InfoBorsbeek december 2015

32
1 item item item Welkom op Winterwende Fair Trade in Borsbeek Postkaartenbundel DocC Nieuwjaarszingen gemeentelijk informatieblad december 2015 12

description

 

Transcript of InfoBorsbeek december 2015

Page 1: InfoBorsbeek december 2015

1

item

item

item

Welkom op Winterwende

Fair Trade in Borsbeek

Postkaartenbundel DocC

Nieuwjaarszingen

gemeentelijk informatieblad • december 2015

12

Page 2: InfoBorsbeek december 2015

Opening tunnel Krijgsbaan (R11)Oudejaarsbussen

Postkaartenbundel DocC

Boek Fik DenissenWijziging tarieven ID-kaarten

De nieuwe vrijwilligers- ploeg pakt uit

Oproep mindervaliden, Azura en nieuwjaarszingen

Affiche nieuwjaarszingen

4

16

10

5

6

14

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 of 112 (gsm)Brandweer: 100Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer post Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

8

Uitgelezen: nieuws uit de bib

Borsbeek in beeld12

Historisch: Van Dorpstraat tot Jozef Reusenslei

3

Fair Trade in Borsbeek18

Uit in Borsbeek20

Page 3: InfoBorsbeek december 2015

3

Actua

Tunnel Krijgsbaan (R11) vanaf 14 december open voor verkeerDe werkzaamheden aan de ondertunneling van de luchthaven naderen na twee jaar hun voltooiing. Het einde van het volledige project is voorzien tegen voorjaar 2016, maar midden december zal de voor velen belangrijkste stap gezet worden. Dan gaat de tunnel immers open voor het verkeer en rijden chauffeurs niet langer langs de omleidingsweg.

Bijna twee jaar na de start van de werken gaat de nieuwe tunnel van de Krijgsbaan, de verbindingsweg tussen Bors-beek en Mortsel, open voor het verkeer. Vanaf maandag 14 december zal het verkeer in beide richtingen in de tunnel beschikken over één rijstrook en een pechstrook. Aan de kant van Borsbeek zal er wel nog gewerkt worden aan de uitloophelling van de tunnel. Verkeer in de richting van Mortsel rijdt daar plaatselijk over de pechstrook en verkeer richting Borsbeek wordt tijdelijk op de rijstrook richting Mortsel gezet.

De opening van de tunnel is een belangrijke mijlpaal, maar het project zal pas volgend voorjaar klaar zijn. De werken aan de heraanleg van de Krijgsbaan zijn immers nog volop aan de gang. Na opening van de tunnel wordt er nog gewerkt aan de vernieuwing van de Zoomweg rond het Fort, de perimeterweg op het luchthaventerrein en de keerlus langs de kant van Borsbeek.

Een biljet voor oudejaarsnacht kost normaal gezien 3 euro, maar als Borsbekenaar rijd je gratis. Je ticket moet je wel op voorhand afhalen in het gemeentehuis aan het onthaal. Tickets zijn vanaf 7 december op vertoon van je identiteits-kaart verkrijgbaar en zijn geldig voor de lijn 420 Antwerpen - Borsbeek - Wommelgem - Ranst - Broechem op 31 december vanaf 18 uur tot en met middernacht op 1 januari. Deze bus rijdt om het uur en heeft als eindpunt de Franklin Roosevelt-plaats. Tussen 1 en 5 uur 's nachts kan je enkel met een abon-nement of het feestbussenticket reizen. Voor en na die periode zijn ook gewone tickets en lijnkaarten geldig.

Zin om de bloemetjes eens stevig buiten te zetten op oudjaar? Haal dan snel je feestbusticket bij onze jeugddienst. Dankzij de financiële tussenkomst van de gemeente rijden alle Borsbekenaren gratis!

Meer info www.delijn.be/oudejaar | [email protected] 070 220 200 (De Lijn) | 03 320 94 21 (Jeugddienst)

Rij gratis het nieuwe jaar in

Meer info www.wegenenverkeer.be/tunnelR11

Page 4: InfoBorsbeek december 2015

44

Unieke samenwerking van DocC, Cultuurraad en Academia

Anna Smout Natalie Buys

Kenneth Ceulemans

Liliane Boels

Hilde wouters

Cecile van der paal

Odette Claeys

Natalie Buys

Natalie Buys

Yannick Geurs

Artistieke post uit Borsbeek

DocC-medewerker Liebrecht Schaltin en Academia-directeur Christoph Meul inspireerden de cursisten tot bijzondere prestaties. Uit een hoog aantal kwalitatieve inzendingen wist een vierkoppige jury met moeite tien werken te selecteren. Tijdens de onthulling eind november op een receptie in Acade-mia werden alle deelnemers uitgebreid bedankt voor alle inzet en creativiteit. InfoBorsbeek mag hier alvast een exclusieve blik serveren op de resultaten. De afgewerkte postkaartenbundel kan je voor het eerst aankopen tijdens het evenement Winterwende.

Vlak voor de feestdagen brengt het DocC Borsbeek een speciale postkaartenreeks uit in samenwerking met het gemeentebestuur, de Cultuurraad en de gemeentelijke kunstschool. De kaarten, ontworpen door cursisten van Acamedia, bieden een originele en artistieke kijk op onze gemeente.

Meer info DocC | [email protected]

Page 5: InfoBorsbeek december 2015

5

Actua

"De verhalen bleven maar komen"

Fik Denissen is opnieuw in de geschiedenis gedoken. Het resultaat is een tweede druk vol onuitgegeven materiaal over Wereldoorlog II in Borsbeek, Wijnegem, Wommelgem en Mortsel.

Boek over WO II in Borsbeek aan unieke prijs te koop tot 4 december

'WO II - van Albertkanaal tot Erlafabrieken' is een her-ziene en aangevulde druk van het boek 'WO II - rond de torenspits van Borsbeek'. Dit werk ontstond na een rondvraag over een landmijnexplosie op Bevrijdingsdag 5 september 1944, waarbij de 10-jarige Stan Swinkels uit de Robianostraat en Fik Denissens 29-jarige oom Frans Embrechts om het leven kwamen. Het door de politie vernietigde proces-verbaal zette de auteur aan tot een onderzoek bij de overblijvende getuigen. Deze uitgave uit 2012 wekte sluimerende herinneringen, die opnieuw door Denissen verzameld werden. Na het evalueren van de schat aan nooit eerder gepubliceerde info werd be-slist om het boek opnieuw uit te geven met een 100-tal extra pagina’s en een nieuwe titel.

De heruitgave focust op gebeurtenissen die tijdens WO

II plaatsvonden in Wijnegem, Wommelgem, Borsbeek en Mortsel. Het boek bevat onuitgegeven materiaal over onder meer de vluchtelingenstroom in Wijnegem, het bruggenhoofd aan het Albertkanaal, het ‘Bauhof’-maga-zijn in het Boekenbergpark en de Duitse werkplaatsen in Fort 3. Het geheel wordt treffend geïllustreerd met Duitse en Belgische foto’s.

Natalie Buys

Nieuwe tarieven identiteitskaarten in 2016Vanaf 1 januari 2016 gaan de nieuwe tarieven in voege voor identiteitskaarten in Borsbeek. Een EID of elektronische identiteitskaart zal vanaf dat moment € 16,9 gaan kosten in plaats van de huidige € 15,2. Wie zijn kaart verliest, mag voortaan € 20,4 neertellen voor een vervangkaart. Kids-IDs slaan maar 10 eurocent op, wat de prijs op € 6,2 brengt. Ook voor elektronische vreemdelingenkaarten zonder biome-trie geldt het nieuwe tarief van € 16,9 en € 20,4 bij verlies. Elektronische vreemdelingenkaarten mét biometrie kosten voortaan € 19,4 en € 22,9 euro bij verlies (vroeger € 17,7).

Meer info www.borsbeek.be 03 320 94 00

Meer info Het boek kan tot 4 december besteld worden

door overschrijving van € 19,50 op rekening-nummer BE94 9730 7398 9614 van Heemkundi-ge kring De Kaeck, met vermelding 'boek WOII'. Bestellingen zijn beschikbaar rond 20 decem-ber. Na 5 december bedraagt de prijs € 23.

Page 6: InfoBorsbeek december 2015

6

Het verhaal van deze enthousiaste bende begint in september met een oproep voor vrijwilligers in InfoBors-beek. “Wie voelt zich geïnspireerd om het coolste winterfeest te organise-ren dat Borsbeek ooit gezien heeft?”, zo luidt de vraag. Op de eerste win-terfeestvergadering op 15 september komt het hoopvolle antwoord. Acht mensen zijn bereid om de stervende kerstmarkt nieuw leven in te blazen.

Ze starten letterlijk en figuurlijk met een schone lei, een maagdelijk wit blad tegen de muur om alle losse ideeën neer te pennen. De ene ge-

Nieuwe vrijwilligersgroep zoekt mensen met handen aan hun lijf

“In Borsbeek ben je geen nummer maar een mens”

“Vrijwilliger zijn is een microbe. Het is iets dat kriebelt, dat in je zit

en nooit meer weggaat… Noem het een soort

buikgevoel, dat engagement voor

je gemeente en de zin om mensen

te leren kennen.”

De nieuwe groep vrijwilligers die ruim twee maanden geleden in Borsbeek werd gevormd, moet niet lang zoeken naar zijn woorden. Het is een vaste vergaderkern die op zaterdag 19 december zijn eerste kerstekind op de wereld zal zetten: Win-terwende, de nieuwe winterhappening met een loop door het gemeentehuis voor Music for Life, een kerstmarkt met muzikale en andere optredens en een dance-party als afsluiter.

dachte blijkt de financiële haalbaar-heidstest al wat beter te doorstaan dan de andere, maar feit is dat het witte blad in een mum van tijd vol is.

Hoe kan het ook anders met acht Borsbekenaren die op het vlak van vrijwilligerswerk niet aan hun proefstuk toe zijn. Peter Van Hoof en Karen Ghys (Vliegend Wiel), Johan Jacobs (750 jaar Borsbeek), Sandra Jansen (voorzitter Cultuurraad en ver-tegenwoordiger Gezinsbond), Nancy Soetaert en Ilse Brawers (comité Ro-sekapellewijk), Cor Geurs (straatgroep Jozef Reusenslei) en Wim Jansegers

(Dansb(a)ar) hebben hun strepen als vrijwilligers reeds dik verdiend. Wie zei ook alweer dat, als je iets gedaan wilt krijgen, je het moet vragen aan wie geen tijd heeft?

Ondanks hun ervaring wil de vrijwilli-gersgroep eenvoudig en bescheiden starten. “Omdat we (voorlopig?) een kleine groep zijn, is het beter om klein te beginnen - en dat zo goed mogelijk te doen - dan om te dromen van niet te verwezenlijken dingen. Zo kunnen we zien wat beter kan en trekken we hopelijk ook meer mensen aan. En wie weet, komt er in

Page 7: InfoBorsbeek december 2015

7

Dossier

de zomer een nieuw initiatief.”

Bescheidenheid staat het drukken van een eigen stempel echter niet in de weg. “Er zullen minder standjes zijn op de kerstmarkt”, kondigen de vrijwilligers aan. “Maar dat vinden we niet erg. Winterwende is meer dan een kerstmarkt. Pas op, we willen niet al het goede van vroeger overboord gooien. We beseffen dat afwisse-ling en vernieuwing soms moeilijk liggen. Maar we willen wel breder gaan. Een kerstmarkt met niet alleen kerstmuziek maar met een breed muziekgenre, live optredens en nog vele andere activiteiten. Zo hopen we meer jongeren aan te trekken. We gaan ook meer promotie voeren via de sociale media. En we hebben onze kerstmarkt bewust een week later gepland dan Lier en Wommelgem.”

KritischToch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in het Borsbeekse vrijwilligerslandschap. “We moeten beginnen met de Borsbekenaar buiten te krijgen. Want hij is in slaap gevallen en hij blijft slapen”, zegt Peter Van Hoof onomwonden.

Zijn opmerking inspireert de anderen tot meer kritische noten. “De Bors-bekenaar heeft weinig gevoel voor identiteit”, stelt Cor Geurs vast. “De slogan ‘dorp naar de stad’ zet hem/haar daar ook niet toe aan. Het is een realiteit dat velen naar de stad gaan voor hun werk én voor hun sociaal leven. Het is niet makkelijk om dat tij te keren.”

Voor Karen Ghys is het deels ook een horeca-verhaal. “Hoeveel restaurants en cafés waar je op een zaterdag-avond kunt blijven hangen, telt Borsbeek?”, vraagt ze zich af. “Daarom ben ik heel blij dat Winterwende wordt afgesloten met een fuif. Voor het eerst zullen de medewerkers na de kerstmarkt niet naar Wommelgem moeten trekken, maar kunnen ze in Borsbeek zelf blijven feesten. Ik ga de buurgemeenten trouwens aan-moedigen om die avond ook eens in

Borsbeek te blijven hangen.”

Dat bepaalde evenementen die heel succesvol zijn, misschien niet in de eerste plaats Borsbekenaren aantrek-ken, stemt ook niet alle vrijwilligers even gelukkig. “Maar ze doen de gemeente wel leven. Dat mensen zich herinneren dat het plezant was in Borsbeek, is ook niet onbelangrijk.”

En dat het er plezant is, daar zijn alle vrijwilligers van overtuigd. “In Borsbeek ben je geen nummer, maar een mens”, zegt Johan Jacobs. Drie jaar geleden kwam hij hier wonen, zijn eerste ‘dorp’ na steden als Turn-hout en Antwerpen waar hij al vele evenementen organiseerde. Na de geboorte van zijn kinderen schoof hij het vrijwilligerswerk even opzij. Maar het begon weer te kriebelen.

“Als je in Borsbeek iets wil orga-niseren, moet je je concept niet verdedigen voor een jury zoals in Antwerpen; je moet geen draaiboek opmaken, … Borsbeek is no-non-sense. Je hebt minder geld ter beschikking dan in steden, maar net daardoor ben je verplicht om meer creatief te denken. Dat maakt het werk als vrijwilliger veel plezanter.”

Vurige wensenHet jaar loopt op zijn einde. Voor deze vrijwilligers het uitgelezen mo-ment om hun wensen voor 2016 uit te spreken…

De winterwende is in vele culturen op het noordelijk halfrond een reden om te vieren. Deze speciale stand van de zon luidt immers het moment in waarop de dagen weer beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende vaak gepaard met het maken van veel licht in de vorm van kaarsen en vuur(werk). Winterwende vindt plaats op 19 december in het Gemeentepark en omvat een kerstmarkt met optredens, loopwedstrijd voor het goede doel en afterparty. Het programma vind je op pagina 27.

“Dat het goed weer is als we iets organiseren”, hoopt Peter Van Hoof. “Sneeuw of warmte, het maakt niet uit. Maar geen regen of windhozen!” “Veel volk en vooral gezelligheid”, voegt Johan Jacobs eraan toe. “Ik hoop dat de mensen die slapen al-lemaal naar buiten komen. Ik droom van een soort cohesie in Borsbeek. Eén dag om samen gezellig te fees-ten met droog weer. Meer moet dat niet zijn!”“Nog meer activiteiten en nog meer mensen die dichter bij elkaar staan”, wil Sandra Jansen. Voor Karen Ghys mag er “op de kerstmarkt driedubbel zoveel volk komen als vorig jaar”. En Cor Geurs hoopt dat Borsbeek in 2016 vooral op een positieve manier in het nieuws komt.

Maar misschien wel de allergrootste wens van deze toffe bende is dat er nóg meer vrijwilligers zouden komen. Er is nood aan meer nieuw bloed. Het denkwerk is nu gebeurd. De grote lijnen liggen vast, maar vele activiteiten moeten nog verder worden uitgewerkt. Daarom willen de vrijwilligers langs deze weg een oproep doen aan de doeners, aan mensen met handen aan hun lijf, die graag meehelpen, dingen willen op-bouwen en/of afbreken. Want je hebt er van alle soorten nodig, niet alleen denkers maar ook doeners. Vrijwilli-gers heb je nooit genoeg.

WINTERWENDE 2015

Meer info [email protected] 03 320 94 20

Page 8: InfoBorsbeek december 2015

8

Meer info

www.docc-borsbeek.be [email protected]

Ons dorp op een zondagnamiddag in 1907. Groot en klein in hun beste pak, stoe-len op het voetpad, de laatste roddels doen de ronde … De dreiging van de Eerste Wereldoorlog lijkt nog ver weg en er wordt welwillend geposeerd voor de foto-graaf. Dit leverde misschien wel de meest iconische foto op uit het archief van ons documentatiecentrum!

Van Dorpstraat tot Jozef Reusenslei

Bovenstaande foto toont de Dorpsstraat zoals ze er begin vorige eeuw bij lag, met rechts de de Robia-nostraat en links de Akkerdonckstraat. Zoals je kan zien, is er wel wat meer veranderd dan alleen maar de naam …

De Dorpstraat liep van café De Valk tot aan de Ant-werpse straat (nu de Robianostraat). In 1858 werd ze voor het eerst gekasseid onder burgemeester Jan Baptist Corluy. Bijna 50 jaar later, in 1904, werd het stuk tussen café ‘In de verkeerde wereld’ en de Smisbergstraat ook voorzien van een riolering en een voetpad. Een voetpad waarvan de bewo-ners aan de foto’s te zien met veel plezier gebruik maakten …

Het grote huis vooraan links huisvestte slagerij Van Beeck. Nog verderop aan de linkerkant zie je de pastorij en het voormalige gemeentehuis, beide gebouwd in 1892. Het witte huis met de trapgevel was bakkerij Stynen, later de snoepwinkel van ‘den dikke Baetens’. Daarachter, net niet zichtbaar, stond café ‘In de verkeerde wereld’ van Jozef Reusens.

Borsbeek op zondag

Het midden van de foto wordt ingenomen door café De Valk, met achter het raam met de luikjes de eerste door het gemeentebestuur gehuurde gemeentekamer, en links van het café een grote schuur.

Vooraan rechts zie je café ‘In het hoefijzer’ bij Cassiers, daarnaast café-slagerij Soetewey, later keurslagerij Firens. Helemaal achteraan, amper zichtbaar, zie je de voorgevel van de eerste ge-meenteschool. Deze verdween in 1910 wegens te klein en te bouwvallig. Daarnaast staat de woning en drogisterij van de familie Kiebooms. Het echt-paar Jos en Simone Kiebooms-Hendrickx waren de laatste bewoners van dit pand.

Page 9: InfoBorsbeek december 2015

9

HistorischFo

to: a

rchi

ef D

ocC

Bors

beek

1910 – Dorpstraat De ochtendzon kleurt de rechtse huizenrij op de foto hagel-wit. Dat er vanaf 1905 vanuit Antwerpen gasleidingen naar de buurgemeenten aangelegd waren, is duidelijk te zien aan de straatgaslantaarn rechts.Elk officieel gebouw en sommige kleine zelfstandigen hadden in die tijd een vlaggenmasthouder op de gevelpar-tij. De ijzeren steunring vind je nog terug als je goed kijkt naar de gevels van sommige oude cafés. Een vlaggenstok hoorde bij het moeizame proces van natievorming en gaf tegelijkertijd ook aan dat de bewoners graag mee feestten en vlagden als er iets te doen was.Rond 1911 volgde de aanleg van het elektriciteitsnet en wat later de elektrische straatverlichting. Na WO I ging men ook van start met de aanleg van een telefoonnet.

1916 - DorpstraatHet bepleisterde hoekhuis links verdween in 1927 bij de verbreding van de Akkerdonckstraat.In 1930 veranderde de naam van de Dorpstraat en Molenstraat in Jozef Reusenslei. Jozef Reusens werd geboren in Borsbeek in 1840. Hij bezat een schrijnwer-kerij met meerdere vaklui en legde toen de kiemen van een volwaardig aannemersbedrijf. Hij baatte ook het café ‘In de verkeerde wereld’ uit, dat zich tegenover de kerk bevond. Reusens, burgemeester vanaf 1892, stierf in 1910 aan de gevolgen van een longontsteking. Vijf jaar na de straatnaamverandering werd de Wever-straat (nu Lucien Hendrickxlei) rechtgetrokken en de schuur links van café De Valk gesloopt.

1962 – Jozef ReusensleiTijdens de jaren 60 werd het huis op de hoek van de Jozef Reusenslei en de de Robianostraat (toen café en kappers-zaak Stessens) afgebroken om het kruispunt te verbreden. De kapper verhuisde naar de hoek van de Akkerdonckstraat en de Jozef Reusenslei, nu het voormalige klooster.In 1987 werd beslist om de laatste drie woningen van de rechtse huizenrij, naast de vrije basisschool Sint-Jozef, te slopen bij de heraanleg van het dorpsplein. Ook de drie woningen aan de Robianostraat links van Sint-Jozef werden toen afgebroken. Zeven jaar later werd het vernieuwde dorpsplein ingehuldigd door burgemeester Leo Vlaeymans.Fo

to: a

rchi

ef S

tan

Mor

telm

ans

Foto

: arc

hief

Doc

C Bo

rsbe

ek

Foto

: arc

hief

Sta

n M

orte

lman

s

2015 – Jozef ReusensleiIn 2013 verliet de laatste pastoor, pater Filip Deploige, de pastorij. Deze krijgt binnenkort een nieuw leven als cultuurhuis (meer hierover in de volgende InfoBors-beek). Het gemeentehuis werd in 1973 omgevormd tot politiekantoor. Café ‘In de verkeerde wereld’ maakte plaats voor appartementsgebouwen.Slagerij Van Beeck kreeg een nieuwe bestemming als gildenhuis, inclusief feest-, toneel- en filmzaal. Nog later werd het pand omgedoopt tot café Excelsior en daarna café Rivièra. In 1987 sloten de laatste uitbaters, Jos en Fanny Meeus, hun deuren. Een weinig later werd Mask'ara geboren … een spektakelrestaurant met ‘showqueens’ op de planken en een felgekleurde voor- en zijgevel! Wat zou de reactie van onze over-grootouders zijn, als zij dit vandaag zouden zien?

Page 10: InfoBorsbeek december 2015

10

Bibliotheek Borsbeek

Lindenboomstraat 3 03 322 01 76

[email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Nieuwe aanwinsten

De geniale vriendin - Elena Ferrante Eerste deel van Ferrantes Napoli-taanse romans waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een schit-terende stijl vertelt over een vriend-schap die even sterk om liefde als om rivaliteit draait.

Bistro de Paris - Rudi HermansEen man, een hond en drie vrouwen. Het leven in een kleine provinciestad. Waanzin wordt werkelijkheid.

En toen schiep God Kevin - Bart DebbautEen mild ironische parabel over ge-loof, bijgeloof en goedgelovigheid.

Toen de wereld nog werelt was - Paul de MoorLiteraire parel die het verlies vat van een tijd die niet meer terugkomt.

Hertz, de zoektocht van Finn Revel - Marleen NelenKnap en origineel verteld verhaal voor adolescenten.

Samen ben je niet alleen - Marieke SmithuisBoek vol nieuwe voorleesverhalen over de zusjes Roos en hun buur-jongens Lasse en Joppe.

Audio-visueelKapitein Winokio’s levende liedjesOude kinderliedjes in beeld.

Jeugd Volwassenen

The Dark HorseHet indruk-wekkende levensverhaal van schaak-genie Genesis Potini.

Tom à la fermePsychologische thriller waarin het hoofdpersonage wordt meegesleurd in een kat- en muis-spel.

Page 11: InfoBorsbeek december 2015

11

Uitgelezen

Lees en genees met de BoekenapotheekDat bibliotherapie wordt toegepast in de vorm van zelfhulpboeken is al jaren geweten, maar ook fictie wordt door literatuurliefhebbers als oppepper gebruikt bij emotionele conflicten. Sinds kort geeft de bib maandelijks een tip uit de eigen boekenapotheek. Deze maand: de letter F van Fobie. Acrofobie, agorafobie, claustrofobie, homofobie, xenofobie – stuk voor stuk eigenaardige namen voor niet-reële angsten. In de officiële angstlijst staan niet minder dan 418 soorten fobieën opgesomd. Enkele boeken die een of andere fobie als thema hebben, zijn: Kartonnen dozen - Tom LanoyeDe wandelaar - Adriaan Van DisDit zijn de namen - Tommy WieringaDe heining - Jan Van LoyBorderline - Marie-Sissi LabrècheOog in oog - Jonathan KellermanTirza - Arnon Grünberg

Je vergat je bril thuis en hebt dus moeite om boeken te kiezen of de krant te lezen? Geen paniek: in de bib hebben we nu ook leesbrilletjes van allerlei sterktes! In ruil voor je identiteitskaart mag je ze tijdens je hele bezoek gratis gebruiken.

TIP VAN

DE BIB

Dankzij onze samenwerking met de Luisterpuntbi-bliotheek wacht er een volledig vernieuwde collectie DAISY-luisterboeken op boekenliefhebbers voor wie lezen niet (meer) zo eenvoudig is. Maar liefst 100 nieuwe titels werden aan onze collectie toegevoegd. Kom ze snel ontdekken!

Auteurs lezen voor

en wel in uw oor

Hoe overleef ik de eindejaarsperiode?Wat gaan we eten? Hoe dek ik de tafel? Welke cadeautjes of wenskaart-jes ga ik maken? Welke decoratiematerialen kan ik gebruiken? Welke bloemversiering is geschikt? Over al deze onderwerpen heeft de bib een uitgebreid aanbod. Kom aan onze thematafel inspiratie opdoen voor spetterende eindejaarsfeesten!

Leesbril vergeten?

THEMATAFEL

Page 12: InfoBorsbeek december 2015

In beeld

12

De mammobiel in Borsbeek

Op 6 november rond 8 uur 's ochtends arriveerde de mammobiel van de Univer-siteit Antwerpen op het plein voor de Wa-tertoren in het kader van het grootschali-ge bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een mammobiel is een bus uitgerust met een mammografische eenheid, die uitge-stuurd wordt naar gemeenten waar geen screeningsapparatuur voorhanden is. Om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen is de screeningsmammografie nog steeds het meest geschikte middel. Het tweejaarlijkse gratis onderzoek is bedoeld als een controle voor gezon-de vrouwen van 50 tot 69 jaar. Indien borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, vergroot de kans op genezing im-mers sterk. Maar liefst 1.115 vrouwen uit onze gemeente kregen een uitnodiging voor een onderzoek.

In beeld

Onze toneelkring wordt koninklijk!Vorig jaar bestond de Borsbeekse Toneelkring 50 jaar. Dit jaar krijgen ze een titel. Met de goedkeuring van het Koninklijk Paleis mogen ze zich voortaan immers Koninklijke Toneelkring Sint-Jan Berchmans Borsbeek noemen. "Dit is een erkenning voor al onze leden en oud-leden," zegt Luc Schillemans trots. "We hopen dat we nog lang Borsbeek en omgeving mogen blijven verblijden". Info over de volgende opvoeringen vind je op pagina 21.

Meer info 0800 60 160

Page 13: InfoBorsbeek december 2015

13

GRRRRRRiezelwandelingHet Gemeentelijk Feestcomité tekende op 24 oktober voor een ongezien spannende heksenwan-deling. Een optreden van Kids on the Dancefloor, de prijsuitreiking van de teken- en ballonwedstrijd, een knutselsessie en hapjes als heksenbroodjes met vingers legden een smakelijke 'fond' voor het grote moment waarop iedereen in groepjes van 30 en gewapend met lantaarns kon vertrekken. De wandeling leidde doorheen een stemmig ver-sierd Fort 3, inclusief spookachtig acrogymoptreden, gruwelijke griezeldecors en een spoor van duizen-den theelichtjes. Een vuurspuwact zette de kers op de taart van een geslaagde avond. Goed gedaan van ons Feestcomité!

Infosessie DarmkankerOp 12 oktober bracht Dr. Luc Colemont voor een gevulde raadzaal een interessante info-sessie over darmkanker. Hij vertelde onder meer dat een tijdige screening veel leed kan voorkomen en dat deze gratis aangeboden wordt aan 50-plussers. Deze leeftijdsgroep heeft trouwens ook jaarlijks recht op een gra-tis check-up bij de eigen huisdokter, om een volledig zicht te krijgen op de gezondheids-toestand, inclusief bloed- en cholesterolwaar-den en sporen van kwalen als darmkanker.

Meer info www.stopdarmkanker.be Gratis check-up: ziekenfonds

Page 14: InfoBorsbeek december 2015

14

Meer info Azura - Ruth Renders [email protected]

03/4441757 (voormiddag)

Meer mogelijkheden voor mindervaliden

In de collectie van het histo-rische archief van het bedrijf AGFA-Gevaert zitten heel wat foto's, maar ook een hoop in-formatie over oprichter Lieven Gevaert, een industrieel die medebepalend was voor de geschiedenis van Vlaanderen. Niet alleen als werkgever maar ook in de vrije tijd en het open-bare leven drukte 'de Gevaert' zijn stempel op het dagelijkse leven. Vrijetijdsclubs, feesten, evenementen, vakbonden, scholen… In elke straat van elke gemeente in de Zuidrand wonen nog mensen met ver-halen, foto’s, films en andere materialen die meer vertellen over de impact die het bedrijf

Gezocht: getuigenissen, verhalen, films, foto's en materialen over AGFA Gevaert

Heb jij 'de Gevaert' nog gekend?

AGFA-Gevaert had op het da-gelijkse leven in de regio.

Azura is nu op zoek naar deze informatie! Heb jij nog films, foto’s, documenten of objecten die de aanwezigheid van het bedrijf in het dage-lijkse leven in de gemeenten Aartselaar, Boechout, Bors-beek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel illustreren? Of ken je verhalen of mensen met verhalen over 'de Gevae-rt'? Laat het ons weten voor 15 december 2015. Met de hulp van alle tips en info stip-pelt Azura een aantal thema’s uit die ze in 2016 uitlichten in een publieksproject.

Met de hulp van deze werkgroep hoopt de gemeen-te de stem van mindervaliden luider te laten klinken. Het gebeurt immers nog maar al te vaak dat er bij de (her)aanleg van de openbare ruimte, het ontwerp van gebouwen of de organisatie van evenementen te weinig rekening gehouden wordt met mensen met een beperking. En dat terwijl kleine aanpassingen voor deze personen al een wereld van verschil kunnen uitmaken. Het is tijd om voor eens en voor altijd alle drempels weg te werken!

De werkgroep wil hiertoe vooral input van mensen die persoonlijk of professioneel betrokken zijn bij de mate-rie, die niet bang zijn om voor hun mening uit te komen

Film- en beeldbank Azura heeft jouw hulp nodig voor de verwezenlijking van een grootschalig project over AGFA Gevaert. Nu het historische archief van dit bedrijf is overgegaan naar de provincie Antwerpen en het FotoMuseum, wil Azura dit stukje moderne geschiedenis aanvullen en ontsluiten met de hulp van het grote publiek.

Voor de oprichting van een werkgroep voor mindervaliden is onze gemeente op zoek naar mensen met een zekere betrokkenheid bij de materie die tijd en zin hebben om mee te werken. Personen met een motorische, zintuiglijke, chronische of andere beperking, familieleden of mensen die op professioneel vlak met hen te maken hebben, worden bij deze van harte uitgenodigd.

Gezocht: deelnemers aan gemeentelijke werkgroep voor mindervaliden

Meer info Ritje Schouppe-Moons [email protected] 0487 241 390

en die één à tweemaal per jaar mee kunnen en willen vergaderen. Het doel is meer overleg en samenwerking tot stand brengen, participatie stimuleren en extra aandacht genereren voor de integratie van minderva-liden in onze maatschappij en in het bijzonder in onze gemeente.

Geïnteresseerd? Aarzel niet om contact op te nemen via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer.

Page 15: InfoBorsbeek december 2015

15

Oproep

15

Iedereen klaar? Zingen maar!Gezocht: nieuwjaarszangertjes op 31 december tussen 10 en 13 uur

Ben jij een onvervalst Borsbeeks nieuwjaars(b)engeltje? Roep dan snel je vriendjes en vriendinnetjes bijeen voor het nieuwjaarszingen op donderdag 31 december. Bel tussen 10 en 13 uur overal aan waar je de affiche met de zangertjes ziet hangen en wens iedereen een supergelukkig vet nieuw jaar!

Warme oproep aan iedereenLAAT EENS VOOR JE ZINGEN

Het nieuwjaarszingen wordt geor-ganiseerd door het Gemeentelijk Feestcomité in samenwerking met de Borsbeekse buurtverenigingen en handelaars. Ook als volwassene kan je makkelijk meedoen!- Hang de affiche (op de achterzijde van deze pagina) voor je raam.- Luister naar de mooiste kinderlied-jes en -wensen.- Zet je handtekening op de stempel-kaarten. Kom gerust langs in het opwarmpunt voor een glaasje op het nieuwe jaar, samen met de buren en de nieuw-jaarszangers!

Nieuwejaarke zoeteEen varken heeft 4 voeten4 voeten en ne staartis dat dan geen centje waard Ja ja, dat is waar, ‘k wens gelukkig nieuwejaar

Oudjaar, Nieuwjaar,

‘k wens u zalig nieuwjaar

Oudjaar, Nieuwjaar,

‘k wens u zalig jaar!

Allerbeste mensen, wij komen u wensen,wij komen u wensen, voor het nieuwe jaar,het allerbeste, ja ’t beste voorwaar.

Nieuwjaar, Nieuwjaar

de dagen staan weer klaar

Nieuwjaar, Nieuwjaar

gezond en blij dit jaar!

Een luiske en een vlooike,

dansen op een strooke

Ta ta tomaar,

‘k wens u een gelukkig nieuwjaar!

Binnenkort krijg je een brief met een lijst van deelnemende buurtvereni-gingen en handelaars. Zij zullen de affiche (achterop deze bladzijde) voor hun raam hangen, zodat je kan zien waar je welkom bent.

Daarnaast krijg je ook een stempel-kaart. Als je daarop 10 handteke-ningen verzameld hebt van mensen bij wie je bent gaan zingen, trakteert

het gemeentelijk feestcomité je in parochiehuis Den Jacob (Jan Goovae-rsstraat 33) op een pannenkoek en een drankje! Ook mama en/of papa kunnen rekenen op een lekker opwarmertje.

Waar wacht je nog op? Begin te oefenen! Wij kijken nu al uit naar je concert!

Meer info 03 320 94 18 [email protected]

Page 16: InfoBorsbeek december 2015

16

Nieuwjaarszangertjeswelkom!

Nieuwjaarszangertjeswelkom!

31 december 2013, 10 uur - 13 uur31 december 2015, 10 uur - 13 uur

FeestcomitéBorsbeek dorp naast de stad

BORSBEEKHet Borsbeekse nieuwjaarszingen is een organisatie van het gemeentelijk feestcomité in samenwerking met debuurtverenigingen en de middenstand.

Page 17: InfoBorsbeek december 2015

17

Nieuwjaarszangertjeswelkom!

Nieuwjaarszangertjeswelkom!

31 december 2013, 10 uur - 13 uur31 december 2015, 10 uur - 13 uur

FeestcomitéBorsbeek dorp naast de stad

BORSBEEKHet Borsbeekse nieuwjaarszingen is een organisatie van het gemeentelijk feestcomité in samenwerking met debuurtverenigingen en de middenstand.

Page 18: InfoBorsbeek december 2015

18

HistorischIn de kijker

"Het verhaal van de Borsbeekse wereldwinkel begon in 1990," verteld Renild Van den Broeck, ondervoorzitster van de vzw Wereldwinkel Borsbeek-Wommelgem, "We hadden toen nog geen vaste stek en onze vrijwilligers reden rond op straat om producten uit het Zuiden aan de man (en vrouw) te brengen. Na drie jaar hebben we dan een verkooppunt geopend in de Smisbergstraat. In 1996 namen we onze intrek in het pand naast bakkerij Verbruggen in de de Robianostraat, nu Smout. Dat was voor ons een mooie locatie, maar in 2005 moesten we helaas vertrekken, en zijn we verkast naar de Sint Damiaanstraat 28 in Wommelgem. Daar zitten we nu intussen ook al 10 jaar."

Weet de Borsbekenaar jullie nog te vinden in Wommelgem?"Een groot aantal klanten is blijven komen. Maar nieuwe inwoners die er niet specifiek naar op zoek gaan, weten meestal niet dat er hier een wereldwinkelwerking is. Al wie dit leest, is uiteraard van harte welkom!"

Oxfam Cadeaudagen"In Borsbeek wél zeer gekend zijn onze Oxfam cadeau-dagen in het St. Jozefsinstituut. Onze eerste geschen-kenbeurs vond daar plaats in december 1996. Aan die succesformule hebben we in 20 jaar tijd niks veranderd. Ondanks de werken in de school zijn we er ook dit jaar – voor de 20e keer – van de partij op zaterdag 5 en zon-

25 jaar Wereldwinkel Borsbeek-WommelgemDe Oxfam Wereldwinkel Borsbeek-Wommelgem bestaat 25 jaar. Zo lang al zetten vrijwilligers uit deze gemeenten zich in om, via de verkoop van allerhande producten, de boeren in het Zuiden een eerlijk loon en een stem te geven.

Fair trade in Borsbeek

dag 6 december. Op deze geschenkenbeurs ontmoeten we telkens opnieuw veel bekende gezichten, maar evengoed elk jaar ook een pak nieuwe geïnteresseer-den. En die weten achteraf de winkel wel te vinden."

Wat kan je kopen in de Wereldwinkel?"Ons aanbod is heel gevarieerd, veel groter dan je misschien zou verwachten. Uiteraard verkopen we de bekendste fair trade producten als koffie en chocolade. Daarnaast hebben we fruitsappen, een uitgebreid as-sortiment wijnen, chips, noten, gedroogd fruit, honing,

Ontwikkelingswerk doen zonder tijd en geld te investeren? Dat kan! Onze dagdagelijkse keuzes hebben immers meer invloed dan we denken. Zolang we altijd de goedkoopste rijst of jeans willen kunnen kopen, zullen er mensen uitgebuit worden. Maar fair trade winkelen geeft producenten uit het Zuiden de kans om zich op een duurzame manier te ontwikkelen en helpt de armoede terug te dringen. Met een cadeau dat fair trade is ge-maakt, doe je dan ook altijd minstens twee mensen plezier. Reden genoeg om voor je kerstinkopen eens langs te gaan bij de Oxfam Wereldwinkel, op de Oxfam Cadeaudagen of bij een van onze onovertroffen Borsbeekse han-delaars met een Fair Trade aanbod. Wij stellen hier alvast de oude én nieuwe Fair Trade initiatieven in Borsbeek aan je voor.

(lees verder op pagina 20)

Renild Van den Broeck: "Zelfs als kleine gemeente kan Borsbeek een groot verschil maken!"

Page 19: InfoBorsbeek december 2015

19

"Dit is een nobel label waar je als gemeente - én als in-woner - trots op mag zijn," vertelt Myriam Keustermans, een van de drijvende krachten achter de trekkersgroep Fair Trade. "In Vlaanderen heeft al meer dan de helft van de gemeenten het behaald. We vinden dat Borsbeek niet mag achterblijven en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ook langs onze invalswegen binnenkort bordjes ‘Fair Trade gemeente’ te zien zijn."

Wat houdt het in om Fair Trade gemeente te zijn?"Een Fair Trade gemeente doet inspanningen voor eer-lijke handel en duurzaam consumeren. Er zijn twee be-langrijke uitgangspunten: zoveel mogelijk handelaren, bedrijven en organisaties overtuigen van het gebruik en de verkoop van Fair Trade producten én lokale pro-ducten en handel stimuleren. Een Fair Trade gemeente ondersteunt dus zowel de boeren en handelaars in het Zuiden als de lokale producenten."

Wat bedoel je precies met lokale producten?"Lokale producten zijn bijvoorbeeld appels en peren uit boomgaarden in de buurt in plaats van Granny Smith appels uit Australië of kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Voedingsmiddelen die je dicht bij huis inkoopt – streek-producten – zijn duurzamer. Ze hoeven geen lange (vlieg)reis af te leggen, veroorzaken geen overbodige CO2-uitstoot en zijn dus beter voor het milieu. Lokale producten kopen is niet zo moeilijk: als je eet met de seizoenen, kom je al een heel eind. Witlof en spruiten

Een Fair Trade label voor BorsbeekOnder de slogan 'Fair Trade verovert Borsbeek' streeft onze gemeente in samenwerking met haar lokale handelaars naar het behalen een Fair Trade label voor Borsbeek.

zijn bijvoorbeeld typische wintergroenten, dus die koop je beter niet in juli, en aardbeien niet in de winter. Bo-vendien staat in veel winkels bij de groente en het fruit het land van oorsprong vermeld."

Hoe kunnen bedrijven, handelaars of organisaties zich engageren?"Handelaars met een voedingsaanbod kunnen Fair Tra-de en/of duurzame producten opnemen in hun assor-timent. Er zijn al verschillende winkels in Borsbeek die dit doen, zoals Pekes en Ertjes – Bij Christine (bananen,

(lees verder op pagina 20)

Myriam Keustermans: "Wij vinden dat Borsbeek niet mag achterblijven."

Page 20: InfoBorsbeek december 2015

20

Wil je meer informatie over duurzame streekproducten? Kijk dan eens op volgende websites:www.velt.be (overzichtelijke seizoenskalender)www.oft.be (recepten met Fair Trade productenwww.streekproduct.be (producten en bereidingswijze) www.voedselteams.be (werking voedselteams)

chocolade, duurzame groente en fruit), Wijn- en drankenhandel Vets (wijn, fruitsap) en ook de Carrefour (koffie, chocolade, bana-nen …). Maar ook bedrijven of organisaties die niet rechtstreeks aan consumenten verkopen, kunnen een bijdrage leveren. Zo schenkt het gemeentebestuur bijvoorbeeld Fair Trade koffie, fruitsap en wijn bij recepties of feestelijkheden. Dat zijn initiatie-ven die ook voor scholen en bedrijven haalbaar zijn."

Zijn er nog andere criteria waaraan je moet voldoen?‘Uiteraard. Het begint eigenlijk allemaal met het lokale bestuur van de gemeente. Zij moet achter dit initiatief staan. Gelukkig is dat in Borsbeek het geval. Er is zelfs een ambtenaar die de Noord-Zuid werking ondersteunt en contacten legt met andere Fair Trade gemeenten. Zo organiseren we volgende lente samen een fietstocht langs de verschillende Fair Trade handelaars en lokale producenten in Borsbeek en de buurgemeenten. Naast het gemeentebestuur moet er een ‘trekkersgroep’ zijn die er binnen de gemeente voor zorgt dat het hele Fair Trade project gerealiseerd wordt. We zijn nu met zes vrijwilligers om dit te verwezenlijken. Dat mogen er gerust wat meer zijn, dus wie interesse heeft, mag zeker even contact met ons opnemen!’

Wat doen jullie om de Fair Trade werking bekend te maken?"Hiervoor organiseren we allerhande acties. Zo hebben we vorig jaar bij het grote ontbijt ter gelegenheid van 750 jaar Borsbeek koffie geserveerd in een mooie porseleinen beker met het logo van Borsbeek Fair Trade erop. Bij de doortocht van de Ronde van Frankrijk en tijdens de week van de amateurkunsten hiel-den we een Fair Trade café met versnaperingen. Tijdens de week van de Fair Trade bemanden we een standje in de Carrefour en op 5 en 6 december staan we op de Oxfam cadeaudagen. Je kan bij ons dan komen proeven van verschillende wijnen."

Zijn er nog acties die onze gemeente aan de titel kunnen helpen?"Wel, sinds deze zomer heeft Borsbeek ook een eigen voedsel-team. Zij verdelen groente, fruit en vlees dat afkomstig is van lokale boeren. Hoewel dat geen initiatief is van de Fair Trade trekkersgroep, helpt dat wel mee voor het behalen van de titel. Want dat is ten slotte waar het om draait: zoveel mogelijk men-sen warm maken voor Fair Trade en lokale producten!"

ontbijtgranen, suiker, olie en azijn, kruiden … Maar ook niet-voeding zoals servies en glas-werk, tafelaccessoires, kookboeken, speelgoed, muziekinstrumenten, juwelen, sjaals, keuken en tafeltextiel enzovoort. In onze winkel vind je altijd iets voor jezelf, maar zeker ook origi-nele cadeautjes om iemand anders blij mee te maken."

Wat is eigenlijk het doel van de Wereldwin-kels?"Borsbeek-Wommelgem is één van de 235 Oxfam-wereldwinkels in België. Hier verkopen we producten waarvan we zeker zijn dat er een eerlijke prijs voor betaald werd aan de oorspronkelijke boer of producent. Typische producten waarbij dit nogal eens misloopt zijn bijvoorbeeld koffie en chocolade. Dit zijn bovendien producten die sterk onderhevig zijn aan schommelingen op de markt en dat maakt de inkomsten zeer onzeker. Oxfam garandeert aan de boeren een goede prijs, ook als de marktprijs eigenlijk lager ligt. Daar staat tegenover dat de boeren de plicht hebben om hun kinderen naar school te laten gaan, zij worden nog te vaak ingezet bij de arbeid. Verder moeten de boeren een deel van de winst die zij maken besteden aan ontwikke-ling. En we vragen hen om zich te verenigen in een coöperatieve, door zich te verenigen staan ze sterker en krijgen ze een betere kans op de wereldmarkt."

En de komende 25 jaar?"Doen we verder waar we mee bezig zijn. Want zelfs als kleine gemeente kan Borsbeek een groot verschil maken!"

Zowel de Wereldwinkel Bors-beek-Wommelgem als de trekkers-groep Fair Trade Gemeente kunnen extra handen goed gebruiken. Wil je zelf een steentje bijdragen? Je bent van harte welkom!

MEER DOEN?

Meer info Oxfam Wereldwinkel Borsbeek

-Wommelgem Sint-Damiaanstraat 28, Wommelgem [email protected] Openingstijden:

• ma, di en do: 09.30 -12.30 • woe, za: 09.30-16.00 uur

Meer info www.facebook.com/borsbeekfairtrade [email protected] [email protected] | 03 320 94 08

MEER WETEN?

Page 21: InfoBorsbeek december 2015

21

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die zo worden ingevoerd, verschijnen automa-tisch in InfoBorsbeek en op de website van de gemeente.

Daarnaast staan alle activiteiten ook op www.uitinvlaanderen.be en pikken tal van media ze op. Het is wel belangrijk om je activiteiten tijdig in te voeren als je wil dat ze in het informatieblad verschijnen. Voor de editie van januari is de uiter-ste indiendatum 4 december 2015.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek

En toen was er kalkoenRene Van Overloop is overleden in het rusthuis. Hij was tweemaal gehuwd en had 7 kinderen. Enkel met zijn oudste dochter Yolande had hij contact. De andere kinderen konden zich niet verzoenen met zijn tweede huwelijk. Als Yolande alle kinderen samen roept op kerstavond, begin-nen haar broers en zussen zich vragen te stellen.Blijspel van Ruud en Sven De Ridder, gespeeld door de TJSB.

Wanneer? vrijdag 4 december om 20.30 uur, zaterdag 5 december om 15 en 20.30 uur, vrijdag 11 december om 20.30 uur, zaterdag 12 decem-ber om 20.30 uur, zondag 13 december om 15 uurWaar? Parochiecentrum Sint-Jan Berchmans, de Robianostraat 214Prijs? 8 euro in vvk, 10 euro aan de kassa

Meer info en reservaties 03 322 16 55 [email protected]

http://tsjb.org

4DEC

Sacraal dansenWij dansen choreo's die door iedereen kunnen ge-danst worden, waar geen fouten zijn en waar ieder elkaars gelijke is. Sommige dansen zijn ingetogen, andere uitbundig, andere hebben de vorm van een mandala(als je de dansers vanuit de lucht zou bekij-ken). Wij dansen op klassieke muziek (bv. Pachelbel), fol-kloristische muziek, en eigentijdse muziek (bv Enya). De muziek is zeer bewust gekozen omdat het stukken zijn die alleen al door hun trillingen helend inwerken op de dansers. Doordat de arm- en voetbewegingen vrij simpel zijn, kunnen ze gemakkelijk aangeleerd worden. En doordat ze repetitief zijn, kan men de aandacht meer naar binnen richten en word je stil van geest. Zo ben je in het nu. Daar ligt de meditatieve kracht van sacraal dansen. Vrij snel voel je de energieën door je lichaam stromen. Door bepaalde bewegingen worden de chakra's ge-opend, en wordt de verbinding tussen jezelf en al wat is gemaakt. Alhoewel de naam het zou doen vermoeden, zijn sacrale dansen niet religieus getint.

Wanneer? dinsdag 1 en 8 december om 19.30 uurWaar? Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182Prijs? 10 euro, per reeks te betalen

Meer info http://circleofdance.weebly.com

1DEC

Page 22: InfoBorsbeek december 2015

22

SinterklaasvertellingenEen mix van voorlezen en vertellen met oude of recente pittige verhalen over Sinterklaas en Piet. Op een ochtend staat het dakraam van de bibliotheek open. Brrr, de koude valt naar binnen. Er ligt een zak. De zak van Zwarte Piet?! Zullen we er even in piepen? Ja toch? Er zit een dagboek in waarin alle verhalen staan over de Sint en Piet. Selle de Vos leest en vertelt uit dit speciale boek.Vooraf inschrijven in de bibliotheek is noodzake-lijk.

Wanneer? zaterdag 5 december, van 11 tot 12 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected] 03 322 01 76

5DEC

VoetbalmatchThuiswedstrijd tegen Zoersel. Kom supporteren!

Wanneer? zondag 6 december van 14.30 tot 16.15 uur Waar? Voetbalvelden, Boechoutsesteenweg 2, Prijs? gratis

Meer info en reservaties www.borsbeeksport.com

6DEC

Page 23: InfoBorsbeek december 2015

23

december 2015

Oxfam CadeaudagenVandaag, door bestaande handelsbarrières, moeten we kunst- en vliegwerk verrichten om de produc-ten van eerlijke handel uit het Zuiden naar hier te krijgen. We moeten nog steeds kunstmatig ingrijpen op de onrechtvaardige handelsregels. Steun onze strijd en werking door je aankopen bewust te kiezen. Kies voor Oxfam Wereldwin-kel-producten en ontdek deze kunstwerken op onze cadeaudagen.

Wanneer? zaterdag 5 en zondag 6 december van 10 tot 18 uurWaar? Sint-Jozefsinstituut Borsbeek, de Robianostraat 11Prijs? Gratis

Meer info 0493 68 34 22

Praktisch Waar: Sint-Jozefinstituut, De Robianostraat 11 in BorsbeekWanneer: zaterdag 5 december om 16u en zondag 6 december om 14uKostprijs: gratis

PROEFWEEKEND FAIR TRADE WIJNENZATERDAG 5 DECEMBER EN ZONDAG 6 DECEMBEROP DE OXFAM GESCHENKENBEURSFair Trade wijn is afkomstig van wijnboeren en coöperaties die onder toezicht staan van de World Fair Trade Organisa-tion (WFTO). De wijnboeren krijgen een eerlijk inkomen uit hun wijnbouw waardoor zij - en hun kinderen - in staat zijn zich verder te ontwikkelen.

facebook.com/borsbeekfairtrade

5-6DEC

5-6DEC

Wijnproefweekend Kom tijdens de Oxfam Cadeaudagen zeker langs op de stand van Fair Trade Verovert Borsbeek om te proeven van onze heerlijke Fair Trade wijnen!Fair Trade wijn is afkomstig van wijnboeren en coöpe-raties die onder toezicht staan van de World Fair Trade Organisation (WFTO). De wijnboeren krijgen een eerlijk inkomen uit hun wijnbouw, waardoor zij - en hun kinde-ren - in staat zijn om zich verder te ontwikkelen.

Wanneer? zaterdag 5 en zondag 6 december om 14 uurWaar? Sint-Jozefsinstituut Borsbeek, de Robianostraat 11Prijs? Gratis

Meer info InfoBorsbeek p. 18-21

www.facebook.com/borsbeekfairtrade [email protected]

Page 24: InfoBorsbeek december 2015

24

Ten huize van

Cursus voor beginnende tuinders en voor wie een moestuin heeft en ecologisch wil beginnen tuinieren. Verschillende thema's komen op de juiste momenten aan bod, zoals samenstelling van de bodem, technie-ken voor zaaien en planten, vruchtwisseling, gewasbe-scherming, composteren, bewaren van groentes enz. We starten in december 2015 en eindigen in oktober 2016. De cursus biedt plaats aan 8 tot 12 deelnemers. We gaan voor bijeenkomsten van 2,5 uur.

Wanneer? Eén keer per maand op zaterdag van 9.30 tot 12 uur, en dit gedurende een heel jaar. Waar? Mussenhof, Hulgenrodestraat 26Prijs? 90 euro (Velt leden betalen 70 euro)

Meer info [email protected]

12DEC

Voedselinzameling voor kansarmenVrijdag 11 en zaterdag 12 december zullen klanten van Carrefour Borsbeek de hele dag de kans krijgen om producten aan te kopen ten voordele van Twinkeltje, het voedselbedelingsproject van OCMW Borsbeek. Er zal keuze zijn uit een drietal producten die klaar staan vóór de kassa’s. De klant plaatst het aangekochte pro-duct in een verzamelbox achter de kassa. Vrijwilligers van Twinkeltje halen deze producten nog dezelfde dag op in de winkel.

Ondanks de grote welvaart in Vlaanderen en ondanks alle maatregelen om armoede te voorkomen, zijn er nog steeds groepen mensen die in armoede leven en er amper in slagen om in basisbehoeften zoals voeding en kleding te voorzien. Het OCMW van Bors-beek is daarom, als eerste stap in de uitbouw van een werking rond armoedebestrijding, gestart met een voedselbedelingspunt, Twinkeltje genaamd. Via dit voedselbedelingproject kan het OCMW een beschei-

den bijdrage leveren om met voedseloverschotten armoede te bestrijden. In Borsbeek zijn er een 90-tal gezinnen die recht hebben op deze voedselpakketten.

Help ons die twee dagen zoveel mogelijk producten in te zamelen voor kansarmen in Borsbeek! Deze soli-dariteitsactie is jammer genoeg nog steeds meer dan nodig.

Wanneer? vrijdag 11 en zaterdag 12 decemberWaar? Sint-Jozefsinstituut Borsbeek, de Robianostraat 11

Meer info OCMW Borsbeek

[email protected] [email protected]

11-12DEC

Page 25: InfoBorsbeek december 2015

25

Winterconcert Harmonie Vrede & Vermaak Wanneer? dinsdag 15 december. Deuren 10.30 uur. Begin om 11 uur.Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse

Meer info [email protected]

15DECVoetbalmatch

Thuiswedstrijd tegen Schoten. Kom supporteren!

Wanneer? zondag 13 december van 14.30 uur tot 16.15 uur Waar? Voetbalvelden, Boechoutsesteenweg 2, BorsbeekPrijs? gratis

Meer info en reservaties www.borsbeeksport.com

13DEC

KerstmarktDe gezelligste kerstmarkt in Borsbeek!

Wanneer? zaterdag 12 december van 13.30 uur tot 17.30 uur

Waar? Lokaal dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 6

Meer info Annie Coninx

03 366 50 90

12DEC

Voorlezen in de BibLuister je graag naar verhaaltjes? Kleuters van 3-5 jaar zijn welkom in onze gezellige vertelhoek!

Wanneer? woensdag 16 december, 14 tot 15 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected]

03 322 01 76

16DEC

december 2015

Page 26: InfoBorsbeek december 2015

26

Winterwende

De winterwende is in vele culturen op het noordelijk halfrond een reden om te vieren. Deze speciale stand van de zon luidt immers het moment in waarop de dagen weer beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende vaak gepaard met het maken van veel licht in de vorm van kaarsen en vuur(werk).

Wanneer? zaterdag 19 december vanaf 15 uur Waar? Gemeentepark, Borsbeek

Meer info InfoBorsbeek p. 6-7 en 27 www.borsbeek.be

25 jaar Oxfam WereldwinkelMuzikale cocktails van wijk tot wereld! Zaterdag 19 december vieren we op de muziek van Papa Mojito ons 25 jarige Wereldwinkel werking in Wommelgem en Borsbeek. Voor 5 euro inkom kan je de hele avond mee feesten en toasten op de volgende 25 jaar!

Wanneer? zaterdag 19 december vanaf 20.30 uurWaar? Jee Dee Sport, Hulgenrodestraat 6, BorsbeekPrijs? 5 euro

Meer info 0493 68 34 22

19DEC

VoetbalmatchThuiswedstrijd tegen Kalmthout. Kom supporteren!

Wanneer? zondag 20 december vanaf 14.30 uur Waar? Voetbalvelden, Boechoutsesteenweg 2Prijs? gratis

Meer info en reservaties www.borsbeeksport.com

20 DEC

Jaarlijkse kerstdrink in de GranvellelaanZoals elk jaar komen de mensen uit de wijk ,en omstreken, bij elkaar rond de Kerststal op het pleintje voor een gezellige babbel, een drankje (cava, gluhwein,chocomelk, genever ...) en een hapje (belegde broodjes, hotdog?....) We starten rond 18 uur, zo kunnen de kinderen ook nog even mee komen, en stoppen rond 22 uur. Zoals steeds is de opbrengst voor een goed doel. IEDEREEN WELKOM. Tot dan!!

Wanneer? zaterdag 19 december om 18 uurWaar? Pleintje van de Granvellelaan, Granvellelaan 30

Meer info Ivo Löfgren | [email protected]

19DEC

19DEC

Page 27: InfoBorsbeek december 2015

27

december 2015

19DEC

Page 28: InfoBorsbeek december 2015

28

Nieuwjaarszingen

Wat? ZingenWaarom? Om iedereen een gelukkig jaar toe te wensen. Wanneer? donderdag 31 december tussen 10 en 13 uurWaar? in je buurt en bij de Borsbeekse hande-laars, overal waar een affiche hangt, ben je zeker welkom!

Meer info zie p. 15-16-17!

31DEC

Jeugddienst Borsbeekde Robianostraat 64

2150 Borsbeek03 320 94 21

[email protected]

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

erG

emee

nteb

estu

ur B

orsb

eek

- 03

320

94 0

0

JEUGD

WinterspeeltuinVan maandag 28 december tot en met 30 decem-ber 2015 kunnen kleuters en lagere schoolkinde-ren zich komen uitleven in ons winterspeelpara-dijs! Je kunt er je amuseren op de springkastelen of in het ballenbad, darts spelen, je laten schmin-ken (in de namiddag) of chillen in de peuterzone. De ouders kunnen zich ontspannen in de ou-derbar terwijl de monitoren zorgen voor hopen plezier. Zien we je daar?

Wanneer? maandag 28, dinsdag 29 en woensdag 30 december, telkens van 10 tot 17 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter SmissePrijs? 3 euro voor inwoners, 4 voor niet-inwoners

Meer info jeugddienst 03 320 94 21 [email protected]

28DEC

Page 29: InfoBorsbeek december 2015

29

Doorlopende activiteiten

Wandelen met de seniorenraadWanneer? Elke eerste donderdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.Waar? Afwisselend sport- en ontmoetingscen-trum Ter Smisse en het Seniorenlokaal.

Meer info 03 320 94 14 [email protected]

Hobbynamiddag haken en breien

Wanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uur

Kaartavond

Wanneer? Elke donderdag van 19 tot 23 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

Meer info [email protected] Seniorendienst | 03 320 94 14

Zumba goldAl dansend fit blijven? Dat kan ... met het con-cept Zumba-Gold, een aangename en amusante inspanning. En wie danst er niet graag?

Wanneer? Elke zondag van 11 tot 12 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse

Meer info Gerda Thibos

[email protected] | 0496 76 75 23

doorlopend

KoninginneteeltUitleg over alle soorten manieren om bijen koninginnen te laten kweken.

Wanneer? Elke zondag van 10 tot 13 uur Waar? De Borsbeekse Bijenboeren vzw, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info 0495 30 86 24

Page 30: InfoBorsbeek december 2015

30

Kunstgeschiedenis

In deze lessen komen zowel de klas-sieke als de hedendaagse kunsten aan bod in combinatie met uitstappen/bezoeken aan tentoonstellingen.

Wanneer? Woensdagavond 18.30 tot 20.10 uur OF dinsdagvoormiddag van 11.45 tot 13.30 uur. De lessen lopen van september tot juni, maar inschrij-ven kan op eender welk moment.Waar? Academia, Frans Beirenslaan 2A Fort 3Prijs? Gratis voor inwoners van Bors-beek. 5 euro voor niet-inwoners.

Meer info www.academie-borsbeek.be [email protected]

03 321 22 66

Verlieservaring delenElke laatste donderdag van de maand is er een samenkomst van lotgenoten met verlieservarin-gen. Gevoelens delen, erkenning krijgen, steun vinden of bieden, ... Het kan allemaal. Je hoeft niet te reserveren en de inkom is gratis. Er is ook deskundige hulp aanwezig.

Wanneer? donderdag 24 december van 14 tot 17 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel de Soetelaan 25

Meer info www.borsbeek.be

Kaartwedstrijd voor senioren

Wanneer? Om de twee weken op dinsdag om 13 uur. Deze maand op 22 december.Waar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 62150 Borsbeek

Meer info Ludo Verswijvelen | 0475 56 44 89

Koorrepetitie Wanneer? elke maandag van 20 tot 22 uurWaar? Dienstencentrum Compostela, Doolweg 6

Meer info http://la-why.be

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6Prijs? 15 euro voor 10 beurten. Kaarten verkrijg-baar bij de seniorendienst.

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14 [email protected]

Page 31: InfoBorsbeek december 2015

31

'Zot van Antwerken'Wanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 2 en 16 december.

Petanque

Wanneer? Elke woensdag bij mooi weer vanaf 14 uur

Seniorenturnen

Wanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Taiji

Wanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

Hobbyclub

Wanneer? Om de twee weken op maandag van 14 tot 16 uur. Deze maand op 7 en 21 december.

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek,Doolweg 6

Meer info www.compostela.be [email protected] Annie Coninx | 03 366 50 90

doorlopend

BingoWanneer? Eén keer per maand op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Deze keer op 17 december.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Meer info bingo Bruno Lauwers | 0475 58 63 22

Recreatief volleybalWanneer? Zondagmorgen van 10.30 tot 12 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info 03 321 22 08

Page 32: InfoBorsbeek december 2015

Wij wensen u prettige feesten en een spetterend 2016 !

vanaf 1 december 2015 tot en met 31 december 2015

Kom winkelen in Borsbeek en maak kans om duizenden euro’s aan geschenken te winnen !!!

Per betalend bezoek ontvangt u een bonnetje, vul het in en deponeer het in de daarvoor voorziene box bij de deelnemende handelaar.

De trekking van de hoofdprijzen vindt plaats op de kerstboomverbranding (zaterdag 9 januari 2016) in fort III. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Deelnemende zaken:

ARFO FOTO KAPSALON R-STYLEARGENTA BORSBEEK KAPSALON TASSIAARTEMIS SCHOONHEIDSINSTITUUT KEURSLAGER WYDOOGHEBLOEMENATELIER CANTERS NICO KLEDING LENDERSBLOEMEN FREDERICKX KWALITEITSSLAGERIJ VAN REETHCALYPSO JEANS LINGERIE MARAELECTRO SERVICE CROES MARE TOURS BORSBEEKELLEN BROOD EN BANKET MAXIM’S SCHOONHEIDSINSTITUUTFIETSEN MINJAUW OPTIEK DIRK VAN BELLEGHEMFRITUUR DE ZOETE INVAL OXFAM BORSBEEK - WOMMELGEMFUNKY NAILS PEKES & ERTJESGITTA SCHOONHEIDSSALON SANDRA’S DELICATESSENHOORZORG VAN LOOVEREN SCALA’S BROODJES ZAAKHORTA BORSBEEK SLAGERIJ TRAITEUR JORSSENIJS BOER WIM WIJN & DRANKENHANDEL VETSKAPSALON ELLE

2015

Borsbeek winkelt is een vereniging van handelaars die het winkelen in Borsbeek wil bevorderen, zowordt winkelen in Borsbeek een gezellige bedoening! Meer info kan je terugvinden op de Facebookpagina:

www.facebook.com/borsbeekwinkelt

EINDEJAARSACTIE