't Pestvogeltje december 2015

20
JNM Mechelen presenteert ‘t Pestvogeltje V.U.: Jirka M., Maare H., Samuel W. en Loren M., Muizenhoekstraat 7, 2812 Muizen Lay out: Yentl V. JNM Mechelen presenteert ‘t Pestvogeltje DECEMBER 2015 Driemaandelijks afdelingstijdschrift van JNM Mechelen

description

Driemaandelijks afdelingstijdschrift van JNM Mechelen

Transcript of 't Pestvogeltje december 2015

Page 1: 't Pestvogeltje december 2015

JNM Mechelenpresenteert

‘t Pestvogeltje

V.U.: Pauline W. , Emma S. , Viktor V. , Loren M. Opmaak: Stijn E.

‘t Pestvogeltje:Editie febuari-maart

V.U.: Jirka M., Maare H., Samuel W. en Loren M., Muizenhoekstraat 7, 2812 Muizen Lay out: Yentl V.

JNM Mechelenpresenteert

‘t Pestvogeltje

DECEMBER 2015

Driemaandelijks afdelingstijdschrift van JNM Mechelen

Page 2: 't Pestvogeltje december 2015

1

INHOUD

Waar is kikker?................................................................1

Voorwoord..........................................................................2

De Pestvogel.......................................................................3

De leiding, wie is wie?.....................................................5

Vissen doen ‘raar’ in vervuilde oceanen.........................7

Fotohoekje...........................................................................9

Help vogeltjes in de winter.............................................11

Een insectenplaneet met maar een paar mensen..........13

Horoscoop..........................................................................15

Natuur- en dierenweetjes................................................17

Spelletjeshoekje................................................................18

WAAR IS KIKKER?Help! We zitten met een groot probleem, we zijn namelijk onze kikker kwijt geraakt tijdens het maken van het Pestvogeltje. We vermoeden dat ie zich hier ergens verstopt heeft. Maar hoe goed wij ook gekeken hebben, we kunnen hem niet vinden. Kijk dus zeer goed uit terwijl je dit boekje leest, misschien vind jij hem wel. Kan jij ons uit de nood helpen?

Het redacteuren-team dankt u!

MISSING!

Kikker

Page 3: 't Pestvogeltje december 2015

VOORWOORD

Maar genoeg traantjes weggepinkt, laten we samen nog veel meer geweldige activi-teiten waar maken. We hebben de komende maanden nog veel voor jullie in petto. Het is niet omdat de beren in hun winsterslaap aan het snurken zijn, dat wij niet meer naar buiten kunnen hé. Zo staan er in januari al tal van nieuwe activiteiten voor jullie klaar. (De activiteiten voor januari staan al op de website, je kan al eens gaan piepen!)

Ik kijk alvast enorm uit naar de rest van dit JNM-jaar en tot heel snel!

Jullie voorzitter,

Mathijs

2

Ahoi kornuiten!

Nu de zwoele kampenzomer al weer veel te lang voorbij is, en het trollenfeest, ininazofé en nazofé al vage schimmen in een ver verleden lijken, is het JNM-jaar volledig in actie.

We zijn superblij dat we met de hele afdeling de zeven zeeën in Limburg onveilig hebben gemaakt. Het maakte me bijna sentimenteel om te mijmeren hoe ik op mijn achtste de allereerste keer met mijn rugzak in het station van Mechelen klaar stond, een beetje zenuwachtig maar klaar voor mijn eerste JNM-weekend. Op dat eer-ste weekend heb ik de hele groep echt leren kennen en eigenlijk zijn die vrienden van toen nooit weggegaan. Ik hoop dat jullie ook veel nieuwe vrienden hebben gemaakt en met oude vrienden nog meer JNM-avon-turen hebben kunnen beleven. Want ik beloof je: deze vrienden kan je al snel niet meer missen!

Page 4: 't Pestvogeltje december 2015

3

DE PESTVOGEL, IS DAT EEN PESTENDE VOGEL?

door Laurens Schroyens en Jirka Meulemans

Een pestvogel, wat is dat? Wel, een pestvogel is een heel mooie vogel en daarom de mascotte van ons afdelingstijdsschrift. Waarom juist een pestvogel? Zijn pestvogels gemeen? De naam pestvogel heeft niets te maken met pesten. Pesters zijn niet welkom in onze afdeling. Met mooie kleuren en een coole kuif is het een vogel die goed bij ons past. De pestvogel is eerder een vriendelijke vogel, hij trekt vaak rond in groep. Deze prachtige vogel is geen inheemse soort. Normaal gezien vertoeft hij in het koude noorden: Scandinavië en Siberië. Maar ’s winters, wanneer het daar veel kouder is, komt de vogel naar België en Nederland om te overwinteren.

De Geschiedenis van het Pestvogeltje

Rijk: Animalia (Dieren)

Stam: Chordata

Klasse: Aves (vogels)

Orde: Passeriformes (zangvogels)

Familie: Bombycillidae (Pestvogels)

Geslacht: Bombycilla

Al in de 12e eeuw na Christus verschijnt de naam ‘pestvogel’ in oude documenten die geschreven zijn door monniken in de abdij van Sint-Egidius niet ver van het Mechels Broek. De broeders daar stonden bekend als zeer vredelievend en natuurvriendelijk. Zij hielden runderen op de uitgestrekte weiden en bezaten grote kennis van genees-krachtige kruiden. Iedereen die hulp nodig had, arm of rijk, kon bij hen aankloppen. Zij deelden hun kennis over kruiden en de natuur met andere kloosters, die ze bun-delden in een soort boekjes, getiteld “Pestvogola”.

Page 5: 't Pestvogeltje december 2015

4

Deze naam is afkomstig uit een oude legende, die ondertussen vergeten is. Volgens die legende woedde er ooit een erge ziekte onder het vee. De monniken deden wat ze konden om hun zieke koeien te helpen en baden tot God, maar het mocht niet baten. Lijdzaam moesten ze toezien hoe hun geliefde runderen één voor één stierven. Tot er op een dag een pestvogel werd waargenomen op de torenspits van de abdijkerk. Drie dagen lang bleef de vogel in de buurt van het klooster. En op de derde dag was al het vee als door wonder genezen. Als dank hiervoor noemden de broeders hun abdijboe-ken naar deze mooie vogel “Pestvogola”.

In de 14e eeuw werd Europa echter getroffen door de Pest. Een wrede ziekte waar ook de monniken onder te lijden hadden, velen stierven. Zo viel de correspondentie met andere kloosters geleidelijk aan stil. In de tijden die volgden, had men nauwelijks tijd de oude kruidentuin en de banden met de natuur weer op te bouwen, omdat ziekten, oorlogen en hongersnood het land teisterden. Zo raakten de “Pestvogola” vergeten.

Rond het jaar 1850 herontdekte ene Jaseur de Bohème, een rijke edelman met een grote voorliefde voor de natuur, de oude geschriften op zijn landgoed. Hij besloot het lang vergeten werk van de monniken verder te zetten. Zo begon het tweede leven van het boekje. Nu kreeg het de naam “De Pestvogel der Vlaamsch Bra-bantse Landen ende Natuurgebieden”. Mensen met dezelfde ideeën konden dan brieven schrijven naar de baron en naar elkaar, en zo van gedachten wisselen. Maar in 1893 werd de Bohème gevangen gezet toen aan het licht kwam dat hij zijn adellijke titel had vervalst en zijn hele fortuin dus had gestolen. Hij stierf vergeten in zijn cel.

Zijn vrienden zetten zijn werk echter verder. Tachtig jaar later namen de achterkleinzonen van die vrienden de taak op zich de natuur te blijven beschermen. En dit waren de eer-ste JNM’ers van Mechelen! Bij het opstarten van de afdeling doopten zij hun afdelingstijd-schrift “het Pestvogeltje”, als eerbetoon aan de baron de Bohème en de goede monniken van Sint-Egidius.

En nu, zovele jaren later, bestaat het tijdschrift-je nog steeds en zetten wij het met veel plezier verder!

JNM Mechelenpresenteert

‘t Pestvogeltje

V.U.: Pauline W. , Emma S. , Viktor V. , Loren M. Opmaak: Stijn E.

‘t Pestvogeltje:Editie febuari-maart

Page 6: 't Pestvogeltje december 2015

DE LEIDING:WIE IS WIE?Voorstelling van de nieuwste aanvullingen

in de leidingsploegYENTL: redacteur en hulpfotograafGegroet groenelingen!Aan allen die mij nog niet kennen, aange-name kennismaking! Aan allen die mij al wel kennen, ook aangename kennismaking! Zoals jullie misschien al gemerkt hebben, ben ik sinds de zomer nieuw in deze beestige jeugd- beweging. Laat ik me dus maar even aan jullie voor-stellen. Ongeveer 22 jaar geleden, op 10 september, kwam ik op deze wereld. Sindsdien luister ik naar de naam Yentl. En aan de twijfelaars onder jullie: neen, ik ben niet geboren met paars-blauw haar, dat heb ik zelf pas vele jaren later zo geverfd.Momenteel studeer ik nog, maar later, als ik groot ben, word ik journalist en wil ik voor televisie werken. En als me dat niet lukt, word ik wel circusartiest!Er zijn een paar dingen waar ik heel veel van hou. Misschien kunnen jullie het al wel raden... Inderdaad ja: mijn lievelingskat Katmans, sterretjes, circus en Gert (bij sommige in JNM beter bekend als Gretje). In de JNM ben ik dit jaar één van de mensen die samen dit tijdschriftje in elkaar steken. Ook vervang ik soms Loren eens als fotograaf om jullie leukste/mooiste/zotste/... momenten vast te leggen op foto.Voilà, nu heb ik mezelf voorgesteld, en ben ik helemaal klaar om er de volgende activiteit weer helemaal in te vliegen samen met jullie!

5

SAMUEL: redacteur en coolio van dienstHallo JNM’ers!Mijn naam is Samuel Warnants. ‘Huh? Warnants? Ben jij dan familie van Pauline Warnants?’, hoor ik jullie al den-ken. Ja hoor! Pauline is mijn zus en nu ook mijn medelei-ding, supercool toch? Nu genoeg over mijn zus. Even me-zelf voorstellen. Dus, zoals jullie al weten, is mijn naam Samuel. Ik heb een hond die Fasko heet en een kat die Oreo heet. Ik ben zéér geïnteresseerd in alles wat met film te maken heeft. Ik doe al 11 jaar klassieke dans en 3 jaar moderne dans. Mijn favoriete dag van de week is zaterdag (natuurlijk) omdat er dan een JNM-activiteit is.Zo, dat ben ik kort samengevat. Hopelijk zien we elkaar op de JNM. Tot dan!

Page 7: 't Pestvogeltje december 2015

MAARE: redacteur en topkokkin

Hallo allemaal!Ik ben Maare, en ik zit samen met mijn zus en mijn twee broertjes al één jaar in de JNM! Ik heb ten volle genoten van mijn tijd als ini, maar ben nu volledig klaar om supercoole activiteiten met jullie te doen. In mijn vrije tijd lees ik graag eens een boek, of sta ik achter het fornuis, ... Ik ben een grote fan van lekker eten, leuke kookactiviteiten zijn dus echt mijn ding! Wat ik ook erg leuk vind, is spelen met mijn lieve poes Spinne. Zij klimt graag in de gordijnen, en als ik thuis kom van school, durft ze weleens via mijn broek in mijn armen kruipen... Zotte kat!Ziezo, nu weten jullie wat meer over mij. Ik ben klaar voor de volgende activiteit, jij ook?

MATTHIAS: plantenfanaat

Dag stoere INI’s en schattige piepertjes!Ook ik zal opkijken wanneer iemand de naam Matthias roept. Jullie zullen dus misschien meer zijn met mijn achternaam: Bouquet. Vrij toepasselijk, want plantjes zijn mijn passie. Dat kan misschien dienen als ezelbrug-getje. Misschien kennen jullie ook wel mijn tweelingzus Sigrid. Zij zit namelijk ook bij de leiding. Ze heeft twintig minuten meer levenswijsheid dan ik. Neem het maar van mij aan: ze kookt verrukkelijk. Zoals ik al zei ben ik dus een plantenfanaat, en bloemenweitjes zijn mijn biotoop. Met een beetje geluk kan je mij daar betrappen terwijl ik met een netje vlinders achterna huppel. Voor vragen over een of andere plant of beestje kan je altijd bij mij terecht.

Andere dingen waar ik over in de wolken ben, zijn pure chocolade en, in tegenstelling tot mijn zus, ouderwetse films en muziek. In mijn vrije tijd houd ik mij naast JNM ook bezig met klimmen en piano. Ziezo, nu ik wat over mijzelf heb verteld, ben ik razend benieuwd jullie beter te leren kennen!

6

Page 8: 't Pestvogeltje december 2015

VISSEN DOEN ‘RAAR’ IN VERVUILDE OCEANEN

door Perniele Cottele

7

Door de toenemende vervuiling van de oceanen gaan vissen zich raar gedragen. In plaats van te vluchten voor roofvissen, worden ze er bijvoorbeeld net door aangetrokken. Ze vinden de geur van hun vijanden namelijk opeens heel aantrekkelijk.

Ongeveer één derde van de CO2 die op aarde uitgestoten wordt, wordt door de oce-anen opgenomen. Dit doet de zuurtegraad van het water toenemen. En de klimaat-verandering zorgt ervoor dat dit een steeds groter probleem zal worden. De James Cook University in Australië heeft daarom onderzocht welke effecten deze verzuring heeft op de vissen die in deze oceanen leven. Daarvoor hebben ze naar het ko-raalrif voor de kust van Papoea-Nieuw- Guinea gekeken. Dit rif heeft door vulkanische onderwateractiviteit extra verzuurde wateren.

Volgens de onderzoekers heeft de ver-zuring heel negatieve gevolgen voor de zoutwatervissen. Door de toenemende vervuiling verliezen ze hun overlevingsinstinct en worden ze zelfs aangetrokken tot roofvissen. “Over het algemeen vermijden vissen de geur van roofvissen, wat logisch is”, schrijft professor Philip Munday. Zijn team stelde echter vast dat vissen in ver-zuurde wateren “door die geur aangetrokken beginnen te worden, en dat is onge-looflijk”. Daarnaast kunnen ze geen onderscheid meer maken tussen de geuren van verschillende habitats, en zijn ze een stuk agressiever tegenover andere vissen. Er duiken ook nog verschillende andere problemen op, die een echte bedreiging vormen voor deze dieren.

Page 9: 't Pestvogeltje december 2015

8

Volgens Munday zijn de vissen er dus niet in geslaagd zich aan de verzuring aan te passen, hoewel zij al sinds hun geboorte in zul-ke omgeving rondzwemmen. Dit is een groot probleem, omdat het onderzochte koraalrif een zuurte-graad bevatte die het merendeel van de wereldzeeën tegen het jaar 2100 ook zal bevatten. Als we dus niets doen, zullen alle vissen in oceanen dus zo worden!

Bron: http://www.nature.com/nclimate/journal/v4/n6/full/nclimate2195.html

“Nee Gerda, we blijven niet in dat vuile water!”

Page 10: 't Pestvogeltje december 2015

9

FOTOHOEKJE door Loren Meulemans

Nieuwe bakfiets!

Ay ay kapitein!

Paardje rijd

en!

Lekker koken!

Niet enkel spelen maar ook dingen leren!

Sterke brug!

Page 11: 't Pestvogeltje december 2015

10

Van sporten ga je zweten natuurlijk ...

Happy halloween!

Stretchen maar!

Ay ay kapitein!

Team cool!

Samen pompoen aanbidden!

Page 12: 't Pestvogeltje december 2015

HELP VOGELTJES IN DE WINTER door Yentl Verbiest

11

Misschien is het jou ook al opgevallen. De zomer is voorbij. De zon gaat vroeger onder en de koude doet ons weer bibberen. Als we naar buiten gaan, doen we lekker warme kleren aan. En om achteraf op te warmen, kunnen we smullen van lekkere soep of war-me chocomelk. Maar ook voor de dieren wordt het winter. Alleen kunnen zij geen extra kleren aandoen of zich opwarmen met soep. Gelukkig hebben dieren andere manieren om de koude wintertijd goed door te komen!

Neem nu bijvoorbeeld de vogels die hier leven. Enkelen onder hen, zoals de ooievaars en de zwa-luwen, zijn nu al op weg naar warmere plekken op de aardbol om daar de winter door te brengen. Er zijn ook vogels die het hele jaar door hier blij-ven. Zij moeten tijdens de wintermaanden hier ook voedsel zien te vinden. Hun zoektocht naar voed-sel houden ze overdag. Maar zoals jullie wel weten, worden de dagen korter tijdens de herfst- en win-termaanden. Daardoor hebben de vogels minder tijd om eten te gaan zoeken. Ook is er in deze tijd van het jaar minder voedsel te vinden voor deze beestjes. Er hangen bijvoorbeeld geen besjes meer aan de strui-ken, en de meeste insecten zijn al doorgevroren.

Maar je kan de vogels een handje helpen door ze eten en drinken te geven. Zo moeten ze minder energie verbruiken om toch voldoende voedsel te vinden. Door buiten in je tuin wat voedsel te leggen dat rijk is aan koolhydraten en vet, kunnen de vogels genoeg reserves lichaamsvet blijven opbouwen. Dat is heel belangrijk omdat ze meer verbrui-ken tijdens de koude maanden om zich warm te houden.

Wat mag je geven:

- Vetbollen- (Geraspte)Kaas (zonder plastic randjes)

- Zaden- Rozijnen- Pinda’s- Gemalen noten- Bessen

- Vogelzaad voor insecteneters- Water (wel in een ondiep

schaaltje met kiezelsteen-

tjes erin of een fijnmazig

gaas er over. Want als

vogels zich daarin zouden

wassen, zouden hun veren

kunnen bevriezen, brrrr)

Page 13: 't Pestvogeltje december 2015

12

Waar? Hoe?Het eten voor de vogels kan je op voedertafels leggen. Je kan zo’n voedertafel best op een plaats zetten waar de vogels nog een goed overzicht over de omgeving , maar

ook in de buurt van struiken zodat ze snel dekking kunnen zoeken bij gevaar. Veel vogels zoeken ook hun eten op de grond, dus strooi gerust ook wat zaden op een sneeuwvrije plek op de grond. Vetbollen en net-jes met pinda’s en dergelijke kan je ook hoog tegen de muur van je huis hangen, of aan een tak in de boom. Houd wel altijd goed rekening met katten in de buurt, die eten meestal graag zulke vogeltjes.

Wanneer?De vogels eten geven is enkel nodig in de winter. En vooral wanneer het langdurig vriest of sneeuwt. Dat is ongeveer vanaf november tot in maart. Tijdens de rest van het jaar geeft de natuur hen al genoeg eten. Het is heel belangrijk dat je zeker vanaf eind maart geen eten meer ophangt of legt in je tuin. Vanaf dan hebben ze namelijk jongen, en het eten dat wij hen tijdens de winter geven is helemaal niet goed voor de jonge vogeltjes. Jonge huismussen en zangvogels hebben bijvoorbeeld veel insecten nodig. Bij te veel plantaardig voedsel tijdens de eerste weken liggen het lichaamsge-wicht en dus de overlevingskansen lager. Bovendien halen de jongen ook hun vocht uit insecten. Geen insecten betekent dus uitdroging. Laat bijvoorbeeld ook geen oude netjes met pinda’s hangen na de winter, want pinda’s zijn dodelijk voor jonge vogels. En we willen de vogels natuurlijk helpen, niet laten sterven.

De vogels in je tuin zijn je alvast heel dankbaar!

Wat mag je NIET geven:- (vers) Brood

- Eten waarin zout

verwerkt is

- Kaaskorstjes met

een plastic randje

- Aardappelen- Bereid vlees (bv. gehakt)- Margarine of boter

- Rijst- Uitgedroogd kokosnootvlees

Page 14: 't Pestvogeltje december 2015

13

EEN INSECTENPLANEET MET EEN PAAR MENSEN door Maare Heene

Ik ging de uitdaging aan om eens iets heel anders te koken dan anders: insecten! Waaaaaaant…

Wist je dat insecten eten heel duurzaam is? Het is veel beter voor het milieu. Sprinkhanen hebben bijvoorbeeld veel minder eten, verwarming en water nodig dan koeien!

Wist je dat West-Europa en Noord-Amerika de enige regio’s zijn waar insecten eten een beetje raar is?

Wist je dat je tegenwoordig in verschillende winkels insecten kan kopen? Zeker in Gent kan je er heel gemakkelijk aan geraken!

Wist je dat insecten de grootste diersoortgroep op aarde is? Ze zouden met zo’n 10 triljoen zijn, dat zijn er 10 000 000 000 000 000 000. En wij mensen zijn maar met 7 miljard, 7 000 000 000. Dit betekent dus dat we eigenlijk op een insectenplaneet leven, met maar een paar mensjes!

Wist je dat het eten van insecten door mensen “entomofagie” wordt genoemd?

In ieder geval, koken met insecten is supercool! Je moet het zeker ook eens proberen. Er bestaan verschillende kookboeken en websites met recepten en weetjes, de leukste heb ik hier voor jullie uitgekozen!

GEKARAMELISEERDE SPRINKHANENWat heb je nodig:

Suiker

Een beetje olie

Gevriesdroogde sprinkhanen

Page 15: 't Pestvogeltje december 2015

14

Hoe maak je ze klaar:1. Verwijder de poten en vleugels van sprinkhanen (voorzichtig!)

2. Vet een pan met wat olie in met de hulp van mama of papa

3. Zet de pan op middelhoogvuur en voeg dan de sprinkhanen en suiker toe

4. Roer in de pan tot de suiker bruin begint te worden (dit heet ‘karameliseren’)

5. Haal dan de sprinkhanen uit de pan en leg ze op bakpapier. Wees hier wel voor

zichtig mee want de suiker zal heel heet zijn!

6. Als je voelt dat de suiker hard geworden is, zijn je gekarameliseerde sprinkhanen

klaar. Smakelijk!

MEELWORMKAASSTENGELS

Meelwormen (of buffalo larven)

Geraspte kaas

Pakje bladerdeeg

Beetje zout

Sesamzaadjes

1 ei

Wat heb je nodig:

Hoe maak je ze klaar:1. Leg het bladerdeeg open

2. Bestrijk het deeg met een geklutst eitje (bijvoorbeeld met een boterkwastje)

3. Bestrooi het deeg met grof zeezout, sesamzaadjes, buffalo larven/meelwormen en

geraspte kaas

4. Rol lichtjes met een deegroller over het bestrooide deeg zodat alle ingrediënten

vastplakken aan het bladerdeeg

5. Snijd het deeg in gelijke reepjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en zet ze 15

à 20 minuten in een oven op 180°C

6. Laat ze niet te bruin worden maar wel knapperig. Afkoelen en snoepen maar!

Page 16: 't Pestvogeltje december 2015

15

CHINESE HOROSCOOP

JNM’ers zijn geïnteresseerde mensen, die graag eens uit hun comfort-zone komen. Daarom doen we eens zot, en gaan we stand van de sterren eens interpreteren vanuit een oosters standpunt, in plaats van het gebruikelijke westerse. De Chinese dieren-riem is vergelijkbaar met de westerse dierenriem (met tweeling, schorpioen, …), maar werkt met jaarlijkse in plaats van maandelijkse tekens. Met de viering van het Chi-nees nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) veran-dert het teken: iedereen heeft het teken dat is toegewezen aan zijn geboortejaar volgens de Chinese berekening. Voor de gelegenheid hebben we dus een Chinese astroloog geraadpleegd, die ons heeft ingeleid in de geheimen van het oosterse hemelgewelf. Vind hieronder dus snel je geboortejaar, en check je beste eigenschappen, je geluks- (tuin)vogel, en de tip van de maand!

RatJaren: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008Eigenschappen: zuinig, gezellig, gezond verstand, houdt van dikke knuffels.Tip: pas op voor vallende voorwerpen deze maand, kokosnoten in het bijzonder.Geluks(tuin)vogel: staartmees

OsJaren: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009

Eigenschappen: ijverig, vernieuwend, doelgericht, doet graag dansjes.Tip: draag deze maand geen groene broek, tenzij met sandalen.

Geluks(tuin)vogel: zwartkop

Tijger

KonijnJaren: 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011

Eigenschappen: rustig, goed gemanierd, conservatief, knuffelt graag bomen.Tip: pas op als je naar de bakker gaat, zijn lama kan wel eens richting jouw

hoofd spuwen.Geluks(tuin)vogel: zwarte kraai

door een Chinese waarzegger die onbekend wenst te blijven, Jirka en haar liefje Nick

Jaren: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010Eigenschappen: vurig, moedig, positieve instelling, doet graag of hij/zij een koe is.Tip: doe eens iets nieuws met je haar, geef het bijvoorbeeld aan een naakthond.Geluks(tuin)vogel: winterkoning

Page 17: 't Pestvogeltje december 2015

16

DraakJaren: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012

Eigenschappen: aantrekkelijk, actief, buitensporig, kan zijn/haar hoofd draaien zoals een uil.

Tip: knijp eenmaal per dag je neus toe en roep ‘poeloeloeloeloe’.Geluks(tuin)vogel: spreeuw

SlangJaren: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013Eigenschappen: intelligent, overtuigend, traag, mediteert graag.Tip: doe eens een goede daad, en koop een taartje voor jezelf.Geluks(tuin)vogel: appelvink

PaardJaren: 1918, 1930, 1942, 1954,1966, 1978, 1990, 2002, 2014

Eigenschappen: sneldenkend, moedig, inspirerend, springt graag in regenplassen. Tip: huisdieren hebben ook beweging nodig, ga eens wandelen met de goudvis (of die van de buren).

Geluks(tuin)vogel: huismusGeitJaren: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015Eigenschappen: beleefd, magnetisch, oprecht, houdt van wildplassen.Tip: scherven brengen geluk, maar gebruik ze niet als tandpasta.Geluks(tuin)vogel: roodborstje

AapJaren: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016

Eigenschappen: artistiek, elegant, moedig, fietst graag bergaf.Tip: roken is slecht voor je gezondheid, drink liever een fristi.

Geluks(tuin)vogel: heggenmusHaanJaren: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005Eigenschappen: oprecht, dromerig, respectvol, snuift graag frisse lucht op.Tip: volg een cursus toveren en verander iemand in een kikker.Geluks(tuin)vogel: gaai

HondJaren: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006

Eigenschappen: trouw, intelligent, energierijk, wil graag kunnen vliegen.Tip: smeer de choco eens langs de buitenkant van je boterham.

Geluks(tuin)vogel: merelVarkenJaren: 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007Eigenschappen: ridderlijk, verlegen, geduldig, ontdekt graag grappige vormen in de wolken.Tip: plan je eerste reis naar de maan, neem zeker voldoende onderbroeken mee.Geluks(tuin)vogel: pimpelmees

Page 18: 't Pestvogeltje december 2015

NATUUR- EN DIERENWEETJESdoor Mathias Eggermont

Als je ooit een gestran-de dolfijn tegenkomt, probeer hem dan niet terug in het water te sleuren. Vaak pro-beren ze zelf op het strand te gaan liggen omdat ze gewond of ziek zijn, en proberen niet te verdrinken.

De grootste man ter wereld (Bao Xishun) heeft ooit zijn armen van meer dan een meter lang gebruikt om plastic te verwijderen uit de magen van twee dolfij-nen. Hiermee heeft hij hun leven gered, nadat alle andere methodes van de verzorgers waren mislukt.

17

Als je je ooit eens verveelt, moet je eens naar deze site gaan: http://www.africam.com/wildlife/ Hierop vind je 24/7 live camerabeelden van de verscheidene wildparken in Afrika. Heel leuk als je eens hyena’s of leeu-wen wilt spotten vanuit je eigen huis!

Page 19: 't Pestvogeltje december 2015

18

SPELLETJESHOEKJE door June Heene

Hey ini’s en piepers!

Sommigen van jullie zullen ongetwijfeld al van droedels en codetalen gehoord hebben. Diegenen die dat niet hebben, geen probleem! Droedels zijn spelletje met woorden. Door goed na te denken vind je de oplossing. Bij droedels worden er alleen letters afgebeeld, en door de stand van de letters te bekijken, kan je een woord vinden. Bijvoorbeeld “1 volgens” is “achtereenvolgens”. Want de “volgens” staat “achter” “één”. Snap je?Bij de codetaal moet je een code zien te vinden, zodat je de zin kan ontcijferen. Ken je het alfabet? Dan is het helemaal niet moeilijk!

1. 2.

3. 4.

CODETAAL:

“Ifc kf bmmf espfefmt lvoofo pqmpttfo?”

DROEDELS:

Oplossingen: kanarie, eend, kind, onderzeeër & “Heb je alle droedels kunnen oplossen?”

&

Page 20: 't Pestvogeltje december 2015

www.jnm.be/afdeling/mechelen