De Sleutel Lente 2013

24
België - Belgique P.B. 8800 ROESELARE 1 3/5020 P 005908 SLEUTEL driemaandelijks tijdschrift afgiftekantoor Roeselare 1 verantwoordelijke uitgever: Willy Phlypo Vrije Middelbare School Arme Klarenstraat 40 8800 Roeselare tel. 051 20 42 48 editie: lente 2013

description

VMS Roeselare, De Sleutel Lente 2013

Transcript of De Sleutel Lente 2013

Page 1: De Sleutel Lente 2013

België - BelgiqueP.B.

8800 ROESELARE 13/5020

P 005908

SLEUTEL

driemaandelijks tijdschriftafgiftekantoor Roeselare 1verantwoordelijke uitgever: Willy PhlypoVrije Middelbare SchoolArme Klarenstraat 408800 Roeselaretel. 051 20 42 48

editie:

lente2013

Page 2: De Sleutel Lente 2013

2

Sleutellente 2013schooltijdschriftVMS Roeselare

verantwoordelijkeuitgever: Willy Phlypo

Medewerkers:Luc DemeyPeter SoeteVincent VanhoorneJohan VanoverbergheLuc Vanrobaeys

Foto’s:Stefaan BeelIgnace DumortierJan VanheckeChris Vermeersch

Druk: Verduyn Rumbeke

Inhoudstafel02 Voorwoord – colofon – inhoudstafel03 Nieuwe sporthal opent in 201504 Rollenspel in de rechtbank05 Excursies wetenschappen, economie en humane wetensch.06-07 De VMS en De Spil maken je warm voor cultuur08 Forza Games – sfeerbeelden van de openingsshow09 Forza Games – achter de schermen10 Het digitale leerplatform op de VMS-website11 De leerlingenraad aan het woord12-13 Workshops Forza-week 201314-15 Nieuwsflash – VMS kort16-17 Afgestudeerde oud-leerlingen academiejaar 2011-201218 Familienieuws19 Internationale Week bij CVO Roeselare20 Praktische info

Extra katern - het DNA van de VMSX1 De VMS, een grote familieX2 Het DNA van de VMSX3 De klastitularis, jouw persoonlijke begeleiderX4 Onze eerstejaars in beeld

DE SCHOOL VAN JE LEVEN

De inplanting van de VMS, midden in het centrum van de stad, is symbolisch voor de manier waarop we hier school maken. Als school weten we ons immers verbonden met onze omgeving en leggen we voortdurend samenwer-kingsverbanden met externe partners die een verrijking betekenen voor ons lesgebeuren.

Toen De Spil zestien jaar geleden de deuren opende, wa-ren onze leerkrachten Nederlands er als de kippen bij om met het nieuwe cultuurcentrum samen te werken. Dit part-nership rond cultuur uit zich niet alleen in het bijwonen van theatervoorstellingen in de schouwburg. Via educa-tieve lespakketten worden de leerlingen voorbereid op hun bezoek aan De Spil, als het nu om een theatervoorstelling rond psychologie of een show van een stand-upcomedi-an gaat. Bovendien geven we onze leerlingen tijdens de

Forza-show de mogelijkheid om zelf op de planken van de schouwburg te staan en zo de werking van het cultuur-centrum achter de schermen mee te maken.

In elk van de drie afdelingen die de VMS aanbiedt – we-tenschappen, economie en humane wetenschappen – ste-ken we onze voelhorens uit. Dat gebeurde ook dit trimester weer. De leerlingen wetenschappen gingen voor practica naar de KU Leuven campus Kortrijk en naar de KATHO hogeschool. Onze economisten bekeken de werking van de Audi-fabriek in Vorst en stelden een ondernemingsplan op voor de wedstrijd Plankgas van ‘Vlaanderen in Actie’. In het Jongeren Informatiepunt JIP en op de site Noord in Roeselare maakten de leerlingen humane wetenschappen kennis met de heel diverse dienstverlening die de stad Roe-selare haar inwoners aanbiedt en via een rollenspel in de rechtbank leerden ze justitie van binnenuit kennen. Het zijn slechts enkele voorbeelden die aantonen hoe we als school voeling houden met de wereld rondom ons.

Elke VMS-leraar maakt er een erezaak van om kwaliteits-volle lessen aan te bieden in onze goed uitgeruste klaslo-kalen. Daarnaast participeren we ook geregeld in alles wat zich buiten de schoolmuren afspeelt. Deze twee be-langrijke pijlers maken van de VMS niet alleen de school van je leven, maar ook een school die met beide voeten in het leven staat.

Willy PhlypoLuc Vanrobaeys

directie

Page 3: De Sleutel Lente 2013

3

NIEUWE SpOrTHAL OpENT IN 2015

De plannen voor het ontwerp van de nieuwe sporthal die de VMS op haar terreinen zal bouwen, zitten in een laat-ste fase. “Het uitzicht van de sporthal ligt vast, momenteel wordt de technische kant van de zaak bekeken”, vertelt di-recteur Luc Vanrobaeys. “Het streefdoel is om in het school-jaar 2015-2016 de nieuwe sporthal in gebruik te nemen.”

“De bouw van onze nieuwe sporthal kadert in het DBMF-project ‘Scholen van morgen’ waarmee de Vlaamse Over-heid een inhaalbeweging wil maken om nieuwe schoolin-frastructuur te bouwen. In Vlaanderen zijn in totaal 210 projecten geselecteerd. Een van de uitgangspunten van ‘Scholen van morgen’ is het realiseren van een brede func-tie naar de schoolomgeving toe. Het is dan ook onze be-doeling om de sporthal na de schooluren open te stellen voor sportverenigingen. In Roeselare werden drie projec-ten weerhouden in het lager onderwijs: de Spanjeschool, De Ark in Oekene en De Horizon in Koolskamp. Voor het secundair onderwijs zijn dat naast de sporthal voor de VMS ook een nieuwe eetzaal voor het VTI en een nieuw-bouw voor de centrale diensten van de scholengroep Sint-Michiel.”

Drie sportvelden

“Het idee om een nieuwe sporthal te bouwen is gegroeid uit een capaciteitsprobleem. We organiseren wekelijks 60 uren lichamelijke opvoeding maar onze huidige sportin-frastructuur kan slechts de helft daarvan herbergen. Door een sporthal binnen de eigen schoolmuren te bouwen,

vermijden we dat we nog op locatie moeten gaan spor-ten. De sporthal zal uit drie sportterreinen bestaan die si-multaan kunnen gebruikt worden. Veel sportverenigingen hebben ook nood aan goede infrastructuur en we hopen hen met ons nieuwe initiatief te kunnen helpen. De terrei-nen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor volleybal of basketbal. De drie sportvelden kunnen van elkaar worden afgeschermd. Bij elk sportveld hoort ook een tribune. De sporthal bevat verder zes kleedkamers met douches, een scheidsrechterlokaal, een polyvalente zaal, een berging en een EHBO-lokaal. De grondoppervlakte zal ruim 1.500 vierkante meter bedragen.”

Aandacht voor energie

“Momenteel leggen we de laatste hand aan het ontwerp. Het uitzicht van de sporthal ligt vast. Zoals je op het ont-werpbeeld kunt zien, bevat de sporthal een glaspartij waarboven een grote luifel komt die ook als afdak voor de speelplaats dienst doet. Nu moeten we nog materia-len kiezen en de technische kant van de zaak bekijken, zoals elektriciteit, verwarming en sanitair. Bij het ontwerp hebben we ook aandacht voor de energieaspecten en de veiligheid. Binnenkort plannen we een informatievergade-ring voor de buurtbewoners. Het is de bedoeling om bij het begin van het schooljaar 2014-2015 effectief met de bouwwerken te starten. ”

Vincent Vanhoorne

Page 4: De Sleutel Lente 2013

4

rOLLENSpEL IN DE rECHTbANk

De leerlingen van 6HWa en 6HWb trokken op maandag 11 maart naar de correctionele rechtbanken van kortrijk en brugge. “In de voormiddag woonden we enkele rechts-zaken bij, in de namiddag konden we via een rollenspel zelf aan de slag als advocaat of als rechter”, vertellen bieke Detailleur en Tom Demeestere.

Tom Demeestere: “De dag startte met een korte briefing waarbij enkele termen werden geduid die in rechtszaken vaak aan bod komen. In de les cultuurwetenschappen had-den we al kennisgemaakt met de verschillende rechtban-ken en de rol van bijvoorbeeld een onderzoeksrechter of een procureur. We kregen toen ook een voorbeeld van een assisenzaak voorgeschoteld.”

Bieke Detailleur: “Vervolgens woonden we enkele rechts-zaken bij. We hoorden advocaten pleiten in een zaak rond druggebruik en woonden ook een zitting bij van iemand die beschuldigd werd van opzettelijke slagen en verwondingen. We hoorden de rechter in de derde rechts-zaak ook effectief het vonnis voorlezen. In televisieseries als Aspe krijg je wel eens beelden uit de rechtbank te zien, maar het effectief meemaken is toch wel bijzonder. Het was toch een vreemd gevoel om zo dicht bij een geboeide crimineel te zitten.”

Via een rollenspel konden de leerlingen in de namiddag ervaren hoe justitie precies functioneert. Iedereen nam im-mers deel aan een fictief proces, hetzij als rechter, pro-cureur, beklaagde of advocaat. Deze simulatie van een echt proces stond onder de professionele begeleiding van justitie-experts.

Tom: “Ik trad op als de advocaat van een beklaagde die terechtstond voor verboden wapendracht. Andere klas-genoten waren in deze zaak rechter of advocaat van de burgerlijke partij. We kregen eerst een dossier zoals de voorzitter van de rechtbank dat normaal ook heeft. Daarna kon het proces effectief starten. Ik pleitte als advocaat on-schuldig. Als argumenten gebruikte ik onder meer de tragi-sche jeugd van mijn cliënt en het feit dat de tegenpartij op het moment van de feiten dronken was en zelf in de aanval was geweest. Ik kreeg haar vrij onder probatie maar mijn cliënt kreeg toch een geldboete opgelegd. Daartegen ben ik in beroep geweest.”

Bieke: “Ik was rechter in dezelfde zaak maar dan voor de correctionele rechtbank van Brugge. Na de pleidooien van de advocaten trokken we ons met drie rechters terug

om te beraadslagen over de strafmaat. Daarna keerden we naar de rechtszaal terug om het vonnis uit te spreken. We legden de beklaagde uiteindelijk een straf met uitstel en een geldboete op. Het was fijn om een goed zicht te krijgen op de terminologie van de rechtbank. In de krant lees je bijvoorbeeld dat de onderzoeksrechter in de zaak van de Kasteelmoord gewraakt werd, maar nu weten we wat dat precies inhoudt. Dat we onze rechtszaak in toga mochten voeren, maakte het helemaal af.”

Tom: “Het pleiten op zich was heel leuk maar als advocaat moet je ook heel wat dikke dossiers instuderen en vaak wachten. Volgend jaar wil ik graag toegepaste jeugdcri-minologie studeren om later in een jeugdinstelling met de jongeren zelf te kunnen werken.”

Vincent Vanhoorne

Advocaat Tom Demeestere verdedigt beklaagde Ella Verstichele.

Saar Marichal, Liesbeth Vuylsteke, Amber Detailleur en

Marieke Bulcke.

Page 5: De Sleutel Lente 2013

EXCUrSIES

Golven en trillingenDe leerlingen van 3 Wetenschappen trokken naar de KU Leuven

campus Kortrijk voor enkele practica in het kader van de lessen

wetenschappen. Op het programma stond onder meer de destil-

latie van rode wijn en het onderzoek naar golven en trillingen.

Hernieuwbare energie

Oostende was de bestemming voor de excursie van de klassen

5EW en 5EMT. De economieleerlingen bezochten Electrawinds,

een bedrijf dat biomassa uit oud huisvuil haalt om zo nieuwe

energie op te wekken.

In de televisiestudio’s

Media maakt deel uit van het vak cultuurwetenschappen. 3 Huma-

ne Wetenschappen trok daarom tijdens de Forzaweek naar de VRT.

Microscopisch onderzoek

De zesdejaars die het seminarie-uur wetenschappen volgen, gin-

gen naar de KATHO waar ze enkele proeven konden doen. De

leerlingen deden er onder andere microscopisch onderzoek van

weefsel. Daarbij werd bloed van een gezond persoon vergele-

ken met dat van iemand met leukemie.

Productieproces bij Audi

De klassen 3EC4 en 3EC5 konden een bezoek brengen aan de

fabriek van Audi in Vorst. Ze volgden er onder meer het produc-

tieproces van de Audi A1 en kregen een blik achter de schermen.

Sociaal bedrijvencentrum

Site Noord in Roeselare is een netwerk voor sociale economie,

tewerkstelling, trajectbegeleiding, opleiding en dienstverlening.

De leerlingen van 6HW brachten een bezoek aan dit sociaal

bedrijvencentrum.

WETENSCHAPPEN

ECONOMIE

HUMANE WETENSCHAPPEN

Page 6: De Sleutel Lente 2013

6

DE VMS EN DE SpIL MAkEN JE WArM VOOr CULTUUr

Toen cultuurcentrum De Spil 16 jaar geleden de deuren opende in roeselare, betekende dat meteen ook het start-schot voor een mooie samenwerking met de VMS. Niet al-leen wonen onze leerlingen elk jaar voorstellingen bij in de schouwburg, tijdens de Forzashow staan ze er ook zelf op scène. Een gesprek over de samenwerking tussen de VMS en De Spil met leraar Nederlands Lieven Dejonckheere en Margriet Huyghe en Greet pattyn van het cultuurcentrum.

In maart 1997 gooide de Roeselaarse cultuurtempel de deuren open. Tot dan gingen de VMS- leerlingen naar Kor-trijk of Gent om theatervoorstellingen mee te pikken. Onze leraars maken dan ook al vele jaren gretig gebruik van het mooie cultuuraanbod dat De Spil elk seizoen voorstelt.

Ruim theateraanbod

VMS-leraar Lieven Dejonckheere: “Dit schooljaar gaan alle leerlingen van de tweede en de derde graad naar een voorstelling in de schouwburg kijken. De derde graad kent al het langst deze traditie. In het vijfde jaar opteren we steevast voor een wat luchtigere voorstelling om in het zes-de jaar vervolgens te kiezen voor ernstiger theaterwerk. De vijfdes zagen dit schooljaar comedyvoorstellingen van David Galle, Michael Van Peel of Wim Helsen. De zes-dejaars konden onder meer ‘Drie Zusters’ van ’t Arsenaal meepikken, een mooie versie van een klassieker van Tsje-chov. Sinds enkele jaren serveren we ook de vierdejaars

een aanbod in De Spil dat aansluit bij het thema humor dat tijdens de lessen Nederlands wordt behandeld. Dit schooljaar hebben ook de derdejaars voor het eerst een schoolvoorstelling bijgewoond. Voor de tweede graad kie-zen we vooral voor producties die specifiek voor scholen worden gebracht tijdens de lesuren. De leerlingen van de derde graad wonen avondvoorstellingen uit de reguliere programmatie van De Spil bij. Bij het verschijnen van de seizoensbrochure zitten we met de leerkrachten Neder-lands samen om een keuze te maken uit het ruime aanbod. Dankzij De Spil kunnen we alles aanbieden voor de heel democratische prijs van 7,50 euro. Dat geldt ook voor de populaire voorstellingen zoals bijvoorbeeld Kommil Foo. Als school kunnen we daar uiteraard alleen maar blij mee zijn.”

Goed voorbereid

Educatief medewerker Margriet Huyghe van De Spil: “We zijn heel blij met de samenwerking met de VMS. Door de

Directeur Luc Vanrobaeys, Lieven Dejonckheere, Vincent Vanhoorne, Margriet Huyghe en Greet Pattyn.

Page 7: De Sleutel Lente 2013

7

DE VMS EN DE SpIL MAkEN JE WArM VOOr CULTUUr

leerlingen op jonge leeftijd en op regelmatige basis een voorstelling te laten bijwonen, slaagt de school erin hen warm te maken voor cultuur. Voor elke voorstelling leveren wij aan de leerkrachten ook lesmateriaal zodat de leerlin-gen goed voorbereid naar de schouwburg komen. Vanuit De Spil willen we de komende jaren nog meer de kaart van de jongeren trekken. Volgend seizoen willen we een echt jongerenbeleid uitstippelen voor iedereen tussen 16 en 26 jaar. Op 5 april organiseren we daarom een ‘kick off’ waarbij we met jongeren in dialoog willen gaan en waarop ook leerlingen uit de VMS van harte welkom zijn. We willen van hen graag horen hoe zij De Spil zien, wat hen aanspreekt en wat zij verwachten van De Spil.”

Op zoek naar ‘spotters’

Communicatiemedewerker Greet Pattyn van De Spil: “Ons jongerenbeleid zal de naam ‘Spot’ krijgen en focust op tal van invalshoeken. Nu moeten jongeren nog tussen alle an-dere voorstellingen in de seizoensbrochure speuren naar die zaken die voor hen bedoeld zijn. Volgend seizoen brengen we een aparte jongerenbrochure uit die alles voor de jeugd zal bundelen. Daarnaast willen we via een aan-tal evenementen jongeren ook podiumkansen geven of hen warm maken om reporter voor De Spil te worden. We zijn daarom op zoek naar enkele ‘spotters’ of ‘ambassadeurs van De Spil’ die willen meedenken over acties of bijvoor-beeld een meet & greet met een artiest willen organiseren. Op die manier willen we ervoor zorgen dat De Spil deel uitmaakt van het leven van jongeren. Wie zin heeft om spotter te worden, mag zich altijd melden!”

Interesse om spotter te worden? Mail naar [email protected].

VMS-leerlingen woonden voorstellingen van ’t Arsenaal, Wim Helsen en Pieter Embrechts bij.

Vincent Vanhoorne

Last minutes!Jongeren zijn ook buiten schoolverband welkom in De Spil. Wist je dat er voor elke voorstelling enkele last minute tickets tegen een prikje beschikbaar zijn? Wie een uurtje voor de voorstelling naar de balie van De Spil komt, maakt veel kans nog een kaartje op de kop te tikken voor slechts € 5,50.

Page 8: De Sleutel Lente 2013

8

VMS-SHOW ‘FOrzA GAMES’ IN DE SpIL

Meer foto’s van de

Forza-week vind je terug op

onze schoolwebsite

www.vmsroeselare.be

Brick in the wallOuders en hun kinderen verschillen wel vaker eens van mening.

Dit klassieke probleem is het thema van dit lied.

Lara CroftAls grote Lara Croft-fan maakt Simon van de gelegenheid gebruik

om een bezoekje te brengen aan de wereld waar vrouwen hun

mannetje kunnen staan.

De SimsIn ware ‘Vaneigens-stijl’ krijgen we een blik op een gezin met een

wel zeer dominante vader. Tussen de regels door zitten humoristi-

sche verwijzingen naar dit populaire simulatiespel.

Het feeënballetGeen melodie is te moeilijk voor deze danseressen. Zelfs op het

feeëngezang van Cranes kunnen ze zich gracieus door het bos

bewegen.

Tetris RemixOnze dansers leven zich uit op het Tetrisdeuntje in een modern

jasje.

Just danceHet dansspel ‘Just dance’ is erg populair op Wii en een van de

favorieten van deze meisjes.

Page 9: De Sleutel Lente 2013

9

ACHTEr DE SCHErMEN

Page 10: De Sleutel Lente 2013

10

EDUCATIEF pOrTAAL Op SCHOOLWEbSITE

De website van de VMS bevat een educatief portaal waar-op de leerlingen heel wat oefenmateriaal terugvinden. Maar er is meer dan dat. Het portaal bevat ook vakgebon-den studietips en interessante links naar tal van vakken. ICT-verantwoordelijke Isabel Vandeputte en graadcoördi-nator Luc Demey van de eerste graad geven meer tekst en uitleg.

“Vorig jaar werd de schoolwebsite volledig vernieuwd. We maakten van de gelegenheid gebruik om een edu-catief portaal uit te bouwen waarop de VMS-leerlingen heel wat informatie terugvinden. Wie naar het educatief portaal doorklikt, selecteert eerst een vak. Elk vak beschikt over een aanbod dat volgens een drieledige structuur is uitgewerkt. Als eerste punt vinden de leerlingen er oefe-ningen terug, dat kunnen oefeningen uit het werkboek zijn of aanvullend oefenmateriaal. Ten tweede worden ook tel-kens enkele vakgebonden studietips meegegeven en een derde luik zijn de links naar specifieke vaktaal. Voor het vak informatica vind je bij de links bijvoorbeeld een filmpje dat uitlegt hoe je op een veilige manier met Facebook om-gaat. Bij Frans leggen we links naar nieuwssites of online woordenboeken.”

Duidelijke meerwaarde

“Het gebruik van het educatief portaal is ondertussen al goed ingeburgerd bij de VMS-leerkrachten. De leerkracht

gedragswetenschappen plaatst er bijvoorbeeld de power-pointvoorstellingen op die tijdens de les werden gebruikt. Leerlingen kunnen bij het studeren deze powerpoint dus opnieuw raadplegen. Ook de leraar techniek plaatst op het educatief portaal de filmpjes die hij tijdens de les heeft getoond. Taal kan geoefend worden via ‘Hot Potatoes’ of WRTS. Bij deze oefeningen krijgen leerlingen ook feed-back waarom iets fout is, wat toch een grote meerwaarde oplevert bij het studeren. We hebben de werking van het educatief portaal recent geëvalueerd in het kader van ons GOK-beleid (Gelijke Onderwijskansen). Leerlingen en leerkrachten werden bevraagd over de sterke en minder sterke kanten zodat we nog kunnen bijsturen waar nodig. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van Dokeos, een digitaal leerplatform dat heel wat individueel lesmateriaal van de leerkrachten bevat. Het laat de leraar toe om be-paalde klassen toegang te geven tot dit lesmateriaal via een persoonlijke login van de leerlingen.”

Vincent Vanhoorne

“Interessant voor ouders”

De VMS-website bevat ook heel wat nuttige informatie voor de ouders van VMS-leerlingen:• Alle brieven die met de leerlingen worden mee-

gegeven, staan ook steeds online: nieuwsbrieven, brieven voor excursies, examenroosters…

• De toetsenkalender die de leerlingen meekrijgen, vind je eveneens op de schoolwebsite. Als ouder kan je dus zien welke toetsen wanneer gepland zijn.

• Alle VMS-nieuws en foto’s van schoolactiviteiten vin-den onmiddellijk een plaatsje op onze schoolweb-site. Zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen op onze school.

Info: www.vmsroeselare.be

Page 11: De Sleutel Lente 2013

X1

“DE VMS IS ééN GrOTE FAMILIE”

De leerlingen en personeelsleden van de VMS vormen een grote familie en in het geval van Ella, remy en Florence Devlaminck mag je dat ook letterlijk nemen. Ella uit 1Ab, broer remy uit 3WETb en zus Florence uit 5MTWe sieren dit jaar de cover van onze schoolbrochure en vertellen over hun ervaringen in de VMS.

Florence: “Ons nichtje Lotte kwam eerder al naar de VMS waardoor wij de school al een beetje kenden. Bo-vendien volgden onze ouders hier ook Spaanse les in de avondschool. Na de twaalfjarigendag heb ik niet meer getwijfeld: dit was de school waar ik naartoe wilde. Onze school is niet zo groot en dat heeft heel wat voordelen. Je loopt op de speelplaats geen leerlingen tegen het lijf die je niet kent, je hebt iedereen wel al eens gezien. Naast de theorie is er tijdens de lessen ook veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de les fysica konden we bijvoorbeeld zelf proeven doen met magneten en bij biologie gingen we aan de slag met een varkenshart.”

Remy: “Ik koos voor de VMS omdat wetenschappen mij sterk interesseren. Biologie en fysica zijn dan ook mijn fa-voriete vakken. Later wil ik graag dokter worden. Er is een hele goede mentaliteit op onze school. Het contact met

de leerkrachten verloopt uitstekend. De leraars kennen ons heel goed en wij hen ook. De jaarlijkse Forza-week vind ik werkelijk fantastisch. Dit jaar deden mijn zussen en ik alle drie mee aan de Forza-show in cultuurcentrum De Spil. Ik ben ook lid van de leerlingenraad. We vormen samen een toffe groep en organiseren activiteiten voor de andere leerlingen.”

Ella: “Doordat Florence en Remy al naar de VMS kwa-men, kende ik de school natuurlijk al tamelijk goed. Ik had al eens een Forza-show gezien. Bovendien wil ik graag humane wetenschappen volgen omdat ik later iets in de sociale sector wil doen. Er zijn in de VMS veel activiteiten waardoor je elkaar beter leert kennen, zoals de kennis-makingsdag naar het Zwin of het driedaagse kamp voor de eerstejaars. Ook door de initiatieven van de meters en peters gaan we op een goede manier om met onze klas-genoten.”

Vincent Vanhoorne

Page 12: De Sleutel Lente 2013

HET DNA VAN DE VMS

Een blijvende stempelElk jaar maken de eerstejaars begin september een uit-stap naar het Zwin. Onze VMS-sfeer komt er niet zomaar. Daar bouwen wij aan, elke dag. En ook dit jaar zetten we een goede VMS-traditie verder: het meerdaagse kamp voor de eerstejaars. Drie dagen lang trekken we naar het West-Vlaamse Heuvelland waar de leerlingen en hun leer-krachten-begeleiders zich uitleven, leren samenwerken en elkaar beter leren kennen.

De sport- en cultuurweek ‘Forza’

De week voor de krokusvakantie beleeft de school haar jaarlijkse Forza-sportweek. Daar waar de negatieve as-pecten van de sport al te vaak een plaats in de spotlights opeisen, willen we als school vooral de positieve waarden van de sport aan onze leerlingen meegeven: inzet, door-zettingsvermogen, fair play, je grenzen verleggen, tegen je verlies kunnen… De leerlingen kiezen uit een waaier aan sportieve en culturele workshops.

Een competitieve geestOnze VMS’ers meten zich regelmatig met leerlingen uit an-dere Vlaamse scholen. We moedigen onze leerlingen aan om deel te nemen aan taalwedstrijden en wetenschaps-competities zoals de opstelwedstrijd van het Davidsfonds, Olyfran en de Vlaamse Olympiades voor wiskunde, biolo-gie, chemie, fysica en humane wetenschappen.

Aandacht voor de praktijk

Activiteiten op woensdagnamiddag

Memorial Rudy Bekaert

Het VMS-kamp in Westouter

De sport- en cultuurweek ‘Forza VMS’

Page 13: De Sleutel Lente 2013

DE kLASTITULArIS, JOUW pErSOONLIJkE bEGELEIDEr

In de VMS zorgt een vast team van zes klastitularissen voor de begeleiding van de eerstejaars.

“Die begeleiding begint al op 1 september”, vertelt titularis Sabrine Gunst. “Tijdens de eerste week maken we de leer-lingen wegwijs op school. We krijgen ook heel veel vragen van hen. Het is immers een grote stap van het basisonder-wijs naar het secundair onderwijs. Zo staat er in tegenstel-ling tot het zesde leerjaar elk uur een andere leerkracht voor het bord. We begeleiden onze eerstejaars bij alle nieuwig-heden. Zo besteden we ook veel aandacht aan studietips en aan het examensysteem. Op onze school worden de klasgroepen zo klein mogelijk gemaakt. In het eerste jaar tellen we momenteel zes klassen van 20 leerlingen. Als titu-laris zijn we ook de contactpersoon tussen de leerlingen en de andere leerkrachten. Zo pols ik vaak bij mijn collega’s hoe mijn leerlingen het bij hen in de klas doen. We zien er ook op toe dat de leerlingen tijdens de eerste weken van het schooljaar contact leggen met andere leerlingen. Dat is meestal geen probleem omdat we bij de verdeling van de klassen in het eerste jaar steeds rekening houden met wen-sen die geformuleerd worden. Zo wordt vaak gevraagd

om bij een bepaald vriendje of vriendinnetje in de klas te zitten.”

1AaMathieu Derycke (De Zilverberg Rumbeke), Egon Despeg-hel (De Zilverberg Rumbeke), Warre De Wandel (De Bever Beveren), Graciana Dudek (Vikingschool Roeselare), Ma-rie-Julie Hemeryck (VBS Moorslede), Aharon Hovsepyan (Burgerschool, Roeselare), Isabelle Huyghe (SBS2 Roe-selare), Toon Lamote (SBS2 Roeselare), Nathalie Lapere (Vikingschool Roeselare), Olivier Leroy (SBS2 Roeselare), Chloë Lingier (SBS2 Roeselare), Yasmine Lybeer (SBS2 Roeselare), Birgit Penninck (Vikingschool Roeselare), Lore Pype (’t Brugske Slyps), Lowie Raveschot (Burgerschool Roeselare), Babette Vanspeybrouck (SBS2 Roeselare), Cé-line Ver Eecke (VBS Moorslede), Thanawat Vranken (GBS Staden-West), Glenn Wannijn (SBS2 Roeselare), Simone Wydooghe (SBS2 Roeselare).

1AbJames Andries (De Lettertuin Koekelare), Emily Beelprez (Sint-Lutgart Roeselare), Yaron Beernaert (SBS1 Roeselare), Simon Callebert (SBS1 Roeselare), Maxime Casteleyn (SBS1 Roeselare), Febe Cuvelier (VBS Oostnieuwkerke), Hermien De Baene (‘t Brugske Slyps), Jorre Decaluwe (De Kiem Ruddervoorde), Delphine Deklerck (De Zilverberg Rumbeke), Ella Devlaminck (De Zilverberg Rumbeke), Saar Gevaert (VBS Gits), Helene Gruyaert (Sint-Lutgart Roese-lare), Eef Kuyle (VBS Houthulst), Marie-Bo Sans (De Zil-verberg Rumbeke), Frauke Tetaert (VBS Rollegem-Kapelle), Phaedra Van Brabant (VBS Houthulst), Noor Vandendries-sche (SBS2 Roeselare), Zadaco Vankeirsbilck (SBS Sint-Henricus Torhout), Gauderic Vanneste (VBS Gits), Mathijs Vermeesch (‘t Brugske Slyps), Michelle Wielfaert (Sint-Lut-gart Roeselare).

ONzE EErSTEJAArS IN bEELD

De titularissen van het eerste jaar: Lindsey Cneut, Lore Vandamme, Saskia Vanderhaeghe, Friedl Roels, Sabrine Gunst en Hans Delafontaine.

Page 14: De Sleutel Lente 2013

1AcJules Debruyne (SBS2 Roeselare), Rien Desimpele (De Verrekijker Rumbeke), Emely Dewachter (De Vlieger Rum-beke), Louis Herreman (SBS2 Roeselare), Emiel Labeeuw (SBS1 Roeselare), Sarah Lauwers (GBS Hooglede), Moica Martens (VBS De Peereboom Ledegem), Lieze Mortelé (SBS1 Roeselare), Paola Stöhr-Botar (VBS Sleihage), Eline Taillieu (SBS1 Roeselare), Arne Thorrez (GBS Hooglede), Guillaume Van Coillie (VBS Hooglede), Fien Van Eeckhout (GBS Hooglede), Caitlin Vanneste (Lenteland Roeselare), Jade Vansteenkiste (VBS Ledegem), Jana Verlinde (VBS Sleihage), Kasper Verstraete (SBS2 Roeselare), Nitai Whit-lock (Lenteland Roeselare).

1AdEmile Bonte (Sint-Lodewijk Beitem), Sophie Bostoen (Len-teland Roeselare), Femke Callebert (SBS1 Roeselare), Michiel Claeys (VBS Passendale), Yaron Coussée (Viking-school Roeselare), Axelle Debaes (Lenteland Roeselare), Nathan Degryse (Vikingschool Roeselare), Thomas De-muynck (Vikingschool Roeselare), Manon Dumortier (Len-teland Roeselare), Amber Eghermanne (VBS Passendale), Benoit Geerolf (VBS Oostnieuwkerke), Louise Mouton (VBS Oostnieuwkerke), Lisanne Spruytte (VBS Oostnieuwkerke), Niels Thienpont (Vikingschool Roeselare), Justien Tylleman (SBS2 Roeselare), Janne Vandermeulen (VBS Passendale), Jens Vangheluwe (VBS Passendale), Simon Verlinde (VBS Sleihage), Arthur Vincke (Vikingschool Roeselare), Yasmi-na Zaoui (Lenteland Roeselare), Jens Vanderhaeghe (Zon-nebloem Hooglede).

1AeXavier Baekelandt (VBS Ledegem), Timon Braeckeveldt (Vi-kingschool Roeselare, Yllka Bublak (De Ark Oekene), Pau-lien Buyse (De Ark Oekene), Aicha Coppenolle (Houthulst), Jarne Dejonghe (VBS Ledegem), Elize De Kestelier (De Ver-rekijker Rumbeke), Marieke Deprez (VBS Dadizele), Ruben Desmet (Vikingschool Roeselare), Shenaya Dewaegemae-cker (Windekind Roeselare), Axelle Djordjevic (Klein Semi-narie Roeselare), Emmely Engels (Klein Seminarie Roese-lare), Thomas Froyman (Vikingschool Roeselare), Wouter Huyghe (SBS2 Roeselare), Rob Landuyt (Vikingschool Roeselare), Elles Maertens (De Verrekijker Rumbeke), Lisa Patteeuw (De Vlieger Rumbeke), Marie Sierens (De Vlieger Rumbeke), Lune Stock (De Vlieger Rumbeke), Brent Van-steenkiste (VBS Ledegem).

1AfRani Beckers (GBS Staden-West), Yentl Beernaert (Sint-Jozef Roeselare), Valentine Callebaut (VBS Rollegem-Ka-pelle), Ewout Casier (GBS Staden), Béatrice Chong (Klein Seminarie Roeselare), Hanne De Boe (VBS Moorslede), Alix Declerck (Klein Seminarie Roeselare), Amber Degryse (De Vlieger Rumbeke), Viktor Degryse (VBS Moorslede), Lijs Devoldere (VBS Moorslede), Michelle De Wulf (GBS Staden-West), Matthias Ghesquière (GBS Staden-West), Robrecht Maertens (Klein Seminarie Roeselare), Zalina Tsukrueva (Klein Seminarie Roeselare), Ruben Tyberghien (GBS Staden), Amber Vandamme (Klein Seminarie Roe-selare), Siebe Vandevoorde (Sint-Jozef Roeselare), Levi Vandevyvere (GBS Staden-West), Laura Vandewalle (De Mozaïek Hooglede), Joshua Vansteenhuyse (Sint-Jozef Roeselare).

Page 15: De Sleutel Lente 2013

11

kOM bIJ DE LEErLINGENrAAD

Remy Devlaminck, Jana Kindermans, Marion Verhaeghe, Nele Depoorter, Nele Gekiere, Michiel Lecluyse, Michiel Six, Aaron Vervaecke en Alexander Van den Bon vormen samen de leerlingenraad van de VMS. Heb jij ook zin om activiteiten voor je medeleerlingen te organiseren? Kom dan ook bij de leerlingenraad!

“Elke week komen wij op dinsdagmiddag samen om de activiteiten te bespreken die we willen organiseren”, klinkt het enthousiast bij de groep. “Zo zorgen we een keer per maand voor animatie op de speelplaats met muziek en dans over de middag. We plannen activiteiten voor de Dag van de Jeugdbeweging die elk jaar in oktober plaatsvindt of zorgen voor hartverwarmertjes tijdens de kerstmarkt op het moment dat de ouders de rapporten komen afhalen.”

Problemen aankaarten“We krijgen ook heel wat vragen van leerlingen. Ze spre-ken ons onder meer aan over zitbanken voor de speel-plaats of signaleren bepaalde problemen die we dan bij de directie aankaarten. Zo hebben de directeurs na een overleg met de leerlingen beslist om voortaan tweeweke-lijks een fietshersteller te laten langskomen die mankemen-ten aan de VMS-fietsen herstelt. Op die manier kunnen we altijd met een veilige fiets op pad.”

SchoolraadDe leerlingenraad laat zich niet alleen opmerken via het organiseren van activiteiten. “Tijdens de twaalfjarigendag en op de opendeurdag bemannen we een lokaal en geven we aan de kandidaat-leerlingen uitleg over de leerlingen-

raad. Daarnaast maken enkele leerlingen ook deel uit van de schoolraad. Deze raad bestaat ook uit directieleden, leraars en ouders en bespreekt onder meer het schoolre-glement.”

Word lid!Ook in het derde trimester pakt de leerlingenraad uit met activiteiten. “Uiteraard is er elke maand muziek. Daarnaast plannen we twee filmvoorstellingen over de middag. We kiezen daarbij voor twee verschillende genres. We willen ook graag een oproep doen naar nieuwe leden. Iedereen die zin heeft om mee te werken tijdens onze activiteiten of nieuwe ideeën heeft, is van harte welkom. Wie graag wil meewerken spreekt best één van onze begeleiders aan: meneer Desmedt, meneer Deforche of mevrouw Gunst.”

Vincent Vanhoorne

De leerlingenraad zorgt elke maand voor animatie op de speelplaats.

De leerlingenraad organiseert heel wat activiteitenop school.

Page 16: De Sleutel Lente 2013

FOrzA WOrkSHOpS

“Goed geamuseerd”

“Ik rolschaats heel graag en had nog niet zo vaak op ijs-schaatsen gestaan”, vertelt Emily Beelprez (1Ab) die he-lemaal rechts op de foto staat. Het was een hele leuke namiddag want je leerde ook leerlingen uit andere klassen kennen. Op de schaatspiste klonk voortdurend muziek dus ik heb me goed geamuseerd. Ik vond de hele Forza-week echt top! Ik was al vaak in De Spil geweest voor een toneel-voorstelling maar de Forza-show was echt fantastisch!”

“Dansen anno 1930”

Helemaal nieuw in het aanbod workshops van de Forza-week dit jaar was Lindy Hop. “We leerden dansstijlen uit de jaren 1930”, klinkt Naömi Petyt (5EMT) enthousiast. “De lesgevers waren gekleed zoals bijna een eeuw terug. De muziek klonk echt zoals die vroeger was. Er werd toen duidelijk helemaal anders gedanst dan nu. Ik kies tijdens de Forza-week wel vaker voor een dansworkshop. In het verleden heb ik bijvoorbeeld al streetdance gedaan.”

“Rake klappen”

Wereldkampioene Delfine Persoon initieerde de VMS’ers in het boksen. “Ik had dit nog nooit eerder gedaan en schreef me samen met Remy en Jari in voor deze work-shop”, vertelt Lucas Dutry (2MWe). “Tijdens de opwar-ming moesten we onder meer touwtjespringen. Daarna konden we effectief beginnen boksen. Toen we in de boks-ring stonden, kregen we maskers op om de rake klappen op te vangen. Ik heb even gebokst tegen Delfine Persoon zelf maar ik heb van haar niet kunnen winnen.”

“Lawaai maken”

“Ik probeer tijdens de Forza-week altijd heel verschillende workshops uit “, zegt Silke Verhack (4HW). “Filipino Kick-boxing was dan ook mijn eerste keuze. We kregen eerst uitleg over de gevechtssport en de instructeur vertelde ook over zijn ervaringen. Daarna leerden we enkele technie-ken aan. We leerden bijvoorbeeld hoe we onze voeten moesten plaatsen en hoe we onze ademhaling konden beheersen. We moesten ook heel wat lawaai maken om onze tegenstander af te schrikken.”

Page 17: De Sleutel Lente 2013

13

“Grappige pakken”

Bij de schermclub Escrime in Brugge maakten de VMS’ers kennis met de edele kunst van het schermen. “Ik koos hier-voor omdat dit toch geen alledaagse activiteit is”, vertelt Bert Vangheluwe (3WETa). “Eerst leerden we hoe je pre-cies moet staan en hoe je kunt aanvallen. Onze sabels hadden een elektrische kabel zodat ook geregistreerd werd of je iemand had geraakt. De pakken die we aan-hadden waren best grappig. En de maskers zijn niet zo handig wanneer je een bril draagt.”

“Doe mij maar een skateboard”

In de gebouwen van Truespin in Roeselare konden de VMS’ers zich uitleven met skateboard, blades en BMX-fietsen. “Tijdens onze vakantie aan zee heb ik veel op een skateramp geoefend”, legt Mathisse Despierre (2MWd) uit. “Ik was nooit eerder in deze grote hal geweest om te skaten. Dat is zo goed meegevallen dat ik sindsdien al enkele keren ben teruggekeerd om te skaten. We konden ook met een BMX-fiets rijden maar dat heb ik niet gedaan, geef mij maar een skateboard.”

“De scherpste tijd”

“Karting is iets wat ik nog niet zo vaak heb gedaan”, vertelt Sofie Vanrobaeys (3EC5). “We kregen eerst een uitgebreide briefing waarin onder meer de verschillende vlaggen werden uitgelegd. We vormden met vier leerlin-gen een team, alles samen waren er een 15-tal teams. We konden het parcours verkennen via een oefenronde en daarna werden de echte wedstrijden gereden. Ik vormde een team met Isabel, Mil en Wannes. Ons team zette de scherpste tijd neer.”

VMS palmt centrum in

Ook tijdens de achtste editie van de sportweek Forza VMS palmde de hele school op vrijdagnamiddag het centrum van Roeselare in. Schepen van Sport José Debels gaf het startschot voor de stratenloop van ongeveer twee kilome-ter. Alle leerlingen en leerkrachten trotseerden het gure weer en liepen de Memorial Rudy Bekaert, een eerbetoon aan onze overleden leraar, enthousiast uit. De sportieve-lingen konden zich achteraf opwarmen aan een drankje.

Page 18: De Sleutel Lente 2013

14

VMS kOrT

Lennert kent getal Pi tot 845cijfers na de komma

Jaren terug toonde wiskundeleerkracht Filip Tanghe tijdens de les een videofragment van een Nederlander die wel 400 cijfers na de komma van het getal Pi kon opsommen. De leerlingen konden dit niet geloven en dachten aan doorgestoken kaart. Daarom werd een test gedaan die sindsdien elk jaar wordt herhaald. In een paar klassen stellen leerlingen zich vrijwillig kandidaat om ook eens zo veel mogelijk cijfers na de komma van Pi in te studeren. Onlangs waagden enkele leerlingen opnieuw hun kans. Eén bluffer uit 2MWe beweerde meer dan 1.000 cijfers te kennen. Op het grote scherm werden alle cijfers getoond voor de leerlingen die niet deelnamen. De leerkracht had de eerste 500 cijfers allemaal staan. Al snel werd duidelijk dat Lennert Masselin er een snelheidswedstrijd zou aan koppelen. Razendsnel vloog hij door tientallen cijfers. Het werden er honderd, tweehonderd, driehonderd... vijfhon-derd. De leerkracht had te weinig cijfers voorzien. Zes-honderd. Op papier werd Lennert verder gecontroleerd. Zevenhonderd. Bij 755 bleef het heel lang stil. In een doodstille klas vond hij na enige aarzeling nog wat cijfers. Verbazing alom. Hij stopte uiteindelijk aan 845! Wat een record. Wie zal dit ooit nog breken?

Filip Tanghe

5EW stelt ondernemingsplan op

Een elevator-pitch is een kort moment van maximum 3 mi-nuten waarbij je als ondernemer de kans krijgt om op een pittige, beknopte en overtuigende wijze je plannen uit de doeken te doen. Dit is ook wat de leerlingen van klas 5EW op donderdag 14 maart deden voor de veeleisende jury van de ondernemingsplanwedstrijd in Kortrijk. Ze hebben in de loop van het tweede trimester heel wat tijd en opzoe-kingswerk gestopt in de opbouw van een goed onderne-mingsplan voor een fictief bedrijfje. De ‘pitching’ werd in de lessen economie uitgeprobeerd en ze hebben elkaar kritisch beoordeeld.

Veroniek Desombere

Romans lezen voor project Inktaap

De leerlingen van het vijfde jaar debatteerden in het ka-der van het project ‘Inktaap’ over de drie romans die ze de voorbije maanden lazen: ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden (Libris literatuurprijs), ‘De Nederlandse Maagd’ van Marente de Moor (AKO literatuurprijs) en ‘Het voorsei-zoen’ van David Pefko (Gouden Boekenuil). De leerlingen debatteerden in twee groepen over hun ervaringen.

Vincent Vanhoorne

Blijf als eerste op de hoogte

van al het VMS-nieuws: volg ons op Twitter via @VMSRoeselare

Page 19: De Sleutel Lente 2013

15

Kaas-en-wijnavondDe Ouderraad organiseerde een succesvolle kaas-en-wijnavond

in de feestzaal van de VMS. Zo’n 130 mensen deden zich te

goed aan een rijk gevuld kaasbuffet en een uitgelezen selectie

lekkere wijnen.

FruitkaartingEr was opnieuw heel wat sfeer tijdens de jaarlijkse fruitkaarting

van de Oud-leerlingenbond. Oud-leerlingen van alle generaties

en andere VMS-sympathisanten kwamen kaarten voor een mooi

fruitpakket.

Mooie prestaties

Nele Depoorter behaalde een podiumplaats tijdens het dictee van

de stad Roeselare. Lowie en Emiel Raveschot, Lies Herman en

Carl-Victor Deweer scoorden in de opstelwedstrijd van het Davids-

fonds. Matthias De Langhe, Jolien Defour en Arne Willaert zetten

een mooie prestatie neer bij de wiskunde-olympiade. Directeur

Willy Phlypo beloonde deze leerlingen met een boekenbon.

Info rond gehoorschade

Op uitnodiging van de Ouderraad kwam Nick Pollefeyt spreken

over gehoorschade bij jongeren. De leerlingen uit het vijfde jaar

werden geconfronteerd met de gevaren van oortjes of te luide

muziek maar leerden ook hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.

Nick Pollefeyt, geluidsman op festivals en zelf tinnituslijder, gaf

een informatieve lezing die werd geïllustreerd met geluidsproeven.

Rijbewijs op school

Dankzij het project ‘Rijbewijs op school’ kregen onze zesdejaars

de kans hun voorlopig rijbewijs op de schoolbanken te behalen.

Op 31 januari legden zij het theoretisch rijexamen af zodat ze

nu op de weg kunnen.

MedaillewinnaarsLouis Carpentier (2MWc) won goud op het West-Vlaams Kampi-

oenschap badminton. Marlies Bulcke (2MWb) behaalde zilver

bij het kogelstoten op de Vlaamse indooratletiekkampioenschap-

pen. Toon Lamote (1Aa) veroverde op dezelfde kampioenschap-

pen een zilveren plak bij de 800 meter.

Page 20: De Sleutel Lente 2013

16

AFGESTUDEErDEN IN HET HOGEr ONDErWIJS – ACADEMIEJAAr 2011-2012

Leerlingen die na het zesde jaar de VMS verlaten, zwerven uit naar de meest uiteenlopende studierichtingen. Hieron-der geven we een overzicht van de leerlingen die in het academiejaar 2011-2012 een diploma behaalden aan een Vlaamse hogeschool of universiteit. We willen onze oud-leerlingen hiermee feliciteren en wensen hen veel succes in hun professionele loopbaan of verdere studies!

KU LeuvenDries Cardoen, doctor in de wetenschappen, biologieThomas Tersago, master of arts in de bedrijfscommunicatiePieter Creytens, master of arts in de taal- en regiostudies, JapanologieLynn Govaert, master of science in de wiskundeJan Dewyspelaere, bachelor of science in de geneeskundeJens Raes, master of science in de lichamelijke opvoeding en de bewegings-wetenschappenLiselotte Supply, master of science in de educatieve studiesKenneth Vandaele, master of science in de pedagogische wetenschappenNele Veracx, master of science in de educatieve studiesWouter Buyck, bachelor of laws in de rechtenBartel Caes, bachelor of science in de geneeskundeTijs Vandoorne, bachelor of science in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen

KHBO Hogeschool Sven Buyse, bachelor in de elektronica-ICTAnouk Declercq, bachelor in het onderwijs, kleuteronderwijsSanne Deleu, bachelor in de ergotherapieDoor Demees, bachelor in het office management, SpaansLiesa Donck, bachelor in het onderwijs, kleuteronderwijsAnouk Goethals, bachelor in het office management, SpaansCharlotte Gouwy, bachelor in het onderwijs, kleuteronderwijsHannes Huyghe, bachelor in het toerisme en recreatiemanagementHeleen Labeeuw, bachelor in het bedrijfsmanagement, accountancy & fiscaliteitHelena Lefevere, master in de industriële wetenschappen, elektromechanicaEvelien Matten, bachelor in het onderwijs, kleuteronderwijsVeerle Mol, bachelor in het onderwijs, lager onderwijsLouise Moyaert, bachelor in het bedrijfsmanagement, accountancy & fiscaliteitLynn Pattyn, bachelor in de ergotherapieLore Snauwaert, bachelor in het onderwijs, kleuteronderwijsSofie Staelens, bachelor in het onderwijs, lager onderwijsEls Vallaey, bachelor in de vroedkundeLiesbeth Vandecandelaere, bachelor in de ergotherapieTijs Vandecasteele, master in de industriële wetenschappen, elektronicaJorim Vandevoorde, bachelor in de industriële wetenschappen, bouw-kunde

KATHO HogeschoolAdeline Bataillie, bachelor in het sociaal werk, sociaal-cultureel werkWendy Beddeleem, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkLaurens Boone, bachelor in de elektromechanica, industrieel managementStephanie Bouten, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkJesse Callens, bachelor in het bedrijfsmanagement, eventmanagementElsy Coucke, bachelor in de verpleegkunde, kinderverpleegkundeElien Crombez, bachelor in het lager onderwijsTatiana Debruyne, bachelor in de orthopedagogieKim Degryse, bachelor in het secundair onderwijs, Engels, biologieThijs Degryse, bachelor in het secundair onderwijs, bewegingsrecreatie, informaticaTom Demeersseman, bachelor in de agro- en biotechnologie, dierenzorgEline Demeyer, bachelor in de verpleegkunde, kinderverpleegkundeHelena Demeyere, bachelor in de agro- en biotechnologie, biotechnologieSimon Deré, bachelor in de agro- en biotechnologie, biotechnologieNiels Devoldere, bachelor in het bedrijfsmanagement, marketingLiesa Gesquière, bachelor in het office management, keuze SpaansTina Houthoofd, bachelor in het sociaal werk, sociaal-cultureel werkDimitri Lamon, bachelor in het bedrijfsmanagementNiels Meeuws, bachelor in de maatschappelijke veiligheidLynn Raes, bachelor in de orthopedagogieMatthias Soenen, bachelor in het bedrijfsmanagement, marketingElke Vancaillie, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkBroes Vangheluwe, bachelor in de autotechnologieShana Vanoosthuyze, bachelor in het bedrijfsmanagementLisa Verholle, bachelor in het bedrijfsmanagement, accountancy & fiscaliteitLiesbeth Verhulst, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkKenny Verstraete, bachelor in het bedrijfsmanagementBart Victor, bachelor in de agro- en biotechnologie, biotechnologieDries Witdouck, bachelor in de orthopedagogie

UGentJoyce Calis, master of science in de gezondheidsvoorlichting en -bevorderingRuben Denys, master of science in de communicatiewetenschappenWillem Casteleyn, bachelor of science in de farmaceutische wetenschappenNico De Vriendt, bachelor of arts in de taal- en letterkundeAns Debruyne, bachelor of arts in de taal- en letterkundeMarieke Duytschaever, master of science in de pedagogische weten-schappenJohan Mestdagh, master of science in het management en het beleid van de gezondheidJoris Mol, bachelor of science in de ingenieurswetenschappen, bouwkundeCharlotte Outtier, bachelor of science in de psychologieZincke Vandenbroucke, bachelor of science in de psychologieTine Verstraete, bachelor of science in de sociologieSander Anraed, bachelor of science in de politieke wetenschappenBieke Clarysse, master of science in de communicatiewetenschappenBalten De Temmerman, master of science in het sociaal werkHélène De Wolf, bachelor of science in de geneeskundeArne Demulder, master of science in de politieke wetenschappenLennert Dierickx, bachelor of laws in de rechten

Page 21: De Sleutel Lente 2013

17

AFGESTUDEErDEN IN HET HOGEr ONDErWIJS – ACADEMIEJAAr 2011-2012

Ward Reynaert, master of science in de toegepaste economische weten-schappenSarah Vanraes, bachelor of laws in de rechtenLaurens Ally, master of science in de geografieOlivier Berteloot, master of science in de biologieHanne Casteleyn, master of science in de pedagogische wetenschappenThijs Claerhout, bachelor of science in de politieke wetenschappenEmily Debaillie, bachelor of science in de pedagogische wetenschappenBo Debruyne, master of science in de bio-ingenieurwetenschappen, levens-middelenwetenschappen en voedingLore Deceuninck, master of science in de psychologieMarieke Desimpel, master of science in de pedagogische wetenschappenAnoek D’hoop, master of science in de psychologieMarisol T’Kint, master of laws in de rechtenMatthijs Vandaele, master of science in de communicatiewetenschappenTine Vandenberghe, master of science in de communicatiewetenschappenAnnelien Vanderhaeghe, master of science in de biochemie en de biotechnologieTine Vangheluwe, master of science in de farmaceutische zorgNele Victor, bachelor of science in de politieke wetenschappenDavid De Brabander, master of science in de bedrijfseconomieLien Deroo, master of laws in het notariaatDave Dewachtere, master of science in het management en het beleid van de gezondheidszorgTine Vandewiele, master of science in de criminologische wetenschappenRoel Lepoutre, master of science in het sociaal werkRuben Hemelsoen, doctor in de rechten

Artevelde HogeschoolSilke Carly, bachelor in de orthopedagogieEllen De Conseth, bachelor in het secundair onderwijs, Engels, lichamelijke opvoedingNina Driege, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkBieke Keysabyl, bachelor in het lager onderwijsLiesbeth Mestdagh, bachelor in het lager onderwijsHanne Nollet, bachelor in het secundair onderwijs, muzikale opvoeding, NederlandsTille Ruszkowski, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werk

Universiteit AntwerpenLynn Degryse, master of arts in de meertalige professionele communicatieStefanie Huyghebaert, master of science in het cultuurmanagement

Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB)Lien Vandevyvere, schakelprogramma handelswetenschappen

Hogeschool Gent (HoGent)Brian Caes, master in de handelswetenschappen, finance and risk managementJolien Callewaert, master in de biowetenschappen, land- en tuinbouwkunde, plantaardige en dierlijke productieMarieke Debusschere, bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels, FransKaren Decorte, bachelor in het bedrijfsmanagement, KMO-managementBert Dehu, bachelor in het bedrijfsmanagement, accountancy & fiscaliteitLisa Dejonghe, master in de biowetenschappen, land- en tuinbouwkunde, plantaardige en dierlijke productieStefanie Demeulenaere, bachelor in het bedrijfsmanagement, financie- en verzekeringswezenMarieke Desnyder, bachelor in de biowetenschappenBert Dewaele, bachelor in de industriële wetenschappen, elektronica, ICTDries D’haeyere, master in de industriële wetenschappen, elektromechanicaTom Diopere, master in de handelswetenschappen, strategisch managementBert Gekiere, master in de handelswetenschappen, finance and risk manage-mentSteven Haelewijn, bachelor in de elektromechanica, automatiseringTina Hoorne, bachelor in de handelswetenschappenJennifer Huvaere, bachelor in het internationaal bedrijfsmanagement, leer-traject internationale marketingDries Loncke, master in de handelswetenschappen, finance and risk manage-mentElien Maertens, master in de meertalige communicatie, Frans, SpaansLuka Mandura, bachelor in het bedrijfsmanagement, accountancy & fiscaliteitSammy Parmentier, master in de handelswetenschappen, finance and risk managementSiel Renier, master in de handelswetenschappen, accountancy & fiscaliteitKatharina Van Holsbeeck, bachelor in de intensieve zorgen en spoed-gevallenzorgStijn Vanparys, master in de handelswetenschappen, accountancy & fiscaliteitJoke Vansteenkiste, bachelor in de voedings- en dieetkundeCarl-Philippe Verfaillie, bachelor in het bedrijfsmanagement, accountancy & fiscaliteitGoedele Verhalleman, master in de handelswetenschappen, finance and risk management

Vrije UniversiteitBrussel (VUB)Brecht Claeren, master in de bedrijfskunde

HowestLaura Callens, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkLynn Degryse, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkBjörn Deprest, bachelor in de industriële wetenschappen, elektromechanica, elektrotechniekNiels Dutry, master in de industriële wetenschappen, elektronica, ICTLore Moerman, bachelor in het sociaal werk, sociaal-cultureel werkJoke Seys, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkJustien Talpe, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werkLiesbeth Vande Ginste, master in de industriële wetenschappen, biochemieSylvie Verhille, bachelor in het sociaal werk, maatschappelijk werk

Page 22: De Sleutel Lente 2013

18

FAMILIENIEUWS

Geboren

•Jules, zoontje van leraar Frederik Depaepe en Evelien Verhelle

•Lieke, dochtertje van oud-leerlinge Griet Raes en Dries Lakiere, kleindochter van leerlingenbegeleidster Mieke Hoornaert

•Ebe, zoontje van PO-lerares Herlinde Seynaeve en Jan De Zutter

Proficiat aan de ouders

Overleden

•Maria Verhamme, overgrootmoeder van Tim Calle-waert (5EW)

•Oud-leerling Daniel Wyffels, vader van oud-leerlinge Liselot Wyffels

•rosa bucket, grootmoeder van Luna Van Paemel (2MWa)

•Godelieve blomme, grootmoeder van oud-leerling Gio-vanni Six, overgrootmoeder van oud-leerlingen Kim en Magali Kimpe, Sean Maddens en van Amber Degryse (1Af)

•Guido Vanbecelaere, vader van oud-leerlingen Glenn en Grace Vanbecelaere

•Juliaan Carly, vader van oud-leerlingen Raymond, Joan en Mario Carly, grootvader van oud-leerlingen Peter, Jan, Tom, Rien en Silke Carly, overgrootvader van oud-leerlinge Marie Carly

•Fritz Meeuws, grootvader van Lotte Callewaert (2MWe)•Gilbert Decorte, grootvader van Clémentine Salomez

(5EMT) en oud-leerlingen Marie-Hélène en Juliette Salomez

•zuster M. Josee Verbeke, gewezen bibliothecaris van de Albrecht Rodenbachbibliotheek

•Maria Muylle, overgrootmoeder van Cil Masschelein (2MWb)

•André Hanoulle, medewerker van de Albrecht Roden-bachbibliotheek

•Dominiek Detailleur, vader van Amber Detailleur (6HWb)

•Agnes Aeck, grootmoeder van oud-leerlingen Karen en Domien Logghe

•Agnes Degrande, moeder van VMS-leraar Rudy† Be-kaert, schoonmoeder van oud-leerling Arthur Roelens, grootmoeder van oud-leerling Patrick Roelens, Bieke Bekaert (6WW) en Frauke Tetaert (1Ab), overgroot-moeder van oud-leerling Emmerson Roelens

•Elisabeth Noterdaeme, grootmoeder van Lotte Van-dommele (5EW) en van oud-leerlingen Drieke en Jelke Vandommele, Hannelore Decuypere en Angelo Vandommele

•Maria Adam, grootmoeder van Lisanne Spruytte (1Ad) en oud-leerlinge Laurien Spruytte

•roger Huyghe, grootvader van Isabelle Huyghe (1Aa)•Luc Wallays, oom van oud-leerling Jelle Wallays•philippe bohné, vader van Anthony Bohné (5MTWe)

De hele VMS-gemeenschap biedt de familieshaar medeleven aan.

-

SAVE-bord voor BenoitOp zondag 3 maart heeft de Vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen een SAVE-bord ingehul-digd voor VMS-leerling Benoit Plancke. Dat gebeurde in de Diksmuidsesteenweg ter hoogte van de Biet- straat waar Benoit op de vooravond van zijn zestien-de verjaardag bij een zwaar verkeersongeval betrok-ken raakte. Benoit lag vele maanden in coma en over-leed op 25 februari 2012. Het werd een ingetogen herdenking in aanwezigheid van veel familieleden en vrienden.

Page 23: De Sleutel Lente 2013

6-7-8 mei 20136-7-8 mei 20136-7-8 mei 2013

Inschrijven kan op www.internationaleweek.be of op elk secretariaat van CVO Roeselare:Campus VTI • techniek, economie • Leenstraat 34 • Roeselare • T 051 27 27 89 • [email protected]

Campus VMS • Arme-Klarenstraat 40 • Campus Kokelaarstraat • Kokelaarstraat 5 • Campus ROC • Gitsestraat 618 • Campus NT2 • Leenstraat 64Openingsuren van de secretariaten: www.cvoroeselare.be

Activiteiten voor ouders en leerlingen vanaf 16 jaar

PR

IJZE

N, T

EKST

EN E

N A

FBEE

LDIN

GEN

ON

DER

VO

OR

BEH

OU

D.

Een greep uit de waaier aan activiteiten!Een wereld vol passie: Flamenco! Saïdjah Galo ‘La Zambra’ is geboren in een muzikale familie en als 5-jarige volgde ze al haar eerste lessen. In haar kin-dertijd kreeg Saïdjah de basis van fl amenco mee van haar moeder, die haar eigen dansschool heeft. Ze treedt op met haar eigen groepen ‘Alma Flamenca’ en ‘La Bailaora y Los Rubios’ en daarnaast is ze te zien als fl amencodanseres in de fi lm ‘Dance the world’ . In deze workshop leidt Saïdjah ons naar de wereld van de fl amenco en kunnen liefhebbers zich laten meeslepen met het ritme en de basisbewegingen. Maak kennis met de passie, sensualiteit en elegantie van de fl amenco en verras na afl oop vrienden en familie met een kleine demonstratie!

Zeg niet zomaar quiz tegen een GPS quiz! In deze quiz zit je niet met je groep aan een tafel maar ga je met je groep op stap in Roeselare. Je ontdekt er verborgen plekjes en vele interessante weetjes over Roeselare met behulp van enkele coördinaten, enkele vragen, een GPS-toestel en een GSM (lees: sim-kaart). Jouw doel? De enige echte CVO-schat vinden en dat liefst sneller dan de andere deelnemende ploegen! Deze leuke variant op de traditionele quiz zal je doen kennismaken met de werking van een GPS-toestel, de fun van het quizzen en het werken met enkele media zoals SMS en Skype. Wat breng je zelf mee? - je stap-schoenen - 1 GSM per groep (sim-kaart krijg je van ons, je zal dus geen GSM-kosten hebben). De aangeduide prijs is de prijs per deelnemer! Een ploeg bestaat uit maximum 6 deelnemers . Ben je met minder dan 6, geen probleem, wij zorgen zelf voor aanvulling!

Paella: leer de knepen van het vak! In deze workshop leer je de wereld van het culinaire Spanje kennen en bereid je in groepjes van 4 een rijkelijk belegde paella mixta of paella valenciana. Na de kooksessie serveren we de paella met een glaasje passende Spaanse wijn in een zuiders Spaans sfeertje.

Immo in het buitenland Droom je ook van een tweede woonst in het buitenland of wil je met je hele hebben en houden naar de zon trekken? Hoe koop je een huis in Spanje? Zijn huizen betaalbaar in Frankrijk? Welke regio is aantrekkelijk in Italië of welke procedures moet je volgen als je een optrekje koopt in Groot-Brittannië? Je kan het hier vragen aan eigenaars van een woonst in het buitenland. Hoe pakten zij het aan? Een avond waarop heel wat vragen beantwoord worden en waarna jouw droom misschien wel gerealiseerd kan worden. Een glaasje wijn zal niet ontbreken.

Nog véél meer activiteiten cultuur, digitaal, eten & drinken, creatief, techniek, lifestyle... op www.internationaleweek.be!

Page 24: De Sleutel Lente 2013

20

MEEr INFO EN INSCHrIJVINGEN

• Wil u meer informatie of wil u uw zoon of dochter inschrijven in de VMS, dan ontvangen wij u graag op vol-gende momenten:

- elke schooldag van 8.30 uur tot 16.30 uur; - tijdens de twaalfjarigenavond op vrijdag 19 april om 19 uur;- tijdens de opendeurdag op zondag 5 mei vanaf 14 uur;- tijdens de extra infodagen (zie hieronder);- of op afspraak op een moment naar uw keuze na telefonisch contact via 051 20 42 48.

• Extra infodagen (informatie, rondleidingen en inschrijvingen) voor kandidaat-leerlingen op onderstaande data. Op woensdag van 13.30 uur tot 16.30 uur, op zaterdag van 9 uur tot 12 uur.

• Administratieve sluiting van donderdag 11 juli tot en met donderdag 15 augustus 2013.

april mei junizat. 20 zat. 4 zat. 1woe. 24 woe. 8 woe. 5zat. 27 woe. 15 zat. 8 zat. 18 woe. 12 woe. 22 zat. 15 zat. 25 woe. 19 woe. 29 zat. 22 woe. 26 zat. 29

asoWetenschappen

asoModerne Talen -Wetenschappen

asoModerne Talen -

Wiskunde

asoWetenschappen -

Wiskunde

asoHumane

Wetenschappen

asoEconomie -Wiskunde

asoEconomie -

Moderne Talen

asoEconomie

asoHumane

Wetenschappen

asoModerne

Wetenschappen

1ste graad1ste jaar2de jaar

2de graad3de jaar4de jaar

3de graad5de jaar6de jaar

VMSVrije Middelbare SchoolArme Klarenstraat 40 - 8800 Roeselare

T 051 20 42 48 - F 051 26 11 [email protected]

www.sint-michiel.be

ORGANIGRAM