 12 onthoudingen.

Het voorstel om minder voetbalclubs op te richten en meer clubs voor andere sporten wordt aangenomen met 31 stemmen voor, 30 tegen en 2 onthoudingen. De voorzitter heeft meegestemd omdat het aantal voor- en tegenstemmen gelijk was.

(Applaus)

VGC 9

De voorzitter.- De kinderen van de blauwe klas knutselden een knap werkje in elkaar om meer Brusselaars op de fiets te krijgen. Want fietsen is gezond en is goed voor het milieu. Naïma, Virginie, Berivan en Noah van de groene klas zijn het er mee eens. Zijn schreven een gedicht voor meer fietspaden. Ze lezen het even voor. Naïma, Virginie, Berivan en Noah.-

Meer fietspaden Zodat we de kinderen blij kunnen maken.

Fietsen is gezond Net zoals James Bond.

We leren fietsen van kleins af aan

Zodat we verder kunnen gaan. Fietsen kunnen soms gevaarlijk zijn

Maar het is toch zo fijn! (Applaus) De voorzitter.- Jullie vinden dat we meer moeten fietsen, maar jullie zeggen ook dat het soms gevaarlijk is. Durven jullie dan niet fietsen in Brussel? Naïma, Virginie, Berivan en Noah.- Wij kunnen fietsen en wij durven het ook. Maar veel mensen vinden het te gevaarlijk. Er moeten meer fietspaden komen, dan gaan anderen ook de fiets op. De kinderen van de blauwe klas.- Wij willen dat kinderen met de fiets naar school komen. Dan zijn er minder auto’s en is er minder milieuvervuiling. Maar, het is gevaarlijk om te fiet-sen in de stad. Het wordt veiliger als er meer fietspaden komen. De voorzitter. – We horen even hoe de andere kinderen hierover denken.

Commentaar van de parlementsleden

- Sommige kinderen hebben helemaal geen fiets. Of ze wonen te ver van de school om met de fiets te komen. Die moeten wel de wagen in. Er moet in de stad ook plaats zijn voor auto’s.

- Kinderen komen niet naar school met de fiets omdat er veel auto’s zijn. Dat is gevaar-lijk. Er moeten meer fietspaden komen.

- De fietspaden zijn vaak maar witte lijnen op de straat. Dat is niet voldoende. Veilige fietspaden zijn afgescheiden van de auto’s.

- Eigenlijk zijn fietspaden geen oplossing. De auto’s rijden gewoon op die fietspaden. Er is niets aan te doen.

- Het zou al veel oplossen als kinderen die niet ver van school komen niet met de auto zouden komen. Het hoeft niet alleen met de fiets. Je kunt ook te voet komen. Dat zou al veel files oplossen.

VGC 10

- De Generaal Jacqueslaan is een heel drukke weg met 3 rijvakken voor de auto’s. Als men 1 rijvak wegneemt en er een fietspad van maakt, zullen er veel meer mensen op de fiets kruipen. Dan zijn er minder auto’s en minder files.

- Heel veel fietspaden zijn niet veilig. Je ziet ze gewoon niet. De fietspaden zouden een fluo kleurtje moeten krijgen. Dan vallen ze op.

- Nu zijn er heel veel auto’s. Als we meer fietspaden aanleggen, zullen er meer fietsers komen en minder auto’s. Dat is niet alleen veiliger, maar er is ook minder vervuiling.

- Je moet niet altijd echte fietspaden hebben. Je kunt ook fietssuggestiestroken maken.

Stemming

Het voorstel om meer fietspaden aan te leggen wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 15 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om fietspaden veiliger te maken door ze af te scheiden van de autoweg en een fluo kleurtje te geven wordt aangenomen met 63 stemmen voor, 3 tegen en 6 onthoudingen.

Het voorstel om op wegen met 3 rijstroken voor auto’s een fietspad te maken van 1 rij-strook wordt aangenomen met 36 stemmen voor, 20 tegen en 16 onthoudingen.

(Applaus)

EEN WARM HART VOOR DAKLOZEN De voorzitter.- In Brussel leven er veel te veel mensen op straat, zonder een dak boven hun hoofd. Lise, Zoë en Soukaïna van de groene klas vinden dat we daklozen moeten helpen. Zij hebben er filmpje over gemaakt. Het filmpje ‘daklozen’ wordt geprojecteerd. Lise, Zoë en Soukaïna.- Te veel mensen zijn arm of dakloos. Zij hebben geen geld en geen huis. Ze kunnen niets kopen. Die mensen moet je helpen door geld te geven. De voorzitter.- De kinderen van de oranje klas hadden het in hun liedje ook al over daklozen. Wat is jullie plan? De kinderen van de oranje klas.- In Brussel zijn er veel lege huizen. Daar kunnen daklozen in wonen. Ze kunnen de huizen zelf opknappen. Het materiaal wordt betaald door de stad en vrijwilligers zullen hen helpen. Nadien kunnen we de daklozen helpen om werk te vinden. De voorzitter.- Bij de blauwe klas waren er ook kinderen die aan de daklozen hebben ge-dacht. Wat is jullie plan? . De kinderen van de blauwe klas.- Er is heel veel leegstand in de stad. Niet alleen huizen staan leeg, maar ook fabrieken. Die lege gebouwen moeten gebruikt worden om daklozen onderdak te geven.

VGC 11

Commentaar van de parlementsleden

- Die plannen zullen niet lukken, want niet iedereen wil een huis opknappen om er in te wonen.

- Als we bedelaars geld geven, weten we niet zeker dat ze er eten mee zullen kopen. Ze kunnen er ook drugs of alcohol mee kopen. Het is beter om eten uit te delen.

- Daklozen en bedelaars moeten we helpen. Maar niet iedereen kan dat. Sommige mensen hebben maar net genoeg om zelf eten te kopen. Aan hen kan je toch niet vragen om nog wat weg te geven.

- Als je 1 keer iets gegeven hebt aan een bedelaar zal hij denken dat hij altijd iets krijgt. Wanneer je de volgende keer niets geeft, worden ze kwaad en gaan ze je uitschelden.

- Waarom zouden daklozen geen bier of sigaretten mogen kopen met het geld dat ze krijgen? Het leven is zwaar voor hen. Bier en sigaretten zijn soms het enige wat ze hebben om zich te ontspannen.

- Ik zie ook veel jonge dakloze bedelaars. Zij zouden moeten werk zoeken in plaats van te bedelen. Zij willen niet werken.

- Je moet je eens voorstellen dat je zelf arm en dakloos bent en geen geld hebt om eten te kopen. Dan zou je moeten bedelen om te kunnen leven. Dan zal je heel blij zijn dat je iets krijgt. Daarom moeten we armen helpen.

Stemmingen

Het voorstel om geld te geven aan bedelaars en daklozen wordt niet aangenomen met 29 stemmen tegen, 21 voor en 22 onthoudingen.

Het voorstel om bedelaars en daklozen eten te geven in plaats van geld wordt aange-nomen met 55 stemmen voor, 6 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om daklozen in leegstaande gebouwen te laten wonen die door henzelf worden opgeknapt wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 8 tegen en 5 onthou-dingen.

Het voorstel om daklozen en bedelaars te helpen bij het zoeken naar werk wordt aan-genomen met 58 stemmen voor, 5 tegen en 9 onthoudingen.

Het voorstel om meer en betere fietspaden aan te leggen in Brussel wordt aangeno-men met 56 stemmen voor, 21 tegen en 19 onthoudingen

(Applaus)

De voorzitter.- Jullie hebben niet alleen aandacht voor de armen in de stad. De kinderen van de groene klas vragen ook meer respect voor gehandicapten. In een filmpje tonen ze hoe dat kan. Het filmpje ‘gehandicapten’ wordt geprojecteerd. De kinderen van de groene klas.- We moeten meer respect tonen voor gehandicapten mensen. Dat kan door bijvoorbeeld bussen en trams aan te passen. Nu kan men door het opstapje maar moeilijk met een rolstoel op de bus of de tram. Met een schuine plank zou dat veel gemakkelijker gaan.

VGC 12

Commentaar van de parlementsleden

- In sommige bussen is er een special klep voor rolstoelen. Maar ze wordt niet altijd gebruikt. Om respect te tonen zou die altijd moeten gebruikt worden.

Stemmingen

Het voorstel om de bussen en de trams aan te passen voor rolstoelen wordt aan-genomen met 63 stemmen voor, 1 tegen en 7 onthoudingen.

(Applaus)

Buitenbeentjes De voorzitter.- We hebben nog een paar minuten voor het einde van de zitting. We luisteren nog naar twee fijne ideeën en zullen er ook onmiddellijk over stemmen. Yanis, Nicolas en Paul van de blauwe klas.- Er zijn plannen om Océade af te breken. Dat mag niet. Océade is een monument in België, net als het Atomium. Het is ook het leukste zwem-bad van het land. Iedereen moet er kunnen komen zwemmen. Daarom moet Océade blijven. De kinderen van de blauwe klas.- Er is geen dierentuin in Brussel. Als we naar de Zoo willen, moeten we naar Antwerpen of Planckendael. Dat is ver. Daarom moet er ook een dierentuin in Brussel komen.

Stemmingen

Het voorstel om Océade verder te laten bestaan wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 4 tegen en 8 onthoudingen.

Het voorstel om in Brussel een Zoo te maken wordt aangenomen met 44 stem-men voor, 21 tegen en 7 onthoudingen.

(Applaus)

DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken, om jullie ultieme voorstel te kiezen uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag. De assistenten.- Op de derde plaats staat het idee dat mensen hun eigen verantwoordelijk-heid moeten nemen en geen afval meer op straat mogen gooien met 62 stemmen. Veilige fietspaden aanleggen kreeg 63 stemmen, en ook het voorstel om trams en bussen beter toegankelijk te maken voor gehandicapten kreeg 63 stemmen.

VGC 13

Stemming Het voorstel om trams en bussen aan te passen voor gehandicapten krijgt 37 stemmen

en wordt uitgeroepen tot het populairste plan van dit Kinderparlement. De tweede plaats gaat naar het idee dat mensen geen afval meer op straat mogen gooien met 25 stemmen. De derde plaats gaat naar het plan om veilige fietspaden aan te leggen met 10 stemmen.

(Levendig applaus) De voorzitter.- Proficiat voor dit boeiend debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggever heeft zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Zijn verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus)

* * *