verslag algemene vergadering jeugdraad - 05/12/13

7
VERSLAG ALGEMENE VERGADERING JEUGDRAAD MECHELEN 5.12.2013 1. De 8 werken van VILLA32 door Herman Beyens (diensthoofd jeugd – villa32) De stad maakt voor de komende 6 jaren een meerjarenplanning op. Deze planning is diensten overschrijdend. Als adviesorgaan moet de jeugdraad op deze plannen een advies formuleren. In samenspraak met het dagelijks bestuur filterde de jeugddienst de zaken er uit die voor de jongeren belangrijk zijn. Herman stelt deze 1 voor 1 voor. De doelstellingen zijn richtinggevend, de concrete uitwerking kan steeds bijgestuurd worden. De voorstelling hiervan kan u in bijlage vinden (online ). De jeugdraad gaat akkoord met de voorgestelde doelstellingen en formuleert volgende suggesties en vragen bij de voorgestelde doelstellingen. Dit is een integrale overname van wat er werd neergeschreven op de flappen tijdens de vergadering. RESULTATEN BRAINSTORM i.h.k.v. de 8 werken van Villa32 Ondersteuning van het jeugdwerk - Site met subsidie documenten beter inrichten. (algemeen jeugddienstsite) - Sinds wanneer moet je de uitleendienst betalen? (van €0 in 2012 naar €400 in 2013) -> geen communicatie ! - Site met verzameling gegevens en tentverhuur andere jeugdbewegingen. - Meer geld! - Site voor materiaalverhuur van stad maar ook jeugdbewegingen -> algemene site. - Meer veiligheid aan jeugdnetwerken -> zebrapad Hombeek. - Meer locaties zoeken voor jeugdbewegingen onder te brengen. - Verhuur van transport. Vb: camionetjes, vrachtwagens om op kamp te gaan. - Focus rond kinderen met mentale en fysieke beperkingen. Fuifbeleid/ ondersteuning van Evenementen voor jongeren

description

 

Transcript of verslag algemene vergadering jeugdraad - 05/12/13

VERSLAG ALGEMENE VERGADERINGJEUGDRAAD MECHELEN5.12.2013

1. De 8 werken van VILLA32 door Herman Beyens (diensthoofd jeugd – villa32)De stad maakt voor de komende 6 jaren een meerjarenplanning op. Deze planning is diensten overschrijdend. Als adviesorgaan moet de jeugdraad op deze plannen een advies formuleren. In samenspraak met het dagelijks bestuur filterde de jeugddienst de zaken er uit die voor de jongeren belangrijk zijn. Herman stelt deze 1 voor 1 voor. De doelstellingen zijn richtinggevend, de concrete uitwerking kan steeds bijgestuurd worden. De voorstelling hiervan kan u in bijlage vinden (online).

De jeugdraad gaat akkoord met de voorgestelde doelstellingen en formuleert volgende suggesties en vragen bij de voorgestelde doelstellingen. Dit is een integrale overname van wat er werd neergeschreven op de flappen tijdens de vergadering.

RESULTATEN BRAINSTORM i.h.k.v. de 8 werken van Villa32

Ondersteuning van het jeugdwerk

- Site met subsidie documenten beter inrichten. (algemeen jeugddienstsite)- Sinds wanneer moet je de uitleendienst betalen? (van €0 in 2012 naar €400 in 2013) -> geen

communicatie ! - Site met verzameling gegevens en tentverhuur andere jeugdbewegingen.- Meer geld!- Site voor materiaalverhuur van stad maar ook jeugdbewegingen -> algemene site.- Meer veiligheid aan jeugdnetwerken -> zebrapad Hombeek.- Meer locaties zoeken voor jeugdbewegingen onder te brengen.- Verhuur van transport. Vb: camionetjes, vrachtwagens om op kamp te gaan.- Focus rond kinderen met mentale en fysieke beperkingen.

Fuifbeleid/ ondersteuning van Evenementen voor jongeren

- DJ/ Muzikanten/ Bands database.- Zaal waar eigen drank mag.- Niet alleen kleine locaties ! - Humaner optreden (politie)- Overleg over aantal Security-agenten op fuiven en uitleg waarop het opgelegde aantal

gebaseerd wordt.- Degelijke doorverwijzing naar bestaande fuifzalen Bv: jeugdhuizen.- Noodapp voor evenementen -> noodhulpdiensten effectiever laten bereiken en werken. ->

Tim lammer : eindwerk.- Controle op te veel alchol (drugs)- Ook andere grote feestzalen (buiten perron M) voor fuiven.- Meer feestbussen! + nachtbussen.

Mechelen Kinderstad

- Meer springkastelen.

- Meer voetbalveldjes.- Vlaamse kermis. Etc.- Meer speeldagen georganiseerd door de kinderstad zoals een speeldag- Vaste ‘lijn’ van vrijwilligers voor speeldag, zwarte piet,… Die bijgevoeld wordt.- Straattheater - Meer reclame voor animatoren, leidsters,…

Vrijetijdsaanbod voor jongeren

- Voor de focusgroepen bij de opmaak en evaluatie van projecten: Gatekeepers gebruiken om diverse groepen te bereiken.

- Een jeugdhuis waar iedereen vrij naartoe kan.- Meer evenementen voor kinderen zoals speelnamiddagen en workshops voor kinderen ->

iedere woensdag namiddag en in het weekend.

Jeugdcultuur (Villa crossmedia – Wolf)

- Misschien ook opnamemateriaal.- Breng jongerenwerkingen in contact met cultuurhuizen in Mechelen.- Opnameruimte voor kleine/grote Mechelse Bands .- Diverse verenigingen bieden gratis opnamestudio’s aan -> reclame maken hiervoor!

Kinder- en tienerwerking

- Linken met jeugdbewegingen.- Lijn doortrekken naar jeugdbewegingen.- Meer inspraak in beleid voor jongeren/kinderen uit WKJ’s

Speelruimte en speelinfrastructuur

- Rocsa Gent -> speeltuig.- Speeltuig = ontworpen door kinderen in het basisonderwijs en uitgewerkt en gerealiseerd

door jongeren uit bso.- Ballenbad (tiener-volwassenformaat)- Meer speeltuinen- Bos achter chiroterrein Leest -> Speelbos maken ( we weten wel niet wie de eigenaar is).

2. Adviezen

Sluitingsuur voor fuiven

- Afbouw op de zatste moment van de avond zorgt voor problemen. Bezoekers gaan rustiger naar huis op eigen tempo.

- Waarom is er een sluitingsuur - Bij de opmaak van het advies kan ook rekening gehouden worden met de

bevindingen uit het onderzoek van de AMBRASSADE.- Sluitingsuur heeft ook gevolgen om uit de kosten geraken- Vraag om het sluitingsuur te verlaten tot 6u of tot 5- Organisatoren stellen vast dat de politie soms helpt met het leegmaken van de zaal,

terwijl de security hier eigen voor betaald is. Er is nood aan duidelijkheid rond wat er verwacht kan en mag worden van politie.

- Afbouw tot einduur, wat hiervan verwacht kan worden is niet helemaal duidelijk. Wat ook de beste methodiek is om af te sluiten is niet helemaal duidelijk.

- Vaak worden er mensen buiten gezet uit fuiven op het einde. Daar komt vaak agressie en overlast van. Een geleidelijke afbouw kan dit vermijden.

- Te weinig locaties, waarom niet eentje in een industriezonde buiten het stadscentrum

- Goede communicatie tussen de verschillende betrokken partijen is belangrijk. Momenteel hebben sommige organisatoren niet het gevoel dat het altijd even constructief is.

- Wanneer mag politie fuif stilleggen (klachten buurtbewoners), hierover bestaat ook onduidelijkheid en niet onmiddellijk communicatie.

Het dagelijks bestuur van de jeugdraad zal vanuit deze opmerkingen een advies naar de stad formuleren.

Uitleendienst

Voorstel advies…. De stedelijke uitleendienst van de jeugddienst is een begrip in het Mechels jeugdwerk. Het materiaal wordt veel gebruikt. Toch heeft de jeugdraad enkele vragen.

Bereikbaarheid van de uitleendienst.Zo is de dienst uitsluitend bereikbaar tijdens de werkuren, wat het lastig maakt om hier terecht te komen. Daarnaast is de locatie in de Zakstraat moeilijk te bereiken met de auto en moet er om er weg te geraken zonder boete een maneuver gedaan worden. Het overzicht online van het aanbod is niet toegankelijk en moeilijk te vinden.

Reservatie en betaling. Het contact met de uitleendienst loopt zeer los en dat juichen we als jeugdraad zeker toe, we zien hierin een grote drempelverlagende waarde naar het jeugdwerk toe. Dit losse contact leidt jammer genoeg ook tot onduidelijkheid. Daarom zijn wij voorstander van duidelijke reservatiemogelijkheden en vaste maatstaven over de prijzen en de datum van betaling. Concreet is de jeugdraad voorstander van een online reservatie-systeem, waar makkelijk gezocht kan worden welk materiaal beschikbaar is en wanneer dit betaald dient te worden.

Kwaliteit en volledigheid. De kwaliteit en de volledigheid van het materiaal laat vaak te wensen over. De uitgeleende sets zijn vaak defect of onvolledig, wat vaak voor verwarring zorgt tijdens evenementen.

Als Mechelse jeugdraad zijn we grote fan van de Mechelse uitleendienst en de specifieke dienstverlening naar jeugd willen we zeker behouden. We vragen echter om een meer toegankelijke uitleendienst, meer kwaliteitsvol materiaal dat online kan besteld worden en waarvoor een duidelijk reglement is dat ook zo toegepast zal worden.

De jeugdraad vernam van andere steden berichten dat het samenvoegen van een uitleendienst met de andere stedelijke uitleendiensten net de bovenstaande aandachtspunten aantast. De jeugdraad vraagt om die reden ook om betrokken te worden indien de werking van de uitleendienst zou aangepast worden.

Bijkomende vragen en opmerkingen uit de vergadering.

- Er moet plotseling 400 euro betaald worden voor het ontlenen van nadarbarelen. Vooraf werden de verenigingen niet van op de hoogte gebracht . De vraag is er of deze zelf opgehaald mogen worden of dat de prijs kan zakken

- Voor grotere evenementen zou ook (duurder) materiaal voorzien (crahbarriers, nadars met doek enz… ) kunnen worden om deze uit te lenen.

Het dagelijks bestuur van de jeugdraad zal vanuit deze opmerkingen een advies naar de stad formuleren.

Vuilbakken en fietsenstalling Vismarkt

De Vismarkt is de uitgaansplek van Mechelen voor veel jongeren. Zeker op zonnige dagen kan het hier druk zijn. Momenteel is er geen plaats voorzien om fietsen te stallen. De jeugdraad vernam in de media dat de stad denkt om een Fietsboot te plaatsen om alle fietsen te stallen. Dit lijkt een waardig alternatief. We zijn blij dat de stad hier initiatief inneemt en kijken uit naar het resultaat. Naast het gebrek aan fietsenstallingen is er ook geen vuilbak op de Vismarkt te vinden. De jeugdraad is daarom ook vragende partij om vuilbakken te voorzien.

Bijkomende vragen en opmerkingen uit de vergadering.

- Fietsenstallingen zijn overal een probleem. In de Bruul, aan uitgaanslocaties (perron m,…) maar zeker ook aan het station; Bij die laatste loopt het uit de hand en vraagt de jeugdraad om extra (tijdelijke) voorzieningen te treffen.

Het dagelijks bestuur van de jeugdraad zal vanuit deze opmerkingen een advies naar de stad formuleren.

3. Festivalzomer 2014 door Kristof Calvo

De voorstelling kan u in bijlage vinden (online).

4. Losse puntjes

- Tijdens de kerstvakantie kan er geen materiaal ontleend worden uit de uitleendienst. - De werkgroepen van de jeugdhuizen, jeugdwerk en mbt intimidatie gaan in het voorjaar

opnieuw samenkomen.

Voor verslag

Peter Meeusen (jeugddienst).

Aanwezigheidslijst – Algemene Vergadering

5 december 2013

Chiro Muizen Lisa ClynhensChiro Muizen Tim HugheKatrom BizonJeugdraad HertDistrict Dijle VinkScouts Heilig Kruis HopChiromeisjes Hombeek Sofie DaemsChiromeisjes Hombeek Hannelore De WachterWoudlopers Tapiz ontwijkendeRojm Jaballah SahdRojm Luis CanivanoChiro Heffen Keulemans StijnChiro Libertus Cepers TomasJH Doema Sander DemeesterChiro Libertus Lars Van LoockThila Coloma Luna LammarScouts Gidsen OLV Evelien BuelensThila Coloma Jakob HallaertJeugdhuis Joppe Laurens VangeelScoutsgroep Woudlopers Van den BerghenDistrict Dijle Van den Berghen RobChiro XL Aaron OortevlinckChiro XL Sven De FiraeyeChiro XL Ward PenninckxChiro XL Beyens JohannesJeugd Rodee Kruis Muizen Brandon ReelersKamikaze Tom Walschaerts

JamaswapiBeckers Kristel + Vincent Verdeyen

Jong VLD / Woudlopers Tim StenuitJh JOKO Jan StraetmansJh JOKO Sammy ClaesKSJ Ter Hert Mechelen Gert WalschaertsKSJ Ter Hert Mechelen Sam PeetersRojm Debby Van NotenChiro Libertus Sarah V. DesselChiro leest Lore Van RoyChiro leest Els Lefever