Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

24
Overschie pag. 12+13 Evenementen AGENDA Turngekte in Overschie Door gras sporten hangen veel Overschiese kids aan de rekstokken Droomscenario voor talentjes Op Dalton Talent Campus kunnen leerlingen in de toekomst dansen, zwemmen én rekenen. Inbreken is geen kunst Zo beschermt u uzelf tegen overvallers Sprookjes bestaan In het unieke uitgaanscentrum De Belevenis Lees, kijk en praat mee op OnsOverschie.nl w w w . o n s o v e r s c h i e . n l

description

Overschie Gesproken. Lees hoe u en anderen praten over Overschie.

Transcript of Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

Page 1: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

OverschieJAARGANG 2 I NUMMER 4 I DECEMBER 2010

pag. 12+13

EvenementenAGENDA

Turngektein OverschieDoor grati s sporten hangenveel Overschiese kids aan de rekstokken

Droomscenariovoor talentjesOp Dalton Talent Campuskunnen leerlingen in de toekomstdansen, zwemmen én rekenen.

Inbreken isgeen kunst

Zo beschermt u uzelftegen overvallers

Sprookjes bestaanIn het unieke uitgaanscentrum De Belevenis

Lees, kijk enpraat mee op

OnsOverschie.nl

www.onsoverschie.nl

pag. 12+13

Lees, kijk en

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 2: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

EvenementenkalenderKunst, cultuur, muziek en theater. Overschie biedt gezellige winteruitjes voor het hele gezin.

Turngekte in OverschieDe nieuwe Epke Zonderland uit Overschie? Het zou zomaar kunnen, want door het gratis sporten is turnenin de deelgemeente populair.

Zorg onder één dakGezondheid en gedrag zijn twee verschillende zorgterreinen. Overschie voegt beide expertises samen in een centrum. Dat is een zorg minder.

De dorpsfotograafHebt u hem al achter zijn lens gespot? Arjen Jan Stada wilde in Overschie blijven, mits hij iets voor de gemeente kon betekenen. “Als dorpsfotograaf legik al het moois vast.”

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

4

8

12

14

19

18 22

20

10

11 23

Nieuwtjes!Goed nieuws! Overschie wordt steeds groener. Wilt u weten hoe? Lees dan de laatste nieuwtjes.

Over school gesprokenOp het Dalton Talent Campus worden alle voorzieningen op één terrein ondergebracht. Als kind kun je dus in de toekomst lekker zingen, tekenen, sporten én leren op één plek.

Een blik achterde schermenWelk nieuwsgierig team schuilt er achter het Overschie Weekjournaal?Een sfeerverslag.

Eerst zien, dan gelovenImmens, verpletterend, bijzonder. Stichting De Belevenis prikkelt al de zintuigen van mensen met een beperking en dementerende ouderen. Een korte impressie van een mooi initiatief.

Als ik het voor het zeggen zou hebben...Wij vroegen de echte Overschieënaren wat zij voor hun deelgemeente zouden realiseren en dit is hun antwoord.

Goede voornemensBenieuwd wat 2011 voor Overschiein petto heeft? We vroegen de fractie-voorzitters naar hun goede voornemens. “2011 wordt een spannend jaar.”

Over de 'buren' gesprokenHij draagt Overschie nog steeds een warm hart toe. De burgemeester van Midden-Delfland over de buurgemeente, natuur en gezonde streekproducten.

Schiet u ook pareltjes van foto´s? Van die mystieke landschappen, sublieme portretten en aandoenlijke dieren waar u trots op bent. Met deze schitterende plaatjes kunt u nu een prijs winnen.

Hoe? Stuur de foto’s op naar deze redactie en wij plaatsen de mooiste opnames op www.onsoverschie.nl. De winnende fotografen krijgen een ‘OnsOverschie cadeaubon’ ter waarde van 10 euro. Hebt u een sprekend

portret gemaakt van een echte Overschieënaar, dan maakt deze foto kans om op de cover van ‘Overschie Gesproken’ te komen.Niet geschoten is altijd mis, dus stuur uw indrukwekkendefoto’s naar: [email protected]

De Nieuwjaarsactie van deelgemeente Overschie verveelt nooit. Ook dit jaar ploft er eind december weer een nieuwjaarskaart op de mat met keuze uit vier aantrekkelijke cadeaus. Tot 31 januari kunt u per gezin uw keuze doorgeven. Om een van deze leuke cadeaus te ontvangen, kunt u naar OnsOverschie.nl om daar het formulier in te vullen. Meer informatie kunt u vinden op:www.nieuwjaarsactie.onsoverschie.nl

Een verzetje voor in het nieuwe jaar.

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

InhoudOver

Wie maakt de mooiste foto van Overschie?

16Frisse neus

Mooi natuurgebied en natuurlijke producten. In onze groene

deelgemeente loopt u genietendvan Kandelaar tot Zweth.

6

Inbreken is geen kunstHet slangenmens, de boeienkoningen meester-inbreker Evert Jansen

laten in circus Kraak & Braakzien waarom.

21

Het leukste winkeltjevan de straat

Door de slimme investeringsregelingvan deelgemeente Overschie is

onder meer dit winkeltjeopgezet.

www.onsoverschie.nl

portret gemaakt van een echte Overschieënaar, dan maakt deze foto kans om op de cover van ‘Overschie Gesproken’ te komen.

portret gemaakt van een echte Overschieënaar, dan maakt deze foto portret gemaakt van een echte Overschieënaar, dan maakt deze foto

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 3: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

In Overschie weten we wat feesten is. Achtereenvolgens vierden we Wijktentoonstellingen op Landgoed De Tempel, Koninginnedag met Beatrix en haar familie wandelend door de Overschiese Dorpstraat, 50 jaar Lokaal Bestuur (1997), Bruisend 2000 (1999), het 1075 jarig bestaan van Overschie (2004), de terugkerende Open Tuinen, Open Atelierroutes en lichtjesavonden, A13 Snel

Weg! (2005) en tenslotte de Paradies. Al die evenementen hadden iets met elkaar gemeen: de gemeenschapszin waaruit een idee ontstond, de trots op het eigene van Overschie en het onderlinge vertrouwen van de bewoners. Daarnaast waren er de Koninginnedagen en nieuwjaarsrecepties als katalysator van het ‘wij(k)gevoel’ voor klein en groot.

Die openbare gezelligheid had nog een gemeenschappelijk kenmerk: een smalle beurs. De bedrijven in en om Overschie hebben het geweten. Stonden de Overschieënaren weer bij de receptie met een advertorial of vermelding in de aanbieding.

Nu ook de overheid blijk geeft van een smalle beurs, moeten we niet ‘terug naar af’, maar terug naar de basis: ons wij(k)gevoel. Met minder glossies, viptenten en

huizenhoge reclames, maar met dezelfde bruis die het leven in Overschie zo aantrekkelijk maakt. De deelgemeente mag dan opgeheven dreigen te worden; Overschie leeft, al 1080 jaar.Daar gaan wij voor.

Bestuur (1997), Bruisend 2000 (1999), het 1075 jarig bestaan van Overschie (2004),

Atelierroutes en lichtjesavonden, A13 Snel

COLOFONOverschie Gesproken is een uitgave vande deelgemeente Overschie.

Niets uit deze uitgave mag op enigerleiwijze verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

REALISATIE:Jan Dirk Stouten - JD*Stouten

PRODUCTIE:GB10 Communications

CONCEPT:Jan Dirk StoutenGuido Brouwer

REDACTIE:Anton BrehmPatricia JaspersBas PronkFedor Vogel

FOTOGRAFIE:Eline Hensen FotografieArjen-Jan StadaFedor Vogel en anderen

VORMGEVING:Jeroen Meeusen

COÖRDINATIE:Caroline van LeeuwenBettine Vlasman

HOOFD- EN EINDREDACTIE:Jan Dirk Stouten

OPLAGE:15.500 exemplaren

REAGEREN?www.onsoverschie.nl

MET DANK AAN:Anisha, Fred Baartman, Gerard Berkhout, Carla Brouwer, Ineke Deurloo, Lilian van der Horst, Hannie Huisman-Meijer, Cees van der Kleij, Maarten Post, Arnoud Rodenburg, Anne Snoeck Henkemans, Arjen Jan Stada, Reinier Verhoeven, Ed Westra, 7Causes, OnsOverschie.nl, Sport & Recreatie Rotterdam, Stolk AV, en anderen.

Overschie leeft! Al 1080 jaar

pagina 3

Lilian van der HorstDeelraadslid D66

Word vriend van Lilian van der Horst op:www.lilianvanderhorst.onsoverschie.nl

‘wij(k)gevoel’ voor klein en groot.

www.onsoverschie.nl

Word vriend van Lilian van der Horst op:www.lilianvanderhorst.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 4: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

K j o s w o h eKKKiiiKiKiKiKijiiijiKiKKKiKiKiKKKiK jjjjiiijiiiijiiijijijiiiji kkk oooooookkk eeeeeennnssss ooooppp wwwwwwwwww...w.www.w.w.www.w oooonnnsssooovvveeerrrrrrsssrsrrrsrsrsrrrsr ccchhhiiieeee...nnnlll

NieuwsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

De nieuwjaarskaart die de deelgemeente afgelopen jaarwisseling heeft verstuurd, heeft veel in beweging gebracht. Ieder huishouden mocht kiezen uit vier dingen. De vrolijke fiets in de kleuren van de deelgemeente, was het meest populair. Zestig leerlingen uit groep acht hebben gekozen voor deze Overschiefiets met speciale bagagedrager. Verdeeld over drie dagen (dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 november) waren deleerlingen afwisselend te gast bij fietsenhandel Koevermans, waar de zestig fietsen zorgvuldig in elkaar zijn gezet.Blij fietsend op hun cadeau, verlietenze de fietsenwinkel.

De website www.deelgemeenteoverschie.nl is naar de eerste plek gestegen in de ranglijst deelgemeenten van de overheidsmonitor. Deze monitor vergelijkt overheidssites (dus ook websites van gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries) op basis van een vragenlijst en maakt een ranglijst op.

Volgens de onderzoekers is de informatie op de website van Overschie overzichtelijk gerangschikt, waardoor bezoekers snel en eenvoudig de informatie vinden die ze zoeken. Ook zijn de plannen, besluiten en bestuurlijke documenten van de gemeente zo transparant mogelijk gepubliceerd. De site bevat daarnaast veel verwijzingen naar andere overheidsgerelateerde informatie. Verder kunnen bezoekers allerlei filmpjes bekijken en veel producten digitaal downloaden. Niet te vergeten: de website is gekoppeld aan de steeds beter bezochte site www.onsoverschie.nl.

Steeds meer mensen doen het: twitteren. Deelgemeente Overschie kan en wil niet achterblijven. Zij is dan ook al een tijdje te volgen via deze internetdienst, waardoor je snel op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen de deelgemeente. Het dagelijkse bestuur laat zich eveneens horen op Twitter.

Volg de deelgemeente op:www.twitter.com/Overschie

Overschie heeft op maandag 15 november boompjes laten bezorgen bij twintig huishoudens in de deelgemeente. De actie is onderdeel van de Nieuwjaarsactie van afgelopen jaar, waarbij bewoners konden kiezen uit een fiets, een boom, een trainingspak of een donatie aan PC De Schieruiters. Twintig bewoners kozen voor een boom in hun tuin. Er kon gekozen worden uit een sierkers, kerspruim, sierpeer, krentenboompje of een sierappel. In opdracht van de deelgemeente Overschie heeft Gemeentewerken de bomen bezorgd bij de aanvragers.

Ook in 2010 zal er weer een nieuwjaarskaart bij alle inwoners van Overschie in de brievenbus glijden. Opnieuw is hier een aantrekkelijke actie aan gekoppeld met een keuze uit vier cadeaus. Dus let de laatste week van december goed op je brievenbus,want dit mag je niet missen!

leerlingen afwisselend te gast bij fietsenhandel Koevermans, waar de zestig

Let op debrievenbuseind december!

Deelgemeente bezorgt boompjes

Kijk voor meer informatie op:www.nieuwjaarsactie.onsoverschie.nl

Kijk voor meer nieuws op: www.onsoverschie.nl (klik op nieuws)

www.onsoverschie.nl

cadeaus. Dus let de laatste week van je brievenbus,

Kijk voor meer informatie op:www.nieuwjaarsactie.onsoverschie.nl

je brievenbus,

Kijk voor meer informatie op:www.nieuwjaarsactie.onsoverschie.nl

je brievenbus,

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

De website www.deelgemeenteoverschie.nl is naar de eerste plek gestegen in de ranglijst deelgemeenten van de overheidsmonitor. Deze monitor vergelijkt overheidssites (dus ook websites van gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries) op basis van een vragenlijst en maakt een ranglijst op.

Volgens de onderzoekers is de informatie op de website van Overschie overzichtelijk gerangschikt, waardoor bezoekers snel en eenvoudig de informatie vinden die ze zoeken. Ook zijn de plannen, besluiten en bestuurlijke documenten van de gemeente zo transparant mogelijk gepubliceerd. De site bevat daarnaast veel verwijzingen naar andere overheidsgerelateerde informatie. Verder kunnen bezoekers allerlei filmpjes bekijken en veel producten digitaal downloaden. Niet te vergeten: de website is gekoppeld aan de steeds beter bezochte site www.onsoverschie.nl.

deelgemeente Overschie heeft Gemeentewerken de bomen bezorgd bij de aanvragers.

websiteOverschie

naar eersteplek!

Laatste fietsen nieuwjaarsactie uitgereikt

Volg Overschie via Twitter

Page 5: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 5

De herinrichting van de Burgemeester Baumannlaan in Overschie wordt op maandag 3 januari 2011 hervat. Gemeentewerken heeft met een nieuwe aannemer hierover een overeenstemming bereikt. Belangrijk is dat met de nieuwe aannemer dezelfde opleverdatum - begin november 2011 - is afgesproken als met de vorige aannemer. De gebeurtenissen rond het faillissement van de vorige aannemer leiden niet tot vertraging in de oplevering. Dit is vooral voor de winkeliers en hun klandizie goed nieuws, omdat zij hierdoor in de voor hen belangrijke feestmaanden niet in de rommel zitten. Zowel in de decembermaand van 2010 als in de decembermaand van 2011 ligt de bestrating van de Burgemeester Baumannlaan netjes dicht. Op aandringen van de deelgemeente zet de nieuwe aannemer alles op alles om de deadline te halen, onder andere door op doordeweekse dagen langer door te werken en ook geregeld op zaterdagen te werken. Op die manier blijft de totale overlastperiode voor Overschie zo kort mogelijk.

Op 17, 18 en 19 december was Overschie in kerstsferen gehuld tijdens de kerst- en lichtjesmarkt. De Overschiese Dorpstraat stond vrijdagavond vol met kraampjes en was sfeervol verlicht met kaarsen. Op zaterdag en zondag waren alle Overschiese ondernemers verenigd. Er waren op 3 verschillende plekken winterpleinen ingericht waar het winkelend publiek kon genieten van gratis erwtensoep, glühwein en chocolademelk. Daarnaast waren er mooie prijzente winnen waardoor iedereen naar huis ging met een heerlijk kerstgevoel.

Wie in Overschie te maken krijgt met een bezwaar tegen een aangevraagde vergunning, heeft binnenkort zes weken eerder duidelijkheid over zijn vergunning. De termijn wordt ingekort van achttien naar twaalf weken. Als belanghebbende weet je dus eerder waar je aan toe bent. Op 1 december is een snellere procedure voor de behandeling van bezwaarschriften ingevoerd. De wet biedt diverse mogelijkheden voor de behandeling van bezwaarschriften en Overschie kiest met ingang van 1 december voor de meest slagvaardige variant. Dat houdt in dat de hoorzitting blijft bestaan, maar de adviescommissie wordt opgeheven. Het opheffen van de commissie leidt namelijk tot een sneller besluit. Ook treedt een kostenbesparing op: vergoedingen aan de leden van de bezwaarcommissie komen te vervallen en administratieve lasten worden teruggedrongen.

Al eerder was in het Actieprogramma Milieu Overschie vastgelegd dat er op meerdere plekken in Overschie groene hofjes zouden moeten komen. Inmiddels zijn deze groene hofjes omgedoopt in Overschiese Groentjes, groene ontmoetings- of ontspanningsplekken. De deelgemeente heeft, via een enquête onder de inwoners, gepeild hoe zo’n plek eruit zou kunnen zien en wat een geschikte locatie is. Zo kwamen op 16 november de bewoners bijeen voor de eerste bewonersavond in de Patijnstraat, de straat waar de eerste groenplek zal worden gerealiseerd. Hier konden de bewoners meedenken over thema’s en sferen. Moest het Overschiese Groentje bijvoorbeeld weelderig of abstract worden? Na de Patijnstraat worden er nog twee locaties voor de Overschiese Groentjes aangewezen. Het gehele project wordt in samenwerking met Woonstad Rotterdam aangepakt. Op onsoverschie.nl kunnen inwoners meepraten over de inrichting van de Overschiese Groentjes.

gepeild hoe zo’n plek eruit zou kunnen zien en wat een geschikte locatie is. Zo kwamen op 16 november de bewoners bijeen voor de eerste bewonersavond in de Patijnstraat, de straat waar de eerste groenplek zal worden gerealiseerd. Hier konden de bewoners

Snellere procedure bezwaarschriften

Kerst- en lichtjesmarkt weer supersfeervol

HerinrichtingBaumannlaanbegin 2011 verder

Kijk voor meer informatie op:www.groenehofjes.onsoverschie.nl

Kijk voor meer informatie op: www.kerstmarkt2010.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nlw

ww.onsoverschie.nl

gratis erwtensoep, glühwein en chocolademelk. Daarnaast waren er mooie prijzengratis erwtensoep, glühwein en chocolademelk. Daarnaast waren er mooie prijzengratis erwtensoep, glühwein en chocolademelk. Daarnaast waren er mooie prijzen

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Overschiese Groentjes op komst

de vorige aannemer. De gebeurtenissen rond het faillissement van de vorige aannemer leiden niet tot vertraging in de oplevering. Dit is vooral voor de winkeliers en hun klandizie goed

decembermaand van 2010 als in de decembermaand van 2011 ligt de bestrating van de Burgemeester

aandringen van de deelgemeente zet de nieuwe aannemer alles op alles om de deadline te halen, onder andere door op doordeweekse dagen langer door te werken en ook geregeld op zaterdagen te werken. Op die manier blijft de totale overlastperiode voor blijft de totale overlastperiode voor

Page 6: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

WonenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Het was wel even schrikken geblazen in theater Musica aan De Lugt 17. Op deze locatie liet circus Kraak & Braak zien hoe eenvoudig het eigenlijk is om in te breken. Ongeveer vijftig nieuwsgierige inwoners van Overschie waren op deze voorstelling afgekomen, omdat zij kennis wilden maken

met de kunst van het inbreken. Niet om deze kunst te leren, maar juist om diefstal te voorkomen. Meester-inbreker Evert Jansen, bekend van AVRO televisieprogramma ‘De inbreker’, waarschuwde de toeschouwers voor de handige technieken van het inbrekersgilde. Met filmpjes en presentatiemateriaal liet hij zien dat inbreken soms een fluitje van een cent is. Net als in een echt circus leidde deze openbaring tot menig “oeh” en “ahh” vanuit de zaal. Het werd stiller in het theater toen een ‘slangenmens’ liet zien hoe simpel een inbreker door kleine raampjes naar binnen kan kruipen en toen een ‘boeienkoning’ voordeed hoe eenvoudig sloten geopend kunnen worden.

Een veilig gevoel…Gelukkig werd de aanwezigen niet alleen angst ingeboezemd. Na de voorstelling was het mogelijk om extra informatie op te halen bij standjes van de politie, een slotenmaker en de dienst Stadstoezicht. Het publiek kon met een gerust hart naar huis gaan.

Op 11 november was er in wijktheater Musica het gratis

‘illegaal’ circusspektakelvan circus Kraak & Braak

te bewonderen.

De deelgemeente Overschie organiseerde in samenwerking

met verschillende partners een informatieve avond

waarin het inbrekersgilde genadeloos werd ontmaskerd!

De toeschouwers leerdenhoe zij voortaan deze

ongewenste ‘artiesten’ buiten de deur kunnen houden.

Op 11 november was er in

De kunst van het inbreken

Page 7: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 7

De voorstelling van circus Kraak & Braakis onderdeel van het wijkveiligheidsactie-programma Overschie. Voor dit programma reed in mei een aantal dagen een speciale bus - de Uitkijkpost - door Overschie om bewoners te wijzen op inbraakgevoelige plekken in hun woningen. Naast de bus en de circusvoorstelling worden ook allerlei maatregelen in de buitenruimte uitgevoerd, zoals het verbeteren van de openbare verlichting en de aanpak van vandalisme om Overschie veilig en schoon te houden.

Vroeger kon je gerust een briefje op de deur plakken met ‘Ik ben even weg’ of je plantte voor de klusjesman alvast een sleutel onder de deurmat. Tegenwoordig zijn de inbrekers een stuk brutaler geworden. Een inbraak is daarom niet te voorkomen, maar je kunt de kans erop wel verkleinen door een paar simpele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je woning er bewoond uitziet. Dit kun je doen door ’s avonds de lichten te laten branden en door gordijnen te sluiten. Ga je niet van huis weg, maar kruip je lekker onder de wol, sluit dan de ramen en deuren goed af. Vergeet daarbij niet de garagepoort af te sluiten.

Overdag is het belangrijk om geen waardevolle spullen op tafel te laten liggen. Een portemonnee, handtas, mobiele telefoon of laptop maken een dief nieuwsgierig. Hang ook de autosleutels niet zichtbaar op aan een haakje. Mocht er toch ingebroken worden, maak het de insluipers dan zo lastig mogelijk. Verspreid alle kostbaarheden over de gehele woning en bewaar deze het liefst op ongewone plaatsen. Bewaar nooit te veel geld in huis. Een manier waar je wellicht niet snel aan denkt, is de ladder. Dieven komen soms eenvoudig je huis binnen door dit hulpmiddel. Ook vuilniscontainers of tuinmeubilair kunnen dienen als handig opstapje. Probeer deze objecten zo ver mogelijk van ramen en

deuren te bewaren. Zo breng je de indringers niet op ideeën.

De beste oplossingen kosten geld, maar zijn wel effectief. Goede sloten, nieuwe buitenverlichting of een professioneel alarmsysteem zijn een goede investering. Tot slot een voorzorgmaatregel waar je ook mee kunt knuffelen. Een hond. Deze grote, grommende en blaffende viervoeter waakt het beste tegen inbrekers.

… de schade na inbraak of overval vooral emotioneel is?… 92% van de vrouwen van 65 jaar en ouder bang is om ’s avonds de deur open te doen?… veel ouderen ’s avonds niet over straat durven?… er 100.000 woninginbraken per jaar zijn?

Wist u dat...

Kijk voor meer informatie op:www.veilig.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Vroeger kon je gerust een briefje op de deur

Een veilig gevoel begint bij jezelf

Page 8: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

TalentRecreëren

TalentRecreërenRecreërenOverRecreëren

TalentRecreërenOverRecreëren

TalentRecreëren

TalentRecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

De gedachte achter het plan van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam is simpel. Overschie heeft alle faciliteiten, maar wel over heel de deelgemeente verspreid. Geen optimale situatie. Dus, waarom de krachten niet bundelen?

Vanuit die eenvoudige gedachte ontstond een vernuftig masterplan dat medio 2012 gerealiseerd moet zijn. Waar nu de Dalton-vestiging aan de Abtstweg staat, komt straks alles samen. De twee Dalton-vestigingen versmelten met elkaar en krijgen hoogwaardige voorzieningen in de directe nabijheid. Zoals een 25 meter zwembad waar wedstrijden gezwommen kunnen worden. De grote sporthal maakt het mogelijk dat toernooien en wedstrijden gehouden kunnen worden. En een flexibel ingericht wijktheater kan als aula of podium voor leerlingen of voor verenigingen uit de buurt worden gebruikt. Deze voorzieningen worden onderdeel van de onderwijsvisie van de Openbare Daltonschool Overschie.

Een droomscenario wordt zo werkelijkheid. Met de kinderen, uit Overschie maar ook uit andere deelgemeentes, als grote winnaar. Onderwijs wordt moeiteloos gecombineerd met leren, zwemmen, theater, veel sport en muziek. Elk kind kan zijn of haar eigen talent herkennen en ontwikkelen. Het reguliere onderwijs kan uitgebreid worden met

Met wat goede wil kunnen we stellen dat we straks

Amerikaanse toestanden hebben in Overschie. In

de VS werd daar ooit de campus geboren. Dat wil

zeggen dat alle gebouwen die bij de universiteit horen

op één terrein gevestigd worden. De Dalton Talent Campus is er min of meer

een kopie van. Met als grootste verschil dat het

baanbrekende plan bij ons op de basisschooljeugd

wordt geprojecteerd.

Als inwoner van Overschie weet je dat het vizier op de toekomst staat gericht. Soms sla je echter wel eens stijl achterover. Bij het ambitieuze plan om Dalton Talent Campus Overschie te realiseren bijvoorbeeld.

Amerikaanse toestanden in Overschie

Kijk voor meer informatie op:www.talentcampus.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 9: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 9

Weten wat je in de toekomst wilt gaan doen: het is weinig kinderen gegeven. Tenzij je Anisha Neus heet, je prachtig kunt tekenen en heel Rotterdam er getuige van is. “Ik ben trots.”

Het is voorjaar als Els Langstraat groep 8 van basisschool Het Podium binnen stapt. De lerares heeft een uitdagende opdracht. De kinderen mogen allemaal een ontwerp maken om een keet te versieren. Het is een kunstzinnige opdracht die alle leerlingen van groep 7 en/of 8 in Overschie mogen uitvoeren. Met uiteindelijk doel om een 'saaie' keet van Gemeentewerken te laten uitgroeien tot blikvanger in het straatbeeld. Want... het mooiste ontwerp wordt door een kunstenares uitvergroot en aangebracht op de keet.

Het verhaal is bekend; Anisha werd de winnaar. Maar om even terug te gaan in de tijd. Vermoedde de toen 11-jarige Anisha dat ze een kans had? “Nee, ik wilde gewoon iets moois tekenen.” Daar slaagde ze in. Zo zorgde ze voor een vrolijke verzameling kleuren, papegaaien en vlinders. Het was het resultaat van haar inspiratie, maar ook lerares Els had invloed op de keuze van de papegaaien en vlinders. Met diergaarde Blijdorp op een steenworp afstand, moesten de kinderen het bij hun creaties zoeken in de sfeer van het dierenrijk.

Zo kreeg Anisha concurrentie van tekeningen met walwissen, tijgers en ijsberen. Haar lieflijke vlinders en papegaaien wonnen het

van die stoere ontwerpen. Haar ontwerp werd ingestuurd en werd gekozen tot mooiste van Overschie. Anisha: “De kunstenares zei dat mijn ontwerp mooi was en heel apart. Ik zit nu in de eerste klas van het Comenius College en ook hier heb ik goede cijfers voor tekenen. Ik krijg vaak een 8 of 9. Misschien ga ik er later wel wat mee doen.”

Voorlopig moet ze hard blijven oefenen op tekenles en genoegen nemen met de keet die ergens in Rotterdam dienst doet. “Ik heb de keet alleen nog gezien bij m'n oude school”, zegt ze over de presentatie ervan bij Het Podium. “Laatst belde een vriendin van mijn moeder op. De keet stond toevallig bij haar voor de deur. Het was mijn idee om het zo te maken en nu kan iedereen in Rotterdam het zien. Dat voelt bijzonder.”

talentontwikkeling op maat. Zwemtraining is er voor waterratten, zang-, dans- en toneelles voor de toekomstige ‘Idols’. En sportlessen voor de topatleten van 2028.

Bovendien is de milieuvriendelijk opgezette Talent Campus voorzien van alle gemakken voor ouders. Van kinderdagverblijf tot één schoolplein waar zowel peuterspeelzaal, kinderopvang als basisschool gebruik van kunnen maken. Zelfs voor een supermarkt is straks ruimte gereserveerd op de Talent Campus. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar straks is het onze alledaagse realiteit.

De Dalton Talent Campus levert Overschie meer op dan een uniek basisschoolconcept. Locaties als kinderdagverblijven, het wijktheater en onder meer de Dalton-vestigingen zijn straks niet meer nodig. Daarom worden ze herontwikkeld. Hiermee kunnen de woningen worden gebouwd waar Overschie zo'n behoefte aan heeft.

De Dalton Talent Campus levert

Talent Campuslevert woningen op

“Ik wilde gewoon iets moois tekenen”

Page 10: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Daarom kun je Leo overal heen sturen. Ook naar klein nieuws. Want: klein nieuws is voor degenen die het aangaan groot nieuws. “Ik veins geen interesse, ik ben oprecht geïnteresseerd. Dat is noodzakelijk in mijn werk”, zegt hij.

Vanavond wordt in Wijktheater Musica het circus Kraak & Braak gehouden. Een informatieve bijeenkomst waarbij de Overschieënaar wordt uitgelegd wat hij zelf kan doen om inbrekers buiten te houden. Een serieuze boodschap die met humor wordt uitgedragen.

Leo kan gelijktijdig met camera en microfoon uit de voeten, maar vandaag is de 19-jarige Axel er voor de verslaggeving. Axel let goed op de geschokte reacties in de zaal. Vooral een filmpje waarin te zien is hoe eenvoudig meesterinbreker Evert een huis binnendringt, slaat in. De belangrijkste boodschap van Evert: “U maakt het de inbreker zelf vaak gemakkelijk, vergeet niet kritisch naar uzelf te kijken.”

In de interviews speelt Axel daar op in. Een vrouw vertelt onder de indruk te zijn, een ander zegt veel geleerd te hebben van de tips en vanaf nu meer bewust te zijn. De woorden van Evert, die ook nog door Axel wordt geïnterviewd, hebben hun uitwerking niet gemist.

Dankzij Axel en Leo beperkt de boodschap zich niet tot de aanwezigen alleen. “In het Overschie Weekjournaal is het te zien voor iedereen”, zegt Leo. “Dat vind ik er zo mooi aan. Vanavond stormde het buiten waardoor er minder mensen gekomen zijn dan verwacht. Door het gevoel van deze avond in een nieuwsitem te monteren, bereiken wij toch nog veel mensen. Dat maakt het dankbaar werk.”

Net filmden ze nog de omgeslagen sleepboot bij Hoek van Holland. Daar stonden ze namens het RTL nieuws. Een uur later komen cameraman Leo Stolk en verslaggever Axel Broekhuizen opnames maken voor het Overschie Weekjournaal. Zo-even waren ze nog onderdeel van de massaal opgetrommelde landelijke media, nu is Wijktheater Musica hun werkterrein. Een contrast kan bijna niet groter zijn.

“Het is mooi om voor RTL te filmen, maar dit wijktheater is echt net zo leuk”, zegt Leo, werkzaam voor Stolk AV. Als Leo praat, geloof je hem. Zestig jaar is hij. Het plezier straalt er nog steeds vanaf. “Als je enthousiast bent, dan geniet je elke dag. De variatie maakt mijn werk zo mooi.”

De nieuwtjes uit Overschie komen elkeweek kort en bondig aan bod in het Overschie Weekjournaal.

Elke vrijdagmiddag wordt het nieuwe journaal geplaatst op www.onsoverschie.nl, www.deelgemeenteoverschie.nl enwww.youtube.nl/overschietube.

Heeft u tips, mail deze dan naar [email protected]

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

OverschieWeekjournaal elke vrijdag

De charme van hetOverschie Weekjournaal

belangrijkste boodschap van Evert: “U maakt het de inbreker zelf vaak gemakkelijk, vergeet niet

werkzaam voor Stolk AV. Als Leo praat, geloof je hem. Zestig jaar is hij. Het plezier straalt er nog steeds vanaf. “Als je enthousiast bent, dan geniet je elke dag. De variatie maakt mijn

van deze avond in een nieuwsitem te monteren, bereiken wij toch nog veel mensen. Dat maakt het dankbaar werk.”

“In het Overschie Weekjournaalis een boodschap te zien voor iedereen”

www.onsoverschie.nl

www.youtube.nl/overschietube.

[email protected]

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Gebeurt er iets in de omgeving, dan is Overschie Weekjournaal aanwezig.Maar wie zijn de makers ervan? In plaats van dat zij de vragen stellen,draaien we de zaken eens om. Een sfeerverslag.

Kijk elke vrijdag voor het laatste Overschie Weekjournaal op:www.weekjournaal.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

het dankbaar werk.”het dankbaar werk.”

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 11: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

Kleine wonderen ineen grote tentOm het te geloven moet je het zien. Zo immens, verpletterend en ook vertederend is De Belevenis. Een uniek uitgaanscentrum dat neerstreek in Overschie en een plekje in het hart van de deelgemeente veroverde.

De megatent van zestienhonderd vierkante meter was eind oktober nog maar net in gebruik toen er een verstandelijk gehandicapt meisje op bezoek kwam. Ze had een slaapprobleem. Hoe comfortabel haar moeder het ook voor haar maakte, ze kon de slaap niet vatten. Totdat ze ‘de Levensboom’, één van de vele schitterend vormgegeven objecten, inkroop. In die boom hoor je een rustgevende ademhaling. Het meisje viel in diepe slaap. De technische mensen gaven de moeder een cd mee met het geluid van ‘de Levensboom’ erop. Het slaapprobleem behoort sindsdien tot het verleden.

Het meisje hoort bij de doelgroep van De Belevenis: ernstig meervoudig gehandicapten en diep dementerende ouderen. Kleine wonderen zoals het hare zijn er aan de orde

van de dag. Wat te denken van het jongetje dat niet kon zien. Tot hij een soort draaikolk aan de muur ontwaarde, met bewegende oranje en zwarte kleuren. Zichtbaar opgewonden bleef hij zijn neus er tegen drukken, het bewijs dat zijn gezichtsvermogen geprikkeld werd.

Het prikkelen van de zintuigen is waar alles om draait in De Belevenis. Het evenement beleefde in Amsterdam haar debuut in 2009. Het Limburgse Heel volgde begin dit jaar. Het doel? Een geschikte uitgaansgelegenheid bieden voor een doelgroep die amper de mogelijkheid heeft tot uitgaan. Met daarbij de noodzakelijke zorgfaciliteiten aanwezig. In die omgeving moeten mensen zich welkom en gelijkwaardig voelen. Overschie was tot en met 28 november de trotse derde locatie waar De Belevenis is neergestreken. Groningen volgt komend voorjaar. Met het kostenplaatje van ruim een half miljoen euro per Belevenis en zonder subsidies, snakt de organisatie naar een kostendrukkende permanente verblijfplaats. Deze locatie hoopt de organisatie over twee jaar te kunnen openen.

Om te snappen waarom het zoveel kost, moet je het gezien hebben. Dan krijg je pas echt een indruk van de immense sprookjeswereld die vorige maand in Overschie werd gecreëerd. Een wereld vol fantasie en variatie, waarin het niet uitmaakt of je kunt lopen, praten, begrijpen, onthouden, zien of horen. De Belevenis laat de bezoekers vooral ervaren. En soms heeft dat dan zo'n vertederend wonder tot gevolg.

De keuze tussen de Efteling ofDe Belevenis is voor Carla Brouwer een simpele. “Met deze kinderen kies ik dan voor De Belevenis”, zegt ze. Brouwer is persoonlijk begeleidster van een woonvoorziening met kinderen die een ernstige meervoudige beperking hebben. Begin november was ze met acht kinderen aanwezig. “De kinderen kunnen alles in hun eigen tempo doen, de geluiden kunnen kalmerend werken en al het denkbare qua voorzieningen is aanwezig. Dit is zó doordacht, ongelooflijk mooi verzonnen. Ik hoop dat er een miljonair komt die standaard de kosten voor zijn rekening neemt.”

pagina 11

De keuze tussen de Efteling ofDe Belevenis is voor Carla Brouwer een

“Hopen opeen miljonair”

Kijk elke vrijdag voor het laatste Overschie Weekjournaal op:www.weekjournaal.onsoverschie.nl

Page 12: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

EventsOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Expositie van schilderijen van Joop van Dongen

21 december 2010 tot 15 februari

2011 10.00 uur tot 16.00 uur

Galerie Den Hoogenban (Burgemeester

de Josselin de Jonglaan 35) Info:

www.joopvandongen.nl Galerie

Den Hoogenban van woonzorgcentrum

Den Hoogenban toont schilderijen

in diverse technieken van Joop

van Dongen. Bezoekers kunnen de

expositie komen bekijken op de

1ste, 2de, en 3de etage rondom de

centrale hal van het woonzorgcentrum.

Deze schilderijen zijn elke dag te

bezichtigen. Voor meer informatie met

betrekking tot deze tentoonstelling

kunt u contact opnemen met

de activiteitenbegeleider van

woonzorgcentrum Den Hoogenban

Loes Dieduksman (010-4621933)

Voetbaltraining - Overschie Sport Gratis

iedere woensdagmiddag 14.00

– 15.30 uur Sport- & Speelpark

Levenslust Jongeren Panel

Overschie zal in samenwerking met

Sport & Recreatie, gratis voetbal

trainingen begeleiden. Dit in het

kader van Overschie Sport Gratis,

dat mede mogelijk wordt gemaakt

door deelgemeente Overschie. De

trainingen zullen worden gegeven door

een jeugdtrainer van Feyenoord.

KOM JIJ OOK? DAN ZIEN WE JOU

GRAAG OP WOENSDAGMIDDAG!

WoensdagmiddagKindermiddag

elke woensdagmiddag 13.30

– 15.00 uur Schipholstraat 76

Leeftijd 4 t/m 12 jaar Entree: € 0,50

Info: 06-28239601 (José) Op deze

woensdagmiddagen kunnen kinderen

naar hartenlust knutselen, verven,

spelletjes spelen en meedoen met

georganiseerde speurtochten.

Bewegen voorouderen (55+)

elke dinsdag-, woensdag- en

vrijdagochtend Diverse plekken

in Overschie Entree: gratis Info:

Eveline Steinhart, 010-4430443,

www.thermiek.info Gratis bewegen

voor ouderen in Overschie. De lessen

duren circa 30 minuten. Men kan deze

op meerdere locaties volgen.

• Dinsdag 11.30 tot 12.00 uur

in Musica, De Lugt 17

• Woensdag 9.45 tot 10.15 uur

in Thermiek, Abtsweg 115

• Woensdag 10.30 tot 11.00 uur

in De Mookhoek, Mookhoeksplein 90

• Vrijdag 10.45 tot 11.15 uur

in Den Hoogenban, Burgemeester

de Josselin de Jonglaan 35

Zondagmiddagloungemet FRAPPANT

Zondag 9 januari 14:00 uur

Wijktheater Musica Entree:

€ 4,50 / R’dampas € 3,75 Info:

www.freewebs.com/theatermusica

Voor elk wat wils… Een programma

met cabaret, opera, operette, musical

en Nederlandstalige liedjes. Van een

Tango medley reist u op operette

noten naar Nederlandse meezingers.

Uw reisbegeleiding bestaat deze

zondagmiddag uit drie heren en een

dame. Een zondagmiddag vol vrolijke

noten!

Mariska Simon - Kinder-voorstelling Ezel en Beer

Woensdag 12 januari 14:00 uur

Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf

4 jaar Entree: € 2,50 / R’dampas

€ 1,90 Mariska Simon studeerde

af aan de Koninklijke Academie

van Beeldende Kunsten te Den

Haag met de kindervoorstelling

‘Ik kan je beter verstaan als je

luistert’. Als zangeres en actrice

werkte ze mee aan verschillende

muziektheaterproducties, waaronder

Knofje in het circus van theatergroep

POP. Gekke voorvallen en absurde

humor. Ezel en Beer ontmoeten elkaar

in Afrika. Ze vinden elkaar aardig.

En dat is maar goed ook, want Ezel

schopt namelijk als je achter hem gaat

staan. En Beer laat vieze winden. Ze

spelen samen, stellen elkaar vragen

en redden elkaar uit netelige situaties.

Daarbij houden ze er samen een

heel eigen logica op na. Dat leidt tot

zeer komische situaties. Deze vrolijke

en muzikale theatervoorstelling

is gebaseerd op de boeken ‘Pas

op voor de ezel en de beer’ en

‘Dansen met de ezel en de beer’ van

kinderboekenschrijver en illustrator

Aby Hartog.

Potdoosie Peuter-voorstelling ‘Verjaardag'

Vrijdag 21 januari 16:00 uur

Wijktheater Musica Leeftijd: 2 t/m 4

jaar Entree: € 2,50 / R’dampas € 1,90

Juffrouw Dotje is jarig. Zij nodigt

Juffrouw Lotje uit op haar feestje.

De taartjes zijn al klaar. Juffrouw

Lotje neemt een cadeau mee voor

Juffrouw Dotje, maar is dat wel een

echt cadeau? Na de voorstelling wordt

er nog ‘verjaardag gevierd ’met de

kinderen. En ben jij zelf ook jarig op

21 januari dan mag jij als ‘jarige job’

gratis naar deze voorstelling!

Thijs Kemperink:Cabaret‘Áchteraf bekeken’

Zaterdag 29 januari 20:30 uur

Wijktheater Musica Entree: € 6,00 /

R’dampas € 4,50 Al vroeg kwamen de

ouders van deze stand-up comedian

er achter dat hun zoon graag op het

podium stond! Al op zesjarige leeftijd

imiteerde Thijs zijn Belgische held

Urbanus bij menig feestje. Daar bleef

het niet bij. Op oudere leeftijd begon

hij meerdere bekende Nederlanders te

imiteren. Dit deed hij als hobby en ook

hiermee betrad hij graag het podium.

Zijn passie voor cabaret en stand-up

comedy heeft er dan ook voor gezorgd

dat hij meer wou dan alleen imiteren.

Als stand-up comedian speelt Thijs

graag overal waar het gezellig is! Als

nuchtere Twentenaar probeert hij

meer te leren van de Nederlander,

met alle gevolgen van dien. Dit levert

dan ook vaak hilarisch materiaal op.

Kortom...Thijs is een vrolijke tukker

waar het plezier van afstraalt!!!

Scapino BalletCompact Dance 8

Zaterdag 5 februari 20:30 uur

Wijktheater Musica Entree: € 6,00

/ R’dampas € 4,50 Dichter bij de

danser in volle actie op het podium

kun je niet komen. Bij de Scapino

voorstellingen in de Rotterdamse

lokale cultuurcentra zijn de

podiumtechnische omstandigheden

misschien niet zoals in de grote

theaters, maar zonder uitzondering

hebben ze één pré boven welke

schouwburg dan ook: de toeschouwer

zit er bovenop. Het contact tussen

danser en toeschouwer is niet

afstandelijk en onpersoonlijk, nee, er

ontstaat een wederzijdse concentratie

die maakt dat de toeschouwer echt

meegevoerd kan worden in de dans.

Een speciaal programma met stukken

die kleiner, korter en intiemer zijn.

Vooral solo’s, duetten en andere

dansstukken die zich in kleinere

bezetting bedienen van het detail,

de subtiele nuance, het raffinement

van het kleine gebaar, winnen enorm

aan zeggingskracht. Het vereist ook

specifieke podiumkwaliteiten van de

danser, want zo direct en intiem met

de toeschouwer communiceren, dat

moet je kunnen!

Kindervoorstelling Joris Lutz: 'Fred redt het weer'

Woensdag 9 februari 14:00 uur

Wijktheater Musica Leeftijd: vanaf 6

jaar Entree: € 2,50 / R’dampas € 1,90

9JAN

21JAN

5FEB

12JAN

29JAN

29DEC

29DEC

4JAN

21DEC

Al vroeg kwamen de

Evenementenkalender

9FEB

Page 13: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 13

Nieuwe avonturen van het hondje

Fred. Hij is verdwaald en belandt deze

keer in Utrecht. Alle mensen in Utrecht

hebben dikke winterkleding aan. De

kinderen krijgen vrij van school om

te schaaten. Best vreemd, want het

is zomer! Het is snikheet, maar de

weerman voorspelt strenge vorst en

hagelbuien. Wat is er aan de hand met

de weerman? En wat hebben die twee

dametjes er mee te maken? Komt Fred

weer terug bij zijn baasje Honderloo?

Gaat Fred het weer redden?

ZondagmiddagloungeBertus en de Tjetsetters

Zondag 20 februari 14:00 uur

Wijktheater Musica Entree: € 2,50 /

R’dampas € 1,90 Heerlijk Hollandse

levensrock! De Tjetsetters spelen een

mix van Nederlandstalige meezingers,

smartlappen, countrymuziek en

zeemansliedjes maar dan wel

overgoten met een flinke portie

Rotterdamse humor. Rotterdamse

vertalingen van bekende covers uit

binnen- en buitenland, country (line)-

en rocksongs. Van Elvis tot Hazes, van

Ramses Shaffy tot Boudewijn de Groot

en Paul van Vliet. Een middag die door

zijn Hollandse ‘Rock ’n Loll’ wel eens

later kan worden dan je verwacht!

Adrie van Wijk:'Zielig en Ambitieus'& 'De Blije Doos'

Zaterdag 26 februari 20:30 uur

Twee voorstellingen van een half uur

Wijktheater Musica Entree: € 6,00

/ R’dampas € 4,50 In 'Zielig en

Ambitieus' neemt Tena je mee naar de

twijfels van haar bestaan als 40-plus

single. Ze gooit je in de draaikolken

van haar liefdesleven, waarbij

ambitie strijdt met de zucht naar

geborgenheid. De moderne vrouw is

niet zielig! Hooguit is ze 'in between',

even vriendloos. Tena vraagt zich af of

het gemiddelde "zo-goed-met-elkaar-

stel" wel liefde kent? En als dit zo is,

hoe het dan toch komt dat half

Nederland overspel pleegt? Tena

ontzenuwt op milde wijze de mythe

van de stelletjes die wél het ‘Huisje,

Boompje en Beestje’ schijnen te

delen. Wat is nu het recept voor een

goede relatie? Tena voert je mee in

haar maalstroom van gedachten met

onderweg muziek en live zang. Wapen

je! Tena gaat je hart met liefde raken.

2e voorstelling:'De Blije Doos'

In een enerverende performance

discussiëren twee vrouwen, op zowel

lichtvoetige als cynische toon met het

publiek, tijdens het uitpakken van 'de

Blije Doos'. Dit gratis cadeaupakket

zit vol bijzondere zaken, waar een

aanstaande moeder (en vader) niet

zonder kan. In een wervelwind van

dansante acts, zang en 'zinvol gesprek',

wordt de rol van de vrouw en die van

het moederschap aan de kaak gesteld.

Herkenbare angsten en zorgen om

het kind, vaak al ontstaan direct na

de conceptie, komen naar voren.

De vrouwen fantaseren dat één van

hen zwanger is na een onbevlekte

ontvangenis door parthenogenonen,

splitsingen van onbevruchte eitjes:

de ultieme bevrijding van de vrouw

van de functie als broedmachine.

Het uiteindelijk resultaat van deze

zwangerschap zal niet de geboorte van

een kind zijn, maar van een schattig

varkentje. Het symbool van het kweken

van een topras.

Kids Totaal: Workshop Muzikale rondreis door dierenland (2+)

Woensdag 2 maart en Donderdag

3 maart 15:00 uur Wijktheater

Musica Leeftijd: 2 t/m 3 jaar

Entree: € 2,00 Max. 20 peuters per

workshop Max. 20 begeleiders per

workshop Ga jij met kip, geit en

ezel mee op muzikale rondreis door

dierenland? We maken dierengeluiden,

zingen dierenliedjes, klappen in onze

handen en maken muziek met echte

instrumentjes. Kan je hierbij niet stil

blijven zitten? Dat geeft niets: je mag

er lekker bij bewegen! We maken

ook een eigen instrument – een

prachtige dierenschudkoker – die je

natuurlijk mee naar huis mag nemen

en we eindigen de workshop met een

muzikale dierenoptocht.

Kids TotaalKwaak de Kikker

Vrijdag 4 maart 15:00 uur

Wijktheater Musica Leeftijd: 2 t/m 3

jaar Entree: € 2,50 / R’dampas € 1,90

Wat is er aan de hand met Kwaak

de Kikker? Hij kwaakt niet meer, hij

springt niet meer. Lukt het de kinderen

om hem met het kikkerlied en de

kikkerdans weer te laten springen

en kwaken? Een speciale zang- en

dansvoorstelling voor peuters waarbij

iedereen na afloop naar huis gaat met

een zelfgemaakte kikkermuts!

Theatergroep Roosanne:‘Slaapzand’

Woensdag 9 maart 14:00 uur

Wijktheater Musica Entree: € 2,50

/ R’dampas € 1,90 Een muzikaal

poppenspel over Klaas Vaak en de

wereld die niet slapen kan. “Mijn

ogen staan open en willen niet sluiten

maar ik wil graag rusten, niet kijken

naar buiten.” Klaas Vaak wordt in een

onbewaakt ogenblik van zijn slaapzand

beroofd. Geen van de kinderen in de

hele wereld kan nog slapen. Iemand

heeft het slaapzand gestolen, maar

waarom? In zijn zoektocht over de

aarde vindt Klaas Vaak Lola. Wie is Lola

en waar komt ze vandaan? Hoe kan de

wereld weer gaan slapen? Anne Koene

en Renate Jörg laten met hun muziek,

liederen en poppenspel het slaapzand

verdwijnen.

ZondagmiddagloungeMarjolein Meijers& Band ‘Van Berinitot Solex’

Zondag 13 maart 14:00 uur

Wijktheater Musica Entree: € 4,50 /

R’dampas € 3,75 Na 25 jaar lovende

kritieken over de liedjes en de muziek

van Marjolein Meijers, wordt het hoog

tijd voor een prachtig overzicht van

deze muzikale periode. Eigen liedjes en

hertalingen begeleid door Americana-,

Ierse- en Cayun klanken. Pure muziek,

schoon van eenvoud. Dat is waarvoor

zij het maken.

Cordua en MagnusPeutervoorstelling ‘Hoedje.!’

Vrijdag 25 maart 16:00 uur

Wijktheater Musica Leeftijd: 2 t/m

6 jaar Entree: € 2,50 / R’dampas

€ 1,90 Jördis Cordua en Regina

Magnus werken al ruim 10 jaar als

choreografen voor volwassenen en

maken bovendien jeugdvoorstellingen.

De makers ontwikkelen daarvoor een

eigen taal. Ze laten zich inspireren

door voorwerpen uit de dagelijkse

omgeving die ze een nieuwe theatrale

betekenis geven en waardoor

fantasievolle voorstellingen ontstaan.

In de nieuwe voorstelling van Cordua

en Magnus is een live gespeelde cello

de inspiratiebron en aanjager van een

muzikaal en beeldend verhaal over

de fantatische avonturen van een

hoed, die steeds van eigenaar wisselt

en de gekste dingen meemaakt. Zo

ontmoet hij op een boerderij diverse

dieren, danst met een keurige dame

en wordt gered door een walvis. Net

als in eerdere producties wordt ook

in ‘Hoedje….!’ een combinatie van

dans en projectie toegepast. Dit keer

bewegen de beelden met behulp van

een overheadprojector. Uit langzaam

opgebouwde collages ontstaan

bijzondere landschappen waarin de

hoed zijn avonturen beleeft.

20FEB

2e voorstelling:

jaar

de Kikker? Hij kwaakt niet meer, hij

springt niet meer. Lukt het de kinderen

om hem met het kikkerlied en de

kikkerdans weer te laten springen

en kwaken? Een speciale zang- en

dansvoorstelling voor peuters waarbij dansvoorstelling voor peuters waarbij

Adrie van Wijk & Marina Meijers

Een voorstelling met dans,

zang en zinvolle gesprekken

Twee vrouwenlichtvoetig en cynisch Tekst Daphne de Bruin

Spel Marina Meijers en Adrie van Wijk

Regie Stephan W. Zeedijk

Choreografie Dorinda Dijs

Accordeonist Joop Kluin

keer in Utrecht. Alle mensen in Utrecht

Kijk voor een volledig overzicht vanalles wat er te doen is op: www.onsoverschie.nl (klik op ‘Wat is er te doen’)

varkentje. Het symbool van het kweken

verdwijnen.

een overheadprojector. Uit langzaam

opgebouwde collages ontstaan

bijzondere landschappen waarin de

hoed zijn avonturen beleeft.

zij het maken.

26FEB

26FEB

4MAR

13MAR

2MAR

9MAR

25MAR

Page 14: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

SportenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

De geschiedenis heeft het al vaak bewezen. Presteert Nederland goed in een bepaalde sport, dan kan dat een positieve uitwerking hebben op de jeugd. Denk aan de Wimbledon-zege van Richard Krajicek in 1996. De tennisclubs kampten erna met een explosie van de ledenaantallen. Hockey heeft ook al vaak een boost gekregen bij successen op EK's en WK's. De laatste jaren is het meisjesvoetbal de hype. En die hype wordt geïnspireerd door knappe prestaties van het nationale damesteam en de lancering van de Eredivisie vrouwen enkele jaren geleden.

In Overschie wordt minder aan het toeval overgelaten. Wordt er in Zuid-Afrika een WK gespeeld, dan wacht Overschie niet lijdzaam af of de Oranje-spelers het goed doen. Nee, binnen de deelgemeente wordt ook gewoon

een WK georganiseerd. Want Overschie Sport Gratis sluit in haar programmering aan bij internationale en nationale sportevenementen.

Dat is een slimme zet. Dat bleek eens te meer tijdens het WK turnen. Heel deinternationale turnwereld streek in oktober

neer in Ahoy om er aan het prestigieuze toernooi deel te nemen. Behalve in Ahoy werd ook in Overschie vol passie geturnd. Kwestie van goede timing. Liefst 85 kinderen gaven zich op voor het WK Turnen Overschie aan de Pieter Postlaan.

Daar vermaakten ze zich op 21 oktober op trampolines en de tumblingbaan. De kinderen kregen alle tijd om onder begeleiding kennis te maken met de turnsport. Na de les brachten ze het geleerde in praktijk voor het oog van de rest en hun ouders. Niet,

zoals in Ahoy om er een medaille aan over te houden. Maar om te ervaren of turnen iets voor hen was. Het leverde een leuke sportdag op en had succes. Tien kinderen hebben zich inmiddels opgegeven bij turnvereniging 2Turn. Een resultaat dat minstens zo mooi is als de zilveren medaille die Epke Zonderland behaalde in Ahoy.

Kijk straks niet vreemd op als de nieuwe Epke Zonderland uit Overschie komt. Dankzij wat strategische promotie is turnen het nieuwste succes van Overschie Sport Gratis.

Nieuwste sporthypein Overschie: turnen

Kijk voor meer informatie op:www.overschiesportgratis.nl

In het komende nummer treft u de volledige activiteitenkalender 2011 van Overschie Sport Gratis aan. Daar zullen iets minder activiteiten op staan dan in 2010. Daar staat tegenover dat de activiteiten voor het nieuwe jaar groter worden aangepakt en nog meer kinderen aan het sporten moeten helpen.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Volgend nummer:Nieuwe kalender Overschie Sport Gratis

Kijk voor meer informatie op:www.2turn.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.onsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 15: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 15

Dat is er even niet bij voor Tim, die op schoot zit bij zijn moeder Daniëlle. “Mijn pols”, zegt hij verklarend, wijzend op een rode vlek. Het is het gevolg van een valpartij op volle snelheid. Tim is wel wat gewend. Hiervoor deed hij karate. We moeten vooral niet denken dat hij al klaar is. Daarvoor vindt hij judo veel te leuk. Nog één knuffel van z'n moeder en daar rent hij alweer de mat op. Klaar om zijn eerste ippon te maken.

De 7-jarige Minco is één van die beginnelingen. Hij heeft een judoboek in zijn tas zitten. Dat is geen toeval. De clinic van vandaag leeft al weken in zijn hoofd. Minco zit op tennis en voetbal, maar de judosport zou wel eens met die sporten kunnen gaan concurreren. Hij luistert stil en aandachtig naar Gravenstijn en blijkt eenmaal in actie over onuitputtelijke energie te beschikken. Hij rolt over de grond met een zojuist gemaakt vriendje, leert de houtgreep aan en rent lachend rond.

Judo en jeugd: een sterke combinatie. Het zou in Overschie tot een mooie slogan kunnen uitgroeien. Dat bewezen vorige maand twee drukbezochte clinics van olympisch medaille winnares Deborah Gravenstijn.

Blije gezichten zien we deze middag overal. De 7-jarige Aldrion is één van de stralende middelpunten. Hij geniet, constateert ook moeder Ziolitsa. Moeder en zoon vinden het

zo leuk dat ze hem straks gaan aanmelden bij Sluiter's Krijgskunsten. Het uurtje op de mat met de topjudoka heeft het laatste zetje gegeven.

Leuk natuurlijk. Maar leden werven voor de judosport is niet waar Overschie Sport Gratis in eerste instantie om draait. Kinderen aan het sporten krijgen, welke sport dan ook, is waar het allemaal om gaat. En hoe kan dat beter dan eerst iets uitproberen om vervolgens een keuze te maken. Vandaag is de judosport dat uitprobeersel. Dat zorgt nogal voor een toestroom. Met twee clinics waar in totaal zestig kinderen uit groep 3 en 4 zich voor konden opgeven, is het maximum wel bereikt.

Sommigen, die we vandaag herkennen aan een professioneel judopak, zijn al gevallen voor de sport. Voor hen is de clinic met de beroemde Gravenstijn iets waar ze al dagen naar uitkijken. Voor de meesten, waarvan er bijvoorbeeld vijf een voetbalshirt dragen, is het hun vuurdoop op de judomat.

De 7-jarige Minco is één van die

Nieuwste sporthypein Overschie: turnen

Blije gezichten op de judomat

Kijk voor meer informatie op:www.sluiter.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

“Ik mag bij Sluiter’s Krijgskunsten!”

Page 16: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOver

Over Front en MaasvlakteIemand die veel kan vertellen over dit gebied is Ineke Deurloo (64). Zij woont al zestig jaar aan de Delftweg in Zweth en strijdt al jarenlang voor het behoud van dit prachtige natuurgebied. Dat begon ooit met de actiegroep ‘Hofwijk Gifbelt Nee!’, toen er sprake van was om vervuilde grond op de begraafplaats te storten. Later ging zij voorop in de strijd tegen de uitbreiding van vliegveld Zestienhoven. “Jaren geleden wilden ze de start- en landingsbaan verleggen en verlengen. Dan zou al het vliegverkeer precies over ons gebied komen. Dat wilden wij natuurlijk niet. Op dat moment hebben we ‘Stichting Zweth Kandelaar Front’ opgericht. Jarenlang hebben we actie gevoerd. Nu is dat niet meer nodig, dus is de stichting in ruste”, aldus Ineke. “Het landelijk gebied rond de Schiezone is tegenwoordig zelfs aangewezen als beschermd gebied, met dank aan de Tweede Maasvlakte”, zo vertelt Ineke: “Vanuit de ‘Overeenkomst Duurzame Maasvlakte’

moest er een aantal hectare natuurgebied terugkomen op andere plekken. Dat gebeurt nu hier. En dat komt mooi uit, want zoals het nu is, willen wij het graag houden.”

Fietsen langs weidevogelsDoel van de provincie en gemeente is om het gebied meer toegankelijk te maken, zodat mensen kunnen genieten van de mooie natuur. En dat in een gebied dat loopt van Overschie in het zuiden tot aan het riviertje De Zweth (daarachter begint Midden-Delfland) in het noorden, de A13 in het oosten en de grenzen van het gebied de Kandelaar in het westen. Ineke Deurloo volgt positief-kritisch wat er allemaal te

gebeuren staat. “We zitten te wachten op het nieuwe bestemmingsplan. Het ziet er allemaal redelijk uit. Er zullen waarschijnlijk meer fietspaden komen. ’s Zomers is het hier al heel druk met fietsers. Voor die mensen is het trouwens veel leuker als ze door dit dorp kunnen fietsen met al die oude huisjes. Er komt ook nog een fietspad ten noorden van Hofwijk. Hofwijk, rond het uitvaartcentrum, is zo’n prachtig stuk met schitterende bomen. Ach, dit is zo’n fantastisch gebied. Er zitten veel weidevogels, zoals bijvoorbeeld de kievit, de lepelaar, zwanen en ganzen. Tegen Overschie aan heb je het prachtige landgoed De Tempel en landgoed Hoboken. Veel mensen uit Overschie en omstreken vinden het jammer dat deze gebieden niet

Het gebied in en om de Schiezone hoort bij de deelgemeente Overschie. We praten dan met name over Zweth - aan de ene kant van de Schie - en over Kandelaar, aan de andere kant van de Schie. Hemelsbreed is het vlakbij het centrum van Overschie. Het goed bewaarde geheim van dit landschap is dat je er heerlijk kunt recreëren en dat is zeker de moeite waard.

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Uitwaaien van Zweth tot Kandelaar

Page 17: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13

meer bewoond zijn door mensen met liefde voor deze parken. Gelukkig mag je er in de weekenden nog wandelen en uitwaaien.”

Op bezoek bij de boerOok het gebied de Kandelaar, aan ‘de overkant’ van de Schie, is schitterend en geeft een wijds uitzicht over de weilanden. Er zijn wandelpaden waarover je door de weilanden kunt slenteren, over bruggetjes kunt lopen en heerlijk kunt genieten van de natuur. Je hebt nauwelijks in de gaten dat je zo dicht bij Overschie zit… Maarten Post (58) is de laatst overgebleven boer in dit fraaie gebied. “Ik heb in 1982 deze boerderij van mijn vader overgenomen. Mijn vader is hier begonnen

in 1951. Waar de naam Kandelaar vandaan komt? Ja…, dat schijnt iets met het vroegere veerhuis te maken hebben. De scheepvaart kon hier aanleggen bij de lantaren, de kandelaar. Ook de Kandelaarweg, lopend van het spoor tot aan de fietsbrug over de Schie, kan er mee te maken hebben hoor. Ze zullen het in het Museum Oud-Overschie wel precies weten.” Volgens boer Post is de Kandelaar een prachtig natuurgebied. “Het is een geliefd fietsgebied, bijvoorbeeld vanaf het watergemaal richting Schipluiden. Ook de Waterplas, vlakbij het spoor, is een mooie plek. In de zomer zitten daar mensen op het strandje, in de winter wordt er gevist. Maar bij ons op de boerderij is het ook schitterend.” En dáar zegt boer Post iets. De idyllische plek waar hij met vrouw en kinderen woont voelt als een droom voor

mensen die het complete vrijheidsgevoel willen herkennen en beleven. “Ik ben nog de enige boer in dit gebied met melkkoeien, en dat is best hard werken. Op open dagen zijn we open voor publiek, maar eigenlijk zijn we niet echt ingesteld op gasten. We hebben ook geen ontvangstruimte voor groepen. We ontvangen wel eens een klas met jonge schoolkinderen en een enthousiaste juf die hen het boerenleven wil leren ervaren. Dat is wel leuk. Laat ik het zo zeggen, onze boerderij is niet te bezoeken, maar eigenlijk kunnen de mensen hier altijd terecht. Ook voor verse melk. We hebben dan wel geen winkel hier, maar we verkopen wel melk aan liefhebbers als er nog wat in de tank zit. Wat trouwens nog veel leuker is, bij onze buurman Van de Heuvel kun je naar de bijen kijken. Dat is toch ook puur natuur?!”

pagina 17

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Kijk voor meer informatie, foto’s en wandeltips op:www.zweth-kanderlaar.onsoverschie.nl

“De Kandelaar is een prachtig natuurgebied. Bij ons op de boerderij is het ook schitterend”

Page 18: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

RecreërenOverRecreërenOverRecreërenRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

LevenRecreëren

LevenRecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Help, ik word vader. Wat nu? Hoe ga ik om met mijn opstandige dochter? Wat doe ik aan het drugsgebruik van mijn zoon? Ontspan! Het antwoord op al uw prangende vragen ligt dichtbij huis.

Om precies te zijn: net achter de Dorpsstraat aan Raadsdeel 7. Daar is sinds medio vorig jaar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) gevestigd. De plek waar kleine en grote vragen een antwoord krijgen. Heeft u een vraag over opgroeien of opvoeden, dan bent u er aan het aan het juiste adres. Over drank, drugs, seks? Over de hoogte van kleedgeld, overmatig computergebruik van uw kinderen of onzekerheid over de mate waarin u uw kind aandacht geeft: de deskundigen zijn er om u van antwoord, advies en/of begeleiding te voorzien.

Binnen het CJG is de expertise aanwezig om u op vele uiteenlopende gebieden de helpende hand te bieden. Dat klinkt u wellicht vreemd in de oren, omdat gezondheid en gedrag twee verschillende

terreinen zijn. Maar daar zit 'm nu juist de kracht van het CJG. In de Overschiese vestiging treft u onder meer een schoolarts, verpleegkundige, pedagoog, arts van het consultatiebureau, gezinscoach en interventieverpleegkundige.

Deze vakmensen met verschillende specialismen werken in teamverband. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat eventuele risico’s bij kinderen in hun ontwikkeling vroegtijdig gesignaleerd worden. Op die manier kan er eerder ingegrepen worden. Die verbeterde afstemming van de verschillende zorgvormen kan escalatie van problemen voorkomen.

Zo wordt er advies gegeven over opvoedkundige zaken, terwijl er in het hetzelfde pand vaccinaties worden uitgedeeld en de arts van het consultatiebureau onderzoek doet. U weet waar u moet zijn en heeft één aanspreekpunt die u aan de zorgverlener koppelt die past bij uw situatie. Zie het als krachtenbundeling waar u als Overschieënaar de vruchten van plukt.

Voor meer informatie over het CJG kunt uterecht op de website www.cjgrijnmond.nlof via het telefoonnummer 010-20 10 110.

Het CJG Overschie is geopend van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie over het CJG kunt uterecht op de website www.cjgrijnmond.nl

Alle zorg onder één dak

Praktische informatie

Het CJG is een laagdrempelige voorzieningvoor ouders, kinderen en jongeren tot 23 jaar.Ook professionals als leerkrachten of medewerkers uit kinderdagverblijven kunnen er terecht methun vragen over opvoeden en opgroeien.

Het CJG is een laagdrempelige voorzieningvoor ouders, kinderen en jongeren tot 23 jaar.

Voor wie?

centrum voorjeugd en gezinoverschie

Page 19: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 19

“Hoewel ik geboren ben in Vlaardingen, voel ik me een echte Overschieënaar. Sinds 1992 wonen wij in Overschie. Voor die tijd heb ik vijftien jaar in de binnenstad van Rotterdam gewoond. Toen ik hier kwam wonen keek ik mijn ogen uit. De buren zeiden gedag en op straat werd je weer gegroet. De gemoedelijkheid in Overschie is erg groot. Ze laten je niet meteen binnen, maar als men je wat beter kent zijn de drempels hier erg laag. Dan vertellen ze alles aan elkaar. Ik houd wel van die benadering. Toch hebben we even overwogen om het dorp te verlaten, toen mijn zoon Jesse naar de middelbare school moest. We hebben toen heel sterk de afweging gemaakt en ons de vraag gesteld wat ons hier houdt. Mijn ouders komen van Terschelling en ik voelde er ook wel wat voor om daarheen te gaan. Uiteindelijk hebben we besloten te blijven. Overschie is een leuk dorp. We wonen mooi in Oud-Overschie in een huis van meer dan honderd jaar oud en we hebben hier veel vrienden en kennissen. Maar de keuze om hier te blijven was voor mij niet voldoende.”

Alles vastleggen“Tegen mijn gezin zei ik: ‘Als we hier definitief blijven, dan wil ik wel wat betekenen voor de gemeenschap’. Ik ben al jaren beeldredacteur bij het Algemeen Dagblad en tevens ben ik fotograaf. De laatste jaren houd ik me steeds meer bezig met de fotografie. Ik verdien daar voor een deel mijn geld mee, dus ik moet ook aan acquisitie doen. Ik wil iets betekenen voor de samenleving, zeker hier in Overschie.

Ik heb toen een e-mail gestuurd aan Jan Markerink, de deelgemeentevoorzitter. Ik was en ben erg enthousiast over hetgeen hij allemaal voor elkaar krijgt in Overschie. En ik kan het weten, want ik heb ook de oude situatie meegemaakt, dat was dramatisch. Jan nodigde me dezelfde dag nog uit om eens te komen praten met de gemeentesecretaris. De deelgemeente was met het magazine bezig en het bleek dat er tot op heden niets, fotografisch gezien, was vastgelegd. Zelfs van alle nieuwe activiteiten, zoals de eerste edities van Paradie Overschie, was geen beeldmateriaal beschikbaar. Toen ik aangaf dit allemaal vast te willen leggen zei de deelgemeente: ‘Ga je gang!’. Ik doe het voor een zacht prijsje, inmiddels alweer sinds april 2009. Sindsdien ben ik dus eigenlijk de dorpsfotograaf.”

Steeds betere fotograaf“Ik probeer zoveel mogelijk te volgen van wat er gebeurt in Overschie. Uiteraard probeer ik wel de krenten uit de pap te halen. Alle materiaal lever ik aan bij de deelgemeente, maar inmiddels fotografeer ik ook voor Sport & Recreatie, Woonstad en andere partijen in Rotterdam. Je naamsbekendheid gaat vanzelf omhoog als dorpsfotograaf. Zelf kom ik niet uit de fotojournalistiek. Ik ben autodidact. In 1980 ben ik begonnen als fotolaborant bij het AD/NRC. Ik drukte in de donkere kamer alle foto’s af van Vincent Mentzel en Leo van Velzen en andere collega’s. Na tien jaar ben ik de fotoredactie in gerold en opgeklommen tot chef fotoredactie. Zo ben ik in de fotografie

terecht gekomen. Ik heb me de techniek aangeleerd en mijn camerabediening wordt steeds beter. Als fotograaf ben ik eigenlijk alleen maar op zoek naar verhalen. Met een optimistische kijk door mijn lens wil ik laten zien hoe ons ‘dorp’ eruit ziet. Ik heb een enorme drive om te laten zien hoeveel goede dingen hier gebeuren. Men is hier een weg ingeslagen die redelijk uniek is voor de lokale politiek. Natuurlijk kost het geld,

maar het heeft duidelijk zijn weerklank onder de bevolking. Zelf ervaar ik, als ik onder de inwoners van Overschie ben, dat er maar weinig mensen ontevreden zijn. Ze zijn blij dat er hier zoveel dingen gebeuren. Kijk naar mijn eigen zoon Jesse, die is twee jaar geleden met tennissen begonnen door Overschie Sport Gratis. Hij is razend enthousiast en heeft zelfs les tegenwoordig. En op de vereniging zitten kinderen van arm tot rijk, van allerlei afkomst. De ledenaanwas bij de sportverenigingen is enorm. Overschie is gewoon een ontzettend fijne plek om te wonen. We hebben even getwijfeld, maar willen hier nu eigenlijk nooit meer weg…”

Arjen Jan Stada (53) is freelance beeldredacteur bij AD Sportwereld en fotograaf. Sinds ruim een jaar is hij tevens de dorpsfotograaf van Overschie. Niet zomaar omdat het een leuk baantje is, maar vooral omdat hij als betrokken inwoner van Overschie al het moois in zijn dorp wil vastleggen voor ons nageslacht.

voor de samenleving, zeker hier in Overschie.

Betrokken en optimistische dorpsfotograaf

“Ik wil echt iets betekenen voor Overschie”

Kijk voor meer informatie op:www.arjenjanstada.onsoverschie.nl w

ww.onsoverschie.nl

Velzen en andere collega’s. Na tien jaar ben ik de fotoredactie in gerold en opgeklommen tot Kijk voor meer informatie op:

www.arjenjanstada.onsoverschie.nl

Velzen en andere collega’s. Na tien jaar ben ik de fotoredactie in gerold en opgeklommen tot Velzen en andere collega’s. Na tien jaar ben ik de fotoredactie in gerold en opgeklommen tot

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Page 20: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

Kijk ook eens op www.onsoverschie.nlKiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

MensenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Mevrouw George en mevrouw Kroon werken in de slagerij: “Als wij het voor het zeggen zouden hebben, dan pakten we de problematiek van de hangjongeren aan. Er moet hier gewoon veel meer surveillance komen, vooral na vier uur ’s middags. Er is hier wel een wijkagent, maar het is de vraag of dat voldoende is. En er mag hier ook wel wat meer groen op straat.”

Meneer en mevrouw Thijssen: “Wij wonen al 35 jaar met veel plezier in Overschie. Als wij het voor het zeggen zouden hebben, dan zouden we het openbaar vervoer willen verbeteren. En we zouden ook wel iets aan de veiligheid willen doen. In onze buurt zie je vaak autoschade door inbraken en zo. Er is gewoon te weinig politie om een oogje in het zeil te houden.”

Hamza Haddou: “Als ik het voor het zeggen had, dan kwam er hier een buurthuis voor jongeren. Gewoon, waar je het lekker naar je zin hebt. Met muziek en ontspanning, van alles en nog wat. En er mag hier ook wel zo’n voetbalveldje van Cruijff komen, zodat jongeren lekker kunnen voetballen.”

“Als ík het voor het zeggen zou hebben...”In Overschie Gesproken laten we graag ook de inwoners uit Overschie zelf spreken.Dit keer legden we op de Abtsweg een prikkelende stelling voor aan enkele passanten. De stelling was: “Als ik het voor het zeggen zou hebben in Overschie, dan…”

Kijk ook eens op:www.onsoverschie.nl

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

Candice Petersen: “Ik zou bij het grasveld aan de Abtsweg wel wat speeltoestellen willen zien. Ik skateboard heel veel, dat is geweldig om te doen. Er zouden wel wat van die skatebanen mogen komen, als ik het voor het zeggen had.”

Mevrouw Dihalu: “Als ik het voor het zeggen zou hebben, dan zou ik zorgen dat we hier iets meer kunnen shoppen. Natuurlijk zijn er best wel veel winkels hier in Overschie, zeker nu ook bij de Hoge Schie nieuwe winkels zijn gekomen. Maar hier op de Abtsweg mag ook best wat meer keuze komen, wat meer concurrentie. Het hoeft natuurlijk geen Lijnbaan te worden, maar iets meer keuze zou fijn zijn.”

Moeder en dochter Deurloo:

“Als wij het voor het zeggen zouden hebben, dan zouden we

zorgen voor een goede plek voor de hangjongeren. Vooral ’s avonds ziet

het er soms echt bedreigend uit. Je hoort van de mensen hier dat

ze zich niet veilig voelen. Daar zouden wij wel iets aan

willen doen.”

Page 21: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13pagina 13pagina 21

Het leukste winkeltjevan de straat De komst van de nieuwe winkel ‘De Hobby Bij’ aan de Hoornweg is een voorbeeld van zo’n startende onderneming die gebruik heeft gemaakt van de IROO. Portefeuillehouder Kees van der Meer opende op 10 september officieel ‘De Hobby Bij’, een gespecialiseerde zaak in fournituren, wol en allerlei hobbyartikelen. Hannie Huisman-Meijer kijkt met plezier terug op die opening en de eerste maanden van haar winkel.

“De dames van ouderencentrum Den Hogenban kwamen vertellen dat ze mij hadden genomineerd als ‘leukste winkeltje van de straat’. Ouderen maken graag gebruik van mijn assortiment, maar gelukkig spreken we de jongeren eveneens aan met de hobbyartikelen. Dit is mijn eerste eigen winkel. Zo’n winkeltje als dit ontbrak nog in Overschie, daarom heb ik de stap gewaagd. De subsidie heb ik aangevraagd maar is nog niet binnen. Het is een mooie stimulans

van de deelgemeente, want ik heb toch een aardige investering moeten doen. En als je dan de helft terug kan krijgen, geeft dat hoop voor de toekomst.”

De IROO was bestemd voor kleine ondernemers tot 25 man personeel die een investering van minmaal 5.000 en maximaal 40.000 euro voor vijftig procent vergoed konden krijgen. Er is inmiddels door Overschiese ondernemers voor 700.000 euro geïnvesteerd. In totaal was 1 miljoen euro gereserveerd om het winkelaanbod en de ondernemers een duwtje in de rug te kunnen geven. Door de extra aandacht die de deelgemeente aan de IROO heeft gegeven, zijn er vlak voor de sluitingsdatum nog een groot aantal aanvragen ingediend. De deelgemeente kan dus met zekerheid zeggen dat het volledige gereserveerde bedrag goed besteed zal worden.

Extra stimulans“De subsidie was ook niet doorslaggevend voor mijn start”, benadrukt mevrouw

Huisman-Meijer. “Dat hoor je van de meeste ondernemers. Als ze iets in hun hoofd hebben, doen ze dat. Maar in deze economisch moeilijke tijden is het een extra stimulans om in Overschie iets nieuws te beginnen of je oude winkel eens op te knappen.

Mijn klanten moesten voorheen naar Delft, Schiedam of het Rotterdamse centrum als ze borduurpakketten, wol, kralen en ritsen zochten. Ook voor puzzels, verf, klei, vilt en bouwpakketten was er niet veel keus. Ik heb een beetje van alles wat en het assortiment is goed betaalbaar. Het is soms verrassend om kinderen weer om een knutselpakket te horen vragen.”

Ondernemers in Overschie zijn de afgelopen twee jaar extra gesteund door de deelgemeente met de Investerings Regeling Ondernemers Overschie (IROO) waardoor er flink wat nieuwe of opgeknapte winkels en bedrijfsruimten bij zijn gekomen. Voor het opknappen en/of beveiligen van een bestaande winkel of bedrijfsruimte kon tot de helft van de investering worden vergoed, uiteraard met een maximum. Het afgelopen jaar was de regeling ook van kracht voor startende ondernemers. Maar liefst 22 ondernemers hebben al gebruik gemaakt van de IROO, 36 aanvragen zijn nog in behandeling. De regeling liep van 15 november 2009 tot 1 oktober 2010.

Winkelbestand verbeterden uitgebreid door IROO

Kijk voor meer informatie overde IROO en foto’s van deopgeknapte winkels op:www.iroo.onsoverschie.nl.

www.onsoverschie.nl

ww

ww

w

wwww

.w.w.w.wonsovovovveveversrsrsrsrsrsrschie.nl

opgeknapte winkels en bedrijfsruimten bij zijn gekomen. Voor het opknappen en/of beveiligen van een bestaande winkel of bedrijfsruimte kon tot de helft van de investering worden vergoed, uiteraard met een maximum. Het afgelopen jaar was de regeling ook van kracht voor startende ondernemers. Maar liefst 22 ondernemers hebben al gebruik gemaakt van de IROO, 36 aanvragen zijn nog in behandeling. De regeling liep van 15 november 2009 tot 1 oktober 2010.

“Zo’n winkeltje ontbrak er nog in Overschie”

Page 22: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

RecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Politiek Overschiewenst u een gezond 2011

Ed Westra, fractievoorzitter D66 Overschie: “2011 zal een spannend jaar worden voor de deelgemeente. Alle zorgen over de financiële situatie in ons land zullen bij ook ons niet ongemerkt voorbij gaan. Bij het in stand houden van voorzieningen zullen keuzes gemaakt moeten worden, daar willen wij u bij betrekken.

In de buitenruimte moeten groenvoorzieningen, wegen en fietspaden op een goed niveau onderhouden worden. Onze D66-wens voor 2011 is, dat bewoners en politiek hand in hand zoeken naar zaken die beter kunnen in Overschie. De vele vrijwilligers, die in tal van sectoren actief zijn in Overschie, verdienen een pluim. Zonder al die betrokken mensen zou onze samenleving er anders uitzien.

Persoonlijk wens ik u een goede gezondheid, dat dit niet altijd van zelfsprekend is ervaren we keer op keer. Zelf weten wij dat we in 2011 weer met een kleinkind

verblijd worden, dat wordt nummer zeven. Dat is iedere keer weer een bijzondere ervaring. Als ze dan ook nog allemaal in de buurt wonen is dat een reden temeer om mij in te zetten voor Overschie. Een deelgemeente waar het fijn wonen is in een groene gezonde leefomgeving. Met voldoende voorzieningen binnen handbereik, scholen, bibliotheek, sportverenigingen en een goed winkelaanbod. Dat alles maakt Overschie tot een gewilde plek om te wonen. En daar wil ik mij namens D66 graag voor inzetten. Voor u als lezer een goed en vooral gezond 2011!”

Anne Snoeck Henkemans, fractievoorzitter PvdA Overschie: “Voor de bewoners is het van belang om iets te doen te hebben (werk, school, hobby), mensen die van ze houden (sociale contacten) en dingen om naar uit te kijken (activiteiten in Musica, clubactiviteiten en Paradie Overschie).

Mijn voornemen is om met de deelraad daar een positieve bijdrage aan te leveren. Mijn persoonlijke voornemen is om een goede sfeer te scheppen in werk en gezin zodat er een basis is voor iedereen om optimaal te kunnen functioneren.”

Fred Baartman, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam-Overschie: “De fractie van Leefbaar Rotterdam-Overschie wenst alle bewoners van Overschie een veilig, heel en leefbaar Overschie en spreekt de wens uit dat u daar als bewoner in alle gezondheid van mag genieten.”

Cees van der Kleij, fractievoorzitter CDA Overschie: “CDA Overschie wil in 2011 verder doorgaan met waar we goed in zijn. Luisteren naar u, belangstelling tonen en aanwezig zijn waar we worden verwacht. Kortom: onze verantwoordelijkheid nemen. Wij wensen u een zinvol 2011!”

RecreërenOverRecreëren

KiKiK jiji k ook eens op www.w.w onsoversrsr chie.nl

Politiek Overschiewenst u een gezond 2011

PolitiekRecreëren

PolitiekRecreërenOver

PolitiekOverRecreërenOverRecreëren

PolitiekRecreërenOverRecreërenRecreëren

PolitiekRecreërenOver Kijk ook eens op www.onsoverschie.nl

Fred Baartman, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam-Overschie:Leefbaar Rotterdam-Overschie wenst alle bewoners van Overschie een veilig, heel en leefbaar Overschie en spreekt de wens uit dat u daar als bewoner in alle gezondheid van mag genieten.”

Gerard Berkhout, fractievoorzitter GroenLinks Overschie: “GroenLinks Overschie wenst al de inwoners van Overschie, medewerkers en leden van verenigingen, stichtingen en diensten een gelukkig en vooral gezond en groen 2011 toe. In tijden van bezuinigingen hopen wij dat u, samen met ons, de creativiteit kunt opbrengen om onze deelgemeente nog verder te laten bloeien opdat iedereen zich er prettig voelt om te wonen, te leven en te recreëren.”

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent oliebollen, vuurwerk en goede voornemens.Wij vroegen enkele fractievoorzitters van Overschie naar hun goede bedoelingen.“In 2011 willen we doorgaan met waar we goed in zijn.”

Reinier Verhoeven, fractievoorzitter VVD Overschie: “Mijn persoonlijke goede voornemens zijn privé en blijven dat ook. Wat de deelgemeente betreft wil ik in 2011 vooral werken aan een meer constructieve samenwerking tussen alle in de Overschiese raad vertegenwoordigde partijen.”

Page 23: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

pagina 13

“Het is hier landelijker dan in Overschie, dat meer op de stad Rotterdam is gericht. Ik heb geleerd dat je aandacht moet houden voor de sociale structuren; inwoners moeten binding hebben met het gebied waar ze wonen. Dat kom je in Midden-Delfland volop tegen. We leren hier ook onze sterke kanten te promoten. Onze streekproducten, het unieke landschap en we zijn het recreatiegebied voor de omliggende steden. Overschie profiteert daar ook van.”

Rodenburg (41) zat vanaf 1991 in de deelraad van Overschie, was vanaf 1993 lid van het Dagelijks Bestuur en van 2002 tot 2004 voorzitter. Sinds 2004 is hij burgemeester van de nieuwe gemeente Midden-Delfland met Schipluiden en Maasland als bekendste dorpen. Hij verhuisde van Overschie naar het historische Schipluiden, “maar helaas niet aan het water.”

Samenwerkingmet Overschie De burgemeester werkt regelmatig samen met de deelgemeente, zoals wat betreft de A4 die dwars door zijn gemeente loopt, over het landschap ontwikkelingsperspectief (LOP) dat de boeren toekomst moet bieden en over de rijksweg A13. “Om ons heen wonen 1,2

miljoen mensen. Daar moeten we wat mee doen, want boeren kunnen alleen overleven als ze aanvullende activiteiten hebben. Het boerenbedrijf gaat sowieso veranderen, maar 'de koe in de wei' blijft het uitgangspunt." Hij noemt de opkomst van bed & breakfasts en streekproducten als aanvullende inkomsten voor boeren. “Ik heb restaurant De Zwethheul (2 Michelin sterren) gevraagd een culinaire presentatie te geven met onze streekproducten. Iedereen was verbaasd over de kwaliteit van de producten en wat je er allemaal mee kunt doen! Ik hoop dat ze mede daardoor een derde ster scoren, dat zou uniek zijn, ook voor onze gemeente. Verder krijgen we een nieuwe bed & breakfast in het Rechthuis, de voormalige rechtbank in het ambacht Zouteveen bij de Vlietlanden tussen Schipluiden en Maasland. Een geweldig initiatief dat nieuwe bezoekers gaat trekken.”

CittaslowRodenburg is enthousiast over het groene Midden-Delfland, maar hoe lang zit hij er nog? Zijn voorganger Marja van Bijsterveldt is nu immers minister in Den Haag. Heeft deze jonge burgemeester ambities? “Dat vertel ik niet... Laat ik het zo zeggen: ik heb het hier

prima naar mijn zin, maar sommige dingen komen op je pad. Het burgemeester-zijn bevalt mij perfect.”

Arnoud heeft de gemeente nationaal en internationaal ‘op de kaart’ gezet als Cittaslow-gemeente, een onderdeel van de Slow Food-beweging* die onder meer streekproducten promoot. “Ik ben vice-voorzitter en vertegenwoordig namens Cittaslow 130 gemeenten in 20 landen. We moeten de hoge kwaliteit van onze producten behouden en verbeteren en bekend maken in de steden rondom ons. Dat is onze kracht.”

* Dit is een internationale beweging die vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn en zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd.

www.middendelfland.nl www.cittaslow-nederland.nl

Lekker door de groene omgeving van de buurgemeente Midden-Delfland fietsen of wandelen doen Overschieënaren regelmatig. De vaarten van Schipluiden, de weilanden met koeien rond Maasland: wie kent ze niet? Burgemeester Arnoud Rodenburg, voorheen deelraadsvoorzitter in Overschie, is lyrisch over ‘zijn’ groene en waterrijke gemeente.

pagina 13pagina 23

Over ’de buren’ gesproken

“Geniet van onze streekproducten”

Page 24: Overschie Gesproken I Nr.4 - 2010

ADVERTENTIENATIONAAL FONDS

VERMINDERDE WEERSTANDSteun zonder weerstand het Nederlands afweeronderzoek!

Help! Bij griep zijn we in paniek. Niemand wil ziek worden, maar veel kun je er niet tegen doen. Dat komt omdat we nog te weinig weten van ons eigen immuunsysteem en daar moeten we wat aan doen, want een goed functionerende weerstand is van levensbelang.

Stichting Nationaal Fonds Verminderde Weerstand financiert de onderzoeksprojecten in het vakgebied immunologie, zodat we ons in de toekomst beterkunnen verdedigen tegen virussen.

Steun zonder weerstand en geef! Op giro 6440

ANBI geregistreerd