TUC RAIL jaarverslag 2010

20
TUC RAIL Jaarverslag 2010 1 Jaarverslag 2010

description

jaarverslag 2010 TUC RAIL

Transcript of TUC RAIL jaarverslag 2010

Page 1: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 1

Jaarverslag 2010

Page 2: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 20102

Werkzaamheden voor de Liefkenshoekspoorverbinding (haven van Antwerpen)

Page 3: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 3

Inhoud

Woord vooraf door de CEO

Wie zijn wij?Wat we doenRaad van Bestuur 2010Aandeelhouders

TUC RAIL in 2010Het jaar in stappenNieuwe grote projecten na de HST

TUC RAIL Goes International

De cijfersResultatenrekeningBalansEvolutie personeelsbestand 1993-2010

4

5555

668

14

16161617

Verantwoordelijke uitgeverDirk Demuynck (CEO TUC RAIL)Fonsnylaan 391060 Brussel

Deze brochure werd gedrukt op papier dat het FSC-label draagt.

Elke (zelfs gedeeltelijke) reproductie is verboden zonder toestemming van TUC RAIL.

Juni 2011

Page 4: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 20104

“Een sterk en solidair TUC RAIL moet een aantoonbare meerwaarde blijven bieden door creativiteit, flexibiliteit en technische kennis”

Voorwoord

2010 was een goed jaar voor ons bedrijf. TUC RAIL zit nog steeds in een opwaartse curve en dat blijkt ook uit de cijfers. Enkele afgeronde voorbeelden: 1 miljard euro investeringsprojecten in beheer, 100 miljoen euro bedrijfsopbrengsten, 1000 medewerkers. Als een bedrijf in expansie is dan creëert dit op zich al een positieve sfeer, in vergelijking met heel wat bedrijven waar de spiraal in 2010 helaas nog steeds negatief was. Deze positieve stemming hebben wij het hele jaar door ondervonden.

We hebben in 2010 belangrijke vooruitgang geboekt in de vele grote en kleine projecten van Infrabel waaraan we werkten. De werven van onze grootste projecten, het GEN, Diabolo, de Liefkenshoektunnel en de concentratie van de seinhuizen draaiden op volle toeren. Door het strenge winterweer hebben onze werven jammer genoeg gedurende drie van de twaalf maanden zo goed als stilgelegen. Daardoor hebben we de beschikbaar gestelde financiële middelen niet volledig kunnen benutten. Toch kunnen we zeker terugblikken op een vruchtbaar jaar. We hebben bovendien heel wat studies voortgezet, die hebben geleid tot vergunningen die toelaten nieuwe werven op te starten in 2011. Wij zijn blijven zoeken naar de technische profielen die we nodig hebben om al onze opdrachten te kunnen verwezenlijken. Dit is vandaag geen gemakkelijke opdracht: technische profielen zijn immers schaars op de arbeidsmarkt. De complexe omgeving waarin onze projecten zich situeren, vergt voortdurende zorg voor kwaliteit en maximale veiligheid. In geen geval kunnen wij toestaan dat die veiligheid vermindert. Goed opgeleid en gecertificeerd veiligheidspersoneel is dan ook een kritische factor om de toenemende activiteit aan te kunnen.

Een sterk en solidair TUC RAIL moet een aantoonbare meerwaarde blijven bieden door creativiteit, flexibiliteit en technische kennis en zal binnen budget en planning betrouwbare oplossingen blijven realiseren. De fundamenten om dit ook in de volgende jaren waar te maken - zowel in België als in het buitenland - zijn er. Ze liggen voor u.

Ik wens u veel leesgenot,

Dirk DemuynckCEO TUC RAIL

Page 5: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 5

Wie zijn wij?

Wat we doen

TUC RAIL is een ingenieurs- en projectmanagementbureau dat gespecialiseerd is in spoorwegtechnologie.

De N.V. TUC RAIL werd in 1992 opgericht door de NMBS en Transurb Technirail (de toenmalige Transurb Consult). In 2005, na de opsplitsing van de NMBS in drie entiteiten, werden de aandelen van de NMBS in TUC RAIL overgenomen door Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur.

Het is de ambitie van TUC RAIL om zowel in België als in het buitenland tot de beste engineeringbureaus te behoren op het vlak van spoorwegtechnologie. De competenties van TUC RAIL draaien om projectmanagement, studies en uitvoering van werkzaamheden, zowel voor de bouw van nieuwe spoorweginfrastructuur als voor de aanpassing en de modernisering van bestaande infrastructuur.

In België werkt TUC RAIL vooral voor Infrabel. Daardoor werken wij voortdurend aan grote en complexe projecten met de bedoeling om een van de drukste spoorwegnetwerken van de wereld, gelegen in het hart van West-Europa, uit te breiden en te moderniseren. Dit geeft ons een enorme ervaring. TUC RAIL stelt zijn competenties ook ten dienste van buitenlandse projecten. Dat stelt ons in staat de in België verworven kennis te valoriseren, nieuwe uitdagingen aan te gaan en onze ervaringen te diversifiëren.

TUC RAIL stelt ongeveer 1000 mensen te werk en heeft in 2010 een bedrijfsopbrengst behaald van ongeveer 100 miljoen euro.

Raad van Bestuur 2010

Luc Lallemand VoorzitterDirk Demuynck Gedelegeerd bestuurderEddy Clement BestuurderAntoine Martens BestuurderJean-Marie Raviart BestuurderPatrick Steyaert BestuurderLuc Vansteenkiste BestuurderAlex Migom Waarnemer namens NMBS-HoldingEmile Story Secretaris

Aandeelhouders

75% 25%

Page 6: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 20106

januari Oplevering eerste werken burgerlijke bouwkunde voor werken Diabolo op de middenberm van E19

januari Liefkenshoek-spoorverbinding (haven van Antwerpen): aankomst en montage tweede tunnelboormachine

februari Liefkenshoek-spoorverbinding (haven van Antwerpen): vertrek eerste tunnelboor-machine

maart GEN: Start werken burgerlijke bouwkunde L161 (Bosvoorde-Hoeilaart)

maart Aanvoer eerste uitkragende constructies voor het Pedeviaduct

maart Plaatsen van brugdekken Ecoduct Wuustwezel

april Start verhoging perrons voor L89, L90 en L123

mei Start concentratie seinhuizen in Charleroi en Lier

mei Start werken bovenleidingen L162 (Hatrival-Lavaux) mei

Liefkenshoek-spoorverbinding: 26000 m³ mortel gestort op de bodem van het Kanaaldok

juni GEN: start burgerlijke bouwkunde in Braine-l’Alleud Sud

juni Levering van eerste metalen brugdekken voor Pedeviaduct

juli Liefkenshoek-spoorverbinding: de tweede boor-machine heeft eerste ingehaald na 1,8 km

juli Vooroverleg over concept derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge met Vlaamse Bouwmeester

aprilPlaatsing eerste koppen van het “Irisviaduct” (Diabolo)

maartStart studies burger-lijke bouwkunde derde spoor tussen Brugge en Dudzele

TUC RAIL in 2010Het jaar in stappen

Page 7: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 7

augustus Start burgerlijke bouwkunde L50A te Anderlecht

augustusStart concentratie seinhuizen in Lier en Dendermonde

augustus Voorlopige oplevering eerste werf burgerlijke bouwkunde RER L161 Ottignies-Sud

september Voorlopige oplevering laatste fase vernieuwing bruggen L161 Watermaal-Schuman

oktober Voorlopige oplevering werf burgerlijke bouwkunde RER L124 Waterloo S.-Braine-l’Alleud-N.

oktober Afbraak en plaatsing bruggen, bovenleiding, voedingskabels 36 kV op L50A (Brussel-Oostende)

oktober TUC RAIL brengt zijn medewerkers op de hoogte van de nieuwe internationale strategie

oktober Aanvang boring onder de Schelde door de TBM’s van de LHSV

november Start burgerlijke bouwkunde L161 Watermaal-Bosvoorde

november Start concentratie seinhuizen Gent-Zeehaven, Denderleeuw en Geraardsbergen

december Start concentratie seinhuizen te Aalst, Londerzeel, Zele en Lokeren

december Overvloedige sneeuwval, de meeste werven stoppen

oktoberBouwaanvraag spoorbypass Mechelen wordt ingediend

Page 8: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 20108

Nieuwe grote projecten na de HST

In de afgelopen jaren is TUC RAIL geëvolueerd van tijdelijke project-organisatie voor de ontwikkeling van het HST-net in België tot een modern engineeringbedrijf dat zich specialiseert in spoortechnologie.

Eind 2009 was het HST-net in België klaar, als eerste in Europa. Daarmee kwam een einde aan onze ambitieuze HST-opdracht, de reden van ons ontstaan. Gesterkt door dit succes gooit TUC RAIL zich vandaag de dag op nieuwe uitdagingen. Het jaar 2010 was een drukbezet jaar met vooruitgang in verschillende projecten.

Het GEN (Gewestelijk ExpresNet) is een van de belangrijkste van deze projecten. De spoorlijnen van het GEN zijn Lijn 161 (Brussel – Ottignies, met inbegrip van de verbinding Watermaal - Josafat), Lijn 124 (Brussel – Nijvel) en Lijn 50A (Brussel-Zuid – Denderleeuw). Om deze drie lijnen op vier sporen te brengen heeft Infrabel het projectmanagement, de studies en de opvolging van de werkzaamheden aan TUC RAIL toevertrouwd. De werkzaamheden kwamen in 2010 op volle snelheid en de burgerlijke bouwkunde was in uitvoering op bijna alle baanvakken.

Een ander project van formaat waaraan wij meewerken is de ontsluiting van de haven van Antwerpen. De Liefkens-hoekspoor-verbinding, die de Antwerpse linker- en rechteroever verbindt, de nieuwe vertakking om de capaciteit op Lijn 27 te verhogen en de tweede havenontsluiting maken daar alle deel van uit. Ook daar maakten wij aanzienlijke vorderingen in 2010. De werkzaamheden in de Liefkenshoek, die worden uitgevoerd in het kader van een PPP (Public-Private Partnership), bereikten hun kruissnelheid. Voor de zgn. vertakking “Oude Landen” heeft TUC RAIL in 2010 een aantal uitvoeringsstudies afgewerkt. En met de studies voor de milieueffectenrapportage (MER) voor de drie tracévarianten van de tweede havenontsluiting zijn we in 2010 gestart. Het gaat om een investering die overeenkomt met een derde van het totale budget voor het HST-project.

Page 9: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 9

Het Diaboloproject zorgt voor een spoorontsluiting van Brussel-Nationaal-Luchthaven naar het noorden van het land. De burgerlijke bouwkunde van het Diaboloproject werd in de loop van 2010 beëindigd op alle baanvakken met uitzondering van het stuk in het Brusselse Gewest. Het werk aan de spoorweguitrustingen vorderde volgens schema.

Voor de spoorwegontsluiting van een andere luchthaven, Brussels South Charleroi Airport, voerde TUC RAIL in 2010 een studie uit waarin

verschillende tracévarianten werden onderzocht. Meerdere voorstellen werden voorgelegd aan het Waalse Gewest. Het budget voor dit project komt overeen met dat van het Diaboloproject.

De concentratie van de seinhuizen van Infrabel is dan weer een project dat minder bekend is bij het grote publiek maar toch eveneens van groot belang is, niet alleen voor TUC RAIL als bedrijf maar ook voor de veiligheid van het spoornet. Concentratie van de seinhuizen betekent een vervanging

“2010 was een scharnierjaar voor onze projecten”

Henri Detandt, Head of Department, Program Management & System Integration“Het jaar 2010 was een scharnierjaar voor onze projecten: het GEN, Diabolo, de Liefkenshoekspoorverbinding en de concentratie van de seinhuizen. Deze werven zijn alle op kruissnelheid gekomen en de spooruitrustingswerkzaamheden zullen de burgerlijke bouwkunde geleidelijk aan overal beginnen op te volgen.”

“In 2010 hebben wij het Departement Program Management & System Integration ook een nieuwe functionele structuur gegeven. Deze brengt op een logische manier binnen de eenheden alle programma’s van een bepaald portfolio van Infrabel samen (bijvoorbeeld GEN, concentratie seinhuizen) ofwel alle programma’s waarvan de uitvoering gebeurt in een bepaalde regio van het land. Deze structuur geeft meer stabiliteit wanneer nieuwe programma’s aan TUC RAIL worden toegekend of wanneer een nieuwe Program Manager moet worden opgenomen binnen een bepaalde eenheid van het departement.”

DiaboloprojectLiefkenshoekspoorverbinding

Page 10: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 201010

“We hebben onze technieken op het vlak van visualisatie en virtuele nieuwe situaties fel verbeterd.”

Philippe Van Bogaert, Head of Department, Design“In 2010 werden de detailstudies voor de bouwkundige gedeelten van het GEN in grote mate afgerond. Het betreft daarbij vooral de lijnen Brussel-Ottignies en Brussel-Denderleeuw. De detailontwerpen railtechniek, sterkstroom en zwakstroom voor de technische uitrusting van de nieuwe infrastructuur in aanbouw, zoals Diabolo, Watermaal en Liefkenshoek, zijn op gang gekomen. Ook zijn de studies voor kabelwerken en voeding en de functionele testen in het raam van het project concentratie seinhuizen, zeer intens geweest. Tegelijk werden bouwaanvragen voorbereid voor nieuwe projecten, zoals de tweede havenontsluiting, het baanvak Gent-Brugge-Dudzele, de bediening van de luchthaven Charleroi en de by-pass van Mechelen, door de ontwikkeling van globale visies en integratie in de omgeving.”

“Daarbij hebben we onze technieken op het vlak van visualisatie en virtuele nieuwe situaties fel verbeterd. Meerdere detailstudies werden uitgevoerd met Building Information Models (BIM), waarin alle technieken worden geïntegreerd. Oudere informaticatoepassingen werden vervangen door nieuwe software en er werd een methodiek ontwikkeld om de technische documentatie van normen en specificaties constant te actualiseren. Verder werden meerdere offertes voor de buitenlandse markt gemaakt, zodat de internationale ambities van TUC RAIL realiteit zouden kunnen worden.”

Seinkeet

Page 11: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 11

van de oude seinposten door een ultramodern, elektronisch systeem. TUC RAIL verzorgt het Program Management maar kreeg in 2010 nog een aantal bijkomende opdrachten rond dit project toegewezen, zowel wat studies als wat uitvoering betreft.

Er worden nog enkele andere minder bekende projecten door TUC RAIL beheerd. De verdubbeling van de sporen op het baanvak van Lijn 50A tussen Gent en Brugge en de aanleg van een derde spoor tussen Brugge en Dudzele zijn hier twee voorbeelden van. De voorstudies werden beëindigd in 2010.

TUC RAIL werkt ook mee aan het Infrabelproject rond de afschaffing van overwegen, ook een bijzonder belangrijk programma omdat het betrekking heeft op de veiligheid. In een eerste fase zullen op het Belgische spoornet meer dan 200 overwegen worden afgeschaft. TUC RAIL heeft in 2010 verschillende mobiliteitsstudies opgestart in dit verband.

Onder het project bypass Mechelen verstaan we de aanleg van twee nieuwe snelsporen voor de HST ten oosten van het huidige station van Mechelen. Het omvat ook de aanleg van een nieuwe verbindingsweg voor auto’s langsheen het spoorwegtracé en de modernisering van het eigenlijke station. De uitvoerings-studies werden afgerond in 2010.

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest houdt TUC RAIL zich ook bezig met de verhoging van de spoorwegcapaciteit in de zones Brussel-Zuid en Brussel-Noord. In die context voerden wij in 2010 samen met een extern bureau een mobiliteitsstudie uit voor de as Noord-Zuid in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

Page 12: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 201012

“Het aantal districten bij Sites werd verdubbeld om beter te beantwoorden aan onze constante groei.”

Staf Lievens, Head of Department, Sites“In 2010 lag de nadruk op de groei van het Departement Sites, dat de uitvoering van werkzaamheden op onze werven opvolgt. Dit was nodig om de realisatie van het investeringsbudget binnen de vooropgestelde planning mogelijk te maken. Samen met het aantal werven groeide het personeelsbestand van het Departement Sites immers met ca 20%. Vorig jaar werd dan ook gekenmerkt door een reorganisatie van onze Sites-structuur: het aantal districten werd verdubbeld om beter te beantwoorden aan onze constante groei en onze support-eenheden werden aangepast om de werking van het departement te verbeteren. Sites ontwikkelde tegelijk zijn organisatie om zijn hoofdprocessen FUW (opvolgen van de werven) en LOC (logistieke ondersteuning voor bevoorrading materialen) te definiëren en vast te leggen.”

“De verdere uitbouw van controlemechanismen op het vlak van kwaliteit was en is een must voor een ISO-gecertificeerde organisatie zoals TUC RAIL en was een van onze grote aandachtspunten in 2010.”

“Veiligheid en stiptheid van het treinverkeer vereisten ook dat wij onze veiligheidsopleidingen verder ontwikkelden, in overeenstemming met de certificatievereisten van Infrabel, en dat wij de implementatie ervan opvolgden en bijstuurden op het terrein. Dit vereiste de inzet van de nodige middelen aan competent personeel en dit op een flexibele manier. Flexibiliteit en polyvalentie zijn immers kenmerken die eigen zijn aan medewerkers van het departement.”Libramont: herelektrificatie van Lijn 162

TUC RAIL werkte ook mee aan de herelektrificatie van Lijn 162 tussen Namen en de Luxemburgse grens en aan de studies rond de continuïteit van de exploitatie van de Noord-Zuidverbinding en de Kennedytunnel in Antwerpen.

Onze internationale ambities ten slotte kregen in 2010 meer concreet gestalte via een uitgetekende internationale strategie en via deelname aan nieuwe projecten in het buitenland.

Page 13: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 13

“Irisviaduct” in Schaarbeek (Diabolo-project)

Page 14: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 201014

TUC RAIL Goes International

In 2010 is TUC RAIL concreet gestart met een ontwikkelingsplan voor zijn internationale activiteiten. Voortbouwend op het succes en de ervaring opgedaan tijdens het HST-project in België, wil TUC RAIL vandaag zijn verworven troeven op het vlak van hoge snelheid uitspelen. Door nieuwe buitenlandse markten aan te boren, toont TUC RAIL ook zijn ambitie om zijn competitiviteit en zijn rentabiliteit te verbeteren.

De internationale strategie van TUC RAIL richt zich vooral op dienstverlening rond hoge snelheid, nog altijd de kernactiviteit van het bedrijf. Zo heeft het bedrijf in 2010 zijn opdracht voor het HST-project Pergignan-Figueres succesvol afgerond. De diensten die TUC RAIL kan leveren zijn vastgelegd in een catalogus. De strategie die TUC RAIL voor ogen heeft, richt zich op welbepaalde markten en klanten. Het bedrijf is van plan om proactief te werk te gaan in een beperkt aantal landen en meer in het bijzonder Frankrijk

en de Verenigde Staten. Het investeert er tijd en geld om zijn naambekendheid te vergroten en er in eerste instantie activiteiten te ontwikkelen in samenwerking met lokale partners. Gelijktijdig wordt nagedacht over de mogelijkheid om er later een filiaal op te richten. Andere landen als het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen worden ook nauwlettend gevolgd. In de rest van de wereld reageert TUC RAIL per geval op kansen die zich voordoen.

TUC RAIL heeft sinds juni 2010 deelgenomen aan verschillende internationale conferenties. Hiermee wil het zijn zichtbaarheid vergroten en contacten aanknopen, niet alleen met nationale overheden die belast zijn met transport maar ook met grote engineeringbureaus en aannemers.

Zo heeft TUC RAIL zich kunnen voorstellen op verschillende conferenties van de USHSRA (United States High Speed Rail Association) in Los Angeles, New York en Washington. Het bedrijf heeft er zijn grootste verwezenlijking, het Belgische HST-net, voorgesteld en zijn competenties op het vlak van hoge snelheid in de kijker gezet. Het werd ook door belangrijke spelers op de Amerikaanse markt, CASHRA (Californian High Speed Rail Authority) en AMTRAK (National Railroad Passenger Corporation), uitgenodigd om

Tabuk

Sakakah

Ha’il

Buraydah

Riyadh

Abha

Mecca

Medina

Ad Damman

Jeddah

Jizan

Page 15: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 15

bijvoorbeeld deel te nemen aan Peer Reviews.

In 2010 ondertekenden België en CASHRA een technisch samenwerkingsakkoord over hoge snelheid. België werd er vertegenwoordigd door Consul-generaal Geert Criel en CASHRA door Curt Pringle, Chairman of the Board, als plaatsvervanger van Roelof Van Ark, CEO. Ook bij deze ondertekening heeft TUC RAIL zijn activiteiten kunnen voorstellen.

Om vaste voet te krijgen op buitenlandse markten - Amerikaanse of andere - zijn stabiele partnerships noodzakelijk, zowel met plaatselijke als met internationale bureaus. Ook daar is TUC RAIL momenteel actief mee bezig.

TUC RAIL heeft ondertussen al enkele keren gescoord.

Het werd bijvoorbeeld door het consortium LISEA gekozen als Organisme Technique Indépendant voor het Franse HST-project Sud Europe Atlantique en heeft opdrachten ontvangen die voortvloeien uit het oorspronkelijke contract met de Libanese firma Khatib & Alami i.v.m. het HST-project El Haramain in Saoedi-Arabië (het viaduct van Mekka bijvoorbeeld).

De internationale vooruitzichten van TUC RAIL blijven bescheiden in vergelijking met de activiteiten die het voor Infrabel uitvoert. Toch voorziet het Business Plan een versnelling tegen 2016, wat betekent dat wij op

commercieel vlak inspanningen moeten blijven leveren, dat wij contacten moet blijven leggen, talrijke offertes moeten indienen en, in geval van succes, zorgen voor een kwaliteitsvolle dienstverlening. De ontwikkeling van de buitenlandse activiteiten van TUC RAIL biedt boeiende mogelijkheden voor alle medewerkers in het kader van hun loopbaanontwikkeling. Er liggen nog mooie uitdagingen in het verschiet!

Tabuk

Sakakah

Ha’il

Buraydah

Riyadh

Abha

Mecca

Medina

Ad Damman

Jeddah

Jizan

Page 16: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 201016

De cijfers

RESULTATENREKENING

Bedrijfsopbrengsten € 102 422 915,40 Omzet € 65 665 231,31 Wijziging bestellingen in uitvoering € 35 256 866,60 Andere bedrijfsopbrengsten € 1 500 817,49

EBITDA € 13 362 522,86EBIT € 1 257 346,62Winst € 97 924,83

BILAN

Totaal actief / passief € 128 702 631,62

PPS-projecten5%

Andere projectenvoor Infrabel

24%

Andere projectenvoor NMBS-Groep

2%

Andere projectenvoor derden

1%

HST8%

GEN25%

Mobiliteit11%

Concentratieseinhuizen

24%

Page 17: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 17

Realisatie HST:Westtak

Realisatie HST:Oost- en Noordtak

Periode na HST

0

200

400

600

800

1000

1993

2010

2009

2008

2007

2006

2001

2000

1999

1998

1997

1996

1995

1994

2005

2004

2003

2002

Externen

Gedetacheerde personeelsleden NMBS-Groep

Contractuele werknemers TUC RAIL

“TUC RAIL bevindt zich in zijn derde grote groeiperiode,wat van iedereen energie vergt”

Ivan Keuller, Head of Department, Corporate Services“TUC RAIL kan sinds het begin van zijn bestaan rekenen op drie types medewerkers om de projecten van zijn klanten te realiseren: gedetacheerde personeelsleden van de NMBS-groep, contractuele werknemers van TUC RAIL en externen.”

“De eerste groep is die van de pioniers van TUC RAIL: het gedetacheerde personeel van de NMBS is heel ervaren en garandeert tot op vandaag een perfecte kennis van de spoorwegwereld in het algemeen en van onze voornaamste klant Infrabel in het bijzonder. De tweede groep, momenteel de grootste met meer dan 500 personen, is jonger en vertegenwoordigt de toekomst van TUC RAIL. Ten slotte heeft TUC RAIL altijd een beroep gedaan op externe medewerkers afkomstig van partnerbedrijven, die op het gepaste ogenblik en op de juiste plaats een bijkomende technische expertise leveren, vaak met een heel verrijkende externe kijk. De combinatie van die drie groepen is een van de grootste troeven van TUC RAIL.”

“De tabel hieronder toont dat TUC RAIL zich in zijn derde grote groeiperiode bevindt, wat van iedereen energie vergt: de groei bedraagt meer dan 60% in vier jaar tijd. Gelijktijdig vond sinds 2007 een grondige transformatie plaats via de invoering van de modernste processen voor het beheer van Human Resources, zoals de verschillende systemen voor functieclassificatie, performantie- en competentiebeheer, en opleiding. Dat laatste luik werd in 2010 voltooid met specifieke ontwikkelingstrajecten voor onze jonge ingenieurs en toekomstige managers: het zijn immers zij die TUC RAIL binnenkort zullen leiden!”

EVOLUTIE PERSONEELSBESTAND 1993-2010

Page 18: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 201018

Page 19: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 2010 19

Page 20: TUC RAIL jaarverslag 2010

TUC RAIL Jaarverslag 201020

TUC RAIL N.V.Fonsnylaan 39, B-1060 BrusselT +32 2 432 78 11 - F +32 2 432 78 10 - www.tucrail.be

Flexible thinking, reliable results

Nederlandse versie

TUC RAIL

Creative RailTechnologyfor SustainableMobility

20100907_Corporatebrochure_TR_NL_1.indd 1 23/11/2010 17:23:46

Meer weten?Om meer te weten over TUC RAIL en zijn verschillende projecten, kan u onze bedrijfsbrochure raadplegen. U kunt deze brochure bekomen door een mail te sturen naar [email protected]. U kunt de brochure eveneens online raadplegen op www.tucrail.be.