FRET MAGAZINE maart/april 2011

84
maart/april 11 PLUS UITGEBREID VERSLAG VAN NOORDER- SLAG DAZZLED KID DENNIS KOLEN COLOSSA BOEF EN DE GELOGEERDE AAP VANDERBUYST LOLA KITE KRACH Een unieke muziekmachine DE STAAT Gratis muziekmagazine

description

In deze FRET interviews met o.a. De Staat, Dazzled Kid, Dennis Kolen, Colossa, Boef en de Gelogeerde Aap, Vanderbuyst, Lola Kite en Krach. Plus heel veel cd-recensies en liveverslagen van onder meer Noorderslag.

Transcript of FRET MAGAZINE maart/april 2011

Page 1: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l

11

PLUSUITGEBREID VERSLAG VANNOORDER-SLAG

DAZZLED KID

DENNIS KOLEN

COLOSSA

BOEF EN DE

GELOGEERDE AAP

VANDERBUYST

LOLA KITE

KRACH

Een unieke muziekmachineDE STAAT

Gratis muziekmagazine

Page 2: FRET MAGAZINE maart/april 2011
Page 3: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 03FRET

FRET MAGAZINE is een uitgave van Muziek Centrum Nederland

maart /apr i l

11

Er zijn twee typen mensen: het ene vindt dat illegaal downloaden diefstal is, het andere accepteert het en ziet juist nieuwe kansen. Niels Aalberts behoort tot de laatste categorie. Zelf deelt de voormalige A&R-manager al zijn marketingkennis gratis, op zijn populaire blog Eerste Hulp Bij Plaatopnamen. In deze FRET raadt hij bands aan hun muziek gratis aan te bieden op internet. The Black Atlantic deed dit met zijn debuut-cd. Inmiddels staan er meer dan honderdduizend down-loads op de teller, hebben de Groningers een grote fanbase en toeren ze regelmatig in het buitenland. Zonder internet was dat de band waarschijnlijk nooit gelukt.

Tiemen Koopman hoofdredacteur

Page 4: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET04

inhoud

14 LoLA KiTE‘We houden gewoon van het geluid van synthesizers.’

16 dE STAATRicht zijn pijlen op het buitenland.

22 KRAChKnallen en een feestje bouwen.

24 dEnniS KoLEnNam in twaalf uur een nieuw album op.

28 RiGBY‘Ik had een klote jaar achter de rug.’

30 niELS AALBERTS Muzikantencoach schrijft boek over internetmarketing.

32 CoLoSSA ‘Natuurlijk hebben wij veel geluisterd naar Foo Fighters en Zeppelin.’

34 dAZZLEd Kid Voicst-frontman Tjeerd Bomhof gaat solo.

38 BELLY SAYSDe nieuwe band van Erny Green.

40 VAndERBuYSTNiet van deze tijd, maar nu al superhip.

42 ThE YounG ViPSJong jazztalent: het Castel/Van Damme Quartet en de Clemens van der Feen Band.

46 EThEREAL De winnaars van de Rock-finale van Grote Prijs van Nederland

48 BoEF En dE GELoGEERdE AAP

Hiphop en dubstep: een unieke sound.

jaargang 18 , nummer 2 , maar t /apr i l 2011

‘Ik heb lang getwijfeld’

34‘We wilden iets anders

doen’48

Page 5: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 05FRET

VASTE RuBRiEKEn

06 BAndS&EVEnTSMet Chef’Special, Houses, Zorita, Scarlet Mae, BJ Baartmans en het laatste nieuws.

33 GodFAThERSFrans Krassenburg, de eerste zanger van de Golden Earring.

39 BACKSTAGESerge van Uden, hoofdredacteur van Up Magazine.

45 dE 7 hooFdZondEn Bazz (VanKatoen): ‘Voor mij geen drank, drugs of sigaretten.’

50 GEAR&GAdGETSHet allerlaatste productnieuws van de NAMM in California, multi-instrumentalist Maarten Rischen (Shaking Godspeed, Tommy Ebben en Lawn), de studio van Sander Kleinenberg en de nieuwe bekkensamples van Zildjian.

82 VoLGELinGEnMeike Zane, fan van Valerius.

56 Cd-RECEnSiESDe nieuwe albums van AC Berkheimer, Dazzled Kid, Pien Feith, Dennis Kolen, Krach, Me and Stupid, No Blues, Scram C Baby, de Staat e.v.a.

65 dVd/BoEKMet VPRO’s Nederpopshow, de Wereld-band, Rock is Dood en Hans Vandenburg.

66 dEMonTAGEDe demo van de maand is van TUDUDUH.

69 LiVE in hoLLAndMet Noorderslag, Maarten Kooijman, Awkward i, Tickets Go Past, BattleJuice XL, Pater Moeskroen, Duffhuës, Schradinova, Paceshifters, Sunnpimp, Shaking Godspeed en Me & Stupid. 76 AGEndAEen selectie van de concerten en festivals van de komende maanden.

‘We kunnen elkaar heel goed verdragen’

16

‘Voor jazz moet je gaan zitten’

42Drie pagina’s liveverslag vanuit Groningen

69

Page 6: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET06

BandsEvEnTs

LUCKY’s LEvEnsLEssEn

Foto

sie

se

ve

en

st

ra

Foto

Dim

itr

i Ha

kk

e

oor de nieuwe Unsigned-cd is Muziek Centrum Nederland op zoek naar nieuw

hiphoptalent. opkomende acts, die nog geen platencontract hebben, krijgen de kans om

en band die vijftig jaar bestaat. Dat moet wel de oudste band van Neder-

land zijn. De Bintangs houden het al zo lang vol, met als constante factor bassist/zanger Frank Kraaijveld. Eind februari wordt het jubi-leum groots gevierd in Paradiso. De van oor-sprong Beverwijkse formatie zal daar een nieuwe live-cd, -lp en -dvd presenteren, plus het boek Fifty Fifty, waarin de halve eeuw ge-schiedenis van de groep wordt beschreven aan de hand van vijftig korte verhalen. En na-tuurlijk zullen de Bintangs ook live gaan spelen, met veel oud-leden op het podium. www.bintangs.nl

MCN UNSIGNED ZOEKT HIPHOP­TALENT VOOR HOMEGROWN ’11

BINTANGS VIEREN 50­JARIG BESTAAN

onder professionele begeleiding in de studio te werken en worden het hele traject intensief gecoacht. De beste inzenders krijgen boven-dien een plek op de in september te verschijnen cd Homegrown ’11.

MCN werkt voor de elfde editie van Unsigned opnieuw samen met platenlabel top Notch, als vervolg op de succesvolle Homegrown-cd uit 2002. op dit album kon het publiek voor het eerst kennismaken met artiesten als Pete Philly, C-Mon & Kypski, opgezwolle, Lange Frans en Raymzter, die daarna allemaal een succesvolle carrière kregen.

Wees er snel bij. Je kunt je nog tot en met 1 maart aanmelden via www.mcn.nl/unsigned.

v

E

Mensen hebben de neiging om te denken dat ze recht hebben op datgene waar ze aan ge-wend zijn geraakt. Het zal dus nog wel even duren voor het in de muziekindustrie doordringt dat de laatste helft van de 20e eeuw exceptio-neel was, en dat haar gouden bergen nooit de norm zijn geweest.

Door al het gejammer om de teloorgang van clipzenders is het makkelijk te vergeten dat muziek langer bestaat dan de industrie die er uit voortkwam. Sterker nog, muziek stamt al van vóór opnametechnieken, handel in trans-cripten en een gereguleerde economie.

Het wordt ook snel vergeten dat de muzikant – wiens bijrol in de geschiedenis van de muziek-industrie niet mag worden onderschat – zich nogal eens genaaid voelde door die industrie.

Ik denk aan al die treurige zangers die met lede ogen moesten toezien hoe de grammofoonplaat hun het brood uit de mond stootte. Wie wilde er nog een live-act horen als men ook gratis een bakelieten plaatje kon opzetten?

Gelukkig zijn de secundaire arbeidsvoorwaar-den van de muzikant door de eeuwen heen gunstig gebleven. In Shakespeare is er maar één karakter dat zowel op straat als op het hof mag komen: de nar. Hij kan doen en zeg-gen wat hij wil, zonder straf.

Niet saai zijn is zo ongeveer de enige verplich-ting van een artiest. De rest mag hij zelf invul-len. Er zal nooit een arbeidstekort ontstaan in de muziek zolang decadent gedrag van mu-zikanten wordt gewaardeerd of, op zijn minst, getolereerd.

Gene Simmons van de band Kiss trok de aanschaf van condooms af van de belasting. Hij verantwoordde zich door te wijzen op het belang van klantenbinding. Zo ver ben ik nog niet, maar ik meld elk potje wax. Mijn haar moet goed zitten. Dat is in het belang van mijn eenmanszaak.

Lucky Fonz iii

ric Corton heeft de zeventiende Pop Media Prijs gewonnen. De presentator

van onder andere VPRo 3voor12Radio en BNN that’s Live kreeg deze belangrijkste Ne-derlandse prijs voor popjournalistiek uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag 2011. De jury noemt Corton een duizendpoot: ‘Muzikant, dj, programmamaker, tv-presentator, en boven

ERIC CORTON WINT POP MEDIA PRIJS 2010

Ealles een voorvechter van alternatieve muziek. De jury roemt zijn brede smaak en zijn grote hart voor bands van Nederlandse bodem.’ De Pop Media Prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland en bestaat uit een cheque van 2500 euro.

Page 7: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 07FRET

InTERvIEw

wIn!

Winnaar Denon Dn-HP hoofdtelefoonDe winnaar van de Denon Hoofdtelefoon t.w.v. 199 euro is Cassandra Bot uit Delfgauw.

4 maart komt het langverwachte nieuwe album van De Staat uit: Machinery.

FREt geeft 10 exemplaren van deze geweldige cd weg, verpakt in een 64 pagina’s tellend digibook.

10X HET NIEUWE ALBUM VAN DE STAAT

‘Wij zij n verzamelaars’, aldus frontman Carlos Zorita Diaz. ‘Wat we vinden, gebruiken we.’ Zorita presenteerde onder andere tij dens de Grote Prij s van nederland haar verrassende mix van allerlei stij len.

tekst en foto rosanne de Boer

f muziek maken voelt als jutten?’ Violist/zanger Robert orvalho knikt. ‘Per dag krijg je visueel en auditief veel binnen. Niet ieder-

een maakt overal gebruik van. Velen blijven in één straatje. Wij zijn niet bang alles te verzamelen en mixen.’ Carlos: ‘Wil je onze muziek toch een naam geven, kies dan: mestizo pop.’ Mestizo is een woord voor muzikale cocktails als die van Manu Chao en Mala Vita. De acht muzi-kanten zijn naast jutters ook reisleiders. Hun myspace meldt: ‘Ze nemen het publiek mee op een trip door Mexico, Parijs, Colorado, Broek op Langedijk, Sevilla en Hongarije’. In Amsterdam vonden de uit diverse Europese landen afkomstige Zoritanen een nieuw thuis. Zo liggen de wortels van de twee meter lange drummer Zoli Soos in Hongarije. Car-los die zichzelf Zorita’s founding father noemt, is Spaans-Belgisch. Zorita nam in 2010 deel aan de Popronde en behaalde de tweede plaats bij de Publieksprijs van de fi nale van de Grote Prijs van Nederland. ‘Dat was een te gek concert’, aldus Robert. ‘Lekker spelen voor een volle zaal.’ Zorita speelde in 2010 ook op Lowlands. Het nieuwe jaar startte met drie concerten op Altersonic tijdens Eurosonic. Carlos: ‘We dromen voor 2011 van een festivalzomer en een theatertour in de winter. Maar onze cd komt waarschijnlijk pas dit najaar uit. Dat is wat laat om in 2011 nog een theatertour te starten.’ Zorita was blij producer Vesko Kounchev te ontmoetten. ‘Het is negentig procent zeker dat deze man (bekend van Calexico en Manu Chao) aan ons album wil meewerken.’

ZORITAJUTTERS EN REISLEIDERS

O03 maart De vereeniging Nijmegen14 april tivoli Utrecht15 april Off Corso Rotterdam16 april atak Enschede21 april vera Groningen22 april melkweg Amsterdam23 april Hedon Zwolle29 april effenaar Eindhoven

www.destaat.net

LIvE LIvE LIvEDe vereenigingDe vereeniging Nijmegen NijmegenuitverkOCHt

Wil je dit album winnen? Beantwoord dan de volgende vraag: De staat is vernoemd naar een compositie van een beroemde nederlandse compo-nist? Wie is dat? Mail je antwoord voor 29 april naar [email protected] o.v.v. Machinery. Vergeet niet je naam en adres te vermelden.

Page 8: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET08

BandsEvEnTs

BEaTs ME!DE BOEKER GEBAKKEN

Een rechtsvraag die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen en dit jaar wel eens een hot topic zou kunnen worden, is of de contractuele relatie tussen boeker en artiest als een agentuurovereenkomst aangemerkt zou kunnen worden. Anders gezegd: is een boeker te vergelijken met een agent die bemid-delt bij het aangaan van optreed- of boekings-overeenkomsten? Het antwoord op deze vraag hangt steeds af van de concrete omstandig-heden van het geval. Indien boeker en artiest schriftelijke afspraken hebben gemaakt, zou aan de hand van deze expliciete afspraken een duidelijk antwoord op deze vraag gegeven kunnen worden. Een stap in de goede richting dus.

Echter, het kan ook voorkomen dat tussen boeker en artiest over de aard van hun relatie geen nadere afspraken zijn gemaakt en dat lang niet altijd even duidelijk is hoe het elders in de branche zit. Hooguit is er iets geregeld over de te betalen boekingsfee. In zo’n geval is dus onduidelijk in welke verhouding boeker tot artiest staat. Met name bij het stopzetten van de samenwerking – ‘ik ga naar een an-dere boeker’ – kan dit zich wreken, helemaal als boeker en artiest jarenlang met elkaar hebben samengewerkt. Niet alleen is het dan de vraag welke opzegtermijn in acht moet worden genomen, aan zo’n beëindiging van de samenwerking kan ook een stevig prijs-kaartje komen te hangen. Als de artiest tussentijds opzegt en de boeker als agent aangemerkt kan worden in de zin van een agentuurovereenkomst, kan de boeker recht hebben op betaling van een goodwill vergoe-ding, ook wel klantenvergoeding genoemd. Dit staat los van schadevergoeding die mo-gelijk voortvloeit uit een onregelmatige opzeg-ging van de contractrelatie. En dan ben je als artiest in de aap gelogeerd.

Kortom, om achteraf teleurstellingen te voor-komen is het advies om voorafgaand aan de samenwerking heldere afspraken te maken. Niet alleen over de boekingsfee, maar ook over de inkleuring van de aard van de con-tractuele verhouding en de manier waarop de boeker zijn of haar werk moet doen. Want weet dat de boeker anders – bij einde samenwerking – wel eens gebakken zou kunnen zitten.

Bjorn schipper ([email protected])

maurits meijboom ([email protected])

et Music@project is een nieuw initiatief van

MCN om bruggen te slaan tussen de muziekindustrie en andere creatieve industrieën. Door ontmoetingsplekken te creëren, samenwerkingsver-banden op te zetten en resul-taten te presenteren op ver-schillende platformen. Het project is een vervolg en uit-breiding op het succesvolle Pop@Film dat MCN sinds 2003 ieder jaar tijdens het Nederlands Film Festival heeft georganiseerd.

onder de noemer Music@ zijn er de komende maanden vier bijeenkomsten. De eerste is Music@Fashion op 28 fe-bruari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Deze avond

draait het om het verkennen van de mogelijkheden tussen mode, beeld en muziek. Wat is de concrete meerwaarde van samen wer ken op zowel creatief als zake lijk vlak? Hoe zet je zo’n samen werking op en geef je die vorm? Wat zijn de huidige ontwikkelingen en verwachtingen? Gasten zijn onder anderen James Veen-hoff (strateeg en medeoprich-ter Amsterdam Fashion Week), Joost van Bellen (dj, oprichter Meubelstukken), Antoine Pe-ters (modeontwerper) en Ruud van der Peijl (stylist/fotograaf).De komende maanden zijn er edities van Music@Film (25 maart, Unheard Festival Amsterdam), Music@Games (4 april, Pakhuis de Zwijger Amsterdam) en Music@Design

(6 juni, Pakhuis de Zwijger Am-sterdam). Kijk voor alle info op www.musicat.nl

FaShion, Film, GameS en DeSiGnMUSIC@ WIL BRUGGEN SLAAN

H

Foto

’S D

imit

ri

Ha

kk

e

anuit Van der Vens passie voor authen-tieke traditionals (zeer oude folkliedjes

die over en over zijn gecoverd) was de muzi-kale richting voor deze plaat snel bepaald. Drie dagen bellen en mailen later hadden de initi-atiefnemers een indrukwekkende lijst met muzikanten die mee wilden doen. Door het grote aantal muzikanten werd besloten het album in Nederland op te nemen, maar wel

op een bijzondere locatie: een ijsbaankantine in het kleine dorpje Hagestein. Midden in de zomer kwamen elke dag muzikanten langs om één of twee ‘traditionals’ op te nemen, bijge-staan door de ‘traditionals huisband’. onder hen Anne Soldaat, tim Knol, Maurits Westerik (GEM), Bertolf, Marien Dorleijn (Moss), Djurre de Haan (Awkward I), Ralph Mulder (Alamo Race track), Lea en odilo Girod (Coparck). Alle uitvoeringen van de traditionals zijn gefilmd door Van der Ven en zullen deel uitmaken van een online interactieve documentaire op www.onderinvloed.com. www.inacabinwith.com

WIN EEN EXEMPLAAR VAN TRADITIONALStraditionals wordt op 25 maart uitgebracht door v2 records. Wil jij ook een exemplaar van deze bijzondere cd? Stuur dan snel een e-mail naar [email protected] o.v.v. traditionals. We geven 5 stuks weg.

v

maar liefst 27 muzikanten staan op de nieuwe in a Cabin With-cd traditionals, het pro-ject waarvoor nederlandse muzikanten op een bijzondere plek in het buitenland een album opnemen. in a Cabin With-producers maarten Besseling en Jesse Beuker hebben voor deze editie samengewerkt met filmmaker matthijs van der ven (Onder invloed).

IN A CABIN WITH­ALBUM MET TRADITIONALS

Page 9: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 09FRET

InTERvIEw

De Rotterdamse jazzpopgroep Scarlet mae was nog geen jaar bezig toen hij in 2010 de tweede prijs ontving tijdens de Grote Prijs van Zuid-holland. niet lang daarna stond het trio in de kwart­finale van de Grote Prijs van nederland. in februari presenteert Scarlet mae zijn eerste ep.

tekst rosanne de Boer

et optreden in Rotown (Rotterdam) tijdens de Grote Prijs van Zuid-Holland

was een van onze leukste optredens’, zegt zangeres/songwriter/pianiste Marije van Rijn. ‘Er hing een goede sfeer. Rotown is echt een leuke zaal; lekker intiem. Het geluid is goed – ook op het podium.’ Contrabassiste Caro-line Kamp: ‘Voor mij was spelen in Rotown bijzonder omdat ik hier bij de garderobe werk-te.’ Marije: ‘Met Scarlet Mae komen we vaak in Rotown om te praten of naar bands te kijken. Nu stonden we zelf op het podium.’Marije en Caroline studeren beiden aan het Rotterdamse conservatorium. Met drummer Daan van Kasteren speelde Marije al in di-verse andere bands. Scarlet Mae – opgericht

in 2009 – gaf in 2010 al zo’n 35 optredens. Marije: ‘Hoe we die binnenkregen? Door zelf veel mailtjes te sturen. Als bezoekers enthou-siast zijn over je concert rolt daar vaak weer een nieuwe aanvraag uit.’ Caroline, mijmerend: ‘We hopen eens in Paradiso te staan. Misschien lukt dat na de release van onze ep.’ Marije: ‘Ik kom uit Zaandam en voor mij is Paradiso dé popzaal van Nederland.’ De in februari verschenen ep is afgelopen zomer opgenomen. Caroline: ‘Mijn docent Sven Figee liet vallen dat hij een studio én zomeraanbieding had.’ Marije: ‘Hij heeft de studio samen met Roland Dirkse. Ik ben en-thousiast over de manier waarop zij ons be-geleidden. Ze wilden echt het beste uit ons halen. Ik heb er zoveel aan gehad, dat ik be-sloot naast mijn conservatoriumstudie lessen bij Sven te volgen.’ Caroline: ‘Sven en Roland hebben ons wegwijs gemaakt in de muziek en leerden ons hoe je je als band presenteert. Zelf speelden zij in Anouks band.’ In de studio maakte het trio

SCARLET MAE ‘WE HOPEN EENS IN PARADISO TE STAAN’

H

lange dagen. ‘Maar het was het waard.’ Ca-roline trekt een pijnlijk gezicht. ‘Dit komt niet van de opnames. Ik heb spierpijn van de sit-ups van gisteren. Ik besloot naar de sport-school te gaan. Sporten is goed voor mijn spel. Zo hou ik het bij het repeteren en optre-den beter vol.’ Marije leunt voorover: ‘Confronterend waren de opnames wel. Je hoort hoe je écht klinkt. Bij concerten pomp je veel noten en energie de zaal in. We leerden bij de opnames juist minder te doen en strakker te spelen.’ Ze pakt de ep. ‘In Dreamer zitten een paar schoon-heidsfoutjes. We wilden dit lied puur houden en het niet opnieuw inspelen. Het gaat over iemand die verzocht wordt op te houden met dromen. Ik ben een dromer en wil dromen juist stimuleren.’ Waar Marije over droomt? ‘Een complete cd opnemen. We hebben al gesproken over het geluid dat we willen. Ik verklap nog niets, maar de sound van de ep is de basis waarbij we ons goed voelen.’ www.scarletmae.nl

Page 10: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET10

BandsEvEnTs

FILEMUZIEKOp weg naar optredens in nederland ont-kom je er niet aan: files. Wat draaien neder-landse muzikanten in de auto om de tijd door te komen?

in deze aflevering singer-songwriter BJ Baartmans

‘Momenteel liggen in mijn auto cd’s van Wilco, Stevie Wonder, Allman Brothers Band, Bill Frisell, JW Roy, Jeffrey Foucault & Mark Erel-li, tom Petty en Jos Hol. Soul, blues, tango’s, jazz, americana. Een fijne potpourri. Ik zou mezelf best als radiodeejay willen hebben. Want armoe troef daar, op een paar fijne klets-programma’s als Met Het oog op Morgen en Langs De Lijn na. In mijn vorig jaar gekochte Volvo 240 Polar uit ’93 zit een cd-wisselaar. Ik ben véél onderweg, speel zo’n twaalf keer per maand in het land met daarnaast studiosessies en repetities. Met de auto op stap vind ik op zich niet vervelend, zolang ik de files voor kan blijven. ’s Nachts is het bijna altijd lekker rus-tig onderweg. In de eenzaamheid van de auto is het goed luisteren. Ik kan heel intensief luisteren, bijvoorbeeld als ik er liedjes van moet leren voor een sessie of productie. Ik gebruik de auto daarnaast als repetitiehok voor het zingen. Schaamteloos. Waarom klinkt het nergens zo goed als daar? Ik neem soms karaokeversies van mijn eigen liedjes mee. Heb serieus wel eens overwogen de zang voor een cd in de auto op te nemen. Zo is de auto niet alleen mijn huiskamer, maar ook een bad-kamer. Ik produceer nogal wat en doe vaak ook de eindmix en dan is de auto een van de beste referentieplekken. Ik hou erg van het luisteren naar muziek die een geheim voor mij heeft. Muziek die ik voel en kan raken maar niet meteen bij de kladden heb. tenzij het mij bij de kladden heeft natuurlijk, zoals Wilco. tijdens mijn laatste USA-tour heb ik een hele week lang naar All that You Can’t Leave Behind van U2 geluisterd. Waanzinnige cd.’ Frank antonie van alphen

KOM NAAR DE MUZIEKCAFÉS VAN MCN

uziek Centrum Nederland (MCN) or-ganiseert bijna wekelijks muziekcafés,

cursussen en talkshows voor muzikanten en andere muziekprofessionals. Bijeenkomsten waar je wordt bijgepraat over diverse onder-werpen zoals promotie, sponsoring, auteursrecht of het uitbrengen van een cd. Locatie: het MCN-gebouw aan het Rokin 111 in Amsterdam. Meld je aan via www.mcn.nl/muziekcafes.

Promotie: Netwerken in de muziek. De praktijk1 maart, 13:00 - 17:00 uurHoe moet je netwerken in de muziek? Net-werkspecialist Ernst Houdkamp van Cultuur-ondernemen legt uit. Plus de best practices vanuit de muziekgenres. toegang € 25,-. The MIX 7 maart en 11 april, 17:30 - 18:30 uurMuzikale en informele talkshow onder leiding van Robbert tilli (MCN) en tom Engelshoven (ooR) met steeds drie topmuzikanten uit ver-schillende genres. toegang gratis. Geld: Sponsoring en meer14 maart, 14:00 - 17:00 uurSponsoring anno 2011 is meer dan ooit: sa-menwerken met bedrijven. Hoe doe je dat? toegang gratis.

Zelf je cd uitbrengen16 maart, 14:00 - 17:00 uurWat komt er allemaal bij kijken als je een cd wilt uitbrengen in eigen beheer? toegang gratis.Promotie: laat internet voor je werken5 april, 14:00 - 17:00 uurInteractieve sites, social communities en de laatste apps via je telefoon. Hoe kunnen ar-tiesten, producenten, organisatoren het meeste halen uit Web anno 2011? Door Leo-nieke Daalder (3voor12). toegang € 25,-. Vlaanderen boven! De Vlaamse pop-scene beantwoordt je vragen21 april, 15:00 - 16:30 uurDe experts uit de Vlaamse popscene én en-kele muzikanten vertellen je over het clubcircuit in Vlaanderen en wat voor soort Nederlandse muziek kan scoren bij onze zuiderburen. Na de bijeenkomst een Vlaams/Nederlandse popquiz bij de Brakke Grond, natuurlijk mét een Belgisch biertje! toegang gratis.

M

outh by Southwest (SXSW), een van de grootste showcase-evenementen

ter wereld, heeft dertien Nederlandse acts uitgenodigd: De Staat, the Black Atlantic, Go Back to the Zoo, the Death Letters, Laura Jansen (alle vijf MCN MusicXport.nl-bands), Skiggy Rapz, Mason, Palmbomen, Pop Up Animals Kids, Pitch Blond, the Deaf, the Black

s

SXSW NODIGT DERTIEN NEDERLANDSE ACTS UIT

Foto

an

na

va

n k

OO

iJ

Foto

Ha

ns

kr

eu

tz

er

Box Revelation en Erland & the Carnival. De laatste vijf groepen worden met steun van de gemeente Den Haag afgevaardigd en staan op een speciaal Music City the Hague / Cros-sing Border-event. SXSW, dat dit jaar zijn 25e editie viert, wordt gehouden van 16 tot en met 20 maart in Austin texas. Er treden zo’n 1900 acts op.

Page 11: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 11FRET

InTERvIEw

HBijna niemand kende houses enkele maanden geleden, tot ze in het najaar 2010 uit het niets de positie van meest veelbelovende indieband voor 2011 innamen.

tekst eyal van der reep

e vijf Amsterdammers, die met name door de melodieuzere Canadese/Noord-Amerikaanse indie-scene beïnvloed zijn,

maakten indruk met hun End of Story EP, waarna lovende kritieken en invitaties voor De Wereld Draait Door en Noorderslag volgden. Zan-geres Ella van der Woude en bassist Gijs Loots schuiven aan om te vertellen over de democratie in hun band, de impact die de ep maak-te en de plannen voor hun debuutalbum.Dat Houses begin 2011 al zo ver zou zijn, hadden de vijf jonge leden vorig jaar niet verwacht. ‘Dat hadden we niet eens durven hopen’, aldus bassist Gijs. ‘We dachten bij de release van End of Story niet aan Noorderslag en tv-shows. Alles viel zo snel op zijn plek na de release; het balletje ging rollen en het rolde hard.’ ‘We hoopten door de ep een aantal extra shows te kunnen doen, om vervolgens een jaar aan ons debuutalbum te gaan werken’, vervolgt Ella. ‘Het was bedoeld als tussendoortje in de langetermijnplanning.’ Die langetermijnplanning kon op de schop. ‘Het momentum is er en

we hebben er de nummers voor’, zegt Gijs. ‘Alle aandacht die we krijgen en de tijdsdruk houdt ons scherp, dus we grijpen het aan om zo snel mogelijk ons debuutalbum uit te brengen. Die staat al begin juni gepland. Live klinken we al een stuk steviger dan op End of Story. Het album krijgt meer up-tempo liedjes en een vollere sound.’ In tegenstelling tot de meeste groepen is Houses een democratie. Weten de vijf zelf wel hoeveel bands daardoor uit elkaar zijn gegaan? ‘Dat gaat zeker nog onze ondergang betekenen’, grapt Gijs. ‘Het kan inderdaad moeilijk zijn, maar het zorgt er ook voor dat nummers on-verwachts over een andere boeg gegooid worden.’ Ella laat er geen twijfel over dat Houses geen kromme hiërarchie binnen de democratie kent. ‘We maken alle keuzes gezamenlijk, elk nummer gaat door een filter van vijf mensen met sterke meningen.’ tot nu toe lijkt deze aanpak goed te werken, want Houses is met een goed ontvangen Noorderslag-show, het aankomende album en een geplande tour met Dazzled Kid bezig alle verwachtingen voor 2011 waar te maken.

HOUSES‘HET BALLETJE GING ROLLEN EN HET ROLDE HARD’

d

Page 12: FRET MAGAZINE maart/april 2011
Page 13: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 13FRETC

CHEF’SPECIAL

in haarlem wordt een nieuw, lekker vet gerecht geserveerd door Chef’Special, met als vaste ingrediënten funk en hiphop. Zoiets als plaatsgenoten Gotcha! inderdaad, maar toch net effe een tikkie anders.

tekst arjan van sorge

EEN NIEUW LEKKER VET RECEPT

InTERvIEw

inds de zomer van 2008 werkt Chef’ Special gestaag aan een doel: de we-

reld veroveren. En zowaar, het begint er al een beetje op te lijken, met tournees in het buiten-land, duizenden downloads, een optreden op Noorderslag, en onlangs nog het uitgeroepen worden tot 3FM Serious talent. toetsenist Wouter Heeren licht een en ander toe, want zanger/rapper Joshua Nolet legt de laatste hand aan het album one For the Mrs. dat 18 maart verschijnt. De mannen van Chef’Special maakten allemaal al langer muziek in verschillende bands maar hadden zin in iets nieuws, waar ze honderd procent voor konden gaan en alles in kwijt zouden kunnen. ‘Joshua heeft een tijd in the

FunkAbilities gezeten, drummer Wouter Prudon en ikzelf speelden in verschillende ska- en reggaebands, met De Hardheid als bekendste. Bassist Jan Derks was actief in DeLooze en Eon. Gitarist Guido Joseph heeft in verschil-lende rock- en funkbands gespeeld, en net als Jan veel coverwerk gedaan.’

noodgedwongen‘Wat ons bindt is dat we houden van hiphop en op groove gebaseerde muziek. Dat groove- en hiphopelement verwerken we vervolgens in nummers, die wat sound betreft van elkaar kunnen verschillen. Het gaat van heel klein naar heel groot, van akoestisch met gitaar en melodica tot full band blazen met vieze syn-

s

thesizers en scheurende elektrische gitaren. op het album gebruiken we voor een nummer zelfs een uitgebreide blazersectie. De akoes-tische sound heeft zich ontwikkeld naar aan-leiding van een paar tournees die we hebben gedaan langs de westkust van Frankrijk en Spanje. We hadden een backline mee, maar soms waren de faciliteiten er niet om die te gebruiken en waren we aangewezen op een gitaar, melodica en cajon. Noodgedwongen speelden we ons repertoire met die bezetting en kwamen we erachter dat dit best goed klonk.’

liedjes‘Meestal heeft een van ons thuis een idee op de computer ingespeeld waar we dan in de oefenruimte op gaan jammen. Daar komt dan een losse structuur uit voort. Dat nemen we op en dan schrijft Joshua er een tekst op, soms ter plekke, soms thuis. Sommige num-mers ontstaan helemaal uit een jam in de oefenruimte, en op de plaat staan ook twee nummers die in hun geheel door Wouter Hee-ren zijn geschreven. Een nummer is goed als het grooved, lekker doorloopt en een goede structuur en tekst heeft. We zijn er in de loop van de tijd ook steeds meer op gaan letten dat we ‘liedjes’ schrijven, dus dat de nummers een logisch verloop hebben en een afgerond geheel zijn.’Chef’Special zit bij Kaiser Management van Paul Heijink, net als Bombay Show Pig. ‘toen we net begonnen, schreef Paul een plan voor de band, over meerdere jaren, en het is bijna eng hoe precies dat plan tot nu toe is uitge-komen.’ Het nieuwe album wordt 18 maart gepresenteerd in het Patronaat en daarna volgt een clubtour met twee andere 3FM Se-rious talent bands: the Hype en Handsome Poets.

18 maart Patronaat Haarlem23 maart Paradiso Amsterdam25 maart metropool Hengelo26 maart merleyn Nijmegen1 april Paard van troje Den Haag7 april rotown Rotterdam 8 april nieuwe nor Heerlen 9 april Palmpop De Weere 15 april vera Groningen 16 april tivoli de Helling Utrecht21 april De effenaar Eindhoven 1 mei De instuif Wijk aan Zee

www.chefspecialmusic.com

LIvE LIvE

Page 14: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET14

LOLA KITETekst Renate Sun-Louw De banDleDen zijn nog brak van een opTreDen in roTTer-

Dam, de vorige avond, en staan alweer klaar om af te reizen naar maas-tricht. Tussendoor hebben ze even tijd voor een interview in thuisbasis amsterdam. Terwijl jasper verhulst een tosti bestelt, reageert hij op het stereotype dat in veel recensies van debuutalbum lights wordt neerge-zet. ‘ik ben het er niet mee eens dat we een totale jaren tachtig synthpop ripp-off zijn. Door de instrumenten die we gebruiken, zijn er wel overlap-pingen, maar de liedjes zijn veel meer sixties-achtig. We gebruiken ook veel gitaren en sitar en andere exotische instrumenten – we proberen helemaal niet te klinken als een jaren tachtig synth-band.’keez: ‘We zijn opgegroeid in de jaren negentig, middenin het house-tijdperk. voor bepaalde geluiden krijg je dan sowieso wel een zwak.’

11 maart De Vorstin Hilversum13 maart Patronaat Café Haarlem 18 maart EKKO Utrecht30 april Effenaar Koninginnedagfestival eindhoven7 mei Gebouw-T bergen op zoom

www.lolakite.com

LIvE LIvE LIvE

Elektronica is een belangrijk ingrediënt in de muziek van Lola Kite, en dat zorgt voor een behoorlijke buzz in een wereldje dat wordt gedomineerd door gitaarbandjes. ‘We houden gewoon van het geluid van synthesizers, de eigenheid ervan’, zegt zanger Keez Groenteman.

Page 15: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 15FRET

LOLA KITEkeez en jasper kennen elkaar al sinds de middelbare school en heb-ben samen al vaker in bandjes gezeten. ‘Toen we zin hadden om weer een band te beginnen, was het al meteen duidelijk dat we elektronica wilden gebruiken.’Het is niet hun enige project. keez werkt samen met songwriter roald van oosten aan nieuw materiaal, jasper speelt in moss. ‘voorlopig is het nog goed te combineren, maar van de zomer ga ik het druk krijgen.’

Geen panfluitHet derde bandlid, bram vervaet, komt binnenvallen. net als keez en jasper bespeelt hij meerdere instrumenten. alle drie kruipen net zo makkelijk achter een drumstel als achter de toetsen. jasper is de enige die basgitaar speelt, maar verder staat er niets vast. ‘er zijn geen regels, we doen gewoon wat het beste uitkomt.’Deze vrijheid heeft volgens hen nauwelijks invloed op het schrijven van liedjes. ‘maar we kunnen wel meer kanten op met het arrangeren’, denkt bram. ‘als iets niet blijkt te werken, verzinnen we makkelijk iets anders.’vrijwel elk liedje begint met een demo van keez, die hij voorlegt aan

de band. ‘Soms is het duidelijk dat we het meteen zo kunnen spelen’, zegt jasper. ‘en soms moeten we heel veel verschillende dingen proberen. met een aantal nummers heeft het wel een jaar geduurd voordat ze echt uitgroeiden tot wat het nu is. We veranderen in de loop der tijd ook nog wel eens van mening. Soms heeft een nummer even de tijd nodig om te rijpen, of moet er bij iemand nog even een kwart-je vallen waardoor het ineens wel werkt.’keez: ‘of het blijkt juist dat een nummer dat we in het begin helemaal geweldig vinden, eigenlijk niet zo sterk is. Dat het de tand des tijds niet doorstaat.’jasper lacht: ‘ja, dat gebeurt eigenlijk nog veel vaker.’

lola kite legt zichzelf geen beperkingen op. niet alleen zijn ze heel vrij in de invulling van de instrumenten, ze zouden ook muzikaal verschillende wegen kunnen inslaan. ‘er zijn geen vaste ingrediënten. We doen gewoon waar we zin in hebben, dus dan weet je nooit precies van tevoren wat er gaat gebeuren’, zegt jasper. ‘De elektronica zal er altijd wel in blijven, het is niet zo dat we ineens een akoestische plaat gaan maken.’ Hij denkt er even over na: ‘alhoewel ook dat eigenlijk best zou kunnen.’‘een saxofoon zullen we niet snel gebruiken’, brengt bram in.jasper spreekt hem tegen: ‘Het is toch wel een trend dat heel toffe bands ineens allemaal saxofoon gebruiken, zoals Deerhunter en Destroyer. Waarom niet.’Uiteindelijk zijn ze het er allemaal over eens dat een panfluit echt nooit zal gebeuren.‘onze grootste fan, een vriend van ons, haat panfluiten. Dat kunnen we hem niet aandoen.’

Lichtshowlights is uitgekomen bij excelsior. ‘Het was toch wel een verrassing dat ze ons wilden hebben. ze hebben niet veel elektronica, dus dat was wel even een warm moment.’De jongens merken dat het wel voordelen heeft om een vreemde eend in de bijt te zijn. ‘als je gewoon een band bent met gitaar, drums, bas en zang is het moeilijker om op te vallen, omdat er heel veel vergelij-kingsmateriaal is. maar dat is niet waar we het om doen. als je geld hebt en je koopt zes synthesizers, een tuba en een exotische danseres, zeggen mensen ook ‘wow, dit hebben we nog niet eerder gezien in nederland’. maar daar gaat het niet om, je moet gewoon goed zijn.’kwaliteit betekent voor lola kite niet alleen een goede sound, maar ook een goede show. ‘als het even kan, nemen we onze vj mee’, vertelt keez. ‘We vinden het visuele aspect op het podium heel be-langrijk, het kan superveel toevoegen als je niet alleen wordt meege-voerd door de muziek, maar ook door wat er te zien is.’jasper: ‘ik denk dat het ook steeds belangrijker wordt bij podia. er hangen tenminste tegenwoordig overal beamers, dat is al iets. kraftwerk heeft ook een waanzinnige lichtshow, met lasers en...’ Hij schudt realistisch zijn hoofd. ‘maar goed, daar hebben wij voorlopig de centen niet voor.’

LKDe eigenheid van synthesizers

Page 16: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET16

‘Dit kan wel wat worden, dachten we’

dE sTAAT

Page 17: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 17FRET

tekst Tom Springveld

Foto’s Daniël Cohen

De Staat is een unieke muziekmachine. De trots van Nij megen werd in twee jaar tij d de trots van Nederland. Met debuutalbum Wait For Evolution verkende het vij ftal vorig jaar al Duitsland en de Groot-Brittannië, opvolger Machinery is overweldigend genoeg om ook buiten Europa te overtuigen.

dE sTAAT

Page 18: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET18

Page 19: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 19FRET

dsLowLands 2009, backstage bij de groLsch. Producer chris goss, in het kielzog van eagles of death Metal naar biddinghuizen gekomen, is vroeg opgestaan. de amerikaan heeft gehoord dat hij de staat moet zien. torre Florim ziet hem zitten in de kleedkamer, maar twijfelt. Zou het? toch maar even vragen en inderdaad: het is goss en hij komt voor de staat. de twee praten wat, maar niet te lang – Florim moet op. Met een schuin oog naar de coulissen speelt de nijmeegse band zijn set. nadien praten goss en Florim drie kwartier met elkaar. over muziek in het algemeen en produceren in het bijzonder. de wereld die zo ver weg leek – de wereld van Queens of the stone age en tom waits, ‘de muziek uit de woestijn’ – is plotseling tastbaar. over labels wordt niet gesproken, dat komt later.

de opmars van de staat begon serieuze vormen aan te nemen na hun nationale doorbraak op noorderslag 2009. de band toerde het jaar rond met shows in het nederlandse en belgische clubcircuit en op grote festivals als Pinkpop, sziget en Lowlands. ‘bij onze eerste repe-titie, toen we voor het eerst met z’n vijven waren, dachten we: dit kan wel wat worden’, blikt torre terug. ‘we hadden alleen niet gedacht dat we het jaar daarop op Pinkpop zouden staan en grote clubs zouden uitverkopen. het succes kwam snel, maar ook heel geleidelijk. we hadden tijd om eraan te wennen.’waar de staat nooit een gebrek aan lijkt te hebben, is zelfvertrouwen. tim van delft, in 2010 genomineerd voor een duiveltje in de categorie beste drummer: ‘die zelfverzekerdheid is er omdat we als groep zo goed functioneren. Voor ons optreden op Pinkpop was ik wel zenuw-achtig, maar alleen omdat ik bang was om zelf fouten te maken.’hoewel de ambities al vroeg in het doorbraakjaar 2009 naar boven bijgesteld moesten worden, hebben Florim en Van delft niet het gevoel dat ze overvallen zijn door het succes. ‘gek genoeg gebeurt het al-lemaal maar’, zegt torre. ‘soms praat ik daarover met jop (van sum-meren, bassist), die ik al mijn hele leven ken. ik weet nog dat we vroeger naar Queen zaten te luisteren en dachten: het zou wel vet zijn om in een band te zitten.’

Buitenlandgek om weer op nul te moeten beginnen. nieuwe gezichten, nieuwe zalen. een nieuw publiek om te overrompelen. 2010 stond voor de staat grotendeels in het teken van het buitenland, met de focus op duitsland en de Uk. in juni stak het vijftal de atlantische oceaan over voor drie shows in toronto en één in new York. ‘in het buitenland konden we van voor af aan beginnen’, vertelt torre. ‘we speelden in kleine clubs en op festivals waar niemand ons kende. het was super-gaaf om te zien dat mensen terugkwamen. de reactie van mensen die je muziek nog niet kennen, is ontzettend puur. het is mooi als je merkt dat het applaus tijdens de show harder wordt, dat mensen gaan dansen en schreeuwen.’

‘in nederland heeft iedereen die iets met muziek doet een mening over ons’, haakt tim in. ‘omdat niemand in het buitenland je kent, hoef je maar één ding te doen: goed spelen. het is veel meer dan zieltjes winnen; je probeert zo’n festivalpubliek naar je toe te krijgen. dat gevoel van wie-de-fuck-zijn-wij-nou-eigenlijk is heerlijk.’ het contrast in een anekdote: op 30 mei 2009 speelt de staat in de antwerpse bar Mondial. Podium: ‘gigaklein’. Publiek: tien man. een dag later, na een nacht zonder slaap, maakt de band om 13:00 uur zijn opwachting in Landgraaf. Podium: de 3FM stage. Publiek: twintigduizend. hoe anders is het nu: de staat wordt door veel buitenlandse zalen en festivals gevraagd nog eens langs te komen. Voor begin april staat alweer een aantal data in groot-brittannië gepland. torre: ‘in alle steden waar we speelden, kregen we supertoffe recensies. dat we op glastonbury (juni 2010) gespeeld hebben, helpt natuurlijk ook; dan vragen ze je weer terug. hopelijk spelen we nu voor twee keer zoveel mensen als de vorige keer, en weer later voor nóg twee keer zoveel.’

Cijfersde staat tekende eind 2009 een deal met Mascot records. ook op dat label: Masters of reality, de band van, inderdaad, chris goss. de overstap van excelsior naar Mascot is vooral ingegeven door de wens en wil om over de hollandse landsgrenzen heen te kijken. ‘excelsior is een geweldig label, maar meer alleen op nederland gericht’, legt torre uit. ‘Mascot heeft gewoon veel meer mogelijkheden, op alle vlakken. het zou gek zijn om daar niet mee te gaan werken.’ debuutalbum wait For evolution is vorig jaar als ‘international edition’ verschenen. die heeft het ‘redelijk’ gedaan, meer niet. ‘het is mooi als je je geld kunt verdienen met dat wat je graag doet, maar het is heel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. wij kunnen niet leven van de staat. tim geeft drumles, Vedran (Mircetic, gitarist) geeft gitaarles. ikzelf leef deels van de staat, maar voornamelijk van de dingen die ik daarnaast doe. gelukkig zijn we allemaal jonge gasten: we hebben geen kinderen of grote huizen waarvan we de huur moeten betalen. we wonen goedkoop. het is niet erg om er iets naast te moeten doen, maar als het niet had gehoeven hadden we meer met de staat kunnen doen. ach, het gaat zoals het gaat. het feit dat mensen minder cd’s kopen betekent dat we er dingen naast moeten blijven doen.’‘ik vind het prima om één dag in de week drumles te geven,’ zegt tim. ‘het geeft me de vrijheid geeft om daarbuiten te doen wat ik wil. er zijn heel veel mensen die vijf dagen per week hetzelfde doen, ik mag niet te klagen. het is gewoon hard werken, dat hoort er ook bij.’

LentVeel bands dromen ervan: een van de buitenwereld afgesloten hoofd-kwartier. Voor de staat is het werkelijkheid. in Lent, ten noorden van nijmegen, aan de overkant van de waal tussen de weilanden, staat een huis op de sloopnominatie. sinds februari vorig jaar is het de

‘Om goede muziek te maken is het heel belangrijk dat je een gezonde groep hebt’

Page 20: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET20

vrijstaat van de staat. torre, tim en jop wonen er. Machinery, de opvolger van wait For evolution, is er ontstaan. ‘in de zomer hebben we zestigurige werkweken gehad. ik schreef veel, werkte ideetjes uit. Vervolgens gingen we dat met de band uitproberen, waarna ik weer verder kon met schrijven.’ ‘dat was wel mooi’, vervolgt tim. ‘als jop en ik gingen pitten en de volgende ochtend beneden kwamen, had torre weer een liedje ge-schreven.’Florim werkte vaak ’s nachts aan Machinery. in het donker werken is een gewoonte die er na de middelbare school ingeslopen is. ‘ik stond rond twaalf of één uur op. dan gingen we repeteren, eten, nog even repeteren en daarna ideetjes uitwerken. rond een uur of vier, vijf – vooral in de zomer als het al licht werd – dacht ik: nu moet ik echt gaan slapen.’waar wait For evolution torre’s uit de hand gelopen slaapkamerproject was, is Machinery veel meer een bandprestatie met torre als regisseur; een tot in de puntjes uitgewerkt album dat vervolgens in acht dagen op plaat geknald is. tim: ‘sommige nummers zijn bijna integraal overgenomen van zijn demo’s. aan de drumpartij van serial killer heb ik bijvoorbeeld niets veranderd, die vond ik zó vet!’wie Machinery voor het eerst beluistert, zal opkijken van de wendbaar-heid van torre’s vocalen. in i’ll never Marry You schiet de zanger af en toe de hoogte in, tijdens old Macdonald don’t have no Farm no More klinkt hij rauw en meedogenloos en i’m a rat is volledig in kopstem gezongen. ‘ik vind het cool als één persoon als meerdere personen kan klinken. ik ben beter gaan zingen. Laatst zei iemand dat ik nu meer praat-zing, zoals nick cave. op de vorige plaat zong ik vaak even snel wat in en bleven die zangpartijen vervolgens uit luiheid staan.’

Torre de tekstschrijver‘sommige teksten op wait For evolution slaan nergens’, stelt torre zonder dat er spijt in zijn stem doorklinkt. ‘dit keer wist ik dat veel meer mensen zouden gaan luisteren, dus ging ik beter letten op mijn zang en teksten. het duurde daarom ook langer voor alles er goed op stond. ik ben absoluut voorstander van kort en krachtig. de nummers op Machinery zijn korter dan die op wait For evolution: na elf nummers kom je op 41 minuten uit. ik heb liever dat je de plaat nog een keer luistert, dan dat je denkt: dit nummer had niet meer gehoeven.’op de vraag welke elementen ze als ‘typisch de staat’ zouden typeren, antwoordt tim resoluut: ‘Zwarte humor.’ dat geintje is blijven hangen nadat een 3Voor12-recensent die kwalificatie voor een liveoptreden gebruikte. toch valt er wat voor te zeggen, althans wat torre’s teksten betreft. hij heeft een voorkeur voor woorden die direct en zonder omwegen een beeld oproepen. Fight. devil. die. dead. ‘het zijn woor-den die gelijk sfeer geven. het zijn krachttermen. als je zingt: ‘i might be sleeping with the dead’, heb je meteen een gruwelijk beeld. als je écht iets wilt zeggen, kun je maar beter dat soort termen gebruiken.’

‘Als je écht iets wilt zeggen, kun je maar beter kracht termen gebruiken’

Page 21: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 21FRET

3 maart Vereeniging nijmegen14 april Tivoli Utrecht15 april Off Corso rotterdam16 april Atak enschede21 april Vera groningen22 april Melkweg amsterdam23 april Hedon Zwolle29 april Effenaar eindhoven

www.destaat.net

LivE LivE LivE

hoe ver kun je gaan? ‘i ask your god to kneel and pray for a bit more sex appeal’ – kan dat? ‘religie is iets ouderwets, iets van vroeger wat niet meer relevant is. dat zinnetje paste bij het nummer. ik vind het leuk om te spelen met krachtige beelden, zoals god. Zo van: je bent niet aantrekkelijk, het mag wel wat moderner, met meer sex appeal.’

Gezonde groepVan Lent naar eindhoven. Van hoofdkwartier naar studio. in acht dagen tijd nam de staat dertien nummers op. ‘Voor mij persoonlijk was het een waanzinnige ervaring’, zegt torre. ‘ik had gedacht dat we er meer moeite mee zouden hebben, maar het ging allemaal heel snel. Voor hetzelfde geld was het voor sommige mensen moeilijk om zich aan te passen aan zo’n studio-omgeving, met koptelefoons op. je bent gewend om in een oefenruimte of op het podium te staan, dat is toch heel anders. we hebben eerst een dag in de studio gezeten om te wennen.’tim snapt het wel: ze zijn als band al vaak met elkaar opgescheept geweest in hele kleine ruimtes. ‘we hebben denk ik al meer dan twee-honderd uur met elkaar in een krap busje gezeten, dat scheelt. we kunnen veel van elkaar hebben. om goede muziek te maken, is het heel belangrijk dat je een gezonde groep hebt, dat je op zowel hecti-sche als relaxte momenten goed functioneert.’kortom, geen oasis-taferelen bij de staat. de band is in evenwicht. ‘Veel grote bands die al lang met elkaar spelen, willen elkaar eigenlijk niet meer zien, maar gaan door omdat ze succes hebben en geld verdienen. dat zal bij ons niet zo snel gebeuren.’ tim knikt. ‘we kunnen elkaar gewoon heel goed verdragen.’

Page 22: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET22

kR

ac

h‘W

e w

aren

een

stel

letje

lam

balle

n bi

j elk

aar!

Page 23: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 23FRET

Tekst Arjan van Sorge

HeT TiTelloze debuuTalbum is neT uiT op pias, noorderslag is achter de rug en een door 3voor12 opgezette tour langs zes neder-landse poppodia is in volle gang. niet slecht voor een paar maanden geleden nog volslagen onbekende band. maar uiteraard is de weg niet zo kort als het lijkt en werkt het vijftal al jaren aan een repertoire. zanger/gitarist Reinier van den Haak en toetsenist/programmeur Jan david Hoogerheide vertellen over de band With ice, onder welke naam ze deze cd eigenlijk hebben opgenomen. ‘Het is het bandje dat ik ooit ben begonnen toen ik zestien was’, zegt Reinier. ‘een schoolband, een coverband die tien jaar heeft bestaan. Twee jaar geleden waren we echt compleet, waar we nu zijn. We speelden altijd met z’n vieren en wisselden steeds van instrument, maar op een gegeven moment zijn we gaan kiezen wie welk instrument zou gaan spelen. Het is leuk om te doen en wel lachen, maar als je je op een instrument kan concentreren dan speel je beter. Het werd steeds duidelijker wie welke rol heeft en wat het beste bij wie past. dat is mooi uitgekristalliseerd.’ Jan david: ‘Het is nog steeds puzzelen, vooral in het laatste deel van de set dat toch meer dance-achtig is.’

Rock en danceJan david: ‘We beginnen als band met een rockset en langzaamaan wordt het echt een dance-ding; de plaat is ook zo opgebouwd. live hebben we dan een clash met het dj-duo die lui, die pakken het naadloos over en dan doen we nog een nummer samen zodat we gewoon door kunnen knallen.’ Hun muzikale achtergrond schetst al heel mooi die mix van rock en dance: Jan david deed sporadisch wel eens wat in een technoduo, Reinier is gitarist in Roosbeef. en nu trekken ze het nog verder, want Jan david vindt het leuk om te produceren en de band is bezig met remixes voor andere bands. ‘maar dat is een nieuwe fase’, volgens Jan david. ‘We zijn een band, dat is onze basis.’ Reinier: ‘daar zit ook de uitdaging in, dat je naar dance toetrekt, maar wel een band blijft. er valt veel te ontdekken.’

Trajectanderhalf jaar geleden werd er besloten om de plaat te maken. Reinier: ‘Cultureel Centrum Jacobiberg heeft ons op weg geholpen met con-tacten, met hoe je het moet aanpakken, met meetings waar je tips kon krijgen. ze hebben een traject opgezet waardoor we onze manager martijn Crama van music united leerden kennen.’ Jan david: ‘die pushte ons, zei: ‘dan en dan moet je dit en dit afheb-ben’. We hebben strak het schema gevolgd, hij heeft ons gecoacht. We waren daarvoor een stelletje lamballen bij elkaar! maar als je er veel meer tijd in steekt, merk je dat het lukt.’Reinier: ‘We vallen nogal snel terug in zo’n patroon van relax... maken onszelf wijs dat het vanzelf wel goed komt. martijn is heel goed om dat onderuit te schoppen.’

25 februari Metropool Hengelo3 maart De Effenaar eindhoven

www.derkrach.nl

LivE LivE LivE

‘Ik deed maar wat en daar kwamen leuke toevalstreffers uit’

Op het raakvlak van rock en dance zet het uit Nijmegen en Arnhem afkomstige Krach een stevig en opwindend, verrassend geluid neer. Knallen en een feestje bouwen is het devies.

FoTo

Sjo

ER

D T

iElE

MA

n

de songs van Krach beginnen meestal bij Reinier, maar tegenwoordig op een andere manier dan vroeger. ‘met mijn gitaar erbij probeerde ik wat te schrijven, dat nam ik mee naar de oefenruimte, waar we van alles uitprobeerden – maar dat leverde nooit zo heel veel op.’ Jan david lacht: ‘acht jaar lang gedaan, maar goed!’ Reinier: ‘Het werkte wel, maar niet alles werd eruit gehaald. ik ben vervolgens thuis nummers gaan maken en arrangeren met Garageband. ik plempte alles helemaal vol waardoor de nummers vaak een onover-zichtelijke bende werden. dat stuurde ik dan weer door.’ Jan david: ‘bassist peter, gitarist Rutger en ik hebben muziektechno-logie gedaan, dus als we weer eens wat van Reinier kregen, sloopten we er van alles uit en gingen doorbouwen en nieuwe versies maken. zo ontstond er een workflow: Reinier had iets, peter gooide alle on-nodige dingen eruit en maakte er een apart liedje van, ik maakte er geflipte synthpartijen bij, tot het een affe demo was. zo hebben we het hele album gemaakt. Toen Krach vervolgens de studio inging, wist iedereen precies wat het zou gaan worden.’

Toevalstreffers Reinier: ‘Het is de combinatie van mijn onkunde met die programma’s en dat zij wel weten hoe het moet. daarom zitten er soms heel rare dingen in.’ Jan david: ‘effecten die je nooit zou gebruiken bijvoorbeeld, maar die zitten erin omdat Reinier toevallig een knopje had ingedrukt.’ Reinier: ‘ik deed maar wat en daar kwamen leuke toevalstreffers uit. Het was een ontdekking om veel meer over die muziek na te denken, bezig te zijn met hoe je een nummer gaat maken. daarvoor was het drie akkoorden op een gitaar en erbij zingen, en dan denken dat je een nummer hebt.’

Page 24: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET24

DENNIS KOLEN

Tekst Willem Jongeneelen Foto’s Dimitri Hakke

DE MUZIEK VAN SINGER-SONGWRITER DENNIS KOLEN WORDT VAAK AMERICANA GENOEMD. De 31 jaar geleden in Rotterdam geboren, maar momenteel in Utrecht woonachtige Kolen begrijpt dat ook wel, hoewel hij zelf zijn muziek graag in een wat breder kader zou willen plaatsen. Hij groeide op in een muzikale familie. Zijn opa Jan speelde jazz, zijn papa Frie schreef liedjes die de jonge Dennis al jong zodanig inspireerden dat hij dat ook wilde gaan doen. ‘Via mijn vader zijn de albums Rubber Soul van The Beatles en Something Else van The Kinks mijn eerste muzikale herinneringen. Ik groeide wel op met Madonna en de radio van de jaren tachtig, maar ik had er geen voeling mee. Dan Fogelberg, The Byrds, Crosby, Stills & Nash en andere Amerikaanse Westcoast-muziek, dat was het wat ik thuis hoorde en mooi vond. Pas in de jaren negentig, met de grunge van Nirvana en de Britpop van Oasis, begon ik naar muziek uit mijn eigen tijd te luis-teren. De muziek die ik nu maak, zie ik dan ook meer als een combi van al die dingen. Omdat ik als singer-songwriter opereer, wordt dat vaak als Americana afgedaan, maar dat begrip is voor mij toegesne-den op een nauw omkaderde muziek stroming. Ik wil het graag breder houden en ook zaken in mijn muziek verwerken die niet uit de hoek van de singer-songwriters afkomstig zijn. Zoals dat werk van Ray Davies met The Kinks of solowerk van Paul McCartney. Ik richt me graag meer op harmonieën dan op ritmes. Ook die complexe, van The Beach Boys vind ik geweldig.’

CompromisloosDennis Kolen heeft gekozen voor een fulltime songwriterschap. Gek-scherend vertelt hij dat dat in Nederland vaak gezien wordt als een regelrechte reis richting afgrond. ‘Ik heb echter bewust gekozen om geen commerciële platen te maken. Solo doe ik compromisloos wat

Begin 2011 verscheen Revolution Of The Romantics, de negende cd van Dennis Kolen. Drie daarvan maakte hij met de band Wyatt (tussen 2001 en 2006) en zes onder zijn eigen naam (sinds 2005). Kolen is niet alleen bij zonder productief, hij werkt ook bij zonder snel. Net als Please Please Me van The Beatles in 1963 duurden de opnamen van Revolution Of The Romantics slechts twaalf uur. Het is er geenszins aan af te horen.

Page 25: FRET MAGAZINE maart/april 2011

DENNIS KOLEN

‘Solo werk ik compromisloos’

Page 26: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET26

mijn hart me ingeeft. De consequentie is dat je dan harder moet wer-ken om aandacht te krijgen. Het is pop voor liefhebbers, met oog voor wat aan die muziek vooraf ging. Die zijn al die voorgeprogrammeerde talentenjachten beu en zijn op zoek naar oprechte dingen. Dat lijkt in Nederland een wereld te zijn van rond de tweeduizend mensen die het fantastisch vinden. Ik heb daar een mooie plek tussen kunnen vinden. Ik kan eigenlijk niet goed verklaren waarom. Met Wyatt wilden we juist op hetzelfde level komen als Kane, een van de groepen waar me soms als voorprogramma voor dienden. We waren ook nog zo arrogant om het echt te proberen. Wyatt was een jongensboek, gestart op de middelbare school, toen we vijftien en zestien jaar waren. Later konden we tekenen bij Warner Music, met Novastar en Ilse DeLange toeren. We hadden redelijk wat succes, dus het was ook best wel heftig toen de zaak ontrafelde. We zijn nooit bewust gestopt, maar meer uit elkaar gevallen. In die periode had ik in de avonduren al instrument voor instrument aan mijn eerste soloplaat gewerkt. Ik had zoveel inspiratie, ik moest gewoon dat ei leggen. Een soort liefdes-baby, heel low key. Er zijn er ook maar vijfhonderd van geperst, maar de zaak kwam in een stroomversnelling omdat Leo Blokhuis in De Wereld Draait Door de plaat bejubelde. Het kan raar lopen. De mu-ziekbusiness is onvoorspelbaar.’

ValkuilAan de totstandkoming van het zeer gevoelige Revolution Of The Romantics zit volgens de maker ook een heel verhaal vast. De cd is min of meer spontaan tot stand gekomen en de songs schreven zichzelf. ‘Alles ging helemaal anders dan met Dutchboy, de cd die er aan vooraf ging. Ik wilde daarmee een soort eigen Pet Sounds (Beach Boys) creëren. Sterk gearrangeerd, met veel koortjes, harmonieën en violen. Dat kan tevens een grote valkuil zijn, zo bleek. De drang tot perfectie maakte het product te af. Het laat de luisteraar slecht toe; die krijgt weinig ruimte om in te stappen. Ik vergelijk dat wel eens met het beluisteren van een plaat van Bob Dylan of van Dire Straits. Dylan is veel meer rafelig. Dat laat je meer toe in die nummers. Hij geeft je de kans er een eigen foto van te maken. Dat is prettig.’‘Het vervaardigen van Revolution Of The Romantics moest dus helemaal anders dan Dutchboy. Ik zat tijdens het schrijversproces van de songs ook alleen in mijn huis in Rotterdam en dronk veel. Mijn relatie was net beëindigd en dankzij die geestestoestand diende zich een groot aantal songs aan met als thema heartfelt emotions. De demo’s, met één microfoon opgenomen zang en gitaar, waren zo puur, zo eerlijk. Mijn bandleden wilden het verwerkingsproces met mij delen en zeiden dat we dit werk zo spontaan en direct mogelijk moesten opnemen. We hebben twee avonden het werk in de garage van onze drummer doorgenomen, huurden een studio en na twaalf uur hadden we twaalf songs opgenomen. Meteen de dag erna was alles gemixt en de derde dag was de boel gemasterd. Er is niets gerepareerd. Dit is de meest directe vorm hoe emoties kunnen worden gekanaliseerd van je hart naar een cd.’

LIVE LIVE LIVE19 maart Theater ‘t Speelhuis Helmond

www.denniskolen.nl

‘Mijn ex-vriendin komt nog wel eens kijken. We zijn nog goede maatjes. Het is moeilijk om persoonlijke dingen te zingen, zoals de openings-regel van Driving Blind: Put on that stars and bars record that you like so much. Die cd van Neil Young was haar favoriete plaat. Het was ook Neil Young die ooit zei: ‘Als songschrijver ben je vaak bezig met het verhullen van wat je precies wil zeggen.’ Vaak is dat te persoonlijk. Je moet er dan een draai aan geven om het de wereld in te sturen. De slak moet een huisje hebben om als onderdak te laten fungeren.’

‘We zijn met Wyatt nooit bewust gestopt, maar meer uit elkaar gevallen’

Page 27: FRET MAGAZINE maart/april 2011

DISTRIBUTION: PIASWWW.PROVOGUERECORDS.COM

WWW.MASCOTRECORDS.COM COOL GREEN RECORDINGS

4 MAART

4 MAART IN DE WINKEL ALS 64 PAGINA DIGIBOOK!

LIVE:03 Mrt 2011 DE VEREENIGING, NIJMEGEN 14 Apr 2011 TIVOLI, UTRECHT 15 Apr 2011 OFF CORSO, ROTTERDAM 16 Apr 2011 ATAK, ENSCHEDE21 Apr 2011 VERA, GRONINGEN 22 Apr 2011 MELKWEG, AMSTERDAM23 Apr 2011 HEDON, ZWOLLE 29 Apr 2011 EFFENAAR, EINDHOVEN

www.destaat.net

DE VEREENIGING, NIJMEGEN

TIVOLI, UTRECHT

DE VEREENIGING, NIJMEGEN

TIVOLI, UTRECHT

DE VEREENIGING, NIJMEGEN

TIVOLI, UTRECHT

DE VEREENIGING, NIJMEGENUITVERKOCHT

adv_205x280-Fret2.indd 1 9-2-2011 10:39:45

Page 28: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET28

RIGBY

‘Ik had een klote jaar achter de rug’

Tekst Jasper Schoon

Christon Kloosterboer, zanger van de rockformatie Rigby, had een bewogen jaar achter de rug toen hij aan zijn nieuwe album Solid Ground ging schrijven. Het album heeft voor hem daardoor extra veel betekenis. Door zijn gedachten op papier te zetten, kwam hij stukken sterker terug. Met Solid Ground kreeg hij weer vaste grond onder zijn voeten. Platenmaat-schappij Universal brengt het album deze maand uit.

FoTo

St

ef

Na

ge

l

‘In de meesTe clIchés zIT een kern van waarheId. een diamant wordt mooier als hij steeds geslepen wordt. als je ergens in gelooft en je houdt daar aan vast, komt het uiteindelijk wel goed’, zegt chris-ton kloosterboer vurig, terwijl hij aan een glas water zit in het Baarnse kantoor van zijn platenmaatschappij. ‘Ik had een klote jaar achter de rug. voelde me verraden door een vriendschap die de mist in ging en raakte daardoor een beetje in de war. Ik wilde het positieve vasthouden. Ik ben in die periode echt op zoek geweest naar solid ground. door het schrijven van muziek heb ik die vaste grond weer gevonden.’de kern van elke muzikant is het beschrijven van zijn gevoelens in mooie liedjes, vindt de frontman van rigby. ‘Ik heb gemerkt dat ik er pas over kon schrijven toen ik het een beetje verwerkt had allemaal. Toch ben ik ook midden in de crisis die ik doormaakte achter de piano gaan zitten. Ik heb door die liedjes te schrijven echt iets van mezelf laten zien. Iedereen maakt het mee in zijn leven. Ik heb mijn persoon-

Page 29: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 29FRET

RIGBYlijke leed proberen te beschrijven met liedjes. muziek is voor mij de beste manier om me te uiten.’

Uitlaatklepaan het begin van 2010 werkte kloosterboer aan zijn nieuwe album en in de zomer vertrok hij voor een paar weken naar Brussel om zijn plaat in de IcP studios op te nemen. ‘het werken was voor mij echt een uit-laatklep om weer rust te krijgen. we hadden rond die tijd ook een band-wisseling gehad. dat heeft ook meegespeeld bij wat ik doormaakte. Gelukkig bestaat de band nu uit een stel muzikanten dat de prioriteit heeft om met een zo mooi mogelijke plaat te komen. het klikt enorm met de huidige rigby-samenstelling. daar ben ik heel blij mee.’van de twaalf tracks heeft de zanger een paar favorieten ertussen zitten. ‘de titelsong solid Ground en de song Time zijn voor mij het meest bijzonder. het zijn allebei tijdsdocumenten waar ik persoonlijk veel mee heb. Bij het schrijven van solid Ground vond ik het belangrijk dat ik me vast kon houden aan iets wat ik mooi vond. Ik had in de tijd dat het minder met mij ging een soort mantra waar ik me aan vast hield: It’s over now, they can’t longer harm you. op zich is het nummer niet heel zwaar, maar het gaat wel ergens over’, aldus de zanger.

Gedachtewereldvolgens kloosterboer kun je als artiest heel erg geïnspireerd worden door een boek of een film of een ander stuk muziek, maar is het ook

heel mooi om door je eigen gedachtewereld bewogen te worden iets moois te maken. ‘op dat soort momenten weet je dat je zo origineel als mogelijk bezig bent. dat is de mooiste muziek die er is. dan weet je dat wat je aan je publiek vertelt echt vanuit jezelf komt. Ik laat op die manier echt iets van mijzelf zien aan mijn publiek. dat is toch het mooiste wat je als muzikant kunt doen.’Ten tijde van het debuut everything must Go van rigby schreef kloos-terboer iets minder intens aan zijn songmateriaal. ‘onze debuut-cd had veel meer weg van een jongensdroom. Toen ik die ging opnemen, had ik gewoon een tas met liedjes liggen waarmee we de studio in zijn gegaan. als muzikant vind ik het goed dat ik nu iets van mezelf heb laten zien. er zijn ook artiesten die hun liedjes laten schrijven door anderen. Ik ben zelf juist heel blij met deze cd omdat het een deel van mezelf is.’

door de liedjes op het podium te spelen, worden ze volgens de front-man nog meer eigen. ‘Ik kan mezelf volledig uiten. Ik krijg daardoor steun van mijn publiek. door ze live te spelen, helpt het de dingen te verwerken. Ik ben me op dat moment heel bewust van wat voor muziek ik maak. er is daardoor ook een wisselwerking met het publiek. Ik krijg veel verhalen van fans die steun hebben aan mijn muziek. als je even onderuit gaat, kan je de draad daarna weer goed oppakken. Ik ben nu achtentwintig en dat ik dit meegemaakt heb, maakt mij nederig. Ik haal veel kracht uit mijn muziek.’ www.rigbymusic.nl

Page 30: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET30

NIELS AALBERTSMUZIKANTENCOACH

‘Er is een nieuwe wereld

ontstaan’

Page 31: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 31FRET

Tekst Renate Sun-Louw

Tien jaar geleden draaide niels aalberTs nog volop mee in de convenTionele muziekindusTrie. Hij werkte als a&r-manager achtereenvolgens bij pias en universal music. ‘Wat ik me nog goed kan herinneren, is dat ik bijna fysiek onpasselijk werd van al het gezeik in de muziekindustrie. die focus op de negatieve effecten van illegaal downloaden en wat er allemaal nog meer verkeerd ging. de gedachte dat de hele boel in elkaar klapte.’als reactie op die negativiteit besloot hij om een blog te beginnen: eerste Hulp bij plaatopnamen. ‘ik focus vooral op wat er allemaal wél kan. illegaal downloaden gaat nooit meer weg, het heeft geen zin om daar een mening over te hebben. er is een nieuwe wereld ontstaan. en als die wereld er eenmaal is, wat kun je daar dan allemaal nog meer?’zijn blog is een tjokvolle verzameling observaties, casestudies en meningen, maar vooral ook praktische tips voor muzikanten. ‘voor ik begon, heb ik er vier maanden over nagedacht: ga ik echt al mijn kennis gratis delen? ja, dat ga ik doen. Wat er gebeurt op internet en hoe daar waarde wordt gecreëerd, dat merk je pas als je er vol over-gave en zonder voorbehoud induikt.’zijn fascinatie voor internet heeft zijn kijk op marketing in de muziek voorgoed veranderd. die visie verspreidt hij niet alleen op zijn blog. onlangs verscheen zijn boek doorbraak! zero budget marketing op internet, dat uit twee delen bestaat: aan de ene kant het verhaal van kyteman, aan de andere kant een marketingboek voor muzikanten.

Casestudy: KytemanToen niels voor het eerst met colin ‘kyteman’ benders sprak, was het niet meer dan een getalenteerde, wat merkwaardige jongen met een droom over een hiphoporkest. ‘colin kon mensen betoveren om in dat malle idee te geloven. maar zelfs ik heb maandenlang in mijn achter-hoofd gehouden dat hij misschien wel niet goed snik was. We begon-nen er allemaal aan omdat het lollig was. Het ging heel erg over leuke dingen doen. niet over: waar haal ik die euro uit.’

in de lange aanloop naar het eerste optreden toe – maanden van orga-niseren, regelen en plannen – verdient het team achter kyteman helemaal niets. daarna begint de buzz die leidt tot een van de opvallendste suc-cessen uit de recente nederlandse muziekgeschiedenis. achter de schermen bouwde niels aan de bekendheid van kyteman bij media en publiek. een eerste aanvraag voor een optreden bij matthijs van nieuw-kerk in de Wereld draait door wijst hij af, omdat de timing niet goed is. als kyteman later alsnog in het programma verschijnt, slaat dit in als een bom. ‘na het programma zijn er drie mensen geweest die spontaan honderd euro naar zijn rekening overmaakten en zeiden ‘doe er maar iets leuks mee’. dat is bizar. Waarde creëren gebeurt niet meer op de traditionele manier. Het is een opeenstapeling van processen, waar je ineens op een onverwacht moment die euro uithaalt. uiteindelijk heeft kyteman nota bene nog het meest verdiend aan de verkoop van cd’s.’bij kyteman heeft hij geleerd om de controle los te laten. ‘We hadden wel een plan, maar het ging er meer om bewust een grote klap in het water te maken, en vervolgens bijsturen wat er gebeurt. Het was niet helemaal afgetimmerd, zoals met een traditioneel marketingplan. dat

is voor veel mensen moeilijk, vooral voor platenmaatschappijen, die jarenlang gewend waren om in de driver’s seat te zitten.’

Gratisals niels uitlegt wat hij beginnende bandjes aanraadt, klinkt zijn verhaal eenvoudig. zorgen dat je de beste bent, dat je een goed verhaal hebt, dat je geloofwaardig bent...Toch ziet hij een duidelijk verschil met de muziekwereld vóór het internettijdperk. ‘Het kopiëren van het succes van een ander werkt niet meer. de grootste bevrijding voor muzikanten is dat ze precies kunnen maken wat ze zelf leuk vinden. Hoe uitge-sprokener, hoe beter. over middelmaat wordt niet getwitterd. op in-ternet is er altijd wel iemand te vinden die ja zegt tegen jouw muziek. en die heet dan misschien niet matthijs van nieuwkerk, maar je kunt er wel een olievlek mee verspreiden. als jouw eerste luisteraar het tof vindt, vertelt hij het aan zijn vrienden. en uiteindelijk trekt die olievlek de aandacht van de Wereld draait door, daar geloof ik in.’Het is wel hard werken, de strategie die niels beginnende bands voor ogen houdt. zelf blogt hij elke dag. ‘de eerste week kwamen alleen mijn vader, mijn moeder en mijn broertje op mijn blog. een week later vertelde mijn broertje het aan zijn vriendinnetje. nu zijn er een paar honderd bezoekers per dag, soms zelfs een paar duizend.’regelmatig voert hij op zijn blog discussies over het woord ‘gratis’. Hij raadt bands bijvoorbeeld aan om gratis tracks op hun website aan te bieden. ‘als je wilt leven van je muziek, kan het een blokkade zijn om alles zomaar weg te geven. maar je wilt aandacht hebben van je fans, en het is moeilijk om geld te vragen voor aandacht als je nog niet bekend bent.’ in zijn vurige pleidooi draait alles om delen: ‘ik ben geen hippie, ik ben echt wel een marketeer, maar die interactie vind ik te gek. er zijn mensen die muziek met je willen delen, die tips geven – terwijl je ze nog nooit in het echt hebt gezien. internet is de grootste kroeg van de wereld.’ http://eerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com

1 Bedenk een stappenplan‘de eerste stap is niet dat je wordt uitgenodigd bij 3Fm. zorg eerst dat je de beste band van de oefenstudio’s bent. speel daarna de bruiloft van je nicht plat met je eigen nummers. daar begint het mee. Waar veel bands over struikelen, is dat ze niet zien welke tussenstappen er genomen moeten worden voor ze bij hun doel zijn.’2 Geef fans het gevoel van een community‘als je je met social media bezighoudt, zorg dan dat je je fans continu het gevoel geeft dat je met z’n allen bent. Wees bereikbaar, laat zien waar je mee bezig bent. plaats bijvoorbeeld je twitteraccount op je blog.’3 Wees oprecht‘ik vind het ideaal als elk bandlid zijn eigen twitteraccount heeft, maar je moet het alleen doen als je het tof vindt. mensen zien het als je met lange tanden je tweets verstuurt. social media bestaan bij de gratie van oprechtheid. is het niks voor je, zoek dan iemand anders die je daarvoor kunt inzetten.’

3 TIPS VAN NIELS AALBERTS

Je zit in een band, je weet dat je goed bent en je stopt al je energie in de muziek. Waarom gebeurt er dan toch niets? Waar blijven de fans en de media? Muzikantencoach en blogger Niels Aalberts, een van de drijvende krachten achter het succes van Kyteman, geeft tips. Van zijn hand verscheen onlangs het boek Doorbraak! Zero Budget Marketing op Internet.

FoTo

Die

De

Rik

Zu

nn

eB

eR

G

Page 32: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET32

CCCCCCC CCC

32 FRET

25 februari Metropool Hengelo 5 maart Gigant Apeldoorn8 april Hedon Zwolle

www.colossa.net

LivE LivE LivE

‘We speelden in de Hedon in ZWolle als support van elle Ban-dita en om onze ep te promoten. die avond raakten we in contact met de mensen van het Goomah label. Toen is de basis gelegd voor onze debuutplaat’, zegt drummer dennis Meentz. ‘de band was toen een klein jaar samen. daarna hebben we veel op het podium gestaan en zijn we de studio in gegaan.’de roots van de drie bandleden liggen oorspronkelijk in het zuiden van limburg, maar de frontman woont inmiddels in Utrecht. Zanger/gitarist Remco eijssen: ‘onze oefenruimte is een tijd lang in sittard geweest en we woonden in Heerlen en Kerkrade. We hebben de af-gelopen tijd veel heen en weer gereisd tussen het zuiden en midden nederland. de drang om samen goeie muziek te maken overbrugt de grote afstand.’Colossa heeft in het afgelopen jaar een aantal belangrijke stappen op weg naar het succes gemaakt. ‘We hebben belangrijke supports gedaan en stonden met The Mad Trist in heel veel bekende zalen. Het was een

mooie tijd, die najaarstour. de band is ook verkozen tot 3FM serious Talent en we zijn door 3voor12 uitgekozen als Hollandse nieuwe. en nu de cd uit is, moet het nog drukker worden.’

Guido AalbersBorn to Make A sound werd volgens bassist Bas Braamz in korte tijd in elkaar gezet, met behulp van producer Guido Aalbers. ‘Het opnemen ging soepel. We hadden heel lang geoefend op alle tracks en een goede preproductie gemaakt. We wisten zelf heel goed wat we wilden en Guido heeft dat naar een hoger plan getrokken. Hij snapte meteen waar we naartoe wilden met dit album en heeft het goed weten te vangen.’Het resultaat ligt sinds kort in de winkels en alle drie de bandleden zijn er ontzettend tevreden over. ‘We hebben een goede balans gevonden tus-sen harde knalmuziek en wat meer ingetogen nummers. de cd is qua kleur heel donker, maar ook warm. Het is volgens ons een heel veelzij-dige plaat geworden. We hebben als band hiermee een hele duidelijke stap naar voren gedaan. Het is een debuut met veel diepte.’

InvloedenQua invloeden zijn er voor Colossa een aantal duidelijke voorbeelden te noemen, toch willen de bandleden niet te veel teruggrijpen op oude dingen, zegt eijssen. ‘natuurlijk hebben wij veel geluisterd naar bands als Foo Fighters en led Zeppelin en houd ik ook veel van de muziek van Jack White. We worden ook veel vergeleken met bands als Queens of The stone Age, maar willen wel een eigen vrijgevochten sound hebben.’Bijna alle nummers van Born To Make A sound zijn in de oefenruimte in sittard ontstaan, zegt de frontman. ‘ik stond vaak aan de basis van de nummers en heb ook alle teksten geschreven. de meeste songs zijn in your face. Het thema vriendschap komt veel voor in mijn songs. Maar ook de liefde. ik heb geprobeerd om niet al te cryptisch te zijn. Voor mij is het daardoor een hele eerlijke plaat geworden.’Volgens de bassist is het nu de bedoeling om op eigen kracht een tour langs het clubcircuit te maken. ‘We hebben veel zalen gezien als voorprogramma, nu willen we als hoofdact terugkomen. Colossa heeft nog niet in de Melkweg of de paradiso gespeeld. dat is wel iets waar we de komende tijd nog op hopen. Als onze debuut-cd goed gaat lopen, dan komen die zalen vanzelf dichterbij.’

CoLossa

De alternatieve rockformatie Colossa werd recent ontdekt door het Zwolse platenlabel Goomah Music. De drie rockers uit Utrecht en Limburg speelden als support van The Mad Trist en Triggerfinger. Hun debuutalbum, Born to Make a Sound, past goed in het straatje van deze stevige rockacts. Zelf wil de band vooral een eigen geluid laten horen en de muziek spelen waar ze zin in hebben.

Tekst Jasper Schoon

Eerlijke vrijgevochten rocksound

Page 33: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 33FRET

GodFaTHERS

inds mensenheugenis is Den Haag Neerlands beatstad nummer 1. ‘Dat

hebben we aan de Indische jongens te dan-ken’, zegt Frans Krassenburg. ‘Ze hadden veel meer muzikale bagage en daar hebben wij van geprofiteerd.’Den Haag heeft begin jaren zestig een grote Indische gemeenschap. De jongeren manifes-teren zich als echte rockers. De stad bruist. ‘Er waren veel bandjes. Overal was wel iets te be-leven’, vertelt Krassenburg. ‘De Indische jongens hadden hun eigen bands, maar veel van hen speelden ook wel met ons mee. Dat vonden we geweldig. We vergaapten ons aan die Indi-sche bands.’ De groepen lijken moeiteloos met elkaar om te kunnen gaan. ‘Ach, overal is wel eens wat. Meestal ging het goed. Later had je wel groepen als de Bullen en de Kikkers. En in die tijd moest je nog wel eens rennen!’Krassenburg begint als zanger in schoolband-jes. ‘Heel primitief. We deden Elvis en Cliff Richard na. Maar het werd steeds beter.’ Met zijn band-je schopt Krassenburg het tot voorprogramma van de Haagse rockers Renée & The Alligators. ‘Echte apparatuur hadden we niet. We speelden op oude radioversterkers en ik heb wel eens meegemaakt dat de drummer alleen een side drum en een bekken had. Zo speelden we lied-jes van Cliff Richard. Dat kan nu echt niet meer, maar het was wel gezellig. Jammer dat het kleine circuit niet meer bestaat.’In 1964 wordt hij de nieuwe zanger van de Golden Earrings (toen nog met een s). Die groep had toen in Den Haag al een reputatie. ‘Ze speelden instrumentale nummers en heet-ten aanvankelijk de Tornado’s. Maar er was al een band die zo heette, dus noemden ze zich de Golden Earrings. Ik kwam erbij omdat ze echte beatmuziek wilden maken.’Na de komst van Krassenburg gaat het snel met de band. Freddie Haayen, later hun vas-te producer en manager, loodst ze binnen bij Polydor en Please Go wordt een bescheiden hit. Het avontuur neemt pas echt grootse vor-men aan als That Day, opgenomen in Enge-land, in de top vijf belandt. ’We mochten op-treden op tv bij Willem Duys. Toen ging het echt rollen. Even was het een gekkenhuis! Maar het was niet zo dat we overal als een

S

‘We deden Elvis en Cliff Richard na. Heel primitief. Maar het werd steeds beter’

OVER DEN HAAG‘Er zit gewoon heel veel muzikaal talent. Ik weet ook niet hoe dat komt. We hebben het allemaal geleerd van de Indische jongens. Door de Indorock heeft Den Haag zich kun-nen ontpoppen tot de beatstad die het nu nog steeds is. En het blijft ook zo. Er was ook onderling geen haat en nijd. Iedereen ging leuk met elkaar om.’

MEER HAAGSE BEATRobbie van Leeuwen Niet alleen de grote man achter The Motions, maar ook degene die beatstad Den Haag op de wereldkaart zet met Shocking Blue. Venus wordt een wereldhit en zangeres Mariska Veres een icoon. Willem BielerDe energieke zanger van de Kjoe, oftewel Q65. Met zijn Haagse Engels is hij on navolgbaar en zijn podiumact als frontman van de band is ongeëvenaard.The HaigsBegin jaren zestig een van de populairste Haagse beatbands. Met als zanger Barry Hay. Sandy CoastGroep rond Hans Vermeulen die echter pas in de jaren zeventig hun grootste successen behalen.

BELANGRIJKE ALBUMSGolden Earrings – Just Earrings (1965)Q65 – Revolution (1966)The Motions – Introduction To The Motions (1965)Nederbeat ’63-’69: Beat, Bluf & Branie (2001)

FRANS KRASSENBURG

koning werden binnengehaald. Daar ging het ons ook niet om. We wilden gewoon spelen, en dat lukte.’Tot 1967 blijft Frans Krassenburg zanger bij de Golden Earrings. Hij maakt mee hoe de band zich ontwikkelt van Haags beatbandje tot een band die internationaal op doorbreken staat. ‘Voor mij was het echt een erg mooie periode met veel leuke herinneringen’, zegt hij nu. In 1967 slaat de band echter een an-dere weg in. ‘De jongens wilde een andere richting op en daar paste mijn stemgeluid niet bij. Daar hebben we goed over gesproken en zijn toen in goed overleg uit elkaar gegaan.’Krassenburg maakt in 1968 een fraaie solo-plaat. Op Here’s A Heart helpen z’n oude maatjes George Kooymans en Rinus Gerritsen hem ieder met een compositie. Verder staat ook zijn hitje Golden Earrings op de plaat. Terwijl de Earring de ‘s’ uit de naam verwijdert en op de drempel staat om een wereldact te worden, doet Krassenburg het wat rustiger aan. ‘Ik heb een heel ander leven opgebouwd. Daarbij was er ook altijd ruimte om met muziek bezig te zijn. Ik had een eigen band en een klein artiestenbureau.’Omzien in wrok doet Krassenburg niet. Dat is volgens hem ook helemaal niet nodig. ‘We hebben niet zo vaak contact, maar als we elkaar ergens tegenkomen, is het altijd erg leuk. We hebben een fijne tijd met elkaar ge-had en samen erg veel meegemaakt. Het mooie is dat we toch de geschiedenis in zijn gegaan als een van de meest succesvolle bands van ons land.’

Ze hebben in Nederland aan de wieg gestaan van een muziekstijl, liepen voorop en hebben onmiskenbaar hun stempel gedrukt op de Nederpop. In de serie Godfathers deze keer aandacht voor de Haagse beat en Frans Krassenburg, de eerste zanger van de Golden Earrings.

Tekst Di-Lan Sun Foto Alex de Groot

Page 34: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET34

DAZZLED KIDTekst Nancy Tjalondo

Foto’s Joni Spaan

Page 35: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 35FRET

DAZZLED KID

Eind 2009 maakte Voicst bekend een pauze in te lassen. Frontman Tjeerd Bomhof heeft niet stil-gezeten en komt nu als Dazzled Kid met een solo album: Fire Needs Air.

Geen twijfels meer voor

Page 36: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET36

D K‘Het plan is om geen plan te hebben’

Een plaat zonder Joppe en Sven. Hoe voelt dat?‘Ik ben blij dat het album af is. Het is toch altijd wel een trip om zoiets te maken. En dit keer was het echt anders, omdat het zonder de jongens was. Soms was het echt wel lastig omdat we met Voicst zo op elkaar zijn ingespeeld. Aan de andere kant is het makkelijker omdat je maar met één mening rekening hebt te houden, die van jezelf. Maar dat kan ook best lastig zijn, omdat het niet altijd evident is welke kant een nummer op moet gaan of hoe iets moet worden. Met z’n drieën kun je daar nog over discussiëren, zodat je er sneller uitkomt.’

Hoe uitte zich dat in het schrijfproces voor dit album?‘Qua schrijfproces is het moeilijk met elkaar te vergelijken. Met Joppe en Sven ben ik muzikaal opgegroeid. We hadden zo’n natuurlijke manier van werken, dat is niet te vergelijken met dat wat ik nu doe. Met Voicst hoefde ik bijvoorbeeld helemaal niet na te denken over de bas en de drums, omdat zij zelf twee supercreatieve gasten zijn. Dus bijna alles wat zij ervan maakten, vond ik goed. Niks meer aan doen! Wat ik wel echt anders heb gedaan dan hiervoor is nummers meer proberen in één flow af te maken. Er komt altijd zo’n punt tijdens het schrijven van een nummer dat het even lastig is. Vroeger legde ik een nummer dan weg om er later, een dag, een week, of een paar weken later, weer op terug te komen. Het afgelopen jaar heb ik mezelf ertoe gezet om meteen door te zetten en het af te maken en dus een liedje in de sfeer van één moment te maken.’

Hoe kwam je uiteindelijk tot het besluit om toch een plaat uit te brengen?‘Ik heb eerst maandenlang liedjes gemaakt. Er zat voor mijn gevoel niet echt een eenheid in die liedjes, waardoor ik weer erg twijfelde over wat ik er nou mee moest. Op een gegeven moment speelde ik met Simon (Simon Akkermans van C-mon & Kypski, tevens producer van Fire Needs Air red.) in de Nederpopshow. Hij vroeg waar ik mee bezig was en ik vertelde hem dat ik liedjes aan het maken was, maar dat ik niet zo goed wist wat ik daarmee wilde doen. Ik ben bij hem langsgegaan om hem wat dingen te laten horen en hij zag juist wél heel erg een lijn in wat ik aan het maken was. En dat heeft mij aan het denken gezet.‘

Waar zijn die twijfels nu?‘Nu sta ik heel erg achter het album. Tijdens het proces zat ik wel vaak in een soort van Yes, no, maybe-stemming. Maar nu is het wel helder voor mij hoor, zeker! Ik had Simon blijkbaar nodig om mij te laten zien wat het geheel was in wat ik allemaal gemaakt had. En dat was wat ik daarvoor gewoon nog niet zag. De ene dag vond ik een nummer heel goed en de volgende dag vond ik het gewoon helemaal niks meer. Echt heel weird.’

Ben je een perfectionist?‘Die kans is aanwezig.’

Is dat een voorzichtig ‘ja’?‘Dat is een voorzichtig ‘geen commentaar’. Het is meer dat ik eerst nog niet zo goed wist waar ik nou precies mee bezig was. Op een gegeven moment kan ik daar vrij onzeker over worden. Die onzekerheid en het perfectionisme zijn twee extremen die er dan allebei zijn, wat heel vermoeiend kan werken. Maar het werkt wel.’

Je hebt het album vrij snel gemaakt. Eind 2009 lasten jullie met Voicst een pauze in en amper een jaar later sta je hier met Fire Needs Air.‘Het enige wat ik vorig jaar wel helemaal zeker wist, was dat ik gewoon heel veel wilde maken, en dat heb ik de hele tijd gedaan. Ondanks dat ik mijn twijfels had, ben ik daar gewoon mee doorgegaan. En bij alle nummers die nu op de plaat staan, had ik tijdens het maken ervan wel altijd een moment het gevoel van ‘wow, dit is goed!’. En toen ik afge-lopen zomer met Simon zat en het idee kwam om de plaat samen te gaan doen, had ik al veel gemaakt. Waarvan veel nummers ook al bijna af waren. Dus in dat opzicht scheelde het al heel veel tijd.’

Hoe ben je aan je muzikanten gekomen?‘Ik was op Oerol met Kytopia (het project van Colin ‘Kyteman’ Benders, red.) en dat was een heel toffe week van zeven dagen zonder plan muziek maken. Iets wat soms heel tof was, maar soms ook best wel slecht. Maar het was gewoon echt helemaal vrij, echt heel cool. En daar zag ik een aantal muzikanten, waaronder Satin, de drummer van Relax (Satindra Kalpoe, red.). Het was zo tof hoe hij daar heel zen met zijn ogen dicht muziek aan het maken was. Maar ook bandoneonspeler Mark Constandse was daar. Anderen was ik in de jaren ervoor al te-gengekomen: Glenn Gaddum, de bassist van Anouk, vond ik altijd heel goed en hij vond de liedjes die ik voor Anouk had gemaakt heel tof om te spelen. Dus uiteindelijk leek alles wel op zijn plek te vallen. Je gaat toch op zoek naar mensen die iets kunnen leveren wat bij jou past en wat het verder kan helpen. En ik had wel een gut feeling bij bijvoorbeeld Satin en Glenn. Ik wist: dat moet het zijn. Simon heeft zijn studio in Utrecht bij Kytopia en daar zijn we gewoon gaan oefenen met z’n allen en de sfeer gaan zoeken en bepalen. Toen ging het ineens heel snel.’

Je hebt hiervoor veel met andere artiesten gewerkt. Bijvoor-beeld met Giovanca, Anouk, Perquisite en Jacqueline Govaert. Toch staan er geen features op het album. ‘Nee, niet in de zin van leadvocalisten. Dat was niet een bewuste keuze van per se wel of niet, dat is gewoon zo gelopen. Maar los van de muzikanten als Satin, Mark en Glenn hebben ook veel mensen van Colin’s orkest meegedaan. Zoals Bink, de percussionist en Morris Kliphuis, hoornist. En dat was ook het te gekke van het werken in die studio van Simon. Omdat het bij Kytopia zit, zijn die gasten daar ge-woon. Dan kwam de beste percussionist van Nederland even luisteren en die vond het een te gek nummer en deed vervolgens gewoon mee. Of de backing vocals door Pax, dat was gewoon tof.‘

Bij Motorbike, Yes, No Maybe en bij Stronger eigenlijk ook, krijg ik een gevoel van vrijheid en gewoon gaan. ‘Op het moment van schrijven, maak ik het gewoon en dan is het moeilijk om iets te zeggen over hoe zoiets ontstaat. Zowel qua tekst, sfeer en gevoel. Maar nu ik erop terugkijk, gaan veel nummers inder-daad over achterlaten van dat wat je gewend bent. Niet weten wat er voor je ligt.’

Is dat belangrijk voor jou? Om met die instelling in het leven te staan?‘Ja. There’s a time for everything. Ik denk wel dat het afgelopen jaar daar in het teken van stond.’

Page 37: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 37FRET

D K5 maart Hedon Zwolle 9 maart Tivoli de Helling Utrecht 10 maart Vera Groningen 11 maart Metropool Hengelo 16 maart 013 Tilburg 17 maart Nieuwe Nor Heerlen 19 maart Rotown Rotterdam 24 maart Doornroosje Nijmegen 30 maart Melkweg Amsterdam

www.dazzledkid.nl

LIvE LIvE LIvE

The Weight Of My Days daarentegen is onwijs vrolijk, maar gaat juist weer over afscheid. Van waar die tegenstelling in dit nummer?‘Het nummer is onderdeel van de trilogie Happy songs about death, omdat ik de dood een vrij ongrijpbaar en lastig onderdeel van het leven vind en daar wel liedjes over wilde maken, maar niet het gevoel had dat ik goed kon uitdrukken en overbrengen hoe dat voor mij voelt. Ik had het gevoel dat het allemaal een beetje te somber en pathetisch werd, en dat zijn niet echt de nummers waar ik van hou. Dus dacht ik: ik draai het om en maak er vrolijke verhaaltjes over. Dan doe ik er in ieder geval nog iets mee.’

Maakt dat contrast het interessanter voor jou?‘Ik vind het mooi wanneer iets moeilijks en iets sombers, iets moois en energieks kan worden. Ik had het ook heel erg toen we met Voicst op Pinkpop stonden en op een gegeven moment Aha Erlebnis speel-den, een nogal donker liedje van onze tweede plaat, en iedereen stond te springen. Wat cool dat het zo bij elkaar komt. Dat vond ik heel tof! Het is niet dat ik dit soort dingen alleen maar doe, maar ik vind het wel een heel mooi iets.’

Wat is de indruk die je met dit album wil achterlaten?‘Ik denk niet heel erg op die manier over deze plaat. Dat weet ik niet. Dan zou ik een plan van tevoren moeten hebben gehad, voordat ik de liedjes maakte en dat heb ik nooit gehad. Ik had gewoon een vrij jaar waarvan ik niet zo goed wist wat ik daarin zou doen en daar is uitein-delijk deze plaat uit gerold. Ik heb hier met heel veel energie en plezier aan gewerkt en eigenlijk is het vooral een soort overzicht van het af-gelopen jaar voor mij geworden. Het is niet dat ik iets specifieks wil achterlaten met dit album. Het is meer aan anderen om er iets mee te doen. Of niet. Ik heb wel heel veel zin om de nummers live te gaan spelen. Uiteindelijk heb ik een hele toffe live band bij elkaar gesprok-keld. Best een virtuoos zooitje ongeregeld.’

En Voicst?‘Het creëren is altijd dat wat aan de basis staat van wat we doen. En dat is wat we nu even los van elkaar aan het doen zijn. We zien wel waar het heen gaat. Het plan is om geen plan te hebben, maar wel op zo’n manier dat je die dingen doet waardoor het plan zich misschien aan je ontvouwt. Zoals hoe het met mij en Simon is gelopen. Ik wist niet zo goed wat ik met mijn liedjes moest en hij wilde graag horen wat ik gemaakt had. En op de een of andere manier kwam dat bij elkaar. Kijk, het is niet zo dat ik helemaal niet heb nagedacht over de optie om een plaat uit te brengen. Maar tot het moment dat ik dat wist, heb ik gewoon die dingen gedaan die mij konden helpen om het helder te krijgen. Soms is dat met iemand praten, soms is dat een liedje schrij-ven. Je blijft gewoon bezig. En fire needs air. Soms heb je gewoon even wat rust en afstand nodig en dan ineens is het er.’

Page 38: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET38

Bs

38 FRET

31 maart De Bunker Gemert

www.bellysays.com

LivE LivE LivE

Frontman Erny GrEEn (Ernst GrEvink) is bEpaald GEEn GroEntjE in dE muziEk. ‘in de jaren tachtig had ik op de middel-bare school in Winterswijk al een new waveband, waarmee ik een ep opnam. nadat ik in utrecht moderne nederlandse literatuur had ge-studeerd, ben ik een jaar of vier, vijf als straatmuzikant gaan spelen. in utrecht, maar ook in landen als mexico, Guatemala en noord-amerika.’ rond 2000 richtte hij de americanaband polgate op. ‘We hebben tus-sen 2000 en 2005 drie albums gemaakt.’ daarna viel de band uit elkaar, maar muzikaal stilzitten was er niet bij voor Erny. ‘met maarten besse-ling nam ik in 2007 een in a Cabin With-sessie op in zuid-Frankrijk en kort daarop heb ik mijn overzichtsalbum, Heartland revisited, opge-nomen. bijna tegelijkertijd zong ik in het joy division tribute project Closer to Curtis. dat was heel succesvol, we trokken overal volle zalen. vooraf werd altijd de film Control van anton Corbijn gedraaid. We zijn er zelfs mee in praag en boedapest terechtgekomen op Corbijn- exposities.’Erny vatte het plan op om weer een eigen band te formeren met een muziekstijl die zijn beide liefdes, new wave en americana, in zich verenigde. met zijn oude polgate-maten bassist Walter Wilhelm, drum-mer Chris van der meer en de jonge toetsenist thijs Heij ging hij aan

de gang met nieuw materiaal. ‘bij elk nummer zochten we instinctief naar de juiste sound. We wilden een pure plaat maken, waarop we zoveel mogelijk live speelden. We hebben wel een paar overdubs gedaan. zo staan er koortjes op die ingezongen zijn door producer Henk koorn, natascha Waardenburg, mijn toen nog veertienjarige dochter minou Grevink en haar zanglerares, de singer-songwriter suzy dexter.’

Donkerderde sound van belly says is donkerder dan die van polgate, aldus Erny. ‘Het is geen echte americana meer. deze muziek is steviger, meer uptempo en er zit meer stuwing in.’ zijn manier van componeren en de arrangementen van de andere bandleden zijn vooral gebaseerd op hun gut feeling. ‘deze band is heel erg onderbuik. Er komt heel weinig denkwerk aan te pas. als ik een nummer schrijf bijvoorbeeld, begin ik met een melodie, met klanken. na een kwartiertje komt er wel een regel tekst uit mijn onderbewustzijn bovendrijven en daarna schrijft het liedje bijna zichzelf.’ ook qua instrumentatie is belly says een ander soort band: ‘ik speel op deze cd zelf gitaar en toetsenist thijs voegt een nieuwe invalshoek toe.’ belly says heeft al veel radio-optredens en interviews achter de rug, waaronder een twee uur durend programma met leon verdonschot. de volgende stap is de nederlandse podia kennis te laten maken met deze nieuwe band, wat gezien de vele lovende recensies een goed haalbare missie lijkt.

BELLY sAYs

Belly Says is de nieuwe band van de Utrechtse muzikant Erny Green. Het naamloze titel­debuut werd opgenomen in de Haagse Sahara Studio van Henk Koorn en krijgt jubelende reacties.

tekst Lilian van Dijk

‘Deze band is heel erg onderbuik’

Page 39: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 39FRET

BacksTagE

SERGE VAN UDENBEROEP HOOFDREDACTEUR/UITGEVER VAN MUZIEKBLAD UP MAGAZINE Backstage paspoort

Naam: Serge van UdenWoonplaats: Eindhovengeboorteplaats: EindhovenLeeftijd: 42Huwelijkse staat: Getrouwd, twee dochters van 16 en 18eerste album: Let There Be Rock van AC/DC Laatste album: Pinkerton van Weezer Favoriete album: Te veel om op te noemen, maar White Light, White Heat, White Trash van Social Distortion hoort daar zeker bij.eerste concert: Aardschokdag in Den Bosch (Mercyful Fate opende)Laatste concert: Boys Like Girls in Dynamo in EindhovenBeste optreden ooit gezien: Biohazard in Dynamo, Suicidal Tendencies in de Effenaar en Slayer in DynamoFavoriete NL band van dit moment: Peter Pan Speedrock en DestineMeest opmerkelijke klus ooit: Boompjes planten langs de snelwegWelke (grote) muzikant had je altijd al willen zijn: Steve Vaigrote inspiratiebronnen: Boeddha, Donald Trump, Robert Kirkman, Mike Ness, Mike MuirWat mogen we in de komende twaalf maanden van je verwachten? Up 74 t/m 83, T-shirt lijn, paar showtjestoekomst: Een grote jongen worden!

en typische uitgever of hoofdredacteur ben ik niet. Zo doe ik het hoofdredac-

tionele werk, beslis welke interviews en cd’s er in het blad komen, wie welk interview doet, het standaard hoofdredacteurschap. Daar-naast ben ik ook uitgever, ik regel de adver-tenties, heb contact met drukkers en distribu-teurs, ook de ledenadministratie doen we zelf. De boekjes inpakken hebben we tot voor kort nog zelf gedaan. Ik scan ook nog zelf alle cd-hoesjes. Ik doe echt alles zelf, behalve het schrijven. Daarin probeer ik me zoveel moge-lijk te beperken, want dat kost gewoon heel veel tijd en daar ben ik ook niet zo goed in.

De kracht van Up Magazine is dat we een niche-doelgroep kunnen pakken en interes-seren, dit in tegenstelling tot bladen die mu-zikaal te breed gaan. Ik denk dat zoiets de toekomst gaat worden, klein is het nieuwe groot! We richten ons op jongeren tussen de 14 en 24 jaar. Die houden van alles, die heb-ben een hele brede smaak, van Slayer tot Lady Gaga. Wij focussen ons op datgene wat daar muzikaal tussen zit. Wij gaan voor een jonge doelgroep, waar qua rockmuziek niemand in Nederland iets mee doet, terwijl die qua mar-keting juist interessant is. Het probleem in de muziekindustrie is alleen dat die doelgroep geen cd’s meer koopt. Daardoor zal een pla-tenmaatschappij minder snel adverteren en dat is een probleem waar ik dan mee zit, want zonder adverteerders geen blad.

Geestelijk kan mijn werk zwaar zijn, het geeft een hoop stress. Ik moet toch iedere maand mijn advertenties verkopen. En de leuke in-terviews… eh, het is niet zo dat Nederland nou echt een rockend land is waar grote pla-tenmaatschappijen hun rockbands promoten. De grote labels zijn bezig met grote interna-tionale namen. Tegenwoordig snappen we ook wel dat er geen budget is bij platenmaat-schappijen in Nederland. Ik probeer een leuk blad te maken en heb daarbij hulp nodig van de platenmaatschappijen; die promoten alleen wat uitkomt. Ik zit er dan mee dat bands vaak alleen te interviewen zijn als er een cd uit-komt.

Internet is zeker een concurrent of alternatief, maar ik geloof nog steeds dat als mensen gaan poepen, dat ze dan niet met een laptop

op het toilet gaan zitten, maar dat ze dan een blad pakken. Mijn geheime wapen is dat ik posters in het blad kan zetten. Die kun je niet down loaden. En een papieren blad bewaren mensen. Ik denk dat Nederland goed in z’n bladen zit. Vroeger verschenen advertenties van rockmetal-releases in alle relevante bladen, tegenwoordig kiezen ze daarvoor nog maar een paar bladen uit. Het is niet meer zo dat de muziekindustrie een muziekblad draagt. Voor mij is muziek emotie of je er nou boos, verdrietig of vrolijk van wordt. Het gaat mij om wat muziek bij mij teweegbrengt. Dat probeer ik ook in mijn blad met die bands naar voren te laten komen.’ www.upmagazine.nl

In de rubriek BACKSTAGE nu eens geen aandacht voor de band of artiest, maar voor de mensen die in de muziekwereld achter de schermen werken.

Tekst John Buis

E

Page 40: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET40

VANDERBUYST

Denk aan breed staande, headbangende heren met lange wapperende haren en hardrock uit de jaren zeventig en tachtig. Dat is Vanderbuyst, een trio van nu, hardrock oude stij l, met melodieuze songs op strakke ritmes en snerpende solo’s. Niet van deze tij d, maar nu al super-hip in Duitsland en op ieder ouderwets knallend hardrockfeest. In het voorprogramma van het Britse Saxon gaat Vanderbuyst de hele maand mei Europa proberen te veroveren.

OOK NEDERLAND WORDT LANGZAMERHAND WAKKER. Van het op een Duits label uitgegeven debuut (zeven tracks in veertig minuten, zowel op vinyl als op cd) gingen er al een paar duizend over de toon-bank. ‘Is dat zuinig, veertig minuten? Vroeger was dat een heel nor-male lengte voor een elpee en wij begrijpen niet waarom iedereen maar probeert met afgewezen tracks of extra bijdragen toch maar die maximale tachtig minuten van een cd te benaderen’, aldus Willem Verbuyst, gitarist en min of meer naamgever van het trio. ‘Wel zouden we het liefst niet steeds drie jaar wachten en iedere jaar een nieuw album uitbrengen, zoals The Beatles dat vroeger deden.’De in Breda woonachtige, maar in het Vlaamse Gent geboren Verbuyst vormt samen met de oorspronkelijk uit Groningen afkomstige zanger/bassist Jochem Jonkman en de uit Zeeuws-Vlaamderen afkomstige drummer Barry van Esbroek sinds 2008 een drie-eenheid. Hoewel de bandleden nog niet of amper geboren waren toen hun favoriete bands uit de jaren zeventig en tachtig uitkwamen, zit die muziek bij het trio in de genen. Jonkman weet nog dat hij acht jaar jong was toen hij Painkiller van Judas Priest vanuit de bibliotheek mee naar huis nam om grijs te draaien. ‘Ik ben opgevoed met luidere muziek. Mijn ouders draaiden Cream, Queen, Led Zeppelin en Deep Purple, mijn broer kwam met nog steviger werk: Pantera en Metallica. De hardrock die ik nu zelf speel, daar ben ik pas de laatste tien jaar ingedoken. Dat begon met Iron Maiden, Whitesnake, Van Halen, Rainbow en via You-Tube ben ik alles wat aanverwant klonk uit gaan diepen. Ik vond ook andere bands, zoals The Melvins, wel leuk, maar via ontdekkingen van

Willem Verbuyst ben ik de meer obscure hardrock van ver daarvoor nog meer gaan waarderen.’

OerdriveJonkman verklaart muzikaal technisch enorm veel opgestoken te heb-ben van die ontdekkingstocht. Zijn ontwikkeling verliep geheel natuur-lijk. ‘Als kind speelde ik klarinet en saxofoon op straat in Groningen, tijdens mijn middelbare schooltijd begon ik me met luidere muziek wat meer af te zetten tegen de maatschappij en nu maak ik alleen nog maar muziek vanuit het hart. Ik hoor bij veel bands tegenwoordig een muur van geluid. Ze trappen een distortionpedaal in en gaan blazen. Wij willen terug naar de muziek waarbij je hoort hoe een gitaar, een bas en de zang werkelijk klinken. Dan kom je uit bij de muziek uit de jaren zeventig en tachtig. De tijd dat er nog echte liedjes gecomponeerd werden. Zonder rare tellingen, maar wel met dat headbanggevoel. Dat is de oerdrive die in mensen zit. Dat heeft te maken met melodieën die goed in het gehoor liggen en met pakkende ritmes. Dat maakt dat type hardrock zo bijzonder, omdat die van de rock-’n-roll en de blues is afgeleid.’

Harder werkenDe band oefent twee keer per week en is gemiddeld drie dagen per week op pad voor een optreden. De band zou volgens Willem Verbuyst dit niveau nooit bereikt hebben als niet alle bandleden er zo vol voor zouden gaan. ‘Deze muziek moet strak zijn, want anders kan ik soleren

Page 41: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 41FRET

VANDERBUYSTTekst Willem JongeneelenHet echte headbanggevoel

12 maart The Little Devil Tilburg18 maart Xinix Nieuwendijk19 maart ’t Slot Wortel20 maart 013 Tilburg25 maart Underground Keulen26 maart ’t Beest Goes2 april De Bosuil Weert9 april Pedropicopop Raalte22 april dB’s Utrecht22, 23, 24 april Paaspop Schijndel

www.vanderbuyst.com

LIVE LIVE LIVE

FOTO

HE

LMIC

H V

AN

HE

RP

T

wat ik wil, maar stort de zaak als een kaartenhuis in elkaar. We hebben bewust voor een band met drie gekozen. We moeten wel wat harder werken om een vol geluid te krijgen, maar dat hebben we er graag voor over. Voor ons geen extra gitarist of toetsenist om de boel dicht te smeren. Dat heeft als groot voordeel dat alles heel duidelijk te horen is en de energie heel direct overkomt. We hebben in de studio ook vaak bewust voor maar één gitaarpartij gekozen. Veel bands laten zich overproduceren, maar schieten dan op het podium schromelijk tekort. Wij niet. Wat we in de studio doen, kunnen we ook live.’Daarom gaat het juist op de podia zo goed met Vanderbuyst. Volgens Willem Verbuyst is vooral Duitsland al helemaal overstag. ‘Duitsers zijn gestoord van deze muziek. Allemaal in spijkerpak, met van die patches erop genaaid. Het is een levensstijl. Ik heb er ook met mijn vorige band Powervice vaak op festivals gespeeld. Vanaf elf uur ’s ochtends han-gen ze met halve liters bier in de hekken. Ze zijn altijd enthousiast. In Nederland kijken ze eerst even afwachtend of ze dit wel gaaf mogen vinden. Dat is het grootste verschil tussen die twee landen.’ Zanger Jochem Jonkman praat over de Europese tour met Saxon als over een jongensdroom die uitkomt.‘Het is een soort vrijheidsgevoel.

Even los van de wereld geraken. Je gaat met een band mee met zo veel ervaring. Daar worden we echt niet slechter van. En levert het uiteindelijk niets op, dan is het de gaafste vakantie die ik me kan bedenken!’

Page 42: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET42

THE YOUNG VIPS 2011

Tekst Ko Panok Foto Sander Baks

Ze groeiden op met popmuziek en hardrock en ze imiteerden Freddie Mercury en Michael Jackson. Maar toen ze zelf serieus muziek gingen maken, kozen ze voor jazz: bassist Clemens van der Feen (30), pianist Thierry Castel (26) en saxofonist Jasper van Damme (24). Een gesprek met de Young VIPs 2011.

Page 43: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 43FRET

‘Als je onze jazz een kans geeft, vind je die gewoon leuk’YOUNG VIPS?De Young VIPs Tournee is sinds 1997 dé jaarlijkse jazztournee voor ‘buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire’. Met een uniek dubbelconcert op toonaangevende jazzpodia worden de nieuwste jazzontwikkelingen van eigen bodem gepresenteerd. Traditioneel worden de Young VIPs ge-selecteerd door de programmeurs van de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziekpodia. Om het jaar plaatst de winnaar van de (tweejaarlijkse) Dutch Jazz Competition zich automatisch

voor deelname (afgelopen jaar het Castel/Van Damme Quartet). De Young VIPs tournee 2011 wordt georganiseerd door de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia in samenwer-king met Muziek Centrum Nederland en mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. De tournee bestaat dit jaar uit vijftien dubbelconcerten door het Castel/Van Damme Quartet (voor de pauze) en de Clemens van der Feen Band (na de pauze).

Page 44: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET44

4 maart Het Diekhuus Middelharnis8 maart SJU Jazzpodium Utrecht10 maart JIN in de Lindenberg Nijmegen11 maart Porgy en Bess Terneuzen4 juni Jazz by Duurstede Wijk bij Duurstede27 oktober Mahogany Hall Edam28 oktober De Toonzaal Den Bosch29 oktober Hot House Leiden4 november Paradox Tilburg6 november Jazz Affairs Hoorn

www.youngvips.nl

LIVE LIVE LIVE

CLEMENs, THIErrY EN JasPEr zITTEN OP DE FrET-rEDaCTIE: 1 TEgEN 2. Een bassist die na zijn conservatoriumopleiding al enige jaren een vaste waarde in jazzland is geworden, in allerlei gerenom-meerde groepen speelt, zelfs bij Toots Thielemans, en die sinds enige maanden leider is van zijn Clemens van der Feen Band (met broer Paul van der Feen op saxofoon, Jesse van ruller op gitaar en Flin van Hemmen op drums). Tegenover Clemens een pianist en een saxofonist die elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan het rotterdams Conser-vatorium en daar twee jaar geleden hun Castel/Van Damme Quartet oprichtten (met contrabassist sven Happel en drummer Mark schilders). Thierry speelt ook in de band van Wouter Hamel. Jasper studeert nog voor zijn masters diploma aan het Conservatorium van amsterdam.

Denken jullie dat je een popliefhebber met jullie muziek kunnen aanspreken?Jasper: ‘Ja, want ik denk dat we een soort muziek maken die ook voor mensen die menen dat ze niet van jazz houden, toch heel leuk is.’Thierry: ‘Onze muziek heeft, ritmisch of melodisch, toch ook een bepaald houvast, iets herkenbaars.’Clemens: ‘Wij zijn zelf natuurlijk ook met popmuziek opgegroeid. Dus dat komt automatisch in je eigen muziek terecht. als jongetje zong ik liedjes van Michael Jackson en zo. Wanneer ik een goede zangstem had gehouden, was ik misschien wel popzanger geweest. Ik ben een enorme Dylan-freak. Maar die goede stem heb ik niet. Ik kom het beste uit de verf met een bas.’

Is het instrument bepalend voor je keuze voor jazz?Clemens: ‘Vast. als je viool speelt, is de kans toch groot dat je de klassieke muziek in gaat. Met een bas en contrabas ga je eerder de kant van de jazz op.’Jasper: ‘Ik heb eerst ook een beetje gezongen. Hardrock. Ik luisterde helemaal nooit naar jazz. Maar toen ik wat serieuzer saxofoon ging spelen, wilde ik naar het conservatorium. Op mijn zeventiende heb ik daar pas ontdekt, hoe leuk jazz is.’Thierry: ‘Toen ik klein was, was ik fan van Queen. Ik heb Freddie Mercury nagedaan en ben die muziek helemaal, harmonietjes en zo, gaan uitzoeken. Maar toen kreeg ik op mijn verjaardag van een vriend-je de jazz-cd Live in Japan van pianist Oscar Peterson. Die heb ik helemaal grijsgedraaid, al was ik niet meteen verknocht aan jazz. Dat is echt geleidelijk aan gegroeid. Ik heb vanaf mijn zevende pianoles gehad, klassieke en lichte muziek. Ik was vijftien toen mijn leraar me opgaf voor de juniorenklas van het rotterdams Conservatorium. Daar reed mijn moeder me van alphen aan de rijn twee keer per week, op woensdag- en zaterdagmiddag, naartoe.’

Waarin verschilt jazz van popmuziek?Thierry: ‘Ik zeg niet dat jazz dieper gaat dan pop. Maar je moet er wel voor gaan zitten. Erin duiken om het te kunnen begrijpen.’Jasper: ‘alle popmuziek is natuurlijk ook niet hetzelfde. Je hebt pop-muziek, waarop je alleen met een pil op in een club kunt gaan stuite-ren. En je hebt pop, waar je echt naar moet luisteren.’

‘Veel popmuziek is simpeler en populairder dan jazz, omdat veel mensen zo gemakkelijk mogelijke muziek willen horen’

Clemens: ‘Je kunt Björk niet zo maar aanzetten onder het afwassen. Dan word je gek. Die variatie, van heel ingewikkeld tot heel eenvoudig, is er dus ook in de popmuziek, maar vooral in de jazz. Veel popmuziek is simpeler en populairder, omdat veel mensen zo gemakkelijk moge-lijke muziek willen horen. Vier maten die dan twintig keer worden herhaald, en altijd hetzelfde.’

In het algemeen is jazz ingewikkelder en vrijer, dus steeds weer anders?Thierry: ‘In alle muzieksoorten bestaan structuren, dus ook in de jazz.’Clemens: ‘Het komt erop neer dat je op zoek bent naar muziek die je graag wilt spelen. Voor mij is dat jazz.’Jasper: ‘Ik denk niet dat wij muziek maken waarop je een avond kunt gaan dansen in een club, maar als je goed gaat luisteren en het de kans geeft, vind je het gewoon leuk.’

De Clemens van der Feen Band maakt andere jazz dan het Castel/Van Damme Quartet.Clemens: ‘Ik speel in mijn band basgitaar en dat maakt al een verschil in sound. Onze muziek is geënt op de sound van de jazz uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik schrijf de liedjes, maar er is veel vrijheid voor de muzikanten om te improviseren. Op onze cd staan zelfs twee stukken die helemaal geïmproviseerd zijn, waarvoor ik dus geen noot op papier heb gezet.’

Het Castel/ Van Damme Quartet lijkt voor zijn inspiratie nog verder terug te gaan in de jazzgeschiedenis, naar de bebop.Thierry: ‘Ik heb niet het gevoel dat ik dat bewust doe. Ik componeer wat ik voel. Maar bij ons staat wel meer vast. Enkele liedjes zijn ook net als in de klassieke muziek helemaal uitgeschreven. Natuurlijk is er ook in die paar liedjes vrijheid qua dynamiek, en kan de groove anders gespeeld worden, maar verder staat het helemaal vast.’Jasper: ‘We spelen op de Young VIPs-concerten alleen onze eigen liedjes en dan vooral die van Thierry, want Thierry is als componist tien keer zo productief als ik.’

Page 45: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 45FRET

dEzEvEnHooFdzondEn

BAZZ

Bazz (Bas Barnasconi) is boegbeeld en zanger van VanKatoen en presenteert de 2 Minuten Show op Kink FM. Met The Palookas speelt hij onder de naam The Bazzookas nummers van VanKatoen in een vette ska-uitvoering. Onlangs kwam van dit gezel-schap het album Kaboem uit. FRET sprak Bazz over de zeven hoofdzonden.

Tekst Arnold van Huet

Luiheid‘Ik ben absoluut niet lui. Lui zijn vind ik heel irritant. Ik kan er niet tegen. Ik vind het ook

irritant als andere mensen lui zijn in mijn omgeving. Als muzikant neem ik steeds initiatieven. Kortom, ik ben altijd met muziek bezig en daar past voor mij geen luiheid bij. Luiheid koppel ik ook aan niet bevlogen zijn. En aan verveling. En ik verveel me nooit. Zeker niet als het gaat om muziek maken en dingen verzinnen.’

Lust‘Het is niet mijn manier, niet mijn opvatting om bij lust meteen aan vrouwen te denken.

Aan groupies of zo. Kijk, ik heb de mazzel dat ik al samenwoon met een prachtige vrouw, haha. Ik heb totaal geen behoefte om me met lust bezig te houden zoals mensen dat misschien willen zien in de wereld die rock-’n-roll heet. Lust zie ik veel meer als hoe je elkaar kunt verras-sen en verbazen. Ik heb lust om te leven. Ik heb het verhaal van de band Less Than Jake van dichtbij meegemaakt. Backstage bij Pinkpop, wij waren met VanKatoen reserve-act, lag de bassist van Less Than Jake in een kleedkamer met twee vrouwen te rotzooien. In zo’n situatie zul je mij nooit tegenkomen. Ik zou het niet eens durven.’

Gierigheid‘Nee, ik ben zeker niet gierig. Het maken van een plaat kost aan het einde van de rit

toch altijd wat meer dan beraamd. Naast mijn ziel en zaligheid heb ik er zelf ook altijd geld in gestoken. Alle rekeningen zijn overigens altijd netjes betaald. Maar ja, wel altijd te laat, haha. Het geld dat ik heb verdiend is ook altijd weer geïnvesteerd in de band.’

Jaloezie‘Misschien ben ik wel het meest jaloers op mijn kinderen. Als ik bijvoorbeeld zie wat

voor mogelijkheden ze hebben vandaag de dag. Het internet en downloaden biedt ontzettend veel mogelijkheden. Ik gun het ze natuurlijk meer dan wie ook. Als ik dat allemaal had gehad op jonge leeftijd, dan was het misschien met mij wel veel sneller gegaan. Verder ben ik niet jaloers. Ik vind het gaaf om naar andere bands te kijken, zonder te denken dat ik in die band wil spelen, of dat ík dat liedje had geschreven. Ik heb met de band mijn eigen muziek en daarmee een eigen wereld gecreëerd. Ik ben ontzettend bevoorrecht en heb ook helemaal geen reden om jaloers te zijn op iemand.’

Gulzigheid‘Geen drank, drugs of sigaretten. Ook geen alcohol nee. Een dierbaar iemand van mij

is overleden aan de drank. En dat wil ik koste wat het kost voorkomen. Als het gaat om muziek ben ik gulzig. Ik luister in de auto niet naar muziekzenders maar naar Radio 1. En in alle eerlijk-heid maak ik liever zelf muziek dan dat ik ernaar luister. Maar van de bands uit de 2 Minuten Show kan ik geen genoeg krijgen!

Woede‘Ik kan kwaad worden als het gaat om onrecht of machtsmisbruik. In de muziekwereld

heb ik dat zeker een paar keer meegemaakt. Maar eigenlijk is dat helemaal niet interessant. Daar gaat het om belangen en ego’s. Vrij onschuldig. Wat me echt raakt, waardoor ik bang word dat ik niet voor mezelf insta, is misbruik bij kinderen. Ik kan me echt voorstellen dat je als vader helemaal gek wordt als je hoort dat je kind is misbruikt door wie dan ook. Oom of buur-man, begeleider of leraar. Ik kan me voorstellen dat je dan overmand wordt door woede die je niet meer in toom kunt houden. Dat je dan door het lint gaat.’

IJdelheid ‘Ja, dat ben ik zeker. In het festivalseizoen zie ik altijd verschillende mensen voor het

podium staan. Jong en oud, punkers, rockers en Jeroen van de Boom-types. En als ik die mensen zo bij elkaar zie staan en met elkaar een feest zie bouwen, dan word ik wel gestreeld in mijn ijdelheid. Dat is namelijk wat ik wil, met elkaar een goeie tijd hebben. Innerlijk ken ik ijdelheid dus heel goed, maar uiterlijke ijdelheid zegt me niets. Als ik boodschappen ga doen, loop ik niet nog eens langs de spiegel om te zien hoe ik eruitzie. Trouwens, met dat haar van mij is sowieso niets te beginnen, laat staan die neus...’

1

2

3

4

5

6

7

FOTO

Tim

vA

n v

ee

n

Page 46: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET46

ETHEREALEen metalen primeur Fo

to T

om

Ro

elo

fs

Etekst stan Novak

Een extreme metalband die de Grote Prijs wint, geldt als een primeur. Was de concurrentie ditmaal zo slecht?‘Welnee’, steekt gitarist Michiel Quakermaat (25) lachend van wal. ‘Integendeel. De concurrentie was groot, precies zoals we hadden verwacht. Het spreekt voor zich dat de selectiecriteria van de GPvN een niveau hoger liggen dan bij andere talentenjachten. We hebben onszelf weinig kansen toegedicht op de eindoverwinning, zeker ook gezien de statistieken. De winst in de halve finale maakte het wel extra spannend, maar het was al een prijs op zichzelf om überhaupt in de Melkweg te mogen spelen. Met die instelling zijn we ook het podium opgestapt. Wel hadden we bepaalde verwachtingen over de muzikan­tenprijs welke uiteindelijk werd gewonnen door onze toetsenist.’

Jullie maken naar eigen zeggen een mix van Scandinavische death/thrashmetal en Amerikaanse metalcore. Maar ik hoor ook invloeden uit de progressieve metal.‘Dat klopt. We hebben ook allemaal bands als Dream theater en Symphony X in de kast staan, maar die invloeden laten zich tot dusver in iets mindere mate terughoren in onze muziek. toen we zes jaar geleden begonnen, waren we zwaar beïnvloed door melodie en daar­door een meer symfonisch getinte rockband. onze technische moge­lijkheden waren toen nog vrij beperkt, maar door onze groei zijn we inmiddels veel heavier, complexer en gewoonweg beter geworden. De progressieve invloeden zullen daardoor zeker gaan toenemen. ook zullen we wellicht meer gaan variëren met onze zang die tot dusver honderd procent grunt is. De nieuwe songs zijn langer en meer ge­oriënteerd op refreinen, dus wellicht dat we er een breder publiek mee bereiken.’

Jullie houden er een niet conventionele manier van song­writing op na: op het moment dat de band de repetitieruimte in duikt, staan de nummers al in de steigers. ‘Voor mij is Guitar Pro 4 de heilige graal van componeren’, aldus Michiel. Het is een digitaal hulpprogramma waarin ik alle stukken voorbereid en waarmee in feite het geraamte wordt neergezet. Vervolgens gaan de individuele stukken naar de overige muzikanten die er dan hun specialisme op loslaten. Iedereen is technisch voldoende onderlegd om iets moois te maken van de basis die ik aanlever. Als we vervolgens

19 maart Tremplin festival Casablanca16 april Witte Theater IJmuiden22 april lVC Leiden

www.ethereal.nl

LivE LivE LivE

Met de overwinning in de categorie Rock/Alternative in de finale van de Grote Prijs van Neder­land sloot het metal­collectief Ethereal het toch al glorieuze jaar 2010 af met een absoluut maar onverwacht hoogtepunt. Eerder in het jaar sleepte het vijftal reeds de Rob Acda Award in de wacht en dat leverde een stroom van optredens op, waaronder Bevrijdingspop. Met de Grote Prijs op zak lijken de mannen uit Nieuw­Vennep zich langzaam te kunnen gaan opmaken voor het echte grote werk.

de oefenruimte in duiken, worden de songs collectief getest op haal­baarheid en wordt het verder uitgekristalliseerd.’

Carrièrebepalend2011 belooft een spannend jaar te worden voor Ethereal. De spin­off van de GPvN is navenant. Ineens was de brute metal te horen op 3FM bij Giel Beelen, ligt er een werkbudget van vijfduizend euro klaar en maakt de band zich op voor een trip naar Marokko voor een optreden op het Boulevard tremplin Festival. Verder wachten er studiotijd en fotoshoots en is er professionele begeleiding op het gebied van pr en marketing. onlangs stond de band op Noorderslag en de optredens stromen inmid­dels binnen waaronder een plaats op het affiche van Parkpop 2011.

Staan de platenmaatschappijen ook al in de rij?‘Nee, maar we weten bovendien niet of we die kant wel uit willen in deze fase. We hebben immers allen werk­ en schoolverplichtingen en dat is moeilijk te combineren als er druk van een label komt met tourverplich­tingen. Maar als bijvoorbeeld een Nuclear Blast zich meldt zeggen we natuurlijk geen nee. Dat is een label dat carrièrebepalend kan zijn. Maar we zijn daar bewust nog niet mee bezig. onze eerste volledige cd brengen we waarschijnlijk gewoon nog in eigen beheer uit. Het spul is al helemaal geschreven, want we werken altijd een release vooruit.’ Voor het zover is, zal eerst de tweede ep, getiteld Lunacy Falls, nog uitkomen.

Page 47: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 47FRET

ETHEREAL

‘Onze eerste volledige cd brengen we waarschijnlijk gewoon nog in eigen beheer uit’

Page 48: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET48

Thomas WaTerreus (rapper De GeloGeerDe aap) en Tom maas (proDucer Boef) hebben met hun officiële debuutalbum voor een unicum gezorgd in nederland. Wij Zijn is namelijk de eerste ne-derlandse plaat waarop rap met dubstep gecombineerd wordt. Is die combinatie een bewuste keuze geweest of is het allemaal natuurlijk ontstaan? Thomas: ‘eigenlijk is dat redelijk natuurlijk ontstaan. We wilden wel iets doen wat niet iedereen al deed, maar ik was daar niet heel bewust mee bezig. We kwamen in aanraking met dubstep op het Belgische festival Dour in 2007. Toen waren we meteen helemaal ver-kocht en zijn we gaan experimenteren met beats met hiphop- en dubstepinvloeden. uiteindelijk is daar deze sound uit voortgekomen.’Wij Zijn doet qua vibe soms denken aan illegale kraakpandfeestjes en duistere, obscure dubstepparty’s vol goedkope drank en drugs. een

BOEF

EN DE GELOGEERDE AAP

logische associatie? Thomas: ‘haha. Ja, aan de ene kant wel, maar dan heb je het denk ik vooral over het nummer neem Ze mee. Dat heeft die illegale kraakpand-met-goedkope-kratten-bier-achtige-stijl. Ik hou wel van die vibe. niet dat wij helemaal zo zijn, helemaal niet eigenlijk... nou ja, af en toe. We houden wel van een feestje en knallen op zijn tijd, maar de stijl waarmee wij ons het meest identificeren wordt in dubstep het beste weergegeven.’

SfeerWij Zijn klinkt behoorlijk poëtisch als je luistert naar tracks als Goud-koorts of In principe. Tekstueel is er soms geen touw aan vast te knopen. Thomas: ‘haha! Ja, wat doe ik eraan. Zo zie ik het gewoon. Dat zijn mijn hersenspinsels, gedachtegangetjes en dingetjes. Ik kan bijna elke zin op het album één op één uitleggen, maar ik kan wel begrijpen dat het merendeel van de mensen die de cd voor de eerste keert hoort het niet allemaal kan volgen. maar dan gaat het ook meer om sfeer, het verwoorden van klanken en de beats. Ik heb vroeger overigens geen gedichten geschreven of gelezen. Ik was wel altijd heel erg geïnteresseerd in taal.’

Page 49: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 49FRET

Tekst Roel Janssen foto’s Sander Baks

Hoe kijkt Thomas terug op de Grote Prijs-finale? ‘met een gerust hart, haha! nee, heel tof. het moest een beetje bezin-ken allemaal. Ik moet zeggen dat we allebei heel trots zijn op onszelf en op die bus vanuit Tilburg met 85 man. het is wel heel raar, want een paar jaar geleden bekeek ik die finale nog op fabchannel en nu sta je daar zelf en win je ineens twee prijzen. Dat was wel heel apart.’

Vind je niet dat jullie eigenlijk ook de hoofdprijs hadden moeten winnen? Thomas: ‘Ja, ik weet dat ik dat niet mag zeggen, maar ik vond het ook wel een beetje vreemd. Toen we die twee prijzen hadden gepakt, dacht ik een fractie van een seconde dat we ze ook alle drie zouden pakken. Ik moet zeggen dat KaliBwoy wel een heel goede show had neergezet, maar ik vond die van ons gewoon de hardste. misschien dat de jury ook wel wist dat wij getekend zouden worden bij Topnotch en wat heb je dan aan die studiotijd? misschien dat wij het minder nodig hadden dan KaliBwoy.’

OVER DE GROTE PRIJS

Het Tilburgse duo Boef en de Gelogeerde Aap nam in december in de hiphopfinale van de Grote Prijs van Nederland de Publieksprijs én de Beste Muzikantenprijs mee naar huis. Nadat in 2009 de mixtape Vind Ons verscheen, kwam onlangs via TopNotch debuutalbum Wij Zijn uit. Een originele, experimentele en verfrissende mix van dubstep, grime, electro en poëtische raps.

EN DE GELOGEERDE AAP

live wordt het duo vaak bijgestaan door back-up rapper oowtje. Tho-mas: ‘hij woont ook in Tilburg en kwam een paar keer langs in de studio. Dat klikte wel.’ oowtje is tevens te horen op de broeierige track neem Ze mee waarop verder nog een gastbijdrage staat van rapper amime. Twee instrumentale nummers (mosredna en handstand & passie, met een sample van De fabeltjeskrant) zorgen voor afwisseling. ‘het is ook Boef zijn album, want het is gewoon Boef en de Gelo-geerde aap’, vertelt Thomas. ‘Boef maakt knetterharde beats en niet elke beat leent zich ervoor om helemaal volgerapt of vernaggeld te worden. Ik vind het niet meer dan normaal dat we er twee instrumentals op hebben. het maakt de plaat ook luchtiger omdat we over het alge-meen best veel aparte, informatieve teksten hebben.’

4 maart Doornroosje nijmegen18 maart Ruimte X Tilburg

www.boefendegelogeerdeaap.nl

LIVE LIVE LIVE

Page 50: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET50

gEaR&gaDgETs

BEuRsBERiCHTEn uiT DE Vs de jaarlij kse naMM Show in het californische anaheim bulkt half januari altij d van de productreleases van instrumenten-, versterker- en elektronica-fabrikanten uit de hele wereld. Het belangrij kste nieuws van de beurs, vers van de pers!

druMS & PErcuSSiEet spraakmakendste drumnieuws kwam van Zildjian. De Gen-16 Acoustic

Electric Cymbals is een revolutionair systeem van stille akoestische bekkens die via een speciale microfoon en modelingsysteem worden uitversterkt te vergelijken met wat een elektrische gitaar doet). De bekkens maken nog steeds akoestisch geluid, maar dat is zo zacht dat je op een meter afstand nog prima een normaal gesprek kunt voeren. Opvallend zijn twee nieuwe drummerken die groot uitpakken. Allereerst is er Natal, dat eigendom is van versterkerbouwer Marshall. Waar vorig jaar op de Musikmesse in Frankfurt een half prototype van een snaredrum te zien was, staan er nu drumkits in vier verschillende

H

gitaar & baS

Naast het standaardeffect kan via USB een ‘toneprint’ worden geladen van de TC Elec-tronic-website: een door een bekende gitarist gemaakte instelling (o.a. John Petrucci en Bumblefoot). TC Electronic lanceerde ook de 1600-watt (!) Blacksmith basversterker.De Artist-serie van Warwick maakt de signa-turemodellen van o.a. Adam Clayton, Bootsy Collins en Robert Trujillo in een beter betaal-bare versie beschikbaar. De Pro-serie, die in Korea wordt gemaakt maar met kwaliteits-controle in Duitsland, is uitgebreid met goed-kopere versies van bekende modellen als de Streamer, Thumb en Starbass II. Van de Star-bass II is nu ook een singlecut-versie met een Florentijnse cutaway. www.fender.dewww.tcelectronic.comwww.warwickbass.comTekst Steven Faber & Michiel Roelse

ender viert het 60-jarig bestaan van de Telecaster en de Precision-bas

met speciale ‘60th Anniversary’-modellen, die slechts één jaar geproduceerd worden. Maar Fender kijkt niet alleen achteruit: de 2011 Custom Deluxe Strat en Tele zien er traditioneel uit, maar zitten vol moderne snufjes. De Strat heeft een Custom Classic tremolobrug met lockingtuners, Master Design elementen en de Telecaster een Twisted Tele halselement en Seymour Duncan BG-1400 Lead Stack bij de brug. De Mustang versterkerlijn wordt uit-gebreid met de Mustang III, IV en V. Ze hebben net als de I en II goed klinkende ampmodels, ingebouwde effecten, een USB-aansluiting en Fender FUSE-software, maar een stuk meer vermogen.TC Electronic komt met een compacte pedalenlijn, bestaande uit vijf TonePrint peda-len en twee analoge overdrives. De TonePrint pedalen zijn digitaal, true bypass en van hoge kwaliteit. De serie bestaat uit de Corona Cho-rus, Flashback Delay & Looper, Hall Of Fame Reverb, Shaker Vibrato en Vortex Flanger.

F

TC Electronic Vortex Flanger

Warwick Starbass II

Fender Mustang V

Crush drums

Sabian Holy China

Page 51: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 51FRET

KoRT niEuwsEén van de opvallendste items op de NAMM was de Kemper Profiling Amplifier. Met deze gitaarversterker kun je zogenaamde profiles (digitale modellen) maken van elke andere versterker. Vervolgens kun je met enkel de Profiling Amp op pad, terwijl je alle zware apparatuur lekker thuis laat. Er komen twee

versies: met en zonder eindversterker. www.kemper-amps.com Yamaha presenteerde de A-series: een nieuwe reeks elektro-akoes-tische gitaren, leverbaar in dreadnought- en concertformaat (met positieholte), in mahonie of palissander. Deze werkpaarden hebben

een bovenblad van sparrenhout en worden uitgerust met het nieuwe S.R.T-systeem: een piëzozadelelement en een voorversterker met drie microfoonmodellen. www.yamaha.nl Peavey komt met de Composite Acoustics. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze akoes-tische gitaren volledig uit koolstofvezel opge-trokken, waardoor ze niet gevoelig zijn voor

schommelingen van de temperatuur en voch-tigheidsgraad. www.peavey.com Godins nieuwe Icon-serie bestaat uit Type 2 en 3 mo-dellen, respectievelijk met twee of drie ele-menten. De Icons hebben een singlecutaway body van mahonie (al dan niet met esdoorn top), een Graph Tech ResoMax Harmonic tune-o-matic brug en als eerste Godin-gitaren

houtsoorten: esdoorn, berken, bubinga en essen. Het kan nog gekker: Crush drums, opgericht door een aantal ex-ddrum mede-werkers, stampte in een jaar tijd maar liefst zes verschillende drumseries uit de grond. Hier kun je eveneens kiezen uit esdoorn, berken, bubinga en essen. Er zijn echter ook drums uit acryl, fiberglass en zelfs carbonfiber. Snaredrums dan? Crush biedt keuze uit 50 verschillende modellen. Sabian gooit hoge ogen met het Omni- bekken, dat samen met Jojo Mayer werd ont-wikkeld. De Omni is een volwaardige crash en ride ineen en dus geen compromis, zoals de meeste crash/rides. Red Hot Chili Pepper Chad Smith vroeg Sabian om ’s werelds luidste china. De Holy China is niet alleen schrikbarend hard, hij zit ook vol met gaatjes. Bij Paiste werd de aloude Formula 602- serie nieuw leven ingeblazen. Ook opvallend

was een hele reeks nieuwe, zwaar gehamerde ride bekkens in de Twenty-serie: de Masters Collection. www.zildjian.comwww.nataldrums.co.ukwww.crushdrum.comwww.sabian.comwww.paiste.comTekst Dennis Boxem

ElEktronica

jammen! Een andere toepassing (ook zonder iPad) is als converter, om bijvoorbeeld een synth met alleen midi te laten communiceren met een usb(midi)-controller. Of nog leuker: om een usb(midi)-synth aan te sluiten op een andere usb(midi)-synth, wat voorheen niet mogelijk was zonder computer. www.misadigital.comwww.davesmithinstruments.comwww.iconnectmidi.comTekst Jean-Louis Gayet

e Kitara van Misa Digital is een soort gitaar-look-alike met knoppen in plaats

van snaren en een touchscreen op de body. Noten kun je dus alleen op de hals spelen en ‘tapping’ is hierdoor bijzonder eenvoudig. Het touchscreen vertoont behalve snaren ook andere gekleurde objecten, waarmee je aller-lei effecten kunt bedienen. De Kitara heeft een ingebouwde multi-timbrale synthesizer, maar kan via usb of een standaard midiplug ook andere (hard- of software) synthesizers aan-sturen. Het is dus ook een midi-controller, wat talloze extra mogelijkheden biedt, zoals drummen, een dj-controller bedienen, of een lichtshow. Legendarische ontwikkelaars Roger Linn (van de Linndrum) en Dave Smith (van Sequen-tial Circuits) bedachten de Tempest drumsynth: lekker retro uiterlijk, maar geluiden van nu. Het gaat hierbij om een mix van samples en analoge synthese. Het apparaat heeft zestien pads met velocity en aftertouch plus 90 panel-controllers, waaronder twee ribbon touch-controllers. Tempest is gemaakt voor live-gebruik, dus zonder te stoppen kun je real - time inspelen en opnemen en volop effecten bouwen. iConnectivity lanceerde een onopvallend klein zwart doosje met veel potentie. De in-genieuze iConnect MIDI biedt midi, usb en iPhone/iPod/iPad-aansluitingen, zodat je maxi-maal vijf keyboards of controllers op één iPhone kunt aansluiten en met elkaar kunt

D

iConnect MIDI

Roger Linn & Dave Smith Tempest

Misa Digital Kitara

Zildjian Gen-16

Page 52: FRET MAGAZINE maart/april 2011

next:april 2010register now

vraag nu de nieuwe

brochure 2011 aan!

www.sae.edu

praKtiJKgeriCHte opleiDingen:auDio engineering

Home stuDio proDuCtioneleCtroniC musiC proDuCtion

Hip Hop proDuCtionDigital film & animation

*new* Digital Journalism

amsterdam: 020-6228790rotterdam: 010-4117951

Brussel: 02/6479220w w w . s a e . e d u

Muziekschool

modern music academy

Alle muziekstijlen Privéles Duoles

m o d e r n m u s i c a c a d e m y

Rozengracht 58 , 1506 SG Zaandamwww.modernmusicacademy.nl [email protected] 431 731 91(meer nummers: zie de website onder ‘contact’)

Gitaar • Basgitaar • Contrabas • Zang • Drums • Piano

Conservatorium geschoolde docenten Direct inschrijven Uitstekend bereikbaar

Advertentie_MMA_FRET_89x60mm.indd 1 22-11-10 18:13

Page 53: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 53FRET

gEaR&gaDgETs

KoRT niEuwseen gelijmde halsconstructie. Type 3 is uitge-rust met P90’s, bij Type 2 is er de keuze uit humbuckers of Seymour Duncan P-Rail ele-

menten. www.pbmusic.nl Steinberg heeft versie 6 van Cubase uitgebracht, waarin de grafi sche interface nog diepgaander aan te passen is dan voorheen. Om goed met alle

nieuwigheden om te kunnen gaan, zitten er in het Cubase-pakket nu twee uur aan instructie-video’s. www.steinberg.net Gretsch komt met een limited edition drumstel voor autolief-hebbers. De Gretsch Renown ’57 heeft name-lijk een kleurstelling die ook op de Cadillac Coupe de Ville uit datzelfde jaar leverbaar was.

De Motor City Blue laklaag wordt gecombi-neerd met een witgelakt aluminium schild met chroom-accent. www.gretschdrums.com

Multi-inStruMEntaliStMaarten rischen (25) zit op de drumkruk bij de stevige blues-rockband Shaking godspeed, achter de piano bij tommy Ebben & the Small town villains en speelde eerder bas en gitaar in o.a. lawn.

k ben gaan drummen omdat ik piano speelde en ritmisch nog wat rommelig

was. Dus ging ik op drumles, om wat bij te leren. Zo ging het in mijn hele muzikale carri-ère. Ik werd via via gevraagd om de gitarist van The Wild Romance na te doen in een fi lm over Herman Brood, dus ben ik gitaar gaan spelen. Dat is te doen als je piano speelt. Veel van de patronen ken je al. Hetzelfde ging het met bas-gitaar, toen ik bij Lawn ging spelen. Ik kom uit Zwolle en ging in Groningen Kunst, Cultuur en Media studeren. Ik deed een master popmuziek, moest een scriptie schrijven, speelde veel en werkte als journalist bij Musicmaker. Ik ben letterlijk onderuitgegaan op een gegeven mo-ment, door de drukte. Ik weet niet precies wat er is gebeurd, maar ik heb er een litteken op mijn voorhoofd aan overgehouden.’‘Ik drum nu bij Shaking Godspeed en speel piano bij Tommy Ebben: dat zijn mijn belang-

rijkste bands. Ja, het is weer druk. Een gemid-deld weekend bestaat enkel uit optredens en studiodagen, ik ben amper thuis en hou er nauwelijks een sociaal leven op na. Met Shaking Godspeed hebben we net een album uitgebracht en we zijn bezig aan een clubtour door Nederland. Veel bands - of ik er nu gitaar in speelde, piano of drums - stopten op het moment dat ik zelf net het gevoel kreeg dat ik het instrument voldoende beheerste. Thuis ben ik een sloddervos, maar op het podium ben ik heel precies. Alles moet tot in de punt-jes kloppen en goed staan. En dan: de beuk erin! Ik ben best een stevige drummer en er gaat wel eens iets stuk. Ken je het gevoel van door een spiegelglad meer zwemmen? Dat is wat ik mooi vind aan een goede show: de energie, de destructie. Er zit een bepaalde schoonheid in iets dat kapot gaat.’ www.myspace.com/fermato

Tekst Pieter Sabel

FOTO

PIM

HE

ND

RIK

SE

N

MaartEn riScHEn

i

Page 54: FRET MAGAZINE maart/april 2011

L1® Com

pact. Eén product. D

rie mogelijkheden.

Nederland M

uziekA

lmere

Hampe Berkel

Muziekinstrum

entenA

msterdam

Freriks Muziek

Am

sterdam

Muller M

uziekA

msterdam

Feedback ApeldoornA

peldoorn

Koster Muziek

Bergen op Zoom

PotgieserBeverw

ijk

Vriese Music Palace

Doetinchem

Music SupplyD

ordrecht

Feedback EindhovenEindhoven

American Guitar Store

Enschede

Van Beveren Muziek

Gouda

Muziekhuis

Guus Arons B.V.H

eerlen

Limex Center

Heesch

Muziekhandel

Arie Willem

s H

elmond

Klomp M

uziek‘s-H

ertogenbosch

Moeskops M

uziekH

oorn

Markus M

uziekhandelKerkeland

Klundert Muziek

Oisterw

ijk

Muziekhuis Arons

Oss

Feedback RotterdamRotterdam

Joh. de HeerM

uziekinstrumenten

Sliedrecht

Feedback UtrechtU

trecht

Keunen Audio/Video specialistVenlo

Muziekcentrum

Oostendorp B.V.

Wezep

Van Vliet Muziek

Woerden

Bose_L1_FRET_205x280.indd 1

16/12/10 10:19

Page 55: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 55FRET

gEaR&gaDgETs

p een laptop, twee monitorspeakers en wat lege racks na is er geen studio-

apparaat te zien in Kleinenbergs werkruimte. ‘Ik kan wel allerlei apparatuur gaan aanschaf-fen, maar die huur ik liever als ik er echt mee aan de slag ga. Bovendien zitten er in dit pand twee studio’s met bergen vintage apparatuur, dus waarom zou ik dan zelf spullen gaan ver-zamelen?’De liedjes schreef Kleinenberg samen met Neil Ormandy, gewoon op akoestische gitaar. ‘Inderdaad, meer zoals een band werkt dan een elektronische muzikant, maar ik vond het erg prettig en leerzaam.’ De volgende fase was het omzetten van die ideeën in Apple Logic en het inpassen van sounds uit verken-

et een laptop en een samplepakket kun je tegenwoordig opnamen maken die klinken alsof ze uit een onbetaalbare

studio komen. Drumsamples zijn inmiddels extreem realistisch, met veel dynamiek en een prachtige klank, maar bekkensamples blijven

hier vaak nog een beetje bij achter. Bekkenfabrikant Zildjian zag een gat in de markt en komt nu met drie pakketten met louter bekken-samples. Er zijn zogenaamde master cymbals - referentiebekkens waar niemand buiten de fabriek toegang toe heeft - gebruikt voor de drie Gen-16 Digital Vault-pakketten: een basispakket met samples en een sampleprogramma en twee pakketten met extra samples. Het basispakket slokt maar liefst 18GB aan schijfruimte op, dus de samples zijn van de allerhoogste opnamekwaliteit. Van ieder bekken zijn de cup, het blad en de rand bespeeld, zelfs bij de china’s, de hihats en de splashes. Al die verschillende aanslagen zijn op diverse afstanden en dynamische niveaus opgenomen. Het resultaat is een onover troffen reeks samples die realistischer klinkt dan ooit. De Digital Vault-serie is in prijs gelijk aan andere samplepakketten: € 215,- voor het basis-pakket en de beide uitbreidingssets kosten € 101,- per stuk. www.zildjian.comTekst Mark van Schaick

FOTO

FRE

D VA

N D

IEM

nende opname- en samplesessies, zoals in-tro’s en breaks. Daarna werden de diverse vocalen en instrumenten opgenomen, waar-onder ‘veel analoge synths die we als audio-sporen hebben opgenomen.’Naast de traditionele songstructuren vallen inmiddelijk twee andere dingen op: de grote invloed van jaren ’80-disco en electro en de gedetailleerde dynamiek. ‘Ik wilde de muziek waarmee ik opgroeide verwerken in mijn tracks en bovendien sluit het goed aan bij de tijd-geest. De dynamiek komt geheel voor rekening van de gebruikte vintage hardware, van Moog synths tot compressors en microfoons. Ik heb veel opgenomen in de Flowriders-studio hier-naast, waar een grote SSL mengtafel staat

SandEr klEinEnbErg na tien jaar singles, ep’s en mixcompilaties is 5k het eerste echte album van Sander kleinenberg, met bijdragen van o.a. kraak & Smaak en Miss Monteal. Hij nam het op in zijn amsterdamse werk-ruimte en de belendende Flowriders-studio.

Tekst Ruud Lekx

dE Studio van…

o die van Paul McCartney is geweest. Daarna hebben we de masters op 2-track tape gezet, op een Telefunken M15 masteringmachine. Ik heb me jarenlang afgevraagd hoe house-producers als Todd Terry die enorme dynamiek in hun producties kregen, maar toen ik de SSL hoorde wist ik het. Veel van die Amerikaanse jongens namen hun tracks ‘s nachts op in gerenommeerde studio’s. Dan is het wel low-budget, maar klinkt het toch geweldig.’ Voor de mix heeft Kleinenberg Steve ‘Dub’ Jones gevraagd, bekend van o.a. Faithless, Under-world en Chemical Brothers. ‘Het was echt briljant om met hem samen te werken en ik heb er heel veel van opgestoken.’ www.5k.tv

M

Zildjian gEn-16 digital vault

Page 56: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET56

CDRECEnsiEs

JAZZ/LOUNGE/ELECTRONICA

ADAni & WOLFINTO THE OUTBACKAUSTRALIAN WORKS

Zelfverklaarde ‘sofa surfers’ Adani & Wolf geven de we­reld een stevig lesje relaxen met

hun nieuwe creatie Into the Out­back. Bij het maken van dit album hebben de mannen hulp gehad van Rob van de Wouw op trompet en Wouter Schueler op sax. Ginger en Mieke Stemerdink hebben de vocalen voor hun rekening geno­men. De muziek is ‘down tempo’, maar de diversiteit in de nummers zorgt ervoor dat het album niet gaat vervelen. Zo bevatten het prach­tige Speak en het hypnotiserende Sunland de donkere invloeden van Massive Attack, en brengen Sugar Sphinx, Alhaurin en Beneath The Alleyway een meer jazzy sound. Hoogtepunt van het album is de achtste track waarin de heerlijke stem van Ginger en de gelikte pro­ductie van de heren samenkomen in een ultieme soundtrack voor de slaapkamer. Elly Bond

COSMIC SURF

THE AnACOnDAsBAD BUZZ - LOST IN THE SPACE AGESONIC RENDEZVOUS

Het openings­nummer is een veel belovend soort bigbandsurf met opvallende blaas­

en toetsenpartijen. Het geeft ook de toon aan van dit album: expe­rimentele, ‘kosmische’ surf met veel instrumenten en toegevoeg­de geluiden en effecten. Het klinkt allemaal aardig, hoewel de com­binatie van surfgitaar en dwarsfluit mij bijvoorbeeld niet aanspreekt, maar de nummers gaan groten­deels ten onder in vrijblijvendheid en verzuipen letterlijk in de instru­mentatie. Meer vorm dan inhoud dus, een uit de hand gelopen stu­dioproject. Wat niet uitsluit dat het een behoorlijk dolle boel kan wor­den als The Anacondas dit met alle toeters en bellen en wat meer

pit op het podium brengen. Maar dit plaatje is naar mijn bescheiden mening een gemiste kans. Roland Wetzels

AFRO/JAZZ/ELECTRONICA

MiCHAEL BAiRDENDS AND ODDSSWP RECORDS

Lekker eigenwijs is ie, Michael Baird. De in Zambia ge­boren Brit woont al tientallen jaren in

Nederland, combineert jazz met Afrikaanse muziek, elektronica en veldopnamen, en maakt daar dan weer een abstracte ‘eigen soep’ van. Op zijn SWP Records brengt hij sinds 1986 zijn zelfgemaakte muziek uit, plus wat hij interessant vindt uit centraal, oost en zuidelijk Afrika. Een modernist, die zich in een positie bevindt ‘waarin ik overal vandaan kan jatten’. Zijn liefde voor het combineren van oud en nieuw, zuid en noord past zo in het plaatje van bijvoorbeeld het label Crammed Discs. Ends And Odds is een allegaartje van niet eerder uitgebrachte tracks en een genot om naar te luisteren. Hypnotiserende percussie, leuke geluidsgrappen en swingende elektronica. Kortom: feest. Arjan van Sorge

JAZZ/LATIN/RAP

BOnGOMATiKBONGOMATIKNO CAN DO MUSIC

De bezetting van Bongomatik leest als een wie­is­wie van de Nederland­se jazz­, latin­ en

popscene. De muziek op deze cd doet daar volkomen recht aan: swingende en zomerse muziek met veel blazers en percussie. De cd opent met het luchtige Brighter Than Before en vervolgt met Never Ever Again waarin een ruige gitaar­solo ons wakker schudt. Zo duiken meer contrasten op: de mooie melodieuze zang van Kim Hoor­weg tegenover ruige gastbij­dragen van rappers Kern Koppen. Een nummer als Rijk De Schooier klinkt wat oppervlakkig en doet

over bodig aan, maar Donde en Coisas Loucas hebben die lek­kere Caraïbische sound die je doet verlangen naar zon, zee en strand. Vrijwel alle nummers zijn door de leden van Bongomatik geschreven en luisteren lekker weg. Toch vormt afsluiter Para Que Niegas van de Cubaanse grootheid Cachao voor mij het hoogtepunt. Kees de Graaff

BLUES

BOO BOO DAVisUNDERCOVER BLUESCROSSROADS

Het derde album van dit bluestrio is weer een absolute must voor liefheb­bers van originele,

enigszins ouderwetse blues muziek, met veel mondharmonicawerk van Boo Boo himself natuurlijk. De cd gaat nogal langzaam van start, want pas in het derde nummer (Turkey Walk) is er sprake van een lekker swingend boogienummer. Gitarist Jan Mittendorp heeft dui­

delijk een stapje teruggedaan; zijn bekende wah­wah effecten zijn minder prominent aanwezig. Dat geeft Boo Boo meer ruimte om te zingen en soleren, waardoor Undercover Blues wel degelijk anders klinkt dan de eerste twee schijfjes. Dit album is duidelijk minder ruw en de muziek en de teksten zijn wat serieuzer dan we van Boo Boo gewend zijn. Des­alniettemin een heerlijk album met als hoogtepunten Number One en Thank You Dave. Martien Koolen

SINGER­SONGWRITER

JOHAn BORGERSOMETIMESCANE GOOSE RECORDS

Mooi debuut van deze nog jonge multi­instrumenta­list, tekstschrijver en talentvolle zan­

ger. Sometimes grijpt terug naar de basale singer­songwriter tra­ditie uit de jaren ’60 en ’70 en dus kent het album een op het eerste

DROOMPOP/SHOEGAZE

AC BERKHEiMERWE TELL THEM TONIGHTSUBROUTINE

Afgelopen zomer gaven zij ons al een voorproefje met de gratis ep First In Line By Accident en nu verschijnt er een com­pleet nieuw album van het Rotterdamse AC Berkheimer. Het album wordt geheel volgens de laatste trends alleen op vinyl uitgebracht, met een downloadcode. Naar eigen zeggen tillen zij hun ‘verfijnde melange van harde gitaren en dromerige zang naar een ongekend on­Nederlands

nivo’ en mag dit album ‘niet ontbreken in de platenkast van iedere recht­geaarde indieminner, waar ook ter wereld.’ Dit schept nogal wat verwach­tingen. We Tell Them Tonight is deels door de band zelf geproduceerd en deels door Corno Zwetsloot (Zoppo, Skipper), en dat is netjes gedaan. De dromerige stemmen, deinende achtergrondgeluiden, in combinatie met de blikken gitaar komen kloppend samen. Binnen het album wis­selen de stemmen van de monotone Valentijn en heldere Gwendolien elkaar af. Deze afwisseling tussen donker en licht is ook terug te horen in de nummers. Zo rockt The M de sokken uit je schoenen, terwijl opvolger Off You Go je weer laat zweven. We Tell Them Tonight is een hele rit, een achtbaan van geluid waar je soms ge­desoriënteerd van raakt. Niet iets voor het grote publiek, maar door de juiste mensen zal het zeker worden gewaardeerd. Elly Bond

Page 57: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 57FRET

JAZZ/FOLK

DE BEnDE VAn DRiETRACES OF TIDESLOPLOP RECORDS

Een mengsel van jazz, volks­muziek, tango en improvisatie op saxofoon, contrabas en accor­deon, met ‘eigen thema’s en listig geïntegreerd jatwerk’. Zo kom je opeens John Zorn maar ook Mau­rice Ravel tegen op de derde cd van het Mokumse trio (sinds 2003). Uiterst relaxed, fijnzinnig en niet aan tijd of stijl gebonden. Arjan van Sorge

FOLK

DiVERsE ARTiEsTEnIN FRYSK EARBETOAN OAN BOB DYLAN - DYLAN IN HET FRIEST2 ENTERTAINMENT

Een keur aan bekende en minder bekende Friese artiesten eert op respectvolle wijze het werk van Bob Dylan. De ingetogen uitvoe­ringen van bekend én minder bekend werk van Dylan voeren de boventoon. Waar strijkers veel­vuldig zorgen voor een gevoelige snaar, zorgen blazers voor de nodige swing. In één woord: prachtig! John Buis

JAZZ/NOISE

EKELIVE AT THE BIMRED NOTE

De op zich al grenzeloos opere­rende leden van Eke opereren hier nog even wat grenzelozer dan ge­bruikelijk, live in het Bimhuis. Gerri Jager (drummer, ook van o.a. Knal­pot), Oscar Jan Hoogland (pianist in een ontelbaar aantal improvisa­tieprojecten) en Yedo Gibson (sax­ en klarinetspeler in Braziliaanse en Nederlandse impro gezelschappen)

razen aanstekelijk door jazz en noise heen. Arjan van Sorge

ROCK

FRUiT OF THE ORiGinAL sinBENEATH THE SURFACEEIGEN BEHEER

Invloeden van legendarische bands als Nine Inch Nails en Muse worden op dit album vakkundig verwerkt. Zeker in de openingssong Sink Until I Drown zijn de piano­passages en industriële effecten nogal nadrukkelijk aanwezig. An­dere sterke nummers zijn Cold Face en Internal Machines, die vooral opvallen door veel drama en melancholie. Hoogtepunt is het bijna instrumentale No More Blue Tomorrows. Martien Koolen

SINGER­SONGWRITER

TiM KnOLMUSIC IN MY ROOMEXCELSIOR

Tim Knol sluit zijn droomdebuut­jaar op gepaste wijze af met een akoestisch album dat als bonus verschijnt bij de nieuwe editie van zijn ‘gewone’ plaat, maar even­eens tegen een speciaal tarief op iTunes verkrijgbaar is. Het fijne gitaarspel en nuances in de stem van Knol zorgen ervoor dat de songs ook zonder veel omlijsting meer dan overeind blijven. Mooie extra voor de fan. Elly Bond

GRUNGE ROCK

LAMBsHADEMEMORIES & MASQUERADESEIGEN BEHEER

Dit is een lekkere, vette plaat met een fantastische productie en twaalf nieuwe songs die invloeden herbergen van grunge, stoner rock en poprock. Vooral de gitaarhooks, gitaarsolo’s en de heerlijke rauwe stem van zanger Aaron Steps do­mineren dit album. Denk aan het beste van Alice In Chains en Linkin Park. Goed gedaan, limbo’s! Martien Koolen

gehoor erg sober karakter. Wie beter luistert, hoort een fraai ge­stileerd album, met wellicht net wat te weinig variatie en een herfstachtige somberheid die niet altijd op z’n plaats lijkt. Borger komt uit een bijzonder muzikaal nest en dat is te merken met bij­dragen van de Borger­clan, aan­gevuld met topmuzikanten als Bertolf en Alex Akela. Ferenc Koolen

NEDERLANDSTALIG

BOTsER IS GENOEG VOOR IEDEREENHKM RECORDS

De van de Neder­landstalige band Bots bekende zan­ger, gitarist en lied­jesschrijver Hans

CD KORT

Sanders overleed eind 2007. De voormalig vormingswerker en kroegbaas was de drijvende kracht achter de groep die zowel in Nederland als Duitsland vooral populair was bij werkende jonge­ren die niet zomaar alles klakke­loos wilden accepteren van staat, kerk en kapitaal. Voor Bots speel­de Hans in Peter En Zijn Rockets van Peter Koelewijn, die hier ook een nummer van Bots zingt. Want Hans zelf was nog maar in staat tot het zingen van zes van zijn grootste hits, voor de rest tekenen onder anderen Guus Meewis, Huub van der Lubbe, JW Roy en Maarten van Roozendaal. De band (inclusief Hans op gitaar) en zangers zijn geweldig op dreef op dit monument van maatschap­pijkritische muziek. Arjan van Sorge

POP

DAZZLED KiDFIRE NEEDS AIRUNIVERSAL

Vanaf 2008 was het eventjes wachten op een vervolgalbum van Voicst, of de eerste soloplaat van zanger/gitarist, frontman en liedjesschrijver van die band, Tjeerd Bomhof. Maar genoeg over Voicst, knop omzetten en verder schakelen. Wat daar­bij helpt, is dat hij naar aanleiding van zijn werk voor die rockgroep inmiddels al faam had verworven als liedjesschrijver voor en/of gastmuzikant bij o.a. Perqui­

site, Anouk, C­Mon & Kypski en Giovanca. Vanaf de allereerste toon is het echter even schrikken, omdat Tjeerd vals en lusteloos begint met zingen. Gelukkig trekt dat later weer recht en weet hij je in te pakken met zijn met een lichtelijk heesje overgoten, tussen melancholie en dynamiek lave­rende stem. Toch overkomt het hem nog een paar keer dat de zang het wat laat afweten, vaak in een sowieso wat minder geïnspireerd liedje. Die zijn er namelijk, maar niet genoeg om te voorkomen dat dit album voor sommige mensen de soundtrack voor een bepaald gedeelte van hun leven zal vormen. Zoveel intensiteit heeft Fire Needs Air zeker, ook al gezien de thematiek van dingen achter je laten en een onzekere stap voorwaarts maken. De productie is een samenwerking van Tjeerd met Simon Akker­mans van C­Mon & Kypski, die voor de eerste keer (en meestal subtiel) met het karakter van de geluiden van een ander tovert. Hier en daar gaat hij er zelfs lekker mee uit het dak. Op iedere track doen gemiddeld zo’n zeven muzikanten mee, die Tjeerd volledig de ruimte laten. Morris Kliphuis laat horen dat een hoorn of bugel helemaal niet saai hoeft te klinken – iemand die toeval­lig langs de opnames liep in Kytopia, het muziekpakhuis annex kruisbestuivingscomplex van Colin ‘Kyteman’ Benders. Alles bij elkaar is het debuutalbum van Dazzled Kid geslaagd te noemen, zeker gezien de liedjes. Arjan van Sorge

FOTO

Jon

i Sp

AA

n

Page 58: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET58

CDRECEnsiEs

NEDERLANDSTALIG

XAnDER DE BUisOnJÉUIT LIEFDESONY

Vijf jaar na zijn laat­ste soloplaat komt Xander de Bui sonjé terug met Uit Lief­de. De cd is een

typisch Nederlandse plaat gewor­den. Muzikaal redelijk gepolijst met af en toe een scherp randje. Som­mige songs zijn ietwat overgepro­duceerd, maar het blijft beschaafd. Komt ook door die stemmige piano. Tekstueel bevatten de twaalf songs een vorm van diarree die dan wel weer ongekend is. Heel veel woor­den en haast even zoveel oneliners passeren de revue, maar wat De Buisonjé nou echt wil zeggen wordt zelden duidelijk. Maar ook dat maakt de plaat een typisch Neder­landse popproductie. Iedereen denkt maar dat het kunstje van Acda en De Munnik makkelijk is, nou mooi niet. Zingen kan hij dan weer wel, want ondanks alles be­

schikt De Buisonjé wel over een prettig stemgeluid. Di-Lan Sun

ELEKTRONISCH/DANCE

DiVERsE ARTiEsTEnELEKTRISCH KAFÉLOMECHANIK/SHIPWREC

Op initiatief van de labels Shipwrec en Lomechanik is er naar aanleiding van het Elektrisch Kafé

in de Nijmeegse Paraplufabriek een verzamel­lp verschenen met negen verschillende acts die de afgelopen zes edities aantraden tijdens deze experimentele audiovisuele avon­den. Waarschijnlijk heeft het expe­riment vooral in het visuele deel of in de performances gezeten, want vrijwel alle dertien tracks op de plaat zijn volgens de standaard genre­formaten uitgevoerd. Het betreft voornamelijk dansgerichte elektro­nisch gecomponeerde muziek van jazzy deepbeats tot funky groovy drum ‘n’ bass­tracks. Het kunstzin­

nige wordt meestentijds gemist, maar binnen de genres zelf zitten er enkele sterke bijdragen bij. Het is dus een mooie verzameling voor de betrokken artiesten en als do­cument waardevol voor de Nij­meegse initiatiefnemers. Hessel Veldman

ELEKTRONISCH/AVONTUURLIJK

DiVERsE ARTiEsTEnFLAKESLOMECHANIK/ESC.REC

Het neerhalen van de negentien Esc.Rec en Lomecha­nik sneeuwvlokken is een verrijking

van ons computer­klanklandschap. We mogen Flakes gratis downloa­den vanuit onze hedendaagse netwerketalage in onze digibiblio­theek. Zo kunnen we proeven van een verzameling artiesten die voornamelijk elektronische en experimentele muziek produceren. De verzameling biedt sferische stukken en meer up­tempo en gecompliceerde bewegingen in ritmiek en geluid. Artiesten als Jonas The Plugexpert, Marcus Fjellstrom, Gluid en Robert Witt laten je hunkeren naar een dik pak sneeuwvlokken. Neerhalen dus…op www.escrec.com. En gun jezelf daarna een Es.Rec of Lomechanik kunstzinnig verpakt cadeautje uit hun uitnodigende collectie. Hessel Veldman

PERCUSSIE/WERELD

DRUMs UniTEDHEARTBEATTAM TAM PRODUCTIONS

Het achtkoppige Drums United om­armt de beats van Cuba tot Senegal. De internationale

groep met onder anderen Marco Toro (bekend van Toro Ensamble) vond in Amsterdam een thuis­haven. Drums United opgericht in 2001 bracht twee live­dvd’s en een live­cd uit. Heartbeat telt maar liefst zestien nummers en is het eerste studioalbum. De meeste tracks zijn door de percussionisten zelf ge­schreven. Er staat ook een tra ­ ditio nal op waarin Marco Toro drie

speciale Venezolaanse drums be­speelt die oorspronkelijk uit Congo komen. Ritmo Inferno is gebouwd rond de baslijn van Disco Inferno, de jaren zeventig discohit van The Trammps. In Charlies Hattrick zijn de invloeden van dj Ro Krom te ontwaren. Hij vergezelde Drums United vaak. Dat deze percussio­nisten van integratie houden moge duidelijk zijn. Toch weten ze met hun meeslepende, organische multiculti­composities steeds op­nieuw te verrassen. Rosanne de Boer

SINGER­SONGWRITER/BLUES

DUFFHUËsAMONG THE RUINSSPACEJAM RECORDS

Niels Duffhuës, voormalig zanger van The Gathering, brengt ons zijn al­weer zesde solo­

album. Ook ditmaal mogen wij een kijkje nemen in de diepste krochten van zijn donkere gedachten. Sle­pende liedjes over boosheid, ver­driet, demonen en duivels, die op vertellende wijze worden gebracht. De sfeer van de nummers en het stemgeluid van Duffhuës vertoont duidelijke overeenkomsten met de koning van de duisternis Nick Cave. Dit neemt niet weg dat het prachtige nummers zijn geworden. De luisteraar voelt de emotie, maar verdrinkt er niet in. Enkele tracks op het album hebben een iets hoger tempo, The Hidden is daar een voorbeeld van. Het gebruik van handclaps, iets wat lijkt op oerge­luiden, en het heerlijke pianoloopje zorgen ervoor dat de opzwepende ellende je bijna doet dansen. Elly Bond

SINGER­SONGWRITER

BERnARD GEPKEnIN RETROSPECT: YESDRC ENTERTAINMENT

Dat Bernard Gep­ken in de loop der jaren de nodige ervaring heeft op­gedaan bij allerlei

uiteenlopende acts is goed te horen op het debuut van de singer­song­writer uit Emmen. Zijn debuutalbum

POP/ELEKTRONICA

PiEn FEiTHDANCE ON TIMEV2 RECORDS

Al vanaf het begin van haar muzikale loopbaan is Pien Feith te herkennen aan haar eigenzinnige sound. Hoewel ze verschillende genres exploreert, is haar stem een dragende kracht die zorgt voor eenheid. Daardoor is er een duidelijke lijn te trekken van haar eerdere projecten Neonbelle en The Very Sexuals naar haar solodebuut Dance On Time. Juist haar kenmerkende geluid maakt dat ze niet

over één kam te scheren is met andere acts. Ze is al eens in één adem genoemd met PJ Harvey, maar ook met Ilse DeLange. Net zo makkelijk kan daar nog Paloma Faith, Adele of Björk aan toegevoegd worden – om maar aan te geven dat Feith niet zomaar in een hokje te vangen is. Ze heeft een goede stem en imiteert niemand, alleen al daarom verdient ze erkenning. Dance On Time is een consequente plaat, die wordt voortge­dreven door elektronica. Zelf zegt ze dat ze heeft ‘geschreven vanuit de beat’, maar verwacht geen opgefokte sound; het is eerder melancholie die overheerst. Soms klinkt een echo uit de alternatieve muziek van de jaren tachtig door, maar retro wordt het niet: daarvoor is Feith te stevig verankerd in het nu. Gek genoeg roept vooral de pastelkleurige albumhoes sterke associaties met de jaren tachtig op, waarmee de potentiële koper behoorlijk op het verkeerde been wordt gezet. Wie luistert zonder genreverwachtingen, zal aangenaam door Feith worden verrast. Renate Sun-Louw

Page 59: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 59FRET

EPIn Retrospect: Yes staat vol met volwassen liedjes die opvallen door goed doordachte arrangementen én een rauw randje. Een van de meest in het oor springende plus­punten is de prachtige samenzang. Gepken weet zich regelmatig on­dersteund door de achtergrond­zangers Arnout en Sander Brinks. Wat bijdraagt aan het afwisselende karakter van het album is de op­bouw van de liedjes. In An Answer From Elise speelt Gepken in z’n eentje. In A 5th Strong Wind weet hij zich geruggensteund door een uitgebreide band. Ook met een minimale bandbezetting weet Gep­ken gevoelige snaren te raken. Hier gaat Nederland zeker nog meer van horen. John Buis

POP/ROCK

iLAnOisCHASE THE SUNDOWN WITH MEPIAS

Voor de opnames van hun nieuwe album besloten de jongens van Ilanois het maar meteen

goed aan te pakken. Samen met producer Simon Gogorly (U2, No Doubt) en mixer Barny Barnicott (Editors, Placebo) werkte de band aan de opvolger van debuutalbum Do You Hear Me? En het resultaat

mag er wezen. Chase The Sun­down With Me gaat stevig van start met het imponerende titel­nummer, een terechte keuze als eerste single. De rest van de plaat wordt gekenmerkt door stevige songs met een ruw randje en veel gevoel voor dramatiek. De stem van zanger Ilan Palstra leent zich daar uitstekende voor. Chase The Sundown With Me moet de lang­verwachte doorbraak van de band worden en dat zou best eens kun­nen gaan lukken dit jaar. Gabriëlla van Karsbergen.

DIALECT/ROOTS

JW ROY ACH, ZALIG MANMUNICH RECORDS

Ach, Zalig Man is een door Munich exclusief uitge­brachte cd die deel uitmaakt van een uniek project onder de naam

Acht Zaligheden. In het bijgele­verde boek van Karin Stroo wordt een prachtig beeld geschetst van de Acht Zaligheden (acht Bra­bantse dorpen in de Kempen die eindigen op ­sel) en hun bewoners. Ach, Zalig Man, bevat dan ook acht nummers waarin Roy op nos­talgische en weemoedige wijze terugblikt op de intieme dorpssfeer van zijn jeugd. Voor vals sentiment

CAsE MAYFiELDCASE MAYFIELDEIGEN BEHEER

DRAinDUKES OF DUKECITYEIGEN BEHEER

sQYHELL YEAHPANACEA RECORDS

PATATJE METALPROEF DE PEEN ‘NSEIGEN BEHEER

BLAAs OF GLORYWANTED DEAD OR ALIVEEIGEN BEHEER

ETHEREALLUNACY FALLSEIGEN BEHEER

BÖKKERsBOEREN MET AMBITIESUBURBAN

Case Mayfield mag met recht een aanstormend singer­song­writertalent worden genoemd. De nummers op z’n titelloze ep zitten vol afwisseling en avontuur. Mayfield heeft iets heel authen­tieks zonder dat hij gemanierd en daardoor irritant gaat klinken. Zelfs de Vader Jacob­variatie At All klinkt credible. De rest van de ep klinkt nog veel beter. Zo ver is Drain bij lange na nog niet. De

rockband uit Den Bosch laat op Dunes Of Dukecity een half dozijn rocknummers horen die geen mo­ment spannend worden. Door de stroeve opbouw van de nummers en een stuurloze visie welke kant het op zou moeten gaan, blijft het gebodene geen moment hangen. Hoe anders is het bij SQY. Hell Yeah is een van de sterkste num­mers van de afgelopen jaren van deze Brabantse band. Een ge­smeerd lopende ritmesectie, smaakvol gitaarspel en inhoudelijk sterke teksten en een krachtige opbouw, SQY klinkt vertrouwd en fris tegelijk. Nog meer stevig roc­kende feestvreugde met patatje Metal. Op Proef De Peen ’ns over­giet de eveneens Brabantse band Nederlands talige pophits van wel­eer met een metalen sausje. Ver­wacht hier geen creatieve hoog­standjes, het draait om de gein. De manier waarop werk van VOF De Kunst en Koos Alberts wordt gemashed met ‘hits’ van respec­tievelijk Judas Priest en Kiss is bijzonder leuk gevonden. Feesten met die hap! Net als met Wanted Dead Or Alive, de nieuwe single van hoempaorkest Blaas of Glory. De cover van Bon Jovi is misschien niet het meest virtuoze nummer van het illustere gezel­schap, knap ge arrangeerd blijft het in ieder geval wel. Tijd voor het echte beuk werk, afkomstig van Ethereal. De winnaars van de Grote Prijs Van Nederland combi­neren stijlen als deathmetal, thrash metal en progressieve metal op een ver frissende manier. Relentless Revelations en The Tyrant bevatten spannende breaks en goed func­tioneel gebruik van synths. De topper van deze af levering is Bökkers. Het strijdlied Boeren Met Ambitie klinkt net zo vertrouwd en vitaal als het beste werk van Jovink en de Voedertbietels. De band rond Hendrik­Jan Bökkers weet met treffende teksten en een minimum aan akkoorden voor maximale feestvreugde te zorgen. Bökkers, kom op met dat debuut­album! John Buis

POP/SINGER­SONGWRITER

DEnnis KOLEnREVOLUTION OF THE ROMANTICSMUDDY TRACK/V2

Het vijfde solo album van Dennis Kolen heet Revolution of the Romantics. Kolen is er wederom in geslaagd om een album van grote klasse af te leveren. Zijn liedjes staan garant voor puur luistergenot en zijn van een uitzonderlijk niveau. Het album is in een dag tijd live in de studio opge­nomen, iets wat tegenwoordig niet zo veel meer voorkomt. Maar iemand met het talent van Kolen draait er zijn hand niet

voor om. Revolution of the Romantics is een album dat elke muzieklief­hebber in zijn platenkast zou moeten hebben staan. Want in tijden van geprefabriceerde talentenjachtmuziek moeten we ware muziektalenten als Dennis Kolen koes­teren. En hopelijk komt voor hem dan eindelijk eens die zo lang verdiende doorbraak. Het zou tijd worden. Gabriëlla van Karsbergen.

Page 60: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET60

CDRECEnsiEs

is bij Roy echter geen plaats; hij weet een brug te slaan tussen ver­leden en heden en die typische Brabantse sfeer te schetsen aan de hand van karaktervolle songs met een vleugje heimwee en lichtlompe humor. Roy lijkt met Ach, Zalig Man weer thuis in de Kempen, niet alleen door de hoofdrol voor zijn zingende zachte G, maar vooral ook door de typische JW blend van blues, coun­try en folk. Ferenc Koolen

POP/ROCK

KLERKXUNDERTONESPIAS

Undertones is het tweede album van Klerkx & The Se­cret. Rob Klerkx, de man die bij het

grote publiek bekendstaat als drummer van Moke, heeft de af­gelopen jaren naam weten te ma­ken als een zeer gedegen en getalenteerd singer­songwriter. Op Undertones staan de teksten van Klerkx centraal; uitgesproken on­derwerpen als liefde, dood en emoties. De piano speelt een be­langrijke rol op Undertones waar­door de liedjes nog meer aan sfeer winnen. Rob Klerkx laat op zijn tweede album wederom horen de kunst van het liedjes schrijven te verstaan. Opmerkelijk is de enige cover op het album: Duran Duran’s Save A Prayer. Klerkx liet op zijn debuutalbum al horen dat hij mooie liedjes kan schrijven, op Under­tones laat hij horen hier alleen maar beter in geworden te zijn. Gabriëlla van Karsbergen.

POP/ROCK

LOLA KiTELIGHTSEXCELSIOR RECORDINGS

De dansvloer op en voetjes van de vloer met Lola Kite, een van de leukste nieuwe Nederland­

se bands van dit moment. Het trio speelt frisse en hippe elektropop, afgewisseld met hier en daar wat psychedelische invloeden. Het re­sultaat is een album vol met liedjes

die de hele dag in je hoofd blijven hangen. Heerlijke bliepjes, pak­kende beats, opzwepende ritmes, Lola Kite grossiert erin. Automatisch dwalen je gedachten af naar begin jaren tachtig waarin bands als De­peche Mode, OMD en Soft Cell hoogtij vierden en synthesizers en drumcomputers de dienst uitmaak­ten in de popmuziek. Lola Kite bewijst dat deze muziek er ook anno 2011 nog steeds toe doet. Het kan bijna niet anders dan dat de band aan het begin van een zeer succesvol jaar staat. Gabriëlla van Karsbergen.

CLOSE HARMONY

LOs AnGELEs, THE VOiCEsLOS ANGELESSONY

Je kunt veel over Gordon zeggen, maar de dingen die hij doet, doet hij met veel gevoel

voor dramatiek en stijl. Los Angeles ziet er tiptop uit en de songs zijn allemaal groots neergezet. Dat be­

tekent dus veel strijkers, blazers, emotie, grote woorden en veel in­stant rijmelarij. Natuurlijk ontbreekt het tranentrekkende pianootje niet! De songs hebben allemaal wel iets bekends. Flarden tekst of muziek lijken zo uit andere, betere songs te zijn overgewaaid. Veel maakt het niet uit. De doelgroepen zullen zich er kostelijk mee vermaken. Hoog­tepunt is het bombastische Italiaans­achtige Tu Me Das Alas. Het heeft in ieder geval een geweldig arran­gement en de opgewonden stem­metjes doen de rest. En dan de heren zelf; die hebben een zweem van afgeserveerd cabinepersoneel van Martinair over zich. Di-Lan Sun

SINGER­SONGWRITER/POP

MA*RTEnBACK IN JUNEEIGEN BEHEER

Het is alweer meer dan tien jaar gele­den dat Maarten van Praag met de formatie City to City

een nummer 1 hit scoorde. Van

Praag heeft in de tussentijd niet stil­gezeten en komt nu met zijn eerste solosingle. Back in June is een bij­zonder project geworden, dat meer is dan alleen een liedje. Het is de eerste ‘augmented reality’ single in Nederland. Dit zal bij menigeen niet meteen een belletje doen rinkelen. Ma*rten legt uit dat de single wordt ondersteund door een deels inter­actieve, 3D clip, die door downloa­ders zelf kan worden getriggerd. Back in June is overigens de eerste single van het album Between Space And Time. Met dit prettige popliedje vervolgt hij zijn weg op de sound die hij met The Road Ahead reeds was ingeslagen. Elly Bond

NEDERLANDSTALIG

MOnDO LEOnEVOOR JOU VAN MIJEIGEN BEHEER

Leon Giesen is een apart geval. Hij is filmmaker, verha­lenverteller en ook nog muzikant. Hij

heeft een aardige manier gevon­den om zijn muziek te verkopen. Voor Jou Van Mij kun je via zijn website kopen en als je ’m cadeau doet, zet Giesen dat er persoonlijk voor je op op de hoes. Koop je de plaat, dan krijg je twaalf ver­rassende liedjes, of eigenlijk meer momentopnamen. Giesen is niet de man van een stormvloed aan woorden of beeldspraken. Tekstu­eel houdt hij het simpel, maar wel interessant. Muzikaal zijn de songs hoogstandjes. Ze liggen lekker in het gehoor en blijven hangen, dagenlang als je niet oppast. En dat maakt het leven een stuk vro­lijker. Voor Jou Van Mij is een goed medicijn om de donkere winter­maanden door te komen. Di-Lan Sun

SKA

MR. REViEWXXVEIGEN BEHEER

Two Tone Ska­band Mr. Review bestaat vijfentwintig jaar en dat wordt gevierd met XXV. Liedjes­

ROCK

KRACHKRACHPIAS

Krach heette vroeger With Ice en begon met muziek maken in het jaar 2000. Eind september vorig jaar verscheen hun ep Kompakt Disk en nu al is hun debuut­album te koop. Het album opent gewel­dig met de twee bekende singles Do The Wave Now en And So I Do A Little Dance. Liedjes die dagenlang door je hoofd heen blijven spoken en eigenlijk ook meteen de twee beste songs van

het album zijn. Niet dat de rest slecht is, maar nummers zoals Pointing (rechttoe­rechtaanrock) of Although It Hurts (electrobeatrock) zijn kwa­litatief toch wat minder. De vreemde eend in de bijt is misschien wel de melancholische ballad Hunger; een zeer verrassende song die na een tweetal minuten ontaardt in een super vet hard gedeelte. Ook Transfor­mer toont Krach van zijn bijna metal­kant en beukt er aardig op los. De cd eindigt met het zwevende, elektronische Movement. Al met al laat Krach horen dat het in staat is om veel variatie op een album toe te passen. Eric Corton is al fan van deze veelbelovende band, nu wordt het tijd voor de rest van Nederland om Krach in de armen te sluiten. Ze zijn het waard, want met dit de­buutalbum heeft dit kleine land er weer een rockband van inter­nationale allure bij. Martien Koolen

Page 61: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 61FRET

SINGER­SONGWRITER

LAnGEVELD & sAPWEG IN DE VERTEEIGEN BEHEER

Dit singer­songwriterwerk doet door de verhalende liedteksten, een mix van vertellen en zingen en de vele soundeffecten denken aan een hoorspel. In een cabaretvoorstelling misstaat een lied als Weet Jij niet door de theatrale uitvoering. Rosanne de Boer

FRIES/SINGER­SONGWRITER

OUDEGA & DE GROOTÛNWAARSFÛGELSEIGEN BEHEER

Klinkt dit alleen leuk omdat er in het Fries wordt gezongen? Waar­schijnlijk wel, want muzikaal ge­beurt er weinig. De teksten klinken nu eens jolig en dan weer oprecht onpersoonlijk, zeker voor singer­songwritermuziek. Maar wellicht zit ik mis met die teksten; die kan ik toch niet verstaan. Eyal van der Reep.

GELUIDSKUNST

PUin + HOOPDE OBJECTIEVE LACH / DOORNARROMINDED

Door is een prachtige uit drones opgebouwde geluidstrip door een in de luwte werkend trio dat ge­woonlijk elk optreden op cd­r uit­brengt, en nu voor het eerst iets het licht laat zien op een heus label. De Objectieve Lach is een uur lange liveregistratie i.s.m. Herman Wilken en Coen Oscar Polack. Arjan van Sorge

POP/EMO

CHRisTinE sWEETFAIRY LANDEIGEN BEHEER

Sweet zingt divers aangeklede popnummers over feeën, magie,

de dood en de liefde, met de meest fantastische en unieke stem, aldus haar biografie. Aan overgave in ieder geval geen ge­brek; Sweets scherpe stem en harde uithalen doen de haren op je rug soms recht overeind staan. Te veel is nu eenmaal te veel. Eyal van der Reep

IMPRO/EXPERIMENTEEL

TERRiE EX / XAViER CHARLEsADDISTERP RECORDS

Zeven improvisaties vanuit een ho­telkamer in Addis Abeba, Ethiopië, van Terrie Ex op gitaar en Xavier Charles van de Franse experimen­tele geluidsgroep Silent Block op klarinet. Hogere piepknor met voor de hand liggende zaken als blaf­fende hond en deur, en invloeden uit industrial. Repeterend en ritmisch met een en al ontsporing. Arjan van Sorge

FOLKROCK

VEnCEPRESS BUTTON START SHOWREAL HARM/BERTUS

Veel folk en balkan, met hier en daar invloeden van ska, pop en rock, Vence slaagt er moeiteloos in om deze veelheid aan stijlen tot een vloeiend, harmonieus ge­heel te smeden. De stemming gaat van rustig en serieus tot snel en feestelijk. En dat alles op een muzikaal zeer stijlvolle en origi­nele manier. Press Button Start Show is geen moment saai. John Buis

ROCK, POP

WEissMULLERSCI-FI/BOBBI FLEKMANEIGEN BEHEER

Weissmuller weet met een eenvou­dige opbouw hele mooie ambach­telijke liedjes te maken. Ten op­zichte van de ep Raw & Well Done (2009) klinkt het nieuwe werk alleen wel gortdroog. De productie van Henk Koorn mag een volgende keer best wat dynamischer. John Buis

schrijver/zanger Arne Visser heeft in deze periode maar liefst acht­entwintig verschillende bandleden aan zijn zijde gehad, het is dan ook een prestatie dat een aantal liedjes op elkaar lijkt. Het zwakke punt ligt bij het dikke Nederlandse accent van Visser. De muziek komt dan ook het beste tot haar recht met Nederlandse zang: Niet Naar Huis klinkt frisser dan alle Engels­talige nummers, zelfs al zit een nummer als Far Away From Here muzikaal beter in elkaar. Volgens Visser is dit Mr. Reviews beste plaat in vijfentwintig jaar. Dat zou zomaar eens waar kunnen zijn. Eyal van der Reep.

ELECTRO/TRANCE

nOBODY BEATs THE DRUMREMIXES WE DIDNBTD/ROUGH TRADE

In afwachting van het nieuwe studio­album dat ergens dit jaar gaat uitko­men, heeft Nobody

Beats The Drum al zijn remixen

POPROCK

ME AnD sTUPiDIN A CABIN WITHV2

Zo’n zes jaar geleden begon Maarten Besseling het project In A Cabin With. Hij nodigt hiervoor Nederlandse muzikanten uit om op een bijzondere buitenlandse locatie een album op te nemen, vaak met behulp van lokale muzikanten. Er zijn inmiddels edities geweest met onder andere Arthur Adam, Odilo Girod (Co­parck), Steye en The Black Atlantic. Me And Stupid kent Carol van Dijk en Peter

Visser van Bettie Serveert als prominente Nederlandse musici. Zij gingen naar Australië en sloegen de handen ineen met mensen als Andrew Mor­ris, Russel Hopkinson en Ben Salter (bekend van The Gun Club). De in­grediënten voor een interessante plaat zijn dus volop aanwezig en de hoge verwachtingen worden gelukkig waargemaakt. Daarbij dient wel aangete­kend te worden dat Me And Stupid een zeer hoog Bettie­gehalte heeft, maar dat is niet erg en natuurlijk ook niet zo gek. Echt leuk wordt het bij Receiver, een lekker rauw nummer waarin Van Dijk zich helemaal laat gaan en er muzikaal ook stevig tekeer wordt gegaan. Salter lijkt daar de hand in te hebben. Ordi­nary Guy is een typisch Australisch popliedje dat aardig leunt op het betere Men At Work­werk. Al met al is deze versie van In A Cabin With een van de sterkere: muzikaal is er een interessante klik en de songs zijn van een hoge kwaliteit! Di-Lan Sun

CD KORT

van de afgelopen jaren verzameld en op een cd gezet. Een leuk idee, want remixen van artiesten worden nog wel eens uit het oog verloren door de reguliere fans van een band, zeker als het wat obscuurder materiaal betreft. Dat is hier soms het geval, maar vaak ook niet: namen als Etienne de Crecy, Zuco 103, Boemklatsch of Aux Raus zal de gemiddelde NBTD fan ook wel kennen. Stilistisch mag NBTD zich een electroband noemen, maar in deze remixen zitten evenveel ele­menten uit genres als techno, trance of breaks. De tracks zijn natuurlijk met name gemaakt voor de dansvloer, en de cd stampt er vanaf track één meteen lekker in om daar pas twaalf tracks later mee op te houden. Van de origi­nelen is in de meeste gevallen weinig meer terug te horen dan een melodietje of een stem. De cd bewijst vooral dat het drietal van NBTD een zeer effectieve remix­machine is geworden. Met deze tracks krijg je menig clubdansvloer gek. Ruud Lekx

Page 62: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET62

CDRECEnsiEs

SIXTIES/ROCK­’N­ROLL

THE PACiFiXYEAH!JACARANDA

Het is een t i jd geleden dat ik de ritmesectie van Ouke Baas in actie hoorde. Bongo­

man and Murph zijn eigenlijk de kings of swing van Nederland: als die twee beginnen te rocken en rollen staat het meteen als een huis. Dat trekt dan weer goede muzi­kanten aan, en zo kun je op dit plaatje zes nummers kort genieten van een zwoele en zeer coole mix van gitaar en orgel, die het midden houdt tussen Booker T, de Doors en Wes Montgomery. Bijna alle liedjes zijn geschreven door het fameuze Hangouts­duo Van Don­gen en De Waard, dus geen spra­ke van een ‘gecompositeerde’ jamsessie – dit zijn heuse liedjes ook al wordt er niet gezongen! De band loopt trouwens als een trein, en dat is niet vreemd... Yeah! Roland Wetzels

NEDERPOP

PATER MOEsKROEnEN DE KELTENDZV RECORDS

In de tien jaar dat ik Pater Moeskroen nu volg heb ik me altijd afgevraagd waarom het geen

enkele producer en geluidsman lukte zulke goede muzikanten als een hechte band te laten klinken. Het geheel haalde het nooit bij de losse delen en vooral het drum­geluid was vaak een kwelling voor het oor. Deze keer is dat anders! De openingstrack Sukkel swingt en stampt als de Tröckener Kecks in hun beste dagen en Desirée zou voor Guus Meeuwis eigenlijk aan­leiding moeten zijn om te proberen in het voorprogramma van Pater Moeskroen te komen. De titel is misleidend; er zit niet meer folk in de muziek dan gebruikelijk is voor PM. De Kelten is een prachtige pop­plaat en misschien wel de beste die ze in 25 jaar gemaakt hebben. Gefeliciteerd en nog vele jaren! Roland Wetzels

LIMBOPOP

POLLUXWETSE NOG?SILVOX

Frans Pollux uit Venlo is een werve­lende duizendpoot, wellicht een losge­slagen ADHD­er,

want naast zanger/gitarist is Pollux ook schrijver, televisiemaker, deba­ter, presentator en meer van dat alles. Wetse Nog? is de debuutplaat van de gelijknamige band waarin Pollux tekst en zang voor zijn reke­ning neemt en bijgestaan wordt door onder anderen BJ Baartmans, het gitaarfenomeen uit Boxmeer. Lichte, luchtige limbopop met een zekere hang naar het verleden (de titel zegt het al), maar altijd met een vette knipoog of een zekere relati­vering. Deze combinatie zorgt vaak voor een net iets te oppervlakkig karakter van de plaat, maar allez, Pollux komt er mee weg vanwege het sympathieke geluid van het zangerige Limburgs. Ferenc Koolen

SKA

THE REGULATORsIN A DANCING MOODEIGEN BEHEER

Je hoeft niet blank te zijn om zwarte muziek te spelen en niet in Jamaica geboren te zijn

om ska te spelen, zo moet ska­coverband The Regulators ge­dacht hebben. De groep werd tijdens de ska­revival in de jaren ’80 opgericht en mocht op de planken staan met The Skatali­tes. Jammer genoeg klinken The Regulators even stoffig als het two tone (Engelse) ska genre. De productie is eentonig, ner­gens geeft de groep zich vol­ledig en de solo’s zijn driewerf slecht. Vergeet het feest, ner­gens doet The Regulators zijn voorbeelden eer aan. Wat meer soul zou ze goed doen. Laat de West­Europese bierfestivals eens rechts liggen en hup naar Afrika. Eyal van der Reep

SINGER­SONGWRITER/POP

RiVERDisTRiCTPORTRAIT OF PORTRAITSEIGEN BEHEER

We zijn het niet meer gewend: geen bio, geen my­space, niks te vin­den over Riverdis­

trict. Het enige dat zijn site ons weet te vertellen is dat Riverdistrict het singer­songwriterproject van de Utrechtse eenling Tim Nolet is, in wiens huiskamer Portrait of Portraits is opgenomen. Nolet heeft een rustige, repetitieve folkplaat ge­maakt. Opener Government Man is een prachtig melancholisch pop­liedje met een warm geluid. Titel­song Portrait Of Portraits is dat ook. Voelt de plaat in de eerste nummers als een warm bad, naar gelang het einde nadert kabbelt hij te veel voort. De melodieën missen kracht, de synthesizers zijn onsubtieler dan in de eerste drie nummers en de productie blijkt eentonig. Tip: professionele hulp zoeken. Dan kan Nolet een heel eind komen. Eyal van der Reep

SINGER­SONGWRITER

sTEViE AnnLIVE & ACOUSTICCNR RECORDS

Het is iedereen zo langzamerhand wel duidelijk dat Stevie Ann een grote Nederlandse

artieste is. Ze heeft al een paar erg fijne cd’s uitgebracht en degenen die nog twijfelen aan haar zullen na Live & Acoustic om zijn. Op de eerste cd Live komt ze namelijk schitterend voor de dag. Sweet Surprise is mede door het piano­spel van Coen van Dam een ge­weldig nummer. In Toxic laat gitarist Len David zich gelden. En zo bie­den alle nummers wel iets extra’s. Op de tweede cd, Acoustic, gaat het allemaal nog even door, maar dan zonder publiek. De stem, de beheersing van de instrumenten; het is allemaal erg fraai. Wat ook fijn is, is dat er aan afwisseling is gedacht. De twee cd’s gaan daar­door geen moment vervelen. Di-Lan Sun

ARABICANA

nO BLUEsHELA HELAPRODUCTIEHUIS OOST­NEDERLAND

De pioniers op het gebied van de ara­bicana – een mix van folkblues en tra­ditionele Arabische muziek – nemen afscheid met deze cd. Hela Hela is het vierde album van NO Blues. Het produc­tiehuis Oost­Nederland (ON) bracht de musici ooit samen. In 2005 verscheen hun debuut Farewell Shalabiye. Het bleef niet bij een eenmalig project; Ad van Meurs, Haytham Safia en Anne­Maarten

van Heuvelen hadden de smaak te pakken. Het zal hun waarschijnlijk ook niet meevallen nu elk weer een eigen creatieve weg in de slaan. Met het materiaal van Hela Hela toeren ze nog tot in 2012. De NO Blues­formule is nog lang niet uitgewerkt en klinkt ook op dit vierde schijfje krachtig, meeslepend en intens. Leuk is dat de arabicana­groep op dit slotalbum zelfs nog nieuwe experimenten aangaat. Zo bevat de track Le een ver­rassing: Afrikaanse percussie, luitspel en zang van de Soedanese gast­muzikant Osama Maleegi. In Wayack zingt Ad een uitdagend tweetalig duet met de Palestijnse zangeres Shereene Fauzi Danial. Het in­strumentale nummer Consola­tion, dat omlijst wordt door de prachtige vioolpartij van gast­muzikant Morad Khoury, bevat een knipoog naar bluegrass. Rosanne de Boer

Page 63: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 63FRET

FUTURE PREsiDEnTsFP/EPEIGEN BEHEER

CHEF’sPECiALHUNGRYEIGEN BEHEER

LISA DIJKMANTHAT DON’T MATTEREIGEN BEHEER

TiCKETs GO PAsTMY CONFECTIONEIGEN BEHEER

GUMnAAMRACR001EIGEN BEHEER

GOTCHA! ALLsTARsIMAGINETAX RECORDS

DiVERsE ARTiEsTEnWE ARE ONE, WORLD PEACE IS POSSIBLEEIGEN BEHEER

Om aanspraak te maken op de betiteling toekomstig president is een sterk visitekaartje nodig. Zo sterk is de ep van Future presi-dents niet, al hebben ze wel een paar leuke nummers op het pro­gramma staan. Criminal is een verrekt pakkend popliedje met veel hitpotentie. Het afsluitende Drop This/Stop This ligt vanwege een stevige, opzwepende opbouw lekker in het gehoor. De topkoks van Chef’ Special serveren een

smaakvoller menu. Hungry bevat ingrediënten uit rock, hiphop en funk. Noem het typisch Hollands bereid, lekker smaakt het zonder meer. Vooral de rockinvloeden zoals in Slowdown zorgen voor voldoende pit in de nummers, al gaat de akoestische uitvoering van Deadline er ook in als koek. That Don’t Matter smaakt daarna als goedkope fabriekskoek, al treft zangeres Lisa Dijkman weinig blaam. Het nummer klinkt veel te gelikt; op de stem van Dijkman na lijkt alle emotie uit het nummer weggeproduceerd. Gelukkig be­staat er nog zoiets als Tickets Go past. Zonder enige concessie te doen, zoekt de band z’n artis­tieke grenzen op. In het up­tempo My Confection gebeurt dat op een opwindende, gedreven manier. In Great Divide zorgt subtiel gebruik van elektronica voor prachtige filmische klanken. Het zijn geen aanvallen van uitersten, wel uitin­gen van creativiteit en durf. Dat­zelfde geldt voor Racr001, de nieuwste release van Gumnaam. Zijn werk mag naar dubstep­be­grippen als bijzonder origineel en fris worden bestempeld. Het ge­stoei met traditionele Oosterse instrumenten geeft de nummers een experimenteel tintje mee. Gotcha! Allstars geeft een ge­heel eigen draai aan Imagine. Haar prachtige stem ten spijt rekt zangeres Mary Griffin te vaak woorden op. Nee, de cover van John Lennon wordt pas spannend als de hele Gotcha! Allstars­band zich in het nummer mag mengen. Ze hebben genoeg kwaliteit in huis om een volgende keer sterker voor de dag te komen. Laten we vredig eindigen met We Are one, World peace is possible. Een goed initiatief, verpakt in een leuk liedje. In deze Hollandse variatie op We Are The World steelt de rauwe zang van Jan Hoving (Sto­nefly) de show. Verder zorgt de bijdrage van Kayak­leden voor een lekker scherp randje. John Buis

SINGER­SONGWRITER/FOLK

TAnGARinEDE DECEMBER SESSIONSDUTCH RECORDING COMPANY

Het is jammer dat we de feestdagen net achter de rug hebben, want het nieuwe album van

Tangarine had zonder twijfel bij elk familiediner de achtergrond mogen sieren. Het vierde album van de broers Brinks ademt het gevoel dat inspiratiebronnen Si­mon & Garfunkel in Homeward Bound zo mooi weten over te brengen. Het verlangen en de heimwee naar de warmte van het samenzijn met vrienden en fami­lie. Binnen bij het haardvuur, ter­wijl buiten de koude winter waait. De harmonieuze samenzang van de broers maakt indruk, juist door­dat de composities klein zijn gehouden. De liedjes zijn zoet, maar weten net binnen het gesui­

INDIE/ROCK

sCRAM C BABYSLOW MIRROR, WICKED CHAIREXCELSIOR RECORDINGS

Per ongeluk stond in een vorige FRET de ver­keerde recensie bij het vorig jaar verschenen Scram C. Baby­album Slow Mirror, Wicked Chair. Hier alsnog de juiste tekst. Terwijl Excel­sior label­ en tijdgenoten als Daryll­Ann, Johan en Caesar de handdoek allang in de ring heb­ben gegooid, gaat het Amsterdamse Scram C Baby onverdroten voort. Nu al achttien jaar

lang. Catchy, eigenzinnig, punky en hier en daar lekker noisy; Slow Mir­row, Wicked Chair is het allemaal en laat horen dat de band nog lang niet te lijden heeft aan metaalmoeheid. SCB is bijna onnavolgbaar op dit nieuwe album. Dertien nummers lang weet de band te boeien door telkens weer lekker te experimenteren. De rafelige en ongepolijste sound van Scram C Baby staat garant voor 34 minuten variatie. Een paar hoogte­punten: Attention, M.A.R.I.T. (over drumster Marit de Loos, ex­Caesar), Tebaxtro, Ear Truck en Sunburnt (slechts één minuut en zeven seconden). Eigenlijk zitten er geen zwakke nummers tussen. En dat is dan ook meteen een van de pluspunten van Slow Mirror, Wicked Chair. Een ander pluspunt zijn de teksten die vol leuke kwinkslagen en woordspelingen zitten. Scram C Baby mag dan een van de oudgedienden uit de Neder­landse indierock scene zijn, het is ook een band waar de jonkies nog veel kunnen leren. En SCB timmert inmiddels ook al zo lang aan de weg dat we de vergelijkingen met bands als Pixies, Pavement en Captain Beefheart ook wel achterwege kunnen laten. Scram C Baby is vooral heel erg Scram C Baby. Hulde. Gabriëlla van

Kars bergen

EPkerde randje te blijven. Tangarine bevestigt met dit album de ver­diende nominatie voor de Grote Prijs en laat je achter met een voldaan gevoel van prettige me­lancholie. Elly Bond

COUNTRY NOIR

TEMPLO DiEZGREYHOUNDSMY FIRST SONNY WEISMULLER

RECORDINGS

2010 werd voor Templo Diez afge­sloten met het trieste bericht dat voormalig zange­

res Gloribel Hernández op 39­ja­rige leeftijd was overleden. Een domper van jewelste zo net voor het begin van een voor de band veelbelovend jaar. Greyhounds borduurt verder op de soms bi­zarre combinatie van alt. country, slowcore en mystieke popklanken,

Page 64: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET64

CDRECEnsiEs

al moet gezegd worden dat Tem­plo Diez na de trilogie Hoboken, Winterset en Merced op Grey­hounds beduidend scherper en daardoor ook wat aardser klinkt. Wie denkt dat grootmeester Pas­cal Hallibert ons nu een vrolijke pot country voorschotelt, komt zeer bedrogen uit, want Grey­hounds is nog steeds meer een bombastisch kunstproject dan een emotionele rootsplaat. Ferenc Koolen

SINGER­SONGWRITER

siGnE TOLLEFsEnBAGGAGECAVALIER RECORDINGS

Albumtitel Baggage is niet zomaar ge­kozen. Op deze cd laat de Amerikaans­ Nederlandse zan­

geres Signe Tollefsen je horen wat er in haar muzikale bagage zit; van Michael Jackson tot Portishead. Dirty Diana van Michael Jackson voerde ze live uit op Radio2 in de studio van Het Theater Van Het Sentiment. Signe keerde Dirty Di­ana binnenstebuiten op zoek naar de essentie. Ze durfde het beken­de werk naar eigen smaak in te kleuren. Ook de andere covers dragen een herkenbaar Signe­stempel. In 2004 kwam ze naar Nederland om te studeren aan het Amsterdamse Conservatorium. In 2006 verkreeg Signe landelijke be­kendheid door mee te doen aan de Grote Prijs van Nederland. In haar werk valt haar pure aanpak, lef en toewijding op. Ze voert de covers niet uit, ze hervormt en draagt ze als kledingstukken. Rosanne de Boer

THRASH/DEATH METAL

ViOLEnT DEMisETHERE’S NO KILL LIKE OVERKILLEIGEN BEHEER

Zo’n vier jaar ge­leden opgericht, laat Violent De­mise zijn eerste volledige cd op de

wereld los. De band maakte eer­der al een positieve indruk met een mini­cd, maar doet er nu nog een schepje bovenop. De dertien nummers laten een strakke band en de nodige variatie horen. Goede voorbeelden daarvan zijn Born For War, het fantastische Demons en het door de bijdrage van een gastzangeres enigszins van de rest afwijkende In Your Arms. De Zaans/Amsterdamse band weet compacte nummers te schrijven, die door de volle en tegelijkertijd rauwe productie goed tot hun recht komen. Een belang­rijk onderdeel van het geluid van Violent Demise vormen de gewel­dige solo’s van gitarist Alexander. Minpuntje is wel dat de variatie tussen de nummers onderling misschien wat te groot is. Daan de Mooy

AMERICANA

BART DE Win LITTLE WORLDMUNICH RECORDS

Maakte De Win al behoorlijk indruk met het fraaie de­buut The Simple Life, met Lit t le

World maakt hij het nog wat bonter. Op dit voortreffelijke vervolg heeft De Win zijn blik heel nadrukkelijk op de southern states gericht. Niet in de laatste plaats door zijn besluit deze cd in zijn geheel in Austin, Texas, het mekka van de rootsmu­ziek, op te nemen. Een wijs besluit, want een keur aan lokale zwaar­gewicht sessiemuzikanten weet De Win naar een grandioos niveau te tillen. Bijna akelig mooi laveert hij tussen ballades en up­tempo coun­try georiënteerde songs waarin zijn baritonstem volledig tot zijn recht komt, al dan niet in perfecte sa­menhang met de vocale begelei­

ding van Arianne Knegt. Little World wordt ijzersterk geopend met het l i c h t d e i n e n d e S h i n e A Little Light On Me en blijkt de basis voor een prachtig americana album. Wereldklasse! Ferenc Koolen

JAZZ/ROCK/KLASSIEK

ZAPP 4RADIOHUNTERLOPLOP RECORDS

’t Is geen Apoca­lyptica, maar heeft er wel wat van weg: Zapp 4 bestaat uit drie violisten en

een cellist die in plaats van klassiek te spelen gewoonweg rocken op hun ouwe en niet meer zo hippe instrumenten. Vroeger heette het gezelschap Zapp String Quartet, een naam die het best wel kon gebruiken om gerestyled te worden tot het meer van deze tijd zijnde sms­achtige Zapp 4. Ze werk(t)en samen met o.a. The Nits, Leine en Git Hyper en touren in 2011 rond met hun eerste opera, genaamd Feeks. Zo wild als bij de Finse evenknie Apocalyptica gaat het er hier niet aan toe, maar toch. De com­posities (van voornamelijk Oene van Geel) schipperen tussen jazz en klassiek met hints naar wat meer rockachtige melodielijntjes – head­bangen is echter uitgesloten. Arjan van Sorge

ROOTS

DE WiLMA’s TATTERED TRUMPETSEIGEN BEHEER

Afgelopen jaren zijn de Wilma’s achter­volgd door dood en ellende, maar met deze dubbel­

cd is er weer een hartstochtelijk teken van leven van deze vrien­denband uit Amsterdam. Drieën­twintig nummers folk, americana en rootsmuziek van artiesten zoals Kris Kristofferson, The Carter Family en Hank Garland worden liefdevol gecombineerd met covers van he­dendaagse artiesten en zelfs een aantal eigen songs. De liefde voor het genre spat ervan af. Ferenc Koolen

ROCK/ALTERNATIEF

DE sTAATMACHINERYMASCOT LABEL GROUP

De vuige lijn van muziek maken trekken de lieden van De Staat met verve door. Stond de vorige boreling Wait for Evolu­tion in 2009 al terecht hoog in veler jaarlijstje, deze maakt daar ook dikke kans op. De nieuwe

langspeler is een durfal met vele gezichten. De voorloper van Machi­nery was ontsproten uit het brein van voorman Torre Florim. Dit album is echter het hersenwerk van de gehele vijfkoppige band. Het is dui­delijk dat het veelvuldig touren over de landsgrenzen heen een ze­kere internationale sound heeft toegevoegd aan het toch al sterke repertoire van de Nijmegenaren. Met de openingstrack Ah I See zet de band de toon. Josh Homme van Queens of the Stone Age likt er zijn vingers bij af. Een constante duistere energie knalt uit speakers, heerlijk rauw. Met de eerste single Sweatshop, met een briljante video­clip, komt een industrieel aandoende deining om de hoek kijken. Klinkt als een klok, heel basic en puur. Zou niet misstaan als floorfiller op de dansvloer. Knap dat de band zichzelf opnieuw weet uit te vinden. Bin­nen het spectrum van geluid kunnen ze zeer knap uit de voeten. Ruwe juweeltjes die zelfs diep onder de grond schitteren. Old Macdonald Don’t Have No Farm No More hakt er stevig in. I’m A Rat is monotone kracht maar oh zo prachtig. De kunst van verwonderen staat voor­op. Een eigen universum creëren en uitbreiden binnen elf songs, dat kun je gerust overlaten aan deze muzikanten. Eigenheid troef op deze puike plaat. Bram W. van der putte

Page 65: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 65FRET

de zes tegelijk elkaars instrumenten bespelen. Dit alles in een soort decor van One Flew Over The Cuckoo’s Nest, wat behoorlijk vervreem­dend werkt. Als je van een beetje absurdistisch theater houdt, is deze dvd van Wereldband zeer de moeite van het bekijken waard, en misschien wel een tweede keer, aangezien je soms oren en ogen tekort komt. Marie-Anne Eij

DIVERS

DiVERsE ARTiEsTEnDE BESTE OPTREDENS UIT VPRO’S NEDERPOPSHOWVPRO

Deze dvd bevat een selectie uit de onge­veer vijftig optredens in de eerste televisie­serie van VPRO’s Ne­derpopshow, die in het voorjaar van 2010 plaatsvonden in club TrouwAmsterdam. Een greep uit oude en

MUZIEKTHEATER

WERELDBAnDKOPMANNENROUGH TRADE RECORDS

Kopmannen is de re­gistratie van de laatste show van de Wereld­band (nog te zien tot eind februari 2010), zes conservatorium­geschoolde multi­in­strumentalisten, Willem van Baarsen, Rogier Bosman, Tim Satink,

Ro Krauss, Sanne van Delft en Stanislav Mi­trovic, die muziek, theater en cabaret combi­neren tot een mooie theatrale show met ab­surdistische trekjes. Daarbij gebruiken ze niet alleen gewone instrumenten maar ook traditi­onele muziekinstrumenten uit verre oorden, allerlei gebruiksvoorwerpen en zelfs het decor. Variërend van funk, balkan en tango tot latin, rock en country, alle stijlen komen voorbij in een razend tempo. Afgewisseld met sketches en slapstickachtige grappen, bijvoorbeeld als

nieuwe klassiekers zoals Saturday Night, That Man, Dracula, Te Heet Gewassen, Little Green Bag, No Limit, Deeper Shade Of Soul, The Fan­tastic Journey Of The Undergound Man en Is Dit Alles. De ene keer uitgevoerd door de origi­nele artiest begeleid door de Nederposhow­huisband C­mon & Kypski (zoals Georg Bakers Little Green Bag), de andere keer een klassiek nummer uitgevoerd door een band van nu. Dit levert soms verrassende combinaties op. De rockversies van Is Dit Alles van Lilian Vieira met C­mon & Kypski of Tjeerd Bomhof die Deeper Shade Of Soul covert, zijn erg geslaagd. Al bij het kijken naar de serie op tv beleefde ik regel­matig het ‘oh ja, dat nummer’ gevoel, met als hoogtepunt de versie van de Mouth & MacNeal­klassieker How Do You Do? In een uitvoering van Denvis & MacNeal met Arno Bakker op een enorme sousafoon. Maar op de dvd staan geluk­kig niet alleen nummers uit de oude doos. Ook de optredens van actuele bands, met nieuwe klassiekers in de maak zijn zeker het bekijken waard. De VPRO is inmiddels begonnen met een tweede reeks Nederpopshows. Marie-Anne Eij

DVDRECEnsiEs

Dat hierbij soms op de (veelal Vlaamse) man wordt gespeeld, maakt het lezen van dit boek niet plezieriger. Jammer, want al hoef je het natuurlijk lang niet altijd met de strekking eens te zijn, interessant is het wel. Tegelijk met dit boek verscheen een derde, volledig herziene uitgave van het lexicon De muziekindustrie van Gust De Meyer en Alex Trappeniers (uitgeverij Acco, Leuven/Den Haag). Els van Swol

BinDERVOET & HEnKEsHANS VANDENBURG EN HET GEHEIM VAN HET SUCCESNIJGH & VAN DITMAR

Hans Vandenburg, ‘die kale van Gruppo’, werd steeds ‘onbe­roemder’ zoals de auteurs het noemen, naarmate zijn artis­ticiteit groeide. Wat is dat met die man achter onder an­dere Gruppo Spor­tivo en Buddy Odor Stop? Ooit had hij

GUsT DE MEYERROCK IS DOODACADEMIA PRESS, GENT

Hoogleraar popu­laire cultuur Gust De Meyer (K.U. Leuven) meent dat de re­belse, revolutionaire rock een zachte dood is gestorven. Sterker nog: dat ‘rockmuziek niet be­staat, altijd al dood is geweest.’ Dom­weg omdat het geen

originele muzieksoort is maar per definitie cross­over, vermenging. En dat is positief bedoeld, want zo’n insteek biedt perspectieven. En lied­jes blijven altijd bestaan. De Meyer ontmytho­logiseert. En niet zo zuinig ook. Maar liefst zeventien mythen die in zijn ogen door puristen worden aanhangen, haalt hij hard onderuit – worden gedeconstrueerd, in filosofenjargon. Dan gaat het om zaken als het eerder genoem­de, vermeende rebelse karakter van rockmuziek, de maatschappelijke impact ervan, de tegen­stelling tussen industrie en Kunst, enzovoort.

met Gruppo Sportivo succes met hits als Hey Girl, Rock’n’Roll, Disco Really Made It, Beep Beep Love en Tokyo. En toen was het over. Zo léék het tenminste. Want Vandenburg ging door, met liedjes en optreden. Bindervoet & Henkes, fans van het eerste uur, gingen op onderzoek naar dit fenomeen. Ze doken de archieven in, beluisterden zijn platen, vertaal­den zijn grootste hits, spraken met bandleden, ex­bandleden en natuurlijk met de man zelf. Het resultaat is de ‘ongeautoriseerde’ biogra­fie, maar wel met krabbels en aantekeningen in de kantlijn van Vandenburg. De humoristi­sche schrijfstijl van Erik Bindervoet en Robbert­Jan Henkes, vol woordspelingen, grappige verwijzingen of verzonnen dialogen, is soms wat over de top en hier en daar voor mij niet meer te volgen, maar is wel geheel in stijl met het onderwerp. Tussen al deze grappen en grollen staat gelukkig heel veel interessante informatie over alle verschillende bands, al­bums, alter ego’s en werkwijze van de man. Geïllustreerd met veel foto’s en memorabilia. In het boek zit nog een cd bijgesloten met daarop zestien nummers. Allemaal onuitge­bracht materiaal. Marie-Anne Eij

BOEKRECEnsiEs

Page 66: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET66

dEmonTagE

POP/ROCK

TUdUdUHYEAH YEAH YEAHtududuh.blogspot.com

De naam Tududuh ontstond toen zan-ger/gitarist Ronald Straetemans vlak na het uiteenvallen

van zijn vorige band Glenister in een café zat en iemand hem vroeg of hij alweer een nieuwe band had. ‘Tududuh’ vloog uit zijn mond en die naam bleef hem achtervolgen. Volgens hem straalt het een ze-kere mate van speelsheid uit. Geen diepzinnig verhaal achter deze naam dus, net zoals de drie liedjes op deze demo. Op het eerste ge-hoor dan, want de muziek is heel vrolijk, luchtig en direct, en schijn-baar heel simpel – maar dan vergis je je, want de pakkende teksten en onmiddellijk meezingbare refreintjes zitten toch net iets anders in elkaar dan je denkt. The Beatles en Voicst zijn zomaar wat referenties die op-komen bij de krachtige, speelse en trefzekere liedjes, die heel open van opzet zijn en genoeg ruimte openlaten voor invulling door de naar David Bowie zwemende stem van Ronald en de achtergrondzang door nagenoeg de hele bandbezet-ting. Evengoed wordt er stevig op los gescheurd en gebeukt en duikt iedereen fanatiek rockend in de materie. Messcherpe en heldere gitaarlijntjes, eenvoudige en oer-degelijke ondersteuning op key-boards, een flink doorpompende bas die af en toe ook op de voor-grond treedt, en dik hakkende drums vormen een kant en klare, vruchtbare ondergrond voor de zang. Binnen die liedjes wisselen dromerige melancholie, springe-rige rebelsheid en opgefokt ragwerk moeiteloos van plek, zonder dat het allemaal op knip- en plakwerk gaat lijken. Een liedjesschrijver pur sang, die Ronald. En dan nog die goed op elkaar ingespeelde band-leden die koud een half jaartje bezig met elkaar bezig zijn – daar zeg je tududuh tegen.

Bands met een naam als Tududuh zijn niet dik gezaaid. Niet dat hun demo Yeah Yeah Yeah daarom maar Demo van de Maand werd natuurlijk. De drie nummers erop klinken gewoon veelbelovend.

Tekst Arjan van Sorge

inger-songwriter Ronald Straetemans uit Utrecht is

de spil waar het om draait bij Tu-duduh. De zanger/gitarist wordt bij dit project bijgestaan door Jelte Timmer (gitaar, keyboards – speelt ook in Britpopband Com-mon People), Michiel Bel (bas – speelde in hiphopband Illicit en was de producer in hiphopduo Pax & Pry) en Otto de Jong (drums – speelt ook bij Mary Had A Little Band). Ronald zelf zat in de new wave band Glenister. Vanaf 2008 deed Ronald Tududuh in z’n een-tje en maakte hij 3 ep’s, in samen-werking met o.a. producers Ma-

thijn den Duijf (Kyteman) en Ro Halfhide (Lucky Fonz III). Pas vanaf maart 2010 werkt hij met de andere drie muzikanten erbij. ‘Na twee maanden repeteren zijn we direct de studio in gegaan voor de eerste band-ep, getiteld Yeah Yeah Yeah. Omdat Tududuh is begonnen als mijn eigen project is de natuurlijke werkwijze dat ik met songs of ruwe schetsen kom. Meestal is het een vrij uitgewerkt idee, dat ik achter de laptop heb aangekleed en dat we samen pro-beren te perfectioneren. Het schrij-ven van liedjes doe ik al jaren en is iets waar ik niet zonder kan. De energie die je krijgt als er vanuit een simpel idee ineens een echte song ontstaat, is onbeschrijfelijk! De inspiratie voor die songs kan overal vandaan komen, uit boeken of films, maar vooral uit dingen die je meemaakt in het dagelijks leven. Een mooi voorbeeld is een track waar ik nu aan werk. Om de huur te kunnen betalen, heb ik een tijd in de zorg gewerkt, de schrijnende gevallen die je daar tegenkomt zijn soms hartverscheurend. Hoe je dit kan inpassen in een popsong vind ik heel spannend.’

Straetemans vertelt dat ze binnen-kort een clip gaan opnemen bij het

nummer What Everybody Does en begonnen zijn met de voorberei-dingen voor de debuut-cd. ‘Ik heb een resident ie bi j Stadserf Rood|Noot, dat wil zeggen dat ik in een monumentale boerderij aan de rand van Utrecht vrij aan muziek kan werken. Rood|Noot is hele-maal ingebouwd tussen spoorwe-gen, snelwegen en waterwegen. Het is het laatste stukje authentiek Utrecht tussen de stad en Vinexwijk Leidsche Rijn. Terwijl om je heen de stad voorbij raast, voelt het op deze plek alsof alles mogelijk is. Het is een inspirerende plek om te werken. Op gezette tijden komen de bandleden langs en nemen we samen wat verschillende partijen op. Het is de bedoeling om binnen een half jaar de studio in te gaan en de demo’s uit te werken.’ ‘We zijn niet heel actief bezig met het boeken van shows omdat we liever bezig zijn met het creatieve proces. Ook vind ik het moeilijk om dingen uit handen te geven, zowel creatief als zakelijk.’ Tudu-duh trad al op in Paradiso, in Berlijn en gaat dit voorjaar naar Parijs. De lezers van 3voor12/Utrecht kozen de song Yeah Yeah Yeah tot tweede beste Utrechtse song van 2010. tududuh.blogspot.com

dEmo van dE maand

TUDUDUH‘Ik vind het moeilijk om dingen uit handen te geven’

S

Page 67: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 67FRET

EXPERIMENTEEL

JELLE BUmaDEATH TO THE CORN BELTwww.jellebuma.com

Jelle Buma, voor-malig drummer in Deinum en Solbak-ken (en heden ten dage in Mercy Gi-

ants en Hundreds), is ook drum ’n soundperformer. Recept: een klein drumstel en een sampler. Minimale opzet maar met maximale output. Vage shit broeders en zusters, voor-waar, maar spannend, interessant en met hallucinerende uitwerking. De hoofdrol is voor de tussen jazz en rock laverende drums, met daar-bovenop een psychedelische en van een ruige rand voorziene tru-kendoos met door effecten geman-gelde geluiden. Zoemend, zagend, broeierig, knetterend en knerpend vinden de bewerkte sounds hun weg. Strak toegepaste bastonen worden niet door Jelle vergeten. Geen lichte kost, maar vet vormge-geven, swingende noise.

SINGER-SONGWRITER

JoHn HILLDEMOwww.johnhill.nl

John Hill heet ei-genlijk niet Jan Heuvel zoals je zou verwachten, maar Hannes Hil-

genkamp. Een tijdje was hij front-man van The Frowns uit Utrecht, maar inmiddels heeft hij die indie-rockband verlaten en is ie oost-waarts getrokken, naar thuisstad Zwolle. Het elektrieke spul is ver-ruild voor een akoestische gitaar en de rock voor folk en countrypop. Alleen met z’n gitaar gaat het de ex-rocker niet zo geweldig af, maar met de fluisterzachte begeleiding van Florien Hilgenkamp (achter-grondzang) en Serge Bredewold van 16Down op bas, drums en orgel is John Hill in z’n element. Dan wentelt zijn prachtige, van een hees randje voorziene stem zich behaaglijk in de warme en com-fortabele begeleidingslaag en komt zo volledig tot z’n recht. Sfeervolle liedjes, hypnotiserende refreintjes en rake teksten maken het af.

ROCK

BaCKBonECAPTURE THE MOMENTwww.backbonerocks.nl

De door een door-geslagen antropo-soof en in bijbe-horende kleuren geschilderde hoes

doet het ergste vrezen voor de muziek van Backbone. Gelukkig valt het mee; het kwartet al wat oudere mannen heeft soms een gelukkige hand van liedjes schrij-ven, maar meestal blijft hun muziek hangen in goedbedoelde, gedra-gen rockliedjes waarbij schoon-heid, het verbeteren van de wereld en zelfreflectie hand in hand gaan. Meestal ontwikkelt zo’n nummer zich moeizaam, rammelend maar in logische volgorde, uitmondend in sferische passages met he-melse samenzang. De leadzanger probeert zoveel spanning in z’n stem te leggen dat hij er net naast grijpt. Wat jammer is, want waar-schijnlijk meent hij het allemaal echt. Gewoon de rug recht houden en op het eigen pad doorgaan.

SURF

BLaCK TaRanTULaDEMOwww.myspace.com/blacktarantularocks

Black Tarantula ver-rast met supergrui-zige surf die zo vanuit een garage uit de sixties lijkt te

spuiten. De ontstaansgeschiedenis van de band uit Leiden is gruwelijk: na het zien van The Phantom Four besloten ze stoner voor surf te ver-ruilen, ontvoerden gitarist Phantom Frank, kapten diens arm af en naai-den die vast op het lichaam van hun gitarist. Zo kom je er dus ook... Geinponems zijn het, deze vier aardige gasten, maar als ze spelen, zetten ze hun tanden muurvast in de instrumenten en gaan ze grim-mig aan de slag. Hun knerpende orgeltje, de blikken gitaar, karton-nen drums en diepzeebas beulen ze af tot op het bot. De surfsmurrie die zo ontstaat, is hard en heftig, simplistisch gewelddadig en ge-nadeloos. Punksurf vanuit het diepste putje – heerlijk.

POP/ROCK

gEERT doCTERDE HUISVRIENDwww.geertdoctor.com

Auw! Als er iemand is die weet hoe hij gevoelens moet bespelen, is het wel Geert Docter;

op het mini-album De Huisvriend is het meer dan eens raak. Geert: je vriend in moeilijke en in mooie tijden. Teksten die je raken en die bijblijven, een soepel spelende band, liedjes die stuk voor stuk krakers van hits zouden kunnen zijn, een intrigerende stem – je ziet zo een duizendkoppig publiek met de handen boven het hoofd uit het dak gaan. Van huisvriend naar volksheld, het zou zomaar kunnen. Niet verwonderlijk is het dan ook dat Geert al jarenlang in Rubber speelt, een coverband met meer dan duizend optredens en van alle markten thuis. Maar daar wordt gerockt, en solo kan hij zijn popliedjes beter kwijt.

POP/ROCK

gLoRYBoXDEMOwww.originalglorybox.nl

Gezellig is het zo te horen zeker bij het Amsterdamse Glorybox. En en-thousiast zijn ze

ook nog eens. Hun lieve en ge-moedelijke interpretatie van sprin-gerige electrorock uit de eighties klinkt dan ook geen moment ge-vaarlijk, terwijl dat waarschijnlijk wel de bedoeling is. Misschien heeft het ook te maken met de huis- en-keukenzang van vocaliste Kim, die gewoon haar ding doet. Een goed gevoel voor blues en soul kan haar daarbij zeker niet ontzegd worden. De speelse en lichtelijk eigenwijze liedjes kennen zat mooie momen-ten, spannende stukken en onver-wachte ontwikkelingen, maar zak-ken hier en daar wat in. Deze winnende band van de Amster-damse Popprijs 2010 zou je voor-al betere opnames toewensen, waarbij hun gedegen composities en innig samenspel beter uit de verf kunnen komen.

STONER

KIng LoCUSTPOETE MAUDITwww.kinglocust.com

Wat is dat toch met Jacobiberg in Arn-hem, je zou zeg-gen dat ze daar een goed oog en

oor hebben voor goede muziek, en er heel wat voor doen om dat verder te laten komen. Zoals nu bij King Locust, dat flink gedepri-meerd de diepte in duikt van zich-zelf en de hele rotte wereld, en daar ook nog eens wat van weet te maken. Niet geheel onlogisch luiden enkele van hun tags ‘claus-trophobic’ en ‘dragging’. Maar goed, uit al die ellende komen toch maar mooi wat uitstekende num-mers voort, waarbij alle beklem-mende narigheid via sombere bespiegelingen, symfonische rock en stevige stoner leidt tot extatisch vuurwerk. Het derde studioalbum inmiddels alweer, waarbij King Locust laat horen onbehagen en pijn nog subtieler en gemener bij je binnen te kunnen brengen.

REGGAE

PoTImanONE WORLD MUSIC NO JOKEwww.1bigpotiworld.com

Zoals het wel vaker voorkomt bij reg-gae is het bij Poti-man een behoor-lijk vage toestand,

maar klinkt de muziek okay. Zan-ger/entertainer/auteur David Ge-lenbrecht uit Den Haag gaat voor up-tempo rootsreggae; de invloed van Bob Marley is nooit ver weg, hij heeft zelfs met covers van de bekende reggaester opgetreden. Maar de van oorsprong Surinaam-se Potiman zoekt toch meer de zon, het lichte geluid en de posi-tieve vibraties. De nummers skan-ken niet de hele tijd non-stop door maar worden meer dan eens on-derbroken door onnodige breaks. Zijn zang is onvast maar in de refreintjes heeft hij je weer hele-maal in de tang. Er speelt geen echte band op de achtergrond, maar de vervangende elektronica doet het prima.

Page 68: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET68

dEmonTagE

POP/ROCK

SIdEWaLKTHEY SAY THE WORLD IS TURNINGwww.musicbysidewalk.com

Heerlijk toch hoe iemand zich in de loop der jaren kan ontwikkelen. Sin-ger-songwr i ter

Coen van der Horst stuurt met de regelmaat van de klok een demo de wereld in van zijn project Side-walk, en je ziet en hoort hem groei-en in zijn rol. Konden de demo’s uit Eindhoven aanvankelijk niet echt bekoren (maar werd er wel gerept over ‘hitpotentie’), met deze demo is weer een nieuwe en verbeterde weg ingeslagen. Nu speelt er een band die lekker op dreef is, en is Coen de rocker opgestaan. Som-mige liedjes zijn behoorlijk sterk, maar de meeste blijven toch weer hangen in de grootste gemene deler. Het neuzelige en magere stemgeluid trekt het galmende sta-diongeluid van de begeleiding slecht, maar de liedjes, ja de liedjes doen het ’m.

POP/ROCK

STRoavEOPTIONSwww.stroave.com

De band Stroave uit Venlo noemt als grote voor-beelden Pearl Jam en The Who, maar

heeft daar weinig tot niets mee van doen. En als het geluid van je ep ook nog eens ronduit niet om aan te horen is en je daarnaast opschept over ‘een groot publiek boeien’ dan kan de luisteraar al snel de lust vergaan om nog wat moeite te doen voor de muziek. Maar goed, de band heeft een rolletje in de speelfilm Omega van regisseur en entertainer Patrick Haagmans, misschien heeft het daarmee te maken... Stroave lijmt voortvarend stukjes pop en rock aan elkaar, met een goed gevoel voor refreintjes en verrassende breaks. Door het plakwerk zit er geen vaart in de liedjes, maar vaak wel een of meerdere leuke uitwei-dingen.

POP/ROCK

ERIK vISSER / ROGER HEIJLTJESMASTERPLAN

Erik Visser is geluids-technicus en mu-zikant in ruste en schrijft zo af en toe nog een liedje. Hij

werkte voornamelijk in Los Angeles en Hollywood en ging na zijn terug-keer in Nederland aan de slag met radio- en tv-commercials. Na nog een gedeelte van de techniek op zich genomen te hebben voor Joop van den Ende en in Hilversum te hebben gewerkt, zat het er op. Waar-schijnlijk komt daar het ontspannen en rijpe geluid vandaan dat op Mas-terplan te horen is. Erik speelt de meeste instrumenten in, leeftijdge-noot Roger Heijltjes doet gitaar en zang. Je hoort duidelijk dat het duo de knoppen weet te bedienen en verstand heeft van een liedje in el-kaar zetten, maar het is allemaal al vaker gedaan en de zang van Roger is vlak en uitdrukkingsloos.

ROCK/FUNK

vITamIn14HOMEGROWN MINERALSwww.vitamin14.com

Net als je denkt dat freaky rockmetal-funk helemaal uitge-storven is, loop je er weer keihard tegen-

aan. Welkom Primus en Red Hot Chili Peppers dus, van wie de hoog-tijdagen immers alweer zo’n twintig jaar (omloop revivaltijd!) achter ons liggen. Maar daarmee alleen doe je Vitamin14 uit Deventer en Arnhem zeker tekort, want ze geven geheel hun eigen draai aan een niet al te makkelijk genre. Fantastisch spel dus, vaak razendsnel, op het neuro-tische af en behoorlijk ingewikkeld. James Brown meets Frank Zappa, zoiets. Toch zit de groove er helemaal in en houdt de band redelijk strak de grote lijn in het oog. Uiteraard ont-komen ze niet aan het alles volprop-pen met instrumentale hoogstandjes maar dat vergeef je ze graag. Teksten Arjan van Sorge

METAL

RavagE4SELF-PROCLAIMEDwww.ravage4.com

Uit de as van de Bredase band Cir-cular ontstond zo’n twee jaar geleden Ravage4 – recy-

cling op z’n hardst, zoals ze het zelf stellen. En hard is het: de mix van metal, powerrock en (iets min-der) stoner staat als een blok schokbestendig beton. Vooral het instrumentale gedeelte mag er wezen, de eenheid tussen drums, bas en gitaar is bijzonder hecht en verrassend goed op elkaar afge-stemd. De zang overtuigt wat min-der omdat die regelmatig wat krachteloos wegvalt. Het is niet zo dat de zanger vooral uit een en hetzelfde vaatje tapt, hij zingt, praat en mijmert ook nog eens naast het schreeuwen. Van vele markten thuis dus, maar vaak net iets te gemaakt en op de rand van overdrijving. De eerlijke en directe teksten doen veel vergeten en vergeven.

FUNK

SHIFT BERTRand RoBInnEDEMOwww.myspace.com/

shiftbertrandrobinne

Het muzikale cv van Parijzenaar Bertrand Robinne is om U tegen te zeggen, maar te

lang om hier op te noemen. In ieder geval is hij drummer en woont hij sinds een tijdje in Am-sterdam. Met strakke hand en soepel neerdalende stokjes leidt hij een vijfkoppig gezelschap muzikanten afkomstig uit Neder-land, Kaapverdië en Suriname. In een soort van lange jams die gedragen worden door een stevig groovende ritmesectie gaat de band zich te buiten aan funk, reg-gae, latin en jazz. De zangeres lijkt invuloefeningen te doen, maar echt veel ruimte krijgt ze ook niet. Het cleane gitaargeluid kan ook niet erg boeien, maar hakt zich verder prima door de cliché rie-deltjes heen.

Page 69: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 69FRET

livEinholland

Moss

Caro Emerald

einig bands zullen tijdens Eurosonic Noorderslag

2011 meer gespeeld hebben dan Moss en Go Back To The Zoo. Een stuk of negen shows in vier dagen tijd. Ze bewaren allebei het beste voor het laatst. Moss speelt een vlekkeloze set in de grote zaal van de Oosterpoort, waarbij opvalt dat zanger Marien Dorleijn ook nu weer zo intens en gepassio-neerd is. Dat zie je maar bij heel weinig collega-bands. Deze man (be)leeft zijn eigen muziek. Vijf-koppige zang is ook al zo´n zeld-zaamheid die je bij hen kunt aan-treffen. Contact maken met het publiek door middel van een praatje tussen de songs door is het enige verbeterpuntje dat een kniesoor hun nog zou kunnen aanrekenen. Maar verder niks dan lof voor deze absolute winnaar van het hele evenement. De bui-tenlandse programmeurs hebben hun mond vol over Moss, dat nu overal terecht lijkt te kunnen.En anders Go Back To The Zoo wel, nog zo´n winnaar van het weekeinde. Cas Hieltjes, aanvoer-der van deze beestenbende, is nu juist weer niet op z’n mondje gevallen. Deze provocateur en volksmenner à la Peter te Bos

W

WAT? nooRdERSlaGWAAR? ooSTERPooRT, GRoninGEn

Het nieuwjaarsfeestje van de popmuziek. Dat is Noorderslag, het festival dat oog heeft voor (aanstormend) talent. In een binnen vijf minuten uitverkochte Oosterpoort in Groningen viel weer veel te genieten.

daagt het uitzinnige publiek uit door bier terug te gooien. Onder-tussen rockt z´n doorweekte band de pannen van het dak. Waar halen die gasten de energie van-daan om avond aan avond zo de beest uit te hangen? Heerlijk, dit ‘bierschuim der natie’.

Ook traditioneel een biersalvo bij de winnaar van de Popprijs – uiter-aard Caro Emerald, wie anders, die gehuld in regenpak en gewa-pend met paraplu het podium op komt. Je vraagt je af hoe lang de organisatie dat gesmijt met bier blijft gedogen. Moeten we gaan wachten tot de eerste artiest ge-elektrocuteerd wordt in die hec-toliters neerdalend vocht? De vraag is hoe de apparatuur het sowieso houdt na een avondje ‘Brisbane in Groningen’. Het hoeft niemand te verbazen als de zich dapper werende Caro haar prij-zengeld van tienduizend euro moet gaan steken in een nieuwe dj-tafel of pedalen voor haar in het bier slippende gitarist. Stom-me traditie! Caro verdient respect en een mooie bos bloemen. Ge-lukkig voor haar zijn er ook keu-rige secretaressen in het publiek die hun lovers tot een romantisch dansje verleiden.Romantiek zul je niet aantreffen bij The Opposites, die voor Caro in een nog droge grote zaal staan. Lompheid des te meer. Hoe veel kilo ‘slimme achterlijkheid’ wilde u hebben? The Opposites kunnen het per direct in grote hoeveelhe-den aanleveren. Je lacht je gek om die hakkende, rappende feest-beesten met hun vele vrienden, waaronder de vuig-leipe Party-squad, waarmee ze in mei per helikopter een rondje bevrijdings-festivals gaan doen. Het Noorder-slag-publiek vreet uit hun hand.

HOE LANG BLIJFT DE ORGANISATIE DAT GESMIJT MET BIER GEDOGEN?

Page 70: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET70

livEinholland

Zou er een groter feest denkbaar zijn dan een show van The Op-posites? Nou, Memphis Maniacs krijgen in de late uurtjes het dak er ook nog wel van af met hun live gespeelde mash-ups. Prachtig gezicht die zwetende mannen in hun zwarte Adidas trainingspak-ken met gouden biezen. Een sportschool is er niks bij. De zaal neemt het goed over. Geinig trou-wens hoe die band op een eve-nement, bedoeld om het Neder-landse copyright te promoten, zo wegkomt met het spelen van co-ver na cover van internationaal repertoire. Het is de globalisering zullen we maar zeggen.

Een van de grote onbekenden vanavond is Aischa. Deze bru-tale sexy chick (hoge rode laarzen, zwart kort broekje en topje) staat in de nog niet voor de helft ge-vulde kelder met dj Jane Doe achter de knoppen. Aischa maakt rauwe R&B, waarbij ze haar num-mers, die meestal niet langer dan tweeënhalve minuut duren, half zingt en rapt. Met Handen Op (een cover van Lil Kims Lighters Up) heeft ze een kraker in huis, maar tekstueel blijft het nog een beetje steken op het niveau brugklas-poëzie. Geef haar wat tijd en dan zullen we ongetwijfeld nog veel van deze dame gaan horen.Een andere relatief onbekende groep is Jungle By Night. Ze zien eruit als het eerste het beste schoolbandje, maar dan wel een erg goeie! Hun mix van Afrikaan-se stijlen knallen ze met veel bra-voure de zaal in. De negen man (jochies is een beter woord), met drie blazers en twee percussio-nisten, swingen het dak van de Oosterpoort eraf. Dit wordt onge-twijfeld een van de succesnum-mers op de komende zomerfes-tivals.Janne Schra is een oude beken-de (Room11) en laat met haar nieuwe project Schradinova ho-ren een uitstekend en veelzijdig zangeres te zijn die inspiratie put uit vele muziekstijlen. Ze windt Groningen met haar speelse en charmante presentatie om haar vingers.

Ook voor Perquisite is Noorder-slag bekend terrein. Tijdens zijn optreden zijn het de vele (gast-)muzikanten die de show moeten stelen. Ondanks gedoe met een kapot pianootje lukt ze dat prima, mede dankzij het sterke en mee-slepende songmateriaal. Voor elk wat wils: funk, pop, rock, hiphop, een ijzeren ballad en zelfs een soort van geloofwaardig Chileens protestlied. Iets ruiger alle maal dan op de cd.

In de hal staat het 3FM Serious Talent podium met optredens van onder andere Ruben Hein, Ken-sington en MakeBelieve. Die laatste band speelt een thuiswed-strijd, zij het een moeilijke, want is weliswaar razend populair bij tieners, maar die lopen er niet veel rond op Noorderslag. De Gronin-gers zetten hun catchy punkpop-rock strak en vol overtuiging neer, hebben een goeie zanger en front-man in huis, én beschikken over

Lucky Fonz III

Schradinova

Memphis Maniacs

Page 71: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 71FRET

een handvol ijzersterke songs. Helaas is dat niet voldoende om het oude Noorderslagpubliek aan het springen te krijgen.Naar de nieuwe hiphopsensatie Boef en de Gelogeerde Aap. De laatste had ook veilingmeester in Venlo kunnen worden en ratelt er lappen tekst uit met een zeer streetcredible zachte g. Boef vult dat aan met spaarzame dubstep-achtige beats. Erg tekstgericht allemaal. Gelukkig wordt op ver-zoek van het publiek het volume tijdens het concert wat harder gezet, want zo wordt het ook nog een feestje.De nuchtere en bescheiden Tim Knol, die vorig jaar in een kleine tent debuteerde op Noorderslag, is nu een van de publieksfavorie-ten. Hij speelt tijdens de Popprijs-uitreiking, niet een van de drukste momenten, zou je denken. Toch is de 3FM-zaal vol. Tim speelt op blote voeten op een uitgerold ta-pijt. Slechts drie strijkers omlijsten in het eerste deel van de set zijn pure en eerlijke liedjes. Pas in het laatste deel komt de complete band het podium op en laat Tim horen dat hij ook nog steeds kan rocken.

Dazzled Kid, het nieuwe project van Tjeerd Bomhof (Voicst), is een van de verrassingen op Noorder-slag. Tjeerd geeft een preview van zijn kakelverse album Fire Needs Air en durft ondanks zijn zenuwen met een breekbaar lied af te trap-pen. Dazzled Kid blijkt melancho-liek, maar ook vrolijk en catchy te kunnen klinken. Het podium staat evenals bij Voicst vol vreemde attributen en een solo met pie-pende speelgoedboerderijdieren volgt. Lilian Hak houdt van dra-ma in zang en performance. Haar outfit getuigt van haar voorkeur voor avant-garde. Een torenhoge knot danst mee op het ritme van haar eigenzinnige liedjes die door-spekt zijn met samples uit oude films. Ze let op elk detail; elke zucht is perfect getimed. Grote Prijs-winnares Eefje is een van de weinige Noorderslag-artiesten die in het Nederlands zingt. Ze vult de kleine Volkskrant-

zaal met haar dromerige liedjes afkomstig van haar gloednieuwe debuutalbum De Koek. Om het festivaloptreden de sfeer van een intiem huiskamerconcert te geven, heeft ze een schemer-lamp, kachel en waterkoker op de bühne geplaatst.Oud-Grote Prijswinnaar Lucky Fonz III (Otto Wichers) mag op het Groningse nieuwjaarsfeestje zijn nieuwe Nederlandstalige plaat presenteren. Hij is daar zo vol van dat hij de presentator niet laat uitpraten. Bezoekers die Otto nog kennen van zijn breekbare folk-songs worden overspoeld door een lading aan uptempo meezin-gers. Waar veel festivalartiesten met extra arrangementen en gast-muzikanten komen, voert Otto zijn liedjes zo casual mogelijk uit. Zijn outfit – blouse en spijkerbroek met omgeslagen pijpen – past daar perfect bij. Een sterk optre-den geeft hij echter op Noorder-slag niet. Zijn liedjes voert hij slordig uit en hij weet het publiek dan ook niet vast te houden.

‘Wees niet bang, dit was het meest langzame nummer van de set’, stelt zanger Keez het publiek na wat onduidelijk galmende minuten gerust. En inderdaad: de electro-synth muziek van Lola Kite komt echt tot leven als er wat meer tempo en een wat steviger beat achter zit. Goede nummers als Everything’s Better en Different Story redden een net iets te ernstig optreden. In Amerika hebben bands als The Black Atlantic baarden. Hier niet gelukkig, maar je moet wel even gaan zitten voor de verfijnde lied-jes van de heren. Niet de standaard popsongs, allemaal zeer uitge-dacht materiaal met dito samen-zang en hier en daar wat verstilde momenten. En verrassing: het gedijt tóch prima in een festival-sfeer met verder wel een overdaad aan inhaakmuziek, gezellig bab-belend publiek en veel in- en uit-lopen. Tekst Rosanne de Boer, Tiemen

Koopman, Ewout van der Linden,

Robbert Tilli

Foto’s Dimitri Hakke

Lilian Hak

Eefje

Dazzled Kid

Page 72: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET72

livEinholland

WIE? MaaRTEn KooiJMan, aWKWaRd iWAAR? EKKo UTREChT

nder Invloed is een project van filmmaker Matthijs van

der Ven waarvoor hij muzikanten vraagt werk te spelen van arties-ten die hen beïnvloed hebben. Het resultaat is vervolgens te zien op zijn website onderinvloed.com. De vier live shows per jaar, twee in Ekko en twee in Hedon, zijn het bijwonen beslist waard. Vanavond presenteert Maarten Kooijman, drummer en gitarist (Dress, Jo-han), zich als singer-songwriter met bij sommige nummers wat hulp van Jochem Klijnman (Dress) op harmonium en zang en Susan-ne Linssen (Dress, Hospital Bom-bers) op viool en zang. Zijn roots liggen bij bekende grootheden als Neil Young en Bruce Spring-steen. Zijn eigen nummers getui-

gen van een wat sombere instel-ling. Vocaal en muzikaal klinkt het allemaal nogal netjes en braaf binnen de lijntjes gekleurd. Awk-ward I, het project van Djurre de Haan, vormt een mooi contrast met zijn voorganger. Djurre durft juist zijn nek uit te steken. Hij gaat het experiment aan met zijn eigen stem en dan maakt het niet uit of dat de ene keer beter lukt dan de andere: wat hij doet, is spannend en interessant. Dat Susanne aan-wezig zou zijn wist hij niet, maar hij maakt er handig gebruik van en zingt met haar een prachtig duet. Djurres roots wijken meer af van de gebaande paden: zijn covers van Elliot Smith, Bill Cal-lahan en vooral Washington Phil-lips zijn een stuk minder bekend

dan die van Maarten. Hij begeleidt zichzelf op een oud, afgeragd gitaartje en een mandoline en pakt

er tegen het eind nog een mond-harmonica bij. Dit is genieten! Tekst en foto Lilian van Dijk

GENIETEN VAN COVERS EN EIGEN WERK

o

Bitterzoet een mooi decor. Van alle bandleden trekt vooral Mills de aandacht naar zich toe. Met name de momenten dat hij de theremin bespeelt, zijn boeiend; het lijkt alsof hij z’n handen in het luchtle-dige houdt, maar intussen tovert hij de mooiste tonen uit het opval-lende elektronische instrument. Waar een spectaculaire show achterwege blijft, richt de band zich vooral op de muziek. En die

staat als een huis. De band scha-kelt van stevige beats (Blaise) via melancholisch, filmisch gitaarspel (Leaves On The Track) naar stevig pompende rocknummers (Glacier Print). Het repeterende karakter van met name het nieuwe werk en de gelaagde opbouw van de num-mers werkt live hypnotiserend. Daar is helemaal geen show voor nodig! Tekst en foto’s John Buis

o eigenwijs en avontuurlijk als de Fries/Gelderse band

Tickets Go Past kom je ze niet zo vaak meer tegen. De release-party van hun cd Mainstream wordt op geheel eigen wijze vorm-gegeven. Het maakt het avondje muziek in Bitterzoet tot een ge-beuren dat vooral voor fijnproevers georganiseerd lijkt. Tegen de tijd dat de band eigenlijk op het po-dium zou moeten verschijnen, start

Phil Mills vanaf een laptop vanuit de zaal een tweetal videoclips. Eerst komt Seven Across voorbij, daarna My Confession. Daarna neemt de formatie rond Joost Brouwer en Phil Mills bezit van het podium. Tickets Go Past moet het niet hebben van een gelikte show. Visueel zorgt een videoscherm voor enige kleur op het podium. Verder vormen de prachtig rood-gekleurde glas-in-loodramen van

WIE? TiCKETS Go PaST WAAR? BiTTERZoET, aMSTERdaM

EIGENWIJS EN AVONTUURLIJK

Z

Page 73: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 73FRET 73FRET

WIE? PaTER MoESKRoEnWAAR? ‘T MoZaÏEK WiJChEn

ater Moeskroen bestaat 25 jaar en viert dat met een

nieuwe theatershow en een bij-behorende cd. De huidige bezet-ting is waarschijnlijk de beste in de historie van de band en de nieuwe cd wat mij betreft ook. Verkleed als Schotten en Breton-nen en met weer een geheel nieuw arsenaal aan instrumenten (veel doedelzakachtigs, maar ook een prachtige basaccordeon) trekken ze stevig van leer. Openingsnum-mer is het al wat oudere Dat Komt Ervan, beter bekend als Ik Heb Nooit Een Vlag Geëerd. Slaat na-

tuurlijk direct op de vrijheidsdrang van de huidige Kelten, maar ook op Pater Moeskroen zelf. Na hun eerste hit Roodkapje zijn ze nooit meer serieus genomen door de radiomannetjes, anders waren ze net zo groot als Guus Meeuwis en Bløf geworden. Als ware par-tizanen hebben ze zich een lange weg gebaand langs theaters en zomerfestivals, en ondertussen schreven ze de mooiste liedjes zonder door het ‘grote’ publiek te worden opgemerkt. Maar alle try-outs van deze show zijn zo goed als uitverkocht en de rest van de

tour zullen ze ook weinig lege stoelen zien. Zo hecht en intens als vanavond had ik ze trouwens nog niet eerder gezien, ook het geluid was beter dan ooit. Een flinterdun verhaallijntje (over de zoon van een Keltische krijgsheer die niet wil vechten) staat garant voor de nodige flauwekul, maar er wordt vooral flink en met veel plezier gemusiceerd. Sympathiek stel, en als je na 25 jaar zo kunt pieken, dan kun je nog heel lang mee. Tekst Roland Wetzels

Foto Hugo Berends

EEN SYMPATHIEK STEL

P

hiphoporganisatie LosVan. Op de Keizersnede-cd mag de verdeling rock/rap gelijkmatig zijn. In het publiek vanavond zijn de hiphop-fans oververtegenwoordigd. Niet zo vreemd als je naar de rest van het programma kijkt. Er zijn optre-dens van Fresku en Boef en de Gelogeerde Aap. Laatstgenoem-de etaleert uitgebreid zijn voorkeur voor dubstep. De afsluiter van de avond vormt Sticks. Uit hiphop-stad Zwolle nam hij A.R.T., Rico en hun maten mee. In de kleine zaal zijn breakdance-, beatmasters- en mc-battles die drukbezocht wor-den. Niet Nederhoppionier Sticks maar Fresku ontvangt in Doorn-roosje het meeste applaus. Hij heeft het lef om halverwege het optreden een barkruk te pakken en het publiek te vragen stil te zijn.

En het wordt muisstil in Doorn-roosje. Fresku veegt een zweet-druppel weg en zet Maskerade in, een pure, eerlijke rap over z’n eigen leven. Hij is vader geworden en wil het beste nalaten voor zijn dochtertje. Zelfs na zijn laatste woord is de zaal nog secondenlang stil. Fresku is zo enthousiast over het Nijmeegse publiek dat hij het liefst met iedereen op het podium z’n optreden afsluit. De bühne raakt bijna overbelast. Sticks laat met zijn Zwolse maten veel krakers horen zoals Hamvraag. Maar in de stijl van dit Nijmeegse hiphop-feest gaat hij ook de samenwerking aan met collega-rappers als Fres-ku. Aan een rap-rock-cross over waagt hij zich niet, ondanks het Keizersnede-voorbeeld. Tekst en foto’s Rosanne de Boer

ap meets rock. Wat doen rockers als de boys van

Easy Trigger (winnaar Roos van Nijmegen 2010) op het hiphop-evenement BattleJuice XL? Het antwoord ligt in het crossover cd-project Keizersnede, een samen-werking tussen de Nijmeegse hiphop- en rockscene. Easy Trigger en Discipline namen de openings-track van het Keizersnede-album op. Ook hun stadsgenoten Bar-barella en Biggie Bigs sloegen de handen ineen. In Doornroosje laten Spraakmakend samen met o.a. de mannen van Bandito (win-naar Gesel van Gelderland 2009) naast meidengroep Mr. Blue Sky en NLS hun hip-rock-mix-drank horen. Jacky Heretic en De Kwel-ling Van Pythagoras sluiten de cd-presentatie af. Leuk detail: de

integratie gaat zo ver dat de Py-thagoras-rappers hun hiphop-moves loslaten en springen en dansen als rockers. En Spraak-makend wordt niet van het podium gestuurd als de mannen gaan freestylen onder het pseudoniem Ik & Simon. Helaas vertoont de gelegenheidsband Roep Maar Wat met leden van De Staat en Taxidermist zijn kunsten niet. Deze groep werkte samen met de po-pulaire Nijmeegse rapformatie Zo Moeilijk. Jammer is ook dat het geluid in de zaal tijdens de cd-presentatie matig is. Veel raps raken ondergesneeuwd door de rockgitaren. Keizersnede is een initiatief van Nijmegen Rock City – de Waalstad wil dat Eindhoven niet het alleenrecht heeft op de titel ‘rockcity’ – Stichting PAN en

WAT? BaTTlEJUiCE XlWAAR? dooRnRooSJE, niJMEGEn

VEEL RAPS RAKEN ONDERGESNEEUWD DOOR DE ROCKGITAREN

R

Discipline

Spraakmakend

De Kwelling Van Pythagoras

Sticks

Page 74: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET74

livEinholland

WIE MIST ER NOG EEN BASSIST?WIE? dUFFhUËS WAAR? MERlEYn niJMEGEn

et ‘dit was een riff van Robert Johnson maar

dat weet toch niemand’ sluit singer-songwriter Indasol zijn set af. Zo is menig blanke muzikant inderdaad aan zijn muziek geko-men sinds de jaren zestig. Goeie blues moet elke keer weer anders klinken moet Niels Duffhuës heb-ben gedacht. Ditmaal heeft de muzikale zwartkijker zijn toetsen thuisgelaten en een drumster meegenomen: Maartje Simons alias Marzj. Na enige tijd heeft de geluidsman de basgitaar in Duffhuës’ gitaar gevonden, door er een paar tandjes laag bij te draaien. Een krachtig combine-rend duo weerklinkt. Wie mist er nog een bassist? De Bossche muzikant lijkt niet helemaal bij stem. Niet gek. Hij is net terug

van een enthousiaste reeks con-certen bij onze oosterburen. Maar dat kartelige randje past wel bij zijn weemoedige, soms regel-recht mistroostige composities. Invloeden van Nick Cave en Joh-nny Cash schemeren graag door zijn nummers. Duffhuës oogst daarvoor het nodige applaus. Niet alle Nijmegenaren blijken dit weekend naar Noorderslag afge-reisd. Het is druk in Merleyn en het publiek luistert aandachtig. Je moet van duister gewortelde klanken houden wil je van Niels Duffhuës houden. En de toe-schouwers zijn gecharmeerd van zijn country noir. Duffhuës straalt als een zwart gat. Tevreden ver-laat hij zijn podium. Tekst Frank Antonie van Alphen

Foto Roy Driessen

M

DE BASIS KLINKT VERTROUWD

anne Schra zette haar suc-cesvolle band Room Ele-

ven aan de kant en maakte een doorstart met Schradinova. Na het Noorderslagfestival nu in de kleine, meer sfeervolle zaal, van 013. Ze verontschuldigt zich met-een voor het eerder wegens griep moeten afzeggen van het optre-den en belooft nu extra haar best te doen. De opening is het mooie, rustige en dromerige Italian Fa-mily. Schra heeft toetsenist Tony Roe en bassist Lucas Dols mee-genomen vanuit Room Eleven, waardoor de basis vertrouwd klinkt. Het is mooi om te horen dat de muzikanten elkaar de ruimte geven om te kunnen excel-leren. Zo krijgt het gitaarspel van Stef van Es tijdens Glowing de hoofdrol. Sietse van Gorkum geeft met zijn viool de muziek soms een sausje uit de Balkan mee en tij-dens Stronger laat drummer Phi-lippe Lemm horen dat hij naast de drums ook prima uit de voeten kan als beatboxer. Met Tony Roe zingt Janne samen achter de toet-sen. Zo komt iedereen in de band

aan zijn trekken, met als herken-baar middelpunt natuurlijk de karakteristieke stem van Janne. De setlist is evenwichtig én afwis-selend; Janne gaat makkelijk van jazz naar reggae naar funk, waar-door het optreden nooit eentonig wordt. Haar stem blijft een prach-tig instrument, haar muziek vrolijk en dat maakt dat je blij naar huis gaat. Tekst en foto’s Hans Kreutzer

WIE? SChRadinovaWAAR? 013 TilBURG

J

Page 75: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 75FRET 75FRET

Gekleed in een koningsjas, getooid met een pruik en witte schmink over het gelaat springt hij al na een paar nummers de zaal in, om daar een aantal nummers te blijven. Al kruipend over de grond zingt hij alsof de klanken helemaal vanuit z’n tenen moeten komen. Veel indruk maakt hij met een hilarische a capella versie van Don McLean’s Cryin. Het optreden als geheel oogt

bij vlagen wat rommelig, de amu-sementswaarde vergoedt echter alles. Shaking Godspeed rondt de avond af met lang uitgespon-nen nummers met een kop en een staart. Met de sterke opener Godspeed lijkt het trio z’n kruit vroeg te verschieten, maar het weet met spannende instrumen-tale passages en opzwepend samenspel de bezoe kers tot aan het afsluitende Pasoa bij de les te houden. Tekst en foto’s John Buis

et geluid van rock-’n-roll underground is dat van:

niet lullen maar spelen én veel ronkende gitaren. Paceshifters heeft slechts een half uur de tijd om te spelen, voor de band reden om het tempo hoog te houden. Het jonge trio heeft aan de gebo-den tijd genoeg om het hele album One For The Road er doorheen te raggen. Er is vroeg in de set zelfs

ruimte voor een nieuw nummer. Het optreden kent z’n sterkste momenten als het tempo even omlaag gaat en drummer Koen Klarenbeek met rake klappen het ritme bepaalt. Sunnpimp tapt muzikaal uit een soortgelijk vaatje, al valt het optreden van deze band vooral op door de aanwezigheid van een zanger die entertainment hoog in het vaandel heeft staan.

WAT? SoUnd oF RoCK ’n Roll UndERGRoUnd WAAR? ManiFESTo hooRn

NIET LULLEN MAAR SPELEN

h

WIE? ME & STUPid, FREEK MUSBaChWAAR? EKKo UTREChT

reek Musbach timmert al een tijdje aan de weg, maar

het grote succes is nog uitgeble-ven. Deze avond staat hij solo met zijn twaalfsnarige gitaar in Ekko. Direct valt op dat hij uitsluitend slaggitaar speelt. Op een gitaartje rammen omschrijft zijn techniek nog het best en de nummers on-derscheiden zich niet genoeg om echt te boeien. Pas na enkele num-mers komt daar verandering in: Freek gaat meer gebruik maken van verschillende slagjes. Het pu-bliek wordt stiller en begint echt te luisteren. Op zich zingt hij goed, maar hij is niet begiftigd met een geweldig mooie stem. Een van zijn beste nummers, over relationele problemen, doet denken aan singer-songwriter Loudon Wain-wright III.Eind 2009 nodigde In A Cabin With gitarist Peter Visser en zan-geres/gitarist Carol van Dyk, bei-den van Bettie Serveert, uit voor

een project in Australië. Onder leiding van producer Maarten Bes-seling werden samen met Aus-tralische muzikanten tien num-mers opgenomen, die begin dit jaar zijn uitgebracht onder de bandnaam Me & Stupid. Omdat het wat duur was de Australiërs hierheen te halen, staan Carol en Peter nu op het podium met Mar-cus Bruystens op bas,Viktor van Woudenberg op percussie en tweede stem en Joppe Molenaar op drums. De vijf muzikanten gaan goed van start. De nummers klin-ken vlot en zijn fraai van opbouw. Alle ingrediënten voor een top-band zijn aanwezig: iedere muzi-kant afzonderlijk voegt precies dat toe aan het bandgeluid wat de nummers interessant maakt. Terecht eist en krijgt het publiek een toegift. Hier staat een prima festivalband voor het komende seizoen. Tekst en foto’s Lilian van Dijk

PUBLIEK EIST EN KRIJGT TERECHT EEN TOEGIFT

F

Page 76: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET76

ConCERTagEnda

aCda En dE MUnnIK1 maart Muziekgebouw Frits Philips eindHOven

2 maart Chassé Theater breda

3 maart De Goudse Schouw-burg gOuda

7 maart De Goudse Schouw-burg gOuda

9 maart Stadsschouwburg enscHede

14 maart Circustheaterden Haag

16 maart Schouwburg Kunstmin dOrdrecHt

18 maart Stadsschouwburg utrecHt

23 maart Schouwburg Almere aLmere

24 maart De Oosterpoort grOningen

25 maart De Oosterpoort grOningen

28 maart Schouwburg Tilburg tiLburg

29 maart Schouwburg Orpheus aPeLdOOrn

30 maart Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden

5 april Schouwburg De Kring rOOsendaaL

6 april Stadsgehoorzaal Leiden

7 april Philharmonie HaarLem

12 april Koninklijk Theater Carré amsterdam

13 april Koninklijk Theater Carré amsterdam

Jan aKKERMan & Band4 maart Het Bolwerk sneek

5 maart De Oosterpoort grOningen

12 maart Manifesto HOOrn

1 april De Bosuil weert

3 april Het oude Politiebureau ede

6 april Schouwburg Cuijk cuijk

9 april Cultuurfabriek DRU uLft

aMSTERdaM KLEZMER Band17 maart Schouwburg Amstelveen amsteLveen

18 maart Theater de Winsinghhof rOden

19 maart Stadsgehoorzaal Leiden

25 maart Perron 55 venLO

26 maart Concertzaal tiLburg

31 maart Schouwburg Ogterop mePPeL

2 april De Meester aLmere

14 april Vera grOningen

16 april Ekko utrecHt

17 april Congreszolder (Slot Zeist) Zeist

23 april ’t Beest gOes 14 mei Concordia Kunst & Cultuur enscHede

BLaaS oF gLoRY

7 maart Carnavalsconcert De Spiegel ZwOLLe

16 maart Paradiso (presentatie Pinkpop) amsterdam

25 maart De Bosuil weert 15 april Neterpop neterseL 23 april Paaspop scHijndeL 30 april Twello Festival tweLLO

BLØF1 maart Paradiso amsterdam

3 maart Tivoli utrecHt

FRANK BOEIJ EN2 maart Theater Markant uden

4 maart De Oosterpoort grOningen

5 maart De HarmonieLeeuwarden

9 maart Theater De Tamboer HOOgeveen

11 maart Stadsgehoorzaal Leiden

12 maart De Meervaart amsterdam

17 maart Stadsschouwburg HaarLem

18 maart Stadstheater ZOetermeer

19 maart Isala Theater caPeLLe

a/d ijsseL

21 maart Beatrix Theater utrecHt

25 maart Theater de Stoep sPijkenisse

26 maart Schouwburg Orpheus aPeLdOOrn

31 maart Schouwburg cuijk

8 april De Flint amersfOOrt

9 april Schouwburg Agnieten-hof tieL

10 april Theater De Willem PaPendrecHt

13 april TheaterHotel De Oranjerie rOermOnd

15 april Theater aan de Schie scHiedam

16 april Spant! podium een bussum

21 april Theater De Storm winterswijk

22 april De Blauwe Kei vegHeL

23 april Zaantheater Zaandam

26 april Rijswijkse Schouwburg rijswijk

27 april Theater Castellum aLPHen a/d rijn

28 april De Maaspoort venLO

29 april Schouwburg het Park HOOrn

BÖKKERS5 maart Het Front vrOOmsHOOP

19 maart Takens baLkbrug

26 maart De Radstake HeeLweg /

varseveLd

9 april De Leeren Lampe raaLte

16 april Surrender Hrieps grijPskerke

23 april Feesttent bOrcuLO

24 april Zaal Dijk LemeLe

BRaInBoX11 maart Bibelot dOrdrecHt 12 maart De Pul uden

18 maart De Kade Zaandam

9 april Hedon ZwOLLe

10 april De Bosuil weert 15 april Mezz breda

DOWNLOAD DE AKO KIOSK APP EN KOOP DE FRET IPAD EDITIE

WWW.MAGWORLD.NLWWW.MAGWORLD.NL

NU OOK OP IPAD!

Page 77: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 77FRET

ConCERTagEnda

16 april Underground LeLystad

22 april Romein Leeuwarden 14 mei Patronaat HaarLem

dE HEIdERooSJES18 maart Het Musiater Zevenaar

25 maart Theater De Storm winterswijk 31 maart Cultuurfabriek DRU uLft 5 april De Vorstin HiLversum

15 april DOK6 Panningen

28 april Theater de Bussel OOsterHOut

29 april Theater de Maaspoort venLO

daZZLEd KId5 maart Hedon ZwOLLe

9 maart Tivoli de Helling utrecHt

10 maart Vera grOningen 11 maart Metropool HengeLO 16 maart 013 tiLburg 17 maart Nieuwe Nor HeerLen 19 maart Rotown rOtterdam 24 maart Doornroosje nijmegen 30 maart Melkweg amsterdam

dUVEL dUVEL4 maart Bibelot dOrdrecHt

5 maart Patronaat HaarLem

11 maart Luxor Live arnHem

RUBEn HEIn12 maart LVC Leiden

17 maart Doornroosje nijmegen

18 maart Simplon grOningen

19 maart LantarenVenster rOtterdam

20 maart Hedon ZwOLLe

25 maart Paard van Troje den Haag

26 maart Goois Jazz Festival bussum

27 maart Jazz at Deurne deurne

31 maart Effenaar eindHOven

1 april Tivoli de Helling utrecHt

15 april Gebouw-T bergen

OP ZOOm

23 april Patronaat HaarLem

LaURa JanSEn13 april Paradiso amsterdam

15 april Tivoli utrecHt 18 april De Oosterpoort grOningen

19 april 013 tiLburg 21 april Paard van Troje den Haag

KYTECRaSH3 maart Theater de Veste deLft

4 maart P60 amsteLveen 12 maart Tivoli de Helling utrecHt

13 april Hedon ZwOLLe

KLEInE VIEZERIK4 maart SugarFactory amsterdam

12 maart Paard van Troje den Haag

17 maart 013 tiLburg

19 maart Simplon grOningen

26 maart Nieuwe Nor HeerLen

01 april De Kade Zaandam

15 april Victorie aLkmaar

PaTER MoESKRoEn2 maart ’t Speelhuis HeLmOnd

3 maart Het Zaantheater Zaandam

4 maart Theater de Purmaryn Purmerend

12 maart Den Bolder wasPik

17 maart Stadsgehoorzaal vLaardingen 18 maart Theater de Flint amersfOOrt

19 maart Schouwburg Ogterop mePPeL

25 maart Theater de Winsingh-hof rOden

30 maart Parktheater Eind-hoven eindHOven

1 april Theater Markant uden

7 april Het Musiater Zevenaar

8 april Theater Harderwijk Harderwijk

14 april Theater de Speeldoos baarn

15 april BREStheater brieLLe

22 april Schouwburg Odeon ZwOLLe

23 april De Enck OirscHOt

PIEPSCHUIM4 maart Theater Schuurkerk maassLuis

5 maart Theater De Dialoog ermeLO 9 maart Posttheater arnHem 11 maart Theater De Wegwijzer jOOsLand 2 april Artotheater scHOOnHOven

RELaX11 maart Fenix sittard 12 maart De Kelder amers-

fOOrt 18 maart Hedon ZwOLLe

19 maart 013 tiLburg

25 maart Simplon grOningen

31 maart Doornroosje nijmegen

1 april Patronaat HaarLem

dE STaaT3 maart Vereeniging nijmegen

14 april Tivoli utrecHt

15 april Off Corso rOtterdam

16 april Atak enscHede

21 april Vera grOningen

22 april Melkweg amsterdam

23 april Hedon ZwOLLe

29 april Effenaar eindHOven

Tango EXTREMo24 maart Parkgebouw Rijssen rijssen 25 maart ’t Speelhuis HeLmOnd 26 maart Spiegeltheater middeLburg 27 maart Cool Kunst en Cultuur HeerHugOwaard

2 april De Tamboer HOOgeveen 12 april De Rijswijkse Schouw-burg rijswijk 24 april DeLaMar Theater amsterdam

LILIan VIEIRa & RogÉRIo BICUdo3 maart Theater de Stoep sPijkenisse 4 maart Theater Achterom HiLversum 6 maart LantarenVenster rOtterdam 18 maart Verkadefabriek den bOscH

19 maart Goudse Schouwburg gOuda 20 maart Theater het Kielzog HOOgeZand 22 maart Schouwburg Orpheus aPeLdOOrn 24 maart Chassé Theater breda 26 maart De Groene Engel Oss 6 april Stadsgehoorzaal Leiden 8 april De Harmonie Leeuwarden 10 april Musis Sacrum arnHem 21 april Stadsgehoorzaal kamPen

Mrt.ConcertagendaVr 18

Za 19Vr 25

Za 26

APRILVr 08Vr 15

Vr 29

ONLINE TICKETS EN INFO OP

WWW.GROENE-ENGEL.NL GROENE ENGEL, KRUISSTRAAT 155341 HA OSS / 0412-405504

Groene Engel

Folk @Groene Engel met LQR en Filthy Nelly SuperstijlBlack Bottle Riot + Automatic Sam+ Radio BlackoutLilian Vieira en Rogério Bicudo

Bazzooka’sNew Cool CollectiveJungle By Night & Funk - A- Flex

Page 78: FRET MAGAZINE maart/april 2011

www.decdperserij.nl | 0228 350 880

deal.

‘De voordeligste CD perserij van de Benelux’Wij bedrukken ook T-shirts, buttons en nog veel meer!

[email protected]

www.juliansas.com

adv_sas_90x60mm.indd 1 23-08-10 11:43RUUD WEBER BANDnew blues

new blues

RUUD WEBER BAND

CD out now!

www.ruudweber.com

Vrijdag 8 april: FinaleAgainst All Odds | The RED17

We Stole The Zebra ||| 7th StreetPilot Paco

Dommelsch Zaal Patronaat HaarlemKaarten €7,50

wwwwww.robacdaaaaaawwwawwaw rdr .nl | wwww w.papapapatrtt onaat.nllllp

Page 79: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 79FRET

FESTIVaLagEnda

5 daYS oFF2 t/m 6 maartdiverse LOcaties amsterdam

DJ Koze, Isolee (live), Axel Boman, Ellen Allien, Joris Voorn, Steffen Benneman, John Roberts (live), Crystal Fighters, The Shoes, Palm-bomen, Drop the Lime, Teebs, Jeremiah Jae, D/R/U/G/S, Ego Troopers, The Living Islands, Paul Chambers, Drums Are For Para-des, LCMDF, THE BENELUX, Tom Trago, Job de Wit, Tettero, Jorn Liefdeshuis, Caribou (DJ set), Rusko, Hercules & Love Affair, James Blake, Skream, The Twel-ves, Gold Panda, Kode9&The Spaceape (live), Zomby, MJ Cole, Darkstar, Pearson Sound, Ikonika& Optimum (live), Loefah, The Dirt Machine, Stijn, Lone Sgt. Pokes, Goth-Trad, DJ+, Juha, Presk, Awanto 3, Gomes, Styx& Mike Engine, Cinnaman, Joy Orbison, Aeroplane, Dig i ta l Myst ikz (Mala+Coki), Matthew Dear (live), Goose, De Jeugd van Tegenwoor-dig, Zwart Licht e.a.www.5daysoff.nl

HEaRTLESS FEST 20114 maartPOPcentraLe dOrdrecHt

Heights, Poison My Blood, 21 Gun Salute, The Blackout, Meet the Storm, Wish For Wings e.a.www.popcentrale.nl

daK BLUESFESTIVaL5 maart Leerdam

Blue Clay, Kaz Lux, Little Louis Duo, Kroppo’s Blues Band, Ralph de Jongh, Scotch ‘N’ Soda, King Mo, Lightnin’ Guy & The Mighty Gators, Ruben Hoeke Band, Memo Gonzalez & The Bluescas-ters e.a.www.blues89.nl

RoCK oF agES 20115 maartaaLten

Jaguar, Bugs’n Bones, Stormrider e.a.www.rockofages.nl

InTERnaTIonaaL BoogIE WoogIE FESTIVaL12 maartermeLO

Barrelhouse Bailey, Maarten Kruijs-wijk, Ernest Lane, Rinus Groene-veld, Greta Holtrop, Mike Sanchez, Hannes Otahal, Martijn Schok, Hans Ruigrok, Stefano Franco, James Thompson, Tineke Schoe-maker, Jelly Germaine.www.boogiefestival.nl

BaRBIEPoP12 maartHaags POP centrum den Haag

As The World Burns, Plaats-Delict, Neverbreak, The Shuffles e.a.www.myspace.com/

barbiepopfestival

TERPPoP 201112 maartbritsum

N.N.B, Barry Nice and the Nice Guys, Lil’l Red And The Roosters, The Blue Mondays, Lechery, e.a.www.terppop.nl

no SLEEP ‘TIL BURg 20 maart013 tiLburg

De Kling, Dustsucker, Yama, Muf-kin Tass, Winnaar Lucas Dec Bo-kaal, Liquid Iris, Reinard, De Punkfabriek, State My Case.www.013.nl

aangESCHoTEn WILd25 maart 2011 Lijm&cuLtuur deLft

Andere Koek, La Boutique Fan-tastique, Fabian, Garcia Goodbye, Secret Umbrella, e.a.aangeschotenwild.com/2011

FREEZE on FRIdaY25 maartdiverse LOcaties Leeuwarden

Hille Stellingwerf, Joost Biesheu-vel, Madera, Marius, Misery Kids,

Mr. Wallace, NewSenseMemory, Passengers.www.freezeonfriday.nl

MoTEL MoZaÏQUE7 t/m 10 april rOtterdam

Agnes Obel, Belle & Sebastian, Dum Dum Girls, José Gonzàlez & The Gothenburg String Theory, Josh T. Pearson, Lykke Li, The Bees, The Coral, Villagers, No Age vs The Bear, Project Wildeman, Dan Deacon, Birgit Verwer, Bat-tles, Architecture In Helsinki, Shugo Tokumaru, Pien Feith, Wu Lyf e.a.www.motelmozaique.nl

a STaTE oF TRanCE 5009 april den bOscH

Alex M.O.R.P.H., Aly & Fila, Arnej, Arty, Ashley Wallbridge, Ben Gold, Cosmic Gate, Daniel Kandi, DJ Armin van Buuren, DJ Eco, DJ Sied van Riel, Gareth Emery, John O’Callaghan, Mat Zo, Menno de Jong, Myon & Shane 54, Orjan Nilsen, Paul Oakenfold, Roger Shah, Markus Schulz, Sean Tyas, Signum, Tenishia, Ummet Ozcan, W&Wwww.astateoftrance.com

PEdRo PICo PoP9 aprilraaLte

Meneo, The Medics, Vanderbuyst, Audio Knights, Capeman, Hold Your Horses, Are You A Lion e.a.www.pedropicopop.com

RoadBURn FESTIVaL14 t/m 16 april013 tiLburg

Ufomammut, Godflesh Soilent Green, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Count Raven, Winter-fylleth, Winter, Beaver, Hooded Menace, Mamiffer, Void Ov Voices, Voivod, Sabbath Assembly, Incre-dible Hog, Pharaoh Overlord, Place of Skulls, Year of no Light, SWANS, Candlemass, Shrinebuil-der, Circle, Ramesses, Liturgy, Ludicra, Black Mountain, Dead Meadow, Black Pyramid, Sourvein, Gomer Pyle e.a.www.roadburn.com

Dinsdag 1 maart Promotie: Netwerken in de muziek. De praktijkHoe moet je netwerken in de muziek? Netwerkspecialist Ernst Houdkamp van Cultuur-Onder-nemen legt uit. Plus de best practices vanuit de muziekgenres. 13:00 - 17:00 uur, € 25,-

Maandag 7 maart The MIX Muzikale en informele talkshow onder leiding van Robbert Tilli (MCN) en Tom Engelshoven (OOR) met steeds drie topmuzikanten uit verschillende genres. 17:30 - 18:30 uur, gratis

Maandag 14 maartGeld: Sponsoring en meerSponsoring anno 2011 is meer dan ooit: samenwerken met bedrijven. Hoe doe je dat? 14:00 - 17:00 uur, gratis

Woensdag 16 maartZelf je cd uitbrengenWat komt er allemaal bij kijken als je een cd wilt uitbrengen in eigen beheer? 14:00 - 17:00 uur, gratis

Dinsdag 5 aprilPromotie: laat internet voor je werkenInteractieve sites, social com-munities en de laatste apps via je telefoon. Hoe kunnen artiesten, producenten, organisatoren het meeste halen uit Web anno 2011? Door Leonieke Daalder (3voor12). 14:00 - 17:00 uur, € 25,-

Maandag 11 aprilThe MIX Muzikale en informele talkshow onder leiding van Robbert Tilli (MCN) en Tom Engelshoven (OOR) met steeds drie topmuzikanten uit verschillende genres. 17:30 - 18:30 uur, gratis

Donderdag 21 aprilVlaanderen boven! De Vlaamse popscene beantwoordt je vragenDe experts uit de Vlaamse popscene én enkele muzikanten vertellen je over het clubcircuit in Vlaanderen en wat voor soort Nederlandse muziek kan scoren bij onze zuiderburen. Na de bij-eenkomst een Vlaams/Nederlandse popquiz bij de Brakke Grond, na-tuurlijk mét een Belgisch biertje! 15:00 - 16:30 uur, gratis

MCN.indd 1 10-02-2011 13:39:33

Page 80: FRET MAGAZINE maart/april 2011
Page 81: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011 81FRET

FESTIVaLagEnda

PaaSPoP22, 23, 24 aprilscHijndeL

Anouk, Danko Jones, Golden Ear-ring, Waylon, Dropkick Murphys, Jacqueline Govaert, Triggerfinger, Alex Agnew, The Hillbilly Moon Explosion, Tribute2BobMarley, BLØF, Kreator, Sick Of It All, Hate-breed, King Khan & The Shrines, Peter Pan Speedrock, Guus Meeu-wis, Vanderbuyst, Krach, Kees van Hondt, Len Faki, Two Cow Garage, Army of Freshmen, The Phantom Four & The Arguido, Go Back To The Zoo, Miss Montreal, The Bloo-dyBeetroots DeathCrew 77, Mam-bo Kurt, Urban Voodoo Machine, The Hot Stewards, Liptease, Hei-deroosjes Theatershow, Puur Gelul, Memphis Maniacs, Gili, Tiga, Goose LIVE, MightyFools, The Jim Jones Revue, Shaking Godspeed, Moss e.a.www.paaspop.nl/

PaaSPoP dEn HoUT23, 24 aprilOOsterHOut

Memphis Maniacs, Golden Ear-ring, Jan Smit, WC Experience, Stoot!, BZB e.a.www.paaspop.com

PaaSPoP ZIEUWEnT23, 24, 25 aprilZieuwent

www.paaspop-zieuwent.nl

nEURoTIC dEaTHFEST29, 30 april013 tiLburg

Autopsy, At The Gates, Atheist, Exhumed, Misery Index, Hate Eter-nal, Obscura, Magrudergrind En Beheaded, Beneath The Massa-cre, Antropomorphia. Prostitute Disfigurement, Rompeprop e.a.www.neuroticdeathfest.com

KonIngInnEdag­FESTIVaL EIndHoVEn30 april effenaar eindHOven

Lola Kite, The Death Letters, Pop Up Animal Kids, Wolfendalewww.effenaar.nl

PodIUM UITgELICHT

013veemarktstraat 44

5038 cv tiLburg

jasPer van den dObbeLsteen

(PrOgrammeur)

013 IN HET KORTJasper van den Dobbelsteen: ‘013 is er eigenlijk voor iedereen. Met bijna vierhonderd producties per jaar en de mogelijkheid om in drie zalen en wat externe locaties te programmeren, kan dat natuur-lijk ook. Zo kun je in 013 echt nieuw talent ontdekken, maar ook de grote namen zien. Zo stond Queens Of The Stone Age in 1999 voor nog geen tien euro in de Kleine Zaal voor een paar honderd bezoekers terwijl ze in 2002 ge-woon de Dommelsch Zaal op hun sokken uitverkochten. In 013 is net zo goed plek voor Guus Meeuwis als voor The Black Keys.’

WAT MAAKT 013 UNIEK?Jasper van den Dobbelsteen: ‘Ik kwam als bezoeker al erg graag in 013. Met name vanwege het goede geluid en de vorm van de zaal met z’n trappen waardoor je altijd goed zicht hebt en dicht bij de band staat. Daarnaast is het fijn om in Stage01 de kleinste bands te zien die je later nooit meer in zo’n kleine setting te zien krijgt, terwijl een zaal verderop een act staat te spelen als Robbie Williams,

Muse, Snoop Dogg, Kraftwerk, Editors of Interpol. Tenslotte is 013 een van de weinige podia in Ne-derland waar we door de beschik-baarheid van drie zalen makkelijk indoor festivals kunnen organise-ren zoals Vlaamse Reuzen, Hol-landse Leeuwen of Roadburn.’ HOOGTEPUNTEN DE KOMENDE TIJD?Jasper van den Dobbelsteen: ‘Het complete programma staat natuurlijk op de website, maar zelf kijk ik uit naar de show van Dazzled Kid op 16 maart, ben ik benieuwd hoe Eefje haar prachtige album live brengt op 3 april en vind ik het erg fijn dat op 18 juni Marky Ra-mone met de zanger van The Misfits er een dertigtal Ramones-nummers doorheen komt jagen.’www.013.nl

BÖKKERS; debuut single‘Boeren met ambitie’nu uit via Suburban Records.

05-03-2011 Vroomshoop Het Front

19-03-2011 Balkbrug Zaal Takens

26-03-2011 Heelweg/Varseveld Radstake

09-04-2011 Raalte Leeren Lampe

16-04-2011 Grijpskerke Surrender Hrieps

23-04-2011 Borculo Feesttent

24-04-2011 Lemele Zaal Dijk

14-05-2011 Wijhe Piratenfeest

02-06-2011 Erm Ermerstrand

04-06-2011 Melick Kermispop

19-06-2011 Ruurlo Reurpop festival

04-08-2011 Lemelerveld Feesttent

08-08-2011 Kelpen-Oler Feesttent De Smeed

02-09-2011 Eelde Feesttent

04-09-2011 Laren Zaal Stegeman

10-09-2011 Rolde Hofsteenge

24-09-2011 Balkbrug Zaal Takens

Page 82: FRET MAGAZINE maart/april 2011

maart /apr i l 2011FRET82

ColoFonVolgElingEn

WIEMEIKE ZANE (21) UIT ROTTERDAMIDOOLVALERIUSBIJZONDERTEKENT OP VERZOEK T-SHIRTS VOOR DE BAND-LEDEN

Sinds wanneer ben je fan?‘Ik ben fan van Valerius geworden toen ze in het voorprogramma stonden van de Jonas Brothers in Rotterdam en Antwerpen in no-vember 2009. Het was een rond podium en ik stond bij beide concerten aan de verkeerde kant, dus ik keek de hele tijd tegen hun rug aan. Dat was wel apart. Maar hun muziek is zo vrolijk en dansbaar, dus het was evengoed onwijs leuk. Ik vind het moeilijk om hun muziek te omschrijven, maar het is toch vooral pop-rock. Het scheelt een hoop dat het Engelsta-lig is, want ik hou totaal niet van Nederlands-talige muziek. En het helpt dat ik de nummers qua toonhoogte ook kan meezingen, omdat ik zelf ook zing, dus dat is wel fijn.’

Welk nummer heeft bijzondere waarde voor jou?‘De combinatie van de nummers Sunday en Incomplete vind ik het mooist. Mijn vader is op 31 december 2009 onverwacht overleden. Sunday begint met Maybe I’m just like my mother, maybe you’re just like your father, I don’t know. Iedereen zegt altijd dat ik veel op mijn vader lijk. Incomplete gaat voor mij over dat er iets weg is en dat je je niet meer compleet voelt. De tekst van beide nummers heeft voor mij in die zin een speciale beteke-nis. Via een wedstrijd op Hyves ben ik bij een akoestische showcase van ze geweest. Vlak daarvoor zag ik ze aan de bar tijdens de 3FM Serious Talent Awards en liep ik naar ze toe om ze te bedanken dat ik bij die showcase mocht zijn. Maar zij herkenden mij gelijk, wis-ten wie ik was. Dat was wel even raar. Het hoort toch omgekeerd te zijn?’

Herkennen ze je nog steeds?‘Intussen is er een soort van wederzijds respect tussen de band en mij. Zo hebben ze twee keer een nummer aan mij opgedragen tijdens een concert en hangt er een portret dat ik van ze gemaakt heb in hun keuken. En voor Jesses verjaardag heb ik een tekening van The Beatles op een T-shirt gemaakt, wat hij droeg tijdens een concert. En nu krijgt Xander er ook een!’

Tekst Nancy Tjalondo

Foto Manon Bruininga

FRET MAGAZINE is een uitgave van Muziek Centrum Nederland. FRET verschijnt zes keer per jaar in een oplage van 20.000 stuks en wordt gratis verspreid via ruim 600 distributiepunten.

Coverfoto: Daniel Cohen

Hoofdredactie: Tiemen Koopman

Eindredactie: Tiemen Koopman, Rietje van Gemeren

Redactie: Ellen Bokkinga, Ruud Lekx, Di-Lan Sun, Gert Verbeek

Fotografie: Daniel J. Ashes, Sander Baks, Manon Bruininga, Daniel Cohen, Ralf Collaris, Alex de Groot, Dimitri Hakke, Nick Helderman, Annie Hoogendoorn, John Klijnen, Anna van Kooij, Hans Kreutzer, Isabel Nabuurs, Paul Salemink, Joni Spaan, Sieze Veenstra, Ruud Verhalle, Angelique van Woerkom, Christel Wolters

Medewerkers: Frank Antonie van Alphen, Yvonne van Amersfoort, Yoast van Baardewijk, Rosanne de Boer, Elly Bond, Dennis Boxem, John Buis, Monique Demarteau, Lilian van Dijk, Steven Faber, Sjoerd van der Goot, Kees de Graaff, Niels Guns, Arnold van Huet, Willem Jongeneelen, Roel Janssen, Gabriëlla van Karsbergen, Ferenc Koolen, Martien Koolen, Ro Krom, Casper van der Kruit, Edgar Kruize, Alex Kunst, Roel Janssen, Daan de Mooy, Coert van Mourik, Stan Novak, Bram van der Putte, Eyal van der Reep, Stefan Robbers, Michiel Roelse, Pieter Sabel, Jasper Schoon, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Tom Springveld, Di-Lan Sun, Renate Sun-Louw, Nancy Tjalondo, Hessel Veld man, Bas Verbeek, Ronald Wetzels, Peter van der Wijst

Ontwerp: Peter te Bos/Twizter

Layout: Sanne van den Berg, Lisbeth van Lintel (LandGraphics)

Concertagenda: Marie-Anne Eij ([email protected])

Recensies: Marie-Anne Eij

Gear & Gadgets: Dennis Boxem, Steven Faber, Jean-Louis Gayet, Ernst-Jan Jonkman, Michiel Roelse, Pieter Sabel, Mark van Schaick, Erk Willemsen

Advertentieverkoop: Keijser 18 Mediaproducties (Ollie Schmitz, Ronald Willemsen), tel: 020-6755308, [email protected], [email protected]. Advertenties sturen naar [email protected]

Drukwerk: www.printerface.nl / Senefelder Misset

Redactie: Rokin 111, 1012 KN Amsterdamtel: 020-3446000, [email protected]

Abonnementen: Abonnementsprijs binnenland: € 19,95 per jaar, buitenland € 25 per jaar (6 nummers). Abonnementen kunnen op ieder tijdstip ingaan en lopen automatisch door: tenzij 30 dagen voor de vervaldatum schriftelijk wordt opgezegd

Administratie & adreswijzigingen: Firma Nic. Oud, tav Kathleen van der Kolk, tel: 072-5671018, fax: 072-5622393, [email protected], Postbus 4600, 1700 AX Heerhugowaard

Voor de meest recente nieuwtjes, extra demo- en cd-besprekingen en tal van andere popinformatie lees FRET ook digitaal: www.mcn.nl/fretmagazine

januar i

2010

Page 83: FRET MAGAZINE maart/april 2011

F

NEEM NU EEN JAARABONNEMENT EN KIES 2 WELKOMST-CD’S!EN DAT VOOR MAAR € 19,95 PER JAAR*We hebben weer een aantal prachtige cd’s voor je uitgezocht waarvan je er twee mag uitkiezen. Maar je kunt natuurlijk ook twee andere cd’s uit de lijst selecteren.

FRET is gratis af te halen op zo’n 600 locaties in het land. Althans, zolang de voorraad strekt. Wil jij het risico vermijden dat je misgrijpt, neem dan een jaarabonnement. Je ontvangt dan zes nummers op je deurmat voor maar € 19,95 per jaar!

Vul nu onderstaande bon in en profiteer van een jaar lang FRET en kies twee welkomst-cd’s. Wil je een nog ruimere keuze, neem dan een abonnement op www.fretmagazine.nl

Stuur de bon in een ongefrankeerde envelop naar: Fa. Nic Oud, Antwoordnummer 849, 1700 WB Heerhugowaard. Faxen kan ook: 072-5622393

Stuur mij voor € 19,95 een jaar lang (zes keer) FRET, en als welkomstgeschenk de cd’s (2 aankruisen):

● Dazzled Kid - Fire Needs Air ● Face Tomorrow - Face Tomorrow ● The Hot Stewards - When The Rain Begins

To Fall ● Chef’Special - Hungry ● Lucky Fonz III - Hoe Je Honing Maakt ● De Jeugd Van Tegenwoordig - De Lachende

Derde ● Zwart Licht - No Juju ● Gard Du Nord - Greatest Hits ● Peter Pan Speedrock - We Want Blood ● Baskerville - Disco Biscuits ● Lucky Fonz III - Hoe Je Honing Maakt ● Jacqeline - Good Life ● At No Bikini Beach - The New Bikini ● Bertolf - Snakes & Ladders ● Want Want - Mijn Meisje Vindt Me Leuk

Zoals Ik Ben ● Zea - The Beginner ● Anneke van Giersbergen - In Your Room ● C-Mon & Kypski - We Are Square ● Heideroosjes - 20 Years: Ode & Tribute ● The Blues Junkies - The Blues Junkies ● Supermannen - Best Of’

(zolang de voorraad strekt)

JA JA JA JA JA JA

Naam M/V

Adres

Postcode

Woonplaats

Land

E-mail

Telefoonnummer

Ik heb het afgelopen half jaar geen abonnement op FRET gehad.

Handtekening

Stuur geen geld, je krijgt een acceptgiro thuis gestuurd. *) abonnementsprijs buiten Nederland: € 25,00 per jaar

CHEF’SPECIALHUNGRY

DAZZLED KID FIRE NEEDS AIR

THE HOT STEWARDSWHEN THE RAIN BEGINS TO FALL

FACE TOMORROWFACE TOMORROW

Page 84: FRET MAGAZINE maart/april 2011

FOTO: FEEDBACK APELDOORN

FEEDBACK ROTTERDAMCEINTUURBAAN 1913051 KC ROTTERDAM

TEL. 010 275 7373

FEEDBACK EINDHOVEN GEN. BOTHASTRAAT 35642 NJ EINDHOVENTEL. 040 281 59 96

WWW.FEEDBACK.NL

FEEDBACK UTRECHTBILTSTRAAT 90-923572 BH UTRECHTTEL. 030 273 3544

FEEDBACK APELDOORNLAAN VAN WESTENENK 108

7336 AZ APELDOORNTEL. 055 578 7454

Feedback filialen adv.indd 1 09-02-11 17:44