Kinderparlement 7 november 2013

12
VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS…

Transcript of Kinderparlement 7 november 2013

Page 1: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 1

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

KINDERPARLEMENT

Zitting 2013-2014 Nr. 3

INTEGRAAL VERSLAG

Vergadering van donderdag 7 november 2013

OCHTENDVERGADERING

ALS IK MINISTER-PRESIDENT

VAN BRUSSEL WAS…

Page 2: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 2

Vergadering Kinderparlement

donderdag 7 november 2013

Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parle-mentsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Deze week hadden we hoog bezoek in ons parlement. Wie naar het nieuws gekeken heeft, weet zeker wie dat was. Heeft er iemand een idee? Een leerling.- De koning en de koningin zijn woensdag op bezoek geweest. In de namiddag waren ze op de Grote Markt. De voorzitter.- Dat klopt. Koning Filip en Koningin Mathilde zijn inderdaad in het Brussels Parlement geweest. Nu zitten hier vier klassen in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparle-ment nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GROENE klas is basisschool Sint-Joris uit Brussel. De kinderen hebben knappe maquettes geknutseld en ze deden er ook nog een paar toffe tekeningen bij. De BLAUWE klas is Sint-Jan Berchmans en komt ook uit Brussel. Zij pakten uit met een pak-ketje prachtige affiches. De RODE klas is Kakelbont uit Laken. De kinderen hebben puike opstellen geschreven en leuke tekeningen gemaakt. De PAARSE klas is de Wemelweide uit Watermaal-Bosvoorde. Van hen kregen we drie origi-nele naamgedichten die we straks op het scherm zullen projecteren. “Als ik de minister-president van Brussel was…” Dat is deze keer het discussiethema. Brussel heeft sinds mei een nagelnieuwe minister-president. Maar wat zou jij veranderen als je zelf de baas van Brussel bent? We willen het dolgraag van jullie horen in het Kinderparlement! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken.

- De voorzitter geeft uitleg over stemknopjes en de microfoons

Page 3: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 3

Stemming

Ik stel voor dat we die stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past.

Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik heb er zin in en wil zeker iets zeggen”, drukt op de groene knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik zwijg liever in het Kinderparlement”, drukt op de rode knop. Wie akkoord gaat met de uitspraak “Ik twijfel nog”, drukt op de witte knop.

Resultaat van de stemming: groen 27, rood 4, wit 41.

De voorzitter.- Dat is een veelbelovend resultaat. Jullie hebben er duidelijk zin in! Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in drie thema’s. Om te beginnen bekijken we hoe we van Brussel een leuke stad voor kinderen kunnen maken. Daarna pakken we het verkeer en het milieu aan. En tussendoor zetten we onze tanden in een paar lekkere buitenbeentjes. De voorzitter duidt een minister-president en een assistent aan die de top 3 van de stemmin-

gen zullen bijhouden.

KINDEREN IN DE STAD De voorzitter.- Beginnen doen we meteen met enkele aparte voorstellen. Ze komen van Allan, Margot, Sien en Alec van de paarse klas. We hebben hun ideeën in een PowerPoint gegoten. Allan, Margot, Sien en Alec. – (Ieder om beurt leest een zin, terwijl de tekst op het scherm verschijnt.)

Brussels groot feest met gratis concert Reuze speeltuin in Brussel maken Uniek natuurpark, meer natuur

Serres van Laken worden vergezeld van een zwembad met glijbanen Soms geven kinderen met de klas een optreden in de Munt Een paar keer per maand pist Manneken Pis chocoladesaus

Leuk watergevecht op de Grote Markt houden (Applaus) De voorzitter.- Hebben jullie gemerkt welk woord de eerste letters van elke zin vormen? Brussel! Daarom noemen we het een naamgedicht. Hoe zijn jullie op die ideeën gekomen?

Page 4: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 4

Allan, Margot, Sien en Alec. – We hebben flink nagedacht in de klas over hoe we Brussel leuker kunnen maken. En daarna hebben we erover gepraat. Ik vind de twee leukste ideeën het natuurpark en Manneken Pis die chocoladesaus plast. De voorzitter.- Wat denken de anderen hiervan?

Commentaar van de parlementsleden

- Een watergevecht op de Grote Markt kan wel leuk zijn. Maar het zal waarschijnlijk niet mogen omdat er mooie gebouwen staan.

- Eigenlijk is dat pure waterverspilling, een watergevecht. - Een optreden in de Munt met kinderen is wat hoog gegrepen. Om daar op te treden

moet je veel talent hebben. De Munt is veel te deftig voor kinderen. - Grote feesten met een gratis concert organiseren is wel leuk. Maar het is niet origi-

neel: die dingen bestaan al in Brussel. - Dingen gratis organiseren is niet goed. Dat kost alleen maar veel geld en je verdient

er niets mee. - Het is geen goed idee om een zwembad te maken in de serres van Laken. Die mooie

gebouwen zij erfgoed. Daar moet je afblijven. Al dat water zal ook niet goed zijn voor de planten. De mensen zullen er ook niet van kunnen genieten, want de serres zijn bijna nooit open.

- Allan, Margot, Sien en Alec: Wij willen de serres van Laken niet kapot maken. Als een zwembad niet binnen kan, dan mag het ook buiten. Dat moet onderzocht worden. We zullen ervoor zorgen dat iedereen er kan van genieten, door meer open te zijn.

- Een grote speeltuin bouwen vind ik geen goed idee. Daar is geen plaats voor in Brus-sel. Het is ook heel duur en het is crisis.

- Het zou wel grappig zijn als Manneken Pis chocoladesaus zou plassen. Maar wat doe je ermee? Het mag geen verspilling worden.

- Allan, Margot, Sien en Alec: Om Manneken Pis chocoladesaus te laten plassen moe-ten er speciale leidingen gelegd worden. Iedereen zal het kunnen opvangen om op te eten. Wat gemorst wordt, zal gerecycleerd worden.

- Het is een goed idee om een natuurpark te maken in Brussel. Er is te weinig groen. Ik weet alleen niet waar dat zou kunnen. Er is geen plaats genoeg.

Stemmingen

Het voorstel om een groot feest met een gratis concert te organiseren, wordt niet aangenomen met 52 stemmen tegen, 9 voor en 12 onthoudingen.

Het voorstel om een grote speeltuin te bouwen wordt aangenomen met 31 stemmen voor, 16 tegen en 26 onthoudingen.

Het voorstel om een natuurpark aan te leggen wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 3 tegen en 10 onthoudingen.

Het voorstel om een zwembad met glijbaan te bouwen in de serres van Laken, wordt niet aangenomen met 63 stemmen tegen, 5 voor en 6 onthoudingen.

Het voorstel om kinderen een optreden te laten geven in de Munt, wordt niet aange-nomen met 42 stemmen tegen, 9 voor en 23 onthoudingen.

Page 5: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 5

Het voorstel om Manneken Pis 1 keer per maand chocoladesaus te laten plassen die we kunnen opeten, wordt niet aangenomen met 42 stemmen tegen, 12 voor en 20 onthoudingen.

Het voorstel om een groot watergevecht te houden op de Grote Markt, wordt niet aangenomen met 53 stemmen tegen, 10 voor en 11 onthoudingen.

De voorzitter.- Ook de kinderen van de andere klassen hebben leuke plannen bedacht. Chaima van de rode klas denkt aan de kinderen van de stad en schreef er een gedichtje over. Chaima. –

Probeer straten Waar je rustig met je vrienden kan praten

Meer natuur in de stad Met bomen, struiken, beekjes, velden, vlinders, vogels, bijtjes en meer van dat

Ook wil ik meer speelruimte op elke twee kilometer Plaats voor groot en klein om te ravotten, klimmen, voetballen en nog van die dingen,

maar beter! Dit alles en nog veel meer, man

Zodat je met plezier door Brussel kan! (Applaus) De voorzitter.- Dat was een geweldig gedichtje. Is er echt zo weinig plaats om te spelen? Chaima. – Er is veel te weinig speelruimte in Brussel. Ik droom van plekken met een hek rond en speeltuigen, waar plaats is voor kleuters en grotere kinderen en waar geen auto’s zijn. De voorzitter.- Ook Tamara, Mariam, Aya, Anaïs, Zineb en Salma van de groene klas willen meer ruimte voor kinderen. Tamara, Mariam, Aya, Anaïs, Zineb en Salma. – Brussel is volgebouwd. We willen meer speelpleinen, meer natuur en meer skateparken. Op die plekken kunnen kinderen zich amu-seren, ver weg van het gevaarlijk verkeer. Op de speelpleinen moeten grote en kleine kinde-ren apart kunnen spelen. Elke school zou ook een schoolbus moeten hebben. Dat is gemak-kelijk voor uitstappen en schoolreizen. We vinden het ook belangrijk dat volwassenen altijd het goede voorbeeld geven aan kinderen. Zo zouden ze best stoppen met roken of drinken wanneer kinderen in de buurt zijn. Ze moeten ook beleefd zijn. Op die manier kunnen wij dat leren.

Commentaar van de parlementsleden

- Het is een heel leuk idee om meer speelpleinen aan te leggen. We moeten vooral

veel kleine speelpleinen hebben. Dat is veel beter dan een megagroot park. - Ik vind het echt niet nodig om elke 2 kilometer een speelplein aan te leggen. Dat is

veel te duur en het is crisis. Er mogen best wat meer speelpleinen komen, maar we moeten toch niet overdrijven.

Page 6: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 6

- Waar gaan we al die nieuwe speelpleinen aanleggen? Er is nu al geen plaats in de stad.

- We kunnen oude gebouwen, die niet meer gebruikt worden, afbreken en er kleine parkjes van maken.

- Het is vooral belangrijk dat er meer plek komt om te spelen. Dure speelpleinen zijn niet echt nodig. Verkeersvrije straten of meer parken helpen ook.

- Waarom moeten grote en kleine kinderen afzonderlijk spelen? Samen is toch veel leuker.

- Het is toch een beetje overdreven om elke school zijn eigen schoolbus te geven. Je hebt die niet elke dag nodig. We kunnen beter schoolbussen delen met andere scho-len.

- Er moeten geen grote schoolbussen aangekocht worden. Het is beter om kleinere busjes te kopen. Die zijn goedkoper en vervuilen minder.

- Als er bussen gekocht worden, moeten het milieuvriendelijke bussen zijn. Chaima.- Er moeten geen dure speelpleinen worden aangelegd. Ik wil eigenlijk kleine park-jes, waar geen auto’s rijden en waar het veilig is om te spelen. Met die 2 kilometer bedoel ik vooral dat die ruimtes dichtbij moeten zijn, zodat je niet met de auto of de bus moet ge-bracht worden. Zo kunnen alle kinderen in Brussel gewoon buiten spelen in hun eigen buurt.

Stemmingen

Het voorstel om meer speelruimte voor kinderen aan te leggen, wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 18 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om elke 2 kilometer een speelplek aan te leggen, wordt niet aangenomen met 54 stemmen tegen, 7 voor en 12 onthoudingen.

Het voorstel om aparte speeltuinen te maken voor grote en kleine kinderen wordt aangenomen met 35 stemmen voor, 28 tegen en 10 onthoudingen.

Het voorstel om oude gebouwen af te breken en kleine parkjes aan te leggen, wordt niet aangenomen met 40 stemmen tegen, 31 voor en 3 onthoudingen.

Het voorstel om volwassenen het goede voorbeeld te laten geven aan kinderen, wordt aangenomen met 51 stemmen tegen, 12 voor en 11 onthoudingen.

Het voorstel om elke school een milieuvriendelijke schoolbus te geven, wordt niet aangenomen met 45 stemmen tegen, 26 voor en 3 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Natan en Assia van de rode klas hebben een bijzonder plan voor de kinderen in de stad. Zij vragen meer scholen! Leg eens uit wat je bedoelt. Nathan en Assia. – De scholen zitten overvol. Er zouden niet meer dan 100 leerlingen in elke school mogen zitten, dan zijn de klassen kleiner. Wanneer de klassen kleiner zijn dan kunnen de kinderen beter opletten.

Page 7: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 7

Commentaar van de parlementsleden

- Ik vind dat een slecht idee. In grote scholen en grote klassen hebben kinderen meer vrienden. In kleine klassen maak je minder vrienden.

- Het is een goed idee om scholen bij te bouwen. Grote klassen zijn echt niet leuk, er is daar veel te veel lawaai.

- We moeten geen extra scholen bouwen, maar grote klassen wel splitsen. - Er zijn genoeg basisscholen, maar de klassen mogen kleiner worden. Middelbare

scholen moeten er wel bijgebouwd worden. - In Brussel is er niet genoeg plaats om scholen bij te bouwen. En nieuwe scholen bou-

wen is veel te duur. Waar moet het geld vandaan komen? De voorzitter.- Louka van de rode klas heeft nog een schoolidee: zij wil tweetalige scholen in Brussel. Louka. – In tweetalige scholen leren we allemaal Frans en Nederlands. Op die manier zullen de Franstaligen Nederlands kunnen en de Nederlandstaligen Frans. Dat is gemakkelijker om werk te vinden. Toch moeten niet alle scholen tweetalig zijn. Soms is het voor kinderen beter dat ze ofwel in een Franstalige ofwel in een Nederlandstalige school zitten. Je moet de vrije keuze laten en de mensen niet dwingen.

Commentaar van de parlementsleden

- Dat is een heel goed idee. Als alle mensen tweetalig zouden zijn, dan zouden er veel minder problemen zijn tussen de Franstaligen en de Nederlandstaligen.

- Het is niet nodig om tweetalige scholen te maken. We krijgen toch Frans op school, dus we leren al twee talen.

Stemmingen

Het voorstel om meer scholen te bouwen in Brussel wordt niet aangenomen met 43 stemmen tegen, 15 voor en 16 onthoudingen.

Het voorstel om kleinere klassen te maken omdat de kinderen beter zouden kunnen opletten, wordt niet aangenomen met 49 stemmen tegen, 17 voor en 8 onthoudingen.

Het voorstel om tweetalige scholen op te richten, wordt aangenomen met 34 stem-men voor, 20 tegen en 20 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Op de tekening van Clémence en Marit van de blauwe klas, staat in grote letters: “Iedereen heeft een passie, geef ze een kans”. Vertel eens, wat is jullie plan? Clémence en Marit. – Veel daklozen en werklozen hebben kinderen. Die kinderen zouden we allemaal naar een internaat kunnen brengen. In het internaat hebben ze een dak boven hun hoofd en krijgen ze eten. Ze kunnen er ook naar school gaan en een beroep leren. Zo zullen ze gemakkelijker werk vinden.

Page 8: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 8

De internaten voor kinderen van daklozen kunnen we in oude leegstaande gebouwen on-derbrengen. Hiervan zijn er heel veel in Brussel en dan moeten we geen nieuwe gebouwen bijbouwen.

Commentaar van de parlementsleden

- Ik vind dat een zeer goed idee. De kinderen worden dan opgevangen en krijgen eten en een bed. Ze kunnen naar school en een vak leren. Later zullen ze dan niet werk-loos zijn.

- Dat is een zeer duur plan. Waar zullen we het geld vandaan halen om al die interna-ten te maken en om iedereen eten te geven.

- In de internaten zullen de kinderen een beroep leren. Dan zullen ze werk vinden en geld verdienen. Dan kunnen ze de kosten van het internaat terugbetalen en is het probleem om geld te vinden opgelost.

- Het is in elk geval beter om kinderen op te vangen in een internaat, i.p.v. ze op straat te laten leven. Maar ik vraag me af hoe je het probleem van mensen zonder papieren kunt oplossen. Als zij horen dat er opvang is, zullen ze allemaal naar hier komen. Dat maakt het probleem alleen maar groter.

Stemming

Het voorstel om internaten op te richten voor kinderen van daklozen en werklozen

wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 12 tegen en 18 onthoudingen.

(Applaus)

MEER GROEN EN MINDER AUTO’S De voorzitter.- We gaan weer naar de paarse klas voor een tweede naamgedicht over Brus-sel. Deze keer komt het van Daria, Cyril, Leopold en Caroline. Daria, Cyril, Leopold en Caroline. – (Ieder om beurt leest een zin, terwijl de tekst op het scherm verschijnt.)

Betere speeltuigen voor kinderen Respect hebben voor de natuur

Use no Tabac Soms een chocoladefontein plaatsen

Sommige winkels in de vorm van het Atomium bouwen Een groot stadion om een kans te maken op de Olympische Spelen

Laat ons rusten in hangmatten De voorzitter.- Moeten die hangmatten op school geïnstalleerd worden? Is een nieuw voet-balstadion echt nodig? En willen jullie roken verbieden?

Page 9: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 9

Daria, Cyril, Leopold en Caroline. – Het zou tof zijn om op de Grote Markt hangmatten te installeren, dan zijn er rustplekken voor de toeristen. Een nieuw stadion is zeker nodig als we willen dat Brussel uitgekozen wordt voor de Olympische Spelen. We moeten er ook voor zorgen dat de mensen geen tabak meer kopen. Dan zullen ze minder roken, dat is goed voor de gezondheid. Daarom moeten sigaretten duurder worden.

Commentaar van de parlementsleden

- We hebben geen nieuw stadion nodig in Brussel. De Olympische Spelen kun je gerust ergens anders organiseren.

- Olympische Spelen organiseren in Brussel is niet realistisch. Dat is veel te duur. - Er zijn plannen om een nieuw stadion te bouwen, daar moet een atletiekpiste bij zijn.

Maar ze bouwen het niet op de goede plaats. Aan de Heizel is er meer plaats op par-king E dan op parking C.

- Het is niet mogelijk om tabak af te schaffen of te verbieden. Er zijn nu al een heleboel verslaafden. Wat moet dan men hen gebeuren. Je moet takbak ook niet duurder meer maken, want ook dat is een probleem voor verslaafden.

- Sigaretten duurder maken is echt geen oplossing om mensen minder te doen roken. Iemand die wil roken doet dat toch. Die kijkt niet naar de prijs.

- Ik vind dat men sigaretten en tabak moet verbieden. Het is zeer slecht voor de ge-zondheid. Mijn papa is er ziek van geworden en daardoor gestorven.

- Het is niet goed om hangmatten te installeren op de Grote Markt. Er zullen er nooit genoeg zijn. Dat zal ruzie onder de mensen veroorzaken: ze zullen vechten voor een plekje.

- Iemand die een hangmat wil, moet die in zijn eigen tuin hangen. - Zo’n chocoladefontein lijkt mij wel een leuk idee. Ik vraag me alleen af waar die moet

komen. - Het is echt niet nodig om winkels te maken in de vorm van het Atomium. Dat zal ook

zeer veel geld kosten.

Stemmingen

Het voorstel om sigaretten duur te maken, wordt aangenomen met 34 stemmen voor, 34 tegen en 6 onthoudingen. De minister-president geeft de doorslaggevende stem.

Het voorstel om sommige winkels de vorm te geven van het Atomium, wordt niet aan-genomen met 52 stemmen tegen, 9 voor en 10 onthoudingen.

Het voorstel om in Brussel een stadion te bouwen voor de Olympische Spelen wordt niet aangenomen met 41 stemmen tegen, 22 voor en 9 onthoudingen.

Het voorstel om hangmatten te installeren in de stad wordt niet aangenomen met 62 stemmen tegen, 5 voor en 5 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- De natuur en het milieu vinden jullie superbelangrijk, want alle klassen hebben er fijne plannen voor bedacht. Imran, Victor, Sammy, Isidoor en Jaï van de groene klas maakten een prachtige maquette met een mooi park, maar ook met hoge torens. Jon-gens, wat willen jullie doen?

Page 10: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 10

Imran, Victor, Sammy, Isidoor en Jaï.- Wij willen meer groen in de stad. Grote parken, met plaats om te fietsen. De auto’s zullen we vervangen door elektrische auto’s. Hiervoor zul-len we oplaadpalen plaatsen en zonnepanelen installeren. Als mensen in grote apparte-menten wonen, is er meer plaats voor natuur en parken.

Commentaar van de parlementsleden

- Meer groen in de stad is een zeer goed idee. Maar grote appartementsblokken zijn niet zo leuk. Mens wonen liever in kleine huizen.

- Het lijkt allemaal wel leuk. Maar je kunt toch niet alle gebouwen die er nu zijn afbre-ken en vervangen door nieuwe hoge torens? Dat is veel te duur. Laat de stad hoe ze is.

- Elektrische auto’s laten rijden is een probleem: die kunnen niet ver rijden. Dan zullen er wel heel veel oplaadpalen moeten gezet worden. En er is al zo weinig plaats. Er is zelfs niet genoeg plaats om nieuwe bossen te maken.

- Ik vind bossen planten wel een goed idee, maar we zullen er toch wegen in moeten maken. Dat is niet zo goed.

- Het is een goed idee om bossen te maken met appartementen in. Die kunnen zelfs heel mooi zijn. Zo wonen de mensen toch in het groen.

De voorzitter.- Mathis, Maxim en Arthur van de blauwe klas hebben iets fantastisch uitge-vonden. Zij willen elektriciteit maken uit afval. Hoe gaan jullie dat doen? Mathis, Maxim en Arthur.- Wij willen dat er naast elk huis een afvalbak gemaakt wordt. Dat afval wordt onder de grond opgevangen in fabrieken. Daar halen we dan energie uit die we opnieuw kunnen gebruiken in huis. Op die manier vervuilen we minder. Er rijden ook minder vuilniswagens rond en er zijn minder files.

Commentaar van de parlementsleden

- Eigenlijk bestaat het idee al. In sommige landen wordt al energie gemaakt uit afval. - Er zijn landen waar men al afval onder de grond verzamelt. - Het is wel een prima vondst om afval te recycleren en er energie uit te halen. - Waarom zouden we alle afval onder de grond verzamelen? Op die manier zullend de

vuilnismannen geen werk meer hebben. - De vuilnismannen kunnen aan het werk in de ondergrondse fabrieken.

Stemmingen

Het voorstel om meer natuur aan te leggen en meer bomen te planten in Brussel wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 7 tegen en 3 onthoudingen.

Het voorstel om hoge appartementsgebouwen op te trekken en op die manier meer groene ruimtes te maken, wordt niet aangenomen met 44 stemmen tegen, 20 voor en 10 onthoudingen.

Het voorstel om afval onder de grond te verzamelen, wordt niet aangenomen met 37 stemmen tegen, 20 voor en 17 onthoudingen.

Page 11: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 11

Het voorstel om afval te recycleren en er energie uit te halen, wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 1 tegen en 9 onthoudingen.

(Applaus) De voorzitter.- Prabhu, Mohamed, Houssin en Hugo van de groene klas vinden veiligheid in het verkeer heel belangrijk. Zij denken dat fluo zebrapaden kunnen helpen. Prabhu, Mohamed, Houssin en Hugo.- Er zouden meer zebrapaden moeten zijn in de stad. Als je ze een fluo kleurtje geeft, kan iedereen ze beter zien. Er zouden ook lichtjes moeten opflakkeren wanneer voetgangers passeren. In drukke straten moet er een muurtje komen tussen de fietspaden en de rijweg. Dan zullen er minder ongelukken gebeuren. De voorzitter.- In de rode klas dromen ze van minder auto’s in de stad. Hoe willen jullie dat voor elkaar krijgen?

Commentaar van de parlementsleden

- Mensen zouden maar 1 week op 2 met de auto mogen rijden. Dan zal er minder ver-vuiling zijn.

- Er zou meer openbaar vervoer moeten komen, dan zullen mensen minder de wagen nemen.

- Ik vind dat het beter zou zijn om 1 autoloze zondag per maand te organiseren. Dat is beter dan mensen maar 1 week op 2 met de auto te laten rijden.

- Je kunt alle auto’s toch niet 1 week op 2 laten rijden. Wat doe je dan met de taxi’s? - 1 week op 2 is geen goed idee. Hoe zullen de mensen dan naar hun werk gaan of hun

familie gaan bezoeken. Hoe moeten wij dan naar school. Zo’n idee kan alleen maar tijdens de vakantie.

- Het openbaar vervoer is niet goed: het is te duur en je moet er te lang op wachten. Mensen hebben hun wagen nodig.

Stemmingen

Het voorstel om fluo zebrapaden te installeren, wordt aangenomen met 39 stemmen voor, 24 tegen en 11 onthoudingen.

Het voorstel om een muurtje te bouwen tussen het fietspad en de rijweg wordt niet aangenomen met 34 stemmen tegen, 30 voor en 10 onthoudingen.

Het voorstel om opflikkerende lichtjes te installeren wanneer voetgangers passeren, wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 21 tegen en 9 onthoudingen.

Het voorstel om meer openbaar vervoer te laten rijden in Brussel, wordt niet aange-nomen met 49 stemmen tegen, 17 voor en 9 onthoudingen.

Het voorstel om 1 week op 2 de auto aan de kant te laten, wordt niet aangenomen met 65 stemmen tegen, 7 voor en 2 onthoudingen.

Het voorstel om 1 keer per maand een autoloze zondag te houden, wordt aangeno-men met 51 stemmen voor, 16 tegen en 7 onthoudingen.

Het voorstel om in de vakantie en tijdens het weekend de auto vaker thuis te laten, wordt niet aangenomen met 49 stemmen tegen, 10 voor en 11 onthoudingen.

Page 12: Kinderparlement 7 november 2013

VGC 12

DE EINDRONDE

De voorzitter.- We moeten het Kinderparlement hier afronden. We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel te kiezen uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag. We vragen aan de minister-president en zijn assis-tent wat de top 3 is. De minister-president en zijn assistent.- De eerste plaats wordt gedeeld door het voorstel om ‘meer natuur aan te leggen en meer bomen te planten’ en ‘meer afval te recycleren om er energie van te maken’. Beide ideeën haalden 64 stemmen. Op de derde plaats staat het voorstel om een natuurpark aan te leggen met 61 stemmen.

Stemming

Met een meerderheid van 34 stemmen wordt het voorstel om meer natuur aan te

leggen en meer bomen te planten uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel om afval te recycleren en er energie van te maken haalde 30 stemmen en het voorstel om een natuurpark aan te leggen eindigt op de derde plaats met 10 stemmen. (Levendig applaus)

De voorzitter.- Proficiat voor dit boeiend debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggever heeft zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Zijn verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstui-mig applaus)

* * *