Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

24
pag. 12+13 Evenementen AGENDA Culinaire dromen geen bedrog De winnaars zijn al druk bezig Joris Lutz “Ik vind Overschie leuk, écht leuk!” De weekmarkt Fit en gezond 2010 in Met het GRATIS sporten in Overschie is er keuze genoeg Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl Dé ontmoetingsplek van Overschie Overschie JAARGANG 1 I NUMMER 3 w w w . o n s o v e r s c h i e . n l

description

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over uw Overschie.

Transcript of Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Page 1: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pag. 12+13

EvenementenAGENDA

Culinaire dromen geen bedrogDe winnaars zijn al druk bezig

Joris Lutz“Ik vind Overschie leuk, écht leuk!”

De weekmarkt

Fit en gezond2010 inMet het GRATIS sportenin Overschie is er keuze genoeg

Lees, kijk enpraat mee op

OnsOverschie.nl

Dé ontmoetingsplekvan Overschie

Overschiejaargang 1 I nummer 3

www.onsoverschie.nl

Page 2: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

11

6

4

15

16

21

20

18

12

22

16

17

De Flex komt eraan!Een nieuw vervoersmiddel in

Overschie? De Flex komt eraan,maar wat is de Flex nou

precies?

Groen MuseumKunstenares Gina Kranendonk vertelt gepassioneerd over het Groen Museum en haar nieuwe plannen.

Paardrijdenin OverschieAltijd al benieuwd geweest of jij een echt ‘paardenmens’ bent? Kom eens kijken bij de Schieruiters.

Spartelen in de Overschiese badenGezond en fris het nieuwe jaar in. Van zwemlessen voor de allerkleinsten tot aquajoggen voor de ouderen.

Een zeer geslaagde tennisclinicOnder leiding van Miriam Oremans en Kristie Boogert een balletje slaan. De Overschiese kinderen lieten het zich geen twee keer zeggen.

Nieuwsoverzicht Overschie bruist, en dat is te zien,lees nu de laatste nieuwtjes..

Nieuwbouwcomplex BlijvenburgBlijvenburg groeit gestaag door. Ende nieuwe bewoners? Die kunnenniet wachten...

Joris LutzActeur, muzikant en kinderboeken-schrijver Joris Lutz was op bezoek

in Overschie.

Kletsen op de weekmarktJe komt elkaar tegen op de weekmarkt. Overschie Gesproken nam een kijkje..

EvenementenkalenderIs het buiten koud, nat en guur?Niet gevreesd, want Overschie heefttal van leuke, warme activiteitenvoor u georganiseerd!

8

Culinaire dromen komen uitDe winnaars van ‘Mijn Culinaire Droom in Overschie’ geven een update.

Mijn favoriete plek in Overschie is...Wij vroegen de echte Overschieënaren wat hun favoriete plek in Overschie isen dit is hun antwoord...

Voor alle boekenwormenVriendinnen en zakenpartners Bensmann en Blankstein doen een boekje open.

Stukje Overschiese geschiedenisJPO-lid Fatima Haddi krijgt eenexclusieve rondleiding door de geschiedenis van Overschie.

Ook winter in ‘De Hoek’Ook al staan de wintermaanden voor

de deur, in Hoek van Holland staater altijd een deur open voor de

Overschieënaren.

14

Het heeft iedere Overschieënaar bezig gehouden de afgelopen maanden,wie-o-wie was de jongen op de cover?Kijk nu op www.onsoverschie.nl voor het antwoord op die brandende vraag.

Bent u of kent u degene die deze keer op de cover staat? We zijn benieuwd naar uw verhaal over deze foto, plaats uw reactie op het forum van www.onsoverschie.nl ofstuur uw verhaal naar:[email protected]

U zult hem voortaan vaak gaan tegenkomen inhet magazine, deze stempel.

De stempel geeft aan dat én waar u meer informatie kunt vinden over het stuk wat u zojuist gelezen heeft. Misschien komt u uw buurvrouw tegen, ziet u een leuke sportvereniging of bent u benieuwd hoe laat u naar die ene voorstelling kunt gaan? U kunt het allemaalvinden op OnsOverschie.nl.En… wel zo makkelijk, we hebben meteen voor u de directelinks erbij gezet.

Dus klets, discussieer en lees lekker verder op OnsOverschie.nl

OnsOverschie.nl

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

InhoudOver

Wie o Wie...

w

ww.onsoverschie.nl

23

Page 3: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

COLOfOnEn net als de afgelopen drie jaar hebben we de nieuwjaarsactie gekoppeld aan eenwens of keuze. U hoeft de kaart met uw ingevulde keuze niet terug te sturen, want ukunt nu ook naar de website OnsOverschie.nl onder het kopje nieuwjaarsactie omuw keuze door te geven. En wanneer u niet beschikt over internet kunt u uw keuzedoorgeven in het Prachthuis.

Dit jaar kunt u kiezen uit: een boom, fiets, trainingspak of donatie aan Ponyclub de Schieruiters. Als u kiest voor de boom, dan zal er meer groen komen in Overschie. Wanneer u kiest voor de fiets, en uw kind zit in groep 8, dan ontvangt uw kind een Overschie-fiets en gaan we ervoor zorgen dat er meer en veiliger gefietst wordt. Kiest u voor het trainingspak, en uw kind neemt deel aan het project Overschie Sport Gratis, dan krijgt uw kind een trainingspak en stimuleren we dat kinderen nog meer gratis gaan sporten en daar het juiste materiaal voor hebben.

En wordt uw keuze doneren aan PC de Schieruiters, dan zullen we een bedrag van € 10,- over maken om deze vereniging weer terug in het zadel te helpen. De accommodatie is zodanig verouderd dat de voorzieningen volgend jaar niet meer veilig te gebruiken zijn. Ze hebben een grote behoefte aan financiële hulp om

onder andere de stallen, de ‘bak’ en het clubhuis op te knappen, dus de steun van Overschie is hard nodig.

Uit de eerste Nieuwjaarsactie is Paradie Overschie ontstaan. Ik ben benieuwd waar uw keuze dit jaar naar uit gaat. Dat wordt spannend…

Volgend jaar wordt het sowieso een spannend jaar. 2010 staat landelijk in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in maart, met veranderingen in Openbaar Bestuur en de Raad tot gevolg. In Overschie zijn we druk bezig met de bestuurlijke vernieuwing die we hebben ingezet. De financiële crisis zal zijn uit- werking gaan krijgen in de begrotingen en dat zal weer de keuzes voor 2011 bepalen. In alle opzichten een spannend jaar dus, vol met uitdagingen.

Overschie is een deelgemeente waar ontzettend veel gebeurt. Dat blijkt wel weer uit dit magazine Overschie Gesproken. Namens alle betrokkenen wens ik u dan ook veel leesplezier eneen spannend Nieuwjaar!

Overschie Gesproken is een uitgave van de Stichting Get Hoekt! in samenwerking met de Deelgemeente Overschie.

Niets uit deze uitgave mag op enigerleiwijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

REALISATIE:Jan Dirk Stouten - JD*Stouten(www.jdstouten.nl)

PRODUCTIE:GB10 Communications

COnCEPT:Jan Dirk StoutenGuido Brouwer

REDACTIE:Fedor VogelNienke Fundter

fOTOGRAfIE:Arjen-Jan StadaFedor VogelDanjel van den HoogenOnno F. RoozenNicole van Rietschotene.a.

VORMGEVInG:Jeroen Meeusen

COöRDInATIE:Bettine Vlasman

Hoofd- en eindredactie:Jan Dirk Stouten OPLAGE:15.000 exemplaren

[email protected]

MET DAnK AAn:Joris Lutz, Kristie Boogert, Fatima Haddi, Frederique van Brussel, Sport & Recreatie Rotterdam, 7Causes, OnsOverschie.nl, Gina Kranendonk, Boekhandel Bensmann & Blankstein, Beach Club Royal, Martijn Schutte, Woonstad Rotterdam, e.a.

RECTIfICATIE:In de vorige editie van Overschie Gesproken stond op pagina 4 en 5 Rob van Mil als fotograaf vermeld. Dit was onjuist, de fotografe is Jacqueline Haas.

Een spannend Nieuwjaar!Hij zal binnenkort weer in uw bus gaan vallen, de Nieuwjaarskaart van de deelgemeente.

pagina 3

Jan MarkerinkVoorzitter Deelgemeente Overschie

Wordt vriend van Jan Markerink op:www.markerink.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Page 4: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

NieuwsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Inmiddels is het een Overschiese traditie geworden, de nieuwjaarsactie van deDeelgemeente Overschie. Tijdens de nieuwjaarsactie biedt de Deelgemeente Overschiehaar inwoners verschillende cadeaus aan om Overschie mooier, veiliger of sportiever temaken. Vorig jaar kon men kiezen uit: een gratis fiets voor aankomende brugklassers,nieuwe bomen laten planten, een opknapbeurt voor de straat of een gratis trainingspak.En dat was een groot succes!

De cadeaus zijn het hele jaar door op verschillende momenten aangeboden. Zo werdtijdens Paradie Overschie het eerste rondje gemaakt op een heuse Overschie-fiets doorniemand minder dan Feyenoord-trainer Mario Been. Hij overhandigde deze fiets aan een dolenthousiaste aankomende brugklasleerling.

Ook werden tijdens de wiellerronde in september trainingspakken uitgereikt door portefeuillehouder Kees van der Meer. De trainingspakken, speciaal ontworpen voor Overschie, waren voor diegenen die hadden aangegeven tijdens de Nieuwjaarsactie graag een pak te willen hebben.

Daarnaast werd een flink aantal straten opgeschoond. De Kleinpolderkade/De Lugt, de Zestienhovensekade, de Abtsweg en nog vele andere straten werden door de gemeente flink opgeschoond, en zien er nu weer fris uit.Natuurlijk werden ook de bomen, waar veel mensen op gestemd hadden, geplant op de Nationale Boomfeestdag door enthousiaste leerlingen van de C. Leeflangschool.

De Nieuwjaarsactie zal dit jaar voor de derde keer gaan plaatsvinden en ookdit keer mogen alle Overschieënaren weer hun voorkeur aangeven. Ga naar www.onsoverschie.nl om ook uw keuze door te geven. Ongetwijfeld zal ook dit jaar de actie weer net zo succesvol zijn als voorgaande jaren. Succes met kiezen!

Bent u als echte Overschieënaar blij, bezorgd of begaan met alles wat er in de deelgemeente gebeurt? En schrikt u er niet voor terug om uw ongezouten maar eerlijke mening te geven? Dan zijn we op zoek naar u!

De redactie van Overschie Gesproken zou graag een aantal échte Overschieënaren af en toe naar hun mening willen vragen. Bent u geïnteresseerd en wilt u graag mee-werken laat dan een berichtje achter opwww.overschiegesproken.onsoverschie.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Ja, ik wil…

Overschiese Nieuwjaarsactie

“Heel erg fijn, dit scheelt ons een fikse wandeling, en dat is toch wel prettig als je net als wij wat slechter ter been bent.” De dames Bijl en Tipker maken deel uit van een enthousiaste groep mensen die dankbaar gebruik maken van het initiatief van de Rabobank om in de wijk Kleinpolder-Oosten pinautomaat te plaatsen. Voorheen koner alleen in de Burgemeester Baumannlaan gepind worden, maar nu dus ook in het Prachthuis. De pinautomaat is te gebruikenals het Prachthuis geopend is.

Dat betekent dat geld kan worden opgenomen op de volgende tijden:maandag : 09.00-16.30 uur / 18.00-22.00 uurdinsdag : 09.00-17.00 uur / 18.30-22.30 uurwoensdag : 09.00-12.30 uurdonderdag : 09.00-16.30 uur / 18.30-22.30 uurvrijdag : 09.00-13.00 uurzaterdag : 10.00-11.30 uur

De Rabobank Klantenservice is elke dinsdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig in het Prachthuis.

Voor informatie over het Prachthuis zie:www.hetprachthuis.onsoverschie.nl

Spiksplinternieuwepinautomaat in het Prachthuis

www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

“Wow, helemaal te gek, mijn eigen Overschie-fiets, en hij ziet er nog onwijs cool uit ook!”

Page 5: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pagina 13pagina 5

Goed nieuws vanaf de Burgemeester Baumannlaan; de bouw van Hoge Schie schiet al aardig op. De oplevering van het complex, inclusief de nieuwe winkels, zal in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. En… er zijn nog een aantal woningen en appartementen beschikbaar.

In november 2007 is gestart met de bouw van Hoge Schie. Inmiddels zijn de steigers verwijderd en is de afwerking van het gebouw goed zichtbaar. De eerste reacties zijn zeer positief en een groot deel van de woningen is dan ook al verkocht.

In Hoge Schie komen verschillende soorten woningen maar de kwaliteit is bij allemaal van even hoog niveau. De woningen zijn ruim, met goede buitenruimte en fraai ingerichte pleinen rondom het gebouw. Naast de nieuwe winkels, zoals een Hema, Plus en Lidl, komen er ook medische voorzieningen zoals een huisartsenpost en apotheek. En ook al is de bouw nog niet klaar, bezichtigingen kunnen nu al plaatsvinden. Velthaak&Keijzer Makelaars/Taxateurs o.g. is samen met Atta makelaars betrokken bij de verkoop.

Ga voor het maken van een afspraak naar www.velthaakenkeijzer.onsoverschie.nl

De jongeren in Overschie hebben het geweten: Winterpark Levenslust was in Overschie. In het kader van het Jongerenjaar 2009 heeft de Deelgemeente Overschie in samenwerking met de dienst Sport en Recreatie en Sport & Speelpark Levenslust dit jaar een heuse schaatsbaan geplaatst in de Kedichemstraat.

Een schot in de roos, want wel zo’n 3500 jongeren hebben de blauwe schaatsen uitgeprobeerd die door het Winterpark werden uitgeleend. Van de allerjongsten die met opa of oma aan de hand kwamen tot de wat oudere jeugd die pirouettes en andere trucjes kon uitproberen. Mohamed kwam samen met zijn klasgenootjes; “Ik hoop natuurlijk dat we dit jaar echt ijs krijgen en anders hoop ik dat deze schaatsbaan nog een weekje komt, want ik vind het heel leuk om te schaatsen.“

Alle basisscholen in Overschie waren uitgenodigd om overdag met hun klas te komen schaatsen in het Winterpark, daarna kon er ook vrij geschaatst worden. In de avonden werd het Winterpark omgetoverd tot een disco-schaatsbaan, waar iedereen naar hartelust kon schaatsen onder begeleiding van flitsende discolampen en spetterende muziek. “Het was een drukke boel”, aldus Gert Jan Klop van Sport en Recreatie Rotterdam. “De jongeren waren superenthousiast en het is geen momentstil geweest op de schaatsbaan, een groot succes dus!”

Pascal heeft bijna alle attracties gezien tijdens de kermis; “Ik ben met mijn vrienden wel tien keer in de botsauto’s geweest, en tijdens Eurodag heb ik ook bijna alle andere attracties uitgeprobeerd. Echt vet dat we nu gewoon een eigen kermis hebben.”

Wethouder Dominic Schrijer, die zelf ook in de botsautootjes te vinden was, opende

de kermis samen met de gastheren van de kermis. Deze voormalige ‘probleemjongeren' kregen een speciale training en werden ingezet om de weg te wijzen en om jongeren die eventueel overlast zouden veroorzaken in de hand te houden. Mede hierdoor verliep alles rustig en heeft heel Overschie en omstreken kunnen genieten van een te gekke, doldwaze kermis.

Botsautootjes, grijpkranen, een Boobytrap Hotel en trampolines. Overschie werd overspoeld met leuke attracties tijdens de kermis. Wel 25 attracties stonden op het terrein bij de Van der Sasstraat omalle Overschieënaren van jong tot oudte vermaken.

Oplevering woningen Hoge Schie

www.onsoverschie.nl

Winterpark Levenslust

Kermis in Overschie

“Normaal kom ik hier altijd voetballen, maar het schaatsen is ook superleuk.”

Page 6: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

WonenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Het complex van Blijvenburg ligt net achter de Rotterdamse Rijweg, naast de 2e Hogenbanweg. En hoewel er nog heel veel aan gebouwd moet worden, dat het mooi gaat worden is zeker! Een blik op de toekomst...

Op de gehele bovenste woonlaag en op de hoeken van de 2e en 3e verdieping komen dertig top- en hoekappartementen. Er zijn vier verschillende types appartementen: types A en Bzijn driekamerappartementen op de 4e verdieping en types C en D zijn hoekappartementen met vier kamers op de 2e, 3e en 4e verdieping. De appartementen variëren van circa 84 m²tot 98 m² woonoppervlakte.

Alle appartementen hebben een mooi balkon op het oosten of het westen, een bijzonder brede en ruime woonkamer en standaard vloerverwarming in het gehele appartement.Niet gek dus dat er al heel wat appartementen verkocht zijn. Zo zijn Gerard Berkhout enKim Ouwendijk al de gelukkige eigenaren van een hoekwoning en appartement in het toekomstige Blijvenburg complex.

Voor meer informatie over het Blijvenburg project kunt u contact opnemenmet Velthaak & Keijzer Makelaars via: www.velthaakenkeijzer.onsoverschie.nl

Natuurlijk waren ze aanwezig toen de eerste paal in de grond werd geslagen. En hoewelhet complex pas eind 2010 of begin 2011 wordt opgeleverd, gaan ze vaak even kijken hoe ‘hun’ Blijvenburg in opbouw is. De toekomstige bewoners van de nieuwbouwwoningenaan de Blijvenburgstraat kunnen niet meer wachten.

Nieuwe bewoners Blijvenburg kunnen niet wachten!

www.onsoverschie.nl

Page 7: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pagina 7

“Verrast door de prijs-prestatie verhouding.”

“Ramen van plafond tot de grond.”

Gerard Berkhout (61): “We hebben een vierkamer hoekwoning gekocht op de 4e verdieping, we waren meteen verliefd op de grote woonkamer. Het voordeel van het hoekhuis is dat we zowel ramen aan de voorkant als aan de zijkant hebben, daardoor hebben we zicht op De Schie en de tennisbanen. Het zal moeten blijken als het klaar is, maar ik gok dat we zelfs over de bomen heen de polder in kunnen kijken straks. Mijn vrouw is geboren en getogen in Overschie en ik woon hier al weer sinds 1964, dus we kunnen ons inmiddels echte Overschieënaren noemen. We wilden dan ook graag hier blijven. We wonen nu in een aangepaste woning omdat mijn vrouw in een rolstoel zit, maar dit nieuwe appartement is veel efficiënter voor haar. Ik ben verrast door de prijs-prestatie verhouding van het appartement. Ik vind de prijzen echt heel netjes als je ziet wat je er allemaal voor krijgt en hoe vrij het ligt. Het is nog geen 2011 maar het is nu al spannend, ik ga al regelmatig kijken.Toch zitten we nu nog vooral in spanning over de verkoop van ons huidige huis…”

Kim Ouwendijk (25): “Mijn oog viel meteen op de driekamerappartementen. Ik heb een woning op de 4e verdieping weten te bemachtigen. De ruime woonkamer met ramen van plafond tot de grond sprak me aan. Met de twee slaapkamers erbij ziet het er qua ruimte goed uit. En overal vloerverwarming, dat lijkt me ook wel heerlijk. Ik ben geboren en getogen in Overschie en wil hier graag blijven wonen, daarom heb ik mijn kans gegrepen. Helaas moeten we nog een jaartje geduld hebben voordat het klaar is, maar die tijd heb ik ook wel nodig om nog een beetje te sparen. Zeker één keer in de week rijd ik over de Spaanse brug om te kijken hoe het project vordert. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat worden, ik begreep dat er een mix van jong en oud komt te wonen, dat lijkt me wel heel gezellig. Aan mij zal het zeker niet liggen, ik kan namelijk niet wachten tot het zover is.”

Page 8: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

“De dingen doen die je leuk vindt,

dát vind ik belangrijk.”

Joris Lutz werd op17 april 1965 geboren in Rotterdam. Lutz is acteur, presentator, tekstschrijveren kinder-boekenschrijver.Hij had een relatie met presentatrice Jet Sol, metwie hij in 2002 een zoon kreeg genaamd Rodin. Lutz is de zoon van actrice Simone Rooskensen acteur Luc Lutz.

Joris Lutz kreeg bekendheid als acteur in de televisieserie 'Ha die Pa', waarin hij samen met zijn vader speelde. Als presentator werkte hij onder andere in de programma’s Bestemming Nederland en Feyenoord TV. In 2005 deed Lutz mee aan de eerste editie van Dancing with the Stars.

Page 9: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

We kennen je natuurlijk allemaal van ‘Ha die Pa’. Dit is inmiddels alweer een tijdje geleden, waar ben je tegenwoordig mee bezig? “Verschillende dingen; zo schrijf ik bijvoorbeeld kinderboeken over Fred, een hondje uit Honderloo dat de weg kwijt is en op zijn zoektocht naar huis allemaal spannende avonturen beleeft. Samen met Bram Klein en Bart Wijtman schrijven we, lezen we voor en zingen we de liedjes in voor het boek en de cd. Daarnaast treed ik nog regelmatig op met mijn oude liefde Gruppo Sportivo en doe ik presentaties voor diverse bedrijven en verenigingen. Ook spreek ik nog steeds stemmen in voor reclames, websites etc. De dingen doen die je leuk vindt, dat vind ik belangrijk. Ik zou er persoonlijk niet aan moeten denken om 20 keer hetzelfde doen.”

Je bent laatst in Overschie geweest in Park 16Hoven tijdens het LiViN’ Park evenement, hoe was dat? “Eerlijk gezegd was ik nog nooit echt in Overschie geweest, ik ben er vroeger wel eens doorheen gereden met mijn fietsje vanuit Den Haag. Daarnaast heb ik er natuurlijk wel veel over gehoord en gelezen. Ik ben nu in Musica geweest om te spelen en ik ben een paar dagen op de camping in Overschie geweest. Later dus ook in Park 16Hoven voor LiViN’ Park, en het was leuk, ècht leuk. De sfeer was goed, de mensen enthousiast en divers en het park was erg mooi. Het heeft mijn beeld van Overschie veranderd. Het is goed om te zien wat de deelgemeente voor de mensen organiseert. Ze zijn echt iets aan het neerzetten voor de mensen en dat werkt. Camping Rotterdamin het Sidelinge Park bijvoorbeeld, super!”

Naast het schrijven treed je ook weer op met onder andere Gruppo Sportivo. Je bent een echte muziekman, is dat een soort sport voor jou?“Ja, muziek is mijn sport. Dat vind ik belangrijk, iets vinden waar je je ei in kwijt kan. Of dat nou muziek, sport of iets anders is, dat maakt niet uit. Je energie op een positieve manier ergens in kwijt kunnen is belangrijk. Sport is leuk om te doen, om naar te kijken, is boeiend en trekt aan. Het is eigenlijk een soort oerbehoefte. Jezelf op een bepaalde manier kunnen uiten en daar gaandeweg beter in worden is wat we allemaal willen. Ik hoorde dat jongeren nu

gratis mogen sporten in Overschie, dit is een supergoed initiatief. Afgezien van het feit dat je ze een kans geeft die ze anders niet hadden gehad, verkleint het ook de kans op rottigheid. Sporten geeft een positief gevoel en als je moe bent van het sporten heb je geen puf en tijd om narigheid uit te halen. Dubbele winst dus. Bovendien is het natuurlijk ook een sociaal gebeuren, je leert omgaan met winst, verlies en samenspel.Dus als ik Overschieënaar was zou ik hier zeker gebruik van maken!”

Even terug weer naar je eigen ‘sport’. Je zegt dat het belangrijk is voor jongeren om hun ei kwijt te kunnen. Hoe zie je dat qua muziek in Overschie? “Ik hoorde dat tijdens Paradie Overschie lokale bandjes hebben kunnen spelen, dat is goed. Lokaal talent een kans geven om zichzelf te presenteren, je ziet het tegen-woordig steeds meer. Zoals singer/songwriter avonden in de Voight en de Ooievaar in Rotterdam. Live en akoestisch spelen is geweldig en gebeurt dus steeds vaker. Een mooie locatie hiervoor in Overschie is bijvoorbeeld Wijktheater Musica, hier zou je best af en toe een avond kunnen houden waarbij lokale bandjes kunnen optreden.Je merkt dat er draagvlak voor is, en mensen zijn best bereid een stukje te fietsen voorhun vrienden die optreden. Ze hebbenalleen de faciliteiten nodig om zich tekunnen presenteren.”

Heb je nog andere ideeën voor Overschie en voor de jongeren? “Nou, mijn passie blijft natuurlijk ook nog altijd acteren en toneel. Naar mijn mening zou het opzetten van een jeugdtheater of toneellessen geven aan de jeugd een enorme boost voor de deelgemeente kunnen zijn. De lessen in een lokaal en een eindvoorstelling in bijvoorbeeld Wijktheater Musica, dat zou super zijn. Ik denk dat je kinderen van tegenwoordig via scholen moet triggeren. Er komt zoveel op ze af en dit komt allemaal samen op school. Als je ze hier stimuleert het een of het ander te doen heeft dit grotere kans van slagen. Of dat dan sport, muziek, acteren of iets anders is, dat doet er dan niet toe, je bent in elk geval positief bezig.”

Je hebt inmiddels ook het nieuwe magazine Overschie Gesproken van de deelgemeente gezien, wat vind je hiervan? “Het is een mooi magazine, en wat vooral opvalt, mooie foto’s! We leven in een beeld-cultuur, dus foto’s en een goede cover zijn heel belangrijk. Als ik tussen de post weer van die blaadjes vind met zwart wit foto’s en lappen tekst gaan die onbekeken de prullenbak in. Een mooie cover die eruit knalt, tsja die pak ik er daarentegen meteen tussenuit. Het is belangrijk om gezien te worden, via een magazine of via een website, zoals OnsOverschie.nl. Je komt in contact met mensen en via via kom je weer in contact met oude vrienden, vind je interessante bedrijfsmogelijkheden of leer jeeindelijk eens die man vanverderop kennen.”

pagina 9

Muzikale duizendpoot

“Muziek is mijn sport”

Kijk voor meer informatie op:www.overschiegesproken.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Page 10: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Woonstad Rotterdam is de wooncorporatie met passie voor de stad. Wij gaan

voor kwalitatief goede en betaalbare woningen in een plezierige woon-

omgeving. Ook in Overschie ontwikkelen we initiatieven waardoor woon-

carrière in deze wijk mogelijk wordt. Overschie staat aan de start van

verschillende vernieuwingen. Wij werken intensief samen met lokale partijen

om het leef- en woonklimaat in Overschie te verbeteren. Onlangs is de

eerste paal geslagen van appartementencomplex Blijvenburg. Ook werken we

momenteel aan plannen voor woningbouw langs de entree van Overschie-

West. Ten slotte starten we een onderzoek naar vernieuwing van het gebied

rond de Abtsweg. Kortom: Overschie vernieuwt!

Woonstad Rotterdam zet Overschie in beweging!

Page 11: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pagina 11

Meneer Dam, aardappelenverkoper: “Ik heb het idee dat het steeds beter gaat met de markt van Overschie. De nieuwe locatie helpt daarbij. We zijn ook meer betrokken bij de winkels en je ziet dat de mensen hier heel doelgericht komen kopen. Vroeger had de markt een slechte naam, maar nu koop je hier versere spullen dan in de supermarkt.Je merkt dat de mensen kwaliteit willen."

Sinds de weekmarkt in Overschie verplaatst is naar de Duyvesteijnstraat / Van noortwijkstraat is het gezellig druk gebleven op de vrijdagse markt. De vraag is of bezoekers van de markt ook echt tevreden zijn over hetgeen geboden wordt. Wij brachten een bezoek en peilden de meningen.

Voor kwaliteit naar de weekmarkt

Meneer De Wit: “Ach, het is best leuk, maar het is maar één straatje. En moet je kijken, alle kramen staan aan één kant. Je kunt hier moeilijk met een auto komen, mensen die slecht ter been zijn hebben daar last van. Maar het is moeilijk hoor. Als je ook ziet hoeveel winkels er leeg staan op de Abtsweg. Je mist hier een leuke kledingzaak of een schoenenzaak in Overschie, ook op de markt trouwens. En vroeger kon ik hier op de markt nog eens een batterijtje kopen, maar die kraam zie je ook niet meer.”

Meneer Zegwaard: “Ik kom hier iedere week, het is hier heel gezellig. Ik kom altijd voor de visboer, die heeft zo ontzettend lekkere vis. Doet u mij maar een half pondje

kibbeling, meneer.”

De familie Brunings: “Het wekelijkse uitstapje naar de markt hoort er gewoon bij. Het is hier beter dan op de oude plek, gezelliger en er zijn meer kramen. We kopen hier altijd onze groente en fruit, veel verser dan in de super. De deelgemeente is best actief hoor, hier in Overschie. Als je ziet wat er gebeurt met speeltuinen en de nieuwbouw. We wonen hier graag.”

Laurenz van der Burg, belangenbehartiger van de marktkooplui: “Deze plek is geweldig. Hier hebben we jaren voor gestreden.Er zijn altijd betere opties, maar dit vinden we al prachtig. In het begin was er nogal wat koudwatervrees onder de marktlui, maar nu is iedereen tevreden. Daardoor is iedereen constanter aanwezig en is er zelfs vraag naar uitgifte van nieuwe plekken."

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Kijk voor meer informatie op:www.weekmarkt.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Familie De Groot: “Eigenlijk zijn wij geen marktmensen. We komen hier vooral om bekenden te zien. Als oude Overschieënaren vinden we dat leuk. Er mag best een beetje meer publiek komen, maar het blijft een gezellige markt.”

Page 12: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Evenementen AGENDA Jong van Hart 'De Bank'

Hoe laat : 14:00 uur Waar : Theater MusicaEntree : € 4,50 / R’dampas € 3,75 (incl. hapje en drankje)

De Bank is het middelpunt in deze'Veau-de-Ville' show met liedjes vantoen én een hedendaags repertoire.De senioren van Overschie laten zich van hun beste kant zien. Verrassend cabaret met dansen, spelen en presenteren.U zult verbaasd staan..

26DEC

'Meneertje Brul'

Hoe laat : 14:00 uurWaar : Theater MusicaLeeftijd : 4 t/m 7 jaarEntree : € 2,50 / R’dampas € 1,90

Meneertje Brul woont in Trildorp, een keurig dorpje met vriendelijke mensen, ze houden alleen niet van lawaai. En dat is lastig want Meneertje Brul kan niets zachtjes doen..Meneertje Brul is een vrolijke aanstekelijke voorstelling vol zang, spel en heel veel toeters en bellen. Kom dus kijken!

13JAN

Cabaretvoorstelling 'Solo'

Hoe laat : 20:30 uurWaar : Theater MusicaEntree : € 6,00 / R’dampas € 4,50

Een schakeling tussen liefde, leedvermaak, hilariteit en hartverscheurendheid. Een combinatie van mimiek en dynamiek staan garant voor een avondje meeslepend cabaret. Robbert Jan Proos neemt je in zijn voorstelling Solo mee in zijn wereld van boeiende gedachtes.

23JAN

Nieuwjaarsreceptie

Hoe laat : 16:00 - 19:00 uurWaar : Theater Musica

Ook zin om uw buren, vrienden en mede-Overschieënaren een gelukkig Nieuwjaar te wensen? Bewoners Organisatie Overschie houdt de traditie in ere met een ouderwets gezellige nieuwjaarsreceptie. Tot dan!

6JAN

Markt actiedag

Waar : DuyvesteinstraatInfo : www.weekmarkt.onsoverschie.nl

Kom naar de markt tijdens de speciale actiedagen en spaar de actiestempels. Bij een volle kaart ontvangt u een gratis verrassingsgeschenk. Kaarten zijn te verkrijgen bij het marktpromotieteam. Tijdens de actiedagen zijn er tevens activiteiten voor jong en oud!

8JAN

Asian Newyears BBQ 2010

Hoe laat : 19:30 - 24:30 uurWaar : geheime locatieEntree : € 40,- (onbeperkt eten/drinken)

De Culinaire droom van Miranda Steenhouwer en Mischa Oudwater presenteert de Asian Newyears BBQ2010. Een avond vol lekker eten, drinken, Asian Karaoke en dansen op een geheime locatie.

Reserveer je plaatsen nu viawww.asianbbqrestaurant.com!

8JAN

EventsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Zondagmiddaglounge 'Sweet Memories'

Hoe laat : 14:00 uurWaar : Theater MusicaEntree : € 4,50 / R’dampas € 3,75

Diaboliques ofwel Wim Uijtdewilligenen Joke Smith nemen u deze middag mee in de tijd van de prachtige liedjes van Eddy Christiani en Toon Hermans. Een hilarische Charlie Chaplin/Fred Astaire act. Clowneske en magische overgangen, korte conferénces, radio momenten uit de jaren ‘60, schitterende popsongs en ‘last but not least’ diabolospel en jongleerkunsten.

10JAN

Page 13: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pagina 13

Sport en Recreatie Rotterdam

Kinderen 4 t/m 12 jaarMaandag : KinderinstuifWaar : Gymzaal Rammelandstraat 4Hoe laat : 18:00 - 19:30 uurLeeftijd : 6 t/m 12 jaar

Woensdag : KaboutersportWaar : Gymzaal Jan Steenstraat 28Hoe laat : 13:30 - 14:30 uurLeeftijd : 4 t/m 6 jaar

Woensdag : KinderinstuifWaar : Gymzaal Jan Steenstraat 28Hoe laat : 14:45 - 16:15 uurLeeftijd : 7 t/m 12 jaar

Woensdag : KinderinstuifWaar : Gymzaal Rammelandstraat 4Hoe laat : 14:00 - 16:00 uurLeeftijd : 6 t/m 12 jaar

Jongeren 12 t/m 17 jaarMaandag : JongereninstuifWaar : Gymzaal Rammelandstraat 4Hoe laat : 19:30 - 21:00 uurLeeftijd : 13 t/m 17 jaar

Woensdag : JongereninstuifWaar : Gymzaal Jan Steenstraat 28Hoe laat : 18:30 - 20:30 uurLeeftijd : 13 t/m 17 jaar

Kijk voor meer informatie op:www.onsoverschie.nl

Wil je elke week wel gratis sporten en hou je er van om verschillende sporten uit te proberen? Tijdens de schoolweken organiseert Sport en Recreatie het hele jaar door verschillende dagen waarop je, in overleg met een instructeur, zelf verschillende sporten kan beoefenen. Dus kom naar een van de onderstaande dagen en ontdek zelf wat jouw favoriete sport is!

pagina 13

'Kijk papa kijk!'

Hoe laat : 14:00 uurWaar : Theater MusicaLeeftijd : vanaf 4 jaarEntree : € 2,50 / R’dampas € 1,90

In haar fantasierijke omgeving met mooie muziek leert Sofie fietsen. En leren fietsen is immers een mijlpaal in ieders jonge bestaan. In 'Kijk pap kijk!' wordt met veel plezier in een prachtig decor gespeeld.

10FEB

'De nieuwe voorstelling'

Hoe laat : 16:00 uurWaar : Theater MusicaLeeftijd : 3 t/m 7 jaarEntree : € 2,50/ R’dampas € 1,90

Roodkapje, de Jager en de Wolf komen zingend op: Hieperdepiep, het is vakantie. Muziekinstrumenten zijn mee en er is al veel geoefend, om straks bij het kampvuur lekker te zingen en muziek te maken. Een meezingfeest voor iedereen!

Wij stellen het zeer op prijs als u even belt om te reserveren (010) 437 13 61, mailen kan ook: [email protected]

26FEB

Cabaretpoel 'Drie keer leuk!'

Hoe laat : 20:30 uurWaar : Theater MusicaEntree : € 6,00 / R’dampas € 4,50

Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voor-stelling mag u niet missen. In de Cabaret-poel spelen drie nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 30 minuten. Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis!

Wij stellen het zeer op prijs als u even belt om te reserveren (010) 437 13 61, mailen kan ook: [email protected]

27FEB

'Rosalia en de knuffelmonsters'

Hoe laat : 16:00 uurWaar : Theater MusicaLeeftijd : vanaf 2 jaarEntree : € 2,50 / R’dampas € 1,90

'Rosalia en de knuffelmonsters' is een speciale peutervoorstelling in het kader van de Voorleesweek voor peuters. Op een ochtend wordt Rosalia wakker en ontdekt dat alle knuffels zijn verdwenen. Op bed ligt een briefje van de koningin dat ze op jacht is om de knuffelmonsters te pakken...

29JAN

Seniorenrevue 'Als het Golft'

Hoe laat : 14:00 uurWaar : Theater MusicaEntree : € 4,50 / R’dampas 50% korting (geldt tevens voor 1 introducé)

'Als het Golft' is het vervolg op de succes-volle theatervoorstelling 'De Rotterdamse Senioren Revue'. Een vrolijk programma ontstaan met muziek, zang en dans, maar ook met sketches en scènes over meer serieuze thema’s zoals eenzaamheid, de oorlog, gezondheid en liefde!

14FEBw

ww.onsoverschie.nl

Page 14: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Overschie voegt de daad bij het woord: de Flex komt eraan! In het voorjaar van 2010 zal een proef van start gaan en zullen de inwoners van Overschie een nieuw, flexibel vervoermiddel gaan tegenkomen op straat. Wel zo gemakkelijk, want u kunt altijd mee!

Groen levenOver

De Flex is een flexibel vervoermiddel voor alle Overschieënaren dat zowel milieuvriendelijk als zeer betaalbaar is. Want, de Flex wordt gratis. Deze flexibele vervoermiddelen, in de vorm van Tuk Tuks en kleine elektrische busjes, zullen dus uitkomst bieden voor een hoop mensen.

Martijn Schutte, onderzoeker van het Kenniscentrum legt uit: “Wij zijn van het Instituut voor Bouw en Bedrijfskunde, het vroegere HTS, en houden ons onder andere bezig met mobiliteitsvraagstukken. De Flex is een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer in Overschie. Daarnaast is het een goed alternatief voor mensen die korte ritten maken met de auto binnen Overschie. De deelgemeente wil met de Flex een bijdrage leveren aan een beter milieu, doordat het de uitstoot van CO2 zal verminderen en de stank en het lawaai van normale auto’s zal terugbrengen."

Voor iedereen in OverschieDe Flex zal voor een heleboel Overschieëna-ren uitkomst bieden, want de deelgemeente wil zorgen dat iedere inwoner gebruik kan maken van de Flex. De busjes of Tuk Tuks rijden vaste rondjes of zullen op afspraak beschikbaar zijn. Bovendien kun je overal in- en uitstappen. En wat heel belangrijk is, de Flex is gratis en hierdoor kan iedereen die wil er gebruik van maken. De auto kan dus blijven staan en u kunt op een gemakkelijke, snelle en milieuvriendelijke manier naar bijvoorbeeld familie of uw sportvereniging.

Vernieuwend en groenHoe dat gratis vervoersysteem straks kan overleven wordt steeds duidelijker volgens Schutte: “Er zijn veel partijen betrokken bij dit project, en we zijn ook nog steeds in gesprek met nieuwe partijen. Daarnaast zijn er gesprekken over het opstarten van leerwerktrajecten om werkzoekende jongeren te stimuleren chauffeur te worden. Zij kunnen dan gaan rijden op de Flex en dan hopelijk later doorstromen richting het grotere werk als chauffeur bij andere vervoerbedrijven.” De plannen zijn ook nog eens erg milieu-vriendelijk. “Het vervoer wordt elektrisch. Dat betekent dat er geen uitstoot is in de wijken. Bovendien wordt gekeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we alleen met groene stroom werken. Omdat dit concept vernieuwend en groen is maakt het kans op Europese subsidies waardoor de meerkosten vergoed kunnen worden. We zijn nog volop bezig met het haalbaarheidsonderzoek en betrekken daarbij ook partijen zoals Rotterdam Airport en het Sint Franciscus Gasthuis. Gemeenschappelijk zijn alle partijen het erover eens: flexibel vervoer gaat er

zeker komen. Het enthousiasme is er, de mogelijkheden volop, alleen de precieze invulling van dit alles is iets waar nog hard aan gewerkt wordt", zo schetst Schutte.

Van Overschie naar de stadIn het voorjaar van 2010 moeten de eerste Flex-voertuigen gaan rijden. Schutte: “De planning is om klein te beginnen en langzaam uit te breiden. Het is ook een traject van proberen en leren en uiteraard houden we daarbij de reacties van de inwoners van Overschie goed in de gaten. Het systeem is gemaakt voor de inwoners, dus hun mening is heel belangrijk. Wij kijken met spanninguit naar de proef.”

Kijk voor meer informatie op:www.flex.onsoverschie.nl

Het concept van de Flex wordt op dit moment ontwikkeld en onderzocht door de deelgemeente in samenwerking met een groot aantal partijen waaronder de Vereniging DOET (Dutch Organization for Electric Transport), Rotterdam Climate Inititiative, Bureau Arbeidsmarktmeester, Wijkbus Overschie, DCMR, Woonstad, gemeente Rotterdam en het Kenniscentrum Transurbanvan de Hogeschool Rotterdam

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Overschiekoploper met gratis vervoersysteem

De FLEX komt eraan!

www.onsoverschie.nl

Page 15: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Met producten en ideeën opgedaan in de omgeving van Park 16Hoven was het tijdelijke museum omgetoverd tot een bijzondere expositie. Het museum, een nieuwbouwhuis aan de onlangs opgeleverde Copernicuslaan, dat beschikbaar is gesteld door de Nederlandse Bouw Unie, bood kunstenares Gina Kranendronk de kans om te laten zien waar zij goed in is. “Iedere kamer in het huis was verrassend. In de woonkamer bijvoorbeeld lag de nadruk op producten uit het park, zoals takken, grassen en boomschors. De zolder was weer compleet anders, deze was omgetoverd tot een intiem sprookje. Ook waren er tientallen digitale foto’s van spoortuinen te bewonderen en in de kinderkamer toonde ik mijn plannen voor schooltuinen ‘nieuwe stijl’. Om het helemaal af te maken hebben we in de lounge een film gedraaid van de bijzondere ontmoeting met mijn grootste held, de wereldberoemde tuininspirator Piet Oudolf. Al met al was het dus een heel bijzondere en diverse expositie.”

Wordt vervolgdHet museum trok ieder weekend tientallen bezoekers die vaak op de fiets of lopend langskwamen om een kijkje te nemen en in totaal hebben zo’n 800 mensen het Groen Museum kunnen bewonderen. Het museum is inmiddels gesloten, maar de komende tijd zal het huis nog door drie spraakmakende Rotterdammers naar eigen smaak ingericht worden. De volgende creatieveling die zich gaat storten op de aankleding van het huis

is art director Ben Zuydwijk. Sinds begin van deze maand is het huis aan de Copernicuslaan omgebouwd tot een Winterwonderlandhuis en wederom zeker een bezoekje waard.

Een bosrijk interieurGroendiva Gina Kranendonk zit inmiddelsniet stil, het volgende project staat alweer voor de deur. “Op dit moment zijn we volop aan het snoeien in het bos van Park 16Hoven. Het bos wordt opnieuw ingericht tot een Engelse landschapstuin, daarbij zijn onder andere een landschapsarchitect en zelfs een boswachter betrokken. Eigenlijk is het bos nooit intensief onderhouden en dus is het aardig verwilderd en dichtgeslibd.Ik wil alle bomen die omgezaagd worden in het bos hergebruiken, ik zorg dat er niets verloren gaat. Kunstenaar Paul Vinken gaat van het verzamelde hout tafels, stoelen en kunstwerken maken die straks in het bos komen te staan. Alle wandelaars kunnendan gewoon een stoeltje pakken en lekker

gaan zitten, waar ze maar willen.. Ik ben er echt van onder de indruk hoe al deze partijen samen tot zo’n mooi project kunnen komen. En het is heel bijzonder dat het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam dit project aandurft met een doorslaggevende rol voor een kunstenares”, zo vertelt Gina trots over haar eigen regisserende rol. Ik pleit al jaren voor duurzaamheid en groen, zowel thuis als in de kunstwereld. En dit is mijn kans om te bewijzen dat het kàn. Dat het leuk is om over duurzaamheid na te denken en anderen te inspireren met mijn ideeën. Het wordt namelijk alleen maar mooier!”

Het bijzondere Groen Museum in de nieuwe Rotterdamse wijk Park 16Hoven was misschien wel de enige kunstplek ter wereld dat werd gewijd aan ‘groen’. Kunstenares en groeninspirator Gina Kranendonk vertelt gepassioneerd over het Groen Museum en duurzaamheid.

Kijk voor meer informatie op:www.hetparkzestienhoven.onsoverschie.nl

pagina 15

800 bezoekers voor Groen Museum

“Iedere kamer in het huis was verrassend.”

“GroendivaGina Kranendonk zit niet stil.”

www.onsoverschie.nl

Page 16: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

SportenOver

Deze Rotterdamse vereniging die gebruik maakt van de zwembaden in Hoogvliet en Overschie biedt drie diensten aan. Naast zwemles A, B en C voor kinderen geven ze ook lessen zwemvaardigheid 1, 2 en 3 en kun je er wedstrijdzwemmen. Secretaris Paul de Jongh van Watervrienden Rotterdam is enthousiast over het gratis zwemmen, maar geeft graag enige duidelijkheid over het leszwemmen. “Je betaalt bij ons € 40,- contributie voor het lidmaatschap van de vereniging, dit wordt vergoed door de

deelgemeente maar daar zit het leszwemmen niet bij inbegrepen. Het wedstrijdzwemmen wordt wel volledig vergoed”, aldus De Jongh. De Watervrienden, die deel uitmaken van een landelijk netwerk van zo’n 14.000 leden, zien dat de actie van de deelgemeente erg populair is. Maar zoals iedere vereniging is ook Watervrienden Rotterdam afhankelijk van vrijwilligers. Daarom proberen ze zo veel mogelijk de ouders van de kinderen te betrekken bij het zwemmen.

Ook de paardensportvereniging De Schieruiters, al 38 jaar gevestigd evenwijdig aan de start- en landingsbaan van Rotterdam Airport, heeftbaat bij de ‘Overschie Sport Gratis’ actie van de deelgemeente. Louise Ouwerkerk is penningmeester van de vereniging en vertelt over het succes: “Ik denk dat we 20% meer jeugdleden hebben door deze actie. In totaal hebben we zo’n 140 leden waarvan ruim de helft jeugdlid is. Vorig jaar konden kinderen tot 12 jaar gratis lid worden, nu zelfs jeugd tot 18 jaar. Dat merkten we meteen, met name bij onze 1-uursleden. Dit zijn leden die zelf geen paard of pony hebben. Zij rijden op paarden van eigenaren die hun paard ook deels ter beschikking stellen aan anderen, zodat ze een lager stallingtarief betalen. De 1-uursleden betalen € 33,40 contributie per maand. Dit is inclusief lesgeld en wordt nu dus volledig betaald door de deelgemeente en wij vinden dat fantastisch."

Omdat sporten zo gezond is en nieuwe energie geeft, wil de deelgemeente het 55-plussers makkelijker maken om te gaan bewegen. Daarnaast kunnen zij hierdoor andere mensen ontmoeten en buitenshuis leuke dingen doen. De activiteiten in het zwembad worden georganiseerd door de dienst Sport en Recreatie. Het gaat om de volgende zwemactiviteiten:

Aquarobics: di 13:00 - 13:30 uurBewegen op muziek in warm water.

Vrij zwemmen: di 13:30 - 15:00 uurVrij zwemmen in warm water.

Conditiezwemmen: di 20:00 - 20:45 uurVerbeteren van de conditie in warm water.

Vrij zwemmen: do 14:00 - 15:30 uurVrij zwemmen in warm water.

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Gratis sporten in Overschie enorm succes!

Watervrienden Rotterdam

Gratis zwemmen voor 55-plussers “Heerlijk om zo aan je gezondheid te werken en ook meteen wat kilootjes kwijt te raken.”

U kunt deelnemen aan de activiteiten door het aanschaffen van een Sportkaart in Zwembad Overschie. De borg voor deze kaart bedraagt € 4,50. Om de activiteiten veilig en overzichtelijk te houden, is er ruimte voor een beperkt aantal personen. Er wordt een wachtlijst bijgehouden wanneer mensen niet direct een plek kunnen krijgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dick Kloppenburg,telefoonnummer (010) 4157064 of stuur een mail naar [email protected].

Page 17: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Voorzitter Ed Stutterheim van TCO was aanvankelijk terughoudend. “We zijn maar een kleine vereniging, dus een enorme toeloop van jeugdleden moet je wel kunnen verwerken. Zowel het eerste jaar als het tweede jaar werden we overspoeld door de kinderen. We hebben rackets beschikbaar gesteld en de parktrainer had zijn handen vol. Door het gratis sporten hebben we er 120 jeugdleden bij gekregen, en dat is bijna een verdubbeling.”

Ook hier geldt dat er wel eens een misverstand is over het woord gratis: “Ouders denken vaak dat alles betaald wordt, maar het gaat om de contributie. Wij melden de kinderen aan bij de tennisbond KNLTB, maar tennislessen moeten de mensen zelf betalen. Toch is dat gelukkig in de meeste gevallen geen belemmering. We hebben een hele grote toeloop. Jeugd die eruit springt proberen we extra te begeleiden en vast te houden”, aldus Stutterheim.

Woon je in Overschie en ben je

jonger dan 18 jaar? Kom dan

GRATIS sporten! Lees meer

over 'Overschie Sport Gratis' op:

www.overschiesg.onsoverschie.nl

of www.overschiesportgratis.nl

Op vrijdag 25 september jl. was het zover. Een kleine 80 jongeren kwamen voor het eerst naar de OS Open toe, georganiseerd door Sport en Recreactie Overschie in samenwerking met Your World en Tennisclub Overschie. Tennisvedettes van weleer Kristie Boogert en Miriam Oremans gaven de clinic, daarbij geholpen door senioren en tennisleraren van TCO.

Kristie Boogert kijkt tevreden terug: “Heel leuk was het niveauverschil van de kinderen. Sommigen hadden nog nooit getennist, andere waren al jeugdlid of zaten op een tennisschool. Je kon wel merken dat veel kinderen weinig gewend waren op het gebied van sport. Het was één brok enthousiasme.

Dat gratis sporten in Overschie is al uniek, als de jeugd dan ook nog eens in grote getale naar zo’n clinic komt, en tot het eind blijft met eten erbij, dan kun je trots zijn. De organisatie was perfect. We hebben de kinderen met wat minder ervaring laten deelnemen aan verschillende spelvormen van tennis, waarbij leuke prijzen gewonnen konden worden. De wat meer ervaren jongeren hebben we leren tennissen en dan met name op technisch gebied. Hoe hou ik mijn racket vast, wat zijn de basisprincipes, dat soort zaken. Ik heb later ook nog een gymles bijgewoond op een basisschool in Overschie. Daar kwam ik weer kinderentegen die ook aanwezig waren bij die clinic.

Ze waren lid geworden van de tennisclub, zeiden ze vol trots. Dat is het mooiste compliment dat je met z’n allen kunt krijgen. Ik heb zeker ook talent gezien. Ik herinner me een klein blond mannetje, een gedreven typetje. Die zien we nog wel eens terug over enkele jaren…”

pagina 17

OS Open tennisclinic groot succes

“Heerlijk om zo aan je gezondheid te werken en ook meteen wat kilootjes kwijt te raken.” Tennisclub Overschie

verdubbelt aantal jeugdleden

“Ik vond het écht tof,heb alleen wel een beetje spierpijn nu...”

www.onsoverschie.nl

Page 18: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Miranda Steenhouwer en Mischa Oudwater wonnen met hun Asian BBQ de categorie ‘hoogwaardig restaurant’. Renée en Annabel van der Horst wonnen met Queen of the Road de categorie ‘lunchroom’ en Naomy Groenhart won met Kinderkookkafé de vrije categorie.

De sterrenjury was erg enthousiast over de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van de inzendingen. Het prijzenpakket, dat onder andere bestaat uit financieel advies van de Rabobank, belastingadvies van PricewaterhouseCoopers en hospitality advies van Engel&Colfield, werd mede dankzij deze partners, de Stichting Vakbekwaamheid Horeca, het OBR en de Deelgemeente Overschie mogelijk gemaakt.Het prijzenpakket werd aan alle winnaars uitgereikt zodat zij onder professionele begeleiding hun droom konden gaan waarmaken.

Inmiddels twee maanden later spreken wij met de winnaars, met natuurlijk de brandende vraag;hoe is het met jullie culinaire droom?

Miranda Steenhouwer, winnaar met de Asian BBQ is inmiddels druk bezig met het concept en legt uit: “De Asian BBQ is een concept waarbij iedere tafel zijn eigen tafelbarbecue heeft en de bezoekers dus zelf aan de slag gaan met hun eten."

"Tot het moment daar is dat we een vaste locatie hebben gevonden zijn we al met een soort guerrilla-restaurant aan de slag. Dat betekent dat we steeds op een andere geheime locatie ons concept eenmalig aanbieden. In november was onze eerste Asian BBQ avond. We hebben toen ruim zestig mensen mogen verwelkomen. Het idee is om steeds een andere locatie te zoeken. Deze locatie richten we tijdelijk in en zorgen ervoor dat alles zo aangekleed is dat het er echt uitziet als een restaurant. We gaan de Asian BBQ op verschillende locaties aanbieden zoals in een loods of in een kerk bijvoorbeeld. In de feestmaand december zijn we wederom op een tijdelijke locatie terug te vinden. Wil je hiervoor worden uitgenodigd, meld je dan alvast aan op de ‘E-vite list’ op www.asianbbqrestaurant.com. Je krijgt dan vanzelf bericht wanneer je kunt aanschuiven en genieten van de gerechten van de Asian BBQ. In de lente van 2010 hopen we meer zicht te hebben op een definitieve locatie. Het liefst zouden we een reizend restaurant blijven, maar dat is best prijzig en omslachtig met aanvragen van vergunningen etc. Het blijft in elk geval wel lekker spannend zo.”

De winnaars van de horecawedstrijd ‘Mijn culinaire droom in Overschie’ zijn bekend. De finale die in september plaatsvond heeft drie zeer verschillende winnaars opgeleverd. Hoe ver zijn ze inmiddels met hun plannen? Is er al een locatie gevonden, een menu gemaakt of zelfs een opening geweest? We maken de tussenstand op.

Culinaire dromen komen uit!

Asian BBQZelf aan de slagmet de tafelbarbecue

Page 19: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pagina 13pagina 19

De tweede winnaar, Renée van der Horst is vooral bezig met vooronderzoek. “Onze lunchroom, Queenof the Road, gaat zich vooral richten op lokale ouderen en zal ook als leer/werkbedrijf gaan functioneren."

"We zoeken alleen nog steeds naar een geschikte locatie, en dat valt niet mee. We hebben al verschillende panden op het oog gehad, maar overal mankeert wel iets aan. De ene keer moet er ingrijpend verbouwd worden, de andere keer ligt het uit de route. Bovendien willen we per se een locatie met terras dus dat maakt het ook weer net iets lastiger."

"We zijn inmiddels bij de Kamer van Koophandel geweest om de mogelijkheden en subsidies te bespreken en daarnaast hebben we veel contact met Marco Hendriks van DOK010 die ons heel goed begeleidt. Onze planning is nog steeds om in 2010, hopelijk voor de zomer, te kunnen starten. Er gaat veel tijd in zitten, maar we willen er ook de tijd voor nemen. We willen ons richten op Overschie en vinden het echt een uitdaging om daar ons plekje te vinden.”

De derde en laatste winnaar heeft weer een compleet ander concept. Het Kinderkookkafé wordt overdag aangeboden als een soort workshop waarbij kinderen het diner voorbereiden dat ‘s avonds aan de ouders wordt aangeboden. naomy Groenhart is druk bezig met de voorbereidingen:

“Ik werkte vijf dagen per week en heb onlangs mijn baan opgezegd. Dat was een hele stap. Nu heb ik een parttime baan zodat ik meer tijd heb om mijn culinaire droom te verwezenlijken. Ik heb wel al een eerste gesprek gehad bij de deelgemeente over mogelijke locaties en binnenkort ga ik naar de Kamer van Koophandel. Rond de zomervakantie van 2010, ervoor of erna, moet mijn droom gerealiseerd zijn. Ik geef al jaren kookcursussen voor kinderen, dus ik weet hoe leuk dat is. Met dit nieuwe idee kunnen de ouders komen opeten wat de kinderen zelf gemaakt hebben.Ik wil cursussen gaan geven van vier tot zes weken, zodat je de kinderen ook echt iets kunt leren en het voor de ouders leuk is om vaker te komen eten, of eigenlijk: uit eten te gaan. Ik hoop dat scholen zich gaan inschrijven, maar ga ook losse inloopmiddagen organiseren. Het concept staat dus eigenlijk wel, nu moet ik nog even wat intensiever gaan zoeken naar geschikte locaties en financiële middelen voor de investeringen.”

Kijk voor meer informatie en een filmpje van definale op: www.culinairedroom.onsoverschie.nl

Culinaire dromen komen uit!

Queen of the RoadStoere lunchroom metHarley Davidson thema

KinderkookkaféEnthousiaste kinderenleren koken

“Koken metkinderen is iets magisch.”

www.onsoverschie.nl

“Het is echteen uitdaging

om ons plekje inOverschie te

vinden.”

Page 20: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Mijn favoriete plek in Overschie is...

LevenOver

Garolt Bleeker: “Ha! Dat is de nieuwe speeltuin Levenslust die in de zomer is geopend door burgemeester Aboutaleb. Ik was als vrijwilliger betrokken bij de voorbereidingen en speel nogsteeds een rol hierbij, de boel netjes houden en zo.”

Wil Bogerd: “De Burgemeester Baumannlaan met al zijn winkels. Ik loop er graag.”

Donna Doesborg: “Speeltuin Levenslust. Daar heb je bijvoorbeeld een hockeyveld, een voetbalveld en een tentje om ijs te kopen.”

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Dennis Brands: “Het Sidelinge Park. Daar is eigenlijk altijd wel wat te doen. Heel leuk is bijvoorbeeld de kabelbaan.”

De mensen uit Overschie geven hun mening. Dit keer vroegen wij naar hun favoriete plek in Overschie. Wilt u ook uw mening geven of andere meningen bekijken. Kijk dan op www.onsoverschie.nl.

Milangela Antonia: “Waar ik zelf woon:

de Abtsweg. Ik ben er ook opgegroeid. Als je hulp nodig hebt,

kun je altijd aankloppen bij de buren. Het is daar ook veilig. Ik heb

het gevoel dat je er om twaalf uur ’s nachts plezierig over

straat kunt lopen.”

Lizzy Gagesteijn: “In hetSidelinge Park kan jeheerlijk spelen.”

Corrie Koekoek-Brandenburg: “Mijn eigen woning.Dat is mijn allessie. Het is lekker groot en ik heb een fijne badkamer. Ideaal gewoon.”

Anouk Brouwer: “In en rondom het Sidelinge Park is het leuk. Ik ga er naar school en je hebt bijvoorbeeld ook een pleintje en een speeltuin.”

www.onsoverschie.nl

Page 21: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Mijn favoriete plek in Overschie is...

pagina 21

Eigentijdseen eigengereide boekhandel

“Dat glaasje wijn is inmiddels wel een bekend verhaal geworden hoor. We hebben er daarna nog wel een paar nachtjes over geslapen, maar we waren zeker van onze zaak. We hebben een opleiding voor de boekenbranche gevolgd en begonnen mensen uit het vak te ontmoeten. Op 17 februari 2001 zijn we open gegaan.” Aan het woord is Anneke Bensmann, een van de twee eigenaressen. “We wonen allebei een kleine 25 jaar in Overschie en kennen de wijk hier goed. We hebben veel vaste klanten en daar hebben we ook hard aan gewerkt. De winkel ontwikkelt zich goed. We worden niet slapend rijk, maar we staan er wel. Het is best knap om op te boksen tegen de grote ketens en de internetboekwinkels. Ons voordeel is dat we een kleine winkel hebben, wij weten met zijn tweeën precies wat er in onze zaak gebeurt. We kennen onze klanten en kopen daar op in. Daarnaast proberen we zelf veel te lezen, zodat we goed advies kunnen geven.”

Schrijvers naar OverschieDe liefde voor het boekenvak zit er diep in bij de dames. Voordat ze haar eigen winkel begon had Ellen Blankstein, de andere eigenaresse, een loopbaan bij de Koninklijke Bibliotheek. “We hebben niet echt specialisaties, maar we hebben voor ieder wat wils. Wel worden we vaak geroemd om

ons bijzondere assortiment kinderboeken en hebben we relatief veel op Rotterdam georiënteerde boeken. We zorgen ervoor dat de mensen altijd met een tevreden gevoel de winkel verlaten. Dat steeds meer mensen hun boeken via internet kopen is voor ons wel vervelend. Gelukkig kunnen wij ons door onze klantvriendelijkheid en service onderscheiden, je merkt dat veel van onze klanten het ons echt gunnen”, zo vertelt Ellen.

Naast het in- en verkopen van boeken houden de dames ook van organiseren. “Dit jaar is voor het eerst De Week van het Rotterdamse Boek georganiseerd, daar deden we natuurlijk aan mee. En we organiseren al een aantal jaren tijdens de Kinderboekenweek op verschillende basisscholen een boekenmarkt. Daarnaast organiseren we met enige regelmaat schrijversavonden in Museum Overschie met subsidie van de deelgemeente, waarvoor we hen dankbaar zijn. Daardoor hebben we al grote namen naar Overschie kunnen halen zoals Anna Enquist, Nelleke Noordervliet, Midas Dekkers, Joris Luyendijk, Leo Blokhuis en vele anderen”, aldus Anneke. “We staan ook op Paradie Overschie samen met de bibliotheek. We verkopen daar tweedehands boeken en de opbrengst, die door de deelgemeente wordt verdubbeld, gaat naar een goed doel.”

Vastberaden vriendschapOndanks de opkomst van de grote boekhandelketens en bol.com denken de dames Bensmann en Blankstein er niet over om te stoppen. “Welnee, we willen hier absoluut niet weg. We gaan wel wat dingen veranderen, mede door de komst van het nieuwe winkelcentrum. Zo gaan we bijvoorbeeld stoppen met een aantal kantoorartikelen, zodat we meer ruimte krijgen voor een uitgebreidere presentatie van onze boeken”, zo verklapt Ellen. Tussen de twee vriendinnen zelf zit het wel snor. “We zijn als vriendinnen aan dit avontuur begonnen en zijn dat nog steeds. Natuurlijk is er af en toe wel eens wat, maar zakelijk gezien hebben we wat dat betreft weinig te klagen. We zijn heel verschillend en vullen elkaar daardoor goed aan. Ellen is veel preciezer en doet ook de administratie, ik ben wat meer van de PR, de drukte. Over onze boekwinkel hebben we allebei dezelfde visie. We weten heel goed wat we willen!”

Klant worden of contact zoeken met onze boekhandel? Kijk dan op: www.3042ad.onsoverschie.nl

Het begon tien jaar geleden. Twee vriendinnen zaten aan een glaasje wijn en kregen het idee een boekwinkel te beginnen in Overschie. Inmiddels is aan de Burgemeester Baumannlaan 163a al bijna tien jaar een bijzondere boekhandel gevestigd. Wat drijft de doortastende dames Bensmann en Blankstein?

“We hebben voor ieder wat wils.”

www.onsoverschie.nl

Page 22: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

LevenOver

Frederique: "Dit is onze mooie Rococo-kast, een kabinet uit 1860. Een kast waar rijke mensen hun onderjurkjes, doopjurkjes en andere bijzondere kleding, zoals hoeden, in bewaarden.”Fatima: “Ach, wat een schattige jurkjes allemaal…”

Frederique: “Dit is ons oude snoepwinkeltje, helemaal ingericht zoals het er vroeger uit zag. Wil je eens van die polkabrokken proeven?”Fatima: “Nou, snoep wijs ik niet af! Heel lekker.”

Al 21 jaar beschikt Overschie over een eigen museum. Het is een plek geworden met allemaal verschillende spulletjes en antiquiteiten, voornamelijk bijeen gebracht door inwoners van Overschie. Het museum verzorgt steeds wisselende exposities. Voor Overschie Gesproken brengt fatima Haddi (20), lid van het Jongeren Panel Overschie, een bezoek aan het historische museum. frederique van Brussel, een van de vele vrijwilligers van het museum, leidt haar rond.

Frederique: “Ik zal eerst even een stukje over de geschiedenis van het museum vertellen. In 1988 werd het museum door de heer G. C. Helbers voor het publiek heeft geopend. De heer Elbers was schrijver van het in 1929 uitgegeven Gedenkboek ter gelegenheid van de viering van het 1000-jarig bestaan van Overschie. Het museum heeft in de afgelopen 21 jaar een grote collectie foto’s en objecten gedoneerd gekregen, van poppen en serviezen tot snoepgoed en conserven. Deze collecties staan in diverse exposities en ruimtes verspreid. Momenteel hebben we een speciale expositie over de oude GLIM-fabriek, vroeger een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Overschie. Je krijgt hier echt een goed beeld van hoe Overschie vroeger was. Achter het museum hebben we nog een heel terrein, met een oud brugwachtershuisje, een boomgaard en een waterwinkel waar men vroeger gekookt water kon halen. Ja, vroeger hadden ze nog geen waterkokers, haha. Laten we maar snel aan de rondleiding beginnen..."

Frederique: “Dit is een oude bedstee, veel kleiner dan tegenwoordig, want de mensen waren niet zo lang toen en ze sliepen deels rechtop.” Fatima: “Jeetje, dat lijkt me ook niet echt comfortabel.”

Frederique: “Dit is een voorbeeld van een oud washok. Vroeger had je nog geen wasmachines.”Fatima: “Maar Miele bestond wel al, zie ik!”

Ook geïnteresseerd in de geschiedenis van Overschie of benieuwd naar de wisselende tentoonstellingen? Kijk dan op www.museumoudoverschie.onsoverschie.nl

Frederique: “In deze kast staan allemaal weckpotten met ingemaakt voedsel, zoals appelmoes en pruimen. De oudste pot is van 1969.”Fatima: “Zo, dat is even oud als mijn moeder, dat is bijzonder”.

Frederique: “Zo, nu is het tijd voor een kopje koffie bij het fotoarchief. Heb je deze foto gezien? Dat was in 1953, toen kwam de Tour de France ook naar Rotterdam en reden de renners door Overschie.”Fatima: “Wauw, dat is leuk. De tour komt in 2010 weer naar Rotterdam. Kwamen ze maar weer door Overschie…”

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

Museum Oud Overschie “Ook leuk voor jong.”

Page 23: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

pagina 13pagina 23

De deelgemeente Hoek van Holland nodigt alle inwoners van Overschie van

harte uit om ook tijdens de wintermaanden eens naar De Hoek te komen.

En ook al is het iets te koud om nog op een handdoekje op het strand te gaan

liggen, Hoek van Holland biedt ook in de winter genoeg alternatieven voor een

leuk dagje uit.

Paviljoens ook leuk in de winter!

De deelgemeentes Hoek van Holland en Overschie, die sinds dit jaar een

vriendschapsband hebben streven allebei hetzelfde doel na: een actieve,

bruisende deelgemeente zijn. Beiden zetten zich dan ook met hart en ziel in

om de deelgemeentes als bruisende voorsteden van Rotterdam neer te zetten.

Het afgelopen jaar is Hoek van Holland hier druk mee bezig geweest, zo is

bijvoorbeeld de boulevard met strandpaviljoens compleet vernieuwd. De

meeste strandpaviljoens zijn volledig opnieuw opgebouwd en gemoderniseerd.

Deze paviljoens, zoals Beachclub Royal, Beachclub Miljonairs en het nieuwe

restaurant Zwoel, zijn nu het gehele jaar door open.

Zin in een lekker avondje uit eten tijdens de koude wintermaanden met

uitzicht op een heldere sterrenhemel of heeft u een reden voor een feestje?

De paviljoens zijn ook uitstekend ingericht en geschikt voor kerst- en

eindejaarsborrels, bedrijfsfeesten of bruiloften en partijen.

Een leuk, winters alternatief aan het strand.

Kinderen uit Overschie: Welkom!

Natuurlijk worden ook de kinderen niet vergeten, want ook de kinderen uit

Overschie worden van harte uitgenodigd in Hoek van Holland. Op woensdag

30 december is er in Lokaal Cultuur Centrum de Hoekstee een leuk evenement

voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar. Van 12.00 tot 16.00 uur wordt daar door de

deelgemeente het Winterplein georganiseerd. Het Winterplein heeft onder andere

een winterse tokkelbaan en een te gekke sleebaan. En met wat lekkere muziek kan

deze winterse decemberdag bij voorbaat al niet meer stuk.

Kom naar de Mercatorweg 50

voor deze en meer winterse avonturen.

Overschieënaren aan de

warme chocolademelkWat is er lekkerder dan een winterse wandeling over het strand van Hoek van

Holland? En wat is er na die winterse wandeling lekkerder dan je handen weer

warm te laten worden door een kop overheerlijke warme chocolademelk met

slagroom? En om het nog aantrekkelijker te maken: Beachclub Royal biedt alle

inwoners van Overschie een GRATIS kop warme chocolademelk met slagroom aan.

Knip de coupon uit en lever deze in bij Beachclub Royal aan de Zeekant 37.

Wij heten u als inwoner van Overschie graag welkom in ‘De Hoek’!

Winterse sfeer in Hoek van Holland

Over ’De Hoek’ gesproken

Gratisde enige echte met slagroom

Knip deze couponuit, lever hem inbij Beach Club Royalen krijg een GRATIS kopwarme chocolademelkmet slagroom.(Coupon geldig t/m februari 2010)

Hoek van Hollandpartner NationaleNieuwjaarsnachtDe deelgemeente Hoek van Holland is

partner van de Nationale Nieuwjaarsnacht

die wederom in Rotterdam wordt

georganiseerd. Alle bezoekers van de

Nationale Nieuwjaarsnacht weten dus ook

in 2010 waar de meest zonnige badplaats

van Nederland ligt: in Hoek van Holland.

Page 24: Overschie Gesproken I Nr. 3 - 2009

Het Rabobank servicepunt in het Prachthuis is iedere dinsdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Rabobank. Een bank met ideeën.

Al uw vragen op financieel gebied persoonlijk beantwoorden in Overschie Oost. Dat is het idee.

www.rabobank.nl/rotterdam