Aan #1 (april 2016)

28
Personeelsblad voor alle medewerkers van Alliander april 2016 1 GEDREVEN DOOR DATA (IN NOORD- HOLLAND) Richard sprak zijn duurzaam- heidspotje aan HENGEL VAN DE ZAAK FESTIV ALLIANDER NA DE BREUK… Opwekkende kritiek uit de polder OP NAAR DE VOLGENDE 100 JAAR Vitens en Alliander pakken samen de problemen aan in Apeldoorn MET BOEREN- VERSTAND

description

 

Transcript of Aan #1 (april 2016)

Page 1: Aan #1  (april 2016)

Personeelsblad voor alle medewerkers van Alliander

april 20161 GEDREVEN

DOOR DATA (IN NOORD-

HOLLAND)

Richard sprak zijn duurzaam­heidspotje aan

HENGEL VAN DE ZAAK

FESTIVALLIANDER

NA DE BREUK…

Opwekkende kritiek uit de polder

OP NAAR DE VOLGENDE 100 JAAR

Vitens en Alliander pakken samen de problemen aan in Apeldoorn

MET BOEREN- VERSTAND

Page 2: Aan #1  (april 2016)

COLOFONAAN is een uitgave van Alliander.Hoofdredactie: Rob Hendriks Concept en eindredactie: Stephan van den Burg, Galiëne Gerritsen en Jelle Hoogendam (Maters & Hermsen) Vorm­geving en beeldredactie: Stephan van den Burg. Aan dit nummer werkten mee: Marcel Gansevoort, Galiëne Gerritsen, Bart de Haan, Rob Hendriks, Stefan Klein Koerkamp, Natasja Lenferink, Marjan Scholtens Fotografie en illustraties: Wout Jan Balhuizen, Maarten Noordijk, Raymond van Olphen, Paul Remmelts, Frank Ruiter en Angelique Viester Lithografie: Mark Boon. Druk: Drukkerij De Bink

Ideeën? Enthousiast? Opmerkingen? Mail de redactie: [email protected]

Edwin brouwt zijn eigen bier. In deze

ketel.

“En nog 100 jaar

energie erbij!”

p. 14

2 DETAILS UIT AAN

HOERABIERTJE?

p. 24

2 NR 0 3

Fotograaf Maarten Noordijk koestert een voorliefde voor de horizon en was blij met de klus om boer Gertjan te fotograferen. Maar om de aardappel­teler, zijn schuur met zonnepanelen en het weidse akkerland op één beeld te vangen, moest Maarten de lucht in. Gelukkig beschikt Gertjan over een hoogwerker en zo kon Maarten een stukje de lucht in. “Heerlijk, met de neus in die frisse Noord­Hollandse plattelandslucht.”

MOOI, DE POLDER IN!

THE MAKING OF

Page 3: Aan #1  (april 2016)

3

‘We zitten samen in de grond en hebben elkaar

nodig.’

Samen met Vitens saneert projectleider

Thijs 46 kilometer leidingwerk

in Apeldoorn.

p.9

MOOISTE QUOTE

INHOUD

Onze beveiligingsexpert Bert is nog niet onder de indruk van het plat­leggen van een stroomnetwerk in de Oekraïne.

04. Vuurmuur

In Apeldoorn vervangen we samen met Vitens 46 kilometer kwetsbare leiding. Dat doen we onder andere voor meneer Koerhuis, een veteraan die niet nóg een keer een gasleiding­breuk wil meemaken.

06. Saneren XXL

Wim Kieft, Ali B, 2 Unlimited, Mark Lammers, Robin van Galen, Di­rect én vijfduizend collega’s kwamen op het festival van de eeuw.

24. Honderd kaarsjes op een taart

15. Het Nieuwe Netwerken

In Noord­Holland komen alle digitale innovaties samen. Hier begint het net­werk van de toekomst. Wat werkt wel en wat werkt niet?

De bureaucratische molen waarin boer Gertjan verzeild raakte, leidde eerst tot een klacht maar al snel volgde verbetering. Over het kweken van aard­appels én begrip.

Polderen20.

Page 4: Aan #1  (april 2016)

4

“Aan de ene kant zijn we een technisch be­

drijf. Oplossingsgericht, meten is weten, pro­ductie draaien. In dat deel van de organisatie heerst een mannencul­tuur. Aan de andere kant verkennen we vol­op het maatschappelijk verantwoord onderne­men. Het nieuwe werken vraagt om andere, meer harmonieuze omgangs­vormen. In die wereld zitten meer vrouwelijke waarden. In mijn ogen zijn deze twee werelden nog te veel gescheiden van elkaar. Onder het bericht “Great Place to Work” op intranet lees ik verbaasde reacties

van monteurs. De cul­tuurverschillen tussen ‘schaftkeet’ en ‘hoofd­kantoor’ zijn te groot en ik wil af van die twee gezichten. Dat is kans­rijk want juist de mon­teurs, die nu nog leven in het procesmatig deel van ons bedrijf, staan volop in de samenleving waarmee we de dialoog zoeken. Bedrijfsculturele ontschotting zou een speerpunt zijn van mijn beleid. En dat gaat ver­der dan een feest orga­niseren, waar ik overi­gens graag naar toe ga. Ik boks in mijn vrije tijd en ben benieuwd naar Arnold Vanderlyde. We hebben al wat tweetjes uitgewisseld.”

Wat zou jij doen als je één dag de baas was? Op de Alliandertroon kan iedereen het voor het zeggen

krijgen. Waarover wind jij je op en wat zou je het liefst vandaag nog willen veranderen?

Martin Baptist (49)installatie-adviseur in Duiven

Eind december legden hackers in Oekraïne een elektriciteits­netwerk plat. Kan dit ook bij Alliander gebeuren? We vragen

het Bert van Otterloo, Information Security Manager.

NR 0 4

1. Hoe kon dit gebeuren?“In december stuurden hackers een mail naar me­dewerkers van het energie­bedrijf. In de bijlage zat een Excel­document met een virus. Zo kwam het BlackEnergy­ virus binnen, dat zich verspreidde en syste­men infecteerde. De systemen werkten daarna niet meer en konden niet meer worden opgestart.”

2. Is Alliander kwetsbaar? En wordt de kans op een virus niet groter door alle slimme meters met decen-trale toegang tot het net? “Wij hebben diverse maatre­gelen genomen om de kans op een hack zo klein mogelijk te houden. Ook de slimme me­ters zijn goed beveiligd. We kij­ken continu of er kwetsbaar­heden zijn. Met een hack van een slimme meter raak je één of enkele huishoudens en het systeem is zo ontworpen dat

een hack ook heel lokaal blijft. Dit is van een andere orde dan het hacken van het transport­ en distributienet zoals in de Oekraïne, dat een veel grotere impact had. Tachtigduizend Oekraïense huishoudens zaten zonder stroom.”

3. Experts beweren dat de IT-systemen nooit voor 100 procent te beveiligen zijn.“Daar ben ik het mee eens. Een 100 procent veilige omge­ving bestaat niet en zou ook niet werkbaar zijn. Je kunt er wel voor zorgen dat je je weer­baar maakt door snel ver­dachte zaken te signaleren en de schade zoveel mogelijk te beperken. Daar nemen we maatregelen voor. Daarnaast maken we medewerkers be­wust dat ze voorzichtig en alert blijven. We leren hoe je verdachte e­mails herkent, hoe je ermee omgaat en vra­gen om het altijd te melden bij de Security­afdeling.”

3 VRAGEN AAN…. BERT (OVER BEVEILIGING)

Page 5: Aan #1  (april 2016)

BEVOLKINGSCIJFERS

De jaarcijfers 2015 over de eigen mensen laten zien dat

Alliander aan de weg timmert.

Ziekteverzuim Doel: Verzuimpercentage maximaal 3,9% Resultaat: 3,8%

Vrouwen op leidinggevende posities

Doel: Minstens 23% Resultaat: 25,6%

Drie medewerkers moeten raden wat een collega met een minder bekende baan bij Alliander doet. Leon van Stippent is Consultant Risk & Opportunity bij Asset-management. Wat doet hij precies?

Leon van Stippent werkt bij Assetmanagement:

“Ik ben betrokken bij het bepalen en beheren van risico’s in het beheer van ons gas- en elektriciteitsnet. Liander wil risico-gedreven investeren. Dat wil zeggen dat waar het hoogste risico (risk) ligt of het

hoogste rendement (opportunity) te beha-len valt, maatregelen worden genomen.

Het inschatten van de risico’s doen wij met een gestandaardiseerde risicomatrix, zodat

we de juiste prioriteit kunnen geven aan risico’s voor elektriciteit en gas. De asset-

gerelateerde risico’s zijn opgenomen in ons risicoregister. Risico’s met een acceptabel

niveau worden alleen gemonitord en onac-ceptabele risico’s pakken we aan. Ik bewaak dat risicoregister. Samen met twee collega’s zorg ik voor het beheren en het verder ont-wikkelen van dit risciomanagementproces.”

Weet jij wat ik doe?

Consultant Risk &

Opportunity

Klaas Siesling, uitvoerder:“Ik denk dat deze mede-werker risicoanalyses maakt van installaties van onze netten. Het woord Opportunity zegt me niks. Maar ik ken het bedrijf nog niet zo goed, want ik ben pas per 1 januari bij Liander in dienst. Hiervoor werkte ik bij Enexis.”

Cecilia Swam, medewerker Meetbedrijf:“Als ik Risk letterlijk ver-taal, denk ik aan iemand die risico’s probeert te voorkomen. En bij Oppor-tunity zie ik een collega voor me die opdrachten

binnenhaalt en weet waar de kansen liggen. Ik heb het begrip assetmanage-ment al vaker zien langs-komen, maar weet eerlijk gezegd niet wat ze doen.”

Michel Jongejans, engineer“Is het een netplanner? Hij kijkt naar lange ter-mijn investeringen en de mogelijkheden van onze netten. Hij speelt in op de veranderingen die vanuit de politiek komen. Alweer een Engelse benaming, we zijn er bij Alliander dol op. Maar het is een gok. Ga ik door naar de volgende ronde voor de televisie?”

5

Linda de Jongh deelde deze foto. “Onvoor-stelbaar voor ons, maar op Aruba kan dit

gewoon. Dit is in Oranjestad, midden op de dag, langs de hoofdweg. En een paar uur

later stond de kast nog steeds open.”

GREAT PLACE TO WORK……maakte bekend welke bedrijven zich Beste Werkgevers van 2016 mogen noemen. Alliander eindigde in de categorie Large & Multinational op de twintigste plek.Eind 2015 vulden ruim 3.500 collega’s de vragen-lijst in. Het blijkt dat collega’s trots zijn op het geleverde vakwerk. Ook rechtvaar-dige behandeling wordt gewaardeerd. Collega’s zijn minder tevreden over de geloofwaardigheid van het management en het gebrek aan respect. Wat opvalt is dat de tevredenheid over de eigen afdeling hoger scoort dan de tevredenheid over het bedrijfsonderdeel.

Netbeheer op zijn Arubaans

Medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt Doel: 100 mensen Resultaat: 103 mensen

Medewerkerstevredenheid(score in onderzoek Great Place To Work)

Doel: Minstens 75 Resultaat: 73

Page 6: Aan #1  (april 2016)

NR 0 46

SANEREN VOOR MENEER KOERHUIS

(en de rest van Apeldoorn)

Page 7: Aan #1  (april 2016)

7

Als op 30 mei 2014 een waterleiding kapot gaat op de Augustinusstraat, bezwijkt vervolgens ook de gasleiding. Herman Koerhuis (87) zit daarna drie dagen zonder gas.

In december vindt een vergelijkbaar incident plaats. Na de 1.307 gedupeerde huishoudens in mei zitten nu 545 adressen dagenlang zonder gas.

TEKST Stefan Klein Koerkamp FOTOGRAFIE Wout Jan Balhuizen

30 mei 2014. Als Herman Koerhuisboodschappen gaat doen, valt hem op dat een deel van de de Augustinus­straat langzaam blank komt te staan. Thuis laat Herman twee emmers met water vollopen, voor de zekerheid. Op straat verzamelen de buren zich. Zo­wel het water als het gas is afgeslo­ten, concluderen ze. Al snel staan “de mensen van het gas en het water” bij hem aan de deur. Er zijn inderdaad twee leidingen kapot en voorlopig zal hij geen gebruik kunnen maken van water en gas. Dat kan wel even duren ook. Ach, denkt de oud­Indië ganger, we zien wel. “We klagen zo snel tegen­woordig. Ze zullen hun best wel doen. Je gaat berusten. Ik ben naar de Chinees gelopen om eten te halen, daar kan ik twee dagen mee vooruit. De derde dag werd een brooddag. Dat wil best, ik moest toch op dieet.” Wat de veteraan vervelender vindt, is dat hij niet kan douchen. “Een beetje poedelen bij de wasbak, meer zit er niet in. Dat voelt

niet lekker.” Dan heeft hij nog geluk met het straal kacheltje uit zijn schuur, dat kwam goed van pas. Zeker toen het in december weer mis ging. “Geluk­kig wordt die storing sneller opgelost. Maar zeker in de winter mag het niet weer gebeuren.” Herman vindt het goed

dat de problemen worden aangepakt. De overlast neemt de Apeldoorner voor lief. “Als ze de stoep opbreken, wordt het ongetwijfeld lastig om met mijn rollator boodschappen te doen. Maar dat is beter dan drie dagen chinees eten en poedelen.”

Jolanda Meijboom, administrateur bij Liander: “We werken hier in Apeldoorn in drie fases, met een opdracht die in 35 cases is gehakt. Ingewikkeld? Integendeel! Dat hebben we juist gedaan om het over zichtelijk te houden. In de projectopbouw vooraf én in de afhandeling. Zeker omdat we dit samen doen met Vitens moeten alle keuzes helder zijn, of het nou planningen, materialen of budgetten betreft. Dat vergt veel voorcalculatie en een scherpe afstemming, maar ook alle facturen en uit­eindelijke gemaakte kosten moeten op de juiste plek in de boekhouding komen. En dan moeten we elke afwijking van het plan kunnen verklaren. En afwijkingen zijn er altijd. Geen enkele klus is gelijk, en niets loopt precies volgens plan.”

‘Ingewikkeld? Welnee, we houden het juist overzichtelijk!’

Page 8: Aan #1  (april 2016)

NR 0 18

‘ Goede communicatie met bewoners’

‘ Best een spannende klus’

Bertram Burgmeijer, uit-voerder bij aannemer Siers: “Ik heb nu twee ploegen onder beheer, straks drie en nog weer later vier. Een grote klus inderdaad. Wij hebben niet de capaciteit om dat allemaal met eigen mensen te doen, daarom werken wij

met ingehuurd specialistisch personeel. Het werkt allemaal heel soepel samen, hoor. Iedereen weet wat­ie moet doen, het is – buiten de omvang – een vrij doorsnee klus. Niet drammen, productie draaien. Dat is de mores hier. Ik krijg ook amper klachten binnen. Alle bewoners hebben een uitgebreide brief gehad, er is een site – verzorgd door Liander en Vitens samen – waarop alle informatie staat. Mensen vinden het vervelend dat hun stoep is opgebroken of dat ze hun oprit niet op kunnen. Ik krijg eigenlijk alleen vragen over hoe lang dat soort ongemak gaat duren. Ze weten waar het voor is.”

Hans Hulshof, uitvoerder bij Liander: “Ik voer direc­tie op de sleuf. Klinkt mooi, hè? Komt er op neer dat ik hier elke dag ben en dat ik de mannen in de sleuf aanstuur. Ik maak werk­ en schakel­plannen. Met andere woor­den: ik vertel de aannemer

waar ze aan het werk moeten en wat dan de plan­ning is, zorg dat ze voldoende materiaal hebben. En als het anders loopt dan gepland, ben ik het schakel­punt met de engineers. We hebben hier nogal last van grondwater, dat staat hoog. Dan regel ik dat er een bronbemalingsploeg komt. Wat deze klus echt spannend maakt is dat we de druk op het gasnet gaan verhogen. Overal eindkappen zetten, nieuwe leiding leggen en dan goed aansluiten. Goed over­leggen met het werkvolk. Dat is te overzien nu. We zijn op twee plekken bezig, straks gaan we naar vier ploegen. Dan krijg ik het drukker ja. Maar het heeft een week gevroren, dus ik heb al een stapel werk­plannen klaarliggen. We kunnen zo door.”

Page 9: Aan #1  (april 2016)

THIJS 9

Thijs de Jong, projectmana-ger, Liander: “Dit is een groot project, mede door de samen­werking met Vitens. Daarom hebben we een

projectteam in het leven geroepen waar ik namens Liander leiding aan geef. We houden ons bezig met het grote verhaal: van de aanbesteding, de overall planning en het financiële over­zicht via het maken van de tekeningen en het inschatten van de risico’s tot de communi catie met de gemeente Apeldoorn en de bewoners. Deze werkwijze, met eigenlijk alle ketenpart­ners in één team, is bijzonder. Maar het werkt. Door de samenwerking met Vitens hadden we veel tijd nodig in de aanloop, om alle belangen op één lijn te krijgen. Die investeringen zien we nu terug in de uitvoering; ondanks alle cultuurverschillen is het een mooie samenwerking aan het worden. En dat moet ook. We zitten samen in de grond, hebben elkaar nodig.”

‘ We hebben elkaar nodig’

Page 10: Aan #1  (april 2016)

NR 0 110

Page 11: Aan #1  (april 2016)

11

‘ Altijd in nauw contact met het werkveld’

Koen Krebs en Frits Sijen, engineers: “Wij maken een ver­taling van de plannen voor de mannen buiten. De tekeningen in de directie­

keet hebben wij gemaakt. En daar ko­men dan uitgebreide berekeningen bij. Is het technisch haalbaar? Voldoet het aan de gestelde kwaliteitseisen? Maar ook: is het te betalen? En van daaruit gaan we verder rekenen. Wat doen we wanneer, wie gaat dat doen, wat heb­ben ze daar bij nodig? Dat complete plan leggen we, nadat alles is gecheckt en doorberekend door de administra­tie, in een keet als deze neer. Dan kun­nen ze er daadwerkelijk mee aan de slag, als het door onvoorziene omstan­digheden anders moet, passen we het plan weer aan. We houden dus nauw contact met het werkveld. Al ligt het echte werk vanaf nu in de sleuf.”

Menno Tromp, kraan-machinist: “Het is nodig, die saneringen – veel ver­ouderde

leidingen die we naar boven halen. Asbest ook soms. Maar dat is uiteindelijk mijn werk hele­maal niet: sleuven graven en weer dichten, dat is wat ik doe. Nu met twee ploegen van drie man, dat worden er nog meer de komende weken. Het ligt diep hier, valt me op, af en toe behoorlijk dieper dan anders. Flink graven dus. Er komt geregeld iemand een praatje maken, horen hoe het gaat. Altijd op een nette manier trouwens, ik heb nog geen kwade mensen in mijn kraan gehad. Gelukkig maar, we doen het voor de bewoners uiteindelijk.”

‘ We doen het voor de bewoners’

‘ Waar ik tegenaan loop? Hoog water vooral’

Willium van Petersen, monteur: “We zijn hier met drie man verantwoor­delijk voor de aansluitingen. De gravers

gaan een meter of dertig, veer­tig voor ons uit en daar lopen wij achteraan. Oude leidingen afslui­ten, vervangen en weer aansluiten. Vervolgens gooien zij achter ons de boel weer dicht, zodat de straten­makers de boel weer netjes kunnen maken. Waar we tegenaan lopen? Veel grondwater vooral. Nu al een paar keer de bronbemaling nodig gehad.”

Page 12: Aan #1  (april 2016)

NR 0 112

Een cursus Engels, tien boks lessen of een spiksplinternieuwe thuiswerk­plek? Alliander geeft al haar medewerkers een bedrag van 500 euro. Dit

budget voor duurzame inzetbaarheid helpt om goed en gezond aan het werk te blijven. Wat doe jij ermee? Aan vroeg het vier collega’s.

Uitvoerder Gas

Richard Ludema: “Een hengeltje uitgooien is voor mij de ultieme ont-spanning. Wat is er fijner dan het kanaal op met je bootje en één zijn met de natuur? Die stilte, dat is echt rustgevend na een stressdag op kantoor. In overleg met mijn leiding-gevende heb ik een deel van mijn budget besteed aan een verticaal hengel,

speciaal om snoekbaars te vangen. Laat mijn collega’s maar lachen. Zij gaan hard-lopen of boksen om te ont-spannen; ik pak mijn hen-gel en ga naar het water.”

EEN HENGEL VAN DE ZAAK

500 EURO?WAT DOE JIJ MET

Page 13: Aan #1  (april 2016)

13NR 0 113

Alliander vindt het belangrijk dat je investeert in jezelf. Daarom krijgt iedereen per jaar 500 euro in zijn PBA (zie: ‘doelen PBDI’) om fit, gemotiveerd en vakkundig te werken. Was je op 30 oktober 2015 in dienst van Alliander, dan ontvang je zelfs een aanvullend startsaldo van 0,5% van je jaar­salaris. Dat budget mag je besteden aan activitei­ten of middelen die jouw inzetbaarheid vergroten: vitaliteit, arbo verantwoord meubilair voor je thuis­werkplek, loopbaanontwikkeling of een cursus.

Engineer Jap Vogtschmidt: “Hier op de tweede verdieping is mijn ‘thuiskantoor’. Mijn bu-reau is gemaakt van een keukenblad, de stoel is een krijgertje en de werktekeningen hang ik met tape aan de muur. Tijd voor wat beters dus. Ik maak dankbaar gebruik van de aanbieding van Gispen. Straks is mijn grote bureau in hoogte verstelbaar en heb ik een comfortabele bu-reaustoel. Ons nieuwe kantoor in Duiven is mooi en zo flexibel , maar er gaat niets bo-ven mijn thuiswerk-plek. Geen reistijd, volop concentratie en zo min mogelijk verlies van uren die juist no-

dig zijn om aan pro-jecten te kunnen werken. Home sweet home.”

HOME SWEET HOME

€500

WAT DOE JIJ MET

Page 14: Aan #1  (april 2016)

Netrealisator Edwin van der Zwet: “Ruim tien jaar gele-den begon ik als hob-bybrouwer. Ik maakte proefbrouwsels voor mezelf en voor vrien-den. En de resultaten werden steeds beter. Zo goed zelfs dat ik vorig jaar een commerciële bierbrouwerij ben ge-start naast het werk. Ik verkoop mijn bier nu aan acht lokale restau-rants en cafés. Omdat het serieus wordt, wil ik een opleiding bier-sommelier gaan doen. Ik wil me verdiepen en wie weet ooit uitbrei-den. Ben je in de buurt van Nieuw-Vennep? Drink eens een ‘Poort’. Proost! “

EEN BIJBAAN ALS BIER­SOMMELIER

€500

WAT DOE JIJ MET

Page 15: Aan #1  (april 2016)

Meteropnemer Christiaan Wijbenga: “Met de komst van de slimme meter worden meter-opnemers, zoals ik, overbodig. Binnenkort moet ik dus op zoek naar een andere baan. Waar-

om niet op de vrachtwagen? Dat heb ik 15 jaar geleden ook gedaan. Maar omdat de eisen zijn veranderd, heb ik hiervoor een soort opfriscursus nodig. Met 500 euro kan ik een aantal uren nascholing doen. En daarna wil ik ook mijn rijbewijs E achter C nog halen. Dan kan ik ook een aanhangwagen of trekker met oplegger besturen. De rijschool ziet kansen. Wellicht hebben ze gelijk al een baan voor me!”

MET DE VLAM IN DE PIJP€500

WAT DOE JIJ MET

Hoewel er veel mogelijk is, kun je het budget voor duurzame inzetbaarheid niet overal voor gebruiken. Deze uitgaven mogen niet omdat ze niet helpen om op lange termijn aan het werk te blijven:» Tablets» Smartphones» Inrichting van de werk-

plek (zoals een ladekastje, lamp, wandkasten, vloer-bedekking)

Duurzame inzetbaarheid heeft voor elke medewerker een andere betekenis. Voor de besteding van jouw bud-get kun je dan ook aan veel dingen denken. Belangrijk: bespreek jouw keuze met je leidinggevende. De uitga-ven moet je verantwoorden binnen onderstaande vier thema’s:» Vitaliteit: gezond en fit

blijven met een sportabon-nement, yoga of sportma-terialen

» Thuiswerk meubilair: ar-boproof thuiswerken met een verstelbaar bureau, stoel of beeldscherm

» Loopbaanontwikkeling: nieuwe inzichten krijgen door coaching of bege-leiding

» Cursussen: talenten ont-wikkelen die niet perse raakvlak hebben met je huidige werk, zoals een cursus tuinarchitectuur of mindfulness

DO’S

DON’TS

Meer informatie en veel gestelde vragen over duurzame inzetbaarheid vind je op intranet: https://intranet. alliander.com/duurzame-inzetbaarheid

Page 16: Aan #1  (april 2016)

DE DATA GAAN HET DOEN

In Noord­Holland Noord wordt alle intelligentie in onze netten in één gebied versneld bij elkaar

gebracht. Slimme meters, intelligente middenspanningsruimtes, de Smart Cable

Guard… het gaat allemaal met elkaar samenwerken om storingen zoveel mogelijk te

voorkomen of eerder te verhelpen. TEKST Rob Hendriks ILLUSTRATIE Angelique Viester

NR 0 116

Gegevensgroei leidt tot slimmere netten

Page 17: Aan #1  (april 2016)

In een bescheiden ruimte aan de Hofmanweg in Haarlem is het Liander Control Lab (LCL) ingericht. Een soort bedrijfsvoeringscentrum in het klein, met grote beeldschermen waarop onze netten te zien zijn. Het laboratorium is een snel­kookpan voor nieuwe ideeën waar collega’s van Netmanagement, Netcare, Assetmanagement, Klant & Markt en IT samen aan nieuwe, slimme data­toepassingen werken. Zij zijn letterlijk in één

ruimte bij elkaar gezet, zodat zij de nieuwe vondsten in de praktijk met elkaar kunnen uitproberen. Met als doel om de service aan onze klanten verder te verbete­ren, door storingen te voorkomen of sneller af te han­delen en klanten beter van informatie te voorzien. Dit gebeurt met data die vaak al voorhanden zijn, maar slechts nog mondjesmaat worden gebruikt. “We zijn nu bijvoorbeeld de gasluchtmeldingen op de 112­website aan het monitoren”, vertelt projectleider Bas van den Berg. “Klanten die een gaslucht ruiken, bellen eerst de brandweer, we onderzoeken nu of we direct al iets met die meldingen kunnen.” In het LCL wordt vaart ge­maakt. Veel initiatieven die onze netten digitaliseren, hebben lange tijdslijnen, terwijl de wereld om ons heen snel verandert. “Wij kijken daarom welke ideeën en de data er al zijn waarmee je processen in korte tijd slimmer kunt uitvoeren.”

VERSNELD ERVARING OPDOENLiander is namelijk bezig een belangrijke omslag te maken: van reactief naar proactief. Datagedreven net­beheer is daarvoor een belangrijke basis. Door alle be­schikbare data slim te gebruiken, kan het werk vaak makkelijker en efficiënter worden gedaan. Bas: “Een bedrijfsvoerder bijvoorbeeld moet allerlei verschil­lende systemen in de gaten houden. Als we die inte­greren, kan hij veel makkelijker zijn analyse maken.” Het is één van de ongeveer twintig ideeën die in het lab worden uitgewerkt en uitgeprobeerd. Zodra ze het stadium van volwassenheid bereikt hebben, worden ze uitgezet in Noord­Holland Noord, waar ook al veel andere digitaliseringsprogramma’s lopen. Door alle

data in één gebied samen te laten komen, kunnen we versneld ervaring opdoen met het gecombineerde ge­bruik, is hierbij de gedachte. Dit jaar gaan we bijvoor­beeld versneld slimme meters aanbieden op de adres­sen die aangesloten zijn op kabels die gevoed worden vanuit intelligente middenspanningsruimtes. Zo kunnen we ontdekken hoe we de data, die we via de intelligente middenspanningsruimtes én de slimme meters verkrijgen, gecombineerd kunnen gebruiken om bijvoorbeeld storingen sneller op te lossen.

EERDER IN KAARTNaast de slimme meter wordt ook de Smart Cable Guard (SCG), het nieuwste superwapen in de strijd te­gen MS­storingen, op strategische punten in Noord­Holland Noord ingezet. De SCG is een slimme sensor die ‘sluimerende storingen’ kan opsporen en tot op de meter kan lokaliseren vóórdat er sprake is van een feitelijke energieonderbreking. Hein van de Wijgert, vanuit de Alliander Adviesgroep betrokken bij pro­gramma datagedreven netbeheer, kijkt al uit naar de dag dat we alle meetdata uit de verschillende slim­migheden met elkaar kunnen koppelen. “Vanaf dat moment kunnen we flinke stappen zetten. Op dit moment zijn we nog een brandweer­organisatie die in actie komt als een storing ontstaat. Straks wor­den we een brandwacht die zich richt op preventie van storingen, met behulp van systemen, zoals SCG, die alarmeren, signaleren en adviseren. En treedt er on­verhoopt toch een storing op, dan zullen we een getrof­fen gebied veel eerder in kaart hebben waarbij direct helder is welke klanten zonder stroom zitten. En zul­len we de storing sneller kunnen verhelpen. Als onze onderstations straks zijn gedigitaliseerd, kunnen we behoorlijk goed uitrekenen waar ongeveer de storings­locatie is. Met SCG kun je nog nauwkeuriger vaststellen waar de kink in de kabel zit. Onze monteurs hoeven dan niet meer allerlei middenspanningsruimtes af te rijden om de foutplaats van een storing te vinden. En dankzij verrebediening kunnen we steeds vaker de energielevering op afstand herstellen.”

17

Page 18: Aan #1  (april 2016)

Op laagspanningsniveau hebben we geen sensoren die ons vertellen of er een storing is, zoals we op hoog­ en middenspannings­

niveau wel (deels) hebben. “De enige sensor die we hebben is de klant die geen stroom meer heeft en maar eens gaat bellen om te informeren wat er aan de hand is”, aldus Auke Akkerman, lid van het programmateam Datagedreven netbeheer. “Op dat moment zien we alleen of er een storing in zijn postcodegebied zit, verder zijn we eigenlijk blind. Maar dat gaat heel snel veranderen: vanaf komen­de maand ziet de afdeling Technisch Klant Contact voortaan in een geodienst op welke kabel de klant zit. De medewerker krijgt dan de hele kabel, met andere aansluitingen, in beeld. Daardoor zien we welke klanten getroffen zijn en welke niet.” Ook krijgen de storingscoördinatoren hierbij klant­gegevens te zien, omdat er in hun systemen een koppeling is gemaakt met de gegevens van K&M. Een koppeling met KLIC laat bovendien zien of de storing wellicht een gevolg is van graafwerk­zaamheden. De meldingen en situaties worden geografisch weergegeven in de Netmanagement­ geodienst, zo kunnen we de monteur heel gericht op pad sturen. Die monteur, de dichtstbijzijnde met de juiste bevoegdheid, wordt eveneens met een geodienst (RADAR) in beeld gebracht.“Omdat we een beter inzicht hebben in het pro­bleem kunnen we voortaan ook de klant beter informeren”, aldus Auke, die meewerkte in het traject om deze verbeteringen te realiseren. “ Een volgende stap is de slimme meter als storings­sensor inzetten. Via de Netmanagement­geodienst wordt de getroffen LS­kabel dan geïdentificeerd. De getroffen meters worden vervolgens automa­tisch gecheckt op spanning.”

NIET MEER BLIND VOOR LS-STORINGEN

1. SLIM LICHT!In de gemeente Hollands Kroon komt Flex OV, een nieuw schakelsysteem

voor de openbare verlich-ting. Operationeel: eerste

helft 2017.

Door digitalisering van de netten en data­analyse, kennen we

elk moment de status van onze netten. Daarmee voor­komen we energieonderbre­kingen, lossen we ze sneller op en bieden we onze klan­ten meer gemak. Dankzij voorspellende analysetech­nieken krijgen we de im­pact van de energietransitie steeds beter in beeld. Met dat nauwkeuriger inzicht, investeren we gerichter in de netten en leggen we de

basis voor nieuwe energie­diensten, als antwoord op de (toekomstige) klantvraag. Datagedreven netbeheer zorgt dus voor:» Hogere klanttevredenheid

door betere klantbediening en diensten

» Meer leveringszekerheid door betere netbesturing

» Lagere kosten door betere operatie en netwerkopti­malisatie

» Gerichter investeren in de netten door betere besluit­vorming

DANKZIJ DE DATA

Page 19: Aan #1  (april 2016)

Datagedreven netbeheer helpt storingen sneller op te lossen, maar levert nog veel meer op.

Meer databronnen zorgen voor een beter inzicht en dus ook voor beter onderbouwde plannen en gerichtere investeringen. Ook onze netplan­ning wordt datagedreven. Door de opmars van zonnepanelen, warmte­pompen en elektrische auto’s merken we de gevolgen van de energietransi­tie het eerst in de laagspanning. Lo­kaal worden daarom op postcode­ni­veau allerlei data verzameld die zicht geven op de toekomstige belasting van onze netten. Denk daarbij aan

nieuwbouwplannen, het inkomen en het koopgedrag van onze klanten, en demografische ontwikkelingen. Met behulp van verschillende model­len worden vervolgens onze netten doorgerekend, waarbij toekomstige knelpunten op het gebied van ca­paciteit in beeld komen. Daarna is het zaak om daar ‘slimme oplossin­gen’ voor te verzinnen, als alternatief voor dure netverzwaring. Voor Fle­voland en Noord­Holland Noord zijn dit soort netanalyses al uitgevoerd. Binnenkort volgt Amsterdam Nieuw­Sloten en op dit moment wordt er gewerkt aan een investeringsvoor­

stel voor Friesland, waar een 10 kV­ring een upgrade naar 20 kV krijgt. “We hebben daar ongeveer twee­duizend melkveehouders als klant, die heel veel dakoppervlak hebben. Als die allemaal tegelijk op zonnepa­nelen zouden overstappen, hebben we een probleem”, vertelt Huibert Baud, manager Strategie & Innova­tie bij Assetmanagement. “ We heb­ben daarom onderzocht wanneer zij waarschijnlijk voor zonnepanelen gaan kiezen. Als we de klant goed begrijpen, kunnen we beter voor­spellen wanneer we welke investe­ring moeten doen.”

EERST DE KLANT BEGRIJPEN, DAN PAS PLANNEN

19

Liander Control Lab Operationeel: Begin 2016 Locatie: Haarlem Hier wor­den nieuwe datatoepassingen ontwikkeld voor de be­drijfsvoering die voor het eerst worden uitgeprobeerd in rayon Noord­Holland Noord. Actuele voorbeelden: laagspanningsstoringstool, aansturing monteurs op basis van inzicht in hun actuele locatie (met GPS) en de Gas Geven­app (huishoudens na gasstoring weer op gecontroleerde wijze van gas voorzien).

Liander Control Room Operationeel: 2017 Locatie: Amsterdam Centraal punt met overzicht over en inzicht in de netten.

Mobiele Smart Cable Guard-systemen Deze systemen bewaken middenspanningskabels ter voorkoming van energie­onderbrekingen.

Stationsautomatisering Verschillende pilots op onderstations.

Uitrol intelligente middenspanningsruimtes op strategische punten (voor derde kwartaal 2017)

Grootschalige aanbieding slimme meters

Datagedreven NetbeheerIn het noorden van de provincie Noord-Holland komen tussen nu en 2018 belangrijke projecten samen die de

netwerken verder digitaliseren.

VOOR HET HELE RAYON

2. INTELLIGENTE MIDDENSPANNINGSRUIMTES

EN SLIMME METERS (1)Versnelde realisatie van intelli-gente middenspanningsruimtes

in combinatie met versnelde aanbieding van slimme meters

op alle aansluitingen gekoppeld aan onderstation Schagen (voor

eind 2016)

3. INTELLIGENTE MIDDENSPANNINGSRUIMTES

EN SLIMME METERS (2)Versnelde realisatie van intelli-gente middenspanningsruimtes

in combinatie met versnelde aanbieding van slimme meters

op alle aansluitingen gekoppeld aan onderstation Oterleek (voor

eind 2016)

Page 20: Aan #1  (april 2016)

NR 0 120

BOERENVERSTAND

Page 21: Aan #1  (april 2016)

21

BOERENVERSTANDGertjan Smit graait in een houten krat en haalt er een aardappel uit. “Pokken, door het droge voorjaar. Prima te eten, maar in de verkoop kost dit me een kwartje per kilo.” Zestien hectare grond, zo’n vijftig ton aardappelen per hectare; de schade is snel uitgerekend. “Daar lig ik vaker wakker van dan van een paar zonnepanelen.” Toch gaat dit gesprek over de overstap op zonne-energie. En een klacht van ruim anderhalf jaar.TEKST Stefan Klein-Koerkamp FOTOGRAFIE Maarten Noordijk

Page 22: Aan #1  (april 2016)

NR 0 122

Je besloot in april 2013 zonnepanelen op je schuur te laten leggen. Waarom?“Eerlijk? Voor het geld. Duurzaamheid is natuur­lijk belangrijk, maar een investering van 47 dui­zend euro doe ik niet alleen vanwege het milieu. Al sinds ik in 2003 op de boerderij kwam wonen om het bedrijf van mijn vader over te nemen, speelde ik met de gedachte. Uiteindelijk hakte ik de knoop door. Op basis van mijn jaarlijkse verbruik liet ik berekenen hoeveel panelen ik no­dig had om quitte te spelen. Toen ging het snel. Op maandagochtend kwam de installateur en woensdagavond had ik 175 zonnepanelen op mijn schuur liggen. Met een uitgebreid zorg­ en garan­tiepakket.”

Het grote terugverdienen kon beginnen.“Dat dacht ik ook, maar binnen twee weken ging het mis. Elke dag, op het hoogtepunt van de op wekking, verschenen dipjes in de grafie­ken. Ik vergeleek mijn gegevens met die van de buurman en hij had die dips niet. De installa­teur constateerde dat mijn twee omvormers tel­kens een deel van de panelen uitschakelden.”

Hoe kon dat?“Het voltage van de stroomtoevoer bleek te hoog, waardoor de omvormers in de beveiliging schoten. Die zijn dusdanig voorgeprogrammeerd dat ze maar tot een bepaald voltage doorlaten.”

Dan pas je die instellingen toch aan?“Zo simpel is het niet. De omvormers zijn ge­programmeerd op de regels voor het Neder­landse netwerk. Bij wet is vastgelegd dat het voltage maximaal 253 volt mag zijn. Anders ga je dat thuis merken – apparaten als je koffiezet­ter en laptop zijn gebouwd op 220 tot 240 volt.”

Het probleem zat dus in de aanvoer. Van Liander.“Ja. Als het verbruik laag is – wat in de zomer­maanden het geval is – gaat het voltage in huis iets omhoog. Als de aanvoer dan aan de hoge kant is, krijg je pieken die hoger zijn dan 253 volt. Funest voor de beveiliging van mijn omvormers, die juist in de zomermaanden het geld moeten verdienen.”

Hoe reageerde Liander?“Ik bleek aangesloten op een 3kV­netwerk en daar treden spanningsverschillen sneller op. Bovendien staan de zonnepanelen achterop het

‘Voor jullie is het ook niet makkelijk, met al die boeren die te pas en te onpas wind-

molens en zonne panelen plaatsen’

erf. Er liggen lange kabels naar het huis en dan treden stroompieken sneller op. Een mo­gelijke oorzaak, aldus de helpdesk.”

De analyse werd snel gemaakt, maar werd het ook opgelost?“In juli kwamen twee medewerkers van Liander langs. Daar kwam niets concreets uit, maar een paar dagen later kwam iemand meters plaatsen om het binnenkomende voltage te meten. Vervolgens beloofde Liander in de wintermaanden verder te zoeken.”

Het balletje rolde.“Nou nee. Ik hoorde van augustus 2013 tot maart 2014 niets. Ik liet het zelf ook versloffen – na de zomer zakten de klachten af. Maar het was duidelijk dat mijn probleem bij Liander geen prioriteit had. Pas toen in maart de pro­blemen terugkeerden en ik zelf met Klant & Markt belde, begon het balletje te rollen.”

Enig idee hoeveel geld jij in die tijd bent misgelopen?“Met mijn installateur hebben we mijn cij­fers naast die van een vergelijkbare boerderij gelegd. Daar rolde een verschil uit van bijna duizend euro. Dat hebben we Liander eind mei laten weten met een verzoek tot compensatie. Liander had toen al aangegeven dat ik aan­merking kwam voor een schadevergoeding.”

Hoe lang duurde dat?“Ik hield contact met Klant en Markt en op 8 augustus kreeg ik een formele mail. Het vol­tage was inderdaad aan de hoge kant: 247 volt. Maar binnen de wettelijke grenzen; Liander viel niets te verwijten en waren ook nergens toe ver­plicht. Eigenlijk zeiden ze: ‘Ga met je omvormers maar over die grens’. Maar dat kon dus niet.”

Page 23: Aan #1  (april 2016)

23

Het verhaal van Gert-jan staat niet op zich-zelf; de boer is exem-plarisch voor een veel grotere groep klanten die zich bezig houdt met duurzame energie. Dat zegt Geert-Jan Koning, marketeer bij Klant en Markt. “Wij moe-ten anticiperen, echt een stap voorwaarts zetten.”Het verhaal van Gertjan is verfilmd en werd tijdens de jaarlijkse technische dag in Ede vertoond aan zo’n duizend col-lega’s. Het leverde ter plekke een lijst op met zo’n dertig vergelijkbare geval-len, vertelt marketeer Geert-Jan Koning. “De urgentie die wij zagen toen we dit verhaal als voorbeeld namen, wordt blijk-baar breed gevoeld. We zullen een flinke stap vooruit moeten doen om aan te ha-ken bij de ontwikke-lingen in de markt.”https://vimeo.com/148150184

Een status quo. En je compensatie?“Mijn compensatieverzoek werd niet gehonoreerd.”

Vervelend!“Wacht even, ik ga nu iets positiefs zeggen. Want ik mag, zo stelde Liander, een zekere minimale kwaliteit verwachten van mijn net­beheerder. Omdat dit niet het geval was en zij mij zelf al hadden gewezen op een mogelijke schadevergoeding, kreeg ik een coulance­ vergoeding van 500 euro aangeboden. Dat hoefden ze niet te doen. Netjes dus!”

Maar het loste het probleem niet op.“Daar gingen ze ook mee bezig, beloofden ze. En nadat op 1 oktober twee mensen van Klant en Markt op bezoek kwamen om de hele zaak nog eens te bespreken, werd het probleem op­gelost. Hoe precies hebben ze me nooit verteld*. De stroomtoevoer naar mijn huis is nu 230 volt en sindsdien heb ik geen uitval meer gehad.”

Eind goed, al goed?“Ja, en dat eindgesprek was ook goed. Dat hielp voor het wederzijdse begrip. De uitein­delijke oplossing leek mij zo voor de hand te liggen, waarom moest dat zo lang duren? Het is voor Liander ook niet makkelijk, met al die boeren die te pas en te onpas windmolens en (beduidend minder schadelijke) zonnepane­len plaatsen. Dat mag allemaal, maar door de teruglevering krijgt het netwerk nogal wat te verstouwen. Daarom wilden ze liever niet mor­relen met mijn voltage en dat begrijp ik nu be­ter.”

Hoe kijk je nu terug op die hele periode?“Nu ik het weer zo oprakel valt het me vooral op hoe lang het heeft geduurd. Ruim anderhalf jaar! Dan merk je dus dat je met een groot be­drijf zaken doet. Toen ik mijn installateur de eerste keer belde met het probleem, ging­ie di­rect aan de slag. Van Liander heb ik wel vijftien verschillende mensen gesproken. Dan wordt het stroperig, logisch. Maar dit was toch echt té langzaam.”

* “De spanning werd verlaagd door de trapstand van de transformator aan te passen”, voegt mar-keteer Geert-Jan Koning later toe.

‘ WE WILLEN HET KLANTEN GEMAKKELIJK MAKEN’

Page 24: Aan #1  (april 2016)

In Nijkerk vierden vijfduizend collega’s, oud­collega’s en introducés op 19 maart het 100­jarig bestaan van het netwerkbedrijf. Een impressie.

Voor 100 jaar energieALLIANDER ENERGIE FESTIVAL

24 NR 0 1

Page 25: Aan #1  (april 2016)

100 jaar Energie | 19 maart 2016 | 5.000 gas-ten | 670 oud-collega’s met introducé | 25 bus-sen (125 ritten met 70 personen per rit) | 55 acts & artiesten | 190 me-dewerkers (van kermis-personeel tot toiletda-mes) | 33.600 x koffie/thee/fris/sap | 954 hot dogs | 890 puntzakken friet | 965 pizzapunten | 2.350 ijsjes | 375 fruits-hakes | 450 cupcakes | 520 potten snoep | 850 ribeye’s | 850 kippen-dijen | 950 bakjes chi-nees | 674 bakjes pasta | 696 porties kipsate | 645 porties varkenssate | 690 pistoletjes beenham | 754 porties Hollandse poffertjes | 96 likes & 48 reacties (reacties op in-tranetverslag in 6 uur) | 11 weken voorbereidingst-jid ná het akkoord van de Raad van Bestuur op 15 december | 380.000kw stroom verbruikt

Hoe zag het festival eruit in cijfers?

25

Page 26: Aan #1  (april 2016)

IN DIENST

AllianderAllego BV>Axel Schubbel>Elliott Wagschal>Erika van der Spek>Floortje Boot>Jack Buis>Jan de Koning>Jan-Herman Bolster>Kor Meelker>Mario Kreffer>Robin van Golen>Thijs van HasseltCommunicatie>Jurn HagemanDuurzaam Wonen BV>Alet van der Voorn>Esther van Bentum>Joost Dalinghaus>Manuella van Baar>Mischa Meerburg>Rachad GhaddouraDuurzame Gebieds­ontwikkeling BV>Jan-Jaap BakkerEnergy Exchange Enablers B.V.>Rico BouwFinanciën, Treasury & Fiscale Zaken>Sander Koppen de Neve> Willine van den

Brink-CosterHRM>Bas Vollebregt>Dick Breteler>Erica Theulings>Geert Popma>Henrieke Smeenge>Jina Bhagwandas>Joep van Genuchten>Linda Schoorl>Maarten Levert>Peter van der Linden>Sanne Preso>Steven Zaal>Teun Melief>Tjacco Timmerman>Yingying LuoIT>Arthur van de Wiel>Bas Wolvers>Dawie van Mourik>Guido Calicher>Jamie Tel>Marlies Dekker>Martijn van de Bor>Mustapha El Adib>Niels Ketelaars

In elke AAN stellen we een nieuwe collega aan je voor. Dit keer is dat Sjikkie Schuurmans, management assistent op het Bedrijfsbureau van Liander

NAAM SJIKKIE SCHUURMANS LEEFTIJD 48 OPLEIDING VWO WOONT IN SNEEK WERKT IN DUIVEN

DRIE UUR HEEN, DRIE UUR TERUG“Samen met tientallen Friese collega’s zit ik in de inboedel van de ruil­verkaveling met Enexis. Mijn nieuwe standplaats is Duiven. Drie uur heen, drie uur terug met de trein uit Sneek. Gelukkig zijn er goede voorwaarden bedongen. We werken in de trein, in de eerste klas, laptop op schoot. Wel jammer dat we vier keer moeten overstappen. Ik reis sowieso elke maandag naar Duiven, meestal samen met collega Jacqueline Sollie uit Stiens. Om vijf uur gaat de wekker. Ik reis eerst omhoog, naar Leeuwarden, waar Jacqueline klaar staat met twee bekers koffie. Samen

maken we er gewoon het beste van. Toen vorig jaar alles onzeker leek, toen heb ik om me heen gekeken bij andere werkgevers. Nu ik geland ben bij Liander, wil ik dit een kans geven. Ook omdat mijn functie volop in ontwikkeling is.”

“Mijn voornaam is mijn eigen verbastering. Ik heet officieel Tjitske Afke (net als mijn beppe) maar als peuter kon ik die naam niet goed

uitspreken. ‘Sjikkie’, zei ik en mijn omgeving heeft dat overgenomen. Op de middel­bare school heb ik een po­ging gewaagd om Tjitske in ere te herstellen, maar dat faalde jammerlijk. Inmid­dels ben ik eraan gewend. Die naam hoort bij mij.”

“Liefhebberijen zijn spor-ten, wandelen met Laika –onze field spaniel – maar vooral reizen. Met man Arjan en onze twee zonen naar Canada of op citytrip met mijn hartsvriendin naar Venetië. Ik ben dol op reizen. Ja, dat is met mijn woon­werkverkeer wel handig hè?”

26

COLL

EGA’S

Foto

grafi

e: J

ohn

Voer

man

s

NR 0 1

Page 27: Aan #1  (april 2016)

>Robert Los>Sheeraz Zaidi>Thijs Poiesz>Venkat HariharanShared Services>David Mannessen>Ernst Koninkx>Johan StortelderSmart Society Services>Thorben Meijer>Walter BorgsteinStrategie>Rutger de CroonTelecom>Erwin van Leeuwerden

LianderAssetmanagement>Albert Hendriks>Edwin Tazelaar>Evelien Schwachöfer>Pascal te Morsche>Robert Zoetmulder>Wouter de WitInfostroom>Amanda de Rooij>Astrid Deckers>Bahattin Aydin>Cynthia Schreur>Gabor Misic>Herbert van Aken>Herman Posthumus>Hylke de Graaf>Igor Kuiper>Judith Weggemans>Kelvin Bruijn>Laura Nijp>Melle Slof>Mette Dekhuijzen>Roger van den Hout>Shardhan BaboelalKlant & Service>Angélique Bartijn>Conny Ritskes>Dilem Bulut>Georgina Meijer> Gerda Zwanenburg-

Bakker>Harald Pol>Ian Ribbes>Janneke Bitter>Jerrymie Bethuel Marcus>Jolande Bronkhorst>Klaas Laan>Laura Besselink>Lisa Vreman>Louise van Hardeveld>Marjolein Wouters>Natascha van Otterlo>Rachel Fautngiljanan>Renate Draaijer>Rosalien Tol

>Tim Moet>Wesley van der MeijdeMeetbedrijf Grootverbruik>Andrew Müller>Jaap Kasteel>Jacquelien Kok-Swartjes>Janet Smid>Jeroen Zondervan>Lisette van den BergUitvoering> Adriaan van

Herwaarden>Alle Veenstra>Andries Dijkstra>André Lijzenga>André Reitsma>André Veenstra>Ankje Niemeijer-de Jong>Anne Post>Anneke de Vries Tinga>Ard Oostendorp>Ardy Paats-van der Pas>Arend Docter>Arjen Santhuizen>Arman Postma>Arthur de Burger>Augusto Passa>Barbara van Haaren>Bart Stoelwinder>Bas Boonstra>Bas ter Laak>Bauke Postma>Bauke Westra>Ben Dijkstra>Berend Tabak>Bert Jan Mulder>Bonne Bijker>Carolien Deden>Charlotte Sanders>Coby Hartman-Spoelstra>Dirk Hiemstra>Dirk Sinnema>Dirk de Jong>Donna Salverda>Edwin de Jager>Eeltje Sinnema>Erwin Bosma>Evert Noorda>Feiko Jager>Flip van der Meer>Frans Zomers>Freek Span>Frits Sijen>Gerard Verbruggen>Germ Wierstra>Gerriet van Aalst>Gerrit Hartman>Gerrit-Jan Busser>Hanneke Peters>Hans Zantman>Harrie Kroezinga

>Harry van Aalderen>Hedzer de Jong>Hendrik de Boer>Hendrikus Bisschop>Henk Bakker>Henk Haarsma>Hessel Boermans>Hessel Bruinsma>Hielke de Vries>Jaap Faber>Jacqueline Sollie>Jan Jetse Visser>Jan Suk>Jan Vrugt>Jan de Jong>Jan van der Veen>Janco Faber>Jantje Swierstra>Jeroen van der Wal>Jetse Visser>Johan Jansen>Johan Zijlman>Johan Zijlstra>Johan van Aalderen>Johan van der Velde>Johannes van der Ziel>John Compagne>Jos Friemann>Karel Brouwer>Klaas Siesling>Kornelis Boersma>Marco Adema>Marco Koster>Marco van der Goot>Marinus Woudstra>Mariëlle Stokkers-Smit>Marjan Kooijman>Martijn Bouman>Matwé de Klein>Mient Jan Broersma>Nico Spitzen>Niek Elferink> Peter Willem

Grotenboer>Peter van Dijk>Peter van der Bend>Piet Sijtsma>Pieter Jansma>Quincy Schotanus>Reinier Drost>René Bootsma>René Bootsma>René Kloosterman>René van der Heide>Richard Reinsma>Rients de Boer>Rindert Meijer>Rob Beikes>Rob Boele>Rob Plat>Roel Rijpkema>Ronald Jongsma

>Ronald Weerman>Rutger Brilleman>Saskia Faber-Kooistra>Sietske Bakker>Sikke van Vaals>Sjikkie Schuurmans>Sjoerd Wijbenga>Stijn Bloemers>Sybe Bruining>Sybren Dijkstra>Sytze van Dijk>Tanja van Haarst>Theo Schurer>Theo Zutt>Theo ter Schure>Tim Docter>Tim Krukkert>Tjeerd de Jong>Tjerry Samson>Wende Hof Nienhuis>Wiebe Oost>Wieger Hoekstra>Wilco Kok>Willem Leenders>Wybren de Jong>Zlatko Pejic

Liandon>Alex Lanting>Alexandra Dobrzynski>Almar Kuchlein>Anton Aaldering>Bernard van de Weerd>Bob van Buijsen>Bram Melse>Christian Arends>Dian Hoes>Dylan Boshoven>Gijs van der Sluis>Guido Kock>Hans van der Wiel>Jeffrey Flierman>Jelle Hoeksma>Joyce Knuiman>Martijn van den Berg>Paul van der Horst>Ramon Nauta>Randy Derksen>Richard Wismans>Richard van Kuik> Roel Voortjes>Roeland van Huisum>Rolf Broekman>Stella Post>Wilrik Kuiper

UIT DIENSTAllianderadviesgroep>Joyce Velu

>Juriaan van Tilburg> Marieke HanegraafCommunicatie> Daphne van den

BogaardDuurzaam Wonen BV>Anne Visser>Brigitte Nelson>John te Nuijl>Roel FrietmanFinanciën, Treasury & Fiscale Zaken>Esther de JongGeneral councel>Camiel de WertGovernance, Risk & Compliance>Gerrie MullerHRM>Bas van Oorschot>Baukje Bosma>Bert Meines>Caesar Hagen>Cor Nijhuis>Dirk Nagtegaal>Dorrie Wolsheumer>Gert Ketel>Gertie Rutjes>Hans de Jonge>Henk Prinsen>Hermann Ehlting>Ingmar Rooij>Jan Hordijk>Jan van den Berg>Jeroen van der Drift>Jerry Garcia Sierra-Staa>Johan Adriaanse>John Cornelissen>Jos Ross>José Ottens> Karin Grevinga-

Oortman>Klaas Muije>Lidy Vissinga>Loek Willenborg>Marc van der Velden>Marcel de Vries>Marten Steenhuisen>Melinda Hoving>Patrick Verhoeven>Paula Visser-Thuis>Ria Groot-Sengers>Roos Koeman>Soesja Leussink>Thonie Stinstra>Tijs van Kessel>Ton Vermeulen>Ton Wolters>Werner Willemsen>Willem Meijer>Ype Haijtema>Yuwardi Yuwardi

>Zeliha YigitIT>Andrea Pagani> Andrés Hamed

Fernandez>Mark Brilman>Mohammed Benhaddou>Patrick de Boer>Ronnie van Gelder>Tom van der VindenInternal Audit>Ton den BalvertShared Services>Anne Ruesink>Gerard Huijberts>Jan Kampschreur>Johan te Molder>Kim Langwerden>Mark Joosten>Rogier AgricolaSmart Cities & Communities>Sjoerd BosgraTelecom>Gilles Robichon

Endinet250 collega’s die door de ruilverkaveling naar Enexis zijn gegaan

LianderAssetmanagement>Dimar Annen>Marcel HooijmansInfostroom>Thijs van LeenKlant & Markt>Chrystel Speets>Dennis van Laar>Doeke Dijkstra>Yannick LatasterKlant & Service>Michael Wormgoor>Rutger Bal>Sheila NeuteboomMeetbedrijf Groot Verbruik>Jacquelien Kok-SwartjesUitvoering>Alex Snijders>Alex van Lieshout>Berry Rulof>Bert Haveman>Bert Leine>Bert Piek>Bert van Steeg>Bertus Loonstra>Bonne de Vries>Chris Groot>Chris van Gorkom>Coen Bergman

>Daniël van der Krans>Dirk Sijtsma>Dirk Visser>Douwe Vermeer>Enrico Schotman>Erwin Schippers>Esther Wassink>Floris Fransen>Gerard Admiraal>Gerrit Ruhaak>Gert-Jan van Egmond>Hans Sewalt>Harold Lagerweij>Henk Baars>IJbele Haanstra>Jan Ribbers>Jan Slager>Jan de Jong>Jeannette Lette-Timmer>Jeffery Sleper>Jos Valk>Kees Jansen>Kees Rauwerda>Lies Renema>Lucas van Luijtelaar>Marcel van der Teems>Mark Ravensbergen>Martin Pot>Matthijs Stam>Monja Bosma-Teeuwen>Patrick Koster>Rens Sikkenga>Roeland Breet>Sander Oudenampsen>Sutan van Guilik>Theo Vries>Tjible van der Velde>Wouter Tettero>Zoni Chris

Liandon>Ad van der Giessen>Almar Kuchlein>Eveline van der Meer>Jules Delforterie>Marit Havermans>Minke Omlo>Nico Stoops>Remy Rensink>Ronald Bijlaard>Simon de Haan>Sjaak van Rhee>Wim Roskam>Wouter Broersen

OVERLEDEN> Arie Smit > Danny van den

Hazenkamp> Peter van Osch

Page 28: Aan #1  (april 2016)

Foto

grafi

e: P

aul R

emm

elts

Liandon krijgt een eigen luchtmacht. Het ma­terieel is in augustus aangeschaft en sindsdien bereidt piloot/projectleider Carlo de Kinkelder de luchtdoop voor. “De lucht in? Dat heeft best wat voeten in de aarde!” Er hangen 120 duizend drones boven Nederland, maar er zijn slechts 29 bedrijven die professioneel mogen vliegen. Denk daarbij aan Defensie, Rijkswaterstaat, de politie en een paar mediabedrijven. Dat brevet krijg je niet cadeau. Zo moest Carlo, die de bevelvoering over Alliander Air combineert met vele andere taken, door een medische molen. Bovendien moet Alliander allerlei certificaten

verdienen en wacht Carlo een pittig praktijk­examen bij het Nederlands Lucht­ en Ruimte­vaartcentrum. Nu al wordt Carlo overstelpt met vragen. Of hij een ooievaarsnest in een hoogspanningsmast wil filmen. Of de oplevering van een onder­station. Carlo: “Zolang de papieren niet rond zijn, moet ik ‘nee’ verkopen.” Bovendien is de Liandrone er straks niet voor de lol. De onbe­mande helikopter gaat inspecties uitvoeren aan hoogspanningsmasten. “De voordelen zijn evident. We hoeven dan geen mensen omhoog te sturen en netten af te schakelen.”

DE LUCHTMACHT VAN LIANDONDUIVEN, WOENSDAG 17 FEBRUARI, 15.27 UUR

DE LIANDRONE» Type: Altura Zenith» Call sign: PH­1JX » Nederlands fabricaat » Totaal gewicht:

8,5 kilogram» 4x2 propellers

van carbon» 20.000 mAh­

batterijen, tot 35 minuten vliegtijd

» Kan landen op automatische piloot

» Live­beeld» Wordt vervoerd

en opgeslagen in Opel Movano

» Standplaats: Duiven» Vliegteam bestaat

uit Carlo de Kinkelder en Armin Palavra

NR 0 128