Kinderparlement 3 februari 2014

12
VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van maandag 3 februari 2014 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS…

Transcript of Kinderparlement 3 februari 2014

VGC 1

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

KINDERPARLEMENT

Zitting 2013-2014 Nr. 6

INTEGRAAL VERSLAG

Vergadering van maandag 3 februari 2014

OCHTENDVERGADERING

ALS IK MINISTER-PRESIDENT

VAN BRUSSEL WAS…

VGC 2

Vergadering Kinderparlement

maandag 3 februari 2014

Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parle-mentsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Er zitten 4 klassen in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GROENE klas is De stadsmus uit Oudergem. De kinderen hebben hun knutselhanden ste-vig uit de mouwen gestoken. De BLAUWE klas is GBS De Knapzak uit Sint-Agatha-Berchem. Zij brachten een stapel mooie tekeningen mee en een meisje zal een mooi liedje zingen. De RODE klas is basisschool KA Etterbeek. Ook daar is flink gebrainstormd en geknutseld. Er komt zelfs een toneelstukje bij kijken. De ORANJE klas is Regina Assumpta uit Anderlecht. De kinderen richtten een echte politiek partij op en maakten een presentatiefilmpje. “Als ik de minister-president van Brussel was…” Dat is deze keer het discussiethema. Brussel heeft sinds mei een nagelnieuwe minister-president. Maar wat zou jij veranderen als je zelf de baas van Brussel bent? We willen het dolgraag van je horen in het Kinderparlement! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. Vooraan zijn de plaatsen van de ministers. De jongen op de plaats van de minister-president zal samen met zijn buurman de stemmen bijhouden. Op het einde zullen we dan een top 3 samenstellen en het belangrijkste voorstel van de dag kiezen.

- De voorzitter geeft uitleg over stemknopjes en de microfoons

Stemming Ik stel voor dat we die stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past.

VGC 3

Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik heb er zin in en wil zeker iets zeggen”, drukt op de groene knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik zwijg liever in het Kinderparlement”, drukt op de rode knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik twijfel nog”, drukt op de witte knop.

Resultaat van de stemming: groen 25, rood 13, wit 42.

De voorzitter.- 25 kinderen hebben er duidelijk zin in. Een grote groep aarzelt nog wat, maar die zullen we nog wel kunnen overtuigen om ook het woord te nemen. Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in 3 thema’s. Om te beginnen helpen we een be-langrijk probleem de wereld uit: de armoede in de straten van de stad. Daarna maken we van Brussel een milieuvriendelijke en groene plek. En als we nog tijd over hebben, zorgen we voor meer plaats om te sporten en te spelen.

ARMOEDE

De voorzitter.- Het is winter, het is koud. Toch slapen er veel mensen op straat in Brussel. Vorige week zorgde dat nog voor verontwaardigde reacties in de kranten en op tv. Gelukkig zijn er hier een pak kinderen in het parlement die de daklozen willen helpen. Rose-Charlotte, Eki, Arthur, Emma, Manuela en nog eens Arthur van de rode klas maken zich zorgen over de mensen die in Brussel op straat leven. Zij maakten er een mooi toneelstukje over.

De leerlingen spelen hun toneelstukje.

(Applaus) De voorzitter.- Dat was een prachtig stukje toneel. Zien jullie vaak daklozen op straat? Wat willen jullie hieraan doen? Rose-Charlotte, Eki, Arthur, Emma, Manuela en Arthur. – Wij willen laten zien dat zwervers onderdak nodig hebben. Er moeten meer centra gebouwd worden die hen kunnen opvan-gen. Dakloos zijn is niet leuk, zeker niet in de winter als het koud is. Als daklozen ziek zijn moeten ze ook naar het ziekenhuis kunnen. Zelfs als ze geen geld of geen papieren hebben. Ze moeten ook geholpen worden om werk te vinden.

Commentaar van de parlementsleden

- Waar willen jullie die centra dan bouwen? Is daarvoor wel plaats genoeg? De stad is al helemaal volgebouwd.

- Er moeten voor opvang geen nieuwe huizen gebouwd worden. Er staat heel veel leeg in Brussel. Van die leegstaande gebouwen kan je gemakkelijk opvangcentra maken.

- Onlangs hoorde ik in het nieuws dat er te weinig opvang is in Brussel. Sommige men-sen moesten ’s nachts op straat slapen terwijl het vroor. Het probleem moet dus ze-ker opgelost worden.

VGC 4

- Meestal mogen de daklozen alleen maar ’s nachts in een opvangcentrum. ’s Morgens worden ze dan terug op straat gezet. Ik vind dat ze langer zouden moeten kunnen blijven. Dan kan men ze helpen om werk te zoeken.

De voorzitter.- Ik denk dat jullie hulp krijgen uit de groene klas. Daar knutselden de kinderen een fantastisch groot armenhuis in elkaar. Het heeft verschillende verdiepingen. Waarvoor dienen die allemaal? Kinderen van de groene klas. – Heel veel arme mensen leven er op straat in Brussel. Er moet speciaal voor hen een huis gebouwd worden waar ze niet alleen kunnen slapen maar ook kunnen douchen. In dat huis moet er ook een kamer zijn waar ze kunnen blijven met hun huisdieren. Want heel wat daklozen hebben een hond. De voorzitter.- Wat vinden de andere kinderen van die plannen?

Commentaar van de parlementsleden

- Het is goed om al die plannen te maken, maar ze kosten veel. Wie zal dat allemaal betalen?

- We kunnen hiervoor een inzamelactie organiseren. - Er is geld genoeg want er worden veel nutteloze dingen gebouwd. In mijn buurt is er

een brug gebouwd die nergens voor dient. Dat geld kan beter gebruikt worden, bij-voorbeeld om armen te helpen. Voor hen wordt te weinig gedaan.

- De mensen moeten toch belastingen betalen. Dat geld moet gebruikt worden om armen te helpen.

- Er zijn mensen die zelf geen werk zoeken. Zij zijn dan arm. Ik vind dat we armen moe-ten helpen, maar zij moeten zelf ook laten zien dat ze werk zoeken.

- Ik stel voor dat we geen nieuwe huizen bouwen, maar leegstaande huizen gebruiken om daklozen op te vangen. We moeten ze niet alleen een dak en eten geven. Er moet ook voor werk gezorgd worden. Dan verdienen ze geld en kunnen ze de huur betalen. Als ze niets betalen is dat niet eerlijk tegenover mensen die wel huur betalen.

De voorzitter.- Nog een knutselwerkje van de groene klas gaat over een armenbus. Wat is dat dan? Moet er speciaal openbaar vervoer komen voor arme mensen? Kinderen van de groene klas. – Die bus hoort eigenlijk bij het armenhuis. We zullen hem gebruiken om daklozen op te halen. De arme mensen komen niet vanzelf naar het armen-huis. Het is te ver en een kaartje kopen voor het openbaar vervoer is te duur.

Commentaar van de parlementsleden

- We moeten daklozen niet zomaar naar een hulpcentrum brengen. Ze moeten gemo-tiveerd worden om te werken. We kunnen niet alles zomaar gratis geven.

- Er is helemaal niet genoeg werk voor iedereen. Het is crisis, daarom zijn er zoveel werklozen. Heel veel mensen zoeken heel hard naar werk, maar er zijn niet genoeg banen. Daardoor zijn er steeds meer armen.

VGC 5

- Je moet geen belastingsgeld gebruiken om de armen te helpen, maar wel het geld van boetes.

- Het is een heel goed idee om arme mensen op te halen met een bus. Kaarten voor de tram zijn duur en veel mensen hebben daarvoor geen geld.

- Ik vind dat alle ministers 1/4de van hun geld moeten geven om armen te helpen en daklozencentra te bouwen.

- Er moet een grote inzamelactie georganiseerd worden met reclame op radio en tv. - Om armen en daklozen te helpen moet je in stapjes werken. Eerst moet je ze helpen

en verzorgen. Daarna moet je ze helpen om werk te vinden. Als ze werk hebben, ver-dienen ze geld en kunnen ze een huis of een appartement betalen.

Stemmingen

Het voorstel om meer opvangcentra voor daklozen te bouwen in Brussel wordt aange-nomen met 78 stemmen voor, 4 tegen en 6 onthoudingen.

Het voorstel om armen en daklozen aan te sporen om werk te zoeken, wordt aange-nomen met 67 stemmen voor, 8 tegen en 12 onthoudingen.

Het voorstel om een geldinzamelactie voor daklozen te organiseren wordt aangeno-men met 53 stemmen voor, 14 tegen en 21 onthoudingen.

Het voorstel om een deel van het belastingsgeld te gebruiken voor armen en daklozen wordt niet aangenomen met 28 stemmen voor, 42 tegen en 18 onthoudingen

Het voorstel om geld van boetes te gebruiken voor armen wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 21 tegen en 20 onthoudingen.

Het voorstel om een bus in te zetten om daklozen naar opvangcentra te brengen, wordt aangenomen met 57 stemmen voor, 14 tegen en 17 onthoudingen

(Applaus)

MILIEU EN VERKEER De voorzitter.- Over bussen gesproken. We hebben heel veel voorstellen gekregen om het verkeer in Brussel vlotter te laten verlopen. We hebben ook pakken plannen gekregen om het milieu te verbeteren en van Brussel een frisse en nette stad te maken. De kinderen van de blauwe klas hebben een leuk liedje gemaakt op de tonen van “The One That Got Away” van Katy Perry. De topzangeres van de klas zal het voor ons zingen. Een meisje van de blauwe klas.-

Meer hygiëne op straat!

Ik zit in de metro Het stinkt hier zo hard Naar afval en sigaret

Wat is hier gebeurd?

Het is niet meer gezond In een andere plaats ruikt het ook zo raar We hebben meer hygiëne op straat nodig

VGC 6

Afval overal

Het milieu gaat stuk We hebben meer hygiëne op straat nodig!

Ooooooh Ooooooh Ooooooh

Hopelijk is dit een goed idee

Voor het briljante plan voor Brussel Hygiëne is echt belangrijk

Voor de mensen en het milieu In een andere plaats ruikt het ook zo raar We hebben meer hygiëne op straat nodig

Afval overal

Het milieu gaat stuk We hebben meer hygiëne op straat nodig

Hier in Brussel Oooooooh

Hier in Brussel

(Applaus) De voorzitter.- Heel mooi gezongen! Hoe kunnen we meer hygiëne op straat krijgen? De zangeres. – Het stinkt in de straten van Brussel. Er ligt ook veel hondenpoep. Mensen gooien afval zomaar op straat. In de metro ruikt het ook niet fris. De stad moet echt proper-der worden. Ik wil meer hygiëne op straat. Dat moeten we aanpakken door meer contro-leurs op stap te sturen en door strenger op te treden tegen mensen die vuilnis achterlaten. De voorzitter.- Misschien kunnen de kinderen van de oranje klas hierbij helpen. Zij hebben een echte politieke partij opgericht. Die heet GRAS. Wat zijn de ideeën van die politieke par-tij? Wat willen jullie veranderen in Brussel? De oranje klas. – Wij vinden Brussel te saai en willen daarom de stad meer kleur geven. Er moet ook meer plaats gemaakt worden voor natuur in de stad. Dat is gezond. Voor kinderen willen we meer plaats om te spelen. En honden moeten speciale parken krijgen. De voorzitter.- Jullie hebben allemaal een mooie badge opgespeld. Zo zien we meteen wie er lid is van de partij. Om de partij bekend te maken hebben jullie een presentatiefilmpje gemaakt. We gaan er samen naar kijken.

Het filmpje wordt geprojecteerd: ‘GRAS kleurt Brussel’ (Applaus)

VGC 7

De voorzitter.- Eén van jullie actiepunten is om kleurrijke vuilnisbakken te plaatsen. Want jullie willen minder afval op straat. De oranje klas. – De stad zou meer kleur moeten krijgen. We zouden straten, gebouwen en winkels moeten versieren met vrolijke kleuren. Als we meer en versierde vuilnisbakken plaatsen, gaan mensen veel gemakkelijker hun afval daarin werpen. Dan is de stad veel net-ter dan nu. De voorzitter.- Ook Livia, Aleyna en Ofelia van de rode klas hebben een mooie vuilnisbak ontworpen. De Rode klas. – Kleurrijke vuilnisbakken in de straat vallen meer op. De mensen zullen er dan gemakkelijker hun afval in gooien. Wij hebben een afvalmand gemaakt waarin je meteen kan sorteren. Als je afval sorteert in de vuilnisbak kan je het nadien beter recycleren. De voorzitter.- Zijn er nog ideeën om het milieu in Brussel te verbeteren? Een leerling uit de groene klas.- Door al die auto’s in de stad is de lucht in Brussel heel vuil. Dat moet beter. In elk gebouw zou een doos moeten gehangen worden die frisse lucht ver-stuift. Die luchtverfrisser moet vol zitten met verse zuurstof, zodat we gezonde lucht kunnen inademen.

Commentaar van de parlementsleden

- De auto’s in Brussel vervuilen de lucht. Luchtverfrissers zijn geen goede oplossing. Er moeten gewoon minder auto’s in Brussel komen.

- Gekleurde vuilnisbakken plaatsen in de stad zal er wel voor zorgen dat mensen ge-makkelijker hun afval erin gooien. Maar we moeten er ook voor zorgen dat mensen afval oprapen dat op de straten ligt.

- Om de straten proper te houden zouden we meer vuilnismannen moeten inzetten. Dat is een taak die we kunnen laten doen door daklozen en armen.

- Er moeten niet alleen vuilnisbakken in straten gezet worden. Ook in parken en bos-sen moeten er meer komen. Nu ligt het afval er zomaar in de natuur omdat er geen vuilnisbakken zijn.

- Overal moeten er meer vuilnisbakken geplaatst worden. Mensen gooien vaak afval op straat omdat er geen vuilnisbakken zijn. Als de afvalbakken er staan, gooien we ons vuilnis daarin.

De voorzitter.- Gooien jullie altijd je afval in de vuilnisbak. Of durven jullie ook wel eens iets op de grond te gooien. We zullen hierover stemmen.

Stemming

33 leerlingen beweren nooit afval op de grond te gooien, 40 hebben het zeker al eens gedaan en 15 af en toe.

VGC 8

De voorzitter.- Ook de leden van het kinderparlement durven wel eens afval op de grond te gooien. Hoe moeten we dat probleem aan pakken?

- Het is wel een leuk idee om parfum te verstuiven in de stad. Dan zal alles lekker rui-ken. Maar het lost het probleem van de afval niet op.

- Zo’n luchtverfrisser is wel leuk, maar dat bestaat nog niet voor grote gebouwen. Ie-mand zal dat eerst moeten uitvinden. Wie zal dat doen?

- Mensen straffen wanneer ze afval op de grond gooien is geen oplossing. Ze moeten gemotiveerd worden om afval in de vuilnisbak te gooien. Dwang helpt niet.

- We moeten er toch voor zorgen dat vuilnismannen voldoende werk hebben. Anders moeten ze ontslagen worden en zijn ze werkloos. En dan is er meer armoede.

- We moeten ervoor zorgen dat er minder afval is. Er zou bijvoorbeeld minder verpak-kingen moeten gemaakt worden. Minder verpakking zorgt voor minder afval.

- Bij ons op school hebben wij allemaal een koekendoos. Wij moeten thuis de papier-tjes van onze koek of ons snoep doen. In de koekendoos zit dan geen afval meer.

Stemmingen

Het voorstel om gekleurde vuilnisbakken te plaatsen in Brussel wordt aangenomen met 36 stemmen voor, 31 tegen en 21 onthoudingen.

Het voorstel om sorteervuilnisbakken te plaatsen, wordt niet aangenomen met 30 stemmen tegen, 29 voor en 29 onthoudingen.

Het voorstel om minder verpakkingen te maken om minder afval te hebben, wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 16 tegen en 14 onthoudingen.

Het voorstel om snoep en koeken thuis uit te pakken en het afval daar te laten, wordt niet aangenomen met 40 stemmen tegen, 26 voor en 22 onthoudingen.

Het voorstel om milieuvriendelijke luchtverfrissers in grote gebouwen te plaatsen, wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 37 tegen en 9 onthoudingen

(Applaus)

De voorzitter.- De partij GRAS wil ook meer groen in de stad. Hoe willen jullie dat aanpak-ken? Kinderen van de groene klas.- Wij willen meer parken. Daar is gras en veel plaats voor de kinderen om te spelen. Voor honden willen we aparte parken. Dan liggen er geen drollen in de andere parken. De voorzitter.- Hamza en Youssra van de blauwe klas hebben een mooie tekening ge-maakt. Wat zijn jullie plannen voor Brussel? Hamza en Youssra.- Op onze tekening staat dat er veel te zien is in Brussel, behalve groen. Wil willen meer bomen, gras en ook bloemen. Dan is de lucht gezonder in de stad. De voorzitter.- Wat denken de andere kinderen van die ideeën?

VGC 9

Commentaar van de parlementsleden

- Dat zijn zeer goede ideeën. Maar meer natuur is niet voldoende. Er zijn te veel auto’s in Brussel. Die vervuilen de lucht.

- We zouden meer elektrische auto’s moeten hebben. Die vervuilen minder. - In de stad zouden alleen auto’s op zonne-energie mogen rijden. - Naast elektrische auto’s of auto’s op zonne-energie zouden er meer fietspaden moe-

ten komen. Dan zullen er meer Brusselaars de fiets gebruiken. - Het is nog te vroeg om alleen elektrische auto’s toe te laten. Er zijn te weinig oplaad-

punten. Het kost ook heel veel tijd om een elektrische auto op te laden. Mensen zouden vooral meer het openbaar vervoer moeten gebruiken.

- Ik vind dat we niet mogen klagen in Brussel. Er zijn hier heel wat parken. Brussel is een groene stad.

- Parken maken in de stad is wel leuk. Maar, waar zullen we dat doen? De stad is vol-gebouwd. Er is geen plaats meer.

- We hebben heel veel problemen in de stad. Het milieu is belangrijk, maar er is ook veel armoede. Al die problemen kosten geld. We zullen dus een keuze moeten ma-ken tussen meer parken of armoede bestrijden. Armoede aanpakken vind ik wel be-langrijker.

- Eigenlijk moeten we geen extra parken maken in de stad. Kinderen zullen daar toch niet gaan spelen. Ze zitten veel te graag achter hun computer. Als we willen dat ze buiten spelen, zullen we hen moeten aanmoedigen.

- Mochten de parken aantrekkelijker en properder zijn, zouden kinderen daar wel gaan spelen.

De voorzitter.- Tanguy en Arnaud van de rode klas zijn niet gek op uitlaatgassen. Zij willen helemaal geen auto’s meer in Brussel. Tanguy en Arnaud.- Wij willen dat er aan de rand van de stad grote parkings komen. Er zou ook meer en goedkoper openbaar vervoer moeten zijn. De mensen zullen dan gemakkelijker hun auto achterlaten en overstappen op de metro. De voorzitter.- Lyan, Imad, Zouheir en Elias van de blauwe klas willen ook minder auto’s. Hoe willen jullie dat aanpakken? Lyan, Imad, Zouheir en Elias. – Er moeten meer mensen de fiets op in Brussel. Dan is er minder luchtvervuiling. Het is ook veel gezonder: mensen bewegen dan meer en ze worden sportiever.

Commentaar van de parlementsleden

- OK, voor minder auto’s in de stad. Maar soms heb je toch een auto nodig. Bijvoor-beeld om op reis te gaan naar Frankrijk. Dat kan toch niet met de fiets.

- We moeten wel opletten als we met elektrische auto’s gaan rondrijden in de stad. Die kan je niet horen want ze maken geen lawaai. Eigenlijk is dat gevaarlijk. Er kun-nen ongelukken van komen.

VGC 10

- Er moet voor gezorgd worden dat mensen liever gaan fietsen in de stad. Hiervoor moeten we meer fietspaden maken.

- In de stad zouden er minder auto’s moeten rijden en meer fietsers. Maar niet ieder-een kan de fiets op. Ik denk aan oude of ziek mensen. Voor hen is de auto wel nodig.

- Voor korte afstanden in de stad moet de auto verboden worden. Als je lange afstan-den wil doen of op vakantie gaan, moet je toestemming vragen aan de burgemeester om de auto te gebruiken.

- Het is tijd om auto’s uit te vinden die op water rijden.

Stemmingen

Het voorstel om Brussel autovrij te maken en grote parkings te bouwen aan de rand van de stad bij metrostations, wordt niet aangenomen met 65 stemmen te-gen, 11 voor en 11 onthoudingen.

Het voorstel om meer milieuvriendelijke auto’s te bouwen die op elektriciteit, zonne-energie of water rijden, wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 11 voor en 27 onthoudingen.

Het voorstel om mensen die het kunnen, vaker te laten fietsen, wordt aangeno-men met 50 stemmen voor, 17 tegen en 20 onthoudingen.

Het voorstel om meer fietspaden te maken, wordt aangenomen met 63 stemmen voor, 10 tegen en 14 onthoudingen.

Het voorstel om meer bomen, planten en bloemen te planten in de stad, wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 4 tegen en 19 onthoudingen.

Het voorstel om meer parken te maken waar kinderen kunnen spelen, wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 21 tegen en 23 onthoudingen.

(Applaus)

RUIMTE VOOR KINDEREN

De voorzitter.- De kinderen van de groene klas maakten een fenomenaal knutselwerk. Wat is het precies? De kinderen van groene klas.- Wij willen het Atomium veranderen in een sportpaleis. In de bovenste zaal mag het restaurant blijven, in de andere bollen komen zalen voor verschillen-de sporten en zelfs een zwembad. De toegangsprijs is goedkoop, zo kan iedereen er binnen. De voorzitter.- Dat is een spectaculair idee. Wat denken de andere parlementsleden ervan?

Commentaar van de parlementsleden

- Het Atomium is het symbool van Brussel. Het is een belangrijk monument. Daar moet je niets aan veranderen. Het moet blijven zoals het is.

- In het Atomium zou er meer te beleven moeten zijn voor kinderen. - Er is niet genoeg sportruimte in Brussel. Goedkope sportzalen in het Atomium is een

leuk idee.

VGC 11

- Vandaag is het Atomium niet interessant. Als het aantrekkelijker gemaakt wordt, bij-voorbeeld met sportruimtes, zullen er meer bezoekers komen.

- Het is toch onmogelijk om een zwembad te maken in het Atomium. Daarvoor zijn de bollen te klein.

- Sportzalen maken in het Atomium is helemaal niet interessant voor toeristen. Je kunt misschien 1 bol maken voor kinderen. Maar de anderen moeten blijven zoals ze zijn.

Stemmingen

Het voorstel om een sportpaleis te maken van het Atomium, wordt niet aange-nomen met 44 stemmen tegen, 36 voor en 6 onthoudingen.

Het voorstel om 1 bol van het Atomium in te richten voor kinderen wordt niet aangenomen met 48 stemmen tegen, 28 voor en 10 onthoudingen

De voorzitter.- Een allerlaatste idee halen we bij de oranje klas. Zij hebben een plan om leeshuisjes te maken in parken. Wat zijn dat precies? De kinderen van de oranje klas.- Parken moeten we aantrekkelijker maken. Ook als het re-gent moet je er terecht kunnen. We willen huisjes in de parken, waar je terecht kan als je een boek of een stripverhaal wil lezen. Een rustige plek in het park. De voorzitter.- Is dat een goed idee?

Commentaar van de parlementsleden

- Dat lijkt me leuk, want kinderen lezen graag strips. - In parken moet je spelen. Zulke huisjes zijn niet nodig. Lezen kan je beter thuis doen.

Stemming

Het voorstel om leeshuisjes te bouwen in parken, wordt niet aangenomen met

48 stemmen tegen, 28 voor en 10 onthoudingen.

DE EINDRONDE De voorzitter.- We zijn aan het einde gekomen van het Kinderparlement. We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken, om jullie ultieme voorstel te kiezen uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag. We vragen aan mijn assistenten om de top 3 te onthullen! De assistenten.- De eerste plaats gaat naar het voorstel om meer centra te bouwen om dak-lozen op te vangen met 78 stemmen. Op de tweede plaats staat het plan om daklozen te motiveren om werk te zoeken met 67 stemmen. En de derde plaats gaat naar het idee om meer groen te planten in Brussel met 64 stemmen.

VGC 12

Stemming Het voorstel om meer centra te bouwen om daklozen op te vangen wordt het popu-

lairste voostel met 48 stemmen. Op de tweede plaats staat het plan voor meer groen in Brussel met 32 stemmen. En de derde plaats gaat naar het idee om daklozen te mo-tiveren om werk te zoeken met 7 stemmen. (Levendig applaus)

De voorzitter.- Proficiat voor dit boeiend debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggever heeft zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Zijn verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus)

* * *