BouwAktua april 2014

20
CRH Structural: Dé meest complete ruwbouwpartner! Bewuste Bouwers: Bewust bouwen werkt 7 6 Een skala aan onderwerpen AKTUA JAARGANG 03 APRIL 2014 19 “Zie nieuwe kansen in duurder gas en lage rente”

Transcript of BouwAktua april 2014

Page 1: BouwAktua april 2014

CRH Structural:

Dé meest complete ruwbouwpartner!

Bewuste Bouwers:

Bewust bouwen werkt

76

Een skala aan onderwerpen

BOUWAKTUAJAARGANG 03 APRIL 2014

19 “Zie nieuwe kansen in duurder gas en lage rente”

Page 2: BouwAktua april 2014

2 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

6 t/m 8

2014mei

Een coproductie van:Event partners:

The Floor is Yours

• Nieuwe producten en diensten van ruim 100 deelnemende bedrijven

• All inclusive catering

• Met absolute topsprekers en een toonaangevend netwerk van partners

Blijf aangesloten!

www.buildingholland.nl @BuildingRAI

6 t/m 86 t/m 8

2014meimei6 t/m 8mei6 t/m 86 t/m 8mei6 t/m 8mei

Een coproductie van:

Blijf aangesloten!

www.buildingholland.nl@BuildingRAI

Bent u al uitgenodigd?

Koop vanaf 26 april uw

toegangskaarten à ! 95,-

op www.buildingholland.nl

Page 3: BouwAktua april 2014

567

121617

BFBN:

Slank, slanker, slankst: bouwen met HSB en ZHSB

Bewuste Bouwers:

Bewust bouwen werkt

CRH Structural:

Dé meest complete ruwbouwpartner!

House-liner:

Spray-liner® repareert kapotte leidingen zonder breken

Wittur:

Ook dit jaar promotour Wittur langs liftbedrijven

Celdex:

Expert in luchtdicht bouwen

Margo Dierick, directeur Bewuste Bouwers

3 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

Inhoud Redactie adresReclamebureau Bouwaktua Greate Buorren 30, 9088 AE Wirdum Telefoon: 058 - 844 64 14 E-mail: [email protected] Internet: www.bouwaktua.nl

Vormgeving en opmaakRoland Mol Vormgeving & dtp Kamenier 6, 8448 NE Heerenveen Telefoon: 06 - 29 19 55 06 E-mail: [email protected] Internet: www.rolandmol.nl

TekstenAccent Grave: Copywriters Golfresidentie 119, 8251 NS Dronten Telefoon: 0321 - 31 11 61 E-mail: [email protected]

Advertentie-exploitatieMevr. A.D. Bronkhorst-Dros Greate Buorren 30, 9088 AE Wirdum Telefoon: 058 - 844 64 14 E-mail: [email protected]

© Niets uit deze uitgave mag gepubliceerd worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

De advertentie-afdeling van bouwaktua wijst de adverteerders erop dat van tevoren niet kan worden bepaald waar hun advertenties worden geplaatst. Aan verzoeken die daarmee verband houden, zal uiteraard alle aandacht worden besteed.

AbonnementenInclusief BTW € 30,- per jaar.

Algemene mededelingBij keuze van illustratiemateriaal is zoveel mogelijk getracht om de daarop rustende auteursrechten te ontzien en/of te honoreren. Zij de menen niettemin bepaalde auteurs rechtelijke aanspraken te stellen worden verzocht zich in verbinding te stellen met de uitgeverij. Hoewel de informatie, gepubliceerd in deze uitgave, met zorg is uitgezocht en gecontroleerd sluiten uitgever, redactie en auteurs uitdrukkelijk iedere aansprakelijk uit voor eventuele onjuistheid en/of onvolledigheid van de verstrekte gegevens.

COLOFON

Postbus 578070 AB NunspeetTel 0341 - 25 17 [email protected]

Bouwchemische productenKunststofvloerenKrimparme mortelsBetonreparatie- en betonspuitmortelsInjectieharsenWaterdichtingssystemen

Brand? Even dweilen en weer door.

VSI is onderdeel van NOVB

Verenigde Sprinkler Installateurs

Hogeweg 37A

5301 LJ Zaltbommel

E-mail [email protected]

Brand op een afdeling met bedlegerige patiënten, en dan ook nog ’s nachts … U moet er toch niet aan denken? Gelukkig hóeft u er ook niet aan te denken,

als u tenminste voor sprinklers hebt gekozen. Want met deze vorm van brandbeveiliging krijgt geen enkel beginnend vuurtje de kans om uit te groeien tot een brand met veel (vervolg)schade. Sprinklers reageren snel en alleen op de plaats van de brand. Meer dan 50% van de brandjes wordt met 1 of 2 sprin-klers in de kiem gesmoord. Sprinklers kunnen het verschil zijn tussen wel of geen slachtoffers, het verschil tussen schade en evacuatie of even dweilen en doorwerken. Meer weten over de meest betrouwbare vorm van brandbeveiliging? Ga voor informatie, ook in de vorm van cases, naar sprinkler.nl.

[email protected]

Page 4: BouwAktua april 2014

4 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

CRH StructuralPostbus 97, 3840 AB Harderwijk

Einsteinstraat 5, 3846 BH Harderwijk

T +31 (0) 341 464 000

E [email protected]

I www.crhstructural.nl

Alvon, Calduran Kalkzandsteen, Dycore Systeemvloeren en Heembeton hebben hun krachten

gebundeld in één organisatie: CRH Structural. Vier ijzersterke merken onder één dak. Merken

die elkaar naadloos aanvullen. Samen bieden wij alle wand-, vloer- en casco-oplossingen voor de

woning- en utiliteitsbouw, waarbij innovatie en duurzaamheid onze vertrekpunten zijn. Dat doen we

in een solide samenwerking met onze relaties. Samen zijn we dé ruwbouwpartner voor Nederland.

Page 5: BouwAktua april 2014

In Nederland is sinds de jaren negentig ervaring opgedaan met HSB, vooral bij de bouw van bruggen en viaducten. De laatste jaren is de toepassing van HSB in een stroomversnelling geraakt. Het gebruik van nog sterker beton, zeerhogesterkte-beton (ZHSB) en ultrahogesterktebeton (UHSB) komt heel langzaam op gang. En dat is jammer vindt Paul de Vries, hoofd commercie en marketing bij Romein Beton. “We hebben het mengsel gewoon ‘op de plank’ liggen. In principe kunnen we ZHSB en UHSB in meerdere productgroepen toepassen. Maar daarvoor moeten kleine obstakels worden weggenomen.”

Het tij keertDie obstakels liggen deels in wet- en regelgeving. “In de normen (Eurocode) zijn mengsels met een sterkteklasse C90/105 opgenomen.” vertelt De Vries. Traditioneel beton gaat tot sterkteklasse C53/65. Bij HSB bedraagt de druksterkte 65 tot 105 N/mm2 en bij ZHSB ligt die tussen 105 en 150. Vanaf 150 N/mm2 en hoger hebben we het over UHSB. “Voor de toepas-sing van ZHSB en UHSB zijn nog geen

nationale rekenregels, maar daar wordt hard aan gewerkt,” gaat De Vries verder.

“Dus ondanks dat we een mengsel hebben klaarliggen, is het aantal opdrachten, en dus toepassingen, beperkt. En dat terwijl we met dit mengsel van alles kunnen maken, van trappen tot gevelelementen.” Volgens De Vries zit de tijd ook niet mee. “Opdrachtgevers moeten bezuinigingen en willen geen enkel risico lopen. Daarnaast heeft menig opdrachtgever het idee met ZHSB/UHSB duurder uit te zijn. Terwijl het tegendeel waar is, als je naar de Life Cycle

Costs (LCA) kijkt. Je bent dan juist goed-koper uit. Een fietsbrug van ZHSB gaat makkelijk 80 jaar mee, zonder onderhoud!” De werkgever van De Vries produceerde onder andere een brug en trap van ZHSB. De eerste, de Gooisebrug in De Meern, won in 2011 de Betonprijs. De trap is gemaakt voor een woning in Amstelveen. “We krijgen inmiddels wel aanvragen voor producten in ZHSB binnen. Het tij is dus een beetje aan het keren,” aldus De Vries.

“Laten we hopen dat deze verandering doorzet. De mogelijkheden van het mate-riaal zijn namelijk bijna eindeloos.”

Grote voordelenDat hogesterktebeton op steeds grotere schaal wordt toegepast is niet verwon-derlijk, want het gebruik van HSB levert drie grote voordelen. Dankzij HSB kan materiaalarm gebouwd worden. Een goed voorbeeld hiervan is project Molenwerf in Amsterdam. “Project Molenwerf is een renovatieproject,” vertelt Kaldenbach.“Een voormalig kantoorgebouw is omgetoverd tot appartementencomplex. Vanwege de grote ramen, lichtinval en gedetailleerde gevel was dit gebouw relatief makkelijk om te zetten naar een woongebouw. Alleen de buitenruimte ontbrak.”

Volgens het Bouwbesluit is een buiten-ruimte echter verplicht, omdat deze voorziet in een ‘fundamentele menselijke behoefte om in contact te staan met de omgeving’. “Bij herstructurering van een gebouw worden regels toegepast die ook gelden voor nieuwbouw. Er moest dus buitenruimte worden gecreëerd. De constructie van kantoorgebouwen is echter niet berekend op het aanbrengen van balkons. Bij gebruik van traditioneel beton zou de buitenruimte echt minimaal zijn. Door HSB te gebruiken, hebben we heel wat meters gewonnen. Zo hebben we een gewichtsreductie behaald van meer dan 50 procent. In plaats van 20 centimeter, is het balkon nu maar 10 centimeter dik. Het materiaal biedt dus enorme kansen voor architecten. Zij kunnen veel slanker ontwerpen.”

De dichtheid van HSB is het tweede grote voordeel van het materiaal. “Door

een goed opgebouwde korrelopbouw en de lage watercementfactor van HSB heeft het materiaal een hogere dichtheid. Stoffen die het beton kunnen aantasten, kunnen dus veel moeilijker binnendringen. De vuilaanhechting bij HSB is veel kleiner dan bij traditioneel beton en de afdrukken van stapelhout zijn minder snel zichtbaar,” aldus Kaldenbach. “Een enorm voordeel voor zichtwerk!”

Waar Vebo bij het HSB traditionele wapening gebruikt, worden in het ZHSB van Romein Beton staalvezels toegepast. “ZHSB en UHSB danken hun grote sterkte met name aan de staalvezels. Deze zijn evenredig door het mengsel verspreid. Daardoor gaat de sterkte van het betonmengsel omhoog,” aldus De Vries. Daardoor zijn ook vrije vormen mogelijk, met de vereiste constructieve sterkte. Dat is het derde voordeel van (U/Z)HSB. “Prachtige voorbeelden zijn de gevels ontworpen door Rudy Ricciotti. Bijvoorbeeld het MuCEM in Marseille, gemaakt van UHSB. Dat is de toekomst van beton!”

Naast genoemde bedrijven zijn er meer-dere BFBN-leden die produceren met (U)HSB, waaronder Hurks prefabbeton, Bruil (Hi-Con) en Haitsma.

Voor informatie: bfbn.nl

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 5

Slank, slanker, slankst: bouwen met HSB en ZHSB

Slanker bouwen met beton, zonder in te boeten op sterkte, dat kan dankzij hogesterktebeton (HSB). In Nederland is dit type beton in opkomst, maar vanzelfsprekend is de keuze voor HSB nog niet. “En dat terwijl het materiaal in de jaren ’80 van de vorige eeuw al in de VS werd gebruikt,” aldus Kalle Kaldenbach, werkzaam op de afdeling productontwikkeling en innovatie bij Vebo Beton en Staal.

Page 6: BouwAktua april 2014

Of het nu gaat om bouw, infrastruc-

tuur of rivierverruiming, een bouw-

bedrijf is te gast in de omgeving

van zijn project. De manier waarop

een bouwbedrijf met die omgeving

omgaat heeft sterk invloed op het

imago van het bedrijf én op het

imago van de hele bouwbranche.

De onafhankel i jke st icht ing

Bewuste Bouwers is een initiatief

van de branche en zet zich, samen

met de bouwketen, in voor verbe-

tering van het imago van de bouw.

Dit doen we met een gedragscode

voor bouwplaatsen.

De hele bouwketen kan bijdragenBewuste Bouwers richt zich op de bouw-fase van een project, maar daar begint en eindigt het niet! De hele bouwketen heeft invloed op verbetering van het imago van de bouw. Een architect ontwerpt

een gebouw dat past in de omgeving. Opdrachtgevers gaan met de omgeving in gesprek om bijvoorbeeld de verbreding van een weg goed in te passen en vragen om een bewuste bouwer voor de uitvoering. Ingenieurs schrijven contracten waarin EMVI-scores op het gebied van omge-vingsmanagement en bewust bouwen opgenomen zijn. Het bouwbedrijf, groot concern of mkb, committeert zich aan de gedragscode van Bewuste Bouwers. En de omgeving en eindgebruiker spreekt het bouwbedrijf en opdrachtgever aan op verbeterpunten.

Meer dan een certificaatEen bewuste bouwer gedraagt zich als goede buur. De gedragscode van Bewuste Bouwers geeft hiervoor kaders met vijf pijlers: bewust, veilig, verzorgd, milieu en sociaal. Op deze fronten is ook regelgeving waar iedereen zich aan moet houden, de gedragscode gaat een stap verder. Bewuste Bouwers vult een niche tussen keurmerken en werkmethodes als BREEAM, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, omgevingsmanagement en de CO2-prestatieladder. Veel van deze methoden bevatten delen van de gedrags-code. Zo kunnen met aanmelding van de bouwplaats bij Bewuste Bouwers, punten worden gescoord voor de credit MAN2 bij BREEAM. De kracht van Bewuste Bouwers is dat het deze methoden met elkaar verbindt én de buitenwereld mee naar binnen neemt. Margo Dierick, direc-teur Bewuste Bouwers: “Het gaat erom dat je je als bouwbedrijf realiseert dat bij jouw bouwhek de wereld niet ophoudt, maar juist begint.”

Gedragscode is geen checklistHet committeren aan de gedragscode is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Binnen de

pijlers worden voorbeelden gegeven van activiteiten om de norm te halen en voor-beelden om boven de norm te scoren. Het bouwbedrijf wordt uitgedaagd om vooraf na te denken hoe hij met zijn omgeving omgaat en invulling geeft aan de gedrags-code. Bewuste Bouwers toetst dit vervol-gens op drie manieren: met audits, myste-riebezoeken en via verbeterdebouw.nl. De audits vinden plaats op de bouwplaats. Bij de onaangekondigde mysteriebezoeken bekijkt de bezoeker de bouwplaats van buiten en registreert waarnemingen. Van zowel de audit als een mysteriebezoek ontvangt het bouwbedrijf een verslag. Verbeterdebouw.nl is voor burgers. Zij kunnen hier vragen en klachten over een bouwplaats melden. En we zien dat hier ook complimenten worden gegeven!

De winst van bewust bouwenHet uiteindelijke doel is imagoverbetering van de bouwbranche, een branche waar we trots op kunnen zijn. Uiteraard heeft het

ook een positieve invloed op het imago van individuele bouwbedrijven, opdrachtgevers, architecten en ingenieursbureaus. Bewuste Bouwers deelt kennis, geeft handvaten voor omgevingsbewust bouwen en helpt met de bewustwording in de organisatie. Dit doen we bijvoorbeeld met workshops en het delen van goede voorbeelden. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op.

Bewuste BouwersPostbus 942, 2700 AX ZOETERMEER T. 079 - 325 24 25E. [email protected]. www.bewustebouwers.nlt @bewustebouwers

Margo Dierick, directeur Bewuste Bouwers

6 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

Bewust bouwen werkt

*STOFVRIJ STRALEN*STOFVRIJ DIAMANTSCHUREN*STOFVRIJ FREZEN

Dé Specialist in het voorbehandelen van vloeren

Mobiel: [email protected]

Solingenstraat 357421 ZP DeventerTel: 0570-658357

Brand? Even dweilen en weer door.

VSI is onderdeel van NOVB

Verenigde Sprinkler Installateurs

Hogeweg 37A

5301 LJ Zaltbommel

E-mail [email protected]

Brand op een afdeling met bedlegerige patiënten, en dan ook nog ’s nachts … U moet er toch niet aan denken? Gelukkig hóeft u er ook niet aan te denken,

als u tenminste voor sprinklers hebt gekozen. Want met deze vorm van brandbeveiliging krijgt geen enkel beginnend vuurtje de kans om uit te groeien tot een brand met veel (vervolg)schade. Sprinklers reageren snel en alleen op de plaats van de brand. Meer dan 50% van de brandjes wordt met 1 of 2 sprin-klers in de kiem gesmoord. Sprinklers kunnen het verschil zijn tussen wel of geen slachtoffers, het verschil tussen schade en evacuatie of even dweilen en doorwerken. Meer weten over de meest betrouwbare vorm van brandbeveiliging? Ga voor informatie, ook in de vorm van cases, naar sprinkler.nl.

[email protected]

Page 7: BouwAktua april 2014

De kracht van de combinatie is een sterk en modern antwoord op de wens uit de markt om op één adres zowel de losse compo-nenten in wand- en vloeroplossingen als de volledige cascobouw inclusief montage te kunnen inkopen, zegt Annemieke de Bruijn van CRH Structural: “Doordat we het hele cascopakket vanuit vier disciplines benaderen, kunnen we voor elk woning- en utiliteitsproject de beste oplossing leveren. De achterliggende gespecialiseerde engi-neeringsteams stemmen de projectcoör-dinatie onderling af en treden als één naar buiten, en hetzelfde geldt voor de afdeling logistiek. Bovendien heeft de klant nog maar met één accountmanager te maken.”

Het beste uit de groepWaar mogelijk zijn succesvolle concepten uit de individuele merken uitgerold over de hele groep. Zoals nu bij CRH Casco Bouw; dit team realiseert de bouw van het gehele ruwbouwcasco. Annemieke de Bruijn: “We steken hiermee nog meer in op de totale ontzorging van de klant. Het grote voordeel van de CRH Casco Bouw is dat een aannemer zich niet meer hoeft te richten op allerlei constructieve details. Doordat we de kozijnen voor de aannemer op de wanden monteren kunnen we als optie garantie geven op de luchtdichtheid. CRH Casco Bouw is optimaal inzetbaar in zowel de grondgebonden woningen als appartementen, en uiteraard ook in kantoorgebouwen en utiliteitswerken.”

Faalkosten reduceren met BIMBIM wordt een steeds belangrijker gereedschap voor de bouwketen. Geen wonder, want meer dan ooit wordt op de kosten, kwaliteit en doorlooptijd gelet. Projecten moeten snel en foutloos gerea-liseerd worden. In dat kader ondersteunt CRH Structural aannemers, architecten, constructeurs en installateurs met de BIM-methodiek. Deze aanpak levert een grote bijdrage aan het verminderen van de faalkosten en de behoefte aan meer grip op beheers- en exploitatiekosten op de lange termijn.

BlueCasco® nieuwbouwconceptInnovatie en duurzaamheid zijn twee belangrijke speerpunt binnen CRH Structural. Niet zelden worden beide

gecombineerd, zoals in het BlueCasco®-concept. Annemieke de Bruijn omschrijft BlueCasco® als een extreem goed geïso-leerd betonnen casco, voorzien van wand-verwarming, dat wind-, water- en luchtdicht wordt opgeleverd. Het concept is inclusief montage en garanties met betrekking tot luchtdichtheid en een optimale thermische schil. Het energieneutrale BlueCasco® is verkrijgbaar met een EPC van 0,4 tot zelfs een EPC van 0,0.

“Met onze vier sterke merken Alvon, Calduran Kalkzandsteen, Dycore Systeemvloeren en Heembeton hebben we alles in huis om dé ruwbouwpartner van bouwend Nederland te zijn”, aldus Annemieke de Bruijn. ‘Onze activiteiten bestrijken alle fases van het bouwproces in zowel stapelbouw als montagebouw, en natuurlijk onder ISO 14001. Een unieke partij voor aannemers die geen risico’s in het casco willen lopen en willen profiteren van een snellere en efficiënte oplossing door direct met de vier sterke merken samen te werken.”

CRH StructuralPostbus 97, 3840 AB HARDERWIJKEinsteinstraat 5, 3846 BH HARDERWIJKT. +31 (0) 341 464 000E. [email protected]. www.crhstructural.nl

Onderdeel van CRH Structural zijn:

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 7

CRH Structural dé meest complete ruwbouwpartner!

Als naam is CRH Structural een nieuwkomer. Maar het is de paraplu waaronder vier ijzersterke merken zich hebben verenigd: Alvon, Calduran Kalkzandsteen, Dycore Systeemvloeren en Heembeton. Samen de meest complete partij voor alle cascowerkzaamheden. Uniek: niet alleen de materialen, maar zelfs de volledige uitvoering!

Projecten geleverd met ISO 14001- certificaatHet behalen van het ISO 14001-certifi-caat is een belangrijke stap voor CRH Structural. De bouw verandert en vraagt meer en meer om duurzame oplossingen. Niet alleen het beter isoleren van gebouwen is een item, maar ook het toepassen van duurzame producten en het milieuvriendelijk produceren van deze producten. Binnen CRH Structural zijn hier in de afgelopen jaren al veel stappen in gemaakt, zoals het behalen van het CO2-certificaat op niveau 3 volgens de regels van de CO2-prestatieladder door Alvon en Heembeton en het produceren van kalkzandsteen volgens het C2C-principe. De opzet en imple-mentatie van het milieuzorgsysteem gecertificeerd volgens de ISO 14001 is een logisch vervolg hierop.

Page 8: BouwAktua april 2014

8 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

W O L T M A N

THW 7528-D

Woltman Piling Equipment BV, Ambachtsweg 16, 3381 LN GIESSENBURG Telefoon: 0184 652 044, Telefax: 0184 651 016, E-mail: [email protected]

Al meer dan 20 jaar een begrip op funderingsgebiedBij de ontwikkeling van onze funderingsmachines staan de wensen vanuit de praktijk te allen tijde centraal. De funderingsmachines van Woltman Piling Equipment b.v. worden uitgerust met hoogwaardige componenten, die zorg dragen voor een uitstekende productiviteit en betrouwbaarheid.

Page 9: BouwAktua april 2014

Terracon werkt vanuit de stevige basis van de Strukton-groep, samen met collega’s zoals de aannemingsbedrijven Colijn voor betonwerk en Molhoek voor grondwerk, en Tensa als specialist in voorspantech-nieken. Opdrachtgevers waarderen de meerwaarde die dit met zich meebrengt, getuige twee recente projecten: de funde-ring van het nieuwe Microsoft-datacenter in de Wieringermeer en de bouwkuipen voor een nieuwe brug in Duitsland.

1.600 Heipalen in 3 wekenTerracon heeft zeer recentelijk de paal-fundering aangebracht voor een groot en duurzaam gebouwd datacenter van Microsoft in Middenmeer. MACE is een prime contractor die dit totale bouwproject als hoofdaannemer in delen in de markt heeft gezet. Collega-bedrijf Ooms heeft de site preparation gedaan, waarna Terracon aan de slag kon met het heien van 1.600 palen van 17 en 22 m lengte. Deze zijn – net als de poeren en de balken– geleverd door IJsselmeer Beton. Vanwege de korte tijd die de opdrachtgever hiervoor beschik-baar had, gebeurde het heien in een linie met vier heimachines, binnen drie weken.

MACE stelt strenge eisen op het gebied van veiligheid, procedures en werkplannen. Dat gegeven, gecombineerd met het feit

dat de voertaal Engels was, maakte dit project uitermate geschikt voor Terracon, aldus directeur Sikko Doornbos. ‘Wij zijn vanuit onze ruime ervaring in de petro-chemie gewend om te werken binnen een streng veiligheidsregime in een Engelstalige

omgeving. Tevens kunnen wij bij combi-natie van de werkzaamheden binnen onze bedrijven het interface-management voor onze opdrachtgever positief beïnvloeden. We zien nu dat deze manier van werken zich uitbreidt richting ICT en energie, en verwachten in deze sectoren verder te kunnen groeien.’

Heien tussen de bommenZo was een werk in de energiesector ook aanleiding voor een bijzonder project in Duitsland. Doornbos: ‘Wij werken veel voor Siemens en kwamen zo terecht bij Porr Bau, waarvoor wij eerder een project in Noord-Duitsland succesvol hadden uitgevoerd. Porr is verder actief in de waterbouw, voor ons ook echt een groei-sector. Bij Offenbach am Main hebben wij voor Porr Bau vier bouwkuipen gemaakt voor de fundering van een nieuwe brug, in opdracht van het Land Hessen. Het ging daarbij om de bouw van twee landhoofden en een brugpijler in den droge én een brug-pijler in den natte, vanaf een ponton in de rivier. Bijkomend probleem waren enkele honderden niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, die eerst gelo-kaliseerd en verwijderd moesten worden. Dit kostte meer tijd dan voorzien, waardoor er voor ons minder tijd overbleef, maar dat heeft niet tot problemen geleid.’

Om vier waterdichte damwandkuipen te realiseren, heeft Terracon 19 m lange profielen ingetrild en nageheid. Mede-directeur Pieter Kastermans van Terracon: ‘In de praktijk bleek dat de klei ter plekke zo stijf was, dat het heien ondoenlijk was. Daarom hebben we in overleg met Porr spoelpijpen aangebracht en zo de planken onder waterdruk verder ingetrild. Nadat de planken waren voorzien van slotvulling, zijn vier droge kuipen ontstaan die voldeden aan de eisen van de opdrachtgever. Daarnaast hebben we nog enkele gelei-dewerken en aanvaarconstructies gereali-seerd, om schade door scheepvaartverkeer te voorkomen.’

Terracon Funderingstechniek BVVierlinghstraat 17, WERKENDAMPostbus 49, 4250 DA WERKENDAMT. 0183 - 40 13 11F. 0183 - 40 35 83E. [email protected]. www.terracon.nl

Foto

: Jaa

p va

n B

oven

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 9

De meerwaarde van kwaliteit en flexibiliteit

Terracon slaat de vleugels uit

Funderingsspecialist Terracon is stevig verankerd in de Nederlandse bodem, maar werkt steeds vaker ook internationaal. Niet vreemd, want de combinatie van bekwaam personeel, modern materieel, uitgebreide knowhow, jarenlange ervaring, persoonlijke inzet en een groot probleemoplossend vermogen maken Terracon Funderingstechniek tot een innovatieve en vooral betrouwbare specialist op het gebied van funderingen in binnen- én buitenland.

Page 10: BouwAktua april 2014

Er is geen funderingstechniek waarmee Franki Grondtechnieken niet uit de voeten kan, maar de echte expertkennis ligt toch wel in het aanbrengen van grondver-dringende trillingsvrije palen. Zo is laatst nog een groot project in de petrochemie uitgevoerd waarin een tijdsbestek van drie maanden niet minder dan 1.800 palen zijn aangebracht. Een indrukwekkende prestatie, niet alleen door het grote volume,

“Want”, zo zegt Franki-directeur Jan-Wim Verhoeff, “Meer nog dan in de meeste industriële omgevingen draait het in de petrochemie nog meer om veiligheid en dus het zorgvuldig volgen van procedures. Als je daar als leek komt, sta je met de oren te klapperen wat je allemaal moet doen. Maar wij weten precies hoe het werkt en ontzorgen de opdrachtgever op die manier al op een belangrijk punt. We beschikken over alle nodige certificaten en kunnen bijvoorbeeld eigen veiligheidsmensen op de site plaatsen.” De uitvoering en oplevering van het project verliep vlekkeloos, zonder persoonlijke incidenten of verstoring van het primaire proces van de opdrachtgever:

“Daar hebben we nog apart een grote pluim voor gekregen”.

Eigen engineeringEen project dat andere uitdagende omstan-digheden met zich meebracht, is de nieuwe OV-terminal Utrecht Centraal, waar vanaf 2016 trein, bus en tram naadloos op elkaar aansluiten. “Onze moedermaatschappij Besix bouwt daar het nieuwe station, en wij leveren de in de grond gevormde palen en geschroefde buispalen. De keuze op deze funderingen is gemaakt vanuit twee overwegingen. Allereerst is er vanwege de aanwezige viaducten er sprake van een

beperkte werkhoogtehoogte. Daarnaast wordt er vanwege de nabijheid van het spoor gevraagd om trillingsvrije tech-nieken.” Het werk in Utrecht was geheel voorgeschreven, maar Franki is dankzij een eigen engineeringsafdeling in staat om een volledig ontwerp voor de funde-ring te maken, inclusief paalbelastingen en grondonderzoek. Verhoeff: “Vroeger waren de bestekken veel helderder, nu wordt er veel meer bij onderaannemers neergelegd. Op zich vind ik dat een goede ontwikkeling omdat we als gespecialiseerd onderaan-nemer vanuit onze expertkennis veel zaken kunnen optimaliseren. Dat maakt voor ons het werk interessanter, en betekent voor onze opdrachtgevers vaak een kostenre-ductie. Daarom monitoren we heel goed ons productieproces, en weten we precies waarin de tijd zit. Soms kunnen we door een kraantje erbij te zetten onze mensen ontzien met sjouwen of langer doorgaan. En als we palen per stuk vijf minuten sneller kunnen produceren, dan levert dat een paar palen per dag winst op. Zo zijn we continu scherp. Op prijs én op kwaliteit.”

Marktleider in diepwandenTrillingsvrij funderen kan ook met het storten van gewapend betonnen diepwanden als

alternatief voor het intrillen of heien van damwanden. Franki is daarin onbetwist marktleider in Nederland, en is bij meerdere prestigieuze projecten betrokken. Zoals bij de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. “Deze techniek bewijst met name zijn waarde binnen stedelijke gebieden waar trillingen een groot risico vormen. In Amsterdam stonden we bijvoorbeeld de wanden uit te graven op slechts twee meter afstand van de gevels, dus eigenlijk stonden we tegen de bebouwing aan”, aldus Verhoeff. Dit heeft trouwens een aantal problemen veroorzaakt dat aanleiding heeft gegeven tot een vernieuwde aanpak in de branche. Franki heeft volop meegewerkt aan deze analyse samen met de CUR-commissie die de nieuwe aanbeveling Diepwanden opstelde, het leidende handboek binnen de branche.Een vergelijkbare situatie met Amsterdam is er in de oude binnenstad van Delft, waar Franki diepwanden voor de verdiepte spoorligging realiseert. Dit werk wordt volledig volgens deze vernieuwde aanpak uitgevoerd met grote voldoening van alle partijen. Naast procedures is het heel belangrijk dat er wordt gewerkt met deskundig, goed opgeleid personeel. Verhoeff: “Je werkt dan met grote grijpers

van ongeveer een meter of tien hoog met een gewicht van wel 20 ton. We zien als geen ander dat mensen en materieel het belangrijkste kapitaal van de onderneming vormen, en het onderscheidend vermogen voor een belangrijk deel bepalen. We bouwen als Franki daarom zelf machines en passen machines aan de specifieke eisen van een werk aan. Het zijn heel dure installaties en ik vind dat er wel eens wat geringschattend wordt gedaan over de mensen, die ermee werken. Een timmerman is een vakman met een hamer; een machinist of heibaas is net zo goed een vakman, maar dan met een heel dure machine en met de verantwoordelijkheid die hierbij hoort.”

Franki Grondtechnieken bvTrondheim 82993 LE BARENDRECHTT. 0180 - 64 19 98F. 0180 - 64 19 99E. [email protected]. www.franki-grondtechnieken.nl

10 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

Franki Grondtechnieken bespaart door optimaliseren

De Belgische oprichter Edgard Frankignoul legde zo’n honderd jaar geleden met de introductie van de Frankipaal de basis voor Franki Grondtechnieken. De oorspronkelijke in de grond gevormde funderingspaal van beton of gewapend beton is inmiddels uitgebreid met hedendaagse technieken. Maar de voorsprong in bijzondere projecten, zoals in de petrochemie en infrastructuur, wordt nog steeds herkend door gerenommeerde opdrachtgevers.

Page 11: BouwAktua april 2014

Vooruitziende blikEFG is in 2010 ontstaan uit een fusie tussen BFG Schroefpalen en Jacbo Deutschland. Door deze fusie zijn de kwali-teiten gebundeld waardoor uitbreiding van het dienstenpakket en internationale groei mogelijk zijn. Deze samenwerking werpt z’n vruchten af, want EFG heeft ondertussen een forse omzetgroei gerealiseerd, waarvan een steeds groter gedeelte voortkomt uit innovatieve vormen van dienstverlening, zoals grondverdringende en mixed-in-place technieken.

KlantgerichtheidVoor klanten is het belangrijk dat EFG in staat is specifieke klantwensen om te zetten in een goed productaanbod, dat vervolgens conform afspraak wordt gerea-liseerd. Klanten hebben allemaal hun eigen wensen. Om hieraan invulling te kunnen geven, werken bij EFG onder andere ervaren accountmanagers, ingenieurs, projectleiders, planners en machinisten. Zij hebben gezamenlijk maar één doel, name-lijk zorgen dat de klanten blijvend tevreden zijn met de dienstverlening van EFG.

EFG levert hiertoe, indien moge-li jk, gestandaardiseerde dienstver-lening, aangezien dit voor klanten prijstechnisch vaak gunstig is. Indien de situatie daarom vraagt, heeft EFG ook de mogelijkheden om maatwerkdienstverle-ning te bieden. Hierbij wordt van aanbod tot afronding intensief samen gewerkt met alle betrokken partijen.

Project in Roelofarendsveen: innovatieve dijkstabilisatieOp verzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft EFG Projects een dijkvak in Roelofarendsveen trillingsvrij voorzien van ondergrondse stabilisatie; onder andere als alternatief voor traditionele damwanden. EFG heeft hierbij d.m.v. de mixed-in-place techniek de aanwezige grond vermengd met een toevoeging van eigen receptuur. Deze werkwijze is niet alleen bijzonder duurzaam maar ook kostentechnisch zeer interessant. Dit innovatieve project is een goed voorbeeld van optimale samenwer-king tussen klant, onze ingenieurs en de uitvoering op lokatie. Deze innovatie is veel-belovend en is in heel Europa toepasbaar.

Meer weten? Lees meer over EFG’s diensten en down-load onze nieuwe folder op de website.www.europeanfoundationgroup.com

Voor vragen en nadere informatie zijn wij bereikbaar via:

PROJECTS

[email protected] 378 28 88Postbus 560 6500 AN Nijmegen

Dochterondernemingen van EFG:

vCard

Project in Roelofarendsveen: innovatieve dijkstabilisatie

www.bfg.nl www.jacbo.de

Copyright EFG

©B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 11

Twee generaties funderingservaring

De European Foundation Group (EFG) heeft samen met dochterondernemingen BFG Schroefpalen, Jacbo Deutschland en EFG Projects tientallen jaren ervaring in trillingsvrije funderingstechnieken en (bouw)grondverbetering. EFG is een uniek ambachtelijk bedrijf met een internationaal karakter en een innovatief en hoogwaardig dienstenpakket.

Page 12: BouwAktua april 2014

De grote blikvangers van dit jaar zijn twee nieuwe type liftdeuren, de Augusta EVO en de Hydra EVO. Beide beschikken over een identieke techniek als de huidige bestaande deuren, wat resulteert in gunstigere exploi-tatiekosten. De Augusta is geschikt voor de meeste wooncomplexen, terwijl de extra robuuste Hydra met name wordt toegepast bij de meer vandalismegevoelige locaties.

“EVO staat voor Evolution”, licht general manager Johan Stoop toe, “en deze serie is zowel in nieuwbouw als in renovatie een verrassende verbetering.”

Besturing en frequentieregelingEen andere hoofdrolspeler in de promotie-wagen is de nieuwe Omar VVF-aggregaat en frequentieregeling. De piek in de aanloopstroom, zeg maar als de lift in beweging komt, komt bij deze set niet voor. Daardoor kan de elektrische instal-latie met een lagere aansluitwaarde toe, en is de eerste winst dus al gepakt in de

aanvangsinvestering, en de tweede winst in de iets geringere energiekosten. Bovendien zorgt de nieuwe frequentieregeling voor een zeer comfortabel rijgedrag van de lift. Op besturingsgebied is overigens nog meer nieuws te melden. De E-pack is een unieke combinatie van frequentieregeling

en besturing ineen, waardoor het pakket minder ruimte inneemt. Bovendien laat de E-pack zich makkelijker installeren zodat er wordt bespaard op arbeidsloon. In combinatie met bijvoorbeeld de knop-penpanelen van Schaefer vormt de E-pack een complete elektrische oplossing.

Complete liftsystemenUiteraard is er ook aandacht voor complete liftsystemen. “De Homelift is heel populair voor ouderen en gehandicapten die problemen hebben met traplopen”, signa-leert Stoop. “Dat succes is naast de zeer voordelige prijs vooral te danken aan de geringe inbouwmaten. Normale liften vereisen een put van 1 tot wel 1,40 meter onder de normale vloer. Deze Homelift heeft slechts 125 mm nodig. Ook de schachtkop behoort met 2550 mm tot een van de meest compacte in zijn soort. Bovendien volstaat een gewone woonhuisaansluiting van 230 volt.” Inmiddels levert Wittur al meerdere liften die dankzij het lage energie-verbruik van een A-label zijn voorzien. De energiezuinige liftsystemen zijn vaak een optelsom van een groot aantal innovaties: “Zo maken we gebruik van liftbesturingen die bij stilstand diverse onderdelen span-ningsloos zetten, deuraandrijvingen die tijdens de rit niet onder spanning blijven staan, slimme frequentieregelingen, en kooiverlichting die uitschakelt als de lift niet in gebruik is; de kooiverlichting zelf is uitgevoerd in led, dat niet alleen een grote energie-efficiency heeft maar ook nog eens een lange levensduur heeft.” Vooral bij vervanging van verouderde hydraulische aandrijvingen is de winst in energievermin-dering en kostenreductie spectaculair.

Arbopunten voor BelgiëOok in België wordt bij Koninklijk Besluit steeds meer geregeld ten aanzien van de veiligheid van liften. Niet alleen voor de gebruiker, maar eveneens voor de monteur. Uiteraard beschikt Wittur al over alle beno-digde artikelen, zoals afschermingen van de draaiende delen. In de demonstratie-wagen zijn hiervan diverse voorbeelden te zien. Stoop: “Bij de WitturTour richten we ons vooral op onze afnemers, de professi-onele liftinstallateur. Natuurlijk kunnen deze ook hun klanten uitnodigen zodat ook zij de producten kunnen bekijken.”

Wittur bvRemmingweg 18, 1332 BG ALMEREPostbus 1002, 1300 BA ALMERET. 036 - 549 55 70E. [email protected]. www.wittur.com

12 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

Ook dit jaar promotour Wittur langs liftbedrijven

Er valt met slimme innovaties nog veel winst te boeken in de kwaliteit en duurzaamheid van liften, zo laat Wittur ook dit jaar zien. Met een promowagen vol noviteiten reist de wereldwijd toeleverancier voor de liftindustrie in mei en juni door Nederland en België. Primair is deze tour bedoeld voor de liftinstallatiebedrijven.

Page 13: BouwAktua april 2014

Of het nu gebeurt uit duurzaamheids-overwegingen of om aansprakelijkheids-claims te voorkomen, er is een groeiende belangstelling om binnen in bouwkundige constructies te kunnen kijken. “De meeste huizen worden traditioneel gemetseld, maar veel grote bedrijfspanden zijn stalen constructies die aan de buitenkant mooi worden gemaakt met platen van bijvoor-beeld natuursteen of glas. Ook de veranke-ringstechnieken daarvoor zijn ambachtelijk, maar de ankers kunnen in de loop der tijd rotten, verroesten of breken. Eigenlijk zou er daarom jaarlijks of tweejaarlijks een preven-tieve inspectie moeten plaatsvinden om te voorkomen dat zo’n plaat er opeens afvalt. Wettelijk bestaat die onderhoudsplicht al in algemene zin, en het zou me niets verbazen als dit binnenkort ook explicieter wordt vastgelegd”, aldus Jeroen Verboven,

marketing en sales manager Industrieel en Veterinair van Stöpler. Ook binnenshuis zijn er voldoende plaatsen waar met het blote oog niets valt te zien, maar het goed is om onder de oppervlakte te kijken. Bijvoorbeeld om een situatie in kaart te brengen voor een offerte of plan van aanpak. Dat gebeurt tegenwoordig bijvoorbeeld veel in verband met spouwmuurisolatie.

Smartphone-endoscopieHet lijkt het ei van Columbus: een smart-phone aansluiten op een optisch inspec-tieapparaat en je hebt in beeld het beste bewijs van de stand van zaken. Er is al eens eerder door een andere initiatiefnemer een poging gedaan om een vergelijkbare combinatie op de markt te brengen, maar daarvan was de kwaliteit absoluut ontoe-reikend. Het is niet verwonderlijk dat het

Stöpler wel lukt om deze vinding succesvol uit te ontwikkelen. Het bedrijf heeft inter-nationale naam en faam opgebouwd op het gebied van medische endoscopen voor inwendig onderzoek bij mens en dier. Ook is er een aparte divisie voor industriële toepassingen. “Die bouwkundige endo-scopen zijn veel rijkelijker uitgerust dan ons medische equipment omdat we geen rekening hoeven te houden met sterilisa-tieprocessen”, vertelt Verboven. Inmiddels worden deze al breed ingezet in branches waar bijvoorbeeld veiligheid een grote rol speelt, zoals petrochemie, vliegtuigindustrie en scheepvaart. Het koppelen van opna-meapparatuur zoals een foto- of videoca-mera is daar ook al lang gemeengoed. Dit zijn echter stuk voor stuk industrieën waar de investering in zo’n totaalsysteem goed in te passen is in de totale bedragen die

daar omgaan. In de bouw was het daarom nauwelijks rendabel om video-endoscopie aan te schaffen. Maar met de introductie van de smartphone-endoscopie wordt het genereren van beeld zo’n factor tien goedkoper. En dus verwacht Verboven een run op de uitvinding.

Risico’s beter in beeld“Hoewel er een mooi stuk technologie achter zit, is het heel eenvoudig”, zegt Verboven. “Afhankelijk van de bouwsituatie kun je een van onze standaardendoscopen gebruiken, flexibel of star. Normaal kijk je daar met het oog doorheen. We leveren een speciale adapter die je aan het uiteinde klikt en waaraan je de smartphone schuift. Die beschikt over zulke geweldige resolu-ties tegenwoordig dat je prima resultaten krijgt.” De gepatenteerde adapter voor de smartphone-endoscoop is exclusief bij Stöpler verkrijgbaar vanaf januari 2014. De bouw kan dus al direct aan de slag met een betere dienstverlening aan haar klanten. Verboven: “Het is nu mogelijk om al vooraf veel beter en vooral beter aantoonbaar in kaart te brengen wat je te wachten staat en wat dus de risico’s en kosten zijn. Daar zullen de calculators van aannemers blij mee zijn, maar ook opdrachtgevers zullen voor aanzienlijk minder verrassingen komen te staan.” Het systeem is uiteraard niet alleen inzetbaar bij gevelconstructies en in spouwmuren. Iedere holle ruimte in woning- of utiliteitsbouw, nieuw of bestaand, kan nu volledig worden blootgelegd. Voor een prijs waarmee de bouw met name in deze tijden tegen geringe kosten grote meerwaarde kan leveren.

Stöpler Instrumenten & Apparaten bvMiddenwetering 1, 3543 AR UTRECHTPostbus 2445, 3500 GK UTRECHTT. 030 - 264 49 11F. 030 - 261 37 66

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 13

Primeur: Stöpler introduceert

Gevel- en spouwinspectie met smartphone

Niet alleen achter gevelelementen, in spouwmuren of installaties kijken met een hoogwaardige endoscoop, maar er ook meteen haarscherpe foto’s van maken. Daar kun je als inspectiebedrijf mee aankomen bij je opdrachtgevers. Stöpler Instrumenten en Apparaten introduceert deze maand een speciale adapter waarmee een smartphone de investering van een duur camerasysteem bespaart.

Page 14: BouwAktua april 2014

Deze innovatieve vinding is ontstaan door een jarenlange intensieve samenwerking tussen de bedrijven Synprodo, DMAS en Comtest Engineering. Synprodo is specialist in technische toepassingen en innovatieve verpakkingen van EPS (geëxpandeerd polystyreen) en EPP (geëx-pandeerd polypropyleen). Synprodo is een zusterbedrijf van IsoBouw, de marktleider in de Benelux van EPS isolatiesystemen voor de bouw. Comtest Engineering is gespecialiseerd in het vormgeven en creëren van EMC test kamers en RF (Radio

Frequency) afgeschermde ruimtes. DMAS is actief in het vermarkten van RF absorber componenten.

De constructieve voordelen van EPS zijn gecombineerd met toegevoegde mate-rialen. Deze gepatenteerde combinatie zorgt voor een RF absorberende werking met een bereik dat nog nooit eerder is gerealiseerd.

De vele voordelen maakt het systeem inte-ressant voor een wereldwijde toepassing. Het vederlichte en zeer compacte materiaal heeft het een levensduur van meer dan 40 jaar, behaalt de allerhoogste absorptie over een zeer breed frequentiebereik (van 30MHz tot 110 GHz). Tevens heeft het materiaal de laagste Carbon footprint in de markt.

Door het innovatieve ontwerp heeft de absorberende laag slechts een hoogte van 45 centimeter waardoor de werkruimte maximaal kan worden benut. Het is hier-door zelfs mogelijk om kleinere ruimtes te bouwen met dezelfde capaciteit. Door de modulaire vorm kunnen heel gemakkelijk kabeldoorvoeren gerealiseerd worden waarna de individuele absorbers weer in de moederplaat geplaatst kunnen worden.

Door de uitvoering is de montage veel makke-lijker en levert geen beschadigingen op.

Hein de Groot, Algemeen Directeur van Comtest Engineering: “Door de brede materialen kennis en het grote scala aan materialen en verwerkingstechnieken kon Synprodo voor ons de oplossing vinden voor een nieuwe generatie lichtgewicht RF absorbers. Een uniek product dat ons grote mogelijkheden biedt”

Bas de Groot, Algemeen Directeur van DMAS: “De nieuwe RF absorbers hebben een geoptimaliseerde RF absorptie werking, een uitgekiende verwerkbaarheid en een gecertificeerde brandvertragendheid, die conventionele RF absorbers niet kunnen bieden. Dit product zetten wij nu wereldwijd in”

Meer informatie kunt u vinden op: www.synprodo.nl en www.comtest.eu / www.dmas.eu

IsoBouw Systems bvPostbus 1, 5710 AA SOMERENT. 0493 - 49 81 11F. 0493 - 49 59 71E. [email protected]. www.isobouw.nl

14 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

P E R S B E R I C H T 26 maart 2014

Nederlandse EMC*-innovatie resulteert in wereldwijde interesse

WIJCHEN – Ruim een jaar geleden beklede Delta Denemarken haar anechoïsche (maximale absorptie) ruimte met de nieuwe polystyreen absorbers van Comtest. Het resultaat was een perfect werkende EMC-faciliteit met een uitzonderlijk hogere performance. De ruimte (kamers) worden gebruikt om diverse metingen in te verrichten waarbij er geen invloed mag zijn van elektromagnetische straling. Inmiddels worden deze kamers wereldwijd geplaatst. Naast Europa is er met name grote interesse vanuit Zuid-Oost Azië en de Verenigde Staten.

Page 15: BouwAktua april 2014

Raamdorpelelementen vormen een mooi voorbeeld van efficiency in de bouw die ook nog eens een hogere kwaliteit en duur-zaamheid oplevert. Efficiënt, omdat niet langer steentje voor steentje met de hand hoeft te worden ingelegd in de specie, maar

een volledige lengte op maat in één keer kan worden gelegd. Strakker en vlakker dan veelal met handwerk mogelijk is. “Er zijn nog wel metselaars die heel secuur een rechte raamdorpel kunnen maken, maar dan zijn ze langer bezig en dan wordt het te

duur”, constateert directeur-eigenaar Bart Tenbült. “Bij ons in de fabriek gebeurt het verlijmen van de losse dorpels automatisch en onder de meest gunstige verwerkings- en arbeidscondities, waarbij we het proces kunnen sturen tot dat het element helemaal uitgehard is. Dat verlaagt de faalkansen op de bouw en dus de kosten.”

Nooit meer inwassenOok is een andere kwetsbare plek opgelost: in de raamdorpelelementen, die overigens tot op de millimeter nauwkeurig op maat worden afgeleverd, heeft HeBlad ook de voegen met dezelfde lijm al ingewassen. Regenachtig weer op het werk is dus niet langer reden voor gedwongen uitstel. Daarnaast is de kwaliteit van de HeBlad-voeg van ongekende klasse. Tenbült: “Normaal begint een voeg na een jaar of vijftien uit te slijten, bijvoorbeeld omdat er vocht onder komt dat ’s winters vries-schade veroorzaakt. Wij gebruiken echter een tweecomponentenlijm die nog harder is dan de steen zelf. Daardoor ‘overleeft’ de voeg de steen ruimschoots, en dat betekent minder onderhoud, en dus minder herstelkosten en ongemak voor bewoners.” Het comfort van een vast raampdorpel-element met ingewassen voegen scheelt de metselaar enorm veel tijd waardoor hij weer concurrerender kan opereren, zo blijkt. En bij klussen waar geen metselaar nodig is, bijvoorbeeld het vervangen van een kozijn, kan zelfs een beetje handige timmerman uitstekend met de HeBlad prefab raamdorpelelementen uit de voeten.

“Qua inkoopprijs maakt het niet gek veel uit of je elementen gebruikt of de steentjes los bestelt, terwijl er grote winst zit in de kwali-teit en snelheid van de uitvoering”, aldus Tenbült, die inmiddels tussen de 5.500 en 6.000 woningen per jaar belevert.

Online offertes en bestellingenHet succes van de raampdorpelelementen en de jonge leeftijd van Bart Tenbült die met de nieuwe media is opgegroeid, zijn gecombineerd tot een zeer succesvol online bestelsysteem op de bedrijfswebsite heblad.com. 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar voor informatie,

offertes en bestellingen binnen een minuut. Bovendien was HeBlad er al vroeg bij, want het systeem draait al bijna tien jaar en heeft al meer dan 67.000 unieke offertes afgeleverd. “Wanneer je voor de eerste keer inlogt kun je alle producten zien, maar met de prijzen voor de particuliere markt. Zodra je account is geactiveerd, worden automatisch de aannemersprijzen of bouw-materialenhandelprijzen getoond”, vertelt Tenbült. Het systeem is overigens zeer geavanceerd en afgestemd op de praktijk binnen de bouw. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere werkvoorbereiders binnen een bedrijf een account hebben, die vervolgens onderling worden gekoppeld zodat ook bij afwezigheid van de ene werkvoorbereider, een andere de orderstatus kan inzien. En er zijn nog meer plannen: “We gaan op termijn over naar digitale vrachtbonnen. De mannen op de bouw zetten dan bij aflevering de handtekening op een tablet, en de werkvoorbereider krijgt meteen de vrachtbon op zijn mail binnen.” Over de aflevering is overigens goed nagedacht. Stond vroeger alles op pallets, kort en lang op elkaar, nu ligt alles mooi gesorteerd in de herkenbare rode stalen bakken of op rode rekken. Tenbült : “Je hoeft dus niet meer af te stapelen omdat je precies het onderste element nodig hebt. Net als bijvoorbeeld glasbokken pikken we ze weer op als ze leeg zijn. En een kleine klant is bij ons net zo welkom als een grote afnemer.”

HeBlad Raamdorpelelementen bvFabrieksweg 5, 5531 PP BLADELT. 0497 - 36 07 91F. 0497 - 38 09 71E. [email protected]. www.heblad.com

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 15

HeBlad prefab raamdorpelelementen:

Sneller en slijtvastWaarom losse raamdorpels metselen als je in een handomdraai een compleet raamdorpelelement strak kunt monteren? En dat is pas één van de handvol voordelen van HeBlad prefab raamdorpelelementen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de woningbouw en -renovatie steeds meer kiest voor het comfort, de kwaliteit én de lage kosten van deze oplossing. Bovendien is HeBlad online 24/7 bereikbaar voor offertes en bestellingen binnen één minuut.

Renovatiebeurs 2014

Bezoek HeBlad op

standnummer 03 E 052 !

Page 16: BouwAktua april 2014

Voor verzekeringsmaatschappijen is de keuze snel gemaakt: de marmeren bad kamervloer openbreken om een lekkage te vinden en te repareren, of met de Spray-liner® via een bestaande opening de leiding aan de binnenkant van een dichtende harslaag voorzien. Het scheelt de wereld aan kosten, om nog maar niet te spreken van het veel grotere comfort voor de bewoners die zonder herrie en stof weer snel hun badkamer kunnen gebruiken. Of hun keuken, toilet, en andere nat sanitair in huis waar onverhoopt problemen kunnen optreden.

Milieuvriendelijke kousmethodeDe Spray-liner® is een Nederlandse uitvin-ding van het Limburgse bedrijf House-liner bv en wordt inmiddels van Zwitserland tot Noorwegen verkocht, vertelt commercieel manager Edwin Uppelschoten: “Deze inno-vatie past perfect in ons totaalpakket om stofvrij en zonder overlast leidingen water-dicht te maken.” Daarbij maakt het niet uit van welk materiaal de leiding is. Zelfs asbestbuizen kunnen op deze manier veilig en snel worden gerenoveerd. House-liner bv begon in 1973 als traditioneel ontstop-pingsbedrijf, en legt zich sinds 1990 toe op de zogeheten kousmethode. Hierbij wordt een met hars geïmpregneerde kous in de rioleringsbuis gebracht en afgerold, zodat feitelijk een geheel nieuwe binnenwand ontstaat. “De techniek werd oorspronkelijk

in 1971 in Engeland ontwikkeld, maar wij hebben deze zowel in toepassing als technisch volledig opnieuw uitgevonden tot onze House-liner®”, aldus Uppelschoten.

“We stonden op een gegeven moment op een tweesprong: doorgaan met renoveren van hoofdrioleringen en steeds grotere diameters aanpakken, of ons toeleggen op de binnenriolering en dus focussen op kleinere diameters. Wij besloten uit de overheidsmarkt te stappen en ons meer te richten op riolering binnen bebouwing.” Als gevolg daarvan nam epoxyhars de plaats in van de tot dan toe gebruikte polyes-terhars (Uppelschoten: “In polyesterhars zit de toxische stof styreen, dat wil je niet in je woning of kantoor hebben; epoxy is daarentegen reukloos en milieuvriendelijk”) en werd gebruik gemaakt van een kous zonder stiknaad, zoals een sportsok die helemaal rond is gebreid.

Levensduur vijftig jaarHet inbrengen van de nieuwe binnenwand is met de House-liner® een relatief fluitje van een cent, aldus Uppelschoten. “Bij een flatgebouw werken we op het dak. We maken de leiding toegankelijk en met een mechanische veer reinigen we de binnenwand. Vervolgens laten we een camera zakken die alle inlaten minutieus in kaart brengt. Daarna blazen we de geïmpregneerde kous strak tegen de oude wand waarbij de epoxyhars verlijmt met de oude buiswand. Door stoom in te zetten

kunnen we het uithardingsproces zodanig versnellen dat de kous binnen twee uur uitgehard is. Als laatste gaat een robot-cutter naar beneden om alle aftakkingen weer open te maken”. Bij complexen van drie, vier etages kan een standleiding zo in slechts één dag gerenoveerd worden. “De overlast is minimaal. We hebben alleen een invoerpunt nodig. Bovendien komen we niet bij de mensen in huis, alleen om even een noodtoilet te plaatsen omdat er tijdelijk geen afvoer mogelijk is, dus niemand heeft er last van.” Op de kousmethode is een KOMO-certificering afgegeven waardoor tien jaar garantie verzekerd is; de verwachte levensduur bedraagt echter meer dan vijftig jaar. “Dit is een van de redenen dat opdrachtgevers, waaronder woningcorporaties , investeer-ders, verenigingen van eigenaren en parti-culieren, kiezen voor onze producten. Het vervangen van leidingen is heel kostbaar, maar met onze technieken is het betaalbaar geworden. Daarbij komt dat de volledige projectbegeleiding, uitvoering en commu-nicatie door ons wordt verzorgd. Onze klanten worden volledig ontzorgd en dat wordt enorm gewaardeerd.”

Ontbrekende schakel gevondenVoor de aftakkingen zijn er twee opties: een kousmethode óf de eerder genoemde gloednieuwe Spray-liner® techniek. Hierbij wordt de waterdichte en slijtvaste hars via

een sproeikopje tegen de binnenwand geslingerd en is de leiding na een droogtijd van twee tot drie uur weer als nieuw. “De Spray-liner® is echt een superuitvinding, en we zijn dan ook heel trots dat we ‘m hebben. Hiermee is de ontbrekende schakel in de keten van leidingrenovatie gevonden. Voorheen was er gewoon geen simpele oplossing voor de kleinere, in beton gegoten afvoerleidingen vanaf 34 mm. Nu wel.”

“De House-liner® en Spray-liner® vormen samen een totaaloplossing om alle inpandige leidingen zonder hak- en breekwerk te repareren of te renoveren.”

House-liner bvHuiskensstraat 545916 PN VENLOT. 077 - 321 90 00F. 077 - 321 90 09E. [email protected]. www.house-liner.nl

16 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

Spray-liner® repareert

kapotte leidingen zonder breken

Het kon al met verticale rioolleidingen en grondleidingen: repareren en renoveren van binnenuit. Een ‘clean job’, zonder hak- en breekwerk, en meestal is een kleine flat binnen een dag klaar dankzij de koustechniek. Met de Spray-liner® herhaalt House-liner bv dit kunstje, maar nu voor inpandige afvoerleidingen. Een baanbrekende innovatie die inmiddels ook succesvol in het buitenland wordt uitgerold.

Page 17: BouwAktua april 2014

Energiezuinig bouwen kan niet zonder een goede schil: thermisch isolerend en kierdicht. Met als doel vijftig procent ener-giereductie voor de nieuwbouw in 2015, en in 2020 nieuwbouwwoningen met een EPC van nul, zo stellen de initiatiefnemers Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van Binnenlandse Zaken. Daarmee wordt de expertise van Celdex meer dan ooit actueel, als specialist in het afrekenen met luchtlekken die ervoor zorgen dat een gebouw onnodig warmte verliest.

Stappenplan dichtgarant“Celdex onderscheidt zich van bedrijven die de traditionele afdichtingsproducten leveren doordat we ons al ruim dertig jaar bezig houden met kunststof zachtschuimen. Dit kan in allerlei varianten en kwaliteiten een perfecte functie vervullen, zeker wanneer dit nauwkeurig wordt afgestemd op allerlei relevante bouwvariabelen, zoals toepas-sing buiten of binnen, de gestelde eisen, en de gebruikte bouwmethodiek”, aldus Den Dunnen. “Omdat wij als geen ander de effecten en wisselwerking tussen al die variabelen kennen, kiezen wij namens de aannemer of de industriële toeleverancier aan de bouw de optimale oplossing.” Het traject verloopt via een strak stappenplan met de naam dichtgarant. De eerste fase is erop gericht om vooraf zoveel mogelijk

aansluitdetails met diverse partijen in kaart te brengen, zoals daken op gevels en bouwmuren, tussen kozijnen en gevels, en daknokken en dakdoorvoeren. Den Dunnen: “We hebben drie adviseurs in de buitendienst die dagelijks met opdracht-gevers ieder aspect kritisch onder de loep nemen en vertalen naar een advies op detailniveau.”

Inclusief instructieHet lijkt haast een overbodige luxe, al die aandacht. Maar dat is slechts schijn, bevestigt Den Dunnen. “Het gaat op de eerste plaats niet alleen om de energie-prestatie van gebouwen, maar ook voor de slagregendichtheid, inwendige conden-satie en akoestiek. Tegelijk speelt een groot aantal factoren, zoals het krimpen van de bouwelementen, de toleranties die kunnen ontstaan in de maatvoering van de bouwelementen, de thermische belasting, enzovoort. Je mag daarbij niets

over het hoofd zien.” Het resultaat van het dichtgarant-concept is een advies met diverse bouwtechnische aansluitdetails en een voorstel van de toe te passen producten voor dat project. Maar Celdex gaat vervolgens niet over tot het simpelweg dozen schuiven. “In een volgende fase geven onze adviseurs instructie aan de werkvoorbereiding die alles klaar moet maken voor de bouw, en net voor de start van het bouwproject verzorgen ze een vergelijkbare presentatie aan de projectlei-ding. En als kers op de taart bieden we aan om bij de start van het project mee te kijken op de bouwplaats zelf tijdens de praktische montage, want daar moet het uiteindelijk gebeuren. Ook hier leggen we de mensen goed het hoe en wat uit. Kortom, het hele proces doen we samen met de klant.”

Dichtgarant ook in renovatieHet totaalconcept wordt inmiddels succesvol omarmd door de markt. Zo kijken fabrikanten van prefab gevelelementen nog intensiever naar de vervolmaking van hun systemen, waarbij luchtdichting een belangrijke rol speelt. “De combinatie van kwalitatief goede producten en kennis wordt enorm gewaardeerd”, ziet Den Dunnen. Het concept dichtgarant heeft namelijk inmiddels een aardige evolutie doorlopen. Was er oorspronkelijk sprake van detaillering bij nieuwbouw, tijdens Gevel 2014 presenteert Celdex de mogelijkheden van dichtgarant in renovatieprojecten. En iets verder in 2014 ligt de uitrol naar luchtdicht bouwen voor de industriebouw. Daarnaast is het concept vorig jaar vertaald in een speciale website: dichtgarant.nl.

Op deze website kunnen de marktpartijen op een doeltreffende manier kennis maken met luchtdicht bouwen en de oplossingen van Celdex .“Onze producten zijn erg gebruiksvriendelijk, zowel in montage als in onderhoud. De kwaliteit en duurzaamheid die we voorstaan, bewijzen we aan de hand van technische affiches, de ondersteuning door fabrikanten van de basisschuimen, en nametingen door externe meetbureaus met blowerdoor- of rooktest en thermografie. Uiteindelijk willen we alle partijen ontzorgen in luchtdicht bouwen. De speciale kennis en kunde én de afdichtingsmaterialen die daaraan duurzaam bijdragen hebben we allemaal letterlijk in huis.”

Celdex bvPostbus 183, 5280 AD BoxtelT. 0411 - 68 24 00F. 0411 - 68 53 25E. [email protected]. www.celdex.nlI. www.dichtgarant.nl

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 17

Celdex: expert in luchtdicht bouwen

In steeds meer bestekken worden eisen opgenomen voor luchtdicht bouwen. Dat is mede het gevolg van de stevige duurzaamheidsambities in het Lente-akkoord tussen overheid en de bouwsector. Het Brabantse Celdex heeft inmiddels meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van afdichtingsmaterialen en afdichtingstechnieken. Met dichtgarant levert het bedrijf niet alleen materialen op maat, maar vooral begeleiding op maat.

Renovatiebeurs 2014

Bezoek Celdex op

standnummer 05 B 030 !

Page 18: BouwAktua april 2014

Houten kozijnen zijn op sommige plekken kwetsbaarder dan op andere. Vooral de liggende delen en verbindingen hebben bijvoorbeeld vochtproblemen. Op de traditionele wijze worden de aangetaste delen plaatselijk hersteld met een epoxy al of niet in combinatie met een nieuw stuk hardhout. Maar niet zelden moet het gehele kozijn eraan geloven. Sinds eind 2013 heeft Kreunen Kunststoffen de ideale oplossing voor handen: een klantspecifiek deel van Durodeen dat het hele kozijn vele malen duurzamer maakt dan het origineel, en zelfs dan op de traditionele werkwijze. Afhankelijk van de mate van degradatie biedt het renovatiesysteem een oplos-sing op maat. Alle authentieke elementen worden overgenomen, en ook het aanbrengen van duivenjagers, verstekken en waterhollen is geen probleem. Zo kan het gevelbeeld behouden blijven.

Enorm kosten- en milieubesparend

“Wij waren al langere tijd op zoek naar een peilplus-oplossing voor dorpels waar niet overheen gelopen wordt”, licht inno-vatiemanager Gijs Kreunen toe. “Op een gegeven moment benaderde de markt ons met de vraag naar overschilderbare neuten. Die twee ontwikkelingen kwamen zo op een perfecte manier samen. Met Durodeen richten we ons op deelver-vanging, dat werkt enorm kosten- en milieubesparend. We zeggen altijd dat we het kozijn een stralend tweede leven geven. Immers, de vervangen plek wordt

extra robuust, de vervuiling is nihil en ook de onderhoudstermijn voor het kozijn als geheel wordt verlengd, want die hangt toch altijd af van de meest kwetsbare delen. Daarnaast draagt deze oplossing bij aan een duurzaam gebruik van grondstoffen omdat er niet langer tropisch hardhout hoeft te worden ingezet. De investerings-kosten liggen wel wat hoger, maar de snelle montage en besparingen over de volledige levenscyclus heen maken dat ruimschoots goed: veel minder onderhoud en een veel langere levensduur.”

Legio toepassingsmogelijkhedenDurodeen is geoctrooieerd voor toepas-singen in de bouw- en kozijnindustrie. De mogelijkheden zijn legio en nu ook bij deelvervanging. Afhankelijk van de staat van het kozijn biedt het renovatiesysteem een oplossing. Als een dorpel plaatselijk hersteld kan worden met epoxy (kunststof reparatiemortel), worden Durodeen neus-latten toegepast ter bescherming van de onderliggende dorpel en verbinding. Maar het kan ook nodig zijn om een deel geheel of gedeeltelijk te vervangen. Een optie is het deel tot de sponningaanslag of het glas te vernieuwen zodat het bouwkundige zoveel mogelijk intact blijft. En buiten de reno-vatie- en herstelmarkt om is het product natuurlijk ook bijzonder geschikt als onderhoudsarme onderdorpel bij nieuwe kozijnen. Zoals in de vorm van een dorpel die is voorzien van invalwerk waardoor separate neuten niet nodig zijn. “Ook voor

de verwerker hebben we het zo makkelijk mogelijk gemaakt”, benadrukt Kreunen.

“Een tekening is vaak voldoende, en ons doel is om binnen een week te leveren. Dat is het voordeel van productie in onze eigen fabriek. We leveren de delen gegrond af, dus zonder voorlak kunnen ze direct overschilderd worden.” Overigens strekken de toepassingsmogelijkheden veel verder dan kozijnen. Durodeen bewijst ook zijn waarde bij het herstellen en renoveren van luiken, panelen, boeiborden, gootklossen en -lijsten, afdekkers en ornamenten.

Beste ondernemersideeBij de derde editie van Business Match Oost, begin november 2013 in Lochem, werd bekend wie het beste onderne-mersidee van Oost-Nederland heeft.

Bij Business Match Oost was het thema ‘Het grote groene geld, over innovatie en duurzaam rendement in Oost-Nederland’. De jury, bestaande uit Kamer van Koophandel-regiovoorzitter Jan Wassink, duurzaamheidsgoeroe Ruud Koornstra en wethouder Berend Jan Bussink, kon niet om de vele voordelen van Durodeen heen. Het was overigens al de tweede keer in dezelfde week dat het Lochemse bedrijf in de prijzen viel met het Durodeen-kozijnrenovatiesysteem. De waardering in de bouw- en renovatiebranche leverde namelijk de tweede prijs op in de verkiezing Slimste Renovatieproduct 2013. Kreunen is blij maar niet verbaasd: “Verwerkende bedrijven kunnen nu gemakkelijk en effi-ciënt slechte kozijndelen vervangen met Durodeen. Particulieren, woningbouwver-enigingen en andere gebouwbeheerders zien de voordelen van forse besparingen

op herstel- en onderhoudskosten. Iedereen wordt er dus beter van.”

Kreunen Kunststoffen B.V. Hanzeweg 11, 7241 CR LOCHEMT. 0573 - 43 84 10F. 0573 - 43 26 09 E. [email protected] I. kozijn-renovatie.nl

18 B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14

DTS-ReFlex: deelvervanging maakt kozijnen houtbaar!

Verrotte kozijndelen herleven sterker dan ooit. Dankzij vervanging op maat door een Durodeen-deel in exact dezelfde profilering en voorzien van een uitstekende lijm- en verfhechting. Niet voor niets ontving Kreunen Kunststoffen in november de prijs voor het beste ondernemersidee van Oost-Nederland.

fotografie: Guido Bogert

Page 19: BouwAktua april 2014

Het is waar: het zit de bouw, en dus ook het isolatiewerk niet mee. Los van de economische ontwikkelingen waardoor de nieuwbouw stil ligt en de consument op zijn geld blijft zitten, schuiven corporaties door de verhuurderheffing renovaties op de lange baan. Dan speelt nog de discussie over de gevaren van glaswol en steenwol, wat negatief afstraalt op de hele isolatie-sector. En tot slot zorgt een stevige winter meestal voor veel comfortklachten en dus veel aanvragen; de winter van 2013-2014 is bij het KNMI de boeken ingaan als de op een na warmste winter sinds 1706. Tot zo ver het somberen. Want wie iets verder durft te kijken, ziet dat de donkere wolken aan het wegtrekken zijn.

Korte terugverdientijd“Als de Nederlandse gaskraan wordt dicht-gedraaid, dan zal de prijs van gas, en dus de energierekening thuis en op het bedrijf, gaan stijgen,” zo voorziet directeur Frank Koster, zelf een rasechte Groninger uit Veendam. “De terugverdientijd op ons isola-tiesysteem BiofoamPearls® was al extreem kort, namelijk drie jaar, maar zal dan onge-kend interessant worden: binnen anderhalf tot twee jaar kunnen dan de kosten eruit zijn en begint het grote besparen. Jaar in,

jaar uit.” Na een beetje rekenen blijkt al snel dat investeren in een lagere gasrekening meer voordeel op de maandlasten oplevert dan hetzelfde bedrag versneld aflossen op de hypotheek. En spaargeld op de bank laten staan tegen pakweg twee procent haalt het ook niet bij het rendement van veertig procent op iedere euro als je gaat isoleren. Kortom, in het offertegesprek met mogelijke klanten hebben aannemers en isolatiebedrijven sterke troeven in handen om de opdrachten daadwerkelijk te mogen uitvoeren.

Uiterst veiligDan is er nog de kwestie van de gezond-heidsrisico’s. In het najaar van 2013 stuurt een groep experts, toxicologen, chemici en longartsen een brandbrief naar de Tweede Kamer over een te weinig bestudeerd epidemiologisch verband naar longfibrose door het gebruik van minerale vezels. De productveiligheid van BiofoamPearls® staat echter boven elke verdenking, zo benadrukt Koster: “Onze materialen zijn gemaakt van polylactide, ofwel melkzuurmoleculen die zijn gewonnen uit plantaardige afvalstromen. Zeer veilig, want hiervan wordt ook bijvoorbeeld chirur-gisch hechtdraad gemaakt.” Daarnaast leveren BiofoamPearls® blijkens de ISO gecontroleerde kwaliteitsverklaring dezelfde isolerende prestaties als EPS, glas- of steenwol, zijn extreem duurzaam, en slechts enkele honderden euro’s duurder op de totale bouwprijs voor een eengezinswoning. Die conclusie wordt nog eens bevestigd door de toekenning van de Nederlandse Bouwprijs 2011. Na de groene variant is er nu ook de grijze HR++ BioFoam met grafiet met een twintig procent hogere lambdawaarde van 0,034 W/m.K Kortom, een supercom-binatie voor mens en milieu.

Bekijk Termokomfort bij RTL4:

TermokomfortNeonweg 151, 1362 AG ALMERET. 036 - 538 75 58F. 036 - 538 75 59E. [email protected]. www.termokomfort.nl

B O U W A K T U A - A P R I L 2 0 14 19

Termokomfort:

“Zie de nieuwe kansen in duurder gas en lage rente”

Isoleren past bij uitstek in tijd van economische tegenwind waarin eindgebruikers vooral geïnteresseerd zijn in geld besparen. Alleen moeten aannemers en isolatiebedrijven het verhaal nog beter uitdragen, aldus Frank Koster, directeur van Termokomfort. Een verwachte aanstaande hogere gasprijs en een rendement van veertig procent op iedere euro zijn immers uiterst overtuigende argumenten om nú duurzaam te isoleren.

Page 20: BouwAktua april 2014

Stap 3: Esthetisch afwerken

Stap 2: Houten raamwerk

Stap 1: IsolerenNIEU

W!

P R

O D

UC

T

* Gebaseerd op berekeningen conform NEN 1068:2001

Besparing aantal m3 isolatiemateriaal

15%

Besparing aantal m3 hout

50%-75%

Besparing folie (overbodig bij SlimFort®)

100%

De beste isolatie • Doorlopende isolatielaag = geen koudebruggen.• Een dunnere gevelopbouw.• Automatisch optimaal geventileerd = langere levensduur.• Unieke messing/groef-verbinding.• Geen uitzakkende isolatie.• DUBOkeur® gecertificeerd (fiscale voordelen).

Het snelst verwerkbaar• Met geïntegreerde metalen beugels.• Snel en eenvoudig verwerkbaar in slechts 3 stappen.• Zeer eenvoudig stelwerk.• Door één persoon verwerkbaar.

Veel voordeliger• Aanzienlijke materiaalbesparing t.o.v. de traditionele

bouwwijze*.

Onderdeel van:

www.isobouw.nl/SlimFort

Montagevideo

SlimFort®

De beste isolatie-oplossing voor droge gevelsystemen GEPATENTEERD

SlimFort® Traditionele methode

Stand 01.A040

20138389_SlimFort_260x380_BouwAktua.indd 1 08-11-13 11:25

Renovatiebeurs 2014Bezoek IsoBouw op

standnummer 03 B 061 !