Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

24
Overschie pag. 12+13 Evenementen AGENDA Paradie Overschie Mario Been “Probeer je dromen te realiseren” Overschiese Vrijwilligersprijs Ook dit jaar zal de deelgemeente deze prijs uitreiken Aandacht voor het milieu Zelfs Camping Ro erdam is dit seizoen groener dan ooit Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl 13, 14 & 15 augustus w w w . o n s o v e r s c h i e . n l

description

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over uw Overschie.

Transcript of Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

Page 1: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

OverschieJAARGANG 2 I NUMMER 2 I JULI 2010

pag. 12+13

EvenementenAGENDA

ParadieOverschie

Mario Been“Probeer je dromen te realiseren”

OverschieseVrijwilligersprijsOok dit jaar zal de deelgemeente deze prijs uitreiken

Aandacht voorhet milieuZelfs Camping Rott erdam isdit seizoen groener dan ooit

Lees, kijk enpraat mee op

OnsOverschie.nl

13, 14 & 15 augustusw

ww.onsoverschie.nl

pag. 12+13

Lees, kijk en

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 2: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

4

6

12

14

16

21

20

8

23

EvenementenkalenderNiemand hoeft zich de komende maanden te vervelen want er is weer van alles te doen in Overschie.

Milieuvriendelijk vervoerOverschie is ‘groener’ dan je zou denken. De Flex is bij de meeste inwoners al bekend. Maar de deelgemeente doet meer. De Roteb rijdt met de ‘groene vuilniswagen', de wijkonderhoudsploeg met ander milieubesparend vervoer en binnenkort rijdt ook de wijkbus op aardgas.

JongensdroomOoit zo goed willen zijn als Royston Drenthe… Iedereen heeft wel een droom.

NieuwsoverzichtEr is werk in uitvoering en dat is te zien in Overschie. Vind hier het laatste nieuws over onder andere bouwwerkzaamheden aan de Burgemeester Baumannlaan en de dag van klassieke automobielen.

Over wonengesprokenMet de Flex langs verschillende nieuwbouwprojecten in Overschie.

Kunst uit het LabDeze zomer starten er diverse kunstprojecten afkomstig van het Kunstenaarslaboratorium. Voor artistieke activiteiten moet je dus in Overschie zijn!

Overschie veiliger door sport?Bevordert het gratis sporten de veiligheid in de Overschiese wijken? Wij vroegen enkele Overschieënaren wat zij van deze stelling vinden.

Vrijwilligervan het JaarDe vrijwilligersprijs is een blijk van waardering voor het werk dat vele vrijwilligers verzetten. Dit jaar benoemt de deelgemeente opnieuw een ‘Vrijwilliger van het Jaar’. Enkele Overschiese vrijwilligers aan het woord.

Over ‘de buren’gesprokenOverschie Gesproken ging op bezoekbij de burgemeester van Lansingerland.

De zomer is weer aangebroken en iedereen geniet met volle teugen van alles wat bloeit en groeit. Weet jij wie het meisje op de voorpagina is? En waar ze was toen onze fotograaf haar tegen het lijf liep? Of misschien ben jij het zelf wel. Laat het even weten via [email protected].

Alle reacties zijn te vinden op het forum van www.onsoverschie.nl. Neem ook eens een kijkje!

Veel Overschieënaren zijn al aangesloten bij de site OnsOverschie.nl. Erg handig want je vindt er van alles over de deelgemeente, ziet er foto’s van evenementen, leest er het laatste nieuws en kan er zelfs je spullen te koop aanbieden. Wil je weten welke sportverenigingen er zijn of wil je op het forum meepraten over allerlei onderwerpen?

Ga dan naar www.onsoverschie.nl

OnsOverschie.nl

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

InhoudOver

Wie o Wie...

18

2211

Camping RotterdamOok dit jaar brengt Camping Rotterdam

een programma waar de nodige ‘zin’en ‘onzin’ moeiteloos met elkaar

afgewisseld worden. Dit wil jeniet missen!

Paradie OverschieHet belooft ook dit jaar weer een

fantastisch evenement te worden meteen programma boordevol leuke

activiteiten voor zowel jong als oud.DI-RECT blikt vooruit.

Tour de FranceMet Le Grand Départ van de Tour

de France achter de rug praten we metde voorzitter van dé wielervereniging

van Rotterdam; RWC Ahoy.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 3: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

COLOFONOf je nu acht bent of 88, in Overschie zijn er altijd activiteiten om je mee te amuseren of om iets van op te steken.

Kinderen die gratis lid zijn van een sportvereniging of gratis hun zwemdiploma A halen. Jongeren die zich uitleven in het nieuwe Sidelinge-skatepark of aan voetbal, tennis, scouting of zelfverdediging doen tijdens een sportzomerkamp. In Overschie is vanalles te doen voor inwoners onder de achttien jaar.

Maar de deelgemeente heeft natuurlijk ook volop aandacht voor senioren. Denk aan de 55-plussers die kosteloos sportactiviteiten ondernemen in zwembad Overschie en bij woonzorgcentrum Laurens. Denk bijvoorbeeld ook aan de Volkstuindag van pasgeleden. Die was weliswaar niet speciaal bedoeld voor senioren, maar in de praktijk is het toch

vooral deze groep die ervan geniet rond te kijken op één van de tien tuincomplexen in de deelgemeente. Menigeen vond het een fantastische belevenis zich zo dichtbij huis in het prachtige lentegroen te bevinden.

Het mag duidelijk zijn: Overschie bruist. Voor iedereen! In dit nummer beleeft u bijvoorbeeld alvast voorpret van Paradie Overschie. We gaan medio augustus weer een paar geweldige dagen beleven. Niet alleen dankzij optredens van onder meer beroemde bands als Clouseau en DI-RECT, maar ook omdat inwoners van Overschie zelf laten zien wat zij in huis hebben. Natuurlijk is Camping Rotterdam evenzeer iets om ons op te verheugen. Halverwege juli hebben we hier vier dagen lang de groenste en mafste camping ooit.

U ontvangt de volgende Overschie Gesproken na de zomervakantie!

Overschie Gesproken is een uitgave vande Deelgemeente Overschie.

Niets uit deze uitgave mag op enigerleiwijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

REALISATIE:Jan Dirk Stouten - JD*Stouten

PRODUCTIE:GB10 Communications

CONCEPT:Jan Dirk StoutenGuido Brouwer

REDACTIE:Bas LieuwmaAnton SlotboomGerben StolkLinda VisserFedor Vogel

FOTOGRAFIE:Arjen-Jan StadaLinda VisserFedor Vogelen anderen

VORMGEVING:Jeroen Meeusen

COÖRDINATIE:Caroline van LeeuwenBettine Vlasman

HOOFD- EN EINDREDACTIE:Jan Dirk Stouten

OPLAGE:15.000 exemplaren

REAGEREN?www.onsoverschie.nl

MET DANK AAN:Gerben in 't Hout, Elze Mergler, Edgar Kapp, Rob uit de Bosch, Dien Stute, Marjorie Kathusing, Mario Been, DI-RECT, Jongeren Panel Overschie, Gusta Baving, Marjan Driessen, Rien Giltaij, Hans van Houdt, Ewaldvan Vliet, en andere(n).

Bruisend voor iedereen!

pagina 3

Kees van der MeerDagelijks bestuurderDeelgemeente Overschie

zich uitleven in het nieuwe Sidelinge-skatepark of aan voetbal, tennis, scouting

sportzomerkamp. In Overschie is vanalles te doen voor inwoners onder de

Word vriend van Kees van der Meer op:www.keesvandermeer.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Deelgemeente Overschie

Word vriend van Kees van der Meer op:www.keesvandermeer.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Het mag duidelijk zijn: Overschie bruist.

Page 4: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

K j o s w o h eKKKiiiKiKiKiKijiiijiKiKKKiKiKiKKKiK jjjjiiijiiiijiiijijijiiiji kkk oooooookkk eeeeeennnssss ooooppp wwwwwwwwww...w.www.w.w.www.w oooonnnsssooovvveeerrrrrrsssrsrrrsrsrsrrrsr ccchhhiiieeee...nnnlll

NieuwsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Meer resultaten en ook eerder resultaten. Dat is wat inwoners van Overschie kunnen verwachten nu de deelgemeente een nieuwe werkwijze hanteert.

De bestuurders Jan Markerink en Kees van der Meer zijn in staat sneller besluiten van de deelgemeenteraad te laten uitvoeren. Ofhet nu gaat om een initiatief dat de verkeersveiligheid verbetert ofeen idee om het welzijn van de bevolking te bevorderen. Dat zit zo: per onderwerp wordt steeds bekeken of er een politieke meerderheid voor is. Dat werkt een stuk dynamischer dan wanneer een vaste coalitie voor vier jaar zou zijn gekozen.

Overschieënaren hebben ook hun stem kunnen laten horen. In het voorjaar leverden onder meer gemeentelijke diensten ideeën voor wat er de komende jaren moet gebeuren in Overschie. Menig inwoner liet daarna aan de raad weten wat moest worden geschrapt of juist meer aandacht verdient. Die informatie speelt een belangrijke rol wanneer de raad aan de bestuurders duidelijk maakt wat nodig is.

De eerste indruk is vaak de belangrijkste. Logisch dus dat de stadsentrees van Rotterdam er schitterend uit moeten zien. Daar wordt al een tijdje keihard aan gewerkt. Nu is de belangrijkste aan de beurt: het Kleinpolderplein. In 2011 moet de nu 50-jarige een uiterst geslaagde facelift achter de rug hebben. Steekwoorden: unieke kunst, fraaie natuur en stijlvolle beelden. Overschie krijgt een fraai visitekaartje.

Legio mensen rijden dagelijks via het Kleinpolderplein Rotterdam binnen. Inwoners van Overschie en hun vrienden, kennissen en familieleden net zo goed. Nog even geduld, en de uitstraling is er volslagen anders dan je gewend bent. Een voorbeeld? De plaatsing van beelden uit het archief van het Centrum Beeldende Kunst uit Rotterdam. Bijzonder is ook de mogelijkheid om 6000 kubieke liter overtollig water te bergen. Aan de verkeersveiligheid wordt ook gedacht. Vooral de situatie van fietsers krijgt aandacht.

Een rotonde om de veiligheid van het verkeer te vergroten op de kruising van de 2e Hogenbanweg en de Burgemeester Baumannlaan. Aan beide zijden van laatstgenoemde weg een fietspad dat evenals de rijweg voor auto’s geasfalteerd is. Nieuwe bomen. Het mag duidelijk zijn: inwoners van Overschie staan veel verbeteringen te wachten aan de Burgemeester Baumannlaan. Eind volgend jaar kan het prachtige eindresultaat worden bewonderd.

In september gaat de schop de grond in. In opdracht van de deelgemeente gaat Gemeentewerken aan de slag. Waar precies? Aan de Burgemeester Baumannlaan tussen de 2e Hogenbanweg en de Duyvesteynstraat.De werkzaamheden worden verspreid over een aantal perioden.Het is tevens een goede aanleiding om onder de grond kabels enhet hoofdriool te vervangen.

Meer informatie: www.rotterdam.nl/baumannlaan

Op zaterdag 5 juni 2010 organiseerde Museum Oud Overschie de traditionele Open Tuinendag. Er was een mooie route uitgezet door de deelgemeente Overschie. De eigenaren van de tuinen waren aanwezig om de bezoekers te woord te staan en iets te vertellen over hun tuin. Vanaf 15.00 uur vonden ook in de museumtuin activiteiten plaats. De dames van Au-Bain-Marie verzorgden een workshop Jam maken. Marja Verhoeven gaf een workshop bloemschikken en de vogelwacht was aanwezig. Bijzonder was de openstelling van het tuinkoepeltje in de Pastorietuin, waar een kleine expositie was ingericht. Onder het genot van een drankje en een hapje kon men in het museum nog even napraten.

Volop verbeteringenBurgemeester Baumannlaan

Open Tuinendag

Kijk voor meer nieuws op: www.onsoverschie.nl (klik op nieuws)

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Op zaterdag 5 juni 2010 organiseerde Museum Oud Overschie de traditionele Open Tuinendag. Er was

Open Tuinendag

de raad aan de bestuurders duidelijk maakt wat nodig is.

Een rotonde om de veiligheid van het verkeer te vergroten op de kruising van de 2e Hogenbanweg en de Burgemeester Baumannlaan. Aan beide zijden van laatstgenoemde weg een fietspad dat evenals de rijweg voor auto’s geasfalteerd is. Nieuwe bomen. Het mag duidelijk zijn: inwoners van Overschie staan veel verbeteringen te wachten aan de Burgemeester Baumannlaan. Eind volgend

In september gaat de schop de grond in. In opdracht van de deelgemeente gaat Gemeentewerken aan de slag. Waar precies? Aan de Burgemeester Baumannlaan tussen de 2e Hogenbanweg en de Duyvesteynstraat.

Burgemeester Baumannlaan

Werk in uitvoering

Schitterend visitekaartje

Page 5: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 5

Het jaarlijkse evenement van Museum Oud Overschie staat dit jaar in het teken van oude auto’s. Na de succesvolle Boerendag en Paardenmarkt van de afgelopen jaren, is er op 11 september 2010 aandacht voor de mechanische paardenkrachten van weleer. De dag zal op Rotterdam The Hague Airport beginnen met een rit van oude auto’s rond en door Overschie. Het einde van de rit is

in de Overschiese Dorpsstraat, waar alle hedendaagse auto’s tijdelijk verwijderd zullen worden. Hier worden de klassieke auto’s tot 17.00 uur opgesteld en kunnen de bezoekers deze nostalgische exemplaren bewonderen. Iedereen die een mooie oude auto van vóór 1975 bezit wordt uitgenodigd om 11 september 2010 mee te doen aan het evenement.

Onkruid om heerlijke pesto van te maken en bramen om smakelijke jam van te vervaardigen. Ooit geweten dat er in Overschie heel veel groeit en bloeit om van te smullen? Je kunt er alles over horen, zien en proeven in de Groene Kas van Park 16Hoven.

Rotterdams buiten. Dat is de bestemming van Park 16Hoven. In 2014 moeten er 1800 woningen, maar ook scholen, winkels en een prachtig park zijn verschenen. Ondertussen worden de geschiedenis en het oorspronkelijke karakter niet vergeten.

Park 16Hoven heeft qua flora en fauna nu eenmaal veel te bieden. De Groene Kas, op zaterdag 29 mei geopend tijdens de Dag van Park 16Hoven, legt het gebied botanisch bloot. Zo kan iedereen proeven wat koks hebben gemaakt van lokale ingrediënten. Het is zelfs de bedoeling dat eind volgend jaar een kookboek verschijnt op basis van recepten die zijn ingeleverd door inwoners van Overschie.

Foto: Gina Kranendonk, Park 16H

oven

De dag van klassieke automobielen

Smullen van eigen bodem in Park 16Hoven

Kijk voor meer info op:www.parkzestienhoven.onsoverschie.nl

Kijk voor meer info en foto’s op:www.museumoudoverschie.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Zo, horen we het ook eens van een ander! Job van de Kamp uit de Achterhoek vindt dat Overschie zo mooi aan het worden is. Hoe we dat weten? Dankzij een kaartje van Louise Dekker aan de deelgemeente.

Zij woont met echtgenoot Edwin en zoon Thomas aan de Theodora Jacobalaan in Overschie. De andere kinderen zijn de deur uit. Een van hen, Franne, trouwde in april met Job uit Aalten, bijna 170 kilometer van Rotterdam verwijderd.

De schoonzoon kwam in de lente voor het eerst in een paar maanden weer Overschie binnenrijden en was meteen onder de indruk van de veranderingen. Vooral de Burgemeester Baumannlaan is volgens hem een blikvanger, zo laat Louise weten via haar vrolijke rode kaartje. w

ww.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Complimenten uit de Achterhoek

Page 6: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

WonenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Programmamanager staat er op het visitekaartje van Gerben in ’t Hout. Dat betekent dat hij richting moet geven aan de projecten die in het investeringsprogramma voor de komende jaren staan. Hij bevordertde samenwerking tussen alle betrokken partijen om op die manier de projecten succesvol van de grondte krijgen. Bevlogen vertelt hij overde plannen en neemt ons eerst mee naar Kleinpolder Oost.

KreaterWe starten bij het Prachthuis aan de Abtsweg. Daar schuin tegenover ligt een groen grasveld waar Kreater gepland staat. Gerben: “Met het project Kreater start de hele vernieuwing in Oost. Begin 2011 moet de eerste paal de grond in. Het project wordt in samenwerking met Van Omme & De Groot ontwikkeld. Er komen 32 sociale huurwoningen in een modern jasje. We beginnen met bouwen in plaats van slopen.” Geïnteresseerd komt mevrouw Kraak uit Overschie langslopen. “Dat ziet er mooi uit! Ik ben wel geïnteresseerd. Vanaf wanneer kunnen we inschrijven? En wat gaat het kosten?” Gerben moet haar iets teleurstellen: “Dat zal in eerste instantie nog niet zo makkelijk worden. Het is de bedoeling dat er mensen uit de portiekflats aan de Abtsweg verderop, die gesloopt gaan worden, hier gaan wonen.”

In de wijken Kleinpolder Zuidwest en Kleinpolder Oost gaat de komende tien jaar veel gebeuren. Woonstad Rotterdam en de deelgemeente Overschie gaan het aanzien van verouderde delen van deze wijken aanpakken. We stappen met Gerben in ’t Hout van Woonstad Rotterdam in de Flex om de plekken te bezoeken.

Abtsweg als sterke hoofdstraatMet de Tuk Tuk rijden we door naar het hart van de Abtsweg, het centrum van Kleinpolder Oost. Gerben legt uit wat daar gaat gebeuren. “De naoorlogse portiekflats dateren van begin jaren ’50. Die zijn helemaal op. We kunnen eigenlijk niets anders dan dit vervangen door nieuwbouw. Daltonschool de Zonnekorf wordt een multifunctionele accommodatie. En we doen onderzoek naar de toekomst van het winkelgebied. We hebben het hier dus over een totaalplan qua gebiedsontwikkeling. Doel is om van de hele Abtsweg weer een sterke hoofdstraat te maken. Dit is wel een project van een jaar of tien.”

Met de Flex langsnieuwbouwlocaties

“Het nieuwbouwproject Kreater wordt door de Overschieënaren vol enthousiasme ontvangen”

Page 7: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 7

Eengezinswoningenin de woestijnMet de Tuk Tuk rijden we onder de A13 door, van Kleinpolder Oost naar West. We stoppen even bij De Hoge Schie, dat bijna klaar is. Bijna iedere dag openen er nieuwe winkels. Moderne voorzieningen met een actueel aanbod. Van HEMA tot speciaalzaken, inclusief parkeergelegenheid. Daarna rijden we door naar Kleinpolder Zuidwest. Gerben licht toe: “Dit wordt ook wel de Woestijn genoemd in de volksmond, het ligt al16 jaar braak. Nu gaan we daar eindelijk eengezinswoningen bouwen. De bouw start in 2011, het wordt een groen plan. Ruime eengezinswoningen met grote tuinen, ook interessant voor mensen uit Rotterdam die nu allemaal naar Vinexlocaties verkassen.”

Wanneer we weer in de Tuk Tuk zitten richting Blijvenburg vertelt Gerben over het project dat al in aanbouw is: “Als fase 1 klaar is gaan de mensen uit de oude flat - die aan het water staat - over en kan die flat gesloopt worden. Daar start dan Blijvenburg fase 2. Een prachtig project. Zowel in Kleinpolder Zuidwest als Oost wordt het aanzien en leefcomfort van de wijk de komende tien jaar dus aanzienlijk verbeterd.”

Stijlvolle singelsWe rijden door naar de Hoogenwaardsingel. Wat opvalt is hoe groen, lommerrijk en vol singels Kleinpolder Oost is. Gerben: “Dit is een voorbeeld van een hele mooie singel. Waar nu die blokken aan de overkant staan, gaan we nieuwe eengezinswoningen bouwen. De prachtige singel wordt uitgangspunt van de plannen. We zitten nu in de fase van stedenbouwkundig ontwerp. Het sfeerbeeld van de singel, die onder de Abtsweg doorloopt, wordt de drager van het plan.” Iets verderop ligt de Strijpesingel, eigenlijk het vervolg van de Hoogenwaardsingel, gelegen achter de Daltonschool de Zonnekorf. “Hier gaan we hoogwaardige renovatie plegen. De kleine appartementen worden omgebouwd naar dubbele eengezinswoningen, met een eigen tuintje. De begane grond en eerste verdieping worden samengevoegd. De woningen komen te liggen aan een afgesloten hof. De naam ‘De binnentuin van Overschie’ is niet voor niets gekozen”,zo weet Gerben.

Kijk voor meer informatieover wonen in Overschie op:www.wonen.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

“De naam ‘De binnentuinvan Overschie’ is niet voor niets gekozen”

Page 8: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Kunst en creativiteit uit ‘Het LAB’KunstenaarslaboratoriumAcrobatische toeren boven de vijver in het Sidelingepark tijdens de laatste Paradie Overschie. De indrukwekkende show is één van de vele manieren waarop inwoners van de deelgemeente de afgelopen jaren konden kennismaken met het ‘Kunstenaarslaboratorium’.

Wie supermarkt Bas van der Heijden aan de Jan Steenstraat uitstapt, is een steenworp verwijderd van het Kunstenaarslaboratorium. Het gebouw aan de overkant, waar voorheen een LTS en later een kerkgemeenschap was gevestigd, is al bijna drie jaar het woon/werkhuis van Kunstenaarscollectief Het LAB.

Tien kunstenaars, ambachtslieden, acrobaten en muzikanten hebben er volop de ruimte. Op 1600 vierkante meter laten zij hun creativiteit de vrije loop.

“Binnenkort kunnen vijftig inwoners van Overschie een kijkje komen nemen”, zegt Elze Mergler, de organiserende kracht van het stel. “Een paar dagen voordat North Sea Jazz neerstrijkt in Rotterdam, wordt hier een pianovleugel van de Overschiese muziekspecialist Rijken & de Lange geplaatst en zal de bekende zangeres Margriet Sjoerdsma een concert geven. Dat organiseren wij in samenwerking met de deelgemeente en Live in your Living Room.

Volop spektakelMaar het Kunstenaarslaboratorium zou natuurlijk niet het Kunstenaarslaboratorium zijn als het gezelschap zelf ook niet tekende voor artistieke activiteiten waar Overschie van kan genieten. Zo verzorgden enkele leden op vrijdag 2 juli het startschot van het kunstproject rond de vernieuwing van de Abtsweg. Kunstenares Doris Denekamp: “De geschiedenis van de wijk heeft ons flink geïnspireerd. Zo maak ik met medebewoner Geert van Mil, onder meer gespecialiseerd in videokunst, een korte film die op vrijdag3 september wordt geprojecteerd op gevels van gebouwen op de Abtsweg. Het gaat over de architectuur van de flats die worden

“Wij zijn blij met Overschie.Zowel de inwoners als de deelgemeente staan open voor onze ideeën”

Kijk voor meer informatie over de activiteitenvan het Kunstenaarslaboratorium aan de Abstweg op:www.kleinpolder.onsoverschie.nl of www.hetlab.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 9: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

gesloopt. Wat waren de idealen tijdens de bouw in de jaren vijftig? Door welke idealen zijn die vervangen?”Aan de Abtsweg staat ook een spektakelstuk op het programma, voor vrijdag 10 september om precies te zijn. Doris: “Dat wordt nu voorbereid door Alex Strik, die zich laat inspireren door metaal, vuur en spektakel. Het heeft in elk geval te maken met water, vuur, dans en muziek. Heb je vorig jaar tijdens Paradie Overschie de pek- en verenmachine gezien? Dat was dat apparaat waar bezoekers objecten waarvan ze afscheid wilden nemen, met pek en veren lieten overladen. Sigarettenpakjes of oude teddyberen bijvoorbeeld. Dat was ook bedacht door Alex.”

Space kostuumDe sloop en bouw aan de Abtsweg blijken nog meer creativiteit los te maken. Elze: “Onze medebewoner Mette Sterre gaat ook iets moois doen. Zij is kunstenares en performer. Misschien ken je haar wel van Camping Rotterdam van vorig jaar. Zij hield toen een gesprek op niveau met bezoekers. Letterlijk. Verkleed als een wolk ontving

ze op een hoogwerker, ruim tien meter boven de grond, mensen die vertelden over problemen. De klachten werden dan op een briefje geschreven, de bezoeker vouwde er een vliegtuig van en gooide zijn problemen naar beneden om er van af te zijn. Maar goed, in juli komt haar alter ego d.o.k.t.e.r. Mette Spacekadette bij inwoners van de Abtsweg langs de deur. Zij is uit de toekomst met haar space mobiel hierheen gevlogen en interviewt mensen over de manier waarop zij nu en voorheen leefden in Overschie. Dat leidt tot een programma dat in september is te zien bij Rotterdam TV.”

WortelsHet Kunstenaarslaboratorium heeft zijn wortels in Delft. De basis wordt gevormd door ex-leerlingen van de middelbare school het Stanislascollege, variërend van 24 tot 29 jaar. In 2004 stichtten zij Kunstenaarscollectief Het LAB. Na een verblijf in een aantal Delftse panden kregen ze in 2007 de kans te verkassen naar het oude schoolgebouw in Overschie.Hun leefwijze doet een beetje denken aan eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Zo toont Geert de moestuin waarin hij onlangs flink in de weer is geweest en die later dit jaar een rijke oogst moet opleveren waar het Kunstenaarslaboratorium zich te goed aan kan doen tijdens de gezamenlijke maaltijden. Een tv-aansluiting is er niet in het gebouw, zodat er volop ruimte is om te discussiëren en natuurlijk om creatief aan de slag te gaan in de grote werkplaats.

Zagen en dansenEen bezoeker kijkt er zijn ogen uit. In deze ruimte wordt onder meer gedanst, gezaagd, getimmerd, gemusiceerd, gesoldeerd en gekookt. Hier ligt een skippybal, daar staat een turntoestel en een stukje verder wordt gewerkt aan de nieuwe pek- en verenmachine, voor het kunstproject rondde Abtsweg.

Op een andere plek staat de romp van de Muzicaravana. Doris: “Dat is een pianovleugel op een bakfiets. Je kunt daarmee rondrijden met een zangeres erop, terwijl in een andere constructie ook vier muzikanten plaatsnemen. Dit is vorig jaar ook te zien geweest op Paradie Overschie.”Elze: “Wij zijn blij met Overschie. Zowel de inwoners als de deelgemeente staan open voor onze ideeën.”

pagina 9

Kunst en creativiteit uit ‘Het LAB’

“Verkleed alswolk persoonlijkeproblemen oplossen”

“Wij zijn blij met Overschie.Zowel de inwoners als de deelgemeente staan open voor onze ideeën”

Page 10: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

ONDERNEMERSVERENIGINGOVERSCHIE

OndernemersVereniging Overschie> Samen staan we sterker> Gesprekspartner voor (deel-)gemeente en andere organisaties> Betere toegang tot informatie> Aandacht voor veiligheid en ruimtelijke ordening> Invloed op ontwikkeling van winkelgebieden en bedrijventerreinen> Centraal klankbord voor alle Overschiese ondernemers> Gezamenlijke promotie van Overschie als werk- en winkelgebied> Centraal punt voor ideeën en organisatie van activiteiten> Politieke en economische voordelen> Netwerkbijeenkomsten en -activiteiten

Voor contact of opgave lidmaatschap:

OndernemersVereniging Overschiep/a Overschiese Dorpsstraat 643043 CS Rotterdam

[email protected]

www.ondernemersverenigingoverschie.nl

VOOR ACTIEVE OVERSCHIESE ONDERNEMERS (GEVESTIGD OF WOONACHTIG IN OVERSCHIE) IS ER NU DE

Lidmaatschap voor 2010 gratis!

Page 11: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

Voor diegenen die het nog niet wisten: Camping Rotterdam is één groot theaterstuk, waarin daadwerkelijk gekampeerd wordt en waarbij de bezoeker zowel toeschouwer als deelnemer is. Bij het evenement vervullen professionele acteurs en actrices de typische campingfuncties, terwijl het publiek zichzelf speelt. De betrokkenheid van de bezoekers wordt hierbij enorm op prijs gesteld en is voorwaarde voor een geslaagde editie.

Campingburgemeesteres Marja, gespeeld door cabaretier Art-Jan de Vries, is alle dagen aanwezig en is de rode draad in het ludieke en feestelijke weekend, waarin ze ook gaat trouwen met Captain Sterling (gespeeld door Jack Kerklaan, RTV Rijnmond). Het huwelijk wordt ingezegend door Imca Marina, die in het dagelijks leven ook optreedt als ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat de

bekende volkszangeres ook een aantal liedjes ten gehore zal brengen, is logisch op het altijd gezellige campingterrein.

GroenDe editie van Camping Rotterdam is dit jaar om meer redenen zeer bijzonder. Net als bij andere projecten wil Overschie zich tijdens het evenement graag laten zien als een milieubewuste deelgemeente en dus is er nagedacht over ecologische maatregelen. “We zijn dit seizoen groener dan ooit”, legt projectleider Edgar Kapp uit. “De facilitaire voorzieningen worden

aangedreven door groene stroom, we zamelen gescheiden afval in en maken gebruik van biologisch afbreekbaar materiaal. Ook in de activiteitenprogrammering hebben we aandacht voor het milieu. Zo wordt er een huttenbouwcompetitie met oud hout georganiseerd en zullen we samen met de kinderen uit Overschie plantenbakken gaan beschilderen en beplanten. Deze bakken worden vervolgens teruggeplaatst in de wijk.”

AllureEr staat dus weer veel te gebeuren tijdens Camping Rotterdam. In de bomvolle feesttent geven internationale acts zoals King Khan & The Shrines en Merdan Taplak Orkestar acte de présence, tot groot genoegen van Kapp: “Op muzikaal gebied komen er weer een paar geweldige artiesten langs, die er zeker voor zullen zorgen dat het dak er straks van af gaat. Ook wordt de lovequiz Amour Amour gehouden en er is ruimte voor Eco Single Shoppen.” Voor de kleinste bezoekers hebben Juffrouw Klieder en Juffrouw Klodder een leuk programma samengesteld. Kapp kijkt dan ook vooruit naar 15 juli: “Camping Rotterdam is ook dit jaar weer een leuk cultureel evenement, waar de bezoekers ook nog eens kunnen blijven overnachten."

Wil je meer weten of een tent boeken?Kijk op: www.campingrotterdam.nl

pagina 11

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

De bezoekers van Camping Rotterdam staat dit seizoen wel een heel bijzondere gebeurtenis te wachten. Burgemeesteres Marja zal eindelijk in het huwelijk treden met Captain Sterling, tijdens het unieke publieksevenement dat van 15 tot en met 18 juli gevierd wordt in het Sidelingepark.

Campingburgemeesteres Marja gaatCampingburgemeesteres

trouwen!

CampingRotterdam15 t/m 18 juliRotterdam15 t/m 18 juli

“We gaan er met z’n allen weer een feestje van maken!”

Page 12: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Sportmiddag Sport- & Speelpark Levenslust

Wanneer: 14, 28 juli en 11 augustusHoe laat : 13.00 - 16.00 uur Waar : Kedichemstraat 1Info : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Ben jij tussen de vier en tien jaar en gek op sport? Kom dan op drie woensdagmiddagen naar het kunstgrasveld en het multifunctionele sportveld op Sport- & Speelpark Levenslust.

Je kunt meedoen aan clinics hockey, basketbal, handbal, voetbal, volleybalen rugby.

Sportmiddag Speelpark Levenslust14

JULI

Evenementen AGENDA

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

Expositie De Tour en Overschie

De Nieuwe Voorstelling

Sportzomerkampen

Wanneer: 25 juni t/m 22 augustusWaar : Museum Oud Overschie

Museum Oud-Overschie brengt eenaantal unieke zaken rond de wielersport, de Tour de France én Overschie bij elkaar in een unieke tentoonstelling. Met posters en herinneringen aan de Tour, miniaturen, originele historische racefietsen en fotocollages die een impressie geven van de deelnemers en de doortocht door Overschie in 1954 bij de molen aan de Delftweg.

Hoe laat : 11.00 uurWaar : Theater Musica, De Lugt 17

De Peuter- & Kleuterliedjesband presenteert een muzikaal programmaover Roodkapje, de Jager en de Wolf.De entree kost € 2,50, heb je een JVP dan krijg je 50% korting. Je kunt reserverenvia telefoon 010 - 437 13 61.

Wanneer: 12 juli t/m 16 augustusHoe laat : 10.00 - 15.00 uur Info : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Ben je het strand of het zwembad een beetje moe? Hou je van afwisseling? Dan moet je zeker eens deelnemen aan een sportzomerkamp.

Tijdens zo’n kamp kun je een paar dagen achter elkaar voetballen, tennissen, scouting, ponyrijden of honkballen.

Expositie Expositie De Tour en Overschie6

JULI

De Nieuwe Voorstelling7

JULI

AGENDA Sportzomerkampen AGENDA

Sportzomerkampen AGENDA12

JULI

Thermiek Welzijnsorganisatie heefteen speciaal zomerprogramma in julien augustus. U kunt dit afhalen bij:

Centrum voor OuderenAbtsweg 115Tel. 010 - 437 00 10

En aan de balie van het kantoor:Adriaen BrouwerstraatTel. 010 - 437 09 55

EventsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

ZomerprogrammaThermiek

Page 13: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13

Evenementen AGENDA

pagina 13

OPEN DAG Thermiek Welzijnsorganisatie

Waar : Abtsweg 115Info : Thermiek Welzijnsorganisatie Tel. 010 - 437 00 10

De hele dag kunt u kennis maken met de komende activiteiten in het Centrum voor Ouderen. Tijdens deze OPEN DAG kunt u zien hoe bruisend het leven in Overschie voor 55plussers wel is.

OPEN DAG 7

SEP

Camping Rotterdam Paradie

OverschieWanneer : 15 t/m 18 juliWaar : Sidelingepark

Van donderdag 15 tot en met zondag 18 juli is het weer zover: Camping Rotterdam! En dit jaar groener dan ooit!

Een programma met optredens van Blaas of Glory, Crappy Circus, Real Centimeters, Merdan Taplak, shows waar de ‘zin’ en ‘onzin’ moeiteloos met elkaar afgewisseld worden. Als topact Imca Marina waarmee het nu al een editie wordt om nooit te vergeten.

Wanneer : 13, 14 en 15 augustusWaar : Sidelingepark

Hét gratis festival dat drie dagen lang aanhoudt en boordevol zit met cultuur en spetterende optredens van grote artiesten.

Wat dacht je van: Djumbo, Lisa Lois, Yasmin, Wesley Klein, Stereo, the Time Bandits, Het Goede Doel, Clouseau enDI-RECT! Dat wil je gewoon niet missen…

Camping 15

JULI

Paradie Paradie 13

AUG

Sport- en informatiemarkt

Hoe laat : 10.00 - 16.00 uur Waar : SidelingeparkLeeftijd : 4 t/m 18 jaarInfo : Overschie Sport Gratis Tel. 010 - 415 43 60

Op deze dag presenteren de sport- en scoutingverenigingen zich middels workshops en demonstraties. Verder zullen een uitdagend fun programma en een DJ de middag compleet maken.

Tijdens de Sport- en informatiemarkt zal Mario Been, ambassadeur van het project Overschie Sport Gratis, één van de spectaculaire activiteiten begeleiden. Meer informatie volgt nader op de site www.overschiesportgratis.nl.

Sport- en informatiemarkt14

AUG

Elke eerste dinsdag van de maand (van mei tot en met september) staat er een fraaie fietstocht vanuit Overschie op het programma.

De afstand bedraagt 27 tot 30 kilometer. Thermiek Welzijnsorganisatie organiseert de tochten. Onder aanvoering van een vrijwilliger fiets je bijvoorbeeld naar Delft of het Lage en Hoge Bergse bos.

Aanmelden : 010 - 437 00 10 Startplaats : Abtsweg 115Begin : 09.15 uur (verzamelen)Kosten : € 0,50 per keer

Elke laatste donderdag van de maand kunt u vanuit Overschie één van de mooie wandeltochten naar Delft of het Lage en Hoge Bergse Bos maken. Neem wel uw eigen lunch en drinken mee!

De wandeltochten worden georganiseerd door Thermiek Welzijnsorganisatie en zijn ongeveer 24 kilometer lang.

Aanmelden : 010 - 437 00 10 Startplaats : Abtsweg 115Begin : 09.15 uur (verzamelen)Kosten : € 0,50 per keer

pagina 13

Fietstochtenvanuit Overschie

Wandelenop donderdag

Kijk voorhet volledige

programma vanParadie Overschie

op pag. 19

Kijk voor een volledig overzicht vanalles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl (klik op ‘Wat is er te doen’)

Page 14: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Het past bij deze tijd om op verantwoorde

manier met de natuur en de aarde waarop

we leven om te gaan. Duurzaamheid is het

toverwoord dat vaak en veel gebruikt wordt.

In Overschie wordt niet alleen gepraat, maar ook gewoon gedaan.

Bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van ‘groene’

vervoersmiddelen in onze deelgemeente. Het bekendste voorbeeld: de Aziatische brommertjes

van Stichting Flex.Maar er gebeurt meer.

Veel meer.

De inzet van ‘de Flex’ is een direct gevolg van het Rotterdam Climate Initiative (RCI), een project van de gemeente Rotterdam om ecologisch transport te promoten. Overschie is aangewezen als proeftuin voor het milieuvriendelijk vervoer en dus zetten diverse gemeentelijke diensten bijzondere voertuigen in.

De Roteb rijdt sinds kort door de wijk met een ‘groene vuilniswagen’, de wijkonderhoudsploeg van gemeentewerken maakt in Overschie ook alleen maar gebruik van milieubesparende vervoersmiddelen en

binnenkort rijdt er ook een wijkbus op aardgas rond. Tenslotte heeft de deelgemeentelijke organisatieook elektrische fietsen en scooters tot haar beschikking gekregen, die gebruikt kunnen worden door ambte-naren en bestuurders, wanneer zij zich moeten verplaatsen binnen Rotterdam.

FlexVoor de inwoners van Overschie vallen vooral de kleurrijke Tuk Tuks op. De proef met de milieuvriendelijke brommertaxi’s verloopt dan ook voorspoedig. Rob uit de Bosch, coördinator bij Stichting Flex, is dan ook positief over de toekomst van de Flex in Overschie. “We exploiteren nu nog zes Tuk Tuks in de wijk, maar we zijn in afwachting van de uitbreiding van ons wagenpark. Momenteel worden er in Thailand tien nieuwe exemplaren gemaakt, dus hopen we op termijn echt het straatbeeld te gaan beheersen in Overschie. We denken ook al na over andere milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals bestelbusjes op aardgas of biobrandstof. Maar vooralsnog ligt de focus bij de Flex, want we merken dat de bewoners van Overschie vrijwel allemaal positief zijn.”

PositiefPositief zijn de passagiers van Stichting Flex inderdaad. Sinds de Flex ingezet wordt om bewoners

Flex voorlopervan ‘groen tijdperk’ in Overschie

Page 15: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 15

ondersteuning te bieden bij het transport van zware boodschappen, heeft het Thaise vervoersmiddel razendsnel de harten gestolen. “Dit is een prima iniatief”, looft Dien Stute de komst van de Flex. “De Tuk Tuks zijn ideaal voor mensen die net uit Bas van der Heijden komen met loodzware tassen. Maar ik ben na de Sinterklaasviering ook keurig voor de deur afgezet met mijn kleindochter. Het is namelijk ook een leuke manier om je te verplaatsen.”Sinds de Flex zijn intrede heeft gedaan in het transportnetwerk van Overschie, is het aantal ritjes enorm gestegen. Inmiddels maakt een gemiddelde Tuk Tuk al zo’n veertig ritjes per dag. Alleen kinderen mogen niet alleen gebruik maken van de gratis dienst. “En dat is jammer, want nu willen ze juist graag de boodschappen voor me doen”, lacht Marjorie Kathusing. “Dit is echt een geweldige oplossing voor het feit dat de bus altijd vol zit of te laat is. Ook voor de oudere bewoners die slecht ter been zijn, is de komst van de Flex handig. Daarbij zijn de chauffeurs behulpzaam en rijden de Tuk Tuks niet alleen in het centrum. Ze kennen ook de weg in andere delen van Overschie.”

EvenementenAls het aan Uit de Bosch ligt, gaan zijn Tuk Tuks furore maken in Rotterdam en omstreken. “Maar we richten ons voorlopig alleen op Overschie”, bezweert de gedreven Delftenaar. “We willen hier een stevig fundament leggen voor de toekomst van de Flex in Nederland.” Om aan naamsbekendheid te winnen, gaan de gezellige brommertjes ook ingezet worden tijdens evenementen in Overschie.

“We hebben de campingburgemeesteres al vanuit het centrum naar Camping Rotterdam gebracht”, bevestigt Uit de Bosch. “En dat zullen we straks ook met andere campinggasten gaan doen. Ook tijdens Paradie Overschie, een driedaags cultureel evenement in het Sidelingepark, zullen we bewoners heen en weer vervoeren. We zijn in ieder geval lekker bezig.”De deelgemeente heeft inmiddels ook in de gaten dat de samenwerking met Stichting Flex haar vruchten afwerpt. Het kostuum van proefkonijn van het RCI

bevalt Overschie dan ook uitstekend, want deze rol geeft de deelgemeente de mogelijkheid om nieuwe dingen te proberen én een steentje bij te dragen aan een gezondere leefomgeving.

VooruitstrevendAls je alle positieve reacties bij elkaar optelt, zou je bijna gaan zoeken naar het addertje onder het gras. Maar de keerzijde van het succes van de Flex is moeilijk te vinden. Sterker nog, de bewoners zijn ook nogeens gelukkig met het milieuvriendelijke karaktervan de Tuk Tuks. “Dit vervoersmiddel past bij Overschie”, vindt Stute dan ook. “Dit is een vooruitstrevende manier om het vervoersprobleem in de wijk aan te pakken. Het is goed voor het milieu en dus ook gezonder voor het nageslacht. Ik hoop dan ook dat er straks gebruik gemaakt kan gaan worden van die ecologische bestelbusjes, want dat is handig voor de oudere bewoners van Overschie.”

De liefde tussen de bewoners en hun nieuwe vervoersmiddel is in korte tijd stevig opgebloeid. Als de proef met de Flex er straks op zit, verwacht Kathusing dan ook dat de brommertjes niet uit het straatbeeld gaan verdwijnen: “Nee, dat denk ik niet. Hoewel het nu nog gratis is om je op deze manier te verplaatsen, ga ik er niet van uit dat er veel mensen zijn die er problemen mee hebben om een kleine bijdrage te leveren aan een ritje naar huis. Er zijn geen lange wachttijden voor de Flex, dus het blijft een fantastische manier om je in de regen of met zware boodschappen voor de deur af te laten zetten. Ik ben in ieder geval heel enthousiast!”

Flex voorlopervan ‘groen tijdperk’ in Overschie

De liefde tussen de bewoners en hun nieuwe

“Dit vervoersmiddel past bij Overschie”

Kijk voor meer info over de Flex op: www.flex.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 16: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

SportenOver

In aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika bracht Woonstad Rotterdam jong en oud alvast in de voetbalsferen met het WK Voetbaldorp.Het dorp werd afgelopen maanden op verschillende locaties opgezet en bood kinderen een uitgebreid sportief programma. Zo werdener toernooien gespeeld, FIFA Worldcup 2010 spelen, op het springkussen springen of meedoen aan een voetbalquiz. Op 9 juni jl. was hetWK Voetbaldorp opgesteld aan het Vormerpad in Overschie. Wij vroegen een aantal talenten naar hun droom.

Yong Hui (10): “Ik speel niet bij een club en ben ook niet echt een talent. Ik kijk wel altijd goed hoe mijn vrienden bepaalde trucs doen en dat doe ik dan na. Als ik goed genoeg ben zou ik ook wel bij Feyenoord willen spelen.Of in het Nederlands elftal natuurlijk. Ik vind het leuk om met vrienden op straat te voetballen. Of ik ooit betaald voetballerword is niet zo belangrijk.”

Joshua Kidane (11): “Sommigen noemen mij wel een talentje. Ik voetbal bij Neptunus.Ik ben een groot fan van Royston Drenthe. Ooit zou ik wel zo goed willen zijn als hij. Het is mijn droom om ooit bij Real Madrid te spelen, net als Drenthe. En natuurlijk hoop ik ooit uit te komen voor het Nederlands elftal. Ik moet nog veel oefenen en eerst maar eens proberen bij Feyenoord te komen."

Mohammed Ouhammou (11): “Volgens mij ben ik wel een talent, want ik ben wel eens gescout door de KNVB. Ik speel bij Neptunus in de D-tjes. Het is mijn droom om profvoetballer te worden. Het liefst bij PSV, want dat vind ik een goede club. En die hebben ook veel scouts. Natuurlijk zou ik ook graag eens op het echte WK spelen voor Oranje. Maar dan moet je wel heel goed zijn. Het zou fantastisch zijn om het Nederlands elftal te halen. Daar droom ik van.”

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

“Ooit zo goed willen zijn als Drenthe...”

Page 17: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13pagina 13

Rick Frehe (11): “Het is mijn droom om ooit bij Feyenoord te spelen. Ik voetbal nu nog niet bij een club, maar dat wil ik wel gaan doen. Het zou fantastisch zijn om in De Kuip te mogen voetballen. Dat is het mooiste stadion van Nederland.”

Mike Frehe (11): “Ik ben een neef van Rick. Ik ben een talent, want de KNVB heeft me gescout. Het is mijn droom om bij Feyenoord en het Nederlands elftal te spelen. Als het heel goed gaat, speel ik ooit voor Barcelona. En vandaag gaan we ook winnen natuurlijk!”

Canny Seintje, Emilio Ulez en Daan Ngaloka: “Nee, wij hebben geen voetbaldroom. We vinden voetbal gewoon leuk, maar profvoetballer worden zit er niet in, denken wij. Het is onwijs tof dat ze in Overschie een WK voetbaldorp organiseerden. We hebben meegedaan en vonden het geweldig.”

Mario Been is ook in 2010 ambassadeur van Overschie Sport Gratis. De trainer van Feyenoord vervult die rol samen met voormalig topjudoka Deborah Gravenstijn. Been liet eerder al weten dat hij het initiatief om jongeren gratis lid te maken van een sportvereniging van harte ondersteunt.

“Ik vind het een mooi initiatief van de deelgemeente Overschie”, zei hij bij aanvang van de promotiecampagne in 2009. “Het is van groot belang dat jongeren bewegen en zo aan zichzelf werken. De sport en het verenigingsleven hebben ook mij veel gebracht en dus ondersteun ik dit projectvan harte.”

Net als de jonge sporters op deze pagina droomde ook Been vroeger van een carrière als voetballer. “Het is dan ook een rare gewaarwording als je als speler ineens op het veld van De Kuip staat terwijl je daarvoor altijd als toeschouwer in het stadion was”, zegt hij over de beginjaren van zijn loopbaan. “Ik ben er nog altijd trots op dat ik voor de mooiste club van Nederland heb gespeeld en voor Pisa in de Italiaanse Serie A. Dat was zeker in die tijd de sterkste competitie ter wereld. We speelden tegen AC Milan waar destijds Ruud Gullit, Marco van Basten en

Frank Rijkaard onder contract stonden. Tegen Internazionale met Jurgen Klinnsmann, Lothar Matthaus en Andreas Brehme en natuurlijk Diego Maradona die voor AS Napoli speelde.”

Als trainer droomt Been er ongetwijfeld van om met Feyenoord succesvol te zijn. De start was hoopgevend. In zijn eerste jaar als eindverantwoordelijke eindigden de Rotterdammers als vierde in de competitie en werd de bekerfinale bereikt. En nog belangrijker: door die resultaten doet Feyenoord dit seizoen mee aan het toernooi om de Europa League. Dat is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de jonge spelersgroep. “Als trainer is het kampioenschap met Excelsior erg belangrijk geweest”, zegt Been. “We waren een jaar lang hard aan het werken met een goede groep jonge voetballers met een hoofdprijs tot gevolg. Dat heeft me doen beseffen dat ik als trainer elke dag het maximale uit mezelf en natuurlijk ook mijn omgeving wil halen. Dat zou ik ook de jongeren in Overschie willen meegeven. Maak er wat van! Probeer allemaal je dromen te realiseren.”

pagina 17

Kijk voor meer info op:www.overschiesportgratis.nl

Kijk voor meer info op:www.overschiesportgratis.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

www.overschiesportgratis.nl

“Probeer je dromen te realiseren”

Foto: Rob van Mil

Page 18: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Tien jaar bestaat DI-RECT, een eeuwigheid in de muziekwereld van vandaag de dag. Maar staat er straks een uitgeblust bandje voor de duizenden muziekliefhebbers uit Overschie?

“Nee”, antwoordt bassist Bas van Wageningen meteen. En om zijn woorden nóg duidelijker te maken: “Helemaal niet! We doen dit nu tien jaar, lang genoeg om te zeggen dat we het allemaal al eens gezien hebben. Dat is natuurlijk ook zo. Maar door de komst van twee nieuwe bandleden is het voor ons opnieuw spannend geworden. Alsof je voor het eerst het podium opgaat, zo voelt het.We gaan deze zomer zelfs hardcore met z’n allen in één busje naar de concerten toe en dat is zó cool.”Even terug naar vorig jaar. Zanger Tim Akkerman, net vader geworden, stapt

plotseling op. Kritische popkenners vinden dat de handdoek in de ring moet worden gegooid, maar de reactie van de band is verrassend. Bassist Bas van Wageningen, drummer Jamie Westland en gitarist Frans ‘Spike’ van Zoest willen door en gaan fanatiek op zoek naar een nieuwe zanger in Wie is DI-RECT?, een veelbesproken talentenjacht op BNN. De komst van winnaar Marcel Veenendaal geeft DI-RECT gelijk een nieuw leven. “Meteen ging er een frisse wind waaien”, zegt Bas over de periode waarin ook een nieuwe toetsenist wordt gevonden, Vince van Reeken. “Toen Tim opeens met de band kapte hadden we al een toffe plaat liggen.Dat gaf de doorslag om door te gaan. Met Marcel hebben we al die ideeën vastgepakt, dat was een heerlijk proces. We missen tegenwoordig de invloeden van Tim, maar

Marcel geeft ons weer veel nieuwe impulsen. Dat levert een nog breder geluid op.”Maar hoe vinden die tienduizenden toeschouwers op Paradie Overschie straks de nieuwe liedjes? Eerlijk is eerlijk, geeft Bas toe, helemaal zeker van zijn zaak is hij niet. Maar de cd This Is Who We Are is net verschenen en Bas klinkt opgelucht. “Natuurlijk spelen we oude hits als Rollercoaster en My Generation, maar driekwart van de nummers die we in Overschie gaan spelen komen van de nieuwe cd. Accepteren fans het? Dat is voor ons wel even spannend, maar tot nu toe zijn alle reacties geweldig. Dat is hartverwarmend.”

Met een nieuwe zanger en toetsenist is DI-RECT straks een van de smaakmakers op Paradie Overschie. De vele veranderingen maken dat de bandleden dat straks nét zo spannendvinden als de toeschouwers. "Alsof je voor het eerst het podium op gaat, zo voelt het."

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk voor meer informatieover Paradie Overschie op:www.paradie.onsoverschie.nl

Smaakmaker op Paradie Overschie Paradie Overschie

ParadieOverschie13,14 & 15augustus

Page 19: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13

ProgrammaMIDDAG- & AVONDPROGRAMMA 13.45-14.00 Opening door

Young Soldiers Brass 14.00-

15.45 Finale Laat Zien Wat Je

Kunt Show 14.00-17.00 Tegels

beschilderen voor kinderen met

Atelier Zeven uit Delft

16.00-16.30 Prijsuitreiking

LZWJK-show 16.00-20.00 Jongeren Panel

Overschie (JPO) presents...

(achterzijde festivalterrein) 16.30-17.00 Djumbo 17.00-

19.00 Borrel voor genodigden.

Kinderkookcafe verzorgt hapjes

met 15 kinderen (VIP-tent) 17.15-17.45 Optreden Djuli 17.45-18.30 Kinderdisco

19.00-20.00 Time Bandits 20.30-22.00 Het Goede Doel

22.30-24.00 Clouseau

TERREIN-ACTIVITEITEN

10.00- 17.00 Stands van

diverse bedrijven, verenigingen

& clubs Actie woonstad: Vul

een enquête in bij de stand

van Woonstad Rotterdam

voor een voucher die toegang

geeft tot de speciale Overschie

Flex Tuk Tuk Tour! Paradie

Kinderspeelparadijs Atelier

Knuts maakt met Overschiese

kinderen een kunstwerk voor

het Prachthuis Ponyritjes voor

kinderen door PC Schieruiters Workshop kettingen maken

door Atelier Wilma Creatief 11.00-12.00 Demonstratie

PC Schieruiters 11.00-

15.00 Kinderschminken door

Thermiek 11.00-16.00

Sport- en Informatiemarkt

Overschie Sport Gratis

11.00-16.00 Boksclinic door

Silent Dragon 12.00-16.00

Creatieve workshop Scrap XL

(met hergebruikte materialen) 12.00-16.00 Spellencircuit

voor jonge kinderen door

CJV Overschie 12.15- 13.20

Voetbalclinic door Feyenoord-

trainer Mario Been op

voetbalveld vv Voorwaarts

12.30-13.30 Streetdance clinic

door M&M Studio 13.00-

16.00 Demonstratie Tumbling

door 2-Turn Rotterdam

14.00-16.30 Bingo on tour in

Levenslust, door ouderenbond

ANBO en Woonstad. Opbrengst

van de bingokaarten gaat

naar het goede doel van de

Paradie: Right to Play. Zaal

open vanaf 13.00 uur. Wijkbus

zorgt voor vervoer. 14.30-

15.30 Judoclinic door Deborah

Gravenstijn ism Sluiter’s

Krijgskunsten 17.00-19.00

Borrel voor genodigden.

Kinderkookcafe maakt hapjes

met 15 kinderen (VIP-tent).

PODIUM-ACTIVITEITEN

11.00-11.45 Man Made

Madness 12.00-12.15

Interview Feyenoord-trainer

Mario Been 12.15-13.00

De Muff 13.00-14.00

Where’s Johnny? 14.00-

14.30 Interview Mario Been

& Deborah Gravenstijn

(ambassadeurs Overschie

Sport Gratis) 14.30-15.30

Colibri 15.30-16.30 Prove you

wrong 17.00-18.00 Lisa Lois

18.30-19.30 Nikki 20.00-21.00

Yasmin 21.30-22.30 Stereo

23.00-24.00 DI-RECT

TERREIN-ACTIVITEITEN

9.30-10.30 Paradie

Kinderspeelparadijs 9.30-

11.00 Overschie-Woonstad

ontbijt 9.30-10.30 Optreden

Koor Fortissimo 10.30-11.30

Optreden Koor Intercession

10.00-15.00 Workshop

kettingen maken door Atelier

Wilma Creatief 11.30-14.30

Optredens De Mikkies

11.00-15.00 Boekenmarkt:

lever oude boeken in en koop

nieuwe voor een prikkie. Let

op: Dit jaar is de boekenmarkt

anders ivm verhuizing van

de bibliotheek. Frans de

(Haan) Woningontruimer

levert duizenden boeken voor

de verkoop. Neem uw eigen

(goede) boeken mee naar

de Paradie en lever ze in. De

opbrengst van de verkoop

gaat naar het goede doel:

de stichting Right to Play.

14.00-16.30 Bingo on tour in

Levenslust, door ouderenbond

ANBO en Woonstad. Opbrengst

van de bingokaarten gaat naar

het goede doel van de Paradie,

Right to Play. Zaal is open vanaf

13.00 uur. Wijkbus zorgt voor

vervoer.

PODIUM-ACTIVITEITEN

9.30-10.30 Koor Fortissimo op

het grote podium 10.30-11.30

Koor Intercession op het grote

podium 11.30-12.00 Demo/

workshop kinderyoga 12.00-

13.00 SKVR: Djembe sessie 13.00-14.00 SKVR: Djembe

sessie 12.30-13.30 Soulfools 13.30-14.00 Dans Overschie

Sport Gratis M&M 14.10-

14.40 Edwin 14.45-15.15

Wesley Klein 15.30-16.00

Edwin 16.15-16.45 Jaap 16.50 Afsluiting Paradie

Overschie 2010 door Young

Soldiers Brass.

pagina 13pagina 19

Paradie Overschieeen podium voor jong talent!

ParadieOverschie13,14 & 15augustus

Wat doet het Jongeren Panel Overschievoor Paradie Overschie?"Ons doel is de jongeren uit Overschie te betrekken bij Paradie Overschie. Zo kunnen zij zichzelf en de talenten waarover zij beschikken presenteren en deze op Paradie Overschie tonen."

Vorig jaar stond jij zelf op het podium om deboel te presenteren! Hoe dat zo? “Een andere jongere uit Overschie zou dat eigenlijk doen, maar hij klapte op het allerlaatste moment dicht. Ik zei: 'zal ik het maar van je over nemen?' Ik heb toen de microfoon gepakt en ben gaan improviseren. Aan het einde van de dag had ik geen stem meer, maar ik heb er geweldige herinneringen aan. Die dag heb ik veel geleerd."

Hoe belangrijk is de jeugd op Paradie Overschie?“We hadden ons eigen podium vorig jaar, daar waren wij echt de baas. Alles bedachten en regelden we zelf. De rappers Darryl & Sjaak waren de hoofdact, verder stonden alleen jonge artiesten uit Overschie op het programma. Na afloop lieten we pendelbussen rijden naar Hollywood Music Hall en die bussen haalden de jongeren ‘s nachts ook weer bij die discotheek op. Dit jaar willen we het nog groter aanpakken. Het liefst willen we een eigen jongerendag, een dag voor het festival begint bijvoorbeeld.”

Is Paradie Overschie een belangrijkfestival voor de wijk?“Zeker. Voor de economie, voor alles. Het is een dorp hier, iedereen op het festival kent elkaar. Ik zou de hele dag met mijn hand omhoog kunnen lopen om iedereen die ik ken te groeten. Maar de laatste jaren komen er ook veel mensen uit andere wijken.”

Wat ga je dit jaar op het festival doen?“Wij van het Jongerenpanel gaan praten met het festival en hopen op een rol op het grote podium. Een paar jaar geleden mochten jongeren daar optreden, dat was geweldig voor ze. Dure artiesten zijn leuk en aardig, maar het festival is toch voor en door Overschie? Dan is een rol voor de jongeren uit Overschie toch veel mooier? Zo’n podium is enorm groot en als artiest krijg je zo veel aandacht.”

Over een aantal weken is het dan eindelijk weer zover… Paradie Overschiezal 3 dagen lang het Sidelingepark opvrolijken. HET GRATIS festival boordevol cultuuren spetterende optredens van onder andere: Nikki, Lisa Lois, Yasmin, Wesley Klein, Djuli, Djumbo, Stereo, Het Goede Doel, Jaap, DI-RECT & Clouseau.

ProgrammaMIDDAG- & AVONDPROGRAMMA

ProgrammaProgrammaVrijdag 13 aug

TERREIN-ACTIVITEITEN

Zaterdag 14 aug

TERREIN-ACTIVITEITENTERREIN-ACTIVITEITENTERREIN-ACTIVITEITEN

Zondag 15 aug

Over een aantal weken is het dan eindelijk weer zover… Paradie Overschiezal 3 dagen lang het Sidelingepark opvrolijken. HET GRATIS festival boordevol cultuur

Paradie Overschie barst los!

“Zorgdat je er bij bent!”

Neville Redjosentono (22), voorzitter van het Jongeren Panel Overschie, is nauw betrokkenbij Paradie Overschie.

Page 20: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Adam Yagoubi: “Er is altijd sfeer en veiligheid in Overschie. Maar het is een goed initiatief om jongeren bezig te houden. Wel jammer dat veel activiteiten gericht zijn op de kleinere kinderen. Voor de oudere jeugd zou een buurthuis moeten komen.”

Ineke de Beijer: “Of het alles oplost, durf ik niet te beweren, maar het werkt wel mee natuurlijk. Hoe meer er te doen is voor de jeugd, hoe minder overlast. Overigens voel ik me nooit onveilig hier.”

Wim Steigenga (links): “Vroeger gingen we kikkers vangen. Dat gebeurt nu natuurlijk niet meer. Wat Overschie Sport Gratis doet, is goed. Zo houden ze de jeugd een beetje bezig wat bevorderlijk is voor sfeer en veiligheid.Er is te weinig te doen voor de ouderen,maar ik voel me niet onveilig.”

Leen Steigenga (rechts): “Ik ben het helemaal met Wim eens. Voor ouderen is er ook te weinig te doen. Misschien kan Overschie Sport Gratis daar iets voor organiseren.”

Michel Korporaal: “Het is wel goed dat aldie speelveldjes in het park er nu zijn. Dat houdt de jeugd binnen in de wijk en heb jeer goed zicht op. De sfeer is hoe dan ook prima in Overschie.”

Demi Zappey (rechts): “Er zou een buurthuis moeten komen. Dat zorgt voor veiligheid, want ik denk dat de meesten niet willen sporten. Ze willen alleen maar hangen. Ik zou het leuk vinden als paardrijden wordt aangeboden. Dan ga ik zeker meedoen!”

dat veel activiteiten gericht zijn op de kleinere

Demi Zappey (rechts): komen. Dat zorgt voor veiligheid, want ik denk dat de meesten niet willen sporten. Ze willen alleen maar hangen. Ik zou het leuk vinden als paardrijden wordt aangeboden. Dan ga ik zeker meedoen!”

Mandy Colla (links): “Overschie wordt nog leuker

door de activiteiten. Het wordt alleen veiliger als de jongeren een

activiteit leuk vinden. Als ze er geen zin in hebben dan niet, want dan

gaat niemand er naartoe. Van mij mogen ze dansen wel

aanbieden.”

maar ik voel me niet onveilig.”

Richard Zonneveld: “Omdat er niet veel gebeurt in Overschie en jongeren zich gaan vervelen, komt het de sfeer zeker ten goede. Ik weet niet of het de veiligheid ten goede brengt. Ligt eraan voor welke sport je de jongeren wilt benaderen en of ze daar zin in hebben. Voetbal moet lukken!”

Meer sfeer enveiligheid op straat door gratis sport?Overschie investeert in sport. Bijvoorbeeld door gratis lidmaatschappen aan te bieden voor sportverenigingen. Wordt Overschie hier gezelliger en veiliger van?

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk ook eens op: www.onsoverschie.nl

Page 21: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 21

Speeltuin Schiewijk is al decennia langeen speeltuin die altijd voor alle kinderenklaar staat en jaarlijks leuke activiteitenorganiseert waar de kinderen kosteloos aan deel kunnen nemen. Sinds kort zijn de Schiewijkmoeders er als vrijwilligersgroepbij gekomen. Gusta Baving is één van hen.“De activiteiten werden altijd georganiseerd vanuit extra inkomsten die voortkwamen uit inzameling van oud papier en petflesjes. Helaas is oud papier niets meer waard en de actie van de petflesjes is stopgezet. Daarnaast

is Sport- & Speelpark Levenslust helemaal gerenoveerd met hulp van de deelgemeente terwijl er bij ons op Schiewijk ook wel onderhoud nodig is. Voor de grap zeiden we toen: ‘Dan gaan wij als moeders toch zelf de boel schilderen?!’. De grap werd serieus en zo zijn de Schiewijkmoeders ontstaan. Een groep enthousiaste vrijwilligers met een vaste kern van zo’n vijftien moeders, ouders, oma’s en opa’s. Op deze manier houden de mensen, die altijd al zo hard werken in de speeltuin, ook eens wat tijd voor andere dingen over.”

Welzijnsorganisatie Stichting Thermiek organiseert vele activiteiten. Zo wordt in het Centrum voor Ouderen wekelijks het vrijdagmiddagcafé gehouden. Marjan Driessen is daar iedere vrijdag als vrijwilliger gastvrouw.

“Dat is zó leuk om te doen! We drinken een kopje thee of koffie, een glaasje fris of een wijntje, soms een hapje erbij. Ik heb me tien jaar geleden aangemeld als vrijwilliger bij Thermiek enik heb er geen dag spijt van gehad. Mijn man is touringcarchauffeur en dus vaak op onregelmatige tijden weg. Ik zit niet graag in mijn eentje thuis en vind het gezellig om iets te kunnen betekenen voor de mensen. Bovendien is het ook voor je eigen sociale contacten erg leuk, het werkt dus twee kanten op. Behalve bij het vrijdagmiddagcafé ben ik ook betrokkenbij andere activiteiten van Thermiek. We plannen uitstapjes voor ouderen in de buurt en stelleneen zomerprogramma samen. Nee, ik ben voorlopig niet van plan te stoppen. Het is zo heerlijk om tevreden mensen te zien!”

De vrijwilligersprijs is een blijk vangrote waardering voor het werk dat de vele vrijwilligers in Overschie verzetten. Daarom reikt de deelgemeente jaarlijks de Overschiese Vrijwilligersprijs uit, ook wel ‘Vrijwilliger van het jaar’ genoemd.

U kunt vrijwilligers uit Overschie (zowel individuen als groepen) voor deze prijs voordragen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de deelgemeente via010 - 208 22 22 of via e-mail [email protected]

Rien Giltaij is al zes jaar met veel plezier coördinator van de Voedselbank in Overschie. “Ik houd me vooral bezig met het werven van andere vrijwilligers, het maken van de roosters en het begeleiden van nieuwe medewerkers. We hebben twee groepen vrijwilligers: mensen met een auto die de spullen ophalen en mensen die de pakketten uitreiken. Vroeger konden we met twee auto’s makkelijk 12 tot 13 pakketten ophalen. Nu praten we over zo’n 40 adressen waar pakketten naartoe moeten. Dat lukt niet meer met de auto dus wordt het per vrachtwagen vanuit Rotterdam Centrum bij ons in Overschie afgeleverd. Aan de ene kant ben je blij dat je er zelf niet voor in aanmerking komt, aan de andere kant ben je enorm blij

dat je echt iets voor andere mensen kunt betekenen. Naast mijn vrijwilligerswerk voor de Voedselbank ben ik ook nog actief voor de Stichting Thermiek bij de computerinloop voor ouderen. Heerlijk om zo bezig te zijn.”

De maatschappij moet het in veel gevallen hebben van vrijwilligers die zich op allerlei fronten, vaak heel bescheiden en op de achtergrond, inzetten voor velen. In Overschie is het niet anders. Hoewel zij zelf meestal niet in het zonnetje willen staan, wordt er toch jaarlijks een vrijwilliger van het jaar gekozen, ook in Overschie. En u kunt mensen hiervoor nomineren. Wij laten zo maar enkele Overschiese vrijwilligers aan het woord.

voor ouderen. Heerlijk om zo bezig te zijn.” De vrijwilligersprijs is een blijk vangrote waardering voor het werk dat de

OverschieseVrijwilligersprijs

Welzijnsorganisatie Stichting Thermiek organiseert vele activiteiten. Zo wordt in het Centrum

“In het Vrijdagmiddagcafé is het altijd gezellig!”

Vrijwilligerswerk in Overschie bloeit

Via de Voedselbank mensen verder helpen

De Schiewijkmoeders springen bij

Page 22: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RWC Ahoy is dé wielervereniging van Rotterdam. Voorzitter Hans van Houdt is al jaren actief in de wielerwereld. Hij is één van de drijvende krachten achter de organisatie van de Dikke Banden Races, bij de start van de Tour de France 2010. In 1954 reed diezelfde Tour ook al eens door Overschie. En wie was daar ook bij? Inderdaad, Hans van Houdt.

Grand Départmet dikke bandenAls organisator van wielerevenementenwas Hans van Houdt ook betrokken bijde organisatie van de Dikke Banden Races. “Onze inbreng valt nauw samen met de activiteiten van Sport & Recreatie. We

hebben in alle vijftien deelgemeenten Dikke Banden Races georganiseerd, in verschillende leeftijdscategorieën, 8, 9, 10, 11, 12 en 13 jaar. Van iedere categorie gingen er rechtstreeks twee naar de finale. De nummers drie stonden reserve. De finale vond plaats op het parcours van de Grand Départ in Rotterdam, waar de tijdrit is gereden. Erg leuk voor die kinderen om zo heel direct bij het wielrennen betrokken te zijn. We hopen natuurlijk dat hierdoor veel jeugd enthousiast gemaakt is voor diemooie sport.”

Als de dag van gisterenHans van Houdt kan zich de Tour uit 1954 nog goed herinneren. “Ik was toen negen jaar en ik stond bij de Mathenesserbrug. Ik was toen al gek van de wielersport. Als kind ging ik kijken bij de Wielerronde van het Witte Dorp. Die Tour in ‘54 reed in een vloek en een zucht voorbij. Je had toen nog geen reclamekaravaan, zoals nu. Het was de route Amsterdam-Brasschaat, via Rotterdam-Overschie. De helden van toen waren voor mij Wim van Est en Wout Wagtmans. Wout was de eerste winnaar. De uiteindelijke winnaar van die Tour was Louison Bobet,hij won drie keer achter elkaar.”

Talentvolle jeugdledenRWC Ahoy is met haar parcours gevestigd aan de Landscheiding in Overschie, tussen de Doenkade en het vliegveld. “We hebben ca. 275 leden, waarvan er zo’n 50 actief zijn in de semi-professionele wielerwedstrijden. We hebben gelukkig ook veel jeugdleden en talenten in de categorie tot 14 jaar. Daarna maken ze een stapje hogerop. We hebben ook al profs voortgebracht. We beschikken over veel talenten in de junioren die al een aantal overwinningen hebben geboekt. In iedere categorie leveren we wel één of meer kampioenen af. Het mooie van onze vereniging is dat we een veilig afgesloten parcours hebben. Vanuit ‘Overschie Sport Gratis’ hebben we al een aantal nieuwe jeugdleden mogen begroeten. Maar dat mogen er wat mij betreft nog best watmeer worden.”Hans van Houdt leeft van en voor de wielersport. Vele evenementen heeft hij al helpen organiseren. Zo ook de Hans Buijsman Trofee. “Hans Buijsman is een overleden oud-jeugdleider van de vereniging RWC Ahoy. Naar hem is die ronde vernoemd, die nu twee keer georganiseerd is. Dit jaar hebben er zo’n 300 jeugdrenners aan deelgenomen. RWC Ahoy is een kerngezonde vereniging.”

RecreërenOverKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

SportenOver

Kijk voor informatie over RWC Ahoy op: www.overschiesportgratis.nl

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Ahoy is een kerngezonde vereniging.” Ahoy is een kerngezonde vereniging.” Ahoy is een kerngezonde vereniging.”

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

De Tour toen en nu

Page 23: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

pagina 13

De 43-jarige Van Vliet is sinds september 2007 burgemeester van Lansingerland. De voormalige leraar en onderwijsadviseur is positief over de manier waarop Overschie en zijn gemeente elkaar steeds vaker weten te vinden. “Natuurlijk nodigen we elkaar uit als er op bestuurlijk niveau belangrijke zaken aan de orde zijn”, stelt hij vast. “Maar veel belangrijker is het dat ik regelmatig mensen uit Lansingerland zie die bijvoorbeeld gaan winkelen in Overchie of die festivals als Paradie Overschie bezoeken. En andersom weet ik dat een aantal Overschieënaren gebruik maakt van de sportfaciliteiten in onze gemeente. Zelf ga ik ook wel eens winkelen in Overschie.”

SamenwerkingDe samenwerking in de regio stemtVan Vliet tevreden. De burgemeester stelt verheugd vast dat de bestuurders in Overschie nadrukkelijk over de eigen deelgemeentegrenzen kijken. “Dat doen wij ook en dat is zeker in deze tijd heel belangrijk. We hebben ook een aantal zaken die ons heel concreet gezamenlijk aangaan. Denk alleen maar aan het vliegveld en de plannen met de A13 en A16.” Dat de bestuurlijke verhoudingen goed zijn bleek onlangs toen Van Vliet de presentatie van de Flex, het vervoersproject binnen Overschie, op Rotterdam The Hague Airport bezocht. “De meeste mensen in Lansingerland zijn blij met het feit dat er een vliegveld dicht in de buurt ligt. Natuurlijk zijn er ook mensen die klagen over geluidsoverlast. Als bestuurder is het zaak om een zo genuanceerd mogelijk beeld te schetsen. Het is goed dat Overschie in dit kader verbinding met omliggende gemeenten zoekt.”

SportIn het gesprek met Van Vliet, die hiervoor actief was als wethouder in de gemeente Westland, blijkt al snel dat er overeenkomsten zijn tussen ‘zijn’ gemeente en Overschie. Zo wordt er ook in Lansingerland fors geïnvesteerd in sport. Waar de Overschiese jeugd gratis lid kan

worden van een sportvereniging, is er in Lansingerland vooral veel geld gestoken in de accommodaties. “We hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s uitgegeven om de locaties waar gesport wordt op te knappen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, zegt Van Vliet met gepaste trots. “De verschillende accommodaties zien er prachtig uit en mensen bewegen er met plezier. Een recente studie heeft zelfs uitgewezen dat wij verhoudingsgewijs meer investeren in sport dan in andere gemeenten

het geval is. Sport bindt mensen en isvan belang voor iedereen. In Lansingerland, maar zeker ook in Overschie, is sport daarom belangrijk.” DynamischVan Vliet heeft respect voor de wijze waarop in Overschie de leefbaarheid is verbeterd. “Dat hebben ze goed gedaan”, zegt hij stellig. “Door evenementen te organiseren en het gratis sporten voor de jeugd wordt de nadruk gelegd op positieve zaken en dat is goed. In onze gemeente zitten we ook niet stil. We bouwen bijvoorbeeld hard verder op een aantal vinex-locaties. In 2009 zijn er in Lansingerland maar liefst 1100 nieuwe woningen gebouwd. De dynamiek in Overschie en bij ons is vergelijkbaar.”

“De bewoner van nu trekt zich niets meer aan van de grenzen tussen gemeenten. Ik zie mensen uit Overschie die wandelen in onze gemeente en inwoners van Lansingerland die winkelen in Overschie. Dat is goed en die ontwikkeling juich ik van harte toe.”

Aan het woord is Ewald van Vliet, burgemeester van Lansingerland. Overschie Gesproken ging opbezoek bij de buren.

pagina 13pagina 23

“De dynamiek inOverschie en Lansingerland is vergelijkbaar”

Page 24: Overschie Gesproken I Nr.2 - 2010

13,14 en 15augustusParadie OverschieWWW.WOONSTADROTTERDAM.NLKom naar de stand van WoonstadRotterdam!WOONSTADROTTERDAMBRENGTJE KOOPHUISWEL HÉÉÉL DICHTBIJ.

VIND JE KOOPHUIS OPPARADIE OVERSCHIEWoonstad Rotterdam maakt het kopen van een huis bereikbaar voor iedereen. In elke wijk van onze stad vindt u koophuizen tegen aantrekkelijke voor-waarden. Van € 50.000 tot € 350.000. Van renovatiewoning tot nieuwbouw. En van tweekamerappartement tot ruime eengezinswoning. Benieuwd naar ons aanbod in Overschie? Kom dan naar onze stand op Paradie Overschie. We vertellen u dan meteen alles over onze speciale koopvormen die u meer zekerheid en voordeel bieden bij het kopen van een huis. Kijk ook op www.woonstadrotterdam.nl

7017122_Opzet_advertenties.indd 1 11-06-2010 14:22:01