Oino-Congres 2015

4
OinO-Congres ‘Het kind in de spotlight’ De ontwikkeling van natuurlijk talent www.oino-advies.nl/congressen #OinOc15 Gratis download Onderwijs App! Maar liefst 14 uitdagende workshops! - Danny Mekic Riche op 15-jarige leeſtijd al zijn eerste bedrijf op. Een natuurlijk talent. Met een tegendraadse, originele en creaeve manier van denken. Ook over onderwijstopics. - Marcel van Herpen Oprichter expersecentrum ErvaringsGericht Onderwijs en Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. Liefde voor het vak van leraren: “Als professional ben jíj de mogelijkheid om kinderen gelukkig en goed te laten opgroeien”. Keynote sprekers Laat je inspireren door de boeiende sprekers, neem deel aan de interessante workshops, kijk uw ogen uit op het Experience event en praat bij met vakgenoten op het Ontmoengsplein 12 november 2015 Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn

description

http://www.derolfgroep.nl/news/oino-congres-2015/zet-m-vast-in-de-agenda-oino-congres-2015.aspx

Transcript of Oino-Congres 2015

Page 1: Oino-Congres 2015

OinO-Congres

‘Het kind in de

spotlight’De ontwikkeling van

natuurlijk talent

www.oino-advies.nl/congressen #OinOc15

Gratis download

Onderwijs App!

Maar liefst 14 uitdagende workshops!- Danny Mekic

Richtte op 15-jarige leeftijd al zijn eerste bedrijf op. Een natuurlijk talent. Met een tegendraadse, originele en creatieve manier van denken. Ook over onderwijstopics.

- Marcel van HerpenOprichter expertisecentrum ErvaringsGericht Onderwijs en Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. Liefde voor het vak van leraren: “Als professional ben jíj de mogelijkheid om kinderen gelukkig en goed te laten opgroeien”.

Keynote sprekers

Laat je inspireren door de boeiende sprekers, neem deel

aan de interessante workshops, kijk uw ogen uit op het Experience event

en praat bij met vakgenoten op het Ontmoetingsplein

12 novembe

r 2015

Congrescentru

m

Orpheus in

Apeldoorn

Page 2: Oino-Congres 2015

Pedagogische tact als antwoord op uitval en buitensluiten. Wie durft?Marcel van Herpen

Marcel van Herpen stond aan de wieg van de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland. Hij richtte het expertisecentrum voor ErvaringsGericht Onderwijs op en het expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. Samen met onder anderen professor Luc Stevens richtte hij het NIVOZ op, waar hij verantwoordelijk is voor de trajecten ‘pedagogische tact’ en ‘pedagogisch leiderschap’. In binnen- en buitenland begeleidde hij verschillende pedagogische projecten en schoolontwikkelings-trajecten en sprak hij op drukbezochte conferenties. Daarnaast schreef hij de boeken: ‘ErvaringsGericht Onderwijs, van oriëntatie tot implementatie’, ‘Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen’ en onlangs verscheen zijn manifest ‘Ik, de leraar’.

Marcel van Herpen vertelt uit liefde voor het vak van leraar, uit liefde voor de kinderen. Om het onderwijs de goede richting in te krijgen, is zijn strategie eenvoudig. Als we niet de goede kant opgaan, moeten we omdraaien. Bij het principe van ‘pedagogische tact’ zijn leraar en leerling full partner. De leraar instrueert, controleert en begeleidt, binnen een speelveld waar kinderen zelf het werk doen. Dit kan op een school die opvoeding en onderwijs, leraar en leerling, instructie en leren, kennis en ontwikkeling niet ontkoppelt, maar juist bij elkaar houdt. Pedagogische tact vraagt moed van de leraar. De kinderen zijn er in ieder geval al klaar voor. Wie durft?

Natuurlijk talentDanny Mekić

Danny Mekić, nu 28 jaar, is een voorbeeld van natuurlijk talent. Op 15-jarige leeftijd richtte hij alzijn eerste bedrijf op. Danny Mekić heeft een tegendraadse, originele en creatieve manier van denken en hij weet op een inspirerende manier over te brengen hoe we deze denkwijze ook binnen het onderwijs kunnen toepassen.

Mekić is lid van een adviescommissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die zich bezighoudt met het stimuleren van onder-nemerschap in het onderwijs. Sinds 2011 is hij partner bij NewTeam, een adviesbureau dat zich richt op strategische vraagstukken van organisaties. Danny Mekić heeft sinds september 2011 een eigen radiorubriek. Als internetexpert bespreekt hij elke zondagmiddag actueel online nieuws en apps op Radio 2 in het programma Hotel Kooij met Kasper Kooij. Samen met Eva Jinek nam hij in 2012 de presentatie van de TV Lab Greenroom op zich.

Congres ‘Het kind in de spotlight’ De ontwikkeling van natuurlijk talent

Het ultieme doel van het onderwijs zou moeten zijn: een optimale ontwikkeling van het intelligentievermogen en het zo goed mogelijk voorbereiden van leerlingen op een toekomst waarin zij hun eigen talenten ten volle kunnen benutten. Intellectuele vorming gaat niet enkel om het schoolse leren van feitenkennis. Onderwijs dient ook gericht te zijn op de van nature aanwezige nieuwsgierigheid, eigen leervragen stellen, antwoorden zoeken, structuren & wetmatigheden ontdekken en leren redeneren. Dit wordt ook wel het “authentieke” leren genoemd, dat neurologisch grote voordelen met zich meebrengt. Tijdens dit congres staat het kind in de spotlight: ontdek tijdens de workshops hoe je de ontwikkeling van talent kunt ondersteunen, laat je inspireren door de sprekers en wissel ideeën uit met vakgenoten.

12 november 2015

Keynote sprekers

3. Praten met of over kinderen? Workshop KindgesprekkenHilde Ruitenbeek

In het onderwijs praten we veel over kinderen: met collega’s onder elkaar, met ouders en even-tueel met externe professionals. Maar kunnen wij de onderwijs-behoeften van een kind nu echt vaststellen zónder met het kind zelf in gesprek te gaan? Waar liggen de interesses van het kind, waar zou hij of zij meer over willen weten, wat doet het kind niet graag? Tijdens de workshop Kindgesprekken ontvangt u handreikingen en praktische tips over hoe je kindgesprekken kunt voeren en hoe je gehoor kunt geven aan de resultaten uit de gesprekken.

4. Flipping the classroom: de klas op z’n kop Olaf de Groot

Wat als we het eens omdraaien? Jouw klassikale instructie bekijken de leerlingen thuis of tijdens de verlengde instructie op school, in de vorm van een filmpje. Vervolgens gaan ze zelfstandig aan de slag en heb jij als leerkracht je handen vrij voor ondersteuning op maat voor jouw leerlingen: verdieping, herhaling en persoonlijke begeleiding. Tijdens deze workshop maak je kennis met het concept ‘Flipping the classroom’ en de mogelijkheden die het kan bieden voor jouw groep. Je leert wat een goed filmpje is en je ontdekt hoe eenvoudig het is om zelf een filmpje te maken. Ook maak je kennis met een paar handige (web)tools om de lestijd optimaal in te vullen met zinvolle en effectieve leeractiviteiten.

De workshops

2. De 3P’s van de leerkracht van nú: Proactief, Professioneel én Positief!Berbel Vervat

Het onderwijs van nu vraagt veel van de vaardigheden van een leerkracht. We bespreken in deze workshop hoe we deze vaardigheden kunnen versterken in relatie tot het leren van de leerling, het team en de leerkracht zelf. Het creëren van eigenaarschap op deze verschillende niveaus is daarbij telkens het uitgangs-punt. In deze workshop is er aandacht voor hoe je je eigen ontwikkeling en talenten in kunt zetten om optimale betrokkenheid bij leerlingen te creëren, maar ook om zelf en samen met je team steeds te blijven leren. Dit inspirerende drieluik is gebaseerd op bestaande theorieën van onder anderen Jay Marino. Na de workshop kun je direct aan de slag met de ideeën of kun je verdieping zoeken op basis van één van de achtergronden.

1. Werken aan een betere school: ervaringsleren bij verbetertrajectenPieter Maas Geesteranus

Veel scholen werken aan verbetertrajecten: excellente school worden, opbrengst-gericht werken, het ontwikkelen van natuurlijke talenten. De slaagkans van verbeteren is vooral afhankelijk van het gedrag van het management en de medewerkers op het gebied van samenwerking, communicatie en eigenaarschap. Daar richt deze workshop zich op. Als je terugkijkt op het proces, bespreek je met elkaar de succesfactoren, de blokkades en hoe dat het gedrag beïnvloedt. Dát met elkaar verkennen en direct ander gedrag uitproberen dat beter bijdraagt aan het gewenste resultaat, is ‘ervaringsleren’. In deze workshop doorlopen we een aantal processen en ervaart u wat ze kunnen bijdragen aan verbetertrajecten.

www.oino-advies.nl/congressen

Page 3: Oino-Congres 2015

Welke workshops

ga jij volgen?

5. Maak je les leuk en leerzaam: creatief schrijven in het onderwijsRian Visser- Stellen

Kinderboekenschrijver en schoolschrijver Rian Visser behandelt in haar workshop het nut van creatief schrijven in het onderwijs. Hoe leid je een opdracht in? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen niet meteen roepen: ‘Ik weet niets!’ of na tien minuten ‘Ik ben klaar!’ Hoe stimuleer je de creativiteit? Waar let je op bij het beoordelen van de werkstukken? Daarnaast gaan we zelf aan de slag met een korte schrijfopdracht, die eventueel wordt uitgewerkt in een werkstuk of in een korte presentatie. Hierbij is ook aandacht voor het gebruik van nieuwe media en digitale technieken. Ben je in het bezit van een tablet (iPad of Android), dan kun je deze meenemen en gebruiken, maar dit is geen voorwaarde om de workshop te kunnen volgen. Voor de iPad worden de apps ‘Book creator voor iPad’, ‘Pento’, ‘Puppet Pals HD’, ‘iMotion’ en ‘Educreations’ kort besproken. Indien mogelijk is het handig als je deze apps van tevoren installeert.

6. Mindset: de basis van talentontwikkeling!Floor Raeijmaekers

Sommigen kinderen genieten van uitdagingen, werken hard voor goede resultaten en laten zich niet uit het veld slaan door onvoldoendes. Er zijn ook kinderen die het liefst alleen gemakkelijke opdrachten doen en die zich dom voelen wanneer ze hard moeten werken om iets onder de knie te krijgen. Vaak is hun motivatie voor school daardoor niet optimaal. Het blijkt dat de manier waarop mensen hun intelligentie en mogelijk-heden zien, van grote invloed is op de groei die ze doormaken. Het goede nieuws is dat je zo’n vaste mindset bij kinderen kunt veranderen in een groeimindset. Tijdens deze workshop krijg je een heldere uitleg over de mindsettheorie van Carol Dweck en leer je hoe je een positieve mindset bij kinderen (en jezelf!) kunt stimuleren en bekrachtigen.

7. Kinderen met passie: omgaan met temperamentvolle kinderen Eva Bronsveld

Temperamentvolle kinderen zijn gevoelig, intens, opmerkzaam en hebben een sterke wil. Deze kinderen kunnen zich door hun gevoeligheid veelal goed inleven in anderen, zijn vaak in staat leiding te geven aan een groepsproces en kunnen goed analy-seren. Aan de andere kant zorgt hun gevoeligheid ervoor dat ze sneller dan gemiddeld overprikkeld raken, vaker in conflict komen en sneller afgeleid zijn. De omgeving speelt een grote rol bij de ontwikkeling: worden hun eigenschappen hun talenten óf eerder hun valkuil? Om talentontwikkeling te stimuleren is het belangrijk om de behoeften van deze kinderen te kennen en te weten hoe je daaraan tegemoet kunt komen. Een kleine aanpassingen in je benadering als leerkracht kan al een groot verschil maken in hoe deze kinderen zich ontwikkelen.

8. Ga zo door! Talent ontwikkelen door de inzet van effectieve feedbackTatjana Stokhof

Kinderen leren voor een heel groot deel van de feedback die ze tijdens de les krijgen van hun leerkracht. In deze workshop gaan we met deze kennis aan de slag. We nemen hierbij de visie van John Hattie op effectieve feedback als uitgangspunt. Hij beschrijft in zijn boek ‘Leren zichtbaar maken’ (2013) feedback als één van de krachtigste middelen die een leerkracht kan inzetten om kinderen hun doelen te laten bereiken. In de workshop oefenen we met Hattie’s suggesties: wat doe je en wat zeg je als leerkracht in de les om tot feedback te komen waar kinderen écht iets aan hebben?

9. Programmeren? Gewoon doen!Daniella Overbeek

De digitalisering van de samenleving ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Kennis van programmeren, maakt dat onze leerlingen een goede basis leggen voor hun werkzame leven dat volgt op hun schooltijd. Niet voor niets laten steeds meer scholen hun leerlingen ook hun digitale talenten (21st century skills) ontdekken en ontwikkelen. Programmeren leert ze onder andere om logisch en gestructureerd te denken en daarbij is het ook nog eens superleuk om te doen! Zelf eens aan de slag met programmeren? Tijdens deze workshop gaan we vooral veel doen: ervaren, ontdekken, verwonderen en je zult merken dat iedereen kan (leren) programmeren. Zelfs zonder computer!

10. LEGO Education: de bouwstenen voor leren in de 21e eeuwRaymond Hendriks

LEGO® Education voor het primair onderwijs stimuleert nieuwsgierigheid, creativiteit en kritisch denken bij kinderen. Op basis van de bekende LEGO steen worden hun vaardigheden ontwikkeld en wordt de wil om te leren gestimuleerd. De activiteiten zijn afgestemd op de kerndoelen in de vorm van de LEGO concepten: LearnToLearn, StoryStarter, MoreToMath, Machines and Mechanisms, WeDo en BuildToExpress. Hiermee leren kinderen spelenderwijs in de klas, zodat ze op een enthousiaste, betrokken en zelfstandige manier worden ondersteund in hun ontwikkeling. In deze workshop gaan we zelf aan de slag met een aantal LEGO® Education concepten en ontdekken we wat de toevoeging van LEGO is in elk modern klaslokaal.

Meer workshops >>

www.oino-advies.nl/congressen

Page 4: Oino-Congres 2015

12 november 2015

Congrescentrum Orpheus Apeldoorn Locatie Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn ligt aan de rand van het Apeldoornse stadscentrum en is uitstekend bereikbaar, zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Voor het navigatiesysteem: Kies voor je navigatiesysteem het adres van de parkeergarage Orpheus: Soerenseweg 10, 7314 CD Apeldoorn

Openbaar vervoer In de buurt van Orpheus bevinden zich diverse bushaltes. Kijk op www.9292.nl voor actuele reistijden voor het openbaar vervoer.

Parkeren en fietsen stallen Direct naast het theater bevindt zich parkeergarage Orpheus. Deze is dankzij een lift geschikt voor minder validen en rolstoelgebruikers. Parkeerkaarten zijn à € 9,- te koop in de foyer en de parkeergarage. Indien de parkeergarage vol is, kun je terecht in de op loopafstand gelegen parkeergarage Museum Centrum. Voor minder validen zijn er tevens enkele parkeervakken bij ingang Zuid, aan Amphion.

Je kunt je fiets onbewaakt stallen aan de voorkant van het gebouw of je kiest voor de bewaakte fietsenstalling vlak na ingang Zuid.

Extra informatie Kijk voor het dagprogramma en de meest actuele congresinformatie op www.oino-advies.nl/congressen Als je nog vragen hebt, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bel hiervoor 0575 - 490 576 of stuur een mail naar [email protected]

12. Betrokken leerlingen: de leerling als eigenaar van zijn eigen leerproces Yvonne Zwart

We weten dat verwachtingen die leerlingen hebben over hun eigen leerproces en de mate waarin zij zich hier zelf verantwoordelijk voor voelen, van grote invloed zijn op een effectieve leersituatie. In deze workshop bespreken we hoe je als leerkracht en als schoolteam dit eigenaarschap bij leerlingen kunt aanspreken en versterken. Aan de orde komen aspecten als: groepsregels, leerlingdoelen en kwaliteitsmuren. We zoeken daarbij de verbinding tussen belangrijke vaardigheden in de 21e eeuw als communicatie, samenwerken, creativiteit en kritisch denken. De workshop zal een doorkijkje geven naar verschillende mogelijkheden en geeft naast praktijkvoorbeelden, ook volop aanknopingspunten om zelf mee aan de slag te gaan en verder te verdiepen.

14. Knappe koppenHanneke Dasler

Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer ze doende zijn en al doende denken zij dan nog? Een onderzoek naar het effect van training van metacognitieve vaardigheden bij (zeer) begaafde leerlingen met een zwakke metacognitieve ontwikkeling op het gebied van rekenen. In de workshop komen vaardigheden aan bod die belangrijk zijn om het leergedrag van hoogbegaafde leerlingen te sturen. De centrale vraag is: wat is de rol van de leerkracht?

Algemene informatieHet congres ‘Het kind in de spotlight, de ontwikkeling van natuurlijk talent’ vindt plaats op donderdag 12 november 2015 van 9.00 tot 16.30 uur in Congrescentrum Orpheus te Apeldoorn.

Toegangsprijs Je betaalt voor het congres slechts € 189,- per persoon. Ga je met het hele team (meer dan 10 collega’s)? Dan krijg je 15% korting op de toegangsprijs! Je school ontvangt bij inschrijving de factuur. Als deelnemer krijg je: • twee plenaire presentaties • twee workshops naar keuze • een uitgebreide informatiemarkt • koffie, thee en een lunch • drankjes na afloop • een goed gevulde goodybag

AanmeldenInschrijven voor het congres kan eenvoudig via onze website www.oino-advies.nl/congressen. Na inschrijving ontvang je per omgaande een bevestiging van je aanmelding met daarin je inschrijvingsnummer. Als dat niet zo is, neem dan contact op met OinO-Advies via 0575 - 490 576. Annulering kan plaatsvinden onder de Cursus- en congresvoorwaarden, die je kan vinden op onze website.

Welkom op het Experience event!Op het Experience event is van alles te zien, te ontdekken én te beleven. Laat je verrassen door de noviteiten van onze partners op het gebied van innovatief onderwijs in de 21e eeuw. Eén ding is zeker: je kijkt je ogen uit!

Alsjeblieft! Gratis Onderwijs AppAlle congresdeelnemers ontvangen de ‘Onderwijs App’. Met deze handige app heb je alle actuele onderwijsinformatie onder één knop:• Nieuwe materialen• Onderwijs evenementen• Workshops en trainingen• Uw Academie• Evaluaties bekijken• Aanbiedingen

Rijksstraatweg 104, 7383 AW Voorst ) 0575 490 576 [email protected]

11. Een rijke leeromgeving: talentontwikkeling begint bij een andere inrichting van ons onderwijsCinda Kersten

Kleine kinderen experimenteren, spelen, proberen uit, oefenen en maken fouten. Zij zijn hierdoor in de gelegenheid rijke leerervaringen op te doen en hun eigen talenten te ontwikkelen. Ons onderwijssysteem is veelal gericht op het ontwikkelen van feitenkennis. Cruciale intelligentievermogens voor ons functioneren, werken en leven worden hierdoor onvoldoende ontwikkeld. Recent wetenschappelijk onderzoek benadrukt het belang van het cultiveren van de verschillende intelligenties, als zorgplicht voor het onderwijs. Tijdens deze workshop verkennen we de verschillende intelligenties en staan we stil bij de manier waarop een intelligentie-bevorderende leeromgeving gecreëerd kan worden. Met behulp van de tool die tijdens de workshop uitgereikt wordt, krijgt u inzicht in de denkkrachten. Deze inzichten zijn waardevol bij het stimuleren van talentontwikkeling, competenties en de motivatie om te leren.

www.oino-advies.nl/congressen

13. Het lerende brein -KnapVillaHanneke Lokhoff

KnapVilla startte zeven jaar geleden als een meervoudig intelligentiehuis met negen verschillende ruimtes. In deze villa zijn veel ideeën te vinden om het onderwijs aantrekkelijker te maken voor leerlingen en leerkrachten. In het onderwijs speelt iedere dag de vraag hoe je een leerling beter kunt laten leren. Ben je ook op zoek naar manieren om groei bij leerlingen te stimuleren? KnapVilla maakt het spannend en uitdagend tijdens deze workshop over het lerende brein, het belang van een goed emotioneel leerklimaat en het idee achter het leven-lang-leren-pad.

OinO-Advies, ondernemers in onderwijs, is onderdeel van de Rolf groep