't Oonderduukerke juni 2012

64

description

clubblad 2de kwartaal 2012

Transcript of 't Oonderduukerke juni 2012

Page 1: 't Oonderduukerke juni 2012
Page 2: 't Oonderduukerke juni 2012

2

Aegir Divecenter richt zich in het bijzonder op consumenten die kiezen voor een hoge mate van kwaliteit en service. Wij bieden u de keuze uit een zorgvuldig geselecteerd assortiment duik- en snorkel-benodigdheden.

Door de kennis en ervaring die wij opgedaan hebben in onze duikcarrière:

• eerst als duiker, daarna als duik instructeur;• de seminars die wij volgden bij fabrikanten;• onze jaren lange werkzaamheden in de duikbranche;

hebben wij ons ontwikkeld tot specialisten in de duik- en snorkelsport. Hierdoor zijn wij een zéér gewaardeerd toeleverancier voor recreatieve-, technisch- en beroepsduikers zoals o.a. duikers van speciale eenheden en brandweer.

Wij volgen elk jaar cursussen en trainingen om onze kennis en vak-bekwaamheid voor u als duiker up-to-date te houden. Hierdoor geven wij u eerlijk en professioneel advies gebaseerd op onze eigen kennis en praktijkervaring.

Het aanschaffen van een goede duikuitrusting is maatwerk. Bij Aegir Divecenter staat een team van specialisten voor u klaar om juist die uitrusting samen te stellen welke het beste bij u past. Ook na uw aankoop is uw duikuitrusting bij ons in goede handen, onder-houd en reparatie worden in onze eigen service afdeling uitgevoerd door goed opgeleide en gecertificeerde specialisten.

Kortom, welkom in de wereld van Aegir Divecenter.Bezoek onze showroom van 800m2 in het Limburgse Stein of

neem eens een duik in onze webpagina met online winkel.

Aegir Divecenter, voor de duiker & snorkelaar die kiest voor service, kwaliteit en vakmanschap Openingstijden: dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, donderdag van 10.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Zondag en maandag gesloten. Havenstraat 34A, 6171 EE Stein (L). Email: [email protected]

www.aegir.nl

Duiken is puur

avontuur!

Ontdek de wereld van Aegir Divecenter

Page 3: 't Oonderduukerke juni 2012

3

Colofon’t Oonderduukerke is het clubblad van de Maastrichtse Onderwatersport Club.Jaargang 21, nummer 2 (juni 2012)

Website:Ivo Ensinck Willeke ScheeresDouwe de Graaf Harrie Kerckhoffs

Bestuur MOC:Voorzitter: Harrie KerckhoffsPenningmeester: Ralf GerritsenSecretaris: John SerpentiLeden: Mayke Merten Hans Willems

Redactie:Douwe de Graaf Paul KoningsJohn van der Stappen Georges ZandersWil Plas Anja van BerloAart de Bakker Harrie Kerckhoffs

Omslag: Macro opname Cayman islandsFoto: Valerie Reid Ontwerp: Harrie Kerckhoffs

Instructeurs: Douwe de Graaf Peter RaemakersErwin Penders Stefan SemmelingMaurice Vleugels John SerpentiRalf Gerritsen Ruud KörverWerner Körver Han van Dijck assistent

Vulmeesters:Math Bollen (Hoofdvulmeester) Wally Brouns Erwin PendersStefan Semmeling Ivo EnsinckKaren Zomers Roger Thijs

Materiaalbeheerder:Math Bollen Erwin Penders

Evenementencoördinatoren:Willeke Scheeres Paul BerezinskiStefan Semmeling Monique Thijs

Website: www.mocmaastricht.nl

Page 4: 't Oonderduukerke juni 2012

4

Page 5: 't Oonderduukerke juni 2012

5

Inhoudsopgave 3 Colofon5 Inhoud / adverteerders / noodprocedure7 Woord van de voorzitter9 Procedure spoedeisende hulp10 Woord van de redactie11 Van harte - gefeliciteerd11 Jean bedankt12 Afdaling van de Maas 201216 Eerste clubduik Mol201219 Voor u gelezen24 Mijn eerste clubduik 27 Overzicht AC 201229 Experiment34 Duiken en statistieken39 In twee dagen een brevet40 Geusseltnieuwtjes42 Doing it right46 Ledenlijst49 Excuusbrief51 Mijn eerste keer Egypte57 Verloren glorie61 Seaview

Adverteerdersindex2 Duikcentrum Aegir4 Kapulága6 Dousberg bad18 Quaaden rijwiel- en bromfietshandel21 Sportshop DO IT Brusselsepoort21 Machinefabriek Bosserveld22 Sonja's colliers25 Gevel Reiniging Maastricht28 Financieel advies Limburg30 Nels bloemdecotaties40 Buurtcentrum de Romein53 Greefhorts optiek54 Camping Orisant60 Bierbrouwerij Gulpen63 Café in de Bastion - Frituur Bastion64 Serpenti Schildersbedrijf B.V.64 Sportshop checked flag

Page 6: 't Oonderduukerke juni 2012

6

Page 7: 't Oonderduukerke juni 2012

7 7

Woord van de voorzitterHarrie Kerckhoffs

Snelheid.

Het laatste "Oonderduukerke" van voor de vakantie. Nadenkend hierover wat zou een leuk thema kunnen zijn, kwam ik op snelheid.

Een korte omschrijving volgens Wikipedia.Snelheid is de mate van verandering per tijdseenheid. Vaak wordt gedoeld op de snelheid van een beweging: de afgelegde weg per tijdseenheid. Maar ook voor andere grootheden die met de tijd veranderen wordt het begrip snelheid gebruikt. Zo kan men spreken over groeisnelheid, bijvoorbeeld het aantal personen waarmee een bevolking per jaar groeit of krimpt; of over omzettingssnelheid, bijvoorbeeld het aantal gram stof dat per seconde wordt omgezet bij een chemische reactie, stroomsnelheid en hoeksnelheid. In het Engels wordt hier vaak het begrip “rate” gebruikt, terwijl bij beweging de begrippen “velocity” (snelheid als vector, dus met grootte en richting) en “speed” (snelheid als scalair, dus met alleen een grootte) worden gebruikt. Ook bij cyclische processen wordt soms van een snelheid gesproken, bijvoorbeeld de kloksnelheid. Dit is dan dus een frequentie.

Als ik hier op verder op in zou gaan dan ben ik bang dat deze uitgave niet meer in brievenbus past, en ook niet thuishoort in mijn voorwoord.

Ik denk dan meer aan hoe snel weer een duikjaar voorbij is, en wat er allemaal heeft plaatsgevonden.

Na schoolvakantie van 2011 kwam het hele MOC circus op gang, er werden vergaderingen belegd door zo’n beetje alle commissies die we in de vereniging hebben, AC, instructeurs, redactie en bestuur. De plannen vlogen over de tafel en keuzes werden gemaakt voor de rest van 2011

en 2012.

Een hele campagne werd op touw gezet om vooral weer nieuwe leden te verwelkomen, en achteraf gezien met succes. Maar liefst negen nieuwe leden voor de 1* opleiding en gaande het jaar nog eens een vijftal nieuwe leden met duikervaring. Dit is wat je noemt groeisnelheid, veel duikverenigingen in Nederland hebben last van een voortdurend afnemend ledenaantal. Wij zien al een aantal jaren het ledenaantal groeien, we gaan nu hard richting 90 leden. Dit zegt iets over MOC, petje af voor iedereen die zijn steentje hier aan heeft bijgedragen.

In september 2011 ontstonden de eerste ideeën om de afdaling van de Maas weer op te pakken.Onder deskundige leiding van het AC is hier weer gestalte aan gegeven, het was geweldig om te zien hoe snel er een team van vrijwilligers werd geformeerd en het enthousiasme waar mee aan de slag werd gegaan. Verbazingwekkend hoe snel het ook weer achter de rug is. De afdaling is weer geschiedenis, maar wel eentje waar we met trots op terug mogen kijken. Als je de complimenten van de Waterpolitie en Rijkswaterstaat krijgt mag je toch wel stellen dat er een kwalitatief evenement is neergezet. De afdaling gaat ook voor bewegingssnelheid, zie voor de resultaten verderop in dit boekje.

Eenzelfde geld ook voor de niet meer weg te denken Paascross, het voordeel bij dit evenement is dat er inmiddels jarenlange ervaring is en dit even snel in elkaar wordt gezet, ook met veel succes, kijk maar naar de opkomst en deelname.

Snelheid heeft meestal te maken met vooruitgang, maar of dit altijd zo is betwijfel ik wel eens.Waar ik op doel is de focus en de snelheid waarmee de brevetten 1, 2 en 3 sters gehaald willen worden. Dit is in mijn ogen absoluut geen snelheidswedstrijd.

Page 8: 't Oonderduukerke juni 2012

8

Je duikplezier hangt niet af van het bewuste brevet, persoonlijk heb ik altijd de instelling gehad, het brevet komt wel, ik wil het echt kunnen en wil vooral eerst ervaringsduiken maken voordat ik het brevet in mijn bezit heb. Van de ene kant geweldig om te zien met welk enthousiasme de opleidingen gevolgd worden, van de andere kant neem de tijd om alle opgedane kennis te laten bezinken en te oefenen in de praktijk, zie het dan ook niet als kritiek maar als aandachtspunt.

De vakanties zullen snel volgen, en na de vakantie gaan we een prachtige nieuwe locatie in gebruik nemen, voor mij is dit niet snel genoeg.Samenvattend zullen we roerend eens zijn dat het duikjaar 2011-2012 erg snel voorbij is gegaan en met veel succes.

Ik wens jullie allemaal een heel erg fijne vakantie en hoop jullie allemaal weer gezond en wel te mogen begroeten in het nieuwe zwembad de Geusselt.

Harrie

Page 9: 't Oonderduukerke juni 2012

9

Procedure bij spoedeisende hulp

1. Bel 112, vermeld "Duikongeval", noem lokatie blijf aan de lijn2. Optie bel DAN, meldt "Duikongeval"3. Verleen primaire zorg (beademing, reanimatie, zuurstof, serieuze

bloedingen, shock management, rugletsel).4. Verleen secundaire zorg (eerste hulp verwondingen)5. Wacht op de medische hulpdiensten, blijf aan de lijn, zorg verlenen.

Alarm nummers NederlandNationaal alarmnummer 112Duikmedisch centrum Den Helder 0223 653076Buiten kantoortijden 0223 658220DAN Nederland 0223 658220

DAN Europe Alarmnummer 00 39 06 4211 8685

Overige decompressie faciliteitenAMC Amsterdam 020 5664500AMC Antwerpen 00 32 38213055Zeebrugge 00 32 50558698Alternatief nummer 00 32 325058713

Page 10: 't Oonderduukerke juni 2012

10

Woord van de redactie

Georges Zanders

Ons vorig boekje was volledig gewijd aan de afdaling van de maas welk een groot succes was.

De redactie leden en vooral Harrie hebben van deze vorige uitgave een bijna collectors item van gemaakt. Schitterende kleuren foto’s op luxe photo papier !

Bij deze wil ik dan ook alle sponsors voor deze uitgave nogmaals bedanken voor hun participatie voor dit boekje afdaling van de Maas. Zonder hun bijdrage was dit niet mogelijk geweest !

Bij het verschijnen van dit boekje hebben de meeste al vakantieplannen en gaan we allen weer op naar wel verdiende rust .

De redactie wenst dan ook iedereen prettige vakantie toe en uiteraard veel leesplezier bij dit weer keurig verzorgde boekje van onze vereniging

Georges Zanders

Page 11: 't Oonderduukerke juni 2012

11

Gefeliciteerd Brevet ReddenHenk Douven 1* Dave Smael 1*Sofie Lemmens 1*Giel Caelen 1*Ronald Troquet 2* *Pascal Ghijsen 2* *Casper Coolen *Paul Coolen *Dave van Maaren *Karen Zomers *Gerrie Verheijden *Jos Haagmans *Chantal Lankkamp *Monique Thijs 3* *Roger Thijs 3* *Paul Berezinski 3* *Marc Snel 3* *Johan Coorens 3* *Oscar Ildiz 3* *Coby Serpenti 3* *

Met het behalen van jullie brevet, en veel plezier en succes met de vervolgopleiding.

Van harte welkom

Rob LemmensJos Jacobs

Veel plezier met jullie opleidingen en training als nieuw lid binnen MOC

JEAN BEDANKT

Op een ochtend gaat de bel, en staat Jean voor de deur. Harrie ik heb wat spulletjes voor je, kunnen jullie er wat mee doen. Twee kisten uit de auto gehaald en in de garage gestalt.

Jean vertelde mij dat hij al een tijd met het idee liep zijn duikspullen te doneren aan MOC.Na de duikvakantie in Hurgada in 2010 heeft hij het besluit genomen te stoppen met het actief duiken, hij vindt het wel mooi geweest zo, (noot redactie, zie voor een interview met Jean het “Oonderduukerke” van septemer 2010).

Maar wat te doen met allemaal zijn spullen, waarschijnlijk dat wij als vereniging er nog baat bij hebben. Het gaat om een complete duikuitrusting met alle toeters en bellen er op en er aan. Aldus Jean.Inmiddels heeft Werner de dubbel 10 omgebouwd tot twee 10 literflessen en laten keuren, deze kunnen mooi ingezet worden tijdens de trainingen, de flippers zijn toegevoegd aan het arsenaal.De wc-bril (jacked) is een mooi object voor de in te richten vitrine in het nieuwe zwembad, evenals de boekwerkjes en zijn navigatieplenkske.

Het plenkske klinkt oneerbiedig maar de oudere garde wist hier toch maar mooi mee te duiken, niks computer. Zo’n plenkske bestaat uit een kompas dieptemeter en horloge, dit in combinatie met de duiktabel wisten zij zich goed te oriënteren en veilige opstijgingen te maken. Wij van de jongere garde duikers weten hier geen raad meer mee.Tevens heeft Jean ook zijn zuurstofkoffer en alle toebehoren overgedragen, bekeken moet worden of deze nog inzetbaar is.Mocht er iemand geïnteresseerd zijn in duikpakken kom een kijkje nemen, deze zijn gratis over te nemen.

Jean hartelijk bedankt voor je donatie, wij zijn er blij mee en kunnen nog jarenlang plezier hebben van jouw spulletjes.

Harrie

Page 12: 't Oonderduukerke juni 2012

12

Afdaling van de Maas 2012

Dat de afdaling van de Maas een succes is geweest blijkt uit de opkomst en de positieve reacties die we hebben mogen ontvangen vanuit diverse windhoeken. Daar gaan we het nu dan ook niet meer over hebben.Wij willen als AC jullie de uitslagen niet onthouden, ons ict team Dave van Maaren en Ivo Ensicnk hadden al voordat de deelnemers onder de douche vandaan kwamen de uitslagen mooi uitgewerkt en geprint klaar liggen.

Harrie heeft de winnaars bekend gemaakt, maar jullie zijn vast en zeker benieuwd naar jullie eigen rangschikking. Bij deze dan, misschien de motivatie om bij de volgende uitgave van de afdaling een paar stapjes hoger te klimmen, want dat zijn jullie aan je stand verplicht, toch?Er zijn veel leuke foto's gemaakt, waarvan wij er een paar hebben geplaatst.

Het AC teamVerenigingscompetitie

Einduitslag MOC Maastricht

1TotaalTijd 2:45:29

Vereniging MOC Maastricht

Ruud Körver 0:50:33

Paul Berezinski 0:54:58

Marc Snel 0:59:58

2TotaalTijd 3:24:33

Vereniging Duikteam Schijndel

Rob Hanff 1:06:03

Mark van Breugel 1:08:50

Manon Groenendaal 1:09:40

3TotaalTijd 4:04:40

Vereniging DC de Robben Sittard

Ibrahim Kilic 1:20:30

Ron Hellebrekers 1:21:40

Maurice Widdershoven 1:22:30

4TotaalTijd 4:15:07

Vereniging The Thumblers Kerkrade

Bas Maassen 1:07:02

John Nijssen 1:34:00

Celine Wauthle 1:34:05

5TotaalTijd 4:33:17

Vereniging Groep van Wissen

Bram de Guchtenaire 1:27:40

Charles Janssen 1:30:22

Erik van Wissen 1:35:15

Afdaling van de Maas 2012 Pagina 1 van 1

AC TEAM

Page 13: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Page 14: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Page 15: 't Oonderduukerke juni 2012

15

Wedstrijdzwemmer (s)

1 Free Duerinckx [Nautulus Hasselt} 0:34:33

Recreanten Vrouwen

1 Manon Groenendaal [Duikteam Schijndel] 1:09:402 Brenda Hanff [Duikteam Schijndel] 1:25:203 Chantal Lankkamp [MOC Maastricht] 1:28:454 Gianna Kerdijk [DC de Robben Sittard] 1:30:205 Hedwig Turner [MOC Maastricht] 1:31:206 Coby Serpenti [MOC Maastricht] 1:33:007 Monique Thijs-Coenen [MOC Maastricht] 1:33:008 Celine Wauthle [The Thumblers Kerkrade] 1:34:059 Demy Widershoven [DC de Robben Sittard] 1:36:22

Recranten Heren

1 Ruud Körver [MOC Maastricht] 0:50:332 Paul Berezinski [MOC Maastricht] 0:54:583 Marc Snel [MOC Maastricht] 0:59:584 Rob Hanff [Duikteam Schijndel] 1:06:035 Werner Körver [MOC Maastricht] 1:06:356 Bas Maassen [The Thumblers Kerkrade] 1:07:027 Mark van Breugel [Duikteam Schijndel] 1:08:508 Manon Groenendaal [Duikteam Schijndel] 1:09:409 Maurice Vleugels [MOC Maastricht] 1:12:3310 Rick Steenbakkers [Duikteam Schijndel] 1:13:2311 Alexander Nicodem [Duikteam Schijndel] 1:15:4012 Peter van Wijngaarden [MOC Maastricht] 1:19:2013 Dave Dekker [] 1:19:5014 Ibrahim Kilic [DC de Robben Sittard] 1:20:3015 Ron Hellebrekers [DC de Robben Sittard] 1:21:4016 Maurice Widdershoven [DC de Robben Sittard] 1:22:3017 Joury van de Laar [Duikteam Schijndel] 1:22:4018 Mari van de Laar [Duikteam Schijndel] 1:24:2519 Wesley Van der Linden [DC de Robben Sittard] 1:24:3020 Marco Schoenmaker [Duikteam Schijndel] 1:24:4021 Noël van Wordragen [DC de Robben Sittard] 1:25:2022 Brenda Hanff [Duikteam Schijndel] 1:25:2023 Ber Euwes [MOC Maastricht] 1:26:0024 Erwin Penders [MOC Maastricht] 1:26:5525 Bram de Guchtenaire [Groep van Wissen] 1:27:4026 Chantal Lankkamp [MOC Maastricht] 1:28:4527 Paul Coolen [MOC Maastricht] 1:29:0128 Stefan Semmeling [MOC Maastricht] 1:29:4529 Gianna Kerdijk [DC de Robben Sittard] 1:30:2030 Charles Janssen [Groep van Wissen] 1:30:2231 Theo Beekhuizen [DC de Robben Sittard] 1:30:4032 Bram van der Zanden [MOC Maastricht] 1:31:1033 Hedwig Turner [MOC Maastricht] 1:31:2034 Sam Hellebrekers [DC de Robben Sittard] 1:32:0535 Gerard Vogels [Adios] 1:32:4036 Coby Serpenti [MOC Maastricht] 1:33:0037 Monique Thijs-Coenen [MOC Maastricht] 1:33:0038 Jos Luijten [Adios] 1:33:0039 Dave Smael [MOC Maastricht] 1:33:1040 John Nijssen [The Thumblers Kerkrade] 1:34:0041 Celine Wauthle [The Thumblers Kerkrade] 1:34:0542 Erik van Wissen [Groep van Wissen] 1:35:1543 Ger Clevers [DC de Robben Sittard] 1:36:2144 Demy Widershoven [DC de Robben Sittard] 1:36:2245 Peter Webers [DC de Robben Sittard] 1:38:0546 Jean Widershoven [DC de Robben Sittard] 1:38:4047 Adem Kilic [DC de Robben Sittard] 1:39:25

Page 16: 't Oonderduukerke juni 2012

16

Eerste Clubduik Mol 2012

Monique Thijs

Zondag 15 april was het weer zover, de eerste officiële club duik. ‘s Ochtends eerst maar eens alles inpakken. De module duikleider stond op het programma, dus hoefde ik geen duikspullen mee te nemen. De auto raakte toch al snel vol want de campingtafel, gasfles, brander en onze gloednieuwe partytent ging mee. Ik had schijnbaar lang genoeg gezeurd en had groen licht gekregen om er een aan te schaffen.

Om 9.00 verzamelden we ons bij de Romein om vervolgens naar Mol te vertrekken. Daar aangekomen was het weer redelijk dus ik hield eerst de briefing, pff was ik daar ook vanaf. Nu nog iedereen in het computersysteem van duikcentrum Atlantis zetten. Gelukkig had ik een helpende hand van Ralf, zodat ik daarna als de bliksem de tent kon opzetten. Dat ging inderdaad net zo snel als het uitklappen van een paraplu. Geholpen door de 3 geweldige dames Coby, Inge en Marleen, stonden de worsten al snel te pruttelen.

Bij de steiger meldden zich al de eerste M.O.C. leden. Spannend, want voor velen was dit de allereerste buitenduik. Hadden ze alles? Ja,

prima nu de bril nog op. Knap lastig met die dikke handschoenen. Gelukkig was er Coby, even de bril goed doen, vinnen aangeven enzovoorts. Eén voor één gingen ze kopje onder. Toen opeens paniek, Help, help «de tent» kwam uit de mond van Marleen. Ik kon niet weg dus Coby snelde naar haar toe. O jee, dacht ik, mijn worsten! De tent bleek een stuk verder gewaaid maar de worsten hadden ze kunnen redden.

Nadat alles weer op zijn plek was gezet kwam iedereen weer veilig boven water. Ieder kwam met een ander verhaal, sommigen vonden het koud, een ander vond dat hij er te snel uit moest, maar ja met een lege fles moet je toch echt naar boven. Weer anderen hadden voor het eerst vissen gezien in Mol. Dus nu op naar de hotdogs. Dankzij onze Harrie kon John alle nieuwe leden een mooi certificaat uitreiken. Daar hoorde natuurlijk een speech bij.

Page 17: 't Oonderduukerke juni 2012

17

Zelfs Dave was stil, maar hij kreeg dan ook een bijzondere vermelding. Het is hem namelijk gelukt om al voor de eerste clubduik zijn 1* brevet te halen, chapeau.

Nog even wat drinken en napraten in de kantine, een geslaagde eerste clubduik is een feit.

Laat het nieuwe duikseizoen maar beginnen.

Monique.

Page 18: 't Oonderduukerke juni 2012

18

Dealer van:Giant

GazelleBatavusVespa

Peugeot

w????s

Page 19: 't Oonderduukerke juni 2012

19 19

Voor u gelezen

Jean de Boer

Diepzee voor mens minder vertrouwd dan maan.

WASHINGTON (ANP) - De wereld van de zeebodem op bijna 11 kilometer diepte is voorde mens minder vertrouwd dan de maan. Dit zeide Canadese regisseur James Cameron nadathij maandag van een recordduik in de Marianentrog

was teruggekeerd.Cameron bereikte een diepte van 10.898 meter onder de zeespiegel met een speciale duikboot. Geen mens ging ooit solo zo diep. De filmmaker wilde onder meer uitzoeken of er zo diep in de oceaan vissen zwemmen. Op de extreme diepte is het vreselijk koud en donker.De afdaling in de duikboot die tegen een enorme waterdruk moest kunnen, duurde 2 uur en 36 minuten. Cameron kon daarna enkele uren op de oceaanbodem doorbrengen. De Canadees filmde er met een 3D-camera. Biologen schatten dat er diep in de zee nog circa 750.000 onbekende dier- en plantensoorten zijn te ontdekken.

Marianentrog

Een keer eerder zijn mensen naar de bodem van de Marianentrog gegaan. In 1960 daalden deAmerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse diepzee-onderzoeker Jacques Piccard met een speciale duikboot af. Zij zagen weinig, omdat hun onderzeeboot zand uit de bodem loswoelde.

Cameron is tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea al tot 8,2 kilometer diepte gegaan. De 57-jarige Canadees is bekend van films als Avatar en Titanic.Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. De Britse avonturier en ondernemer Richard Branson heeft een tweepersoons onderzeeër gebouwd om naar dezelfde diepte te zakken.Duikbootbouwer Triton onthulde vorig jaar een model waarmee drie personen tegelijk de reis kunnen maken.

Bron: Omroep Brabant

Page 20: 't Oonderduukerke juni 2012

20

Gewonde vis geeft angstopwekkende geurstof af

Nu.nl 24 februari 2012 AMSTERDAM - Wanneer een vis gewond raakt, komt er automatisch een suikerachtige geurstof vrij uit zijn schubben, die soortgenoten waarschuwt voor gevaar. Het is nu bekend hoe die alarmstof werkt. Wetenschappers van de Nationale Universiteit van Singapore beschrijven deze geurstof in de nieuwste editie van Current Biology. Dat een gewonde vis zijn soortgenoten alarmeert, was al langer bekend. De school vissen waar de gewonde deel van uitmaakt wordt ineens een stuk actiever en zwemt indien mogelijk weg om zelf niet gewond te raken. Het stofje dat vrijkomt uit de schubben van een verwonde vis wordt ook wel Schreckstoff genoemd, Duits voor schrikstof. De Singaporese onderzoekers hebben nu vastgesteld dat het gaat om een mix van moleculen, waarvan het suikermolecuul chondroitine een belangrijke is. Angst Wanneer schubben beschadigd raken, breken enzymen razendsnel het molecuul chondroitinesulfaat uit de schubben af tot deze actieve stof. Van dit molecuul is bekend dat het angst opwekt. Dat opwekken van angst doet het via een specifiek deel van het reukbrein, ontdekten de onderzoekers tijdens hun experimenten met zebravisjes. In dat deel van de hersenen zitten gespecialiseerde cellen die het alarmsignaal direct kunnen doorsturen naar hogere delen van het brein. . Van nature Volgens de onderzoekers is het stofje niet ontstaan als alarmstof. Het komt van nature vrij uit de beschadigde schubben. Vissen die deze geur als onraad beschouwen, maken meer kans om te overleven, omdat de angst hen doet vluchten. Door de stof verder te onderzoeken hopen de wetenschappers meer te weten te komen over angst in het algemeen.

Vissen ruiken gevaar Zaterdag 25 Februari 2012

Lekkende suikerverbinding verraadt dat soortgenoot gewond is. Uit paniek vluchten ze snel van het gevaar vandaan.

Uit een test bij zebravissen is gebleken dat deze

vissen in paniek raken wanneer één van de vissen een huid beschadiging heeft opgelopen. Uit de vissenhuid komt een angststof vrij, Schreckstoff. Als deze zoetstof door de andere vissen geroken worden raken ze in paniek. Ze proberen dan zo snel mogelijk uit de buurt van de beschadigde vis te komen. Dat is nuttig, want zo kunnen ze het mogelijke gevaar ontlopen.

Alle zeevis stamt af van zoetwatervis Laatste update: 10 februari 2012

AMSTERDAM

Alle zeevis die momenteel rondzwemt in de oceanen, stamt hoogstwaarschijnlijk af van zoetwatervissen.

Foto: NU.nl/Chris Heijmans

Dat stellen Amerikaanse biologen op basis van een groot onderzoek naar de diversiteit van de straalvinnigen, een klasse die 96 procent van de vissoorten omvat.

De biologen van de Universiteit van Stony Brook Universiteit in New York publiceren deze bevinding in Proceedings of the Royal Society B.

Page 21: 't Oonderduukerke juni 2012

21

Page 22: 't Oonderduukerke juni 2012

22

SONJA’S COLLIERS Unieke sieraden

Betaalbare prijzen

Mijn collectie bestaat uit unieke stukken.U hoeft dus niet te vrezen dat er iemand anders met het zelfde sieraad rondloopt. Elk sieraad wordt in eigen atelier ontworpen en vervaardigd (uitgezonderd enkele hangers). Heeft u specifieke wensen dan kunnen we altijd samen kijken of deze verwezenlijkt kunnen worden.Kijk op mijn site welke sieraden op dit moment te koop zijn.

WWW.SONCOL.NL

Hoornachtige structuren

Straalvinnigen zijn vissen met been- of hoornachtige structuren in hun vinnen. De andere klasse van vissen, kwastvinnigen, heeft een vleesachtige vinstructuur.

De Amerikanen startten hun onderzoek naar de visdiversiteit uit verwondering over de lage biodiversiteit in de wereldzeeën. Het land bestrijkt maar dertig procent van het aardoppervlak, en herbergt toch 70-85 procent van de soorten.

Fossielen

Ook vergeleken met zoetwatermeren en rivieren huisvesten de oceanen relatief weinig soorten: met een veel kleiner oppervlak bevat het zoete water op aarde voor zover bekend 15.150 soorten, de oceanen 14.740.

De Amerikanen reconstrueerden het ontstaan van de soorten die vallen onder de straalvinnigen aan de hand van nog levende vissoorten en fossielen. Daarbij vergeleken ze eigenschappen en voerden ze genetische analyses uit. Ze concludeerden op basis daarvan dat alle zoutwaterstraalvinnigen afstammen van zoetwaterstraalvinnigen en ongeveer 180 miljoen jaar geleden ontstaan zijn.

De allereerste vissoorten ontstonden wel in de oceaan. De Amerikanen vermoeden dat deze oorspronkelijke zeevissoorten honderden

miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven, doordat de omstandigheden in zee plotseling onleefbaar werden. Later koloniseerden vissen afkomstig uit zoetwater de oceanen opnieuw.

Ongunstig

Collega-onderzoekers stelden pas nog dat de oceanen mogelijk minder soorten herbergen dan het land omdat een zoute omgeving ongunstig zou zijn voor dierlijk leven. Hiervoor vonden de Amerikanen geen aanwijzingen.

De wetenschappers uit Singapore en Zwitserland hebben het raadsel opgelost. Ze druppelden in het aquarium met zebravisjes een extract met chondroïtine waarop de visjes direct reageerden. Chondroïtine is een stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen en huid. Het bestaat uit een lange ketens van suikermoleculen. Niet alleen onder soortgenoten reageren de zebravisjes paniekerig, ook als ze de stof uit de huid bij andere vissoorten ruiken zwemmen ze snel zo ver mogelijk bij de stof vandaan.

Page 23: 't Oonderduukerke juni 2012

23

Bewijs gevonden dat vissen zeeziek kunnen worden Laatste update: 23 april 2009

AMSTERDAM - Het klinkt onwaarschijnlijk, maar Duits onderzoek wijst uit dat vissen zeeziek kunnen worden. Bij een test in een vliegtuig werden enkele vissen groen van misselijkheid.

Foto: ANP

Dat meldt de Daily Telegraph. De Duitse wetenschapper Reinhold Hilbig plaatste 49 visjes in een vliegtuig. In een groot aquarium hadden de beestjes het zwaar te verduren.

Het vliegtuig maakte een scherpe duikvlucht om de vissen flink door elkaar te schudden. Hilbig vertelt aan de Britse krant dat acht vissen groen

vlekken kregen rond hun kieuwen.

Gedesoriënteerd

Hilbig: “Ze verloren hun gevoel voor balans en gedroegen zich als mensen die zeeziek worden. Ze raakten gedesoriënteerd en waren volledig in de war. Ze zagen eruit alsof ze elk moment konden gaan overgeven.”

De wetenschapper vervolgt: “Het lijkt erop dat de visjes ziek werden omdat ze de beweging van het water niet meer konden waarnemen.”

Het onderzoek is geïnitieerd door de Universiteit van Hohenheim.

Gevecht

Een koraalkolonie verplaatst zich niet, maar breidt zich uit door aan de rand nieuwe poliepen tevormen. Als de ene koraalkolonie op de andere stuit, vechten de poliepen met hun tentakels toteen van de twee het begeeft. De winnaar kan dan weer een stukje uitbreiden.

Spreuken door Jean voor u gevonden

Je moet in feite gewoon niet te diep nadenken dan klopt alles (Herman Finkers)

Voor eigenwijsheid moet je eerst voldoende wijsheid bezitten (Marco van Basten)

Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal. (Ute Ehrhardt)

Page 24: 't Oonderduukerke juni 2012

24

Na de laatste theorieles van vrijdag 16 maart wilde ik zo snel mogelijk het buitenwater in. Gelukkig vond ik Ralf bereid om met mij de eerste duik te maken op zaterdag 17 maart. Na een nacht elk uur van de klok gezien te hebben (spanning) was ik om 09:00 uur bij Ralf. Bij aankomst in Panheel bleek de poort nog dicht. Toen de poort open ging, begon het pas echt te kriebelen! De spanning van een 1ste duik en de adrenaline stroomt dan door je lijf!! Vervolgens het trim vest opgebouwd (volgens Koraal) en daarna gaan omkleden. Het dubbel 7mm pak zat als gegoten! Vervolgens de buddy check (volgens Kilo) toegepast bij Ralf en vice versa. We konden vertrekken. Bij het water deden we onze vinnen aan en spraken af hoe we gingen duiken. De kou in je gezicht was even wennen, het water was maar 6 graden. We daalden af naar maximaal acht meter. Het ging me redelijk goed af -vond ik zelf-, ik dacht dat het de eerste keer in het buitenwater veel zwaarder zou worden. Het zicht was ook nog perfect dus een buddylijn was niet nodig. Tijdens de duik zwommen we langs een huis, een vliegtuig en een wrak. Al snel bleek dat ook de vissen het koud hadden, ze verstopten zich goed! Maar de vissen die je zag waren toch behoorlijk groot. Ik was behoorlijk onder de indruk!

Tijdens de duik hebben we baarzen, snoeken en kreeftjes gezien. Super leuk om naar te kijken. Na 34 minuten waren we weer boven. Tijdens het omkleden bleek wederom dat ik een superpak heb. Ik was nauwelijks nat (zal ‘t nieuwe wel zijn). Na een kopje warme choco en het evaluatiegesprek gingen we weer richting huis. Ralf bedankt voor deze eerste duik en deze geweldige ervaring!!

Zeeland

Een aantal duiken later kon op 11 april het brevet worden aangevraagd. Nog diezelfde week werd gevraagd of ik op donderdag en vrijdag 19+20 april mee wilde gaan duiken in Zeeland met overnachting bij de Kabbelaar. Hier hoefde ik niet lang over na te denken!!

Ik had afgesproken om samen met ‘ome Peter’ te rijden. Ik had om 7.30 uur afgesproken, maar Peter kennende is hij altijd te vroeg, dus kwart na 7 vertrokken we richting Zeeland. Weer was ik was toch wel een beetje gespannen want ik hoorde verhalen over de kreeften die er zaten! Aangezien ik de rivierkreeftjes al vies en eng vond, beloofde dat weer heel veel! (hahaha).

Mijn eerste buitenduiken

Dave Smael

Page 25: 't Oonderduukerke juni 2012

25

* Milieuvriendelijk reinigen van gevels d.m.v. Torbo vochtstralen. * Hoge druk reinigen. * Monumenten reiniging. * Verf en leuzen verwijdering. * Waterafstotend maken van gevels. * Uitkappen en invoegen van voegwerk * Nieuw snijvoegwerk aanbrengen

Alde Caerteruwe 54, 6218 ER Maastricht Tel. 043-3440653 Fax. 043-3440654 WWW.GEVELREINIGINGMAASTRICHT.NL

[email protected]

Onze offerte is geheel vrijblijvend !

Bij aankomst was het tijd voor een kopje koffie en de omgeving verkennen. Maar ik kon niet wachten om in het water in te gaan. De eerste duik vond plaats bij “Kerkepad”. We kleedden ons om bij de auto en liepen de trappen op. Dat was afzien, pfff! En bij de eerste blik in het water zag ik alleen maar kwallen. En nee ze waren niet van M.O.C! (hahaha). Ik sprong het water in en weg was mijn vin. Gelukkig hing hij nog om mijn voet en zodoende ging ik 2x te water bij Kerkepad. Na dik 45 minuten gedoken te hebben met Stefan en kreeften en kwallen gezien te hebben, kwamen we het water uit. Veel vis heb ik niet gezien. Alleen in een fuik zat wat vis. Maar de natuur onderwater was mooi.

De tweede duik maakte ik met Ralf, deze keer bij de Kabbelaar. Ook hier zaten weer veel kwallen, maar je raakt er wel aan gewend. Bij deze duik zijn we naar de kleine wrakken gegaan die er afgezonken lagen. Wat me opviel is dat er veel zeesterren waren, die nauwelijks bewogen, en ook Sponge Bob was nergens te vinden. Ook had ik een geweldige ervaring (dus niet) wat betreft het kussen van een kwal. Ik wilde leuk zijn en een kwal d.m.v. mijn ademautomaat naar boven blazen. Maar ik had niet opgelet, en toen was deze kwal op mijn automaat gaan zitten, die ik vervolgens in mijn mond stopte...HIER VERWACHT IK GEEN COMMENTAAR OP VAN DE

DAMES!! ;)

Omdat de kok van de Kabbelaar ziek was gingen we ergens anders eten. Het restaurant zag er goed uit en het eten was heerlijk. Spare-ribs met friet en Jupiler. Na een hoop gelachen te hebben en met een poppenkastvoorstelling van John Serpenti rijker, gingen we terug naar de Kabbelaar. Op de terugweg naar de kwamen we nog drie bekende tegen: Kwik, Kwek en KWAK. De details zal ik jullie besparen. Bij de Kabbelaar

Page 26: 't Oonderduukerke juni 2012

26

werd geen bier meer geschonken dus weken we uit naar een café in het dorp. Daar kreeg je heerlijke Wieckse Witte. Het deed me goed om een Maastrichts drankje te zien in Zeeland, en het smaakte niet verkeerd. Maar ik heb het niet al te laat gemaakt, was toch redelijk moe.

De volgende dag stond het ontbijt om 9 uur klaar. Was werkelijk in orde! Heerlijk! Na het ontbijt nog een duik bij de Kabbelaar met Paul Berezinski. We hadden 35 minuten gedoken toen we boven kwamen, maar ik had nog 110 Bar in de fles, dus hup weer naar beneden!! Verrvolgens naar 18,7 meter gegaan, toch veel voor mijn doen, was nog nooit zo diep gegaan. Het was er vooral koud en donker, brrrr! ‘s Middags nog een duik gemaakt bij ’t Gemaal van Dreischor.

Maar ik vond het geen leuke duik, er was niets te zien en ik was aan het klooien met de buddylijn, vond het niet handig, raakte er mee in de knoop met het bedienen van het jacket. Ach ja, toch weer een ervaring rijker. Daarna vis gegeten met Peter in de haven, calamares en kibbeling met friet. De terugweg naar Maastricht was veel minder vrolijk. Zeker 1,5 tot 2uur in de file gestaan. Maar het pilsje vervolgens in de Romein maakte veel goed.

Graag wil ik iedereen bedanken voor deze geweldige dagen bij de Kabbelaar!! Op naar Egypte!! Dat er nog vele mooie en vooral veilige duiken mogen volgen. Dave

Page 27: 't Oonderduukerke juni 2012

27 27

Overzicht Activiteiten Commissie 2011

Paul Berezinski

Ik heb voor jullie een kort overzichtje gemaakt van alle activiteiten die gepland waren voor 2011.Wij zijn tevreden, zijn er ideeën kom er mee, ons motto het is door en voor jullie. Paul

6 januariNieuwjaarsreceptie aangeboden door het bestuur

29 januariBowlen en steengrillen

15-20 deelnemers5 en 6 februariArdennen weekend Wally en Anja20-25 deelnemers

27 februariNemo Brussel18 deelnemers

20 maartOpeningsduik Mol

10 aprilClubduik Panheel20-tal deelnemers

23 aprilPaascross Stefan en Ralf

22 meiMini-clubduik Blausteinsee

6 deelnemers25 juniBBQ Zeelandweekend Peet40 eters

BBQ einde seizoenOktoberAanvang voorbereidingen Afdaling van de Maas 2012binnen twee weken 25 vrijwilligers aangemeld!

19 novemberDiergaarde Blijdorp / Oceanium

20-tal deelnemers10 decemberVuurwapen schieten10 deelnemers

Page 28: 't Oonderduukerke juni 2012

28

Ralf GerritsenPostbus 2504

6201 GA Maastricht(+31) (0)6 52 68 77 24

Internet: www.financieeladvieslimburg.nlE-mail: [email protected]

Onafhankelijk financieel maatwerk!

Page 29: 't Oonderduukerke juni 2012

29 29

Experimenting with underwater photography techniques in Grand Cayman

By Valerie Reid

My most recent underwater photography trip was to Grand Cayman, which is small island in the western part of the Caribbean. It was actually further than I thought to fly – about 12 hours from London, which included a stopover in Nassau. Accommodation was at Ocean Frontiers, in nicely appointed condominium apartments, which are right on the beach and it also has a training pool for only divers. Luckily, Ocean Frontiers is located on the very quite “East End” of the island, close to great dive sites and far away from the tourists and the busy capital George Town, however you do need a rental car to get about.

Grand Cayman offers a wide variety of dive sites, from dramatic walls,(the Cayman Trench is over 7000m deep), reefs with colourful soft sponges and fans, the big new wreck of US Kittiwake, Stingray city and as we found out also some great shallow macro sites.

This was a photo workshop trip organised by DiveQuest and we had the expertise of the well known UK professional Martin Edge on hand. As we were with a group of eleven photographers, plus Martin, so we got our own dedicated photo dive boat which was great.

The theme of this workshop was to try out new things, push the boundaries and experiment as we repeated some dives sites a few times. This workshop provided plenty of opportunities to try out new things – I tried out the half in and half out of the water shots, spinning shots to get artist blur, super macro with dioptres, multiple exposures and trying to use other divers as models which is not as easy as it sounds.

We did 18 dives all together with a couple of

snorkel only sessions with the stingrays. In fact, I broke a new record for myself with some really long dives of 2 hours 20 minutes on the shallow 7 meter macro dive sights, when we were concentrating on really small stuff, as you can see in some of the photographs. Some of the little spinney head blennies which stick out of the holes in the coral blocks are so small that you can hardly see them. The green one in the photo is taken with a 105 mm lens and a + 4 dioptre – which is like a big magnifier glass which goes at the front of the lens. Some times it would be as big as the focus dot, and then we were to try and play with the depth of filed to blur out the background and just focus on the eyes – so they really “pop” out of the photo. I am pleased with the result of this first adventure with “super macro” photography. It does take a lot of patience to photograph really small creatures as they need to get used to you and approach them very very slowly, hence the long dive times were great. One day we only did two of these shallow dives but still had nearly five hours underwater!!!

Another new thing for me was “spilt shots”- which is where half of the camera lens is above the water and the rest underwater. I borrowed a large ‘superdome” from the Seacam dealer, as I don’t have one of my own (too heavy at 2.5 kgs and too expensive). I wanted to try this at Stingray city – which is snorkel only and only one meter deep so you can easily stand and stingrays swim all around you, brushing their soft undersides against your legs and hoping to get fed (we did not feed them). This is a popular trip for the cruise ships that dock at Grand Cayman- so sometimes all you see are legs and stingrays underwater. We also went just as the sun was rising were we had the stingrays to ourselves for two hours, which was absolutely fantastic. Here I mange to try out the split – as you have to quickly lift the camera half out of the water, with good subjects both above and below the water – otherwise it looks really

Experiment

Valerie Reid

Page 30: 't Oonderduukerke juni 2012

30

boring, plus you need get the exposure right – for both above and below the water – hence mainly done in clear waters. I don’t think it would work in Dutch waters but always worth trying. I saw a new boat arrive and the stingrays started to gather underneath it – so I managed to get some nice shots without water droplets in the photo as happens when I tried this with my very small “mini dome” for the wide angle lens.

We also had a full day with three dives on the new big wreck (US Kittiewake), which was a US dive rescue vessel. I was lucky enough to dive on it last year, only 10 days after it had been sunk for divers and was interested to see how it had changed in one year. I was amazed to see that the mirrors in the washrooms were still there, just a little cloudy and crackled, but still possible to take a fun self portrait in the mirrors!! The wreck is highly protected as all the decompression chambers and cylinders are still there – no one is allowed to remove anything. I also tried to do some black and white shots – as I feel that the atmosphere of wrecks comes over better sometimes in black & white.

The other new thing I wanted to try was to be a little more creative, so one afternoon my buddy and I just spent the afternoon under the jetty at the dive centre. The jetty had wooden planks through which the sunlight could be seen. It was windy that day and with the motion of the water on the surface it meant that the straight sunlight beans were all distorted and looked more like Arabic or Chinese writing. I think it looks very funky and a bit different – more like abstract art than photography. It is all a question of personal taste – so you may not like the images at all. I also tried to do multiple exposures of the distorted sunlight beams, and turning around between each shot. Interesting result but needs more practice and probably better subject selection.

Hope you have enjoyed the story and my continual journey of learning, if anyone wants to know more about the new techniques I have described, please let me know, and I will gladly explain in more detail one evening in the Romaine.

Valerie

Ook kunt u terecht voor boeketten en andere bloemstukken;bestemd voor een receptie, kantoorversiering, visite of gewoon bij u thuis.

Uitsluitend op bestelling.

Nel BrounsBruggelkes 26243 CH GeulleT 06 - 20 310 [email protected]

Het adres voor bruids en rouwbloemwerk

Page 31: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Page 32: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Page 33: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Page 34: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Shark encounters. y-as is: encounter en de x-as: positie van d e hut in de boot

Deze formule bewijst dat het gebruik van NIVEA zonne brandcreme gevaarlijk is voor duikers met camera (alle modellen).

Zoals duidelijk blijkt uit deze tabel, waar v en y geen enkele relatie met elkaar hebben, dat hier sprake is van een (vreemde) Belg (1/2a)

Deze prachtige figuur geeft onze 20 duikers weer. De 4 verschillende m

arkeringen in de figuren zijn achtereenvolgens: shortie, Long

john

, bik

ini e

n su

shi.

Onderstaande tabel geeft ons de ruwe data van 20 duikers (nog geen verband in te ontdekken).

Een mooie grafische weergave van duikers, eetgewoonten, petjes, bananen en bikini’s.

In ons computerprogramma, een bewerking van een ouder programma van VanderBallen, zijn de ruwe data uit de eerdere tabel verwerkt. Voor de leek is hier geen chocola van te maken. Daarom is rechtsonder een afbeelding opgenomen die duidelijk maakt dat we het hier over ernstige crotch-squeeze hebben.

Bijlage "Duiken en Statistiek"

Page 35: 't Oonderduukerke juni 2012

35 35

Duiken en Statistiek

Douwede Graaf

Karel van Rosmalen

Resultaten van een wetenschappelijk onderzoek tijdens een duikreis naar de Malediven.Karel van Rosmalen, CBOO, WODBDouwe de Graaf, IFOWD, CBOO

InleidingTijdens de clubstage van 20 leden van MOC naar de Malediven in 2011 hebben wij langs verschillende wegen gegevens verzameld die een licht kunnen werpen op belangwekkende factoren en aspecten met betrekking tot de duiksport. Een en ander werd noodzakelijk geacht naar aanleiding van het recente verhitte debat tijdens de Annual Meeting on Scuba Statistics in Male (AMSS, oktober 2011) over de fifty / fifty prognoses. De auteurs van deze bijdrage hebben daarin toegezegd middels een publicatie hier nog op terug te komen. De fifty/fifty prognose mag natuurlijk nooit verward worden met de bekende statistische methode van het al dan niet terugleggen (denk aan de rode en groene sokken in de lade!)De gepresenteerde dataset is uiteraard geanonimiseerd om de privacy van de duikers die aan dit onderzoek deelnamen te waarborgen. De wijze waarop wij dit gedaan hebben is conform de Richtlijnen voor Wetenschappelijk Onderzoek de Duiksport Betreffende (de WODB), laatstelijk gewijzigd op 27 oktober 2011.Dit artikel is een verkorte versie van de eerder gepubliceerde studie “Ins Wasser seht man nur Fische (in: Unterwasserwissenschaften 2011, pp 43 – 87) die ook verscheen onder de titel “On deep-sea behaviour of miscellaneous divers under stressful conditions”(in: Psychiatric Scuba Evaluations 2011, pp 101 – 283 en bijlagen 1 – 14).

WerkwijzeTijdens de onderhavige clubstage van MOC zijn door de auteurs diverse observaties gedaan die zijn vastgelegd in vragenlijsten. De lijsten zijn derhalve door de auteurs zelf ingevuld. Dit bevorderde de objectiviteit van de waarnemingen omdat persoonlijke interpretaties door de

deelnemers uit het onderzoek hiermee werden voorkomen.Wij hebben de verzamelde data in ruwe vorm aangeboden aan een statisticus / methodoloog van de Universiteit van Tilburg, waarna ze zijn geStapeld, geordend en geanalyseerd. Omdat in het recente verleden enkele sociaalwetenschappelijke onderzoeken gebaseerd bleken op “onjuiste gegevens” hebben wij gemeend de ruwe data in de vorm van bijgaande tabel ook te moeten publiceren. Daarnaast zijn de resultaten voorgelegd aan een collega van de Universiteit van Nijmegen, de Commissie ter Bevordering van Onderzoek naar Onderwatersport (de CBOO), het Bureau van de Internationale Federatie van Wetenschappelijk Onderzoekers betreffende de Duiksport (de IFWOD) en statistici van de Universiteit van Harderwijk.Zowel de CBOO, de IFWOD als de WODB adviseerden positief over de gevolgde werkwijze, de transparante presentatie van de ruwe gegevens die herleiding tot individuele duikers onmogelijk maakt. Hoewel met name de CBOO het jammer vond dat de formulieren met gegevens niet meer beschikbaar waren, werd dit niet gezien als een afbreukrisico voor het onderhavige onderzoek. De WODB was (bij het ter perse gaan van dit onderzoek) van mening dat het niet nodig is de ruwe gegevens in de vorm van eindeloze Stapels formulieren te bewaren: eenmaal gedigitaliseerd zijn de gegevens immers ook tot in der eeuwigheid te herleiden.In dit artikel gebezigde persoonsnamen zijn in verband met de privacy van betrokkenen uiteraard gefingeerd; zij zijn slechts bedoeld om deze populairwetenschappelijke versie van het onderzoek voor de gemiddelde sportduiker leesbaarder te maken.

ResultatenTo see or not to seeEen eerste observatie is dat 17 duikers (N = 17) een zogenoemde “grijze haai” hebben waargenomen; twee van hen hadden géén sushi gegeten. Deze twee afwijkende duikervaringen

Page 36: 't Oonderduukerke juni 2012

36

vallen samen met het duiken met buddy-type “Harrie” én met het slapen in een benedenhut. Een verklaring hiervoor zou in eerste instantie gevonden kunnen worden in het Wippler-effect (zo genoemd naar prof. dr. ir. Georges Wippler, die in zijn dissertatie een en ander heeft bewezen) waarbij het slapen onder de waterlijn een gezichtsveldvernauwing veroorzaakt. Echter, een eenvoudiger en volgens ons steekhoudender verklaring kan zijn dat wie met “Harrie” duikt, gewoon beduidend minder ziet. Dit komt, zo blijkt uit onze gegevens (zie tabel) bij 15 % van de duikers voor. Hier is dus geen sprake van een “Fifty-fifty prognose”.Duiken en etenOver het eetgedrag van de door ons onderzochte groep duikers (N = 20) hebben wij maar weinig data kunnen verzamelen: meestal was het buffet al geplunderd voordat wij een nulmeting en vervolgonderzoek konden doen. Wel staat onomstotelijk vast dat mannelijke duikers vrijwel altijd 2 bananen achter elkaar eten terwijl vrouwelijke duikers in 100% van de gevallen er maar 1 consumeren; wij konden dit aantonen door regelmatig het aantal bananenschillen dat in de hand werd gehouden te tellen. Wij hebben hier in een uitvoerige literatuurstudie nog geen verklaring voor kunnen vinden. Wat vage, onwetenschappelijk onderbouwde beweringen hebben wij gevonden in “On the Love-life of the Maldivian Male Snorklers and the use of Afrodisiacs” (in: Proceedings of the International Association of “Dive- and Dine” Research, pp 378 – 380), een artikel dat inmiddels in verband met wetenschappelijke fraude is teruggenomen door de Universiteiten van Tilburg en Nijmegen omdat de gepresenteerde data de toets der methodologische kritiek niet konden doorstaan.

Duiken en de kleur van vinnenOpvallend is verder het feit dat liefst tweederde (66%, N = 20) van de duikers die verklaarden niet veel gezien te hebben, tijdens het duiken blauwe vinnen dragen (in totaal droegen 14 duikers blauwe vinnen en 6 (overwegend vrouwelijke) duikers gele vinnen. Eén duiker vergat zijn vinnen; dit is in de dataset gecorrigeerd naar de meest waarschijnlijke kleur). Voor dit visuele aspect konden wij aanvankelijk geen verklaring vinden: nader onderzoek laat echter zien dat 4 duikers met gele vinnen samen met type “Douwe” gedoken hadden en 2 met een “Harrie”. Van de duikers met blauwe vinnen hebben er 8 (N = 20) met “Harrie” gedoken. We stelden al eerder vast dat wie met een “Harrie” duikt, een aanzienlijke kans heeft om niet veel te zien.Een vreemd en in meer of mindere mate bizar effect dat opduikt uit de analyse van het gebruik van blauwe dan wel gele vinnen (het zogenoemde Vin-kleurgedrag; zie onze bijdrage in “On the Colours in Recreational Diving”, 2011) betreft één duiker die , met gele vinnen aan (sic!)

zowel met een “Douwe” als met een “Harrie” gedoken heeft. Deze duiker had géén (!) banaan gegeten, hetgeen te denken geeft. Een plausibele verklaring zullen wij presenteren tijdens de Annual Meeting on Scuba Statistics in Male (AMSS), in september 2013. Tijdens een bijzondere zogenoemde “live aboard” (waarbij duikers voor hun plezier en geheel vrijwillig deelnemen aan een “Het Glazen Huis”-achtige show voor 20 duikers en 10 bemanningsleden) zullen wij de bevindingen nog toetsen aan een nieuw aan te leggen data set waarna en en ander geëvalueerd en mogelijk zelfs geconsolideerd kan worden. Voorlopig postuleren wij slechts dat het ook hier weer geen “Fifty - fifty prognose” betreft, een zeer waarschijnlijke hypothese (zie “Unsere Untersuchungen unter Wasser” door Obertauchführer prof. dr. dr. Hanz Pretzli (red.), 2010).

Duiken in kortjesEen tweede belangwekkende observatie betreft 7 duikers die heel veel haaien hebben gezien. Veelal wordt gedacht dat duikers met ontblote armen en benen (aldus duikend in zogenoemde “shorties” ofwel “kortjes”) gemakkelijk slachtoffer zijn van of belangstelling hebben voor haaien. In ons onderzoek wordt dit gelogenstraft: slechts één van deze duikers (N = 7) droeg een “kortje”. Wellicht zijn deze haaien afgekomen op het vreemde uiterlijk van deze MOC-duikers dan wel hun Bourgondische levensstijl.Duiken en sexeOver de relatie tussen de sexe van duik(st)ers en het waarnemen van Manta’s hebben wij reeds gerapporteerd in ons eerder gepubliceerd onderzoek “Sexual Diversity among Divers, especially in the Maldives” (Scuba Diver Reports of Social Behavior and Peer Acceptance in Early Childhood: Sex and Social Status Differences in the Scuba World, pp 4 – 182). Kortheidshalve wordt voor een uitvoerige analyse naar dit artikel verwezen. De meest opvallende conclusie was (en is nog steeds) dat vrouwelijke deelneemsters aan een duikstage significant minder duiken dan hun mannelijke duikgenoten maar dat dit niet leidt tot het minder waarnemen van Manta’s door duiksters. Dit lijkt mede te worden bepaald door het aantal koppen thee dat door sportduik(st)ers wordt gedronken: duiksters drinken beduidend meer thee dan duikers waardoor bewezen is dat thee drinken tijdens een clubstage de kans op het zien van Manta’s aanzienlijk vergroot.Duiken, thee, Mantas en Lange Jan Dit geldt echter uitsluitend voor het waarnemen van Manta’s (die in – slechts - 10% van de duiken (N = 30) werden gezien. Voor de invloed van het vormen van zogenoemde “theekransjes” op het tegenkomen van Walvishaaien hebben wij echter geen aanwijzingen gevonden. Ook is er geen relatie tussen waarnemingen van Walvishaaien en het dragen van een Long John (ook wel “Lange Jan” genoemd; zie onze bijdrage “Internationale

Page 37: 't Oonderduukerke juni 2012

37

Wortschatz im Tauchwelt”, Handbuch für Tauchen und Überleben im Rotes Meer und die Maldiven, pp 134 – 167 + Beilagen und Farbbilder), het op- of onder de waterlijn overnachten, het kapot gaan van een onderwatercamera en het gebruik van een bepaald type zonnebrandcrème, zoals al werd aangenomen door de eerder geciteerde Obertauchführer prof. dr. dr. Hanz Pretzli. Zijn onderzoek was echter gebaseerd op een willekeurige steekproef van een o.i. te klein aantal respondenten (N = 2); bovendien bleken de brondocumenten (de “Formularen”) in het ongerede te zijn geraakt waardoor verificatie niet meer mogelijk bleek. Bovendien werkte Doppeltdoctor Pretzli nauw samen met de Universiteit van Tilburg.Duiken, petjes, bikini’s en ZeilvissenDe helft van de Zeilvissen die tijdens een duikstage tot sushi worden verwerkt (N = 4) wordt doorgaans gevangen door een meereizend niet-duikster in bikini met (meestal) een petje op.Ook de helft van het aantal ongelukjes met een onderwatercamera is toe te schrijven aan de vrouwelijke sexe, eveneens in bikini en ook (doorgaans) met een petje op.Voor volgende clubstages is het, gezien onze bevindingen, goed ervan uit te gaan dat wellicht het petje maar niet de bikini gedragen moet worden omdat zowel Zeilvissen als onderwatercamera’s daarvan van slag raken (Nederlands Tijdschrift voor Bikinaal Onderzoek pp 44 – 48).

Duiken en Manta’sAlle duikers, op één na (N = 20) hebben twee of meer Manta’s gezien. Die ene afwijkende duiker (van de mannelijke kunne) heeft daarentegen een zogenoemde handschoen gevangen hetgeen tot de conclusie leidt dat een man maar één ding tegelijk kan: óf Manta’s zien óf (hand-)schoentjes vangen. Of daarbij het dragen van een petje of het gebruik van een droog- danwel natpak in Nederlandse Oppervlaktewateren (Panheel inbegrepen) een rol speelt hebben wij niet kunnen vaststellen. Nader onderzoek tijdens een volgende clubstage van MOC is hiervoor reeds gepland (met dank aan het Nederlands Fonds voor Onderzoek naar het Gebruik van Duikhandschoentjes, Stichting NFOGD, voor financiële ondersteuning; een subsidieaanvraag bij MOC is in behandeling).Duiken en het gevaar van zonnebrandcrèmeNu we ons toch verdiepen in onderwatercamera’s moeten we vaststellen dat er een zeer hoge (significante) correlatie is tussen “ongelukjes” en het gebruik van Nivea-zonnebrandcrème. Ook deze hypothese zal tijdens de volgende clubstage nader worden onderzocht. Het is volgens ons echter nu al “zonneklaar” dat je van Nivea crème “vette klauwen” (zie ons eerder vermelde artikel “Internationale Wortschatz im Tauchwelt”) krijgt en dan is de kans meer dan Fifty-fifty dat er wel eens wat mis gaat met je cameraatje.

Duiken, klaren en Croch-squeezeSlechts twee duikers hadden moeite met klaren. Beiden doken met type “John” en droegen Lange Jannen. Hier is overduidelijk sprake van “Croch Squeeze”, waarvan uit ons eerder onderzoek al bekend was dat dat leidt tot problemen bij het klaren (zie ook “Het knelt in mijn pak” in: “Squeeze-problemen in de duiksport” door Stapel en Van der Bal, 1992, pp 14 – 15 en 88 -102).Duiken en nationaliteitTenslotte laat één van de onderzochte (MOC-)duikers een dermate afwijkend beeld zien dat we een vervolgonderzoek direct hebben overwogen. Deze duiker droeg geen Kortje of Lange Jan, geen camera noch petje of bikini en gebruikte geen Nivea zonnebrandcrème (nb: wij hebben uitsluitend en met redenen omkleed alleen de zogenaamde Factor 50 onderzocht). Dit deed vermoeden dat deze duiker naakt naar 30 m is gegaan. Pas toen wij konden vaststellen dat het hier een duiker met een (sic!, niet “de”) Belgische nationaliteit betrof hebben wij afgezien van een vervolgonderzoek.

Medewerking gevraagdOnze dataset, zoals samengevat in de tabel, biedt mogelijk nog talloze andere interessante conclusies. De analyse van de gegevens is echter dermate complex dat wij de methode van “crowd surfing” willen gebruiken om deze duidelijk en aannemelijk te maken (zie “Surf du Crowd et l’ Analyse de phenomènes relatées de squeeze du bal sac” door drs. Vanderballen in “Le Journal Belgique de Squeeze” vol. 32 pp 6 -8 waarvan binnenkort een Vlaamstalige editie zal verschijnen. Mocht deze om bekende redenen ook onleesbaar zijn, dan overwegen wij een Nederlandstalige en Mestreechter editie uit te brengen, zodat alle leden van MOC in staat zullen zijn deel te nemen aan de crowd die door onze data gaat surfen.Hier ligt ongetwijfeld voor velen een mooie gelegenheid om deel te nemen aan ons vervolg-onderzoek. De resultaten zullen wij, na toetsing door de WODB, IFOWD en CBOO in nauwe samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Nijmegen en Harderwijk publiceren in dit magazine.

Tot slotDe auteurs zijn alle MOC’ers die geheel vrijwillig, en voor een belangrijk deel ook onwetend, hebben meegewerkt aan dit onderzoek, veel dank verschuldigd. Ook het bestuur dat ons in staat stelt om binnenkort, op kosten van de club, vervolgonderzoek te doen (o.a. in de wateren rond Bali en de Seychellen), zijn wij bijzonder dankbaar. Dit onderzoek en het komende vervolg erop, heeft erg veel energie gekost. Maar wij offeren ons graag op voor de duiksport en onze geweldige collegae van het MOC!

Page 38: 't Oonderduukerke juni 2012

38

Duiker 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Man + + + + + + + + + + + +

Vrouw + + + + + + + +

Zeilvis gevangen + +

Veel koffie gedronken +

Thee drinker + + + + + + + + + +

Veel gedoken + + + + + + + + + + + + + + + + +

Met camera + + + + + + +

Gele vinnen + + + + + +

Blauwe vinnen + + + + + + + + + + + + + +

Shorty + + + + + +

Long John + + + + + + + + + + + + + +

één Manta gezien + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

twee Manta’s gezien + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Heel veel Manta’s gezien + + + + + + +

Grijze rifhaai gezien + + + + + + + + + + + + + + + + +

Heel veel haaien gezien + + + + + + +

Sushi gegeten + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Handschoen gevangen +

Met Douwe gedoken + + + + + + + + + +

Met Harrie gedoken + + + + + + + + + + + +

Bovendeks hut + + + + + + + + + +

Beneden hut + + + + + + + + + +

Camera kapot gegaan + +

Panikeren bij sterke stroming

+

Moeilijk klaren + +

Nivea zonnebrandcreme + +

Andere zonnebrandcreme + + + + + + + + + + + + +

Eén banaan gegeten + + + + + + +

Twee bananen gegeten + + + +

Droogpak in NL + + + + + + +

Dubbel 7 in NL + +

Veel in Panheel gedoken + + + + + +

Bikini + + + + + + + +

Signaalboei gebruikt + + + +

Altijd een zonnebril op +

Meestal een petje op + + + + + +

Geel camerahuis +

Belg +

“Fifty - fifty prognose” (zie “Unsere Untersuchungen unter Wasser” door Obertauchführer prof. dr. dr. Hanz

Pretzli (red.), 2010).

Page 39: 't Oonderduukerke juni 2012

39 39

In twee dagen een brevet

Maurice Vleugels

Wij zien steeds meer duikers die in twee dagen hun brevet hebben gehaald. Er blijkt een verschil tussen “je brevet halen”en “leren duiken”. Omdat we ervan uitgaan dat de cursus wel compleet is gegeven, gaan we ervan uit dat, door de snelheid van de cursus, er wat “skillfading”optreed.

Daarom een paar tips : 1. Dat grappige zwarte dopje op de eerste trap is niet alleen een stofkapje maar voorkomt ook dat er water in de eerste trap komt als je hem in de spoelbak legt. Even plaatsen dus. 2. Een metalen D-ring is er niet voor om de Octopus doorheen te doen. Indien met spoed nodig kun je de tweede trap er finaal aftrekken, of je buddy, die zonder lucht zit. 3. Als je, onder water, een bootje ziet bij Vaersenbaai klopt dat. Je bent dan wel dieper dan 45 meter. Die geinige ronde metertjes in de console geven de diepte en je luchtvoorraad aan. Beidden spelen, zeker naarmate je dieper gaat, een steeds grotere rol. 4. Een buddycheck strekt, ook na het halen van je brevet, tot aanbeveling. Een, op afstand, geroepen “ik heb alles”dekt de lading niet. 5. Een masker op het voorhoofd staat voor “een duiker in moeilijkheden”. Doe het om uw nek, dit voorkomt trouwens ook dat u uw masker, bijvoorbeeld in een golf, verliest. Nu valt dit op Vaersenbaai wel mee maar als u met ons meegaat naar de wat meer uitdagende duikplekken (noordkant!) is het wel een aanrader. 6. Lood maakt deel uit van een gewichtssysteem. Als u dus lood nodig heeft vraag het gewicht in kilo’s of ponden en niet om 2 Blauwe en twee Rode.

7. Bevochtig, voor het plaatsen van de regulator, de O-ring van de tank. Stof, beschadigingen en het ontbreken van een O-ring kunnen dan ook opgemerkt worden. Vocht en rubber gaan goed samen, dingen lukken beter, dit geld trouwens voor meer zaken dan alleen duiken. 8. De stelling “ik kom niet in Deco want ik ga niet dieper dan 18 meter” klopt niet geheel, zeker niet als je een halfuurtje later besluit om nog een tank te huren en hetzelfde te doen. Teneinde dit te kunnen bepalen zijn er tabellen ( hangt 1 meter bij 75 centimeter op onze muur) of duikcomputers (ook te huur). Als u niet meer weet hoe dit werkt leggen wij dit graag nog een keer uit. Gratis. 9. Hoewel het wel mogelijk blijkt als je het niet doet, hebben we gezien, is het toch verstandiger om de regulator te ontluchten voordat u hem verwijderd van de tank. 10. Het strekt tot aanbeveling om een Octopus of met de kraan dicht of onder water een keer te proberen. 1 zandkorrel in het uitadem membraam kan hem doen vollopen. Je buddy, die al geen lucht meer heeft (metertjes!!) zal dit zeer op prijs stellen. U kunt trouwens bij ons terecht voor verhuur, check en gidsduiken. 10 specialisaties en opleidingen tot en met instructeur. Ook verhuren en onderhouden wij duik apparatuur, kunnen informatie geven over alle duikplekken op Curacao en geven (gratis!) advies over de duikmogelijkheden te Vaersenbaai. Dive all, dive safe!

Gelezen op internet, en vond het interessant dit jullie te delen, Maurice

Page 40: 't Oonderduukerke juni 2012

40

Geusseltnieuwtjes

Harrie Kerckhoffs

Langzaam maar zeker werken werken we toe naar het nieuwe zwembad de Geusselt.

John, Georges en ondergetekende hebben diverse overleggen bijgewoond met de projectgroep van het zwembad. Ik zal een korte samenvatting geven over de stand van zaken, aangevuld met enkele foto's om een beeld te krijgen waarover we praten.

De opening.De opening gaat zoals het er nu naar uitziet plaatsvinden in de herfstvakantie (week 42, 13 oktober). Deze datum staat nog steeds als streefdatum, zekerheid hierover hebben wij nog niet. Tijdens de officiële opening gaan wij als MOC de boel opluisteren met toeters en bellen.

Jullie zullen begrijpen dat we dit niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Wij als MOC gaan hier een happening van maken, en zullen ons laten zien als de duikclub van Maastricht. Leven er nog leuke ideeën laat ze horen. John en ik hebben contacten met een vertegenwoordiger van de gemeente hierover, en naar het zich laat uitzien wordt dit een leuke happening.

Compressor.Onze compressor gaat uiteraard mee van de Dousberg naar de Geusselt. Wij maken gebruik van de vakantieperiode om de compressor te verhuizen naar de Geusselt. John is druk in de weer met de leverancier CLT Schiphorst over de verhuiskosten en installatie van de compressor.

Als het prijstechnisch meezit en er geen obstakels meer in de weg staan (en daar ziet het naar uit) dan gaan we het mooi voor elkaar krijgen een buitenvulpunt te creëren, alleen voor leden uiteraard. De kosten van het totaal worden gedeeld met de gemeente en het Piepke, de gemeente neemt 50% van de kosten voor haar rekening, het Piepke en wij ieder 25%.In de kelder van het zwembad komt onze compressor te staan naast een opbergruimte voor ons en het Piepke, zie onderstaande impressie.Het zwembad is bereikbaar met een lift

Gebruik baden.Wij gaan gebruik maken van het combibad, dit is 12,5 x 25 m groot, met een 4 m, de bodem van het diepste deel is beweegbaar. De baden zijn gescheiden door glazen wanden, waardoor iedere vereniging zich separaat kan bezig houden met zijn of haar eigen programma.

Impressie van vulhok en opbergruimte in de Geusselt

Page 41: 't Oonderduukerke juni 2012

41

Huurkosten.Een stukje uit de krant.

Onder toegang tot het vulhok en zicht op het combibad

dinsdag, 27 maart 2012

Kaartje Geusseltbad naar 5,50 euroKaartje Geusseltbad naar 5,50 euroTARIEVEN Entree nieuw zwembad 1,50 euro duurder dan bij huidige drie baden in Maastricht

door Stefan Gybels

MAASTRICHT – Een entreekaart voorhet nieuwe Geusseltbad gaat, alshet aan het Maastrichtse stadsbe-stuur ligt, 5,50 euro kosten. De en-treeprijs van de huidige zwemba-den Dousberg, Heer en Vijverdalligt nu op 4 euro. Ook de tarievenvoor verenigingen stijgen.

Het stadsbestuur vindt een ver-hoging te billijken vanwege de kwa-liteitstoename in het nieuwe bad.Ook is de entreeprijs sinds 2007niet meer geïndexeerd vanwege deslechte staat van de drie zwemba-den. In de nieuwe prijs wordt datrechtgetrokken, meldt het stadsbe-stuur. Verder is een hogere entree

nodig om het exploitatietekort tedekken. Dat tekort komt voor hetGeusseltbad uit op 457.000 europer jaar, waarvan 57.000 euro nogniet gedekt is. Voor die 57.000 euromoet het stadsbestuur nog dekkingvinden. De tariefsverhoging moetjaarlijks 180.000 euro opleveren.

Met de prijs van 5,50 euro hoopthet stadsbestuur een balans te heb-ben gevonden tussen de bijdragevan de gebruikers aan het exploita-tietekort en de bijdrage van alleMaastrichtse belastingbetalers aandat tekort, zo staat te lezen in hettarievenplan.

Het plan voor het Geusseltbadwordt maandag 2 april besprokenin de raadscommissie.

Nieuwe tarieven voor het Geusseltbad Huidig tarief NieuwLos bad recreatie € 4, 00 € 5,50Los bad reductie € 3,20 € 4,40 (tot 12 jaar, 65-plus)25-badenkaart € 68,50 € 95,0050-badenkaart € 120,00 € 165,00

Huidig tarief Nieuw Zorgbad € 85,00 € 125,00Wedstrijdbad nvt* € 100,00Combibad € 46,00 € 62,50Recreatiebad binnen nvt € 60,00Recreatiebad buiten nvt € 60,00

*nieuw wedstrijdbad is 1,7 maal groter dan huidig

Voor sport verenigingen en scholen:

NNiieeuuwwweewwww tttaaarriieevvevv nnn vvvoovvv ooorrrr hheet GGGeuussssellttbbad HuHH idigiggig tttararaa ieeff NiNiN eueuwww

LoLoLL ss s babaabaad dd d dd rereerr crreaeaeatititit eeee €€€€€ 44, 00000 € € € 5,5,5 50505050LLoLoL s s babbbaddd reeredududductctctctieie €€ €€ 3,3,3 20220 € € 4,4,4,4040 ((totot tt 1212 jjaaaaar,r,rr, 6665-5-plplusus)))252525255-b-bbadadadenenkkakakaarararttt € € 6868,5,50 0 € € 9595955,00050500-b-bbadaddenenenkakaaaraartt € € 121 0,0 000 € 161665,5,000000

HuHuH idididigigi ttararrieieff f NiNiNieueueueuwwwwZoZorgrgbaad € €€€ 8588 ,00 € 12125,5,0000000WeWeWedsdstrtrijijjjdbdbdbdbadadad nvt* € € € 1010101 0,00 0000Cooombmbbbbbm ibibbadadaa € 46,000 € € € 626226 ,55,500ReReRecrrreaeaeatitit ebebaddad bbbininnenenenn nnnvtvtv € € 6060,0,0000ReRRecrrc eaeaeeatitit ebebadad bbuiuitenn nvnvvn tt € €€ 6060,0,000

*n*n*nnieeeuwu wededststririjdjdbabaad iss 111,7,7 mmaaal grg ototerer ddan hhuiuidid g

VVoooor sppoorrttrrr vveevvv rreerrr nnnniiigggiiinnnggggeeennn en schholeeennn:

Page 42: 't Oonderduukerke juni 2012

42

DIR

Lopend langs de waterkant is het een aantal mensen ongetwijfeld al opgevallen dat er tegenwoordig steeds meer duikers binnen MOC er een manier van duiken op na houden die wat afwijkend is van wat er geleerd is tijdens de PADI of NOB opleiding. Gekleed in zo’n koud zwart trilaminaat droogpak, op de rug een fles zonder zo’n handig netje of dito flesvoet en dan die belachelijke lange slang.

De manier waarop dan gedoken wordt is bij sommigen dan ook inmiddels wel bekend onder de naam DIR. Gezien de wel eens verhitte discussies over het onderwerp schreef ik (Anton) dit stukje over wat DIR nu eigenlijk is in de (ijdele?) hoop dat het wat onbegrip weg zal nemen en het wellicht sommige mensen zal doen beseffen dat zij zelf -godbetert- ook al behoorlijk DIR duiken.

DIR is de zeer Amerikaans aandoende afkorting voor “Doing It Right”. Aangezien er hier hiermee wordt beweerd dat er een “Right” oftewel “Juiste” manier van duiken bestaat, impliceert dat dus meteen dat er ook een “Wrong” of “Verkeerde” manier moet bestaan. Voila, de controverse is geschapen. Zelden leverde een bepaalde stroming

binnen de duikwereld zo veel discussie op als DIR. Niet alleen hier maar ook op andere duikfora die internet rijk is zal je zien dat DIR steevast een fel bediscussieërd onderwerp is.

Hoewel ik altijd bereid ben om DIR nader toe te lichten wil ik eerst stellen dat ik geen autoriteit ben op dit gebied en dat ook nooit zal worden. Ik ben gewoon toevallig tegen DIR aangelopen en hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer ik besef dat ik zelf nog veel te leren heb op duikgebied in het algemeen en over DIR in het bijzonder. Hoewel DIR voor mij onbetwist de manier van duiken is, wil dat niet zeggen dat ik vind dat mensen die niet DIR duiken verkeer bezig zijn. Ik wil echter wel een poging wagen om het enthousiasme dat ik heb voor deze manier van duiken die mij zo veel gebracht heeft, over te dragen. Probeer dit artikel dus met een open geest te lezen, besef dat het slechts een visie op duiken is, het startpunt voor een discussie die ik graag met iedereen die geïnteresseerd is zal voeren.

Eerst wil ik wat ingaan op de historie van DIR en waar de naam van deze manier van duiken vandaan komt. Tevens zal ik de aan DIR gerelateerde kreten als Hogarthian, WKPP, EKPP en GUE nader bespreken zodat duidelijk is hoe een en ander met elkaar te maken heeft. Daarna zal ik ingaan op wat het nu inhoudt, dat DIR. Tenslotte zal ik iedereen teleurgesteld achterlaten door beperkt in te gaan op het meest besproken onderdeel van DIR: het materiaal.

HistorieDIR komt voort uit het grotduiken en is dan ook ontstaan in het Mekka van het grotduiken van deze planeet: de Amerikaanse staat Florida. Uit de gezamenlijke visie van vele grotduikers in Florida, allen gericht op het samenstellen van een eenvoudige, taakgerichte duikstijl zijn de individuele componenten van de Hogarthian configuratie ontstaan. Zo heeft de grootvader van het grotduiken, Sheck Exley, het bijvoorbeeld in

Doing It Right DIR

John Serpenti

Page 43: 't Oonderduukerke juni 2012

43

1979 al over het gebruik van de lange slang als primaire automaat die afgegeven moet worden in geval van nood. William “Hogarth” Main en Bill Gavin voegden de verschillende componenten samen en ontwikkelden aldoende de Hogarthian manier van duiken. Daarnaast richtten zij het zeer succesvolle Woodsville Karst Plain Project (WKPP) op.

Toen George M Irvine III (GI3) project director werd van de WKPP besloot hij om een verregaande standaardisatie op een aantal gebieden door te voeren binnen de WKPP. Onder zijn aanvoering en die van Jarrod Jablonski werd Hogarthian, wat “slechts” een materiaalconfiguratie was, doorontwikkeld tot een manier van duiken die alle aspecten van het duiken omvat: DIR. Ik zal hier later op terugkomen.

De manier van duiken van de WKPP bleek zeer succesvol getuige de zeer indrukwekkende ongevalsstatistieken van deze groep duikers: geen ongevallen in de laatste tien jaar onder omstandigheden die door velen gezien worden als extreem. Ook de vele wereldrecords die op grotduikgebied gevestigd werden maakten indruk. Met niet minder succes werden de binnen de WKPP gangbare methodes en technieken door Michael Waldbrenner en Reinhard Buchaly in Europa ingezet in de vorm van de European Karst Plain Project (EKPP).

De naam DIR verwijst naar een artikel dat George Irvine ooit publiceerde in Deeptech magazine waarin hij de volgende uitspraak doet: If it doesn’t feel like fun, then it’s not. If it’s not clean and simple, then it’s not Hogarthian. If it is not Hogarthian it is not right. If you’re not doing it right, don’t do it at all. De kreet “Doing it Right” werd door reporters opgepakt en DIR was geboren.Om de kwaliteit van de op dat moment beschikbare duikopleidingen te vergroten en de kennis en ervaring opgedaan binnen de WKPP voor een groter publiek beschikbaar te stellen, werd GUE (Global Underwater Explorers) opgericht door Jarrod Jablonski. GUE is een non-profit organisatie die zich richt op het geven van opleidingen volgens de DIR manier van duiken, natuurbehoud en het ondersteunen van exploratieprojecten. GUE is tevens geboren uit onvrede van een aantal instructeurs die zich af wilden zetten tegen de algemeen waarneembare trend van discount opleidingen, slecht betaalde (en daarmee vaak onervaren) instructeurs en slagingsgaranties.

Wat is nu eigenlijk DIR?DIR is een holistische benadering van duiken en benadert de sport dan ook in de meest brede

zin des woords. Het stelt dat een duiker zowel fysiek als mentaal voorbereid aan een duik moet beginnen. Deze voorbereiding bestaat uit een combinatie van geestelijke instelling en training. De benadering richt zich op duiken in teamverband waardoor je je ervaring niet alleen kan delen, maar je ook het meest essentiële uitrustingstuk dat je onder water bij je kan hebben dubbel uitvoert: je hersenen.

De juiste mentale instelling, en niet het materiaal, is de essentie van DIR. Al heb je nog zo veel ervaring, nog zo`n goede uitrusting en nog zo veel training, niets is opgewassen tegen duikers met een onveilige houding. Daar hebben we dan ook meteen het basisprincipe van DIR te pakken (regel 1 genaamd):

“Duik niet met onveilige duikers”DIR leert je om een goede houding , buddytechnieken en gewoontes te ontwikkelen. Deze zaken vergroten niet alleen de veiligheid van alle betrokkenen, maar voegen uiteindelijk ook gewoon toe aan het plezier dat je onder water beleeft.

DIR-duiken bestaat uit vier onderdelen:- voorbereiding- teamwork- mental focus- materiaal

Voorbereiding:Veel waarde wordt gehecht aan een goede voorbereiding van duiken. Hierbij zijn training, gezondheid, duikplanning en het opdoen van ervaring van groot belang. Om te kunnen duiken is allereerst training nodig, gewoonweg omdat onder water zijn niet vanzelfsprekend is. Gestreefd wordt naar het intuïtief beheersen van vaardigheden. Dit kan alleen door bepaalde oefeningen veel en regelmatig te herhalen. Indien bepaalde basale vaardigheden zoals bijvoorbeeld trimmen niet voldoende beheerst worden kan dat

Page 44: 't Oonderduukerke juni 2012

44

leiden tot problemen tijdens zwaardere duiken als dit een tweede natuur moet zijn.

Vandaar dat vaardigheden als werken met een reel, droogpak, dubbelsets en dergelijke geoefend kan worden onder minder veeleisende omstandigheden zoals bv. in Panheel. Het kan overdreven overkomen, een duiker in Panheel met een dubbelset en stages. Aan de andere kant wil je ook niet voor het eerst met de beperkingen van dergelijke apparatuur geconfronteerd worden hangend aan de stijglijn in een flinke stroming op de Noordzee.

Een goede gezondheid maakt het niet alleen mogelijk zware flessen te tillen, een goede doorbloeding heeft tevens een positief effect op decompressie en vergemakkelijkt het omgaan met stroming, golven en bootladders. Binnen DIR wordt dan ook veel aandacht besteed aan aanvullende sporten als fitness, fietsen, hardlopen en natuurlijk zwemmen. Hoewel niemand het nut van het maken van een degelijke duikplanning zal betwijfelen heb ik hier tot op heden nog maar weinig mensen daadwerkelijk op kunnen betrappen. Planning blijft doorgaans achterwege tijdens reguliere duiken maar ook bij zwaardere duiken. DIR duiken betekent een degelijke duikplanning maken waarin zaken als gasplanning, decompressie, doel van de duik en hoe te handelen bij noodgevallen van tevoren worden doorgenomen. GUE opleidingen haken hier op in en voorzien je van de tools om een dergelijke planning ook makkelijk en snel te kunnen maken.

Teamwork:Een goede buddy kan een duik een stuk makkelijker maken. Teamwork omvat het assisteren van elkaar, zowel boven als onder water. Het is noodzakelijk om goed te kunnen communiceren en op elkaar ingespeeld te zijn. Met een buddy erbij heb je naast een reserve gasvoorraad ook een extra stel hersenen ter beschikking. Vaak wordt geopperd dat een buddy een duik alleen maar onveiliger maakt. Wat in dat geval maar wordt aangenomen is het feit dat ìde

buddyî niet beschikt over de vaardigheden om jou te helpen als het mis gaat. Het probleem (een ongekwalificeerde buddy of het maken van een duik die eigenlijk te hoog gegrepen is) wordt dus niet opgelost maar omzeild door maar solo te gaan duiken.

Mental focus:Mental focus draait om bewustzijn van waar je mee bezig bent. Je weet precies waar je buddy is en hoeveel lucht je nog hebt, zelfs zonder te kijken. Daarnaast zie je problemen al aankomen voordat ze ontstaan. Om dit eenvoudig voor elkaar te krijgen dient de taskloading zo minimaal mogelijk te zijn en het maken van duiken waar je nog niet aan toe bent stel je natuurlijk uit. Als basale zaken zoals het tot in de puntjes beheersen van trim en buoyancy nog niet op orde zijn moet je gewoon toe durven geven dat je een bepaalde duik maar niet wil maken. Als je buddy dat niet accepteert of dan maar solo gaat duiken dan is het tijd voor een nieuwe buddy en niet tijd om een zogenaamde trust me duik te maken. Een gouden regel is dat het einde duik signaal (duim omhoog) zonder vragen door iedereen geaccepteerd wordt. Je kunt taskloading verminderen door training en het opbouwen van ervaring. Als je de moeilijkheidsgraad van je duiken rustig opbouwt dan kom je niet in situaties waarbij je over heel veel taken tegelijkertijd na moet denken. Een goede gezondheid helpt eveneens bij het verminderen van taskloading, omdat je bij zware inspanning minder fysieke stress ondervindt. Voorkom verder dat je het koud krijgt of dat je op andere wijze verder gaat dan waar je je zelf op dat moment het beste bij voelt.

Materiaal:Het laatste, meest besproken onderdeel binnen DIR is het materiaal. Als uitgangspunt geldt dat materiaal eenvoudig, gestroomlijnd, redundant en multifunctioneel dient te zijn. Verder neem je niet mee wat je onder water niet nodig hebt al is het boven water nog zo praktisch. Daarnaast heeft

Page 45: 't Oonderduukerke juni 2012

45

iedere duiker bij iedere duik steeds het zelfde materiaal op de zelfde, optimale plaats bij zich. Waarom? Om de simpele reden dat het handelen in een noodgeval veel efficiënter verloopt als je weet waar jouw eigen materiaal en dat van je buddy zich bevindt.

Het is belangrijk om te beseffen dat alle onderdelen van de uitrusting met elkaar te maken hebben. Het is dus eigenlijk niet mogelijk om, zoals zo veel mensen zeggen, slechts een paar goede dingen van DIR over te nemen. Je bent DIR of je bent het niet, er is geen tussenweg. Een voorbeeld is dat de longhose niet werkt zonder dat deze op de heup of op de buik vastgezet kan worden. Mensen gaan over op een longhose met een gewone BC en klagen vervolgens dat de longhose uitsteekt of achter dingen blijft hangen om tenslotte te concluderen dat DIR Niets voor hun is

Een verder wijd verbreid misverstand is het idee dat DIR merkgebonden zou zijn. DIR omschrijft slechts waar bepaalde materialen aan dienen te voldoen en welke redenen hier aan ten grondslag liggen. Zolang apparatuur aan de eisen voldoet kan het van ieder merk zijn en iedere kleur hebben die maar gewenst is. Dat betekent dus niet dat automatisch voor Halcyon gekozen hoeft te worden. Aangezien Halcyon, OMS, DTD, BTS en sedert kort ook Scubapro een van de weinige merken zijn die producten biedt die zonder aanpassingen al DIR zijn kan het echter wel rekenen op een grote populariteit onder DIR duikers, er zijn echter meer dan genoeg andere alternatieven.

Het sentiment:DIR ligt voor veel mensen te gevoelig om de sentimenten rondom deze manier van duiken onbesproken te laten. Allereerst roept zoals eerder genoemd de naam DIR al de nodige weerstand op. Daar is verder weinig aan te doen, het is aan de duiker om zich hier al dan niet overheen te zetten. Helaas richten veel van de discussies rondom DIR zich op het materiaal, dit is op zich logisch aangezien materiaal het meest tastbare en herkenbare aspect van DIR is. Daar komt dan nog bij dat veel discussies niet op basis van argumenten gevoerd worden maar op basis van sentimenten. Zo wordt DIR duikers verweten dat ze slechts achter een of andere goeroe aan zouden lopen. Ik begrijp deze uitspraak, het heeft grotendeels te maken met een paar zeer uitgesproken individuen die DIR uitdragen zonder het daadwerkelijk te begrijpen. Een dergelijke houding roept vanzelfsprekend weerstand op en heus niet alleen bij niet-DIR duikers. In de praktijk is echter iedere miniscuul onderdeel goed doordacht en goed te onderbouwen. Als je volwassen genoeg bent om dit te doorzien is een discussie mogelijk. Velen voelen zich echter door

de kreet DIR of door een of andere Jehova achtige wannabee in de kou gezet en vallen vervolgens het hele systeem af en alles wat er mee te maken heeft en dat is eigenlijk zonde.

Bron: Scuba AdventuresGeschreven door: AntonAanvullingen : John Serpenti

Page 46: 't Oonderduukerke juni 2012

46

Led

en

lijs

tN

aam

Voor

naam

Brev

et

Bakk

er d

eAa

rt2*

Balli

rano

Gio

rgio

3*

Bast

iaan

sLa

rs2*

Beck

ers

Lind

anv

t

Bere

zins

kiPa

ul3*

Berlo

van

Anja

3*

Bodd

enRi

char

d3*

Boer

de

Jean

3*

Bolle

nM

ath

2*

Brou

nsJa

mes

3*

Brou

nsW

ally

3*

Busk

ens-

Clae

ssen

sCe

ciel

3*

Cael

enG

iel

1*

Cool

enCa

sper

1*

Cool

enPa

ul2*

Coor

ens

Joha

n3*

Cret

sken

sG

uy4*

Dijc

k va

nH

an3*

Dill

esse

Taco

3*

Dou

ven

Hen

k1*

Ensi

nck

Ivo

1*

Euw

esBe

r4*

Fran

ssen

Mau

rice

3*

Fris

sen

Jean

not

0*

Gad

etBe

rry

3*

Gad

etKi

m2*

Gee

l van

Mar

co3*

Ger

ritse

nRa

lf4*

Ger

ritse

nIn

ge2*

Page 47: 't Oonderduukerke juni 2012

47

Led

en

lijs

tN

aam

Voo

rnaa

mB

reve

t

Ghi

jsen

Pasc

al2*

Gra

af d

eD

ouw

e4*

Haa

gman

sJo

s2*

Ham

aeke

rsBe

n4*

Hen

drik

sJo

land

aA.

O.W

.

Hog

enbo

omD

iana

3*

Hov

ens

Ger

3*

Ildiz

Osc

ar3*

Jaco

bsJo

s3*

Kerc

khof

fsH

arrie

4*

Koch

Huu

b3*

Koni

ngs

Paul

3*

Koni

ngs

Pete

r3*

Körv

erRu

ud3*

Körv

erW

erne

r4*

Lank

kam

pCh

anth

al2*

Leen

dert

van

Nas

cha

3*

Lem

men

sSo

fie1*

Lem

men

sRo

b

Maa

ren

van

Dav

e1*

Maa

ren

van

Andy

1*

Mer

ten

May

ke3*

Neu

hof

Nic

ole

3*

Pend

ers

Erw

in4*

Pend

ers

Ton

0*

Ram

aeke

rsPe

ter

4*

Reid

Vale

rie2*

Rosm

alen

van

Kare

l3*

Saei

diH

abib

3*

Page 48: 't Oonderduukerke juni 2012

48

Page 49: 't Oonderduukerke juni 2012

49

Led

en

lijs

tN

aam

Voo

rnaa

mB

reve

t

Sche

eres

Will

eke

1*

Schm

itzCo

en3*

Sem

mel

ing

Stef

an4*

Serp

enti

John

4*

Serp

enti-

Pers

oons

Coby

3*

Sier

sem

aH

enri

2*

Smae

lD

ave

1*

Smee

tsJo

han

4*

Snel

Mar

c3*

Soet

ers

Mar

co1*

Spee

tjens

Max

im0*

Spro

nken

Jero

me

3*

Stap

pen

v.d.

John

3*

Stas

sen

Larr

y3*

Stas

sen-

Bem

erSo

nja

3*

Tam

esRu

ud3*

Thijs

Roge

r3*

Thijs

-Coe

nen

Mon

ique

3*

Thor

neM

ick

3*

Tint

elen

van

Jos

1*

Troq

uet

Rona

ld2*

Turn

erH

eddy

0*

Verh

eijd

enG

errie

2*

Vleu

gels

Mau

rice

4*

Wijn

enPa

tric

k3*

Wijn

gaar

den

van

Pete

r3*

Will

ems

Han

s3*

Zand

en v

an d

erBr

am0*

Zand

ers

Geo

rges

3*

Zom

ers

Kare

n2*

Page 50: 't Oonderduukerke juni 2012

50

Geachte MOC droogpakkers,

Eigenlijk ben ik het wel aan mijn status en stand verplicht mijn excuses aan te bieden. Waar heb ik jullie de afgelopen meer dan twee jaren dat ik lid ben van “us MOC-ke” wel niet voor uitgemaakt? Watjes, mietjes, nee nog net geen rotte vis werden jullie door mij genoemd… Want natpakkers zijn toch de enige echte bikkels onder de duikers!

Deze droogpak-versus-natpak discussie begon allemaal met mijn verhaal in het laatste Oonderduukerke van 2010, onder de titel “Echte bikkels duiken nat”. Sindsdien laaide bij elke clubduik, weekend Zeeland of tijdens de tweede helft van de training in de Romein deze discussie weer op. We konden het maar nooit eens worden, en dat leek ook zo te blijven.

Totdat ik eind 2011 eens rond ging kijken naar een nieuw duikpak, want dat vale-en-steeds-dunner-wordende dubbel-zeven natpak, velen kennen ’t wellicht nog, dat was al lang op. En dan kom je stiekem toch uit bij een droogpak, zeker als je in de gelegenheid wordt gesteld een erg goed tweedehands pak uit te testen.

Meteen al bij de eerste duik openbaarde zich een geheel nieuwe wereld voor mij. Wat een luxe en comfort, een stuk warmer, en op je hoofd en handen na helemaal droog! En na afloop geen gedoe met het in je blote kont weer afdrogen en omkleden.

Tja dan is de keus redelijk snel gemaakt. Het kost wat extra, maar geld uitgeven zou ik toch al doen. En het gemak en comfort scheelt toch veel meer dan ik ooit had gedacht. Dus bij deze nogmaals mijn welgemeende excuses aan jullie allen. Nu ben ik ook een van de vele watjes. Hulde aan de laatste overgebleven natduikers van MOC, volgens mij zijn die op één, hoogstens twee handen te tellen…

Alweer een natduikende MOC bikkel is heengegaan, lang leve de droogpakduikerd!

Warme en droge groeten, Paul.

PS: Maar in de zomer ga ik toch stiekem weer lekker nat!

Excuusbrief aan alledroogpakduikers

Paul Berezinski

Page 51: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Mijn eerste keer Egypte

Chantal Lankkamp

Ben nu al meer dan twee jaar aan het duiken in het koude en donkere Nederland, Belgie en Duitsland, en het werd dan ook hoog tijd dat ik eens in warm helder water duikjes ging maken.2012 is dan eindelijk het jaar, Clubstage Sharm el Sjeikh! En ik ga mee!!Velen van de club hebben met mee meegeleefd de laatste weken voor de vakantie en ik denk dat velen ook graag mijn ervaringen horen. Vandaar dat ik dan ook gevraagd ben een stuk over onze clubstage te schrijven. Er werden drie pagina’s voor mij gereserveerd. Eerst dacht ik dat ik het nooit vol kon krijgen, maar terwijl ik aan het typen was, bleek dat ik wel erg veel te vertellen heb. Naast mijn eigen ervaring en het duiken, hadden we namelijk een geweldige groep bij elkaar waarbij het conversatie niveau bijzonder hoogstaand was, waarvan ik jullie natuurlijk ook een beetje moet mee laten genieten.

Het begon allemaal in het busje vanaf de Romein. Ik

denk dat Paul, de

kamergenoot van Dave, het al na tien minuten niet meer zag zitten met Dave, want klokslag half negen kwam de bier voorraad van Dave tevoorschijn en ging het eerste biertje al open. Helaas was drie kwartier later het bier al op. Droog staan tot Schiphol dus, waar men maar meteen aan een halve liter Palm ging zitten. De rest van de reis kan het beste beschreven worden met een woord: Censuur!!!! (Echt, ik wil het jullie niet aan doen)Omstreeks acht uur dan eindelijk aangekomen in Sharm waar de warmte ons al tegemoet kwam. Nog steeds 30 graden! ’s Avonds verder met een biertje op het terras door onze voorgaande MOCers omgedoopt naar Heroïne bar. En meteen al aangevallen door muggen!

Duikdag 1 duiken in Thomas Reef en Jackson Reef In TiranEindelijk de eerste duikdag. Weken lang naar uit gekeken, en dit brak mij dan ook een beetje op. Met trillende handen stond ik voor mijn buddy Stefan, die dacht dat ik dat echt aan het faken was. Niet dus! Gelukkig kwam Coby to the rescue. Na wat stress met in het water gaan, rustig zakken. Maar door alle stress kwam ik natuurlijk voor geen meter naar beneden. Dankzij

wat getrek van Stefan aan mijn vin, eindelijk beneden. Eerste gedachte was; Jezus

net een aquarium!, Licht blauwig water met overal vele gekleurde vissen die op hun gemak om ons heen

zwommen. Felle kleuren koraal van

opvallend paars tot geel. Ongelofelijk! Het gemak waarmee

je daar in het water zweeft! Helaas was ik in record tempo door mijn lucht

heen en begon erg bang te worden dat de eerste duik wel erg kort zou worden. Maar we

Page 52: 't Oonderduukerke juni 2012

fotopagina

Page 53: 't Oonderduukerke juni 2012

53

2005 Al 5 jaar uw specialist 2010

St. Agnesplein 6a nu ook Bunderstraat 296241 CA Bunde 6231 EH MeerssenTel.: 043-3646994 Tel.: 043-3653435Woensdag gesloten Maandag gesloten

www.greefhorst-optiek.nl

reefh rst ptiekspecialist in brillen, duikbrillen, contactlenzen

en hoortoestellen

mochten gelukkig buddien van onze gids en Stefan had me dus weer aan zijn arm hangen.

Tweede duik was ik al een stuk rustiger en eenmaal beneden gekomen vielen we meteen met onze neus boven op een blauwvlekpijlstaartrog! Helemaal geweldig! Murene gezien lekker weggekropen in zijn holletje. Trompet/fluitvis gezien. Er was zoveel te zien dat ik niet meer wist waar ik moest kijken. Hetzelfde had ik eigenlijk de eerste dagen ook op de boot. Heel bizar landschap. Rotsen waar meerdere gezichten in te zien zijn. En wrak midden op een rif. Apart land Egypte. Zo ook de Egyptenaren zelf.Deze dag had Monique haar 200ste duik gemaakt, wat natuurlijk voornamelijk voor en door de anderen gevierd moest worden met een aantal door de zon gekookte eieren!Rond vijf uur terug in het resort en een sprintje naar het zwembad. Helaas bleek de bar in het zwembad dicht, maar meteen ernaast lag ook een bar. Ashram biera alsjeblieft!

Duikdag 2 Ras Ghazlani, Shark & Jolanda Reef en Jackfish Alley in Ras Mohammed. De vorige dag hadden we al een poos kunnen

kijken naar de uitstekende in-parkeer vaardigheden van onze kapitein (als hij een steiger voor zichzelf had, zou het nog mis gaan). Ook vandaag bleek het er allemaal erg experimenteel aan toe te gaan toen de boot kapot bleek. Iets met de gashendel? We gingen niet harder dan een paar kilometer per uur. Later deze vakantie bleek toch dat we onze kapitein nog zouden gaan missen…Mooie duikstek met een paar grotjes. Kleine miscommunicatie toen we in polonaise met de fotografen voorop het grotje ingingen, maar ook weer in polonaise om moesten draaien want we waren de verkeerde kant op gezwommen waar geen uitgang was. Ook werd de eerste schildpad gespot. Ik zelf zat er iets ver vanaf maar het was heel bijzonder om hem met gracieuze slagen weg te zien zwemmen tussen de paparazzi door.

En toen kwam het getoeter en de lang op gehoopte uitroep, Dolfins!!! Na roep van Coby sprintje naar de boeg van het schip om daar met z’n allen over de railing te hangen zodra de kapitein zijn boot richting de dolfijnen had gemanoeuvreerd. Tranen prikte achter mijn ogen. Dit was een van de dingen die ik hoopte mee te

Page 54: 't Oonderduukerke juni 2012

54

Page 55: 't Oonderduukerke juni 2012

55

maken en daar waren ze dan echt!

Tweede duik de beroemde steenvis en een krokodilvis gezien. Af en toe was het wel echt zoeken. Ook de slakjes waar iedereen enthousiast van werd, kon ik in het begin niet meteen ontdekken.Derde duik ook weer een paar leuke grotjes gezien.Vandaag was het ook Paul’s 200ste duik, dus ook hij moest te grazen genomen worden.Ber was begonnen met een wedstrijd met onze duikgids wie het minste lucht kon gebruiken. Tot nu toe ging Ber voorop!Tijdens het duiken ging Dave toch maar even op de pot zitten omdat zelfs hij de schijt van zichzelf kreeg (zie foto’s)Nog net het zwembad gehaald en weer 10 bier. Het bier begon iedereen langzaam naar het hoofd te stijgen. Er werden meerdere pogingen gedaan om een piramide te maken, Dave wilde graag een walrus spelen en het stoppen trekken in een bad van 1.40 diep ging iedereen ook erg goed af! Het gezicht van de barman werd langzaam steeds langer. Bleek dat hij zich er erg over verbaasde dat wij zoveel bier dronken en nooit naar de wc hoefden! Tja, duikers….vraag maar aan Monique.

Duikdag 3 Jackson Reef in Tiran en Ras NasraniLekkere rustige duikdag. Mooie locaties met dit keer weer bijzonder veel scholen vissen.Vandaag Stefan’ s 700ste!!! duik. Eieren!!!! De bemanning begon het ook een erg leuke traditie te vinden en wilden zelfs mee doen.Het was deze dag echt Stefan’ s dag, want later die avond werd door Moeder Monique even fijn geregeld dat ik en Stefan deze vakantie op Honeymoon waren. Tot grote schrik van de kamerjongen die zich stamelend verontschuldigde dat hij dit echt niet wist en dat hij morgen zou zorgen voor iets extra’s op onze kamer. Met dank aan Monique dus! Daarnaast nog een kamelenritje gemaakt.

Duikdag 4 de Thistel Gorm en een nachtduik.Vandaag de eerste wrakduik!! Spannend!. Extreem vroeg opstaan. Ik wilde de zonsopkomst fotograferen en omdat we die dag toch al zo idioot vroeg op moesten staan, zijn we maar nog eerder opgestaan om dit moment vast te leggen. En Stefan is geheel en al vrijwillig meegegaan!! Leuk om te zien trouwens hoe ontzettend snel de zon daar al hoog aan de hemel staat te branden.Eerste duik verkenning rond het wrak. Tweede erin.Mochten eerst weer een half uur van de stuurmanskunsten van de kapitein genieten die het maar niet lukte om een geschikt plekje

tussen de vele boten met duikers te vinden die allen het wrak gingen bekijken.Langs de lijn omlaag gezakt naar het wrak. Was een beetje minder zicht door de gezellige drukte onder water. Maar wat een wrak! Viel op dat er best wel veel leven in en op het wrak was. Veel koraalduivels gezien. Daar de gids werden we gewezen op de achtergebleven ammunitie dat her en der verspreid lag. In het wrak lagen motoren, laarzen!? , auto onderdelen en nog veel meer. Heel apart om zoveel nog redelijk intact onderwater te zien liggen en er vrolijk langs te duiken. Leuke ervaring en zeker de moeite van het zeer vroege opstaan waard.Tussendoor moest de voorzitter van ons net opgericht promoteam, Dave, het wachten verdrijven en begon een wedstrijdje opdrukken. John nam dapper de uitdaging aan!

Nachtduik

Duikdag 5 Woodhouse Reef Tiran.Wat hebben we van deze duik geleerd? Touwtje trekken met een boot, dat win je niet!De dag begon al minder omdat ik die nacht gestalkt werd door een mug die me goed te grazen genomen had. Ik had een arm net als Popeye.Maar de duik begon goed. Heel mooie duikstek met veel leven en mooi koraal. Halverwege duik zagen we een flinke schildpad in een hol liggen. En we konden het niet laten, na een paar keer aan tikken, werd hij alert en kwam langzaam uit het hol om op het gemakje naar boven te zwemmen. We konden hem nog vrij lang al op de rug liggend volgen. Rest van de duik ook mooi en rustig verlopen tot aan het einde van de duik. We gingen als het ware de hoek van het rif om want daar zwom een flinke school vissen. Prachtig gezicht om te zien. We zaten echter aan het einde van de duik en het werd tijd op te stijgen. Boven gekomen bleken we een redelijk onrustig water terecht te zijn gekomen. Rustig blijven en de tips om aan boord te komen opvolgen. Eerst voeten op de trap, dan pas met je handen vastpakken. Automaat inhouden en naar boven. Zoals altijd werd een touw uitgeworpen en we pakten deze allemaal vast. Een enkeling kon aan boord komen, maar het grootste deel nog niet. We moesten op ruime afstand blijven wachten. Op de een of andere manier werd het nog chaotischer en de kapitein, vandaag een andere dan de andere dagen, besloot ons wel even naar kalmer water te trekken. Beide schroeven aan. Uit alle macht toch aan het touw proberen te hangen, wat niet te doen was. Ik hing vooraan het touw en liet als laatste los om te zien dat daar de rest van de groep allemaal al aan het dobberen waren. Gelukkig! Zag John eerder al onder water verdwijnen en was blij te zien dat hij

Page 56: 't Oonderduukerke juni 2012

56

er ook bij dobberde. Niets aan de hand! Poging twee. Touw weer uitgegooid en weer vinnen en trekken. Totdat het haakje van mijn lamp in het touw vast kwam te zitten. Ondanks vele pogingen van John, niet los te krijgen! Inmiddels hingen we naast de boot in plaats van erachter. Kalm blijven, werd geroepen. Kan me niet meer hoe maar we kwamen weer achter de boot en weer vinnen en trekken. Geen kracht meer hebbende en al nee schuddend maar met touw en al op de boot gehesen om daar ff in te storten. Eind goed al goed. Iedereen heel aan boord. Enige schade was een verloren loodpocket en wat verrekte retractors. Een ervaring rijker! En nu bijkomen. Later een les gekregen over bevestigingsmogelijkheden op je jacket. Missie voor dit jaar, uitrusting aanpassen voor de volgende boottocht!Tweede duik toch maar overgeslagen om even bij te komen. Moet zeggen dat het op de ook boot erg grappig kan zijn. Kwam een groepje duikers boven die maar niet werden opgehaald. Na tien minuten kwam hun boot er pas achter dat hun duikers al boven waren gekomen. De communicatie van de bemanning tussen de boten is ook geniaal. Een hoop geroep, getoeter en gebaren en ze begrijpen elkaar ook nog. Toen kwam onze groep boven. De bemanning lachend omdat ze weer niet boven waren gekomen waar ze afgesproken hadden. Boot manoeuvreren en naar hun toe. Wilde de kapitein weer gaan touwtje trekken met de duikers, maar dat liet de bemanning dit keer niet gebeuren.Ook vandaag hadden de mannen last van overmatige testosteron en het wedstrijdje opdrukken ging door. Beide heren hadden echter nog last van spierpijn! Erwin nam de uitdaging van John over. Toch moet ik zeggen dat de heren zich goed verweert hebben tegen de jeugdige Dave!‘s Avonds op muggenjacht. Buiten liep elke avond de muggenman over het resort. Een kerel gewapen met een apparaat wat klinkt als een bladblazer die met een enorme stinkende rookwolk om zich heen de muggen probeert de muggen te verjagen. Ik wilde hem al vragen om op onze kamer over te komen spuiten, maar wij liepen buiten al met een boog om hem heen vanwege de stank, dus binne leek ons niet zo’n goed idee. Dus ik maar gewapend met een handdoek om afgelost te worden door Stefan met een bus deodorant. Meerdere bloedvlekken later, dan eindelijk kunnen gaan slapen, hopende dat alle ongewenste gasten uitgeroeid waren op onze kamer. Duikdag 6 Ras Z’artar in Ras Mohammed en Ras Umm SidMet Erwin op zoek naar zeepaardjes die hier konden zitten, maar helaas niet gezien. Prachtig rif met enorm tafelkoraal en veel leven.

Aangezien de diepte me al de hele vakantie riep, vandaag met Erwin een poging gewaagt. Helemaal ontspannen laten zakken. Op diepte was het Iets rustiger qua leven en iets blauwer/grijzer water, maar verder net zo relaxed. 1 minuut van deco, toch maar langzaam naar boven. Op de terugweg slapie Stefan tegen gekomen die dit moment even moest vast leggen. Een flinke grote steenvis gezien die ons knorrig lag aan te kijken. Weer terug gekomen bij de groep, denkend dat we achter Coby zaten lekker verder vinnen. Totdat Coby ineens omdraaide en helemaal Coby niet bleek te zijn. Waar is iedereen?? Rustig veiligheidsstop uitgezwommen en toch maar eens even kijken. Niemand te zien, maar de boot zag ons en kwam onze kant op. Nog ff met de kop onder water richting boot om daar een hele school barracuda’s langs te zien komen. Mooi einde van de laatste duik in Egypte. Waren vandaag erg mooie duikstekken met prachtige rotswanden vol met heel mooi en bijzonder koraal.Maar binnen de groep waren 4 personen die voor het eerst met MOC in de Rode Zee doken…Meeste kunnen wel raden hoe de dag eindigde. Voor de toekomstig nieuwe Rode Zee duikers wil ik dit eigenlijk geheim houden, voor zover mogelijk. Is toch leuk als het een echte verrassing! ’s Avonds gaan winkelen en een drankje in Naama Bay om nog even verder te gaan in het resort.

Laatste dag na een ontzettend korte nacht door mijn geklets met Stefan (tja, tradities moeten worden voortgezet.), een dagje hangen aan het zwembad om de laatste uren uit te zitten in Egypte.Na een tussenstop in Hurgada (ja, ben in twee duikplaatsen in Egypte geweest), weer terug in ons landje waar blijkt dat het hier ook wel lekker weer is.

Ik heb ontzettend genoten deze vakantie en betreft het duiken ook heel veel geleerd. Eigenlijk heb ik nog steeds moeite om te geloven dat ik er ben geweest. Gelukkig hebben we een paar honderd foto’s om ons eraan te blijven herinneren.O ja, John kun jij een bestelling van ca 50 bolt snaps plaatsen?

Als allerlaatste nogmaals een woordje van dank aan de organisatie van deze geweldige reis; Erwin en Monique, super gedaan, het was geweldig!!Waar gaan we volgend jaar naar toe?

Chantal

Page 57: 't Oonderduukerke juni 2012

57 57

Verloren glorie

Georges Zanders

De oude garde van MOC herinnert zich zonder meer de beruchte Noordzeeduiken die jaarlijks georganiseerd werden door de schrijver van dit stukje proza. Iedereen die deelnam destijds heeft aan deze duiken memorabele herinneringen.

De schipper -“De Fons” voor de ingewijde- was een echte krak voor wat het betreft Noordzeeduiken. Er werd niet gedoken volgens de richtlijnen van de module wrakduiken van de NOB, dus niet met al die ankerlijnen en wraklijnen. Rekening houdende met goed afgesproken duiktijden en

stroming, wist de “Fons“ echter altijd alle duikers veilig aan boord te brengen zonder dat er teveel gepalmd moest worden (“Palmen” zijn vinnen op zijn Belgs).

Bij de Noordzeeduiken ging het er altijd gemoedelijk aan toe, maar het waren wel bijzonder vermoeiende en zware duiken. Enkel 3* duikers met voldoende ervaring werden toegelaten. Meestal trokken we zaterdagavond naar Nieuwpoort. Bij laag water was het een

Page 58: 't Oonderduukerke juni 2012

58

hele klus de duikflessen en tassen op het dek te krijgen van de Aquarius die 7 meter dieper lag dan de wal. Na een gezellige babbel gingen we vroeg naar de kajuiten voor een welverdiende nachtrust met een redelijk zware dieselgeur J.

’s Morgens omstreeks 5:00 uur werden de motoren gestart en voer de Aquarius rustig de haven van

Nieuwpoort uit, richting Franse wateren waar de meeste wrakken liggen uit de 1e Wereldoorlog. Rond 10:00 uur werd de eerste wrakduik gemaakt …diepte +/- 30 à 35 meter, duiktijd +/-30 à 35 “ …opstijging in het blauwe + de nodige stops ….

Daarna een heerlijke een frigoboxmaaltijd voor iedereen behalve de schrijver van dit stukje. Want

Page 59: 't Oonderduukerke juni 2012

59

hij ging dan meestal in de kombuis genieten van de zeevruchten die hij tijdens deze duik toevallig gevonden had. Kreeft , krab pladijs of kabeljauw, zo vers als het maar kan zijn, werden door deze natuurliefhebber gretig opgepeuzeld.

De tweede duik werd op de terugweg naar Nieuwpoort gemaakt in iets minder mooi duikwater. Tussendoor werd door iedereen genoten van het stalen zonnedek en gevist op makreel. Tegen de avond was iedereen doodmoe en gingen we naar de oude molen voor een lekkere hap en werden er uiteraard met Fons meerdere pinten verzet. Steevast kwamen dan ook de stoere verhalen op tafel. Doodop maar voldaan reden we dan ’s avonds laat nog terug naar Maastricht. Tot mijn spijt vernam ik enkele jaren geleden dat de Fons met zijn Aquarius zou stoppen. Geen tijd, teveel onderhoudskosten en ook de toenemende concurrentie gekregen van de “Dive Star” in Nieuwpoort waren de reden. Sinds die periode zijn er zeer weinig of bijna geen Noordzee duiken gemaakt binnen onze vereniging. Jammer dat niemand de draad weer heeft opgepakt.

In maart van dit jaar was ik toevallig in Nieuwpoort en kon het niet laten om achter de vismijn van Nieuwpoort eens nostalgisch te gaan kijken of de Aquarius er nog lag. Tot mijn plezier zag ik dat hij er nog steeds lag, maar helaas in een zeer erbarmelijke toestand. Ik maakte een paar foto’s van deze vergane glorie. De Aquarius is letterlijk aan het verroesten in de haven. Jammer, maar de herinneringen aan de mijn Noordzee duiken zijn zoals voor al degenen die deze meemaakten goud waard!

Georges Zanders

Page 60: 't Oonderduukerke juni 2012

60

Twee mannen zitten samen rustig te vissen en genieten van een biertje...

Fluisterend, om de vissen niet op te schrikken, zegt Bob: «Ik denk dat ik ga scheiden, mijn vrouw praat al twee maanden niet meer met mij.» Zijn maat nipt even aan zijn biertje en zegt: «Denk daar toch eerst nog maar eens goed over na, want zulke vrouwen zijn moeilijk te vinden.»

Page 61: 't Oonderduukerke juni 2012

61 61

Seaview

HarrieKerckhoffs

Door Dewi Gigengack

Wat klimaatverandering betreft, weten we hon- derd keer meer over de gevolgen daarvan voor het leven aan land dan de gevolgen voor het le- ven in de zee.” Dat zei Ove Hoegh-Guldberg, de wetenschappelijk leider van de Catlin Seaview Survey, bij de lancering vorige maand.„Dat is direct een van de meest relevante aspecten van dit onder- zoek: de Great Barrier Reef is een belangrijke graadmeter van hoe ge- zond onze oceanen zijn.”

De Catlin Seaview Survey is een samenwerking tussen de universiteit van Queensland, nonprofitorgani satie Underwater Earth, Google en Catlin Group, de verzekeraar die het project sponsort. Volgens Hoegh-Guldberg is het de eerste uitgebreide wetenschappelijke studie naar samenstelling en gezondheid van de Great Barrier Reef. Door het in kaart brengen van het ecosysteem van het rif willen de onderzoekers veranderingen beter kunnen begrijpen en iets kunnen zeggen over wat de toekomst in petto heeft voor oceanen in het algemeen.De panoramafoto’s komen op Google Earth. Het twee jaar durende onderzoeksproject krijgt ook een eigen YouTubekanaal. Met een speciale videotechnologie van Google (Google Hangouts) kunnen mensen de expedities op de oceaanbodems live volgen.

Speciaal voor deze expeditie is een camera ontwikkeld die elke 4 seconden 360-gradenpanoramafoto’s maakt. De camera maakt gebruik van geolokalisatie om de precieze plek van de foto’s later te kunnen koppelen aan

Google Earth. Een duiker bedient het apparaat, dat is voorzien van een kleine propeller waarmee het een snelheid van 4 kilometer per uur haalt. Met beeldherkenningssoftware kunnen de onderzoekers snel koraal, vissen en andere organismen herkennen. Uiteindelijk worden zo’n 50.000 panoramabeelden geüpload van 20 plekken langs de 2.300 kilometer lange Great Barrier Reef.

Maar dat is slechts één gedeelte van het wetenschappelijke project. Ook de diepe delen van het rif, van 30 tot 100 meter diep, worden in kaart gebracht. Hiervoor worden onder meer duikrobots en HD-camera’s gebruikt. „Dit zijn de delen van de Great Barrier Reef waar weten- schappers nog nauwelijks zijn ge- weest”, aldus HoeghGuldberg. „Dit onbekende deel van het rif zou ons meer informatie kunnen geven over waarom koraalriffen de snelle klimaatverandering wel of niet zul- len overleven.” Grote delen

van het koraalrif zijn al afgestorven door de hogere watertemperatuur. Het ko- raal wordt dan wit en er is geen le- vend organisme meer op te vin- den.

Het derde deel van het onderzoek richt zich op het migratiegedrag van tijgerhaaien, groene zeeschild- padden en reuzenmanta’s.Hoegh-Guldberg: „Wij verwachten dat deze dieren beïnvloed worden door klimaatverandering.” Vijftig dieren krijgen een satellietzender, waarmee ze continu te volgen zijn. Een belangrijk aspect voor de onderzoekers is het publiek bewust maken van de bedreigingen voor het leven onder water. „Uit het oog, uit het hart: dat is het grootste gevaar voor het leven in onze oceanen”, zegt oprichter

Maak een virtuele DUIK

Na Streetview, komt Google met Seaview:

Het complete koraalrif van de Great Barrier Reef

In Australië wordt met een speciale 360-gradencamera

gefotografeerd.

Maar de Catlin Seaview Survey is vooral een

Wetenschappelijke expeditie.

Page 62: 't Oonderduukerke juni 2012

62

van Underwater Earth Richard Vevers.

„Dit project maakt de oceanen toegankelijk, dankzij de kracht en het bereik van Google. Voor het eerst kunnen mensen nu zelf het leven onder water ontdekken. Kies een locatie, ga kopje onder en kijk rond in een volledig 360 graden panoramisch beeld. Maak een virtuele duik vanuit je eigen huis.”

Het is de bedoeling dat later ook andere delen van oceanen in kaart worden gebracht. De onderzoekers gaan in september echt aan

de slag, maar hebben al een aantal proefduiken gemaakt. Alleen al tijdens die zesdaagse pilot heeft het team vier koraalsoorten ontdekt die nog niet eerder waren waargenomen voor de kust van Queensland, en een nieuw soort dwergzeepaardje.

Wil je onderwater kijken volg dan de bijgevoegde link. www.catlinseaviewsurvey.com

Voor jullie gelezen op Internet.Harrie

Seaviewcamera

Page 63: 't Oonderduukerke juni 2012

63

Openings tijden

maandag

10:00 t0t 13:30

dinsdag t/m vrijdag 10:00 tot 13:30 16:30 tot 23:00 uur

zaterdag en zondag 16:30 tot 23:00 uur

bezorgdienstFrites, snacks

broodjes en meer

Alle dagen geopend vanaf 15.00 uur zondag’s vanaf 11.00 uur

tijdens lunchuren

Page 64: 't Oonderduukerke juni 2012

64