Trivizier april 2014

40
Trivizier Rechter stapt over AOW-gat heen ------------------------ Weer een ‘dikke boot’ voor de marine ------------------------ Maintenance Valley ter ziele? jaargang 68 nummer 4 april 2014 -

Transcript of Trivizier april 2014

Page 1: Trivizier april 2014

Trivizier Rechter stapt over AOW-gat

heen

------------------------Weer een ‘dikke

boot’ voor de marine

------------------------

Maintenance Valley ter ziele?

jaargang 68 nummer 4 april 2014-

001_TJ04.indd 1 21-3-2014 7:36:25

Page 2: Trivizier april 2014

Aangesloten bij het Ambtenarencentrum (AC)

COLOFON SOCIALE MEDIA KOPPEN SNELLENVerschijnt 10 maal per jaar issn 0925–6237. Te controleren minimale oplage: 25.000 exemplaren

REDACTIEHenri Lansink en Peter Visser@: [email protected]

REDACTIEMEDEWERKERSMarcel van Hemert, Jacques van Hulsen, Flip Lodesteyn, Louis Schipper en Jef Stassen

VORMGEVINGStudio VBM

DRUKSenefelder Misset, Doetinchem

VERANTWOORDELIJKHEIDHet Algemeen Bestuur is verantwoordelijk voor de inhoud en gevolgen van redactionele artikelen. De redactie behoudt zich het recht voor om niet-redactionele artikelen in te korten of te weigeren. Aan de inhoud van de Trivizier kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van artikelen alleen na verkregen toestemming van de redactie en met bronvermelding.

LIDMAATSCHAPLeden van de VBM kunnen op elk gewenst moment hun lidmaatschap opzeggen. Bij een opzegging voor 1 december van een jaar eindigt het lidmaatschap op 31 december van dat jaar. Opzeggingen die in de maand december worden ontvangen worden pas op 31 december van het daaropvolgend jaar geëffectueerd.

ABONNEMENTENAbonnementen voor-niet-leden van de VBM kosten € 9,53 per kwartaal (bij vooruitbetaling).

VBM DEN HAAG (BEZOEKADRES)Ametisthorst 20 Den Haag

VBM DEN HELDER (BEZOEKADRES)Havengebouw, kamer 4-12Het Nieuwe Diep 33Den Helder

POSTADRESPostbus 930372509 AA Den Haag

SOCIALE MEDIAtwitter.com/mijnvbmwww.facebook.com/mijnvbm

TELEFOON/E-MAILADRES070 3155111 of mdtn *06 546 66156 Fax 070 3837000@: [email protected]

ADRESWIJZIGINGEN@: [email protected]

Bekijk ook eens de digitale versie van de Trivizier op onze websites

In deze Trivizier vindt u op verschillende pagina’s QR-buttons. Scan deze buttons met de QR-reader op uw smartphone/tablet. Nog niet op uw device, download dan de (I-nigma)app.

facebook.com/mijnvbm

www.vbm.info

twitter.com/mijnvbm

Onverklaarbare prijsverhogingen KPUVan verschillende kanten komen bij de VBM meldingen binnen over onverklaarbare prijsverhogingen bij KPU. De VBM gaat dit onderwerp in het overleg aan de orde stellen. KPU geeft geen bevredigende reactie op vragen van de VBM.

| Lees verder op pagina 6

AOW-gatVeel artikelen over het AOW-gat in deze Trivizier: de teleurstellende uitspraak van de rechter (de VBM gaat in hoger beroep); het AOW-gat voor wachtgelders en (raar maar waar): je mag niet met ontslag op je 65e …

| Lees verder op pagina 7, 18 en 27

Veel onduidelijk voor personeel ParestoWat moet je doen als medewerker van Paresto, nu steeds duidelijker wordt dat Defensie ondanks alle waarschuwingen onverstoorbaar afstevent op outsourcing? Waar heeft deze grote groep loyale defensiemedewerkers recht op?

| Lees verder op pagina 9

1% ziek?Wat we ons er bij voor moeten stellen? Geen idee. Maar je kunt voor 1% ziek gemeld staan. Ook Defensie doet dat. Let goed op als je ziet dat je voor 99% salaris ontvangt. Dan kun je tegen rare zaken aanlopen.

| Lees verder op pagina 14

Voorwaardelijk pensioen borgen?Wie voor minstens 10% met deeltijdpensioen gaat, borgt zijn voorwaardelijke pensioenrechten. Dat spreken bonden en werkgevers bij overheid/onderwijs op 13 februari jl. af. Daarmee komt er wat meer duidelijkheid voor een grote groep 59-plussers.

| Lees verder op pagina 19

VBM in de WestVan 11 maart tot 19 maart voeren VBM-voorzitter Jean Debie en Louis Schipper tientallen gesprekken op Aruba en Curaçao. Jean Debie behandelt de actiepunten in zijn ‘visie’. Op deze pagina een beknopt overzicht van de belangrijkste gespreksonderwerpen.

| Lees verder op pagina 24

@mijnvbm:NH-90 gehoor-schade van militairen niet hoger dan gemiddeld, zegt Defensie. Dus: geen probleem?

001_TJ04.indd 2 21-3-2014 7:38:38

Page 3: Trivizier april 2014

IN DEZE TRIV IZ IER

04 Kort05 Debies visie08 Geachte redactie!15 Juridische zaken16 Betaaldata en

Memo25 Europrotector26 Arbo27 Kort28 Boekbesprekingen30 Overleg DMO31 Overleg DMO en

DEF34 Familieberichten35 Verenigingsnieuws36 AON37 Afdelings-

vergaderingen38 Vraag en aanbod 39 Puzzel40 Wat doet uw bond

voor u?

Rubrieken:

12PPS F100 Motorenonderhoud levensvatbaar?Op 12 februari stelt de VBM, niet voor het eerst, vragen over de

voortgang van het Publiek-Private Samenwerkingsproject F100

Motorenonderhoud, een bouwsteen van Maintenance Valley

Woensdrecht. Gaat hier opnieuw werkgelegenheid verloren?

32Ledenkorting op Praefero-productenDe ‘lijsten’ zijn er in de maten Mike en Lima. En als je wilt, krijg je

persoonlijk maatwerk. Praefero heeft een missie en werkt voor

mensen met een missie. Trivizier praat met sgt1 KL (AMV) Remco

Strooker, de initiatiefnemer en (mede)oprichter van Praefero.

20‘Dikke boot’

Decennia na het verloren gaan van de vorige ‘Karel Doorman’,

een carrier, krijgt de marine weer een ‘dikke boot’ die dezelfde

naam gaat dragen. Wat is het voor een schip? Trivizier noteert

de term ‘vuilnisbakkenras’ … Zelf houden we het op: ’t is een

belangrijke strategische ‘asset’.

Zin in een barbecue? Ga dan snel naar

pagina 39

001_TJ04.indd 3 21-3-2014 7:46:26

Page 4: Trivizier april 2014

KORTE BERICHTEN

De hoogste leeftijdsgroep (55 jaar en ouder) wordt om die reden gewijzigd

in ‘55 jaar tot de AOW-leeftijd’

4 | Trivizier | 4 - 2014

Defensie werkt aan een oplossing voor een vervelend probleem dat wachtgelders treft. WW-plus voert die bovenwettelijke regeling uit. De ex-collega’s bouwen tot uiterlijk hun 62e pensioen op. Daarom moet WW-plus periodiek gegevens aan het ABP leveren. En daar gaat het mis. Dat ligt niet alleen aan WW-plus. Ook de overstap naar een nieuw systeem van aanlevering (vorig jaar) bij ABP heeft ermee te maken.Het kan zijn dat het ABP ‘wegens gebrek aan gegevens’ meldt dat het deelnemerschap eindigt, terwijl de wachtgelder nog steeds recht heeft op pensioenopbouw. Een aantal VBM-leden heeft het probleem gemeld. Desgevraagd verklaart Defensie dat men aan een oplossing werkt.

Problemen bij WW-plus

Wilt u de Trivizier voortaan liever digitaal ontvangen in plaats van op papier? Dat kan. Geef uw mailadres en uw registratienummer door aan [email protected] en schrijf erbij dat u de Trivizier alleen nog digitaal wilt ontvangen.Hoe werkt het? Telkens als er een nieuwe Trivizier verschijnt, sturen we een link waar u de Trivizier kunt lezen. Let er dan wel op, dat wanneer in de toekomst uw mailadres verandert, u die wijziging moet doorgeven aan [email protected]!

De landmacht gaat Nederland op 23 april laten zien dat ze er is. Militairen haken aan bij publieke evenementen, gaan sociale patrouilles lopen en doen interactieve demo’s. Dat alles met maar één doel: zichtbaar worden in de samenleving. Dat vindt de VBM een goed idee. Maar er is nog iets de 23e april. Want de landmacht vraagt al haar militairen om die dag het uniform te dragen, ook privé, op weg naar het werk, bij het boodschappen doen, tijdens de ouderavond, naar de sportschool.Wat de VBM betreft: wat let iedere andere militair (marine, luchtmacht, marechaussee) om gewoon mee te doen? Dus: 23 april = uniform/gevechtspakdag.

Trivizier alleen nog digitaal ontvangen?

23 april: Uniformdag 2014

Het ziet ernaar uit dat de regering met de verhoging van de AOW-leeftijd hier en daar wat steken heeft laten vallen. Dat moet ze nu in allerijl repareren. Daarom komt er onder meer een aanpassing van het Ontslagbesluit.Wat dat met Defensie te maken heeft? Het Ontslagbesluit geldt ook voor burgers die door een reorganisatie een code 2-functie krijgen (functie vervalt). Eind 2013 is voor hen het zogeheten afspiegelingsbeginsel ingevoerd. Dat moest gebeuren omdat het College voor de rechten van de mens en de rechter de toepassing van de omgekeerde ontslagvolgorde-systematiek conform artikel 116 van het BARD (Burgerlijk ambtenarenreglement Defensie) hadden veroordeeld vanwege ongerechtvaardigd onderscheid naar leeftijd.Bonden en Defensie hebben toen afgesproken dat in beginsel de systematiek van het Ontslagbesluit zou worden gevolgd. Per 1 april aanstaande wijzigt het Ontslagbesluit (Staatscourant 2014, 5210).

Waarom die wijziging?Bij een ontslag om bedrijfseconomisch redenen kan het afspiegelingsbeginsel ertoe leiden dat een 55-jarige werknemer met ontslag moet en een 72-jarige werknemer, die dezelfde werkzaamheden verricht, in dienst kan blijven. Dit komt omdat de laatste meer dienstjaren heeft dan een andere werknemer in dezelfde leeftijdsgroep (55 jaar en ouder). Dit is ongewenst en een onbedoeld eff ect van de regelgeving. De hoogste leeftijdsgroep (55 jaar en ouder) wordt om die reden gewijzigd in ‘55 jaar tot de AOW-leeftijd’. Hierdoor komen AOW-gerechtigde werknemers het eerst voor ontslag in aanmerking. Binnen de groep AOW-gerechtigde werknemers zijn degenen met het kortste dienstverband het eerst aan de beurt.Op die manier voorkomt de wetgever dat een werknemer die voor zijn inkomen aangewezen is op het verrichten van arbeid, plaats moet maken voor een AOW-gerechtigde werknemer. Dat geeft een ‘objectieve rechtvaardiging’ voor het in deze regeling gemaakte onderscheid naar leeftijd.Het belang van deze wijziging voor defensiemedewerkers is nog beperkt, omdat doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd hooguit sporadisch plaatsvindt. In de toekomst kan dit anders worden.

AOW-oplapwerk: verandering ontslagvolgorde

004_TJ04.indd 4 21-3-2014 7:51:25

Page 5: Trivizier april 2014

De VBM zal deze zaken oppakkenen met Defensie bespreken

JEAN DEBIE, VOOR Z IT TER

j [email protected]

Aantal punten van zorg voor personeel in de WestTer voorbereiding op mijn werkbezoek aan Curaçao en Aruba bezocht ik de voorlichting georganiseerd door DCIOD aan circa 60 Westgangers en hun partners. Deze werd gehouden op de Marinekazerne in Amsterdam. Tijdens de voorlichting werd onder andere uitleg gegeven over de benodigde handelingen die iedere militair in peoplesoft en het selfservice systeem moet verrichten.Dit is iets dat zeer zorgvuldig moet gebeuren om te voorkomen dat in het buitenland financiële problemen ontstaan, zoals het niet ontvangen van de buitenlandtoelage. Verder werd gesproken over het regelen en begeleiden van de verhuizing, de betaling van voorschotten, de aanschaf van vliegtickets, de tijdelijke onderbrenging in Nederland en in het buitenland, uitschrijving en inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie, auto- en andere verzekeringen, tegemoetkoming in de woonkosten, medische voorzieningen en de ondersteuning vanuit de militair geneeskundige organisatie, de aansluiting op het Nederlands onderwijs van basis en middelbare scholen in het Caribisch gebied, kortom een uitleg over de vele facetten die om de hoek komen kijken als je als militair en gezin op avontuur gaat in het buitenland.

Een plaatsing in het buitenland is een zaak die goed met de partner en de kinderen besproken moet worden. Zon en strand klinkt leuk als je op vakantie gaat, maar als je voor drie jaren in het buitenland gaat wonen, komt snel de sleur van alledag boven en dan zit je toch meer dan 8.000 kilometer van familie en vrienden af. Zeker als je bedenkt dat de partner veelal een baan in Nederland achterlaat en geen werk heeft in de West.

Mijn indruk van deze voorlichtingsdag is dat alle aspecten die je moet weten, aan de orde komen. Gelijktijdig is de hoeveelheid informatie groot. Het is zeker nodig om een goed plan te maken wat je op welk moment voorafgaande aan de plaatsing in het buitenland moet regelen. Dit betekent ook dat goede ondersteuning en begrip vanuit DCIOD, maar ook van alle andere spelers vanuit de defensie-organisatie – zoals DCHR – nodig is om de naar het buitenland vertrekkende collega’s actief te ondersteunen. Zij moeten zeker niet op bureaucratische gronden worden tegengewerkt.

Op Curaçao en Aruba voerden Louis Schipper en ik gesprekken met afdelingsbestuurders, medezeggenschapsleden, zorgverleners, administratieve/financiële ondersteuners, infra-mensen, KMar en commandanten. Het was goed om te horen dat er goed contact en overleg is tussen de medezeggenschap en de hoofden diensteenheid.Een aantal zaken houdt de militairen en burgers bezig. Volgens

velen gaan nog te veel zaken in de uitvoering fout bij DCIOD. Dit spitst zich toe op de administratieve verwerking van alle gegevens die aan een plaatsing in het buitenland vastzitten. Zoals het ontvangen van buitenlandtoelage, hetgeen in het Caribisch gebied essentieel is omdat snel schulden kunnen ontstaan. Zo kregen 36 militairen van de landmacht bij plaatsing op Curaçao geen buitenlandtoelage. Dit had voorkomen kunnen worden als DCHR één beslissingslijst met daarop 160 namen zou accepteren. Dit moet geregeld worden!

Ook worden regelmatig fouten gemaakt in het vaststellen van de huurplafonds. Dit leidt tot financiële problemen, zeker als mensen hun huis in Nederland hebben aangehouden.Om fouten snel te kunnen herstellen zijn verbeteringen nodig in directe communicatie, de bereikbaarheid en snelle ICT-verbindingen tussen DCIOD/DCHR en het Caribisch gebied.

Een punt van zorg van de 80 gezinnen die in Julianadorp wonen, is de uitstoot van de Isla raffinaderij op Curaçao. C-Carib heeft Nederland verzocht om dit op Curaçao te onderzoeken.

Het is van belang dat hierover snel een besluit wordt genomen. Inmiddels biedt Defensie gezinnen de mogelijkheid om te verhuizen.Voor de militairen en de gezinnen in het Caribisch gebied blijft het zeer belangrijk dat zij kunnen terugvallen op de militaire gezondheidszorg. Verder is het van belang dat de militair geneeskundige ondersteuning van de operaties en oefeningen mogelijk blijft.

In het buitenland voldoet de voedselbereiding niet altijd aan de Nederlandse eisen. Dit is op Curaçao het geval bij de broodbereiding in de enige broodfabriek op het eiland. Volgens de keurmeester van Paresto voldoet de fabriek niet aan de Nederlandse HACCP normen. Er wordt naar een oplossing gezocht die echter geld en personeel kost. Defensie zal deze middelen ter beschikking moeten stellen.

Veel zaken gaan goed in de West, maar er zijn er nog veel verbeteringen noodzakelijk en gewenst. De VBM zal deze zaken oppakken en met Defensie bespreken.

004_TJ04.indd 5 21-3-2014 7:51:35

Page 6: Trivizier april 2014

PGU

6 | Trivizier | 4 - 2014

De Special Forces die de verkenningstaken in Mali (MINUSMA) gaan uitvoeren, krijgen nieuwe gevechtspakken. De oude zijn op (of versleten) en daarom schaft Defensie nieuwe aan. Die worden gemaakt van de stof Defender M.Dat is een mooie opsteker voor de militairen die het gevaarlijkste werk in Mali gaan doen (meerdaagse lange afstandsverkenningen). Begin januari heeft de VBM krachtig

gepleit voor de aanschaf van nieuwe gevechtspakken.Defender M, gemaakt door het Nederlandse bedrijf Ten Cate, is een stof met uitmuntende vlam - en hitte werende eigenschappen. De pakken vergroten de overlevingskansen bij aanslagen door IED's. Amerikaanse legermilitairen en mariniers dragen al langer gevechtspakken die gemaakt zijn van deze stof.Op 7 maart reageert VBM-voorzitter Jean Debie op Radio 1 verheugd op het besluit van minister Hennis om deze gevechtspakken voor de Special Forces in Mali aan te schaff en. Hij complimenteert de minister met haar voortvarendheid op dit punt.

Debie hoopt overigens dat zij diezelfde voortvarendheid aan de dag legt bij het overleg over de arbeidsvoorwaarden van defensiepersoneel dat binnenkort van start gaat.

Van verschillende kanten komen bij de VBM meldingen binnen over onverklaarbare prijsverhogingen bij KPU. Een en ander betekent dat de VBM dit onderwerp in het overleg aan de orde gaat stellen. KPU geeft geen bevredigende reactie op vragen van de VBM.De ODB plaatst op 12 maart een artikel op de website dat een aantal prijzen van persoonlijke uitrustingsstukken (kleding) met elkaar vergelijkt. Van VBM-leden horen we dat het om ‘was’-prijzen uit 2013 gaat. Over prijsverhogingen is geen overleg geweest met de bonden. Ook heeft Defensie geen schriftelijke informatie verstrekt aan de bonden over prijsverhogingen.

De VBM vraagt op 14 maart KPU telefonisch om een reactie. Dat levert vooralsnog een onsamenhangende wijdlopige reactie op, maar geen verduidelijking. Wel legt de woordvoerder een verband met de vrijstelling vanwege de ‘pakketten’ (van vrije verstrekkingen) en met de kosten van retourzendingen. Veel verder dan een opmerking dat er ‘tientallen prijzen’ voor kleding zijn, komt de woordvoerder niet.Dat suggereert dat KPU intussen kosten doorberekent in de nieuwe prijzen, terwijl dat voorheen niet gebeurde.Met ingang van december 2013 is KPU gaan werken met een I-bundel. Het instellen van een I-bundel is bedoeld om te bezuinigen. Door de prijzen te verhogen ben je sneller door je jaarlijkse budget heen. En zou je dus eerder moeten bijbetalen.Volgens de VBM is het noodzakelijk dat Defensie op korte termijn hierover opheldering geeft, ook in het overleg.

Nieuwe gevechtspakken Special Forces in Mali

Onverklaarbare prijsverhogingen KPU

Begin januari heeft de VBM krachtig gepleit

voor de aanschaf van nieuwe gevechts-

pakken.

006_TJ04.indd 6 21-3-2014 11:26:13

Page 7: Trivizier april 2014

AOW-GAT

4 - 2014 | Trivizier | 7

Onverklaarbare prijsverhogingen KPU De VBM en andere organisaties die de burgerlijke rechter

gevraagd hebben om een uitspraak te doen over de rechtmatigheid van het AOW-gat, zijn weer terug bij af. De rechtbank in Den Haag verklaart het beroep niet ontvankelijk, doet dus geen inhoudelijke uitspraak.Volgens de rechtbank kun je via de burgerlijke rechter de Staat der Nederlanden niet dwingen om voor bepaalde groepen, zoals militairen en anderen met leeftijdsontslag, de verhoging van de AOW-wet buiten werking te stellen.Ook niet als een overbruggingsregeling voor een groot deel

van deze groep te weinig soelaas biedt.Volgens de rechter kent de vertegenwoordigde groep een te grote verscheidenheid. Er zijn mensen bij die nu al één of twee maanden later AOW-gaan ontvangen, maar er zijn ook mensen voor wie het nog jaren duurt totdat ze recht krijgen op een AOW-uitkering.Door de bundeling van al deze groepen, staat voor de bonden de weg naar de burgerlijke rechter nog niet open. Je kunt wel, aldus de rechter, individueel bezwaar aantekenen bij de bestuursrechter tegen het AOW-besluit dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verstrekt (zie ook pagina van deze

Trivizier). Maar dat besluit krijg je pas vlak voordat je recht krijgt op de uitkering. Kun je dan eerder bezwaar maken? Ja, dat kan, vindt de burgerlijke rechter. Je kunt bij de SVB een pensioenoverzicht aanvragen. Daarop vermeldt de SVB op welke datum je (waarschijnlijk) AOW-krijgt. Maar ook in dat geval moet je naar de bestuursrechter, want ‘het belang van een goede taakverdeling tussen de bestuursrechter en de burgerlijke rechter en het voorkomen van tegenstrijdige beslissingen, weegt zwaarder dan het belang van toekomstige AOW-gerechtigden om op korte termijn

duidelijkheid te krijgen over hun rechtspositie’.Volgens de rechtbank in Den Haag hebben ook de bonden zelf geen enkel zwaarwegend belang bij een uitspraak van de burgerli jke rechter. De verhoging van de AOW-leeftijd is weliswaar een ingreep in bestaande cao’s en sociale plannen, maar daarmee zijn de bonden niet geschaad in een concreet belang. Het nadeel dat hun leden ondervinden is een ‘afgeleid belang’, geen concreet eigen belang.De rechtbank is ook niet onder de indruk van de andere argumenten waarmee de bonden

hun belang kracht bij zetten. Onderhandelen is nu eenmaal een ‘kerntaak’ van een bond. En dat hun onderhandelingspositie is aangetast noemt de rechtbank ‘te weinig concreet omschreven om daaruit het bestaan van een voldoende specifiek eigen belang af te leiden dat de toegang tot de burgerlijke rechter rechtvaardigt’.

De VBM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak (zie pagina ).

AOW-gat: zoek het zelf maar uit

illustratie van Dick Kamstrahttp://kamstraschilderijen.nl

006_TJ04.indd 7 21-3-2014 7:55:15

Page 8: Trivizier april 2014

Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

GEACHTE RED CT IEPostbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

GEACHTE RED CT IE

8 | Trivizier | 4 - 2014

DIENSTVAKKEN?Zojuist de nieuwe Trivizier van maart ontvangen en er dan maar weer even met genoegen doorheen spitten. Als je als oud-marineman (ex-schrijver/AOOLDA) de artikelen leest, terwijl je al jaar geleden de actieve dienst verliet, dan vallen je toch soms wat vreemde of rare dingen op. Ik las het artikel op blz. en over TD en WD, als zou het één dienstvak worden. Ik denk dan: waar praten we nu over? Immers in mijn tijd werd de nieuwe personeelsstructuur al ingevoerd met dienstgroepen en subdienstgroepen en zouden dienstvakbenamingen gaan verdwijnen. Gaan we nu dan weer over dienstvakken praten of zou ik in de loop van de tijd iets gemist hebben? Graag wil ik hier dan eens over geïnformeerd worden en mocht ik gelijk hebben zou het toch wel leuk zijn om in de eerstvolgende editie één en ander te rectificeren danwel te verduidelijken. Met vriendelijke groet van de oudgediendePiet Koet uit Bitgummole

Reactie redactie:Hartelijk dank voor uw reactie.

U hebt volkomen gelijk. Dienstvakken

bestaan niet meer.

We hebben het inderdaad over

dienstgroepen. Die in het dagelijkse

taalgebruik nog altijd aangeduid

worden als dienstvakken.

RANGEN EN STANDENIn Trivizier nr. , maart , las ik het artikel 'feesten en ritselen'.Dit deed mij weer denken aan een voorval dat ik meemaakte op Curaçao op de marinebasis Parera. Het zal in geweest zijn.Ik was als KPLSCHR met gezin (echtgenote en kinderen) voor jaar uitgezonden, niet wetende dat je daar van de wacht liep; je kunt dus vaststellen dat van de jaar verblijf aldaar ik jaar niet thuis ben geweest!

Maar ook daar wen je aan, dus geen gezeur achteraf.Onze achterbuur was SGTKOK op Mbparera, ook met gezin en iets grotere kinderen.Op een dag dat ik weer eens de wacht had, vroeg de echtgenote van onze buur aan mijn echtgenote of ze zin had in een filmvoorstelling in het onderofficiersverblijf op de basis. (Wel bedenkend dat televisie voor ons aldaar een te dure grap was en we erg veel aan de baaien te vinden waren, was dit voor mijn echtgenote een buitenkansje).Bij navraag bij de chef d'equipage was dit echter ondenkbaar en het feest ging niet door!

Dit heeft bij mijn echtgenote dermate afkeer gewekt van rangen en standen dat ze na enkele maanden ook het kerstfeest, verplicht voor alle rangen en standen inclusief walplaatsers, niet wilde bijwonen.Ik diende derhalve een verzoek in om vrijgesteld te worden van deze verplichting doch dit werd afgewezen.Goede raad was duur; ik ben in lang wit naar de basis gereden, heb bij de onderofficier van de wacht laten aantekenen dat ik geweest was en ben regelrecht weer teruggereden naar huis.

Nooit meer iets over gehoord.In mijn latere periode in functies als kashoudend officier en hoofd logistieke dienst a/b Hr.Ms. Van Galen heb ik naar beste weten mijn beleid hierin, voor zover mogelijk, ook altijd op een geheel andere wijze uitgevoerd.LTZVKOC b.d. F. Bouw

Reactie redactie:WIE O WIE?

Zijn er lezers met een loopbaan bij

KL, KLu of KMar die soortgelijke

herinneringen als die van Mees Bax

met ons willen delen? We houden ons

aanbevolen voor reacties.

008_TJ04.indd 8 21-3-2014 8:00:48

Page 9: Trivizier april 2014

4 - 2014 | trivizier | 9

Nog veel onduidelijk voor personeel versnipperd ParestoWat moet je doen als medewerker van Paresto, nu steeds duidelijker

wordt dat Defensie ondanks alle waarschuwingen onverstoorbaar

afstevent op outsourcing? Een grote groep loyale defensiemedewerkers

dreigt hierdoor Defensie te moeten verlaten. Waar zij recht op hebben,

ligt in eerste aanleg vast in het Sociaal Statuut bij Uitbesteding. Om

het personeel te infomeren heeft het projectbureau UCD (Uitbesteding

Cateringdiensten Defensie) een ‘Road Show’ opgetuigd. Op diverse

locaties is het personeel geïnformeerd over de stand van zaken en de

rechten die men heeft bij uitbesteding. Op zich een prima initiatief.

Maar is het personeel er werkelijk mee geholpen?

009_TJ04.indd 9 21-3-2014 8:03:13

Page 10: Trivizier april 2014

10 | trivizier | 4 - 2014

Het bedrijfsleven kijkt waarschijnlijk al langere tijd met grote ogen naar de omzetcijfers van Paresto en hoopt hier flinke winst te kunnen maken ten koste van het defensiepersoneel, dat in veel gevallen geen mogelijkheid heeft om ergens anders te eten. Uitbesteding van Paresto lijkt een gelopen race: alle argumenten tégen zijn tot nu toe achteloos in de wind geslagen. Dat de MC middels onderzoek heeft aangetoond dat het miljoenen extra gaat kosten, doet niet ter zake, dat men in het buitenland al op zijn schreden terugkeert voor wat betreft outsourcing, doet niet ter zake. Voeding is geen ‘core business’ dus wordt de catering voor een organisatie van duizenden medewerkers uitbesteed. Feiten doen er niet toe, het gaan om visie.Nog opvallender is dat de uitbesteding van de catering rechtstreeks indruist tegen het Regeerakkoord, waarin klip en klaar staat: “Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven.” Defensie

mag hier uiteraard geen uitzondering op zijn. Los daarvan is het goed dat de projectorganisatie UCD informatie geeft over de gang van zaken bij uitbesteding. Al blijkt ook dat alle informatie moeilijk in een korte presentatie gepropt kan worden. Zo krijgen personeelsleden tijdens een van de presentaties te horen dat hun arbeidsvoor waarden z o a l s d e PA S - r e g e l i n g , d e TOD, diensttijdgratificaties en ouderschapsverlof afgekocht zullen worden, als men overgaat naar een marktpartij. Dat is te kort door de bocht. Afkopen van deze arbeidsvoorwaarden is een mogelijkheid, maar dat hoeft zeker niet. Het kan best zijn dat een medewerker van deze mogelijkheden gebruik wil en kan blijven maken. Het hangt allemaal af van de cao en het arbeidsvoorwaardenreglement van de marktpartij. En daar doemt het probleem op: over welke marktpartij hebben we het? Het wordt pas later bekend welk bedrijf de opdracht gegund krijgt (de aanbesteding staat gepland voor medio dit jaar, de transitie voor het eerste kwartaal van ). Afhankelijk van de cateraar die de kavel overneemt, is bepalend welke arbeidsovereenkomst gaat gelden.

Eh …. kavel? Jazeker: Nederland is opgeknipt in verschillende districten, oftewel kavels, omdat de opdracht anders te groot wordt. Paresto wordt dus niet in zijn geheel aan één bedrijf uitbesteed, maar mogelijk aan meerdere bedrijven. Dus krijgt het personeel mogelijk te maken met verschillende arbeidsvoorwaarden-overeenkomsten. T i jdens de Roadshow bevestigt Defensie overigens wel, dat van payroll-constructies geen sprake kan zijn.

Wat staat er in het Sociaal Statuut? Een van de uitgangspunten in het SSU was dat je als werknemer een passende functie moet aanvaarden, ook als dat een functie bij een marktpartij is. Als jouw ‘capaciteiten en ervaring’ overeenkomen met de functie bij de marktpartij, dan is de functie ‘passend’. Maar dit blijkt niet zo eenvoudig te liggen. Uit jurisprudentie blijkt inmiddels dat voor een ambtenaar een baan buiten de overheid niet als passend aangemerkt kan worden.Dat betekent dat je niet verplicht bent mee te gaan. Maar wat als je niet mee gaat naar de marktpartij? Dan is de kans levensgroot dat je in het SBK terechtkomt (SBK ). Defensie heeft immers niet veel cateringfuncties meer: alle niet-operationele, reguliere cateringdienstverlening op vaste locaties zoals kazernes, opslaglocaties en kantoorlocaties wordt uitbesteed.Waarschijnlijk is het gunstiger om gebruik te maken van het Sociaal Statuut, dan van het SBK.

Functie buiten overheid nooit ‘passend’ voor

ambtenaar

Zijn er zwaarwegende persoonlijke belangen die een overgang naar de marktpartij voor een medewerker onmogelijk maken? Dan moet Defensie er alles aan doen u een passende functie te bieden. Het gaat hierbij wel om maatwerk. Bijzondere personeelscategorieën die bij uitbesteding niet verplicht zijn om over te gaan, zijn bijvoorbeeld medewerkers met een behoudgarantie. Dus degenen die niet ver ( maanden) van een pensioen- of andere ontslagdatum wegens leeftijd verwijderd zijn (of op april

009_TJ04.indd 10 21-3-2014 8:03:18

Page 11: Trivizier april 2014

4 - 2014 | trivizier | 11

De VBM vindt het uitbesteden van Paresto een heilloze weg. Drie jaar geleden berekende Topcorp ( co r p o rat i e i n m a n a g e m e n t consulting) dat het uitbesteden van Paresto Defensie over jaar in een optimistisch scenario miljoen euro extra gaat kosten, en in een realistisch scenario zelfs miljoen extra.

Beter zou Defensie zich inspannen om Paresto om te vormen tot een ambteli jke cateringorganisatie voor de Rijksoverheid. Daarmee zou Defensie niet alleen veel geld besparen, maar ook meteen weer in de pas gaan lopen met het kabinetsbeleid zoals dat is vastgelegd in het regeerakkoord. Het Paresto-personeel kan dan gewoon in dienst blijven van Defensie.

Beter zou zijn Paresto om te vormen

tot een ambtelijke cateringorganisatie

korter dan jaar van een pensioen- of andere ontslagdatum wegens leeftijd verwijderd waren). Medewerkers die vijf jaar of korter voor zo’n ontslagdatum staan, kunnen op eigen verzoek via detachering bij een marktpartij gaan werken. Langdurig zieken blijven in dienst van Defensie.

Wanneer treedt het Sociaal statuut in werking?Op het moment dat de secretaris-generaal een ‘gunningsbesluit’ (voorlopige gunning) neemt, start voor iedereen die in principe over kan gaan naar de marktpartij een ‘ her plaatsingsonderzoek ’. Dat onderzoek mag maanden duren. Als in de eerste maanden blijkt dat plaatsing op een interne functie mogelijk is, gaat u niet over naar de marktpartij. In de tweede maanden kijkt men of plaatsing binnen of buiten Defensie (maar niet bij de marktpartij) mogelijk is. I n d e r e g e l g a a n n a d e onderzoeksperiode de overgebleven m e d e w e r k e r s o v e r n a a r d e marktpartij. Voorwaarde is wel dat er beschikbare passende functies zijn. U krijgt dan bij de marktpartij een passende functie en een individuele arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder wettelijke proeftijd. In dat geval krijgt u ontslag bij Defensie.

Wat nu als na de onder-z o e k s p e r i o d e v a n maanden blijkt dat er geen functie voor u is, niet binnen en niet buiten Defensie, dus ook niet bij de marktpartij? In dat geval bent u vanaf de datum dat uw functie vervalt een herplaatsingskandidaat en is het Sociaal Beleids Kader op u van toepassing.

Hoe gaat het verder als u gaat werken voor de marktpartij?U krijgt een werkgarantie. Iedere mark t par t i j onder tekent een uitbestedingscontract. De duur van de werkgarantie is gekoppeld aan de duur van dat contract. Maar als het contract langer duurt dan jaar, is de werkgarantie maximaal jaar.Defensie vult uw salaris aan – indien de marktpartij een lager salaris biedt dan u bij Defensie kreeg. Die loonaanvulling is gelijk aan de regeling zoals die geldt bij werkloosheid (Besluit bovenwettelijke uitkeringen werkloosheid sector Defensie). Defensie zorgt er voor dat de loonaanvulling meetelt voor uw pensioen. Wanneer uw leeftijd plus het aantal dienstjaren is, en u heeft ten minste dienstjaren, dan heeft u recht op loonaanvulling tot de dag waarop u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Wat nu als u na jaar bij de nieuwe werkgever wordt ontslagen?In dat geval ontvangt u een aanvulling op uw werkloosheidsuitkering volgens de bepalingen in Besluit b o v e n w e t t e l i j k e u i t k e r i n g e n werkloosheid sector Defensie.

009_TJ04.indd 11 21-3-2014 8:03:29

Page 12: Trivizier april 2014

OVERLEG

Jef Stassen

DMO

12 | Trivizier | 4 - 2014

Op februari stelt de VBM, niet voor het eerst, vragen over de voortgang van het Publiek-Private Samenwerkingsproject F Motorenonderhoud. Welke kant gaat Defensie uit? Gaat hier opnieuw werkgelegenheid verloren?Bij aanvang van dit PPS-project ging het om functies. Hoewel in principe gedacht als project voor het F- motoronderhoud, speelt ook de discussie over de aanschaf van de JSF een (uiteindelijk negatieve) rol. Dit omdat het aantal door Nederland te bestellen F-toestellen minimaal zal zijn. Het is niet duidelijk wat een en ander betekent voor de medewerkers die nog bij dit project betrokken zijn.Het gaat om functies op het Logistiek Centrum Woensdrecht. De Defensie Materieel Organisatie (DMO) doet het projectmanagement. De private partij in het project is DAS (Dutch Aero Services).De aanwijzing voor het uitvoeren van reorganisaties (URD) vereist het opstellen van een beleidsvoornemen voor het PPS F project. Vooral personeelsleden van het Commando Luchtstrijdkrachten (luchtmacht) hebben hiermee te maken.De moedermaatschappij van Dutch Aero Services is overgenomen door een Brits bedrijf. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor het motorenonderhoud van de F (JSF). In de loop van het traject heeft LCW een aantal taken uitbesteed aan DAS, maar vervolgens een deel daarvan teruggenomen. DMO noemt dit onderwerp ‘politiek en commercieel zeer gevoelig’.

De bonden willen dit onderwerp zo snel mogelijk afhandelen in het belang van het personeel. Het geduld van het personeel en de vakbonden is op. Dit project loopt al sinds en het lijkt er op dat het niks meer wordt. Als er niet snel duidelijkheid komt, kan het PPS traject wellicht de prullenbak in en loopt Defensie kans met dit ‘sourcing’ traject zijn eigen werkgelegenheid te verkwanselen.

Nog niet ter ziele, wel bedreigdOp juli heeft de Staatssecretaris van Defensie met een Kamerbrief officieel laten weten een publiek private samenwerking (PPS) te willen starten. Het is de bedoeling om het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW/DMO) en DutchAero op het gebied van militair motorenonderhoud te laten samenwerken. De Kamer heeft de brief ter kennisgeving aangenomen. Met de ondertekening op november van de Business Process Redesign en marketing overeenkomst is het PPS feitelijk gestart.Waarom dit project?De werklast aan F motoronderhoud (dit is de motor van de F) neemt af, waardoor een capaciteitsoverschot ontstaat. De kennis van de motormonteurs is na enkele jaren weer benodigd om JSF motoronderhoud uit te kunnen voeren en moet dus behouden blijven. Een mogelijkheid om de kennis te behouden is extra werk binnen de motorshop te brengen. Defensie mag geen werk van zogenaamde ‘derden’ uitvoeren. De overheid mag niet concurreren met commerciële bedrijven (concurrentiebeding). Daarom dus het besluit om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst met een private party (PPS).Dutch Aero Services (DAS) is onderdeel van Avio, een groot Italiaans vliegtuigmotoren onderhoudsbedrijf. Tussen Nederland en Italië zijn afspraken gemaakt over de verdeling van het onderhoud in de beide landen ten aanzien van de aan te schaffen JSF. Italië zal de airframes onderhouden en Nederland de motoren.Binnen het Innovatie Platform, een initiatief van toenmalig minister president Balkenende, zag LCW grote kansen en mogelijkheden om het motoronderhoud van de vliegende wapensystemen van Defensie zeker te stellen en zuidwest Nederland een grote hoogwaardige werkgelegenheidsimpuls (World Class Maintenance) te geven.LCW zag nog meer mogelijkheden, ook op andere gebieden

F100 Motorenonderhoud: PPS nog levensvatbaar?

012_TJ04.indd 12 21-3-2014 8:08:26

Page 13: Trivizier april 2014

4 - 2014 | Trivizier | 13

zou men kunnen en moeten gaan samenwerken met private partijen. Maintenance Valley was geboren.In de oorspronkelijke plannen zou Italië ongeveer JSF toestellen aanschaffen en Nederland ongeveer . Deze aantallen vormen een stabiele basis om een modern, efficiënt en effectief vliegtuigmotoren onderhoudsbedrijf op te starten.

Nog niet ter ziele …Bij aanvang van het project ging het om VTE’n (voltijdfuncties). Een aantal daarvan zou bij Defensie moeten blijven.Het project is nog niet ter ziele. Defensie wil een aangepast beleidsvoornemen uitbrengen en men wil met de bonden praten over een personeelsparagraaf. Dit gesprek zal op april aanstaande plaatsvinden.

De afspraken en uitgangspunten zijn sterk gewijzigd. Zo zou Nederlands meer dan JSF vliegtuigen afnemen. Dat worden er veel minder. Naar verluidt zijn er ook afspraken met andere landen die JSF-toestellen afnemen. Het is de bedoeling dat Nederland het onderhoud gaat doen aan de motoren van de JSF-toestellen van alle Europese landen.Noorwegen heeft ook JSF toestellen aangeschaft en die zijn een stuk verder in het proces. Noorwegen is al gereed met het bouwen van faciliteiten voor met name het onderhoud aan de JSF. Daar kan men ook het onderhoud aan de motoren doen. Als het onderhoud van de motoren niet naar Nederland komt, dan wordt het bestaansrecht van een PPS constructie in Woensdrecht wel heel erg wankel. Nederland koopt niet meer dan of toestellen. Dat levert niet genoeg werk op.

012_TJ04.indd 13 21-3-2014 8:08:34

Page 14: Trivizier april 2014

KORTE BERICHTEN

14 | Trivizier | 4 - 2014

1 procent ziek?Wat we ons er bij voor moeten stellen? Geen idee. Maar je kunt voor 1% ziek gemeld staan. Ook Defensie doet dat. Op 20 februari schrijft de Telegraaf dat werkgevers hun werknemers na een langdurige ziekte bewust niet afmelden. De werknemer gaat gewoon naar het werk, maar de werkgever meldt het UWV dat de werknemer nog niet helemaal beter is.En dat pakt na 24 maanden zeer nadelig uit voor de werknemer. Want op dat moment mag een werkgever de werknemer ontslaan en is deze aangewezen op een arbeidsongeschiktheids- en/of werkloosheidsuitkering.Klopt dit?Waarschijnlijk niet. Het onderwerp is al eerder in het nieuws geweest. Begin 2013 kiest vakcentrale FNV een publiciteitsoff ensief. Afgaande op het Telegraafbericht doet het CNV dit dus een jaar later nog eens dunnetjes over.Maar heeft 1% ziek houden wel zin? Als iemand voor 1% ziek gemeld staat, dan kan hij of zij toch ook voor slechts 1% ontslagen worden? En mag je iemand die voor 1% ziek gemeld staat wel 30% korten op het salaris na 12 maanden ziekte? Omdat de regeling dat nu eenmaal voorschrijft?Wie op internet rondneust zal al snel zien dat de meningen verdeeld zijn. Dat de praktijk van 1% ziekmelden al jaren bestaat is ook duidelijk. Op een HR-forum (voor personeelszaken dus) geeft iemand de tip al in 2010.Ook Defensie houdt personeel 1% ziek. Defensie schijnt dat bijvoorbeeld te doen bij militairen die tijdelijk niet-uitzendbaar of volledig inzetbaar zijn. Ook DBBO hanteert zo’n ‘regeling’ voor burgerbewakers die bepaalde werkzaamheden tijdelijk niet kunnen verrichten.Onlangs heeft een VBM-lid gemeld dat er 30% salaris is teruggevorderd omdat hij 1% ziek gemeld staat. Dat gebeurt als je 12 maanden ziek gemeld bent geweest.Let dus goed op!Als je op je salarisstrook ziet dat je geen volledig salaris krijgt vanwege ‘ziekte’, dan kun je tegen dit soort zaken aanlopen. Neem voor advies en hulp gerust contact op met de VBM. Als lid heb je daar recht op.

Veteranen: graag meer aandacht voor ex-partnersTijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer medio februari vraagt mevrouw Tiesinga-Autsema, scheidend voorzitter van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) uitdrukkelijk aandacht voor de ex-partners van veteranen. Volgens de VBM een terechte vraag.Ex-partners kunnen vaak nergens terecht met hun problemen. Het zijn doorgaans de problemen van de veteraan die tot de echtscheiding leiden. Vervolgens komen de ex-partners er achter dat de bestaande zorginstellingen nauwelijks specifi eke begeleiding kunnen bieden. Duidelijk een ‘vergeten’ groep dus.Tiesinga-Autsema pleit overigens ook voor een grotere betrokkenheid van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de uitvoering van de Veteranenwet. Tiesinga-Autsema voorziet knelpunten in de zorg voor veteranen door de decentralisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). CDA-fractielid Hanke Bruins Slot, Afghanistan-veteraan, pakt het signaal van Tiesinga-Autsema op in een vraag waarin ze verwijst ze naar het verdwijnen van de relatietherapie uit het GGZ-pakket.

"Let goed op!"

014_TJ04.indd 14 21-3-2014 8:10:06

Page 15: Trivizier april 2014

Aan de (militaire) ambtenaar worden hoge eisen gesteld voor wat betreft voorbeeldfunctie, betrouwbaarheid, loyaliteit en integriteit. Soms ontstaat er bij de werkgever twijfel over deze aspecten. Meestal vanwege een bepaalde handeling van de ambtenaar, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook een nálaten kan leiden tot twijfels bij de werkgever. Ook misdragingen die plaats hebben buiten de dienstsfeer, kunnen voor de werkgever reden zijn om te twijfelen over het functioneren van een medewerker.Het kan zijn dat een ambtenaar in aanraking is gekomen met justitie, of dat de MIVD heeft laten weten dat de Verklaring van Geen Bezwaar wordt ingetrokken, of simpelweg dat een collega heeft geklaagd over het gedrag van een ambtenaar. In veel gevallen is voor Defensie niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is. Dan moet dat eerst goed worden uitgezocht. Zo’n onderzoek kan een tijdje duren. Als de signalen na onderzoek juist blijken te zijn, kan dit betekenen dat de ambtenaar niet langer kan worden gehandhaafd op

zijn functie of zelfs niet binnen Defensie. Gedurende het onderzoek wordt de ambtenaar meestal geschorst. Het kan dus voorkomen dat iemand wordt geschorst, terwijl achteraf blijkt dat het signaal onjuist was en de zaken heel anders liggen. Daar dient het onderzoek natuurlijk ook voor. Schorsing wordt ingeluid door de commandant die zijn voornemen tot schorsing kenbaar maakt

aan de ambtenaar en hem hierover hoort. Op het moment dat de commandant dit doet, hoeven de feiten dus nog niet vast te liggen. Een schorsing kan dus vrij makkelijk worden opgelegd.Wel moet worden bezien of er een goed alternatief is voor de schorsing. Misschien kan de ambtenaar tijdelijk op een andere plaats werken, waar zich

het probleem niet voordoet of niet kan worden herhaald.Ziet het ernaar uit dat de ambtenaar ontslagen wordt, bijvoorbeeld vanwege wangedrag of vanwege verregaande nalatigheid in het vervullen van zijn plichten, dan wordt hij geschorst. In zo’n geval wordt over de eerste zes weken doorgaans een derde deel van de inkomsten ingehouden. Daarna kan zelfs worden overgegaan tot het volledig stopzetten van de inkomsten. Als achteraf blijkt dat er ‘niets aan de hand was’, dan worden de inhoudingen alsnog uitbetaald.Het is echter ook mogelijk dat de ambtenaar in het belang van de dienst wordt geschorst. Dan worden er geen inkomsten ingehouden. Een schorsing kan weer worden opgeheven door een uitdrukkelijke mededeling van de commandant.

JURIDISCH

4 - 2014 | Trivizier | 15

Tekst: Wil

Louwerse

En toen werd ik geschorst!

Het kan voorkomen dat de zaken achteraf heel anders blijken te

liggen

Het komt meer dan eens voor, dat

Defensie een ambtenaar schorst

vanwege een bepaalde verdenking,

en dat later blijkt dat hij (of zij) wel te

goeder trouw is geweest. De schorsing

wordt dan als zeer onrechtvaardig

ervaren. Hoe zit dat?

015_TJ04.indd 15 21-3-2014 8:12:35

Page 16: Trivizier april 2014

MEMO

16 | Trivizier | 4 - 2014

Nationaal Vrijheidsdebat 5 mei 2014: Meer veiligheid, minder vrijheid?Veiligheid is een belangrijke menselijke behoefte. De overheid moet die veiligheid bieden en tegelijk de rechten van de mens waarborgen. Hierbij kan zich echter een interessant dilemma voordoen: hoe meer veiligheid, hoe minder vrijheid en omgekeerd? Drie sprekers zullen het thema belichten. Dr. Bibi van Ginkel, Clingendael, spreekt over wetenschap en internationale betrekkingen. Drs. Sophie in ‘t Veld, lid Europees Parlement, bespreekt het thema vanuit de politieke invalshoek. Schout-bij-nacht Pieter Bindt, directeur MIVD, behandelt de militaire aspecten. De dagvoorzitter tijdens dit debat is professor Georg Frerks, Nederlandse Defensie Academie. Wageningen45 organiseert het vrijheidsdebat in de ochtend van 5 mei. Het programma begint om 10.00 uur (ontvangst vanaf 9.00 uur).Locatie: Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, 6701 AN Wageningen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij het bureau van Wageningen45. E-mail: [email protected]

Defensie maakt de salarissen over op donderdag 24 april.Het ABP maakt de uitkeringen over op woensdag 23 april.Het bedrag staat uiterlijk 1 werkdag later op uw bankrekening.

Fatoumata Diawara live in Grounds

Fatoumata Diawara (31) is een zangeres uit West-Mali. Ze woonde 10 jaar bij een tante in Bamako. Fatoumata trekt over de wereld met haar mengvorm van westerse pop en Malinese wassoulou. “Ik zing over zware onderwerpen, maar onze muziek is luchthartig. Want Afrika is beide.” Na een rol als achtergrondzangeres op ‘Seya’ van de Amerikaanse jazz zangeres Dee Dee Bridgewater tourde Fatoumata met Dee Dee Bridgewater als zangeres en danseres. Ze legde zich daarna geheel toe op de muziek en begon haar eigen nummers te schrijven.Fatoumata’s eerste full length album genaamd ‘Fatou’ werd nr 1 in de World Music Charts in 2011. Daarna werkte ze onder andere nog voor een soloproject van Damon Albarn van Blur waarop ook Flea van de Red hot chili peppers meespeelde.Voor kaarten www.grounds.nu Datum: vrijdag 2 mei 2014Adres podium Grounds, Willem Buytenwechstraat 63 Rotterdam

Verzetsmuseum Junior

Verzetsmuseum Junior in Amsterdam is door de ANWB genomineerd in de top drie voor de verkiezing van ‘Meest innovatieve uitje 2014’. In het museum volgen

kinderen de waargebeurde belevenissen van vier kinderen in oorlogstijd: Eva, Jan, Nelly en Henk. Deze vier – nu allemaal 80 jaar of ouder - waren tijdens de oorlog 9 tot 14 jaar. Eva is joods, Jan is zoon van verzetsouders, Nelly komt uit een NSB-gezin en Henk krijgt te maken met de dagelijkse gevolgen van de oorlog. Heel populair is ook het thema over kinderen in Nederlands-Indië en de rest van de wereld, dat is verwerkt in een spannende game in de cockpit van

een Lancaster bommenwerper waarin de bezoekers over de wereld kunnen vliegen. De winnaars van het ‘Meest innovatieve uitje 2014’ worden op maandag 14 april feestelijk bekendgemaakt. Verzetsmuseum Amsterdam, www.verzetsmuseum.org, Plantage Kerklaan 61 Amsterdam, di-vr 10.00 - 17.00 uur, za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur; tel. 020 6202535

BETAALDATA APRIL 2014

016_TJ04.indd 16 21-3-2014 8:17:36

Page 17: Trivizier april 2014

REUNIES

REÜNIES

4 - 2014 | Trivizier | 17

OP woensdag mei is de reünie Logistieke Dienst Goederenbeheer (LDGB). De reünie is voor Magazijnbeheerders, Vliegtuigmaker-Magazijnbeheerders, militairen van de dienstgroep LDGB (zowel actief dienend als postactief) en burgermedewerkers die werkzaam zijn of zijn geweest bij de toenmalige Marine Inventarisdienst (MID), de Marine Magazijnsdienst (MMD), Bureaus Bevoorrading en Onderhouds/Operationele diensten ressorterend onder het Commando der Zeestrijdkrachten.Waar? Gebouw Dukdalf, Hoofdgracht , AA Den Helder (Oude Rijkswerf). Aanvang: . uur. Sluitingsdatum opgave: mei .Opgave voor deelname door storting van € , individueel of € , met partner t.n.v. J.H. Dirks, Reünisten Materieelbeheer, bankrekeningnr: NLRABO o.v.v. ‘Reünie ’. Voor nadere informatie kunt u bellen of mailen naar Co Dirks; tel. ; e-mail: [email protected] en/of Ben Vis, tel. ; e-mail: [email protected]. Zie ook de website: www.ldgb.nl

OP zaterdag mei is er een reünie OTVK voor alle ltzvk’s van het Korps Mariniers, officieren komende uit het schepelingenbestand van het Korps Mariniers en officieren van dezelfde categorie van de Koninklijke Marine die gediend hebben bij het Korps. Locatie: Hotel Dennenhoeve, Elspeterweg , PA Nunspeet. Aanvang:. uur. Koffie met gebak/rijstmaaltijd/dessert/ drankjes. Kosten: € ,. Overnachting is mogelijk voor € p.p. incl. ontbijt. Aanmelden bij [email protected]. Het inschrijfformulier wordt u dan toegezonden. Per post: K. Orsel, Van Hobokenhaven , HH Barendrecht (tel. ). Aanmelding tot mei .

ZATERDAG juli is op de Oranjekazerne te Schaarsbergen een grote reünie voor het voormalig personeel van Dutchbat I en II en direct ondersteunende eenheden. Partners en kinderen zijn ook welkom. Kosten: € p.p. (kinderen gratis). De reünie valt samen met de Jaardag van het Regiment Garde Grenadiers en Jagers. Meer informatie en opgeven: www.garderegimentgrenadiersenjagers.nl

Freedom Trail 2014

De Freedom Trail is een initiatief van Stichting Waardering Erkenning Politie (Stichting WEP) en het Veteraneninstituut en wordt ondersteund door de Nationale Politie, de Brandweer en het ministerie van Defensie. Stichting WEP, in 2012 door het vfonds opgericht, wil graag dat meer Nederlanders de inzet, betrokkenheid en expertise van politiemensen zien en waarderen. Zonder een goed functionerende politie die helpt, reguleert en corrigeert,

is een vreedzame en rechtvaardige samenleving niet mogelijk.Stichting WEP organiseert sportieve evenementen, zoals op 5 en 6 juni de Freedom Trail 2014. Tijdens deze tocht zullen honderden politie- en brandweermedewerkers, militairen en veteranen in estafette-vorm per motor, fi etsend, hardlopend, skeelerend, raftend en zwemmend laten zien waar zij zich voor inzetten: een vreedzame en veilige samenleving. De Freedom Trail volgt deels de route die de geallieerden precies 70 jaar geleden afl egden toen zij Europa bevrijdden: tussen Normandië en Berlijn.Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven op www.freedom-trail.nl

016_TJ04.indd 17 21-3-2014 8:17:40

Page 18: Trivizier april 2014

AOW-GAT

18 | Trivizier | 4 - 2014

Genoeg redenen voor hoger beroep AOW-zaakDe VBM vindt dat er genoeg redenen zijn om hoger beroep aan te tekenen in de rechtszaak over het AOW-gat. Er zijn te veel VBM-leden die grote schade ondervinden door de wettelijke verhoging van de AOW-leeftijd. Daar moet iets aan gebeuren.Op 26 februari heeft de rechter de aanklacht tegen de Staat der Nederlanden afgewezen. Die aanklacht was ingediend door de VBM en een groot aantal andere organisaties. De uitkomst is teleurstellend. Maar er zijn genoeg goede gronden om hoger beroep aan te tekenen in het belang van onze leden. De VBM wil die stap samen met andere organisaties zetten. Zodat het mogelijk is om gezamenlijk in hoger beroep te gaan Wij veronderstellen dat er ook bij de anderen voldoende draagvlak is. Het inhoudelijke belang van alle organisaties is hetzelfde; hooguit verschilt de omvang van de groep die schade ondervindt door de AOW-leeftijdsverhoging. Maar ook dat leden die het grootste eff ect ondervinden – een verhoging van de AOW-leeftijd met anderhalf/twee jaar – jarenlang zouden moeten wachten alvorens zij daar iets tegen kunnen doen, irriteert - zo schatten wij in – niet alleen de VBM als behartiger van het belang van de leden.

AOW-gat voor wachtgelders?Gaat u binnenkort met wachtgeld? Of hebt u net uw wachtgeldbesluit ontvangen van WWplus? De VBM kan u helpen met uw bezwaar tegen dat besluit. Waarom bezwaar maken? Omdat Defensie pokhouterig vasthoudt aan de leeftijd van 65 jaar als einddatum van de uitkering …In het wachtgeldbesluit staat dat de uitkering eindigt als u 65 wordt. Dat was jarenlang de leeftijd waarop u recht kreeg op een AOW-uitkering. Maar nu die AOW-leeftijd met steeds grotere stappen omhoog gaat, zou Defensie de wachtgeldregeling ook in die zin moeten aanpassen.Dat doet Defensie natuurlijk niet (respect en waardering voor personeel, hoezo?).

Maar intussen past de overheid wel allerlei andere sociale zekerheidsuitkeringen aan door het einde van die regelingen te koppelen aan de nieuwe AOW-leeftijd. Iemand in de WW hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn dat de uitkering stopt op 65-jarige leeftijd. Waarom past Defensie de regelgeving niet aan voor zijn eigen ambtenaren? Wie het weet mag het zeggen.De VBM helpt op dit moment meerdere leden met het aantekenen van bezwaar tegen het wachtgeldbesluit dat zij van WWplus ontvangen. U moet er echter wel snel bij zijn. U hebt maar 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen, gerekend vanaf de datum die op het besluit staat vermeld.De situatie is overigens bijzonder pijnlijk voor degenen die al langer een wachtgelduitkering hadden. Nog schrijnender is het voor de mensen die overtolligheid van collega’s hebben voorkomen door gebruik te maken van de wachtgeldregeling volgens het SBK (57plus-regeling). Een aantal van hen heeft dit besluit genomen in de tijd dat de regering nog niet had besloten om de AOW-leeftijd te verhogen … Zij zitten nu met een gat, komen niet meer aan de slag en mogen het in de meeste gevallen oplossen met hun spaargeld.

Nog schrijnender is het voor de mensen die

overtolligheid van collega’s hebben voorkomen

Omdat Defensie pokhouterig vasthoudt aan

de leeftijd van 65 jaar

018_TJ04.indd 18 21-3-2014 8:19:56

Page 19: Trivizier april 2014

VOORWA ARDEL I JK PENSIOEN

4 - 2014 | Trivizier | 19

Een burgerambtenaar bij Defensie kan vanaf zijn ste met (deeltijd)pensioen. Als hij/zij dat voor ten minste doet en op een later moment met ontslag gaat, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie of in het kader van ‘werk naar werk’, dan behoudt hij/zij de voorwaardelijk inkoop (van pensioenrechten) op het moment van pensionering. Anders gezegd: je houdt je voorwaardelijke pensioen.Dit wordt in het ABP-pensioenreglement als volgt omschreven: “Recht op inkoop heeft de werknemer die en op december en op januari werknemer is en zonder onderbreking werknemer blijft tot januari , dan wel tot datum (eerste gedeeltelijke) toekenning ouderdomspensioen als deze datum is gelegen voor januari .”Overtollige burger-defensiemedewerkers, ouder dan , doen er verstandig aan om deze variant op zijn minst te bekijken. Op een aantal uitzonderingen na is het gebruik zelfs aan te bevelen.In september hebben de bonden en de overheidswerkgevers een pensioenakkoord gesloten. Het middelloonstelsel is toen aangepast door een verhoging van de pensioenrichtleeftijd en een verlaging van het opbouwpercentage. Zo past het stelsel binnen de wettelijke regels zoals die op januari gelden.Ongeveer gelijktijdig is er in de Pensioenkamer, waar de overheidswerkgevers en de bonden met elkaar over pensioenaangelegenheden spreken, een discussie gevoerd over hoe in de toekomst om te gaan met de voorwaardelijke inkoop.Door een eerder pensioenakkoord, noodzakelijk vanwege

de Wet VPL, versterkten de bonden de pensioenopbouw binnen de middelloonregeling. De jaarlijkse opbouw ging van , naar , en de franchise werd verlaagd. Maar die maatregelen gingen niet met terugwerkende kracht in.Er was geen geld voor het toepassen ervan op al gerealiseerde opbouw. Een en ander zou u kunnen inhalen door toekenning van voorwaardelijke rechten tot . Bij pensionering vóór dat jaar worden deze voorwaardelijke rechten harde pensioenaanspraken. Dat geldt voor iedereen die deze voorwaardelijke rechten heeft gekregen (deze zijn als zodanig ook op het jaarlijkse pensioenoverzicht zichtbaar gemaakt) en die vanuit een aanstelling met pensioen gaat. Maar burger-defensiepersoneel dat bijvoorbeeld vanwege ontslag en een daarop volgende uitkering geen naadloze aansluiting tussen einde aanstelling en aanvang pensioen heeft, verliest deze rechten.

Defensie krimpt. Wie met ontslag gaat of via ‘van werk naar werktrajecten’ Defensie verlaat, kan de voorwaardelijke rechten niet effectueren. Daarom maken medewerkers gebruik van de mogelijkheid om vroegtijdig met (deeltijd)pensioen te gaan. Iets wat volgens het pensioenreglement kan vanaf de leeftijd van jaar. Het is overigens mogelijk om met pensioen te gaan en gelijktijdig volledig door te werken.Eind vorig jaar zijn de afspraken over de voorwaardelijke inkoop veranderd. Bij pensionering vindt voortaan de financiering niet meer voor plaats, maar naar evenredigheid van de mate van vertrek. Bovendien werd afgesproken dat de voorwaardelijke rechten daarna niet langer verloren gaan. Ook niet als betrokkene ontslagen zou worden, waardoor de naadloze aansluiting tussen werken aan de ene kant en met pensioen zijn aan de andere kant ontbrak.Deze afspraak leidde tot onduidelijkheid. Was het nou wel of niet noodzakelijk om eerst voor ten minste met deeltijdpensioen te gaan? Op de e februari kwam er dus duidelijkheid.

Met pensioen gaan om ‘voorwaardelijk pensioen’ te borgen

Wie voor minstens met deeltijdpensioen gaat,

borgt zijn voorwaardelijke pensioenrechten. Dat

spreken bonden en werkgevers bij overheid/onderwijs

op februari jl. af. Daarmee komt er wat meer

duidelijkheid voor een grote groep -plussers.

018_TJ04.indd 19 21-3-2014 8:20:07

Page 20: Trivizier april 2014

20 | trivizier | 4 - 2014

Wat is de nieuwe ‘Dikke Boot’ voor schip? Commandant van de Karel Doorman is KTZ Peter van den Berg. Hij noemt de nieuwste aanwinst van de marine met een knipoog een ‘vuilnisbakkenras’: “Het is een kruising tussen een OPV, een LPD en een bevoorrader. Dat vind je ook terug in de bedrijfsvoering.” De Karel Doorman krijgt een basisbemanning van slechts man. Voor wat betreft de operationele dienst zijn er overeenkomsten met het werken op de OPV’s van de Holland klasse. De geïntegreerde radar- en sensormast die eind februari geplaatst werd, is dezelfde als die van de Holland klasse. De wapensystemen zijn op afstand bedienbaar en de brug van de Karel Doorman

‘Dikke Boot’De Koninklijke Marine heeft weer een schip dat de naam

Karel Doorman voert. Op maart werd het Joint (logistic)

Support Ship Karel Doorman gedoopt, en inmiddels is de

bijnaam van het oude vliegdekschip ook al weer in zwang

geraakt: de ‘Dikke Boot’. Volgens planning gaat het schip

in mei het zeegat uit. Een week voor de doop bezocht

Trivizier de Karel Doorman tijdens de afbouw bij Damen

Shipyards in Vlissingen.

Na 46 jaar weer een

020_TJ04.indd 20 21-3-2014 8:28:54

Page 21: Trivizier april 2014

4 2014 | trivizier | 21

is ontworpen als een eenmansbrug. Varend worden alle technische systemen vanaf de brug bewaakt. Het bevoorraden op zee (BOZ) is weliswaar flink geautomatiseerd, maar hier is ook nog altijd handwerk benodigd. Verder blijven ‘handjes’ nodig voor alle voertuigen en helikopters waarvoor plaats is aan boord van het JSS. “De grootste groep bemanning is de materieeldienst” zegt commandant Van den Berg. De TD en WD zijn aan boord van de Doorman

‘Dikke Boot’in feite samengevoegd. Zo kom je als TD-er ook met wapensystemen in aanraking. Hoe bevalt dat tot nu toe? “Voor ons is het mooi, we kunnen alle systemen meepakken” zegt SGT TD Ale Riedstra. “We koppelen alles aan elkaar.” Ook voor de logistieke dienst gaat het varen met een kleine bemanning impact hebben. Chef logitieke dienst adjudant Jan Ringma: “Iedereen krijgt een aantal neventaken erbij.” Zijn die neventaken niet heel vervelend?

Ringma vindt van niet: “Het houdt het werk ook uitdagend.”Net als aan boord van de OPV’s wordt gegeten in een all ranks messruimte. Ook de afzonderlijke gouden bal en korporaalsverblijf uit het oorspronkelijke ontwerp (die direct boven elkaar lagen) zijn verbonden met een trap en vormen nu één ruimte. Of het lukt om met slechts man het grootste Nederlandse marineschip te varen (waterverplaatsing .

Na 46 jaar weer een

020_TJ04.indd 21 21-3-2014 8:29:03

Speelt de onderstaan-de video niet automa-tisch af. klik dan op de afbeelding hier rechts.

Page 22: Trivizier april 2014

ò Voor zware voertuigen is er aan stuur-boordzijde een roll on/roll off laadklep. ù Bij gebrek aan havenfacili teiten kunnen deze voertuigen toch door middel van de Beach en een LCU aan land worden gebracht. ä Het voertuigen dek voorziet in een grote behoefte aan transportcapa-citeit. ë SGT TD Riedstra links en rechts adjudant Ringma. ö In totaal is 600 kilometer elektriciteitskabel gebruikt en 90 kilometer pijpleiding. ü De machi-nekamer. Å Het dek in wording î KLTZ Bloemen en commandant van de Karel Doorman KTZ van den Berg voor de nieuwe aanwinst.

Ñ

î

Å ü ö

ù ä

ë

22 | trivizier | 4 - 2014

ton) moet nu in de praktijk worden uitgetest. Het feit dat de Karel Doorman een basisbemanning van personen krijgt, is een bezuinigingsmaatregel. Dit zal in de praktijk betekenen dat het schip in eerste instantie als bevoorrader gebruikt wordt. Voor andere taken zullen naast de kernbemanning modules aan boord komen, zo is de bedoeling. “En dat zouden best eens internationale modules kunnen zijn” aldus eerste officier KLTZ

Jos Bloemen. “Er is internationale belangstelling voor pooling en sharing van de Karel Doorman.”Als onderdeel van de ‘Seabasing’ taak beschikt de Dikke Boot over een groot medisch complex. Het gaat om een Role -enhanced capaciteit. KLTZ Bloemen: “De functionaliteiten zijn iets uitgebreider dan aan boord van de Rotterdam of de Johan de Witt. Daar kan men een patiënt stabiliseren (life and limb saving) waarna hij of zij naar een

walhospitaal moet. Hier aan boord kan men langer doorbehandelen voordat patiënten naar de wal moeten gaan. Ook zijn de opnamecapaciteit en eigen laboratoriumfaciliteiten uitgebreider.”Bezuinigingen of niet, de mogelijk-heden met de Karel Doorman lijken indrukwekkend. Als je alle voertuigen die aan boord genomen kunnen worden achter elkaar zet, heb je een file van kilometer. Voertuigen kunnen met een platformlift van het

020_TJ04.indd 22 21-3-2014 8:29:24

Page 23: Trivizier april 2014

ò en ù Er moet nog een hoop gebeuren maar mooi dik wordt ‘ie wel.ä en ë De Doorman beschikt over een role 2-enhanced medisch complex.ö De hutten zijn bijna gereed.ü Straks zal het een drukte van jewelste zijn in de kombuis.Å De all ranks messruimte.î De hangar biedt ruimte aan 2 Chinooks of 6 NH-90’s.

Ñ ù

î

Å ü ö

ä

ë

4 2014 | trivizier | 23

voertuigendek naar het helikopterdek gebracht worden (en vice versa). Een van de eisen was, dat deze lift sterk genoeg moest zijn om een Leopard A te dragen.

Bij het ontwerp van het schip is geleerd van de Rotterdam en de Johan de Witt. Ruimtes die voor de logistieke dienst van belang zijn, zijn zo veel mogelijk gegroepeerd. Een kok die meel nodig heeft voor brood hoeft

dus geen drie dekken op en af (aan boord van de Karel Doorman wordt vers brood gebakken, in tegenstelling tot de Holland klasse). Hetzelfde geldt voor alles wat benodigd is voor het bevoorraden op zee: dit is zo veel mogelijk gegroepeerd. mei gaat de Karel Doorman voor het eerst varen. Medio zal de indienststelling volgen. De belangrijkste kwaliteit van het nieuwe

schip is volgens commandant Van den Berg zijn multifunctionaliteit: “Dit is echt een alleskunner, het platform van de toekomst.”

De Karel Doorman kan circa miljoen liter brandstof vervoeren. De bewapening bestaat uit goalkeepers, mm kanons en op afstand bedienbare .’s. De voortstuwing is dieselelektrisch (totaal vermogen van de dieselgeneratoren is . kW).

020_TJ04.indd 23 21-3-2014 8:29:54

Page 24: Trivizier april 2014

VERENIGINGSNIEUWS

24 | Trivizier | 4 - 2014

Luchtverontreiniging IslaEind vraagt de stichting SMOC (http://www.stichtingsmoc.nl/) bij de Tweede Kamer aandacht voor de luchtvervuiling van de olieraffinaderij op Curaçao (Isla). In de wijk Julianadorp wonen defensiegezinnen. daarvan hebben grote hinder van de rook. Minister Hennis laat op maart de Tweede Kamer weten dat ze de lokale autoriteiten zal vragen om een onderzoek te doen. Ze biedt daarbij de hulp van TNO aan.De VBM neemt over dit onderwerp contact op met de Hoofddirectie Personeel van het ministerie. Die zegt toe dat gezinnen in de wijk de mogelijkheid krijgen om te verhuizen. Voor degenen die hiervan gebruik willen maken, stelt Defensie een verhuiskostenvergoeding beschikbaar..

Broodfabriek bedreigt voedselveiligheidOp Curaçao is er maar één bakker. Die voldoet niet aan de Nederlandse eisen voor voedselveiligheid. Dit is gebleken bij een zogenaamde HACCP-test. Daarbij kijkt men met name naar de gehanteerde hygiënevoorschriften. Van verschillende kanten hoort de VBM dat er bij de op het eiland geplaatste Nederlandse militairen zorgen leven over de situatie. De bakkerij heeft een monopolie. Leidinggevende functionarissen binnen de Nederlandse krijgsmacht op het eiland bezinnen zich op maatregelen. Hun mogelijkheden zijn beperkt, vooral om financiële redenen.

Standaard afwijzing?Militairen in de West hebben weken de tijd om in bezwaar te gaan, bijvoorbeeld tegen een niet toegekend verzoek (rekest). Van verschillende kanten wijst men de VBM er op dat rekesten altijd worden afgewezen. Ook al heeft men de steun van de eigen commandant. Dat is vreemd. De VBM vindt dit een kwalijke zaak.

Mulan-klachtenHet is droevig gesteld met de internetverbindingen voor Nederlands defensiepersoneel in de West. Zowel op Aruba als op Curaçao zijn er klachten. Met name als de CLAS-compagnie massaal gebruik gaat maken van internet, werkt het systeem volgens de medezeggenschap ‘van geen kant’. De hoop is nu gevestigd op een glasvezelkabel, maar het is nog onduidelijk wanneer deze komt. De VBM dringt aan op adequate actie.

Operationele zorgenDe VBM speelt als vakbond geen rol in het operationele domein. Opvallend is wel dat men van verschillende kanten de situatie als licht zorgelijk omschrijft. Zo zijn er op dit moment veel vacatures. Dat bedreigt, zo beluistert de VBM, het voortzettingsvermogen. Geen erg geruststellende gedachte als je bedenkt dat de ABC-eilanden op slechts enkele tientallen kilometers van Venezuela liggen. De politieke situatie in dat land is verre van stabiel.Daarnaast constateert men een verharding van de criminaliteit. Op Curaçao zijn in al mensen vermoord (stand tot medio maart!), zo meldt de Telegraaf op haar website.

Werkbezoek VBM aan de WestVan maart tot en met maart houden VBM-voorzitter Jean Debie en Louis Schipper tientallen gesprekken op Aruba en Curaçao. In zijn voorwoord van deze Trivizier behandelt Debie de actiepunten. Op deze pagina een beknopt overzicht van de belangrijkste gespreksonderwerpen.

024_TJ04.indd 24 21-3-2014 11:27:32

Page 25: Trivizier april 2014

ADVERTORIAL

4 - 2014 | Trivizier | 25

In de training van de marechaussee worden de dames en heren uitgedaagd om houten plankjes door midden te slaan. Niet al te dikke plankjes want dat is nergens voor nodig. Het gaat om de snelheid en spierbeheersing. Er zijn natuurlijk altijd stoere mannen die hun best doen om zo veel mogelijk plankjes door te slaan. Zo’n man is Henk ook. Hij weet zijn collega’s te imponeren met zijn welgemikte slagen. Henk is niet heel bescheiden. Hij staat tegen wie het horen wil over zijn kunsten op te scheppen. Dat vraagt natuurlijk om een collegiale reactie. Die komt er ook. Doorslaan van plankjes gaat alleen met de draad van het hout mee. De trainer houdt Henk, zonder dat hij het kan zien, een plankje voor met de draad van het hout in de breedte. Doorslaan zou niemand lukken dus ook Henk niet. Lachen dus!

Wat doet Europrotector voor u als VBM-

lid? In deze en komende edities van de

Trivizier geeft Europrotector een paar

praktijkvoorbeelden. Bij letselschade,

opgelopen op uw werk of daarbuiten,

heeft u als VBM-lid via Europrotector

altijd een achtervang.

Een leuk geintje?Die middag wil Henk zijn verwoestende kracht weer tonen. Natuurlijk laat Henk zich niet kennen. Ten koste van gebroken middenhandsbeentjes, dat wel natuurlijk …Na een langdurige revalidatie moet helaas de conclusie zijn dat de rechterhand blijvend functieverlies heeft. Voor een burger zou dat vervelend zijn. Voor marechaussee Henk is het veel erger. Hij kan namelijk niet meer schieten. Henk krijgt uiteindelijk een bureaubaan. Niet zijn keus, maar het is niet anders. Ondanks dat hij zelf zijn hand had verwoest, levert het geintje van de trainer na een lange discussie toch aansprakelijkheid op. De schadevergoeding die Europrotector voor hem uit de wacht sleept, verzacht de pijn van het niet meer in het veld actief zijn en de financiële schade enigszins.

" De schadevergoeding die Europrotector voor hem uit de wacht sleept, verzacht de pijn"

025_TJ04.indd 25 21-3-2014 8:48:40

Page 26: Trivizier april 2014

ARBO

26 | Trivizier | 4 - 2014

Je hoort altijd dat het defensiepersoneel veel waardering verdient. Respect en zo. Afijn, bewindslieden zijn er goed in en de operationele top doorspekt hun pep-talks ook graag met deze woorden.De praktijk valt helaas vies tegen.Dat blijkt onder meer bij de heisa rond de ‘vliegende Fyra’. In een brief aan de Tweede Kamer gaat de minister onder meer in op de gehoorschade die bemanningsleden oplopen. Op maart schrijft de minister: “In vier van de gevallen (opmerking redactie Trivizier: dit zijn de bemanningsleden van de NH-) is sprake van gehoorschade, waarvan één geval is te verklaren door een onderkend ziektebeeld. Deze vier bemanningsleden worden uit voorzorg elke zes maanden door de KNO-arts van het Centraal Militair Hospitaal gevolgd. Dit aantal valt binnen het landelijk gemiddelde ( tot procent) van werknemers die gehoorschade hebben en werken in een omgeving met veel lawaai. Er is dus geen bovengemiddelde gehoorschade geconstateerd bij bemanningsleden die vliegen met de NH-.” Even later lees je dat ‘de geluidsbelasting binnen de arbo-norm valt’. Dus: geen probleem?

Iemand op de staf heeft deze tekst opgesteld, de minister zal het niet zelf bedacht hebben. Maar iedereen die betrokken was bij dit schrijven zou zich terdege moeten realiseren dat er intussen zeker collega’s zijn die door de NH- – dit vliegende wonder van kwetsbaarheid – met piepende en/of toeterende oren moeten leven. Waardering betekent op de eerste plaats begrip tonen voor hun situatie. Dat kun je niet afdoen met dooddoeners als ‘geen bovengemiddelde gehoorschade’ of ‘valt binnen de arbo-norm’.

Het thema veiligheid, in al zijn verschijningsvormen (VMS, ARBO-catalogi, milieu, etc.) heeft bij Defensie lange tijd niet die aandacht gekregen die het verdient. Feit was echter dat zowel de medezeggenschap als de bonden zich ernstig zorgen maakten. Elk op hun wijze hebben zij dat naar voren gebracht. De bonden via het georganiseerd overleg, de medezeggenschap onder andere via de CMC.Intussen is er schot in de zaak gekomen. De verantwoordelijkheden zijn belegd, de functionarissen benoemd en een plan van aanpak geschreven. Een plan van aanpak zult u denken, dat ken ik. In dit geval is het echter meer dan een wollig, ambtelijk verhaal. Concreet wordt aangegeven welke stappen op welk moment gezet moeten worden of zijn. Voor en is er een duidelijke agenda.

Arbo en veiligheid: werk aan de winkel

Erkenning en Waardering?

026_TJ04.indd 26 21-3-2014 8:50:56

Page 27: Trivizier april 2014

KORTE BERICHTEN

4 - 2014 | Trivizier | 27

Met ontslag op je 65e?Volgens de overheid mag een werkgever medewerkers niet ontslaan als die 65 worden. Behalve als het om medewerkers van de overheid zelf gaat, dat spreekt toch voor zich …?Op de site rijksoverheid.nl staat te

lezen dat je niet ontslagen mag worden op je 65e. “Staat in uw cao of arbeidsovereenkomst dat u ontslagen wordt op uw 65e verjaardag? Dan is dit in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (Wgbl). U kunt de rechter dan vragen uw ontslag ongedaan te maken. U mag uw ontslag pas krijgen als u de AOW-leeftijd bereikt. Sinds 1 januari 2013 is dat later dan op uw 65e.”Vervolgens geeft de overheid tips. Wat kun je doen als u toch ontslagen wordt? Je moet, aldus de overheidsinformatie, binnen 2 maanden:1. aan je werkgever laten weten dat het ontslag in strijd is met de wet;2. en tegelijkertijd de werkgever vragen om het loon tot het moment waarop je AOW krijgt uit te betalen. Weigert de werkgever om het ontslag in te trekken en het loon te betalen? Dan kun je binnen 6 maanden de rechter vragen het ontslag ongedaan te maken.

Zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/mag-ik-ontslagen-worden-als-ik-65-jaar-word.html of scan de code bovenaan.

Maar hoe zit het met de mensen in dienst van de overheid? Ambtenaren hebben formeel geen arbeidsovereenkomst, ook geen ‘cao’. Maar wettelijk gezien mag je als je in dienst bent van de overheid dus niet ontslagen worden als je de leeftijd van 65 jaar bereikt. Anders gezegd: een ontslag op 65 jarige leeftijd is in strijd met de wet. Krijg je als ambtenaar toch om die reden ontslag?Maak dan binnen 6 weken bezwaar tegen dat ontslagbesluit.

Let op!Heb je als ambtenaar nog recht op FPU? Dan is het verstandig om er zelf voor te kiezen om vóór de 65-jarige leeftijd het arbeidsproces te verlaten. Kijk maar eens hier: http://www.abp.nl/over-pensioen/pensioen/voordeliger-FPU.aspTja, ingewikkelder kunnen we het niet maken …

Boze brief over aanschaf AmaroksDefensie gaat een civiele pick-up aanschaff en, de Volkswagen Amarok. Die moet de Mercedes-Benz G 280 CDI en Landrover Defender 110 XD WW wielvoertuigen gaan vervangen. Wie een leuke discussie over dit besluit wil lezen moet maar eens een kijkje nemen op autoweek.nl.De bonden zijn kwaad over dit plan. Defensie heeft met het sluiten van het contract met de importeur weer fl ink wat afspraken met de bonden aan zijn laars gelapt.Begin maart stuurt de VBM namens de bonden een brief naar de minister. Er is geen beleidsvoornemen. Er is wel overleg geweest met de Centrale Medezeggenschaps Commissie, maar Defensie kan niet uitleggen op basis van welk document dat overleg is gevoerd.Als Defensie dan doodleuk een leasecontract met een importeur afsluit, dan schopt het zo’n 60 monteurs onder de ballen. Netjes gezegd: als Defensie eenzijdig besluit om het onderhoud aan de wielvoertuigen af te stoten, dan kun je als personeelslid geen afspraken meer maken over een sociaal plan. De bonden nemen deze zaak hoog op.

Als Defensie doodleuk een leasecontract

afsluit, schopt het zo’n 60 monteurs onder

de ballen.

027_TJ04.indd 27 21-3-2014 8:52:49

Page 28: Trivizier april 2014

Maar met hoop en moed bezield Succesvol en beheerst?

BOEKBESPREK INGEN

28 | Trivizier | 4 - 2014

Maar met Hoop en Moed Bezield …

Redactie: S.G. NooteboomISBN: 9789086161423 102 pagina’s gebon-

den, harde kaftPrijs: € 19,95

Succesvol en beheerst? De geschiedenis van de militaire beveiliging 1945 – 2013

Redactie: Jan SchoemanISBN: 9789082080018 100 pagina’s gebon-

den, harde kaftPrijs: € 16,95

Altijd al willen weten waar het woord ‘kippenneuker’ vandaan komt? Alleen al daarom is het goed om het boek van Jan Schoeman over de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO) te lezen. Dan weet je ook meteen waarom het zo veel moeite kost voor de beveiligers en bewakers – in ieder geval bij de landmacht – om uit hun verdomhoekje te komen. Dat ligt niet aan de bewakers en beveiligers. Defensie heeft in veel gevallen jarenlang de organisatie te weinig mogelijkheden en middelen gegeven om de gewenste professionalisering te realiseren. Bijvoorbeeld omdat deze belangrijke taak bij de landmacht werd toevertrouwd aan ongemotiveerde dienstplichtigen. Bij de andere krijgsmachtdelen speelde dat probleem minder, ook al was voor velen

de stap naar de beveiliging en bewaking een tweede keus.Jan Schoeman was als communicatiemedewerker in dienst van onder meer de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht en van het Veteraneninstituut. Sinds is hi j zelfstandig publicist.

Vroeger, toen het nog woei … toen moest je er het beste maar van zien te maken. Dat lijkt de teneur te zijn van de verhalen die KTZE b.d. S.G. Nooteboom heeft verzameld voor een boek waarin officieren hun herinneringen ophalen aan hun functies aan boord van marineluchtvaartuigen, -schepen en –boten.

Het zijn herinneringen uit de jaren tot , soms ontluisterend om te lezen. De mogelijkheden van toen zijn totaal niet te vergelijken met die van nu. Des te boeiender is het om te lezen hoe die mogelijkheden zich in die jaren ontwikkelden.Op deze manier komt de Koninklijke Marine uit die tijd opnieuw tot leven. S.G. Nooteboom publiceerde in een boek over de marinescheepsbouw in Nederland ( – ).

028_TJ04.indd 28 21-3-2014 8:57:04

Page 29: Trivizier april 2014

4 - 2014 | Trivizier | 29

Oorlog in mijn kop, erfenis uit Uruzgan

Auteur: Niels VeldhuizenISBN: 9789046816844 176 pagina's,

paperbackPrijs: € 18,95

Mil i ta ir ver plee gkundige Nie ls Veldhuizen schreef het boek ‘Oorlog in mijn kop, Erfenis uit Uruzgan’ voor zijn zoontje Jip. Zodat die over een paar jaar kan begrijpen waarom zijn vader regelmatig schreeuwend wakker wordt.Veldhuizen heeft PTSS. Hij vertrok in november met zijn legereenheid naar Camp Hadrian, Uruzgan. Als militair verpleegkundige werkte hij regelmatig buiten de muren van het kamp. Twee weken na het begin van zijn uitzending werd de Patria waarin hij zich bevond geraakt door een IED. “Een onbeschrijflijke tyfusklap” zoals Veldhuizen het omschrijft. Het pantser van de Patria bewees zijn waarde: de inzittenden kwamen er lichamelijk vrijwel ongeschonden uit. De titel ‘Oorlog in mijn kop’ slaat niet alleen op Veldhuizens ziektebeeld, maar ook op de gewetensconflicten van een militair die met zijn Westerse wereldbeeld in een andere wereld terecht

komt. Een wereld waarin mensenlevens soms niet veel waard lijken te zijn en een wereld waarin op pedofilie geen enkel taboe lijkt te rusten. Veldhuizen worstelt met gevoelens van machteloosheid en onbegrip en kan niet wennen aan de harde, smerige werkelijkheid. Kort na de uitzending zoekt Veldhuizen rust en gaat met zijn gezin op vakantie naar Mexico. Daar wordt zijn zoontje Jip ernstig ziek. Veldhuizen en zijn vrouw moeten noodgedwongen wekenlang in Mexico blijven terwijl hun zoontje wordt behandeld. Niet lang daarna gaat Veldhuizen als lid van het geneeskundig ondersteuningselement mee op jungletraining in Suriname. Ook hier kan Veldhuizen door overmacht niet doen

waarvoor hij gekomen is. “Ik vertrok door de achterdeur terwijl ik bij de voordeur gedag had willen zeggen.”In het voorjaar van begint Veldhuizen last te krijgen van vage klachten en flashbacks uit Afghanistan. ”En die waren beangstigend realistisch”. Veldhuizen beschrijft vervolgens kritisch zijn moeizame weg door het zorgsysteem van Defensie. Maar hij spaart ook zeker zichzelf niet. Niels Veldhuizen heeft een eerlijk en oprecht boek geschreven, dat voor sommige lezers confronterend zal zijn. ‘Oorlog in mijn kop’ is daarnaast ook een vlot geschreven en daardoor erg toegankelijk boek. Niet alleen voor Jip.

Oorlog in mijn kop

Een wereld waarin mensenlevens soms niet

veel waard lijken

028_TJ04.indd 29 21-3-2014 8:57:15

Page 30: Trivizier april 2014

OVERLEGOVERLEGDMO

Jef S

tass

en

Jacq

ues v

an H

ulsen

30 | Trivizier | 4 - 2014

KPU BEHOUDT HUIDIGE FUNCTIE-OMVANG!

Defensie zal geen functies schrappen bij het KPU-bedrijf dat de kleding en persoonlijke uitrusting van met name militair personeel verzorgt. Dat vertelt de directeur DMO (Defensie Materieel Organisatie) in eigen persoon aan de bonden op februari.Met name de VBM verbaasde zich midden januari over het voornemen om de naar verluidt functies te schrappen. Ook op februari stuurt DMO-directeur Hendrichs een nota naar secretaris-generaal Akerboom. Hendrichs erkent daarin dat die situatie – functies schrappen en toch hetzelfde werk blijven doen – om ‘bijstelling’ vraagt. ‘Welnu, dat is goed gelukt’, zo vervolgt hij opgewekt.Volgens Hendrichs stemt de politie in met handhaving van de huidige formatie van het KPU bedrijf. Onder voorbehoud is de politie bereid om de extra functies voor de eigen werkzaamheden toe te wijzen aan politiepersoneel. In het overleg laat Hendrichs weten dat de formaties van beide eenheden (KPU en politie) “in elkaar worden gepast”. In de nota staat letterlijk: “Behoud van werk voor de betrokken medewerkers van defensie en van politie staat centraal.

Een eventuele onevenwichtigheid daarin zou kunnen worden gerepareerd door middel van uitruil in het kader van natuurlijke uitstroom. De details worden de komende weken uitgewerkt in een concept Beleidsvoornemen, dat voor commentaar zal worden uitgezet.” (JS)

DE ‘HEEN EN WEER’ VAN JIVC/OPS

De Defensie Materieel Organisatie is sinds bezig met een reorganisatie van eenheden die werken aan de informatievoorziening. Uitbesteding is een mogelijkheid, maar dat gaat niet lukken in zoals eerst het plan was.Intussen is er wel een eenheid opgericht die zich bezig houdt met informatievoorziening (IV), het Joint IV Commando. JIVC levert de IV-diensten binnen Defensie. Het beheert duizenden werkplekken, de onderliggende IV-infrastructuur en honderden (defensie)applicaties. JIVC levert ook IV-diensten aan andere overheidsinstellingen zoals het ministerie van Algemene Zaken en de Immigratie en Naturalisatiedienst. Daarnaast verzorgt het internetdiensten en alle dragerdiensten voor het C-communicatienetwerk (ministerie van Binnenlandse Zaken).Bij de reorganisatie binnen de informatievoorziening zijn onder andere zogenaamde OPS-functies (dagelijks beheer) geschrapt. Vervolgens heeft op enig moment iemand ingezien dat het misschien toch niet zo’n goed idee is om die OPS-functies te schrappen. Dit om financieel-administratieve redenen (om precies te zijn: OPS onder te brengen onder de baten-lastendienst).Als dat zo is, dan vindt de VBM dat de medewerkers die voorheen die functies vervulden, als eerste in aanmerking moeten kunnen komen voor de als een Phoenix uit hun as herrezen werkzaamheden.Op februari spreken bonden en DMO af dit nog eens grondig te bekijken. Dat gesprek vindt medio maart plaats. (JS)

030_TJ04.indd 30 21-3-2014 9:01:18

Page 31: Trivizier april 2014

BSDEF

4 - 2014 | Trivizier | 31

NIEUWE KNELPUNTCATEGORIEËN SIGINT

Vanwege de reorganisatie van de Joint Sigint Cyber Unit doet de Bestuursstaf het voorstel om meerdere burgerfuncties tot knelpuntcategorie te verklaren. Het gaat om functies binnen de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. De bonden zijn akkoord met het voorstel.De aanwijzing van knelpuntcategorieën gaat in dit geval in twee tranches. In de eerste tranche gaat het om functies. Daarvan zijn er beschikbaar voor de faciliteiten die het SBK aan herplaatsingskandidaten uit deze functiegroepen biedt. De eerste tranche staat vanaf mei open.In de tweede tranche, open vanaf mei , zal het om functies gaan. Die zullen, zoals nu de verwachting is, allemaal open staan voor herplaatsingskandidaten. (JS)

Eind spreken bonden en Defensie af om eens met elkaar van gedachten te wisselen over onduidelijkheden in het SBK. Er is intussen een werkgroep gevormd. De eerste uitkomsten van de gesprekken zijn te verwachten in maart/april.Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om het SBK weer ter discussie te stellen. Sterker nog, ongeveer gelijktijdig met het instellen van de werkgroep is besloten om de reikwijdte van het SBK, andere noemen dat de duur, uit te breiden tot reorganisaties die na hun beslag krijgen, maar wel al eerder gestart zijn. De werkgroep moet zich bezig houden met thema’s als: • hoe om te gaan met medewerkers die van een voltijdsfunctie

naar een deeltijdfunctie gaan, • hoe om te gaan met medewerkers die ziek zijn en om die

reden bij DCR zitten als zij hun oorspronkelijke functie verliezen,

• hoe kan het proces ‘zelfstandig ondernemerschap’ beter gestroomlijnd worden?

Kortom in algemene zin kleine thema’s, maar voor individuen belangrijke onderwerpen. (JvH)

BONDEN EN DEFENSIE EVALUEREN SBKBONDEN AKKOORD MET NIEUWE MC-STRUCTUUR DMO

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) kiest voor brede vertegenwoordiging van de medezeggenschapscommissies in de DMC, het hoogste medezeggenschapsorgaan bij een defensieonderdeel. De bonden stemmen op februari in met dit voorstel.De instemming komt na een afwijzing door de bonden van een eerder voorstel (december ) voor een zogeheten ‘beleggingsschema’ van de medezeggenschap bij de DMO. Voor de VBM was dat eerdere voorstel onaanvaardbaar. De VBM vindt dat je de medezeggenschap zo laag mogelijk in de organisatie moet ‘beleggen’. Dat is in lijn met de uitgangspunten van het Besluit Medezeggenschap Defensie.DMO wil bewust geen Gemeenschappeli jke Medezeggenschapscommissies (GMC’s) oprichten. Juist omdat vertegenwoordiging van alle MC’s in een Defensieonderdeel Medezeggenschapscommissie (DMC) garandeert dat de medezeggenschap van het gehele onderdeel mee kan praten over het beleid in de bedrijfsvoering. (JS)

030_TJ04.indd 31 21-3-2014 9:00:44

Page 32: Trivizier april 2014

32 | trivizier | 4 - 2014

Remco Strooker () is militair verpleegkundige bij de landmacht. Begonnen als grenadier (luchtmobiel), op uitzending geweest naar Bosnië, Irak en Afghanistan (TFU-). Had zijn heftigste ervaringen daar. Vooral de beelden van zwaargewonde kinderen die bij de medische post kwamen, brengt hij spontaan ter sprake.Strooker noemt zichzelf een manusje van alles. “Ik ben creatief, bedenk graag nieuwe dingen. Misschien heb ik dat van mijn vader. Hij overleed toen ik was. Hij maakte in zijn vrije tijd klassieke gitaren. Telkens als

ik hier de meubelmakerij binnenkom, ruik ik weer de geur die ook in zijn hobbywerkplaats hing.”

“Het gaat mijn bedrijf om de plaats van militairen en de krijgsmacht in de samenleving. Praefero is er om de krijgsmacht, de militairen en vooral de veteranen te helpen om zichtbaar te worden. Elke keer als ik terugkwam van een missie merkte ik weer hoe belangrijk het is dat er in Nederland overeenstemming is over wat wij als militairen doen op missie”, zegt Remco Strooker in de werkplaats.

Praefero ziet op dat vlak positieve ontwikkelingen. Het is niet meer zo dat veteranen vooral op onbegrip stuiten als ze terugkomen van missie. Ook de belangstelling voor de Nationale Veteranendag is enorm gestegen in de afgelopen jaar. Er zijn allerlei initiatieven genomen om Nederlandse militairen te ondersteunen, niet alleen door wetgeving , maar ook vanuit particuliere initiatieven. Praefero wil, aldus de website van praefero-store.nl, de waarde van de krijgsmacht zo goed mogelijk aan het licht brengen.

De ‘lijsten’ zijn er in de

maten Mike en Lima.

En als je wil, krijg je

persoonlijk maatwerk.

Praefero heeft een

missie en werkt voor

mensen met een

missie. Trivizier praat

met sgt KL (AMV)

Remco Strooker, de

initiatiefnemer en

(mede)oprichter van

Praefero.

VBM-ledenkorting op Praefero-producten

Praefero brengt de waarde van de krijgsmacht aan het licht

032_TJ04.indd 32 21-3-2014 9:02:44

Page 33: Trivizier april 2014

ADVERTORIAL /ADVERTENTIE

4 - 2014 | Trivizier | 33

Ook al is Remco actief dienend militair, Praefero is in zijn woorden ‘mijn bedrijf ’. Maar dan wel het bedrijf dat hij samen met andere veteranen ontwikkelde. En kon realiseren dankzij Richard Schultz, de vakbekwame meubelmaker en directeur van MaatMeubelmakerij. Praefero maakt presentatielijsten (o.a. kasten voor onderscheidingen en voor sabels) en barethouders. Dat moeten mooie producten zijn. Remco Strooker: “Het gaat om het effect dat deze producten teweeg brengen”. E e n p r e s e n t a t i e l i j s t v o o r j e onderscheidingen kun je iedereen vol trots laten zien. “Dan moet zo’n lijst ook aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen”, legt Remco bij de vandiktebank uit. Als Nederland aan militairen hoge

eisen stelt, en dat doet het, dan mag een veteraan ook de hoogste eisen stellen aan een product waarmee hij of zij de betekenis van zichzelf voor de Nederlandse samenleving kan onderstrepen.Remco is op de dag dat Trivizier hem spreekt bezig met een gepersonaliseerd product, in dit geval voor kapitein Marco Kroon RMWO. Ook anderen bestellen persoonlijke maatwerk. Op Remco’s werktafel staat een barethouder. De aanleiding voor dit product is de rampceremonie, het afscheid van een gesneuvelde militair in het operatiegebied. Remco: “Dan staat daar de kist met de Nederlandse vlag en daarop de baret van de gesneuvelde. Het baretembleem ligt plat. Ik vond het geen

gezicht. Dat stoort mijn eergevoel. Met deze barethouder blijft het embleem mooi zichtbaar. Dat embleem staat voor je eenheid. In het opwerktraject naar de missie stijg je als eenheid naar grote hoogte. En dan ligt het embleem daar zo plat op de kist. Dat kan niet. Je kunt niet zonder je eenheid, zonder iemand die je rugdekking geeft. De trots op je eenheid moet er altijd zijn. Juist op zo’n moment.”

Het baretembleem ligt plat. Ik vond het

geen gezicht.

032_TJ04.indd 33 21-3-2014 9:02:54

Page 34: Trivizier april 2014

OVERLEDEN

FAMIL IEBERICHTEN Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

DANK

34 | Trivizier | 4 - 2014

Het algemeen bestuur betuigt de nabestaanden oprechte deelneming met hun verlies.

Januari - S.A. Groenewegen ( jaar) SMJR ODOPS Corr.: P.A. de Genestetstraat TE Sliedrecht

Februari - E. van Amerongen ( jaar) MJR GSKNST b.d. Kersje Visserstraat JH Den Helder

- J.C.L. Spee ( jaar) SPR ODND b.d. Landbouwstraat AS Julianadorp

- J.C. Edelkoort ( jaar) KPL KL b.d. Heijermansstraat BisA EH Utrecht

- J. de Pijper ( jaar) AOO VGMRA b.d. Corr.: Baartmanstraat DC Sassenheim

- A.M.A. Dallinga-Eggermont ( jaar) corr: Oude Helderseweg BJ Alkmaar

- H. Hoekstra ( jaar) LTZVKOC b.d. Jupiter AL Den Helder

Maart - H.H.J. Wijgerse ( jaar) SMJR BDVMK b.d. Wierbalg TR Juliandorp

Voor de vele blijken van belangstelling na

het overlijden van Gerard Verstappen

zeggen wij u hartelijk dank. Dit geeft ons de

moed om verder te gaan na het verlies van

iemand die je liefhebt.

Annemarie Verstappen-Tabak

Anna Paulowna, februari

Mede dankzij jouw aanwezigheid is

het afscheid van Lou de Senerpont Domis een herinnering geworden die we

koesteren. Het geeft ons de kracht om

verder te gaan. Dank hiervoor.

An de Senerpont Domis-Buis, kinderen en

kleinkinderen

Den Dolder, maart

JAAR LIDAOO TDV b.d. Harry Zweekhorst, lid

van verdienste VBM, heeft het insigne

voor jaar lidmaatschap op huisadres

toegezonden gekregen. Hartelijk dank voor

uw trouwe steun!

AOO TDE b.d. Jan Schaap, lid van

verdienste VBM, heeft het insigne voor

jaar lidmaatschap op huisadres ontvangen

uit handen van zijn zoon AOO KL Jan

Schaap (jr.). Jan Schaap jr. werkt bij DMO in

Den Haag. Hij was afgelopen maand (maart)

jaar in dienst. Maar DMO was dat – zoals

wel vaker gebeurt – ‘vergeten’. De redactie

feliciteert senior en junior van harte met de

bereikte mijlpalen!

- J.C. Hertogh ( jaar) KAP KLu b.d. Leede DW Roosendaal

- N. Oostrom ( jaar) SGT LDGB b.d. Zwanenlaan ZV Anna Paulowna

- W.J.T. Broekaart ( jaar) LTZVK b.d. Corr.: Malzwin XP Juliandorp

- J. Seinen ( jaar) OPP MACH b.d. Corr.: Gladiolenstraat KG Den Helder

034_TJ04.indd 34 21-3-2014 9:11:04

Page 35: Trivizier april 2014

VERENIGINGSNIEUWS

4 - 2014 | Trivizier | 35

Zie ook www.vbm.info of volg ons op Facebook en Twitter

WD ÉÉN DIENSTGROEP’PAUL VAN DEN HIL VERSTERKT

LEDENSERVICE VBMOPROEP VOOR WERKGROEP ‘TD EN

Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) wil binnenkort de Wapentechnische Dienst en de Technische Dienst (WD en TD) samenvoegen tot één dienstgroep. De VBM vindt dat CZSK te licht denkt over de personele aspecten van die samenvoeging (bijvoorbeeld op het gebied van de loopbaanpatronen). Daarom wil de VBM een werkgroep vormen van TD’ers en WD’ers om tot een goed beeld van de ontwikkelingen te kunnen komen. De adviezen van die werkgroep zal de VBM naar voren brengen in de komende besprekingen over de samenvoeging.

De Ledenservice van de VBM is versterkt met Paul van den Hil. Van den Hil, vorig jaar als AOO LDA de dienst uit gegaan, is sinds kort namens de VBM te vinden op alle Defensie-locaties in en rond Den Helder, evenals op vliegbasis Leeuwarden en in de Marinekazerne Amsterdam.

Wanneer bent u in dienst gekomen?“In september 1980 als dienstplichtige. De militaire dienst beviel me goed, alleen het vak waarin ze me gedouwd hadden niet. Ik zat in de LDV en dat kwam in die tijd neer op heel vroeg opstaan, heel veel afwassen en heel veel aardappels schillen.”

Aan welke periode bewaart u de beste herinneringen?“Aan mijn periode aan boord van de Rotterdam. Een prachtig schip. Naarmate de bemanning kleiner wordt, wordt het werk veelzijdiger.Ook mijn uitzending naar Bosnië heb ik ervaren als leerzaam.”

Wat is de reden om bij de VBM te gaan werken?“Omdat, wanneer je als militair of burger bij Defensie in de problemen raakt, je het niet allemaal zelf kunt oplossen. Ben je lid van de vakbond, dan word je gesteund door een organisatie die ervaring heeft met alle soorten problemen.”

Wat moet men verder van je weten?“Ik ben niet zo’n opvallend fi guur. Maar met vragen kun je bij me terecht. Dat heb ik wel meegekregen uit mijn diensttijd bij de LDA. Bij de logistieke school hadden we de spreuk: leren te dienen. Dat leerde je ook en dat neem ik ook mee in het vakbondswerk.”

VBM IN HET NIEUWS 7 maartVoorzitter Jean Debie wordt geinterviewd op Radio 1. Nederlandse militairen die op missie gaan naar Mali krijgen toch nieuwe gevechtskleding. Deze beschermende kleding voldoet aan de strengste eisen. Eerder wilde Defensie de troepen uitrusten met een pak van Chinese makelij maar dat is nu van de baan, onder meer na kritiek van de VBM. ..................................................................................................................

12 maartIn EenVandaag (tv) licht Peter Wulms de gehoorschadeproblematiek van de NH-90 beman-nings leden toe. Na een klein jaar vliegen met de NH-90 blijken 4 van de 46 bemanningsleden ernstige gehoorschade te hebben. Vermoedelijke oorzaak: slechte afstelling van de helm? Defensie noemt dat cijfer trouwens ‘niet bovengemiddeld’ ... ..................................................................................................................

035_TJ04.indd 35 21-3-2014 9:13:05

Page 36: Trivizier april 2014

SERVICE

36 | Trivizier | 4 - 2014

De VBM is een samenwerkingsverband aangegaan met Aon. Aon is een grote verzekeringsmakelaar, die onderhandelt met diverse verzekeraars om de beste (polis)voorwaarden en de hoogste kortingen te krijgen. Zo kunt u als VBM-lid zorgvuldig samengestelde verzekeringen afsluiten tegen aantrekkelijke premies.Aon biedt allerlei schadeverzekeringen aan, zoals een autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Informatie hierover vindt u op www.viamijnwerk.nl/vbm. Hier kunt u uw premie berekenen voor diverse verzekeringen. (Tip: let op of de assurantiebelasting en eventuele bijkomende kosten zijn meegerekend.)

Militair buitenhuisdekkingNaast deze schadeverzekeringen heeft Aon voor actief dienende militairen, in samenspraak met de VBM, een speciale en uitgebreide dekking voor uw persoonlijke bezittingen op de kazerne/compound (militair buitenhuisdekking) geregeld. Kostbaarheden, zoals muziekinstrumenten, parachute- en duiksportuitrustingen zijn gedekt tot maximaal € .. Voor sieraden, laptops, portable audio-, foto- en videoapparatuur en beeld- en geluidsdragers (inclusief accessoires) wordt een dekking geboden tot maximaal € ..Deze militair buitenhuisdekking zit standaard in de inboedelverzekering.Woon je nog thuis of wil je alleen de speciale kazernedekking: ga naar www.viamijnwerk.nl/vbm. Klik op ‘inboedel’, vul onder ‘bereken uw premie’ uw postcode in en klik op ‘premie berekenen’. Kies in het volgende scherm bij ‘type woning’ voor ‘kazerne’ en klik op ‘premie berekenen’.

Collectieve ongevallenverzekeringDe VBM heeft voor al haar actief dienende leden een unieke collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze ongevallenverzekering geeft dekking in de hele wereld en ook tijdens missies gedurende uren per dag, dagen per week en gedurende het hele jaar.

Deze verzekering is voor leden van de VBM gratis, u hoeft hiervoor zelf géén actie te ondernemen. Deze verzekering biedt een dekking van:• € . bij overlijden als gevolg van een ongeval;• € . in geval van algehele blijvende invaliditeit door een ongeval. Bij gedeeltelijke blijvende invaliditeit door een ongeval een evenredig percentage van € ..Het bijzondere van deze verzekering is dat niet alleen ongevallen tijdens missies zijn verzekerd maar ook alle andere ongevallen die plaatsvinden tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden als militair in en buiten Nederland, waaronder oefeningen en grensverleggende activiteiten, maar ook ongevallen die tijdens uw woon-werkverkeer plaatsvinden. De verzekering kent ook uitsluitingen, gebeurtenissen die niet onder de dekking vallen. Zo zijn berg-, onderwater- en wintersportactiviteiten als zij niet als onderdeel van uw werkzaamheden als militair worden uitgevoerd, niet verzekerd.

Aanvullend verzekeren voor persoonlijke ongevallenBovenstaande bedragen kunnen ontoereikend zijn. U kunt naast de collectieve ongevallenverzekering ook een persoonlijke ongevallenverzekering voor u en uw gezinsleden via Aon afsluiten Dan verzekert u zich van een kapitaalsuitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit.In de persoonlijke ongevallendekking voor de militairen zijn ongevallen, veroorzaakt in oorlogssituatie, of blijvende schade door post traumatische stress eveneens verzekerd. Kijk voor polisvoorwaarden en aanmeldformulier op www.vbm.info en klik op de AON-app.

De premies voor de ongevallenverzekering zijn de daadwerkelijke kosten. Er hoeft geen assurantiebelasting te worden betaald en er komen geen bijkomende kosten bij. Let op: dit geldt niet voor andere verzekeringen!

Verzekeringen voor VBM-leden

Scan de code en ga direct naar de Aon app op onze site (http://bit.ly/1nMK1hX)

036_TJ04.indd 36 21-3-2014 9:13:46

Page 37: Trivizier april 2014

VERENIGINGSNIEUWS

4 - 2014 | Trivizier | 37

Wat zijn de personele gevolgen van alle reorganisaties? Wat is de finan ciële situatie van de Defensie- medewerker en hoe staat het met het arbeidsvoorwaarden-over-leg? Onderwerpen die aan de orde kunnen komen tijdens de VBM- afdelingsvergaderingen dit voor-jaar. Laat horen wat u er van vindt en bezoek de afdelingsvergaderin-gen van de VBM!

Afdelingsvergaderingen voorafgaand aan de e Algemene Vergadering op vrijdag mei :

Afdeling Amsterdam Maandag maart . Aanvang: . uurPlaats: Vergaderruimte Voorwerf, Marinekazerne Amsterdam

Afdeling Amersfoort/Utrecht Dinsdag april . Aanvang . uurPlaats: S p o r t h a l R u s te n b u r g , Fürglerplein , Amersfoort

Afdeling Assen Maandag april . Aanvang . uurPlaats: Brammert, Johan Friso Kazerne, Balkenweg te Assen

Afdeling Den Helder Dinsdag april . Aanvang . uurPlaats: VBM, Havenkantoor kamer -, Het Nieuwe Diep , Den Helder

Afdeling Eindhoven Woensdag april . Aanvang . uurPlaats: Echos Home Oirschot , Eindhovensedijk , Oirschot

Afdeling Den Haag Donderdag april . Aanvang . uurPlaats: Gebouw VBM, Ametisthorst , Den Haag

Afdeling Friesland Donderdag april . Aanvang . uurPlaats: M.F.C., It Maskelyn, Easteromwei , Hurdegaryp

Afdeling West Brabant Maandag april . Aanvang . uurPlaats: Wijkhuis Kastanje, Kastanjelaan , Bergen op Zoom

Afdeling Valkenburg Dinsdag april . Aanvang . uur (zaal open . uur)Plaats: Hotel Wassenaar,Katwijkseweg , Wassenaar

Afdeling Zwolle Dinsdag april . Aanvang . uurPlaats: Gebouw Tonnetkazerne, Eperweg , ’t Harde

Afdeling Limburg Woensdag april . Aanvang . uurPlaats: Brasserie MINLI Strijthagen BV, Einsteinstraat , BW, Landgraaf

Afdeling Apeldoorn Donderdag april . Aanvang . uurPlaats: Echos Home “De Landing”, Deelenseweg , Schaarsbergen

Afdeling Zeeland Donderdag april . Aanvang . uurPlaats: Marinekazerne Vlissingen

Afdeling Volkel/De Peel Dinsdag april . Aanvang . uurPlaats: Ujes Hofke, Pres. Kennedylaan , Uden

Afdeling België Dinsdag april Aanvang . uurPlaats: Mons-bar, SHAPE-club, België

Afdeling Twente/Eibergen Woensdag april . Aanvang . uurPlaats: Zuidkamp Z, multifunctionele ruimte, Braakweg, Enschede

Afdeling Duitsland Woensdag april . Aanvang . uurPlaats: NSE gebouw te Ramstein

Afdeling Rotterdam Donderdag april . Aanvang . uurPlaats: Echos Home “het Anker” Van Ghentkazerne, Rotterdam

Bezoek uw afdelingsvergadering!

037_TJ04.indd 37 21-3-2014 9:15:21

Page 38: Trivizier april 2014

VR A AG EN A ANBODPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

TE HUURVakantiewoning ( pers) te huur in de

Harz Duitsland. Authentiek vakwerkhuis in

het dorp Dedeleben vlakbij het Harz

gebergte. Trefwoorden: wandelen, moutainbiken, natuur, rust. Dichtbij

liggen de Unesco-steden Goslar en Quedlinburg. De vakantiewoning is

van alle gemakken voorzien. Grote tuin, voorzien van veranda met

overkapping. Zie voor meer foto's, informatie en reservering naar www.micazu.nl, snelcode .

38 | Trivizier | 4 - 2014

NazorgDe Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM verleent nazorg bij overlijden. Wij kunnen u doeltreff end ondersteunen. U kunt ons helpen door al uw gegevens te ordenen. Vraag bij de VBM naar de handleiding voor nabestaanden. Of kijk op www.vbm.info bij ‘ledenservice’.

Stichting MSF(sociaal fonds)Johan Liekens 0223 615885. Bereikbaar op dinsdag en vrijdag van 09.00-16.00 uur.Tevens te bereiken via e-mail: [email protected].

Collectieve ongevallen-verzekeringDe VBM heeft voor alle actief dienende leden (militairen en burgers) een unieke ongevallen-verzekering afgesloten.Deze ongevallenverzekering geeft dekking in de hele wereld, ook tijdens missies, gedurende 24 uren per dag, 7 dagen per week en gedurende het hele jaar. De ongevallenverzekering vervangt de woon-werkverkeerverzekering en het uitzendcertifi caat. U hoeft dus géén uitzendcertifi caat meer in te vullen als u op uitzending gaat.

Adreswijziging/ledenadministratieGaarne doorgeven aan: 070 3155111 of [email protected]

Belastinginfo en -hulpFons [email protected]

HelpdeskTon van ElstAdri van der Veer070 3155111 of vul formulier in op onze website

NabestaandenzorgRené [email protected]

TE KOOP/TE HUURVolledig ingericht chalet.

Ingericht voor personen.

M.u.v. linnengoed is alles aan-

wezig. Ook in de winter te

gebruiken. Permanente bewo-

ning niet toegestaan. Keuken

v. v. koelkast en gasstel.

*-persoons slaapkamers.

kamer geschikt voor stapel-

bed met ruime hang- leg-

kast, met diepvriezer, mag-

netronoven en een bakoven.

Wasmachine-aansluiting en

afvoer. Toilet- douche.

Dubbele ruime berging v.v.

water en elektra en afvoer

voor wasmachine enz. Chalet

geheel v.v. cv (HR-Combiketel),

vorstbestendig door antivries-

vulling. Vaste gas- , elektra- en

wateraansluitingen, TV met

videorecorder, Digitenne en

DVD-recorder en vaste tele-

foonaansluiting. Het chalet

staat op perceel van ca. m².

Met parkeerplaats ( auto's).

Locatie: familiecamping ‘De

Otterberg’ (www.otterberg.nl).

Informatie: Familie J. Bremer, tel. , @: [email protected]

TE KOOPModerne

- o n d e r - -

kap-woning

met garage,

in Hoorn.

Gelegen aan het water en in

rustige, doodlopende straat.

Het is een goed geïsoleerde,

ruime woning met een ruime,

bestrate oprit. Met heerlijk

zonnige achtertuin (Z.O.) met

sierbestrating, grasveld, en een

halfrond terraszitje op de stei-

ger aan het water.

@: [email protected]; tel. .

Officierssabel van de Kon.

Marine met foedraal en beves-

tigingstuig. Tel. ; @: [email protected]

TE HUURIn de Zuid-Eifel (vlakbij

Luxemburg): pers. volledig

ingericht vakantiehuis. V.v.

slk, *pers. en * pers., was-

machine, vaatwasser, combi-

magnetron, Ned. tv, overdekt

terras enz. tegen een berghel-

ling met uitzicht in het dorp

Prumzurlay, aan de rand van

een bos. Huisdieren welkom

mits! Prijzen al vanaf per

week. Voor verdere info www.eifelvakantieadres.nl of mail: [email protected] of tel .

Redactionele tekstEenmalige plaatsing van

advertenties is voor leden

gratis. Het is daarnaast

mogelijk om tegen betaling

advertenties te plaatsen in

deze rubriek. Voorwaarden en

tariefinfo: bel of

mail naar [email protected].

De redactie behoudt zich het

recht voor gratis advertenties

in te korten.Vraag naar onze last minute prijzen!)

TE HUURCuraçao (Bottelier, omgeving Jan Thiel)

-pers. Vakantievilla, met uniek uitzicht

over het eiland. Altijd een heerlijke

verkoelende bries. Het is gelegen in de

prachtige, chique wijk Bottelier, vlakbij het Lagun van Jan Thiel en op

min. van de stranden Mambo Beach, Seaquarium en min. van

Willemstad. Grote woonkamer met een open, volledig ingerichte keuken

met bar. Daarnaast slaapkamers, badkamers en grote porches.

Info: www.casadonpedro.com, e-mail: [email protected] telefoon (ex sgt. Marns. Alg. Piet de Ridder).

038_TJ04.indd 38 21-3-2014 9:30:33

Page 39: Trivizier april 2014

PUZZELPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

Voorbeeld: Elke rij en elke kolom bevat evenveel nullen als enen. Als het maximum aantal nullen in een rij of kolom bereikt is kan in de overige cellen een één ingevuld worden, en andersom. In het voorbeeld hiernaast bevat elke kolom en elke rij 3 nullen en 3 enen. Dit betekent dat de blauwe cel in de derde rij een één is, en dat in de twee blauwe cellen in de derde kolom een nul ingevuld kan worden.

Stuur de oplossingszin vóór 23 april 2014 naar:Redactie Trivizier (puzzel)Postbus 930372509 AA Den Haag of

E-mail: [email protected] niet uw adres te vermelden!

2e en 3e prijs een VVV-iris-cheque t.w.v. € 12,50.

(Alleen inzendingen door leden loten mee).

Over de uitslag kan niet worden gecorres-pondeerd.

Oplossing maart 2014: Compliment

De winnaars zijn (na loting):

Los de rebus op en win

deze Nido barbecu.

+- p - n

k=w

- n- i

- pl f=v

- p

- nd

- bla a=o

- og

- s

+ + +

+ +

De binaire puzzel is een uitdagende logische puzzel die je op kunt lossen door logisch te redeneren. Hoewel de binaire puzzel slechts bestaat uit nullen en enen, is het oplossen zeker niet gemakkelijk.

RegelsIn elke lege cel moet een nul of een één ingevuld worden. Er mogen niet meer dan twee dezelfde cijfers direct naast of direct onder elkaar staan. Elke rij en elke kolom is uniek en bevat evenveel nullen als enen.

BINAIRESUDOKU

Voor de liefhebber!

1E PRIJS

De QR- code bevat een e-mail-bericht waar reeds ons adres is ingevuld. Het enige dat u hoeft te doen is de goede oplossing en uw adres in te typen en op verzenden te klikken.

W. Geerling, Oost-SouburgD. Beurskens, Anna PaulownaJ. Dirksen, Zoetermeer

039_TJ04.indd 39 21-3-2014 10:16:56

Page 40: Trivizier april 2014

of via MDTN *06 54666156 (géén GSM!)

Een cadet moet van de KMA omdat hij geen Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) krijgt. Die krijgt hij niet omdat hij tot 2009 in het buitenland woonde. Defensie moet nu eenmaal voor het toekennen van een VGB jouw gangen kunnen nagaan in de 8 jaar (of 5 jaar voor jongeren) vóór het begin van het veiligheidsonderzoek. Voor de cadet volgt dus ontslag. Want: geen VGB = geen militaire functie.Defensie kent een ontslagtermijn van 2 maanden toe. Dat kan volgens de VBM wel wat royaler. In principe is er bijvoorbeeld een opzegtermijn van 3 maanden als je zelf ontslag neemt. Het is normaal niet aan te raden om zelf ontslag te nemen, omdat je dan het recht op WW verliest. Maar deze cadet studeert intussen al aan een universiteit, dus komt in aanmerking voor studiefinanciering. Defensie begrijpt de redenatie van de VBM; de cadet krijgt een opzegtermijn van 3 maanden, dus een maand extra salaris en voldoende tijd om studiefinanciering te regelen.

Een militair in opleiding gaat in eerste instantie akkoord met een ‘versnelde ontslagprocedure’. Hij is onder druk gezet, want hij heeft een blessure (zie ook de Trivizier van maart 2014). Zijn handtekening kost hem 3 maanden salaris en het recht op een WW-uitkering. Bovendien hoeft Defensie hem niet te re-integreren. Op advies van de VBM vraagt de militair om intrekking van zijn ontslagverzoek. Tijdens een hoorzitting staat een jurist van de VBM hem bij. Resultaat: intrekken ontslagverzoek toegestaan en de militair kan alsnog verder met de functie-opleiding.

Bij een landmachteenheid krijgen militairen de lunch tijdens een dienstreis niet vergoed. Dit omdat ze ‘op tijd’ weten dat ze op dienstreis gaan. Dan kun je de bammetjes ook van huis meenemen. Kortom: het is weer armoe troef bij de krijgsmacht. Navraag leert dat de Hoofddirectie Personeel van Defensie tegen dit ‘lokale’ beleid is. Resultaat: een militair die een rechtszaak hierover heeft aangespannen krijgt de lunchkosten alsnog vergoed. Ben jij ook de dupe geweest van dit armoe-beleid? Dien dan alsnog je declaraties in!

Extra maand salaris voor cadet

Jurist draait ontslagprocedure terug

Lunch tijdens dienstreis vergoed

Nog geen lid?Meld u aan op www.vbm.info

-

WAT DOET UW BOND VOOR U?

“de cadet krijgt een opzegtermijn van

3 maanden”

040_TJ04.indd 40 21-3-2014 11:09:28