Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

20
Barbara Visser ’Verkeersveiligheid terug op de agenda’ Ivo Opstelten ‘Goed nieuws voor de transportsector’ Arjan Bos ‘Naar nul verkeersdoden op weg en water’ Dag van Veilig Transport Ridders van de Weg

description

In dit magazine leest u artikelen over de Dag van Veilig Transport, met bijzondere momenten en reacties van bezoekers. Blader door de foto’s en beleef de sfeer van de dag opnieuw!

Transcript of Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

Page 1: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

Barbara Visser’Verkeersveiligheid terug op de agenda’

Ivo Opstelten ‘Goed nieuws voor de transportsector’

Arjan Bos‘Naar nul verkeersdoden op weg en water’

Dag van Veilig Transport Ridders van de Weg

Een digitaal magazine van de Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

Page 2: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

3

De foto op de cover is gemaakt op 11 sep-tember jl. op het bedrijf van Wim Bosman Transport B.V. bij de onderscheiding van Dé Gouden Ridder van de Weg.Op de foto van links naar rechts:Corine Karsten-Evers (dé Gouden Ridder van

de Weg 2014), Bertil ter Maat (managing director), Maarten de Graauw (Manager Assurantiën) en Wim Driessen (Transport Manager) van Wim Bosman Transport B.V. en René Nobels (manager Expertisecentrum) en Arjan Bos (CEO) van TVM verzekeringen.Corine Karsten-Evers (dé Gouden Ridder van en Arjan Bos (CEO) van TVM verzekeringen.

Transport B.V. bij de onderscheiding van Dé Gouden Ridder van de Weg.Op de foto van links naar rechts:Corine Karsten-Evers (dé Gouden Ridder van Corine Karsten-Evers (dé Gouden Ridder van

Beste lezer,Ieder jaar, op de laatste zaterdag van de maand september zet TVM verze-keringen haar Ridders van de Weg in het zonnetje. Chauff eurs die door hun vakmanschap al jarenlang schadevrij rijden. En daarmee ambassadeurs zijn voor Veilig Transport. Goed om te zien dat we ook steeds meer eigen rijders tot Ridders van de Weg mogen benoemen. Onze speciale eregast, Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), zette onvermoeibaar 71 gouden en 10 diamanten Ridders van de Weg in het zonnetje. Tijdens de onderschei-dingen van de Gouden Ridders was er ook aandacht voor Dé Gouden Ridder van de Weg en de fi lm waarin zij wordt overvallen met dit heugelijke nieuws. Zij treedt een heel jaar op als ambassadrice namens de beroepsgroep. De zilveren ridders kregen al eerder op de ochtend hun onderscheiding uitgereikt van Rintje Ritsma.

Na het welkomstwoord van presentatrice Nicolette van Dam gaven we afgelopen zaterdag ook de aftrap van de campagne Veilig Transport. Het TVM-initiatief om Nederland tot veiligste transportland ter wereld te vormen. Met deze campagne hebben we de ambitie de allerbeste te worden op het gebied van verkeersveilig-heid. “Een geweldig initiatief” zo prees minister Opstelten deze eerste Dag van Veilig Transport, zoals we deze dag van de Ridders van de Weg voortaan noemen. Ondanks de naamsverandering blijven de Ridders van de Weg altijd een speer-punt als het om TVM en veiligheid gaat.

Tijdens het middagprogramma was er dit jaar ook ruimte voor een inhoudelijke invulling van de Dag van Veilig Transport. Bij de Tafel van TVM werden in een talkshow setting, interessante discussies gevoerd over het belang van veiligheid en het tegengaan van criminaliteit in de transportsector. In dit magazine leest u er meer over.

Het is elk jaar weer prachtig om te zien hoe de gasten genieten van het programma. Vrolijke gezichten maar ook hier en daar ontroering. Ik ben ontzettend trots op onze Ridders van de Weg. Dit zijn de echte toppers!

In dit magazine leest u artikelen over de Dag van Veilig Transport, met bijzondere momenten en reacties van bezoekers. Blader door de foto’s en beleef de sfeer van de dag opnieuw! Daarnaast vindt u op www.riddersvandeweg.nl een foto-impressie van de dag.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,Arjan Bos

Coöperatie TVM

Colofon Dit magazine is een eenmalige uitgave van Coöperatie TVM U.A. Een uitgave speciaal voor de bezoekers van De Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg op zaterdag 27 september 2014 in Nijkerk Redactie: Jolanda Metselaar, Ingrid Schoonveld en Annetta de Vries Fotografi e: Gerlinde Schrijver Vormgeving: VosLibert communicatie, Wouter Nijman

Redactieadres: TVM verzekeringen Van Limburg Stirumstraat 250 | 7901 AW Hoogeveen postbus 130 | 7900 AC Hoogeveen

+31 (0)528 29 29 99 +31 (0)528 29 29 99 [email protected] [email protected] www.riddersvandeweg.nl www.riddersvandeweg.nl @riddersvandeweg en @tvmnl @riddersvandeweg en @tvmnl www.facebook.nl/RiddersvandeWeg www.facebook.nl/RiddersvandeWeg

Page 3: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

3

4

1816

6

12

Veiliger TransportTVM gaat investeren in het veiliger maken van transport.

Dé Gouden Ridder van de WegCorine Karsten-Evers (31) schrijft his-torie als eerste vrouw die een heel jaar als ambassadrice optreedt namens de beroepsgroep.

Minister Ivo Opstelten(Veiligheid en Justitie)Minister Ivo Opstelten omarmt het maatschappelijk initiatief om trans-port over de weg en het water nog veiliger te maken.

‘Je eigen niet

gek laten maken’Bert van Dijk - diamanten ridder

‘Nog fl ink wat

jaren erbij’Ashok Roepchand - zilveren ridder

RecensiesEen greep uit de reacties van bezoekers.

Foto impressieEen terugblik naar de Dag van Veilig Transport. Meer foto’s zijn te zien op www.riddersvandeweg.nl

Tafel van TVMPetje af tijdens de Tafel van TVM!

10

Page 4: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

4 5

Veiliger transport

In de komende jaren gaat TVM investeren in het veiliger maken van transport. Daarbij kiezen we er als coöperatie bewust voor om meer relevant te zijn voor onze klanten / leden. Samen met u, chauff eurs én transportondernemers, willen we in de komende jaren initiatieven ontplooien om het weg- en watertransport veiliger te maken.

Uw mening teltOnlangs hebben de relaties van TVM een online vragenlijst ont-vangen. Omdat we graag van ú willen weten hoe u als relatie van TVM tegen het thema Transport-veiligheid aankijkt. Waar moet TVM volgens u in investeren? Wat

zijn de focusgebieden? Hoe kun-nen we u als relatie van TVM daar-bij betrekken?

Hieronder treft u alvast enkele uit-komsten aan van dit onderzoek, uitgevoerd door het bureau Markt Eff ect uit Eindhoven.

Focus op aandachtsgebiedenEr zijn drie aandachtsgebieden geformuleerd op het gebied van transportveiligheid:

• Veilig gedrag: beïnvloeding van gedrag en creëren van bewust-wording bij chauff eurs, schip-pers, management en andere (water)weggebruikers.

• Persoonlijke veiligheid: veilig-heid van chauff eurs, schippers, en andere medewerkers tijdens het vervoeren van goederen.

• Veiligheid rondom het materi-eel: de (vracht)auto/schip en (be)lading.

Waardering nieuwe meer maatschappelijke weg die TVM is ingeslagen

TVM Transportrelaties (n=400) (gem. 7,4)

9 10 31 31 31 38 13Rapportcijfer 1-5 6 7 8 9-10

Page 5: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

5

Veiliger transport

De relaties van TVM geven aan dat TVM zich vooral zou moeten focussen op veilig gedrag

Veiligheidscultuur bij bedrijvenOndernemers van transportbedrij-ven hebben een wezenlijke invloed op een veilige verkeersdeelname van hun chauff eurs en het materi-eel. Bijvoorbeeld door optimale voorwaarden te scheppen voor opleiding, bijscholing, planning, afspraken met opdrachtgevers/klanten en (onderhoud van) voertuigen.

De mate waarin een transport-bedrijf hier op inzet, wordt de veiligheidscultuur genoemd door

de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Zij hebben vijf niveaus benoemd van een veiligheidscultuur binnen een bedrijf.

Uit het onderzoek bij de relaties van TVM komen over het alge-meen de proactieve, vooruit-strevende of calculatieve veilig-heidscultuur het sterkst naar voren.

TVM gaat samen met haar relaties op korte termijn kijken hoe er bewustwording kan komen op dit vlak en ondernemers onder-steunen bij het verbeteren van de veiligheidscultuur.

‘Rustig blijven en

goede voorbereiding’Johan Duinhouwer - zilveren ridder

‘Door trainingen

blijven we scherp’Matthieu Struik - gouden ridder

Niveau Omschrijving Relaties TVM

Vooruitstrevend We doen het veilig of we doen het niet 35%

Proactief We werken aan problemen die we nog steeds vinden

33%

Calculatief We hebben systemen bedacht om onze gevaren te beheersen

20%

Reactief Elke keer als we een (opmerkelijk) ongeluk hebben doen we veel aan veiligheid

10%

Pathologisch Zolang we maar aan de wet voldoen en niet gepakt worden

3%

Veilig gedrag

Persoonlijke veiligheid

Veiligheid rondom het materieel

6121

18

Aandachtsgebieden

TVM Transportrelaties (n=400) (gem. 7,4)

Page 6: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

6 7

Toen ze al die mensen op het bedrijfsterrein bij Wim Bosman transport zag, dacht ze even aan een geintje. “Als enige vrouw binnen een bedrijf ben je wel vaker de klos als het om grapjes gaat.” Maar uiteindelijk bleek het een uiterst serieuze aangelegenheid waarvoor Corine Karsten-Evers (31) uitgebreid werd gelauwerd. Ze schrijft historie omdat ze als eerste vrouw DE Gouden Ridder van de Weg is.

Tekst: Jan Colijn \ Beeld Gerlinde Schrijver

Geluk dwing je af

Page 7: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

7

‘Genieten

van het moment’Daniel Scheepers - gouden ridder

Tien jaar lang is ze nu beroepschauff euse en nog nim-mer maakte ze brokken. “Ach, het blijft natuurlijk ook een kwestie van geluk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar anderzijds dwing je dat misschien ook wel een beetje af. Waar het om gaat, is dat je je voortdurend bewust bent van de gevaren op de weg.”

Het is het welbekende verhaal van een meisjesdroom die uitkwam. “Ik heb eigenlijk altijd al vrachtwagen-chauff euse willen worden. Geen idee waar dat van-daan komt. Misschien is het wel de aantrekkings-kracht van zo’n enorm gevaarte waarmee je over de wegen manoeuvreert. Hoe dan ook: als we vroeger met het gezin naar het westen reden, telden we vanaf de achterbank altijd auto’s. Mijn broer de blauwe, mijn zus de roze, ik de vrachtwagens…”

MannenbolwerkHoewel er steeds meer vrouwelijke truckers komen, blijft het een mannenbolwerk. “Gelukkig ben ik niet op mijn mondje gevallen. Maar ach: van de meeste man-nen krijg ik alleen maar leuke reacties. Slechts bij hoge uitzondering hoor je geluiden dat kerels vinden dat vrouwen thuis bij de kinderen horen te zitten. Maar de reacties die daar vervolgens weer op komen, sterken me dan weer. Al heb ik wel voortdurend het gevoel dat je je als vrouw extra moet bewijzen. Het komt voor dat, wanneer ik bij een bedrijf parkeer, alle mannen voor het raam staan toe te kijken hoe ik dat doe.”

Maar de Gouden Ridder heeft intussen wel bewezen dat ze haar mannetje staat. “Ik was met een smoes naar het bedrijf gelokt. Ik had thuis al wel bericht ont-vangen dat ik Gouden Ridder was geworden, maar toen ik het terrein opreed en al die mensen zag, viel nog het kwartje niet. En ik zag ook Arjan Bos van TVM wel staan. Dacht nog: wat een bekend gezicht. Toen hij zich voorstelde, vielen ineens alle puzzelstukjes op hun plek. Harstikke leuk.”

TVM-ambassadeurVoor Wim Bosman Transport verzorgt ze regelmatig lezingen op basisscholen over de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens. “Ik begreep al dat ik als Gouden Ridder nu een heel jaar lang ambassadeur ben voor mijn collega-truckers. Ik vind het een hele eer.”

Geluk dwing je af

‘Ik heb het gevoel dat je je als

vrouw extra moet bewijzen’

Het volledige interview met Corine verschijnt in TVM Actueel 195. Deze uitgave wordt half oktober verstuurd naar de leden van TVM verzekeringen en is dan ook te lezen via www.tvm.nl/tvm-actueel-online

Page 8: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

8 9

Page 9: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

9

‘Paradepaardjes

van ons bedrijf’Arthur Lodeweegs - Werkgever A.L. Transport

Page 10: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

111110

‘Door trainingen blijven we scherp’Matthieu Struik, chauff eur voor Van Waveren Transport uit Amsterdam – gouden ridder

“Eerlijk gezegd is het best spannend daar op het podium. Ik was benieuwd naar het verhaaltje over mij. Ik hoorde dat mijn vrouw gebeld was om wat din-gen over mij aan de weet te komen. Maar helaas kon ik het niet horen. Het gaat in hoog tempo: minister Opstelten een hand geven, de bloemen, het beeldje en de oorkonde. Maar ik vond het mooi om mee te maken. Mijn moeder zit met smart te wachten op de foto waar ik samen met minis-ter Opstelten op sta, ze is zo trots als een pauw. Die komt prominent in de woonkamer te hangen. Mijn werkgever investeert fl ink in veilig rijden. We doen veel trainingen zoals kantelrijden, BBS (Behaviour Based Safety) en brand-blussen. Door dat te blijven herhalen, blijven we scherp.”

‘Rustig blijven en goede

voorbereiding’

Johan Duijnhouwer, chauff eur voor Darvi

uit Bergen op Zoom – zilveren ridder

“Ja, een beetje zenuwachtig was ik wel voor

vandaag. En dan hoefde ik als zilveren ridder het

grote podium niet eens op. Rintje Ritsma overhan-

digde het certifi caat en hij was erg vriendelijk. Mijn

zwager, ook chauff eur, was er vorig jaar bij en tipte me. En

hij had gelijk: het is hier leuk. Wat ik doe om veilig de weg

op te gaan? Rustig blijven en goed voorbereiden. Zo bekijk

ik van te voren de ritten en bestemmingen. Als deze onbe-

kend zijn, dan zoek ik ze van tevoren op en ik zorg voor

goede communicatie met de planners. Door mee te

denken is je schema realistisch en dat voorkomt gedoe.”

‘Nog fl ink wat jaren erbij’Ashok Roepchand, chauff eur voor Van Waveren Transport uit Amsterdam – zilveren ridder“Zeker ben ik trots op het feit dat ik gerid-derd ben. Maar daar mogen wat mij betreft nog fl ink wat jaren bij. Nu heb ik zilver en ik zou

graag goud halen. Goed rijden, dat vind ik belangrijk. Dat hoop ik lang vol te houden. Het is goed om vooruit te kij-ken. Ik vind elke dag dat ik de weg op mag mooi. Ik houd van rijden en ik kan me geen fi jner beroep voorstellen. Dan kom je op zo’n dag vandaag en daar ontmoet je zoveel mensen die er net zo instaan als jezelf. De positieve insteek van vandaag bevalt me. Prachtig.”

‘Genieten van het moment’

Daniël Scheepers, chauff eur voor

Schenk uit Papendrecht – gouden ridder

“’Geniet van het moment’ zei minister Opstel-

ten tegen me. En dat deed ik. Al had ik wel wat

last van een gezonde, natuurlijke spanning. Mijn

tip voor andere chauff eurs om goed en schadevrij te

rijden is: wees gewoon met je werk bezig. En dat betekent

dat je nooit moet proberen om ergens zo snel mogelijk te

komen. Al besef ik me heel goed dat je daar ook een dosis

geluk voor nodig hebt. Anders red je het niet. Veilig rijden,

dat heeft de prioriteit. Daar is mijn baas het gelukkig mee

eens, want we krijgen regelmatig training in defensief

rijden. En op mijn volgende loonstrook staat een leuk

extraatje voor het behalen van het Gouden Ridderschap.”

‘Met goed materieel de weg op’Mehmet Kozan, chauff eur voor Wim Bosman Holding uit ’s-Heerenberg – zilveren ridder

“Het is gezellig, goed georganiseerd en er is lek-ker eten. Ik ben hier samen met gezellige collega’s. Wat wil je nog meer? De waardering die we vandaag krij-gen, ervaar ik als erg positief. Zonder stress de weg op, daar draait het om. Soms zie ik anderen racen en dan sta je bij het volgende stoplicht weer naast elkaar. De werkgever heeft ook een grote rol bij het veilig rijden. Je hebt goed materieel nodig. Ik kan me met elk mankement melden in de werkplaats op mijn werk. Daar doet niemand moeilijk over. Er wordt niet geklaagd dat het te duur is of wat dan ook. Dan voel ik me als chauff eur ook serieus genomen.”

Page 11: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

1111

tekst: Eline Lubbertsbeeld: Eline Lubberts en

Gerlinde Schrijver

‘Je eigen niet gek laten

maken’Bert van Dijk, chauff eur voor

A.L. Transport uit Nieuwegein

– diamanten ridder“Ik wist wat me vandaag te wachten stond.

Omdat ik al eerder op de manifestatie ben

geweest, was ik een beetje voorbereid. Toch was ik een

klein beetje zenuwachtig toen ik richting podium liep. Ik

ben niet zo van die aandacht. Maar het hoort erbij. Nu dat

achter de rug is, is de spanning eraf. Rustig blijven, daar

draait het op de weg ook om. Je moet je eigen niet gek

laten maken door de andere weggebruikers. Met Code 95

besteden we natuurlijk veel aandacht aan de veiligheid op

de weg. Maar zelf heb ik het gevoel dat goed rijden

een kwestie van ervaring is. En de een zal het rijden

makkelijker af gaan dan de ander. Ze zeggen toch wel

dat chauff eur zijn in je bloed zit?”

‘Paradepaardjes van ons bedrijf’Arthur Lodeweegs, werkgever A.L. Transport uit Nieuwegein“Als het event van de Ridders op de Weg

nadert, dan begint het binnen het bedrijf ook steeds meer te leven. De andere chauff eurs zijn

trots op onze geridderde chauff eurs. Nu hebben de ervaren chauff eurs al een voorbeeldfunctie, maar als ze eenmaal ridder worden, dan hangen de jonge broekies aan hun lippen. Dus daar ben ik als werkgever blij mee. De kennis die de oudere garde heeft, daar wordt wat mee gedaan. Onze Ridders van de Weg zijn de paradepaardjes van het bedrijf.”

‘Erg positief voor de sfeer in het bedrijf’Bertil ter Maat, werkgever Wim

Bosman Holding uit ‘s-Heerenberg“Bij ons in het bedrijf wordt er zeker naar

uit gekeken, de manifestatie. We besteden er vooraf aandacht aan in de nieuwsbrief en

als de eerste zich heeft aangemeld, dan volgt

de rest al snel. Ook organiseren we een vervolg op

deze dag. De chauff eurs die geridderd zijn, leveren hun

beeldje weer in. Als we over een paar weken onze eigen

chauff eursdag hebben, dan reiken we ‘m nog een keer uit

in bijzijn van alle collega’s. De geridderde chauff eurs ont-

vangen ook een fi nancieel extraatje van ons. Ik ben op alle

chauff eurs even trots en de geridderde chauff eurs hebben

ook niet een speciale voorbeeldfunctie. Maar de buzz die

de ridders met zich meebrengen, dat is erg positief voor de

sfeer in het bedrijf.”

‘Het ontwijken van zov

eel moge-

lijk omstanders’

Henk Voges, chauff eur voor Ben Becker uit

Soest – diamanten ridder

“Het was geen weddenschap dat ik op het

podium aandrong op een zoen van Nicolette

van Dam, maar ik had van tevoren bij mijn kinde-

ren aangekondigd dat ik het ging proberen. Het is

toch een bijzonder moment op het podium, eigenlijk niet

mijn ding. Maar ze reageerde er goed op. Ik beschrijf mijn

werk gekscherend als het ontwijken van zoveel mogelijk

omstanders. Ik heb er dagen tussen dat ik op dertig adres-

sen kom. En de TomTom is niet altijd even nauwkeurig in

woonwijken of stadscentra, dus het is wel eens voorgeko-

men dat ik achteruit terug moet. Als het zweet me dan

uitbreekt, is dat een teken om pauze te nemen. Vakman-

schap en rustig blijven, daar draait het om.”

Page 12: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

13

‘Ladingdiefstalcijfers onaanvaardbaar hoog’

Page 13: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

13

‘Het ontwijken van zoveel

mogelijk omstanders’Henk Voges - diamanten ridder

‘Met goed materieel

de weg op’Mehmet Kozan - zilveren ridder

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie omarmt het maatschappelijk initiatief van TVM om transport over weg en water nóg veiliger te maken. Hij richt zich vooral op transportcriminaliteit. “We moeten gezamenlijk optrekken om de onaan-vaardbare ladingdiefstalcijfers omlaag te krijgen.’’

tekst: Gerard den Elt \ beeld: Gerlinde Schrijver

Als voormalig burgemeester van Rotterdam heeft minister Ivo Opstelten vanzelfsprekend iets met logistiek, containers (“Hoe meer, hoe liever, zeg ik als Rotterdammer”) en uiteraard met chauff eurs. Onver-moeibaar zet hij tijdens de Dag van Veilig Transport de 110 gouden en 10 diamanten Ridders van de Weg in het zonnetje.

Het diepe respect is oprecht, benadrukt hij na een sessie van meer dan een uur in het Hart van Holland in Nijkerk, waarin iedere onderscheiden chauff eur en partner een bemoediging krijgen. “Het is een topsec-tor in Nederland, we zijn er heel goed in. Kijk maar naar alle rankings in de wereld’’, aldus Opstelten. “Ik ben apetrots op die gouden en diamanten ridders, die ik heb mogen onderscheiden. Dat deed me abso-luut iets. Ik vond het een eer om te mogen doen.’’

Transportcriminaliteit is topprioriteitZowel ladingdiefstal als voertuigdiefstal staan hoog zijn agenda, bezweert hij. “En niet alleen daar: ook voor het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing is de aanpak van transportcriminaliteit een toppriori-teit! Het is één van de zes thema’s waar we ons op richten bij de aanpak van criminaliteit tegen bedrij-ven.’’ Volgens Opstelten is meer preventie nodig. “Dus op alle fronten zijn wij scherp.’’

De minister zegt de veiligheidsinitiatieven van TVM te omarmen. “Het brengt focus aan in de strijd tegen transportcriminaliteit en die is hard nodig. Het is een voorbeeld van een heel krachtige uitstraling van het bedrijfsleven, dat heeft gekozen voor de veiligheid als topprioriteit. Daar ben ik ongeloofl ijk blij mee.’’

‘Ik ben apetrots op gouden en diamanten ridders’

Het volledige interview met minister Opstelten verschijnt in TVM Actueel 195. Deze uitgave wordt half oktober verstuurd naar de leden van TVM verzekeringen en is dan ook te lezen via www.tvm.nl/tvm-actueel-online

Page 14: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

15

Petje af aan de Tafel van TVM

Peter van de Knaap – Directeur Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) “We zijn een tijdje wereldkampioen verkeersveiligheid geweest, maar zijn dat nu niet meer. 570 Verkeersdoden zijn er wat mij betreft 570 te veel. En dat geldt ook voor transportongelukken.”

Page 15: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

15

‘Erg positief voor de

sfeer in het bedrijf’Bertil ter Maat

Managing Director Wim Bosman Transport

Tijdens het middagprogramma van de Dag van Veilig Transport was er dit jaar ook ruimte voor een inhoudelijke invulling.

Bij de Tafel van TVM werden interessante discussies gevoerd over het belang van veiligheid en het tegen-gaan van criminaliteit in de transportsector. Aan de tafel gaven Arjan Bos, Arthur van Dijk (voorzitter TLN), Peter van der Knaap (directeur-bestuurder SWOV), Egbert –Jan van Hasselt (Politie), Barbara Visser (Tweede Kamer lid VVD), Titus Visser (Directeurvan Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit) én het publiek hun mening over deze onderwerpen.

Heldere doelstellingen Voor de branche legt CEO Arjan Bos de lat hoog. Hij is helder in zijn doelstelling: “We streven naar nul verkeersdoden op weg en water. We moeten Europees koploper worden.”

TVM richt zich in de Veilig Transport-campagne op vijf thema’s, legt hij een zaal vol toehoorders bij de Tafel van TVM uit. Daartoe behoren het terugdringen van de transportcriminaliteit, het verbeteren van het onderhoud van vrachtauto’s, het toepassen van tech-nologie die het goederenvervoer veiliger maakt, het terugdringen van het gebruik van social media achter het stuur en de verbetering van het rijgedrag.

“Ons land is in Europees perspectief relatief veilig en staat op wereldschaal op de vierde plaats, achter Malta, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. “Maar het moet en het kan beter”, zegt Bos, gezeten aan de Tafel van TVM, waar het publiek door middel van het principe van ‘Petje op, petje af’ interactief kon mee-praten over de stellingen en opinies.

Barbara Visser – VVD Kamerlid Barbara Visser is woordvoerder in de Tweede Kamer op dit terrein, zegt tijdens de Tafel van TVM blij te zijn met deze impuls. “Verkeersveiligheid is eindelijk terug op de agenda. Met technologie is volgens mij al veel op te lossen.”

Page 16: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

16 17

Arthur van Dijk – voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) “Onze vrees is helaas een beetje bewaarheid dat de aanpak van transport criminaliteit zou teruglopen door het weglekken van specialistische kennis en aandacht.”

Titus Visser – Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) “Het doen van aangifte is een moeilijk en tijdrovend proces. Daar valt nog wat tijd te winnen. Eigenlijk zou één telefoontje voldoende moeten zijn.”

Egbert-Jan van Hasselt (landelijk projectmanager infrastructuur en medeverantwoordelijk voor de bestrijding van transportcriminaliteit)“De bereidheid tot het doen van aangifte daalt.” Van Hasselt wijst op de eigen verantwoordelijkheid in de branche. Zijn baas, Ivo Opstelten, heeft immers eerder op de Dag van Veiligheid gewezen op de screeningsmogelijkheden voor het personeel. “Circa 80% van de transportdiefstallen wordt gepleegd vanuit binnenuit. Dus door eigen medewerkers”, zegt de politieman.

Eén van de campagnethema’s is het verminderen van zaken die afl eiden, zoals het gebruik van social media. Veel toehoorders houden hun petje op als gevraagd wordt of zij wel eens whatsappen achter het stuur. Ook Arjan Bos, die ruiterlijk toegeeft zich daaraan ook wel eens te hebben bezondigd.

Technische hulpmiddelen zoals connected driving (vrachtauto’s die gekoppeld door elektronica in kolonne rijden), oogdetectie om te voorkomen dat chauff eurs in slaap vallen, anti-botstechnologie en zo meer kunnen volgens de SWOV belangrijk bijdragen aan reductie van ongelukken. De komende jaren komt die technologie volop ter beschikking.

Op de vraag aan het publiek of de bestrijding van transportcriminaliteit een zaak van de overheid of van de vervoerders/verladers is, zetten opvallend weinig mensen een petje op. De overheid moet het voortouw nemen, vindt het merendeel van de aanwe-zigen. Transportcriminaliteit kost de branche en ver-zekeraars inmiddels 350 miljoen euro per jaar. Lading-diefstal, overvallen op onbewaakte parkeerplaatsen, het stelen van diesel, zeilsnijden, het zijn zaken die alle betrokkenen zorgen baren.

Page 17: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

17

Afl eiding

30%50%

90%

48 - 65%39%

22%

15%15%

25 - 35%35%

14 -

30%40% 55% 49%

50% gesprek met medepassagier

90% automobilist luisteren naar muziek

48-65% automobilist bedient apparatuur voor muziek

39% fi etser luistert naar muziek, 15% altijd

22% automobilist belt meer dan 1 keer per week handheld (niet handsfree)

40% automobilist belt meer dan 1 keer per week handsfree

55% fi etsers belt wel eens tijdens het fi etsen

25-35% automobilist leest wel eens een bericht tijdens het rijden

14-30% automobilist verstuurt weleens een bericht tijdens het rijden

49% fi etsers leest weleens een bericht tijdens het fi etsen

Totale reistijd: 30% van de tijd afgeleid

Tijdens de Tafel van TVM kwam ook het thema afl eiding ter sprake. Enkele cijfers over hoe weggebruikers worden afgeleid.

Bronnen: Inspectie Leefomgeving en Transport Onderzoeksraad voor Veiligheid

Page 18: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

18 1918

Page 19: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

1919

Deze en nog meer foto’s staan op www.riddersvandeweg.nl

Page 20: Nieuwsbrief Dag van Veilig Transport | Ridders van de Weg 2014

CORINE KARSTEN-EVERS, CHAUFFEUR EN DÉ GOUDEN RIDDER VAN DE WEG 2014

Corine Karsten-Evers, chauffeur bij Wim Bosman Transport is dé Gouden Ridder van de Weg 2014. Zij rijdt vanaf nu een jaar lang als ambassadeur namens alle chauffeurs (Ridders van de Weg) door Nederland en promoot daarmee veilig transport. Het uitreiken van onderscheidingen aan Ridders van de Weg is een initiatief van de Stichting Veiligheidsplan van TVM verzekeringen, opgericht om aan het veilige gedrag van de chauffeurs, goed materieel en beveiliging van de ladingen te werken. Mede hierdoor wil TVM gezamenlijk met haar leden het weg- en watertransport veiliger maken, zodat bij TVM verzekerde vervoerders tot de veiligste van Europa gaan horen.

DÉ GOUDEN RIDDER VAN DE WEG 2014.

MET TVM ACHTER JE STA JE STERKER.MET TVM ACHTER JE STA JE STERKER.