nieuwpoortbank KYCN april 2016

33
KYCN NIEUWPOORTBANK APRIL 2016

description

 

Transcript of nieuwpoortbank KYCN april 2016

KYCNNIEUWPOORTBANK

APRIL 2016

Beste Vrienden,

Het is nu reeds 10 jaar dat ik dankzij jullie, onze Club mag leiden. In deze 10 jaar is er veel gebeurd: de uitbreiding van de haven, de vernieuwing van ons clubhuis en van de Club des Jeunes, het sa-nitaire blok en nu tegen het volgende seizoen zal het secretariaat volledig vernieuwd zijn.

Ik wil alle medewerkers en clubleden die meegewerkt hebben aan deze metamorfose van ganser harte te danken. Een heel team maakt dit mogelijk . In blok stonden ze achter alle beslissingen die door de Raad van Bestuur genomen werden. De volgende jaren zullen we ons beperken tot het onderhouden van de gebouwen alsook het langzaam vernieuwen van de drie laatste paviljoenen. Ik ben ook fier te kunnen zeggen dat onze Club nu rijker is dan 10 jaar geleden.

Na 10 jaar is het ook tijd voor vernieuwing van het bestuur. Ik vind het triest dat mijn verschillende oproepen zo weinig succes ken-nen. We zoeken 2 – 3 leden die zich samen met de oudere gene-ratie willen inzetten om straks de fakkel over te nemen. Ik kan u alleen zeggen dat het zo verrijkend is om een Club als de onze mee te mogen leiden.

Mag ik u ook vragen om talrijk aanwezig te zijn op onze volgende Algemene Vergadering waarvoor jullie de oproep al gekregen heb-ben. Het is voor de Raad van Bestuur enorm belangrijk op deze vergadering te horen, wat de wensen zijn van onze leden en hoe zij wensen dat de Club zich verder profileert. Uit het kleine markton-derzoek dat wij gedaan hebben bij de leden, blijkt duidelijk de wil naar nog meer Club en nog meer Clubgebeuren. De Raad van Be-stuur wil dit ook realiseren maar kan dit niet alleen. Ze vraagt jullie input en jullie ideeën. De Algemene Vergadering is de geschikte plaats om dit alles uit te spreken.

Graag doe ik ook een oproep aan jullie allen om promotie te ma-ken voor onze zeilschool. Het is de eerste maal dat we jonge leden hebben die bij ons leerden zeilen en nu bij ons ook zeilmonitor geworden zijn. Dit zijn schitterende voorbeelden en verdienen navolging.

Ook zoeken wij nog een aantal vrijwilligers om mee te helpen tij-dens het Pinksterweekend van 14-15-16 mei voor de Laser kampi-oenschappen. Mag ik op u rekenen?

In het begin van dit nieuwe seizoen, wens ik jullie allemaal een goeie vaart.

B. Meyhui

NIEUWPOORTBANK april 2016

Intro Commodore 2 Who is Who 4 Algemene vergadering 8 Klassieke schepen 10 Zeilstages 12 To rent 13 H-cup 14 Kalender 18 Clubkledij 19 Pasen 20 Eroica 22 KYCN Trophy 25 Razzle-Dazzle 28 Sponsors 31

Chers Amis,

Il y a déjà 10 ans que grâce à vous je peux diriger votre Club. Au cours de ces 10 années beaucoup de choses se sont passées: l’agrandissement du port, la rénovation de notre club house et du club des jeunes, le renouvellement du bloc sanitaires et pour la prochaine saison le secrétariat qui sera entière-ment rénové.

Je souhaite remercier sincèrement tous les membres du club et tous ceux qui ont collaboré à cette métamorphose. Toute une équipe a rendu cela possible. En bloc elle se ralliait à toutes les décisions qui étaient prises par le Conseil d’Administration. Au cours des années suivantes nous nous limiterons à l’entretien des bâtiments ainsi qu’à la rénovation progressive des trois derniers pavillons. Je suis éga-lement fier de pouvoir dire que notre Club est à pré-sent plus riche qu’il y a 10 ans.

Après 10 ans il est également temps de renouveler le conseil d’administration. Je regrette que mes di-vers appels aient rencontré si peu de succès. Nous recherchons 2-3 membres, qui en collaboration avec l’ancienne génération, voudraient s’impliquer pour prendre la relève. Je peux seulement vous dire que c’est enrichissant de pouvoir diriger un Club tel le nôtre.

Puis-je également vous demander de venir nom-breux à notre prochaine Assemblée Générale dont vous avez déjà reçu la convocation. Il est très impor-tant pour le Conseil d’Administration d’entendre, lors de cette réunion, ce que sont les souhaits de nos membres et comment ils envisagent l’avenir du Club.De la petite ‘étude de marché’ que nous avons déjà faite auprès des membres, il ressort clairement que le souhait de tous est de devenir encore plus Club avec encore plus d’activités Club. Le Conseil d’Ad-ministration souhaite également le réaliser mais ne peut le faire seul. Il demande votre implication et vos idées. L’Assemblée Générale est le lieu approprié pour débattre de tout cela.

Je fais également appel à vous pour faire la promo-tion de notre école de voile. C’est la première fois que nous avons de jeunes membres qui ont appris à naviguer chez nous et qui sont devenus également chez nous moniteurs de voile. Ce sont d’excellents exemples qui méritent d’être suivis.

Nous recherchons aussi des bénévoles pour aider lors des Championnats de Laser qui se dérouleront le week-end de Pentecôte, les 14-15 et 16 mai. Puis-je compter sur vous?

Au début de cette nouvelle saison, je vous souhaite à tous bonne navigation.B. Meyhui

NIEUWPOORTBANK · 3

LOUIS VAN OOST BESTUURDER COMMUNICATIE

Mijn vader en mijn familie hebben me de passie voor het zeilen doorgegeven. Zeilen was voor mij geen persoonlijke keuze maar een evidentie (de meest normale zaak) van het leven.Mijn verste herinneringen gaan terug naar onze korte uitstapjes vanop het strand van Duinbergen waar ik mee mocht in een 470. Het boot gebeuren neemt concretere vormen aan toen mijn vader besliste om de boot Suroît te restaureren op de parking thuis. Ik was toen acht en wilde alles begrijpen en ik amuseerde me bij het onderhoud…dat deel uitmaakt van de nautische passie (dat zou ik pas later begrijpen). Na twee jaar werken, breekt de grote dag aan. Voor het eerst in mijn leven vaar ik uit tussen de twee staketsels van Nieuwpoort. Vele uitstapjes en kleine croisières met de Suroît naar Nederland zullen volgen. Tijdens die jaren ontdek ik ook wat een vrijheid het zeilen me geeft. Weken na elkaar maken mijn neef en ik er een erezaak van om elke dag in Optimist uit te varen vanuit de KYCN. Het was de tijd dat we de vaargeul van voor naar achte-ren leerden kennen (opkruisen was nog toegelaten)

en ook alle hoekjes van de Novus Portus die nog in aanbouw was en dus een groot bijna privé water-oppervlak was.Dat was toen allemaal mogelijk. Nieuwpoort telde toen heel wat minder plezierboten.

Tijdens mijn tienerjaren heb ik het geluk gehad om op heel wat verschillende zeilboten die aan vrien-den van de familie behoorden, mee te varen. Al deze uitstappen, enkele wedstrijden en croisières hebben me heel wat ervaring doen opdoen. Maar één herinnering blijft me in het bijzonder bij: de dagelijks uitstapjes – in duo, drie zomers lang – met de Muscadet van ‘Tonton Yves’ (de vriend die mijn vader leerde zeilen) in de buurt van St-Malo. Hij leert me het heuglijke spel van de getijden, de stromingen, het vissen en leert me de details van de boot en het varen kennen want hij vertrouwt me uren aan een stuk het roer toe.De volgende etappe die belangrijk is in mijn nautisch parcours begint wanneer mijn vader de mede-eigenaar wordt samen met zijn goede vriend Jean Beernaert van de Katowice. Het wordt de ont-dekking van de ‘grote’ croisière richting Bretagne en Engeland waar ook mijn toekomstige echtgeno-te aan deelneemt. Het kan nooit kwaad om eerst

WHO IS WHO

eens te checken of de passie gemeenschappelijk kan worden….Vooraleer elkaar de ring te geven.Jong getrouwd, leef ik mij weer helemaal uit op de Suroît met welke we onder vrienden van alles uithalen, maar het project om op familiaal vlak iets uit te bouwen rijpt. Na een positieve ervaring met een gehuurde boot in Zuid-Bretagne, worden we in 2006 eigenaar van de eerste Xapa in Crouesty. Mijn scheepsjongens, Xavier en Paul, zijn dan 6 en 7 jaar oud. We blijven vier jaar in Zuid Bretagne en genieten van fantastische stopplaatsen aangepast aan de kinderen.In 2009 trekken we naar het Noorden en het is evi-dent dat de KYCN onze thuisbasis wordt. De familie en vooral de kinderen voelen er zich direct thuis. Kort voor onze terugkeer vertrouwt de Commodore me de verbouwing van de gebouwen van de Club toe. Hij geeft me zijn vertrouwen en overtuigt me, drie jaar geleden, om deel uit te maken van de Raad van Bestuur. Ik bedank hem hiervoor want dit duwtje in de rug naar vrijwilligerswerk toe, heeft me op persoonlijk vlak veel bijgebracht.Het vrijwilligerswerk is de kans bij uitstek om vriendschapsbanden te smeden en mensen met dezelfde passie te ontmoeten. Vandaag wil ik mij nog verder inzetten voor de Club die stabiliteit en continuïteit nodig heeft om als vereniging de uitdagingen van morgen aan te gaan. Ik vind dat we de betekenis van het woord vereniging niet genoeg onderstrepen; de KYCN behoort toe aan zijn leden en bestaat dankzij hen.Als besluit kan ik zeggen dat de passie voor de zeil-sport helemaal deel uitmaakt van mijn professione-le evenwicht (ik ben een architect met een beetje stress…. ). Ik heb de laatste jaren ook heel veel plezier gevonden bij het delen van mijn passie en dromen met mijn familie en vele vrienden.

Ma passion pour la voile a été initiée par mon père et la famille. Faire de la voile, cela ne fût pas un choix personnel mais une évidence de la vie.

Mes premiers souvenirs sont le droit d’accompa-gner en 470 et faire des petits tours au départ de la plage de Duinbergen. Le bateau devient plus concret lorsque mon père décide d’entreprendre la restauration du Suroît sur le parking à la maison. J’ai alors 8 ans, je veux tout comprendre, et je goute à la joie de l’entretien … qui est inhérent à la passion nautique (ça je le comprendrais plus tard).

Après deux ans de travaux, c’est le grand jour et pour la première fois de ma vie, je sors en bateau entre les estacades de Nieuwpoort. Suivront alors encore de très nombreuses sorties et petites croisières vers les Pays-Bas en Suroît. Mais durant ces années-là, je découvre également la liberté que procure la voile. Avec mon cousin, des semaines durant, nous mettons un point d’honneur à sortir chaque jour en optimiste au départ du KYCN. Une époque où nous explorons le chenal de long en large (louvoyer était encore autorisé) et le novus portus en construction qui est un plan d’eau ex-traordinaire et presque privatif.Tout cela était possible à l’époque. Nieuwpoort comptait bien moins de plaisanciers.

Durant l’adolescence, j’ai eu la chance d’accom-pagner et d’embarquer sur beaucoup de voiliers différents appartenant à des amis de la famille. Toutes ces sorties, quelques régates et croisières apporteront de l’expérience. Il en reste pas moins un souvenir particulier : les sorties journalières en duo durant 3 étés avec le muscadet de ‘tonton Yves’ (l’ami qui a initié mon père à la voile) près de St-Malo. Il m’ apprend les joies du marnage, des courants, de la pêche et m’initie à la finesse du bateau car il me confie souvent la barre durant de longues heures.

L’autre étape, importante dans mon parcours nautique se produit quand mon père devient l’heureux copropriétaire du Katowice avec son ami

NIEUWPOORTBANK · 5

Jean Beernaert. C’est la découverte de la ‘grande’ croisière vers la Bretagne et l’Angleterre à laquelle participe ma future épouse Caroline. Autant vérifier que la passion pourrait être partagée … avant de passer la bague au doigt.

Jeune marié, je me consacre à nouveau au Suroît avec lequel on fait les 400 coups avec des amis mais l’envie d’initier un projet familial mûrit. Après une location réussie en Bretagne Sud, c’est en 2006 qu’on acquiert le premier Xapa au Crouesty, mes moussaillons Xavier et Paul ont alors respective-ment 6 et 7 ans.On restera 4 ans en Bretagne Sud en profitant d’es-cales fantastiques et adaptées aux enfants.

En 2009, nous repartons vers le Nord et c’est évidemment au KYCN qu’on élut domicile. La famille et surtout les enfants y trouvent vite leurs marques. Ils se sentent à la maison. Peu avant ce retour, le Commodore qui me mettra au boulot pour la rénovation des bâtiments du club. Il me fera confiance et me convaincra, il y a 3 ans, de devenir membre du conseil d’administration. Je le remercie car ce coup de pouce vers le bénévolat m’a apporté beaucoup personnellement.

Le bénévolat étant un moyen unique de se lier d’amitié et de rencontrer d’autres personnes avec la même passion. Aujourd’hui, je veux continuer à m’engager pour le club qui a besoin de stabilité et de continuité pour relever les défis de demain en tant qu’association. Je trouve qu’on n’insiste jamais assez sur la notion d’association ; le KYCN appar-tient à ses membres et existe grâce à eux.

Enfin, je conclurais en disant que la passion de la voile fait partie intégrante de mon équilibre profes-sionnel (je suis architecte avec un peu de stress…). J’ai également éprouvé beaucoup de bonheur ces dernières années de partager cette passion et ce rêve avec ma famille et de nombreux amis.

PHILIPPE LOBELLEBESTUURDER EXTERNE RELATIES

Hoe verzeil je in de KYCN en word je er bestuurder externe relaties?Begin 2005 werd door het bestuur van de KYCN de eerste voorbereidingen getroffen om de conces-sieovereenkomst met Afdeling Kust te vernieuwen. Het bestuur stelde een werkgroep samen rond dit belangrijke thema, waarin ik gevraagd werd deel te nemen. Ik was toen zo’n 20 jaar lid van de KYCN, en eerlijk gezegd, had me tot dan weinig aangetrokken van het bestuurlijk gebeuren van de club, vooral veel tijd in het clubhuis doorgebracht en diverse rally’s van de club meegezeild. In deze werkgroep maakte ik kennis met een gepassioneerd en veelzijdig team onder leiding van onze Commodore, die als geen an-der besefte dat het voortbestaan van de KYCN van de vernieuwing van de concessieovereenkomst afhing. Met de werkgroep werd een financieel en technisch meerjarenplan opgesteld, dat aantoonde dat de KYCN de overheid voldoende garanties kon bieden om een 27- jarige verlenging van de concessie te verkrijgen. Een boeiende ervaring waar ik veel vrienden binnen de Club leerde kennen. Van de werkgroep ging het naar de raad van bestuur in de functie van bestuurder externe relaties. Na twee mandaten blijft het me aangenaam verrassen hoe professioneel de club ge-rund wordt. Het is heel verrijkend te ervaren hoe elk lid met zijn expertise daaraan bijdraagt. Hierbij dan ook een oproep naar de leden die ons team willen versterken.

42010 jaar was ik ongeveer toen enkele van mijn scouts-vrienden me meenamen in hun bootjes op de spuikom van Oostende en de Braakman. Ik was meteen verkocht aan het zeilen en de zee. We maakten spannende dag-tochten van Duinbergen naar Cadzand en meerdaagse

NIEUWPOORTBANK · 7

tochten op het Veerse Meer. Een knalgele 420 werd mijn eerste zeilbootje. Als 14-jarige doopte ik hem Ellebol, verzamelde mijn eerste brevetten bij BLOSO en werd lid van de zeilclub van Duinbergen. Met schoolvrien-den werden ‘grote’ trektochten naar het Grevelingen meer en de Oosterschelde gemaakt. Slapen deden we in een tentje op de oever. Deze avontuurlijke vorm van reizen werd een passie. Maar met de jaren en de gezinsuitbreiding kwam de nood aan meer comfort. Met mijn eerste centen werd een kajuitjachtje gekocht. Het kinderpark van mijn eerstgeboren zoon paste precies in de binnenkajuit van onze Westerly Centaur, de veiligste plek aan boord voor het kleine ventje. Het was het begin van een reeks ontspannende vakantiecruises met het gezin en de vrienden naar onder meer Kopenhagen, de Oostzee, Zuid-Engeland en Bretagne. De Westerly werd vervangen door een Nordship Mascot. Na heel wat chartervakanties in de zon, blijft mijn favoriete zeilgebied toch de Noordzee, met zijn grote afwisseling.

ClubhuisMaar na elke tocht gaan de eerste passen aan wal nog altijd zonder uitzondering richting clubhuis.

Comment es-tu arrivé à la voile au KYCN et devenu administrateur des relations externes ?Début 2005 le conseil d’Administration du KYCN a entrepris les premiers préparatifs pour renouveler l’accord de concession avec le département de la Côte. Le conseil a constitué un groupe de travail sur ce thème important, au sein duquel il me fut demandé de collaborer. J’étais alors membre du KYCN depuis 20 ans, et sincèrement dit, j’avais jusque-là peu de liens avec la direction du club mais j’avais surtout passé beaucoup de temps au club house et navigué lors des divers rallyes du club. Dans ce groupe de travail j’ai fait la connaissance d’une équipe de passionnés et de polyvalents sous l’instigation de notre Commodore, qui n’avait pas d’autre objectif que l’avenir du KYCN par le renouvellement de l’accord de concession. Avec le groupe de travail un plan financier et technique sur plusieurs années fut élaboré, qui démontrait que le

KYCN pouvait offrir assez de garanties pour obtenir une concession de 27 ans. Une expérience enrichis-sante où j’ai appris à connaître beaucoup d’amis au sein du Club. Du groupe de travail je suis passé à la fonction d’administrateur des rélations externes au conseil d’administration. Après deux mandats je reste agréablement surpris de voir comment le club est professionnellement géré. C’est très enrichissant de découvrir comment chaque membre y contribue avec son expérience. Ici je fais encore également un appel aux membres qui voudraient renforcer notre équipe.

420J’avais 10 ans lorsque quelques copains scouts m’ont emmené dans leur petit bateau sur le plan d’eau d’Ostende et au Braakman. Avec eux j’ai découvert la mer et la voile. Nous avons fait des trajets journaliers palpitants entre Duinbergen et Cadzand puis des séjours plus longs sur le Veerse Meer. Un vieux 420 fut mon premier bateau. A 14 ans je l’ai baptisé Ellebol, j’ai passé mes brevets au Bloso et je deviens membre du club de voile de Duinbergen. Avec des amis de l’école nous avons fait des ‘grands’ trajets vers le lac de Greve-lingen et l’Oosterschelde. Nous logions dans une tente sur la berge. Cette forme d’aventures fut une passion. Mais avec les années et l’agrandissement de la famille plus de confort fut nécessaire. Avec mes premiers sous, j’ai acheté un petit cabinier. Le parc d’enfant de mon premier bébé fut précisément la cabine de notre Wes-terly Centaur, l’endroit le plus sûr à bord pour le petit. Ce fut le début d’une série de croisières de vacances décontractées avec la famille et les amis vers, entre autres, Copenhagen, la Baltique, le Sud de l’Angleterre et la Bretagne. Le Westerly fut ensuite remplacé par un Norschip Mascot. Après de nombreuses vacances charter au soleil, mes plans d’eau favoris restent tout de même la Mer du Nord, avec ses grandes variantes.

Club HouseMais, après chaque croisière, nous ne faisons pas nos premiers pas à terre sans prendre la direction du club house.

·

Op zaterdag 16 april, zal de jaarlijkse algemene vergadering doorgaan in het Ysara ontmoetingscen-trum. Tijdens deze officiële vergadering zullen de gebruikelijke agendapunten en thema’s overlopen worden.

Een talrijk opkomst van de leden (zoals gevraagd in het voorwoord van onze commodore) is het teken dat de leden gehecht zijn aan hun vereniging en een blijk van aanmoediging ten aanzien van het perso-neel, de talrijke vrijwilligers, de ponton kapiteins en de leden van de raad van bestuur die zich dagelijks inzetten voor de club.

Het is ook een unieke gelegenheid om van ideeën te wisselen en dit zo nodig op informele wijze tijdens het aperitief dat volgt na de vergadering in ons clubhuis.

De algemene vergadering is bijzonder omwille van twee redenen:· Dit jaar zijn er verkiezingen en is er nood aan nieu-we bestuurders voor bestaande raad van bestuur te

vernieuwen en te versterken.· Het is de ideale plaats om ideeën en opmerkingen naar voor te brengen.

Deze nieuwe raad van bestuur zal verder het efficiënte dagelijks beheer van de club moeten begeleiden maar ook een toekomst visie moeten uitstippelen op middel en lange termijn voor de club. De Algemene Vergade-ring is de geschikte plaats om de Raad van Bestuur te helpen. Ze zullen zich hiervoor kunnen baseren op de ideeën en tendensen die voort kwamen uit de brain-storming van 21 november 2015 met raad van bestuur en ponton kapitein (zie Nieuwpoortbank van januari).Uit die vergadering kwamen een reeks concrete algemene uitdagingen en behoeftes voor de volgende jaren.

De uitdagingen zijn:· Hoe de club verjongen? We hebben nood aan jonge leden.

· Er zijn heel wat nieuwe projecten en uitbreiding van havens voorzien? Op welke wijze blijven we de

ALGEMENE VERGADERING BRAINSTORMING

·

NIEUWPOORTBANK · 9

club to be in een concurrentiële omgeving.· Hoe onze haven infrastructuur doen evolueren (nieu-we lay-out) in functie van de vraag?

· Hoe leden mobiliseren voor het vrijwilligerswerk?

De behoeftes zijn:· Onze infrastructuur op peil houden en verder optima-liseren (vb. camerabewaking, enz. …)

· De bestaande clubwerking versterken en in de mate van het mogelijke meer leden er in betrekken.

· Initiatieven omtrent het nautisch gebeuren (regatta’s, veiligheid, opleiding, cruises, …) moeten geïntensifi-eerd worden

We kunnen besluiten dat we als vereniging dan ook re-soluut gaan voor meer club en niet voor een veredelde marina. Wij wensen de nieuwe raad van bestuur veel succes toe om een concrete invulling te geven en om op tijd deze evoluties te integreren in het dagelijks reilen en zeilen van de club.

De Raad van Bestuur

Le samedi 16 avril se tiendra l’Assemblée Générale annuelle dans le centre de rencontres YSARA. Pendant cette réunion officielle il sera développé les points habituels de l’agenda ainsi que différents thèmes.

Une présence nombreuse des membres (comme demandée dans le mot d’accueil du Commodore) sera le témoignage de l’intérêt de ceux-ci pour leur association et une preuve d’encouragement pour le personnel, les nombreux bénévoles, les capitaines de ponton et le conseil d’administration qui s’impliquent quotidiennement pour le club.

C’est également l’occasion unique pour échanger les idées et aussi de façon informelle lors de l’apéritif offert au club house après l’assemblée générale.L’assemblée générale est particulière pour trois raisons:· Cette année il sera procedé aux élections. Il est nécessaire de renouveler et rajeûnir l’actuel conseil

d’administration· C’est le lieu idéal pour partager les idées et les remarques

Ce nouveau conseil d’administration devra s’appliquer à la gestion quotidienne du club mais devra également avoir une vision d’avenir à moyen et long terme pour le club. L’Assemblée Générale est l’endroit approprié pour aider le Conseil d’Administration.

Ils se baseront sur les idées et les tendances qui sont ressorties du brainstorming du 21 novembre 2015, qui a eu lieu entre le Conseil d’Administration et les Capi-taines de Ponton (cfr Nieuwpoortbank de janvier).De cette réunion est sortie une série de défis concrets d’ordre général ainsi que des souhaits.

Les défis sont:· Comment rajeûnir le Club? Nous avons besoin de jeunes membres

· Il y a de nombreux nouveaux projets et extensions des ports? De quelle façon le Club restera-t-il ‘The place to be’ dans un environnement concurrentiel?

· Comment faire évoluer notre infrastructure portuaire (nouveau lay-out) en fonction de la demande?

· Comment mobiliser des membres bénévoles?

Les souhaits sont:· Garder notre infrastructure à niveau et l’optimaliser unltérieurement (ex. caméras de surveillance, etc…)

· Renforcer l’équipe actuelle et dans la mseure du possible y impliquer plus de membres

· De nouvelles initiatives relatives aux activités nau-tiques (régates, sécurité, formations, croisières, … doivent s’intensifier.

Nous pouvons conclure qu’en tant qu’association nous devons résolument être encore plus Club et non pas une marina. Nous souhaitons bon succès au nouveau conseil d’administration pour la concrétisation de ces attentes et pour intégrer à temps ces évolutions dans la gestion journalière du club.

Le Conseil d’administration

·

KLASSIEKE SCHEPEN NIEUWPOORTOP 20 & 21 AUGUSTUS

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2016, houden de Klassieke Schepen Nieuwpoort (KSN), terug een Open Ship dag in de KYCN te Nieuwpoort. Bijna wekelijks komen er nieuwe mooie zeil- en motorschepen in de havens toe, maar de klassieke schepen zijn een uitstervende soort geworden.Daarom moeten wij als Captains van deze mooie schepen, erover waken dat dit prachtig maritiem patrimonium bewaard blijft en dat vooral jongeren de smaak te pakken krijgen om later van ons de fakkel met schip over te nemen. Het is een passie en daarom zijn er maar weinigen die deze, nochtans heel interessante stap, durven zetten.

Om die reden alsook om iedereen de kans te geven eens aan boord te gaan van dergelijke “old ladies”, houden de Captains hun schip open op beide dagen van 10.00u tot 17.30u.Zij zullen jullie er warm ontvangen en elk zal zijn verhaal doen over zijn schip, met anekdotes, kennis,

informatie, enz. De meeste Captains zijn mensen met een zeer grote zeil en zee-ervaring en zullen zeker met veel enthousiasme op jullie vragen antwoorden.De stad Nieuwpoort verleent KSN, zoals bij iedere maritieme activiteit, terug de zeer gewaardeerde lo-gistieke steun, waardoor wij met gepaste middelen, veiligheid en uitstraling kunnen bekomen.

Van deze gelegenheid zal er ook gebruik gemaakt worden, om de geschiedenis van de KYCN met oude archiefbeelden tentoon te stellen in het clubhuis. KYCN is een club met een zeer rijk gevuld palmares en geschiedenis en de Captains van KSN hielden eraan om dit, in samenwerking met het clubbestuur, eens naar voor te laten komen en velen onder ons te infor-meren over wat er allemaal is geweest in de club.Daar is er natuurlijk steeds plaats voor een ver-frissing of een degustatie van het lekkere dat daar klaargemaakt wordt. De toegang is sowieso gratis en de Captains zullen instaan voor een vlekkeloos verloop van deze tweedaagse.”

Le samedi 20 et dimanche 21 août 2016 les Vieux Gréements de Nieuport feront à nouveau des jour-nées « Bateaux ouverts » au KYCN à Nieuport.Presque chaque semaine des beaux nouveaux voiliers et bateaux moteur arriveront dans nos ports mais les vieux gréements sont devenus une espèce menacée.C’est pourquoi, en tant que skippers de ces beaux bateaux, nous devons démontrer que ce merveilleux patrimoine reste existant et nous devons donner le goût aux jeunes pour reprendre le flambeau. C’est une passion et c’est pourquoi il y en a si peu qui ose faire ce pas, cependant très intéressant.

C’est pour cette raison également, afin de donner la chance à tout le monde de monter une fois à bord de ces réelles « veilles dames », que les skippers ouvriront les portes de leur bateau pendant ces deux jours, entre 10.00h et 17.30h.

La ville de Nieuport accorde à KSN, comme à chaque activité maritime, son très appréciable soutien logis-tique, par lequel avec des moyens raisonnables, ils peuvent assurer la sécurité et la propagande.

Ce sera également l’occasion de présenter l’histoire du KYCN au moyen de vieilles archives exposées dans le club house. Le KYCN est un club avec un pal-marès et une histoire très riches. Les skippers de KSN en tiennent compte pour collaborer avec la direction du club, y faire venir et informer beaucoup de monde quant à tout ce qui s’est déjà passé au club.Il y aura bien sûr place pour un rafraîchissement ou une dégustation de ce qu’on y prépare.

L’entrée sera gratuite. Les skippers mettront tout en œuvre pour le déroulement sans faille de ces deux journées.

NIEUWPOORTBANK · 11

OPMAAK ZEILSTAGE.indd 2 22/01/16 17:29

OP HET SPAARBEKKEN

Optimist voor 8 tot 14 jarigen.

Caravelle vanaf 13 jaar.

OP ZEE

Feva vanaf 12 jaar.

Laser Vago vanaf 14 jaar.

Op een kajuitjacht “JOD 35”.

DATA, INFO, VOORWAARDEN

EN INSCHRIJVINGEN

WWW.KYCN.BE rubriek SAILING ACADEMY

of 058/ 23 44 13

Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort vzw

Krommehoek

8620 Nieuwpoort

ZEILSTAGES ZOMER 2016BEGINNERS EN GEVORDERDEN

Met zonnige groetjes!

©H

APPY

DES

IGN

.BE

OPMAAK ZEILSTAGE.indd 1

22/01/16 17:29

AU SPAARBEKKEN Optimist entre 8 et 14 ans.Caravelle à partir de 13 ans.

EN MERFeva à partir de 12 ans.Laser Vago à partir de 13 ans. JOD 35 à partir de 13 ans.CONDITIONS DE PARTICIPATION, PRIX ET INFOS GÉNÉRALES: WWW.KYCN.BE rubrique SAILING ACADEMY ou 058/ 23 44 13

Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort vzwKrommehoek

8620 Nieuwpoort

STAGES DE VOILE ÉTÉ 2016

BASE ET ÉVOLUTION

Avec nos salutations ensoleillées!

©H

APPY

DES

IGN

.BE

OPMAAK ZEILSTAGE.indd 3

22/01/16 17:29

TO RENT

One place to be: “Club des Jeunes”Voor familiefeestjes feestjes, aperi-tieven, gezellig samenzijn, de doop van een boot… Als lid kan je voor €112 de Club des Jeunes huren. Info en reservatie op het secretariaat KYCN.

Pour vos fêtes de famille, un apéro, un repas convivial, le baptême d’un bateau…Comme membre vous pouvez louer le Club des Jeunes à €112. Infos et réservation au secretariat KYCN.

NIEUWPOORTBANK · 13

OPMAAK ZEILSTAGE.indd 2 22/01/16 17:29

H-CUPTOTAAL (ON)REDELIJKE LEIDRAAD OM JE VOOR TE BEREIDEN OP DE H-CUP 2016.

We weten het allemaal: Een boot kopen is gelijk aan een groot gat maken in het water en dan proberen om dat gat te vullen met bankbiljetten… Dit geldt voor iedereen en voor enkelen nog een beetje meer….. Jullie kennen er misschien, mensen die, op het randje van het obsessionele zijn. Mensen die, alles tot op de bodem willen doorgronden en die, als ze het hebben gevonden, nog een beetje verder gaan.Mensen die tot alles bereid zijn om de H-cup voor te bereiden.

Hierna volgt, als bewijs, het voorbeeld van een boot, die wij niet bij naam zullen noemen, kwestie van geen verwachtingen te creëren in afwachting van resultaten……..Sommigen kopen een wedstrijdboot in goede staat, modern in alles, en zijn tevreden met het aan boord brengen van hun spullen en wedstrijden te varen. An-deren kiezen voor een meer gepersonaliseerde optie gebaseerd op een “liefde op het eerste zicht” voor een mooie romp, een mooie spiegel of een andere kleinigheid. Deze laatsten bevinden zich altijd ergens op verschillende niveaus in een cyclus van heruitrus-

NIEUWPOORTBANK · 15

ten naar heruitrusten van de boot. Zij spenderen hun weekends van de herfst, de winter en soms zelfs de lente, in een blauwe overall, het stofmasker op neus en mond en de schuurmachine als een natuurlijke verlenging van de arm…Het schema is altijd ongeveer hetzelfde: na een eerste verkenningsjaar, goed of slecht, rijst het voornemen om beter te doen. Daarop volgt dan een seizoen met resultaten die een beetje tegenvallen want die romp met die mooie lijnen, waarvoor de eigenaar gevallen is, blijkt getransformeerd te zijn in een traag lopende “mosselbak”.Zelfs als de boot er niet altijd veel mee te maken heeft, wij komen daarop terug, frustraties en andere bedenkingen op het dek, geven een voedingsbodem aan HET plan: De derde fase, deze die Steve Jobs omschreef als “Less is more!”. Deze fase bestaat erin alles uit de boot te halen en te vervangen door lichter materiaal of zelfs helemaal niet! Eénmaal men aan dit proces begint, komt men in een andere dimensie en is er geen limiet meer!Begonnen met een klein esthetisch karweitje en het centreren van het gewicht, zijn deze mensen, die wij niet zullen noemen, geëvolueerd naar het beoordelen van ieder onderdeel. Alles wordt beoordeeld op basis van zijn bijdrage tot het comfort, zijn gewicht en zijn zwaartepunt in de boot… De ernst waarmee dit alles onderzocht wordt doet denken aan de inquisitie. De kaartentafel bijvoorbeeld, werd beoordeeld als te zwaar (toch 30 kg), het toilet heeft zijn levensduur niet kunnen verlengen omwille van zijn 11 kg porse-lein, en daar bovenop helemaal voorin de boot! (wees gerust: zij hebben een “ultra light” versie gevonden want er zijn toch ergens limieten..) De motor werd 3 meter vooruit verplaatst, en wat zeggen van die elektrische winch met zijn 20 kg bovenop de roof die vervloekt werd door het heilige stabiliteitscoëfficiënt.

Vooruit: Weg ermee!! Op het einde van de rit werd er ongeveer 600 kg verwijderd en 400 kg verplaatst. Dit op een boot van ongeveer 6 ton is een flinke slok op de borrel.Zoals je hebt kunnen vaststellen is dit de (ultra) obses-sieve versie van de voorbereidingen voor de H-cup, gedaan door mensen die ik niet graag zou ontmoeten in een donker steegje. Maar, zonder overdrijven, kunnen wij aan de H-cup deelnemer, niet genoeg de raad geven om zich goed voor te bereiden en de inhoud van de boot, met een frisse blik en zonder emoties, eens te onderzoeken. Het is onvoorstelbaar welke massa antikwiteiten wij aan boord kunnen ver-zamelen. Oude logboeken, flessen met twijfelachtige inhoud, conserven en andere voorraad die aan boord bleven voor het geval dat.. en meestal over datum, de collectie zeekaarten van de Faroe eilanden van onze reis van 5 jaar geleden… Wij kunnen u verzekeren dat de ploeg van de H-cup, die er niet voor terugdeinst om grenzen te verleggen, u geen boei zal doen ron-den die bij Helgoland of La Coruna ligt. Een kaart van de “Vlaamse banken” zal volstaan.De bakskist bevat ook een pak “dood gewicht” en goed uit het centrum: Oude landvasten en andere lij-nen, een tweede zwaar anker en massa nutteloze za-ken… Loon het de moeite? Misschien, want wij weten allemaal dat er in het zeilen geen betere investering is dan in de bemanning! Het is ook dat gegeven die de schoonheid van de H-cup uitmaakt: Aan iedereen toelaten om in een feestelijke stemming, en een bé-tje sportief, de redelijken en de minder redelijken te ontmoeten. En, tot slot, als je die obsessieven tegen komt, wees toegeeflijk tegenover hen want zij hebben er zonder twijfel een grote nood aan, kwestie van op een serene manier hun werken voor volgende winter te kunnen voorbereiden.

GUIDE TOTALEMENT (DE)RAISONNABLE POUR BIEN PRÉPARER SA H-CUP 2016

On le sait tous, acheter un bateau revient à faire un grand trou dans l’eau et tenter de le combler avec des billets… c’est vrai pour tout le monde, c’est encore un peu plus vrai pour certains… Vous en connaissez peut être, ces gens qui sont à la limite de l’obsessionnel, ceux qui vont tout au fond des choses et quand ils l’ont trouvé, continuent un peu plus loin ? Pour préparer la H-Cup, ils sont prêts à tout, pour preuve, voici un exemple d’un bateau que l’on ne citera évidemment pas, his-toire de ne pas créer des attentes de résultats... Certains achètent des bateaux de régate en bon état, modernes et tout et se “contentent” de poser leurs af-faires et… de régater.. d’autres choisissent une option plus personnelle, basée sur un coup de foudre pour une coque, un “derrière particulièrement joli” ou un “petit quelque chose”. Ceux-là se retrouvent toujours, certes à des niveaux variables dans le cycle dit de “la tête dans le sac” qui consiste a enchaîner “refit” sur “refit” et occuper leurs weekend d’automne, d’hiver et parfois printemps en bleu de travail, le masque à poussières sur le nez et la ponceuse comme prolonge-ment naturel du bras…Le schéma est toujours un peu le même: après une première année faite de découvertes, bonnes ou mauvaises, on se prend à embourgeoiser ‘le bord”. Il s’en suit une année de navigations parfois un peu dé-cevantes car la belle carène pure et élancée qui vous avait fait craquer, s’est transformée en lamentable “bac à moules” poussif…

Même si le bateau n’y est pas toujours pour beau-coup, nous y reviendrons, les frustrations et autres moments pensifs sur le pont, permettent de faire germer LE plan, la troisième phase, celle que Steve Jobs de Apple décrivait comme “Less is more”. Cette phase consiste, en quelque sorte, à tout sortir pour remplacer par du léger ou à ne pas remplacer du tout !.. Une fois lancé dans ce processus, on entre

dans une nouvelle dimension et il n’y a quasiment plus de limites ! D’un petit chantier “esthétique” et de centrage des poids, les personnes que nous ne citerons pas, se sont retrouvées à juger chaque objet , chaque emménagement, selon son apport en terme de confort par rapport à son poids et son centrage sur le bateau… Les tribunaux de l’Inquisition devaient passer pour de simples plaisanteries au regard de la sévérité dont ils ont dû faire preuve contre, par exem-ple, la table à carte, jugée trop lourde (30 kg quand même…) ou la dévoué toilette qui n’a pas réussi à racheter ses années d’abnégation à cause de ses 11 kg de porcelaine, et tout à l’avant du bateau en plus ! (Rassurez-vous, ils ont trouvés un modèle “ultra light”: il y a des limites à la folie)… le moteur a été sommé d’avancer de 3 mètres et que dire du winch électrique et ses presque 20 kg, juchés comme une insulte au sacro-saint “coefficient de stabilité” tout au-dessus du rouf ! allez ouste, dégagez ! Au final ce seront pas loin de 600 kg qui auront été extraits et 400kg déplacés. Sur un bateau de moins de 6 tonnes, ce n’est pas rien.. Bon, vous l’aurez constatés, c’est la version (ultra) obsessionnelle d’une préparation HCup ;+) faite par des gens que je ne souhaite pas rencontrer le soir dans une ruelle sombre. Mais delà du délire, on ne saura trop conseiller au “H-Cupiste” dotés de raison et avides de préparer au mieux leurs saisons, de scruter d’un oeil sec et sans émotions, les masses de “vieilleries” que nos canots ont l’étrange capa-cité à pouvoir amasser…. Anciens livres de bords, bouteilles au breuvage devenu douteux, conserves et autres provisions gardées “au cas où” et souvent périmées ou encore la collection de cartes marines de la formidable croisière d’il y 5 ans dans les Féroes… on vous rassure, même si l’équipe de la H-Cup n’hésite pas à repousser les limites, ils se sont engagés à ne pas nous faire virer une bouée du côté d’ Heligoland ou de la Corogne, du coup une carte “Vlaamse banken” fera l’affaire.

Les coffres du cockpit recèlent également d’une

quantité de poids morts, bien décentrés: vieilles amarres et autres bouts que l’on garde humides, le deuxième mouillage lourd et plein d’autres chose aussi lourdes qu’inutiles … Est ce que cela sera payant ? peut-être car on sait tous qu’en voile, il n’y a pas de meilleur investis-sement que celui que l’on fait dans l’équipage ! C’’est aussi ce qui fait la beauté de la “H-Cup”:

Permettre à tout le monde de retrouver dans une ambiance festive et un peu sportive, les raison-nables et les moins raisonnables.. et pour finir, si vous croisez les obsessionnels dont je vous ai parlé, soyez indulgents avec eux, ils en auront sans doute grand besoin… histoire de préparer sereinement les travaux de l’hiver prochain ;+)H-Cup Benoit Cornet, Propaganda, ponton M

NIEUWPOORTBANK · 17

KALENDER 2016 CALENDRIER

Zo. 27 maart Paashaas Dim. 27 mars Ramassage des Oeufs de Pâques

Za. 16 april Algemene vergadering (zaal Ysara) Sam. 16 avril Assemblée Générale (salle Ysara)

Diner Opening seizoen Diner Ouverture de saison

Za. 23 april Nieuwpoort Sailing Weekend (ONZK) Challenge Van de Velde (KYCN)

Sam. 23 avril Nieuwpoort Sailing Weekend (ONZK) Challenge Van de Velde (KYCN)

Zo. 24 april Nieuwpoort Sailing Weekend (ONZK)Challenge Jonnart (WSKLum)

Dim. 24 avril Nieuwpoort Sailing Weekend (ONZK)Challenge Jonnart (WSKLum)

5 mei tot 16 mei Bols Route 5 mai au 16 mai Bols Route

14 mei tot 16 mei Laser Europacup + Van Laer Sailing OBK 14 mai au 16 mai Laser Europacup + Van Laer Sailing OBK

Za. 21 mei H-Cup 1 Sam. 21 mai H-Cup 1

Zo. 22 mei Veiligheidsdag Dim. 22 mai Journée de sécurité

Za. 28 mei H-Cup 2 Sam. 28 mai H-Cup 2

Za. 4 juni H-Cup 3 Sam. 4 juin H-Cup 3

Za. 11 juni Jolly Sailor Race Sam. 11 juin Jolly Sailor Race

Za. 18 juni H-cup 4 Sam. 18 juin H-cup 4

Za. 2 juli “Ik zeil” - initatie optimistzeilen Sam. 2 juillet “Ik zeil” intiation Optimist

2 juli tot 6 juli Topsport Vlaanderen Nieuwpoortweek 2016 2 juillet au 6 juillet Topsport Vlaanderen Nieuwpoortweek 2016

10 juli tot 16 juli Good Plannet Channel Race 10 juillet au 16 juillet Good Plannet Channel Race

Ma. 15 augustus 6 uur van Nieuwpoort Lun. 15 août 6 heures de Nieuport

Za. 3 september H-cup 5 + Ladies Cup Sam. 3 septembre H-cup 5 + Ladies Cup

Za. 10 september H-cup 6 Sam. 10 septembre H-cup 6

Za. 17 september Familiefeest Sam. 17 septembre Fête des familles

Zo. 18 september H-cup 7 + Youth Cup Dim. 18 septembre H-cup 7 + Youth Cup

Za. 24 september Challenge Floorizoone Sam. 24 septembre Challenge Floorizoone

Za. 1 oktober H-cup 8 Sam. 1 octobre H-cup 8

Za. 8 oktober Prijsuitreiking H-cup + Diner Sam. 8 octobre Remise des prix H-cup + Diner

Q-cup op het Spaarbekken voor Optimist Q-cup sur le plan d’eau Spaarbekken pour Optimist

Za. 19 november Diner einde seizoen Sam. 19 novembre Diner fin de saison

Za. 3 december Sinterklaas Sam. 3 décembre Saint Nicolas

NIEUWPOORTBANK · 19NIEUWPOORTBANK · 19

HET SEIZOEN STAAT VOOR DE DEUR…MET ONZE CLUBKLEDIJ BENT U ZEKER GOED UITGEDOST!

LA SAISON COMMENCE BIENTÔT…. AVEC NOS VÊTEMENTS CLUB VOUS SEREZ BIEN ÉQUIPÉS !

PASEN 2016

NIEUWPOORTBANK · 21

Pas vanaf mijn dertigste ben ik regelmatig beginnen zeilen. Toen kon ik met 3 vrienden mede-eigenaar worden van een Westerly Renown (Katarsys - ketch 32 voet) waarmee we elke vakantie doorreisden vanaf het eindpunt van de vorige trip. Zo zeilden we vooral in Bretagne, Cornwall, Galicië, Portu-gal, en tenslotte rond Madeira en de Canarische eilanden. Niets moest, alles kon. Was er geen wind dan hoefde de motor niet aan. De zeilen werden neergehaald of bijgezet en de bemanning werkte aan lekker eten aan boord.Nadat we onze boot op 250 mijl voor de kust van Mauritanië, na een hevige storm en onstabiel weer moesten achterlaten, zonder roer, zonder elektri-citeit en met water in de kiel, werden we opgepikt door een vissersboot op weg naar Salvador da Ba-hia (Brazilië). Daarna hebben wij een andere boot gekocht. Een stalen, zelfbouw sloep met de naam Arneles. Na de beproevingen van dit verlies terug samen plannen malen getuigt ervan, dat het kan, maar dat je mede-eigenaarschap vooral niemand mag aanraden.

Dan volgt een tussenperiode zonder boot waarbij ik heb kunnen profiteren van de mogelijkheid om als bemanningslid mee te varen op de schoener Pen-duick III en de ketch Penduick VI. Jacqueline Tabarly had deze boten ter beschikking gesteld om het pa-trimonium van haar man verder levend te houden. Volledig in de geest van Eric Tabarly die zelf ook altijd open stond om kansen te bieden aan wie zich aandiende op zijn boten. Naar de Scilly eilanden of van de Canarische eilanden naar Guadeloupe waren telkens een unieke ervaring. De mooist en ongetwijfeld de hardste ervaring was toen we met de Penduick VI een depressie te verwerken kregen kort na het vertrek uit Reyckjavic op weg naar de Schotse Hebriden. Het respect voor de IJsland vaarders om daar met zeilboten te gaan vissen is er sindsdien niet minder op geworden. We reisden verder via de Inner-Hebrids tussen Islay met haar befaamde Peaty whisky’s en Jura aan de overkant op hooguit een halve mijl zonder een greintje turf. En zo verder naar Boulogne via de Ierse Zee waar Tabarly aan boord van de eerste Penduick zelf ooit

LEVEN EN LATEN LEVEN MET EROICA

is verdwenen.De Penduicks zijn uiteraard van een andere gene-ratie dan de huidige vormstabiele racezeilers, maar de kracht in deze machines in goede banen leiden beantwoordt voor mezelf volkomen aan de echte spirit van onze sport: leven en laten leven in volle respect voor de alomtegenwoordige natuur.Drie jaar terug zag ik hier op de Nieuwpoort Boat Show een Rival 34 te koop: een zeewaardige en ranke sloep die voor het grote werk is uitgerust. Met ook een ARIES windvaan. Vanaf 10 knopen wind houdt die de boot perfect op “windkoers” zonder energieverbruik aan boord. Zelf sturen blijft de basis van elk zeilgevoel, maar het kan voor de bemanning bij langere trips een karwei worden. Onderweg kunnen we analyseren en gissen hoe de ARIES er aardig in slaagt de golven te compenseren zonder verlies aan snelheid…Ze kreeg de naam eroica. Naar de derde symfonie van Ludwig Van Beethoven waarmee hij muzikaal voor zichzelf en voor de muziekgeschiedenis de overstap maakte van de Klassieke periode naar de Romantiek. In de oorspronkelijke partituur heeft hij de opdracht aan Napoleon Bonaparte met een mesje verwijderd omdat die zich in 1804 tot Keizer had gekroond. De titel van het werk, Eroica, bleef behouden maar verwijst sindsdien naar de dagelijk-se moed die inherent is aan elk menselijk wezen. De aankoop van Eroica en een ligplaats in de Krom-mehoek (KYCN-ponton E28) was absoluut thuisko-men. En dat we nog veel en lang mogen mogen.

Wouter Bracquené VIVRE ET SE LAISSER VIVRE AVEC EROICA

Depuis mes trente ans j’ai réellement commencé à naviguer à la voile. J’étais alors devenu coproprié-taire d’un Westerly Renown (Katarsys – ketch 32 pieds) avec 3 amis. Chaque année nous passions nos vacances à bord depuis le point d’arrivée de la croisière précédente. De cette façon nous avons

navigué en Bretagne, aux Cornouailles, en Galice, au Portugal et enfin à Madère et aux Iles Canaries. Rien ne devait, tout pouvait. S’il n’y avait pas de vent le moteur n’était pas nécessaire. Les voiles étaient affalées ou hissées et l’équipage se prépa-rait un bon repas à bord.Après avoir dû abandonné notre bateau à 250 miles en face des côtes de Mauritanie, consécutivement à une grosse tempête et à une météo instable, sans barre, sans électricité et avec de l’eau dans la quille, nous avons été repêchés par un bateau de pêche en route vers Salvador de Bahia (Brésil). Nous avons acheté ensuite un autre bateau. Un bateau en acier, construction amateur, du nom de Arneles. Après les épreuves de la perte nous avons fait de nouveaux projets prouvant que l’on peut, mais que personne ne peut conseiller la copropriété.Il s’ensuivit alors une période sans bateau pendant

laquelle j’ai pu profiter de l’opportunité de naviguer comme équipier sur le schoener Penduick III et sur le ketch Penduick IV. Jacqueline Tabarly avait mis ces bateaux à disposition pour laisser vivre le patrimoine de son mari, tout à fait dans l’esprit d’Éric Tabarly qui lui-même avait toujours offert la chance à qui souhaitait naviguer sur ses bateaux. Tant vers les Iles Scilly, les Iles Canaries, que la Guadeloupe, ce fut une expérience unique. La plus belle et certainement la plus dure fut celle pendant laquelle nous avons rencontré une dépression juste après notre départ de Reyckjavic en route vers les

Hébrides Ecossaises. Le respect envers les naviga-teurs d’Islande pour y aller pêcher avec des voiliers en est depuis lors devenu très grand. Nous avons navigué ensuite via les Inner-Hébrides entre Islay au whisky Peaty renommé et Jura de l’autre côté. Et puis, vers Boulogne via la mer d’Irlande où Tabarly disparut à bord de son premier Penduick.Les Penduick sont d’une autre génération en comparaison avec les voiliers de course actuels de forme stable, mais la force de mener ces machines correspond pour moi au vrai esprit sportif : vivre et se laisser vivre en respect total avec les aléas de la nature.Il y a trois ans j’ai vu un Rival 34 à vendre au Salon nautique de Nieuport : un bateau de mer et un sloop gracieux, équipé d’une girouette-pilote automatique ARIES. A partir de 10 nœuds de vent celle-ci maintient le bateau parfaitement dans sa « course » sans consommation d’énergie. Barrer soi-même reste la base de toute sensation de lma

la voile, mais cela peut devenir une corvée pour l’équipage lors de longues croisières. Nous avons pu analyser et deviner comment l’ARIES compense les vagues sans perte de vitesse…Ce bateau reçut le nom d’Eroica, troisième sympho-nie de Ludwig van Beethoven avec laquelle, tant pour lui-même que pour l’histoire de la musique, il marqua le passage de la période classique à la période romantique. Dans la partition originale il supprima avec un petit couteau la dédicace à Napoléon Bonaparte parce que ce dernier se fit couronner Empereur en 1804.Le titre de l’œuvre, Eroica, perdura mais fait allusion depuis au courage quotidien de tout être humain.L’achat d’Eroica et un amarrage au Krommehoek (KYCN ponton E28) fut un vrai retour à la maison en espérant de pouvoir naviguer encore longtemps…

Wouter Bracquené

KYCN TROPHYDe uitreiking van de KYCN TROPHY is aan zijn tweede editie toe. Het vinden van leden die dit verdienen is geen probleem, het is vooral moeilijk een keuze te maken uit het veelvuldig aanbod. Toch heeft de Raad van Bestuur unaniem beslist.

KYCN RACING TROPHY Voor Tom en Nathalie Florizoone. Ik vertel jullie niets nieuws door te zeggen dat boten de passie zijn van Tom. Je moet maar over de Half-Tonners spreken of je ziet lichtjes fonkelen in zijn ogen en eenmaal het gespreksonderwerp aangehaald zal je nooit tijdig je volgende afspraak halen. De Red Cloud van Tom is een oude half tonner waaraan hij voortdurend veranderingen aanbrengt en die hij blijft perfectione-ren. De romp wordt tot in de puntjes bewerkt voor een optimaal glijvermogen en de tuigage past hij seizoen na seizoen aan. Niet tevreden over zijn kiel last hij er zelf een samen met stalen buizen terwijl de loden bulb in een oude badkuip wordt gegoten. Ook al is hij op professioneel gebied druk bezig, toch slaagt hij erin een goede bemanning samen te brengen en eindigt zo op een eerbare zesde plaats net achter het kruim van de klasse.

Door de Half-Ton Classe werd hij menigmaal geëerd voor zijn inzet en wij wilden hierbij dan ook zijn echtgenote Nathalie bij betrekken. Tijdens de Half-Ton Cup 2015 was zij een bezige bij en een drijvende kracht bij de organisatie in onze club. Alle deelne-mers zijn vertrokken met sterretjes in de ogen en met de stellige belofte om elkaar terug te zien. Proficiat, Tom, met deze mooie sportieve resultaten. Maar pas op! Je zoon Jérémy zit je op de hielen. Be-dankt Nathalie, jij en je hele ploeg hebben onze club doen schitteren voor een internationaal publiek.

KYCN YOUTH TROPHYVoor Thibaut Martin van de boot Spip.Hij zette zijn eerste “zeilstappen” in de feeërieke baai van Saint-Cast (Bretagne) op zwaardboten en later aan boord van zijn eerste kajuitjacht een first class 8. Thibaut ontdekt Nieuwpoort, de KYCN en verlaat zijn mooi Bretagne, ja, het virus van de Half. Thibaut schaft zich een afgeleefde half tonner aan. Geraakt door zijn enthousiasme is hij algauw omringd door een meute jongeren die er echt voor gaan. Ze schuren, schilderen en vergeten vooral niet te feesten. Het resultaat is een sublieme, competi-tieve boot.Hij neemt deel aan alle half ton cups : Boulogne, Saint Quay-Portrieux, Nieuwpoort en is er als de

TRO

PHY

NIEUWPOORTBANK · 25

kippen bij om zich in te schrijven voor de volgende editie in Falmouth.Iedereen aan boord is welkom, van de gepas-sioneerde visser tot de zwaardbootkampioen. Het concept slaat dermate aan dat zijn zeilmaten het er zelf op wagen en hun eigen schuit gaan oplappen.Heb je Thibaut aan boord, dan vaar je met een vat boordevol energie. Met argusogen bespiedt hij de concurentie, geen windvlaag ontgaat hem, hij trimt de zeilen, vandaar zijn bijnaam ‘ Thibaut de excellentie’Thibaut, bedankt voor je aanstekelijk enthousiasme, wij rekenen op jou om de groep jonge zeilers verder uit te breiden.

KYCN CRUISING TROPHYVoor Philippe Pirard van de boot Dadou.In 2015 neemt Philippe Pirard deel aan de Transqua-dra, een regatta die met zijn tweëen gevaren wordt, voorbehouden aan veertigplussers, berucht voor zijn lange en moeilijke oceanische oversteek.Philippe schrijft zich in met zijn persoonlijke boot, een first 31.7. onder de naam Blue Circle- Proxime-dia, met Fabrice Wolters als co-schipper. De boot is perfect uitgerust, niets wordt aan het lot overge-laten, maar de oceaan is groot, de wind hard.Enkele technische problemen verstoren de oversteek, maar niettemin slagen ze erin de eindstreep te halen in Le Marin (Martinique). Daar waar de modale zeiler zijn aventuren zou uitba-zuinen en zijn boot aan dek van een cargo zou zetten voor de terugreis, begint Philippe aan een nieuw avontuur.Philippe is de stichter van ‘Force Douce’, een vereniging met als doelstelling het laten varen van jongeren in moelijkheden., hij wil zijn terugreis com-bineren met deze gedachte. Schipper en co-schipper verlaten met drie jongeren Martinique met als bestemming de Azoren. Schrik voor de duik in het onbekende en zeeziekte verplichten de schipper rechtsomkeer te maken om in Guadeloupe land te maken. Na een gedeeltelijke bemanningswissel wordt de reis hervat. De reis wordt echter doors-pekt met verrassingen. De wind is afwezig, de zee spiegelglad. Tot driemaal toe wordt de boot Dadou

bevoorraad door wellwillige vrachtschepen met diesel, brood en sigaretten.Vergezeld van zijn dochter, schoonzoon en stichter van de eerste ‘ passagers du vent ‘ maakt Philippe de oversteek Azoren-Pornichet. In Pornichet monstert hij jonge diabetici aan en laat hen lokaal de zee ont-dekken. Vergezeld van drie jongeren maakt Dadou de reis Pornichet-Cherbourg-Nieuwpoort.Hoed af voor deze nieuwe argonaut.Voor de raad van bestuur : Latino

L’attribution du KYCN TROPHY en est à sa deuxième édition. Le problème n’est pas de trouver des membres méritants, mais plutôt de faire un choix, tant le creuset est grand. Toutefois c’est à l’unani-mité que le conseil a tranché en tenant compte des propositions faites par les membres.

KYCN RACING TROPHYAttribué à Tom et Nathalie Florizoone.Inutile de vous dire que Tom est un passionné de bateaux. Abordez le sujet Half Ton, vous verrez de petites étincelles dans ses yeux et vous n’êtes pas sûr d’être à temps pour votre prochain rendez-vous.Le Red Cloud de Tom est un ancien Half Tonner qu’il ne cesse de modifier, de perfectionner. La coque a été travaillée à la perfection pour optimaliser la glisse. Un gréement récupéré, modifié. Pas content de sa quille il en soude une faite de tubes d’acier, le bulbe de plomb est coulé dans une ancienne baignoire. Très pris par ses activités professionnelles il réussit tout de même à rassembler un équipage efficace et termine à une très honorable sixième place juste derrière le gratin de la classe.Plusieurs fois honoré par la classe Half Ton pour son engagement, nous tenons à y associer son épouse Nathalie qui fut une vraie fourmi ouvrière lors de l’organisation de la Half Ton Cup 2015 dans notre club. Tous les participants partirent les étoiles plein les yeux avec des promesses fermes d’au revoir.Félicitations pour le beau résultat sportif Tom, mais gare à toi, ton fils Jérémy te talonne de très près. Merci à Nathalie et son équipe de mettre notre club en lumière devant un plateau international.

TRO

PHY

KYCN YOUTH TROPHYAttribué à Thibaut Martin du bateau Spip.Il fit ses classes dans la féerique baie de Saint-Cast (Bretagne) a bord de dériveurs et de son pre-mier ‘cabinier’, un First Class 8. Thibaut découvre Nieuwpoort , le KYCN et délaisse sa belle Bretagne, oui, il est pris par le virus de la Half. Thibaut s’achète une vielle coque qui n’a pas fière allure, mais allumé par son enthousiasme il est ra-pidement entouré d’une meute de jeunes loups qui veulent en découdre. Ça peint, ça ponce et ça fait la fête, le résultat et un superbe Spip compétitif.Il enchaine les Half Tons Cups : Boulogne/mer, Saint-Quay-Portrieux, Nieuwpoort et est le premier inscrit pour la prochaine à Falmouth. A bord, tous les niveaux sont les bienvenus, du passionné de la pêche au champion de dériveur. La colle prend, à tel point que certains volent de leurs propres ailes et retapent d’anciens canots.Prenez Thibaut à votre bord et vous vous retrouvez avec une pile électrique, il observe les concurrents, scrute l’horizon à l’affut de la moindre risée, règle les voiles, bidouille un réglage, d’où son surnom : ‘Thibault l’excellence’.Thibaut merci pour ton enthousiasme contagieux, nous comptons sur toi pour continuer à rajeunir le cadre des membres navigants de notre club.

KYCN CRUISING TROPHYAttribué à Philippe Pirard du bateau Dadou.Philippe Pirard participa à la Transquadra 2015, une régate en double, réservée aux plus de quarante ans, réputée longue et éprouvante. Philippe s’inscrit avec

son bateau personnel, un first 31.7, sous le nom de Blue Circle- Proximedia avec Fabrice Wolters comme co-skipper. Le bateau est fin prêt, rien n’est négligé. L’océan est grand, les vents sont forts.Quelques problèmes techniques perturbent quelque peu la traversée, mais néanmoins ils terminent la régate et arrivent au Marin (Martinique). Là ou tout autre voileux jubilerai de cet exploit, mettrai son bateau en pontée d’un cargo, Philippe enchaine une autre aventure.Philippe est fondateur de l’association Force Douce qui a pour but de faire naviguer des jeunes en difficulté et il compte bien combiner cela avec sa croisière de retour. Le skipper et un co-skipper ac-compagnés de 3 jeunes quittent la Martinique avec destination les Açores. Malheureusement la peur du grand large, le mal de mer des jeunes forcent le skipper à faire demi-tour pour la Guadeloupe. Après un changement partiel de l’équipage ils remettent ça. Le voyage ne manque pas de saveur. La mer est calme, mais Eole est absent, forçant notre valeureux équipage à ce faire ravitailler à trois reprises par des cargos bienveillants de gasoil, pain et cigarettes. C’est accompagné de sa fille, de son gendre et en ami fondateur des premiers ‘passagers du vent’ que Philippe accompli la traversée Açores- Pornichet. A Pornichet ils embarquent des jeunes diabétiques de Bretagne et leur font découvrir les joies de la mer. Accompagnés de 3 jeunes le bateau Dadou effectue le voyage Pornichet-Cherbourg-Nieuwpoort.Chapeau bas pour ce nouveau chevalier des mers.Au nom du Conseil d’Administration : Latino

TRO

PHY

NIEUWPOORTBANK · 27

RAZZLE-DAZZLE Beste Zeemans vrienden,Ik roep het van de daken : « Wees verheugd want ik heb mijn Razzle-Dazzle gevonden » ! En dan vragen jullie je af, maar wat is een Razzle-Dazzle?Een Razzle-dazzle, en dan laat ik de ethymologie en de uitleg van de Harrap’s links liggen, gewoon omdat ze te ingewikkeld zijn en alle richtingen uitgaan. Een razzle-Dazzle is volgens mij een « steelse boot” «. Razzle-Dazzle, is vooral de naam van de boot die oesterparken beroofde en door de zeeschuimer Jack London werd gebruikt in zijn jonge jaren om de eindjes aan mekaar te knopen op het einde van de maand. De Razzle Dazzle uit mijn jeugd was een prachtige 6m Internatio-nale rating, een soort Draak, 2-3 m langer, met een volledig dek en een mooie kleine cabine. De Ruskaert van Michel Haese in 1964. Hij lag er maar triestig bij, vastgemaakt aan het ponton, neus naar zee want niemand bevrijdde hem…Er was niemand die hem het ruime sop en de zeelucht deed opsnuiven. We spreken nu van de jaren 1955-60 en in die tijd was ik de “kwajongen van dienst », de “Gavroche” van de YCN. Als dikke vriend van Edouard Devlieger mocht ik met de jol van de Club varen (toen al Sophie genaamd) om de mensen naar hun boot te brengen. De RD lag er verlaten bij. Zijn eigenaar was zijn werk kwijtgeraakt en, blut, probeerde zijn boot te verkopen. In die tijd had ik wat spaarcentjes en , met toestemming van mijn vader die de rest van het bedrag bijlegde, stelde ik, door tussenkomst van de beheerder van de club, een som voor die aan de verwachtingen van de verkoper moest voldoen. Ik rekende op Hernri Devlieger om mijn voorstel door te geven maar hij had andere plannen en mijn voorstel kwam nooit bij de bestemmeling terecht.Op een dag toen mijn vader en ik door de vlotkom naar onze boot gingen, zagen we met verbazing de RD. Deze lag niet op zijn gebruikelijke plaats voor de Club maar was vastge-maakt aan een ankerboei en maakte 20 cm slagzij.

Ik heb me op het dek vastgeklampt en hij leek rond te tollen als een kurkstop op het water.

Wat was er gebeurd? De arme man had eindelijk werk gevonden in Belgisch Congo. Zijn vliegtuigticket had hij al maar nog niets in het vooruitzicht voor de verkoop van zijn “verdomde schuit”. Hij is gaan aankloppen bij Mr Delang ( ijzerverkoper aan het einde van de Langestraat) en zei hem: “ Kijk ik heb 2600T kiel in lood, hoeveel geef je me ervoor? ” De zaak was geregeld. Mr Delang bracht de RD naar het carenage-ponton waar hij bij laag tij de kiel heeft gedemonteerd. Bij hoog water was zijn verbazing groot dat de mast zich koppig staande hield aan de «Duc d’Albe». Om die lelijke mast recht te trekken heeft hij zich samen met zijn werkman in allerlei bochten gewrongen, vastgeklampt aan de contre-gite en dan «plons» : iedereen lag in het sop.Om de boot terug recht te krijgen moest de mooie sparrenhouten mast worden afgezaagd ter hoogte van de cabine. Je moet je mijn verdriet van toen inbeelden, het raakt me nog tot op vandaag : Boot kapot, dromen naar de maan. Later heb ik hem teruggevonden naast een loods van het RYCO. Een betonnen kiel (soortelijk gewicht van 2.5) maakte zijn diepgang 1 m langer. Maar verheug u. Het is zover, ik heb een nieuwe Razzle Dazzle gevonden. Deze lag niet vast aan meertouwen want hij lag op het droge bij Tom en zijn vallen klepperden om een nieuwe koper aan te trekken. «Hou-hou « klonk het bij de minste wind. Vriend, hier ben ik !Verheug u want hij gaat weer op zee.Vermits er in onze vlotkom al een No-Stress rond dobbert, hebben we besloten op ons de naam RAZZLE-DAZZLE toe te eigenen.

Dus RAZZLE-DAZZLE en ik wensen jullie een goed seizoen toe en GOEDE VAART !Alain Leman

NIEUWPOORTBANK · 29

RAZZLE-DAZZLE Chers Amis Marins,J’en profite pour vous dire : “Réjouissez-vous car j’ai trouvé mon “Razzle-Dazzle” ! Mais, me direz-vous, qu’est-ce qu’un Razzle-Dazzle ?Un Razzle-Dazzle, sans passer par l’étymologie et les renseignements du Harrap’s, qui sont bougre-ment compliqués et dont les explications partent dans tous les sens, je me contenterai d’un “bateau furtif”.Un Razzle-Dazzle, c’est surtout le nom d’un bateau pilleur de parc à huîtres que ce flibustier de Jack London a acquis dans sa jeunesse pour arrondir ses fins de mois.Le Razzle Dazzle de ma jeunesse était un merveil-leux 6 m Jauge International, une sorte de Dragon plus long de 2 à 3 m, entièrement ponté, avec une jolie petite cabine.Il pleurait sur ses amarres face à la mer, car jamais personne ne venait le libérer… personne pour lui faire prendre un bon bol d’air…Nous étions dans les années 1955/60 et j’étais à l’époque le “petit poulbot”, le “gavroche” du YCN. Grand copain d’Edouard Devlieger, j’avais le droit de godiller la yole du club (la Sophie déjà) et d’ame-ner les gens à leurs bords.Le RD était abandonné car son propriétaire avait perdu son emploi et, fauché, il cherchait à le vendre.J’avais à cette époque un petit pécule, et en accord avec mon père qui acceptait d’offrir l’autre moitié, je proposais, par l’entremise du gérant du club, une somme conséquente et suffisante pour combler le vendeur. Je comptais beaucoup sur Henri Devlieger pour transmettre mon offre, mais il avait d’autres desseins et ma proposition n’est jamais arrivée à son destinataire.Un jour, traversant le bassin pour rejoindre notre bateau, mon père et moi avons eu la surprise de voir le R.D. plus du tout à sa place devant le Club mais attaché à un corps-mort et déjaugeant de 20cm. Je me suis appuyé sur le pont,il a faillit se retourner comme un bouchon. Que s’était-il passé?Le pauvre homme avait enfin trouvé une situation au Congo Belge. IL avait son billet d’avion dans la

main mais toujours rien dans la vente de ce fichu “rafiot”. Il est allé voir Mr Delang (ferrailleur au bout de la Langstraat) et lui a dit : voila j’ai 2.600T de quille en plomb que me donnez -vous?Affaire faite Mr Delang a appuyé le RD sur le ponton du carénage, à marée basse il a déboulonné la quille et à marée montante il a été tout étonné que mât restait obstinément cramponné au “Duc d’Albe”. Pour redresser ce vilain mât il s’est arque bouté avec son ouvrier à la contre-gite et “plouf ” : tout le monde à la “baille”.Pour redresser le bateau il a suffit de scier le beau mât de spruce au raz de la cabine.Imaginez le chagrin qui m’a pris et m’étreint encore aujourd’hui :Bateau foutu, rêves foutus.Je l’ai cependant retrouvé contre un hangar du RYCO affublé d’une quille en béton (densité 2.5) ajoutant 1mètre à son tirant d’eau.Mais réjouissez-vous. Ca y est j’ai trouvé un nouveau Razzle Dazzle . Celui-ci ne tirait pas sur ses amarres, car il était parterre sur le parc de Tom, mais il se flagellait de toutes ses drisses attendant un nouvel acquéreur. “Hou-hou “ faisait-il au moindre coup de vent. Ami me voici !Réjouissez-vous car il va reprendre la mer. Mais comme dans le “Bassin” il y a un nouveau NO-STRESS, un homonyme, nous nous sommes accordés pour nous appeler RAZZLE-DAZZLE Alors RAZZLE-DAZZLE et moi vous souhaitons une bonne saison nautique et BON VENT !Alain Leman

Ook dit jaar heeft elk lid recht op een voucher voor 2 overnachtingen in de haven van de RBSC Zeebrugge. Af te halen op het secretariaat.

Comme l’année passée chaque membre a droit au voucher pour 2 nuits dans le port du RBSC de Zeebrugge. A retirer au secrétariat.

Steun je Club en laat een spoor van de naam van je boot achter in ons Club huis! Voor de prijs van € 100 komt jou boot-naam voor twee jaar op een stoel in het Clubhuis. Nu Bestellen op het secretariaat!!!

Soutenez votre Club et laissez une trace de votre bateau au Club House! Pour le prix de € 100 le nom de votre bateau aura sa place pendant deux ans sur un chaise au Club House. Faite votre commande encore aujourd’hui au secrétariat !!! au voucher pour 2 nuits dans le port du RBSC de Zeebrugge. A retirer au secrétariat.

VOUCHER

CLUB

VOUCHER

BOAT: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Valid for 1 Night in 2016

DATE: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ZEEBRUGGE

SPECIMEN

VOUCHER

CLUB

NIEUWPOORTBANK · 31

NIEUWPOORTBANK · 31

Ramskapellestraat 138620 NIEUWPOORT

Tel. 058 23 00 30

ERkENd hERsTEllER

Koetswerk op z’n best

IBAN BE97 1430 7749 7849 BIC GEBABEBB IBAN BE38 4741 3578 4172 BIC KREDBEBB

www.billiau-carrosserie.be [email protected] www.billiau-carwash.be [email protected] BE 0455.839.721 RPR Veurne Gsm 0495 23 01 58 Fax 058 24 28 38

CARROSSERIE - CARWASH BVBA

boekje KYCNapril2014.indd 31 9/04/14 17:03

www.tersteene.be

Pascal Bill iau

GSM. +32 (0)495 23 01 58

Billiau carrosserie carwash bvba BTW BE0455 839 721

Ramskapellestraat 13 T +32 (0)58 23 00 30 E [email protected] Nieuwpoort F +32 (0)58 24 28 38 W www.billiau-carwash.be

American Soft-carwash 100 % krasvrij

boekje KYCNapril2014.indd 30 9/04/14 17:03

www.tersteene.be

NIEUWPOORTBANK · 31

Ramskapellestraat 138620 NIEUWPOORT

Tel. 058 23 00 30

ERkENd hERsTEllER

Koetswerk op z’n best

IBAN BE97 1430 7749 7849 BIC GEBABEBB IBAN BE38 4741 3578 4172 BIC KREDBEBB

www.billiau-carrosserie.be [email protected] www.billiau-carwash.be [email protected] BE 0455.839.721 RPR Veurne Gsm 0495 23 01 58 Fax 058 24 28 38

CARROSSERIE - CARWASH BVBA

boekje KYCNapril2014.indd 31 9/04/14 17:03

NIEUWPOORTBANK · 31

Ramskapellestraat 138620 NIEUWPOORT

Tel. 058 23 00 30

ERkENd hERsTEllER

Koetswerk op z’n best

IBAN BE97 1430 7749 7849 BIC GEBABEBB IBAN BE38 4741 3578 4172 BIC KREDBEBB

www.billiau-carrosserie.be [email protected] www.billiau-carwash.be [email protected] BE 0455.839.721 RPR Veurne Gsm 0495 23 01 58 Fax 058 24 28 38

CARROSSERIE - CARWASH BVBA

boekje KYCNapril2014.indd 31 9/04/14 17:03

www.tersteene.be

Pascal Bill iau

GSM. +32 (0)495 23 01 58

Billiau carrosserie carwash bvba BTW BE0455 839 721

Ramskapellestraat 13 T +32 (0)58 23 00 30 E [email protected] Nieuwpoort F +32 (0)58 24 28 38 W www.billiau-carwash.be

American Soft-carwash 100 % krasvrij

boekje KYCNapril2014.indd 30 9/04/14 17:03

ecoSolutions

NIEUWPOORTBANK · 31

Ramskapellestraat 138620 NIEUWPOORT

Tel. 058 23 00 30

ERkENd hERsTEllER

Koetswerk op z’n best

IBAN BE97 1430 7749 7849 BIC GEBABEBB IBAN BE38 4741 3578 4172 BIC KREDBEBB

www.billiau-carrosserie.be [email protected] www.billiau-carwash.be [email protected] BE 0455.839.721 RPR Veurne Gsm 0495 23 01 58 Fax 058 24 28 38

CARROSSERIE - CARWASH BVBA

boekje KYCNapril2014.indd 31 9/04/14 17:03

NIEUWPOORTBANK · 31

Ramskapellestraat 138620 NIEUWPOORT

Tel. 058 23 00 30

ERkENd hERsTEllER

Koetswerk op z’n best

IBAN BE97 1430 7749 7849 BIC GEBABEBB IBAN BE38 4741 3578 4172 BIC KREDBEBB

www.billiau-carrosserie.be [email protected] www.billiau-carwash.be [email protected] BE 0455.839.721 RPR Veurne Gsm 0495 23 01 58 Fax 058 24 28 38

CARROSSERIE - CARWASH BVBA

boekje KYCNapril2014.indd 31 9/04/14 17:03

SHIPCHANDLER ELECTRICITYELECTRONICS COMPUTER RIGGING

+32 (0)58 585800

NIEUWPOORTBANK · 31

Ramskapellestraat 138620 NIEUWPOORT

Tel. 058 23 00 30

ERkENd hERsTEllER

Koetswerk op z’n best

IBAN BE97 1430 7749 7849 BIC GEBABEBB IBAN BE38 4741 3578 4172 BIC KREDBEBB

www.billiau-carrosserie.be [email protected] www.billiau-carwash.be [email protected] BE 0455.839.721 RPR Veurne Gsm 0495 23 01 58 Fax 058 24 28 38

CARROSSERIE - CARWASH BVBA

boekje KYCNapril2014.indd 31 9/04/14 17:03

Montages/Entretien/Réparations Installaties/Onderhoud/Herstellingen

+32 478 52 65 42 - [email protected] - www.mmyachting.be

VU: K

YCN

Koninklijke Yachtclub NieuwpoortKrommehoek 1 - B-8620 Nieuwpoort

Tel. 058 23 44 13 - fax 058 24 03 59 - [email protected]

www.kycn.be

boekje KYCNapril2014.indd 32 9/04/14 17:03

VU: K

YCN

Koninklijke Yachtclub NieuwpoortKrommehoek 1 - B-8620 Nieuwpoort

Tel. 058 23 44 13 - fax 058 24 03 59 - [email protected]

www.kycn.be

boekje KYCNapril2014.indd 32 9/04/14 17:03

VU: K

YCN

Koninklijke Yachtclub NieuwpoortKrommehoek 1 - B-8620 Nieuwpoort

Tel. 058 23 44 13 - fax 058 24 03 59 - [email protected]

www.kycn.be

boekje KYCNapril2014.indd 32 9/04/14 17:03

VU: K

YCN

Koninklijke Yachtclub NieuwpoortKrommehoek 1 - B-8620 Nieuwpoort

Tel. 058 23 44 13 - fax 058 24 03 59 - [email protected]

www.kycn.be

boekje KYCNapril2014.indd 32 9/04/14 17:03

VU: K

YCN

Koninklijke Yachtclub NieuwpoortKrommehoek 1 - B-8620 Nieuwpoort

Tel. 058 23 44 13 - fax 058 24 03 59 - [email protected]

www.kycn.be

boekje KYCNapril2014.indd 32 9/04/14 17:03