MEOBtiel 04 1994

24
* loda * orche h al o * ijkdagen 71 n no veel eer. Ir MEOBTIEK IS EEN PERIODIEKE UITGAVE VAN ET MARINE ELEKTRONISC EN OPTISC BEDRIJF 2 23 l5ejaargang nr.4, juli1994 MEIB EK gebruikname meet/collimatietoren De Commandant Der Zeemacht VADM. L. Kroon verrichte op 1 juni 1994 de officiële handelin gen om de nieuwe meet/collima tietoren in gebruik te nemen. De festiviteiten vonden plaats in het bedrijfsrestaurant van het MEOBH. Hoofd Interne Zaken MEOB/H, D. van Schooneveld sprak een welkomst woord met name in de richting van de Vice Admiraal, de Schout bij Nacht T.J.N. van der Voort, de Commandeur R.G. Roodhuyzen en de Kolonel buiten dienst L.J.M. Smit met zijn echtgenote. Regen Hij keek nog even terug naar de dag dat de eerste paal geslagen werd voor deze meettoren. Dat was toen een on behaaglijke bijeenkomst. Buiten in de regen was er eigenlijk maar één die hoog maar vooral ook droog zat en dat was de Kolonel buiten dienst Smit. Reden om de officiële plechtigheid vanuit het bedrijfsrestaurant te laten plaatsvinden. “De ironie wil dat op dit moment de meettoren staat te glimmen in de zon in afwachting van zijn inge bruikname”, waren zijn woorden waarna hij het woord gaf aan het Hoofd van het MEOB Den Helder (HMEOBIH) Ir. F.J. van Werven. Feestelijke dag HMEOB/H noemde een viertal re denen waarom hij deze dag als een feestelijke dag beschouwde. De oude collimatietoren was ondeugdelijk ge worden en wat betreft veiligheid en gebruik niet meer acceptabel. De nieuwe toren biedt aanzienlijk meer mogelijkheden. kt n mur n 1 ~ .Li(j -~f Ij ~ 1 ——~~ ~ - ~ -. / ‘. ~ - --7 / ~ / ~, ~ -~ .- û ./ ~ ....- 1.; 1 F - - ‘1 -~ —. Iii : —~:~ ~. ~ •:~

description

MEOBtiek was het bedrijfsblad van het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest.

Transcript of MEOBtiel 04 1994

Page 1: MEOBtiel 04 1994

* loda

* orche h

al o

* ijkdagen

71

n no veel eer.

Ir

MEOBTIEK IS EENPERIODIEKE UITGAVE

VAN ET MARINEELEKTRONISC

EN OPTISC BEDRIJF

2

23

l5ejaargang nr.4, juli1994

MEIB EKgebruikname meet/collimatietoren

De Commandant Der ZeemachtVADM. L. Kroon verrichte op 1juni 1994 de officiële handelingen om de nieuwe meet/collimatietoren in gebruik te nemen. Defestiviteiten vonden plaats in hetbedrijfsrestaurant van hetMEOBH.

Hoofd Interne Zaken MEOB/H, D.van Schooneveld sprak een welkomstwoord met name in de richting van deVice Admiraal, de Schout bij NachtT.J.N. van der Voort, de CommandeurR.G. Roodhuyzen en de Kolonelbuiten dienst L.J.M. Smit met zijnechtgenote.

RegenHij keek nog even terug naar de dagdat de eerste paal geslagen werd voordeze meettoren. Dat was toen een onbehaaglijke bijeenkomst. Buiten in de

regen was er eigenlijk maar één diehoog maar vooral ook droog zat en datwas de né Kolonel buiten dienst Smit.Reden om de officiële plechtigheidvanuit het bedrijfsrestaurant te latenplaatsvinden. “De ironie wil dat op ditmoment de meettoren staat te glimmenin de zon in afwachting van zijn ingebruikname”, waren zijn woordenwaarna hij het woord gaf aan hetHoofd van het MEOB Den Helder(HMEOBIH) Ir. F.J. van Werven.

Feestelijke dagHMEOB/H noemde een viertal redenen waarom hij deze dag als eenfeestelijke dag beschouwde. De oudecollimatietoren was ondeugdelijk geworden en wat betreft veiligheid engebruik niet meer acceptabel. Denieuwe toren biedt aanzienlijk meermogelijkheden.

kt

nmur n

1 ~

— .Li(j-~f Ij

~ 1 ——~~ ~

- ~ -. / ‘. ~

- --7/ ~ / ~, ~

-~ .- û ./ ~ ....-

1.; 1 F- - ‘1

• -~ —.

Iii : —~:~

~. ~ •:~

Page 2: MEOBtiel 04 1994

Het MEOB Den Helder heeft samenmet de BW een bijzondere en succesvolle bijdrage geleverd aan hetontwerpen, installeren en in bedrijfstellen van deze toren. De meetfunctiepast volledig in de strategische veranderingen in het instandhoudingsproces aan de elektronica van deSEWACO-systemen op de schepenvan de KM.

“Nergens ter wereld is een dergelijkemeetfaciliteit aangetroffen”, warenzijn woorden en noemde als criteriadie het unieke karakter van deze torenbepalen: De draaibaarheid van de rekken en de precisie waar dat mee gebeurt. Het brede frequentiespectrumvan 100 MHz tot 40 GHz waarbinnensignalen kunnen worden ontvangen enuitgezonden en de automatischeverwerking en opslag van de meetresultaten.

De Commandant der ZeemachtVADM. L. Kroon die vervolgens aanhet woord kwam, keek terug naar zijntijd als commandant van een S- fregat:“In die tijd wilde ik weten - want datwil een commandant - hoe mijn apparatuur aan boord er bij stond. Datbetekende bij het gebruik van de oudetoren verkassen naar één van de stij

II

1.~_l ~3

gers van waaruit dat kon worden gemeten. Met de ingebruikname vandeze nieuwe toren komt daar een eindeaan en hier staat dan ook een zeertevreden operationele commandantvoor u.”

OptimaalVervolgens waren de aanwezigengetuige van een druk op de knop waarmee op een paneel lampjes gingenbranden op een afbeelding van de

toren en van een marineschip waarmeesymbolisch de ingebruikname een feitwas. Vervolgens werd er in beeld engeluid verslag gedaan van een metingwaarbij de STIR van Hr. Ms. TjerkHiddes werd bemeten. Het verbaasdenatuurlijk niemand dat na vergelijkingop de spectrum analyser geconstateerdkon worden dat de installatie optimaalfunctioneerde.

Als dank voor de bereidwilligheid omdeze ingebruikname te willen verrichten bood Van de Werve vervolgens een artist impression van de torenaan, die onder dank van de VADMKroon in ontvangst werd genomen.

Van der Werve vertrok vervolgensmet een klein gezelschap naar de torenom die daadwerkelijk te bezichtigen.Deze tijd gaf de mensen van het bedrijfsrestaurant de gelegenheid om deruimte om te toveren tot een gezelligereceptieruimte, inclusief een ware haringkar waar de genodigden onder hetgenot van een hapje en een drankjenog geanimeerd een uurtje bij elkaarbleven.

Tijdens de receptie was er gelegenheidkennis te maken met een voor de KMnieuwe werkmethode: het S-connectS systeem, (Ship-Shore connection)maar daar meer over elders in ditblad.

Koos van Laarhoven.

- s~ ~

.~- ..~.

1 ~

‘Van derWervevertrokvervolgensmeteenkleingezelschapnaar detoren...”

2 juli 1994 MEOBTIEK

Page 3: MEOBtiel 04 1994

Van e redactieHet is eigenlijk niet de goede tijdom een MEOBTIEK te maken.Veel te mooi weer om binnen tezitten, wereldkampioenschappen voetbal, tour de france endan ook nog eens de vakantie dievoor de deur staat.

Ook binnen het MEOB gebeurt er vanalles. Allereerst het vertrek van dehoofdredacteur J.W.M.E. vanLaarhoven. Daarom moet ik deze keerhet van de redactie schrijven. Voorheen kon ik bij Koos aankloppen metde vraag waar het bleef. Nu zit ik zelfop het laatste nippertje nog even eenA4-tje te vullen (het liefst de helftdaarvan).

HoofdredacteurKoos, voor die jaren datjij meedraaidebij de MEOBTIEK, bedankt. Nooitwaren er grote problemen die nietwaren op te lossen. Altijd waren we optijd met het blad, of in ieder gevalredelijk op tijd. Een deadline is om jeer aan te houden, toch wordt deze wetregelmatig met voeten getreden enzagen we kans om hem te overschrijden. Maar daar was altijd een heelgoede reden voor, zoals laatst door dedienstcommissieverkiezingen.

De inbreng van Koos van Laarhovenheeft een duidelijke stempel gezet op

de MEOBTIEK. Vanaf het begin dathij hoofdredacteur was, wilde hij ereen goed blad van maken. Allereerstmoest het blad met de computer worden gemaakt. Hierdoor groeide hetblad van een goed bedrijfsblad naareen professioneel ogend geheel. Zoalshet er nu uitziet is het leuk om het overte nemen en met een beetje hulpkomen we er wel.

Koos wil in ieder geval nog de nodigehand- en spandiensten blijvenvervullen en daar ben ik blij mee. Ermoet namelijk heel wat gebeurenvoordat de MEOBTIEK bij u optafel ligt!

SpontaanEr staan regelmatig mensen op die,meestal spontaan, met copy komen.Als zij zelf niet willen schrijven dangeven ze een seintje dat er wat bij hunop de afdeling staat te gebeuren. Dat isgoed, daardoor krijgen collega’s vanandere afdelingen de kans om kenniste nemen van wat er op andere afdelingen gebeurt. Let dus goed op de colofon, voordat je het weet sta je er zelfin, voor een spontane inzending enmisschien wel als vaste medewerker,wie weet?•

Wil van Elk

Reizen.Als je bij het MEOB werkt en jegaat op dinnstreis in je ëigen land,dan krijg.je een vergoeding. Gajemet je eigen~ auto en je neemt dôknog eens collega’s mee, (je moetwel toestemming. hebben), dan isde vergoeding~per kilometer:

als je ~én collega meeneemt 29cent, neem je twee collega’s meedan krijg je 43 cent en neem je drieof meer collega’s mee, dan krijg je57 cent.(Vrij vertaald uit eenwijziging op de Reisregeling binnenland ambtenaren defensie).

qitgÏijd~i*’..: -

Jn îiet ~vorige ~iu~m~r’ van. deMEOBTIEK werd steeds Martmvan der ‘Plas Maartën genoemd.Dit w~s~ dusni~ goed!

Van de puzzel ~v~fËn de 1a~s~‘S. .~ •.- ~‘, ,. *tweepunten~iit4e~kolom Hqnzon~

taal vèrd~venen:-7~Am: fil~r~gis~seuren’ 75 K ~

EindejaarsuitkeringAlle MEOB-medewerkers krijgenin december 1994 een eindejaarsuitkering. Deze bedraagt 0,4% vanhet bruto jaarsalaris. Van de uitkering wordt nog het nodige ingehouden.

Chef OBW, Martin van der Plas

MEOB Den HelderSpreekuren alleen na telefonische afspraak02230-25141R.E. Weber, artsMaandag, dinsdag, woensdag, vrijdagvan; 05.30 uur - 09.00 uur envan; 13.30 uur- 16.30 uur.

RBB~Rijks bedrijfsgezondheidsen bedrijfsveffigheidsdienst

MEOB OegstgeestSpreekuren alleen na telefonische afspraaktst. 2234W. de Klerk, arts

MEOBTIEK juli 1994 3

Page 4: MEOBtiel 04 1994

Van de directieverplichtmgenstop ingesteld. Kortom,het is tijd om op vakantie te gaan! Alsu dit leest lig ik bruin (nou ja, meerroze-rood) te bakken in de Italiaansezon ofzit ik op een terrasje de kwaliteitvan de Chianti te controleren.

Op het moment dat ik dit schrijfis het veel te mooi weer om tewerken, hebben we van Belgiëverloren en raakt het Defensie-geld op. We mogen geen personeel aannemen en geenmeetapparatuur e.d. kopen.

Alleen als het heel hard nodig is,mag het toch, maar daar doetdan iedereen wel moeilijk over.

De rekenmeesters van Defensie hebben zowel voor personeel als voor materiële investeringen een selectieve

Tijdelijke depressieDe situatie bij het MEOB is overigens

r~ niet zo somber als het begin van mijnverhaal suggereert. Het is meer eentijdelijke depressie, zoals we die deafgelopen jaren wel meer hebben gehad. En ondanks die depressies doenwe het bij het MEOB heel erg goed.Dat vind ik niet alleen, dat vinden ookonze klanten en onze Haagse bazen.Uit het jaarverslag van de Commandant Zeemacht Nederland (CZMNED)over 1993 blijkt dat we er met elkaarin zijn geslaagd een hoge materiëlegereedheid van de schepen envliegtuigen te realiseren. En dat terwijlveel schepen en vliegtuigendaadwerkelijk zijn ingezet bij vredesoperaties. Ook bij het besprekenvan het jaarverslag 1993 van hetMEOB was het College van Overleg(onze Haagse bazen), vol lofover onzeprestaties. Schout bij Nacht Van derVoort zei: “De Haagse directie is trotsop het MEOB”, een compliment aan uallen, dat ik hierbij graag aan u door-geef.

CadeautjeHet positieve doelmatigheidsresultaatover 1993 van bijna 1 mijoen guldenhebben we aan Den Haag aangebodenals een bescheiden bijdrage aan hetbeheersen van de budgettaire problemen bij onze kapitaal verschaffer. Alswij dat niet zelf hadden aangebodenzou de DMKM overigens ook geendoelmatigheidswinst hebben uitgekeerd, daarvoor zijn de financiëleproblemen bij de KM te groot. Maarop deze manier staat het veel aardiger,vindt u niet? Het jaar 1993 is nu officieel afgerond en 1994 is al half voorbij. Mensen, geniet van uw vakantie,ik zal het zeker doen. We hebben nogvijf maanden om van 1994 net zo’nsucces te maken als zijn voorganger..

DMEOB

\ 1/

v

~

“Als u dit leest lig ik bruin (nou ja, meer roze-rood) te bakkenin de Italiaanse zon ofzit ik op een terrasje de kwaliteit van deChianti te controleren.”

4 juli 1994 MEOBTIEK

Page 5: MEOBtiel 04 1994

Onderhoud aan medische instrumentatieOp het terrein van de voormaligeMijnendienst in Den Helderstaat het gebouw van de DienstBedrjfs Gezondheids Zorg 1CM(DBGZ) eenzaam achtergelaten.Binnen vinden er echter nogvolop activiteiten plaats. Er zijnnamelijk unieke keuringsfaciliteiten aanwezig voor hetkeuren van duikers voor de marine, landmacht, brandweer enhet off shorebedrjf.

;~

De keuring van een duiker wordtgedaan in een ochtend of in een middag. Onder andere wordt de longfunctie van de duiker gemeten terwijl hijaan het fietsen is op een home trainer.Hier worden drie man opgeleid voorhet landelijk erkende diploma vanlongfunctie assistent.

In dit gebouw is ook de afdeling Onderwatergeneeskunde (voorheenDMC - Duik Medisch Centrum) vanhet MEOB gehuisvest. Hier werktArie Nottelman samen met WoutVenneulen. Zij zijn voor de elektrotechnische zaken en voor mechanische zaken werkt hier sinds kort ookHenk Mulder. Hij is afkomstig van deBW. Hier wordt dus al gewerkt volgens de SEWACO-formule.

Vele techniekenIn de werkplaats valt het op dat er veletechnieken worden bedreven. In tandartsapparatuur lopen de leidingenvoor druk, water en elektriciteit broe

derlijk naast elkaar. Een flexibele boorop luchtaandrij ving met een toerentalvan 300.000 omwentelingen perminuut, een mini turbine, lucht heenen terug, koelwater en de elektriciteitvoor de verlichting. Zelfs een miniboiler voor warm water inje mond van35 graden Celsius.

Ook de apparatuur voor het steriliseren van medische apparatuur wordtdaar onderhouden. Arie: “Vroegerwerd steriliseren droog uitgevoerd,180 graden in een tijd van twee uur.Nu wordt dat gedaan met stoom, 2,5Bar, 135 graden in vijf minuten. Enhet resultaat is beter, je kan er alleengeen kroketten meer in bereiden!”

Ook in de tandheelkunde wordt volgens de nieuwe arbo- en milieuwettengewerkt. Vullingen worden opgevangen, amalgaam wordt afgescheiden, alles wat in het spuugbakjekomt wordt met een centrifuge gescheiden van het water en in cassettesopgevangen. De hermetisch afgesloten cassettes worden bij een firmaverwerkt.

Ook bij de decrompressietanks voorduikongevallen is het personeel vanDMC nauw betrokken. Maar ook dezuurstof- en koolzuurapparatuur vande Onderzeedienst wordt er onderhouden. Veel vindt plaats in de vormvan directe ruil.

Nederlandse AntillenNaast het vele werk in Den Helder,zijn de technici ook regelmatig bij deklant te vinden. Zelfs in Curaçao staattandartsapparatuur die is geïnstalleerden aangesloten door Arie en zijn collega. 14 dagen Curaçao, op Suffisanten Aruba op Savaneta, voor installatieen onderhoud. Arie: “Dan kom je daaraan, snik heet, komen er alleen maareen paar pijpen uit de grond. Daarmoet dan een tandartsinstallatiekomen. Op Aruba trokken we een kastopen, komt me daar een berg zanderuit en een mieren, niet normaalmeer. En dan vragen ze zich nog af ofonderhoud noodzakelijk is.”,

Vloerbox in tandartsenruimte, vol met techniek Wil van Elk

1.•~

MEOBTIEK juli 1994 5

Page 6: MEOBtiel 04 1994

Overzicht jaarprogramma klaverjassen en sjoelen seizoen 1994/1995

Tevens ledenvergaderingHerfstdrive PVMBO

NIEUWE LEDEN ZIJN VAN HARTE WELKOM

Spel- en vaartocht PVMBO

1

2. De kosten per speelavond zijn f3,50per persoon.De jaarcontributie van deafdeling klaverjassen en sjoelen isf 10,00 per persoon.

3. De Herfst-,Kerst- en Paasdrive worden door de PVMBO georganiseerd entellen NIET mee voor de laddercompetitie, deze avonden kunnen wel doorintroducés worden bezocht tegen eendoor de PVMBO vast te stellen bijdrage.

4. Niet afgehaalde prijzen tijdens despeel- en slotavond blijven eigendomvan de afdeling.

5. U kunt voor vragen, suggesties enklachten altijd terecht bij:

Voorzitter: A. van der Poel, A. Roland Holstlaan 15, 2343 DJOegstgeest, Tel. prive 071-15384, Tel.kantoor 01711-52370.

Secretaris: M. Stokhuijzen, Pr. Kennedylaan 38, 2343 GS Oegstgeest,Tel. 071-177243.

Penningmeester: P.G. Verbruggen,Jac. Urlusplantsoen 120, 2323 LELeiden, Tel. 071-763762.

De PVMBO heeft op 23 mei 1994(tweede pinksterdag), naar aanleiding van het derde lustrum,een vaartocht georganiseerd.Tijdens deze tocht is een klaverjas- en een sjoeltoernooi gehouden.

De belangstelling was groot: 88klaverjassers (dus 22 tafels) en dertigsjoelers. Er werd in drie groepen vantien personen op drie bakken gesjoeld.Er waren zestien vaargasten, totaalgingen er 134 mensen mee in de boot.

RondvaartHet weer werkte gelukkig mee en metdat beetje wind aan dek viel ook welmee te leven. Om 12.00 uur werd vertrokken voor een rondvaart via de Zijlover de Kagerplassen, de Brasemmermeer en de Westeinderplassen.

Voordat de wedstrijden begonnenwerd een ieder verrast met een kopkoffie en een gebakje.

Tussen de tweede- en derde ronde vanhet klaverjassen werd een bingo

gespeeld met diverse mooie prijzen. Erwaren cadeaubonnen voor de prijswinnaars: 22 voor de Klaverjassers ennegen voor de sjoelers. Na hetuitreiken van de prijzen kwam er terafsluiting een loterij met zeer veelkleinere prijzen zodat er heel wat mensen om 17.30 uur van boord gingenmet een aandenken en sommigen meteen schorre stem omdat de geluidsinstallatie aan boord het tijdens de vaartocht begaf. •

MSTtf

1.0~spe~Javond~i zullen worden gehoudèn op:

vrijdag 2 September 1~94. •~ijdâg 16Septe~ber 1994.

le vrijdâ~ 30 September 19942e~frtjdag 1~4 Oktober 1994~4e~Frijdag. 11 November 19945e~rijdag 25’Novemb~r 19946e vrijd~~ 9December 1994

woensdag. 14 December 1994 Kerstdrive PYMBO7e vrijdag 30 December 19948e vrijdag 13 Januari 19959e vrijdag 27 Januari 1995

10e vrijdag 10 Februari 199511e vrijdag 24 Februari 199512e vrijdag 10 Maart 199513e vrijdag 24 Maart 199514e vrijdag 7April1995

woensdag 12 April 1995 Paasdrive PVMBO15e vrijdag 21 April 1995

zaterdag 20 Mei 1995 Feestelijke slotavond

6 juli 1994 MEOBTIEK

Page 7: MEOBtiel 04 1994

PERSONEELSVERENIGING

PV1VIBQOpgericht 22 mei 1979

gironummer 346806

BestuurVoorzitter A.J.M. Koek 2454Secretaris l.F. Flohr 2337Penningmeester J.E. Slot 2238Vice-voorzitter J.T.C.P. v.d. Hoorn 23722e secretaris A. Bal 2476

lid J.P. Bijker 2484

2e penningmeester Koek

Materiaalbeheer v.d. HoornLedenadministratie BalContactpersoon F.B.T.Q. KoekContactpersoon K & 0 FlohrCoördinator FPP Koek

Contactpersonen van de afdelingenAutohobbyclub K. Keller 2238Computerhobbyclub T.J. Borreman 2193Radiozendamateurs J.J.J. Mullers 2126Hobbyclub algemeen C.M.J. v.d. Ploeg 2207Badminton C.H.J. T~nzer 2207Bridge M.M. de Rapper 2430Klaverjassen en sjoelen A. v.d. Poel 2370Schietsport A. Bal 2476Vissen J. Uitterdijk 2314Watersport 8. Schaap 2211Zaalvoetbal R. Knijnenburg 2414

Jaarprogramma seizoen 1994 - 199512 sept Eerste algemene ledenvergadering16 sept Herfstdrive klaverjassen20 sept Herfstdrive schieten30 sept Herfstdrive bridge1 okt Herfstdrive vissen13 okt Herfstdrive badminton19 nov Bowlingavond14 dec Kerstdrive Klaverjassen15 dec Kerstdrive badminton17dec Kerstbingo20 dec Kerstdrive schieten23 dec Kerstdrive bridge11/18 febr Bowlingavond7 apr Paasdrive bridge8 apr Paasdrive vissen11 apr Paasdrive schieten12 apr Paasdrive klaverjassen13 apr Paasdrive Badminton6 mei Oranjebal29 mei Tweede algemen ledenvergadering22 juni Volleybal toernooi

MEOBTIEK juli 1994 7

Page 8: MEOBtiel 04 1994

VolleybaltournooiNa een jaar wachten was hetweer zover. Ons volleybaltournooi werd weer gespeeld. Het isin de sporthal “De Vliethorst” teVoorschoten gehouden op 16juni 1994.

Dit toernooi wordt niet meer HetScheepsbel Toernooi genoemd maargewoon een volleybaltournooi tussenPV Marine en de PVMBO.

Er namen achttien teams aan deel,zeven uit Den Haag en elf uitOegstgeest. In Oegstgeest hebben 42sportfanaten in de kantine van eenheerlijk nasimaaltijd mogen genieten.Om 17.00 uur zijn we richtingVoorschoten gereden waar enkeleteams al om 18.15 uur moesten beginnen.

Enkele teamnamen: Non Movers, DeBeidehandjes, Badmutsen, Haasjes,Postbus 51 en zelfs Always metvleugels. De hele avond was het eenkleurrijk schouwspel voor detoeschouwers. Er waren zelfs teamsdie in tenue aantraden.

Er werd een ander systeem gespeelddan andere jaren. Er werd gespeeld opvier velden in twee poules: A en B. Inieder poule deden negen teams mee.Speeltijd was twaalf minuten. Na bijvoorbeeld twee of drie wedstrijden tehebben gespeeld had men een pauzevan een kwartier, maar men bleef dehele avond spelen tot 22.30 uur. Er

werden acht wedstrijden gespeeld.Nadat alle rondes waren gespeeld ende punten geteld, speelden vier teamsde fmale.

Op veld één speelde SMASH tegenWWWMHIONNG en op veld tweeMENGELMOESJES tegen DEKNALLERS. Het was zeer spannenden de toeschouwers joelden de besteteam naar de eerste plaats.

Uiteindelijk werd de uitslag:

1:SMASH uit Oegstgeest2: WWWMHIONNG (Wij WillenWinnen Maar Het Is Ons Nog NietGelukt) uit Den Haag

3: Mengelmoesjes uit Den Haag4: De Knallers uit Den Haag.

De wisseltrofee ging dit jaar weer naarDen Haag, zij hadden over alle wedstrijden de meeste punten behaald. Naeen genoeglijke avond kregen allespelers een vaantje. Het bestuur van dePVMBO en de coördinatoren van ditvolleybaltournooi waren zeer tevreden.

De spelers vonden dit systeem heelleuk, omdat zij de hele avond kondenspelen, voor een volgende keer kunnen zij dit zeer aanbevelen.+

Inqrid Flohrnamens PVMBO

PhonecardsSpeciaal voor de verzamelaars vantelefoonkaarten geven telefoonmaatschappijen speciale collector’s editions uit over phonecards. In de foldervan GNC (Gibraltar Nynex Communications) staan verschillende thema’svermeld.In de reeks van oorlogsschepenontdekte Anton Haddeman (OELM),een verwoede verzamelaar van telefoonkaarten, de naam van HNLS IsaacSweers.

In de catalogus van 1993 stonden opde kaarten de afbeeldingen van de

~TB1~Ar~1~R ~~SS OLEAWS

- li~_.

[24e

schepen op postzegels. Je hoeft dezekaarten niet te verzamelen, je kan erook de telefoonkosten mee betalen.Na gebruik inleveren bij Haddeman!

Units40 0. . . . ..

Q~RA~LTAR

~MuUNfp~Ti~Ns

— I~lm1I~

~.~) .~;.

..-.‘ •l~ ‘~ —

.1)

‘~

8 juli 1994 MEOBTIEK

Page 9: MEOBtiel 04 1994

Barbecue ETMAGDe marinemagazijnsdienst(MMD) bestaat al ruim 45 jaar.Een negende lustrum voor zo’ngrote Organisatie als de MMDwilde men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bij het MLC (Materieel Logistiek Centrum)Arsenaal in Den Helder hebbenze de feestelijkheden al achter derug. In Oegstgeest bij het MLCETMAG werd dit gevierd meteen barbecue.

Op vrijdag 1 juli ji. werd achter gebouw M een barbecue-feest gehoudenvan 13.00- 18.00 uur. KTZA J. Faasen(HMMD) had dit feest aangeboden enwas daarbij ook aanwezig. Het wasmooi weer, er was gezellige muziek ende berg vlees werd door GerardHaasnoot vakkundig geroosterd.Salades, sauzen, vlees, het kon niet op.Men ging na afloop voldaan en tevreden naar huis, het zou ieder jaarmoeten gebeuren.+

0

~ ~~‘ ~ ~k •~,

\%~:~

Rob van der Vos

Algemene ledenvergadering PVMBODe tweede algemene ledenvergadering van de PVMBO werdop maandag 20 juni jl. gehouden.De belangrijkste punten op deagenda van vergadering warenhet her- of verkiezen van bestuursleden en het behandelen engoedkeuren van de begrotingvoor het volgende verenigingsjaar. Tevens werdendatums geprikt voor belangrijkeevenementen.

Na een welkomstwoord door devoorzitter was het de beurt aan de secretaris om de notulen van de vorigevergadering voor te lezen. Sommigeleden vonden dat het wel moeilijk isom zo’n heel verhaal te moeten aanhoren en dan al of niet goed te keuren.Zij vroegen of de notulen voor iedereen die tijdens de vergadering aanwezig was, voorafkonden worden uitgedeeld. De voorzitter zegde toe dat opde agenda voor de volgende vergadering komt te staan dat een ieder die dat

wil de notulen bij de secretaris kanaanvragen. Tevens zal de oproep en deagenda van de ledenvergadering in deMEOBTIEK geplaatst worden.Hierna volgde de bestuursverkiezing.Aftredend en herkiesbaar waren devoorzitter, Fon Koek en bestuurslidJan Nijker. Daar geen nieuwe kandidaten waren aangemeld, stelde devoorzitter voor beiden bij acclematiete herkiezen. De vergadering ginghiermee akkoord.

BegrotingVervolgens kwam de begroting aan deorde. De penningmeester deelde aaniedereen een exemplaar uit. Er werdgevraagd of de feestavonden meerkostendekkend konden worden gemaakt door bijvoorbeeld de consumptieprjzen op die avonden te verhogen.De voorzitter gaat dit bespreken enkomt de volgende vergadering hieropterug. Het punt subsidie aan deafdelingen werd nader toegelicht. Deaanwezige vertegenwoordigers van de

diverse afdelingen konden tevredenzijn. Zij kregen hun gevraagde subsidie. Daar de begroting een batigsaldo vermelde en de contributie ophetzelfde niveau werd voorgesteld,was dit voor de aanwezigen voldoendereden om deze begroting onveranderdvast te stellen. De rondvraag leverdeweinig op zodat het laatste punt konworden behandeld: het vaststellen vande diverse activiteiten in het komendeverenigingsj aar. De volgende ledenvergaderingen zijn bepaald op 12 september 1994 en 29 mei 1995. Er werden datums gekozen voor herfst-,kerst- en paasdrives en voor dekerstbingo en het oranjebal. Eenoverzicht vindt u elders in dit blad.Niets meer aan de orde zijnde bedankte de voorzitter de aanwezigenvoor hun bijdrage, wenste een iedereen goede vakantie en sloot de vergadering.+

Fon Koek

‘1

~‘ .,‘. ;._~

\ 1 11

.~ ~

( II

— II.

~ :~ .1~’:..î

p... •-~..

“Het kon niet op.”

MEOBTIEK juli 1994 9

Page 10: MEOBtiel 04 1994

Meetviot Akoestische metingenDe afdeling Akoestische metingen (AKM) van het MEOB inOegstgeest, verricht allerlei metingen onder water. Hiervoorhebben zij al veertig jaar lang debeschikking over een Meetviot inde Roeleveense plas in Nootdorp.

De Roeleveense plas geeft ideale omstandigheden voor onderwatermetingen. Vroeger werd op het MEOB, inhet nog maar net afgebroken gebouwvan de Technische Dienst, in een ingegraven bassin de metingen uitgevoerd.De grote betonnen bak gaf tijdens hetmetingen de nodige reflecties. In deplas heeft men daar geen last van.

Het vlot bestaat uit twee drij vers. Dezezijn hol en zijn twee beveiligingsdeuren van de onderzeedienstbasis inde Waalhaven. Op deze drijvers is hethuisje geplaatst. Boven het huisjestaken twee masten uit. In de ene mastwerd een hydrofoon geplaatst waarvande eigenschappen bekend zijn. In deandere mast werd de te meten (onbekende) hydrofoon geplaatst. Detwee masten lieten zij zakken, zodat detwee hydrofoon’s op gelijke dieptevan zo’n vijf meter onder waterkwamen. Op deze manier zijn allerleimetingen uit te voeren.

Op dit meetvlot zijn metingen verrichtaan: Transducers en hydrofoon’s vanmarineschepen voor controle, bijvoorbeeld na een reparatie of modificatie,testen van transduceropstellingen ofcomplete onderwaterinstallaties, zoals:TBQT, echoloodinstallaties en onderwatertelefoons. Ook werd aan storingsonderzoek gedaan.

Frans Beurze en Henk Rijnja, van hetMEB en Physisch Lab, moesten in diebegintijd met een roeiboot naar hetvlot toe roeien. Met een dieselaggregaat werd elektriciteit opgewekt. In1970 kwam Wim Mol daar om de hoekkijken. Het vlot werd verplaatst en opgebouwd zoals het er de laatste jarenheeft uitgezien. Het vlot was toenbereikbaar via een loopplank.

Het nieuwe meetviot wordt medio augustus in gebruik genomen.

Wim Mol werd in 1982 door FreekBrouwer afgelost. Kees van der Plasnam het van hem over. Hij doet ditwerk nog steeds. Hij wordt geassisteerd door Johan Bamhoom. Op 6juli jI. werd het huisje overgedragenaan de boer die eigenaar is van de plasen deed het niet meer dienst alsmeetviot.

Het FEL/TNO had in de plas ook eenmeetvlot. Deze is overgenomen doorhet MEOB. Als dit vlot is aangepastaan onze wensen, zal medio augustushet nieuwe meetviot in gebruik worden genomen..

II’≥~.

- -.

‘ 8/

Oude meetviot leeg, afvoer via de rails.

II 1

‘~

10 juli 1994 MEOBTIEK

Page 11: MEOBtiel 04 1994

OranjegekteZolang Nederland in de running was,deed ons kwalirant driftig mee aan hetoranjegevoel. Niet alleen met oranjeballonnetjes, nee, grote posters aan demuur, oranje strikken, petten en T-shirts. Als dat geen wij gevoel is, danweet ik het niet meer. Een collegavond in zijn broodtrommeltje een chocolaatje in een oranje wikkel, een ander vond het allemaal maar overdreven. Toch was het gezellig, zolang hetduurde!

Ton Sneeuw 25 jaarambtenaarTon Sneeuw was op 3 juni jI. 25 jaarin dienst. Dit werd op 6 juni ji. ingebouw Huygens gevierd met koffieen gebak. Joop van Huut bedankte,namens de Technische Staf, Ton voorzijn inzet gedurende die 25 jaar. Tijdens deze informele bijeenkomstbleek dat het MEOB niet kan zonderregelneef en Ton is de aangewezenpersoon om deze rol te vervullen.

Na het verplichte nummer met de envelop, volgde namens de collega’s nogeen aantal fraaie geschenken. De meterjenever zal inmiddels wel op zijn! •

Rob Dukker

MEOBTIEK juli 1994 11

Page 12: MEOBtiel 04 1994

Basiscursus elektronicaOp 23 juni zijn tijdens eenfeestelijke en geanimeerde bijeenkomst in het petit restaurantde certificaten uitgereikt die behoren bij de basiscursus elektronica.

J.H.M. van Huut heeft het leeuwedeelvan het theoretische gedeelte gegeven.P.J. Aarents nam het onderwerp meet-techniek en de praktijk voor zijn rekening. Inmiddels hebben ruim 40MEOBisten de cursus gevolgd.Het aantal deelnemers was deze keerbijzonder hoog, 24 heren en 2 dames.Door het praktische deel in tweeën tesplitsen was er toch altijd voor eenieder voldoende aandacht.

ToespraakIn zijn toespraak benadrukte T.A.J.IJzerman dat het aantal van 26 wat aande hoge kant is geweest, maar dat tochis besloten met dit aantal de cursus tedraaien omdat er spoedig een MBOopleiding gaat starten.

De resultaten waren over het algemeen goed. Ruud Gruis kreeg een speciale vermelding omdat er op zijn certificaat vier maal het cijfer negen

prijkte.Ook de prestaties van de beidedames waren noemenswaardig.

Na de uitreiking van de begeerdedocumenten nam Petra Boetekees namens de cursisten het woord en werden de beide docenten letterlijk enfiguurlijk in de bloemetjes gezet.Een prachtig bloemstuk, een fles wijnen een cadeaubon viel hen ten deel.

Hierna was er een vrolijke noot: HenkSmit werd door zijn medeleerlingenbedacht met een prijs voor zijn humoristische inbreng in de cursus. Eenmaal heeft hij het zelfs gepresteerdtijdens een droge les over servo’s, terwijl de leraar op het bord schreef, viahet raam het pand te verlaten om vervolgens huiswaarts te keren. Deleraar heeft hier niets van gemerkt!!

MaaltijdAls afsluiting van deze middag werden wij getrakteerd op de overbekendeen altijd weer zeer smakelijke rjsthap.J. Uiterdijk en zijn trawanten haddener weer iets fraais van gebakken.Hulde!

DeelnemersDe deelnemers waren: de dames P.M.Boetekees (ONEC), M. Donker(MLD) en de heren R. Gruis en S.Sewdin (ONEC), J.F. Peterse(OGRO), P. van Aperen, A. de Hoog,A. de Neling, J. Gerritsen, A. Rensen,H. Smit, R. Plug, P. van Dam, J.J.A.Bergen henegouwen, M. Straathof, enR. Vogelenzang (OKLO), H.F.P.Schouten, J.T.G. Mooyman, F.H.Meinema, D.J. de Gier, R.G. Scharff,C.J.H. Henkes, M.R. Roshanali en W.van Oosten (ONZO), Th. Smit(OTAM) en E. van de Vos (OIMA)..

Pieterjan Aarents

,~

4 ~

,.4. $ 1

/ ~ ~:

A

- —~-,

.. ~ ..

4: ~ :~. .

.~.

. •. ~ :~

~ :. ‘•,~ .~ :~:. :~ ~ 1~ — —~

-. .q~• “... ..

.4 .

~ .. ..-.

~ ~. . .. . .

Hij is niet te zien tuatie een eind gekomen.Vooral voor Johan Barnhoorn waren

Door het snoeien van de struiken bij de struiken een belemmering van hetde ingang van het MEOB in uitzicht. Op de foto is goed te zien, hijOegstgeest, is aan een gevaarlijke si- is niet te zien, hoe de situatie was.

12 juli 1994 MEOBTIEK

Page 13: MEOBtiel 04 1994

Onderhoudswerkzaamheden meetviot te NootdorpHet MEOB start binnenkort metonderhoudswerkzaamheden aanhet nieuwe MEOB meetviot opde Roeleveense plas te Nootdorp.Het MEOB heeft het meetviotvan TNO overgenomen en heefthiermee de beschikking gekregen over meer ruimte en meerfaciliteiten. Het oude meetvlot isvan de hand gedaan.

Maar voordat de afdeling AkoestischeMetingen (OAKM) het nieuwemeetviot in gebruik kan nemen, zullener eerst diverse onderhoudswerkzaamheden verricht moeten worden.

AsbestDe binnenwand-beplating bevat as-best. Omdat de onderhoudswerkzaamheden dusdanig zijn dat deze beplatingbewerkt zal worden, moeten ze worden verwijderd. Dit zal door eendeskundig bedrijf worden uitgevoerd.Als het geheel asbestvrij is gemaaktzullen medewerkers van de Technische Dienst het achterstallige onderhoud aan het meetviot wegwerken.Naast deze werkzaamheden zullen erook enkele functionele aanpassingenworden uitgevoerd.

OpknappenNa het zomerverlof zal een extern bedrijf (lees aannemer) de buitenzijde

opknappen. Deze werkzaamhedenbevatten onder andere:- het gedeeltelijk vervangen van de

houten gevelbeschieting- vervangen van diverse raamkozij

nen- aanbrengen buitenzonwering- buitenschilderwerk, etc.Na deze (onderhouds-) werkzaamheden beschikt de afdeling OAKMweer over een prima meetvlot die aande huidige eisen voldoet.+

De bedrijfsbouwkundigeHendrik Kremers

Presentatievideo-film overcomputerstralingDe afdeling OELM trok op 22juni jl.twee keer een volle zaal bij het houdenvan een TEMPEST presentatie. Bij hetopheffen van de ETG vergaderingen,waarbij de bureauhoofden ervaringenkonden uitwisselen, viel er een leegte.Om dit op te vangen werd besloten ompresentaties te geven. De TEMPESTpresentatie had de primeur. ‘s Morgens presenteerde hoofd Advies en ‘smiddags had H. Klok de primeur inherhaling.

Goed produktDe tweede primeur was omdat devideo-film nog niet eerder was vertoond. De video-film is gemaakt doorde afdeling AVC van het MEOB en iseen goed produkt. De film gaat voornamelijk over de speciale metingendie de NECOM (NEderlandse COrnputerstraling Meetgroep) verricht. Demeetgroep heeft een speciale meetwagen waarmee ter plaatse bij de klantmetingen kunnen worden uitgevoerd.

Eenvoudig op te pikkenTegenwoordig worden bij hetverwerken van geclassificeerde docu

menten computers gebruikt. Een PCstraalt echter de informatie zomaar deruimte in. De kunst voor degene diedeze informatie graag wil hebben, isom deze straling op te pikken. VolgensA. Haddeman (OELM) is dit heel eenvoudig. Hoe eenvoudig dat is liet hijzien met een demo. Stroomtang omeen kabel en met de juiste meetapparatuur, kwam de informatie terbeschikking. De computerapparatuur,beeldscherm en computer, geeft ook

nog de nodige straling. Daartegen kande apparatuur heel eenvoudig wordenafgeschermd. Hierdoor kan een denkbeeldige vijand of spion het een stukmoeilijker krijgen om aan de informatie te komen.

Wil van Elk

,~

vlnr: Wim Borst, Cor Ruitenbeek en Anton Haddeman

MEOBTIEK juli 1994 13

Page 14: MEOBtiel 04 1994

Contact met de klantHet kan niet vaak genoeg wordengezegd: “Om te weten wie jeklanten zijn, moet je zeopzoeken.” Maar al te vaaklevert dat winst op omdat er eerder wordt begrepen wat de klantnou eigenlijk vraagt.

,~ ~

Het Koninklijk Instituut van de Marine (KIM) is zo’n klant. Daar wordenofficieren opgeleid, dus de eerste indruk is: daar heeft het MEOB nietsmee te maken. MIS! Daar wordt lesgegeven, inderdaad, maar dan wel ophoog niveau. Ook in technische vakken. Officieren van elektrotechnischedienst moeten straks aan boord vaneen schip hun taak goed kunnenuitvoeren. In het lab voor elektrischemachines en vermogens elektronicaworden door aankomende officierenallerlei meetopdrachten uitgevoerd.Daarbij heeft het KIM een uitgebreidmeetapparatuurpakket waarvoor hetMEOB de jaarlijkse kalibratie doet.Ook worden er adviezen gegeven bijaanschaf van nieuwe apparatuur.

Eigentijdse oefeningenIn het lab is het hoofdschakelbord vanzes panelen door het personeel zelfontworpen en samengesteld. Er staantien meettafels opgesteld. Draaiendemachines zijn onder deze tafels weggewerkt, hierdoor komen de studentener niet meer direct mee in aanraking.

Het geheel maakt een bijzonder netteindruk. Er kunnen eigentijdse oefeningen worden gegeven die primaaansluiten bij de theorie van de college’s.

Jan Seiwald is in dat lab volop bezigaan zijn afstudeeropdracht van de Hogeschool (sector techniek) Alkmaar:het automatiseren van meetopdrachten met thyristors. Voor deontwikkeling van de software maakthij gebruik van het pakket ATEasy.

Het geheel wordt gevormd door eentestbord die gekoppeld wordt via eenPC aan allerlei componenten. Het aansturen van meetapparatuur vindt via debus plaats. Bij zijn opdracht liep hijtegen allerlei problemen aan. Hij wouniet alleen weten hoe het Kalibratiecentrum werkte met automatiseringvan meetapparatuur, nee de oplossingen die hij vond bij zijn onderzoekkoppelde hij terug. Een goede zaak.+

Wil van Elk

Utwisseling van personeel

om de interesse te peilen voortijdelijke plaatsing in een anderebewerkingsgroep.76 procent van de formulierenwerd ingevuld ingeleverd. Van68 medewerkers willen 22 personen tijdelijk in een andere bewerkingsgroep werken. In september zal een proef wordengestart met vier of zes personen.

- Kennis wordt verspreid over meermensen. Daardoor kan sneller worden gereageerd op veranderingenvan het werkpakket

- Algemeen niveau neemt toe doorgrotere instrument kennis

- Arbeidsvreugde (motivatie) wordtverhoogd door mensen nieuwe uitdagingen te geven.

Voorwaarden voor uitwisseling is:

- vrijwillig- binnen bewerkingsgroepen van bu

reau Optiek, zowel binnen alsbuiten de sectie

- over een periode van zes maanden- op basis van gelijk schaalniveau.Niet iedere sectie reageerde enthousiast. In sommige gevallen, zoals bijGroot Optiek (OGRO), is uitwisselingvrijwel onmogeljk.•

r

qBI~ ~.

Draaiende machines zijn onder de tafels weggewerkt

Onder het personeel van bureau De argumenten zijn:Optiek is een enquête gehouden

14 juli 1994 MEOBTIEK

Page 15: MEOBtiel 04 1994

Formatiezaken deel 1Formatiezaken zal altijd wel eenveel besproken onderwerp blijven, ook binnen het MEOB.Harry Schutte, Formatie-adviseur KM, vertelt in een serie artikelen over Formatiewerk en depositie die het inneemt in het Personeels- en Organisatiebeleid.

Forrnatiezaken, het formatie-advies,functiestructurering en functiewaardering. Allemaal zaken die bij velenvraagtekens oproepen, maar waar jeop een of andere manier toch een keermee te maken krijgt. De indruk wordtwel eens gewekt dat klanten demedewerker van Fonnatiezaken als

“Aan die lui heb je niets.”

boeman zien. Dat zijn van dieambtenaren die bevorderingen tegenhouden, lastige vragen stellen en uiteraard altijd de functies te laagwaarderen. Kortom, aan die lui heb jeniets.

Het Formatiewerk is erop gericht eendoelmatige, doelgerichte functiestructuur te verkrijgen door het vastleggenvan het aantal, de soort, het onderlingeverband en de zwaarte van functies.Dit alles binnen de doelstelling van deOrganisatie. Het bepalen van dezwaarte van de functies noemen wefunctiewaarderen. Met andere woorden, functiewaarderen is een onderdeel van het Formatiewerk.

Bij het vaststellen van formatiesbeslissen verschillende partijen. Allereerst de dienstleiding, die om welkereden ook de bestaande structuur wilof moet wijzigen en daarvoor een reorganisatie start. De DC dient haarinstemming te geven, waarna dezwaarte vastgesteld wordt door de formatiemedewerker. (Gaat het om militaire functies dan wordt dit verrichtdoor het Bureau Functieanalyse, beterbekend als FUNAL). Kortom, velenzijn bezig zonder dat u daar in feite ietsvan merkt.

De formatiemedewerker adviseert dedienstleiding over opbouw, aantallenen soorten functies.

Daarnaast voorziet hij de functies vanhoofd- en niveaugroepen.

Alvorens op het functiewaarderen in tegaan, moet vermeld worden dat hetaspect functiewaarderen onderdeel isvan het totale personeels- en organisatiebeleid. We weten allemaal dat elkeleidinggevende de werkzaamheden zodoelmatig mogelijk wil (laten) uitvoeren. Belangrijke voorwaarde daarbij isdat de medewerkers die dat moetendoen, gemotiveerd zijn, anders gezegder zin in hebben. Het salaris is hierbijniet de enige, maar wel een belangrijkefactor. Het systeem van belonen moetdan ook rechtvaardig zijn. Functie-waarderen is hierbij een hulpmiddel.Het uitgangspunt is dat voorgelijkwaardig werk, dezelfde beloningmoet gelden.

Bij het opbouwen van het salaris Spelen vier factoren een belangrijke rol:

1. algemene factoren, zoals loonpolitiek, belastingen, heffingen, e.d.;2. persoonlijke factoren, zoals leeftijd,opleiding, ervaring en prestatie;3. arbeidsomstandigheden, zoals onregelmatige werktijden;4. inhoud van het werk.

Met de inhoud van het werk (zwaarte,soort) houdt functiewaardering zichbezig. De overige drie factoren liggenbuiten het aandachtsgebied van Formatiezaken, al worden we er wel heelnadrukkelijker mee geconfronteerd.Enkele voorbeelden:

- Enkele jaren geleden konden overheidsorganisaties bijzonder moeilijk aan automatiseringspersoneelkomen. Er was een groot tekort opde arbeidsmarkt en wat er zich aanbood werd al snel weggekocht doorhet particuliere bedrijfsleven. Omhet hoofd te bieden aan dezeontwikkeling werd van diverse zijden voorgesteld de functie danmaar op te waarderen. Helaas, datging niet, want de inhoud van defunctie veranderde niet. Loven enbieden bepaalde de markt en dat isniet het terrein van Formatiezaken.

- Hoe vaak constateren we niet datsommige werknemers al jaren indezelfde schaal zitten en nooit eenbevordering kunnen maken. Tochwerken deze mensen gemotiveerden staan immer zeer loyaaltegenover de organisatie. Hetgevolg is veelal de functie voor testellen op een hoger niveau.Helaas, ook hier kan Formatiezaken niet mee uit de weg. Welheeft de dienstleiding daar instrumenten voor, zoals een gratificatieof een functioneringstoelage.

- Ook bereiken ons voorstellen omvuil en/ofgevaarlijk werk tot uitingte laten komen in het niveau van defunctie, want per slot van rekeningheeft een ander dat vaak niet enheeft wel dezelfde beloning. Ookhier moeten we u teleurstellen.Toelageregelingen moeten dit soortverschillen tot uiting brengen enniet functiewaardering.

Het gaat dus om de inhoud van hetwerk. Belangrijk is te weten dat dedienstleiding de inhoud vaststelt en uopdraagt deze uit te voeren. U tekentuw FIF (functie-informatie-formulier)niet voor accoord, maar dat u kennishebt genomen van de inhoud. Dedienstleiding kijkt bij de functie naar

‘Degene die de functie verrichtweet wat er van hem verwachtwordt.”

de doelen die de Organisatie wilbereiken en de werkzaamheden diedaarvoor moeten worden verricht. Degene die de functie verricht weet water van hem verwacht wordt en waarophij kan worden aangesproken. Hetwaarderen van de functies kan nu worden omschreven als: “het toekennenvan een bepaaldgewicht aan eenfunctie in verhouding tot andere functiesbij de overheid in het algemeen en bijdefensie in het bijzonder”. We makenin feite een rangorde naar zwaarte,ofwel het op één lijn zetten naaroplopend gewicht. Aan het gewichtwordt een schaal verbonden, die ophaar beurt weer verbonden is met eensalaris.

MEOBTIEK juli 1994 15

Page 16: MEOBtiel 04 1994

Wij gebruiken daarvoor een methodeom alle functies op dezelfde manier tewegen. De gehanteerde methode is dievan het Ministerie van BinnenlandseZaken (BIZA). Het gebruik is vastgelegd in het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke ambtenaren Defensie (BBAD).

Het BBAD kent twee soorten functies:Organieke functies en Mensfuncties.Organieke functies zijn die functiesdie door de dienstleiding zijn vastgesteld aan de hand van doelen die zijdaarbij voor ogen heeft. In de meestegevallen komen de mensfuncties

overeen met de organieke functies. Erkunnen in de praktijk afwijkingen ontstaan in de organieke situatie. Medewerkers moeten als gevolg van bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden ofontwikkelingen andere werkzaamheden verrichten Als dit structureelwordt noemen we dit een mensfunctie.We zijn het er wel allemaal over eensdat de feitelijk uitgevoerde functie(mensfunctie) zoveel mogelijk moetovereenkomen met de door de leidinggewenste functie (organieke functie).Bij afwijking vindt er in de regel eengesprek plaats tussen de directe leid-

Ing en u, veelal in het bijzijn van depersoneelsconsulent over de oorzaak.De leiding beslist of de mensfunctieomgezet wordt naar de organiekefunctie of dat de gegroeide situatiebeëindigd wordt. In het eerste gevaldient Formatiezaken de functie opnieuw te waarderen.

Tot zover deel 1. In de volgende publikatie leg ik uit hoe het niveau van eenfunctie tot stand komt.+

H. W. SchutteFormatie-adviseur KM

IdentiteitskaartLidmaatschap KrijgsmachtHet Audio Visueel Centrum(AVC) heeft van iedere MEOBer een kleurenfoto gemaakt, speciaal voor de IdentiteitskaartLidmaatschap Krijgsmacht.

Toen in 1990 de eerste acties werdenuitgezet in het kader van het Lidmaatschap Krijgsmacht, had niemand kunnen vermoeden dat de identiteitskaarten pas medio 1994 zoudenkomen. De speciale apparatuur om defoto’s te maken en tegelijkertijd deidentiteitskaart gereed te maken, wasniet eerder beschikbaar.

KrijgsgevangeneBij de afdeling Personeelszaken zijnvan alle medewerkers van het MEOBde identiteitskaarten en specialearmbanden opgeslagen. Deze wordenuitgereikt in tijden van buitengewoneomstandigheden, zoals oorlog, oorlogsgevaar en mobilisatie. Als u indeze omstandigheden uw identiteitskaart en armband bij u draagt en uwordt gevangen genomen, geniet u destatus van krijgsgevangene en de beschermmg die daar uit voortvloeit. Deop de pas ingevulde rang is gekoppeldaan de hoofdgroep van de functie: degroepen 1 en II zijn ingedeeld bij demanschappen, III bij de onderofficieren en IV, V en VI bij de officieren.

In de conventie van Genève is vastgelegd wat de rechten en plichten zijnvan krijgsgevangenen.In het boekwerkje LidmaatschapKrijgsmacht Burgerpersoneel, dat in1992 is verstrekt, wordt uitgelegd wat

De vinder van dit bewijs wordt verzochthetaftegevenbijeen militaireinstantieot’de politie~ MISbUU is strafbaar

dit inhoudt. In de bibliotheek is eenexemplaar voor inzage beschikbaar.+

Namens de personeelsconsulentenMiranne Verraes.

KONINKRIJK DER NEDERLANDENIDENTITEITSBEWIJS

MACHTNaam 0EVoornamen: M.PGeb.datum: p4_5~.•

nrlMarno : :.

KM34~Q1’9

De houder is veijstchf het bewijs bij zich tedragen indien in werkehjlm dienst en veilies temelden bi) zijn commandant.

16 juli 1994 MEOBTIEK

Page 17: MEOBtiel 04 1994

Tonijn6 juli 1994. Een belangrijke dagvoor Den Helder en in het bijzonder voor het Helders MarineMuseum. Hun laatste aanwinst,de drie cilinder onderzeebootTonijn —vroeger Hr.Ms. Tonijn —

werd officieel geopend.

Oud- premier en voormalig onderzeebootcommandant Piet de Jong verrichtte de officiele handelingen onderhet toeziend oog van vele genodigden,met name uit de onderzeedienst maarook uit de museale wereld.

In een spel van woord en geluid werdde Tonijn afgetrimd op de plek waarhij nu voor bezoekers is opengesteldnamelijk naast het marine museum opeen hoogte van ongeveer twee meterboven de grond. Onderdeel van deopening was ook de afdaling van eenmarinier vanaf de bovenbouw van deTonijn langs een tokkelljn tot voor detribune waar de genodigden haddenplaatsgenomen. Daar kwam uit zijnrugtas een fles waarmee de Tonijnsymbolisch de champagne van dedoop teruggaf aan de huidige beheerders.

Beschermvrouwe van de Tonijn ismevrouw Silvia Toth die destijds ookde doopplechtigheid heeft verricht endie helaas door verblijf in het buitenland niet aanwezig kon zijn.

-~ p~

-.

:.~ ~‘

‘~-

De Tonijn was operationeel van 1966tot 1991 en is met behulp van de stichting instandhouding submarines entargets tot een monument gemaaktwaarin je echt het leven op een onderzeeboot kunt proeven. Ik wil dan ookiedereen aanraden eens te gaan kijkenop dit prachtig gerestoreerdepronkstuk van het marine museum.

BTRA

Marinier daalt af langs een tokkellijn

Koos van Laarhoven

.

Voormalig onderzeebootcommandant Piet de Jong

MEOBTIEK juli 1994 17

Page 18: MEOBtiel 04 1994

Vlootdagen Den Helder 1994Het MEOB uit Oegstgeest gafook dit jaar weer akte deprésence bij de Vlootdagen inDen Helder. Samen met hetMEOB in Den Helder, de Bewapeningswerkplaatsen en deRij kswerf is in een overzichtelijke tentoonstelling weergegevenwat de Marine onderhoudsbedrijven te bieden hebben.

Met de ervaringen van vorig jaar is hetruimer opgezet. Vooral het publiekkon de grotere loopruimte waarderen.Voor rolstoelen was het ook goedtoegankelijk. Het MEOBIO trok veelpubliek met een demonstratie met deKruisvaartdiesel-trainer. Vooral degeluidseffecten trokken veel belangstelling.

Een dag voor de vlootdagen kondengenodigden, commandanten vanschepen, HTD’s en HWD’s, maar ookde directeuren van de onderhoudsbedrijven, kennismaken met tweenieuwe futures: de KVD-trainer en hetS-connect-S. De KVD-trainer is nogmaar net gereed en wordt binnenkortovergedragen aan de KM.

Het S-connect-S systeem werd gedemonstreerd door een computerver

- binding tot stand te brengen via eensatelliet. Zo was het mogelijk om in decomputerbestanden van de Hr. Ms.van Nes te kijken.

R. Toes van de Fotodienst (MEOBIH)heeft een videofilm gemaakt over hetKracht Warmte Station (KWS). Dezefilm gaat over de energievoorzieningvan de Nieuwe haven in Den Helderen werd tijdens de vlootdagen continuvertoond.

De tentoonstelling is opgezet door hetzelfde team als van 1993. Er wasalleen een andere projectleider.+

Mariniers tonen hun kunnen in de marinehaven

De ruim opgezette tentoonstelling trok veel publiek

-r

L~i

t..t. .—- 1

••~u ~ 1- 1 -

~‘I ~- ~_~I~q . — ~- ~ ~ ,~

r

~

4

18 juli 1994 MEOBTIEK

Page 19: MEOBtiel 04 1994

Afvoer chemische afvalstoffen

î

1•

t-

Voortgang “MEOB 2000”Op 30 juni jl. is een tweedebijeenkomst gehouden waarbij devoortgang werd gepresenteerd vanhet “MEOB 2000” project. Hierbijwaren ook DC-leden van de MMDaanwezig omdat de OU Materaaldienst een bijzondere samenstellingwordt van MMD en MEOB. Ditproces en de herstructureringbevoorrading lopen door elkaarheen.

Voordat de oude OBW gesloopt kon worden, moesten eerst de chemische afvalstoffen worden afgevoerd. Een jaar geleden is al een draai-boekje samengesteld om de veiligheid van mens en milieu te garanderen. Door de verplichte concurrentiestelling kwam een anderbedrijf de stoffen opruimen dan in eerste instantie was verwacht. Hetwas dan ook een hele toer om het oorsponkelijke draaiboek te volgen.

Mevrouw Vinkesteyn: “Wat er ook gebeurt met de afvalstoffen, wijblijven verantwoordelijk voor deze stoffen. Het legen van de badennam een aantal dagen in beslag. Vooral de volgorde bij het verwijderen van “elkaar bijtende” stoffen was erg belangrijk. Het was duszaak om goed op te blijven letten.”

Beveiliging16 september 1994 is de mtroductiedag van de beveiligingsgroepVNV. Het personeel van dit bedrijfzal dan een rondleiding krijgen ophet MEOB.Vanaf 1 oktober zal personeel vanhet Marinebeveiligingskorps enleden van het beveiligingsbedrijfsamen de wachten draaien: twee aantwee.Vanaf die tijd zullen ook de matrozen BDBWK niet meer wachtlopen bij het MEOB.

MEOBTIEK juli 1994 19

Page 20: MEOBtiel 04 1994

Uittreksel uit het verslag vanhet 43e Overleg met de dienstcommissie, gehouden op23juni1994 bij het MEOB inDen Helder

MededelingenIn 1992 is uit oogpunt van Single Service Management de werkgroep kalibratie opgericht. Deze werkgroepheeft onderzoek verricht naar de verbetering van de doelmatigheid van kalibratiewerkzaamheden. Vanuit deCODEB (Commissie Overleg DEfensie Bedrijven) is besloten dit verderuit te werken. Eind oktober 1994wordt een rapport verwacht.

De Secretaris Generaal heeft beslotendat audiovisuele diensten worden verdeeld in:- publiciteitactiviteiten bij de Audio-

visuele dienst KM (AVDKM)- instructie-activiteiten bij de AVDKL

De positie van het AVC bij het MEOBin Oegstgeest verandert niet. Voor het

MEOB in Den Helder zou dit wel consequenties hebben omdat de AVDKMpubliciteitsactiviteiten in Den Helderclaimt. De vraag is of dit doelmatig is.

SiriusVoor het personeel van Sirius verlooptde overgang van Oegstgeest naarValkenburg niet geheel vlekkeloos.Vooral wie nu voor betaling zorgt isniet duidelijk.Antwoord: Alle fmanciële zaken worden vooralsnog door het MEOB verzorgd.

CapaciteitsproblemenDe DC stelt dat er signalen uit de KMOrganisatie zijn over Capaciteitsproblemen bij het MEOB. Hierdoorkunnen problemen ontstaan bij deopleverbetrouwbaarheid en de klant-vriendelijkheid.DMEOB heeft andere signalen: Een totaaloverzicht van het bedrijf geeft eengrote spanning te zien over 1994. In1995 neemt de spanning af en in 1996wordt een overschot verwacht.

MEOB 2000Na de zomer komt er een vervolg opde TMV-cursussen.

De DMKM heeft ingestemd met hetstarten van een pilot voor de vervanging van het BBS. Hier komt een opdracht voor. Het VAS LOGDOC staathier formeel los van.

Door de selectieve vacaturestopkomen er in principe geen nieuwemensen meer binnen; bij uitzonderingalleen mensen met een tijdelijk contract. In principe worden er geen contracten verlengd, dit geldt ook vooruitzendkrachten.

RondvraagVoor 1 mei 1995 moet er een copie vaneen geldig legitimatiebewijs bij Pzworden ingeleverd. Dit naar aanleiding van de identificatieplicht. PZkomt met een plan van aanpak.

Het volgende DC-overleg is op 6 oktober l994.•

Meesterlijke modellenDe tentoonstelling: Meesterlijkemodellen uit meters metaal, eenoverzicht van het werk van HansVerhuist, is tot en met 28 augustus in het Marinemuseum in DenHelder te zien. De tentoonstellingtoont werk van deze Rotterdamse laskunstenaar en wordtgehouden ter gelegenheid vanhet tienjarig jubileum van deHelderse modeibotenverenigingHMBV Nieuwe Koers.

Verhuist bouwt van afgedankt metaalschepen en andere voorwerpen. Wiede werken van de Rotterdammerbekijkt, moet goed speuren om afvalte ontdekken. Maar de aandachtigekijker ontdekt steeds meer: spijkers,moeren, schroeven, bouten, bestek enzelfs gordijnrollen. Het grootste en belangrijkste stuk is een model van hetschip Aemelia (twee meter lang). DeAemelia (genoemd naar de prinses vanOranje, Amalia van Soims) was hetvlaggeschip van luitenant-admiraalMaarten Harpertszoon Tromp. Maarook andere historische schepen zijn opde tentoonstelling te zien. Zo maakte

• ••<•~•~,

‘~° ~ ~ ‘4. ~“

hij ter gelegenheid van het Columbus-jaar modellen van de drie schepenwaarmee Columbus naar Amerikavoer: de Santa Maria, de Pinta en deNina.

De Helderse ModelbotenverenigingNieuwe Koers is op 1juli1984 ontstaan uit een afdeling van de HelderseModelraceclub. De vereniging heeft

!~

‘V~\’~ ~/

ten doel het propageren van de modelbotenbouw en de modelbotensport enhet bevorderen van het varen met radiografisch bestuurde scheepsmodellen.

Openingstijden: maandag van 13.00-16.45 uur, dinsdag t/m vrijdag van10.00-16.45 uur, zaterdag, zon- enfeestdagen: 13.00-16.30 uur.+

20 juli 1994 MEOBTIEK

Page 21: MEOBtiel 04 1994

KijkdagenDe medewerkers van de Bewapeningswerkpiaatsen (BW) en dievan het MEOB in Den Helder,kregen op 16 juni ji. de gelegenheid om in elkaars keuken tekijken. Er werd wederzijdsvolop gebruik gemaakt van dezegelegenheid. Op de foto een paarcollega’s van de BW in deafdeling DWRE bij het meetpiatform van de track-antenne vande Goalkeeper. “Het is goed omte zien hoe een ander werkt. Eenhalve dag is te weinig om je erinte verdiepen, maar genoeg omeen indruk te krijgen van elkaarswerk.”

Bij het MEOB in Oegstgeestwerd voor het gehele personeelde gelegenheid geboden om denieuwe oppervlakte behandelingswerkpiaats (OBW) tebezichtigen.Ook hier was de belangstellinggroot.+

-s

Veel belangstelling voor de nieuwe OBW in Oegstgeest

Je weet nOOIt,wanneer jedaarineeklaar bent.

7.,,

1’1~‘ii

BW personeel op bezoek bij DWRE

1

is ontzettendn~oeilijIc.

-7—

MEOBTIEK juli 1994 21

Page 22: MEOBtiel 04 1994

Frits Cattermolen en

Stanley Naarendorp, al

jaren worden zij een twee

eiïge tweeling genoemd. Op

2 juli jI. zagen zij Abraham

en waren zij samen goed

FRITS EN STANLEY SAMEN 100 JAAR

Informatie-verwerkende systemen aan boord van de Marineschepen zijn in toenemende mategebaseerd op een netwerk-structuur die analoog is aan commerci~Ie systemen, zoals toegepast inhet bedrijfsleven.

Voor het monitoren, diagnostiseren enevalueren (testen) van dergelijke systemen maakt men gebruik van test/hulpapparatuur met een identiekestructuur. Anders gezegd: computersystemen worden getest met computersystemen, waarbij infonnatieoverdracht plaats vindt via een standaard data verbinding.

DatacommunicatieDoor gebruik te maken van het telefoonnet voor het tot stand brengen vandeze data verbinding, kunnen de systemen aan boord van schepen op af-

stand worden getest. (Datacommunicatie).

In het bedrijfsleven is het, uit kostenoverweging, al geruime tijd een must,om op afstand service te verlenen. Opde plaats van waaruit de service wordtverleend is alle benodigde informatieen kennis aanwezig. Via data verbindingen kan veel sneller en tegen lagerekosten service worden verleend aan devloot. Deze voor de KM nieuwe werk-methode is het resultaat van de ervaring die door het MEOB is opgedaanbij het inbedrijfstellen van M-fregatten

Belangrijk bij deze nieuwe werk-methode is dat:- niet ongecontroleerd gekoppeld

kan worden met computersystemen, zowel aan de wal als aanboord van schepen. De verbindingdient tot stand te worden gebracht

met losse apparatuur. (Maken geendeel uit van systeem configuraties).in beide richtingen gecommuniceerd kan worden, waardoor deschepen ook gekoppeld kunnenworden met informatie systemen(Data banken) aan de wal.+

S - CONNECT- SSYSTEM

(Ship - Shore Connection)

Diagnostiek, Evaluatie en Monitoringop afstand via telefooncentrale en/ofINMARSAT

Een modem en efficiënt gebruik vande communicatiemogelijkheden metde apparatuur welke in gebruik is bijde Koninklijke Marine.+

1

voor honderd jaar. Feest

dus bij het Kalibratiecen

trum in Oegstgeest.

S-connect-S System

22 juli 1994 MEOBTIEK

Page 23: MEOBtiel 04 1994

II oii Zo iii aal

1. WK-deelname, baai, plaats in USA2. Aan boord, menens, voorwoord, rijtuig, fel3. WK-deelname, WK-deelname, voom. woord4. Gelijk, vrucht, voor de vuist, volgeleigenschap, 1

muzieknoot, telwoord5. WK-deelname, boom, streling, geladen deeltje, 2

Nieuw Ginua 36. Kaassoort, snavel, plaats in NL, 4

telegraaf restante7. Vul in XE, WK-deelname, WK-deelname,

vulinil 68. Ter plaatse, elk, reeds, WK-deelname, 7

onderdeel, Franse ontkenning 89. WK-deelname, asem, lus 9

10. Brandstof, klein kind, ordedienst, gewoon,water in Friesland 10

11. Zeilboot, uitgave, rivier in Portugal, familielid,vul in BN

12. WK-deelname, oosterlengte13. WK-deelname, tot afscheid, deel v,1~ gebit,

noot14. Europees schiereiland, WK-deelname,

voorzetsel15. WK-deelname, vod, met Gods wil16. WK-deelname, munt, lof, steen, dat is17. Scherpe kant v/e mes, WK-deelname,

TV-les Organisatie

~HI~mI1. Drank, WK-deelname, besloten vennootschap,

holte, niet noemend2. Medicijn, edel, boom, omroep, barium, dat is,3. Rivier in Utrecht, WK-deelname, rechtsom,

omroep, Gouveneur-Generaal4. Titel, daar, voorzetsel, pers. voorn. woord,

uw edele, haar, Rijksuniversiteit, gety5. Voegwoord, rechte stuk van vaart,

pers. voorn. woord, Duitse munt, bolgewas,Noord-West, hetzelfde, Rijksunversiteit

6. Ned. spoorwegen, onder andere, paard, getij,karaat, dat is, tandeloos zoogdier, ter plaatse

7. Idem, munt, Romeinse Rijk, Oost Indië,onderkoning, drogist, Duitse NV

8. Europa, ontkenning, las, plaats in NL, uranium,familielid

9. WK-deelname, voegwoord, dierengeluid,Romeins Rijk

10. Welpenleidster, voertuig, box, motorrace,Arab. grootheid

11. WK-deelname, burgelijkestand, land in Amerika,technisch ambtenaar, aanspreektitel

12. WK-deelname, jong dier, titel, sportman13. WK-deelname, meisjesnaam, in het jaar, leervak,

Frans lidwoord14. Lezersheil, Ned. Antillen, voorzetsel, nieuwjaar,

mak, voegwoord, kerstman15. Smekend woord, WK-deelname, telwoord16. WK-deelname, WK-deelname17. Lichaamsdelen, WK-deelname, uit het hoofd

12345

WK-doorloper

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

11

12

13

14

15

16

17

Ontwerp: H.J. van Hoogenhuizen

Oplossing inleveren Puzzelladderuiterlijk

1 Hr. K. Butter24 augustus 1994 1 Hr. A.L. Sneeuw

bij: 1 Hr. J.W. de Groot

Sonja Vlieland, 5 Hr. J.J.J. Mullers5 HrA.Bal

afdeling ORKC. 9 Hr. C. Moraal9 Mw.T.Paats9 Mw. B. van Kempen-Fleur

11 Mw. M. van Voorene-Weymar12 Hr. E. Spierenburg

Oplossing vorige puzzel 12 Fir. W. Kipping14 Hr. D. van Schooneveld15 Mw.C.de Boer

HARTIG. CANADA 16 Mw. M. de Haar-Schaap

BATA. EGO. ETON 17 Hr. J. v.d. Zalm

SL.AARDGAS.LS 18 Mw.M.Glasbergen19 Hr. J.W. Ruben

. GIGUE. NUTHE. 21 Hr. P. van der Burg

SEN. GELAG. ERG 23 Mw. J.M. Ruben-van Noord

PREJUDICIEREN 24 Mw. P.M. van Duyvenbode24 Hr. R. BekkersA. EER. L. ASE. 0 24 Hr. R.L. Schippers

TON. KLAAS. NEE 27 Hr. C. de Graaf

.R...A.R...P. 28 Hr.P.Guyt28 Hr. C. HaasnootREI.STEEG.KEI 28 Mw.D.deGier

0. NAT. D. ROL. E 29 Hr. P. Dijkdrent29 Hr. G. Wesselius

SINGULARITEIT 29 Hr. F.L. Wiesenfeld

ENE. REMUS. ENS 31 Hr. DR. v.d. Neut

. GROET. MOEDE. Met puntenverlies:Hr. J. Jongeleen f 25,00AA. ONTROUW. RE Mw. C. Schipper-van Duin f 15.00

AVIS. EDE. YKTE Zonder puntenverlies:

LESTER. RAKKER Hr. F.L. Wiesenfeld f 10,00

MEOBTIEK juli 1994 23

Page 24: MEOBtiel 04 1994

LPZETTERS~

Met OntslagJ.W.A.M. WijnandsE.M. Piket-Lanzing(3 maanden detachering BW)

Ambtsjubileum 25 jaarMevr. A. HogewoningR.G. ScharffA.L. SneeuwC.H. van LeeuwenR. KortwijkB. Meijn

12 ½jaarR. KuijperMw. C.W.M. VianenH. DorriusG. NetjesG. Kool

SKO/O 01-06-94TOF/H 01-06-94

.~~.~

•I

Vollybaltoernooien, altijd gezellig!

D~ re- ‘cti- -s isi over het’ d nnie ‘1 als-n o -w-rk~n v’n

in~ t - b-h u zi -h

LogistiekNZO/OTS/OBBIHIMAJHGRO/O

IMAIHHD/HNNIJOORL/OKantIH

07-05-9402-06-9421-06-9425-06-9428-07-942 1-06-94

07-06-9404-07-9412-07-9429-06-9428-06-94

,1

d

1

t1 fl

i irp.

1

~ru wrD- er ..rdwijk

~pi vior ~ v 1 numm rv~ fS;IEK, n n

iii e tij 24 au ustus 1 4

- - -

L\_~--≤

‘11-r- ht~nv,.