Perspectief • Editie 1 • 2016

24
Kunt u via het Nieuwe Werken in tijden van crisis toch meer rendement halen? Herman Konings over innovaties voor bedrijven 88% Mond-tot- mondreclame in de digitale wereld Hoe tevreden zijn uw werknemers? Dovy Keukens bouwt aan zijn toekomst dankzij glasvezel Magazine vol nieuwe inzichten voor uw onderneming Editie 1 · 2016 | proximus.be/perspectief Ondernemen Inspireren Vernieuwen Samenwerken In een e-shop gaat slechts 2% van de bezoekers over tot de aankoop. In een fysieke winkel is dit

description

Magazine vol nieuwe inzichten voor uw onderneming

Transcript of Perspectief • Editie 1 • 2016

Page 1: Perspectief • Editie 1 • 2016

Kunt u via het Nieuwe Werken in tijden van crisis toch meer rendement halen?

Herman Konings over innovaties voor bedrijven 88%

Mond-tot-mondreclamein de digitale wereld

Hoe tevreden zijn uw werknemers?

Dovy Keukens bouwt aan zijn toekomst dankzij glasvezel

Magazine vol nieuwe inzichten voor uw onderneming

Editie 1 · 2016 | proximus.be/perspectiefOndernemen Inspireren Vernieuwen Samenwerken

In een e-shop gaat slechts 2% van de bezoekers over tot de aankoop. In een fysieke winkel is dit

Page 2: Perspectief • Editie 1 • 2016

Audi connect actie, in samenwerking met Proximus.

Geniet volop van de Audi connect-diensten en bied uw passagiers wifi aan.

Milieu-informatie (KB 19/03/2004): www.audi.be

4,4 - 7,6 L/100 KM ◆ 114 - 176 G CO2 /KM

* Actie geldig op elke nieuwe Audi met de dienst Audi connect - als optie beschikbaar op alle Audi modellen - die werd aangekocht tussen 15/12/2015 en 30/06/2016. Abonnement Proximus Car Connect gedurende drie maanden gratis in heel België, voor een surfvolume van 3 GB/maand, vanaf de activering van de simkaart. De simkaart dient geactiveerd te worden binnen een maximumtermijn van één maand na de terbeschikkingstelling van de wagen. Na deze 3 gratis maanden wordt de dienst Proximus Car Connect automatisch stopgezet. Wilt u verder blijven genieten van dit maandelijks surfvolume ? Bel naar 0800 12 034 om uw abonnement te verlengen. Vanaf dan betaalt u € 20/maand (incl. btw) voor een surfvolume van 3 GB. Meer info op www.proximus.be/carconnect en op audi.be.

» 3 maanden gratis*

3 GB data/maand bij elke nieuwe Audi met de optie Audi connect.

DIAUAUG0645_A7_proximus_272x204_NL.indd 1 29/02/16 18:32

Page 3: Perspectief • Editie 1 • 2016

Wat is Proximus voor u? Een adviseur als u kiest voor een nieuwe smartphone en dito abonnement. Een provider voor uw internet en telefonie. Een technische hulp als er kabels worden aangesloten op het netwerk. Een aanspreekpunt als de dataconnectie hapert. Klopt, en het is ons streven om u hierin optimaal te servicen.

Maar wij willen veel méér zijn dan dat. Wij begrijpen dat er bij uw business wel wat meer komt kijken. Daarom willen we u nieuwe perspectieven bieden om elke dag nog beter te ondernemen. Uw onderneming beter maken en samen met u innoveren en groeien, dat is onze ambitie. Want innovatie betekent de beste blijven, door uw huidige manier van werken te optimaliseren. En innovatie betekent ook samen met u inzetten op vernieuwing, met een blik op de toekomst. Daarom reiken wij u een nieuw perspectief aan voor uw bedrijf.

Veel leesplezier!

Stefan BovyDirector Medium Enterprise MarketEnterprise Business Unit, Proximus

06 Van klant naar ambassadeur Mond-tot-mondreclame in de digitale wereld

Ondernemen

10 Herman Konings over het bedrijf van morgen. Innovatie als sleutelwoord

18 Digitale disruptie Tijd om uw business opnieuw uit te vinden?

Inspireren

14 Glasvezel Innovatief ondernemen

20 Het Nieuwe Werken:

meer productiviteit, minder kosten?

Vernieuwen

08 Een andere kijk op ziekteverzuim. Hoe tevreden zijn uw werknemers?

Samenwerken

Een frisse kijk!

Uitgave van Proximus NV van publiek recht / Jaargang 1 / nummer 1 / Q1 2016 Verantwoordelijke uitgever: Bart Van Den Meersche, Koning Albert II-laan 27, 1030 Brussel Samenstelling: Charline Briot, Robbin Sacré, Jean-Marie Stas. Medewerkers: Nicolas Chartier, Dirk Haesevoets, Isabelle Latour, Dries Van Damme, Thomas Van den Bossche, Frank Van den Branden, Filip Van Loock.

Concept en realisatie: Propaganda nv, Imperiastraat 16, 1930 Zaventem, www.propaganda.be

Voor meer informatie neem contact op via: [email protected] Version française: mail à [email protected] afi n d’obtenir un exemplaire de ce magazine en français. De technische specifi caties gelden alleen ter richtlijn. Proximus behoudt zich het recht voor om deze zonder voorafgaande mededeling te wijzigen. Geen idee wie uw Proximus-accountmanager is? Surf naar www.proximus.be/mycontacts

04 Nieuw perspectief De beste inspiratie uit onverwachte hoek

17 Smartphone review Huawei Y5 en Samsung Galaxy S7

22 Het moment van Geert Noels “ Fietsen laat mij toe volledig te deconnecteren”

Wat is Proximus voor u? Een adviseur als u kiest voor een nieuwe smartphone en dito abonnement. Een provider voor uw internet en telefonie. Een technische hulp als er kabels worden aangesloten op het netwerk. Een aanspreekpunt als de dataconnectie hapert. Klopt, en het is ons streven om u hierin optimaal te servicen.

Maar wij willen veel méér zijn dan dat. Wij begrijpen dat er bij uw business wel wat meer komt kijken. Daarom willen we u nieuwe perspectieven bieden om elke dag nog beter te ondernemen. Uw onderneming beter maken en samen met u innoveren en groeien, dat is onze ambitie. Want innovatie betekent de beste blijven, door uw huidige manier van werken te optimaliseren. En innovatie betekent ook samen met u inzetten op vernieuwing, met een blik op de toekomst. Daarom reiken

3Perspectief

Page 4: Perspectief • Editie 1 • 2016

Laurent Jaspers, Ethias

Stijn Stragier & Peter Vermeesch, GeoDynamics

Jean-François Potelle, Dapesco Paul Danneels & Katrien Vereecken, VDAB

Gunther Bamelis, ’t Veer

Wat hebben deze ondernemers gemeen …

Michel Van Hemele, Essensys

“ Durf nee te zeggen”

4 Editie 1 · 2016

Page 5: Perspectief • Editie 1 • 2016

Een frisse kijk op ondernemen, dat willen we u bieden in dit magazine. Want ondernemen, dat is vernieuwen. Het is een kwestie van alert blijven, zich informeren en opportuniteiten zien.

In deze tijden is technologie de katalysator van bliksemsnelle veranderingen. Als bedrijf moet u daarin meegaan, wilt u morgen uw marktpositie nog handhaven en uw klanten tevreden houden. Een frisse wind laten waaien door uw klantenservice? Effi ciënter werken door thuiswerk? Uw verloningspolitiek in vraag stellen? Ondernemen in het buitenland?

Wij laten u grasduinen in de verhalen en ervaringen van andere bedrijven, zodat u een frisse wind kunt laten waaien in uw eigen bedrijf. De beste inspiratie komt vaak uit onverwachte hoek. Dat merkt u ook uit de voorbeelden die ondernemers Michel Van Hemele, Daniëlle Vanwesenbeeck en Wouter Torfs meegeven. Ontdek in dit magazine welke oplossingen hen een nieuw perspectief bieden.

Jacques Van Bavel, Van Bavel

Donald Muylle, Dovy Keukens

Daniëlle Vanwesenbeeck, MASTERmail … ze bekijken hun onderneming vanuit ‘een nieuw perspectief’ “ Haal inspiratie

uit een goed gesprek”

“Denk na over de duurzaamheid van

je onderneming”

Wouter Torfs, Schoenen Torfs

proximus.be/[email protected]#NieuwPerspectief

Meer info

5Perspectief

Page 6: Perspectief • Editie 1 • 2016

Ondernemen

Mond-tot-mondreclame in de digitale wereld

Klanten kunnen je bedrijf maken of kraken. Via sociale media uiten ze hun enthousiasme, maar ook hun teleurstelling of frustratie. Sterke merken steunen op een community van sterke klanten. Wat kunt u doen om van uw klanten echte ambassadeurs van uw merk te maken?

Spreekt niemand over uw bedrijf, dan bestaat u niet. Volgens onderzoek van The New York Times is 65% van de nieuwe omzet van een onderneming

het rechtstreekse gevolg van de aanbeveling van bestaande klanten. Alleen maakt de digitale context het niet gemakkelijk om klassieke klantentrouw op te bouwen. Online kan de consument heel eenvoudig producten en diensten vergelijken. De concurrentie bevindt zich letterlijk one click away. Via sociale media communiceren klanten bovendien heel snel en vaak ongenuanceerd. Dat houdt een risico in, maar evengoed gaat het om een opportuniteit. Een tevreden

klant neemt het online voor u op, raadt de mensen uit zijn netwerk aan om uw product of dienst ook te gebruiken en groeit zo uit tot ambassadeur van uw merk.

Van klant naar ambassadeurSterke merken drijven op de steun van die ambassadeurs. Het merk slaagde erin hun verwachtingen in te vullen, of zelfs te overtreffen. Dat overtuigde de klant om bij een volgende aankoopbeslissing opnieuw voor het merk te kiezen. Zo ontstaat merkentrouw, waarbij de klant zich minder snel laat verleiden tot het vergelijken van producten en diensten. Ook de prijs weegt minder

6 Editie 1 · 2016

Page 7: Perspectief • Editie 1 • 2016

De selectie van Wouter Torfs

Schoenen Torfs is een van de grootste schoenwinkelketens van het land. Die positie versterkte de onderneming recentelijk nog met de overname van Brantano. Torfs werd al zeven keer verkozen tot ‘Beste werkgever van België’.

Ik heb een boek geschreven met als titel ‘Werken met hart en ziel’. Het boek schrijven was 99% keihard werken en 1% inspiratie. De realisatie ervan heeft twee jaar geduurd, maar het dwingt je na te denken over de duurzaamheid van en in je onderneming. Die moet je zien te combineren met de strategie en rentabiliteit van je bedrijf. Ik zou iedere zaakvoerder aanraden om een boek te schrijven.

Wilt u zelf uw tips delen? Mail uw contactgegevens naar [email protected]

Nieuwe perspectieven voor Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs NV

De ronde tafel

Loop niet te snel naar een consultant. Zelf zoek ik veel liever lotgenoten op, in wat wij de ‘CEO-council’ noemen. In mijn geval zijn dit zaakvoerders van familiebedrijven. We komen met zes mensen twee keer per jaar samen en bespreken er privézaken, maar ook opvolgingen, overnames zoals wij met Brantano deden … Deel in vertrouwen wat je bezighoudt met bedrijfsleiders die daar voor openstaan.

Je organisatie heruitvinden

‘Reinventing organizations’ van Frederic Laloux, een Brusselse coach en adviseur, is een boek dat eens niet van een Amerikaanse managementgoeroe komt. Het boek biedt een venster op de organisatie van de toekomst. Het heeft me erg veel inspiratie gegeven over hoe we Torfs verder succesvol kunnen uitbouwen in de komende 5 tot 10 jaar.

Zelf een boek schrijven

zwaar door in de aankoopbeslissing. De klant kiest immers steeds meer in functie van zijn vorige positieve ervaringen en de toegevoegde waarde die hem dat oplevert: snelle levering, zekerheid over de kwaliteit … Naarmate het enthousiasme voor het merk groeit, komt de klant op het punt dat hij zijn ervaring deelt en zo optreedt als een soort externe medewerker voor marketing en verkoop.

65% van de nieuwe omzet is het gevolg van de aanbeveling van bestaande klanten.

Creëer betrokkenheid Dat is het moment waarop u die ambassadeur formeel mee in het verhaal neemt. Via een online groep – bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn – verzamelt u die ambassadeurs rond uw merk. Houd daarbij goed de doelstelling van de samenwerking voor ogen. Dat kan van alles zijn: van meer verkoop en media-aandacht, tot een online helpdesk waar klanten elkaars vragen beantwoorden. In functie van uw doelstelling zorgt u regelmatig voor berichtjes – nieuwtjes, foto’s, video’s – die ze makkelijk verder kunnen delen met hun eigen netwerk. U kunt ook kort op de bal spelen door promoties te delen. Overweeg ook om getuigenissen van klanten of medewerkers te publiceren op uw website. Tot voor kort beperkte de mond-tot-mondreclame van de klant zich tot collega’s, familie en vrienden. Sociale media maken het bereik veel groter.

Uw klant bedanken?- Verras uw klant op een originele manier- Durf buiten het conventionele kader te denken- Het geeft uw ambassadeurs de nodige

zichtbaarheid- Zo brengt u mond-tot-mondreclame op gang

Enkele voorbeeldenApple stopt in de verpakking van z’n producten een logosticker. Coolblue verrast de klant met een sms’je als een bestelling is ingepakt. Webwinkel Koffergigant voegt een handgeschreven kaartje toe om de klant een prettige reis te wensen.

7Perspectief

Page 8: Perspectief • Editie 1 • 2016

Samenwerken

Een andere kijk op ziekteverzuim

Een gelukkige werknemer is er twee waardHet langdurig ziekteverzuim heeft vorig jaar een absoluut record bereikt, zowel bij arbeiders als bij bedienden, blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. Wat is de reden voor deze opmerkelijke toename? En, veel belangrijker nog, hoe kunt u als werkgever deze negatieve trend tegengaan?

Veel studies wijzen de steeds hoger wordende eisen als boosdoener van dit toegenomen

ziekteverzuim aan. Onze taakinvullingen worden daarnaast alsmaar complexer, of het nu om technische, creatieve of commerciële functies gaat. Onze huidige werkorganisatie is vaak onvoldoende aangepast aan die nieuwe inhoud en vereisten. Gelukkig kunt u als werkgever hierin ook zelf een verschil maken.

Hoe tevreden zijn uw werknemers?Wist u dat werknemers met een weinig motiverende job gemiddeld 2,4 keer meer afwezig zijn dan collega’s met een motiverende baan? Meer autonomie, een goede sfeer onder collega’s en voldoende kansen om jezelf te verbeteren leiden dan weer tot een positievere evaluatie van de job. Functioneringsgesprekken kunnen uitwijzen hoe boeiend medewerkers hun taak ervaren. Let er evenwel op dat het merendeel van de medewerkers zal aangeven tevreden te zijn over het eigen werk. U zult dus wat dieper moeten graven. Ook een persoonlijk praatje aan de waterfontein kan wonderen doen. Niet alleen voelt de werknemer zich hierdoor sterker betrokken bij het bedrijf, het laat u ook toe om de persoonlijke situatie, het stressniveau en de vaardigheden van een werknemer beter in te schatten.

Mens sana in corporatie sanoDoor een veilige en gezonde werkplek te creëren, kunt u het ziekteverzuim

onder uw werknemers drastisch verminderen. Enkele mogelijkheden zijn de snoepautomaat vervangen door een fruitmand, rechtstaand vergaderen en fi etsen van en naar het werk actief stimuleren. Maar u kunt bijvoorbeeld ook stappentellers uitdelen en bijhouden wie de meeste stappen heeft gezet, vriendschappelijke sportwedstrijden organiseren onder collega’s of workshops organiseren rond stoppen met roken. Dergelijke acties zullen bovendien de werksfeer verbeteren, waardoor werknemers minder snel zullen afhaken.

Zoals hij thuis werkt, werkt hij nergensSteeds meer werkgevers bieden hun werknemers tot slot de kans om een paar dagen per week van thuis uit te werken. Dit bezorgt de werknemer minder fi leleed en een beter georganiseerd gezins leven.

8 Editie 1 · 2016

Page 9: Perspectief • Editie 1 • 2016

Wat kunt u doen? Vraag hoe het gaat Een groot deel van de oorzaken van verzuim kunt u in een vroeg stadium voorkomen door regelmatig te vragen hoe het gaat. Doe dit oprecht en privé. Zo werkt u de angst voor consequenties weg.

Neem de angst weg Zorgen of stress door privéproblemen zullen werknemers niet snel aankaarten. Zelf schatten ze dit ook vaak onvoldoende in. Richt uw team daarom zo in, dat er voor iedereen een vertrouwenspersoon is.

Zorg voor een constructieve dialoog Benoem met zijn tweeën de oorzaak van het dreigende verzuim. Richt de oorzaak zich persoonlijk tot u? Zorg dan dat er een neutrale derde aanwezig is, en toon dat ook u uw verantwoordelijkheid zal nemen.

Win-winverloningspolitiek Denk na een positief functionerings-gesprek ook eens aan een alternatieve extra verloning die fiscaal interessant is voor u. Een internetabonnement voor thuis, bijvoorbeeld. Deze extra service motiveert uw personeel.

Werknemers voelen zich onafhankelijker en meer naar waarde geschat, en dat weerspiegelt zich in hun productiviteit. Zo zijn thuiswerkers volgens Nederlandse cijfers 0,5 procent van het totale aantal werkdagen minder ziek dan werknemers die nooit thuis werken. Belangrijk is wel om de arbeidsomstandigheden ook thuis zo aangenaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische stoel, een portable computer en permanente toegang tot alle documenten en agenda’s in de cloud. De kosten hiervan zijn vaak laag, en leveren veel op qua productiviteit.

De selectie van Daniëlle Vanwesenbeeck

MASTERmail uit Leuven is een directmarketingbedrijf. Daniëlle Vanwesenbeeck werd in 2012 bekroond met de Womed Award voor Vlaamse vrouwelijke ondernemer van het jaar.

‘Fanatical Prospecting’ van Jeb Blount staat vol met tips om je aanpak in prospectie te verbeteren, een heel belangrijk element in de verkoop. Draag niet alleen zorg voor uw bestaande klanten, maar ga ook actief op zoek naar nieuwe klanten. Ik leer vaak managementboeken kennen via mijn man Werner die ook vennoot is in het bedrijf. Elk weekend proberen we samen te joggen of te wandelen. Dan is er tijd om zo’n zaken te bespreken.

Wilt u zelf uw tips delen? Mail uw contactgegevens naar [email protected]

Nieuwe perspectieven voor Daniëlle Vanwesenbeeck, zaakvoerder van MASTERmail BVBA

Een goed gesprek

Ik hecht veel belang aan een goed gesprek met collega-ondernemers. Vaak kom ik hen tegen op events of congressen, maar ik haal het beste advies toch uit een persoonlijk gesprek. Dit kan tijdens een lunch, maar evengoed tijdens een wandeling. Het is net door te veranderen van omgeving dat er een andere dynamiek kan ontstaan.

Werken aan je bedrijf

Onlangs woonde ik een seminarie bij van spreker en coach Carl Van de Velde. Die man slaagt erin een bepaald energieniveau los te weken dat je weerom zin geeft om je onderneming opnieuw een extra boost te geven. Het verplicht je om na te denken over hoe jij je bedrijf organiseert. Niet werken in het bedrijf, maar aan het bedrijf: dat is vaak de kernboodschap.

Klanten-prospectie 2.0

Neem contact op met [email protected] voor een ruim aanbod aan verzuimrapporten op maat en HR analytics. Een verzuimcoach helpt u graag verder.

Meer info

9Perspectief

Page 10: Perspectief • Editie 1 • 2016

Inspireren

Herman Konings over het bedrijf van morgen

Innovatie als sleutelwoord Wilt u dat uw bedrijf het morgen even goed doet als vandaag, dan moest u gisteren al voorbereid zijn. Wij vroegen trendwatcher Herman Konings welke consumententrends hij in de zeer nabije toekomst ziet doorbreken, zodat uw bedrijf klaar is voor de consument van morgen.

Herman KoningsMaster in de theoretische psychologie (KU Leuven) en actief als trendanalist en consumentenpsycholoog. Hij is beheerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoekbureau Pocket Marketing/nXt.

10 Editie 1 · 2016

Page 11: Perspectief • Editie 1 • 2016

In België zijn trendwatchers nog geen algemeen gegeven, op de obligate eindejaarslijstjes na. In

Engeland, Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen, wordt er veel meer beroep op hen gedaan. “De grap is dat net in die landen het meest geïnno-veerd wordt. België hinkt op het vlak van innovatie achterop. Dat is jammer.”

De gemiste kans van e-commerceWij Belgen kijken de kat liever uit de boom. Dat is volgens de trendwatcher niet altijd de beste strategie voor een ondernemer. “Belgische bedrijven zijn bijvoorbeeld nu pas echt met e-com-merce begonnen. Rijkelijk laat, want intussen hebben vooral buitenlandse bedrijven zoals Zalando en Sarenza hun kans schoon gezien. Al ligt dat natuurlijk niet alleen aan een late reactie van de ondernemers zelf. Al die online bestel-lingen moeten immers snel en goed-koop geleverd worden. In België lukt dat nog niet, onder meer door de wetgeving. Daardoor bestellen Belgische consu-menten vaker in Nederland of Frankrijk, omdat ze de producten daar sneller en goedkoper thuisgeleverd krijgen dan in eigen land. Zo lopen we naar schatting zo’n vijf miljard per jaar mis.”

De grootste postbus ooitTerwijl het ook anders kan. Herman haalt de uitvinding Cardrops van de Belgische Board of Innovation aan. “De uitvinding is anderhalf jaar geleden aan Volvo verkocht, die hem met succes heeft uitgerold in Zweden. De uitvinding draait rond een chip in de koff erbak van een auto. Dankzij die chip kan een koerier je auto met behulp van zijn gps vinden en je koff erbak openen om je postpak-ket erin te stoppen. Dan heb je meteen de grootste postbus die je je maar kan voor-stellen, en moet je nooit meer zelf een pakket in ontvangst nemen. Een enorme tijdswinst voor de koeriers, maar vooral ook voor de consument.”

Analoog versus digitaalTijdwinst is volgens Herman het sleutel-woord van de toekomst. En dan vooral ook analoge tijd. Alle digitale innovaties ten spijt

01

03

02

snakken twintigers en dertigers tegen-woordig vooral naar tijd zonder digitale aandachtvreters zoals binnenkomende e-mails en headlines op sociale media. “Kijk maar naar de comeback van de Singer-naaimachines, of de ambachtelijke food-trucks. Maar grappig genoeg zullen net digitale innovaties hen die analoge tijd schenken. Het mooiste voorbeeld zijn natuurlijk de self driving cars. Weg met de stress van de fi les, je kan

01 Met Cardrops kan een koerier dankzij een chip en gps uw koff erbak openen om een postpakket te leveren.

02 In een self driving car kunt u gewoon rustig in uw auto werken terwijl hij u naar huis voert.

03 BMW vult zijn verkopers aan met de ‘Product Genius’ die zijn passie voor het product overbrengt.

Internet of ThingsInternet of Things (IoT) is een technologie en marktontwikkeling gebaseerd op de connectiviteit tussen alledaagse objecten onderling en applicaties. IoT is in heel uiteenlopende situaties nuttig, bijvoorbeeld voor de opvolging van activa, voorraadbeheer, transport en locatie, beveiliging, het volgen van personen, smart cities en energiebesparing. Hoeveel machines juist met elkaar en met het internet zullen verbonden zijn, weet niemand. Voorzichtige voorspellingen hebben het over 26 miljard, andere over een veelvoud daarvan. Vast staat alleszins dat het veel meer zal zijn dan het maximale aantal van 4,3 miljard. Al deze toestellen zullen ook veel meer data verzamelen en verzenden, waardoor 4G en 5G snel de norm worden.

11Perspectief

Page 12: Perspectief • Editie 1 • 2016

Inspireren

gewoon rustig in je auto werken terwijl hij je naar huis voert, zodat je werk af is eens je thuis bent en je meer tijd hebt voor je gezin. En die self driving cars zijn ook goed nieuws voor handelaars in stads-centra, want consumenten hoeven nooit meer zelf naar parking te zoeken: hun auto zet hen voor de deur van de winkel af en komt hen weer oppikken.”

Communicerende voorwerpen“Het gaat natuurlijk veel verder dan self driving cars”, gaat Konings enthousiast verder. “Naar schatting vijftig tot zes-tig miljard dagelijkse voorwerpen, en volgens sommigen zelfs tachtig, staan momenteel te wachten om met elkaar te kunnen communiceren. Alle banale, analoge dingen die we vandaag moeten doen – zoals de was doen, in de file staan enzovoort – gaan allemaal door machines uitgevoerd worden zodat wij meer tijd hebben voor kwalitatieve analoge tijd.”

Man versus machineHerman Konings denkt echter niet dat alles voortaan door machines geregeld zal worden, wel integendeel. “Een onder-zoek rond kankerbehandelingen heeft aangetoond dat als je door professoren aangeraden behandelingen vervangt door behandelingen die zijn geselecteerd

op basis van big data, de aanslaande behandelingen verhogen van 50% naar 70%. Dat is enorm natuurlijk. Maar dat-zelfde onderzoek heeft ook een derde optie bekeken: een combinatie van big data en de expertise van professo-ren. En dan stijgt de doeltreffendheid van de behandelingen plots naar 90%. Ondanks alle hypercognitieve intelli-gentie van supercomputers en big data, hebben we dus nog altijd de ervarings-deskundigheid en sociale intelligentie van mensen nodig.”

De ‘Product Genius’Ook in ondernemingen ligt de sweet spot volgens Konings in de combinatie van big data en menselijke capaciteiten. “In het afgelopen decennium is het aantal bezoekers in de showroom van autodea-lers met 75% gedaald. Mensen zoeken hun informatie immers op internet op, en gaan pas daarna naar de showroom. BMW heeft hierop gereageerd door zijn traditionele verkopers die informatie ter beschikking te stellen en hen aan te vul-len met een ‘Product Genius’ die zijn passie voor het product overbrengt op de consument. Die passie en het empathisch vermogen om in te spelen op de verlangens van de consument kun-nen zo snel niet vervangen worden door big data.”

“ Ondanks alle intelligentie van supercomputers en big data, hebben we nog altijd de ervaringsdeskundigheid van mensen nodig” Herman Konings, trendwatcher

12 Editie 1 · 2016

Page 13: Perspectief • Editie 1 • 2016

Big data: 5 tips voor kmo’sBig data zijn niet alleen een schatkist voor grote ondernemingen, ook kmo’s kunnen er veel voordeel uit halen. Hoe? Deze tips vormen alvast een goed startpunt.

Laat Big vallenVeel kmo’s laten zich intimideren door het woord ‘big’ in big data. U mag het dan ook gewoon laten vallen. Probeer te weten te komen welke data u juist nodig hebt en probeer daar in eerste instantie voordeel uit te halen.

Neem het heft in handenLaat uw big data niet leiden door uw IT-medewerkers. Het heeft geen zin een groot-schalig analyseproject op te starten als u niet weet wat u wil te weten komen. Big data is dus vooral een kwestie van het bedrijfsmanagement, uitge-voerd door IT.

Maak gebruik van wat bestaatWaarom zou u een eigen ‘big data’-systeem opbouwen, als er al talloze systemen bestaan op de markt? Zoek een systeem dat specifiek op uw behoeften inspeelt: komen uw data bijvoorbeeld vooral uit de cloud, dan is een ‘big data’-tool van Amazon Web Services een goede keuze. Is real-time info voor u belangrijker dan diepgaande ana-lyses? Dan kijkt u best even bij Splunk, dat trends en patronen herkent op het moment dat ze plaats-vinden. Hetzelfde geldt voor infrastructuur: cloud-oplossingen zijn tegenwoordig veel goedkoper (en toegankelijker) dan een eigen IT-infrastructuur opbouwen en onderhouden.

Maak gebruik van sociale mediaSociale media zijn een enorme bestaande bron voor big data en consumer insights. Evalueer de behoeftes van uw consumenten door big data te halen uit kanalen als Twitter, Facebook en andere sociale mediakanalen.

Mis de trein nietZelfs wanneer u vandaag geen onmiddellijk voordeel ziet in big data, begint u er toch best aan. Anders verliest u snel de voorsprong op uw concurrenten.

“Vandaag staat GeoDynamics vooral bekend om zijn doorgedreven track&trace- en tijdregistratie-oplos-singen. Kort uitgelegd: we stoppen een blackbox met een simkaart in de wagens van onze klanten, waardoor we exact kunnen meten waar en wanneer hun medewerkers aan het werken zijn. Deze gegevens sturen we rechtstreeks en hapklaar door naar het sociaal secretariaat en de ERP-pakketten van de klant. Daardoor heeft een bedrijf niet alleen minder administratie te verwerken, maar weet het ook tot op de minuut hoeveel werk-uren er moeten uitbetaald wor-den. Voor een bedrijf met veel arbei-ders op de baan is de ROI van onze oplossing enorm.”

De doorbraak van Internet of ThingsAls we hem vragen welke trends hij ziet aankomen voor machine-to-machine oplossingen, noemt Stijn meteen de Lora Alliance. “LoRa® staat voor Long Range, Low Power. Dit nieuw type netwerk leent zich beter voor machine-to-machine oplossingen. Enerzijds verbruikt het immers minder ener-gie dan het huidige netwerk, waar-door de batterijen in machine-to-machine oplossingen niet meer zo snel zullen leeglopen als nu het geval is. En anderzijds richt LoRa®

zich vooral op het tegelijk doorstu-ren van vele kleine datapakketten in plaats van af en toe één groot datapakket zoals het huidige net-werk doet.. Dat is ideaal voor toe-passingen die onophoudelijk kleine hoeveelheden data naar elkaar doorsturen.”

Nationale dekking LoRa® Momenteel dekt LoRa® 10 steden in België: Gent, Antwerpen, Leuven, Oostende - Zeebrugge, Brussel, Charleroi, Luik, Namen, Bergen – La Louvière en Doornik - Moeskroen. Kortrijk zit er ook bij. Eind 2016 zal de dekking nationaal zijn. “Wij kunnen het hier in de regio dus al volop uittesten. Eens LoRa® nationaal beschikbaar is, zal Internet of Things ongetwijfeld echt doorbreken in alle markten.”

GeoDynamics• Opgericht in 2004• CEO’s: Stijn Stragier en Peter

Vermeesch• 28 medewerkers• Specialisatie: mobiele toepassingen

zoals track&trace, tijdsregistratie, temperatuurregistratie, fleet management, kilometerregistratie …

• De bekroonde technologie van GeoDynamics zit in 26.000 voertuigen van ruim 2.400 klanten.

Machine-to-machine in de praktijkHet Kortrijkse GeoDynamics is al sinds 2004 bezig met machine-to-machine oplossingen en aldus een pionier in ons land. Wij vroegen oprichters Stijn Stragier en Peter Vermeesch welke trend zij zien aankomen.

GeoDynamics

Meer klantenverhalen op www.proximus.be/perspectief

13Perspectief

Page 14: Perspectief • Editie 1 • 2016

Vernieuwen

GlasvezelInnovatief ondernemen Wist u dat 80% van de Belgische industriezones al toegang heeft tot glasvezel, evenals heel wat bedrijven buiten die zones? Glasvezel is de toekomst: bedrijven die gebruik maken van innovatieve netwerken zoals glasvezel kunnen hun productiviteit met 10% verbeteren en een permanent hoog serviceniveau aan hun klanten bieden. Ontdek hier hoe u uw bedrijf klaar maakt voor morgen.

10% productieverdankzij innovatief netwerk.

48u verder werkenbij stroom-onderbrekingen.

7 geconnecteerde toestellen per persoon in 2020.

14 Editie 1 · 2016

Page 15: Perspectief • Editie 1 • 2016

Dovy Keukens

Glasvezel bestaat uit haarfi jne glasdraadjes waarop laserlicht aan- en uitgeschakeld wordt.

Vergelijk het met het seinen van een boodschap in morsecode met een zak-lantaarn, maar dan oneindig veel sneller en doeltreff ender: 200.000 km/sec. Dat maakt glasvezel aanzienlijk sneller dan welk ander netwerk dan ook.

Verbeterde continuïteitUw activiteiten mogen niet in het gedrang komen, en glasvezel draagt daar in belangrijke mate toe bij. De snelle glasvezelverbinding maakt het werken met bedrijfstoepassingen vanop afstand (bv. in de cloud) nog vlotter. Bovendien blijft uw internetlijn of datanetwerk zelfs bij een stroompanne van 48 uur toegankelijk. En u loopt geen veiligheidsrisico’s: glasvezel is van nature veilig. U heeft de zekerheid dat uw lijnen niet afgetapt kunnen worden.

Verbeterde effi ciëntieDe komende jaren zal het digitale verbruik binnen uw bedrijf nog toenemen. U gebruikt steeds meer applicaties en toestellen. Uw administratie gaat misschien geheel of gedeeltelijk online afgehandeld worden. Uw medewerkers gaan vaker van thuis uit of onderweg werken en via videocall contact maken met de collega’s. En uw verkopers moeten steeds vaker in real time grote bestanden doorsturen of verkoopsinfo consulteren bij een klant of prospect. Glasvezel is een technologie waarbij snelheid en bandbreedte fl exibel kunnen meegroeien met de noden van uw bedrijf.

Verbeterde klantentevredenheid Ook de klant zelf wordt alsmaar digitaler, waardoor de snelheid van uw website, uw reservatiesysteem of uw webshop van cruciaal belang zijn geworden. Een glasvezelnetwerk garandeert u

Dovy Keukens werd in zijn werking met de verschillende vestigingen geconfronteerd met te trage internetverbindingen en synchronisatieproblemen in de uitvoering van keukenorders. Keukenplannen en bijbehorende aanpassingen zijn nu eenmaal zware technische bestanden, aldus oprichter en zaakvoerder Donald Muylle. Om dat probleem aan te pakken koos Dovy voor de glasvezeloplossing. Niet enkel voor meer snelheid en om meer volume te kunnen verzenden naar de verschillende toonzalen, maar ook naar de vertegenwoordigers op de baan. Zo worden de toonzalen nu permanent digitaal opgevolgd. Vroeger kon dit maar om de 5 minuten met soms

uitval- en verzendingsproblemen en met een synchronisatie pas na een uur. In het glasvezeltijdperk zijn die storingen onbestaande. Alle toonzalen zijn binnen de 2 minuten synchroon met elkaar en met de hoofdzetel. Meer bedrijfszekerheid van data, veel snellere en betrouwbare digitale communicatie leveren een aanzienlijke reputatiemeerwaarde voor het bedrijf. De volgende stap die Dovy met glasvezel gaat ondernemen, is vanuit de toonzalen digitaal met klanten en prospecten communiceren. “Een waardevolle investering die snel terugverdiend werd”, aldus een tevreden Donald Muylle over het glasvezelproject bij Dovy.

Dovy verbindt vestigingen via glasvezelDovy Keukens ontstond in 1980 en is uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 300 medewerkers en een omzet van 59 miljoen euro. De hoofdzetel met fabriek van 37.000 m² bevindt zich in Roeselare. Daarnaast zijn er nog een twintigtal toonzalen.

“ We willen via glasvezel vanuit de toonzalen digitaal met klanten en prospecten communiceren”Donald Muylle

Meer klantenverhalen op www.proximus.be/perspectief

15Perspectief

Page 16: Perspectief • Editie 1 • 2016

permanent de hoogste snelheid, ook tijdens piekuren. Bovendien kiest u met glasvezel voor innovatief ondernemen. U kunt dromen van nieuwe online diensten, nieuwe manieren van digitaal communiceren met uw klanten en nieuwe businessmodellen. Volvo Cars rekent bijvoorbeeld op glasvezel om met hun Volvo Personal Service een nieuwe aanpak voor gepersonaliseerde onderhoudsbeurten te lanceren. De auto- en klantengegevens, en info over de software programmatie worden online opgevraagd om het onderhoud van de wagen zeer kort en effi ciënt aan te pakken, terwijl de klant plaatsneemt in een rustige lounge met wifi -toegang. Glasvezel voor uw bedrijfProximus heeft al 21.000 km glasvezel geplaatst. Als uw bedrijf niet tot de 80% van de industriezones behoort waar Proximus al glasvezel heeft geïnstalleerd, bestaat de kans dat grondwerken noodzakelijk zullen zijn. Proximus zal u steeds contacteren als er werken van start gaan. Om uw bedrijf met glasvezel te verbinden doet Proximus er alles aan om uw migratie feilloos te laten verlopen, zonder onderbreking van uw kritische werkapplicaties. Bovendien garanderen we u in ons Service Level Agreement een proactieve monitoring van de infrastructuur en de 24/7 beschikbaarheid van een professionele helpdesk.

Dagelijks ontvangt de onderneming meer dan een miljoen databerichten uit de meetpunten bij haar klanten. Dapesco biedt immers aan bedrijven als Ikea, Auchan, Casino, L’Oréal ... over heel de wereld meetapparatuur aan die hun energieverbruik opvolgt en gelijktijdig die data bewaart op servers ‘in the cloud’ en toegang geeft tot een applicatie om die gegevens te analyseren en te gebruiken. Het gaat vaak dagelijks over miljoenen data per bedrijf. Ook voor de Franse en Belgische overheid is Dapesco zeer actief, aldus CEO Jean-François Potelle. De grootste uitdaging is de beschikbaarheid van bandbreedte en een continue verbinding voor alle gebruikers die data consulteren of analyseren op de servers van Dapesco.

Een glasvezelverbinding biedt niet enkel een razendsnelle verbinding met al onze Energy Managers in gebouwen, maar heeft ook het voordeel van optimale, continue en moeiteloze doorstroming van al het zware dataverkeer, ook op piekmomenten, hoe groot dat volume dan ook is. De hoge symmetrische capaciteit – uploaden en downloaden – van 30 Mbit/s draagt daar uiteraard haar steentje toe bij. De klanten zijn heel tevreden over het feit dat data nu veel sneller en veiliger binnenkomen bij Dapesco zonder uitval van de webapplicatie door verbindingsproblemen. De klanten kunnen nu alles perfect opvolgen. Door de glasvezelverbinding is Dapesco nu zelfs in staat om van 10 naar 100 meetpunten per locatie te gaan.

Klanten Dapesco kunnen alle data perfect opvolgenDapesco uit Louvain-la-Neuve is een energie-optima-lisatie consultingbedrijf dat bedrijven en overheden oplossingen aanbiedt om hun energiefactuur te laten dalen. Dapesco werd opgericht in 2002, heeft zijn hoofdkwartier in België en biedt zijn diensten wereld-wijd aan in meer dan 40 landen op 15.000 sites.

“ Dankzij glasvezel zijn we continu verbonden met klanten”Jean-François Potelle

Dapesco

Wilt u vandaag al uw productiviteit verhogen met glasvezel, of hebt u vragen over deze nieuwe technologie? Neem dan contact op met uw Proximus accountmanager. Wilt u weten of glasvezel in uw buurt beschikbaar is? Surf dan naar www.proximus.be/glasvezel voor een stand van zaken.

Meer info

Meer klantenverhalen op www.proximus.be/perspectief

16 Editie 1 · 2016

Page 17: Perspectief • Editie 1 • 2016

Review

We nemen graag twee nieuwe smartphones voor u onder de loep. De Huawei Y5 geeft u alle functionaliteiten voor weinig geld. De Samsung Galaxy S7 legt de lat voor de smartphones weer een stukje hoger.

Huawei Y5Als u niet geïnteresseerd bent in een gsm als statussym-bool, maar wel in de mogelijkheden en het gebruiksgemak ervan, dan is de Huawei Y5 een toestel om naar uit te kij-ken. Voor het geld van een gewone gsm krijgt u een vol-waardige smartphone die werkt met het moderne Android 5.1 Lollipop. De Y5 komt in een zwarte en witte uitvoering.

Samsung Galaxy S7Het nieuwe vlaggenschip in de Samsung Galaxy-reeks biedt heel wat redenen om te upgraden. Dit gestroomlijnde toestel met z’n prachtige 5,1” Super AMOLED aanraakscherm is slechts 7 mm dun, en toch tegelijk waterdicht, stofvrij en voorzien van verstevigd Corning Gorilla Glass 5. Onder de motorkap werkt de snelle processor op het nieuwste Android 6.0 Marshmallow.

PROCESSOR: Qualcomm Snapdragon 820 / Exynos 8 OctaBESTURINGSSYSTEEM: Android 6.0 GEHEUGEN: 4 GB RAM; 32/64/128 GB opslagruimte,

micro-SD slotSCHERMTYPE: 5,1” Super AMOLED capacitief

aanraakschermSCHERMRESOLUTIE: 1440 x 2560 pixels AFMETINGEN: 143 x 71 x 7 mm SIM: nano-simVERBINDING: 4G LTE, NFC, 802.11 ac BLUETOOTH: 4.2 CAMERA: 12 MP met dual-LED, autofocus,

gezichtsherkenning; 5 MP frontcamera EXTRA: Corning Gorilla Glass 5, Active Noice

cancellation, Samsung Pay, IP68

PROCESSOR: 1,1 GHz Quad core BESTURINGSSYSTEEM: Android 5.1 GEHEUGEN: 1 GB RAM; 8 GB opslagSCHERMTYPE: 4,5” multitouch FWVGASCHERMRESOLUTIE: 480 x 854 AFMETINGEN: 136 x 68 x 10 mm GEWICHT: 141 g VERBINDING: 4G LTE, HSDPA, Wi-Fi 802.11 b/g/n BLUETOOTH: 4.0 CAMERA: 5 MP; 2 MP frontcamera; led-fl ash EXTRA: USB 2.0, gps, lichtsensor, nabijheidssensor,

tethering

Het nieuwe vlaggenschip

in de Samsung Galaxy-reeks maakt het de concurrentie

bijzonder moeilijk om deze topspecifi caties te

evenaren voor een vergelijkbare

prijs.

Met prijsbrekende

smartphones zoals de Huawei Y5 is er geen

reden meer om met een gewone

gsm te blijven bellen.

is er geen reden meer om

met een gewone gsm te blijven

bellen.

Het nieuwe vlaggenschip

in de Samsung Galaxy-reeks maakt het de concurrentie

bijzonder moeilijk om deze topspecifi caties te

evenaren voor een vergelijkbare

prijs.

Smartphones in de kijker

Android 5.1 Lollipop Android 6.0 Marshmallow

Specifi caties

17Perspectief

Page 18: Perspectief • Editie 1 • 2016

Inspireren

Digitale disruptie

Businessmodellen die tot voor kort onaantastbaar leken, worden plots ingehaald door nieuwe spelers die vaak kiezen voor digitale innovatie, zoals Uber in het vervoer, Amazon in de retail, Airbnb in de hotelwereld en Netflix voor de televisie. De vraag is: wat als morgen uw sector aan de beurt is?

H et succes van de nieuwe spelers heeft meestal te maken met het feit dat ze slim weten in te spelen op technologi-sche ontwikkelingen en tegelijk een passend antwoord klaar

hebben op het gewijzigde aankooptraject van ‘de nieuwe klant’.

Technologie als basisWat de technologische ontwikkelingen betreft, gaat het vandaag onder meer over de overmacht van de kleine schermen (tablets en smartphones) tegenover de grote schermen (laptop, tv …) en de opkomst van wearables (zoals smartwatches), smart cars en het Internet of Things. Maar dat is de situatie van vandaag. Morgen gaat het weer om andere innovaties, en dus is het belangrijk om relevante ontwikkelingen goed in de gaten te houden en na te gaan op welke manier deze uw business zouden kunnen beïnvloeden.

De nieuwe klantEn terwijl de klant vroeger via de bekende virtuele trechter naar de aankoop geleid werd, krijgen we vandaag vooral te maken met een klant die zijn beslissingen baseert op tal van – grotendeels online – bronnen en kanalen, zoals gebruikerreviews, discussieplatforms …

Tijd om uw onderneming opnieuw uit te vinden?

18 Editie 1 · 2016

Page 19: Perspectief • Editie 1 • 2016

3. Een nieuw businessmodelEen Amerikaanse keten van elektronica-winkels voelde zich sterk benadeeld door de opkomst van goedkope online shops. Maar aangezien consumenten het waarderen om producten ‘live’ te zien en aan te raken, begon de keten dit gegeven maximaal aan te moedigen. Bovendien ontwikkelden ze een auto-matische prijsvergelijker, om te voorko-men dat bezoekers na hun bezoek aan de winkel de goederen alsnog bij een online winkel zouden kopen. Daarbij verhaalden ze hun duurdere ver-koopmethode (winkelruimte, perso-neel …) op de leveranciers, door ze te laten betalen voor schapruimte en voor de demonstraties van hun producten. Zonder deze ingrijpende aanpassingen aan het businessmodel had de keten het waarschijnlijk niet gehaald.

2. Online of offline?Beide. Het laat zich aanzien dat ‘pure players’ – bedrijven die alleen online ver-kopen – stilaan zullen verdwijnen, tenzij ze ook starten met fysieke winkelpunten. Dat komt omdat gemiddeld slechts 2% van de bezoekers van online winkels overgaat tot een aankoop, terwijl dat in een fysieke winkel oploopt tot 88%. Aan de andere kant zullen fysieke retailers grotendeels uit de markt geduwd worden als ze niet snel starten met een sterke online aanwezigheid. De kracht van online zit hem – voor wat de retailsector betreft – vooral in beïn-vloeding. Zo is de kans dat een consu-ment in een winkelstraat een bepaalde winkel binnenstapt tot acht keer groter als hij online beïnvloed is ...

1. Stel uw organisatie in vraagHet bedrijf achter Wordpress, het sys-teem waarmee u zelf uw website kunt bouwen, heeft enkele honderden werk-nemers in dienst, waarvan de meesten op afstand werken. Bovendien heeft het bedrijf een grotendeels vlakke organisa-tiestructuur en is er geen middenkader. Vooral grotere bedrijven houden nog te veel vast aan ‘ouderwetse’ regels, protocollen en structuren. Die manier van werken ondermijnt de efficiëntie en belemmert snelle koerswijzigingen. En net die snelle koerswijzigingen kunnen in een disruptieve omgeving het verschil betekenen tussen succes of mislukking.

4. Durf kannibaliserenHet uitgangspunt is dat het beter is om uw eigen concurrent te worden dan om een ander bedrijf uw concurrent te laten worden. Zo was Netflix vroe-ger een soort videotheek waar de klant dvd’s kon bestellen die hem dan via de post werden opgestuurd. Aan één goed idee had Netflix voldoende om tegen 2005 al zo’n 4 miljoen klanten te heb-ben. Toch erkende Netflix dat dat succes niet zou blijven duren, en dus investeer-den ze al hun middelen in de uitbouw van een videostreamingdienst. Zo kan-nibaliseerden ze in eerste instantie hun eigen klantenbestand, maar slaagden ze er nadien wel in om 74 miljoen abonnees aan zich te binden ...

Vier belangrijke principes waarmee u de uitdagingen van de digitale disruptie of ontwrichting kunt omzetten in nieuwe kansen …

Disruptie is niet nieuw. Kent u de melkboer nog? Hij verdween de laatste decennia onder druk van de supermarkten.

Proximus begeleidt u in uw digitale transformatie. Neem contact met ons op via [email protected] voor meer advies.

Van gedachten wisselen over digitale innovatie

19Perspectief

Page 20: Perspectief • Editie 1 • 2016

Vernieuwen

Hoewel iedereen er de mond vol van lijkt te hebben, bestaat er geen concrete defi nitie van het Nieuwe

Werken. De aanpak is immers verschillend voor elk bedrijf. Algemeen kunnen we het omschrijven als een zoektocht naar een evenwicht tussen voordelen voor de medewerkers enerzijds, en een verbetering van de productiviteit en de kostenbesparing van het bedrijf anderzijds. Hoe die balans wordt bereikt, vult ieder bedrijf – en vaak zelfs iedere medewerker – zelf in.

Een kind van de crisisSinds 2008 heeft West-Europa te kampen met een niet afl atende, sluimerende crisis. In die context zijn bedrijven beginnen zoeken naar innovatie en kostenbesparingen om hun rekeningen in balans te krijgen. Men moest hierbij ook op zoek naar een nieuw model om meer rendement te halen uit het menselijk kapitaal. Veel bedrijven vonden dat rendement in het Nieuwe Werken.De verschillende vormen van het Nieuwe Werken zorgen immers niet alleen voor een rechtstreekse kostenbesparing

voor de werkgever, maar maken de werkomstandigheden voor de werknemer ook makkelijker. Daardoor zal de werknemer niet alleen effi ciënter werken, maar zal zijn tevredenheid ook stijgen. Het blijft wel belangrijk om goede afspraken te maken. U organiseert hiervoor best wat inleidende workshops. Meer dan thuiswerken alleenSommige organisaties denken dat het Nieuwe Werken gelijkgesteld is met thuiswerken. Dankzij de huidige technologie (de cloud, mobiele toestellen …) is thuiswerken dan ook een van de makkelijkst in te voeren maatregelen, waar bovendien het vaakst naar wordt gevraagd door de medewerkers zelf. De kostenbesparing door thuiswerken is evident: er is een minder grote kantoorruimte nodig en ook de kosten voor elektriciteit, verwarming … dalen. Wanneer niet alle werknemers permanent op kantoor zijn kunt u overschakelen naar fl exdesks. Richt dan wel voldoende kleinschalige vergaderlokalen in en denk aan ruimtes waar mensen in stilte kunnen werken. Maar al snel kwam het besef dat

sommige medewerkers, zoals bijvoorbeeld receptionisten, onmogelijk van thuis uit kunnen werken. Een voorkeursbehandeling tussen medewerkers zou het Nieuwe Werken net contraproductief maken. Daarom ontstond het zogenaamde ‘menu’.

In tijden van crisis is het Nieuwe Werken een doeltreff ende methode geworden om toch meer rendement te behalen.

Voordelen à la carteTegenwoordig neemt het Nieuwe Werken eerder de vorm aan van een door de werkgever samengesteld menu met voordelen, waaruit de werknemer zelf kan kiezen. Een vaak gekozen voordeel is bijvoorbeeld het persoonlijk mobiliteitsplan (een abonnement op het openbaar vervoer in combinatie met of in plaats van een bedrijfswagen). Ook mobiele toestellen en de bijbehorende abonnementen leveren een onmiskenbaar voordeel op voor zowel

Meer productiviteit, minder kostenMeer productiviteit, minder kosten

Het Nieuwe Werken: trend of noodzaak?Het Nieuwe Werken: trend of noodzaak?In veel grote bedrijven is het Nieuwe Werken niet langer een trend, maar een vast gegeven. Bij kmo’s heeft deze nieuwe aanpak nog geen vaste voet aan de grond gevonden. De kostenbesparingen zijn nochtans aanzienlijk als men het volledige plaatje bekijkt.

20 Editie 1 · 2016

Page 21: Perspectief • Editie 1 • 2016

werkgever als werknemer, zeker vanuit fi scaal oogpunt. Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van ‘BYOD’ (bring your own device): uw werknemers brengen hun eigen toestel mee naar het werk. U voorziet dan een tussenkomst in de aankoop- of abonnementskosten.

Blik op de horizonOok vandaag, nu we eindelijk weer lijken omhoogte klauteren uit de diepe kloof die de crisis heeftgeslagen, heeft het Nieuwe Werken meer dan ooit zijnnut. De zogenaamde ‘War for Talent’ doemt immersrazendsnel op aan de horizon. Tegen 2020 zullendoor de vergrijzing voor elke tien werknemers die demarkt verlaten, er slechts zeven weer op de marktverschijnen. Er zal dus een reëel personeelstekortontstaan. Bovendien hebben tal van werknemers hetin de afgelopen crisisjaren niet aangedurfd om vanwerkgever te veranderen. Eens de storm is gaan liggen,zullen al deze werknemers mogelijk op zoek gaannaar een baan met betere voorwaarden. Organisatiesdie op dat ogenblik nog niet meedoen met het NieuweWerken, zullen dus moeten opletten om hun bestemensen niet te verliezen. Een positieve uitstralingals werkgever is immers een belangrijke vereisteop de arbeidsmarkt. Het Nieuwe Werken kan hier inbelangrijke mate toe bijdragen.

De selectie van Michel Van Hemele

Michel Van Hemele werkt als Managing Partner bij Essensys. Hij was professor aan de HUBrussel en CEO van Carestel en Solvus. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Brouwerij Duvel Moortgat en is lid van de raad van bestuur van o.m. Delta Lloyd Bank, Voka-VEV ...

Ik ben bestuurder bij Brouwerij Duvel Moortgat. Waar de meeste bedrijven hard op zoek moeten naar nieuwe ideeën en pistes, wordt Duvel als kwalitatieve nichebrouwer constant bedolven onder een tsunami van nieuwe opportuniteiten, de ene al aantrekkelijker dan de andere. De échte uitdaging binnen de raad van bestuur is dan ‘nee’ durven zeggen in het belang van alle stakeholders van de onderne-ming. Wees selectief in de voorstellen waar je op ingaat.

Wilt u zelf uw tips delen? Mail uw contactgegevens naar [email protected]

Nieuwe perspectieven voor Michel Van Hemele, Managing Partner van Essensys NV

Luister naar je doelgroep

De aanpak van HUBrussel (nu Odisee) leert me dat schuiven met de marktpositionering van een bedrijf een gewaagde zet is. De hogeschool had een unieke historische marktposi-tie, maar door het toetreden tot de associatie KU Leuven daalden de studentenaantal-len. Studenten protesteerden publiekelijk maar HUB wei-gerde de consequentie van zijn beslissing te erkennen. Aan mijn oud-collega-professoren: neem de strijdbijl weer op.

Levenslang leren

Het volgen van een zomercursus in management is de ideale manier om te herbronnen. Aan zo’n topuniversiteit zit je in het gezelschap van een internationaal groepje mede-ondernemers. Ik heb zo een cursus gevolgd aan de gerenommeerde Amerikaanse Stanford University. Het was een heel intense, maar enorm leerrijke ervaring. Je haalt veel uit de cursus, maar ook uit de nieuwe mensen die je ontmoet.

Durf ‘nee’ zeggen

Surf dan naar www.nwowcommunity.be

Meer info

21Perspectief

Page 22: Perspectief • Editie 1 • 2016

“ Fietsen laat mij toe volledig te deconnecteren”

“Ik ben al mijn hele leven passioneel bezig met sport. Ik heb zowat alle algemene sporten op wielen en alle sporten in de natuur eens beoefend. Uiteindelijk ben ik blijven hangen bij skiën, wandelen en fietsen. Adrenalinesporten zijn niets voor mij, ik zoek niet graag kicks op. Voetbal heb ik wel geprobeerd, maar ik heb er een paar zware kwetsuren opgelopen en dat is ook niet de bedoeling. In de fietssport zijn er weinig blessures, als je natuurlijk de valpartijen kan vermijden.

Tegenwoordig probeer ik zo’n 10 uur per week te fietsen. Dat lukt me niet elke keer, maar op jaarbasis kom ik toch telkens weer uit op 400 tot 600 uur. Als je dan weet dat een Vlaming gemiddeld 14 uur per week tv kijkt, dan ben ik toch erg tevreden met dat resultaat. Mensen die beweren dat ze geen tijd hebben om te sporten, zitten met een diepgaander probleem. Iemand die 13 uur per dag werkt, is niet productiever dan iemand die 10 uur per dag werkt en twee uurtjes sport, wel integendeel.

Fietsen is een ideale sport. Je hersenen halen er letterlijk en figuurlijk meer zuurstof uit. Als je fietst, kan je niet met iets anders bezig zijn. Je bent alleen in je hoofd. Het laat je toe volledig te deconnecteren. Daardoor ben je achteraf veel productiever. Ik zeg bijvoorbeeld altijd dat ik mijn boek ‘Econoshock’ op de fiets heb geschreven. Je moet dat natuurlijk niet letterlijk nemen, maar ik heb wel de hele structuur van het boek in mijn hoofd opgebouwd terwijl ik uren aan het fietsen was.”

Het moment van Geert Noels

Dat nieuwe perspectieven uw onderneming ten goede komen, staat buiten kijf. Maar waar vindt u die? In elke editie van Perspectief vertelt een ondernemer hoe en waar hij of zij tot nieuwe inzichten komt. In deze editie laten we Geert Noels aan het woord over zijn passie voor fietsen.

Wie is Geert Noels?

• Ondernemer en macro-econoom• Founder van vermogensbeheerder Econopolis• Auteur van ‘Econoshock’ en ‘Econoshock 2.0’

(*) Geert Noels rijdt op een Pinarello Dogma met een Campagnolo Record groepset. De helm is van Lazer (BE) en de kledij van Vermarc (BE). Foto genomen op de top van La Redoute, een bekende helling uit Luik-Bastenaken-Luik.

(*)

22 Editie 1 · 2016

Page 23: Perspectief • Editie 1 • 2016

Work Time, Your Time. Tab Time.

De Galaxy TabPro S : een 2-in-1-tablet met Windows 10, geoptimaliseerd voor de beste productiviteit, altijd en overal ! De Galaxy TabPro S, een hoogwaardige tablet voorzien van Samsung’s meest geavanceerde technologie die draait op het Microsoft Windows 10 besturingssysteem. Door de meest populaire kenmerken van laptops en tablets te combineren in een vederlichte tablet, krijgen gebruikers nu altijd en overal toegang tot alle functies van een notebookcomputer. Resultaat? Een uiterst productieve mobiele ervaring, ook onderweg.

Levendige en heldere kleuren

Autonomietot 10,5 uur

10.5

Ultraslanken -licht

BE_NLPxxx_Adv TabProS_PXM B2B_NL_204x272mm_def01kp.indd 1 07/04/16 08:40

Page 24: Perspectief • Editie 1 • 2016