ProDef Bulletin 7 - 2012

16
ProDef bulletin, november 2012 | 1 ProDef Aan de bak! INHOUD D e nieuwe minister moet de enorme reorganisatie die Defensie op dit moment door- maakt, namelijk in goede banen leiden – en daarbij de nieuwe bezuinigingen uit het Regeerakkoord Rutte II ook nog meenemen. Maar de grootste kluif is toch nog de uitwerking van de Beleidsbrief. Want nog geen anderhalf jaar geleden, op 8 april 2011, kregen Defensie en het defensiepersoneel enorme klappen te verwerken. Klappen waarvan de organisatie nog steeds staat te tollen, klappen die operationele capaciteiten als tanks, vlieg- tuigen en schepen kostte. Klappen die nog gaan leiden tot vele ontslagen in 2013 en 2014, waarvan 6.000 gedwongen. Daarbij is de paragraaf in het Regeerakkoord Rutte-II over de vervanger van de F-16 erg vaag. Eind 2013 volgt pas een besluit, een besluit dat strekt tot “aanpassing van de voornemens met betrekking tot de vervanging van de F-16”, of “herprioritering binnen het totale defensie- budget”. De tijd zal leren wat dat precies gaat betekenen. Mevrouw Hennis, uw defensiepersoneel is natuurlijk ook ‘gewone Nederlander’ én (militair) ambtenaar. Alle negatieve maatregelen voor de gewone Nederlander én de langdurige nullijn voor ambtenaren krijgen uw medewerkers dan ook voor zijn of haar kiezen, bovenop de onze- kerheid over het voortbestaan van de functie. Het willen voortzetten van de budgettaire nullijn is dan ook een zeer slecht signaal. Een slecht signaal naar het zittende personeel, een slecht signaal naar de vele jonge mannen en vrouwen die Defensie de komende jaren moet zien te werven. Een signaal dat haaks staat op de zo vaak met de mond beleden ‘erkenning en waarde- ring’ voor het defensiepersoneel. Mevrouw Hennis, de GOV|MHB wenst u veel succes en wijsheid bij de uitvoering van de enorme taak die op uw schouders rust. PROFESSIONALS BIJ DEFENSIE november 2012 | nummer 7 Column Ruud Vermeulen Rechtspositionele consequenties pas definitief ná DRP Overeenstemming over personele aspecten reorganisaties Verslag overleg reorganisaties CLSK en KMAR Militaire ouderdomspensioenen vóór 2001 niet gekort Nog geen besluit financiering één maand AOW in 2013 Column Tom Kofman En verder: Cartoon Computips: Windows 8 Medezeggenschapverkiezingen Ledenvergadering GOV|MHB op 13 december Column Peter van Maurik Column juridische zaken GOV|MHB lid Stephan van der Wal in beeld 2 3 4 6 7 8 10 5 9 10 11 12 13 15 www.ProDef.nl “Nederland krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke minister!” kopten de dagbladen. De GOV|MHB is veel meer geïnteresseerd in de bestuurlijke kwaliteiten van de nieuwe minister dan het geslacht. De GOV|MHB heeft er vertrouwen in dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert die bestuurlijke kwaliteiten bezit. En dat is maar goed ook, want zij moet onmiddellijk aan de bak! BULLETIN

description

 

Transcript of ProDef Bulletin 7 - 2012

Page 1: ProDef Bulletin 7 - 2012

ProDef bulletin, november 2012 | 1

ProDef

Aan de bak!INHOUD

De nieuwe minister moet de enorme reorganisatie die Defensie op dit moment door-maakt, namelijk in goede banen leiden – en daarbij de nieuwe bezuinigingen uit hetRegeerakkoord Rutte II ook nog meenemen. Maar de grootste kluif is toch nog deuitwerking van de Beleidsbrief. Want nog geen anderhalf jaar geleden, op 8 april 2011,

kregen Defensie en het defensiepersoneel enorme klappen te verwerken. Klappen waarvan deorganisatie nog steeds staat te tollen, klappen die operationele capaciteiten als tanks, vlieg-tuigen en schepen kostte. Klappen die nog gaan leiden tot vele ontslagen in 2013 en 2014,waarvan 6.000 gedwongen.

Daarbij is de paragraaf in het Regeerakkoord Rutte-II over de vervanger van de F-16 erg vaag.Eind 2013 volgt pas een besluit, een besluit dat strekt tot “aanpassing van de voornemens metbetrekking tot de vervanging van de F-16”, of “herprioritering binnen het totale defensie-budget”. De tijd zal leren wat dat precies gaat betekenen.

Mevrouw Hennis, uw defensiepersoneel is natuurlijk ook ‘gewone Nederlander’ én (militair)ambtenaar. Alle negatieve maatregelen voor de gewone Nederlander én de langdurige nullijnvoor ambtenaren krijgen uw medewerkers dan ook voor zijn of haar kiezen, bovenop de onze-kerheid over het voortbestaan van de functie. Het willen voortzetten van de budgettaire nullijnis dan ook een zeer slecht signaal. Een slecht signaal naar het zittende personeel, een slechtsignaal naar de vele jonge mannen en vrouwen die Defensie de komende jaren moet zien tewerven. Een signaal dat haaks staat op de zo vaak met de mond beleden ‘erkenning en waarde-ring’ voor het defensiepersoneel.

Mevrouw Hennis, de GOV|MHB wenst u veel succes en wijsheid bij de uitvoering van deenorme taak die op uw schouders rust. �

PROFESSIONALS BIJ DEFENSIEnovember 2012 | nummer 7

Column Ruud Vermeulen

Rechtspositionele consequentiespas definitief ná DRP

Overeenstemming over personeleaspecten reorganisaties

Verslag overleg reorganisatiesCLSK en KMAR

Militaire ouderdomspensioenenvóór 2001 niet gekort

Nog geen besluit financiering éénmaand AOW in 2013

Column Tom Kofman

En verder:CartoonComputips: Windows 8MedezeggenschapverkiezingenLedenvergadering GOV|MHB op 13 decemberColumn Peter van Maurik Column juridische zakenGOV|MHB lid Stephan van der Wal in beeld

2

3

4

6

7

8

10

59

1011

121315

www.ProDef.nl

“Nederland krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke minister!”kopten de dagbladen. De GOV|MHB is veel meer geïnteresseerd in de bestuurlijkekwaliteiten van de nieuwe minister dan het geslacht. De GOV|MHB heeft ervertrouwen in dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert die bestuurlijke kwaliteitenbezit. En dat is maar goed ook, want zij moet onmiddellijk aan de bak!

BULLETIN

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 1

Page 2: ProDef Bulletin 7 - 2012

2 | ProDef bulletin, november 2012

Column duo-voorzittersColofon

OOnder druk van de Kamer zijn ervervolgens wederom tweerapporten door externe institutenopgesteld. Enerzijds door de Reken-

kamer die zich heeft gebogen over de kostenversus opbrengsten, wanneer wij in dediverse fases van het project zoudenuitstappen. En anderzijds een rapport inopdracht van het ministerie van Economischezaken, Landbouw en Innovatie om het effectop de Nederlandse economie vast te stellen.

In het rapport van de Rekenkamer worden demogelijkheden aangeduid om of helemaal testoppen met de F-35, of in de testfase testoppen, of hem van de plank te kopen. Deuitkomst is onomwonden duidelijk. Wanneerwij een toestel willen dat 40 jaar mee zoumoeten kunnen, dan is stoppen de duursteoptie. Bovendien, wanneer wij de eisen gefor-muleerd in 2002 overeind houden, dan is deF-35 de enige optie.

In het rapport van Economische zaken, dat isopgesteld door het onderzoeksbureau SEO,wordt als conclusie getrokken dat de F-35hoogwaardige werkgelegenheid oplevert endat het naadloos past binnen het topsectoren

Het ProDef bulletin is een uitgave van de Gezamenlijke Officierenverenigingen en Middelbaaren Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV|MHB).Het bulletin verschijnt 8 keer per jaar.

Adres secretariaat GOV|MHB en redactie ProDef bulletin:Wassenaarseweg 2 2596 CH Den [email protected] (secretariaat/administratie)[email protected] (redactie ProDef bulletin)

RedactieR.C. Hunnego (hoofdredacteur), T. Kofman, drs. T.R. Timmerman, R.E.W. Pieters, P.J.G. van Sprang, M.E.M. de Natris, drs. M.A.M. Weusthuis (eindredacteur)

Aan dit nummer werkten mee:H. Boomstra (cartoon), drs. R.W. Mannak (correcties),mr. B. Blonk, P. van Maurik

VormgevingFrank de Wit, Zwolle

DrukwerkÈpos|Press, Postbus 1070, 8001 BB Zwolle

Advertenties070-3839504

© ProDef bulletinOvername van artikelen is enkel toegestaan na schrif-telijke toestemming van de redactie en onder uitdruk-kelijke vermelding van de bron. Er kunnen geenrechten worden ontleend aan de teksten in dit bulletin.

Wijzigingen adres- en persoonsgegevensSvp doorgeven aan het secretariaat van de GOV|MHB:070-3839504 [email protected]

Juridisch adviesVoor arbeidsgerelateerde vragen en/of conflictenbeschikt de GOV|MHB over drie juridische adviseurs. Deprocedure loopt in aanvang via de coördinator R.C.Hunnego (vice-voorzitter GOV|MHB, 070-3839504 [email protected]). In spoedeisende gevallenkan onder goedkeuring achteraf rechtstreeks contactworden opgenomen met één van de juridische adviseurs:

• mr B. [email protected]

• mr D. van Zoelen0182-617446 / 084-2138245 (faxmail)[email protected]

• mr O.W. Borgeld023-5241524 / 084-7412185 (fax)[email protected]

Kopij Kopij voor nummer 8 van het ProDef bulletin dient uiterlijkop 10 december 2012 per e-mail bij de redactie aanwezigte zijn.

beleid van de Nederlandse overheid. Maarvooral dat het een bruto omzet genereertvoor Nederland van 24 tot 38 miljard euro.

Wanneer wij aansluiten op het rapport vanhet HCSS, prof van Wijk: “De waarde vanDefensie”, dan zien wij hier dat wij met onge-veer een investering van 5 miljard en exploita-tiekosten van 14 miljard euro, een brutowerkgelegenheid in Nederland realiseren van24 tot 38 miljard euro. Het is zelfs billijk datDefensie hiervan meeprofiteert en niet haarandere investeringen onder druk moet zettenvoor de aanschaf van het gewenste aantal F-35 toestellen.

Nog even op een rijtje:Vanuit militair oogpunt is de F-35 het enigetoestel dat de potentie heeft om, net als de F-16 in zijn tijd, een groot aantal jaren techno-logisch de wereldranglijst aan te voeren,en het is ook een toestel dat ongeveer dehelft meer werkgelegenheid voor Nederlandoplevert dan Defensie en dus Nederlanderaan betalen.

Wij zouden meer van dit soort projectenmoeten hebben, lijkt mij.

De aanschaf van militair materieel is altijd problematisch. Een uiterst kritischeTweede Kamer wil diepgaand weten of de militairen wel een goede keuze maken.Het toppunt van de kritische beschouwing wordt ongetwijfeld gevormd door het F-35 / JSF-dossier. Enkele maanden geleden, vóór de verkiezingen, was er nog eenafgetekende meerderheid in de Kamer voor het stoppen van dit project.

ISSN 2210-7304

Besluitvorming F-35/JSF

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 2

Page 3: ProDef Bulletin 7 - 2012

ProDef bulletin, november 2012 | 3

Reactie van de HDP op CMHF-brief inzake arbeidsvoorwaarden en integriteitschendingIn het vorige ProDef-Bulletin schreef de CMHF-sector Defensie over een artikel in de P-Post, het perio-dieke bulletin van de Hoofddirecteur Personeel. In dit artikel werd impliciet gesteld dat het gezamenlijktoepassen van twee arbeidsvoorwaardelijke regelingen zou leiden tot een integriteitschending. Dit wasreden voor de CMHF-sector Defensie om hierover een brief te sturen aan het Georganiseerd Overleg.

Mandateringsproblemen aan de orde gesteldIn het vorige ProDef-Bulletin heeft deCMHF-sector Defensie gewag gemaaktvan, in de ogen van de CMHF-sectorDefensie, onnodige vertragingen door(bureaucratische) mandateringspro-blemen.

Naar aanleiding van deze brief heeftde CMHF-sector Defensie(GOV|MHB, KVMO, KVNRO &NOV) van de Hoofddirecteur Perso-

neel een reactie mogen ontvangen. In zijnreactie erkent de Hoofddirecteur Personeeldat het voorbeeld ongelukkig is gekozenomdat hierin inderdaad sprake is van eentweetal arbeidsvoorwaardelijke regelingen.Hij stelt dat de boodschap van de mede-

In het Sector Overleg Defensie, hethoogste overlegforum binnen het Geor-ganiseerd Overleg, is over dit onder-werp gesproken. Tijdens dit overleg

heeft Defensie aangegeven de situatie m.b.t.de mandateringsproblemen te zullen verbe-teren. In de wijze waarop het overleg nugevoerd wordt in de verschillende werk-

groepen van het Sector Overleg zien wij datDefensie op dit punt inderdaad de daad bijhet woord voegt. �

werker er niet op was gericht om arbeids-voorwaardelijke afspraken te beperken.

Naast deze brief is er ook in P-Post Jaargang 7,nummer 68, september 2012, een korte recti-ficatie opgenomen op het oorspronkelijkeartikel. In deze rectificatie wordt eveneensaangegeven dat het voorbeeld dat wordtgenoemd over het declareren van dienst-reizen, niet past in het oorspronkelijke artikel,

omdat er hier sprake is van een tweetalarbeidsvoorwaardelijke regelingen.

Voor de CMHF-sector Defensie is hiermee dezaak afgedaan. �

Ga voor de brief van de HoofddirecteurPersoneel naar

Georganiseerd overleg door René Pieters

www.ProDef.nll

Rechtspositionele consequenties pas definitief na vaststellen DRPVeel reorganisaties bevinden zich nu in een afrondende fase. Dit begint vragen op te roepen bij hetbetrokken personeel. Vragen over de huidige status of over het (komende) sollicitatieproces.

Veel commandanten informeren hetbetrokken personeel, al dan nietdoor middel van zeepkistsessies,over de concept Voorlopige Reorga-

nisatie Plannen (cVRP’n). Daarnaast wordenveelal de concept Functie VergelijkingsTabellen (FVT’n) op het intranet gepubli-ceerd. Hierdoor ontstaat er voor defensieme-dewerkers steeds meer duidelijkheid over detransitiecode van hun functie en hetgeen hen

te wachten staat (nieuwe functie/herplaat-singskandidaat). Dit laatste is goed omdat het personeel zichin voorkomend geval nu al kan voorbereidenop wat er komen gaat. Het personeel waarvande functie hoogstwaarschijnlijk gaatvervallen, kan nu reeds anticiperen opzijn/haar toekomstige situatie. Medewerkerskunnen eventueel solliciteren op de vaca-tures op de vacaturebank of zich oriënterenop een functie buiten Defensie.

Definitief ReorganisatieplanHet personeel moet hierbij wel in acht nemendat er aan de cVRP’n of concept FVT’n geenrechtspositionele consequenties zijnverbonden. Het betreft hier immers conceptplannen, die eventueel nog kunnen ofmoeten worden aangepast. Pas op hetmoment dat een concept reorganisatieplandoor de opdrachtgever als Definitief Reorga-nisatieplan (DRP) is vastgesteld, is er sprakevan rechtspositionele consequenties. �

Voorlopig Reorganisatieplan

Reorganisaties door René Pieters

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 3

Page 4: ProDef Bulletin 7 - 2012

4 | ProDef bulletin, november 2012

Eindelijk overeenstemming over de algemene personeleaspecten reorganisaties

In een extra vergadering van de Werkgroep Algemeen Personeelsbeleid hebben de Centrales van Overheidspersoneel en Defensieovereenstemming bereikt over de algemene personele aspecten die van toepassing zijn bij de voorgenomen reorganisaties. Deovereenstemming houdt in dat er vanuit de Centrales geen belemmeringen meer zijn om concept voorlopig reorganisatieplannen(cVRP’en) te behandelen. Van de zijde van Centrales is er dus geen sprake van het vertragen van reorganisatietrajecten.

T ijdens de hierboven genoemdevergadering is nader gesproken overvier geschilpunten:

• uitvoering Reorganisaties Defensie (URD);• vulling Begeleidings- & Bemiddelingsorgani-

satie (BBO);• de categorie medewerkers met behoudga-

rantie in het functietoewijzingsproces;• synchronisatie van de reorganisaties van de

staven.

Uitvoering Reorganisaties Defensie(URD)Het nieuwe URD wijkt op een aantal belang-rijke punten af van het huidige URD. Voor hetpersoneel dat betrokken is bij een reorgani-satie geldt dat er geen ‘hek’ meer om hun reor-ganisatie komt te staan. Dit houdt in dateenieder, met de juiste rang of schaal, binnende defensieorganisatie kan en mag solliciterenop vacatures die ten gevolge van een reorgani-satie ontstaan. Deze vacatures worden pasopengesteld als er sprake is van een definitiefpersoneelsvullingsplan (PVP). Voordat er

sprake is van een PVP komt eerst de Begelei-dingscommissie Personele Implementatie(BCO PI) bijeen. Zij toetsen of het voorlopigPVP op een zorgvuldige en rechtmatige wijzetot stand is gekomen. Na deze toetsing wordthet betrokken personeel per brief indicatiefgeïnformeerd of het de huidige functie wel(code1/2), of niet (code 4/2 minder) behoudtin de nieuwe organisatie. Gedurende 14 dagenkan het personeel een verzoek tot heroverwe-ging indienen als het van mening is dat er ietsniet goed is gegaan. Nadat de heroverwe-gingen zijn afgedaan is er sprake van eendefinitief PVP. Op dat moment is er echt zeker-

heid voor het personeel. In een brief wordende defensiemedewerkers geïnformeerd of zedefinitief wel of niet worden geplaatst in denieuwe organisatie. Voor de vacatures geldtdat deze, nadat het PVP definitief is vastge-steld, gedurende minimaal 21 dagen wordenopengesteld op de vacaturebank.

Begeleidings en Bemiddelings-organisatie (BBO)Defensie heeft aangegeven dat vóór het eindevan dit jaar de BBO kwantitatief is gevuld. Dit isinclusief de ‘flexibele schil’ die ten behoeve vanpiekmomenten kan worden ingeroepen om hetvaste BBO-personeel te ondersteunen. Op 1 maart 2013 zal de BBO volledig (kwantitatief enkwalitatief) operationeel zijn om de grotetoestroom van herplaatsingskandidaten op tevangen. De CMHF-sector Defensie (GOV|MHB,KVMO, KVNRO & NOV) is blij en tevreden met

deze toezegging. Het is voor het personeel datzijn functie verliest namelijk van groot belangdat het goed en adequaat wordt begeleid naareen baan binnen of buiten defensie. De CMHF-sector Defensie zal dan ook blijven monitorenof de afspraken worden nagekomen.

Medewerkers met behoudgarantieDe Centrales van Overheidspersoneel enDefensie hebben overeenstemming bereiktover de wijze waarop verdringingseffecten

Reorganisaties door Marc de Natris

Iedereen met de juiste rang ofschaal kan en mag solliciteren opvacatures die ten gevolge van de

reorganisatie ontstaan.

Medewerkers met behoudgarantiekomen niet in aanmerking voorfunctietoewijzing indien er vooreen vacante functie meerderegeschikte of geschikt te maken

kandidaten zijn.

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 4

Page 5: ProDef Bulletin 7 - 2012

Reorganisaties

ProDef bulletin, november 2012 | 5

door Marc de Natris

door personeel met een behoudgarantiekunnen worden voorkomen. Voor medewer-kers die op 01-01-2012 minder dan 4 jaar te gaanhebben tot aan hun FLO/pensioen geldt dat zijniet in aanmerking komen voor functietoewij-zing indien er voor een vacante functie meer-dere geschikte of geschikt te maken

kandidaten zijn. Op deze wijze wordt voor-komen dat een medewerker met behoudga-rantie een collega zonder behoudgarantieverdringt. Deze zou hierdoor immers over-tollig kunnen worden en defensie eventueelgedwongen moeten verlaten. Het boven-staande geldt dus niet voor iemand met eencode 1 (man/vrouw volgt functie). De CMHF-sector Defensie kan zich echter voorstellen datiemand die behoort tot de bovenstaande cate-gorie zijn/haar functie ter beschikking stelt aaneen jongere collega zodat ontslag van dezejongere collega op deze wijze kan worden

voorkomen. Dit heeft geen rechtspositionelegevolgen voor de oudere collega daar dezeonder de ontslagbescherming valt.

Synchronisatie van de reorganisatiesvan de stavenDefensie heeft aangegeven dat in het kadervan de reorganisatieplannen van de staven vande defensieonderdelen (en de DPOD) wordtgestreefd naar maximale synchronisatie. Ditbetreft dus onder andere de vulling van depersoneelsvullingsplannen, vacaturestelling ende selectie. De planning is dat de reorganisa-ties van alle staven binnen een tijdsbestek vaneen maand worden geïmplementeerd.

Defensie heeft tevens ingestemd met hetvoorstel om al het betrokken personeel gedu-rende deze gehele periode beschikbaar testellen voor het functie toewijzingsproces. Ditis met name van belang voor militaire ambte-naren die nog geen twee jaar op functie zitten.Indien hun staf pas aan het einde van dezeperiode reorganiseert, zouden zij immers aanhet begin van deze periode niet in aanmerkingkomen voor het sollicitatieproces, omdat zijniet voldoen aan de minimale functieduur.

En nu vooruitDe CMHF-sector Defensie vindt het jammeren heeft in het overleg haar verbazing uitge-sproken over het feit dat het zo lang heeftmoeten duren voordat er overeenstemmingmet de werkgever is bereikt over boven-staande punten. Overlegpunten die somsmaanden lang op de overlegagenda hebbengestaan zonder dat er iets mee werd gedaan.

Nu de Centrales en de werkgever overeen-stemming hebben bereikt wordt het tijd omvooruit te kijken. Het worden drukke tijdenvoor zowel de medezeggenschap, de werk-gever als de Centrales. Veel reorganisatie-plannen bevinden zich in de eindfase. Zodrade medezeggenschap en Centrales hun fiathebben gegeven aan de cVRP’en kunnen dedefinitieve reorganisatieplannen (DRP’en)worden vastgesteld. Met de definitieve func-tievergelijkingstabel in de hand kan dan hetvoorlopig personeelsvullingsplan wordenopgesteld. Het moment van de waarheid vooreen groot deel van het defensiepersoneel. �

De planning is dat de reorganisaties van alle stavenbinnen een tijdsbestek van een

maand worden geïmplementeerd.

Cartoon

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 5

Page 6: ProDef Bulletin 7 - 2012

6 | ProDef bulletin, november 2012

Informeel Overleg Reorganisatie CLSKNadat een eerder uitgeschreven bijeenkomst op 17 oktober een week was uitgesteld in verband met (te) late toezending vanstukken, stond op 24 oktober in Gilze-Rijen een groot aantal concept Voorlopige Reorganisatie Plannen (cVRP’n) op de agenda.

V an de in totaal twaalf reorganisatiesvan CLSK betrof het hier een vijftal,te weten: Vliegbasis Eindhoven,Operations Air Operations Control

Station Nieuw Milligen, GezondheidzorgCLSK en Centrum voor Mens en Luchtvaart,Koninklijke Militaire School VliegbasisWoensdrecht en PIOFACH-taak agglomeraatWoensdrecht. Na een algemene inleidingdoor de transitiemanager Kol R. Peddemorsgaven de Centrales aan eerst in zijn alge-meenheid commentaar te willen geven op devoorliggende stukken.

Informeel Overleg Reorganisaties KmarDe op dinsdag 9 september 2012 gehouden vergadering van het informeel overleg REO KMAR stond vooral in het teken van uitwisse-ling van informatie.

A ls extra agendapunt kwam daarbijaan de orde het beleidsvoornemenReductie Militaire Politie Dienst(MPD), hetgeen werd toegelicht

door Lkol R.E. Meeuwsen. Eén van de maatre-gelen uit de brief van de Minister vanDefensie ‘Start reorganisaties Defensie’, van 1augustus 2011 (opgenomen in het Transitie-plan Koninklijke Marechaussee) is eenreductie op de militaire politiedienst (MPD)met 35 vte’n. De generieke defensiebredemaatregel ‘Niet Beschikbaar Op Functie’bleek niet onverkort toepasbaar binnen deKmar en is omgezet in een algemene efficiën-

cytaakstelling. Een van de maatregelen hierbijbetreft een aanvullende reductie binnen deMPD van 30 vte’n. Daardoor bedraagt detotale reductie binnen de MPD 65 vte’n.De totale reductie op de MPD van 65 vte’ndient uiterlijk op 1 januari 2013 gerealiseerd tezijn. Door het opheffen van de postenNeustad en Münster worden 12 vte’n geredu-ceerd. Momenteel wordt bestudeerd hoe dedienstverlening voor het personeel daar zalworden geregeld. Als opties werdengenoemd: handhaving van een bemandetweepersoonspost, spreekuur d.m.v. eenreizende post, telefonische aangifte gevolgddoor een bezoek van de Kmar. Van de zijdevan de Centrales werd de zorg uitgesprokenover het niveau van de politiezorg voor hetdefensiepersoneel in Duitsland.Daarnaast werd uitgebreid gesproken overde Evaluatie Vaargroepen, waarbij nog ondui-

delijk is of het eerder ingediende beleids-voornemen wordt gehandhaafd en via hetVRP wordt bijgesteld, of dat een nieuwbeleidsvoornemen wordt opgesteld.Tenslotte lag voor het cVRP Expertisecen-trum Bewaken en Beveiligen. De Centralesconstateerden dat onder meer bijlage A,Functievergelijkingstabel, en bijlage F, Forma-tieoverzicht, ontbraken, waarop besprekingwerd doorgeschoven naar de eerstvolgendevergadering. �

Daarbij werd onder meer opgemerkt dat:

- er zeer veel onzekerheden en aannames inde tekst zijn opgenomen, hetgeen tot grotezorg leidt;

- de numerus fixus als uitgangspunt is opge-nomen, waarbij het grote vraagteken is of deoperationele opdracht kan worden uitge-voerd (plus het aspect veiligheid);

- de functievergelijkingstabel niet altijd duide-lijkheid biedt (er zijn niet altijd ‘oude’ func-tieomschrijvingen, en niet altijd is duidelijkwaar de nieuwe functie uit bestaat, dan welwaar deze functie naar toe gaat);

- het cascaderen (naar beneden bijstellen inrang) zonder dat daar functiewaardering aanten grondslag ligt;

- de invloed van het project SPEER, die nietduidelijk wordt meegenomen;

- het onjuist (niet) invullen van de bijlagePersonele Aspecten.

Na uitgebreide discussie werden de c-VRP’ndoor CLSK teruggetrokken, waarbij ook doorde Centrales werd aangetekend dat zijvolledig begrip hebben voor de in dit kaderzeer moeilijke opdracht om met de diversewisselende omgevingsfactoren en OPCO-overstijgende reorganisaties, een opdrachttot reorganisatie uit te voeren. �

Reorganisaties door Peter van Sprang

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 6

Page 7: ProDef Bulletin 7 - 2012

verworven vóór 1 juni 2001, vóórhet inzakken vandie pensioenen inde kapitaaldek-king van het ABP,per 1 april 2013

niet zullen worden gekort met de voorziene0,50%. De militaire ouderdomspensioenendie zijn verworven ná 1 juni 2001 zijn wel kapi-taalgedekt opgebouwd bij het ABP. Voordeze pensioenen geldt dat een eventuele af-stempeling wel meehelpt de ABP-kapitaal-dekking te verbeteren. Deze pensioenenlopen dus wel mee in de eventuele korting in2013. Bij de huidige stand van informatie bete-kent dat voor de militair die zijn ouderdoms-pensioen deels heeft verworven vóór 1 juni2001 en deels ná die datum, dat hij ook deelswordt gekort. Dit besluit zal nog moetenworden bekrachtigd door de Pensioenkamerdie gaat over alle overheidspensioenen. �

Het ABP is in opdracht van Defensie bezig met de werkzaamheden rondom de ereschuldregeling voor vete-ranen die invalide werden met dienstverband (lichamelijk en psychisch) én ontslagen werden vóór 1 juli 2007.

Voortgang uitbetaling ereschuld veteranen

V oor deze ereschuldregeling is 110miljoen euro uitgetrokken. Dehoogte van de individuele uitkeringis afhankelijk van het vastgestelde

invaliditeitspercentage en eventueel het ar-beidsongeschiktheidspercentage. De bedra-gen zijn netto en het maximumbedrag voor

één veteraan is € 125.000,-. Bij een invaliditeitspercentage van bijv. 50% is deeenmalige uitkering dan groot 50% van € 125.000,- = € 62.500,-.

Op het moment van schrijven zijn ruim 600eenmalige uitbetalingen gedaan waarvan zo’n20 keer aan nabestaanden. De verwachting isdat voor het eind van het jaar alle betalingenzijn gedaan. Kleinere bedragen worden zonder begelei-ding giraal overgemaakt. In bepaalde indivi-duele situaties en bij grote bedragen volgt be-geleiding door een persoonlijk bezoek vaneen vertegenwoordiger van Defensie. Alhoe-wel het voorkomt dat naar het gevoelen vaneen individuele veteraan de betaling aan delate kant is of gewoon te laat komt, is de alge-

mene indruk dat de ereschuldregeling goedontvangen wordt. Veel veteranen voelen er-kenning door de vergoeding waarop ze rechthebben, die de pijn en het lijden verzacht.

Voor invalide veteranen die niet in aanmer-king komen voor deze ereschuldregeling, bij-voorbeeld omdat ze ná 1 juli zijn ontslagen,geldt dat zij aanspraak kunnen maken op denieuwe structurele schadevergoedingsrege-ling die is opgenomen in het Besluit Aanvul-lende Arbeidsongeschiktheids- en Invalidi-teitsvoorzieningen Militairen. Door opnamein deze arbeidsvoorwaardelijke regeling is devergoeding van restschade bij militaire oor-logs- en dienstslachtoffers een vast onder-deel van hun rechtspositie. �

De kans bestaat dat de ABP pensioenen per 1 april 2013 worden gekort vanwege de ontoereikende hoeveelheid geld in kas. Dat hangt af van de dekkingsgraad op 31 december 2012.

Militaire ouderdomspensioenen verworven vóór 1 juni 2001 wordenniet gekort

M ilitaire ouderdomspensioenendie zijn verworven voordat dezepensioenen inzakten in het ABPop 1 juni 2001, waren begrotings-

gedekt en zijn dat nog steeds. Defensie be-taalt nog steeds vanuit de begroting jaarlijkseen bedrag, nu aan het ABP, ter financieringvan die begrotingsgedekte pensioenen. ABPis in deze uitvoerder van de betalingen en’doorgeefluik’.

Tegenover deze pensioenen staat dus nieteen kapitaal in kas bij het ABP. De Pensioen-wet nu stelt dat afstempeling (korting) vanpensioenen slechts mogelijk is als er onvol-doende geld in kas is, alle andere sturingsmid-delen (verhoging premie, andere beleggin-gen) reeds zijn ingezet en er geen zicht is opfinancieel herstel binnen een redelijke ter-mijn. Afstempeling staat in de Pensioenwet dus inrechtstreeks verband met kapitaaldekking en

herstel van de dekkingsgraad, wanneer min-der pensioen wordt uitgekeerd en er daar-door meer geld in kas blijft. Aangezien af-stempeling van de militaire ouderdomspen-sioenen verworven vóór 1 juni 2011 geen ef-fect heeft op de ABP-dekkingsgraad, is hiergeen sprake van de in de Pensioenwet gere-gelde afstempeling. De militaire bonden heb-ben dat ook steeds betoogd bij Defensie. Nainwinning van juridisch advies is ook Defensietot die slotsom gekomen. Wel afstempelenvan deze begrotingsgedekte pensioeneno.b.v. de huidige wet- en regelgeving zou lei-den tot rechtszaken bij de Europese rechter.De toets aan art. 1 van het Eerste Protocol vanhet Europese Verdrag van de Rechten van deMens levert dan naar alle waarschijnlijkheideen ongeoorloofde schending van het eigen-domsrecht op.

Het Sector Overleg Defensie is dus tot hetbesluit gekomen dat de militaire pensioenen

ProDef bulletin, november 2012 | 7

Pensioenen door Martin Weusthuis

ereschuld

0,50 %

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 7

Page 8: ProDef Bulletin 7 - 2012

Pensioenen door Martin Weusthuis

8 | ProDef bulletin, november 2012

Vlak voor het zomerverlof 2012 nam de Eerste Kamer het wetsontwerp aan waarin de verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 1 januari2013 naar 67 jaar werd geregeld. Tegelijkertijd werden in het wetsontwerp de verlaging van de fiscale grenzen voor pensioenop-bouw én een latere pensioen richtleeftijd vanaf 1 januari 2014 vastgelegd.

Pensioenactualiteiten

Wetsontwerp AOW-leeftijdverhoging juli2012De verlaging van de fiscale grenzen van pen-sioenopbouw is in dat wetsontwerp geregelddoor het maximale opbouwpercentage met0,10% te verlagen. Dat betekent voor middel-loonregelingen dat het maximale percentagezakt van 2,25% van 2,15%. Voor een eindloon-regeling houdt dat in dat het maximale op-bouwpercentage zakt van 2,0% naar 1,9%. Hetwetsontwerp bepaalt verder dat de pen-sioenleeftijd vanaf 1 januari 2014 vanaf 65 jaarineens wordt verhoogd naar 67 jaar. De pen-sioen richtleeftijd is de leeftijd waarop de ac-tuariële berekeningen zich richten als startda-tum voor de pensioenbetalingen.

Septemberpakket 24 september 2012 Dit najaar werd duidelijk dat vanwege de lagedekkingsgraden een flink aantal pensioen-fondsen in 2013 en naar alle waarschijnlijkheidook in 2014, wordt geconfronteerd met eenflink stijgende pensioenpremie en met sub-stantiële afstempelingen. Dat zou serieuze ef-fecten hebben op de Nederlandse economie.Om dit af te wenden wordt pensioenfondsende mogelijkheid gegeven een aantal aan-passingen die per 1 januari 2014 bij wet wor-den opgelegd, eerder in te voeren al vanaf 1 januari 2013. Dat betekent o.a. de pensioen-richtleeftijd per 1 januari aanstaande naar 67 jaar of het opbouwpercentage omlaagbrengen, een rekenrente die door toepassingvan de UFR-methodiek iets stijgt, de stijgingvan de levensverwachting die direct door-werkt in verlaging van de indexatie ook voorreeds opgebouwde pensioenaanspraken enrechten, en pas een begin van indexatie vanafeen dekkingsgraad van 110%.

Deelakkoord 1 oktober 2012Vervolgens werd op 1 oktober 2012 een ver-snelde verhoging van de AOW-leeftijd vastge-legd in een deelakkoord bedoeld voor de be-groting 2013. De maximale pensioen opbouw-percentages en de pensioen richtleeftijd wer-den in dit akkoord ongemoeid gelaten. Hetdeelakkoord werd bereikt binnen de onder-handelingen over een nieuw regeerakkoord.

Uw AOW-datum ziet er nu als volgt uit:

Geboortedatum Aow-gerechtigde leeftijd (aow in het jaar...)

Voor 1 januari 1948 65 jaar (2012)

Na 31 december 1947 en voor 1 december 1948 65 jaar en 1 maand (2013)

Na 30 november 1948 en voor 1 november 1949 65 jaar en 2 maanden (2014)

Na 31 oktober 1949 en voor 1 oktober 1950 65 jaar en 3 maanden (2015)

Na 30 september 1950 en voor 1 juli 1951 65 jaar en 6 maanden (2016)

Na 30 juni 1951 en voor 1 april 1952 65 jaar en 9 maanden (2017)

Na 31 maart 1952 en voor 1 januari 1953 66 jaar (2018)

Na 31 december 1952 en voor 1 september 1953 66 jaar en 4 maanden (2019)

Na 31 augustus 1953 en voor 1 mei 1954 66 jaar en 8 maanden (2020)

Na 30 april 1954 en voor 1 januari 1955 67 jaar (2021)

Na 31 december 1954 Nog niet bekend. De regering beslist dit later

Regeerakkoord 29 oktober 2012Het regeerakkoord gaat bij eerste beschou-wing helemaal niet over AOW leeftijd enpensioenopbouw en toch staat daar op pag. 7ineens solitair de volgende tekst:

• Het is een maatschappelijk aanvaardenorm dat met veertig jaar werken ieder-een redelijk in staat moet zijn om een pen-sioen bij elkaar te sparen van 70 procentvan hetgemiddeld verdiende loon. HetWitteveen-kader, de wettelijke regelingwaarbij fiscaal aantrekkelijk sparen voorhet pensioen mogelijk wordt gemaakt,wordt op deze norm gebaseerd. Dit leidttot een verlaging van het opbouwpercen-tage met -0,4%.

• Met het inkomen boven 100.000 (driekeer modaal) kan niet langer fiscaal gun-stig pensioen worden opgebouwd.

Het CPB constateert in een analyse behorendbij het regeerakkoord, dat in de in Nederlandmeest gebruikte pensioenopbouwvorm bin-nen een pensioenfonds, het middelloon, hetopbouwpercentage door die -0,4% zakt van2,15% naar 1,75%. De eindloonregeling wordtniet genoemd, maar m.m. zou daar de maxi-male opbouw zakken van 1,9% naar 1,5%. Demilitaire eindloonregeling kent momenteeleen opbouwpercentage van 1,75% en zou dusook in opbouw omlaag moeten. Het ABP-bestuur oordeelt inmiddels dat deze

-0,4% beperking leidt tot een 20% lager pen-sioenresultaat en de Pensioenfederatie duidtop de zeer nadelige gevolgen voor de jongeregeneraties.

Stand van zakenNa jaren praten zonder vooruitgang gaat hetnu wel ineens heel erg snel. Echter een re-geerakkoord is nog geen werkelijkheid. Opdit moment is het zo dat overheidswerkge-vers en werknemers in de Pensioenkamer(PK) even hun hoofd schudden om het (tech-nisch) nog te kunnen volgen. De PK is bezig tebezien hoe de ABP-pensioenregeling per 1 ja-nuari 2013 eruit komt te zien nu de AOW-datum vanaf die datum verschuift en hoe demogelijke maatregelen uit het September-pakket voor het ABP uitvallen. Zo is er ooknog geen besluit over de financiering van dieene maand AOW in 2013, noch bij de burgers,noch bij de militairen. Het ABP-bestuur moet voor het einde van hetjaar de premie voor 2013 vaststellen, maar kandat niet zolang de PK nog niet heeft vastgesteldhoe de pensioenregeling in 2013 eruit gaat zien.Op het moment van schrijven staat alles evenop hold totdat het weer begint te dagen en be-sluiten kunnen worden genomen. �

Er is nog geen besluit genomenover de financiering van die ene

maand AOW-gemis in 2013

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 8

Page 9: ProDef Bulletin 7 - 2012

Windows 8: meesterzet of schizofrenie?

Ooit was er één dominant besturings-systeem voor PC’s. Dat was Microsoft DOS en later Windows. Er was geringe

concurrentie van Apple en dat was het dan wel. Hoe anders is het tegenwoordig. We spreken ook niet meer over een besturingssysteem, maar over een Eco systeem dat voor zowelde desktop, de laptop, de tablet en de telefoon kan wordengebruikt. Fabrikanten willen graag dat we één systeemgebruiken dat ook op elkaar lijkt, om aan klantenbinding tedoen. De dominantie van Microsoft ligt al weer een tijdje achterons en we kennen nu 3 Eco systemen: Apple, Google en Micro-soft Windows met een vierde in opkomst (vnl. in de VS) deAmazon Kindle.

Op 26 oktober 2012 heeft Microsoft officieel Windows 8 gelanceerd.Microsoft heeft met Windows 8 een stap naar de volgende generatiegedaan door een nieuw systeem te ontwikkelen dat zowel geschikt isvoor de desktop en laptop computer, als ook voor de tablet en de tele-foon. Kenmerk van het nieuwe Windows 8 is de nieuwe grafische in-terface die een compleet andere look and feel geeft. Tot voor kort heet-te deze grafische interface de Metro interface, maar deze term is los-gelaten om niet in strijd te komen met het Duitse Metro concern,moederbedrijf van de Makro groothandels en Sodexho, één van degrootste cateraars ter wereld.

Bij het opstarten van Windows 8 wordt degrafische interface getoond die is voorzienvan zgn. live-tiles, waarmee de laatste in-houd van het onderliggende programmawordt getoond. De oude vertrouwde desk-top is echter niet verdwenen maar zitonder één van de tegels. Wat we missen is

de startknop, ook vinden we die niet meer terug als we desktop omge-ving starten. Microsoft vindt dat we het beginscherm met de live-tilesals startknop moeten zien. Applicaties starten ook vanuit deze tiles,maar sommige springen weer terug naar de oude desktop omgevingen sommige starten in een eigen app omgeving Het gevoel van schizo-frenie is al gauw aanwezig, want soms is het onduidelijk hoe hier meeom te gaan.Na het succes van de Apple store met iTunes e.d., wil elke fabrikanthier ook wel een graantje meepikken en bij Microsoft is dat niet an-

ders. Microsoft doet dat door het openen van een eigen Apps storewaar gebruikers de benodigde software en andere zaken kunnendownloaden, en waar bij betaalde Apps de fabrikant een percentagevan 30% krijgt van de omzet.

Het is wel even wennen aan deze nieuwe interface, maar anderzijds ishet wel vernieuwend en dat kan dan de meesterzet zijn. Temeer daarer veel hardware is aangekondigd die in een hybride vorm gaat werken,dus een volwaardige laptop met een afneembaar touchscreen schermdat als een tablet kan worden gebruikt maar wel de volledige Windowsfunctionaliteit behoudt. En juist voor tablets werkt de nieuwe Win-dows 8 wel prima.

Daarbuiten brengt Microsoft voor het eerst in zijn bestaan ook deWindows versie uit die niet alleen geschikt is voor de Intel x86 proces-sor architectuur, maar ook voor de ARM-processor architectuur waarde meeste huidige tablets op zijn gebaseerd. De ARM- architectuur isover het algemeen zuiniger in zijn resources-gebruik waardoor de bat-terijen langer meegaan. Microsoft gaat zelf tablets met deze architec-tuur leveren, de zgn. Surface RT tablets, voorlopig alleen in de VS voor$ 499,- met 32 Gb en ook daarop geïnstalleerd een beperkte versie vanOffice. Samsung en Acer hebben ook tablets voor deze versie aange-kondigd. (Let wel: gewone Windows applicaties zullen op deze tabletsniet werken).

Wel of niet overstappenMicrosoft wil blijkbaar graag dat gebruikers naar de nieuwe Windows8 overstappen want wie Windows XP SP3, Windows Vista of Win-dows 7 heeft geïnstalleerd, kan voor € 29,95 een update versie vanWindows 8 downloaden en voor € 59,95 een DVD laten toesturenmet Windows 8. De gelukkigen die ná juli 2012 een nieuwe Windows 7PC hebben gekocht, kunnen zelfs voor € 14,99 overstappen. Dezeaanbiedingen van Microsoft gelden tot 31 januari 2013.Alhoewel Windows 7 een prima besturingssysteem is, denk ik dat hetwel de moeite waard is om naar Windows 8 over te stappen. Voor de-genen die nog XP SP3 of Vista hebben is dit zelfs een buitenkans omgoedkoop naar een goed en bruikbaar systeem over te stappen. De in-stallatie belooft alle instellingen te bewaren, alhoewel een schone in-stallatie de voorkeur verdient. �

ProDef bulletin, november 2012 | 9

Computips door Leen van der Biessen

Voor de technischespecificaties:

www.ProDef.nll

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 9

Page 10: ProDef Bulletin 7 - 2012

Struisvogel SBKHet CBS weet te melden, dat de werkloosheid in september 2012 is gestegen tot ca. 520.000 m/v. Op de beroeps-bevolking een stevige 6.6%. Voor het menselijke gezicht: 10 keer een volle Kuip of Arena, en iedere 10 maandenkomt er één bij.

Column door Tom Kofman, vice-voorzitter GOV|MHB

Vooral onder de ouderen loopt de teller snel op.• Ouderen: zeg maar de groep tussen 45-65 jaar• Middengroep: 25-44 jaar.• Jongeren: 15-24 jaar.

In 2003 kende de BV Nederland ca. 400.000 werklozen, waarvan 25%ouderen, 25% jongeren en een middengroep van 50%. In 2012 respectieve-lijk 35% oud, 21% jong en 44% voor het midden. 10 procentpunt extra vooroud! Oud met stip op één. Hoe is dit mogelijk?• Oud is duurder dan jong, ook bij gelijke kwalificaties• het opleidingsniveau van de oude garde blijft achter ten opzichte van de

jonge wolven op de arbeidsmarkt• kortere WW-uitkering• afschaffen vroegpensioen • minder makkelijk arbeidsongeschikt worden verklaardHet specifieke probleem van de ouderen is, dat zij een veel kleinere kanshebben op het vinden van een baan dan de jongere groepen, en met hetstijgen van de leeftijd nemen hun kansen verder af. Vanuit demografischperspectief is er op langere termijn schaarste aan werknemers op de

arbeidsmarkt. Er zijn door opeenvolgende kabinetten dienaangaand nietonverstandige besluiten genomen om het arbeidsaanbod wat ruimer temaken (de AOW gaat later in, de langstudeerders zijn aangepakt en decesuur is in het vroegpensioen gezet). Het zal ‘ooit’ wel goed komen,edoch daar heeft de overbodige oudere jongere bij Defensie nu evenNIETS aan. In een recent verleden spraken wij over een verloren generatiejongeren op de arbeidsmarkt, het nieuwe fenomeen is de verloren gene-ratie ouderen.Tijdens de formatiebesprekingen wordt er o.a. gediscussieerd over hetterugbrengen van de WW-periode tot één jaar en de versoepeling van hetontslagrecht. Twee maatregelen, die de werking van de arbeidsmarktzouden moeten versterken. Je hoeft geen voorspellende geest te hebbenom te beseffen, dat dit soort maatregelen nog meer ouderen de WW in zalduwen.Als ik dan de blik richt op de 6.000 m/v , die gedwongen onze DEF-organi-satie zullen moeten verlaten, dan is somberheid vooralsnog troef.Ouderen van werk naar werk begeleiden, je zult deze taak maar op je bordhebben liggen. Onder de huidige omstandigheden op de markt eenmission impossible, of.., met andere woorden ‘struisvogelpolitiek’. �

10 | ProDef bulletin, november 2012

ProDef bulletin, november 2012 | 10

WebsiteberichtenDe effecten van het Regeerakkoord voor hetmiddelbaar en hoger defensiepersoneelNu het regeerakkoord geopenbaard is, zijn enkeleeffecten hiervan voor het middelbaar en hoger de-

fensiepersoneel in te schat-ten. Veel effecten blijvenvooralsnog echter onduide-lijk, omdat het regeerakkoorden de bijbehorende doorreke-ningen van het Centraal Plan

Bureau (CPB) niet duiden hoe bepaalde maatrege-len in de tijd worden weggezet. Wel duidelijk is datde burgerschalen 7 tot en met 12 de hoogste prijsgaan betalen.

Lees verder op

Reactie MHP op Regeerakkoord: Harde nivelleringsslag"Het regeerakkoord legt de rekening van de crisisvoor het grootste deel neer bij de inkomens vanafanderhalf maal modaal (vanaf € 3.700 bruto permaand) en heeft daarmee een forse nivellerendewerking. Bovendien geeft het regeerakkoord nietecht vertrouwen dat de coalitie van VVD en PvdA

serieus werk wil makenvan de samenwerkingmet sociale partners.",aldus MHP-duovoorzit-ters Reginald Visser en

Bob van der Wal in een eerste reactie op het re-geerakkoord.

Lees verder op

Kabinet Rutte II is nu aan zet De afgelopen maanden heeft de GOV|MHB er allesaan gedaan om de publieke opinie over Defensie tebeïnvloeden en het belang van Defensie voor Ne-derland te benadrukken. Rond het zomerverlof isde petitie ‘Handen af van Defensie, in belang van

verzorgingsstaat’ onlinegegaan. Deze petitie isdoor bijna 25.000 mensenondertekend en wordt innovember aan de VasteKamercommissie voor De-fensie aangeboden.

Lees verder op

Bezuinigingen op NOS Radio 1 Op 15 oktober 2012 nam Ruud Vermeulen, duo-

voorzitter van deGOV|MHB, professionalsbij defensie, deel aaneen discussie met SP-kamerlid Jasper van

Dijk, over de bezuinigingen bij Defensie.

Lees verder op

HCSS slaagt waar CPB faaltDe GOV|MHB, professionals bij Defensie, is opge-lucht dat er eindelijk een eerste aanzet is gedaanhet belang van een krachtige krijgsmacht voor Ne-

derland in euro’s te vat-ten. Door de HCSS-stu-die 'De Waarde van De-fensie' kunnen politiciniet meer weglopen voorde langjarige economi-sche consequenties vankorte termijn bezuini-gingen op de krijgs-macht.

www.ProDef.nll

www.ProDef.nll

www.ProDef.nll

www.ProDef.nll

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 10

Page 11: ProDef Bulletin 7 - 2012

GOV|MHB

Aankondiging vergadering Algemene Ledenraad GOV|MHBOp donderdag 13 december a.s. is de 1e vergadering van de Algemene Ledenraad (ALR) van de GOV|MHB. De volgende onderwerpen staan op de concept-agenda:

• Opening en mededelingen duo-voorzitters GOV|MHB• Actualiteiten: arbeidsvoorwaarden, reorganisatie(s) en

pensioenen• Financiën: conceptbegroting 2013• Campagne ‘Nederland Steunt Defensie’

De vergadering is toegankelijk voor de leden van GOV|MHB.Indien u aanwezig wilt zijn dan kunt u zich aanmelden voordeze vergadering via [email protected]. Leden van de GOV|MHBkunnen op verzoek de stukken per e-mail toegezonden krijgen.

Locatie: Prinses Julianakazerne Den Haag/

Constant Rebequezaal

Aanvang: 14.30 uur – 16.30 uur

Aanmelden: [email protected]

door Tim Timmerman

ProDef bulletin, november 2012 | 11

OPROEP WERKGROEP JONGEREN

De werkgroep jongeren van de GOV|MHB is op zoek naar

werkgroepleden!

[email protected]

Wil je betrokken zijn bij ontwikkelingen in de defensieorgani-

satie, vind je het leuk om te helpen bij het organiseren van

activiteiten voor jonge officieren/cadetten, om mee te

denken over arbeidsvoorwaarden en bij te dragen aan een

krachtige inbreng van jonge (aspirant-)officieren?

Neem dan contact op met de secretaris, Tim Timmerman via

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 11

Page 12: ProDef Bulletin 7 - 2012

12 | ProDef bulletin, november 2012

Leiderschap

In de laatste column van de serie ‘leiderschap in beeld’ neem ik u mee naar de wereld van Tolkien en zijn epos over de ringenvan macht. Ook zijn boeken en de verfilming geven veel verwijzingen naar leiding geven en de weg om dat te bereiken. Zo is dereis van Frodo en Sam van de veilige Gouw en weer terug er eentje van groei en uitdaging. En ook de rol van de latere koningAragorn is geschreven rondom de worsteling van iemand die de zware verantwoordelijkheid van koning moet leren dragen.

C entraal in de film staat echter derol van de ringen. Als je daar watlanger over nadenkt, dan zie je datTolkien op een bijzondere wijze

inzicht geeft in het belang en de gevaren vanmacht en de mensen die daar mee ommoeten gaan. Zo zijn bijvoorbeeld de driegrote ringen van de elfen mooi te vergelijkenmet de Trias Politica van Montesquieu. Geza-menlijk bewaken zij de aarde en de gemeen-schap. Nenya, de witte ring van het water,geneest en is te vergelijken met de uitvoe-rende macht. Vilya, de blauwe ring van delucht, beschermt en is te vergelijken met derechterlijke macht. En Varya, de rode ring vanhet vuur, geeft passie en dapperheid en kun jevergelijken met de politieke macht van veran-dering. Hoewel je zou denken dat veel politicidie laatste kracht lijken te zijn vergeten, maardit terzijde. Elk van deze ringen wordtbewaard door een wijze elf en zij moetentezamen deze machten inzetten.

Uiteraard is er dan die ene ring van macht diedoor de kwaadaardige Sauron is gemaakt omalle andere ringen te overheersen. De bedoe-ling van de ring blijkt al uit de inscriptie: “Onering to rule them all, one ring to find them, onering to bring them all and in the darkness bindthem”. De woorden van een soort centralisti-sche machtswellusteling die zijn ziel daarbijdeels in de ring heeft moeten verstoppen. Alsu ooit een waarschuwing wilde horen tegeneen almachtige leider dan geeft Tolkien hemhier. Het is ook geen toeval dat hij zijn trilogieschreef rondom de Tweede Wereldoorlog.De ene ring heeft alle andere ringen al vero-verd. De dwergenringen zijn verworden totringen die hebben aangezet tot graaien. Iets

dat lijkt op de praktijk van sommige bestuur-ders van woningbouwcorporaties en bankdi-recteuren met te veel macht. De ringen vande mensen hebben gezorgd voor negenmachtige koningen die zijn verworden tothalf dode geesten in de ‘Schaduw’, de“Nazgul”. Je kunt hier het politieke, ambte-lijke en lobbyachtige schimmenspelontdekken dat zoveel woede van de bevol-king oproept.

Maar voordat ik mijn fantasie ook hier te verlaat gaan neem ik u mee terug naar hetverhaal. De ene ring van macht is namelijk tezwaar om te dragen voor een sterveling. In defilm gaat Frodo meer en meer gebukt onderhet gewicht van de ring. Bij een aantal gele-genheden biedt hij de ring aan om gedragente worden door een ander, veel machtiger,persoon. De tovenaar Gandalf, de elfenko-ningin Galadriel, Aragron en Faramir. Al dezeleiders weigeren de ring aan te nemen ensteeds om dezelfde reden. De drang om hemaan te nemen komt voort uit de wens ietsgoeds te doen met zoveel macht, maar zijweten dat te veel macht gevaarlijk is. Machtcorrumpeert en absolute macht corrumpeertabsoluut. Zij beseffen dat zij gevaarlijkmachtig kunnen worden en laten hun kansvoorbij gaan. Juist daardoor worden ze in hetverhaal de leiders die zij kunnen zijn. EnFrodo, die nauwelijks macht heeft, is uitein-delijk door die beperking in staat de ene ringte vernietigen. Hoewel ternauwernood enmet onbedoelde hulp van de onfortuinlijkeGollum.Hoewel Frodo nooit machtig was of wildezijn, buigt aan het einde van de film zelfs dekoning voor hem. Een erkenning voor zijn

grote leiderschap in het niet toegeven aan dieabsolute macht. Het lijkt erop dat Tolkien hierwil zeggen dat leiding geven geen machtvereist. Ik ben het daarmee eens. Leidinggeven is niet alleen een dienende bezigheid,het is vooral ook een bescheiden activiteit.Leiden is niet sturen of duwen, het is voorop-gaan en volhouden waar anderen tegen hungrenzen aanlopen. To lead the way, om hetmaar zo te zeggen. En waarheen dat leidt isvaak onduidelijk, maar in ieder geval weg van“the darkness”. Als de geschiedenis iets laatzien dan is het dat centrale en absolute macht

slechts leidt tot stagnatie. Alleen al om diereden zou je geen centrale macht moetenwillen. En als leider moet je die centralemacht niet willen zoeken. Ook niet vanuit debeste bedoelingen, ze is namelijk te zwaar omte dragen. Om het simpel samen te vatten;Macht is niet nodig om te leiden, het leidtslechts af.

Met deze woorden sluit ik de beelden vanleiderschap af en ga ik mij richten op hetvolgende onderwerp. Ik keer weer terug opaarde en ga proberen de eenvoud vanmanagement aan u over te dragen in eenzestal columns. Meer is denk ik niet nodig omdit waardevolle vak te doorgronden. �

Leiderschap in BeeldMacht als (af)leiding

door Peter van Maurik

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 12

Page 13: ProDef Bulletin 7 - 2012

Een militair was in februari 2007, tegelijk met een aantal collega’s, een logistieke functie toegewezen in derang van luitenant. Omdat kort daarvoor bij het betreffende organisatieonderdeel een reorganisatie had

plaatsgevonden, werd in het kader van de evaluatie daarvan, de functie gewaardeerd en werd opnieuw de rang van luitenantvastgesteld. Twee collega’s maakten hiertegen bezwaar, met als resultaat dat de functie met terugwerkende kracht op de rangvan kapitein werd gewaardeerd en dat zij met dezelfde terugwerkende kracht tot die rang werden bevorderd.

Column juridische zaken

Rang volgt functie, ook met terugwerkende kracht

De militair vond dat hij ook recht hadop deze bevordering en hij deeddaartoe een verzoek. Nadat hetverzoek was afgewezen en de afwij-

zing na bezwaar was gehandhaafd, heeft demilitair, met inschakeling van GOV|MHB,beroep bij de rechtbank ingesteld. De recht-bank oordeelde dat het verzoek van de mili-tair om te worden bevorderd, moest wordenbeschouwd als een verzoek om terug tekomen op het besluit tot functiewaardering(rang van luitenant). Dat besluit was inmid-dels in rechte vast komen te staan, omdat demilitair daartegen geen bezwaar hadgemaakt. Dit ‘terugkomen op’ behoeft alleente gebeuren wanneer een nieuw feit daartoeaanleiding geeft. Omdat de latere waarderingvan de functie op de rang van kapitein bestweleens zo’n nieuw feit had kunnen zijn,maar Defensie dit nieuwe feit niet in haarbehandeling van de aanvraag had betrokken,

oordeelde de rechtbank dat de afwijzingonvoldoende gemotiveerd was. Het besluitop bezwaar werd derhalve door de rechtbankvernietigd.

Vervolgens ging de rechtbank na of de rechts-gevolgen van het besluit, ondanks het moti-veringsgebrek, in stand konden blijven. Dit iseen gebruikelijke stap in de beroepsproce-dure. De rechtbank moet dan onderzoeken of derechtsgevolgen (de gevolgen die het rechtgeeft/verleent aan het besluit) te onder-bouwen zijn. Dit is dus de eigenlijke inhoude-lijke toetsing van het besluit. Namens demilitair was betoogd dat ook in dit geval deregel ‘functie is rang’ gewoon moest wordentoegepast. Defensie had gesteld dat dezeregel niet opging omdat de militair ten tijdevan het verzoek al een andere functievervulde in de rang van luitenant. Hiertegen

wist de militair jurisprudentie aan te dragen,waaruit is af te leiden dat opwaardering vaneen functie met terugwerkende kracht, weldegelijk dient te leiden tot bevordering (metterugwerkende kracht) van de militair dieinmiddels van de betreffende functie af is. Derechtbank heeft de verwijzing naar deze juris-prudentie gevolgd en geoordeeld dat deMinister het verzoek ten onrechte had afge-wezen. Nu voor de rechtbank duidelijk was dat deMinister nog maar één mogelijkheid over-hield, namelijk het verzoek alsnog toewijzen,besloot zij om dat besluit zelf te nemen en deMinister op te dragen de bevordering uit tevoeren.

De Minister heeft tegen de uitspraak hogerberoep ingesteld. �

Geacht GOV|MHB-lid,in het medezeggenschapsbestand van deGezamenlijke Officieren Vereniging | Middel-baar & Hoger Burgerpersoneel bij Defensie(GOV|MHB, voorheen FVNO|MHB), staanvelen geregistreerd als MC-vertegenwoor-

diger dan wel als functionaris geïnteresseerdin het gebied van medezeggenschap binnenDefensie.Hierbij dan ook het verzoek om,wanneer u niet door ons de afgelopen maandpersoonlijk bent benaderd, u kenbaar temaken als lid van de medezeggenschap of

geïnteresseerde op dit gebied.Wanneer u op dat vlak suggesties of concretebehoeftes heeft, dan horen wij dat graag,Met hartelijke groet, Peter van SprangCoördinator Medezeggenschap GOV|MHBE mail: [email protected]

door Bert Blonk

MedezeggenschapDe volgende medezeggenschapsverkiezingen zijn gepland:

Defensieonderdeel

KMAR

DMO

CLAS

CDC

CLAS

Kiesdatum

04-12-2012

12-12-2012

december 2012

10-01-2013

05-02-2013

Eenheid

Noord-Oost

IVENT / Dienstcentrum Inkoop

20e Natresbataljon

CDC / DP&G / JDV

Hoofdkwartier Operationeel

Ondersteuningscommando Land

Uiterste datum indienen kandidatenlijst

gesloten

gesloten

16-11-2012

29-11-2012

18-12-2012

Kijk voor de actuele verkiezingen op: www.ProDef.nll

ProDef bulletin, november 2012 | 13

OPROEP LEDEN MEDEZEGGENSCHAP

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 13

Page 14: ProDef Bulletin 7 - 2012

In de afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de hypo-theekrenteaftrek en de dalende huizenprijzen. Eindelijk wordt nuduidelijk welke spelregels gaan gelden voor nieuwe en bestaandehypotheken. Een korte uitleg over de nieuwe regels.

Inperking hypotheekrenteaftrek bestaande hypothekenVanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek over een periode van 28 jaar met een half procentpunt per jaar verlaagd. Trekt u de rente nuaf tegen een IB-tarief van 52%, over 28 jaar (2042) is de aftrekverlaagd tot maximaal 38%. Indien u in de 42% schaal valt, veranderter feitelijk vrij weinig. Alle hypotheekvormen en afloswijzen blijvenmogelijk en fiscaal aftrekbaar, ook aflosvrije hypotheken. Gaat uverhuizen? Dan valt alleen een eventuele verhoging van de bestaandehypotheek onder de nieuwe spelregels. De rente over een restschuldblijft, onder voorwaarden, maximaal 5 jaar aftrekbaar.

Inperking hypotheekrenteaftrek nieuwe hypothekenIn het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de hypotheekrente

alleen nog aftrekbaar is indien de gehele hypotheek middels een tenminste annuïtair schema daadwerkelijk wordt afgelost. Heeft u eenandere hypotheekvorm dan annuïtair of lineair dan is de rente overdeze lening(delen) niet aftrekbaar. Uw maandlast wordt hoger door dehogere aflosverplichting én de beperking van de renteaftrek.

VragenDe fiscale wetgeving rondom hypotheken is complex. Met de nieuwewetgeving wordt het nog complexer. Goed advies is daarom essentieel.Heeft u vragen over wat de aanstaande wijzigingen concreet inhoudenvoor uw persoonlijke situatie? Of wilt u weten of het verstandig is eenwoning te kopen voor 2013 om zodoende onder de oude regels tevallen? Neemt u dan contact met ons op.

NieuwsbriefWilt u op de hoogte gehouden worden van de nieuwe regelgeving inclu-sief praktijkvoorbeelden? Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbriefvia onze website www.prinsenland.nl

[email protected]

Tel 010-4552500

A D V E R T E N T I E

Dossier woningmarkt; hypotheekrenteaftrek

Is in aanvulling op het samenlevingscontract dan nog een testamentnodig? Veelal komt een testament pas aan de orde als er kinderenkomen. Er zitten echter nog wat addertjes onder het gras. Het samen-levingscontract (met verblijvingsbeding) zorgt er alleen voor datgemeenschappelijk eigendom (eigendom op beider naam) vererft opde langstlevende partner. Maar het komt vaak voor dat 'de één bij deander intrekt'. In die situatie staat de woning, als er sprake is van eigenwoningbezit, op naam van de partner bij wie men intrekt. Die woningkan bij overlijden alleen via een testament op naam van de anderkomen. Het hebben van alleen een samenlevingscontract is danonvoldoende.

Maar ook als de woning gezamenlijk wordt aangekocht, kan veelal nietalleen met een samenlevingscontract worden volstaan. Hoeveel hypo-theken zijn niet via een zogeheten ‘bankspaarhypotheek’ afgesloten?

Op een geblokkeerde spaarrekening bij de bank wordt maandelijkseen premie gestort waarmee aan het einde van de hypotheek de helelening ineens wordt afgelost. Bij veel banken wordt aan samenle-venden geadviseerd ieder een eigen geblokkeerde spaarrekening opnaam te hebben. Dit heeft als voordeel dat bij een eventueel faillisse-ment van de bank het gespaarde geld op twee rekeningen staat en dusper spaarrekening geprofiteerd kan worden van het depositogarantie-stelsel (dekking tot € 100.000,00 per spaarrekening).

Deze bankspaarrekening op eigen naam kan bij overlijden alleen viaeen testament op naam van de partner worden gezet. Ontbreekt eentestament dan komt het geld in de familie van de erflater terecht.Kortom: een samenlevingscontract lijkt zaken veelal voldoende afge-regeld te hebben, maar uit de hierboven gegeven voorbeelden blijktdat toch niet altijd het geval. De notaris kan u hierover adviseren.

WWW.ACTUSNOTARISSEN.NL

U ziet, het notariskantoor weet raad en helpt u verder op weg. Blijf ons 'lastig' vallen met uw vragen.

A D V E R T E N T I E

Bankspaarhypotheek en scheidenVoor ongehuwd samenwonenden is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract een ‘must’. Het stelt onder meer bijoverlijden het pensioen veilig voor de partner. Voorts liggen afspraken vast over de verdeling van de spullen bij eventueel uitelkaar gaan. Niet in de laatste plaats regelt het samenlevingscontract via het zogenaamde verblijvingsbeding dat de langstle-vende partner erfgenaam is. Hierbij kan de volle vrijstelling van erfbelasting van toepassing zijn.

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 14

Page 15: ProDef Bulletin 7 - 2012

Goed, even voorstellen dan maar. Stephan van der Wal, 44 jaar, samenwonend met Nancy en onze zoon Jamie. Daarnaast heb iknog een dochter, Diana, uit een vorige relatie. Ik ben geboren en getogen in Geldrop, maar woon inmiddels in Breda. Op ditmoment ben ik werkzaam als senior medewerker arbeidsmarktcommunicatie bij het Dienstencentrum Werving en Selectie inAmsterdam. Een mooie job binnen onze geweldige organisatie!

GOV|MHB lid in beeld

Stephan van der Wal

O nze defensieorganisatie gaat mijaan het hart. Hoewel ik mijnbedenkingen had toen ik mijndienstplicht moest vervullen bij 431

Infanterie Beveiligingscompagnie, wilde ik nadrie weken nergens anders meer werken.Wat een geweldige organisatie. Na hetopschorten van de opkomstplicht verdweenook de beveiligingscompagnie, waar ik inmid-dels als sergeant-instucteur werkzaam was.

Sectie Communicatie van 13 Gemechani-seerde Brigade had nog een plek voor mij.Dat sloot ook mooi aan op hetgeen ik hadgestudeerd; Nederlands en Engels. Het was indie tijd dat ik een duidelijke keuze hebgemaakt om als militair in de communicatiete blijven werken. Daar heb ik nooit spijt vangehad. Het beperkt je carrière-mogelijkhedenbinnen Defensie, maar ik zou het niet andersmeer willen. Bij de afdeling Arbeidsmarkt-communicatie, waar ik op dit moment werk,komen ongeveer alle modaliteiten van hetcommunicatievak bijeen. Een geweldige erva-ring om aan de ‘geschikt|ongeschiktcampagne’ te mogen werken en nu aan dedefensiebrede arbeidsmarktcampagne.

De commandant van de brigade gaf mijdestijds de kans om als officier aan te blijvenen mee te gaan op uitzending met 17 Pantser-infanteriebataljon naar Bosnië. Zes maandenmet een steile leercurve, waar ik mijn colle-ga’s erg dankbaar voor ben. Het was tijdensde uitzending dat ik echt mocht ervaren wathet militair zijn inhoudt. Ik heb twee uitzen-dingen mee mogen maken in Bosnië, delaatste in 2003 als voorlichter bij het Contin-gentscommando. Door persoonlijke omstan-digheden kon ik niet een derde keer mee naarAfghanistan. Defensie heeft mij in mijn loop-baan alle mogelijkheden geboden om mij teontwikkelen. Daarnaast heb ik op diverseniveaus binnen onze organisatie mogenacteren en met geweldige mensen mogensamenwerken die met passie voor het mili-taire vak en de organisatie hun werkuitvoeren.

Toen ik de kans kreeg om in mijn vrije tijd alsadviseur aan de slag te gaan voor de Neder-landse Officieren Vereniging, greep ik diemet beide handen aan. In deze tijd van desas-treuze bezuinigingen moeten we allemaalonze schouders onder een geloofwaardigekrijgsmacht zetten. Het is dan ook zaak datwe de nieuwe regering en de Nederlandsebevolking duidelijk maken dat nog meerbezuinigen echt niet kan. De GOV|MHB,waar de NOV, samen met de KVMO en deKVNRO, deel van uitmaakt, doet hier allesaan. De recente gezamenlijke acties hebbener toe geleid dat de GOV|MHB aanzitten bijde hoorzitting van de vaste Kamercommissievoor Defensie over de gevolgen van de bezui-nigingen op Defensie.

Het is de combinatie van belangenverenigingen beroepsvereniging die de GOV|MHB zo’nmeerwaarde geeft. Uniek binnen ons militairevak. Daarom roep ik alle (aspirant) officierenen middelbaar en hoger defensiepersoneelop lid te worden van één van de GOV|MHB-verenigingen.

Ik hoop nog lang voor Defensie te mogenwerken. Ondanks de bezuinigingen hebbenwe een geweldige organisatie waar fantasti-sche mensen werken. Ik ben er trots op omdaar onderdeel van uit te mogen maken.

Ik hoop nog lang voor Defensie te mogenwerken. Ondanks de bezuinigingen hebbenwe een geweldige organisatie waar fantasti-sche mensen werken. Ik ben er trots op omdaar onderdeel van uit te mogen maken. �

ProDef bulletin, november 2012 | 15

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 15

Page 16: ProDef Bulletin 7 - 2012

VERZEKERINGEN MET INTERESSANTE KORTINGENOHRA • FBTO • INTER ASSURE • INTERPOLIS

HYPOTHEKEN MET GUNSTIGE VOORWAARDENRABOBANK

ADVISEURS VOOR HYPOTHEKEN EN VERZEKERINGENPRINSENLAND ADVISEURS

REIZEN MET AANTREKKELIJKE KORTINGAVIS AUTOHUUR • ARKE • WEEKENDJEWEG.NLESSO CARD NEDERLAND

KLEDING WEBWINKEL MET GROTE COLLECTIE UNDERFASHION.NL

CARDS TEGEN BIJZONDERE TARIEVENAMERICAN EXPRESS • MASTERCARD

UITGEBREIDE NOTARISSERVICEACTUS NOTARISSEN

PERSOONLIJKE ONTWIKKELINGOPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND • PICOMPANY

De vereniging

De GOV|MHB is met bijna 10.000 leden de grootste beroepsverenigingvan officieren en middelbare en hogere burgerambtenaren, werkzaamin alle krijgsmachtonderdelen. De GOV|MHB is beroepsvereniging énbelangenvereniging. Als beroepsvereniging staan wij voor de kwaliteiten professionaliteit van de Nederlandse krijgsmacht en het uitdragenvan beroepstrots. Als belangenvereniging komen wij op voor uwarbeidsvoorwaarden in het overleg met de werkgever Defensie, maarook met bijv. het ABP, de SZVK en Stichting Zorgzaam, en het Vetera-neninstituut. De GOV|MHB is aangesloten bij de vakcentrale MHP dieop het niveau van de SER, kabinet en Tweede Kamer invloed uitoefentop ontwikkelingen op maatschappelijk/arbeidsvoorwaardelijk terrein.

De mensen

Staf en bestuur van de GOV|MHB worden gevormd door actiefdienende officieren, officieren bd en burger beleidsmedewerkers metnauwe contacten in de defensieorganisatie en met een grote kennis vanarbeidsvoorwaardelijke zaken. Wij fungeren als uw vraagbaak op hetterrein van beroeps- en belangenvereniging. De GOV|MHB kentbovendien een besloten ProDef netwerk voor leden. ProDef netwerkbrengt u in contact met uw defensiecollega's en is een platform waar uop de hoogte blijft van ontwikkelingen bij Defensie en de GOV|MHB. U kunt binnen een besloten omgeving communiceren en kennis delenmet andere professionals bij Defensie. Mocht er onverhoopt eenarbeidsconflict met de werkgever optreden, dan bieden de juristen vande GOV|MHB gratis juridische bijstand.

Haal meer uit uw lidmaatschap!

Met onderstaande bedrijvenen organisaties hebben weafspraken gemaakt die extravoordeel kunnen opleveren!

En dit is nog niet alles, ga voorhet volledige overzicht vanonze voordelen, inclusief alleinfo naar:www.prodef.nl/ledenvoordeel.Mailen kan ook: [email protected]

16 | ProDef bulletin, november 2012

KVNRO NOV

ProDef_opmaak _7_2012 03-11-2012 16:17 Pagina 16