Spraakwater juli 2009

11
Spraak water Het magazine van de Capelse JeugdRaad Zomer 2009 welk stranD- type ben jij? groove kings Graffiti Quiz Oproepen Denk mee, doe mee, schrijf mee

description

Spraakwater juli 2009

Transcript of Spraakwater juli 2009

Page 1: Spraakwater juli 2009

SpraakwaterHet magazine van de Capelse JeugdRaad Zomer 2009

welk stranD-type ben jij?groove kings

Graffiti

Quiz

OproepenDenk mee, doe mee, schrijf mee

Page 2: Spraakwater juli 2009

Stel jezelf eens voor!“Ik ben Zeny Rosalina, 18 jaar en sinds septem-ber 2007 ben ik lid van de Capelse jeugdraad. Ik studeer communicatie op het HBO waar ik in mijn 2e jaar zit.”

Hoe ben je bij de jeugdraad beland?“Ik kreeg 2 jaar geleden een mailtje met de vraag of ik zin had om bij de jeugdraad te komen.Het mailtje wekte mijn interesse en ik meldde me aan. Sindsdien ben ik er 100 % voor gegaan!”

In welke werkgroepen zit je?“Ik zit in de werkgroepen ‘Pre-Party’, ‘Pr en com-municatie’ en in de wijkwerkgroep ‘Oostgaarde’.”

Jij benthet brein achter Pre-Party. Vertel daar eens wat meer over! “Het idee is ooit een keer ontstaan toen ik na zat te denken over Capelle. Mijn conclusie was dat ik vond dat er een dance-feest moest komen voor de jeugd en dit heb ik tijdens een saai hoorcol-lege uitgewerkt. Ik zat daar met alle mensen van mijn studie in een collegezaal en moest eigenlijk luisteren. In plaats daarvan schreef ik dus een conceptidee. Vervolgens heb ik het gepresen-teerd bij de jeugdraad. Die waren er allemaal erg enthousiast over. We vormden een werkgroep met mij als voorzitter en we waren maanden bezig om de eerste twee feesten op de rails te zetten.”

Wat heb je tot nu toe allemaal al gedaan voor en met de CJR?“Ik ben sinds kort vice-voorzitter van de CJR. Bij ‘ de werkgroep Pre-Party ben ik de voorzitter. Dit houdt in dat ik overzicht moet houden, mensen moet wijzen op deadlines, bijsturen als het nodig is en natuurlijk bijspringen. Daarnaast zit ik in het subwerkgroepje ‘algemeen’. Daar is het onder an-dere mijn taak om vergunningen aan te vragen, om met de horeca te onderhandelen, om het programma vast te stellen van de DJ’s en om het draaiboek te maken. Ook woon ik, zoals iedereen, de vergaderingen bij. Verder geef ik advies en bezoek ik regelmatig de Wijk Overleg Platform’s.”

Hoe zou jij de CJR in 1 zin samenvatten?“Een groep actieve jongeren met lef!”

Wat is jouw motto? “Als je iets echt wilt en als je bereid bent om er hard voor te werken, lukt alles ☺.”Wat ga jij doen in de vakantie?“Veel dance festivals bezoeken en verder ga ik op zoek naar een vakantiebaantje.”

Dulcendra FranciscaLeeftijd: 18 Wijk: Middelwatering

Waarom bij de CJR?“Ik heb me bij CJR aangesloten, omdat ik het leuk vind om te organiseren. Zo kan ik mijn creativiteit kwijt en kan ik nieuwe dingen leren.”

Wie/wat zou je nemen naar een onbewoond eiland?“Mijn mobiel! Dan bel ik iedereen op die ik ken en zeg dat ze mij moeten komen ophalen. Hopelijk heb ik dan wel bereik. ”

Raisa SahtoeLeeftijd: 19 Wijk: Schollevaar

Waarom bij de CJR?“Ik ben nog niet zo lang lid, maar ik wil graag in ‘’my hometown’’ Capelle iets voor jongeren betekenen!”

Wat is ergste blunder ooit? “Tegen een glazen deur aanlopen.”

Marieke StruijkLeeftijd: 16 Wijk: Oostgaarde Waarom bij de CJR? Ik ben lid geworden van de CJR, omdat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn. Ook vind ik het leuk om allerlei verschillende dingen te doen (van or-ganiseren tot stukjes schrijven voor Spraakwater) en daar ook van te leren en ervaring op te doen.

Waar kan je jou ‘s nachts voor wakker maken?Home made-appelpannekoeken !

Pagina 2 Pagina 3

Capelse Jeugdraad officieel!

Sinds donderdag 12 maart 2009 zijn wij officieel. Onze oud-

voorzitter Laura van den Heuvel en wethouder jeugd Aart-Jan

Moerkerke zetten hun handtekening onder een aantal afspra-

ken. Deze gaan bijvoorbeeld over de rol die wij hebben. Voor

ons was dit een bijzonder moment, omdat wij nu eindelijk

een officiële status hebben. Voor iedereen die het nog niet

weet: wij zijn sinds 2007 actief. Wij hebben geadviseerd over

onderwerpen als de gezondheidsnota, het stedelijk jongeren-

centrum en het aanvalsplan jeugd en alcohol. Ook zijn wij met

diverse andere dingen bezig geweest zoals het organiseren

van drie Pre-Party’s en natuurlijk de Spraakwater.

Door Sharon den Outer

FF voorstellen!!(vice-voorzitter CJR)Zeny Rosalina

CJR-site in de luchtDeze maand gaat onze website de lucht in. Deze site hebben

wij speciaal voor jullie gemaakt. Wij hopen jullie te prikkelen

om mee te doen aan onze activiteiten. Maar op site staat meer

dan alleen activiteiten. Zo vind je er artikelen, persberichten

en een rubriek ‘wie is wie’, zodat jullie echt weten wie die circa

twintig jongeren tussen 12 en 23 jaar zijn die zich inzetten voor

de jeugd in Capelle en wat wij doen. Kortom: voor alles wat je

wilt weten over de CJR, ga je naar:

www.capelsejeugdraad.nl

Heel ff voorstellen nieuwe leden:

Van de redactie...

Zoals jullie al duidelijk kunnen merken is het weer zomer in Nederland. Dat betekent zon, zee, strand en natuurlijk de zomer-editie van Spraakwater. Deze Spraakwater staat vol zomerse artikelen zoals heerlijke recepten voor zomerse cocktails en een test om er achter te komen welk standtype je nu eigenlijk bent.

Ook staat er een diepgaand interview in met Ruben, een jongen die na een heftige periode en een drugsverslaving nu weer op de goede weg is. Verder staat er, zoals jullie van ons gewend zijn, weer een stukje in waarin Wilco en ik reacties uitlokken bij nietsvermoedend publiek. Dit keer gingen wij graffiti spuiten rond het Stadsplein op een drukke zaterdag. De reacties waren anders dan verwacht…Wat ook interessant is, zijn de oproepjes. Zo zoekt de Capelse Jeugdraad nog nieuwe le-den en zoekt Spraakwater dringend enthou-siaste gastschrijvers. Als je het dus leuk vindt om te adviseren over jeugdzaken of als je graag stukken schrijft, moet je snel op pagina 14 kijken!Natuurlijk staan er nog veel meer dingen in deze zomereditie van Spraakwater, maar daar zul je snel genoeg achter komen.

Verder ben ik benieuwd in welke vakantie-landen de Spraakwater allemaal gelezen wordt. Mocht je de Spraakwater in jouw vakantie lezen, mail dan - onder vermelding van ‘vakantie’ - een foto van deze plek mèt de Spraakwater erop naar [email protected]. Vermeld wel even je naam en de plek erbij.De leukste foto’s komen op onze website: capelsejeugdraad.nl. Onder de leukste inzen-ding verloten we een toepasselijk leuke prijs.

Geniet van je vakantie en veel leesplezier!

Jonathan SmitHoofdredacteur

Aan deze uitgave werkten mee:Sharon den Outer, Jonathan Smit, Monique van Dam, Wilco Knops, Michelle Lau, Carina Houwerzijl, Marieke Struijk, Lucas Booms, Stanley Pashouwers, Syandika Kalpoe, Jet Maliangkay en Hanneke Zümker

Page 3: Spraakwater juli 2009

In de zomer is er niets lekkerder dan een zomerse cocktail of een smoothie. Met de recepten uit deze de zomereditie van Spraakwater tover je zelf de mooiste en gezondste drankjes op tafel! Breng een toost uit op de zomer.

Pagina 5Pagina 4

Ingrediënten:50 ml tonic of Sprite2 partjes limoen3 dessertlepels bruine rietsuiker6 muntblaadjes4 ijsklontjes20 ml Spa Rood

Bereiding: Schenk de tonic of Sprite in een longdrink-glas. Voeg de limoen, de bruine rietsuiker, de muntblaadjes, het ijs en de Spa Rood toe. Om de muntsmaak los te laten komen, moet je de inhoud aanstampen met een stamper.

Ingrediënten:15 ml Blue Curacao15 ml Pisang Ambon 10 ml Malibu7-UpJus d’Orange3 IJsblokjes

Bereiding:Doe de ijsblokjes in een longdrinkglas. Schenk hierover de Blue Curacao, de Pisang Ambon en de Malibu. Vul voor 3/4 aan met 7-Up. Schenk tenslotte voorzichtig een klein beetje jus d’orange over het drankje, zodat het er bovenop blijft liggen.

Ingrediënten: 40 ml TequilaScheutje grenadineJus d’Orange3 IJsblokjes

Bereiding:Giet de Tequila en de Jus d’Orange in een longdrinkglas met 3 ijsblokjes. Even roeren en vervolgens een klein scheutje grenadine in het midden van het glas laten vallen.

De cocktailgeschiedenis gaat terug tot in de tijd van de oude Grieken. Zij kwamen op het idee om

kruiden en honing aan de toen zure wijn toe te voegen.

Beide dranken worden koud (meestal met ijsblokjes) geserveerd.

Een cocktail is in een paar minuten gemaakt.

Sommige sterren hebben hun eigen cocktail. Zo is er de ‘Marilyn Monroe’, de ’Paris Hilton’ en de

‘Mel Gibson’.

Een cocktail is een mengsel van twee of meer-dere (alcoholische) dranken, soms als aperitief gebruikt, maar vaak geserveerd op een zuiders

terras, op een zomerse avond of in clubs.

Een cocktail is leuk om mee te experimenten, want er zijn onbeschrijfelijk veel combinaties

mogelijk! Heb jij al een favoriet?

Cocktail SmoothieWanneer de term ‘smoothie’ nu ontstaan is, blijft

voor iedereen een raadsel. Wel is iedereen het er mee eens dat ze er goed uitzien, super lekker

smaken en hartstikke gezond zijn!

Beide dranken worden koud (meestal met ijsblokjes) geserveerd.

In India, Maleisië , de landen rond de Middel-landse zee en in het Midden-Oosten worden al

van ouds af aan dranken gemaakt die vergelijk-baar zijn met de smoothie. Waarschijnlijk ligt de

oorsprong van het idee dus in deze landen!

Een smoothie is in een paar minuten gemaakt.

Een smoothie is een verfrissende (en een wat dikkere) drank op basis van vers gepureerd fruit, dat wordt aangedikt met ijsschaafsel, banaan

of yoghurt.

Een smoothie is leuk om mee te experimenten, want er zijn onbeschrijfelijk

veel combinaties mogelijk! Heb jij al een favoriet?

Ingrediënten:1 kop watermeloen in stukjes1 kop kanteloep of een ander soort meloen1 kop ananas in stukjes1 kop mango in stukjes1 kop gehalveerde aardbeien1/4 kop suiker1 kop sinaasappelsapFijngestampt ijs

Bereiding:Mix al de ingrediënten behalve het ijs. IJs toevoe-gen en nog eens alles mixen. Direct serveren en garneren met fruit. Goed voor 6 glazen

Ingrediënten:1/4 kop appelsap1 soeplepel kokosmelk of 1 eetlepel gemalen kokosnoot 1/2 banaan1/4 theelepel verse gemberwortel (gepeld en fijngesneden)2 ijsblokjes

BereidingAlles in de blender doen en mixen tot een vloeiende substantie ontstaat.

Ingrediënten:2 bevroren bananen1 kop aardbeien 1 kop rijstmelk2 capsules vanille extract4 eetlepels vloeibare honing1/10 theelepel nootmuskaat

Bereiding:Mix al de ingrediënten in de blender. Doe het in een glas en leg er 2 plakjes banaan op. Bestrooi het eventueel met wat kaneel.

Page 4: Spraakwater juli 2009

‘’ Moet je

een knal

voor je hersens?’’

Pagina 7Pagina 6

Wat voor de één een uiting van kunst is, is

voor de ander een grote bron van ergernis:

graffiti. Omdat veel mensen graffiti niet op

prijs stellen, wordt graffiti ‘s nachts of als nie-

mand het ziet aangebracht. De volgende dag

hoor je vervolgens sterke verhalen die begin-

nen met ‘‘als ik het had gezien, dan…’’ Wij

vroegen ons af hoe mensen zouden reageren

als ze het wél zouden zien en daarom gingen

wij, Jonathan en Wilco, op klaarlichte dag in

de buurt van het Stadsplein graffiti spuiten.

De voorpret begon al toen wij de spuitbussen gingen kopen. Terwijl we spuitbussen aan het uitzoeken waren – meer op kleur dan op kwa-liteit - zag je al mensen kijken met een blik van ‘die gaan die spuitbussen niet gebruiken om hun kamer van een kleurtje te voorzien’. Uiteindelijk kozen we voor de CJR-kleuren, namelijk donker-blauw en paars. Nadat we de spuitbussen zonder problemen mee hadden gekregen, besloten we eerst even te oefenen op oude stukken hout.

Om één uur hadden we afgesproken met de fotograaf. We zouden eerst wat graffiti spuiten, zodat de fotograaf wat foto’s kon nemen. Daarna zouden we zonder de fotograaf nog verder gaan. Dit omdat je natuurlijk erg opvalt als er een fotograaf bij staat.

We begonnen met spuiten op de fietsenstalling achter het Gemeentehuis. Zodra we in al onze creativiteit de letters CJR (Capelse Jeugdraad) spoten, werden we aangekeken door diverse voorbijgangers. Maar omdat de fotograaf foto’s van ons nam, liepen de meeste mensen door. Anderen bleven even staan, maar liepen uitein-delijk ook door.Vervolgens gingen we met de fotograaf naar de grote zwarte plantenbakken tussen het gemeentehuis en de skatebaan. En weer bleven er mensen staan kijken, maar niemand zei er wat van.

Nadat de foto’s genomen waren en de fotograaf weg was, wilden we zien hoe de mensen zouden reageren als ze twee jongeren graffiti zouden spuiten. Eigenlijk hadden we het idee dat het net zo makkelijk zou gaan als met het stelen van fietsen (uit de vorige editie). Viel dat even flink tegen….

Zodra we de eerste letters op de plantenbak hadden gezet klonk het meteen van twee kanten ‘’Hé! Stop daar mee, en snel!’’, ‘’Moet je een knal voor je hersens?’’. Wij vroegen ons meteen af wat die mensen zouden doen als we gewoon doorgingen, maar omdat ze toen wel erg dichtbij kwamen, zijn we gestopt. We wilden ze duidelijk maken dat we bezig waren voor een artikel, hoewel we daar de kans niet eens voor kregen! Een meneer bleef maar roepen dat hij

ons het liefst een ‘ knal voor onze hersens’ wilde geven en zijn vrouw vroeg ons woedend hoe wij het zouden vinden als zij bij ons thuis alles zou komen onderspuiten. Nog voordat we uit konden leggen dat we bezig waren voor een ar-tikel, liepen ze snel door. Boos en verbaasd. Een andere vrouw wilde foto’s van ons maken voor de politie. We probeerden haar te overtuigen dat we van de Capelse Jeugdraad waren en dat we vaker soortgelijke onderzoeken doen, maar ook bij haar ging dat er niet in. Pas toen we haar een vorige editie van Spraakwater hadden laten zien, begon ze het een beetje te geloven. En alsnog geloofde ze het niet helemaal.

We gingen weer terug naar de fietsenstalling. Ook daar werd er veel naar ons geschreeuwd en geroepen in die korte periode dat we daar aan het spuiten waren. Een aantal jongeren bij de skatebaan begon ook half gemeend, half lollig te roepen dat we illegaal bezig waren. Aange-zien er te veel mensen begonnen te roepen, besloten we te stoppen en een praatje te maken met de jongeren bij de skatebaan. Zij waren niet onbekend met het spuiten van graffiti en waren verbaasd dat wij dat op klaarlichte dag deden. Nadat we uitgelegd hadden waarom we het deden en zij ons hard hadden uitgelachen om onze creaties, begon het een interessante dis-cussie te worden. Zo zeiden zij “je kunt veel beter graffiti spuiten dan mensen beroven.” Zij vonden het dus ook een goed idee als graffiti legaal zou

Door Jonathan Smit en Wilco Knops

Legaal graffiti spuiten

Om capellenaren een plek te geven waar ze legaal graf-fiti mogen spuiten, zijn er op enkele plaatsen in Capelle graffitimuren geplaatst. De graffitimuren zijn te vinden in Schollevaar en op de Couwehoekseweg in Oostgaarde. Op deze muren, die goed in het zicht staan, is het dus toege-staan om graffiti te spuiten.

Het schoonmaken Voor het schoonmaken van graffiti heeft de gemeente een contract afgesloten met een schoonmaakbedrijf. Zij maken alle gemeentelijke objecten zoals lantarenpalen, bankjes, tunnels en scholen schoon. Het kost de gemeente jaarlijks duizenden* euro’s om alles schoon te maken. De Capellena-ren moeten hiervan uiteindelijk de rekening betalen. Om de kosten voor het verwijderen van graffiti op daders te kunnen verhalen maakt het schoonmaakbedrijf van elke graffiti een digitale foto. Als de gemeente van de politie te horen krijgt dat er een graffitispuiter is aangehouden, doet zij aangifte van vernieling van haar eigendommen. De kosten voor het verwijderen van de graffiti en bijkomende kosten zoals administratiekosten worden samen met de foto’s doorgegeven aan bureau Halt of aan de rechtbank in Rotterdam. De kosten worden dan altijd op de ouders of de dader verhaald.Iedereen kan graffiti melden bij het Informatiecentrum van de gemeente. De melder hoeft dus geen eigenaar te zijn van het pand of object waar de graffiti op staat, maar dat kan wel. Het Informatiecentrum zet de melding in een gemeen-telijk registratiesysteem. Het schoonmaakbedrijf is ook op dit systeem aangesloten.

*Wist je dat … • ...graffitischoonmaak ons in 2008 € 148.000,- heeft gekost?• ...er 25.000 m2 graffiti is gespoten in 2008 in Capelle?

worden, zodat er minder mensen zullen worden beroofd. Toen we die discussie hadden afgerond besloten we niet meer verder te spuiten. We hadden de reacties van de mensen gezien en we konden concluderen dat het erg lastig is, mis-schien wel onmogelijk, om op klaarlichte dag op een drukke plek graffiti te spuiten.

Jonathan: ” Dit is toch iets wat we moesten pro-beren. Graffiti is iets wat zowel bij de jeugd als bij volwassenen als in de lokale politiek een belang-rijke rol speelt. Er zijn onlangs een aantal graf-fitimuren geplaatst in Capelle ( zie ‘legaal graffiti spuiten’). Toch gaat het wel tegen je natuur in om midden op een drukke plek, in het zicht van heel veel mensen, graffiti te gaan spuiten op plaatsen waar het niet mag. Je weet van tevoren nooit hoe mensen gaan reageren. Die meneer die dreigde met een klap voor onze hersens had net zo goed ook echt kunnen doen…’’

Wilco: ‘’Ik wist òòk niet hoe voorbijgangers zouden reageren. Ik had meer gedacht dat het zo ging als met het fietsen stelen, dat niemand echt wat deed. Ik wist van tevoren wel dat we niet erg goed waren in graffiti spuiten, maar dat we werden uitgelachen om onze creatie had ik niet verwacht!‘’

Page 5: Spraakwater juli 2009

Hoe begon het?”De band tussen mij en mijn ouders was niet zo goed. Ik had het gevoel dat ze me niet begrepen.Ook werd ik gepest op school. Daar werd ik agressief door en begon ik eigen rechter te spelen. Toen ik zeven jaar was, moest ik naar een dagopvang. Dit is een soort buitenschoolse opvang, maar dan voor mensen met problemen. Na school ging ik daar dan heen en daar at ik ook. Ik kwam alleen nog thuis om te slapen. Na twee en een half jaar werd ik opgenomen in een internaat. Dit was niet verplicht, maar mijn ouders kozen daar wel voor. Doordeweeks was ik daar en ik sliep daar ook, in het weekend was ik thuis. In dat internaat heb ik anderhalf jaar gezeten en door de structuur die zij mij boden, dacht Jeugdzorg dat het wel weer goed met mij ging.”

Het ging zo goed dat je weer thuis mocht wonen. Wat ging er toen mis?”Uiteindelijk heb ik weer anderhalf jaar bij mijn ouders thuis gewoond, maar zij konden mij niet de structuur bieden, die ik nodig had. Ik ging achteruit en moest weer opgenomen worden. Dit maal in een tehuis waar je zelfstandig leert te worden, Moria genaamd. Je leert er bijvoorbeeld koken en wassen met het doel om ooit zelfstandig te gaan wonen. Ik was toen net 15.”

Op een gegeven moment zocht je afleiding in drank en drugs. Hoe kwam dat?”Mijn oma was kort geleden overleden en ik kon moeilijk met mijn verdriet overweg. Ik zocht afleiding in drank en drugs. Het begon onschuldig met af en toe een blowtje.”

Maar het werd steeds meer…”Na een tijdje moet je voor hetzelfde effect meer gaan blowen. Dan gaat het van één blowtje

per week naar twee blowtjes per week en dan naar een blowtje per dag en op een gegeven moment zelfs meerdere blowtjes per dag.Het werd dus steeds meer.”

Hoeveel blowde je op je dieptepunt?”Ik heb tijden gehad dat ik er negen joints per dag doorheen jaagde.”

Hoe kwam je aan het geld om je drugsgebruik te betalen?”Ik deed alles om maar aan geld te komen. Van het bedriegen tot aan het bestelen van mensen.”

Hoe bedroog je die mensen dan?”Om een coffeeshop in te komen, moet je 18 zijn. Veel mensen hadden het idee dat ik 18 was, omdat ik er ouder uitzie. Daardoor gaven mensen mij geld om drugs voor hen te kopen en ik ging er dan vervolgens met het geld vandoor.”

Ben je zelf ook in drugs gaan dealen?”Ik heb een tijdje in XTC-pilletjes gehandeld. Die kocht ik dan in en verkocht ze door voor meer. Ik heb dat niet lang gedaan, want het was toch moeilijk om klanten te vinden. Ik ben toen maar gestopt.”

Ben je zelf ook XTC of andere harddrugs gaan gebruiken?”Nee, wel heb ik een keer paddo’s gebruikt, maar verder niks. Ik vond het niet nodig om te gebruiken. Dat kwam ook omdat ik zag wat het met anderen deed.”

Hoe reageerde je omgeving op jouw situatie?”Ze hadden het niet echt door, want mijn vader is altijd aan het werk en mijn moeder is wat min-der begaafd dan de meeste mensen. Ik had dus twee ouders die niet echt goed op mij letten. “

En andere mensen in jouw omgeving?”Voornamelijk op school en bij mijn tehuis kre-gen ze het in de gaten.”

Je bent toen ook van school getrapt, waarom was dat precies?“ Dat was een opsomming van feiten. Bijvoor-beeld blowen en drinken onder schooltijd, een grote mond tegen docenten, maar toen ik een jongen in elkaar had geslagen was dat de drup-pel die de emmer deed overlopen….”

Op een gegeven moment begon je door je hele situatie ook depressief te worden en begon je jezelf dingen aan te doen. Waarom deed je dat?” Omdat ik het gevoel wilde hebben dat ik nog leefde. Als ik mijn bloed zag stromen, kreeg ik het idee dat ik nog leefde. Ik was soms zo down, dat ik niet voelde dat ik leefde. Op zo een mo-ment deed ik zulke dingen om dat gevoel terug te krijgen.”

Wat deed je dan precies?” Ik sloeg tegen muren aan totdat mijn hand helemaal gekneusd was. Ik sneed mezelf in mijn arm. Ik wilde gewoon pijn voelen.”

Je bent ook meerdere keren met de politie in aanraking gekomen. Waarvoor was dat?” Ik ben een paar keer aangehouden voor open-bare geweldpleging, vernieling, zwartrijden, winkeldiefstal en dat soort dingen.”

Door dat alles ben je zelfs bij Moria, je tehuis, weggestuurd en moest je naar de inrichting waar je nu zit. Wat is dat voor inrichting?”Dat is een half-gesloten inrichting. Dit betekent dat de deuren open staan, maar ze kunnen op slot. Dat wil zeggen dat ze je binnen kunnen houden als het nodig is, maar je kunt ook vrij-

heden opbouwen waardoor je wel naar buiten mag. Naar buiten gaan moet je dus verdienen.”

Kun jij gewoon naar buiten gaan?” Ik mag nu elke dag naar buiten. In het week-end en op dinsdagavond mag ik zelfs naar huis!”

Hoe ziet jouw dagindeling eruit? ”Ik word om kwart over zeven gewekt en om kwart over acht moet je aan het ontbijt zitten. Verder heb ik doordeweeks school en thera-pieën. Bijvoorbeeld op maandag heb ik het eerste uur ‘cognitief’. Dat is een therapie waarbij je in een groepje gaat praten over problemen die je hebt. Je leert van andermans problemen en je kunt elkaar advies geven. Ik heb ook ‘Beeldend’. Dat is een therapie waarbij je op een creatieve manier je gevoelens moet uiten. Na

elke activiteit vragen ze hoe je je voelt en wat je anders had gewild. Om half elf moet ik naar mijn kamer en om elf uur moeten alle apparaten in mijn kamer uit. Daar komt de leiding ook op controleren.”

Wat voor mensen zitten er nog meer in jouw groep?” In mijn groep zitten mensen met psychische problemen. Ook zijn er mensen bij met meer-dere persoonlijkheden. Verder zitten er jeugd-TBS’ers en mensen met gedragsproblemen die bijvoorbeeld een beetje agressief zijn. Daar hoor ik ook bij.”

Krijg je ook vakken die op andere scholen ook gegeven worden, zoals Nederlands en Engels?” Ja, maar je mag zelf bepalen op welk niveau je

werkt. Ik kan bijvoorbeeld zelf bepalen hoe snel ik werk, hoeveel werk ik doe en welke vakken ik nog meer volg.”

Je word ook gecontroleerd op drugs en drank. Hoe doen ze dat?” Elke week nemen ze een urinetest bij me af. Ze kijken naar je THC-waarde*. Als ze sporen van THC in je urine vinden, ben je de sigaar. Dan moet je drie dagen binnen zitten. Op alcohol word je alleen gecontroleerd als daar een aan-leiding toe is. Bijvoorbeeld als ze denken dat je aangeschoten bent. Dan krijg je een blaastest. Als die positief is, moet je ook drie dagen bin-nen zitten. Het is wel zo dat als je vaker betrapt wordt, ze je langer binnen kunnen houden.” * Tetrahydrocannabinol (THC) is een psychoac-tieve stof die onder andere voorkomt in cannabis.

Heb je zelf wel eens binnen moeten zitten voor straf?” Ja, een enkele keer. Dat was voor drank, niet voor drugs. Daar ben ik nu helemaal klaar mee.”

Mag je eigenlijk bezoek ontvangen?” Ja, op woensdag avond van 7 tot 9 en in het weekend.”

Maar in het weekend mag je toch naar huis?” Ja, dat is iets wat ik verdiend heb. Omdat de relatie tussen mij en mijn ouders nu een stuk beter is, heb ik het voor elkaar gekregen dat ik in het weekend naar huis mag. Sinds drie maan-den mag ik ook op dinsdagavond naar huis.”

En wat doe je dan als je thuis bent?” Van alles. Een beetje op MSN zitten, naar buiten gaan enzovoorts. In de inrichting heb-ben ze geen internet, dus dan moet je het thuis inhalen.”

Maar goed, uiteindelijk ben je gestopt met drugs. Waarom lukte het nu wel?” Ten eerste wilde ik het zelf natuurlijk erg graag. Maar dat je drie dagen binnen moet zitten als je gebruikt, is wel een extra stok achter de deur. Nu is het behalve een kwestie van willen, ook een kwestie van moeten en dat helpt. Ik weet zeker dat ik nu nog zou blowen, als ik hier niet naar toe was gegaan. Waarschijnlijk was dat dan nog erger dan voorheen.”

Hoe zie jij je toekomst voor je?”Deze week heb ik te horen gekregen dat ik, als ik 18 ben, op mezelf mag gaan wonen. Ook wil ik mijn VMBO-T diploma halen om zo verder door te stromen naar het MBO en daarna naar het HBO. Dan wil ik de opleiding ‘werken en leren’ gaan doen en dan waarschijnlijk iets met jongeren. Zo kan ik jongeren helpen die in het zelfde schuitje zitten als dat ik nu zit. Ik wil dan het liefst bij een van die groepen werken waar ik zelf bij gezeten heb. Ik zie het positief in. Je kunt altijd dieper zakken, maar je kunt ook altijd hoger klimmen. Je hebt nooit de top bereikt!”

Pagina 8 Pagina 9

joints per dag maanden clean

Met 17 jaar heeft hij al meer meegemaakt dan de meeste mensen

van zijn leeftijd. Zo werd hij met 9 jaar uit huis geplaatst, woonde

hij later weer even thuis bij zijn ouders, maar werd toen weer op-

genomen in een tehuis. Hij raakte vervolgens aan de drugs en werd

zelfs voor het tehuis onhandelbaar. Inmiddels zit hij in een half-

gesloten psychiatrische inrichting en is hij negen maanden clean .

Dit is het indrukwekkende verhaal van Ruben.

Van naar

Door Jonathan Smit

“Als ik mijn bloed zag stromen, kreeg ik het idee dat ik nog leefde”

Page 6: Spraakwater juli 2009

Quiz

1. Jouw favoriete strandaccessoire is:A) een strandbalB) een zonnebrilC) je mobiele telefoon

2. Jij valt voor dit type jongens: A) MuzikantenB) SurfdudesC) Macho’s

3. Op jouw mp3 staat vooral:A) R&B en HiphopB) Muziek uit de top 40C) Relaxte muziek

4. Als je niet op het strand te vinden bent, ben je:A) In de sportschoolB) ShoppenC) Op een gezellig terras met vrienden

5. Jouw ideale stranddag ziet er zo uit:A) Bruinen in de zonB) Bijkletsen met vriendinnenC) Actief bezig zijn door bijvoorbeeld te beach-volleyballen.

Puntentelling:1. A=2 B=1 C=32. A=3 B=2 C=13. A=1 B=2 C=34. A=2 B=1 C=35. A=1 B=3 C=2

1. In de zomer draag jij het liefste:A) Comfortkleding B) SurfkledingC) Iets waar jouw lichaam goed in uitkomt

2. Op jouw mp3 staat vooral:A) Muziek met een lekkere beatB) Zelfgemaakte muziekC) Relaxte muziek

3. Als je niet op het strand te vinden bent, ben je:A) Op de skatebaanB) Bij een concertC) In de disco

4. Jouw ideale bijbaan is:A) StraatmuzikantB) Sportinstructeur C) Barman in een hip café

5. Jij versiert een meisje op het strand door:A) Haar te leren surfen en haar op te vangen in je armen als ze valtB) Je spieren te showenC) Haar favoriete nummer te zingen

Puntentelling:1. A=2 B=1 C=32. A=3 B=2 C=13. A=1 B=2 C=34. A=2 B=1 C=35. A=1 B=3 C=2

Pagina 10 Pagina 11

BoysDe één showt graag zijn kunsten op een gitaar, terwijl de ander zich liever niet bezighoudt met muziek. Waar het strand voor de ene dude een surfparadijs is, ziet de ander het meer als dé plaats om gezien te worden. Welk strandtype ben jij? Test het hier.

GirlsDe één showt graag haar kunsten op een surfboard, terwijl de ander zich liever niet in het zweet werkt. Waar het strand voor het ene meisje een ontmoetingsplek voor vriendinnen is, ziet de beach babe het meer als dé plaats om gezien te worden. Welk strandtype ben jij? Test het hier.

Welk strandtype ben jij? 5 tot en met 7 punten: Jij bent een surfdudeAls surfdude ben jij maar al te vaak te vinden op het strand. Of het nou wel of geen zomerweer is: jij bent daar het hele jaar actief. Zorg er wel voor dat je de meiden de nodige aandacht geeft en niet alléén maar met sport bezig bent.

8 tot en met 12 punten: Jij bent een muzikantAls muziektype ben je romantisch en weet je hoe je meiden moet behandelen. Je speelt de sterren van de hemel op zwoele zomerdagen. De rest van het jaar oefen je hard met je maten om geweldige num-mers uit te voeren. Je bent creatief genoeg!

Meer dan13 punten: Jij bent een machoHet strand is voor jou dè manier om je perfecte lichaam te showen. Door op de juiste manier, op de juiste tijd en op de juiste plaats te kijken naar mei-den, kun je ze met 1 blik laten smelten. Heb niet een te hoge dunk van jezelf. Dat valt niet bij iedereen goed in de smaak.

5 tot en met 7 punten: Jij bent een BeachbabeAls Beachbabe ben jij maar al te vaak te vinden op het strand. Het liefste wordt je zo bruin mogelijk omdat je perfecte lichaam er dan nog mooier uitziet. Pas wel op dat je niet verbrand.

8 tot en met 12 punten: Jij bent een Sporty GirlHet hele jaar door ben jij actief bezig en in de zomer wil je absoluut niet je conditie verliezen. Vandaar dat jij op het strand gewoon doorgaat met sporten. Je bent aan het surfen of trapt een balletje met de jongens. We zien jou niet stil zitten.

Meer dan 13 punten: Jij bent het sociale typeHet strand is voor jou de ultieme manier om ook in de vakantie het contact met je vriendinnen te onderhouden. Gezellig bijkletsen en af en toe een frisse duik in het water zijn voor jou genoeg redenen om naar het strand te gaan. En ‘s avonds pak je gezellig met wat vriendinnen een terrasje aan de boulevard.

Page 7: Spraakwater juli 2009

Wie: Alissa en RomyHoe vonden jullie het examenjaar ?Alissa: “ Leerzaam, maar vooral heel erg gezellig.” Romy: “Het viel wel mee, ik vond het wel mak-kelijk. Het enige wat ik minder leuk vond, waren de opdrachten die we moesten doen. Ook vond ik het vervelend dat de leraren het constant hadden over de examens.”

Hoe vond je de examens zelf ?Alissa: “ De meeste examens waren wel mak-kelijk. Alleen kunstgeschiedenis vond ik wat moeilijker. De vragen waren moeilijker dan ik dacht. Hoewel het antwoord eigenlijk voor je neus lag!” Romy: “ Makkelijk en moeilijk. Het verschilt per vak.”

Wat wordt je vervolgopleiding? Alissa : ” Ik ga naar het Grafisch Lyceum. Daar ga ik de opleiding ‘Media Management’ doen.” Romy : “ Ik ben nog aan het rondkijken. Er zijn zoveel opleidingen die me leuk lijken! Een keuze maken is erg moeilijk. Ik heb nog even de tijd-dus ik vind wel iets.”

Heb je nog tips voor de jongeren die volgend jaar examen doen ?Alissa : “ Ja, let goed op in de les. Bereid je goed voor op SO’s en repetities en heb lol in alles wat je doet !” Romy : “ Goed van te voren leren. Onderschat het niet !!!”

Wie: SandjanaJe hebt eerst 4 jaar lang MAVO gedaan.Toen heb je je diploma gehaald en begon je in HAVO 4. Was deze overstap moeilijk? “ Nee, het ging goed. Je moet natuurlijk wel iets harder gaan werken maar dan is het wel mak-kelijk.”

Hoe vond je het examen van HAVO?“ Het was niet nieuw voor mij. Ik had natuurlijk al examen gedaan in MAVO 4. Ik was nog net zo zenuwachtig als op mijn vorige school. Je wilt toch graag je diploma halen. Het enige dat ik een beetje vond tegenvallen, was wiskunde. De vragen waren veel moeilijker.”

Wat wordt je vervolgopleiding?“ Ik ga de opleiding ‘rechten’ doen op het HBO.”

Heb je nog tips voor jongeren die volgend jaar examen doen?“ Neem het wel serieus. Begin dus niet te laat met leren voor je examens. Werk veel met je examenbundel en bestel het boek’ Samengevat’. Daar heb je heel veel aan.”

Zoals jullie weten hebben veel jongeren in mei en juni weer examen gedaan. Voor degenen die volgend jaar examen doen, heb ik aan de examenkandidaten van dit jaar gevraagd wat zijn van hun schooljaar vonden en of ze nog tips voor jullie hebben.

4 MAVO 5 HAVO

Religie is een onderwerp waar oneindig over valt te discussiëren. Ik koos ervoor om in de overtuiging van 3 jongeren te duiken en uit-gebreid te kijken wat hun (on)geloof met hun leven deed. Van te voren had ik geen idee dat het zo moeilijk was om daar achter te komen, maar ik heb er geen spijt van dat ik deze taak op me heb genomen.

3 jongerenIk ben direct begonnen door mijn contacten-boekje eens open te slaan (lees: mijn hyves vrienden door te spitten en héél hard nadenken wie ik nou precies allemaal kende). Ik bereikte uiteindelijk mijn doel en sprak met drie jongeren. Een christen, een moslim en een atheïst. Allemaal met een eigen leven en gedachten over hoe het met de wereld gaat en hoe het verder moet. Ik besloot het ze moeilijk te maken door vragen te stellen over het homohuwelijk en over hoe los de atheïst eigenlijk leeft. En dit allemaal onder het genot van een heerlijk glas koude cola.

‘Alcohol is drugs!’Mijn eerste gesprek was met een moslima. Het gaat hier om de 16 jarige Sahira uit Oost-gaarde. Ze laat zich leiden door de Koran en haar vertrouwen in Allah. Mijn aftrap bestond met de actualiteit. Geert Wilders vindt de Koran niet helemaal geweldig. Ik vroeg of ze zich in de kri-tiek kan vinden: “Tuurlijk kan ik me in zijn kritiek vinden als ik hem hoor en het nieuws volg. De media is grotendeels verantwoordelijk voor deze onderbuikgevoelens. Veel Nederlanders weten ook wel dat wij moslims geen slechte mensen zijn. Ik geef toe dat de Nederlandse cultuur haaks staat tegenover die van moslims, maar dat is alleen de letterlijke versie van de Koran. Er wordt allang niet meer gestenigd en ook accepteer ik homoseksuelen zoals ze zijn. Zelfs de Bijbel staat haaks tegenover de Nederlandse cultuur!” Over haar toekomstige man is ze zeker: het is een mos-limman die ze zelf kiest. Religie is voor haar erg belangrijk en ze wil dat samen delen met haar geliefde. Verder is ze er trots op dat ze ook mag

genieten van de Nederlandse vrijheden zoals die van meningsuiting en van Godsdienst. Ik vroeg haar ook naar haar mening over alcohol. “Het mag niet van de Koran en ook niet van mijzelf. Alcohol is drugs en drugs zijn slecht voor je!”

‘In andere landen zeg ik dat ik christen ben, omdat ik dan minder opval’ Volgens het World Fact Book van de CIA bestaat Nederland voor 42% uit atheïsten. Veel moeite eentje te vinden, had ik dus niet. Ik besloot te gaan praten met de mondigste atheïst die ik kende: William (19) uit ‘s Gravenland. Ik vroeg hem of religie een slecht iets was en daar was hij heel duidelijk in. “Religie is gevaarlijk zodra het in contact komt met de buitenwereld. Zolang re-ligie iets persoonlijks is en iedereen er zijn eigen draai aan kan geven, is er niets aan de hand.” Het was een mening waar ik wel van schrok. Op de vraag of het erg was dat mensen hun geluk wil-len delen met de rest van de wereld antwoordde hij: “Dat niet, maar geluk zit juist in kleine dingen. Religie is geen klein ding, het is een manier van leven. Zodra je dat wilt delen ontstaan eigenlijk confrontaties.’’ Seks voor het huwelijk en drinken zijn voor William geen probleem. “Mocht Hij be-staan, dan heeft Hij me gaven gegeven die Hem ondermijnen. Hij laat me genieten van vrouwen, dus maak ik daar gebruik van. Hij zorgt ervoor dat alcohol bestaat, dus drink ik dat als ik er zin in heb. Drugs doe ik niet echt aan. Ik keur het niet af, maar ik vind het gewoon niet lekker.” We spra-ken nog even door, en op een gegeven moment kwam hij met de zin: “Atheïsten zijn volgens veel boeken de laagste soort mensen die er bestaat. Ik weet dat ik niet geliefd ben volgens de leer van de Koran of de Bijbel. Beide boeken hebben nog wel een aardig woordje voor de Joden en voor elkaar, maar de ‘ongelovigen’ mogen worden ge-dood. Hier in Nederland kun je makkelijk zeggen dat je atheïst bent. Terwijl je dat juist niet kunt zeggen in andere landen. Als atheïst val je nou eenmaal op in het buitenland, daarom zeg ik ook meestal dat ik christen ben.”

‘Het is 1000 keer groter dan al het aardse!’Mijn zoektocht eindigde bij de 18 jarige Nathalie uit Middelwatering: een meisje dat God pas een half jaar geleden teruggevonden heeft. Ik begon het gesprek lekker filosofisch met: “Wat is God?” God was ‘haar Vader’’, haar Beschermer’. “Alle relaties die je kent, bijvoorbeeld je vader en moeder, doen er allemaal niet meer toe. Hij is je Vader en ik ben een kind van God.” We bleven praten en we kwamen op een gegeven moment op geluk: “Al het aardse dat je kent, is niet belangrijk. Pleziertjes als een X-box of shop-pen zijn leuk, maar het is niets vergeleken bij de hemel.’’ Ik probeerde een idee te krijgen van dat ‘geluk’, want voor zover ik weet bestaat geluk alleen omdat ongeluk ook bestaat. Maar in de hemel bestaat geen ongeluk, dus gaat het dan niet vervelen? ’’Je moet niet zo aards denken’’, was haar antwoord. Voorzichtig kreeg ik te horen wat ik me daarbij moest voorstellen: Iedereen kent wel een enorm gelukkig moment. Voor mij is dat bijvoorbeeld het geluk dat ik voelde toen ik een vriendin aan mijn zijde had toen ik het heel zwaar had. Iemand die mij uit de put trok en me troostte. Dat gevoel is het... en dan minstens 1000x maal groter om een beetje te snappen wat het hiernamaals is. “De atheïst twijfelt teveel. Ook ik twijfel over van alles en nog wat. Dat is de mens. God laat je keuzes maken en die kunnen ook fout zijn. Ik ben in ieder geval altijd in goede handen. Hij accepteert mijn fouten en neemt mij als ik dood ga in Zijn armen. Voor atheïsten is dat gewoon niet te begrijpen. Die vinden het eng om in het diepe te springen.”

Terwijl ik dit schrijf…Denk ik aan de bijzondere gesprekken die ik heb gehad. Ik wil daarom tot slot de personen bedanken voor het delen van hun ervaringen en gevoelens.

* De namen van de personen zijn om privacyredenen veranderd.

‘’Leerzaam, maar vooral heel erg gezellig’’

3 jongeren over (hun) geloof Hoe vonden zij hun examenjaar?

Pagina 12 Pagina 13

Door Lucas BoomsDoor Syandika Kalpoe

Page 8: Spraakwater juli 2009

*Nagellak van Etos. Prijs: € 2,49 De geteste kleuren zijn oranje, blauw en geel.

Oranje Voordeel: blijft goed zitten, leuke kleur Nadeel: twee lagen nodig

Geel Voordeel: droogt snel, blijft goed zitten Nadeel: twee keer lakken voor een mooi effect

Blauw Voordeel: mooie kleur Nadeel: bladdert snel

Meedenken met Spraakwater?Heb je een leuk idee of onderwerp voor in Spraakwater en denk je dat het ook leuk is voor andere jongeren om te lezen? Drop dan je idee bij de redactie van ons magazine. Wij kijken wat we ermee kunnen doen! Wie weet kun je zelfs (als je dat leuk vindt) meeschrijven aan één of meerdere edities van Spraakwater! Je kunt je ideeën of onderwerpen voor Spraak-water mailen aan: [email protected] wacht je nog op!?

Leden gezocht!Ben je tussen de 12 en 23 jaar en wil je je graag inzetten voor jongeren in Capelle? Lijkt het je leuk om je samen met andere jongeren hard te maken voor je stad? Deins jij niet terug om mee te denken en te praten over allerlei thema’s die jongeren aangaan? En zie jij het als een uitdaging om activiteiten te organiseren voor jongeren? Meld je dan aan als lid van de CJR!Je opleiding of achtergrond doen er niet toe, maar je motivatie en inzet wel! Geef je gewoon op bij onze jeugdgriffier en kom een keertje langs bij één van onze vergaderingen. Je kunt je opgeven via: [email protected]

Heb jij een idee of een mening?Als jongere van Capelle aan den IJssel heb je toch zeker wel een mening over wat er gebeurt in jouw buurt of wijk? Wat vind jij belangrijk? Wat zou er moeten veranderen? Welke activitei-ten voor jongeren mis jij nog in Capelle? Mail ons jouw ideeën en tips en we doen er wat mee! Je kunt je ideeën of mening mailen naar: [email protected]

MeisjesDe zomer staat weer voor de deur. Korte rokjes worden uit de kast gehaald en de slippers gaan aan. Je wilt dan natuurlijk wel gespot worden met hippe nagellak. Dus hebben wij speciaal voor jou de vrolijkste kleuren getest. Welke kleur is het beste?

Oranje is natuurlijk super zomers en helemaal hip. Het droogt jammer genoeg niet erg snel en dit is niet handig als je nog snel eventjes moet lakken voordat je een frisse duik in het zwem-bad gaat nemen. Hij blijft wel goed zitten. Na een week en meerdere keren zwemmen ziet het er nog tiptop uit. Een nadeel is dan wel dat er twee lagen op moeten. Vervolgens hebben we nog geel.Het is een bijzonder kleurtje. Dekt goed en blijft lekker lang zitten. Ook is de nagellak binnen no-time droog. Na één keer lakken zit het er goed op maar is het wel dof. Heb je toch liever wat meer glim voor het spetterende effect? Doe er dan nog een laag op en een leuke kleur is verzekerd.

Tot slot nog het mooie blauw. Een frisse kleur met lichte glitters. Het is jammer dat de nagellak heel lang moet drogen. . Behalve dat begint hij ook snel te bladderen en heeft hij meerdere la-gen nodig. Dit is dus een no-go als je snel klaar moet zijn. Maar is het voor een avondje, dan is deze kleur zeker aan te raden. De kleur zelf is namelijk super!

JongensVoor de jongens hebben we ook een product getest. Want wat is nou de beste deodorant tij-dens deze zomerse dagen? En welke deo scoort goed bij de meiden? Want het zal je toch niet gebeuren dat je net het meisje van je dromen tegenkomt en je niet echt een lekker geurtje om je heen hebt hangen.

De top drie:1. Boss Selection

2. Axe Instinct

3. Axe Sharp Focus

Hugo Boss Selection staat duidelijk op nummer 1. Deze geur is uniek en erg lekker. Hiermee scoor je zeker hoog. Het design is ook erg leuk. Jammer genoeg betaal je hier ook goed voor.De deodorant is in de winkels te vinden vanaf ongeveer € 15,00, voor 150 ml.Bij Axe Instinct betaal je voor 150 ml € 4,29 en zoals van de reclame bekend is, haalt deze deo je mannelijkheid naar boven. Ook heeft deze deo een handy dop. Hij ruikt prima, namelijk naar écht leer.Dit zelfde geldt voor Axe Focus, een lekkere geur en ook weer een handy dop. Alleen is deze deo wel ietsjes duurder namelijk € 4,39. Dat is de reden waarom deze op de derde plaats is geëindigd.

Testpanel

Pre-Party, was

jij er ook?

[email protected]

OPR

OEP

• OP

ROEP

• O

PROE

P •

OPRO

EP •

OPR

OEP

• OP

ROEP

• O

PROE

P •

OPRO

EP •

OPR

OEP

• OP

ROEP

• O

PROE

P •

OPRO

EP •

OPR

OEP

• OP

ROEP

Pre-Party is de laatste tijd niet meer uit Capelle weg te denken. Op 9 mei vond de derde editie van het jongerenevenement plaats. Rond een uur of 4 uur waren er nog maar een paar feestgangers op het evenement. Gelukkig kwam daar snel verandering in. In het begin van de avond was het plein al helemaal vol. Iedereen had het naar zijn zin en dat was precies de bedoeling! Dat een aantal bezoekers van buiten Capelle kwam, was natuurlijk geen probleem, zolang je maar een zonnig humeur meenam. En een vrolijke sfeer was er zeker! En tja, dat er dan een paar extra politiemannen waren om toezicht te houden, had geen invloed op de stemming.

In de dagen die volgden, was Pre-Party voorpaginanieuws bij de plaatselijke kranten. Pre-Party is weer druk bezocht en we hebben er met z’n allen een leuke avond van gemaakt. Kortom: wij hebben Capelle laten zien dat wij wel van een leuk feestje houden!

Pagina 14 Pagina 15

Oproep

Spraakwater

Page 9: Spraakwater juli 2009

Het is zaterdagmiddag. Met een waterijsje in mijn hand, teenslippers aan mijn voeten en een zonnebril op mijn hoofd loop ik over straat. Ik ben niet de enige die zin heeft in de zomer. Dat blijkt maar weer. Op het grasveld voetballen kinderen in korte broeken en ook het riedeltje van de ijscowagen klinkt luid. Aan de overkant van de straat zit het terrasje vol. Er hangt een vrolijke, rumoerige sfeer. Het lijkt wel of iedereen opgewekt is als de zon schijnt. De frustraties van de dag ervoor zijn verdwenen en de vrolijke ‘niks moet alles mag’ -zomervakantiesfeer is duidelijk aanwezig.

Het is niet zo gek dat we de zon massaal toejui-chen. Het is zelfs bewezen dat iedereen ’s winters veel chagrijniger is dan in de zomer, omdat men zich dan focust op het slechte weer. ’s Zomers wordt iedereen weer vrolijk en onbezorgd. En dit kan zelfs leiden tot een beetje geheugenverlies, aldus de onderzoekers. Mooi weer is dus eigenlijk niet zo goed voor je geheugen, hoewel de zon op korte termijn

juist heel goed voor je is. Je krijgt er namelijk energie van en zonnestralen zitten ook nog eens barstensvol vitaminen. Verder kan iedereen natuurlijk wel een lekker kleurtje gebruiken!

Van de zon worden we allemaal vrolijk. Dus waarom zouden we dan binnen blijven zitten? Zolang de thermometer temperaturen rond de 20 graden aan blijft geven en het zonnetje lekker schijnt, ben ik altijd superblij met onze zon. En jullie zijn dat vast wel met mij eens. Smeer je gewoon goed in met zonnebrandcrème en ga niet uren liggen bakken, zijn mijn tips! We willen namelijk wel zo gezond en ongerimpeld mogelijk blijven, toch?! De luchtkussens en zomerspullen worden weer tevoorschijn gehaald en ook festivals draaien op volle toeren. Als het even meezit, is het zonnetje voorlopig nog niet van plan weg te gaan. Dát is de ideale zomer. Ik ben klaar voor zon, zee en strand. Jullie ook?

Enjoy your holiday!

Zomerkriebels

Wie de talentenshow Holland’s Got Talent op

televisie volgde, zag ongetwijfeld de Groove

Kings voorbij komen. Deze dansgroep, die

bestaat uit dertien jongens (in Holland’s

Got Talent waren er negen jongens te zien),

is al enkele jaren bij elkaar en brak door in

Holland’s Got Talent. Heel Nederland werd

verrast met spectaculaire dansacts.

Wij zochten contact met één van de leden:

Christian. We vroegen naar zijn ervaringen

als danser bij de Groove Kings.

Wat voor bijzonders heb je meegemaakt na Holland’s Got Talent?“We worden tegenwoordig als groep vaak op straat herkend. Gewoon als we in de stad lopen bijvoorbeeld. Vooral jongeren tussen de 12 en 18 jaar herkennen ons en zeggen dan zoiets als:

‘Hey, zijn jullie niet van Holland’s Got Talent?!’ Dat vind ik wel een leuke ervaring. Gelukkig hebben we tot nu geen nare dingen meege-maakt door de bekendheid.”

Hoe zijn de Groove Kings bij elkaar gekomen?“Voordat de groep Groove Kings bestond, danste jk en enkele andere jongens in een an-dere groep. Met een andere dansgroep hebben we Groove Kings gevormd. We zijn inmiddels al bijna vijf jaar bij elkaar.”

Waar treden jullie tegenwoordig zoal op?“We treden overal op. Zowel in het binnenland als buitenland. We worden echt in het hele land geboekt. De locaties verschillen heel erg. Zo hadden we gisteren een optreden op een plein-tje, terwijl we de dag daarvoor op de Nightlife Awards dansten. Begin juli gaan enkelen van ons naar Curaçao om optredens te geven. En in midden juli gaan we met een andere dansgroep naar Liverpool en Duitsland. Wij komen overal. Dat is het leuke ervan!”

Wat is het leukste optreden dat je tot nu toe gaf?“We hadden echt zoveel optredens dat ik er vast een paar vergeten ben. Maar de halve finale van Holland’s Got Talent vond ik wel echt een topoptreden! Alles ging goed. We gingen toen ook door naar de finale.”

Dans je ook individueel of alleen in een groep?“Iedereen geeft wel individueel workshops, maar optreden doen we bijna altijd in groeps-verband…”

Hoe werk je samen met maar liefst dertien dansers?“Het is niet dat er vaak dingen verkeerd gaan tijdens het trainen met zoveel personen. Het lastige met dertien personen is juist het bij elkaar krijgen van iedereen. We doen namelijk naast het dansen allemaal nog iets. Zoals naar school gaan of werken. Ik geef bijvoorbeeld les en workshops naast het dansen.”

Voor wie en op welke plek zou je een keer willen dansen?“Ik had wel graag een keer voor Michael Jackson willen dansen, maar ik weet geen specifieke plek waarvan ik denk ‘daar moeten we echt gaan dansen!’. We hebben namelijk al een paar keer grote locaties gehad, zoals Ahoy en De Kuip.”

Wat willen jullie bereiken met de Groove Kings? “We willen alleen maar dansen en we hopen ook een eigen pand of zaal te krijgen. Daarnaast willen we blijven touren. Het liefst over heel de wereld!”

Heb je een tip voor jonge talenten die ook willen doorbreken als danser?“Blijf hard trainen. Doe zoveel mogelijk audities en doe mee met wedstrijden. Je moet ervoor zorgen dat je gezien wordt en dat mensen je gaan herkennen. Met een beetje geluk erbij komt het wel goed!”

GrooveKings

Pagina 16 Pagina 17

Door Michelle Lau Door Marieke Struijk

Page 10: Spraakwater juli 2009

Doe meeDenk meeMet het nieuwe Jongeren Centrum Capelle

Je eigen beats maken? Je eigen film regisseren? Dansen? Of gewoon lekker chillen? Vanaf februari 2010 kan dat in het nieuwe Jongeren Centrum van Capelle!

Door jongerenHet Stedelijk Jongeren Centrum is er niet alleen voor jongeren, maar vooral ook door jongeren. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het aanbod en de uitvoering van de activiteiten in het cen-trum. Jongerenwerkers begeleiden de jongeren in het centrum. Het gebouw telt twee verdiepingen, krijgt ondermeer een in-loop ruimte/café en een podiumzaal die ruimte biedt aan maar liefst 350 mensen. Hoe gaat de inrichting er uiteindelijk uitzien? Hoe wordt de stijl? En welke naam krijgt het eigenlijk?Wat verlangen we van de veiligheid? Kortom, er moet nog veel gebeuren. Daar heeft LinC jongeren voor nodig. Lijkt het jou leuk mee te denken? Stuur dan een mail.Je staat er in het proces zeker niet alleen voor. Samen met LinC buig je je namelijk over alle onderwerpen.

Doe mee! Bedenk een naam. Organiseer je eigen activiteiten of zet een eigen band op. Alles is mogelijk in het nieuwe jongerencentrum van Capelle. Geef je op en doe mee.Dit wordt jouw jongerencentrum! Stuur snel een mailtje naar [email protected]& Check www.jongerencentrumcapelle.nl

- Nieuwe schoenen- Games- PSP- Graspop- Housefeesten, vooral outdoor

festivals!- Films- Graspop- Brad Pitt - Korting- Lekker weer - Bij het zien van een winkel- Als ‘Avenged Sevenfold’ voor m’n

deur staan en ze vragen of ik voor hun volgende tour roadie wil zijn (roadie is iemand die alle spullen klaarzet/opruimt/het slaafje is van de artiesten)

- Het winnen van een miljoen- Chocolade!

- Overlast, het achteruit gaan van de leefomgeving

- Goed feestje - Muziek- Concerten- Een doelpunt van het Nederlands elftal- Voetbal- Mensen plezier laten beleven

(sprak de clown)- Lekker biertje- Als Nederland wereldkampioen

zou worden- Gezelligheid- Een Starbucks winkel voor mijn

deur- Als ik op het podium sta- Mooie vrouwen- Eten

Wat? zomerkermisWanneer? 26-30 augustus Waar? evenemententerrein Extra: 35 attracties, zie www.capelsefestivi-teiten.nl

Wat? Literair Jongerenfestival Wanneer? septemberWaar? bibliotheek Extra: www.bibliotheekaandenijssel.nlWat? Cultuurmarkt + kunstmarktWanneer? 12 septemberWaar? activiteiten in heel Capelle, maar vooral op het stadsplein.Extra: Met de Cultuurmarkt wordt de start van het culturele seizoen ingeluid. Op diverse

podia in het Isala Theater, de Bibliotheek en op het grote podium op het Stadsplein zijn optredens en demonstraties te zien van een groot aantal Capelse culturele instellingen en groepen. Daarnaast is er een gezellige Informatiemarkt waar niet alleen folders te vinden zijn, maar waar van alles uitgepro-beerd, geproefd en bekeken kan worden. De Cultuurmarkt wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd.

Wat? Petit MontmartreWanneer? 19 septemberWaar? winkelcentrum De TerpExtra: www.kunstkringcapelle.nl

Iedereen gaat wel eens uit zijn dak. De een wat sneller dan de ander. Wij vroegen verschillende mensen: waarvan ga jij dan uit je dak? De leukste antwoorden hebben we voor jullie op een rijtje gezet:

Toen wij de vragen stelden, viel het ons op dat er veel mensen zijn die ‘helemaal nooit uit hun dak gaan’. Maar het viel ook op dat de meeste mensen die wèl uit hun dak gaan, dat doen op muziek. Daarom is dit het ultieme nummer 1 antwoord van de brabbelbox.

Bereikbaar (of niet)? Ik verbaas me over dit mobiele tijdperk! Ik verbaas me over het mobieltje. Het is een pracht van een uitvinding waardoor we altijd en overal bereikbaar zijn en waar-door we ook anderen altijd en overal kunnen bereiken. Maar worden jullie daar niet ziek van?

Vraag iemand of hij/zij zonder de mobiel kan en het ant-woord is héél vaak: “Nee.” “Stel je voor dat er iets is met mijn vrienden of ouders! Dan hoor ik het direct!” Ik moet er niet aan denken hoor, maar de kans dat mijn ouders onder een auto komen is aanwezig, dat geef ik toe... maar niet groot. Ik hoor ook nooit ernstige ongelukken via de mobiel. Toen een vriendin van mij door een auto geraakt was, hoorde ik het via vrienden, die het me persoonlijk vertelden! Het ergste dat ik via mijn mobiel heb gehoord, was: “het is uit met mijn vriendje!” Ik vind dat vreselijk om te horen, maar dat kan wel een uurtje wachten totdat ik weer bereikbaar wil zijn. Spreek iets in op mijn voicemail, krabbel me op hyves of SMS me.. en je hoort van mij of ik sta voor je deur. Als er iets is, bel ik op en vraag ik of de persoon een stukje wil wandelen en dan laat ik mijn mo-biel thuis. Ook als ik verdrietig ben, ga ik een stukje lopen en laat ik mijn mobiel thuis. Het is namelijk geen ramp als ik hem thuislaat. Als er vroeger – voor het mobiele tijdperk - iemand onder de auto kwam, hoorde je het ook wel. Jongens, ben ik niet te bereiken, dan betekent dat vaak dat ik dat ook niet wil. Word niet boos op me. Ik ga mijn eigen gang. Ik heb ook nog een eigen leven en laat mijn mobiel vaak thuis als ik niet een hele dag weg ben.Dus mocht je weer een keer wat gezelligs doen met je vrienden: kijk je lieve mobiel eens aan en ga dan eens bij jezelf na hoe lang je ongeveer niet bereikbaar zal zijn en of je wel gebeld wilt worden. Mijn advies is: “laat je mobiel lek-ker thuis deze zomer!” Vaak mis je hem niet eens…

Jongeren & VakantieIn de zomervakantie trekken veel jongeren er op uit. Wat is the place to be deze zomer. Hier een top 5 van vakantielanden

1. Frankrijk is populair omdat er veel mogelijkheden zijn om spectaculaire activiteiten te ondernemen, zoals raften of mountainbiken;

2. Spanje vooral Blanes, Lloret de Mar en Salou zijn populaire steden om te gaan stappen;3. Italië vooral in Rimini zijn veel jongeren te vinden op de

brede zandstranden;4. Griekenland vooral Chersonissos (op Kreta) trekt veel

jongeren aan, dankzij het uitgaansleven;5. Kroatië is vooral een trekpleister voor jongeren omdat

het aantrekkelijke prijzen heeft en de temperatuur er in de zomer rond de 30 graden ligt.

Weet jij al waar je deze zomer naartoe gaat?

Brabbel box

Pagina 18 Pagina 19

Door Lucas Booms

Page 11: Spraakwater juli 2009

Online

Ambtenaren aan het werk!Je leest het goed: ze gaan eindelijk een keer wat doen! Op 24 september gaan 550 ambtenaren van Capelle ècht aan de slag om ideeën, dromen en wensen van Capellenaren waar te maken. Dit initiatief heet ‘de Capelse uitdaging’.

JOP ideeënWij als Capelse jeugdraad hebben natuurlijk ook zo onze ideeën en wij hebben ‘het laten opknappen van de JOP’s’ (JongerenOntmoe-tingsPlekken) als idee ingezonden. De rest van het idee willen we aan jullie overlaten!

Wat vinden jullie van de JOP’s? Wat moet er verbeterd worden, hoe moeten ze eruit komen te zien? Kortom: Heb jij een origineel, te gek, cool ontwerp voor het opknappen van een JOP in jouw buurt? Laat het ons dan weten op: [email protected] en vermeld daarbij je gegevens, zoals je naam en wijk.

Je kunt jouw ontwerp in woorden aan ons uitleggen, maar je kunt natuurlijk ook een volledig ontwerp aan ons mailen. Laat je fantasie vooral de vrije loop!!

Wie weet pikken we jouw ontwerp er wel uit en ziet het JOP in jouw buurt er helemaal gepimpt uit op 24 september! Als we jouw ont-werp/idee uitkiezen, nemen we contact met je op. Dan kun je ons precies uitleggen wat voor ontwerp jij in gedachten hebt. Dus wil jij straks hangen in een JOP die helemaal is gecustomised? Twijfel dan niet en drop je idee of ontwerp bij de CJR!!

Sudoku2

47 2 3

859

9 4

2 4 9 6 7 36 5 2

9 7 57 3 5

1 88 3 7

4 1

Onze redactie surft wel eens, zoals elke jongere. Maar wat we nu weer hebben gevonden op internet…

Goeie genade: Twitter levensgevaarlijk!VAN ONZE INTERNETREDACTIE- Internet-hype Twitter heeft afgelopen week bijna z’n eerste slachtoffers geëist. Tenminste dat vindt Israel Hyman. Israel Hyman twitterde namelijk dat hij ‘Vandaag ‘ns lekker de stad uit ging’ en later ook nog dat hij en z’n vrouw nog 10 uur terug moesten rijden. Het probleem: Israel Hyman vergat even dat hij 2000 Twitter-volgers heeft. En dat die best wel eens niet allemaal even eerlijk zouden kunnen zijn.

Toen Israel Hyman terug kwam van hun tripje bleek dan ook dat hun hele huis leeg was. En omdat Israel Hyman in de USA woont, denkt hij er ongetwijfeld heel hard over om Twitter voor de rechter te slepen. Je zult maar liegen dat je weg gaat en thuis je inbrekers tegen komen… Levensgevaarlijk dus, dat Twitter!

Bron: www.bnn.nl/page/voc/

Niveau 2Vul steeds de cijfers 1 t/m 9 in. In elke kolom en in elke rij mag het cijfer 1 t/m 9 maar één keer voorkomen. Kijk voor tips en voor de oplossing op www.capelsejeugdraad.nlSucces!

Sju.. eeehhh.. tèmè?Ben jij ook altijd sprakeloos als je een lekker ding voorbij ziet lo-pen? Weet je dan ook niet precies meer de juiste woorden? Of heb je gewoonweg niet opgelet toen het voorbij kwam op school?Wij hebben ‘ik houd van je’ in verschillende talen voor jou op een rijtje gezet.

You’ll never know if you’ll need them!Francais : Je t’aimeDeutsch : Ich liebe dichEnglish : I Love YouEspãnol : Te quieroRussisch : ja lublju tebjaItaliano: Ti amo