Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

24
Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 14 NUMMER 56 informatiemagazine september 2015 Wandel je mee over ‘t Oud Stort? “Net Schotland!” POSTEL: “Naaldbomen omvormen tot loofbossen” p. 4 p. 18

description

Het gemeentelijk informatiemagazine voor de maanden september, oktober, november 2015.

Transcript of Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Page 1: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 14

NUMMER 56

informatiemagazine september 2015

Wandel je mee over ‘t Oud Stort?“Net Schotland!”

POSTEL: “Naaldbomen omvormen tot loofbossen”

p. 4

p. 18

Page 2: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

inhoudI N F O R M A T I E M A G A Z I N E S E P T E M B E R 2 0 1 5 | n r 5 6

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol> Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol> Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, [email protected]

WWW.GEMEENTEMOL.BE

Fotografie: o.a. Hans Cools, Roger Verdonck, Guido Vermeulen

Onderzoeksinstelling JRC-IRMM – verscholen in de bossen van Europawijk – opent deuren tijdens Open Bedrijvendag

JRC – IRMM is de stille kracht achter tal van zaken waarmee de burger dagelijks in aanraking komt. “Wij testen of de bagagescanners op de luchthaven effectief bommen vinden, of scanners voor medische toepassingen effectief opsporen wat ze moeten opsporen.”

Het kind staat meer dan ooit centraalElk kind heeft recht op onderwijs dat het best bij hem of haar past. Daarom schreef de Vlaamse overheid het M-decreet uit.

Vlaamse overheid maakt natuurbeheerplan voor Postelse bossen “Met het natuurbeheerplan willen we het gebied omvormen tot meer gevarieerde bossen die ecologisch aantrekkelijker zijn en een meerwaarde bieden voor wandelaars.”

3 EHBD-rugzak voor Eerste Hulp Bij Dementie in de bib

8 Leuke én interessante weetjes over onze gemeente dankzij 40 jaar Kamer voor Heemkunde

10 Kleine bijsturingen één jaar na invoering online inschrijven buitenschoolse kinderopvang

12 Happen & Stappen: de lekkerste wandeling in onze gemeente

14 Verborgen schatten achter de muren van de Academie voor Beeldende Kunsten

16 Leefloon? Kans op een nieuw leven!

22 Al dertig jaar cursussen Pionier

23 Veilige schoolomgeving en nieuw kerkplein voor Rauw

24 Terugblik

6

184

20

Nieuw wandelpad brengt een stukje Schotland naar Mol Het glooiende heideterrein tussen de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg, was vroeger het gemeentelijk huisvuilstort. De natuur kreeg hier opnieuw de overhand. Wandel met ons mee en ontdek een stukje Schotland in onze gemeente!

Page 3: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Vanaf woensdag 2 september kan je in de bibliotheek een EHBD-rugzak ontlenen. EHBD staat voor Eerste Hulp Bij Dementie. De rugzak is gevuld met zorgvuldig geselecteerde materialen over dit thema. Hij is ontworpen om iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie, te begeleiden in de eerste zoektocht naar informatie over dementie.

Waarom een EHBD-rugzak?Als er een vermoeden van dementie bestaat of er al een diagnose is gesteld, roept dit veel vragen op. Mensen gaan met de diagnose dementie naar huis en hebben vaak geen goed beeld van het verloop van de ziekte. De ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-rugzak geeft je de kans om dit thema op een rustige manier thuis te verkennen.

EHBD-rugzak voor … Eerste Hulp Bij Dementie vanaf nu in de bib

Mensen informeren over en bewust maken van dementie

Wat zit er in de EHBD-rugzak?Omdat dementie niet alleen de persoon met dementie treft maar ook een grote impact heeft op zijn omgeving, bevat de rugzak een selectie van materialen voor zowel (jonge) kinderen, tieners als volwassenen. De inhoud bestaat onder andere uit informatieve boeken, kinderboeken, strips voor volwassenen, een dvd (film) en brochures over dementie. Daarnaast vind je in de rugzak ook een

September ‘Dementievriendelijke maand’In september staan er tal van activiteiten op stapel met als centraal thema ‘dementievriendelijke gemeente’. Iedereen is welkom.

> Dementievriendelijke wandeling, 8 september, 13.30 – 16 uur, lokaal dienstencentrum, Jakob Smitslaan 28> Troost bij personen met dementie, Luc Van de Ven geeft een lezing over zijn boek ‘Troost’ en

voorstelling EHBD-rugzak (gratis): 14 september, 19 – 21 uur, Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2 > Film ‘Feel my love’: 22 september, 14 uur, Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2> Praatcafé dementie - thema ‘dwaalgedrag bij personen met dementie’ (gratis): 29 september, 19 uur,

lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28

overzicht van andere materialen over dementie die elders of in de bibliotheek te ontlenen en verkrijgen zijn.

Aan de slag ermee, maar hoe?De bibliotheek beschikt over twee EHBD-rugzakken op wieltjes (trolleys) die makkelijk hanteerbaar zijn. Deze kunnen gedurende de normale uitleentermijn van vier weken ontleend worden. Zijn beide rugzakken uitgeleend, dan kan je er één reserveren. De rugzak bevat een tiental voorwerpen, maar telt maar als één ontlening. Na gebruik geef je de rugzak tijdens de openingsuren af aan een baliemedewerker in de bibliotheek. Zij of hij kijkt de inhoud na. Een aantal infobrochures mag je zelf houden. De EHBD-rugzak past niet in het inleverluik.

De EHBD-rugzak werd gerealiseerd vanuit het project ‘Mol Dementievriendelijke Gemeente’.

De EHBD-rugzak is gevuld met zorgvuldig geselecteerde materialen over dementie.

Gratis te ontlenen in de bibliotheek.

De EHBD- rugzak is ontworpen om je te begeleiden in je eerste zoektocht naar informatie over dementie.

www.gemeentemol.be 3

Page 4: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Wandelpad leidt je over natuurgebied ’t Oud Stort

“Een stukje Schotland in Mol” Vanaf 6 september is de wandeling ‘Rond de heide van de Molse Meren’ een leuke attractie rijker. Op die dag openen we een wandelpad dat over een heuvel van natuurgebied ’t Oud Stort loopt. “Je hebt boven echt het gevoel dat je in Schotland staat”, zo vertelt conservator en natuurgids Jef Sas van Natuurpunt.

Wat nu een glooiend heideterrein is tussen de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg, was vroeger het gemeentelijke huisvuilstort. In 1985, nadat er een andere oplossing werd gevonden voor het huisvuil, kreeg het stortterrein een afdekking met dikke zand- en kleilagen. “Ik herinner me als kind nog de tijd voor het stort”, zo vertelt Jef Sas. “Dit was een sprietput gegraven tijdens WOII. Vervolgens hebben ze er een stort van gemaakt, ver weg van de woonkernen en toch gemakkelijk bereikbaar.”

In SchotlandDe tijd van het aan- en afrijden van huisvuilwagens is al lang voorbij, de natuur kreeg hier opnieuw de bovenhand. “De heuvels zijn in feite opgebouwd uit afval. Dankzij de afdekkende klei- en zandlagen, hebben we

hier een mooi stukje Kempense heide kunnen realiseren. De heuvels geven je het gevoel in Schotland te wandelen.”

WandelpadEen tijdje geleden werd er over één van de heuvels een wandelpad gecreëerd, aan beide zijden omgeven door een draadafsluiting om je te scheiden van de schapen die hier tot voor kort graasden. “Het wandelpad ligt er al langer, pas nu kunnen we het openstellen voor het grote publiek. Een permanente kudde Kempense heideschapen loopt er niet meer rond. We werken vanaf nu met een zogeheten stootbegrazing met een schaapskudde van Kemp vzw. Dit betekent dat een grotere kudde schapen enkele dagen intensief graast op één bepaald uitgerasterd stuk met veel berkenopslag in dit geval. De schapen zijn

Jef Sas: “Je hebt boven echt het gevoel dat je in Schotland staat.”

informatiemagazine september 20154

Page 5: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Wandel je mee op zondag 6 september? Elke natuurliefhebber is op zondag 6 september van harte welkom voor een heidewandeling over Verkallen met aansluitend de officiële opening van het heidepaadje over ‘t Oud Stort. Maak kennis met een bloeiende heide-gemeenschap vol leven en kleuren. We spreken af om 9.30 uur aan ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71.

Na de wandeling trakteren we je nog op een kleine receptie in het ecocentrum. Als je wilt mee wandelen, geef je best voor donderdag 3 september een seintje aan [email protected], 014 31 26 57 of 0499 34 62 60.

Oude sprietputten werden stort en vervolgens natuurgebiedVooraleer ’t Oud Stort een natuurgebied werd, werd het tussen 1958 en 1985 bijna dertig jaar gebruikt als stortplaats.

In de oorlogsjaren – tussen 1940 en 1944 – vindt op deze locatie machinale sprietwinning plaats en komt ook de plaatselijke bevolking er spriet steken. Spriet wordt tijdens de oorlog gebruikt als alternatieve brandstof omdat steenkool schaars wordt. De ontginning gebeurt niet egaal, waardoor er ondiepe putten overblijven. Na de oorlog blijft er een soort van maanlandschap achter en komt er water in de putten te staan.

Eind 1958 begint het storten van huishoudelijk afval in de putten, waardoor deze stelselmatig gedempt raken. In 1984 zie je niets meer van de putten en is de site volledig bedekt met bergen afval. In de jaren ’80 gaan er onder impuls van de groeiende milieubewegingen over heel het land lokale stortplaatsen dicht. In die periode ontstaan ook de eerste containerparken waar het afval selectief wordt ingezameld.

Na de sluiting van de stortplaats begint de afdekking. Deze is in de loop van 1989 klaar. Eind jaren ‘80 wordt er op de site heidemaaisel uit Limburg ingezaaid met een nieuw natuurgebied als resultaat.

De open heide is het ideale broedterrein voor de veldleeuwerik en de wulp.

nodig om de grassen tussen de heideplanten in te tomen en de ontluikende (berken)boompjes in de kiem te smoren. Zo krijgt de heide weer volop de kans om te bloeien. Deze open heide is het ideale broedterrein voor de veldleeuwerik en de wulp. Vanaf half juli tot half september kleurt het hier prachtig purper: het perfecte moment om het korte wandelpad van een 500-tal meter een keertje te verkennen.”

Waar ligt het nieuwe wandelpad? Het wandelpad is niet eenvoudig te vinden. Pijltjes wijzen je de weg. “Je wandelt op het fietspad langs de Postelsesteenweg. Op een gegeven moment zie je in het natuurgebied een schapenstal. Daar begint het wandelpad. Het snijdt over een heuvel een hoek af van ’t Oud Stort. Op de heuvel heb je een mooi uitzicht.” Het pad maakt deel uit van de wandeling ‘Rond de Heide van de Molse Meren’ van drie kilometer rond de Stortplas en natuurgebied ‘t Oud Stort. Je vertrekt aan ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71.

www.gemeentemol.be 5

Page 6: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

M-decreet zorgt voor gelijke kansen binnen het onderwijs

Het kind staat meer dan ooit centraal

Elk kind heeft recht op onderwijs dat het best bij hem of haar past. Voor het ene kind is dat het gewoon onderwijs, voor het andere het buitengewoon. Om ervoor te zorgen dat elk kind krijgt wat het nodig heeft, schreef de Vlaamse Overheid het M-decreet uit. Bij het begin van dit schooljaar passen alle scholen dit decreet toe. Hierbij staat het kind meer dan ooit centraal.

Door het M-decreet krijgt elk kind de kans om te kiezen voor onderwijs dat het best bij hem of haar past. Zo kunnen kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte les volgen op een gewone school. De gewone school voorziet voor deze kinderen de nodige aanpassingen. Ze mogen bijvoorbeeld een laptop gebruiken, werken met een rekenmachine of krijgen meer tijd om een toets of taak te maken,…

Wij beantwoorden een aantal vaak gestelde vragen over het nieuwe decreet.

Blijft het buitengewoon onderwijs bestaan?Ja. Leerlingen die vandaag in het buiten-gewoon onderwijs les volgen, stappen niet allemaal naar het gewoon onderwijs. Wel kan een aantal leerlingen in het gewoon onderwijs

Meer info: dienst onderwijs, 014 33 09 65, [email protected]

blijven met de nodige hulpmiddelen. Als blijkt dat deze hulpmiddelen niet volstaan, blijft het buitengewoon onderwijs een mogelijkheid. Dit gebeurt uiteraard in nauw overleg met de school, het centrum voor leerlingenbegelei-ding (CLB), de ouders en leerkrachten met als eerste bekommernis het welzijn van het kind.

Zullen er veel kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte terecht komen in het gewoon onderwijs?Neen. Het gaat maar om een klein aantal leerlin-gen. Vooral omdat we in onze gemeente in het verleden al grondig bekeken welk onderwijs het best bij een leerling paste. We hebben een intensieve samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. Denk hierbij maar aan de speelleerklas of de begeleiding die leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs aanbieden in gewone scholen (GON). Het verschil in de klas blijft dus beperkt.

Wat verandert er in het buitengewoon onderwijs?De leerlingen uit het buitengewoon onderwijs werden onderverdeeld in types. Leerlingen met een licht verstandelijke beperking behoorden bijvoorbeeld tot type 1, leerlingen met ernstige leerstoornissen tot type 8. Het M-decreet

voegt verschillende types samen tot één type met de naam ‘basisaanbod’. Leerlingen uit het nieuwe type stromen mogelijk na een positieve evaluatie terug naar het gewoon onderwijs. Er komt in sommige scholen ook een nieuw type 9 voor kinderen met autisme die geen verstandelijke beperking hebben maar niet in het gewoon onderwijs terecht kunnen. In onze gemeente biedt Gibbo Galbergen dit type al aan.

Kunnen ouders zelf kiezen of hun kind naar het gewoon of buitengewoon onderwijs gaat?Uiteraard! Ouders zijn en blijven een belangrijke partner in de keuze voor het gewoon of buiten-gewoon onderwijs. Om je kind in te schrijven in het buitengewoon onderwijs is een verslag van het CLB nodig. Dat wordt afgeleverd als een gewone school niet voldoende kan inspelen op de noden van het kind. Dit attest is twee jaar geldig. Na die periode volgt er een evaluatie en is een overstap naar het gewoon onderwijs mogelijk, eventueel met begeleiding vanuit het buitengewoon onderwijs. Óf de leerling blijft in het buitengewoon onderwijs. Alles hangt af van de noden van het kind.

informatiemagazine september 20156

Page 7: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Meer info: Saigo, 014 31 36 96, [email protected]

Meer info: dienst ruimtelijk beleid, 014 33 08 08, [email protected]

“Elk kind laten stralen, daar is het ons om te doen”Een splinternieuw schoolgebouw, een aangepaste werking, een nieuwe naam en een nieuw logo: Saigo Sterrenbos is helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. “In onze school draait alles om het welzijn van onze kinderen. Elk kind is op zijn manier een ster die wij laten stralen!”, glundert directrice Hilde Verboven. Hiermee verklaart ze ineens de nieuwe naam. “Ook binnen de nieuwe richtlijnen van de Vlaamse Overheid blijft het kind centraal staan in deze school.”

Saigo Sterrenbos is de nieuwe naam voor de School voor Aangepast Individueel Gemeentelijk Onderwijs in onze gemeente. Een ‘Sterrenbos’ is een bos met paden die vanuit een middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden lopen en een ster vormen. “Bij ons staan de kinderen centraal, we zorgen ervoor dat ze hun eigen pad bewandelen en kunnen groeien. In het logo gebruiken we ook een ster. De kleuren van het logo komen terug in onze gebouwen, dus het vormt een mooi geheel”, verduidelijkt Hilde.

Bouwplannen voor school GompelBasisschool Gompel diende een bouwaanvraag in om een gedeelte van de school te vernieuwen en om uit te breiden. Op dit ogenblik wordt bekeken of dit bouwdossier in aanmerking komt voor subsidies. Vermoedelijk starten de werken in augustus 2016. Bedoeling is om de dakbedekking te vernieuwen, nieuwe ramen te plaatsen, de traphallen en de gangen te verbouwen. Een refter, een overdekte speelplaats, toiletten, drie nieuwe klassen, een degelijke fietsenstalling en buitenberging worden voorzien in de nieuwbouw.

“Een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuwe school: wij zijn klaar voor de start!”

s t e r r e n b o ssaigo

www.gemeentemol.be 7

Page 8: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

40 jaar Kamer voor Heemkunde levert tal van unieke weetjes op

Grasduinen in het verleden van onze gemeenteTijdens het veertigjarig bestaan stootten de leden van de Kamer voor Heemkunde en dienst erfgoed op een aantal verrassende weetjes en nieuwtjes van onze gemeente. Weet jij bijvoorbeeld waar of wanneer het eerste rode licht gezet werd? Of wanneer de toren van de Sint-Pieter en Pauwelkerk afbrandde? We zetten enkele merkwaardige vondsten op een rij.

Afbeelding St.-Pieterstoren vóór de brand in 1765

In 1984 komt wijlen Roger Knaepen een tekening van de Molse torenspits op het spoor van hoe deze er uitzag voor de brand van 1765. De afbeelding is van Constantijn Huygens jr. Op de voorgrond zien we de samenvloeiing van de Oude en de Nieuwe Nete in Ginderbroek, omgeven door struikgewas.

De oude grenspalen van de voogdij - jaren 1980

In de jaren tachtig van de vorige eeuw gingen Frans Peeters en Martin (Stinus) Ver Bruggen op zoek naar de eeuwenoude grenspalen van de voogdij Mol, Balen, Dessel. Met de hulp van archivaris Paul Vos doken zij in de archieven. Aan de hand van die gegevens begonnen zij met hun speurwerk langs de oude voogdijgrens en wisten zij meerdere oude grensstenen te lokaliseren. In 1990 resulteerde hun werk in de publicatie ‘Grenzen en palen in de voogdij Mol, Balen, Dessel’ en organiseerde de Kamer voor Heemkunde een fietsgordel langs de voogdijgrens.

Eerste verkeerslichten werden geplaatst rond 1949

Op de kruising aan het Rond met de Lakenmakersstraat en de Corbiestraat kwamen de eerste verkeerslichten in onze gemeente. Bij de Mollenaars waren dat de ‘rooi lichten’ van het Rond. Er reden steeds meer auto’s en die hoek was gevaarlijk omdat de bebouwing het zicht belemmerde. Dit had al tot ongevallen geleid. Op zaterdag 1 oktober meldde het Nieuwsblad van Mol dat er sedert enkele dagen een automatische verkeersregeling was aan het kruispunt. Er stond een tijdje een politieman die de nodige uitleg gaf, want de meeste voetgangers en fietsers keken alleen maar eens rond.

Notabelen ‘De Edelen Handboog’ vereeuwigd ± 1855

Molse notabelen, leden van de handboogmaatschappij ‘De Edelen Handboog’, hebben zich laten portretteren. Jozef Helsen, één van de geportretteerden, overleed op 10 september 1863. De foto is dus voor deze datum gemaakt. Volgens historicus Adolf Reydams dateert de foto zelfs uit 1855. Hij kende de meeste geportretteerden persoonlijk. Ook de fotospecialist van onze Kamer voor Heemkunde denkt aan deze periode.

8 informatiemagazine september 2015

Page 9: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Grasduinen in het verleden van onze gemeente

Meer info: dienst erfgoed - Kamer voor Heemkunde, 014 33 09 72, [email protected]

Wat is heemkunde?In theorie is heemkunde de studie van een microkosmos (eigen dorp of streek) op multidisciplinaire wijze (reeks van wetenschappen die gecombineerd wordt zoals archeologie, lokale geschiedenis, demografie, plant- en dierkunde,...). In praktijk interesseren de leden van de Kamer zich voor alle facetten van de lokale geschiedenis. Voor bijvoorbeeld opzoekingen over de familiegeschiedenis is het

gemeentearchief een onmisbare bron van informatie. Vrijwilligers van de Kamer ondersteunen graag de archiefwerking met raad en daad.

Wil je lid worden?Je wordt lid door storting van 7,5 euro op rekeningnummer BE02 0011 7961 1340 van vzw Kamer voor Heemkunde, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol of door contante betaling op de dienst erfgoed in ‘t Getouw. Het lidmaatschap wordt jaarlijks hernieuwd.

Ontdekking archief op zolder oud gemeentehuis - december 2008

Een groot deel van het oud gemeentearchief uit de 19e en 20ste eeuw werd teruggevonden op de zolder van het oude gemeentehuis waar nu onze dienst toerisme gevestigd is. De hoeveelheid was groter dan we vermoedden. Het archief werd overgebracht naar ’t Getouw waar het door tal van vrijwilligers werd proper gemaakt en opnieuw verpakt.

Schenking bewerkte stukken tussen 1880 en 1890

Een merkwaardige schenking in 2012 is zeker het handschrift van Louis Bongaerts uit de periode 1885 – 1893. Hij was een telg van de Molse familie Bongaerts van onder andere onderwijzers en organisten. Het handschrift werd geschonken door de heer Van Gestel uit het Nederlandse Middelbeers. Zijn moeder had het boek gekocht op een rommelmarkt in Antwerpen. De heer Van Gestel vond dat het werk thuishoorde in Mol en nam contact op met het gemeentearchief. Dit handschrift was een heel interessante aanwinst omdat het een beeld geeft van het culturele leven van de Molse burgerij in de 19de eeuw. In de collectie zit onder andere een muziekstuk over ‘de Molse boterhond’.Vincent Hendrik Dillen en zijn ‘peer’

Vincent Hendrik Dillen werd in Mol geboren in 1758 als telg van de rijke lakenmakersfamilie Dillen-Snoeckx. Hij was een aanhanger van keizer Jozef II. Het aftreden van Jozef II had zware gevolgen voor Dillen: hij moest de Leuvense universiteit verlaten. Zijn familie eerde hem wel: Professor Van Mons, gehuwd met Jeanne Agnes Dillen, noemde in het begin van de 19de eeuw een nieuwe peer naar hem: ‘de doyen Dillen’. Intensief speurwerk leverde al wel mooie afbeeldingen van de peer op maar een echt exemplaar konden we nog niet op de kop tikken.

www.gemeentemol.be 9

Page 10: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Nieuwe parkeermaatregelen gaan in vanaf augustus

Na een proefperiode van één jaar waarbij we op 1 september 2014 van start gingen met het online inschrijven voor de voor- en naschoolse kinderopvang, volgen enkele kleine bijsturingen voor het nieuwe schooljaar. Deze wijzigingen volgen uit een evaluatie van de proefperiode die samen met een werkgroep van ouders en schooldirecties werd gemaakt. We zetten de zes belangrijkste aandachtspunten voor dit schooljaar op een rij.

Eén jaar na de invoering van online inschrijven buitenschoolse kinderopvang

Kort toezicht op school

Het kort schooltoezicht bleek een grote meerwaarde voor het wegwerken van pieken in de kinderclubs op specifieke dagen. We behouden dit systeem, maar sturen licht bij.

• De inschrijvingsperiodes lopen vanaf nu per semester• Periode 1: september – december • Periode 2: januari – juni

• Elke inschrijvingsperiode wordt vrijgegeven samen met de eerste reservatieperiode voor de kinderclubs. Hierdoor kunnen ouders minstens tien weken vooraf kiezen voor kort schooltoezicht. Daardoor ontstaat er minder nood om later over te schakelen en een reservatie in de kinderclub te annuleren.

• De eventuele afbouw van schooltoezicht – wanneer er in een kinderclub geen pieken meer voorkomen – kan pas in een volgende reservatieperiode.

• Om snel te kunnen inspelen op individuele pieken per school zijn extra momenten van schooltoezicht of een verlenging van bepaalde momenten wel tussentijds mogelijk.

Kleine bijsturingen reglement, systeem ‘kort schooltoezicht’ blijft behouden

informatiemagazine september 201510

Page 11: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Reservelijsten: kind per kind doorschuiven. We behouden het automatisch doorschuiven kind per kind wanneer iemand anders annuleert.

De aangepaste reserveringsbijdrage is al een belangrijke aanpassing voor gezinnen met meerdere kinderen.

Extra uitzondering: een schooluitstapWanneer een kind niet komt opdagen in de kinderclub wegens een schooluitstap, kan de school hiervoor een attest opstellen. Dit attest kan worden gebruikt om geen joker te verliezen. Uiteraard hopen we evenwel dat je vooraf annuleert. Zo geef je een ander kind de kans op opvang.

‘Vroege’ en ‘late’ reservatieperiodes De twee verschillende – ‘vroege’ en ‘late’ – reservatieperiodes zijn belangrijk om alle ouders gelijke kansen te geven op een plaats in de opvang, zowel de ouders die snel hun opvangbehoeftes kennen als ouders die pas op het laatste moment weten wanneer ze opvang nodig hebben.

• De verhouding tussen de reservatieperiodes wordt in alle kinderclubs gelijkgesteld op 50% van de beschikbare plaatsen voor de eerste reservatieperiode, en 50% voor de tweede.

• Het openstellen van de volgende reservatie blijft op wekelijkse basis gebeuren. We behouden zaterdag om 9 uur als tijdstip.

Aanpassing reserveringsbijdragen (annuleringskosten)

De reserveringsbijdragen blijven behouden. Deze weerhouden ouders ervan om onnodig een plaats bezet te houden voor een ander kind. Wél worden de bedragen aangepast en rekenen we de eerste tien dagen géén reserveringsbijdrage aan.

• Tot 10 dagen een plaats onnodig vastgehouden: géén reserveringsbijdrage

• Tussen 11 en 40 dagen een plaats onnodig vastgehouden: 0,25 euro

• Langer dan 40 dagen een plaats onnodig vastgehouden: 0,75 euro

Met deze bijsturingen richten we ons vooral op de vroegboekers die pas in de tweede reservatieperiode annuleren. Een vroegboeker zou in principe zeker moeten zijn dat hij een opvangplaats gaat gebruiken, anders hoeft hij niet vroeg te boeken.

• Wie als vroegboeker snel annuleert en toch kansen creëert voor anderen, betaalt een lagere reserveringsbijdrage.

• Mensen die laat boeken, betalen een zeer lage of geen reserveringsbijdrage wanneer ze alsnog annuleren.

Dit geeft gezinnen met meer kinderen de kans om zonder kosten langer te wachten met doorschuiven naar een effectieve plaats.

Aanpassing jokersysteem

Het jokersysteem moet voorkomen dat mensen een plaats reserveren, maar dat de kinderen niet komen opdagen. Hiermee neem je een plaats weg voor een kind dat wel nood heeft aan kinderopvang.

• De vier jokers per kind en per schooljaar blijven behouden.

• Wel worden de sancties aangepast• Verlies van de vijfde joker:

twee weken uitsluiting• Verlies van de zesde joker:

geen bijkomende sanctie• Verlies van zevende joker:

één maand uitsluiting

Meer info: buitenschoolse kinderopvang, 014 33 05 31, [email protected]

www.gemeentemol.be 11

Page 12: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

56

5458

1

75

5310

5255

5759

51

6078

69

70 68

6671 67

65

45

PSTART

Sunparks

Het Jagershof

Zilvermeerhaven

Port Aventura

778

g

56

5458

1

75

5310

5255

5759

51

6078

69

70 68

6671 67

65

45

PSTART

Sunparks

Het Jagershof

Zilvermeerhaven

Port Aventura

778

g

PRAKTISCH• Reserveren is verplicht, minimum vier dagen op voorhand via: • www.gemeentemol.be > e-loket > Happen en Stappen, reservatie • dienst toerisme Mol, Markt 1a, 2400 Mol

• Dereservatieispasgeldignabetaling.• Kostprijs:35europerpersoon,dranknietinbegrepen(tenzijandersvermeld).• Nareservatieenbetalingontvangjeeenboekjemetderoute,vertrekplaatsenvouchers.

12,5 kilometer sportief en culinair plezier van september tot eind april

Hou je van lekker eten? Geniet je van een wandeling door de natuur? Dan is ‘Happen & Stappen’ iets voor jou! Deze wandeling loodst je door de mooiste plekjes van onze gemeente en laat je genieten van streekgebonden lekkernijen. Je start met een drankje bij Sunparks Kempense Meren. Via de wandelknooppunten trek je richting Port Aventura. Daar geniet je van een heerlijk voorgerecht met het prachtige uitzicht op de 85 hectare grote Kanaalplas. Langs de oevers van de Kanaalplas wandel je naar het Jagershof waar je een lekker hoofdgerecht voorgeschoteld krijgt. De wandelweggetjes langs de Put van Rauw tonen je een uniek landschap en brengen je opnieuw naar de startplaats. De uitstap eindigt met een lekker dessert.

Een voorsmaakje…

De lekkerste wandeling in onze gemeente!

• Dankzij het nabijgelegen kanalenkruispunt is de haven voor boten vanuit alle windrichtingen vlot bereikbaar.

• Uitzicht op een prachtig binnenmeer van maar liefst 85 hectare waar 200 toerboten en jachten ‘op doortocht’ kunnen aanmeren. Op het menu: een bordje met lauw/warme brie, appel, walnoten, honing en spek of een bruschetta van tomaat.

• Aan knooppunt 65. • Drankje in brasserie De Hoeve in Sunparks.

In Zilvermeerhaven Port Aventura geniet je van een lekker voorgerechtje.

Start aan Sunparks Kempense Meren.

12 informatiemagazine september 2015

Page 13: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

56

5458

1

75

5310

5255

5759

51

6078

69

70 68

6671 67

65

45

PSTART

Sunparks

Het Jagershof

Zilvermeerhaven

Port Aventura

778

g

56

5458

1

75

5310

5255

5759

51

6078

69

70 68

6671 67

65

45

PSTART

Sunparks

Het Jagershof

Zilvermeerhaven

Port Aventura

778

g

12,5 kilometer sportief en culinair plezier van september tot eind april

• Ontworpen door D.C. Bailey.• Gebouwd door de Engelsen aan het einde van WO II.

• 150 hectare van onschatbare natuurlijke waarde.• Rijk aan tal van zeldzame planten en diersoorten.

Paddenstoelen van piepklein tot ‘voetbalgroot’, 160 vogelsoorten, 45 libellensoorten,…

• Voormalige zandgroeve voor de ontginning van Kwarts, het roemrijke Molse witte zand.

• Omgevormd tot natuurgebied met vier grote drijvende eilanden aangelegd om zeldzame fauna en flora aan te trekken.

• Op het menu: met een heerlijke dame blanche of koffie met profiteroletaart geniet je na van de mooie wandeling.

• Mooi vergezicht over de vroegere zandgroeve.• Broedplaats van talrijke watervogels.• Tentoonstelling over de geschiedenis van Sibelco,

de kwartswinning in de streek en het duurzaam. ondernemen in al zijn facetten in Quartz Experience

• Afwisselend tijdelijke tentoonstellingen in ‘t Kristallijn.

• Op het menu: steak met champignon- of pepersaus of een vispannetje. Vanaf 15 oktober ook keuze uit konijn bereid met donkere Postel of kabeljauw met prei en wittewijnsaus. Bij je gerecht serveren we groenten, een aardappelgerecht en wijn naar keuze.

Op weg naar je volgende tussenstop werp je een blik op de unieke Baileybruggen.

Natuurreservaat De Maat.

Put van ’t Rauw.

Eindpunt en nagerecht in Sunparks Kempense Meren.

Hoofdgerecht in Het Jagershof.

’t Kristallijn en Quartz Experience.

Meer info: dienst toerisme, Markt 1a, 014 33 07 85, [email protected]

www.gemeentemol.be 13

Page 14: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Gitte Wijnants “Interieur is mijn zesde zintuig. Eens je ermee bezig bent, kruipt het echt onder je vel!”

• 25jaar• Studies: Master interieurarchitectuur• Werkervaring: werkte voor een

architectenbureau, gaf enkele workshops op de academie en geeft creatieve vakken in een secundaire school

Studierichtingen grafische vormgeving en interieurarchitectuur in een nieuw kleedje

Verborgen schatten achter de muren van de academieGitte Wijnants en Sander Van de Vijver zijn vanaf dit schooljaar het kloppend hart achter de studierichtingen Interieurarchitectuur en Grafische vormgeving op de Academie voor Beeldende Kunsten. Jong geweld met veel goesting om erin te vliegen. “Die goesting, dat is het enige wat onze studenten nodig hebben om aan de lessen te beginnen. We verwachten geen enkele voorkennis, dus iedereen is welkom!”

Interesse is voldoende“Je moet niet technisch onderbouwd zijn om met interieurarchitectuur te starten. Je interesse moet uitgaan naar alles wat met ontwerpen te maken heeft: van het inrichten van je living tot het recycleren van oude of gebruikte materialen.”

Alles is ontworpen“In de opleiding leer ik studenten kijken. Alles is ontworpen. Je moet je er gewoon van bewust zijn. Eens je erop let, laat het je niet meer los. Zo doe je overal inspiratie op.”

Eigen keuze stimuleert creativiteit“De studenten kiezen een drietal opdrachten per jaar waaraan ze op hun eigen tempo werken. Door de studenten zelf te laten kiezen, werken ze aan iets wat hen interesseert. Dat stimuleert hun creativiteit.”

Op eigen tempo“Een B&B ontwerpen, het concept van een pop-up store bedenken en vormgeven

in een moodboard en een voorwerp een nieuwe bestemming geven,… het zou een voorbeeld kunnen zijn van de opdrachten in één jaar. Studenten krijgen de kans op hun eigen tempo te werken en er écht hun ding mee te doen. De verschil-lende opdrachten houden het boeiend.”

Van schets tot plan“Binnen de opdrachten leren we verschil-lende technieken die je nodig hebt om interieurvormgever te worden. Niet alleen plannen tekenen en maquettes maken, ook schetsen, moodboards uitwerken en werken met praktische computerpro-gramma’s komen aan bod. We hebben ook een 3D printer waarmee we vormstudies realiseren.”

Mee met de huidige trends“In de lessen spelen we ook regelmatig in op trends. Zo werken we dit schooljaar zeker rond upcycling. Dat wil zeggen dat we een gebruiksvoorwerp een nieuwe bestemming geven. Een opdracht die steevast uitmondt in verrassende resultaten.”

Studierichting interieur

“Ontdekkingsreis in de wereld van design en architectuur”

informatiemagazine september 201514

Page 15: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Sander Van de Vijver “Beelden begrijpen en gereedschap aanreiken om ze zelf te creëren.”

• 27jaar• Studies: Master illustratieve

vormgeving, grafische beeldende kunst & master in visuele kunst

• Werkervaring: werkt als freelance ontwerper en is al twee jaar het gezicht van de richting grafische vormgeving op de academie

Een open geest “Ook voor de richting grafische vorm-geving is achtergrondkennis niet nodig. Motivatie en een open blik zijn voldoende. Je moet zelfs niet kunnen tekenen!”

Theorie en praktijk met elkaar verweven“Studenten komen tijdens de lessen in aanraking met alle facetten van tekst en beeld. Het gaat dus niet alleen over het ontwerpen van affiches. Ook illustratie als grafische taal, de wondere wereld van typografie en compositie komen in elke opdracht aan bod. Doorheen de lessen behandelen we af en toe een stukje kunst-geschiedenis en kijken we hoe grafische vormgeving zich doorheen de jaren ontwikkelde.”

Alles kan beter“In het begin van het jaar starten we vaak met de opdracht ‘alles kan beter’ waarbij studenten een bestaand grafisch product – een logo, affiche, folder,… – gaan herwerken. Dat stimuleert hen kritisch te kijken en dingen in vraag te stellen.”

Manueel werk en digitale verwerking“We werken manueel en leren wat tekenen, schilderen, schetsen, knippen en plakken voor een grafisch werk betekent. We hebben bovendien een eigen zeef-drukatelier waardoor de ontwerpen echt

tot leven komen! Daarnaast werken we met de computerprogramma’s die in de grafische wereld gebruikt worden. Ze zijn een verlengstuk van de analoge werkwijzen.”

Eigen beeldtaal leren spreken“Elke student werkt op zijn eigen tempo en krijgt persoonlijke feedback. Op die manier wordt het een opleiding op maat. Zo leren studenten hun eigen beeldtaal spreken. Na een tijd kijken ze anders naar tekst en beeld.”

Uitwisseling is onontbeerlijk“Ik zorg regelmatig voor uitwisselingen met de studierichting fotografie. We hebben een goed uitgeruste fotostudio in onze academie. Maar we gaan ook regelmatig buiten de schoolmuren op studiebezoek. Zo zien de studenten dat het ‘echte’ werk niet noodzakelijk anders is dan wat ze in de lessen leren.”

Portfolio om zelf aan de slag te gaan“Tijdens de lessen verzamelen studenten voldoende werk om een portfolio samen te stellen. Wie echt gebeten is door de grafische microbe, kan hiermee op zoek naar een job in de grafische sector. Daar tellen immers de werken en niet de diploma’s!”

Meer info: Academie voor Beeldende kunsten, Markt 24, 014 33 07 96, [email protected], www.abkmol.be, facebook.com/abkmol

Studierichting grafische vormgeving

“Tekst en beeld als onlosmakelijk duo”

Goesting om aan de slag te gaan? Schrijf zeker in!Van 25 augustus tot en met 30 september:

- maandag 9 – 21.30 uur- dinsdag 9 – 20 uur- woensdag 13 – 21.30 uur- donderdag 9 – 12.30 uur- zaterdag 9 – 12.30 uur

In september is het secretariaat extra open op zaterdag tot 14 uur. Ook op zondag 6 en 13 september van 9.15 tot 10.15 uur ben je welkom om je in te schrijven!

Benieuwd? Een blik achter de schermen kan door een proefles te volgen tussen 9 en 30 september. Spring dus gerust even binnen!

“Onze jongste student was 23, de oudste 80 jaar. De mix van leeftijden en achtergronden werkt inspirerend!”

www.gemeentemol.be 15

Page 16: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

“Leefloon? Een kans op een nieuw leven!” Heb je geen inkomen of is je inkomen te laag om van te leven? Dan bestaat de kans dat je via het OCMW recht hebt op een basisinkomen. Onder bepaalde – strikte – voorwaarden keert het OCMW een leefloon uit. Dit leefloon of levensminimum dient om mensen opnieuw te integreren in onze samenleving. Naast financiële hulp begeleidt het OCMW je naar een opleiding of een job. Werk blijft nog steeds de beste stap naar financiële onafhankelijkheid. Mensen helpen om opnieuw op eigen benen te staan, is het belangrijkste doel van het leefloon.

Om een leefloon te krijgen, moet je voldoen aan een hele reeks voorwaarden. Een maatschappelijk assistent onderzoekt je gezinssituatie, je inkomen, eventuele schulden,… en maakt een dossier op. De OCMW-raad beslist uiteindelijk of je al dan niet recht hebt op een leefloon. Krijg je een leefloon? Dan verwacht het OCMW hiervoor heel wat inspanningen terug.

Sylvie en Peter vertellen wat het betekent om een leefloon te krijgen…

“Ik werd onverwacht zwanger op mijn zeventiende. In diezelfde periode scheidden mijn ouders en stond mijn moeder – die thuis voor mij en mijn broertjes zorgde – er plots alleen voor. Ze ging aan het werk, maar het was zwaar om met haar kleine inkomen rond te komen. Met mijn baby’tje erbij zou het nog moeilij-ker worden. Ik studeerde verzorging, maar kon niet aan het werk door mijn zwanger-schap. De situatie was onhoudbaar.”

Net meerderjarig“Samen met mijn mama ben ik naar het OCMW gestapt. De maatschappelijk werker voerde een uitgebreid onderzoek naar onze situatie. De OCMW-raad besliste dat ik, toen net 18 jaar, recht had op een leefloon. Ik voelde me beschaamd om naar het OCMW te stappen. Ik vertel het nog steeds niet tegen iedereen. Maar ik ben trots dat ik het aandurfde. Ik krijg nu een tweede kans en daar ben ik enorm dankbaar voor!”

Een boterham minder als extra voor mijn zoontje“Rondkomen met het leefloon lukt als je goed oplet. Ik weet wat het is om te leven zonder elektriciteit, gas en verwarming. Dankzij het leefloon beschik ik nu terug over deze basisvoorzieningen. Al de rest is bijkomstig. Bovendien eet ik graag een boterham minder om mijn zoontje een extraatje te gunnen!”

Strenge controle “Afgelopen schooljaar maakte ik mijn mid-delbaar af en liep ik stage in woonzorgcen-trum Ten Hove. Ik moest elke maand met mijn schoolagenda, punten en rapporten naar mijn maatschappelijk werker. Zo

controleerde ze of ik mijn best deed op school. Als ik dat niet doe, zetten ze mijn leefloon stop.

Een luisterend oor“Ik kan altijd bij mijn maatschappelijk werker terecht. Gaat het wat moeilijker op school, met mezelf of thuis,… alles kan en moet besproken worden. Ik heb er enorm veel steun aan. Het lucht echt op met iemand te kunnen praten.”

Job dankzij boeiende stage “Via de begeleiding op het OCMW deed ik stage in het woonzorgcentrum in Ten Hove. Een enorm fijne stage die mij duidelijk maakte dat ik in de zorgsector verder wilde. Het diensthoofd is zo tevreden over mij dat ik

een deeltijds contract krijg. Dat deeltijds contract combineer ik vanaf september met mijn studies verpleegkunde. En als ik dat jaar met succes afrond, ontvang ik het jaar erna een werkloosheidsuitkering. Met deze uitkering betaal ik dan mijn studie.”

Mijn ultieme droom? Verpleegkundige worden!“Mijn ultieme droom? Financieel volledig op eigen benen staan en mijn zoontje een mooie toekomst geven. En voor mezelf? Een job als verpleegkundige op een spoedafdeling of intensieve zorgen. En ik ben ervan overtuigd dat ik dat zal realiseren.”

“Ik ben enorm dankbaar dat ik deze tweede kans krijg!”Sylvie, 19 jaar

Sylvie: “De drempel om naar het OCMW te stappen was groot. Nu ben ik trots dat ik het durfde.”

informatiemagazine september 201516

Page 17: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

“Leefloon? Een kans op een nieuw leven!”

Meer info: OCMW, Jakob Smitslaan 22, 014 33 15 11, [email protected], www.ocmwmol.be

Het OCMW, ook voor jou!Heb je het financieel moeilijk? Heb je vragen over huisvesting? Kan je je energiefactuur niet betalen? Heb je nood aan juridische hulp? Maak vrijblijvend een afspraak met een maatschappelijk werker van de sociale dienst via het nummer 014 33 15 11.

“Door de financiële crisis moest mijn werkgever besparen en raakte ik mijn job kwijt. Ik heb geen diploma en vond geen werk. Om het in de toekomst beter te hebben, startte ik de opleiding secretariaatsmedewerker in het volwassenenonderwijs. Een job vinden in combi-natie met deze opleiding bleek onmogelijk. Ik ben alleenstaande, moest huishuur betalen en zorgde via bezoekrecht voor mijn zoon. Zo kwam ik financieel in de moeilijkheden.”

Mijn zoon stimuleerde me om hulp te zoeken“De drempel om naar het OCMW te stappen was enorm hoog. De zorg voor mijn zoon trok me uiteindelijk over de streep. Een maatschappelijk werker luisterde naar mijn verhaal en startte een uitgebreid onderzoek naar mijn situatie. Ik ging in budgetbeheer, verhuisde naar een sociale huurwoning en ontving leefloon.”

Luxe heb ik niet nodig“Met het inkomen dat ik nu heb, kom ik net rond. Ik zoek uit hoe ik zo goedkoop mogelijk kan eten en drinken. Als ik extra’s nodig heb, moet ik overleggen met mijn maatschappelijk werker. Maar ik ben snel tevreden. Ik kan bijvoorbeeld niet begrijpen waarom mensen luxe toiletpa-pier aanschaffen. Zo ben ik gelukkig niet opgevoed. Mijn situatie baart me vooral zorgen als het over mijn zoon gaat. Ik zou hem alles willen geven en moet regelmatig van mijn hart een steen maken. Maar hij weet hoe het ervoor staat en begrijpt dat ook.”

Een wakend oog“Het OCMW ziet er nauw op toe dat ik consequent naar de lessen ga en dat ik de nodige inspanningen lever om een job te zoeken. Deze zoektocht wordt intensief begeleid door een maatschappelijk werker. Ik hoop een job te vinden waarin ik in contact kom met mensen. Ik sta voor heel veel open, dus het mag van alles zijn.”

Op eigen benen staan is voldoende“Ik durf geen plannen maken voor de toekomst, maar ik zie het rooskleurig in. Een job vinden en financieel op eigen benen staan is voor mij het belangrijkste. Als mijn zoon bovendien ook gelukkig is en gezond blijft, ben ik zeer tevreden.”

“Plannen maken durf ik niet, maar ik zie de toekomst rooskleurig in.”Peter, 32 jaar

www.gemeentemol.be 17

Page 18: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Vlaamse overheid maakt natuurbeheerplan voor Postelse bossen

“Stapsgewijs omvormen van monotone naald- naar gevarieerde loofbossen”

Begin dit jaar startte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid met de opmaak van een natuurbeheerplan voor de Postelse bossen. Wat is een natuurbeheerplan en wat staat er in? Over welke gebieden gaat het? Wat zijn de procedures? Hilde Quintens, regiobeheerder bij ANB, geeft ons tekst en uitleg bij het gloednieuwe plan.

Natuurlijk willen we eerst weten over welke gebieden het juist gaat. Hilde haalt er een plan bij (zie boven) en steekt van wal: “Het natuurbeheerplan dat nu in opmaak is, gaat enkel over de gronden die eigendom zijn van het Agentschap voor Natuur en Bos in Postel: de Koninklijke Schenking aan de noord- en zuidkant van de E34, de Bladelse Heide sluit hierbij aan en de Luyksgestelse Heide in de omgeving van de Kaasboerin.”

Waarom is een natuurbeheerplan nodig?“Een natuurbeheerplan bundelt de ver-schillende visies voor een goed beheer van een domein. Zo voeren we een geïntegreerd beheer. Dat wil zeggen dat we rekening houden met zowel de ecologische, de economische als de sociaal-recreatieve waarde van het domein. Door het selectief kappen van bomen in het bos wil ANB tegelijk ecologische en economische doelstellingen realiseren. Het merendeel van de bossen hier in Postel zijn aangeplante naaldbosbestanden. De meesten

Perimeter

Beheereenheden

werden aangeplant voor de steenkoolmijnen. Het hout diende als stuthout voor de mijngangen.”

Hoe werd de Vlaamse overheid eigenaar van deze bossen?“De Bladelse Heide en Luyksgestelse Heide kochten we grotendeels van privé-eigenaars. De bossen van de Koninklijke Schenking werden aangekocht van het paleis. De Koning en zijn entourage gebruikte het domein als jachtgebied maar door de jaren heen raakte het in onbruik. Het Agentschap heeft het paleis wel altijd bijgestaan bij het beheer ervan.”

Hebben deze bossen een natuurwaarde? Zijn ze uniek?“Momenteel zijn het vooral eentonige naaldhoutbossen met weinig variatie, zowel qua soorten als qua fauna. Maar Postel is vrij uniek door de weinige bebouwing. Het heeft een uitgestrekt buitengebied met afwisseling van open terreinen en bossen, wat zeldzaam

informatiemagazine september 201518

Page 19: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Ontdek de mooie Postelse bossen en wandel mee op 18 oktober!Wanneer? Zondag 18 oktober van 14 tot 17 uurWaar? Vertrek aan de abdij, Abdijlaan 16Prijs? GratisVoor wie? Alle geïnteresseerden

is in Vlaanderen. Ook de aanwezigheid van populaties van de gladde slang in alle windrichtingen omheen het boscomplex ‘Postelse bossen’ is heel bijzonder en maken dat deze een belangrijke rol spelen om deze populaties te verbinden”, vertelt Hilde.

Wat is de toekomstvisie?“Met het natuurbeheerplan willen we het gebied omvormen tot meer gevarieerde bossen, die zo ecologisch maar zeker ook voor de wandelaars aantrekkelijker worden. Op natuurvlak willen we de Europese natuur-doelen die in de omgeving van Postel beoogd worden, realiseren. Dat wil onder meer zeggen dat we voor meer loofbomen gaan zorgen. We hopen dat hierdoor vleermuizen en andere

holbroeders er een stek vinden. Ook willen we het de gladde slang naar de zin maken. We maken daarom een meerarmenkruispunt dat de verschillende omliggende populaties met elkaar verbindt. Het maken van open plekken en corridors in het bos betekent dat er op bepaalde plaatsen flink wat bomen gekapt zullen worden. Zo ontstaan er her en der zones met heide en schrale graslanden. En liften er ook andere bijzondere diersoorten mee zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik, boompieper, roodborsttapuit, veldparelmoervlinder, veld-krekel en hagedissen.

Op recreatief vlak besteden we heel wat aandacht aan mogelijkheden tot recreatief medegebruik van het domein. Het huidige wandelnetwerk en het ruiternetwerk blijven zeker behouden. We proberen ook een hondenlosloopzone te creëren waar honden mogen losgelaten worden, uiteraard steeds onder toezicht van een begeleider. Met de toeristische dienst van de Provincie Antwerpen onderzoeken we de mogelijkheid om een kwalitatieve bivakzone te starten. Deze moet natuurlijk voldoen aan een aantal criteria en we moeten erover waken dat we niet in het vaarwater komen van de reguliere campingsites.”

Hoe verloopt de verdere procedure nu?“We tekenden met verschillende partners en betrokken partijen, waaronder de gemeente en onroerend erfgoed, een globale visie uit. De bedoeling is nu om dit om te zetten in concrete beheermaatregelen. Eerst zal het ontwerpbeheerplan een voorlopige goed-keuring krijgen en vervolgens start een

openbaar onderzoek. Tijdens dat openbaar onderzoek heeft elke geïnteresseerde de kans om het plan in te kijken, opmerkingen te formuleren of eventueel bezwaar in te dienen. Als die procedure is afgelopen, keurt de minister het plan definitief goed. Op 18 oktober vindt er een infowandeling plaats voor alle geïnteresseerden. Zij kunnen en mogen mee discussiëren over de realisatie van het project. Mogelijks organiseren we ook nog een infovergadering.”

www.gemeentemol.be 19

Page 20: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

JRC-IRMM zet op 4 oktober deuren open tijdens Open Bedrijvendag

Wat doen ze daar toch in die bossen?

Diep verscholen in de bossen van de Europawijk, ligt een groot domein met laboratoria. Veel verder reikt de kennis van de meeste Mollenaars niet. Slechts heel weinig inwoners weten wat er exact achter de poorten van het what’s in a name ‘JRC – IRMM’ gebeurt. De waas van geheimzinnigheid die deze Europese instelling uitstraalt, wil directrice Elke Anklam alvast opklaren.

“In januari ontvingen we voor het eerst onze rechtstreekse buren en toonden we hen waarmee we bezig zijn”, zo vertelt de directrice. “Achteraf ontvingen we een mail: ‘Ik ben trots jullie buur te zijn’. Na zulke prachtreacties beseffen we maar al te goed dat we véél meer naar buiten moeten komen in de regio. De Open Bedrijvendag past perfect in dit verhaal.”

Mol of Geel?De eerste vraag van dit interview met directrice Elke Anklam is blijkbaar meteen de moeilijkste: ‘Ligt IRMM nu in Geel of Mol?’. De directrice kan

onmogelijk kiezen: “Alleen het huisnummer ligt in Geel, waardoor we officieel in Geel gevestigd zijn. De volledige site daarentegen is Mols grondgebied. Op zich speelt dat voor ons weinig rol. We willen met beide besturen én vooral alle inwoners van deze regio een positieve relatie uitbouwen.” Toch licht ze - in ons voordeel - een kleine tip van de sluier. “Om te winkelen, ga ik persoonlijk altijd naar Mol”, lacht ze.

Officieel heet de instelling JRC – IRMM. Voluit luidt dit ‘Joint Research Centre – Instituut voor Referentiematerialen en Metingen’. Een hele boterham om te zeggen dat deze instel-ling deel uitmaakt van een groter netwerk van Europese onderzoeksinstellingen. Het specialiseert zich rechtstreeks in opdracht van de Europese Commissie hoofdzakelijk in wetenschappelijke metingen.

Metingen altijd en overal“Eigenlijk zijn we de stille kracht achter tal van zaken die de burger rechtstreeks aanbelangen.

Metingen beïnvloeden elk aspect van ons leven. Denk daarbij maar aan controles van voedselveiligheid, bagagescanners op de luchthaven of onderzoeken in het ziekenhuis. Voor een burger is de garantie op correcte

JRC-IRMM ligt diep verscholen in de bossen van de Europawijk.

Directrice Elke Anklam (midden): “Wij hopen op een massale opkomst tijdens Open Bedrijvendag.”

informatiemagazine september 201520

Page 21: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Wat doen ze daar toch in die bossen?

Ook andere Molse bedrijven doen mee! • Uitvaartzorg Ann Schillebeeckx, Markt 15• Amplifon Hoorcentrum, Corbiestraat 49• Fietsenatelier, Sint-Apollonialaan 190b• Kempense Golf Club, Kiezelweg 78• Lichthuis, Donk 91• Franken Agro, Postel 32• Akopi/Maxevent, Mariëndal• VDH Garage, Borgerhoutsendijk 55

Wanneer? Zondag 4 oktoberUren? 10 tot 17 uurInfo? www.openbedrijvendag.be

Kom langs op zondag 4 oktoberOm een bezoek te brengen aan JRC – IRMM (Retieseweg 111) moet je je vooraf registreren voor een bezoek in de voor- of namiddag. De maximumcapaciteit voor de hele Open Bedrijvendag bedraagt 2 500 bezoekers. Registreren kan vanaf 7 september via http://ec.europa.eu/jrc/irm. Wees er snel bij!

WijndatabankEen mooi voorbeeldje van de impact van het JRC – IRMM op het dagelijkse leven is de wijndatabank. “De verleiding in de voedings-sector om te frauderen is enorm. Dat geldt trouwens voor elke sector waar veel geld te verdienen valt. Door in heel Europa alle data te verzamelen van wijn, kunnen wij zien of een Chianti van 2012 echt een Italiaanse wijn is uit deze streek of dat er vervalsing in het spel is. Ook bij grote incidenten als de dioxinecrisis, de gekkekoeienziekte of de fraude met honing helpen wij de nationale onderzoeksinstellin-gen waar nodig bij hun controles en metingen. Bij zulke high profile cases is het hier alle hens aan dek.”

Nucleaire nog 30%Het JRC – IRMM wordt door het publiek vooral nog geassocieerd met de nucleaire sector. “Nucleaire metingen zijn ongeveer goed voor 30 procent van onze activiteiten. Wij zorgen er – eenvoudig gesteld – onder andere mee voor dat nucleaire inspecteurs over de nodige tools beschikken om de veiligheid van kerncentrales correct te controleren. Deze nucleaire activiteiten verplichten ons tot afscherming en strenge bewaking van deze site. Wist je trouwens dat we ons domein voor een symbolische euro huren van het SCK-CEN? Momenteel zitten we ongeveer in de helft

van de overeengekomen huurtermijn van 99 jaar. Historisch hebben we onze wortels in het EURATOM-verdrag van 1957. We waren toen het Centraal Bureau voor Nucleaire Metingen. In 1993 veranderde onze naam en hebben we onze activiteiten uitgebreid naar voeding, gezondheidszorg, milieu en luchtvaart. Recent investeerden we veel in de vernieuwing van onze laboratoria, er staan nog verschillende projecten op stapel. Onze laboratoria moeten state-of-the-art zijn, anders ben je geen referentie-instelling.”

Tonen wat we doenDe Europese Unie doorstaat op dit moment zware stormen. “Instellingen zoals het IRMM laten veel te weinig zien waarmee ze bezig zijn en wat de positieve impact is die ze hebben op de samenleving. Ik betreur het enorm dat slechts weinig Mollenaars ons kennen. Stapsgewijs wil ik dat veranderen. Wij hopen dan ook op een massale opkomst tijdens Open Bedrijvendag op 4 oktober. Wij gaan er alles aan doen om mensen goed te verwelkomen en hen op een begrijpelijke, fijne manier te laten zien waarmee we bezig zijn. Zo voorzien we tal van doe-activiteiten waarbij je zelf dingen kunt uitproberen. Ook kinderen zijn meer dan welkom, want zij zijn de toekomst van de wetenschap.”

metingen van levensbelang. Als jij het vliegtuig neemt, hoop je dat de bagagescanner een eventuele bom 100% zeker detecteert. Wel, wij hebben een specifiek laboratorium voor luchtvaart om al deze zaken uit te testen. Datzelfde geldt voor medische onderzoeken naar kanker of andere ziektes. Je moet 100% kunnen vertrouwen op de resultaten. Onze slagzin luidt niet voor niets: ‘measurements matters’.”

Producent van referentiematerialen“Als ondersteuning van nationale onderzoeks-instellingen zijn wij voor metingen letterlijk dé referentie. We zijn trouwens wereldwijd de tweede grootste producent van referentie-materialen. Deze materialen worden gebruikt als ijkpunt om de nauwkeurigheid van de metingen te bepalen en te corrigeren indien nodig, iets wat zeer belangrijk is in het economisch verkeer. Als je goederen van bepaalde kwaliteit aankoopt, moet je objectief kunnen bepalen of deze aan de kwaliteitseisen voldoen.”

www.gemeentemol.be 21

Page 22: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Liliane De Meulemeester begon 27 jaar geleden met lesgeven van Spaans. “De toenmalige lesgeefster was zwanger en op vraag van Pionier heb ik de cursus overgenomen. Ik ben altijd graag met talen bezig geweest. De cursisten schieten allemaal goed op met elkaar en er zijn hechte vriendschapsbanden ontstaan. Zelfs in de vakantie komen we samen om te oefenen in conversatie.”

Anna Ruts geeft al 29 jaar bloem-schikken. “Het eerste jaar dat Pionier bestond, was ik cursist. Omdat de lesgeefster bloemschikken wegviel, kreeg ik de vraag of ik de cursus wou geven. Ik heb direct toegezegd. Bloemschikken is altijd een passie geweest. Ik ben altijd opleidingen blijven volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwigheden. De sfeer in de les is altijd goed, we helpen elkaar, wisselen materialen uit,… Op het einde van het cursusjaar zorg ik voor een klein presentje. Dat vinden de cursisten wel plezant.”

Jaklien Albertijn is al 29 jaar lesgeef-ster naad. “Ik deed al vrijwilligerswerk maar dat was ‘s avonds. Ik zag in ‘Het Zoeklicht’ een oproep voor lesgevers bij Pionier voor cursussen overdag. Omdat dit beter te combineren was met drie kinderen startte ik als les-geefster naad. Ik heb het altijd heel graag gedaan. Niet alleen omdat ik graag naai, maar ook voor de sfeer. Bij een verjaardag bijvoorbeeld wordt er getrakteerd met ijs of zelfgemaakt gebak. Maar het loopt nooit lang uit want iedereen wil altijd snel verder werken.”

Netty Schoenmakers geeft al 26 jaar kantklossen. “Ik volgde een aantal jaren de cursus kantklossen. Toen de groep te groot werd, zochten ze iemand voor een tweede klas. Omdat het mij zo interesseerde, heb ik toegezegd. Lesgeven geeft me zelf-vertrouwen en ik krijg veel dankbaar-heid terug. Iedereen maakt een eigen werk en dat maakt de les voor mij vrij intensief omdat ik met meerdere patronen tegelijk moet bezig zijn. Een hele uitdaging!” Ook Netty merkt op dat er altijd een goede en gemoede-lijke sfeer hangt.

Meer info: > Cultuurcentrum ‘t Getouw, 014 33 09 00, [email protected] > Pionier, 014 32 27 87, [email protected]

Hiep hiep hoera, Pionier wordt 30 jaar!

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is Pionier een succes

Pionier startte in april 1985 met wat oorspronkelijk een werklozenwerking was. Al vlug bleek dat naast werklozen ook andere mensen hun vrije tijd overdag zinvol wilden invullen. De werklozenwerking werd al snel een andersactievenwerking. Ondertussen zit de werking van Pionier binnen het programma van Cultuurcentrum ‘t Getouw. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en cursisten is Pionier een succes. Vrijwilligers Anna, Jaklien, Netty en Liliane zijn dames met meer dan 25 jaar ‘dienst’ bij Pionier.

Vier met ons mee en kom naar de expo ‘30 jaar Pionier’Wat? Tentoonstelling met werken en resultaten van de cursussen die bij Pionier worden gegeven.Waar? Verschillende zalen in ‘t Getouw, Molenhoekstraat 2.Wanneer? Zaterdag 31 oktober van 13 tot 17 uur, zondag 1 november van 10 tot 17 uur. Prijs? Gratis.

informatiemagazine september 201522

Page 23: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

Een nieuw kerkpleinHet huidige kerkplein met de grasvlakte oogt weinig fraai. Tijdens een bewonersvergadering in 2011 tekenden we samen het concept uit van het nieuwe kerkplein. Het nieuwe, fraaiere kerkplein blijft voor 1/3 gras, krijgt voor 1/3 een verharding en voor 1/3 parking. Zo kunnen we alle functies van het plein met elkaar verzoenen: de nodige parkeermogelijkheden, een rustpunt in het dorp én een evenementenplein voor de jaarlijkse kermis en andere activiteiten die er plaatsvinden.

Een veilige schoolomgevingEen belangrijke doelstelling binnen Rauw in ’t Nieuw is het creëren van een veilige schoolomgeving. Daarvoor bevatten de plannen de aanleg van een veiligere oversteek voor de Kiezelweg ter hoogte van de Gemeenteheistraat. Zo krijgt de nieuwe oversteek een middeneiland, waardoor je in twee tijden kan oversteken.

Door de asverschuiving moeten automobilisten trager rijden en wordt de snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur beter afgedwongen. Bovendien wordt op de Kiezelweg veel sterker geaccentueerd dat je een schoolomgeving nadert.

Een tweede aspect van een veilige schoolomgeving is de herinrichting van de Gemeenteheistraat tot een verkeersvrije straat. Dit betekent dat alleen fietsers en voetgangers nog door de straat mogen.

Ouders kunnen hun kinderen afzetten op het kerkplein. Vervolgens kunnen ze via een veilig en verlicht wandelpad naast de kerk de school vlot bereiken. De school voorziet begeleiding voor de kinderen.

Meer info: > dienst openbare werken, 014 33 08 22, [email protected] > verkeersdienst, 014 33 09 80, [email protected]

Veilige schoolomgeving en nieuw kerkplein voor Rauw

Realisatie Rauw in ’t Nieuw gepland in 2016Eind juni presenteerden het gemeentebestuur, basisschool De Zandloper en het oudercomité de ontwerpplannen voor Rauw in ‘t Nieuw tijdens een infoavond. Een tachtigtal inwoners, verenigingen en ouders van schoolkinderen daagden op om te luisteren naar de plannen voor een veiligere schoolomgeving en de herinrichting van het kerkplein.

De plannen werden de afgelopen jaren ontwikkeld in samenspraak met de buurtbewoners en het oudercomité. De aanwezigen kregen ruim de gelegenheid om vragen te stellen. De tijdens de vergadering gemaakte opmerkingen worden verder bekeken. De volgende stappen in dit dossier zijn het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning en de procedure voor het aanstellen van een aannemer. De realisatie van Rauw in ’t Nieuw is voorzien voor 2016.

Ook maatregelen voor andere schoolomgevingen Naast Rauw nemen we nog in andere schoolomgevingen kleinere maatregelen om alles veiliger te maken.

• In Ginderbuiten kwamen er variabele borden ‘zone 30’. Deze lichten op bij het begin en het einde van de schooltijd. Ter hoogte van de rotonde plaatsten we een bijkomend verlichtingspunt.

• Aan de lagere school van het Sint-Jan Berchmanscollege hebben we in de Sint-Jan Berchmansstraat het parkeerverbod ter hoogte van de schoolpoort uitgebreid.

• In Achterbos schilderden we over een afstand van ongeveer 100 meter een aslijn ter hoogte van het zebradpad aan de kleuterschool. Deze aslijn in het midden van de rijbaan betekent dat je op deze plaats niet meer mag parkeren.

www.gemeentemol.be 23

Page 24: Informatiemagazine gemeente Mol - september, oktober, november 2015

www.gemeentemol.beVerantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol

Terugblik...Op 9 juli bliezen de klaroenblazers van post Mol de 30 000ste Last Post in de brandweerkazerne. Ook onder de Menenpoort in Ieper en op heel wat andere verzamelplaatsen en brandweerkazernes overal ter wereld, klonk die avond het klaroengeschal. Velen beleefden het mee en brachten zo een eerbetoon aan de gesneuvelden van WO I.

Op 26 juni was Postel het unieke strijdtoneel voor het Belgisch Kampioenschap Tijdrijden. Zowel de elite zonder contract, de dames als de profs – waarbij ook Tom Boonen – streden die dag om de nationale driekleur in deze bijzondere wielerdiscipline. Het evenement lokte heel wat supporters en toeschouwers naar Postel.

Op 5 juni werd in Ten Hove de zomer ingezet met een ‘Zomermarkt’. Je vond er kraampjes met handgemaakte kaarten, cadeau-artikelen, juwelen en lekkernijen. Onder een stralend zonnetje werd het voor de bewoners van Ten Hove en de vele bezoekers een super gezellige namiddag.

Als allerlaatste Pop Up Live deze zomer kreeg Mol een afwisselende topaffiche. Met K’s Choice, Mika, Natalia, Regi, Scala, Gers Pardoel en Christoff was het op het Rondplein op 5 augustus over de koppen lopen.

30 000ste Last Post

BK Tijdrijden

Pop Up Live

Zomermarkt Ten Hove