November Romeo september 2011

13
NOVEMBER ROMEO KORPSBLAD VOOR DE NATIONALE RESERVE | NUMMER 4 | SEPTEMBER 2011 | 17 E JAARGANG | ISSN 1384-6000

description

Het Korpsblad van de Nationale Reserve

Transcript of November Romeo september 2011

Page 1: November Romeo september 2011

November romeoKorpsblad voor de NatioNale reserve | NUmmer 4 | september 2011 | 17e JaarGaNG | issN 1384-6000

Page 2: November Romeo september 2011

iNhoUd | september 2011 redaCtioNeel Foto | Cover

Alle natresbataljons zijn per 1 juli in

een brigade ondergebracht. Militairen

van 30 Natresbataljon werden in het

centrum van Maastricht welkom

geheten door 13 Gemechaniseerde

Brigade. (Foto: sld1 Theo Lemm).

Meer vanaf pagina 4.

November romeoKorpsblad voor de NatioNale reserve | NUmmer 4 | september 2011 | 17e JaarGaNG | issN 1384-6000

4 NATRESBATALjONS iN DRiE BRiGADES

6 VAN 1 NAAR 4 MOUWEMBLEMEN

8 MET POLiTiE OP WAPENjACHT

10 ONTWiKKELiNGEN ROND RESERViSTEN

12 4DAAGSE

14 MAjOOR DE BRESSER OVER KORPS

16 SCHUTTERS AAN TOP ‘DOWN UNDER’

18 KAP SCHEENSTRA ACTiEF iN SOEDAN

20 WAARGENOMEN

4 812 16

ColoFoN HoofdredactieKorpscommandantlkol Gerard van der Thiel

eindredactieSuzanne van Rijn

coMMunicatiegroep natreselnt Fred Warmer (Hoofd)aoo Robert Witsen (Korpsblad)sm Ezra Buys (Website)sgt Eric Nettekoven (Verslaggeving)sgt Michel Nauta (Fotobeheer)

Bataljonsvertegenwoordigers10 bat. sm Lubbe de Braak20 bat. sgt Nico de Bruijne30 bat. sm Frans Verhees40 bat. sld1 Heidie Mulder50 bat. sgt1 Rosanno SambajonNATOPS maj Leo HarskampFKNR sm Bertrand VerbeekOVV elnt bd Peter de Leeuw

redactieadviseursm bd Erik Dirksen

redactie-adresKabinet CLASKorpsbureau NatresPostbus 900043509 AA UtrechtE-mail: [email protected]

lay-outGrafische Dienst | Audiovisuele Dienst Defensie | Den Haagdruk

2 | NOVEMBER ROMEO

OBT b.v, Den Haag

adreswijzigingen

1. Actieve leden van het Korps Natres ontvangen November Romeo gratis op het postadres dat bekend is bij de directie personeel en

organisatie (DPO) van de KL. Adreswijzigingen uitsluitend via de administratie van uw compagnie of bataljon. 2. Leden van de OVV

KNATRES ontvangen. November Romeo gratis op het postadres dat bekend is bij de ledenadministratie. 3. Overige lezers kunnen

uitsluitend schriftelijk hun adreswijziging doorgeven aan de redactie van November Romeo.

De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen in te korten of niet te plaatsen. De inhoud van November Romeo

weerspiegelt niet noodzakelijk de mening van de KL-leiding. Overname van artikelen of illustraties is alleen toegestaan na schriftelijke

toestemming van de redactie. Aan rechtspositionele informatie in dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. Ingezonden brieven en

artikelen worden zeer gewaardeerd.

Afgezien van de Vierdaagse en wat kleine steun-verleningen is de opkomstkalender van de eenheden in de zomer traditioneel beperkt. Voor het Korps Nationale Reserve werd het, ondanks het koele zomerweer, toch een ‘warme periode’ waar het de toekomst betreft. Eindelijk kwam de lang verwachte inbedding van de vijf natresbataljons in de drie operationele brigades van de Koninklijke Landmacht.

Met gepast ceremonieel werden de eenheden rond 1 juli feestelijk welkom geheten in de brigades. Hiermee breekt een nieuwe tijd aan voor de natresbataljons. Niet alleen in operationele aansturing, maar natuurlijk ook in de manier van samenwerken. Vrijwel direct draaiden militai- ren van het Korps Nationale Reserve steunverleningen samen met hun beroepscollega’s. Bijvoorbeeld man-schappen van 30 Natresbataljon die met de politie op zoek gingen naar een vermist crimineel wapen en collega’s van 50 Natresbataljon die wachtsteun leverden bij het bewaken van een internationale defensielocatie. De betreffende brigades planden hun reservisten soepel in deze operaties in. Deze eerste signalen stemmen dan ook positief voor de toekomst.

Het Korpsbureau in Utrecht was deze zomer qua perso- nele bezetting in beweging. Majoor Toon de Bresser ging met FLO. Toon werkte als intermediair tussen de Afdeling Reservisten Aangelegenheden, het Commando Land-strijdkrachten en de eenheden van het Korps Nationale

Reserve. Een veeleisende en omvangrijke taak, waarin Toon zich ontpopte als een actieve spin in het web. Hij wist dan ook veel te bereiken voor de Natres. in deze editie leest u hierover meer in een interview. Opvolging is gevonden in de persoon van kapitein Ed Burst. Ook adjudant joost Danvers, de ‘producent’ van November Romeo en communicatiemedewerker bij het Korps-bureau, verliet na bijna 10 jaar zijn functie. joost droeg zijn taken over aan adjudant Robert Witsen. Dit is dan ook de eerste November Romeo die gemaakt is onder auspiciën van onze nieuwe bladmanager.

Even rustig November Romeo doorbladeren. Het lijkt zo vanzelfsprekend na zo’n 17 jaargangen. Toch ontkomen wij ook niet aan een bezuinigingsronde. Het korps-magazine blijft wel bestaan, maar niet langer op papier. Het wordt straks digitaal, dus lezen achter het beeld-scherm in 2012. Hoe wij onze duizenden lezers elektro-nisch optimaal moeten bereiken is echter een fors aandachtspunt. Qua redactie verandert er weinig, want ook digitaal zal November Romeo publiceren over onderwerpen die een actief Korps Nationale Reserve weerspiegelen. Wij zijn daarin afhankelijk van alerte lezers. Ook van u. in de Colofon op pagina 2 staan de redactiecontactpersonen bij elk bataljon. Zij staan open voor uw tips, nieuws of foto’s. Benut de kansen!

de redactie

aaNtredeN Na iNtredeN

NOVEMBER ROMEO | 3

Page 3: November Romeo september 2011

4 | NOVEMBER ROMEO NOVEMBER ROMEO | 5

De plannen voor de inbedding van de natresbataljons in de brigades waren al enige jaren geleden gemaakt. Het verplaatsen van diverse taken van de Regionaal Militaire Commando’s, waaronder bewaking van en facilitaire dienstverlening op kazernes, nam echter meer tijd in beslag dan voorzien. De datum voor ‘ontmanteling’ van de RMC’s werd hierdoor diverse malen opgeschoven. Dit betekende ook uitstel voor de natres-bataljons, maar uiteindelijk werd 1 juli 2011 de datum waarop de eenheden onder bevel van de brigades kwamen.

interessante taakverbredingVoor 10, 30 en 40 Natresbataljon betekende het samengaan met een brigade een ont- wikkeling in de eigen regio. De bataljons voor Noord-Nederland, 10 en 40, kwamen onder bevel van 43 Mechbrig in Havelte. 30 Natresbataljon kwam bij 13 Mechbrig in Oirschot. De bataljons 20 en 50 van het voor-malige RMC West kwamen bij 11 Lucht-mobiele Brigade in Schaarsbergen. Vanuit geografisch oogpunt onlogisch, maar omdat er geen brigade in West-Nederland is gelegen, en 11 LMB nog geen natresbataljon in haar gelederen had, besloot de Koninklijke Landmacht tot deze stap.

Nadat de formele intredingsdatum bekend werd ondernamen alle brigades stappen om

hun nieuwe collega’s welkom te heten. 20 en 50 Natresbataljon beten op 9 juni het spits af met een ceremonie voor stafleden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Generaal Otto van Wiggen sprak kort maar krachtig: “Een operatie is een operatie en het maakt niet uit of dat binnen of buiten de lands-grenzen is. De overheveling van een aantal RMC taken en de intreding van de twee natresbataljons brengt een interessant verbreding in onze brigade. Wij zijn blij met jullie komst en wij hebben de reputatie echte doeners te zijn. Kom maar op, met ons kun je zaken doen.”

valk voor 20 en 50Nadat de Natres- en Natops-militairen waren aangetreden nam achter elke persoon een lid van de luchtmobiele brigade plaats. Op commando werden alle mouwemblemen gelijktijdig vervangen door de Valk van 11 LMB. Hierop feliciteerden de ‘Rode Baretten’ hun nieuwe collega’s. Hans van der Linden, commandant van de C-compagnie van 20 Natresbataljon: “Voor onze compagnie in Den Haag verwacht ik weinig verandering in de dagelijkse gang van zaken, maar hopelijk wel voor de oefen- en inzetmomenten. Wij gaan met de bataljonsstaf bekijken hoe we optimaal samen kunnen werken binnen de brigade en stemmen onze jaarplanning daarop af.”

Bizon voor 10 en 40Op vrijdag 24 juni volgden 10 en 40 Natres-bataljon met een bijzonder appel op de johannes Postkazerne in Havelte. De commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade, generaal Hans van der Louw, sprak de manschappen toe: “Nationale operaties en de operationele gereedstelling voor missies zijn steeds dichter bij elkaar komen te staan. We kijken allang niet meer op als parate eenheden ondersteunen met het bestrijden van brand of een zoekactie naar een vermist persoon. Maar omgekeerd zien wij ook steeds vaker dat reservisten op indi- viduele basis deelnemen aan internationale missies. Het operationeel samengaan brengt ons dichter bij elkaar. Het voornemen is om deze natresbataljons zoveel mogelijk in te zetten.” Ter symbolisering van de overdracht werden hierna de mouwemblemen ver-vangen door de Bizon van 43 Mechbrig.

neushoorn voor 30Tenslotte heette 13 Mechbrig op 2 juli 30 Natresbataljon formeel welkom tijdens een openbare plechtigheid in het centrum van Maastricht. Met een vlagceremonie werd 30 Natresbataljon definitief onder commando van 13 Mechbrig geplaatst. Als eerste lid van het bataljon kreeg overste Rob Müller van brigadegeneraal Michiel van der Laan het nieuwe mouwembleem, de Rhino, op het uniform.

Sld1 Rodger van den Bogaert: “Zonder gekheid, ik vind het top en verheug mij op samenwerking met de professionals in de brigade.” Sergeant-majoor Caron de Kok: “Nu wij deel uitmaken van 13 Mechbrig hoop ik dat er synergie ontstaat. Zowel in het behalen van onze doelstellingen in nationale veiligheid, maar ook in het leren van elkaar. Het moet van twee kanten werken.”

alle NatresbatalJoNs iNGetredeN iN briGades

Samen sterker in operaties

Met het opheffen van de regionaal Militaire commando’s (rMc) is de commandovoering over de vijf

natresbataljons overgegaan naar de drie brigades van de koninklijke landmacht. deze zomer werd deze

grote verandering bekrachtigd met intredingen in 11 lMB, 13 en 43 Mechbrig. voor de natres en de

brigades biedt deze inbedding nieuwe kansen voor operationele samenwerking.

Door: aoo Robert Witsen Foto’s: aoo Robert Witsen, sgt1 Willem Neehoff, sgt Rosanno Sambajon en sld1 Theo Lemm

Page 4: November Romeo september 2011

NOVEMBER ROMEO | 7

Natresmilitairen in nieuwe commandostructuur

vier moUWemblemeN iN plaats vaN ÉÉNde regionaal Militaire commando’s (rMc) noord, west en Zuid zijn op 1 juli 2011 opgeheven. de inzet van militairen

bij binnenlandse calamiteiten en steunverleningen wordt voortaan gecoördineerd vanuit de drie brigades. voor het

mouwembleem van het korps nationale reserve heeft deze commandowijziging zichtbare gevolgen.

Door: aoo Robert Witsen

43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte heeft Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland als gezagsgebied overgenomen van RMC Noord; 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen heeft Utrecht en Noord- en Zuid-Holland overgenomen van RMC West en 13 Geme-chaniseerde Brigade in Oirschot nam Zeeland, Noord-Brabant en Limburg van RMC Zuid over. Naast de taken van de RMC’s zijn ook de commandanten met enkele staffunctionarissen en de bataljons van het Korps Nationale Reserve ondergebracht in de brigades.

nieuw borstembleem en hangerMet de inbedding in de brigades van de RMC’s verdwijnt ook het bekende mouw-embleem van het Nationaal Territoriaal Commando dat door Natres-militairen werd gedragen. Deze ‘steek onder water’ symboli-seerde het Nederlands grondgebied in wit, doorsneden door een rivier en grenzend aan zee (beiden in blauw). Hierover ligt een rood gekleurd beschermend zwaard. De kleuren verwijzen naar de Nederlandse vlag. Het embleem werd ontworpen door korporaal E.S. Rooseboom en in 1955 ingevoerd. Vanaf heden dragen Natres-militairen, afhankelijk van hun plaatsing, één van deze vier mouwemblemen: CLAS, 11 LMB, 13 of

43 Mechbrig. Op deze pagina een overzicht van de gebruikte mouwemblemen en hun betekenis. Om een eigen korpsidentiteit te waarborgen wordt een nieuw Natres-borstembleem ontworpen voor het GVT en een borsthanger voor het DT. Elementen uit het oude embleem dienen daarbij als leidraad.

clasin Nederland gebruikte Karel V sinds 1515 op het Nederlandse zegel een leeuw met een zwaard als helmteken. Omdat een Neder-landse Leeuw een bekend en gerespecteerd heraldisch motief was, werd in 1584 voor een leeuw gekozen als nationaal symbool. Deze nieuwe generaliteitsleeuw moest qua uiterlijk verschillen van de diverse gewesten. Het wapen van Holland werd omgekeerd, zodat een gouden leeuw op een rood veld ontstond. Deze leeuw kreeg een pijlenbundel en een zwaard, het zwaard ontleend aan het helmteken van Karel V in zijn zegel als ‘Heer der Nederlanden’ en de pijlenbundel als symbool van eendracht. Hun soevereiniteit benadrukten de ‘Hoogmogende Heren’ van de Staten-Generaal door een kroon op het wapen te plaatsen.

11 lMBNec temere nec timide (noch roekeloos noch vreesachtig) is het devies van 11 Lucht-mobiele Brigade. Het embleem is een ‘biddende’ valk met twee gekruiste zwaarden in een wijnrood schild. De kleur is afgeleid van de kleur van de baret, die militairen van deze brigade mogen dragen na afronding van de zware luchtmobiele infanterieopleiding. De valk is een roofvogel die wereldwijd voorkomt en bekend staat om zijn karakte-

ristieke jachtmethode: stilhangen in de lucht (bidden) om zich vervolgens op een prooi te storten. Typerend voor een luchtmobiele eenheid. De letters EM staan voor Expeditio-naire Macht van de ‘7 december divisie’. 11 LMB geeft er ook een eigentijdse afkorting aan: Elke Man, Elk Moment.

13 MecHBrigVigilans et paratus (waakzaam en paraat) is het devies van 13 Gemechaniseerde Brigade. Deze voert in haar logo de rinoceros; de neushoorn. De rinoceros is vreedzaam van aard en oogt log. Wordt hij echter bedreigd, dan blijkt hij snel, wendbaar en in staat te zijn om de tegenstander onherstelbare schade toe te brengen. Zijn dikke huid komt hem goed van pas als pantser. Kenmerken die passen bij 13 Mechbrig: flexibel en snel

inzetbaar. De gepantserde voertuigen bieden bescherming. De brigade past pas geweld toe wanneer alle andere opties zijn overwogen en toegepast.

43 MecHBrigDe Bizon symboliseert de kracht van de brigade. Het is een vreedzaam dier, maar als je hem kwaad maakt dan laat hij zijn enorme kracht zien. De sterke, grote bizon is boven- dien snel. Deze kenmerken zijn terug te vinden bij 43 Gemechaniseerde Brigade. De brigade is snel inzetbaar, maar zal zijn kracht pas demonstreren als de situatie daar om vraagt. De pijlpunt accentueert de snelheid van de brigade. Rood symboliseert de pantserinfanterie. Zwart is een artilleriekleur. Blauw verwijst naar de cavalerie.

6 | NOVEMBER ROMEO

Gedragen door: 10 en 40 Natresbataljon.Gedragen door: 20 en 50 Natresbataljon.

Gedragen door: 30 Natresbataljon. Gedragen door: Korpsbureau Nationale Reserve van het

Kabinet CLAS en de Fanfarekorps Nationale Reserve

(FKNR).

Page 5: November Romeo september 2011

8 | NOVEMBER ROMEO NOVEMBER ROMEO | 9

sameN met politie op verbodeN WapeNJaCht

Oefening ‘Joined Forces’ in Eibergen

in lokale media was vooraf veel aandacht besteed aan de oefening ‘joined Forces’ van landmacht en politie. Toch kijkt een enkeling verbaasd op als de viertonner en MB’s halt houden en gewapende militairen uitstappen in het centrum van Eibergen.

opvallend straatbeeldLegergroen op straat is in Eibergen, waar Kamp Holterhoek is gevestigd met Neder-landse en Duitse militairen, niet ongewoon. Toch is de combinatie van gewapende militairen en politie zeker geen alledaags plaatje. De patrouilles trekken dan ook flink bekijks.De parkeerplaats wordt veranderd in ‘Tijdelijk militair terrein’. Diverse borden geven dit aan. Later op de vrijdagavond komt ook het uitgaanspubliek, vooral tieners en twintigers, met veel belangstelling kijken. Ook dit is nieuw voor veel Natres-militairen, want hoe houd je de situatie vriendelijk en blijf je in contact met een groep waar alcohol de stoere praatjes versterkt? Leerzaam is het zeker. De nacht verloopt zonder incidenten, los van een paar beschonken eindexamen-scholieren. “Tja, die zijn op dit moment ongeschikt” grapt een collega.

wervingsactiviteitenDe ‘compound’ laat een gemêleerd beeld zien, defensievoertuigen en politieauto’s staan naast elkaar, militairen wisselen met enkele agenten hun ervaringen uit. in de wervingstent wordt de film ’The Green Box’ getoond en zijn Natresfoto’s te zien van een oefendag met daarop kaartlezen en team- buildingsaspecten. De pennen, stickers en flyers helpen een stroom belangstellenden naar de presentatie te trekken. Ouders

worden opgevangen en bijgepraat terwijl hun kinderen bij de viertonner geschminkt worden. Tijdens de oefening boekte de werving succes, want 30 kandidaten melden zich voor het Korps Nationale Reserve en 15 voor de politie.

verboden wapensZaterdag worden diverse scenario’s geoe-fend op meerdere locaties. Sociale patrouil-les worden gelopen of gereden met een MB. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het juiste gebruik van het NAVO spelalfabet bij de radiotelefonie procedures. Het doel bij de verkeerscontroles is de roleplayers te signa- leren, die met nepwapens uit Duitsland het Nederlands grondgebied betreden. Het gaat om wapens die in Duitsland zijn toegestaan zoals vuurwerkpistolen, maar in Nederland zijn verboden. Nadat aan automobilisten vriendelijk is uitgelegd dat er een oefening gaande is, wordt er nieuwsgierig en wat onwennig meegewerkt.

Op de doorgaande N18 (beter bekend als de Twenteroute) worden voertuigen aan de kant gezet voor het controleren van inzittenden en het doorzoeken van voertuigen. Alle ingezette militairen hebben de opleiding tot verkeersregelaar gevolgd. Speciaal hier- voor zijn door de politie de officiële veilig-heidshesjes verstrekt. Het blijkt een forse klus om de juiste filtering toe te passen. De politie kijkt toe hoe de militairen de voertuigen doorzoeken en omgaan met de automobilisten. Agenten staan klaar om tot

arrestatie over te gaan als er wapens worden gevonden.

filtering afstemmen Dagblad Tubantia besteedde uitgebreid aandacht aan de oefening. Politievrijwilliger Frans Schutten is te spreken over de samen- werking: ”De militairen van het Korps Nationale Reserve nemen de bescherming van onze mensen uiterst serieus. Zij pakten de verschillende opdrachten prima op. Tijdens dit weekend heb ik een hoge mate van gedrevenheid en enthousiasme opge- merkt.”

Pelotonscommandant van C3 Arjan Zuidgeest, die de oefening organiseerde, is ook tevreden: “Het werk van de Natres en de vrijwillige politie overlapt elkaar op sommige punten.” Tijdens gebiedsafzetting bij de vuurwerkramp in Enschede merkte hij eerder al de verschillen: “Als je ons iets laat afzetten dan is dat hermetisch. De politie liet nu bijvoorbeeld incidenteel mensen door voor kleine dingetjes. Het is leerzaam dat soort verschillen in een oefening te signaleren en de communicatie beter af te stemmen. Wat mij betreft doen we dit vaker”.

de c-compagnie van 40 natresbataljon oefende in de omgeving van eibergen

op 24 en 25 juni samen met de vrijwillige politie. de oefening paste perfect in

de taakstelling van het korps nationale reserve: samenwerking met civiele

autoriteiten in het kader van de rampenwet. tevens werden de krachten

gebundeld in werving, want ook de politie in gelderland zoekt vrijwilligers.

Tekst: sld1 Jan Willem Scholten, sgt Heidie Mulder Foto’s: smi Frank Otter

Page 6: November Romeo september 2011

vaN viJF Naar drie Grote NatresbatalJoNs

Ontwikkelingen Reservisten Militaire Taken

reservisten Militaire taken (rMt) zijn met ruim 3.000 functies de grootste groep in de krijgsmacht.

in de plannen van het Ministerie van defensie is aan reservisten opnieuw een belangrijke rol

toebedeeld. de afdeling reservisten aangelegenheden (ara) organiseerde op 27 mei een bijeen-

komst in soesterberg rond de ontwikkelingen. een update.

Tekst: aoo Robert Witsen, Foto’s: elnt Fred Warmer

De sprekers maakten wel de kanttekening dat enkele voorstellen nog in de conceptfase zitten. inmiddels heeft Commandant Landstrijdkrachten positief besloten op het position-paper natresbataljons. Dit houdt in dat de planfase is opgestart om 10 en 40 en om 20 en 50 Natresbataljon te fuseren. Hierbij worden de Medezeggenschaps-commissies uiteraard betrokken.

Kolonel Maurice Bastin: “Het belang van RMT’ers wordt onderkend. Wel bestaan op details nog onduidelijkheden. Om die scherper te krijgen starten binnenkort studies naar personele logistiek en wat de Konink-lijke Landmacht ook op langere termijn met haar reservisten wil.”

eén bataljon per brigadeHet Korps Nationale Reserve blijft in een ‘slankere’ krijgsmacht op volle sterkte. Het totale aantal van 69 pelotons, de ‘boots on the ground’, blijft gehandhaafd. Wel draagt het Korps bij aan de bezuinigingen door een strikte sturing op budgetten en door het samenvoegen van vijf bataljons tot drie. De bataljons 10 en 40 gaan samen, evenals 20 en 50, terwijl 30 ongewijzigd blijft. Dit betekent straks één groot natresbataljon binnen elke brigade. Voor de compagnieën maakt de samenvoeging weinig verschil, maar door de opheffing van twee stafdeta-chementen wordt wel een bijdrage geleverd aan de gewenste reductie in staffuncties. De kans bestaat dat ook enkele compagnieën moeten verhuizen vanwege de sluiting van defensielocaties.

nieuwe ‘pick ups’Majoor Glenn Ma-Ajong van de Directie Materieel en Diensten sprak over materiaal-projecten voor de Natres: “Waarschijnlijk wordt de MB vervangen door nieuwe voer- tuigen, omdat het kosten gaat besparen. Er wordt gekeken naar een 4x4 pick up voertuig met een personeelscabine en een laadbak voor uitrusting. Uitvoering in egaal leger-groen, omdat camoprint duur en overbodig is in een stedelijke omgeving.” De eenheden ontvangen straks 50% van hun voertuig-capaciteit. Voor een oefening of grote steunverlening moeten extra voertuigen komen uit een brigadepool. Tevens meldde majoor Ma-Ajong: “De modificatie van de Diemaco tot Colt gaat alleen door voor een beperkt aantal gevechtseenheden. Militairen bij de Natres en diverse ondersteunende eenheden van de landmacht behouden voorlopig hun Diemaco.”

Sterker dan voorheen worden de uren-budgetten bewaakt. Voor soldaten en man- schappen blijft het aantal uren voor Opleiding & Training ongewijzigd op 150. Dit om de geoefendheid op peil te houden. Voor steunverleningen is het plafond op 60 uur per jaar gesteld. Voor kaderleden ligt het uren totaal hoger omdat zij ook tijd nodig hebben voor het sturen van de eenheid en het voorbereiden van oefeningen. Majoor Wijert Krijt van ARA gaf als advies: “Ga met de brigade overleggen waar in hun jaar-programma samenwerkingsmomenten zitten. Vaak bieden oefeningen of steun-verleningen win-win situaties voor beiden.

De sprekers (van links naar rechts): majoor Wijert Krijt over urenbudgetten voor O&T en steunverlening, lkol Wout van Stemvoort over de reorganisatie van de natresbataljons, kolonel Maurice Bastin over beleids-voornemens CLAS, overste Gerard van der Thiel over de toekomst van het Korps Nationale Reserve, Peter Dumoulin en majoor Roland Kortenhorst over Employer Support.

NOVEMBER ROMEO | 1110 | NOVEMBER ROMEO

Bovendien dragen ze bij aan verhoging van de saamhorigheid tussen reservisten en beroepspersoneel.”

duidelijk ambitieniveauMajoor Roland Kortenhorst, tussen 2002-2008 Tweede Kamerlid voor het CDA, is reservist stafofficier Employer Support bij ARA. Kortenhorst schetste twee prioriteiten: ten eerste aan werkgevers de meerwaarde laten zien van een reservistenfunctie en ten tweede komen tot een centraal werknemers-loket voor alle vragen: “Als werkgevers voor een uitzending van een medewerker langs tig Defensieloketten moeten, dan haken ze af. Dat moet simpeler en pragmatischer.”

Luitenant-kolonel Gerard van der Thiel, Korpscommandant Nationale Reserve: “in de plannen blijven onze kerntaken ongewijzigd. Ons korps blijft zich concentreren op bewaken, beveiligen en het leveren van ondersteunend personeel. interessant is de eis die Defensie stelt aan onze inzetbaarheid. Elk natresbataljon moet binnen 24 uur een samengestelde compagnie kunnen leveren. Deze compagnie moet ten minste drie dagen inzetbaar blijven met een voortzetting-vermogen tot zes dagen. Een mooi en duidelijk ambitieniveau.”

Page 7: November Romeo september 2011

12 | NOVEMBER ROMEO NOVEMBER ROMEO | 13

Zes debutanten vertellen

vuurdoop op nijMeegse vierdaagsesinds de start als militaire mars in 1909 is de vierdaagse van nijmegen uitge-

groeid tot hét wandelevenement van nederland. Het korps nationale reserve

vaardigt als vanouds detachementen af uit alle bataljons. onder de lopers dit

jaar een flink aantal nieuwkomers. Zes debutanten over hun vuurdoop.

Door: sgt Eric Nettekoven Foto’s: sgt Michel Nauta

“De marsliederen hielden je als een soort diesel aan de gang. De soep, een mop en verzorging geven je rust en het publiek vleugels om toch door te stekkeren” zegt sld1 Harold Gouverneur van 20 Natresbatal-jon. Naast Harold lopen ook Peter, Ernst, Moniek, Alex en Luuk voor het eerst in een detachement van hun eenheid. Harold: “De eerste dag liep ik al op blaren. Op de derde dag waren dat er al veel meer en ze werden steeds groter. ik zat toen wel even stuk! Met de tips van je ervaren collega’s bijt je dan toch door.”

Haring in een tonSld2 Ernst Harskamp van 50 Natresbataljon heeft het zwaar op de tweede dag: “We starten vroeg en er is nog weinig publiek. je moet samen met 11 anderen behelpen op amper vijf vierkante meter. je kunt moeilijk bij je spullen komen. je loopt nooit je eigen tempo en altijd iemand in de weg. Dat voelt soms als een haring in een ton!” Het traject tussen Gassel en Beers is voor sld1 Alex van Vulpen van 30 Natresbataljon een hele opgave: “Een eindeloze opeenvolging van korenvelden die nergens naar toe lijken te gaan. ‘De hel van Beers’, zeg maar!”

Sld1 Luuk Rutten van 30 Natresbataljon loopt de eerste 48 uur moeiteloos. De derde dag wordt lastiger: “ik voelde de vermoeid-heid in mijn benen trekken en dan valt er tijdens de laatste kilometers naar Heumens-oord ook nog een stortbui over je heen. Als dan ook nog blijkt dat het aantal nog te lopen kilometers, uiteindelijk twee maal zover blijkt te zijn, dan heb je het echt even zwaar!”

indrukwekkendHet mooiste moment voor Alex is het bezoek aan het Canadees Ereveld na de Zevenheuvelen: “je bent daar in één klap van al je pijntjes af en sta je weer met beide benen op de grond.” Op de laatste dag begint bij sld1 Peter Winkel van 50 Natresbataljon zijn knieblessure op te spelen. “Welk manier van lopen ik ook probeerde, de pijn bleef maar. Dit mocht niet het einde zijn, dacht ik nog”.

Harold heeft in elk geval genoten. “De toe- schouwers die al vroeg in de morgen langs de weg staan. Het feestgedruis, de muziek en het waanzinnig publiek die je overal tegen- komt. Maar ook van ons Amsterdams detachement met al zijn gein, humor en de steun die je elkaar geeft.” De aankomst in Cuijk is voor Luuk het hoogtepunt. “De mensenmassa is indrukwekkend. Het moment dat je het centrum uitloopt en richting de Maas gaat zie je de mensen langs de kant en op de pontonbrug.”

charlemagneSld1 Moniek van den Hoek van 30 Natres-bataljon wordt bij de laatste stop in Cuijk opgewacht door haar familie: “je ziet daar de families met kinderen die hun vader begroeten met gladiolen en zelfgemaakte dingen. De emoties die dan bij het detache-

ment loskomen zijn geweldig om te ervaren. ineens komt alle vermoeidheid, lichamelijke- en mentale inspanning eruit.” De stop in Charlemagne, met de uitreiking van het Vierdaagse kruisje, is voor Peter memorabel: “De trotse gezichten van de familie. Het motiveert je om ook de laatste kilometers over de Via Gladiola te lopen. Vooral na het perfecte opknapwerk van de verzorgers, waarbij mijn knieblessure in de kiem werd gesmoord. ik ben onder de indruk dat de positieve sfeer in de groep mijn lichaam tot het uiterste heeft gedreven.”

Of ze opnieuw meedoen aan de Vierdaagse? Peter, Ernst en Moniek weten het nog niet. Luuk waarschijnlijk individueel, maar Alex en Harold zeggen volmondig ‘ja’. Harold: “Maar net als dit jaar, met een brede lach en een flinke dosis humor!”

Korpscommandant Gerard van der Thiel biedt een opkikker aan en steekt de deelnemers een hart onder de riem.

Sld1 Moniek van den Hoek was één van de Natres debutanten op de Vierdaagse 2011.

detachement 20 op één na bestePer krijgsmachtdeel maken de beste detachementen kans op ‘het vaantje’. Discipline, teamgeest, verzorging van het tenue en interactie met het publiek zijn bepalend. De meest representatieve eenheid ontvangt het fel begeerde vaan-tje uit handen van haar operationeel commandant. 130 Clustercompagnie veroverde dit jaar het vaantje van de Koninklijke Landmacht. De tweede plaats was voor het detachement uit Zuid-Holland van de A/D-Cie van 20 Natresbataljon.

Page 8: November Romeo september 2011

14 | NOVEMBER ROMEO

Na de functie van schooladjudant KMS was het in 2006 tijd voor een laatste carrièrestap. Majoor Toon De Bresser: “ik kon kiezen uit diverse opties. Bewust koos ik voor de net opgerichte Afdeling Reservisten Aangelegen-heden (ARA) in Utrecht. ARA had serieuze plannen en er lagen diverse nieuwe taken. Ook hun team, waarin alles werd gedaan voor de reservist, sprak me aan. Bovendien kende ik de energie binnen de Natres uit het verleden als mentor van een aantal pelotons van RMC Zuid.”

werving brengt verjongingEén van de eerste prioriteiten was de werving, waaronder het creëren van specifieke werving- en communicatiefunctionarissen binnen de stafdetachementen. De Bresser: “Adjudant jan Bakker heeft hier veel werk verricht in samenwerking met de werving van de Landmacht en de secties AZ van de bataljons. Alle bataljons geven nu identieke informatieavonden aan potentiële sollicitan-ten en de wervers zijn actief in het veld. Met succes, want er waren voorheen veel vaca- tures. Nu zijn er zelfs bataljons met wacht-lijsten. De instroom zorgt voor verjonging in de pelotons en de aanwas van vooral studen-ten zie ik als een verrijking van het korps.” Het ontwikkelen van kaderopleidingen conform de beroepsstructuur ervaart hij als een andere mijlpaal. De onderofficieren hadden onder leiding van majoor Wout van Stempvoort de eerste stappen gezet. Het was een kwestie van doorgaan op de ingeslagen

weg. De Bresser: “Ook voor officieren zijn trajecten opgestart aan de KMA. Samen met majoor Wijert Krijt is hard gewerkt aan de initiële opleiding officieren en de primaire vorming officieren. De opleiding van leiding- gevend korporaals wordt nu nog gegeven door de bataljons. Binnenkort gaat deze naar de KMS. Dan zijn alle kaderopleidingen voor de Natres op dezelfde plekken onder-gebracht als voor de beroeps.”

‘keigoed’ in brigades‘Keigoed’ omschrijft De Bresser de intreding in de brigades. De majoor: “Nu zijn alle bataljons onderdeel van een operationele brigade. De brigadecommandant bepaalt wie van zijn mensen een opdracht of een steun- verlening uitvoert. Tevens moeten we zoeken naar samenwerking in opleiding en training met de andere brigade eenheden. Het natres-bataljon moet de ‘ontzorger’ worden van de brigade. Daarom is er door ARA een flink aantal uren steunverlening gebudgetteerd voor onze manschappen. Het wordt nu zaak om die uren optimaal te benutten. ik heb alle vertrouwen in een mooie toekomst binnen de brigades.”

Soms signaleerde De Bresser een onjuist beeld over de rol van de korpscommandant (KC): “Mogelijk onbegrip komt voort uit het feit dat de KC geen operationeel comman-dant is van de bataljons. Maar beleidsmatig is de invloed van overste Van der Thiel groot. Besef wel dat hij een adviseur is van de commandant Landstrijdkrachten over het

Korps Nationale Reserve. De KC vecht binnen CLAS altijd voor ons korps. Met succes, want in de inkrimpingronde bij Defensie weet de Nationale Reserve zich prima te handhaven. Natuurlijk is dit ook een verdienste van elk korpslid. Onze positieve zichtbaarheid heeft geresulteerd in een beperkte bezuiniging. Een goede les voor de toekomst.”

eigen karakterCommunicatie is een ander speerpunt van het Korpsbureau. De Bresser: “November Romeo, de website en bataljonsnieuws-brieven en de verhalen van onze mensen zijn essentieel om het eigen geluid te laten horen. Ook onder een brigade heb je een eigen karakter. ik vergelijk dat met mijn bakermat het Garde Regiment Fuseliers Prinses irene. Het zet de tradities voort van de irenebrigade en kent een sterke regimentsgeest. Ze zijn onderdeel van 13 Mechbrig, maar koesteren hun tradities. De natresbataljons moeten dat ook doen. Hun bijzondere karakter geeft daar alle recht toe.”

Tot de laatste werkdag staat De Bresser op de bres voor het korps. Hoewel hij zijn afscheidsreceptie geeft in het Oirschotse, in de nabijheid van de ‘irenemannen’, staat op zijn uitnodigingskaart een foto van het vaandel Korps Nationale Reserve. De Bresser: “Als je een korps bent, steun je elkaar. in die stelregel geloof ik en heb er altijd naar gehandeld. Dat geldt ook voor mijn tijd bij het Korps Nationale Reserve, daar kijk ik met plezier en trots op terug.”

NOVEMBER ROMEO | 15

“Als je een korps bent, steun je elkaar. In die

stelregel geloof ik en heb er altijd naar gehandeld.

Dat geldt ook voor mijn tijd bij het Korps

Nationale Reserve, daar kijk ik met plezier en

trots op terug”

Majoor De Bresser verlaat Korpsbureau

“als je een korps Bent, steun je elkaar”na 40 dienstjaren verlaat majoor toon de Bresser de koninklijke landmacht. de

laatste jaren was hij actief binnen ara en het korpsbureau nationale reserve.

daar was hij betrokken bij recente ontwikkelingen in het korps. over mijlpalen

en toekomstverwachtingen.

Tekst: aoo Robert Witsen, Foto’s: elnt Fred Warmer en sgt Michel Nauta

Page 9: November Romeo september 2011

NOVEMBER ROMEO | 1716 | NOVEMBER ROMEO

Nadat in 2010 het Schietteam KL een uit- nodiging had ontvangen van het Australische leger om deel te nemen aan de Australian Army Skill and Arms Meeting (AASAM), werd dit jaar de daad bij het woord gevoegd. Na een grondige voorbereidingsperiode vloog het team richting de militaire basis Puckapunyal . Met 12 internationale en 24 nationale teams is de AASAM één van de grootste Combat Shooting wedstrijden ter wereld.

De militairen moesten hun kwaliteiten tonen op dienstpistool, geweer en Minimi. Er werd individueel en in teams geschoten. Korporaal Valery Sessink van 40 Natresbataljon: “Meerdere oefeningen hadden een fysiek onderdeel, waaronder een geforceerde mars van 2,4 km of een speedmars van 1 kilometer. Hierbij moesten ook de wapens, munitie en OPS-vest van minimaal 7,5 kilo worden gedragen.”

goud op 400 meterOp de 400 meter ogenblikdoelen scoorde Sessink de eerste plaats, net voor een Australische majoor. Voor zijn prestaties ontving hij de gouden medaille. Op de ‘overall’ uitslagen op de lange afstand, scoorde hij tevens een bronzen plak. Korporaal Frank Bakker van 50 Natres-bataljon toonde zich een meester tijdens de battle-sight wedstrijd. Bakker: “Hierbij wordt je kijker afgeplakt, waardoor je alleen je noodvizier kunt gebruiken. Mijn resultaten waren goed voor brons.”

Majoor Eric Rossou (CiMiC) wist met tref- zeker snelvuur op 300 meter een bronzen medaille te verdienen. Allemaal mooie individuele Nederlandse prestaties, die niet misstonden tussen de vele Olympische schutters uit indonesië en Maleisië. Nieuw-komer in het Nederlandse team, Floor Bosch, schoot zichzelf binnen in de top 20 van beste geweerschutters, terwijl Bakker, Sessink, Slofstra en Rossou binnen de top 40 van beste pistoolschutters zich opnieuw moesten bewijzen.

sterk teamOok in teamverband lieten de Nederlanders zien wat ze waard waren. Terwijl een Australische officier opschepte over zijn teams, werden op dat moment zijn militairen

Tekst: kpl Valery Sessink, Teksbewerking: aoo Robert WitsenFoto’s: Remco Zwanenburg en Dennis Heetveld

Reservisten aan top ‘Down Under’

scHoten natresMilitairen goed voor australiscH edelMetaalHet schietteam van de koninklijke landmacht was afgelopen mei voor een krachtmeting met circa 350 buitenlandse

militaire topschutters in australië. in het nederlandse team van 15 personen zaten ook zes militairen van het korps

nationale reserve. korporaal valery sessink veroverde met zijn rake schoten zelfs een gouden medaille.

overrompeld door de Nederlanders. Hiermee oogsten zij een applaus van alle aanwezige schutters.Tijdens de gecombineerde speedmars met een aanvalsgolf op doelen, liet bataljons-adjudant Douwe Slofstra van 10 Natresbatal-jon zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Het Nederlandse team versloeg met ruime voorsprong de Franse- en de Amerikaanse mariniers. Slofstra: “Gezien het fysieke deel van de totale wedstrijd voelde dat heel goed. Zeker als je bedenkt dat onze gemiddelde leeftijd twee keer zo hoog lag. Als Natres doen we echt niet onder voor deze elitekorp-sen. Wij kijken als reservisten dan ook terug op zeer geslaagde en leerzame wedstrijden.”

respect oogstenOp de laatste twee dagen werden de landen wedstrijden verschoten. Deze waren een combinatie van alle schiethoudingen op de 100 t/m 400 meter. Het Schietteam KL behaalde een uitstekende 5e plaats in het eindklassement. Sessink: “We hebben laten zien dat men met Nederland rekening moet houden tijdens internationale militaire schietwedstrijden. Dat daarbij juist reservis-ten voor het edel metaal hadden gezorgd, werd door veel internationale schutters erg gewaardeerd. We oogsten niet alleen medail-les maar ook veel respect. We gingen aller- minst ‘Down Under’.”

ook goud in nederlandOok in Nederland wisten korpsleden dit voorjaar te oogsten. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Groot Kaliber Geweer schoot adjudant john de jongh goud op 100 meter. Sergeant-majoor Gerard Badenbroek werd gelauwerd met brons. Beide schutters zijn van 50 Natresbataljon. Zij schoten het oude Nederlands record omhoog van 885 naar 889 punten.

Page 10: November Romeo september 2011

18 | NOVEMBER ROMEO NOVEMBER ROMEO | 19

de laatste jaren voerde afghanistan de boventoon als uitzendbestemming. Maar

er zijn meer missies in de wereld waarbij het Ministerie van defensie ook gebruik

maakt van haar reservisten. kapitein jurgen scheenstra van 30 natresbataljon

pakte als logistiek stafofficier ruim een half jaar ervaring mee in het afrikaanse

soedan.

Door: sgt Myra Theunissen Foto’s: privébezit kap Jurgen Scheenstra

Kapitein jurgen Scheenstra, in het dagelijkse leven iCT-consultant, kan bogen op 35 jaar ervaring bij Defensie waarvan 28 jaar bij het Korps Nationale Reserve. Deze zomer werd hij de nieuwe commandant van de C-Cie van 30 Natresbataljon. in 2004 ging Scheenstra op uitzending naar irak. Toen hij als gevolg van de economische recessie in 2009 zijn baan verloor, kreeg hij opnieuw de kans om op uitzending te gaan.

déjà vuDe tweede uitzending voelde als een déjà vu. Voor zijn eerste uitzending naar irak had Scheenstra zich voorbereid op de functie van officier van dienst in de Operations Room, maar hij ging aan de slag als mentor van het hoofd van de sectie personeelszaken. De tweede uitzending zou Afghanistan worden, maar het werd Darfur in Soedan. Ook zijn geduld werd op de proef gesteld, want ‘het even wachten’ op een visum naar Soedan werd maar liefst acht maanden. Gelukkig kon Scheenstra deze periode vullen in de functie van stafofficier bij de sectie Operatiën van het Regionaal Militair Commando Zuid. Hierna werkte Scheenstra, tijdelijk bevorderd tot majoor, van juli 2010 tot februari 2011 in het hoofdkwartier van UNAMiD in El Fashir, Darfur. Hij werd geplaatst als stafofficier bij de afdeling operaties van het joint Logistic Operations Centre. Dit bureau is de schakel tussen de VN-organisatie en de militaire organisatie. Van hieruit worden alle logis-tieke activiteiten in Soedan gevolgd en op elkaar afgestemd.

veiligheidsituatieSoedan is verdeeld in de sectoren Noord, Zuid en West. Majoor Scheenstra was deskundige voor de grootste ervan; Sector

Noord. Hij volgde daar alle logistieke activi- teiten en was verantwoordelijk voor het plannen van de vele konvooien tussen de sectoren en de konvooien die van buiten Darfur het gebied binnenkwamen. Afhanke-lijk van de lading werd het transport verzorgd door VN-chauffeurs, militaire chauffeurs of ingehuurde lokale chauffeurs met hun eigen vrachtwagen.Scheenstra: “ik heb een plan uitgewerkt waarin volgens een bepaald schema vanuit alle sectoren dagelijks konvooien naar een andere sector verplaatsten. Hierdoor ont- stond een constante toevoer van goederen. Tijdens de konvooien was ik eindverant-woordelijk voor de veiligheid van voertuigen, chauffeurs en goederen, ook als er bijvoor-beeld een konvooi strandde.”

ieder konvooi werd begeleid door een bewapende escorte. Een escorte kon, afhan- kelijk van de grootte van het konvooi, tot pelotonssterkte zijn. Daarnaast reed in ieder konvooi een ambulance en een takelwagen mee. Scheenstra: “je kon nooit uitgaan van

een ‘normale’ situatie. De veiligheidssituatie was vaak zo dreigend dat konvooien niet mochten verplaatsen en vele dagen vast-zaten in een VN-compound. Het wegennet is bovendien van matige kwaliteit en veelal onverhard. Wegtransport was steeds ons uitgangspunt, maar als de veiligheidssituatie het niet meer toeliet werden ook goederen door de lucht vervoerd.”

voedseltransportenTrots is Scheenstra op zijn werk voor de voedseltransporten van het Wereld Voedsel-programma. Deze liepen geregeld vast door de ongunstige veiligheidssituatie, maar door de inzet van de majoor werden alternatieven gevonden in aansluiting bij UNAMiD-konvooien. Hierdoor kwamen deze voedsel-hulp ook echt aan bij de mensen die het nodig hadden.

Het lange wachten op het visum was het waard: “ik zou zo weer gaan en heb er goede contacten aan over gehouden, ook in Afrika. Het was schitterend en een unieke ervaring.

Toen me een maand verlenging werd aan- geboden, hoefde ik daar niet over na te denken. Sterker nog, ik had er nog wel een half jaar aan vast willen plakken!”

Afrikaanse uitzending kapitein Scheenstra

hUlpKoNvooieN veiliG door soedaN loodseN

unaMidUNAMiD (African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur) is een gecombineerde missie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in Darfur, Suoedan. De taak is de bescherming van burgers, het bijdragen aan veiligheid voor humanitaire hulp, het monitoren en verifiëren van de vredesovereenkom-sten, het ondersteunen van het politieke proces, de promotie van mensenrech-ten, de rechtspraak en het volgen van de situatie aan de grenzen met Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Page 11: November Romeo september 2011

20 | NOVEMBER ROMEO NOVEMBER ROMEO | 21

WaarGeNomeN | september 2011

De 63ste Tweedaagse Militaire

Prestatie Tocht werd op 31 mei en 1

juni gehouden in De Harskamp. De

organisatoren van de Koninklijke

Vereniging van Nederlandse

Reserve-Officieren (KVNRO) en de

LO/sportorganisatie KL registreerden

een recordaantal van 528 militairen,

waarvan bijna 70 reservisten. Doel is

het afleggen van twaalf onderdelen

in 2x 10 uur. in totaal wordt er zo’n

180 km gefietst en 40 km gelopen.

Dit jaar behaalde slechts 58% van de

deelnemers de eindstreep; zij

mochten het TMPT-kruis in ont-

vangst nemen. TMPT-voorzitter,

kolonel (R) Gerard Lettinga nam na

21 jaar, waarvan 14 jaar als voor-

zitter, afscheid en droeg het voor-

zitterschap over aan luitenant-

kolonel (R) Maarten Peeters.

tMpt 2011

luxeMBurgse leger gastHeer in diekircH

witsen naar coMMunicatiegroep

natres pistool teaM tweede op oMk

succesvol op Marinedagen

De Marinedagen trokken dit jaar

ruim 150.000 belangstellenden naar

Den Helder. Op een prominente

plaats op de marinehaven, direct

naast de mariniers, waren het Korps

Nationale Reserve en andere

reservistenorganisaties aanwezig

voor wervingsdoeleinden. De B-Cie

van 20 Natresbataljon tekende voor

de organisatie en verzorgde de

Natres pistoolteam tweede op OMK

Tijdens de OMK (Onderdeels

Militaire Kampioenschappen) op iSK

Harskamp op 7 en 8 juni pakte een

Natresteam de tweede plaats in het

pistoolschieten. Het succesvolle

team bestond uit (op de foto van

links naar rechts): sgt Gé Steinvoort

presentatie en een uitgebreide

demo. Kinderen konden in een leger-

decor op de foto. Velen poseerden en

konden thuis, vanaf de website

Natres.nl, hun foto downloaden. De

wervers deden goede zaken op het

marineterrein, want ruim 150

kandidaten werden genoteerd voor

informatieavonden bij compagnieën

door het hele land.

(teambegeleider), sm Martijn Lamers

(20 Natresbataljon), aoo Douwe

Slofstra (10), kpl Frank Bakker (50)

en kpl1 Salvadore van der Berg (10).

De winnaars kregen naast de

gebruikelijke medaille ook de draag-

speld ‘Harskamp 2011’ uitgereikt.

Witsen werkzaam in het vakgebied

communicatie & voorlichting, waar-

van sinds 1991 met een eigen advies-

bureau.

De door het Luxemburgse leger

georganiseerde Marche de L’Armée

in Diekirch wordt al gelopen sinds

1968. Ook dit jaar kon er op 18 en

19 juni worden gekozen uit diverse

wandelafstanden. Het evenement

trekt altijd veel Nederlandse mili-

tairen, waaronder veel leden van het

Korps Nationale Reserve. Tot voor

kort bouwde de landmacht een

tentenkamp op voor Nederlandse

militairen. Dit werd bij toerbeurt

door een Natresbataljon georgani-

seerd. Het tentenkamp viel in 2010 al

aan de bezuinigingen ten prooi. Het

Luxemburgse leger bood de helpen-

de hand door legering aan te bieden

op de kazerne in Diekirch. Ondanks

het regenachtige weer was het

heuvelachtige traject opnieuw een

prima opwarmer voor de Vierdaagse

van Nijmegen. in 2012 is ‘Diekirch’

op 2 en 3 juni.

Adjudant Robert Witsen is de

opvolger van adjudant Danvers in de

communicatiegroep bij het Korps-

bureau Nationale Reserve in Utrecht.

Zijn hoofdtaak is het redactioneel

management van het korpsmagazine

November Romeo en plaatsvervan-

ger van elnt Fred Warmer als hoofd

van de communicatiegroep. Witsen

was in zijn vorige functie sergeant-

majoor communicatie bij het staf-

detachement van 20 Natresbataljon

in Den Haag. Hij nam ook twee jaar

part-time waar als adviseur bij

Communicatie & Externe Betrekkin-

gen van RMC West. Sinds 1985 is

Na bijna tien jaar als redacteur

November Romeo verlaat adjudant

joost Danvers het Korpsbureau. Na

zijn dienstplicht kwam joost in 1995

als eerste trompettist bij het Fanfare-

korps Nationale Reserve. Danvers:

“Omdat ik na mijn opleiding jour-

nalist werd, kon ik mijn werk minder

goed combineren met het drukke

muzikantenbestaan. ik kon overstap-

pen naar het Korpsbureau, waar de

communicatie een nieuwe impuls

kreeg.” Danvers werd in 2002 adju-

dant en hield zich naast November

Romeo ook bezig met communicatie

voor de Natres. Danvers: “Uitgangs-

punt was altijd dat onze 3.000 mili-

tairen de beste ambassadeurs zijn.

Met als motto; uitdragen waar je

trots op bent en eerlijk zijn over wat

je gaat verbeteren. Dat bleek een

goede keus, want anno 2011 kun je

als organisatie niet meer communi-

ceren vanaf één centrale PR-afdeling.

iedereen heeft Facebook, Twitter of

Hyves en draagt bij aan de beeld-

vorming.” Over zijn vertrek zegt

Danvers: “inmiddels weet iedereen

ons te vinden en staat het Korps

positief in de media. ik ben trots om

daaraan te hebben bijgedragen. Er is

nog genoeg te doen, maar het Korps

is er klaar voor.” Van de korps-

commandant ontving Danvers het

Delfts blauwe herinneringsbord als

waardering voor zijn inzet.

danvers verlaat korpsBureau

Op 25 juni rondde een nieuwe

lichting Natres militairen de initiële

Vorming Onderofficier (iVO) aan de

KMS af. Tijdens een pittige oplei-

dingsweek werden de kandidaten

meegenomen in het domein van de

onderofficier van vakman, leider en

instructeur.

De geslaagden waren: kpl1

R. Willemsen, kpl H. Roosenburg,

Kapitein jurgen Scheenstra is de

nieuwe commandant van de C-Cie

van 30 Natresbataljon. Op 18 juni

nam hij in Oirschot het commando

over van zijn voorganger kapitein

Ruud van Opstal, die om persoonlijke

reden na anderhalf zijn functie moest

verlaten. Scheenstra is voor zijn

eenheid een vertrouwd gezicht, want

hij werkte jarenlang als hoofd sectie

logistiek bij het stafdetachement. De

D-Cie kreeg op 25 juni een nieuwe

commandant. Op de Nassau-Dietz-

kazerne in Budel nam kapitein Eef

Hendrikx het bevel over van zijn

voorganger majoor jo Urlings.

Hendrikx was beroepsmilitair.

Hij besloot na het FLO zijn brede

ervaring nog enige jaren aan te

wenden bij het Korps Nationale

Reserve.

De Britse minister van Defensie wil

een troepenmacht van 38.000

reservisten opbouwen om de

bezuinigingen bij de strijdkrachten te

kunnen opvangen. Bij de geregelde

troepen moeten tot 2020 circa

19.000 banen vervallen. Het Britse

leger zal in 2020 bestaan uit 81.000

militairen. Bron: BBC.

kpl1 j. Van der Linden, kpl1

M. Steenbergen, kpl1 A. Zwaan, kpl1

F. Smits, kpl1 H. Aaftink, kpl1 j.

Gatsma, kpl1 A. Steijvers, kpl1 E. de

Vries, sld1 M. van der Velden, sld1

E. van Doorn, kpl R. Venetiaan, kpl1

M. Klijs, sld1 H. Mulder-Stoffer, kpl1

R. Nieuwenhuizen, kpl1 F. jong, kpl

j. Hoeksma, kpl G. Merkus en kpl1

A. Stijeverts.

Kapitein Jurgen Scheenstra (links op de

foto).

Kapitein Eef Hendrikx (rechts op de foto).

ivo geslaagden kMs

coMMandowisseling 30 c- en d-cie Brits leger wil Meer reservisten

Page 12: November Romeo september 2011

NOVEMBER ROMEO | 2322 | NOVEMBER ROMEO

Draaginsigne Gewonden uitgereikt

Kpl1 Ab van der Schouw kreeg op

24 juli het Draaginsigne Gewonden

(DiG) opgespeld. Dit gebeurde door

compagniescommandant majoor

Willem van den Berg van de B-cie

van 40 Natresbataljon. Op verzoek

van de korporaal vond de ceremonie

plaats in het B3 peloton, waarbij ook

familie en collega’s uit zijn tijd in

Bosnië (1994) aanwezig waren. Als

teken van erkenning en respect is op

De dag vooraf aan het Nederlands

Militair Kampioenschap Schieten

individueel op 9 juni werd traditio-

neel het OMK voor onderdeelteams

gehouden. Ook dit keer was het

Korps Nationale Reserve prima

vertegenwoordigd op de wapens

Glock en Diemaco. Zo goed zelfs dat

er voor alle herenteams selecties

moesten worden gehouden om tot

de beste indeling te komen. Op het

onderdeel Diemaco werd goed

gepresteerd door de heren. Tussen

alle beroepseenheden eindigden ze

11 oktober 1990 het DiG ingevoerd

voor alle veteranen en militairen die

lijden of hebben geleden onder de

lichamelijke en/of psychische

gevolgen van hun plichtsvervulling

onder oorlogsomstandigheden. in

tegenstelling tot het Amerikaanse

Purple Heart wordt het Nederlandse

DiG ook toegekend aan veteranen en

militairen die onder oorlogsomstan-

digheden psychisch gewond zijn

geraakt.

net buiten de top 8. De dames deden

het beter; ze eindigden op de tweede

plaats. Zo kwam er een mooi einde

aan de het eerste deel van de CLAS-

bokaal 2011. Dit najaar wordt

gestreden bij zowel de heren als de

dames om de felbegeerde jaar-

prijzen. Het Korps Nationale Reserve

ligt mooi op schema in de compe-

titie want er wordt fanatiek getraind.

Deelname aan de sportwedstrijden

en de voorbereidingen daarop zijn

overigens onbezoldigd.

WaarGeNomeN | september 2011

op scHeMa in clas-Bokaal 2011kMs natres sv 2011 30 Zoekt vuurwapen

kBk ontvangt lenteprijs 2011

staf 20 naar frederikkaZerne

Hulpverlening door korporaals

Beëdiging 30 natresBataljon

Op 23 augustus 2011 is het stafdetachement van 20 Natresbataljon verhuisd

van de Alexanderkazerne naar de Frederikkazerne in Den Haag. De bataljons-

leiding zit op de Frederikkazerne in gebouw 102 (voormalige locatie van RMC

West).

Personeel van 13 Gemechaniseerde

Brigade heeft de politie in Zeeland op

1 augustus geassisteerd bij onder-

zoek van een misdrijf. Twintig reser-

visten van 30 Natresbataljon zochten

in de omgeving Nieuwdorp naar een

wapen. De inspanningen leidden

helaas niet tot resultaat.

Voor haar jaarlijkse beëdiging-

ceremonie koos 30 Natresbataljon

op 2 juli het historische centrum van

Maastricht als decor. in totaal legden

Op 2 juli sloten 8 deelnemers met succes de jaarlijkse Secundaire

Vorming Natres af aan de KMS in Weert. De lichting 2011

bestond uit aoo Duco Braun, sm Rini Glerum, sm john

Groenewoud, sm john jansen sm Fedor Oosterlaken, sm Peter

de Vries, sm Hans Willems, aoo Robert Witsen. Secundaire

Vorming is bedoeld voor onderofficieren met taken en werk-

aamheden op compagniesniveau en hoger. Onderwerpen uit

het lesprogramma, dat een half jaar vergt, zijn bijvoorbeeld

commandovoering, situationeel leiderschap en diverse

gesprekstechnieken.

De Stichting Kyokushin Budokai

Krijgsmacht (KBK) heeft de Lenteprijs

2011 van het Fonds 1818 gewonnen

Op de terugweg van de KMS rijden

de korporaals jan Gatsma en Ruben

Venetiaan van 50 Natresbataljon op

25 juni met hun MB naar Amersfoort.

Bij Vianen zien zij op het talud van

de A27 een auto liggen en besluiten

hulp te verlenen. Er zijn ook burgers

gearriveerd, maar die staan erbij te

kijken. Wel zijn de hulpdiensten

gebeld. in de auto zien zij een van

pijn kreunende vrouw die bekneld zit

achter het stuur. De militairen gaan

aan de slag met het ABCD protocol.

De vrouw heeft last van haar nek,

valt af en toe weg, ze ademt redelijk

maar neigt naar hyperventileren door

de pijn. jan slaagt erin om met het

slachtoffer te communiceren zonder

dat zij veel hoeft te praten. Als de

hulpdiensten arriveren is hun rol niet

uitgespeeld en blijven zij betrokken

bij de zorg voor het slachtoffer. De

brandweer knipt de auto open en de

vrouw krijgt met hulp van Ruben en

jan een harnas om voor een veilig

transport naar de ambulance.

Daarna wordt de auto van het talud

weggesleept met de MB, omdat de

bergingsdienst dit niet voor elkaar

kreeg. in het ziekenhuis blijkt dat de

vrouw gebroken nekwervels, bekken

en ribben heeft en ook een zware

hersenschudding en hoofdletsel.

Venetiaan: “Heel bijzonder om te

ervaren wat voor band je opbouwt

met een slachtoffer in zo’n korte,

bewogen tijd”.

voor haar jaarlijkse karatekampioen-

schap. Voorzitter jurriaan Wouters

(PBC 20 Natresbataljon) ontving de

prijs van 1.000 euro. Stichting Fonds

1818 tot nut van het algemeen

verstrekt donaties aan maatschap-

pelijke initiatieven zonder winstoog-

merk met als doel de bevordering

van een duurzame en leefbare

samenleving. KBK ontving de prijs

mede voor de betrokkenheid van

veteranen. De KBK staat open voor

militairen uit alle krijgsmachtonder-

delen, post-actieven en veteranen.

De KBK organiseert kyokushin toer-

nooien en trainingen en streeft naar

erkenning van deze sport binnen

Defensie. Voorzitter jurriaan

Wouters: “De KBK is trots op de

Lenteprijs en ziet het als een blijk van

waardering. De meerwaarde op

mentaal en fysiek gebied van

kyokushin is groot. Diverse Natres-

militairen beoefenen het al actief.”

www.kbk-karate.nl

36 militairen van het bataljon hun

eed of belofte af op het vaandel van

het Korps Nationale Reserve.

draaginsigne gewonden uitgereikt

Page 13: November Romeo september 2011

ooK ziN iN eeN NieUWe UitdaGiNG? Korps Nationale Reserve | Bel 0800-0124 | www.natres.nl