Brielle leeft #19

of 68 /68
4e jaargang - #19 - maart 2013 Paul Rijcken Muziek in De Abdij Kunst van Bernadet Shoptour Sicilië ...eiland van ‘The Godfather’ Briels talent Tuincolumn Frans en Leon Brielse Meer Spektakel Señoritas de Briela Prijs € 2,95 Brielle leeft

Embed Size (px)

description

Brielle leeft editie 19

Transcript of Brielle leeft #19

 • 4e jaargang - #19 - maart 2013

  Paul Rijcken

  Muziek inDeAbdij

  KunstvanBernadetShoptour

  Sicili...eiland van

  TheGodfather

  Briels talentTuincolumnFransenLeon

  Brielse Meer Spektakel

  SeoritasdeBrielaPrijs 2,95

  Brielle leeft

 • Voorjaar aan de BrielseMaas

  In het mooie recreatiegebied Brielse Maas ligt PaviljoenDe Kogeloven, temidden van een grote ligweidemet een strand,een aanlegsteiger en diverse fietsroutes. De Kogeloven biedt ueen eigentijds restaurant en een terras waar u in een onge-dwongen sfeer heerlijk kunt borrelen, lunchen, loungen, dinerenen natuurlijk feesten! Naast de Kogeloven bevindt zich speeltuinDeKOendehistorische StenenBaak,de oudste stenen vuurtorenvan Nederland.Brielse Maas 1 - 3233 LD Oostvoorne - Tel. 0181 482191www.dekogeloven.com

  Nogenkeleligplaatsentehuur!

  Vanaf aprildinsdag t/m

  zondagopen!

  Eten, drinken,loungen en meer...

  Rochus Meeuwiszoonweg 10, 3231 CM Brielle,T 0181-412080, F 0181-410413,[email protected],Kijk voor de openingstijden op www.strandcafedemeiden.nlVanaf N57 afslag Brielle centrum,hierna de ANWB borden Strandcaf De Meiden.

  1e Paasdag

  is er weer een

  Paasbrunch.

  Reserveer nu!

  Nieuw!Nu ookeen buitenbarophet terras

  Lekker eten, drinken en loungendirect aanhet BrielseMeer!

  Strandcaf De Meiden,voor al uw (trouw-en bedrijfs)feesten! Officieel trouwlocatie opde meest unieke plek aan het Brielse Meer.

 • voorwoord I 3Colofon4e jaargang, editie 19 - 2013Brielle leeft magazine is een uitgave van B&M Design insamenwerking met de Gemeente Brielle en het CMB.VerspreidingHuis-aan-huis in Brielle, Zwartewaal, Vierpolders,Rockanje, Oostvoorne, Tinte, Hellevoetsluis-West enNieuwenhoorn. Postale verzending naar geselecteerdebedrijven in de Europoort. Het magazine is af te halen bijhotels, campings, horeca gelegenheden, openbareinstellingen in de regio, winkels en bedrijven in Brielle ende VVV-kantoren van Nederlandse vestingsteden.Verschijning, oplage en druk6x per jaar, 30.000 stuks, Bal Media.RedactieUrsula Hoogendoorn, Lionel Stute, Jerry de Jongen Astrid Vermeulen.EindredactieTimo de Jong en Ursula Hoogendoorn.GastredactiePaul Rijcken, Nico de Vries, Wendy Hofman, Carry Mariaklein Gunnewiek, Els Barendregt, Peter Moree & MarkWilkinson, Johan Reiziger, Marcel van Driel, Leon Schultzen Liesbeth Klee-Kok.Productie & trafficRoxanne Bravenboer.AdvertentiesT 0181 418455, [email protected] Hoogendoorn en Harry Swart.BladmanagementUrsula Hoogendoorn.Art DirectionJerry de Jong en Cynthia Sars-van Gorsel.FotografieRonald Bagijn, Roxanne Bravenboer, Michael van der Vel-den, Denise Verkerk, streekarchief VPR, Roy Beusker enGeert de Lange.VormgevingRonald Bagijn, Gary van der Stoep en Melfi Oostvogels.CartoonEdwin Peters

  Op de coverJeroen de Jong en Jacques Stolk op het terras vanDe Meiden.Tevens hebben meegewerktBernadet van Doren, Streekarchief VPR, Iet Verboom,De Geuzennaald, Haar van Maarland, St. Catharijnekerk,Hans van den Berg van Bloemetjes en Bijtjes, Arkenbout,Bont, Roosmarijn van Bohemen, Kapsalon De Kapper,Unique Nail & Beautycenter, Kapsalon Anje-Lise, Blush!Parfumerie en Schoonheidssalon, Joost van Adrichem,Kaasspecialist t Voorhuys, Marite van Nes (BBC), Abdij,RV het Colinsland, Kramer Sigarenmagazijn, The Stone,Op Hoop Watersport/Zeilmakerij, Jumbo Brielle, Pandora,Silly Strik, Ingrid Jansen van The Travel Club, Liz & Noah,Marianne & Dayane, Stefanie Kok, Sabrina Kok, Insiememode, Mercedes Arnau Crdoba, Ana Mara Kok-Arnau,Schoonheidssalon InZEE, Kapsalon Allure, BREStheater,Samantha Legierse, Opleidingsinstituut Derm, JosHairsalon, Cartouche, Juwelier Hoogvliet, Rowine Fashionen Papagayo Beach & Design Hotel.Klachten, reacties of nabestellenStuur een email naar [email protected] abonnement op Brielle leeft? Voor 25,- ontvangtu postaal 6 edities van Brielle leeft. Info via brielleleeft.nlCopyrightAlle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave magworden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toe-stemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnengeen rechten worden ontleend.

  Van de week zei een klant uit Oostvoornebij ons aan de koffietafel: Dat blad vanjullie, Brielle leeft, dat vind ik een goed ding.Waarop ik reageerde: O ja, meneer,en vroeg vervolgens: waarom vindt u dat?.Nou, hier in Brielle zijn nogal veel vandie lifestylewinkels, met mode, schoenen,wellness enzo, en dat magazine past daarecht bij. Waarna hij verder zijn opmerkingmotiveerde: Mijn vrouw en ik wandelen elkeweek wel een keer door de Brielse winkelstraat:gezellig even er uit zijn en leuke mensenontmoeten. Een dame die ook bij ons zat:Ja, en in de meeste winkels is het gastvrij enongedwongen en niet zo van die zelfde winkelsals elders. Bij ons in Hillegersberg is dat ookwel een beetje zoals hier, maar mijn vriendinen ik komen graag in Brielle.Nou, dat was toch een leuke opsteker voorBrielle leeft. De naam zegt het al: Brielle lft.Er is veel te beleven in dit pittoreske stadje.Niet alleen voor de bewoners, maar vooralook voor bezoekers van verder weg. Vandaarook zoveel shoppingwinkels in plaats vanboodschappenwinkels en leuke boetiekjesen cadeaushops. Vaak lijkt het wel dat juistmensen van verderaf dat meer waarderen.

  Ikzelf heb een kledingwinkel. Onze klantenkomen deels ook uit de regio Rotterdam, hetWestland en Goeree. Middels internet komtmen dan in Brielle terecht voor avondkleding,smokings of trouwpakken. Dat zijn kleding-stukken waarvoor men in de auto stapt. Enzo blijft men dan graag terugkomen na dezekennismaking met Brielle.

  Haha, wat zijn we toch trotse Brielse onder-nemers. Jawel, iedere plaats in Nederland isbezig om terug op de kaart te staan. MaarBrielle bleef toch altijd al verbazen en is nogsteeds bijzonder. Dat is onder meer de krachtvan een mooie historische binnenstad metvestingwallen. Knus en intiem in de vrolijkestraatjes met frivole geveltjes. Gezelligekroegjes en eetcafs op de juiste plekken erbij.Elke dag weer geniet ik van mn gastvrije werkals winkelier. Dat draag ik graag uit, dus komvrijblijvend een keer op de koffie bij ons ofbij die andere gezellige Brielse winkels.

  Beste lezer,

  Bekijk www.brielleleeft.nlen onze facebook pagina

 • Industrieterrein t Woud 43232 LN BrielleTelefoon (0181) 413351www.fpvo.nl

  Haal nu uw e-bike bij FietsPlus van Oudenaarden. FietsPlus van Oudenaarden heeft een uitgebreide collectie aan elektrischeetsen, voor iedere doelgroep. Was een elektrische ets vroeger alleen iets voor ouderen, tegenwoordig proteert iedereenvan de voordelen van een e-bike. Bij de modellen van de laatste jaren is de accu vrijwel onzichtbaar bevestigd op de etsE-bikes zijn verkrijgbaar in diverse, trendy modellen. In de showroom is onlangs een aparte afdeling vrijgemaakt voor allee-bikes, zodat u een goed overzicht heeft van het aanbod.

  E-bike Testdag 30 maart!Op zaterdag 30 maart organiseert FietsPlus van Oudenaarden een E-bike Testdag. Op deze dag kunt u op een ongedwongen manierkennismaken met de elektrische ets. Ook kunt u meteen de verschillende merken met elkaar vergelijken, om te bekijken welke elektrische etshet beste bij u past. Er zijn promoteams aanwezig van Sparta en Cortina Ecomo. Deze testteams zijn aanwezig van 9.00 uur tot 16.00 uur.Iedereen die tussen 11.00 uur en 15.00 uur binnen is, ontvangt een gratis portie poffertjes! Tevens maakt iedereen die eenproefrit maakt, kans op een gratis e-bike!

  HET FIETSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN!

  Gazelle Orange Plus Innergy XT luxe uitvoering met vering 7 versnellingen extra krachtige Gazelle XT motor inclusief accu brons

  Alle Sparta ION modellen tijdelijk metGRATIS extra garantie t.w.v. 159,-*

  *Aanbiedingen niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen of in combinatie met etsplannen van NFP of BFN.Aanbiedingen geldig t/m 30 april 2013.

  Fietsendrager Pro User Diamant beste keus 2012 geschikt voor 2 e-bikes

  Nu1799,-*

  (normaal 2099,-)

  Nu299,-*(normaal 379,-)

  TijdelijkGRATISextra garantie(t.w.v. 159,-)

  Maak eenproefrit enmaak kans

  op een gratise-bike!

  Gratispoffertjes30 maart!(E-bike Testdag)

  NU MEER DAN

  1000 MFIETSPLEZIER!

  2

 • inhoud & uitgever I

  Brielle is klaar voor het feest derbevrijding. De kleding is reeds uitde kasten gehaald en de Geuzen-naald, het adres voor een 1 apriloutfit, draait overuren. De doorhen georganiseerde modeshowwas veel belovend. Ook voor dekleinste geusjes is er een passendkostuum te vinden. De shoptourlaat zien dat aan iedereen wordtgedacht. Dus ook aan de kidsvan Brielle. Een bezoek aan hetBastion VIII is echt de moeitewaard. Kijk op brielleleeft.nl voorde openingstijden. Een oproepaan iedere inwoner van Brielleom vooral verkleed naar onzevestingstad te komen. Omdat1 april op Tweede Paasdag valtzal het druk zijn en is het dusnoodzakelijk dat iedereenin de gewenste kleding komtopdraven. Als Geus, Spanjaard,monnik... het maakt niet uit.Laten we zorgen voor een leukeinvulling van het prachtige decordat Brielle biedt.

  GeschiedenisWe kunnen niet om de Brielsegeschiedenis heen. Nico de Vriesheeft zich nadrukkelijk verdieptin de historie en heeft op zijnkarakteristieke wijze verhaaldover deze voor de Nederlandenzo belangrijke gebeurtenis.Trots zijn wij... Het Brielle leeftmagazine is opgenomen in dearchieven van het Streekarchiefvan Voorne Putten en Rozenburg!

  LenteMaar er is nog meer te doen.Voor de paardenliefhebbers ishet Concours Hippique in hetnaburige Tinte een leuk event.Brielle leeft ondersteunt, samenmet vele andere ondernemers uitde regio, dit sportieve samenzijn.Brielle kan niet zonder muziek enhoreca en we zijn weer een mu-ziekcaf rijker. De Abdij laat aan-stormend talent en gevestigdenamen optreden in de gerestyldekroeg. Een aanrader om gezelligonder het genot van een drankjete genieten van leuke bandjes.Onze stad kent vele sportvereni-gingen. Deze keer hebben we despotlights gericht op de BrielseBadminton Club. In de Dukdalfzijn zij actief op recreatief enprestatief niveau. Wil je een keermeedoen? Kom eens langs en in-formeer naar de mogelijkheden.

  City Marketing BrielleDe oprichting van het CMB gaatzijn vruchten afwerpen. Dit isvoor de burgers te merken aan devele activiteiten en evenementendie worden georganiseerd. Deondernemers werken enthousiastsamen om onze stad te promotenen het voor iedereen gezellig enaantrekkelijk te maken om eenbezoekje te brengen aan Brielle!De weekmarkt draait ook op volletoeren. Aandacht is er voor debloemenkraam. En van deenthousiaste marktkoopliedenop ons gezellig marktje.De lente is ook de tijd om aan-dacht te schenken aan beauty.Met de prille voorjaarszon in hetvooruitzicht wil een ieder zichweer van zijn of haar beste kantlaten zien. Lees hierover en meerin deze editie. Tot zover JdJ

  Een robbertje vechten59

  07

  40

  1 April staat voor de poorten en de gemoederen lopen weer hoog op.De pesterijen over en weer zijn begonnen. Voor alle duidelijkheid:vechten met een knipoog. Ook te zien tijdens de covershoot van Brielleleeft. Twee kopstukken uit beide kampen hebben gebroederlijk eenbiertje gedronken op het terras van De Meiden aan de Brielse Maas.De Geuzencolumn is dit keer geschreven door een chte Spanjaarden aan de modeshoot werken vier seoritas mee.

  26

  VoorwoordPaul Rijcken

  Inhoud & UitgeverEen robbertje vechten

  KunstBrielle heeft passie voor kunst

  Gemeente BrielleDe Watergeuzen ankeren...

  Citymarketing BrielleMeivakantie in Brielle

  ModeSeoritas de Briella

  ShoptourDe Geuzennaald

  HistorieMysterie van Kalknacht

  De marktVan alle markten thuis

  Bekende BriellenaarRoosmarijn van Bohemen

  ReizenDesign in de tropen

  Kaasspecialistt Voorhuys

  VerzamelenKonijntjes van Iet Verboom

  Jong TalentTalent in Brielle

  ColumnWat doe je dan in de winter?

  MuziekAanstormend talent!

  BeautyDe nieuwste voorjaarstrends

  Land- en TuinbouwKom op t land en in de kas

  SportIn piaf!

  WannahavesBrielse wannahaves

  ReizenSicili...

  Brielse MeerBrielse Meer Spektakel

  WannahavesKleding van De Geuzennaald

  Net even andersMarianne en Dayane

  SportBadminton

  Service enmeer

  0305070810152122252628313234373840434547485759606365

  47

  47

  47

  65

  22

  25

  15

  59

 • kunst I

  Bernadet is 20 jaar geleden besmet met hetkleivirus door haar toenmalige buurvrouwdie haar meenam naar keramiekles. Ze isbegonnen als keramiste bij een amateur-groep en heeft daarna twee jaar les gehadvan Hugo van Rossum. Het beviel haar zogoed dat ze een driejarige beroepsopleidingKeramiek heeft gevolgd aan de SBB inGouda.

  Ze vertelt: Tijdens deze opleiding word jeopgeleid tot keramist. Je leert naast draaienen handvormen ook je eigen glazuur temaken. Ook heeft Bernadet veel zelfstudiegedaan zoals in Valencia bij Simon Leach.Omdat ze haar ervaring en passie graagwil delen met en overdragen aan anderen,geeft Bernadet keramiekles. Ze vertelt:We hebben pas geleden een expositiegehad met de leerlingen, met als inspiratieDe Zee. Het was erg mooi om te zien watiedereen maakte en wat hun belevingenwaren als ze dachten aan de zee. Ook gaatBernadet een keramiekactiviteit in hetCareyn activiteitencentrum t Akcent(bij de Plantage) opstarten en begeleiden.Deze activiteit wordt een integraalonderdeel van het activiteitenaanbod vant Akcent. Het activiteitencentrum biedtdagbegeleiding aan volwassenen vanaf18 jaar met een lichamelijke beperking,dementerenden en 55+ers uit Brielle enomgeving. Omdat Bernadet de natuuren het milieu belangrijk vindt is ze hier ergmee bezig. Zo heeft ze een separatietankvoor haar afvoer waarbij de schadelijkestoffen van het glazuur worden opgevangenin een bak. Uit de natuur haalt zij vaakhaar inspiratie . Mijn man en ik warenin de bibliotheek in Brielle en hier vondhij het boek Wonderen van de zee vanDos Winkel, ik was gelijk enthousiast enheb hier veel inspiratie uit gehaald. Ook hetboek genaamd De aarde van bovenaf vindik heel erg mooi.

  Op het project De sporenwereld is ze ergtrots. Dit was een jubileumproject vooreen bedrijf dat 25 jaar bestond. Ik bener in totaal een jaar mee bezig geweest.Het idee achter het project was dat dethemas netwerken en je sporen achterlatencentraal stonden. Daarom heeft ze allemaalverschillende sporen gemaakt in diverseformaten. De sporen zijn n keer allemaalcompleet geweest en dat was op het 25-jarigbestaan. Daarna zijn ze verdeeld en is er eenfotowedstrijd aan gekoppeld. De winnendespoor was van een foto genomen in Bari,Itali.

  Meer weten?Heeft u interesse in het werk van Bernadetvan Doren? U kunt meer informatie bekij-ken op de website: www.bernadetvando-ren.nl of u kunt een mailtje sturen [email protected]

  riel

  lehe

  eftp

  assi

  evo

  orku

  nst!

  Briel

  leke

  ntee

  ngr

  oota

  anta

  lkun

  stena

  ars(

  acad

  emici

  enau

  todid

  acte

  n).D

  eget

  oond

  ekun

  stwer

  ken

  zijn

  zeer

  geva

  rieer

  din

  tech

  niek,

  vorm

  enbe

  teke

  nis.Z

  ezij

  ndo

  orBr

  ielse

  kuns

  tena

  ars

  verv

  aard

  igd

  en/o

  fwor

  den

  inBr

  ielle

  teko

  opaa

  ngeb

  oden

  .

  Bern

  adet

  vanD

  oren

 • De Watergeuzen ankeren voor Den Briel!Tekst: Wendy Hofman - Interlynx, bureau voor marketing, communicatie en creatieFotografi e: B&M Design, Fotostudio Pixels, 1 Aprilvereniging

  Den Briel in de zestiende eeuw; een zinderende

  stad met poorters, poorteressen, bedelaars,

  straatmuzikanten en monniken!

  Het 1 Aprilfeest Vissers leuren met versche visch 1 April 2013 in Brielle mag u niet missen! Jaarlijks herdenkt de Brielse bevolking dit feit op feestelijke wijze, waarbij honderden inwoners zich in historische kledij hullen en de inname van Den Briel naspelen. Op maandag 1 april bezoekt u niet het hedendaagse Brielle, maar beleeft u de stad anno 1 april 1572. De dag dat Alva zijn Bril verliest en u de bevrijding van Brielle door de Watergeuzen van de Spaanse bezetting opnieuw meemaakt.

  Brielle ziet er op deze dag uit zoals hij eruit gezien moet hebben in 1572. De straten zijn versierd met stro, de visnetten en de was worden weer in de straten gedroogd. De bevolking loopt in 16de eeuwse kledij en speelt de slag om Brielle met volle overtuiging.

  Brielle is veranderd in n groot openluchttheater dat de hele dag duurt en waarbij vissers leuren met versche visch, wasvrouwen aan de waterkant de was doen en in de kroegen de kroezen bier de dorstige kelen smeren en er feestelijk gelal klinkt. In alle delen van de stad speelt zich een ander deel van het verhaal af en s avonds is er ter afsluiting het Geuzenbal in de taveernen van Brielle. Het is vooral erg genieten van de sfeer van vroeger als je door de straten van Brielle loopt!

  H

  Het Programma 9.45 uur Coppelstock roeit door de haven.10.00 uur Coppelstock komt aan land bij zijn standbeeld

  aan de Buitenhaven en gaat in optocht met de burgerij en met het Stadsvendel voorop naar het Stadhuis aan de Markt

  10.20 uur Coppelstock en Paddeltje arriveren bij het Stadhuis en aansluitend Aanvang spel Om de sleutel van de stad voor het Stadhuis

  11.00 uur Start van de Wandelconcerten in de Catharijnekerk (tot 15.00 uur)

  14.00 uur Aanvang spel om de sleutel van de Stad15.00 uur Rammeien van de Langepoort15.15 uur Intocht van de Watergeuzen Stoet trekt door: Langestraat, Wellerondom,

  Koopmanstraat, Voorstraat, Dijkstraat eindigt bij 1 Aprilmonument

  15.45 uur Overgave van de stad aan de Prins van Oranje Einde Dijkstraat, 1 Aprilmonument

  15.50 uur Ophanging Spaanse commandant16.15 uur Einde spel Om de sleutel van de stad Feest in de

  bevrijde stad met in de taveernen en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn

  20.00 uur Geuzenbal in dansschool De Werker (Venkelstraat), verkleed aanwezig

  21.00 uur Uitreiking van de beker op het Geuzenbal voor de aardigste en de origineelste straatgroep

  23.00 uur Einde programma

 • City Management Brielle I 9

  De Historie: In naam van Oranje! Op de gedenkwaardige dag, 1 april 1572, verschenen de Watergeuzen voor Den Briel en eisten de overgave van de kleine, maar strategisch belangrijke havenstad. Brielle had zich als zoveel steden nog niet aangeslo-ten bij de opstand tegen het bewind van de Spaanse koning en zijn gezant, de hertog van Alva. Het stadsbestuur voelde er vooralsnog niets voor de vesting, waarin op dat moment geen Spaanse troepen aanwezig waren, zonder meer over te geven. Toen het ant-woord op de kreet In naam van Oranje, doe open de poort! te lang uitbleef, drongen de Watergeuzen de stad binnen. Zonder enige strijd raakte Alva zijn bril (Den Briel) kwijt en behaalden de opstandelingen de eerste belangrijke overwinning in de Tachtigjarige Oorlog.

  Het Geuzenschip De Prince AdmiraelDe 1 Aprilvereniging is de trotse eigenaar van een eigen vaartuig, dat meerdere malen per jaar, maar voornamelijk tijdens de 1 aprilviering, de hoofdrol voor zich opeist.

  Het geuzenschip De Prince Admirael werd ontworpen door voormalig bestuurslid Rens van Adrighem en het spantenplan en de berekeningen werden gemaakt door scheepsbouwer Wim van der Torre. 'H QDQFLsQ ZHUGHQ YHUNUHJHQPLGGHOVinzamelingen onder de bevolking en een subsidie van de gemeente Brielle. Het werk werd onder leiding van bovengenoemde Briellenaren, pro Deo door een zestiental vrijwilligers uitgevoerd, waarbij Rens verantwoordelijk was voor de vormgeving en Wim van der Torre voor de technische uitvoering.

  Het schip werd op de scheepswerf van laatstgenoemde - meestal in vrije tijd en zaterdagen - gebouwd in de maanden sep-tember 1978 tot eind maart 1979.

  Tijdens de strenge wintermaanden werd er onder vaak erbarmelijke omstandig-heden met strenge vorst en hevige sneeuwbuien, gewoon doorgewerkt om het schip op tijd - vr 1 april - over te kunnen dragen aan de 1 Aprilvereniging en dat lukte ook. Wim van der Torre is vele jaren de trotse schipper geweest van De Prince Admirael.

  In 2001/2002 is het Geuzenschip met behulp van een groep enthousiaste vrij-willigers geheel in de revisie geweest. Dit was de laatste onderhoudsklus in de loods van scheepswerf de Delta. Na het opnieuw te water laten van de Prince Admirael werd de werf GHQLWLHI JHVORWHQ

  Momenteel is Duco Deur de schipper van De Prince Admirael en hij weet zich ondersteund door twee reserve schippers (Cees de Bruin en Koos Steentjes) en een deskundige en gedisciplineerde bemanning.

  In de tijdelijke winkel van de 1 April-vereniging de Geuzennaald gevestigd in Bastion VIII is de Geuzennaald tot 30 maart op elke woensdag- en vrijdag-middag van half twee tot half vijf geopend. Op zaterdag is de Geuzennaald geopend van elf tot drie uur.

  Lid of sponsor zijn van de 1 Aprilvereniging De 1 Aprilvereniging is n van de grootste verenigingen in het land. De 1 Aprilvie-ring, die we graag willen behouden voor de komende generaties, vraagt veel geld en organisatie. Ieder jaar weer. Een evenement dat jaarlijks door tienduizenden bezoekers wordt bezocht uit heel Nederland. Heb je interesse om mee te doen in organisatie, of wil je de 1 Aprilvereniging steunen als parti-culier of bedrijf, neem dan contact op met de 1 Aprilvereniging om meer te weten over het lidmaatschap of sponsormogelijkheden! www.1aprilvereniging.nl

  H

  1 Aprilkleding weer te koop!

  1 April elke dag opnieuw beleven!De geschiedenis van 1 april 1572 is elke dag opnieuw te beleven in De Tachtgjarige Oorlog Historisch Museum Den Briel. Behalve voor de inname van Den Briel is er onder meer aandacht voor de Inquisitie, de beeldenstorm, prins Mau-rits, Johan van Oldenbarnevelt en de Republiek.

  Ook Brielse slachtoffers van de Tachtigjarige Oorlog, zoals Angelus Merula, en de Martelaren van Gorcum worden belicht en er is aandacht voor Brielle als pandstad van Engeland. Daarnaast bevat het museum een Brielse zeeheldenzaal en een Brielse schatkamer. Het museum is op 1 april gratis toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur.

 • Het weekend daarna, 3, 4 en 5 mei, staat Brielle alweer bol van de activiteiten. Op de wallen en in de binnenstad worden er tijdens het bevrijdingsweekend allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het 300 jarig bestaan van de huidige vestingwerken en met de Tweede Wereldoorlog. Er zijn contacten gelegd met Keep Them Rolling en verschillende andere historische verenigingen, waardoor er diverse legervoertuigen van dichtbij zijn te bekijken.

  Op woensdag 8 mei is het Ladies Night in Brielle. Op deze speciale koop-avond, die wordt afgesloten met een afterparty, wordt het volop genieten van vertier, koopjes en lekkere hapjes.

  Dan liggen er tenslotte nog plannen voor het houden van een jaarmarkt op hemelvaartsdag, donderdag 9 mei. Omdat het nog niet hlemaal zeker is of dit zal doorgaan, houden we nog even een slag om de arm. Maar ls het doorgaat, dan wordt het ook wat. Alles wat maar enigszins met buiten heeft te maken komt dan op deze markt voorbij.

  Al deze activiteiten en evenementen komen tot stand door de samenwerking van winkeliers, horeca, cultuur en het CMB. En omdat er zoveel te doen is, is vakantie vieren in Brielle eigenlijk nog nooit zo leuk geweest!

  De meivakantie wordt dit jaar best heel bijzonder. In ieder geval in Brielle! Bijzonder omdat er, precies in deze periode, ophistorisch gebied heel wat staat te gebeuren. Dan hebben we het natuurlijk in de eerste plaats over de troonsafstand vanKoningin Beatrix en de daaropvolgende troonopvolging door Willem-Alexander. In aanloop naar de troonwisseling kan er inde Brielse cafs en horeca op zaterdag 27 april alvast voorzichtig worden begonnen met het wennen aan Koningsdag.Je kunt maar voorbereid zijn... Op dinsdag 30 april vieren we als vanouds, maar wel voor het laatst, Koninginnedag.

  Meivakantie in BrielleTekst: Liesbeth Klee-KokFotografi e: B&M Design, Fotostudio Pixels, 1 Aprilvereniging, Archief Roland van Ravens

 • City Management Brielle I 11

  RenactmentBevrijdingsweekendIn het weekend van 3, 4 en 5 mei staat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog centraal. Op de Prikkevest verrijst drie dagen lang een kampement van zon honderd geal-lieerden, voorzien van voertuigen, wapens en een gaarkeuken. Hier kan van dichtbij wor-den bekeken hoe het soldatenleven er uitzag in die dagen. In de binnenstad zullen demon-straties worden gegeven van veldslagen in GH YRUP YDQ HHQ UHsQDFWPHQW 1DWXXUOLMN ULMden de voertuigen indien mogelijk ook door de binnenstad. Op de eerste en tweede dag staat een rondrit van de legervoertuigen over het eiland Voorne op het programma. In de Synagoge vindt een tentoonstelling plaats, de gidsengroep heeft speciaal voor dit weekend en ter herdenking aan de Joodse gemeen-schap een stadswandeling samengesteld en op zondag vind er een bevrijdingsconcert plaats in de Catharijnekerk!

  Koninginnedag in BrielleOok in Brielle is het de laatste keer dat op 30 april Koninginnedag zal worden gevierd. Even is er getwijfeld of de feestelijkheden naar de zaterdag ervoor moesten worden verschoven, maar uiteindelijk is daarvan afgezien en gaan de geplande activiteiten gewoon door op 30 april. Het beroemde en veelgeprezen Koninginnedagontbijt, verzorgd door hotel-brasserie de Nymph, is een niet meer weg te denken fenomeen in de binnenstad en ook dat gaat gewoon door! Om niets van alle gebeurtenissen te hoeven missen, zal het ontbijt afgelopen zijn vrdat de rechtstreekse tv-uitzendingen beginnen. Speciaal hiervoor is door de Hoofdwacht vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een beeldscherm op de Markt. Nu maar hopen dat die vergunning er komt, zodat iedereen die graag in de binnenstad wil blijven op de Markt kan meegenieten van alle beelden rondom de troonswisseling.

  Spaanse Weken van 16 maart tot 1 april$DQ GH YHUPDOHGLMGH KHIQJ YDQ GH 7LHQGHPenning en het daaraan verbonden aanslaan der Plackaeten, ontkomt ook dit jaar geen enkele neringdoende in Brielle. Op zaterdag 16 maart trekken de Spanjaarden door de binnenstad om daar, vaak op niet al te zacht-]LQQLJH ZLM]H GH]H KHIQJ WH LQQHQ 9DQDI GH]Hzaterdag zijn de Spaanse overheersing en be-zetting meer dan voelbaar aanwezig. Spaanse vlaggen voeren de boventoon en bij de her-bergen en taveernes staan Spaanse schotels en Sangria op de spijskaart. Spaanse troepen lopen regelmatig een wachtronde en delen her en der nog wel eens een mep uit aan argeloze passanten of lastposten. Een waarschuwing is op zijn plaats aan hen die denken dat er met de Spanjaarden valt te spotten. Heulen met de prins van Oranje en zijn geuzen gebroed wordt niet getolereerd! Alva is de man die het voor het zeggen heeft en moet worden vereerd en verheerlijkt. Wat de Spanjaarden dan nog niet beseffen is dat de dagen van Alva als Spaanse overheerser zijn geteld en daarmee ook die van hen... in ieder geval in Brielle.

  Kortom, iedereen die genteresseerd is in de oorlog en in Brielle en alles eens van dichtbij wil zien, kan zijn hart tijdens dit bevrij-dingsweekend ophalen. In de binnenstad wordt vanzelfsprekend ook aangesloten op alle gebeurtenissen rondom de oorlog en de bevrijding en is er bijvoorbeeld gelegenheid om, geheel gekleed volgens de mode van die tijd, op de foto te gaan. Altijd leuk voor de thuisblijvers.

  Het hele programma is op dit moment nog niet bekend, houd hiervoor de media en de websites goed in de gaten.

 • 1 AprilAls Eersteling der Vrijheid, Libertatis Pri-mitae, is in Brielle, door de gebeurtenissen op 1 april 1572 en dus zon jaar of vier na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de basis gelegd voor de erkenning van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1648. Eigenlijk gek dat dit belangrijke feit bij maar weinigen bekend is, al kent bijna iedereen wel de kreet Op 1 april verloor Alva zijn Bril. Maar goed, in Brielle zijn we ons na-tuurlijk wl bewust van de geschiedenis en wordt het rammeien van de poorten en de daarop volgende bevrijding nog altijd uit-bundig gevierd. Zodra het nieuwe jaar goed

  en wel is ingeluid, begint de geuzenkoorts al toe te slaan en valt Brielle in twee kampen te verdelen. De Geuzen en de Spanjaarden. Het 1 aprilfeest is door de jaren heen steeds be-kender geworden en trekt bezoekers aan uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Omdat 1 april dit jaar op tweede paasdag valt, kan het aantal bezoekers hoger liggen dan in andere jaren. Vast staat dat de 1 Aprilvereni-ging weer een goedgevuld programma heeft klaarliggen om er ook dit jaar een mooie dag van te maken. Vanaf begin maart is de Geu-zennaald geopend, in Bastion VIII. Hier is het mogelijk om voor niet al teveel geld een 1 aprilpak aan te schaffen.

  Ladies Night BrielleIn de vorige editie van Brielle leeft is de Ladies Night al even ter sprake geko-men. Heel veel meer nieuws valt er nog niet te melden. Wl dat de winnaressen van de publieksprijs van Brielles Got Talent 2013 tijdens de Ladies Night zul-len optreden. Dit zijn Madelein Koning en Gaby de Smidt.

  Nieuwsgierig naar de dames? In dit nummer zijn ze al even te zien in een mooie fotoshoot. Verder lopen alle voor-bereidingen lekker door en groeit het aantal deelnemende winkels nog steeds.

  Binnenkort gaat de vernieuwde website www.ladiesnightbrielle.nl de lucht in met daarop alle aanvullende informatie. Op 8 mei is het dus zover en is het Ladies Night met aansluitend een afterparty. Uitslapen kan... de volgende dag is het Hemelvaartsdag!

  Jaarmarkt Er liggen plannen klaar voor het houden van een gezellige jaarmarkt in de binnenstad op donderdag 9 mei, dat is op Hemelvaartsdag. Als het allemaal doorgaat komt deze markt helemaal in het teken te staan van alles wat met buiten te maken heeft. Geraniums, kam-peerartikelen, outdoor, buitensport, tuinmeu-belen en alles voor barbecue of tuinfeest. En natuurlijk nog veel meer! Door te zorgen voor een rijk aanbod en een groot aantal kramen zal er voor iedereen genoeg te zien en te doen zijn op deze levendige voorjaarsmarkt. Als het allemaal doorgaat natuurlijk!

 • City Management Brielle I 13

  Pasen en PinksterenMet Pasen begint het voorjaarsseizoen. De campings, jachthavens en vakantie-parken liggen er fris en uitnodigend bij en ook de terrasjes bij restaurants en hotels worden weer ingericht. Gezellig! Brielle is klaar voor de lente en heeft zin in de zomer. Wil je n of meerdere nachten in Brielle verblijven, kijk dan op de site van de VVV of op Beleef Brielle en maak hier een keuze uit de talloze arrangementen en mogelijkheden die er zijn.

  Diverse cursussen bij t KunsthuisjeOp woensdag 3 april starten er weer twee leuke en inspirerende cursussen voor kinderen bij t Kunsthuisje in Brielle. Tien weken lang om woensdagen van 12.45 uur tot 13.45 uur is er de cursus Dans voor kinderen tussen 7 en 13 jaar oud. Van 13.45 uur tot 14.30 uur is er op dezelfde middagen Klassiek ballet voor kinderen vanaf vier jaar. Alle informatie over de cursussen en hoe u uw kind kunt aanmelden vindt u op de website: www.tkunsthuisje.nl.

  Programma maart, april en mei:16 t/m 31 maart Spaanse Weken31 maart en 1 aprilPasen1 april Ht 1 Aprilfeest27 aprilVerjaardag prins Willem-Alexander30 april Koninginnedag en Koninginnedagontbijt, Troonafstand en troonopvolging3, 4 en 5 mei%HYULMGLQJVIHHVWHQ HQ 5HsQDFWPHQW8 mei Ladies Night Brielle met Afterparty9 mei Hemelvaartsdag en Jaarmarkt (onder voorbehoud)12 meiMoederdag19 en 20 mei Pinksteren25 meiBrielse Meer Spektakel

  Op zondag 14 april komt Marjolein Meijers met Ierse Roots in t Kont van het Paard. Marjolein Meijers schreef speciaal een programma dat al-leen in folkclubs te zien zal zijn.

  Marjolein is vooral bekend geworden door de Berinis. Met Ierse Roots keert Marjolein terug naar een oude liefde die puur, eerlijk en akoestisch is. Zij neemt een tweetal geweldige muzikanten mee: Walter en Onno Kuipers.

  Deze twee broers hebben hun sporen in de folkwereld ruimschoots verdiend. Met Ierse Roots, nemen het trio u mee naar de melan-cholie van Ierland. Een programma vol Ierse traditionals en prachtige vertalingen van muziek van o.a. Tim O`Brien. Muziek voor de liefhebbers.

  t Kont van het Paard, 15.00 uur, 10

  S T . K U N S T & C U L T U U R

  Het nieuwe theaterseizoenMaart 2013

  Marjolein Meijers met Ierse Roots in t Kont van het Paard

  Op zaterdag 13 april 2013 staat De Vlaamse comedian-mentalist Gili met zijn theatershow Iedereen Paranormaal in BREStheater.

  Hij verraste vriend en vijand met zijn succesvolle theatershow Iedereen Paranormaal als antwoord op de media-tsunami rond Het Zesde Zintuig. Zijn vijf zintuigen z goed gebruiken dat het lijkt alsof hij een zesde zintuig heeft: dat is het vak dat mentalist Gili tot een ware kunst wist te verheffen en waarmee hij vermeende paragnosten en helderzienden liefdevol belachelijk maakt. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie over de voorstelling op www.brestheater.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter!

  Met korting naar het theater!Ontvang 5,- korting op de theatershow Iedereen Para-normaal. Gebruik de kortingsbon op www.brielleleeft.nl of onze Facebookpagina. U kunt ook telefonisch (op wo,do en vrij 14-17 uur: 0181-413308) of per mail ([email protected]) contact opnemen met de theaterkassa. Reserveer in dit geval o.v.v. actie Brielle leeft.*Actie niet geldig voor eerder gekochte kaarten en i.c.m. andere acties.

 • Het adresvoor al uwcreatieveteken- enkunstschilderartikelen,kantoor-materialen encartridges!

  Openingstijden:Dinsdag t/m Vrijdag9.30 - 17.30 uurZaterdag10.00 - 16.00 uur

  Voorstraat 603231 BJ BrielleT 0181-412874F 0181-418322E [email protected]

  Nobelstraat 12 Brielle T 0181-473074

  Nobelstraat 2 3231 BC BrielleT 0181-412267

  TABAKSSPECIAALZAAK

  WIJNAND KRAMERDE SPECIALIST IN ROOKARTIKELEN

  Voorstraat 64 3231 BJ BrielleT 0181-412083 www.janbazen.nl

  Nobelstraat 39 3231 BA BrielleT 0181-415893 www.pandorabrielle.nl

  Maarland NZ 10 Brielle E [email protected] T 0181 412181

  Op HoopWatersport/Zeilmakerij

  Wat op 1 april niet ontbreken mag...is een wapperende Geuzenvlag!

  Het isweer lente!

  KNUFFEL & COLIJNBAAN 12 - 3231AE BRIELLE

  TEL 0181-414281www.knuffelenco.nlVoorstraat 28-32 - Brielle - T 0181-412075

  VERKRIJGBAAR BIJ

  Tevens postagentschap van Brielle

  Boeken voormoederdag & vaderdag

  +31(0)6 [email protected]e.com

  (Eind maart geheel vernieuwde website!)

  Interieur modeAdviesStylingOntwerp

  Feng ShuiNine Star Ki

  Consult

  www.sportcentrumvanunen.nlAmer 19, 3232 HA Brielle,T 0181-417472

  Klaar voor de zomer?Sportcentrum van Unen is het adres voor fitness en groeplessen!Nieuw sinds januari 2013, het afslankprogrammaPower Slimmet zeergoede resultaten.Uw voedingscoach helpt u in goedeshape te komen naar de zomer!Actiemaand april:Op vertoon van deze advertentietegen gereduceerd tarief een proefmaand,dus laat deze kans niet voorbijgaan!

 • mode I 1

  Fotografie Ronald Bagijn Locatie St. Catharijnekerk Kleding & accessoires Bont & La Vita Make-up/Kapper Haar van Maarland en De Brielsche Vrouwen

  Seoritas de Briela

 • 1 I mode

 • mode I 1

  Kleding:

  Mic

  halN

  egri

  nPumps:

  La

  Vit

  aB

  riel

  leen

  Span

  jezi

  jnd

  oor

  hu

  nri

  jke

  his

  tori

  eon

  losm

  akel

  ijk

  met

  elka

  arve

  rbon

  den

  .Met

  nam

  ed

  eSp

  aan

  sebe

  zett

  ing

  end

  ebe

  vrij

  din

  gd

  oor

  de

  Wat

  erge

  uze

  nan

  no

  1572

  ,mak

  end

  eelu

  itva

  nd

  eze

  ban

  d.V

  oor

  Mer

  ced

  esA

  rnau

  ,de

  styl

  iste

  van

  dez

  em

  odes

  hoo

  t,w

  asd

  itaa

  nle

  idin

  gom

  het

  verb

  and

  tuss

  enSp

  anje

  enB

  riel

  levi

  suee

  lwee

  rte

  geve

  n.M

  erce

  des

  ish

  ier

  sam

  enm

  eth

  aar

  zus

  An

  aM

  aria

  enn

  ich

  tjes

  Stef

  anie

  enSa

  brin

  ate

  zien

  .Vie

  rB

  riel

  sed

  ames

  ,van

  Spaa

  nse

  afko

  mst

  .Ju

  istn

  u,v

  lak

  voor

  1ap

  rile

  nP

  asen

  ,bie

  dtd

  eSt

  .Cat

  har

  ijn

  eker

  kh

  etp

  erfe

  cte

  dec

  orvo

  ord

  eze

  mod

  esh

  oot.

  De

  sfee

  rd

  ied

  eke

  rku

  itad

  emt

  kom

  tov

  eree

  nm

  eth

  etge

  voel

  dat

  tijd

  ens

  de

  pro

  cess

  iem

  etP

  asen

  inSp

  anje

  hee

  rst;

  vers

  till

  ing

  end

  evot

  ie.

 • 1 I mode

 • mode I 19

  Jurkjes&Broek:A

  naA

  lcaz

  arJasje(leer):M

  ilest

  one

  Tassen:P

  hilo

  mijn

  Schoenen:C

  olet

  teSo

  lSieraden:A

  yala

  Bar

  De

  proc

  essi

  esin

  Span

  jezi

  jnst

  ilzw

  ijgen

  deop

  toch

  ten

  met

  alle

  enka

  arsl

  icht

  omhe

  tlij

  den

  van

  Jezu

  ste

  herd

  enke

  n.D

  esf

  eer

  enri

  jkdo

  mva

  nde

  opto

  chte

  nhe

  eft

  Mer

  cede

  sui

  tw

  illen

  stra

  len

  met

  dekl

  edin

  gsti

  jl'M

  ysti

  eke

  Bar

  ok'.

  Dez

  est

  ijlis

  onde

  ran

  dere

  afge

  leid

  van

  deva

  akri

  jkge

  deco

  reer

  dehe

  ilige

  beel

  den

  inke

  rken

  enan

  dere

  baro

  kke

  gebo

  uwen

  .Kap

  ster

  envi

  sagi

  ste

  Tru

  dyva

  nH

  aar

  van

  Maa

  rlan

  dhe

  eftd

  em

  ake-

  upen

  haar

  styl

  ing

  afge

  stem

  dop

  hett

  hem

  ava

  nde

  zem

  odes

  hoot

  .Het

  gevo

  elva

  nde

  voti

  een

  vers

  tilli

  ng

  dath

  eers

  ttijd

  ens

  depr

  oces

  sies

  inSp

  anje

  isw

  eerg

  egev

  endo

  orde

  mod

  elle

  nee

  nlu

  xe,m

  elod

  ram

  atis

  che

  uits

  tral

  ing

  tege

  ven

  inha

  ardr

  acht

  ,kle

  din

  g-en

  scho

  enke

  uze

  ensi

  eraa

  dge

  brui

  k.

 • Het voorjaar lonkt

  OOK VOOR LEUKE BABYPAKKETTENKUNT U BIJ LA VITA TERECHT.

  LA VITA FASHION | VOORSTRAAT 42 - 443231 BJ BRIELLE | 0181 410900

  L A V I T AF A S H I O N

  NIEUW BINNENBIJ LA VITA FASHION!NOPPIES VOORJAARSCOLLECTIE

  VOOR BABYS EN PEUTERS.

  De BrillemaekerOpticien Bart RienksVoorstraat 13Brielle (naast Blokker)Telefoon 0181-473355

  Haal uw lente voordeelbij De Brillemaeker!

  Lichtgewicht Vortex Nike-Sportbril incl. dunneonbreekbare glazen met ontspiegeling en clean coating.

  Vanaf 219,- voor 169,-

 • shoptour I 21

  Bij de Geuzennaald kunt u terecht voorallerlei kleding en accessoires, geheel in de

  stijl van de Watergeuzen anno 1572. Het helejaar door zijn de dames van de Geuzennaaldin de weer om Geuzenkleding te fabriceren.

  Zij maken eenvoudige burgerkleding,zoals rokken, schortjes, blouses, broeken,mutsjes en baretten, maar ook een aantal

  zeer mooie pakken en jurken voor poortersen poorteressen. Man en vrouw, jong en oud,vindt hier zijn of haar 1 apriloutfit. De dameshebben n missie: zoveel mogelijk inwoners

  op 1 april in Geuzenkleding hullen!

  Noah en Liz, beiden twee jaar oud en bestevriendjes, mochten dit keer gratis shoppen

  in een door ons geselecteerde winkel.Onder begeleiding van hun moeders, de

  vriendinnen Anita en Daphne, verschenen zijbij Bastion VIII. Franny, n van de dames

  van de Geuzennaald, helpt Liz en Noah bij hetuitzoeken van een passende outfit. Voor Noah

  vindt zij een prachtig paars poorterspakje,inclusief baret. Liz krijgt een mooie rok en

  blouse aan, met een schortje, mutsje en eenstola. Franny helpt hen bij het aantrekken van

  de pakjes en Noah en Liz zijn helemaal klaarvoor het 1 aprilfeest!

  Wist u dat u, indien u verkleed bent op 1 april,het spel om de sleutel van de stad van heel

  dichtbij mag bekijken? Alleen als u verkleedbent mag u binnen de hekken meekijken hoede Geuzen de Spanjaarden verslaan. U heeft

  nog even de tijd om een outfit aan te schaffen;de Geuzennaald is geopend op woensdag

  en vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en opzaterdag van 11.00 uur tot 15.00 uur.

  Wij bedanken, mede namens Liz en Noah,de Geuzennaald voor haar medewerking!

  Mag ik u iets vragen? Heeft u zin n tijdom met het Brielle leeft team te gaanshoppen? Ook dit keer mochten wij dezevraag stellen aan zomaar een Briellenaar.Zoals elke keer hebben wij van tevorende winkel geselecteerd. Dit keer kozenwij heel toepasselijk voor de Geuzennaald,gevestigd in Bastion VIII in de Brielse wallen.De artikelen die worden gekocht moetenaan n voorwaarde voldoen. Ze moetenpassen binnen het thema van deze editievan Brielle leeft. Of het ook dit keer is gelukt,kunt u zelf beoordelen!

  Datshoptlekker!

  Fotografie: Roxanne Bravenboer

 • Stadshistoricus Aart van der Houwen ziet zenog binnenkomen, die groep kampeerders uithet noorden van het land. Speciaal naar devestingstad gekomen om het schouwspel vande Kalknacht van nabij mee te maken. Wanteen nachtelijk toneelspel is het, daar is hetgezelschap heel zeker van. Wordt niet elk jaarin Den Briel het historische verhaal uit 1572nagebootst? Wordt in de nacht voorafgaandaan 1 april niet het verhaal verteld van held-haftige Briellenaren, die met de kalkemmerrondgingen en die op de huizen grote, witteletters kalkten, zodat de Geuzen konden zienwelke bewoners pro-Spaans waren of juistniet?Even staat de stadshistoricus met de oren teklapperen. Dit met heel veel overtuiging ver-telde verhaal kan hij niet plaatsen. Briellena-ren die in de nacht van 31 maart op 1 april metde kalkemmer rondgingen? In al die tientallenjaren waarin hij oude rekeningboeken en an-dere documenten uit die tijd van a tot z heeft

  doorgenomen, is hij dat gegeven nooit, maardan ook nooit tegengekomen.Ik denk, zegt Van der Houwen, dat diegroep toeristen wel de klok heeft horenluiden, maar niet wist waar de klepel hing.In de middeleeuwen ging men soms met dekalkemmer rond. Om huizen te merken,waarvan de bewoners waren getroffen doorde zwarte pest. Dan kon je met een boog omdie met de dood besmette huizen heenlopen.Wat ik zeker weet, in april 1572 waarde inDen Briel de pest niet rond.

  Eigenlijk pleiten alle historische feiten tegeneen wilde Kalknacht in de nog donkereochtend van 1 april. De stadshistoricus:Van de Briellenaar van 1572 weten we nietveel. Maar dat de bewoners angst voor deGeuzen hadden, staat als een paal bovenwater. Terwijl de Geuzen de noordpoortrammeiden, zette het stadsbestuur in hetzuiden van de stad de achterdeur wijd open.

  De nacht vr 1 april staat bekend als de Kalknacht. De nacht waarin vooral jongeren meteen emmer kalk de straat opgaan en op ramen van huizen en winkels grappige teksten kalken.Tot hoe ver deze traditie in de tijd teruggaat, is het mysterie van de Kalknacht.

  Mysterie van de

  22 I historie

  Kalknacht

 • De rentmeester, de baljuw en naar we aan-nemen het overgrote deel van de bevolkingsloeg massaal op de vlucht.Dat de Kalknacht zich kan buigen op een oudetraditie kunnen we gevoegelijk naar het rijkder fabelen verwijzen. Maar hoe zit het metdat andere verhaal? De redactie van de BrielseMare, het gedegen geschiedkundige tijdschriftvan de historische vereniging De BrielseMaasmond, ontving uit de eerste en tweedehand signalen dat reeds in de jaren twintigvan de vorige eeuw werd gekalkt. Maar eenoproep onder de leden, waaronder veel Brielsesenioren, heeft geen enkele bruikbare tipopgeleverd. In de Nieuwe Brielse Courant uitdie jaren is eveneens geen woord over hetkalken terug te vinden. Ook het spoor naarde mogelijke oorsprong van de Kalknacht inde jaren twintig loopt dus dood.

  Oude traditie?Stadshistoricus Aart van der Houwen: Deoudste vermelding die ik in de archieven bentegengekomen dateert uit 1963. Dus precieseen halve eeuw terug. In de NBC van dat jaarkun je lezen dat op 1 april al vroeg in de stadeen vrolijke sfeer heerste die echter voor som-

  migen teniet werd gedaan door kalkleuzen opstraten en trottoirs. Als ik dat lees, denk ikonmiddellijk aan de groep die achter de aller-eerste opvoering van het 1 aprilspel in 1963zat. Aan mensen als Rens van Adrighem.Rens van Adrighem, Briellenaar van geboorte,behept met het 1 aprilvirus, tegenwoordigwonend in Spanje, laat zijn oude hersens nogeens kraken. Ik was twaalf jaar in 1959, toenik voor het eerst ging kalken. Om een uurof zes in de ochtend ben ik stiekem uit bed ge-gaan om te gaan kalken. Vr de Julianabrugop het Maarland schreef ik met grote letters -over de volle breedte van de brug - op hetwegdek 1 april kikker in me bil', tenminste:ik was bijna klaar en begon net met de B vanbil, toen Koos van t Hof, de politieagent,mij aanriep: H,... wat is dat?' Hij nam mijnwitkalk en kwast in beslag.Maar van wie had Rens van Adrighem dekunst van het kalken afgekeken? Ik ben eraltijd vanuit gegaan dat het een oude traditiewas, maar dat blijkt zeer waarschijnlijk niethet geval te zijn. En van kalken vr 1959ik kan mij niets daarvan herinneren. Ik ginger destijds alleen op uit. Het zou dus best weleens kunnen zijn dat ik er mee begonnen ben.

  Ik hoop dat er anderen zijn die dit mysteriekunnen ontrafelen. Want ik vraag me af of ikDen Briel nog wel kan inkomen als echt zoublijken dat k de aanstichter van de Kalknachtben?

  Tekst: Nico de VriesFotografie: R. Bagijn / Privcollectie Rens van AdrighemStreekarchief VPR

  historie I 23

  Het papieren erfgoedvan de regio Voorne-Putten en Rozenburgwordt zorgvuldigbewaard in een depotin Brielle en is vooriedereen toegankelijk.De speciale kluisruimtebevat in totaal vierstrekkende kilometeraan documenten, dietot wel 750 jaar oudzijn, die een beeldschetsen van vrijwel elkaspect van het levenop de eilanden. HetStreekarchief VPR isgevestigd aan de Rik22 in Brielle en is ge-opend voor bezoekers,van di. t/m vrij. van9.00 - 16.00 uur.

 • Genieten...

  Wil jij ons leuke, enthousiaste enhardwerkende team komen versterken?

  Vanaf 1 april zijn wij 7 dagen in de week geopend.

  Paviljoen Breezze Veckhoekse Sluisweg 2 3237 LW VierpoldersT 0181-416951 E [email protected] www.breezze.me

  Wij zijn op zoek naar: Bar- en bedieningsmedewerkers Keuken- en spoelkeukenpersoneel

  Snackbarmedewerkers

  Van het lentezonnetje op ons windstille terras!

  Directonder deBrielseBrug

 • onderwerp I 2

  Sommige marktkooplieden die er vroegernog steeds stonden staan er nu nog steeds.En ondanks dat het nu misschien iets minderdruk is, hangt er nog steeds die gezellige,nostalgische sfeer die de markt zo speciaalmaakt. In de komende edities van Brielle leeftproberen wij elke keer een andere marktkoop-man of -vrouw aan het woord te laten. Dezekeer is het woord aan Hans van den Berg,van bloemenhandel Bloemetjes en Bijtjes.

  Over Bloemetjes en BijtjesWaarschijnlijk kennen velen van u Hans al,hij staat inmiddels al zes jaar op de Brielsemarkt. Hij werd geboren in Noordwijkerhout,in de Bollenstreek, en groeide letterlijk optussen de bloemen. Nu woont hij met zijnvrouw en twee dochtertjes in Noordwijk, enhij rijdt elke maandag met plezier naar Brielle.Brielle voelt voor mij als een warm bad,

  ik voel me hier echt welkom. Het is elke weekeen feestje om hier mijn bloemetjes te mogenverkopen. Hans staat elke week samen metzijn rechterhand Irene voor u klaar om u vandienst te zijn. Voor zowel een mooie bosbloemen als een gemengd boeket bent u bijhen aan het goede adres. Wij werken uit-sluitend met verse producten van een hogekwaliteit, en daarom verkopen we met trotsen liefde onze bloemen. Ik denk dat wijdaarom al jarenlang blij mogen zijn meteen vaste klantenkring. vertelt Hans.

  Positief het voorjaar tegemoetNatuurlijk ziet ook Hans dat het aantal koop-lieden de afgelopen jaren is afgenomen. Hetis een door zijn klanten vaker gemaakte op-merking bij hem op de kraam. Hij begrijpt dathet voor sommige branches steeds moeilijkeris om te blijven bestaan. Toch ziet hij de toe-

  komst voor de markt positief tegemoet. Hansvormt sinds kort samen met drie collega's denieuwe marktcommissie. Zij hebben zich tendoel gesteld de Brielse markt een nieuweimpuls te geven. De komende maanden gaanze een aantal ideen uitwerken en zullenze proberen om nieuwe kooplieden aan tetrekken om onze gezellige markt te komenversterken. Nu het voorjaar voor de deur staathopen de kooplieden dat de mensen nog watvaker naar de markt komen. We realiserenons dat we er samen voor kunnen zorgen datde markt aantrekkelijk blijft. Wij waarderenonze klanten zeer, en dat willen we hen ooklaten blijken. aldus Hans. Daarom krijgt elkeklant van Bloemetjes en Bijtjes op maandag 8april een leuke attentie, om alvast de lente-kriebels van te krijgen! Komt u ook? U bentvan harte welkom op de markt in Brielle, elkemaandag van 9.00 tot 16.00 op de Turfkade.

  Voor veel Briellenaren maakt een bezoekje aan de weekmarkt deel uit van de vaste routine. Maar ook voor degenen die nietiedere week op de markt te vinden zijn, vormt de markt een stukje nostalgie. Lang voordat er supermarkten waren - ze hetenniet voor niets 'super'markten - gingen mensen naar de markt voor hun boodschappen. Brood, fruit en groente, eieren, vlees,vis en andere etenswaren haalde je er. Na verloop van tijd werden ook andere waren, zoals kleding en bloemen, verkocht opde markt. Al is met de komst van de supermarkten is de markt niet meer de voornaamste plaats om boodschappen te doen,de markt onderscheidt zich tegenwoordig met haar producten op het gebied van kwaliteit.

  Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Roxanne Bravenboer

  weekmarkt I 2

  Van alle markten

 • 2 I bekende Briellenaar

  We kennen haar allemaal uit de commercials van de C1000, uit Goede Tijden, Slechte Tijdenen haar eigen online soap Echt weer Edit en vorige maand dook ze weer op in de hitserieDivorce op RTL 4. O ja, en tussendoor is ze ook nog af en toe te vinden in de winkel vanhaar moeder in de Vischstraat, waar zij soms bijspringt. We hebben het natuurlijk over onzeeigen bekende Briellenaar Roosmarijn van Bohemen.

  Na haar musicalopleiding aan de FrankSanders Academie in Amsterdam gingRoosmarijn auditie na auditie af om zoveelmogelijk rollen te bemachtigen. Ik merktedat ik het na mijn opleiding lastig vondom aansluiting te vinden in het vak, legtRoosmarijn uit. Ik heb een hele goedeopleiding gevolgd, maar tijdens auditieskom je er toch achter dat er ook heel veelandere goede opleidingen zijn en dat er ookheel veel andere jonge meiden zijn met talenten ambitie in het vak. Toch heb ik eigenlijkaltijd werk gehad. Het is al zo vaak gezegd,maar succes in dit vak bereik je door eencombinatie van geluk, talent en de juistemensen kennen. En natuurlijk door er heelhard voor te werken!

  Tv of theater?Behalve op tv is Roosmarijn ook regelmatig inhet theater te vinden. Zo straalde ze bijvoor-beeld naast Jamai in de musical Urinetown.Wat ze leuker vindt? Tv! Al heeft theaterook haar charmes. Televisie is gewoonmakkelijker, zeker met twee kleine kinderen.Als ik mag kiezen tussen 6 avonden per weeks avonds een musical opvoeren of in een paardagen overdag een serie, commercial, of ietsdergelijks opnemen en s avonds gezellig metmijn gezinnetje op de bank zitten dan is dekeuze natuurlijk snel gemaakt. Maar ik vindvooral de combinatie van theater en tv leuk.Joop van den Ende heeft het musicalvak echtnaar Nederland gehaald en het op de kaartgezet. Het is waanzinnig om deel uit te makenvan n van zijn producties. Aan de anderekant heeft tv veel meer glamour. Eigenlijk ishet niet te vergelijken, het zijn twee totaalverschillende werelden. Het grootste verschilis dat je voor een musical 6 weken aan hetrepeteren bent en op het moment suprememet het echt gebeuren. Bij tv zijn de lijnenwat korter, je neemt losse scnes op en hebtde kans om stukjes over te doen. Ik voel meeigenlijk wel heel prettig bij deze werkwijze.Ondanks dat Roosmarijn regelmatig op tvte zien is, kan zij nog gewoon over straat.Ik word bij vlagen heel veel herkend op straat,vooral als ik net weer op tv ben geweest.Toen ik in de commercial van de C1000 zat

  Roosmarijn van Bohemen

  Oost west, Brielle

 • werd ik achter elkaar aangesproken, hetzelfdegeldt voor GTST en laatst weer met Divorce.Maar ik vind het alleen maar leuk. Laatst werdik zelfs op het schoolplein aangesproken doorklasgenootjes van mijn dochter! Dat is tochschattig!

  Het is best lastig om van een bepaald imagoaf te komen, legt Roosmarijn uit. Als je eencommercieel traject instapt, zoals ik voorC1000, word je minder snel gecast voor dewat meer dramatische rollen. Maar als je veelaudities blijft doen is het absoluut niet onmo-gelijk. Het is nog steeds mijn ambitie om eenkeer iets totaal anders te doen, bijvoorbeelddrama. Ook bij het algemene publiek merktRoosmarijn dat de associatie van haar rollenaf en toe doorspeelt in de realiteit. Toen ikin GTST speelde vroegen mensen regelmatigaan me: Gaat het wel weer met je? Ik speeldenamelijk een alleenstaande toiletjuffrouw.Of mensen zeggen wel eens: Je leek op tv veeldikker! Ja, dat is nu eenmaal zo. Tv vergroot10 kilo uit en ik heb nou eenmaal geen maatje36. Toch geeft mijn figuur me in mijn werkeen voordeel. Het bakje van blonde vrouwenmet maatje 36 is zo groot, je moet wel heelerg opvallen wil je gecast worden voor een rol.Ik merkte dat ik na mijn bevalling vakergecast werd.

  Mensen motiverenTussen haar verschillende rollen door heeftRoosmarijn een baan als casting director voorseries en commercials, bij een castingbureau.Ik voel me zon geluksvogel dat ik mijn werkzo kan combineren zelfs in de periodes datik geen rol speel ben ik toch altijd met het vakbezig. Ik ben ook begonnen met het geven vanworkshops op scholen. Dit is voortgekomenuit mijn eigen ervaringen op school.Op mijn school werd geen les gegeven inauditeren voor de camera. Ik heb hier in hetbegin best wel aan moeten wennen. Daaromgeef ik deze workshop nu zelf aan studenten.Ik vind het zo mooi dat ik op deze maniermensen kan motiveren. En zeker als ik zelater terug zie op castings en zie dat ze veelaan het werk zijn, dan geeft dat toch eenvorm van voldoening.

  BrielleNa 14 jaar in Amsterdam gewoond te hebben,is Roosmarijn sinds afgelopen oktober weerterug in haar thuishaven Brielle. Brielle ligtin een magisch gebied. Je hebt hier alles opeen steenworp afstand. De Brielse Maas, hetstrand, leuke stadjes ik heb hier altijd eenhele fijne jeugd gehad en wil datzelfde nu aanmijn kinderen geven. Toen ik naar Amster-dam verhuisde wist ik al dat ik ooit weer terugzou komen, alleen heb ik het wel wat langeruitgesteld. Amsterdam is zon inspirerendeen creatieve stad, ik had het voor mijn werk,mijn droom, gewoon echt nodig om daarheente gaan. Ik denk dat dat geldt voor iedereenmet ambitie in dit vak. Alles gebeurt nueenmaal onder de rook van Amsterdam.Maar toch ben ik nu ook wel weer blij dat ikterug ben. Ik vind het zo heerlijk om s zomersmet ons bootje op de Brielse Maas te varen.Dat is ook altijd het eerste wat we doen alsvrienden uit Amsterdam hier op bezoekkomen, varen... Zalig!

  Ga ervoor!Roosmarijn merkt dat jonge meiden en jon-gens hiervandaan vaak wel de ambitie hebbenom iets in de tv- of theaterwereld te doen,maar vaak niet zo goed weten hoe het werkt,hoe ze het aan moeten pakken. Iedereen kanzich tegenwoordig aanmelden bij een casting-bureau, legt ze uit, maar als je echt aanhet werk wilt in dit vak, moet je een goedegedegen opleiding doen. En geef niet op alshet n keer niet meezit. Ik werd zelf in eersteinstantie afgewezen voor mijn opleiding, maarik besloot het op mijn 21e toch nog een keertjete proberen. Gelukkig maar! Vier jaar keihardwerken, maar je ziet wat het me gebrachtheeft.Voorlopig blijft Roosmarijn druk bezig bij hetcastingbureau en er lopen nog enkele audities.En verder? Ik heb nog wel de verborgenambitie om ooit een eigen film te makenmaar voorlopig ligt dat nog even niet in deplanning! Wie weet wat de toekomst gaatbrengen

  Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn, Roy Beusker (Urinetown)en Geert de Lange (GTST)

  best!

 • 2 I reizen

  De manager van het hotel is geen onbekendevoor mij. Zij, Madelinde Moesbergen, heeft ja-renlang het Congreshotel Olaertsduyn onderhaar hoede gehad. Nog even gedreven als toenknoopt zij alle eindjes aan elkaar om het degasten naar de zin te maken. In de opstart-fase, het hotel was tijdens mijn verblijf gedeel-telijk opgeleverd en geopend, komen er bestwel wat kinderziektes naar boven. Maar allekleine mankementen en oneffenheden wer-den in no time opgelost door haar en haarbemanning.

  InterieurDe inrichting is gewoon helemaal top. Tafelsvan Piet Hein Eek in de hal, design stoelen enbanken uit ons, op het moment van mijn ver-blijf aldaar, koude kikkerlandje. Opvallend isde open constructie van de hal met receptie.

  Weinig glas, maar open wanden met uitzichtop de strak aangelegde tuin en de CarabischeZee. Vanuit de hal hoor je de tropische klan-ken en snuif je de geur op van het aangren-zende strand.

  StrandHet strand van het altijd gezellige Jan Thielligt op steenworp afstand. Vanuit de tuin loopje naar de Papagayo Beach Club met het zee-water zwembad. Voldoende heerlijke ligbed-den en vlotte bediening die je van de nodigedrankjes en hapjes kunnen voorzien. Het ont-breekt aan niets.Het hotel is, naast de vele resorts, echt eenaanwinst voor het eiland en voorziet duidelijkin een behoefte. De ontbijtservice is primaen het restaurant aan het strand biedt eengevarieerde menukaart.

  Achter het hotel bevind zich de gezellige Plazamet leuke winkeltjes, een ijssalon, een casinoen nog veel meer. De supermarkt ligt directaan de entree van het hotel. Deze faciliteitenzijn een welkome aanvulling op mijn verblijfbij Papagayo. Om verder niet te vergeten debadlakenservice. Elke dag ontvang je schonebadlakens. Dat is wel zo prettig.

  CuraaoOp het eiland is veel te zien en te bewonderen.Bekend zijn de Landhuizen en voormaligeplantages, de struisvogelfarm en wat je nietmag missen is het museum, dat helemaal inhet teken staat van de slavenarbeid. Een stukgeschiedenis, waar Nederland een grote rolin heeft gespeeld.Papagayo is een echte aanrader voor eenrelaxte vakantie in een tropische omgeving!

  Wat een voorrecht om te gast te zijn in het nieuwe design hotel Papagayo in Curaao. De uitstraling vanhet in wit opgetrokken markante complex is fascinerend. Je waant jezelf in Miami, maar je proeft de sfeervan de Caraben. Alles is even strak en clean. De kunstwerken in de riante lobby zijn van de hand van eenlokale kunstenares. Op de luxe kamers hangen de reproducties van deze schilderijen. De sfeer van hethotel is duidelijk terug te vinden in deze riante suites.

  Papagayo Beach & Design Hotel

  Design in de

 • reizen I 29

  Zoutwater zwembad Luxe ligbedden Restaurant Bar Spa & Wellness Botanische tuin

  Casino Diverse boetieks IJssalon Optiek Supermarkt Souvenirshop

  Nabij het hotel vindt u de Beach Club en deBeach Plaza met de volgende faciliteiten:

  Tekst: Johan VerkaartFotografie: Papagayo

  Beach Club& Plaza

 • Lijnbaan 1-2 - 3231 AE Brielle - T 0181-283036

  Italiaanse sferenBij Primo Piano!

  Proef de smaak van hetechteItali, bij Primo Piano vino e cucina.Op onze menukaart vindt u klassieke Italiaanse gerechten, eerlijken heerlijk en op het oog zo eenvoudig. Iedere maand kunt u eennieuwe regio culinair ontdekken. U geniet van een met zorg doorde kok samengesteld driegangenmenu, voor slechts 32,50.

  Laat u verrassen door de authentiekeItaliaanse keuken!

  Buon Appetito

  Iederemaandeen nieuwregiomenu!

  Neemeen kijkje inde gerestylede

  Adbij!

  Volg ons op

  De Abdij Nobelstraat 23 Brielle

  Openingstijden:Maandag en dinsdag gesloten

  Wo & Do: 14.00 tot 01.00 uur Vr & Za: 14.00 tot 02.30 uur Zo: 14.00 tot 21.00 uur

  Vier feest in de vernieuwde Abdij!Elke vrijdag livemuziek, o.a.

  29 maart:Mickey's Paper Heroes

  5 april:Coverband Recession

  Iedere zaterdag vanaf 22.00 uur een DJZondag open podium

  Nu ook voor bedrijfsborrels, recepties en andere feesten!

  Voorstraat 1263231 BK Brielle T 0181-416684

  www.restaurantpetros.nl

  Maandmenus

  19.50

  3 gangenmenus

  naar keuze

  21.00Open van 17.00 tot 22.00 uur

  Maandag gesloten

 • kaasspecialist I 31

  In Nederland zijn er nog zon 600 boerendie zelf kaas maken. Wim van Leeuwen,eigenaar van kaasspecialist t Voorhuys inBrielle, weet hier alles van. Al zolang hij zichkan herinneren bezoekt hij vele boerderijenom zijn kaas te proeven en in te kopen.Behalve dat je hierdoor een goede bandopbouwt met je leveranciers, zorgt het erook voor dat je verstand van je productenhebt en mensen dus kunt adviseren, legtWim uit. Je ziet hoe het er bij de boerenaan toe gaat, hoe zij hun werk doen dezekazen worden ambachtelijk gemaakt endat proef je!

  Van melk naar kaasHoewel Wim al heel lang kaasspecialist is,begon hij zijn loopbaan met het verkopen vanmelk. Mijn vader was melkboer, legt hij uit.Mijn drie broers en ik hielpen mijn oudersaltijd door de melk rond te brengen. Wehadden alle vier onze eigen wijk. Later staptede hele familie over op de verkoop van kaas.

  Wim begon met een SRV-wagen en maaktelater de overstap naar een shop-in-shop.Dit heb ik 15 jaar gedaan, maar op eengegeven moment was ik er gewoon aan toeom toch weer zelfstandig aan de slag te gaan.Ik stuitte op dit pand in Brielle, wat toevalligal een kaaswinkel was. De vorige eigenaarverkocht er al 18 jaar kaas en noten.

  SpecialiteitenSinds Wim kaashandel t Voorhuys overnam,is de winkel in 15 jaar uitgegroeid tot eenechte specialiteitenwinkel. Natuurlijk kuntu er terecht voor een ruime keuze aan delekkerste kaas, maar ook heeft t Voorhuyseen ruime selectie aan noten, thee, vleeswarenvers van het mes en andere specialistischeetenswaren. U haalt er alles in huis voor eengezellig avondje thuis of bij vrienden. Wimen zijn team adviseren u graag over de smaakvan verschillende kazen, zodat u een goedekeuze kunt maken. Natuurlijk mag u altijdeven proeven!

  Muffins metboerenkaas en preiIngredinten (voor 1 stuks): 250 gram extra belegen Boerenkaas 3 eieren 3 preien 4 plakjes bladerdeeg 2 dl slagroom 3 el bloem, gezeefd 25 gram boter muffinvorm

  Bereidingswijze: Rasp de boerenkaas (of vraag uw kaas-specialist dit te doen). Snijd de prei in smalleringetjes en bak gedurende 3 minuten inde boter. Goed laten uitlekken en iets latenafkoelen. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de plakjes bladerdeeg in vier stukjesen rol ze iets uit. Druk in elke opening van demuffinvorm een plakje bladerdeeg. Laat dehoekjes langs de zijwanden omhoog steken.Verdeel de prei over de deegbakjes. Klop de eieren los met de slagroom enroer de gezeefde bloem en 150 gram vande geraspte kaas erdoor. Breng op smaakmet wat versgemalen peper en eventueelwat zout. Schep het mengsel in de vormpjesen strooi de rest van de kaas erover. Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruinen serveer ze warm!

  1 jaarTekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn

  ambachtelijke kaas in Brielle

  Waar koopt u uw kaas? In de supermarkt of bij de specialist? En staat u er weleens bij stil waar deze kaas vandaan komt? Want waar de kaas uit de super-markt veelal in fabrieken wordt geproduceerd, haalt de specialist zijn kazen nogecht bij de boeren thuis.

 • Het verzamelen van spullen kan een leuke hobby zijn, maar je hebt er wel een flinkedosis geduld voor nodig. Je kunt van alles verzamelen, van postzegels tot suiker-zakjes. In de vorige editie van Brielle leeft kon u lezen over de fotoverzameling vanNel Blok. In deze editie een andere, net zo bijzondere verzameling: de konijntjesvan Iet Verboom.

  Haar man Henk staat hoofdschuddend toete kijken hoe Iet vertelt over haar konijntjes-verzameling. Je bent er zelf mee begonnenhoor, roept ze hem lachend toe, waarna zebegint te vertellen over het ontstaan van haaruitgebreide collectie konijntjes. Toen de kin-deren klein waren, ik denk dat Marijke eenjaar of vier was, kochten we twee konijntjesvoor ze. Dat is nu 29 jaar geleden. Het leekons leuk om een nest jonge konijntjes tekrijgen, dus toen hebben we n van onzekonijnen laten dekken op de kinderboerderijin Rozenburg. Dit vond Henk zo leuk, dat hijverder wilde gaan met fokken. We kwamenbij verenigingen over de vloer en tijdensevenementen kon je dan gipsbeeldjes kopenvan konijntjes. Zo ben ik aan mijn eerstekonijnenbeeldjes gekomen.

  HerinneringenHet hield niet op bij de gipsbeeldjes. Iet kochthier en daar konijnenbeeldjes, tot ze er op eengegeven moment een vitrinekastje voor ginginrichten. En als je dat eenmaal doet gaat hetuit de hand lopen, grapt ze. Dan denkt ieder-een dat je konijntjes spaart en krijg je vaniedereen meer en meer beeldjes, schilderijtjes,noem maar op. Het leuke is dat ik heel veelkonijntjes cadeau heb gekregen. Ik weet vande meeste nog precies van wie ik ze heb gehaden om welke reden. Ik kan er nooit meer van-af, ik heb er zulke lieve herinneringen aan.

  The rabbits revengeVoordat jullie kwamen heb ik mijn verzame-ling grof geteld. Ik kwam uit op een stuk of1300 konijntjes. Iet heeft veel verschillendevoorwerpen in haar collectie, varirend vanbeeldjes, schilderijtjes en borduursels, totbloempotten, bordjes en bestek, fotolijstjes,een snoeppot en zelfs een vormpje om in dekoekenpan een eitje te bakken in de vorm van

  een konijnenhoofdje. Dit is de favoriet vanHenk, zegt Iet, terwijl ze een beeldje vaneen konijntje tevoorschijn tovert. Hij heetthe rabbits revenge, het konijntje draagteen geweer en heeft de jager geschotenen over zijn schouder gehangen. Wat mijnfavoriet is weet ik niet er zijn er zoveel waarik herinneringen aan heb... Ook heeft Ietn echt konijn, een Vlaamse reus.

  EngelandIet haalt haar konijntjes overal vandaan. Ikweet zeker dat ik slaag als ik naar Engelandga, legt ze uit. Je hebt daar veel bijzonderewinkeltjes, een beetje zoals Bric Brac enArkenbout. Of Gretna Green, in Schotland.Je hebt daar een speciale Beatrix Potter shop,ze verkopen in deze winkel van alles vanPeter Rabbit. Je kon vroeger ook bij Pickwickboekjes van Beatrix Potter sparen, ik heb zeallemaal. Toen ik later in Engeland in eentweedehands boekwinkel was kwam ik deoriginele oude boekjes tegen. Deze heb iktoen ook maar gekocht! Een gedeelte vande konijntjes staat uitgestald in twee vitrine-kasten in de woonkamer en een letterbakdie aan de muur hangt. Twee kleine beeldjesvallen op tussen de rest. Tussen alle konijntjesstaan een olifantje en een koalabeertje.Iet legt uit: Het olifantje was een grapje vanmijn kinderen en het koalabeertje heb ikvan een vriendin uit Australi gekregen.

  Aparte hobby?De man van Iet vindt het wel best dat zijnvrouw zon grote verzameling heeft. Zolanghij zelf maar zijn ei kwijt kan in het sleutelenaan zijn brommers. Sommige mensen vindenhet misschien apart, maar iedereen heeft zozijn hobbys. Mijn zus vraagt wel eens watik toch moet met al die konijnenspulletjes.Nou ja, niets! Ik vind het gewoon leuk.

  In een groen, groen

  knollen32 I verzameling

 • verzameling I 33

  land!

  Bent uof kent u iemandmet een verzameling enzou u het leuk vinden omhier iets over te vertellen inBrielle leeft? Laat het onsweten! Stuur een e-mail [email protected] en wieweet staat u binnenkortmet uw verzamelingin Brielle leeft!

  Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn

 • 34 I jongeren

  Dat Brielle een broedplaatsis voor talent hebbenwe al regelmatigkunnen optekenen.Maar Brielle is ook eenuitstekende gastheer voortalent uit de andere gemeentesvan Voorne-Putten. De zesfinalisten van Brielles Got Talent,een eigen productie vanBREStheater, kwamen uitalle windstreken vanhet eiland.

  Lisanne (1)Ik had 45 supporters op de tribune zitten,mijn vader is leraar en die had zijn hele klasmeegenomen. Dat was echt geweldig. Zezwaaiden met glowsticks en waren erg en-thousiast. Jammer genoeg was het niet ge-noeg voor de publieksprijs, die had ik graaggewonnen. Ik vond zelf ook dat de finale lek-ker liep. Ik wil heel graag de muziek in, ikspeel gitaar en ik zing al jaren. Verder kan ikook piano, drums en nog een paar instrumentspelen, dus ik kan mezelf begeleiden. Ik doeook de vooropleiding voor het conservato-rium, daar hoop ik na de havo heen te gaan.Ik heb ook al eerder aan talentenjachten mee-gedaan. Als ik zelf niet kan optreden dan wilik muziekdocente of coach worden of bij eenplatenlabel werken. Alleen als ik echt doof zouworden en muziek echt geen optie is, dan zouik architect of ontwerper willen worden.

  Annelotte (1) en Rozemarijn (12)Het was leuk om dit als zussen samen tedoen. Het ging ook heel lekker, al was Roze-marijn ziek. We deden ook een eigen num-mer, dat ik (Annelotte, red.) zelf geschrevenheb. Ik ben nu bezig met een eigen cd schrij-ven. Dat gaat vanzelf, ik ben iemand die graagschrijft op het moment. Als er iets in me op-komt wil ik er gelijk iets mee doen. Meestalschrijf ik op de piano. Ik zit ook in het vierdejaar van de havo voor muziek en dans. Daarheb ik auditie voor gedaan. Ik wil ook echt demuziek in. Mijn opa helpt me af en toe alsmanager, maar ik regel ook heel veel zelf endat gaat goed.Rozemarijn wil later een andere kant op. Ikword liever modeontwerpster. Ik heb geen zinom de muziek in te gaan en altijd op reis tezijn. Ik heb wel net als mijn zus aan The Voicemeegedaan. Ik haalde de blind audition enAnnelotte kwam tot de Battle.

 • Madelein (1) en Gaby (1)We hadden totaal niet verwacht dat we depublieksprijs zouden winnen, maar we kregentoch de meeste stemmen. Daarmee wonnenwe sowieso een optreden op de Ladiesnight ennog een verrassing, we zijn benieuwd wat hetis. Het was de eerste keer dat we samen optra-den, we deden drie liedjes en zongen allestweestemmig dat maakt ons bijzonder. Maarhet was niet dat we voor het eerst samen zon-gen hoor, we hebben ook samen op zangles enin de schoolband gezeten. We zijn nu wel uitde schoolband gegaan omdat alles anders nietmeer te combineren was met ons examenjaarvmbo.

  Danille (1)Ik vond dit leuk om te doen. Ik doe op ditmoment vooral nog talentenjachten. Maar welmet eigen muziek. Alle nummers heb ik zelfgeschreven. Mensen zeggen dat ik klink als deBelgische zangeres Selah Sue. Meestal pak ikmijn gitaar en begint het met een melodietje,dan ga ik pas nadenken over de tekst. Het gaatom het gevoel dat het oproept en daar voeg ikdan dingen uit mijn persoonlijkheid en erva-ring aan toe. Ik heb wel moeite om liedjes af temaken. Maar ik heb nog meer moeite met hetinstuderen van muziek van anderen. Daar hebik de motivatie niet voor, mijn eigen muziekvind ik veel leuker. Ik volg nu een opticienop-leiding maar ik wil naar de opleiding muzi-kant/producer. Het is een keuze tussen harten zekerheid, wil je doen wat je leuk vindt ofwil je iets doen waar je makkelijker een baanin kunt vinden.

  >>> Lees verder op pagina 37 >>>

  Tekst: Lionel StuteFotografie: Ronald Bagijn (locatie BREStheater)

 • Vischstraat 18 I 3231 AV BrielleTel.: 0181 - 412348

  Kostuum stomen

  10,50Actie!Op vertoon van deze advertentie.

  Vischstraat 19 - 3231 AV Brielle0181-413843 - www.sillystrik.nl

  NieuwLE PEP

  Nieuw10 FEET

  Vrouwen:King Louie, Le Pep, 10 Feet,Who's that girl, Wow to Go,

  Vive Maria, Eucalyptus, Avocaen Friday on my mind.

  Meisjes:Petit Louie.Sieraden:

  Petra Reijrink, SAS- design enMichal Negrin.

  Schoenen:Esska en Chie Mihara.

 • onderwerp I 3

  De stijlen

  Deze fotoreportage is gestyleddoor Samantha Legierse i.s.m.:The Stone, Juwelier Hoogvliet,Cartouche, Pandora, Silly Strik,Jos Hairsalon, Rowine Fashion,Blush! Parfumerie en schoonheids-salon en Opleidingsinstituut Derm.

  Bij Lisanne hebben we bewust voor eenRockstyle gekozen. Dat is echt haar ding.Het is een uitgesproken, actuele stijl. Wehebben voor lange lengtes gekozen omdatdat goed bij haar postuur past. Haarmake-up moest diep en doordringend zijn,haar haar nonchalant en ruw. De sieradenvan Buddha to Buddha passen perfect bijdie stijl.Danille is the Animal. Het is een stijldie op kleinere schaal gespot wordt. Hetcombineren van de verschillende dieren-prints door elkaar kan, maar je kunt ookkiezen voor losse elementen. We hebbenbewust gekozen voor dit jasje als knaller!In dit geval is zelfs de make-up in cats-tyle, heel doordringend. In haar kapsel zijnhaarveertjes ingezet, nu helemaal hot.Gaby draagt pasteltinten, die passenperfect bij haar uiterlijk. Deze stijl is hetbest te omschrijven als Sweetcolour. Alsknalelement staat haar broek centraal.Deze stijl is heel actueel in de winkels,meerdere printen in verschillende tinten.Haar haar is bewerkt met haarkrijt.

  Annelotte is de Flowerbomb. Hoogin de taille, dat is actueel. Net als dehooggesloten kraag. Haar stijl is hier extraaangedikt door bloem op bloem te kiezen.Samen met de catwalk make-up enpumps voor de lengte hebben we allespassend gemaakt.Rozemarijn is gekleed volgens deNeontrend. Het is een stijl met durf, maarze gaf zelf al aan dat dit goed bij haarpersoonlijkheid past. Je kunt deze stijlrustiger inzetten door neon als accentkleurte gebruiken in bijvoorbeeld een jeans-outfit. Voor de fotoshoot zijn we extra vermet haar en make-up gegaan. Het is nietalledaags, maar wel iets wat je terug gaatzien de komende tijd.Madelein is het topje van de mode, eenechte Streetstyle. Het is geen stijl die jesnel op straat zult zien. Maar iedereen zalhier elementen uit pakken en combineren.Niets matcht met elkaar en daardoor ishet een geheel. De armbandjes zijn eenvoorbeeld van de multiculti trend. Ookde nagellak is daarop afgestemd.

  Watdoe je danin dewinter?...is de vraag die wij als hovenier vaak gesteld krijgen. Het antwoord is heelsimpel: als het vriest doen we bijna niets, uiteraard vegen we de schuur enzorgen we dat alles er weer netjes en gekeurd bij staat als het voorjaar weerbegint. De nieuwe ideen voor het komende seizoen worden bedacht en uitge-werkt en we gaan weer op zoek naar de nieuwste trends die er op tuingebiedte vinden zijn.Dat zou echter heel anders kunnen zijn als we met zn allen tijdens de winter-slaap na de Kerst eens een keer lekker in de tuin zouden kijken en alvast plan-nen gingen maken voor de naderende lente. De winterperiode is de ideale tijdom in de tuin de gewenste veranderingen door te voeren. Met een beetjegeluk vriest het niet te hard en niet te lang en kan je in het voorjaar al genietenvan de nieuwe tuin. Door nu de wensen op te schrijven en advies in te winnenbij een groene vakspecialist kan de tuin voorzien worden van het nodige functi-onele extra groen, wat de gezondheid bevordert.In 2012 is de 6e editie geweest van de Floriade, iedereen die hier geweest isheeft inspiratie kunnen opdoen voor de inrichting van een duurzame tuin. Doorsamenwerking tussen bedrijven en de overheid werd de Floriade ht voorbeeldvan cradle to cradle in Nederland. Het leek een voorziene blik, want in het jaardat de wereld zou vergaan zijn we allemaal bewust geworden van de belang-rijkste elementen in het leven en back to basics onze grondstoffen en natuur-lijke bronnen gaan koesteren en waarderen. De wereld is aan het veranderenen de bewustwording van ons handelen is een weergave van hoe wij in detoekomst met onze planeet willen omgaan.De bewijzen dat groen goed is voor de gezondheid en de biodiversiteit stapelenzich op: het uitzicht op groen heeft al effect en doet mensen sneller herstellenvan stressvolle situaties, helpt stress verlichten en bevordert het bewegen enactief buiten bezig zijn van de kinderen, volwassenen en senioren. De krachtvan de natuur leert je relativeren, daar heb je als mens maar heel weinig in-vloed op. Jarenlang is de natuur en het groen (on)bewust geteisterd door demens en moest plaatsmaken voor woningen, wegen en bedrijven. De tuinenwerden bestraat met bijzondere bestratingen en tropisch hardhout uit oordenwaarvan we het bestaan niet afwisten, tegenwoordig is de mens weer indienst van de natuur en worden er talloze vernieuwende en oude beproefdeproducten aangeboden van hergebruikt materiaal voor binnen en buiten. Hetgroen staat weer centraal en we zijn ons bewust van het onrecht wat we ons-zelf en de natuur hebben aangedaan. Nu het voorjaar voor de deur staat en dezon weer regelmatig begint te schijnen, kunnen we weer genieten van al hetmoois dat de natuur ons te bieden heeft. Ik wil u dan ook vragen om eens uwtuin in te gaan en samen met de groene buitenvakman te denken over eenduurzame en groene inrichting van uw tuin. Zodat ook u zich weer een geluk-kiger en gezonder mens gaat voelen. Ik doe het graag voor u, en bovenalsamen met u.

  Met groene en altijd vriendelijke groet,Leon van Frans van den Bos hoveniers B.V.

 • 3 I muziek

  Remko heeft de horeca altijd al leuk gevon-den. Als 15 jarige jongen begon hij met glazenophalen in een club en al gauw had hij doordat hier zijn roeping lag. Op zijn 18de isRemko professioneel gaan werken in dehoreca. Hij is begonnen in de Hoofdwacht,waarna hij bedrijfsleider werd in de Abdij.Remko is sinds het begin van de Abdij al aan-wezig. De Abdij bestaat nu 14 jaar, ik werkteer al 6 jaar als bedrijfsleider toen ik het bedrijfovernam. Nu ben ik al 8 jaar de eigenaar.

  De Abdij is altijd al een muziekcaf geweest.Eerst waren er live optredens. We zijn op eengegeven moment overgegaan op DJs, omdatdat de trend was. Nu zijn we op vrijdag tochweer teruggegaan naar live optredens, dathoort gewoon bij de Abdij, vertelt hij. In de

  Abdij spelen de muzikanten vooral pop, rock,reggae en nederpop, maar toch staat poprockwel op nummer n. Op zaterdagavondmaken de live optredens plaats voor een DJ.Helaas kan ik zelf geen instrument bespelen,maar ik kan wel wat plaatjes mixen!Op zaterdagavond is er dus andere muziek tehoren en wordt het podium omgetoverd totdansvloer, aldus Remko.

  VerbouwingOmdat muziek centraal moest staat in deAbdij, is het vorig jaar december geheelverbouwd. De kleuren zijn veranderd, hetpodium is toegankelijker en er hangenschilderijen van bekende artiesten. Remkovertelt: Het publiek was toe aan vernieuwingen we hebben nu ook meer regelmaat in onze

  agenda. Iedere vrijdagmiddag is er een borrelmet hapjes en drankjes, vanaf 22.00 uurspelen er live bandjes. We hebben nu ookeen kleine keuken met een hapjeskaart duskunnen we ook voor borrelhapjes, broodjesen tostis zorgen. Er kunnen nu ook recepties,bedrijfsborrels en andere feesten wordengeorganiseerd!

  Aanstormend talentOp zondag is er een open podium, dit geeftjonge of minder bekende artiesten de kans omop te treden en zo aan hun naamsbekendheidte werken. Het open podium is voor iedereenleuk, jong en oud en welke muzieksoortdan ook! Er zijn verschillende versterkers be-schikbaar dus je hoeft alleen je instrumentenmee te nemen. Het open podium begint rond16.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Je hoeftje ook niet in te schrijven, je kan zo binnen-lopen.

  1 aprilTijdens de kalknacht is er een feest der her-kenbaarheid. Zoals elk jaar zijn we tijdenskalknacht de hele nacht open en op 1 aprilzijn we ook de hele dag geopend. De Abdijis natuurlijk weer aangekleed met een extrabuitentap. Want op 1 april moet er gedronkenworden! vertelt Remko enthousiast.

  Voor de whiskyliefhebbersOok de whiskyliefhebber kan terecht bij deAbdij. Naast de standaard drankjes en denieuwe wijnkaart is er ook een uitgebreidewhiskykaart aanwezig. We hebben veelsoorten whisky zoals Cardhu, Highland park,Oban, Jack Daniels en nog meer, voor de lief-hebbers kunnen we ook een whiskyproeverijorganiseren!

  talent!Muziek en aanstormend

  Tekst: Astrid VermeulenFotografie: Remko Mulder

  Onze historische vestingstad Brielle is beroemd n berucht om haar vele gezellige kroegjes, cafs en barren. In totaal zijn het

  er meer dan 50! Stuk voor stuk hebben zij hun eigen identiteit en blijven zij zich ontwikkelen. Zo onderging de Abdij vorig jaar

  december nog een verbouwing tot muziekcaf. Het Brielle leeft team besloot poolshoogte te nemen.

  De crew van De Abdij

 • The Hudson Five ft Chris Zegers

  muziek I 39

  Richard Beukelaar, Leslie Verheul en Joris LutzDe Brielse Ivo Gleeman

  Het vernieuwde interieur van De AbdijEen uitverkochte Abdij met The Hudson Five ft Chris Zegers

 • 40 I beauty

  Natuurlijktrendy!Natuurlijke haar- en hoofdhuidverzorgings-producten zijn Kapsalon de Kapper nietonbekend. Sinds vorig jaar werken Jeanetteen haar team al met de geheel plantaardigeproducten van Ren Furterer, om hoofdhuid-problemen te behandelen. Vanaf dit voorjaarstapt Kapsalon De Kapper volledig over ophuidvriendelijke producten. Iedereen waszo enthousiast over de producten van RenFurterer, dus toen wij de mogelijkheid kregenom ook in de kapsalon over te stappen opsoortgelijke producten hoefden we hier nietlang over na te denken, zo stelt JeanetteQuist. Wij gaan werken met de productenvan INOA, van LOreal. Dit is een mooi puuren huidvriendelijk product, dat volledigammoniavrij is. Het stinkt niet en een rode,jeukende hoofdhuid is verleden tijd. Daaren-tegen is de dekking van de verf optimaal ende prijzen blijven hetzelfde. Natuurlijk blijftook de service die u van de kapsalon gewendbent hetzelfde. Zoals altijd kunt u bij Kapsalonde Kapper terecht voor de laatste trends ophet gebied van haarstyling en verzorging.Alleen dan met het beste van twee werelden:een trendy kapsel en ook nog eens goed vooruw hoofdhuid en het milieu.

  NageltrendsOok je nagels kunnen na de koude winter wel een op-pepper gebruiken. Een manicure, kunstnagels of gewooneen mooie verzorgde nagellak, het is maar net wat je zelfwilt. De voorjaarstrends op het gebied van nagels lopenuiteen van zachte poedertinten tot felle neonkleuren.Natuurlijk is de klassieke french manicure een trend die blijft.Je kunt deze lente dus echt alle kanten op! Voor alles op hetgebied van nagelverzorging en -styling kunt u onder andereterecht bij Unique nail & beauty center in de Voorstraat.Monique Huijer is al 20 jaar gevestigd in Brielle en is gespe-cialiseerd in nagelverzorging en beauty-behandelingen.Nieuw in haar assortiment is de zogenoemde gellak. Ditis een gelachtig product dat tussen nagellak en kunstnagelsin zit. De lak wordt als een nagellak aangebracht, maarwordt wel gedroogd onder de UV-lamp. Het mooie vandit product is dat het gemiddeld 2 weken blijft zitten,vertelt Monique enthousiast. En het heeft de uitstralingvan kunstnagels. Ideaal voor speciale gelegenheden zoalseen bruiloft of feestje. Ook voor verschillende schoonheids-behandelingen kunt u bij Unique nail & beauty centerterecht. Er zijn regelmatig aanbiedingen op gezichtsbehan-delingen, loop gerust eens binnen voor meer informatie.

  TrendsDe kou van de afgelopen winter hebben we achter

  ons gelaten, het zonnetje breekt weer dooren we kunnen weer lekker naar buiten! Het voorjaar

  is begonnen. Door de kou en gure wind van deafgelopen maanden hebben onze huid en haren

  het zwaar te verduren gehad. De hoogste tijd omjezelf weer even flink in de watten te laten leggen.

  En als het in Brielle ergens niet aan ontbreekt,dan is het wel aan kappers en beautycenters. Stuk

  voor stuk hebben zij hun eigen specialisaties, samenzorgen zij voor een compleet aanbod in Brielle!

 • glanzend!

  Kapsalon de Kapper is niet de enige Brielsekapper die overstapt op nieuwe producten.Ook kaspalon Anje-Lise maakt sinds kort ge-bruik van een compleet nieuwe productlijn, vanhet merk Kerastase. Medewerkster Nicky legtuit: Kerastase heeft een uitgebreide selectieaan producten, gericht op specifieke haarty-pen. Het merk staat voor mooi en gezond haar,dat is iets waar wij ons als salon goed meekunnen identificeren. Om het totaalpakket aandiensten voor een gezonde hoofdhuid en ge-zond haar compleet te maken, kun je bij kapsa-lon Anje-Lise ook terecht voor een haar- enhoofdhuidanalyse. Wij beschikken over eenspeciale fotocamera, die tot wel 600 keer uit-vergroot, vertelt Nicky. We kunnen zo de haaren de hoofdhuid goed bekijken en heel nauw-keurig het haartype bepalen. Aan de hand vande wensen van de klant en deze analyse, kun-nen wij bepalen welk product het meest ge-schikt is. Op deze manier kunnen wij een zouitgebreid mogelijk advies geven n een ge-schikte behandeling hieraan koppelen. Wij stre-ven altijd naar het beste resultaat voor hetbehoud en de gezondheid van het haar en dehoofdhuid. Kerastase is een merk dat daar ergop gericht is.

  Gezond...Betoverende blikWie wil er nu geen betoverendeblik, met mooie volle wimpers?Bij Blush! Parfumerie enSchoonheidssalon kan het.Tegenwoordig is het mogelijkom net zoals de extensions in uwhoofdhaar, extensions te plaat-sen in uw wimpers. De wimper-extensions zijn voor iedereengeschikt en blijven ongeveer 3weken mooi, daarna moet u zeweer opvullen. De haartjes wor-den stuk voor stuk met een pin-cet en speciale lijm aan uw eigenwimpers bevestigd, meestal zijner 60 tot 80 haartjes per oognodig om een mooi vol effect tekrijgen. De haartjes worden vanbuiten naar binnen bevestigd enu kunt zelf de gewenste lengte en

  dikte aangeven. De haartjes zijnaan de buitenkant van het ooglanger, om het natuurlijke effectte behouden. Er kan mascaraaangebracht worden op de wim-pers, maar dit is natuurlijk nietmeer nodig. Als u wel mascarawilt gebruiken kunt u de aange-brachte make-up verwijderenmet make-up remover op water-basis, maar pas wel op metwrijven! Voor de rest zijn dewimpers en de lijm bestandtegen alles, u kunt er bijvoor-beeld gewoon mee zwemmenen mee in de sauna. Om dewimpers en uw eigen wimpersextra te beschermen en te ver-zorgen kunt u Black DiamondCoating gebruiken.

 • Maarland Noordzijde 36 Brielle T 0181-415705

  HAAR VISAGIE STYLING PRODUCTEN

  De Kanterstraat 8 3232 AA BrielleTel. 06 - 18193331

  Wijwerken opafspraak!

  Volleren/of langerhaar met deflip-in!

  Veertjesin je haar met

  Feather-extensions!

  Wijwerken met

  producten van

  Lisap Milano!

  Een frisse start van het nieuwe jaar met een ontspannenhuidbehandeling. Bij de Brielsche vrouwen kunt u terechtvoor verschillende behandelingen, waaronder het nieuwe4 Energy Lifting Mask van SE-TA natural beauty.In slechts 10 minuten worden de natuurlijke regeneratie-krachten van de huid geactiveerd, met een natuurlijke face-lift als gevolg. (Het eerste masker gratis!)

  Stralende teint Vermindering van oogrimpels Vermindering van oogwallen Vermindering van kraaienpoten Vermindering van gezichtsrimpels Duidelijk strakkere en gladdere huid Duidelijk frissere huid

  De behandeling met het lifting mask isgeschikt voor alle huidtypen!

  Openingstijden:dinsdag - donderdag van 8.30 uur - 17.30 uurvrijdag van 8.30 uur tot 21.00 uurzaterdag van 8.00 uur tot 14.00 uur

  Scharloo 43231 AM BrielleT 0181-506611www.brielschevrouwen.com

  Nieuw!Nails gel color

  van O.P.IDe gelcolor blijft2 weken mooi.

  Nu 27,50!

  Voorstraat 1253231 BH BrielleT 0181-412 [email protected]

  Openingtijden:dinsdag 9.00 - 17.00 uurwoensdag 9.00 - 17.00 uurdonderdag 9.00 - 21.00 uurvrijdag 9.00 - 17.00 uurzaterdag 8.00 - 17.00 uur

  Nieuwe productenvoor mooien gezond haar!

  Kapsalon Anje-Lise maakt sinds kort gebruik van de specialistische producten vanhet merk Kerastase. Dit merk biedt specifieke verzorging voor verschillende haar-en hoofdhuidtypen. Hierdoor kan de verzorging beter op uw haar worden afgestemd,met mooier en gezonder haar als resultaat.

  De gehele maand april krijgt u geheel vrijblijvend eengratis haartest en verzorgingsadvies!

  Kom langsen ervaarhet zelf!

  Deze helemaand een

  gratis shampoobij aankoop van2 verzorgings-producten!

  M 06-81497316

  www.ennyhair.nl

 • land- en tuinbouw I 43

  kom op t land!

  Dit jaar vindt Kom in de kas plaats op zater-dag 6 april. Verdeeld over heel Voorn