Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

28
WERKEN AAN TALENT SCHOOLPLAN 2014-2018 VIA NOVA COLLEGE l e r e n d o e j e s a m e n

description

Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

Transcript of Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

Page 1: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

Schoolplan 2014-2018

WERKEn aan TalEnTSchoolplan 2014-2018Via noVa collEgE

l e r e n d o e j e s a m e n

Page 2: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

2

Voorwoord

Dit schoolplan is het kader dat aangeeft op welke wijze het Via nova college werk maakt van de verbetering van de onderwijskwaliteit. in dit schoolplan wordt aangegeven op welke wijze onze visie op onderwijs vertaald is naar ons onderwijsconcept, hoe wij de begeleiding van onze leer-lingen vorm hebben gegeven en op welke wijze wij onze kwaliteitszorg vorm geven. Met als doel te komen tot een verdere verbetering van de kwaliteit van ons onderwijs.goed personeelsbeleid biedt personeel kansen om zich te blijven ontwikkelen en dat is nodig omdat uit allerlei onderzoeken blijkt dat kwaliteit van het onderwijs en de opbrengsten voor het grootste deel bepaald worden door de kwaliteit van het onderwijspersoneel.

leeswijzer: in dit schoolplan wordt regelmatig gesproken over speerpunten van beleid. Deze staan samengevat in de managementmatrix 2014-2018 in hoofdstuk 7.

Page 3: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

3

Schoolplan 2014-2018

Sinds september 2012 is er veel veranderd op het Via nova college. het schooljaar 2012-2013 is gebruikt om de organisatie te verbeteren en enkele wijzigingen door te voeren.

Een korte opsomming van de acties: – leerpleinen zijn afgeschaft – lessentabel en lesrooster opgesteld voor de hele school – Taakbeleid ontwikkeld – Begroting op orde – Managementteam is herzien, van 6 teamleiders naar 4 teamleiders. – Bevorderingsnormen voor leerjaar 1, 2 en 3 opgesteld – Ziekteverzuim is gedaald van 11,9 naar 8,7 naar 5,7% (11-12-13) – Beeldvorming Via nova is aan het kantelen, druk bezochte open lesmiddag en open dagen – aanmeldingen april 2014 prima, moet geloot worden. Er worden 163 leerlingen toegelaten per

1 augustus 2014 in leerjaar-1 – Vakkenpakketten leerjaar-3 vastgesteld voor SDV, h&a en iSDc – Verzuimprotocol voor leerlingen opgesteld – Vakgroepen zijn opgezet, vakgroepleiders zijn geschoold en vakwerkplannen voor kader en

gl/Tl klaar – Sectorkeuze einde leerjaar-2 i.p.v. na een carrousel in december leerjaar-3 – Stage plan klaar en in gebruik – loB staat opnieuw in de steigers door loB-werkgroep – Facilitair: smartborden en 120 laptops aangeschaft, draadloos netwerk is vervangen – ondersteuningsstructuur gewijzigd, RT-er en leerlingbegeleiders aangesteld – Magister verder geïmplementeerd – Veiligheidsplan gemaakt – ontruimingsplan herijkt samen met lRc – Kwaliteitshandboek is gemaakt – contacttijd in normjaartaak is van 850uur naar 808uur gegaan.

Streven is in 2014-2015 naar 765uur – invoering functiemix ligt op schema, gesprekken zijn gevoerd – gesprekscyclus ‘functioneren en beoordelen’ wordt uitgevoerd – Functionerende examencommissie – communicatie met ouders is verbeterd (via Magister en oudernieuwsbrief) – Verzuimadministratie door leerplicht na controle in juni 2013 in orde bevonden – Meerjarenopbrengsten Vo 2014, gebaseerd op resultaten behaald in 2011, 2012 en 2013, van

de onderwijsinspectie laat zien dat de opbrengsten van alle leerwegen voldoende zijn.

in het schooljaar 2013-2014 is na de vele veranderingen pas op de plaats gemaakt. Een jaar van bezinning op onze missie en visie, ons onderwijsconcept en aandacht voor de borging van ver anderingen. Een nieuw managementteam is aan de slag gegaan. het personeel is tijdens verschillende studiedagen betrokken bij de ontwikkeling van het ‘vernieuwde Via nova’.

het resultaat van deze bezinning is te lezen in dit schoolplan evenals de beleidsontwikkelingen voor de komende schooljaren. Voor een school die zo sterk in ontwikkeling is, moet een schoolplan een levend document zijn dat regelmatig bijgesteld wordt zonder de stip aan de horizon uit het oog te verliezen. het Via nova college wacht een nieuwe uitdaging met de realisatie van een nieuwe brede vmbo school in Vleuterweide.

Dit samen met de ontwikkeling van de nieuwe beroepsprofielen in het vmbo maakt heel ver vooruit kijken in dit schoolplan nu niet mogelijk. het zal een jaarlijkse update krijgen.

Wim de BoomDirecteur Via Nova College april 2014

inleiding

Page 4: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

4

Voorwoord 2

inleiding 2

1. Missie, kernwaarden en visie 5

2 onderwijskundig beleid 62.1. Kaders Vnc voor het onderwijs-

kundig beleid2.1.1. onderwijsmodel Vnc2.1.2. Talentklas2.1.3. Stamgroep en niveaugroep voor

bl-, kl- en gl/tl-leerlingen in leerjaar 1 en 2

2.1.4. het onderwijsmodel Vnc en onze school als Topsport Talent School

2.1.5. het leerstofaanbod binnen het onderwijsmodel Vnc

2.1.5.1. Buitenschools aanbod ‘Move-on’2.1.6. het onderwijsmodel Vnc en de

onderwijstijd2.1.7. het onderwijsmodel Vnc en de

verdeling van het schooljaar2.1.8. Toetsbeleid en het onderwijsmodel

Vnc2.1.9. het onderwijsmodel Vnc en onze

adviesstructuur en determinatie2.1.10. het onderwijsmodel Vnc en ons

schoolklimaat2.1.11. het onderwijsmodel Vnc en

sociale integratie en burger-schapsvorming

2.1.12. onderwijsmodel Vnc en inter-nationalisering

2.1.13. onderwijsmodel Vnc en ons beleid taal en rekenen

2.1.14. het onderwijsmodel Vnc en de ontwikkeling daarvan m.b.v. actieonderzoek

2.1.15 onderwijsmodel Vnc en gepersonaliseerd leren

2.2. leerlingenzorg 112.2.1. inleiding 2.2.2. ondersteuningsaanbod Vnc voor

leerlingen met een indicatie lWoo2.2.3. ondersteuningsaanbod Vnc voor

leerlingen met leerlinggebonden Financiering

2.2.4. het samenwerkingsverband Utrecht Vo/VSo

2.2.5. het ondersteuningsaanbod in het Vnc-ondersteuningsplan

2.3. Schoolorganisatie en 14 taak verdeling 2.3.1. Managementteam (MT)2.3.2. Vakgroepen en vakgroepleiders2.3.3. Vast werkoverleg.

2.4. ontwikkelpunten onderwijsbeleid t/m 2018

2.5. noodzakelijke ontwikkelpunten schooljaar t/m augustus 2015

2.6. Uitwerking ontwikkelpunten

3. personeelsbeleid 173.1. personeelsbeleid 3.2. noodzakelijke ontwikkelpunten

schooljaar t/m augustus 20153.3. Uitwerking ontwikkelpunten

4. Beleid financiën en beheer 204.1. Beleid financiën en beheer4.2. noodzakelijke ontwikkelpunten t/m

augustus 20154.3. Uitwerking ontwikkelpunten

5. communicatiebeleid 215.1. communicatiebeleid5.2. noodzakelijke ontwikkelpunten t/m

augustus 20155.3. Uitwerking ontwikkelpunten

6. Kwaliteitszorg 226.1. Kwaliteitszorg 6.2. noodzakelijke ontwikkelpunten

schooljaar t/m augustus 20156.3. Uitwerking ontwikkelpunten

7. Managementmatrix t/m aug 2015. 25

Bijlagen: professionaliseringsplan Verbeterplan

Taalbeleidsplan Rekenbeleidsplan ondersteuningsplan VMBo Kijkwijzer voor lesbezoek handboek kwaliteitzorg Stageplan onderzoek nederlands Jeugdinstituut naar ondersteuningsstructuur Enquête schoolbeleving leerlingen door EB-Management Enquête ggD ‘EMoVo’, naar welbevinden

inhoudsopgave

Page 5: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

5

Schoolplan 2014-2018

onze kernwaarden

Wij willen vanuit onze openbare identiteit voor iedereen de ruimte bieden om talenten te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten. Wij zien het als onze opdracht iedereen daarin uit te dagen. Vanuit onze bevlogenheid stimuleren wij iedere leerling tot het maken van zelfstandige keuzes en het nemen van verantwoordelijkheid. De school heeft oog voor verschillen tussen leerlingen en speelt daarop in door maatwerk te leveren. hiervoor heb-ben wij bevlogen stevige docenten nodig. Uitstekende docenten, die vanuit hun hart wer-ken om onze leerlingen op een zo hoog mogelijk niveau een diploma te laten behalen.

het Via nova college wil een betrouwbare partner in de ontwikkeling van leerlingen zijn voor ouder(s) / verzorger(s) en het vervolgonderwijs. Dit doen wij in een veilige sfeer waarin leren en ontdekken doelgericht worden gestimuleerd met als resultaat dat iedere leerling daardoor het vmbo diploma behaald. ouder / verzorger en leerling kunnen ver-trouwen op de kwaliteit van de school. Democratisch burgerschap is hierbij een belang-rijke pijler voor ons onderwijs. Wij stimuleren iedere leerling tot het maken van zelfstandige keuzes en het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen handelen.

Wij bouwen aan een optimale relatie met de leerling en zijn ouder(s) / verzorger(s). Een relatie waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. ouder en leerling weten wat er van hen verwacht wordt en kunnen anderzijds vertrouwen op de kwaliteit van de school. Deze verbondenheid is een belangrijke kernwaarde voor ons. Verbondenheid in school tussen leerlingen, ouder(s) / verzorger(s) en medewerkers.

het Via nova college is koersvast zonder star te zijn en heeft lef om van koers te wijzigen als dit gevraagd wordt.

Betrokkenheid staat hoog in het vaandel bij Via nova college. Betrokken in het opbou-wen en onderhouden van relaties met leerlingen en ouder(s )/ verzorger(s) en vervolg-onderwijs. Dit uit zich in actieve participatie van leerlingen, ouder(s) / verzorger(s) en medewerkers in onze leerlingenraad, ouderraad en medezeggenschapsraad. het Via nova college legt verbinding met de wijk met (bewoners) verenigingen en bedrijven.

Visie op onderwijs

optimale prestaties voor nu en lateronderwijs is voor onze leerlingen de best mogelijke garantie op emancipatie en succes-volle deelname aan onze complexe samenleving. Wij stellen daarom aan onszelf en onze leer lingen hoge eisen, realistische doelen, die gericht op succes in onze school en in het vervolgonderwijs.Daarom hebben wij overleg met het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. hun signa-len zijn voor ons onderwijs van belang. als voor bereiding op die toekomst hebben we in het bijzonder oog voor zelfstandig werken, communiceren, samenwerken en het maken van keuzes.

1. Missie, kernwaarden en visie

Missie: WERKEn aan TalEnTHet Via Nova College is een sport actieve openbare school die d.m.v. aantrekkelijk beroepsonderwijs leerlingen voorbereidt op het vervolg­onderwijs en hun (beroeps) deelname in de samenleving. Leerlingen worden uitgedaagd om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, zodat zij optimaal kunnen presteren. Wij doen dit samen met ouder(s)

Page 6: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

6

ontdekken en ontwikkelen van talentenhet uitgangspunt binnen Via nova college is dat iedere leerling talenten heeft. het is onze taak om deze talenten samen met de leerling te ontdekken op meerdere terreinen, zoals kunst en cultuur, sport, techniek en deze als uitgangspunt te nemen voor nieuwe ontwik-keling. in onze school willen wij resultaatgericht zijn met oog voor verschillen. alle mede-werkers hebben de verantwoordelijkheid om oog te hebben voor de specifieke talenten van onze leerlingen en door leren door doen hun talenten verder te ontwikkelen en met de leerlingen te bespreken. Deze ontwikkeling houden de leerlingen bij in hun portfolio. Voor de ontwikkeling van de talenten van iedere leerling dagen wij hen uit met behulp van ervaringsgericht onderwijs in krachtige en afwisselende leeromgevingen. ‘leren door doen’. als Topsport Talent School begeleiden wij jonge topsporters bij hun studie en sport en de vooral de afstemming daar tussen.

opbouwen en onderhouden van relaties met leerlingen en ouders. Wij willen dat alle betrokkenen (ouders, leerlingen en medewerkers) zorg hebben voor elkaar, onderling relaties opbouwen en deze onderhouden. Daarvoor werken wij met de Via nova code. onze belangrijkste afspraak daaruit is: ‘Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden.’ Wij verwachten van ouders betrokkenheid bij de ontwikkeling van hun kind. Zij hebben realistische verwachtingen van hun kind en bespreken dit met hun kind.

Samenwerken en zelfstandigheid. Uit onderzoek, door onze praktijkervaring en onze contacten met het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven weten wij dat onze leerlingen zelfstandig moeten kunnen werken en leren en goed kunnen samenwerken om succesvol te zijn. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen kunnen samenwerken en zelfstandig kunnen werken en leren.

2. onderwijskundig beleid Vnc

2.1. Kaders Vnc voor het onderwijskundig beleid

De school gaat uit van het wettelijke kader, zoals dat is vastgelegd in de Wet op het voort-gezet onderwijs, het inrichtingsbesluit en de regelgeving uit het ’gele Katern’. Dit neemt niet weg dat er ook ruimte genomen wordt voor een eigen invulling. Bij het reali-seren van de onderwijskundige doelen wordt binnen het kader nUoVo (vijf richtingwijzers)

uitgegaan van de missie, visie en de vijf kernwaarden van het Vnc: bevlogenheid, betrouwbare partner, verbondenheid, koersvast en betrokkenheid. in dit hoofdstuk beschrijven we de opbouw en verantwoording van ons onderwijsmodel voor alle leerlingen en werken dat daarna uit voor leerlingen die extra zorg behoeven.

2.1.1. onderwijsmodel Vnc

het Vnc werkt met geïntegreerde leeromgevingen binnen en buiten de school en de afstemming daartussen. het Via nova college is een brede school en m.i.v. februari 2014 gestart met een programma van naschoolse activiteiten op het gebied van sport, cultuur en huiswerkbegeleiding. De gemeente Utrecht heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor het aanstellen van een combinatiefunctionaris sport. Binnen de school wordt er naar gestreefd om het onderwijs meer praktisch vorm te geven in een uitdagende leeromgeving. leerlingen krijgen lessen aangeboden in leseenheden van 45 min. Er staan sinds het schooljaar 2013-2014 meer praktijkgeoriënteerde vakken op de les-sentabel, zoals verzorging en omgangskunde. Samen met de vakken in ons cluster Kunst&cultuur en Sport&Bewegen leidt dit tot een groter aanbod in doe-vakken.

Page 7: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

7

Schoolplan 2014-2018

Tijdens de keuze werktijd (kwt) bepaalt de leerling aan welke taken hij alleen of samen met anderen werkt. onze lessen worden gekenmerkt door:

– Klassikale instructie/uitleg gevolgd door zelfstandig werken. Docent start de les met een introductie op het thema/onderwerp. hierna gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag.

– Werken aan de computer om opdrachten te kunnen maken. Veel van onze lesmetho-den maken gebruik van ‘interactieve softwarepakketten en opdrachten/taken’. leer-lingen leren met een studiewijzer te werken. ook bij de aVo-vakken wordt gewerkt met interactieve software pakketten: MUNDO voor wereldoriëntatie, NETWERK bij wiskunde en MUiSWERK bij nederlands en Engels. De software is toegankelijk via de Elo van Magister. Docenten worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van de Elo o.a. voor het klaarzetten van aanvullend lesmateriaal voor de leerlingen.

– praktisch werk. Bij de beroepsgerichte vakken wordt veel aan praktische vaardigheden gedaan. leren door doen is hier het motto. in de andere vakken zal meer aandacht besteed worden aan het praktisch bezig zijn en toepassen van de leerstof. Bij vakken zoals natuurkunde en biologie wordt veel aan practicum en onderzoeksvaardighe-den gedaan. Regelmatig wordt er door de leerlingen aan vakoverstijgende projecten gewerkt.

De school wil de leerlingen heterogeen groeperen bij bepaalde vakken in leerjaar 1 en 2, zoals kunst&cultuur, lichamelijke opvoeding, verzorging, omgangskunde, mens en maat-schappij. Dus basis, kader en gl/tl leerlingen in één klas. Daartoe zal onderzoek worden verricht. heterogeen groeperen bevordert de sociale (cohesie) en burgerschapscom-petenties doordat leerlingen met verschillende cognitieve en sociale capaciteiten met elkaar samenwerken. Dit is de stamgroep van de leerling waarin deze ook de mentor-lessen en de lessen loopbaanleren volgt. Bij de andere vakken worden de leerlingen op niveau gegroepeerd. Uitzondering hierop vormen de leerlingen die al met een onder steuningsvraag onze school binnen komen. Dit zullen vooral leerlingen met een lWoo-indicatie zijn of leerlingen afkomstig uit het speciaal onderwijs. Deze leerlingen komen in een talentklas met maxi-maal 15 leerlingen.

2.1.2. Talentklas

leerlingen in deze klas hebben meestal een indicatie lWoo en komen veelal uit het speciaal onderwijs (so). Zij hebben behoefte aan veel structuur. Er wordt gestreefd naar maximaal 16 leerlingen in deze klas. in een rustige omgeving wordt gewerkt aan hun leer-achterstanden en de ontplooiing van hun talenten. Versterking van het zelfvertrouwen is een belangrijke pijler. De talentklas heeft voor zover mogelijk een eigen vast lokaal. alle lessen worden, zoveel als mogelijk is, verzorgd door 2 of 3 docenten. Belangrijk is dat vastgehouden wordt aan de maximale groepsgrootte van 16. Doel is deze leerlingen in het derde leerjaar in te laten stromen in een klas, die aansluit op hun niveau. Voor leer-lingen die het BBl-niveau niet aankunnen, moet het mogelijk zijn hun opleiding via een leerwerktraject af te sluiten (speerpunt).

onderzocht wordt of deze leerlingen extra taal aangeboden kunnen krijgen.

2.1.3. Stam- en niveaugroep voor bl-, kl- en gl/tl-leerlingen in leerjaar 1 en 2

onderzocht wordt of leerlingen in deze gemengde groep op niveau in leerjaar 1 gegroepeerd kunnen worden voor de vakken nederlands, Engels, wiskunde, bio logie en rekenen en taal en in leerjaar 2 voor de vakken nederlands, Engels, Duits, wiskunde, bio logie, economie en rekenen en taal. De mentorlessen, lessen Kunst&cultuur, Sport en bewegen, verzorging, omgangskunde en mens&maatschappij worden in de

Page 8: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

8

heterogene stamgroep aangeboden. Streefgrootte van deze groep is 24. in de bovenbouw wordt onderzocht of het beroepsgerichte vak in heterogene stam groepen (basis t/m gl) gegeven kan worden. Bij het beroepsgerichte vak zitten de leerlingen dan in hun stamgroep. net zoals bij het loopbaanleren en de mentor- lessen. De overige vakken worden op niveau aangeboden.

2.1.4. het onderwijsmodel Vnc en onze school als Topsport Talent School

onze school is een topsport talent school. leerlingen met een status van het noc-nSF worden in de gelegenheid gesteld om hun studie te combineren met hun topsport carrière. Daarnaast biedt onze school leerlingen de mogelijkheid om extra sport te volgen gedurende de week in zogenaamde sportklassen.

2.1.5. het leerstofaanbod binnen het onderwijsmodel Vnc

het leerstofaanbod dient te passen bij het niveau van de klas. Methoden kunnen hier-bij behulpzaam zijn, maar het meesterschap van de docent is binnen onze school de cruciale factor. Dit betekent o.a. dat docenten naast hun methode moeten zoeken naar geschikt lesmateriaal. onze docenten ontwikkelen zelf veel lesmateriaal en taken. leer-lingen krijgen voor elk vak een studiewijzer, zodat zij precies weten wat hen te doen staat.

onderbouwVoor de onderbouw zullen (vakoverstijgende) projectochtenden en/of -middagen wor-den georganiseerd. in de onderbouw staan er twee projecturen op het lesrooster. Deze uren zijn bedoeld als ‘talentmiddag’ voor onze leerlingen. Tijdens het werken aan verschil-lende projecten wordt ook concreet inhoud gegeven aan de zes algemene onderwijs-doelen. Dit zijn ook momenten om extra aandacht te geven aan loopbaan orientatie en Begeleiding (loB). De mentorlessen vormen in de school een speerpunt en worden verzorgd door de mentor (en zoveel als mogelijk) samen met de leerlingbegeleider met als inhoud het programma ‘Tumult’. het programma is speciaal ontwikkeld om te werken aan de sociale vaardigheden, leren plannen en bewustwording van de leerlingen.

BovenbouwVoor de bovenbouw staat centraal het meer praktijk gericht vormgeven van onze beroepsgerichte vakken. naast projecten op het gebied van loopbaanleren (stages en sollicitatieproject) krijgen de leerlingen ook andere projecten aangeboden.

2.1.5.1 Buitenschools aanbod ‘Move-on’

het Via nova is in het bezit van een combinatiefunctionaris Sport die samen met een docent een naschools aanbod voor onze leerlingen heeft opgezet. Dit aanbod bestaat o.a. uit kooklessen, huiswerkbegeleiding, atletiek, voetbal. Dit aanbod wordt mogelijk gemaakt door de brede school subsidie van de gemeente Utrecht.

2.1.6. het onderwijsmodel Vnc en de onderwijstijd

Effectieve leertijd is met oog op onderwijssucces van onze leerlingen belangrijk. De kwaliteit en kwantiteit van de lesuren doet ertoe. onderwijstijd heeft betrekking op de kwantiteit. in de eerste twee leerjaren krijgen de leerlingen 1040 uur onderwijs, in het derde leerjaar 1000 uur per leerjaar en in het examenjaar 700 uur. Door onze school worden maximaal 60 ‘maatwerkuren’ meegeteld als onderwijstijd voor onderwijsactiviteiten van bepaalde groepen leerlingen. M.i.v. het schooljaar 2013-2014 zijn ten minste 189 dagen beschikbaar voor het verzorgen van onderwijs. Het VNC heeft beleid ontwikkeld inzake het voorkomen en opgevangen van lesuitval. De registratie van de onderwijstijd is een

Page 9: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

9

Schoolplan 2014-2018

taak voor de roostermaker in Magister. De roostermaker rapporteert maandelijks de stand van zaken. om de onderwijstijd te behalen wordt in de lessentabel rekening gehouden met mogelijke lesuitval als gevolg van (tijdelijke) noodsituaties, zoals ziekte van docen-ten, vacatures en studiedagen. De ingeroosterde onderwijstijd is 5% hoger dan de norm. Daarnaast worden vergaderingen en activiteiten zoveel mogelijk gepland na lestijd en op dinsdagmiddag.

2.1.7. het onderwijsmodel Vnc en de verdeling van het schooljaar

het schoolbeleid waar we ons op in de komende jaren op willen richten, is het organiseren van het onderwijs in leerjaar 1 t/m 3 in perioden van 6 weken. Vijf weken regulier onder-wijs. Week 6 is voor toetsing, presen tatie en bespreking van het portfolio en de behaalde resultaten met de leerling en zijn ouder(s)/verzorger(s). De zesde week kan ook een (maat-schappelijke) stageweek zijn. leerjaar 4 kent ongeveer drie perioden van 10 weken met dezelfde opbouw.

2.1.8. Toetsbeleid binnen ons onderwijsmodel Vnc

het toetsbeleid is vastgelegd in ons plan van Toetsing voor de onderbouw (pTo) en plan van Toetsing en afsluiting (pTa) voor de bovenbouw. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van het programma Wintoets.

2.1.9. het onderwijsmodel Vnc en onze adviesstructuur en determinatie

het Via nova college maakt gebruik van het ciTo-volgsysteem voortgezet onderwijs voor het vaststellen van het advies na VMBo 2. Met het Volg- en adviessysteem (VaS) meten wij de prestaties van de leerlingen op kernvaardigheden vanaf de brugklas tot en met de derde klas. De toetsen van het ciTo-volgsysteem geven ons inzicht in het niveau én de voortgang van de leerlingen. De plaatsing van leerlingen vindt plaats aan de hand van de uitkomst van het adviessysteem, de cijfers, de mening van docenten en de wens van de ouders en de leerling. De inhoud, opzet en organisatie van de determinatie van de leerlingen is uitgewerkt in een draaiboek voor de toelating. loopbaan leren is een belang-rijk aspect van ons onderwijs, waarbij de leerlingen ontdekken wie ze zijn wat zij willen en kunnen. Oriëntatie op de wereld van het vervolgonderwijs, de arbeidsmarkt en het beroe-penveld is daar een onderdeel van. loopbaanleren is opgenomen in de lessentabel.

2.1.10. het onderwijsmodel Vnc en ons schoolklimaat

als een van de belangrijkste pijlers van leren is een veilig schoolklimaat een steeds terug-kerende bron van aandacht. Er is veel aandacht voor regelgeving die gedragen wordt door leerlingen en personeel. projecten, zoals ‘op tijd in de klas’ leveren duidelijk resul-taat op. aandacht voor de regels en afspraken in onze schoolkantine hebben geleid tot een prettiger klimaat in de kantine. onze kantine heeft een gezond aanbod aan eten en drinken. Duidelijke opening- en sluitingstijden hebben veel rust gebracht. het docententeam heeft positieve verwachtingen van het effect van hun onderwijs en de mogelijk heden van hun leerlingen. het docententeam zal in het gedrag tot uiting moe-ten brengen dat alle leerlingen bepaalde basisvaardigheden kunnen leren. Zij zullen de schoolvorderingen van de leerlingen regelmatig evalueren en op basis van de resultaten hun werkwijze bijstellen. De docenten zoeken naar overeenstemming over de wijze van lesgeven. De lessen worden gekenmerkt door een heldere structuur met gelegenheid tot zelfwerk-zaamheid en afwisselende activiteiten. Dit wordt gekoppeld aan verschillende didacti-sche werkvormen in een positief klimaat voor leerlingen en docent.

Page 10: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

10

2.1.11. het onderwijsmodel Vnc en sociale integratie en burgerschapsvorming

Burgerschap en sociale integratie moet je vooral doen. Wij verstaan onder burgerschap dat wij als school actief deel uitmaken van de gemeenschap en daar een bijdrage aan leveren. Wij besteden op school in alle leerjaren aandacht aan basiswaarden als vrij-heid van meningsuiting, gelijkwaardigheid van mensen, begrip van wat voor de ander wezenlijk is, verdraagzaamheid en het afwijzen van discriminatie. Maar ook het op een goede manier kunnen oplossen van problemen en een democratische houding zien wij als belangrijke zaken. op onze school besteden wij nadrukkelijk aandacht aan actief burgerschap en sociale integratie. Wij zien burgerschap niet als een apart vak, maar zien wij als onderdeel van andere vakken. Binnen het aanbod van o.a. de vakken geschiede-nis, aardrijkskunde komen talrijke onderwerpen aan de orde die onder de noemer ‘actief burgerschap’ worden geschaard. Daarnaast betrekken we de leerlingen ook actief bij maatschappelijke ontwikkelingen door middel van bv. lessenseries bij verkiezingen en prinsjesdag. Voor onze school is de Maatschappelijke stage (MaS) van groot belang. alle leerlingen in de onderbouw hebben 38 uur MaS. Door het aanbieden van MaS leren leerlingen om te gaan met diverse groepen in onze samenleving en bij te dragen aan verdere ontwikkeling van hun buurt / leefomgeving. onderzocht wordt of wij de leerlingen van de onder- en bovenbouw weer kunnen interesseren en motiveren om deel te nemen aan een leerlingenraad.

2.1.12. onderwijsmodel Vnc en internationalisering

internationalisering is voor Vnc een gegeven. De wereld wordt immers steeds kleiner en globaler. Velen zijn zich de laatste decennia sterk bewust geworden van de interdepen-dentie in de wereld waarin wij leven (norris, 2000). onze leefwereld is een speelbal van mondiale ontwikkelingen en structuren. grenzen vervagen, verschillende culturen komen vaker en intensiever met elkaar in contact en mensen en samenlevingen gaan steeds meer met elkaar interacteren. De school wil de leerlingen toerusten met de competenties waarmee zij hun omgeving dichtbij en ver weg kunnen benaderen op basis van vertrou-wen, interesse, tolerantie en respect, zonder daarbij voorbij te gaan aan de eigen cul-turele identiteit. Binnen onze school is respect voor overtuigingen, culturen en meningen en er wordt geen onderscheid gemaakt in overtuiging of religie, ras of culturele achter-gronden. ons wenkend perspectief is een wereld waarin mensen harmonieus met elkaar samenleven en dat begint op school én thuis. De leerlingen komen binnen het curriculum intensief in aanraking komen met culturen op de wereld. contemporaine onderwerpen als ecologie, wereldvrede, armoedebestrijding, globalisering, universele rechten van de mens en Unicef zijn van groot belang, maar dat geldt ook voor muziek, spel, natuur, eten, sport en kunst. Binnen onze school is een werkgroep internationalisering actief die de mogelijkheden op dit gebied onderzoekt voor o.a. uitwisseling met collega-scholen in Duitsland en België in het kader van Europese burgerschapsvorming. (speerpunt).

2.1.13. onderwijsmodel Vnc en ons beleid taal en rekenen

Met de komst van de commissie Meijerink staat het taal- en rekenbeleid prominent op de agenda. Met het oog op de aparte examinering van het rekenniveau van onze leerlingen is met ingang er in het schooljaar 2012-2013 een extra uur taal en rekenen op de lessen-tabel geplaatst.

TaalbeleidTaalbeleid is noodzakelijk om taalzwakke leerlingen meer kansen te geven om hun studie binnen het VMBo te kunnen volbrengen. De leerlingen moeten leren dat talige begrip-pen en strategieën bij ieder schoolvak essentieel zijn. Hiaten in de taal bij de leerling leiden automatisch tot slecht begrip van andere vakken. het is daarom belangrijk dat docenten aandacht hebben voor taalproblemen en activerende didactische werkvormen gaan gebruiken om aan de taalontwikkeling van de leerling te werken. ook de didactische

Page 11: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

11

Schoolplan 2014-2018

werkvormen moeten bijdragen aan de taalontwikkeling van leerlingen. Daarvoor is het in de eerste plaats nodig dat alle medewerkers van de school het nut van taalbeleid inzien. Schoolbreed lezen is als project het schooljaar 2013-2014 van start gegaan in de onder-bouw. Wekelijks lezen leerlingen klassikaal op een vast moment een boek of tijdschrift. het Via nova neemt sinds september 2013 deel aan het project Utrechts Taaleffect.

RekenbeleidRekenbeleid is noodzakelijk om rekenzwakke leerlingen meer kansen te geven voor hun studie in het VMBo en het MBo. De leerlingen moeten leren dat rekenkundige begrippen en strategieën bij ieder schoolvak essentieel zijn. Docenten moeten zich ervan bewust worden dat rekenen het voertuig is van kennis: hiaten in de rekenvaardigheid bij de leerling leiden automatisch tot slecht begrip van andere vakken. het is daarom belang-rijk dat docenten aandacht hebben voor rekenproblemen en activerende didactische werk vormen gaan gebruiken om direct aan de rekenontwikkeling van de leerling te werken. het is belangrijk dat docenten didactische werkvormen gebruiken waarbij de rekenontwikkeling van leerlingen ook aan bod komt. Daarvoor is het in de eerste plaats nodig dat alle medewerkers van de school het nut van ons rekenbeleid inzien. Er is in 2013, naast het verbeteren van de wiskundeprestaties van alle leerlingen, een traject gestart om het rekenbeleid te ontwikkelen voor ons VMBo. Er is m.i.v. het schooljaar 2013 – 2014 een reken uur op het lesrooster gekomen. in dit uur wordt vooral gewerkt aan de hoofd-bewerkingen van het rekenen.

2.1.14. het onderwijsmodel Vnc en de ontwikkeling daarvan m.b.v. actieonderzoek

actieonderzoek is binnen het Vnc een vorm van onderzoek die gericht is op onder-werpen uit de eigen praktijk van leraren en leden MT en heeft als doel heeft iets te opti-maliseren of iets nieuws te ontwikkelen op basis van beargumenteerde interventies. Dit onderzoek kan kwalitatief, kwantitatief of een mix van beide zijn. het beleid van de school is erop gericht een onderzoekende houding van docenten en van de leden MT te bevor-deren. Studenten van o.a. hogeschool Utrecht kunnen hier ook een rol in vervullen.

2.1.15 onderwijsmodel Vnc en gepersonaliseerd leren het Vnc onderzoekt de mogelijkheden voor leerlingen om aan hun passies en dromen te werken binnen en buiten de school. onze school heeft zich aangesloten bij de Big picture learning (Bpl) organisatie in nederland. leden van de schoolleiding hebben een studie-reis naar een aantal Bpl scholen in de USa gemaakt (2014). Scholen die werken met de filosofie van BPL bieden hun leerlingen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en een persoonlijk leerplan op te stellen. Dit persoonlijk leerplan krijgt verder vorm binnen en buiten de school. De stage van onze leerlingen krijgt dan een andere invulling: leerlingen zoeken naar ‘mentoren’ buiten school die hun kunnen helpen bij de verwezenlijking van hun doelen. Mogelijk kan Bpl een plaats krijgen in de nieuwe vmbo school.

2.2. leerlingenzorg

2.2.1. inleiding

goed onderwijs is boeiend en aantrekkelijk voor leerlingen en één kant van de medaille. goede leerlingenzorg is de andere kant. in deze paragraaf staan de begeleiding van de leerlingen en de leerlingen met specifieke leer en of gedragsproblemen centraal.

Page 12: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

12

persoonlijke aandacht staat op het Vnc hoog in het vaandel, omdat een goede prestatie een goede relatie vereist. leerlingen krijgen de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. We hebben een goed functionerend systeem van begeleiding dat op dit punt nadrukke-lijk rekening houdt met het toezicht- en kwaliteitskader van de inspectie van het onderwijs.

We blijven sterk inzetten op het mentoraat en het uitvoeren van het ondersteuningsplan.

Teamleider

mentor leerling begeleider

Er vindt regelmatig overleg plaats tussen mentor en leerlingbegeleider. in dit overleg wordt bekeken welke leerlingen welke ondersteuning nodig hebben. Dit is ons interne zorg adviesteam. Samen met de teamleider kan bepaald worden of een leerling in het externe zorg advies team besproken wordt. De teamleider is ook zorgcoördinator voor zijn leerjaar. De school heeft ook een zorg-coördinator die de totale ondersteuning coördineert en voorzitter is van het externe zorg advies team. Mocht ondersteuning door mentor en leerlingbegeleider niet voldoende zijn, dan kan afhankelijk van de problematiek ons schoolmaatschappelijk werk worden ingezet.

in het zeswekelijkse ZaT (Zorg advies Team) worden leerlingen die sociaal-emotionele, leer- en/of gedragsproblemen hebben, besproken en indien nodig doorverwezen. We hanteren het veiligheidsplan1 en gebruiken Magister om incidenten te registreren. De lijnen tussen medewerkers en leerlingen zijn kort; ze maken in een open sfeer van vertrouwen en onderling respect kennis met elkaars opvattingen en overtuigingen. Dit vereist betrokken-heid van de leerling bij de schoolorganisatie en het onderwijsproces. het Vnc hecht veel waarde aan een goede relatie met de ouders. We stimuleren ouders mee te denken en mee te werken aan een goed leef- en leerklimaat op school. al vanaf het moment dat ouders tekenen voor de Via nova code wordt expliciet hun medewerking gevraagd om onze missie ‘werken aan talent’ vorm te geven. We hebben intensief contact met ouders. We werken daarmee aan de items uit het toezicht- en kwaliteitskader.

om onze leerlingen goede prestaties te laten behalen is het nodig dat de docent de leer-ling stimuleert en uitdaagt om in zijn naaste zone van ontwikkeling te komen. Dit betekent dat de docent hoge verwachtingen van de leerlingen moet hebben. Veel leerlingen kunnen vaak meer dan gevraagd wordt. om leerlingen goed te kunnen begeleiden heeft elke klas een mentor. De mentor houdt tweewekelijks gesprekjes met zijn leerlingen over hun welbevinden, studieresultaten en verbeter- of leerpunten. leerlingen houden een portfolio bij om zo beter zicht krijgen op hun leerproces. Dit stelt hoge eisen aan de vak-bekwaamheid van de docent. alleen uitmuntende docenten, die de SBl-competenties2 beheersen, zijn in staat om met onze leerlingen mooie prestaties te boeken. het pedago-gisch handelen van elke docent dient uitstekend verzorgd te zijn voor onze doelgroep, die voor een deel gekenmerkt wordt door diverse leer en of gedragsproblemen. ‘Zonder relatie geen prestatie’, geldt vooral voor het werken met VMBo-leerlingen. Elke dag start de leerling in zijn mentorgroep bij zijn mentor.

2.2.2. ondersteuningsaanbod Vnc voor leerlingen met een indicatie lWoo

De leerlingen worden in (talent)klassen geplaatst samen met leerlingen zonder lWoo vraag. het onderwijs wordt zoveel mogelijk verzorgd in klassen waar de richtlijn voor de groepsgrootte 15 leerlingen is. het lWoo-aanbod dat de school verzorgt, leidt niet tot het verlengen van de onderwijsduur. Van elke leerling met een lWoo-indicatie is er een actueel groeidocument aanwezig dat wordt besproken met de ouders van de leerling. in uitzonderingsgevallen wordt met ouders een traject naar de Utrechtse School (opDc) of het MBo afgesproken. De leerlingen worden begeleid door docenten die verantwoor-

1 Veiligheidsplan Via nova college (2012)2 Deze zijn opgesteld door de Stichting Beroepskwaliteit leraren en ander onderwijspersoneel.

Page 13: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

13

Schoolplan 2014-2018

delijk zijn voor het onderwijsleer-proces. De docenten verzorgen samen met de leerlingen een sfeer waarin het leren op een veilige manier kan plaatsvinden. De leerlingen worden ondersteund door een mentor die de leerlingen zeer nauwlettend in de gaten houdt (zie ook talentklas). in school worden de leerlingen met indicatie lWoo ook begeleid door een leerlingbegeleider.

2.2.3. ondersteuningsaanbod Vnc voor leerlingen met leerlinggebonden Financiering (lgF)

Voor leerlingen met lgF worden extra maatregelen genomen. Dit kan betekenen dat in overleg met de ouders extra leermiddelen, ondersteuningsmateriaal of hulpmiddelen aangeschaft kunnen worden voor de leerling. Ook specifieke begeleiding of begelei-dingsprogramma’s kunnen hiermee gefinancierd worden.

2.2.4. het samenwerkingsverband Utrecht Vo/VSo.

het SWV Vo/VSo realiseert passend onderwijs voor alle jongeren in de stad Utrecht en de Vechtstreek (Maarssen, Breukelen en Maartensdijk). Binnen het Samenwerkingsverband trekken scholen gezamenlijk op om het onderwijs en de ondersteuning goed te organi-seren. het SWV Vo/VSo werkt in opdracht van de schoolbesturen, waaronder nUoVo. Bij ons samenwerkingsverband hoort een permanente commissie leerlingzorg3 waarvan het Vnc gebruik maakt. De doelstelling van het SWV Vo/VSo vormt de basis van onze leerlingenzorg: ‘Er is in het Samenwerkingsverband een zodanige zorgstructuur dat alle 12 tot 18 jarige leerlingen van scholen in het Samenwerkingsverband de zorg krijgen die ze nodig hebben voor een ononderbroken leer- en ontwikkelingsproces.’ het uitgangspunt voor de ondersteuningsstructuur is de hulpvraag van de leerling, belangrijk hierbij is dat elke leerling tijdig op een passende onderwijsplaats terecht kan. De zorg- en adviesteams (ZaT’s) hebben binnen het Samenwerkingsverband een belangrijke rol op het “rangeerter-rein”. het zorg- en adviesteam werkt ten dienste van de leerling, onder regie en verant-woordelijkheid van de school: één leerling één plan. De succesvolle uitvoering van passend onderwijs en het ingaan van de ‘zorgplicht’4 is een uitdaging voor de besturen en scholen binnen het Samenwerkingsverband. passend onderwijs moet vorm krijgen binnen ons Samenwerkingsverband.

2.2.5. het ondersteuningsaanbod in het Vnc-ondersteuningsplan

het Vnc werkt met een intern ondersteuningsplan dat gebaseerd is op de uitgangspun-ten van het SWV Sterk Vo/VSo. het ondersteuningsaanbod van het Vnc begint met een zorgvuldige intake. Elke nieuw ingeschreven leerling en zijn of haar ouders worden op school uitgenodigd voor een intakegesprek. Bij dit intake gesprek zijn het onderwijskundig rapport, het kwadrantmodel en relevante informatie over de leerling aanwezig en bestu-deerd. het intakegesprek wordt gevoerd door personeelsleden van de school. Tijdens het intakegesprek wordt met de ouders en de leerling besproken of de onderwijs- en onder-steuningswens van de leerling past bij de zorgbreedte van onze school. De ondersteu-ningsbehoefte van de leerling wordt vastgelegd in een groeidocument. Dat wordt met de ouders besproken. het Vnc onderscheidt drie niveaus van zorg.

Basisondersteuning of de eerste lijns zorg wordt binnen het Vnc geboden door alle docenten, onderwijsassistenten en ander onderwijsondersteunend personeel tijdens de lessen en lesondersteunende activiteiten (excursies, stages e.d.) Daarbij zijn het signaleren en rapporteren van bijzonderheden op het gebied van onderwijsontwikkeling en gedrag van de leerlingen van belang. Buiten de docenten is er een nadrukkelijke rol voor de

3 het reglement van onze pcl is in te zien op de website van het samenwerkingsverband: www.sterkvo.nl4 Met ‘zorgplicht’ wordt bedoeld dat schoolbesturen aan alle leerlingen een passend onderwijszorgaanbod

moeten bieden bij de eigen school of deels bij een andere school in de regio.

Page 14: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

14

mentor in de basiszorg. Elke leerling heeft een mentor. De mentor is het eerste aanspreek-punt voor leerlingen en ouders. De mentor houdt de ontwikkeling (cognitief en sociaal-emotioneel) van zijn leerlingen bij in ons leerlingvolgsysteem Magister. De mentor bereidt samen met de leerlingbegeleider de bespreking van de leerlingen voor. De mentor vult het kwadrantmodel in en interpreteert dit model. De mentor informeert zijn collega’s over zijn leerlingen. De mentor schakelt de leerlingbegeleiding in als de begeleiding van de leerling erg intensief en complex wordt.

De tweede lijns ondersteuning voor leerlingen van wie is vastgesteld dat speciale zorg noodzakelijk is voor het met succes kunnen volgen van het onderwijs-programma. op basis van de leerlinggegevens uit het kwadrantmodel wordt een diagnose gesteld en wordt een groeidocument opgesteld. Dit document is de basis voor de aangeboden zorg en wordt besproken met de leerling en zijn ouders. De uitvoering wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Vormen van tweede lijns zorg zijn: begeleiding van individuele leerlingen; huiswerkondersteuning, met speciale aandacht voor begrijpend lezen, rekenen/ wis-kunde, studievaardigheden en Engels; sociale vaardigheid trainingen; compenserende en dispenserende maatregelen voor dyslectische leerlingen en faalangstreductie trainingen.

het Vnc biedt de leerlingen een breed aanbod van ondersteuning aan: – extra taal en reken uren in alle klassen. Speciale aandacht voor begrijpend lezen,

rekenen-wiskunde en Engels – studiebegeleiding voor leerproblemen bij alle vakken. – motorisch remedial teaching – sociale Vaardigheidstraining – faalangstreductietraining – specifieke zorg voor leerlingen met dyslexieverklaring en/of bepaalde taalachterstand – agressieregulatie trainingen – lessen leefstijl en leefstijl aanpak in alle klassen van de onderbouw – mentorbegeleiding voor alle leerlingen in het VMBo – ondersteuning door leerlingbegeleiders in school – ondersteuning door een schoolmaatschappelijk werker

De derde lijns ondersteuning. De derde lijns ondersteuning binnen het Vnc wordt aange-boden aan die leerlingen die na de eerste en tweede lijns ondersteuning blijven kampen met een leerprobleem en/of gedragsmatig probleem. leerlingen van wie het vermoeden bestaat dat zij behoefte hebben aan derde lijns zorg worden ingebracht in de vergade-ring van het zorgadviesteam. Deze bespreking kan alleen plaatsvinden met toestemming de ouders/verzorgers. Vormen van derde lijns zorg zijn schoolmaatschappelijk werk, ortho-pedagogische hulp, psychologische hulp, de ondersteuning van langdurig zieke kinderen en het tijdelijk plaatsen van een leerling in een ooV ( onderwijs opvang Voorziening).

2.3. Schoolorganisatie en taakverdeling

2.3.1. Managementteam (MT)

De schoolleiding bestaat uit de directeur en voor ieder leerjaar een teamleider. Er is sprake van een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de schoolleiding. De directeur is eindverantwoordelijke voor het VMBo en legt verantwoording af aan de voorzitter van het cvB nUoVo. De taken van de teamleiders bestaan uit het direct leiding geven aan het team en het stimuleren van het opbrengstgericht werken en de coördina-tie van de leerlingenzorg voor hun team in overleg met de zorgcoördinator. naast deze 4 leerjaarteams is er ook een team dat bestaat uit leden van het onderwijsondersteunend personeel. in de matrix staat het overzicht van de taken binnen het MT.

Page 15: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

15

Schoolplan 2014-2018

Matrix: taakverdeling binnen het managementteam

Directeur

– algehele leiding

– onderwijs

– personeel met Erika

– Financiën met Erika

– adviserend lid MR

– Deelnemer MT nUoVo

Kwaliteitszorg (met Esther)

– opbrengstgericht werken stimuleren en resultaten analyseren

– Vensters voor verantwoording, school-kompas en prestatiemonitor up-to-date houden

– Borgen van beleid

– ondersteunen bij het opstellen beleidsdo-cumenten, o.a.:

• Schoolgids

• Schoolplan

• Scholingsplan

• Vakwerkplannen / doorlopende leer-lijnen

• Taal- en rekenbeleid

– Voorbereiden studiedagen

– Voorbereiden inspectiebezoek

Facilitair

– Beheer gebouw

– Aansturing conciërges

– Boeken/leermiddelen met Wim p

– Veiligheid(splan) met Wim p

– BhV-organisatie met Wim p

Aansturen vakgroepen, doorlopende leerlijn, vakwerkplan opstellen voor

– Verzorging en omgangskunde

– handel&administratie

– Wiskunde/rekenen

Pilot schoolbreed lezen

Teamleider leerjaar 1 Teamleider leerjaar 2

PR

– organisatie open dagen

– info-boekjes zijn afgeschaft

– Schoolgids

– Website

– contacten basisonderwijs

– Terugkoppeling resultaten 1e jaars aan basisscholen

– Bezoeken van basisscholen

– opstellen pR-beleidsplan

aansturen alle kampen

– Kamp leerjaar-2

– Ski-reis

– Survival leerjaar-3 (?)

– …..

Brede school en MAS

– aansturen brede school coördinator en MaS coördinator (Miguel)

Aansturen vakgroepen, doorlopende leerlijn, vakwerkplan opstellen voor

– lo

– Bio en nask

ICT

– Magister, o.a. verdere implementatie m.b.t. verzuim, cijfers, lVS, rooster en Elo

– Verzuimbeleid coördineren en uitvoeren

– Schoolstructuur, bevorderingsnormen

Planning en organisatie

– onderwijstijd, verantwoorden in Vensters

– Vnc jaarplanning

– Roosters

Aansturen vakgroepen, doorlopende leerlijn, vakwerkplan opstellen voor

– K&c en cKV

– SDV

Page 16: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

16

Teamleider leerjaar 3 Teamleider leerjaar 4 en zorgcoördinator

– adviserend lid ouderraad

– loopbaanleren schoolbreed

– Stimuleren ouderbetrokkenheid

– aansturen Stages bovenbouw met stage coördinator (Sjef)

– opzetten evenementen leerjaar-3

Aansturen vakgroepen, doorlopende leerlijn, vakwerkplan opstellen voor

– iSDc/iSp

– Mens & maatschappij

Zorgcoördinatie

– Evalueren en herstructureren zorg structuur

– Opstellen ondersteuningsplan

– Onderhouden relatie Samenwerkingsver­band (SWV)

– intake en aannamebeleid

– aansluiting MBo

– aansturen zorgteam: leerlingbegeleiders, orthopedagoog, dyslexiecoach en RT-er, aansturen en ontwikkelen beleid m.b.t. contactpersoon (ikram)

Opleiden in de school

– contacten met hogeschool Utrecht

– aansturen studentbegeleiders

– Studenten werven voor stages op Vnc

Aansturen (met directeur) Examen­secretariaat

– organisatie examens

– pTa/pTo

– Toetsing

Aansturen vakgroepen, doorlopende leerlijn, vakwerkplan opstellen voor

– ned en taal

– MVT: Engels en Duits

2.3.2. Vakgroepen en vakgroepleiders

De vakgroepen zijn belangrijk voor het bewaken van de kwaliteit van het vak en zorgen met de andere secties voor de samenhang in het curriculum, zodat de vakoverstijgende doelen gerealiseerd worden. Elke vakgroep heeft een vakgroepvoorzitter en een lid van het MT bewaakt de voortgang van het proces in de vakgroep. Binnen de vaksectie weet men van elkaar wie wat doet, wie toetsen ontwikkelt, welke methode wordt gekozen etc. Elke vaksectie heeft een vakwerkplan, een plan van toetsing en afsluiting (pTa) en een plan van toetsing onderbouw (pTo).

2.3.3. Vast werkoverleg

Elke dinsdagmiddag worden diverse overleggen gepland. Deze tijd wordt gebruikt voor vakgroepoverleg, teamoverleg, leerling-bespreking of rapportbespreking en bijeen-komsten over o.a. onderwijskwaliteit, rekenbeleid, taalbeleid, brede school, intervisie, onderwijsontwikkeling, gemeenschappelijke studiemiddagen.

2.4. noodzakelijke ontwikkelpunten schooljaar t/m augustus 2015

– Toetsen en beoordelen – Vakwerkplannen basisberoepsgerichte leerweg – Rapporteren over vorderingen ogW – Monitoren uitvoering veiligheidsbeleid – Monitoren uitvoering taalbeleid – Monitoren uitvoering rekenbeleid

Page 17: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

17

Schoolplan 2014-2018

– Monitoren van het schoolbreed lezen. – Talentklas – gebruik van het programma Wintoets. – nieuwe examenprogramma’s vmbo per 1-8-2015 – BBl-niveau en mogelijke afsluiting via een leerwerktraject – Talentklas – plan van Toetsing voor de onderbouw (pTo) – Voortzetten werkgroep internationalisering in het kader van Europese burgerschaps-

vorming. – Monitoren werken met Elo – optimaliseren leerlingenbesprekingen inzake het signaleren van de ondersteuning

en aanpak voor individuele leerlingen (pestgedrag). – ontwikkelpunten onderwijsbeleid Vnc t/m 2018 – Muiswerk wordt breed gebruikt om leerlingen individueel te ondersteunen bij hun

taalproblemen – Doorlopende leerlijnen, loopbaanleren, aansluiting vmbo/mbo.

2.5. Uitwerking ontwikkelpunten

De keuzes en de uitwerkingen van de ontwikkelpunten zijn opgenomen in het activiteitenplan Via nova college.

3. personeelsbeleid

3. 1. personeelsbeleid

het personeelsbeleid van onze school is uitgewerkt binnen het kader van de overheid, het nUoVo en de missie, kernwaarden en visie van het Vnc.

overheidDe overheid heeft in artikel 24, lid 3, van de Wet op het Voortgezet onderwijs aangege-ven dat: ‘het personeelsbeleid, voor zover dat in het schoolplan tot uitdrukking wordt gebracht, omvat in elk geval maatregelen met betrekking tot het personeel die bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van het onderwijskundig beleid alsmede het docu-ment inzake evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de schoolleiding, bedoeld in artikel 32c van de wet.’5 in de Wet op de beroepen in het onderwijs (wet Bio) staan de zeven bekwaamheidseisen waaraan een docent moet voldoen: – interpersoonlijke competentie; – pedagogische competentie; – vakinhoudelijke en didactische competentie; – organisatorische competentie; – competentie in samenwerken met collega’s; – competentie in samenwerken met de omgeving en – competentie in reflectie en ontwikkeling.

De eisen zijn opgesteld door de Stichting Beroepskwaliteit leraren en ander onderwijs-personeel. De school moet voor de wet aantonen dat de leraren aan de eisen voldoen en een goed personeelsbeleid voeren om de bekwaamheid van de leraren op peil te houden en verder te ontwikkelen. Veel zaken zijn in overleg met de overheid in de cao vastgelegd, maar niet alles en er is ruimte.

5 het Vnc voldoet met ingang van het schooljaar 2013-2014 aan de wettelijke eis van even redige vertegen-woordiging van vrouwen in de schoolleiding.

Page 18: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

18

nUoVohet nUoVo heeft voor Vnc en haar overige scholen zes indicatoren en bijbehorende streefcijfers geformuleerd. De indicatoren worden jaarlijks in januari gemeten.

Indicatoren Streefcijfer

1. Jaarlijkse gesprekken Met 80% medewerkers gesprek uit cyclus

2. Tevredenheid docenten gemiddeld 7,5 of meer per groep items

3. Ziekteverzuim Frequentie max. 1,5 %. Volume max. 5%

4. Uitstroom medewerkers > 5% en < 15 % per vestiging

5. leeftijdsopbouw Binnen bandbreedte 15 – 35% per groep

6. aantal onbevoegden voor de klas Maximaal 7% per school

Vncalle medewerkers zijn verantwoordelijk voor het totaal. Voor een optimaal functioneren is een ieder belangrijk en kan niemand gemist worden. goed onderwijs staat of valt volgens Vnc met de expertise, inzet en motivatie van iedere medewerker. Wij hechten aan de goede leef- en werksfeer, korte lijnen en prettige samenwerking. De prestaties van onze leerlingen zijn ook teamprestaties. het ontmoeten van de ander en het spreken over wat de ander bezighoudt in het werk en het leven horen daar bij. in de komende periode wil de school zich als team verder in ontwikkelen. het Vnc beoogt een adequate bezetting personeelsbestand. Er wordt door het Vnc naar gestreefd dat iedereen zich binnen de school wel bevindt en zich optimaal kan inzetten. Dit wordt o.a. bereikt door heldere vastlegging van zaken met betrekking tot arbeidsvoorwaarden in het arbeidsvoorwaardenpakket en de cao-Vo. De school houdt van iedere docent een bekwaamheidsdossier bij met de afspraken die de school met de leraar maakt. Met deze bekwaamheidsdossiers beoogt de school optimale kwaliteit van docenten en van het onderwijs.Door het Vnc wordt ernaar gestreefd dat iedereen zich binnen de school wel bevindt en zich daardoor optimaal kan inzetten. het vastleggen van zaken met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden draagt daaraan bij, zodat iedereen weet waarop gerekend kan worden. De school biedt de mogelijkheid werkzaamheden in deeltijdarbeid uit te voeren. Toch wordt gestreefd naar een redelijke betrekkingsomvang om de binding met school, leerlingen en collega’s op een redelijk peil te handhaven. Voor het middenkader is de eis voor minstens 0,8 fte les- en taakeenheden aan de school te zijn verbonden en over de schoolweek verspreid aanwezig te zijn.Door het Vnc zal blijvend gezocht worden naar aanwezigheid van kwaliteiten bij docen-ten en naar talenten van docenten die het Vnc verder zullen helpen. het Vnc wil met oog op een aantrekkelijk personeelsbeleid een duidelijke schoolkoers met heldere ver-wachtingen naar medewerkers. hierbij is het draagvlak binnen de school belangrijk: beleid en instrumenten worden niet opgelegd, maar de mensen staan er achter. hiermee hangen vragen samen als: ‘hoe kunnen we collega’s aan ons binden?’ en ‘Wat kan ons aantrekkelijker maken voor nieuwe collega’s’?

normjaartaakBinnen het Vnc wordt met iedere docent een jaartaakformulier ingevuld met daarin beschreven uit te voeren taken en werkbelasting. Dit document zal ingebracht worden bij de functioneringsgesprekken. hierdoor is er voor iedere medewerker de belasting helder. Dit geeft de mogelijkheid om mensen tegen zichzelf te beschermen, maar het geeft ook de mogelijkheid voor eventuele extra inzetbaarheid.

FormatieplanningDe formatieplanning omvat binnen het Vnc het aantrekken, benoemen en inzetten van personeel met als doel om in de komende jaren over voldoende goede collega’s te beschikken. hiermee kunnen kwantitatieve en kwalitatieve personeelsproblemen voorko-

Page 19: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

19

Schoolplan 2014-2018

men worden. naast de huidige omvang en samenstelling wordt gekeken naar de te ver-wachte/wenselijke omvang en samenstelling over vier jaar, de ruimte voor eigen formatie-beleid en de speerpunten van dit beleid, en een meer globale planning jaar.

in het personeelsbeleid Vnc wordt met oog op de kwaliteit van ons onderwijs veel aan-dacht besteed aan de volgende thema’s:

Werving, selectie en begeleidingDe werving en selectie van docenten die voldoen aan de eisen van de school, neemt een belangrijke plaats in. De selectie is streng. Slechts weinigen worden zwaar genoeg bevonden om te kunnen werken op het Via nova college. Meer dan gemiddeld is voor onze school onvoldoende. De school streeft naar topdocenten die een bijdrage willen leveren aan de missie en kern-waarden en visie van de school. Bij de selectie is er veel aandacht is er voor het onder-wijskundig beleid van de school. Er worden altijd proeflessen gegeven. Het VNC verwacht van haar benoemde en nieuwe medewerkers dat zij functioneren overeenkomstig de identiteit van de organisatie, zoals verwoord in de missie, de kernwaarden en de visie. Bij de werving/benoeming van medewerkers wordt geen onderscheid gemaakt op grond van politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid en burgerlijke staat. in het sollicitatiegesprek wordt duidelijk aangegeven om wat voor soort aanstelling het gaat. Bij ziektevervanging zal het duidelijk zijn, dat het om een tijdelijke aanstelling gaat. iedere beginnende docent heeft een persoonlijke mentor. op termijn kan bij geble-ken geschiktheid het tijdelijk dienstverband worden omgezet in een vast dienstverband.

professionalisering (deskundigheidsbevordering), beoordeling en promotie. De capaciteiten en talenten van de medewerkers vormen de belangrijkste hulpbron van de school. De docenten van het Via nova college zijn topdocenten met een groot hart voor hun leerlingen en beschouwen zich als zelfverantwoordelijk voor hun functioneren. Zij zijn het beste wat de school de leerlingen en hun ouders kan bieden. De docenten voldoen aan hoge professionele eisen, zijn gericht op het leren kennen van en het opbou-wen van een band met leerlingen om met hen het hoogst haalbare resultaat te bereiken. Docenten en ouders werken samen aan succes in onderwijs en opvoeding en zijn samen gericht op de ontwikkeling van de talenten van de leerlingen. De docenten zijn zich bewust van hun rolmodel voor de leerlingen én hun ouders.

Voor het Vnc vormen de capaciteiten en talenten van alle medewerkers de belangrijkste voorwaarde voor het realiseren van het onderwijskundig beleid. Zonder betrokkenheid op de leerlingen en elkaar alsmede de deskundigheid van allen is het bereiken van goede resultaten door onze leerlingen niet mogelijk. Met iedere medewerker worden binnen de gesprekcyclus functionerings- en beoordelingsgesprekken gevoerd over hun prestataties, hun talentontwikkeling en welbevinden enerzijds en de missie, kernwaarden en visie van de school anderzijds.

Met iedere docent wordt zijn/haar deskundigheidsbevordering besproken en worden in samenspraak afspraken gemaakt. De deskundigheidsbevordering is in principe gericht op het onderwijskundig beleid van de school.

Uitzonderingen daargelaten is het beleid van de school erop gericht om, bij gebleken geschiktheid, in eerste instantie de eigen medewerkers, dan collega’s nUoVo en daarna extern in aanmerking te laten komen voor promotie.

3.2. noodzakelijke ontwikkelpunten schooljaar 2014-2015

– Kwaliteit personeel in beeld brengen – Monitoren professionaliseringsbeleid – Monitoren gesprekscyclus – Functiemix

Page 20: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

20

– Kwantitatief en kwalitatief personeelsbeleid – actualiseren handboek startende medewerkers

3.3. Uitwerking ontwikkelpunten

De keuzes en de uitwerkingen van de ontwikkelpunten zijn opgenomen in het activiteiten-plan Via nova college.

4. Beleid financiën en beheer

4.1. Beleid financiën en beheer

Het beleid financiën en beheer is gericht op het realiseren van de missie, de kernwaarden, de visie van de school. Dit met in acht neming van de wettelijke verplichtingen en de verplichtingen vanuit nUoVo. In onze school is het onderwijsbeleid primair. Het beleid financiën en beheer is secundair. De financiële middelen worden ingezet voor alle onderwijs ondersteunende processen. De kenmerken van de inzet van de middelen zijn effectiviteit en efficiëntie. De financiën worden nauwkeurig in de gaten gehouden om snel in te kunnen grijpen bij afwijkingen van de begroting. Door het VNC wordt ook financieel geïnvesteerd is aantrek-kelijk onderwijs in een uitdagende leeromgeving, aangepast aan de tijd.

Voor de leerlingen en voor de medewerkers is een prettige werkomgeving van groot belang. het Vnc is gehuisvest in een mooi gebouw en uitstekend bereikbaar. het onder-houd van het gebouw en de inrichting daarvan vereist in deze schoolplanperiode veel aandacht. Een groot deel van het meubilair is qua vormgeving prachtig, maar wat ergo-nomie en praktische bruikbaarheid betreft niet voldoende. het Vnc houdt zich inzake sponsoring6 in navolging van het nUoVo aan het convenant “Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring”. het Vnc accepteert geen bijdrage waar een al dan niet vrijwillige verplichting tegenover staat. Donaties7 worden wel geaccepteerd.

4.2. noodzakelijke ontwikkelpunten t/m augustus 2015

– Facilitair (onderhoud gebouw en vervanging stoelen en tafels) – Smartboards

4.3. Uitwerking ontwikkelpunten De keuzes en de uitwerkingen van de ontwikkelpunten zijn opgenomen in het activiteiten-plan Via nova college.

6 Onder sponsoring wordt door ons verstaan: een geldelijke en/of materiële bijdrage, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving, niet zijnde de ouder/leerlingenbijdragen, niet zijnde subsidies van charitatieve instellingen of de overheid, indien het bevoegd gezag daarbij, al dan niet uit eigen beweging, in welke vorm dan ook verplichtingen op zich neemt waarmee leerlingen in schoolverband (bijvoorbeeld binnen de schooltijden, het overblijven daaronder begrepen of naschoolse activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school wor-den georganiseerd) worden geconfronteerd.

7 Onder donatie wordt door ons verstaan: geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onder-wijswetgeving en niet zijnde de ouder/leerlingenbijdragen, waarvoor het bevoegd gezag geen tegenprestatie levert.

Page 21: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

21

Schoolplan 2014-2018

5. communicatiebeleid

5.1. communicatiebeleidcommunicatie vormt het middel om onze missie, kernwaarden en visie te verspreiden en het grote aantal activiteiten dat in de school wordt georganiseerd onder de aandacht te brengen. Door middel van communicatie en pr kunnen we laten zien waar de school voor staat. het beleid van de school is er op gericht het wederzijds begrip tussen onze school en de groeperingen en instellingen waarmee als school te maken hebben stelselmatig te bevorderen. De school wil dit bereiken door aandacht te schenken aan de interne- en externe communicatiemiddelen. De school heeft contact met alle toeleverende basisscholen in leidsche Rijn en bezoekt deze frequent. iedere medewerker draagt bij aan het imago dat de buitenwacht heeft van onze school-organisatie. het beleid van onze school is gericht op product, personeel, plaats en promo-tie. onder ons product verstaan we onze onderwijsvisie, ons onderwijsaanbod en de buiten-lesactiviteiten (brede school). Bij het personeel gaat het niet alleen om de vakkennis, maar zeker ook om de houding, de opstelling en de uitstraling van de iedere medewerker. onder de plaats verstaan we het uiterlijk, de bereikbaarheid, de beschikbaarheid en toe-gankelijkheid van het gebouw. De promotie steunt op de drie eerder genoemde aspecten en bij promotie is een belang-rijke plaats ingeruimd voor de missie, de kernwaarden en de visie van het Vnc. onze communicatie richt zich op in- en externe doelgroepen. onze interne doelgroepen zijn bestuur, medezeggenschapsraad, middenmanagement, medewerkers, ouders en leerlingen. onze externe doelgroepen zijn het basisonderwijs, de (ouders) toekomstige leerlingen, onze oud-leerlingen, de andere scholen Vo, de vervolgopleidingen, de inspec-tie, de overheden, de persdiensten, de leveranciers en de omwonenden.

De school kent de volgende vormen van communicatie:

Schriftelijke communicatie – ouderbrieven – folders – brochures – schoolgids – schoolnieuws via de website – presentatie aan de wand en in vitrines – Magister

persoonlijke communicatie – aanmeldingsgesprekken – introductiedagen – thema-avonden – oudergespreksgroepen – huisbezoeken onderbouw – open dag – docenten-/mentor- en spreekavonden – studie- en bezinningsdagen – begeleiding door mentoren, – schoolmaatschappelijk werk – vertrouwenspersonen en zorgcoördinator – eigen e-mailadres – steunlessen

Page 22: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

22

internet – eigen home-page.

5.2. noodzakelijke ontwikkelpunten t/m augustus 2015

– optimaliseren website

5.3. Uitwerking ontwikkelpunten

De keuzes en de uitwerkingen van de ontwikkelpunten zijn opgenomen in het activiteiten-plan Via nova college.

6. Kwaliteitszorg

6.1. Kwaliteitszorg

De wensen en opvattingen van het Via nova college inzake kwaliteitszorg vinden plaats binnen de kaders kwaliteitszorg van de overheid en van het bevoegd gezag.

overheidhet kader kwaliteitszorg van de overheid is vastgelegd in artikel 23. Kwaliteit van onderwijs en artikel 24. Schoolplan. De inspectie van het onderwijs gaat dit wettelijk kader na en ziet daar op toe8.

nUoVoDe kwaliteitszorg nUoVo is vastgelegd binnen het Meerjarenbeleidsplan 2012 – 2015 en gaat uit van de huidige opzet om de juiste activiteiten op te zetten en de effecten te monitoren. Binnen het kader kwaliteitszorg van nUoVo9 hebben alle scholen een vierjarig kwaliteitszorgplan geformuleerd, dat deel uitmaakt van het schoolplan10. op grond hier-van maken de scholen jaarplannen per kalenderjaar waarin zij de activiteiten weergeven op het terrein van het onderwijsproces en de ondersteuning daarvan en wordt op speci-fieke punten een verantwoording gevraagd: – onderwijsinhoudelijke doelstellingen en – de kwaliteit van de ondersteunende processen.

8 op 1 september 2002 is de Wet op het onderwijstoezicht (WoT) van kracht geworden. Een belangrijk uitgangs-punt van de WoT is dat onderwijsinstellingen zelf door een systematisch opgezette kwaliteitszorg de kwaliteit van hun onderwijs bewaken en daarover verantwoording afleggen naar de afnemers van hun onderwijs en aan de samenleving in bredere zin. Systematisch houdt in dat scholen steeds weer bepalen welke kwaliteit ze willen leveren, nagaan of dat ook het geval is en acties ondernemen om de kwaliteit te bewaken of te verbeteren.

9 Meerjarenbeleidsplan nUoVo 2012-201510 De schoolindicatoren zijn: 1. gemiddeld cijfer centraal examen; 2. Verschil schoolexamen – centraal examen;

3. Rendement onderbouw; 4. Rendement bovenbouw; 5. Voortijdig schoolverlaten; 6. leerlingtevredenheid; 7. oudertevredenheid; 8. Tevredenheid derden; 9. Schoolklimaat en veiligheid; 10. Schorsing en verwijdering; 11. Investors in People-certificering; 12. Jaarlijkse P-gesprekken; 13. Tevredenheid personeel; 14. Ziekteverzuim personeel; 15. aantal onbevoegden; 16. Baten en lasten in balans; 17. Verhouding tijdelijk personeel en overige inkomsten

Vrije publiciteit – artikelen in de pers en – aandacht bij Regionale omroep Utrecht.

Page 23: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

23

Schoolplan 2014-2018

Vervolgens wordt hierover aan het einde van elk kalenderjaar een verantwoording gege-ven. Voor alle scholen is door nUoVo bepaald dat de onderwijskwaliteit op orde moet zijn d.w.z. dat de onderwijsinspectie alle afdelingen van alle scholen een “basisarrangement” geeft en dat alle scholen kunnen laten zien dat de eigen onderwijsdoelstellingen zijn behaald. het Via nova college werkt ook met de Vensters voor Verantwoording en ver-zamelt alle cijfermatige informatie over de school in één systeem en brengt de prestaties op 20 belangrijke indicatoren in beeld. Deze indicatoren overlappen voor een groot deel met de indicatoren van nUoVo. het Via nova heeft in haar schoolplan de kaders van de overheid en van nUoVo verwerkt. activiteiten die binnen kwaliteitszorg ondernomen worden zijn gericht op het stapsgewijs en systematisch verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs.

Via nova collegein het Kwaliteitszorghandboek (d.d. juni 2013) heeft onze school het beleid, inhouds en organisatie m.b.t. kwaliteitszorg uitgewerkt. onze algemene doelen van kwaliteitszorg zijn: – systematisch inzicht krijgen in de onderwijsresultaten van onze leerlingen; – inzicht krijgen in de kwaliteit van het onderwijs; – het gericht verbeteren van onderwijsresultaten van leerlingen; – het vormen van een cultuur die het stellen van de vijf kwaliteitsvragen tot attitude van

elke medewerker behoort.11 – het verantwoorden van de onderwijsresultaten; – het borgen van de kwaliteit.

onze kwaliteitszorg staat voor de mate waarin een activiteit, product of dienst voldoet aan de meetbare normen, die eraan worden gesteld (zoals in het basisarrangement). De kwaliteitszorg is gericht op het product van de school enerzijds en op de stapsge-wijze verbetering ervan anderzijds. leiderschap is binnen Vnc een belangrijke voor-waarde omdat het inhoud en sturing geeft aan beleid en strategie, personeelsbeleid en middelenmanagement. Deze gebieden zijn op hun beurt weer voorwaardelijk voor het management van onze processen. ons succes toont zich in de waardering van het geboden onderwijs door personeel, leerlingen, ouders, vervolgonderwijs en maatschappij en de resultaten die wij behalen. om onze resultaten jaarlijks te kunnen evalueren worden kengetallen verzameld.

het Via nova college maakt voor haar kwaliteitsbeleid gebruik van de pDca-cyclus. Deze cyclus wordt in de komende jaren op meerdere niveaus in de organisatie doorgevoerd. De cyclus van kwaliteitszorg bestaat voor het Vnc uit het stelselmatig herhalen van de volgende vijf stappen: – beslissen wat je belooft. (kwaliteitsbepaling) – opschrijven wat je moet doen om wat je belooft ook waar

te maken. (kwaliteitsplanning) – doen wat je hebt opgeschreven. (kwaliteitsbeheersing) – nagaan of het gelukt is je belofte waar te maken. (kwaliteitsbewaking) – verantwoording afleggen over wat je beloofd hebt en input

voor de volgende cirkelgang. (kwaliteitsrapportage)

in dit schoolpan hebben wij voor alle betrokkenen bij de school opgeschreven wat wij beloven waar te maken en op welke wijze wij dat zullen doen. Tevens is op transparante wijze aangegeven door wie, wanneer en op welke wijze de belofte wordt nagekomen. Door het bestuur, de MR en de inspectie zal worden nagegaan of wij onze beloften waar-maken. het Via nova college wil het evalueren van de organisatie en de resultaten van het college ook zelf ter hand nemen. Door onze school worden inzake de cirkelgang van de kwaliteitszorg worden daarvoor instrumenten voor zelfevaluatie gebruikt. Door deze benadering is kwaliteitszorg een vitaal en continu onderdeel van het Vnc. in het kader van onze horizontale verantwoording zullen we om het jaar de partners met

11 Deze vragen zijn: Doen wij de goede dingen? Doen wij de dingen goed? hoe weten wij dat? Vinden anderen dat ook? Wat gaan wij nu doen?

Page 24: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

24

werk), een drietal sportverenigingen met wie wij veel contact hebben, de hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht (orthopedagogiek) met wie wij samen studenten oplei-den. Deze bevindingen leggen we vast in een verslag. Wanneer hun bevindingen aan-leiding geven tot aanpassingen van beleid zullen wij die, indien mogelijk, treffen. aan het bevoegd gezag wordt jaarlijks verantwoording afgelegd over de kwaliteit die wordt gerealiseerd, onder andere via de nUoVo-breed vastgestelde kwaliteitsindicatoren.

6.2. noodzakelijke ontwikkelpunten schooljaar t/m augustus 2015

– Verzamelen en ordenen kengetallen per beleidsterrein met nadruk op schoolindicato-ren Vensters en nUoVo en de eindexamenresultaten (So en cE).

– Voorbereiden, organiseren en starten zelfevaluatie op alle beleidsterreinen m.b.v. in- en externe metingen.

– instellen van een werkgroep kwaliteitszorg voor o.a. bestudering van instrumenten waarmee de kwaliteit op de beleidsterreinen: onderwijs en personeel kwaliteit kan worden vastgesteld en hetopzetten van werkwijze voor jaarlijkse actualisering school-plan en schoolgids.

– Vakwerkplannen en onderwijskundige activiteitenplannen voor alle vakken en alle leerwegen gereed.

– Schrijven kwaliteitsrapportage schooljaar 2014-2015.

gewenste ontwikkelpunten t/m 2018 – opzetten van werkwijze en selectie instrumenten voor onderzoek naar waardering van

onze school door ouders, bedrijfsleven, afnemende scholen, toeleverende scholen en medewerkers.

– Bestudering van instrumenten waarmee op de beleidsterreinen: financiën, beheer en communicatie kwaliteit kan worden vastgesteld.

– Doorontwikkelen kwaliteitsrapportage/zelfevaluatie. – Doorontwikkelen werkgroep kwaliteitszorg.

6.3. Uitwerking ontwikkelpunten

De keuzes en de uitwerkingen van de ontwikkelpunten zijn opgenomen in het activiteiten-plan Via nova college.

wie we samenwerken bevragen over hun ervaringen met en kijk op het Vnc. We bevra-gen hiervoor tweejaarlijks onze partners van het veiligheidsconvenant (politie, wijkbeheer, collega scholen), de basisscholen die ons de meeste leerlingen toeleveren, de externe leden van het zorgadviesteam (schoolverpleegkundige, jeugdzorg, maatschappelijk

Page 25: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

25

Schoolplan 2014-2018

(S = start; T= tussentijds meting actie; E = einde)

7. Managementmatrix uitvoering acties Vnc

Scho

olja

ar 2

013-

2014

Scho

olja

ar 2

014-

2015

Betr

okk

ene

nA

SO

ND

JF

MA

MJ

JA

SO

ND

JF

MA

MJ

J

2.

Ond

erw

ijsku

ndig

be

leid

2.1.

Exa

me

nc

om

miss

ieW

im d

e B

oo

m

ikra

m K

ou

ali

arja

n D

iep

eve

en

Mo

niq

ue

aa

n d

en

Bo

om

*

ST

E

2.1.11

op

zett

en

lee

rlin

ge

nra

ad

2.2.

To

ets

en

en

be

oo

rde

len

Va

kgro

ep

leid

ers

TT

TT

2.3.

pla

n v

an

To

ets

ing

vo

or d

e

o

nd

erb

ou

w (

pTo

)

2.3.

Va

kwe

rkp

lan

ne

n b

asis

-

be

roe

psg

eric

hte

le

erw

eg

,

do

orlo

pe

nd

e le

erli

jn

Va

kgro

ep

leid

ers

TE

2.4.

Ra

pp

ort

ere

n o

ver

vo

rde

ring

en

og

WTe

am

leid

ers

TT

TT

T

2.5.

Mo

nito

ren

uitv

oe

ring

veili

gh

eid

sbe

leid

Dire

cte

ur

Ve

ilig

he

idsc

rdin

ato

rTe

am

leid

ers

BhV

-ers

Wim

plo

eg

ma

kers

*

2.6.

Mo

nito

ren

we

rke

n m

et

Elo

c

hris

de

Ja

ge

r *T

TT

TT

2.7.

ic

T-b

ele

idsp

lan

me

t o

.a.

g

eb

ruik

va

n h

et

pro

gra

mm

a

Win

toe

ts e

n M

uisw

erk

MT,

we

rkg

roe

p ic

T, ri

s d

e J

ag

ers

*c

hris

de

Ja

ge

r*S

TE

2.8.

nie

uw

e e

xam

en

-

pro

gra

mm

a’s

be

roe

ps-

g

eric

hte

va

k vm

bo

2.9.

o

ptim

alis

ere

n le

erli

ng

en

be

-sp

reki

ng

en

inza

ke h

et

sign

a-

lere

n v

an

de

on

de

rste

un

ing

e

n a

an

pa

k vo

or i

nd

ivid

ue

le

lee

rlin

ge

n (

pe

stg

ed

rag

).

TT

E

Page 26: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

V I A N O V Ac o l l e g e

26

Scho

olja

ar 2

013-

2014

Scho

olja

ar 2

014-

2015

Betr

okk

ene

nS

ON

DJ

FM

AM

JJ

AS

ON

DJ

FM

AM

JJ

2.10

. Mo

nito

ren

uitv

oe

ring

reke

nb

ele

idV

akg

roe

p re

k/w

iskT

T

2.11

. Mo

nito

ren

uitv

oe

ring

taa

lbe

leid

Es

the

r Me

tzW

erk

gro

ep

ta

al

TE

2.12

. Mo

nito

ren

va

n h

et

sch

oo

lbre

ed

leze

n.

ST

E

2.13

. Ta

len

tkla

s S

TE

2.14

. BBl

-niv

ea

u e

n m

og

elij

ke

a

fslu

itin

g v

ia e

en

lee

rwe

rk-

tr

aje

ct

ST

E

2.15

. Vo

ort

zett

en

we

rkg

roe

p

in

tern

atio

na

lise

ring

in h

et

kad

er v

an

Eu

rop

ese

bu

rge

r-

sc

ha

psv

orm

ing

.

…S

TE

2.16

. Vo

orb

ere

idin

g o

p d

e n

ieu

we

op

he

t b

ero

ep

ge

rich

te

e

xam

en

pro

gra

mm

a’s

vm

bo

…S

TT

TE

2.17

lo

op

ba

an

lere

n e

n a

an

-

sluiti

ng

mb

o/h

avo

in

voe

ring

co

mp

as

Mic

he

l Zijf

fers

en

we

rkg

roe

p l

oB

ST

E

3.

Pers

one

els

be

leid

3.1.

Kw

alit

eit

pe

rso

ne

el i

n b

ee

ld

Erik

a p

ete

rsS

TE

3.2.

Mo

nito

ren

pro

fess

ion

a-

lis

erin

gsb

ele

idTe

am

leid

ers

T

TT

T

3.3.

Mo

nito

ren

ge

spre

ksc

yclu

sEr

ika

pe

ters

TT

TT

3.4

Fu

nc

tiem

iEr

ika

pe

ter

ST

E

Page 27: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

27

Schoolplan 2014-2018

3.5

Kw

an

tita

tief e

n k

wa

lita

tief

p

ers

on

ee

lsbe

leid

Er

ika

pe

ters

en

Wim

de

Bo

om

an

ge

liqu

e l

ec

lerq

ST

E

3.6.

ac

tua

lise

ren

ha

nd

bo

ek

sta

rte

nd

e m

ed

ew

erk

ers

ST

E

4.

Fina

ncie

el b

ele

id

4.1.

Fa

cili

tair

(on

de

rho

ud

ge

bo

uw

en

ve

rva

ng

ing

sto

ele

n e

n t

afe

ls)

Wim

de

Bo

om

Erik

a p

ete

rsS

TE

4.2.

Sm

art

bo

ard

sS

TE

Scho

olja

ar 2

013-

2014

Scho

olja

ar 2

014-

2015

Betr

okk

ene

nA

SO

ND

JF

MA

MJ

JA

SO

ND

JF

MA

MJ

J

5.

Co

mm

unic

atie

5.1.

op

tima

lise

ren

we

bsit

e

Jon

va

n M

ou

rik e

n c

hris

de

Ja

ge

rS

TE

6.

Kw

alit

eits

be

leid

6.1.

Ve

rza

me

len

en

ord

en

en

ken

ge

talle

n p

er b

ele

ids-

terr

ein

me

t n

ad

ruk

op

sc

ho

ol-

in

dic

ato

ren

Ve

nst

ers

en

nU

oV

o e

n d

e e

ind

exa

me

n-

re

sulta

ten

(So

en

cE)

.

Wim

de

Bo

om

ST

TT

ES

TT

E

6.2.

Vo

orb

ere

ide

n, o

rga

nise

ren

en

sta

rte

n z

elfe

valu

atie

op

alle

be

leid

ste

rre

ine

n m

.b.v

.

in-

en

ext

ern

e m

etin

ge

n.

ST

E

6.3.

in

ste

llen

va

n e

en

we

rkg

roe

p

kw

alit

eits

zorg

1n

tb

6.4.

Va

kwe

rkp

lan

ne

n e

n o

nd

er-

wijs

kun

dig

e a

ctiv

iteite

np

lan

-

ne

n v

oo

r alle

va

kke

n e

n a

lle

le

erw

eg

en

ge

ree

d.

Va

kgro

ep

leid

ers

6.5.

Sc

hrij

ven

kw

alit

eits

rap

po

r-

ta

ge

sc

ho

olja

ar 2

014-

2015

ntb

ntb=nader te bepalen

1 o.a. bestudering van instrumenten waarmee de kwaliteit op de beleidsterreinen: onderwijs en personeel kwaliteit kan worden vastgesteld en hetopzetten van werkwijze voor jaarlijkse actualisering schoolplan en schoolgids.

Page 28: Schoolplan Via Nova College 2014 - 2018

Via Nova College

Maartvlinder 7 | 3544 Da Utrecht | Telefoon 030 - 6702500 | E-mail: [email protected] | www.vianovacollege.nl

Via nova college maakt onderdeel uit van noUVo, Stichting voor openbaar Voortgezet onderwijs Utrecht.