Download - Brielle leeft #19

Transcript
Page 1: Brielle leeft #19

4e jaargang - #19 - maart 2013

Paul Rijcken

Muziek inDeAbdij

KunstvanBernadetShoptour

Sicilië...eiland van

‘TheGodfather’

Briels talentTuincolumnFransenLeon

Brielse Meer Spektakel

SeñoritasdeBrielaPrijs € 2,95

Brielle leeft

Page 2: Brielle leeft #19

Voorjaar aan de Brielse Maas

In het mooie recreatiegebied Brielse Maas ligt PaviljoenDe Kogeloven, temidden van een grote ligweidemet een strand,een aanlegsteiger en diverse fietsroutes. De Kogeloven biedt ueen eigentijds restaurant en een terras waar u in een onge-dwongen sfeer heerlijk kunt borrelen, lunchen, loungen, dinerenen natuurlijk feesten! Naast de Kogeloven bevindt zich speeltuinDeKOendehistorische StenenBaak,de oudste stenen vuurtorenvan Nederland.

Brielse Maas 1 - 3233 LD Oostvoorne - Tel. 0181 482191

www.dekogeloven.com

Nog enkeleligplaatsen

te huur!

Vanaf aprildinsdag t/m

zondagopen!

Eten, drinken,loungen en meer...

Rochus Meeuwiszoonweg 10, 3231 CM Brielle,T 0181-412080, F 0181-410413,[email protected],Kijk voor de openingstijden op www.strandcafedemeiden.nlVanaf N57 afslag Brielle centrum,hierna de ANWB borden ‘Strandcafé De Meiden’.

1e Paasdag

is er weer een

Paasbrunch.

Reserveer nu!

Nieuw!Nu ookeen buitenbarophet terras

Lekker eten, drinken en loungendirect aan het BrielseMeer!

Strandcafé De Meiden,voor al uw (trouw-en bedrijfs)feesten! Officieel trouwlocatie opde meest unieke plek aan het Brielse Meer.

Page 3: Brielle leeft #19

voorwoord I 3Colofon4e jaargang, editie 19 - 2013‘Brielle leeft magazine’ is een uitgave van B&M Design insamenwerking met de Gemeente Brielle en het CMB.VerspreidingHuis-aan-huis in Brielle, Zwartewaal, Vierpolders,Rockanje, Oostvoorne, Tinte, Hellevoetsluis-West enNieuwenhoorn. Postale verzending naar geselecteerdebedrijven in de Europoort. Het magazine is af te halen bijhotels, campings, horeca gelegenheden, openbareinstellingen in de regio, winkels en bedrijven in Brielle ende VVV-kantoren van Nederlandse vestingsteden.Verschijning, oplage en druk6x per jaar, 30.000 stuks, Bal Media.RedactieUrsula Hoogendoorn, Lionel Stute, Jerry de Jongen Astrid Vermeulen.EindredactieTimo de Jong en Ursula Hoogendoorn.GastredactiePaul Rijcken, Nico de Vries, Wendy Hofman, Carry Mariaklein Gunnewiek, Els Barendregt, Peter Moree & MarkWilkinson, Johan Reiziger, Marcel van Driel, Leon Schultzen Liesbeth Klee-Kok.Productie & trafficRoxanne Bravenboer.AdvertentiesT 0181 418455, [email protected] Hoogendoorn en Harry Swart.BladmanagementUrsula Hoogendoorn.Art DirectionJerry de Jong en Cynthia Sars-van Gorsel.FotografieRonald Bagijn, Roxanne Bravenboer, Michael van der Vel-den, Denise Verkerk, streekarchief VPR, Roy Beusker enGeert de Lange.VormgevingRonald Bagijn, Gary van der Stoep en Melfi Oostvogels.CartoonEdwin Peters

Op de coverJeroen de Jong en Jacques Stolk op het terras vanDe Meiden.Tevens hebben meegewerktBernadet van Doren, Streekarchief VPR, Iet Verboom,De Geuzennaald, Haar van Maarland, St. Catharijnekerk,Hans van den Berg van Bloemetjes en Bijtjes, Arkenbout,Bont, Roosmarijn van Bohemen, Kapsalon De Kapper,Unique Nail & Beautycenter, Kapsalon Anje-Lise, Blush!Parfumerie en Schoonheidssalon, Joost van Adrichem,Kaasspecialist ’t Voorhuys, Marite van Nes (BBC), Abdij,RV het Colinsland, Kramer Sigarenmagazijn, The Stone,Op Hoop Watersport/Zeilmakerij, Jumbo Brielle, Pandora,Silly Strik, Ingrid Jansen van The Travel Club, Liz & Noah,Marianne & Dayane, Stefanie Kok, Sabrina Kok, Insiememode, Mercedes Arnau Córdoba, Ana María Kok-Arnau,Schoonheidssalon InZEE, Kapsalon Allure, BREStheater,Samantha Legierse, Opleidingsinstituut Dermé, Jo’sHairsalon, Cartouche, Juwelier Hoogvliet, Rowine Fashionen Papagayo Beach & Design Hotel.Klachten, reacties of nabestellenStuur een email naar [email protected] abonnement op Brielle leeft? Voor € 25,- ontvangtu postaal 6 edities van Brielle leeft. Info via brielleleeft.nlCopyrightAlle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave magworden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toe-stemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnengeen rechten worden ontleend.

Van de week zei een klant uit Oostvoornebij ons aan de koffietafel: “Dat blad vanjullie, Brielle leeft, dat vind ik een goed ding.”Waarop ik reageerde: “O ja, meneer”,en vroeg vervolgens: “waarom vindt u dat?”.“Nou, hier in Brielle zijn nogal veel vandie lifestylewinkels, met mode, schoenen,wellness enzo, en dat magazine past daarecht bij.” Waarna hij verder zijn opmerkingmotiveerde: “Mijn vrouw en ik wandelen elkeweek wel een keer door de Brielse winkelstraat:gezellig even er uit zijn en leuke mensenontmoeten”. Een dame die ook bij ons zat:“Ja, en in de meeste winkels is het gastvrij enongedwongen en niet zo van die zelfde winkelsals elders. Bij ons in Hillegersberg is dat ookwel een beetje zoals hier, maar mijn vriendinen ik komen graag in Brielle.”Nou, dat was toch een leuke opsteker voorBrielle leeft. De naam zegt het al: Brielle lééft.Er is veel te beleven in dit pittoreske stadje.Niet alleen voor de bewoners, maar vooralook voor bezoekers van verder weg. Vandaarook zoveel ‘shoppingwinkels’ in plaats vanboodschappenwinkels en leuke boetiekjesen cadeaushops. Vaak lijkt het wel dat juistmensen van verderaf dat meer waarderen.

Ikzelf heb een kledingwinkel. Onze klantenkomen deels ook uit de regio Rotterdam, hetWestland en Goeree. Middels internet komtmen dan in Brielle terecht voor avondkleding,smokings of trouwpakken. Dat zijn kleding-stukken waarvoor men in de auto stapt. Enzo blijft men dan graag terugkomen na dezekennismaking met Brielle.

Haha, wat zijn we toch trotse Brielse onder-nemers. Jawel, iedere plaats in Nederland isbezig om ‘terug op de kaart te staan’. MaarBrielle bleef toch altijd al verbazen en is nogsteeds bijzonder. Dat is onder meer de krachtvan een mooie historische binnenstad metvestingwallen. Knus en intiem in de vrolijkestraatjes met frivole geveltjes. Gezelligekroegjes en eetcafé’s op de juiste plekken erbij.Elke dag weer geniet ik van m’n gastvrije werkals winkelier. Dat draag ik graag uit, dus komvrijblijvend een keer op de koffie bij ons ofbij die andere gezellige Brielse winkels.

Beste lezer,

Bekijk www.brielleleeft.nlen onze facebook pagina

Page 4: Brielle leeft #19

Industrieterrein ’t Woud 43232 LN BrielleTelefoon (0181) 413351www.fpvo.nl

Haal nu uw e-bike bij FietsPlus van Oudenaarden. FietsPlus van Oudenaarden heeft een uitgebreide collectie aan elektrischefietsen, voor iedere doelgroep. Was een elektrische fiets vroeger alleen iets voor ouderen, tegenwoordig profiteert iedereenvan de voordelen van een e-bike. Bij de modellen van de laatste jaren is de accu vrijwel onzichtbaar bevestigd op de fietsE-bikes zijn verkrijgbaar in diverse, trendy modellen. In de showroom is onlangs een aparte afdeling vrijgemaakt voor allee-bikes, zodat u een goed overzicht heeft van het aanbod.

E-bike Testdag 30 maart!Op zaterdag 30 maart organiseert FietsPlus van Oudenaarden een E-bike Testdag. Op deze dag kunt u op een ongedwongen manierkennismaken met de elektrische fiets. Ook kunt u meteen de verschillende merken met elkaar vergelijken, om te bekijken welke elektrische fietshet beste bij u past. Er zijn promoteams aanwezig van Sparta en Cortina Ecomo. Deze testteams zijn aanwezig van 9.00 uur tot 16.00 uur.Iedereen die tussen 11.00 uur en 15.00 uur binnen is, ontvangt een gratis portie poffertjes! Tevens maakt iedereen die eenproefrit maakt, kans op een gratis e-bike!

HET FIETSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN!

Gazelle Orange Plus Innergy XT• luxe uitvoering met vering• 7 versnellingen• extra krachtige Gazelle XT motor• inclusief accu ‘brons’

Alle Sparta ION modellen tijdelijk metGRATIS extra garantie t.w.v. € 159,-*

*Aanbiedingen niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen of in combinatie met fietsplannen van NFP of BFN.Aanbiedingen geldig t/m 30 april 2013.

Fietsendrager Pro User Diamant• beste keus 2012• geschikt voor 2 e-bikes

Nu€1799,-*

(normaal € 2099,-)

Nu€299,-*(normaal € 379,-)

TijdelijkGRATISextra garantie(t.w.v. € 159,-)

Maak eenproefrit enmaak kans

op een gratise-bike!

Gratispoffertjes30 maart!(E-bike Testdag)

NU MEER DAN

1000 MFIETSPLEZIER!

2

Page 5: Brielle leeft #19

inhoud & uitgever I �

Brielle is klaar voor het feest derbevrijding. De kleding is reeds uitde kasten gehaald en de Geuzen-naald, het adres voor een 1 apriloutfit, draait overuren. De doorhen georganiseerde modeshowwas veel belovend. Ook voor dekleinste geusjes is er een passendkostuum te vinden. De shoptourlaat zien dat aan iedereen wordtgedacht. Dus ook aan de kidsvan Brielle. Een bezoek aan hetBastion VIII is echt de moeitewaard. Kijk op brielleleeft.nl voorde openingstijden. Een oproepaan iedere inwoner van Brielleom vooral verkleed naar onzevestingstad te komen. Omdat1 april op Tweede Paasdag valtzal het druk zijn en is het dusnoodzakelijk dat iedereenin de gewenste kleding komtopdraven. Als Geus, Spanjaard,monnik... het maakt niet uit.Laten we zorgen voor een leukeinvulling van het prachtige decordat Brielle biedt.

GeschiedenisWe kunnen niet om de Brielsegeschiedenis heen. Nico de Vriesheeft zich nadrukkelijk verdieptin de historie en heeft op zijnkarakteristieke wijze verhaaldover deze voor de Nederlandenzo belangrijke gebeurtenis.Trots zijn wij... Het Brielle leeftmagazine is opgenomen in dearchieven van het Streekarchiefvan Voorne Putten en Rozenburg!

LenteMaar er is nog meer te doen.Voor de paardenliefhebbers ishet Concours Hippique in hetnaburige Tinte een leuk event.Brielle leeft ondersteunt, samenmet vele andere ondernemers uitde regio, dit sportieve samenzijn.Brielle kan niet zonder muziek enhoreca en we zijn weer een mu-ziekcafé rijker. De Abdij laat aan-stormend talent en gevestigdenamen optreden in de gerestyldekroeg. Een aanrader om gezelligonder het genot van een drankjete genieten van leuke bandjes.Onze stad kent vele sportvereni-gingen. Deze keer hebben we despotlights gericht op de BrielseBadminton Club. In de Dukdalfzijn zij actief op recreatief enprestatief niveau. Wil je een keermeedoen? Kom eens langs en in-formeer naar de mogelijkheden.

City Marketing BrielleDe oprichting van het CMB gaatzijn vruchten afwerpen. Dit isvoor de burgers te merken aan devele activiteiten en evenementendie worden georganiseerd. Deondernemers werken enthousiastsamen om onze stad te promotenen het voor iedereen gezellig enaantrekkelijk te maken om eenbezoekje te brengen aan Brielle!De weekmarkt draait ook op volletoeren. Aandacht is er voor debloemenkraam. Eén van deenthousiaste marktkoopliedenop ons gezellig marktje.De lente is ook de tijd om aan-dacht te schenken aan beauty.Met de prille voorjaarszon in hetvooruitzicht wil een ieder zichweer van zijn of haar beste kantlaten zien. Lees hierover en meerin deze editie. Tot zover… JdJ

Een ‘robbertje’ vechten…59

07

40

1 April staat voor de ‘poorten’ en de gemoederen lopen weer hoog op.De pesterijen over en weer zijn begonnen. Voor alle duidelijkheid:vechten met een knipoog. Ook te zien tijdens de covershoot van Brielleleeft. Twee kopstukken uit beide kampen hebben gebroederlijk eenbiertje gedronken op het terras van ‘De Meiden’ aan de Brielse Maas.De Geuzencolumn is dit keer geschreven door een échte Spanjaarden aan de modeshoot werken vier señoritas mee.

26

VoorwoordPaul Rijcken

Inhoud & UitgeverEen ‘robbertje’ vechten…

KunstBrielle heeft passie voor kunst

Gemeente BrielleDe Watergeuzen ankeren...

Citymarketing BrielleMeivakantie in Brielle

ModeSeñoritas de Briella

ShoptourDe Geuzennaald

HistorieMysterie van Kalknacht

De marktVan alle markten thuis

Bekende BriellenaarRoosmarijn van Bohemen

ReizenDesign in de tropen

Kaasspecialist’t Voorhuys

VerzamelenKonijntjes van Iet Verboom

Jong TalentTalent in Brielle

ColumnWat doe je dan in de winter?

MuziekAanstormend talent!

BeautyDe nieuwste voorjaarstrends

Land- en TuinbouwKom op ‘t land en in de kas

SportIn piaf!

WannahavesBrielse wannahaves

ReizenSicilië...

Brielse MeerBrielse Meer Spektakel

WannahavesKleding van De Geuzennaald

Net even andersMarianne en Dayane

SportBadminton

Service enmeer

0305070810152122252628313234373840434547485759606365

47

47

47

65

22

25

15

59

Page 6: Brielle leeft #19
Page 7: Brielle leeft #19

kunst I �

Bernadet is 20 jaar geleden besmet met het‘kleivirus’ door haar toenmalige buurvrouwdie haar meenam naar keramiekles. Ze isbegonnen als keramiste bij een amateur-groep en heeft daarna twee jaar les gehadvan Hugo van Rossum. Het beviel haar zogoed dat ze een driejarige beroepsopleidingKeramiek heeft gevolgd aan de SBB inGouda.

Ze vertelt: “Tijdens deze opleiding word jeopgeleid tot keramist. Je leert naast draaienen handvormen ook je eigen glazuur temaken.” Ook heeft Bernadet veel zelfstudiegedaan zoals in Valencia bij Simon Leach.Omdat ze haar ervaring en passie graagwil delen met en overdragen aan anderen,geeft Bernadet keramiekles. Ze vertelt:“We hebben pas geleden een expositiegehad met de leerlingen, met als inspiratie‘De Zee’. Het was erg mooi om te zien watiedereen maakte en wat hun belevingenwaren als ze dachten aan de zee.” Ook gaatBernadet een keramiekactiviteit in hetCareyn activiteitencentrum ’t Akcent(bij de Plantage) opstarten en begeleiden.Deze activiteit wordt een integraalonderdeel van het activiteitenaanbod van’t Akcent. Het activiteitencentrum biedtdagbegeleiding aan volwassenen vanaf18 jaar met een lichamelijke beperking,dementerenden en 55+ers uit Brielle enomgeving. Omdat Bernadet de natuuren het milieu belangrijk vindt is ze hier ergmee bezig. Zo heeft ze een separatietankvoor haar afvoer waarbij de schadelijkestoffen van het glazuur worden opgevangenin een bak. Uit de natuur haalt zij vaakhaar inspiratie . “Mijn man en ik warenin de bibliotheek in Brielle en hier vondhij het boek ‘Wonderen van de zee’ vanDos Winkel, ik was gelijk enthousiast enheb hier veel inspiratie uit gehaald. Ook hetboek genaamd ‘De aarde van bovenaf’ vindik heel erg mooi.”

Op het project ‘De sporenwereld’ is ze ergtrots. Dit was een jubileumproject vooreen bedrijf dat 25 jaar bestond. “Ik bener in totaal een jaar mee bezig geweest.”Het idee achter het project was dat dethema’s netwerken en je sporen achterlatencentraal stonden. Daarom heeft ze allemaalverschillende sporen gemaakt in diverseformaten. De sporen zijn één keer allemaalcompleet geweest en dat was op het 25-jarigbestaan. Daarna zijn ze verdeeld en is er eenfotowedstrijd aan gekoppeld. De winnendespoor was van een foto genomen in Bari,Italië.

Meer weten?Heeft u interesse in het werk van Bernadetvan Doren? U kunt meer informatie bekij-ken op de website: www.bernadetvando-ren.nl of u kunt een mailtje sturen [email protected]

riel

lehe

eftp

assi

evo

orku

nst!

Briel

leke

ntee

ngr

oota

anta

lkun

stena

ars(

acad

emici

enau

todid

acte

n).D

eget

oond

ekun

stwer

ken

zijn

zeer

geva

rieer

din

tech

niek,

vorm

enbe

teke

nis.Z

ezij

ndo

orBr

ielse

kuns

tena

ars

verv

aard

igd

en/o

fwor

den

inBr

ielle

teko

opaa

ngeb

oden

.�

Bern

adet

vanD

oren

Page 8: Brielle leeft #19

De Watergeuzen ankeren voor Den Briel!Tekst: Wendy Hofman - Interlynx, bureau voor marketing, communicatie en creatieFotografi e: B&M Design, Fotostudio Pixels, 1 Aprilvereniging

Den Briel in de zestiende eeuw; een zinderende

stad met poorters, poorteressen, bedelaars,

straatmuzikanten en monniken!

Het 1 Aprilfeest… ‘Vissers leuren met versche visch’ 1 April 2013 in Brielle mag u niet missen! Jaarlijks herdenkt de Brielse bevolking dit feit op feestelijke wijze, waarbij honderden inwoners zich in historische kledij hullen en de inname van Den Briel naspelen. Op maandag 1 april bezoekt u niet het hedendaagse Brielle, maar beleeft u de stad anno 1 april 1572. De dag dat ‘Alva zijn Bril verliest’ en u de bevrijding van Brielle door de Watergeuzen van de Spaanse bezetting opnieuw meemaakt.

Brielle ziet er op deze dag uit zoals hij eruit gezien moet hebben in 1572. De straten zijn versierd met stro, de visnetten en de was worden weer in de straten gedroogd. De bevolking loopt in 16de eeuwse kledij en speelt de slag om Brielle met volle overtuiging.

Brielle is veranderd in één groot openluchttheater dat de hele dag duurt en waarbij vissers leuren met ‘versche visch’, wasvrouwen aan de waterkant de was doen en in de kroegen de kroezen bier de dorstige kelen smeren en er feestelijk gelal klinkt. In alle delen van de stad speelt zich een ander deel van het verhaal af en ‘s avonds is er ter afsluiting het ‘Geuzenbal’ in de taveernen van Brielle. Het is vooral erg genieten van de sfeer van vroeger als je door de straten van Brielle loopt!

H

Het Programma 9.45 uur Coppelstock roeit door de haven.10.00 uur Coppelstock komt aan land bij zijn standbeeld

aan de Buitenhaven en gaat in optocht met de burgerij en met het Stadsvendel voorop naar het Stadhuis aan de Markt

10.20 uur Coppelstock en Paddeltje arriveren bij het Stadhuis en aansluitend Aanvang spel ‘Om de sleutel van de stad’ voor het Stadhuis

11.00 uur Start van de Wandelconcerten in de Catharijnekerk (tot 15.00 uur)

14.00 uur Aanvang spel om de sleutel van de Stad15.00 uur Rammeien van de Langepoort15.15 uur Intocht van de Watergeuzen Stoet trekt door: Langestraat, Wellerondom,

Koopmanstraat, Voorstraat, Dijkstraat eindigt bij 1 Aprilmonument

15.45 uur Overgave van de stad aan de Prins van Oranje Einde Dijkstraat, 1 Aprilmonument

15.50 uur Ophanging Spaanse commandant16.15 uur Einde spel ‘Om de sleutel van de stad’ Feest in de

bevrijde stad met in de taveernen en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn

20.00 uur Geuzenbal in dansschool De Werker (Venkelstraat), verkleed aanwezig

21.00 uur Uitreiking van de beker op het Geuzenbal voor de aardigste en de origineelste straatgroep

23.00 uur Einde programma

Page 9: Brielle leeft #19

City Management Brielle I 9

De Historie: “In naam van Oranje!” Op de gedenkwaardige dag, 1 april 1572, verschenen de Watergeuzen voor Den Briel en eisten de overgave van de kleine, maar strategisch belangrijke havenstad. Brielle had zich als zoveel steden nog niet aangeslo-ten bij de opstand tegen het bewind van de Spaanse koning en zijn gezant, de hertog van Alva. Het stadsbestuur voelde er vooralsnog niets voor de vesting, waarin op dat moment geen Spaanse troepen aanwezig waren, zonder meer over te geven. Toen het ant-woord op de kreet ‘In naam van Oranje, doe open de poort!’ te lang uitbleef, drongen de Watergeuzen de stad binnen. Zonder enige strijd raakte Alva zijn bril (Den Briel) kwijt en behaalden de opstandelingen de eerste belangrijke overwinning in de Tachtigjarige Oorlog.

Het Geuzenschip ‘De Prince Admirael’De 1 Aprilvereniging is de trotse eigenaar van een eigen vaartuig, dat meerdere malen per jaar, maar voornamelijk tijdens de 1 aprilviering, de hoofdrol voor zich opeist.

Het geuzenschip ‘De Prince Admirael’ werd ontworpen door voormalig bestuurslid Rens van Adrighem en het spantenplan en de berekeningen werden gemaakt door scheepsbouwer Wim van der Torre.

inzamelingen onder de bevolking en een subsidie van de gemeente Brielle. Het werk werd onder leiding van bovengenoemde Briellenaren, pro Deo door een zestiental vrijwilligers uitgevoerd, waarbij Rens verantwoordelijk was voor de vormgeving en Wim van der Torre voor de technische uitvoering.

Het schip werd op de scheepswerf van laatstgenoemde - meestal in vrije tijd en zaterdagen - gebouwd in de maanden sep-tember 1978 tot eind maart 1979.

Tijdens de strenge wintermaanden werd er onder vaak erbarmelijke omstandig-heden met strenge vorst en hevige sneeuwbuien, gewoon doorgewerkt om het schip op tijd - vóór 1 april - over te kunnen dragen aan de 1 Aprilvereniging en dat lukte ook. Wim van der Torre is vele jaren de trotse schipper geweest van ‘De Prince Admirael’.

In 2001/2002 is het Geuzenschip met behulp van een groep enthousiaste vrij-willigers geheel in de revisie geweest. Dit was de laatste onderhoudsklus in de loods van scheepswerf ‘de Delta’. Na het opnieuw te water laten van de ‘Prince Admirael’ werd de werf

Momenteel is Duco Deur de schipper van ‘De Prince Admirael’ en hij weet zich ondersteund door twee reserve schippers (Cees de Bruin en Koos Steentjes) en een deskundige en gedisciplineerde bemanning.

In de tijdelijke winkel van de 1 April-vereniging ‘de Geuzennaald’ gevestigd in Bastion VIII is de Geuzennaald tot 30 maart op elke woensdag- en vrijdag-middag van half twee tot half vijf geopend. Op zaterdag is de Geuzennaald geopend van elf tot drie uur.

Lid of sponsor zijn van de 1 Aprilvereniging De 1 Aprilvereniging is één van de grootste verenigingen in het land. De 1 Aprilvie-ring, die we graag willen behouden voor de komende generaties, vraagt veel geld en organisatie. Ieder jaar weer. Een evenement dat jaarlijks door tienduizenden bezoekers wordt bezocht uit heel Nederland. Heb je interesse om mee te doen in organisatie, of wil je de 1 Aprilvereniging steunen als parti-culier of bedrijf, neem dan contact op met de 1 Aprilvereniging om meer te weten over het lidmaatschap of sponsormogelijkheden! www.1aprilvereniging.nl

H

1 Aprilkleding weer te koop!

1 April elke dag opnieuw beleven!De geschiedenis van 1 april 1572 is elke dag opnieuw te beleven in ‘De Tachtgjarige Oorlog Historisch Museum Den Briel’. Behalve voor de inname van Den Briel is er onder meer aandacht voor de Inquisitie, de beeldenstorm, prins Mau-rits, Johan van Oldenbarnevelt en de Republiek.

Ook Brielse slachtoffers van de Tachtigjarige Oorlog, zoals Angelus Merula, en de Martelaren van Gorcum worden belicht en er is aandacht voor Brielle als pandstad van Engeland. Daarnaast bevat het museum een Brielse zeeheldenzaal en een Brielse schatkamer. Het museum is op 1 april gratis toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur.

Page 10: Brielle leeft #19

Het weekend daarna, 3, 4 en 5 mei, staat Brielle alweer bol van de activiteiten. Op de wallen en in de binnenstad worden er tijdens het bevrijdingsweekend allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het 300 jarig bestaan van de huidige vestingwerken en met de Tweede Wereldoorlog. Er zijn contacten gelegd met ‘Keep Them Rolling’ en verschillende andere historische verenigingen, waardoor er diverse legervoertuigen van dichtbij zijn te bekijken.

Op woensdag 8 mei is het Ladies Night in Brielle. Op deze speciale koop-avond, die wordt afgesloten met een afterparty, wordt het volop genieten van vertier, koopjes en lekkere hapjes.

Dan liggen er tenslotte nog plannen voor het houden van een jaarmarkt op hemelvaartsdag, donderdag 9 mei. Omdat het nog niet hélemaal zeker is of dit zal doorgaan, houden we nog even een slag om de arm. Maar áls het doorgaat, dan wordt het ook wat. Alles wat maar enigszins met buiten heeft te maken komt dan op deze markt voorbij.

Al deze activiteiten en evenementen komen tot stand door de samenwerking van winkeliers, horeca, cultuur en het CMB. En omdat er zoveel te doen is, is vakantie vieren in Brielle eigenlijk nog nooit zo leuk geweest!

De meivakantie wordt dit jaar best heel bijzonder. In ieder geval in Brielle! Bijzonder omdat er, precies in deze periode, ophistorisch gebied heel wat staat te gebeuren. Dan hebben we het natuurlijk in de eerste plaats over de troonsafstand vanKoningin Beatrix en de daaropvolgende troonopvolging door Willem-Alexander. In aanloop naar de troonwisseling kan er inde Brielse cafés en horeca op zaterdag 27 april alvast voorzichtig worden begonnen met het wennen aan Koningsdag.Je kunt maar voorbereid zijn... Op dinsdag 30 april vieren we als vanouds, maar wel voor het laatst, Koninginnedag.

Meivakantie in BrielleTekst: Liesbeth Klee-KokFotografi e: B&M Design, Fotostudio Pixels, 1 Aprilvereniging, Archief Roland van Ravens

Page 11: Brielle leeft #19

City Management Brielle I 11

ReënactmentBevrijdingsweekendIn het weekend van 3, 4 en 5 mei staat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog centraal. Op de Prikkevest verrijst drie dagen lang een kampement van zo’n honderd geal-lieerden, voorzien van voertuigen, wapens en een gaarkeuken. Hier kan van dichtbij wor-den bekeken hoe het soldatenleven er uitzag in die dagen. In de binnenstad zullen demon-straties worden gegeven van ‘veldslagen’ in

den de voertuigen indien mogelijk ook door de binnenstad. Op de eerste en tweede dag staat een rondrit van de legervoertuigen over het eiland Voorne op het programma. In de Synagoge vindt een tentoonstelling plaats, de gidsengroep heeft speciaal voor dit weekend en ter herdenking aan de Joodse gemeen-schap een stadswandeling samengesteld en op zondag vind er een bevrijdingsconcert plaats in de Catharijnekerk!

Koninginnedag in BrielleOok in Brielle is het de laatste keer dat op 30 april Koninginnedag zal worden gevierd. Even is er getwijfeld of de feestelijkheden naar de zaterdag ervoor moesten worden verschoven, maar uiteindelijk is daarvan afgezien en gaan de geplande activiteiten gewoon door op 30 april. Het beroemde en veelgeprezen Koninginnedagontbijt, verzorgd door hotel-brasserie de Nymph, is een niet meer weg te denken fenomeen in de binnenstad en ook dat gaat gewoon door! Om niets van alle gebeurtenissen te hoeven missen, zal het ontbijt afgelopen zijn vóórdat de rechtstreekse tv-uitzendingen beginnen. Speciaal hiervoor is door de Hoofdwacht vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een beeldscherm op de Markt. Nu maar hopen dat die vergunning er komt, zodat iedereen die graag in de binnenstad wil blijven op de Markt kan meegenieten van alle beelden rondom de troonswisseling.

Spaanse Weken van 16 maart tot 1 april

Penning en het daaraan verbonden aanslaan der Plackaeten, ontkomt ook dit jaar geen enkele neringdoende in Brielle. Op zaterdag 16 maart trekken de Spanjaarden door de binnenstad om daar, vaak op niet al te zacht-

zaterdag zijn de Spaanse overheersing en be-zetting meer dan voelbaar aanwezig. Spaanse vlaggen voeren de boventoon en bij de her-bergen en taveernes staan Spaanse schotels en Sangria op de spijskaart. Spaanse troepen lopen regelmatig een wachtronde en delen her en der nog wel eens een mep uit aan argeloze passanten of lastposten. Een waarschuwing is op zijn plaats aan hen die denken dat er met de Spanjaarden valt te spotten. Heulen met de prins van Oranje en zijn geuzen gebroed wordt niet getolereerd! Alva is de man die het voor het zeggen heeft en moet worden vereerd en verheerlijkt. Wat de Spanjaarden dan nog niet beseffen is dat de dagen van Alva als Spaanse overheerser zijn geteld en daarmee ook die van hen... in ieder geval in Brielle.

Kortom, iedereen die geïnteresseerd is in de oorlog en in Brielle en alles eens van dichtbij wil zien, kan zijn hart tijdens dit bevrij-dingsweekend ophalen. In de binnenstad wordt vanzelfsprekend ook aangesloten op alle gebeurtenissen rondom de oorlog en de bevrijding en is er bijvoorbeeld gelegenheid om, geheel gekleed volgens de mode van die tijd, op de foto te gaan. Altijd leuk voor de thuisblijvers.

Het hele programma is op dit moment nog niet bekend, houd hiervoor de media en de websites goed in de gaten.

Page 12: Brielle leeft #19

1 AprilAls Eersteling der Vrijheid, ‘Libertatis Pri-mitae’, is in Brielle, door de gebeurtenissen op 1 april 1572 en dus zo’n jaar of vier na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de basis gelegd voor de erkenning van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1648. Eigenlijk gek dat dit belangrijke feit bij maar weinigen bekend is, al kent bijna iedereen wel de kreet ‘Op 1 april verloor Alva zijn Bril’. Maar goed, in Brielle zijn we ons na-tuurlijk wél bewust van de geschiedenis en wordt het rammeien van de poorten en de daarop volgende bevrijding nog altijd uit-bundig gevierd. Zodra het nieuwe jaar goed

en wel is ingeluid, begint de geuzenkoorts al toe te slaan en valt Brielle in twee kampen te verdelen. De Geuzen en de Spanjaarden. Het 1 aprilfeest is door de jaren heen steeds be-kender geworden en trekt bezoekers aan uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Omdat 1 april dit jaar op tweede paasdag valt, kan het aantal bezoekers hoger liggen dan in andere jaren. Vast staat dat de 1 Aprilvereni-ging weer een goedgevuld programma heeft klaarliggen om er ook dit jaar een mooie dag van te maken. Vanaf begin maart is de Geu-zennaald geopend, in Bastion VIII. Hier is het mogelijk om voor niet al teveel geld een 1 aprilpak aan te schaffen.

Ladies Night BrielleIn de vorige editie van Brielle leeft is de Ladies Night al even ter sprake geko-men. Heel veel meer nieuws valt er nog niet te melden. Wél dat de winnaressen van de publieksprijs van Brielle’s Got Talent 2013 tijdens de Ladies Night zul-len optreden. Dit zijn Madelein Koning en Gaby de Smidt.

Nieuwsgierig naar de dames? In dit nummer zijn ze al even te zien in een mooie fotoshoot. Verder lopen alle voor-bereidingen lekker door en groeit het aantal deelnemende winkels nog steeds.

Binnenkort gaat de vernieuwde website www.ladiesnightbrielle.nl de lucht in met daarop alle aanvullende informatie. Op 8 mei is het dus zover en is het Ladies Night met aansluitend een afterparty. Uitslapen kan... de volgende dag is het Hemelvaartsdag!

Jaarmarkt Er liggen plannen klaar voor het houden van een gezellige jaarmarkt in de binnenstad op donderdag 9 mei, dat is op Hemelvaartsdag. Als het allemaal doorgaat komt deze markt helemaal in het teken te staan van alles wat met buiten te maken heeft. Geraniums, kam-peerartikelen, outdoor, buitensport, tuinmeu-belen en alles voor barbecue of tuinfeest. En natuurlijk nog veel meer! Door te zorgen voor een rijk aanbod en een groot aantal kramen zal er voor iedereen genoeg te zien en te doen zijn op deze levendige voorjaarsmarkt. Als het allemaal doorgaat natuurlijk!

Page 13: Brielle leeft #19

City Management Brielle I 13

Pasen en PinksterenMet Pasen begint het voorjaarsseizoen. De campings, jachthavens en vakantie-parken liggen er fris en uitnodigend bij en ook de terrasjes bij restaurants en hotels worden weer ingericht. Gezellig! Brielle is klaar voor de lente en heeft zin in de zomer. Wil je één of meerdere nachten in Brielle verblijven, kijk dan op de site van de VVV of op Beleef Brielle en maak hier een keuze uit de talloze arrangementen en mogelijkheden die er zijn.

Diverse cursussen bij ’t KunsthuisjeOp woensdag 3 april starten er weer twee leuke en inspirerende cursussen voor kinderen bij ’t Kunsthuisje in Brielle. Tien weken lang om woensdagen van 12.45 uur tot 13.45 uur is er de cursus ‘Dans’ voor kinderen tussen 7 en 13 jaar oud. Van 13.45 uur tot 14.30 uur is er op dezelfde middagen ‘Klassiek ballet’ voor kinderen vanaf vier jaar. Alle informatie over de cursussen en hoe u uw kind kunt aanmelden vindt u op de website: www.tkunsthuisje.nl.

Programma maart, april en mei:16 t/m 31 maart Spaanse Weken31 maart en 1 aprilPasen1 april Hét 1 Aprilfeest27 aprilVerjaardag prins Willem-Alexander30 april Koninginnedag en Koninginnedagontbijt, Troonafstand en troonopvolging3, 4 en 5 mei

8 mei Ladies Night Brielle met Afterparty9 mei Hemelvaartsdag en Jaarmarkt (onder voorbehoud)12 meiMoederdag19 en 20 mei Pinksteren25 meiBrielse Meer Spektakel

Op zondag 14 april komt Marjolein Meijers met ‘Ierse Roots’ in ‘t Kont van het Paard. Marjolein Meijers schreef speciaal een programma dat al-leen in folkclubs te zien zal zijn.

Marjolein is vooral bekend geworden door de Berini’s. Met Ierse Roots keert Marjolein terug naar een oude liefde die puur, eerlijk en akoestisch is. Zij neemt een tweetal geweldige muzikanten mee: Walter en Onno Kuipers.

Deze twee broers hebben hun sporen in de folkwereld ruimschoots verdiend. Met Ierse Roots, nemen het trio u mee naar de melan-cholie van Ierland. Een programma vol Ierse traditionals en prachtige vertalingen van muziek van o.a. Tim O`Brien. Muziek voor de liefhebbers.

‘t Kont van het Paard, 15.00 uur, €10

S T . K U N S T & C U L T U U R

Het nieuwe theaterseizoenMaart 2013

Marjolein Meijers met ‘Ierse Roots’ in ‘t Kont van het Paard

Op zaterdag 13 april 2013 staat De Vlaamse comedian-mentalist Gili met zijn theatershow ‘Iedereen Paranormaal’ in BREStheater.

Hij verraste vriend en vijand met zijn succesvolle theatershow “Iedereen Paranormaal” als antwoord op de media-tsunami rond Het Zesde Zintuig. Zijn vijf zintuigen zó goed gebruiken dat het lijkt alsof hij een zesde zintuig heeft: dat is het vak dat mentalist Gili tot een ware kunst wist te verheffen en waarmee hij vermeende paragnosten en helderzienden liefdevol belachelijk maakt. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie over de voorstelling op www.brestheater.nl. Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Met korting naar het theater!Ontvang € 5,- korting op de theatershow ‘Iedereen Para-normaal’. Gebruik de kortingsbon op www.brielleleeft.nl of onze Facebookpagina. U kunt ook telefonisch (op wo,do en vrij 14-17 uur: 0181-413308) of per mail ([email protected]) contact opnemen met de theaterkassa. Reserveer in dit geval o.v.v. actie Brielle leeft.*Actie niet geldig voor eerder gekochte kaarten en i.c.m. andere acties.

Page 14: Brielle leeft #19

Het adresvoor al uwcreatieveteken- enkunstschilderartikelen,kantoor-materialen encartridges!

Openingstijden:Dinsdag t/m Vrijdag9.30 - 17.30 uurZaterdag10.00 - 16.00 uur

Voorstraat 603231 BJ BrielleT 0181-412874F 0181-418322E [email protected]

Nobelstraat 12 • Brielle • T 0181-473074

Nobelstraat 2 • 3231 BC BrielleT 0181-412267

TABAKSSPECIAALZAAK

WIJNAND KRAMERDE SPECIALIST IN ROOKARTIKELEN

Voorstraat 64 • 3231 BJ BrielleT 0181-412083 • www.janbazen.nl

Nobelstraat 39 • 3231 BA BrielleT 0181-415893 • www.pandorabrielle.nl

Maarland NZ 10 • Brielle • E [email protected] • T 0181 412181

Op HoopWatersport/Zeilmakerij

Wat op 1 april niet ontbreken mag...is een wapperende Geuzenvlag!

Het isweer lente!

KNUFFEL & COLIJNBAAN 12 - 3231AE BRIELLE

TEL 0181-414281www.knuffelenco.nlVoorstraat 28-32 - Brielle - T 0181-412075

VERKRIJGBAAR BIJ

Tevens postagentschap van Brielle

Boeken voormoederdag & vaderdag

+31(0)6 53201612info@mercedesarnaulifestyle.comwww.mercedesarnaulifestyle.com

(Eind maart geheel vernieuwde website!)

Interieur modeAdviesStylingOntwerp

Feng ShuiNine Star Ki

Consult

www.sportcentrumvanunen.nl

Amer 19, 3232 HA Brielle,T 0181-417472

Klaar voor de zomer?Sportcentrum van Unen is het adres voor fitness en groeplessen!Nieuw sinds januari 2013, het afslankprogramma‘Power Slim’met zeergoede resultaten.Uw voedingscoach helpt u in goedeshape te komen naar de zomer!

Actie maand april:Op vertoon van deze advertentietegen gereduceerd tarief een proefmaand,dus laat deze kans niet voorbijgaan!

Page 15: Brielle leeft #19

mode I 1�

Fotografie Ronald Bagijn Locatie St. Catharijnekerk Kleding & accessoires Bont & La Vita Make-up/Kapper Haar van Maarland en De Brielsche Vrouwen

Señoritas de Briela

Page 16: Brielle leeft #19

1� I mode

Page 17: Brielle leeft #19

mode I 1�

Kleding:

Mic

halN

egri

nPumps:

La

Vit

aB

riel

leen

Span

jezi

jnd

oor

hu

nri

jke

his

tori

eon

losm

akel

ijk

met

elka

arve

rbon

den

.Met

nam

ed

eSp

aan

sebe

zett

ing

end

ebe

vrij

din

gd

oor

de

Wat

erge

uze

nan

no

1572

,mak

end

eelu

itva

nd

eze

ban

d.V

oor

Mer

ced

esA

rnau

,de

styl

iste

van

dez

em

odes

hoo

t,w

asd

itaa

nle

idin

gom

het

verb

and

tuss

enSp

anje

enB

riel

levi

suee

lwee

rte

geve

n.M

erce

des

ish

ier

sam

enm

eth

aar

zus

An

aM

aria

enn

ich

tjes

Stef

anie

enSa

brin

ate

zien

.Vie

rB

riel

sed

ames

,van

Spaa

nse

afko

mst

.Ju

istn

u,v

lak

voor

1ap

rile

nP

asen

,bie

dtd

eSt

.Cat

har

ijn

eker

kh

etp

erfe

cte

dec

orvo

ord

eze

mod

esh

oot.

De

sfee

rd

ied

eke

rku

itad

emt

kom

tov

eree

nm

eth

etge

voel

dat

tijd

ens

de

pro

cess

iem

etP

asen

inSp

anje

hee

rst;

vers

till

ing

end

evot

ie.

Page 18: Brielle leeft #19

1� I mode

Page 19: Brielle leeft #19

mode I 19

Jurkjes&Broek:A

naA

lcaz

arJasje(leer):M

ilest

one

Tassen:P

hilo

mijn

Schoenen:C

olet

teSo

lSieraden:A

yala

Bar

De

proc

essi

esin

Span

jezi

jnst

ilzw

ijgen

deop

toch

ten

met

alle

enka

arsl

icht

omhe

tlij

den

van

Jezu

ste

herd

enke

n.D

esf

eer

enri

jkdo

mva

nde

opto

chte

nhe

eft

Mer

cede

sui

tw

illen

stra

len

met

dekl

edin

gsti

jl'M

ysti

eke

Bar

ok'.

Dez

est

ijlis

onde

ran

dere

afge

leid

van

deva

akri

jkge

deco

reer

dehe

ilige

beel

den

inke

rken

enan

dere

baro

kke

gebo

uwen

.Kap

ster

envi

sagi

ste

Tru

dyva

nH

aar

van

Maa

rlan

dhe

eftd

em

ake-

upen

haar

styl

ing

afge

stem

dop

hett

hem

ava

nde

zem

odes

hoot

.Het

gevo

elva

nde

voti

een

vers

tilli

ng

dath

eers

ttijd

ens

depr

oces

sies

inSp

anje

isw

eerg

egev

endo

orde

mod

elle

nee

nlu

xe,m

elod

ram

atis

che

uits

tral

ing

tege

ven

inha

ardr

acht

,kle

din

g-en

scho

enke

uze

ensi

eraa

dge

brui

k.

Page 20: Brielle leeft #19

Het voorjaar lonkt

OOK VOOR LEUKE BABYPAKKETTENKUNT U BIJ LA VITA TERECHT.

LA VITA FASHION | VOORSTRAAT 42 - 443231 BJ BRIELLE | 0181 410900

L A V I T AF A S H I O N

NIEUW BINNENBIJ LA VITA FASHION!NOPPIES VOORJAARSCOLLECTIE

VOOR BABY’S EN PEUTERS.

De BrillemaekerOpticien Bart RienksVoorstraat 13Brielle (naast Blokker)Telefoon 0181-473355

Haal uw lente voordeelbij De Brillemaeker!

Lichtgewicht Vortex Nike-Sportbril incl. dunneonbreekbare glazen met ontspiegeling en clean coating.

Vanaf € 219,- voor € 169,-

Page 21: Brielle leeft #19

shoptour I 21

Bij de Geuzennaald kunt u terecht voorallerlei kleding en accessoires, geheel in de

stijl van de Watergeuzen anno 1572. Het helejaar door zijn de dames van de Geuzennaaldin de weer om Geuzenkleding te fabriceren.

Zij maken eenvoudige burgerkleding,zoals rokken, schortjes, blouses, broeken,mutsjes en baretten, maar ook een aantal

zeer mooie pakken en jurken voor poortersen poorteressen. Man en vrouw, jong en oud,vindt hier zijn of haar 1 apriloutfit. De dameshebben één missie: zoveel mogelijk inwoners

op 1 april in Geuzenkleding hullen!

Noah en Liz, beiden twee jaar oud en bestevriendjes, mochten dit keer gratis shoppen

in een door ons geselecteerde winkel.Onder begeleiding van hun moeders, de

vriendinnen Anita en Daphne, verschenen zijbij Bastion VIII. Franny, één van de dames

van de Geuzennaald, helpt Liz en Noah bij hetuitzoeken van een passende outfit. Voor Noah

vindt zij een prachtig paars poorterspakje,inclusief baret. Liz krijgt een mooie rok en

blouse aan, met een schortje, mutsje en eenstola. Franny helpt hen bij het aantrekken van

de pakjes en Noah en Liz zijn helemaal klaarvoor het 1 aprilfeest!

Wist u dat u, indien u verkleed bent op 1 april,het spel om de sleutel van de stad van heel

dichtbij mag bekijken? Alleen als u verkleedbent mag u binnen de hekken meekijken hoede Geuzen de Spanjaarden verslaan. U heeft

nog even de tijd om een outfit aan te schaffen;de Geuzennaald is geopend op woensdag

en vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en opzaterdag van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Wij bedanken, mede namens Liz en Noah,de Geuzennaald voor haar medewerking!

Mag ik u iets vragen? Heeft u zin én tijdom met het ‘Brielle leeft team’ te gaanshoppen? Ook dit keer mochten wij dezevraag stellen aan zomaar een Briellenaar.Zoals elke keer hebben wij van tevorende winkel geselecteerd. Dit keer kozenwij heel toepasselijk voor de Geuzennaald,gevestigd in Bastion VIII in de Brielse wallen.De artikelen die worden gekocht moetenaan één voorwaarde voldoen. Ze moetenpassen binnen het thema van deze editievan Brielle leeft. Of het ook dit keer is gelukt,kunt u zelf beoordelen!

Datshoptlekker!

Fotografie: Roxanne Bravenboer

Page 22: Brielle leeft #19

Stadshistoricus Aart van der Houwen ziet zenog binnenkomen, die groep kampeerders uithet noorden van het land. Speciaal naar devestingstad gekomen om het schouwspel vande Kalknacht van nabij mee te maken. Wanteen nachtelijk toneelspel is het, daar is hetgezelschap heel zeker van. Wordt niet elk jaarin Den Briel het historische verhaal uit 1572nagebootst? Wordt in de nacht voorafgaandaan 1 april niet het verhaal verteld van held-haftige Briellenaren, die met de kalkemmerrondgingen en die op de huizen grote, witteletters kalkten, zodat de Geuzen konden zienwelke bewoners pro-Spaans waren of juistniet?Even staat de stadshistoricus met de oren teklapperen. Dit met heel veel overtuiging ver-telde verhaal kan hij niet plaatsen. Briellena-ren die in de nacht van 31 maart op 1 april metde kalkemmer rondgingen? In al die tientallenjaren waarin hij oude rekeningboeken en an-dere documenten uit die tijd van a tot z heeft

doorgenomen, is hij dat gegeven nooit, maardan ook nooit tegengekomen.“Ik denk”, zegt Van der Houwen, “dat diegroep toeristen wel de klok heeft horenluiden, maar niet wist waar de klepel hing.In de middeleeuwen ging men soms met dekalkemmer rond. Om huizen te merken,waarvan de bewoners waren getroffen doorde zwarte pest. Dan kon je met een boog omdie met de dood besmette huizen heenlopen.Wat ik zeker weet, in april 1572 waarde inDen Briel de pest niet rond.”

Eigenlijk pleiten alle historische feiten tegeneen wilde Kalknacht in de nog donkereochtend van 1 april. De stadshistoricus:“Van de Briellenaar van 1572 weten we nietveel. Maar dat de bewoners angst voor deGeuzen hadden, staat als een paal bovenwater. Terwijl de Geuzen de noordpoortrammeiden, zette het stadsbestuur in hetzuiden van de stad de achterdeur wijd open.

De nacht vóór 1 april staat bekend als de Kalknacht. De nacht waarin vooral jongeren meteen emmer kalk de straat opgaan en op ramen van huizen en winkels grappige teksten kalken.Tot hoe ver deze traditie in de tijd teruggaat, is het mysterie van de Kalknacht.

Mysterie van de

22 I historie

Kalknacht

Page 23: Brielle leeft #19

De rentmeester, de baljuw en naar we aan-nemen het overgrote deel van de bevolkingsloeg massaal op de vlucht.”Dat de Kalknacht zich kan buigen op een oudetraditie kunnen we gevoegelijk naar het rijkder fabelen verwijzen. Maar hoe zit het metdat andere verhaal? De redactie van de BrielseMare, het gedegen geschiedkundige tijdschriftvan de historische vereniging De BrielseMaasmond, ontving ‘uit de eerste en tweedehand signalen’ dat reeds in de jaren twintigvan de vorige eeuw werd gekalkt. Maar eenoproep onder de leden, waaronder veel Brielsesenioren, heeft geen enkele bruikbare tipopgeleverd. In de Nieuwe Brielse Courant uitdie jaren is eveneens geen woord over hetkalken terug te vinden. Ook het spoor naarde mogelijke oorsprong van de Kalknacht inde jaren twintig loopt dus dood.

Oude traditie?Stadshistoricus Aart van der Houwen: “Deoudste vermelding die ik in de archieven bentegengekomen dateert uit 1963. Dus precieseen halve eeuw terug. In de NBC van dat jaarkun je lezen dat op 1 april ‘al vroeg in de stadeen vrolijke sfeer heerste die echter voor som-

migen teniet werd gedaan door kalkleuzen opstraten en trottoirs.’ Als ik dat lees, denk ikonmiddellijk aan de groep die achter de aller-eerste opvoering van het 1 aprilspel in 1963zat. Aan mensen als Rens van Adrighem.”Rens van Adrighem, Briellenaar van geboorte,behept met het 1 aprilvirus, tegenwoordigwonend in Spanje, laat zijn oude hersens nogeens kraken. “Ik was twaalf jaar in 1959, toenik voor het eerst ging kalken. Om een uurof zes in de ochtend ben ik stiekem uit bed ge-gaan om te gaan kalken. Vóór de Julianabrugop het Maarland schreef ik met grote letters -over de volle breedte van de brug - op hetwegdek ‘1 april kikker in me bil', tenminste:ik was bijna klaar en begon net met de B vanbil, toen Koos van ’t Hof, de politieagent,mij aanriep: ‘Hé,... wat is dat?' Hij nam mijnwitkalk en kwast in beslag.”Maar van wie had Rens van Adrighem dekunst van het kalken afgekeken? “Ik ben eraltijd vanuit gegaan dat het een oude traditiewas, maar dat blijkt zeer waarschijnlijk niethet geval te zijn. En van kalken vóór 1959…ik kan mij niets daarvan herinneren. Ik ginger destijds alleen op uit. Het zou dus best weleens kunnen zijn dat ik er mee begonnen ben.

Ik hoop dat er anderen zijn die dit mysteriekunnen ontrafelen. Want ik vraag me af of ikDen Briel nog wel kan inkomen als echt zoublijken dat ík de aanstichter van de Kalknachtben?”

Tekst: Nico de VriesFotografie: R. Bagijn / Privécollectie Rens van AdrighemStreekarchief VPR

historie I 23

Het papieren erfgoedvan de regio Voorne-Putten en Rozenburgwordt zorgvuldigbewaard in een depotin Brielle en is vooriedereen toegankelijk.De speciale kluisruimtebevat in totaal vierstrekkende kilometeraan documenten, dietot wel 750 jaar oudzijn, die een beeldschetsen van vrijwel elkaspect van het levenop de eilanden. HetStreekarchief VPR isgevestigd aan de Rik22 in Brielle en is ge-opend voor bezoekers,van di. t/m vrij. van9.00 - 16.00 uur.

Page 24: Brielle leeft #19

Genieten...

Wil jij ons leuke, enthousiaste enhardwerkende team komen versterken?

Vanaf 1 april zijn wij 7 dagen in de week geopend.

Paviljoen Breezze • Veckhoekse Sluisweg 2 • 3237 LW VierpoldersT 0181-416951 • E [email protected] • www.breezze.me

Wij zijn op zoek naar:• Bar- en bedieningsmedewerkers• Keuken- en spoelkeukenpersoneel

• Snackbarmedewerkers

Van het lentezonnetje op ons windstille terras!

Directonder de‘BrielseBrug’

Page 25: Brielle leeft #19

onderwerp I 2�

Sommige marktkooplieden die er vroegernog steeds stonden staan er nu nog steeds.En ondanks dat het nu misschien iets minderdruk is, hangt er nog steeds die gezellige,nostalgische sfeer die de markt zo speciaalmaakt. In de komende edities van Brielle leeftproberen wij elke keer een andere marktkoop-man of -vrouw aan het woord te laten. Dezekeer is het woord aan Hans van den Berg,van bloemenhandel Bloemetjes en Bijtjes.

Over Bloemetjes en BijtjesWaarschijnlijk kennen velen van u Hans al,hij staat inmiddels al zes jaar op de Brielsemarkt. Hij werd geboren in Noordwijkerhout,in de Bollenstreek, en groeide letterlijk optussen de bloemen. Nu woont hij met zijnvrouw en twee dochtertjes in Noordwijk, enhij rijdt elke maandag met plezier naar Brielle.“Brielle voelt voor mij als een warm bad,

ik voel me hier echt welkom. Het is elke weekeen feestje om hier mijn bloemetjes te mogenverkopen.” Hans staat elke week samen metzijn rechterhand Irene voor u klaar om u vandienst te zijn. Voor zowel een mooie bosbloemen als een gemengd boeket bent u bijhen aan het goede adres. “Wij werken uit-sluitend met verse producten van een hogekwaliteit, en daarom verkopen we met trotsen liefde onze bloemen. Ik denk dat wijdaarom al jarenlang blij mogen zijn meteen vaste klantenkring.” vertelt Hans.

Positief het voorjaar tegemoetNatuurlijk ziet ook Hans dat het aantal koop-lieden de afgelopen jaren is afgenomen. Hetis een door zijn klanten vaker gemaakte op-merking bij hem op de kraam. Hij begrijpt dathet voor sommige branches steeds moeilijkeris om te blijven bestaan. Toch ziet hij de toe-

komst voor de markt positief tegemoet. Hansvormt sinds kort samen met drie collega's denieuwe marktcommissie. Zij hebben zich tendoel gesteld de Brielse markt een nieuweimpuls te geven. De komende maanden gaanze een aantal ideeën uitwerken en zullenze proberen om nieuwe kooplieden aan tetrekken om onze gezellige markt te komenversterken. Nu het voorjaar voor de deur staathopen de kooplieden dat de mensen nog watvaker naar de markt komen. “We realiserenons dat we er samen voor kunnen zorgen datde markt aantrekkelijk blijft. Wij waarderenonze klanten zeer, en dat willen we hen ooklaten blijken.” aldus Hans. Daarom krijgt elkeklant van Bloemetjes en Bijtjes op maandag 8april een leuke attentie, om alvast de lente-kriebels van te krijgen! Komt u ook? U bentvan harte welkom op de markt in Brielle, elkemaandag van 9.00 tot 16.00 op de Turfkade.

Voor veel Briellenaren maakt een bezoekje aan de weekmarkt deel uit van de vaste routine. Maar ook voor degenen die nietiedere week op de markt te vinden zijn, vormt de markt een stukje nostalgie. Lang voordat er supermarkten waren - ze hetenniet voor niets 'super'markten - gingen mensen naar de markt voor hun boodschappen. Brood, fruit en groente, eieren, vlees,vis en andere etenswaren haalde je er. Na verloop van tijd werden ook andere waren, zoals kleding en bloemen, verkocht opde markt. Al is met de komst van de supermarkten is de markt niet meer de voornaamste plaats om boodschappen te doen,de markt onderscheidt zich tegenwoordig met haar producten op het gebied van kwaliteit.

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Roxanne Bravenboer

weekmarkt I 2�

Van alle markten

Page 26: Brielle leeft #19

2� I bekende Briellenaar

We kennen haar allemaal uit de commercials van de C1000, uit ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’en haar eigen online soap ‘Echt weer Edit’ en vorige maand dook ze weer op in de hitserie‘Divorce’ op RTL 4. O ja, en tussendoor is ze ook nog af en toe te vinden in de winkel vanhaar moeder in de Vischstraat, waar zij soms bijspringt. We hebben het natuurlijk over onzeeigen bekende Briellenaar Roosmarijn van Bohemen.

Na haar musicalopleiding aan de FrankSanders Academie in Amsterdam gingRoosmarijn auditie na auditie af om zoveelmogelijk rollen te bemachtigen. “Ik merktedat ik het na mijn opleiding lastig vondom aansluiting te vinden in het vak”, legtRoosmarijn uit. “Ik heb een hele goedeopleiding gevolgd, maar tijdens auditieskom je er toch achter dat er ook heel veelandere goede opleidingen zijn en dat er ookheel veel andere jonge meiden zijn met talenten ambitie in het vak. Toch heb ik eigenlijkaltijd werk gehad. Het is al zo vaak gezegd,maar succes in dit vak bereik je door eencombinatie van geluk, talent en de juistemensen kennen. En natuurlijk door er heelhard voor te werken!”

Tv of theater?Behalve op tv is Roosmarijn ook regelmatig inhet theater te vinden. Zo straalde ze bijvoor-beeld naast Jamai in de musical ‘Urinetown’.Wat ze leuker vindt? “Tv! Al heeft theaterook haar charmes. Televisie is gewoonmakkelijker, zeker met twee kleine kinderen.Als ik mag kiezen tussen 6 avonden per week’s avonds een musical opvoeren of in een paardagen overdag een serie, commercial, of ietsdergelijks opnemen en ’s avonds gezellig metmijn gezinnetje op de bank zitten dan is dekeuze natuurlijk snel gemaakt. Maar ik vindvooral de combinatie van theater en tv leuk.Joop van den Ende heeft het musicalvak echtnaar Nederland gehaald en het op de kaartgezet. Het is waanzinnig om deel uit te makenvan één van zijn producties. Aan de anderekant heeft tv veel meer glamour. Eigenlijk ishet niet te vergelijken, het zijn twee totaalverschillende werelden. Het grootste verschilis dat je voor een musical 6 weken aan hetrepeteren bent en op het ‘moment supreme’móet het echt gebeuren. Bij tv zijn de lijnenwat korter, je neemt losse scènes op en hebtde kans om stukjes over te doen. Ik voel meeigenlijk wel heel prettig bij deze werkwijze.”Ondanks dat Roosmarijn regelmatig op tvte zien is, kan zij nog gewoon over straat.“Ik word bij vlagen heel veel herkend op straat,vooral als ik net weer op tv ben geweest.Toen ik in de commercial van de C1000 zat

Roosmarijn van Bohemen

Oost west, Brielle

Page 27: Brielle leeft #19

werd ik achter elkaar aangesproken, hetzelfdegeldt voor GTST en laatst weer met Divorce.Maar ik vind het alleen maar leuk. Laatst werdik zelfs op het schoolplein aangesproken doorklasgenootjes van mijn dochter! Dat is tochschattig!”

“Het is best lastig om van een bepaald imagoaf te komen”, legt Roosmarijn uit. “Als je eencommercieel traject instapt, zoals ik voorC1000, word je minder snel gecast voor dewat meer dramatische rollen. Maar als je veelaudities blijft doen is het absoluut niet onmo-gelijk. Het is nog steeds mijn ambitie om eenkeer iets totaal anders te doen, bijvoorbeelddrama.” Ook bij het algemene publiek merktRoosmarijn dat de associatie van haar rollenaf en toe doorspeelt in de realiteit. “Toen ikin GTST speelde vroegen mensen regelmatigaan me: ‘Gaat het wel weer met je?’ Ik speeldenamelijk een alleenstaande toiletjuffrouw.Of mensen zeggen wel eens: ‘Je leek op tv veeldikker!’ Ja, dat is nu eenmaal zo. Tv vergroot10 kilo uit en ik heb nou eenmaal geen maatje36. Toch geeft mijn figuur me in mijn werkeen voordeel. Het ‘bakje’ van blonde vrouwenmet maatje 36 is zo groot, je moet wel heelerg opvallen wil je gecast worden voor een rol.Ik merkte dat ik na mijn bevalling vakergecast werd.”

Mensen motiverenTussen haar verschillende rollen door heeftRoosmarijn een baan als casting director voorseries en commercials, bij een castingbureau.“Ik voel me zo’n geluksvogel dat ik mijn werkzo kan combineren… zelfs in de periodes datik geen rol speel ben ik toch altijd met het vakbezig. Ik ben ook begonnen met het geven vanworkshops op scholen. Dit is voortgekomenuit mijn eigen ervaringen op school.Op mijn school werd geen les gegeven inauditeren voor de camera. Ik heb hier in hetbegin best wel aan moeten wennen. Daaromgeef ik deze workshop nu zelf aan studenten.Ik vind het zo mooi dat ik op deze maniermensen kan motiveren. En zeker als ik zelater terug zie op castings en zie dat ze veelaan het werk zijn, dan geeft dat toch eenvorm van voldoening.”

BrielleNa 14 jaar in Amsterdam gewoond te hebben,is Roosmarijn sinds afgelopen oktober weerterug in haar thuishaven Brielle. “Brielle ligtin een magisch gebied. Je hebt hier alles opeen steenworp afstand. De Brielse Maas, hetstrand, leuke stadjes… ik heb hier altijd eenhele fijne jeugd gehad en wil datzelfde nu aanmijn kinderen geven. Toen ik naar Amster-dam verhuisde wist ik al dat ik ooit weer terugzou komen, alleen heb ik het wel wat langeruitgesteld. Amsterdam is zo’n inspirerendeen creatieve stad, ik had het voor mijn werk,mijn droom, gewoon echt nodig om daarheente gaan. Ik denk dat dat geldt voor iedereenmet ambitie in dit vak. Alles gebeurt nueenmaal onder de rook van Amsterdam.Maar toch ben ik nu ook wel weer blij dat ikterug ben. Ik vind het zo heerlijk om ’s zomersmet ons bootje op de Brielse Maas te varen.Dat is ook altijd het eerste wat we doen alsvrienden uit Amsterdam hier op bezoekkomen, varen... Zalig!”

Ga ervoor!Roosmarijn merkt dat jonge meiden en jon-gens hiervandaan vaak wel de ambitie hebbenom iets in de tv- of theaterwereld te doen,maar vaak niet zo goed weten hoe het werkt,hoe ze het aan moeten pakken. “Iedereen kanzich tegenwoordig aanmelden bij een casting-bureau”, legt ze uit, “maar als je echt aanhet werk wilt in dit vak, moet je een goedegedegen opleiding doen. En geef niet op alshet één keer niet meezit. Ik werd zelf in eersteinstantie afgewezen voor mijn opleiding, maarik besloot het op mijn 21e toch nog een keertjete proberen. Gelukkig maar! Vier jaar keihardwerken, maar je ziet wat het me gebrachtheeft.”Voorlopig blijft Roosmarijn druk bezig bij hetcastingbureau en er lopen nog enkele audities.En verder? “Ik heb nog wel de verborgenambitie om ooit een eigen film te maken…maar voorlopig ligt dat nog even niet in deplanning! Wie weet wat de toekomst gaatbrengen…”

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn, Roy Beusker (Urinetown)en Geert de Lange (GTST)

best!

Page 28: Brielle leeft #19

2� I reizen

De manager van het hotel is geen onbekendevoor mij. Zij, Madelinde Moesbergen, heeft ja-renlang het Congreshotel Olaertsduyn onderhaar hoede gehad. Nog even gedreven als toenknoopt zij alle eindjes aan elkaar om het degasten naar de zin te maken. In de opstart-fase, het hotel was tijdens mijn verblijf gedeel-telijk opgeleverd en geopend, komen er bestwel wat kinderziektes naar boven. Maar allekleine mankementen en oneffenheden wer-den in ‘no time’ opgelost door haar en haar‘bemanning’.

InterieurDe inrichting is gewoon helemaal top. Tafelsvan Piet Hein Eek in de hal, design stoelen enbanken uit ons, op het moment van mijn ver-blijf aldaar, koude kikkerlandje. Opvallend isde open constructie van de hal met receptie.

Weinig glas, maar open wanden met uitzichtop de strak aangelegde tuin en de CaraïbischeZee. Vanuit de hal hoor je de tropische klan-ken en snuif je de geur op van het aangren-zende strand.

StrandHet strand van het altijd gezellige Jan Thielligt op steenworp afstand. Vanuit de tuin loopje naar de Papagayo Beach Club met het zee-water zwembad. Voldoende heerlijke ligbed-den en vlotte bediening die je van de nodigedrankjes en hapjes kunnen voorzien. Het ont-breekt aan niets.Het hotel is, naast de vele resorts, echt eenaanwinst voor het eiland en voorziet duidelijkin een behoefte. De ontbijtservice is primaen het restaurant aan het strand biedt eengevarieerde menukaart.

Achter het hotel bevind zich de gezellige Plazamet leuke winkeltjes, een ijssalon, een casinoen nog veel meer. De supermarkt ligt directaan de entree van het hotel. Deze faciliteitenzijn een welkome aanvulling op mijn verblijfbij Papagayo. Om verder niet te vergeten debadlakenservice. Elke dag ontvang je schonebadlakens. Dat is wel zo prettig.

CuraçaoOp het eiland is veel te zien en te bewonderen.Bekend zijn de Landhuizen en voormaligeplantages, de struisvogelfarm en wat je nietmag missen is het museum, dat helemaal inhet teken staat van de slavenarbeid. Een stukgeschiedenis, waar Nederland een grote rolin heeft gespeeld.Papagayo is een echte aanrader voor eenrelaxte vakantie in een tropische omgeving!

Wat een voorrecht om te gast te zijn in het nieuwe design hotel Papagayo in Curaçao. De uitstraling vanhet in wit opgetrokken markante complex is fascinerend. Je waant jezelf in Miami, maar je proeft de sfeervan de Caraïben. Alles is even strak en clean. De kunstwerken in de riante lobby zijn van de hand van eenlokale kunstenares. Op de luxe kamers hangen de reproducties van deze schilderijen. De sfeer van hethotel is duidelijk terug te vinden in deze riante suites.

Papagayo Beach & Design Hotel

Design in de

Page 29: Brielle leeft #19

reizen I 29

• Zoutwater zwembad• Luxe ligbedden• Restaurant• Bar• Spa & Wellness• Botanische tuin

• Casino• Diverse boetieks• IJssalon• Optiek• Supermarkt• Souvenirshop

Nabij het hotel vindt u de Beach Club en deBeach Plaza met de volgende faciliteiten:

Tekst: Johan VerkaartFotografie: Papagayo

Beach Club& Plaza

Page 30: Brielle leeft #19

Lijnbaan 1-2 - 3231 AE Brielle - T 0181-283036

Italiaanse sferen…Bij Primo Piano!

Proef de smaak van het‘echte’Italië, bij Primo Piano vino e cucina.Op onze menukaart vindt u klassieke Italiaanse gerechten, eerlijken heerlijk en op het oog zo eenvoudig. Iedere maand kunt u eennieuwe regio culinair ontdekken. U geniet van een met zorg doorde kok samengesteld driegangenmenu, voor slechts € 32,50.

Laat u verrassen door de authentiekeItaliaanse keuken!

Buon Appetito

Iederemaandeen nieuwregiomenu!

Neemeen kijkje inde gerestylede

Adbij!

Volg ons op

De Abdij • Nobelstraat 23 • Brielle

Openingstijden:Maandag en dinsdag gesloten

Wo & Do: 14.00 tot 01.00 uur • Vr & Za: 14.00 tot 02.30 uur • Zo: 14.00 tot 21.00 uur

Vier feest in de vernieuwde Abdij!Elke vrijdag livemuziek, o.a.

29 maart:Mickey's Paper Heroes

5 april:Coverband Recession

Iedere zaterdag vanaf 22.00 uur een DJZondag open podium

Nu ook voor bedrijfsborrels, recepties en andere feesten!

Voorstraat 1263231 BK Brielle • T 0181-416684

www.restaurantpetros.nl

Maandmenu’s

€ 19.50

3 gangen menu’s

naar keuze

€ 21.00Open van 17.00 tot 22.00 uur

Maandag gesloten

Page 31: Brielle leeft #19

kaasspecialist I 31

In Nederland zijn er nog zo’n 600 boerendie zelf kaas maken. Wim van Leeuwen,eigenaar van kaasspecialist ‘t Voorhuys inBrielle, weet hier alles van. Al zolang hij zichkan herinneren bezoekt hij vele boerderijenom zijn kaas te proeven en in te kopen.“Behalve dat je hierdoor een goede bandopbouwt met je leveranciers, zorgt het erook voor dat je verstand van je productenhebt en mensen dus kunt adviseren”, legtWim uit. “Je ziet hoe het er bij de boerenaan toe gaat, hoe zij hun werk doen… dezekazen worden ambachtelijk gemaakt endat proef je!”

Van melk naar kaasHoewel Wim al heel lang kaasspecialist is,begon hij zijn loopbaan met het verkopen vanmelk. “Mijn vader was melkboer”, legt hij uit.“Mijn drie broers en ik hielpen mijn oudersaltijd door de melk rond te brengen. Wehadden alle vier onze eigen wijk”. Later staptede hele familie over op de verkoop van kaas.

Wim begon met een SRV-wagen en maaktelater de overstap naar een ‘shop-in-shop’.“Dit heb ik 15 jaar gedaan, maar op eengegeven moment was ik er gewoon aan toeom toch weer zelfstandig aan de slag te gaan.Ik stuitte op dit pand in Brielle, wat toevalligal een kaaswinkel was. De vorige eigenaarverkocht er al 18 jaar kaas en noten.”

SpecialiteitenSinds Wim kaashandel ’t Voorhuys overnam,is de winkel in 15 jaar uitgegroeid tot eenechte specialiteitenwinkel. Natuurlijk kuntu er terecht voor een ruime keuze aan delekkerste kaas, maar ook heeft ’t Voorhuyseen ruime selectie aan noten, thee, vleeswarenvers van het mes en andere specialistischeetenswaren. U haalt er alles in huis voor eengezellig avondje thuis of bij vrienden. Wimen zijn team adviseren u graag over de smaakvan verschillende kazen, zodat u een goedekeuze kunt maken. Natuurlijk mag u altijdeven proeven!

Muffins metboerenkaas en preiIngrediënten (voor 1� stuks):• 250 gram extra belegen Boerenkaas• 3 eieren• 3 preien• 4 plakjes bladerdeeg• 2 dl slagroom• 3 el bloem, gezeefd• 25 gram boter• muffinvorm

Bereidingswijze:• Rasp de boerenkaas (of vraag uw kaas-specialist dit te doen). Snijd de prei in smalleringetjes en bak gedurende 3 minuten inde boter. Goed laten uitlekken en iets latenafkoelen. Verwarm de oven voor op 200 ºC.• Snijd de plakjes bladerdeeg in vier stukjesen rol ze iets uit. Druk in elke opening van demuffinvorm een plakje bladerdeeg. Laat dehoekjes langs de zijwanden omhoog steken.Verdeel de prei over de deegbakjes.• Klop de eieren los met de slagroom enroer de gezeefde bloem en 150 gram vande geraspte kaas erdoor. Breng op smaakmet wat versgemalen peper en eventueelwat zout. Schep het mengsel in de vormpjesen strooi de rest van de kaas erover.• Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruinen serveer ze warm!

1� jaarTekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn

ambachtelijke kaas in Brielle

Waar koopt u uw kaas? In de supermarkt of bij de specialist? En staat u er weleens bij stil waar deze kaas vandaan komt? Want waar de kaas uit de super-markt veelal in fabrieken wordt geproduceerd, haalt de specialist zijn kazen nogecht bij de boeren thuis.

Page 32: Brielle leeft #19

Het verzamelen van spullen kan een leuke hobby zijn, maar je hebt er wel een flinkedosis geduld voor nodig. Je kunt van alles verzamelen, van postzegels tot suiker-zakjes. In de vorige editie van Brielle leeft kon u lezen over de fotoverzameling vanNel Blok. In deze editie een andere, net zo bijzondere verzameling: de konijntjesvan Iet Verboom.

Haar man Henk staat hoofdschuddend toete kijken hoe Iet vertelt over haar konijntjes-verzameling. “Je bent er zelf mee begonnenhoor”, roept ze hem lachend toe, waarna zebegint te vertellen over het ontstaan van haaruitgebreide collectie konijntjes. “Toen de kin-deren klein waren, ik denk dat Marijke eenjaar of vier was, kochten we twee konijntjesvoor ze. Dat is nu 29 jaar geleden. Het leekons leuk om een nest jonge konijntjes tekrijgen, dus toen hebben we één van onzekonijnen laten dekken op de kinderboerderijin Rozenburg. Dit vond Henk zo leuk, dat hijverder wilde gaan met fokken. We kwamenbij verenigingen over de vloer en tijdensevenementen kon je dan gipsbeeldjes kopenvan konijntjes. Zo ben ik aan mijn eerstekonijnenbeeldjes gekomen”.

HerinneringenHet hield niet op bij de gipsbeeldjes. Iet kochthier en daar konijnenbeeldjes, tot ze er op eengegeven moment een vitrinekastje voor ginginrichten. “En als je dat eenmaal doet gaat hetuit de hand lopen”, grapt ze. “Dan denkt ieder-een dat je konijntjes spaart en krijg je vaniedereen meer en meer beeldjes, schilderijtjes,noem maar op. Het leuke is dat ik heel veelkonijntjes cadeau heb gekregen. Ik weet vande meeste nog precies van wie ik ze heb gehaden om welke reden. Ik kan er nooit meer van-af, ik heb er zulke lieve herinneringen aan.”

The rabbit’s revenge“Voordat jullie kwamen heb ik mijn verzame-ling grof geteld. Ik kwam uit op een stuk of1300 konijntjes.” Iet heeft veel verschillendevoorwerpen in haar collectie, variërend vanbeeldjes, schilderijtjes en borduursels, totbloempotten, bordjes en bestek, fotolijstjes,een snoeppot en zelfs een vormpje om in dekoekenpan een eitje te bakken in de vorm van

een konijnenhoofdje. “Dit is de favoriet vanHenk”, zegt Iet, terwijl ze een beeldje vaneen konijntje tevoorschijn tovert. “Hij heet‘the rabbit’s revenge’, het konijntje draagteen geweer en heeft de jager geschotenen over zijn schouder gehangen. Wat mijnfavoriet is weet ik niet… er zijn er zoveel waarik herinneringen aan heb...” Ook heeft Ietéén echt konijn, een Vlaamse reus.

EngelandIet haalt haar konijntjes overal vandaan. “Ikweet zeker dat ik slaag als ik naar Engelandga”, legt ze uit. “Je hebt daar veel bijzonderewinkeltjes, een beetje zoals Bric à Brac enArkenbout. Of Gretna Green, in Schotland.Je hebt daar een speciale ‘Beatrix Potter shop’,ze verkopen in deze winkel van alles vanPeter Rabbit. Je kon vroeger ook bij Pickwickboekjes van Beatrix Potter sparen, ik heb zeallemaal. Toen ik later in Engeland in eentweedehands boekwinkel was kwam ik deoriginele oude boekjes tegen. Deze heb iktoen ook maar gekocht!” Een gedeelte vande konijntjes staat uitgestald in twee vitrine-kasten in de woonkamer en een letterbakdie aan de muur hangt. Twee kleine beeldjesvallen op tussen de rest. Tussen alle konijntjesstaan een olifantje en een koalabeertje.Iet legt uit: “Het olifantje was een grapje vanmijn kinderen en het koalabeertje heb ikvan een vriendin uit Australië gekregen.”

Aparte hobby?De man van Iet vindt het wel best dat zijnvrouw zo’n grote verzameling heeft. Zolanghij zelf maar zijn ei kwijt kan in het sleutelenaan zijn brommers. “Sommige mensen vindenhet misschien apart, maar iedereen heeft zozijn hobby’s. Mijn zus vraagt wel eens watik toch moet met al die konijnenspulletjes.Nou ja, niets! Ik vind het gewoon leuk.”

In een groen, groen

knollen32 I verzameling

Page 33: Brielle leeft #19

verzameling I 33

land!

Bent uof kent u iemandmet een verzameling enzou u het leuk vinden omhier iets over te vertellen inBrielle leeft? Laat het onsweten! Stuur een e-mail [email protected] en wieweet staat u binnenkortmet uw verzamelingin Brielle leeft!

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn

Page 34: Brielle leeft #19

34 I jongeren

Dat Brielle een broedplaatsis voor talent hebbenwe al regelmatigkunnen optekenen.Maar Brielle is ook eenuitstekende gastheer voortalent uit de andere gemeentesvan Voorne-Putten. De zesfinalisten van Brielle’s Got Talent,een eigen productie vanBREStheater, kwamen uitalle windstreken vanhet eiland.

Lisanne (1�)“Ik had 45 supporters op de tribune zitten,mijn vader is leraar en die had zijn hele klasmeegenomen. Dat was echt geweldig. Zezwaaiden met glowsticks en waren erg en-thousiast. Jammer genoeg was het niet ge-noeg voor de publieksprijs, die had ik graaggewonnen. Ik vond zelf ook dat de finale lek-ker liep. Ik wil heel graag de muziek in, ikspeel gitaar en ik zing al jaren. Verder kan ikook piano, drums en nog een paar instrumentspelen, dus ik kan mezelf begeleiden. Ik doeook de vooropleiding voor het conservato-rium, daar hoop ik na de havo heen te gaan.Ik heb ook al eerder aan talentenjachten mee-gedaan. Als ik zelf niet kan optreden dan wilik muziekdocente of coach worden of bij eenplatenlabel werken. Alleen als ik echt doof zouworden en muziek echt geen optie is, dan zouik architect of ontwerper willen worden.”

Annelotte (1�) en Rozemarijn (12)“Het was leuk om dit als zussen samen tedoen. Het ging ook heel lekker, al was Roze-marijn ziek. We deden ook een eigen num-mer, dat ik (Annelotte, red.) zelf geschrevenheb. Ik ben nu bezig met een eigen cd schrij-ven. Dat gaat vanzelf, ik ben iemand die graagschrijft op het moment. Als er iets in me op-komt wil ik er gelijk iets mee doen. Meestalschrijf ik op de piano. Ik zit ook in het vierdejaar van de havo voor muziek en dans. Daarheb ik auditie voor gedaan. Ik wil ook echt demuziek in. Mijn opa helpt me af en toe alsmanager, maar ik regel ook heel veel zelf endat gaat goed.”Rozemarijn wil later een andere kant op. “Ikword liever modeontwerpster. Ik heb geen zinom de muziek in te gaan en altijd op reis tezijn. Ik heb wel net als mijn zus aan The Voicemeegedaan. Ik haalde de ‘blind audition’ enAnnelotte kwam tot de Battle.”

Page 35: Brielle leeft #19

Madelein (1�) en Gaby (1�)“We hadden totaal niet verwacht dat we depublieksprijs zouden winnen, maar we kregentoch de meeste stemmen. Daarmee wonnenwe sowieso een optreden op de Ladiesnight ennog een verrassing, we zijn benieuwd wat hetis. Het was de eerste keer dat we samen optra-den, we deden drie liedjes en zongen allestweestemmig dat maakt ons bijzonder. Maarhet was niet dat we voor het eerst samen zon-gen hoor, we hebben ook samen op zangles enin de schoolband gezeten. We zijn nu wel uitde schoolband gegaan omdat alles anders nietmeer te combineren was met ons examenjaarvmbo.”

Daniëlle (1�)“Ik vond dit leuk om te doen. Ik doe op ditmoment vooral nog talentenjachten. Maar welmet eigen muziek. Alle nummers heb ik zelfgeschreven. Mensen zeggen dat ik klink als deBelgische zangeres Selah Sue. Meestal pak ikmijn gitaar en begint het met een melodietje,dan ga ik pas nadenken over de tekst. Het gaatom het gevoel dat het oproept en daar voeg ikdan dingen uit mijn persoonlijkheid en erva-ring aan toe. Ik heb wel moeite om liedjes af temaken. Maar ik heb nog meer moeite met hetinstuderen van muziek van anderen. Daar hebik de motivatie niet voor, mijn eigen muziekvind ik veel leuker. Ik volg nu een opticienop-leiding maar ik wil naar de opleiding muzi-kant/producer. Het is een keuze tussen harten zekerheid, wil je doen wat je leuk vindt ofwil je iets doen waar je makkelijker een baanin kunt vinden.”

>>> Lees verder op pagina 37 >>>

Tekst: Lionel StuteFotografie: Ronald Bagijn (locatie BREStheater)

Page 36: Brielle leeft #19

Vischstraat 18 I 3231 AV BrielleTel.: 0181 - 412348

Kostuum stomen€ 10,50Actie!Op vertoon van deze advertentie.

Vischstraat 19 - 3231 AV Brielle0181-413843 - www.sillystrik.nl

NieuwLE PEP

Nieuw10 FEET

Vrouwen:King Louie, Le Pep, 10 Feet,Who's that girl, Wow to Go,

Vive Maria, Eucalyptus, Avocaen Friday on my mind.

Meisjes:Petit Louie.Sieraden:

Petra Reijrink, SAS- design enMichal Negrin.

Schoenen:Esska en Chie Mihara.

Page 37: Brielle leeft #19

onderwerp I 3�

De stijlen

Deze fotoreportage is gestyleddoor Samantha Legierse i.s.m.:The Stone, Juwelier Hoogvliet,Cartouche, Pandora, Silly Strik,Jo’s Hairsalon, Rowine Fashion,Blush! Parfumerie en schoonheids-salon en Opleidingsinstituut Dermé.

•“Bij Lisanne hebben we bewust voor eenRockstyle gekozen. Dat is echt haar ding.Het is een uitgesproken, actuele stijl. Wehebben voor lange lengtes gekozen omdatdat goed bij haar postuur past. Haarmake-up moest diep en doordringend zijn,haar haar nonchalant en ruw. De sieradenvan Buddha to Buddha passen perfect bijdie stijl.”•“Daniëlle is ‘the Animal’. Het is een stijldie op kleinere schaal gespot wordt. Hetcombineren van de verschillende dieren-prints door elkaar kan, maar je kunt ookkiezen voor losse elementen. We hebbenbewust gekozen voor dit jasje als knaller!In dit geval is zelfs de make-up in ‘cats-tyle’, heel doordringend. In haar kapsel zijnhaarveertjes ingezet, nu helemaal hot.•“Gaby draagt pasteltinten, die passenperfect bij haar uiterlijk. Deze stijl is hetbest te omschrijven als Sweetcolour. Alsknalelement staat haar broek centraal.Deze stijl is heel actueel in de winkels,meerdere printen in verschillende tinten.Haar haar is bewerkt met haarkrijt.”

•“Annelotte is de Flowerbomb. Hoogin de taille, dat is actueel. Net als dehooggesloten kraag. Haar stijl is hier extraaangedikt door bloem op bloem te kiezen.Samen met de catwalk make-up enpumps voor de lengte hebben we allespassend gemaakt.”•“Rozemarijn is gekleed volgens deNeontrend. Het is een stijl met durf, maarze gaf zelf al aan dat dit goed bij haarpersoonlijkheid past. Je kunt deze stijlrustiger inzetten door neon als accentkleurte gebruiken in bijvoorbeeld een jeans-outfit. Voor de fotoshoot zijn we extra vermet haar en make-up gegaan. Het is nietalledaags, maar wel iets wat je terug gaatzien de komende tijd.”•“Madelein is het topje van de mode, eenechte Streetstyle. Het is geen stijl die jesnel op straat zult zien. Maar iedereen zalhier elementen uit pakken en combineren.Niets matcht met elkaar en daardoor ishet een geheel. De armbandjes zijn eenvoorbeeld van de multiculti trend. Ookde nagellak is daarop afgestemd.”

Watdoe je danin dewinter?...is de vraag die wij als hovenier vaak gesteld krijgen. Het antwoord is heelsimpel: als het vriest doen we ‘bijna niets’, uiteraard vegen we de schuur enzorgen we dat alles er weer netjes en gekeurd bij staat als het voorjaar weerbegint. De nieuwe ideeën voor het komende seizoen worden bedacht en uitge-werkt en we gaan weer op zoek naar de nieuwste trends die er op tuingebiedte vinden zijn.Dat zou echter heel anders kunnen zijn als we met z’n allen tijdens de winter-slaap na de Kerst eens een keer lekker in de tuin zouden kijken en alvast plan-nen gingen maken voor de naderende lente. De winterperiode is de ideale tijdom in de tuin de gewenste veranderingen door te voeren. Met een beetjegeluk vriest het niet te hard en niet te lang en kan je in het voorjaar al genietenvan de nieuwe tuin. Door nu de wensen op te schrijven en advies in te winnenbij een groene vakspecialist kan de tuin voorzien worden van het nodige functi-onele extra groen, wat de gezondheid bevordert.In 2012 is de 6e editie geweest van de Floriade, iedereen die hier geweest isheeft inspiratie kunnen opdoen voor de inrichting van een duurzame tuin. Doorsamenwerking tussen bedrijven en de overheid werd de Floriade hét voorbeeldvan ‘cradle to cradle’ in Nederland. Het leek een voorziene blik, want in het jaardat de wereld zou vergaan zijn we allemaal bewust geworden van de belang-rijkste elementen in het leven en back to basics onze grondstoffen en natuur-lijke bronnen gaan koesteren en waarderen. De wereld is aan het veranderenen de bewustwording van ons handelen is een weergave van hoe wij in detoekomst met onze planeet willen omgaan.De bewijzen dat groen goed is voor de gezondheid en de biodiversiteit stapelenzich op: het uitzicht op groen heeft al effect en doet mensen sneller herstellenvan stressvolle situaties, helpt stress verlichten en bevordert het bewegen enactief buiten bezig zijn van de kinderen, volwassenen en senioren. De krachtvan de natuur leert je relativeren, daar heb je als mens maar heel weinig in-vloed op. Jarenlang is de natuur en het groen (on)bewust geteisterd door demens en moest plaatsmaken voor woningen, wegen en bedrijven. De tuinenwerden bestraat met bijzondere bestratingen en tropisch hardhout uit oordenwaarvan we het bestaan niet afwisten, tegenwoordig is de mens weer indienst van de natuur en worden er talloze vernieuwende en oude beproefdeproducten aangeboden van hergebruikt materiaal voor binnen en buiten. Hetgroen staat weer centraal en we zijn ons bewust van het onrecht wat we ons-zelf en de natuur hebben aangedaan. Nu het voorjaar voor de deur staat en dezon weer regelmatig begint te schijnen, kunnen we weer genieten van al hetmoois dat de natuur ons te bieden heeft. Ik wil u dan ook vragen om eens uwtuin in te gaan en samen met de groene buitenvakman te denken over eenduurzame en groene inrichting van uw tuin. Zodat ook u zich weer een geluk-kiger en gezonder mens gaat voelen. Ik doe het graag voor u, en bovenalsamen met u.

Met groene en altijd vriendelijke groet,Leon van Frans van den Bos hoveniers B.V.

Page 38: Brielle leeft #19

3� I muziek

Remko heeft de horeca altijd al leuk gevon-den. Als 15 jarige jongen begon hij met glazenophalen in een club en al gauw had hij doordat hier zijn roeping lag. Op zijn 18de isRemko professioneel gaan werken in dehoreca. Hij is begonnen in de Hoofdwacht,waarna hij bedrijfsleider werd in de Abdij.Remko is sinds het begin van de Abdij al aan-wezig. “De Abdij bestaat nu 14 jaar, ik werkteer al 6 jaar als bedrijfsleider toen ik het bedrijfovernam. Nu ben ik al 8 jaar de eigenaar”.

De Abdij is altijd al een muziekcafé geweest.“Eerst waren er live optredens. We zijn op eengegeven moment overgegaan op DJ’s, omdatdat de trend was. Nu zijn we op vrijdag tochweer teruggegaan naar live optredens, dathoort gewoon bij de Abdij”, vertelt hij. In de

Abdij spelen de muzikanten vooral pop, rock,reggae en nederpop, maar toch staat poprockwel op nummer één. Op zaterdagavondmaken de live optredens plaats voor een DJ.“Helaas kan ik zelf geen instrument bespelen,maar ik kan wel wat plaatjes mixen!Op zaterdagavond is er dus andere muziek tehoren en wordt het podium omgetoverd totdansvloer”, aldus Remko.

VerbouwingOmdat muziek centraal moest staat in deAbdij, is het vorig jaar december geheelverbouwd. De kleuren zijn veranderd, hetpodium is toegankelijker en er hangenschilderijen van bekende artiesten. Remkovertelt: “Het publiek was toe aan vernieuwingen we hebben nu ook meer regelmaat in onze

agenda. Iedere vrijdagmiddag is er een borrelmet hapjes en drankjes, vanaf 22.00 uurspelen er live bandjes. We hebben nu ookeen kleine keuken met een hapjeskaart duskunnen we ook voor borrelhapjes, broodjesen tosti’s zorgen. Er kunnen nu ook recepties,bedrijfsborrels en andere feesten wordengeorganiseerd!”

Aanstormend talentOp zondag is er een open podium, dit geeftjonge of minder bekende artiesten de kans omop te treden en zo aan hun naamsbekendheidte werken. “Het open podium is voor iedereenleuk, jong en oud en welke muzieksoortdan ook! Er zijn verschillende versterkers be-schikbaar dus je hoeft alleen je instrumentenmee te nemen.“ Het open podium begint rond16.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Je hoeftje ook niet in te schrijven, je kan zo binnen-lopen.

1 aprilTijdens de kalknacht is er een ‘feest der her-kenbaarheid’. “Zoals elk jaar zijn we tijdenskalknacht de hele nacht open en op 1 aprilzijn we ook de hele dag geopend. De Abdijis natuurlijk weer aangekleed met een extrabuitentap. Want op 1 april moet er gedronkenworden!” vertelt Remko enthousiast.

Voor de whiskyliefhebbersOok de whiskyliefhebber kan terecht bij deAbdij. Naast de standaard drankjes en denieuwe wijnkaart is er ook een uitgebreidewhiskykaart aanwezig. “We hebben veelsoorten whisky zoals Cardhu, Highland park,Oban, Jack Daniels en nog meer, voor de lief-hebbers kunnen we ook een whiskyproeverijorganiseren!”

talent!Muziek en aanstormend

Tekst: Astrid VermeulenFotografie: Remko Mulder

Onze historische vestingstad Brielle is beroemd én berucht om haar vele gezellige kroegjes, café’s en barren. In totaal zijn het

er meer dan 50! Stuk voor stuk hebben zij hun eigen identiteit en blijven zij zich ontwikkelen. Zo onderging de Abdij vorig jaar

december nog een verbouwing tot muziekcafé. Het Brielle leeft team besloot poolshoogte te nemen.

De crew van De Abdij

Page 39: Brielle leeft #19

The Hudson Five ft Chris Zegers

muziek I 39

Richard Beukelaar, Leslie Verheul en Joris LutzDe Brielse Ivo Gleeman

Het vernieuwde interieur van De AbdijEen uitverkochte Abdij met The Hudson Five ft Chris Zegers

Page 40: Brielle leeft #19

40 I beauty

Natuurlijktrendy!Natuurlijke haar- en hoofdhuidverzorgings-producten zijn Kapsalon de Kapper nietonbekend. Sinds vorig jaar werken Jeanetteen haar team al met de geheel plantaardigeproducten van René Furterer, om hoofdhuid-problemen te behandelen. Vanaf dit voorjaarstapt Kapsalon De Kapper volledig over ophuidvriendelijke producten. “Iedereen waszo enthousiast over de producten van RenéFurterer, dus toen wij de mogelijkheid kregenom ook in de kapsalon over te stappen opsoortgelijke producten hoefden we hier nietlang over na te denken”, zo stelt JeanetteQuist. “Wij gaan werken met de productenvan INOA, van L’Oreal. Dit is een mooi puuren huidvriendelijk product, dat volledigammoniavrij is. Het stinkt niet en een rode,jeukende hoofdhuid is verleden tijd. Daaren-tegen is de dekking van de verf optimaal ende prijzen blijven hetzelfde.” Natuurlijk blijftook de service die u van de kapsalon gewendbent hetzelfde. Zoals altijd kunt u bij Kapsalonde Kapper terecht voor de laatste trends ophet gebied van haarstyling en verzorging.Alleen dan met het beste van twee werelden:een trendy kapsel en ook nog eens goed vooruw hoofdhuid en het milieu.

NageltrendsOok je nagels kunnen na de koude winter wel een op-pepper gebruiken. Een manicure, kunstnagels of gewooneen mooie verzorgde nagellak, het is maar net wat je zelfwilt. De voorjaarstrends op het gebied van nagels lopenuiteen van zachte poedertinten tot felle neonkleuren.Natuurlijk is de klassieke french manicure een trend die blijft.Je kunt deze lente dus echt alle kanten op! Voor alles op hetgebied van nagelverzorging en -styling kunt u onder andereterecht bij Unique nail & beauty center in de Voorstraat.Monique Huijer is al 20 jaar gevestigd in Brielle en is gespe-cialiseerd in nagelverzorging en beauty-behandelingen.Nieuw in haar assortiment is de zogenoemde ‘gellak’. Ditis een gelachtig product dat tussen nagellak en kunstnagelsin zit. De lak wordt als een nagellak aangebracht, maarwordt wel gedroogd onder de UV-lamp. “Het mooie vandit product is dat het gemiddeld 2 weken blijft zitten”,vertelt Monique enthousiast. “En het heeft de uitstralingvan kunstnagels. Ideaal voor speciale gelegenheden zoalseen bruiloft of feestje”. Ook voor verschillende schoonheids-behandelingen kunt u bij Unique nail & beauty centerterecht. Er zijn regelmatig aanbiedingen op gezichtsbehan-delingen, loop gerust eens binnen voor meer informatie.

TrendsDe kou van de afgelopen winter hebben we achter

ons gelaten, het zonnetje breekt weer dooren we kunnen weer lekker naar buiten! Het voorjaar

is begonnen. Door de kou en gure wind van deafgelopen maanden hebben onze huid en haren

het zwaar te verduren gehad. De hoogste tijd omjezelf weer even flink in de watten te laten leggen.

En als het in Brielle ergens niet aan ontbreekt,dan is het wel aan kappers en beautycenters. Stuk

voor stuk hebben zij hun eigen specialisaties, samenzorgen zij voor een compleet aanbod in Brielle!

Page 41: Brielle leeft #19

glanzend!

Kapsalon de Kapper is niet de enige Brielsekapper die overstapt op nieuwe producten.Ook kaspalon Anje-Lise maakt sinds kort ge-bruik van een compleet nieuwe productlijn, vanhet merk Kerastase. Medewerkster Nicky legtuit: “Kerastase heeft een uitgebreide selectieaan producten, gericht op specifieke haarty-pen. Het merk staat voor mooi en gezond haar,dat is iets waar wij ons als salon goed meekunnen identificeren.” Om het totaalpakket aandiensten voor een gezonde hoofdhuid en ge-zond haar compleet te maken, kun je bij kapsa-lon Anje-Lise ook terecht voor een haar- enhoofdhuidanalyse. “Wij beschikken over eenspeciale fotocamera, die tot wel 600 keer uit-vergroot”, vertelt Nicky. “We kunnen zo de haaren de hoofdhuid goed bekijken en heel nauw-keurig het haartype bepalen. Aan de hand vande wensen van de klant en deze analyse, kun-nen wij bepalen welk product het meest ge-schikt is. Op deze manier kunnen wij een zouitgebreid mogelijk advies geven én een ge-schikte behandeling hieraan koppelen. Wij stre-ven altijd naar het beste resultaat voor hetbehoud en de gezondheid van het haar en dehoofdhuid. Kerastase is een merk dat daar ergop gericht is.”

Gezond...Betoverende blikWie wil er nu geen betoverendeblik, met mooie volle wimpers?Bij Blush! Parfumerie enSchoonheidssalon kan het.Tegenwoordig is het mogelijkom net zoals de extensions in uwhoofdhaar, extensions te plaat-sen in uw wimpers. De wimper-extensions zijn voor iedereengeschikt en blijven ongeveer 3weken mooi, daarna moet u zeweer opvullen. De haartjes wor-den stuk voor stuk met een pin-cet en speciale lijm aan uw eigenwimpers bevestigd, meestal zijner 60 tot 80 haartjes per oognodig om een mooi vol effect tekrijgen. De haartjes worden vanbuiten naar binnen bevestigd enu kunt zelf de gewenste lengte en

dikte aangeven. De haartjes zijnaan de buitenkant van het ooglanger, om het natuurlijke effectte behouden. Er kan mascaraaangebracht worden op de wim-pers, maar dit is natuurlijk nietmeer nodig. Als u wel mascarawilt gebruiken kunt u de aange-brachte make-up verwijderenmet make-up remover op water-basis, maar pas wel op metwrijven! Voor de rest zijn dewimpers en de lijm bestandtegen alles, u kunt er bijvoor-beeld gewoon mee zwemmenen mee in de sauna. Om dewimpers en uw eigen wimpersextra te beschermen en te ver-zorgen kunt u ‘Black DiamondCoating’ gebruiken.

Page 42: Brielle leeft #19

Maarland Noordzijde 36 • Brielle • T 0181-415705

• HAAR • VISAGIE • STYLING • PRODUCTEN

De Kanterstraat 8 • 3232 AA BrielleTel. 06 - 18193331

Wijwerken opafspraak!

Volleren/of langerhaar met deflip-in!

Veertjesin je haar met

Feather-extensions!

Wijwerken met

producten van

Lisap Milano!

Een frisse start van het nieuwe jaar met een ontspannenhuidbehandeling. Bij de Brielsche vrouwen kunt u terechtvoor verschillende behandelingen, waaronder het nieuwe‘4 Energy Lifting Mask’ van SE-TA natural beauty.In slechts 10 minuten worden de natuurlijke regeneratie-krachten van de huid geactiveerd, met een natuurlijke face-lift als gevolg. (Het eerste masker gratis!)

• Stralende teint• Vermindering van oogrimpels• Vermindering van oogwallen• Vermindering van kraaienpoten• Vermindering van gezichtsrimpels• Duidelijk strakkere en gladdere huid• Duidelijk frissere huid

De behandeling met het lifting mask isgeschikt voor alle huidtypen!

Openingstijden:dinsdag - donderdag van 8.30 uur - 17.30 uurvrijdag van 8.30 uur tot 21.00 uurzaterdag van 8.00 uur tot 14.00 uur

Scharloo 43231 AM BrielleT 0181-506611www.brielschevrouwen.com

Nieuw!Nails gel color

van O.P.IDe gelcolor blijft2 weken mooi.

Nu € 27,50!

Voorstraat 1253231 BH BrielleT 0181-412 [email protected]

Openingtijden:dinsdag 9.00 - 17.00 uurwoensdag 9.00 - 17.00 uurdonderdag 9.00 - 21.00 uurvrijdag 9.00 - 17.00 uurzaterdag 8.00 - 17.00 uur

Nieuwe productenvoor mooien gezond haar!

Kapsalon Anje-Lise maakt sinds kort gebruik van de specialistische producten vanhet merk Kerastase. Dit merk biedt specifieke verzorging voor verschillende haar-en hoofdhuidtypen. Hierdoor kan de verzorging beter op uw haar worden afgestemd,met mooier en gezonder haar als resultaat.

De gehele maand april krijgt u geheel vrijblijvend eengratis haartest en verzorgingsadvies!

Kom langsen ervaarhet zelf!

Deze helemaand een

gratis shampoobij aankoop van2 verzorgings-producten!

M 06-81497316

www.ennyhair.nl

Page 43: Brielle leeft #19

land- en tuinbouw I 43

kom op ’t land!

Dit jaar vindt ‘Kom in de kas’ plaats op zater-dag 6 april. Verdeeld over heel Voorne-Puttenkunt u bij verschillende bedrijven in de land-bouwsector een kijkje achter de schermennemen. De deelnemende partijen variëren vanwindmolens en museums, tot bedrijven insierteelt, groente, potplanten en landbouw.Joost van Adrichem, directeur van orchi-deeënkwekerij Phalaenova, is ieder jaar be-trokken bij de organisatie van het evenement.“Het initiatief voor ‘Kom in de kas’ is ontstaanvanuit de behoefte van de agrarische sectorom te laten zien wat wij nu eigenlijk preciesdoen”, legt hij uit. “En wat ook meespeelt is

een stukje maatschappelijke verantwoorde-lijkheid. Er is hier in de regio veel landbouw.De consument ziet vaak alleen de kassen vande buitenkant, koeien in het weiland lopen, ofgrote tractoren op de weg rijden. Door uit teleggen wat wij doen en hóe wij dat preciesdoen, hopen wij de consument beter te infor-meren en zo begrip te krijgen voor onze ma-nier van werken.”

ConsumentTijdens ‘Kom in de kas’ kunt u bij alle deelne-mende bedrijven gratis binnenkijken. Er isheel veel te zien, maar ook zorgen de bedrij-

ven ervoor dat er overal uitleg bij gegevenwordt. “Wij willen bereiken dat de consumentbegrijpt hoe alles werkt. Een biologische kwe-ker laat bijvoorbeeld biologische bestrijdingzien en een melkveehouderij laat zien hoe hetmelken van koeien met melkrobots er aan toe-gaat. Nederland is marktleider op het gebiedvan landbouwtechniek, dus er zijn echt wel in-teressante dingen te zien!” aldus Joost. Ookaan de kinderen is gedacht; bij de groente- entomatenkwekerijen kunnen zij van alles proe-ven en er wordt hard gewerkt aan een voor-stelling in samenwerking met ‘SpeelparasolBernisse’.

Kom in de kas...

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: stockfotografie

Iedere eerste zaterdag van de maand april openen diverse agrarische bedrijven door hethele land hun deuren voor de consument. Het landelijke evenement ‘Kom in de kas’, editie36, vindt dan namelijk plaats. Ook Voorne-Putten doet ieder jaar enthousiast mee. Net alsvoorgaande jaren is er dit jaar weer een mooi gevarieerd programma samengesteld.

Deelnemende bedrijvenDeze bedrijven zijn te herkennen aan de oranje ballonnen.Bij slecht weer kunt u hen herkennen aan de borden‘Kom in de Kas’ en ‘Open Dag Land- en Tuinbouw’.De organisatie wenst u een leuke en leerzame dag toe!Bloemkwekerij W. van MarionBollaarsdijk 4a, OostvoorneKwekerij Arkse BV (Trostomaten)Westerlandseweg 6, TinteBiologisch Tuinbouwbedrijf Fank de KoningRuigendijk 14c TinteCourgettekwekerij ‘Mts van Geest’Blindeweg 3, TinteMts Kwekerij C. Stolk (Horetensiakwekerij)Vogelenzangweg 3, RockanjeAkkerbouw- en loonbedrijf Gebr. van BergeijkKrommedijk 7, ZuidlandMelkveebedrijf N. SasSchuddebeursedijk 19a, SimonshavenSpruitkoolbedrijf B. PiekRingdijk 10a, GeervlietMolen ’t Vliegend HertMolenstraat, 14 BrielleMuseumboerderijMolendijk 88, OudenhoornDe Bijenstal VVBNOud Kadesedijk, ZuidlandKorenmolen de ArendMolendijk 35, Zuidland

Page 44: Brielle leeft #19

Dierenverzorging aan huisAlle dieren in en rondom het huis, hon-den, katten, kippen, konijnen en zelfspaarden, kunnen door All4Animalsverzorgd worden. Alles is mogelijk,zelfs eventuele medicijnen worden vooru toegediend. Ieder dier wordt metevenveel zorg behandeld, precies zoalsu dat zelf zou doen. Of u nu overdagaan het werk bent, op vakantie gaat,of gewoon hulp kunt gebruiken bij hetverzorgen van uw dieren. Ook brengenwij desgewenst uw huisdieren naarde dierenarts, trimsalon, e.d.

HondenuitlaatserviceHet is belangrijk voor de sociale, geeste-lijke en lichamelijke ontwikkeling vaneen hond om regelmatig met anderehonden te kunnen spelen.

Daarom kunnen de honden die mee-gaan met de uitlaatservice lekker metelkaar rennen, spelen en zwemmen,op een zorgvuldig uitgekozen locatie.Na afloop worden de honden weerthuisgebracht. Individuele wandelingenbehoren ook tot de mogelijkheden.

VakantieopvangGaat u op vakantie en zoekt u eenbetrouwbare oppas voor uw hond?All4Animals zoekt voor iedere hondeen passend oppasadres. De hondenlogeren gedurende uw vakantie bijde oppassers in huis, die zich geheelnaar uw wensen aanpassen.

U kunt met een gerust hart op vakantie,wetende dat uw hond ook van een wel-verdiende vakantie geniet.

T 0181 775666 - M 06 20537418 - [email protected] -www.all4animalsbrielle.nl

Alle mogelijkhedenop een rijtje:• Dierenverzorging aan huis• Hondenuitlaatservice• Vakantieopvang voor kleine

huisdieren en honden• Dagopvang voor honden• Dierentaxi• ‘Blokje om’ (voor oudere en/of

geblesseerde honden)• Daarnaast volgt Frederike op dit

moment een opleiding tot hondentrimster. Vanaf halverwege vol-gend jaar hoopt zij deze dienstver-lening ook aan het aanbod vanAll4Animals toe te kunnen voegen.

All4Animals, uw dierenvertrouwd verzorgd!

Page 45: Brielle leeft #19

In piaf!

Met name onze regio heeft zich met de jarenflink op de kaart gezet op het gebied vanpaardensport. Daarom viel het één van debestuursleden van RV het Colinsland in 2002op dat er nergens in de omgeving een groot-schalig paardenevenement georganiseerdwerd. Zo kwam het dat in 2003 het eersteConcours Hippique van RV het Colinslandplaatsvond, op het terrein aan de Lodder-landsedijk in Tinte. Er werd meteen grootsuitgepakt; van een kaal weiland waarop’s woensdags nog de koeien liepen, naareen compleet wedstrijdterrein. Zes dressuur-ringen, een strodorp met diverse faciliteiten,parkeergelegenheid en een prijzenpot vanmaar liefst € 5000,-!

De gouden beginjarenDeelnemers kwamen van verre naar hetconcours. De zaterdag was gereserveerd voorde dressuurwedstrijden, op zondag starttende springruiters. Traditiegetrouw werd deprijsuitreiking altijd in parade gehouden.Gedurende het weekend waren demonstratiesen clinics te zien van diverse topruiters. Sinds-dien kreeg het Concours Hippique bijna iederjaar een vervolg, het ene jaar weliswaar watuitgebreider dan het andere jaar.De afgelopen jaren ondervond het evenementhelaas ook de gevolgen van de crisis, maartoch doet de organisatie er ieder jaar weeralles aan om er een mooi festijn van te maken.

Veelzijdig programmaOp dit moment zijn de voorbereidingen op de9e editie van het Concours Hippique in vollegang. Als alles volgens plan verloopt, vindt hetconcours plaats in het weekend van 25 en 26mei 2013. Iedereen die ook maar enigszinsvan dieren houdt zal het zeker naar zijn zinhebben! Dressuurwedstrijden van de hobby-klasse tot ZZ licht, kür op muziek en ook

worden er Bixieproeven gereden op Shetland-pony’s. Er wordt een strodorp gebouwd, metallerlei leuke kraampjes en eten en drinken.Er zullen dit jaar geen springwedstrijden zijn,maar dat mag de pret niet drukken. Als heteven meezit zal er wél weer een clinic zijn vaniemand uit de top van de paardensport. Komgerust even kijken, toegang is gratis!

Geen concours zonder sponsorsOm een dergelijk event te kunnen organiserenzijn sponsors nodig. Het wel of niet doorgaanvan het concours valt of staat met de hulp vansponsors. Op dit moment is een dekking vanongeveer 75% van de kosten behaald, maarde organisatie is nog dringend op zoek naarenkele sponsors die het Concours Hippiquewillen ondersteunen. Wat krijgt u hiervoorterug? U wordt prominent onder de aandachtgebracht bij zo’n 3000 tot 5000 bezoekers,verdeeld over het gehele weekend. U magzoveel artikelen tentoonstellen als u zelf wil;reclameborden, vlaggen, etc. Tijdens iedere

prijsuitreiking worden de sponsors genoemdom hen te bedanken voor de ondersteuning.Als de organisatie een hele grote sponsorvindt, wordt het evenement zelfs naar dezesponsor vernoemd! Natuurlijk bent u ook vanharte welkom om het concours bij te wonen.Kijk voor meer informatie over de sponsor-mogelijkheden op www.rvhetcolinsland.nlof neem contact op met Robin van der Waagvia 0646224851.

Dit Concours Hippique wordt medemogelijk gemaakt door• Ponyworld Tinte • Autorijschool Nobel • Manege Tinte• DAC Voorne-Putten • Cuna International Portofoons• Loonbedrijf Poldervaart • Port-O-Let Services BV• Timmerwerken Niels van der Schilt • Farm Frites• L&M Standbouw • Assurantiekantoor Ton Krinsen• HorseBarn Paardensport • Maasdelta Cleaning• L&P Autosport • KozijnenKampioen • NSA Beveiliging• Dullemond Transport • Levering Electrotechnisch Bedrijf• Van der Ent TopMovers • Trimsalon de Boomgaard• Deltaheat Services • DMP Accountants • Constructa• Rabobank Voorne-Putten & Rozenburg • Brielle leeft

Concours Hippique

sport en ontspanning I 4�

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Denise Verkerk

Nederland is in de paardensport altijd sterkvertegenwoordigd. Grote namen als AlbertVoorn, Imke en Tineke Bartels, Anky vanGrunsven, Coby van Baalen en JeroenDubbeldam, allemaal afkomstig uit onskleine kikkerlandje. Beroemd op grotekampioenschappen als de OlympischeSpelen. Daar mogen we best trots op zijn!

Page 46: Brielle leeft #19

186 x 121 mm

Echte Brielse lekkernijenhaalt u bij Jumbo Brielle!Het Briels Natje, de ‘Brielse St. Catharijne’en de enige echte Brielse Zandtaartjes.Haal ze in huis voor 1 april. Aangepaste openingstijden:

1e Paasdag 31 maartgeopend van 12.00 - 19.00 uur2e Paasdag 1 april gesloten

www.voornegas.nl

• Propaan• Butaan in flessen• Campinggas• BBQ-gas Achterdijk 54 - 3237 LA Vierpolders - T 0181-325911

Op de camping...of gewoon thuis.BBQ-gas vanVoorne Gas!

Openingstijden:Werkdag van 09.00 tot 17.00 uurZaterdag van 09.00 tot 16.00 uur

Industriëlegassen

Vullen,ophalen ofbrengen bij

bedrijven is voorVoorne Gas

geenprobleem!

Page 47: Brielle leeft #19

Jumbo02 Brielse Zandtaartjes € 1,8506 Briels Natje € 7,5007 Brielse Catherijne Likeur € 7,50

Arkenbout03 Vingerhoedje Brielle € 3,9904 Paashaas op ei € 2,4913 Mama Beker € 4,99

Op Hoop01 Scheepsbel05 Kompas08 Bootmansfluit09 Knopen bord10 Scheepskanonnetje11 Geuzenvlaggetje

Kramer Sigarenmagazijn12 Brielse Panatella

03

12

10

01

05

07

13

02

08

09

11

04

wannahaves

06

wannahaves I 4�

Page 48: Brielle leeft #19

Ontdek Sicilië énontdek de wereld...September, een uitgesprokenmaand om naar Sicilië te gaanvoor een heerlijke vakantie.De Italiaanse toeristen zijnvan het eiland vertrokken enzijn na hun vrije weken in dezomer weer aan het werkgegaan. Wij hebben onsgeconcentreerd op deprovincie Trapani.

We kennen Italië zelfheel goed, maar warennooit toegekomen aanhet echte werk, aan eeneiland dat zo vreselijk trots,zo uitnodigend, zo mooien zo gastvrij is en wordtgeassocieerd met de maffia…

4� I reizen

in de voetsporen van ‘The Godfather’Sicilië...

1

Page 49: Brielle leeft #19

reizen I 49

zelf. Het eiland is veroverd door Aziaten, Afri-kanen, Arabieren en Europeanen. Wat nogsteeds goed te merken is, overal waar je gaat.Een uniek eiland, vol met kunst, archeologie,geschiedenis, folklore, een adembenemendeschoonheid en natuurlijk niet te vergeten hetheerlijkste eten. Het is eigenlijk een natie opzich. “Maar… is Sicilië eigenlijk Italië?” “Siiii!”Een volmondig ja, zegt de man op het strand,die daar een bar runt en het geweldig vindt ommet ons Italiaans en Engels te praten. In hetbegin van de zeventiger jaren vertrok hij metzijn vrouw naar Amerika, waar zij een goed be-staan op wisten te bouwen. Maar nu zijn zij alweer een paar jaar terug op hun geliefde ei-land. “Ik wil hier doodgaan. Elke dag voel ikde warmte van de zon, ruik ik de zee, zie demooiste zonsopgangen en -ondergangen.In Amerika heb ik goed verdiend, mijn zoonwoont er nog met zijn vrouw en kinderen.”De kleuren oranje, bruin, terra, groen, rooden turkoois, zijn nergens zo goud als op Sicilië.Mark en ik raken gefascineerd door zijn ver-haal en zijn in een soort ban… “Zien jullie dathuis daar?’’ Hij wijst naar een prachtige wittevilla aan de overkant van de strandweg, metbogen begroeide bougainville, een terras metveranda. “Daar ben ik geboren en woon ik nuweer. Het huis is nog steeds in de familie. Daar

Tekst: Peter MoreeFotografie: Peter Moree, Mark Wilkinson & Corrie Moree

.geniet ik van. ‘La Dolce Vita’. Wanneer hetvoorjaar een regenboog is van gekleurde bloe-men, de zomer ambergekleurd is onder eenazuurblauwe lucht en de winter de palmbo-men bedekt met een fijne witte laag poedersui-ker.” Mark zegt: “Maar Salvatore, je slaat deherfst over…” Hij lacht: “We hebben geenherfst op Sicilië, de zomer duurt tot de winter.”Mark en ik kijken elkaar aan… Tja, als hij hetzegt… We drinken nog een Aperol met ijs eneen Nastro Azzurro. Dan duiken we de zee in.Salvatore vraagt of we overmorgen mee gaannaar Mazaro del Vallo, een dorp aan de West-kust, om te gaan barbecuen. Vrienden vanhem hebben daar een villa, met zwembad.

PalermoDe volgende morgen maken we een tourtjemet de auto. We gaan naar Palermo! Dehoofdstad van Sicilië is met zo’n 725.000 in-woners de op vier na de grootste stad van Ita-lië. Het is een echte universiteitsstad en heeftook een voetbalclub. Palermo kent éénrich-tingsverkeer en het centrum is een chaos! Watwij echt een hoogtepunt vinden is het OperaHouse in het Maqueda district. Teatro Mas-simo werd gebruikt in de laatste scène van‘The Godfather’ deel III, waar de dochter vanMichael, Al Pacino, wordt doodgeschoten…

Op Sicilië wordt naast Italiaans ook Siciliaansgesproken, wat sterk neigt naar het dialect inde provincie Calabria. Maar Siciliaans wordtals een eigen taal beschouwd. We hebben alsbasis gekozen voor Castellamare del Golfo, eenplaats aan de zuidwestkant van het eiland.Tussen de hoofdstad Palermo en de druk be-zochte stad Trapani in. Wij vliegen op Trapani,vanwaar het een half uurtje rijden is naar ‘ons’huis in Castellamare del Golfo. Wil je het ei-land in al haar facetten verkennen, dan is hetaan te raden om een auto(otje) te huren. Wijkregen een gedeukte en stoffige Fiat. Het vrij-staande huis wat we hebben gehuurd staat opeen fenomenale plek in de heuvels, met pano-ramisch uitzicht over de Middellandse zee.Vanaf het grote terras kijken we wanneer weontbijten richting Balestrate rechts en Castel-lamare links. Ineens zitten we in de lokaliteitvan het Sicilaanse plattelandsleven. De vrouwdes huizes verzorgt de tuin, die vol staat metrozen, tomaten en basilicumplanten, enormerozemarijnstruiken en druivenranken. De geuris onbeschrijfelijk en je waant je in een groteopenluchtkeuken.

La Dolce VitaSicilië is Italië’s meest historische en kosmo-politische provincie, dat zeggen de Sicilianen

Tekst: Peter Moree en Mark WilkinsonFotografie: Peter Moree, Mark Wilkinson en Corrie Moree

3

2

4 �

Page 50: Brielle leeft #19

�0 I reizen

En als je de rode loper op de trap ziet liggenhoor je gewoon het bekende klassieke muziek-stuk uit Cavalleria Rusticana, de opera vanPietro Mascagni, en waan je je even op defilmset… Maar er is zoveel meer. De Monrealekerk, de Kathedraal van Palermo, het SteriPaleis, Museum Salinas, catacomben, opgra-vingen, de Engelse tuin (Giardino Inglese).Palermo is niet te doen in één dag, want ver-geet het winkelen niet! De bekendste winkel-straat is Via Liberta, met de modewinkels enjuweliers. Hier vind je ook bus 806 die naarMondello gaat, het strand van Palermo. Jevindt er ontelbaar veel restaurants, café’s enbars. Maar het is er overdruk in de zomer, zelfsin september toen wij er voet op het zand pro-beerden te zetten! Al met al is het gewoonweer tijd om terug te rijden naar Castellamaredel Golfo. De kustweg is mooi en onderwegstoppen we nog even in Balestrate, het mooiestrand doet ons besluiten hier even in zee tegaan en af te koelen van deze drukke dag inPalermo. Het water is kristalhelder en de zonzakt lager, de lucht is rood, oranje, roze ge-kleurd. En ineens snappen we ook waaromSalvatore terug gekomen is naar zijn geliefdeSicilië.

‘Het zoete leven’We worden alweer vroeg gewekt door de lo-kale herder die zijn schapen uit aan het latenis, zo’n mooi gezicht! De zon komt op en eenhorde schapen graast in het veld tegenover hethuis, ze dragen allemaal een klein belletje. Dehonden houden de kudde bij elkaar en de her-der met zijn houten wandelstok staat op af-stand de boel in de gaten te houden. Het is neteen kerstkaart. Het belooft weer een mooiedag te worden en we ontbijten buiten op hetterras. Vandaag staat het noordwesten van heteiland op het programma. Daar is een anderherkenningspunt van ‘The Godfather’: de tem-

pel van Segesta. Het landschap verandertzodra je de hoofdweg van Alcamo naar Ericeverlaat en richting Calatafimi rijdt. Siciliaansplatteland met valleien, veel landbouw, groeneheuvels en druivenranken. We zitten hierimmers ook in een wijnbouwgebied (Nerod’Avola). Smalle kronkelweggetjes banen zichdoor deze gekleurde lappendeken. Een verla-ten treinstation zou zo het decor kunnen zijnvoor een film. En dan ineens een bordje metSegesta, tempel en amfitheater. We lopen hetpad de heuvel op en de tempel van Segestarijst op… Wauw! Alsof ze het vorige week heb-ben gebouwd. Logisch, het is de best bewaardeen onderhouden tempel in de wereld! En Se-gesta is één van de belangrijkste Siciliaans-Griekse overblijfselen. Wat indrukwekkend!We eten een heerlijke panini met verse tomaaten buffelmozzarella en een tikkie lokaal zee-zout er op, drinken een glaasje lokale Char-donnay en een Peroni biertje. Wat ons doetdenken aan de volgende spreuk: “Dionysusbracht vertier aan de mensheid, maar wijnnaar Sicilië”. Het is heet en we hebben best zinin een siësta, of in ieder geval onze strandstoe-len bij Alcamo Marina. Dus nemen we de E30terug richting Alcamo, waar wij iets verder rij-den naar de zee. Salvatore begroet ons vanonder z’n hoed in z’n blauw geschilderdestrandbar. “Ciao ragazzi,” zegt hij. Al snel isMark in slaap gevallen in de warme windonder z’n parasol. ‘La Dolce Vita’, waar Salva-tore het over had, tja… wij hebben op Sicilië‘het zoete leven’ wel beter leren kennen.De laatste badgasten verdwijnen druppelsge-wijs van het strand. Het belangrijkste momentvan de dag is zonder twijfel het avondeten.Meestal met de hele familie aan één grote tafel,als ‘la Mama’ al uren in de keuken bezig is ge-weest met haar voorbereidingen. Onder hetgenot van een heerlijk avondmaal wordt deavond weggepraat, gelachen en gegeten. Italia-

nen zijn drukke mensen en als je ze zo heen enweer ziet praten en met hun handen zietbewegen, zou je denken dat ze constant ruziehebben.

Het Siciliaanse buitenlevenWij besluiten naar de haven van Castellamarete gaan en daar in één van de vele kleine gezel-lige restaurantjes de menukaart te gaan bekij-ken! De meeste restaurants gaan pas vanaf20.00 uur open, dus houd daar rekening mee.En nog een tip: een ‘Ristorante’ is vaak ietsduurder en er staan kelners in uniformen. Een‘Trattoria’ daarentegen is minder formeel daneen ‘Ristorante’ en vaak voordeliger, een ‘Oste-ria’ is goedkoper maar heeft een kleinere keusop het menu. De ‘Pizzeria’ zegt het al, de plekom de lekkerste pizza te bestellen, maar bijsommigen vind je ook pasta’s op de kaart. Wijdoen alles al op budget, daarom trakteren weonszelf vanavond op een ‘Ristorante’.Bij L’Approdo bestellen we alvast een heerlijkwijntje, dit restaurant staat vlak naast het kas-teel. En de vissersboten liggen voor de deur,hoe vers kan de vis zijn hier? We bestellen eenTrisfume, een voorafje met drie verschillendesoorten gerookte vis en een Caprese, heerlijkezoete plakken tomaat, met mozzarella en versebasilicum. Onze Primi Piatti worden twee spa-ghetti’s, één met Gamberetti e vongole (garna-len en schelpdiertjes) en een Marinara(zeevruchten). In het Italiaans klinkt het nogveel lekkerder vinden wij… Een heerlijke kruiklokale witte landwijn erbij en we genieten vande dag die weer omgevlogen is. We lopen detrappen op, waar het eigenlijke centrum is enwaar de winkels zijn en eten een heerlijk Tira-misu ijsje bij één van de vele Gelateria’s. Ophet neongroene kruis van de apotheek zien wedat het nog 24 graden is en het is al haast mid-dernacht… Heerlijk… geen wonder dat de Sici-lianen ‘buiten’ leven…

CiaoVanmorgen eerst even naar de markt, van-avond immers onze uitnodiging voor de barbe-cue. Mensen zijn hier al vroeg in de weer omhun kramen in te ruimen. Ze moeten hier welvroeg beginnen, de meeste markten duren tot13.00 uur, daarna is het veel te heet. We zijninmiddels onderweg van Castellamare delGolfo naar Mazaro del Vallo, met Salavatoreen zijn vrouw Linda, naar hun vrienden voorde barbecue. We zijn welkom vanaf 20.00 uur,dan komt iedereen tot leven op Sicilië. We na-deren het stadje en de zon gaat al onder.Opeens houdt de provinciale weg op en veran-dert deze in een smal weggetje, we slaan rechtsaf het platteland op… dan rijden we ineens opeen zandweg, de lucht is oranje/rood gekleurd

Page 51: Brielle leeft #19

en het paard en wagen voor ons creëren methet stof een scène uit een Wild West film…Palmbomen en oleanderstruiken in alle kleu-ren… en sporadisch enig teken van leven…“Oh My God” zegt Mark, “waar brengen ze onsnaar toe?” Maffiaverhalen schieten door onzegedachten en we zien ons al vastgebondenworden en dat men naar Oostvoorne belt voorlosgeld! We rijden een oprit op, er moet eencode ingetoetst worden om het zwaar metalenhek open te laten gaan… drie gevaarlijk uit-ziende honden rennen al blaffend naast deauto met ons mee. Achter ons zien we het hekweer open gaan en we worden gevolgd doornog twee auto’s. We stoppen en stappen uit…“Ciao! Benvenuti a la nostra casa”, horen we.Gelukkig… we zijn welkom! Wat een plek, wateen huis, in het midden van een grote olijf-gaard. We belanden in een gigantisch bijge-bouw van de villa, het is ‘la cucina’, de keuken!Het middelpunt is de gigantische tafel die zokleurrijk staat gedekt, dat we niet kunnenwachten om te gaan eten… Één kant van dekeuken is voorzien van twee grote fornuizen eneen houtkachel… ach ja, da’s makkelijk meteen grote groep. We zien al gauw dat de dameshun eigen afdeling hebben met betrekking tothet bereiden van het eten, een ieder doet haareigen ding, om dat later als één geheel op tafelte kunnen serveren. En de mannen? Die staanbuiten bij de barbecue, heffen het glas op iets…de lokale wijnen vloeien hier rijkelijk. De drui-ven voor de ‘12Chiavi’ (12 sleutels) groeien hieroveral in de provincie Trapani. ‘De eeuwen-oude relatie tussen mens en aarde’, zo zeggende barbecuende mannen.De nabijgelegen aanwezigheid van de zee ende continue werking van de wind, strelen dedruiven. Wij geloven het, de wijn proevend.Door de invloeden van Afrika en Arabië is dezekant van Sicilië nog het meest ongerept. Datmerken we ook aan de verschillende heerlijkemaaltijden die we voorgeschoteld krijgen,vanaf de fornuizen en barbecue krijgen we vanalles wat op ons bord. Daarna is het gewooneen groot buffet. En we krijgen de order of wewel alles willen proeven… nou dat is tegengeen dovemansoren gezegd. De couscous wattypisch Arabisch/Afrikaans is, is voor dezekant van het eiland net zo gewoon als eenpizza in Italië! Gegrilde kabeljauwfilets, anti-pasti, primi, secondi, alles wordt door elkaargegeten. Bruschetta, typisch Italiaans metverse knoflook, tomaten en basilicum uit detuin. En na het eten natuurlijk een ‘dolce’,heerlijke zoetigheden met een ‘cafe’, en na-tuurlijke een glaasje Limoncello. De diversiteitvan de Siciliaanse keuken maakt dit diner pa-radijselijk lekker! Na het eten hebben we bijhet zwembad, waar een tent was opgezet,

9

10

12

13

14

1�

11

Page 52: Brielle leeft #19

KLEURRIJKEVOORJAARS-

MODE

WWW.EISENGAMODE.NL

•anotherwoman

Wij zijn volledig gecertificeerd voor al uw lichaamsversieringenen verzorging, zoals:

Angel en Demon Spa & WellnessVoorstraat 77 - 3231 BG Brielle - T 0181-418546/ 06-47522082

E [email protected] - www.angelanddemon.nl

• Visagie en make-up• Hair extensions• Spa manicure en handverzorging• Spa pedicure en medische pedicure• Fish Spa (kangal vissen)• Sauna (infra rood)• Huid analyse apparatuur• Kunstnagels, nail art, nagel sieraden,

Shellac nails• Afslank begeleiding en produkten• Work shops (visagie en nagels)• Massage (ontspanning, verzorging,

hot stone, sport massage)• Schoonheidbehandelingen• Algen pakkingen• IPL permanent ontharen• Radio Frequentie behandelingen

(huidversteviging)• Cavitatie (figuur correctie d.m.v.

vet verwijderen)• Microdermabrasie en diamond

peeling

• Spray tanning• Zonnebank• Collageenbank (pure huidverjonging)• Arrangementen

(met overnachtingen en maaltijden)• Wimpers verlengen• Wimpers en wenkbrauwen verven• Liften ver verstevigen• Jacuzzi en buitenterras• Verkoop sierraden, make-up (PUPA),

nagellak, huidprodukten (Payot)• Tandkristallen• Weg laseren van tattoo’s en

permanente make-up• Mesa therapy (rimpels verwijderen)• Permanente make-up (lip liner,

eye liner, wenkbrauwen, fractionalneedle, hair pigmentatie)

• Tepelhof correctie, litteken correctie,pigment correctie

• Botox behandelingen

April25% kortingop wimper-extensionsen Fish Spa!

Page 53: Brielle leeft #19

reizen I �3

CaltagironeBezoek eens het leuke stadje Caltagirone.Deze keramiekstad heeft een overwegendbarok karakter. Naast de vele winkeltjes enateliers met aardewerk bevindt zich hierde ‘Santa Maria del Monte, de beroemde142 treden lange keramiektrap.

Vanaf€ 99�,-p.p.

Ingrid Jansen verzorgt de Hotspots in Brielle leeft. Sinds1991 is zij actief in de reiswereld. Zij is gespecialiseerdin het organiseren van én adviseren over reizen en vakantiesnaar diverse bestemmingen. Als reisadviseur voor The TravelClub bezoekt zij u thuis of op een andere gewenste locatie en op eentijdstip dat het u uitkomt! Deze service is vanzelfsprekend voor The Travel Club, geheelvrijblijvend en kost niets extra’s. Uw reiswens staat centraal.

Ingrid Jansen, uw persoonlijke reisadviseur. U kunt bellennaar 01�1 ����43 of 0� 4�43�2�� of mailen [email protected]

Informatie en [email protected] JansenThe Travel Club

Vulkaan de EtnaU stapt in de kabelbaan en gaat 2.500meter omhoog. Aangekomen op heteindstation stapt u in speciale trucks.Deze trucks rijden via een slingerendeweg hoger en hoger, tot u op 3.000 meterhoogte bent aangekomen. Hier beginteen prachtige wandeling langs deverschillende kraters. Deze beroemdevulkaan met zijn gitzwarte lava veldenis een must voor iedereen die naarSicilië gaat.

Valle dei TempliDit prachtige tempelcomplex nabij destad Agrigento is een ‘must see’ voorelke Sicilië bezoeker. De Griekse tempelshebben de tand des tijds goed doorstaanen zijn daardoor een van de best bewaardgebleven bouwwerken uit de Grieks oud-heid. Ook de Middeleeuwse binnenstadvan Agrigento is een bezoek meer danwaard.

HotSpot Aanbieding�-daagse Fly & drive ‘Veloce’Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdamvliegt u aan het eind van de dag naar hetgrootste eiland in de MiddellandseZee. Daar begint een indruk-wekkende rondreis metuw huurauto langsprachtige hotels opunieke locaties.Diverse vertrekdatavan april t/m oktober.

Siciliaanse folkliedjes gezongen en de Taran-tella gedanst… van origine een Napolitaansedans, maar Sicilië heeft er een variatie opge-maakt. Dan is de tijd aangebroken om gedagte zeggen tegen deze wonderlijke, interessantegroep mensen. We rijden rond middernachtweer terug naar Castellamare, waar we al gauwin slaap vallen. Alleen zou je soms willen dat jemet een druk op de knop het getjirp van dekrekels uit kon zetten!De volgende morgen lopen we naar de havenwaar we koffie met een croissant en briocheseten. We hebben afgesproken met Graziano,hij en een vriend hebben een giga Zodiac. Eensport cruising speedboat. We melden ons bijde havenmeester en krijgen een zwemvest.We gaan richting de Egadische Eilanden. Wemaken een prachtige tocht langs de kustlijn,we varen door een grot, en duiken vanaf deboot in het kristalheldere water. Een uniekebelevenis. Na deze belevenis nog even tijd voorde zee en het strand in Balestrate, het waait enis bewolkt, je voelt dat het weer verandert. Degolven zijn spectaculair en eigenlijk mogen wede zee niet in door de sterke stroming hier,maar het zeewater heeft altijd nog die lekkeretemperatuur en er waait een warme wind. Weeten in La Cozzeria aan de haven, gespeciali-seerd in mosselen. En met die heerlijke koelelokale witte wijn hebben we wederom eenkoningsmaal.

Ons SiciliëWe moeten afscheid nemen van dit prachtigeeiland, wat ook ‘ons’ Sicilië is geworden. Wehebben genoten van een heerlijke tijd en inte-ressante mensen ontmoet. We hebben metveel plezier ons reisverslag geschreven enhopen dat de lezer met het lezen, in gedachtenop het eiland terecht komt. Ciao Sicilia, civediamo presto! (Tot ziens Sicilië, we zienelkaar snel weer)

Foto’s

1 Openlucht markt2 Castellamare del Golfo3 Castellamare del Golfo4 Plannen van de route5 Onderweg6 Alcamo Marina strand7 Palermo Teatro Massimo8 Tempel ‘Segesta’9 Restaurant L’Approdo

10 Balestrate11 Afrikaanse markt in Palermo12 Afrikaanse markt in Palermo13 Gamberetti e vongole14 Gamberetti e vongole15 Hele pepers16 Sport Cruising speedboot

Tips!

TrapaniStad aan de kust, het centrum isgeheel gemoderniseerd. Trapaniwas voor Sicilië een belangrijkehavenstad voor de handel metAfrika. Trapani is bekend doorde zeezoutplantages en heeftde mooiste zonsondergangenvan de Middellandse Zee.

FavignanaFavignana is het grootste Egadi-sche Eiland voor de kust vanTrapani. Vanuit de haven waargrote cruiseschepen aanmerenbieden verschillende (kleine)Ferrymaatschappijen (dag)tripsaan om de eilanden Levanzoen Marettimote te verkennen.De meeste strandguru’s komenuit Italië zelf.

San Vito Lo CapoEen groot dorp aan zee, San Vitoop de kaap. Het strand is top enligt in het Zingaro natuurreser-vaat (Unesco). Halverwege despectaculaire kustweg passeerje het dorp Scopello met haarchique strand voor de Italiaansejetset. Hier lag ook het jacht datals filmdecor diende voor de film‘Ocean’s Twelve’. San Vito staatbekend om haar jaarlijks terug-kerend Couscous Festival. Aanhet strand staan veel Afrikaanseen Arabische tenten. Een marktmet folkloristische artikelen, mu-ziek en toeristenbureaus, diepromotie maken voor hunland/eiland. Er is veel couscousom te eten, in allerlei gerechten.En veel alcoholische versnape-ringen. Dit gedeelte van het ei-land wordt beschouwd als eengeheime plek en niet veel men-sen kennen de schoonheid vandeze kaap, het strand en de na-tuur.

1�

Page 54: Brielle leeft #19

�4 I wonen

Wonen aan hetDe afgelopen jaren is hard gewerkt om hetproject Port Brielle te realiseren. Inmiddelshebben vele bewoners hun woning aan hetwater betrokken. Gilbert Seth is één van dezebewoners. Hij voelt zich er nu al echt thuis.Met zijn achtertuin grenzend aan de oever vanhet Brielse Meer, waant hij zich op vakantie.“Ik kan niet wachten om van de zomer lekkermet de boot het water op te gaan”, vertelt hij.De woningen zijn voorzien van een eigenaanlegsteiger, zodat de bewoners die in hetbezit zijn van een eigen boot deze voor dedeur hebben liggen.

Water leeftGilbert woont al sinds 1995 in Brielle en isjarenlang eigenaar geweest van Strandcaféde Meiden en restaurant Kapitein Haak.“Door mijn werk hier heb ik een specialeband opgebouwd met Brielle”, legt hij uit.“Mijn vrouw en ik hadden altijd al de wensom aan het water te wonen, dus toen de kanszich voordeed hoefden wij hier niet lang over

na te denken.” Ook als het weer het niet toelaatom te varen, vermaakt Gilbert zich prima.“Water leeft altijd. Ook als het weer iets minderis kan ik uren naar buiten kijken en me verheu-gen op de zomer die komen gaat!”

Geniet op het terras van de WaterwoningOok Ron en Annet Bal wonen met heel veel ple-zier in Port Brielle. “In Hellevoetsluis haddenwij een appartement en dat werd wat krap.

Port Brielle bouwt verder...

Brielle en water zijn nauw met elkaar

verbonden. Op 1 april 1572 werd Den

Briel bevrijd door de Watergeuzen, de

vestingwallen zijn omgeven door water

en in de zomer genieten mensen uit

de gehele regio van de vele recreatieve

mogelijkheden die het Brielse Meer

ons biedt. Ook wonen aan het water

behoort tot de mogelijkheden in de

historische vestingstad Brielle.

KaaiwoningenNog slechts 4Kaaiwoningen(eerste fase)beschikbaarWees er dus snel bij als ugeïnterresseerd bent.De overige woningen zijnverkocht of in optie genomen.

Een samenwerking van Uniform Vastgoed BVen Tetteroo Bouw & Projectontwikkeling BV.

www.facebook.com/kaaiwoningen

www.portbrielle.nl

Prijs€ 232.800,-

(VON)

Nog vóórde winter

van 2014 inuw eigen

Kaaiwoningwonen?

Bel Van RavensMakelaardij

01�1-4��120

Vanaf€ 131.050,-

metDuokoop-regeling

Page 55: Brielle leeft #19

Brielse MeerDe Waterwoning heeft de ruimte die wijnodig hebben” zegt Annet. Ron vult aan:“En genieten op het terras is wat wij heel vaakdoen, uit de wind, in de zon of juist in de winden de schaduw, het kan allemaal”. Er wordenslechts 4 nieuwe Waterwoningen gebouwden deze zijn vanaf nu in de verkoop. Dezewoningen worden allen aangeboden inclusiefligplaats voor uw eigen boot.

Bouw 1e fase Kaaiwoningen van startNieuw zijn de Kaaiwoningen. De eerste faseis gestart en de palen zijn geslagen. Woningenmet een unieke uitstraling, gelegen aan eenlange kade, met een eigen parkeerplaats,ligplaats voor uw boot, terras op het zuiden,direct aan het water.Samen met de toekomstige bewoners heeftwethouder Klaas Schipper het officiële start-sein gegeven voor de bouw van de eersteKaaiwoningen in Port Brielle. In totaal 31Kaaiwoningen bouwt Tetteroo Bouw enProjectontwikkeling aan de rand van de

voormalige Brielse jachthaven. Voor een prijsvanaf € 232.800,- (VON) zijn het bijzonderbetaalbare, complete woningen.

De DuokoopregelingDe Duokoopregeling is van toepassing op deKaaiwoningen. Deze regeling is een financie-ringsmogelijkheid waardoor er een lagerhypotheekbedrag nodig is van € 131.050,-,en waarbij de grondprijs in een huurregelingopgenomen wordt. Dit betekent dat eenhypotheek eerder is te financieren, wat dewoningen beter bereikbaar maakt. In deeerste fase worden er tien woningen gebouwd,waarvan er al zes zijn verkocht. WethouderSchipper zei dat de kopers er verstandig aanhebben gedaan om voor Port Brielle te kiezen.“Je kan niet mooier wonen; aan het water endirect bij een prachtige vestingstad. En hetzijn natuurlijk mooie woningen.” Het zijnvolwaardige woningen en met de Duokoop-regeling heel goed bereikbaar voor startendetweeverdieners en/of jonge gezinnen.

Start verkoop nieuwe fase4 waterwoningenDe belangstelling voor de waterwoningen isnog steeds groot. De start van de verkoopvan deze woningen is nu begonnen. Dezewoningen zijn inclusief een eigen aanleg-steiger. Alle andere woningen van dit typezijn al uitverkocht, wees er dus snel bij!

De nieuwe waterwoningen zijn er in tweeprijsklassen: € 275.000,- en € 285.000,-.De prijzen zijn ‘vrij opnaam’. De prijs ininclusief eigenligplaats.

De Kaaiwoningen hebbende volgende voorzieningen:• op de begane grond een berging, aparte keuken,

royale lichte woonkamer met een groot terrasaan het water

• een eigen parkeerplaats• op de verdieping 3 ruime slaapkamers

met badkamer• inclusief eigen ligplaats voor een boot aan het terras• gebouwd onder Woningborg garantiecertificaat• 2e verdieping optioneel (waarvoor de constructieve

voorzieningen nu al standaard in de bouw wordenmeegenomen)

• dakterras optioneel

De verwachting is dat zich nog meer belang-stellenden gaan melden voor het project inPort Brielle. Dan kan de volgende fase vanstart. Heeft u interesse in een woning met deachtertuin aan het Brielse Meer? Voor meerinfo over de beschikbare woningen kunt uterecht bij Van Ravens Makelaardij te Brielle.

Altijd al in een mooie, ruime,betaalbare woning aan het waterwillen wonen? Dit is uw kans! Er is nogéén havenwoning te koop in Port Brielle. Deze woning ligtop een unieke hoeklocatie en biedt volop mogelijkheden.

• op 1e verdieping ruim uitzicht op haven en omgeving• over de volle breedte een glazen schuifpui en balkon• ruime slaapkamer• dakterras op tweede verdieping• eigen berging op begane grond• inclusief parkeerplaats en ligplaats in de haven

* optie: 2 extra slaapkamers mogelijk

Unieke havenwoning

NU!€ 249.400,-*

(VON)

Vanaf€ 275.000,-

(VON)

Page 56: Brielle leeft #19

Exclusief voor Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

• 10% minder inkomen nodig voor dezelfde lening• maandlasten gemiddeld 10% lager

Aanbod ontvangen van of benieuwdwat voor u de mogelijkheden zijn om een huis te kopen

en wat de vóór- en nadelen zijn?

Vischstraat 14 - Brielle - T 0181-479588

www.hypotheekadviseur.nl

'tVoorhuys, de betere kaasspeciaalzaaken delicatessenwinkel, is een ambachtelijkewinkel voor een lekker stukje boerenkaas enheerlijke vleeswarenspecialiteiten. Naastdiverse lekkernijen is 'tVoorhuys ook het adresvoor de mooiste en verfijnste theesoorten.

Voor meer informatie over kaas en delicatessen,kom langs en proef de smaak van kaas!

Delekkerstespecialiteitenvindt u inonzewinkel!

Al 15 jaaruw kaas specialist...

in Brielle!

Page 57: Brielle leeft #19

evenement I ��

op en rond het Brielse Meer

De doelstelling is om dit prachtige gebied(weer) op de kaart te zetten als recreatie-,watersport- en fietsgelegenheid (ook voorskaters en nordic walking) en zo meergeïnteresseerden uit de regio te trekken. Eris de hele dag van alles te doen en te beleven.Zo staan er een reuzenrad, springkussen eneen klimtoren en zijn er demonstraties vanonder andere de Koninklijke Landmacht.Tijdens het evenement worden de bezoekerstevens geïnformeerd over het gebied, hetmilieu, de ecologie en de rol van de industrie(Botlek, Europoort en Maasvlakte).

Voor ieder wat wils, van jong tot oudHet evenement behelst een dagvullendprogramma van 10.00 tot 18.00 uur opdiverse deelnemende locaties rondom en ophet Brielse Meer. Dit wordt gedragen doorde deelnemende ondernemers, verenigingenen horecagelegenheden en een groot aantalsponsors (in natura en geld).

Spektakel

Tekst: Els BarendrechtFotografie: Move On Communicatie,Karel Tomeï en B&M Design

Op zaterdag 25 mei a.s. organiseert de Stichting Overleggroep Brielse Meer

een evenement op en rond de Brielse Maas: het Brielse Meer Spektakel.

BereikbaarheidOm het gebied zo toegankelijk mogelijk te houden,worden bezoekers gestimuleerd om zoveel mogelijk tevoet of met de fiets te komen. Bezoekers die toch metde auto komen, worden verzocht om aan de noordzijdevan het Brielse Meer te parkeren. Bezoekers kunnen daartussen 10.00 en 11.00 uur bij Camping de Krabbeplaatterecht voor een kop koffie met GRATIS lekkernij, terbeschikking gesteld door Gasterij de Bollaarshoeve.

Vervoer over het waterOp het water zullen onder andere de Brielse MeerExpress, het Geuzenschip, 4 pendeldiensten en tweeparticuliere speedboten de bezoekers desgewenstgaan vervoeren naar de diverse locaties. Kijk voor hetprogramma met details en tijden van alle activiteitenop www.brielsemeerspektakel.nl en op social media.Na 18.00 uur kunnen bezoekers terecht bij een van dedeelnemende partijen aan het Brielse Meer voor eenheerlijk Brielse Meer Diner en feestprogramma. Ookondernemers uit Brielle en Westvoorne haken momenteelaan via diverse speciale arrangementen vanaf 18.00 uur.

Foto: Karel Tomeï - www.flyingcamera.com

Het programma• Een reuzenrad, een springkussen en de overige

buitenactiviteiten bij Paviljoen de Kogeloven(klimtoren, hindernisbaan, levende sjoelbak,gratis popcorn/ijsje/frietje enz.)

• Demonstraties van Red Bull en de KoninklijkeLandmacht incl. touwladders, duikers, duiktanken bijv. de klimtoren bij Paviljoen Breezze

• Een scholencompetitie fietsen voor de Alped‘Huzes bij Breezze en Camping de Krabbeplaatvanaf 10.30 uur

• Een speciale aanbieding van Schietbaan Euro-poort, waar geïnteresseerden voor een actieprijsmet 25 schoten kleiduiven kunnen schietenvanaf 11.00 uur

• Roei- en zeildemonstraties bij WSV Oostvoorne,die tevens haar jeugdzeilplan zal toelichten (endie haar 50-jarige bestaan viert!)

• Open Dag bij Geijsman Watersport met diverseaanbiedingen bij Brasserie Amuse

• Doorlopende activiteiten bij de GolfschoolKleijburg, met diverse golfclinics, vrij ballenslaan, een kinderclinic (!), golfen op een speciaaluitgezet parcours en diverse acties

• Open Dag bij De Brielse Zeilschool, met zeil-clinics in authentieke zeilboten vanaf 11.00 uur

• Open Dag bij Watersportvereniging Brielle, meteen eigen Shantykoor, een Open Clubhuis, oudeambachten, demonstratie Waterschap HollandseDelta en heerlijke pannenkoeken

• Speedboten, modelbouw, BBQ, optredenTemporary Roads, info en demonstraties BrielseRoeiclub bij Strandcafé De Meiden

• Familiedag bij Camping de Krabbeplaat, metluchtkussen, kermisattracties, speelveld, tennis-banen, speeltuin, podium met artiesten (elk halfuur wisselend), kinderboerderij en caravanshow

• Waveboarden, kitesurfen, banaanvaren en(lessen in) waterskiën (tegen gereduceerd tarief)bij Camping de Krabbeplaat, verzorgd doorWaterski.nl

• Open Dag bij Camping De Meeuw met model-bouw, waterballen, modelbootjes, optredens ophet strand en een infostand van SportvisserijZuidwest Nederland

• Open Dag bij Natukreek met de hele dag saunaen hot tub, uitleg naturisme, springkussen, ring-steken met paard en wagen (een open koetsmet koetsier), optreden op het terras e.d.

• Helicoptervluchten, caravanshow, palingroker engroenteboer en keuringsstation brandblussersbij Molecaten Park Kruininger Gors

• Info recreatieschap en demonstraties Stand UpPaddling en diverse infostands over het BrielseMeer bij de GZH

• Optreden van de jurywinnaar van Brielle’s GotTalent bij Paviljoen Breezze om 14.30 uur!

• Let op de diverse strippenkaarten, die u kuntaanschaffen voor diverse acties!

Zie voor details en tijden: brielsemeerspektakel.nl

Page 58: Brielle leeft #19

Stralenals nooit tevoren...

Uw tandprotheticus in de buurt!

Ruggeplein 24 - 3232 AH BrielleT 0181-851735 - M 06 55725705E [email protected]

Hier staat kwaliteit en aandacht op de eerste plaats!

www.bobkoetsenruijter.nl

Wat doen wij:

• Volledige prothese

• Immediaat prothese

• Implantaat prothese

(klikprothese)

• All-on-four

(vaste brug op implantaten)

• Frame prothese

• Partiële prothese

• Rebasing

• Reparaties

(part)prothese

• Reparaties klaar

terwijl u wacht!

Hockey bij Forcial staat voor plezier en prestatie. Het is leuk, gezellig en goedvoor je gezondheid. En bij Forcial wordt voor jong en oud van alles georganiseerd.Kom 3x gratis naar de introductietrainingen van Forcialzodat je kennis kunt maken met onzegezellige familieclub.

Kennismaken met hockey en Forcial?Meld je aan via [email protected] je ontvangt direct een uitnodiging.

www.forcial.nl

Hockeyis zó 2013

De Geuzennaald heeft u nodig!Heeft u nog gordijnen, coupons, stalen, restanten of velours stoffen liggen waar u niksmee doet? Geef het dan aan de Geuzennaald! Zij krijgen langzamerhand een tekort

aan stoffen en willen graag voor iedereen passende Geuzenkledij maken voor 1 april.

U kunt uw stoffen afgeven bij De Geuzennaald Bastion VIII op de onderstaande dagen:Wo. van 13.30 tot 16.30 uur, Vrij. van 13.30 tot 16.30 uur en Za. van 11.00 tot 15.00 uur

Bent u niet in de gelegenheid op bovenstaande dagen, dan kunt u de stoffen tijdenskantooruren ook afgeven bij de redactie van Brielle leeft, Lijnbaan 17a in Brielle.

Page 59: Brielle leeft #19

De Geuzennaald01 Vrouwenjurk02 Jongenspak03 Stola04 Meisjesjurkje en jasje05 Schort06 Baret07 Kanten boerinnenmutsje08 Schort met steekzakken

04

02

01

07

06

08

03

05

wannahaveswannahaves I �9

Page 60: Brielle leeft #19

andersAnderhalf jaar geleden gaven de vriendinnenMarianne en Dayane zichzelf op voor de neteven anders look in Brielle leeft. Blij verrastwaren de dames dan ook, toen zij na meerdan een jaar werden uitgenodigd door hetBrielle leeft team om deel te nemen aandeze rubriek. Op onze vraag of zij nogsteeds geïnteresseerd waren reageerdenzij enthousiast: “Natuurlijk!”

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn

Vol verwachting verschenen Marianne enDayane op donderdag 21 februari om 8.45uur bij kapsalon Allure, waar zij vriendelijkontvangen werden door Jessica en Melissa.Onder het genot van een kop thee werden dewensen doorgenomen. Marianne was goedvoorbereid; thuis had ze al een foto opgezochtvan het kapsel dat zij graag zou willen.Dayane had toevallig net een maand of tweegeleden haar haren korter laten knippen enwas hier best tevreden mee. In overleg metDayane brengt Jessica highlights aan bij deaanzet van het haar en verft zij het haar meteen kleurloze glansspoeling. “Omdat Dayaneal erg tevreden is over haar kleur, gebruik ikdeze speciale glansspoeling”, legt Jessica uit.“De kleur van het haar blijft behouden enwordt zelfs extra benadrukt omdat dezespoeling het haar een mooie glans geeft”.

Ook Marianne zit ondertussen in de verf.Melissa verft haar haren nog iets lichterblond dan het al is. Als de verf lang genoeg inheeft kunnen trekken zet Melissa er nog eveneen lekker maskertje in. Het kapsel wordtgeknipt en in model geföhnd, waarbij Melissaextra aandacht besteedt aan de kuif.Vervolgens wordt de coupe gefixeerd, zodathet goed in model blijft zitten. Ook het haarvan Dayane wordt in model geföhnd. Omextra volume te creëren gebruikt Jessica eenspeciaal poeder. Dit poeder garandeert dehele dag volume!

Om half 11 stappen we PAND 58 binnen,waar Dayane en Marianne al eerder langs zijngeweest om kleding uit te zoeken bij Insieme.Paula van salon InZEE voorziet beide damesvan een make-up, afgestemd op de kledingen het kapsel. Simone van Insieme helpt henvervolgens bij het stylen van de outfits. ZowelMarianne als Dayane is in een knallendevoorjaarsoutfit gehuld. Dayane draagt eenstoere jeans, met een felgele blouse en eenroze tweedblazer. Marianne heeft een jeansmet bloemenprint aan, met daarboven eenroze top en een turqoise bikerjack. Of dezenet even anders look geslaagd is? Oordeeltu zelf maar!

Page 61: Brielle leeft #19

net even anders I �1

Aan deze

‘net evenanders look’hebben meegewerkt...

Kapsalon Allure,Schoonheidssalon InZEE

en Insieme Mode.

Page 62: Brielle leeft #19
Page 63: Brielle leeft #19

“Als sport wordt badminton vaak onderschat”,vertelt Marite van Nes, bestuurslid van deBrielse Badminton Club (BBC). “Het wordtvaak oneerbiedig in het hokje ‘camping-spelletjes’ gestopt, maar badminton is zoveelmeer dan dat! Het is een snelle, energieke ensociale sport, die iedereen kan beoefenen,jong en oud.” Jeugdtrainer Jelle Herrewijnen:“Dat is ook terug te zien in ons ledenbestand.Wij hebben leden van een jaar of acht, maarook van in de 70! Badminton is een vrijtoegankelijke sport waar je heel ver in kuntkomen, zonder dat je er in hoeft te rollen.”

CompetitieBij de vereniging is veel plek voor ambitie.“We hebben op dit moment drie competitie-teams”, legt Eddy Meijer uit, erelid van deBBC. “Zij spelen mee in de districtcompetitie.Daarnaast hebben we vijf jeugdteams en vierrecreantenteams. De recreantencompetitie,waaraan alle verenigingen op het eilandmeedoen, is zoals de naam al zegt wat toe-gankelijker voor recreanten. Naast dezecompetities hebben we ook nog een internecompetitie voor het vrije spel. Hiermee willenwe onze leden stimuleren om beter te worden

en zichzelf continu te overtreffen. Het lid dataan het einde van het seizoen de hoogste scoreheeft, is clubkampioen.”

JeugdNet zoals bij iedere sportclub, is jeugd belang-rijk binnen de BBC. “Heel belangrijk!” zeggenMarite, Jelle en Eddy in koor. Eddy vervolgt:“De aanwas van senioren is voornamelijkafkomstig uit de eigen jeugd.” Marite: “Wijwerken sinds kort ook samen met StichtingPUSH, een stichting in jongerenwerk, ommeer (Brielse) jeugd enthousiast te makenvoor badminton. We bieden jongeren demogelijkheid om enkele kennismakingslessente volgen om te kijken of badminton ietsvoor hen is. Daarnaast proberen we onze

bestaande jeugd enthousiast te houden doorregelmatig activiteiten te organiseren.”

GeschiedenisDe BBC werd opgericht in 1954. In haarbeginjaren vond de vereniging een locatiein het gymzaaltje van de Van Dijk Mavo.De omstandigheden in dit zaaltje waren nietideaal, dus verhuisde de club enkele jarenlater naar de toen leegstaande Jacobskerk.De eerste drie-eilandentoernooien vondenplaats in deze kerk. Een beetje primitiefwas het wel, dus toen sporthal de Dukdalfgebouwd werd en er ruimte vrijkwam voorde badmintonvereniging, maakte de clubdaar dankbaar gebruik van. Sindsdien heeftde BBC altijd in de Dukdalf gespeeld.

Dat Brielle sport hoog in het vaandel draagt is ondertussen wel bekend. Schreven we in de vorige editie van Brielle leeft

nog dat hockeyliefhebbers hun sport buiten Brielle moeten zoeken, nu staat er weer een sport centraal die zoals zoveel

andere sporten wél in Brielle vertegenwoordigd is. Badminton. Een leuke sport voor jong en oud, fanatiekeling of recreant.

heel veel plezier!Ambitie, competitie en

Speeltijden en speciale aanbiedingDe BBC speelt op dinsdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur (jeugd) en van 20.00 uur tot 22.30 uur (senioren). Daarnais er ruimte voor een gezellig onderonsje aan de bar. Op woensdagavond wordt er gespeeld van 19.00 uur tot 21.00 uur.Op dit tijdstip is er ook een trainer aanwezig.Speciaal voor de lezers van Brielle leeft heeft de BBC een aanbieding:op vertoonvan dit artikel krijgt u € 25,- korting op het lidmaatschap! Daarnaast heeft u altijd al recht op drie gratis proeflessen op dedinsdagavond, dit geldt ook in combinatie met deze aanbieding. Rackets en shuttles zijn bij de vereniging beschikbaar.Kijk voor meer info op brielsebadmintonclub.nl of neem contact op met Eddy Meijer (0181-415188).

sport I �3

Tekst: Ursula HoogendoornFotografie: Ronald Bagijn

Page 64: Brielle leeft #19
Page 65: Brielle leeft #19

service I ��

SRVC2013BRLLRaadplaatWeet u waar dit is? Stuur uw inzending met het juisteantwoord naar: [email protected] en win een leuke prijs.[Fotografie: Danny Holleman]

Reacties Raadplaat vorige editieWinnaar! • Scharloo 10. De panden van Spoon.En nu maar hopen dat ze mooi gerestaureerd gaanworden, want dit is wel een heel mooi opstapje naar jevoordeur. Mvg, Marja van der Poel• Hallo, waar is dit? scharloo nr. 10! Jammer dat depanden er naast zo verwaarloosd zijn. A. Otto• Deze deur bevindt zich aan het Scharloo. Heb mealtijd afgevraagd of de deur nu bij de woning aan derechterzijde hoort of bij het pakhuis aan de linkerkant.Dus dat zal nu wel uitkomen. Gr. Ed Holierhoek• Scharloo: Ingang Kantoortje Fam. Spoon.Conny Rietdijk van Leeuwen.• Wij kregen Brielle leeft in de bus in Rockanje en jawel,tot mijn 15e keek ik, aan de overkant van de haven,vanaf Turfkade 13 zo naar het Scharloo, waar deRaadplaat genomen is. Vriendelijke groeten,Wil Willekens-Bouman.• De foto is gemaakt aan het Scharloo nr. 10.Jeanet Meuldijk• De raadplaat in het februarinummer van Brielle leeft:Scharloo nr.10. Mevrouw Wijksma.

Winnaar Raadplaat #1�Irmanda en haar man kregen een leuke attentie van hetBrielle leeft team. Zij raadden de raadplaat in editie 17.

Uitgebreide info zie www.zuid-hollandse-eilanden.nl (Wijzigingen voorbehouden).

EvenementenkalenderMAARTVanaf 22 maart Spaanse weekEen week met veel Spaanse invloeden. Niet alleen in dehoreca (Spaanse gerechten), maar ook op straat en in dewinkels en een Spaanse Paaseierenwedstrijd.Donderdag 2� maartMarkt in de hal van het Catharina Gasthuis. Leukecadeautjes, door de bewoners gemaakte kaarten, koekjes,bloembakjes, een rommelkraam, tweedehands kleding,intekenlijsten voor levensmiddelenmanden... een rad vanavontuur vanaf 14.00 uur. U komt toch ook?Zondag 31 maartLazy Sunday - Easter Edition in 't Kont van het paard.APRILMaandag 1 april1 Aprilviering, diverse locaties Brielse binnenstad.Zondag � aprilKoopzondag Brielle, open van 12.00-17.00 uurVrijdag 12 aprilRoel C. Verburg - Dat sowieso, Cabaret. BREStheater.Zaterdag 13 aprilGili - Iedereen Paranormaal. Laat u verrassen doormentalist Gili; u zult uw ogen niet geloven! BREStheater.

Facebook reacties

• Henk Van't Slot: Heb het altijd een leuk stadjegevonden.

• Sven Schreuder: Maar Brielle is ook leuk!• Emma Schot: Ik vind het er leuk en fris uitzien!

Inderdaad Brielle leeft mede door jullie blad en deenthousiaste winkeliers in Brielle.

• Tanja Philipse Blom: Brielle Blues, gratis TOPfestival op de laatste zondag van juli!

• Alice Eggink geeft een reactie op 'Zwalken doorde tijd in Den Briel'. Natuurlijk ken ik de Doelennog, uitvoeringen Brinio en nog eerder sliepSinterklaas daar, dacht ik tenminste, kan meherinneren dat ik wel eens gewacht heb of hijof zijn pieten naar buiten kwamen. Prachtige te-kening! Ga zo door Brielle leeft!

• Emma Schot: Om met Hans de Vette te spreken:Koop ook allemaal eens meer bij onze winkeliershier in Brielle. Ze zijn het meer dan waard!

Bezoek de ‘Etalages’Wist u dat er op www.brielleleeft.nl ook etalages vanverschillende bedrijven en winkels in Brielle te zien zijn?Een etalage is een mini website binnen ons platform,waar u alle informatie en acties van verschillendebedrijven en winkels kunt vinden. Dus eigenlijk eendigitaal ‘winkel-bedrijvencentrum’. Makkelijker kan haastniet! www.brielleleeft.nl

De GeuzenpenningDe origineleGeuzenpenningis verkrijgbaarbij Juwelier Hoogvliet.Een uniek sierraad dat nietmag ontbreken bij de‘echte’ Briellenaar!

Voorbode 1 april?De uitbaters van Eetcafé en Terras De Meidenwaren getuigen van de eerste confrontatietussen Brielle en de Spanjaarden. Het decorvormde de locatie aan het Brielse Meer, waartevens de net gebouwde buitenbar direct werdingewijd. Als dit de voorbode van 1 april is...

Page 66: Brielle leeft #19

�� I service

Door-geef-column > De schrijver van deze column kiest devolgende columnist. De gekozen scribent zal op een kritischemanier naar een bepaald maatschappelijk onderwerp kijken enzal vervolgens daar zijn of haar mening over geven. <

Rochus Meeuwiszoon was de stadstimmer-man van Den Briel ten tijde van de inname door dewatergeuzen. Door zijn heldhaftige optreden voorkwamhij dat de stad vrijwel onmiddellijk weer in handen vande Spanjaarden kwam: onder vijandelijk vuur hakte hijop 5 april 1572 de Nieuwlandse sluis bij Vierpoldersopen, waardoor de landerijen rondom de stad onderwater kwamen te staan en zo de tegenaanval van deSpanjaarden kon worden afgeslagen.Ten tijde van de inname van Den Briel waren er weinigtot geen Spanjaarden te bekennen. Lumey wandeldemet zijn watergeuzen de stad binnen en begonnen eensoort van eigen “Spaanse inquisitie”: het oppakken vanKatholieken en het vernielen van hun heiligdommen.Veel plekken en gebouwen in Den Briel zijn genoemdnaar Lumey en consorten. Neem de Lumeyweg, deBloys van Treslongweg, de Geuzenstraat, de Geuzen-staete, Geuzenveld, Geuzenpaleis, Dancing De Lumeyen de lagere school Het Geuzenschip. Er is dus veel eertoebedeeld aan deze Schobbejakken, hetgeen natuurlijkaltijd achteraf gebeurt. In de geschiedenisboekjes leesje pas wie er goed of fout waren, terwijl toen dezegebeurtenissen plaatsvonden men hiervan nog geenidee kon hebben. Immers onder Alva was het goedtoeven. Als goed Katholiek ging je netjes naar de kerk,je genoot bescherming en je betaalde slechts 10%belasting. Er moest grote paniek geheerst hebben toende watergeuzen kwamen. Men ging een onzekeretoekomst tegemoet.De Spanjool is zeer weinig eer toebedeeld in Den Briel.Goed, er is een Spanjaardsweg (het verlengde vanDe Nolle) en wanneer je er vergeet te stoppen (de wegloopt nog dood ook) dan rol je het Brielse Meer in!Er is helaas weinig tastbaars te bespeuren uit de mooiejaren met onze Mediterrane broeders.Het kon Alva overigens weinig schelen dat Den Brielwerd ingenomen. Toen hij het hoorde sprak hij dehistorische woorden “No es nada, no es nada”. Het wasin deze roerige tijd een futiliteit.Wij willen maar zeggen dat we elk jaar vieren dater moordende en plunderende zeerovers onze stadbinnenliepen, onze spulletjes vernielden, onze maagdenlieten verdwijnen, onze priesters ophingen, 450 jaarlater de belasting opschroefden naar 21% en éénof twee Spanjaarden verjoegen. Dat is op zijn minstmerkwaardig!Wij denken dat Rochus Meeuwiszoon, onze stads-timmerman de echte held is van het verhaal. ToenMaximilien de Hénin-Liétard (de graaf van Bossu)Den Briel trachtte te heroveren, zorgde Rochus er in zijneentje voor dat de Spanjaarden niet konden terugkerenom hun geliefde stad te heroveren. Wij pleiten er danook voor om middels de oprichting van de “5 aprilvereniging” het 1 april feest af te schaffen, 5 april totnationale feestdag uit te roepen, Lumey een toontjelager te laten zingen, wat meer Spaanse plekken engebouwen te creëren in Den Briel en de tiende penningweer in te voeren.We hebben gelukkig al een Rochus Meeuwiszoonwegen een gedenkraam in de St Catharijnekerk.Het begin is er, doch pril. Groet, R&M

www.brielleleeft.nlKijk voor meer informatie op onze website.

Wijziging bestuur GV BrinioOp 19 februari 2013 zijn tijdens de algemene leden-vergadering van GV Brinio de huidige voorzitter en vice-voorzitter van GV Brinio, Rob en Ed Gouw, afgetreden.Op dezelfde dag zijn de volgende nieuwe bestuursledenaangetreden: Perry Simons (voorzitter), Robert Engels(vice-voorzitter), Anja van der Velden (secretaris), CarolinePlooster (algemeen bestuurslid ), Nico van Rijn (algemeenbestuurslid), Sylvia Schipper (algemeen bestuurslid),Angelien Poot (algemeen bestuurslid) en Fanette Kariem(algemeen bestuurslid). Daarnaast blijven de volgendebestuursleden in functie: Connie van Leeuwen (algemeenbestuurslid en coördinator jazz/zumba en aanvraag zalen),Francis Moerman (algemeen bestuurslid en coördinatorjazz, streetdance en overig), Debby Grabijn (algemeenbestuurslid t.b.v. ledenadministratie). Wilt u meer wetenover GV Brinio houdt dan de website www.brinio.nl inde gaten.

Heerlijke GekteWilt u meer lezen over de 1-aprilvieringen in Brielle en deingrijpende gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis?Bestel dan het prachtige boek ‘Heerlijke Gekte’.Stuur een e-mail voorzien van uw naam, adres, postcode,woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres naar deredactie van Brielle leeft: [email protected] ondervermelding van ‘Heerlijke Gekte’. Het boek bevatvele beelden van vroeger en nu.Het boek gaat uitvoerig inop het verleden, maargeeft aan de handvan interviewsook een beeld van1 april in deze tijd.De vormgevingvan het boek isverzorgd doorB&M Design uitBrielle, de uitgevervan Brielle leeft.

Ladies Night BrielleDe “Ladies Night Brielle” van 2013 staat weer op stapelen wel op 8 mei aanstaande, wederom de avond vóórhemelvaartsdag. Binnenkort gaat de vernieuwde websitewww.ladiesnightbrielle.nl de lucht in met daarop alleaanvullende informatie. Eén tipje van de sluier kunnenwe alvast oplichten: de winnaressen van de publieksprijsvan Brielle’s Got Talent 2013, Madelein Koning en Gabyde Smidt, zullen een spetterend optreden geven!

Openingstijden vanDe GeuzennaaldHaal nog net op tijd uw Geuzenkleding in huis!De openingstijden van de Geuzennaald zijn: woensdagen vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en op zaterdagvan 11.00 uur tot 15.00 uur. De Geuzennaald is gevestigdin het Bastion VIII.

Nieuw van Brielle leeft!De Facebook fotowedstrijd

Misschien heeft u het al opgemerkt? De eerste winnaarvan de Facebook fotowedstrijd is bekend. Peter Moreewon een dinercheque t.w.v. €50,00, aangeboden doorGrieks restaurant Petros. Onze dank hiervoor!

Doe ook mee! Upload uw leukste of meest originele1 aprilfoto via de app op onze Facebook pagina, stuureen e-mail met de foto naar [email protected] en zorgdat zoveel mogelijk mensen uw foto ‘liken’. Wie weet wintu een leuke prijs! De winnaar maken we bekend viaFacebook en we sturen u een persoonlijke e-mail.

Slechts€ 2�,�0

(zolang devoorraad strekt)

De winnende foto

Page 67: Brielle leeft #19

• Tuinontwerp en advies• Tuinaanleg en renovatie• Periodiek tuinonderhoud• Aanleg & onderhoud van sportterreinen• Alle vormen van tuinwerkzaamheden• Sierbestrating en grondwerk• Tuinverlichting en decoraties

Wat kunnen wijvoor u betekenen?

Kloosterweg 17a, 3232 LB BrielleT 0181 412345, E [email protected]

www.fransvandenbos.nl

Page 68: Brielle leeft #19