Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

8
Een onderzoek onder managers en directeuren in techniek en industrie VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES

description

Onderzoek onder ruim 1600 managers en directeuren in de Industrie.

Transcript of Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

Page 1: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

Een onderzoek onder managers en directeuren in techniek en industrie

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES

Page 2: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

INLEIDING Wanneer het economische vertrouwen stijgt, stijgen ook de vertrekintenties. Dit biedt een uitdaging aan organisaties om controle te kunnen houden over het personeelsbeleid. Personeelsverloop is niet bij voorbaat iets negatiefs, een te grote uitstroom van excellent personeel is dit wel.

Voordat het verloop op gang komt en talent in de organisatie moeilijker te behouden wordt, dienen organisaties hun strategie te bepalen.

Vertrekintenties: de redenenOm organisaties te kunnen adviseren hoe zij toekomstig verloop van hun hoger personeel zoveel mogelijk kunnen controleren dient er onderzocht te worden wat de redenen zijn van de intenties om op te stappen bij dit type personeel.

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 2

3 Het onderzoek4 (On)tevreden managers5 Vetrekken of blijven?7 Operational Excellence8 Van de Groep & Olsthoorn

Page 3: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

HET ONDERZOEK Op basis van eerder onderzoek naar vertrekintenties is een vragenlijst opgesteld. In de vragenlijst zijn vragen gesteld over de achtergrond van de respondent (zowel prive- als zakelijke kenmerken), werktevredenheid, commitment en de eventuele vertrekwens.

ResponseDe vragenlijst is ingevuld door 1660 managers en directeuren werkzaam in de techniek of industrie. De gemiddelde leeftijd van de de respondenten is net geen 49 jaar. Gemiddeld werkt de respondent 4 jaar in de huidige organisatie.

42% van de respondenten is directeur en 58% heeft een managementfunctie. Het grootste deel is actief in een rol als operations/technisch manager of directeur (30%), een kwart heeft een algemene management- of directiefunctie en 20% is actief in een commerciele functie.

De branches die het best zijn vertegenwoordigd zijn achtereenvolgens de metaalindustrie, de bouw en engineering.

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 3

Page 4: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

VERTREKKEN OF BLIJVEN? In het onderzoek zijn verschillende vragen gesteld die de vertrekwens van managers en directeuren meten. Allereerst is er de vraag gesteld of men er vaak over denkt om ontslag te nemen bij de huidige organisatie. 30% van de respondenten gaf aan het hier (helemaal) mee eens te zijn. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan een vertrek te overwegen waneer er een goed alternatief wordt geboden.

Open voor benaderingDe overgrote meerderheid van de respondenten gaf ten slotte aan ervoor open te staan om te worden benaderd voor een andere funtie. Slechts een kleine 20% gaf aan niet open te staan voor een nieuwe functie.

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 4

Page 5: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

VERTREKKEN OF BLIJVEN? Wanneer de vertrekwens wordt uitgedrukt in een gemiddeld cijfer (op een schaal van 0 tot en tot 3) blijkt de vertrekwens met 1.8 net boven het neutrale niveau te zitten. Wanneer wordt gekeken naar de verschilende typen managers en directeuren valt op dat er relatief grote verschillen bestaan.

Algemeen directeuren honkvast, commercielen minderDe groep met de laagste vertrekwens zijn de managers en directeuren met een algemene, generalistische functie. Ook de HR-managers blijken een lage vertrekbehoefte te hebben. Opvallend is de hoge vertrekwens onder managers en directeuren met een commerciele functie. De vertrekwens van deze groep ligt meer dan 10% hoger dan bij de overige groepen.

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 50 0,5 1 1,5 2 2,5

Finance

Quality Health Safety Environment

Human Resource Management

Inkoop / Logistiek / Supply Chain

Com merceel / Marketing / Sales

Operations / Productie / Techniek

Algemeen

Gemiddeld

Page 6: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

VOORSPELLERS VAN DE VERTREKWENS De belangrijkste redenen achter de vertrekwens onder de respondenten zijn:1. Promotiekansen 2. Interessante baaninhoud3. Commitment bij de organisatie4. Het aantal dienstjaren in de huidige functie

Carriere en inhoud belangrijkUit het onderzoek blijkt dat promotiekansen de belangrijkste voorspeller zijn van de vertrekwens, daarna komt de tevredenheid met de baaninhoud en commitment. Opvallend resultaat is dat het aantal dienstjaren positief is geassocieerd met de wens om bij de organisatie te vetrekken. In mindere mate van belang zijn de tevredenheid met de directie en de algemen tevredenheid met het werk. De minst belangrijke factoren zijn de financiele beloning en de leeftijd van de respondent. Hoe ouder de manager of directeur, hoe minder snel de wens om te vertrekken is.

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 6

Vertrekwens

LeeftijdInhoudbaan

Promotie-kansen

Financielebeloning

Dienst-jaren

Commitment

Tevredenheid

+

-

--

-

-

Leiderschap

-

5. Tevredenheid met directie6. De algemene werktevredenheid7. De financiele beloning8. De leeftijd van de respondent

Page 7: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

OPERATIONAL EXCELLENCEHet onderzoek van Van de Groep & Olsthoorn pleit ervoor dat organisaties die methodieken implementeren welke streven naar een excellent opererende organisatie, zoals Lean Management, Six Sigma en Operational Excellence, de vertrekintentie van managers verkleinen. De objectieve manier van meten, beoordelen en belonen heeft grote invloed, net als de focus op continue verbetering en eigenaarschap van het eigen proces.

Directeuren Bert-Jan de Visser en Gertjan van de Groep van Van de Groep & Olsthoorn stellen dan ook: “We merken dat organisaties strevend naar ‘een excellent opererende organisatie’ op termijn goede resultaten boeken, met name op het vlak van werknemerstevredenheid, betrokkenheid en operationeel resultaat. Dit toont aan dat tevredenheid, betrokkenheid en goede resultaten hand in hand kunnen gaan.”

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 7

Objectief meten, beoordelen en belonenContinue verbetering / eigenaarschap eigen proces Coachend leiderschap

Page 8: Onderzoek: Vertrekintenties managers in de Industrie - 2014

VAN DE GROEP & OLSTHOORNVan de Groep & Olsthoorn is al 35 jaar de specialist op het gebied van Executive Search en Interim Management binnen de techniek, industrie en logistiek.

Opdrachtgevers zijn overwegend technisch of industrieel georiënteerde ondernemingen, waarvoor zij vacatures op vooral staf-, management- en directieniveau behandelen. Deze functies hebben een algemeen technisch of specifiek product technisch karakter of zijn marketing, bedrijfskundig of bedrijfseconomisch gericht.

Vooral de persoonlijke betrokkenheid, marktkennis en technische deskundigheid van de consultants is kenmerkend voor de organisatie.

Voor meer informatie: www.vandegroep.nl

VRIJWILLIGE VERTREKINTENTIES 8