Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

60
OF 2016 | www.of.nl | 01 De stabiele groei van TEAM communicatie Mensen met merken verbinden JULIUS TEKSTRA IN LISSABON: ‘DIRECT HET GOEDE GEVOEL TE PAKKEN’ DRACHTEN: OP ZOEK NAAR “CO-CREATIE” EIJGEN FINANCE WEET RAAD

description

OF is al 27 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de economische ontwikkeling van bedrijven, gemeenten en branches in samenwerking met de ondernemers, colleges B&W en branchevertegenwoordigers in Friesland. Inspirerende verhalen, prikkelende berichten, boeiende citaten en informatieve columns complementeren het geheel tot hét ondernemersmagazine en zakelijk platform van Friesland. Wij wensen u veel leesplezier met de digitale versie van onze februari 2016 editie.

Transcript of Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Page 1: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

OF 2016 | www.of.nl | 01

De stabiele groei van TEAM communicatie

Mensen met merken verbinden

JULIUS TEKSTRA IN LISSABON: ‘DIRECT HET GOEDE GEVOEL TE PAKKEN’

DRACHTEN: OP ZOEK NAAR “CO-CREATIE”

EIJGEN FINANCEWEET RAAD

Page 2: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

François HaverSchmidtwei 38914 BC LeeuwardenT. 058 845 80 00

[email protected]

Uw fi rewalltegen al hetgevaar van

buitenaf

adv_ddfr_02_2015.indd 5 14-04-15 13:02

Page 3: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Zwarte ZwaanUit je comfort zone stappen, nieuwe dingen proberen, innoveren. Doen we het écht, dan is het nooit echt prettig. Er is immers geen comfort, dat zit nog in die zone. Het nieuwe schuurt; het verwart. Het voelt stuurloos.Zoals een voorwoord in dichtvormin een zakenblad.

Bij ING moet iedereen weer solliciterenDe bank hoopt zo de besten over te houdenMaar de besten, zijn die al niet lang vertrokken?Nieuwe dingen zijn soms beangstigend. En zoeken naar houvast.Een copywriter verhuist naar Lissabon. Een overtollige manager wordt fotograafEen top-fiscalist krijgt een herseninfarctSucces vereist lef en een gunstig lot.

In de Londense City noemen ze het een Black Swan EventIets dat theoretisch kan, maar toch volstrekt niet wordt verwacht.Je ziet je hele leven witte zwanen. Dat is je leven. Jouw model, van waaruit je heel succesvol bentJe verdient veel geld, want alternatieven zijn er nietEn op een dag zie je een zwarte zwaan. Je model stort in.Alles verandert voorgoed.Niets werkt nog zoals eerst.Ik wens iedereen in 2016veel geluk en af en toe een zwarte zwaan.

Menno Bakker HOOFDREDACTEUR

Meer lezen of reageren? http://www.facebook.com/menno.bakker.96 of op https://

twitter.com/OF_nl

François HaverSchmidtwei 38914 BC LeeuwardenT. 058 845 80 00

[email protected]

Uw fi rewalltegen al hetgevaar van

buitenaf

adv_ddfr_02_2015.indd 5 14-04-15 13:02

3L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 4: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Telefoon: 0518 412400

[email protected]

www.steeninterieurbouw.nl

IN EIGEN BEHEER:

Montage

Onderscheid in interieur!

Huisartsenpraktijken

WIJ ZIJN:

Voor al uw particuliere en/of zakelijke verzekeringen!

Weibuorren 75 • Ureterp • Telefoon 0512-301224 • E-mail [email protected]

DE ROOS

Page 5: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Coverfoto: Martin van der Meulen, managing partner TEAM commucatie

COLOFON

UitgeverijOndernemend Friesland BV

HoofdredactieMenno Bakker

BladmanagementEd Klijnman

Advertentie exploitatie en administratieOndernemend Friesland BVTussendiepen 219206 AA DrachtenTelefoon 0512 366326André Toering 06 46155747 Gert de Lange 06 10556784Jos Miedema 06 15262182Jasper van der Sluis 06-46033589

RedactieNARVIC Inhoudgevers, met: Ingrid van Damme, Casper Ferwerda, Menno Bakker, Herman Mulder

[email protected]

VormgevingSprog

DrukkerScholma Druk

ISSN 1383-9314

© De uitgever kan op geen enkele wijze

instaan voor de juistheid of volledigheid

van informatie. Uitgever aanvaardt

dan ook geen enkele aansprakelijkheid

voor de schade, van welk aard dan ook,

die het gevolg is van handelingen en/

of beslissingen die gebasseerd zijn op

informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave

mag na toestemming van de uitgever met

bronvermelding geciteerd worden.

www.of.nl

10 22 46 5042

10 Drachten: Op zoek naar co-creatie 15 Ondernemen in Drachten 20 Van der Wiel Holding BV: ‘Terug naar de basis’ 22 Alles kan in De Lawei 25 Drachten op de kaart als hightech ‘hub’ 26 Boorsma: continuïteit door kwaliteit 29 De auto van... Marleen van Wieren 31 Slecht gebit kan invloed hebben op mentale gezondheid 32 De stabiele groei van TEAM communicatie 36 Bouwe de Boer op duurzaamheidsmiddag:

‘Plannen bedenken die nog nergens zijn gerealiseerd’ 39 Ode aan pa 41 Arko van Brakel: vertrouwen als succesfactor

42 Copywriter Julius Tekstra verhuisde naar Lissabon: ‘Ik had direct het goede gevoel te pakken’

46 Paul Zandstra, Lievense CSO: ‘Gewoon goed werk leveren’ 49 Mislukt? Vergeet niet dóór te gaan. – column Snakeware 50 YouBrand naar Dubai voor Dontje 53 BV of niet? 55 Levenstestament: wat is het? 56 Financiering nodig? Eijgen Finance weet raad! 58 U heeft genoeg te doen...

5 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 6: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Friesland: beste Renault dealer van NederlandToch wel opmerkelijk: ABD Renault heeft, in navolging van de jaren 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2014, weer de prestigieuze titel ‘Renault Dealer of the Year 2015’ gewon-nen. De Friese dealer scoort structureel hoog op het gebied van klanttevredenheid en dat is een belangrijke factor voor het winnen van de titel. Als eerste dealer in de wereld, wist ABD Renault deze prestigieuze titel voor de 7e keer te winnen.

Bij de Renault Dealer of the Year-verkiezing draait het om de prestaties van de dealers op het gebied van klanttevredenheid en kwaliteit. Maar ook wordt er gekeken naar rende-ment en het marktaandeel. ABD kwam op alle punten als beste uit de bus. “Wij steken altijd veel energie in de ‘klantbeleving’”, reageert directeur Wybe Kooistra van dealer Renault ABD enthousiast. “Afgelopen jaar scoorden we het cijfer 9,6 voor klantte-vredenheid; dit jaar gaan we voor de 10.” Sinds de oprichting in 1975 is ABD Renault voortdurend gegroeid. De dealer heeft vestigingen in Drachten, Dokkum, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek en is een van de grotere dealerorganisaties in het noorden van het land.

Nieuwe markten lonken voor Dutch Steel Profi lesStaalbedrijf Dutch Steel Profi les B.V. in Leeuwarden ontvangt een krediet van € 515.000 van de provincie Fryslân. Met dit geld is het mogelijk om met een nieuw product een nieuwe markt aan te boren. Dutch Steel Profi les B.V. is het eerste bedrijf dat een krediet ontvangt binnen de Vestigingsregeling. Op 21 januari zette gedeputeerde Sander de Rouwe samen met wethouder Henk Deinum (Leeuwarden) de nieuwe machine in werking om de samenwer-king te vieren. Dutch Steel Profi les B.V. is een samenwerking van Bucon B.V. en Mannen van Staal. De Leeuwarder bedrijven hebben de handen ineen geslagen en een productielijn opgezet voor het produceren van waterzui-veringssystemen. Deze systemen worden in combinatie met golfplaten ge-bruikt voor de samenstelling van complete waterstations. “Het product biedt met name ontwikkelingslanden de kans om op afgelegen gebieden voor betrouwbaar drinkwater te zorgen via fl exibele en betrouwbare watertanks. Geen moeilijk gedoe, geen wegrottend beton, maar fl exibele units die we als het ware als bouwpakket aanleveren.”

Dierenkliniek Wolvega wint in WeststellingwerfMaatschap Dierenkliniek Wolvega is winnaar geworden van de onder-nemersverkiezing Weststellingwerf. Uit handen van Eric van der Zee van Martec Nederland, de winnaar van 2014, kregen de acht maatscha-pleden de prijs, een bokaal, overhandigd. De Dierenkliniek mag zich een jaar lang Onderneming van het Jaar Weststellingwerf noemen.

In een volle zaal van hotel Van der Valk in Wolvega zagen zo’n 200 ondernemers de dierenkliniek winnen. De andere genomineerden waren Polyvision Noordwolde en Tank- en Apparatenbouw De Blesse. Volgens juryvoorzitter Siem Jansen was doorslaggevend argument voor de keuze de in alle opzichten doordachte bedrijfsstrategie van Dierenkliniek Wolvega.

6 O F 2 0 1 6 - 0 1

Foto: Lenus van den Broek

Page 7: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Internetcriminelen worden steeds vindingrijker en professioneler. Zogenaamde phishing mails zien er tegenwoordig erg geraffi neerd uit. Boeven en ander gespuis verstaan doorgaans goed de kunst van het verleiden. Met name bedrijven in het MKB hebben vaak niet in de gaten dat zij een interessant doelwit kunnen zijn, aldus specialist Arrix in Drachten. Op de servicedesk van het bedrijf komen regelmatig meldingen binnen van bedrijven van wie gegevens zijn ontfutseld, of die onder druk worden gezet om geld over te maken om weer bij de bestanden te kunnen komen. Ondernemers zijn niet altijd voorbereid op de risico’s van deze digitale bedreigingen, zo stelt Jan Douma, directeur van Arrix, Security Specialist. “Met name bedrijven in het MKB hebben vaak niet in de gaten dat zij een interessant doelwit kunnen zijn en denken dat cybercriminelen het niet op hun hebben voorzien. Helaas wijst de praktijk anders uit. Je ziet een duidelijke verschuiving van de criminaliteit van de grote organisaties naar de kleinere ondernemingen. Bij hen is wellicht minder geld of minder belangrijke informatie te halen, maar zij zijn over het algemeen ook minder goed beveiligd en daardoor een gemakkelijker doelwit.” De impact van een digitale aanval kan enorm zijn, op zowel fi nancieel gebied als ook voor je reputatie, zo stelt de directeur. “Laat een IT specialist regelmatig je netwerk controleren; beveiliging blijft nu eenmaal een continu proces. Maar zorg er vooral voor dat je personeel het gezonde verstand gebruikt: vertrouw je iets niet, niet klikken!”

De kunst van het verleiden

Yachtcharter De Drait lanceerde een gloednieuwe watersport-app met vaarinstructies, vaarregels en technische informatie. “Met deze tool kunnen watersporters comfortabel maar vooral zorgeloos varen”, stelt directrice Alie Bloemhoff . De applicatie is geschikt voor de besturingssystemen iOS en Android. Een gedetailleerd overzicht van voorrangsregels, borden en brugseinen in de Watersport-app kunnen on-veilige situaties op het water voorkomen. ”Deze informatie kan ook voor niet-klanten handig zijn en is hiermee voor iedereen toegankelijk”, aldus Bloemhoff . Met de komst van de app worden de papieren boordboeken, welke aan de huurders voorheen werden meegegeven, volledig ver-vangen. Digitalisering neemt alsmaar toe. Met de app kun-nen we service en informatie op een innovatieve manier verlenen.”

De Drait komt met watersport-app

7L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Relatie-beheer!Het sociale aspect is voor veel ondernemers een wezenlijk onderdeel van het ondernemer-schap. Zo ook voor Kikstra Vishandel uit Oosterwolde. Op de markt aan het Willem Alexanderplein in Leeuwarden wist fotograaf Sipco Feenstra een sterk staaltje relatiebeheer vast te leggen op de gevoelige plaat. www.sipcovery.nl

Jan Douma

Page 8: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Het bedrijf Fleet Cleaner is de winnaar geworden van de Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS) 2016. De onder-neming werd gekozen na een ‘grande fi nale’ van de contest tijdens WaterLink; het grote water-technologie-symposium dat op 19 januari 2016 in het WTC Expo Leeuwarden werd gehouden.

Fleet Cleaner is in staat schepen te reinigen en te inspecteren tijdens het laden en lossen in de haven. Dat laatste is uniek, omdat reinigen tot nu toe vooral gebeurt buiten de haven, waarbij een schip speciaal voor anker moet gaan. Fleet Cleaner is een schoonmaakrobot die aangroei (slijm, algen, mosselen)

van de scheepshuid verwijdert en ook opvangt. Rederijen be-sparen door het schoonmaken niet alleen 5% brandstof, maar kunnen ook hun impact op het milieu reduceren. Bovendien scheelt schoonmaken in de haven tijd en geld. Noordstrand: “Toen we enkele jaren geleden als studentjes begonnen was

het moeilijk. Niemand nam ons serieus. Inmiddels weten we dat we een uniek product hebben. Een gemiddeld containerschip van 200 meter lang kan hierdoor ca. 300,000 euro per jaar aan brandstof besparen. We hebben inmiddels dan ook aanvragen van over de hele wereld binnen.”

Fleet Cleaner wint WIS award 2016

'Niemand nam ons serieus'

Billy en Security NoordWat er ook gebeurt, Hans Nieuwenhuis van Security Noord ziet het. Met zeven camera's bewaken hij en zijn collega's elke hoek van de Nachtegaalstraat in Drachten. U weet wel, van die explosie waar Drachten het landelijke nieuws mee haalde. Security Noord doet dat overigens met een gloednieuwe “Commando & Camerawagen”. Over de auto valt niks te klagen, zo vernemen we. Zo beschikt de wagen over een magnetron en koffi ezet-automaat, maar ook belangrijke hulpmiddelen als een AED en brandblusser zijn aanwezig. Dat de Nachtegaalstraat op dit moment extra wordt bewaakt is logisch, want er is instortingsgevaar. Eén ongenode gast blijft Nieuwenhuis bij. In de laatste nacht van 2015 zag hij naar eigen zeggen plotseling twee kattenoogjes op het beeldscherm verschijnen. De kat bleek ‘Billy’ te zijn. Dankzij snel handelen van de beveiliging kon Billy dezelfde nacht worden gevangen en werden hij en de eigenaresse nog dezelfde nacht herenigd. “Hjir dogge jo it foar”, aldus Nieuwenhuis.

8 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 9: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

'T ANKER ONDER DE PARAPLU DEKKERDrukkerij ‘t Anker gaat verder onder de paraplu van Dekker Creatieve Media & Druk in Leeuwarden. Directeur Edzer van der Veen van ‘t An-ker wil ‘wat gas terugnemen’ vanwege zijn leeftijd. Hij zocht een partij die zekerheid kon bieden voor zijn klantenkring en personeel en vond die in het bedrijf dat vroeger bekend stond als Dekker Drukwerken. ‘t Anker bedient zijn klanten de laatste weken van dit jaar nog vanaf de Ceresweg 22 in Leeuwarden. Per 1 januari 2016 verhuizen het team en

de werkzaamheden naar het pand van Dekker aan de Hortensiastraat 10. “Alles draait dus gewoon door”, aldus directeur Bram Dekker. “Iedereen kan tijdens de overgang rekenen op dezelfde service als normaal en Tiny van der Veen blijft aanspreekpunt voor alle klanten van ’t Anker.”

Eind 2014 nam Dekker al Hellinga Grafische Specialisten in Leeuwar-den over en dit jaar kwam ook Drukkerij Bambach in Harlingen onder de vleugels van Dekker. “Het mes snijdt aan twee kanten”, verklaart Bram Dekker zijn expansiedrift. “ Wij creëren extra zekerheid voor onze huidige productie en er ontstaat capaciteit voor nieuwe opdrachten.”

Leerlingen Ulbe van Houten ‘bouwen’ bij Centrum DuurzaamVijftien leerlingen 4e-jaars technologie maakten donderdag 14 januari 2016 zelf een houten stoel bij de opleiding bouw van ROC Friese Poort in Leeuwarden. Harry Hoefakker, docent CSG Ulbe van Houten: “ zo’n bezoek is goed. Elke dag is het een uitdaging om leerlingen voor te bereiden op de maatschappij, een vervolgopleiding en nog breder, op het leven. Leerlingen maken zo op een praktische manier kennis met alle facetten van de bouw.”

‘Doorloop alle bouwstappen en maak zelf een houten stoel’, werden de leerlingen van CSG Ulbe van Houten uitgedaagd. De eerste stap was om zelf de ontbrekende onderdelen van de houten stoel te schetsen aan de hand van een 3D tekening. Daarna kon het bouwen beginnen. Aan het eind van de ochtend was elke leerling de trotse bezitter van een eigen gemaakte houten stoel.

Vallinga doet overnameBouw- en restauratiebedrijf de Jong B.V. (Workum) is overgenomen door Bouwbedrijf Huitema Vallinga B.V. in Bolsward. De voormalige eigenaar Sjirk de Jong van het bedrijf uit Workum blijft werkzaam binnen Vallinga - de Jong. Komende jaren wordt de kennis en specialisatie van het restaureren over-gedragen. Door de overname beschikt het bedrijf over meer personeel en zijn er kansen om grotere projecten aan te nemen. De dochteronderneming gaat verder onder de naam Vallinga - de Jong (Res-taureren & Bouwen). Vallinga - de Jong is gespeci-aliseerd in het restaureren van historische panden/gebouwen. Onlangs is het Stadhuis in Bolsward en De Sneeker Waterpoort gerestaureerd.

9L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Op de foto: Sjirk de Jong (rechts) en Domien Vallinga (links) die al sinds 1978 bij het bedrijf is betrokken.

Page 10: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Drachten en ‘goed gastheerschap’ richting ondernemers

Op zoek naar co-creatie

Denk je aan de economische kracht van Drachten, dan gaat de eerste gedachte snel uit naar de centrale ligging van de plaats. De situering pal aan de A7, tussen Heerenveen en Groningen, heeft de gemeente

Smallingerland in het verleden geen windeieren gelegd. Daarmee is het verhaal Drachten echter verre van compleet. Want zeker de laatste jaren broeit er iets. Ondernemers en gemeente weten elkaar opmerkelijk

goed te vinden. En een geïntensiveerde samenwerking met de provincie en de drie grootste andere gemeenten in Fryslân levert concrete resultaten op. Het elkaar vliegen afvangen is verleden tijd. En dan is er nog dat gemeentebestuur, dat heel bewust kiest voor vernieuwing én voor het in ere herstellen van de natte roots van Drachten. OF in gesprek met wethouder Nieske Ketelaar, centrummanager Trea Westra en

burgemeester Tjeerd van Bekkum. Over lef, creativiteit en het lonkend perspectief van het water.

1 0 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 11: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

“We staan voor grote uitdagingen”, stelt burge-meester Van Bekkum. “De werkeloosheid is in Drachten hoog en de sociale structuur van deze plaats rechtvaardigt veel aandacht voor mensen die het economisch lastig hebben. Juist daarom is het denk ik niet de gemakkelijkste keuze geweest om de forse investeringen te doen die we de afgelopen jaren hébben gedaan. Miljoenen steken in infrastructuur, de upgrade van het winkelhart, de Drachtstervaart en in de ontwikkeling van het Innovatiecluster Drachten (www.icdrachten.nl, red.); je moet het altijd uit kunnen leggen aan je achterban. En dat kunnen we. Als bestuur zijn we er van overtuigd dat alle investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan zich zullen terugverdienen. Het gaat om nieuwe economische dynamiek, het creëren van nieuwe bedrijvigheid, maar ook om de verbetering van leefmilieu en het boosten van de collectieve mentaliteit in onze regio. We merken het aan alles; er is hier door alle projecten een sfeer ontstaan dat niets onmogelijk is. Uiteindelijk is dat voor alle inwoners van deze gemeente goed.”

Ketelaar: “Als gemeente faciliteren we en initiëren we. Toch heeft het bedrijfsleven de sleutelrol. Heel veel draait om lef en creativiteit, zeker bij in-novatie. Daar heb je ondernemers voor nodig. We zien het nu al gebeuren rond de Drachtster-vaart. Er komt horeca bij en er komen allerlei initiatieven op het gebied van toerisme, zoals bijvoorbeeld het organiseren van rondvaarten. Daarmee wordt Drachten niet alleen voor toeristen aantrekkelijker, maar is het ook een plaats waar mensen graag wonen. En dat is weer belangrijk als vestigingsfactor voor het bedrijfsleven.”

CreativiteitTrea Westra heeft als ‘centrummanager’ de taak nieuwe ontwikkelingen te stimuleren en aan te jagen. Daarbij probeert zij ook de onderlinge samenwerking tussen ondernemers te bevorderen. Zij beaamt de woorden van de wethouder en be-nadrukt daarbij het belang van de creatieve sector. “Die creatieve sector is ontzettend belangrijk. Het programma van de Lawei en van het museum Dr8888 maken van Drachten een aantrekkelijke plaats, ook als stad om in te wonen. Maar creati-viteit gaat verder. Kijk naar de ondernemers in de binnenstad. Er zijn winkeliers bij die er alles aan doen om hun klanten een goed gevoel te geven.

Door nieuwe dingen te ontwikkelen. Ze leveren toegevoegde waarde, bieden goede service en ze hebben doorgaans veel lef.” Volgens Ketelaar zou de relatief jonge industriële historie van Drachten wel eens een reden kunnen zijn voor de onbevangen manier waarop onderne-mers in en om Drachten gericht zijn op vernieu-wing. “Ik kan het niet wetenschappelijk bewijzen”, zegt ze, “maar wat je onmiskenbaar ziet in Drachten is dat ondernemers er gewoon de schouders onder zetten. Er is geen dwingend kader of historisch gegroeid imago waar alles in moet passen. Door zaken gewoon uit te proberen ontstaan er nieuwe verdienmodellen, leermomenten, verbe-teringen. Dat wil niet zeggen dat het hier allemaal perfect is. Er valt nog veel te winnen, zeker als je het hebt over de ontwikkeling van het toerisme.”

FocusDe grootste uitdaging ligt volgens burgemeester Van Bekkum in de neuzen dezelfde kant op hou-den. “Wij zijn nu bezig met een transitie. Dat is een plan van jaren. Maar daar moet je wel focus bij houden. Het is heel verleidelijk om steeds weer nieuwe dingen te bedenken. Daar zijn we ook niet tegen, maar we vinden wel dat we de grote lijn moeten bewaken. Juist omdat we willen dat de miljoeneninvesteringen ook gaan renderen.”

Focus houden dus, aldus de burgervader. Drachten mikt daarbij op een beperkt aantal pijlers, waarbij innovatie, cultuur en watergebonden bedrijvigheid eruit springen. Als het gaat om innovatie worden de bedrijven van het Innovatiecluster gekoesterd, zo vernemen we. Maar waardering is er voor alle bedrijven die innovatief zijn, zoals bijvoorbeeld ook Van der Wiel (zie elders in dit magazine, red.)“Het zijn bedrijven waar, naast HBO-ers en WO-ers, de vele MBO-ers en MBO-plus studenten die deze regio rijk is aan de slag kunnen”, aldus Ketelaar. “Daar zijn we die bedrijven dankbaar voor.” Op het gebied van cultuur spelen de Lawei en het plaatselijk museum zoals gezegd een hoofd-rol. En men kijkt in Drachten reikhalzend uit naar 2017, wanneer de honderdste verjaardag van de beroemde kunstenaarsgroep De Stijl (onder andere Mondriaan en Van Doesburg, die in Drachten het destijds omstreden kleurenpalet van een rij huizen ontwierp, red.) nationaal en internationaal wordt gevierd. Met in het Museum Dr8888 een grote tentoonstelling over Van Doesburg.

Nieske Ketelaar

Tjeerd van Bekkum

Trea Westra

1 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 12: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Taxi en Autoverhuur

Ottolaan 2, 9207 JR Drachten.

NODIG?TAXI0512

512484

TAXI

bellen >>>

Op uw gemak genieten

van een gevarieerde maaltijd De lekkerste verse maaltijden

• Ruim 40 jaar ervaring• Bezorging aan huis• Geen abonnement• Altijd een vertrouwd gezicht• Iedere dag uw eigen maaltijd

samenstellen

Van Smaak | Richterlaan 5 | 9207 JT Drachten | t 088 511 5400 [email protected] | www.vansmaak.nl

KOELVERSE MAALTIJDEN - DIEPVRIESMAALTIJDEN - WARME MAALTIJDEN - BOODSCHAPPENSERVICE

Op uw gemak genieten

van een gevarieerde maaltijd De lekkerste De lekkerste De lekkerste verseverseverseverseverseversemaaltijdenmaaltijdenmaaltijden

199111211_VanSmaak_Adv_Koelvers_B-Frl_170X115.indd 1 22-01-16 15:15

Page 13: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Mee-makenEn dan is er het water, waar Drachten in het verleden zo veel aan te danken heeft gehad (zie kader). Niet alleen is het water met het doortrekken van de Drachtstervaart weer tot diep in de binnenstad gekomen; ook aan de wens om Drachten bereikbaar te maken voor de grotere binnenvaartschepen wordt hard gewerkt. Hiermee zou de toch al goede infrastructuur van de plaats een extra injectie moeten krijgen. Van Bekkum: “Zo proberen we uiteraard aan alle kanten onze positie te versterken. Die infrastructuur is daarbij heel erg belangrijk. Maar uiteindelijk draait het toch allemaal om mensen. Hoe je in een gemeente gezamenlijk de schouders eronder zet, maar ook: hoe je als gemeente een goed gastheer bent voor iedere ondernemer die hier iets wil. Niet voor niets is onze slogan ‘Drachten Wil Je Meemaken’. Dat ‘meemaken’ kan ook uitgelegd wordt als co-creatie. Dat vinden we zeer belangrijk. Voor ons als bestuurders is daarom de hoogste prioriteit richting ondernemers: goed gastheerschap.”

DRACHTEN EN HET WATER

Je zou het bijna vergeten, maar Drachten heeft veel te danken aan turf. Dát werd vanaf de middeleeuwen in Drachten gewon-nen en vooral toen de vraag aan het eind van de middeleeuwen sterk toenam begon het een echte economie te worden, met vaarverbindingen, fabrieken, scheepswerven. In latere eeuwen is de stadskern steeds verder van het water komen af te liggen, maar de relatie met het water wordt in deze fase in snel tempo in ere hersteld. De meest in het oog springende projecten daarbij zijn ‘ Waterfront Drachten’ (een gebied aan de westkant van Drachten; de ambitie leeft om hier de toeristische schakel te ontwikkelen tussen de Friese Meren en de Friese Wouden), de transformatie van het bedrijventerrein de Tussendiepen (waar een speciaal collectief van ondernemers de regie heeft gekregen om een verouderd bedrijventerrein te transformeren in een gebied waar meerdere functies met elkaar worden gecombineerd (kennisontwikkeling, industrie, ambacht, toerisme en recreatie) en ‘Vaarweg Drachten’ (een plan om Drachten bereikbaar te maken voor grotere binnen-vaartschepen). Deze opties worden de komende jaren serieus op economische haalbaarheid onderzocht).

www.oostelijkepoortfriesemeren.nl

1 3L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 14: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Voor uw lunch in regio Drachten

Raadhuisplein 3, Drachtenwww.graancirkeldrachten.nl

Voor meetings groot en klein, moet je in de graancirkel …………

vergaderzaal tot 30 personen

Restaurant de Haven

www.dehavenrestaurant.nl

• Buff eten• Feestjes• Thuisbasis voor

ondernemers• Catering

• Luch/Dinner• High Tea• 1x in de maand

de zzpps club

Openingstijden:ma t/m vr 09:00-21:00 uurzaterdag 16:00-22:30 uurzondag op reservering

MUSEUMPLEIN 5DRACHTEN

Probeer onze HEERLIJKE

LUNCH

Page 15: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

LINX ondersteunt de mensen binnen organisaties met trainin-gen en coaching. Gerlof Osinga, oprichter van LINX: “Wij werken landelijk. En in vele branches, van kinderopvang tot de bouwwereld. LINX staat voor praktisch, eerlijk, duidelijk en zaken benoemen zo-als ze zijn; een Friese benadering. Desgewenst is de voertaal tijdens de training en coaching ook Fries. Dat alles schept vertrouwdheid

en creëert een veilige ontwik-kelomgeving. Mede daardoor ontwikkelen mensen zich.”

ResultaatMensen bewust maken dat ze zelf én gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Dat is de drive van Gerlof Osinga. Drachten is voor zijn eigen onder-neming een goede uitvalsbasis. “Maar ook voor ondernemers

in het algemeen. Drachten ligt centraal. En de gemeente geeft ondernemers ruimte. Maar Smallingerland is wel meer dan Drachten.” Gerlof wil voor de buitendorpen nadrukkelijk een lans breken. “Blijf investeren in de dorpen. De gemeente-euro kan ten slotte maar één keer worden besteed.”

www.linx-training.nl

LINX training en implementatie, Gerlof Osinga

‘Krijg je mensen mee'Hoe kun je je organisatie verbeteren? Door je mensen echt te betrekken. Dat klinkt eenvoudig maar blijkt in de praktijk lastig. ‘Laat je mensen allereerst persoonlijk tot ontwikkeling komen. Des te beter komen ze in de organisatie tot hun recht.’

Gerlof OsingaGeboorteplaats

Dokkum.WoonplaatsDrachten.

Ondernemen in Drachten Ondernemers; wie zijn het? Wat doen ze? Hoe motiveren ze hun personeel? Hoe innoveren ze? En: hoe houden ze hun klanten vast? Alledaagse vragen voor wie een bedrijf heeft. Hoe denken ondernemers in Drachten en omgeving over deze zaken? OF ging op pad.

1 5L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 16: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

L&BbvT E C H N I S C H I N S T A L L A T I E B E D R I J F

NUL OP DE METERSteeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor duurzame energie. Omdat het een goede investering is. Goed voor de portemonee, meer leefcomfort en het draagt bij aan een groene toekomst, onafhankelijk van fossiele brandstoff en. Wij denken met u mee.

Samen op weg naar Nul op de Meter!

Hoekseize 32 8711 HR Workum www.lenbbv.nl

UNIEK IN NEDERLANDEen interactieve boek over Nederland

Het boek bevat

een serie layars;

40 filmpjes die met

een smartphone af

te spelen zijn.

Beautiful Holland is een boek over

verleden, heden en toekomst van heel

Nederland. Beautiful Holland laat

zien dat Nederland zoveel meer te

bieden heeft dan Rembrandt, tulpen,

fietsen, molens en water.

Zo mooi, zo uitzonderlijk en met

maar liefst 40 Layar filmpjes, zo

verrassend kan Nederland zijn.

Verkrijgbaar in 10 verschillende talen!

Leuk als relatiegeschenk!

WWW.BEAUTIFULHOLLAND.NLBestel snel op:

www.janhooghiemster.nl

NieuwbouwVerbouw/aanbouwRes tauratie

OnderhoudBouwbegeleidingRenovatie

Boerfinne 129064 DG Aldtsjerk

nn

T 058 - 256 10 71 E [email protected]

Page 17: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Neem nu internet. Of het contai-nervervoer. Stuk voor stuk ontwik-kelingen die de wereld kleiner hebben gemaakt. En de concur-rentie groter. Voor sommigen misschien een bedreiging. “Maar die vernieuwing van technologie biedt ongekende kansen”, bena-drukt Rob. “Ik help ondernemers en bedrijven, maar ook particulie-ren, om die kansen te benutten. Ik stimuleer ze om te blijven leren, creëren en samenwerken.”

Kennis delen Als adviseur met 25 jaar ‘Randstadervaring’ krijgt Rob wel eens het verzoek om goed geschoolde mensen te interes-seren voor het Noorden. “Maar waar ik me juist sterk voor wil maken, is de eigen talentontwik-keling in Smallingerland. Zorg dat talent kan doorstromen naar boven. Zodat ook weer ruime ontstaat voor mensen die het nu lastig hebben op de arbeidsmarkt.

Innoveer! Zorg dat er nieuwe kansen ontstaan. Daarvoor moet je eerst kennis vermeerderen. En dat moeten we, als Smallinger-lands bedrijfsleven, vooral doen door kennis te delen. Daar bestaat nog wel eens huiverigheid voor. Maar juist waar je samenwerkt, ontstaan nieuwe kansen.”

www.goodwin.nl

Persoonlijk advies op maat voor MKB, ZZP en particulier. Dat is waar Numan Assurantiën zich mee af-ficheert. En die persoonlijke ‘touch’, dat is Wietse Numan ten voeten uit. “Ik ben een perfectionist, ik vind het prachtig om mijn klanten een gedegen advies te geven. Geen en-kele ondernemer houdt zich graag bezig met randzaken als verzeke-ringen. Aan mij de verantwoorde-lijkheid om risico’s in te schatten en helderheid te verschaffen. Het

vertrouwen dat men mij geeft, wil ik waar maken. Dat is oprecht de drijfveer van ons assurantiekantoor.”

Uitdaging voor Drachten Als geboren Drachtster heeft Wiet-se de plaats zien groeien. “De ge-meente is de uitdaging aangegaan. Neem de upgrade van De Lawei, de Drachtstervaart en het nieuwe winkelcentrum Raadhuisplein. Stuk voor stuk positieve ontwikkelin-gen.” Maar de keerzijde mag ook

genoemd worden, vindt hij. “Hoe behoud je de aantrekkelijkheid van het ‘oude’ winkelcentrum aan de Noorder- en Zuiderbuurt en delen van Industrieterrein De Haven? Daar ligt de volgende uitdaging voor de gemeente. Een luisterend oor voor de inbreng van onderne-mers is hierbij belangrijk.”

www.numanassurantien.frl

Goodwin, Rob Cuperus

‘Waar je samenwerkt, ontstaan nieuwe kansen’Op zijn visitekaartje staat ‘opportunity maker’. Bondiger is Rob Cuperus’ rol als adviseur niet uit te drukken. De techniek en de wereld om ons heen veranderen snel. Bedrijven kunnen dat niet meer negeren. ‘Goodwin helpt ze innoveren en leren met resultaat.’

Numan Assurantiën, Wietse Numan

‘Vertrouwen waar maken’Van jongs af aan werkzaam in het familiebedrijf. Wietse Numan is een assurantieman in hart en nieren. Hij kent z’n vak. En, minstens zo belangrijk, z’n klanten. Dat is de kracht van Numan Assurantiën. “Ik heb zakelijke relaties die al 25 jaar klant zijn.”

Rob CuperusGeboorteplaats

Sneek.

WoonplaatsDrachten.

LoopbaanTelecom-, arbeidsmarkt- en

onderwijsinnovatie.

Hobby'sZeilen, fietsen, muziek.

Wietse NumanGeboorteplaatsDrachten.

WoonplaatsDrachten

LoopbaanAssurantiën.

Hobby'sVoetbal, mountainbiken.

1 7L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 18: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

www.wiegersmadrachten.nl Tussendiepen 67 | 9206 AC Drachten | Tel.: 0512 - 513844

WiegersmaGrond- en straatwerk

www.visieopsucces.nl

Visie op SUCCES helpt organisaties met het realiseren van hun bedrijfsdoelstellingen door gericht advies en ondersteuning te geven aangaande visie, missie, doelstellingen en strategie.

Visie op SUCCES biedt u één vertrouwd adres voor verandertrajecten (proces en mens).

Gijs WarbroekLeppa 999204 JC DRACHTENTelefoon 0512 - 84 04 75 Mobiel 06 - 165 66 819E-mail : [email protected]

www.OF.nl

Page 19: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Tijd voor een interview is er nauwelijks, wat tekenend is voor de orderportefeuille van WerkFactor. Maar tussen de bedrijvigheid door presenteert Hielke Penninga graag z’n bedrijf. “We leveren vooral aan de bouw, industrie en logistieke sector. Als Drachtster onderneming hebben we vooral klanten in een straal van 30 kilometer rond de eigen uitvalsbasis. Maar we ondersteu-nen ook enkele grote landelijke opdrachtgevers. Zo verzorgen we

de complete bedrijfskledingdistri-butie voor 140 Gamma en Karwei vestigingen.”

Nieuwe marktenDrachten past WerkFactor als een maatpak. Hielke “Een dynami-sche plaats die haar onderne-mers goed ondersteunt.” Dus strijkt zijn bedrijf op zoek meer bedrijfsruimte straks neer aan De Hemmen, op een zichtlocatie aan de rondweg. “We richten ons nadrukkelijk op nieuwe markten

als de zorg, horeca en representa-tieve bedrijfskleding. We zijn een kleinschalig bedrijf dat goed is in het meedenken over uitstraling maar ook over logistiek. Zo zetten we bij klanten speciale webshops op waarmee het personeel zelf verantwoordelijkheid krijgt voor het bestellen van hun kleding en beschermingsmiddelen.

www.werkfactor.nl

WerkFactor, Hielke Penninga

Uit de jas gegroeidWerkFactor is in beweging. Naast de alledaagse ‘business’ in bedrijfskleding, werkschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen bereidt de onderneming van Hielke Penninga een verhuizing voor naar een tweemaal zo groot pand in Drachten. Typisch uit de jas gegroeid.

Hielke Penninga Woonplaats

Drachten.

GeboorteplaatsDrachten.

LoopbaanDetailhandel, mode, bedrijfskle-

ding.

Hobby’sZeilen.

Drachten en de historische kunst-bewegingen De Stijl en DaDa. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. Architect en schilder Theo van Doesburg kwam er regelmatig en liet een compleet volgens De Stijl ontworpen straat na. In de volksmond ‘Papegaaiebuurt’ ge-heten. Ook de Duitse dadaïst Kurt Schwitters kwam er regelmatig om met Van Doesburg en anderen te werken. Museum Drachten heeft

van beide kunstenaars een topcol-lectie. En de huisvesting mag er ook zijn, in één van de twee oude kloosters van Drachten.

Mooie exposities“We zijn een culturele hoofdrol-speler in de regio. Een trekpleister die voor toerisme zorgt. En we hebben aansprekende plannen om nationaal en internationaal nog meer bezoekers te trekken.” Thamar

Beckx is duidelijk over de ambities van het museum. “Er staan mooie exposities gepland en we openen het ‘Van Doesburg−Rinsemahuis’, een museumwoning in de Pape-gaaiebuurt. Verder is er de wens voor een nieuwe vleugel. Stuk voor stuk initiatieven met aantrek-kingskracht, goed voor de locale bedrijvigheid.”

www.museumdrachten.nl

Museum Drachten, Thamar Beckx

‘Exposities met internationale aantrekkingskracht'Als streekmuseum sla je met hoog aangeschreven collecties van de ‘avant-garde’ kunstbewegingen De Stijl en DaDa een uitstekend figuur. Nationaal en evengoed internationaal. Museum Drachten trekt jaarlijks 18 tot 19 duizend bezoekers. En dat gaan er meer worden. Ambitieuze plannen. ‘We zijn niet bang zijn voor het nieuwe’.

Thamar BeckxGeboorteplaatsDrachten.WoonplaatsDrachten.LoopbaanPR, marketing en communicatie.Hobby'sReizen, literatuur, cinema.

1 9L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 20: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

‘Afscheid van alle exotische franje’

2 0 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 21: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Maarten Reijgersberg heeft sinds 17 augustus jl. de algehele leiding bij Van der Wiel. Kersvers in het zadel is hij graag bereid om de recente ontwikkelingen samen te vatten. “De onderneming bezat de laatste jaren een veelheid aan infra- en transportactiviteiten; ook in het buitenland. Dat heeft ons veel opgeleverd. Maar ook veel gekost. Daarom hebben we besloten om terug te gaan naar de basis. We hebben diverse bedrijfsactiviteiten afgestoten en zo afscheid genomen van alle exotische franje. Ook hebben we sinds kort een grotendeels nieuwe bedrijfsleiding.”

Van zand tot rondhoutAls Maarten Reijgersberg gebeld wordt voor het interview rijdt hij net een dag mee op een houtauto van Van der Wiel. Voor wie het niet weet: de onderneming is groot geworden met bulktransport van bouw- en grondstoffen zoals grond, zand, grind, leem en bagger. Rondhout hoort daar de laatste jaren ook bij. “Staatsbosbeheer is een grote opdrachtgever, op het gebied van rondhout verzorgen we voor hen het hele logistieke proces. Dat doen we met twaalf eigen houtwagens en soms vier inhuurwagens. In totaal bezit Van der Wiel 75 vrachtwagens.”

Verduurzaming Voor een onderneming die is teruggegaan naar de basis heeft Van der Wiel één bedrijfsdivisie gehandhaafd die een vreemde eend in de bijt lijkt. Biogas. De onderneming heeft een solide reputatie opgebouwd in het ontwerpen, aanleggen en beheren van biogasinstallaties voor industrie, bedrijf en waterschap. “Biogas en stortgas lijken op het eerste gezicht misschien niet te passen in onze keten van kernactiviteiten. Maar door het begrip ‘biogas’ te verruimen naar ‘verduurzaming’ is het juist complementair aan onze kernactiviteiten. We vervoeren dagelijks grote hoeveelheden secundaire bouwstoffen. Van sloopafval tot vervuilde grond. Een groot deel daarvan is geschikt voor hergebruik, inzetbaar als bouwstof of zelfs om te zetten in duurzame energie. Dus deze divisie zullen we de komende jaren zeker uitbreiden.”

Friesland ambassadeurs“Verduurzaming sluit overigens naadloos aan op het dagelijks doen en denken binnen Van der Wiel”, benadrukt Maarten. “We proberen dat binnen alle geledingen van de onderneming handen en voeten te geven. Zo doen we veel om de CO2-

uitstoot van het transport te reduceren. Niet geheel toevallig is de houtwagen waarop ik vandaag meerijd een Euro6 voertuig. Die voldoet aan de nieuwste emissienormen. Ik vind dat passen bij een bedrijf als Van der Wiel. We zijn niet alleen een grote werkgever maar willen ons ook in brede zin profileren als ambassadeurs van Friesland.”

Maarten Reijgersberg, algemeen directeur Van der Wiel Holding BV

‘Terug naar de basis’De markant bruingroen gespoten vrachtauto’s van Van der Wiel zijn een bekend verschijnsel in het Friese landschap. Maar ook ver buiten de provinciegrenzen is de onderneming betrokken bij grootschalige projecten. Als vanouds, zo lijkt het. Toch heeft Van der Wiel enkele turbulente jaren achter de rug. “Maar nu is er rust. We kijken weer vooruit.”

Maarten ReijgersbergGeboren18 mei 1961 te Sint-Michielsgestel.WoonplaatsHeeg.LoopbaanAannemer.Hobby’sZeilen en hardlopen.

2 1 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 22: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

2 2 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 23: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Alles kan; dat is het uitgangspunt van Schouwburg De Lawei in Drachten. Naast het program-meren van voorstellingen en fi lms, is De Lawei ook goed in het organiseren van feesten en evenementen. “Voor ieder verzoek bedenken wij iets anders”, aldus evenementen coördinator Nynke Nicolai. “Dat zet aan tot creativiteit en houdt ons scherp.”

De organisatie gaat ver om het relaties naar de zin te maken. Nicolai: “De Lawei heeft verschil-lende specialisten in huis, onder andere op het gebied van techniek en horeca. Daardoor kunnen we op zoek naar slimme en bijzonde-re oplossingen om aan iedere specifi eke vraag te voldoen. Als het moet, zetten we met ons team het hele gebouw volledig op zijn kop. Geen feest is ons te gek!”

De programmamakers van zowel De Lawei als het Simmerdeis Festival in Drachten reizen regelmatig door het land en daarbuiten om mooi, verrassend, swingend, ontregelend, ont-roerend en vernieuwend aanbod te zien. Daar-door heeft De Lawei veel kennis van bands, artiesten en andere verrassende acts en kan De Lawei voor uiteenlopende opdrachtgevers op maat gemaakte evenementen organiseren. Met drie theaterzalen, drie foyers, een fi lmzaal, restaurant en een theatercafé heeft De Lawei alle ruimte om grote tot kleine feesten te organiseren. “Of het nu voor 5, 50, 500 of 5000 personen is, iedereen kan genieten van mooie voorstellingen, leuke (pop)concerten én heer-lijk eten en drinken.”

Bij De Lawei een feest, borrel of bijeenkomst organiseren? Neem contact op met De Lawei.

Alles kan in De Lawei

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . 2 3 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 24: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Een aandeel in elkaar

Want voor elk goed plan vinden wij de weg.

Onze adviseurs combineren bancaire financieringen met overheidsregelingen, lease,

investeringsfondsen en meer. Én weten de weg in de regio. Dat helpt wanneer zij

samen met u opzoek gaan naar een goede financieringsoplossing.

rabobank.nl/hetnieuwefinancieren

Om uw groeimogelijk temaken.

Voor elk goedplan vindenwij de weg.

Page 25: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Kor Visscher, voorzitter Innovatie Cluster Drachten

Drachten op de kaart als hightech ‘hub’ Men noemt het wel eens het geheim van Drachten. ‘Er zit hier veel hoogwaardige technologische en kennisintensieve bedrijvigheid. Maar buiten Drachten realiseert nog niet iedereen zich dat.’ Ziedaar de uitdaging voor het Innovatie Cluster Drachten. Voorzitter Kor Visscher over kennis delen, boeien en binden.

Het Innovatie Cluster, opgericht in 2011, bestaat uit dertien hightech ondernemingen die samen Drachten en de Noordelijke regio op de kaart willen zetten. Kor Visscher, in het dagelijks leven director industrial projects & facilities bij Philips Drachten, ziet als voorzitter groot potentieel voor Drachten en omstreken. “De bedrijven in het Innovatie Cluster lopen stuk voor stuk vooraan in hun marktsegment. Ze produceren hightech systemen en materialen, opereren internationaal en hebben een eigen ontwikkelafdeling. Nog los van de centrale ligging van Drachten in Noord-Nederland, biedt die technologische concentratie grote mogelijkheden voor andere kennisintensieve ondernemingen. Mits je elkaar weet te vinden.”

Kennis delenWie voorop wil lopen in hoogwaardige technologie moet zich realiseren dat de tijd van zelfstandig innoveren voorbij is. Waar ondernemingen vroeger hun kennis nog konden afschermen, loopt de weg naar kansrijke nieuwe technologie tegenwoordig juist via kennis delen. “Je kunt niet meer alles zelf. Accepteer dat er buiten je onderneming meer knowhow zit dan binnen je onderneming. Dus zoek die knowhow actief op bij

anderen. Werk samen en creëer kruisbestuivingen. Dat vereist een ander manier van pre-competitieve kennisontwikkeling en van organiseren. Samenwerking heeft als bijkomend voordeel dat ook kleinere bedrijven in staat zijn om te werken aan grote innovaties.”

Boeien en bindenOnbekend maakt onbemind. Wil Drachten zich opwerken tot de hightech ‘hub’, het hoogtechnologische centrum van het noorden, dan is het cruciaal om de juiste mensen te vinden. Om toptalenten te boeien en binden. Het huidige cluster van dertien bedrijven biedt hiervoor al een voedingsbodem met mooie carrièrekansen. Maar over pakweg tien jaar moet die hightech kweekvijver nog veel groter zijn. “We streven naar een cluster van zo’n 25 kennisintensieve bedrijven waarbinnen professionals elkaar weten te vinden. Een dynamische omgeving waarbinnen talenten vrijuit switchen tussen de bedrijven.” Een loopbaan binnen het cluster dus; een natuurlijke manier om kennis te laten rouleren in het persoonlijk belang én het belang van de regio.

Kor VisscherWoonplaatsHaren.

GeboorteplaatsWarff um.

LoopbaanInnovatie- en productie gerichte

functies binnen MKB en grootbedrijf.

Hobby’sIn mijn vrije tijd doe ik zo weinig

mogelijk, veel lezen.

2 5L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 26: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Boorsma: continuïteit door kwaliteit

‘Vertrouwen moet je verdienen’

2 6 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 27: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

“Natuurlijk, ook wij hebben last van de recessiejaren gehad”, zegt Jan Wessels, die per 1 januari van dit jaar directeur is van Ingenieursbureau Boorsma. “Maar het nam bij ons geen dramatische vormen aan. Dat is vooral te danken aan ons brede portfolio. We doen bouwtechniek en bouwmanagement, maar zijn qua expertise en activiteiten ook sterk vertegenwoordigd in de civiele techniek. Die diversiteit levert ons een stabiele positie op.” Een stabiele positie, met aansprekende projecten, zo mogen we wel stellen. Want het bureau met hoofdkantoor in Drachten mag uiteenlopende projecten als IKEA, de Centrale As en een sluis in Terneuzen in de prijzenkast zetten. En toch is dat niet alles. Want, zo benadrukt Wessels, “we doen ook graag kleinere projecten, zoals prefab woningen. Daarmee kunnen we klanten een fl inke tijd- en geldwinst bezorgen.” Een gesprek.

Boorsma is een bedrijf waar traditie en innovatie hand in hand gaan. De onderneming is opgericht in 1969 door de heer ir. K. Boorsma en heeft met de kernwaarden ‘onafhankelijkheid’ en ‘deskundigheid’ een stabiele groei doorgemaakt. Die stabiliteit wordt ook mooi verpersoonlijkt door de directeur zélf. Jan Wessels was voordat hij onlangs directeur werd al sinds 1995 als consultant en projectmanager betrokken bij het bedrijf. “We passen bij elkaar. Ik ben een nuchtere Tukker (Wessels is geboren in Rijssen, red.) en ook Boorsma is een nuchter bedrijf. We zijn gewoon serieus met ons werk bezig. Daarbij onderscheiden we ons door korte lijnen. Ik begrijp dat iedereen dat zegt, maar wij laten dat in de praktijk zien. We hebben bijvoorbeeld geen accountma-nagers. Onze vakmensen hebben zélf contact met de klant, zitten boven op de projecten. Dat is voor de klant, maar ook voor ons het meest inspirerend.”

VertrouwenBij die samenwerking staat het belang van de klant voorop, zo stelt de directeur. Ook die ‘claim’ staaft hij graag met een onderbouwing. “In de meeste contracten is altijd nog wel wat ruimte voor beweging. Wanneer

wij onderdelen vinden waar we voor de klant na goedkeuring nog een besparing kunnen halen dan doen we dat, ook al kost ons dat misschien in eerste instantie zelf wat werk. We doen dat graag. We realiseren ons namelijk heel sterk dat we tweederde van onze omzet bij onze bestaande klanten vandaan halen, waar we doorgaans langdurige relaties mee opbouwen. Dat vertrouwen moet je verdienen.”

EervolVoorbeelden van aansprekende projecten zijn er te over. Zoals IKEA Zwolle, waar Boorsma de bouwkundige uitwerking, het advies over de constructie en de bouwdirectie inclusief het toezicht verzorgde. “Mooi en eervol om te doen”, aldus Wes-sels. “Het is in zijn soort de meest duurzame winkel van Neder-land geworden.” Geheel ander voorbeeld: de renovatie van zeven bruggen in de Stroobos-sertrekvaart (tussen Prinses Margietkanaal en Dokkum, red.). “ Daarvoor maken wij het ontwerp en verzorgen wij ook het bestek”, aldus Wessels.

WoningenTegelijkertijd benadrukt de directeur dat zijn bedrijf ook graag kleinere projecten blijft

doen. Zoals de prefabricage van woningen, door middel van houtskeletbouw. “Dat vind ik dus een prachtige ontwikkeling. Met hout werken is duurzaam en toekomstgericht. Wij tekenen en berekenen de productie van die prefab woningen. Dergelijke woningen kunnen op locatie al in enkele weken tijd neergezet worden. Daar had je voorheen minimaal een half jaar voor nodig, met alle kansen op vertraging door weersomstandigheden.” Overigens beperken de pro-jecten met hout zich niet tot bescheiden formaat, want - zo vertelt Wessels - Boorsma was als engineer ook betrokken bij de realisatie van de houten gevel-elementen van het opmerkelijke Wetsusgebouw, op de Water-Campus Leeuwarden.

Het allermooiste van het vak? “De concreetheid van de zaken waar je mee bezig bent”, stelt Wessels. “Het is erg inspirerend om met projecten bezig te zijn die je op de tekentafel hebt zien ontstaan, waar jij als bedrijf alle berekenin-gen en soms het design en het bouwmanagement hebt mogen uitvoeren, om er vervolgens ooit gewoon naast te kunnen staan en naar te kijken.”

Jan WesselsGeboren14 april 1972 te Rijssen

(vanaf 1996 in Friesland).

Burgerlijke staatGehuwd, vier kinderen.

Hobby’sGezin, lezen, tuinieren.

DNA BoorsmaIngenieursbureau Boorsma: advies- en

ingenieursbureau dat opdrachten

uitvoert binnen de branches

bouw & civiel, milieu en geologie.

Opgericht in 1969. Vestigingen in

Meppen (Duitsland), Amersfoort en

Drachten (hoofdkantoor). Circa zestig

medewerkers.

Kernwaarden: Onafhankelijkheid en

deskundigheid.

www.boorsma-consultants.nl

2 7L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 28: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Samen werken aan een duurzame toekomst www.damstra.nl

ISO en VCA gecertificeerd

Waar veiligheid & kwaliteit

nauw samengaan

Aannemingsbedrijf Weg- en WaterbouwStienstra & Van der Wal

Rogmolewei 6, 8651 EP IJlstTel. 0515-533243, Fax 0515-531362

[email protected]

Ook kunt u bij ons terecht voor:

• Remmings- en geleidewerken• Stalen damwanden• Haven aanleg en steigerwerk• Houtleverantie• Diverse typen walbeschoeiingen• Houten bruggen

Voor informatie en/of een vrijblijvende offerte kunt u altijd contact met ons opnemen.

Aannemingsbedrijf Weg- en Waterbouw

Stienstra & Van der Wal-IJlstAannemingsbedrijf Weg- en Waterbouw

Stienstra & Van der Wal-IJlst

S&WS&W

De Vink 2, 9231 JM SurhuisterveenT 0512 - 369 111 E [email protected] I www.talstra.nl

AdministratieBelastingen Consultancy AdviesSinds 1975 uw persoonlijke partner voor zakelijke- en particuliere financiële dienstverlening.

Transportwei 18 • 8501 ZP Joure • Tel. (0513) 41 32 30 Fax (0513) 41 71 73 • E-mail: [email protected]

Page 29: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

De auto van...

Marleen van WierenIn wat voor auto rijd je?Een Citroën C4 Cactus.

Een vrij uitgesproken keuze.Nogal. Over dit model heeft iedereen een mening. Je vindt hem mooi of helemaal niet. Zelf vind ik hem hip en stoer. Een kek wagentje. Door de vlakken aan de zijkant valt hij erg op. Veel mensen blijven even kijken. En dat is nou precies de bedoeling! Wat je van de auto vindt maakt niet uit; het is vooral belangrijk dat hij opvalt. Binnenkort wordt mijn auto voorzien van bedrijfs-reclame, waardoor hij nog meer zal opvallen. Dit model is dus een heel bewuste keuze.

Je ziet meer kekke leaseauto’s op de weg, zoals de Fiat 500 en de Mini Cooper. Waarom de Cactus?Hij is veel gunstiger in de bijtel-ling, tot 1 januari van dit jaar be-droeg die 14 procent. Er was eind vorig jaar dan ook een ware run

op de Cactus. Omdat ik hem ook privé gebruik en ik twee kleine kinderen heb, van zes en twee jaar, heb ik ook goed gekeken naar grootte en de veiligheid.

Rijdt hij ook fi jn?Zeker! Het is een vrij lichte auto en heeft een uitstekende weglig-ging. Daarnaast zijn er allerlei technische hulpmiddelen aan boord, waaronder parkeersen-soren en een achteruitrijcamera. Omdat ik in het centrum van Leeuwarden woon en het daar best krap kan zijn, zijn deze tools erg prettig. Verder is hij zuinig. Hiervoor had ik een Volvo V50, een oud beestje dat behoorlijk slurpte. Veel auto voor weinig dus.

Wanneer stapte je voor het eerst in de Cactus?Nog niet zo lang geleden: november 2015. Toen was hij trouwens nog helemaal wit. Binnenkort komt er dus nog BabyPlanet-bestickering op. Die

wordt door Jan Klaver, grafi sch vormgever bij BabyPlanet, ontworpen.

Waar ga je de Cactus voor gebruiken?Als online marketeer hoef ik niet dagelijks op pad; soms ga ik naar één van de vijf BabyPlanet-vestigingen in Noord-Nederland. Ik maak vooral woon-werkki-lometers tussen Leeuwarden en mijn standplaats Drachten. Dit doe ik drie dagen per week. Verder ga ik hem zoveel mogelijk in Leeuwarden gebruiken. Hier heeft BabyPlanet op geen vesti-ging. De opvallende Cactus zal onze naamsbekendheid er vast goed doen.

Is autorijden een hobby?Ik vind het inderdaad leuk en ontspannend. Ik doe er een half uurtje over om op mijn werk te komen. Heerlijk om dan eerst met een muziekje te ontspan-nen. Weer naar huis kan ik tijdens

het rijden alle gedachten aan werk loslaten.

Hoe zijn jouw eerste ervaringen met de leasemaatschappij?Wij hebben een contract afge-sloten met Friesland Lease. Zij komen betrouwbaar over. Onze accountant had ook positieve ervaringen met Friesland Lease, dus het was geen lastige keuze. Begin januari kreeg ik per post een welkomstpakket met han-dige gadgets van ze, waaronder een ijskrabber. Die kon ik meteen gebruiken. Als marketeer valt deze actie bij mij zeker in de smaak. Zeer attent!

Marleen van WierenOnline marketeer bij BabyPlanet.

Geboren 18 juni 1982 te Drachten.

Woonplaats Leeuwarden.

Opleiding HBO Communicatie aan

de NHL Hogeschool.

Hobby's Styling, shoppen en auto-

rijden natuurlijk.

Lijfspreuk Altijd blijven lachen!

2 9 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 30: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Voor:

Zorg

Kantoor

Overheid

Horeca

Onderwijs

www.joustraherstoffering.nlDuurzaam - Sociaal - Besparen

Verleng de levensduur van uw projectmeubilair

hersto f fer i ng

Drukwerk bestellen? www.scholmaonline.nl

Johan HielkemaNico Hielkema

Uw partner in Subsidies en WBSO aanvragen op basis van “no cure no pay”.

SubsidiesAlleen in Nederland zijn al bijna 1000 subsidies en regelingen. Een groot deel is bedoeld voor het MKB. Wij helpen u graag de huidige maar ook de toekomstige mogelijkheden te onderzoeken.

WBSOWBSODe WBSO is een laagdrempelige regeling ((scaal voordeel) voor ondernemers die zich bezighouden met technische ontwikkelingen. De regeling gaat uit van het niveau van de aanvrager.

www.subsidiepartners.nlBuorren 178525 EB Langweer+31 (0) 6 2410 41 03 (Johan)+31 (0) 6 2828 37 17 (Nico)[email protected]

BinnenkortWBSOEasy, maakt uw WBSO-administratie

eenvoudig.

Page 31: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Slecht gebit kan invloed hebben op mentale gezondheid

Frank PostFrank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, achter het Antonius Ziekenhuis. Kijk voor deze en andere columns van Frank Post op zijn eigen Healthcare specialisten pagina www.of.nl/specialisten of kom rechtstreeks in contact via www.tandartssneek.nl

Weinig mensen beseff en wat de gevolgen van slechte mondzorg zijn. Als mond-zorg op de achtergrond komt, kunnen ongemerkt serieuze klachten ontstaan. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot bijvoorbeeld een longontsteking. Ook is er een relatie met hart- en vaatziekten, reu-ma, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en: er is onderzoek gaande naar het eff ect van een ongezonde mond op ziekten van de hersenen. En dan heb-ben we het nog niet over de gevolgen van weinig lachen, omdat je vindt dat je een lelijk gebit hebt. Kortom: de impact van de mond reikt ver, ook als het gaat om de continuïteit van uw onderneming.

Veel mensen met een slecht gebit geven aan dat dit hun leven negatief beïnvloedt, zo blijkt uit meerdere (internationale) onderzoeken. Het niet durven lachen met een slecht gebit heeft de meeste impact op de mentale gezondheid. Als onder-nemer weet je: lachende mensen stralen succes uit. Door je lach te verbergen ben

je niet meer jezelf, gaat je gevoel van eigenwaarde verminderen of dreigt zelfs depressiviteit.

Het mag duidelijk zijn: goede mondzorg is een uitstekende investering in uw algehele gezondheid. Het is de basis om uitstekend te functioneren, ook in uw werk. Wie een gezonde mond heeft kan beter eten, ziet er verzorgder uit en zal succesvoller zijn door-dat hij of zij meer zelfvertrouwen heeft. Natuurlijk zijn er verschillende oorzaken om niet naar de tandarts te gaan. Bijvoor-beeld een volle agenda. Dat is niet handig. In de praktijk blijkt dat als je eenmaal de tandarts gaat mijden, de drempel steeds hoger wordt om wel weer te gaan. Dat is waarom we bij Kliniek Tandheelkunde Sneek een avondspreekuur hebben. Ideaal als de agenda overdag vol is.

Mondzorg heeft een impact op de hele ge-zondheid. En dus ook op de continuïteit van je bedrijf. Laat dat nooit in gevaar komen door zoiets simpels als een volle agenda.

O F S P E C I A L I S T

3 1 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 32: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Ze zijn relatief jong, maar de stabiele groei die het bureau TEAM communicatie nu al vijf jaar doormaakt is opmerkelijk. De grondslag voor die groei is waarschijnlijk te vinden in de nuchtere visie die het bureau

hanteert. “Succesvol ondernemen is in de basis heel goed nadenken over je eigen unieke DNA”, zegt medevennoot Martin van der Meulen. “Wie ben je? Waar sta je voor? En: welke gevoelswaarden en

merkpersoonlijkheid horen bij je? Met welke waarden wil jij groepen mensen in beweging brengen en aan je binden?” Van der Meulen raakt daarmee de kern van de TEAM-aanpak. Maar daarmee is nog niet het gehele geheim van de smid onthuld. Er is ook nog zoiets als lef, kwaliteit, ambitie en opdrachtgevers altijd

centraal willen stellen. Een gesprek over strategie, creativiteit en ‘knetterhard’ je afspraken nakomen.

De stabiele groei van TEAM communicatie

Mensen met merken verbinden

3 2 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 33: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

3 3 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 34: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

SNEL RUST IN JE HOOFD IN 1 - 3 SESSIES!

Hoe wil jíj gezien worden?

FOTOGRAFIE & COACHING

• Rust en ruimte in je hoofd • Meer zelfvertrouwen• Je goed voelen kun je leren

Praktijkruimte alleen op afspraakLangemarktstraat 14 (naast Achmea toren), 8911 AD Leeuwarden

T (058) 288 65 18 (b.g.g. graag boodschap inspreken)

WWW.JENNYPROTZMAN.NL [email protected]

Onafhankelijk intermediair inbedrijfsfinancieringen

Eijgen Finance SneekSietske GillebaardIt Bûtlân 35, 8604 VH Sneek

m 06 - 20 30 49 69t 088 - 51 50 230 e [email protected]

Nieuw in de regio

Financieringsbegeleiding Alternatieve

financieringsbronnen Herstructurering van

jouw financieringen Subsidies Offertebeoordeling

Kijk voor meer informatie op www.eijgenfinance.nl

Standbouw

Interieurbouw

Scheepsbetimmering

Tussendiepen 25a9206 AA Drachten

T (0512) 52 39 50F (0512) 53 02 66

I www.cenes.nlE [email protected]

Museumplein 2 9203 DD Drachten[t] (0512) 51 56 47www.museumdrachten.nlopeningstijden:di t/m zo 11-17 uur feestdagen 11-17 uurmaandag gesloten

RINSEMAVLEUGEL

meer dan 100 werken in de

Page 35: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

“Niet elf Messi's bijelkaar zetten, maar opalle posities de juistepersoon hebben.””De voetbalsport heeft me gevormd”, zegt Martin, wanneer hij in de lichte vergaderkamer van het pand aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten de koffie inschenkt. “Ik kon aardig voetballen, speelde in de selectie van zowel Cambuur als sc Heerenveen. Met het tweede elftal van Heerenveen werden we kampioen door Ajax in Amsterdam te verslaan. Een jongensdroom! Toen leerden wij als jonge jongens wat de magie is van een goed team. Niet elf Messi’s bij elkaar zetten, maar op alle posities de juiste persoon hebben. Zorgen voor complementariteit en balans. Zo doen we dat nu met TEAM ook. Strategie, creativiteit koppelen aan proceservaring. Onbevan-genheid koppelen aan senioriteit. En nooit, maar dan ook nooit ophouden met vragen stellen.”

MerkverhaalAan de veelbelovende voetbalcarrière kwam een abrupt einde toen een ongelukkig gescheurde achilleshiel roet in het eten gooide. Van der Meulen startte een carrière in de communicatie en marke-ting die hem via Arriva toch weer bij sc Heerenveen bracht, als hoofd van de afdeling marketing/com-municatie. Hij zegt: “In die functies leerde ik op een gegeven moment ook Marja Bron en Godert Libert (medevennoten van TEAM communicatie, red.) ken-nen. Toen het ondernemerschap bij mij echt begon te kriebelen besloten we dat ik me bij het TEAM zou voegen. Ik heb er geen dag spijt van gehad.”

TEAM communicatie bedient een uitgebreid portfolio aan klanten. Van Pearle Opticiens tot de BankGiro Loterij en van Bentacera, Batavus tot Baarsma Wines en Iedema Projectstoffeerders. Bij alle processen begint het bij de strategie. Van der Meulen:”We leven in een tijd dat het gelukkig steeds meer om de essentie gaat. Wij realiseren ons als bureau dat het maar enkele merken lukt zich te nestelen in het brein van hun doelgroep. En dat is precies waar wij iedere dag mee bezig zijn. Dat begint met uitvoerige gesprekken over strategie en positionering. We vertalen daarbij merkwaarden en merkpersoonlijkheid naar een uniek merkverhaal.

Voor ons is dat de absolute voorwaarde voor onze creativiteit. Alles valt of staat bij dat ene unieke idee, waarmee wij ons als bureau onderscheiden. En die ideeën ontstaan alleen wanneer het merk-verhaal authentiek is en staat als een huis.”

Van der Meulen is blij met de ontwikkelingen in het vak, die volgens hem een afspiegeling vormen van maatschappelijke ontwikkelingen. Valse be-loftes en lege claims vallen nu veel sneller door de mand, aldus de communicatieman. “De blaaskaken die met holle slogans nog een merk proberen te bouwen worden keihard afgeserveerd door het publiek. Niemand zit daar meer op te wachten. Oorspronkelijkheid en creativiteit worden weer een uniek gegeven. Een bijzonder gunstige ontwikke-ling als je het mij vraagt.””

GevoelstemperatuurEr is nóg een grondslag voor het succes van TEAM, zo leren we. “We hebben hele goede mensen. Daar ben ik trots op. En ook binnen het management zijn we complementair. Ik ben bijvoorbeeld vooral een beelddenker. Ik heb een brede interesse en ben associatief ingesteld. Marja kan tempo maken als geen ander en Godert heeft een schat aan ervaring op het ondernemersvlak. En dan is er onze mentaliteit als het gaat om betrouwbaar zijn.We willen knetterhard al onze afspraken nakomen. Het lijkt zo logisch, maar we horen nog zó vaak van relaties dat het niet overal vanzelfsprekend is.”

Het mooiste van het vak? De variatie en het werken met mensen, aldus Van der Meulen. “En bedrijven écht helpen met fundamentele vragen: wie ben je, waar sta je voor? En: wat vertelt iemand op een verjaardagsfeestje wanneer ze het over je heb-ben? Mensen willen zich graag bij iets aansluiten. Je voelt je goed bij een bedrijf of merk met min of meer dezelfde gevoelstemperatuur. Wij helpen klanten die match te maken. Dat is prachtig werk.”

Martin van der MeulenFunctieManaging partner.

Geboren15 november 1981 te Leeuwarden.

Burgerlijke staatGetrouwd met Maaike (”Samen hebben we

drie fantastische kinderen. Gylène (10), Veerle

(7) en Yunen (3).”).

Hobby’s“Life’s a hobby!”

3 5L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 36: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

3 6 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 37: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Bouwe de Boer op duurzaamheidsmiddag:

‘Plannen bedenken die nog nergens zijn gerealiseerd’Op vrijdag 29 januari kwamen zo’n vijftig ondernemers op initiatief van het Friese bedrijf E-kwadraat bijeen in de Leeuwarder Elfstedenhal. Op het programma: een schaatsclinic van Gewest Fryslân met oud olympisch schaatser Jan Ykema en een groep talentvolle schaatsers. Gezamenlijk bindmiddel was overigens niet de liefde voor het ijs, maar de collectief gevoelde urgentie als het gaat om het verduurzamen van de economie.

Er werd dan ook niet alleen geschaatst. Zo vertelden Cleantech en MG Electronics waar ze mee bezig zijn. Janko Lolkema legde uit dat Cleantech Fryslân een netwerk is van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die actief zijn in de markt van schone en duurzame technologie in de regio Fryslân en Noord-Nederland. “We willen een brug slaan tussen MKB en het grootbedrijf als het gaat om duurzaamheid en we willen helpen bij de ontwikkeling van duurzame concepten zoals onder andere de elektrische vrachtfi ets van Metaalplus (Oosterzee).”

Gerard van der Schaar vertelde hoe ‘zijn’ MG Electronics uit Leeuwarden (onder andere: in-novatieve batterijen voor diverse voertuigen) is ontstaan als spin-off van de Frisian Solar Challenge. “We waren er eerst helemaal niet zo enthousiast over. Totdat we zagen dat het een geweldig platform is waar je echt met je specialistische kennis toegevoegde waarde kunt bieden. Het spelelement motiveert bo-vendien. Zo zijn we er in gerold. Vervolgens hebben we als bedrijf een schat aan ervaring en publiciteit opgebouwd.” De expertise van het bedrijf begint op te vallen want inmiddels heeft het bedrijf onder andere al apparatuur geleverd voor een draagvleu-gel speedboot in Stockholm en voor een elektrische ferry in Noorwegen. Medewer-kers krijgen een eigen bouwpakket van een elektrische auto, zo vertelde Van der Schaar. “Ook dat motiveert, want komen ze ergens stil te staan dan weten ze dat ze nóg beter moeten worden.”

Het zijn mooie voorbeelden van bedrijven die bijzondere duurzame dingen doen. Daar-mee heb je nog niet een complete regio in de transitiestand. Gelukkig was daarom ook duurzaamheids-strijder van het eerste uur Bouwe de Boer (Leeuwarden-Fryslân 2018) aanwezig. De man heeft een opmerkelijk talent om groepen van zeer divers pluimage te mobiliseren. De Boer doet dat met een gierende ambitie, zo leerden de aanwezigen: Friesland voor honderd procent op duurzame energie in 2025. Het lijkt bijna onmogelijk maar als geen ander weet De Boe ambitieuze stippen op de horizon van met name de over-heid te koppelen aan bestaande initiatieven van bedrijfsleven en kennisinstellingen. Hij koppelt, matchmaked, delegeert veel verant-woordelijkheden en weet zo krachten te mo-biliseren. Zo werd de Hansa Green Tour van Roel Swieringa (een jaarlijkse internationale autotocht van duurzame ondernemers) eind 2015 ingezet om een ‘Klimaattour Fryslân’ te organiseren. Inmiddels staat er een winteredi-tie naar Oostenrijk in de planning, als ook een tocht naar Duitsland in juni en zelfs een heuse Elfstedentocht voor duurzame auto’s (een idee uit de koker van bouwondernemer Arjen Lont; voorlopige planning: 2 september). Ook wordt er binnen Leeuwarden-Fryslân 2018 fors samengewerkt met studenten, zo vernamen we. De Boer: “Je moet leuke, gekke ideeën bedenken. Plannen waar eerst niemand in gelooft omdat ze volstrekt uniek zijn. Zo is ook de Solar Challenge (race door Friesland met boten op zonne-energie, red.) ontstaan. Dat inspireert. Ik ken al elf serieuze bedrijfj es die

daaruit zijn voortgekomen. Voor 2018 hebben we nog iets bedacht. Ik was half januari bij X honours. Een premium programma voor Leeuwarder Hbo-studenten die iets extra’s willen doen. Vanuit dat gremium is het idee ontstaan om in 2018 gedurende twee weken al het vervoer in Fryslân al 100 procent duur-zaam te laten zijn. Kortom: we laten in deze provincie even zien hoe het over twintig jaar n heel Nederland moet zijn. Ik wil een plan indienen bij de EU voor subsidie, want dit is absoluut uniek in de wereld en voor dat soort plannen ligt er in beginsel gewoon geld klaar. Nu is het aan het bedrijfsleven om het initi-atief te omarmen. Ik wil tenminste honderd bedrijven hebben die met een handtekening zeggen ‘ik doen mee’. Dan ga ik daar mee naar Brussel. We gaan gewoon laten zien dat we het kúnnen!”Het lijkt een bijna onmogelijke taak. Maar gezegd moet worden: de zaal met onderne-mers omarmde het idee met applaus. En ook Prins Constantijn schijnt enthousiast. “Ik zat eind januari naast hem bij een diner. Hij was razend enthousiast maar hij zei wel ‘dan moet u dus de hele bevolking mee krijgen. Dat is wel een hele klus’. Ik zei tegen de Prins: ‘we verplichten niemand’, maar wie niet meedoet staat er natuurlijk niet fraai op. En we willen een goed voorbeeld geven. U kunt helpen. Als u nu met uw fi ets in die weken naar Fries-land komt motiveert dat geweldig.” De Boer heeft naar verluidt zijn Prinselijke uitnodiging nog per mail herhaald, maar bij het ter perse gaan van deze editie was er nog geen reactie binnen.

3 7L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 38: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Sjoerd en Arjan. Typisch ondernemers met een nine-to-fi ve mentaliteit.

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

Het gemak van een groten-deels geautomatiseerde administratie

Overal en altijd inzicht in actuele cijfers

Betrouwbare sturings-informatie in één muisklik

Altijd het advies van uw accountant bij de hand

Tijd overhouden voor zaken die er écht toe doen

Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je

vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze

slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft

24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent altijd in

control en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden.

Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt:

aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe

ondernemingsplannen uit te werken.

nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing

185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 23-06-14 11:42

Page 39: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Dit is Ritsko van Vliet, docent, goochelaar, entertainer, ondernemer. Plaats van handeling: aan boord van de Nova Cura, waar Van Vliet tijdens het festival krijg de bibbers een voorpremiere gaf van de theatervoorstelling die hij later in januari in Leeuwarden zou geven. Een voorstelling, waarin hij zijn vader eert, want het was op 22 januari

2016 vijftien jaar geleden dat de Leeuwarder goochelaar-conferencier Ritsko van Vliet senior overleed. Een mooi eerbetoon van zoon die het vak van ondernemer en entertainer leerde van pa. En vervolgens ook alle moeite deed om er een beetje van los te komen.

Ode aan pa

3 9 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 40: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

ingenieurs

LievenseCSO.com

Vestiging LeeuwardenOrionweg 28 | 8938 AH Leeuwarden088 - 91 020 00 | [email protected]

adviseurs

asbest

bodem en ondergrondbodem en ondergrond

ruimte, milieu en duurzaamheidruimte, milieu en duurzaamheid

juridisch advies

“Reclames op Omrop Fryslân televisie zijn een

belangrijke succesfactor voor ons bedrijf.” Gerben van der Schaaf, Volvo van der Schaaf

MOATSTHEARRE!Advertearje op ‘e Radio

MOATSTSJEN!

Advertearje op TV

MOATSTSJEN!

Advertearje op ynternet

NIJSGJIRRICH NEI WAT ADVERTEARJEN BY OMROP FRYSLÂN FOAR JO DWAAN KIN?

SJOCH OP WWW.OMROPFRYSLAN.NL /ADVERTEREN OF BELJE ÚS: 058 299 7878

Omrop Fryslân

Werken in de wereldvan vastgoed

en makelaardij

Korte cursus of volledig erkende opleiding tot

(gecertificeerd) makelaar, taxateur en rentmeester

Studiedagen hercertificering

VastgoedCert

  

 

   

      

Opleidings-, trainings, en

studiecentrum

voor vastgoed, wonen en groen

  

T (0513) 63 60 90 www.ots.nl

opleidingen, trainingen, cursussen, zelfstudies, projecten, studieboeken, naslagwerken, ideeënboeken, educatieve media, zaalverhuur en meer…

 

4 0 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 41: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Op maandag 18 januari 2016 sprak ‘serial entrepreneur’ Arko van Brakel over vertrouwen als succesfactor en over de jaargetij-den van bedrijven en producten. Dat tijdens een lunch van de Commerciële Club Leeuwar-den in het Leeuwarder Oranje Hotel. Arko van Brakel (1968) was ooit een van de oprichters van Euronet Internet, de eerste commerciële internetprovider van Nederland. Hij startte het bedrijf in 1994 samen met Simon Cavendish. Euronet internet was het eerste bedrijf ter wereld dat internet in een doos deed en in

computerwinkels te koop aan-bood. In 1998 werd het bedrijf verkocht aan France Telecom en de activiteiten gingen later op in Wanadoo.

Tegenwoordig is de ondernemer er van overtuigd dat alles draait om samenwerken en dus ook om vertrouwen. “Wanneer je een bedrijfscultuur maakt waarbij medewerkers vertrouwen krijgen kun je je als ondernemer con-centreren op andere zaken dan op werkprocessen”, aldus Van Brakel. Zo kun je een bedrijf cre-eren dat ook vertrouwen geeft

aan klanten. En dat is essentieel in de ‘We-conomy’ waarin we leven, zo leerden de aanwezigen. Van Brakel: “Door vertrouwen te geven aan klanten en aan je medewerkers kun je er als ondernemer tussenuit stappen, waardoor je meer snelheid kunt maken.” Volgens de entrepreneur is het dan wel belangrijk je teams gebalanceerd samen te stellen. “Bedrijven maken diverse fases door, die gezamenlijk een soort van S-curve vormen. Gedurende die curve doorloopt een bedrijf zeg maar seizoenen als herfst, winter, lente en zomer. Zo heb je

ook voor iedere fase weer andere mensen nodig. Mensen zijn zeer verschillend. Lente-mensen zijn bijvoorbeeld echte ‘innova-tors’, de zomermensen zijn de verbinders die de innovaties naar processen proberen te vertalen, de herfstmensen stroomlijnen de processen nog meer zodat er ook geld verdiend wordt. Je hebt dus alle mensen nodig om steeds weer nieuwe curves te kunnen doorlopen en te kunnen vernieuwen.”

Arko van Brakel: vertrouwen als succesfactor

4 1 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

Page 42: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

4 2 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 43: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Copywriter Julius Tekstra verhuisde naar Lissabon

‘Ik had direct het goede gevoel te pakken’Al elf jaar volgt Ondernemend Friesland Friese ondernemers die om uiteenlopende redenen kort of langer de grens over gaan, op zoek naar een nieuw bestaan, meer export, of uitzonderlijke ervaringen. In deze editie copywriter Julius Tekstra uit Leeuwarden. In 2015 trok hij de aandacht door op ludieke manier iets te gaan doen aan zijn torenhoge studieschuld. Hij bedacht het zogenaamde ‘ DUO-bier’, waarvan de verkoop een deel van zijn schuld zou moeten aflossen. Schuld aflossen lukte niet volledig, maar Tekstra zette zichzelf er wel mee op de kaart als creatief conceptontwikkelaar, alleen al door een spectaculaire naaktloop-actie tijdens een voetbalwedstrijd van SC Cambuur. In het najaar 2015 vond Tekstra het tijd worden iets geheel anders en verhuisde naar Lissabon. Hoe gaat het met hem? Hoe verdient hij de kost? Wat viel mee? Wat viel tegen? Bericht uit Lissabon.

4 3L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 44: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Waarom Lissabon?Gewoon omdat ik toe was aan iets heel anders. Mijn ambitie is om als freelance copywriter vanuit het buitenland werkzaam te zijn voor Nederlandse bedrijven. Tot op heden gaat het boven verwachting goed. Dat neemt niet weg dat er altijd klussen bij mogen. Ik heb het idee dat potentiele werk-gevers nog altijd een beetje sceptisch staan tegenover zo’n werkrelatie op afstand. Terwijl dat helemaal niet nodig is. De hedendaagse communicatiemogelijkheden bieden alle faciliteiten die zijn vereist om een soepele

samenwerking tot stand te brengen. De brie-fing en alle overige communicatie verloopt via Skype, de mail of per telefoon. En dankzij mijn iPhone ben ik op iedere mogelijke manier de hele dag bereikbaar. Net als in Nederland.

Je vertrok naar een voor jou volstrekt onbekende stad. Hoe waren je eerste indrukken?Het gevoel dat ik de juiste keuze had gemaakt had ik al te pakken toen ik door de Portugese taxichauffeur vanaf het vliegveld

door de straten van Lissabon naar mijn nieuwe onderkomen werd gereden. De sfeer, de omgeving en het weer; het voldeed aan al mijn verwachtingen. Ik voelde me heel snel thuis in deze stad.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?Ik werk veel, maar ik ben hier natuurlijk ook naar toe gekomen vanwege de Portugese manier van leven. Als ik ’s middags in een restaurant zit te lunchen valt het op dat bijna iedereen een wijntje drinkt bij het eten. Ook de heren in pak die na de lunchpauze

4 4 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 45: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Julius TekstraGeboren9 februari 1984 te Leeuwarden.WoonplaatsLissabon.BeroepCopywriter, multimediaspecialist.Burgerlijke staatOngehuwd.Hobby’sBoeken, films, voetbal kijken in het café.

gewoon weer aan het werk moeten. In Nederland zie je dat toch minder. Dat relaxte spreekt me erg aan. Wanneer ik vrij ben doe ik overigens dezelfde dingen die ik in Nederland ook deed. Naar het café, boeken lezen en films kijken.

Is er nog een valkuil waar je bent ingevallen?Ja, haha. Een valkuil waar ik ben ingevallen is dat ik iedereen uit mijn sociale omgeving heb uitge-nodigd om langs te komen. Onderhand willen er zoveel mensen langskomen, dat ik mensen moet gaan teleurstellen. Doe ik dat niet, dan ben ik bang dat ik nooit meer aan werken toe zal komen.

Wat is je ambitie voor het komend jaar?Mijn plan is om nog net iets meer klussen binnen te halen om zo iets meer financiële armslag te creëren. Een voordeel is dat het leven hier goedkoop is, waardoor ik ook mijn tarief laag kan houden. Dus, iedereen die een goede copywriter kan gebruiken mag me benaderen. Sem brincadeira (geen grap, red.).

4 5L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 46: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Paul Zandstra, Lievense CSO:

‘Gewoon goed werk leveren’

De roots gaan in Leeuwarden terug naar 1991, toen Milfac Milieuadvisering haar activiteiten startte. Later werd het CSO-Milfac en sinds 2015 opereert het bedrijf

onder LievenseCSO. Een middelgroot advies- en ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, water en milieu- en omgevingsvraagstukken. Met vestigingen op diverse

plekken in Nederland en zelfs in Saoedi Arabië en op Sint Maarten. Sinds de recente overname van ingenieursbureau Bartels halverwege 2015 heeft het bedrijf zelfs twee

vestigingen in de Friese hoofdstad. Wat zijn de ambities van dit alsmaar groeiende bedrijf? Wat hebben ze het Noorden te bieden? Vestigingsmanager Paul Zandstra vertelt.

4 6 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 47: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

”Voor ons is Leeuwarden de juis-te uitvalbasis om onze activitei-ten in de noordelijke regio verder uit te bouwen”, aldus Zandstra. “We voeren al jaren voor met name overheidsinstanties, bedrij-ven in de zuivel- en levensmid-deltechnologie en de agrarische sector uiteenlopende bodem- en afvalwateronderzoeken uit. Mede door de ambities van de gemeente Leeuwarden, hebben we besloten om ons noordelijk hoofdkantoor in Leeuwarden te vestigen. De ambities op het gebied van levensmiddelentech-nologie, maar ook watertechno-logie spreken ons aan.”

AsbestDe vestigingsmanager geeft aan dat behalve watertechnologie ook asbestverwijdering als groei-kans wordt gezien. “Asbest komt nog altijd veel voor, met name ook in agrarische gebouwen. Wij willen ondernemers onder-steunen om ze daar van af te helpen. Daar zijn nu ook weer speciale subsidies voor, dus een mooi moment om het aan te pakken.” Het sterkste punt van LievenseCSO Milieu is volgens Zandstra de brede oriëntatie. “We kunnen alle disciplines goed aan. In het Noorden hebben we veel ervaring in de wereld van de zuivel, afvalwaterzuivering en as-best. Maar we kunnen uiteraard veel meer. Op ons hoofdkantoor in Bunnik zitten bijvoorbeeld meerdere juristen die alles weten van de omgevingswet. Zo kunnen we complexe bouw-projecten begeleiden, inclusief alle wettelijke zaken zoals MER-rapportages (Milieu Effect Rapportages, red.). Ook kunnen

we bedrijven ondersteunen om certificeringen voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

Mooi vakZelf is Zandstra al sinds 2000 bij het bedrijf betrokken. Een lange tijd, maar ambitie en enthou-siasme zijn na vijftien jaar nog altijd hoog. “Ik heb een mooi vak. Het is heerlijk dat je zoveel verschillende projecten mag doen, diverse mensen ontmoet van allerlei pluimage. Bovendien is geen probleem hetzelfde. Iedere klant geeft weer nieuwe uitdagingen. Dat maatwerk spreekt me enorm aan. Ik vind het ook mooi om vanuit dat enthousiasme voor je vak de groei te realiseren. Gewoon goed werk leveren, dan ga je als bedrijf vanzelf groeien.”

Paul ZandstraGeboren11 juli 1970 te Leeuwarden.

Burgerlijke staatGehuwd, drie kinderen.

Hobby’sVooral het gezin en muziek maken (veel in

bands gespeeld als gitarist, maar nu bijna

geen tijd meer voor).

4 7 O F 2 0 1 6 - 0 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N .

LievenseCSO is een middelgroot advies- en ingenieurs-bureau op het gebied van infrastructuur, water, bouw en omgevingsvraagstukken. Het bureau is 50 jaar geleden opgericht en is gespecialiseerd in waterbouw, onder-grondse leidingen, bodem en ruimtelijke planvorming met een focus op delta’s, kustgebieden, riviervlakten en stedelijke omgevingen. LievenseCSO heeft, na de overname van Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra, ca. 400 medewerkers en twaalf vestigingen in Nederland waaronder twee in Leeuwarden. In het buitenland heeft LievenseCSO vestigingen op Sint-Maarten, in Riyad (Saoedi Arabië), Polen, Duitsland, Ierland en Ghana. De jaaromzet van LievenseCSO bedraagt 40 miljoen euro.

Page 48: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

4 8 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 49: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Ik ben al sinds de jaren negentig actief met digitale innovaties onder de vlag van Snakeware. Hoog tijd voor een Gouden Tip: mislukken is geen ramp. Maar vergeet daarna niet dóór te gaan.

Hoe kom ik aan die wijsheid? Wel, ergens in onze gashouder (ons kantoor) ligt een dossier met het logo van een prachtig product erop: de Flashback. Het moest dé computerhit wor-den van het jaar 2000 en de grote doorbraak van ons bedrijf Snake-ware als jonge speler in de markt van innovatieve computer- en softwarebedrijven. Het was een soort alles-in-een computer voor de internetgeneratie, vergelijk-baar met de Commodore Amiga vroeger. Je kon het systeem ge-woon aansluiten op je tv en er zat een muis in het toetsenbord ver-werkt die je er ook weer makkelijk uit kon klikken en los gebruiken. Wij ontwikkelden de Flashback binnen Snakeware samen met een investeerder. We waren van mening dat dit hét product was waar de markt op zat te wachten.

Voor de presentatie van het pro-totype was een zaal in het Hilton in Amsterdam gehuurd. Dat leek ons de perfecte plek om zo’n product te presenteren. Het paste helemaal in die tijd van de internethype, zo eind jaren 90. Om de presentatie hele-maal professioneel aan te kleden werden er zelfs vlaggen gedrukt bij de Dokkumer Vlaggen Cen-trale. Tsjonge, wat wapperden die Flashback vlaggen fi er in top bij dat Hilton!

De presentatie liep uit op een grote desillusie. Er kwam nauwelijks iemand op af en interesse voor het product was er al helemaal niet. Vandaag de dag begrijp ik wel wat er mis gegaan is. Het product klopte echt wel, maar we wilden teveel zelf doen en waren té innovatief. De markt was nog niet rijp voor een alles in één internetpc. Daar-naast dacht men waarschijnlijk ook “wat is dat kleine bedrijfj e nu helemaal?”. We hadden dus een professionele begeleider in de arm moeten nemen die ons had kunnen begeleiden naar de

markt en veel meer aan bran-ding en time to market moeten werken.

Na die presentatie moesten wij langs de geldschieter om uit te leggen dat het project mislukt was. Lastig, want er waren zeeën van tijd en dito geld in het pro-ject gestopt.Wij verwachtten een enorme uit-brander te krijgen. Maar in plaats daarvan kregen wij een gouden tip. Onze geldschieter was heel duidelijk: “Jammer maar we gaan gewoon door. Nu maar hard aan het werk om het geld terug te verdienen”.Die wijze les hebben wij altijd onthouden. Het leerde ons dat voor echte innovatie het ook nodig is om zo nu en dan gewoon op je bek te gaan. Dan moet je daarna niet bij de pakken neer gaan zitten, maar juist doorgaan. Juist dát is de es-sentie van ondernemen. Inmid-dels hebben wij een internatio-naal succes te pakken met ons Lightcurb platform voor location based services. Onze software wordt in ruim 30 landen gebruikt en wij zijn het grootste beacon

netwerk ter wereld. Vele (inter-)nationale bedrijven en instel-lingen kloppen bij ons aan en er komen dagelijks gebruikers van over de hele wereld bij. Alles wat we nu zo gebruiksvriendelijk, laagdrempelig en internationaal neerzetten is een exponent van dat leermoment tijdens de Flashback periode.

Ate van der MeerSnakeware

Kijk voor deze en ander columns

van Ate op www.of.nl/specialisten.

Mislukt? Vergeet niet dóór te gaan.

4 9L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

O F S P E C I A L I S T

Page 50: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

YouBrand naar Dubai voor Dontje

5 0 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 51: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Het Leeuwarder fi lmbedrijf YouBrand heeft een exclusieve overeenkomst gesloten met professionele autoracer Indy Dontje. Het team van YouBrand gaat, samen met het multimediabedrijf Sportifi ed, de jonge coureur een jaar lang volgen en hem ondersteunen met fi lm, vloggen en een multimediale marketingstrategie. Als eerste wapenfeit van de samenwerking fi lmde het team van YouBrand Dontje uitgebreid terwijl de racer met het team Abu Dhabi Racing Black Falcon meedeed aan de 24-uurs race voor GT3 in Dubai. Indy Dontje is een van de snelst rijzende sterren in de wereld van GT-racen. De am-bitieuze Noord Hollander gooide in 2015 al hoge ogen in de Blancpain Endurance Series. Gesteund door AMG (de high-performance

divisie van Mercedes-Benz) doet de racer op 14, 15 en 16 januari mee aan de 24-uurs race voor GT3 in Dubai. Dit met het team Abu Dhabi Racing Black Falcon.

Dontje ademt het racen in al zijn poriën en deelt die passie graag met zijn fans. Dat doet hij graag vanaf zijn thuisbasis, Kartcentrum Lelystad, waar Dontje eigenaar van is en waar jong en oud kennis maken met alle bijzonde-re facetten van het racen. YouBrand en Spor-tifi ed zijn gevraagd om in 2016 niet alleen tal van internationale races in beeld te brengen, maar om de coureur ook te ondersteunen met vloggen en met andere facetten van een multimediale strategie. YouBrand werkt daarbij samen met het bureau Sportifi ed (Leeuwarden), van Thom Doesburg en Stefan Takens. Sportifi ed is al enkele jaren volop bezig in de wereld van autoracen en heeft de autosport als het ware in het DNA zitten. Doesburg: “We werkten al voor Nyck de Vries, het Finse raceteam Koiranen en voor het FIA

F4 NEZ kampioenschap. Wanneer je net als wij helemaal weg bent van racen en van alles wat er om heen zit, dan groeit je werk daar als het ware ook naar toe. Zo is er interna-tionaal een soort Sportifi ed-handschrift ontstaan, qua stijl en aanpak. Of, zoals we het zelf zeggen: “We create experiences”. De manier waarop YouBrand fi lmt past daar helemaal in, vonden wij.” Mark Nicolai van YouBrand: “Indy is helemaal weg van racen. Sportifi ed ook en wijook, maar dan als fi lmers. Indy deelt zijn passie graag via fi lm en video en wil daar professionele hulp bij. We zijn vereerd dat hij daarbij voor ons heeft gekozen. We zijn half januari dan ook in volle bepakking naar Dubai gegaan en hebben daar prachtige beelden geschoten. Zo zullen nog meer races volgen en samen met Sportifi ed gaan we proberen voor Indy een jaar lang een superspannende online presence te bouwen.”

5 1L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 52: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

J O N G E N E E L . N A T U U R L I J K G O E D .

WWW. J O N G E N E E L . N L

Jongeneel corp adv 91x134-drw.indd 1 26-11-15 10:27

Grote Hornstweg 19-D, 9261 VW Eastermartelefoon: 0512 - 47 13 00www.bouwbedrijfswart.nl [email protected]

Al ruim 100 jaar de veelzijdige aannemer uit Eastermar...

Page 53: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

BV of niet?Ondernemen is koers bepalen. Vooruitzien. Anticiperen. Kansen traceren en verzilveren. Sturen en bijsturen. De accountants en belasting adviseurs van VBA Van Braak Accountants Drachten kunnen daarbij van dienst zijn. Voor OF behandelt Eddy Libbenga, accountant van kantoor Drachten. In deze editie een vraag van de maand. Bron: de vragen die iedere dag 'uit de markt' komen.

Vraag: “Toen Nederland nog niet te maken had met een economische crisis, heb ik mijn ondernemingsvorm gewijzigd in een Besloten Vennootschap (BV). In die tijd was de winst hoog en fiscaal gezien was het voordeliger om de BV als rechtsvorm te kiezen. Als gevolg van de crisis zijn de marges en dus ook het resultaat onder druk komen te staan. Eerlijk gezegd: de BV maakt nog net winst. Ik heb het gevoel dat mijn onderneming momenteel (te) veel belasting moet betalen. Is dit ook zo of denk ik dit alleen maar?”

Libbenga: “Dat u de rechtsvorm heeft veranderd in de meest gebruikte en bekendste rechtsvorm in Nederland is begrijpelijk. Na het omzetten hebt u optimaal kunnen profiteren van de voordelen van de BV. Denk aan de eenvoudige bescherming van het privévermogen en winst die slechts is belast met vennootschapsbelasting. Nadat we te maken kre-gen met langdurige economische tegenwind kwamen de winsten van veel ondernemingen onder zware druk te staan. De eerdere voordelen vielen weg. Betaalde u voor de omzetting naar BV belasting over de behaalde winst, nu moet u fors betalen over het inkomen dat u uit de onderneming krijgt. Maar het kan ook anders. Er zijn verschillende mogelijkheden om een en ander voordeliger voor u in te richten. Hoewel vaak wordt gedacht dat de verschillen qua belas-tingdruk minimaal zijn tussen de diverse ondernemingsvormen, zijn er wel degelijk forse voordelen te behalen.

Eddy Libbenga - VBA Van Braak Accountants Drachten VBA Van Braak Accountants is een onafhankelijke adviesgroep van accountants en belastingadviseurs. VBA Van Braak Accountants in Drachten is een advieskantoor, waar een team van accountants, belastingadviseurs en kantoormedewerkers naar eigen zeggen ‘het onderste uit de kan haalt’ voor ondernemers in het MKB en de agrarische sector, voor non-profitorganisaties en voor internationaal georiënteerde ondernemingen. www.vba-accountants.nl

Quote van de maand:

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen,

verander dan de stand van je zeilen”H. Jackson Brown (1940), Amerikaans auteur

5 3L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 54: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

TICKETS & INFO WWW.BCDN.NL

Business Contact Dagen Noord is hét netwerk­event waar ondernemers en organisaties zichzelf presenteren. Het platform om samen nieuwe kansen en markten aan te boren.

Businesscontactdagennoord

22 & 23 MAART 2016

Gem. brandstofverbruik: 3,2 l/100 km (1 op 31,1). CO2: 82 g/km.

De Fiat Punto is met airco, 15" lichtmetalen velgen en bluetooth-telefoonconnectie de meest complete auto in zijn segment. We hebben Punto’s uit voorraad leverbaar met slechts 14% netto bijtelling. Voor de héle looptijd. Dat betekent dat je de Fiat Punto rijdt vanaf 3 70,- per maand. Kom langs, maak kennis met de Punto en vraag naar de voorwaarden.

De afgebeelde auto kan afwijken van de daadwerkelijke uitvoering. Bijtelling op basis van 42% inkomstenbelastingtarief. De verbruikscijfers zijn gebaseerd op de offi ciële Europese testmethode. Het daadwerkelijke verbruik hangt mede af van de omstandigheden en uw rijgedrag. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden; zie ook hetnieuwerijden.nl voor handige tips om zuiniger te rijden. Wijzigingen en fouten voorbehouden. Kijk voor de voorwaarden op fi at.nl. f ia t .n l

Page 55: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

1. Wat is een levenstestament eigenlijk?Een levenstestament is een akte bij de notaris, waarbij u aan iemand (of meerderen) volmacht kunt verlenen, zodanig dat een ander kan handelen als u ten gevolge van een lichamelijke of geestelijke oorzaak, niet zelf uw belangen kunt behartigen.  2. En als ik dat niet regel?Dan kan het zo zijn dat er een bewind of curatele wordt ingesteld via een procedure bij de rechter. Een bewind of curatele kan worden aangevraagd door partner of kinderen. Een bewind of curatele wordt namelijk ingesteld in het belang en ter bescherming van de persoon die niet zelf kan handelen, zodat er toezicht is op het vermogen. Wel geeft het bewind of de curatele allerlei verplichtingen, zoals toestemming vragen aan de rechter voor bepaalde handelingen, jaarlijkse rekening en verantwoording.

3. Maar mijn echtgenoot/echtgenote kan toch handelen als ik niet goed ben?

Nee, dat kan niet. Het zal nog wel een tijdje zo gaan, maar meestal gaat het mis als de woning verkocht moet worden. Beide echtgenoten moeten daarvoor tekenen. Als dat niet meer kan, moet er bewind of curatele worden ingesteld via een procedure bij de rechter. Na instellen van het bewind of de curatele, moet er dan toestemming gevraagd worden aan de kantonrechter voor de verkoop van de woning. De kantonrechter bepaalt dan dat eerst het huis getaxeerd wordt, zodat de verkoopprijs in dezelfde orde van grote zal zijn als de taxatieprijs (de persoon wiens vermogen onder bewind is gesteld mag niet benadeeld worden).

4. Waarom is bewind of curatele extra lastig als je getrouwd bent?

Het vervelende is dat er steeds weer toestemming gevraagd moet worden aan de kantonrechter voor bijvoorbeeld, grotere, niet dagelijkse uitgaven. Bovendien moet er jaarlijks rekening en verantwoording worden

afgelegd over uitgaven. Ofwel de ene “gezonde” echtgenoot is dus ook gebonden aan het bewind en wordt daardoor beperkt.Is er eenmaal een bewind of curatele, dan kun je er ook niet van af: ofwel je bent steeds gebonden aan de regels van het bewind. Het vreemde is dat de andere echtgenoot vaak wel compleet bevoegd is na een overlijden (via de wet of een gewoon testament), maar niet tijdens leven. 5. Kan ik dan mijn echtgenoot/echtgenote

ook aanwijzen?Ja, dat is zelfs heel goed om te doen. Wilt u niet in al deze rompslomp belanden, en vertrouwt u het alleen handelen toe aan uw echtgenoot (en/of anderen), dan kunt u dit vastleggen in een akte houdende een algehele notariële volmacht. Natuurlijk kunt u ook bepalen dat als uw echtgenoot er niet meer is, dan een ander, of meerdere anderen (bijvoorbeeld kinderen) bevoegd zijn. U kunt deze volmacht overigens altijd weer herroepen. 6. Gaat de volmacht gelijk in?Dat hoeft niet. In de volmacht kan worden opgenomen dat deze pas ingaat als een arts verklaart dat de betreff ende persoon inderdaad in die toestand verkeert dat hij of zij niet zelf zijn belangen kan behartigen.

7. Is een volmacht gevaarlijk?Ja, eigenlijk best wel. U vertrouwt er namelijk op dat de ander goed zal handelen namens u. In de praktijk gaat het ook wel eens mis. Namelijk dat een fout neefj e er met de buit van tante vandoor gaat op grond van zo'n algehele notariële volmacht. Bij een bewind of curatele was dat niet zo snel gebeurd.Zoals gezegd kunt u de volmacht pas laten ingaan als een arts verklaart dat u niet zelf uw belangen kunt behartigen. Ook kunt u in een volmacht zetten dat een ander met de gevolmachtigde mee moet kijken. Dus u kunt meerdere kinderen aanwijzen, en bepalen dat zij met elkaar moeten overleggen. Of dat er een toezichthouder komt en dat er rekening

en verantwoording wordt afgelegd.

8. Wat kan nog meer in een levenstestament?

U kunt in het levenstestament regels/aanwijzingen geven om ervoor te zorgen dat de zaken zoveel mogelijk verlopen zoals u dat zelf ook gedaan zou hebben. Bijvoorbeeld uw wensen ten aanzien van uw vermogen, uw woning en dieren. Maar denkt u ook aan persoonlijke zaken, zoals uw wensen ten aanzien van zorg en medische behandelingen. 9. Wat is het verschil met een gewoon

testament?Het testament en het levenstestament horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Een levenstestament werkt gedurende uw leven. In deze notariële akte geeft u aan wat voor u belangrijk is, mocht u zelf te ziek of te beperkt zijn om te handelen. Een testament heeft pas werking na uw overlijden en hierin legt u vast wie uw erfgenamen zijn; ook kunt u een executeur benoemen, die uw zaken waarneemt ná uw overlijden.

Mr. H.H. (Henk) LeerinkNotaris, Groenewegen Advocaten en Notarissen

O F S P E C I A L I S T

5 5L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Levenstestament: wat is het?

Page 56: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

5 6 O F 2 0 1 6 - 0 1

Slagingskans van ruim 90%

Financiering nodig? Eijgen Finance weet raad!

Voor ondernemers die een fi nanciering proberen te krijgen, hoeft de zoektocht niet meer op te houden bij de bank. Eijgen Finance beschikt over meer dan dertig fi nancieringsbronnen voor verschillende

investeringsvormen. Of het nu gaat om een klein of groot bedrag; het lukt het adviesbureau bijna altijd om de fi nanciering rond te krijgen.

Page 57: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

5 7L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F . N L E N V O L G O N S V I A , E N . O F 2 0 1 6 - 0 1

Ruud van EijlGeboren8 juli 1958 te Sneek.WoonplaatsJoure.LoopbaanFinancieel directeur Richard Kempers Holding BV.Hobby’sTennis.LijfspreukWerk samen.

Johan WestraGeboren5 juni 1974 te Workum.WoonplaatsLeeuwarden.LoopbaanAccountmanagement MKB Rabobank.OpleidingHEAO Commerciële Economie (Bank & Verzekeringen)Hobby’sVolleybal, skiën.LijfspreukDenk in oplossingen.

Franke TwerdaGeboren22 november 1988 te Leeuwarden.WoonplaatsFraneker.LoopbaanAccountmanagement MKB Rabobank.OpleidingHBO BedrijfskundeHobby’sVoetbal.

“Zie ons als een sparringpartner voor de ondernemer”, vertelt oud-bankier Johan Westra. Samen met Ruud van Eijl en Franke Twerda sloeg hij in 2014 de handen ineen en was Eijgen Finance een feit. “Bij het verstrekken van geld zijn banken de afgelopen jaren een andere werkwijze gaan hanteren. Je moet als ondernemer tegenwoordig een kant-en-klaar plan indienen. Maar een ondernemer stopt zijn kostbare tijd het liefst in waar hij goed in is: ondernemen. Wij ondersteunen door een goede fi nancieringsaanvraag in elkaar te zetten.” Twerda, net als Westra afkomstig uit het bankwezen, vult trots aan: “Tot op heden is meer dan 90% van onze aanvragen succesvol geweest.”

OplossingenDe adviseurs van Eijgen Finance zijn zeer ervaren als het gaat om fi nancieren en het vinden van oplossingen. Franke en Johan verstrekten jarenlang kredieten bij de bank en weten precies waar een fi nancieringsaanvraag aan moet voldoen. “Het verkrijgen van een fi nanciering zit hem

soms in details”, aldus Westra. Maar ook het netwerk in de fi nanciële dienstverlening is essentieel vult Twerda aan. “We hebben met elke geldverstrekker persoonlijk contact op verschillende niveaus, dat scheelt een hoop.” Dat de diversiteit onder de klanten groot is, maakt daarbij geen verschil volgens Twerda. “We hebben uiteenlopende ondernemers geholpen, van autobedrijven en recreatieondernemingen tot akkerbouwers. De cases zijn ook heel verschillend. Het kan gaan om groei te fi nancieren, maar ook om het vinden van geld voor grote investeringen zoals machines en gebouwen. De bedragen lopen op tot soms een paar miljoen euro.”

Alternatieve bronnenOnafhankelijkheid is een van de sterke punten van Eijgen Finance vindt Westra. “Wij zijn een 100% onafhankelijk intermediair.” Hierdoor kunnen Westra, Van Eijl en Twerda bij allerlei geldverstrekkende partijen aankloppen. “Alternatieve fi nancieringsbronnen” zoals subsidies, private investeerders en crowdfunding zitten daar

ook bij. Van Eijl: “Samen met de ondernemer bekijken we wat het beste bij hem of haar past. Dat kan trouwens ook een “gewone” bancaire fi nanciering zijn of een stapeling van verschillende fi nancieringsvormen, wat steeds vaker voorkomt.”

UitbreidingHet hoofdkantoor van Eijgen Finance is gevestigd Joure, maar in het eerste jaar zijn er al meerdere locaties in Friesland bijgekomen. Er staan kantoren in onder meer Sint Annaparochie, Franeker en Sneek. Door de groei is er besloten om Eijgen Finance ook als franchiseformule in de markt te zetten. Het kantoor in Sneek is hier het eerste voorbeeld van. “Voor verdere uitbreiding zijn we op zoek naar adviseurs”, zegt Westra. “In ieder geval uit de buurt van Heerenveen en Drachten. Want de zaken gaan boven verwachting goed, onder andere in het commercieel vastgoed (verhuurd onroerend goed), waar wij erg sterk in zijn. Binnenkort openen we een vestiging in Leeuwarden en we kijken ook al naar invulling buiten de provinciegrenzen.”

Page 58: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

U heeft genoeg te doen...Heeft u ook weleens het gevoel dat de wens “ik gun u veel per-soneel” op u van toepassing is? Dat de regels averechts werken en niet aansluiten bij uw praktijk? Werkzaam als arbeidsjurist kom ik soms ondernemers tegen die zuchten onder alle regeltjes rondom personeel. De oude wetgeving voldeed niet. Maar, zo vraagt men zich af, zijn onderne-mers wel zoveel beter af met die nieuwe Wet Werk en Zekerheid? Mijn idee: We hebben het er sim-pelweg mee te doen. Het beste is om vanuit dit gegeven slim(mer) met de dingen om te gaan. Den-ken dat je als ondernemer alles bij het oude kunt laten is in elk geval niet verstandig.

Daarvoor zijn de veranderingen te ingrijpend. Bij tijdelijke arbeidscontracten is het voortaan tijdig opletten hoe lang u nog kunt verlengen, ook kijkend naar de cao en regels van overgangsrecht. De nieuwe aanzegplicht, transitievergoe-ding, doorwerken na de AOW (= nieuwe wet per 1 januari 2016) en wat al niet meer, vereisen soms behoedzaam manoeuvreren. Het verkrijgen van een verstoorde ar-beidsverhouding is niet wenselijk, want ontbinding van de arbeids-overeenkomst gaat niet meer zo maar. Beter is om actief te worden met functioneringsgesprekken. Hoewel dat soms lastig is en u wellicht denkt een probleem met

“de vuist op tafel” op te kunnen lossen, is het voor u toch ook belangrijk om meer in gesprek te gaan en meer afspraken vast te leggen. Natuurlijk niet als doel op zich (lees: ontslag), maar als jaarlijks terugkerend instrument om uw vaste personeel beter te betrekken in de voorgestane be-drijfskoers. Zoals iemand in mijn omgeving onlangs opmerkte: elke ondernemer streeft naar vermogensgroei. Heeft men zijn zaken op orde en heeft men be-trokken personeel dan komt men sneller bij dat doel dan wanneer men alleen in actie komt als er een probleem is. Kortom, u heeft genoeg te doen...

Mr. Wilma FrankemaWilma Frankena is arbeidsjurist binnen

het team van loon(belasting)adviseurs

en HR-deskundigen van accon avm

Werkgeversservice Friesland/Groningen.

5 8 O F 2 0 1 6 - 0 1

Page 59: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Hogedijken 26 . Dokkum . t. (0519) 24 20 24 . [email protected] . www.faber-telecom.nl

telefoniedatanetwerken

bewakingscamera’sprofessioneel . ervaren . vertrouwd

Faber-A4.indd 1 29-01-16 11:30

Page 60: Ondernemend Friesland editie 1 februari 2016

Dokkum . Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . t. (0519) 29 23 25 . www.raadsma.nl

IJZERSTERK VOOR UW BEDRIJF

KENNIS IS KUNNEN

BEVESTIGINGEN VEILIGHEID GROENVOORZIENINGPOSTBOXENGEREEDSCHAPPEN