Matier 10 2014

20
Verder denken! WINKELEN, WONEN & WERKEN APELDOORN ZUID OOST 2 e jaargang | nummer 10 | november 2014 Sint bezoekt Eglantier Energiezuinig wonen

description

http://www.dematier.nl/d7/sites/default/files/magazines/matier_10_2014.pdf

Transcript of Matier 10 2014

Page 1: Matier 10 2014

Verder denken!

WINKELEN, WONEN & WERKEN APELDOORN ZUID OOST

2eja

arga

ng|n

umm

er10

|nov

embe

r201

4

Sint bezoekt Eglantier

Energiezuinig wonen

Page 2: Matier 10 2014

*Beperkte inruil mogelijk. Meer info & voorwaarden van deze acties: vraag in de winkel!

GRATISPARKEREN

modellen

2014

GRANDIOZE

NAJAARSAANBIEDINGEN

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van!

WINKELCENTRUM DE MAATImkersplaats 13, Apeldoorn, TEL. 055-5338801

www.defietsenmaker.com

Gazelle, Sparta, Batavus, Multicycle, Puch, Merid

a, Centurion, Haibike

Victoria, Sinus, Kreidler, Loekie, Alpina, MBK, Fy

lla, Winora, Voltani

Page 3: Matier 10 2014

num

mer

1020

14de

Mat

ier

3

ColofonDe Matier verschijnt 11 x per jaar met een oplagevan 11.000 exemplaren en wordt huis-aan-huisverspreid in alle brievenbussen in De Maten,Groot Zonnehoeve en Voorwaarts.

Uitgever: Direct Media bv,Laan van de Kreeft 155, 7324 BX Apeldoorn

Acquisitie: Eric Nijsen, 06-29006273, Redactie enfotografie: Yvonne Tiemes, Opmaak: BerbyHanekamp, Druk: Nieuwsdruk Nederland,Verspreiding: Direct Verspreidingen 055-5341798

MEER INFORMATIE EN AANLEVERENPERSBERICHTEN: [email protected]

Elk jaar weer gaat Apeldoorn op kerst-avond even terug naar de tijd dat Jezus

werd geboren. Tijdens de Kerstlichtjes-tocht, eenwandelroute van ca. 1 kilometer, temidden vanmeer dan 2.000 waxinelichtjes, ontmoetenbezoekers Romeinse soldaten, de Wijzen uit hetOosten, Jozef en Maria met het kindje Jezus envele anderen uit het kerstverhaal.

6

In deze uitgave

Zit jij in groep 7 of 8 en wil jij mee praten enbeslissen over wat er gebeurt in jouw wijk?

Stimenz organiseert vanaf3 december 2014 een tienerraad in de Maten

waarin jij andere kinderen uit de wijkvertegenwoordigd.

De volgende uitgave van de Matier valtrond 18 december op uw deurmat!

Misschien zagu het al eerderin de krant ofop het journaal, maarbinnenkort ziet u ookhier in de buurt ‘hetnieuwe blauw opstraat’. Daarmee zul-len we er heel andersuitzien. Minder for-meel, een stukmoderner en veelopvallender dankzijde felgele strepen oponze bovenkleding.

18

Meubelstoffering, reparatie, vulling vervangen, boot- en caravankussensMolenstraat 164, Apeldoorn, 055 - 360 12 43, [email protected]

www.kussenmakerij.nl

4

Page 4: Matier 10 2014

num

mer

1020

14de

Mat

ier

4

INFOTORIAL REDACTIE

Unieke keukens bij Mood Keukens Doe jij mee mettienerraad de Maten!?Winkelen voor een keuken is een leuke bezigheid helemaal als er een keuken geheel

naar eigen wens gemaakt kan worden, bij Mood keukens aan de vlijtseweg 69 is allesmogelijk.

Een showroom binnen lopen waar de sfeeronaangenaam is of waar de verkoper er dikboven op zit kennen we allemaal. Bij MoodKeukens gebeurt dat dus niet en dat weet ik uiteigen ervaring, een aangename sfeer, vriendelijk,open en transparant richting de klanten, echteen fijne binnenkomer dus.

In 1999 zijn Richard Broekhof en Johan denOuden gestart met de keukenspeciaalzaak aande Vlijtseweg, destijds heette het Bruynzeel.Inmiddels is Mood een begrip in de regio en verdaar buiten en dat is niet zo maar aan komenwaaien. Richard en Johan zijn gespecialiseerd inop maat gemaakte keukens waarbij alle materia-len en maten mogelijk zijn. Een maatwerk keu-ken duur? Nou dit valt erg mee wanneer je dekeukens vergelijkt met andere aanbieders.

Het leuke van een keuken uitzoeken is dat je dezesamen met Mood ontwikkelt. D.m.v. een 3D teke-ning krijg je een realistisch beeld hoe de keukeneruit gaat zien. Een hele vooruitgang met vroeger

zegt Richard Broekhof, toen alles nog met papieren potlood ging.Afgelopen tijd zijn we erg druk geweest om decollectie van 2015 in de showroom op te bouwenzegt Johan, de trend wordt wat klassieker metveel massief hout, maar greeploze keukens zijnnog steeds een hit zowel in mat en hoogglans.Nieuw bij Mood zijn handgeschilderde keukensin 1800 kleuren, deze keukens zijn uniek en heb-ben een fantastische uitstraling, echt iets anders!

Kom eens langs en ontdek zelf de vele keuzes enmogelijkheden bij Mood Keukens, Vlijtseweg 69of neem alvast een voorproefje via de websitewww.moodkeukens.nl.<

BUDGET TIPVAN DE WEEKGeld lenen door rood te staan op jebetaalrekening is duur. Je betaalt erhoge rentes over, zeker als roodstaanniet toegestaan is. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Zit jij in groep 7 of 8 en wil jij mee praten en beslissen over wat ergebeurt in jouw wijk? Stimenz organiseert vanaf 3 december 2014een tienerraad in de Maten waarin jij andere kinderen uit de wijkvertegenwoordigd.

In de tienerraad overleggen we wat jullie belang-rijk vinden in de wijk, hoe we de wijk leuker kun-nen maken en wat voor activiteiten we kunnenopzetten in de wijk. Met als doel jullie een stemte geven in de wijk en samen met jullie, en jullieideeën aan de slag te gaan.De tienerraad overlegt elke eerste woensdagmid-dag van de maand, na schooltijd een uurtje van13:30-14:30! De locatie wordt na het opgevenbekend gemaakt!

Vind jij het leuk om mee te denken over dewijk? Geef je dan nu op!Wil je meer weten of je aanmelden? Dan kun je

contact opnemen met Daniëlle Looije (StagiaireStimenz), [email protected] of via TitianneGeerlinks (Sociaal Pedagogisch Medewerker),[email protected] <

Page 5: Matier 10 2014

Heeft u ook nog een meubel staan dat een nieuwstofje kan gebruiken? U hoeft het niet weg tegooien en een nieuwe te kopen, want deze stoelzit waarschijnlijk nog heerlijk! Stephen vanNoorden, inmiddels 21 jaar in het vak, kan allesopnieuw stofferen. Van oude tot moderne stoelenen van banken tot kussens. Alles wat al eerdergestoffeerd is, kan wel eens een nieuwe stofgebruiken.

Opnieuw stofferen is de oplossingEigenlijk ongelofelijk wat een nieuwe stof kandoen met bijvoorbeeld uw bank. Alles wat lekkerzit, wilt u toch eigenlijk niet weggooien en vervan-gen? Maar er gebeuren wel eens ongelukjes... kof-fie over de bank, kinderen die de handjes metchocolade even afsmeren aan de bank en natuur-lijk is er altijd sprake van slijtage van de stof ter-wijl de bank verder nog in goede staat is. Of heeftu nog een oude stoel staan waar u veel waardeaan hecht maar dat een nieuw stofje kan gebrui-ken? Dan is opnieuw stofferen de oplossing!

Perfecte afleveringEr is meer.. naast het stofferen van meubels kunt uhier ook terecht voor reparatie van uw meubel ofvoor vervanging van het schuim of vulling zodatalles er weer uit ziet als nieuw. Doordat alles doorervaren mensen wordt gedaan staat Stoffeerderijde Kussenmakerij voor kwaliteit en wordt allesperfect afgeleverd zoals u dat mag verwachten.

De Kussenmakerij staat voor u klaarWilt u weten welke stof mogelijk is op uw meubel?Stoffeerderij de Kussenmakerij staat voor u klaaraan de Molenstraat 164 Apeldoorn, 055 - 360 1243of kijk eens op www.kussenmakerij.nl<

ACTIE2 gratis entree kaarten voor ThermenBussloo bij iedere opdracht vanaf € 250,-

REDACTIE

Alles waar stof op heeft gezeten kan opnieuw gestoffeerd worden. Doordat iets opnieuwgestoffeerd kan worden, kunt u meegaan met de mode of het oude vertrouwde in erebehouden, er zijn oneindig veel mogelijkheden door de vele kleuren en materiaal keuzes.

Stoffeerderijde Kussenmakerij

Ook al kent Apeldoorn al vele restaurants, Res-taurant Voor is er een uit duizenden. Een mooielocatie met prachtige aankleding en natuurlijkheerlijk eten. Uit eten wordt hier weer echt eenfeestje door de vele mogelijkheden en gerechten.Er even tussen uit met vrienden, familie, colle-ga's of met de kinderen, het kan allemaal wantook aan de kinderen is gedacht. Er zal op kortetermijn een leuke speelruimte beschikbaar zijnwaar de kinderen kunnen spelen terwijl u genietvan het fantastische buffet.

Liefde voor het vakRojin Bosma is bedrijfsleider maar hij is echt vanalle markten thuis. Met 10 jaar ervaring in dehoreca, mag hij zich nu uitleven in RestaurantVOOR en dat doet hij met veel liefde voor het vak.Hij helpt niet alleen zijn collega's maar staat uook graag te woord.

Groot succesOnlangs is er een proefavond geweest waarongeveer 600 gasten bij aanwezig waren.Weliswaar in meerdere shiften maar ze zijn allenkeurig bediend en konden genieten van de heer-lijke keuken. Dit was een avond waar alle mede-

werkers van Restaurant VOOR zich van hun bestekant konden laten zien, en dat hebben zegedaan! Ook al zullen er altijd verbeterpuntenzijn, er kan wel gezegd worden dat deze avondeen groot succes was!

Kom genieten van de wereldse keukenU kunt genieten van alle gerechten voor eenvaste prijs, inclusief niet-alcoholische dranken.

Restaurant VOOR, Voorwaarts 47www.restaurantvoor.nl

Aan de Voorwaarts is veel gebeurd delaatste tijd, veel nieuwe winkels maar nuook een werelds restaurant. RestaurantVOOR heeft Apeldoorn verrijkt met eenheerlijke keuken uit alle windstrekenzoals Indonesisch, Thais, Westers,Chinees en Italiaans.

Genieten van een wereldkeukenkan nu ook in Apeldoorn

num

mer

1020

14de

Mat

ier

5

Page 6: Matier 10 2014

num

mer

1020

14de

Mat

ier

6

Kerstlichtjestocht in het MatenparkElk jaar weer gaat Apeldoorn op Kerstavond even terug naar de tijd dat Jezus werdgeboren. Tijdens de Kerstlichtjestocht, een wandelroute van ca. 1 kilometer, temiddenvan meer dan 2.000 waxinelichtjes, ontmoeten bezoekers Romeinse soldaten, deWijzen uit het Oosten, Jozef en Maria met het kindje Jezus en vele anderen uit hetKerstverhaal. Elk onderdeel van de tocht verteld een deel van het Kerstverhaal, onder-steund door muziek en zang. Aan het einde van de tocht staat heerlijke warme chocola-demelk klaar waar men, al luisterend naar Kerstliederen, van kan genieten en Kerstkan beginnen.

De Kerstlichtjestocht wordt georganiseerd doorvijf samenwerkende kerken uit Apeldoorn. Teweten; GKV De Voorhof, Berea de Maten, CGKBarnabaskerk, CGK Samuelkerk en de 3 Ranken.De organisatie bestaat uit een actief kernteam,maar wordt ondersteund door een club van circa125 vrijwilligers die de tocht uiteindelijk tot eensucces maken.

Voor iedereen!Iedereen kan meedoen met de Kerstlichtjes-

tocht. Wil je op de een of andere manier helpen?Kijk op www.kersttochtapeldoorn.nl/meedoen.

InformatieMeer over de tocht: www.kersttochtapeldoorn.nlof [email protected]

Kerstavond, 24 december 2014Start om 17.00 uur tot ca. 18.30 uur bij hetMatenpark Apeldoorn, parkeren en startenvanaf het Violierenplein, WKC de Eglantier.

REDACTIE

Optreden in De MatenhofOp vrijdagavond 28 november komt HaraldVeenstra optreden in De Matenhof. Haraldheeft een prachtige stem en weet een ieder teontroeren met zijn mooie liedjes. U bent vanharte welkom om deze avond mee te maken. Aanvang 19.00 uur inDe Brink in De Matenhof. Entree € 3,-

Page 7: Matier 10 2014

num

mer

1020

14de

Mat

ier

7

REDACTIE

De buurthuiskamer is een laagdrempelige ontmoetingsplek in de buurt. Enthousiasteen betrokken vrijwilligers staan elke week klaar om de bezoekers een goede dag tebezorgen.

De buurthuiskamer is voor bewoners uit de buurtde Velden en omgeving vanaf 50 jaar. De buurt-huiskamer is voor mensen die behoefte hebbenaan een ‘geregelde’ wekelijkse ontmoeting.Een doorbreking van de dagelijkse structuur ofmensen die dreigen te vereenzamen, maar welzelfredzaam zijn. Een bezoek aan de buurthuis-kamer kan ook de thuissituatie (mantelzorg) ont-lasten.

Wat gaan we doenOnder het motto “Alles mag en niets moet” is erruimte voor een gesprek, een spelletje, knutse-len, handwerken, biljarten, meehelpen lunchbereiden, een wandeling of tuinieren. De bezoe-kers worden uitgenodigd zelf met hun wensen en

ideeën te komen. Kortom de buurthuiskamerbiedt datgene waar op dat moment behoefteaan is.

Interesse?Misschien iets voor u of voor iemand uit uwomgeving? U mag vrijblijvend kennis komenmaken op 15, 22 en 29 januari 2015. Vanaffebruari 2015 willen wij met een vaste groep star-ten.

Of misschien wilt u wel vrijwilliger worden bij debuurthuiskamer. Voor meer informatie kunt ucontact opnemen met Gré de Vries;[email protected] of Hermien [email protected] <

BuurthuiskamerCO LU M N D E D R I E R A N K E N

‘Wat zou u willen verbeteren in uwbuurt en wat kunt u daar zelf aandoen?’ ‘Wilt u iets betekenen voor eenander in de buurt?’ Zomaar twee vra-gen die per brief op mijn deurmat vie-len: een buurtonderzoek vanuit onderandere het welzijnswerk (zie de vorigeMatier).

Ik zat net met twee buurvrouwen aan de kof-fie. We hadden het precies over zulke vra-gen. We gaan namelijk een buurtgroepvormen: een initiatief uit De Drie Ranken.Doel hiervan is het stimuleren van aandachtvoor elkaar, voor andere buurtbewoners envoor de straat als geheel. Heeft iemand eenhelpende hand nodig bij het klussen, eenverhuizing of een boodschapje? Zijn er men-sen in de straat, die wel even wat aandachtkunnen gebruiken? Een groet op straat kanal veel goed doen.

Volgens mij wordt iedereen daar beter van!Als je hulp durft te vragen – èn kunt ontvan-gen – dan maakt dat je leven wat aangena-mer. Tegelijk vinden veel mensen het prettigom iets voor een ander te doen. Het geefteen goed gevoel. Geen wonder, want dathoort bij mensen: dat je niet voor jezelf leeft.Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens.

En zo worden oude waarden opnieuw uitge-vonden – en in een nieuw jasje gestoken.Nee, geen benauwende sociale controle engeen roddelnetwerk in de buurt. Alsjeblieft

niet! Maar gewoon: wat meer aandacht voorelkaar. Zo wordt de straat nog veel fijner omte wonen. Zo simpel kan het zijn. Misschienook iets voor bij u in de straat?

Gertrudeke van der Maas

Gertrudeke van derMaas is een van depredikanten vanDe Drie Ranken(www.3ranken.nl),de oecumenischegeloofsgemeenschapaan de Eglantierlaan.

Thuis in de buurt

Met ingang van 15 januari 2015: elke donderdag van 10.00 – 15.00 uurLocatie: Magistratenveld 613

Kosten: € 5,- per dag, inclusief koffie/thee en warme lunch

Aanmelding en informatie bij Gré de Vries,[email protected] (055) 527 48 55

Page 8: Matier 10 2014

num

mer

820

14de

Mat

ier

8

Inspiratie? Renovatie? Opruiming? Kranen? Ga voor meer info naar www.moodkeukens.nl

Handgeschilderd: Alle RAL-kleuren en alle afmetingen mogelijk. GRATIS meten,GRATIS levering en 15 jaar garantie inclusief alle merken aparatuur.

De nieuwste collectie Beda keukens is bij

Moodkeukens aan de Vlijtseweg verkrijgbaar.

Beda keukens staat niet alleen voor maatwerk,

maar ook en vooral voor kwaliteit. Al 35 jaar.

De keukens zijn 100% Nederlands kwaliteits-

fabrikaat en in alle RAL kleuren leverbaar.

Niet voor niets vindt u Beda keukens

bij Moodkeukens in Apeldoorn.

Welke stijl keuken past bij u?

Vlijtseweg 69, 7317 AD ApeldoornTel. (055) 579 17 25, [email protected]

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:30 u,donderdag koopavond tot 21:00 u, zaterdag 10:00 - 17:00 u

EXTRA

OPENINGSTIJDEN

IN DECEMBER:

Zondag 21 december

12:00 - 17:00 uur

2e Kerstdag (26december)

12:00 - 17:00 uur

Zondag 28 december

12:00 - 17:00 uur

Page 9: Matier 10 2014

REDACTIE INFOTORIAL

EEN EERSTE STAP NAAR ENERGIEZUINIG WONEN

Gratis ledlampen inUgchelen en de Maten

Bakkerij van der Wal Jolinkdenkt verderHerman Verkerk weet dat het lastig kan zijn voor sommige mensen om een baan te vin-den. Door te weinig kennis, nauwelijks een opleiding of door het verleden dat je blijftachtervolgen. Bij bakkerij van der Wal Jolink aan de Imkersplaats krijgen deze menseneen kans op de arbeidsmarkt.

Het is niet voor iedereen makkelijk om een baante vinden doordat er een opleiding, kennis ofervaring mist. Herman Verkerk heeft samen metPeter van der Wal een stichting opgerichtgenaamd Stichting Natuurlijk Werk, die dezemensen gaat helpen. Ze krijgen een baan in debakkerij en zo weer zelfvertrouwen, wat in de toe-komst kan helpen bij het vinden van een vastebaan.

Iedereen verdiend zo'n kansDe winkel aan de Imkersplaats is verbouwd enheeft nu een open bakkerij zodat ook u kunt zienhoe uw brood en koekjes gebakken gaan worden.Het is niet alleen leuk om te zien maar het ruiktook nog eens heerlijk. Daarnaast kunt u zien hoede mensen die deze kans hebben gekregen aanhet werk zijn. Herman vertelt trots "Ze kunnen

straks eens eenfoutje maken zon-der dat er directconsequenties aanvast zitten". En dathelpt de mensgroeien want vanfouten maken leertmen.

Op zoek naar eenbaan? Schrijf je invoor ons coachingtraject!www.stichtingnatuurlijkwerk.nl of kom langs inde winkel, Imkersplaats 12 op winkelcentrum deMaat.<

Ruim 200 inwoners van Apeldoorn gingen zaterdag 8 november met een gratis ledlamp naarhuis. Deze werden uitgedeeld tijdens de HoomRun, die werd georganiseerd door Hoom insamenwerking met duurzame energiecoöperatie deA. De elektrische HoomRun bus wasaanwezig in Ugchelen en de Maten, waar veel energie-onzuinige huizen staan. Met alsgevolg voor de bewoners een oncomfortabel huis en een (te) hoge energierekening. Veelbewoners stonden daarom open voor een adviesgesprekje over de mogelijkheden om hunwoning comfortabeler en zuiniger te maken.

De interesse van bezoekers was tijdens de Hoom-Run erg breed. Spouwmuurisolatie, zonnepane-len en dakisolatie; een diversiteit aan energiebesparende maatregelen passeerde de revue. Eeninwoner van de Maten gaf tijdens de HoomRunaan: “Goed dat Hoom en deA energiebesparinghier op de kaart zetten en de mogelijkhedeninzichtelijk maken. Ik wil hier graag meer overweten en kom zeker naar de energieavond.Hopelijk kan ik dan snel actie ondernemen ommijn woning comfortabeler te maken, en natuur-lijk starten met energie besparen. Het zou hele-maal fijn zijn als dat samen met mijn buren kan!”

Hoom zorgt ervoor dat bewoners hun huis ener-giezuiniger kunnen maken. Hoom begeleidt hetvolledige proces, van onafhankelijk advies tot enmet uitvoering. De elektrische volkswagenbussymboliseert de mogelijkheid om oude, energie-slurpende spullen om te bouwen naar energiezui-nig en milieuvriendelijk. Precies wat Hoom doetmet woningen. Hoom is een initiatief vanAlliander. Alliander wil hiermee bijdragen aan deverduurzaming van de Nederlandse woningvoor-

raad (zonder winstoogmerk!). Kijk voor meerinformatie op: maakjehuishoom.nl/Apeldoorn.

deA is de duurzame energiecoöperatie van envoor Apeldoorners. Doel is om samen Apeldoornduurzamer te maken. Dit doet deA onder anderedoor het leveren van duurzame energie uitApeldoorn aan de inwoners van de gemeenteApeldoorn. Met de opbrengst hiervan ontwikkeltdeA weer nieuwe duurzame projecten zodat dehoeveelheid duurzaam opgewekte energie steedsgroter wordt. deA timmert hard aan de weg, hetresultaat is terug te zien in de gestage groei vanhet aantal klanten. Apeldoorners hebben vertrou-wen in deA en kiezen voor duurzame energie uitde buurt. Voor meer informatie over deA: kijk opde website www.de-A.nl. < nu

mm

er10

2014

deM

atie

r

9

Page 10: Matier 10 2014

VOOR JE HET WEET IS HET WINTER, DENK TIJDIG AAN DE BANDEN!

VANTR IESTBANDEN.NL WHEELSOUTLET.NLARUBA 13 7332 BJ APELDOORN, T. 055 737012 1

NEEM EENS EEN KIJKJE IN ONZEUITGEBREIDE AUTO-SHOP

Wij zijn dealer van o.a. JBL, Alpine en Caliberaudiosystemen.

Laat u uitgebreid door ons informeren!

OPSLAG4 banden op velgen incl. wissel € 59,50 per seizoen

4 losse banden incl. wissel € 79,50 per seizoen

4 banden/wielen zonder wissel € 39,50

ALLEEN WISSELEN (Geen opslag)

4 banden op velgen excl. balanceren

(evt. balanceren €5,- per wiel) € 25,-

4 losse banden incl. balanceren

(zowel staal als lichtmetaal) € 60,-

WINTERSETScompleet, incl. budget huis-merk, met 2 jaar allin garantie14” vanaf € 450,-15” vanaf € 495,-16” vanaf € 580,-

AUTOSTYLE.NL IS DE GROOTSTEAANBIEDER VAN AUTO-ACCESSOIRESIN DE BENELUX

Vrijdag 21 november vanaf 13.00 uur

15% EXTRA KORTING OP

ONS GEHELE ASSORTIMENTm.u.v. banden en velgen

Wij zorgen voor een hapje en een drankje!Dé specialist op het gebied

van autotuning en cardesign.

Meer dan 50.000 auto-

onderdelen eenvoudig, snel

en veilig online te bestellen.

Van spoilers, bumpers,

uitlaten en velgen tot xenon-

verlichting, audiotuning,

sportsturen en sportstoelen.

Page 11: Matier 10 2014

INFOTORIAL

Van onderhoud tot stalling…Motorcenter Apeldoorn by Joepis het juiste adresOf u nog doorrijdt met uw motor of u zet uw motor weg in de stalling, MotorcenterApeldoorn by Joep biedt de mogelijkheid om uw motor winter klaar te maken enbeschikt ook over de ruimte om uw motor, droog en veilig te stallen. Maar er is meer...Joep kan u ook helpen met een aankoopkeuring, zo weet u wat u koopt via bijvoorbeeldMarktplaats.

Passie voor motoren dat deelt eigenaar Joep metzijn klanten. Inmiddels heeft hij al weer 25 jaarervaring met het onderhouden en repareren vanmotoren en zijn hart klopt nog steeds sneller alshij in zijn werkplaats weer een mooie machine terreparatie aangeboden krijgt; motoren met eenklassieke uitstraling of met veel moderne tech-niek, Joep neemt die graag onder handen.Veiligheid staat altijd voorop, zo controleert Joepuw motor het hele jaar door op alle vitale onder-delen met de gratis ‘veiligheidscheck’.

Ombouwen van motorenHet is altijd geweldig om een motor aan te schaf-fen, dat overigens ook kan bij MotorcenterApeldoorn kan, er staan altijd een aantal scherpgeprijsde occasions in de showroom. Het is ookeen uitdaging uw motor geheel naar eigen wenste laten ombouwen. Joep weet daar wel raad meeen helpt u graag! Met de juiste accessoires geeft uuw motor een persoonlijke touch en wordt zo toteen uniek exemplaar. Het kan allemaal.

Motorcenter ApeldoornJoep staat voor meer dan alleen het onderhoudenen repareren van motoren “volgens het boekje”,ook voor vakkundig schadeherstel, advies bij aan-of verkoop en winterstalling kunt u bij Joep

terecht. In combinatie meteen onderhoudsbeurt staltu uw motor al vanaf € 0,50per dag. Uw motor wordtdesgewenst gratis opge-haald en teruggebracht. Zoheeft u alles wat met uw motor te maken heeftonder één dak, oftewel: Gemak dient de mens.

MerkenMotorcenter Apeldoorn is thuis in alle Japansemotormerken Honda, Kawasaki, Suzuki enYamaha, als ook de merken BMW, Ducati, Apriliaen KTM.

InformatieWilt u weten wat Joep voor u kan betekenen, komeens langs aan de Koningslijn 12 of neem alvasteen kijkje op www.motorcenterapeldoorn.nl< nu

mm

er10

2014

deM

atie

r

11

Page 12: Matier 10 2014

num

mer

1020

14de

Mat

ier

12

www.autobedrijfvanderzande.nl

Altijd 75 occasions op voorraad,waaronder 20 bijtellingsvriendelijke Youngtimers!

Pechhulp serviceNIEUW!Zeer uitgebreid pakket € 49,95

Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB!Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Molenmakershoek 25, 7328 JK Apeldoorn, T: 055 - 539 6543Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uurzaterdag 09:00 - 17:00 uur En elke avond op afspraak!

Voordeligen vertrouwd

Vaste prijzen,geen verrassingen

Extra (grote) beurt Gratis APK! € 199,-*

Plus (kleine) beurt Gratis APK! € 149,-*

Budget (basis) beurt € 99,-**Inclusief 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen, voor 5W-30motorolie geldt een toeslag van € 5,- per liter. Zie onze site voor de voorwaarden.

De Eglantier 325B, 7329 DJ Apeldoorn, 055-5333656, [email protected]://www.facebook.com/powersysshop www.powersystems.nl

- Wij staan al 16 jaar garant voor de beste service- Deskundig advies bij aankoop van PC’s, laptops en accessoires- Hulp aan huis, aanleggen thuisnetwerk- Reparatie van computers, laptops,tablets etc.

- Cursussen in tablet gebruik(telefonisch meer informatiebeschikbaar)

- Hulp op afstand- Software problemen oplossen- Virussen grondig verwijderen

Uw computerexpertop Winkelcentrum Eglantier

Onze openingstijden:maandag 13.00 - 17.30 uur

dinsdag 09.00 - 17.30 uur

woensdag 09.00 - 17.30 uur

donderdag 09.00 - 17.30 uur

vrijdag 09.00 - 21.00 uur

zaterdag 09.00 - 17.00 uur

Page 13: Matier 10 2014

REDACTIE

Halloween Shopping NightWinkelcentrum EglantierVrijdagavond 24 oktober stond de Eglantier in het teken van Halloween. Met griezeligefiguren, verse pompoensoep, een spookachtig pleintje en ‘enge’ geluiden.De Halloween Shopping Night op de Eglantier was weer een groot succes! Wat was hetleuk om snoepjes uit te delen aan al die leuke verklede kinderen! Hierbij nóg eenimpressie van de leuke avond!

num

mer

1020

14de

Mat

ier

13

Foto’s: Hans Snelleman

500 gr Jong belegen:

€ 3,48

400 gr Fenegriekkaas:€ 3,98

www.kaasennootzaakeglantier.nltelefoon 055-5344225

AKTIEPRIJZEN!

250 gram vers-

gebrande cashews:

€ 3,25

Kaasplankje:€ 5,50

Aanbiedingen geldig t/m 2 december

Gespot op Facebook:

Page 14: Matier 10 2014

14

num

mer

1020

14de

Mat

ier

Mailen of bellen mag [email protected]

055 5341798

Dan stoppen

we binnenkort

ook bij jouvoor de deur!

Wij zoeken bezorgers!Zoek je een goede bijverdienste

en wil je je eigen tijd indelen? Ben je 13 jaar of ouder?

Geef je dan snel op via:www.directverspreidingen.nl/bezorgerworden.html

Kijk ook eens op: www.scoot.nu

Anklaarseweg 97A

(t.o. Robur et Velocitas) 7317 AS Apeldoorn Tel. 055 57 88 005

E-mail: [email protected]

OOK VOOR: SERVICE,

ONDERHOUDEN REPARATIE

NIEUW

Vanaf

€ 895,-

ENGEBRUIKT

OOK VERHUUR VAN SCOOTMOBIELEN

Scootmobielen

Kerstmis 2014De decembereditie van de Matier zal geheelin het teken staan van Kerstmis. De redactieis daarom op zoek naar leuke, interessante,ludieke of spannende activiteiten rondomde gezelligste dagen van het jaar.Gaat u iets bijzonders doen of organiseren,bijvoorbeeld met uw straat of vereniging,laat het ons dan weten. In de decemberuitgavewillen we proberen zoveel mogelijk hiervan

in het blad op te nemen. Uw reactieskunt u mailen naar [email protected] <

Page 15: Matier 10 2014

53 Jaar geleden is vader Ellenbroek gestart metde doe-het-zelf zaak aan de Adelaarslaan inApeldoorn. Will liep er als tiener al rond en dat iswat vele klanten zich nog kunnen herinneren.Inmiddels is dat 42 jaar geleden en weet ieder-een dat ook Will Ellenbroek de service van des-tijds nog steeds hoog opneemt. De geschiedenisherhaalt zich, want de zoon van Will is ook te vin-den in de winkel, een echt familiebedrijf dat vooru klaar staat.

Ellenbroekhelpt u graagEllenbroek is nietzomaar een doe-het-zelf zaak, hetis niet even een

stuk hout halen en "doe het zelf maar...". BijEllenbroek werkt dat iets anders. Zij helpen ugraag met alles, zodat u de klus naar wens kuntafronden. Dat kan zijn een stuk hout zagen, ven-sterbank op maat laten maken, radiator bekle-ding op maat laten maken en bijvoorbeeld eenmooie kastenwand bij u thuis in laten metenwaarna zij hem kunnen leveren op maat.Uiteraard kunt u ook altijd even langskomenvoor alleen het juiste advies. Service en kwaliteitis hier absoluut terug te vinden.

Binnen,- en buiten zonweringWat zeker ook de moeite waard is, is om evenlangs te gaan voor de zonwering. Prachtige bin-nen,- en buiten zonwering is verkrijgbaar bijHubo Ellenbroek. Alles op maat gemaakt en vanzeer goede kwaliteit. Echt een aanrader!

InformatieMeer weten of nieuwsgierig geworden, kom eenslangs aan de Adelaarslaan 209 of neem een kijkjeop www.ellenbroekdhz.nl <

De doe-het-zelf zaak voor Apeldoorn enomstreken waar service nog altijd hoog inhet vaandel staat. Met ruim 50 jaar erva-ring kunnen we gerust zeggen dat WillEllenbroek en zijn team weten waar ze hetover hebben.

Hubo Ellenbroek al53 jaar op Hart van Zuid

INFOTORIALVERENIGING

Atalante bereidt zich voorop 48e oliebollenverkoop

Eind oktober begint het al: de oliebolkriebels…Inkopen moeten geregeld worden, de verkoop-lijsten voor de jeugdleden moeten in ordegemaakt worden, welke vrijwilligers zijn er alle-maal dit jaar? Voor dit jaarlijks terugkerende‘event’ worden door sommigen in februari desnipperdagen al aangevraagd.

Subsidies vallen weg en sponsors hebben hetvaak al moeilijk genoeg om hun eigen hoofdboven water te houden, verenigingen kunnenhaast niet meer zonder dit soort acties. Het wordtallang niet meer gezien als leuk extraatje maartelt mee als heuse inkomstenbron voor de club.

Daarnaast is het vooral gezellig, het saamhorig-heidsgevoel, met z’n allen een aantal dagen kei-hard buffelen. Elkaar weerzien en bijpraten(sommigen zien elkaar alleen tijdens het oliebol-len bakken), vroeg opstaan, tot laat bezig zijn ensamen eten, allemaal met hetzelfde doel: voor ‘jecluppie’. En herkenbaar bij een korfbalvereniging,een familiegebeuren; oma in de keuken, zoonbezorgt de bestellingen, kleindochter aan de

inpaktafel. De schuur zijn zij allang ontgroeid, nuwordt het complete clubhuis ervoor verbouwd.Afgelopen jaar zijn er 12.000 oliebollen uit het vetgekomen, in het recordjaar waren het er 16.500.Daar zouden zij dit jaar graag overheen gaan.Atalante bakt zelf oliebollen met én zonder kren-ten en rozijnen, ook worden er appelflappen ver-kocht.

De oliebollen (met en zonder krenten) wordenper 10 stuks verkocht voor € 5,25. De appelflap-pen kosten € 8,- per 10 stuks. Het clubhuis aan deLanddrostlaan 201 is voor verkoop geopend opmaandag 29-12, 9-18 uur, dinsdag 30-12, 9-20 uuren op oudejaarsdag de 31e van 9-14 uur. BinnenApeldoorn kunnen de oliebollen (zonder extrakosten) ook op 29 of 30 december bezorgd wor-den.Vooraf bestellen hoeft niet, maar is wel makke-lijk. Dat kan binnenkort via www.atalante.nl ofdoor te bellen met Marion Evers, dagelijks tussen18.00 en 19.00 uur op 06-55820855.< nu

mm

er10

2014

deM

atie

r

15

Wat 48 jaar geleden begon achter in de schuur van een van de leden is nu uitgegroeidtot ‘een goed geoliede machine’ waarvan de opbrengsten een niet onaanzienlijke bij-drage leveren op de begroting van de vereniging. Tussen Kerst en Oud&Nieuw geen bal-len in de korf bij Atalante, maar allemaal in het vet!

Page 16: Matier 10 2014

Alle opnamen zijn voorzien van teksten om debezoekers te informeren omtrent de type wolkendie men ziet en de daaruit vloeiende weersver-wachting. De teksten komen van Cor van Emst,meteorologisch voorlichter op Eindhoven Air-port.Hans Snelleman, al meer dan 38 jaar bekend alsluchtfotograaf, heeft tijdens die jaren vaak temaken gehad met de verschillende weertypen.Daar kwam toen een interesse uit voort om diesoorten wolken te archiveren, wat geresulteerdheeft in het houden van exposities onlangs opverschillende locaties. Nu is de expositie dus tezien in het stadhuis.

Vliegen, luchtfotografie en het maken van opna-men van wolken maken het compleet om eenpassie te hebben voor ons luchtruim.Bezoek ook eens de website van Hans Snelle-man: www.photoholland.nl<

Apeldoornse Sjoelvereniging a.s.v’85organiseert iedere maandagavond eengezellige sjoelavond in de Stolp -Violierenplein 101 Apeldoorn.

Gezellig sjoelen voor jong en oud. Zij sjoelenvanaf 19.30 uur, 19.15 uur aanwezig. De vereni-ging sjoelt 2 competities per jaar. Kom een keer

langs en sjoel 2 keer mee voor € 2.50 en vindt uhet leuk wordt dan lid voor 6.50 per maand.Voor meer informatie kunt u contact opnemenmet Henri Klumper, wedstrijdleider en pr manvan de vereniging. Telefonisch bereikbaar op0575-563860, iedere avond na 18.00 uur - be-halve maandagavond dan is hij heerlijk aan hetsjoelen.<

REDACTIE

“In de wolken met wolken”nu

mm

er10

2014

deM

atie

r

16

Momenteel is de expositie “In de wolken met wolken” te zien in het souterrain van hetstadhuis. Tot 3 januari 2015 kan men de verschillende gemaakte wolkenluchtopnamenvan fotograaf Hans Snelleman bezichtigen.

APELDOORNSE SJOELVERENIGING A.S.V’85

Gezellig sjoelen voor jong en oud

Page 17: Matier 10 2014

REDACTIE

Onze Goedheiligman wordt natuurlijk warm ont-haald door een grote groep enthousiaste kinderen.Vanaf 10.45 uur is een aantal pieten al aanwezigom de kinderen te vermaken en extra op te zwepenom de Sint zo hard mogelijk toe te zingen.

Om 11.00 uur arriveert Sinterklaas met koets enPieten op het Winkelcentrum. De koets rijdt de Sintvia de Heemradenlaan en de Eglantierlaan vanafhet Violierenplein het winkelcentrum op met alseindpunt het podium op het Franse pleintje. Daarwordt de Sint ontvangen en spreekt hij de kinde-ren toe.

Zoals altijd maakt de Sint daarna een ronde overhet winkelcentrum en neemt hij uitgebreid de tijdom de kinderen persoonlijk een handje te geven.

Aansluitend aan de intocht vindt om 12.00 uur inWijkcentrum de Stolp een Sinterklaasfeest plaatsin het teken van de Nationale Pieten Reserve.

Kinderen kunnen zich opgeven via de site:www.eglantier.nl/sinterklaas. Daar kunnen de kin-deren laten zien dat ze een echte piet kunnen ver-vangen en krijgen zij een Nationale Pieten Reservebutton.

Nationale Pieten Reserve (N.P.R.)Dit jaar staat de intocht in het teken van de Natio-nale Pieten Reserve. Sinterklaas maakt zich name-lijk zorgen of hij straks wel voldoende pieten heeftom alle cadeaus rond te brengen. Daarom stelt Sin-terklaas voor het eerst in de geschiedenis de N.P.R.in, de Nationale Pieten Reserve. Ieder kind kan lidworden, maar daar moeten ze natuurlijk wel eerstvoor oefenen.Op de website www.eglantier.nl/sinterklaas lees jealles over waarom en hoe je lid kan worden van deN.P.R. In de SintNet Journaal film legt Sinterklaasduidelijk uit wat de bedoeling is en Docentpiet enTeamleiderpiet hebben instructievideo’s gemaaktdie in het journaal te bekijken zijn.

Sinterklaasfeest: Opening eeste AfdelingNationale Pieten ReserveDe eerste afdeling van de Nationale Pieten Reservewordt geopend door Sinterklaas tijdens het Sinter-klaasfeest dat aansluitend aan de intocht om 12.00uur in de Stolp plaatsvindt.

Kijk snel voor meer informatie opwww.eglantier.nl/sinterklaas. <

Op zaterdag 22 november staat Winkel-centrum De Eglantier in het teken vanSinterklaas.

Intocht Sinterklaas op de Eglantier zaterdag 22 novemberMET AANSLUITEND NATIONALE PIETEN RESERVE SINTERKLAASFEEST

num

mer

1020

14de

Mat

ier

17

Sinterklaas haalt laatste bestellingen op de Eglantier5 december tussen 15.00 en 16.30 uurOp vrijdag 5 december tussen 15.00 en 16.30 uur, net voor pakjesavond,

komt Sinterklaas met zijn Pieten op de Eglantier om de laatste bestellingenop te halen. Wil jij hem nog je laatste wensen influisteren, een mooie

tekening overhandigen of gewoon even de hand schudden?Kom dan naar het winkelcentrum om hem op te sporen. Binnenkort wordt

zijn winkelroute bekend gemaakt.

Page 18: Matier 10 2014

num

mer

1020

14de

Mat

ier

18

CO LU M N W I J K A G E N T E NVERENIGING

Al onze collega’s die op straat werken, krijgenhet nieuwe uniform. Op politiebureaus en bijofficiële gelegenheden blijft u het huidige uni-form voorlopig nog tegenkomen. In allebei deuniformen zijn we natuurlijk even waakzaamen dienstbaar. U kunt uw vragen dus aan alle-bei de ‘uniformen’ stellen: het zijn en blijvenallemaal politiemensen.Zodra we het uniform krijgen, gaan we hetdragen. Dit is vanaf maandag 20 oktober. In

een periode van 3 weken wordt onze hele een-heid gekleed in het nieuwe uniform. Daaromkan het tijdelijk zo zijn dat een deel van ons alin het nieuwe tenue loopt en een deel nog inhet oude. Dat duurt niet langer dan ongeveerdrie weken, maar misschien is het goed om teweten.

Tot ziens op straat!Uw wijkagenten

Wij krijgen een nieuw uniform!

Misschien zag u het al eerder in de krant of op het journaal, maar binnenkort ziet u ookhier in de buurt ‘het nieuwe blauw op straat’. Daarmee zullen we er heel anders uitzien.Minder formeel, een stukmoderner en veel opvallender dankzij de felgele strepen oponze bovenkleding.

Wat is fietscross ofBMX-en eigenlijk?

FCC Apeldoorn is opgericht in 1983. De jarenwaarin het fietscross of BMX-en ontzettend popu-lair was en regelmatig op TV te zien was. De clubis begonnen in “de Maten” en is omstreeks 1987verhuisd naar de huidige locatie – Kanaal zuid130. Later is de afdeling fietscross van AR&TV “deAdelaar” erbij gekomen en is FCC Apeldoorn ont-staan. De naam FCC Apeldoorn is in 2013 gewij-zigd naar BMX Apeldoorn. BMX Apeldoorn is éénvan de grootste fietscrossclubs in de regio engroeit nog steeds.

Plezier staat vooropBMX Apeldoorn heeft, als club en met vele indivi-

duele rijders, diverse titels behaalt. Het belang-rijkste is dat iemand de sport leuk vindt en metveel plezier en inzet komt trainen.

Zij bieden iedereen de kans om op zijn/haarniveau te presteren en aan het BMX-en veel ple-zier te hebben. Ook voor de ouders moet het leukzijn om naar BMX Apeldoorn te komen.

Doe je mee?Eind 2013 is er een compleet nieuwe baan aange-legd, de bedoeling is dat er ook een nieuwe start-heuvel komt. Kom eens kijken of het ook ietsvoor jou is! <

Fietsen met een speciale geprepareerde fiets over heuvels en het maken van grotesprongen om zo snel mogelijk over de finish te komen. Fietscross of BMX-en is explosief,snel, technisch en heel leuk om te doen, een echte actiesport.

Page 19: Matier 10 2014
Page 20: Matier 10 2014

wordt

Ten Tije Apeldoorn NoordSchorpioenstraat 47323 AK Apeldoorn055 - 3606000

Ten Tije Apeldoorn de MatenHeemradenlaan 1017329 BZ Apeldoorn055 - 5433266

tentijesport.nl

Wellness • Beautycenter • Trainingen • Fitness • Groepslessen • Smallgroup • Personal Training

Een nieuwe naamdezelfde sport & wellness beleving