Matier 02 2014

20
Denksport WINKELEN, WONEN & WERKEN APELDOORN ZUID OOST 2 e jaargang | nummer 2 | februari 2014

description

http://www.dematier.nl/d7/sites/default/files/magazines/matier_02_2014.pdf

Transcript of Matier 02 2014

Denksport

WINKELEN, WONEN & WERKEN APELDOORN ZUID OOST

2eja

arga

ng|n

umm

er2

|feb

ruar

i201

4

num

mer

220

14de

Mat

ier

3

Colofon

De volgende uitgave valteind maart op uw deurmat!

De Matier verschijnt 11 x per jaar met een oplagevan 11.000 exemplaren en wordt huis-aan-huisverspreid in alle brievenbussen in De Maten,Groot Zonnehoeve en Voorwaarts.

Uitgever: Direct Media bv,Laan van de Kreeft 155, 7324 BX Apeldoorn

Acquisitie: Eric Nijsen, 06-29006273, Redactie:Fernande Leeflang, Opmaak: Direct Media, BerbyHanekamp, Druk: Nieuwsdruk Nederland,Verspreiding: Direct Verspreidingen 055-5341798

MEER INFORMATIE EN AANLEVERENPERSBERICHTEN: [email protected]

Riddertje spelen in het Matenpark.Met de Matenschans verrijst er een

avontuurlijk speellandschap in de wijk.

Het komt steeds vaker voor: dievenmet mooie praatjes bij u aan de deur.Wijkagent Cengiz Kara geeft advies.

5

In deze uitgave

Is de ochtendaangebrokenals we een koe

van een schaap kun-nen onderscheiden?Lees het antwoord inde column vanGertrudeke van derMaas.

De vakman om de hoek, met dekwaliteit van de dealer. Dat is De

Garage.

6

15

19

Magazine voor de Maten,Groot Zonnehoeveen de Voorwaarts

Uw doelgroepbinnen handbereik!Ook adverteren in de Matier?

Bel 055-5341798Wij komen graag bij u langs

om de mogelijkhedente bespreken.

zondag 2 maart13.30 - 17.00 uur

‘De Drie Ranken”Eglantierlaan 202 Apeldoorn

Ontmoet elkaar!

ONTMOETING VAN CULTUREN

Met een informatiemarkt,

dans, muziek en workshops.

U bent van harte welkom!

www.stichtingontmoetingdematen.nl

Mede mogelijk gemaakt door Dekamarkt De Eglantier

Een folder meesturen met De Matier?

Bel 055 - 534 1798

www.directverspreidingen.nl

Tevens bezorgers gevraagd!

Bezoek www.dematier.nlDaar vindt u het magazine in pdf-formaat, actuele

informatie en banners van belangrijke organisaties inuw wijk en van onder meer gemeente, bioscoop en

theater. U kunt hierop klikken waarna u wordtdoorgelinkt naar hun website.

Heeft u persberichten, dan kunt u die mailennaar [email protected]

num

mer

220

14de

Mat

ier

4

Ambachtsveld 10, 7327 AZ Apeldoorn. Tel. 055 - 53 95 322 www.autohaasautoverhuur.nl

*Weekend is van vrijdag 12.00 tot maandag 9.00 uur (€ 80,-). Deze actie loopt van november 2013 t/m februari 2014.

EEN POLO HUURT U VOOR INCL. 400 KM VRIJ ÉNGRATIS WINTERBANDEN

*WEEKENDJE VOLKSWAGEN RIJDEN?!

40,-PER DAG

VAKMAN DE BRUIN, Eglantier 412Deze bon is geldig tot 8 maart.

Vakman de Bruinvoor prof en doe-het-zelver

WE VOEREN HETCOMPLETE HG-ASSORTIMENT!

KNIP UIT!HG WEER-PLEKKENREINIGER

VAN € 7,09VOOR € 5,50!

• Aromatherapie• Inwendige ondersteuning

• Gezichts- en lichaamsbehandeling• Pedicuren/Manicuren

•Wellness

Eekschillersdreef 330 7328 LE Apeldoorn055-5424523 [email protected]

salon-marjolein.nl

U bent van harte welkom!

Met het beeld van de ringwalburcht Hunne-schans uit Uddel als voorbeeld, aangedragendoor de Historische Vereniging Felua, moetenriddertijden herleven in het Matenpark, op hetschiereiland nabij winkelcentrum De Eglantier.Een ringwalburcht is een verdedigingswerk vantwee tot vier meter hoge aarden wallen. Ze wer-den opgeworpen ter bescherming tegen aanval-len van buitenaf. Het idee is dat je ook bijMatenschans de nederzetting in het midden kuntaanvallen. Eerst moet je over het water te zienkomen. Karsten Orth, ontwerper openbareruimte bij de gemeente Apeldoorn: ,,Dat kan opverschillende manieren: voor de jongere kinde-ren zijn er stapstenen en een hangbrug. En zekunnen een trekvlot bouwen. De wat oudere kin-deren kunnen via een klimtouw de overkant pro-beren te halen”. Als de eerste verdedigingslinie is‘overwonnen’, wacht een tweede. Om de neder-zetting is een palissade geplaatst, een hek van

houten palen. Er zijn twee ingangen waar je kuntbinnendringen, tenzij je speelgenootjes diegebarricadeerd hebben…Ben je eenmaal in het midden van het speelter-rein, dan tref je een 6,60 meter hoge wachttorenmet een glijbaan en binnenin een ‘prehistorischetelefoon’. Via een trechter kun je communicerenmet één van de twee ingangen van de nederzet-ting, waar later mogelijk nog twee kleineretorens verrijzen. In de nederzetting zijn de palenblijven staan van het verouderde, verwijderdeklimtoestel. Na versteviging biedt de eerste paalde mogelijkheid om een vlag te plaatsen en opde tweede komt een door de Apeldoornse smidJos Averink vervaardigde windmolen. In het cen-trum van de nederzetting wordt een watervoor-ziening geslagen door Henk van TongerenBronbemaling. Deze wordt voorzien van eenhandpomp van VRM, dat vanuit Apeldoorn ondermeer pompen levert aan Afrikaanse landen. Hetwater wordt afgevoerd via grote rioolbuizen.

num

mer

220

14de

Mat

ier

5

REDACTIE

BEGIN MAART START AANLEG MATENSCHANS, EEN AVONTUURLIJKE ONTMOETINGSPLEK

Riddertje spelen in het Matenpark,,Je ziet jezelf als ridder of Viking rondlopen”, glundert Detlev Cziesso. De wijkwethou-der van de Maten doelt op Matenschans, het avontuurlijke speellandschap dat in hetMatenpark verrijst. Op 3 maart gaat de schop in de grond en twee weken later moet hetal bijna af zijn. In het voorjaar wordt het officieel geopend. ,,Het is een ontmoetings-plek voor nul tot honderd die tot de verbeelding spreekt”, aldus Cziesso.

Een dergelijke hangbrug komt er.

,,Dat wordt vast een sluiproute”, menen Cziessoen Orth.De nieuwe speelplek, die gekeurd wordt op vei-ligheid, wijkt duidelijk af van vroeger, toen eenspeeltoestel werd geplaatst en dat was het dan.Orth: ,,Hier gaat het om de intense speelervaring.Dat kinderen langer dan een half uur wordenvastgehouden en om ze met fantasie en creativi-teit een rijke ervaring te geven, zodat ze de vol-gende dag verder gaan. Een speeltoestel ismonofunctioneel, het draait puur om bewegen.Nu draait het ook om fantasie, verkenning enrust, door de waterpartij en modder. Bewegen iséén functie, maar bij spelen horen er vijf à zes,bijvoorbeeld ook socialisatie, spelen met anderekinderen”.

Om de fraaie ridderspeelplek die meer dan100.000 euro kost te realiseren, is op diversefronten bewust de samenwerking gezocht. Datstrekt verder dan zoveel mogelijk inschakelenvan lokale bedrijven. Cziesso: ,,Het is een coöpe-ratie, zowel bij financiering, aanleg als gebrui-kers. Dus niet: de gemeente kiest een aannemeren gooit een zak geld over de schutting; we doenhet met elkaar. Het gaat om brede gedragen-heid”. Voor de financiering zijn de partners hetwaterschap, wijkraad en provincie, bij de aanlegvan de vlonderterrassen worden vanuit ProjectTalent arbeidskrachten ingezet van Bolster en ’sHeerenloo. En de gebruikers, die kunnen binnen-kort via Wisselwerk meehelpen met de bouw vaneen ruïne in het bos.<

Wachttoren als blikvanger…

num

mer

220

14de

Mat

ier

6

C O L U M N W I J K A G E N T E N

Het komt steeds vaker voor: dieven metmooie praatjes bij u aan de deur. Ze bellenaan met een smoes om bij u binnen tekomen. Om vervolgens geld en spullen testelen. Deze dieven gebruiken de babbel-truc.

Bij een babbeltruc wordt er meestal aangebeld.Er vindt dan een ‘onschuldig’ gesprekje plaatsaan de voordeur of in de woning. Soms vragendieven om een pen of een glas water. Terwijl umet ze in gesprek bent of voor ze bezig bent, pro-beert een handlanger veelal via de achterzijdeuw huis binnen te dringen.Ook doen dieven zich soms voor als meteropne-mer of reparateur. Wij vragen inwoners alert tezijn.

Ook verzoekt de politie de mensen met klem omnooit een pincode of andere persoonlijke gege-vens aan iemand te geven, zelfs niet als de per-soon zegt van de politie of van uw bank te zijn.De politie of andere instellingen zullen u nooitvragen om pincodes te geven.

Een aantal tips:- Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal.

Regen of geen regen, sluit altijd de deur, als ueven wat op wilt halen.

- Meteropnemers, politieagenten, collectantenof reparateurs hebben altijd een legitimatie bijzich. Vraag er gerust naar.

- Verwijs mensen die geld willen wisselen naareen bank of supermarkt.

Als een onbekende voor uw deur staat en u ver-trouwt het nog steeds niet helemaal, bel dan ge-rust de politie op het algemene nummer0900-8844. Mijn collega’s zullen u graag adviesgeven en als het nodig lijkt te zijn, zal een poli-tieagent naar u gestuurd worden ter controle. Bijspoed belt u 112.

Cengiz Kara

Babbeltruc

Wijkagenten in de Maten:

Cengiz Kara, De Eglantier/Gaarden/Hoeven/Klarenbeek

Carl van Kasteel, Velden/DrevenErol Kalay, Horsten/Donken/

Hoeken/Groot Zonnehoeve

HUBO ELLENBROEKAdelaarslaan 209 - Hart van Zuid, www.ellenbroekdhz.nlVolg ons op Twitter http://www.twitter.com/Hubo_Ellenbroek

De korting geldt op: jalouzieën,plissé/duette, lamellen, vouwgordijnen,

multishades en rolgordijnen.

Geldig t/m 25 maart

20% korting

Raam-decoratie:

Altijd GRATIS OPMETEN& GRATIS MONTEREN

num

mer

220

14de

Mat

ier

7

REDACTIE

Tot 1 juli: spreekuurWmo in De MatenhofWekelijks komen inwoners van Apeldoorn met hun zorgvragen langs bij het Wmo-loketin het Stadhuis. Bewoners van De Maten en omgeving kunnen sinds vorige maand entot 1 juli dichterbij huis terecht. In deze periode houden de Wmo-consulenten vanWijkteam Zuidoost wekelijks spreekuur in Ontmoetingsplek De Matenhof.

Elke maandagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uurkunnen buurtbewoners bij de consulenten bin-nenlopen met hun vragen. Bewoners kunnen ookeerst een afspraak maken, door ’s ochtends tebellen met telefoonnummer 14055.

Ontmoetingsplek De MatenhofBij een ontmoetingsplek, zoals De Matenhof,kunt u terecht voor activiteiten, ontmoeting,informatie en ondersteuning. Als u behoefteheeft aan een praatje of een kopje koffie bijvoor-beeld. Of om samen met mensen uit uw buurtsportief, creatief of leerzaam bezig te zijn. Elkeontmoetingsplek organiseert eigen activiteitenvoor buurtbewoners en voor mensen die eensteuntje in de rug kunnen gebruiken. Op

Ontmoetingsplek De Maten-hof kunt u bijvoorbeeldsamen koken of jeu de bou-les spelen.Ontmoetingsplek De Matenhof heeft ook eeninfopunt. Speciaal opgeleide vrijwilligers kunnenu helpen met uw vragen over wonen, welzijn,zorg en vervoer. U kunt hier langskomen maarbellen kan ook op maandag, woensdag en vrij-dag van 09.30 uur tot 11.30 uur en van 14.00 uurtot 16.00 uur.

TelefoonnummersOntmoetingsplek De Matenhof: 055 8434681Infopunt De Matenhof: 055 5411444Wmo-loket: 14055. <

DROOM KOMT UIT: START VAN TRIEST BANDEN & VELGEN

Scoren met eerlijk advies,beste service en prijsStil zitten was geen optie voor Peter van Triest. Nadat hij in juni werkloos was gewor-den, vatte hij gelijk de koe bij de horens en startte hij in september zijn eigen bedrijf:Van Triest Banden & Velgen. ,,Het was altijd mijn droom een eigen bandenservice testarten. Maar eerst wilde ik veel ervaring opdoen”, aldus Van Triest die inmiddelstwaalf jaar ervaring heeft in de velgen- en bandenbranche.Met een eerlijk advies, beste service en eveneenseen streven naar de beste prijs, gooit Van Triesthoge ogen gooien bij klanten, zowel particulie-ren als garagebedrijven. Dat blijkt al uit de vlie-gende start. ,,De eerste maand was het al zo drukdat ik dag en nacht werkte en het gevoel had nogmeer te kunnen doen. Daarom heb ik personeelaangenomen: Johnny Wiersema”.Een goede beslissing. ,,De verkoop nam toe en deafhandeling werd beter. Klanten uit het hele landkomen hier voor de goede prijs/kwaliteitverhou-ding”.Doordat de velgen- en bandenspecialist geenonderdeel uitmaakt van een keten, kan ze eenbreed assortiment bieden. ,,Naast alle bekendeA- en B-merken, voeren we twee huismerken:

Gislaved en Zeta. De kwalitatief hoogstaandeGislaved-banden worden door een bekend A-merk geproduceerd, zijn zeer concurrerendgeprijsd en worden met drie jaar all-in-garantieaangeboden. ’Gewoon goed’ zeg ik altijd overons budget-huismerk Zeta, in zijn klasse een top-per en geleverd met twee jaar garantie”.Het aan de Kayersdijk 91-D gevestigde bedrijf(gezamenlijke huisvesting met Autoshop Apel-doorn; een topcombinatie) is tevens agent vande gunstig geprijsde TPMS-sensor ventielen I-Sensor. Ook voor opslag van banden, in het ban-denhotel, moet je bij Van Triest zijn. De kersverseondernemer blijft actief: de showroom wordtbinnenkort omgetoverd tot OZ-paddockstore. <

www.vantriestbanden.nl

WoonServiceGebied

num

mer

220

14de

Mat

ier

8

De Eglantier 325B, 7329 DJ Apeldoorn, 055-5333656, [email protected]://www.facebook.com/powersysshop www.powersystems.nl

- Wij staan al 16 jaar garant voor de beste service- Deskundig advies bij aankoop van PC’s, laptops en accessoires- Hulp aan huis, aanleggen thuisnetwerk- Reparatie van computers, laptops,tablets etc.

- Cursussen in tablet gebruik(telefonisch meer informatiebeschikbaar)

- Hulp op afstand- Software problemen oplossen- Virussen grondig verwijderen

Uw computerexpertop Winkelcentrum Eglantier

Onze openingstijden:maandag 13.00 - 17.30 uur

dinsdag 09.00 - 17.30 uur

woensdag 09.00 - 17.30 uur

donderdag 09.00 - 17.30 uur

vrijdag 09.00 - 21.00 uur

zaterdag 09.00 - 17.00 uur

V E R E N I G I N G S N I E U W S

1. Wie zijn jullie?De Schaakmaat (circa honderd leden, vanaf vijf jaar)is er voor iedereen die wil (leren) schaken in een ge-zellige, gemoedelijke sfeer. Je schaakt op het niveaudat bij je past.

2. Wanneer zijn jullie geopend?De Schaakmaat telt drie afdelingen: jeugd, seniorenen schaken overdag. De jeugdafdeling speelt in DeStolp op vrijdagavond van 18.30 uur tot circa 22.00uur (afhankelijk van leeftijd en niveau). Senioren en‘Schaken overdag’ spelen in dokZuid, op respectie-velijk maandagavond en donderdagochtend.

3. Hoe ziet een clubavond eruit?De jeugd krijgt les, ingedeeld naar niveau en leeftijd.Daarna wordt er een interne competitiegespeeld, ook weer ingedeeld naar niveau. Tussen-door is er voor de liefhebbers de laddercompetitie.En de talenten krijgen extra schaaktraining.

4. Kan iedereen lid worden?Ja. Zelfs als je helemaal nog niet kunt schaken. Er

wordt les gegevenvanaf stap 1. Hetmaakt dus echt nietuit hoe goed je kunt schaken; er is altijd wel iemandvan wie je kunt winnen. Ook kun je in een team mee-spelen in een regionale competitie tegen teams vanandere verenigingen.

5. Wat is er leuk aan jullie vereniging?De gemoedelijke en rustige sfeer en enthousiastelesgevers. Enkele malen per seizoen wordt voor dejeugd een gezellig toernooi georganiseerd. Pas noghebben we de Open Apeldoornse Jeugdschaak Kam-pioenschappen (OAJK) georganiseerd.

6. Waar kan men meer info vinden?www.deschaakmaat.nl

7. Willen jullie nog iets toevoegen?Kom eens sfeer proeven. Je mag vier weken gratismeedoen voor je besluit of je lid wordt. Op de fotoeen impressie van het toernooi bij de start van hetseizoen.

In iedere uitgave stelt een vereniging ofclub zich voor. Wilt u zich ook voorstellen?Stuur een mailtje naar [email protected].

num

mer

220

14de

Mat

ier

9

Tege

nin

leve

ring

van

deze

kort

ings

bon

bij de garagekrijgt je autode beste service

‘ ‘ offerte = factuuraltijd de beste onderdelen12 maanden garantie op reparaties

€15,

-ko

rtin

gop

een

rep

ara

tie

ofee

non

der

hou

dsb

eurt

Act

ie:

Mat

ier

201

4

*VRAAG NAAR DEVOORWAARDEN

TIJDELIJKGRATIS KLEUREN MAAR6% BTW*

OP KUNSTSTOF KOZIJNEN BIJ SCHUT KUNSTSTOF KOZIJNEN

Molenmakershoek 687328 JK ApeldoornTel: 055-5403591

DE NUMMER 1 IN KUNSTSTOF KOZIJNEN!Eglantier 602, Apeldoorn, www.eetencafefriends.nl, t. 055-2070087

(maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag va 13.00 u geopend, zondag va 14.00 u)

Nieuw op de EglantierEet & Cafe FRIENDSOp zaterdagmiddag:

elk 2e drankje voor dehelft van de prijs!

Kom genieten van onze kleine kaart

En topkwaliteit is ook echt topkwaliteit. De bur-gers zijn van 100 procent rundvlees, wegen 125gram of 250 gram als je voor Double me kiest, enzijn bij aflevering precies op zijn top. ,,Kwaliteit ishet allerbelangrijkste”, aldus de eigenaars vanBurgerme, Reinard en Jeanine van Baak. ,,Zokrijg ik dagelijkse verse groente aangeleverd”.

Burgerme is de vierde horecaformule van VanBaak, die in Apeldoorn al furore maakte metSnackpoint, Lunchduck.nl en Sparerib Express.Een vakman pur sang, die zijn sporen al heeftverdiend met food delivery en nu ook weer allestiptop voor elkaar heeft.

Je kunt bij Burgerme kiezen uit negen overheer-lijke burgers, van de traditionele hamburger encheeseburger tot en met de BBQ Bacon, Crunchychicken, Veggie en Scampi. Allemaal rijkelijk aan-gekleed met dagverse toebehoren, per burgervariërend. En wil je graag wat extra’s erbij, zoalscheddarkaas, bacon of feta, dan kan dat (kostéén euro) of maak een keus uit de gratis extra’s(bijvoorbeeld knoflook of tabasco).Ook bij de menu’s is veel mogelijk. Je kunt jekeus helemaal zelf samenstellen. Wil je naast jepremium burger alleen frites met ketchup ofmayonaise, of de basic salade (gemengde sla met cherrytomaten, wortelen en zonnebloempit-

ten en dressing)? Of ga je voor één van de zes‘normale’ salades: Walnoot-gorgonzola, Grieksesalade, Chicken, Caesar, Crunchy chicken ofScampi? Of wordt het én én: frites en een nor-male of basic salade? Er is keuze uit zes salade-dressings (één dressing gratis) , en eventueelextra salade-ingrediënten à 0,60 euro per ingre-diënt. Fingerfood staat er ook op de menulijst.Bijvoorbeeld Chicken Wings of Nuggets, Red HotChili Poppers en Onion Rings, met één gratis dipnaar keuze.Reinard van Baak heeft speciaal voor Burgermezijn keuken flink vergroot en een fonkelnieuwe

productielijn toegevoegd. Alles ziet er lekker frisuit, net als de Burgerme-promotie. Ook de bezor-ging sluit aan op het groene concept, want eengroot deel wordt uitgevoerd met elektrische fiet-sen.

Bestel via www.burgerme.nl .Wie online bestelt krijgt zijn bestelling gratisthuis geleverd of op het werk, mits de bestel-ling minimaal 9 euro bedraagt.Aan de Kayersdijk 41 kunnen hamburger (me-nu’s), salades, fingerfood, frisdrank en Häagen-Dazs-ijs ook afgehaald worden tussen 11 en 23uur. nu

mm

er2

2014

deM

atie

r

11

REDACTIE

NIEUW: HAMBURGER DELIVERY SERVICE, VIERDE HORECAFORMULE VAN REINARD VAN BAAK

Topkwaliteit burgers via burgerme.nlTrek in een premium kwaliteit burgeren/of een overheerlijke superversesalade? Dat kan gelijk geregeld worden!Want Apeldoorn is sinds 15 februarihamburger deliveryservice Burgermerijker, de eerste franchisenemer inNederland van de succesvolle Duitsefranchiseformule Burgerme. Voortaan kunje online topkwaliteit hamburgermenu’sbestellen, dagelijks van 11 tot 23 uur(gratis bezorgd bij minimale bestelling9 euro). Ook als lunch dus.

SPECIALE ACTIES- Bestel samen met je collega’s een heer-

lijke lunch bij Burgerme tussen 11 en 16uur. Voor elke 35 euro wordt vijf euro vande rekening afgetrokken.

- Bij aflevering van de eerste bestelling dieonline is besteld, ontvang je een bon vooreen gratis cheeseburger bij de volgendebestelling.

num

mer

220

14de

Mat

ier

12

KAMPIOENHet vlaggenschip van korfbalvereniging Atalantewerd begin deze maand ongeslagen kampioen inde derde klasse I. Dat werd tot in de kleine uurtjesgevierd in het clubhuis aan de Landdrostlaan. Inhet zaalseizoen 2011-2012 duikelde Atalante uitde tweede klasse, waarna het eerste team voorhet eerst in de clubgeschiedenis moest uitkomenin de derde klasse. In de veldcompetitie hand-haafde het team zich in de tweede klasse, maar inde zaal slaagden de korfballers er net niet in zichte ontworstelen aan de derde klasse. In het sei-zoen 2013-2014 veranderde de teamsamenstel-ling. Nadat alle wedstrijden in de tweede klasseop het veld werden gewonnen, was één ding dui-delijk: ze moesten uit die derde klasse in de zaaluit kunnen komen. En met achttien overwinnin-gen werden ze uiteindelijk zaalkampioen. <

www.atalante.nl

GEUREN EN KLEURENOntmoeting tussen inwoners van de wijk deMaten. Dat staat centraal op het evenement DeMaten in Geuren en Kleuren dat zondag 2 maartvoor de negende keer wordt gehouden in kerkcen-trum De Drie Ranken aan de Eglantierlaan 202.Iedereen is van harte welkom tussen 13.30 en 17uur. De Maten in Geuren en Kleuren is een cultu-rele ontmoetingsdag met dans, muziek, lekkere

hapjes, optredens van diverse dans- en muziek-groepen, workshops voor kinderen en volwasse-nen en informatie over diverse culturen en lokaleorganisaties. Stichting Ontmoeting de Matentekent voor de organisatie. Toegang is gratis. <

www.stichtingontmoetingdematen.nl

NIEUW EETCAFÉWinkelcentrum De Eglantier is een horecagelegen-heid rijker: Eet & Café Friends. ,,Kom gezellig eenhapje of drankje nuttigen!”, aldus MarcelSchiphorst en Ria Oonk. Ze tippen de saté. ,,Diemoet je even proeven”. Bij het eetcafé in lounge-sfeer kun je heerlijk eten van een kleine kaart,genieten van geurige koffie of even gezellig eendrankje drinken of uitgebreider borrelen. Eet &Cafe Friends is gevestigd aan de Eglantier 602.Openingstijden: dinsdag tot en met donderdagvan 13 tot 23 uur, vrijdag en zaterdag van 13 tot 24uur en zondag van 14 tot 23 uur. <

www.eetencafefriends.nl

VOORJAARSMODESHOW OP DE EGLANTIERNet als in het najaar (zie foto) presenteren deondernemers van de Eglantier op zaterdag 22maart weer de nieuwe mode voor dames, herenen kinderen. De catwalk wordt opgesteld op hetFranse pleintje voor Brasserie La Petite Perle. Opdeze catwalk showen jonge en volwassen model-len de laatste trends voor dit voorjaar. De mode-

shows starten om 13.00 en 15.00 uur. Alle bezoe-kers kunnen het evenement gratis bijwonen. <

www.eglantier.nl

PRIJSWINNAARUit de goede inzendingen is deze keer DanielaPetkovski getrokken. Zij wint met het insturenvan de goede oplossing van de prijspuzzel uit deMatier zes maanden gratis sporten en eengezichts- en beautybehandeling van AchmeaHealth Center de Maten. De prijs werd aan haaruitgereikt door Celina Mosk. Maak ook kans opeen leuke prijs en doe mee met de prijspuzzeldeze maand. <

VOLLEYBALLERS GEZOCHT!Volleybalvereniging "Hard nodig" is op zoek naarnieuwe leden (man/vrouw). Dit recreatieve teamtraint op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur inde Sporthal aan de Schuttersweg. Heb je zin entijd om een avond sportief bezig te zijn? Bel danvoor meer informatie met Gerard Nieuwenshuis,tel. 06-54320817.<

Matier nieuws Matier nieuws Matier nieuws Matier nieuws Matier nieuws Matier nieuws

Van TriestBanden & Velgen

Hèt adres vooruw banden & velgen

Kom een kijkjenemen in onze

showroom.

Kayersdijk 91-d7332 AM Apeldoornwww.vantriestbanden.nl

REDACTIE

num

mer

220

14de

Mat

ier

13

TER INZAGE: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN (BASIS VOOR NIEUW BESTEMMINGSPLAN DE MATEN)

Behoud groen, maatwerk bij parkerenen uitbreiding bedrijfsactiviteiten aan huisBewoners van de Maten ervaren de wijk als prettig, met name het vele groen vinden zewaardevol. ,,Wat waardevol is, daarin moet je investeren. Als gemeente zeg je: dat wil-len we beschermen”, aldus Martin Beimer. Het behoud van de groenstructuur is éénvan de uitgangspunten die in de nieuwe nota van uitgangspunten staan verwoord.

Beimer en zijn collega Froukje van Dijk zijn be-stemmingsplanjuristen bij de gemeente Apel-doorn. Samen staan ze aan de basis van denieuwe nota (zie kader), waarvoor nauw contactis gezocht met onder meer wijkbewoners. Vijftienbewoners hebben zich gemeld om mee te den-ken. Deze tot burgerparticipatiegroep gedooptegroep heeft drie bijeenkomsten bijgewoond ende wijkschouw. Ook de ideeën van woningbouw-corporaties, wijkraad en ondernemers zijn in de

nota verwerkt. Dit intensieve meedenken vanuitde wijk, wat nieuw is, leidt uiteindelijk tot eenherzien bestemmingsplan voor de Maten.Beimer: ,,In het begin kost het ons meer tijd,maar als het ter inzage ligt betaalt het zich waar-schijnlijk terug. Je krijgt meer draagvlak”.In totaal bevat de nota dertien hoofduitgangs-punten. Enkele uitgangspunten worden hieron-der verder toegelicht.Behoud van groen vinden bewoners belangrijk.

Aan de andere kant is er op een aantal plekkenparkeerdruk, er zijn daar te weinig parkeerplaat-sen per woning gezien de huidige parkeernorm.Wat nu? Groen opofferen voor parkeerplaatsen?Beimer; ,,Daar waren de meningen over ver-deeld. Er is gekozen voor een planologischeoplossing: de mogelijkheid om gemakkelijk vanfunctie te veranderen”. Oftewel uitwisseling tus-sen groen en parkeren is mogelijk, tenminste bijbuurtgroen. In zogeheten structurerend groen

kan dit alleen onder voorwaarden. Een anderewijziging heeft betrekking op beroeps- enbedrijfsactiviteiten aan huis. ,,De mogelijkhedenvoor bedrijvigheid aan huis worden uitgebreid.Twaalf, dertien jaar terug waren de inzichtenanders.”. Mochten voorheen vrije beroepen zon-der meer in hun woning werken, nu komt daar decategorie niet-publieksgerichte bedrijfsmatigeactiviteiten aan huis bij.

Lees verder op pagina 15 >>

Froukje van Dijk en collega Martin Beimer werken aan eennieuw bestemmingsplan voor De Maten.

OP WEG NAAR HERZIEN BESTEMMINGSPLANElke tien jaar moet een bestemmingsplan worden herzien. Dat is wettelijk vastgelegd. Omdat het hui-dige bestemmingsplan ‘De Maten’ dateert van juni 2005 moet de herziene versie uiterlijk juni 2015ingaan. Samen met het bestemmingsplan wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan vult hetbestemmingsplan aan. Er staan regels in over beeldaspecten en materiaalgebruik. Daarnaast geefthet ook handreikingen. Hoe zien de bebouwing, tuinen en erfafscheiding er nu uit en hoe zou heteruit kunnen zien?Een herzien bestemmingplan ligt er niet opeens. Er gaat een lang traject aan vooraf. Voorheen volgdeeerst een voorontwerpbestemmingsplan, vervolgens een ontwerpbestemmingsplan, gevolgd doorvaststelling van het bestemmingsplan. Het voorontwerp heet voortaan nota van uitgangspunten.Niet alleen de naam is anders. Anders is dat meer dan voorheen de wijk betrokken is bij het formule-ren van de uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan. In een zo vroeg mogelijk stadium wor-den de uitgangspunten samen met bewoners, ondernemers en belangengroepen uit de wijkvormgegeven. Hoe zijn ze bij de nieuwe nota betrokken? Er is overleg met de wijkraad geweest, deAvond van de Toekomst, een enquête in de wijk, inbreng van burgerparticipatiegroep en een wijk-schouw. De nota ligt in maart vier weken ter inzage. Zie www.apeldoorn.nl/inzage.

num

mer

420

13de

Mat

ier

Inspiratie? Renovatie? Opruiming? Kranen? Ga voor meer info naar www.moodkeukens.nl

KOOPZONDAG

2 maart12.00-17.00 uur

Handgeschilderd:alle RAL-kleuren en alle afmetingenmogelijk. GRATIS meten en GRATIS

levering en 15 jaar garantieinclusief alle merken aparatuur

MODERNE KEUKENVerkrijgbaar in alle RAL-kleuren in zijde- ofhoogglans, kunststof of houtfineer. De com-binatie van handgeschilderde afwerking env-groef geven de kasten een superstrakkeuitstraling. Uitvoeringen met traditionele,moderne, greeploos of semi-greeploze hand-grepen.

KLASSIEKE KEUKENDoor met details als indeling, handgrepen,maatvoering en kleuren te variëren kun jeprecies de juiste uitstraling bereiken.De combinatie van nostalgische en de mo-derne elementen resulteren in een eleganten tijdloos keukenontwerp.

ROBUUSTE KEUKENDik eikenhoutfineer dat eerst grof gestraaldis en daarna gebeitst. Een sprekend voor-beeld van ambachtelijke kwaliteit. Door houtte combineren met andere natuurlijke pro-ducten, zoals graniet, creëer je de keuken diestaat als een huis.

Vlijtseweg 697317 AD ApeldoornTel. (055) 579 17 [email protected]

Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:30 u,donderdag koopavond tot 21:00 u,zaterdag 10:00 - 17:00 u

num

mer

220

14de

Mat

ier

15

Transparantie staat voorop bij De Garage, dat junivorig jaar zijn deuren opende. Voor alle werk-zaamheden geldt een vaste prijs. Of je nu in eenMini of SUV rijdt. Voor alle merken en types betaalje dezelfde competitieve prijzen, die duidelijk opmenuborden in de garage prijken en op de web-site staan.Zo betaal je voor een kleine beurt altijd 95 euroen voor een grote beurt 160 euro. Bovendienhanteert De Garage een garantie op reparatiesvan 12 maanden, een extra zekerheid.Wat nu als er onverhoopt meer werk moet wor-den verricht om weer veilig en betrouwbaar ver-der te rijden? Vanzelfsprekend wordt u dangebeld. Ook dan staat openheid in prijs voorop.Als bijvoorbeeld de distributieriem vervangenmoet worden, krijgt u gelijk te horen hoeveel dat

kost. Gevolgd door: ‘Gaat u daarmee akkoord?’.Tijdens de onderhoudsbeurt wordt gelijk eenonderhoudsplan op maat gemaakt. Een kleinemoeite voor De Garage, erg prettig voor rijders.Want dit onderhoudsplan zorgt ervoor dat je autofit blijft, zodat je zo min mogelijk voor verrassin-gen komt te staan. De vakman om de hoek, metde kwaliteit van de dealer. Dat is De Garage. Depersoonlijke, vakkundige en duidelijke werkwijzevan het kleine team, onder leiding van vestigings-manager Mark, wordt op waarde geschat getuigede mooie 8,5 op de onafhankelijke beoordelings-site autobedrijf.tevreden.nl . <

www.degarage.nu/vestiging/apeldoorn.aspx

Ojee, wat gaat dat kosten? Veel autobezitters zijn bang dat de kleine of grote beurt,of reparatie veel meer gaat kosten dan oorspronkelijk was ingeschat. Niet bij DeGarage Apeldoorn aan de Deventerstraat 572. Daar weet je altijd precies waar je aantoe bent. Bovendien: offerte = factuur!

NIEUWE GARAGE HAALT KLANTTEVREDENHEIDSSCORE 8,5

Zekerheid ‘on top’ bijDe Garage Apeldoorn

<< Vervolg van pagina 13Daaronder vallen bijvoorbeeld kantooractivitei-ten en persoonlijke dienstverlening (zoals pedi-cure). Hiervoor is geen specifieke toestemmingmeer nodig. Detailhandel daarentegen mag niet.Voor beide activiteiten geldt wel dat er voor-waarden aan worden gesteld (bijvoorbeeld maxi-mum oppervlakte 50 m2 en geen nadelige ge-volgen voor onder meer woon- en leefmilieu).

Ook voor de bedrijventerreinen Kuipersveld enMatenhoek zijn wat verruimingsmogelijkhedenopgenomen. De gemeente geeft aan proactief tewillen inspelen op internetverkopen. Zo mogeninternetwinkels zonder fysieke bezoekmogelijk-heden zich op bedrijventerreinen vestigen, even-als afhaalpunten. Internetwinkels met fysiekebezoekmogelijkheden mogen in Apeldoornalleen bij winkelcentra. En voor logistieke centravan internetwinkels met bezoekmogelijkhedengeldt dat dit per situatie wordt beoordeeld,maatwerk dus. Voor beide terreinen gaat ook opdat nieuwe kantoorvestigingen niet zijn toege-staan. Van Dijk: ,,Matenhoek wil graag verrui-ming van gebruiksmogelijkheden – bijvoorbeeldeen sportschool of zorgcentrum – om leegstandtegen te gaan. Daar komt nu een afwijkingsmo-gelijkheid”. Wel onder bepaalde voorwaarden.Voor pandeigenaren is het zeker raadzaam de

nota te lezen. Voor de één om te weten hoe hetmet dakopbouwen zit, voor de ander omdat zijnpand/object voortaan aangemerkt wordt alskarakteristiek. Dergelijke panden mogen nietgesloopt worden, tenzij de renovatiekosten zohoog zijn dat het niet redelijk is om dit te eisen.Dat cultuurhistorische waardevolle panden zo’nstatus krijgen, hangt samen met de nieuwe visievan het rijk op monumentenzorg, verwoord in debeleidsbrief modernisering van de monumen-tenzorg. De gemeenteraad in Apeldoorn heeftnaar aanleiding van die brief besloten meer cul-tuurhistorische waardevolle bouwwerken tebeschermen via het bestemmingsplan.

De Maten vergrijst. Ruim een derde van mensengaf in de enquête van de Toekomstagenda aanhet heel belangrijk te vinden een huis met aan-passingen voor ouderen te hebben. Eenzelfdegroep gaf aan het heel belangrijk te vinden omzorg aan huis te hebben. In de nota van uitgangs-punten valt dan ook veel te lezen over wat wel enniet toegestaan is met betrekking tot mantelzorgen zorgwoningen, evenzo staat er informatie inover begeleid wonen in een woonwijk.<

Froukje van Dijk.

Het plangebied.

REDACTIE

num

mer

220

14de

Mat

ier

16

Majdandžić houdt zich intensief bezig met hetnieuwe Beeldkwaliteitsplan voor de Maten. HetBeeldkwaliteitsplan vult het bestemmingsplanaan. Hierin staan regels over bouwmogelijkhe-den, beeldaspecten en materiaalgebruik.

Naast dit formele toetsingskader, het vangnet,geeft het Beeldkwaliteitsplan ook handreikin-gen. Er staan legio tips in hoe bewoners hunwoonomgeving kunnen beïnvloeden. Hoe zag debuurt er vroeger en nu uit, en hoe zou het eruitkunnen zien? Door middel van foto’s oftewelbeelden – zie de naam van het boekje – wordt ditgeïllustreerd. De handreikingen hebben betrek-king op openbare ruimte, bebouwing, tuinen enerfafscheidingen. De openbare ruimte is het ‘pak-kie an’ van de gemeente, met de andere drieonderdelen kunnen bewoners zelf aan de slag.Het idee is dat ze zelf de handen uit de mouwensteken, om hun buurt fraai(er) te maken.

Dat is een andere insteek dan voorheen. Maj-dandžić: ,,Vroeger zaten ambities en harde regelsmeer met elkaar verweven. Nu willen we de ver-antwoordelijkheid bij de mensen neerleggen vanwie de omgeving is. Zoals de naam al aangeeft,bestaat het plan uit veel beelden: foto’s en schet-sen. Hoe zit de buurt in elkaar, hoe ziet het er nu

uit en op welke manier kun je iets nieuws toevoe-gen zodat het past in de omgeving of die zelfsmooier maakt. ,,Je kunt bijvoorbeeld zien wateen beetje groen voor een berging voor een ver-schil maakt. Of allemaal dezelfde kleur carport,wat doet dat met het totaalbeeld?”.

,,De Maten is een wijk die gemaakt is om mensenzich thuis te laten voelen”, zegt de stedenbouw-kundige. De wijk kenmerkt zich door geleidelijkeovergangen van tuin naar buurtgroen naar wijk-groen, er zijn vele doorsteekjes en er is veel varia-tie, aldus Majdandžić. ,,Er is zoveel variatie dathet soms onoverzichtelijk wordt”.Sinds de start van de Maten, in de jaren zeventig,hebben bewoners veel gewijzigd aan hun woon-plek: er is aan of op de woning gebouwd, devoortuin die bestemd was voor parkeren is bij-voorbeeld voorzien van een vijver of uit privacy-oogpunt zijn hoge schuttingen geplaatst waareerst enkel lage haagjes stonden. De gemeentelegt de bal nu bij de bewoners neer om hun buurtmooier en beter te maken, maar gooit hetnadrukkelijk niet over de schutting. Bewonerskunnen hun buurt mooier maken met hulp vande tips die worden gegeven. ,,Veel kleine dingendie men samen kan doen bepalen het beeld vande wijk”.

De insteek is niet dat het om heel ingrijpendeverandering gaat. Het is voor een betere uitstra-ling bijvoorbeeld niet noodzakelijk om heel veelopenbaar groen in straten te planten . ,,Kijk wateen verschil: twee volledig verharde voortuinenmet twee voortuinen waartussen een strookjegroen zit. Met een beetje groen ziet het er eenstuk levendiger uit”.

Vervanging van schuttingen door een haag is eenandere eenvoudig te realiseren optie, wat in eenaantal situaties ook bijdraagt aan grotere veilig-heid.

Aan bewoners nu om de handschoen op te pak-ken en, bijvoorbeeld met het Beelkwaliteitsplanin de hand, met hun buren aan de slag te gaan.,,Wij willen best de helpende hand bieden, zijnterzakekundig en kunnen van alles laten zien.Maar de wijk maak je zelf. Heb als bewoner weldoor dat het heel bijzonder hier is: er zijn fantas-tische experimentele woningbouwprojecten ineen schitterende groene omgeving”.

Na de zomer wordt het concept van het Beeld-kwaliteitsplan ter inzage gelegd, tegelijkertijdmet het ontwerpbestemmingsplan. < nu

mm

er2

2014

deM

atie

r

17

BEELDKWALITEITSPLAN TIPT BEWONERS HOE ZE BUURT KUNNEN VERFRAAIIEN

De wijk maak je zelfAls je als buurtbewoner wat verandert aan je tuin of woning, reikt de invloed verderdan je eigen bezit. Het heeft invloed op de hele woonomgeving, stelt DoesjkaMajdandžić, stedenbouwkundige bij de gemeente Apeldoorn. ,,Wees daarvanbewust. Als je de stad aantrekkelijk wil houden om er te wonen, werken en leven,moet iedereen zijn best doen. De wijk maak je zelf”.

Doesjka Majdandžić

num

mer

220

14de

Mat

ier

18

P R I J S P U Z Z E L

De oplossing kunt u tot uiterlijk woensdag 12 maart 2014doorgeven via www.dematier.nl.

De prijswinnaar krijgt persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

In iedere uitgave van de Matier vindt u een prijspuzzel. Puzzel mee en maak kans opeen leuke prijs! Deze keer een logopuzzel. U ziet 12 delen van logo’s van adverteer-ders uit deze uitgave. Deze logo’s kunnen ook op de kop staan of gespiegeld.

Zoek de juiste bedrijfsnamen erbij, ga naar www.dematier.nl en vul uw antwoordenin! Voor de winnaar die we uit de goede oplossingen trekken, ligt een cadeaubonklaar t.w.v. € 75,- van VAKMAN DE BRUIN op Winkelcentrum Eglantier!

Puzzel mee en win! www.autobedrijfvanderzande.nl

Vaste prijzen,geen verrassingen

Extra (grote) beurt Gratis APK! € 199,-*

Plus (kleine) beurt Gratis APK! € 149,-*

Budget (basis) beurt € 99,-**Inclusief 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen, voor 5W-30motorolie geldt een toeslag van € 5,- per liter. Zie onze site voor de voorwaarden.

Altijd 75 occasions op voorraad,waaronder 20 bijtellingsvriendelijke Youngtimers!

Molenmakershoek 257328 JK ApeldoornT: 055 - 539 6543Openingstijden: maandag t/mvrijdag 08:00 - 17:30 uurzaterdag 09:00 - 17:00 uur

Elke avond op afspraak!

Pechhulp serviceNIEUW!Zeer uitgebreid pakket € 49,95

Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB!Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Voordeligen vertrouwd

num

mer

220

14de

Mat

ier

19

C O L U M N D E D R I E R A N K E N

Het licht wint aan kracht, de dagenlengen. Ik weet niet hoe het u vergaat,maar meer licht doet mij goed. Ik krijgmeer energie en word er vrolijk van.

Licht is een positief woord. We ontsteken nietvoor niets vaak een lichtje als een gebed of eengoede wens voor geliefden en bekenden. En zoalskaarsen daadwerkelijk warmte en licht geven, zokunnen mensen heel eenvoudig elkaars levenwat warmer maken met wat vriendelijkheid.

Ik vind het een verrijking om mensen met een an-dere culturele achtergrond te ontmoeten. Bekendraken met de cultuur van een ander helpt me dieander te begrijpen. Bekend maakt bemind, zou jekunnen zeggen. We maken er in De Maten zelfseen feestje van: De Maten in Geuren en Kleuren.Een dag om onbekenden te ontmoeten en brug-gen te slaan tussen culturen. Als je elkaar danlater tegenkomt op straat groet je elkaar vrien-delijk. Daar geniet ik van.

Het doet me denken aan wijze woorden van eenrabbi. Zijn leerlingen vragen hem wanneer jeweet dat de ochtend is aangebroken. ,,Hoe lichtmoet het dan zijn? Is de ochtend aangebroken alswe een koe van een schaap kunnen onderschei-den?” De rabbi antwoordde ontkennend. ,,Is hetdan als we uit de verte kunnen zien of er een da-delboom of een vijgenboom staat?’’, vroegen ze.,,Nee”, antwoordde de rabbi opnieuw. ,,De mor-gen breekt aan, als we in het gezicht van onze me-demens onze broer of zus kunnen herkennen.”

Welkom op zondag 2 maart van 13.30 – 17.00uur De Maten in Geuren en Kleuren, in De DrieRanken, Eglantierlaan 202. Info: www.stich-tingontmoetingdematen.nl. Entree is gratis.

Gertrudeke van der Maas

Gertrudeke vander Maas is een vande predikanten van

De Drie Ranken(www.3ranken.nl),

de oecumenischegeloofsgemeenschap

aan de Eglantierlaan.

Bekend maakt bemind

Altijd al eens 5 of 10 km

willen hardlopen? Start: 3 februari nieuwe

Achmea Run Cursus

Instroom: tot 1 maart

Apeldoorn Noord Apeldoorn de Maten

Apeldoorn Noord:Woensdag: Woensdag: Zondag:Zondag:

Apeldoorn de Maten:Donderdag: Donderdag: Zondag:Zondag:

Apeldoorn Noorrd Apeldoorn de Maaten