Presentatie Tentoonstelling Jouw Perspectief

download Presentatie Tentoonstelling Jouw Perspectief

of 12

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Presentatie

Transcript of Presentatie Tentoonstelling Jouw Perspectief

 • Jouwruimte

  !Jouwperspectief

 • Jouwperspectief!Een nomadische tentoonstelling die op initiatief van het ABC en FARO research ontspringt in het ABC en zich daarna graag laat uitnodigen voor een tijdelijk kampement.

  Grote getallen worden teruggebracht naar een menselijke maat. Inhoud van degelijke spread-sheets en excelltabellen komt tot leven in een wereld van collages, fotos en maquettes.

  Het accent ligt op het geven van een integraal perspectief op jouw aandeel uitgedrukt in ruimte, energie en geld.

  ruimte

  energie

  geld

 • De stelling dat de mensheid in rap tempo roofbouw pleegt op de aarde zal door veel mensen worden beaamd. We leven in feite als maatschappij op te grote voet, waarbij we allemaal weten dat het de erfenis die we aan volgende generaties doorgeven uiterst onzeker is. Waarom gebeurt er dan niet structureel iets aan? Is het omdat we allemaal achter de kudde aanlopen of dat we vinden dat ons aandeel toch maar een druppel op een gloeiende plaat is? Veel psychologen hebben zich al over deze vraag gebogen, wat beweegt de mens voordat hij in actie komt. Wat dat betreft is het essay van Roos Vonk: Vergeet de lusten kijk naar de lasten. Daarin beschrijft zij de morele dilemmas van de mens op het gebied van het eten van vlees en het roken. De spagaat van het streven naar de directe behoeftebevrediging ten koste van bestendigheid speelt ons allen parten. Zij eindigt haar artikel met een diep gekoesterde wens om het hedonisme te overstijgen ten behoeve van morele waarden en langetermijndoelen.

  Moeten we pessimistisch zijn over de toekomst? Wij denken van niet. Er gaat veel inspiratie uit van individuen die dwars tegen de gevestigde orde en belangen in het niet meer pikken. Zich via social media organiseren en zo via de Arabische lente binnen een paar weken een regiem omverwerpen. Het mooie is dat deze krachten van onderop (als de kritische massa groot genoeg is) niet meer te stoppen is door de gevestigde orde. En zo moeten wij als 16.000.000 Nederlanders allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Niet apathisch worden omdat de overheid niks doet. Maar allemaal onze eigen verantwoordelijkheid oppakken.

  De expositie Jouw Perspectief wil aan dat ideaal appelleren. Niet door met het vingertje te wijzen, maar door op een inspirerende manier te tonen wat iedereen zelf kan doen. De expositie neemt de druppel op de gloeiende plaat juist als inspiratie om te laten zien dat juist die druppel best een behapbare uitdaging is. De expositie wil een voedingsbodem zijn voor het kritische individu. Als voldoende kritische individuen zich verenigen is er straks voldoende kritische massa voor een echte verandering. Dat het van onderaf moet komen is ons wel duidelijk, want in de troonrede is het woord duurzaamheid geen enkele keer voorgekomen.

  Jouw51 m2

  open natuurterrein

 • Jij bekijkt het 1:1, 1:20, 1:150.00, 1:16.000.000 en 1:7.000.000.000

  Herken je het gevoel geen voorstelling te hebben van informatie in de krant? Elke dag vliegen de miljoen en miljarden van CBS, RPB en DNB je om de oren. Een lening aan Griekenland van 110 miljard, de rente op onze staatschuld van 2 miljoen per uur. Miljoenen vierkante meters leegstaand kantoor, Petajoules energie-gebruik of miljoenen tonnen CO2 die wij uitstoten.

  Als je die getallen nu eens in het perspectief van jou als mens plaatst. Jij als bezitter van 1:16.000.000 maal Nederland. Dat je dus alles terugbrengt tot jouw proportie(s), zodat het voor jou behapbaar en voorstelbaar wordt.

  Dan zie je die 3 vierkante meter kantoor die jij hebt. En dat daar een halve vierkante meter van leegstaat. Dat je eigenaar bent van 2500 m2 Nederland (maquette 1:10 = 5x5 meter) met o.a. 200 m2 bos, 1 meter dijk en 15 centimeter snelweg. En hoeveel energie je gebruikt voor het wonen en voor al die andere dingen. Maar ook op wereldschaal: hoe verhoudt zich eigenlijk jouw 2500 m2 tot jouw ecologische footprint? Dus jouw aandeel ten opzichte van die andere 7 miljard.

  Wat jij, als we alles eerlijk zouden delen nu bezit is het eerste perspectief dat we je willen laten zien. Het tweede perspectief gaat over jouw toekomst. Wat is jouw deel als je in een harmonieus evenwicht met de aarde gaat leven? Hoe zou dat eruit kunnen zien: hoeveel energiegebruik zou duurzaam zijn en als je dat in oppervlakte zonnepanelen zou vertalen hoeveel ruimte en geld kost dat, of als het een windmolen is, kan dat ook?

  Je kan het straks allemaal en zien beleven in het ABC en daarna op verschillende plekken in het hele land. Het bijzondere van deze expositie wordt dat ruimte, energie en geld met elkaar in verband worden gebracht op een gebruik makend van de kracht van het beeld.

  Jouw63 m2

  verkeersterrein

 • Jouwwand van vragen!

  ruimte voor energie

  hans peter

  zitje voor het gesprek(verdieping en reflectie)

  maquette1:10 Jouw

  nederland

  ruimte buiten nederland

  In deze ruimte mag geschreven worden op de wanden door de (inter)actieve bezoekers.

  Conceptopzet expositie

 • Jouw1352 m2

  agrarischterreinJouwmaquette! 1:10 5x5m

  Jouw 0,5 auto

  totaal 2500 m2 (50x50 meter)

 • Jouw 200 m2 bos

  Jouw 3 kippen

  Jouw varken

  Jouw 3 m2 kantoor

  Jouw 60 m2 huis

  Jouw 9 meter weg

  Jouw 15 cm snelweg

 • Jouwmeter DIJK!

  Grote getallen terug gebracht naar menselijke maat.

  ruimte

  energie

  geld

 • Jouw47 m2

  bedrijfterreinJouwolie per jaar!

 • Jouwenergie!

  Uitgedrukt in PV-panelen alles is omgerekend in KWh.

  Jouw aandeel 10.000 KWh/jaar.

  Dit is ongeveer 100 m2 PV! = 4% van jouw Nederland

 • Jouwruimte!

  1. 2.

  3.

  4.

  Jouw137 m2woonterrein

  jouw extra footprint 40.000 m2

  Jou

  w H

  aa

  rlem

  200

  m2

  Jou

  w N

  eder

  la

  nd 2

  500

  m2

  Jouw Wereld 25.000 m2

  Jouw Oceaan 50.000 m2

  5.

 • !Jouwperspectiefruimte

  energie

  geld

  Initiatiefnemers Sponsoren

  Fotografie:I See For You

  Project coordinatie:Christa van Vlodrop

  Vormgeving:Vet Gedrukt