FRET Magazine nummr 6 1994

11
^ maandblad u indse popffluziek 1994 nummer 1e jaargang OKTOBER

description

FRET Magazine nummr 6 1994

Transcript of FRET Magazine nummr 6 1994

Page 1: FRET Magazine nummr 6 1994

Bericht uit Singapore:

V..>. i^nVmR

Als manager Wim Re i jnen z ich wat in het hoo fd hee f t gezet dan kun je er voor 9 0 % zeker van z i j n dat het d o o r g a a t . Na 3 maanden f a x e n en t e l e f o n e r e n s t a a t The W a t c h m a n + band k l a a r op v l i e g v e l d Z a v e n t e m om met S i n g a p o r e A i r l i n e s te v e r ­t r e k k e n naar de t w e e d e i n t e r n a ­t i o n a l ) M ( u s i c ) M ( a r k e t ) . Er w o r d t wa t l a c h e r i g g e ï n f o r m e e r d naar de p r i j s van het b ie r a l d a a r . Way out l/vest, dat kennen we, maar wat s taa t ons te w a c h t e n in The H a r d r o c k Café, 10 .000 km de andere kant op?

I P I i

Na vijftien uur vliegen en tenminste vijf speelfilms, en verzorgd door een attente crew met wespetailles in lange batikjurken, wor­den we door Gioria Ng_ (spreek-uit: eng), gastvrouwe, afgehaald en naar het Concorde Hotel aan de Outram Road gebracht waar we ons de hoffelijke ontvangst, omhangen met orchideeënkransen, een beetje onbeholpen laten welgevallen.

's Avonds eten we garnaler» en duisterder vissoorten van de steengrill aan het water in Little China terwijl op de achtergrond de bouwliften nog steeds op en neer gaan; er wordt ook 's nachts doorgewerkt aan de hypermoderne hoogbouw die de oude stadsde­len steeds meer verdringt. Een eeuwenoude tempel naast een dertig verdiepingen tellend bankgebouw is biereen normaal verschijnsel.

Op zondag 12 juni schrijven we ons in op de IMM in het chique Raffles Hotel, overblijfsel uit de Engelse koloniale t i jd.

FRET 2 0

Palmbomen en rustieke binnenplaatsen, kroonluchters in het hele gebouw, witte steen en marmer. We ontmoeten Stuart Raven-Hill, Concert Production Director en Watchman-fan. Hij had voor ons de mogelijkheid willen creëren om iedere avond unplugged te spelen in het Raffles. Helaas is dat niet gelukt. Dat betekent dus maar één concert deze week.

Tiger beer en plaatselijke eetgewoonten in het goedkope Chinese Beer House aan de overkant, bezoek aan een boeddhisten­tempel in Little China (monotoon gezang van in het zwart geklede voorgangers door Electrovoice speakers, eeuwenoude cultuur naast 20ste eeuwse technologie, offerandes van wierook, etenswaren en blikjes 7 Up), Chee's Eating Place, nogmaals Tiger beer en een belangwekkend gesprek over identiteit en toekomst.

l i i i P P S P t K

Opening night in de Jubilee Hall. Stel je voor: Eleanor Rigby op Chinees tokkelinstrument, drumcomputer en akoestische gitaar, vals' voorgedragen door een hypernerveus Chinees duo, artificiële klan­ken van wereldmuziekensemble Asia Beat. We luisteren beleefd en verdwijnen dan snel naar een soort Aziatische McDonalds, slobberen noodles and meatballs naar binnen,en brengen een eerste bezoek aan The Hardrock Café om de op topvolume gespeelde set van It's A Perfect Day uit Zweden (die tot hun eigen verbazing een nummer 1 hit hebben in Singapore) te doorstaan. Aan de muur de bekende roek-attributen inclusief een grote foto van medelander Adje Vandenberg.

Het concert. Natuurlijk de gebruikelijke technische proble­men; een opgeblazen Fender Twin, een inderhaast opgeduikelde extra mengtafel waarvan de helft van de knoppen vast blijkt te zit­ten, alles wordt echter op hoffelijke wijze in orde gebracht: 'Don't worry ma'am, please sit down, we'll fix it for you'.

Eerst de opgeklopte rockshow van Syn - een slordige Lenny Kravitz kopie - en het Berlijner duo Liz 'n Love - live vocalen, niet eens ingeplugde playback gitaar - dat beter op zijn plaats zou zijn in een discotheek. Nadat de DJ Deeper Shade Of Souls/an Urban Dance Squad heeft gedraaid, is het tijdens de verrassend enthou­siast ontvangen Watchman-set feest vanaf de eerste song.

I I 3 B P e i E e

Later, in de kleedkamer onder de John en Yoko bedpeace-tekenin-gen een gesprek met Jimmy Wee, baas van Pony Canyon, over de geschiedenis van de rock in Singapore, die pas sinds een tiental jaren toegestaan: toen gaf de commissaris van politie aan J.W. de opdracht een rockfestival te organiseren in zijn naam om van zijn boeman imago af te komen. Tot zijn verbazing kreeg J.W. de vrije hand bij de programmering, startsein voor het alternatieve circuit in een stad waar tot dan toe gladgepolijste coverbands 5 sets per avond draaiden in hotelbars en restaurants. Slamdance en stagedive zijn overigens nog steeds verboden. Er valt niet te spotten met de regering, die zich bedient van strenge straffen zoals onder andere blijkt uit de dikgedrukte rode letters op de visumaanvraag: invoeren van drugs betekent onherroepelijk de doodstraf. Je kunt echter redelijk veilig over straat en zeer uiteenlopende rassen, culturen en godsdiensten bestaan hier naast en door elkaar zonder dat dit tot voor een buitenstaander zichtbare problemen leidt. Wim poogt intussen nog wat hoge omes in de bizz om te zagen terwijl de songs van It's A Perfect Day ons nog eens om de oren klapperen...

T i i e r i o o

Tijdens het koud buffet de volgende dag wordt door de trouwe beursgangers druk georiënteerd en gehandeld, hetgeen hier dan soms gepaard gaat met beleefde buigingen. We laten ons koele dranken serveren door in smetteloos wit geklede obers maar wij als muzikanten kunnen hier verder niet zoveel uitrichten. We onderne­men een toeristisch uitstapje naar de wereldberoemde ZOO om de dag te eindigen met een zich vervelende Zuid-Afrikaan, ex golf-prof, ex rugby-prof, ex vertegenwoordiger van Virgin in Azië en nu han­delaar in gekopieerde computergames. Hij doet ons nog eens haar­fijn uit de doeken waarom wij ons over de bussiness geen enkele illusie hoeven te maken. Dan laten we hem ook maar afrekenen en we sturen hem met een Leidsekade Live Watchman-concert op tape terug naar zijn hotelkamer, terwij l de jukebox in het all night (Amerikaans model) restaurant valse kunstmatige hardrock uit­braakt. Leerzame avond.

1 I g i F i I i c

14 juni. Er is een persconferentie georganiseerd in het Raffles Hotel. Voortvarend en met verve worden de vragen beantwoord: 'Waar dacht je aan toen je Blues As Well schreef?'... Dat alles in een zaal­tje waar, afgaande op de foto's aan de wanden, al heel wat hoog­waardigheidsbekleders achter de tafel hebben gezeten.

Avond. Concerten, onder andere in Sparks, een enorme disco aan Orchard Road waar de Urban Cookie Collective een oor­verdovende dreun over de door het personeel streng gedelegeerde

massa uitstort. Gevaarlijk dicht bij de pijngrens. In de bar speelt het Finse jazztrio Töykeat, ook wel The Rotten Jazz Trio genoemd. Virtuoze musici voor een paar liefhebbers en wat ongeïnteresseerde discogangers. Dan maar naar The Robinson Bros in The Hardrock Café. Geïnspireerd zangtrio uit Australië. Hoge hitpotentie, helaas spelen ook zijn zonder band, dat wil zeggen ze zingen live mee met hun cd, zoals we hier al veel anderen hebben zien doen. Ongetwijfeld spelen financile overwegingen hierbij een grote rol, maar het blijven onechte, levenloze vertoningen. In de hoek 5 Chinezen met heuplang haar aan het headbangen. En de dance heeft ook hier toegeslagen: zelfs de organisatie tuimelt af en toe ontspannen over de vloer.

Gesprek met Zweedse platenbaas, afgestudeerd in de lite­ratuur, naar aanleiding van het concert van Valley Of The Dolls, een Engelse vrouwenband. Over mogelijkheden en beperkingen van vrouwen in de popmuziek, de oorspronkelijkheid van Nederlandse bands, en via Sartre en De Beauvoir terechtkomend bij de wereldli­teratuur. Kom, ga nou eens mee, seint de band.

l i P i P G h P l S l I R i i

De laatste dag. Belinda Yeo, die in Nederland bij de NOB haar oplei­ding heeft gevolgd, neemt een interview af voor Radio Singapore International. Live spelen vanuit de hotelkamer. Menno met saxen in de badkamer, de intro van Solemn Vow scheurt door het hele complex. Of we misschien alvast een kerstgroet willen inspreken? We eten nog eens in een van de foodmarkets (vet, zweet, plastic borden, levende padden en als je goed kijkt af en toe een vette rat tussen de kraampjes door, nog maar eens 5x Tiger please). W.R. krijgt van ons een in het Chinees gegraveerde pennendoos als dank voor alle inspanning en wij krijgen een brede glimlach van een hoogzwangere Javaanse met een overbite in deze warme, vochtige, voor ons voorlopig laatste tropenavond. Overmorgen? Rotown, Rotterdam.

PS In augustus release Peaceful Artillery'm Singapore.

Met dank aan: SPN, Fonds voor de Podiumkunsten, Van Records, IMM - Stuart Raven-Hill

advertentie

HET ROCKNfEGÜZINE r'\ri . r% F^\ Il Miij l—JiClJ

VOOR STEVIG riEDERUÜID

Z3 SEPTEMBER

fS(££R(ÓE£R(.ll.

80 pagina's Nederlandse rock, hardrock en metal voor slechts ƒ 5,95

HET ROCKMÜGÜZIHE

r^n_.,. oi ET) c ^ 11

- / )

VOOR STEVIG üEDERUilfD

Oöörtaan is ie er

NuunD Neem nu een jaarabonnement

11 nummers voor f 60,00

met gratis Nr.13 T-shirt

(Zie Nr.13 voor meer info)

HET ROCKMÜG^IHE

VOOR STEVIG NEDERUiND

^

maandblad u indse popffluziek

1994 nummer 1e jaargang

OKTOBER

Page 2: FRET Magazine nummr 6 1994

BETTIE SERVEERT CANDY DULFER

CLAW BOYS CLAW GOREFEST

HALU) VENRAY JULIA P. HERSHEIMER

URBAN DANCE SQUAD

MOJO MANAGEMENT 015 - 123401

Voor de liefhebber!

Hoe is Jack Jersey begonnen? Wat

weet Frank Reemer nog van de tijd

dat hij zijn zusje Sandra begeleidde

op de gitaar? Wat zochten de Black

Dynamites en de Crazy Rockers in

Duitsland terwijl in Den Haag en

Scheveningen de kiem werd gezaaid

voor de gigantische beat-explosie,

die de herinnering aan de Indo-rock

zou wegvagen? Rockin' Ramona geeft

antwoord op deze vragen.

Een verhelderende bijdrage aan de

Nederpopliteratuur.

Rockin' Ramona.

Door: Lutgard Mutsaers

155 pagina's, paperback, rijk geïllustreerd

ISBN 90 12 06040 O

f 12,50

Het was uit met de Indo-rock,

afgelopen voor teenager-zangers

als Johnny Lion en Rob de Nijs.

De Nederbeat van de jaren '60

kwam als een explosie. Tussen de

droom van de jaren '60 en de

ontgoocheling van de jaren '80

ligt een verhaal dat de lotgevallen

van pop-artiesten in een helder

daglicht stelt en veel zegt over de

toestand in het Hollandse muziek-

wereldje, een verhaal dat wordt

verteld in De B-kant van de Beat.

De B-kant van de Beat

Door: Dick Slootweg

192 pagina's, paperback, geïllustreerd

ISBN 90 12 06245 4

f9,90

Nu verkrijgbaar in de boekhandel

MAAK JE EIGEN CD 500 CD'S ƒ 8,50 per stuk 1000 CD'S ƒ 5,50 per stuk

Incl.

PRE-GLASMASTER, KLEUREN LITHO'S

EN HOES, CD + BOX EN BTW VANAF

DAT TAPE EN ONTWERP

C y b e r Music M e d i a Service Tvd Vreman Postbus 2 Telefoon; 08352 - 44009 70aOAA Varsscvcid Telefax: 081)52-44340

SPOREN STUDIO f * GESCHIKT VOOR LIVE EN MIDI

» MIDI studio » 11 oefenruimten met backl ine, mic 's en P.A. » Cursussen o.a. MIDI en P.A. >> Winkel met 2e hands instrumenten » Verhuur apparatuur >> Reparatieservice » Ruime parkeergelegenheid

MF AMSTERDAM MUSIC PROMOTIONS K . N . S . M . L A A N 13 1019 L A A M S T E R D A M T E L . 0 2 0 6 3 8 0 0 1 9 FAX. 0 2 0 6 6 8 5 3 0 1

BEATCREAM M vsr MASTERS OF THE BAD TASTE

NA HET ALOM GEWAARDEERDE DEBUUTALBUM "PEOPLE STINK" (1992) KOMT DE HAARLEMSE ROCK

BAND MET EÉN GEPASTE OPVOLGER "MASTERS OF BAD TASTE", DAT LAAT ZIEN DAT DE BAND GEGROEID

IS. DE SONGS VARIËREN VAN HARD TOT BIKKELHARD, MET O.A. DE SINGLE "BLUE VAN".

Concerten: 1/10 NL 3, Wateringen - 7/10 Peppel, Zeist - 8/10 Nohol, Edam -14/10 Willem II, Den Boscit -15/10 LVC,

Leiden - 22/10 - Aertselaar, België - 28/10 Tagrijn, Hilversum - 29/10 De Koog, Noord-Scharwoude - 4/11 Paradise,

Amsterdam - 5/11 Bolwerk, Sneek -11/11 Paard, Den Haag -12/11 Patronaat, Haarlem.

S o n y M u s i c

STICHTING POPMUZIEK

NEDERLAND

Wibautstraal 214 1091 GS Amsterdam

Telefoon 020 668 22 55 Fax 020 668 50 41

COLOFON hoofdredactie: Arjen Davidse

eindredactie: Lutgard Mutsaers, Laurence

van Haren

bureauredactie: Katja Draaijer

fotografie: Michel Linssen

illustraties: John Prop, Matthijs Wansink

vormgeving: Dettline

teksten: Karin Bakl<er

Bartel Bartels

Arjen Davidse

Katja Draaier

Jeroen van Erp

Han van den Essenburg

Laurence van Haren

Ernst Jansz

Ruud Lekx

Lutgard Mutsaers

Patrick Oxsener

Joep van Ruiten

Robert Jan Schinkel

Paul Schwarte

Theo Uriings

Frank Veerkamp

Jeroen Veldman

Gert Verbeek

Roland Wétzels

concertagenda: Marloes Reus

advertenties: Hessel Benedictus

uitgever: SPN

In

3

4

5

5

6

8

9

10

12

14

15

16

18

20

l i o u d :

Redactioneel; Nieuws

Nieuws

Nederland-België, GP vs. HUMO'

Beschuitje dooie vis': Vaders Trots

Iedereen crosst wel eens ergens

over': Beatcream

Trankie D: The ultimate selecter.'

Manager van alles':

Popmanagement in Nederland

Rock 'n roll is vooral muziek

Cd-recensies

Te hooi en te gras'; dialectrock in

de achterhoek, deel 2

Beweging tegen wil en dank': Lo-Fi

Concertagenda

De Bubblegummuziek van de

Mashed Potatoes'

^Lowlanders on Lowland'

redactie & advertentie-exploitatie:

Wibautstraat 214

1091 GS Amsterdam

telefoon 020-6682255

telefax 020-6685041

de foto van Beatcream

op de voorpagina is gemaakt

door Michel Linssen

^'^irtaü^^

Duitse televisie wil Nederlandse clips Het Duitse muziekstation VIVA v^^erd begin dit jaar gelan­

ceerd. Ruim I 1,5 miljoen huishoudens kunnen de MTV-

concurrent nu via de kabel o.ntvangen. VIVA richt zich op

jongeren van tussen de 14 en 29 jaar. O o k is een vergun­

ning aangevraagd voor VIVA 2 dat zich zal gaan richten op

de dertig-plussers. Het grote verschil met MTV is dat bij

beide VIVA stations 40% van de zendtijd bestemd is voor

muziek van eigen bodem. Rest dus nog 60% voor het bui­

tenland. Paulo Ferreira van VIVA heeft tijdens de Duitse

muziekbeurs PopKomm de hulp van de SPN ingeroepen in

de hoop zoveel mogelijk videomateriaal van Nederiandse

popgroepen binnen te krijgen. Bij deze! Bands, managers,

labels en platenmaatschappijen in Nederiand kunnen hun

clips en eventueel andere videoregistraties, voorzien van

Engelstalige biografieën en informatie sturen naar VIVA

FERNSEHEN GMBH & CO.KG, Paulo Ferreira, Claudius-

Dornier Str. SB, 50829 Köln, Duitsland.

^ i

ï\^« u *

^ulfer,

^ulfer

'ulfer en neg eens

n^e uV*

Verderop in dit FRET-r)ummer is Inge Dulfer aan het woord over

haar werk als n)anager. Dochter Candy staat al dertig (I) weken

genoteerd in de Top Contemporary jazz Albums chart van het

Amerikaanse blad Billboard. En dan hebben we Hans nog natuurlijk.

Het laatste nieuws over zijn nu al bijna legendarische cd die in bin­

nen- en buitenland lovend is ontvangen: In Nederland heeft Big Boy

zó goed verkocht dat ie goed is voor een gouden plaat (of reiken ze

tegenwoordig gouden cd's uit?) en de schepper staat bovendien op

de nominatie voor een Edison. De cd is eind september in Japan uit­

gekomen en het eerste verzoek voor een Japanse tour is ook al bin­

nen. Dulfer zegt zwaar over het voorstel na te denken.

REDACTIONEELREDACTIONEELREDAi

Johan d e Poel Popmuziek is muziek voor jongeren hoor je vaak. Dat popmuziek al weer een jaar of veertig bestaat en dat de jongeren uit de begintijd al lang geen jongeren meer zijn wordt dan wel eens vergeten. Johan de Poel was een goed voorbeeld van iemand die opgroeide met popmuziek maar er ook op latere leeftijd nauw bij betrokken bleef. Johan was muziekdocent en Johan was een dwarse muziekdocent. Terwijl in de jaren zeventig vrijwel niemand binnen het muziekon­derwijs de popmuziek serieus nam, begon Johan in Nijmegen te pio­nieren met popcursussen, workshops en schoolbandjes. Johan, zelf een fanatiek muzikant, hamerde er bij zijn leerlingen op dat je de popmuziek pas echt leerde in de praktijk en op het podium. Oud-leerlingen die ondertussen zelf optraden met hun bands konden dan ook altijd nog met hun vragen bij Johan terecht. Vallen en opstaan was het in die eerste jaren. Er was vrijwel nooit geld voor instrumentarium en faciliteiten en het vak werd nauwe­lijks serieus genomen door de officiële, controlerende instanties. Collegae-popdocenten waren er in die tijd dan ook bijna niet, maar Johan ging door. In 1984 werd Johan door de SPN verzocht mee te werken aan het opzetten van een officiële popdocenten-opleiding. Toen deze opleiding enige jaren later aan het Rotterdams Conservatorium van start ging werd Johan - uiteraard - één van de docenten. Ondertussen had de muziekschool in Nijmegen wel een volwaardige afdeling poponderwijs, iets waar de meeste muziek­scholen in Nederland nog steeds mee moesten beginnen. Johan stond de afgelopen jaren meermalen op conferenties te ver­tel len over die pionier jaren, nu ineens voor vol le zalen. Poponderwijs werd een interessant item en wie kon daar nou meer over vertellen dan Johan? Vanwege deze opbloeiende interesse begonnen SPN en LOKV begin dit jaar een tweetal projekten op het terrein van het poponderwijs en opnieuw stond Johan vooraan. Voor een boek over poponderwijs zouden alle betrokkenen een hoofdstuk schrijven; Johan leverde een bijna compleet manuscript in, een soort draaiboek van de afgelopen twintig jaar. Daarnaast ontstond het idee voor een internationale conferentie; Johan bood spontaan de Nijmeegse muziekschool als lokatie aan. Begin november verschijnt het boek; het wordt gepresenteerd tij­dens de internationale conferentie in de Nijmeegse muziekschool. Johan overleed in de nacht van 14 op 15 september.'

Arjen Davidse

tekst: Arjen Davidse & Laurence van Haren

Grote(re) Prijslz(en) De Grote Prijs gaat veranderen. Meldden wij vorige maand nog dat de inschrijving bijna gesloten was en dat ell< moment de voorrondes los konden barsten, nu is de situatie ineens geheel anders. De inschrij­ving is weer open en niemand hoeft dus te laat te zijn voor de Grote Prijs nieuwe stijl. Na tien edities van de Grote Prijs leefde zowel bij betrokkenen als bij buitenstaanders steeds sterker het idee dat een aan­passing van het concept aan de toch wat veranderde situatie binnen de Nederlandse popmuziek op zijn plaats was. Toch is het achterliggen­de idee van de Prijs in stand gehou­den: Een concours met voorrondes, een finale en een winnaar. Eén win­naar! Nee, drie! Er komen namelijk parallel aan elkaar lopend drie prij­zen; één voor bands (zoals voor­heen), één voor dance-acts (muzi­kanten, groepen danwei projekten op het terrein van dance-stijlen als techno, ambient, gabber, swingbeat, jungle etc). Bands die zich ophouden

in het schemergebied tussen beide voorgaande categorieën kunnen zelf kiezen waar ze willen worden inge­deeld. Tenslotte is er een concours voor songs/composities. Hiervoor hoef je overigens niet zelf het podium op. Ervaren muzikanten zullen de ingezonden nummers vertolken, zodat je je als geniaal schrijver geen zor­gen hoeft te maken over je wat minder geniale instrumentbeheersing. De prijzen zullen ook aanmerkelijk hoger liggen: voor de eerste twee catego­rieën 25.000 gulden en voor de laatste 10.000 en een gegarandeerde rele­ase. Ook in de breedte van het traject worden er wijzigingen doorge­voerd. De voorrondes zullen duidelijker provinciaal van karakter zijn en, zo mogelijk, verzorgd worden door de in de meeste provincies al bestaan­de provinciale grote prijzen. Om helemaal een soepele doorstroming van provincie naar landelijke finale naar internationale roem aan te kunnen bieden, gaat de Grote Prijs proberen uitwisselingen tot stand te brengen met soortgelijke concoursen in andere Europese landen. Al deze plannen zullen niet van vandaag op morgen doorgevoerd zijn. Vandaar dat de komende editie (voorjaar '95) alleen zal bestaan uit een grootse finale, rechtstreeks samengesteld op basis van de inschrijvingen. Vanaf 1996 moet dan de nieuwe opzet in zijn geheel gaan draaien. Nogmaals: Inschrijven kan dus nog steeds voor de komende editie. Informatie en aan­meldingsformulieren: tel. 010-4142644.

f^ieu yys FRET 3

Page 3: FRET Magazine nummr 6 1994

Geluidshinder: Ritzen reageert

Voor de zomer hebben we het in deze rubriek al een paar keer gehad

over de ellende die kan voortvloeien uit de nieuwe wet

Milieubeheer waarin de geluidshinder-normen zijn opgenomen. De

verantwoordelijke ministers kregen brandbrieven van organisaties als de

SPN, de Kunstenbond FNV en Kunsten '92. Na vage antwoorden op kamer­

vragen van D'Ancona kwam plaatsvervangend minister van WVC Ritzen op

22 augustus uiteindelijk met een duidelijk antwoord. Blijkbaar is doorge­

drongen hoe catastrofaal de gevolgen van die regelgeving kunnen zijn voor

de muziekbeoefening, want de minister zegt dat de werking van de wet

Milieubeheer zo snel mogelijk zal worden geëvalueerd, liefst in de loop van

'95. Hij sluit daarbij niet uit dat alsnog voor "inrichtingen die een belangrijke

funktie vervullen op sociaal of cultureel gebied aangepaste voorschriften

zullen worden opgenomen'.

EDMC In het lange weekend van 22. 23 en 24 oktober wordt in Amsterdam de tweede editie van de European Dance Music Convention' georganiseerd- Was het vongjaar al een succesvol programma, dit jaar wordt het nog grootser aangepakt. Lokatie van de conventie zelf. het dagprogramma, is het Carlton Hotel op de hoek Vijzelstraat-Bloemgracht Het avondpro­gramma. getiteld ~Amsterdam Party City', vindt plaats op verschillende lokaties in de stad. Een verscheidenheid aan Dance-stijlen zal gepresenteerd worden in clubs als Paradiso. Melkweg. Roxy. Arena. Escape en Marcanti Plaza Bevestigd zijn in ieder geval al de optre­dens van The Orb en Omar. De conventie zelf bestaat uit key-notes, panels en label-presen-taües. Aanmelden voor de conventie (waardoor je 's avonds ook overal gratis toegang hebt) kan bij het bureau van de EMDC in Baam. telefoon 02154-25187. daar kunnen ze je vertel­len hoe duur het is om het hele evenement mee te moken. Voor de concerten en party's in de avonduren kun je ook los aan de zaal kaartjes kopen. Het definitieve programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Check andere media.

identificatieplicht O v e r de identif icat iepl icht van ar t iesten is de laatste m a a n d e n o o k de n o d i g e b e r o e r i n g o n t s t a a n . Kees S p r u i t van M o n k e y M a n in U t r e c h t was een van de mensen die h ierover vragen heef t gesteld bij de regio­nale be las t ing inspect ie . D e of f ic ië le r e a c t i e van de b e l a s t i n g d i e n s t U t r e c h t k w a m op 29 augustus e n b e v a t t e goed n ieuws: als bands o f a r t i e s t e n spelen tegen een onkostenvergoeding, is e r geen sprake van loon en d a a r o m hoeven zij zich niet t e ident i f iceren.

De Draak van Drenthe A l s j e hee l sne l en d a a r n a a s t o o k n o g D r e n t s

b e n t , k u n je je n o g t o t 7 o k t o b e r o p g e v e n

v o o r de ' P o p w e d s t r i j d v o o r D r e n t s e b a n d s '

( e e n a n d e r e naam h e e f t m e n n o g n i e t , m a a r in

h e t p e r s b e r i c h t r o e p t m e n o p l e u k e i d e e ë n

d o o r t e g e v e n . H e t l i j k t ons in n a v o l g i n g van

de W r a a k van B r a b a n t g e e n s l e c h t i d e e o m h e t

b i j v o o r b e e l d de D r a a k van D r e n t h e t e n o e ­

m e n ) . D r e n t s z i j n b e t e k e n t in d i t geva l d a t e r

m i n i m a a l t w e e b a n d l e d e n legaa l in D r e n t h e

w o o n a c h t i g z i j n . En ige v o o r w a a r d e is v e r d e r

d a t je b e s c h i k t o v e r een t a p e . Een g o e d e

o e f e n r u i m t e - o p n a m e is h i e r v o o r e c h t e r al v o l ­

d o e n d e . D e v i j f b e s t e bands van de v i e r v o o r ­

r o n d e s s p e l e n een f i n a l e w a a r n a de w i n n a a r

o n s t e r f e l i j k e r o e m w o r d t b e l o o f d d o o r h e t

o r g a n i s e r e n d e K u n s t & C u l t u u r I n s t i t u u t

D r e n t h e . I n s c h r i j v e n kan v ia een f o r m u l i e r d a t

aan t e v r a g e n is b i j h e t K & C , t e l e f o o n : 0 5 9 2 0 -

3 6 9 9 9 , v r a g e n naar Jan S tam o f R o n a l d

H e e r e m a .

Popular music studies in a 'New Dutch' Perspective Portia Maultsby, professor Etnomusicologie aan de universiteit van Bloomington,

Indiana, geeft in de week van 17 oktober een aantal gastcolleges aan Nederlandse

universiteiten. Ter afsluiting van haar kor te tournee is zij op maandagmiddag 24

oktober (zaal open: half I) als toehoorder aanwezig op een miniconferentie in de

Melkweg, georganiseerd door de SPN i.s.m. lASPM-Benelux. De toegang t o t de

conferentie is gratis, consumpties voor eigen rekening. De volgende onderwerpen

komen in ieder geval aan de orde: kaseko en kawina (Ronald Snijders),

Nederhiphop (Mir Wermu th ) , rockteksten van Molukse groepen (Eddy

Tutuarima), Salsa in Amsterdam (Cintha Harjadi) en wereldmuziek (de popva­

riant) in de Nederlandse media (Stan Rijven). De SPN brengt sinds 1982 op eigen

label popmuziek uit van in Nederland woonachtige muzikanten die een andere

dan de uit de klei getrokken achtergrond hebben. Molukse (2), Surinaamse (3),

Turkse ( I ) en Marokkaanse ( I ) groepen verschenen op compilatielangspelers. Bij

het uitbrengen van die muziek is het beschouwende aspekt (bijvoorbeeld de ana­

lyse van de muziek, historische achtergronden, maatschappelijke positie van de

muzikanten) van secundair belang geweest, de kwaliteit van de muziek stond

steeds voorop. Hoewel er al diverse boeken zijn verschenen en televisieprogram­

ma's zijn gemaakt over de invloed en bijdragen van allochtone muzikanten aan

het Nederlandse muziekleven, is de "boodschap' daarvan nog nauwelijks overge­

komen. Die boodschap is ko r t samengevat: het had er allemaal heel anders uitge­

zien zonder die inbreng. Daarom is een brede aanpak op di t terrein gewenst.

Deze conferentie kan daar een aanzet toe geven. Vanwege onze gaste en de aan­

gekondigde aanwezigheid van meer mensen die geen Nederlands verstaan, is de

voertaal van deze middag Engels.

De verzamelde papers (eveneens Engelstalig) van deze conferentie, aangevuld met

3 niet eerder gepubliceerde artikelen, zijn v.a. 24 oktober te koop (020-6682255,

di, do, vr voor nadere informatie, vragen naar Lutgard Mutsaers).

Het derde Nederlands Popmuziek Seminar is uitgegroeid tot een tweedaags eve­

nement in combinatie met Noorderslag en The European Showcase Festival. Op

vrijdag 6 en zaterdag 7 januari 1995 kun je overdag workshops, panels, discus­

sies en presentaties bijwonen in de Groningse OosterpoorL Omdat er ook deel­

nemers uit het buitenland worden verwacht, zal de voertaal bij een aantal panels

en lezingen Engels zijn. Op vrijdagavond vindt het Europees Showcase Festival

plaats op diverse Groningse podia met bands uit binnen- en buitenland. Zoals te

doen gebruikelijk treden zaterdagavond op het Noorderslag festival uitsluitend

Nederlandse groepen op. Deelnemers aan het seminar hebben tevens toegang

tot Noorderslag en The European Showcase Festival. Zodra er meer bekend is

over de invulling van het dag- en avondprogramma, zal FRET hier aandacht aan

besteden. Voor registratieformulieren en informatie over hotels en dergelijke, kun

je bellen met de Oosterpoort, Rhode de Heer: 050 - 680 201.

Tupelo Honey Tupelo Honey gaat eind oktober de studio in voor de opnames van hun nieuwe cd die door het Engelse Silverstone label in 14 landen zal worden uitgebracht. De produk-tie zal in handen zijn van het duo Pieter Kloos (Alabama Kids, LUL) en Peer Rave (Henry Rollins band, Jeffrey Lee Pierce). Tot 20 oktober speelt Tupelo Honey nog in Nederland en na de opnames gaat de band touren door België, w/aama er in het nieuwe jaar nog enkele tours door andere landen gepland staan

NoM Meldden wij vorige maand nog het uiteengaan van de bands Spo Dee O Dee en Shine en drummer Jaap Vrenegoor bij Sjako!, ondertus­sen is bekend gemaakt dat Shine in een enigs­zins gewijzigde samenstelling verdergaat en momenteel hard werl<t aan de opnames van de tweede cd. Frontman is en blijft Richard Janssen. Verder zit J.B. Meyers nog steeds in de band en worden de nieuwe namen binnenkort bel<endgemaakt. Ook de naam van Spo Dee frontman Ross Curry is met een geheel nieuwe band, en volgens het persbericht geheel nieuw repertoire, gesignaleerd op de concertposter van een Amsterdams podium. Tenslotte is René van Collem, ex-(invaller) Doe Maar, de nieuwe drummer van Sjako! Kijk, dat is nog eens goed nieuws, na al die sombere verhalen over uit elkaar gaande/zijnde bands!

Nederland-Belsië^ door: Katja Draaijer

Na tien jaar ondergaat de opzet van het lande^e concours voor popmuziek De C3rote Ris van Nederland een nwtamorlbse. De do^ ^:dling bijft editer hetzelfde: het promoten van Nederlandse pop­muziek met een Bveconcours v\iaart^ doorstroming van talent wordt bevorderd (zie de nieuwspagina's). Nederlandse popjoumalEten wil­len het nut van cSt 'ultieme concours voor de zaterdagavondama-tews' nog wel eens in tw^fèl öiefcfcen. Heeft het zin om in het ddster rondtastende of in de schemer zoekende jonge groepen uit de amrwnatót te halen?

De organisatie van De Grote Prijs denkt van wel en dat niet alleen, ze wil zelfs een netwerk in Europa opzetten ter bevordering van de Nederiandse popmuziek. Dit mondde uit in een samenwerking met Humo's Rock Rally, ofwel de Grote Prijs van België. Op 17 september j.l. speelden de nummere 1, 2 en 3 uit de laatste edities van de Grote Prijs en de Rook Rally gezamenlijk in de Amsterdamse Melkweg waar ze slechts zouden strijden voor één trofee, de gunst van het publiek Het publiek bleef echter weg bij dit Gemengd Tripte, wat toch te denken geeft.

1-1

Om half tien precies werd de avond geopend door de nummer 3 van Humo's Rock Rally, het Belgische Sweater. Deze groep uit Meldert bij Lummen bij Diest houdt het bij stevige rock, aardige melodieën en een cover van Hallo Venray (Tuck, The Man]. Zanger Jo Smeets, die met zijn sterke rockstem toch iets te veel wil klinken als Eddie Vedder, noemt de bedroevende opkomst van het publiek "triestig' en draagt het nummer Empty Room op aan de vnjwel lege zaal. De presentator kondigt de nummer 3 van de Grote Prijs van Nederiand aan als 'het tuig van de Doppelgangers dat in België nog een aantal bekeuringen heeft uitstaan voor het bewateren van enkele cafégevels', waardoor de complete lineup die de dag erna in La Luna te Brussel zou spelen niet door zou kunnen gaan. Dat weerhoudt de Doppelgangers er niet van er in Amsterdam fiink tegen aan te gaan: zanger/bassist Skoeter weet in combinatie met de zwarte rapper Douge de link te leggen tussen beukende metal en rapmuziek. Een muzikale fusie die zeker spreekt uit de teksten waarin flink tegen de maatschappij wordt geschopt en veel hate, fuck en bitch verwerkt zijn. De Doppelgangers weten niet alleen hun Motörhead-geluid te behouden, ook het Lemmyimago van Skoeter is nog volop aanwezig wanneer hij aan het einde van het laatste nummer zijn bas van zich afgooit.

Sticks 'n' Stones, de Belgische nummer 2, ontleent zijn naam aan een bekend Engels spreekwoord, waarmee de band zich op voorhand

al kwetsbaar opstelt tegenover eventuele afkeunng van het publiek [het exacte spreekwoord is me even ontschoten]. Dit viertal uit Turnhout wist ondanks een gloedvolle zanger met soul, niet uit te stij­gen boven de gemiddelde radiopop. Hun mengeling van funk, rock en soul, met een hoog skoobididouapgehalte en te veelvuldige acapella-intermezzi, riep irritatie op.

g-g

De nummer 2 van de Grote Prijs van Nederiand, Update, wist meer te boeien. Het Rotterdamse actittal vuist binnen een mum van tijd sfeer te creëren met een aanstekelijke mix van rap en soul onder het motto Iets kick some ass. Hoewel er redelijk geswingd werd, met name door hun stadgenoten Doppelgangers, bleef het voor het podi­um akelig leeg. 'Dont go v\flth the floW, riep een van de rappers nog. Een aangenaam lichtpuntje was de winnaar van Humo's Rock Rally, de uit Umburg afkomstige Evil Superstars. Op hoogst inventieve wijze experimenteerden ze met een verbluffende variatie aan stijlen, uiteen­lopend van funk, gitaarrock en hardcore tot jazz en blues. Dit tegen­draadse viertal bractit songs die ze ter plekke, al jammend, leken te verzinnen. De onverwachte breaks en snelle tempowisselingen, met name de bizarre vertragingen, deden de songs alle richtingen t

opspringen, alsof de stoppen waren doorgeslagen. Met een vanzelf­sprekende virtuositeit wisten ze met een nummer als Satan Is In My Ass alle grenzen te overschrijden.

3-3

Dat kon niet gezegd kan worden van 20 Brothers House, de win­

naar van de [Brote Prijs van Nederiand. Met hun weinig vemieuwen-

de, recht-toerecht-aan "Heavy Freestyle Fonk', zoals ze hun muziek

zelf noemen, sloot dit Alkmaarse sextet de avond af en werd het

"toch nog gezellug', aldus de presentator. Freestyle monkey, zanger

René Lenting, wist de inmiddels voor de disco volgelopen zaal op te

zwepen tot een dansende massa, daarbij gebruik makend van de

door de band meegebrachte funky trampolines. Voor 20 Brothers

House is broederschap heel belangrijk, het "black and vuhite unite-

gevoel' komt duidelijk in hun teksten naar voren. Dit gold voor het hele

evenement waarin één gedachte de boventoon voerde, een toon die

vooral door de drie Nederlandse bands werd gezet: Peace Yo

Brothers in the house! Het is "triestig' dat deze boodschap maar

door zo weinig mensen werd gehoord.

Beschuitje dooi V I S

Wat doe je als een gearriveerd producer zijn (hopelijk) VKeldoordachte "concept' een gezictit wil geven en een bestaande, aantrekkelijk uitziende artiest of groep (jou, jouw groep) wil inschakelen onn het "projekt'

uit te voeren? Het antwoord zal afhangen van wat je ambities zijn. hoe heilig je eigen muziek voor je is en welke rol je voor jezelf op termijn ziet weggelegd in de vaderlandse en misschien internationale popwereld. Ja zeggen betekent voor de conceptproducer een zorg minder. Jouw zorgen zullen echter na de presentatie van het projekt pas goed beginnen. Een voorbeeld uit de praktijk. Het concept: totaal belegen Nederlandstalige hits (jaren vijftig & zestig) van de Phonogram-stal afstoffen en met een modern soundje overgieten in de hoop daarmee "herinnerin­gen te doen herleven' (citaat uit het persbericht). Het projekt: Vaders Trots. Uitvoerenden: vijf ambitieuze muzikale jongens uit Volendam met een gemiddelde leeftijd van nog geen twintig.

BEKENDE NAMEN

"Ik heb al een hoop gedaan op muziekgebied.' zo begint Peter Koelewijn zijn aanbevelingsverhaal in de inlay van de cd Menu Van Mummieleer van Vaders Trots. Koelewijn klinkt in de rest van zijn inleiding blij verrast en hij heeft reden tot vreugde: een kwart van de liedjes op de cd is van zijn hand. Kersvers, zoals de officiële bio ver­meldt. is Vaders Trots trouwens niet: de vijf knullen met bekende achternamen als Schilder en Veerman, spelen al een jaar of twee als One Vision melodieuze Engelstalige hardrock. De zanger. Kelly Veerman, is de zoon van Harmen "Pussy' Veerman van de regionaal befaamde groep Leftside. Via de contacten van pa werd Kelly's groep uitverkoren om het concept van producer Will "Luv' Hoebee als projekt .te gaan doen. Dat ze de liedjes waarmee Hoebee kwam aandragen niet of nauwelijks kenden, was kennelijk geen bezwaar.

ZEILKAMPLIEDJES

Op de op 31 augustus 1994 verschenen cd van Vaders Trots staan tien Nederlandstalige liedjes uit de jaren zestig, waaronder de klassieker Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan van Het en Koelewijns onverwoestbare uitschie­ter Beestjes: aangevuld met een verdwaalde Willem Word Wakker (op de cd: Wordt) uit 1958 en een van de ergste druilsongs uit de Nederpopgeschiedenis, Mijn Gebed, uit 1970. Beheersing van dit repertoire is onmisbaar als voorbereiding op een zeilkamp of trektocht: in de beste gevallen zijn het volksliedjes geworden, net als bijvoor­beeld Tulpen Uit Amsterdam. Een heleboel willekeurige coverbandjes doen daar op feesten en partijen goede zaken mee. Bij een 'officiële' moderne uitvoering verwacht je minstens een originele invalshoek, een aparte sound. Iets eigens van de uitvoerenden (behalve hun stemgeluid).

Bij Vaders Trots is de bijzonderheid van de originelen echter spoorloos verdwenen terwijl daar weinig span­nends of vergelijkbaar geniaals voor in de plaats is gekomen. Of het moeten de nadrukkelijke verwijzingen zijn naar Who'll Stop The Rain en Raindrops Keep Falling On My Head in Ritme Van De Regen. You Really Got Me in Oh

Marijke. The Lion Sleeps Tonight in Sophietje. een Beatleslickje hier en een Beach-Boysharmonietje daar. Bij de oudjes zijn zulke muzikale citaten goed voor een nostalgische glimlach, maar het blijft meligheid in deze context. Een anoniem ploegje studiomuzikanten hielp De Vijf een handje, met als resultaat een "volwassen', afstandelijke sound. Daar passen die gezichten van Vaders Trots helemaal niet bij. Het Land Van Maas En Waal blijft hoorbaar abacadabra voor de boys en over deze Ben Ik Te Min zal Armand waarschijnlijk geen woord naar huis schrijven — hoogstens zal hij laten weten blij te zijn dat zijn eigen versie nog altijd onovertroffen is.

GENAAID MET PATSY

Half september is de single "Patsy' uitgekomen, een pre-merseybeat hit in het smartlapgenre. Het gaat over een jongen (de ik-figuur) die verliefd is op een arm meisje, en zij komt te overlijden. Heroinehoertje? Aids? Nee hoor. terug naar tijd voordat de pil werd geïntroduceerd. De nu totaal vergeten Rein de Vries nam het in 1962 op met de Indisch-Surinaamse Firedevils. voor wie het een geintje was. Drie jaar later werd het nummer opnieuw uitgebracht en werd een hit (15 in de hitparade als hoogste positie). In 1977 werd het opnieuw uitgebracht en deed niks: wie zat er ook te wachten op zo'n draak, zonder ook maar in de verte de weirdheid en de allure van het repertoire waarmee Jacques Herb enkele jaren eerder voor de dag was gekomen. Vijf jaar later probeerde Phonogram het warempel weer. maar het werd weer niks. Twaalf jaar na die laatste flop mag Vaders Trots er zijn tanden in zetten - zouden ze op de hoogte zijn gebracht van deze lijdensweg van het nummer?

AANSLUITING

Het lijkt erop dat deze vijf aantrekkelijke, frisse, talentvolle jongens (allemaal student in het een of ander) het in zich hebben om de Take That van Phonodam te worden. Maar dan moeten ze wel gauw met Iets anders komen om nog aansluiting te vinden bij hun leeftijdsgroep. Met Vaders Trots zullen ze het hele land — en de studio's in Aalsmeer — doormoeten om de oudere generaties te vermaken c.q. de cd te promoten om het projektgeld terug te verdienen. Ik heb zo'n idee dat dat al snel lange tanden zal opleveren bij de band, die iedere overeenkomst met de ex-Shorts mist, maar niettemin moet uitkijken voor dat effect.

De uitdrukking "Menu Van Mummieleer' komt uit het achteraf wel erg sullige cabaretliedje Dracula van ZZ en de Maskers, dat ook op deze cd prijkt. De geschiedenisles van Vaders Trots is inderdaad taai. Het wrange Is dat zijzelf, en niet Hoebee of Koelewijn of welke bobo ook. daarop aangekeken zullen worden.

Lutgard Mutsaers

Speeldata van Vaders TrotS: voorlopig geen.

FRET 5

Page 4: FRET Magazine nummr 6 1994

I i

FRET 6

Echte rock'n'roll-artiesten

O nverwacht was ook de ingelijste foto van Van Dik Hout in Bananas-oefenruimte die met de band op de foto gedeeld wordt. Het voltallige Beatcream is aanwezig tussen drumstel en versterkers: J. (zang en gitaar), P.P. (blaasinstrumenten en vocalen), D.R.E. (bas en vocalen) en Hi-0 (drums).

J. laat vanaf de gitaarversterker weten hoe deze bezetting ontstaan is: "Toen in 1992 onze eerste cd People Stink uit­kwam, waren we al even bezig. We zijn begin 1989 begonnen als een coverband, met de vreemde naam Iets Aan De Middellandse Zee. De naam Beatcream ontstond eind 1989. Vanwege nevenactiviteiten van alle bandleden begonnen we pas een jaar later serieus mee te draaien in het clubcircuit. Tot die tijd was Ro, beter bekend als Robadobe Ro van Gotcha, onze drummer. Die werd vervangen door Rob Stuut, die we Robocop Rob gedoopt hadden. Robocop Rob heeft hetvolgehouden tot de zomer, vóór de release van People Stink in september 1992. Toen waren we elkaar volledig zaten werd Hi-0 onze drummer.'

De veranderingen hebben Beatcreamniet geschaad. Nadat de band in 1991 en 1992 ongeveer honderd keer had opgetre­den, was Beatcream halverwege 1992 al klaar voor een major-deal. J.: "De eigenaar van de Bananas-studio in Haarlem, Daan van Rijsbergen, schonk ons studiotijd. We konden opnames maken op de ongeboekte dagen. Van Rijsbergen, beter bekend als Daan Banaan, is vervolgens met het eindresultaat gaan leuren. Wij hadden de gelegenheid om op een goede manier op te nemen en hij ging er financieel op vooruit toen hij de master aan Sony wist te verkopen.' In september 1992 bracht Sony People Stink uit en onlangs de opvolger Masters Of Bad Taste. De bandleden zijn una­niem tevreden over het contract met de platengigant. J.: "We hebben volledige artistieke vrijheid, er wordt zelfs meege­dacht en voor zover ik dat kan bevatten, wordt er behoorlijk in ons geïnvesteerd.' Het contact tussen Sony en de band verloopt soepel. J.: "We gaan af en toe bij onze produktmanager langs in Heemstede. Dat is om de hoek. Dan babbelen we wat en kijken of er goede nieuwe cd's op het Sony-label verschenen zijn om mee te nemen. We drinken er een kopje koffie en maken nog wat schunnige opmerkingen, zodat ze weten dat we echte rock'n'roll-artiesten zijn.'

Crossover People Stink bevat veertien stevige rocksongs met een funky beat, opgeluisterd met scratches, jazzy intermezzo's en een randje soul. Veel stijlinvloeden zijn op deze cd tot een eenheid gesmeed, waarin variatie wordt aangebracht door veel tempowisselingen en afwisseling van staccato zang en vloelende popmelodieën. De band had die mix van genres liefst al eerder op de markt gebracht. J.: "We waren in 1991 al klaar met het leeuwedeel van de plaat. De muziekstijl die destijds als crossover werd omschreven, beleefde hoogtijdagen. We hadden dat ding op het hoogtepunt eruit moeten gooien. Dat is door financiële beslommeringen pas een jaar later gebeurd. Toen was die muziek al bijna ten grave gedragen.' Hi-0 formuleert dat liever wat voorzichtiger: "Het was in ieder geval geen avantgarde meer.' Met de aanduiding crossover is J. niet gelukkig: "Iedereen crosst wel eens ergens over. Gelukkig wordt die term niet meer zo vaak gehanteerd. Misschien is het tijd om ons het exclusieve recht op de term crossover eigen te maken. Dat zou wel wat zijn.' P.P.: "Dat heeft The Urban Dance Squad ook geprobeerd met die tweede plaat: Life 'n Perspectives of a Genuine Crossover.' Hi-0: "We maken gewoon jaren negentig-rock.' J.: "Naarmate rock een langere geschiedenis krijgt, krijgt ie ook meer tentakels. Daar zijn wij het levende bewijs van.' Van People Stink werden in Nederland ongeveer vijfentwintighonderd exemplaren verkocht, voor een debuut niet onver­dienstelijk. Ook in het buitenland werd de cd goed ontvangen. J.: "We worden er zelfs iets serieuzer genomen. Er wordt minder bevooroordeeld naar je gekeken. Nederland heeft bovendien geen slechte naam in het buitenland. In bijvoorbeeld Frankrijk bereiken we net als The Urban Dance Squad en Burma Shave, waar onze muziek niet zo ver vanaf staat, een vrij groot publiek.'

De intensieve tour door Europa in 1993 brachtyooral in Italië succes. Daar zal Beatcream in november dan ook de buiten­landse tour ter promotie van Masters Of Bad Taste starten. Naast Finland, Denemarken, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk zal deze keer ook België worden aangedaan. Maar eerst is Nederland aan de beurt.

Iedereen crosst i/vel e e n s ergens over'

Kleurenpalet Tijdens de opnames voor zowel People Stink als Masters Of Bad Taste moet het druk zijn geweest in de studio. Veel gas­ten hebben bijdragen geleverd. Op het debuutalbum spelen onder andere ex-Gotcha-leden Robadobe Ro en Rockattack Ten mee. Ro deed voor de nieuwe cd weer de scratches. Homie, drummer Martijn Bosman, leverde met Rudiment Conga percussie-bijdragen aan één song. Andere gasten zijn prominenter aanwezig in de nummers: Jac Biko, gitarist van Beeswamp; Bart van Poppel, ex-Tambourine en ex-Shine; Jan Vermeulen, gitarist van het Haagse VokLovak. Voor de produktie van Masters Of Bad Taste probeerde Beatcream een topper te strikken. Toppers hadden echter geen tijd of waren peperduur. Maar geen nood. Bassist D.R.E. beschikte inmiddels over voldoende technische expertise. Bovendien werd hij bijgestaan door Sander Jansen, die samen met Wouter Planteijdt het vorige album produceerde. D.R.E.: "Een opnamestudio is gewoon een bitch, waar je op kuntstuklopen. We wisten nu echter nog beter wat we wel en niet moesten doen.' J.: "Destijds hebben we heel veel met dubs gedaan om een zo heftig mogelijk produkt te krijgen. We hadden nu genoeg zelfvertrouwen om het kaler te houden.' P.P.: "We zochten voor People Stink naar één sound, één kleurenpalet. Dat werkt echter niet voor alle songs, zodat je die in de studio opnieuw moet arrangeren. Deze keer was het materiaal daar niet geschikt voor en hebben we de sound op de nummers aangepast in plaats van de nummers op de sound.'

Het gevolg is een "stijlvastere benadering. J.: "We hebben dit keer niet geprobeerd een funky song ook nog een vette scheurgitaar mee te geven en een song met hardcore-elementen hebben we als een hardcorenummer geproduceerd. Het grootste probleem met de eerste plaat is dat er, ondanks het prima songmateriaal, moeilijk doorheen is te komen. Het geluid van People Stink is te ondoorzichtig, waardoor de songs minder goed uit de verf komen.' Masters Of Bad Taste is volwassener en kleurrijker geworden dan zijn voorganger. Songs met een zware funkbeat wis­selen songs met hardcore-elementen af. Verder bevat de cd ook nog een zogenaamde catchy popsong. Thinking All Day, de onvervalste rockballad Mine en zelfs een geïmproviseerd klankgedicht, de titelsong.

Moderne kwalen Veel songteksten van Masters Of Bad Taste zijn geschreven door J. en herbergen veel moderne kwalen: vervreemding, gewelddadigheid, twijfel, ontreddering, wantrouwen en fatalisme. Hoe voelbaar zijn die kwalen in Haarlem? J.: "Niet zo voelbaar, maar we hebben door heel Europa gereisd en bovendien heeft iedereen in zijn kamer een treurbuis staan. Ik hou niet van al die bands die zich op de borst slaan omdat ze uit het slechtste deel van de slechtste stad van de slechtste staat van het slechtste land ter wereld komen.' P.P.: "Wij woonden vroeger met achttien personen in een kartonnen doos.' J.: "De rottigheid kan ook in je kop zitten. Die hoeft niet van buiten naar binnen gestraald te worden. Mijn teksten zijn vaak auto-biografisch. Bijvoorbeeld mijn anti-legersong. Blue Van. Ik heb niet in dienst gezeten, maar ze willen me nog steeds hebben. In de eerste plaats vind ik de kleur van die uniformen volledig fout. Bovendien ben ik geen achttien meer, dus kan ik niet goed meer opschieten met die soldaten. Als er een oude mannenleger zou zijn, zou ik daar wel in willen. Putjes graven in zachte grond en dan in een goed geïsoleerd dekbed gaan zitten en een beetje klaverjassen.' Het anti-militaristisch statement Blue Van wordt ook als cd-maxisingle uitgebracht. J.: "We zijn eigenlijk geen single­band, maar het is een goede manier om de radio te dwingen één bepaald nummer te draaien. Anders kiest ieder zijn eigen nummer en dan blijft er niks hangen bij de luisteraars.' Het ligt niet voor de hand dat voor Blue Van is gekozen. Rustigere nummers, die gemakkelijker in het gehoor liggen, zoals Thinking All Day en Mine, lijken meer kans te hebben op een hitnotering. J.: "Als je ineens met Thinking all day uitkomt, weten Beatcreamfans van het eerste uur niet wat ze daar mee moeten.'

Hit of geen hit, beroemd worden willen ze in ieder geval wel. P.P.: "We gaan er voor. Dat kan ook absoluut niet anders, want er lopen in Nederland veel goede bandjes rond.' J.: "Iedereen die in het Nederlandse popklimaat met de moed der wanhoop doorvechten probeert er bovenuitte klimmen, draag ik een warm hart toe. Maar je wordtin Nederland niet met heel veel geld door een major in het popcircuit gekatapulteerd, opdat je meteen je kop verliest. We rijden gewoon nog naar Edam en Lemelerveld.'

FRET 7 .

Page 5: FRET Magazine nummr 6 1994

door Jeroen van Erp

The

U l t i m a t e Selecter Nog geen tien jaar geleden was de kans groot dat je niet serieus werd genonnen als je iemand vertelde dat je disejockey was en er nog van leefde ook. vanaf de tweede helft van de jaren tachtig heeft een tiental nieuwe genres dansmuziek 't

levenslicht gezien en je moet de afgelopen jaren toch minstens klinisch dood zijn geweest om niet te zien dat Dance als genre en levenstijl aanzienlijk terrein heeft gewonnen. Discotheken heten nu clubs, waar vooral een sfeer wordt neergezet

die de bezoeker een hele avond op sleeptouw neemt. Het lijkt niet onwaarschijn­lijk dat dj's de sterren van de komende jaren zullen worden en 't is voor de plate­

nindustrie een gruwelijke gedachte dat mensen eerder bereid zijn een paar tien­tjes uit te geven om een avond helemaal loos te kunnen gaan dan naar de winkel

te hollen om een cd te kopen.

schilderij: IVIonique Steenbeel<, Utreclit foto: tyjiciiel Linssen

Frankie D. is één van de toonaangevende disejockeys in Nederland. Dansmagazine lODance vindt Frankie D. interessant maar wil hem (nog) niet interviewen. 'IVIaak eerst maar eens een plaat', werd hem gezegd. Een merk­waardige opmerking ais je bedenkt dat geen rockband in Nederland kan tippen aan het aantal bezoekers dat wekelijks uit de bol gaat bij de 'tovenaar van geluiden en sferen' zoals hij zichzelf noemt. Als we hem treffen in de West Pacific, de 'dancetaria' op het terrein van de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam, heeft hij zijn eer­ste vrije weekend in twee jaar. Frankie D. heeft de handdoek in de ring gegooid en al zijn klussen voor de komende tijd, onder andere in de Melkweg, gecancelled. Gelukkig niet omdat hij er genoeg van heeft: hij heeft eindelijk de rust en moed gevonden om zijn eigen plannen te verwezenlijken, zonder nog langer concessies te moeten doen. Bij het verschijnen van deze Fret is de funkateer in harten nieren elke vrij­dagavond te bewonderen in het Pharmaceutisch Laboratorium in Utrecht, zijn 'eigen club'.

Je hebt een brede muzika­le belangstelling. Waarom sta je dan vooral als funk-dj te boek?

Frankie D.: 'Ik draalde altijd al veel funk maar het is hoofdzakelijk gekomen door de P-funk parties. Eigenlijk wil ik helemaal niette boek staan als een funk dj. Ik voel me een crossover dj. Ik draai wat er in m'n platenklast staat. Ik ben een verzamelaar, een liefhebberen hou voornamelijk van zwarte muziek, ook hiphop en house dus.'

Funk bestaat nauwelijks meer als onversneden genre.

school, funky en groovend. Het verschil tussen Rotterdamse en Amsterdamse deejay's is, ja weet je, ik durf dat eigenlijk niet te zeggen. Ik wil niemand voor't hoofd stoten hoor, maar Amsterdamse deejays draaien de wat meer homo gerichte platen. Dat Is ook logisch, Amsterdam is homo heaven. Ze draaien minder hard en minder extreem. De sfeer, het ritme van de stad is gewoon heel anders dan in Rotterdam. Utrecht is pas een fantastische stad. De mensen hebben overal schijt aan en luisteren met gevoel, ze zijn open. In Amsterdam is er die hokjesgeest, en dat heb je in Rotterdam ook. In Utrecht kun je een supersfeer creëren.'

Nationale Pastime

Frankie D. is nu ruim 10 jaar actief en heeft de opwaardering van het vak aan den lijve ondervonden en is er niet bepaald blij mee. 'Discjockeyen is zo'n beetje de nationale pastime geworden. Iedereen is een deejay tegenwoordig. Sinds de house er is kan iedereen draaien want house is supermakkelijk te mixen. En zodra ze den­ken dat ze kunnen mixen denken ze dat ze deejay zijn. Dat is in mijn ogen niet wat een disejockey is. Als je thuis lekker kan mixen wil dat nog niet zeggen datje een hele dansvloer aan je kunt kluisteren en de avond door trekken, en dat elke week weer. Het is één van de zwaarste dingen die er is. Dat is me ook wel een beetje opgebroken de afgelopen 2 jaar. Ik was gespannen, gestresst. Ik ben nu een stuk relaxter.'

Voetje je deejay of artiest?

'ik voel me meer artiest dan deejay. Een disejockey is iemand die plaatjes opzet, maar ik heb het gevoel dat ik verder ga dan dat. Ik maak zelf geen platen, maar dat zit er wel aan te komen. Het wordt een mengeling van mijn smaak, het kan groeven maar het kunnen ook harde breakbeats zijn.'

Noem eens iets watje zelf had willen maken.

'Dat is heel verschillend, en daaraan kun je zien dat ik van beide kanten hou. Mijn favoriete plaat van dit moment is Aftermath van Tricky maar ik hou ook van de Dust Brothers.'

Kan wat jij doet op de radio?

'Precies, maar een heleboel hedendaagse muziek is uit de funk ontstaan. Hip hop is natuurlijk zwaar beïnvloed door de funk, maar ook in de house hoor ik een heleboel funk terug, als je tenminste \ verstand hebt van funk. Ik hou van de funk in de muziek. Thuis luister ik hoofdzakelijk naar hiphop.'

Heb je het gevoel dat het publiek jouw gevarieerde cocktail van stijlen wil oppikken ?

'Absoluut! Een van mijn kwaliteiten is dat ik alle stijlen door elkaar heen kan draaien en het interessant kan houden voor alle verschillende hokjes.'

Betekent dat dat een DJ in de Roxy binnenkort alles door elkaar gaat draaien ? 'Het is leuk dat je over de Roxy begint want ze hebben me benaderd om een avond te verzorgen, wat ik overi­

gens heb geweigerd. Ik heb er een beetje genoeg van om in zulke clubs te draaien. Ik wil nu eindelijk wel eens de dingen doen die ik echt leuk vind. Ik wil niet voldoen aan een verwachtingspatroon, alleen aan dat van mezelf.'

Een goede deejay is een katalysator van alles wat ie meemaakt, wat ie om zich heen hoort, wat ie ziet. ^

Een lege vloer

'Wat mij betreft wel. Maar ik denk dat ik dan wel de respons zal missen. Ik ben ook iemand die graag voor een klein publiek draait omdat je dan contact hebt met de mensen. Dj's zijn natuurlijk geil op respons, 't Mooiste watje kan krijgen is een staande ovatie op het eind van de avond. Wat dat betreft is er geen verschil tussen een acteur, een quizmaster of elk ander publiek figuur. Ik ben eigenlijk heel lui, ik ben iemand die op de spot creëert. Ik heb het moment nodig. Dan is het buigen of barsten en gaat het dus ook wel eens mis, maar dat is juist weer heel spannend.'

Voor jezelf ja, maar voor het publiek?

'Dan is het weer aan mijzelf om die irritatie weg te nemen zodat ze toch met een goed gevoel naar huis gaan.'

De D staat voor 'delicious', 'delightful', 'delirious' of 'diamond' en ook een beetje voor zijn tweede naam: Dennis. Hij vindt zichzelf een idealist en wil meer dan alleen platen draaien. 'Ik geloof nog steeds in één disejoc­key op een avond waarop je mee wordt getrokken en gezogen en waar je verschillende stadia van emoties beleeft. Dat kan van alles zijn; liefde, aggressie, noem maar op. Als je dat kan, ben je in mijn ogen pas een goede deejay. Maar een goeie deejay is niet heilig. De ruimte, het publiek etc. moeten ook goed zijn.'

Durf je de vloer leeg te draaien?

'Oh, dat doe ik regelmatig. Dat is gunstig, je moet ze een beetje wakker maken, een beetje heen en weer schud­den en opvoeden. Ik zie mezelf ook wel een beetje als leraar. Je kunt ook hits maken. Met de hardbop avonden bij­voorbeeld, was dat Thinking Of You van Sister Sledge. The crowd goes wild, elke keer als ik die opzet.'

Heb je 'm ook bij andere deejays gehoord?

'Ja, er zijn een hoop copycats.' Op de vraag of het bij hem beter klinkt dan bij hen, zegt Frankie lachend en met glimmende oogjes: 'Tuurlijk, omdat mijn intentie goed is. Ik ben geen copycat, ik ben een originator!'

Wat voor discjockey ben je?

Pompen

Twee jaar zo ongeveer onafgebroken achter de draaitafels is Frankie D. niet in de kouwe kleren gaan zitten. Hij wil niet meer het gevoel hebben dat ie 'een bandje aan het afdraaien is' en afgestompt raakt. In de rock & rol! wordt er dan al snel naar 'middelen' gegrepen. Frankie: 'Oh man! Ik ben nu zwaar aan 't afkicken. Je kan je er zo in verliezen op een gegeven moment! Ik heb nu al een paar maanden niet meer gebruikt, maar zie dit nog steeds als een periode van afkicken. Ik heb avonden gehad dat ik met LSD draaide, dat 't helemaal te gek was. Je voelde je opeens één met iedereen. Op de coke sla ik dood, daar word ik emotieloos van. Op speed ga ik te snel en ga ik pompen: de mensen vallen dan op een gegeven moment dood neer op de dansvloer. Ik probeer nu te zoeken naar hetgeen wat ik écht in mezelf heb. Ik heb er wel vertrouwen in. Toen ik begon met draaien gebruikte ik helemaal niks, en toen draaide ik ook heel goed!'

Frankie D. barst op dit moment van het zelfvertrouwen. Niet in de laatste plaats vanwege de dingen die op stapel staan. Met onder andere zijn partner Arne Koefoed heeft hij de stichting Wonderful World in het leven geroepen welke ondermeer het Pharmaceutisch Laboratorium op de Catharijnesingel in Utrecht zal gaan bestie­ren. Het is de plek waar de tovenaar van gelulden en sferen concessieloos kan gaan draalen en alles er omheen kan organiseren volgens zijn eigen normen. Daarnaast zal hij gaan draaien in de voormalige Westergasfabriek en ook weer in te huren zijn voor feesten.

'Ik voel me the ultimate selecter. Ik mix nooit, liever niet. Ik draai 't liefst een plaat uit tot de laatste groef. Ik voel me verwant met Lex Breet, met Dubjockey uit de Vrije Vloer en met DNA.' Lex is typisch iemand uit de Rotterdams

FRET 8

De manager. Voor velen een karikatuur, een soort strenge boeman die zyn muzikanten afschermt van de boze buiten­

wereld, zwaaiend met contracten en dreigend met rechtzaken en altyd met dollartekens in de ogen. Maar als je als

muzikant eenmaal een bepaald niveau bereikt hebt, veel speelt, platen uitbrengt en in het middelpunt van de belang­

door Arjen Davidse

Dat de manager in Nederland op verschillende manieren opereert blijkt al bij het benaderen van Paul van Meelis (Urban Dance Squad, Claw Boys Claw), Inge Dulfer (Candy Dulfer) en Bert de Vries (Reboelje). Paul werkt vanuit de kantoren van MOJO concerts, een bedrijf dat ook optreedt als concertpromotor en festival-organisator. 'MOJO, momentje', is de onsterfelijke alliteratie die ik via de telefoon te horen krijg, waarna ik geruime

tijd on AoWword geplaatst. Als ik uiteindelijk ben doorverbonden, wil Paul wel een telefonische afspraak maken, later in de week. Inge krijg ik wél direct aan de lijn, maar zij wil juist dat ik langskom, want een interview via de telefoon, daar houdt ze niet van. Als ik enkele dagen later arriveer bij een statig pand in de PC Hooftstraat te Amsterdam (Dulfer BV op een bordje bij de deur), wordt ik door een assistente naar een modern ingerichte wachtkamer geleid. Fotoboeken van Candy op tafel. Bij Bert gaat het iets anders. Ik krijg z'n vrouw aan de lijn die me vertelt dat Bert overdag een andere baan heeft, maar als ik m'n num­mer geef, belt hij mij wel terug als hij een gaatje vrij kan maken. Druk, druk, druk... Maar uiteindelijk krijg ik ze alledrie uitgebreid te spreken over hun vak.

HAT IS DE TAAK VAN EEN MANAGER, MAT DOET IE ALLEMAAL HÉL EN MAT JUIST NIET?

Inge: 'De manager zorgt voor werk, daar komt het in het kort op neer. Voorwaarde is daarbij dat hij of zij wel ge'i'nte-resseerd moet zijn in de band en de muziek. In Nederland is de scheiding tussen manager en boeker overigens nogal vaag, managers zijn hier vaak ook uit nood geboren. Er zijn

Manager van

alles

illustatie:MatthijsWanz er niet veel echt bewust manager geworden. Vaak groei er in, je bent een vriendje van een muzikant en je helpt en wat en tien jaar later ben je opeens manager geworden. Nu is mijn situatie natuurfijk wel anders dan bij de meeste ande­ren.' Volgens Paul kun je in zijn algemeenheid niet zeggen 'dit

doet de manager wel en dat niet'. Dat is gewoon een kwes­tie van wat je van tevoren vastlegt met de band. Bij de ene band doe je gewoon meer dan bij de andere. Bij de ene band krijg je dan ook meer betaald dan bij de andere. De taken worden als het ware per band op maat gesneden. Maar in het kort komt het er vaak op neer dat je de contac­ten onderhoudt tussen enerzijds de band 6n anderzijds de platenmaatschappij, de uitgever, de merchandising, de crew, de boekhouder, de eventuele sponsors en de pers. Verder ben je in de regel degene die onderhandelt, de zakelijke overeenkomsten sluit en het financieel overzicht houdt. Soms ben je dan ook nog de tourmanager, alleen bij langer lopende tournees en in het buitenland wordt daar apart iemand voor ingeschakeld. De tourmanager is dan degene die zorgt dat iedereen op tijd in de bus zit, dat alle apparatuur bij de zaal en op het podium verschijnt, dat de band op tijd te eten krijgt en aan het eind van de avond uit­betaald wordt en dat verder alle andere mogelijke proble­men soepel opgelost worden. Bert begint met nadrukkelijk te stellen dat de manager zich

in ieder geval niet met het creatieve aspect dient te bemoeien. Als je echter een 100% managementtaak op je neemt, oftewel verantwoordelijk bent voor a) de publiciteit, b) de trajectbewaking van iedere release, c) de contacten onderhoudt met labels en distributeurs, d) verantwoordelijk bent voor het zoeken van het juiste boekingskantoor, e) trouble-shooter bent bij optredens en f) het eerste contact onderhoudt met alle overige "derden', ja dan kan het gebeuren dat je... Maar dan nog moet je heel voorzichtig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld suggesties doen, zolang de band zelf maar de beslissingen neemt Paul is wat stelliger over het heikele punt van bemoeienis

met de inhoud: 'Als ik het ergens niet mee eens ben, dan zeg ik daar gewoon wat van en bij verschil van mening maak ik mij hard voor mijn opvatting, tuurlijk. Puur muzikaal komt dat overigens zelden voor, maar er zijn wel bepaalde creatieve dingen waar ik me mee bemoei, ja.' Inge beweert dat ze in de loop der jaren zoveel heftige koerswijzigingen heeft meegemaakt bij met name Hans, dat ze nergens meer van op zou kijken. Maar in het zuiver hypothetische geval dat Candy of Hans iets zou gaan doen waar ze absoluut niet achter stond dan zou ze dat respecteren maar er zelf mee ophouden. Het moet wel leuk blijven om te doen.

HOE MORD JE MANAGER, MAAR LEER JE DAT?

ER IS IN IEDER GEVAL GEEN DIPLOMA VOOR.

Bert:'Ik begon ooit, acht jaar geleden, meteen "weekend-bandje", en daarna is het gewoon met vallen en opstaan verder gegaan, je groeit er steeds meer in. Ik heb vooral veel geleerd van managers hier in de buurt die al wat ver­der waren, zoals Arina van Dijk van Shifting Time en Bauke Algera, die jaren geleden werkte met acts als The Everly Brothers en Little Richard, dus die wist er natuurlijk wel het één en ander vanaf.' Inge is een schoolvoorbeeld van iemand die er langzaam

in is gegroeid. Het meeste heeft ze in de loop der jaren geleerd van Hans, die - nog steeds - z'n eigen zaken regelt. 'Ach', zegt ze, 'in Amerika zat ik wel eens aan tafel met allemaal van die ongelofelijke professionals, en die gingen er vanuit dat ik dat ook was, dus ik liet ze gewoon in die waan en ik blufte me er doorheen.' Volgens Paul is het een kwestie van drie dingen: Een

gezonde dosis achterdocht ('by the way, ik wil dit interview wel eerst even lezen voordatje het afdrukt'), een eveneens gezonde dosis verstand en vooral interesse in de muziek. Dat laatste ontbreekt er'volgens Bert nogal eens aan bij

managers in de VS of Engeland. 'Managers zijn daar vaak naar voren geschoven door in entertainment gespeciali­seerde advocatenkantoren.' Paul nuanceert: 'Het heeft daar natuurfijk ook een veel langere histone, management is daar, zoals alles in Amenka, een veel grootschaligere business. Het is veel meer sec management, niet zoals in de rest van de wereld vervlochten met het verzorgen van boekingen of het bijhouden van de boekhouding.' Inge: 'Als je in de States niet op komt dagen bij een optre­den heb je onmiddellijk een proces aan je broek. Het gaat er daar allemaal even anders aan toe dan hier. Daar word je natuurfijk ook een stuk zakelijker van. Daarnaast is de concurrentie daar enorm. Toen wij met Candy voor het eerst naar de VS gingen, stonden er binnen de kortste keren twintig managers klaar om haar belangen in Amerika te behartigen. Ik heb er toen heel lang over gedaan om daar de juiste uitte kiezen.'

Bert constateert dat de Nederfandse manager veel meer een muziekgek is, bureautjes als SOZ, ACT of Stagency, die heb je in het buitenland haast niet, dat bevlogene. Zo heb je in Nederfand volgens hem absoluut geen rijke managers; 'binnenlopen' als manager kun je hier wel vergeten. Het valt hem op dat als hij met buitenlandse managers praat, ze door die andere achtergrond heel anders 'lullen' en dat maakt de communicatie wel eens moeilijk.

s te l l ing van pers en fans

begint te geraken, is de aan­

wezigheid van zo'n regelneef

haast noodzakelijk wil je zelf

wat tijd over houden om nog

muziek te kunnen maken.

Wie i s dat nu , die vaak

uiterst zakelijke persoon aan

de andere kant van de tele­

foon, of die streng voor de

deur van de kleedkamer pos­

terende waakhond?

HANNEER IS EEN BAND TOE AAN EEN MANAGER?

Inge: 'Als ze zoveel beginnen te spelen en verdienen dat ze zich een manager kunnen veroorloven, zonder dat ze zelf al te veel in hoeven te leveren. Kortom, de eerste tijd moet je gewoon zelf in de telefoon klimmen als je tenminste een beetje geld over wilt houden.' Bert: 'Als ik benaderd word door een band die me nog niet zoveel zegt, dan zeg ik: Ga eerst zelf maar eens vijftig demo's rondsturen en bewijs maar eens dat je echt zo serieus bent en kom daarna nog maar eens terug.' Volgens Paul is dat geen vraag waar een band zich druk om behoeft te maken: 'Een band krijgt in de regel de manager en de platendeal die ze toekomt. De busi­ness is zo hongerig dat alles met potentie vanzelf wordt opgepikt en benaderd. Dus zolang je nog niet vanzelf bena­derd wordt door managers ben je daar dus waarschijnlijk nog niet aan toe.' Alle drie zijn ze het er over eens dat je als relatief onbe­

kende band het beste af bent met een vriendje of vriendin­netje die voor jou aan de slag wil.

HOEVEEL VERSCHILLENDE BANDS KUN JE ALS

MANAGER ONDER JE HOEDE HEBBEN?

Inge: 'Ik vind dat je er maar één echt goed kunt doen. Dat hangt natuurlijk af van de manager en wat de band van haar manager ven/vacht maar het blijft een feit dat ze alle­maal tegelijkertijd in het weekend spelen en als manager behoor je daar toch zeer regelmatig bij te zijn. Je kunt in mijn ogen geen manager zijn van een band die je nooit ziet.' Ook Bert vindt dat je maar één band optimaal kunt doen. Als je er toch meer doet, ontkom je er niet aan bepaalde taken uitte besteden. Paul vindt dit weer helemaal afhangen van de desbe­

treffende bands: 'Je hebt aan de ene band nu eenmaal heel wat meer werk dan aan de andere. Er zijn muzikanten die je 's nachts om vier uur opbellen omdat ze 25 gulden nodig hebben om de volgende dag boodschappen te doen. Daar ben je bijna vierentwintig uur per dag mee bezig. Het is ook maar net wat je met een band afspreekt wat je wel en niet doet. In mijn situatie zou bijvoorbeeld twee Urban Dance Squads niet kunnen, terwijl ik weer wel drie Claw Boys Claw's zou kunnen doen.'

HOE VOORKOM JE ALS BAND DAT JE HET SLACHT­

OFFER MORDT VAN EEN MALAFIDE MANAGER DIE ER

MET JE GELD VANDOOR GAAT?

Inge: 'Alles wat met geld te maken heeft zet je natuuriijk zwart op wit en voor de rest moet je als muzikant gewoon geïnteresseerd blijven in waar je allemaal mee bezig bent. Het is sowieso niet slim om alles maar aan een ander over te laten en je daar absoluut niet zelf in te verdiepen. Kijk, de manager knapt het vuile werk op, maar dat wil nog niet zeggen dat je als muzikant niet op z'n minst op de hoogte kunt blijven van wat er allemaal speelt' Bert: 'Gebeurt dat dan nog? Ik dacht dat dat verhalen

waren uit de tijd dat muzikanten nog dom en onwetend waren. Die tijden liggen ver achter ons, lijkt mij.' 'Niet alleen de manager moet een gezonde dosis achter­

docht intelligentie en interesse hebben, maar ook de muzi­kanten zelf', vat Paul zijn filosofie samen.

De Nederiandse managers hebben zich een jaar geleden verenigd in de Dutch Music Managers Association (DMA), een club van managers die gezamenlijk opkomen voor de belangen van hun artiesten en indirect voor de positie en werkomstandigheden van zichzelf. Erg concreet is het het afgelopen jaar nog niet geworden maar middels een aantal bijeenkomsten waarop ervaringen en kennis werden uitge­wisseld, heeft het voor de meeste aangeslotenen haar nut toch al wel bewezen. In de toekomst zal ongetwijfeld naar buiten worden getreden bij zaken als de geluidshinderwet-geving, het nieuwe vergunningenstelsel en de besluitvor­ming rondom de SENA.

FRET 9

Page 6: FRET Magazine nummr 6 1994

é KROLL In het voorjaar schreef NRC Handelsblad een essay-wedstrijd uit met als onderwerp De versuffing van de popmuziek'. Er werden 105 artikelen ingezonden en in het Cultureel Supplement van 22 juli stonden de door de NRC-jury uitverkoren nummers 1, 2 en 3 afgedrukt. De redactie van de Poparchiefpagina was benieuwd naar de kwali­teit van de overige 102 essays en kon dankzij de medewerking van NRC zelf een selectie maken. Er bleken behoorlijk wat goede artikelen bij te zitten. Een aantal daar­van zal in FRET worden opgeno­men, te beginnen met het betoog van Frank Veerkamp over de 'ont-suffing' van de popmuziek.

door Frank Veerkamp

ËMm os de rock 'n roll nog een bedreiging voor de

WW moatschappi i toen Elvis Presley, vadsig en

verdoofd door kolmeringsmiddelen, in Las Vegas

voor de beter gesitueerden optrad? Of hield het pas

op toen de voormalige punkband The Stranglers een

lief liedje in twaalf /v i j f t iende maat uitbracht (en er

nog een hit mee kreeg ook)? Geeft de popmuziek

nog uiting aan het generatieconflict nu Chuck Berry

de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft?

Soms lijkt het er meer op dat er een omgekeerd

generat ieconf l ic t is ontstaan: terwi j l vader Hans

Dulfer avond aan avond in broeierige jeugdhonken

blaakt van de streetcredibility, zweven de zoete klan­

ken van dochter Candy door liften en winkelcentra.

Sinds bij Nei l Young de slaapmiddelen uitgewerkt

zijn die hij samen met Crosby, Stills en Nash innam,

rockt hij steviger en energieker dan hij ooit gedaan

heeft, terwijl voormalig Pixies-voorman Frank Black

steeds meer als een Beach Boy gaat klinken.

Niettemin trokken Pinkpop en het Dynamo Open Air

Festival dit jaar samen meer dan 1 5 0 . 0 0 0 bezoe­

kers, met bands die - op een enkele uitzondering na -

in het genre 'hard en ruig' val len, en waarvan de

leden meestal niet ouder dan 25 jaar zijn. Als er al

sprake is van versuffing, dan loopt de scheidslijn tus­

sen suf en energiek, of tussen suf en vernieuwend,

niet langs de generatiekloof.

c Generatieconflict J # # e t generatieconflict was in de jaren ' 50 en ' 60

n helemaal geen exclusief kenmerk van de popmu­

ziek. In die jaren speelden James Dean en Marlon

Brando in films die over het generatieconflict gingen,

en Jack Kerouac schreef er over. Het generatiecon­

flict was een maatschappelijk fenomeen, dat zijn uitdrukking onder andere in de popmuziek vond.

Tegenwoordig woedt er (als in alle tijden) nog immer een strijd tussen ouders en kinderen. Wanneer

een jongen of meisje thuiskomt met een vuile lappenmuts op het hoofd, met ringen door neus, oren en

wenkbrauwen, en met het vast voornemen om zich nooit meer te wassen en crusty te worden, zal menig

ouder iets verzuchten over 'de jeugd van tegenwoordig'.

Er worden nog steeds liedjes geschreven over jongeren die niet begrepen worden door hun ouders,

over mishandeling of over kinderen die weglopen van huis. In de popmuziek is het generatieconflict

echter in de eerste plaats een privé-aangelegenheid geworden, het heeft zijn plaats gekregen tussen

onderwerpen als liefde, verliefdheid, liefdesverdriet, angst en milieuvervuiling.

Waren die beginjaren van de rock 'n roll wel zo onstuimig als we nu denken? De eerste Nederlandse

rockers waren Ria Valk en Rob de Nijs, dus hier te lande viel het in ieder geval erg mee. Gene Pitney

stond in de jaren ' 70 regelmatig in de hitparade, Steve Winwood behaalde de status van mega-ster;

vroeger was het dus ook niet één en al rebellie.

De teksten van Smashing Pumpkins zijn, in tegenstelling tot die van Joni Mitchell, niet maatschappii-|S:r/-

ties. Dat kan men opvatten als een teken van bezadigdheid. Maar als je naar de muziek luistert, dan

hoor je dat de Pumpkins toch iets wilder zijn dan Joni.

FRET 1 0

IS ^oor< al mu Jaren '60 J

# | e indruk dat de jaren ' 60 zo verschrikkelijk woelig waren, wordt door de mensen die het

• / m e e g e m a a k t hebben krachtdadig in leven gehouden. Ten opzichte van de tijd die er aan

vooraf ging, gebeurden er natuurlijk allerlei dingen die ongekend vernieuwend waren. De

mythe die gecreëerd is, dat iedereen iedere dag aan het revolteren was, is echter vals. Het

moet maar weer eens gezegd: lang niet iedere baby-boomer was een provo, lang niet iedere

popmuzikant was een vernieuwer.

Tegenwoordig is het Lieverdje geen symbool meer; het is gewoon een lelijk bronzen beeldje.

Dat wil niet zeggen dat iedereen zich nu weer hetzelfde gedraagt als in de jaren ' 50 . De

nieuwswaarde van het -uitdelen van krenten is alleen een stuk lager geworden sinds de kro­

ningsrellen van 1980.

c Mythen in de popmuzielt J

Öok in de verslaggeving over popmuziek heeft (vaak door handige PR-mensen geregisseer­

de) mythevorming plaatsgevonden. De verslaving aan drank en pillen van onder anderen

Keith Richards en Marc Bolan is opgevat (zelfs gepropageerd) als een ultieme uiting van het

gevaarlijke rock'n roll-leven. Dat een zelfde combinatie Hank Wil l iams 30 jaar eerder al

fatoal was geworden, deed aan de nieuwswaarde niets of. Toen Mick Jogger de cel in

moest, haalde dat over de hele wereld de voorpagina's omdat hij de eerste blanke ster was

die dat overkwam. Chuck Berry hod al van 1960 tot '62 gezeten, en menige zwarte blues-

en jazzmuzikant had tijdens zijn tournee vele nachten, meestal wegens landloperij, in de poli­

tiecel doorgebracht. Dat was geen nieuws.

Er worden nog steeds wel eens muzikanten om het een of andere vergrijp opgesloten (vaak

vanwege drug- of wapenbezit, incidenteel vanwege het vernielen van een hotelkamerinteri­

eur), maar verder dan de kolommen van de popbladen reikt dat nieuws meestal niet meer.

Alleen het jongetjesschandaal van Michael Jackson weet het 8-uurjournaal nog te halen. Zegt

dat wat over de popmuziek of over de journalistiek?

De nieuwsmedia zoeken uiteraard naar (liefst zo spectaculair mogelijk) nieuws. Een president

die een joint heeft gerookt (zonder te inhaleren) is nieuws, een popmuzikant die hetzelfde

heeft gedaan al lang niet meer. Er is op het gebied van sex, drugs en dood eenvoudigweg te

veel met popmuzikanten gebeurd, daarom leiden zelfoverschatting, drugverslaving of zelf­

moord tegenwoordig nog maar zelden tot mythevorming.

c Kurt Cohain

Ue\ graf van Kurt Cobain zal niet zo'n bedevaartsoord worden als dat van Jim Morrison.

n (Kurt Cobain raakte aan de heroïne verslaafd omdat hij een pijnstiller zocht tegen de erfe­

lijke maagaandoening waaraan hij leed. Toen het hem na herhaalde pogingen niet lukte om

af te kicken, maakte hij met een geweerschot een einde aan zijn leven.) De stress van het ster­

rendom heeft hem absoluut geen goed gedaan, moor zijn zelfgekozen einde was geen daad

van rock 'n roll. Cobain zal niet als zelfmoordenaar maar als muzikant herinnerd (willen) wor­

den. Er sterven te veel naamloze junkies om te geloven dat het verslaafd zijn een reden tot

beroemdheid is.

Het enige wat belangrijk is aan Kurt Cobain, is dat hij door agressief en compromisloos zijn

melodieuze liedjes te spelen de popmuziek een nieuwe, energieke vorm van rock 'n roll heeft

gegeven. Deze muziek werd, niet tot Coboins genoegen, binnen een jaar mega-populair. In

de slipstream van Nirvana braken vele grunge-bands door, en plotseling bleek dat gitaarher­

rie ook op de eerste plaats in de hitparade terecht kon komen.

c Ontwikiielingen J t%e ontwikkeling van de popmuziek is er steeds een van versmelting geweest: de ritmische

• ^ m u z i e k van de zwarte slaven, bijeengebracht uit bijna heel Afrika, gemengd met de melo­

dieuze volksmuziek van Europeanen, geïmmigreerd uit landen van Italië tot Zweden en van

Ierland tot Rusland. Door met elkaar muziek te maken, elkaar te beïnvloeden, van elkaar te

stelen, op eikaars instrumenten te spelen, ontwikkelden deze nieu­

we inwoners van Amerika hun eigen muziekvormen, waaronder de

jazz en de rhythm and blues. Door deze muziek te mengen met

Europees getinte folk ontstond rock 'n roll, door, protestantse kerk-

zangen met een blues-achtergrond te zingen ontstond de gospel,

door daar ritme aan toe te voegen ontstond de soul. Bijna alle

muziekstromingen zijn grofweg te analyseren als mengvormen van

oudere muziek, waa rb i j de ene keer de ritmische Afr ikaanse

invloed en de andere keer de melodieuze Europese achtergrond

overheerst.

Natuurlijk is - volgens de oppervlakkige luisteraar - alles al een

keer gedaan in de popmuziek: zo hard en ruig mogelijk spelen,

compromisloze experimenten uitvoeren, andere stijlen integreren:

niets nieuws onder de zon. W i e slecht luistert, hoort nooit iets.

py melodieën. In de hardrock is enkele jaren geleden de death-metal ontstaan: een stijl die

gekenmerkt wordt door zeer snelle gitaarriffs en een manier van zingen die op rochelen lijkt.

Hierbij vergeleken is de traditionele hardrock van Black Sabbath of Van Holen nogal slap en

toegankelijk.

House is onder andere gebaseerd op de (veelal Duitse) e lekt ropop van de jaren ' 7 0

(Kroftwerk, D.A.F.) en dansritmes uit de discotheken van Chicago. Binnen vijf jaar ontstonden

er overal ter wereld onderstromingen zoals gabber, techno, ambient en trance. Het nieuwste

op dit gebied is de housecharleston van Doop. Waarschijnlijk levert dit niet opnieuw een hele

muziekstijl op, maar het verjongingsprincipe van de popmuziek werkt nog steeds zoals het

steeds gewerkt heeft.

Hiphop, gebaseerd op het toasten uit de ska, op Afrikaanse ritmes en uitgeklede soul, is ein­

delijk weer een stroming die behalve muzikaal, ook sociaal scherpe kanten heeft. De muziek

komt voort uit de zwarte getto's en de meeste teksten gaan don ook over het harde leven in

dot getto. Bovendien zijn ze gesteld in de taal van het getto: ruig, onverbloemd en zonder

schaamte. Zodra de realiteit van het gettoleven met de Rodney King-rellen via" de televisie de

middle-class hui-skamers binnenkwam, ontstond er dan ook meteen weer burgerlijke veront­

waardiging. Niet over de omstandigheden waaronder de rappers opgegroeid zijn natuurlijk,

maar over de verheerlijking van geweld, over de denigrerende toon waarop over vrouwen

gesproken wordt en over het veelvuldige gebruik van het woord f * * k in de teksten.

Commercieel werd de hiphop pas een succes in 1 9 8 6 , toen de (blanke) Beastie Boys er hard-

rock-elementen aan toevoegden. Pos na deze gewenningsplaot was het radiopubliek geïnte­

resseerd in zulke nieuwe muziek.

Aan het begin van de jaren ' 8 0 (nog vóór de doorbraak van de hiphop als zelfstandige stro­

ming) werd rap al met andere muziekvormen gecombineerd, maar dat leidde toen niet tot

meer don een incidenteel plaatje. De twee stijlen werden wel door elkaar gemengd, maar

nog niet versmolten tot iets dat heel anders klonk. Dat gebeurde pas in 1989 waarbi j een

nieuwe stroming, de cross-over ontstond (Urban Dance Squad, Red Hot Chili Peppers).

c Unplugged J A Is suf tegenover energiek stoat, dan is de popmuziek juist ont-suft: zelfs in het dagelijkse

^ i relipop-uur van de EO hoor je snerpende gitaren. Alleen de teksten zijn in dit genre nog

braaf.

No de Byrds docht iedere muzikant dat een akoestische gitaar onmiddellijke rigor mortis ver­

oorzaakte. Tot groepen als R.E.M, in het midden van de jaren ' 80 ontdekten dat het niet aan

de gitaar maar aan de Byrds log. Niet alleen de akoestische gitaar kwam terug, maar ook de

mandoline, de hormonika en de viool (voorheen geassocieerd met Julio Iglesias, Jeff Lynn of

Anton Kersjens) maakten hun come-back. En enige jaren later wilde iedereen unplugged spe­

len om te bewijzen dot hun liedjes behalve ruig en hard ook puur en breekbaar gespeeld kon­

den worden.

c Subculturen J A Is Madonna hoor BH als bovenkleding beschouwt en tienduizenden meisjes doen dot na,

r% als Sting een oerwoud adopteert, dan heeft dat niets met popmuziek te maken. We l met

jongerencultuur, maar dat is iets anders. Natuurlijk zijn de ontwikkelingen in de popmuziek en

die in de jongerencultuur met elkaar verweven: hoe graag voormalige hippies ook bij willen

blijven, popmuziek is voornamelijk iets van en voor jonge mensen.

De popmuziek volgt de ontwikkelingen in de maatschappij: daarom is ze nu in het stadium

beland waarin er geen overheersende muzieksoort meer bestaat, maar er talloze subculturen

min of meer onafhankelijk van elkaar hun eigen vernieuwingen doormaken. Zoals jongeren in

hun kleding en vrijetijdsbesteding zich ook in groepjes verdeeld hebben en niet meer allemaal

tegelijk een trend volgen. Soms horen een bepaalde stijl van kleden, het beoefenen van een

sport en het beluisteren van een muziekstijl bij elkaar. (Wie naar grunge luistert draagt geen

lichtgevende slobberbroek en tennist niet.) De ruigste jongens en meisjes luisteren nog steeds

naar de ruigste muziek, maar er mag gelukkig veel meer dan in de tijd dat de keuze beperkt

was tot het dragen van colbert met stropdas of geborduurde jeans.

c Nieuwe etromingen J Ook de nieuwste stromingen in de popmuziek zijn als andere

mengvormen tussen bekende muziekstijlen te interpreteren.

Grunge is gebaseerd op hardrock gitaarriffs, punk-energie en pop-

Verschenen op Pseudonym Records: Elastic Band, QB5, Cosmic Dealer, Motions, Outsiders, Cargo, Livin' Blues, The Sweet, Finch, Kayak, Xymox, The Dream, Born for Bliss en een sampler met de meeste bovengenoemde groepen plus Tax Free (Wally Tax) en de Zipps. Alle releases zijn cd's. Fax Pseudonym Records: 01899 26170.

Verschenen in de Publikatiereeks Poparchief Nederland:

] i Haring & Hawaii (geschiedenis van de hawaiianmuziek in Nederland van 1925 tot 1992; 152 pp., unieke

foto's} ISBN 90-74305 016;/È9,95

S Rock & roll in rood-wit-blauw (begintijd van de rock & roll in Nederland; 128 pp, ruim geïllustreerd) ISBN 90

5330 077 5; f 29,95

3 25 Jaar Paradiso (264 pp., prachtig geïllustreerd, meer dan 100 foto's, w.o. Prince, U2, Nirvana in Paradiso)

ISBN 90 5330 0910; f 39,90

H Gouden Tijden. 50 Jaar Nederlandse Popbladen ISBN 90 5330 121 6 (verschijnt op 3 november), geïllus­

treerd Uitgeverij Jan Mets te Amsterdam distribueert de boeken van de Publikatiereeks, die verkrijgbaar zijn via de boek­handel.

FRIËTFIMI

Page 7: FRET Magazine nummr 6 1994

BIRDDOGS R D S T H E COVENANTD E n I j K 3 Y D I V E R S E ARTIESTEN

HERMANS IFTFUNERAL O R A T I O N

KINGMEN

MENDOZADA

t:8

NCEPARTI

R I P E R J O M I j SIONPI A l CHN R E S T ROTRUFFÜ V A N D I K w I I 11 H I l \

HOUÏJOOST VISSERfHE

BIÜDDOGS Share This Ride (Mind Records Mind 2)

M elodieuze gitaarpop uit Hoorn. Precies twee jaar

na de oprichting komen de Birddogs met een

evenwichtig klinkende mini-cd, die net iets tekort

schiet om van een opvallend debuut te spreken. Aan

het groepsgeluid schort het niet, dat houdt ergens het

midden tussen Fatal Flowers, Blue Guitars en Darryl-

Ann. Dit Noord-Hollandse vijftal ontbeert vooralsnog

een goede zanger, zo eentje die in staat is ontroering

en opwinding toe te voegen.

(JvR)

CORDS Gasping (JVTRecordsJVT 3612-2)

H et t i telnummer van de zes nummers tellende mini-cd van Cords kennen we al van de sterke

debuutplaat Taurus No Buil. Op Gasping staan twee covers: American Woman van Guess Who en Snowblind van Black Sabbath. Vooral die laatste versie klinkt overtuigend met spacy effecten op de stem van Simone Holsbeek. Van dit nummer zou een perfecte industriële dansmix gemaakt kunnen worden. Met dit tussendoortje verrassen Cords ons niet: het geluid is nog steeds solide en zelfverzekerd. De riffs klinken in Storm wel iets smeriger en dreigender mede dankzij producer Chris Shaw die een iets minder clean geluid heeft dan vorige producer Nick Sansano.

(GV)

THE COVENANT Looking For The Queen Of Lowlife (020-6680980/6867045)

The Covenant werd altijd vergeleken met The Cult, maar dit klinkt alsof de Scorpions proberen U2 na

te doen. De macho-rock van dit kwartet klinkt ingeto­gen, bijna gezapig, en is totaal ondergeschikt gemaakt aan de overdreven vocale capriolen van de zanger, die evenwel toch in twee nummers zijn meerdere moet erkennen in gastzangeres Simone Mesman. Een van die nummers heet volkomen terecht Harder en is toevallig ook het enige stuk dat de door The Covenant tot stok­paardje verheven 'ballen' vertoont.

(RW)

DE DIJIf De blauwe schuit (Mercury 522909/2}

Ik heb geluisterd of de in het eerste nummer gedane

belofte: 'Het vuur moet blijven branden', ook wordt

ingelost. Gelukkig: er wordt nog steeds gedreven

gemusiceerd en gezongen. De teksten echter, meestal

over algemeenheden, vind ik af en toe aan de flauwe

kant met, gelukkig, hier en daar een mooie vondst

(steeds vroeger laat). Er is veel beeldspraak en veel

(terecht) protest, maar ik mis de directe ik-vorm, die

dat protest meer diepgang geeft. Zingen over in plaats

van zingen. Toch is er duidelijk een gezicht bepaald,

een standpunt ingenomen en muzikaal hartstochtelijk

vertolkt. Ja, het vuur is blijven branden.

(EJ)

DIVERSE ARTIESTEN New Electronica Presents: tOO% Pure, The Lowlands (New eiectronica elec::8cd)

D e drijvende kracht achter het 100% Pure housela-bel zijn muzikanten Dylan Hermelijn en Sandy. Op

deze compilatie maken ze muziek onder pseudoniemen als Pure, 2000 And One en Babies From Gong. Die laat­ste vermomming is een verwijzing naar de psychedeli­sche band Gong en in het nummer Decadent Butterfly wordt op inventieve wijze gebruik gemaakt van een Throbbing Gristle-sample. Andere grote namen op de cd zijn Edge Of Motion, Stefan Robbers en Orlando Voorn die onder zijn eigen naam een experimenteel nummer rondom een sample van Bruce Gilbert (Wire) heenbouwt. De progressieve house op 100"/o Pure is mooi en ondansbaar, geen enkele bijdrage zou mis­staan hebben op de gerenommeerde Art i f ic ia l Intelligence serie.

(RL)

DIVERSE ARTIESTEN Metal Trax Part II & III (PMF Records 90.853-2/ 90.854-2)

DIVERSE A R T I E : — ' IESTEN Vociferous & Machiavellian Hate (Evil Omen Records EO 001)

Na een eerste verzamelaar met gemengd hardrock en deathmetal nu twee gescheiden cd's. Achteraf

was dit niet echt nodig geweest, want de helft van de bands die op deze Metal Trax-cd's vertegenwoordigd zijn, zijn nauwelijks de moeite waard. Vooral Part II, het hardrock-schijfje, kent te veel uitschieters naar beneden. Bands als Lemon Crush, Cathouse en Impact rijgen het ene hardrockcliché aan het andere. Bird en Quest ook, al klinken hun produkties al een stuk ener­gieker. Lichtpuntjes zijn het compositorisch sterke Flatline, Second to None (punky, grappig, en niet strak) en Devils Jam, dat met het chaotische, noisy Zappa's Not Dead verreweg het beste nummer van de cd afle­verde.

Part III opent ijzersterk met talentvolle trashgroepen als Morthra, Midian en Unexpected, maar zakt daarna in elkaar. Pas halverwege laat de feestpunktrashforma-tie Godspeed weer enige spirit zien. Net als Positive Hate dat (te) veel oude Suicidal Tendencies-platen heeft bestudeerd. De bijdragen van death-bands Morganom, Exxor, Doomsday B.C. en Skintag missen spanning en dat is dodelijk bij lange nummers. Midian en Morthra sluiten de plaat weer af en dat maakt veel goed. Vooral de laatste band is een aanwinst voor de Nederlandse metalscene. Eén van die andere uitschieters op Metal Trax Part III, Unexpected, is ook terug te vinden op een internatio­nale metalverzamelaar met de woordenboektitel Vociferous ft Machiavellian Hate. Naast het indruk­wekkende Mythos uit Finland, Expulsion uit Duitsland en de Spaanse groep Mysthical valt de alles verwoes­tende trash van Unexpected zeker niet uit de toon. Daarom juist is het jammer dat de produktie van de Rotterdammers zo slecht is. De drums zijn zo dominant aanwezig dat veel subtiliteiten in het gitaar- en bas-werk verloren gaan. Wat dat betreft zijn de opnamen van Unexpected op Metal Trax Part III representatiever.

(PO)

DOG lACED HERMANS Those Deep Buds (Konicurrel KI 55c)

Net bekomen van de live-cd Bump And Swing wor­den we na enkele maanden alweer verrast met de

nieuwe studioplaat van de in Nederland woonachtige Schotten Dog Faced Hermans. Op het binnenhoesje worden ondermeer vrienden bedankt als The Ex en God Is My Co-Pilot, groepen waarmee de Doggies muzikale verwantschap hebben. De muziek balanceert ergens tussen punk en jazz. Zo af en toe steekt een volks the-maatje de kop op (Live And Swell), maar van meezing-bare melodieën moet de groep niets hebben. Er wordt gemusiceerd met grote verfstreken. Ondersteund door stuwende ritmes improviseren gitarist Andy, bassist Colin, drummer Will en zangeres/trompetiste Marion er

lustig op los. De bijdragen van Marion zijn bepalend voor het totaalgeluid. Those Deep Buds schijnt het afscheidsdocument van Dog Faced Hermans te zijn. Met slotnummer Dream Forever hadden ze hun carriè­re niet mooier kunnen afsluiten.

(GV)

DRIIT X (eigen belieer, tel: 02510-11889)

H et Noord-Hollandse Drift doet zijn best om de luisteraar op de kast te jagen. De lang uitgespon­

nen gitaarescapades in een metaljasje van het viertal verzuipen in een hemeltergende produktie, samen met de zangpartij die het midden houdt tussen David Bowie en een gillend speenvarken. De paar creatieve momenten die zich wel degelijk aandienen, worden helaas de kop ingedrukt en meegesleurd in het stuur­loze geweld. Ruig? Tuurlijk. Energiek? Prima. Platencontract? Misschien nog even wachten.

(N)

FUNERAL ORATION Punfc Rocfe Nation (WRF Records WRF 14)

P unk Never Die [sic] is het credo van Funeral Oration, een groep die al meer dan tien jaar van

zich laat horen. Op Punk Rock Nation is de tijd stil blij­ven staan. De songs duren gemiddeld twee minuten, de drummer beperkt zich tot een strak maar eentonig boem-tjak boem-tjak met hier en daar een break. De gitaristen spelen niet meer dan de benodigde vier akkoorden en zingen sympathiek na'i'eve teksten over hoe fijn het is om in een punkband te spelen. In Some Of Us probeert de groep uit te leggen waarom ze liever blijven vastzitten in hun muzikale conventies. Volgens de muzikanten staat verandering gelijk aan uitverkoop. En dat terwijl een vergelijkbare Amerikaanse band als Bad Religion juist veel platen verkoopt zonder muzi­kaal te veranderen. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg groepen die het punkideaal zonder conserva­tieve trekjes kunnen uitdragen.

(GV)

HARROW The Pylon Of Insanity (Noise 0245-2)

Harrow speelt lekker oubollige symfonische hard­rock uit de zeventiger jaren. Het gitaarwerk vol­

doet evenwel aan de moderne metal-wetten, waardoor het geheel af en toe aardig uit zijn verband gerukt overkomt. En juist dat maakt deze Tukkers een lichte verademing in het toch wel enigszins vastgeroeste metal-wereldje. Tel daar nog bij op de sterke songs en het tomeloze enthousiasme van dit vijftal, en je krijgt een cd die zonder problemen de finish haalt. Alleen jammer dat het onderhavige exemplaar om de haver­klap hapert en doorschiet. Bewaar het bonnetje als je hem koopt. (RW)

THE IflNO'S MEN Two Roses (eigen helieer, tel: 080 - 785406)

U it het ambachtelijke gitaarhout gesneden is het Nijmeegse The King's Men. Deze afkomst staat

garant voor een debuut dat acht smaakvolle liedjes bevat, die stylistisch ergens tussen rock en funk inhan-gen. Maar soms is smaakvol niet genoeg. Het is de broodnodige bezieling die op de cruciale momenten ontbreekt en het aflegt tegen een staaltje (te) degelijk gemusiceer. En dat terwijl de vier heren het hoorbaar in zich hebben om die ene spetterende en wild om zich heen slaande plaat af te leveren.

(JV)

MEGAIIRONltEL Neurotransmitter (KonkurrelK154c)

O p hun tweede cd laten de Friezen van Megakronkel horen in zeer korte tijd te zijn uitge­

groeid tot een volwassen band. Jan Folmer en Robin Van Velzen hebben hun drumcomputer die op het titelloze debuut uit 1993 te horen is, verruild voor een drummer van vlees en bloed. Het lijkt voor Koos v/d Velde geen enkele moeite strakker te spelen dan zijn electronische collega. Megakronkel slaagt erin zich van Victims Family-invloeden te ontdoen door meer muziekstijlen in hun nummers te verwerken. Het trio klinkt als een swingende Godflesh in Silver Lips + Elvis Songs, jazzy in het instrumentale Kronkel A Go Go en het refrein van Mr. Flagpole doet zelfs aan stemkun-stenaar Han Buhrs denken. Megakronkel bewijst tevens dat technische perfectie de creativiteit niet in de weg hoeft te zitten.

(GV)

i

FRET 1 2

MENDOZA DANCE PARTI POUFFFFF! Strazz Jazz Compilation (Phunky Pheasant Records 16269)

Poef! De stemming stijgt onmiddellijk op het moment dat je speler dit schijfje opvreet. Aanstekelijk is

•daarbij het sleutelwoord. 'Streetjazz' noemt saxofo­nist/voorman Ben Mendes zijn muziek zelf. Versta eron­

der wat je wilt is de boodschap; new soul, funk, acid jazz, whatever. Maar dat deze heren kunnen swingen is meteen duidelijk! Vette bas, vrolijke blazers, hier en daar zelfs wat onvervalste rap: vrij compleet verhaal... Ook de opname -door Mendes zelf- verdient hulde. Het is alsof ze in je huiskamer staan. Liefhebbers van de acid jazz van bijvoorbeeld het James Taylor Quartet mogen deze heftige plaat niet missen.

(RJS)

MOONLIGHT RIDERS Moondanee (Marlstone Recordings BV, distributie: Dureco, Weesp)

Na het horen van Moondanee geloof ik graag dat de Moonlight Riders tot de top countrybands uit de

Benelux behoren. De nummers klinken authentiek; zo zie je maar waartoe de juiste inspiratie kan leiden! Die inspiratie heeft bij bassist Ad Weiten en zanger/produ­cer Michel Nita in ieder geval 9 solide countrysongs voortgebracht. Deze laten een mix van country, blues en rock horen die er niet om liegt; de nummers staan als een huis en zijn absoluut af. De vermelding 'Jazz' in het bijgaande schrijven slaat op de cover van de klassieker (Get your kicks on) Route 66, maar die werd volgens mij pas zeker een eeuw na het cowboy-tijdperk aangelegd. Nou ja, 'kwestie van een komma'tje', zullen we maar denken.

(RJS)

OMISSION Impossible (05190-94027)

W at hebben die Friezen toch met folk? Zelfs dit jazzpunktechnometal-gezelschap kan het niet

laten om in het openingsnummer een vrolijk riedeltje te flierefluiten. Daarmee is dan ook meteen het enige opzienbarende van dit produkt verteld, want in de ove­rige twintig minuten putten ze zich slechts uit in het graven van ritmische en metrische valkuilen. Technisch is er uiteraard niets op aan te merken, maar een beetje meer rock'n'roll zou de zaak toch wat pittiger maken. (RW)

PRODIGAL SONS Wine Of Live (Munich Records MRCDS 794)

D e angst voor eendagsvliegen te worden versleten zit er goed in bij de Prodigal Sons. Hoe anders is het

verschijnen van dit tijdens Pinkpop opgenomen mini­album met podium-uitvoeringen te verklaren? Uitgezonderd een weinig tot de verbeelding sprekende cover van Billy Joel's Leningrad laat Wine Of Live niets horen wat we nog niet wisten.

(JvR)

THE REST Domestic Affairs (Van Records 74321 231042)

L angzaam maar zeker begint Van Records uit Den Haag zich te profileren als de Nederiandse variant

op het Amerikaanse Geffen Records, als een label dat plaats biedt aan door de wol geverfde muzikanten. Met Hans Vermeulen, Polle Eduard, Ray Fenwick, Shell Schellekens en Okkie Huijsdens in de gelederen loopt The Rest bijkans over van ervaring. Het in Thailand opgenomen Domestic Affairs is daardoor een uiterst vakkundig geproduceerd album vol Nedermain-stream-rock geworden. Geen wereldschokkende plaat, ook al blijkt Vermeulen nog altijd in staat tot het schrijven en zingen van bewonderenswaardig mooie liefdesliedjes.

(JvR)

JAN ROT For LP-Fans Only (De Jongste Dag CDJD23JR)

A lle clichés, kitsch en truttigheid ten spijt, voor de onweerstaanbare Jan Rot houden we alti jd een

warm plekje vrij. Zelfs als hij op de proppen komt met een overzichts-album, dat eigenlijk geen overzicht geeft. For LP-Fans Only bevat nummers van zijn eerste drie Engelstalige solo-platen, minus de singles en drie liedjes van Rot ft Roll uit 1984. Ietwat onbevredigend wellicht, ware het niet dat tussen de kruimels net vol­doende oude koek overblijft om met een weemoedige glimlach tussen de oren te constateren dat Rot's huidi­ge status als tragi-komisch entertainer niet op lucht is gebaseerd.

IJvR)

RÜFFÜ Ruffü (contact 04767-2203)

H et verhaal van Ruffü ontstaat in de repitieruimte van OJC Walhalla te Sevenum. Ingo, John, Pieter en

Jos komen de groep Dandruff!! tegen en lenen niet alleen het laatste gedeelte van hun naam maar ook de aanstekelijke punkpop-melodietjes van de Groningers. In tegenstelling tot hun inspiratoren houdt Ruffü het tempo op het vijf nummers tellende debuut een stuk lager en het lukt de groep ook niet altijd om de aan­dacht vast te houden. In de meeste nummers zijn de refreintjes niet pakkend genoeg, spannende akkoord­schema's ontbreken en de zang verzuipt te vaak in de mix. Toch doet het sterke openingsnummer Come Around vermoeden dat Ruffü wel degelijk weet hoe je een pakkende rocksong kunt schrijven die niets onder­doet voor produkten van de betere Amerikaanse grun-gecollega's.

(GVl

VAN Dllf HOUT Van Dik Hout (TopholeA/ia)

De eerste indruk van deze nieuwe groep op hun gelijknamige cd is dat de vlag de lading dekt: stevi­

ge muziek met weinig subtiel gitaar- en drumwerk. Bij nadere beluistering blijkt dat de groep wel degelijk genuanceerd kan musiceren. De Nederlandse teksten worden aangenaam natuurl i jk gezongen en dat is (helaas nog steeds) een uitzondering. De teksten zijn sympathiek en gaan over zinnige (alledaagse) dingen, soms verrassend ('een vrouw is het noodlot, liefde een strijd'), soms gedurfd (stil in mij). Een cd met (wat mij betreft) enkele mindere van-dik-hout-jongens-num-mers, maar met meer dan genoeg prachtige liedjes (Dichterbij, 's Nachts in mijn dromen. Zoet en zacht), en daarom ook binnenskamers goed voor sneller kloppende vrouwenharten.

(EJ)

JOOST VISSER Partners In Hair

(Brinkman Records BRCD 025)

You can't be happy on your own', zingt Joost Visser in Grunt, het openingsnummer van zijn debuut.

Toch kiest Joost er in 1990 voor om De Artsen te ont­binden en zijn muzikale leven solo voort te zetten. Op Partners In Hair steekt het geluid van zijn vorige groep de kop op als Joost zich laat begeleiden een losvaste band waarin we ondermeer voormalige Artsen-drummer Reinier Veldman tegenkomen. De opnamen zijn gemaakt 'at various places', maar zo te horen niet in de studio. Joost Visser houdt zijn liedjes lo-fi en dat doet hij niet om modieus te zijn. Lo-fi is de enige manier om de liedjes puur te houden. Het rammelt, het ruist en soms irriteren de toetertjes en fluitjes, maar het maakt Partners In Hair wel tot een uniek, intiem en persoonlijk document

(GV)

THE WRONG JEuerbeenwronged? (The Wrong Company)

E indelijk weer eens een band die korte metten maakt met de hokjesgeest in de popmuziek. The Wrong,

want daar praten we over, koppelt eigenzinnigheid aan passie en trekt zo een indrukwekkend spoor door rock, funk en jazz. Gepassioneerde vocalen, stuwend drum-en baswerk en, erg belangrijk, heerlijk modderige en grove gitaarlijnen, het zit er allemaal in. Om vervolgens achteloos te versmelten tot een broeierig en zinderend geheel. En dan te weten dat dit nog maar het debuut is en deze band, drie jaar geleden alweer, tweede werd in de Grote Prijs van Nederland. Jemig, kan iemand mij helpen aan een plaat van de winnaar van die editie?

(JV)

2B * Dommels t raat 2b Eindhoven 040-456277 AJV - Dorpsstraat 656 Assendelft 05920-3408 A k h n a t o n _ Nieuwezi jds Kolk 25 Amsterdam 020-6243396 Alcatraz - Dreefseweg 80 Kaatsheuvel AMP Muziekcafé - K.N.S.M.laan 13 Amsterdam 020-6380019 Arena - 's Gravesandestraat 51 Amste rdam 020-6947444 De Ark - Stat ionsweg 3 Anna Paulowna 02233-2035 Atak - Noorderhagen 12 Enschede 053-322388/322689 Az i jn fabr iek - Zwar tbroekst raat 17 Roermond 04750-33976 ' t Babbelt je - Zwar tbroekst raat 27 Roermond 04750-30644 Babyion - Burg H G v Kempensmgel 31 Woerden 03480-17810 de Bakkeri j - Bakkerspleint je 1 Castricum 02518-54877 OJC Baroeg - Spinozaweg 300 Rot terdam 010-4191232 Basement 5 - Capuci jnenstraat 43 Maastr icht 043-288520 Basti l le • 5poorstraat Schoonhoven 01823-83095 Batcave - Langestraat 13 T i lburg 013-423198 ' t Beest - Beestenmarkt 3 Goes 01100-28142 B i b e l o t ' W i j n s t r a a t 117 Dordrecht 078-133482 Blanko - Klepel 4 Emmen 05910-10535 de Bliksem - Eerbeekseweg 1 Brummen 05756-2087 B lokhut - Carnissesingel 6 Rot terdam 010-4855689 de Boerder i j - Voo rweg 146 Zoetermeer 079-520266/211012 de Boerder i j - Hofstraat 30 Geleen 046-749726/745771 het Bolwerk - Kerkgracht 8 5neek 05150-18707 de Bot te Hommel - Blokstal len 3 Bergen op Zoom 01640-42075 de Box - Weyerstraat 1 Boxmeer 08855-71250 De Box - Schutstraat 43 Hoogeveen 05280-75355 de Braskoer - Torenstraat 32 Terschel l ingwest 05620-2877 Brogum - Jul ianastraat 46 Zienkzee 01110-15500 Brouwershoeck - Poststraat 21 Leeuwarden 058-152916 Buk Buk - Past. van Muyenweg 12 Hei loo 072-335242 de Bunker - St. Annast raat 60 Gemert 04923-65442 Burgerweeshuis - Bagi jnenstraat 9 Deventer 05700-19198 Buze - Oostwi jkst raat 110 Steenwi jk 05210-13355 Camuz - Van Leeuwenstraat 114a Voorbu rg 070-3875314 Canix - Horsterdi jk 1 Lo t tum 04763-2202 Cerberus - Koekoekweg 18 Hengelo 074-420177 Circus - Brammelerstraat 8 Enschede 053-341657 La Conga - Oude Mark t 18 Enschede 053-317944 Cruise Inn - Zeeburgerdi jk 271-273 Amste rdam 020-6927188 Demisec - Noordkade 17 Spijkemsse 01880-13109 Den Deel - Harmoniest raat 5 Deurne 04930-14275 Diogenes - V. Schaek Mathons inge l 10 Ni jmegen 080-220953 Donkey Shot - A. Verherents t raat 1 Heemskerk 02510-30995 Doornroosje - Groenewoudseweg 322 Ni jmegen 080-559887 Dr ie lu ik - Botenmakerst raat 6 Zaandam 075-176972 Effenaar - Dommels t raat 2 Eindhoven 040-448861 EKKO - Bern. Weerd Westz i jde 3 Utrecht 030-317457 de E l a n d - B u r g w a l 45 Del f t 015-145092/131099 Elegast- Brink 10 Deventer 05700-11088/15866 Elektra - S ta t ionweg 4 Sliedrecht 01840-14273 Emmaschool - Emmastraat 8 Zwol le 038-222393 Evenementenhal - L. 5pr inger laan 2 Gron ingen 050-222777 Ex-Voto - Gaasbak 1 Voo rhou t 02522-31536 Exit in G - Heerlenseweg 162 Landgraaf de Fabriek • Baarsstraat 38 Eindhoven 040-551530 Fame - Boterd iep Zuidz i jde 38, Bedum Fenix - Odasingel 90 Sit tard 046-510141 Gigant - Schoolstraat 32 Ape ldoo rn 055-216346 Gonzo - Molenst raat 99 Ni jmegen 080-240320 Goudvishal - V i j fz innenst raat 103 A rnhem Graanbeurs - Reigerstraat 20 Breda 076-211946 Graf f i ty Café - Oude Mark t 6 Enschede 053-341657 Gryphus - Grotestraat 18a Vier l ingsbeek 04781-32053 Hanenhof - Groenstraat 44 Geleen 046-744217 H e d o n - Rodetorenp lem 4-4a Zwol le 038-231966 De Hoeve - H o o f d w e g 574 Hoo fddo rp 02503-13549 De Hoog te - Peperstraat 2 Enkhuizen 02280-20057 i'Varca - Ha l teweg 9 Aa l ten 05437-61487(ma-i-vr av.) Iduna - Ol iemolenst raat 16 Drachten 05120-22650 de IJsbreker - Bavoortseweg 25 Leusden 033-945691 In It - Amste lveenseweg 134 Amsterdam 020-6717778 Jeugdhuis - Beverplein 3 St Pancras 072-642273 Join - W e t e r i n g k a d e 2 Noordw i j k 01719-10194 Jonosh - Vorstermansple in 10 Asten-Heusden 04936-95469 the Jungle - Pat r imoniumst raat Leerdam 03451-10182 het Kasteel - Concer tweg 1 A lphen a/d Rijn 01720-32424 Kayak - Frans Halsstraat 7 Twe l lo 05712-74615 de Kelder - Lieve Vrouwest raa t 15 Amers foor t 033-638457 K iehoo l -Schools t raat 102 Bergum 05116-5104 Theater Kikker - Ganzenmarkt 14 (naast Stadhuis) Utrecht 030-319666 de Klos - Meidest raat 2a Emmeloord 05270-97071 Kobus - Kerkstraat 60 Zeeland 08865-2298 de Koog - Oostel i jke Randweg 1 N-Scharwoude 02260-12795 Korzo - Prinsegracht 42 Den Haag 070-3653737 Lantaarn - Schapemarkt 13 Hel lendoorn 05486-54375 de Leest - De Eist 46 Waa lw i j k 04160-34746 Leidsekade Live - Emmastraat 52 Hilversum Luxor - Wi l lemsple in 10 A rnhem 085-436955 LVC - Breestraat 66 Leiden 071-146449 Mad Mick & Big M a m o u - Schoolplein 7 Utrecht 030-367499 Maddogs - Kloosterstraat 9 Groesbeek 08891-75727 Ma fcen t rum - Pastoor Leurstraat 12 Maasbree 04765-3021 Marquee - Nedereindsestraat 27b Kesteren 08886-2643 Mazzo - Rozengracht 114 Amsterdam 020-5273730 Medua - Achters teweg 17 Mete ren 03455-9677 Meervaar t - Osdorpple in 205 Amsterdam 020-6107393 M e l k w e g - Li jnbaansgracht 234a Amsterdam 020-6241777 M e t r o p o o l - Wemenst raat 38 Hengelo 074-438020 Muzeval - Boermarkeweg 43 Emmen 05910-19200 de Naald - Stokd i jkkade 3 Naaldwi jk 01740-24921 Neder land 3 - Lange Sprui t 84 Wate r i ngen 01742-96662 New Way - Sluisweg 2a Hoogkarspel 02286-4354 de N ieuwe Pul - Kapelstraat 13 Uden 04132-65091 N i g h t t o w n - Westkruiskade 28 Rot te rdam 010-4363534/4361210 Nirwana - Het Kamp 4 Dronten 03210-13439 Ni rwana - Meervensedi jk 4 Lierop 04925-1779 Nohol - Burg Versteegsingel 5a Edam 02993-68332 Noorder l ig t - Ve ldhovenr ing 79 T i lburg 013-365587 O.L 5 - Loosduinsekade 725 Den Haag 070-3232464/3235543 0 4 2 - Oranjesingel 42 Ni jmegen 080-222045 de Oosterpoor t - Trompsingel 27 Gron ingen 050-680111 Opsessie - Brediusweg 1 Bussum 02159-48899 de Paap - Papestraat 32 Den Haag 070-3552002 Paard - Prinsengracht 12-14 Den Haag 070-3601838 Pan, café zaal - Terborgseweg 23 Silvolde 08350-23214 Papi l ion - Begi jnenstraat 4 Oss 04120-39497 Para - Van Coothple in 39 Breda 076-218676 Paradiso - Weter ingschans 6 Amste rdam 020-5264521 Paradox - St. Ursula 10 Boxtel 04115-74244 Parkhof - VJctoriepark 4 A lkmaar 072-115076 Parsiva! • Kerkhofs t raat 1 Valkenswaard 04902-46982 de Pater - Ach te rom 8 Den Haag 070-3450852 Patronaat - Zi j lsingel 2 Haarlem 023-324103 de Peppel - Montaubans t raa t 105 Zeist 03404-23647 Perron 55 - Ka ldenkerkerweg 55 Ven io 077-516874 PH31 - Prins Hendr ik laan 31 Amste rdam 020-5736850 De Piek - Hel lebardierstraat 13 Vl issingen 01184-16791 Plok - Dijksestraat 52 Didam 08362-26058 Popular - Westkruiskade 25 Rot te rdam 010-4365283 R-17 Raadhuislaan 17 Grootebroek 02285-18048 RASA - Pauwstraat 13a Utrecht 030-319676 Roadhouse - Kasteeltraverse 102 He lmond 04920 - 43276 Rock Palace - Veemarkt 175 Amsterdam 020-6938889 theater Romein - Bagi jnestraat 59 Leeuwarden 058-158215 de Ro tonde -Wes te rs i nge i 91 Berkel & Rodenri js 01891-17334 Ro town - Nieuwe B innenweg 19 Rot terdam 010-4363534 de Sater - Kon Jul ianaweg 44 Leidschendam 070-3200033 Sfinks • Ro t tumerweg 3 Heerenveen 05130-28022 Simplon - Boterd iep 71 Gron ingen 050-184150 Sjiwa - Hoogstraat l a Baarlo 01707-2349 SJU-huis - Varkenmark t 2 Utrecht 030-340436 So W h a t - V e s t 30 Gouda 01820-19232 de Soos - Breedstraat 33 A lkmaar 072-183748 de Spieghel - Peperstraat 11 Gron ingen 050-125300 Splotsz - Sportpad 25 Roelofarendsveen 01713-17235 5puugh - Rijksweg 5 Vaals 04454-65514 Staddi jk - Staddijk 41 Ni jmegen 080-441625 Stapperi j - V r i j t ho f 8 Ommen 05291 -56916 ' tS ta thuys - Breestraat 19 Leiden 071-130983 Tagr i jn - Kon ing inneweg 44 Hilversum 035-215841 Taverne - Karel de Grote laan 1 Bergen (NH) 02208-96507 Tejatro Popular - Westkru iskade 26 Rot terdam 010-4363534 That's Live! - Hoofdst raat 157-151 Overd inke l 05423-83337 Tivol i - Oudegracht 245 Utrecht 030-311491 Tom Tom - Walk 8 Heythuisen 04749-1468 Toonzaal - Sperwerstraat 9 Oosterhout 01620-33525 Tref - Holstraat 4 Hi lvarenbeek 04255-3594 Trol l - Geldelozeweg 4a Hoorn 02290-16765/18525 Trucker - Stat ionsstraat 34 Pijnacker 01736-96432 Tunnel - Reyerskoop 4a Boskoop 01727-17709 Twi l i gh t Zone - Dei j lerweg 153 Wassenaar 01751-14415 U n i t a s - G e n Foulkesweg 74 Wagen ingen 08370-12909/16643 Utop ia A f r i ka laan 94 Drunen 04163-73979 Vera Oosterstraat 44 Gron ingen 050-128776 Vredenburg - Vredenburgpassage 77 Utrecht 030-314544/313144 Vr i je Vloer - Kroonstraat 9 Utrecht 030-317532 Walha l la - De Donckstraat 24 Sevenum 04767-2042 Wi l l em II - Boschdijkstraat 100 Den Bosch 073-123422 Xin ix - Ri jksweg 109 N ieuwend i j k 01834-2087 Zaal 3 - De Lasallestraat 3 Heesch 04125-2437 Zalen Schaaf - Breedstraat 48 Leeuwarden 058-124439 Zeezicht - Nobelstraat 2 Utrecht 030-367499 de Zwaan - Mgr van Oorschotstraat 2 Heeswi jk-Dinther 04139-1575/04103-3959 muz iekcen t rum Zoetermeer - Nicolaasplein 3 Zoetermeer 079-166294

F R E T 1 3

Page 8: FRET Magazine nummr 6 1994

Han van den Essenburg

De Achterhoek is voornamelijk bekend geworden door de ^rahou-wen' van Normaal, type ruwe bolster blanke pit, die met het Daldeeën, Höken, Brekken en Angoan menige zaal in een bier­poel wisten te veranderen en de Achterhoek definitief op de kaart zetten. In Normaals kielzog is een reeks nieuwe bands opgestaan die ook in het dialect zingen en minstens zo succes­vol zijn of het gaan worden: Boh Foi Toch, Jan Ottink Band, Spöl, Het Hanska Duo, De Zeute Dröpkes, Wat Let Ow en de niet helemaal dialectzuivere Fratsen. In de eerste aflevering van Achterhoekrock in Fret 5 kwam de nieuwste vaandeldrager van het Oosten, Boh Foi Toch, aan bod. Ditmaal z^n Spöl, Jan Ottink Band en Fratsen aan de beurt.

Spöl Na Normaal is Spöl de tweede band die in '85 dialectmuziek ging spelen. In het begin richtte de band zich voorname­lijk op het theater. Later is men steeds meer in de richting van het popcircuit gegroeid. De eerste cd Spölkwartier kwam uit in '88. Daarna volgde Altied Even Spöls en momenteel is de band bezig aan haar derde cd waarvan de titel ook iets met Spöl zal zi|n. Spöl speelt uitsluitend eigen num­mers, de onderwerpen voor de teksten wor­den gehaald uit woordspelingen in het dialect zoals "Strunke Broaden' dat zoveel betekent als de kantjes er vanaf lopen. Henk Hilferink: "We kiezen duidelijk voor de Achterhoek om de sfeer, het dialect, z'n gebruiken de gewoontes; dat willen we ook uit­stralen, Wij zijn van nature dialectsprekers. Als je dat in je muziek ook gebruikt komt de emotie directer over dan in het Engels. Het geeft ook een intiemere sfeer. Voor ons is het contact met het publiek essentieel. Als dat er niet is, dan is onze avond niet geslaagd, hoe goed we ook gespeeld hebben. Je ziet veel bands op een podium duidelijk voor zichzelf staan spelen. Dat willen wij niet. Voor grote festivals, zoals laatst Huntenpop waar we op de dialectdag gespeeld hebben, zijn we huive­rig. Je bereikt in een klap wel veel mensen, maar )e mist de mogelijkheden om contact te maken met je publiek. Alles draalt dan alleen om de muziek. Als de teksten niet te volgen zijn dan kun je net zo goed in een andere taal zingen. We spelen het liefst in cafés en theaters. Je staat dan gewoon tussen je publiek. Stijlmatig zijn we heel breed: van rock tot en met akoesti­sche gitaren. De trekzak is in onze muziek niet weg te denken. Dat is een binding met de Achterhoekse volkscultuur. We gebruiken ook een banjo en spelen dan meer folkachtig, maar daarnaast gebrui­ken we hem dan ook voor een dixieland-achtig nummer. Om de tekst groeit bij ons vanzelf de muziek in een bepaalde stijl en daarbij beperken wij ons niet tot één genre.'

Platenspöl "Van onze eerste cd hebben we er regionaal een paar duizend verkocht. Genoeg om de onkosten er uit te halen. De distributie voor Gelderland en Overijssel doen we zelf. De rest van Nederland wordt door Music & Words gedaan Onze muziek is niet direct commercieel te noemen. We zijn qua stijl zeer gevarieerd en daardoor krijg je als band geen herkenbare sound. Boh Foi Toch heeft wel veel succes maar dat komt omdat zij bekende melodieën op pakken zoals Jambalaya. De mensen kennen dat, dus dat slaat al meer aan. Als daarna Normaal en de Spitfires dat nummer ook op hun cd zetten, wordt het toch eens tijd dat wij er een parodie op maken. Ons handelsmerk is een eigen geluid en een eigen gezicht. We springen creatief om met muziek en tekst. We laten ons niet leiden door verkoopcijfers. We doen wat we zelf willen. We willen de baas blijven over de muziek en niet andersom. We nemen ook niet meer optredens aan dan we aankun­nen. Alle bandleden hebben naast de band een fulltime baan. We laten ons niet gek maken.'

Jan Ottink Band Jan Ottink werd in het vorige nummer van Fret door Joep van Ruiten "de ambassadeur van het Nedersaksische dialect' genoemd. Jan vindt dit zelf nogal een zware uitdrukking. De Jan Ottink Band heeft twee cd's uit: Leever Lui en Ik Jaag Op Spoken. De band heeft een fanatieke aanhang. Jan Ottink: 'De ambassadeurs zijn nog altijd de heren van Normaal, zij hebben er in de afgelopen vijftien jaar voor gezorgd dat de dialectpop niet verdwenen is. Wij zijn dialect gaan zingen omdat wij vonden dat dat bewaard moest blijven. Het dialect is onze moedertaal. Het klinkt in popmuziek ook warmbloediger. Hoognederlands is veel kouder. Je hebt ook dialectverenigingen die alleen maar op zoek zijn naar dingen uit het verleden. Dat doen wij niet. Ik hou niet zo van die puriteinen: dat neigt naar het conservatisme. Wi| zi|n zo met bezig, we zingen ook in het Engels, Frans en Duits. Het dia­lect in de muziek werkt, voor de jongeren drempelverlagend. Laatst speelden wij op een school in Groenlo en daar stond het grootste deel van het publiek mee te zingen. Vroeger was een school het bolwerk waar dat juist niet gebeurde. Men was bang om als boer te worden afgeschilderd.'

Zo Mot Dat 'Qua muziek binden we ons niet aan één stijl. We gooien al onze voorkeuren bij elkaar en dat leidt tot gevarieerde muziek met invloeden die uiteenlopen van bard-rock tot reggae. We proberen niet bewust modern te klinken. We werken vanuit de teksten. Ik vertel meestal welke sfeer ik zie en daar haakt iedereen dan muzikaal op in. Voordat ik fulltime met muziek bezig was, heb ik lang met bui­tenlandse jongeren gewerkt. Daardoor heb ik toch een voorkeur voor teksten die actuele maat­

schappelijke zaken behandelen zoals racisme, vreemdelingenhaat en ongelijkheid, Daarnaast zing ik veel over alleen zijn, in de steek gelaten worden. Het zijn meer don­ker gekleurde teksten dan vrolijke onderwerpen. Ze zijn vaak ook filosoferend en redelijk kritisch. In de Achterhoek hebben ze volgens het bekende beeld wel lol, maar dan met twintig glazen bier op. Het is goed te laten zien dat het ook anders kan.'

Kermissen •|n de zomer is het hier goed toeven. Er zijn elke week wel twee kermissen. Dat is hier een feno­meen. In Brabant en Twente zie je dat ook, maar verder komt dat nergens voor. Die sfeer, die gemoedelijkheid. Het is totaal niet agressief. Dat zal wel liggen aan de streekcultuur van de Achterhoek. Onze platen nemen we op in de Silvox Studio's te Bontebrug. Daar kun je rustig wer­ken. Het contact met die mensen stamt nog uit de tijd van mijn vorige band Link. Bijna alle bands uit de achterhoekse scene nemen hier op. In de studio moet je er bovenop zitten. Alles klinkt al gauw te mooi en dat is niet per se goed voor de nummers. Het zijn 'fouten' die je gemaakt moet hebben voor je ze kunt voorkomen. Voor het Staring Instituut uit Doetinchem hebben we samen met Boh Foi Toch en Spöl een dialect-cd opgenomen. Daar zijn er al zo'n zesduizend van verkocht. Van de zomer zijn we weer de studio ingedoken, ditmaal om een aantal Duitstalige nummers op te nemen. Net over de grens verandert het dialect niet zo heel veel. In het najaar gaan we er ook optreden. Je ziet het: l iever Lui Dan Moe' is op ons niet van toepassing.

Fratsen De band Fratsen heeft zijn roots in Twente, maar sommige groepsleden wonen in

de Achterhoek. Naast een enkel dialectnummer zingt Fratsen in het Nederlands Toch heeft de band een onmiskenbare binding met het Oosten. De meeste

optredens vinden in de Achterhoek plaats. De eerste cd kreeg in 1990 de titel Muts, een ode aan de drummer. Medio 1992 kwam de live cassette Storm uit. Een

jaar later besloot de band de zaken wat serieuzer aan te pakken en slingerde haar eerste cd-single Te Laat het publiek in, om de tweede cd Dorst kracht bij te zetten. In maart van dit jaar bracht de band haar derde en nieuwste werk Snachs uit. Uniek aan de band zijn de fraai vormgegeven hoezen van de cd's en cd-singles. Voor elke plaat wordt getracht qua vormgeving het onderste uit de kan te halen. Drummer Muts neemt deze taak voor zijn rekening. Fratsen doet zoveel mogelijk zelf. De distributie van de cd's gaat via platenmaatschappij Play It Again Sam,

Lente in Twente Muts: 'Per jaar doen we vijftig optredens die in vijf maanden plaats

moeten vinden omdat onze zanger, André Manuel de rest van het jaar met zijn cabaret programma tourt. Het is passen en meten maar het

werkt wel. Het voordeel is dat de optredens niet zo uitgesmeerd raken. We hebben in die vijf maanden ook geen slappe periodes.

De grens tussen de Achterhoek en Twente is vaag. De kern van Fratsen werd opgericht in Twente. Voor de

meeste mensen is het Oosten één geheel. Wij willen dan liever Tukkers zijn, anders word je direct

geassocieerd met Normaal. Zo'n soort band zijn wij helemaal niet. Onze voorbeelden

zijn meer Nederlandstal ig zoals Raymond van het Groenewoud.

Momenteel vind ik zijn muziek een stuk minder dan vroeger, maar

zijn tekstbehandeling blijft uniek. Onze optre­dens ontaarden over het alge­meen in een feest, dus wat dat betreft zijn er wel overeenkom sten met Normaa

Overal waar we optreden wor­den we weer terug gevraagd.

We hebben ook een dialectnum­mer, Gerritje Van De Kapper'. Dat

gaat over een Twentse vrouw die op vakantie gaat naar Seattle en er achter

komt dat dat hele Seattlegedoe een ontzet­tende hype is. Muzikaal ondersteunen we dat

door een lekker vet stukje grunge. Qua muziek zijn we niet aan één stijl gebonden. We kijken naar wat de

tekst nodig heeft. Onze smaak is heel breed.'

Oost VS. wes t Echt Tukkers bij ons is de uitspraak van de zang en de droge humor, zonder nou direct op Herman Finkers te lijken. De humor in het Oosten is anders, net als de mentaliteit. Hier kijkt men meer de kat uit de boom, het zijn meer binnenvetters. We kankeren wel maar pas als het te laat is. Veel mensen uit het Oosten hebben een ingebouwd minder­waardigheidscomplex ten opzichte van het Westen. Door de opkomst en de populariteit van de dialectmuziek begint dat geleidelijk te veranderen. Die felheid zoals in Amsterdam zul je hier niet vinden. Aan de andere kant, als je in Amsterdam woont, zul je niet zo snel tegen iets aanschoppen want alles is daar al gedaan. Het dorp en het platteland zijn vaak de thema's van onze nummers. In elke stad is wel een jeugdsoos of een oefenruimte waar je als band terecht kunt. Op het platteland zul je dat zelf moeten regelen. De mensen zijn hier behoorlijk behoudend, dus je hebt iets om tegen te schoppen. De teksten hebben ook een bepaalde kneuterigheid als thema. Het is niet trappen om het trappen. We verheerlijken het platteland niet. Normaal heeft dat ook: je mis­dragen. Ik vraag me af in hoeverre Normaal iets heeft gedaan voor de Achterhoek. Ze zijn veel meer rolbevestigend bezig dan wij: het beeld van de domme, bierzuipende boer. Daarentegen hebben ze de Achterhoek wel definitief op de kaart gezet. Het is hier meer dat losse, niet zo opgefokt als in de randstad. In Drenthe en Friesland heb je bijna geen zalen. In Groningen wel, alleen moet je daar wel een Friesverklaring hebben anders mag je er niet spelen.

We houden bewust alles zelf in de hand. Dat komt voor een deel door de vele slechte ervaringen. We hebben samen dat gevoel. Je kunt beter elkaar verrot schelden dan een buitenstaander. We willen ook niet dat het te snel gaat. Het wordt onderhand wel tijd om bepaalde zaken uit handen te gaan geven. Dat is moeilijk voor ons, we zitten met een soort ingeslepen wantrouwen. Op zich is dat denk ik ook wel weer een beetje Achterhoeks. Het bespaart ons in ieder geval een hoop ellende.'

Het moge duidelijk zijn: De Wijzen Komen Nog Steeds Uit Het L J U O L d I •

FRET14

O nder he t m o t t o "wa t goed genoeg was

Beweging tegen wi en dank

v o o r Rober t Johnson en Chuck Berry is

ook goed genoeg voo r ons' w o r d e n de laatste t i jd

steeds vaker vier- of achtsporenopnames uitgebracht.

Onder de geuzennaam lo-fi (als tegenhanger van hi-fi)

vinden ze gret ig aftrek bij een internationale groep

liefhebbers van Amerika t o t Nieuw Zeeland. O o k in

Nederland w o r d t lo-fi beluisterd, zij het dat het hoge

noorden en het gebied beneden de r iv ieren bedui­

dend meer interesse tonen dan de Randstad. Is lo-fi

u i t z i jn voegen is geba rs ten en d a a r d o o r n i e t ' i n d i e ' meer is. Een h a n d j e v o l o u d g e d i e n d e n h e b b e n , vanwege hun s taa t van d ienst , bij de gevest igde p la tenmaatschappi jen wél een rede l i j ke v r i j h e i d bedongen . Sonic Y o u t h is er een goed v o o r b e e l d van. Deze band fungeer t als doorgee f lu i k tussen de a l te rna t ieve sce­ne en de commerc i e , d o o r bu i ten p latenlabel Geffen om a l le r le i nevenac t i v i te i ten te o n t p l o o i e n . Vanui t de gedachte dat de com­m e r c i e de c r e a t i v i t e i t v e r s t i k t , r i c h t e n ze z e l f een l a b e l (Ecs ta t i c Peace!) op en geven ze een eigen fanz ine u i t (Sonic Death ) , waar in ex t reme muziek, dus ook l o - f i , aandacht k r i j g t . Inmiddels is lo- f i u i tgegroe id t o t meer dan al leen een speci f ieke man ie r van o p n e m e n . Er w o r d e n n ieuwe labels o p g e r i c h t , b i j ­v o o r b e e l d X -p ressway ( N Z ) , Sh r imper en S i l t b reeze (US) , die u i t s lu i tend l o - f i p r o d u k t e n u i tb rengen , soms gewoon op cd of lp, maar vaker nog op single of zelfs op casset te. Deze labels ver­kopen hun p r o d u k t e n gro tendee ls bu i ten de regu l ie re mark t om, via een i n t e r n a t i o n a a l d i s t r i b u t i e n e t w e r k dat w e r k t als een p o s t o r d e r b e d r i j f .

Nederlo-fi na grunge de nieuwe trend?

door Karin Bakker en Paul Schwarte

A l in de ja ren zest ig l ie t p r o d u c e r Joe Meek (bekend van onder andere de h i t Johnny Remember Me, in 1961 de h i tparades ingezongen d o o r John Ley ton)

zien, dat je met beperk te technische middelen een wonde rbaa r l i j k moo i opname­resultaat kun t be re iken . Deze v o r m van c rea t i v i t e i t , die al zo oud is als de pop­muziek zelf, is de basis van l o - f i . De t e r m ' l o - f i ' w e r d dankz i j de B r i t s e muz iekpers gemeengoed . Melody Maker noemde 1993 het jaar waar in lo- f i doo r ­b r a k . In h e t j a a r o v e r z i c h t w e r d Pavement (US) gez ien als g r o n d l e g g e r van l o - f i . Pavemen t zegt in i n t e r v i e w s e c h t e r w e e r t e z i j n b e ï n v l o e d d o o r N ieuw Zee landse bands van Flying Nun Records. D i t onafhankel i jke label bracht begin jaren tacht ig onde rmeer platen u i t van Tall Dwar fs en Dead C, groepen die waren v o o r t g e k o m e n u i t de K i w i - p u n k -scene en hun p l a t e n t h u i s op v i e r - o f a c h t s p o r e n r e c o r d e r s o p n a m e n z o n d e r t e c h n i s c h e f o e f j e s en v r i j w e l z o n d e r ru i sonderd rukk ing .

Het liedje voorop

In A m e r i k a w a r e n de N ieu w z e e l a n d s e i nv l oeden pas vanaf e ind j a ren t a c h t i g terug te v inden op platen van Pavement, Smog, Dan ie l J o h n s t o n , Sebadoh, Royal T r u x , S i l ve r Jews en Palace B r o t h e r s . Pavement en Sebadoh hebben v o o r hun r e c e n t e p la ten de hu i skamer i n g e r u i l d voor de meerspo rens tud io , hetgeen doe t ve rmoeden dat men aanvankel i jk slechts uit geldgebrek heeft gewerk t . 'Ech te ' lo - f ie rs doen het n ie t vanwege het (gebrek aan) ge ld , maar om het e f fect : het benadrukken van de puu rhe id van de muziek. Het l iedje staat v o o r o p , de techn iek is van secundair belang.

In Neder land slaat lo- f i voo r z i ch t i g aan, hoewel er nog niet echt gesproken kan w o r d e n van een ' beweg ing ' . O p het tweedaagse Past F o r w a r d f e s t i v a l — een f e s t i v a l van h o m e t a p e r s , m e t muz iek , p o ë z i e , a n i m a t i e , s c h i l d e r k u n s t , s t r i p s en g e s p r o k e n w o o r d dat in ap r i l van d i t jaar in het N i jmeegse D o o r n r o o s j e

heeft p laatsgevonden — , hebben slechts twee Neder landse lo - f ie rs van zich laten ho ren : Joost Visser en Plover.

J o o s t V i sse r ( e x - A r t s e n ) hee f t k o r t ge leden een cd u i t g e b r a c h t b i j B r i n k m a n Records , een label dat over igens n ie t u i t s l u i t e n d lo - f i u i t b r e n g t . De plaat bevat n ie t a l leen een verzamel ing l ied jes, maar ook a l le r le i muzikale e x p e r i m e n t e n . In z i jn pod iumpresen ta t i e laat Visser banden mee lopen , waarop hij dan weer an t i c i ­

p e e r t t i j d e n s z i j n s p e l . D i t h e e f t vaak o n v e r ­wachte muzikale w e n d i n ­gen t o t gevolg. P l o v e r , he t s o l o p r o j e c t van v o o r m a n P e t e r D u t e w e e r t van B i r d s k i n u i t D e v e n t e r , h e e f t on langs een o n v e r v a l s t e l o - f i EP u i t g e b r a c h t op h e t R o t t e n W i n d m i l l l a b e l . O m de l u i s t e r a a r e rvan te o v e r t u i g e n dat de EP u i t s l u i t e n d e c h t e l o - f i o p n a m e s b e v a t , s taat op het hoesje (dat bes taa t u i t g e k o p i e e r d e i n i e g v e l l en I ) , v e r m e l d : ' T h e s e s o n g s w e r e reco rded at home w i t h a T a s c a m P o r t a O n e , 4 t r a c k . N o e f f e c t s w e r e used, because no ef fects w e r e a v a i l a b l e . ' De EP

v ind t z i jn weg op de i n te rna t i ona le lo - f i m a r k t via de d i s t r i b u t i e van Semaphore en een k le ine pos to rde rse rv i ce . Bezuiden de g r o t e r i v ie ren v inden we de Fur t ips (A rnhem) op het Ajax label en Jabberwocky (Geste l ) op Kogar en sinds k o r t hun eigen S t run t K ö r p e r label. U i t het hoge noo rden (Gron ingen) komen F i reb i rds (op Kogar ) , Green H o r n e t en Rock in ' Ugh (Op Swine Records) . O o k de pas te r ziele gegane lo - f i -band Beavers was a fkomst ig u i t G ron ingen .

Bewe£[in^? Eigenwijs

Lang niet al le makers van lo - f i v inden dat er sprake is van een ' b e w e g i n g ' . Lou Barlow (Sebadoh/Sent r idoh , ex -D inosau r JR) zegt in een i n t e r v i ew in Oor 16 van di t jaar: ' In een lo - f i -beweging ge loof ik n iet . De reden waarom lo- f i -ac ts als Smog en Guided By Voices zo goed z i jn , is dat hun songs zo s te rk zi jn en ze veel s t i j l hebben.' De t e r m lo- f i staat dan ook te r discussie. Sommige lo - f ie rs w i l l en l iever ' hometapers ' w o r d e n genoemd. Anderen spreken bi j v o o r k e u r van ' b u d g e t - r o c k ' . Een be langr i j ke m o t i v a t i e v o o r a r t i e s t e n om lo - f i te gaan w e r k e n is dat z i j hun eigen muziek w i l l en vastleggen zonder reken ing t e houden met de ve rwach t ingen van de geves t igde p o p i n d u s t r i e , die g e b i e d t dat p la ten ' g o e d ' (da t w i l zeggen: commerc iee l v e r a n t w o o r d ) moeten k l inken . Chr is Knox (Tal l Dwar fs , N Z ) f o r m u ­leer t het in Opscerfe van jun i '94 aldus: ' H e t v e r s t i k t e de c rea t i v i t e i t . [...J Stond daar zo 'n p r o d u c e r ; Z o mag een g i taar n ie t k l i n k e n ! W a a r o m niet? O m d a t de meter t jes dan helemaal doo rs laan ! W i j weer : N o u en? Maar u i t e i nde l i j k wonnen zi j . Dus t o e n w i j de v i e r s p o r e n r e c o r d e r o n t d e k t e n was het : ' N u kunnen w i j de meter t jes laten doors laan, en het k l i nk t nog goed o o k ! '

Verzet

Deze houding heeft in sommige gevallen het karak te r van po l i t i ek ve rze t tegen de knel lende banden van wat men noemt de ' kap i ta l i s t i sche ' pop indus t r i e . De bands nemen weer zelf het hef t in handen, nu de independent -scene van de jaren tacht ig

He t pas o p g e r i c h t e label Swine Records — de o p r i c h t e r van d i t label w e r k t bi j Vera — beves t ig t de band (met een a) tussen de Gron ingse p o p c u l t u u r en l o - f i . De e igenwi jze Gron ingse popscene o p e r e e r t al sinds mensenheugenis min of meer onafhankel i jk van de gevest igde pop indus t r i e . Hypes w o r d e n gecreëerd d o o r m id ­del van eigen fanzines (Vera Kran t , Fab 45) en het fandom. Deze b loe iende tegen­s t r o o m staat in schr i l con t ras t t o t b i j voo rbee ld de Amste rdamse popscene, waar m o m e n t e e l we in i g v e r n i e u w i n g meer te bespeuren va l t . W e l l i c h t zal men in de t rendgevoe l ige Randstad b i n n e n k o r t de lo - f i omarmen als n ieuwe hype.

Lo- f i -muz/ek zal ech te r we l n o o i t u i tg roe ien t o t een fenomeen van gel i jke omvang als b i j voo rbee ld de grunge. De muziek is n ie t goed ' m a r k e t a b l e ' , hetgeen zowe l de k rach t als de zwakte is van l o - f i . Toch b l i j k t de lo- f i -houding (de u i t e r l i j ­ke vo rm) wè l aan te slaan bij het g r o t e publ iek , getuige de (op ach t -sporen opge­nomen) MTV-h i t / 'm o loser van de Amer ikaanse ' l o n e r ' Beck. O f k o m t dat omdat het l ied je , dat op acht sporen is opgenomen , een lekke re dansbeat heef t en een per fec t r e f r e i n t j e , zodat het paradoxaal genoeg weer per fec t vo l doe t aan de eisen van de commerc ie? I'm A Loser Baby, So W h y D o n ' t You Ki l l Me? '

FRET 15

Page 9: FRET Magazine nummr 6 1994

oktober oktober oktober ok t i oktober oktober

ZATERDAG 1 OKTOBER Aalten: A Girl Called Johnny - Café Schiller Alkmaar: Sjakol - de Soos/Human Alert + Sick Joke + Brotherhood Foundation + Wim van Br! Band -Parkhof Alphen a/d Rijn: Pater Moeskroen - Kasteel Amersfoort: NRA + Quite Fresh Fobia - Kelder Amstelveen: Randy Newman - Cultureel Centrum Amsterdam. Die Toten Hosen - Melkweg/Zion Train + Dub-Tribe - Paradise Apeldoorn: Julia P. Hersheimer + dEUS - Gigant Arnhem: Corrfs + the Hairdo's - Goudvishal Bergen op Zoom: Poptocht: Gordon + Corry Konings -tent op Boulevard Binnenschelde BevenA'ijk: Van Dik Hout - Nieuwe Slof Brummen: Chicas Del Rock + Ctelo Drive - Bliksem Castricum: reüni i.v.m. 20-jarig bestaan - Bakkerij Den Bosch: Scorn - Willem II Den Haag: Unwound + Furtips - Paard Deurne Moonlizards - de Roos Deventer' Bright Blue Gorilla - Burgerweeshuis Doetichem: Jan Akkerman - schouwburg Amphion Dronten. Crapjam - Nirvana

Enkhuizen: Mark Foggo's Skasters - de Hoogte Gieten: Golden Earring - feesttent Groningen: Combo Knus en Gezellig - Vera/festlval met Noordelijk poptalent - Oosterpoort (kl.zl,) Haarlem: Say No More - Haarlemse Jazz Club Heeswijk-Dinther; Joint Venture - de Zwaan Heiloo: Gorefest - Buk Buk Heino: the Prodigal Sons - Struik Hellendoorn: New üvin' Blues - Lantaarn Hengelo: the Hipbone Connection - Metropool Hilversum: de Dijk + Blue Man Can + Axelle Red + Mason Ruffner - Leidsekade Live-opnames Hoorn: Big Bad Baboones + Totally Innocent Victims - Troll Leerdam: Rumble Cats - Jungle Leeuwarden Hans Dulfer - Brouwershoek Leiden: Raggende Manne - LVC/Jan Rijbroek Band -Odessa Lelystad. Jazzpolitie - cc Agora Leusden: Kaah - IJsbreker Lierop: Weekend At Waikiki - Nirwana N-Scharwoude: Tröckener Kecks - Koog Nijmegen: Bisserov Sisters - 042 Oirschot: Go Down Moses - Via Via Oss: Blues Touch 94 m.m.v. Muskee, Barrelhouse, Oscar Benton Blues Band e.a. -'t Oude Theater Overdinkel: the Gonnebeez - That's Live! Roermond: Nu Of Nooit Festival - Azijnfabriek Rotterdam: the Moonshiners - l'Esprit/At The Gates + Nembrtonic Hemmerdeath + Consolation • Baroeg/Motion In Music - Popular ^ Schermerhorn de Dijk - Sporthal Sliedrecht: Open Podium - Elektra Sneek Black Train Jack + 108 + Refused + Bonesaw -Bolwerk Tilburg: Brotherhood Foundation - ? Uden: Osdorp Posse - Uden Utrecht: Std Hille's Dunjins Dance - SJU-Huis Vllssingen a tribute to Stevie Ray Vaughan m.m.v. de SRV Mannen - Piek V\/atenngen: Beatcream - Nederland 3 Zaandam the Treble Spankers + de Sgeurvreters -Drieluik Zierikzee: Weekend At Waikrki - Brogum Zoetermeer: Rick de Vilo - Boerderij Zwolle: Betty Goes Green - Hedon

ZONDAG 2 OKTOBER Amsterdam: Bisserov Sisters - Paradiso/Blue Man Can (mi) - Melkweg/Go Down Moses - Dakota Arnhem: Mezzoforte - Luxor Bergen op Zoom: Poptocht: the Watchman + Rowwen Hèze - tent op Boulevard Binnenschelde Breda: masterclass Margriet Eshuijs -Para Castncum: Hans Dulfer - Bakkerij Den Bosch: Blacktrain Jack + Bonesaw - Willem II Groningen: dEUS - Vera Heythuizen; Ross Curry - TomTom Leeuwarden Randy Newman - Harmonie Maastncht: Wannabees - Jenze Nijmegen: Piano And Drums - 042 Rotterdam: Creadence Clearwater Revival sessie -Rotown/Jyann's Special Report - L'Esprit Sittard: Die Toten Hosen + de Heideroosjes -Schouwburg Uden: Open Podium - Nieuwe Pul Winterswijk: the Covenant - Eucalypta Zierikzee: Tribute to Paul Rodgers (mi) - Brogum

MAANDAG 3 OKTOBER Amsterdam: Dinosaur JR + Hannibal + Tupelo Honey - Paradiso — Haarlem. Randy Newman - Concertgebouw Leiden Jan Rijbroek Band - Bachus Maastricht: Hans Dulfer - festival Rotterdam: Joost Visser - Rotown Utrecht: Louisiana Radio - Mad Mick

DINSDAG 4 OKTOBER Amsterdam: Formosa - de Kroeg

WOENSDAG 5 OKTOBER Amsterdam: Manu Dibango - Paradiso/Zion Train -Mazzo Enschede: Noar De Bliksem - Atak/Bugs Bunny &

Rabbit - La Conga Hengelo: Unwound - Metropool Maastncht: Randy Newman - Vrijthof Meppel: Angela Groothulzen - Ogterop Nijmegen: dEUS + Visions Of Johanna - Doornroosje Rotterdam: Strange Behaviour - Baroeg/R.L. Burnside - Popular Utrecht: sessie o.l.v. Tjitze Vogel - SJU-huis/Maarten Altena Ensembel - Kikker

DONDERDAG 6 OKTOBER Amsterdam: talentenshow (kl.zl) + Boredoms (gr.zl) -Paradiso/Bevis Frond - Arena Arnhem: Blood On The Saddle + Fabulous Grit -Goudvishal Castricum' singer/songwritercontest - Bakkerij Delft: Erwin Nijhoff - Koornbeurs Den Haag: Zen Paradox + Lumukanda - Paard Doetinchem: Jan Akkerman - Amphion Eindhoven: dEUS + Arnold & Franka - Effenaar Groningen: de Dijk - Oosterpoort/Marc Ribot - Vera Haarlem: Musical Youth - Patronaat

Hengelo: the Covenant - Cerberus/Gorefest + Genetic Wisdom - Metropool Hilversum: Ifang Bond! + Jo Lemaire + Clarence Brown - Leidsekade Live-opnames Hoorn: Osdorp Posse - Troll Leerdam: Pat Mears - St. Blues '89 Leeuwarden: Urban Dance Quad + Nerve - Harmonie Leiden: dEUS + Tupelo Honey - LVC Leidschendam: Doomsday Reflex + Movement - de Sater Maarheeze: Het Groot NTVDS Orkest - Smeltkroes Meteren: Moonflower - Medua N-Scharwoude: Raggende Manne - Koog Naaldwijk: Jan Akkerman - Naald . Nijmegen: the Houdini's - 042 Overdinkel: Robert J. & Band - That's Live! Roelof arendsveen: Crapjam - Splotzs Roosendaal: Jazzpolitie - Kring/the Little Red Ridin' Hoods - St. Gertrudis Rotterdam: Spanic Boys - Rotown/E.X.P. - l'Esprit/Leo Cuypers - Popular Silvolde: Alimentation - zaal Pan Sliedrecht: Goise Lidwigsons - Elektra

Dulfer - Bimhuis/Gerardo Rosales con Su Sonora Caracas - Akhnaton/Transglobal Underground -Arena/B-Boy Extravaganza - Paradiso Bedum: the Prodigal Sons - Fame Blerik: Ace-Tones - café Breda: Betty Goes Green - Para Brummen: IfangBondi - Bliksem Den Bosch: Beatcream + Muiti Vitamins - Willem II Den Haag: Golden Earring - Schouwburg/the New Bomb Turks + Absconded - Paard/Gorki - O.L.S. Eindhoven: De Kift - Effenaar Enschede: Scap A Flow - Graffity Café/Tröckener Kecks - Vestingbar Geleen: Urban Dance Squad - Hanehof Haarlem: Xymox - Patronaat Heemskerk: Parels & de Funkie Reddingsbrigade -Donkeyshot Hillegom: Roots Syndicate - Solution Hilversum: Brotherhood Foundation + N.A.A.M. + Disturbing Foresights - Tagrijn Hoofddorp" Angela Groothuizen - de Meerse Horst: cd-presentatie Heideroosjes - Niks Landgraaf: Endless Wire - Exit In G

oktober oktober oktober oktober oktober oktobei

ZONDAG 16 OKTOBER Amsterdam: Randy Newman -Stadsschouwburg/Cruel Sea + Chicas Del Rock (mi) -Melkweg/Yann (mi) + Bad Religion (av) -Paradiso/Slagwerl<festlval - Beurs Van Berlage Breda: tiie Little Red Ridin' IHoods - Bommel Den Bosch, the New Bomb Turks + Jabberwocky -Willem II Den Haag: Slagwerkfestival - Dr. Anton Philipszaal Deurne: Popdonder met o.a. Sequoyah, Lost Insanity -Den Deel Eindhoven: Terrorvision - Effenaar Groningen: de Zes Winden - Vera Hilversum: Coethes Erben + Breath Of Live + Movement - Tagrijn Hoogeveen: N.R.A. + Sick Joke + Provide - Box Leiden: Transgobal Underground - LVC Nederweert: festival m.m.v. MDP band, 2 Bones And A Pick e.a. - Pinnenhof Nijmegen: Funkville Station + Ruby Fruit Jungle - 042 Oirio: Zomaarpop met o.a. Ignition, Desurt Dust, Brotherhood Foundation - Watjang Overdinkel: Fratsen - That's Live

Purmerend: the Bob Color - Kadijkerkoog Roermond: Form + No Exit - Azij'nfabriek Rotterdam: Automatic Teller Machine - the Little Cave/Doppelgangers e.a. - Basement Sittard: Hans Dulfer - Fenix Sliedrecht: Margriet Eshuijs - Bonkelaar Tilburg: cd-presentatie MKW, div. bands -Noorderligt/Donor + Deterrent - Bat Cave Uden: First Avenue - Nieuwe Pul Utrecht: Iris Dement - Tivoli/God's Second Hand -SJU-huis/Laura Pausini - Central Studio's Venray: Jazzpolitie - Beejekurf Vlissingen: jamsessie - Piek Watenngen: sessies - Nederland 3 Weert: the Prodigal Sons - Bosul! Zaandam: Herman Brood - Drieluik Zeist: First Avenue - Peppel

ZATERDAG 22 OKTOBER Aarle-Rixtel: Brotherhood Foundation - Blokhut Almelo: Catfish - Cotton Blues Festival Alphen a/d Rijn: Midnight Madness - Kasteel

WOENSDAG 26 OKTOBER Amsterdam. Renegade Soundwave - Melkweg/The Ex - Paradiso Deventer: Tröckener Kecks - Elegast Enschede: David Olney - Graffity Café Groningen: Rock & roll night feat. Carl Perkins -Oosterpoort/Laura Pausini - Martinihal Nijmegen: the Prodigal Sons + Crapjam - 042/Gaunt + Teengenarate - Doornroosje Rotterdam: Michael de Jong + Willem van Dullemen + Eelco Gelling - Popular Utrecht: sessie o.l.v. Ines Leijen - SJU-huis Wageningen: Jan Akkerman - Junushof

DONDERDAG 27 OKTOBER Amsterdam: Mokum Rocks: 3 Amsterdamse bands -Arena/Freak Of Nature • Paradiso/Laberinto - Kroeg Den Haag: S.O. Jazz + Jazz Meteors - Paard Groningen: Gaunt + Teengenarate - Vera Heerenveen: Het Groot NTVDS Orkest -Posthuistheater Lelystad: Hans Dulfer - de Jazz

Nijmegen G.B.H. + B-Bang-Cider - Staddijk/the Hipbone Connection - 042 Oss: Margriet Eshuijs - Lievekamp Overdinkel: Sjako! - That's Livel Rotterdam: David Olney - Rotown/S. Band -I'Esprit/Enslaved + Unholy + Katatonia - Baroeg/Dull Schicksal - Popular Silvolde: Betty Goes Green - zaal Pan Sliedrecht: bluesnacht - Elektra Sneek: Megakronkel - Bolwerk Soest: Jazzpolitie - C-Dne Tilburg: Showland + Collage + PTS + Ulysses -Noorderligt Uden: Randy Hansen, Bernie Tormé, Eric Bell, Nicky Buzz - Nieuwe Pul Utrecht: Denise Jannah Quintet - SJU-huis/Cyt>hra -Tlvoli J Vlissingen: Kaah - Piek Wateringen: the Bouncers - Nederland 3 Zierikzee: open dag - Brogum Zwolle: Mendoza Dance Parti - Hedon

ZONDAG 30 OKTOBER

AAGEND END

NDAA*

DAAGEN mm

NDAA ~ N D A A Hilversum: sessie met Go Down Moses - Tagrijn Leidschendam: Outrageous - de Sater Nijmegen: Zen) Geva + Unwoud - Doornroosje Utrecht: Obituary + Pitchshifter + Eyehategod -Tivoli/sessie o.l.v. Sander Tekelenburg Trio - SJU-huis Zoetermeer: Randy Newman - Stadstheater

VRIJDAG 7 OKTOBER Alphen a/d Rijn: supertrio - Kasteel Amsterdam: Nine Pound Hammer - Arena/Jo Lemaire + Nrlda Fernandez + Axelle Red - Paradiso/Coolio -Melkweg/Dario Y Su Combo - Akhnaton Arnhem: Molukse party met o.a. Bubur-M, Funkett -Luxor Asten-Heusden: Belgian Asociality - Jonosh Seek en Donk: de Dijk - 2 Beren Breda: Tekton Motor Corporation - Para Castricum: Evisceration - Bakkerij Cuyk: Het Groot NTVDS Orkest - Schouwburg Den Haag: Flyer - 0,L.S. Dordrecht: Hans Dulfer - Mertz Drunen: Bobo Kaminsky - Utopia Enschede Johnny Teardrop & the Tissues - Graffity Café/Urban Dance Squad - TH Twente Geleen: Grossroad - Pierrot Gouda: Van Dik Hout - So What Groningen. Ygdrassil - USVA Haarlem: The Schismatics + The Ex - Patronaat Heemskerk: Giganljes - Donkeyshot Heino: Obituary + Pitchshifter + Eyehategod - Zaal Struik Hengelo: Bugs Henderson - Metropool Hilversum: Muskee - Tagrijn Horst: Red Blood - the Shuffle Landgraaf Zwaar Kloten + FaroutskI - Exit in G Oosterhout- Plunk + Drowning Accidents - Toonzaal Roermond: Sufgerukte Wallies - Azijnfabriek Roosendaal, the Little Red Ridin' Hoods -St. Gertrudis Rotterdam: Kanda Bongo Man - Nighttown Sittard: Bevis Frond - Fenix Sneek: Gorefest - Bolwerk Spijkenisse: Angela Groothuizen - de Stoep Tilburg: Xymox + Budha Building - Bat Gave Uden: Billy Cobham & band + Matalex - Nieuwe Pul Utrecht: dEUS + the Post - Tivoli/Sweet Lorraine -SJU-huis Veghel: Jazzpolitie - Blauwe Kei Venio: Beau Boots - Meulewiekers Venray: de Rest - 't Podium Vierlingsbeek: Ah Lev Cha - Gryphus Vlissingen: jamsessie - Piek W/ateringen: muzikantencafé - Nederlands Weert: the Tumblin' Dice - Bosuil Zaandam: Clarence Brown - Drieluik Zeist: Beatcream - Peppel Zwolle: Ace-Tones - Popfront

ZATERDAG 8 OKTOBER Alphen a/d Rijn: de Dijk - Kasteel Amersfoort: Tekton Motor Corporation - Kelder Amsterdam: Bruce Dickenson + Skin -Paradiso/Slagerij Van Kampen - Beurs Van Berlage Arnhem: Strange Behaviour + Faroutski - Goudvishal Baario: voorronde Nu of Nooit met o.a. Red Blood, the New Age Pharao's, Ruffll - Sjiwa Bergen op Zoom: Xymox - Botte Hommel Breda: Rumble Cats - Rock-It Brummen. Muskee - Bliksem Bussum: Benefiet m.m.v. One Graffity Fills, Intoxicate e.a. - Opsessie Castricum: supersessie - Bakkerij Colijnsplaat: Jan Rijbroek Band - Patrijs Den Haag: Ambiguous - Paard Deurne: Bob Kaminsky + Sjako! - Den Deel Edam: Beatcream - Nohol Enkhuizen: Umfufu - de Hoogte Cemert; the Prodigal Sons - Kleppenjagers Groningen. Bevis Frond - Simplon/Clarence 'Gatemouth' Brown (gr.zl.) + Axelle Red + Jo Lamaire + Laurent Voulzy (kl.zl.) - Oosterpoort Haarlem: Nine Pound Hammer + Jabberwaky -Patronaat/Go Down Moses - Jazzclub Heeswijk-Dinther: Solid - de Zwaan Heino: Betty Goes Green + Painting Over Picasso -Zaal Struik Hellendoorn: de Drle Tieten - Lantaarn Helmond: Rumble Cats - Roadhouse

Tilburg: Obituary + Pitchshifter + Eyehategod -Noorderligt Uithoorn: Spèg- Shiva Utrecht: Randy Newman - Vredenburg/Gijs Hendriks Quintet - SJU-huis/the Firebirds + Sexy Dex - Kikker Vlissingen: A tribute to Paul Rodgers m.m.v. leden Juke Joints e.a. - Piek Wateringen: the Bride + Guano + Isis - Nederland 3 Zaandam: Hans Dulfer - Drieluik Zoetermeer: Billy Cobham Zwolle: Van Dik Hout - Hedon

ZONDAG 9 OKTOBER Amsterdam: Jazzpolitie - Kleine Komedie/Obltuary + Pitchshifter + Eyehategod - Paradiso/Go Down Moses - Feico Speelt Den Bosch: A Jazzperimental Jam - Willem II Den Haag: Randy Newman - Dr. Anton Philipszaal Dongen: de Zingende Fresia's - Gouden Leeuw Dronten: Van Dik Hout - Flevo festival Eindhoven: Spanic Boys - Wilhelmina (mi)/Jan Rijbroek Band - Studentenver. Enschede: Trip To Trip - Circus Groningen: Nine Pound Hammer + Jabben/vocky -Vera Heythuysen: Rainer Ptacak & Howe Gelb - Tom Tom Leusden: the Imperials - IJsbreker Overdinkel: the Battle of Bands - That's Live! Rotterdam: Kees Korbijn - L'Espnt Tilburg: Tekton Motor Corporation + Ship Of Fools -Noorderligt Uden: Open Podium - Nieuwe Pul

MAANDAG 10 OKTOBER Amsterdam: Sugar + Puppy Love Bomb - Paradiso Den Bosch: Randy Newman - Schouwburg Casino Rotterdam: Remko Visser - Rotown Utrecht: Archie Shepp Quartet - SJU-huis Zwolle: Ace-Tones - Popfront ditisdag 11 oktober Amsterdam: Typo-O-Negative - Melkweg/Therapy? -Paradiso Den Haag: sessie o.l.v. Jean-Paul Verdijk - O.L.S. Emmen: Marc Benno Nijmegen: de Zes Winden - Doornroosje Tilburg: African Headcharge + David Harrow -Noorderligt Wageningen: the Whisky Priests - Unitas

WOENSDAG 12 OKTOBER Amsterdam- African Headcharge - Paradiso/Moist -Arena/Gil Scott-Heron - Melkweg Eindhoven: Golden Earring - Stadsschouwburg Enschede: de Zingende Fresia's - universiteit Twente Groningen: Randy Newman - Oosterpoort Middelburg: Jan Akkerman - Stadsschouwburg Nijmegen: Pantera + the Almighty + Downset -Vereeniging Rotterdam: Type O Negative - Nighttown/Henk en the Bingolettes Extended - Popular/Barry Manilow -Ahoy' Tilburg: Therapy? - Noorderligt Utrecht: Louisiana Radio + Youssou 'n Dour -Vredenburg/sessie o.l.v. Teddy Steen - SJU-huis

DONDERDAG 13 OKTOBER Amsterdam: Vreemd Hier - Paradiso/Green Day -Melkweg/Greg Ginn & band - Arena/Laberinto -PH31 Bergen op Zoom: Who Is Who - Botte Hommel Boxmeer: Angela Groothuizen - de Weijer Den Haag: Los Hermanos Flores - Paard Ettenleur: Jan Akkerman - Nobelaer Groningen: Muskee - Huize Maas Nijmegen Urban Dance Squad + Osdorp Posse -Vereeniging Rotterdam: De Dijk - Nighttown Tilburg: Type O Negative - Noordedigt Utrecht: sessie o.l.v. Sander Tekelenburg Trio - SJU-huis/Herman Brood & his Wild Romance - Tivoli Zoetermeer: thema-sesiie: Joe Jackson - Boerderij

VRIJDAG 14 OKTOBER Alkmaar: Vibrators + the Hufters - Parkhof Alphen a/d Rijn: the Raspers - Kasteel Amersfoort: Randy Newman - Flint Amsterdam: the Big Geraniums - Docksider/Hans

Maastricht: Voorronde Nu Of Nooit met o.a. Green Dream, Companion - Lochtmanshuis Overdinkel: Nico Goes Soul - That's Live! Rotterdam; Automatic Teller Machine - de Kom/Elegy + Lost Insanity - Blokhut Sneek: the Nighthawks - Bolwerk Spijkenisse: de Zingende Fresia's - het Gebeuren Tilburg: De Dijk + Thunderln' Hearts -Noorderligt/Open Podium - Bat Cave/Het Groot NTVDS Orkest - Schouwburg Uden: the Guy Forsyth Band + the Fabulous Freak Brothers - Nieuwe Pul Utrecht: Cruel Sea - Tivoli/Con junto ParaTi - SJU-huis/Slagwerkfestival - Vredenburg Vosselaar: Vanessa Warwick's Head bangers bal Road Show - Biebob Wageningen: Julia P. Hersheimer - Unitas Zaandam: Weekend At Waikiki - Drieluik Zeist: Van Dik Hout - Peppel Zoetermeer: Sleeze Beez - Boerderij Zutphen: Jazzpolitie - Hanzehof

ZATERDAG 15 OKTOBER Abcoude: Spóg - Tumult Amersfoort: Hit The Boom - Kelder Amsterdam: the New bomb Turks + Klinkhamer (av) + Laika & the Cosmonauts (na) - Melkweg/Gala van de Goede Hoop m.m.v. African Jazz Pioneers e.a. -Paradiso/Laberinto - Kroeg/Slagwerkfestival - Beurs Van Berlage Apeldoorn' Van Dik Hout - Gigant Arnhem: 35007 - Goudvishal Bergen op Zoom: Brotherhood Foundation - Botte Hommel Blenck: Beau Boots - 't Getske Bussum: Johnny Baby - Opsessie De Meern: Muskee - Azotod Den Haag: Golden Earring - Schouwburg/lfang Bondi + Tiramakhan Ensemble + Winston Scholsberg Project - Paard/Slagwerkfestival - Dr. Anton Philipszaal Drunen: The Blue Man Can - Utopia/Het Groot NTVDS Orkest - Voorste Venne Druten: Bright Blue Gorilla (o.v.b.) - Koperen Droes Eindhoven: Randy Newman - me Frits Philips/Transgobal Underground - Effenaar/Vanessa Warwick's Headbangersbal Road Show - Dynamo Enkhuizen: Less Is Abore - de Hoogte Eupen: Coco Malabar + the Cranks + Perverted By Desire - Schlachthof Eys-Wittem: Bourbon Street - Café Lambiek Groningen: Ulan Dalai - Vera Haarlem: John the Revelator Heeswijk-Dinther: the Big Easy - de Zwaan Hellendoorn: the Guy Forsyth Band - Lantaarn Hengelo: Fortification 55 - Metropool Heythuysen: Don McCallister Jr. - Tom Tom Hilversum: Elvez + Sands + Golden Earring (o.v.b.) -Leidsekade Live-opnames Hoorn: Straatarm - Troll Leeuwarden: Tröckener Kecks - Nwe Schouwburg Leiden: Beatcream - LVC Leusden: Bump City - IJsbreker Lierop: Plunk + the Cords - NinA^ana Nederweert: festival m.m.v. Wantoe, Stampede, Just Fine e.a. - Pnnenhof Nijmegen: the Vibrators + Bambix - Staddijk Oirlo: the Prodigal Sons + Sign - Watjang Overdinkel: Ten Sharp - That's Live! Purmerend: Gorki - de Kern Rotterdam: La La Fayette - I'Esprit/Cruel Sea -Basement/the Cruel Sea - Nighttown/ Sharp Wood - Popular/Laura Pausini - de Doelen Sliedrecht: Radical Retard + Quit Fresh Phobia + Brezhjnev - Elektra Tegelen: Lost Insanity - Gonzo Texel: Louisiana Radio - hotel De Lindeboom Tilburg: Urban Dance Squad + Osdorp Posse -Noorderligt Utrecht: Bodycount - Central Studios/Joachim Kiihn -SJU-huis/ShuckS + Albuquerque + Whatever - Kikker Vlissingen: Burial + Donor - Piek Wateringen: Valium + EXP - Nederland 3 Winterswijk: Dead Head - Eucalypta Wommels: de Dijk - Dielshuys Zierikzee: the Bride + La La Limited - Brogum Zwolle: Sjako! - Hedon

FRET 1 6

Rotterdam: Ramones (20.00u) + o.a. Masters At Work + Judge Jules (23.00U) - Nighttown/Funkdenz -Rotown/Hot Club Ghost Note - L'Esprit/Laura Pausini - de Doelen Tilburg: the Psychedelic Years - Noorderligt Utrecht: Golden Earring - Stadsschouwburg Zaandam: Glenn Hughes + Talisman - Drieluik Zeist: Niet Voor Niets + Blue Band (mi) - Peppel

MAANDAG 17 OKTOBER Amsterdam: Everything But The Girl - Paradiso/Gun -Melkweg/Laura Pausini - RAI Leeuwarden: the New Bomb Turks - Leeuwarden Rotterdam: David Rodriguez - Rotown/Dlana Ross -Ahoy'

DINSDAG 18 OKTOBER Amsterdam: Formosa - de Kroeg/Lithfiba -Melkweg/Slagwerkfestival - Paradiso Den Haag: Edge Of Sanity - O.L.S. Rotterdam: Diana Ross - Ahoy' Silvolde: Glenn Hughes - zaal Pan Utrecht: Nanci Griffith & the Blue Moon Orchestra -Tivoli

WOENSDAG 19 OKTOBER Amsterdam: Palinckx Quartet - Melkweg/Butch Hancock & Band + Guy Forsyth Band - Paradiso Den Haag: Litfiba - Paard Groningen: the Trashwomen - Vera Nijmegen: Peggy Larson Band - 042 Roermond: Angela Groothuizen - Oranjerie Utrecht: sessie - SJU-huis/Glen Hughes + Talisman -Tivoli Zoetermeer: Hartholt & Houtkoop - Boerderij

donderdag 20 oktober Almelo: Angela Groothuizen - Theater Hotel Amsterdam: the Big Geraniums - PH31/Deinum + Moonshake - Arena/Mariza Koch - Paradiso Den Haag: Guy Forsyth Band -Paard/Slagwerkfestival - Korzo Drunen: drumclinic m.m.v. Raymond Falkenburg e.a. - Utopia Eindhoven: Brotherhood Foundation - Bakkerij Enschede: de Dijk - Muziekcentrum Groningen: the New Bomb Turks - Vera Hilversum: 3 regionale bands - Tagrijn Leidschendam: Quintus Kessler - de Sater Maastricht: Laura Pausini - Mecc/Maglc Frankie -Satyricon Meppel: Het Groot NTVDS Orkest - Ogterop Tilburg: Gun - Noorderligt Utrecht: sessie o.l.v. Sander Tekelenburg Trio - SJU-huis Zoetermeer: the Scene - Boerderij

VRIJDAG 21 OKTOBER Alphen a/d Rijn: Huub Hangop & the Superhuub's -Kasteel Amsterdam: Shudder To Think + Fudgetunnel -Arena/the Big Geraniums - Binnenpret/Cranberries -Melkweg/Numb + Dive - Paradiso/Pater Moeskroen -Cleyntheater/Septeto Los Ensalados - Akhnaton Arnhem: Tröckener Kecks + Gorki - Luxor Asten-Heusden: Gearbox Devils + Amodeus - Jonosh Breda: the Guy Forsyth Band + Black, Brown & White - Para Den Bosch: Bad Manners + Let's Quit - Willem H Den Haag: That's Cool - O.L.S./Stones cover band -Paard Drunen: the Scene - Utopia Enschede: Father & Son - Graffity Café Gouda: Jammah Tammah - So VVhat Haarlem: Moonshake - Patronaat Heemskerk: Barby Pop - Donkyshot Heino: Glenn Hughes -f Talisman - Struik Hilversum: Sue Challoner's Soultrain - Tagrijn/Het Groot NTVDS Orkest - Gooiland Hoogeveen: de Zingende Fresia's - Koetshuis Landgraaf: the Churl + Wicked Willy - Exit In G Leidschendam: the Chevy Rockers - de Sater Maastricht: Kaz Lux & the Nightriders - Satyricon Nijmegen: New Bomb Turks + Last Options -Doorn roosje/Eric VIoeimans - 042 Oosterhout: de Dijk - Bussel

Amersfoort: Creepmine + Pleurlssy - Kelder Amsterdam: Bad Manners - Meikweg/Human Beings + Sensurreal - Paradiso Apeldoorn: Sjako! - Gigant Bergen op Zoom: Hans Dulfer - Botte Hommel Beverwijk: Pater Moeskroen - Nieuwe Slot Blokker: the Bob Color - Harmonie Boekel: Midlife Cruise - 't Menneke Brummen: Undercover- Bliksem Den Bosch: Laura Pausini - Brabanthallen Deurne: Plunk + dEUS - Den Deel Edam: A Girl Called Johnny - Nohol Eindhoven: Zombies Under Stress - 2B Enkhuizen: Whrooaarghh! - de Hoogte Haarlem: the Big Geraniums - Patronaat Heeswijk-Dinther: the Next Generation - de Zwaan Heiloo: Xymox + Van Dik Hout - Buk Buk Hellendoorn: Herman Brood & his Wild Romance -Lantaarn Hengelo: Tony Valentin + Macario Prudencia -Metropool Hoorn: Pleasure Heads + Spam! - Troll Leiden: the Grandmothers - LVC Leidschendam: 1e ronde Popperdepop-festival - de Sater Lochem: Het Groot NTVDS Orkest - Schouwburg Middenmeer: de Dijk - Oude Beurs Oudekerk a/d Amstel: Spèg - Vrije Handel Overdinkel: Gorki - That's Livel Papendrecht: Angela Groothuizen - de Willem Roermond: Donderpop met Di Alex, Outland, Point Attack e.a. - Dondene Rotterdam: Agurk Players - Rotown/the Mickey Rat Blues Band - l'Esprit/Katatonia + Unholy - Baroeg/the Inflated Tear - Popular Uden: Ten + Shy Rock - Nieuwe Pul Utrecht: Five Up High - SJU-huis/So Night + Buttress - Kikker Vlissingen: Check It Out - Piek Wateringen: Prodigal Sons - Nederland 3 Weidum: Moonlizards - Dorpshuis Zoetermeer: Egdon Heath + P.T.S. - Boerderij Zwolle: Love Bite - Hedon

ZONDAG 23 OKTOBER Amsterdam: Omar + Yulduz Usmanova - Melkweg Den Haag: George Dalaras - Congresgebouw Drachten: Bad Manners - Iduna Drunen: American Hot Shot - Utopia/Slagwerkfestival - Oosterpoort Heythuysen: David Rodriguez - Tom Tom Landgraaf: Cure Not Care Festival m.m.v. the Gedge, Kachuk Whop, Wicked Wonderland e.a. - sporthal Ter Waerden Leiden: the New Bomb Turks - LVC Leusden: bluesband - IJsbreker Nijmegen: I Travel - Café Gonzo/the Guy Forsyth Band - 042 Overdinkel: the Battle Of the Bands - That's Live! Purmerend: Yoyo De YaYa - Purmarijn Roermond: Donderpop m.m.v. Ignition, Kasa, MAC, the Kick e.a. - Dondene Roosendaal: Jan Rijbroek Band - Verkadehuis/Pat Mears - Erato Rotterdam: sessie o.l.v. Mark Ritsema -Rotown/Balanescu Quartet - Nighttown Tilburg: Glenn Hughes + Talisman - Noorderligt Workum: Louisiana Radio - Shany Festival

MAANDAG 24 OKTOBER Amsterdam: Linton Kwesi Johnson & the Dennis Bovell Dub Band - Melkweg Arnhem: Laura Pausini - Rljnhal Enschede: Nobo's Jubileum Session - Circus Rotterdam: Blue Man Can - Rotown

DINSDAG 25 OKTOBER Amsterdam: Formosa - Naar Boven/Luscious Jackson - Melkweg/Grant Lee Buffalo - Paradiso Den Haag: Willy Nelson - Congresgebouw/blues-sessie o.l.v. Mike van Tongeren - O.L.S. Eindhoven: Jan Rijbroek Band - Vooruitgang Rotterdam: the Bob Color - Plan C festival Utrecht: '68 Comeback + D.C. LeRoy & the Sundowners - Kikker

Utrecht: sessie o.l.v. Sander Tekelenburg Trio - SJU-huis

VRIJDAG 28 OKTOBER Alkmaar: GBH - Parkhof Amstelveen: Hans Dulfer - Cultureel Centrum Amsterdam: Jan Rijbroek Band - Rock Palace/Dan Stewart + Al Perry & band - Arena/Latin Power -Akhnaton/Laberinto - Kabul Bergen op Zoom: supersessie - Botte Hommel Breda: Brotherhood Foundation + the Undeclinable Ambuscade - Para Den Haag: Muskee - Paard/Eveline & the Groove Movement - O.L.S. Dronten: Margriet Eshuijs - Meerpaal Edam: Crapjam - Nohol Eindhoven: Mordred & Head Like A Hole - Effenaar Enschede: Nico & Friends - Graffiti Goes: Ross Curry - Beest Gouda: Julia P. Hersheimer - So What Grootebroek: the Prodigal Sons - R17 Haarlem: Gaunt + Teen Generate Heemskerk: Herman Brood & his Wild Romance -Donkeyshot Hellendoorn: Bright Blue Gorilla (o.v.b.) - Lantaarn Hilversum: Beatcream - Tagrijn Landgraaf: Aura - Exit In C Lelystad: Angela Groothuizen - Agora Naaldwijk: Het Groot NTVDS Orkest - Naald Nijmegen: No Means No + Front End Loader -Doornroosje Oosterhout: Jan Akkerman - Bussel Roermond: Hiphop Party - Azijnfabriek Rotterdam; the Apemen - Nighttown Sittard: Xymox - Fenix Stadskanaal: Jazzpolitie - Geert Teis Tilburg: the Bob Color - Straatfestival/MKW-festival -Bat Cave/the Little Red Ridin' Hoods - Heuvel/Gorki + Tröckener Kecks - Noorderligt Utrecht: Schut & Co - SJU-huis/Sjako! + Noordkaap -Tivoli Valkenswaard: Plunk - Parsival Wageningen: Shooglenifty - Unitas Zaandam: the Pink Project - Drieluik Zeist: Sadist - Peppel Zoetermeer: MuIti Cultureel Festival (o.v.b.) -Boerderij

ZATERDAG 29 OKTOBER Alkmaar; Gaunt + Teen Generate - Parkhof Alphen a/d Rijn: Blues 'n Trouble - Kasteel Amstelveen: Hans Dulfer - Cultureel Centrum Amersfoort: Raggende Manne - Keider Amsterdam: GRAP-festival met o.a. Barby Pop, Spóg -Melkweg/Diamanda Galas with John Paul Jones -Paradiso Apeldoorn: Bright Blue Gorilla - Gigant Arnhem: Human Alert - Goudvishal Balk: Muskee - 't Haske Beesd: de Zingende Fresia's - Notenboom Bergen op Zoom: Halloween festival - Botte Hommel Blokker: Tröckener Kecks - Harmonie Boxtel: Ceremony - Paradox Bussum: bands & acts - Opsessie Den Haag: Angela Groothuizen - Diligentia Dordrecht; Weekend At Waikiki - Bibelot Geleen: finale Nu Of Nooit - Hanehof Goes: Ross Curry + the Scene - Zeelandhallen Groningen: Astrld Seriese - Oosterpoort (kl.zl.) Grootebroek: Prodigal Sons - R17 Haarlem: salsa night - Patronaat Heeswijk-Dinther: Little Red Ridin' Hoods - de Zwaan Heiloo: the Bob Color - Buk Buk Heythuysen; Groovetones - Tom Tom Hoorn: Xymox - Troll Leiden: Belgian Asociality - Stathuys/Hiphop special m.m.v. Rockattack Ten, Shy-Rock, Dope Syndicate -LVC Leidschendam: 2e ronde Popperdepop-festival - de Sater Leusden: A Girl Called Johnny - IJsbreker Lichten voord e: Pat Mears + Van Dik Hout - Kei Festival Lierop: Gorky + Noordkaap - Nirwana N-Scharwoude: Beatcream - Koog Naaldwijk: Het Groot NTVDS Orkest - Naald Nieuw Schoonebeek: Jammah Tammah - Rumah Pemudah

Amsterdam: Anne Clarke - Melkweg/Spin Doctors -Paradiso Bergen: Pat Mears - Taverne Bussum: jamsessie - Opsessie Egchel: Beau Boots - Manders Eindhoven: No Means No + Front End Loader -Effenaar Enschede: Fasten Your Seatbelts - Circus Rotterdam: sessie met Ernst Löw - Rotown/G.B.H. (mi) - Baroeg/de Dalweg Shadows - L'Esprit Schagen: Jan Rijbroek Band - zaal Noord Tilburg: Freak Of Nature - Noorderligt Utrecht: the Goats - Tivoli

MAANDAG 31 OKTOBER Amsterdam: Peter Hammill - Melkweg/George Winston - Concertgebouw (kl.zl.) Arnhem: Engelbert Humperdinck - Rijnhal Den Bosch: uitvoering rock pop cursus - Willem II Rotterdam: Tweety Stallone - Rotown

DINSDAG 1 NOVEMBER Amsterdam: Formosa - de Kroeg/Stone Temple Pilots - Paradiso

WOENSDAG 1 NOVEMBER Amsterdam: Noir Desir - Melkweg/American Music Club - Arena Groningen; No Means No - Vera Leeuwarden: Jazzpolitie - Harmonie Tilburg: Jah Wobble - Noorderligt Zoetermeer: Nico Goes Soul - Locomotion

DONDERDAG 3 NOVEMBER Amsterdam: Zap Mama - Carré/Pop Will Eat Itself + Blaggers Ita + Headless Chickens -Melkweg/Compulsion - Arena Assen: Margriet Eshuijs - de Kolk Eindhoven: Wool & Stiltskin - Effen aar/Angel a Groothuizen - Globe zaal Groningen: Bright Blue Gorilla (o.v.b.) -Oosterpoort/Jawbreaker - Vera Nijmegen: Eat Static + Optie Eye - Doornroosje Uden: Hawkwind - Nieuwe Pul Zoetermeer: de Dijk - Boerderij

VRIJDAG 4 NOVEMBER Amsterdam: Beatcream - Paradiso/Brandos - Arena Asten-Heusden: Wild Pumpkins At Midnight - Jonosh Bedum: Van Dik Hout - Fame Breda: Plunk + Green - Para/de Dijk - Graanbeurs Den Haag: Compulsion - Paard Eindhoven: Pop Will Eat Itself + Blaggers Ita + Headless Chickens - Effenaar Haarlem: Sjako! - Patronaat Heemskerk: the Bob Color - Donkeyshot Heino: Hawkwind - Struik Hellendoorn; Wings Of Steel - Lantaarn Hilversum: Hans Dulfer - Tagrijn Nijmegen: Anathema - Staddijk/Jawbreaker + Bambix - Doornroosje/Ferus Mustafov + Amelia Muge -Stadsschouwburg Oosterhout: Shabbick - Toonzaal Roermond: Hardcore festival - Azijnfabriek Sittard; Ross Curry + the Scene - Schouwburg Tilburg: Maluku Groove - Noorderligt Zeeland: A Girl Called Johnny - Kobus Zwolle: Crapjam - Popfront/Angela Groothuizen -Odeon

AGENDA GEGEVENS over november GRAAG

VOOR 10 oktober OPSTUREN

NAAR WIBAUTSTRAAT214, 1091 GS AMSTERDAM of fax 020 6685041

FRET i 7

Page 10: FRET Magazine nummr 6 1994

Katje ^ S ^ ^ Draaijer

fotografie MICHEL LINSSEN

H e t b u b b i e y u m g e i u i d w o r d t w e i e e n s h e t f u n d a m e n t e l e y e i u i d v a n

d e roc i i & r a i l g e n o e m d . ' t ^ S - t h r e e - f O U r , z o a i s Oee

B e e R a m o n e z o u z e g g e n . V o e g d a a r n o g e e n o n t w a p e n e n d e n a ï v i t e i t

a a n t o e , nnet h i e r e n d a a r w a t B e a c h B o g s , e n Je l i r i j g t d e muz ie i«

v a n T h e M a s h e d P o t a t o e s : e e n v o u d i g e , c a t c h g p o p s o n g s m e t e e n

m a x i m a l e s p e e l d u u r v a n d r i e m i n u t e n .

D e vier leden van The Mashed Potatoes, drummer Bart Visser, bassist Rob-van der Meer en het songwritersduo Mike Schepers en Peter van der Meer (zang en gitaar), begon­nen zo'n zes jaar geleden als coverband op schoolfeesten. Eerst speelden ze nog top-

40 nummers, die echter al gauw, zodra ze Chuck Berry hadden "ontdekt', werden vervangen door pure rock & roll. In 1992 bereikten ze de halve finale van de Grote Prijs, waardoor het schrijven van eigen nummers in een stroomversnelling raakte en de behoefte groeide om de nummers vast te leggen op een cd. In mei van dit jaar verscheen hun debuutalbum The Mashed Potatoes in eigen beheer . Om alles zo professioneel mogelijk te doen, regelden ze voor het eigen label Yeh Yeh een distributiedeal met Semaphore.

The Mashed Potatoes h e b b e n bewust g e p r o b e e r d de nummers op de cd zo b r e e d mogelijk te houden; er staan zowel popdeuntjes op als iets ruigere gitaarnummers. De tienerro-mantiek die ze in hun muziek verwerken doet sterk denken aan de beat- en surfmuziek uit de jaren zestig en de powerpoprage van eind jaren zeventig, zoals covers van The Ramones (I Wanna Be Your Boyfriend) en van The Beach Boys (Surfin').

The Mashed Potatoes p resen te ren zich in hun bio als vier b roodmagere slungels met een gemiddelde lengte van twee meter die zichzelf e rg cool vinden, wat doet vermoeden met een stel Ramonesklonen te maken te hebben. Tijdens het interview bleek echter niets minder waar te zijn: ik sprak in een zomerhuisje in Noordwijk Schepers en van der Meer die in niets lijken op het prototype van de coole, door sex en drugs aangetaste rock & rollheld. Ze zijn serieus en pretentieloos met muziek bezig . Schepers: "Toch zijn we wel cool, omdat we bewust voor een ander imago hebben gekozen dan de meeste gitaarbands doen. Wij zoeken het meer in het lul­lige, in het ""teenybopper-image". Popmuziek ontleent voor mij juist zijn charme aan het gim-mick-achtige, aan het ongecompliceerde ervan.'

Op mijn vraag of het niet wat vreemd is dat hun teksten alleen maar tienerleed bevatten, terwijl ze de status van tiener inmiddels wel ontgroeid zijn, antwoordt van der Meer dat ze mis­schien emotioneel wel een beetje zijn blijven hangen. 'Vroeger waren we heel verlegen, we hadden ook nooit een vriendinnetje en dat komt dus nu allemaal terug in onze teksten.'

Valt dit nu serieus te nemen? Schepers gooit het over een andere boeg. "Als je een lul­lig liedje hebt, moet daar een lullige tekst bij. Het soort muziek dat wij schrijven, vraagt om simpele onderwerpen. Ik zie popmuziek ook niet als een kunstvorm waarin uiting wordt gege­ven aan d i epe re be teken issen . Wij h e b b e n dan ook 1 Wanna Be Your Boyfriend van The Ramones op onze cd gezet, omdat het de lading wel dekt; meer zit er niet in.' Van der Meer: 'Bovendien is dat tienerleed vaak prima samen te vatten in één regeltje.'

Hoewel ze inmiddels in de meeste grote zalen van het Nederlandse popcircuit gestaan hebben, hopen ze door middel van de cd meer optredens te krijgen. Van der Meer: "Onze nummers komen live veel beter tot hun recht, aangezien het voornamelijk live-arrangementen zijn die we voor de opnames hebben moeten aanpassen. We spelen live een stuk harder en bovenal veel energieker. Op de cd hebben we de zang, het meerstemmige, meer naar voren gehaald en de gitaren naar achteren gemixt, waardoor het geheel wat ingetogener klinkt.'

Het gedoe rond popmuziek, zoals bijvoorbeeld het fandom, spreekt ze meer aan dan de ideeën die in popmuziek besloten zouden moeten (of kunnen) liggen. Schepers: "Popmuziek betekent voor mij een vlucht uit de werkelijkheid: het is zo lekker pretentieloos. De simpelheid van popmuziek is juist de reden dat het zo onweerstaarÜDaar is.' In bubblegum klinkt voor The Mashed Potatoes de uiteindelijke waarheid van de rock & roll door: de wens om nooit volwas­sen te worden.

FRET Plaatsingsregels: * Advertentietekst in blokletters invullen! * Max. één regel vetgedrukt: dit kun je

L I N E S aangeven door de tekst die vet gedrukt moet w/orden tussen blokjes te plaatsen (zie voorbeeld op de onderste regel) * De ingevulde bon moet opgestuurd worden tegelijk met girobetaalkaart of bankcheque aan: SPN, FRET-lines, Wibautstraat 214, 1091 GS Amsterdam * Advertenties zonder bewijs van betaling worden niet geaccepteerd I * FRET-lines moeten voor de 11^ v.d. maand aangeleverd worden.

p r i j zen per a d v e r t e n t i e i n c l . 1 7 , 5 % BTW f 2 5 , =

TEKST WORDT DOORLOPEND GEPLAATST

* T H E B O B C O L O R *

NU BOEKINGEN VANUIT EIGEN BURG

TEL.020-6763673 OF FAX.6767875

Amsterdamse band

' C o r n f i e l d s *

z o e k t B A S S I S T ( E ) P r o f e s s i o n e l e i n z e t . S t i j l

m e l o d i e u s . 0 2 0 - 6 7 5 9 1 5 0

Soul/Funk band in bezi t van vo l led ig reper to i re zoek t toetsenist voo r komende

op t redens BEL JAN

020 - 6231997 OF GERT

0 2 0 - 6 2 6 8 8 9 2

* NUCLARITY *

HIPHOP band

020 - 6 8 1 1 2 4 2 / fax 6 7 6 4 8 1 1

, GEENGEMAAR

NOBUTS

NU BOEKEN

NOG STEEDS GOEDKOOP(f 600,=)

Bel / Fax Nico 03420 - 22623

•DECOY ï . the TRAP*

60's, 70's and 80's

Danceclassics and more!

Boekingen en info op

Tel: 070 - 3937592 Fax: 070 - 3937648

Soul/Funk band ZOEKT ZANGERES (ACHTERGROND + L E A D ) V 0 0 R

KOMENDE OPTREDENS. BEL JAN

0 2 0 - 6 2 3 1 9 9 7 OF GERT

0 2 0 - 6 2 6 8 8 9 2

• REVOLVER *

herrezen u i t

VIscious Velvet & Railroad Steel

Boek ingen ; Phi l ip 0 2 0 - 6 8 3 0 5 9 8

DB ZtMGBND^RBSIA'S miamziKMtm

imMm

'S LANPS A\AFSTE EN LELIJKSTE S M A R T I L A P P E N B A N P ! I Fn: 0i5-4337y6n

H O M E M A N A G E M E N T T A C E N C Y

&*

CD: The Real Thing / Sony Music

ashburij faititi Blue Note Music Tel:03402-38926, Faj<:52536

Check out DeIR!

Oktober NIeuw Delfts Pell, met:

Delirium &

Krossroadz

lyna B a n a n e (bubb l ing ,

s w i n g b e a t & hiphop) rJJJJJ

^ i f w T ] r I ii 1 urn

Brain Cruslïer (gabberparty) • • *

Zaterdag 1 , 8 , 1 5 & 22:

(mellowhouse)

Vrijdag 7,21 & 28:

Hotmix (allrounddance)

ledere woensdag: SnIiCliili

(underground^

"EL... Burgwal 45, Delft. Tel.: (015) 13 10 99.

LOIS LANE

TUPELO HONEY

HIT THE BOOM

ALL THE KINGS MEN

BONECRUSHIN'

MENDOZA DANCE PARTI

D| GRAHAM B £ CLUB 802 lAZZBOP

EVELINE C THE GROOVE MOVEMENT

THE HIPBONE CONNECTION

S.O. lAZZ

RICK DEVITO BAND

Hous« Of Music and Entertainment

TEL: 02154-24854 FAX: 25042

3 »

.bcm "ir 2-

FRET

maand meer den

15.000 muziikliefhëDbers

b i j podia

muziekscholen

platenzakai

oefenruimtes en

muziekcafes

wmm PROMOTIONS Looieis raiclxt 38 1016 TSAmsteidaxa 1(^31(20)6240068 £0X31(20)6270389

(ACE)

Tröckener Kecks A Girl

Called Johnny

Ramona's Gorki CD

Weekend At Wa ik ik i

NoordkaapcD Jaytt i

Hans Vandenburg 's Commercial Break

The Rest tel.:015-159299 fax: 015-123625

DE NIEUV /E SENSATIE

KAM JE HAAR (Engehhjlige gitaarrock}

e i g e n n u m m e r s

MBUUT CD' POG IN YOU'

•Tel 01100 -11263 Fox 0100 • 33285-

L.LS.W. Productions -

0 1 1 8 9 - 2 9 3 3

-Pseudonym Records-

0 1 8 9 9 - 2 3 2 2 8

FLEETUOOD MflC ELO I I RITCHIE HRUENS FOURTH UORLD CURTIS KNIGHT GOLDEN CRRILLO THE BVRDS UOUNDED SNRKE

BERTCRERH NUCLRRI TV THE FEEL FORNOSn LflBERINTO IIENDV SHERIDRN HALF PAST NI DN IGHT GO DOUN NOSES DIRNE BOND CRTFISH UIG URN FOLLIES BOLT 6 NUT

S t i c 3 H - t i i - i < 3 c r i G S A . W f

1VIA.GIC F X S H I W I N T E R P E O P L E FI^A-ISTK A.lSrT01SrY S A \ / X O T J R N A . I Ï C I S S U S R E X A . L A . S K : A . D F i l V E F i S T H E F T U Z Z

Voor boekingen en informatie: tel. 08350 - 27507.

CHICAS DEL ROCK / THE SCENE URBAN HEROES / PHONEY BOLONEY JAN RIJBROEK BAND / HARDE SMART

R O C K I N W A T E R L A N D 0 7 0 - 3 5 6 0 8 4 9

ÉÊS&m

TREE FUNK CONCEPT T H E PRODIGAL SONS

RUMBLE CATS * ROMANS L'ATTENTAT * FRATSEN

CRAPJAM * THE ACE-TONES V A N DIK HOUT

S*0*Z CONCERTS te l : 038-548451 fax: 532561

^^umM lU advert :ent : ies In ü/ilê

maten! bel Hessei 020-682255

^ % § 3 BLUES BAND 02510-36263

DEBUUT CD

TEL: 02510 FAX: 02510

11 889 16 119

JAN PAUL VD MEIJ NIEUWE SINGLE:

JE BENT ME TÏPE NIET

LET OP I OeAAHVAHBSTIJOEII VAM OE COKCERTEM 1/2 UUR VERVROEGD

H ^ ^ U i l PttlNSECRACHT 12 BEN HAAG

U f1 n K 11 ""''"•''"' C^"^ 360161S r U U i l U SEPTEMBER 1994

ZA.01 HOOIE OREN CLUB: UNWOUND + FURTIPS • KAPEU KN MONOLOGUES (film) 00.06 ZEN PARADOX+LUMUKANDA ' KAPCU KLADBOBKSCENES * HOTEL (film) VR.07 ALTERNITEX-TRA'KAPEL: KLADBOEKSCENES* HOTEL (film) ZA.08 GRAND ROYAL met DJ CRAHUKIB. OJFIaliko en lie Hantt AMBIGUOUS •

KAPEL: KLADBOEKSCENES + HOTEL (film) DO. 13 LOS HERMANOS FLORES • KAPEL: EN ROUTE * SHOCKING BLUE (film) VR.14 HOOIE OREN CLUB: NEW BOMB TURKS + ABSCONDED'KAPEL LIVE ZA.1S UNITED COLORS OF MUSIC Osm.HIFO): met IFANGBONOI, TIRAMAKHAH

ENSEMBLE en WINSTON SCHOLSBERG PROJECT' ZO.ie KAPEU EH ROUTE* SHOCKING BLUE (film) W0.19 UTFIBA

KAPEU EN ROUTE + SHOCKING BLUE (film) 00.20 GUY FORSYTH BAND'KAPEU NAKED (film) VR.21 COVERBOX: VOODOO LOUNGE: STONES COVERS • CULTCAFÉ: COVERNIGHT '

KAPEU NAKED (film) ZA.22 CONCERT (NOG NIET BEKEND)'KAPEU FILMSTAO presenteert FILMLAB 00.27 PHAT GROOVES ON STAGE S.O.JAZZ-t JAZZ METEORS'

KAPEU THE LIS A THEORY (film/aim.) VR.2a HARRY MUSKEE'KAPEU TRUE ROMANCE (film) ZA.29 ROYAL NIGHT ' KAPEU TRUE ROMANCE (film) Z0.30 HORSE+ BAMBOO THEATRE: met tlANCEOF WHITEIJAHKNÈSS

DE EXPOSITIE DEZE MAAND IS VAN MARO WRIGHT.

DAHCEHIGHTS 00, VRIJ EH ZA HA AFLOOP COHCERTEH • EHTREE f 2,S0

Page 11: FRET Magazine nummr 6 1994

Lolu fSlïMïlsMiAllsfiKiïm

Lomlind

Vrijdag

Ik stap over 2 kotsende tieners de trein uit en loop Lelystad-station in. Tussen beton en regen hoopt de mensenmenigte zich op, wachtend op de bussen met bijbehorende quasi-lol-lige buschauffeurs die ons naar de plaats van bestemming gaan brengen: 'Campingflight to Lowland Paradise', deel II, anno '94 te Dronten. Het terrein oplopend slaat de menigte links af de camping op en ik, gewapend met gitaar en schone onderbroek, rechtsaf naar het meldpunt. Bartel Bartels is de naam, presentator van het Charlie-podium en muzikant (moet zondag alhier acte de presence geven met gitarist Philip Tilli, met wie ik in de band Revolver speel). Deze dagen eveneens reporter voor dit blad met de dankbare missie om de Nederlandse afvaardiging temidden van het internationale geweld te volgen en beoor­delen. Vlak nadat ik de eerste band Dig heb aangekondigd, stopt het met regenen en loop ik het festivalterrein op om territori­um af te zetten. Het terrein is groter dan vorig jaar; verschil­lende grote en kleine tenten met restaurants (mexicaans, vegetarisch, visrestaurant en snackbar) vele drankplaatsen, een filmtent, een campingcafé en de drie podia alwaar het zich allemaal gaat afspelen: Alpha, Bravo en Charlie. De avond omarmt ons in een intieme wurggreep. Duizenden mensen lopen door een surrealistisch entertainment-decor. Groene, paarse en rode lampen schijnen op de bossen rond­om en op het festivalterrein, alwaar theatermakers op fiet­sen, trommelend, hangend aan palen of lopend op stelten de mensen amuseren die van podium naar podium schuifelen. Ondanks dat er zich zo'n achttienduizend man en vrouw op het terrein begeven, vliegt de paranoia en claustrofobie je niet naar de strot. Het lijkt meer op een dorp dan een terrein a la Pinkpop waar iedereen op een kluitje is geperst. De sfeer is fantastisch, iedereen gaat uit zijn dak. Overal wordt er gedanst, gedronken, meegezongen, geblowd, gevreeën, gelachen, geslapen. Nergens een spoor van agres­sie. Het wordt laat...

Zaterdag

Het busje van de Moonlizards rijdt het terrein op. Een dele­gatie katerhoofden, met leden van Dead Moon in de gelede­ren, rolt naar buiten en struint wat bij het Charlie-podium

rond. Ze zijn vannacht doorgezakt. De spo­ren zijn op hun gezichten af te lezen, maar tijdens hun optreden, even later, is daar absoluut niets meer van te merken. Op punktraditie gestoelde rock'n'roll dendert de overvolle tent in. 'Groningen!' schreeuwt iemand boven het gejuich uit. Verbaasd luis­ter ik naar de diverse soorten stemmen van de kaalhoofdige zanger (vocale schizofre­nie?). Ik mis her en der wat catchy refreinen, maar dit staat als een huis. 's Avonds zetten de veteranen vèn Dead Moon de tent op z'n kop. Zo wil ik ook wel oud worden.

Zondagochrend

Na twee uur slaap brult de wekker zijn wrede piep. Waarom moet ik ook alweer wakker worden? Even kijk ik verwilderd om mij heen en dan dringt het tot me door: Jezus, over een uur moet ik optreden! Nauwelijks wakker en met de smaak van drank van gisteravond nog in mijn mond aanschouw ik even later Joost Visser op het Camping-podium. Lou Reed-achtige nummers, gezongen door een integere muzikant. Ik word mooi wakker.

Dan zelf het podium op, samen met Philip. Na twee num­mers raak ik mijn ochtendstem kwijt en doe ik mijn best voor een publiek van verfrommelde hoofden. Of ze hebben op eikaars hoofd gezeten of drie dagen Lowlands slijtage begint zich nu uiterlijk te vertonen. De eerste biertjes glijden op en voor het podium alweer droge kelen in. Daarna is het Prodigal Son Erwin Nijhoff die het publiek bij de strot grijpt met de zijne. Jezus, wat een stem. Halverwege de set klimt Thomas Thijs het podium op en spelen ze, terwijl ze toch genoeg eigen materiaal hebben, voornamelijk covers. Leve de euforie van de herkenning. Met de niet uit je kop krijgen­de afsluiter You Stil! Think sta ik weer bij het Chariie-podium, alwaar Julia P. Hersheimer aan de beurt is. Het eerste num­mer van de set speelt ze alleen op akoestische gitaar. Zodra ze met band (drummer & bassist) de elektrische gitaar ter hand neemt, valt mij iets op waarover al genoeg is geschre­ven (zie o.a. vorige FRET). Julia vertikt het om er een technisch begaafdere gitarist bij te

nemen, omdat ze het altijd al alleen heeft gedaan. Een gezonde dosis dwaasheid zullen we maar zeggen. Wel krijgt bassist Stefan daardoor alle ruimte om uit te freaken. Melodietjes, akkoorden, zonder de 'pompende' bas te verge­ten. Julia P. maakt ondanks haar beperkingen intense muziek, en daar gaat het om. Voordat Julia P. klaar is, hob­bel ik naar het Alpha-podium waar Daryll-Ann speelt. Na vier nummers valt me bij deze band op dat de grens tussen een mooie breekbare sfeer en zeikerigheid verdomd klein is. Wegdromen in melancholische klanken en Je vervelen in doorkabbelend gemurmel. De drummer en leadgitarist pro­moveer ik tot de kloten van de band en de zanger tot een halve erectie. Op weg naar het Bravo-podium loop ik tegen een stroom Gorefest t-shirts in en besef dat het weer mislukt is om Gorefest te zien. Samen met hun gitarist Boudewijn heb ik tien jaar geleden in het schoolbandje FC Kloothommel & the Snockers gespeeld en ik ben erg benieuwd naar wat hij nu doet. Niet aan den lijve en oren ondervonden, maar volgens zeggen - opnieuw - een overdonderend optreden.

Zondagavond

Ik zit thuis in de kroeg enthousiast te vertellen over het festi­val. Ondanks mijn aangeboren hekel aan mensenmassa's en onbespoten wortel-redt de lesbische pygmee-linksomdraai-ende biogarde hippiesfeer heb ik op dit Nederlandse Woodstockequivalent een erg goeie tijd gehad. In recensies het beste festival van Nederland, dan wel het noordelijk half­rond genoemd. En terecht, mazzel van Bartel.

I Sir uwnH BHfe I

v ^ ^ d debuutalbum m m de winkel \ ^ y t ^ 1 *«n'lii(tiel)eiiBlni,-

FRET 2 0

13

.?.-•

%• f.' *

m

1994 nummer 1^jaargang

NOVEMBER