TBM 10 2014

44
Kritiek op KPN Een: terecht of niet? Headsetoverzicht Vooroordelen over video Als telecom uw zaak is www.tbmnet.nl Jaargang 10 I Nummer 10 I December 2014 Marktleider in UCaaS: ThinkingPhones

description

 

Transcript of TBM 10 2014

Page 1: TBM 10 2014

Kritiek op KPN Een: terecht of niet?

Headsetoverzicht

Vooroordelen over video

A l s t e l e c o m u w z a a k i s

www.tbmnet.nl

Jaargang 10 I Nummer 10 I December 2014

Marktleider in UCaaS: ThinkingPhones

Page 2: TBM 10 2014
Page 3: TBM 10 2014

InhoudColofon

Kritiek op KPN Een: storm in een glas water?KPN Een, de geïntegreerde oplossing van de operator, heeft de afgelopen weken kritiek gekregen van telecompartijen. Wat is er aan de hand?

Televak Centers gaat helpen met ‘hosted’Televak Centers ziet aan de kant van hosted tele-fonie veel ‘uitdagingen’. Om die op te lossen komt het bedrijf nu met een bijzonder initiatief.

Thinkingphones onderscheidt zich in UC-marktUC-leverancier Thinkingphones is in Amerika een grote speler. Sinds een paar maanden is het op een heel serieuze manier ook in de Benelux actief.

P U B L I S H I N G

5 Voorwoord5 Nieuws9 Column Rex Vermeulen10 In gesprek14 KPN Een17 Telecom Time19 Headsets20 Headset-overzicht22 Coverstory: Thinkingphones24 Mobile Devices

26 Mobiel 201428 Video33 Jabra34 Marck Bakers, Televak Centers36 Event ‘CaaS is now’37 Column Hans Steeman38 Productnieuws41 Business Guide42 Column Sef Heldens

P14

P34

P22

is een uitgave van

Bijsterhuizen 31-476604 LV Wijchentel: (024) 345 41 50www.TBMnet.nl

Twitter: @TBMnetLinkedIn: Dutch Telecom Channel

HoofdredactieSef [email protected] van Leeuwen (adjunct)[email protected]

MedewerkersMirjam Adriaanse, Laurens van Aggelen,Edwin Feldmann, Marjolein Straatman,Anne de Haan, Joost Heessels,Martijn Kregting, Teus Molenaar,Marc Rutten, Bram Semeijn, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Tim Wijkman, Rob KurverRuud Alaerds, Arthur van den Ende

AccountmanagerEdwin [email protected] van Diejen [email protected]

Advertentie-administratieAnnet Poelen [email protected]

VormgevingWendy van Cuijk

DrukBDUprint

AbonnementenSandra [email protected]

AbonnementsprijzenAbonnement € 85,- (exclusief 6% BTW)Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maan-den voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr.10041872.

© Copyright 2014Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, inter-net,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemmingvan de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële scha-de veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

ISSN 1388-218X

TBM • DECEMBER 2014 3

Page 4: TBM 10 2014
Page 5: TBM 10 2014

Truphone breidt channel-team uitZakelijke mobiele provider Truphone voegt twee nieuwe medewerkers aan zijn channel-team toe. Dit is in lijn met de eerdere bekendmaking in november dat Truphone zich ook gaat richten op verkoop via het kanaal.

Jens Leers treedt aan als director of channel sales en Ruud Bouten als channel marketeer. In zijn nieuwe functie is Leers verantwoordelijk voor alle channel sales-resultaten en Bouten voor de channel-marketingactiviteiten. Het ontplooien van gezamenlijke activiteiten met partners zal hierbij

centraal staan. Rob van Velzen, Managing Director Truphone Nederland: “Truphone heeft zich in het afgelopen jaar enorm ontwikkeld. We zijn uitgegroeid tot een mobiele provider die inter-nationale zakenreizigers vrijheid biedt door hoge kwaliteit roaming in het buitenland te realiseren, zonder onverwachte kosten. We zijn er van over-tuigd dat Jens en Ruud een goede bijdrage leve-ren aan het opzetten van de marketingactiviteiten voor én in samenwerking met onze partners om onze positie op de zakelijke markt nog verder te versterken.”

Nieuws

Oproep

Graag wil ik deze plaats gebruiken voor een oproep. Het is verre van nieuw, maar het lijkt erger te worden... Steeds vaker horen wel toch we heftige verhalen over bedrijven waarbij in weekeinden ingebroken wordt in de telefooncentrale of op de telefoonlijnen. Vervolgens wordt er non-stop gebeld naar een duur nummer in een exotisch land. Criminelen verdienen er natuurlijk grof

geld mee. Opvallend is dat waar banken in het ge-val van phishing vrijwel altijd coulant zijn, dat in de telecomsector veel minder het geval is. Het loopt uit op rechtzaken tussen de bedrijven die slachtoffer zijn aan de ene kan en óf de operator óf de installateur van de centrale aan de andere. Hoewel ik geen gevallen ken van installateurs of dealers die voor de kosten op moesten draaien kan

het voor hen en hun klantrelatie niet fijn zijn dat ze wel regelmatig de zwarte piet toegespeeld krijgen terwijl er tegen professionele criminelen vaak weinig te doen valt. Zelfs in het best beveiligde huis valt in te breken. Over deze kwestie willen we komend jaar een groot verhaal maken. Heeft u hiermee te maken gehad, of heeft u hier een duidelijk mening over: we horen graag van u.

Johan van Leeuwenadjunct hoofdredacteur TBM

Voorwoord

Televersal vraagt faillissement aanTelecom-distributeur uit Oisterwijk heeft haar faillissement aangevraagd. Wat de exacte gevolgen zijn en of er een doorstart volgt was bij het drukken van deze TBM nog onbekend. Direc-teur Rob Roode en medewerkers van Televersal waren niet bereikbaar voor commentaar.

Televersal werd in 1998 door Pieter van Opber-gen opgezet als Siemens-distributeur. “Toen Siemens besloot om met distributeurs te gaan werken heb ik niet lang getwijfeld en ik ben met Televersal begonnen”, zei Van Opbergen

eerder dit jaar in TBM. “Ik snapte het kunstje van distribueren al een beetje en kende zo ongeveer alle dealers. Ik wist wat zij wilden en waar de behoeftes lagen. Daardoor waren we al snel een distributeur met toegevoegde waarde.”

Later werd dat portfolio steeds breder, maar Unify, het voormalige Siemens, en Avaya bleven de grote peilers van het bedrijf. In 2012 fuseerde Televersal met distributeur Voice Acces. “Voice Access en Televersal waren actief in verschillende markten”, legde Van Opbergen toen uit. “Het is heel vanzelfsprekend dat wij bepaalde dingen niet op de rit hadden, waar zij goed in waren, en

andersom. Wij hadden best een bedrijf als Voice Access kunnen worden, en Voice Access had ook zoals Televersal kunnen worden. Maar dan hadden we onszelf uiteindelijk allebei naar de knoppen gewerkt.”

Rob Roode, directeur van Voice Acces, ging het nieuwe fusiebedrijf leiden en Van Opbergen trok zich een jaar later terug uit het bedrijf. Televersal had vestigingen in Oisterwijk (logistiek en techni-sche ondersteuning), Nieuwegein (commerciële ondersteuning) en Mechelen (Belgische markt) en bediende ongeveer driehonderd resellers.

TBM • DECEMBER 2014 5

Page 6: TBM 10 2014

Nieuws

Nieuwe marketing manager PlantronicsPlantronics, leverancier van audiocom-municatie, stelt Ole Hellfritzsch aan als marketing manager Benelux & Nordics. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van strategische marketingprogramma’s voor de Be-nelux- en Nordics-regio en de uitvoer daarvan.

Hellfritzsch (35) maakt de overstap naar Plantro-nics vanuit BlackBerry, waar hij gedurende drie en een half jaar actief was als Marketing Manager. “Hellfritzsch is een zeer competente marketeer met veel kennis en ervaring in de telecommarkt”, zegt Frank Timmermans, country manager Bene-lux & Nordics bij Plantronics.

Joost Hermans krijgt inter- nationale rol bij CiscoCisco heeft Joost Hermans benoemd tot Global Service Provider Leader Cisco Noord-Europa. Zijn verantwoor-delijkheid is om de groei van Cisco in de Noord-Europese regio verder uit te bouwen.

Joost Hermans was de afgelopen twee jaar commercieel directeur Service Providers bij Cis-co Nederland. In deze functie ondersteunde hij service providers bij het ontwikkelen van nieuwe diensten op het gebied van cloud, internet, mo-biel, spraak, video en tv en entertainment.

IBM en KPN sluiten samen- werkingsovereenkomstIBM en KPN hebben een strategisch samenwerkingsverband ondertekend. Vanaf 2015 kunnen klanten naast de bestaande clouddiensten van KPN, ook gebruik maken van het SoftLayer platform van IBM.

Met de introductie van Infrastructure as a Service hoeven klanten niet meer te investeren in hard-ware. Via een portal kunnen ze de ICT-infrastruc-tuur zelf configureren. Er kan eenvoudig op- en afgeschaald worden terwijl de klant enkel betaalt voor wat hij verbruikt. Softlayer kan worden

gecombineerd met de bestaande en nieuwe KPN clouddiensten. KPN levert de dienstverlening aan de klant en IBM SoftLayer levert de achterliggen-de techniek en doet het beheer. Beide bedrijven zien een grote meerwaarde in de samenwerking. Peter Zijlema, commercieel direc-teur IBM Nederland: “KPN heeft een zeer sterke footprint in de Nederlandse markt. SoftLayer geeft KPN de mogelijkheid zijn klanten cloud-diensten aan te bieden op één van de veiligste en meest geavanceerde ICT-infrastructuren ter wereld.”

HP en Alca-tel-Lucent versterken samenwerkingHP en Alcatel-Lucent breiden hun wereldwijde samenwerking uit. De bedrijven willen grote organiasties en dienstverleners helpen door net-werk-enabled cloud-oplossingen te bouwen om nieuwe kansen te creëren, de efficiëntie te bevorderen en tegelij-kertijd de klantenservice te verbeteren.

“HP en Alcatel-Lucents uitgebreide samenwer-king toont onze diepe gezamenlijke inzet om grote organisaties en dienstverleners te transfor-meren en om hun markten en industrieën te ver-storen”, aldus Antonio Neri, senior vice president en general manager van de HP Enterprise group.

Nextel breidt uit met BYOD- specialistNextel heeft een overeenkomt als Benelux Value Add distributeur onder-tekend met Awingu. De overeenkomst houdt in dat Nextel BV de BYOD oplos-sing van Awingu distribueert via haar huidige netwerk van Telecom resellers en nieuwe ICT resellers.

Jeff Scipio, Business Development Manager bij Nextel BV: “volgens recente rapporten van onderzoeksbureau Gartner, zal in 2017 circa vijftig procent van de werknemers hun werkgever vragen hun eigen device mee te nemen om

deze te gebruiken op de zaak. Omdat BYOD niet langer een trend is maar bedrijven nu serieus met BYOD-oplossingen bezig zijn, heeft Nextel ge-kozen voor de BYOD oplossing van Awingu. De Awingu BYOD oplossing is vanaf heden leverbaar via het resellernetwerk van Nextel.”Ed Jans, Algemeen Directeur Nextel BV: “Awingu is net als Aerohive een ‘challenger’. Het product is een mooie uitbreiding op ons programma omdat het perfect past in onze strategie om onze bestaande en nieuwe resellers een product te bieden waarmee zij een goede positie kunnen veroveren in de huidige convergerende markt.”

6 TBM • DECEMBER 2014

Page 7: TBM 10 2014

Nieuws

Into Telecom krijgt nieuwe directeurTelecomaanbieder Into Telecom heeft René Oldenbeuving benoemd tot haar nieuwe algemeen directeur.

Oldenbeuving is in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor de algehele leiding van Into Telecom met een nadruk op strategie en commercie. “Into Telecom is een heel succesvol bedrijf met een unieke eigen positie richting de zakelijke markt voor telecom”, vertelt hij. “Het is onze ambitie deze positie ook breed in de zich veranderende ICT markt op te bouwen.”Oldenbeuving gaat werken naast Erik van Arkel,

die verantwoordelijk is voor ‘operations’ en ‘port-folio’, en Frank van Rossum die de verantwoor-delijkheid voor ‘finance’ draagt. ”Met René halen we iemand in huis die gewend is te innoveren en te focussen in de snel veranderende ICT markt”, zo verwoordt Van Arkel. Oldenbeuving was onder andere CEO van IASO Backup Technology en General Manager Cloud Services bij Acronis.

Ingram Micro strategisch partner van ZiggoIngram Micro Mobility is sinds kort strategisch partner van Ziggo. De distributeur zal het portfolio van Ziggo in de zakelijke markt via haar partners aan gaan bieden.

“Met de toevoeging van Ziggo aan ons portfo-lio zijn wij nu in staat om onze resellers op een totale manier te voorzien van abonnementen”, zegt Remco Nieuwenhuyse, sales and marketing director van Ingram Micro Mobility. “Ziggo heeft een flexibel, laagdrempelig en compleet aanbod op het gebied van vaste en mobiele telefonie. Dit

aanbod sluit naadloos aan bij onze strategie om klanten van onze zakelijke telecom en IT resellers een totaaloplossing aan te bieden.”Over de samenwerking zegt Tim Wolff, director small and medium business van Ziggo: “Ingram Micro is al vele jaren een vertrouwde partner in het Nederlandse ICT landschap. Met deze sa-menwerking verwacht ik dat partners van Ingram Micro nog beter in staat zijn hun klanten optimaal te bedienen door ook de keuze van supersnelle oplossingen over de kabel aan te kunnen bieden aan klanten.”

Voiceworks wint weer Gou-den GazellenVoiceworks heeft de FD Gouden Gazel-len Award 2014 gewonnen. Het bedrijf is het snelst groeiende bedrijf van de provincie Flevoland in de omzetklasse middelgroot. Ook in 2010, 2012 en 2013 kwam Voiceworks deze eer toe.

Koen van Geffen, CEO van Voiceworks: “Onze omzet blijft groeien doordat wij ons diensten-portfolio continu vernieuwen en voorzien in de behoefte van zakelijke gebruikers om alle communicatiemiddelen met elkaar te integreren. Onze innovatieve kracht zorgt voor onze stevige positie in de Nederlandse telecommarkt en resul-teert nu wederom in een omzetgroei die boven de 20 procent ligt. We verwachten zelfs in 2014 een groei van meer dan 50 procent te behalen.”

Onderzoek: “IT-afdelingen zien drempels”IT-afdelingen gebruiken graag nieuwe technologieën, maar er blijven drem-pels bestaan. Dat blijkt uit onderzoek van Alcatel-Lucent Enterprise.

Het bedrijf heeft onderzoek uitgevoerd onder 1300 bedrijven. Doel was om de belangrijkste uitdagingen en kansen in kaart te brengen voor ondernemingen die zijn ontstaan door deze ont-wikkelingen in technologie en gedrag. Een aantal resultaten op een rij.

Er bestaat, zo bleek onder meer uit het onder-zoek, een grote kloof tussen de belangen van de eindgebruikers die graag betere verbindings-mogelijkheden en een betere gebruikerservaring zien, en de inspanningen van IT-afdelingen die zijn gericht op operationele eenvoud, beveiliging en integratie.De helft van de ondervraagden is tegelijkertijd van mening dat de implementatie van nieuwe technologie cruciaal is voor het differentiëren of uitbreiden van hun bedrijfsactiviteiten, terwijl de

mogelijkheid om integratie te vereenvoudigen door 60% werd geïdentificeerd als een belangrijke zakelijke drijfveer voor hun onderneming. 86% van ondernemingen biedt mogelijkheden op het gebied van videogesprekken voor pc’s en mobiele apparaten aan of zijn dat van plan te doen. Deze spelen een steeds centralere rol in de bedrijfscommunicatie. In deze TBM leest u meer over het ingeburgerd raken van videocommuni-catie.

TBM • DECEMBER 2014 7

Page 8: TBM 10 2014

+ +

Optimaliseer uw werkplek met één druk op de knop

Als u in een open kantooromgeving werkzaam bent zorgt de continue afl eiding voor een negatieve invloed op uw concentratie. Stelt u zich eens voor dat alle afl eidingen verdwijnen met één druk op de knop.

Creëer uw persoonlijke concentratiezone met de Jabra EVOLVE™ headset en geniet van:

Uw persoonlijke concentratiezone wanneer u dat nodig heeft

Deelnemen aan gesprekken (conference calls) wanneer u dat wenst

ERVAAR ZELF HOE ÉÉN KNOP UW WERKPLEK COMPLEET KAN VERANDEREN!

GA NAAR WWW.JABRA.NL/EVOLVE VOOR MEER INFORMATIE

1

2

Active Noise Cancellation

Activeer de geavanceerde geluidstechnologie in de

oorschelpen om het geluid van elektronische bronnen

zoals PC´s te reduceren.

Oorschelpen die speciaal zijn ontworpen om het meest

dominante geluid (stemgeluid van collega´s) in de open

kantooromgeving te reduceren.

Wanneer u niet gestoord wilt worden dan activeert u de rode led indicator op de oorschelpen zodat uw collega´s kunnen zien

dat u niet beschikbaar bent.

Door de drie technologieën te combineren bent u in

staat om uw persoonlijke concentratiezone te creëren.

In-gesprek indicator Uw persoonlijke concentratiezonePassive Noise Cancellation

Page 9: TBM 10 2014

Nieuws

RequestUiteraard bent u blij met het voortschrijden van de techniek, want daar verdient u ten-slotte uw boterham mee. Er is echter nog een andere reden waarom u er blij om zou moeten zijn, maar daar staat u waarschijnlijk wat min-der vaak bij stil. Een jaar of tien geleden zou u toch echt met een steekwagen naar al uw af-spraken, overleg, feesten en partijen moeten. Want het zou niet te tillen zijn! Wat zou er niet te tillen zijn? Uw agenda’s!

Ik verkeer in de mooie omstandigheid dat ik om tafel zit met alle schakels in de kolom: operators, hardware, distri’s, dealers en retailers. En, oh ja, ook regelmatig bij eindgebruikers, in het kader van marketingprogramma’s voor dealers. En zo’n eindgebruiker ben ik dan natuurlijk zelf ook nog eens.

En geloof me, het is onvoorstelbaar hoeveel agen-da’s er per persoon of organisatie op nagehou-

den worden. Dubbele agenda’s? Yeah right! Het zijn complete 26-delige encyclopedieën (om er maar een begrijp van ook twintig jaar geleden bij te halen).Tegen die zegt u dit, tegen de ander dat.

En dan ook nog eens afhankelijk van het moment. Intern roept u dit, naar buiten roept u dat.

Kap daar eens mee! Ik

snap dat het met de huidige techniek best makkelijk is om te doen, want u maakt gewoon weer een nieuwe agenda in Outlook aan. Maar geloof me: ooit raakt u erin verstrikt!

Waarom spreek ik u erop aan? Omdat ik me er persoonlijk te pletter aan irriteer en zakelijk is het zo’n ongelofelijke valkuil waar u mee bezig bent. Duidelijke, eerlijke en hel-dere afspraken waar u achter staat gaan u uiteindelijk het verst brengen. En dus ook onze branche! En daar mag ik me hard voor maken want ik moet er ook mijn brood mee verdienen.

Ik ga een uitsmijter meegeven waar ik zelf naar leef. Omdat ik zo in elkaar zit en omdat de vergevorderde ‘se-nioriteit’ mij daar ook een beetje toe dwingt: ‘Ik lieg nooit, want dan hoef ik ook niets te onthouden!’

Rex VermeulenDirecteur Mantor Marketing en Communicatie

Microsoft grote winnaar bij eerste Telecom AwardsDe eerste editie van de Telecom Awards is voor Microsoft een enorm succes geworden. De fabrikant sleept met haar Nokia Lumia toestellen maar liefst drie Telecom Awards in de wacht. Ook Acer, Motorola en Samsung vielen in de prijzen.

De Telecom Awards zijn een gezamenlijk initiatief van zes gerenommeerde Nederlandse tech- en telecomwebsites. Zij beloonden zes smartpho-nes met een prijs. Beste product in de categorie entry-level werd de Motorola Moto G. De Nokia Lumia 630 werd de beste koop in diezelfde

categorie. Beste product en beste koop in de categorie mid-range werden respectievelijk de Nokia Lumia 830 en de Acer Liquid Jade. In de high-end categorie vielen de Samsung Galaxy Note 4 (beste product) en de Nokia Lumia 930 (beste koop) in de prijzen.De winnaars zijn bepaald op basis van een combinatie van benchmark-tests en het be-oordelen van de meest belangrijke functies van de toestellen door de zes juryleden. Belangrijk daarbij waren onder andere de prestaties van de camera en de kwaliteit van het beeldscherm, het OS en de user interface en de materiaalkeuze en esthetiek van de hardware.

TBM • DECEMBER 2014 9

Page 10: TBM 10 2014

Gijs Borsboom (Mitel) over belangrijke zaken

“Dit is een mooie tijd voor me”In de rubriek ‘In gesprek’ praten we in elke TBM met belangrijke telecompersonen over belangrijke onderwerpen. Ondernemerschap, stress, drive, ontspanning... Deze keer Gijs Borsboom, het gezicht van Mitel in Nederland. Ooit talentvol handballer, nu leidinggevend bij een bedrijf dat door fusies en overnames niet uit het nieuws is te slaan.

10 TBM • DECEMBER 2014

In gesprek

Page 11: TBM 10 2014

In gesprek

Gijs Borsboom (Mitel) over belangrijke zaken

“Dit is een mooie tijd voor me”Veel mensen zien je als de countrymanager van Mitel. Volgens je officiële functie ben je VP Sales Benelux. Hoe zit dat precies? “Mijn rol is inderdaad zoals die van een countrymanager. Ik ben overkoepelend verantwoordelijk voor alle functies bij Mitel in de Benelux. Het heeft met de organisatiestruc-tuur van Mitel te maken dat mijn functietitel anders is.”

Je hebt al vrij snel in je carrière voor de telecom gekozen.“Dat klopt. Ik heb de HEAO gedaan. Na een uit de hand gelopen stage kwam ik in 1989 bij Telenorma, het vroege-re NHTM, terecht. Ik ben vervolgens een tijdje consultant op telecomgebied geweest. Daarna Koning & Hartman, toen Lucent, dat later Avaya werd. En nu zit ik al elf jaar bij Mitel. Nee, ik had niet de jongensdroom om in de tele-com uit te komen. Wie wel? Zeker de B2B-markt spreekt bij buitenstaanders natuurlijk niet echt tot de verbeelding. Maar ik heb er nooit spijt van gehad dat ik er in terecht ben gekomen. Het is echt een leuke branche.”

Wat spreekt je aan?“Je bent bezig met bedrijfsprocessen. Communicatie is cruciaal voor bijna elk bedrijf. Vroeger had je het over telefonische bereikbaarheid. Nu gaat het zoveel verder. Video, collaboratrion, contact centers willen via social media te bereiken zijn.”

Wat vind je van het telecomwereldje?“Bij de dealers zie je de laatste jaren echt een twee-deling ontstaan. Partijen die ‘leading edge’ zijn, enorm vooruitstrevend. En een oude wereld, bedrijven die veel conservatiever zijn. We maken het leven natuurlijk ook niet heel makkelijk voor onze partners. Vroeger moesten ze alles afweten van telefooncentrales. Nu moeten ze verstand hebben van het besturingssysteem van een smartphone, van ICT-applicaties, van virtualisering... We doen ze wel wat aan.Verder is telecom natuurlijk een klein wereldje. Als ik eerdere edities van deze rubriek teruglees ken ik al die personen. Bij evenementen en beurzen kom je ook altijd dezelfde gezichten tegen. Alleen het visitekaartje veran-dert soms.”

Want mensen die ergens weggaan komen vaak bij een ander telecombedrijf weer bovendrijven. Is dat goed?“Ja, ik denk het wel. Het duurt lang om vertrouwen op te bouwen en je kunt het snel verliezen. Het is daarom goed

dat deskundige mensen meestal behouden blijven voor de branche.”

Je maakte zelf in 2003 de overstap van Avaya naar Mitel. Ligt zoiets gevoelig?“Gevoelig lag het niet. Mensen vonden het vooral opval-lend. Want Mitel was toen nog absoluut niet de speler die het nu is. Internationaal waren ze nog niet groot en in Nederland al helemaal niet. Ze hadden grote ambities om in Nederland te gaan bouwen, en ik stond erg open voor zo’n uitdaging. Ik werd verantwoordelijk voor het neer-zetten van een team en het opbouwen van de handel. Prachtige jaren. Niet altijd makkelijk. Je kunt alles nog zo goed doen, maar je hebt te maken met een markt die je voor je moet zien te winnen. In de beginfase vonden we dat we recht hadden op meer ‘overwinningen’ dan dat we behaalden. Dat heeft gelukkig niet zo lang geduurd.”

Was het heel anders dan bij Avaya?“Ik heb een heel mooie tijd gehad bij Avaya, dus ik wil niet negatief overkomen, maar het was meer een kwestie van ‘op de winkel passen’, het vasthouden van de positie die je hebt. Het was echt een verademing om bij Mitel de ruimte en vrijheid te krijgen om iets op te bouwen.”

Er is geen vervelende bemoeienis vanuit Canada?“Absoluut niet. Natuurlijk zijn we een beursgenoteerd bedrijf, en daar horen regels bij. Maar Mitel snapt heel goed dat elk land in Europa anders is en een andere benadering vraagt. Zelfs Nederland en België verschillen al enorm van elkaar. De band met het hoofdkantoor is gewoon goed. Onze CEO en CFO kan ik op elk moment van de dag bellen.”

Dit jaar fuseerden jullie met Aastra. Hoe ging dat voor jou persoonlijk? Werd je er vroeg bij betrokken?“Ja. In november vorig jaar werd ik uitgenodigd door het hoofdkantoor voor het Integration Management Office. Daar vond de aftrap plaats van de overnameplannen en maakten we kennis met elkaar. Op veel vlakken moest er veel gebeuren.”

Hoe verloopt het in Nederland?“De fysieke verhuizing ging prima. We hadden hier voldoende plek voor de uitbreiding. Er werken hier nu 27 man, ongeveer de helft daarvan is afkomstig van Aastra. We hebben natuurlijk te maken met een historie. Denk

Tekst: Johan van LeeuwenFoto’s: Wendy van Cuijk

TBM • DECEMBER 2014 11

Page 12: TBM 10 2014

In gesprek

aan applicaties, ERP-systemen, dat moeten we samen-brengen. Ook de salesbenadering moeten samengevoegd worden, maar die zat gelukkig al heel erg op dezelfde lijn.”

Maar hoe is het met de menselijk kant? Met de twee cultu-ren die samen moeten smelten?“We hebben kort geleden in alle landen een survey uitgevoerd onder de medewerkers en daaruit blijkt dat de fusie in Nederland heel goed is verlopen en dat mensen tevreden zijn. Dat is natuurlijk prettig. Natuurlijk zijn het twee culturen. Aastra was in Nederland een gevestigde naam. Mitel iets meer een challanger. Dat is een mooie combinatie.”

Jullie zijn nogal actief qua fusies en overnames. Een bod op Shoretel. Overnames van Oaisys en Telepo.“Het bod op Shoretel is afgewezen. Ik weet niet wat dat nog gaat opleveren in de toekomst. Oaisys en Telepo zijn misschien niet van het kaliber van Aastra, maar het zijn wel heel belangrijke overnames. Oaisys is een call recording bedrijf, Telepo is een multi-tenant cloudplatform dat ooit onderdeel van Ericsson was. Ja, we zijn zeker actief op zoek naar bedrijven waarmee we onszelf kunnen verbreden. Ik sluit niet uit dat er binnenkort nog meer gaat volgen.”

Vind je het persoonlijk leuk om daar bij betrokken te zijn?“Ja absoluut. Er bleek waardering uit dat ik het mocht doen. Verandering, groei en innovatie zijn wel dingen die me aanspreken. Dit is een mooie tijd voor me.”

Ben je een ondernemerstype?“Dat durf ik niet te zeggen. Ik ben niet iemand die de be-hoefte heeft om zelfstandig een bedrijf op poten te zetten. In dienst van een bedrijf is toch iets anders, vind ik. Het is niet per se makkelijker; het rekening houden met de belan-gen van een grote corporate... Het is wel iets dat goed bij me past. De afgelopen elf jaar zijn echt voorbij gevlogen.”

Is het een zware baan?“Er komt veel op je af en het is hard werken. Maar ik kan daarmee omgaan. Hoofd- en bijzaken kunnen scheiden is cruciaal. Als je dat niet doet, dan overspoel je en heb je geen minuut slaap meer. Wanneer je mensen vrijheid en vertrouwen geeft is het heel goed te doen. En, natuurlijk, je moet presteren. Maar ik heb hier nog nooit het gevoel gehad dat er een zwaard boven mijn hoofd hangt.”

Wat voor soort leider ben je?“Ik geef veel ruimte. Als je aan micro-management gaat doen, is het niet vol te houden. Ik verwacht dat men-sen ‘taakvolwassen’ zijn. Mijn ervaring is echt dat als je mensen de ruimte geeft, ze met prachtige dingen kunnen komen. Het zou zonde zijn om die kansen te laten liggen.”

Nooit moeite met het nemen van harde beslissingen?“Het hoort erbij. Ook ontslag. Ik zie het zo: werknemers hebben het recht om op te stappen als ze een andere uitdaging zien. Waarom zou ik als werkgever dan niet het recht hebben om een samenwerking te beëindigen als ik het idee heb dat dat beter is voor het bedrijf?”

Is je baan te combineren met je privéleven?“Behoorlijk goed. Mijn twee dochters zijn nu 18 en 16. Dat maakt de noodzaak om thuis te eten wat minder groot, omdat iedereen toch al behoorlijk zijn eigen leven heeft. Tien jaar geleden was dat natuurlijk anders. Maar ook toen was ik regelmatig van huis. Dat is nooit een probleem ge-weest voor mijn vrouw. Ze werkte zelf op de Intensive Care in een ziekenhuis, dus ze had ook een pittige baan. Dat vraagt samenwerking, maar we hebben daar altijd goede oplossingen in gevonden. Dat is heel prettig.”

Nog tijd voor hobby’s?“Dat schiet er soms bij in. Ik ga regelmatig naar de sport-school en hou van skiën. Ook lees ik graag. Maar televisie kijken, bijvoorbeeld, doe ik maar heel weinig.”

12 TBM • DECEMBER 2014

Page 13: TBM 10 2014

In gesprek

Ben je iemand die slecht stil kan zitten?“Ja, dat geldt zeker voor me. Als ik thuis op de bank zit pak ik toch snel een schroevendraaier om wat klusjes te doen. Of ga ik met de hond naar het bos.”

Kies je ook voor actieve vakanties?“Zeker. En ook voor koelere oorden. Liever naar Scan-dinavië dan naar Zuid-Spanje. Ik functioneer niet goed boven de dertig graden. Op vakantie ga ik bijvoorbeeld paardrijden met mijn dochters. Of kite-surfen. Ik heb ook eens een motorrit door Zweden gemaakt. Geweldig.”

Je noemde motorrijden niet bij je hobby’s....“Ik heb een BWM-motor in de garage staan. Motorrijden is een jeugdliefde. De hang naar vrijheid... Maar ik rijd er op dit moment weinig mee. Zo’n vakantie is geweldig, maar om vanuit mijn woonplaats Den Haag elk weekend een rondje te maken trekt mij minder.”

Het valt me op dat vrij veel mensen in de telecom motor-rijden.“Het past wel bij de telecom. Mensen die van vrijheid houden. Die niet vast willen zitten in een functie, maar af en toe de lijntjes opzoeken.”

Was je als kind een braaf jongetje of stond je op school vaak op de gang?“Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een braaf jongetje was.”

In deze rubriek spreek ik twee groepen mensen. De school-drop-outs, die niet pasten binnen het schoolsys-teem maar toch succesvol zijn geworden, en de mensen met een die het wel goed deden in de school- en studie-banken. Jij hoort dus bij die laatste groep.“Ja, toch wel. Ik had al op jonge leeftijd vrij veel discipline. Heb ook twaalf jaar in de eredivisie gehandbald. Vanaf mijn zeventiende. Dat kan alleen met discipline.”

Dat is een serieus niveau.“Absoluut. Dan heb je het over vijf keer in de week trainen. Het Nederlands team heb ik nooit gehaald, maar ik zat er redelijk dicht tegenaan. Het is in Nederland een amateursport. Dat maakt het juist zo mooi. Je hebt alle-maal mensen om je heen met een echte drive. Met passie voor de sport. Niemand doet het voor het geld.”

Zijn er parallellen tussen topsport en het bedrijfsleven?“Ik denk het wel. De drang om altijd te willen presteren is heel vergelijkbaar. Het binnenhalen van een project en het winnen van een wedstrijd zijn ook wel te vergelijken. Al heb je bij het winnen van een wedstrijd iets afgesloten, en bij het binnenhalen van een project begint het eigenlijk allemaal pas. Het team gevoel, samen ergens voor gaan, is ook wel te vertalen naar elkaar. En met ‘samen’ doel ik bij Mitel niet alleen op onze medewerkers, maar ook op de partners.”

Ik spreek met iemand die goed op zijn plek zit.“Absoluut. Mitel is een ambitieus bedrijf. Nummer vijf in de wereld, met het doel om op korte termijn richting het ereschavot te gaan. En ik heb echt het idee dat de goede beslissingen worden genomen die ons die kant op kun-nen brengen. We worden daarnaast als Benelux-tak heel erg serieus genomen. Dat is beiden echt enorm prettig.”

Naam: Gijs BorsboomBekend van: Mitel

Leeftijd: 49Thuissituatie:

Getrouwd. Dochters van 18 en 16Geboorteplaats: Rijswijk

Woonplaats: Den Haag

TBM • DECEMBER 2014 13

Page 14: TBM 10 2014

Achtergrond

Tekst: Martijn Kregting

KPN Een: storm op zee of in een glas water?

KPN Een, de geïntegreerde zakelijke oplos-sing van de operator voor vast-mobiel bellen, internet en online software, heeft de afgelo-pen weken kritiek gekregen van telecompar-tijen. Zo zou KPN recent eenzijdig migratie-voorwaarden hebben aangepast waardoor potentiële KPN Een-klanten minder snel kunnen overstappen op deze oplossing. Wat is er aan de hand?

KPN Een voor het MKB wordt alleen aangeboden via de business partners van KPN. Zij werken altijd op basis van wederverkoop. Een van de kenmerken hiervan is dat de business partner een vergoeding ontvangt en KPN het contract heeft met de klant.Partners hebben bij KPN Een de mogelijkheid om naast verkoopactiviteiten ook service, orderregie en factura-tietaken voor en namens KPN uit te voeren. Voor deze aanvullende activiteiten ontvangen zij ook een vergoeding. Dat aanvullende deel van activiteiten voor KPN Een valt onder de noemer ‘Excellence Formule’.

ServiceDe Excellence Formule heeft volgens KPN als groot voordeel dat het voor de klant heel duidelijk is bij wie hij moet zijn voor zijn service. Tegelijk biedt dit de partner extra contact momenten met de klant. Ook kan de partner in het Excellence model eigen diensten aanbieden aan deze klanten, die ze in één klantcontact en in één order, samen met de verkochte KPN Een onderdelen, kunnen verwerken. Partners ervaren het volgens KPN als een groot voordeel dat het ze makkelijker wordt gemaakt om meerdere producten en diensten, inclusief eigen toege-voegde waardediensten, op één factuur kunnen verkopen. KPN telt momenteel 68 KPN Een partners, waaronder 25 Excellence partners.

CommotieVolgens sommige resellers zijn de voorwaarden voor KPN Een recentelijk aangepast. De nieuwe verplichting zou in-houden dat klanten met lopende contracten pas na afloop daarvan kunnen overstappen op KPN Een. KPN-klanten kunnen daarom hun bestaande vast-net-aansluitingen niet tussentijds omruilen voor KPN Een. Er zou op het moment met KPN gesproken worden over dit soort eenzijdige aanpassingen, zo laat een aanbieder weten. KPN stelt zelf bij monde van woordvoerster Nienke Sneller

niet helemaal te begrijpen waar de commotie over gaat. Volgens haar zijn er voor zover bekend geen migratievoor-waarden aangepast. “In ieder geval niet voor klanten die al een verbinding bij KPN afnemen. Daarvoor kan gewoon een KPN Een abonnement worden afgesloten en kan er zonodig meteen gemigreerd worden naar een voor KPN Een geschikte verbinding.”

OnzinnigMicha Helmink, van Helmink Telecom, vindt al het com-mentaar op KPN Een en wijzigingen zoals op migratie-gebied nogal onzinnig. “Los van het feit dat ik begrijp dat KPN zijn diensten liever niet levert over het netwerk van een andere operator: wanneer je een volledige integratie van diensten mogelijk wilt maken, zoals bij KPN Een, dan is het logisch dat die diensten ook over het netwerk van dezelfde aanbieder lopen. Daarmee kun je die integratie het beste beheren, omdat je ook inzicht in en controle over het netwerk hebt waar je diensten over lopen.”Dat daarmee de doelgroep wordt beperkt, klanten moeten eerst het oude contract laten aflopen, is niet prettig, maar een noodzakelijk kwaad. Helmink: “Het kan technisch niet anders. Je kunt KPN Een ook niet aanbieden over een oude ISDN-lijn, die is daarvoor totaal niet geschikt. KPN zal ook geen garanties kunnen afgeven voor uptime van de diensten als de verbinding van een andere partij is. Je gaat toch ook geen BMW kopen met een motor van een ander automerk?”

CombinerenDe komst van proposities zoals KPN Een is volgens zake-lijke operator SpeakUp op zich een positieve ontwikkeling. Het is logisch dat operators zoals KPN en Vodafone met proposities komen waarin zij vast met mobiel verenigen, meent Giuseppe Levatino van SpeakUp. “SpeakUp heeft al een tijd lang een dergelijk aanbod waarbij vast en mobiel worden geïntegreerd, zowel technisch als qua factuur. Dat

14 TBM • DECEMBER 2014

Page 15: TBM 10 2014

Achtergrond

is waar in ieder geval een deel van de markt om vraagt: ontzorging.”KPN Een kun je in dat licht volgens Levatino ook zien als een vorm van ontzorging. KPN zoekt voor zichzelf een goede positie op dit gebied. Met zaken zoals Spotify zag je dat KPN zich bij consumenten al ging onderscheiden. “Dat probeert het op de zakelijke markt nu ook, bijvoor-beeld door KPN Een te combineren met Office 365. Ik denk ook dat KPN Een op zich een goed aanbod kan zijn om als reseller door te verkopen, zeker de Excellen-ce-variant. Het biedt de mogelijkheid om je klant beter te bedienen.”

VraagtekensWaar je als reseller en potentiële partner van KPN volgens Levatino vraagtekens bij moet zetten, is in hoeverre je het klanteigendom bij KPN neerlegt en in hoeverre je jezelf vastbindt aan KPN. “KPN kiest nu weer voor een meer indirecte benadering met KPN Een. Maar het is een beursgenoteerde onderneming. Voor hetzelfde geld gaat KPN de koers weer wijzigen omdat het op korte termijn zijn winst moet opschroeven. Dat hoeft zeker niet, maar de kans is groter dan wanneer je samenwerkt met kleinere zakelijke operators, waarvan er een aantal actief is in Nederland. Als je aan het infuus ligt van KPN en je provisie over verkochte KPN Een contracten wordt een-zijdig omlaag geschroefd, dan heb je wel een probleem. Dat was natuurlijk al een mogelijkheid wanneer je met een grote operator samenwerkt, maar naarmate er meerom-vattende proposities komen zoals KPN Een, wordt de impact op je verdienmodel groter.”

OnderbouwenVoor wat betreft het tussentijds voorwaarden aanpassen zonder partners te betrekken, benadrukt Levatino dat nergens in de contracten staat dat dit niet mag. “Men kiest er klaarblijkelijk voor om geen of beperkte inspraak

te willen van aangesloten partners. Persoonlijk vinden wij bij SpeakUp dat het partnerkanaal inspraak zou moeten hebben in bijvoorbeeld wijzigingen van voorwaarden. Het blijft uiteindelijk wel een beslissing vanuit de operator om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Mocht dit negatief uitpakken en tegen het partnerkanaal ingaan, dan kan je ook onderbouwen waarom een beslissing genomen is.”

KeuzeWie niet wil dat een andere partij het klanteigendom heeft of eenzijdig de voorwaarden aanpast, die heeft volgens Micha Helmink de keuze om niet met KPN in zee te gaan. “Dan moet je geen KPN-producten verkopen, of hoog-stens wholesale. De meeste resellers gaan niet in zee met KPN omdat ze geen keuze hebben, maar omdat ze er op vertrouwen dat KPN hen niet zal benadelen. Ik denk niet dat KPN te pas en te onpas voorwaarden eenzijdig in het nadeel van partners wijzigt.”

TBM • DECEMBER 2014 15

Page 16: TBM 10 2014

Nummer 3

Oktober 2014

Jaargang 53

K A N T O O R & E F F I C I E N C Y

K&E is hét vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB Plus!

10 tips voor een open kantoorruimteK&E is hét vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB Plus!

Orgatec 2014:

kantoor van de

toekomst

Meer aandachtmet papier

3D printing

gamechanger

of hype?

Magenta Publishing:meer dan de beste vakbladen

www.kantoornet.nl

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

>> Adveo: dealers ver-

wachten meer van distri>> Visie 2015:

verandering een must

>> Orgatec 2014: posi-

tief gevoel overheerst

jaargang 96 • nummer 10 • dec 2014

kantoor business magazine

Vakhandel in goede handen

bij edding Legamaster

Orgatec 2014: Orgatec 2014:

kantoor van de kantoor van de

toekomsttoekomst

www.kantoornet.nl

Adveo: dealers ver-

wachten meer van distri

>>Orgatec 2014: posi-

tief gevoel overheerst

connexie, jaargang 152014-05 DecembertweemaandelijksP509179 afgiftekantoor ANTWER PEN X

nl.connexie.be

Hét vakblad voor de teleCoM - ICt - eN Ce reSeller IN belgIë

draadloze communicatie • navigatie • multimedia • applicaties • ict • accessoires

Wearables, de volgende big bang

IN dIt NuMMerHoe telefoneert de KMO?Orange wil telecom herdefiniërenDECT versus VOWLAN: Verleden versus toekomst

twitter @connexie

®

3D printing

gamechanger Meer aandachtmet papier

In gesprek: Melvin HarmsenContact Centers: een specialisme?Overzicht SIP-toestellen

A l s t e l e c o m u w z a a k i s

www.tbmnet.nl

Jaargang 10 I Nummer 9 I November 2014

Alles over de Telecom Inspirience AwardsVoiceworks zet met clouddiensten nieuwe stap

Jaargang 10 I Nummer 9 I November 2014

Alles over de Telecom Inspirience AwardsAwards

Jaargang 18 I Nummer 8 I November 2014

www.computerweb.nl

Het vakblad voor het ict-kanaal

Kansen in 3D-markt

Mystery caller

belt ZwolleTweedehands

softwarelicenties?

George van Brugge, FirmTel

Doe goede zaken met

printing & documentmanagement

P U B L I S H I N G

Meer informatie?www.magentapublishing.nl

adver_algemeen.indd 1 11-12-14 15:41

Page 17: TBM 10 2014

Wat viel op bij Telecom Time?Al ruim tien jaar is Telecom Time een belangrijke vak-beurs voor de telecombranche in Nederland. Dit jaar werden er vierduizend bezoekers geteld. Zoals bij elke beurs die wat langer bestaat vond een deel van de bezoekers dat het vroeger beter was en keerde een ander deel tevreden naar huis.

Een aantal dingen viel in de Jaarbeurs in Utrecht op. SpeakUp baarde opzien met een onbemande stand waarin het alleen een ‘mystery box’ had geplaatst. Aan het eind van de beurs was het nog steeds onduidelijk wat er in die box zet. De sessies waarin Voiceworks uitleg gaf over nieuwe diensten werden opvallend goed bezocht. Unify deed met ‘Circuit’ een belangrijke lancering. De Maxwell, het multi-functio-nele toestel van Gigaset, was op zeer veel verschil-lende stands terug te vinden. En de borrel van Dean Connect was voor velen weer een hoogtepunt.

#TelecomTime

@MettavanStratenOnze stand staat weer mooi. Alleen nog wat gezelligheid ;). Wie zie ik morgen ook op LyncPlaza bij #TelecomTime?

@bkooijman TV en Nespresso ingeladen, op naar kantoor en dan met het hele team naar de jaar-beurs! Wordt een mooie dag op de #telecomtime!

@florianoverkampSpeakUp weer tegendraads op #telecomtime. Aanloop naar 2015 met onze #mystery-box @speakupnl

@eilderthKijk, dit is eens een leuk begin van een beurs! #telecomtime #donkervoort

@mrngm Cloudpraatje van @KPN op #TelecomTime. Houd uw bin-gokaart gereed en streep mee!

@voiceworksnl De sushi viel bij iedereen goed in de smaak. #telecomtime

<beeld Voiceworks>

Reportage

Beeld: Euroforum, Dean Connect en Voiceworks

TBM • DECEMBER 2014 17

Page 18: TBM 10 2014

“Headset belangrijk in onze nieuwe manier van werken”

Siemens kiest voor Sennheiser

Op het Siemens kantoor in Den Haag is gekozen voor een andere, meer flexibele manier van werken. Bij die nieuwe wensen horen ook nieuwe headsets. Na grondig on-derzoek kwam Siemens bij Sennheiser uit.

Stefan Hamers, de IT program manager van Siemens, legt de situatie uit: “Bij Siemens waren we op zoek naar nieuwe headsets, omdat we binnenkort overstappen op een Siemens office concept. Dat betekent dat medewer-kers geen vaste werkplek meer hebben en op verschil-lende plekken communicatiemiddelen gaan gebruiken. Daarin speelt de headset een belangrijke rol.”

GeluidskwaliteitLex Smit was als IT-consultant verbonden aan het project. Hij merkt dat dingen snel veranderen. “We zijn gewend om de geluidskwaliteit van telefoongesprekken af te me-ten aan de kwaliteit van de telefooncentrale en de vaste telefoon. Nu wordt de headset daarin een heel belangrijk onderdeel. We kunnen zeggen dat de geluidskwaliteit in deze nieuwe situatie even goed, zo niet beter, is dan met de conventionele manier van telefonie.”

FlexibelUiteindelijk kwam Siemens bij Sennheiser uit en werd er gekozen voor de SC 60 USB ML-headsets. Er zijn op dit moment 500 headsets uitgerold, en dit aantal zal snel groeien naar 1500 stuks. Hamers: “De headsets moesten aan bepaalde criteria voldoen. Allereerst keken we na-tuurlijk naar de verhouding van prijs en kwaliteit. Belang-rijk, omdat het gaat om grote aantallen. Alle medewerkers worden namelijk met een headset uitgerust. Daarnaast moet de headset makkelijk in een tas gestopt worden. Hij moet dus flexibel en duurzaam zijn.”

PrettigMaar vooral de gebruikseigenschappen van de headset speelden een belangrijke rol in de beslissing om voor Sennheiser te kiezen. Annemiek van Klink, de change manager, merkt grote voordelen. “De vorige headset klemde de oren helemaal af. Daardoor hoor je de omge-ving niet meer. Nu heb ik geen last van omgevingsgeluid, maar als iemand naast me staat omdat ie me nodig heeft

kan ik die persoon wel gewoon verstaan. Dat is wel zo prettig. Wat ook fijn is van deze headset is dat ie heel licht is en daardoor makkelijk mee nemen tijdens bijvoorbeeld een zakenreis.” Ze zou niet meer zonder headsets kun-nen werken: “Met een headset kan ik goed multi-tasken. Je hebt je handen vrij en kunt dus makkelijk aantekenin-gen maken. We hebben hier allemaal een eigen headset. Dat ook erg fijn. Ik kan hem in een locker op kantoor laten, maar kan hem ook meenemen als ik een dag thuis of op een andere vestiging ga werken.” Ook Smit vindt de headset aangenaam in gebruik: “Hij is zo licht, je merkt niet eens dat je hem op hebt. Hij is buigzaam en flexibel en kan tegen een stootje. Je hoeft er niet heel voorzichtig mee om te gaan.”

SamenwerkingHamers is erg tevreden over de samenwerking met Senn-heiser. “We zochten een leverancier die het hele spectrum van headsets kan leveren. Ook voor callcenters.” De samenwerking krijgt volgens hem dan ook zeker een ver-volg. “Bij Siemens Nederland zijn we zeker van plan om meerdere groepen met deze headsets te laten werken.”

Stefan Hamers, IT program manager

Lex Smit, IT-consultant

Annemiek van Klink, change manager

18 TBM • DECEMBER 2014

Advertorial

Page 19: TBM 10 2014

Tekst: Johan van Leeuwen

Het gaat langzaam, maar de headset komt er wel

Praat met headsetfabrikanten over de markt en hun verhaal is al vele jaren hetzelfde. Ze zien dat eindgebruikers op de hoogte zijn van de voordelen van de headset, maar van massale adoptie is vooralsnog geen sprake. En dat frustreert.

Dat gevoel was onder andere terug te lezen in een TBM-artikel in 2006. Daniël van den Hoven van GN Net-com zei: “Terwijl men in de kantooromgeving wel bereid is om veel geld uit te geven aan een goede bureaustoel, een degelijk scherm en een goed bureau, zit men dagelijks uren te telefoneren met een scheef hoofd en de telefoon-hoorn tussen oor en schouder geklemd.”

SluitpostEr veranderen dingen, maar het gaat niet heel snel. De reden waarom de headset nog niet massaal is ingebur-gerd bestaat uit twee delen. Ten eerste willen gebruikers er nog niet aan. Ze vinden de headset iets voor callcen-ter-medewerkers of secretaresses. Vorig jaar zei Günter Vos van Sennheiser: “Gebruikers zien niet altijd de meer-waarde. Onbekend maakt onbemind. Tót je ze ermee kennis laat maken.” Daarnaast bezuinigen bedrijven er vaak op. Headsetfabrikanten spreken vaak van de laatste meter die wordt vergeten. Er wordt fors geïnvesteerd in dure hard- en software voor een Unified Communicati-ons-oplossing, maar door een keuze voor geen of een tweederangs headsets functioneert de oplossing nog steeds niet naar behoren. Vooral bedrijven die vanuit de IT de telecom binnenkomen zouden zich hier schuldig aan maken. “Steeds meer traditionele IT-resellers gaan telefo-nie verkopen, maar ze moeten wennen aan het idee dat daar een professionele headset bij hoort. Het is nu vaak de sluitpost op de aanbieding naar de eindgebruiker”, aldus Michiel Struycken van Jabra in 2010. De situatie verbetert wel. “Bij kleinere bedrijven wil het nog wel eens een sluitpost zijn. We zien dat bedrijven die met goed-kope en kwalitatief minder goede headsets beginnen, hier vaak snel op terugkomen”, meldde Maarten van de Koevering van IPN vorig jaar.

GroeiHet gaat minder snel dan dat de headset-fabrikanten willen, maar er is wel degelijk sprake van een markt die groeit en waarin veel meer groei verwacht wordt.

Onderzoeksbureau Frost & Sullivan concludeerde vorig jaar dat de verkoop van headsets aan bedrijven en contact centers de komende jaren met 14 procent per jaar zal groeien. Op dit moment is de totale penetratie van headsets in het bedrijfsleven ongeveer tien procent. Met name de vraag naar draadloze headsets groeit. Er wordt, uitgedrukt in toestellen, een groei van 3 miljoen verkochte eenheden vorig jaar naar 13,4 miljoen draadloze headsets in 2019 verwacht.

CommunicatieOndertussen slagen headsetfabrikanten er steeds beter in om het in hun boodschap niet alleen over de toestellen te hebben. Philippe Vanhoutte van Plantronics is hier een mooi voorbeeld van. Hij is auteur van een boek over ‘het nieuwe werken’. Praat een uur met hem, en het gaat nauwelijks over toestellen, maar wel over nieuwe en slim-mere manieren van werken. “Communicatie is voor 55% lichaamstaal, voor 35% stemgeluid en intonatie en voor minder dan 10% inhoudelijk. Als je virtueel gaat werken valt lichaamstaal weg. Dan wordt de stem dus bijna 80% van de communicatie. Goed geluid is dan essentieel”, zei hij dit jaar in TBM.

ProjectenEn er worden mooie projecten gedaan door de headset-fabrikanten in sa-menwerking met resellers. Sennheiser werd twee maanden geleden zelfs beloond met een Telecom Inspirience Award voor een project waarbij het de medewerkers van ABN Amro op een ingenieuze manier van een paar hon-derd draadloze headsets had voor-zien. Het laat zien dat de fabrikanten zich op veel vlakken ontwikkelen. Als dat zich doorzet komt het wel goed met de headset.

‘Het gaat minder snel dan dat de headset-fabrikan-ten willen, maar er is sprake van een markt die groeit en waarin veel meer groei verwacht wordt’

TBM • DECEMBER 2014 19

Headsets

Page 20: TBM 10 2014

Headset-overzicht

Sennheiser DECT series (D 10 & DW Office / Pro 1 / Pro 2)Draadloos

Sennheiser Century series (SC 630/SC 660)Draadgebonden

Sennheiser Mobile Business Series (Presence & MB Pro 1 / Pro 2)Draadloos (Mobiel / Bluetooth)

239 tot 369 euro (excl. BTW)

159 tot 219 euro (excl. BTW)

169 tot 239 euro (excl. BTW)

USP’s:• DECT Comfort Calls voor

deskphone of softphone• Premium geluidskwaliteit

en ActiveGard• Noise Cancelling microfoon

(perfecte geluidstrans-missie)

• Bereik van 55m, 8u spreektijd, easy paring, snelle laadtijd

• Microsoft Lync gecertifi-ceerd

USP’s:• Premium geluidskwaliteit

en ActiveGard• Ultra Noise Cancelling

microfoon (perfecte ge-luidstransmissie)

• Ultra comfortabele leren oorpads voor draagcom-fort

• Duurzaam en sterk design, met Kevlar versterkte kabel

• Microsoft Lync gecertifi-ceerd

USP’s:• Premium geluidskwaliteit

en ActiveGard• Ultra noise cancelling

microfoon• MB Pro: Multiconnectiviteit

met 2 toestellen en 15 uur spreektijd

• Presence: SpeakFocus en WindSafe technologie

• Microsoft Lync gecertifi-ceerd

Sennheiser Speakerphone series (SP 10/SP 20)

159 tot 179 euro (excl. BTW)

USP’s:• Premium geluidskwaliteit• Voice Clarity en Echo

Cancellation• Tot 20u gesprekstijd, snelle

laadtijd via USB kabel• Plug & Play middels USB

(PC) of 3,5mm jack (mo-biel/tablet)

• Microsoft Lync gecertifi-ceerd

20 TBM • DECEMBER 2014

Page 21: TBM 10 2014

IPN W985 BinauralDraadloos

219 euro (excl. BTW)

USP’s:• 8 uur gesprekstijd• Externe poort voor een

hoornlifter of een electronic hookswitch

• Online indicator• Universeel basisstation• Bereik tot maximaal 300

meter

Headset-overzicht

Plantronics EncorePro 510/520Bedraad

Jabra EVOLVE 40 UC USB headsetBedraad

vanaf 89 euro (excl. BTW)

vanaf 120 euro (excl. BTW)

USP’s:• Aanpasbare microfoon uit

één stuk• Breedbandaudio en

SoundGuard-technologie• Visuele feedback voor opti-

male microfoonpositie• Comfortabeler, krachtiger

en zeer licht • Handige QuickDiscon-

nect-functie

USP’s:• Aan te sluiten op PC

(USB), smartphone/tablet (3,5mm jack)

• Microfoonarm kan worden weggewerkt in hoofdband

• In gesprek-indicator op headset

• Verkrijgbaar in mono en duo uitvoering

• Microsoft Lync gecertifi-ceerd

TBM • DECEMBER 2014 21

Page 22: TBM 10 2014

ThinkingPhones: ‘Niemand doet wat wij doen’

Marktleider in UCaaS- industrie ambitieus in Benelux

ThinkingPhones onderscheidt zich in de Unified-Communications-as-a-Service markt (UCaaS), omdat zij beschikt over een geavanceerde cloudoplossing die betrouwbaar, schaalbaar en veilig is. De UCaaS leverancier heeft een eigen softwareplatform ontwikkeld waar vandaan zij bedrijfscommunicatie oplossingen aanbiedt aan haar klanten, en dit alles vanuit de cloud. Met meer dan 1.000 klanten en 500.000 eindpunten mag ThinkingPhones zich een grote speler noe-men. Afgelopen jaar is ThinkingPhones de oceaan overgestoken om ook de Europese markt te gaan bedienen.

VP Sales Bart Meursing is verantwoordelijk voor alle acti-veiten in de Benelux. Vanuit het hoofdkantoor in Amster-dam, dat is opgezet voor de regio EMEA, wordt de Be-nelux nu bediend. Meursing: “Ik weet dat ThinkingPhones een nieuwe speler is op de Nederlandse markt, maar nie-mand doet wat wij doen. Het is niet voor niets dat Gartner ons voor het derde jaar op rij heeft benoemd als ‘Leader’ in haar Magic Quadrant op het gebied van UCaaS. Wij zijn ervan overtuigd dat ThinkingPhones in de UCaaS-indus-trie hetzelfde kan gaan betekenen als Salesforce.com dat nu doet in de wereld van de CRM-software.”

SoftwareMeursing heeft zelf een achtergrond in de softwarewe-reld. Hij was onder meer werkzaam voor EMC en BMC Software. “Bijna iedereen die bij ons werkt heeft een software-achtergrond. Logisch, want dat is wat we doen. We leveren alles vanuit de cloud en vanaf één platform.

Dat levert vele voordelen voor onze klanten op, denk hierbij aan gigantische kostenbesparingen, de toe-name van de productiviteit van medewerkers, een geweldige customer experience en agility. Met dit laatste bedoelen we dat onze klanten met behulp van ons cloud platform veel beter in staat zijn in te spelen op de snelle veranderingen die plaatsvinden

in de markt. Daarnaast is er sprake van een echte one-stop-shop. ThinkingPhones is namelijk de soft-

wareleverancier en de carrier in één.”

OnderscheidendThinkingPhones is volgens Meursing

een innovatieve organisatie. “Er wordt veel geïnvesteerd in het

personeel, het platform (klant gedreven) en processen. Een ander belangrijk voordeel is dat onze oplossing mak-kelijk geïntegreerd kan worden met third-party applicaties, middels API’s. Denk hierbij onder andere aan een koppe-ling tussen ThinkingPhones en Salesforce.com of Google. Wij zijn daarmee echt onderscheidend.”“Wij bieden als UCaaS leverancier voice, conferencing services (call en video), instant messaging, presence en contact center functionaliteit aan voor onze klanten”, vervolgt hij. “Maar wij gaan verder; wij bieden onze klanten de mogelijkheid een mobiele strategie door te voeren bin-nen de organisatie. Communiceren, ‘anywhere, anytime, anyplace’, vanaf elk mobiele device zoals een smart-phone, tablet of laptop. Perfect voor bedrijven die een ‘Bring-Your-Own-Device-beleid’ hebben of willen inzetten. Daarnaast is het met onze oplossing mogelijk om met een zeer krachtige analytics engine waardevolle data uit het platform te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal gesprekken dat een contact center of een sales-afdeling voert met de daarbij behorende conversation rate en return on investment. Het is voor bedrijven heel waardevol om al hun communicatie verkeer te kunnen analyseren, om zodoende hun workforce daarop aan te sturen.”

Betrouwbaarheid, schaalbaarheid en veiligheidMeursing legt uit dat betrouwbaarheid, schaalbaarheid en veiligheid zeer hoog in het vaandel staan bij ThinkingPho-nes. Het platform van ThinkingPhones draait in hypermo-derne TIER 3 datacenters die onder andere staan in Am-sterdam, Londen en Frankfurt. “Er is bij ons geen sprake van een single point of failure. Het ene datacenter kan bij downtime van de ander alle functionaliteiten overnemen,

Coverstory

Page 23: TBM 10 2014

zodat onze klanten altijd live zijn en van alle applicaties gebruik kunnen maken. Wij noemen dit een active-active omgeving. We bieden al onze klanten standaard een beschikbaarheid van 99,999%.”

De cloudoplossing van ThinkingPhones is volgens hem bovendien schaalbaarder dan de traditionele on premise en hosted oplossingen. De zodanig ontwikkel-de architectuur stelt ThinkingPhones in staat om direct op te schalen. Zonder dat de klant het merkt. “Om een voorbeeld te geven: we hebben een grote energie-broker als klant. Zij moeten, na een veiling, heel snel kunnen opschalen qua capaciteit. Dat duurde in hun oude hosted omgeving meerdere weken, terwijl wij direct kunnen opschalen. Dat is een van de redenen geweest, waarom deze snel groeiende energie broker heeft gekozen voor ThinkingPhones.”

Als het om de veiligheid gaat heeft ThinkingPhones het over de 4-levels of security. Dat zijn compliance & risk management, controls, industry standard & regulations en policy & procedures. “De 4-levels of security klinkt als een hele mond vol, maar wij nemen de data van onze klanten uiterst serieus. Deze moet simpelweg veilig zijn en dat moet vertrouwen geven om met ons de stap naar de cloud te maken.” Meursing vervolgt, “Veiligheid staat van-af het begin centraal. Bij de keuze voor onze datacenters hebben wij gekozen voor een TIER 3 omgeving waarbij 24x7 toezicht is middels alarm installaties, video surveil-lance en kaart toegang procedures. Daarnaast wordt al het audio en video verkeer versleuteld (gecodeerd) en gerouteerd via een beveiligde verbinding. Kortom, op elk level is nagedacht over de veiligheidsfactor.”

EnterpriseThinkingPhones heeft internationaal gezien vele klanten in het enterprise segment. “Voor bedrijven kunnen we een enorme kostenreductie realiseren. Gemiddeld tot wel vijf-tig procent.” Dat voordeel geldt extra sterk voor bedrijven met meerdere vestigingen of voor bedrijven die internati-onaal opereren. Deze klanten bellen namelijk vaker naar internationale bestemmingen, waarbij ThinkingPhones middels vaste tarieven een besparing kan realiseren. Toch betekent dat niet dat het MKB-segment, voor bedrijven met bijvoorbeeld één vestiging, buiten de doelgroep van ThinkingPhones valt. “Ook deze groep is belangrijk voor ons. Zij kunnen met ons platform een enorm kosten- en efficiëntievoordeel behalen.”

PartnersVoor zowel het enterprise- als het MKB-segment is ThinkingPhones op zoek naar partners. “We geloven in de voordelen van een channelmodel. Het is enorm belangrijk om ‘presence’ in de markt te hebben, met onze partners en onze eigen mensen. We werken sinds kort samen met diverse Agents, Value Added Resellers en Managed Service Providers. Het hoeven geen gespeci-aliseerde cloud bedrijven te zijn, maar wel partijen die de waarde van de cloud inzien en die begrijpen dat de markt verandert. Onze kracht is dat wij de klantgesprekken tot in detail voorbereiden. Wij praten niet over onszelf, maar gaan diep in op de bedrijfsstrategie en initiatieven van onze klant. Waar liggen hun uitdagingen? Waar hebben zij behoefte aan? En hoe kan ThinkingPhones hen daarin bijstaan? Kortom, wij werken graag samen met partners die deze klant strategie omarmen.”

ThinkingPhones is in 2006 in het Amerikaanse Cambridge opgericht door onder andere Steven Kokinos. Geen kleine jongen, want Kokinos was eerder in zijn carrière oprichter van Bladelogic, een grote datacenter-automatiseerder, dat onderdeel is geworden van BMC Software. Meursing: “Steven was op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarin hij opnieuw het verschil kon gaan maken. Al snel kwam hij uit in de telecomsector. Een traditionele markt, met een heel duidelijke vraag van klanten om ‘any place, any time, anywhere‘ te kunnen communiceren. Van scratch af aan heeft hij een innovatief cloud platform ontwikkeld, waarop alle vormen van communicatie kunnen draaien (voice, confe-rencing services, video, mobility, analytics). Het doel was om alle applicaties te kunnen aanbieden vanaf 1 platform.” Inmiddels heeft ThinkingPhones wereldwijd al meer dan 225 medewerkers in dienst. De doelstelling is om in 2015 door te groeien naar 500 medewer-kers. Om de groei van de afgelopen jaren door te zetten hebben Technology Crossover Ventures en Bessemer Venture Partners eind november een investering gedaan in ThinkingPhones. “Een bewijs dat er vertrouwen is in de UCaaS-markt en dat we met iets goeds bezig zijn.”

Meer weten over ThinkingPhones? Ga naar www.thinkingphones.com

TBM • DECEMBER 2014 23

Coverstory

Page 24: TBM 10 2014

Nieuwe smartphones en tablets

Tekst: Tim Wijkman (GSM Helpdesk Nederland)

Hema H5 - Smartphone

Na supermarktketen Aldi is nu ook de Hema begonnen met de verkoop van ‘eigen’ smart-phones. Voor een behoorlijk scherpe losse verkoopprijs van 159 euro levert het haar meest uitgebreide smartphone, de Hema H5. Het is een Android smartphone, voorzien van 4.4 Kitkat. Het toestel heeft een behoorlijk groot beeldscherm van 5 inch met een 720p HD beeldschermresolu-tie. Het toestel wordt aangedreven door een 1,3 GHz quad-core processor en heeft 1 gigabyte werkgeheugen. Wat in het bijzonder opvalt is haar

grote interne opslagcapaciteit van 32 gigabyte, uniek in dit prijssegment. Ook qua camera’s is de Hema H5 behoorlijk ruim bedeeld met een 8-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2-me-gapixelcamera aan de voorzijde. Hoe het bedrijf het voor elkaar krijgt zo’n uitgebreide smartphone voor deze prijs aan te bieden? Gewoon door ze te laten bouwen door de nog onbekende Chinese smartphonefabrikant Zopo.

Silent Circle BlackPhone - Smartphone

KPN gaat begin 2015 de langverwachte Black-Phone van Silent Circle in Nederland uitbrengen. De BlackPhone is een veelbesproken smartphone en is dankzij aangepaste soft- en hardware niet af te luisteren door bijvoorbeeld inlichtingendiensten. Het is daarmee een interessante smartphone voor bijvoorbeeld politici, artsen, advocaten maar ook voor mensen die bovengemiddeld gesteld zijn op hun privacy. Ieder onderdeel van de hard-ware in de BlackPhone is nauwkeurig onder de loep genomen om te voorkomen dat er hardwa-rematige back-doors in het toestel kunnen

zitten. De software van het toestel is gebaseerd op Android en is geheel open-source, zodat ook externe partijen kunnen controleren dat de soft-ware geheel veilig is. Door uitgebreide VPN on-dersteuning is het device in staat al het commu-nicatieverkeer versleuteld te laten plaatsvinden, zodat – zelfs wanneer verkeer wordt onderschept – verkeer niet afgeluisterd kan worden.

Toshiba Protégé Z20t - Tablet

De op de zakelijke markt gerichte nieuwe Toshiba Protégé Z20t zal aan het begin van 2015 op de markt gaan ko-men en combineert het comfort en de productiviteit van

een laptop met het gemak van een tablet. De tablet draait op Windows 8.1 en is

daarmee in staat alle voor Windows geschikte software te draaien. De

tablet heeft een touchscreen van 12,5 inch met een Full HD beeld-

schermresolutie. Bij de tablet wordt een afneembaar

toetsenbord geleverd zodat de tablet ook als volwaardige laptop gebruikt kan worden. Zowel met- als zonder toetsenbord valt op hoe dun dat deze tablet-laptop combinatie is. Maar Toshiba is vooral trots op het uithoudingsvermogen van de Z20t. Bij nor-maal gebruik zou tot 16 uur op één acculading gewerkt kunnen worden. Bij intensief gebruik zou de tablet-laptop combinatie het in ieder geval een hele werkdag van 8 uur uit kunnen houden.

24 TBM • DECEMBER 2014

Mobile devices

Page 25: TBM 10 2014

gsmhelpdesk.nlTim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke Nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support voor consumenten.

Samsung Galaxy Note Edge - Smartphone

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling van Samsung om de Galaxy Note Edge uit te brengen in Nederland. Tijdens de aankondiging van het toestel in september tijdens de IFA in Berljin gaf de multinational nog aan dat het toestel enkel in Zuid-Korea uitgebracht zou gaan worden. Op die beslissing is Samsung toch deels teruggekomen, want ook in Europa is een doelgroep die erg ge-charmeerd is van de bijzondere vormgeving van de Galaxy Note Edge. Deze variant heeft namelijk een beeldscherm die over de rand van het toestel doorloopt. Op het zogenaamde ‘Edge screen’, het stukje beeld dat aan de zijkant van het toestel zichtbaar is, kan de Galaxy Note Edge notificaties

tonen, zelfs wanneer het toestel in een hoesje zit. Voorts wordt het Edge screen in diverse apps gebruikt voor bedieningelementen, zodat de rest van het beeldscherm gebruikt kan worden voor het tonen van bijvoorbeeld een video. Qua spe-cificaties is de Galaxy Note Edge nagenoeg gelijk aan de normale Samsung Galaxy Note 4 en daar-mee één van de meest uitgebreide smartphones van dit moment. De Galaxy Note Edge komt in beperkte oplage in Nederland beschikbaar voor een stevige verkoopadviesprijs van 849 euro.

Honor 3C - Smartphone

Het in oktober gepresenteerde Huawei achter-merk Honor heeft alweer haar tweede smartpho-ne uitgebracht in Europa: de Honor 3C. Ook de 3C moet de specifieke ‘Digital Natives’ doelgroep aanspreken, een doelgroep mensen die altijd en overal online willen zijn, een snelle smartp-hone willen hebben, een optimale gebruiks- en stand-bytijd van hun toestel verwachten en alleen genoegen neemt met een goed beeldscherm en camera. Ondanks de bescheiden adviesprijs van 139,99 euro, voldoet ook de 3C aan deze eisen

van de doelgroep. Het toestel wordt aangedreven door een 1,3 Ghz quad-core processor met 2 gigabyte werkgeheugen en is voorzien van een 5 inch groot 720p HD beeldscherm. Op came-ragebied is het uitgerust met een 8-megapixel-camera aan de achterzijde en een 5-megapixel ‘selfie-camera’ aan de voorzijde. Dankzij de 2300 mAh krachtige accu is de 3C in staat het zelfs bij intensief gebruik minimaal 24 uur uit te houden op één acculading, zo belooft Honor.

Hema H10 - Tablet

Naast twee smartphones (zie vorige pagina) heeft Hema onder eigen merknaam ook twee tablets in haar assortiment opgenomen. De H10 is de meest uitgebrei-de van de twee met een typisch ‘Hema-prijsje’ van 159 euro. Het heeft, zoals het typenummer al aangeeft, een beeldscherm van 10 inch in diagonaal en kent een 720p HD beeldschermresolutie. Onder de motorkap draait een 1,2 GHz quad-core processor, begeleidt door 1 gigabyte werkgeheugen. Daarbij is de H10 voorzien van 8 gigabyte interne opslagcapaciteit en een geheugenkaartslot voor MicroSD geheugenkaarten van maximaal 32 gigabyte. De

H10 is zowel aan de voor- als aan de achterkant voorzien van een camera. Aan de voorzijde is een bescheiden maar doeltreffende 2-megapixelcamera geplaatst, aan de achterzijde kan een 5-megapixelcamer aangetroffen worden. De H10 is uitgevoerd als een ‘dual-sim tablet’, wat betekent dat in de tablet gelijktijdig twee simkaarten gebruikt kunnen worden. Naast mogelijkheden om met de tablet mobiel te internetten, biedt de H10 als één van de weinige 10 inch tablets ook de mogelijkheid om met de tablet te bellen.

TBM • DECEMBER 2014 25

Mobile devices

Page 26: TBM 10 2014

Tekst: Johan van LeeuwenBeeld: Lisette Heeremans, Telecompaper

Gaat freemium voor een omslag zorgen?

FreedomPop valt op tussen grote operators

Grote namen stonden er op het programma van het evenement Mobiel 2014 van Telecompaper. Het onderzoeksbureau en nieuwsmedium voor telecomoperators had onder andere Eelco Blok van KPN en Niek Jan van Damme van Deutsche Telecom gestrikt. Maar het was een nog relatief onbekend bedrijf waarover na afloop het meest werd nagepraat: FreedomPop, een MVNO die een freemium-model hanteert.

Of FreedomPop over een paar jaar, zoals het zelf graag wil, in het rijtje van Spotify, Skype en Dropbox - andere succesvolle diensten met een freemium-model die voor opschudding hebben gezorgd - kan worden gezet moet nog maar blijken. Maar dat freemium, gratis instappen en betalen voor upgrades, voor flinke opschudding in de operator-markt zou kunnen gaan zorgen, daar zijn veel mensen het over eens. FreedomPop is internationaal de bekendste, maar niet de enige. Met Choozze, een dochterbedrijf van SpeakUp, hebben we zelfs al een zeer serieuze Nederlandse freemium-operator.

Tachtig procentNamens FreedomPop sprak de Griek Nicholas Constan-tinopoulus op het event van Telecompaper. Hij maakte bekend dat in Nederland de samenwerking met een operator is gesloten. De naam wilde hij niet noemen, maar omdat er in België als een samenwerking met KPN bekend is gemaakt wordt verwacht dat het in Nederland om hetzelfde bedrijf zal gaan. Het freemium-model van FreedomPop houdt in dat je een bepaald aantal minu-ten en MB’s, verschillend per land, gratis krijgt. Voor een grotere bundel of meer services moet je betalen. Constantinopoulus benadrukte dat FreedomPop zich niet op pubers of studenten in geldnood richt, maar juist op zakelijke gebruikers. Ook vertelde hij dat liefst een kleine tachtig procent van de gebruikers betalend is.

AbonnementsstructuurVerder kwamen de grote operators allemaal aan het woord. Mark Klein, de Duitse CEO van T-Mobile in Nederland, maakte bekend dat het bedrijf binnenkort de abonnementsstructuur gaat omgooien. Het feit dat, nadat je abonnement is verlopen en je toestel daarmee is afbetaald, je toch nog maandelijks hetzelfde bedrag

blijft betalen is hen een doorn in het oog. De kosten voor het afbetalen van de handset en voor de bundel worden volgend jaar uit elkaar getrokken om het voor klanten transparanter te maken.

4GEelco Blok legde de nadruk in zijn toespraak heel dui-delijk op 4G. Hij gaf aan dat KPN inmiddels 1,7 miljoen 4G-klanten heeft en dat zij 2,5 keer zoveel data gebruiken als de 3G-gebruikers. 4G is een cruciaal onderdeel van de strategie van KPN om een combinatie van diensten aan te kunnen bieden. Blok bleef verder vrij voorspelbaar in zijn verhaal. Pas na een vraag uit de zaal over hoe hij naar de overheid kijkt, werd hij feller. “Er is geen level playingfield in Nederland”, gaf hij kritisch aan, daarmee ongetwijfeld doelend op het besluit dat KPN zijn netwerk moet blijven openstellen aan Tele2 en Vodafone terwijl de nieuwe tan-dem van Ziggo en UPC haar Coax-netwerk voor zichzelf kan houden.

ToekomstDaarnaast werd er een kijkje in de toekomst genomen. Dat gebeurde onder meer door trendwatcher Vincent Everts, door het bedrijf Sense, dat smartphones in wil zetten voor medische doeleinden, en met een verhaal van Ericsson over connected cars. Dat er veel gaat verande-ren in de wereld van de communicatie, met name door het ‘Internet of things’, ook daarover was iedereen het wel eens. Hoe de rol van de grote operators er over tien jaar uitziet, daar verschilden de meningen over.

Eelco Blok van KPN sprak vooral over 4G

26 TBM • DECEMBER 2014

Reportage

Page 27: TBM 10 2014

Onderzoek resulteert in Contact Connect van Voiceworks

De tijd van het handmatig invoeren van telefoonnummers lijkt voorbij. Een meerderheid van de zakelijke telefoniegebruikers vindt click-to-dial of select-to-dial beduidend prettiger. Dat was de conclusie van onderzoek dat Voiceworks een paar maanden geleden uit liet voeren door on-derzoeksbureau No Ties. Voiceworks speelde hier op in met de nieuwe dienst Contact Connect.

Vooral wanneer mensen een nummer in een CRM of ERP-systeem vinden willen maar weinigen het nummer handmatig invoeren, zo bleek uit het onderzoek. CRM en ERP-systemen maken efficiëntere moderne belfuncties dan ook toegankelijker. Uit de verschillende mogelijk-heden die de respondenten voorgelegd kregen, gaf het hoogste percentage (43 procent) de voorkeur aan een functie waarbij ze het nummer direct kunnen selecteren (select-to-dial) of kunnen aanklikken (click-to-dial) om een gesprek tot stand te brengen.

KoppelenDeze gegevens waren voor Voiceworks belangrijk in de ontwikkeling van de dienst Contact Connect. Contact Connect biedt CRM- en ERP-integratie met vrijwel ieder denkbaar systeem. Met de gratis Contact Connect client voor Managed Voice is het mogelijk om uitgaande calls op te zetten vanaf de computer door middel van click-to-dial en select-to-dial. Met Contact Connect Advanced, een add-on voor Managed Voice, is het mogelijk om met vrijwel elke CRM- of ERP-applicatie te koppelen, gebaseerd op native koppelingen, ODBC of exports. Van meer dan 300 applicaties is bekend dat zij de technologie beschikken om te kunnen koppelen met Contact Con-

nect. Daartoe behoren onder andere Salesforce, AFAS, Exact, MS Dynamics, ZohoCRM en OpenOffice, maar ook software voor specifieke niches.

VoorbeeldStijn Nijhuis, CEO van Voiceworks, legt met een voor-beeld uit wat het voordeel van Contact Connect is. “De receptioniste van bijvoorbeeld een huisartsenpost vraagt bellende patiënten iedere keer weer naar dezelfde gegevens, hun naam, geboortedatum en adres, alvorens ze het juiste patiëntendossier kan opdiepen en de patiënt wel of niet doorverbindt met de dienstdoende huisarts. Dat vergt onnodig veel tijd, is inefficiënt en niet klantvrien-delijk. Hier hebben wij een oplossing voor gevonden met de geavanceerdere versie van Contact Connect.”

Cloud CTIVoiceworks werkte bij het neerzetten van Contact Connect samen met CloudCTI, een specialist op het gebied van CRM-integratie. Nijhuis: “Door de technologie van CloucCTI te integreren met Managed Voice maken wij het voor onze partners en klanten mogelijk om een oplossing te bieden die user-friendly en geconfigureerd is. De samenwerking met CloudCTI verloopt erg goed en we hebben dan ook snel aan de behoefte van onze partners en klanten kunnen voldoen door hun bestaande oplossing te integreren in onze hosted telefonie oplossing Managed Voice.”

Jan Kees Lantsheer, directeur van Keylink, dat CloudCTI aanbiedt, legt uit dat zijn bedrijf geen eendagsvlieg is. “We zijn al meer dan tien jaar actief op het gebied van CTI: computer-telefonie-integratie. Door hosted telefonie is er natuurlijk veel veranderd. De samenwerking met Voiceworks is heel bijzonder omdat zij als eerste CloudCTI helemaal hebben geïntegreerd met hun een eigen hosted telefonie-dienst. Ik hoop dat er meer partijen gaan volgen die hetzelfde gaan doen. We kunnen ondertussen koppelen met elk type CRM-software bij zowel uitgaande als inkomende gesprekken. Maar via CloudCTI.nl is onze dienst ook losstaand aan te vragen, op een heel laagdrempelige manier. Dat kan ook door resellers gedaan worden. Daarmee zijn we interessant voor heel veel verschillen-de soorten partijen die zich met zakelijke telefonie bezig houden.”

TBM • DECEMBER 2014 27

Onderzoek

Page 28: TBM 10 2014

Tekst: Laurens van Aggelen

‘Ook video vraagt om brede klantrelatie’

Zijn de video-vooroordelen nog waar?

Videoconfentie is nog steeds niet ingeburgerd, het is duur, meer iets voor boardrooms en een lastig specialisme voor de dealer. Meteen maar even alle vooroordelen op een rijtje. Zijn ze nog waar?

Frits Wilmink, Teamleader Pre-Sales consultants BeNeLux bij Mitel, beaamt dat videoconferencing nog steeds niet ingeburgerd is bij de gemiddelde werknemer. “Ander-zijds is het wel voor veel meer bedrijven en daarmee hun werknemers bereikbaar geworden. Om een paar redenen. Allereerst het toegenomen aantal uitvoeringsvormen. Van uitgebreide tot eenvoudige opstellingen. Denk hierbij aan videoconferencing met een laptop, geïnstalleerde applica-tie en een webcam, in een browser, op een smartphone en een videoconferencing ruimte. Een andere belangrijke reden is dat de benodigde investering steeds lager wordt en de benodigde bandbreedte steeds betaalbaarder en beter voorhanden, zoals ook de 4G netwerken. Verder zijn er steeds meer partijen die video gebruiken, dus ook steeds meer partijen waarmee videoconferences zijn op te

bouwen. Daardoor groeit ook de vraag.”

SkypeHoewel het dus steeds goed-

koper wordt om videocon-ferencing te gebruiken,

kan natuurlijk ook voor Skype worden gekozen. De kwaliteit en de beschikbaarheid is dan weliswaar niet gegaran-deerd maar het is

wel gratis. Wilmink: “Het gezegde

‘You get what you

pay for’ is

hier dan ook zeker van toepassing. Skype kan prima wer-ken in de privésfeer, maar de meeste bedrijven zullen voor zakelijke communicatie toch iets meer garanties willen, vooral als het ook om communicatie met klanten gaat. Daarnaast gebruikt Skype een gesloten communicatie-protocol. Hierdoor is het lastig om met andere systemen te koppelen en vormt het een communicatie-eiland. De Mitel Video conferencing-oplossingen maken gebruik van open standaarden als SIP en H.264, waardoor koppelen met systemen van andere fabrikanten wel mogelijk is.”

VerschijningsvormVideoconferencing in een boardroom is slechts één verschijningsvorm, al heeft deze het voordeel dat in die ruimte de belichting goed geregeld kan worden en dat er meerdere camera’s en beeldschermen geïnstalleerd kunnen worden zodat grotere groepen aan een videocon-ference kunnen deelnemen. Andere verschijningsvormen zijn onder andere persoonlijke videoconferencing met een laptop, tablet of smartphone en een videoconferen-cingoplossing voor kleinere ruimten. Maar die variatie het lastig voor dealers? Wilmink: “Videoconferencing is door de voortschrijdende techniek steeds beter te doen voor een telecomdealer. Er zijn vanzelfsprekend specifieke aan-dachtspunten zoals belichting, security en de plaatsing van beeldschermen, camera’s en microfoons, maar dit vergt slechts een beperkte hoeveelheid training. Veel van de bestaande kennis met betrekking tot netwerktechnolo-gie kan juist hergebruikt worden.”Uiteindelijk gaat het er volgens Wilmink om dat de aange-boden oplossing waarde oplevert voor de klant. “Wanneer dit het geval is, komt een klant terug en is er waarschijnlijk meer business te doen. Het gaat allang niet meer alleen over telefonie maar over zakelijke communicatie in de meest brede zin. Videoconferencing is hier een belangrijk onderdeel van en dat zal in de toekomst alleen nog maar

een belangrijker component worden.”

28 TBM • DECEMBER 2014

Achtergrond

Page 29: TBM 10 2014

‘Ook video vraagt om brede klantrelatie’

Zijn de video-vooroordelen nog waar?

IngeburgerdDe stelling dat videoconferencing bij de gemiddeld werknemer niet ingeburgerd zou zijn, is volgens Stefan van Hoof, country manager Benelux Lifesize, door de tijd achterhaald. “De tijden veranderen snel. Specifieke IT-toepassingen ontstonden vroeger in bedrijven en kwamen later voor de consument beschikbaar, zo ook videoconferencing. Brandbreedte was een must maar was bovendien duur. Nu zie je dat er sprake is van een ommekeer en dat consumenten al veel meer gewend zijn dan men in de bedrijfsomgeving gebruikt. Videoconferen-cing wordt nu dan ook veel breder geaccepteerd, draagt in hoge mate bij aan effectiever werken, mobiliteit en de groene gedachte”, aldus Van Hoof.Of in een bedrijfsomgeving zou kunnen worden vol-staan met Skype is volgens Van Hoof afhankelijk van de toepassing van videoconferencing. “Voor een kort overleg tussen twee mensen kan het voldoende zijn, maar ‘Skype for Business’, zoals Microsoft Lync tegenwoordig heet, biedt niet de maximale kwaliteit die je voor langdurig en intensief vergaderen nodig hebt. Het is een collaboratatie-tool met video als onderdeel. We connecteren overigens zelf wel met Lync en zijn blij dat het bestaat omdat het gebruiker er steeds vaker toe aanzet om videoconferen-cing te gaan gebruiken.”Een dure oplossing voor een boardroom is videoconfe-rencing volgens Van Hoof al lang niet meer omdat alle benodigdheden en brandbreedte veel goedkoper ge-worden is. “Daarbij komt dat mobiliteit een steeds groter vraagstuk is geworden en dat we nu veel meer focussen op het op betaalbare wijze ‘enablen’ van en naar allerlei devices.”

KennisVideoconferencing was in het verleden het werkterrein van AV-specialisten. Later werd het noodzakelijk om voor een implementatie en integratie ook over voldoende netwerkkennis te beschikken. Van Hoof:: “De vraag is nu of de klant een ‘on premise’ of een cloud-oplossing wil. Met ons dealerprogramma voorzien we onze partners samen met onze distributeurs van voldoende kennis om hen daarbij op alle vlakken te ondersteunen.”Van Hoof adviseert dealers beter te anticiperen op de veranderende vraagstelling van de klant, maar ook de mogelijkheden van video communicatie, wat veel verder

gaat dan ‘van boardroom naar boardroom communica-tie’. “Dat betekent dan je een veel bredere contact-relatie moet hebben met de klant en niet alleen bij IT of facilitair management over de vloer moet komen.”

GewenningHet nog steeds niet afnemende aantal files in Neder-land laat volgens Jan Roggeveen, verantwoordelijk voor business development collaboration bij Cisco, zien dat Videoconferencing nog steeds niet is ingeburgerd bij de gemiddelde werknemer. “Toch ligt dat niet aan de techniek want die wordt juist steeds eenvoudiger in het gebruik. Het gaat niet om videoconferencing zelf maar wat je er mee doet en welke relevante veranderings-processen je hiermee wilt realiseren.” De tablet en de smartphone dragen volgens Roggeveen in hoge mate bij aan de acceptatie van videoconferencing. “Toch vraagt het voor zakelijke toepassing vaak nog om enige gewen-ning. Diezelfde schroom zag je ook in de begintijd van de mobiele telefonie.”Het gaat er volgens Roggeveen om dat je elk apparaat dat je kan gebruiken ook wilt gebruiken zonder dat je hoeft na te denken over hoe dat dan zou moeten. “Con-sumentendiensten zoals Skype en Facetime vereisen dat je lid bent van de groep. De gebruiker wil visueel communiceren ongeacht wat hij voorhanden heeft. Standaardisatie is hierin de basis. Daarnaast is de ervaring ook anders dan van een professioneel sys-teem dat specifiek voor het zakelijk gebruik van vi-deoconferencing is ontworpen.”

SnelHet goed in de markt zetten van videoconferencing door een dealer is volgens Roggeveen vooral een kwestie van goed uitleggen

TBM • DECEMBER 2014 29

Achtergrond

‘Videoconferencing is door

de voortschrijdende techniek

steeds beter te doen voor

een telecomdealer’

Page 30: TBM 10 2014

Lees uw favoriete vakblad ook online Ga naar http://issuu.com/magentapublishing

In gesprek: Melvin Harmsen

Contact Centers: een specialisme?

Overzicht SIP-toestellen

A l s t e l e c o m u w z a a k i s

www.tbmnet.nl

Jaargang 10 I Nummer 9 I November 2014

Alles over de Telecom Inspirience Awards

Voiceworks zet

met clouddiensten

nieuwe stap

P U B L I S H I N G

connexie, jaargang 152014-05 DecembertweemaandelijksP509179 afgiftekantoor ANTWER PEN X

nl.connexie.be

Hét vakblad voor de teleCoM - ICt - eN Ce reSeller IN belgIë

draadloze communicatie • navigatie • multimedia • applicaties • ict • accessoires

Wearables, de volgende big bang

IN dIt NuMMerHoe telefoneert de KMO?Orange wil telecom herdefiniërenDECT versus VOWLAN: Verleden versus toekomst

twitter @connexie

®

draadloze communicatie •

IN dIt NuMMerHoe telefoneert de KMO?Orange wil telecom herdefiniërenDECT versus VOWLAN: Verleden versus toekomst

Nummer 3Oktober 2014Jaargang 53K A N T O O R & E F F I C I E N C Y

K&E is hét vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB Plus!

10 tips voor een

open kantoorruimte

K&E is hét vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB Plus!

Orgatec 2014: kantoor van de toekomstMeer aandachtmet papier

3D printinggamechanger of hype?

Orgatec 2014: kantoor van de toekomst

Jaargang 18 I Nummer 8 I November 2014

www.computerweb.nl

Het vakblad voor het ict-kanaal

Kansen in 3D-markt Mystery caller belt Zwolle

Tweedehands softwarelicenties?

George van Brugge, FirmTel

Doe goede zaken metprinting & documentmanagement

Tweedehands softwarelicenties?

George van Brugge, FirmTel

www.kantoornet.nl

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

>> Adveo: dealers ver-wachten meer van distri

>> Visie 2015: verandering een must

>> Orgatec 2014: posi-tief gevoel overheerst

jaargang 96 • nummer 10 • dec 2014

kantoor business magazineVakhandel in goede handen bij edding Legamaster

Page 31: TBM 10 2014

waarom een gebruiker het zou moeten gaan gebruiken en welke waarde het creëert voor zijn primaire werkpro-cessen. “Het maken van die vertaalslag is het allerbelang-rijkste waar een dealer toe in staat moet zijn. Techniek is geen issue meer. Het interesseert de klant niet zozeer wat de techniek in huis heeft, maar welke voordelen hij ermee kan behalen. Die vertaalslag moet je als dealer kunnen maken. Dat laten we ze ook zien tijdens de trainingen die we geven en die onderdeel zijn van onze partnerpro-gramma’s. Wanneer je een klant kunt laten zien welke besparingen hij kan realiseren op operationele kosten en wat het aan productiviteit kan verhogen, is er veel gewonnen en wordt duidelijk wat de zakelijke relevantie van videoconferencing is.”

FlexibelHilde Verlee, countrymanager Benelux bij Polycom, is het niet eens met de stelling dat Videoconferencing nog steeds niet ingeburgerd zou zijn bij de gemiddelde werknemer “Ondanks het feit dat niet iedere werknemer gebruik maakt van videoconferencing is het gebruik van videoconferencing in de meeste organisaties niet onge-woon. Ook de populariteit van persoonlijke apparaten en de opkomst van trends zoals BYOD zorgen voor verdere ontwikkeling van videoconferencingtoepassingen. Werknemers die voor hun baan flexibel moeten kunnen werken, profiteren van deze mogelijkheden. Werkgevers profiteren er op hun beurt weer van als medewerkers onderweg net zo productief kunnen zijn als werknemers op de werkvloer.”

ExplosieVerlee vindt ook dat videoconferencing meer is dan een dure oplossing voor een boardroom. “De high-end ‘room-within-a-room’-systemen zijn dat waar videoconfe-rencing oorspronkelijk bekend mee is geworden. Maar er is sinds die tijd veel veranderd. Technologie is ten goede verbeterd: we zijn allemaal veel mobieler geworden en we willen overal vandaan kunnen werken. De manier waarop de vraag naar mobiele oplossingen voor videoconfe-rencing is toegenomen, is bijna een explosie te noe-men. Videoconferencing ligt binnen handbereik van de consument. Desktopoplossingen zijn nu ook beschikbaar als softwareapplicaties, die gebruikers beveiligde toegang geven tot een videovergadering vanaf hun desktop. Er

zijn speciale softwareapplicaties beschikbaar voor tablets en andere mobiele apparatuur. Die bieden hen dezelfde ervaring als de gebruikers die in een speciaal daarvoor ingerichte boardroom zitten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om content direct te delen via videoconferen-cing. Zelfs deelnemers met alleen audio zijn in staat de content te volgen.”

UitdagingVerlee is van mening dat videoconferentie geen moei-lijk specialisme voor dealers is, eerder een uitdaging. “De markt voor videoconferencing is immers behoorlijk veranderd door onder andere de komst van Wi-Fi, 4G en het gebruik van mobiele devices. Het draait allemaal om gebruikers en adoptie. Het heeft eigenlijk weinig zin om een videoconferencingsysteem te verkopen als het amper gebruikt wordt binnen een organisatie. Wij investeren in onze partners en helpen hen de behoefte van de eindge-bruiker te begrijpen en niet alleen die van de beslissers binnen een organisatie.”

TBM • DECEMBER 2014 31

Achtergrond

‘De manier waarop de vraag naar

mobiele oplossingen voor videocon-

ferencing is toegenomen, is bijna een

explosie te noemen’

Page 32: TBM 10 2014

Groot of klein: NETGEAR ondersteunt

“Als je een grote opdracht krijgt bij een eindklant, betekent dat dat ze vertrouwen in je hebben”, begint Karssies zijn verhaal. “Als ze dat vertrouwen hebben, waarom zou je het niet breder trekken? Uiteindelijk is een oplossing af-hankelijk van het netwerk, dus het is een perfecte manier om je omzet te verhogen en je footprint bij de eindklant te versterken. Voor de eindgebruiker is het prettig dat ie voor het netwerk niet meer afhankelijk is van een andere partij en de eindklant heeft maar één aanspreekpunt.”

Compleet“We werken al langere tijd samen met NETGEAR, met name de laatste twee jaar heel actief”, zegt Patrick Rijn-bout, sales manager bij SDC Group. “Daarmee hebben we beantwoord aan de vraag van partners. Onze partners leveren VoIP-gerelateerde systemen. Om dat soort oplossingen compleet te maken heb je ook netwerkcom-ponenten nodig. Dan kom je al redelijk snel bij NETGEAR uit. De prijs-kwaliteit-verhouding is uitstekend. Daarnaast is het een merk met een grote naamsbekendheid onder eindklanten. Bij andere merken moeten onze partners veel meer aan promotie doen.”

BetrokkenheidRijnbout spreekt over een goede band. “NETGEAR is een fabrikant waar we goed mee samenwerken. Er is wederzijds veel betrokkenheid. Voor SDC is die loyali-teit erg belangrijk. We zijn loyaal naar onze partners en verwachten dat terug, maar dat geldt ook richting onze leveranciers. Met loyaliteit bedoel ik net dat stapje extra doen. Er voor elkaar zijn als het nodig is. Met NETGEAR is die synergie er zeker. We weten elkaar gewoon goed te vinden. Het is mooi om dat terug te zien in de resultaten. Samen groeien we.”

Lol“Zoals gezegd, voor partners worden netwerkcomponen-ten steeds belangrijker”, vervolgt Rijnbout. “Een deel van onze partners pakt gewoon wat switches mee, een ander deel ziet er echt de lol van in en gaat er veel intensiever mee aan de slag. Hoe dan ook: het is een belangrijke aanvulling op het portfolio. Het is natuurlijk een groeipro-ces geweest; het feit dat telecom steeds meer IT wordt. Nu gaat bijna alles over een IP-protocol. Partners pakken bijvoorbeeld ook camerabewakingssystemen over IP erbij. Ze kunnen er inmiddels heel goed mee overweg. En als dat niet lukt staan wij, maar ook NETGEAR zelf, klaar om hen te ondersteunen. Partners hebben altijd twee bedrij-ven achter zich staan.”

ZijwieltjesKarssies vult aan: “Steeds meer telecomdealers willen iets met netwerken doen. Maar tussen willen en kunnen zit natuurlijk een groot verschil. Mijn dochter van drie wil zonder zijwieltjes fietsen, maar gaat dan ook onderuit. Onze partners hebben kennis nodig. Wij kunnen partijen die ondersteuning willen ondersteunen door middel van trainingen maar ook tijdens en na afloop van de ver-koopgesprekken. Belangrijk is daarbij dat we geen enkel onderscheid maken tussen grote en kleine klanten. Als je in de supermarkt in de rij staat met één pak hagelslag dan vragen ze ook niet of je de mensen met een volle kar voor wil laten. Want dan zou je nooit aan de beurt komen. Maar dat is wel de manier waarop veel enterprises wer-ken. Wij hebben daar een hekel aan.”

Steeds meer telecomresellers gaan zich bezig houden met infrastructuur. Logisch, vinden ze bij NETGEAR. Arend Karssies, Benelux-di-recteur bij dat bedrijf en Patrick Rijnbout van distributeur SDC Group leggen uit wat ze voor hun partners kunnen betekenen.

Arend Karssies, NETGEAR

Patrick Rijnbout , SDC

32 TBM • DECEMBER 2014

Advertorial

Page 33: TBM 10 2014

Tekst: Sef Heldens

Nieuwe headset moet zorgen voor productiviteitsboost

Van kenniswerkers wordt verwacht dat ze goed samen-werken en productief zijn. Het moderne kantoor is echter steeds vaker een kantoortuin waarbij veel mensen in dezelfde ruimte zitten, en dat op steeds minder vierkante meters. Uit onderzoek van Jabra blijkt dat 69 procent van de kenniswerkers minder productief is omdat ze gestoord worden door omgevingsgeluid of collega’s. “Er zijn geen omgangsnormen op de werkvloer voor interactie: je loopt naar elkaars bureau en begint te praten”, stelt Holger Reisinger, Senior VP Marketing, Products en Alliances bij Jabra. En wanneer een kenniswerker gestoord is, duurt het gemiddeld 23 minuten voordat hij weer zijn aanvanke-lijke taak oppakt.”

ConcentratiezoneHet op peil houden van de productiviteit is voor orga-nisaties een van de grootste zorgen, zo heeft Jabra onderzocht. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft Jabra de Evolve-headsetserie ontwikkeld. Qua uiterlijk is de Evolve-headsets in een kantooromgeving opvallend. “Omdat de Evolve-serie het design heeft van een consu-mentenproduct denken wij dat het sneller geadopteerd wordt in de kantooromgeving. Je ziet er dan heel anders uit dan een callcenter-agent of een secretaresse”, aldus Reisinger.

FeaturesDe Evolve-productlijn bestaat uit vijf modellen en is bestemd als endpoint van een UC-oplossing, geschikt

voor softphone en mobiel. Interessante features zijn de grote oordoppen die voor een heldere geluidsweergave zorgen, maar ook geluidslekkage tegengaan, waardoor omgevingsgeluid buiten blijft; Duo bluetooth variant met nano dongle voor in de PC; bedraad via USB op de PC, maar deze heeft ook een 3,5 mm jack voor in de smartphone of tablet . Verder: koppeling van headset via NFC, de active noise cancellation (anti geluid) die ook spraakgeluid wegfiltert en een ‘busy light’ dat automa-tisch aangaat bij een telefoongesprek en tevens als ‘niet storen-indicator’ handmatig aangezet kan worden. En tot slot kan er muziek geluisterd worden. Op zich een vreem-de feature voor een kantoorheadset die de productiviteit moet doen toenemen, toch? Reisinger “Dat lijkt misschien zo, maar tweederde van alle bedrijven laat muziek op de werkplek toe. Daarnaast hoeft er niet per se naar muziek geluisterd te worden, het kan bijvoorbeeld ook natuurge-luid zijn dat voor inspiratie zorgt.”

AchterhoofdReisinger besluit: “We hebben de Jabra Evolve-productlijn ontworpen met zowel de werkgever als de werknemer in ons achterhoofd en bieden hiermee een belangrijke op-lossing die zichzelf snel terugverdient door het verhogen van de productiviteit en een versnelde acceptatie door de gebruiker. Met acceptatie bedoelen wij niet alleen de acceptatie van de headset, maar zeker ook de gebrui-kersacceptatie voor het UC platform. ”

‘Er zijn geen omgangsnormen op de werkvloer voor interactie: je loopt naar elkaars bureau en begint te praten’

Dé uitdaging voor organisaties met kenniswerkers: ervoor zorgen dat de productiviteit op peil blijft. Jabra heeft internationaal onderzoek naar de effecten van omgevingsgeluid op de werk-plek gedaan. Daaruit blijkt dat 69 procent van de kenniswerkers door lawaai op de werkvloer minder productief is. Op basis van dat gegeven heeft Jabra de Evolve-serie ontwikkeld.

TBM • DECEMBER 2014 33

Review

Page 34: TBM 10 2014

Televak Centers gaat helpen met ‘hosted’Het gaat goed met Televak Centers, begint Marck Bakers, oprichter en directeur, zijn verhaal. Maar aan de kant van hosted telefonie ziet hij bij de aangesloten partners veel ‘uitdagingen’. “Ze zijn bang voor nieuwe technieken. Ze denken dat ze heel complex zijn.” Om dat op te lossen komt het bedrijf nu met een bijzonder initiatief.

Televak Centers begon als inkooporganisatie voor dealers in de mobiele telefonie, maar profileert zich tegenwoordig als distributeur met een breed aanbod aan diensten in het hele scala van de zakelijke telefonie. De band met de aan-gesloten partners is hecht. “We hebben als distributeur op dit moment een veel grotere rol dan we ooit eerder gehad hebben. De tijd dat we als inkoopinkooporganisatie alleen werden gebruikt als manier om wat voordeel te halen is voorbij. We zijn echt onderdeel van de processen die spelen tussen provider en dealer.”

HelpenDat de markt verandert, dat weet Bakers alles van. “Met mobiel is het heel moeilijk om geld te verdienen. Zakelijke klanten stappen niet zo snel meer over van provider, al-leen als er echt netwerk-problemen zijn. De providers zelf investeren veel meer in vast, wat veel meer een spel van

de lange termijn is.” De zogeheten recurring modellen, maandelijks terugkerende inkomsten, zijn interessant voor partners. “Maar je kunt niet van de ene op de andere dag die overstap maken, want dan krijg je op de korte termijn met cash-flow-problemen te maken. Je moet voorzichtig de terugkerende inkomsten zien op te bouwen. Daar helpen we mee.”

EngBakers schetst een beeld van de partners van Televak Centers. “Grofweg kun je ze in twee groepen opdelen. Een deel komt echt uit de mobiele hoek, en doet een beetje vast erbij. Dat zijn de bedrijven waarmee het voor ons allemaal is begonnen. Het andere deel heeft meer een ICT-achtergrond. Sinds een jaar of vijf wordt die groep steeds groter. De ICT-ers zijn er goed in om hun geld te verdienen met onderhoud en het schrijven van uren.

34 TBM • DECEMBER 2014

Interview

Tekst: Johan van Leeuwen

Page 35: TBM 10 2014

Televak Centers

Televak Centers werd in de zomer van 1998 door Marck Bakers opgezet, als een soort voortvloeisel uit de Stichting Sa-

menwerkende Telecomvakhandelaren. Het doel van Televak Centers is om zakelijke telecomdealers te helpen met onder andere verkoop, marketing, backoffice en beheer. Het bedrijf werkt samen met KPN,

Vodafone, Telfort Zakelijk, Dean Connect, Ziggo en Tele2. Door de jaren heen schommelde het aantal aangesloten partners tussen de 21 en de 75. Nu zijn het er 68, een aantal waarmee Bakers zeer tevreden is. “Ja-renlang hebben we veel aandacht besteed aan het werven van nieuwe

partners. Dat ging soms ten koste van de aandacht die we konden schenken aan de betrouwbare groep bestaande partners. Twee

jaar geleden hebben we besloten het anders aan te pakken en sindsdien focussen we ons meer op die laatste groep.

Dat bevalt ons uitstekend.”

Marges op hardware zijn voor hen slechts een extratje. De mobiele jongens moeten het nog vaak hebben van de transactie-vergoedingen. Maar die marges staan natuur-lijk ook onder druk. Dan moet je óf meer gaan verkopen, óf gaan cross- en upsellen. Hosted telefonie aanbieden is dan een heel logische stap, maar het blijkt geen heel makkelijke stap. Het is, zeker voor de mobiele jongens, best nog wel eng. Veel eindklanten zien hen vaak niet als de meest geschikte partij om het over Hosted Telefonie te hebben.”

InventarisatieDat ligt niet aan het kennisniveau, verzekert Bakers. “Pro-viders als KPN en Vodafone, waarmee we zaken doen, zijn kritisch op de bedrijven die hun oplossingen voor hosted telefonie kunnen aanbieden. Ze willen de kwaliteit waarborgen. Er is dus een certificeringsprogramma. Wij helpen onze partners daarmee, en hebben velen van hen opgeleid om die certificeringen te halen en hosted telefo-nie aan te kunnen bieden.” “Maar om partners te helpen gaan providers zelf ook installatiediensten aanbieden”, legt hij. “Deze diensten zijn natuurlijk concurrerend voor ons en daarom willen we dit zelf gaan doen. We houden graag de volledige controle bij de klant. Volgens ons zijn de problemen er niet zozeer op technisch gebied, maar gaat het vaak mis bij de in-ventarisatie-gesprekken. Die moeten eenvoudig maar wel compleet zijn. Dat is moeilijk.”

Duw in de rugOm de probleem met hosted telefonie voor haar partners op te lossen gaat Televak Centers dus een eigen dienst-verleningstak in het leven roepen. Speciaal daarvoor in dienst genomen specialisten op het gebied van hosted telefonie, zowel pure techneuten als projectmanagers, moeten de partners gaan helpen. Momenteel worden er door Televak Centers sollicitatiegesprekken gevoerd, vanaf januari moet de dienst gebruikt kunnen worden. “We kunnen bijvoorbeeld meegaan naar de eerste gesprekken, maar ook helpen met de installatie. Het blijft een samenspel, maar we willen een flinke duw in de rug geven.”

ExercitieBakers vergelijkt het met iets dat hij eerder deed met Televak Centers. “In de tijd van de carkit heb ik drie man aangenomen die daarmee hebben geholpen. Ze waren

zo druk dat ik ze bijna nooit gezien heb.” Of zijn nieuwe dienst ook zo succesvol wordt is natuurlijk nog niet zeker. “Het is een behoorlijke exercitie. We zullen onderweg ook zeker ons leergeld betalen. Maar tot nu toe krijgen we zeer positieve reacties op het plan. In eerste instantie is het bedacht als een tijdelijk project dat na een aantal jaar overbodig zou zijn. Maar ik krijg nu zelfs reacties van partners die dit ook op de langere termijn erg zien zitten. Ze zien het als een manier om te bezuinigen op overhead en hun organisatie meer ‘lean and mean’ te maken.”Ook voor de providers waarmee Televak Centers samen-werkt is dit volgens Bakers erg interessant. “Natuurlijk, uiteindelijk maakt het hen niet uit of eindklanten linksom of rechtsom bij hen uitkomen. Maar als onze partners echte solution partners worden, partijen die een complete menukaart kunnen aanbieden en de verkoop snel op orde hebben, is dat voor hen natuurlijk alleen maar heel prettig.”

TBM • DECEMBER 2014 35

Interview

Page 36: TBM 10 2014

Tekst: Sef Heldens

Portland Europe lanceert communicatie-platform

Distributeur Portland Europe heeft tijdens het partner-event ‘CaaS is Now’ het platform Com-munication as a Service (CaaS) gelanceerd. Het platform bestaat uit verschillende cloud based communicatiediensten. “Wij geven de reseller een unieke totaaloplossing waarbij IT en telecom samensmelten. Ook de traditionele telecomaanbieder kan nu bij ons aankloppen voor het leve-ren van managed telecomdiensten”, aldus Kim van Brugge, CEO van Portland.

Portland Europe is het grootste distributieplatform gespecialiseerd in cloud en managed services. Als UC innovator wil het Nederlandse bedrijf binnen een jaar de grootste aanbieder van CaaS-diensten zijn. Tijdens het CaaS is Now Event werden resellers bijgepraat over de oplossingen die Portland levert van onder meer Firmtel en 3CX.

VertrouwdVan Brugge: “De telecomreseller heeft definitief de macht over telefonie verloren. Telefonie is IP geworden en daarmee het domein van de IT-dienstverlener. Door het ontbreken van significante upfront investments kunnen MKB-bedrijven massaal overstappen op IP-telefonie, waarbij zij op zoek gaan naar één aanspreekpunt voor alle ICT-diensten. Helaas kunnen zij zelden bij hun ver-trouwde leverancier terecht. Dat gaan wij veranderen.”

OpenheidDe grote kracht van het CaaS-platform van Portland ligt volgens de distributeur in de openheid van de infrastruc-tuur. De advanced UC-diensten op gebied van spraak, video en tekst zijn naadloos integreerbaar met de andere hosted- en cloud-diensten van Portland. Maar het systeem kent ook vele mogelijkheden om gegevens uit te wisselen met software van derden.

KnokkenDe telecomdealer kan bij Portland Europe aankloppen, maar de distributeur ziet CaaS als een perfecte maar ook noodzakelijke aanvulling op het portfolio van de IT-dienst-verlener. Van Brugge: “Wij bieden een ICT-platform waarbinnen alle diensten te integreren zijn en waarbinnen de IT-specialist een centrale rol speelt. Hij kan nu eindelijk een ontzorgde werplek bieden, inclusief alle communi-catiediensten. Zo is de dienstverlener verzekerd van een sterkere band met zijn klant, maandelijkse inkomsten en een stroom nieuwe klanten.” Portland gaat hoog inzetten op CaaS. “Binnen een jaar zijn wij de grootste aanbieder. Daar gaan we samen met onze partners keihard voor knokken”, aldus de CEO.

‘De telecomreseller

heeft definitief de

macht over telefonie

verloren’

36 TBM • DECEMBER 2014

Reportage

Page 37: TBM 10 2014

Hans Steeman is team-manager bij een interna-tionale mobiele operator

en freelance journalist. Als specialist op het gebied

van telecomproducten en -technologieën schrijft hij

elke maand een technische column in de TBM.

Tekst: Hans Steeman

G.Fast: de wederopstanding van koperdraad

Met het steeds sneller worden van de inter-netverbinding, heeft xDSL in al zijn varian-ten een beetje afgedaan. Glasvezel en coax bieden snelheden aan die minimaal al snel 100 Mbit/s zijn. Hoe duurder, hoe sneller, en de consument heeft niets te klagen. Hooguit over de beschikbaarheid in zijn woongebied.

Daar staat xDSL tegenover dat onder sommige om-standigheden echt niet veel verder komt dan 8 Mbit/s downlink en 0,8 Mbit/s uplink. Meestal veroorzaakt door de grote afstand tussen de eindgebruiker en de telefoon-centrale. Dit is niet langer te handhaven en extra wrang nu mobiele netwerken eenvoudig symmetrisch 25 Mbit/s of meer op die locaties kunnen aanbieden. De vraag naar glas neemt toe en veel gemeentes zetten alles op alles om maar het minimale aansluitniveau van 30% te bereiken. Dan gaat eindelijk de schop in de grond en worden de woningen aangesloten op de digitale snelweg met toekomst.Bij mijn recente bezoek aan ZTE in China (hofleverancier van ons eigen KPN) werd ik gewezen op het G.Fast project. G.Fast is een technologische ontwikkeling om de onvolprezen koperdraden van het telefonie netwerk weer nieuw leven in te blazen. Dat KPN veel interesse heeft is evident. Ze zien het als een mogelijkheid om het telefonie-netwerk weer een nieuwe impuls te geven.

Bij G.Fast wordt de glasvezelverbinding niet naar de woningen gebracht (Fiber to the Home), maar enkel naar

een verdeelpunt in de straat (Fiber to the Curb). Dit is veel goedkoper omdat het veel graafwerk uitspaart. Vanaf dat verdeelpunt kunnen de traditionele telefoonlijnen, mits niet langer dan zo’n 100 meter, de woning met de glasveze-linfrastructuur verbindingen. Bij deze korte afstanden kan G.Fast over koperdraad hoge snelheden bereiken met een theoretisch maximum van 1 Gbit/s. In de praktijk zal 100 Mbit/s een reële optie zijn.

Omdat in Nederland glasvezelaanbieder Reggefiber en het vaste telefonienetwerk uit dezelfde stal (KPN) komen, zal de drang om in hoog tempo verder te gaan met de verglazing van Nederland beslist onder druk komen te staan. Waarom veel geld in graafwerk stoppen, als het met een goedkopere upgrade voorlopig ook kan. Econo-misch logisch, maar of het goed is voor de technologi-sche ontwikkeling van Nederland is sterk de vraag. Glas is toekomst en heeft mogelijkheden die uniek zijn voor dit medium. Helaas vraagt het een flinke investering maar die kan over vele tientallen jaren of mogelijk nog langer terugverdiend worden. Onze economie vaart daar wel bij. Daar zou de ACM nog eens goed naar moeten kijken.

TBM • DECEMBER 2014 37

Column

Page 38: TBM 10 2014

Dividino komt met nieuwe smartphonesDividino Group gaat twee nieuwe smartphones van General Mobile in Nederland te introduceren. De General Mobile Discovery II krijgt de primeur de eerste smartphone in Nederland te gaan worden met een 2 GHz true oc-ta-core processor.

Sinds juni van dit jaar zijn de smartphones van General Mobile via Dividino Group in Nederland verkrijgbaar. Met een dikte van slechts 7,9 mm behoort de Discovery II tot het segment smartphones van de dunste categorie. Bijzonder is het 5 inch grote Full-HD beeldscherm met een schermrand van slechts 1 mm dik.

2015-versie van SwyxWareSwyx, specialist op het gebied van Unified Communications-oplossingen voor het MKB, heeft SwyxWare 2015 geïntroduceerd. Deze versie voorziet gebruikers van een nieuwe app voor mobiele apparaten die draaien op IOS of Android en biedt daarnaast onder-steuning voor andere smartphones en tablets voor bedrijfsbrede communica-tie.

“Daarnaast biedt SwyxWare 2015 nieuwe func-tionaliteiten en verbeteringen in de bestaande SwyxIt! desktop client, waaronder een alterna-tieve touch-geoptimaliseerde gebruikersinterface voor Windows 8-omgevingen en nieuwe

mogelijkheden voor veilige verbindingen buiten het bedrijfsnetwerk zonder een VPN”, aldus de makers. De nieuwe versie van SwyxWare komt tegemoet aan de groeiende behoefte van gebruikers aan mobiele Unified Communications-oplossin-gen voor zowel binnen als buiten het kantoor. SwyxWare 2015 biedt namelijk de basis voor een naadloze integratie tussen mobiele werkers en andere medewerkers, ongeacht hun locatie. De volledig nieuw ontworpen mobiele app voor besturingssystemen van IOS en Android onder-steunt de Adaptive User Interface-technologie die automatisch verschillende schermen toont voor zowel smartphones als tablets.

Sleeve voor-komt buigen en stelen iPhone6Op Kickstarter heeft Rishi Soekhoe zijn project ‘6 pocket’ gelanceerd. De 6 pocket is een ‘sleeve’ voor de iPhone 6 met een magnetisch anti-diefstal sys-teem en voorkomt tevens een gebogen telefoon.

Kort na het uitbrengen van de iPhone 6 en de 6 plus klaagden veel gebruikers dat het grotere formaat van de telefoons problemen oplever-de met te kleine jeans broekzakken en voor gebogen telefoons zorgde. De 6 pocket sleeve wordt aan de riem gedragen. Het ontwerp van de 6 pocket is uniek door het gebruik van het magnetische anti-diefstal systeem. De sleeve bevestigt en vergrendelt zich automatisch door middel van magneten. Het ontkoppelen is alleen mogelijk door de sleeve 180 graden te draaien en dit voorkomt verlies en diefstal.

App voor eenvoudig delen gegevensInnovatiehuis Decos lanceert de webapplicatie Preso.tv. Met deze gratis app kunnen gebruikers tijdelijk en veilig documenten uploaden en delen voor een vergadering of presentatie, zonder dat ze daarbij een profiel hoeven aan te maken of persoonlijke gegevens als een mailadres moeten achterlaten.

Preso.tv is beschikbaar als webapplicatie op www.preso.tv, maar ook als native app voor de iPad en de iPhone. Die Apple-app kan gedown-load worden via iTunes. Een bèta van de app

werd reeds in juni dit jaar gepubliceerd en thans heeft de Apple-variant van de app wereldwijd al 11.000 gebruikers. “Een presentatie of document delen met Preso.tv is erg eenvoudig. De gebruiker kan door middel van drag-and-drop de presen-tatie uploaden naar de Preso.tv-cloud. De app genereert vervolgens een webadres waar de pre-sentatie wordt uitgezonden. Door deze url-code te delen kunnen mensen de presentatie op hun eigen device volgen, tegelijk met de presenta-tor. Een door de app gegenereerde Presocode zorgt er daarbij voor dat de presentatie enkel kan worden waargenomen door mensen die de code invoeren”, zo leggen de makers uit.

38 TBM • DECEMBER 2014

RedactieProductnieuws

Page 39: TBM 10 2014

Idiligo kiest voor HidashHiIdiligo, een bedrijf dat organisaties helpt om documenten te presenteren, websites te delen en geavanceerde scripting te gebruiken in een online meeting, heeft gekozen voor We-bRTC-oplossing HidashHi.

Een uitgebreide zoektocht naar een partij die moderne real-time online communicatie diensten biedt eindigde bij HidashHi. De keuze viel op de innovatieve en laagdrempelige services, die ge-baseerd zijn op de nieuwe standaard WebRTC.

WebRTC is de meest recente innovatie op het gebied van video-, voice-, chat- en datacommu-nicatie.Idiligo heeft een wereldwijde ambitie, het bedrijf is recent van start gegaan in Brazilië en Duits-land. Aan de vooravond van een verdere inter-nationale roll-out, vond Idiligo een zeer betrouw-bare en professionele partner in HidashHi. “Het enthousiaste, gedreven team en de manier van samenwerken en samen ondernemen spreekt ons enorm aan”, zegt CEO Frank Korthouwer.

Oplader en beschermhoes in éénXtorm, fabrikant van mobiele stroom oplossingen, lanceert als eerste in Europa een oplader voor de iPhone 6 én beschermhoes in één. Het draagt de naam Xtorm Power Case for iPhone 6.

“Gemiddeld raakt 89% van alle smartphone-ac-cu’s voor het einde van de dag leeg”, weten de makers. “Lastig wanneer onderweg, buiten of waar dan ook de iPhone in gebruik moet blijven, terwijl er geen stopcontact in de buurt is of er geen tijd is om tijdens het opladen bij een vast punt te blijven wachten. Om dit probleem op te lossen brengt Xtorm mobiele, praktische opladers op de markt voor smartphones en tablets.”

De Xtorm Power Case for iPhone 6 is er daar één van. Het is een multifunctionele beschermhoes voor de iPhone 6. Behalve om de iPhone te beschermen, is met behulp van de ingebouwde batterij deze beschermhoes ook bedoeld om de iPhone 6 te voorzien van extra energie. Dankzij de strakke vormgeving sluit de Power Case naadloos aan om de iPhone 6.

FRITZ!Powerline-model voor intensieve toepassingenAVM introduceert de FRITZ!Powerline 1000E. Dit is het eerste FRITZ!Power-line-model dat doorvoersnelheden tot 1200 Mbit per seconde biedt via het elektriciteitsnet. Hierdoor is de FRIT-Z!Powerline 1000E ideaal voor band-breedte-intensieve toepassingen zoals HD-streaming en NAS-verbindingen.

De FRITZ!Powerline 1000E is ontwikkeld op ba-sis van de nieuwe HomePlug AV2-standaard en maakt op alle drie draden van het elektriciteitsnet gebruik van MIMO-technologie. Dit vergroot vol-gens AVM het bereik met maximaal 60 procent ten opzichte van andere powerline-oplossingen en zorgt voor een betrouwbaarder gegevens-overdracht. Net als bij alle andere

FRITZ!Powerline-producten wordt de gege-vensoverdracht bij de nieuwe gigabit powerli-ne-oplossing veilig versleuteld met een unieke encryptiesleutel.

Huawei en Red Hat werken samen aan oplossingHuawei en Red Hat kondigen een nauwere samenwerking aan. Door hun gezamenlijke werkzaamheden uit te breiden, versnellen Huawei en Red Hat hun samenwerking rondom OpenStack voor Network Functions Virtualization (NFV), een belangrijke functionaliteit voor Communication Service Providers (CSP’s).

Door dit initiatief worden de domeinexpertise van Huawei en de uitgebreide ervaring met telecom-bedrijven gecombineerd met de OpenStack en opensource-expertise van Red Hat. CSP’s kunnen zo geholpen worden bij het implemente-ren van cloud computing met een carrier-grade OpenStack-oplossing. Beide bedrijven willen Red Hat Enterprise Linux OpenStack Platform en Huawei’s FusionSphere Cloud OS op manage-mentlaag integreren, om zo een uniforme, open, flexibele en productieklare cloud-oplossing te bie-den om de NFV-evolutie van telecombedrijven te ondersteunen. Met hun samenwerking zijn Hua-wei en Red Hat van plan om hun upstream-con-tributies, engineering, product en go-to-market inspanningen op één lijn te brengen, om daarmee de adoptie van OpenStack voor NFV-implemen-taties door CSP’s te bevorderen.

TBM • DECEMBER 2014 39

RedactieProductnieuws

Page 40: TBM 10 2014
Page 41: TBM 10 2014

INTERCONNECT

UW PARTNER VOOR:• Cloud hosting• Hosted Telecom• Glasvezel• Zakelijk DSL• Datacenter

Hosting - Breedband - DatacenterSteenbok 1, 5215 MG ‘s-HertogenboschPark Forum 1041, 5657 HJ Eindhoventelefoon: 073 - 88 000 00www.interconnect.nl

WESTCON

Westcon Unified Communications & Collaboration (UCC) is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toege-voegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Net-work Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Tevens is Westcon de eerste distributeur met Gold Status voor Microsoft’s Partner Network Communications door het leveren van best-in-class, op Microsoft Lync-gebaseerde oplossingen. Het team van Westcon levert unieke programma’s en een goede ondersteuning waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen en waardoor wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt. Westcon UCC 

Meidoornkade 12                                  3992 AE HoutenTel: +31 (0)30 248 94 55Fax: +31 (0)30 248 92 00 [email protected]

Leveranciers: Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Microsemi, Microsoft Lync, Oracle, Plantronics, Polycom, Sennheiser, SNOM, Sonus en Transition Networks

OOK IN DE BUSINESS GUIDE?

Neem contact op met Nathalie Thomassen. [email protected]

INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE

ALL-IP SPECIALIST IN:• Bedrijfstelefonie• Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog)• Datacommunicatie• VPN• Betalingsverkeer• Alarm• Internet access• Managed Firewall• Co-locatie• Lync in de Cloud• Sales & Support voor resellers

Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit.

Weena 6703012 CN Rotterdamtelefoon: (088) 463 67 30fax: (088) 463 67 99e-mail: [email protected]

Business Guide

TBM • DECEMBER 2014 41

Page 42: TBM 10 2014

Zero Moment of TruthZakelijke inkopers vertonen meer en meer het aankoop-gedrag van consumenten. 52 procent van de zakelijke kopers verwacht dat binnen drie jaar tenminste de helft van hun inkopen online te doen. Aldus internationaal onderzoek van Forrester Consulting.

Ik weet dat er nog niet veel telecomdealers zijn met een webshop, maar het geeft te denken als je leest dat drie op de vier kopers zegt opnieuw te zullen kopen van een leve-rancier die een gebruiksvriendelijke website heeft. “Voor

bedrijven zijn er daardoor grote groeimogelijkheden als zij het koopproces even gemakkelijk maken als het online

bestellen van een boek”, aldus Forrester. Een open deur, absoluut. En natuurlijk verkoopt u een totaal-

oplossing die op maat gesneden samengesteld is om het probleem van uw klant op te lossen. Dat is niet eenvoudig als standaard propositie in een webshop te zetten. Maar vergis u niet. SIM-kaartjes, smartphones, tablets, bureau-

toestellen en zelfs Hosted Voice-abonnemen-ten; via een webshop zijn ze simpel en snel

te bestellen. Niet bij u? Dan vast bij uw huidige concur-rent. Of uw nieuwe: Bol.com? CoolBlue? Hema.nl?

De internetrevolutie heeft de afgelopen jaren huisgehou-den aan de technologische kant van onze branche. Nu is de commerciële kant aan de beurt. En dan heb ik het niet alleen over online kopen en bestellen. Want voordat een zakelijke klant überhaupt contact opneemt met een telecomdealer heeft hij er gemiddeld al 69 procent van zijn ‘Customer journey’ opzitten, vertelde marketing directeur Bas Baars op de Mitel-partnerdag in Antwerpen. Google noemt dit de ‘Zero Moment of Truth’: de oriëntatiefase van een klant, en die vindt voornamelijk online plaats. Dus is het zaak dat uw potentiële klanten uw (bedrijfs)naam tegenkomen wanneer zij achter hun iPad informatie inwinnen over de nieuwste telecomoplossingen. Uw klant verandert. Zorg dat u hem bijhoudt.

Sef HeldensHoofdredacteur en uitgever TBM

Slotpagina

De TBM Kick Off verschijnt half januariDaarin gaan we vooruitblikken op 2015. Wat staat ons in het nieuwe jaar te wachten?

Huwelijksaanzoek met 99 iPhones misluktEen man in China heeft zijn vriendin een hu-welijksaanzoek gedaan door 99 iPhones 6 in de vorm van een hart neer te leggen. Helaas voor hem wees de vrouw het aanzoek af.

De man, een jonge programmeur, had de 99 iPhone 6-modellen, nog in de verpakking, op een pleintje gerang-schikt. In het midden van het hart bood hij zijn vriendin een bos bloemen aan en vroeg haar ten huwelijk. Zij was echter niet onder de indruk en wees het aanzoek af. De 99 iPhone 6-modellen kosten in totaal ruim dan 65.000 euro, naar verluidt twee jaarsalarissen van de man.

bron: www.portablegear.nl

NoPhone als warm broodje verkochtNa een succesvolle crowdfundingcampagne is de NoPhone daadwerkelijk in de verkoop gegaan. Inmiddels zijn er al 2000 stuks van verkocht. Opmerkelijk, voor een vierkant stuk-je plastic.

De NoPhone is, zoals de naam al zegt, geen telefoon. Je kunt ‘m tegen je gezicht houden en net doen alsof het een echte smartphone is. Daar houdt het mee op. De prijs is ongeveer tien euro.“De NoPhone is bedacht om tegemoet te komen aan de constante behoefte van mensen om een mobiel apparaat vast te houden. Zonder gebruikers er van te weerhouden om hun directe omgeving volledig te ervaren”, verklaren de makers ervan.

bron: www.computeridee.nl

42 TBM • DECEMBER 2014

Page 43: TBM 10 2014
Page 44: TBM 10 2014

Q-MUSICNEEMT MET MINDERGEENGENOEGENNet als Nuon, Bakkersland en duizenden andere zakelijke klanten, vertrouwt Q-music op Tele2 voor hun zakelijke communicatie. Want of u nu gespecialiseerd bent in muziek, energie, brood of iets heel anders, Tele2 zorgt ervoor dat u kunt doen waar u goed in bent. Voor úw klanten. Kijk op tele2.nl/zakelijk wat wij voor u kunnen betekenen.

A4Zakelijk.indd 1 10/11/14 11:54