PZC De Ondernemer 21 april 2012

32
Arbeidsmarkt In de stoel Arie de Bode, directeur Heros Sluiskil Reportage Het belang van zeesluis bij Terneuzen Barometer Zuidwest-Nederland scoort: 5,9 Zeeland 12e jaargang - nr. 3- 21 april 2012 13 Special maat pakken vanaf 399,- nieuwe burg 12, middelburg t (0118) 61 34 81 www.bijleveld-mannenmode.nl 0118-58 44 34 Ooststraat 6, Domburg Gratis fles bubbels bij kreeftcouvert vanaf 4 personen! restaurant mondriaan Eerste kreeft is goud waard 2/3

description

PZC De Ondernemer 21 april 2012

Transcript of PZC De Ondernemer 21 april 2012

Page 1: PZC De Ondernemer 21 april 2012

Arbeidsmarkt

In de stoel

Arie de Bode,directeur

Heros Sluiskil

Reportage

Het belangvan zeesluis

bij Terneuzen

Barometer

Zuidwest-Nederlandscoort: 5,9

Zeeland 12e jaargang - nr. 3- 21 april 2012

13

Special

maatpakken

vanaf 399,-

nieuwe burg 12, middelburg

t (0118) 61 34 81

www.bijleveld-mannenmode.nl

0118-58 44 34 Ooststraat 6, Domburg

Gratis fles bubbels bij kreeftcouvertvanaf 4 personen!

restaurant mondriaan

Eerste kreeft is goud waard 2/3

Page 2: PZC De Ondernemer 21 april 2012

2 deOndernemer 21 april 2012

Colofon

Tekst: Loes van der Hoeven

ZIERIKZEE - Traditiegetrouwwerd op de laatste donderdag vanmaart de eerste Oosterscheldekreeftonder enorme belangstelling aan landgebracht. Het eerste exemplaar werdin ontvangst genomen door Karla Pe-ijs, Commissaris van de Koningin inZeeland en Joop Atsma, Staatssecreta-ris van Infrastructuur & Milieu. Dank-zij het schone water van de Ooster-schelde en zijn afwijkendeDNA-structuur is de ‘Rolls Royceonder de kreeften’ uiterst zacht vansmaak.

Vanuit de haven van Zierikzee volg-den in de ochtend van 29 maart eenvijftiental platbodems en partyschip‘Flandria’ de visboot ZZ 14 van kreef-tenvisser Jan van Westenbrugge naarde plek, waar hij samen met de Am-bassadeur van België, Italië en Spanje,de tijdelijk Zaakgelastigde van Argen-tinië en de Ambassadeur van Neder-land in Brussel de eerste fuiken metOosterscheldekreeften lichtte. Bij de-ze twaalfde officiële opening was deeer voor chef-kok Willem Köthervan Restaurant ‘Mondriaan’ uit Dom-burg om de eerste kreeft in de kom-buis van de Flandria voor de gasten tebereiden. Officieel loopt het vangstsei-zoen van 1 april tot en met 15 juli,maar voor deze feestelijke openings-dag verleent het ministerie altijd ont-heffing.

Staatssecretaris Atsma prees in zijnwelkomstwoord de vangstmethodevan de kreeftenvissers als de meestduurzame. “Die boodschap moetvooral in Den Haag worden uitgedra-gen, want daar is nog lang niet ieder-een van doordrongen. Daarvoor zal

ik persoonlijk zorg dragen.Kreeften gedijen alleen goed inschoon, helder water en een steenach-tige bodem. De Rijksoverheid (Rijks-waterstaat) heeft daar rekening meegehouden bij de oeverversterking vande Oosterschelde door materiaal testorten dat goed is voor de kreeft.Ook het effect van de gestorte staal-slakken is minimaal gebleken. Dekreeftenpopulatie in de Oosterschel-de is dit jaar enorm.”

BoekMet de opening van het Oosterschel-dekreeftseizoen 2012 is het allereersteboek over de Zeeuwse kreeft versche-nen. ‘De Oosterscheldekreeft’ is een(kook)boek over kreeft met de ruigepoëzie van Zeeland, gestoeld op degedachte ‘kreeft is voor iedereen,puur en eerlijk’. Voor zijn vertreknaar de fuiken ontving de alom be-kende kreeftenvisser Jan van Westen-brugge uit handen van Karla Peijs heteerste exemplaar van dit door RemkoKraaijeveld en Ronald Timmermans(winnaars Beste Chefs Kookboek

2011) uitgebrachte unieke boek metzijn robuuste, opvallende jute omslag.

Vanzelfsprekend vertelt dit boek overde speciale, duurzame vangstwijzevan de Oosterscheldekreeft, en zijnspecifieke smaak, maar het ontrafeldook alle mythes en raadsels daar om-heen. Natuurlijk staan de fraaisteanekdotes erin vermeld, van visser enbioloog tot meester-kok. De twaalfRestaurants van de Kring van de Oos-terscheldekreeft hebben hun mooisterecepten in het boek laten opnemen.En natuurlijk ontbreekt Zeelands top-chef Sergio Herman niet. Last but notleast komen ook de Zeeuwse ZilteZaligheden en de Zeeuwse wijnenaan bod. Dit alles afgezet tegen deweidse polderlandschappen, de beeld-schone bloemendijken en de indruk-wekkende Deltawerken. Kortom,‘De Oosterscheldekreeft’ hoort thuisin de boekenkast van iedereen die de-ze Zeeuwse delicatesse eenwarm hart toedraagt!

DelicaataromaVoor het ge-zelschap aanboord ging,roemde de Itali-aanse Ambassa-deur in Nederland,de heer F. Azzarello, dekeuze voor de kreeftenwijn 2012.“De Dodceassaje 2010, Irpania DOCvan het Zuid-Italiaanse huis Vinosiageeft aroma’s van bloemigheid en tro-pisch fruit. In het glas ontwikkelt dewijn zich met volle en gebalanceerdesmaken met behoorlijke mineraliteiten frisheid. De kenmerken van zowelde Greco als de Fiano druiven zorgenvoor mooie combinatiemogelijkhe-den met smaakvolle zee- en schelpdie-ren, zoals de Oosterscheldekreeft. Alhonderden jaren produceert het huis

Zilte zaligheid de eerste Oosterscheldekreeft

ADRESGEGEVENS:Postbus 914330 VB MiddelburgT: 0118 - 434070E: [email protected]

Column

ADVERTENTIEVERKOOP:Team Zeelandtel: [email protected]

De kreeft wordt

REDACTIEMANAGER:Ron Gregoor

VORMGEVING:Angela van EckJohn van der Most

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

Ik durf het bijna niet te

zeggen, maar ik heb

ooit eens opgetreden

in het televisieprogram-

ma Op Volle Toeren.

Het programma van

die presentator met die

grote snor, Chiel Mon-

tagne. Nu is optreden

een groot woord, ik

playbackte in een achtergrondkoortje op de muziek van

‘Het leven is goed in mijn Brabantse Land’.

Het was 1978, samen met mijn vrienden en collega’s fre-

quenteerde ik het café van kroegbaas en zanger Thijs van

der Molen in Breda. ‘Heb jij morgen tijd, we gaan televisie-

opnamen maken’, vroeg hij me eens ver na sluitingstijd. Tijd

had ik altijd, anders maakte ik het wel. ‘Om zes uur hier,

dan vertrekt de bus.’

En daar zaten we de volgende ochtend, om vijf minuten

over zes op weg naar Hilversum. Nog voor Oosterhout had

ik al spijt, maar terugkrabbelen kon natuurlijk niet meer. Een

uur later werden we vriendelijk ontvangen in de kantine van

de TROS, ze zouden ons wel roepen als we aan de beurt wa-

ren.

Dat deden ze, om half zeven ‘s avonds. Wij verveelden ons

de hele dag met het staren naar elkaar en naar de dames

van Luv, André van Duin, Ron Brandsteder, Nico Haak,

Henk Wijngaard en Willeke Alberti. Die hoefden niet te

wachten. Wij wel, heel lang.

Wij waren bijna als laatste aan de beurt. Drie coupletten de

lippen bewegen op een tekst die ik niet kende. Goed zo, u

kunt gaan, gilde de regisseur om drie minuten over half ze-

ven. ‘We hebben een hit’, schreeuwde Thijs van der Molen

nog even terug. Maar de regisseur was al lang weer bezig

met de laatste artiesten. Achter ons liepen een man met een

handkar en een dikke vrouw al te zingen. Na 34 jaar weet ik

nog precies wat: ‘En mien pao die lopt met un pietereuliekar

en mien moe die sjokt er achter aon.’ Na al die tijd krijg ik

dat liedje nog steeds niet uit mijn kop. Hoewel ik toch alle

mogelijke moeite doe om die dag te vergeten.

Ron Gregoor

Een absoluut record. De eerstebinnengebrachte Oosterschelde-kreeft bracht na een veiling in Co-lijnsplaat maar liefst 27.750 euroop. Normaal brengt de eersteOosterscheldekreeft hooguit ne-genduizend euro in het laatje.Met dank aan Nederlands bekend-ste chef-kok Herman den Blijkeren de koper Vers 24/7, de regio-nale versmarkt voor de horeca.De opbrengst komt ten goedeaan de KNRM, de bewaarengelenvan de vissers. Die kopen er on-der meer nieuwe overlevingspak-ken voor.

Op jacht naar de eerste Oosterscheldekreeft.

deOndernemer verschijnt in een oplagevan 170.000 exemplaren

TV ster

Commissaris van de Koningin Carla Peijs in gesprek met staatsse-cretaris Joop Atsma.

deOndernemer is een uitgave van Wegener Media

WEBSITE:www.deondernemer-pzc.nl

Page 3: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 3

Vinosia deze prachtige wijn.”De verkozen kreeftenwijn is in 2012de begeleider bij het kreeftenmenuvan de leden van de Kring van deOosterscheldekreeft.Na terugkomst in de haven kregende genodigden daarvan alvast eenvoorproefje. Unaniem warenzij van mening dat dekreeft/wijncombinatie 2012inderdaad perfect is.

www.ooster-schelde-kreeft.nl

duur betaald

DRV Accountants & Adviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

Mr. Anja Zandee-Dingemanse is fiscalisten als partner verbonden aan

DRV Accountants & Adviseurs,vestiging DRV Middelburg

e-mail [email protected]

Als bij echtscheiding een van de partners juridisch eigenaar is van een on-roerende zaak en die onroerende zaak gaat naar de andere partner, dan is overdrachtsbelasting verschuldigd. Dat kunt u voorkomen.

Echtscheiding en overdrachtsbelastingAls in de huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract is opgeno-men dat de woning of een andere onroerende zaak het (juridisch) eigendom is van één van de partners en bij (echt)scheiding gaat die onroerende zaak naar de andere partner, dan moet u overdrachtsbelasting betalen: 2% bij een woning en 6% bij een niet-woning.

Als de woning of andere onroerende zaak een gemeenschappelijk goed is, dan is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Voorkomen overdrachtsbelastingBij een echtscheiding kan een gemeenschap van goederen zo worden ver-deeld dat een van de partners een onroerende zaak verkrijgt zonder dat er overdrachtsbelasting is verschuldigd, ook al was de andere partner juridisch eigenaar. Dat kan via een geregistreerd partnerschap, zo blijkt uit recente rechtspraak.

De casus: twee partners, die samen eigenaar waren van tien panden, gingen een geregistreerd partnerschap aan onder de voorwaarde van uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen, met uitzondering van de tien onroe-rende zaken. Een dag later werd dit partnerschap weer ontbonden. Daarbij werden zes panden toegescheiden aan de ene partner en vier panden aan de andere partner. Er werd een beroep gedaan op vrijstelling van over-drachtsbelasting.

De belastinginspecteur legde een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting op met boete, omdat hij vond dat er sprake was van belastingverijdeling (fraus legis). Ook Gerechtshof Arnhem stelde vast dat belastingbesparing het enige motief was voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap voor de duur van een dag. Aan de tweede voorwaarde voor fraus legis, dat door de handelwijze in strijd werd gehandeld met doel en strekking van de wet, was volgens het Hof echter niet voldaan. Tijdens de wetsgeschiedenis bij de totstandkoming van de regeling was deze situatie namelijk al besproken en was er niets aan gedaan. Dat hield volgens het Hof in dat de gevolgen van deze handelwijze doelbewust waren aanvaard, waardoor geen sprake kon zijn van fraus legis.

Indien de Hoge Raad dit standpunt overneemt biedt het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met een beperkte gemeenschap van goederen, met het oog op een verdeling van onroerende zaken, een prima mogelijkheid om overdrachtsbelasting te besparen.

Voorkomen schenkbelastingOp dezelfde wijze kan de heffing van schenkingsrecht tussen partners wor-den voorkomen, als er vermogen overgeheveld moet worden van de ene naar de andere partner.

Hoewel we het definitieve oordeel van de Hoge Raad moeten afwachten, kan de uitspraak van het Gerechtshof in voorkomende gevallen worden toegepast en is er tenminste sprake van een pleitbaar standpunt. Daardoor kan een boete zonder meer worden voorkomen.

GEEN OVERDRACHTSBELASTING BIJ ECHTSCHEIDING

Foto’s: Marijke Folkertsma

Page 4: PZC De Ondernemer 21 april 2012

���� � ������� � ������ � ����� � ���� �TECHNISCHE VAKBEURS

ZEELANDHALLEN GOES - 25 en 26 april 2012

Deelnemers:

• AD

• Afval Service Zeeland B.V.

• AGO

• Akkermans Techniek bv

• Arentis BV

• Artec Interim

• Asfra

• Aspen Aerogets

• Biermans BV

• Bison Goes

• Bison International

• BJC Tools

• Bloklader

• Bonfi x

• Bouwopleiding Zeeland

• Brammer

• Burg Equipment

• Burg Metaal

• Cegelec BV

• Centraal Service

• Chemische Fabriek Schiedam

• Cleanfi x

• De Leeuw Reclame- en

Bedrijfskleding

• De Nood technisch

onderhoud

• Deb

• Dibo

• Dom

• Eriks Service Center BV

• Furmanite

• Gerlasco BV

• Griffon

• Intersan NV

• Ironside

• Iso Tools• Jac Goud

• Kaba

• Kärcher

• Kelfort

• Koninklijke Hollestelle Groep

• Labrujère Staalbouw

• Ladderspecialist

• Laspartners Zeeland BV

• Liftall hijstechniek

• Makita elektrisch

• Manitou

• Masterlock

• Meeuwsen Trade & Metal

Services v.o.f.

• Meijers Staalbouw BV

• MRO Shop

• Nemef

• Overveld Aandrijftechniek

• Overveld Coating

• Overveld Machines

• Oxloc

• Radiateur Specialist Teunis

van Nes

• Rainbownets

• Refl exy Alutherm

• Remeha

• Risa Bevestigingstechniek

• Rovac

• Safe Tools

• SFA

• Spit-Paslode

• Spongeblasting Benelux B.V.

• Stabiplan BV

• Steelwelding Group

• Syntess Software BV

• Technische Handelsbureau

Vermaat BV

• Techno Centrum Zeeland

• Techno Marine

• van der Peijl Techniek

• van Dijnsen Beveiligingen B.V.

• van Keulen - Dakbedekking

• van Keulen - Loodgieters

• Vihamij

• Wagenvoorde Lastechniek

• Welding 4 All B.V.

• Wildkamp BV

• Würth Nederland BV

• Zarges

• ZSB Handel Constructie

• Zweestek BV

handelsonderneming

De technische vakbeurs is dé beurs voor professionals in de techniek. De beurs wordt gehouden in de Zeelandhallen in Goes, het centrum van Zuidwest-Nederland.

BezoekersBent u werkzaam in één van onderstaande branches of bent u beroepshalve daarbij betrokken, dan bent u van harte welkom op de Technische Vakbeurs.

· Bouw

· Transport- en overslag

· Chemische en petrochemische industrie

· Voedingsmiddelen- en procesindustrie

· Grond-, weg- en waterbouw

· Garage- en onderhoudbedrijven

· Technische installatiebedrijven GWL

· De agrarische sector

ToegangWilt u toegangskaarten ontvangen? Dan kunt u dieopvragen bij één van de exposanten of via de organisa-tie Event Services Center.

Event Services Center bv | Postbus 134 | 4460 AC Goes | [email protected] | www.technischevakbeurs.nl

De beurs is op 25 en 26 april dagelijksgeopend van 12.00 tot 21.00 uur.

OPENINGSTIJDEN

Mini-symposiumIn voorbereiding is een mini-symposium, dat in de ochtendvan de tweede beursdag zalplaatsvinden in het beurs-restaurant. Verdere detailsvolgen op de website:www.technischevakbeurs.nl.

466

114

1204

1204

1

Page 5: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 5

Tekst: Henk van de Voorde

MIDDELBURG - Verschillende be-zoekers togen naar het event omdatze benieuwd zijn naar duurzame inno-vaties die zij eventueel gaan toepassenin hun eigen bedrijf. Onder het mot-to: ‘Je moet gewoon zo nu en daneven tijd vrijmaken om je te laten in-spireren voor de toekomst. Dat maaktdat je veel scherper wordt in je dage-lijks werk.’ Clean & Green stond inhet teken van kennis delen en de in-troductie van diverse duurzame pro-ducten en diensten in Zeeland. Vanbiologische broodjes tot elektrisch rij-den. Initiatiefnemers Anne-MarieMol en Ab Lourense van de Provin-cie Zeeland blikken tevreden terug.

,,We zijn tevreden met de opkomsten de positieve reacties die we heb-ben gehad. Er is prima tegemoetgeko-men aan de doelstelling van de dag.Van vele bezoekers kregen we te ho-ren dat ze het een goed opgezet eve-nement vonden en bij een eventueelvervolg ook graag weer komen ofeen stand willen aanvragen. Het is in-teressant om te zien dat de onderne-mers met elkaar in contact komen,netwerken en afspraken met elkaarmaken. We gaan nu kijken of en hoewe een passend gevolg kunnen gevenaan deze MVO Markt.”

SubsidiesJeanine Hoogerwerf-Feijtel MSc, con-sultant Prior Adviesgroep, was eenvan de tevreden bezoekers.,,MVO in Zeeland leeft! Zelfs vanbuiten Zeeland waren er bezoekers.Als subsidie-adviseurs hebben we veelkunnen vertellen over de regelingenen tegemoetkomingen die er op ditgebied zijn. Veel ondernemers den-ken dat in deze crisistijd de ‘subsidie-pot’ op slot zit, maar juist op het ge-bied van MVO en innovaties zijn erzeker mogelijkheden. De locatie von-den we erg geslaagd. Verder vondenwe het goed georganiseerd en is hetvoor ons zeker voor herhaling vat-baar.”Els Mesu van Kaasboerderij Schel-lach: ,,De stands waren leuk neerge-zet in de sfeervolle Kloostergangen.Het aanwezige publiek bestond veeluit ondernemers uit de omgeving.Het is altijd goed om met elkaar tij-dens een evenement als dit van ge-dachten te wisselen. De presentatieswaren kort en bondig.”Lex Lamers, ROC Zeeland: ,,Hetevenement was goed georganiseerden de markt was goed vertegenwoor-digd met verschillende aanbieders. Depresentaties zijn wel voor verbeteringvatbaar. Deze vond ik iets teveel toe-gespitst op de verkoop in plaats vanop het verschaffen van inhoudelijkeinformatie. Voor het overige was heteen erg geslaagd evenement dat zeker

voor herhaling vatbaar is. Ik ben erweer bij.”De middag stond in het te-ken van kennis delen en de introduc-tie van vele duurzame producten endiensten in Zeeland. Van biologischebroodjes tot elektrisch rijden. Demarkt opende met een aantal presenta-ties van aanbieders van duurzame pro-ducten en diensten. Daarna was er ge-legenheid om nader kennis te makenmet de vele aanbieders die zich pre-senteerden op de markt in de Kloos-tergangen van de Abdij. Onder lei-ding van PUUR Culinair werd de in-wendige mens getrakteerd op duurza-me catering. Biologische en ecologi-sche producten lieten zich goed sma-ken. Liefhebbers konden ook eenproefrit maken in een elektrisch voer-tuig op het historische complex inMiddelburg. Johhny Sturm gaf uitlegover de Nissan LEAF, ´Auto van hetjaar´ in 2011. De juryleden omschre-ven de auto als ´de poort naar eennieuwe, elektrisch aangedreven werel-d´. Het milieuvriendelijke elektrischrijden heeft de toekomst. Zeker nusteeds meer het besef doordringt datfossiele brandstoffen eindig zijn.

RouteBij alle bedrijfsbeslissingen die gaanover investeren, dienstverlening enpersoneel is het zaak om het onder-werp duurzaamheid uitvoerig te be-handelen. ,,Wij verspreiden kennisover duurzaam ondernemen en ont-wikkelen praktische instrumenten zo-als de Milieubarometer en deMVO-balans voor het midden- enkleinbedrijf, overheid- en zorginstel-lingen. Honderden Zeeuwse bedrij-ven zijn al bekend met de Milieubaro-meter, maar dit aantal willen we ver-der doen stijgen. Zeeuwse bedrijvenkunnen op kosten van de Provinciehet eerste jaar gratis met de Milieuba-rometer werken. “, aldus directeurAdriaan van Engelen van Stichting Sti-mular, dagvoorzitter van de MVOMarkt. De Milieubarometer geeft be-drijven inzicht in de route naar duur-zaamheid.

Duurzaam ondernemen is niet al-leen maatschappelijk, maar ookeconomisch verantwoord. De ou-verture van de MVO-marktClean & Green in de Kloostergan-gen van de Abdij in Middelburgwerd bijgewoond door ongeveer150 ondernemers. Er passeerdeeen heel scala onderwerpen de re-vue waar bedrijven en overhedenmee te maken krijgen in het ka-der van duurzaam ondernemenop het gebied van facilitairedienstverlening en inkoop.

Biologisch broodjeen elektrische auto

Drukte in de gangen van het Provinciehuis.

Evenement Clean&Green

Inter Scaldes vertelt…Claudia & Jannis Brevet delen graag met u, wat hen bezig houdt in de Gastronomie, deze week is Claudia aan het woord:

Verboden vrucht en Zeeuwse kreeftDeze maand heeft Jannis de titel SVH Meesterkok behaald. Iets waar met name ikzelf en natuurlijk ons hele team heel trots op is. Hoe bereik je deze hoogste graad van vakbekwaamheid? ’30 jaar kookervaring ligt op het bord’, is het nuchtere antwoord van Jannis. Naar mijn idee is het meer, dan kookervaring, het moet haast wel de passie voor het vak zijn. “Hoe komt uw man toch aan al die inspiratie?”, wordt mij vaak door gasten gevraagd als we hen bijvoorbeeld onze combinatie van oester met zuurkoolschuim, tarbot gepocheerd in gerookte melk of een des-sert van gerookte chocolade voorzetten. Wat ik u erover kan zeggen is, dat een chef, die iets in zijn hoofd aan het brouwen is, ergens een tijdje zweeft tussen hemel en aarde en halsstarrig kan blijven experimenteren, om zijn receptuur te vervolma-ken. Dit kan ver gaan hoor, perfectie kent geen grenzen. Neem nu de klassieker van Jannis, de ‘Anjou duif gegaard in een korst van zoutdeeg’ bijvoorbeeld; dit is een soort van uitgedokterde formule van gewicht van de duif X het aantal minuten op temperatuur A, om zo’n duifje, die aan tafel voor de gast uit het zoutdeeg wordt gesneden en gefi leerd wordt, de juiste rosé gaarheid mee te geven. De tijd van het uitvinden van deze toverformule kan ik mij nog levendig herinneren; zelfs in de nacht stonden de ovens in de keuken te draaien en leek het er af en toe op, dat hij bezig was om een hele duivenkolonie uit te roeien. Voor het uiteindelijke optimale resultaat ben ik dus als het ware letterlijk ‘s nachts wakker gemaakt.Onlangs tijdens een vakantie, kwamen we voor het eerst in contact met de ‘verboden vrucht’, de doerian (ook wel durian, stinkvrucht ge-noemd), een grote stekelige vrucht die in Zuidoost Aziatische landen de koning van de vruchten wordt genoemd, maar elders in de wereld slechts mondjesmaat wordt gegeten. Belangrijkste oorzaak daarvan is de weerzinwekkende lucht, die vooral de rijpe doerian verspreidt. Het geelwitte vruchtvlees, eenmaal uit de schil genomen, heeft een gecom-pliceerde smaak van gedroogde vijgen, iets van banaan, amandel, vleug-je ui met een duidelijke nasmaak van vanille. Intens verslavend, deze vrucht, die overigens vanwege de penetrante geur verboden is mee in hotels te nemen of in het vliegtuig. Vorig jaar is een vliegtuig van Virgin Blue 4 uur vertraagd, omdat de politie en brandweer de passagiers evacueerden naar aanleiding van een sterke vreemde geur afkomstig uit het bagagedepot.Het bleek bij nader onderzoek een kistje doerians. Nog een interes-sant detail; in combinatie met alcohol schijnt de doerian verdovend te werken. Een teveel van beide kan zelfs in verband met de bloeddruk verhoogde werking van de vrucht een hartaanval tot gevolg hebben (!) Na het zien van Jannis mysterieuze blik na het eten van de doerian, wist ik direct dat, ik hemel en aarde zou moeten bewegen, om hem niet met een kistje verboden vruchten het vliegtuig te laten instappen. Dat was erg moeilijk, want het gerecht van ‘Doerian met Zeeuwse kreeft’ was in het brein al geboren. Toen onze zoon en ik uiteindelijk probeerden onze tickets over te boeken naar een andere vlucht, gaf dat toch wel de doorslag; de doerians werden niet ingeslagen. Toch wel een hele opluchting voor mij, ik hoor me al vragen in het restaurant: “Hoeveel alcohol heeft u vandaag al gedronken?” “U weet het niet precies? Dan mag u dat Zeeuwse kreeftje met doerian niet bestellen, ik zal eerst even uw bloeddruk opmeten ….”

Restaurant Inter Scaldes Zandweg 2, 4416 NA KRUININGEN Reserveren 0113-381753Biologische hapjes.

Page 6: PZC De Ondernemer 21 april 2012

6 deOndernemer 21 april 2012 Netwerken Serviceclub Walcheren

Tekst: Loes van der Hoeven

DISHOEK - Zij hadden de voor de-ze club geldende leeftijdsgrens van 40jaar bereikt en wilden de in de Ron-de Tafel ontstane vriendschap en hetgemeenschappelijke ideaal van eenserviceclub voortzetten.Inmiddels telt Fifty-One Walcherenachttien leden en staat er alweer een

aantal nominaties op de rol. Het be-stuur bestaat op dit moment uit Mar-tin van Heulen (voorzitter), Paul Rijk-se (penningmeester) en Ad-Jan deKlerk (secretaris).

Fifty-One is de eerste en nog steedsenige serviceclub die is ontstaan ophet Europese vasteland, in België.Het internationale hoofdkwartier is

gevestigd in Anderlecht bij Brussel.Inmiddels zijn er in diverse andere Eu-ropese landen Fifty-One clubs opge-richt, waaronder Fifty-One Neder-land. In Nederland zijn clubs actief inBreda, Eindhoven, Den Haag, ‘s-Her-togenbosch, Utrecht Venlo en nu dusook op Walcheren. Fifty-One Inter-national steunt op het geheel van dieclubs, die op hun beurt weer zijn vere-nigd in grensoverschrijdende distric-ten met aan het hoofd een gouverMartin van Heulen: “Aanvankelijkhadden wij ons na het verlaten van deRonde Tafel verenigd in de ‘RetiredOld Tablers’ (ROT), maar al snelbleek dat alle leden van die vrienden-club behoefte hadden aan meer struc-tuur. Na een zoektocht langs diverseserviceclubs vonden wij bij Fifty-Onewat wij zochten; hun doelstellingensloten het beste aan bij die van deRonde Tafel. Om de nieuwe clubhaar eigen dynamiek te geven, heb-ben wij gekozen voor een formuledie slechts voor een deel zichtbaar isin de naam Fifty- One. Die naamheeft een tweeledige betekenis: ener-zijds is dat het streven om de gemid-delde leeftijd van de leden op 51 tehouden en anderzijds is het maximaalaantal leden begrensd op 51. Het stre-ven naar de gemiddelde leeftijd resul-teert in een voordurende verjonging.Bovendien heeft Fifty- One Walche-ren een extra bepaling aan haar statu-

ten toegevoegd, namelijk dat ledenop het moment van functionele pen-sionering overgaan naar de ‘sociëteit’.Zij blijven dan wel lid van Fifty-OneWalcheren, maar op die manier blijftde samenstelling van de serviceclub in-teressant voor jongere leden.Leden hoeven niet per se onderne-mer te zijn of afkomstig van de Ron-de Tafel, wel moeten zij wonenen/of werken op Walcheren en moe-ten zij iets toevoegen aan de club. Po-tentiële leden worden uitsluitend uit-genodigd door een bestaand lid dat er-van overtuigd is dat de betreffendepersoon een waardevolle bijdrage kanleveren aan de club.”

De leden komen elke eerste dinsdagvan de maand bij elkaar in hun thuis-honk, Eetcafé Pension Duinlust inDishoek.Het verlenen van diensten aan demaatschappij is een belangrijke doel-stelling van Fifty-One. Ter gelegen-heid van de kick-off van Fifty-OneWalcheren heeft de organisatie eenfundraising project georganiseerd tenbate van ALS Zeeland, de stichtingdie zich inzet voor de bestrijding vande spierziekte ALS. Inmiddels heefthet bestuur van ALS Zeeland een che-que ter waarde van 1000 euro in ont-vangst mogen nemen.

www.fiftyone.nl

Na een voorbereiding van achtmaanden is serviceclub Fifty-OneWalcheren officieel van startgegaan tijdens een sfeervoloprichtingsfeest in Golden TulipStrandhotel Westduin teKoudekerke. Fifty-OneWalcheren is opgericht dooreen aantal oud-leden van deRonde Tafel Walcheren.

Fifty-One Walcheren van start

In Business is een platform voor ondernemers die samen

bereid zijn tijd te steken in het uitbouwen en realiseren van

onze kernwaarden. Dat gebeurt onder andere door gebruik

te maken van de aanwezige expertise, uitbreiding van ken-

nis en actieve deelname. Iedere twee weken is er een bijeen-

komst in de vorm van een ontbijt.

In Business heeft weliswaar selectiecriteria voor toelating,

maar iedere ondernemer is welkom om de sfeer te komen

proeven en af te wegen of een lidmaatschap bij In Business

waardevol is. Op 25 april houdt In Business een masterclass

waarin Aad Ouborg (oprichter van de Princess groep) zijn

ondernemerschap toelicht en zijn visie hierop geeft.

Wilt u meer weten of heeft u interesse, neem dan via onder-

staande gegevens contact op met Louis van Mal of Albert

Besuyen. U bent altijd van harte welkom eens een kijkje te

komen nemen.

SAMEN DE KANSEN IN ZEELAND BENUTTEN

In Business | Beatrixlaan 20 | 4461 PN Goes | [email protected] | www.inbusiness.nu

In Business creëert een netwerk aan innovatieve en actieve ondernemers die gebruik willen maken van de kan-

sen en mogelijkheden die Zeeland te bieden heeft. Door middel van masterclasses, netwerken, advies en betere

samenwerking tussen ondernemers onderling en overheden willen we de Zeeuwse economie en werkgelegen-

heid verstevigen en promoten. We willen samen innoveren en investeren in een duurzame toekomst op korte

en lange termijn. Dat zien we, net als vernieuwen en verbinden, als de kernwaarden van In Business.

AAD OUBORG

LEVERANCIER VOOR DÉ GEZONDE WERKPLEK

www.fruitje.nuTelefoon maandag & donderdag0113 22 38 28 | [email protected]

Vers fruit op de werkplek?Een gezond en fiscaal-vriendelijk tussendoortje.10% korting op de eerstemaandfactuur + gratis display(s)

Page 7: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 7Barometer Kamer van Koophandel

Ook de situatie op de arbeidsmarktverslechtert. Wel zijn de onderne-mers in Zuidwest-Nederland mindersomber dan gemiddeld in Nederland.Dit blijkt uit de eerste kwartaaluitga-ve van de Logistieke Monitor Zuid-west-Nederland van de Kamer vanKoophandel.Logistieke ondernemers in Zuidwest-Nederland zijn in het eerste kwartaalvan 2012 duidelijk pessimistischerdan in het vierde kwartaal van vorigjaar. De logistieke barometer komtuit op 87 punten, tegen 119 punteneind vorig jaar. De barometer is geba-seerd op de verwachte ontwikkelingvan de omzet, export, orders en perso-neel. Landelijk zakt de barometer nogwat verder weg (77 punten). Onder-

nemers zijn vooral kritisch over deomzetontwikkeling en dan vooral debinnenlandse omzet.

Onderzoekbureau Panteia/NEA ver-wacht dat in de tweede helft van2012 de Nederlandse economie weeriets zal aan trekken. Daarmee zal hetvervoersaanbod dit jaar op hetzelfdeniveau blijven als in 2011. In 2013wordt een groei van het transportvo-lume voorzien van 1,3 procent.

ArbeidsmarktDe verslechterde bedrijfsresultatenhebben veel impact op de vraag naararbeid. Slechts 4 procent van de logis-tieke bedrijven verwacht in het 1stekwartaal meer personeel nodig te heb-ben, één op de vier voorziet een da-ling. Door de dalende vraag ligt hetaantal vacatures voor logistieke beroe-pen op een laag niveau. Tegelijkertijdlaat het aantal werklozen met eentransportberoep een stijgende lijnzien. In Zuidwest-Nederland stondenbegin 2012 bijna 2.500 personen meteen transportberoep ingeschreven bijhet UWV Werkbedrijf. In Zeeland ishet aantal werklozen in een jaar tijd

met 15 procent toegenomen. InWest-Brabant (+3 procent) en lande-lijk (+4procent) ligt deze toenameduidelijk lager. Vooral de jeugdwerk-loosheid is relatief sterk gegroeid.

BedrijvendynamiekIn het vierde kwartaal van 2011 zijner 55 logistieke starters in Zuid-west-Nederland (waarvan 39West-Brabant en 16 Zeeland) geregis-treerd.Ten opzichte van het derde kwartaal(62 starters) is er sprake van een da-ling. Starters zijn vooral actief als koe-riersdienst of wegvervoerder. Daar-naast waren er ook nog zo’n 23 overi-ge oprichtingen (extra vestigingenvan reeds bestaande bedrijven). Hiertegenover staan 60 opheffingen, eenstijging ten opzichte van het 3dekwartaal (52 opheffingen). Ook bij deopheffingen staan de koeriersdienstenbovenaan.

OverslagDe zeehavens van Moerdijk en Zee-land Seaports hebben een goed jaarachter de rug. Moerdijk bereikte in2011 een recordoverslag van 21,7 mil-joen ton (incl. binnenvaart), eengroei van ruim 16 procent. Ook Zee-land Seaports bereikte een record van35,5 miljoen ton, een groei van 7,7%.Ondanks de economische tegenwindzijn dit prima cijfers. In de havens vanRotterdam (+0,8 procent) en Amster-dam (+2,4 procent) lag de groei vande overslag op een lager niveau. InZeeland was de groei het grootst bijde droge bulk, in Moerdijk groeidede overslag van containers het sterkst.

De Logistieke Monitor Zuid-west-Nederland van het 1stekwartaal 2012 is te downloa-den via: http://www.kvk.nl/logistiekemonitorzwn

Chris RuttenKvK Zuidwest-Nederland

5,5

Door de grote concurrentie, stij-gende kosten, kleine marges,maar vooral ook het verslechter-de economische klimaat ervarenlogistieke bedrijven op dit mo-ment veel tegenwind. Zowel tenaanzien van de omzet, export, or-ders en winstgevendheid zijn on-dernemers pessimistischer gewor-den.

Hoge brandstofprij-zen, concurrentie eneen ongunstige con-junctuur maken hetleven van logistiekebedrijven zuur.

Zware tijden in logistiek

Ondanks mindere tijden in de logistiek en transport blijft het druk op de weg. Foto’s: ANP

De Zeeuwse havens deden goede zaken.

WERKGEVER OOK AANSPRAKELIJK VOOR ZZP-ER

Op 23 maart 2012 heeft de Hoge Raad het zogenaamde Davelaar-arrest gewezen. Dit arrest is belangrijk voor werkgevers die met ZZP-ers werken binnen hun onderneming.

Wanneer een werknemer schade lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden, dan kan de werkgever voor vergoeding van deze schade worden aangesproken op grond van artikel 658 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. In dit artikel wordt de werkgever ertoe verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de werknemer, bijvoorbeeld door te zorgen voor veilige werkomstandigheden, zodat ongevallen worden voorkomen. De vraag die recent in het Davelaar-arrest door de Hoge Raad is beantwoord, is of de werkgever deze zorgplicht ook heeft ten opzichte van een zelfstandig ondernemer, de zogenaamde ZZP-er. Deze vraag heeft de Hoge Raad bevestigend beantwoord. Wanneer u als opdrachtgever zeggenschap heeft over de werkomstandigheden van de ZZP-er, dan valt ook de ZZP-er onder de zorgplicht op grond van artikel 658 lid 4 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Werkgeversorganisaties zijn niet enthousiast over dit arrest. Heeft een ZZP-er immers niet als zelfstandig ondernemer een eigen verantwoordelijkheid over de wijze waarop hij zijn werkzaamheden verricht?

Over (de reikwijdte van) de eigen verantwoordelijkheid van de ZZP-er heeft de Hoge Raad zich niet uitgelaten. Daarentegen had de ZZP-er in het Davelaar-arrest geen

arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, zoals het merendeel van de ZZP-ers in Nederland geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten, en was dit geen beletsel om een beroep te doen op artikel 658 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.Voorzichtigheid is dus geboden.

mr. C.A.F. Haans (Caroline)Advocaat

Haans Advocaten Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM EN ROOSENDAALWWW.HAANSADVOCATEN.NL

Page 8: PZC De Ondernemer 21 april 2012

8 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Peter Oggel

TERNEUZEN - De eerste digitalebruidsmodeshow van Van WestenMannenmode -opgenomen in de au-thentieke entourage van de voormali-ge timmerfabriek in Vlissingen- trokop internet 3000 kijkers. Met een lijfe-lijke modeshow scoort Van Westendoorgaans zo’n 250 bezoekers.

De digitale modeshow is slechts eenvoorbeeldje van de ogenschijnlijk on-eindige reeks mogelijkheden van hetworld wide web. Zeg maar: de krachtvan e-business, in het Nederlands tevertalen als het nieuwe winkelen. Hetheet economische crisis te zijn, niette-min is in 2011 in de retail de omzetdoor internetverkoop gestegen naarnegen miljard euro, aldus een onder-zoek naar consumentenbestedingenvan Thuiswinkel.org. Meer dan tienmiljoen mensen kopen via internet-in het bijzonder reizen, telecom enkleding zijn populair.

Tel uit je winst, zou je als onderne-mer toch denken, en haast u met eenwebshop op internet. Maar volgensJohan Van Westen is de realiteit eenstuk weerbarstiger, zo blijkt uit zijnverhaal op de themabijeenkomst ‘hetnieuwe winkelen’, een initiatief vande ondernemerskoepel Centrum Ma-nagement (CM) Terneuzen en de Ka-mer van Koophandel.

Want: een webshop vergt veel geld,veel energie en bergen werk. En veelverdienen via internet doet de onder-nemer doorgaans niet, schetst VanWesten een genuanceerd beeld. Hijheeft zo zijn twijfels bij ‘halleluja-ver-halen’ van internetondernemers.“Een verdienmodel is niet eenvou-dig.”

Het realisme van Johan van Westen isgebouwd op eigen ervaringen. VanWesten Mannenmode, met winkelsin Zaamslag en Terneuzen, is al se-

dert 1995 actief op internet, ververstede website sindsdien meerdere malenen innoveert vrijwel voortdurend, innauwe samenwerking met TiDi-Grap-hics Webdesign in Terneuzen. Dezemaand is weer een compleet ver-nieuwde webshop de lucht ingegaan.Want, Van Westen laat daar geen twij-fel over bestaan, ondernemers kun-nen internet niet negeren en moetendaar in hun bedrijfsvoering ook reke-ning mee houden. “De traditionelemanier van in- en verkoop bestaatniet meer.” Maar zijn boodschap is na-drukkelijk wel: ‘Doe het professio-neel of doe het niet’.

Offline of online, dat was op de the-mabijeenkomst in Terneuzen vooreen publiek van lokale ondernemersen ook een handvol gemeentelijke be-stuurders feitelijk de centrale stelling.Die laatste groep was niet zonder re-den uitgenodigd. Want webwinkelenkan ook consequenties hebben voorde traditionele winkelcentra in de bin-nensteden, samen te vatten in leeg-loop en leegstand. Dat vergt van ge-meenten nieuw beleid, mede in over-leg met projectontwikkelaars. In Ter-neuzen bijvoorbeeld zijn plannenvoor de ontwikkeling van nieuwewinkelcentra (Kop Noordstraat, Ken-nedy-West), maar het is de vraag ofdie onder de huidige omstandighedenen in de huidige vorm nog wel realis-tisch zijn. “Winkels worden opgele-

verd voor leegstand”, waarschuwtTjeu Paffen, adviseur regiostimule-ring bij de Kamer van Koophandel.“Gemeentebesturen moeten heelgoed nadenken voordat ze gaan bou-wen. Nu al kampen 136 gemeentenin Nederland met structurele leeg-standsproblemen.”Enige leegstand is weliswaar bevorder-

lijk voor nieuwkomers, uitbreidingen doorstroming, maar dat percentagedient zich te beperken tot maximaaleen procent of zes. In de vier grotesteden in Zeeland steekt de leegstanddaar inmiddels fors bovenuit, blijktuit recent onderzoek. Vlissingenspant de kroon met ruim 20 procentvan het beschikbare winkeloppervlak;in Goes, Middelburg en Terneuzenstaat ruwweg 15 procent van de win-kels leeg. De Terneuzense wethouderPim Broekhuysen echter haast zichdat percentage te nuanceren: de leeg-stand treft in het bijzonder de kleine-re kernen binnen de gemeentegren-zen, niet zozeer het regionale koop-centrum Terneuzen zelf.

Paffen citeert e-commerce professorCor Molenaar in diens voorspellingdat veranderd koopgedrag in de na-bije toekomst zal leiden tot grootscha-lige winkelopheffing. De groei van in-ternet als koop- en oriëntatiekanaal isde voornaamste oorzaak. Blijvers zijnde buurtwinkels, de boetiekjes in hetcentrum en de grote winkelketensaan de rand van de stad.

De Kamer van Koophandel bereidtde detailhandel inmiddels met infor-matiebijeenkomsten voor op het nieu-we winkelen. Paffen verwacht dat de

populariteit van webwinkelen met na-me onder invloed van wifi de komen-de jaren verder zal toenemen, derhal-ve zal de detailhandel niet kunnenontkomen aan aanpassing. Internet als(extra) verkoopkanaal. Hij verwoordtdat als ‘de strijd om klandizie’. Paffen:“De tijd is voorbij dat de klant als van-zelfsprekend naar uw winkel komt. Uzult daar wel wat voor moetendoen.” In dit kader haalt hij opnieuwMolenaar aan die de traditionele win-kelier kenmerkt als een passieve vis-ser; de webwinkelier daarentegen iseen actieve jager die internet benutals instrument om klanten te berei-ken, mede met behulp van op maatgesneden apps.

”Vissers moeten jagers worden”, is deconclusie. Niettemin is de kern in hetverhaal van Paffen niet winkel of web-shop, maar winkel én webshop. Paf-fen onderstreept het belang van per-soonlijke aandacht, de service, deklant kennen als onderscheidendekracht van de fysieke winkel. “Inter-net is niet zaligmakend, het is eenextra kanaal.”

Dat vindt ook Johan van Westen.“De webshop is de menukaart van jewinkel. Oriënteren en kijken op inter-net en dan naar de winkel.”

Webwinkelen lijkt het tover-woord voor de jaren tien. In de re-tail groeit de digitale omzet in ra-zend tempo. Wie als ondernemerachterblijft, snijdt in eigen vlees.Maar is dat ook wel zo? Is thuis-winkelen de toekomst? Blijft defysieke winkel overeind? En zo ja,hoe dan?

Webshop ismenukaart

voor dewinkel

Webwinkels het nieuwe winkelen

Mensen zien graag van dichtbij wat ze kopen.

Drukke winkelstraten, het zal altijd wel zo blijven. Foto’s: Otto Vosveld

Page 9: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 9

Hoe bevaltdeze stoel?

Het is een fraaiestoel in onze direc-tiekamer, ook welPanoramakamer ge-noemd, met uitzichtover het Kanaal vanGent naar Terneu-zen. Aan de overzij-de de stad Sluiskil,met links uitzicht opscheepswerf deSchroef en net daar-langs met een beetjefantasie de stad Gent.Aan de andere zijdekunnen we turven hoe-veel maal de draaibrugSluiskil per uur open-draait. Elke dag bij aan-komst is het weer genie-ten van de scheepvaart ende activiteiten in ons be-drijf. In deze kamer vin-den alle beslissingen plaatsmet betrekking tot het welen wee van het bedrijf, vanhet ondertekenen van con-tracten waarmee we weervoor enkele jaren brood opde plank kunnen bieden aanonze 120 medewerkers tothet ontmoeten van bewonersuit de omgeving die iets meerwillen weten van de activitei-ten van het bedrijf: afvalstof-fen inkopen , schoonmaken,sorteren en weer verkopen alsgrondstof voor de bouw en in-dustrie.

Op welke stoelen heeftu hiervoor gezeten?

Na mijn studie weg- en water-bouwkunde aan de HTS in Dor-drecht ging ik van start bij het In-genieursbureau van Gemeentewer-ken Rotterdam. Daar was ik vaakte vinden op de Maasvlakte ennauw betrokken bij de baggerwer-ken voor de Eurogeul, die toenverdiept moest worden om groteertstankers in de Rotterdamse ha-ven te kunnen ontvangen. Onder-tussen nog een rechtenstudie ge-volgd in Leiden en Rotterdam. Natwintig jaar verruilde ik de ge-meente Rotterdam voor NS-Vast-goed, waar ik vijf jaar actief was bijde Grondbank Nederland. Vanuiteen relatief beschermde ambtelijkeomgeving heb ik tien jaar geledende overstap gemaakt naar een on-derneming ‘pur sang’.

Welke stoel heeft u hetmeest gevormd?Gemeentewerken Rotterdam. Eengeweldige tijd waar de basis is ge-legd voor mijn huidige functie.

Wat betekent het bedrijfvoor u?Heel veel. We zijn begonnen meteen tiental mensen, waarvan demeesten voormalige Cokesmede-werkers. Niet onbelangrijk omdatdeze collega’s bekend waren metde installaties en vooral ook metde nog actieve waterzuivering. In-middels werken er bij ons tachtigvaste mensen en zijn er gemiddeldook vijftig inleenkrachten aan de

slag. Heros Sluiskil is een heerlijkeuitdaging gebleken. De keuze vande voormalige aandeelhouders vanHeros om te schakelen van een be-drijf met 3 ha in Roosendaal naareen terrein van 35 ha met allerhan-de installaties en gebouwen, hadveel impact op de bedrijfsvoering.Door aansluiting te vinden bij hetBiopark Terneuzen is er een Bio-dieselfabriek gebouwd en is er eenBiomassa Vergistingsinstallatie ge-realiseerd. Beide installaties zijnniet geïnvesteerd door Heros Sluis-kil maar door respectievelijk Goeson Green en Lijnco Green Ener-gy. Heros faciliteert deze fabrie-ken. Ons terrein is daarom omge-doopt in Heros Ecopark Terneu-zen. De rijke historie van de loca-tie in Sluiskil spreekt me eveneensaan. De oude stoomgedreven Elek-triciteitscentrale uit 1911 is ge-spaard gebleven. Deze installatie isonlangs verhuisd naar het Industri-eel Museum te Sas van Gent.

Hoe duurzaam isuw bedrijf?Alle activiteiten hebben een duur-zaam karakter. Het afval gaat naeen groot aantal bewerkingen inde één of andere vorm als grond-stof of energie terug de welvaartin. Kernactiviteit is het opwerkenvan AVI-bodemas door alle meta-len eruit te halen, zowel schrootals non-ferro metalen. Naast roest-vast staal, koper, messing, alumini-um, zink en lood geldt dat ooksteeds meer voor edele metalen alsgoud en zilver. Heros Sluiskilheeft ook de beschikking over eenbiologische waterzuiveringsinstalla-

tie. Recentelijk is er een innovatie-ve CMBR installatie in gebruik ge-nomen. Het bedrijf is onlangs ver-kocht aan REMEX, een grotemarktspeler in Duitsland, actief inhetzelfde werkgebied. REMEX isop haar beurt onderdeel van RE-MONDIS, een grote Europese spe-ler op het gebied van energie, afvalen grondstoffen. . In samenwer-king met de TU Delft en studen-tenbedrijf Elemetal worden detechnieken van Heros steeds ver-der verfijnd. Binnenkort zal bij He-ros ook koper worden terugge-wonnen uit bodemas via elektroly-se. Dit betekent naast de veelal me-chanische bewerkingen een inno-vatieve chemische bewerking.

Havenman?Ik ben uitgeroepen tot Havenman2011 omdat men vindt dat ik de‘drijvende kracht’ ben achter demilieubewustheid van het afvalver-werkende bedrijf. Naast directeurvan Heros ben ik ook voorzittervan het Portaal van Vlaanderen.

Waarover piekert u?Over eventueel verhuizen naarZeeland. Tenslotte promoot ik alsvoorzitter van het Portaal vanVlaanderen het wonen en werkenin Zeeuws-Vlaanderen. Waaromwoon je er dan zelf niet?

Wanneer bent u het meestin uw element?Zakelijk: met mensen iets tot standbrengen, zowel in het eigen be-drijf als in samenwerking met ande-re bedrijven en daarna het succesook daadwerkelijk vieren;

Privé: heerlijk rom-melen, tuinieren,stedentrips (ontwik-kelt zich bij 50-plus-sers!).

Als u niet bijHeros Sluiskilwerkte, dan..?Bij de gemeente Rot-terdam, bijvoorbeeldals projectleider in hetkader van de ontwikke-lingen op de TweedeMaavlakte.

Wat is uwambitie ?Doorgroeien met Heros,verder internationaliserenen daarnaast een bijdrageleveren aan de promotie(met het Portaal van Vlaan-deren) en de ontwikkelingvan de bedrijvigheid in deKanaalzone. De toekomsti-ge Seine-Schelde verbin-ding en de komst van denieuwe zeesluis in Terneu-zen zal voor Heros meer enwellicht andersoortige haven-activiteiten met zich mee bren-gen. Deze investeringen zijngoed voor de bedrijvigheid inde hele Kanaalzone van (Parijs)Gent naar Terneuzen. De Ka-naalzone moet uitgroeien toteen belangrijk centraal gelegengebied tussen de grote havensvan Antwerpen en Rotterdam.Laten we daar inhoud aan geven.Gepraat wordt er genoeg maar nuook doen !

Naam:Arie de Bode (53).

Functie:Directeur Heros Sluiskil.

Bedrijf:Heros is een duurzaamafvalrecyclingbedrijf.

Bijzonderheden:Heros is sinds 2002 gevestigd inde oude Cokesfabriek te Sluiskil.Arie de Bode is operationeel di-recteur van Heros, Randy vanYperen financieel directeur. Af-valrecyclingbedrijf Heros Sluis-kil, de biomassacentrale van Lijn-co Green Energy en de biodiesel-fabriek van Goes on Green beho-ren allen tot het Heros Eco ParkTerneuzen. Deze bedrijven zijnook belangrijke participanten inhet Biopark Terneuzen en hetgrensoverschrijdende Biobase Eu-rope.

Op zaterdag 19 mei: de specialbouw en bedrijfshuisvesting

DE STOEL Tekst: Henk van de Voorde Fotografie: Mark Neelemans

Page 10: PZC De Ondernemer 21 april 2012

10 deOndernemer 21 april 2012

Het zal de aandachtige lezer vandeze rubriek niet zijn ontgaandat er nogal wat licht zat tussenmijn eerste en tweede score indeze rubriek, een 8 in februarien een 6 in maart. Dit heeft voor-al te maken met het perspectiefvan waaruit je naar de economiekijkt. Voor Yara International ende locatie Sluiskil was 2011 eenuitstekend jaar. De groeiende we-reldbevolking met daarbij vraagnaar een ander voedselpatroon(meer vlees) en de groeimarktvoor producten met een mi-lieu-hygiënische toepassing zor-gen voor goede vooruitzichten.Buiten onze sector zij er ookheel andere ontwikkelingen.Concurrentie met buitenlandseproductielocaties met lage lonenof lage energieprijzen waarbijvooral klappen zijn gevallen inhet Sloegebied (metaal) enRoosendaal (verlichting). Zorge-lijke ontwikkelingen, want werk-gelegenheid die om die redenenverdwijnt uit de regio, komt ze-ker niet snel terug. En daarmeeverdwijnt ook een deel van heteconomisch fundament van deregio. Verder zijn er dalendetrends in consumenten vertrou-wen en het vertrouwen van in-koopmanagers, blijft er grote ner-vositeit op de financiële marktenen ziet de overheid zich geplaatstvoor een enorme bezuinigingso-peratie.Toch zijn er ook positieve signa-len in de regio. Zo werden inZeeuws Vlaanderen de afgelopenperiode meer huizen verkocht.En, met de start van infrastructu-rele werken als de kanaaltunnelen de verdubbeling van de Trac-taatweg en zicht op een nieuwezeesluis lijkt er relatief weinig re-den voor somberheid.

Geen gebrek aan gespreksstof inhet Catshuis! De onderhandelin-gen over de extra bezuinigingenduren maar voort. Op een cru-ciaal aantal discussiepunten lukthet kennelijk niet om overeen-stemming te bereiken. Deze be-sluiteloosheid kenmerkt voormijn gevoel niet alleen de huidi-ge politieke ontwikkelingen.Ook op het gebied van de ex-portontwikkeling, werkgelegen-heid en de omzetverwachtingenzie je kwakkelende sentimenten;het kan vriezen en het kandooien. Daar waar de gemoede-ren in het laatste kwartaal van2011 nog gematigd positief wa-ren, zie je in het eerste kwartaaleen - overigens niet ongebruike-lijke - terugval. Toch houd ikmijn rapportcijfer gelijk aan devorige keer. Want in het voorons zo belangrijke buitenlandzijn de ontwikkelingen niet we-zenlijk veranderd, en dus ookniet verslechterd. Ik hoop dat dietendens overwaait naar ons endat het een positieve wendinggeeft aan onze economische te-neur.

Nog steeds staat het rendementvan de horecaondernemer onderdruk. Op zich oud nieuws. Devoornaamste oorzaak van dezeneerwaartse spiraal is de prijs. Ne-derland is een van de duurste lan-den ter wereld om buiten dedeur te eten. En tegelijkertijdeen van de goedkoopste omthuis te eten. De prijsbewusteNederlander eet mede hieromniet vaak in de betere horeca.Dit dure imago van de horeca istoch een algemene misvatting.Voor veel ondernemers is de ho-reca geen vetpot. Nederlandersdenken in supermarktprijzen enalles daarbovenop is in hun ogenpure winst voor de horecaonder-nemer. Men wil niet begrijpendat je niet alleen betaald voor hetbier maar ook voor het perso-neel, het glaswerk, energie, dehuur en de eindeloze rij andereexploitatiekosten. Voor de eerstede beste monteur wordt een reke-ning van 60 euro per uur en 35euro voorrijkosten voor 5 km rij-den normaal gevonden. Daarheb je in een restaurant al sneleen avondvullend programmavoor. Waar heel wat meer hand-jes voor moeten worden ingezet.Gelukkig profiteert Zeeuws-Vlaanderen van de ligging t.o.v.België. Wij hebben 90 procentBelgische gasten. Die met hunBourgondische cultuur minderbang zijn om geld uit te geven.Dit betekent niet dat de Neder-landse consument minder eet ofdrinkt, maar hij doet het anders,Dure kanalen als luxe restaurantsverliezen markt aandeel, en degoedkopere supermarkten, (waarook een enorm assortiment luxeproducten te vinden is) winnenterrein.

5,5

Geert van der HorstRabobank

5,5

Roeland AdriaansensVoorzitter BZW Zeeland

6,0

Lilianne van der HaAgrariër

6,0

Paul FermontFaasse&Fermont

6,0

Ruud de BaarMarsaki

5,9

Manfred ZurhorstDRV Accountants

Barometer

5,5

Dick SchipperTechnocentrum Zeeland

Geert De RaedemaeckerYara

6,2 6,5

Peter SwinkelsVoorzitter BZW

Joris JansenAuberge des Moules

De besprekingen in het Catshuis over de bezuinigingen, die de regeringde komende periode moet doorvoeren, drukken een stempel op onzeeconomie. Omdat al die tijd niemand weet welke kant het uitgaat, isiedereen voorzichtig met het uitgeven van geld, het maken van plannenen het investeren. Dat is slecht voor de economie. Het vertrouwen vanzowel consument als ondernemer daalt. Onze experts zien de toekomstzorgelijk in. Dat alles resulteert in een cijfer van 5,9.

6.0

In afwachtingDe barometer cijfer: 5,9

Page 11: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 11

Opnieuw weer verschillende re-gionale MKB bedrijven failliet!Het begint een verschrikkelijkegewoonte te worden. Veel on-dernemers die als gevolg van decrisis in problemen komen we-ten niet wat ze moeten doen ofwaar ze moeten aankloppen. Zekrijgen vaak het advies hun on-derneming te beëindigen en debijstand in te gaan. Voor startersis er in Nederland veel professio-nele ondersteuning. Maar een on-dernemer met wie het mindergaat, staat er al gauw alleen voor.En dat terwijl maar liefst 1 op de10 ondernemers in ons land inernstige financiële problemenverkeert. Een dergelijke onderne-mer heeft gemiddeld 120.000 eu-ro ongedekte schuld waar dezeondernemer zonder de juistehulp niet vanaf komt. Als dezeondernemers nu eens op tijd enbeter begeleid worden, kunnenze beter worden geholpen omuit de schulden te komen. Danzou het de maatschappij juistgeld opleveren. Want onze be-langrijkste bijdrage als onderne-mer aan de maatschappij is tochonze economische bedrijvig-heid? Ik heb dan ook enorm veelbewondering voor de gekozenzakenvrouw van het jaar 2012,Jacqueline Zuidweg. Zij had hetlef om bijna 20 jaar geleden testarten met schuldhulpverleningvoor ondernemers in financiëleproblemen. Én een mooi voor-beeld voor al die gemeentes diehun ondernemers koesteren!

Op moment dat ik dit schrijf zijnde bewoners van het Catshuisnog druk aan het onderhandelen.Het lijkt wel of de economen enbankiers het land hebben overge-nomen. Zelfs de PvdA spreekt alover modernisering van het ont-slagrecht en de ww. D66 laatzich ook niet onbetuigd en zouhet liefste de AOW-leeftijd di-rect willen verhogen, de WW be-perken tot een jaar en het ontslag-recht afschaffen.Het is zo dat economen in koorroepen dat elke beperking vande vrije handel in goederen dien-sten en mensen slecht is voor deeconomie. Dit is niks nieuws, inAmerika en Groot Brittannië,kennen we zo’n soort samenle-ving. Je bent daar als werknemernooit zeker van je baan en jekunt, zonder dat daar een redelij-ke grond voor is, tegen je wil,zonder enige vergoeding, ontsla-gen worden.Tot op heden kennen we datniet in Nederland. Een werkge-ver moet een redelijk motief heb-ben om iemand te ontslaan. Datkan liggen in het persoonlijkfunctioneren of in economischeomstandigheden. Zijn die zakenbewijsbaar aan de orde dan komje nu in Nederland ook redelijkeenvoudig van werknemers af.Heb je als werkgever geen rede-lijk motief dan betaal je gewoonde Kantonrechtersformule endan lukt het ook. Bovendien iser een heel arsenaal aan mogelijk-heden om mensen tijdelijk indienst te nemen.

In afwachting van de kabinets-plannen zie ik op dit momentgeen aanleiding iets aan de standvan de barometer te veranderen,al zijn er wel een paar lichtpunt-jes te melden. Van belang is ofhet kabinet structureel gaat her-vormen of alleen maar afromen,de kaasschaafmethode? In het eer-ste geval kan dat tot herstel vanvertrouwen leiden. Vertrouwen,vooral van de consument, daarontbreekt het aan en dat kan ookzomaar omslaan. Over vertrou-wen gesproken: wat mij goedheeft gedaan is het besluit vanDow om één van de centra voorfabricage- en ontwerpdiensten inEuropa in Terneuzen te vesti-gen. Dow in Midlands in de VSgeeft daarmee te kennen vertrou-wen in zijn Terneuzense vesti-ging te hebben. Dat is een goedsignaal. Natuurlijk ben ik ookblij met de keuze van ministerHillen om een marinierskazernete vestigen in Vlissingen. Het iseen forse economische impulsvoor die stad, maar ook voorheel Zeeland. Er werken en ver-blijven daar straks 1900 mensen.We volgen nauwlettend de dis-cussies in Den Haag over dezezaak. En u kunt ervan op aan;waar nodig zullen we de Zeeuw-se belangen behartigen. Dat laat-ste geldt ook voor de belangenbe-hartiging richting “Brussel”. Metalle andere provincies bepleitenwe de voortzetting van de Euro-pese steunfondsen na 2014. Overde noodzaak daarvan verschillenwe vrij met het Rijk.

Het bisdom van Breda hield, viade Antoniusacademie, een rondetafel conferentie over waardenen normen in de economie.“Een waardevolle omgang metde economie is van belang voorde kwaliteit van de samenle-ving”. De reactie van bisschopLiesen op de statements ging pre-cies hier op in toen hij aangaf dateen kern van levensbeschouwin-gen is of je de ander werkelijkwilt zien. Zo stelde de bisschop“Je doet de ander tekort als jehem of haar niet werkelijk wilzien.” Mooi gesproken vond ik.Terug naar de business, dan zienwe nog steeds moeilijkheden inde markt, de bouw blijft achter.We zien dat de markt voor ver-lichting in een zeer snel tempoaan het veranderen is van traditio-nele verlichting naar op LED ge-baseerde oplossingen. Dit heefteen directe impact voor conven-tionele verlichting. Om leider-schapspositie te blijven behou-den is de aankondiging van hetvoorgenomen besluit tot realloca-tie van productie lijnen. Dit valtzwaar en brengt voor veel men-sen binnen Philips grote onzeker-heid met zich mee. Philips zal al-le inspanningen gaan doen ommensen te begeleiden van werknaar werk zowel binnen als bui-ten Philips. Zo heeft Philips op-recht de intentie ‘elkaar te zien’.En dat gaat dan verder als demens als arbeidskracht.

De verkrampte markt staat tarief-matig onder druk. In de logistie-ke sector zijn bedrijven kramp-achtig met de tariefstructuur aanhet dalen waardoor de trent dooranderen gevolgd moet worden.Het is de hoogste tijd dat de con-sument weer vertrouwend gaattonen en het geld laat rollen.Neem een voorbeeld aan Duits-land, waar het tij zo langzamer-hand lijkt te keren.

Alex NelisZPPC

Ronald ReunisPhilips

Chris van LoonVakbond De Unie

Ben de ReuGedeputeerde

Toch is het niet allemaal kommer en kwelaan de Zeeuwse horizon. Ben de Reugeeft dan weliswaar een 5,5, maar is blij datDOW vertrouwen heeft in de vestigingTerneuzen. Ook geert de Raedemaeckerheeft gemengde gevoelens. Positieve signa-len uit de regio, maar ook klappen die val-len in de metaal en verlichtingssector.Positief is dat ze in Zeeland zeker niet stil-zitten. Vooral de ontwikkelingen inZeeuws- Vlaanderen stemmen de expert re-delijk hoopvol.Expert Geert van der Horst, bestuursvoor-zitter van de RabobankRoosendaal/Woensdrecht, geeft dezemaand voor de laatste keer zijn mening.Hij wordt secretaris-generaal van de UnicoBanking Group, het samenwerkingsver-band van de acht meest invloedrijke coöpe-ratieve banken in Europa. Hij krijgt alsstandplaats Brussel.

Scarlett KwekkeboomJanse&Janse

6,8 6,5 6,0 5,5

van Catshuisbesprekingen

5,5

Page 12: PZC De Ondernemer 21 april 2012

12 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Annet van de Ree

GOES- Het bloed kruipt waar hetniet gaan kan; Rein van Vliet is terugin de Zeelandhallen als organisatorvan een nieuwe tweedaagse Vakbeursvoor technische bedrijven. Met eenbeurs in de meest brede zin van hetwoord, bezet hij de Noordzeehal op25 en 26 april a.s. met een kleine 80standhouders. “Het is altijd spannendom een nieuw evenement in demarkt te zetten, maar nu kunnen dedeuren open en verwacht ik bezoe-kers uit de hele regio Zuidwest uittransport- en logistiek, industrie, voe-ding, onderhoud, installatietechnieken auto- en garagebedrijven en de we-reld van bouw en infrastructuur.”Een aantal prominente bedrijven zo-als de Koninklijk Hollestelle Groep,Cegelec en Van der Peijl Techniek,gevestigd in Goes en de OverveldGroep uit Hoogerheide geven acte deprésence op de beurs. Maar ook in derest van het land wordt onze provin-cie als interessant marktgebied er-kend.“Bedrijven uit Tilburg en Alkmaarzien in deelname op de beurs te kanskennis te maken met de technischepartijen in de regio. Het regionale ka-rakter van de beurs en de strikte voor-waarde dat er louter en alleen techni-sche en/of technische markt gerela-teerde bedrijven staan op de beurs-vloer, maakt van de Technische Vak-beurs een platform voor zowel mana-gers als mensen van de werkvloer.

“Niets ten nadele van CONTACTA,maar ik hoor wel van de bedrijven,die ik voor deze vakbeurs heb bena-derd, dat zij op CONTACTA eenverschuiving ervaren naar de dienst-verlenende en management kant. Dedrempel voor mensen van de werk-vloer is hierdoor hoger geworden.”

Afspiegeling”Op de beurs staat een afspiegelingvan de Zeeuwse techniekbedrijven,maar ook een groot concern alsWürth Nederland BV staat er. Dit be-drijf bestaat overigens 50 jaar tijdensde beursdagen! Dit bedrijf heeft zichoverigens al in de regio gevestigd methet oog op de grote projecten diehier op stapel staan. Denk aan debouw van de nieuwe zeesluis in Ter-neuzen, de verdubbeling van de Sloe-

weg op Beveland en Tractaatweg inZeeuws-Vlaanderen, ontwikkelingvan Maintenance Value Park, aanlegSluiskiltunnel, ontwikkeling van deKanaalzone Terneuzen-Gent en inter-nationaal gezien de ontwikkeling vande route Rotterdam-Calais, met wa-terwerken en infrastructuur. “Volopkansen voor de regio, waarin ik daneen platform wil faciliteren om volopkennis te delen en te netwerken. De-ze Technische Vakbeurs is de eersteeditie op deze schaal hier in de Zee-landhallen, dat is altijd zoeken naar dejuiste vorm, ervaren waar de behoef-ten liggen van de standhouders. Eentweetal minisymposia in de stand vanCegelec over de aanpak van ATEXinspecties en een symposium van Sta-biplan in het Zeelandhallen restaurantgeven de beurs toegevoegde waarde.

Het Zeeuwse kampioenschap lassenwordt tijdens de beurs georganiseerd,maar op bescheiden schaal opgezetdoor de Steelwelding Group.

Bescheiden startCentraal in de Noordzeehal komt eenattractieve cateringstand verzorgddoor Peter Versluis van ‘Onder de To-ren’. Dit wordt het hart van de beursals het gaat om eten en drinken. Eengrote kraan van Jac. Goud tilt eenfraai baldakijn boven de counter metenkele zitjes op een terras. De cate-ring gaat ook de drankjes en hapjesvoor de standhouders verzorgen, zo-dat niet iedere standhouder zijn eigenpantry met koffiezetapparaat en ge-koelde drankjes hoeft in te richten.“Een stukje extra service voor destandhouders die samen met mij deze

nieuwe uitdaging aangaan om eennieuwe kwaliteitsbeurs uit te rollen,”meent Van Vliet.

Via de standhouders zijn inmiddelsca. 22.000 kaarten uitgezet en er wor-den er op verzoek nog extra bijge-drukt. Via o.a. De Ondernemerhoopt Van Vliet de ZZP-ers te berei-ken en de kleine ondernemers, dienog niet in de kaartenbak van de gro-te bedrijven staan. Deze groep wordteen belangrijkere factor in de toene-mende vraag naar flexibele arbeids-krachten en het bundelen van krach-ten voor grote opdrachten. “Het iseen bescheiden start, maar met eenbeurs moet je altijd kleinschalig begin-nen. De voortekenen en reacties uithet bedrijfsleven zijn positief, ik ver-wacht er veel van!”

“Ik ben nu eenmaal een beetjevakfanaat en ook altijd geïnteres-seerd in economische ontwikke-lingen, die de regio kunnen ver-sterken. Ik vertaal dit dan vervol-gens in een beursevenement. Erstaat enorm veel te gebeuren hierin Zeeland. De grote technischebedrijven uit o.a. bouw, infra eninstallatietechniek hebben zichdaarop al georiënteerd en zienZeeland als potentiële groei-markt. Op de eerste TechnischeVakbeurs in de Zeelandhallen inGoes, bundelen we deze sectorenen creëren hiermee synergie omzich samen te versterken in dieZeeuwse markt.”

Twee dagen techniekbeursEvenement vakbeurs op 25 en 26 april

Zaterdag 16 juni 2012Bedrijventeams inschrijven?

© C

uldo

c C

omm

unic

atie

Ga samen de strijd aanen schrijf uw team nu in!www.deltaridefortheroses.nl

Een techniekbeurs trekt, traditiegetrouw, veel bezoekers. Foto: ANP

Rein van Vliet is terug in de Zeelandhallen als organisator van de Technische Vakbeurs

Page 13: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 13

Impuls

Nieuwe koerswerpt vruchten af

Te gast

Portugezen enPolen in Zeeland

Kinderopvang

Particulier initiatief

verenigt zich

Werk

Ontslaggolfbij Zalcoijlt nog na

Arbeidsmarkt 2012

Special

T 0118 615048 E [email protected]

www.kao.nl

Samen werkenaan succesnieuwe stijlBijvoorbeeld door ‘zeggenwat je doet’ en ‘doen wat je zegt’ op elkaar af testemmen. Verhelderend.

Page 14: PZC De Ondernemer 21 april 2012

www.sigmapersoneel.nl

Met ruim 30 salarisprofessionals zijn wij u graagvan dienst vanuit onze vestigingen in Goes,Oud-Beijerland, Rijen en Terneuzen.

SalarisadministratiePersoneels administratiePersoneelsadviesDetachering en consultancyOok voor:Advies grensoverschrijdende arbeid en werkkostenregeling

Diverse onlineDiverse online mogelijkheden!mogelijkheden!

Bezoek onze website!Bezoek onze website!

‘Samenwerken met Sigma, dat loont’

,,De spanning tussen vergrijzing en schaarste op de arbeidsmarkt brengt met zich mee dat je sowieso een aantrekkelijke werkgever moet zijn. Mensen moeten trots zijn op de organisatie waar ze werken. Wij hechten veel waarde aan een goede werksfeer, ontplooiing en ontspanning. Ons motto is de juis-te medewerker op de juiste plaats. Naast opleiding en ervaring komt de nadruk steeds meer te liggen op de eigen verantwoordelijkheden en competenties van de medewer-ker”, verklaart Stephan Buijsse, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curamus.

SpanningEr is een soort van solidariteits-spanning gaande omdat steeds meer mensen zorg nodig hebben, terwijl er steeds minder mensen zijn die de kosten daarvoor moe-ten opbrengen. De belasting is niet meer toereikend. ,,Wij moeten in toenemende mate laveren tussen markt, overheid en samenleving. De dynamiek binnen die drie ter-reinen maakt het werk complex, maar ook uitdagend. De komende

tijd worden grote verschuivin-gen verwacht richting markt en samenleving. Wij willen ons on-derscheiden met deze brede en integrale benadering. Het heeft te maken met de overheveling van overheidstaken naar markt en sa-menleving. In de ouderenzorg is een ontwikkeling gaande waarbij delen van een sterk gereguleerde publieke taak worden afgestoten naar markt en samenleving. Dat betekent meer eigen verantwoor-delijkheid, meer zelf betalen of verzekeren en een morele plicht voor de sociale omgeving om hulp te bieden.” Een voorbeeld van deze verschuiving is bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Dit was voor-heen een product uit het publieke domein. Het wordt nu meer een onderdeel van het maatschappe-lijk domein: mensen ondersteunen bij het voeren van het huishouden. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de zelfredzaamheid, de ‘samenredzaamheid’ en de inzet van vrijwilligers.

PensioenLater met pensioen gaan, meer

zorg zelf bekostigen en eventueel zelf belasting over het pensioen betalen zijn allemaal middelen om tot een betere verevening te komen tussen de werkende mensen en de niet-actieven. ,,De betaalbaar-heid van de oude overheidstaken wordt een steeds groter probleem. Er gaat inmiddels een kwart van de collectieve uitgaven naar de zorg. Als er niet wordt ingegrepen gaat dat richting de helft. Een andere ordening is noodzakelijk. Dat zie je terug in Hulst voor Elkaar, waar ook Curamus in participeert, dat uitgaat van de eigen kracht en ver-antwoordelijkheid van de burgers. Als die niet toereikend zijn moet in eerste instantie de sociale om-geving (familie, buren) uitkomst bieden”, legt Stephan Buijsse uit.

Manier van levenCuramus biedt in feite een manier van leven aan. ,,Onze zorg- en dienstverlening moet aansluiten bij de verschillende fasen van het ouderdomsproces: van ondersteu-ning bij vitaliteitvraagstukken tot het leveren van bijzondere, com-plexe en multidisciplinaire zorg. We bestrijken het volledige spec-trum. Dat is de kracht van Cura-mus.”Deze maatschappelijke organisatie in de zorg beschikt over zorgcentra voor ouderen in Hulst (De Blaauwe

Hoeve), Kloosterzande (Antonius) en Koewacht (De Lange Akkers). Curamus richt zich bovendien op de ontwikkeling van woonzorg zo-nes (zorgcirkels) in Zeeuws-Vlaan-deren. Daarmee wordt aangesloten bij de beweging om meer wijk- en buurtgericht te gaan werken. Na-bijheid en samenhang zijn daarbij kernbegrippen. Zo is er onlangs

aan de Lange Bellingstraat een steunpunt geopend voor de bin-nenstad van Hulst op het gebied van ouderenzorg. Het is gekoppeld aan de kleinschalige verpleeghuis-voorzieningen van Curamus. Het steunpunt omvat een aparte fron-toffi ce, een (para)medisch centrum en een voorziening voor welzijns-activiteiten.

• Stephan Buijsse: ,,Onze kracht is dat we met onze zorg de verschil-lende fasen van het ouderdomsproces bestrijken.”

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

De (dreigende) krapte op de arbeidsmarkt is met name aan de orde in sectoren als techniek en zorg. Curamus profi leert zich als aantrekkelijk werkgever in de ouderenzorg. Er werken bij Curamus in totaal 650 medewerkers, goed voor 400 fte’s.

Curamus: Aantrekkelijke werkgever in de zorg

Truffi noweg 2, 4561 NT Hulst Tel: 0114-381 381, Fax: 0114-319 088

[email protected], www.curamus.nl

www.oaz.nl

Schermerhornstraat 2, 4463 XD Goes telefoon 0113 25 66 00

Heeft u de juiste adviseur?

Doen waar u goed in bent!Terwijl wij uw personele zaken oppakken,

blijft u gewoon ondernemen.

Ingrid van den Dries en Jolanda van der Velden

Page 15: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 15Special:

Tekst: Peter Oggel

MIDDELBURG - Dick ten Voordeis een realistisch mens. De schier on-eindige stroom berichten over depruttelende economie, de schuldencri-sis en groeiende werkloosheid bren-gen hem ogenschijnlijk niet van zijnstuk. Natuurlijk, erkent hij grif, heteconomische klimaat is weliswaar ‘las-tig’, maar is dat niet een kwestie vantijd? “Je moet je niet van de wijs latenbrengen door een economische dip.Want die is slechts tijdelijk”, is zijnovertuiging.

Zijn optimisme weerspiegelt zich inde resultaten die Impuls in 2011 heeftbehaald, samen te vatten in de vesti-ging op Zeeuwse bodem van elf nieu-we bedrijven, opgeteld 16 miljoen eu-ro aan investeringen en 340 directebanen. De nieuwkomers zijn vooralvan buitenlandse komaf: vier uit Bel-gië, en uit Zuid-Korea, China en En-geland elk een. Onder de huidige eco-nomische omstandigheden niet gektoch, luidt de retorische vraag vanTen Voorde. Want eerlijk gezegd ishij best trots op dat resultaat, gereali-seerd met ‘een ploegje van nog geentien fte dat zich drie slagen in de rond-te werkt’. Ten Voorde zegt het zo:“Impuls is zijn geld waard.”

Mooie cijfersEen jaar inmiddels is hij aanvoerdervan Economische Impuls Zeeland enin die tijd is de kritiek -te weinig pres-tatie- op de organisatie min of meerverstomd. In de februari-vergaderingvan de statencommissie economiesprak gedeputeerde Ben de Reu zelfswoorden van waardering. Mooie cij-fers, van nieuwe banen vooral, doensoms wonderen, of is de aanpak de ba-sis van het nieuwe elan? Ten Voordewuift persoonlijke lof weg, het gaat al-tijd om teamwerk. “Toen ik hier vo-rig jaar binnenkwam, heb ik gezegd:we doen duizend-en-een dingen tege-

lijk. Dan kun je niks goed doen, dusgaan we keuzes maken. De organisa-tie is er weliswaar voor heel Zeeland,opgeteld dertien gemeenten, maar wekunnen niet iedereen altijd tevredenstellen.”

Dat is klare taal. Zeeuw van geboor-te: Goes, 1967. Een loopbaan achterde rug in wat hij omschrijft als hetbeursgenoteerde bedrijfsleven. Ooitbegonnen bij Arbeidsvoorziening Ne-derland, naderhand in de private sec-tor bij Veolia Transport met diversemanagementsfuncties in het buiten-land. In 2011 een bewuste keuzevoor terugkeer naar zijn geboortepro-vincie: weliswaar minder geld, maarmeer toekomst -een thuisbasis in hetbijzonder voor zijn kinderen. WantZeeland, dat is naast werk toch ookrust en ruimte. Niettemin, het is evenwennen geweest, de stap van bedrijfs-leven naar een ontwikkelings-maataschappij, erkent hij. Maar nee

dus, ab-so-luut geen spijt.

KernactiviteitenIn algemene zin fungeert Impuls alsinitiatiefnemer en aanjager voor deZeeuwse economie, specifiek is watTen Voorde met zijn organisatie wilbereiken samengebald in drie kernacti-viteiten. Die zijn: bedrijven naar Zee-land halen, starters (mede) financieelondersteunen en begeleiden en alsderde de ontwikkeling van projectenin vier topsectoren in de provincie.In de Zeeuwse verhoudingen gaat datgaat om recreatie&toerisme, zorgeco-nomie, logistiek&maintenance en bio-based economy, zeg maar de vergroe-ning van productieprocessen, in sa-menwerking overigens met West-Bra-bant en Vlaanderen. ‘Een absolute to-pic voor de toekomst’, typeert TenVoorde deze laatste. “Wereldwijd zul-len we hoe dan ook moeten verduur-zamen. Zeeland is absolute trendset-ter -een eind verder dan het huidigekabinet- en dat kan ons op termijnwinst opleveren.”

Zo op papier ogen de doelen over-zichtelijk, maar de praktijk is aanzien-lijk weerbarstiger. Dat heeft vanzelf-sprekend te maken met de economi-sche omstandigheden in Europa,maar ook met de Zeeuwse arbeids-markt. De werkloosheid in Zeeland isin verhouding laag, niettemin zijn devooruitzichten wat minder rooskleu-rig getint. Vergrijzing bijvoorbeeldleidt tot minder aanbod op de arbeids-markt; vooralsnog vangt verhogingvan de arbeidsparticipatie de uit-stroom van ouderen (2500 in de laat-ste vijf jaar) op, maar daar zijn gren-zen aan verbonden. Bovendienkampt Zeeland ook met ontgroening,of in goed Engels: een braindrain:jeugd trekt weg voor studie op univer-

siteit enn hbo elders en keert nietmeer terug. De optelsom van deze fac-toren kan gevolgen hebben voor eco-nomische ontwikkeling, waarschuwtTen Voorde. Maar hij sombert niet.“We merken weliswaar dat grote in-vesteringen of vestiging van bedrijvensoms wordt uitgesteld. Anderzijds isop de arbeidsmarkt met name vraagnaar technisch personeel, installatie-techniek bijvoorbeeld. Het risico isdat bedrijven opdrachten niet kunnenaccepteren bij gebrek aan mens-kracht. Wat dat betreft gaan we han-den tekort komen, zeker als de huidi-ge economische dip voorbij is. Verde-re verhoging van de arbeidsparticipa-tie en een groetere arbeidsproductivi-teit lossen het probleem slechts deelsop. In die zin kun je objectief consta-teren dat instroom van personeel van-uit het buitenland noodzakelijk is. “

KansenWaarmee hij ook wil zeggen: blijfalert, in alle gremia wel te verstaan.“Aan internationale macro-ontwikke-

lingen kunnen we niet veel doen.Maar we moeten wel zorgen dat inonze provincie alle voorwaardenvoor economische ontwikkeling in or-de zijn. Dat betekent: initiatieven ne-men, projecten ontwikkelen, aantrek-kelijk zijn voor bedrijven.”

De kansen van Zeeland -gateway toEurope- zijn legio, is hij overtuigd.In dit verband wijst Ten Voorde opwerving in Azië, op initiatieven in defoodindustrie, innovatieve teelten alszeewier, algen en stevia (zoetstof); hijnoemt de Bad-status voor Cadzanden Domburg, met het kwaliteitsstem-pel ‘kuuroord’ van belang voor detoeristische acquisitie op de Duitsemarkt. Dok 41 in Vlissingen ook,broedplaats voor innovatieve onderne-mers. Kortom, geeft hij, plannen eninitiatieven zat. “Economie is een dy-namisch proces. Het is onontkoom-baar dat bedrijven wel eens onderuitgaan; maar wat afbrokkelt, moetenwij weer opbouwen. En dat is precieswat Impuls wil doen.”

Begin juni moet er duidelijk-heid zijn over de start van eenZeeuws investeringsfonds voornieuwe ondernemers.

Bijzonder aan het fonds is dat hetwordt gevoed door particuliere in-vesteerders met Zeeuwse wortels.Economische Impuls Zeeland isinitiatiefnemer van het investe-ringsfonds. Directeur Dick tenVoorde wil de namen van de vijfprivate investeerders omwille vanprivacy niet noemen; of het fondsdaadwerkelijk voor de Zeeuwsemarkt actief wordt, hangt van deel-

name van het ministerie van Eco-nomische Zaken. Als privaat geldis vier miljoen ingelegd, het minis-terie participeert met een gelijk be-drag mits de tender bij EL&I suc-cesvol wordt afgerond.Ten Voorde heeft goede hoop dathet Zeeuwse investeringsfondsslaagt. Financiële ondersteuningvan startende (innovatieve) onder-nemingen is een van de kernactivi-teiten van Impuls als aanjager vande Zeeuwse economie. “Hetfonds zal een voedzame basis leg-gen voor ondernemers in Zee-land”, aldus Ten Voorde.

Arbeidsmarkt

Economische Impuls fungeert alseconomische aanjager voor deprovincie Zeeland. Klein maardapper. Directeur Dick ten Voor-de en zijn team leggen de lathoog. De nieuwe koers werptvrucht af, de kritiek is verstomd.Dit jaar wil Impuls minimaal vijf-tien nieuwe bedrijven naar Zee-land halen, opgeteld minstens150 nieuwe banen.

Van Zeeuwen, voor Zeeuwen

‘We gaan handen tekort komen’

Zeeboerderij Schelphoek.

Dick ten Voorde:’Impuls is zijn geld waard.’ Foto: Mark Neelemans

Page 16: PZC De Ondernemer 21 april 2012

Ooit opgestart in Rotterdam in 1935, is het bedrijf nu een kleine 50 jaar gevestigd in Sint Maartens-dijk, naar alle tevredenheid van de ca. 160 medewerkers afkomstig uit een straal van ca. 50 km rond de hoofdvestiging.

Positief signaal “Wij kennen weinig verloop onder het personeel en dat is een positief signaal. Het geeft aan dat mede-werkers hier voldoende mogelijk-heden krijgen om op een prettige manier te werken, maar ook om door te groeien naar andere func-ties. Zelf ben ik daar overigens het bewijs van,”vertelt Charlotte de Smit, HR Manager bij GEA Goed-hart. Ook het directieteam straalt het beeld van een toegankelijke organisatie uit en wil dit ook waar-maken in de ontwikkelingen van haar producten, processen en in medewerkers. “Sinds de overname door GEA, is Goedhart een volle dochter van dit Duitse concern, maar we functioneren nog steeds als een zelfstandige onderneming. Wij kunnen onze eigen koers va-ren, gericht op innovatie en duur-zaamheid,” vertelt Hans Traas, Chief Financial Offi cer ontspan-nen. Ontspannen, want het gaat goed met het bedrijf. “Het voelt soms wat vreemd om dit hardop te kunnen zeggen,” voegt Kees Nefs, Vice President Sales aan, “maar wij hebben een volle or-derportefeuille. Onlangs hebben we een megaorder gescoord in het Midden-Oosten. Dit is één van onze afzetgebieden met potentiële groeikansen. Dat klinkt tegenstrij-dig met alle onrust in deze regio, maar de investeringen in koelhui-zen, ed. gaan gewoon door en daar profi teren wij van.”

Toenemende orderintake Om de toenemende orderintake te kunnen handelen, is er besloten om in een tweeploegendienst te gaan draaien. “De levertijden lopen op

en wij willen onze productiecapa-citeit daarom uitbreiden. Het plan is nu om begin juni te starten met de gedeeltelijke tweeploegendienst. Eind april verwachten we dat de instemmingprocedure van OR en vakbonden rond is. We starten nu al met de werving van personeel om de uitbreiding van de capaci-teit in te kunnen vullen. Technisch personeel is redelijk schaars op dit moment, dus je moet daar tijdig mee starten,” legt Theo de Hond, Plant director uit. “Hier in Sint Maartensdijk staat de productie-lijn voor de ‘engineered to order ‘ opdrachten. Het gaat dan om de geavanceerde technische installa-ties, die volledig custom build hier worden ontworpen en uitgevoerd. Onze eigen engineering afdeling is een belangrijke unit binnen ons bedrijf. De engineers hebben zich allemaal ontwikkeld in het speci-fi eke vakgebied van koeltechniek, want een reguliere technische op-

leiding in dit vakgebied is er niet meer in Nederland. “Dit betekent intern opleiden en gerichte aan-vullende cursussen. Dat houdt dus ook in dat wij investeren in onze medewerkers om deze specialis-

tische kennis te ontwikkelen. Zelf ben ik ooit begonnen als tekenaar en nu lid van het directieteam. Zo kan een carrière verlopen bij GEA Goedhart!”

Naast de vestiging op Tholen heeft Goedhart een productieplant in

Praag. “Hier worden de standaard ‘catalogusproducten’ geprodu-ceerd en geassembleerd, maar is daarnaast opgezet als poort naar de Oost-Europese markt en Rus-land. Het technologisch centrum

blijft echter hier gevestigd en van hieruit rollen wij onze concepten en productiesystemen uit naar onze vestigingen en agentschap-pen over de hele wereld,” vult Traas aan.

Stabiele werkgever

GEA Goedhart heeft veel te bie-den met o.a. mogelijkheden voor een loopbaantraject voor ambiti-euze medewerkers. “We mogen ons bedrijf een stabiele werkgever noemen. Wij hebben in ons 75-ja-

rige bestaan altijd business gehad en inmiddels staan wij bekend als de wereldwijde specialist in lucht-koelers, warmtewisselaars, lucht-gekoeld condensors en specialiste in industriële koudetechniek!” kenschets De Hond het bedrijf nogmaals. “Voor ambitieuze me-dewerkers is er voldoende ruimte om door te groeien,” benadrukt HR manager De Smit. “Natuurlijk bieden wij ook goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in een prettige werksfeer.”

Kwaliteit “Er is al veel geautomatiseerd, maar een groot deel van onze pro-ductie is maatwerk en dat stelt ook andere eisen aan de levertijd. Dat is ook de reden dat wij in de twee-ploegendienst gaan werken. Wij leveren een goede kwaliteit tegen de juiste prijs met een strakke le-vertijd en een fl exibele instelling. Men ziet ons als de Audi of Mer-cedes in koeltechniekmarkt,”aldus Nefs. “Innovatie en kwaliteit staan hoog in het vaandel en besteden aandacht aan de ontwikkeling van MVO binnen ons bedrijf. Wie voor GEA Goedhart kiest, kiest voor een technische functie in een spe-cialistisch segment. En dat willen wij uiteraard ook in de toekomst blijven waarmaken!”

• Bij de foto no. 100 - Directieteam vlnr Kees Nefs, Hans Traas en Theo de Hond

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

GEA Goedhart is een internationaal georiënteerd bedrijf in koeltechniek en marktleider op dit gebied. Het driekoppige directieteam heeft de dagelijkse leiding van een moderne en innovatieve organisatie waar ruimte is voor ontwikkeling van de producten, processen en medewerkers.

GEA Goedhart voert productiecapaciteit op

GEA Goedhart B.V.Nijverheidsweg 6, 4695 RC SINT MAARTENSDIJK

Tel. 0166 – 665665 www.goedhart.nl, [email protected]

GEA Goedhart zoekt voor uitbreiding naar een tweeploegendienst:

- Assemblagemedewerkers- Koelerbouwer- Lassers- Tekenaars

Met technische vakkennis van MBO niveau 1 t/m 4 en MTS/HTS werktuigbouw of elektrotechniek.

Page 17: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 17Special:

Tekst: Henk van de Voorde

NIEUWDORP - Bij VDS Staal- enMachinebouw uit Nieuwdorp wer-ken in totaal vijfentachtig buitenland-se mensen, met name Portugezen en(sinds kort) Spanjaarden. ,,Het aan-bod van technische vakmensen uitNederland is te weinig voor de be-hoefte. Vandaar dat er steeds meereen beroep gedaan wordt op werkne-mers uit minder stabiele landen inZuid-Europa. Probleem is echter datuitzendbureaus uit die contreien hetvaak niet zo nauw nemen met dewet- en regelgeving, zoals op het ge-bied van salariëring, afdracht van loon-belasting en sociale premies of met be-trekking tot huisvesting. Dit heeft mi-nister Kamp ook onderkend. De ei-sen worden aangescherpt en er zalstringenter worden gecontroleerd;niet alleen bij de bedrijven die demensen aanbieden, maar ook bij debedrijven die ze inlenen. Een kwali-teitscertificaat voor de branche NEN4400 alleen is niet voldoende. Doordeze maatregelen kunnen inlenendebedrijven in moeilijkheden komen.Probleem is dat Nederlandse uitzend-bureaus vaak arbeidskrachten inhurenvan buitenlandse bureaus. Nederland-se bedrijven lopen daardoor risico, bij-voorbeeld als er onder het minimumloon wordt betaald. Omdat er bij onsveel Portugezen en Spanjaarden wer-ken, hebben we samen met Bram vanStel van de Prior Groep uit Middel-burg het initiatief genomen om naasteen Nederlands uitzendbureau (H&SFlexworks) zelf een uitzendbureau inhet buitenland te starten; een jaar gele-den in Portugal en recentelijk in Span-je”, aldus Marcel van Hee, ManagingDirector van VDS. ,,Hierdoor heb jezelf grip op de situatie. Na een perio-de van onderzoek onder de bedrijvendie zich aanboden voor het leverenvan mensen, kwam ik al snel tot deconclusie dat er veel lijken in de kastzaten”, aldus Bram van Stel. Hij on-derzocht zowel bedrijven in Portugalals Spanje.

BruggenbouwerVDS, de ‘bruggenbouwer’ uit Nieuw-dorp, heeft de laatste jaren diversemooie projecten gerealiseerd. Zo isonlangs in het kader van het Plan DeNieuwe Bierkaai te Hulst de fraaievoetgangersbrug De Passant opgele-verd. De stalen brug is, met namedoor zijn complexiteit, een knap staal-tje van innovatief vakmanschap. ,,Wehebben het behoorlijk druk en zijn in

diverse disciplines actief, waardoor eraltijd wel ergens beweging in zit.Daardoor zijn we minder conjunc-tuurgevoelig.”Het Zeeuwse bedrijf investeert voort-durend in nieuwe machines om in tespelen op nieuwe ontwikkelingen.Onder één dak kan alles in eigen be-heer worden verricht: engineering,vervaardigen, conserveren, installe-ren, nazorg en onderhoud. De onder-neming die van oudsher bruggen, ma-chines en schepen vervaardigt, heeftde mensen en het equipment in huisom ook alle vormen van maintenanceaan te kunnen. Zo is VDS tevens spe-cialist op het gebied van alle soortenvan mechanische bewerkingen zoalsdraaien, frezen en kotteren. Het ma-chinepark beschikt onder andere overde meest geavanceerde machines zo-als een volautomatische brandbank,-frees-kotterbank en -zaagmachine.

Scheepsbouw en offshoreEen van de kernactiviteiten van VDS,met een eigen kade van 250 meter, issectiebouw voor scheepswerven alsDamen Shipyards en IHC. Menbouwt secties van de romp van eenschip met een gewicht tot 500 ton.Deze onderdelen worden met een ei-gen kraan op een ponton gezet, waar-op ze naar de klant worden vervoerd.Naast scheepsbouw en scheepsrepara-tie is VDS ook in toenemende mateactief in de offshore. In de fabriek enop de kade zijn bij een bezoek aanVDS diverse Portugezen en Spanjaar-den flink aan de slag. ,,De Portugezenen Spanjaarden die wij tot onze be-schikking hebben zijn van oudshersterk op het gebied van scheepsbouw,scheepsreparatie en offshore. Ze zijnbekend met de materie en ook zeergemotiveerd. Het voordeel is dat zever van huis om goed te kunnen ver-dienen. Daardoor kun je ook makke-lijker een beroep op hen doen bij pie-ken in de productie. Ik ben superte-vreden over hen. Het zijn betrouwba-re mensen met veel vakkennis. Daartegenover staat dat wij ze netjes optijd betalen, voor goede huisvestingzorgen en ook alle bijkomende zakenop fiscaal en sociaal gebied regelen”,vertelt Van Hee.Nederlandse bedrijven die behoeftehebben aan vakbekwame arbeidersuit Portugal en Spanje, kunnen desge-wenst een beroep doen op H&S

Flexworks: een uitzendorganisatie uitNieuwdorp dat met name gericht isop de technische beroepen binnen dewerktuigbouw, elektrotechniek, in-stallatietechniek, bouw, civiele tech-

niek en (petrochemische) industrie.Het bureau hanteert hierbij een juistemix van Nederlandse en buitenlandsarbeidskrachten. ,,We zijn onze uit-zendtak gestart omdat in de praktijk

bleek dat er veel niet goed geregeldwas voor buitenlandse werknemers.Inlenende partijen zijn veelal niet opde hoogte van de risico’s”, verklaartBram van Stel.

Arbeidsmarkt

Niettegenstaande de economi-sche recessie hebben een aantalZeeuwse bedrijven diverse mooietechnische projecten gescoord,bijvoorbeeld in de scheepsbouwen offshore. Er is onder andere be-hoefte aan lassers, pijpfitters enelektromonteurs. Doordat zeveelal dichtbij huis niet zijn te vin-den, wordt een beroep gedaan opbuitenlandse arbeidskrachten uitOost-Europa, maar in toenemen-de mate ook op Portugezen enSpanjaarden.

Haven blij met arbeidersuit de ‘probleemlanden’

Oosteuropeanen zijn bijna onmisbaar in de Zeeuwse haven.

Spanjaarden en Portugezen voelen zich thuis in Zeeland.Klein aanbod van technische mensen uit eigen land.

Page 18: PZC De Ondernemer 21 april 2012

“Afgestudeerde HBO-ers en WO-ers zoeken naar een toekomstper-spectief. Ze gaan niet meer uit van een functie, maar van kansen die een functie biedt voor een interes-sante toekomst. Onze bank speelt daar actief op in door zowel in-terne als externe kandidaten die kansen te bieden.”

Binden en boeienDe nieuwe generatie vraagt om meer ruimte voor ontwikkeling, verantwoordelijkheid en onder-nemerschap. Dit is wat wij ze kunnen bieden vanuit de verschil-lende ontwikkeltrajecten. Hiermee binden en boeien we deze nieuwe generatie binnen onze bank. Met dit gegeven zijn we binnen Rabobank Oosterschelde met een eigen traineetraject en deelname in een regionale talentontwikkel-programma (Rabobank Toptalent) aan de slag gegaan. En deze nieu-we methode van werving en selec-tie werpt haar vruchten af. Rabo-bank Oosterschelde werkt nu een aantal jaren met een eigen trai-neetraject en het regionale talen-tontwikkelprogramma (Rabobank

Toptalent),”legt Judith uit. “Via in-ternet, ons netwerk en sociale me-dia bereiken we onze doelgroep en interessante potentials, ook van buiten Zeeland! Willen zij bij ons aan de slag, dan kiezen zij bewust voor een traineeship in deze regio. Vaak worden zij daarbij aange-naam verrast door de veelzijdig-heid van onze lokale bank!”

Nieuwe benaderingDe aanpak bij het ontstaan van een vacature heeft nu een nieuwe be-nadering gekregen. Eerst wordt de vraag gesteld: “Welke kandidaat past er in deze vacature en kun-nen wij deze functie aanbieden in het kader van een loopbaan-traject? Met als doel de kandidaat ontwikkelmogelijkheden te bieden binnen onze bank” verduidelijkt Judith. “Dit beleid heeft ook een positief effect op de huidige geta-lenteerde medewerkers, want voor deze groep geldt eveneens: Hoe blijf je hen binden en boeien?“

Stoute schoenenMarc Raas (28) startte na zijn stu-die HBO Sportmanagement als

adviseur Bedrijven bij Rabobank Goeree-Overfl akkee. Ongeveer 3 jaar geleden maakte hij de overstap naar Rabobank Oosterschelde, een grote bank met veel uitdaging. Bij zijn aanstelling leek hij voorbe-stemd om door te groeien naar de functie van accountmanager. “Er kwam echter een moment waarop ik me afvroeg of dit wel de func-tie was die ik ambieerde. Ik wilde groeien, leiding geven, meer ver-antwoordelijkheid dragen en eigen plannen ontwikkelen.” Marc trok de stoute schoenen aan en maakte een afspraak bij HRM. “Het werd een positief gesprek en er volgde een assessment om mijn capacitei-ten in beeld te brengen. Nu geef ik leiding aan de Virtuele Bank Zake-lijk, het nieuwe klantcontactcen-trum voor zakelijke klanten.”

Persoonlijkheid en talent “De persoonlijkheid van de kan-didaat en de manier waarop zijn of haar specifi eke talent opvalt en onze organisatie kan versterken, tellen zwaarder dan bancaire ken-nis en/of werkervaring. Wij zijn geïnteresseerd in mensen die iets aan onze organisatie weten toe te voegen,” benadrukt Judith tot slot.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Rabobank Oosterschelde maakt werk van talentmanagement en biedt potentiële kandidaten kans op een boeiende carrière. “Wij bieden geen baan maar een loopbaan,” benadrukt Judith van Bakergem, HR adviseur Rabobank Oosterschelde.

Rabobank Oosterschelde investeert in talent

Rabobank OosterscheldeRabobank Oosterschelde is één van de grotere banken binnen de Rabobank organisatie en is één van de grootste werkgevers van Midden Zeeland. Rabobank Oosterschelde heeft 14 kantoren verdeeld over Zuid Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen. Het hoofdkantoor staat aan de Livingstoneweg 13 in Goes.

Interesse?Ben je HBO of WO opgeleid en geïnteresseerd in een loop-baan bij de bank met ideeën, neem dan contact op met Judith van Bakergem, HR adviseur Rabobank Oosterschelde, tel. 0113-24 82 30. Of ga naar www.rabobanktoptalent.nl voor meer in-formatie over de selectiedag op 7 juni a.s. voor nieuwe talenten in de regio Zeeland en West-Brabant vanuit het Rabobank Top-talentontwikkelprogramma.

De gestage groei van dit landelijk opererend elektrotechnisch instal-latiebedrijf, met 150 vaste mede-werkers en gemiddeld 50 inleen-krachten, brengt met zich mee dat er voortdurend een aanbod van vacatures is. Zo is er met name ruimte voor extra hard- en soft-ware engineers en projectleiders op HBO-niveau evenals E&I-mon-teurs op MBO-niveau. ,,Istimewa Elektro onderscheidt zich binnen een traditionele sector door een creatief vermogen in het bedenken en uitvoeren van technische oplos-singen. De innovatiekracht uit zich in slim en effi ciënt ondernemer-schap. Een belangrijke doelstel-ling van Istimewa is om het hoge niveau te behouden en verder uit

te bouwen. Daarvoor zijn jonge gekwalifi ceerde engineers nodig”, aldus de ervaren Cees Kolen, com-mercieel manager bij Istimewa. Hij neemt na de zomer afscheid van het bedrijf waar hij 25 jaar heeft gewerkt. Het lange dienstverband is illustratief voor de goede sfeer en het geringe verloop bij Istimewa. Het bedrijf is een aantrekkelijke werkgever waar men zowel ont-werpt als installeert. De medewer-kers hebben veel vrijheid bij het ontwerpen en engineren en bij de keuze van uitvoeringsmethodie-ken. ,,De klant vraagt alleen om resultaat en niet op welke wijze het traject wordt afgelegd. Het mooie is dat we eigenlijk een enginee-ringsbureau zijn, dat ook zelf in-

stalleert. In nauwe samenwerking met de opdrachtgevers bestrijken we het hele traject, van de eerste streep op papier tot de functionele inbedrijfstelling. Het interessante is dat we zowel ontwerpen, reali-seren en onderhouden. De verre-gaande automatisering maakt het werk ook boeiender. De gedachte dat een installateur zich puur be-zighoudt met het sjouwen van ka-bels, is al lang achterhaald.”

Istimewa engineert, installeert, onderhoudt en inspecteert elek-trotechnische installaties en be-sturingssystemen. De activiteiten worden aangestuurd vanuit de hoofdvestiging in het haven- en industriegebied Vlissingen-Oost. De opdrachtgevers zijn afkomstig uit infrastructuur, offshore, haven en industrie. Sinds 2007 is Isti-mewa Elektro onderdeel van het wereldwijde concern Stork Tech-nical Services, waar bijna 15.000 mensen werkzaam zijn. Binnen de STS-groep is Istimewa Elektro dé specialist met betrekking tot offshore-industrie en infrastructu-rele installaties, zoals bruggen en sluizen.

Automatisering

,,Automatisering uit zich op een heel breed terrein: van de kassa-juffrouw die alleen nog hoeft te scannen tot de bediening en bestu-ring van kunstwerken en industri-ele processen. De automatisering waar wij specifi ek dagelijks mee te

maken hebben, is mede ingegeven door de trend om infrastructurele projecten op afstand te kunnen be-dienen. Terwijl voorheen een brug-wachter alleen tijdens kantooruren actief was, is er nu 24 uur per dag en zeven dagen in de week een automatische gecentraliseerde be-diening op afstand. Dat komt de afwikkeling van het wegverkeer en de doorstroming van het scheep-vaartverkeer uiteraard ten goede.”Als gevolg van effi ciency behoef-ten in de industrie, van grondstof-fenverwerking in petrochemie en olie & gas, neemt het automatise-ringsaandeel ook hier een steeds grotere vlucht.

Cees Kolen legt uit dat automatise-ring en veiligheid nauw op elkaar moeten worden afgestemd. ,,Essen-tieel is de veiligheidsschil rondom de automatisering. De processen moeten namelijk beheerst en veilig kunnen verlopen. Draadloos bestu-ren en bedienen van objecten zal in de toekomst wellicht gemeen-goed worden, maar dan zal wel de veiligheid volledig op orde moeten zijn. Bovendien worden ook steeds hogere eisen gesteld aan onder-houdsvriendelijkheid en duurzaam-

heid. Nieuw zijn bijvoorbeeld de ‘nul-energie bruggen. Zij voorzien in hun eigen energiebalans van op-wekking en verbruik.”

Een groot lopend project voor Isti-mewa, als subcontractor voor Hee-rema, is het enorme Dolwin Alpha HVDC Transformatorplatform. De oplevering is medio augustus. Het energieplatform wordt gestatio-neerd op de Noordzee in het Duit-se plat. Tijdens de piekdagen van dit megaproject stuurt Istimewa tot wel tweehonderd monteurs en technici aan voor de realisatie van de elektrotechnische installaties. Dit vraagt uiteraard om een stevige projectorganisatie met gedegen vakkennis en deskundigheid. Dát is Istimewa Elektro!

• Bediening sluizencomplex Weurt.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Istimewa Elektro is een echt kennisbedrijf, hetgeen ook duide-lijk tot uitdrukking komt op het vlak van automatisering.

Istimewa Elektro ontwerpt én installeert

Istimewa ElektroFrankrijkweg 3 Vlissingen-Oost

Tel: 0113-612840Fax: [email protected]

• Rijnhavenbrug Rotterdam, onlangs gerealiseerd.

Page 19: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 19Special:

Tekst: Henk van de Voorde

MIDDELBURG - Waar moet een55-jarige voormalige ovensmelter alle-maal op letten bij het solliciteren?Fonnie Verstraeten en Aart de Zeeuw(projectleider respectievelijk be-drijfsadviseur Mobiliteitscentrum Zal-co) en Anita van Oostrom (Prior Per-soneelsdiensten) bemiddelen bij hetvinden van de juiste match.

Het was al geruime tijd bekend. Hetging de afgelopen jaren niet zo goedmet Zalco, één van de leidende onder-nemingen op het gebied van primairaluminium in Europa. De economi-sche crisis, de hoge energiekosten ende lage prijzen van aluminium gooi-den flink roet in het eten. Tochkwam het faillissement voor velen alseen donderslag bij heldere hemel.Naast de 600 banen aan directe werk-gelegenheid zijn er ook veel bedrij-ven in de Zeeuwse havens, die als le-verancier of dienstverlener een belang-rijke klant kwijtraken. Ondertussenheeft een honderdtal oud-Zalco-men-sen een nieuwe baan gevonden. On-der andere via de speciale banenmarktdie medio februari in het Mobiliteits-centrum te Middelburg werd gehou-den. ,,We proberen samen het pro-ject te trekken. De ba-nenmarkt was een be-hoorlijk succes. Erwaren zo’n veertigwerkgevers aanwe-

zig, variërend van uitzendbureaus totgrote industriële bedrijven”, verteltFonnie Verstraeten.

Sollicitatie,,Er waren in totaal 400 bezoekers ener werden vele gesprekken gevoerdmet mogelijke werkgevers. De deelne-mende bedrijven hebben we allemaalin een later stadium benaderd om eenterugkoppeling te maken. Je hebtdoor het faillissement te maken meteen soort rouwverwerking. Als je 55bent, ineens geen baan meer hebt ennog nooit gesolliciteerd hebt, danschrik je behoorlijk. Dan kun je hetbest even niet meer zien zitten.

Het is echter voor alle par-tijen essentieel om te den-ken in termen van mo-gelijkheden in plaats

van onmogelijkheden. Waar moet jeop letten met je CV? Wij proberende oud-Zalco-werknemers zo opti-maal mogelijk bij te staan. Veel vanhen werkten al zo lang bij Zalco datze totaal niet weten wat er allemaalbij een sollicitatie komt kijken. In hetmobiliteitscentrum kunnen ze daareen training voor volgen. Gelukkigzijn er inmiddels diverse gedupeerdenweer aan de slag”, aldus Anita vanOostrom.

BBL:Door het faillissement van Zalco ver-loren ook diverse BBL-leerlingen van

het ROC hun baan. ,,De Be-roeps Begeleidende Leerweg(BBL) is een combinatievan vier dagen werken enéén dag naar school. Het isextra vervelend dat door het

faillissement ook je op-leiding op het spel

komt te staan. Daar-

om moeten deze mensen zo snel mo-gelijk aan het werk geholpen worden,om in ieder geval hun opleiding af tekunnen maken; desnoods in de vormvan een stage met behoud van uitke-ring”, verklaart Aart de Zeeuw. Vers-traeten, De Zeeuw en Van Oostrompleiten voor een goede afstemmingtussen onderwijs en arbeidsmarkt.,,We hebben in Zeeland ondanks deontslaggolf bij Zalco, bijna de laagstewerkloosheid van Nederland. Dat isechter tegelijkertijd een bedreiging,vooral als de economie straks weeraantrekt. Er is nu al een tekort aantechnische vakmensen voor bepaaldeberoepen, maar ook in sectoren als delogistiek en de zorg dreigt er een tekrappe arbeidsmarkt. In het kader vanvraag en aanbod is het belangrijk datmensen zich bijvoorbeeld laten om-scholen”, legt Verstraeten uit.

TrainingenWaarom ben je geschikt voor een be-

paalde functie? Dat moet je alsoud-werknemer van Zalco zien dui-delijk te maken aan een aspirant werk-gever. De afgelopen maanden heeftmen kunnen deelnemen aan diverseworkshops, zoals sollicitatietrainin-gen. Verstraeten: ,,Hiermee hopenwij dat de werkzoekenden ook zelf-standig hun pad weten te vinden opde arbeidsmarkt. Voor sommigen zaler ook scholing aan te pas moeten ko-men zodat zij een concurrerende posi-tie in kunnen nemen ten opzichtevan andere werkzoekenden.”

Arbeidsmarkt

Diverse partijen in Zeeland zet-ten zich in om de ontslaggolfdoor het faillissement van Zalco(Zeeland Aluminium CompanyNV) ongedaan te maken.Oud-medewerkers van de alumi-niumproducent moeten zo goedmogelijk ondersteund worden inhet doolhof naar werk. Het gaathierbij om mensen met achter-gronden in met name de tech-niek, logistiek, productie en ad-ministratie. Vele van de 600 ont-slagen werknemers hebben tien-tallen jaren een stabiele functie ge-had bij de aluminiumsmelter inVlissingen Oost. Solliciteren isnooit aan de orde geweest. Nu in-eens wel.

Ontslaggolf bij Zalco ijlt nog na

Het verlaten Zalco in Vlissingen Oost. Foto’s: Peter Nicolai

Page 20: PZC De Ondernemer 21 april 2012

20 deOndernemer 21 april 2012

Kampioen komt uit Kruiningen

Tekst: Henk van de Voorde

KRUININGEN - Richard Groot-jans is voor het eerst met Inventor-te-kenen in aanraking gekomen toen hijtijdens zijn Vmbo opleiding, aan hetCalvijn College in Krabbendijke, sta-ge heeft gelopen bij landbouwmecha-nisatiebedrijf VSS in Heinkenszand.Met het programma Autodesk Inven-tor, een wereldwijde standaard, heefthij tijdens deze stage opdrachten ge-maakt. Naast zijn huidige opleidingaan het Techniek en Design CollegeZeeland van het ROC Zeeland, is Ri-chard als vakantiekracht actief met

het programma. Hij is in augustus2011 begonnen aan de vierjarige op-leiding Middenkader Engineeringmet uitstroom Werktuigbouwkundeaan het ROC Zeeland te Vlissingen.Zijn docenten ontdekten zijn talenten hebben hem aangemoedigd omdeel te nemen aan de Vakkanjerwed-strijden 2012.Na de selectiewedstrijden (voorron-des) van eind november 2011 aan de

HAN Campus Autotechniek in Arn-hem stond Richard op een voorlopi-ge eerste plaats. Tijdens de driedaagsefinale van medio maart in Rotterdammoest hij het opnemen tegen vier me-definalisten. In een hectische omge-ving finishte hij als beste. De jurynoemde hem zelfs een natuurtalent.De finalisten moesten vijf opdrachtenin elkaar steken. Zo moest bijvoor-beeld van een complex gietstuk het

koppelingshuis worden gemodelleerden diende er een hoogwaardige teke-ning te worden gemaakt van de kruk-as van een motor.De afgelopen nationale titelstrijd vande Vakkanjer Wedstrijden geldt met-een als kwalificatie voor EuroSkills2012. Deze Europese kampioenschap-pen voor jonge vakmensen in diversebranches, van Cad-tekenaar tot hove-nier en hairstylist, worden gehouden

van 4 tot 6 oktober op de racebaan inhet Belgische Spa-Francorchamps. Ri-chard Grootjans is een van de bijna500 deelnemers aan EuroSkills, af-komstig uit 27 landen en verspreidover 44 beroepen. Er worden meerdan 40.000 toeschouwers verwacht.Richard is er allemaal vrij laconiek on-der.,,Ik weet dat ik goed kan tekenen enheb inmiddels de nodige praktijkerva-ring opgedaan. Vanaf dinsdag 10 aprilloop ik tien weken stage bij Draftecin Middelburg. Dit bedrijf is werk-zaam in andere disciplines dan mijneerdere stagebedrijf, maar het Auto-Cad en Inventor programma is het-zelfde”, aldus Richard Grootjans diezich voorgenomen heeft om na hetROC werktuigbouw te gaan stude-ren, waarschijnlijk op het Fontys Col-lege in Eindhoven.Ondernemer Martijn Boone van Draf-tec: ,,Wij zijn voornamelijk actief inde maritieme sector, het zwaarderespul op zee zoals in de baggerindus-trie en offshore. Onze engineers teke-nen en rekenenen met AutoCad enInventor op een zeer realistisch ni-veau. ,,What you see is what you get!Hetgeen je tekent op het scherm zieter in werkelijkheid ook zo uit. Doorhet valideren van je product in eenvroeg stadium, is het later perfect terealiseren.”

Jongeren met een technischeachtergrond worden gekoesterd.Van de technische middenkaderopleidingen stromen steedsminder leerlingen door naar hetbedrijfsleven. Hoe moet datals de economie weer gaatopbloeien? De hoop is gevestigdop jongeren zoals RichardGrootjans uit Kruiningen. De16-jarige leerling aan hetTechniek en Design CollegeZeeland (ROC Vlissingen) isNederlands kampioen Inven-tor-tekenen geworden tijdensde Vakkanjerwedstrijden inRotterdam en start nu met zijnstage bij Draftec.

In de beginperiode van B en P, zo`n 15 jaar geleden, stond B en P bekend om de verkoop van com-puters, laptops en randapparatuur aan particulieren in de regio. De klanten konden, en kunnen nog steeds, rekenen op een goed ad-vies en gebruik maken van instal-latie en onderhoud aan huis. Dit betreft echter op dit moment nog slechts een klein deel van de ac-tiviteiten. B en P ontwikkelt zich echter meer en meer als totaalleve-rancier voor de zakelijke markt.

B en P is de specialist als het gaat om automatisering en onderscheidt zich door middel van uitstekende dienstverlening, hoge mate van

serviceverlening en snelle respons-tijden. Ook op het gebied van kan-toorartikelen is B en P inmiddels een gevestigde naam in Zeeland. Door middel van meedenken met de klant in combinatie met con-currerende prijzen, is B en P de ideale leverancier als het gaat om kantoorartikelen en kantoormeu-bilair.

Het werkgebied beperkt zich al-lang niet meer tot de regio Zeeuws-Vlaanderen, B en P is inmiddels actief in geheel Zeeland, West-Brabant en België. B en P kan re-kenen op een trouwe klantenkring, die er mede toe bijdroeg dat B en P in oktober van 2011 haar 15-ja-rig jubileum met gepaste trots kon vieren. Een jubileum wat als slo-gan meekreeg: “Toekomst gericht, toekomst gegarandeerd”.

Het team van B en P bestaat uit jonge en enthousiaste mensen. Door de verschillende speciali-saties, kwaliteiten en jarenlange ervaring is het team volledig op elkaar ingespeeld en in staat om

de meest diverse uitdagingen aan te gaan.

In tegenstelling tot de vaak wat negatieve landelijke opinie als het gaat om de economische vooruit-zichten, is B en P positief gestemd. Zeker ook voor de regio Zuid-West Nederland en België. Door de steeds toenemende vraag vanuit het zakelijke segment en de vele mogelijkheden die op dit moment

nog onbenut blijven, is B en P dan ook per direct op zoek naar mensen die hun steentje bij willen

dragen en werkzaam willen zijn binnen een dynamisch team in een groeiende organisatie.

• Directie B en P: Luc Buijsse, Caroline Buijsse, Pieter van Wijck en Erik de Rechter

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Al jaren is B en P voor kantoor en thuis, gehuisvest in het fraaie pand aan de Sportlaan 1 in Breskens, een vertrouwd gezicht in Zeeuws-Vlaanderen. B en P is in de loop der jaren uitgegroeid van hard- en software leverancier naar dé specialist in bedrijfs-automatisering en totaalleverancier van kantoorartikelen en kantoormeubilair.

B en P: een jonge, dynamische organisatie met ambities

Sportlaan 1, 4511 XG [email protected] 0117385385

http://www.benp.biz

B en P is per direct op zoek naar:

- Pro-actieve commercieel gedreven win-kelverkoper

- Enthousiaste commerciële buitendienst medewerker

- Ervaren IT-consultant

Kijk voor meer informatie op www.benp.biz of neem contact op via telefoonnummer 0117-385385

KANTOOR EN THUIS

Richard Grootjans uit Kruiningen, de grote winnaar.

Page 21: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 21Special:

Tekst: Henk van de Voorde

HULST - ,,Wij zijn kleine particulie-ren, maar wel allemaal zelfstandig on-dernemers. Samen staan we sterk.Zeeuws-Vlaanderen heeft te maken

met een bevolkingskrimp, terwijl ookde economie tegenzit. Ouders willende kosten voor kinderopvang zo veelmogelijk binnen de perken houden.Wij ervaren als kleine particulierendat het steeds meer moeite kost ommee te draaien inhet grote geheel.Als Stichting Parti-culiere Samenwer-kende Kinderdag-opvang (SPSK) Ei-gen Wijs kunnen wemeer gewicht in de

schaal leggen ten opzichte van ge-meenten en instellingen. Door debundeling van krachten is er ookmeer erkenning met betrekking tothet faciliteren van onze activiteiten,subsidies, en dergelijke. Bovendienkan door kennisuitwisseling en geza-menlijke trainingen de kwaliteit oppeil blijven en verder worden uitge-bouwd”, aldus Annelies Geene vanKinderopvang De Tivoli uit Hulst,zelf moeder van Thijs (16), Maaike(14) en Femke (12).Annelies is ruim vijf jaar geleden aande Tivoliweg haar eigen bedrijf ge-start in de kinderopvang. CollegaClaudine Mahu, moeder van Angeli-

que (16), Bjorn (15) en Nikita(11), is in 2007 gestart met Kin-

dervilla Reyntje, aan de In-dustrieweg te Hulst. Daar-voor was ze veertien jaaroppasmoeder. ,,In feite zijnwe allemaal concurrenten

van elkaar, maar we kunnen

beter samen rijden dan elkaar in dewielen rijden. Het komt zowel effi-ciëntie als kwaliteit ten goede”, zegtClaudine.

FlexibiliteitDe Tivoli en Reyntje zijn in SPSK Ei-gen Wijs verenigd met Kinderdagop-vang ‘t Gabbertje uit IJzendijke vanMarian Himschoot en Margo Calon;Kinderdagopvang het Kootertje uitTerneuzen van Anne Bouwma; Kin-derdagverblijf ‘t Kreekeltje uit West-dorpe van Ellen van Dijk; Kinderdag-verblijf Duimelotje uit Hoek vanVera van der Salm, Mieke de Millia-no en Very Koster en KindercentrumKidz uit Oostburg van Tosca Ver-vaet. Bij Eigen Wijs zijn in totaal eenzestigtal pedagogisch medewerkstersactief, allen goed voor 20 tot 30 uurper week.,,Ons grote voordeel tegenover degrote (publiekrechtelijke) stichtingenin de kinderopvang is dat we flexibelom kunnen gaan met reserveringen.Daardoor zie je een positieve ver-schuiving naar de particuliere kinder-dagverblijven. Het aantal kinderenblijft daarom bij ons minstens stabiel,ondanks de moeilijke economischeomstandigheden”, verklaart Annelies.

Eigen identiteitDe naam Eigen Wijs illustreert het be-

houd van de eigen identiteit van dezeven samenwerkende kinderdagver-blijven. Ze zijn goed bekend met delokale situatie. De vaste personeelsbe-zetting draagt in belangrijke mate bijaan een goede band tussen kinderenen leidsters.Belangrijke basisvoorwaarden in dekinderopvang zijn tenslotte geborgen-heid, veiligheid en gezelligheid. Zokan goed op maat worden ingespeeldop de persoonlijke zorg-, leer- en ont-wikkelingsbehoefte van de kinderen.Ook met de ouders wordt op basisvan wederzijds vertrouwen een goedeband opgebouwd, waardoor er geza-menlijk kan worden gewerkt aan deontwikkeling van het kind. De kin-deropvang draagt een belangrijk steen-tje bij in het structureel ondersteunenvan de ontwikkeling van de kinde-ren. Bij de kinderopvang komen dekinderen in een andere omgeving danze thuis gewend zijn. Ze maken ken-nis met leidsters en leeftijdgenootjesen ontdekken andere speel- en ont-wikkelingsmogelijkheden. Het kindleert om in een grotere groep te ope-reren. SPSK Eigen Wijs, met allemaalruimten die huiselijk en veilig zijn in-gericht, biedt binnen dit grotere ver-band de kinderen alle aandacht, com-fort en spelmateriaal.

www.spsk.nl

De tijd dat moeder alleen als huisvouw werkzaam was, ligt alweer veledecennia achter ons. Veelal werken beide ouders, soms zelfs beide full-time. De vraag naar goede kinderopvang is in de loop der jaren danook flink toegenomen. Door zowel de krimp van de bevolking als vande economie, is innovatief en efficiënt ondernemerschap ook in de kin-deropvang steeds meer gewenst. In Zeeuws-Vlaanderen hebben recen-telijk zeven particuliere kinderdagverblijven de handen ineengeslagenom beter in te kunnen spelen op de maatschappelijke ontwikkelingen;een regio die onevenredig zwaar dreigt te worden getroffen door hetdoemscenario van de krimp.

Arbeidsmarkt

Kinderopvangverenigt krachten

• www.msup.nl

• Werving en Selectie HBO+/Ac. Zeeland

• Management Coaching en Outplacement

• T 0118 484010

Samenwerkende ondernemers Claudine Mahu (links) en Annelies Geene.

Page 22: PZC De Ondernemer 21 april 2012

22 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Henk van de Voorde

OOSTBURG - De oud-topman vande Rabobank, de Wereldbank en deSociaal Economische Raad was ookeen jaar geleden op het grootschaligeMVO Congres in Kortrijk dagvoorzit-ter. Daar legde hij andermaal uit datmaatschappelijk verantwoord onder-nemen het stadium van idealisme allang is gepasseerd. MVO is econo-misch verantwoord en bij legio onder-nemingen speerpunt van beleid.,,In essentie gaat MVO over het creë-ren van maatschappelijke waarden.Het meest in het oog springend is datMVO zich ontwikkeld heeft tot eenvolwassen, volwaardige en aantrekke-lijke businesscase. Voorheen was erveel idealisme, goede wil, amateuris-me en een matig rendement. Tegen-woordig leidt MVO juist in alle op-zichten tot hogere kwaliteit.”Naast Herman Wijffels zijn ook Jac-ques Reijniers en Anne-Marie Rak-horst keynotespeakers op de bijeen-komst, met als actuele thema duur-zaamheid in de bouw. Met interessan-te inleiders, een brede keuze aan les-sen en een informatieve duurzaam-heidbeurs, is het evenement ideaalvoor ondernemers in de bouwsectordie hun blikveld willen verruimen.De bouw verduurzaamt langzaammaar gestaag.

GrilligOndanks of misschien wel dankzij de

economisch grillige omstandighedenstijgt de belangstelling voor duurzaambouwen bij de brede waaier aan par-tijen in de bouwketen, zoals architec-ten, projectontwikkelaars, aannemersen installateurs. Duurzaam is namelijkniet alleen goed in ecologisch op-zicht, ook economisch valt er effectie-ve winst te behalen. Bovendienspreekt duurzaamheid ook in maat-schappelijk opzicht aan. Een duur-zaam gebouwd pand dat energiearmof zelfs energieneutraal is, ligt goed inde markt, mits het een passend prijs-kaartje heeft.Hoewel maatschappelijk verant-woord ondernemen nog het terrein

lijkt van bouwers met een visionaireblik, is bij een toenemend aantal pro-jecten duurzaamheid inmiddels hetuitgangspunt. Er komen dan ooksteeds meer innovaties op dit gebied.Het evenement in Oostburg is interes-sant voor belangstellenden naar dehuidige stand van zaken op het ge-bied van duurzaamheid in de bouw.Tijdens het evenementDuurzaam=gewoon doen In deBouw presenteren collega’s in debouw en aanverwante sectoren tussen15.30 en 21.00 uur de meest recenteduurzame innovaties in de breedstezin van het woord.Bovendien worden de deelnemers

door drie deskundigen bijgepraatover bouwgerelateerde duurzaam-heid.

HoogleraarHerman Wijffels is hoogleraar Duur-zaamheid en Maatschappelijke Veran-dering aan de Universiteit Utrecht.Anne-Marie Rakhorst, NederlandsZakenvouw van het Jaar in het jaar2000, is de spreker die zich zal rich-ten op duurzaamheid in de bouw. Zijis oprichter en directeur vanSearch-bedrijven, bestaande uit eeninternationaal opererend ingenieurs-bureau, laboratorium en opleidingsin-stituut. Search praktiseert Maatschap-pelijk Verantwoord Ondernemen enondersteunt in zijn dienstverlening op-drachtgevers in duurzaam ontwikke-len. Rakhorst is auteur van het boek‘De winst van duurzaam bouwen’.De uit Aardenburg afkomstige Jac-ques Reijniers is eveneens oud-leer-ling van het Zwin College. De werk-tuigbouwkundige in hart en nieren, ishoogleraar Duurzaamheid aan de uni-versiteit van Nyenrode en heeft zichgespecialiseerd in duurzaam inkopenen ketenmanagement.De leerlingen van het Zwin Collegezijn in de aanloop naar het evene-ment nauw betrokken bij het onder-werp Duurzaamheid in de Bouw. On-der leiding van ‘Slijterijmeisje’ Petrade Boevere heeft een groep leerlin-gen een twittercampagne rond hetevenement gelanceerd. Wijffels enReijniers hebben voor de leerlingeneen enquête opgezet waarin zij onder-zoeken hoe de jongeren tegen duur-zaamheid aankijken. De resultatenworden op 3 mei bekendgemaakt. Dedeelnemers aan het evenement kun-nen zelf ook in de schoolbanken

plaatsnemen. In het programma zijntwee lesblokken opgenomen en er iseen ruime keuze aan presentaties enlessen over actuele onderwerpen inde bouw en over duurzaamheid. Dekeuze hoeft pas gemaakt te wordenbij binnenkomst. Per onderwerp is erplaats voor 25 tot 30 deelnemers.Het evenement is ook goed voor eenuitgebreide presentatie van materia-len, systemen en andere innovatieveproducten. Op de beursvloer laat eengevarieerd aanbod aan bedrijven huninmiddels bewezen innovaties op hetgebied van duurzaamheid zien. Dezebeurs is natuurlijk ook dé plaats om tenetwerken met collega’s.Als vanzelfsprekend kunnen de deel-nemers ook genieten van een ‘duur-zaam’ buffet.

Belangstellenden voorDuurzaam=gewoon doenIn de Bouw kunnen zichaanmelden via www.zeeland.nl/verkort/duurzaamisgewoondoen.De kosten voor deelnamebedragen 25 euro.

Programma 3 mei

15.30-16.00 uur Ontvangst16.00-17.15 uur Plenaireopening met de drie inleiders17.20-18.00 uur Les 118.00-19.30 uur Buffet engelegenheid tot netwerkenen bezoeken beurs19.30-20.10 uur Les 220.20-21.00 uur Plenaireafsluiting

Herman Wijffels keert binnen-kort terug naar zijn roots. De boe-renzoon uit IJzendijke neemtzelfs plaats in de schoolbankenvan het Zwin College te Oost-burg. Daar is de kiem gelegdvoor zijn glanzende carrière. Deprominente CDA’er is op donder-dag 3 mei dagvoorzitter op hetZwin College van het evenementDuurzaam=gewoon doen In deBouw. De organisatie is in han-den van de Provincie Zeeland.

Herman Wijffelsterug naar zijn roots

Evenement duurzaam is gewoon doen

Herman Wijffels: ‘MVO heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige businesscase.’

De elektrische Fisker is te bewonderen in het Zwincollege.

Page 23: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 23

Tekst: Henk van de Voorde

VLISSINGEN - De Nederlandseloodsen zijn verantwoordelijk voorruim een kwart van alle scheepvaartnaar Antwerpen en Gent, terwijl deVlaamse loodsen bijna driekwartvoor hun rekening nemen. De sta-king van de Vlaamse loodsen begindit jaar, die grote delen van hetscheepvaartverkeer platlegden, wasniet besteed aan de Nederlandseloodsen.

,,De Vlaamse loodsen zijn overheids-functionarissen. Wij hebben als zelf-standig ondernemers niks met hetBelgische beleid te maken”, aldusJan Willem Siewe. Hij is van origineloods en thans werkzaam als mana-ger operations bij het NederlandsLoodswezen in Vlissingen. De loodsis raadgever en adviseur van de ge-zagvoerder. Hij is tussenpersoon tus-sen de kapitein en alles wat van dewal op hem afkomt, bijvoorbeeld

ten aanzien van het feit of al dan nietals extra hulp een sleepdienst moetworden ingeschakeld. ,,De loodshelpt de kapitein om het schip op dejuiste tijd en plaats aan wal te bren-gen. Het gaat om de juiste navigatievan de ligplaats naar zee of omge-keerd. Waar gaan we heen, wat gaanwe doen en hoe gaan we het doen?Het Loodswezen is een maritiemeorganisatie met een publieke taak.De loodsen verzorgen 24 uur perdag de veilige en vlotte afwikkelingvan het scheepvaartverkeer van ennaar Nederlandse en Vlaamse havensaan de Schelde. Een registerloodsheeft een zeer verantwoordelijkebaan. Honderd procent concentratieis vereist om schepen vlot en veiligde havens in en uit te loodsen. Oversoms moeilijk bevaarbare waterwe-gen, op ieder tijdstip en onder alleweersomstandigheden. Een loodsvaart op vele honderden schepenmet een grote diversiteit aan vaar-en manoeuvreereigenschappen. Deloods heeft bij uitstek lokale kennis.Hij heeft in de regel een enorme er-varingsopbouw op de vaarwegenwaar geloodst wordt. Een loodsvaart veelal zo’n 250 keer per jaar opde Westerschelde, een kapitein vaakslechts een enkele keer. Hij beschiktover alle up to date gegevens met be-trekking tot de dieptes in de rivier.Naast het navigeren van schepen,zijn contactuele eigenschappen netzo belangrijk. Kapiteins en stuurlie-

den uit alle internationale windstre-ken, moeten tenslotte op adequatewijze door de loods worden geadvi-seerd.”

ZeevaartschoolDe kwalificaties van de loods nementoe naarmate zijn ervaring toeneemt.Afhankelijk van de moeilijkheids-graad van de trajecten in de verschil-lende regio’s is de loods na zo’n tienjaar bevoegd om zijn vak op sche-pen van alle lengtematen uit te oefe-nen. Na de opleiding aan de zee-vaartschool, is de loods gedurendezijn hele loopbaan verplicht om per-manente educatie op zijn vakgebiedte volgen. In totaal zijn er in Neder-land 460 loodsen, verdeeld over devier regio’s van de zeehavens. Hier-van neemt de haven van Rotterdamer 225 voor zijn rekening. De loodst-aak wordt in de regio Scheldemon-den door de Regionale Loodsencor-poratie (RLC) uitgevoerd. De 163registerloodsen zijn verenigd in deRLC Scheldemonden en hebben bo-vendien een uniek samenwerkings-verband met het Vlaams Loodswe-zen DABL. De zeer bochtige rivierDe Schelde geldt als een van demoeilijkst bevaarbare ter wereld.,,Bepaalde schepen hebben eenloodsplicht. Zij zijn verplicht omeen loods aan boord te nemen. Wiezijn onze klanten? Ten eerste de sa-menleving, ter bescherming van mi-lieu en infrastructuur zoals sluizen,

bruggen en kaaien. Een schip dat bij-voorbeeld gevaarlijke stoffen ver-voert, moet aan strenge wettelijke ei-sen voldoen. Ten tweede dereder/kapitein die verplicht is omeen loods te bestellen. Wij geven alsloods instructies als: ‘bakboord 10’,‘half vooruit’ of ‘boegschroef naarstuurboord’. Eventuele sleepbotenkrijgen de opdracht om een bepaaldvermogen te trekken”, legt Jan Wil-lem Siewe (46) uit.

Nacht en ontijZelf vaart hij alleen af en toe nog.Hij houdt zich als manager opera-tions veelal bezig met het inzettenvan loodsen en het verstrekken van

de juiste instructies met betrekkingtot het afmeren bij steigers en lig-plaatsen in de haven. ,,Ik ben inter-mediair tussen de loods en de belang-hebbende in de haven en vaar delaatste jaren nog maar een paar da-gen per maand. Twee derde van deloodsactiviteiten is nachtwerk. Hetis erg onregelmatig werk. Schepenwachten niet op loodsen, maar om-gekeerd. De functie van manageroperations ben ik gaan uitvoeren om-dat het voor mij een interessante car-rièrestap was om dit werk geduren-de een aantal jaren te gaan doen. Namaximaal acht jaar zal ik echter weerals regulier loods bij nacht en ontijaan de ladder hangen.”

De veilige en vlotte afhandelingvan het scheepvaartverkeer is zo-wel voor economie als ecologieessentieel. Het afmeren van eengroot schip in de haven is eenkunst op zich. De laatste honder-den meter naar de kade zijnvaak lastiger dan honderden mij-len op volle zee. Het schip moetletterlijk door een loods de ha-ven worden ingeloodst.

Afmeren van schipis enorme kunst

Scheepsvaart het belang van de loods

Het lot van hele schepen ligt in de handen van de loods.

Jan Willem Siewe.

Page 24: PZC De Ondernemer 21 april 2012

24 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Annet van de Ree

GOES - Editie 2011 kende een re-cord aantal bezoekers en gaf de 25eeditie opnieuw een blauwdruk vooreen succesvolle regiobeurs als het za-kelijke Event van het jaar. “Maar wezijn er nog niet!” laat een ambitieuzePerry Kentin van LMG|KCND we-ten. “Ieder jaar leren we in de prak-tijk en gaan we opnieuw afstemmenop de signalen van bezoekers, stand-houders én de zakenwereld.” De cri-sis drukt een zwaar stempel op de he-le economie en dwingt ondernemersde eigen onderneming tegen het lichtte houden. Met het thema van vorigjaar zette CONTACTA in op de Vi-sie op de Toekomst. Dit jaar zoekthet bedrijfsleven juist in de directe ei-gen omgeving naar kansen, binnenhet eigen bedrijf worden plannen vande plank gehaald en wordt nagedachtover de haalbaarheid van de eigen mo-gelijkheden. C ONTACTA 2012 wilaan dit proces waarde toevoegen.”

Kennis, Innovatie en Presentatie(KIP) zijn de sleutelwoorden voorhet programma op de beurs. Naast deArena, die ruimte biedt aan 150 perso-

nen, worden er kleinere presentatie-ruimten voor 30 tot 40 personen inge-richt voor korte presentaties van 30tot 45 min. De presentaties in dezeruimten, verspreid over drie hallen,zijn gericht op kennisuitwisseling eninnovatie.“Kennis en innovatie zijn vaste pei-lers in het CONTACTA concept. In

deze pitstop sessies worden themati-sche presentaties aangeboden en kun-nen actuele thema’s op het gebiedvan MVO, sociale media of innovatieeen podium krijgen.”

Bekende NederlandersDe C ONTACTA Arena blijft hetdomein van de bekende Nederlan-

ders; hier trakteren spraakmakendeBN-ers de CONTACTA 2012 bezoe-kers op een onvervalst ‘blingbling’moment. Wie wilde in afgelopen ja-ren Jort Kelder, Wubbo Ockels enBram Moszkowicz nu niet ‘live’ mee-maken op de bühne? Achter de scher-men wordt er druk gewerkt aan hetvastleggen van bekende Nederlandersmet status en een serieuze ondertoon.Perry: “We denken dan aan authen-tieke persoonlijkheden met een sterkverhaal en veel aantrekkingskracht opondernemers.”

Stiekem hoopt hij vooral op een rolvoor één van onze Koninklijke Hoog-heden. Dat zou de themakleur Oran-je een extra dimensie geven. Deze the-makleur sluit naadloos aan op hetvoorstel van de C ONTACTA 2012organisator om het Oranje Fonds teondersteunen.“ Wij denken aan een actie met eendonatie per verkochte vierkante me-ter. Het Oranje Fonds steunt initiatie-ven, die kansen creëren voor projec-ten en mensen, die een extra steun inde rug verdienen voor een betere toe-komst.”

Extra ruimte is er dit jaar ingericht inde themabioscoop. Doorlopend zijnfilms als The Social Network,Wallstreet en diverse documentairesgratis te zien door standhouders enbezoekers. Inspirerende en confronte-rende films, zeker in de huidigetijdgeest van de financiële crisis en de

onnavolgbare invloed van internet ensociale media.

MediapartnerVoor CONTACTA 2012 geldt datbestaande succesformules blijven be-staan. “De exposanten zijn erg te spre-ken over het succes van de Pleinen,dus die gaan we zeker terugzien opde beursvloer. Om exposanten extrategemoet te komen in deze onzekeretijd, zijn er dit jaar voor het eerstvoorzieningen getroffen voor gesprei-de betaling,” aldus Perry. “Daarnaastwillen wij stimuleren dat er meer be-zoekers met het openbaar vervoer ko-men. Tijdens de drie beursdagen gaater een shuttlebus rijden tussen NS-Sta-tion in Goes en De Zeelandhallen.”deOndernemer is ook in 2012 dé me-diapartner voor CONTACTA 2012en brengt de komende maandennieuws en achtergronden in de re-gio-uitgaven Zeeland en West-Bra-bant,” bevestigt Johan van den Kie-boom, bladmanager van deOnderne-mer. “In oktober 2012 verschijnt despeciale beurskrant met interviews,achtergronden en informatie over alleactiviteiten op de beursvloer. Ookzijn we als deOndernemer prominentaanwezig op beursvloer!” NaastdeOndernemer gaat Omroep Zee-land tijdens de beursdagen uitgebreidverslag doen op radio en tv. Via o.a.Twitter wordt Ondernemend Zee-land op de hoogte gehouden van deactuele weetjes van CONTACTA2012.

To be or not to be? Na twee suc-cesvolle CONTACTA - edities in2010 en 2011 vraagt 2012 om eenuitdagende nieuwe editie, metoog voor de rommelige economi-sche situatie van dit moment ende kansen die ondernemers anno2012 kunnen creëren. De combi-natie tussen Beurs en ZakelijkEvent verdiende in 2011 eenwarm applaus van standhoudersen bezoekers. Voor reclamebu-reau LMG|KCND, onder leidingvan Perry Kentin, een stimulansom door te gaan met de organisa-tie van dit Event met loyale part-ners zoals deOndernemer.

Zakenevent van het jaarcreëert eigen kansen

Beurs CONTACTA 2012

Vrienden voor het leven: Ivo van der Velde (PZC), Perry Kentin(LMG) n Johan van den Kieboom (deOndernemer) Foto: Marijke Folkertsma

Wubbo Ockels, vorig jaar te gast bij CONTACTA.

Page 25: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 25

Tekst: Loes van der Hoeven

VLISSINGEN - Tijdens deze doorde Stichtingen ZIGZAG (ZeeuwseInnovatie Groep/Zeeuwse AanjaagGroep) en Incubator Zeeland/DOK41 georganiseerde netwerkbijeen-komst kregen de aanwezigen voldoen-de gelegenheid om elkaar op informe-le wijze beter te leren kennen. Eenzestal ondernemers en vertegenwoor-digers van organisaties uit (de omge-ving van) de Kenniswerf verzorgdensprankelende pitches.

Rob van Dooren Wethouder Econo-mie van Vlissingen opende de bijeen-komst met de woorden dat de Kennis-werf na een aarzelende start nu steedsmeer een eigen gezicht krijgt. “Des-tijds hebben wij als gemeente gestelddat wij graag wilden meewerken aande ontwikkeling van het gebied, mitswij daarvoor 10 innovatieve ideeënzouden ontvangen. Innovatie is im-mers nodig voor economische groei.Dat zijn er uiteindelijk 40 geworden.Op de Kenniswerf zijn nu al 1700 ar-beidsplaatsen en dat aantal kan de ko-mende 4-5 jaar groeien tot 3500. Danbieden het ROC en de HZ Universi-ty of Applied Sciences ook nog eensonderdak aan 6000 studenten. Kort-om, het bedrijfsleven, onderwijs ende overheid vullen elkaar hier steedsmeer aan en dat werpt zijn resultatenal af. Er is nu sprake van een solide ba-sis voor de verdere ontwikkeling vande Kenniswerf. Ofwel, hier krijgt de

nieuwe economie van Vlissingen ge-stalte, hier gaat de nieuwe economi-sche motor van Zeeland draaien!”

PitchesTijdens de drie minuten durendepitches presenteerde een viertal onder-nemers hun bedrijven en gaven tekennen met wie zij een samenwer-king wilden aangaan om verderegroei te kunnen bewerkstelligen. Hetspits werd daarbij afgebeten door EricLeliveld van Pharos Engineering enPharos Detachering, onder meer ge-specialiseerd in de levering van elek-tronisch tekenwerk voor pijpleiding-systemen in de scheepsbouw, de (pe-tro)chemie en de offshore en het deta-cheren van technisch engineering per-soneel ten behoeve van de meest uit-eenlopende disciplines. Tevens ver-

zorgt het bedrijf voor zijn opdrachtge-vers de werving en selectie van vastpersoneel. Pharos werkt samen metde HZ University of Applied Scien-ces aan de ontwikkeling van een nieu-we koeltechniekinstallatie. Het be-drijf heeft behoefte aan extra capaci-teit op het gebied van engineering.Eddy de Seranno van de HZ Universi-ty of Applied Sciences presenteerdede Topopleiding Interactie Manage-ment die is ontstaan door een innova-tieve samenwerking tussen de HZ,Economische Impuls Zeeland enBrainport regio Eindhoven.“Deze opleiding heeft alles te makenmet bedrijven (grote en MKB), over-heden en kennisinstellingen die echtgaan samenwerken aan nieuwe mens-gerichte en duurzame technologie-ën.” In september start de HZ met de

regionale Topopleiding Interactie Ma-nagement. Graag nodigen wij u uit,deze samen met ons gestalte te ge-ven.”

UniekDe laatste pitch was voor Martin Rijkvan de Smart Services Boulevard.“De SSB is een unieke kennisbrug,broedplaats en leeromgeving van ‘top-pers’: studenten, professionals en orga-nisaties die ondernemend en innova-tief zijn en kansen grijpen om tegroeien. De kennisbrug brengt grens-verleggende kennis en technologievan waar ook ter wereld naar de regioZeeland. In de broedplaats wordenstarters ondersteund om deze kenniste vertalen en toe te passen in nieuween bestaande producten, processen endiensten. In de unieke leeromgeving

kunnen studenten, docenten en wer-kenden zich de nieuwe kennis eigenmaken in concrete innovatieprojec-ten, zoals de biobased industry. Ne-derland stond in 2010 op de achtsteplaats in de Kenniseconomie Moni-tor. Verder afzakken dreigt. Ons landkan de concurrentie wereldwijd al-leen aan met het verhogen van hetkennisniveau en voortdurende inno-vatie. Daar werken wij hard aan!”

De Stichtingen ZIGZAG en Incuba-tor Zeeland/DOK 41 streven ernaar,elk kwartaal een dergelijke kennisma-kingsbijeenkomst op de Kenniswerfte organiseren. Medio juni 2012krijgt dit initiatief dan ook een ver-volg. Inmiddels hebben diverse perso-nen verzocht, tijdens die bijeenkomsteen pitch te mogen verzorgen.

Op en rond de Kenniswerf inVlissingen staan samenwerkingen uitwisseling van kenniscentraal. Dat er in veel opzichtenkennis wordt gemaakt, bleekoverduidelijk tijdens de netwerk-bijeenkomst ‘Wij maken Kennisop en met de Kenniswerf’ op15 maart, waar zo’n 70 belangstel-lenden nader werden geïnfor-meerd over diverse activiteitendie op dit Vlissingse bedrijventer-rein plaatsvinden.

De nieuwe motor van ZeelandNetwerken Kenniswerf Vlissingen

Techniek is Top bij Cegelec• Bij de overheid is de bewustwording op gang gekomen dat Techniek een Top prioriteit is• Het bedrijfleven heeft dringend behoefte aan technisch personeel.• De aanstaande vergrijzing maakt het tekort aan technisch personeel groter.

Als internationale technische dienstverlener is bij Cegelec techniek als Top prioriteit vanzelf sprekend.

Door het grote gebrek aan technisch personeel is een vaste goed betalende baan inclusief carrière paden vanzelf sprekend. Als internationaaltechnisch dienstverlener spelen wij al een belangrijke rol in het verbeteren van het imago van techniek. Onze taak beperkt zich allang niet meer

tot het uitvoeren van opgedragen onderhoudswerkzaamheden.

Het informeren van onze klanten kring over markt ontwikkelingen, technische mogelijkheden, innovaties en duurzame alternatieven speelt hierbijeen belangrijke rol. Vandaar dat je Cegelec ook zult aantreffen op de Technische Vakbeurs in Goes op 25 en 26 april aanstaande. Op dezebeurs nodigen wij onze klanten uit voor een bezoek aan onze stand, waarbij we de nadruk leggen op de samen met IP ontwikkelde ATEXinspectie methodiek. Tijdens een 3 uur durende workshop in de ochtenduren van beide beursdagen, zetten wij aan de hand van een simulatieonze aanpak van de ATEX inspecties uiteen.

Cegelec is een internationale, technische dienstverlener met passie voor het vak. We komen met technische oplossingen die een toegevoegde

waarde leveren aan de processen bij opdrachtgevers en marktconform, duurzaam en innovatief zijn.

Nieuwsgierig wat Cegelec voor je kan bieden, kijk op www.cegelec.nl of neem contact met ons op. We zijn in de gelegenheid om bij te praten opde Technische Vakbeurs in Goes op 25 en 26 april.

Volop belangstelling voor de sprekers. Foto’s: Marijke Folkertsma

Page 26: PZC De Ondernemer 21 april 2012

26 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Peter Oggel

TERNEUZEN - Papier is geduldig.Maar dat cliché gaat ditmaal niet op,verzekert de Terneuzense burgemees-ter Jan Lonink. Feitelijk is het nu ofnooit. En de insteek is veelbelovend,hoopvol vooral ook. Een wenkendperspectief voor de ontwikkeling vande Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, minof meer met een garantie voor een ge-zonde toekomst. Gedecideerd tikt hijop een boekwerkje met als titel ‘Pro-ject Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone’.Lonink: “We hebben goud in han-den. Bedrijven uit de wereldtop gelo-ven in dit gebied. Maar verdere ont-wikkeling is noodzakelijk.”

Vanwaar dit optimisme? Het ant-woord is eigenlijk simpel, blijkt uit dewoorden van de burgemeester en zijnbeleidsambtenaar Cor Ritico. Hettrefwoord is ‘samen’, want: gemeen-te, provincie, rijk, havenschap Zee-land Seaports, werkgevers en mi-lieuorganisaties ondersteunen eensge-zind de gebiedsontwikkeling van deKanaalzone. Dat is ooit wel eens an-ders geweest.

De aanloop heeft even tijd gevergd.Een jaartje of twintig om precies tezijn. In het uitvoeringsplan 2012 zijnmet enige fantasie de contouren her-kenbaar uit de gebiedsgerichte bena-dering uit 1993. Ruim baan voor deindustrialisering van de Kanaalzone,was destijds de kern van dit plan. Eneigenlijk is dat uitgangspunt onveran-derd gebleven. Maar anno 2012 iswerken onlosmakelijk gekoppeld aanwonen en leefbaarheid. “Voortschrij-dend inzicht”, zegt Ritico. Hij heeftmede aan de basis gestaan van het hui-dige projectplan. “Eris altijd een samen-hang tussen projec-

ten. Er wordt geen bedrijventerreinontwikkeld zonder omgevingsplan,de groene ontwikkeling is dat.”

Want het uitvoeringsprogrammavoor de Kanaalzone is nadrukkelijkgestut op drie pijlers: economischegroei, kwaliteit van werk- en leefom-geving en regionale samenwerking.En vanzelfsprekend moeten de kwali-teiten van het gebied met behulp vanstrategische marketing ook internatio-naal in de kijker worden gezet. “Wegaan voor een sterke economische enduurzame ontwikkeling. Procesindus-trie, logistiek, biobased economy enhavens. Partijen kunnen en moeten el-kaar aanspreken op elkaars verant-woordelijkheden”, stelt Lonink.De burgemeester is tevens voorzitter

van het bestuurlijk programmateam,dat voortgang moet aansturen en be-waken.De plannen zijn gepresenteerd op eengunstig moment: Zeeuws-Vlaanderenheeft het tij economisch mee. Loninkzegt het met nadruk: multinationalsals Dow, Yara, Cargill en ook Ver-brugge Terminals hebben recentelijkhonderden miljoenen in hunZeeuws-Vlaamse vestigingen geïnves-teerd. Teken van vertrouwen en per-spectief, vindt hij dat. En sinds kortwordt gebouwd aan de Sluiskil-tun-nel onder het kanaal Gent-Terneu-zen; vanaf 2015 is die tunnel een be-langrijke schakel in een gloednieuwwegenstelsel: verbreding tot vierbaans

van zowel denoord-zuidrou-

Tekst: Loes van der Hoeven

KOUDEKERKE - Ondernemersworden onafgebroken geconfron-teerd met ontwikkelingen waarop zijwel moeten reageren, zoals het weg-blijven van klanten, leegstand vanwinkelpanden, de gevolgen van hetinternet en het nieuwe klantenge-drag. Prof. dr. Cor Molenaar gaf eenvertegenwoordiging van onderne-mend Walcheren en Noord-Beve-land in Koudekerke handreikingenom succesvol het hoofd te kunnenbieden aan deze veranderende tijden.Dat het onderwerp aansprak bij on-dernemers en bestuurders op Walche-ren en Noord-Beveland, bleek weluit de opkomst. De grote zaal van Par-tyrestaurant Huys ter Schelde wasbijna tot de laatste stoel bezet. “Lo-gisch, want in nagenoeg elke gemeen-te binnen ons werkgebied heeft de de-tailhandel te kampen met veranderen-de tijden”, aldus de gastheer, commer-cieel directeur John Anthonisse vanRabobank Walcheren/Noord-Beve-land.”In diverse Europese landen, waaron-der Nederland, heeft de aanschaf vanallerlei producten, zoals boeken, da-mesmode en reizen via het interneteen enorme opmars gemaakt en datzal tot 2020 steeds verder toenemen.Nu al wordt 70 procent van de dage-lijkse boodschappen via internet aan-geschaft. “Met deze woorden startteProfessor dr. Cor Molenaar zijn le-zing. Hij is onder meer directeur van

een adviesbureau, adviseur van gere-nommeerde bedrijven en financiëledienstverleners en voorzitter van deStichting Certificering Thuiswinkel.Daarnaast is hij buitengewoon hoogle-raar E-Marketing & Distance Sellingaan de Erasmus Universiteit Rotter-dam en auteur van onder andere debestseller ‘Het einde van winkels’,waarin hij de gevolgen van het nieu-we koopgedrag voor retailers be-schrijft.”In steeds meer binnensteden sluitenwinkels, wat die steden niet ten goe-de, want een stad zonder winkels iseen dode stad. Winkeliers moetenzich dan ook achter de oren krabbenen zich afvragen, wat zij moetendoen om te overleven en daarmee deleefbaarheid van hun omgeving te be-vorderen. Onderzoek heeft uitgewe-zen dat Zeeland een van de vijf gebie-den in Nederland is, die te makenhebben met de hoogste winkelleeg-stand. Met name Vlissingen scoorthoog. Ook al is het vijf voor 12, telaat is het nog niet om in te kunnenspelen op de wensen van de consu-ment. Een flinke boosdoener voorwinkeliers is het parkeerbeleid, de ho-ge tarieven maken hen kapot. Hetzelf-de geldt voor de hoge huren van dewinkelpanden. stemd op de hoogtevan de omzet. De locatie van de win-kels is bepalend voor de bezoeker. Deklant van nu verwacht dat de winke-lier op diverse manieren onderschei-dend is, bijvoorbeeld ook met zijnopeningstijden.

De Kanaalzone is een econo-misch topgebied, geografisch ‘depoort tot Europa’. Pakweg28.000 mensen verdienen er hundagelijks brood. De ambities zijngrenzeloos. Met de uitvoering dekomende jaren van tientallen pro-jecten wordt de motor vanZeeuws-Vlaanderen’ uitgerustmet een turbo. Tel uit je banen:2000 extra tot 2020, zeggen deprognoses, en 5000 tot 2040.

De economischeHet einde van hetstenen winkeltijdperk

Het ideaalbeeld voor een binnenstad: drukke winkelstraten. Foto: ANP

Nieuwe Zeesluis de poort tot Europa

Verbouw & nieuwbouw Dhooge B.V. te Yerseke

OntwerpBouwvoorbereiding

Bouwcoördinatie(0113) 57 17 58

Straks gaata alles nog veel sneller.

Jan Lonink (links)en Cor Ritico.

Page 27: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 27

te N62, als de oost-westverbindingN61. Deze infrastructuur garandeertin de Kanaalzone bereikbaarheid éndoorstroming. Er is meer. Frankrijkwerkt aan de aanleg van het kanaalSeine Nord Europe, in 2016 schar-nier tussen de twee grote vaargebie-den Seine delta en Rijn Schelde delta,inclusief de wereldhavens Rotterdamen Antwerpen. De verbinding biedtalle kans voor de Zeeuwse havens. Enin het gemeentehuis van Terneuzenis de euforie nog nauwelijks weg-geëbd na het akkoord voor de bouwvan een nieuwe zeesluis in Terneu-zen. Het complex -gereed uiterlijk

2021- gaat bijna een miljard euro kos-ten.Waarmee Lonink maar zeggen wil: al-le seinen staan op groen. Wie het‘wensbeeld 2030’ beschouwt, ont-waart aan weerszijden van het kanaalvooral (nieuwe en/of geherstructu-reerde) bedrijventerreinen -AxelseVlakte, Westelijke kanaaloever, Pauli-napolder- en nieuwe insteekhavens.Een aantal projecten is al in gang ge-zet, de biobased economy (in samen-werking met Vlaanderen) bijvoor-beeld, de glastuinbouw en het Mainte-nance Value Park, een hoogwaardigonderhoudspark voor de procesindus-

trie, Dow in het bijzonder. Ruimtwintig bedrijven hebben zich inmid-dels gemeld voor vestiging op deze si-te. De start is voorzien in 2013.

Lonink: “We stimuleren uitsluitendeconomische activiteiten die leidentot een verhoging van de toegevoeg-de waarde en de werkgelegenheid inZeeland.” Maar, is dan de vraag, watbrengt ons dat allemaal op? Loninkwaagt zich niet aan boude voorspellin-gen, zoals die van werkgeversorganisa-ties in de Gentse kanaalzone. Daar cir-culeren alleen al dankzij de nieuwezeesluis aantallen van zo’n 10.000

nieuwe banen, aan weerszijden vande grens wel te verstaan.

De Terneuzense burgemeester is aan-merkelijk terughoudender, realisti-scher ook wellicht. De planontwikke-ling reikt tot 2040, maar wie kan pak-weg dertig jaar met zekerheid vooruitkijken? Lonink wijst in dit verbandop de Groningse havenstad Delfzijl.“Daar is dertig, veertig jaar geledenfors in de ontwikkeling geïnvesteerd.Pas nu is de stad booming.” Het isdan met aarzeling dat Lonink aantal-len noemt. Niettemin denkt hij dat inde komende decennia toch minstens

extra vierduizend banen haalbaar moe-ten zijn om de economische motorvan Zeeuws-Vlaanderen, van heelZeeland wellicht, draaiende te hou-den. Dat vraagt, geeft hij gelijk aan,ook om een goede arbeidsmarktstrate-gie, op zowel het gebied van onder-wijs als van demografie. “De bevol-kingsontwikkeling mag geen belem-mering zijn voor bedrijfsvestiging.Doorgaans volgen mensen werk.Maar dan zullen wij ook moeten wer-ken aan ons voorzieningenniveau.Precies! Wonen, werken en voorzie-ningen zijn nauw met elkaar verbon-den.”

Het uitvoeringsplan 2012 voorhet project Zeeuws-VlaamseKanaalzone omvat enkeletientallen projecten. Deuitvoering loopt tot 2040.Bij de uitvoering van plannen isde samenhang tussen werken,wonen en voorzieningen vanbelang. Dat betekent bijvoor-beeld dat de vestiging van eenbedrijf wordt gekoppeld aanlandschapsontwikkeling.Voorbeelden vanprojecten zijn:

* Maintenance ValueparkOnderhoudspark voor deprocesindustrie

* Westelijke KanaaloeverOntwikkeling nieuw industrieter-rein (lange termijn) voor logistieken (proces)industrie

* Agri & Foodport ZeelandOntwikkeling verscentrum voorglas- en vollegrondsgroenten, fruit,akkerbouw, vlees, zuivel

* GlastuinbouwBedrijventerreinenvoor glastuinbouw met duurzameinrichting in Smitsschorre-,Autriche- en Koegospolder

*Goederenspoor Axelse Vlakte - ZelzateAanleg verbinding op oostelijkekanaaloever tussen Gentse- enZeeuws-Vlaamse Kanaalzone

* Infopunt KanaalzoneGrensoverschrijdend informatiecen-trum voor de Kanaalzone Gent-Ter-neuzen

* Biobased EconomyUitbouw bio-economie (Yara,Dow) en Biobase Europe Trainings-centrum

* Veerhaven TerneuzenRecreatieve ontwikkeling

* LandschapsuitvoeringsplanVersterking van de landschappelijkekwaliteit, landelijke inpassing pro-jecten

* HerstructureringbedrijventerreinenEfficiënt ruimtegebruik opbestaande locaties

* Ontwikkeling Axelse Vlakte(Axelse Sassing, Autrichehaven)Realiseren van industrieterreinenmet multomodale vervoersmogelijk-

heden aan het kanaal Gent-Terneu-zen bereikbaar voor schepen meteen diepgang tot 12,5 meter

* Ontwikkeling bedrijventerreinKoegorspolderRealisering van droog’bedrijventerrein

* Tunneloefencentrum/veiligheidscentrumRealisatie oefencentrum vooropleiding van hulpdiensten

* Valuepark / MosselbankenRealisering van een industrieterreinaan diep vaarwater (Westerschelde)

* Versterken fietsvoorzieningenAanleg fietsverbindingen tussenwoonkernen, bedrijventerreinenen voorzieningen

* Verbreding TractaatwegSchakel in noord-zuidverbinding,verbeding tot 2x2 rijstroken

* Ontwikkeling multimodaalknooppunt TerneuzenVersterking van Tern euzen alslogistiek knooppunt voorbinnenvaart en zeevaart

Werk in uitvoering

Bijna een miljard euro kost debouw van de nieuwe zeesluisbij Terneuzen. Aan het project-het duurste ooit opZeeuws-Vlaamse bodem uitge-voerd- is jarenlange lobby enpolitiek overleg voorafgegaan.

Het complex is vooral van belangvoor de toegankelijk van de havenvan Gent. Vandaar dat de Vlaamseoverheid het leeuwendeel van debouwkosten draagt. Nederland be-taalt iets meer dan 140 miljoen eu-ro, inclusief een Zeeuwse bijdragevan 10 miljoen. Resteert voorVlaanderen een kleine 800 mil-joen. De investering is inclusiefdertig jaar onderhoud.De zeesluis wordt 427 meter lang,55 meter breed en 16 meter diep.

Door de aanleg wordt de toegangkrijgen ook binnenvaartschepeneen vlottere doortocht in Neder-land, België en Frankrijk. De sluiskan in 2021 klaar zijn. De klus be-gint in 2015. De verwachting isdat veel regionale bedrijven van debouw kunnen profiteren en dewerkgelegenheid inZeeuws-Vlaanderen daarmee eenfikse injectie krijgt.Door de komst van de groteresluis zal het kanaal Gent - Terneu-zen in de toekomst ook aangepastmoeten worden, net als de brug-gen eroverheen en de tunnels dieer onderdoor gaat. De kosten daar-van worden eveneens grotendeelsbetaald door Vlaanderen. Dec Ne-derlandse bijdrage is maximaal 150miljoen.

Injectie voor Kanaalzone

motor krijgt een turbo

Overzicht van wat er allemaal in de Kanaalzone staat te gebeuren. Foto’s: Mark Neelemans

Page 28: PZC De Ondernemer 21 april 2012

28 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Ad van Bladel

Eigenlijk is het een buitengewoonverhaal voor zo’n groot concern alsVolkswagen. Jarenlang hebben zezich in het A-segment (compacte au-to’s) door andere fabrikanten de kaasvan het brood laten eten. Natuurlijkhadden ze wel de Fox in het program-ma maar die wist in ons land geen pot-ten te breken. Na het vertrek van deLupo bleef het stil in Wolfsburg.Maar de tijden veranderden want klei-ne auto’s zijn hot en hip en die heb jedus nodig om de verkoopcijfers op tekrikken.

In navolging van de PSA-Toyota tro-jka met zijn C1, 107 en Aygo is hetnu de beurt aan Volkswagen (Up!),Skoda (Citigo) en Seat (Mii) om dekaarten opnieuw te schudden. Dat de-ze nieuwkomers voor veel reuringzullen zorgen staat wel als een paal bo-ven water. Wij kozen voor dit ver-haal voor de Up! omdat die het snelstleverbaar was.

Waren het voorheen knallende accele-ratiecijfers en een flitsende topsnel-heid die voor verkooptoppers zorg-den, tegenwoordig wordt aanzienlijkmeer op kilometerprijs gelet.Deze nieuwe VW is compact en zui-nig maar van binnen best ruim en vol-

wassen. Al moet je wel tegen kaal me-taal in het interieur houden en hetook niet erg vinden dat het dashboardgrotendeels van (glanzend) plastic isvervaardigd. Al met al ziet het er bestlekker uit en de stoelen zitten naar be-horen al is het niet altijd gemakkelijkeen prettige zitpositie te bemachtigenomdat het stuur slechts in hoogte ver-stelbaar is. Wanneer je het stuurwielin een verticale positie wilt hebben,valt het zicht op het bovenste deelvan de snelheidsmeter volkomenweg. Niet prettig. De driedeurs uit-voering die beschikbaar was heeft for-se portieren die prettig zijn bij in- enuitstappen van achterpassagiers, maardie onhandig blijken wanneer de autokrap geparkeerd staat. Dit geldt overi-gens voor alle twee- of driedeurs au-to’s en niet specifiek voor deze Up!.Vanaf heden is echter wel een vijf-deurs versie te bestellen.

De nieuwe motoren die het Volkswa-genconcern voor deze serie compacteauto’s ontwikkelde, hebben allemaaleen driecilinder motor met een in-houd van 1000 cc met een keuze tus-sen 60 en 75 pk. Voor ons stond de75 pk-versie klaar en die bleek buiten-gewoon prettig. Snel genoeg voor da-gelijks gebruik en heerlijk stil en soe-pel. Het maakt dit kleintje tot een vol-wassen autootje waarbij je jezelf bo-

vendien kunt voorstellen dat het metde restwaarde de eerste jaren wel snorzit. De Volkswagen Up! heeft een ap-

pelgroen energielabel en is BPM-vrij.De vanafprijs bedraagt 8490 euro, in-clusief BTW.

Volwassen stadsdreumes van VolkswagenVolkswagen Up

AUTO POPPE NIEUWS

OFFICIEEL DEALER VOOR AUDI EN VW IN ZEELAND

GOES PEARYWEG 13-15 T. 0113 542500TERNEUZEN HANDELSPOORT 4 T. 0115 647333VLISSINGEN GILDEWEG 22 T. 0118 424000

Kijk voor voordelenen ander nieuws op

onze website:www.autopoppe.nl

Gokken met veiligheid en portemonnee?OCCASIONKOPERS HET BOS IN MET ‘MEENEEMPRIJS’

In de strijd om de gunst van de occasionkoper is ernieuw middel in omloop: de ‘meeneemprijs’. Dat iseen relatief lage vraagprijs voor een occasions die nietis nagekeken en waarop geen enkele garantie wordtgegeven. De vraag is dan of het wel zo verstandig isom uw veiligheid en uw portemonnee zo in de waag-schaal te stellen.

Auto Poppe, de enige officiële Volkswagen- en Audi-dealer voor geheel Zeeland, neemt hierin zijn verant-woordelijkheid en levert alleen uiterst betrouwbare occasions tegen ‘full service prijzen’. Das WeltAuto (Volkswagen) en A-Selectie (Audi) geven u een optimalegarantie op uw auto van 12 maanden en is van toepassingop Volkswagens en Audi’s jonger dan 6 jaar en maximaal160.000 km. Maar dat is lang niet alles. Daarom pratenwe u even bij over de andere voordelen van full service.

Volkswagen: Das WeltAuto

Wanneer u kiest voor een WeltAuto bij Auto Poppe, danvoorkomt u verrassingen achteraf. De historie van alle auto’s is bekend en omvat naast de aflevering-gegevensook de onderhoudsgegevens. De auto is uiteraard vol-gens de voorschriften van Volkswagen onderhouden. U kunt u er bij een WeltAuto altijd vanuit gaan dat dezeoptisch in topconditie is. En ziet u alsnog een krasje of

deukje? Vertel het ons en wij zorgen ervoor dat deze vooraankoop verwijderd wordt.

Een gebruikte Volkswagen krijgt pas het predicaat ‘DasWeltauto’ als de auto op minstens 130 punten is gecon-troleerd en goedgekeurd. Op een Volkswagen uit deWeltAuto selectie krijgt u bij aflevering één jaar lang deofficiële Volkswagen-garantie, ongeacht het aantal kilo-meters dat u rijdt in dat jaar. Een beter bewijs van hethoge kwaliteitsniveau van uw gebruikte auto is er niet.

En dan hebben wij u nog niet verteld over de 14 dagenomruilgarantie, de mobiliteitsgarantie en de uiterst inte-ressante mogelijkheden van verzekeren en financieren.

Audi: A-selectie met 4 zekerheden

Elke Audi uit de A-Selectie krijgt bij aflevering een jaarlang volledige Audi-garantie, ongeacht het aantal kilome-ters dat u rijdt in dat jaar. Deze garantie is niet alleen eenzekerheid voor u, maar tevens een bewijs van het kwali-teitsniveau dat u kunt verwachten van de Audi's uit de A-Selectie. Elke A-Selectie Audi is zowel technisch als optisch gekeurd en geprepareerd volgens de strenge AudiA-Selectie normen. Elke Audi staat dus garant voor kwali-teit zekerheid en zal u veel kilometers rijplezier geven.

De historie van uw Audi uit de A-Selectie is bekend bijAuto Poppe. Vaak omdat wij de auto zelf hebben gele-verd, onderhouden en weer ingeruild.

Bovendien heeft elke auto uit de A-Selectie de Audi-mobiliteitsgarantie. Hierdoor kan de reis bij onverhooptepech weer snel worden voortgezet. De enige voorwaardeis dat u alle onderhoud aan de auto volgens de fabrieks-voorschriften door Auto Poppe laat uitvoeren en de ge-adviseerde reparaties laat verrichten. Het kan zijn dat ugraag voor nog meer zekerheid kiest. Naast de standaardzekerheden van de Audi A-Selectie, zijn er daarom tweeextra opties: CarLife verlengde garantie en Audi Financeen Audi Insurance.

Samengevat: Auto Poppe vindt dat u zekerheid verdient met betrekking tot uw veiligheid en uw portemonnee. Onze ‘full service prijs’ garandeert dat u altijd een uitstekende occasion meeneemt.

DasWeltAuto.

Onderweg

De vanafprijs bedraagt8490 euro, inclusief BTW.

Page 29: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 29

Tekst: Annet van de Ree

‘S- HEERENHOEK -Onno Kosteris een starter, maar zeker geen begin-neling. Door bijzonder omstandighe-den kwam hij al op jonge leeftijd inaanraking met de bouwwereld omzich daarin vervolgens sterk te ontwik-kelen. Bij diverse werkgevers in deaannemerij en vastgoedontwikkelingleerde hij de aannemerij en vastgoed-wereld van binnen en van buiten ken-nen. Een grote dosis praktijkervaringwerd nog eens aangevuld met avond-studies o.a. in wetskennis, maar ookpsychologie, pedagogiek en sociolo-gie. “Niet direct een logische keuze,maar ik ervaar dit als extra bagagevoor het zakendoen met veel verschil-lende mensen, zowel in de particulie-re sector als voor de zakelijke markt,“verduidelijkt Koster. Opvallend is deprofessionele organisatie in het con-cept ‘allround dienstverlening ‘ maarook de fraaie Jaguar op de oprit beves-tigt dit beeld. “Onze dienstverleningis verdeeld over vijf units die zich be-zighouden met bedrijfsmatig en ove-rig onroerend goed, vereniging van ei-genaren, huisvestiging, park & terreinen als laatste service & advies. Hier-door is onze klantenkring zeer gemê-leerd en bestaat deze o.a. uit project-ontwikkelaars, gemeenten, provin-cies, institutionele beleggers, particu-lieren en verenigingen van eigenaren.Zodoende zijn wij bekend met zowelde publieke als de particuliere vast-goedmarkt.”

”Onze formule slaat voornamelijkgoed aan bij vereniging van eigenarenen het beheer van bedrijfsmatig vast-goed. Appartement- en kantoorge-bouwen vragen om een betrouwbarepartner in het beheer, het onderhouden het toezicht.” Diverse verenigin-gen van eigenaren en kantoorobjec-ten in het land maken nu gebruik vande diensten van Koster & Partners. Insamenspraak met regionaal en lande-lijk samenwerkende partners wordtmaatwerk geboden. “De kracht zit inonze onafhankelijkheid en de effectie-ve samenwerking met partners in eenbreed samengestelde poule van bedrij-ven, die voldoen aan onze standaard,”aldus Koster.

Brittannia”Vanuit de unit bedrijfsmatig onroe-rend goed (BOG), zitten wij als onaf-

hankelijk partner ook aan tafel bij ge-meenten, projectontwikkelaars en be-leggers. Een recent voorbeeld hiervanis het hoofdpijndossier ‘Hotel Brittan-nia’ op de Vlissingse Boulevard. Alenige tijd speelt er onduidelijkheidover het eigendom tussen de gemeen-te en een derde partij. De rechter zalhierin uitspraak moeten doen. Daarnavolgt een Europese aanbesteding,waarop Koster & Partners zich nuvoorbereid. Dit houdt o.a. in dat er alverkennende gesprekken met part-ners en diverse investeerders lopen.We zijn er nog niet en het speelveldblijft tot dusver onbestemd. Ondanksdat hebben we hoop en een langeadem.””De voorlopige vastgoeddip en veran-derlijke speelvelden daarbinnen, dwin-gen ons eveneens ruimer in te zetten.Zodoende hebben we vanuit onze

unit park & terrein een concept ont-wikkeld dat, voor Randstedelijke ge-meenten met een beperkt budget, op-lossingen biedt om publieke parkenleefbaarder te maken. Om dit in tevullen zoeken wij de samenwerkingmet o.a. kunstopleidingen, die degroene ruimte als gratis expositieruimte krijgen aangeboden. In de zo-mer mogen musici hier concerten ge-ven voor een goed doel of actualiteiten zijn er wedstrijden voor hoveniersin het kader van sfeerbepalende be-planting. Zo lukt het ons om met wei-nig kosten een andere dimensie te ge-ven naar een duurzaam en leefbaarstukje groenvoorziening.”

Creatie van waardeDe unit Park & Terreinmanagementhoudt zich bezig met de inrichting,het managen van logistiek en aankle-ding van diverse soorten terreinen.“Een bedrijventerrein oogt prettigermet een verzorgde aankleding en afge-stemde beveiliging,” zo meent Kos-ter. “De groeiende leegstand op eenbedrijventerrein pakken we gezamen-lijk aan vanuit de vereniging van on-dernemers. Onze filosofie geeft opcreatieve en duurzame wijze invul-ling aan tijdelijke leegstand.” Kosteris er overigens van overtuigd, dat sa-menwerking kansen biedt voor detoekomst en hij pakt dit volgens mo-derne managementinzichten aan. “Be-trouwbaarheid en vakmanschap zijnin mijn onderneming erg belangrijk.Ik stel dan ook hoge eisen aan de part-ners waarmee ik samenwerk. Er moetsprake zijn van ‘synergie’ tussen dezepartners. Het is mijn taak vinger aande pols te houden bij de diverse unitsin het land. Ieder kwartaal organise-ren de partners evaluatiesessies, waar-in uitwisseling van ervaringen kanplaatsvinden. Dat geldt overigens ook

voor mijzelf. Mijn filosofie is dat jehet niet alleen kunt, alle partners zijngebaat bij een samenwerking op basisvan de juiste intenties. Het gaat helaasniet alleen maar goed, soms moetenwe weer afscheid nemen van partner-bedrijven. Het is een slechte tijd in devastgoedwereld, maar het eerste jaarvan Koster & Partners draait tot nutoe boven verwachting. “Ik sta posi-tief in het leven, dus het kan alleenmaar beter gaan op termijn.”

Vastgoed blijft Koster uitdagenStarten in vastgoed lijkt op ditmoment niet direct een logischekeuze. Maar het vastgoed en dewereld van de projectontwikke-ling kent vele gezichten. OnnoKoster startte een jaar geledenmet zijn eigen bedrijf in zakelijkedienstverlening in vastgoed on-der de naam Koster & PartnersVastgoed Management BV. Opgrond van zijn ervaring, kennisen ruime netwerk in de Neder-landse vastgoedwereld werkte hijeen veelzijdig businessplan uit. In-middels werkt hij in diverse delenvan Nederland met een groot aan-tal partners in vijf businessunits.Doel is om deze units binnen ze-ven jaar als zelfstandige BV’s te la-ten functioneren met een sterkeonderlinge Spin-off.

De starter zakelijke dienstverlening vastgoed

Onno Koster: ‘Bekend met publieke en particuliere vasstgoedmarkt.’ Foto: Marijke Folkertsma

www.kosterenpartners.com

Naam:Onno Koster ( 34 jaar )

Bedrijf :Koster & PartnersVastgoedmanagement BV

Plaats:‘s Heerenhoek

Werkgebied:Zuid-Holland, Utrecht,Noord-Brabant en Zeeland

Gestart:Mei 2011

Meevaller:‘Onze formule naar de klant ensamenwerkende partners.’

Tegenvaller:‘Het zuurstofgebrek in onzemaatschappij. Tijdreizen doenwe al, het is alleen eenrichtings-verkeer, m.a.w. nog te weinigpartijen weten wat samenwer-king is.’

Email:[email protected]

Page 30: PZC De Ondernemer 21 april 2012

30 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Ron Gregoor

TERNEUZEN - De Junior KamerZeeuwsch- Vlaanderen wil vernieu-wing aanbrengen in hun B2B- event.Niet omdat de BOOST niet succes-vol en spraakmakend was, verre vandat. Maar na vijf jaar jonge onderne-mers helpen zich verder te ontwikke-len, raakt die vijver op een bepaaldmoment ondiep, zo niet leeg. “Wegaan nu op zoek naar een opzienba-rende visie. Nu staat eens niet het be-drijf, maar de visie centraal”, licht Ilsede Smit, de voorzitter van de organise-rende commissie toe.Tijdens BO2/ Business Opportunitystaan drie thema’s centraal:recreatie/toerisme, industrie en zorg.Per thema zal één visionair zijn ofhaar visie geven op dat onderwerp.De finale van de verkiezing ‘Beste vi-

sie voor Zeeuws- Vlaanderen’ vindtplaats op het grote evenement op 30november. Een jury zal tezamen methet publiek de meeste waardevolle vi-sie voor Zeeuws-Vlaanderen kiezen.De stap van BOOST, de prijs voorhet meest belovende jonge bedrijfnaar die voor het meest veelbeloven-de idee, is in de praktijk best een gro-te. Waarom een succesformule verla-ten? Na jarenlang succes, eerst met deBOV (Beste Ondernemings Visie),BOS (Business on Stage) en BOOSTis de tijd nu rijp voor een nieuw con-cept.

Voorzitter Ilse de Smit van de organi-satiecommissie: “De laatste BOOSTwerd gekenmerkt door een professio-nele organisatie, lekker eten en eengeweldig feest. In het nieuwe con-cept ligt de nadruk echter meer op in-novatie in Zeeuws-Vlaanderen. Ditin een geheel nieuw jasje. Met hetnieuwe concept willen wij deZeeuws- Vlaamse bedrijvigheid stimu-leren door de ondernemers te wijzenop mogelijkheden, die de regio inzich heeft, maar waar niet altijd aanwordt gedacht. Out- of- the- boxideeën. Durf verder te gaan, kleureens buiten de lijntjes. Echte verande-ringen komen er alleen doorout-of-the-box denken. Laten weeens niet uitgaan van haalbare ideeën,maar denken in superlatieven.Zeeuws- Vlaanderen als het ‘Dubai

van Europa’.” De naam spreekt eigen-lijk voor zich; BO² | Business Oppor-tunity. Een B2B event waar kansen/mogelijkheden, ruimte voor nieuweideeën centraal staan. De mogelijkhe-den komen niet alleen tot uitdruk-king in de visies die gepresenteerdworden. Ook biedt BO² als grootsteB2B-event van Zeeuws-Vlaanderende bezoekers tal van mogelijkhedenom contacten te leggen en ideeën uitte wisselen. Dat alles natuurlijk ophoog niveau, want the sky is the li-mit! En daarom Business Opportuni-ty in het kwadraat!

Gezocht: student met visieIn de aanloop naar het event zal decommissie in samenwerking met

Rootzz Zeeuws-Vlaanderen studen-ten werven, afkomstig uitZeeuws-Vlaanderen. De commissiekoppelt aan de visies, die tijdens hetevenement worden gepresenteerd,een student. Deze studenten voerenin de periode november 2012 - no-vember 2013 een onderzoek uit naarde haalbaarheid van de visies. De Ju-nior Kamer gaat de komende periodeop zoek naar sponsors die een stage-plek, inclusief begeleiding van de stu-dent en een vergoeding beschikbaarwillen stellen.

Tijdens het event in 2013 presenterende studenten de resultaten van het on-derzoek. Op deze manier laat de Ju-nior Kamer studenten kennismaken

met de werkgelegenheid en toekomst-kansen in eigen streek.De Junior Kamer wil met het evene-ment de meest belangrijke en groot-ste B2B- gebeurtenis blijven organise-ren, daarin wil de organisatie geenconcessies doen. Het nieuwe evene-ment moet de bedrijvigheid inZeeuws- Vlaanderen stimuleren, on-dernemers inspireren, wakker schud-den en wijzen op wellicht niet-alle-daagse kansen die de regio biedt.“Kansen liggen voor het oprapen.”Het evenement wordt gehouden opvrijdag 30 november. Bij een nieuwconcept hoort een nieuwe locatie,heeft de organisatie bedacht. Waarhet event zal plaatsvinden is nog eenverrassing, maar het beloofd een helebijzondere te worden!

Het evenement wordt mogelijk ge-maakt door sponsoring. Potentiëlesponsors hebben ook dit jaar weerkeuze uit verschillende sponsorpakket-ten en mogelijkheden voor optimaleexposure. De pakketten kenmerkenzich door nieuwe opties.

Net als in voorgaande jaren is de On-dernemer mediapartner. Dat betekentdat d Ondernemer de lezer op dehoogte houdt van alle ontwikkelin-gen rond de organisatie van het groot-ste businessfeest in Zeeuws- Vlaande-ren. Social Media zal hierin absoluuteen rol gaan spelen.

De commissie schept vooraf eenkader voor de visionairs, zodat erpassende plannen ontstaan die in-spelen op Zeeuws- Vlaanderen.

De plannen moeten:* Spraakmakend zijn,out-of-the-box, het mag zelfsshockerend zijn. Om eens watvoorbeelden te noemen: Zeeuws-Vlaanderen wordt onafhankelijk,of een vrije handelszone in de ha-

ven van Terneuzen. De visie dientwel voldoende tastbaar/concreette zijn, waardoor realisatie op ter-mijn mogelijk is.

* De visie stelt Zeeuws- Vlaande-ren in een groter perspectief, als‘centre of the world’.

* De visie vormt een toegevoegdewaarde voor de economie vanZeeuws- Vlaanderen.

Randvoorwaarden

Zeeuws- Vlaanderen krijgt ditnajaar een spectaculairvernieuwd business-to-businessevenement. De Junior KamerZeeuwsch- Vlaanderen heeft eennieuw concept dat nog spraakma-kender zal zijn dan de al zosuccesvolle BOOST- formule.Alles draait nu eens niet om eenwinnend bedrijf, maar om eenwinnende visie. Niet een starten-de ondernemer, maar de bestevisie voor Zeeuws-Vlaanderenstaat centraal.

B2B event: BOOST wordt BO²

Evenement out-of-the-box- denken

V.l.n.r.: Eric van Damme, Pieterjan Standaert, Edwin Eggebeen, Rob Mulder, Manon van Opdorp, Jeroen van Laar, Angelo van de Ree, voorgrond Ilse de Smit.

Page 31: PZC De Ondernemer 21 april 2012

21 april 2012 deOndernemer 31

Tekst: Dennis Rijsbergen

MIDDELBURG - Bouwend Neder-land Afdeling Zeeland vertegenwoor-digt 110 bedrijven. Die krijgen elkjaar een enquête voorgeschoteld waar-in wordt gevraagd naar de omzetont-wikkeling en bedrijfseconomische ver-wachtingen. Daaruit blijkt dat deZeeuwse bouw- en infrasector in2011 een omzetstijging van 10 pro-cent heeft gerealiseerd. Bouwend Ne-derland Afdeling Zeeland wijst er welop dat het jaar ervoor een zeer magerjaar was. “Eén zwaluw maakt dus noggeen zomer”, laat de organisatie we-ten.”Een nadere bestudering van de cij-fers toont namelijk grote verschillenin omzetontwikkeling tussen grote enkleine bouwbedrijven”, aldus Bouw-end Nederland Afdeling Zeeland. Dekleine zelfstandig werkende aanne-mers, die in 2010 hun omzet nog aar-dig op peil hielden, kregen in 2011een forse klap. Deze groep heeft veellast van het toenemende aantal ZZP’ers. Daar komt bij dat bij de grotere

bouwbedrijven de flexibele schil vanZZP’ers het afgelopen jaar fors is inge-krompen.De Zeeuwse bouw- en infrabedrijvenmet een omzet tussen 1 en 2 miljoeneuro laten het grootste herstel van deomzet zien. “Deze groep is in staat ge-weest om goed in te spelen op de tij-delijke verlaging van de btw voor ver-bouwingen. Een kanttekening is weldat dergelijke, tijdelijke maatregelenook een verschuivend effect hebben,doordat productie naar voren wordtgehaald.”Bedrijven met een omzet tussen de 2en 5 miljoen tonen nog geen wezen-lijk herstel. “De verklaring hiervoorligt in de geringe hoeveelheid werkdie op de markt kwam. Opdrachtge-vers, zoals overheid en woningbouw-corporaties, schrapten afgelopen jaarplannen of stelden ze uit. Bovendienheeft juist deze categorie bedrijvenveel last van verdringing op demarkt.” De grote bouwers deden hetin 2011 beter dan het jaar daarvoor.Deze groep is volgens Bouwend Ne-derland Afdeling Zeeland in staat omnieuwe kansen te creëren in deZeeuwse woningmarkt. “Dat doen zedoor voor een scherpe prijs, een goe-de kwaliteit te ontwikkelen voor spe-cifieke doelgroepen.” Zo worden inZeeland hotels en recreatieparken ge-bouwd waar investeerders hotelka-mers of recreatiewoningen kunnenkopen. Volgens Bouwend NederlandAfdeling Zeeland is dat één van dekansrijke concepten in Zeeland.Toch vindt de branche-organisatie de

vooruitzichten voor de komende ja-ren zorgelijk. “Niet in de laatsteplaats vanwege het uitgewerkte kortetermijn effect van crisismaatregelenen de impasse op de woningmarkt.De economische vooruitzichten zijnbovendien somber.” Zeeuwse aanne-mers in de bouw en infra verwachten

in elk geval de komende twee jaarnog geen herstel naar een gezonderrendement, zo blijkt uit het onder-zoek. “Er is de afgelopen jaren heelweinig ontwikkeld in Zeeland. De or-derportefeuilles zijn dun. Hierdoorkomen de reserves van veel aanne-mers in zicht. Daar komt bij dat ook

de overheid steeds meer moeite heeftmet het op orde houden van het huis-houdboekje. Hierdoor investeert zijminder in infra en in de bebouwdeomgeving en is zij zuiniger met onder-houd. Bij met name de infrabouwerszullen de gevolgen hiervan voelbaarworden.”

USP Marketing Consultancy hield on-langs een onderzoek van onder vijf-honderd winkels door heel Neder-land. Daaruit bleek dat 47 procentvan de winkeliers het huidige huur-contact misschien niet wil verlengen.De economische crisis en de sterkeopkomst van het shoppen via internetspelen de ondernemers parten. 64 pro-cent van de winkeliers geeft toe datde maandelijkse vaste lasten een rolspelen bij de eventuele beslissing om

te verhuizen. Consumenten kopensteeds minder in een fysieke winkelen besteden meer in webshops. Hoe-wel nog steeds twee derde van alleaankopen vorig jaar in een ‘echte’

winkel werd gedaan, is dat wel een da-ling van zeven procent in één jaar.Maar internet speelt een nog grotererol. Want van de kopers die in hunspullen in de winkel kopen, oriën-

teert 70 procent zich vooraf op inter-net. Om de concurrentie van

het internet aan tekunnen, moet de win-kel extra aantrekke-lijk zijn, stelt USP.“Waar de consumentzich via internetoriënteert, biedt defysieke winkel eenplek van beleving enaankoop. Dit onder-streept het belangvan een aantrekkelijkwinkelgebied en een

prettige winkelervaring, maarook de vindbaarheid op internet”, al-dus het marketingonderzoeksbureau.Om de huidige ontwikkelingen hethoofd te bieden, zullen winkeleigena-ren, huurders en de gemeente de han-den ineen moeten slaan, zo consta-teert USP. Winkeliers zien het terug-dringen van de leegstand, de verbete-

ring van de bereikbaarheid, meer di-versiteit in het aanbod en een verho-ging van de aantrekkelijkheid van hetwinkelgebied als belangrijkste aan-dachtspunten. De groeiende leeg-stand en het dalende aantal passantenwerkt elkaar namelijk in de hand.Ook de bereikbaarheid van winkelge-bieden, betaalbare parkeergelegen-heid en goede bewegwijzering zijnvolgens de ondervraagde winkeliersverbeterpunten. Verder geven ze aandat het aan de frequentie, de samen-werking en de communicatie schortals het aankomt op promotie van dewinkelgebieden. Verder zouden ge-meenten voor leegstaande panden va-ker tijdelijke oplossingen moeten zoe-ken om het winkelgebied aantrekke-lijk te houden, vinden de winkeliers.“Gedacht kan worden aan tijdelijkeruimte voor startende ondernemers,een voorraad uitverkoop, horeca ofdienstverlening.”

MIDDELBURG - Door de op-komst van webshops wordt de lo-catie van winkels steeds belangrij-ker. Om de concurrentie aan tekunnen, willen winkeliers op eentoplocatie zitten. Het is één vande redenen dat maar liefst bijnade helft van de hurende winke-liers erover twijfelt het huurcon-tract, na de huidige contractperio-de, door te laten lopen.

De Zeeuwse bouwsector heeft vo-rig jaar een kleine opleving ge-had. Toch maakt Bouwend Ne-derland Afdeling Zeeland zichgrote zorgen. Want hoewel deomzet vorig jaar met tien pro-cent is toegenomen ten opzichtevan 2010, is van herstel nog langgeen sprake, aldus de branche-or-ganisatie. Vooral kleine aanne-mers hebben het moeilijk.

Zorgen omtoekomstZeeuwsebouwsector

Winkellocatie steeds belangrijker door opkomst webshops

BOG Zeeuwse bouwsector

Webwinkels winnen steeds aan populariteit. Tik op internet je wensenein en alles wordt thuisbezorgd.

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Foto’s: DenvonMedia

Page 32: PZC De Ondernemer 21 april 2012

ZIERIKZEE - INDUSTRIEWEG 36

Op het industrieterrein Straalweg fase 1 bieden wij u aan dit kantoorgebouwmet opslag/magazijn, wasplaats + 21 parkeerplaatsen.

Het object bestaat uit 3 aaneengeschakelde units in een bedrijfsverzamelgebouw.Het object is gelegen op een perceel van 702 m2 en omvat ca. 300 m2kantoorruimte en ca. 300 m2 bedrijfsruimte.

De algehele afwerking is uitstekend te noemen en direct klaar voor gebruik.

VRAAGPRIJS € 449.000,-- k.k.GESPLITSTE VERKOOP BESPREEKBAAR!

TE K

OO

P

VRAAGPRIJSVERLAAGD!

SINT MAARTENSDIJK - NIJVERHEIDSWEG 3

Voormalige timmerfabriek, gelegen op bedrijventerrein “Sint Maartensdijk”,met een totale oppervlakte van circa 4.200 m2, waarvan 285 m2 kantoorruimteverdeeld over 2 bouwlagen en circa 3.890 m2 multifunctionele bedrijfsruimte.

Het geheel is gelegen op een ruim perceel groot ca. 5.000 m2, dat volledig isverhard middels betonklinkers. Aan de zijkant bevindt zich het buitenterrein datplaats biedt aan diverse parkeerplaatsen.

Aanvaarding in overleg.

VRAAGPRIJS € 495.000,-- k.k.HUURPRIJS € 20,-- per m2 per jaar exclusief btw

TEK

OO

P /

TE H

UU

R

MIDDELBURG - ZUSTERSTRAAT 15

HUURPRIJS € 5.000,-- per jaar exclusief btwHUURPRIJS € 100,-- per m² per jaar

exclusief btw en servicekosten

HUURPRIJS € 13.500,-- per jaar exclusief btw en servicekostenVRAAGPRIJS € 575.000,-- k.k. exclusief btw

HUURPRIJS € 2.950,-- per maand exclusief btw.

Op A1 locatie gelegen nabij het kern-winkelapparaat van Middelburg bieden wiju een opslagruimte aan van circa 30 m2.

Het pakhuis heeft de ingang aande Zusterstraat en is voorzien vanschuifdeuren en elektra.

Informeer bij de makelaar voor demogelijkheden!

TE

HU

UR

VLISSINGEN - HANDELSWEG 25

BROUWERSHAVEN - MARKT 2

VRAAGPRIJS € 499.000,-- k.k.

Strategisch gelegen op het bedrijventerrein“Vrijburg”, bieden wij deze unieke woon-werkcombinatie aan. Geheel bestaat uit een be-drijfsruimte met aangebouwde bedrijfswoninggelegen op een ruim kavel van ca. 1555 m2. Hetbedrijfsobject ca. 522 m2, omvat werkplaatsen,magazijn en kantoorruimten, verhard en om-heind buitenterrein. Het woonhuis, 463 m3, be-vindt zich aan de achterzijde en is aangebouwdaan de bedrijfsruimte, met forse tuin.

In deze naast elkaar gelegen, monumen-tale kantoorpanden (voorheen in gebruikals gemeentehuis), bieden wij u ca. 75 m²kantoorruimte aan in de linkerzijde vanhet kantoorpand op de begane grond.De voorzieningen zijn als modern en uit-gebreid te kwalificeren en bestaan o.a. uitlift, toilet per verdieping, pantry, mechani-sche afzuiging, verlichtingsarmaturen, te-lefoon-/computeraansluitingen. Achter degebouwen is een parkeerterrein aanwezig.

TE

HU

UR

MIDDELBURG - VRIJLANDSTRAAT 63

GOES - WESTSINGEL 98

VRAAGPRIJS € 699.000,-- k.k. HUURPRIJS € 49.000,-- per jaar exclusief btw

VRAAGPRIJS € 459.000,-- k.k. HUURPRIJS € 45.000,-- per jaar exclusief btw

VRAAGPRIJS € 159.000,-- k.k. HUURPRIJS € 17.500,-- per jaar exclusief btw

VRAAGPRIJS € 199.000,-- k.k. HUURPRIJS € 19.500,-- per jaar exclusief btw

VRAAGPRIJS € 795.000,-- k.k.

VRAAGPRIJS BEDRIJFSGEDEELTE € 495.000,-- k.k. VRAAGPRIJS WOONHUIS € 295.000,-- k.k.

In het winkelcentrum “Dauwendaele” bieden wijaan een commerciële ruimte met een opp. vanca. 191 m2 V.V.O. Via overdekte winkelpassage isde ruimte aan voorzijde te betreden. Indeling:open ruimte met 2 ingebouwde kantoorruimtes,kluisruimte met 2 losstaande kluizen, apartewerknis, werkkast, pantry met koelkast, vaatwas-ser en kookplaat, hal met toegang tot toilet. Aanachterzijde van het object is, gemeenschappelijkmet een ander bedrijf, een laad- en lospunt.

Wij bieden aan een volledig geoutilleerd enin perfecte staat verkerend bedrijfspand metdaarin een onderneming gevestigd op hetgebied van verf, behang, vloer en wand-de-coratie, enzovoorts. De voorraden alsmedede inventaris worden ter overname aangebo-den. Winkeloppervlakte ca. 275 m2, expedi-tie/opslag ca. 23 m2, 1e verd. kantoor/toilet/opslag ca. 117 m2, perceelsgrootte: 507 m2.

MIDDELBURG - KUIPERSWEG 2

MIDDELBURG - FAGOTWEG 13

Op uitstekende locatie, op bedrijventerrein“Arnestein” te Middelburg, gelegen goedgeoutilleerde bedrijfsruimte. Ca. 750 V.V.O.kantoorruimte met tuin, parkeermogelijkhe-den en een weg t.b.v. bevoorrading. Het hui-dige gebruik is kantoor, met aanpassingenkan er een op uw onderneming afgestemderuimte gecreëerd worden. Laat u uitgebreidinformeren door ons makelaarsteam naar dediverse mogelijkheden van dit object!

Goed geoutilleerde bedrijfsruimte gelegenop bedrijventerrein “Mortiere”. Afmeting be-gane grond ca.190 m² en een entresolvloervan 35 m² bereikbaar via een vaste trap. Deruimte is volledig geïsoleerd en v.v. kantoor-ruimte, pantry en toilet. Voor het pand zijnvoldoende parkeerplaatsen.Aanvaarding per direct mogelijk.

THOLEN - SLABBECOORNWEG 3

ZIERIKZEE - INDUSTRIEWEG 28

Op het bedrijventerrein “Slabbecoornpolder”te Tholen ligt een bedrijfsloods die gebouwdis in de tachtiger jaren. Het pand bestaatuit een bedrijfsloods van ongeveer 300 m2,een kantoorruimte van ruim 50 m2 en eenverhard buitenterrein van circa 650 m2. Hetobject is eenvoudig qua uitvoering. De be-drijfsloods: een eenvoudige magazijnruimteen toiletruimte. Het kantoor: een entree,kantoorruimte, toilet en kantineruimte.

Recent gebouwd bedrijfspand met buitenter-rein op bedrijventerrein aan rand van Zierik-zee. Bij zonderheden: hoge mate van isolatie,draagkracht vloer (3.000 kg/m2) en vrijehoogte in bedrijfsloods. Bedrijfsruimte: 3xelektr. bedienbare overheaddeur, uitgebrei-de meterkast met krachtstroom, gasheater.Kantoor: c.v., databekabeling, beveiligings-inst. met videobewaking, tapijt, wandafwer-king, verlichting. Perceel ca. 1500 m2, b.g.ruim 600 m2, etage met kantoren 470 m2.

MIDDELBURG - ARNESTEINWEG 27

MIDDELBURG - HERCULESWEG 40 - 42

TE

KO

OP

TE

HU

UR

TE

KO

OP

SINKE KOMEJAN BEDRIJFSMAKELAARS • GOES • ZIERIKZEE • MIDDELBURG • TEL. (0118) 62 00 62 • WWW.SINKE.NL

Bedrijfspand bestaande uit een 2-tal aanelkaar gebouwde bedrijfsloodsen met kanto-ren en showroom totaal ca. 1645 m2 op eenperceel grond van 2.685 m2, het buitenter-rein is verhard en biedt ruime parkeermo-gelijkheden. Het bedrijventerrein “ArnesteinI” is een perfecte uitvalsbasis geworden voorhet ontplooien van bedrijfsactiviteiten doorde uitbreiding van de autoweg N-57 met uit-stekende aansluiting op de A-58.

Op het Bedrijventerrein “Arnestein”, bieden wijaan dit multifunctioneel bedrijfsgebouw grootca.1250 m2 voorzien van een luxe en ruimebedrijfswoning gelegen op zeer ruim perceel. Debeide objecten zijn zowel als geheel als ook af-zonderlijk te koop. De fraaie bedrijfswoning be-schikt over een ruim perceel met hierop de moge-lijkheid een volledig naar eigen wens te bouwenbedrijfsruimte. Ook de bedrijfsloods biedt velemogelijkheden en is zeer ruim van opzet.

TE

KO

OP

/ TE

HU

R

TE

KO

OP

/ TE

HU

R

TE

KO

OP

/ TE

HU

R

TE

KO

OP

/ TE

HU

R

TE

KO

OP

/ TE

HU

R

PODIUM 9SHOWROOMRUIMTE IN HET ZEEUWSE

EVENEMENTEN PODIUM TE MIDDELBURG

ZEP vrijetijdscomplex bevindt

zich aan de rand van de mooie

stad Middelburg, direct nabij alle

uitvalswegen, de woonwijk en de

woonboulevard Mortiere.

• Gevestigd tussen vele publiek-

trekkers als Mini Mundi, ROC

Zeeland, Glowgolf, Voetbal

Experience en de KFC.

• Groot onbetaald parkeerterrein

• Begane grond: ca. 1000 m²

1e verdieping: ca. 1221 m²

• Vrije hoogte 8 meter!

HUURPRIJSBEGANE GROND €100,- per m² per jaar excl. btw.

1E VERDIEPING €75,- per m² per jaar excl. btw.

1.500 M2 SHOWROOM & BEDRIJFSRUIMTE &16 PARKEERPLAATSENOP TOPLOCATIE

Showroom: Systeemplafond met verlichtingsar-

maturen, tegelvloer, alarminstallatie, camerabe-

veiliging, brandbeveiliging, verwarming/topkoe-

ling, personenlift, autolift, verwarming via 2 c.v.

Atag c.v. ketels, circa 2008.

Werkplaats: Elektrische overheaddeur, loopdeur,

vloeistofdichte vloer, mechanische ventilatie,

lichtstraat dak, olie afscheider, buiten wasplaats.

MORTIEREBOULEVARD 1MIDDELBURG

TE KOOP WEGENSBEDRIJFSVERPLAATSING!

Bedrijfsloods ook te huur!€ 29.500,-- per jaar exclusief btw

TE

KO

OP

Gehele object € 99.500,-- | 1e en 2e verdieping (890 m2) € 45.000,-- | 2e verdieping (510 m2) € 24.000,--Genoemde prijzen zijn per jaar exclusief btw en servicekosten.

TE HUUR