OinO-Congres 2016

4
De kracht van verandering OinO-Congres 2016 10 november 2016 Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn 14 uitdagende workshops! www.oino-advies.nl/congressen Keynotesprekers: Gary Jones (LEGO Education) Ruud Veltenaar (spreker-filosoof) Kom met je hele team en krijg 15% korting!

Transcript of OinO-Congres 2016

Page 1: OinO-Congres 2016

De kracht van verandering

OinO-Congres 2016

10 november 2016Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn

14

uitdagende

workshops!

www.oino-advies.nl/congressen

Keynotesprekers: Gary Jones (LEGO Education)Ruud Veltenaar (spreker-filosoof)

Kom met je hele team

en krijg 15% korting!

Page 2: OinO-Congres 2016

Gary Jones Plezier in onderwijs met LEGO Education

Op de kleuterschool draait het vooral om creatief spelen, maar vanaf groep 3 moeten we al voldoen aan diverse toetsen. Ergens in dit traject verdwijnt onze creativiteit langzaam naar de achtergrond en wordt soms volledig vergeten. LEGO Education wil het plezier weer terugbrengen in het onderwijs, wat een katalysator is voor creatieve activiteiten.

Gary Jones leidt het LEGO Education Europe B2B channel voor Midden Europa, Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Hij doet dit in een nauwe samenwerking met de grootste leveranciers op het gebied van educatieve leermiddelen en andere educatieve partners in deze landen. Het doel is om de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs samen te brengen om kinderen de handvaten te geven om tot volledige bloei te komen in de huidige maatschappij.

De militaire achtergrond van Gary Jones heeft er toe geleid dat hij in Duitsland is gaan wonen. Daar zijn zijn kinderen dan ook opgegroeid. Hierdoor heeft Gary een goed inzicht in de voor- en nadelen van de twee heel verschillende onderwijssystemen in Engeland en Duitsland.

Keynotesprekers Workshops Hoe zie jij de toekomst voor je? Martijn de Winter, OinO-Advies Wat hebben kinderen van nu nodig om te kunnen functioneren in de samenleving van de toekomst? Hoe zie jij als leerkracht die toekomst voor je? Waar droom je van? De 21st Century Skills zijn belangrijke vaardigheden. Maar waar staan deze eigenlijk voor en hoe pas je die gemakkelijk in, in je dagelijkse onderwijspraktijk. Kun je dat op zo’n manier dat leerlingen hun talent en passie ontdekken? En waarom is dat zo belangrijk? Ons onderwijs geeft kinderen de vaardigheden om in de toekomst zelfstandig te functioneren, maar het geeft die toekomst ook mede vorm.

De workshop biedt heldere uitleg en veel praktische voorbeelden die je zonder veel moeite direct kunt gebruiken. Het onderwijs aan de ‘next generation’ wordt mede door de 21st Century Skills uitdagender en leuker.

Mythen en feiten vanuit de (neuro)wetenschap Pepijn Dousi & Arjanne Hoogerman, Malmberg Onze maatschappij verandert, mede door de technologische ontwikkelingen, in een hoog tempo. Bereiden we de kinderen nog wel voldoende voor op hun functioneren in de maatschappij? En als de maatschappij waarin we nu en straks leven aan het veranderen is, moet dan ook het leren niet veranderen? Hoe leert de nieuwe generatie? In deze workshop kijken we met je naar mythen en feiten vanuit de (neuro)-wetenschap over het leren van kinderen. Tevens gaan we aan de slag met inzichten vanuit de breindidactiek en bieden je praktische handreikingen voor de klas van vandaag en morgen.

1

2

3

Engelstalig

Het primair onderwijs legt de basis voor de toekomst van onze kinderen. Dit funderend onderwijs helpt leerlingen om competente, creatieve, verantwoordelijke en kritisch denkende volwassenen te worden. Het helpt leerlingen bij het ontdekken van hun talenten en later bij de keuze van een vervolgstudie of een beroepsopleiding. Het leert jonge volwassenen om straks een actieve bijdrage te leveren aan onze pluriforme samenleving en economie. Goed onderwijs gaat mee met zijn tijd en speelt in op een veranderende wereld. Daarbij rijst de vraag of we de kinderen die nu in de kleuterklas zitten nog wel de juiste dingen leren om zich voor te bereiden op 2032 - het jaar waarin ze hoogstwaarschijnlijk hun opleiding afronden en op eigen benen moeten staan. - Platform Onderwijs2032

Ruud Veltenaar Mens- en toekomstgericht leren Nederland heeft één van de beste onderwijssystemen in de wereld, maar ons land dreigt achterop te raken bij de transformatie van onderwijzen naar leren. Hoe zorgen we ervoor dat we tot de beste blijven behoren? Hoe maken we ons onderwijs meer toekomst- en mensgericht en wat willen wij onze kinderen meegeven bij een levensverwachting van dik honderd jaar?

Ruud is als spreker en ‘friskijker’ actief over de hele wereld en werkt met de VN, Apple, Philips, Unilever, Coca Cola, IBM, Microsoft en voor centrale en lokale overheden en instituten in de sectoren onderwijs, zorg, energie en duurzaamheid. Hij spreekt al decennia over megatrends en ontwikkelingen en hoe professionals het beste op de toekomst kunnen anticiperen. Zo kunnen zij nu de beste besluiten nemen die het verschil maken en impact hebben op het creëren van een betere wereld.

Jouw talent als coach ontdekken: 21st century skills concreet gemaakt Onderwijsspecialist ThiemeMeulenhoff Hoe maak je de 21st Century Skills direct toepasbaar in jouw onderwijs? In deze workshop ga je ervaren wat de meerwaarde van een andere manier van onderwijzen kan zijn en hoe je jouw

rol daarin vorm kunt geven. Je gaat in groepjes aan de slag met een prikkelende projectvraag. Na de vraag ga je reflecteren en krijg je concrete handvatten aangereikt die je morgen al kunt gebruiken. Deze uitgangspunten zijn ook het vertrekpunt van Mijn Talent.

OinO-Congres 2016

Next generation learningDe kracht van verandering

Page 3: OinO-Congres 2016

Executieve functies Helen Degenhart & Daniëlle Diele, OinO-Advies Welke executieve functies worden aangesproken bij leren en veranderen en hoe ontwikkelen deze functies zich? Voorbeelden van executieve functies zijn: taakinitatie, planning & prioritering, aandacht richten, emotieregulatie, zelfinzicht en cognitieve flexibiliteit. Op welke manier zijn deze functies te trainen zodat kinderen vaardiger worden in hun denken en gedrag? Deze workshop geeft je inzichten en ideeën waar je morgen mee aan de slag kunt.

5 De hoek in! Maar dan anders… Jacqueline Rekers, OinO-Advies De samenleving ontwikkelt zich in razend tempo. Steeds meer nieuwe middelen en mogelijkheden komen voorbij. Ook voor jonge kinderen. Wat blijft is het verder ontdekken in de groepen 1-2. Bovendien komen jonge kinderen steeds vaardiger de school binnen! Hoe ga je in de onderbouw met deze kennis aan de slag met als insteek spelend leren en ontdekken? Ga hiermee de hoek in!

In deze workshop gaan we zelf praktisch aan de slag: doen, zelf ervaren en ontdekken in de hoek! Denk bijvoorbeeld aan: de iPad inzetten bij een opdracht in de bouwhoek, de iPad gebruiken als instructiemiddel en het programmeren met de Bee-Bot. Ga naar huis met een koffer vol praktische ervaringen die je kunt inzetten in het hoekenwerk bij jonge kinderen!

4

6

7

8

Eigenaarschap voor professionals in de 21e eeuw: Professionele ruimte? Peter Corstanje, Fontys Hogeschool Hoe neem je die ruimte in? Wat is er nodig?Van onderwijsprofessionals wordt verantwoordelijkheid en aanspreekbaarheid verwacht in hun professioneel handelen. Daarvoor is het nodig om voldoende professionele ruimte te ervaren om het professioneel handelen vorm te kunnen geven. In de workshop wordt ingegaan op dilemma’s die daarbij een rol spelen. Ervaart de professional voldoende eigenaarschap en wat kun je zelf doen om meer ruimte te creëren? Welk soort management is ondersteunend en wat kun je zelf als professional?

Centraal staan de begrippen: professionele ruimte, eigenaarschap, verantwoordelijkheid en aanspreekbaar zijn.

9

Wat ga jij later worden? Dr. Sjoerd de Vries, Universiteit Twente De jeugd van nu op school gaat werken na 2025 of zelfs na 2030. De grote vraag is natuurlijk: hoe werken we na 2025? In deze workshop kijken we naar trends die ons inzicht geven in de wereld van morgen. Het gaat bijvoorbeeld om digitale trends, media, robotisering, maar ook om ontwikkelingen in de werelden van bijvoorbeeld de bouw en zorg. Moeten we er in ons onderwijs nu al op inspelen? Wat zou dat dan kunnen zijn? Hoe beginnen we er dan mee? Dit zijn vragen die we aan de orde laten komen.

10

Meer workshops

Mag of moet ik naar school? Ellen Dijkstra, OinO-Advies Een voorwaarde voor een goede werkhouding is motivatie. Of zorgt een goede motivatie voor een goede werkhouding? We ontrafelen beide onderwerpen en ontdekken of we een ingang kunnen vinden in deze vicieuze cirkel. Voor zelfstandig leren en werken in het huidige gedifferentieerde onderwijs en voor het goed omgaan met adaptieve educatieve software is het nodig dat kinderen gemotiveerd en serieus aan het werk kunnen gaan om goede resultaten te behouden.

De opdrachten die we doen tijdens de workshop zijn om zelf te ervaren! Waar word jij zelf door gemotiveerd? Motivatie blijkt toch ook een heel individueel iets te zijn. We doen deze oefeningen in coöperatieve werkvormen omdat bewezen is dat deze, mits goed gebruikt, motivatie verhogend zijn. Aan het einde van de workshop kun je gemotiveerd en coöperatief aan het werk met je eigen weekplanning en de nieuwe inzichten!

Meer vragen stellen dan antwoorden geven?! Gerreke Gierveld & Berbel Vervat, OinO-Advies Waarom? En wat is een goede vraag? Gerreke Gierveld en Berbel Vervat bespreken op basis van praktijkervaring en theorie wat bruikbare vragen zijn in de klas. En wel op zo’n manier dat je als leerkracht een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige houding bij kinderen stimuleert. Door het stellen van de juiste vragen kom je relatief ‘makkelijk’ tegemoet aan differentiatie, geeft het je inzicht in onderwijsbehoeften van leerlingen en stimuleer je alle kinderen na te denken over de volgende stap. Deze workshop is o.a. gebaseerd op de 21e eeuwse vaardigheden van Joke Voogt, en geeft je handvatten om morgen minder antwoorden te geven.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet Jeroen Rougoor, OinO-Advies Virtual Reality (VR), ‘schijnwerkelijkheid’, is de trend voor 2016! Het is een begrip dat we ook bij leren en opleiden steeds meer tegenkomen. VR is een zeer krachtig leermiddel dat steeds meer terrein wint. Universiteiten, ziekenhuizen, MBO en hogescholen zijn al volop aan het experimenteren. Het voegt een nieuwe dimensie toe door de real life ervaring die je kunt creëren. Maar ook bedrijven ontwikkelen in versneld tempo deze toepassing. Bij je makelaar kun je virtueel al even door een huis heen lopen, of bij het reisbureau stap je virtueel het strand op.

Tijdens deze workshop, ga je zelf ervaren wat VR is, welke meerwaarde het kan hebben voor het onderwijs, welke VR apps er zijn en hoe je zelf eenvoudig VR kunt maken.

Page 4: OinO-Congres 2016

Congrescentrum Orpheus Apeldoorn Locatie Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn ligt aan de rand van het Apeldoornse stadscentrum en is uitstekend bereikbaar, zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Voor het navigatiesysteem: Kies voor je navigatiesysteem het adres van de parkeergarage Orpheus: Soerenseweg 10, 7314 CD Apeldoorn.

Openbaar vervoer In de buurt van Orpheus bevinden zich diverse bushaltes. Kijk op www.9292.nl voor actuele reistijden voor het openbaar vervoer.

Parkeren en fietsen stallen Direct naast het theater bevindt zich parkeergarage Orpheus. Deze is dankzij een lift geschikt voor minder validen en rolstoelgebruikers. Parkeerkaarten zijn à € 9,- te koop in de foyer en de parkeergarage. Indien de parkeergarage vol is, kun je terecht in de op loopafstand gelegen parkeergarage Museum Centrum. Voor minder validen zijn er tevens enkele parkeervakken bij ingang Zuid, aan Amphion.

Je kunt je fiets onbewaakt stallen aan de voorkant van het gebouw of je kiest voor de bewaakte fietsenstalling vlak na ingang Zuid.

Algemene informatieHet congres ‘Next generation learning, de kracht van verandering’ vindt plaats op donderdag 10 november 2016 van 9.00 tot 16.30 uur in Congrescentrum Orpheus te Apeldoorn.

Toegangsprijs Je betaalt voor het congres slechts € 195,- per persoon. Ga je met het hele team (meer dan 10 collega’s)? Dan krijg je 15% korting op de toegangsprijs! Je school ontvangt bij inschrijving de factuur. Als deelnemer krijg je: • twee plenaire presentaties • twee workshops naar keuze • een uitgebreide informatiemarkt • koffie, thee en een lunch • drankjes na afloop • een goed gevulde goodybag

AanmeldenInschrijven voor het congres kan eenvoudig via onze website www.oino-advies.nl/congressen. Na inschrijving ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding met daarin je inschrijvingsnummer. Als dat niet zo is, neem dan contact op met OinO-Advies via 0575 - 490 576. Annulering kan plaatsvinden onder de cursus- en congresvoorwaarden, die je kan vinden op onze website.

Extra informatie Kijk voor het dagprogramma en de meest actuele congresinformatie op www.oino-advies.nl/congressen. Als je nog vragen hebt, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bel hiervoor 0575 - 490 576 of stuur een mail naar [email protected].

Welkom op het Experience event! Op het Experience event is van alles te zien, te ontdekken én te beleven. Laat je verrassen door de oplossingen van onze partners op het gebied van innovatief onderwijs in de 21e eeuw. Eén ding is zeker: je kijkt je ogen uit!

Rijksstraatweg 104, 7383 AW Voorst ) 0575 490 576 [email protected]

www.oino-advies.nl/congressenOinO-Advies, ondernemers in onderwijs, is onderdeel van de Rolf groep

Programmeren met programmeertalen Jan Stegeman, OinO-Advies Programmeren (coderen) is een nieuw type van geletterdheid. Net zoals schrijven, helpt het bij het organiseren van je gedachten en het uiten van je ideeën. In het verleden was programmeren voor de meeste mensen te moeilijk. Programmeren moet voor iedereen worden, net als schrijven. Programmeren is een zeer krachtig leermiddel om kinderen gestructureerd te leren denken. Maar het kan ook gebruikt worden voor storytelling, rekenen & wiskunde, creativiteit en gaming. Spelenderwijs leren zij algoritmen, programmeerregels (code) en debuggen.

Tijdens deze workshop ervaar je zelf wat programmeren is, welke meerwaarde het kan hebben voor het onderwijs, welke programma’s, Apps en apparaten er zijn en hoe je zelf het programmeren eenvoudig en toepasbaar kunt maken in de klas. Denk hierbij aan Bee-Bot, Scratch, ScratchJR, Snap! en Java.

11

14

De kracht van verandering, next generation learning Prince Heyliger & Yvonne Zwart, OinO-Advies Wie letterlijk zoekt naar de definitie van verandering vindt als antwoord: ‘wijziging’, waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen het anders maken of anders worden. Verandering is van alle tijden, gaat soms langzaam, soms juist explosief maar gaat altijd gepaard met energie. In het onderwijs is dit niet anders en lijken veranderingen elkaar steeds sneller op te volgen. Maar is dat ook daadwerkelijk zo en kunnen we veranderingen alleen maar ondergaan of hebben we ook een keuze?

In deze lezing gaan wij in op de sfeer van invloed die je hebt als mens en als leerkracht op verandering. Welke invloed kún je hebben, wíl je hebben en hoe zet je deze dan als onderwijsprofessional in?

13

Out of the box Valerie Braakman, Saxion Hogeschool Klimaatcrisis, vluchtelingenproblematiek, er komen heel wat uitdagingen op ons af. De wereld waarin we leven is dynamisch.Oplossingen voor problemen vinden vraagt om inventiviteit en creativiteit. Hoe zit dat eigenlijk op school? Daag jij jouw leerlingen (nog) uit om creatief te denken en doen?

In deze workshop ga je ontdekken op welke wijze je de creativiteit van leerlingen kunt prikkelen en uitdagen.

12

Het belang en de betekenis van bildung in het onderwijs van de 21e eeuw Drs. Marjan Plazier MA, Hogeschool Utrecht Seneca ‘s (ca 1v. Chr. – 65 n. Chr.) beroemd geworden uitspraak: “We moeten leren voor het leven, niet voor de school”, lijkt nog steeds actueel in de discussie over de vraag wat leerlingen moeten leren op weg naar de 21e eeuw. Het Platform Onderwijs 2032 heeft van de overheid de opdracht gekregen om met geïnteresseerden, belanghebbenden en experts in dialoog te gaan over het curriculum. Binnen deze context wordt het begrip bildung onder de aandacht gebracht. Onder bildung wordt het proces verstaan van innerlijke ontwikkeling op basis van een brede beschouwing van culturele en maatschappelijke verworvenheden en uitingen. Bildung is een middel om mensen te stimuleren tot een open, betrokken en nieuwsgierige houding ten opzichte van hun samenleving en cultuur. Het staat in relatie tot burgerschap en onderwijs heeft daarin een opdracht leerlingen te begeleiden bij hun ontwikkeling tot kritische en morele burgers die zich verantwoordelijk weten voor hun samenleving. Leraren hebben daarin een bijzondere taak en verantwoordelijkheid.