Tongeren Leeft

of 24 /24
- 1 - Grensoverschrijdend magazine over Tongeren - 1 e editie NOVEMBER 2010 Biercolumn van Bart Durlet Antiek- en brocantemarkt Sterrenrecept van restaurant Magis Aan het woord ….

Embed Size (px)

description

Magazine voor de belgische stad Tongeren vlak over de grens bij Maastricht. Eerste nummer.

Transcript of Tongeren Leeft

Page 1: Tongeren Leeft

- 1 -

Grensoverschrijdend magazine over Tongeren - 1e editie

november 2010

Biercolumn van Bart DurletAntiek- en brocantemarktSterrenrecept van restaurant MagisAan het woord ….

Page 2: Tongeren Leeft

- 2 -

H O T E L E B U R O N D E S C H I E R V E L S T R A AT 1 0 3 7 0 0 T O N G E R E N B E L G I U M T + 3 2 ( 0 ) 1 2 2 3 0 1 9 9 F + 3 2 ( 0 ) 1 2 2 6 1 3 7 0 W W W. E B U R O N H O T E L . B E M A N A G E D B Y differenthotels.be

EBURONhotel

Eburon Hotel is een trendy hotel gelegen in een historisch en monumentaal ge-renoveerd klooster in het centrum van Tongeren... Alle 52 EBURON kamers zijnin een kleurig design en stijlvol ingericht. Alle luxe is aan de orde! Verder beschikthet Eburon Hotel over een ruime hotelbar, waar je rustig kan genieten van eendrankje. In het gehele hotel kan je gratis gebruik maken van draadloos internet.

Eburon werkt samen met Brasserie Tinto, wat aangrenzend gelegen is aan hethotel. Snel een hapje eten of een uitgebreid diner met aangepaste wijnen, alleskan. Brasserie Tinto beschikt tevens over een wijnbar waar de beste wijnen wordengeschonken. De wijnbar is gelegen in de oude gewelfde kelders van het klooster;een zeer imposante ruimte.

’s Morgens serveren we onze gasten een uitgebreid ontbijtbuffet onder de au-thentieke houten balken in onze gezellige ontbijtkamer op de dakverdieping.Versgebakken croissants & broodjes, frisse vruchtensalades en streekproductenzijn slecht een kleine greep uit ons verrassend ontbijtbuffet.

Eburon Hotel is gelegen in de oudste stad van België; Tongeren. Als oudstestad van het land beschikt Tongeren over een rijke historie en is dit deideale plek voor cultuurliefhebbers. Breng een bezoek aan Ambiorix, deOLV-basiliek, de beroemde antiek- en brocantenmarkt of maak een wan-deling langs de Romeinse Muur. Ontdek de geschiedenis van onze voorva-deren in het vernieuwde Gallo Romeins museum.

Info Ad Eburon:Opmaak 1 8-11-10 15:41 Pagina 1

wi

ne

di

vi

ne

TOnGeRen: iJzeRbROn 18 • 012 23 17 42biLzen: iz “de SpeLveR” • KapiTTeLSTRaaT 20 • 089 85 40 29

www.chRiSTiaenS-wiJnhuiS.be www.wine-divine.be

KwaLiTeiTSwiJnen • wiJnen vOOR RecepTieS

wiJnpaKeTTen • cadeaubOnnen

wiJnadvieS biJ aL uw GeRechTen

eXcLuSieF: wiJnen in cOnSiGnaTie • GRaTiS GLazen in bRuiKLeen

Page 3: Tongeren Leeft

- 3 -

COLOFON

Tongeren Leeft magazine is gratis verkrijgbaar bij o.a. een groot scala aan horeca gelegen-heden, winkels, wacht-kamers, culturele instellingen, openbare gebouwen en toeristen kantoren in Belgisch en Nederlands Limburg.Uitgave: 5 maal per jaar.Met dank aan de stad Tongeren

BladmanagerWilliam Bartels+31 (0)6 142 74 [email protected]

AcquisitiePeter VisTongeren LeeftNo 1 Marketing C.V.Bilzersteenweg 493700 Tongerentel. +32 (0)12-45 84 31gsm +32(0)478-66 63 56fax +32(0)12-45 84 [email protected]

Drukdrukkerij Concentrahttp://www.concentragrafic.be

Foto’sBartels Promotion No 1 Marketing

VormgevingCarola [email protected]

Toerisme TongerenShopping JulianusVia Julianus 53700 Tongeren Tel.: 012 80 00 70 Fax: 012 80 00 78 [email protected]

Niets uit deze uitgave mag gekopieerd of anders-zins vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.Zet- en drukfouten voorbehouden.

© 2010

www.tONgereNLeeFt.be

TONGEREN... LAAT JE VERLEIDEN! Tongeren is in de wijde omgeving gekend om zijn rijk cultu-urhistorisch patrimonium. Hier wandel je in een stad waar de oudheid volop ademt en leeft. Je vindt er een schat aan sporen uit een rijk Romeins en Middeleeuws verleden. De Romeinse muur, de middeleeuwse omwalling, de Basiliek, en het Begijnhof bevinden zich op wandelafstand. Sfeer opsnuiven in een oude binnenstad, pittoreske straten, statige gebouwen en monumenten, verborgen hoekjes, leuke verhalen … dàt is Tongeren!

de Oudste stad vaN beLgië is OOk verrasseNd Nieuw!De stad slaagt erin om oud en nieuw perfect te laten combineren. De omgeving rond het Gallo-Romeins Museum is één zulk voorbeeld van stads-vernieuwing. Genieten van je bezoek aan Tongeren kan je overigens best op één van de vele gezellige terrasjes. Trendy eetcafés en stijlvolle restaurants nodigen uit voor een streekgerecht of culinaire hoogstandjes.

tONgereN is OOk eeN CharmaNte shOppiNgstad!Of je nu op zoek bent naar de nieuwste mode, bijzondere juwelen of typischestreekproducten,… De trendy boetiekjes en stijlvolle winkels bieden voor elk wat wils. Bovendien kreeg het centrum van Tongeren zopas een erken-ning als ‘toeristisch centrum’. Dit betekent dat je voortaan iedere eerste zondag van de maand gezellig kan winkelen in Tongeren. Bovendien is Tongeren op elke winkelzondag een podium voor evenementen.

Shoppen of bezoeken, te koop of te kijk, in Tongeren ben je altijd welkom!

Patrick Dewael,Burgemeester

TONGEREN FACTS

- Kunst- en cultuurstad

- Nieuwe winkelstraten en stadspleinen

- Exclusieve boetieks en bekende winkelketens

- Koopzondag:

elke eerste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur

- Elke zondag antiekmarkt

- Stijlvolle restaurants en trendy cafés

Page 4: Tongeren Leeft

- 4 -

eeN sFeerbeeLdHet historische erfgoed van Tongeren, de oudste stad van België, vormt de perfecte achtergrond voor de wekelijkse antiek- en brocantemarkt. Tussen de eeuwenoude Romeinse muren en Middeleeuwse architectuur gonst de stad elke zondagvoormiddag van de activiteit. In het rumoer van de markt hoor je bierglazen klinken, kooplustigen afpingelen en handelaars hun waren aanprijzen.Verspreid over de ringweg en binnenstad stallen meer dan 350 standhouders hun koopwaar uit. Hiermee lokken ze elke week 10.000 bezoekers naar de vlooienmarkt, afkomstig uit België, Nederland, Duitsland en Amerika. Allemaal komen ze voor dat ene koopje: het ontbrekende nachttafeltje, een antiek horloge, de statige armoire of misschien wel een authentieke bajonet uit de Tweede Wereldoorlog. En als de zoektocht vergeefs zou blijken, is er altijd nog een volgende zondag. Of je kan een kijkje nemen in de vele permanente antiekwinkels die Tongeren rijk is.

Je kan het zo gek niet verzinnen, of op de antiekmarkt kan je het wel vinden. Sommige handelaars verkopen echte antieke meubelen en brocante, schil-derijen, zilverwerk, religieuze kunst of militaire souvenirs. Maar je kan er ook kitsch, tweedehands spullen en echte rommel aantreffen. Geen wonder dat de antiekmarkt vele andere namen kent: vlooienmarkt, rommelmarkt, brocantemarkt... als bezoeker mag je zelf beslissen wat toepasselijk is.Ook gespecialiseerde standhouders hebben een plekje veroverd op de vlooienmarkt: een handelaar in zilverwerk op de Veemarkt, vele stand-houders met antiek meubilair op de Leopoldwal, antieke horloges in de Eburonenhal, mode en kleding in Parking Julianus, en zoals je op een rommelmarkt in België verwacht te vinden: bierreclame en tapkranen in de Maastrichterstraat.

Bekijk de plattegrond van de antiekmarkt: hier vindt u het volledige traject, met uitleg en foto’s bij elk gedeelte van de markt.

CijFers• Deantiekmarkttelt300tot400standhouders.• Wekelijkstrekken10.000bezoekersnaarTongerenvoordeantiekmarkt.• Deeconomischeimpactvandeantiekmarktwordtgeschatop20miljoen

euro per jaar.• Deeersteeditievandeantiekmarktvondplaatsop1augustus1976.• Destandhoudersbetalensamenmeerdan€100.000standgeldperjaar• Erzijneen40-talantiekwinkelsinTongeren.• DegemeenteTongerentelt30.000inwoners-minderdanhetmaande-

lijkse bezoekersaantal van de antiekmarkt.• Demiddeleeuwse omwallingwaarlangs de antiekmarkt zich uitstrekt,

werd gebouwd in 1213.• De antiekmarkt trekt jaarlijks 600.000 bezoekers; het Gallo-Romeins

museum 150.000.

DE WEKELIJKSE ANTIEK- EN BROCANTEMARKT VAN TONGEREN

De antiek- en brocantemarkt van Tongeren vindt elke week plaats op zondagvoormiddag. Van 6.00 tot 13.00 uur kunt u in Tongeren, de oudste stad van België, terecht voor kunst, antiek en brocante.

De grootste antiekmarkt van België strekt zich uit langs de Leopoldwal, een van de middeleeuwse omwallingen die Tongeren rijk is. Van aan de Moerenpoort tot aan de Maastrichterstraat stallen meer dan 360 antiekhandelaars hun koopwaar uit. Van antieke meubels over

antieke kasten en antieke stoelen tot antieke schilderijen en antiek servies; op de antiekmarkt Tongeren vindt u het allemaal.

Page 5: Tongeren Leeft

- 5 -

DE WEKELIJKSE ANTIEK- EN BROCANTEMARKT VAN TONGERENbezOekersAls bezoeker van de antiekmarkt val je in één van drie mogelijke categorieën: antiekhandelaar, verzamelaar of toerist.De antiekhandelaar bezoekt de antiekmarkt om professionele redenen: hij is op zoek naar stukken die hij met winst kan doorverkopen. Al voor zonsop-gang zoekt hij bij het licht van zijn zaklamp naar koopjes, zelfs voor de stand-houders helemaal klaar zijn met uitladen. De antiekhandelaar komt niet voor de gezelligheid of om een terrasje te doen. Hij weet wat hij wil kopen en tegen welke prijs.De tegenpool van de antiekhandelaars zijn de toeristen. Zij maken er een uitstapje van, en hoeven ook niet te kopen om een geslaagd bezoek te beleven. Hun ervaring van de antiekmarkt is veel breder: er hoort een hapje en een drankje bij, misschien een bezoek aan het Gallo-Romeins museum, of de zoektocht naar wat mooie spullen om de woonkamer aan te kleden. De toerist is minder goed op de hoogte van prijzen en authenticiteit. Hij wil wat moois kopen, en de standhouder zal zijn best doen om hiervoor de beste prijs af te dwingen.Ergens tussen de twee vorige categorieën vinden we de verzamelaars. Net als de antiekhandelaars weten zij precies waarnaar ze zoeken en wat ze bereid zijn hiervoor te betalen. Maar net als de toerist, is de verzamelaar op de antiekmarkt voor zijn plezier. Wat hij koopt, koopt hij voor zichzelf, niet om er winst uit te slaan.

Bij het kaartje:1. 18e Oogstwal2. Veemarkt3. Leopoldwal4. Clarissenstraat5. Eburonenhal6. ParkingJulianus7. Schiervelstraat8. Maastrichterstraat

vOOr meer iNFOrmatie www.aNtiekmarkttONgereN.be

De antiek- en brocantemarkt van Tongeren vindt elke week plaats op zondagvoormiddag. Van 6.00 tot 13.00 uur kunt u in Tongeren, de oudste stad van België, terecht voor kunst, antiek en brocante.

De grootste antiekmarkt van België strekt zich uit langs de Leopoldwal, een van de middeleeuwse omwallingen die Tongeren rijk is. Van aan de Moerenpoort tot aan de Maastrichterstraat stallen meer dan 360 antiekhandelaars hun koopwaar uit. Van antieke meubels over

antieke kasten en antieke stoelen tot antieke schilderijen en antiek servies; op de antiekmarkt Tongeren vindt u het allemaal.

Page 6: Tongeren Leeft

-6--6-

het kafee van hetgallo-romeins mvsevm!

Kielenstraat 15 I B-3700 Tongeren I T 012 74 76 15 I www.museumkafee.be

NIEUW! ONTDEK DE

Vrbi et Orbi[voor de stad en voor iedereen]

Brasserie I groePen tot 200 Pers.Conferentiezaal I Polyvalente rvimte

www.AmBuron.Be

Page 7: Tongeren Leeft

- 7 -- 7 -

SCHRIJF JE Nu IN VOOR MISS uNIquE 2011Niet zOmaar eeN miss… Na het denderende succes van vorige jaren kunnen we u met trots melden dat we doorgaan met een 3de editie van Miss Unique.

Bij het volgen van onze dochter, tijdens deelname aan meerdere missverkiezingen, zijn we spijtig genoeg een paar oneerlijke aspecten tegen gekomen. Daarom besloten we zelf een missverkiezing in het leven te roepen waarbij alles CORRECT verloopt. We worden daarin ondersteunt door Sarah Liesens die verant-woordelijk is voor de choreografie van de opening-sact. Met haar passie voor het dansen en ervaring bij wedstrijd dansen is zij hiervoor de aangewezen persoon.Bianca Smulders behaalde haar diploma model, hostess en mannequin. Zij zal instaan voor de defilé lessen en het aanleren van de spreekvaardigheden. Tongeren Leeft magazine zal Miss unique 2011 op de voet volgen en u over het laatste nieuws omtrent dit evenement berichten via de website www.tongerenleeft.be.Er zijn 3 voorbereidingsdagen voorzien, de choreo-grafie van de openingsact, het defileren en de persoon-lijke voorstelling worden op deze dagen aangeleerd.Miss unique onderscheidt zich enigszins van andere missverkiezingen aangezien de jury quoteert op uitstraling, persoonlijkheid, elegantie en etiquette ongeacht je burgerlijke staat, huidskleur, lengte, gewicht, haarkleur…Een deelname aan Miss unique is zeker geen vleeskeuring maar laat de kandidaten kennis maken met verschillende aspecten in het leven.Bij deze missverkiezing wordt verder gekeken dan enkel de uiterlijke kenmerken. We willen jonge meisjes in onze toch al concurrerende maatschappij een hart onder de riem steken. Het concept achter de verkiezing is communicatieve vaardigheden ontwikkelen, de zelfze-

kerheid opkrikken, zich op persoonlijk vlak ontplooien en teamgeest kweken.Geen sms-voting, zodat iedereen uit alle bevolking-slagen met het felbegeerde kroontje naar huis kan keren. De halve finale zal doorgaan op 8 mei 2011 om 20:00 uur in Sportoase Eburons (Brasserie) te Tongeren. Deze show met gastoptredens belooft wervelend te worden!De finalisten (20 kandidaten) nemen deel aan de grote finale op 25 september 2011.Voor de finalisten liggen er leuke activiteiten zoals kosteloze fotoshoot door professionele fotografen, verwendag, radio-interview in het verschiet. Ze zullen met een mooi prijzenpakket naar huis keren. Daarbij verzorgt Tongeren Leeft magazine een uitgebreide reportage. Kortom: deelname aan Miss unique wordt een unieke ervaring. Miss Unique is op zoek naar gemotiveerde kandidaten tussen 16 en 26 jaar (op datum van finale) van Europese origine met kennis van de Nederlandse taal.We zijn tevens op zoek naar personen die ons willen steunen d.m.v. sponsoring van cadeaubonnen voor de winnares en eredames.Twijfel zeker niet aan je capaciteiten en schrijf je in op www.missunique.be De organisatie ligt in handen van Johan Liesens en Carine Fastré (Vzw Miss unique).

Vzw Miss Unique. Trumanlaan 27 - 3700 Tongeren

E-mail: [email protected]

Tel: (0032) 0471 01 92 90

Foto’s: Studio Woodrow Fotografie

Page 8: Tongeren Leeft

- 8 -

HEMELINGENSTRAAT 233700 TONGEREN

012743464

Tongeren culinaireditorial

Ingrediënten 4 pers.200g witblauw ossehaas

10g kappers

10g sjalot

5g worchestshire

5g soja

5g mosterd

1 eidooier

dragonazijn

4 gillardeau oester

50 ml groentenbouillon

10g dashi

2 blaadjes gelatine

boragecress

mosterdsalade

50ml room

10ml soja

20g tobiko-eitjes

1 komkommer

10ml sushi-azijn

Vinaigrette:5cl Yuzusap +

5cl olijfolie

werkwijzeSnijd de ossehaas tot fijne tartaar en meng met de overige ingrediënten.

Verdeel over 4 vormpjes. Snijd de oesters in kleine blokjes en verdeel

over de tartaar. Week de gelatine, breng de groentenbouillon aan de

kook en voeg dashi en gelatine toe. Laat opstijven in de koeling en mix

tot een gel. Meng de room met de soja en klop tot slagroom. Snijd de

komkommer in dunne repen en besprenkel met sushi-azijn en rol op.

Werk af met borage en mosterdsalade

Eet smakelijk namens Tongeren Leeft en Restaurant Magis.

STERRENRECEPT voor deze WINTER

Tartaar van witblauw rund met oester, gel van dashi en yuzuvinaigrette

Voor meer informatie, surf naar:

WWW.JULIANUSSHOPPING.BE

Openingsuren:

Ma t/m za: 10u00 - 18u00, zondag gesloten m.u.v.

de horecazaken en zondagopening

Maastrichterstraat / Via Julianus,

TONGEREN Parking: 250 plaatsen

GEZELLIG WINKELENIN HARTJE TONGERENELKE 1STE ZONDAG VAN DE MAAND OPEN

Julianus_AdvTongerenLeeft.indd 1 10/11/10 10:39

Page 9: Tongeren Leeft

-9-

kLiNkeN Op de kerstmaNMeer en meer brouwerijen brengen een winterbier op de markt. Meestal zijn het wat zwaardere bieren, ter versterking van de inwendige mens in deze koude dagen. Ze werden allemaal geïnspireerd door het succes van klassiekers als Dobbel Palm en Slaghmuylder’s Kerstbier. Je kan deze winterbieren vinden in de gespe-cialiseerde drankenhandel, waar ze als zoete broodjes verkopen in geschenkverpakking, maar ook in een speciaalbier-café kan je deze seizoensbieren op de fles of van het vat tegenkomen.Kerstbieren werden ooit gebrouwen om de voorraadka-mers te ledigen. In september kwam de nieuwe gerst- en hopoogst binnen. De brouwerijen moesten dus zorgen dat ze hun oude stock opwerkten, om zo de verse grond-stoffen te kunnen herbergen. Ze brouwden daarom in september een laatste brouwsel met de laatste grondst-offen van het vorige seizoen. Dat brouwsel liet men zo’n drie maanden gisten, lageren en rijpen, om het rond de kerstperiode te kunnen drinken.Vanaf de twintigste eeuw kreeg het kerstbier een nieuwe rol. Men positioneerde het kerstbier als het geschenk van de brouwer aan zijn klanten. Toch bleef het een doorgaans iets sterker, zwaarder en hoppiger bier, zoals we dat leerden van onze voorouders.

vLaamsHet brouwen van een eindejaarsbier, was een lokale en Vlaamse traditie. Dobbel Palm, Affligem Paters Vat en Slaghmuylder’s Kerstbier zijn een vaste waarde in het segmentgeworden.Pasin1969komthetallereerstekerst-bierinWalloniëopdemarkt;St.FeuillienCuvéedeNoël.

eNkeL dONkere kerstbiereN?Het klopt dat er aanvankelijk overwegend donkere eindejaarsbieren werden gebrouwen. Toch waagde BrouwerijDubuissonzichin1991eraanomeenamberk-leurig kerstbier op de markt te brengen, en met succes: Bush de Noël is een erg sterk (12 vol%) amberbier dat niet alleen in België, maar ook in het buitenland erg gekend is.

In deze vaste column over het interessante onderwerp “bier”, neemt brouwingenieur Bart Durlet u elke editie van “Tongeren Leeft” mee op pad doorheen de wonderlijke wereld van de brouwerijwereld. Nu de zon vroeger onder gaat en de winterjassen uit de kast worden gehaald, is het tijd om ons voor te bereiden op de kerst- en einde-jaarsperiode. Ook de brouwerijen bereiden hun goed voor op deze winterperiode. Ze halen dezer dagen hun kerst- en eindejaarsbieren uit de kast.Bart wijst u in deze column graag de weg in het ruime en gevarieerde aanbod van winter-, kerst- en eindejaarsbieren.

De laatste jaren ontstaan er steeds meer originele winterbieren. Niet alleen sterke donkere bieren, maar ook een sterk blond bier, een geuze of een tripel durft nu het etiket “eindejaarsbier” te dragen. Het aanbod is erg groot. Vele kleine en ambachtelijke brouwerij kleuren het aanbod van winter-, kerst- en eindejaarsbieren met erg originele brouwels. Vicaris Kerst, Smisje Kerst en Winterkoninkske Grand Cru gaan de sterke toer op (10 à 13 vol%). Père Noël, Slaapmutske Christmas, Barbâr Winterbok en Corsendonk Christmas Ale zitten dan weer in het traditionele segment met alcoholpercen-tages rond 8,0 vol%.Kan je je niet vinden in het aanbod van winterbieren met sterke alcoholtoetsen en fruitige smaken en geuren, dan kan je op de koude winteravonden toch nog warmte puren uit de originele ideeën van Brouwerij Timmer-mans (Timmermans Warme Kriek, een “Glühkriek”) of kan je de feesttafel opfleuren met “Champagnebieren” zoals DeuS Brut des Flandres, Malheur Bière Brut en Malheur Dark Brut.

Gordon Xmas, een klassieker binnen de kerstbieren (werdreedsin1924nationaalgedistribueerd)Timmer-mans Warme Kriek, een origineel winterbier en opvolger van de Glühkriek die ooit door Liefmans werd gebrouwen.

DobbelPalm,alruim60jaareenvaste waarde binnen het segment der eindejaarsbieren.

St. Feuillien Cuvée de Noël, het eerste Waalse kerstbier.

Winterkoninkske Grand Cru, een zeer sterk winterbier van Brouwerij Kerkom.

Over biercolumn

Bart Durlet

Page 10: Tongeren Leeft

- 10 -

EEn totaalconcEpt in vrijE tijd voor jong En oud!

Behalve sport, spel, ontspanning en gezelligheid vindt je bij activ ook

culinaire hoogstandjes.

Meer inforutterweg 63 - tongeren - [email protected]

t 0032 (0)12-23 33 43openingsuren

maandag - vrijdag v.a. 14.00 uur, woensdag v.a. 12.00 uurzaterdag en zondag v.a. 10.00 uur.

www.activ1.be‘s Maandags gesloten

ITALIAANSE & FRANSE SPECIALITEITEN

GROTE MARKT 37, 3700 TONGEREN Tel.: 12-23.57.77

RISTORANTE - PIZZERIA ETNA

© H

enri S

ave

nay

Page 11: Tongeren Leeft

- 11 -

WIJNDEGuSTATIE 2010 WIJNHuIS CHRISTIAENS

Page 12: Tongeren Leeft

- 12 -

tONgereN sFeervOLLe wiNkeLstad…Tongeren kreeg vorig jaar de erkenning als ‘toerist-isch centrum’. Dat was het vertrekpunt voor de verdere profilering van Tongeren. Zich profileren verondersteltechter een goed uitgekiende strategie, een marketing-plan van Tongeren als (winkel)stad. Op het commer-ciële vlak moeten onze inspanningen, samen met alle betrokkenen, ertoe leiden dat Tongeren groeit!De koopzondagen, elke eerste zondag van de maand van 13.00u tot 17.00u, zijn een voltreffer. Iedere koopzondag is het over de koppen lopen. Tijdens de koopzondagen leer je de oudste stad van het land ook op een andere manier kennen.Winkels, cafés en terrasjes lopen steeds vol. Zowat alle sectoren boeken succes. Vele handelaars hebben ons al laten weten dat ze bijzonder tevreden zijn over de koopzondagen in 2010. We mogen echter niet blijven stilstaan… Daarom zijn we nu reeds volop bezig met de uitdagingen voor 2011! Belangrijke vraag hierbij is: ‘Hoe kunnen we deze succesvolle koopzondagen bevestigen of zelfs nog verbeteren?’ Een duidelijke voortzetting en profilering van Tongeren als shoppingstad is uiter-aard noodzakelijk. We willen in 2011 vraag en aanbod nog meer in balans brengen. Daarom is het van groot

belang om óók het aanbod mede te helpen ondersteunen. We denken hierbij aan de lancering van ‘Pop up’ stores, het voeren van een actief prospectie-beleid en het uitschrijven van de wedstrijd ‘Win je eigen pand’. Dit jaar hebben we onze publiciteit vooral gefocust op Limburg. Naar 2011 toe willen we ook een verbreding van de doelregio naar Luik en Maastricht. Enkele andere ideeën naar positionering in 2011 zijn: aanbodgedreven events in nauwe samenwerking met de handelaars (bv. Dag van de Schoen, Dag van de Regenjas,…), events met én door Tongenaren, Goodie Bag Day,… Natuurlijk behouden we in 2011 ook onze vaste waarden zoals de openlucht Nieuwjaarsreceptie, het Stadsmuzikantenfestival en de Ambiorixfeesten.

Hopend u zeker te mogen begroeten tijdens één van onze vele evenementen in Tongeren,

Johnny VranckenSchepen van Economie

Aan het woord...

Page 13: Tongeren Leeft

- 13 -

ambiOrixkazerNe wOrdt stadLange tijd was de Ambiorixkazerne omwille van zijn militaire betekenis verboden terrein. Dit gaat nu helemaal veranderen. De kazerne wordt deel van jouw stad en jij kan mee bepalen hoe deze nieuwe wijk er in de toekomst zal uitzien! De stad Tongeren nodigt jou uit om het domein te ontdekken, verkennen en mee te denken over de toekomstige ontwikkelingen.

Kom op zondag 21 november naar de kazerne, treed door de grote mysterieuze poort van het militaire domein, ontdek alle geheimen en geef ons jouw mening! Haal herinneringen op aan je legerdienst, huiver in het cellencomplex, maak je eigen wapenschild of laat je shaken in de tuimelwagen! Er zijn talrijke kinderac-tiviteiten, er worden fietsen gegraveerd en flitswagens getoond! Ben je geïnteresseerd in een job bij de politie? Dan kan je op de infodag ook terecht met al je vragen. 21novembervan13u30tot16u30.waar? Paradeplein en feestzaal (blok E) van de Ambiorixka-zerne, inkom via het poortgebouw.

Blaarstraat 99 te Tongeren

Meer info bij dienst Ruimtelijke Ordening van de stad Tongeren, 012/390 281

OpeNLuChtzwembad Op pLiNiusOp Plinius komt een recreatief openluchtzwembad. Dat is één van de belangrijke krachtlijnen van de begroting 2011. De vraag voor een openluchtzwembad komt vooral van de Tongenaren zelf. Het nieuwe zwembad zal in de eerste plaats gericht zijn op recreatief zwemmen. Gezinnen met kinderen zullen hier op zomerdagen verfrissing en amusement vinden in het bad en op de ligweide.

Masterplan Grote Markt

stadsverNieuwiNgIn de stad Tongeren vinden op het ogenblik meerdere stadsvernieuwingen plaats, waaronder:- Masterplan Grote Markt, Station en omgeving.- Masterplan Ambiorixkazerne

en stadspark de Motten.- Onderzoek uitbreiding industri-

eterrein Tongeren-Oost.Kijk voor meer informatie op www.tongeren.be onder stadsvernieuwing.

gratis parkereNZaterdag 4, 11 en 18 december kunt u in Tongeren gratis parkeren.

OpeNbaar vervOerTongeren is goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Zowel met de bus als met de trein kan u zich gemakkelijk van en naar Tongeren laten vervo-eren. Tongeren heeft ook zijn eigen stadsnet (T-net). Met een uniform tarief van 0.50 euro kan u zich verplaatsen binnen Tongers grondgebied.Om het shoppen nog aangenamer te maken in onze stad, werd vanaf 1 juli 2009 het gratis openbaarvervoer op donderdag (marktdag) en op zaterdag (shoppingdag) ingevoerd.

dagkaLeNderDe erfgoedcel van Tongeren is volop bezig met de voorbereidingen van een dagkalender rond ontspanning in deperiode 1900-1960. In het beginvan de 20ste eeuw was er nauwelijks tijd of geld voor ontspanning. Geleidelijk aan kwam hierin verandering na de Eerste maar voornamelijk na de TweedeWereldoorlog. De periode 1900-1960 toontdan ook een duidelijke evolutie in vrije tijd. Steeds meer mensen hadden de tijd en het geld om zich te ontspannen na hun werkdag of in hun weekend. Het thema ontspanning komt dan ook naar voor in de kalender aan de hand van foto’s.Deze kalender is opgebouwd rond 4 thema’s: feesten, ontspanning, muziek en muziekverenigingen en sport en sportverenigingen. Foto’s werden verzameld in het stadsarchief van Tongeren, bij verenigingen, bij privé personen en verzamelaars.hOu de website www.erFgOedCeLtONgereN.be iN de gateN vOOr de versChijNiNgsdatum.

Tongeren nieuwsinformatie

Page 14: Tongeren Leeft

- 14 -

Page 15: Tongeren Leeft

- 15 -

Het resultaat hiervan is dat er enkel gezond en rijp

fruit in de gistkuip belandt. uiteraard komt nu het

vakmanschap van de wijnbouwer zijn stempel

drukken. De vroeg rijpende merlot mag immers

niet overrijp zijn want dat resulteert in gestoofde

en platte wijnen. De cabernets zijn nog nooit zo

fluwelig geweest maar ze moeten wel voldoen-

de zuren en tannine behouden om hun rol als rug-

gengraat van de wijn niet te verloochenen. Dus wie

zegt dat het in een goed jaar makkelijk is om goede

wijn te maken, heeft het niet altijd bij het rechte eind.

In een groot oogstjaar heeft men ook grote wijnma-

kers nodig die met het potentieel kunnen omgaan.

En dan is Michel Rolland ‘ de juiste man op de juiste plaats’. Wie heeft

er immers meer ervaring dan de meester ‘himself’ met zo’n weelde-

rige oogst uit een warm jaar? Wie ook wijn maakt in Argentinië, Span-

je en Zuid-Afrika weet wat hij moet doen met dit godengeschenk…

MichelRolland:“Quitesimply,2009isthebestBordeauxvintageI

have ever worked with.” (Quote op de site 90pluswines)

WIJNEN DOOR HET JAAR HEEN Elke editie van ‘Tongeren Leeft’ bespreekt Hans Christiaens van Wijnhuis Christieans en Wine Devine de laatste nieuwtjes

uit de wijnwereld. Veel mensen kunnen niet zeggen dat ze van hun hobby hun werk hebben gemaakt maar

de heer Christiaens is toch echt een van deze. Wijnhuis Christiaens is ondertussen een begrip in

Belgisch Limburg geworden door het zeer brede assortiment in prijs en smaak. Tevens organiseren ze regelmatig

degustaties om iedereen kennis te laten maken met de vele wijnen die er tegenwoordig zijn.

Op deze manier kan iedereen proeven en bekijken wat ze nu echt lekker vinden.

bOrdeaux 2009eeN jaargaNg die de hemeL wOrdt iNgeprezeN

Maar wat maakt deze jaargang zo groot?

Onze generatie wijnliefhebbers zal aan haar nageslacht kunnen ver-

tellen dat ze ‘één van de beste wijnoogsten in Bordeaux ooit’ heeft

meegemaakt. Alle kenners, wijnmakers, journalisten en hande-

laars zijnhet roerendeens: 2009wasTóp!!Maarwaaraan ligtdat??

Perfecte klimaatsomstandigheden!

In eerste instantie is de natuur hiervoor verantwoordelijk en op de

tweede plaats, de wijnbouwer. De natuur mag nog meezitten, je moet

als wijnmaker kunnen omgaan met zoveel potentieel. Maar laten we

het eerst over ‘Gods werk’ hebben. De winter was redelijk nat en

zelfs in de lente viel er heel wat water uit de hemelsluizen met zelfs

hier en daar een stevige hagelbui in Margaux en op de rechteroe-

ver. Het natte voorjaar werd gevolgd door een warme, droge en zon-

nige zomer. Men zou het kunnen vergelijken met 2003, het jaar van

de hittegolf, maar met dit verschil dat er voldoende waterreserves in

de bodem aanwezig waren om de druivelaar niet al te zeer te cho-

queren. Daarenboven waren de nachten vrij koel wat het behoud

van de aciditeit in de druif ten goede kwam. Als toemaatje vielen

er enkele regenbuitjes in de eerste week van september die de ge-

tormenteerde wingerds weer wat energie bezorgden waardoor ze

weer volop konden werken aan het doorrijpen van het fruit. Alsof dat

nog niet genoeg weelde was, bleef het droog tijdens de oogst waar-

door de plukkers perceel per perceel konden afwerken op het ide-

ale moment omdat er geen druk was van regen die in de lucht hing.

Puik vakmanschap!

Over wijncolumn

Page 16: Tongeren Leeft

-16-

Cups die je borsten niet voldoende ondersteunen, een slip die aftekent onder je broek, een beha die knelt: het zijn kleine ongemakken die onvermijdelijk aan je zelfvertrouwen knagen. Daarom heeft Heidi alleen lingerie-stylistes werken die hiervoor een opleiding hebben gehad en ook regelmatig bijgeschoold worden, want net als in alle andere sectoren tegenwoordig, alles verandert ! Elke klant wordt gemeten en dan gaan we samen opzoek naar de juiste bh. De lingerie-styliste speelt je troeven uit én creëert het effect dat de klant wil, ze kijkt naar je stijl, je persoonlijkheid en de trends. Naast een zeer uitgebreid assortiment voor dames is er voor de heren en sinds kort ook voor kinderen een zeer groot aanbod; lingerie, strandmode en nachtkleding.Wat nieuw is in de winkel is onze kinderhoek. Speciaal een ingericht gedeelte voor onze allerkleinsten en onze jeugd.Kortom, wij willen elke klant met een goed gevoel naar buiten laten gaan.

CaFé majestiC Café Majestic is een bruin eetcafé en ligt op de Markt midden in het bruisende hart van Tongeren met de Tongerse held Ambiorix recht voor de deur. Kristof heeft Majestic vier jaar geleden overgenomen na er eerst 10 jaar voor de oude eigenaar te hebben gewerkt. Samen met zijn energieke teamvan 6 personen zijn ze

7 dagen per week open mede doordat er altijd wel iets in de buurt te doen is, of het nu de antiekmarkt of de gewone markt is, Café Majestic heeft altijd de deuren geopend. Sinds April hebben ze een compleet nieuw verwarmd winterterras met meer dan 40 zitplaatsen een zomerterras met 70 zitplaatsen. Binnen is er plaats voor nogeens90personen.Velemensenstrijkenhierneerna de inkopen gedaan te hebben maar ook de voorbi-jkomende passanten bekijken gaat hier natuurlijk prima. Majestic is ook de uitgelezen plaats voor feesten, vergaderingen en presentaties met 3 zalen die gratis ter beschikking gesteld kunnen worden met aangepaste menu´s.Culinair gezien is Majestic heel erg uitgebreid van kleine snack tot compleet 5-gangen diner en alleswordt met verse en veelal lokale producten bereid. u kunt ook alle gerechten afhalen. ´s Avonds zijn er ook regelmatig kaartavonden waar iedereen aan mee kan doen.Dezeavondenbeginneninderegelom19.30.Café Majestic is ook goed toegankelijk voor mensen

deLiziOsOexCLusieve itaLiaaNse deLiCatesseNzaak!De 8 leerlingen van winkelbeheer en etalage van de school ‘VIIO handel & zorg’ in Tongeren stellen vol trots hun winkel ‘Delizioso’ aan u voor. In de Sint-Truiderstraat nr.4 in Tongeren openden zij een unieke winkel, gespe-cialiseerd in Zuiderse delicatessen zoals Italiaanse wijnen, pasta’s en pesto’s, tapa’s,…

Gedurende 8 maanden zullen zij, in samenwerking met uNIZO, het beste van zichzelf geven en er een knallend succes van maken. Dit jaar is zelfs extra speciaal, want het is de 20ste editie van het winkeltje. Al van in het begin van het schooljaar zette de hele klas zich in. “Om ideeën op te doen zijn we naar Maastricht gegaan. Stilaan kregen we zo een duidelijk beeld over het inter-ieur en ons assortiment. Gelukkig zijn we een goed team en konden we eensgezinde beslissingen nemen”, aldus de leerlingen. Ook de naam en slogan zijn welover-wogen. “Na enkele brainstormsessies bedachten we dat de naam Delizioso ideaal zou zijn. Het betekent ‘heerlijk’ en heeft een lekker zuiders tintje. ‘Beleef het Zuiden’ verwijst naar heerlijke zomeravonden en gezel-lige familiefeesten, precies het gevoel dat wij met onze winkel willen uitstralen.”Ze hebben samen veel energie gestoken in de voorbereiding van hun winkel en hopen hiervan de vruchten te mogen plukken. Met hart en ziel gaan ze zich de volgende maanden inzetten om alle klanten de beste service en kwaliteit te bieden.

siLhOuetteLingerie is niet zomaar een beha of slipje, nee het is ook voor uw lichaam en gezond-heid belangrijk om een gedegen advies te krijgen. Wist u dat 8 op de 10 vrouwen een verkeerde beha draagt? Heel veel vrouwen houden jarenlang vast aan dezelfde behamaat, terwijl hun lichaam verandert. Zwangerschappen, gewichtsschommelingen en leeftijd kunnen je behamaat beïnvloeden. De juiste maat geeft je boezem immers een mooie vorm en een comfortabel gevoel. Maar onderschat zeker het psychologische aspect niet : de juiste lingerie doet wat met je zelfbeeld.

Tongerse middenstandinformatie

Page 17: Tongeren Leeft

- 17 -

in rolstoelen door de zeer ruime opzet. Met andere woorden een plek om eens gezellig langs te gaan en een pintje te pakken en een hapje te eten.

restauraNt kONiNgsYvesCufaroheeft6maandengeleden samen met zijn broer Vincent restaurant Konings aan de Oude Fonteinweg overgenomen van de oude eigenaar. Nadat Yves al 20 jaar voor de oude eigenaar (Danny Moes en Patrice Konings) heeft gewerkt ,kreeg hij de kans om restaurant Konings

over te nemen en heeft dat met beide handen aangepakt samen met zijn broer Vincent die nu in de keuken de mosselen en andere heerlijke gerechten voor u bereidt samen met de Fatjon. Yves en zijn vriendin Anja Pauls verzorgen samen de bediening en zorgen dus niets te kort komt.Konings is al meer dan 32 jaar een begrip in Tongeren en staat bekend om zijn specialiteit: mosselen. Sinds de overname zijn er natuurlijk dingen veranderd, maar de topkwaliteit en versheid van de producten staat nog steeds op de eerste plaats. Zo gebruiken ze alleen Zeeuwse mosselen, verse ingrediënten (veel van lokale leveranciers). De oesters zijn ook uit Zeeland en altijd vers. De kreeft komt uit Canada en ook weer Zeeland. Het vlees wat ze natuurlijk ook serveren is altijd Belgisch en van topkwaliteit. Konings heeft ook elke 3 maanden seizoens-suggesties die u op de kaart kan terug vinden met heerlijke streekgerechten. De broers Cufaro zijn beide ook wijnliefhebbers en dat is terug te vinden op de zeer ruime maar toch overzichtelijke wijnkaart. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon aan een van de broers vragen om een suggestie en dan zullen ze u een passend en smaakvol advies geven. Restaurant Konings is bijna de gehele week geopend, alleen op maandag houden ze een rustdag. Reserveren is gewenst maar niet vereist Wij hopen u snel te mogen verwelkomen.

herOpeNiNg skiNCare CeNter steeNmaNs parFumerieaLLes wat je gOed ONderhOudt, bLijFt LaNger mOOi!Tegenover het standbeeld van Ambiorix op het bekendste plein van Tongeren, is sinds jaar en dag “Skincare Center en Parfumerie Steenmans” gevestigd.Al vier generaties is “STEENMANS” de zaak waar service, persoonlijke, eerlijke en gepersonaliseerde verzorgingen met geselecteerde topmerken er voor u staat. De zaak bestaat uit twee etages, met op de begane grond de parfumerie en op de eerste etage het skincare

center.ElsVandermeervolgdein1994haarmoederopdie de zaak van haar moeder had overgenomen.Vanaf 15 november zit Skincare Center Steenmans in een nieuw en exclusiever kleedje. Zoals elke generatie willen wij ook bij Steenmans vernieuwen en de lat nog hoger leggen. Ook in november en december kunt u bij ons terecht voor workshops, nagelverzorging, parfum-degustaties, make up, en verzorgingsdagen. Maar ook voor een passend feestdag geschenk. Overtuig uzelf van de kwaliteit, deskundigheid en het grote aanbod.

brasserie/restO/bar tiNtO De stad Tongeren staat al decennia lang bekend als een mooie Vlaamse stad waar historie, cultuur en gastvrijheid elkaar afwisselen en aanvullen. De laatste jaren heeft het stadscentrum op diverse plaatsen een ware metamorfose ondergaan waardoor het nog gezelliger is om er te winkelen, te wandelen en te genieten van de geneugten des levens. Voor Gerrit Michiels en Noémie Misseri ging op 13 maart 2008 een mooie droom in vervulling: de opening van hun eigen zaak Brasserie/Resto/Bar Tinto aan de Via Julianus waar ook het Julianus Shopping Center gevestigd is op de voormalige hospitaalsite. Een warm ingerichte moderne brasserie, een fraaie gewelfde wijnkelder en sfeervolle terrassen bieden de gasten een veelzijdigheid aan beleving. Een goed glas wijn, smakelijk bereide (streek) gerechten uit de productkeuken of een kopje illy koffie met Belgische patisserie, er is voor iedere gast zeker iets naar zijn of haar gading. “We willen op toegankelijke manier toch een zekere klasse brengen en voor onze gasten een aangename sfeer creëren,” aldus zaakvo-erder Gerrit Michiels. Met aantrekkelijke arrange-menten doorheen het hele jaar en een keuzemenu dat elke twee maanden vernieuwd wordt, slaagt Brasserie Tinto daar absoluut in. Tijdens de zomer kan men elke vrijdag genieten van een BBq tegen een speciaal tarief en ook de zondagse ontbijtbrunch vormt met familie en vrienden een gezellig begin van de dag. Met ruim driehonderd wijnen uit twintig verschillende landen, zijn de wijndegustaties voor gezelschappenvanaf tien personen met recht een ontdekkingsreis te noemen. De sfeervolle ambiance van de gewelfde wijnkelder behoeft net als goede wijn eigenlijk geen krans, maar mag toch vernoemd. Fijne hapjes zoals Spaanse tapas maken de smaakbeleving compleet. Zeven dagen in de week geopend en met gasten uit zowel binnen- als buitenland, is Brasserie & Bar Tinto een ware ambassa-deur voor Belgische gastvrijheid.

Page 18: Tongeren Leeft

- 18 -

NieuwjaarsCONCert veLiNxZoals de traditie het wil presenteert de VELINX u elk jaar in januari een fijn en bruisend nieuwjaarscon-cert. Dit jaar zijn we verheugd om het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek onder leiding van Rik Ghesquière te mogen verwelkomen in de VELINX op 8 januari 2011. Zij brengen een uitbundig programma met muziek van o.a. Bizet, Verdi, Strauss, Lehar en Stolz met vier profes-sionele solisten (Martine Reyners, André Post, Jolanta

Nicolai en Piet Vansichen) én met Willy Claes als gastdi-rigent. Een perfecte gelegenheid dus om samen met ons 2011 op gepaste wijze in te zetten. Na dit mooie concert

bieden wij u een feestelijke nieuwjaarsreceptie aan.De Velinx aanvaardt cultuurcheques als betaalmiddel. Bezoekers van De Velinx kunnen voortaan hun tickets voor elke voorstelling in De Velinx betalen met de Sport&Cultuur Pass en de Culture Pass Sabam van Sodexo.

Tickets: basis: €21,00 / reductie: €19,00 / abo: €16,00.

Meer info: www.develinx.be of 012 39 38 00

Tongeren cultureelinformatie

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Advertentie.pdf 1 11/4/2010 10:50:05 PM

Page 19: Tongeren Leeft

-19-

Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehis-torie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en

gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners. Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educa-tieve films, maquettes en levensechte figuren in kunst-hars brengen lang vervlogen tijden tot leven. Lees de heldere boodschappen, geniet samen met uw kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.OpeNiNgstijdeN: Dinsdagtotenmetvrijdagvan9.00uurtot17.00uur.Zaterdag,zon-enfeestdagen,schoolvakan-ties (België) van 10.00 uur tot 18.00 uur. Het museum is gesloten op maandag (uitgezonderd feestdagen), op 24 december vanaf 13.00 uur, op 25 en 31 december en op 1 januari vanaf 13.00 uur.trekpLeister. Geen betere plek om uw bezoek te beginnen of af te sluiten als in het Museum Kafee. u kan er iets drinken maar ook fijn tafelen of genieten van een pannenkoek. Bijzonder is dat in de meeste gerechten streekpro-ducten zijn verwerkt. Haspengouw heeft op dat vlak een uitstekende reputatie.museum kaFee: Open:dinsdagtotenmetdonderdagvan9.30uurtot19.00uur,vrijdag,zaterdag,zon-enfeestdagenvan 10.00 uur tot 22.00 uur. Gesloten: maandagen - 24 en 25 december - 1 en 2 januari.

begijNhOFmuseum beghiNaautheNtieke begijNhOFwONiNg aNNO 1660, uNesCO wereLderFgOed, Nu OpeNgesteLd aLs museum.

Aan de vaste collectie is recent het prachtige ‘reliek-schrijn’ toegevoegd, nadat het eindelijk zijn geheimen heeft prijsgegeven. Wie waren deze vrouwen, deze begijnen, die erin slaagden een zelfstandig leven op te bouwen ten tijde van de ‘manneneeuwen’. Zij kozen kozen niet voor het kloosterleven, noch voor het huwelijk maar voor de derde weg. Breng een bezoekje aan het nieuwe Begijnhofmuseum Beghina in een authentieke begijnenwoninganno1660.Tijdenseenbezoekaanhetmuseum ontdekt u o.a. de thematentoonstelling “Schatten van de begijnen”, een filmvoorstelling “Begijnen in de Lage Landen”, een bezoek aan de woonkelder met een begijnen-biertje, een museumwinkeltje en een kruidentuintje.

u kan een bezoek brengen aan het museum van dinsdag - zondag van 10 - 18 u.

iNkOm4€,groepenmetgids2.5€.VoortuintjeenmuseumwinkeltjezijngratistoegankelijkiNFOrmatie: BegijnhofmuseumBeghina,OnderdeLinde12,3700Tongeren.Tel.:0475718922www.begijnhofmuseumtongeren.be. [email protected]

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Advertentie.pdf 1 11/4/2010 10:50:05 PM

gaLLO rOmeiNs museum Laat u meesLepeN dOOr het verre verLedeN

Page 20: Tongeren Leeft

- 20 -

Masterplan Vrijthof Tongeren

Page 21: Tongeren Leeft

- 21 -

Bij ActiV steken sport, spel, ontspanning, gezelligheid en culinaire verwenne-rijen gewoon onder één dak. De zaak van zaakvoerder Philippe Jackers verenigt immers een indoor speeltuin, een bowlinghal, een fitnessruimte, squashterreinen, snooker- en pooltafels, een gezellige brasserie/ restaurant en een zonovergoten terras. Voor kinderen en jongeren is ActiV inmiddels een begrip. Logisch, in het overdekte speelparadijs van 800 m2 kunnen ze naar hartelust klimmen, klauteren, springen en glijden. “Vooral bij regenweer nemen ouders hun kroost graag een namiddagje mee naar onze moderne en kindvriendelijke speeltuin. Terwijl de kids ravotten, kunnen mama’s en/of papa’s in de Cafétaria rustig van een natje genieten terwijl ze hun oogappels in de gaten houden”, zegt Phlippe Jackers. “Overigenszijnonzeverjaardagsfeestjeseenschotinderoos.Voorongeveer9euro per kind is pure pret verzekerd in de speeltuin en op de bowlingbaan en worden de hongerige maagjes gevuld met frietjes, een frisdrank, een ijsje en een zakje snoep. De jarige wordt uiteraard extra in de bloemetjes gezet...”Zowel de bowlingbanen als de vijf competitiesnookertafels en drie pooltafels staan in een aangenaam kader. Sportievelingen leven zich dan weer uit op de squashbanen of in ActiV FitnesS. Met zijn ultramoderne toestellen en persoonlijke begeleiding kan je er op een verantwoorde manier aan je lichaam werken. ActiV Judo garandeert je een dynamische en professionele judobeleving. “Wie na al dat sporten honger heeft gekregen, kan in de sfeervolle brasserie/restaurant op krachten komen met een snelle hap of een uitgebreide maaltijd”, besluit Philippe Jackers. “Onze Tirolergrill, eventueel gecombineerd met een partijtje bowling, is erg in trek bij groepen.” Het is duidelijk: wie van ActiV geproefd heeft, komt zeker terug. Voor babyborrels, communiefeesten of bedrijfs-feesten is de mooie feestzaal overigens een echte aanrader!

De speeltuin is tijdens Belgische schoolvakanties elke dag vanaf 10 uur geopend.

ActiV omvat:• binnenspeeltuin van 800 m2,• 3 squashcourts,• fitnesscenter,• 8 poolsnookertafels,• 8 bowlingbanen,• judo,• brasserie-resto,• vergader- & feestzalen.

Rutterweg 63 - 3700 Tongeren • België • Tel. 0032 (0)12 23 33 43 • www.activ1.be

SPORT, SPEL EN ONTSPANNING ONDER ÉÉN DAK

Tongeren leisureeditorial

Of je nu veel of weinig vrije tijd hebt, bij vrijetijdscomplex ActiV in Tongeren kan je die zinnig invullen door je goed te amuseren.

Page 22: Tongeren Leeft

- 22 -

ZIE WWW.ToNgERENLEEfT.BE VOOR MEER INFORMATIE, BEELDEN EN

ACTuELE ONTWIKKELINGEN.

Page 23: Tongeren Leeft

- 23 -

kOOpzONdag

5 december 201012 december 201019december20102 januari 2011vtm kerstparade

27 december 2010sOLdeN (uitverkOOp)Vanaf 3 januari 2011

parkereN iN tONgereN

1. Parking Academie2. Parking Pliniuspark3. Parking Ringlaan4. Parking Station5. Parking De Motten6. ParkingVelinx7. Parking Driekruisenstraat8. Parking Syntra Tongeren9. ParkingPraetorium10. Parking Romana11. Antiekmarkt

tONgereN, de stad

1. Ambiorix2. Stadhuis3. Onze-Lieve-Vrouwebasiliek4. Schatkamer5. Romaanse kloostergang6. Archeologischesite7. Gallo-Romeins Museum8. Middeleeuwse wallen9. Velinxtoren10. Moerenpoort11. Begijnhof12. Begijnhofkerk13. Lakenmakerstoren14. Stadspark “De Motten”15. Antiekmarkt

sChOuwburg CasiNO tONgereN

presenteert de operette “Die Csardasfürstin” Een liefdesavontuur met zang muziek en ballet.Voorstellingen op:12 dec. om 14.30u18en26dec.om20uur.

Info en tickets: Boekhandel Simons Sint-Truiderstr 14, tel. 012.232450

de veLiNx

FesteN

26,27,28novemberenop2, 3 en 4 december 2010NieuwjaarsCONCert

8 januari 2011 kamikaze COmedy theater

5 februari 2011

Tongeren agendainformatie

Tongeren kaartjesinformatie

Page 24: Tongeren Leeft

- 24 -