RAAK 3 - 2011

36
Lekker haaks op de crisis Vindingrijk ondernemen Eventcreatieven in gesprek “Je moet het zien én durven” Creatieve vibes Het Nieuwe Werken van Microsoft Professor Creatief Denken “Blijf voor 98% doen wat je al deed” raak # 03 2011 het beste van D&B 4x Events uitgelicht Het relatiemagazine van Dechesne & Boertje Eventmarketing

description

The annual magazine of eventmarketingcompany Dechesne & Boertje. Theme: creatvity Concept: Ellen Roggeveen Design: www.vanlennep.eu

Transcript of RAAK 3 - 2011

Page 1: RAAK 3  - 2011

Lekker haaks op de crisis

Vindingrijk ondernemen Eventcreatieven in gesprek

“Je moet het zien én durven”

Creatieve vibes

Het Nieuwe Werken van Microsoft Professor Creatief Denken

“Blijf voor 98% doen wat je al deed”

raak#03 2011

het beste van D&B4x

Events uitgelicht

Het relatiemagazine vandechesne & Boertje Eventmarketing

Page 2: RAAK 3  - 2011

i n h o u d

colofon

RAAK is het relatiemagazine van

Dechesne & Boertje Eventmarketing en

verschijnt jaarlijks.

Ook graag een exemplaar ontvangen? Mail naar [email protected] o.v.v. RAAK 3

Jaargang 3, november 2011

Dechesne & BoertjeHerengracht 33, 1398 AB Muiden

Telefoon: 0294 -261 517

E-mail: [email protected]

Internet: www.db-online.nl

Concept & realisatie: Ellen Roggeveen, Amsterdam

Art-direction/vormgeving: Van Lennep, Amsterdam

Eindredactie: Ellen Smit

Fotografie: Daphne Channa Horn,

Frank van Delft, Milan Vermeulen,

Lars van den Brink, Martijn de Vries

Met medewerking van: Janice Deul,

Agaath Garschagen, Ellen Kleverlaan,

Brechje de Koning

Met speciale dank aan: Conny Wegerif,

Michelle den Boer, Patricia van Schenkhof,

Harald Zandvliet, Mariëtte Verbruggen,

Peter de Bruin, Frank Verlaan,

Patrick Roubroeks en Diederik Verwiel

Raak #03 2011 © Dechesne & Boertje 2011

Niets uit deze uitgave mag worden

overgenomen en/of gereproduceerd

zonder schriftelijke toestemming van

de uitgever.

Deze uitgave is milieuvriendelijk en

CO2-neutraal geproduceerd,

gebruikmakend van 100% plantaardige

inkten en FSC- papier.

Drukwerk Drukkerij Slinger, Alkmaar

CO2- neutraal verstuurd met:

49, 19 & 27

20

“Business klem?

Haal de Bruyn erbij!”Professor Roger de Bruyn over

zijn creatief denken-missie 10 “Creativiteit is voor een

eventbureau iets anders dan voor een kunstenaar”

Drie creatief directeuren in

gesprek over hun vak

“Ik geloof in mijn idee en

twijfelde geen moment of het zou lukken”

Vier inspirerende ondernemers

14 Leidt een creatieve omgeving

tot meer creativiteit? RAAK op bezoek bij het state-of-the-art

kantoor van Microsoft nederland

Groot bedrijf? Eigen eventmanager!

Maar ook klant bij D&B.Eventmanagers

-2-

Page 3: RAAK 3  - 2011

-3-

Een vraag-teken plaatsen zorgt al voor beweging

Pieter Bas Boertje (47) is algemeen directeur en

samen met Lennart Peeperkorn eigenaar van

Dechesne & Boertje Eventmarketing. Boertje

woont samen met zijn vrouw Nancy en kinderen

Julia, Eva en Sam in Naarden-Vesting.

v o o R w o o R d

foto: Martijn de Vries

Pieter Bas Boertje, algemeen directeur

Een goed event is een aaneenschakeling van gouden vondsten: creatieve oplossingen om zowel aan de randvoorwaarden als aan de doelstellingen te voldoen. Waar creativiteit draait om iets nieuws scheppen, gaat vindingrijkheid verder. Vindingrijkheid staat voor een ondernemende, nieuwsgierige blik op de wereld en de drijfveer om problemen op te lossen. Vindingrijkheid is anders kijken, een vorm van toegepaste creativiteit. Geen creativiteit om de creativiteit, maar doelgericht.

Juist in het huidige economische tij is deze vorm van creativiteit van onschatbare waarde. Het is een verrij-king in tijden van beperking. Want hoe kun je anders je product of dienst onderscheidend laten zijn zonder extra budgetten aan te spreken?

Helaas heeft creativiteit soms een negatieve bijklank: het wordt onderschat (“dat kan mijn zoontje van 3 ook”) of overschat (“ik ben niet creatief hoor”). Misschien is dat de reden waarom er in organisaties zo weinig ruimte voor is. Het Financieele Dagblad noemde het al ‘de paradox van de 20ste eeuw’: bedrij-ven schreeuwen om innovatie maar tegelijkertijd drukken ze creativiteit de kop in.

Creativiteit moet je structureren en integreren in je bedrijf. Niet voor niets geven wij onze medewerkers en klanten les in 'anders denken' en besteden wij veel tijd en aandacht aan intakes en conceptontwikkeling. Wij omarmen vindingrijkheid. Het is de kern van ons vak, maar bovenal ons geloof in de kracht ervan. De Belgische professor in Creatief Denken Roger de Bruyn legt het in deze RAAK als volgt uit: “De koers rijd je door 98 procent te blijven doen wat je altijd al deed. Maar die twee resterende procent bepaalt of je wint of verliest.”

RAAK 3 is geheel gewijd aan creativiteit: het maga-zine staat bol van de vindingrijke ondernemers en anders kijkende professionals. Zij laten zien hoe vindingrijkheid een bepalende succesfactor kan zijn. En dat hoeft niet meteen groots en meeslepend. Simpelweg een vraagteken plaatsen bij de normale gang van zaken, zorgt al voor beweging. De vinding-rijkheid die hieruit volgt, is vaak net zo baanbrekend.

We hopen dat RAAK 3 u inspireert en wensen u veel leesplezier.

Page 4: RAAK 3  - 2011

-4-

“Creatief denken is

even onlogisch

denken-4-

i n t E Rv i E w

Page 5: RAAK 3  - 2011

-5-

Professor Roger de Bruyn

i n t E Rv i E w

door Agaath Garschagen - beeld Milan Vermeulen

Page 6: RAAK 3  - 2011

-6-

Hij komt net van een afspraak op het ministerie van Financiën. “ik word er vaak bijgehaald als iets moet veranderen binnen een organisatie. ‘Business klem? haal de Bruyn erbij.’ de wereld heeft ons in de veranderingsgreep. of je nu wilt of niet: je wordt – werknemer of werkgever, thuis of buitenshuis – met de crisis geconfronteerd.” Professor de Bruyn blijft monter. “Je zou pas ongerust moeten worden als er niks verandert in onze snel veranderende wereld en bedrijfsomgeving.”

Biedt creatief denken een passend antwoord op de crisis?“Ja. nederlanders zouden grotendeels verzuipen als er niet crea-tief was omgegaan met het water in de rivieren en in de zee. ooit heeft iemand gedacht: het water heeft zijn natuurlijke loop, maar die loop kunnen we veranderen. Er zijn dijken aangelegd, stuwen gebouwd, sluizen gemaakt en er wordt bemalen. dat zijn vormen van creatief denken: er is een zijstap gemaakt, er is als het ware even onlogisch gedacht. dat noemen we lateraal denken. door jezelf te trainen in het durven nemen van zijstappen, word je vanzelf creatiever. de oplossingen worden beter en je kunt beter relativeren en met veranderingen omgaan.

Kijk eens naar een voetbalveld. waarom is dat niet rond met de doelen in het midden, de bal wellicht een kubus? iedereen vindt dit in eerste instantie vaak een idiote gedachtesprong. waarom? omdat iedereen tevreden is met het voetbal zoals het is. Maar als je nu eens niet tevreden bent over het spel? of dat het spel veel leuker wordt als je eens wat verandert? Je moet niet creatief den-ken om het creatieve denken. Je moet creatief denken omdat je dan net iets behaaglijker door het leven kunt gaan.”

Creativiteit zit in ieder mens. Het ontwikkelen en gebruiken ervan kun je leren, meent u. Maar hoe?“Er is niets zweverigs aan, creatief denken doe je in de werkelijkheid. hoe leer je zwemmen, skiën, fietsen, Spaans, je volledige longvolu-me gebruiken, voeling krijgen met poëzie, scheidsrechter zijn bij volleybal of tennis, voetbal, meetkunde, wortels trekken in de wis-kunde, onkruid biologisch bestrijden? door het te doen. Pas als je het kunstje onder de knie hebt, kun je er creatiever mee omgaan. Je moet patronen leren zien en technieken aanleren om die patronen, indien nodig, los te laten. En te zien of dat en hoe dat misschien iets nieuws, iets beters oplevert. Zonder voorafgaande garantie.”

i n t E Rv i E w

Roger de Bruyn zet zich al jaren met hart en ziel in voor het creatieve

denken binnen ondernemingen. De Vlaming spreekt op symposia, geeft cursussen en heeft contact met ministers en de top van het bedrijfsleven. “Ik wil mijn steentje

bijdragen om angst om te buigen tot een zekere durf of lef”. Hoe het

filosoferen over een rond voetbalveld erg nuttig kan zijn.

Page 7: RAAK 3  - 2011

-7-

Welke rol speelt u binnen dat proces?“ik zie mijzelf als helper, als tussenpersoon. ik probeer na te gaan waarom mensen denken zoals ze denken. wat het precieze pro-bleem is bij het bedrijf en bij de mensen die er werken. ik probeer te blijven wijzen op de marginaliteit van het creatief denken. niets is zo moeilijk als dingen loslaten waar je aan ge-wend bent en waar je goed in bent. Patronen geven snelheid, houvast, zekerheid en welvaart. goede patronen zijn altijd diep ingesleten gedrag. de weerstand tegen verandering is dan steeds enorm en kan onmogelijk overschat worden. En toch wil ik mijn steentje bijdragen om angst om te buigen tot een zekere durf of lef.”

Creatief denken wordt veelal extern ingehuurd. Het blijkt lastig voor bedrijven om creativiteit te structureren. Hoe integreer je creativiteit in je organisatie?“creativiteit kan niet zonder drie zaken. Zonder vakmanschap be-gin je niks, dat is één. het tweede is betrokkenheid. Je ligt niet wakker van iets wat je niet interesseert. wanneer er wordt gezegd: de problemen van de baas zijn niet interessant, dan is er geen be-trokkenheid. dan wordt er om de baas gelachen en gegrinnikt, maar wordt er niet meer creatief meegedacht. Altijd jammer en een gemiste kans. het derde punt binnen creativiteit is verbeel-dingsfl exibiliteit. Met elkaar kunnen de drie punten ervoor zorgen dat je beter wordt dan de concurrent. de koers rijden doe je door 98 procent te blijven doen wat je altijd al deed. Maar in die

i n t E Rv i E w

>>

“Nederlanders zouden grotendeels verzuipen als er niet ooit creatief

was omgegaan met het water in de rivieren en met

de zee”

over Roger de Bruyn en zijn cocd

Roger De Bruyn werd geboren in het Belgische Boom bij Antwerpen.

Hij werd benoemd tot hoogleraar

aan de faculteit Toegepaste Economie

aan de Universiteit Antwerpen voor

economische ondersteuningsvakken

(1964) en voor creatief denken (1980-

1996).

De Bruyn publiceerde diverse

boeken waaronder Het handboek voor Creatief Denken, en Paradijservaringen tegenover bedrijfsbelangen en is gast-

docent geweest aan Nederlandse

hogescholen en universiteiten.

In 1976 richtte hij samen met

Prof. Vanosmael het Centrum van de

Ontwikkeling van het Creatief Denken

(COCD) op, dat het belang van creatief

denken in de samenleving onder de

aandacht wil brengen. Het COCD biedt

scholing in het creatief denkvermogen.

Het is geïnspireerd door de revolutio-

naire inzichten van mensen als Alex

Osborn, Arthur Koestler en gebaseerd

op de denktechnieken van creativiteits-

goeroe Edward de Bono. De Bruyn is er

tegenwoordig erelid en adviseur, zijn

dochter geeft er les.

Page 8: RAAK 3  - 2011

-8-

i n t E Rv i E w

twee resterende procenten wordt bepaald of je wint of verliest. dat verschil is creativiteit.”

Wordt creativiteit niet gebruikt of misbruikt als oplossing om bezuinigingen door te voeren? In de top verandert er niet zo veel.“wij worden inderdaad vaak gevraagd ter ondersteuning bij fusies of andere werkverbanden. Bij de leiding van zo’n bedrijf wordt bijvoorbeeld opgemerkt dat ouderen niet meer goed passen in het bedrijf, zich niet happy voelen en voorbij gestreefd worden door de jongere garde. dan denkt men dat op te lossen door daar een creatief op los te laten. dat werkt vaak niet goed omdat het te occasioneel wordt opgepakt. Een dagje naar een hotel met een paar uurtjes creatief denken erbij, dan zal het in die bovenkamer wel snel omgaan, lijkt de gedachte. dat is natuurlijk niet zo. het is een lang proces waarvoor wij wel eens worden misbruikt onder het mom: baat het niet, dan schaadt het niet. ‘doen we in het programma ook nog een paar uurtjes creatief denken.’ creatief denken als proces maakt te zelden deel uit van een doortimmerde visie binnen bedrijven.”

U zegt: ik vertel dit al dertig jaar. Nu is het cruci-aal dat men er iets mee gaat doen. Wordt u er nooit moe van uw verhaal keer op keer te moe-ten vertellen? U mag al lang met pensioen.“nee, ik vind het leuk. ik ontmoet veel leuke mensen, moet soms ingewikkelde vragen ontrafelen. dat is spannend. Bovendien: cre-atief denken houdt ook mij van de straat. Mijn vrouw moet er niet aan denken: de hele dag een man thuis.” <<

“ De koers rijd je door 98 procent te blijven doen wat je altijd al deed. Maar die twee resterende procent bepaalt of je wint of verliest. Dat verschil is creativiteit”

Edward de Bono, de grondlegger van het creatief denken

Edward de Bono (Malta, 1933) is een Brits

psycholoog, arts en managementauteur.

Hij wordt door velen beschouwd als een

vooraanstaande internationale autoriteit

op het gebied van creatief denken en het

aanleren van denktechnieken. Hij bedacht

de term skids (Suffi cient Knowledge Idea

Defi cit Syndrom) om aan te geven dat de

meeste organisaties voldoende kennis

hebben, maar een ernstig gebrek aan

ideeën, met name creatieve ideeën. En

juist die laatste zijn nodig voor innovatie.

De Bono ontving een Rhodesbeurs en

heeft onderwijsaanstellingen gehad aan

de universiteiten van Oxford, Cambridge,

Londen en Harvard. Zijn medische

achtergrond, met name zijn kennis van

biologische informatiesystemen, heeft

hem geïnspireerd én in staat gesteld om

niet alleen denktechnieken te doceren

maar ook baanbrekende denkmethoden

te ontwerpen.

Hij heeft meer dan zeventig boeken

op zijn naam staan. In zijn boek The Mechanism of Mind lanceerde Edward de

Bono het idee dat zenuwnetwerken in de

hersenen werken als een zelforganiserend

systeem. Op basis van dat idee ontwik-

kelde De Bono zijn denkmethoden.

Edward de Bono is de bedenker van het

begrip Lateraal Denken en de ontwerper

van het CoRT Thinking-programma voor

scholen, wereldwijd het meest gebruikte

programma voor het doceren van

denktechnieken.

In 1985 schreef hij het boek Six Thinking Hats, dat zowel in het bedrijfsle-

ven als in de onderwijswereld enthousiast

werd ontvangen. In 1991 richtte hij een

eigen organisatie op (nu De Bono

Thinking Systems) met het doel het door

hem ontwikkelde trainingsmateriaal te

publiceren en docenten te certifi ceren om

trainingen te geven in zijn denkmethoden.

‘The quality of our life tomorrow,

depends on the quality of our

thinking today’

>>

Page 9: RAAK 3  - 2011

Groot bedrijf? Eigen eventmanager! Maar ze zijn ook klant bij D&B. Conny Wegerif (51) is senior eventmanager bij

Robeco. “Het event is het visitekaartje van de organisatie. Het moet perfect zijn.”

door Ellen Kleverlaan - beeld Frank van Delft

“Toen ik 22 jaar geleden bij Robeco begon, had ik geen specifi eke ervaring of kennis in event-management. Het ‘regelmatig reizen’ leek mij een mooie bijkomstigheid. Ik heb de afgelopen jaren de groei meegemaakt naar het vak dat het nu is. Voorheen was het vanzelfsprekender dat klanten jou de business gunden en bestond het vak vooral uit het organiseren van etentjes. In-middels is, zeker in de fi nanciële dienstverlening, de wereld een stuk zakelijker. En is er meer nodig om klanten te binden en hun vertrouwen in ons nog verder te vergroten. Hoe we Robeco op de kaart zetten en welke rol het event daarin speelt, dat is nu een strategisch vraagstuk.

Het vak wordt wel eens onderschat. Zowel qua organisatie als de impact die het heeft op relaties. Het event is het visitekaartje van de or-ganisatie en we leggen bij Robeco de lat zeer hoog. Het moet perfect zijn, van inhoud tot rand-voorwaarden, de total package. Dat is veel meer werk dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik merk ook dat mensen zich niet altijd bewust zijn van het belang van een relatie-event. Een goed event draagt heel wezenlijk bij aan het binden van onze klanten.

We organiseren tussen de 80 en 100 events per jaar. Bijeenkomsten voor 10 tot 800 mensen. We onderscheiden verschillende doelgroepen. De retail-belegger, de banken, pensioenfondsen en verzekeraars die in onze producten beleggen. Zo’n 80 tot 90 procent van onze events hebben een inhoudelijk karakter. We zoeken telkens naar

nieuwe thema’s en goede sprekers. Met plaats voor een vrolijke noot of hilarisch moment. Of ik daarvoor vindingrijk moet zijn? Dat is zelfs essentieel; het zit in mijn bloed. Het borrelt bij mij de hele dag. Om mijn opdrachtgevers te overtuigen van die ene vorm waarin ik het event wil opzetten; dat kan niet als je niet creatief bent. Ook niet als je je nek niet durft uit te steken trou-wens. We willen immers telkens weer met iets nieuws komen om ons te onderscheiden in de markt. Ons team van drie mensen heeft daar-voor binnen de organisatie veel vrijheid.

Dat onderscheiden in de markt is heel belangrijk in de fi nanciële wereld. Je vist toch allemaal in dezelfde vijver. Ik wil mijn collega’s uit deze branche graag ontmoeten. Door een platform te creëren waarin we met andere eventmanagers van financiële dienstverleners kennis delen en wellicht ook afstemmen wanneer we grote events organiseren. Ik doe dat al met de Rabobank.

Door te voorkomen dat we in elkaars vaarwater zitten winnen we allemaal. Ik nodig mijn collega’s uit daarover met mij mee te denken.”

LEES OOK DE ERVARINGEN VAN EVENTMANAGERS Michelle den Boer en Patricia van Schenkhof

op pagina 19 en 27.

toch allemaal in dezelfde vijver. Ik wil mijn collega’s uit deze branche graag ontmoeten. Door een platform te creëren waarin we met andere eventmanagers van financiële dienstverleners kennis delen en wellicht ook afstemmen wanneer we grote events organiseren. Ik doe dat al met de Rabobank.

Door te voorkomen dat we in elkaars vaarwater zitten winnen we allemaal. Ik nodig mijn collega’s uit daarover met mij mee te

P o Rt R E t vA n E E n E v E n t M A n A g E R

-9-

Page 10: RAAK 3  - 2011

-10-

Als creatief directeur van een eventbureau ben je accountmanager, producer en kunstenaar ineen. RAAK sprak met Diederik Verwiel, Patrick Roubroeks en Femke Ramaker, de creatieve vedettes van Bruggen Verwiel Eventmarketing, Xsaga en Dechesne & Boertje

Eventmarketing. Een gesprek over creativiteit met een strategisch randje.

Meteen maar de hamvraag: valt creatief denken te leren of word je ermee geboren?Femke: “ik denk dat je het kunt leren en geloof dat iedereen creatief kan zijn. is er iets niet? nou, dan maak je het zelf. vroeger deed ik dat al: agenda’s en gekke bagagedra-gers ontwerpen, het organiseren van leuke schoolfeestjes.”Patrick: “ik heb vanaf mijn elfde in de jeugdraad van de hockeyclub gezeten, fees-ten georganiseerd, posters gemaakt en ver-halen geschreven. ik maak het leven graag een beetje mooier.”Diederik: “ik maakte altijd de gekke quiz-zen met nieuwjaar. dat kostte me veel te veel tijd, maar ik vond het leuk. Je zet een uitroepteken achter een gebeurtenis zodat die niet onopgemerkt voorbij gaat.”Patrick: “het is denk ik niet toevallig dat wij alle drie eerst iets anders hebben gedaan. ik ben zeven jaar redacteur producer geweest bij de noS en maakte daarna tv programma’s bij idtv. diederik heeft een theaterregieopleiding. we weten vanuit

onze achtergrond hoe je een verhaal moet vertellen.”Femke: “Als je klaar bent met je eventoplei-ding, heb je op zijn minst twee jaar werker-varing en levenswijsheid nodig. ik heb eerst fi lm- en televisiewetenschappen met als specialisatie dramaturgie gestudeerd en was jarenlang producer bij At5. dat helpt enorm. Bij d&B begon ik dan ook als event producer.”Patrick: “Jaarlijks screen ik studenten op de hKu in utrecht. Binnen drie seconden zie ik of iemand de juiste houding heeft om het te redden in de eventindustrie. het belang-rijkste is dat iemand in zichzelf en zijn of haar ideeën gelooft.”

Wat betekent creativiteit in jullie vak?Femke: “creativiteit is voor een eventbu-reau iets anders dan voor een kunstenaar. die laatste wil een podium voor zijn eigen gevoel of visie. onze creativiteit staat altijd in dienst van de klant.”Patrick: “Als creatief moet je een combina-

tie zijn van accountmanager en servicege-richt hotelschoolmens. Je hebt het dan over communicatie, productionele executie, vorm en gastheerschap.”Femke: “Event creativiteit heeft, zoals ik die beleef, duidelijk een strategische kant. we zijn creatieven maar tegelijkertijd ook stra-tegische accountmanagers die uitzoeken wat de klant wil.”Diederik: “we kregen ooit een opdracht van automatiseringsbedrijf oracle voor een event waarbij het personeel samenkomt om de bedrijfsvisie voor het komend jaar te bespreken. de opdracht: verzin iets dat in-formeel is, reuring geeft en weinig kost. we bedachten dat iedereen zijn eigen stoel mee moest nemen naar het event en daarmee sloegen we drie vliegen in een klap. we had-den reuring, want was dit serieus of niet? Mensen kwamen met kratjes, tuinstoelen, viszitjes... Er ontstond een losse, saamho-rige sfeer waar iedereen het voor en na het event over had. En de kosten waren laag.”Femke:.”de hele nacht pingpongen, bier en sigaretten, zoals reclamejongens soms

Creatief directeuren over hun vak

allesAls samenkomt

door Brechje de Koning - beeld Daphne Channa Horn

i n g E S P R E K

Page 11: RAAK 3  - 2011

-11-

brainstormen, werkt bij ons niet. wij moe-ten in korte tijd hét thema pakken waar het bij een bedrijf om gaat. ik geloof heel erg in de dramaturgie van een evenement. onze kracht is om daar een kloppend verhaal van te maken met originele ingrediënten.”Patrick: “creativiteit ontstaat ook door samenwerken. talenten uit verschillende disciplines kunnen je idee ook groter en beter maken. ik kan verzinnen dat Anna Enquist tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard cultuurfonds prijs een gedicht voordraagt aan de laureaat. Maar zij schrijft de mooie zinnen. dat kan ik niet.”Diederik: “Je moet zien en durven. Je kunt de bouwstenen van een evenement als do-minostenen neerleggen, maar ook denken: weet je wat, ik zaag ze doormidden.”

Hoe voeden jullie je creativiteit? Diederik: “heel veel zien. Exposities, fi lm, theater… Kijk en stel jezelf de vraag: waarom vind ik iets mooi? Benoem het voor jezelf, dan leer je waarom iets werkt. ik heb mappen vol krantenknipsels en een videoarchief in >>

Diederik Verwiel (47) is sinds 10 jaar creatief directeur bij Bruggen Verwiel Eventmarketing en organiseert voor Nike de internationale salesevents en introduceerde voor BMW hun 3 Serie. Hoogtepunt: de theatertour voor zorginstantie Espria in 2010 met 13 voorstellingen verspreid over Nederland voor bijna 10.000 medewerkers.

Patrick Roubroeks (46) doet met Xsaga veel publieksevents, zoals de opening van de Hermitage, het bruiloftsfeest van Prins Willem Alexander en Maxima en recent ‘Nederland helpt Japan’ in de Amsterdam ArenA. Met de Hermitage-opening won Xsaga de Gouden Olifant – een prijs voor het beste Europese event.

Wie zijn zij?

Femke Ramaker (37) begon haar eerste werkdag bij Dechesne & Boertje in 2001 met het 75-jarig bestaan van de HEMA in het Gelredome en was meteen verkocht. Sinds 2007 is ze als creatief directeur verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling en creëert ze business-to-business events met een goed verhaal voor onder meer Schiphol, Friesland Bank, Unilever en Ernst & Young.

‘Onze kracht is een

kloppend verhaal

maken met originele

ingrediënten’ FEMKE

‘ Je moet zien én durven’ DIEDERIK

‘ Een event is als een penalty nemen’PATRICK

i n g E S P R E K

Page 12: RAAK 3  - 2011

-12-

i n g E S P R E K

mijn hoofd en computer. Je kunt in dit be-roep niet creatief zijn als je dat niet doet.”Patrick: “Piet Erkelens, mijn te vroeg over-leden baas bij de noS, nam mij overal mee naartoe. hij was mijn mentor. door hem ben ik van ballet en poëzie gaan houden. Bij de noS kon ik ieder kaartje voor theater, fi lm of concert declareren. Zes keer in de week zat ik ergens.”Femke: “ik bekijk gekke tijdschriften, lees veel boeken, maar volg bijvoorbeeld ook een serie als Sweet Sixteen. daar zitten briljante ideeën in!”Patrick: “Als event creatief ben je een al-lesvreter, een Rupsje nooitgenoeg. Als een spons zuig ik alles op en vroeg of laat komt het van pas. ik hoorde ooit van een sterk verwarde chemicus uit Amstelveen die kik-kers kweekte. het verhaal gaat dat hij die kikkers uitliet in een omgedraaide paraplu. Zoiets verzin je niet. daar zou ik graag nog eens een fi lm over maken.”Femke: “van mijn vader leerde ik dat je altijd tijd vrij kan maken om iets creatiefs te doen. Met het goochelbusje dat hij erfde van zijn opa, trad hij op als clown en gooche-laar. dat deed hij naast zijn gewone baan.”Patrick: Mijn vader nam me als jongen mee vanuit Roermond naar toon hermans in carré. Zo’n ervaring voedt je creatieve humuslaag.”

Hebben jullie een grote gemene deler?Femke: “ik denk dat iedere creatief direc-teur een passie heeft voor het live-moment.”Patrick: “Zeker weten! Een event is als een penalty nemen. nu moet het gebeuren!” Diederik: “het is bijna masochistisch want er kan van alles misgaan. Maar het geeft een kick als alle schakeltjes die bepalend zijn voor een feest, samenkomen. Licht, geluid, presentatie, de zaal... dat je denkt: ja, dit had ik in mijn kop.”

Heeft de economische crisis invloed op het vak?Femke: “omdat het niet meer zoveel mag kosten, krijgen we meer vrijheid om dingen

anders op te lossen. in die zin maakt de crisis creatiever. de catering kan een mooie lunch zijn met lifl afjes en wraps, maar ook een picknickmand. Je bespaart op personeel en verhoogt het saamhorigheidsgevoel. vroeger zeiden bedrijven: maar dat is niet verwennen. nu zeggen ze: goed idee!”Diederik: “ik ben blij met die verdieping. het effectensausje dat je over een minder sterk onderdeel kon gooien, heb je niet meer.”Femke: “Bedrijven krijgen nu pas door dat er, poef poef, gaten geschoten worden in hun identiteit. consumenten zijn kritischer en mondiger geworden. Ze willen een echt product kopen van een authentieke onder-neming. Bedrijven die niet dicht bij zichzelf zijn gebleven, zoeken naarstig naar zichzelf en hun verhaal.”Diederik: “in de conceptfase zoek je naar die authenticiteit, die eerlijke boodschap en maak je een vertaalslag. dat betekent bij-voorbeeld dat Philips tijdens zijn gobal Leadership bijeenkomst niet zomaar de be-drijfsstrategie voor het komende jaar mee-deelt, maar de vraag neerlegt bij de deelne-mers. daardoor stelt het bedrijf zich kwetsbaar op en is het authentiek.”Patrick: Je ziet dat eventbureaus ook steeds meer kijken naar fi lm, theater en andere cul-

turele disciplines die gewend zijn een ver-haal op te bouwen. Bij ons was dat tien jaar geleden al het uitgangspunt. toen was het nieuw, nu is het noodzakelijk.”

Wordt een evenement net zo gewaardeerd als reclame?Patrick: “ik denk dat de kracht van het me-dium ‘event’ wordt onderschat. denk aan wat de gay Pride betekent voor een stad als Amsterdam of hoe het huwelijksfeest van Prins willem-Alexander en Maxima onze houding ten opzichte van het koningshuis positief heeft veranderd. Een event kan van dezelfde, of zelfs grotere slagkracht zijn als een commercial. wat dat betreft is er nog veel te winnen.”Femke: “Als eventbureau kruipen we dich-ter naar reclamebureaus toe. we denken met de klant mee over de marketingstrategie. Een bedrijfsevent wordt meer en meer gezien als een onderdeel van de marketing-strategie, en niet meer als een los feestje.”Diederik: “wat je ook ziet is dat veel recla-mebureaus events die ze zelf organiseerden, steeds vaker uitbesteden aan een eventbu-reau. dan zeggen ze: ‘pak in vredesnaam de productie, want we hebben geen idee’. Ze zien ons steeds meer als een volwassen partner.” Patrick: “Ja, maar als er gesneden moet worden in het communicatiebudget, gaat het event er altijd als eerste af.”Femke: “Aan reclame hangt gewoon een sexy imago. Reclamebureaus kunnen mak-kelijk uren schrijven als het gaat om naden-ken over het concept. wij schrijven er maar weinig omdat we ook het hele event regelen. Meedenken hoort er gewoon bij.”Patrick: “Essentieel verschil is dat veel bedrijven het organiseren van een event niet als apart vak zien. iedere directeur zegt dat hij zelf ook wel eens een feestje heeft ge-organiseerd, implicerend dat ze het zelf ook kunnen. Maar ik hoor ze nooit zeggen: ik kan zelf een reclamecommercial maken. toch durf ik te stellen dat wij meer ondernemend, goedkoper, sneller en creatiever zijn. En we hebben een minder grote mond.” <<

‘De kick is als alles samenkomt; licht, geluid, de zaal...

Dat je denkt; ja, dit had ik in mijn kop’

DIEDERIK

Creatief directeuren over hun vak

Page 13: RAAK 3  - 2011

u i t M u i d E n

boertjes businessbieb

In de Business Bieb van D&B’s directeur Pieter Bas Boertje staan de boeken die je gelezen moet hebben. En waar-om. In deze derde editie vertellen drie relaties over hun meest inspire-rende boek van het afgelopen jaar.

2. Presence - Peter Senge

De achterfl ap: “Een ontdekkingsreis naar diepgaande veranderingen in mensen en organisaties, bekeken vanuit wetenschap, fi losofi e, ondernemerschap, literatuur, christendom en boeddhisme.”

MARIËTTE VERBRUGGEN / RAET:“In privé-kring met vrienden komt het vaak ter sprake: waar gaat het nou om in het leven? Wij zitten allemaal in dezelfde levensfase, denk ik. Zowel in ons werk als privé zien we teveel signalen dat het anders moet. Worden we geconfronteerd met vraagstukken en uitdagingen, maar hebben onvoldoende antwoorden. Presence biedt geen pasklare antwoorden, maar daagt uit om deze zelf vorm te geven.

Dit boek vind ik buitengewoon interes-sant omdat het je met een andere bril laat kijken naar basale concepten van verbinding. Je komt erachter hoe collectieve behoeftes samengaan met persoonlijke behoeftes. Alleen zo kun je dienstbaar leiden, denk ik. Je verlegt gewichten met het besef dat je met jezelf aan de slag moet om je omgeving te veranderen. En dat maakt dat je een betere speler binnen de organisatie wordt. Zo helpt Presence mij in mijn vak. Het lijkt een managementboek, maar het gaat uiteindelijk over jezelf.”

1.De Superpromoter - Rijn vogelaar

De achterfl ap: “De Superpromoter is de personifi catie van de kracht van enthousiasme. Superpromoters zijn ideale co-creators en motiverend voor het personeel. Hoe u deze reputatiebepalers inzet om uw organisatie succesvoller te maken, legt Vogelaar uit.”

HARALD ZANDVLIET / TEMPO-TEAM: “Een collega attendeerde mij op dit boek. Ik dacht eerst dat het zo’n reclamisch dingetje was, maar als je de fi losofi e erachter bekijkt, is het erg krachtig. De Superpromoter gaat over het kantelen van een mentaliteit en de focus verleggen naar wat goed gaat.

Het mechanisme bij een klanttevre-denheidsonderzoek is inzoomen op wat er niet goed gaat. We focussen op de vijfjes en zesjes in plaats van ons af te vragen: ‘waarom is dit een 8?’ Die zesjes zijn taaie gesprekken die veel energie kosten. Maar als je het goede nou eens onder een vergrootglas legt, de successen deelt en koestert? Dan ontstaat er energie. En kom je sneller op nieuwe ideeën om op door te borduren. Het is geen ingewikkeld verhaal, gewoon logisch denken, maar we maken er te weinig gebruik van.

Het is fair om te zeggen dat het menselijk is, misschien wel Nederlands, om juist het negatieve te delen. Zet een paar mensen bij elkaar met een negatieve blik en even later zit de hele groep te somberen. Zo’n proces moet je herkennen en weten te keren.

Ik raak geïrriteerd als men te somber is. Dat ligt wel een beetje in mijn aard. Ik ben een enthousiasteling en bekijk de dingen van een positieve kant. Niet alleen brengt het me meer lol, ik geloof ook heilig in het effect ervan.”

3. Over robuustheid - nassim nicholas taleb

De achterfl ap: “Het accepteren van toevallige gebeurtenissen, van bestsellers tot wereldrampen, levert meer op dan het creëren van schijnzekerheid middels voorspellende modellen. In dit vervolg op ‘De Zwarte Zwaan’ geeft Taleb praktische tips voor een robuuste samenleving.”

PETER DE BRUIN / TURNER:“De economische onzekerheid accepteren en als een gegeven zien, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Er is een grote behoefte aan voorspel-len: onzekerheidsreductie. Uit angst voor extreme economische omstandigheden zijn we rekenmodellen gaan ontwikkelen, in de hoop golfbewegingen te voorspellen. Frappant genoeg negeren we en masse de voorspellende waarde ervan, getuige de dips van 2008 en 2011.

Zomaar stoppen met voorspellen, kan natuurlijk niet. Maar wat we zouden moeten proberen is een stuk onzekerheid accepte-ren. Bezig zijn met de prestatie van een organisatie en tegelijkertijd met het aanpassingsvermogen ervan. Vergelijk het met de natuur, waarin evolutie dagelijkse kost is. De voedselketen gaat uit van kracht, van overleven. Robuustheid. Opgewassen tegen, in plaats van turen in de toekomst.

Het boek is in lijn met mijn denken. Het past bij de manier waarop ik naar een organisatie kijk. Zorg voor evenwicht tussen cijfers en mensen. Kijk ook uit het raam in plaats van alleen naar je computer. Ik kan het boek dan ook alleen maar aanbevelen. De schrijfstijl is apart, maar het zet echt op andere gedachten.”

3.Over robuustheid nassim nicholas taleb

De achterfl ap:toevallige gebeurtenissen, van bestsellers tot wereldrampen, levert meer op dan het creëren van schijnzekerheid middels voorspellende modellen. In dit vervolg op

-13-

Page 14: RAAK 3  - 2011

-14-

R E P o RtA g E

Hier wordt gewerkt

Een minimum aan deuren, een receptie-die-geen-receptie-is, knuffelwanden, fl ex- en relaxplekken, de nieuwste

technologische voorzieningen en een in-house vestiging van de Coffee Company. Het zes etages tellende state-of-the-art kantoor van Microsoft Nederland is ingericht met Het Nieuwe Werken als uitgangspunt. RAAK vroeg zich af of een creatieve

omgeving leidt tot meer creativiteit en ging op bezoek.

door Janice Deul - beeld Lars van den Brink

Page 15: RAAK 3  - 2011

-15-

“In de oude situatie zat elke afdeling op zijn eigen eiland. letterlijk en figuurlijk. Daar is nu geen sprake meer van. Doordat niemand een vaste plek heeft, gaat netwerken bijna automatisch. Je maakt dus sneller contact met collega’s van verschillende disciplines. Dat verruimt je blik en leidt tot nieuwe, verrassende perspectieven.” Nazia Oedai-Ramsingh, manager interne communicatie

Page 16: RAAK 3  - 2011

-16-

R E P o RtA g E R E P o RtA g E

“Ik krijg niet opeens een brain wave bij het zien van een knuffelmuur of een gekleurde poef, maar als ik in dit pand ben, voel ik me extra geïnspireerd. Dat komt door de mensen, door de creatieve vibe die hier hangt. Door de indeling en inrichting van de ruimten kom je makkelijk met elkaar in contact; dat verkort de lijnen en vergroot de oplossingsgerichtheid.”Hans van der Meer, marketingmanager

Page 17: RAAK 3  - 2011

-17-

“Het karakter van dit gebouw sluit perfect aan bij de bedrijfscultuur, die open, transparant en authentiek is. niemand heeft een eigen kantoor en er is geen sprake van ‘wij-zij’-denken en dat levert vaak innovatieve inzichten op. Het ene moment zit ik bij de coffee company om even iets af te stemmen; het andere in een concentratieruimte elders in het pand. Alles wat ik nodig heb, zit in mijn tas. Het is heerlijk om zo flexibel te kunnen zijn.”Roemer Visser, marketingmanager

“Ik ben vaak bij klanten en werk grotendeels vanuit huis; op kantoor kom ik voornamelijk om te onthaasten. Dat doe ik graag in de community area op de eerste verdieping, waar het een komen en gaan is van collega’s en klanten. Die wisseling van omgeving en mensen verandert je mind-set. Essentieel als je een probleem op creatieve wijze wilt oplossen.” Jonathan Witkamp, consultant

R E P o RtA g E

Page 18: RAAK 3  - 2011

-18-

Eind 2008 verhuisden de toen bijna 1.000 medewerkers van Microsoft nederland naar een gloednieuw onderkomen bij Schiphol. het bedrijf creëerde er

een werkplek die zo goed voelt dat je er zou willen wonen. “dat was ook het idee,” vertelt marketingmanager Frank verlaan, speciaal aangesteld om het nieuwe werken over het voetlicht te brengen. “we wilden een soort thuisgevoel creëren zodat mensen het fi jn vinden om op kantoor te zijn.” dit vloeide voort uit een medewerkerstevreden-heidsonderzoek uit 2005 waaruit bleek dat men privé en werk graag meer in evenwicht wilde zien. het nieuwe werken bleek de oplossing: werken in een sfeer van vertrou-wen, waarbij fl exibiliteit en de keuzevrijheid van de medewerker voorop staan. “voor het inrichten van de kantooromgeving hebben we geïnventariseerd welke activiteiten we uitvoeren. daarna zijn we met de medewer-kers gaan kijken hoe we hen optimaal kun-nen ondersteunen. Als je een overleg wilt organiseren kun je terecht in een formele vergaderzaal. of je ploft neer op een loun-

gebank voor een meer informele brain-stormsessie.” het bedrijf faciliteert; ook als het gaat om aanwezigheid op de zaak. “Er is een fysiek minimum – zo hebben we op mijn eigen afdeling afgesproken dat iedereen aanwezig is bij het wekelijkse team-overleg, dat twee duur duurt. Maar verder staat het je vrij om buiten de deur te werken, zolang je maar beschikbaar bent. uiteraard voorzien we in allerlei oplossingen die de medewerkers hierbij helpen. wij laten de technologie vóór ons werken. Zo maken we gebruik van het door Microsoft ontwik-kelde Lync, dat precies aangeeft wie wanneer beschikbaar is; dat voorkomt nodeloos bellen en mailen.”

En draagt het werken in zo’n innova-tieve omgeving er nu echt aan bij dat mensen creatiever en productiever worden? Frank verlaan: “dat is moeilijk precies na te gaan, maar sommige dingen wéét je gewoon. ook zonder dat je ze hebt gemeten. ik ben zelf graag op de zaak omdat het zo’n dynami-sche omgeving is. het is heel inspirerend hier te mogen werken.” <<

“We wilden een soort

thuisgevoel creëren.” Frank Verlaan,

marketingmanager

R E P o RtA g E

Het Nieuwe Werken volgens Microsoft

Page 19: RAAK 3  - 2011

Groot bedrijf? Eigen eventmanager! Maar ze zijn ook klant bij D&B. Conny Wegerif (51) is senior eventmanager bij Robeco. “Het event is het visitekaartje van de organisatie. Het moet perfect zijn.”

“Toen ik 22 jaar geleden bij Robeco begon, had ik geen specifi eke ervaring of kennis in eventma-nagement. Het ‘regelmatig reizen’ leek mij een mooie bijkomstigheid. Ik heb de afgelopen jaren de groei meegemaakt naar het vak dat het nu is. Voorheen was het vanzelfsprekender dat klanten jou de business gunden en bestond het vak vooral uit het organiseren van etentjes. Inmiddels is, zeker in de fi nanciële dienstverlening, de wereld een stuk zakelijker. En is er meer nodig om klanten te binden en hun vertrouwen in ons nog verder te vergroten. Hoe we Robeco op de kaart zetten en welke rol het event daarin speelt, dat is nu een strategisch vraagstuk.

“Het vak wordt wel eens onderschat. Zowel qua organisatie als de impact die het heeft op relaties. Het event is het visitekaartje van de organisatie en we leggen bij Robeco de lat zeer hoog. Het moet perfect zijn, van inhoud tot randvoorwaarden, de total package. Dat is veel meer werk dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik merk ook dat mensen zich niet altijd bewust zijn van hoe belangrijk een event kan zijn voor relaties. Een goed event draagt heel wezenlijk bij aan het binden van onze klanten.“We organiseren tussen de 80 en 100 events per jaar. Van bijeenkomsten voor 10 tot 800 mensen. We onderscheiden verschillende doelgroepen. De retail-belegger, de banken, pensioenfondsen en verzekeraars die in onze producten beleggen. Zo’n 80 tot 90 procent van onze events hebben een inhoudelijk karakter. We zoeken telkens naar nieuwe thema’s en goede sprekers. Met plaats voor een vrolijke noot of hilarisch moment. of ik daarvoor vindingrijk moet zijn? Dat is zelfs

essentieel; het zit in mijn bloed. Het borrelt bij mij de hele dag. om mijn opdrachtgevers te overtuigen van die ene vorm waarin ik het event wil opzetten; dat kan niet als je niet creatief bent. ook niet als je je nek niet durft uit te steken trouwens. We willen immers telkens weer met iets nieuws komen om ons te onderscheiden in de markt. ons team van drie mensen heeft daarvoor binnen de organisatie veel vrijheid.“Dat onderscheiden in de markt is heel belangrijk in de fi nanciële wereld. Je vist toch allemaal in dezelfde vijver. Ik wil mijn collega’s uit deze branche graag ontmoeten. Door een platform te creëren waarin we met andere eventmanagers van fi nanciële dienstverleners kennis delen en wellicht ook afstemmen wanneer we grote events organiseren. Ik doe dat al met de Rabobank. Door te voorkomen dat we in elkaars vaarwater zitten winnen we allemaal. Ik nodig mijn collega’s uit daarover met mij mee te denken.”

Groot bedrijf? Eigen eventmanager! Maar ook klant bij D&B. Michelle den Boer (31) is Brand Activation Manager bij Chiquita. “Wij willen meer zijn dan een banaan alleen.”

door Ellen Kleverlaan - beeld Frank van Delft

“Voor dit werk maak ik vaak reizen naar Latijns Amerika waar ik bananenplantages bezoek. Daarbij kan ik mijn Spaans prima gebruiken. Ik begon 7,5 jaar geleden bij Chiquita als marketing-assistent en zit nu zo’n 4,5 jaar in mijn huidige functie. Tijdens mijn studie International Business and Languages kwam ik erachter dat ik een voor-liefde heb voor marketing, Spaans en het werken voor een A-merk; bij Chiquita kwam alles samen.

Het is een Amerikaans bedrijf, maar in Neder-land zijn we een kleine organisatie: 23 mensen, van chauffeur tot marketeer. Ik ben verantwoor-delijk voor het segment bananen en ananassen, waarvoor ik een breed scala aan marketing- en communicatieactiviteiten in mijn portefeuille heb. Van adverteren in de Allerhande tot grote events en kleinschalige personeelsuitjes.

Een belangrijke doelgroep zijn de groente- en fruitspeciaalzaken. Daarvan zijn er zo’n 607 klant bij Chiquita. Zij zijn echt de ambassadeurs van ons merk. Als brand met consumenten in de super-markt communiceren is lastig, terwijl we bij de eigenaren van groente- en fruitspeciaalzaken de-zelfde passie aantreffen voor een goed product als die wij zelf hebben. Want dat is het leuke van werken in zo’n klein team: we hebben allemaal een passie voor het merk Chiquita. Bij ons stroomt blauw bloed door de aderen, grappen we hier wel eens, net als de kleur van het etiket op onze producten.

Het grootste event dat we jaarlijks organise-ren is het Feel Chiquita festival. Voor de eigenaren van de speciaalzaken met hun partner. We bieden infotainment. Met informatie over nieuwe produc-

ten en onze plannen op de markt; een nieuw dis-play of ander promotiemateriaal. Met ‘Chiquitalk’; waarin onder meer de directeur met hen komt praten. En natuurlijk is er ruimte voor het netwerk-deel met vermaak, een hapje en een drankje. De bezoekers waarderen het zeer. Chiquita is een van de weinige merken die wat voor hen organiseren. Het zorgt ervoor dat zij ons merk een warm hart toedragen. Als ik winkels bezoek en vertel dat het event er weer aan komt, is het enthousiasme groot. Door de warme reacties op een nieuw dis-play of een kaartje achteraf, krijg je in dit vak echt terug wat je geeft.

In deze branche wordt de druk van het pri-vate label in het supermarktkanaal steeds groter. Wij moeten continu innoveren om te blijven groeien. Natuurlijk moet je daarvoor vindingrijk zijn. We kijken continu naar trends en ontwik-kelingen in de markt en de maatschappij en springen daarop in. Hoe we kinderen als doelgroep van de toekomst bekend maken met ons merk. En hoe we kunnen inspelen op obesitas door fruit als gezond alternatief aan te bieden. We willen meer zijn dan een banaan alleen en bieden nu dan ook gemakscon-cepten aan zoals smoothies en fruitsalades. Hoe we onze doel-groep kunnen betrekken bij het ontwikkelen van concepten en hoe het event daarin past, dat vind ik een enorme uitdaging. Ik ben wel benieuwd hoe mijn collega’s dat doen.”

P o Rt R E t vA n E E n E v E n t M A n A g E R

vate label in het supermarktkanaal steeds groter. Wij moeten continu innoveren om te blijven groeien. Natuurlijk moet je daarvoor vindingrijk zijn. We kijken continu naar trends en ontwik-kelingen in de markt en de maatschappij en springen daarop in. Hoe we kinderen als doelgroep van de toekomst bekend maken met ons merk. En hoe we kunnen inspelen op obesitas door fruit als gezond alternatief aan te bieden. We willen meer zijn dan een banaan alleen en bieden nu dan ook gemakscon-cepten aan zoals smoothies en fruitsalades. Hoe we onze doel-

LEES OOK DE ERVARINGEN VAN EVENTMANAGERS

Conny Wegerif en Patricia van Schenkhofop pagina 9 en 27.

-19-

Page 20: RAAK 3  - 2011

-20-

Als Brand Expedition reisde Martijn Arets vijf maanden in een Volkswagen T2 busje langs twintig Europese merken. Bij onder meer Adidas, lEGo en Mini zocht hij naar het geheim van hun succes. Hij deed verslag via social media en een boek.

Verleden “tijdens mijn studie vrijetijdskunde in 2003 raakte ik geïnteresseerd in merken die al heel lang meegaan. hoe blijven ze zich vernieuwen, wat maakt ze uniek? ik wilde het de cEo’s en oprichters liefst zélf vragen, en zo ontstond mijn Brand Expedition. de eerste editie in 2003, de tweede, uitgebreide editie in 2010. Meest vindingrijk vond ik christian von Koenigsegg van de peperdure Zweedse sportwagens. na jarenlang handelen in kleurpotloden en diepvrieskippen wilde hij zelf iets creëren. van jongs af aan tekende hij auto’s en hij was ervan over-tuigd dat hij een interessante auto kon maken. Zonder enige kennis van de auto-industrie. deze ‘beperking’ bleek achteraf zijn grootste kracht.”

Heden“Met het organiseren van mijn Brand Expedition, deed ik veel dingen voor het eerst. Krantenstukjes schrijven, cEo’s interviewen... de reis zelf was een gewel-dige ervaring. ik leerde dat je met heel weinig middelen iets moois kunt maken. na terugkomst besloot ik mijn eigen bedrijf te beginnen en organisaties met een frisse blik te adviseren op het gebied van merk en strategie. het busje moest terug naar de sponsor, helaas…”

Toekomst“over mijn reis schreef ik een boek, dat ik zelf heb uitgegeven. dat wordt nu in het Engels vertaald. in december zal ik mini-maal 250 mensen in 10 landen uitdagen om een hoofdstuk uit de Engelse versie te lezen voor hun webcam. in februari 2012 komt dan het eerste online videovoorlees-

No guts, no glory

Een vraagteken plaatsen waar anderen een punt zetten. Je moet het maar durven. Maar dat anders kijken leidt tot vindingrijke oplossingen, bewijzen

deze vier inspirerende ondernemers.

boek ter wereld op Youtube te staan. dat zijn natuurlijk gave dingen!” Gouden vondst“internet. de wereld is daardoor zoveel klei-ner en transparanter geworden. En het geeft mensen tools om dingen zelf te doen.”

“ Je kunt met heel weinig middelen iets moois creëren”

Zij spraken op

D&B Rosé2011

A n d E R S K i J K E n

door Brechje De Koning - beeld Milan Vermeulen

Page 21: RAAK 3  - 2011

-21--21-

“ Ik twijfelde geen moment of het me zou lukken”

A n d E R S K i J K E n

>>

Nicolette Mak is de geestelijk moeder van Valid Express, een koeriersdienst gerund door lichamelijk gehandicapten. Het begon als een manier om haar gehandicapte broer uit de WW te krijgen en groeide uit tot een zeer succesvol bedrijf met 42 werknemers.

Verleden“het opzetten van valid Express heeft tweeënhalf jaar gekost. onderweg stuit je op veel weerstand. Een auto van het uwv: geen sprake van. Een koeriers-dienst voor gehandicapten rijmt niet met snelheid. wat denk je nou, dat mijn broer 40 kilometer rijdt op de snelweg? ik ge-loof in mijn idee en twijfelde geen moment of het me zou lukken. Als mensen niet enthousiast waren over mijn plan, dacht ik: ‘ik moet het gewoon beter uitleggen’. de grote doorbraak kwam toen Stichting doen aandeelhouder werd. Zij stopte 150.000 gulden in het project waardoor andere partijen ook mee durfden.”

Heden“Sinds maart heb ik een sabbatical voor onbepaalde tijd. Eerlijk gezegd was ik er ook even klaar mee. veel gehandicapten zijn zo opgevoed dat we weinig van ze verwachten en grote instanties werken el-kaar tegen. ik wil het systeem nog steeds veranderen maar neem even pauze. Mijn doel de komende tijd is genieten van mijn kinderen en stoppen met roken. ik kan alles op wilskracht, behalve dat.”

Toekomst“Een groot koeriersbedrijf wil misschien een samenwerking aangaan met valid. dat zou betekenen dat valid uit zou kun-nen rollen naar het buitenland. Als dat gebeurt, dan kan ik rustig sterven met heel veel kapsones.”

Gouden vondst“Mensen zijn gewend aan de dingen zoals ze zijn en leggen zich daarbij neer. Maar dat hoeft niet, de realiteit maak je met elkaar en kun je veranderen.”

Page 22: RAAK 3  - 2011

-22-

A n d E R S K i J K E n

van een Zuidpool expeditie. Lekker haaks op de economische crisis. onze doel-groep kan ons volgen via blogs, twitter en fi lmpjes. Zo’n spannende onderneming creëert een enorme fl ow in het bedrijf. En we besparen op een dure campagne.”

Toekomst“ik zou aan de bestuurders van Bv nederland willen vragen: als de overheid zich terugtrekt, hoe kunnen we social responsibility vanuit het bedrijfsleven dan vergroten? goeie ideeën stranden vaak op regels en restricties terwijl er voor heel veel problemen eenvoudige oplossingen zijn.”

Gouden vondst“Social media heeft de wereld kleiner ge-maakt. het zorgt ervoor dat mensen elkaar vinden. Kijk maar naar de Arabische lente.”

Willem Treep is met compag-non Drees Peter van den Bosch de man achter groente- en fruit-merk Willem & Drees. Zij geloven niet in ‘wat je van ver haalt, is beter en lekkerder’. Bovendien schaadt dit het milieu. Willem & Drees verkopen aardappels, groenten en fruit van boeren uit de buurt.

Verleden“ik verkocht ooit ijsjes bij een multinati-onal. Maar dat was niet bevredigend. de smaak van de producten gaan ten koste van het belang van de aandeelhouders die maximaal rendement willen. voedings-producenten doen smaaktestjes. Proeven

“ Lekker haaks op de economische crisis”

Peter Blokland is webentrepre-neur bij personeelsbemiddelaar Vitae. Hij is de man achter Vitae’s Social Responsibility Project waarbij werknemers zich inzet-ten voor een maatschappelijk doel. Zijn levensmotto? ‘onmo-gelijk mogelijk’.

Verleden“Eén van de grotere Social Responsibility Events deden we voor de Luchtballon, een vakantieoord voor kinderen met astma. we hebben geschilderd. Een militair ge-bouw omgebouwd tot vakantie units. de bereidwilligheid was gigantisch. Projecten die anders in de la blijven liggen, worden met 700 handen in één dag haalbaar. we hebben er nu 10 gedaan. het geeft zo’n boost dat iedereen na een half jaar vraagt wat het volgende project wordt.”

Heden“ik kom nog regelmatig bij de Luchtbal-lon. we helpen ze soms met jaarverslagen of het aanvragen van vergunningen voor de bouw. het volgende project is nog niet bekend. vitae heet vanaf 2012 Experis. om die naamsverandering bekend te ma-ken ben ik nu bezig met het organiseren

Page 23: RAAK 3  - 2011

A n d E R S K i J K E n

mensen het verschil tussen A of B? nee? dan gaan we voor het goedkoopste ingre-diënt. Zo krijg je smaakvervlakking. op een gegeven moment dacht ik: ik ga het anders doen.”

Heden“Bijna elk product ligt anoniem in het schap. de consument heeft geen idee waar het vandaan komt. Bewust eten creëert verbondenheid. door met elkaar te proeven, maar ook door te weten waar je voedsel vandaan komt. het geeft ook een gevoel van trots: kijk eens wat ik nu weer heb. gehaald van de beste teler! deze week hebben we paarse bos-peen. En wat dacht je van romanesco, een prachtige bloemkool. weer eens wat anders dan aubergine of tomaat.”

Toekomst“we hebben nu zo’n 175 verkooppunten, 100 supermarkten en 75 bedrijfskanti-

nes. hopelijk gaat dat naar de 250. wat uitbreiding van het assortiment betreft houden we het dicht bij groenten en fruit. Soep of sap is een logische stap. we hebben een fabriekje dat voor ons de ap-pels perst. dat is mooi want zo worden iets minder goede appels ook gebruikt. En misschien dat we in de toekomst ook boter, kaas en eieren gaan doen.”

Gouden vondst“de kooktechniek. door verhitting haal-den we meer energie uit ons eten. En in plaats van jagen en verzamelen, ontstond er tijd voor het verzinnen van bijvoorbeeld theatervoorstellingen en social media.” <<

“ Ik dacht: ik ga het anders doen”

-23-

Page 24: RAAK 3  - 2011

TEDX

EVEnT tEdx, de lokale variant van tEd (technology, Entertainment en design), een jaarlijks Amerikaans eve-nement waar de grootste denkers en doeners van de wereld in 18 minuten hun ted talk houden. de presentaties worden gefi lmd en online gezet. tEd’s slogan: “ideas worth spreading”. de nederlander Jim Stolze bracht tedx in 2009 naar Amsterdam.WEBSITE www.tedx.comHAlEn Baanbrekende ideeën rondom het thema human nature (2011 tedx A’dam-editie). hoofdspreker: economisch psycholoog Barry Schwartz, auteur van The paradox of choice. hij vertelt waarom we kiezen wat we kiezen. BREnGEn goed inschrijvingsbetoog over wat jij kunt toevoegen aan tEd. tEd werkt alleen op uitnodiging.KoSTEn gratis!lEUK tijdens de eerste conferentie in 1984 - georganiseerd door informatie-techneut Richard Saul wurman - werd de eerste Apple Macintosh gepresenteerd.ooK lEUK het zusje heet tEdxwomen en voor kinderen is er tEdxYouth.TEDX WoMEn 1 december 2011

t R E n d

BID

EVEnT Bid (Big improvement day), platform waar vooraanstaande leiders uit binnen- en buitenland hun visie delen en de laatste updates geven over thema’s als duurzaamheid, ondernemerschap, educa-tie en leiderschap. DoEl Bruggen bouwen tussen de publieke en private sector.WEBSITE www.bigimprovementday.nlHAlEn Positief denken en doen. En met succes. na zijn speech werd ilco van der Linde - oprichter van Bevrijdingspop & dance4Life - vorig jaar bedolven onder de visitekaartjes van mensen die hem willen helpen bij het realiseren van projecten.BREnGEn visitekaartje en goed humeur.KoSTEn: € 995,- (op uitnodiging)SPREKERS 2012 o.a. Joanna Shields, vice president Facebook, en Joseph oubelkas, een van de jongste it’ers van nederland die ten onrechte in een Marokkaanse ge-vangenis belandde en daarover het boek 400 brieven aan mijn moeder schreef.lEUK toen Richard Branson in 2009 kwam spreken, vroegen twee jongens via sms op een groot scherm in de zaal of ze in zijn privé-jet mee mochten vliegen naar de inauguratie van obama waar hij heen ging. Branson zei ‘ja’ en zo geschiedde.

PINC

EVEnT Pinc (People, ideas, nature, creativity). idee van Peter van Lindonk, creatief denker en voormalig spreekstal-meester van het wereldkerstcircus in carré. Zestien gepassioneerde, bekende en onbekende (inter)nationale persoonlijkhe-den vertellen in 20 minuten hun verhaal. WEBSITE www.pinc.nlHAlEn het gaat om passie, niet om de thema’s. Lezingen worden afgewisseld met onverwachte muziek en culinair spektakel.BREnGEn een open geest.KoSTEn € 975,- (incl. ontbijt, lunchen diner)SPREKERS 2012 dr. Fabian Evert die samen met een team van veertien mensen de ‘sound’ van volkswagen ontwerpt, van de deur die dichtklapt tot het geluid van de ruitenwissers.lEUK Als Peter van Lindonk op reis is, koopt hij altijd een tijdschrift over een onderwerp waar hij niets mee heeft. Be-gin jaren ’90 kocht hij in Amerika het blad Fast company en zag een adverten-tie van tEd. voor 3000 dollar kocht hij een kaartje en was getuige van een bril-jant concept dat hem inspireerde tot de eerste Pinc in 1999.

De kracht van halen én brengen Op inspiratie-events draait het om het delen van kennis en inspiratie. Het eerste was PINC en de grootste hype is TEDx Amsterdam. Een overzicht van de meest inspirerende events in Nederland. door Brechje De Koning

-24-

25 NOVEMBER 2011 17 JANUARI 2012 22 MEI 2012

insp

ira

tie

-ev

en

ts

Page 25: RAAK 3  - 2011

MARTIJN: “Ik geef presentaties, schrijf boe-

ken en bedenk in samenwerking met onder

andere nils manieren om mensen en ideeën

samen te brengen. Bijvoorbeeld 7 Days of

Inspiration, een initiatief waarvoor we men-

sen door heel nederland aanspoorden om

maatschappelijke initiatieven te realiseren.”

NILS: “Ik ben bezig Durftevragen verder uit te

rollen naar het buitenland. Durftevragen is een

netwerk op twitter of tijdens bijeenkomsten dat

mensen verbindt. De vragen kunnen zo groot

zijn als jij ze durft te stellen. Hoe organiseer ik

een spetterend event? Hoe begin ik een geiten-

boerderij? Het meisje in letland dat die laatste

vraag stelde, kreeg meteen bericht van een

76-jarige man die een boerderij te leen had en

een buurman wist met een overschot aan gei-

ten. Zo makkelijk kan het gaan!”

NILS: “Ja. We werken met sociale overwaarde,

dat is de waarde die nu onbenut blijft. Denk aan

tijd, ideeën, ruimte, spullen, materialen, kennis

en netwerken.”

MARTIJN: “Aan 7 Days deden 25 steden en 139

projecten mee. Sommige waren eenmalig, zoals

het nachtrestaurant dat in casa 400 in Amster-

dam een feestmaal kookte van door restaurants

gedoneerde leftovers. Maar er is bijvoorbeeld

ook een bedrijf gestart dat speeltuinen maakt

van wegwerphout.”

NILS: “niet alles lukt natuurlijk, maar het gaat

om bewustwording. Er is teveel op deze wereld,

het ligt alleen helaas te vaak onbenut op de ver-

keerde plek.”

NILS: “Gewoon vragen. Je moet op lokaal ni-

veau inventariseren wat er nodig is en dan op

zoek gaan. Ik heb nijmegen in Dialoog georga-

niseerd, een event waarbij 20 mensen aan acht

tafels verspreid door de stad in gesprek gingen.

Ingenieursbedrijf Haskoning stelde ruimte be-

schikbaar, Albert Heijn deed mee en kondigde

het event aan op de kassabon. Zou je dit op

geldbasis doen, dan ben je 60.000 euro kwijt.”

NILS: “Geld is een handig ruilmiddel, maar de

energie is anders. Koop een bos bloemen

voor je geliefde. Geef een week later een tien-

tje en zeg: koop er bloemen voor. Voel je het

verschil? Mensen willen heel graag helpen,

dat is een goudmijn, maar we zijn dat door

dat geld vergeten.”

MARTIJN: “Ik vind het fascinerend om waar-

dering aan de ander over te laten. Al negen jaar

ben ik niet meer in te huren voor een vaste som

geld. Mensen geven wat ze me waard vinden.”

NILS: “Dat geldt ook voor mij. You have to prac-

tice what you preach. Het betekent niet dat we

dingen gratis doen. Als een bedrijf me inhuurt,

wil ik graag dat ze ook nadenken hoe ze waar-

devol voor mij kunnen zijn. Waardering kun je

uitdrukken in geld, maar ik heb ook een wishlist

op internet.”

MARTIJN: “Soms is de waardering teleurstel-

lend, maar daar leer je van. Dan was je niet op

de goede plek of niet van genoeg waarde. Als

mensen die op de verkeerde plekken zitten

geen geld meer kregen, dan zouden we miljoe-

nen besparen.”

MARTIJN: “We bouwen met onze projecten

een infrastructuur die het leven makkelijker,

beter en mooier maakt op het gebied van zorg,

onderwijs, duurzaamheid en energie. Veel op-

lossingen zijn al lang voor handen maar ambte-

naren werken langs elkaar heen.”

NILS: “Met onze projecten bewijzen we dat het

ook anders kan.”

Martijn Aslander

Nils Roemen

PICNIC

EVEnT Picnic, een van Europa’s groot-ste speeltuinen op het gebied van inno-vatieve ideeën en nieuwe technologieën voor bedrijf en samenleving. Meer dan 170 sprekers en 140 sessies: lezingen, workshops en do it Yourself-labs.WEBSITE www.picnicnetwork.orgHAlEn walhalla aan netwerk en ken-nis, meegebracht door de aanwezige uitvinders, kunstenaars, ingenieurs, ar-chitecten, strategen, marketeers, inves-teerders, ondernemers en onderzoekers. BREnGEn Expertise, netwerk en visie.KoSTEn € 395,-lEUK het is een van de weinige plek-ken waar je woody harrelson mee ziet doen aan een yogaklas, de burgemees-ter van Amsterdam computerspelletjes speelt met studenten en een kamer vol hackers openbare stadsdata hackt.* Exacte datum nog niet bekend

Stand up inspiration is een maandelijks terugkerende avond in de Amsterdamse comedyclub toomler, waar ideeënbe-denkers en enthousiastelingen ideeën uitwisselen.Kijk voor data op www.toomler.nl

Inspirerend anders!Een feestmaal van gedoneerde leftovers, speeltuinen van wegwerphout, een vraagbaak op twitter. Martijn Aslander

en Nils Roemen brengen mensen en ideeën samen. Zonder geld maar met inzet van ‘sociale overwaarde’.

Doel: een mooiere, duurzame wereld.

De kracht van halen én brengen

-25-

t R E n d

SEPTEMBER 2012*

ELKE MAAND

Page 26: RAAK 3  - 2011

-26-

c o L u M n

De moed om bang te zijn

Management is de laatste decennia verandermanagement geworden. Dat mag genoegzaam bekend zijn. Veel bazen klagen over weerstand of medewerkers die niet in staat zijn aan hun nieuwe rol invulling te geven. “We hebben de verkeerde mensen in huis.” Hoe is het de mens gelukt zo

prominent in deze wereld aanwezig te zijn? Natuurlijk vond hij steeds

manieren om het leven veiliger, langer en gezonder te maken. En sinds

een eeuw gelukkig ook voorzichtig leuker. Maar juist omdat we onze

zoektocht naar verbetering combineerden met vasthouden aan de goede

dingen van het verleden, gingen we niet aan onze experimenten ten onder.

De mens beweegt zich omzichtig voorwaarts. Dat is zijn kracht. Niet voor

niets is angst een van onze meest primaire emoties. Aanleg voor angst

behoedt de mens voor overhaast gedrag en roekeloosheid.

Het is normaal dat mensen in organisaties niet direct enthousiast

worden voor verandering. De fout die veel managers maken is dat ze die

angst negeren. Ze lonken vooral met een prachtige toekomst. Dat stelt in

het geheel niet gerust. Bang zijn is een emotie, geen redenering. Emoties

temper je niet door naar een andere werkelijkheid zoals de toekomst te

verwijzen. Emoties worden pas hanteerbaar als ze erkend worden. Zeg

nooit tegen je kind: “het doet geen pijn”, maar vraag: “doet het dan zo’n

pijn?” Een mens wil als hij angst en pijn voelt niet alleen zijn. Je bent heel

erg alleen als de ander je emoties ontkent.

Een manager die slechts naar een glorieuze toekomst verwijst,

ontkent de angst die de verandering oproept. Verandermanagement is

niet naar de horizon wijzen en vertellen dat het zo prachtig wordt.

Dat is salesmanagement. Verandermanagement is de angst erkennen.

Verandermanagement is de moed hebben om bang te zijn.

beeld Milan Vermeulen

JEROEN BUSSCHER GELDT ALS EEN VAN DE MEEST INSPIRERENDE EN VERNIEUWENDE MANAGEMENTDENKERS VAN DIT MOMENT. HIJ WERKT ALS SPREKER, DAGVOORZITTER, BOARDROOM- EN PERSOONLIJK ADVISEUR. HIJ SCHREEF DIVERSE BOEKEN WAARONDER TURBOMANAGEMENT EN TROOST VOOR WERKENDE MENSEN.

Zij spraken op

D&B Rosé2011

Page 27: RAAK 3  - 2011

-27-

Groot bedrijf? Eigen eventmanager! Maar ze zijn ook klant bij D&B. Conny Wegerif (51) is senior eventmanager bij Robeco. “Het event is het visitekaartje van de organisatie. Het moet perfect zijn.”

“Toen ik 22 jaar geleden bij Robeco begon, had ik geen specifi eke ervaring of kennis in eventma-nagement. Het ‘regelmatig reizen’ leek mij een mooie bijkomstigheid. Ik heb de afgelopen jaren de groei meegemaakt naar het vak dat het nu is. Voorheen was het vanzelfsprekender dat klanten jou de business gunden en bestond het vak vooral uit het organiseren van etentjes. Inmiddels is, zeker in de fi nanciële dienstverlening, de wereld een stuk zakelijker. En is er meer nodig om klanten te binden en hun vertrouwen in ons nog verder te vergroten. Hoe we Robeco op de kaart zetten en welke rol het event daarin speelt, dat is nu een strategisch vraagstuk.

“Het vak wordt wel eens onderschat. Zowel qua organisatie als de impact die het heeft op relaties. Het event is het visitekaartje van de organisatie en we leggen bij Robeco de lat zeer hoog. Het moet perfect zijn, van inhoud tot randvoorwaarden, de total package. Dat is veel meer werk dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik merk ook dat mensen zich niet altijd bewust zijn van hoe belangrijk een event kan zijn voor relaties. Een goed event draagt heel wezenlijk bij aan het binden van onze klanten.“We organiseren tussen de 80 en 100 events per jaar. Van bijeenkomsten voor 10 tot 800 mensen. We onderscheiden verschillende doelgroepen. De retail-belegger, de banken, pensioenfondsen en verzekeraars die in onze producten beleggen. Zo’n 80 tot 90 procent van onze events hebben een inhoudelijk karakter. We zoeken telkens naar nieuwe thema’s en goede sprekers. Met plaats voor een vrolijke noot of hilarisch moment. of ik daarvoor vindingrijk moet zijn? Dat is zelfs

essentieel; het zit in mijn bloed. Het borrelt bij mij de hele dag. om mijn opdrachtgevers te overtuigen van die ene vorm waarin ik het event wil opzetten; dat kan niet als je niet creatief bent. ook niet als je je nek niet durft uit te steken trouwens. We willen immers telkens weer met iets nieuws komen om ons te onderscheiden in de markt. ons team van drie mensen heeft daarvoor binnen de organisatie veel vrijheid.“Dat onderscheiden in de markt is heel belangrijk in de fi nanciële wereld. Je vist toch allemaal in dezelfde vijver. Ik wil mijn collega’s uit deze branche graag ontmoeten. Door een platform te creëren waarin we met andere eventmanagers van fi nanciële dienstverleners kennis delen en wellicht ook afstemmen wanneer we grote events organiseren. Ik doe dat al met de Rabobank. Door te voorkomen dat we in elkaars vaarwater zitten winnen we allemaal. Ik nodig mijn collega’s uit daarover met mij mee te denken.”

Groot bedrijf? Eigen eventmanager! Maar ook een relatie van D&B. Patricia van Schenkhof (34) is Manager Sponsoring

en Events bij Van Lanschot Bankiers. “Dit vak draait om perfectie, maar begint met passie.”

door Ellen Kleverlaan - beeld Frank van Delft

P o Rt R E t vA n E E n E v E n t M A n A g E R

“HBO Marketing Management was weliswaar een goede basis, maar je specialiseert je toch in de praktijk. Eerst vier jaar bij de Jaarbeurs, nu alweer zeven jaar bij Van Lanschot Bankiers. Ik wilde events organiseren van kop tot staart, dus het hele traject van begin tot einde opzetten en uitvoeren. Dat kon bij Van Lanschot Bankiers. Toen ik hier begon, viel dat samen met het be-sluit van de directie om relatiemarketing nog groter in te zetten. Persoonlijke aandacht is voor ons altijd belangrijk geweest, maar het event is daar in de afgelopen jaren een nog grotere rol bij gaan spelen. Juist voor onze doelgroep, ver-mogende particulieren, is relatiemarketing bij uitstek een middel om hen aan ons te binden.

In sponsoring hebben we twee pijlers: golf en kunst. Met golf hebben we bewust gekozen om het breed te adopteren, van lokale golftoernooi-en tot golfer Maarten Lafeber en een groot cor-porate event, het Senior Open, het Europese golftoernooi voor senioren in Nederland. Het uiteindelijke doel van sponsoren mag dan sales zijn, maar we willen onze klanten en prospects vooral binden aan het merk Van Lanschot. Daar-naast organiseren we ook presentaties en bijeen-komsten die juist focussen op de inhoud: op private banking, vermogensregie en beleggen. Wij doen dit alles met zes mensen, van wie ik de meewerkend voorman ben.

Dit vak begint met passie en draait om per-

fectie. Als je niet de drive hebt om de perfecte bijeenkomst te organiseren, dan is het heel lastig om succesvol te zijn. Ik zoek naar de absolute schoonheid in wat wij brengen. De kers op de taart. Daarvoor moet je vindingrijk zijn. Of ik de meest creatieve persoon ben die er is? Dat hoor je mij niet zeggen. Maar kan ik het beste hotel in Hongkong vinden? Ab-soluut. Tevreden ben ik niet snel. Ik streef continu naar beter en dus ei-genlijk naar het beste. Daarvoor praat ik veel met klanten. Ik wil altijd weten wat ze goed vonden, en waar het beter kan. Enige lastige aan dit vak is misschien dat je de balans tussen privé en zakelijk gemakkelijk uit het oog verliest. Ik kan met dit werk continu be-zig zijn, omdat we van die mooie events orga-niseren. Ik zou willen weten hoe andere eventmanagers dat doen. De beloning is overigens groot: de meerwaarde die je relaties biedt, het ver-schil kunnen maken, dat vóel je.”

LEES OOK DE ERVARINGEN VAN EVENTMANAGERS Conny Wegerif en Michelle den Boer

op pagina 9 en 19.

fectie. Als je niet de drive hebt om de perfecte bijeenkomst te organiseren, dan is het heel lastig om succesvol te zijn. Ik zoek naar de absolute schoonheid in wat wij brengen. De kers op de taart. Daarvoor moet je vindingrijk zijn. Of ik de meest creatieve persoon ben die er is? Dat hoor je mij niet zeggen. Maar kan ik het beste hotel in Hongkong vinden? Ab-soluut. Tevreden ben ik niet snel. Ik streef continu naar beter en dus ei-genlijk naar het beste. Daarvoor praat ik veel met klanten. Ik wil altijd weten wat ze goed vonden, en waar het beter kan. Enige lastige aan dit vak is misschien dat je de balans tussen privé en zakelijk gemakkelijk uit het oog verliest. Ik kan met dit werk continu be-zig zijn, omdat we van die mooie events orga-niseren. Ik zou willen weten hoe andere eventmanagers dat doen. De beloning is overigens groot: de meerwaarde die je relaties biedt, het ver-schil kunnen maken, dat vóel je.”

LEES OOK DE ERVARINGEN VAN EVENTMANAGERS

Page 28: RAAK 3  - 2011

t i P S

Wat zou Richard Branson doen?

De brainstorm staat al weken in de agenda. Het enthousiasme om iets goeds te verzinnen is groot. Maar na een half uurtje spuien, valt het stil. Hoe voorkom je een creatieve blokkade en maak je je brainstorm tot een succes?

beeld Milan Vermeulen

-28-

11 brainstormboosters

+ top 5 creativiteitskillers

Page 29: RAAK 3  - 2011

t i P S

Wat zou Richard Branson doen?

1 Frisse blikNodig de koffi edame uit voor de brainstorm.

Of de portier of de…

2 All goodWees positief over een probleem of product.

3 Post-it IPost je probleem op LinkedIn en andere communities

en vraag om respons.

4 LocatieVerplaats je brainstorm naar het park.

5 Zwart-witDenk eens tegengesteld. Maak van rood zwart en van klein groot, maak harde dingen zacht en maak zachte dingen hard. Vloeibare boter in een fl es was er anders

waarschijnlijk nooit gekomen.

6 Post-it IIMaak van elke gedachte een aantekening op een

post-it en plak die op muur of vloer. Kijk er een paar uur later naar en maak combinaties.

7 Wat zou Branson doen? Los het probleem op vanuit een ander personage.

Verplaats jezelf bijvoorbeeld in de persoonlijkheid van een beroemdheid als Richard Branson en vraag je af:

‘Wat zou Branson doen?’.

8 Waarom?‘En waarom dan?’ Kinderen blijven de vraag herhalen.

Doe hetzelfde en herhaal steeds: ‘en waarom dan?’ Noteer de uitkomsten.

9 Vandaag nietDoorbreek gewoontes. Of stop met gewoontes.

10 Terug naar de natuurVerbind producten of uitgangspunten met

natuurelementen, zoals donder, regen, bliksem, zon, sneeuw, hagel en briesjes.

11 VertaalslagVertaal voorwerpen of dingen. Bijvoorbeeld: een caravan is een huis op wielen, een pak melk is een

doosje met een koe erin, een klok is een aantal cijfers die om de beurt worden aangewezen…enz.

Joop de Boers en de creatieve fl ow

De brainstormboosters op deze pagina’s komen uit het boekje

Eerste Hulp voor Creativiteit van über-creatief Joop de Boers. De

197 tips om los te komen, verzamelde hij om een eenvoudige reden:

“ik kwam te vaak mensen tegen die vast zaten in hun denken.” Met

Eerste Hulp voor Creativiteit leverde De Boers een praktische

handleiding om creatieve processen tot een ‘fl ow’ te brengen.

Joop de Boers bedacht jarenlang reclamecampagnes en

ontwikkelt op dit moment als vision director van HeD DenkTank

marketing- en communicatiestrategieën voor bedrijven. ook geeft

hij cursussen en workshops op het gebied van creativiteit. op D&B

Rosé 2011 leerde hij ons in 8 seconden tot een idee komen.

Eerste Hulp voor

Creativiteit

van Joop de Boers

is te bestellen via

www.heddenktank.nl of

www.vea.nl

creativiteitskillers

>> ‘Dit kan niet’ >> ‘Dit bestaat al’ >> ‘Technisch onmogelijk’ >> ‘Dat kan nooit zo werken’>> ‘Waar heb ik dit eerder gezien?’

5x

-29-

Creativiteit gedijt het beste in een veilige omgeving. Vertrouw het proces, probeer niet te oordelen en zeg nooit:

Zij spraken op D&B Rosé2011

Page 30: RAAK 3  - 2011

-30-

Events om nooit

te vergeten

c A S E S

-30-

Mensen raken en laten stralen, dat is wat Dechesne & Boertje doet. We verrassen.

Niet alleen uw klanten, maar ook uw medewerkers. Ook dit jaar hebben we een groot aantal fraaie events mogen organiseren. Kleinschalig en groots,

sportief en met glamour, voor klanten en voor personeel, voor grote

organisaties en kleine. U zult begrijpen dat we er bijzonder trots op zijn. Daarom, uit onze eigen collectie,

voor u ter inspiratie:

vier prachtige events.

Page 31: RAAK 3  - 2011

-31-

c A S E S

-31-

- Case -

unit4 - Event -

wereldweekend

- Waar -

Antwerpen Zoo

fotografie: Remco van der Steeg

Unit4 kreeg er in korte tijd wereldwijd veel nieuwe vestigingen bij. Hun 30-jarig bestaan vierden ze daarom ‘werelds’. Met meer dan 1.000 kamers in 14 verschillende hotels en 1.400 man in de stad was Antwerpen op 10-10-2010 een weekend lang helemaal Unit4.

We kregen er steeds meer

collega’s bij”, legt Mylène

Baggerman, marketeer

bij Unit4, uit. “Om te versterken dat we

samen voor één doel gaan, wilden we alle

collega’s met partner uitnodigen om het

30-jarig bestaan te vieren.” Vanwege de

authentieke sfeer en de mooie zalen

werd gekozen voor de Antwerpse Zoo.

De feestcommissie opende een speciale

site met alle informatie omtrent het ko-

mende feest.

Voor het bekend maken van de locatie

werd bij elke vestiging een enorme plu-

che beer neergezet die een T-shirt droeg

met 10-10-10 (= 30) op de borst. “Ieder-

een ging raden waar we heen zouden

gaan. Men dacht aan Berlijn vanwege de

beer. De echte onthulling was een an-

sichtkaart van de Antwerpse Zoo die we

toestuurden als save-the-date. De grote

knuffels hebben we aan een goed doel

geschonken”.

Om 19 uur opende het feest met een

zwevende globe waaruit een zangeres

het ‘Unit4-Zijn wij Samen’-lied zong.

Daarna volgde een interview met de di-

recteur. “Dat deed een Vlaamse presen-

tatrice. Als je naar Antwerpen gaat, moet

je ook Belgische accenten leggen. We

hadden ook de Belgische a capella groep

Voicemail. Erg goed!”

In verschillende zalen was van alles

te doen, van casino tot cocktailbar, ter-

wijl het hoofdpodium een doorlopend

programma kende. “Wij hebben alle leef-

tijden binnen ons bedrijf, daarom moes-

ten mensen kunnen kiezen.”

Guus Meeuwis sloot het feest knallend

af. Maar het hoogtepunt was het optreden

van de eigen Unit4-band. “Dat was echt

heel gaaf!” De band bestaat al dertig jaar

in wisselende samenstelling. “Iedereen is

nieuwsgierig wie er in zit en dus stond een

bandfoto op de site waarvan we telkens

een lid zichtbaar maakten.”

De volgende dag was er een geza-

menlijk ontbijt. “We hoopten dat colle-

ga’s er een extra dagje aan vast zouden

plakken. En met het superweer deden de

meesten dat ook.”

Bij thuiskomst ging het WereldWeek-

end op facebook en twitter nog een tijd

door. “‘Wow, wat een gaaf bedrijf hebben

we toch!’ was één van de tweets.”

Page 32: RAAK 3  - 2011

-32-

c A S E S

fotografie: chris Houten en Swingbo

- Case - maandag®

- Event -talentfactory - Waar -

Rijtuigenloods, Amersfoort

-32-

Het is uniek als maandag® bijeen komt. Alle vestigingen, van Leeuwarden tot Maastricht, kwamen samen om elkaars talenten te ontdekken tijdens een bloedstollende talent challenge.

De personeelsdag van het all-

round detacheringsbureau van

talenten, moest een combinatie

zijn van gezelligheid en een activiteit.

“We wilden een Wie is de Mol-activi-

teit, een race tegen de klok”, vertelt Tessa

Franssen, destijds senior communicatie-

adviseur bij maandag® en verantwoorde-

lijk voor de invulling van de dag. “Zoiets

past goed bij de identiteit van het bedrijf,

heel salesgedreven.” Met 60 minuten op

de klok moesten de teams zes ‘challen-

ges’ aangaan op het gebied van kennis,

inzicht, logica, durf, empathie en kracht.

Vantevoren hadden alle teams mid-

dels een test kunnen achterhalen waar

hun sterke en zwakke punten zaten. Nu

was het zaak hun talenten zo slim moge-

lijk in te zetten bij de verschillende uitda-

gingen. “Dat men het leuk zou vinden,

hadden we wel verwacht. Maar wilden ze

ook winnen en echt de strijd met elkaar

aangaan? Dat was wel even spannend.

Maar iedereen ging helemaal los, super-

leuk!” En zo streden teams als Be Happy,

De Directie, maar ook De Haagse Hooli-

gans en Ooh Hengelo om een plek in de

‘5 tegen 5’-finale. Met de maandag® Beker

als beloning.

De Rijtuigenloods bood alle ruimte

voor de verschillende opdrachten. “Het

industriële ervan paste mooi. En je kon er

echt nog iets eigens van maken. Boven-

dien was het groot genoeg om zonder

verplaatsing zowel de game als het feest-

gedeelte te doen.” Gestoken in een maan-

dag-groen jurkje praatte Bridget Maas-

land de dag aan elkaar. “Echt een

vakvrouw. Zij voegde een extra dimensie

aan de game toe met humorvolle prikkels

aan de deelnemers. ‘Hoezo wil je nou win-

nen, vind je dat echt belangrijk?’ Het was

gedurfd, maar werkte erg goed.”

Zangeres Nicky trapte het feestge-

deelte af, maar echt goed los ging het met

DJ Roog achter de draaitafels. “Dat was

helemaal top! Jong en oud, iedereen ging

dansen.”

maandag® had elkaar leren kennen

middels de talent challenge. En was sa-

mengekomen op de dansvloer. Het doel

van de dag, verbinding maken en elkaar

leren kennen, was bereikt.

Buiten genoot men samen van een

patatje bij de biologische patatkraam,

voordat maandag® weer uitwaaierde over

heel Nederland.

Page 33: RAAK 3  - 2011

-33--33-

fotografie: Bert Smith en William Koopman

c A S E S

Ruim twee jaar geleden zette VvAA, dienstverlener voor medici en paramedici, een herpositioneringstraject in dat Dechesne & Boertje als strate-gisch partner ondersteunde. Tijdens de Keukentafelbijeen-komsten gingen directie en medewerkers in dialoog over de nieuwe koers.

Ward de Moord, senior adviseur

communicatie: “Een groep

collega’s heeft met input van

leden en collega’s gezamenlijk de missie

en visie geschreven voor VvAA. ‘Waar

willen we naartoe en waarom doen we

wat we doen?’ – die wilden we delen met

alle collega’s..”

Daarnaast had de nieuwe tweekop-

pige directie de wens op een nieuwe ma-

nier kennis te maken met alle 800 interne

medewerkers. En waar kun je elkaar beter

ontmoeten voor een goed gesprek dan

aan de keukentafel? Met vrolijk gedekte

lange tafels, gezellige schemerlampen en,

afhankelijk van het tijdstip, passende hap-

jes en drankjes, werd in het eigen kantoor

de juiste intieme setting gecreëerd. Voor-

af kon men intekenen voor een ochtend-,

lunch- of middagsessie en uiteindelijk

waren er 30 Keukentafelbijeenkomsten,

waar telkens zo’n 40 tot 50 man aanscho-

ven.

De twee uur durende bijeenkomst

startte met twee Frans Bromet-achtige

filmpjes over de directeuren thuis, aan

hun eigen keukentafel. Dat zette de toon:

helder, duidelijk en persoonlijk. “Een groot

succes. Dat er bij de ene directeur zicht-

baar druk verbouwd werd, vond men

sympathiek. En dat de andere op zijn

racefiets aankwam, en vervolgens een

eitje ging bakken… De collega’s weten dat

de directeur fietst, maar zo kenden ze

hem nog niet.”

“Bij de ene bijeenkomst kwam het ge-

sprek makkelijker op gang dan bij de an-

dere. Maar elke sessie bracht goede din-

gen naar boven. En de directeuren

stimuleerden ook echt iedereen om mee

te praten en te denken.” De sessies lever-

den mooie startpunten op voor verdere

dialoog. Zo sloot de directie elke bijeen-

komst af met het verzoek drie vragen te

beantwoorden en deze rechtstreeks naar

hen te mailen. “Daar is massaal op gerea-

geerd!” Ook dankzij de bordjes met daar-

op een portretfoto van een collega en de

persoonlijke invulling van de zin ‘In dienst

van de leden betekent voor mij…’ zorgen

blijvend voor gesprekstof. “Deze bordjes

hangen nu in de gang naast de kamer

waar de desbetreffende collega werkt.”

Er kwam tijdens de Keukentafelbij-

eenkomsten veel op tafel, dat in samen-

vatting werd teruggekoppeld aan alle

collega’s in het boekje Klare Taal in 2011.

Maar de ervaring op zich bleek even

waardevol. “Op zo’n intieme manier in ge-

sprek gaan met directeuren en andere

collega’s werd als zeer bijzonder ervaren.

Een directie die zo dichtbij is, is voor veel

collega’s absoluut niet vanzelfsprekend.”

- Case -

vvAA - Event -

de Keukentafel- bijeenkomsten - Waar -

vestigingen vvAA door het hele land

Page 34: RAAK 3  - 2011

c A S E S

fotografie: Junglefrog, nyenrode

- Case -

Jubileum nyenrode Business universiteit - Event -

Remarkable nyenrode - Waar -

Landgoed nyenrode, Breukelen

-34-

Nyenrode neemt als universiteit in Nederland een bijzondere positie in. Voor het 65-jarige jubileum koos men dan ook het thema ‘Remarkable Nyenrode’. Op een onverwacht zomerse dag in september vierden studenten, oud-studenten, docenten en personeel het lustrum op bijzondere wijze.

“Een lezing met sprekers, work-

shops en ’s avonds een feest;

dat is vaak de opzet van een

festiviteit op Nyenrode. Maar nu wilden

we iets heel anders, iets groots, iets bij-

zonders”, verklaart Suzanne Luijks, Ny-

enrodiaan en voorzitter van de lustrum-

commissie. “Zoiets doe je niet met een

handvol vrijwilligers, daar moet je een

professionele club bij halen.” En dus

kwamen 10 maanden van tevoren de

lustrumcommissie en D&B voor het

eerst bijeen. Dat het feest met de Stich-

ting Fondsenwerving, de Universiteit

Nyenrode en de alumnivereniging drie

gastheren had, was al bijzonder. “Iedere

club heeft z’n eigen wensen en het was

mooi dat de verschillende bloedgroe-

pen zich allemaal vertegenwoordigd

zagen in het Paradeconcept.”

Na dagen regen was daar opeens die

onverwacht zomerse zaterdag, die land-

goed Nyenrode met z’n groen en grach-

ten tot de ideale feestlocatie maakte.

Van 16 uur ’s middags tot 22 uur ’s

avonds konden de 1400 gasten zich ver-

maken op en rond het terrein. Het was

een bijzondere mix van professioneel

entertainment en vermaak door Nyen-

rodianen. “Er waren tientallen stands en

activiteiten. Een dispuut had een Bier-

garten gebouwd, er was een tent waar

professoren bijzondere minicolleges ga-

ven, en weer een ander dispuut runde

een casino. Mensen liepen echt alle

stands af!” Rond de verschillende podia

waren rustplekken gecreëerd en kon

men genieten van het spektakel op en

rond de grachten rondom Nyenrode, en

van heerlijke drankjes en catering. “Om

12 uur ’s nachts zaten er nog mensen op

de waterfietsen. Ik dacht: laat maar

gaan, ik hoor de plons wel.”

De afterparty in Het Koetshuis was

een groot succes. “Om drie uur in de

ochtend zag ik dames met de hakken in

de hand naar de auto lopen. Dat vond ik

een goed teken.”Remarkable Nyenrode

was verre van standaard. “Die missie is

geslaagd”, zegt Suzanne trots. “Ik geloof

dat iedereen met een grote glimlach te-

rugkijkt op deze dag.”

Page 35: RAAK 3  - 2011

-35-

Het toppunt van vindingrijkheid is voor mij…Het Team van D&B bestaat uit doeners en dromers. Ze fotografeerden zichzelf met de iPhone. En hun dromen vind je terug in de antwoorden op bovenstaande vraag.

E v E n v o o R S t E L L E n

Lise t t e Wegman:crowdsourcing

Pie t e r Bas Boer t j e:de strandbeesten

van kunstenaar Theo Jansen

Femke Ramake r:world wide web

Cr i s t e l Zwar t :

omdenken

Gis e l e van Aa l en :

Tony’s chocolonely melkchocola in rode wikkel

Miche l l e Kamp i n ga:microkrediet

Lara Roos:de windsurfplank Ben j am i n Bourgon j e:

de smartphone

Ils e Da lhu i s e n:een goed idee op het juiste moment!

Sandra Geurs en:reizen

Jos i n e Lixon-Verbe e k:denken in uitdagingen en oplossingen

Michae l Dekk e r:

een bezoek aan café ome Ko

Lennar t Peep e rk orn:

wat in je dromen kan, kan!

Sask i a van Hamersve l d: je laten inspireren door creaties van een ander

Anouk Hu i d en:Albert Einstein

Jenn i f e r van d e r Meu l en:Walt Disney

Mar i on Boersma:óók uit kleine dingen plezier én inspiratie halen

Anne t Van Wif f e r en-Boer:mijn dochter floor (1 jaar)

Page 36: RAAK 3  - 2011

Voor uw event van morgen neemt u vandaag nog contact op met Dechesne & Boertje.

0294 261 517 www.db-online.nl