Moment lente 2013

32
SOS allergieën De talententournee Naar de fitness? Probeer het gratis! Health- & Lifestyle-magazine van CM Limburg MAART - APRIL - MEI Moment LENTE 2013 (pag. 24) Win een weekendje PUUR NATUUR

description

health- & lifestylemagazine van CM Limburg

Transcript of Moment lente 2013

Page 1: Moment lente 2013

• SOS allergieën

• De talententournee

• Naar de fitness? Probeer het gratis!

Health- & Lifestyle-magazine van CM Limburg MAART - APRIL - MEI

MomentLENTE 2013

(pag. 24)

Win een weekendje PUUR NATUUR

Page 2: Moment lente 2013

blz. 4

www.cm.be

Frank maakt zich even niet druk over de kraamzorgen daar zorgen wij mee voor

02 Moment

Page 3: Moment lente 2013

blz. 4

Vraag & AntwoordMag je autorijden als je hooikoorts-

medicatie gebruikt?

Verschillende geneesmiddelen kunnen het reactievermo-gen, dus ook je rijvaardigheid, beïnvloeden. Ook de groep antihistaminica (middelen tegen hooikoorts, allergie, jeuk, reisziekte) hebben bijwerkingen waardoor je min-der goed oplet en minder snel reageert. Je merkt er niets van omdat je je niet suf of slaperig voelt, maar je rijdt wel minder veilig.

Deze middelen hebben een waarschuwingssticker of een waarschuwingstekst op de verpakking. Is dit het geval, bestuur dan geen voertuig en vermijd activiteiten waarbij je goed moet opletten.

Indien je geneesmiddelen neemt die je rijvaardigheid verminderen en je toch een voertuig bestuurt, doe je dit op eigen verantwoordelijkheid. Bij eventuele schade ben jij aansprakelijk. Bovendien is rijden strafbaar als je een geneesmiddel gebruikt waarvan je kan weten dat het de rijvaardigheid vermindert.

Twijfel je? Neem dan steeds contact op met je huisarts of apotheker. Zij kunnen je zeggen of het geneesmiddel dat je neemt invloed heeft op je rijvaardigheid.

Meer info op www.cm.be

Inhoud

10

03

Lente 2013

SOS allergieën

De talententournee

03 SOS allergieën

10 De talententournee

18 “Voor mij is Herman twee keer geboren. De tweede keer was toen hij wakker werd uit zijn coma”

21 Recept

22 Naar de fitness? Probeer het gratis!

24 Puzzel

25 Agenda

18“Voor mij is herman twee keer geboren...”

Colofon

MOMENT

is een uitgave van CM Limburg VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Jan Schrijnemakers Prins-Bisschopssingel 75 • 3500 Hasselt

HOOFDREDACTIE Inge Draye REALISATIE & VORMGEVING dienst marketing & communicatie CML REDACTIE-ADRES Prins-Bisschopssingel 75 - 3500 Hasselt fax 011 28 35 59 CM-CONTACTCENTER 011 28 02 11 DRUK ROULARTA PRINTING nv Meiboomlaan 33 8800 Roeselare OPLAGE Moment verschijnt in een oplage van 221.100 exemplaren

Alles uit deze uitgave mag vrij gekopieerd, vermenigvuldigd of geciteerd worden, met bronvermelding “MOMENT CM LIMBURG”

Deze publicatie heeft een informatieve waarde. Voor een gedetailleerde omschrijving van de rechten en plichten van de leden en het ziekenfonds zijn alleen de statuten rechtsgeldig. De voordelen gelden onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen.

Wens je deel te nemen aan wedstrijden in Moment, maar beschik je niet over internet, dan kan je ook steeds je antwoord sturen naar bovenvermeld redactieadres.

Moment 03

Page 4: Moment lente 2013

04 Moment

Voeding en omgevingsfacto-ren blijven de belangrijkste allergenen waar kinderen al-lergisch op kunnen reageren.

Page 5: Moment lente 2013

Moment 05

SOS allergieën

Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij kinderen?

Dr. Marc Raes: “Bij jonge kinderen zien we vooral voedselallergieën. De acht meest voorkomende -de big eight- voedselallergenen zijn eieren, melk, soja, noten, pinda’s, vis, tarwe en schaaldieren. Naast voeding spelen natuurlijk ook de omgevingsallerge-nen een belangrijke rol. Daardoor zien we bij kinderen ook veel allergieën voor huisstofmijt, huisdieren, grassen, boompollen,… We mogen ook insec-ten als bijen en wespen niet vergeten.”

Zijn allergieën altijd erfelijk?

Dr. Marc Raes: “Allergieën komen duidelijk meer voor in families waar al-lergische aandoeningen zijn, dus er is zeker sprake van een erfelijke factor. Maar het is meer dan enkel genetica. Ook de omgeving is belangrijk. Je kan genetisch geprogrammeerd zijn om allergisch te reageren op een hond, maar zal maar last ondervinden wan-neer je ermee in contact komt. Dat die genetische factor aanwezig is blijkt ook uit studies van eeneiige tweeling-en. Gaat de ene in Scandinavië wonen en de andere in het zuidelijk deel van Europa, kan het zijn dat ze verschillend allergisch reageren.”

Heeft een kind met eczeem meer kans om later allergieën te ont-wikkelen?

Dr. Marc Raes: “Om te beginnen moet

ik duidelijk stellen dat eczeem een aanlegstoornis is van de huid, en niet steeds met een allergie gepaard gaat. We gaan bij kinderen met eczeem wel op zoek naar allergieën, omdat de kans bestaat dat ze ook aanwezig zijn, maar het is dus niet noodzakelijk. Het is wel zo dat we een kind met eczeem eerder zien evolueren naar een andere ato-pische/allergische aandoening zoals bijvoorbeeld hooikoorts of astma dan een kind zonder eczeem. Dat wordt de allergische march genoemd. Het kind marcheert als het ware van de ene atopische (allergische) aandoe-ning naar de andere. Een jong kind heeft bijvoorbeeld een voedselaller-gie, maar dat verdwijnt weer. Intus-sen kreeg het kind ook wat eczeem, maar ook dat gaat stilletjes verbete-ren. Daarna wordt hij astmatisch, wat uiteindelijk weg kan gaan of niet, en hij krijgt hooikoorts. Dit is een typisch voorbeeld. Het betekent niet dat je dit patroon automatisch gaat doorlopen als je een voedingsallergie of eczeem hebt, maar je kans is wel groter.”

Als je als ouder allergisch bent, kan je dan iets doen om je kind allergievrij te houden?

Dr. Marc Raes: “Om te beginnen moet je natuurlijk gezond leven. Kies voor een gezond voedingspatroon en rook niet. Na de bevalling blijft borstvoeding de beste keuze voor de zuigeling en dit liefst zo lang mogelijk. Ook wat vaste voeding betreft zijn er een paar regels. We stellen de start ervan niet uit, maar

Na de koude winter staat

eindelijk de lente voor de

deur. Lunchen op je terras,

heerlijke wandelingen in

de natuur, … De meesten

kijken reikhalzend uit naar

die vrolijke lentedagen.

Maar voor mensen met

hooikoorts staat diezelf-

de periode gelijk aan een

loopneus, niezen, jeuk en

rode ogen. Hoe komt het dat

allergieën aan een opmars

bezig zijn en steeds meer

kinderen er last van heb-

ben? Dat vroegen we aan

dr. Marc Raes, kinderlong-

arts in het Jessa Zieken-

huis in Hasselt.

dr. Marc Raes, kinderlongarts

Page 6: Moment lente 2013

06 Moment

zelfs bij kleine kinderen. Ik krijg nog regelmatig vragen over de betrouwbaarheid van huidtesten bij kleine kinderen. Dat die testen pas zouden kunnen vanaf 4 jaar is al lang achterhaald. Waar je steeds voor moet opletten is een vals positieve test, zowel bij huid- als bij bloedtesten. Er is namelijk een verschil tussen allergische antistoffen in je lichaam hebben en ook daadwerkelijk klachten vertonen. Er lopen een heleboel men-sen rond met een gestoorde huidtest die vals positief blijkt als je hun klachten bekijkt. We beginnen steeds met een grondige en gedetailleerde bevraging en proberen aldus een idee te krijgen van de vermoedelijke allergie en stemmen onze testen daarop af. We doen de testen en elimineren ook meteen de stof waarvoor ze vermoedelijk allergisch zijn. Heeft de eliminatie het gewenste effect en verdwijnen de klachten? Dan is dat prima. Anders moet je verder zoeken. Voor eczeem is dat erg moeilijk, omdat het een complexe aan-doening is en onderhevig is aan verschillende uitlokkende fac-toren. Er zou bijvoorbeeld een vermoeden kunnen bestaan voor een allergie aan aardappelen. Maar laat je de aardappelen op proef weg en is het net tijdens die periode ook minder koud, is het moeilijk om te achterhalen wat de verbetering veroorzaakt heeft: het weglaten van de aardappelen of de weersverande-ring. Er zijn soms herhaaldelijke eliminaties en provocaties no-dig vooraleer het verband tussen een bepaald voedingsmiddel en eczeem met zekerheid kan worden aangetoond of uitgeslo-ten”

Je hoort de termen allergie en astma vaak in dezelfde context. Wat zijn de risicofactoren om astma te ontwik-kelen?

Dr. Marc Raes: “Heb je als kind eczeem, ben je allergisch en is er een genetische achtergrond, dan heb je meer kans om astma te ontwikkelen. Als we enkel naar de jonge kinderen kij-ken zijn er meer jongetjes dan meisjes met astma. Bekijken we het tot de leeftijd van 16 en ouder dan zorgen de meisjes voor een inhaalbeweging; zij hebben ook iets minder kans om hun astma te ontgroeien.”

gaan wel de manier waarop we het invoeren bespreken met de ouders. Volgens sommige adviezen start je een fruitpap eerder met appel, peer, pompelmoes en meloen en stel je de introduc-tie van banaan, sinaasappel en kiwi best even uit. Ook voor de groentenpap zijn er bepaalde suggesties, die kunnen verschil-len van regio tot regio, naargelang de voedingsgewoonten. Wacht telkens drie dagen voor je een ander voedingsmiddel invoert, zodat je reacties goed kunt onderscheiden naargelang het toegediende voedingsmiddel.”

Blijkt je kind toch allergisch, wat kan je dan doen?

Dr. Marc Raes: “De eerste aanpak bij een allergische aandoe-ning is eliminatie. Je haalt de stof waarvoor je kind allergisch is gewoon weg hetzij uit de voeding, hetzij uit de nabije omge-ving. Is je kind allergisch voor honden, dan moet er helaas in de meeste gevallen een andere thuis voor de hond gezocht wor-den. Je moet daarin wat onderhandelen met de mensen. Niest het kind twee keer als de hond voorbijkomt en is het eigenlijk de hond van een broertje of zusje, dan doe je waarschijnlijk meer kwaad dan goed door de hond weg te halen. Heeft het kind er echt last van, dan is er geen andere oplossing. Bij som-mige mensen ligt dat enorm moeilijk. Vader is zo gehecht aan de hond dat de zoon volgepropt wordt met medicatie. Dat is natuurlijk geen oplossing. Mijn leermeester te Leuven, profes-sor Stevens, stelde dat heel duidelijk en zei ‘Madame, ’t is of de hond of de kleine die buiten moet’. Misschien een harde uit-spraak, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer.”

Hoe herken je een allergie?

Dr. Marc Raes: “Meestal zeggen de symptomen al veel. Als er iemand naar de praktijk komt die van mei tot eind juli moet niezen als het mooi weer is, heeft hij waarschijnlijk last van hooikoorts. Een kind van 4 jaar dat elke ochtend hoestend, snotterend en met een verstopte neus wakker wordt heeft naar alle waarschijnlijkheid een allergie voor huisstofmijt. De symp-tomen leiden ons naar een mogelijke allergie. Dan starten we met bijkomende testen (huidtesten en/of bloedtesten),

Page 7: Moment lente 2013

MOMENT schenkt enkele exemplaren van het boek ‘Astma bij kinderen. 101 vragen en antwoorden’

met Dr. Marc Raes als hoofdredacteur weg. Wil je kans maken op deze mooie prijs? Vul dan vóór 15 april 2013 het wedstrijdformulier in op www.cm.be (nieuwsflashes) of stuur een mailtje met de vermelding ‘astma’ én je naam, adres, (GSM)nummer en rijksregisternummer naar [email protected]. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Beschik je niet over internet, dan kan je een briefkaart voorzien van ‘astma’, een gele klever en je (gsm)nummer sturen naar het redactieadres.

Moment 07

zouden we kunnen zeggen dat de toename van allergieën te wijten is aan onze Westerse levensstijl. We zijn te proper, we eten te ongezond, onze huizen zijn te goed geïsoleerd, we rij-den teveel met de auto, ….”

Kan je op latere leeftijd ook nog een allergie ontwik-kelen?

Dr. Marc Raes: “Alhoewel een voedingsallergie meestal op jonge leeftijd ontstaat, kan dat ook nog op latere leeftijd , bij-voorbeeld omdat je eetgewoonten veranderen of wanneer je kruisallergieën ontwikkelt met (boom)pollen. Of je kan beroeps-matig een allergie ontwikkelen voor een bepaalde stof, waar je voorheen niet mee in contact kwam. Eigenlijk heeft het steeds te maken met de context waarin je gaat leven. M.a.w., gaat je genetische achtergrond tot expressie komen door de eet- en leefgewoonten en de omgevingsfactoren?”

Zijn behandelingen met cortisone veilig?

Dr. Marc Raes: “Ja, als je het advies van je arts opvolgt. Wij weten behoorlijk goed welke dosering we per leeftijd en op welke termijn mogen geven. Er zijn al veel studies rond gebeurd en we hebben er intussen heel wat ervaring mee. Cortisone is een onderhoudsmedicament, naast de medicamenten die we gebruiken bij een opstoot van kortademigheid. Dat betekent dat je het cortisone preparaat een lange periode aanhoudend moet gebruiken. Een voorwaarde is dat de kinderen consequent op-gevolgd worden. Op regelmatige basis moet het kind door de huisarts of kinderarts onderzocht worden met goede controle van lengte en gewicht omdat één van de bijwerkingen van cortisone kan zijn dat het de groei remt. Heeft je kind astma, dan verkiezen we medicatie via inademing (inhalatie) zodat het product rechtstreeks in de longen terecht komt. Toediening in pufvorm heeft de voorkeur boven de aerosol om meerdere re-denen. De grootte van de partikels zorgt ervoor dat het middel bij een puf dieper in de luchtwegen terechtkomt dan bij aero-sol. Een andere reden is de snelheid van toediening. Puffen duurt een 10-tal seconden per toediening, aerosollen moet je meestal een kleine 10 minuten volhouden. Dat is niet altijd mak-kelijk bij een klein kind. Bovendien moet je een aerosoltoestel goed onderhouden anders gaat het na een tijd mogelijks vol schimmels zitten. Het is eerder onhandig in het gebruik en je hebt steeds een stopcontact in de buurt nodig. Ook aan baby’s kunnen pufjes worden toegediend. Bij jonge kinderen worden de pufjes altijd via een voorzetkamer (spacer) toegediend. Voor oudere kinderen beschikken we over de zogenaamde droge poederinhalatoren.

We zien een toename van de meeste allergieën. Is daar een verklaring voor?

Dr. Marc Raes: “We zien dat ze inderdaad de laatste 30 à 40 jaar enorm zijn toegenomen. Astma heeft de voorbije 5 jaar mogelijk zijn plafond bereikt. Bepaalde studies tonen zelfs een vermindering. Ik moet eerlijk toegeven dat we niet goed weten hoe dit komt. Zitten de uitlokkende factoren aan hun maximum? Doen we het goed wat de behandeling ervan betreft? Hebben we bepaalde omgevingsfactoren beter onder controle, bin-nenshuis en/of buitenshuis? Roken we minder? Eczeem heeft het felst geboomd. Volgens bepaalde studies ging het aantal gevallen over meerdere decennia zelfs van 10% naar 50% in bepaalde onderzoeksgroepen. We zien het aantal voedselallergieën niet duidelijk stijgen, maar ze worden wel complexer. Er zijn kinderen die voor meerdere allergenen al-lergisch zijn, waardoor de behandeling moeilijker wordt en je er geregeld een diëtist voor nodig hebt. Eén van de oorzaken waarom het aantal allergische kinderen toeneemt zou onze te strikte hygiëne kunnen zijn. We hebben een zekere “vuiligheid” en bepaalde infecties nodig om ons im-muunsysteem te stimuleren en ook om de neiging om allergisch te worden af te remmen. Grijpen we te snel naar antibiotica, waardoor we ook de goede microben wegnemen ? Deze hy-giëne hypothese is relatief complex, maar simplistisch gesteld

We zijn te proper, we eten te ongezond, onze huizen zijn te goed geïsoleerd, we rijden teveel met de auto.

“ “

Page 8: Moment lente 2013

08 Moment

CM laat je op gebied van wellness niet in de kou staan. Voor slechts 30 en/of 50 euro per persoon kan je in verschillende centra genieten van een heerlijk ontspannend CM-wellnessarrange-ment.

Meer info en een overzicht van alle deel-nemende centra vind je op www.cm.be in de rubriek ‘Diensten en Voordelen’ en doorklikken naar ‘Vakantie en vrije tijd’.

Hou onze website goed in het oog, want er komen geregeld nieuwe centra bij!

Actie: Ze zijn anders, nou en?Zet een mantelzorger van een zorgintensief kind in de bloemetjes!

In België zijn er zo’n 100 000 kinderen die veel verzorging nodig hebben door gezondheids-problemen of een ontwikkelingsstoornis. Deze

zorgintensieve kids krijgen vaak de nodige hulp, zorg en ondersteuning van mensen in hun nabije

omgeving. Mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, broertjes, zusjes,…staan dag in dag uit voor hen klaar. We ver-

geten nog al te vaak dat mantelzorgers groot en klein zijn, jong en oud!

Ken jij iemand die vaak in de weer is voor een ziek of gehan-dicapt kind (-21 jaar) in de thuissituatie? Laat het ons weten!

Wie weet wint hij of zij wel een mooie attentie voor het hele gezin!

Stuur vóór 27 mei een mailtje naar [email protected] met zowel je eigen naam, adres en telefoonnummer, als dat van de mantelzorger en omschrijf kort waarom hij of zij een mooie attentie verdient. Je kan ook een briefje sturen naar CM waarde-ringsactie mantelzorg, t.a.v. An Vlekken, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt.

Wie weet staat CM binnenkort op de stoep bij jouw mantelzorger!Je mag ook gerust jezelf nomineren. Niemand weet immers beter dan jij wat de zorg inhoudt!

Page 9: Moment lente 2013

Moment 09

CM verloot 50 gratis toegangstickets.Vul vóór 15 april 2013 het wedstrijdformulier in op www.cm.be (nieuwsflash) of stuur een mailtje met de ver-melding ‘baby en mama’ én je naam, adres, (GSM)nummer en rijksregisternummer naar [email protected]. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Beschik je niet over internet, dan kan je een briefkaart voorzien van ‘baby en mama’, een gele klever en je (gsm)nummer sturen naar het redactieadres.

ZATERDAG 20 ZONDAG 21 APRIL 2013 WAREGEM EXPO Zuiderlaan 20 - Waregem - Gratis parking

Telkens van 10-17.30 u.www.babyenmama.beinfo: [email protected]

Kortingskaart: waarde 8 euro2 euro korting p.p. op normale toegangsprijs van 7 euro geldig voor max. 4 personenniet cumuleerbaar met andere kortingen

ZATERDAG 13 ZONDAG 14 APRIL 2013 LIMBURGHAL Jaarbeurslaan 6 - Genk - Gratis parking

Ontdek baby en mama 2013, de hippe baby- en kinderbeurs voor hedendaagse

mama’s en papa’s. Maak kennis met de nieuw-ste producten, verzamel staaltjes en kortingsbon-

nen en vergeet zeker niet langs te komen op de CM-stand! Meer info op www.babyenmama.be

Baby en mama, 13 en 14 april 2013, Limburghal Genk

Laat je niet vallenBlijf je leven lang bewegenIn de Vlaamse week van de valpreventie (22-28 april) slaan Wit-Gele Kruis en CM Limburg de handen in elkaar om je op een interactieve wijze te informeren over vallen, valgevaar en valpreventie. In een interactieve namiddag krijg je tips om het valrisico te beperken. Deze namiddag is interessant voor alle 65-plussers, hun mantelzorgers en gezondheids- en welzijnsmedewerkers in de eerste lijn.

Praktisch:

Wit-Gele Kruis Maasmechelen (Koninginnenlaan 175): 19 april – 13.30-16.30 uur(opgelet, de sessies zijn enkel toegankelijk via een trap)Wit-Gele Kruis Sint-Truiden (Industrielaan 13): 22 april – 13.30-16.30 uur

Programma:

• Valbus: je loopt door de bus met info over vallen, valgevaar en valpreventie

• Gevallen en nu: uitleg door een verpleeg-kundige over wat je moet doen als je gevallen bent. Je krijgt ook meer info over het personenalarmsysteem.

• Dans je leven lang: tijdens deze sessie staat bewegen voorop en gaan we dansen.

• Thuis blijven wonen: een ergotherapeut vertelt over woningaanpassingen en hulp-middelen die je woning veiliger maken.

Inschrijving:

De plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kan via [email protected] of 089 36 00 76.

Page 10: Moment lente 2013

ZATERDAG 20 ZONDAG 21 APRIL 2013

WAREGEM EXPO Zuiderlaan 20 - Waregem - Gratis parking

Telkens van 10-17.30 u.www.babyenmama.beinfo: [email protected]

Kortingskaart: waarde 8 euro2 euro korting p.p. op normale toegangsprijs van 7 euro geldig voor max. 4 personenniet cumuleerbaar met andere kortingen

ZATERDAG 13 ZONDAG 14 APRIL 2013 LIMBURGHAL Jaarbeurslaan 6 - Genk - Gratis parking

Talent is iets dat je compleet moeiteloos doet en dat je voldoening geeft.

10 Moment

Page 11: Moment lente 2013

Moment 11

De talententourneesysteem zitten dat hen voortdurend de boodschap geeft dat ze niets waard zijn, dat ze niets kunnen. Voor zulke kinderen is het noodzakelijk dat iemand hen kan zeggen: ‘Het is niet omdat je talenten niet passen bij het onderwijs dat je geen talent hebt.’ Je kunt tegen die kinderen niet zeggen dat ze niet naar school moeten, maar ze moeten wel in dat schoolsysteem kunnen overleven. Het is heel belangrijk dat je de talenten van die kinderen kunt identificeren. Talenten waar ze wél iets kunnen mee doen. Als je die kinderen kunt laten kennismaken met heel veel activiteiten buiten de school – en zo mogelijk ook binnen de school – en die activiteiten sluiten aan bij hun talent, dan zul je zien dat de veerkracht en de weerbaarheid, het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en het welbevinden van die kinderen zo gaat stijgen dat ze misschien wél in staat zullen zijn om om te gaan met al die eisen die aan hen worden gesteld. Of dat ze een richting kiezen die past bij hún talent.”

Wij willen allemaal dat ons kind het op school goed doet. Staan ouders genoeg open voor talent?

Luk: “Het is permanent out of the box denken. Er zijn twee perspectieven in de wereld. Het eerste is een perspectief waarbij we een lat leggen op iemands functioneren. We kijken naar het gedrag en stellen tekorten vast. De boodschap die we geven is dat je moet werken aan al die tekorten. De volgende keer als we de lat leggen, hopen we dat het er minder zijn. Dat is denken vanuit de tekorten. Wij worden daarin opgeleid vanaf ons 2,5 in een schoolsysteem dat zo functioneert. Op het werk, in de media … heel ons maatschappelijk systeem neemt de tekorten als uitgangspunt. Terwijl datgene wat ons als mens drijft, eigenlijk een ander perspectief is. Wat kan ik, waar zit mijn passie? Waarom heb ik deze job gekozen? Wat wil ik voor anderen betekenen? Waar wil ik naartoe, waar liggen mijn ambities? En wat wil ik ontwikkelen om een stap in die richting te gaan?’

Op het moment dat ik aanbel bij het sta-tige oude pand in Gent waar Kessels & Smit, The Learning Company is onderge-bracht, staat pedagoog Luk Dewulf nog in de file. Een sympathieke medewerk-ster vangt mij op en geeft mij al een eer-ste inkijk in de denkwereld van de talen-ten. Ik kom al snel tot de conclusie dat ‘talent’ geen eenduidig begrip is.

Pedagoog Luk Dewulf

Bij het woord ‘talent’ denken wij dadelijk aan iets als muzikale aanleg of tekentalent. Maar zo eenvoudig is het blijkbaar niet.

Luk Dewulf: “Talent is iets dat je compleet moeiteloos doet en dat je voldoening geeft. Vaak sta je er zelf niet bij stil. Om dat talent zichtbaar te maken, heb je twee dingen nodig: gedrag rond dat talent en een context die je motiveert om met dat talent iets te doen. Dat noemen wij ‘talent in actie’ of zichtbaar talent. Naast het zichtbaar talent heb je het achterliggende talent. Veel zichtbare talenten worden genoemd naar de activiteit. ‘Zijn talent is voetbal’ of ‘hij is goed in tennis, theater, dansen, wiskunde …’ Wat we eigenlijk benoemen, is het ‘talent in actie’. Om het talent dat eronder zit te identificeren moet je het afpellen. Daarvoor moet je de context loslaten, het gedrag analyseren en kijken wat eigenlijk maakt dat iemand daar zo goed in is. Wat maakt dat dat bepaalde ‘gedrag in actie’ zoveel voldoening geeft? En dan kom je meestal bij het talent.”

Hoe bent u ertoe gekomen om te werken rond talent? Is er te weinig aandacht voor, of misschien teveel?

Luk: “Mijn antwoord is dubbel. Ten eerste is er ons onderwijs. Als je lang kunt stilzitten, leesbare notities kunt maken, goed kunt analyseren, kunt structureren, memoriseren, en op het moment van de waarheid kunt reproduceren wat je in je hoofd hebt, dan heb je heel veel geluk, want dan heb je talenten die passen bij het onderwijs. Dan voel je je ook gelukkig in dat onderwijssysteem. Omdat je er met je talent iets kunt doen. Maar er zijn honderdduizenden kinderen in België die die talenten niet hebben. Die misschien zelfs geen enkel van die talenten hebben. Zij moeten tussen hun 2,5 en hun 20ste in een

Page 12: Moment lente 2013

dan sluit de context aan bij het talent, en kun je gaan zoeken wat dat talent is. Maar evident is dat niet. Anders is het als je als ouder je kind overal naartoe brengt vanuit het eerste perspectief, omdat je kind moet presteren. Omdat je wil dat je kinderen muziek leren, dixie volgen, ... ‘want tegenwoordig doen kinderen dat allemaal’. Dat is iets anders dan je kind de ruimte geven om zich te ontplooien en dingen uit te proberen. Wat niet betekent dat je nooit iets mag forceren. Als ouder kun je op een bepaald moment het gevoel hebben: hij zegt wel dat

‘De energie om om te gaan met het eerste, komt van dat tweede perspectief. Beide zijn complementair en allebei zijn ze belangrijk. Veel ouders kijken vaak te dominant vanuit het eerste perspectief, en vanaf het moment dat ze voelen dat hun kinderen andere talenten hebben dan de klassieke, worden ze bang: ‘Oeieoei, wat gaat dat worden als hij daarvoor gaat?’ Voor mij gaat het niet om ‘of of’, maar om ‘en en’. Het gaat niet over kiezen tussen onderwijstalent of ander talent, maar over de vraag: hoe kan ik zo breed mogelijk contexten creëren voor mijn kind opdat het zichzelf kan zijn? Want authenticiteit is een belangrijk element. Op het moment dat je doet waar je goed in bent, vliegt de tijd. En op het moment dat de tijd vliegt, ben je je authentieke zelf. Dat zijn de momenten dat we onze batterijen opladen. Authenticiteit en welbevinden zijn ongelooflijk sterk met elkaar verbonden. Als je je voortdurend moet voordoen zoals de anderen van jou verwachten, voel je je onwennig, heb je gedachten in je hoofd, heb je problemen.”

Het is dus zaak kinderen zo veel mogelijk te laten kennismaken met allerlei activiteiten?

Luk: “Inderdaad. Het vervelende aan talent is dat je gedrag moet ontwikkelen waardoor je talent zichtbaar wordt. En daarvoor moet je een context vinden die past bij je talent. Dat is niet altijd makkelijk. Het enige wat je als ouder kunt doen, is je kind laten kennismaken met verschillende contexten: sport en jeugdbeweging, een studentenjob … Geef je kind die ruimte en let dan op. Kijk wat dat met je kind doet. Als het er blij van wordt, de tijd uit het oog verliest, als het er zichzelf kan zijn,

12 Moment

Page 13: Moment lente 2013

diploma’s hebben, raken vaak verder. Als ouders moeten we alles doen om ervoor te zorgen dat onze kinderen volwassen burgers worden en hun brood kunnen verdienen. Dat is ook een heel gezonde bezorgdheid van ouders. Maar als we dat doen op een manier dat onze kinderen ongelukkig worden, gaan we compleet uit de bocht. Je moet proberen een evenwicht te vinden. Enerzijds moet je kind zich bewijzen in deze wereld, maar dat kan alleen als het voldoende veerkracht en weerbaarheid heeft. En die haalt het uit dingen die het graag doet, dingen waar het gelukkig van wordt. Als ouder moeten we altijd die twee perspectieven tegelijkertijd hanteren. Als ouder heb je je verantwoordelijkheid.”

U hebt toolboxen ontwikkeld. Een soort spel met talenten. Is het de bedoeling dat mensen daarmee zelf aan de slag gaan?

Luk: “De toolboxen bevatten een boekje met de belangrijkste concepten, heel veel voorbeelden, veel concrete werkvormen en talentenkaartjes. Mensen kunnen ermee aan de slag, per twee of in groep. Want dit is belangrijk: talent kan alleen ontdekt worden in relatie met anderen. Aangezien het gaat om activiteiten die moeiteloos gaan, die voor ons evident zijn, hebben wij andere mensen nodig in ons leven die ons erop wijzen dat we talent hebben, dat we iets kunnen. Talenten benoemen is dus iets dat je best doet door er met anderen over te praten. Papa’s en mama’s die met hun kinderen met de toolbox aan de slag gaan, dat is fantastisch. Leerkrachten die er in de klas mee werken. Collega’s die rond talenten werken … En er zit ook een werkvorm in voor partners: talenten in partnerrelaties.”

‘Femma januari 2013’ (TEKST ANNICK GEETS)

hij het niet graag doet, maar ik voel in mijn buik dat het erin zit. Dan kun je het even een duwtje geven. We moeten ook niet soft zijn. Soms hebben kinderen een duwtje nodig.”

We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Zijn wij te ambitieus?

Luk: “Ja en neen. We zitten in een maatschappij waarin je moet presteren om aan de bak te komen. Mensen die hogere

Moment 13

TALENTENTOURNEE

Wil je Luk Dewulf persoonlijk aan het woord horen? In de voorstelling ‘Gelukkige kinderen? Kies voor hun talent’ gaat Luk Dewulf op een boeiende manier in op het belang van talenten, en het ontwikkelen ervan, bij kinderen en jongeren. Het is een aanrader voor iedereen die betrokken is bij opvoeding. Luk Dewulf komt met zijn talententournee ook naar Limburg. Op 15 mei kan je hem aan het werk zien in de KHLim in Diepenbeek. Meer info vind je in de agenda op pag. 26 van dit nummer.

Voorstelling met Luk Dewulf

Ben je al CM-lid, dan weet je dat je op CM kunt rekenen. Ben je nog geen lid, dan nodigen wij je uit om onze troeven te leren kennen. Ga langs in het CM-kantoor in je buurt of surf naar www.cm.be.

Geluk kun je leren.

Gelukkige mensen leven langer en gezonder. Ze presteren beter en hebben meer vrienden. Redenen genoeg dus om aan je geluk te werken. Dat kan, want je geluk heb je voor 40% zelf in handen. Ontdek met ‘Pluk je geluk’ hoe je je geluk en je mentale fitheid kunt vergroten.

www.plukjegeluk.be

Ik kies voor mijn talentToolbox junior editie

Na het boek “Ik kies voor mijn talent”, ontwikkelden Luk Dewulf, Peter Beschuyt en Els Pronk een toolbox die kinderen op het spoor zet van hun eigen talenten.

Deze toolbox biedt een concreet overzicht van 40 zichtbare talenten van kinderen in activiteiten op school, thuis of in de sportclub. Ze omvat een uitgebreide set van werkvormen en tools die ouders, leerkrachten, opvoeders en hulpverleners helpen om talenten van kinderen te leren zien, te ontwikkelen en maximaal in te zetten.

Luk Dewulf en Peter Beschuyt zijn beiden pedagoog en adviseur bij Kessels & Smit, The Learning Company.Els Pronk is kindercoach en oprichter van Grootsklein, waar ze kinderen ondersteunt bij het ontwikkelen van hun talent.

CM-Voordeel

CM-leden kunnen de toolbox ‘Ik kies voor mijn talent. Tool-box voor jong talent.’ (uitgege-ven bij Lannoo) kopen aan een voordeelprijs. Dit exclusief voordeel is alleen geldig tij-dens de voorstellingen van de talententournee.

Je betaalt slechts 35 euro in plaats van 49,99 euro.

Gelukkige kinderen?Kies voor hun talent!

© C

M -

sept

embe

r 201

2

V.U

.: B

ert P

eirs

egae

le, H

aach

tses

teen

weg

579

, pos

tbus

40,

103

1 B

russ

el

Page 14: Moment lente 2013

zoekt zelf uit hoe het kan werken. Ook meisjes hebben dat. Zij maken dan bijvoorbeeld een sjaal voor hun pop. Zij bedenkt ook hoeveel steken zij nodig heeft en zorgt ervoor dat het perfect past. Eigenlijk gaat het om hetzelfde KernTalent, alleen is de manier waarop het naar buiten gebracht wordt anders. Dat komt omdat het beïnvloed wordt door onze maatschappij. Als je erover nadenkt klinkt het toch logisch. Ik vind het vreemd dat niemand dit eerder ontdekt heeft.”

Hoe kunnen we met deze kennis omgaan in de praktijk?

Danielle: “Bied je kinderen speelgoed aan uit alle 23 clusters. Als het bij het karakter van het kind past, zal hij er graag mee spelen. Je kan een kind niet forceren. We kennen allemaal het verhaal van de mama die zelf graag danseres was geworden en haar dochter nu in tutu en balletschoentjes onder lichte dwang naar de dansles stuurt. Dat heeft geen enkele zin en geeft enkel frustraties, verdriet en demotivatie. Het is niet omdat je zelf geboren bent om een appel te worden dat je kind dat ook is. Het kan evengoed een fantastische peer worden. Geef het dan ook de kans om zich als peer te ontwikkelen. Mensen hebben het vaak moeilijk om te aanvaarden dat er een blauwdruk is van hun persoonlijkheid. De KernTalenten zitten op hetzelfde niveau als de kleur van je ogen. Het zit in je genen.”

Welke rol speelt de omgeving en de opvoeding dan?

Danielle: “De omgeving kan je natuur niet beïnvloeden, maar gebeurtenissen, je plaats in het gezin, de mentaliteit, de normen en waarden, etc. werken wel in op de ontwikkeling van je KernTalenten. Stel dat jij van nature iemand bent die graag voor iemand zorgt en je bent de oudste van een gezin van 11 kinderen wanneer je mama sterft. Dan is het evident dat dat KernTalent op zeer jonge leeftijd wordt aangesproken en hierdoor enorm ontwikkeld wordt. Heb je echter geen aanleg om voor iemand te zorgen en je bevindt je in dezelfde situatie, moet je het toch doen,

Speelgoed verraadt je talentenVerslond je boeken zoals Jan Leyers? Of zong je graag voor de spiegel zoals Jo Lemaire? Je favoriete speelgoed en de dingen die je als kind het liefst deed zeggen alles over je ta-lenten. Het kinderspel vormt de basis van de KernTalentenmethode die Danielle Krekels ontwikkelde. In haar boek Beken(d) talent analyseert ze de KernTalenten van 14 be-kende Vlamingen. “Die BV’s hebben we erin opgenomen om te illustreren wat werken met je KernTalenten kan betekenen. Mensen kun-nen nooit een top bereiken als ze niet op hun plaats zitten”, weet Danielle Krekels. Moment liet zich onderdompelen in de wondere wereld van de talenten.

Hoe ben je tot de vaststelling gekomen dat je KernTalenten blijken door je speelgoedkeuze?

Danielle Krekels: “Als 25-jarige ben ik gestart met een studiebureau voor het ontwerpen en berekenen van industriële installaties. Ik werkte voornamelijk met ingenieurs. Ik vond het erg boeiend om ze te laten vertellen. Na een paar honderd interviews viel me op dat bijna iedereen vertelde dat ze als kind eigenlijk al hetzelfde deden, maar dan met lego of meccano. Bijna alle ingenieurs vertelden ook dat ze met auto’s en treinen hadden gespeeld. De burgerlijk ingenieurs waren fervente lezers en schaakten vaak graag. Als de industriële ingenieurs lazen waren het eerder technische boeken. Zij speelden ook praktisch allemaal graag met lego en meccano. Dat deden burgerlijk ingenieurs soms ook, maar echt wel een pak minder. De 25 à 30% van die burgerlijk ingenieurs bleken dan wel vaak elektrotechnisch-werktuigkundige te worden. Het beeld dat bestond van de technisch praktische industriële ingenieur en de theoretische burgerlijk ingenieur werd dus voor 75% bevestigd. Ik vond het intrigerend. Dit kon toch geen toeval zijn? Als je rationeel nadenkt is het ook logisch. Wat is een kind aan het doen als hij met lego speelt? In het hoofd van dat kind is hij iets met zijn handen aan het maken dat nuttig en functioneel is. Hij

Danielle krekels

De KernTalenten zitten op hetzelfde niveau als de kleur van je ogen. Het zit in je genen.“ “

14 Moment

Page 15: Moment lente 2013

we bv. werken aan een project in een jeugdgevangenis. Daar willen we de KernTalenten van de kinderen onderzoeken. Tot nu toe worden die kinderen enkel als stout aanzien, maar niemand kijkt welke positieve KernTalenten er in hen aanwezig zijn. Wij vermoeden sterk dat het KernTalent ‘risico nemen’ veelvuldig zal voorkomen... Maar iemand die wil ondernemen – dat zijn wel onze werkgevers – moet over dat KernTalent beschikken of hij start helemaal niets. Als kind blijken ondernemers inderdaad vaak stoute kinderen te zijn geweest. Zij gingen bijvoorbeeld vuurtje stoken of fruit pikken. Als ouder mag je die portie lef, moed en ondernemerschap niet fnuiken, maar je moet die wel sturen. Daar spelen opvoeding, mentaliteit, milieu en normen & waarden dan ook een enorm belangrijke rol. Als kind was ik bijvoorbeeld ook een enorm energiek kind. Ik voetbalde en klom in de bomen, stak vanalles uit en deed vooral wat niet mocht. Kortom, ik was een tomboy. Gelukkig was ik slim genoeg en moest ik in de klas niet altijd opletten. Als het te saai werd begon ik de klas op stelten te zetten. Vandaag de dag geven ze een kind als ik het ADHD-label en zou ik Rilatine krijgen om stil te blijven zitten en me te concentreren. Wat je natuurlijk wel moet doen, is zo’n kind voldoende ruimte geven om zijn energie kwijt te raken. Ik zeg niet dat alle kinderen met ADHD fout gediagnosticeerd zijn, maar volgens mij toch wel 80%. Waarom letten die kinderen niet op? Misschien is het saai, misschien kennen ze het al, misschien horen ze iets voor de 5de keer en hadden ze het al na de eerste keer begrepen, …! Geef die kinderen toch verantwoordelijkheden of serieuze uitdagingen! Er bestaan zomaar eventjes 7 KernTalenten die met energie te maken hebben. Als je op 5 van die 7 hoog scoort, moet je toch niet verschieten dat je niet stil kan zitten? Helaas is ons schoolsysteem hier niet klaar voor. Daarom zijn we met de vzw ook een scholenproject gestart. We willen een tool ontwikkelen waarmee leerkrachten van het 6de leerjaar en eerste middelbaar de KernTalenten van hun leerlingen kunnen herkennen en in kaart brengen. Op die manier zouden leerkrachten hun kinderen kunnen aanpakken op basis van hun sterke KernTalenten en hen positief helpen evolueren.”

Zijn er nog mensen die je kunnen verrassen?

Danielle: “Als ik eerlijk ben, neen. Van de meer dan 10 000 mensen die ik zelf heb gezien waren er 4 waar ik de vinger niet op heb kunnen leggen. Het kan zijn dat ik toen een heel slechte dag had, maar meestal gaat het dan om mensen die zich helemaal niet willen blootgeven. Maar daar ben ik niet boos om: dat is gewoon hun goed recht.”

maar het gaat je niet af. Je beschouwt het als een opoffering. In de loop van je leven ga je je verbitterd voelen omdat anderen wel konden studeren en jij niet, terwijl dat misschien één van jouw KernTalenten was.”

Moet je kinderen die iets niet graag doen toch stimuleren?

Danielle: “Natuurlijk niet. Waarom zou je iemand willen stimuleren om iets te doen dat hij niet graag doet? Het schoolsysteem verlangt dat natuurlijk wel, maar scholen zitten ook vandaag nog in een ouderwetse manier van denken. Zij gaan ervan uit dat als je iets echt wil, dan kan je het ook. Je moet gewoon je best doen. Dat klopt natuurlijk niet. Steek liever je energie in dingen waarvoor je geboren bent en die echt bij jou passen. Kinderen moeten zoveel mogelijk aangeboden krijgen en hun weg erin zoeken om hun sterke kerntalenten te ontdekken, maar er zijn dingen die ze nu eenmaal gewoon moeten kunnen. Zonder te leren lezen, schrijven en rekenen sta je uiteraard nergens. Onze KernTalentenmethode analyseert de periode tussen 4 en 12 jaar, dus geen momentopname. In die tijdspanne van 8 jaar hebben de kinderen de mogelijkheid gehad om verschillende dingen te ontdekken en uit te proberen. Tegen hun 12de hebben ze speelgoed (of wat er in hun ogen voor doorgaat) uit elke groep ontdekt, thuis of op school.”

Hoe gaat zo’n test in zijn werk?

Danielle: “Je krijgt een vragenlijst die je moet invullen. Wat vond je in de periode tussen je 4de en je 12de ongelooflijk plezant? Dan volgen er meer dan 150 voorbeelden van speelgoed, spelletjes, activiteiten en interesses. Aan de hand van jouw antwoorden kunnen wij haarfijn bepalen wat je Aard, je Potentieel én je Intrinsieke Motivatie (APIM) is. Dus door wat je levenslang gedreven wordt, waar je goesting in hebt, wat je potentieel is, wat je van job zou doen veranderen, …. Je krijgt dan een lijst van je sterke KernTalenten in aflopende volgorde en een korte samenvatting van je andere KernTalenten.Onlangs zag ik een meisje van 20 die twijfelde aan haar studiekeuze. Ze had twee jaar geleden een verkeerde keuze gemaakt. Ze scoorde heel laag op kameleonschap, aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Ze scoorde ook laag op de focus en doorzettingsvermogen. Ze had wel een aantal andere knappe KernTalenten waar ze mee aan de slag kon om die nadelen te counteren. Wat zij moest doen, was dingen in stukjes kappen omdat ze op korte termijn wel resultaatgericht was. Ze botste natuurlijk met veel mensen omwille van haar gebrek aan flexibiliteit, maar ze wou wel graag snappen waarom iemand doet wat hij doet. Dat betekent niet dat zij daarom van mening verandert want ze is heel standvastig. Dat meisje wou architectuur gaan studeren en aan de hand van de test konden wij haar vertellen dat die keuze perfect bij haar KernTalenten paste. Je moet altijd kijken of er een match van minstens 85% is tussen de job, studiekeuze, … en je eigen KernTalentenprofiel. Dat profiel is trouwens levenslang geldig omdat het zich op genetisch niveau bevindt.”

Naast je bedrijf Core Talents heb je ook een vzw. Waarvoor is deze in het leven geroepen?

Danielle: “We hebben de vzw opgericht na het verschijnen van mijn eerste boek. De vzw dient enkel voor social profit projecten. We vonden dat de methode zo waardevol is dat we deze niet enkel willen gebruiken om geld mee te verdienen. Met de vzw willen

INFO Meer info over Danielle Krekels

en de KernTalentenmethode vind je op www.coretalents.be

MOMENT schenkt enkele exemplaren van het boek ‘Beken(d) talent’ van Danielle Krekels weg. Wil je kans maken op deze mooie prijs? Vul dan vóór 15 april 2013 het wedstrijdformulier in op www.cm.be (nieuwsflashes) of stuur een mailtje met het juiste antwoord op de vraag ‘Wat zijn kerntalenten?’ én je naam, adres, (GSM)nummer en rijksregisternummer naar [email protected]. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Beschik je niet over internet, dan kan je een briefkaart voorzien van het juiste antwoord, een gele klever en je (gsm)nummer sturen naar het redactieadres.

Moment 15

Page 16: Moment lente 2013

16 Moment

CM verloot 20 gratis toegangstickets. Vul vóór 15 april 2013 het wedstrijdformulier in op www.cm.be (nieuwsflash) of stuur een mailtje met de vermelding ‘het reuzenhuis’ én je naam, adres, (GSM)nummer en rijksregisternummer naar

[email protected]. De winnaars worden per-soonlijk verwittigd. Be-schik je niet over internet, dan kan je een briefkaart voorzien van ‘het reu-zenhuis’, een gele kle-ver en je (gsm) num-mer sturen naar het redactieadres.

Bezoek ook het reuzenhuis!Bekijk een huis door de ogen van een kind. In het reuzenhuis werden alle voorwerpen 3 keer uitvergroot.

Het Reuzenhuis, 10 t.e.m. 18 april 2013, Limburghal Genk

Schijnt de zon? Smeer je nu al in!

In de zomer is het voor de meesten een ge-woonte geworden om zich in te smeren met

zonnecrème. Maar wist je dat de paasvakantie de meest risicovolle periode is om de huid te

beschadigen door teveel zon? In maart en april schijnt de zon even krachtig als in augustus.

Bovendien komen we dan net uit de winter met onze bleke huid en hebben we nog geen bescherming op-

gebouwd. Het is niet omdat het nog wat fris aanvoelt dat de UV-straling niet schadelijk is. We weten wat ons tedoen

staat bij de eerste zonnestralen: smeren maar!(bron: Belga)

account information hereStyle: Stella

7 x 10 3⁄16

© 2011 MICHAEL KORS

Page 17: Moment lente 2013

Moment 09

account information hereStyle: Stella

7 x 10 3⁄16

© 2011 MICHAEL KORS

VOO

RDEE

LBO

N

Geldig in Optiek Scherpesteen. Eén bon per aankoop, niet cumuleerbaar met andere acties of voordelen. Enkel originele bonnen worden aanvaard van 01.04.2013 t.e.m. 30.06.2013.

- 15 % bij aankoop van een zonnebril*

Incontinentieforfait voor niet-afhankelijke personenPersonen met een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie (ongewild verlies van urine) kunnen aanspraak maken op een jaarlijk-se forfaitaire tegemoetkoming. Voor 2013 bedraagt ze 158,75 euro.

Wat moet je hiervoor doen? Download het formulier op www.cm.be en laat het invullen door je huisarts. Stuur dit formulier naar CM Limburg T.a.v. de advise-rend geneesheer, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt.De juiste voorwaarden kan je vinden op www.cm.be in de rubriek ‘Diensten en Voordelen’ en doorklikken naar ‘Thuiszorg’.

Opgelet: Personen die op meerdere vlakken zorgafhankelijk zijn (een B of C-forfait in de thuiszorg scoren) kunnen in aanmerking komen voor een jaarlijkse forfaitaire tegemoetkoming van 486,39 euro. Doe je beroep op thuisverpleging, dan verloopt deze aanvraag automatisch. Doe je geen beroep op thuisverpleging en denk je in aanmerking te komen, dan kan je best contact opnemen met je ziekenfonds om je recht te laten onderzoeken. Beide tegemoetkomingen zijn niet cumuleerbaar!

We blijven reizen

Ontdek het aanbod aan vakanties voor personen met een zorgbehoefte.

Bestel nu je brochure!

Stuur een mailtje naar [email protected] of vraag ernaar in je CM-kantoor.

*Niet van toepassing op Bulgari, Cartier en Chanel

HASSELT

GENK

www.scherpesteen.be

Page 18: Moment lente 2013

18 Moment

“Het was in de zomer van 2010”, ver-telt Hannie. “Ik moest erg hoesten en op een bepaald moment zat er ook bloed bij. Na een paar onderzoeken viel het verdict: longkanker. Er volgde meteen een operatie waarbij ze een deel van mijn long wegnamen. Helaas bleek de daaropvolgende chemo niet aan te slaan. Ik kreeg erge koorts en moest in het ziekenhuis blijven. Zelfs de zwaarste antibiotica kreeg de koorts niet klein. Uiteindelijk werd ik 33 keer bestraald om te voorkomen dat er uitzaaiingen zouden blijven zitten.”

“Kort erna werd ze opnieuw ziek”, vervolgt Herman. “Ze lag op de inten-sieve te vechten voor haar leven. Ze hebben toen een volledige long weg-gehaald. Toen Hannie net van de in-tensieve af was, was Herman aan de beurt. Ik herinner het me nog alsof het

De neurochirurg bleef volhouden dat hij een plantje zou blijven.

gisteren was. De bel ging. De politie. Dan weet je dat het niet goed is. Het was Herman, zeiden ze. Hij was door een lichtkoepel gevallen. Hoe het pre-cies gebeurd is weten we nog altijd niet. Het was onwezenlijk. Ze hadden Herman uit het gebouw gehaald, maar ze vertelden er meteen bij dat hij het waarschijnlijk niet zou halen. Er schoot meteen door mijn hoofd ‘Neen, neen, niet opnieuw ons kind verliezen’. Ik moest meteen denken aan het verlies van ons eerste kindje. Met je vrouw die strijdt tegen kanker, is dit nieuws verwerken ondraaglijk. Toch ga je in automatische piloot en bel je de hele familie. De steun van mijn familie was en is essentieel geweest om ons (Roy en mij) op de been te houden. In het ziekenhuis bleek dat hij een heel zwaar hersenletsel had opgelopen en hij in coma lag. Hij heeft sinds het moment

“Voor mij is Herman twee keer geboren. De tweede keer was toen hij wakker werd uit zijn coma”

Het was alsof er een engel neergedaald was. Zo voelde het voor Herman toen zijn zoon voor het eerst zijn ogen opende na twee maanden coma. Einde-lijk een lichtpuntje in de donke-re periode die hieraan vooraf-ging. Hannie, Hermans vrouw, streed al maandenlang tegen kanker toen hun zoon door een lichtkoepel viel en volgens de dokters nooit meer zou wakker worden.

Hermans vrouw streed tegen kanker op het moment dat zijn zoon een ernstig ongeluk kreeg.

Page 19: Moment lente 2013

“Voor mij is Herman twee keer geboren. De tweede keer was toen hij wakker werd uit zijn coma”

Hermans vrouw streed tegen kanker op het moment dat zijn zoon een ernstig ongeluk kreeg.

Moment 19

Het was alsof er een engel neerge-daald was. Hij keek ons niet aan en staarde maar wat in de verte, maar we wisten dat hij onze aanwezigheid voelde. De neurochirurg bleef volhou-den dat hij een plantje zou blijven en dat deze primaire bewegingen nor-maal waren voor een comapatiënt. Maar Herman werd wakkerder en wakkerder. Niemand begreep er iets van. Ik zeg tegen ieder-een dat Herman twee keer geboren is. Eén keer uit Hannie, en een keer toen hij wakker werd uit zijn coma. Dat heb ik er-varen als een tweede geboorte. Ik ben zo dankbaar dat ik erbij mocht zijn. Hij mocht snel naar een andere afdeling. Op een be-paald moment was hij zo wakker dat hij gewoon al zijn sondes en katheter eruit trok. Herman heeft ADHD en had enorme last van al die buisjes. ’s Nachts sliep ik in de stoel naast hem en hield ik zijn vinger vast. Mijn zus heeft mij al die die tijd zeer nabij gestaan en was ook dag en nacht bij hem. We losten elkaar af. Ik voelde het meteen als hij onrustig werd. Op dat moment kon je al beter met hem

Thuis bleven de formu-lieren en rekeningen binnenstromen. Ik durf-de de post niet meer opendoen. Ik ben toen naar het CM-kantoor gestapt. Dat was mijn eerste reflex

communiceren. Hij was voor het onge-luk zot van technologie en telefoons, dus toen hij mijn zusje met haar GSM bezig zag, greep hij de GSM en begon een berichtje in te tikken. In het begin was zijn taal onverstaanbaar, maar na een tijdje kon ik hier en daar wel wat begrijpen van die brabbeltaal en zo communiceren.

Het was een zeer hef-tige periode. Naast alle medische proble-men, bleven thuis ook de formulieren en re-keningen binnenstro-men. Ik wist totaal niet hoe ik eraan moest beginnen. Ik durfde de post niet meer opendoen. Ik had er ook geen tijd voor. Ik holde immers van ziekenhuis naar zie-kenhuis. Ik ben toen

naar het CM-kantoor gestapt. Dat was mijn eerste reflex. In de periode dat we hulp nodig hadden ben ik blij dat ik op CM kon terugvallen. De consulente en maatschappelijk werkster -in eerste instantie Veronique Bobbaers later overgenomen door Els Van den Berk- hielpen ons ook met dingen waar we nu recht op hadden. Telefoonkorting, taxivergoeding en verhoogde kinder-

Familie Kooke: v.l.n.r.: Herman Jr., Herman, Roy, Hannie

* Hannie en Herman

* Ouders van Herman en Roy

* Zoon Herman valt door lichtkoepel en ligt in coma op moment dat moe- der Hannie strijdt tegen longkanker

van de val tot twee maanden later zijn ogen niet open gehad.

Ook voor Hannie was het zwaar. Zij wou zo graag bij haar zoon zijn. Ze hebben haar dan vanuit het andere ziekenhuis op een brancard tot bij hem gebracht. Dat was serieus schrikken, hij was een hoopje mens geworden die volgens de dokter nooit meer wakker zou worden. Met Hannie ging het ook steeds slechter. In Leuven hebben ze haar uiteindelijk nog eens geopereerd –de zevende keer in een jaar tijd- en deze keer met succes. Terwijl ze her-stellende was huurde ik een kamertje in Leuven om zoveel mogelijk bij haar te zijn. Ik pendelde elke dag tussen de ziekenhuizen van Leuven en Genk en thuis. Want we hebben nog een zoon, Roy. En ook voor hem wil je natuurlijk zo veel mogelijk thuis zijn. Fysiek en mentaal stond ik echt op instorten op dat moment. Maar op een bepaalde manier verleg je steeds je grenzen. Op dit moment heb ik de eerste keer con-tact gehad met de maatschappelijk werkster van CM.

Uiteindelijk werd Herman heel stilletjes weer wakker. Dat was een wonder. Ik kan het niet anders omschrijven. Met Roy aan zijn zij. Het was Roy die het eerste signaal opving van Herman. Op een bepaald moment was mijn zusje zijn voeten aan het masseren –dat vond hij vroeger ook altijd fijn- toen hij opeens zijn ogen open deed. Ik wist niet wat er gebeurde.

Page 20: Moment lente 2013

nu een tijdje thuis. Dit bleek niet altijd van een leien dakje te lopen omwille van diverse redenen. Samen met Els en andere hulpverleners hebben we gezocht naar mogelijke alternatieven. Els had voor ons noodhulp kunnen re-gelen in De Wiek, een centrum voor mensen met niet-aangeboren hersen-letsels. Hij heeft er zijn eigen appar-tementje met keuken, badkamer en slaapkamer. Tien weken mag hij het proberen. Wat er moet gebeuren na die 10 weken noodopvang, dat weten we niet. Hij staat op de wachtlijst voor een opname in een voorziening waar er permanent toezicht is. Hij staat op deze wachtlijst met een hoge urgentie, ook omdat Hannie ernstig ziek is.

bijslag voor Herman, etc. Dat zetten zij allemaal in gang. Ze liepen echt de benen onder hun lijf uit en dat al-lemaal voor ons. Ze kwamen regelma-tig aan huis om af te stemmen wat er nog moest gebeuren. Els begint er dan aan als een bezetene. Als iets te lang duurde, begon ze weer rond te bellen. Els was onze rots in de branding, het ankerpunt dat we nodig hadden. Naast de hulp die we van haar kregen rond de nodige administratieve zaken die dienden te gebeuren, konden we ook bij haar terecht voor een luisterend oor. We hebben verschillende ge-sprekken met haar gehad over hoe de toekomst er zou kunnen uitzien, welke veranderingen dit allemaal in ons ge-zin met zich meebracht, hoe we ieder individueel mee omgingen,.. Deze ge-sprekken hebben ons geholpen om de moeilijkheden die we tegenkwamen een plaats te kunnen geven, beter te kunnen begrijpen en samen zochten we naar een manier om hiermee zo goed mogelijk om te kunnen gaan als gezin.Intussen mocht Herman naar de MS kliniek om weer later in Pulderbos te revalideren. Hij is linkszijdig verlamd en heeft zware hersenschade. Maar hij kan gewoon praten, zij het wat langzamer. Het ontslag uit Pulderbos kwam vrij onverwacht. Hierdoor moest er op korte tijd gezocht een aantal maatregelen genomen worden waar-door er extra hulp kon komen op het moment dat hij thuis is. Dit werd mee opgenomen vanuit de maatschappelijk werkster naast het bespreken van de impact van de thuiskomst van Herman op het gezin. Hij had voor het ongeluk al een impulsstoornis en die is door de val versterkt. Hij heeft geen rem-men meer en heeft enorme moeite met grenzen. Dat betekent dat wij die in zekere zin voor hem moeten bepalen en hem moeten begrenzen want an-ders loopt het mis. Hij kan nog op café iets gaan drinken, maar er moet altijd een ‘buddy’ mee. We bepalen van te-voren: je krijgt vier pintjes en je bent om half één thuis. Dat is heel erg voor een jongen van negentien. Hij kan er moeilijk mee om en dat zorgt wel voor de nodige problemen. Herman woont

We bekijken nu ook alle mogelijkhe-den om ons huis rolstoeltoegankelijk te maken, voor de momenten dat hij vanuit deze voorziening naar huis komt voor bv een weekend. We krijgen ook hier veel hulp van Els. Een traplift lukt niet, dus de enige oplossing is een lift laten bouwen. Maar dat is natuurlijk niet goedkoop. Herman wil graag zijn oude kamer terug. We hadden de zol-derruimte voor hem ingericht. Daar had hij voorheen al de essentiële ruimte en privacy. Het zou mooi zijn moest het ooit terug zijn plekje zijn. De gesprekken die we momenteel met Els hebben, richten zich steeds minder op het administratief in orde maken van de zaken aangezien deze meestal reeds lopende zijn. Het accent gaat eerder richting zoeken naar wat ie-der zijn plekje is. We zeiden laatst nog tegen elkaar ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’, maar sommigen wel twee.”

20 Moment

De dienst Maatschappelijk Werk van CM is er voor jou (en je omgeving?)

Heb je hulp of ondersteuning nodig bij een thuiszorgsituatie (inscha-kelen van diensten, taakverdeling, samenwerking met zorgverleners, financiële afspraken, gebruik van hulpmiddelen, bemiddelen bij span-ningen, …), dan maakt de dienst maatschappelijk werk graag tijd voor jou. Waarmee kunnen wij je helpen?

* informatie en advies: over sociale voorzieningen, thuiszorgdiensten, het op_ maken van een zorgenplan, combinatie van zorgen en werk, palliatieve zorg.

* organisatie thuiszorg: hulp om de thuiszorg zo optimaal mogelijk te laten ver- lopen, door het inschakelen van diensten en voorzieningen. Indien nodig wordt een overleg georganiseerd met hulpverleners, betrokkene en zijn familie.

* hulpverlening en emotionele ondersteuning: het zoeken naar een goed evenwicht tussen wat wenselijk en haalbaar is, het bespreekbaar maken van problemen tussen zorgbehoevenden en hun omgeving, het helpen aan- vaarden van ziekte en verlies aan zelfstandigheid, ...

Je kan de dienst Maatschappelijk Werk bereiken op 011 280 241 of via [email protected]. We maken een afspraak voor je op een moment dat voor jou past of verwijzen je door indien nodig.

Wat er moet gebeuren na die 10 weken noodopvang, dat weten we niet.”

“ “

Page 21: Moment lente 2013

TIPDit recept komt uit het boek ‘Kilootje minder’. Je kan dit boek aan de spe-ciale ledenprijs van 20,50 euro aankopen via de web-site www.cm.be (rubriek ‘Diensten en voordelen’, ‘Advies en info’, ‘Boeken-korting’). Neem ook eens een kijkje op www.kilootjeminder.be

de kilootje minder coach is vernieuwd!

Fulltime ouder zijn en gezond door het leven gaan, is mak-kelijker gezegd dan gedaan. Daarom wil Kilootje minder ook ouders op weg helpen naar een gezondere levensstijl. Want gezond eten en voldoende bewegen is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar voor je hele gezin. Voortaan houdt de coach rekening met je gezinssituatie en geeft hij

advies en concrete tips op maat van je gezin. Ontdek de vernieuwde Kilootje minder-coach op

www.kilootjeminder.be en zet jouw eerste stap naar een gezondere levensstijl.

Met dit eenvoudig, lekker en gezond recept helpen wij je alvast op weg!

BereidingPel de ui en snijd hem in dunne reepjes. Was de tomaat, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in reepjes. Kook de prinsessenboontjes beetgaar. Spoel de sojascheuten kort af met koud water. Rasp de gember. Pel de knoflook en pers hem uit. Klop ei per ei los. Roer er telkens ¼ van de gember en de knoflook onder en kruid met peper en eventueel wat zout. Verhit 1 eetlepel wokolie in de wok. Roerbak de ui en boontjes ongeveer 2 minuten. Voeg de tomaat en de sojascheuten toe en laat kort meestoven. Breng op smaak met de oestersaus en de ketjap. Bak in de resterende olie 4 dunne omeletten (deze moeten nog goudgeel zijn). Vul de omeletten met de groenten en rol ze op. Dien onmiddellijk op en eet er de sneetjes brood bij.

Bron: Boek Kilootje minder, BrandNewDay, De Praktische School, Standaard Uitgeverij, Christelijke Mutualiteit

exotische groenteomelet380 kcal/portie

lunch

groenterijk

vegetarisch

goedkoop

Moment 21

Page 22: Moment lente 2013

Naar de fitness?Probeer het gratis!

Maakte jij jezelf op 1 januari ook de belof-te om in 2013 meer te gaan sporten? Fan-tastisch! Ben je er tot nu toe nog niet in geslaagd of weet je niet welke sport voor jou geschikt is? Geen probleem! Ons goed voornemen voor 2013 is namelijk jou op weg helpen dankzij het CM Fitnessvoor-deel. In de vorm van een ‘gratis probeer-week’ en een voordeeltarief willen we de drempel verlagen om te starten met fitness als gezonde lichaamsbeweging.

Bij fitness denken we vaak aan een overdreven kracht-training of een ideaal figuur. Toch is fitness is in de eerste plaats gericht op het verbeteren van de gezondheid. Een goed programma bestaat uit drie delen: cardio-, kracht- en lenigheidstraining. Tijdens de cardio train je je hart. Dit kan door te wandelen, fietsen, aerobics of steppen. Let erop dat je tijdens deze oefeningen vlot kan blijven praten. De krachttraining zorgt ervoor dat je over je hele lichaam je spiermassa verstevigt. Dankzij de lenigheidstraining hou je je spieren en gewrichten soepel.

Hoe begin je eraan? Als je lange tijd inactief was is het een goed idee om advies te vragen aan je arts voor je begint te fitnessen. Kies -zeker in het begin- voor een programma onder deskundige begeleiding. Start niet met te zware oefeningen. Anders verhoog je het risico op blessures en vermindert je motivatie. Luister steeds naar de signalen van je lichaam en stop onmiddellijk als je pijn voelt.

22 Moment

Page 23: Moment lente 2013

Met deze bon kan je in de Limburgse fitnesscentra die deelne-men aan het CM-Fitnessvoordeel terecht voor een vrijblijvende gratis probeerweek. Adressen van de deelnemende centra vind je op www.cm.be. Na je probeerweek biedt het centrum een CM-abonnement aan tegen voordeeltarief.

BON VOOR EEN GRATIS PROBEERWEEK FITNESS

Voorwaarden: de bon voor een gratis probeerweek is enkel geldig voor CM-leden vanaf 18 jaar die nog geen klant zijn in het deelnemende centrum. De actie is niet cumuleerbaar met andere kortingen of voordelen. Een deelnemend centrum zal per CM-lid slechts 1 keer een bon voor een gratis probeerweek aanvaarden. De gratis probeerweek geeft recht op gratis gebruik van de faciliteiten in het deelnemende centrum gedurende 7 opeenvolgende kalenderdagen. Faciliteiten cf. het aanbod van de deelnemende fitnesscentra beschreven op www.cm.be.

CM-Fitnessvoordeel

E-mail:

CM. Hoe gaat het met u?

Plak hier je gele CM-klever

Fitness@home

Moet je partner onverwacht overwerken ’s avonds en raak je voor één keer niet in het fitnesscentrum? Geen nood. Ook thuis kan je jezelf op een portie lichaamsbeweging trakteren. Enkele oefeningen:

• Neem twee volle flessen water of twee boeken. Hef je armen naar voor of opzij en terug. Duw je armen naar elkaar toe en van elkaar weg terwijl ze een hoek van negentig graden vormen. Hou je bovenarmen tegen je zij en beweeg je onderarmen naar je borstkas toe en terug.

• Leg je op de grond op een matje of een handdoek, buig je knieën en zet je voeten plat op de grond. Span je buik- en bilspieren op zodat je rug tegen de grond komt. Hou je schouders op de grond. Hou tien tellen vol terwijl je rustig in- en uitademt.

• Loop ter plaatse gedurende een vijftal minuten.

• Rek je beenspieren door een been gestrekt op de leuning van een stoel te leggen. Je handen steunen op je bovenbeen terwijl je langzaam je bovenlichaam vooroverbuigt. Hou je rug en hoofd recht. Wissel daarna van been.

• Ontspan je nekspieren door je hoofd naar links te draaien tot je niet verder kan en dat zes seconden vol te houden. Daarna draai je via de kin op de borst je hoofd naar rechts.

CM helpt je op wegBij een aantal Limburgse fitnesscentra kan je terecht voor een CM-abonnement aan voordeeltarief. Op www.cm.be vind je een overzicht van de deelnemende fitnesscentra en hun aanbod. Wil je eerst proberen of fitness iets voor jou is? Knip de bon voor een vrijblijvende gratis probeerweek uit en voorzie hem van je gele klever. Je kan de bon ook downloaden op www.cm.be.

Page 24: Moment lente 2013

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 15 12 16 13 17 14 18

Moment 24

Breng de letters uit de genummerde vakjes

over naar de gelijkgenummerde

vakjes van de oplossingsbalk.

Daar verschijnt dan de oplossing.

WIN één van de weekendjes PUUR NATUURWil je graag kans maken? Vul dan vóór 15 april 2013 het wedstrijdformulier in op www.cm.be of stuur het antwoord naar [email protected]. Vergeet niet je naam, adres, telefoonnummer én rijksregis-ternummer te vermelden. Beschik je niet over internet, dan kan je een gele briefkaart voorzien van een gele klever, het juiste antwoord en je telefoonnummer sturen naar MOMENT-SPEELTIJD, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt.

Puzzelhoekje

Page 25: Moment lente 2013

Moment 25

AGENDA

VOORJAAR ‘13

INFO VOOR IEDEREEN .

dinsdag 26 maart 2013 Mindfulnessdonderdag 28 maart 2013 Boost je energie in 6 stappendinsdag 2 april 2013 Omgaan met je hooggevoeligheidwoensdag 3 april 2013 Rouwverwerkingwoensdag 10 april 2013 9 tips voor een energieker levendinsdag 23 april 2013 Osteoporosedonderdag 2 mei 2013 Pluk je gelukdinsdag 7 mei 2013 Mijn kind is hooggevoelig, etiket of nieuwe start?donderdag 9 mei 2013 Eet je fit woensdag 15 mei 2013 Gelukkige kinderen? Kies voor hun talent!woensdag 29 mei 2013 9 tips voor een energieker leven

EVENEMENTEN VOOR IEDEREEN

zaterdag 6 april 2013 I love the 90’svrijdag 12 april 2013 Holiday on icevrijdag 12 april 2013 Daydream festivalwoensdag 1 mei 2013 Tungrirunzondag 19 mei 2013 Teutenroutemaandag 20 mei 2013 Haspengouwse gordelzaterdag 25 mei 2013 Strongmanrunzondag 26 mei 2013 Bokkeriejezaterdag 1 juni 2013 24 uur fietsen

VOOR CHRONISCH ZIEKEN -65 .

donderdag 14 maart 2013 CVS- cursus in modulevormmaandag 18 maart 2013 Rechtkrabbelen en weer verder doenvrijdag 12 april 2013 Werken aan je uitstralingdinsdag 16 april 2013 Artrose en slijtage van de gewrichtenwoensdag 17 april 2013 Levensfilosofie, van tobbers tot denkersdinsdag 19 april 2013 Eutonie voor beginners: je lichaam bewust leren voelendinsdag 23 april 2013 Beter omgaan met slapeloosheiddinsdag 23 april 2013 Piekeren, een gemene energiedief: anders leren denkendonderdag 25 april 2013 Angst en pijnvrijdag 3 mei 2013 Mindfulness, wat is dat?maandag 13 mei 2013 Denken met je hart: omgaan met eigen en andermans gevoelensmaandag 13 mei 2013 Handreflexmassagevrijdag 24 mei 2013 Positief denkendinsdag 28 mei 2013 Kruiden en gezonde voedingmaandag 3 juni 2013 Mijn emmer loopt over: energie doseren in je huishoudenmaandag 10 juni 2013 Workshop Facebook

VOOR MANTELZORGERS.

maandag 25 maart 2013 De sandwichgeneratiedonderdag 4 april 2013 Dun ijs. Negen broers en zussen die voor hun afgetakelde ouders zorgenmaandag 8 april 2013 GPS in de thuiszorgdinsdag 16 april 2013 Omgaan met dementiedonderdag 18 april 2013 De impact van kanker op je relatievrijdag 19 april 2013 Stroopfabriek + bloesemwandelingwoensdag 24 april 2013 Vroegtijdige zorgplanningdinsdag 14 mei 2013 Bezoek: Wijnkasteel Genoelselderenwoensdag 15 mei 2013 Omgaan met kankerdinsdag 28 mei 2013 Maleon. Mantelzorgers lezen en ontmoetendonderdag 30 mei 2013 Parkinson en seksualiteitmaandag 10 juni 2013 Mist... mijn moeder en ik

Page 26: Moment lente 2013

26 Moment

Mijn kind is hooggevoelig, etiket of nieuwe start?Hasselt – 07/05 – 20.00-22.00 uur door HSP Vlaanderen, Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen

Eet je fitHasselt – 09/05 – 20.00-22.00 uur door Hilde Vreys, Personal Trainer/Coach binnen Optilife

Pluk je gelukHasselt – 2/05 – 20.00-22.00 uur door Erna Claes, doctor in de psychologie

WAAR & WANNEER*Hasselt - telkens van 20.00 - 22.00 uur

PRIJS INFOSESSIES*2 euro voor CM-leden - 5 euro voor niet-leden

INFO EN INSCHRIJVINGENwww.cm.be/[email protected] 28 04 45

* tenzij anders vermeld

InfosessIe

InfosessIe

donderdag

09/05

donderdag

02/05

dinsdag

07/05

InfosessIe

InfosessIe

dinsdag

02/04

InfosessIe

woensdag

10/0429/05

dinsdag

26/03

MindfulnessHasselt – 26/03 – 20.00-22.00 uur door Nathalie Cardinaels, klinisch psychologe, gedragstherapeute en auteur van het boek ‘Mindfulness bij borstkanker’

InfosessIe

InfosessIe

woensdag

03/04

dinsdag

23/04

donderdag

28/03

RouwverwerkingHasselt – 03/04 – 20.00-22.00 uurdoor Manu Keirse, klinish psycholoog en specialist in rouwverwerking

9 tips voor een energieker levenHasselt – 10/04 OF 29/05 – 20.00-22.00 uur door Hilde Vreys, personal Trainer/Coach binnen ‘Optilife’

OsteoporoseHasselt – 23/04 – 20.00-22.00 uur door Dr. Mark Lissens, geneesheer fysische geneeskunde

Omgaan met je hooggevoeligheidHasselt – 02/04 – 20.00-22.00 uur door HSP Vlaanderen, Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen

InfosessIe

InfosessIe

cursus

woensdag

15/05

InfosessIe

Info voor iedereen

InfosessIe

Door Wouter Goris & Ready2Improve team, coach/psycholoogHasselt – 28/03, 11 en 25/04, 16 en 23/05 en 13/06 20.00-22.00u Prijs: 100 euro voor CM-leden, 200 euro voor niet-leden50 euro voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming

Door Luk DewulfDiepenbeek KHLim – 15/05 – 20.00-22.00 uurPrijs: 5 euro voor CM-leden, 10 euro voor niet-leden2,5 euro voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming

Boost je energie in 6 stappenIn 6 sessies leren we je hoe je zelf je energie kunt opwekken en onderhouden. We bespreken 3 gebieden die hun eigen belang hebben: lichaam, geest en voeding. In elk van deze domeinen wordt bekeken hoe alles werkt en wat je praktisch kan doen om je energie te verhogen en te stabiliseren.

Gelukkige kinderen? Kies voor hun talent!Gelukkige en zelfverzekerde kinderen, dat wenst toch iedereen? Maar hoe kan je hen hierbij helpen? Door ze aan te spreken op hun talenten. Hierdoor krijgt je kind een blijvende goesting om te leren en te werken. Je laadt je energie op, het bezorgt je meer zelfvertrouwen, veerkracht en een positief zelfbeeld.

Page 27: Moment lente 2013

Moment 27

zondag

19/05

maandag

20/05

24 uur fietsenZolder – 01 en 02/06 – www.defietsuitdaging.be

BokkeriejeMaasland – 26/06 – www.bokkerieje.org

Haspengouwse gordelMielen-boven-Aalst – 20/05 www.landelijkegilden.be (doorklikken: onze werking, op stap, fietstochten)

TeutenrouteVerschillende locaties in Noord-Limburg – 19/05 www.teutenroute.be

woensdag

01/05

vrijdag

12/04

TungrirunTongeren (sportpark ‘De Motten’) – 01/05 www.tungrirun.be

Evenementen voor iedereenevenement

evenement

evenement

evenement

zaterdag

25/05

evenement

zondag

26/05

evenement

zaterdag

01/06

evenement

Lommel (festivalpark) - 12-13/04 - www.par-t.be/daydreamfestival/

Daydream festival

StrongmanrunZolder (circuit) – 25/05 – www.stongmanrun.be

zaterdag

06/04

evenement

Hasselt (Ethias Arena) – 06/04 – www.sportpaleis.be

• I love the 90’s WIN 5 duotickets! Stuur voor 26/03 een mailtje naar [email protected] met vermelding van ‘I love the 90’s’

evenement

Hasselt (Ethias Arena) – 12/04 – www.sportpaleis.be

• Holiday on iceWIN 5 duotickets! Stuur voor 26/03 een mailtje naar [email protected] met vermelding van ‘Holiday on ice’

vrijdag

12/04

Page 28: Moment lente 2013

28 Moment

donderdag

14/03

CVS in modulevormModule 1: CVS en hooggevoeligheidModule 2: CVS en mindfulness

M1 Door Marleen Lambrichts, freelance lesgeefsterM2 Door Marina Vandecruys, psychologe

Hasselt - 14/03, 28/03 – 13.30-16.30 uur

Cursus: 3 euro voor CM-leden - 8 euro voor niet-ledenModule: 2 euro voor CM-leden - 5 euro voor niet-leden

InfosessIe

dinsdag

16/04

InfosessIe cursus

dinsdag

23/04

Voor chronisch zieken -65

woensdag

17/04

dinsdag

19/04

Levensfilosofie, van tobbers tot denkersAlken – 17, 24/04 en 08, 15 en 22/05 9.30-12.30 uur Door Lieve De Nutte, filosofisch consulente Denk-WerkPrijs: 35 euro voor CM-leden – 105 euro voor niet-leden – 17,50 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

Rechtkrabbelen en weer verder doenHeusden-Zolder – 18/03 – 13.30-16.30 uur Door Marina Vandecruys

Werken aan je uitstralingAlken – 12, 19, 26/04 en 03/05 – 9.30-12.30 uur Door een kleur- en stijlconsulentePrijs: 28 euro voor CM-leden – 84 euro voor niet-leden – 14 euro CM-sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

InfosessIe

InfosessIe

cursus

cursus

Voor chronisch zieken -65

maandag

18/03

vrijdag

12/04

InfosessIe

cursus

Artrose en slijtage van de gewrichtenArtrose is een chronische gewrichtsstoornis waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en na een tijd zelfs kan verdwijnen. Pijn, stijfheid en functieverlies zijn kenmerkend voor deze ziekte. Genezing is niet mogelijk, maar er zijn behandelingen die de pijn kunnen verlichten en stijfheid en functieverlies kunnen tegengaan. Tijdens de infosessie ge-ven we je tips mee om ondanks artrose toch langer gezond en actief te blijven.

Door reumatoloog.Genk – 16/04 – 13.30-16.30

Piekeren, een gemene energiedief: anders leren denkenSporadisch piekeren hoeft niet problematisch te zijn. Dat doen we immers allemaal wel eens. Als het een gewoonte wordt kan het wel een probleem zijn. Piekergedachten komen meestal voort uit foutieve gedachtepatronen. Met enkele technieken uit de cognitieve psychologie kun je die schadelijke denkpatronen leren opsporen en identificeren.

Paal-Beringen – 23 en 30/04, 07, 14 en 21/05 – 9.30-12.30 uur Door Patrick De Decker, psycholoogPrijs: 35 euro voor CM-leden – 105 euro voor niet-leden 17,50 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tege-moetkoming)

Eutonie voor beginners: je lichaam bewust leren voelenEutonie betekent letterlijk ‘in de juiste harmonische span-ning komen’. Eutonieoefeningen ondersteunen het gene-zend vermogen van je eigen lichaam. Hiermee willen we je gevoeliger maken voor je eigen lichaamsprocessen. De meeste oefeningen zijn eenvoudig en makkelijk toe te pas-sen in het dagelijks leven.

Lanaken – 19 en 26/04, 3,10 en 17/05 – 13.30-16.30 uur Door Monique Wittevrouw en/of Claire Wildiers, eutonie-pedagogenPrijs: 35 euro voor CM-leden – 105 euro voor niet-leden 17,50 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

Page 29: Moment lente 2013

Moment 29

maandag

13/05

cursus

vrijdag

24/05

maandag

10/06

dinsdag

28/05

maandag

03/06donderdag

25/04

maandag

13/05

vrijdag

03/05

Positief denkenHouthalen-Helchteren – 24/05 – 9.30-12.30 uur door Inge Ketels, coaching en training

Kruiden en gezonde voedingAlken – 28/05 – 13.30-16.30 uur door Katrien Cocquyt, diëtiste en voedingsspecialiste

Mijn emmer loopt over: energie doseren in je huishoudenKortessem – 03/06 – 9.30-12.30 uur door freelance lesgeefster Ziekenzorg

Angst en pijnMeeuwen-Gruitrode – 25/04 – 13.30-16.30 uur door Mathijs Teppers, psycholoog

HandreflexmassageHasselt – 13 en 27/05, 03 en 10/06 13.30-16.30 uur door Anita Luys, handreflexologePrijs: 28 euro voor CM-leden – 84 euro voor niet-leden – 14 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

Mindfulness, wat is dat?Houthalen-Helchteren – 03/05 – 9.30-12.30 uur – door Marina Vandecruys, psychologe

InfosessIe

InfosessIe

InfosessIeInfosessIe

InfosessIe

InfosessIe

Workshop

InfosessIe

InfosessIe InfosessIe

cursus

InfosessIe

INFO EN INSCHRIJVINGENPrijs infosessies* 2 euro voor CM-leden, 5 euro voor niet-leden

Info & [email protected] 28 02 97

*tenzij anders vermeld

dinsdag

23/04

InfosessIe Beter omgaan met slapeloosheidSint-Truiden – 23/04 – 13.30-16.30 uur door Ariane Lievens, klinisch psychologe en gedragstherapeute

InfosessIe

Denken met je hart: omgaan met eigen en andermans gevoelensIn deze cursus gaan we op ontdekkingstocht in de gevoels-wereld van de mens en leer je jezelf kennen. We staan stil bij emotionele intelligentie en verkennen verschillende emoties zoals woede, angst, verdriet, eenzaamheid, maar ook hoop, optimisme en vreugde.

Genk – 13 en 27/05, 03, 10 en 17/06 – 13.30-16.30 uur door Beja Pingnet, psychologe35 euro voor CM-leden – 105 euro voor niet-leden – 17,50 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

Workshop FacebookFacebook is een sociaal medium waardoor mensen met elkaar in contact komen. In deze workshop doe je de no-dige basiskennis op waarmee je later zelf aan de slag kan. Deze workshop is gericht op cursisten die hun basiskennis willen uitbreiden. Het is belangrijk dat je een bepaalde voorkennis van de computer en het internet hebt.

Neerpelt – 10/06 – 13.30-16.30 uur Door freelance lesgever7 euro voor CM-leden – 21 euro voor niet-leden – 3,5 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

Page 30: Moment lente 2013

donderdag

18/04

De impact van kanker op je relatieHasselt – 18/04 – 19.00-21.30 uur Door Walter Rombouts, psycholoog UZ Leuven en opleider Perspectief Holsbeek i.s.m. Ariadne

vrijdag

19/04

Stroopfabriek + bloesemwandelingBorgloon – 19/04 – 13.30-17.30 uur Wandeling + bezoek fabriek + koffie en pannenkoek: 7 euro (Pakket 1)Wandeling + bezoek fabriek + koffie en 2 stroopwafels: 6 euro (Pakket 2)

bezoek

InfosessIe

dinsdag

16/04

reeks

maandag

08/04

donderdag

04/04

InfosessIe

moment

Voor mantelzorgers

maandag

25/03

InfosessIe

Dun ijs. Negen broers en zussen die voor hun aftakelende ouders zorgen“Dun ijs” is het verhaal van ruim 700 000 mantelzorgers in België die zich om hun ouders bekommeren. Samen met haar 8 broers en zussen, neemt Elly Rijnbeek de zorg op voor haar aftakelende ouders. Ze worden plotseling gebombardeerd tot mantelzorgers. Hoe verdeel je de taken met z’n negenen? Wie hakt de knopen door? Wanneer grijp je in in het leven van je ouders? En wat doe je met gevoelens van schuld, verdriet en onmacht?

Elly Rijnbeek schreef alles neer in het boekje “Dun ijs’, een boekje dat elke mantelzorger gelezen moet hebben.

De sandwichgeneratie(groot)Ouders worden vaak ‘gesandwiched’ tussen hun kinderen die nog rekenen op hun hulp, hun kleinkinderen waarop ze regelmatig moeten passen en de noden van hun ouders. Tijdens deze infosessie krijg je een aantal inzichten over hoe je dit kan aanpakken en willen we je tips aanreiken die bruikbaar kunnen zijn in uw thuissituatie.

Omgaan met dementieWie thuis zorgt voor een persoon met dementie staat vaak voor een uitdaging. De zoektocht naar informatie en het vinden van ondersteuning is niet altijd makkelijk.Tijdens deze 4 samenkomsten bieden we praktische tips, informatie en ontmoeting aan al wie in zijn omgeving geconfronteerd wordt met een persoon met dementie.

Hasselt – 25/03 – 19.30-21.30 uur Door Erna Claes, doctor in de psychologie

Diepenbeek - 16, 23, 30/04 en 07/05 -19.30-22.00 uur Prijs: 10 euro

GPS in de thuiszorgHasselt – 08, 15, 24, 29/04 – 19.30-22.00 uur Prijs: 3 euro/sessie OF 10 euro/reeks

Hasselt – 4/04 – 19.30-21.30 uur , Kortessem – 11/04 – 14.00-16.00 uur , Peer – 25/04 – 19.30-21.30 uur, Genk – 2/05 – 14.00-16.00 uur , Beringen – 16/05 – 19.30-21.30 uur Maaseik – 23/05 – 14.00-16.00 uur gratis

op donderdag

04/04 zal auteur Elly Rijnbeek zelf aanwezig zijn in

Hasselt30 Moment30 Moment

Page 31: Moment lente 2013

Voor mantelzorgers

Moment 31Moment 31Moment 31

Vroegtijdige zorgplanningDeze infosessie kan je helpen om na te denken over je toekomstige keuzes voor medische behandelingen en de zorg die je wil als je ziek bent. Een eerste stap is hierover nadenken. Een tweede stap is het nemen van beslissingen over je medische zorg en behandeling in de toekomst. Dit noemt men vroegtijdige zorgplanning.

Omgaan met kankerWanneer de diagnose van kanker gesteld wordt heeft dit altijd een effect op de patiënt maar zeker ook op zijn omgeving. Meteen duiken ook heel wat vragen op. Vragen die je misschien niet altijd met de patiënt zelf kan of durft te bespreken. Via deze reeks van 4 samenkomsten willen we jou als mantelzorger informeren en ondersteunen.

Mist… mijn moeder en ikLeen Persijn vertelt over de ervaringen met haar dementerende moeder, ze vertelt over haar falend geheugen, haar verward gedrag, haar onrust en achterdocht, haar agressies, en de vaak hilarische anekdotes. Ze vertelt openhartig hoe ze zelf, met vallen en opstaan, met dementie leert omgaan. Tussendoor brengt ze enkele passende teksten en poëzie en zingt ze een paar liederen. Daarna is ruimte voor een vragenronde.

Hasselt – 10/06 – 19.30 uur – 3 euro

woensdag

15/05

dinsdag

28/05

donderdag

30/05

maandag

10/06

Maleon. Mantelzorgers lezen en ontmoetenHouthalen – 28/05, 17/09 en 26/11/2013 en 4/02 en 8/04/2014 – 19.30-21.30 uur - gratis

Parkinson en seksualiteitHasselt – 30/05 – 19.30-21.30 uur Door Jesse Verschuren, seksuologe

woensdag

24/04

dinsdag

14/05Wijnkasteel GenoelselderenRiemst – 14/05 – 14.30-16.30 uur – 7,5 euro

InfosessIe

bezoek

reeks

leesclub

InfosessIe

theater

INFO EN INSCHRIJVINGENPrijs infosessies*3 euro

Info & Inschrijvingwww.cm.be (agenda)[email protected] 28 05 49 *tenzij anders vermeld

Beringen – 24/04 – 19.30-21.30 uur Door Greta Vandevenne

Groep 1: Houthalen - 15, 22, 29/05 en 05/06 – 13.30-… uur OF Groep 2: Alken – 15, 22, 29/05 en 05/06 – 19.30-22.00 uur Door medewerker CM Limburg – 10 euro

Page 32: Moment lente 2013

gelukkig is er www.kilootjeminder.Be

els heeFt het te drukom voor zichzelFeen Boterham te smeren

BELGIË - BELGIQUE

P.B.-P.P.

GENT X

BC 1365

AFGIFTEKANTOOR GENT X

ERKENNINGSNUMMER P209086

AFZE

NDE

R P

RIN

S-BI

SSCH

OPSS

INGE

L 75

350

0 HA

SSEL

T - W

WW

.CM

.BE

- D

RIEM

AAN

DELI

JKS

TIJD

SCHR

IFT

MAA

RT- A

PRIL

- M

EI 2

013