2013 l TBM 2

52
JAARGANG 9 | NUMMER 2 | FEBRUARI 2013 tbm www.tbmnet.nl telecom business magazine KPN en Opta Een bijzondere relatie IP-PBX-overzicht 2013 Welk product heeft welke USP's? MWC Barcelona Wat kunnen we verwachten? A l s t e l e c o m u w z a a k i s ! Dinsdag 19 maart Congres Healthcare Lees meer op pagina 19 TELEVERSAL BIEDT RESELLER 'ACCESS TO PERFORM'

description

Als telecom uw zaak is.

Transcript of 2013 l TBM 2

Jaargang 9 | nummer 2 | februari 2013tbmwww.tbmnet.nltelecom business magazine

KPN en OptaEen bijzondere relatie

IP-PBX-overzicht 2013Welk product heeft welke USP's?

MWC BarcelonaWat kunnen we verwachten?

A l s t e l e c o m u w z a a k i s !

Dinsdag 19 maart

Congres HealthcareLees meer op pagina 19

Televersal biedT reseller 'aCCess To perform'

It’s time for Dean.

Dean Connect is dé Telecom provider voor Telecom en IT resellers die zich richten op de zakelijke markt. Dean Connect groeit hard. Steeds meer bedrijven kiezen voor Dean. Dean is uniek en combineert hoge besparingen met uitzonderlijke service en kwaliteit. Bovendien biedt Dean’s Partnerprogramma hoge vergoedingen en een sterk partnership. Ga ook een partnership aan met Dean, bel 085-1110851 of kijk op www.deanconnect.nl voor meer informatie.

| Dean ISDN (CPS/WLR) | Dean Access (Sip Trunk - VoIP) | Dean Hosted (Hosted/Cloud Telefonie - VoIP) |

| Dean Internet (ADSL/VDSL/SDSL/SDSL.bis/Glasvezel) |

ONGEKENDE SERVICE! ENORME BESPARING!

Wat is Mulder Connect voor een club?Mulder Connect is een multidisciplinair specialist. We verzorgen advies, realisatie en onderhoud van data-infrastructuren, tele-communicatieoplossingen en IT (hard- en software) projecten.

Wat maakt jullie anders dan anderen? We willen met onze klanten praten over hun behoeftes en uitda-gingen. Aan de hand van een juiste inventarisatie bouwen we uit-eindelijk de oplossing. We hebben het dan meestal ook niet over producten of merken die we in ons portfolio hebben. We lopen ook niet altijd voorop met nieuwe innovaties. We staan bekend in de markt als een kwalitatieve organisatie met het belang van onze klanten voorop. Onze oplossingen moeten werken en geen kinderziektes vertonen. We plaatsen onszelf in het segment van trendvolgers.

Waar vragen jullie klanten om? Klanten vragen op dit moment om besparingsmogelijkheden op hun totale communicatiekosten. Dit heeft uiteraard veel te maken met de economische tijd. Veel van onze klanten zitten in het MKB. We zien sinds anderhalf jaar dat dit klantsegment ook interesse toont in Voice over IP. Dat komt vaak omdat de klant denkt dat het goedkoper is. De andere voordelen zijn helaas nog onderbelicht of ondergeschikt.

Welke trends volg je op de voet? De technische vast-mobiel integratie. We merken dat een aantal klanten van ons hier belangstelling voor heeft. Deze groep heeft hoge verwachtingen over vast-mobiel integratie, met name inzake de (technische) functionaliteiten. We merken in het vast-mobiel aanbod wel dat volledige vast-mobiel integratie nog in de kinderschoenen staat.

En in welke trend geloof je absoluut niet? Dat vaste telefonie gaat verdwijnen. Ik ben ervan overtuigd dat de komende jaren vast-mobiel integratie ‘hot’ wordt, maar het vaste toestel zal nooit geheel verdwijnen. Dat deze uiteindelijk integreert in de PC of laptop, sluit ik niet uit.

Schuiven telecom en IT inderdaad in elkaar? Zeker weten. Mulder Connect is ook voortgekomen uit twee IT-bedrijven en een communicatiespecialist. Wel heeft Mulder Con-

nect de diverse activiteiten (data-infra, voice en IT) in drie units gehouden. Elke unit moet zijn eigen broek ophouden. We maken gebruik van elkaars kennis, maar zijn niet geheel geïntegreerd met elkaar.

Wat is jullie mooiste deal ooit?Elke deal is mooi, hoe groot of hoe klein ook. Als ik er toch één mag noemen, dan is het een grote onderwijsgroep in de buurt van Arnhem. Alle disciplines binnen Mulder Connect voeren werkzaamheden uit voor deze klant. Mulder Connect verzorgt ook de gehele interne helpdeskfunctie. Vooral het multidisciplinair samenwerken bij deze klant spreekt mij erg aan.

Voor wie of wat heb je bewondering in de branche?De saamhorigheid binnen de branche. Wij werken regelmatig met concullega-telecombedrijven samen aan een klantcase. We gaan dan open en eerlijk met elkaar om, om uiteindelijk de klant een goed functionerende oplossing te kunnen bieden. We hebben weinig last van echte harde concurrentie.

Wat is de grootste bedreiging voor de telecomdealer? Onvoldoende focus binnen je eigen organisatie en bij je klanten-bestand. De telecommarkt gaat zo ontzettend snel. Je zou elk jaar een totaal ander portfolio kunnen adviseren en verkopen. Qua kennis is dit niet bij te houden. Het kiezen van de juiste, toekomstbestendige communicatieoplossingen en -producten is erg moeilijk, maar wel noodzakelijk.

Waar staat Mulder Connect in 2020? Ik hoop dat we in 2020 een lichte groei qua personeelsbestand hebben doorgemaakt en dat we onze Voice- en IT-units nog meer hebben geïntegreerd. Ik sluit ook niet uit dat we in 2020 mobiele telefonie in ons portfolio erbij hebben, als gevolg van de ontwik-kelingen in de integratie van vast en mobiel. •

7 interview TEKsT: AnnE DE HAAn

10 vragen aan…

remco Holtman

FunCTIE: sAlEs MAnAgEr

BEDrIJF: MulDEr COnnECT

BEsTAAT sInDs: MulDEr COnnECT KOMT VOOrT uIT DrIE VErsCHIllEnDE BEDrIJVEn, WAArVAn HET OuDsTE BEDrIJF MEEr DAn 20 JAAr BEsTAAT

AAnTAl MEDEWErKErs: 35

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 3

7 inHoUD

Deze maand in tbm

De relatie tussen KPN en Opta

KPn en toezichthouder Opta hebben een

bijzondere relatie. We geven antwoord op acht

belangrijke vragen en kijken naar de gevolgen

voor het kanaal.

pagina 12

IP PBX op locatie houdt voorsprong

Hosted VoIP mag dan een hippe verschijning

zijn en in potentie een belangrijke groeimarkt

bieden, IP PBX is zeker voor de lagere

marktsegmenten altijd nog een rots in de

branding.

pagina 20

De stabiele factor Panasonic

Panasonic is al ruim twintig jaar lang een

stabiele en belangrijke factor in de zakelijke

telefonie, maar die constantheid betekent

niet dat er bij Panasonic niets gebeurt.

Een interview met Karl Everaert.

pagina 30

VoIP: dagboek van een eindgebruiker

lekker goedkoop bellen en snel internetten

kan met VoIP. Kán, maar in de praktijk kan

het een crime worden. Het gevolg?

Een groot bekabeld toestel op je bureau.

Het dagboek van een eindgebruiker.

pagina 42

7 colofon

tbmtelecom business magazine

is een uitgave van

Bijsterhuizen 31-476604 lV Wijchentel: (024) 345 41 50www.TBMnet.nlTwitter: @TBMnetlinkedIn: Dutch Telecom Channel

HoofdredactieJoost Heessels([email protected])

adjunct-hoofdredacteurJohan van [email protected]

eindredacteurDaniëlle [email protected]

medewerkerslaurens van Aggelen, Edwin Feldmann, Anne de Haan, Joost Heessels, Martijn Kregting, Jan van Kruijsdijk, Teus Molenaar, Marc rutten, Bram semeijn, Hans steeman, rex Vermeulen, Tim Wijkman

accountmanagerssusanne Plank ([email protected])

advertentie-administratieAnnet Poelen, sandra Timmermans([email protected])

vormgevingBeeldstorm.nl, geert roelofs

Druksenefelder Misset

[email protected]

abonnementsprijzenAbonnement € 80,- (exclusief 6% BTW)Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opge-zegd. De algemene leverings- en betalingsvoor-waarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr. 10041872.

© Copyright 2013niets uit deze uitgave mag worden verveelvou-digd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoon-lijke of materiële schade veroorzaakt door on-juistheden in deze uitgave.

Issn 1388-218X

4 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

7 voorwoorD

Deze maand in tbm

service is everythingDe telefoon is geen telefoon meer. Ondertussen is het wel het meest onmisbare communicatiemiddel voor de meesten van ons. Als je je telefoon (want zo mag je m nog steeds wel noemen) een dag vergeet, ben je totaal onthand. Behalve dat je hem vergeet, kan hij ook nog stuk. En dan ben je nog verder van huis, want dan heb ben je de controle over je totale communicatienetwerk, inclusief onder andere mail, social media en nieuwsvoorziening helemaal kwijt. Dat hij stuk gaat en in het reparatiecircuit terecht komt, wil je al helemaal niet. En dat moet je ook niet willen, zo bleek mij tijdens een inkijkje in het servicecircuit waar je mobiel in zo’n geval in belandt. Je komt in een wereld terecht waar jouw belang als klant niet meer automatisch centraal staat. Een duidelijke verbetering is dat op veel verkooppunten, bij resellers en in de retail, eerst een analyse van de storing wordt gemaakt. ‘Heeft u hem al opnieuw opgestart’, als voorbeeld. De helft van de storingen wordt er dan al uitge-haald. Maar als je in de doos belandt die iedere dag naar de reparateur gaat, ben je pas echt aan de beurt. grote operators sluiten hiervoor service-contracten met speciale servicebedrijven. De operators zijn dus de klant van deze reparateurs, en niet u. Dus u bent ook niet meer de koning. Het logistieke proces rondom uw telefoon is niet geoptima-liseerd, en daardoor is uw toestel over het algemeen zeker een week weg. Dit terwijl de reparatie meestal snel gepiept is. Verder is er nauwelijks communicatie tussen de service-bedrijven en de fabrikant van de toestellen, die is immers óók niet de klant. specifieke fouten in types komen dan ook niet bij deze reparateurs. Aan de andere kant worden fou-ten van deze reparateurs niet gekoppeld aan de fabrikant. Hierdoor duurt de verwerking van uw toestel niet alleen langer, maar kan het ook zijn dat het toestel gerepareerd wordt teruggestuurd, maar nog wel degelijk mankementen vertoond. Vooral bij toestellen met specifieke kinderziektes speelt dat op. Voor bedrijven in onze branche is het belang-rijk hier aandacht aan te besteden en dit proces te verbe-teren. Voor iedere klant geldt: service is totaal onbelangrijk als je het niet nodig hebt. Maar op het moment dát je het nodig hebt, is het bijna van levensbelang. Zeker als het je mobieltje betreft.

Joost HeesselsHoofdredacteur TBM

3 10 vragen aan...

7 Nieuws

12 KPN en Opta

16 Voorbeschouwing MWC

19 Congres Healthcare

20 Toekomst van IP PBX

22 IP PBX Overzicht

26 Coverstory: Televersal

29 Column Michiel Struycken

30 Interview met Karl Everaert, Panasonic

33 Magenta Academy

35 Stefan Rooyackers over internetmarketing

36 Nieuwe mobiele devices

39 Column Jorg Muskens

40 VoIP: de stand van zaken

42 Dagboek van een VoIP-gebruiker

45 Productnieuws

48 Telecom Business Guide

50 Column Rex Vermeulen

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 5

Advitronics is geen onbekende voor het in april 2012 geopende Gezondheidscentrum Krimpen, vertelt huisarts Ruud Klomp. “Wij werkten met 5 huisartsenpraktijken in het oude gezondheidscentrum, waar we sinds 2001 al telefooncentrales gebruikten die Advitronics had geleverd. Destijds waren dat allemaal aparte centrales. Op zich functio-neerde dat goed en we waren tevreden over de service van Advitronics. Maar met de verhuizing naar een nieuw pand wilden we ons oriënteren op nieuwe mogelijkheden op telefoniegebied.” Omdat ook de bij de nieuwbouw betrokken ar-chitect via andere projecten goede ervaringen had opgedaan met Advitronics, werd besloten om eerst met deze aanbieder om tafel te gaan zitten, vertelt Ruud Klomp. “Er was nu natuur-lijk een wat andere situatie. Behalve de 5 huisartsenpraktijken met in totaal 19 huisart-sen, huisvest het gezondheidscentrum nu nog een reeks andere gezondheidsdisciplines, zoals fysiotherapeuten en een apotheek – 28 in totaal. We zijn nu zelfs een van de grootste gezondheidscentra ven Nederland. Dat vergt ook een hele andere telefonie-infrastructuur.” “In november 2009 zijn we benaderd om een voorstel te maken voor de telefonische bereikbaarheid van het nieuw te bouwen Gezondheidscentrum”, vertelt projectleider en adviseur Rik van Schaijk van Advitronics. “Vanaf maart-april 2012 zijn alle disciplines verhuisd naar de nieuwe locatie. We hebben daar de bereikbaarheid geregeld voor de vijf huisartsenpraktijken, drie fysiotherapie-praktijken, een apotheek, een meldpunt, een diëtiste, cesartherapie, IntoEars, en voor het bestuur van het gezondheidscentrum.

Helder adviesIn diverse gesprekken adviseerde Advit-ronics zowel de huisartsen als de andere partijen in het pand. “Men gaf ons een heel duidelijk beeld van alle mogelijkheden waar

we als huisartsen wat aan hebben. Daarnaast inventariseerde Advitronics ons belgedrag en adviseerde en regelde op basis daarvan alle nieuwe abonnementen. Het was verder ook heel prettig dat we ons als huisartsen alleen met onze eigen wensen en behoeften bezig hoefden te houden. Advitronics ging zelf met de andere gebruikers in gesprek.” Advitronics heeft in het nieuwe gezonheids-centrum uiteindelijk een reeks NEC SV8100 telefooncentrales gekoppeld geplaatst, die virtueel als één centrale functioneren. Daarbij hebben de aanwezige fysiotherapiepraktijken externe locaties die we ook gekoppeld hebben vanuit de telefooncentrale. Zij werken ook vanaf andere locaties met deze centrale via een aantal VPN-verbindingen.

Juiste bereikbaarheidDe telefooncentrales zijn volgens Van Schaijk uitgerust met aansluitingen voor traditionele telefonielijnen maar ook VoIP-lijnen, om zo voor iedereen de juiste bereikbaarheid binnen te brengen. “Bij de huisartsenpraktijken heb-ben we de bereikbaarheid ontzettend moeten vergroten, één praktijk ging van één binnen-komende lijn naar elf gelijktijdige lijnen, en dat alleen nog maar op het praktijknummer.” Het systeem is daarnaast ook zo ingericht dat wanneer het te druk wordt, er een andere tekst gegenereerd wordt voor de patiënt zodat die weet dat het druk is en alleen nog voor spoed kan kiezen. Zo is de praktijk altijd voor

spoed te bereiken en lopen wachttijden niet op tot niet-acceptabele tijden. Aan de voorzijde van het pand heeft Advitronics de toegangs-controle geregeld, zodat patiënten buiten openingstijden de gewenste discipline in het centrum kunnen bereiken. De gebruiker krijgt een oproep aangeboden op het telefoon-toestel en kan via een monitor zien of het inderdaad de patiënt is die aanbelt. Dit gaat via een geïntegreerde camera in de speciale

PortaDial-oplossing. Wanneer zij de patiënt binnen willen laten, toetsen zij de code in om de deur te openen.

Veel mogelijkHoewel er nu één grote virtuele telefooncen-trale staat, heeft elke gebruiker in feite zijn eigen infrastructuur, vertelt Klomp. “Bij kleinere gebruikers waren de behoeften redelijk eenvoudig, maar zeker bij de huisart-sen waren er nogal wat uiteenlopende eisen. Dat was allemaal zonder problemen mogelijk. Zaken zoals een verkort keuzemenu voor patiënten, een overzicht van het aantal voor telefoongesprekken beschikbare assistentes, inzicht in de wachtrij.” Over de hele linie heeft Advitronics een positieve indruk achterge-laten, vertelt de huisarts. In het voortraject, bij de daadwerkelijke ingebruikname van de telefooncentrale en in het after sales traject. “Zo’n verhuizing naar een groot nieuw pand met allerlei gebruikers, zorgt altijd wel voor wat problemen. We hebben Advitronics op geen enkel moment hoeven aanspreken tijdens of na de ingebruikname van de nieuwe telefooncentrale.”

Klant: Gezondheidscentrum Krimpen Geleverde oplossing: reeks gekoppelde NEC SV8100 telefoon-centrales, toegangscontrole via PortaDial oplossing Periode: maart-april 2012

Foto: Ruud Klomp, huisarts Foto: Apotheek Gezondheidscentrum Krimpen

“Advitronics biedt helder advies en bereikbaarheid op maat”

Gezondheidscentrum Krimpen is met een oppervlakte van 6.000 m2, 19 huisartsen en 21 andere disciplines een

van de grootste in zijn soort in Nederland. Advitronics realiseerde hier één virtuele telefooncentrale die elke gebruiker een eigen communicatieoplossing op maat biedt.

V O I C E & D A T A D I S T R I B U T O R

7 nieUws

Koning & Hartman neemt KPN’s service-activiteiten overKoning & Hartman zal als outsourcing partner van KPN voor de installatie en onderhoud werkzaamheden van telefonie- en datasystemen zorgen.

Sinds januari 2013 zijn ruim 200 mede-werkers van KPN in dienst bij technolo-

giebedrijf Koning & Hartman. Klanten blij-ven klant van KPN, kunnen met vragen en opdrachten terecht bij KPN en zullen verder weinig merken van de transitie. De uitvoe-ring, planning, onderhoud en de benodigde expertise worden de verantwoordelijk-heid van Koning & Hartman. “Ondanks de economische malaise, realiseert Koning & Hartman al een aantal jaren op rij een

mooie omzetgroei”, zegt algemeen directeur Oswald Coene. “Wij hebben de ambitie om deze groei door te zetten en de belangrijkste partij te worden in Nederland op het gebied van Managed Services en Telecom diensten zoals installatie, beheer en onderhoud aan ICT en Telecom infrastructuren en de bijbe-horende systemen.”

Managed-IT en Voipro koppelen hosted voice en Microsoft Lync

Managed-IT heeft een oplossing voor het MKB ontwikkeld waarbij de online

hosted voice telefooncentrale van Voipro is gekoppeld aan Microsoft Lync. MKB-bedrij-ven beschikken hiermee over alle functiona-liteiten van een telefooncentrale, in combina-tie met faciliteiten als chat, videoconference

en het delen van een desktop binnen Micro-soft Lync, via één hybride dienst. De geïnte-greerde totaaloplossing is volledig online en schaalbaar, zo kunnen gebruikers kunnen direct toegevoegd of verwijderd worden. De geïntegreerde hosted voice-Microsoft Lync oplossing is beschikbaar vanaf begin 2013.

Alcadis krijgt LifeSize in portfolio

Alcadis heeft zijn portfolio uitge-breid met LifeSize Video Confe-

rencing Systems, onderdeel van Alca-tel-Lucent. Alcadis en Alcatel-Lucent willen daarmee hun al bestaande samenwerking op het gebied van Uni-fied Communications versterken. Met LifeSize verbreedt Alcadis naar eigen zeggen haar mogelijkheden door nu ook een product uit het communica-tieportfolio van Alcatel-Lucent op te nemen. “De uitbreiding met LifeSize is een logisch gevolg van de groeiende vraag naar video”, zegt Joop Ausma, salesmanager bij Alcadis.

Bijzondere resellerstatus voor Telecom Service Groep

Bij de nieuwjaarsbijeenkomst van distri-buteur Nextel werd er behalve een aan-

tal awards ook een bijzondere certificering uitgereikt. Telecom Service Groep kreeg de status van Premium Reseller van Alcatel-Lucent. Ze zijn de eerste ter wereld met die status. André Pastoor van Telecom Service Groep kreeg het bijbehorende plakkaat uit handen van Maud Holvast uitgereikt.

Dean Connect presenteert ambitiesTijdens de Nieuwjaarsborrel van Dean Connect gaf Robert de Jager een korte presentatie waarin hij de ambities van Dean uiteenzette.

De Jager gaf aan dat Dean in 2013 wil excelleren in de combinatie van bespa-

ring met service en innovatie. Tijdens de speech kwam naar voren dat het bedrijf da-gelijks tienduizenden zakelijke gebruikers bedient en dat daar elke maand duizend klanten bijkomen. Eén van Deans partners maakte van de gelegenheid gebruik om Dean zelf in het zonnetje te zetten, door aan De Jager de prijs van ‘meest toegewijde le-verancier’ uit te reiken. Dean verwacht bin-nenkort het aantal van dertig medewerkers te passeren.

Uit een rapport van onderzoeksbureau Strategy Analytics blijkt dat apps

in 2017 wereldwijd voor een omzet van 35 miljard dollar zullen zorgen. Deze omzet zou volgens het rapport exponentieel door-groeien als het gebruik en de ontwikkeling van apps meer de diepte ingaan, meldt ook Telecompaper. Uiteindelijk levert deze in-

dustrie vele biljoenen dollars aan waarde op voor bedrijven. Strategy Analytics ziet vier productcategorieën voor apps in 2013: apps die app-gestuurde hardware verkopen, apps waarmee productaanbod wordt gedif-ferentieerd, apps die huidig productaanbod verder uitbouwt en apps die naamsbekend-heid vergroten.

‘In 2017 omzet app-markt naar 35 miljard dollar’

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 7

Netwerk met inhoud

Kijk voor de voorwaarden van het lidmaatschap op www.ambassadorso elecom.nl onder het kopje “lidmaatschap”

LID ZIJN VAN DE AMBASSADORS BETEKENT• toegang tot een exclusief netwerk op directieniveau

• hoogwaardige en interactieve bijeenkomsten

• boeiende en inspirerende sprekers

• voortdurend inzicht in innovaties en ontwikkelingen

Eerstvolgende bijeenkomst:

13 MAART

MCS Partner in Telecom Innovations

MCS Partner in Telecom Innovations

MCS Partner in Telecom Innovations

MCS Partner in Telecom Innovations

MCS Partner in Telecom InnovationsPartner in Telecom Innovations

MP1301004 Ambassadors ad Netwerk.indd 1 25-01-13 12:55

7 nieUws

Nextel reikt awards uitTijdens haar nieuwjaarsbijeenkomst heeft distributeur Nextel de jaarlijkse telecom- en data awards uitgereikt aan de best presterende dealers.

De vendoren Aerohive, NEC en Alcatel-Lucent reikten alledrie drie prijzen

uit. Paree Telecom, Wentzo Wireless en Da-tabyte mochten een Aerohive Award mee

naar huis nemen. De NEC Awards kwamen in handen van AB Telecom Solutions, RTP en Advitronics. Telecom Service Groep ont-ving een Alcatel-Lucent Award en Kreuze Telecom kon twee awards aan de prijzen-kast toevoegen. Overhoff Telecom ontving vanuit Nextel de algemene BusinessPartner Award. Nextel was zeer tevreden met de op-komst van ruim honderd partners.

KPN rolt 4G uit in Amsterdam

KPN is fors aan het inzetten op 4G. De mediacampagne is bijna niet

te missen. Vanaf februari zijn abonne-menten met 4G-toestellen beschikbaar bij KPN en Hi. Het 4G-netwerk zou dan al beschikbaar moeten zijn in Amster-dam en het noorden van de Randstad. KPN kiest voor een ongewijzigde prijs van de bestaande 2500MB internetbun-del bij een 4G-toestel. Verder worden ook grotere databundels aangeboden. Ook de bestaande zakelijke smartpho-ne-abonnementen worden uitgebreid met nieuwe 4G-varianten. KPN is over-tuigd van het belang van 4G voor zijn klanten. John van Vianen, directeur Zakelijke Markt: “Wij willen investe-ren in een top-infrastructuur omdat we hiermee Nederland vooruithelpen. Want Nederland is internationaal con-currerend in productiviteit en innova-tie, aantrekkelijk als vestigingslocatie voor bedrijven en heeft een bevolking die gewend is met de nieuwste techno-logie te werken. Daarom willen wij 4G snel op de Nederlandse markt brengen: een week na de veiling zijn de benodig-de frequenties al in gebruik genomen om te testen en we introduceren onze diensten binnen twee maanden nadat duidelijk werd welke uitkomst de vei-ling bracht.” 4G is als eerste beschik-baar in Amsterdam en het noorden van de Randstad: Alphen aan de Rijn, Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Pur-merend en Zaandam. De rest van Ne-derland volgt snel, belooft KPN. “Bin-nen een jaar zal het merendeel van de Nederlanders kunnen beschikken over 4G. In de zomer van 2014 is 4G landelijk beschikbaar”, zegt het bedrijf.

Binnenkijken bij datacenters Interconnect

Interconnect heeft zijn datacenters laten vastleggen door een bedrijfsfotograaf

van Google. Daardoor kunnen mensen nu virtueel een kijkje nemen bij de datacen-ters in Eindhoven en Den Bosch. Virtuele bezoekers van datacenter Eindhoven kun-nen niet alleen de datacenterzaal bekijken, maar ook de noodstroomaggregaten, de dieseltanks, de meet-me-rooms, de gas-blusinstallatie en de koelapparatuur op het

dak. “We positioneren ons als een partij met betrouwbare datacenters”, aldus Rick van den Hoogenhof, marketeer bij Interconnect. “Wij staan voor zekerheid en beschikbaar-heid. Om die bewering waar te maken heb-ben we geprobeerd dat in beeld te brengen. Dat zegt namelijk meer dan duizend woor-den.” De datacenters zijn te bekijken via www.interconnect.nl/Datacenter

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 9

t. 036 - 760 67 00

www.voiceworks.nl

[email protected]

Voiceworks biedt u de oplossingVoiceworks maakt het nu mogelijk om vast en mobiel te integreren in één telefonie omgeving. Met de mobiele

diensten van Voiceworks vormt u uw eigen imago en het beeld dat bij uw organisatie past. Of u nu een vast of mobiel

toestel gebruikt, continu zijn dezelfde functies beschikbaar en is uw bereikbaarheid gegarandeerd. Met de mobiele

diensten van Voiceworks zijn de mogelijkheden oneindig. Simpelweg; Vast en mobiel in één.

Voiceworks, winnaar Gouden FD Gazelle 2012, is de leverancier van het

meest stabiele en innovatieve communicatieplatform voor de zakelijke

markt. Met vooruitstrevende ICT technieken worden, met ons eigen netwerk

en vanuit meerdere gekoppelde datacenters, professionele data-, mobiele-

en telefoniediensten geleverd. Neem direct contact op met één van onze

adviseurs voor meer informatie.

Waar bent u naar op zoek?

Naar vaste en mobiele telefonie in één

1013-1229 VW Mobile Adv A5landscape.indd 1 29-11-12 11:03

Marketing met hoofd, hart en handen

[email protected]

brandwave®

B2B marketing in ICT

Van effectieve strategie tot creatieve uitvoering

7 nieUws

B2B-webshop SDC Group online

Voiceworks eventpartner van The Dutchbooth Parallels Summit

Voiceworks was Event Partner van The Dutchbooth Parallels Summit 2013 die

van 4 tot en met 6 februari 2013 in Las Ve-gas werd gehouden. Bij dit jaarlijkse event komen resellers, service providers, hosting-partijen, internet service providers en sys-tem integrators uit de hele wereld bij elkaar. Voiceworks is aangesloten bij The Dutch Masters of the Cloud. Zij vertegenwoordi-gen Nederland op deze internationale beurs. The Dutch Masters of Cloud bestaat uit een samenwerking van innovatieve Nederland-

se telecompartijen. Op de Parallels Summit presenteren zij het Nederlandse cloud-eco-systeem. Het doel van deze samenwerking is het uitdragen van een sterke Nederlandse propositie en ondernemersgeest op de Pa-rallels Summit. The Dutch Masters of Cloud bestaat uit: KPN, New Day at Work, Cloud Companyon, MobeeArt, Voipro, Norman en Voiceworks. Koen van Geffen, CEO en me-deoprichter, zegt: “Wij zijn verheugd Event Partner te zijn van The Dutch Masters of Cloud. De Parallels Summit is een internati-

onale beurs vol ontwikkelingen, die door in-vloedrijke partijen uit de hele wereld wordt bezocht. De bezoekers krijgen van de meest innovatieve experts uit het vakgebied in-formatie over de nieuwste producten en diensten.” “Dat we Nederland op de Paral-lels Summit mogen vertegenwoordigen, als innovatieve Dutch Master of Cloud, zien wij als een eerste stap naar de internationale uitbreiding”, vult Stijn Nijhuis, ook CEO en medeoprichter, aan.

Jarig Lumidee geeft champagne weg

Headsetdealer Lumidee bestaat dit jaar twintig jaar en viert dat met

een champagne-actie. Door Lumidee op Facebook te ‘liken’ maakt iedere relatie kans op een magnumfles Moët & Chandon. Martijn Pijnenburg, CEO van het bedrijf, zocht naar eigen zeggen een passende manier om zijn relaties te bedanken. Hij koos voor een combi-natie van ‘oude gedegen waardes’ (het champagemerk) en ‘het nieuwe denken in de vorm van social media.’ Lumidee begon in 1993 als studen-tenbedrijf en verkoopt nu headsets van ongeveer alle grote merken.

AT&T en Polycom tekenen strategische overeenkomstPolycom en AT&T hebben een strategi-sche overeenkomst gesloten voor het personaliseren, virtualiseren en mo-biel maken van videovergaderingen.

De overeenkomst tussen Polycom en AT&T moet videocommunicatie vanuit

de cloud breder beschikbaar maken, nu deze wordt ondersteund door het AT&T Business

Exchange, MPLS, internet en mobiele dien-sten en het Polycom RealPresence-platform. Dit biedt gebruikers een keuze in wanneer, hoe en waar ze willen samenwerken via vi-deo. Het Polycom RealPresence-platform is een uitgebreide software-infrastructuur voor universele videosamenwerking, lokaal of in de cloud, uitwisselbaar met applicaties, apparaten en netwerkprotocollen.

Sinds eind januari is de nieuwe B2B-webshop van SDC Group online: www.

sdcwebshop.nl. In de webshop is een breed assortiment aan producten op het gebied van UC, telecommunicatie en automatise-ring te vinden, zoals (IP)telefoonsystemen, netwerkapparatuur, gateways, headsets en installatiemateriaal. De webshop geeft

daarnaast inzicht in producten, voorraden, offertes, orders en facturen. Met behulp van dropshipment is het mogelijk om orders rechtstreeks bij de eindklant af te leveren, desgewenst met een eigen pakbon. Resel-lers kunnen op elk moment hun bestelling plaatsen. Met ‘track and trace’ is de verzend-status van bestellingen altijd inzichtelijk.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 1 1

7 KPn

Acht vragen over ‘verscherpt toezicht’ en ‘machtspositie’

de bijzondere relatie tussen KpN en optaKPN en toezichthouder Opta hebben een bijzondere relatie. Voor een aantal, soms nog lopende zaken, klopt Opta regelmatig bij de telecomincumbent aan. TBM zet door middel van acht vragen alles op een rij en kijkt naar de invloed ervan op het kanaal.

1 2 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

1) HOe ziT HeT MeT HeT VerscHerPTe TOezicHT?

Opta besloot eind december 2011 om KPn per direct onder verscherpt toezicht te stellen. Opta achtte het risico hoog dat KPn wet- en regelgeving overtrad en nam de beslissing wegens ‘geconstateerde gedragingen en overtredingen’. Tegen de

overtredingen had Opta al handhavend opgetreden. Het verscherpte toezicht betekent dat Opta op eigen initiatief onderzoek verricht en daarvoor gegevens opvraagt, bij KPn en bij andere marktpar-tijen.Dat was niet voor het eerst. In 2005 heeft Opta KPn ook onder verscherpt toezicht gesteld. Dat resulteerde in een boete van 17 miljoen euro voor KPn voor het verstrekken van ongeoorloofde kortingen aan zakelijke klanten. In de jaren daarna verbeterde de verstandhouding. KPn sloot in april 2008 met Opta een compliance-akkoord, waarin het concern zich ertoe verplichtte om maatregelen te nemen die de spontane naleving van de regels zouden bevorderen. In juni 2010 was Opta positief: KPn had al veel werk verzet, re-den om het toezicht van ‘verscherpt’ naar ‘gewoon’ te verminderen. In juli 2011 liet de toezichthouder weten weinig tevreden te zijn over de vooruitgang in het compli-ance-beleid.Het verscherpte toezicht is mede veroor-zaakt door een aantal dossiers van na 2010: ‘Kortingsactie WBA’, ‘Zakelijk BelBa-sis’ en ‘OT2010’. Onder de oudere dossiers viel het recentelijk afgesloten TCO-traject. Daarbij kreeg KPn in 2010 boetes van in totaal 8,5 miljoen euro opgelegd.

2) HOe zAT HeT MeT KArTelAfsPrAKeN?

Hoewel nooit officieel bevestigd, lijkt het verscherpte toezicht op KPn ook een ge-volg van onderzoek sinds september 2011 door de nMa in het kader van vermeende onderlinge prijsafspraken tussen KPn, Vodafone en T-Mobile. De nMa heeft nog

niet laten weten of er daadwerkelijk prijs-afspraken zijn gemaakt.In oktober 2011 kwam er een einde aan een eerdere kartelzaak uit 2001. De mo-biele operators van toen - KPn, Vodafone, T-Mobile (Ben), Dutchtone en O2 – werden na ‘ongeoorloofde overlegmomenten’ veroordeeld en in 2011 kregen de overge-

bleven drie operators definitief boetes van 7,9 miljoen (KPn), 4,6 miljoen (T-Mobile) en 3,7 miljoen euro (Vodafone) opgelegd.

3) WAArOM ligT KPN ONder eeN VergrOOTglAs?

KPn is als voormalig monopolist op veel gebieden marktleider, behalve met kabel. Dit betekent dat KPn door Opta vaak spe-ciale verplichtingen krijgt opgelegd, zoals redelijke wholesale-tarieven voor partijen die van het kopernetwerk van KPn gebruik willen maken.Een woordvoerder van Opta stelt: “KPn heeft gezien haar machtspositie te maken met meer regels waar zij zich aan heeft te houden dan andere operators, met name op de zakelijke markten. De mate waarin wij ingrijpen bij KPn wordt bepaald na een marktanalyse. Daarom zijn de afgelopen jaren de verplichtingen voor

KPn op de consumentenmarkt (waar KPn steeds meer concurrentie van kabelaars ondervindt) teruggeschroefd, maar zijn de verplichtingen op de zakelijke markt voor KPn voortgezet. Daar zien we nog onvol-doende concurrentie. Aan de andere kant heeft KPn met generieke verplichtingen te maken die voor alle operators gelden. Denk aan regulering van afgiftetarieven, roaming en netneutraliteit.”

4) WAArOM liePeN ONderHANdeliN-geN TusseN KPN eN OPTA sTuK?

KPn en Opta hebben begin 2012 onder-handeld over een schikking in alle lopende zaken, mede op initiatief CEO Eelco Blok. In maart 2012 liepen de onderhandelingen stuk, onder meer op de weigering van KPn om zijn verzet op te geven tegen open-baarmaking van boetes.Het betrof volgens Opta niet alleen een financiële schikking. “Als toezichthouder gaat het ons niet alleen om het afhan-delen van zaken met KPn, maar om de gehele markt”, zo licht een woordvoerder van Opta toe. Alle belangen zijn volgens Opta bij het bekijken van een schik-king gewogen: die van concurrenten en afnemers, van juridische zekerheid en het belang van transparantie. Opta kijkt naar het effect van het toezicht: hoe meer com-pliant een bedrijf hoe beter. ‘schoon schip maken’ kan goed zijn voor de markt, mits genoemde belangen tot hun recht komen.“KPn heeft ons niet kunnen overtuigen dat deze belangen voldoende tot hun recht zouden komen, en dus zijn we er niet uitgekomen”, aldus de woordvoer-der. “Overigens: het opheffen van het verscherpt toezicht was geen onderdeel van een eventuele schikking. Dat kon ook niet: de schikking betrof het verleden, verscherpt toezicht gaat over de toekomst. De mogelijke schikking omvatte diverse dossiers, in ieder geval OT2010, maar dat is zeker niet het enige dossier. Meer kan ik niet vertellen omdat KPn zich juridisch blijft verzetten tegen publicatie van de besluiten.”

5) WAT ViNdT de cONcurreNTie VAN de AANPAK VAN OPTA?

Easynet, Tele2 en T-Mobile toonden zich in september 2011 zeer kritisch over Opta’s plannen om KPn te reguleren op het kopernetwerk. Dat bleek uit hun reactie op de concept-marktanalyse van Opta van 23 juni 2011. Pretium Telecom sloot zich bij de kritiek van de drie aan. Voda-fone vond vooral de non-discriminatie-

‘KPN heeft gezien haar machtspositie te maken met meer regels dan andere operators’

‘Hoewel nooit officieel bevestigd, lijkt het verscherpte toezicht op KPN ook een gevolg van onderzoek sinds

september 2011 door de NMa’

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 1 3

verplichting zwak.Directeur Karl Heinz van der Made van za-kelijke telefonieaanbieder EspritXB (inmid-dels Esprit Telecom) bekritiseerde KPn en

Opta eind 2011 over een online kortings-actie waarmee zakelijke klanten verplicht zouden worden hun belverkeer tot aan het einde van hun contract bij KPn te houden. Een nieuwe poging, volgens Van der Made, om een hek om KPn’s marktaandeel in zakelijke vaste telefonie neer te zetten, na de eerdere actie met Zakelijk Belbasis. Volgens Van der Made slaagde Opta er niet in om KPn afdoende te ‘reguleren’.

6) HOe zieT HeT dOssier ‘TcO-cONTrAcTeN’ er uiT?

Opta heeft KPn in 2010 boetes opgelegd van ruim 8,5 miljoen euro, die begin dit jaar onherroepelijk werden door een uit-spraak van het CBb. Oorspronkelijk ging het om 10,1 miljoen euro, maar het CBb heeft de boetes voor herhaaldelijk overtre-den deels geschrapt.De rechter achtte bewezen dat KPn via TCO (total cost of ownership)-contracten tussen 2004 en 2006 selectief verboden

kortingen gaf aan zes grote zakelijke klan-ten. KPn bedong verder het recht om als eerste partij uitgenodigd te worden voor nieuwe offertes en het recht om onder het

bod van concurrenten te gaan zitten of deze te evenaren.Opta begon het onderzoek naar de over-tredingen in juli 2006, door steekproefs-gewijs contracten van KPn met klanten op te vragen. De toezichthouder achtte in februari 2010 bewezen dat KPn de non-discrimina-tieverplich-ting had over-treden, evenals de meldings-plicht en de trans-parantiever-plichting. De namen van de zes bedrijven - de top van grootzakelijke telefoniegebruikers in neder-land - zijn niet bekendgemaakt, omdat die bedrijfsvertrouwelijk zijn.Opta heeft ook sancties opgelegd voor Klant Partner Programma-overeenkom-sten van KPn, uit dezelfde periode als de TCO-contracten. Daarnaast lopen er nog enkele andere niet-gepubliceerde zaken. KPn is op aandringen van Opta na april 2009 definitief gestopt met het aanbieden van TCO-contracten.

7) WAT WAs er OOK Al Weer AAN de HANd MeT ‘BelBAsis’?

Eind november 2010 schreef KPn aan klanten dat tarieven en voorwaarden van Zakelijk BelBasis veranderden. Klanten hadden het recht om hun abonnement voor vaste telefonie kosteloos te beëindi-

gen binnen vier weken na dagtekening van de brief.Veel zakelijke concurrenten vielen over het feit dat KPn schreef dat klanten automatisch overgezet werden naar een eenjarig contract, ongeacht de duur van het bestaande contract. Tele2, Esprit en Atlantic Telecom vonden dat misleiding en overtreding van de Telecomunicatiewet en diverse marktanalysebesluiten.Opta oordeelde in maart 2011 dat KPn bij de wijziging van de contractsduur van het Zakelijk BelBasis abonnement naar een jaarcontract haar abonnees niet geïnfor-meerd had over het feit dat het contract tot dan toe voor onbepaalde tijd was. Maar omdat KPn onder druk van Opta daarna

haar zakelijke klanten aanvul-lend had geïnformeerd,

wees Opta de hand-havingsverzoeken

af. Wel een overtreding,

geen straf, zo conclu-deerden de klagers.In augus-tus 2011 legde Opta aan KPn alsnog een

last onder dwangsom op.

Tele2 had volgens Opta nieuwe infor-matie aangeleverd. Daaruit bleek dat KPn sommige klan-ten die hun zakelijke Belbasis-abonne-ment opzegden ten onrechte een afkoopsom opgelegd had. Menselijke fouten, vond KPn. Opta vond dat KPn beter had moeten weten, gezien lopende compliance-afspraken. Een verplichtte compensatie in twee termijnen van de getroffen

lopende zaken

Opta geeft aan dat dit de lopende zaken zijn:- TCO: CBb heeft uitspraak gedaan,

geen hoger beroep mogelijk.- Pair bonding: KPn heeft geen be-

zwaar ingediend tegen de boete.- Foutieve invoer kortingen: door de

rechter vernietigd.- KlantpartnerProgramma + Actiekor-

ting Internationaal: tegen beide boe-tes loopt hoger beroep bij het CBb, zittingsdatum onbekend.

- Telfort, voor niet goed informeren consument: KPn heeft geen bezwaar ingediend tegen de boete.

- Boete voor foutieve tariefmeldingen (ook aan T-Mobile): KPn heeft geen bezwaar aangetekend.

‘In maart 2012 liepen de onderhandelingen stuk, onder meer op de weigering van KPN om zijn verzet

op te geven tegen openbaarmaking van boetes’

1 4 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

klanten voerde KPn niet tijdig uit. Eerst kreeg KPn een dwangsom van 100.000 euro opgelegd. na een bezwaar van KPn stelde Opta dat KPn slechts één termijn niet gehaald had. De dwangsom werd 25.000 euro.In augustus 2012 wijzigde KPn de prijs van het Zakelijk BelBasis abonnement voor vaste telefonie. De maandelijkse abonnementskosten gingen 25 procent omhoog en de variabele gesprekskosten naar vaste- en mobiele nummers 25 procent omlaag. KPn veranderde eind vorig jaar ook de productvoorwaarden van Zakelijke BelBasis. Een zakelijke klant met meerdere contracten die op uiteenlopende momenten aflopen, kan voortaan per één beëindigingdatum naar een andere aanbieder overgaan. KPn kreeg voor de aanpassing een klopje op de schouder van de nMa.

8) eN WAT Hield OT2010 iN?Dit dossier was één van de redenen voor het verscherpte toezicht dat Opta in 2011 aan KPn oplegde. KPn deed mee aan de aanbestedingsprocedure OT2010 voor de vaste telefonie van de overheid: een contract voor zo’n 300.000 (semi)ambtenaren.KPn’s wholesaletak kwam met een korting waar het eerst de retailtak van KPn van op de hoogte stelde en later pas who-lesale-afnemers. KPn retail kon zo lager inschrijven dan de concurrentie en de aanbesteding binnenhalen. Tele2 verzocht Opta om handhavend op te treden tegen KPn. In eerste instantie wees Opta dit af, maar na een bezwaar van Tele2 volgde

Opta toch diens argumentatie dat de gevolgen van de overtreding

voortduurden. na de conclusie van Opta trok OT2010 de

aanbesteding aan KPn in. KPn vocht dit in eerste

instantie succesvol aan. In januari 2012 stelde

Opta dat de over-tredingen van KPn

dusdanig waren, dat het zijn

bod op het cluster

Vaste

Telefonie diende in te trekken, met als stok achter de deur een last onder dwangsom tot maximaal 1 miljoen euro. KPn vroeg een voorlopige voorziening aan bij het

College van Beroep voor het bedrijfsleven tegen de last tot dwangsom. Het CBb wees dit af en KPn trok zijn bod in.Op dinsdag 10 april 2012 deed het ge-rechtshof van Den Haag uitspraak in het hoger beroep. Op basis van die uitspraak gunde de staat de opdracht voor het cluster Vast definitief aan Tele2. De Hoge raad heeft in december 2012 nog twee cassatieverzoeken van KPn afgewezen die waren gericht tegen de aanbeste-ding van OT2010. De uitspraken van het gerechtshof in Den Haag bleven daarmee in stand. •

reactie van KPN

KPN was, bij monde van een woord-voerder, bereid om vragen van TBM te beantwoorden. ze willen niet op lopende zaken ingaan.

KPN heeft enige tijd geleden aan-gegeven dat het alle lopende zaken bij Opta in den minne wil schikken. Waarop is dit afgeketst?“In januari 2012 heeft KPn de wens uitgesproken om met een schone lei te beginnen bij de OPTA en de relatie met de toezichthouder te verbeteren. Dit heeft geleid tot constructieve ge-sprekken met de Opta over het treffen van een schikking over alle lopende boetezaken. uiteindelijk bleek het niet mogelijk om over het totaal aan voorwaarden overeenstemming te bereiken. KPn en Opta blijven wel in gesprek over verdere verbetering van het compliance programma van KPn en over herstel van het vertrouwen.”

Is het zo dat KPN als incumbent meer en eerder te maken krijgt met ingrijpen door Opta dan andere operators?“Voor KPn gelden voor sommige markten of producten meer of andere spelregels dan voor andere providers, gelet op KPn’s marktpositie. Wij houden ons aan die spelregels. Als wij het niet eens zijn met een besluit van de toezichthouder, gaan we daarover in gesprek en zo nodig leggen we zo’n geschil aan de rechter voor.”

Hebben de al afgeronde en lopende zaken volgens KPN een negatief effect gehad op de relatie met zake-lijke partners, de zakelijke markt en de particuliere markt?“natuurlijk is het voor KPn vervelend wanneer wij negatief in het nieuws komen naar aanleiding van lopende geschillen. Dat kan onze reputatie schaden. Wij proberen dat zo goed mogelijk uit te leggen aan onze klanten, en ook onze visie daarop te geven. Het is vervolgens aan de klant en de markt om op basis van die informatie een opinie te vormen.”

‘Veel zakelijke concurrenten vielen over het feit dat KPN schreef dat klanten auto-

matisch overgezet werden naar een eenjarig contract’

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 1 5

1. Hardware onverminderd belangrijk

De hardwarefabrikanten zullen opnieuw nadrukkelijk hun stempel drukken op het event in Barcelona. net zoals voorgaande jaren zijn partijen als samsung, lg, HTC, sony Mobile en nokia aanwezig om de allernieuwste producten aan de toege-stroomde pers te tonen. Enkele belang-rijke focusproducten voor 2013 en nieuwe uitbreidingen binnen bestaande model-reeksen zullen de revue passeren. Vergeet daarnaast niet het belang van de tablet in het huidige landschap. Ook binnen deze productcategorie gaan we een redelijk aantal nieuwe introducties zien.

2. grotere schermen, hoge resoluties

De eerste mobiele producten met een 1080p-scherm zijn al aangekondigd. Ze zijn een voorbode van wat we kunnen

verwachten eind februari. grotere en kwalitatief hoogwaardige schermen zijn nadrukkelijk in opkomst en een trend voor 2013. De galaxy note serie heeft de afgelopen twee jaar aangetoond dat er vraag is naar dergelijke producten en met de introductie van de gloednieuwe sony Xperia Z tijdens de CEs in las Vegas werd de trend opnieuw bevestigd. Fabrikanten als HTC, samsung, sony en lg kiezen tijdens het MWC voor grotere afmetingen en betere beeldkwaliteit.

3. Terugkeer van BlackBerry (maar niet op het MWc)

2013 staat onder meer in het teken van de officiële ‘terugkeer’ van rIM binnen de telecombranche. De introductie van het nieuwe Blackberry 10 besturingssysteem en een reeks aan BB10 smartphones zullen de voornaamste wapenfeiten zijn dit jaar. Hoewel de fabrikant hoog van de

toren blaast, blijft de vraag of men de con-currentie aan kan gaan met de gevestigde orde en nieuwkomers als Windows Phone 8. Vooral binnen de zakelijke markt zal de Canadese gigant proberen de uittocht van klanten te stoppen. Binnen de consu-mentenmarkt lijkt de kans op hernieuwd succes verkeken. BlackBerry en rIM zullen tijdens het MWC veel besproken worden, maar opmerkelijk is dat research in Motion niet genoteerd staat als één van de exposanten tijdens het MWC en niet op de officiële website van het evenement vermeld is. Een opvallende keuze.

4. samsung Tizen, het nieuwe Bada Os

samsung heeft eind vorig jaar bevestigd dat het Bada besturingssysteem op zal gaan in het nieuwe Tizen Os. Het nieuwe systeem is een op linux-gebaseerd bestu-ringssysteem dat in samenwerking met

7 voorbescHoUwing mwc TEKsT: MArC ruTTEn

Voorbeschouwing op het Mobile World Congress

Wat kunnen we verwachten in barcelona?in Barcelona gaat eind februari het Mobile World congress van start. Tijdens dit congres wordt het nieuwste van het nieuwste getoond op het gebied van mobiele communicatie, netwerken en diensten. Het MWc biedt elk jaar een inkijkje in welke richting fabrikanten denken voor hun smartphones, tablets, mobiele besturingssystemen en specifieke services. We zetten de belangrijkste trends en verwachtingen (in willekeurige volgorde) op een rijtje.

1 6 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

Intel is ontwikkeld. Het gerucht gaat al enige tijd dat samsung zijn eerste Tizen-telefoon op de telecombeurs in Barcelona zal presenteren. Daarbij gaat het om een toestel met vergelijkbare hardware als de galaxy s III. Tizen komt voort uit Meego, de samenwerking van Intel met nokia. Er is nooit hardware met Meego op de markt gebracht, maar nokia kwam eind 2011 wel met de n9, die ‘api-compatibel’ was met Meego. Tizen stelt samsung in-staat om naast google Android een sterk alternatief in de markt te positioneren. Het succes van Tizen zal afhangen van de marktacceptatie, de beschikbare hardware en de marketingpush door de Koreaanse gigant.

5. succesvolle chinezenHuawei en ZTE gaan het komende jaar goede zaken doen in de Westerse landen, voorspelt marktonderzoeker gartner. Beide fabrikanten maken goedkope Android-telefoons die beter met Apple en samsung kunnen concurreren dan HTC, nokia en rIM. De fabrikanten hebben na enkele deals met operators nu zelf enkele producten in de nederlande markt gelanceerd. In 2013 zullen ze nadrukkelijk inzetten op groei en de strijd aangaan op prijs en features, zoals snelle processors, hoge resolutie schermen en compacte vormfactors. De Chinezen zijn klaar voor de strijd en tonen tijdens het MWC een geheel nieuwe reeks aan producten.

6. strijd tussen operators en fabrikanten

Het aantal frequenties en telecomnet-werken wordt steeds breder en groter. Het hebben van een mobiele telefoon die overal ter wereld alle nieuwe lTE-banden en oudere generatie netwerken onder-steunt is een belangrijke uitdaging op dit moment. De ondersteuning van al deze netwerken in een compacte vormfactor vraagt ook om meer batterijcapaciteit en vermogen. Fabrikanten staan voor de uitdaging om consumenten de juiste productervaring te blijven bieden, terwijl operators nieuwe netwerken uitrollen en vragen om handsets die de kosten van deze lTE-netwerken terugverdienen. Het MWC zal naar verwachting de nieuwste ontwikkelingen laten zien in deze con-stante ‘strijd’ tussen de operators en de fabrikanten.

7. Omgaan met beschikbare bandbreedte

De enorme expansie van het gebruik aan dataverkeer zal onverminderd doorgroeien in 2013. Eén van de grootste problemen voor mobiele operators is het omgaan met de beschikbare frequentiebanden. De con-stante uitrol van nieuwe technologieën en netwerkinfrastructuren drijft de industrie voorwaarts en voedt de steeds groeiende behoefte aan meer capaciteit en hogere snelheden. Eén van de nieuwe oplossingen en onderdelen binnen de trend aan nieuwe

netwerktechnieken is het toenemende gebruik van microcellen, picocellen en metrocellen, waardoor men tegen lagere kosten de capaciteit toch eenvoudig kan uitbreiden.

8. snel en naadloos op een Wifi-netwerk overschakelen

WiFi werd lang gezien en gebruikt als een belangrijke technologie om de mobiele netwerken te ontlasten. Met de groeiende behoefte aan meer snelheid en capaciteit staan de operators nu voor een uitdaging om een groeiende groep intensieve da-tagebruikers snel en naadloos op een WiFi netwerk over te laten schakelen, zodat het algehele datanetwerk wordt ontlast. De partijen zullen naar verwachting 2013 aangrijpen om een meer consistentere WiFi-lTE roaming-ervaring aan te bieden voor de klant, zowel vanuit een technisch als een commercieel perspectief. Het initiatief heeft als voornaamste doel om de druk bij de nieuwe 4g-netwerken weg te nemen, terwijl men tegelijkertijd de nieuwe netwerken nadrukkelijk naar voren schuift als de keuze voor de toekomst. De telecombeurs in Barcelona zal naar verwachting enkele voorbeelden tonen die een voorbode zullen zijn van deze nieuwe trend met consistentere verbindingsoplos-singen. •

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 1 7

Healthcare is een interessante vertical, want het is momenteel één van de

weinige groeimarkten, vooral ook voor de telecomsector. Dat komt mede door tal van technologische innovaties die voor de gezondheidszorg veel voordelen biedt bij zowel dienstverlening als efficiency.

inzichtAan de hand van goede praktijkcases en uitleg over ontwikkelingen in technologie, krijgen resellers vernieuwd inzicht in de markt van huisartsen-, fysio- en tand-artspraktijken, verpleeghuizen en overige belangrijke zorginstellingen.Onderwerpen als bijvoorbeeld videocom-municatie, domotica, DECT en IP-DECT, WlAn, Private gsM en radio Access komen aan bod. In één middag ziet u welke kansen deze markt biedt voor u als telecom-resell-er. naast kennisoverdracht bieden de TBM congressen volop mogelijkheden om te netwerken en uitgebreid kennis te maken met nieuwe producten en diensten en hun aanbieders op het informatieplein.

inschrijvenHoud de website van TBM in de gaten, want binnenkort zal het programma bekend worden gemaakt. Inschrijven is via dezelfde site (www.tbmnet.nl) al mogelijk. •

7 congres HealtHcare

Tweede congres Healthcare over telecom en iT in de zorgVorig jaar was het nieuwe congres Healthcare een schot in de roos. Veel bezoekers, goede sprekers en mooie discussies. dinsdag 19 maart vindt de tweede editie van het door TBM en cBM georganiseerde evenement over telecom en iT in de zorgsector plaats. inschrijven is nu mogelijk, via onder andere www.tbmnet.nl.

TBM en cBM congres HealthcareDatum: Dinsdag 19 maarttijdstip: Vanaf 13.30 uurPlaats: utrecht (exacte locatie volgt)

Een impressie van het congres Healthcare in 2012.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 1 9

7 iP PbX TEKsT: lAurEns VAn AggElEn

ip pbX op locatie houdt voorsprongHosted VoiP mag dan een hippe verschijning zijn en in potentie een belangrijke groeimarkt bieden, iP PBX is zeker voor de lagere marksegmenten altijd nog een rots in de branding. de eindgebruiker heeft daarmee veel functionaliteit voor een aantrekkelijke prijs en ook de reseller vaart er wel bij, zo blijkt uit gesprekken die we hadden met diverse marktpartijen. daaruit blijkt bovendien dat de ver-houdingen qua marktaandeel tussen beide technologieën per leverancier en reseller verschillen.

Of het hosted VoIP of IP PBX op locatie zal gaan worden, is een vraag die

men bij gigaset objectief kan beantwoor-den. Het biedt namelijk de middelen tot beide. “Hosted voice is een mooie oplos-sing en is er in vele varianten, maar we

zien de groei nog altijd het meest aan de kant van de telefooncentrales”, vertelt ge-rard van der roest, sales Manager gigaset Pro Benelux. “Dat is niet verwonderlijk aangezien de gebruiker met de aanschaf van een telefooncentrale in één keer een kleine investering moet doen, maar vervolgens wel goedkoper uit is. Zeker wanneer hij meer functionaliteit tot zijn beschikking wil hebben. Met de aanschaf van een centrale heeft de eindgebruiker immers alles in huis en hoeft hij niet nog eens allerlei extra licenties aan te schaf-fen. Dit alles neemt uiteraard niet weg dat we hosted voice wel als een belangrijke groeimarkt zien”, gaat Van der roest verder.Bij gigaset zijn er het afgelopen jaar meer IP PBX-systemen verkocht dan in het jaar daarvoor. “We hebben zelfs een verdubbe-ling gezien in combinatie met draadloos. Misschien ook wel omdat eindgebruikers met een eigen centrale het prettig vinden zelf nog enige invloed te hebben op het moment dat er iets misgaat. Bij outsour-cing zoals bij hosted-oplossingen, heb je daar geen invloed meer op.”

OntwikkelingenVan der roest: “Op termijn zullen we zelf ook een telefooncentrale in de cloud gaan aanbieden. Daarmee haalt de klant alle mogelijkheden in huis zoals bij een

traditionele telefooncentrale maar kan hij zelf bepalen welke features hij wel of niet wil gebruiken.”Echt grote ontwikkelingen op het gebied van IP PBX zijn er volgens Van der roest op het ogenblik niet. “We zien aan de kant

van hosted voice dat er op dit moment wel erg veel marktpartijen actief zijn op dit terrein. Ik verwacht dat er de ko-

mende tijd een groot aantal overnames en ‘shake-outs’ zal plaatsvinden. Veel resellers denken er te licht over en menen dat ze het zonder al teveel kennis van zaken hosted voice er wel even bij kunnen doen. Een telecomreseller die nog denk vanuit oude telefooncentrales en die geen verstand van IT heeft, zal echter toch het loodje gaan leggen. Ondanks het feit dat wij autoprovisioning bieden, merken wij dat zonder goede kennis van netwerken je weinig kunt beginnen in deze markt.”

Kosten“We zien dat een IP PBX op locatie aan de onderkant van de markt nog altijd favoriet is, omdat een dergelijke oplos-

‘We zien de groei nog altijd het meest aan de kant van de telefooncentrales’

2 0 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

sing voor hen nu eenmaal goedkoper is”, zegt Daniël saaltink, portfolio manager bij distributeur Televersal. “Daarnaast speelt het beperkte aantal features dat de eindgebruiker met hosted in huis haalt, een belangrijke rol. In de hogere markt-segmenten zien we hosted oplossingen meer terrein winnen. Op den duur zal het prijsverschil nog wel verschuiven en kleiner worden. Het mooie van een hosted VoIP oplossing is de prijs per maand per poort. Maar de markt tot veertig gebrui-kers heeft meestal veel wensen betreft de inrichting van de telefooncentrale. Met een hosted oplossing lopen zij vaak tegen de beperkte functionaliteiten aan. Deze zijn wel te activeren maar dan is de prijs

per maand weer zo hoog dat een eigen te-lefooncentrale goedkoper is. Wij zien dus eigenlijk drie varianten: eigen telefooncen-trale, hosted voice en managed.”

struikelblokkenDe mate waarin wordt gekozen voor Hos-ted VoIP of IP PBX op locatie verschilt vol-gens saaltink zowel per leverancier als per provider. “Zo hebben we bij siemens ge-zien dat er nu meer IP-systemen worden verkocht dan voorgaande jaren. Bij Avaya was die trend al langer zichtbaar.” Een an-dere belangrijke ontwikkeling die men bij Televersal constateert is dat totaaloplos-singen steeds vaker uit producten bestaan van meerdere leveranciers. “Dit is mogelijk doordat door het toenemend gebruik van sIP, gebruikers niet meer aan één merk gebonden zijn.”IP PBX gaat volgens saaltink vooral appli-catiegedreven geworden. “Het maakt niet meer uit welk device je hebt. De waarde zit hem niet meer in de end-points maar in de applicatie er omheen. Daardoor zie je ook vaker de combinatie waarbij IP en gsM-toestellen met elkaar gecombineerd worden.”Een technisch nadeel is daarbij wel dat de klant voldoende accesspunten moet hebben. “We zien vaak dat men het eigen netwerk onvoldoende op orde heeft. Dat vraagt om extra inspanningen van de re-seller die het geheel moet implementeren.”

flexibiliteitHosted voice is volgens Tonko Wedda, re-gional managing director bij nEC unified solutions voor de Benelux, Frankrijk en noord-Afrika, minder ideaal dan het soms lijkt. “Ik hoorde laatst van een belangrijke partij dat bij hen zo’n vijftig procent van de implementaties van een hosted voice oplossing mislukt.”“VoIP is niet de toekomst maar de enabling technologie die nu al veel mogelijkheden biedt. De vraag is alleen of de techniek

leidend moet zijn wanneer er een keuze gemaakt moet worden tussen ‘on premise’ of hosted. Daarbij is het eerder de vraag of je afhankelijk wilt zijn van derden of niet”, gaat Wedda verder. “Dan rijst ook de vraag of de eindgebruiker voor een Capex of een Opex-model wil kiezen. Opex is duurder, maar biedt wel meer flexibiliteit. Vermindert de personeelsomvang van een bedrijf, dan kan het aantal poorten ook worden teruggebracht. In de praktijk blijkt echter dat bedrijven hier in de praktijk beperkt gebruik van maken.”

continuïteitVanuit de reseller gezien is het voordeel van een VoIP-deal volgens Wedda dat de reseller een percentage krijgt over de abonnementskosten wat enige continu-iteit biedt qua terugkerende inkomsten. “Met de verdergaande integratie met unified Communications heeft de reseller het voordeel dat hij in één keer een marge pakt op het project, maar daarnaast ook maandelijkse kosten in rekening kan brengen.”Ten aanzien van IP PBX zal er volgens Wedda de komende tijd een verbreding optreden naar uC en de integratie van mobiele apparaten. “We zien dat daarvoor veel belangstelling bestaat in de markt. PBX wordt daarmee een multimedia applicatie in de IT-omgeving. Dit heeft tot gevolg dat er meer in het IT-domein geopereerd zal worden. Virtualisatie is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast laat het zich aanzien dat de privacybevei-liging van gegevens steeds belangrijker gaat worden. Voor reseller betekent dit een scala aan nieuwe kansen.”Bij nEC unified solutions zijn het afgelo-pen jaar meer IP PBX-systemen verkocht dan in het jaar daarvoor. Wedda: “Ik denk dat we dat in belangrijke mate kunnen toeschrijven aan het feit dat we een aantal sterke applicaties hebben om de integratie met mobiele toestellen te realiseren.” •

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 2 1

• ijzersterk communicatieplatform• eenvoudig installeren, configureren en beheren• My Instant Communicator, voor mobile devices• open standaarden• hybride platform voor conventioneel en IP

7 iP-PbX-overzicHt

• traditioneel en/of full IP• tot 600 gebruikers• één netwerk voor verschillende locaties• diverse DECT-mogelijkheden• breed aanbod geïntegreerde uC-oplossing

• volledige soft PBX• hybride kabinetten mogelijk• van 5 tot 150.000 gebruikers• breed aanbod uC-oplossingen• volledig virtueel mogelijk

• all-in-one callcenter• inclusief rapportage• inclusief gespreksopname• multi-channel• Microsoft-certificering

• schaalbaarheid, zelfde platform voor 2 tot 20.000 gebruikers

• uC in systeem geïntegreerd• slanke systeemstructuur• ondersteunt alle gangbare standaarden• eenvoudig beheer en optimale beschikbaarheid

• vier gelijktijdige gesprekken• analoge fax of deurintercompoort• flexibel door ondersteuning van drie netwerken• drie antwoordapparaten op tijd regelbaar• link2mobile

2 2 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

• all-in-one-oplossing voor telefonie, mobiliteit en samenwerken

• eenvoudig installeren, configureren en beheren• social netwerk Connector, voor integratie social media• eenvoudig in gebruik, eenduidige gebruikerservaring• multi-party, multi-device, multi-media

• all-in-one-oplossing voor telefonie, mobiliteit en samenwerken, inclusief video

• eenvoudig installeren, configureren en beheren• OpenTouch Conversation, award winning gebruikerssoftware

• eenvoudig in gebruik, eenduidige gebruikerservaring• multi-party, multi-device, multi-media, multi-standard

• licentie per gebruiker, inclusief alle features• gebruikersinterface• eenvoudige configuratie (webguI en autoprovisioning)• eigen apps maken voor systemen op maat• networking, meerdere sites

• uitstekende prijs-kwaliteitverhouding• integratie met mobile devices• duurzaam en klimaatbewust• altijd in contact• zeer eenvoudig in installatie en beheer

• volledig transparant• uniek back-up- en recovery-systeem• zeer eenvoudig te bedienen• zeer flexibel te programmeren• niet VoIP- of -sIP-provider gebonden

• volledig cloud & VMware ready• één oplossing voor elk type klant• private gsm naadloos te integreren• diverse video-opties• te koppelen aan bedrijfsapplicaties

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 2 3

• volledige ondersteuning ‘het nieuwe werken’• rijk aan verschillende toepassingen• remote survivability in netwerkomgeving• standaard voicemail, ACD en FMC• eenvoudig in beheer en scherp geprijsd

• integratie met desktopapplicatie• eigen krachtige uC-applicatie business connect• sluit aan op alle gangbare netwerkstandaarden• IP DECT, hoge betrouwbaarheid• gecentraliseerd management en remote survivability

• systeem wordt volledig hybride opgebouwd• toestellen zijn downword compatible• meer dan duizend features• onbeperkt aantal keuzemenu’s en voicemail• exchange mobile

• platform gebaseerd op open standaarden• uC en web collaboration application geïntegreerd• volledig integreerbaar met social media• te integreren met vrijwel iedere business applicatie (CEBP)• carrier grade omgeving: 99,999 procent beschikbaarheid

2 4 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

• alle PBX-functies standaard• inclusief gespreksopname• inclusief softphone• inclusief sms• inclusief integratie mobiel

• eenvoudig te installeren en beheren• Windows gebaseerd• werkt met standaard sIP-telefoneren• callcenter features• hotelmodule (inclusief billing)

• rijke suite aan applicaties• beste mobility portfolio en strategie• fault tolerant inzetbaar met zero down time• open koppelvlakken gebaseerd op internationale standaarden• schaalbaar

• all-in-one unified communications (uC-)platform• web collaboration geïntegreerd• webbased uC mobility cliënt voor smartphones• geïntegreerd multimedia contact center• google chat integration presence federation

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 2 5

Sinds mei 2012 hebben Televersal en Voice Access hun diensten gebundeld.

Daarmee is een distributieorganisatie ontstaan die meer dan zeshonderd resell-ers bedient, zowel in het MKB-segment als in de grootzakelijke markt. “De afgelopen acht maanden hebben we veel gecom-

municeerd om onze nieuwe organisatie te profileren. In december hebben we het besluit genomen dat we onder één naam gaan opereren: Televersal”, vertelt rob roode, directeur en mede-eigenaar van Televersal.Televersal, opgericht in de jaren negentig,

groeide al snel uit tot een grote dis-tributeur die zich met de producten van siemens en Avaya vooral richtte op het MKB-segment. Vanuit het distributiecen-trum in Oisterwijk was het bedrijf goed voor zo’n 25.000 leveringen per jaar. Voice Access, opgericht in 2009, was

7 coverstory

Televersal biedt reseller ‘access to perform’

Wanneer je twee bedrijven samenvoegt die complementair zijn aan elkaar kunnen er mooie dingen ontstaan. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de klant. zo ook bij de samenvoeging van Televersal en Voice Access. Als grootste distributeur voor telecommunicatie in de Benelux biedt deze nieuwe organisatie de reseller niet alleen een geolied distributieapparaat maar ook een fraai produc-tenportfolio en een sterk consultancy-team. Hiermee is het voor kleine en grotere resellers mogelijk om succesvoller in meerdere marktsegmenten te opereren.

Commercieel directeur Hessel Swartjes (links) en directeur en mede-eigenaar Rob Roode van Televersal. Beeld: Jurgen van Hoof.

2 6 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

daarentegen nauwelijks actief in de MKB-markt en bewoog zich vooral in de grootzakelijke markt en de wereld van de enterprises. Voice Access had daarbij minder de beschikking over een geoliede logistieke machine, zoals Televersal dat wel had.

geïntegreerde oplossingen'Het aanbieden van voorgeconfigureerde oplossingen is een goed voorbeeld van onze toegevoegde waarde', zegt commer-cieel directeur Hessel swartjes. “Zoals het meeverkopen van producten die samen-werken met Microsoft lync. Door het integreren van oplossingen en het maken van bundels, kunnen we er voor zorgen

dat resellers sneller actiever worden in nieuwe markten. Voor de eindklant, die vaak over hybride oplossingen beschikt, is die integratie heel belangrijk. Dat is de reden waarom we ook zelf in huis steeds meer software gaan ontwikkelen om dit te helpen realiseren.”Producten gecombineerd aanbieden is voor Televersal de komende tijd een belangrijk onderdeel van de strategie van het bedrijf, alsmede het intensiveren van het zelf ontwikkelen van applicaties op het integratievlak. “Daarbij ook combina-ties met beveiligingsproducten zodat de reseller de klant een totaalpakket kan aanbieden van producten die optimaal op elkaar zijn afgestemd. Met deze nieuwe aanpak willen we ook buiten de Benelux slagen gaan maken”, gaat roode verder.

Pijlers“nu we onze diensten en kennis gebun-deld hebben, is het voordeel ontstaan dat we binnen onze nieuwe onderneming zowel in de grootzakelijke markt als in het MKB een grotere rol krijgen”, gaat roode verder. “De kracht van ons bedrijf zit hem vooral in het aanbieden van geïntegreerde

oplossingen.” Dit alles vanuit drie locaties. Twee verkoopkantoren; één in nieuwegein en één in Zellik (B) en één logistiek sup-portcenter in Oisterwijk. Op korte termijn verhuist het verkoopkantoor in Zellik naar Mechelen. De belangrijkste pijlers van het portfolio worden gevormd door de productlijnen van Avaya en siemens met daarnaast gigaset, netgear en nog 25 productgroepen inclusief alle benodigde ondersteuning.

Ondersteuning“De fusie betekent dus dat we meer actief gaan zijn op de MKB-markt. We gaan daarom onze consultancy verder inten-siveren en nauwere contacten hebben

met de zeshonderd partners die we nu gezamenlijk hebben in het MKB”, zegt swartjes. “Een groot aantal van deze resellers opereert autonoom. Dat vraagt dus om een andere aanpak voor ons als distributeur. Dit vullen we allereerst in doordat we nu meer toegevoegde waarde aan hen kunnen bieden met ons verbrede

portfolio, maar ook door de wijze waarop we deze resellers ondersteunen. Met name in het MKB is men zeer gebaat bij de fi-nanciële dienstverlening die we op allerlei manieren bieden. niet door als een soort bank te fungeren, maar door bijvoorbeeld de logistiek van de klant op te pakken. Zo kunnen wij vanuit ons distributiecentrum leveren uit naam van de reseller die zijn dienstverlening naar zijn klanten daarmee kan verbeteren en tegelijkertijd minder kosten maakt.”

Het optimaliseren van de dienstverlen-ing van een reseller naar zijn klanten, realiseert Televersal ook door onder-steuning op andere terreinen. Zoals het bieden van consultancyondersteuning bij het verkopen van producten en diensten. roode: “We bieden de mogelijkheid om het kanaal te helpen met het maken van com-plete offertes en marketingondersteuning. Voor veel zaken die daarbij komen kijken, heeft een reseller vaak niet voldoende tijd. Zoals het maken van nieuwsbrieven om klanten attent te maken op kortingen en acties.”

TransparantieOf het nu gaat om het aanbieden van diensten rond het leveren van producten of het bieden van ondersteuning op het gebied van consultancy, Televersal wil vooral bereiken dat de reseller op alle fronten beter kan presteren. “Wanneer een klant onze servicedesk belt, moet een medewerker zich kunnen inleven in de problemen of vragen waar de klant mee worstelt. Hij moet zijn verantwoordeli-jkheid daarin kennen en bereid zijn alles te doen om het probleem op te lossen”, aldus roode. Acht maanden na de fusie tussen Telever-sal en Voice Access hebben veel resellers al kunnen ervaren dat de synergie tussen beide bedrijven zijn vruchten binnen de

nieuwe organisatie afwerpt. Zeker in deze moeilijke tijd is het zowel voor de kleine als de grote reseller een uitkomst inten-siever samen te werken met een distribu-teur die niet alleen kan helpen de kosten te drukken, maar die ook veel zaken uit handen kan nemen. Daarmee kan een reseller een belangrijke professionaliser-ingsslag maken en zich onderscheiden van zijn concurrenten. •

‘De kracht van Televersal zit hem vooral in het aanbieden van geïntegreerde oplossingen’

'We bieden financiële dienstverlening. Niet door als bank te fungeren, maar bijvoorbeeld door de logistiek van de

klant op te pakken'

Het nieuwe logo van Televersal.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 2 7

Voor de laatste info kijk op www.tbmnet.nl of www.computerweb.nl onder ‘events’

Congres HealthcareLocatie: MereveldDatum: dinsdag 19 maart 2013Meer info: www.tbmnet.nl en computerweb.nl (zie tab events)19

maart

19Congres Innovatielocatie: Inn Style MaarssenDatum: woensdag 10 april 2013Meer info: www.tbmnet.nl en computerweb.nl (zie tab events)10

april

10Congres FMCLocatie: nog nader te bepalenDatum: dinsdag 4 juni 2013Meer info: www.tbmnet.nl en computerweb.nl (zie tab events)4

juni

4Congres Uni� ed CommunicationsLocatie: nog nader te bepalenDatum: september 2013Meer info: www.tbmnet.nl en computerweb.nl (zie tab events)

september 2013

Magenta Academy:• Training consultative selling• Training online marketingstrategie• TendertrainingMeer info: www.tbmnet.nl en computerweb.nl (zie tab events)

2013

Congres Voice@ITLocatie: nog nader te bepalenDatum: dinsdag 8 oktober 2013Meer info: www.tbmnet.nl en computerweb.nl (zie tab events)8

OKTOBER

8

Ambassadors Telecom & ITLocatie: Nyenrode Business Universiteit, BreukelenDatum: maandag 13 maart 2013, vanaf 13.30 uurMeer info: www.ambassadorsoftelecom.nl13

maart

13

EVENEMENTEN AGENDA

MP1301007 TBM 2 - Evenementenagenda.indd 1 29-01-13 15:56

COLumn

Als we zien hoe snel de markt zich ontwikkeld heeft in de afgelopen

decennia, van de traditionele analoge telefonie in de midjaren ‘90 tot Unified Communications in de laatste en komende jaren, dan kunnen we spreken van een revolutie binnen de communicatie evolutie. De eerste keer dat ik de term Unified Communications hoorde was ergens eind jaren ‘90. De man die het liet vallen was een bekende van velen: Rene Koene, toen van Active Voice. Zij lanceerden toen een voicemailsysteem waarbij de voicemails naar de inbox van outlook doorgestuurd werden. Voor mij de eerste stap toen, want het buzzwoord van die tijd was IP-telefonie. Terwijl negentig procent van de bedrijven nog keurig analoog aan de gang waren.In de daaropvolgende jaren kwam de term UC steeds vaker terug. En vaker... en vaker... Het werd echt een buzzwoord en voor velen een jeukwoord, een wollig begrip, een verzamelnaam waar veel verschillende definities en omschrijvingen aan gegeven werden. Iedereen had ervan gehoord, maar niemand deed het.

Mijn handvat voor UC (ook wollig) is altijd geweest: ‘Het tijd en locatie onafhankelijk

werken, waarbij informatie stromen uit verschillende onderdelen van een organisa-tie samengevoegd worden, die overzichte-lijk samenkomen op één device.’ (Aangezien ik uit de telefonie hoek kom, heb ik het hier ook over de UC voice).De komst van Microsoft Office Communica-tor (OC) in 2007, maar vooral haar opvolger Microsoft Lync in 2010 was de eerste grote stap in UC voice, waarbij de markt op het

gebied van communicatie en collaboratie min of meer klaargestoomd werd om in het dagelijkse leven op een andere manier te werken. Het jaar 2013 wordt een jaar met een hoop veranderingen vanuit de telecommarkt. Natuurlijk is traditionele IP-telefonie nog het meest gebruikte platform, maar door de ontwikkelingen in de techniek, zoals hosted oplossingen en het groeiende aantal

aanbieders dat naast Cisco, Avaya, Micro-soft en Siemens de markt penetreren, plus de druk vanuit de markt om productiever te worden met minder mensen, zal het aantal proof of concepts en installaties van UC-voice-oplossingen een enorme spurt nemen.En de bottlenecks: ja, die zijn er voldoende. Denk daarbij aan de cultuurverandering dat medewerkers niet meer afgerekend

worden op ‘van negen tot vijf werken’ maar op het behalen van doelstellingen, en het bekende: ‘Bellen via de pc? Geef mij maar een telefoon!’. Daarbij komen nog zaken zoals infrastructuur en beveiliging. Toch is mijn tip van de dag: UC-voice is op gang aan het komen dus haak aan nu het nog kan! •

7 colUmn

Michiel Struycken is countrymanager Benelux bij GN Netcom/Jabra.

UC: van buzz naar realiteit

'Het werd echt een buzzwoord en voor velen een jeukwoord'

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 2 9

Everaert is sinds twee jaar de coun-trymanager van Panasonic voor de

Benelux. Tot die tijd had hij dezelfde functie, maar dan voor de divisie die nu ‘Panasonic system Communications’ heet en waar ondermeer zakelijke telefonie onder valt. De bescheiden Vlaming ziet de toekomst van communicatie bij bedrijven niet zwart-wit, maar met veel nuances. “Er zit absoluut een groei in IP-telefonie. Maar het is met die groei minder snel gegaan dan een aantal jaar geleden werd voorspeld. IP wordt op langere termijn de standaard, maar er is nu nog vraag naar traditionele oplossingen, en dat zal nog wel even zo blijven.” De vraag ‘wel of niet op locatie’ is volgens hem nog minder duidelijk te beantwoorden. “Dat zal bij veel bedrijven een ‘én-én-verhaal’ worden. De cloud gaat niet alles overnemen, daar geloof ik niet in.”

carriersEn dus ligt er een taak voor de partners als het gaat om het adviseren van de bedri-jven. sinds Panasonic een kleine twee jaar gelden de focus mede op sIP-centrales en sIP-terminals legt, wordt het bedrijfs-leven ook via carriers benaderd. “Dat zijn inderdaad twee heel verschillende kanalen, maar het bijt elkaar in mijn ogen niet. Ons dealerkanaal is heel belangrijk voor ons, vooral bij de implementatie van oploss-ingen. De dienstverlening rond sIP is veel beter te doen via de carriers. Dat neemt niet weg dat er voldoende mogelijkheden liggen voor ons partnerkanaal.”Everaert onderscheidt drie soorten partners. “Je hebt de echte installateurs, met veel technische kennis. Dan heb je, misschien heel oneerbiedig gezegd, de ‘telecomboer’. En er is een groep die meer richting de IT schuift en alles van IP weet. De partner van de toekomst is een bedrijf dat meerdere disciplines weet te combin-

eren en cross selling kan toepassen.”

specialistHet partnermodel van Panasonic system Communications is behoorlijk overzich-telijk. Opvallend is dat de distributie gebeurt door twee bedrijven die op het gebied van centrales volledig in Panasonic zijn gespecialiseerd: stupers uit rosmalen en Duivestein uit leiden. “Vroeger hebben we een deel van de distributie richting

onze dealers zelf gedaan. We hebben er heel bewust voor gekozen om dat niet meer te doen, en dus altijd voor een distributeur te kiezen. Zij kunnen, zoals ik dat noem, de toeters en bellen erbij leveren. Denk aan kabels en software. Dat het beiden echte Panasonic-specialisten zijn is toevallig zo gegroeid. Het bevalt ons prima. Technische kennis is enorm belangrijk en dan werkt het heel makkelijk met bedrijven die specialist zijn.”

7 interview TEKsT: JOHAn VAn lEEuWEn

Karl Everaert ziet de telecomtoekomst niet zwart-wit

ook bij stabiele factor panasonic gebeurt er genoegPanasonic is al ruim twintig jaar lang een stabiele en belangrijke factor in de zakelijke telefonie. “Bij bedrijven tot honderd werkplekken schommelt ons marktaandeel al sinds de jaren negentig tussen de tien en vijftien procent”, zegt countrymanager Karl everaert. die constantheid betekent niet dat er bij Panasonic niets gebeurt.

3 0 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

VideoEr zit volgens Everaert veel toekomst in video. Videoconferencing, ook in 3D-vorm, neemt een belangrijke plek in het portfo-lio in. Maar ook camera’s voor bewaking zitten in het portfolio. “En dat gaat ook steeds vaker onderdeel van het IP-netwerk uitmaken. Dus kan het voor resellers en

dealers met IP-kennis interessant zijn. Er zijn partners die dat al combineren.” Die camera’s bij bedrijven worden niet alleen voor bewaking ingezet. “We hebben eigen

software die gezichten kan herkennen en de leeftijd en het geslacht in kan schatten. Door een paar grote winkelketens wordt dat nu gebruikt. Dat is voor hen gouden informatie.”

BeeldkwaliteitDe kennis van camera’s komt Panasonic ook van pas op het vlak van zakelijke videoconferencing. “Door onze technische kennis en het gegeven dat we heel veel soorten camera’s leveren kunnen wij voor een unieke beeldkwaliteit zorgen. In een aantal branches is die hoge kwalit-eit echt nodig. Denk aan fabrieken waar bijvoorbeeld kleding wordt gemaakt. Het hoofdkantoor wil de producten dan heel gedetailleerd kunnen zien. Daarnaast wordt ook ‘remote learning’ op onder andere universiteiten steeds belangrijker voor ons.” Everaert verwacht niet dat de toekomst van videoconferencing volledig 3D zal zijn, maar de kennis van Panasonic op dat vlak komt goed van pas, zegt hij. “Je kunt ons op dat gebied wel pioniers noemen. Ook daarvoor geldt dat het voor bepaalde toepassingen heel handig is.”Voor videocommunicatie in zijn algemeen-heid ziet Everaert de toekomst zonnig in. “Het is niet voor niets dat meerdere grote merken daar heel erg op inzetten. Video wordt in de zakelijke communicatie meer en meer standaard, zowel naar buiten als ook tussen collega’s onderling. Als je het over de convergentie van telecom en IT hebt, dan is video een heel belangrijk onderdeel van dat verhaal.”

Multi-vendorDe visie van Panasonic is helder. Het gelooft in de samenwerking van disci-

plines, en ook van vendoren. “geen enkele vendor kan het helemaal alleen. Het heeft geen zin om te proberen je hele portfolio te verkopen. Belangrijker vinden we het dat ons producten compatible zijn met die van andere merken. We geloven heel sterk in het multi-vendor-principe.”

Everaert noemt de lancering van de netwerkserver ns1000, vorig jaar. Die is gebasseerd op IP-technologie en hard- en softwarecomponenten zijn modulair geïn-tegreerd. Het is illustratief voor het bedrijf te noemen. “Het is eigenlijk een gateway die een upgrade van het bestaande sys-teem doet zodat je uit kunt breiden qua werknemers, over kunt stappen op unified Communications en ook mobiele toestel-len kunt toevoegen. Zonder dat je de hele omgeving hoeft te vernieuwen.” •

‘Geen enkele vendor kan het helemaal alleen. We geloven heel sterk in het multi-vendor-principe’

‘De partner van de toekomst is een bedrijf dat meerdere disciplines weet te combineren’

Telefonie bij PanasonicPanasonic is al een kleine dertig jaar in de telefonie actief. Karl Everaert: “In 1986 zijn we begonnen met PBX-centrales. Vooral in de Verenigde staten was Panasonic daarmee toen heel succesvol. gek genoeg niet bij bedrijven, maar bij privégebruikers. In die enorme upperclass-villa’s had iedereen een PBX. Eind jaren ‘80 kwamen we de Europese markt op. Eerst met draadloze CT2-telefoons, de voorloper van de DECT-standaard, en analoge telefoons voor de con-sument. Vanaf de jaren ‘90 werden in Europa ook centrales verkocht, die daar wel echt bij bedrijven terechtk-wamen. De markt van bedrijven tot honderd plekken was heel belangrijk voor ons, en is het nog steeds. sinds een paar jaar zijn we ons ook op IP aan het richten, zowel hosted als op locatie. Daar zit veel groei in, en we zien daardoor ook ons marktaandeel bij grotere bedrijven stijgen.”

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 3 1

yesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesy

BUSINESSBORREL2013syesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

HÉT NETWERK EVENTVOOR DE ZAKELIJKE DEALER

IN NEDERLAND!- uit mobiele, vastnet en IT-sector -

11 MAART 2013RESERVEER ALVAST EEN PLEKJE IN UW AGENDA

esyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesVOOR DE ZAKELIJKE DEALERyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesye

VOOR DE ZAKELIJKE DEALERsyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesVOOR DE ZAKELIJKE DEALERyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

ALLEEN

TOEGANKELIJK

VOOR

GENODIGDEN

yesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

yesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

Nikk

i Ple

ssen

esyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

André Kuipers

esyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

Miss Montreal

esyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesy

SPECIAL GUEST ANDRÉ KUIPERS

PRESENTATIE & YES AWARD UITREIKINGDOOR NIKKI PLESSEN

LIVE MUZIEK VAN MISS MONTREAL

GASTRONOMISCH GENIETENBIJ CULINAIRE EXPERIENCE

NETWERKEN MET MEER DAN400 BEZOEKERS...

HOU UW BRIEVENBUS IN DE GATENVOOR EEN PERSOONLIJKE UITNODIGING

YBB2013 advertentie.indd 1 10-01-13 13:58

De trainingen worden ze gegeven door zeer ervaren trainers met ervaring in uw branche. En dat niet alleen, uw mede-

cursisten zijn collega’s uit hetzelfde werkveld. Dat maakt deze compacte sessies nog leerzamer.

Op deze pagina vindt u meer informatie over onze mogelijkhei-den voor u om u nog beter te maken in uw werk. Alle trainingen vinden plaats in Hotel Houten. Het programma wordt dit jaar nog verder uitgebreid. •

7 magenta acaDemy AuTEur: JOOsT HEEssEls

magenta academy: trainingen op maatspeciaal voor de lezers van onze reseller-vakbladen cBM, KBM en TBM heeft Magenta Publishing een serie trainingen op maat ontwikkeld. deze trainingen hebben gemeen dat ze kort zijn, direct toepas-baar in de dagelijkse praktijk en toegespitst op cases uit de eigen praktijk.

Kennismaking aanbestedingenDeze training bereidt u voor op de veranderingen die de aanbestedingswet per 1 april 2013 teweeg zal brengen en de kansen die dat voor resellers biedt. Ook krijgt u een uitleg over de mogelijkheden die Tenderned biedt bij aanbeste-dingsprojecten.Vragen als: ‘Welke invloed heb je voordat de aanbesteding gepubliceerd wordt?’, ‘Hoe doe je de onderhandeling?’, ‘Hoe kom je in beeld bij een klant?’ en ‘Wat betekent de nieuwe aanbestedingswet voor mij?, komen uitgebreid aan bod’. Te-vens kijken we naar de veranderingen die ná 2013 op stapel staan. Zo komt er in 2014 een nieuwe Europese richtlijn over met name versoepeling van het aanbestedingstraject.

vrijdag 22 maartVan 13.00 tot 18.00 uur, Hotel Houten

Aan de slag met aanbestedingenAls vervolg op de succesvolle ‘Kennismakingstraining aan-bestedingen’ organiseert Magenta samen met Tendercoach de meer praktische workshop: ‘Aan de slag met Aanbeste-den’. Aan de hand van praktische cases, toegespitst op uw branche, bent u binnen een dag in staat succesvol mee te dingen bij aanbestedingen. Zaken als: wat zijn de termijnen, wat zijn de vragen, hoe borg je intern de afspraken, worden uitvoerig behandeld. u gaat met hulp van de trainer zelf aan de slag met een concrete aanbesteding. Daarnaast is er een gesprek met een inkoper ingepland, om ook hun kant van het aanbestedingsproject te kunnen begrijpen. Het betreft een sessie van twee dagdelen.

Dinsdag 9 aprilVan 13.00 tot 18.00 uur, Hotel Houten, Prijs: 550 euro

Online marketingTijdens onze eendaagse training ‘online marketing’ krijgt u antwoord op alle relevante vragen rond online marketing. geen theorie alleen, maar juist door er praktisch mee aan de slag te gaan en het direct toe te passen op de eigen omgeving. De training wordt in samenwerking met Internet Marketing nederland. Deelnemers krijgen bovendien een half jaar lang gratis toegang tot de ledensite van de Internet Marketing Academy ter waarde van 150 euro met daarin tiental-len video’s en trainingspapers over online marketing. Alle aspecten van internetmarketing, online verkoop en social media komen aan bod, zoals kosten/baten, keuze in platforms en uiteraard sEO-optimalisatie.

Dinsdag 5 maartVan 10.00 tot 17.00 uur (inclusief lunch), Hotel Houten

consultative sellingDe verkoop van producten en -diensten verschuift in snel tempo van traditionele sales naar consultative selling. Zaken als cloud computing of hosted telefonie raken het hart van iedere organisa-tie, waarbij de klant kennis van zaken verwacht. Maar hoe pas je deze nieuwe manier van verkoop, waarbij de behoefte van de klant centraal staat, toe in je eigen verkoop? In een dag leert u wat de kenmerken zijn van consultative selling en wat dit voor uw aanpak betekent. Deze dagtraining geeft dé handleiding om tot een deal te komen en biedt hét fundament om de klant op de juiste manier en met vertrouwen te woord te staan. De training is georganiseerd door Magenta Publishing en CBC. De trainer Jan C. smit heeft vele jaren ervaring met begeleiding en training van salesteams op het gebied van consultative selling.

Donderdag 14 maartVan 10.00 tot 17.00 uur (inclusief lunch), Hotel Houten

yesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesy

BUSINESSBORREL2013syesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

HÉT NETWERK EVENTVOOR DE ZAKELIJKE DEALER

IN NEDERLAND!- uit mobiele, vastnet en IT-sector -

11 MAART 2013RESERVEER ALVAST EEN PLEKJE IN UW AGENDA

esyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesVOOR DE ZAKELIJKE DEALERyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesye

VOOR DE ZAKELIJKE DEALERsyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesVOOR DE ZAKELIJKE DEALERyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

ALLEEN

TOEGANKELIJK

VOOR

GENODIGDEN

yesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

yesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

Nikk

i Ple

ssen

esyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

André Kuipers

esyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyes

Miss Montreal

esyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyesesyesyesyesyesyesyesyesyyesyesyesyesyesyesyesyessyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesysyesyesyesyesyesyesyesyeesyesyesyesyesyesyesyesy

SPECIAL GUEST ANDRÉ KUIPERS

PRESENTATIE & YES AWARD UITREIKINGDOOR NIKKI PLESSEN

LIVE MUZIEK VAN MISS MONTREAL

GASTRONOMISCH GENIETENBIJ CULINAIRE EXPERIENCE

NETWERKEN MET MEER DAN400 BEZOEKERS...

HOU UW BRIEVENBUS IN DE GATENVOOR EEN PERSOONLIJKE UITNODIGING

YBB2013 advertentie.indd 1 10-01-13 13:58

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 3 3

Wat gaan we op 5 maart precies leren?“Op de cursus gaan we het hebben over in-ternetmarketingstrategieën. Daarbij gaan we uit van de doelstelling van je bedrijf. Wat wil je bereiken: meer klanten? Bran-ding? Bestaande klanten behouden? Aan de hand daarvan kies je de tools waarmee je dat bereikt; je internetmarketingstra-tegie. Dat varieert van foutopsporing binnen je website zodat je beter vindbaar bent voor google, tot het inzetten van Twitter, YouTube of linkedIn.”

Fouten opsporen binnen je website, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Voor veel mensen is het nog een onbe-kend gegeven hoe google precies werkt. Want als je een website hebt, begint het verhaal pas. Dan ben je één van de mil-joenen websites die er zijn. Internet is een heel oneerlijk medium; één procent van de websites krijgt 99 procent van alle be-zoekers. Dus het is geen communistische staat waar alle winkeltjes evenveel aan-dacht krijgen. google kan je strafpunten geven waardoor je slechter vindbaar bent. Die strafpunten, of fouten, kun je met bepaalde softwareprogramma’s opsporen. En als je weet wat je fout doet, kun je het oplossen. Dat kunnen we op 5 maart ter plekke bekijken.”

Oké. Dat is dus één manier om hoger in de Google ranking te komen. Welke manieren zijn er nog meer?

“Er zijn wel tweehonderd manieren. Het belangrijkste is dat je leert hoe google denkt en redeneert. Dan kun je zelf bepa-len wat je kan doen om beter gevonden te worden. Daar gaan we 5 maart dieper op in.”

Waarom is het zó belangrijk om door Google gevonden te worden? “In nederland komen drie van de vier klan-

ten via google binnen. Twee van de vier gratis en één van de vier via advertising zoals google Adwords. Dat zegt genoeg, denk ik.”

Hoe belangrijk zijn social media?“Dat is echt per bedrijf verschillend. Afhankelijk van de strategie die je kiest, hoort daar een bepaald medium bij. Maar je moet natuurlijk nooit Twitteren om het Twitteren. Het is net als een gereed-schapskist: je kunt niet zeggen die hamer is beter dan die hamer. nee. Je bedenkt eerst, ‘wat wil ik’? ga je een grote spijker in een hardstenen muur slaan, dan heb je

een andere hamer nodig dan wanneer je een klein spijkertje in een tussenwandje moet slaan. Dus je kunt niet zeggen of linkedIn belangrijker is dan Facebook, het hangt er vanaf wat je wilt.” •

7 magenta acaDemy TEKsT: DAnIëllE VOgEls

Dinsdag 5 maart: IMNL en Magenta geven training online marketing

‘ in Nederland komen drie van de vier klanten via Google binnen’

in 2013 vieren we het 24ste ‘levensjaar’ van het wereldwijde web. Na al die jaren zijn er miljoenen blogs, webwinkels, fora en allerlei andere soorten websites ontstaan. Hoe word je gevonden door jouw doelgroep? Welke middelen kun je daarvoor het beste inzetten? Kom dinsdag 5 maart naar Houten en leer welke internetmarketingstrategie het beste bij jouw bedrijf past. Hierover stellen we vijf vragen aan stefan rooyackers, oprichter van iMNl, internet Marketing Nederland.

wat: training online marketingwanneer: dinsdag 5 maart, van 10:00 tot 17:00 uur (inclusief lunch)waar: hotel Houtenbijdrage: 250 euro voor abonnees, 295 euro voor niet-abonnees

scan de code en meld je snel aan! Of ga naar tbmnet.nl en vind meer informatie onder het kopje ‘events’.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 3 5

7 mobile Devices TEKsT: TIM WIJKMAn – gsM HElPDEsK nEDErlAnD

asUs vivotab smart || TabLeTDe nieuwe Asus VivoTab smart heeft 10,1-inch scherm

en draait op Windows 8. Met het optionele Transleeve

Keyboard is de tablet een volwaardig alternatief voor een

laptop. De Asus VivoTab weegt 580 gram en is nog geen

centimeter dik. De krachtige accu belooft een gebruiksduur

van ruim negen uur. Doordat de Asus VivoTab smart draait

op Windows 8 kunnen alle Windows programma’s, zoals

bijvoorbeeld Microsoft Office, op de Asus VivoTab smart

gebruikt worden. De Asus VivoTab smart wordt aangedre-

ven door een dualcore-processor en biedt een opslagca-

paciteit van 64 gB. Dit is eventueel nog uitbreidbaar met

geheugenkaarten. Extra luxe is te vinden in de 8,0-mega-

pixelcamera aan de achterzijde van de tablet.

alcatel one toUcH 997D || SmarTpHOneDe jongste telg in het Alcatel-portfolio is de Alcatel One Touch 997D. Een mid-end

smartphone en op dit moment de meest uitgebreide smartphone uit hun reeks. Het

toestel draait op Android 4.0 en heeft een accu van 1800 mAh. Het toestel beschikt

verder over een 1 gHz dualcore-processor, 1 gB werkgeheugen, een 4,3-inch beeld-

scherm en een 8,0-megapixelcamera. Met een dual-sim ondersteuning en is het één

van de meest uitgebreide dual-sim smartphones in de markt. Dankzij dual-sim is het

mogelijk om een zakelijke en een privé-simkaart gelijktijdig te gebruiken.

sony XPeria z || SmarTpHOneDe aanvoerder van het smartphone-portfolio van sony voor 2013 is de geheel stof- en

waterdichte sony Xperia Z. De sony Xperia Z heeft een 1,5 gHz quadcore-processor

en een 5,0-inch Full HD (1080p) beeldscherm. Het beeld op het Full HD beeldscherm

scherp dankzij de tweede generatie van sony’s Mobile Bravia Engine. De sony Xperia Z

is gespecialiseerd in fotografie en het maken van video-opnames. Het toestel is uitge-

rust met een 13,0-megapixelcamera met een ‘Exmor r2’-sensor. Deze camerasensor

is lichtgevoeliger dan normale camerasensoren waardoor ook onder donkere omstan-

digheden foto’s geschoten kunnen worden met een relatief lage sluitertijd. De kans op

onscherpe of bewogen foto’s is hierdoor aanzienlijk kleiner.

nieuWe SmarTpHOneS/TabLeTS

3 6 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

Htc one sv || SmarTpHOneDe HTC One sV is een scherpgeprijsde nieuwe HTC-smartphone die het midden

laat tussen de HTC One V en de HTC One s van vorig jaar. De HTC One sV heeft

een beeldscherm met een diameter van 4,3-inch en draait op een 2 gHz dualcore-

processor. De HTC One sV heeft opslagcapaciteit van 8 gB. Aan de achterzijde is

de One sV voorzien van een 5,0-megapixelcamera. Bekende cameraopties van HTC,

zoals ‘One-press Continuous shooting’ en ‘VideoPic’ zijn ook aanwezig in dit toestel.

Voor videogesprekken kan men de 1,6-megapixelcamera aan de voorzijde gebruiken.

Ondanks de compacte afmetingen heeft HTC en 1800 mAh accu weten te plaatsen,

wat ten goede komt in het uithoudingsvermogen van het toestel.

HUawei ascenD w1 || SmarTpHOnena samsung, nokia en HTC is nu ook het Chinese Huawei in de Windows Phone 8 smart-

phones gestapt. Zoals past bij een Chinees merk zal Huawei met haar Ascend W1 vooral op

prijs gaan concurreren. Met de Huawei Ascend W1 zet Huawei een middenklasse Windows

Phone smartphone in de markt. Huawei zoekt met de Ascend W1 vooral de concurrentie met

de lumia 620 van nokia en de Windows Phone 8s van HTC. Door het 4,0-inch beeldscherm

is het toestel redelijk compact. Onder de motorkap draait een 1,2 gHz dualcore-processor

die meer vermogen biedt dan Windows Phone eigenlijk nodig heeft. He toestel biedt 4 gB

opslagcapaciteit en de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met geheugenkaarten.

Omdat de Ascend W1 draait op het Windows Phone 8 besturingssysteem, is ook Microsoft

Office en Exchange volledig geïntegreerd.

acer iconia tab b1 || TabLeTsoms is het onderweg handiger een tablet dan een smartphone te gebrui-

ken. speciaal voor deze moment brengt Acer de Acer Iconia Tab B1. Met een

beeldschermdiagonaal van 7,0- inch is deze tablet compact genoeg om in

een binnenzak te kunnen stoppen, en het beeld groot genoeg om zonder al

te veel zoomen een document of webpagina te lezen. De Icona Tab B1 wordt

aangedreven door een 1,2 gHz dualcore-processor en draait op Android 4.1

Jelly Bean. Op de 2710 mAh accu zou, afhankelijk van de intensiteit van

het gebruik, vier tot achter uur onafgebroken gewerkt kunnen worden. Om

een scherpe prijs weg te kunnen hanteren heeft Acer bezuinigd op een hoge

resolutie camera aan de achterzijde. Aangezien tablets wel vaak gebruikt

worden voor videogesprekken is er wel een (VgA-) frontcamera aanwezig.

Tim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support. gsmhelpdesk.nl

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 3 7

COLumn

‘VoIP, dat gebruiken wij al jaren!’ Nog lang niet alle bedrijven roepen dit

luidkeels. En dat is een gemiste kans. Niet alleen omdat u en ik graag onze diensten verkopen, maar ook omdat organisaties onnodig geld uitgeven. Als ik aan bedrijven vraag waarom ze nog niet zijn overgestapt, krijg ik vaak als antwoord dat men in deze tijden niet wil investeren. Ik stel dan altijd de vraag: ‘Gaat het zo goed met uw bedrijf dat u niet wilt besparen?’ Na een verbaasde blik antwoordt men meestal met: ‘Jawel, maar overstappen is duur en VoIP is gevoe-lig voor storingen. Toch?’ Eigenlijk merk ik dat organisaties niet altijd zo bezig zijn met VoIP als wij vinden dat nodig is.We investeren allemaal in snellere en betrouwbaardere verbindingen. Zouden we hier directe besparingen mee kunnen aanwijzen? We merken niet dat e-mailtjes sneller binnenkomen, en video konden we allang afspelen. Toch juich ik snellere ver-bindingen toe. Want over die verbindingen

kan VoIP prima ingezet worden. Eén van de redenen dat VoIP niet altijd goed werkt is een onstabiele of trage verbinding. Snelle en stabiele verbindingen maken VoIP dus alleen maar aantrekkelijker!Terug naar mijn gesprek. ‘Ja, maar de inves-

tering die ik moet doen is enorm! Ik moet mijn hardware vervangen en dat werkt nog prima’. Veel organisaties realiseren zich niet dat er een stap tussen VoIP en traditio-nele telefonie zit. De meeste PBX-en zijn geschikt voor SIP trunking. ‘Met een simpe-le aanpassing sluit ik jouw telefooncentrale aan op het internet, zodat je goedkoper

kunt bellen. Je hoeft je centrale niet de deur uit te doen, maar je gaat wél meteen bespa-ren’. Nu was mijn gesprekspartner één en al oor. ‘Het merendeel van de signalering in de wijkcentrale is al gebaseerd op VoIP. Waarschijnlijk ook jouw ISDN-aansluiting.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de storingsgevoeligheid. En omdat jij al een goede internetverbinding hebt, kun je ook vertrouwen op goede gesprekskwaliteit’. De beste man is nu tevreden klant. Laten we ervoor zorgen dat u en ik dit jaar de rest van Nederland ook aansluiten. •

7 colUmn

Jorg Muskens is product manager telecom & connectivity bij Interconnect.

Waarom is niet heel Nederland al over naar VoIP?

‘Gaat het zo goed met uw bedrijf dat u niet wilt besparen?’

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 3 9

7 voiP TEKsT: TEus MOlEnAAr

voip plaveit de weg naar hosted communicatieWie bij een aantal partijen in de markt vraagt hoe het ervoor staat met Voice over iP in het midden- en kleinbedrijf komt er al snel achter dat VoiP er eigenlijk niet meer toe doet voor de afnemers. Bellen over internet lijkt de norm; en maakt de weg vrij naar hosted communicatie. de grote uitdaging lijkt de integratie van mobiele telefonie met een hosted voice oplossing.

Mark Vletter, directeur van Voys (aan-bieder van – hosted – VoIP), stelt

dat de doorbraak van VoIP in het MKB al in 2012 plaatsvond. Bas Baars, Marketing Manager Continental Europe bij Mitel networks Corporation, onderbouwt deze stelling met cijfers: “VoIP ‘an sich’ zit in het MKB op een marktaandeel van zo’n 43 procent in nederland. Hoewel er in de telecommarkt in het MKB vorig jaar bijna dertig procent minder is verkocht, is het aandeel VoIP gegroeid van 35 naar 43 pro-

cent. Je kunt dus wel zeggen dat er sprake is van een doorbraak. Maar eigenlijk is dat navelstaren. Dat gaat over technolo-gie, terwijl we het in klanttermen gewoon over het gebruik moeten hebben. De echte doorbraak is veroorzaakt door de opkomst van de online werkplek, waar telefonie een integraal onderdeel van is. En natuurlijk ook het toenemend gebruik van de slimme telefoon als zakelijk toestel.”Arthur van den Ende, directeur van Xelion (producent van een bedrijfstelefooncen-

trale op basis van VoIP voor het MKB), formuleert het anders: “In de afgelopen jaren is de acceptatie van VoIP in de zakelijke markt sterkt gegroeid. Dat zal in 2013 ongetwijfeld doorzetten. De belang-rijkste verandering zal zijn dat de kleinere organisaties – tot twintig werkplekken – massaler overstappen op een cloud telefoniedienst, omdat dit makkelijker en betaalbaar is. Een andere doorbraak is dat gebruikers steeds vaker gaan bellen via een scherm – pc, tablet of smartphone.

4 0 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

Dit eist van leveranciers een zeer ge-bruiksvriendelijke en stabiele app/soft-phone die tegemoet komt aan de ver-wachtingen van de gebruiker.”

BasisDe discussie gaat niet meer zozeer over de techniek als wel over de communicatie-behoeften van het zakenleven. rené van Dormolen, Product Marketing Manager bij Microsoft nederland, heeft het niet meer alleen over telefonie, maar over unified communications (uC), de combinatie van telefonie, beeld, en het gelijktijdig delen en manipuleren van bestanden via de pc, ta-blet of smartphone. Dat VoIP daarvoor de basis vormt, vindt hij niet zo interessant.“Wij hebben lync voor de enterprise als het gaat om uC. Voor de consument en kleinzakelijke markt is er skype; tot, zeg

maar, vijf gebruikers. In beide geval-len gaat het om de integratie: niet meer allerlei toestellen en applicaties om met collega’s, partners, klanten of wie dan ook te communiceren. Iedereen wil minder complexiteit en meer mobiliteit. Daar spelen wij op in.”Microsoft moet nog wel wat werk ver-zetten voor het MKB; bijvoorbeeld voor bellen en gebeld worden vanuit de cloud. “Partners als KPn en startready bieden dit al aan met hosted lync. Ook koppelen we lync met skype, waardoor bellen, beschik-baarheid en chat, onderling samenwerken. Ik verwacht dat deze mogelijkheden later dit jaar beschikbaar komen”, aldus Van Dormolen.

gesprekskwaliteitJoachim de Wild van service provider Intercity Zakelijk stelt dat de drempel voor MKB-klanten om over te stappen naar VoIP vooral door de hosted oplos-singen een stuk lager is. “Het is letterlijk een plug & play dienst geworden, waarbij de klant zich geen zorgen meer hoeft te maken over onderhoud en service op een lokale telefooncentrale, die er immers niet meer is. Waar we een paar jaar geleden nog afhankelijk waren van kostbare sDsl-lijnen, kunnen we nu dezelfde garantie

op gesprekskwaliteit en continuïteit leveren met dedicated IP-verbindingen van enkele tientjes. Hierdoor zien we met name binnen het MKB-segment de vraag toenemen.”Van den Ende vindt wel dat resellers goede adviezen moeten geven. “nadeel is nog

wel dat de nodige kennis soms ontbreekt, waardoor er verkeerde verwachtingen worden gekweekt. Wij helpen onze resel-lers actief om die toegevoegde waarde te kunnen bieden.” raad over beveiliging bijvoorbeeld. Je kunt overwegen twee internetabonnementen te nemen. “Maar dat hoeft niet per se; er zijn meerdere mogelijkheden om de betrouwbaarheid te verhogen”, aldus Van den Ende.

‘show stopper’Allen noemen de flexibiliteit en relatief lage kosten als voordelen van VoIP en hosted oplossingen. “En vooral slimmere bereikbaarheid”, zegt Baars. “Maar er zijn ook nadelen: mobiele providers die diensten als Forced on PBX of private gsM maar mondjesmaat accepteren en daar-mee – geredeneerd vanuit hun eigen ver-dienmodel – echte naadloze vast/mobiel integratie tegenhouden. Daarnaast zijn de vele verschijningsvormen van sIP een ‘show stopper’. Alle providers en versies van sIP-platformen moeten afzonderlijk worden getest. Hoezo ‘open standaard’? Dat staat een snelle doorbraak van dit protocol, dat extra functionaliteit kan le-veren tegen aanzienlijk lagere kosten, nog wel eens in de weg.”De Mitel-medewerker ziet een toenemende vraag naar hun cloud-platform (Com-munication as a service). Hij ziet verticale oplossingen ontstaan, bijvoorbeeld voor de zorgsector.Voys heeft een eigen netwerk dat redun-dant is uitgevoerd. “Zo’n tien procent van onze klanten gebruikt een eigen VoIP-cen-trale en koppelt die via een IP-trunk aan ons netwerk. negentig procent gebruikt

ons hosted VoIP netwerk. Daarmee bieden we onze klanten telefonie als een maat-werkjasje dat eenvoudig kan groeien en krimpen, en de mensen binnen het bedrijf eenvoudig bereikbaar maakt voor zijn klanten.” •

MobieltjesJoachim de Wild van Intercity Zakelijk verwacht in de toekomst de mobiel-tjes van de klant nog slimmer te inte-greren met de hosted voice oplossing. “Begin dit jaar hebben we ValkMobile gelanceerd. De verwachting is dat vele zullen volgen. Wij zijn in gesprek met een aantal resellers om de vast/mobiel proposities al dan niet onder eigen label op de markt te brengen.” Mobiliteit past eveneens binnen de plannen van Mitel. “Wij gaan dit jaar inzetten op de techniek ‘private gsM’, dat ook voor het MKB – vanaf 25 werkplekken – beschikbaar is. simpelweg beschikt de MKB’er met private gsM over een eigen gsM-netwerk. Verkeer wordt afgehandeld via het vaste netwerk (goedkoper) en hij kan functionaliteit toevoegen aan de smartphone.”Het komende jaar gebruiken alle partijen om de mobieltjes te integre-ren in de complete IP-communicatie-oplossingen.

‘Daarnaast zijn de vele verschijningsvormen van SIP een show stopper’

‘In het MKB is het aandeel van VoIP vorig jaar gegroeid van 35 naar 43 procent’

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 4 1

7 einDgebrUiKer TEKsT: ArIBErT guIKIng

Lekker bellen met VoIP?

dagboek van een eindgebruikerlekker goedkoop bellen en snel internetten kan met VoiP. Kán, maar in de praktijk kan het een crime worden. Ontoereikende techniek en een slecht communicerende agent/reseller versterken de ellende. Het gevolg? een groot bekabeld toestel op je bureau. Het dagboek van een eindgebruiker.

April 2012‘Sorry dat ik je even onderbre

ek,

maar weet je dat je een slechte

verbinding hebt. Er is echt iets

met je telefoon’. Met deze opmer-

king begon het. April 2012, ik was

net intern verhuisd van de begane

grond naar de vierde verdieping.

Het bedrijfsverzamelgebouw werd

in fases opgeknapt door de nieuwe

eigenaar die tevens als beheerder

optrad. En ook als aanbieder van

telecomdiensten. Wanden en vloeren

waren gestript en geschilderd, bui-

ten lag glasvezel en binnen kregen

wij VoIP-telefoons. State of the

art, goedkoop in gebruik, snel in-

ternet erbij. Super!

Juni 2012‘De nieuwe VoIP-telefoon lijkt wat kinder-

ziektes te hebben of is hij al aan het pu-

beren? Ik heb in korte tijd reeds twee keer

gehad dat ie doodviel’, was de inhoud van

de e-mail die ik medio juni naar de agent

stuurde. Want naast de permanent ha-pe-ren-de verbinding viel om onduidelijke redenen soms de telefoonverbinding volledig weg en was

resetten van de modem noodzakelijk. Ik zocht contact met de provider om de klachten te

melden en deze verwees mij naar de agent ‘als eerste aanspreekpunt’. Ook andere huurders

in het pand bleken problemen te hebben met

de nieuwe VoIP-telefoon, maar die waren van

andere aard dan die ik had.

Juli 2012Ondertusse

n werd duidelijk dat

de afspraken tussen

provider, verhuurder

/agent en techneut/r

eseller slecht

waren gecommuniceerd

. Dat gaf frustratie

en irritatie

en langzaam kwamen p

aarse krokodillen in

mijn ver-

beelding omhoog drij

ven. Doordat ik nog

steeds een

hak-ke-len-de stem h

ad, werden e-mails v

an mijn kant

onprettiger van toon

en de vlam sloeg in

de pan toen

ik klanten en andere

relaties vroeg om p

er e-mail hun

beklag te doen over

mijn slechte telefoo

nlijn. Die

berichten stuurde ik

rechtstreeks door n

aar provider,

verhuurder/leveranci

er/agent en de techn

eut.

Mei 2012Alle huurders in het pand, veelal eenpitters, had-den kunnen kiezen uit één merk telefoon met twee mogelijkheden: een vast bureautoestel of een hand-held. Natuurlijk koos ik, net als iedereen, voor de handheld. Hij oogde niet fraai, de bediening bleek beroerd, maar het was de enige keus die wij hadden. Al snel bleek dat de lijn niet goed was. Ik merkte niets, maar aan de andere kant van de lijn kwam ik stot-te-rend over. Ik gaf het door aan beheerder van het pand, annex telecomagent, en er gebeurde niks. Omdat deze agent er technisch niets van leek te begrijpen, belde ik ook het bedrijf dat de toestel-len had geïnstalleerd. Dat installerende bedrijf bleek overigens ook reseller van de provider te zijn. Technische ondersteuning kon ik officieel niet direct regelen, dat moest via de beheerder/agent want die was het eerste aanspreekpunt.

4 2 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

September 2012De verhuurder/levera

ncier/agent vond dat ik

een ander modem moest kopen want daar la

g het

aan. Ik polste de techneut en volgens he

n was

het een prima modem. De leverancier denk

t daar

anders over en e-mailt in september: ‘Ik

zou

graag willen langskomen met een andere m

odem om

het te testen.’ Het levert niets op en d

e ver-

binding blijft haperend. De techneut is

behulp-

zaam. ‘We willen het graag oplossen, maa

r we

begrijpen het zelf ook niet.’ Leverancie

r/pand-

verhuurder en techneut komen eind septem

ber met

een geweldig gezamenlijk idee om de lijn

door

te meten. En jawel, een lek op de lijn,

een kink

in de kabel: de oplossing is er. Om een

nieuwe

kabel te trekken moet een vierde partij

worden

ingeschakeld, maar uit metingen van die

kabel-

trekker blijkt dat er niks aan de hand i

s.

‘Ik merkte niets, maar aan

de andere kant van de lijn kwam

ik stot-te-rend over’

Augustus 2012De provider was laaiend. Na wat heen en weer

gebel begreep ik dat, want het werd duidelijk

dat de provider geen blaam trof, hoewel het

voor mij als eindgebruiker wel vreemd overkwam

dat ik wel facturen van de provider kreeg, maar

deze nergens op kon aanspreken. De relatie was

inmiddels wel zover verslechterd dat zij van mij

af wilden. Dat wilde ik ook, maar volgens mijn

leverancier (tevens verhuurder) zat ik vast aan

de provider, net zoals ik vast zat aan het ene

merk telefoontoestellen. Dat bleek later onzin,

maar dat wist ik toen nog niet.

Kantoorgenoten vonden dat ik moest stoppen met

al dat gebel, gemail, gedoe, gezeik en geëtter

en gewoon alles mobiel moest doen. Maar ja, dat

vaste nummer had ik inmiddels vijf jaar en was

bekend bij alle relaties. Dus dat verander je

niet zomaar.

Oktober 2012De telefoon wer

kt nog steeds niet goed en sin

ds vier

maanden heb ik permanent een o

pklaptrapje achter mijn

bureau staan want af en toe va

lt de telefoonverbin-

ding totaal uit en moet ik het

modem in de bovenhan-

gende kabelgoot resetten. Lang

zaam wordt de rolverde-

ling tussen de drie partijen d

uidelijk. De provider

staat aan het begin, ‘maakt de

levering van diensten

mogelijk’ en heeft verder niks

met de eindgebruiker

te maken. Voor mij als eindgeb

ruiker is het wel vreemd

dat deze partij de rekening st

uurt, maar het zij zo.

Aan het andere eind staat de v

erhuurder die tevens

leverancier/agent is en aan de

zijlijn staat een

bedrijf dat technische dienste

n verleent in opdracht

van mijn leverancier. Simpel,

maar lastig als je daar

pas na veel vragen achter komt

en in de praktijk er-

vaart dat die rolverdeling nie

t leidt tot oplossings-

gericht gedrag.

November 2012Langzaam nadert het einde van deze Kafka-achtige te-lecomhorror hoewel er nog steeds geen oplossing is. Op een maandagochtend in oktober blijkt ineens dat er een draad aan het plafond hangt en een vaste tele-foon op mijn bureau staat. VoIP, maar bekabeld alsof wij in 1973 zitten. Een medewerker van de techneut loopt toevallig in het pand (moest ergens anders een probleem verhelpen) en ik vraag of hij weet hoe ik de ringtone kan aanpassen. Er komt namelijk een soort borrelend onderwatergeluid uit het apparaat. Na zeven minuten prutsen slaagt hij er niet in om een andere toon te laten klinken. Zo zit ik in november met een groot, onhandig, vast toestel, maar ik kan er mee bellen zonder dat ik van de andere kant hoor dat de lijn nog steeds slecht is. Voor mij is echter de maat vol. Mede door al dit gedoe besluit ik eind van het jaar te vertrekken en ga ik vanuit huis werken.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 4 3

Indesign.indd 1 9/01/2013 11:24:14

7 ProDUctnieUws

Cisco onthult platform voor VideoscapeCisco heeft tijdens de CES in Las Vegas ‘Videoscape Unity’ onthuld: een nieuw platform voor Video-scape-videodiensten.

Dit platform is voor providers en me-

diabedrijven waarmee ze consumenten kun-nen voorzien in digitale video en waar nieuwe videodiensten op meer-dere schermen te zien zijn, bijvoorbeeld op de tv en op de tablet. Tot de nieuwe diensten behoort onder andere een digitale videore-corder (DVR) voor de cloud, waarmee consu-menten overal en op ieder apparaat tv-pro-gramma’s kunnen bekijken die ze hebben opgenomen. Dit is volgens Cisco het eerste

open softwareplatform voor providers dat verder gaat dan ‘TV Everywhere’-diensten, waarmee consumenten alleen ‘live’ tv kun-nen bekijken op verschillende apparaten. Aanbieders kunnen hiermee sneller nieuwe videobelevingen aanbieden op meerdere schermen.

Samsung verkoopt meer dan honderd miljoen Galaxy S’enSamsung heeft wereldwijd meer dan honderd miljoen smartphones ver-kocht van de Samsung Galaxy S III en zijn twee voorgangers Galaxy S II en Galaxy S.

De Galaxy S III, die sinds mei 2012 ver-krijgbaar is, heeft inmiddels de mijl-

paal van veertig miljoen verkochte toestel-len bereikt. In juni 2010 lanceerde Samsung de Galaxy S, waarvan wereldwijd 24 miljoen

exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Op basis van dat succes bracht Samsung in april 2011 de Samsung Galaxy S II uit. Van deze smartphone zijn veertig miljoen exemplaren verkocht. In mei 2012 onthulde Samsung de Galaxy S III. In honderd dagen tijd gingen van deze smartphone twintig miljoen stuks over de toonbank. Dat maakt van de Galaxy S III Samsungs best verko-pende smartphone tot nu toe.

4G-producten bij Capestone

Capestone presenteert naar eigen zeg-gen als eerste distributeur in Neder-

land een USB modem en Wi-Fi router die geschikt zijn voor deze nieuwe generatie snelle mobiele netwerken. “Met het Option Beemo 4G USB modem kan op een computer of laptop een zeer snelle 4G internetverbin-ding opgezet worden met downloadsnelhe-den tot 100 Mbps en uploadsnelheden tot 50 Mbps”, aldus Capestone. Met de Netcomm Wireless 4G100W Wi-Fi router kan overal op basis van een verbinding met het 4G net-werk een bekabeld- en draadloos netwerk gecreëerd worden, waarvan tot 16 appara-ten tegelijkertijd gebruik kunnen maken.

Macaw ontwikkelt Apps voor iOS en Android

Microsoft-specialist Macaw gaat mo-biele apps ontwikkelen voor Apple

iOS en Android. Het bedrijf is een partner-ship aangegaan met het Amerikaanse Xa-marin, dat tools levert voor het cross-plat-form ontwikkelen van apps op basis van het open source Mono-framework. Met deze stap wil Macaw voorzien in de sterk toene-mende vraag onder bedrijven naar mobiele apps die optimaal integreren met websites en de backend-systemen. “Het is een be-langrijke stap voor ons dat we nu op effici-ente wijze kwalitatief hoogwaardige apps kunnen bouwen voor onze klanten, op alle belangrijke mobiele platforms”, zegt Maar-ten Sikkema, CTO van Macaw. “Dit is een logische nieuwe stap, gezien het groeiende gebruik van mobiele apparaten en de ‘bring your own device’-trend binnen organisaties. De vraag naar apps neemt daardoor sterk toe en onze klanten willen er zo snel moge-lijk mee aan de slag kunnen.”

foto: gsminfo.nl.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 4 5

Stap in de wereld van Panasonic en pro�teer van de Gratis training!Overstappen op een ander platform hoeft niet moeilijk te zijn.

7 ProDUctnieUws

Jabra ontwikkelt audio-oplossingen voor CiscoJabra heeft nauw samengewerkt met Cisco om audio-oplossingen te leveren om snel en efficiënt de samenwerkings-oplossingen van Cisco te implementeren.

De nieuwe audioapparatuur van Jabra werkt samen met Jabber, de Unified

Communications-toepassing van Cisco voor Windows en virtuele omgevingen. Het gaat om een compacte office speakerphone en een draadloze DECT-handset. Met de Jabra

Speak 450 kunnen gebruikers van Cisco Jabber van hun werkplek een conferentie-ruimte maken. De Jabra Speak 450 bevat de laatste bluetooth-technologie voor additio-

nele connectiviteit. Denk aan smartphones, tablets en andere mobiele telefoons met een bluetooth-functie. Zowel de Speak 450 als de Handset 450 zijn onderdeel van het Cisco Solutions Plus Program en kunnen worden aangeschaft via Cisco’s Global Price List. “Gebruikers hebben nu meer moge-lijkheden om effectief samen te werken op thin clients en Windows PC”, zegt Phil Sher-burne, VP Engineering bij Cisco Enterprise Smart Solutions.

Nieuwe draadloze telefoon AVMDe nieuwe FRITZ!Fon M2 van AVM is

sinds het einde van vorig jaar verkrijg-baar in Nederland. De draadloze telefoon is speciaal geoptimaliseerd voor alle modellen van de FRITZ!Box met een DECT-basisstation, maar werkt ook in combinatie met stations van andere leveranciers. De telefoon biedt ondersteuning voor vijf talen: Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits. De in wit met zil-ver uitgevoerde M2 combineert internetdien-sten zoals e-mail, internetradio, newsfeeds (RSS) en podcasts met een breed scala aan telefoniemogelijkheden, zoals een handsfree-

functie, sneltoetsen en een babyfoonfunctie. In de energiezuinige DECT Eco-modus wordt het DECT-veld volledig uitgeschakeld wan-neer het basisstation en de handset zich in de stand-by modus bevinden. Dankzij het geop-timaliseerde energiebeheer biedt het toestel een werkduur van 240 uur in de stand-bymo-dus. De M2 biedt daarnaast kant-en-klare be-veiliging door alleen versleutelde verbindin-gen toe te laten. AVM stelt gratis updates met nieuwe functionaliteiten beschikbaar die de gebruiker met een simpele druk op een knop kan downloaden en installeren.

Intel presenteert nieuwe mobiele oplossingen

Zyxel firewall als bundel

Zyxel Com-munications,

leverancier van oplossingen voor b r e e d b a n d t o e -gang, levert zijn Zywall USG firewall en licenties nu ook als bundels. Hiermee krijgen bedrijven de beschikking over een complete en betaalbare Uni-fied Threat Management (UTM) oplossing die het netwerk beveiligt. “De Zyxel Zywall bundel is uiter-mate geschikt voor kantoren die een eenvoudig te beheren, maar sterk beveiligd netwerk willen te-gen lage kosten.” De nieuwe ZyWALL USG bundels worden geleverd als USG-100/200/300 bundel. Elke bundel bestaat uit Content Filtering en Anti-Spam van Commtouch, Intrusion Detection & Protection (IDP), Application Patrol en Kaspersky Anti-Virus software. “De security software van Kaspersky Lab zorgt voor een sterke beveiliging van het netwerk tegen malware”, zeggen de makers. De licenties kunnen eenvoudig worden geactiveerd, waarbij de klant de bundel eerst één maand op proef heeft en daarna voor een jaar kan gebruiken.

Intel heeft tijdens de CES in Las Ve-gas een brede reeks aan nieuwe mo-biele oplossingen gepresenteerd. De nieuwe smartphones, tablets en Ultrabook convertibles moeten lei-den tot nieuwe vormen van mobiel computergebruik.

Zo is er het nieuwe Intel Atom pro-cessorplatform, gericht op het laag-

geprijsde segment van de smartphone markt, met ondersteuning van Acer, Lava International en Safaricom. Er is een ruime keuze aan Windows 8 tablets op basis van Intel verkrijgbaar. De eerste 22nm quad-core Atom SoC voor tablets zal naar verwachting ruim twee maal zo krachtig zijn als het huidige Atom Processor Z2760-platform en wordt on-geveer eind 2013 verwacht. Tijdens CES maakte Intel bekend dat het deze zeer energiezuinige processors nu heeft uit-gebracht binnen zijn huidige derde ge-neratie Intel Core processorfamilie. Naar verwachting zullen ze toegepast worden in tal van innovatieve mobiele designs, waaronder tablets en convertible Ultra-books. De vierde generatie Intel Core processorfamilie moeten ervoor zorgen dat de batterij de hele dag meegaat. Dit is naar eigen zeggen de grootste verbete-ring in batterijlevensduur in de geschie-denis van Intel.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 4 7

TB

M TeLeCO

m bu

SineSS g

uiD

e | De beLa

ng

riJKSTe beDriJven

in H

eT TeLeCOm

Kan

aa

L

Master Distributor van:

Meer weten?

www.nextel.nl

0318 - 66 52 00

BUSINESSCOM B.V. Eisenhowerweg 165466 AC Vegheltelefoon: +31 (0)413 72 42 00fax: +31 (0)413 72 42 [email protected]

TELEVERSAL - VOICE ACCESS

SPECIALTIES f VoIP/Telefonie f Unifi ed Communications f Switches f Routers f Security f Voice over WLAN f Service en support f Showroom (gratis voor onze dealers) f Leveranciers gecertifi ceerd Trainingscenter f Professionele Pre-Sales Support

Televersal - Voice Access kenmerkt zich door het leveren van een totaaloplossing en u volledig te supporteren om deze suc-cesvol in de markt te zetten. Merken: Advitronics, Audiocodes, Avaya, Boxit, Corebridge, Chronicall, Doro, Emotion, Estos, Fasttel, Gigaset, Gigaset pro, Jabra, Key-Link, Konftel, MCS, Microsof Lync, NETGEAR, OAK, Patton, Plantronics, Polycom, Powerware, Pridis, Siemens, Tiptel en Voicegear.

TeleversalNedervonder 19, 5061 JP Oisterwijktelefoon: (013) 523 11 77fax: (013) 523 11 88www.televersalgroup.com

Televersal Group bestaat uit: Televersal BV, Voice Access en Televersal & TopTel BVBA

INFOPACT

ALL-IP SPECIALIST IN: f Bedrijfstelefonie f Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) f Datacommunicatie f VPN f Betalingsverkeer f Alarm f Internet access f Managed Firewall f Co-locatie f Sales & Support voor resellers

Infopact is leverancier van zakelijke All-IP communicatieoplos-singen. Sinds 1995 bedient Infopact als onafhankelijke orga-nisatie al meer dan 10.000 zakelijke klanten. In één bedrijfs-netwerk bundelt zij zowel spraak-, data- als internetdiensten, geheel op maat. Met Infopact Allesin1 biedt Infopact effi ciënte totaaloplossingen aan de klein- en midzakelijke markt. Inf-opact is door Currence gecertifi ceerd voor pinnen over IP en door NCP Certifi catie voor alarm over IP. Haar Allesin1 diensten op het gebied van pinnen worden door onder meer de Rabo-bank en ABN AMRO aanbevolen aan hun klanten.

Infopact verbindt al haar kennis, kunde en ervaring graag aan uw organisatie. Met het uitgebreide Infopact Partnerprogram-ma profi teert u van diverse voordelen en vergoedingen. Maak voor meer informatie een afspraak met een van onze Partner Managers en word Infopact Partner!

Hoogvlietsekerkweg 1703194 AM Rotterdam Hoogvliettelefoon: (088) 463 67 30fax: (088) 463 67 99e-mail: [email protected]

4 8 tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L

INTERCONNECT

UW PARTNER VOOR: f Cloud hosting f Hosted Telecom f Glasvezel f Zakelijk DSL f Datacenter

Hosting - Breedband - DatacenterSteenbok 1, 5 215 MG ‘s-HertogenboschPark Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven073 - 88 000 00www.interconnect.nl

WESTCON GROUP

Onze dienst, Uw businessVoiceworks BV, Editiestraat 29, 1321 NG Almere

Tel: 036 – 711 34 00 | Fax: 036 – 546 78 [email protected] | www.voiceworks.nl

ComstorMeidoornkade 123992 AE Houtentelefoon: +31(0)30 248 95 92fax: +31 (0)30 248 92 80e-mail: [email protected]

Leveranciers: APC, Cisco, Imagicle, Jabra, Microsemi, NetApp, Netformx, Plantronics, Quescom, Transition Networks, Ucopia, VMware

Westcon SecurityMeidoornkade 123992 AE Houtentelefoon: +31 (0)30 602 54 00fax: +31 (0)30 602 54 01e-mail: [email protected]

Leveranciers: Blue Coat, Check Point, Dell SonicWALL, F5 Networks, F-Secure, Infoblox, Juniper, RSA, The Security Divison of EMC, Skybox, Trend Micro, Websense

Westcon ConvergenceMeidoornkade 123992 AE Houtentelefoon: +31 (0)30 248 94 55fax: +31 (0)30 248 92 00 e-mail: [email protected]

Leveranciers: Acme Packet, Active Communica-tions, Advatel, AltiGen Benelux, APC, AudioCo-des, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Juniper Networks, Plantronics, Polycom, PowerDsine, Quescom en Transition Networks

Westcon Group is een value added distributeur van marktlei-dende netwerkinfrastructuur, unifi ed communications, security en datacenter oplossingen, leverend via een wereldwijd netwerk van gespecialiseerde resellers. Via de business units Comstor, Westcon Convergence en Westcon Security levert Westcon Group wereld-wijd producten en diensten aan gekwalifi ceerde ICT-resellers, system integrators en service providers.

Onze teams creëren unieke programma’s en leveren uitzonderlijke fi nanciële en technische ondersteuning om uw business verder te laten groeien. De kracht en het succes van Westcon Group zijn gebaseerd op langdurige en succesvolle samenwerking met markt-leidende leveranciers en een duidelijke focus op samenwerking met onze resellers om hen succesvoller te maken.

Als sterke strategische partner bieden wij u een team van uiterst kundige account managers, ondersteund door een toegewijd team van adequaat reagerende en betrouwbare professionals, die vol-ledig zijn gericht op uw business.

Door onze sterke relatie met onze leveranciers zijn wij als betrouwbare adviseur uitstekend in staat u een productievere samenwerking te bieden, welke wordt ondersteund door onze expertise op het gebied van technologieën, management en prijs-stelling van onze leveranciers.

De sterke samenwerking tussen alle afdelingen binnen Westcon Group stelt ons in staat u te voorzien van ondersteuning op maat. Van wereldwijde logistieke en fl exibele, op maat gemaakte, fi nan-ciële oplossingen, tot marketing, pre-sales en technische onder-steuning. Wij bieden u de fi nanciële draagkracht en wereldwijde operationele slagkracht om u effectief in te kunnen laten spelen op kansen en veranderingen in de markt, met een portfolio van marktleidende producten, diensten en oplossingen die met elkaar samenwerken en elkaar aanvullen.

Wij hebben vergaande kennis op het gebied van networking, unifi ed communications, security en datacenter.

tbm | f e b r u a r i 2 0 1 3 | v a K b L a D v O O r D e T e L e C O m H a n D e L 4 9

De volgende tbm verschijnt begin maart met daarin: alles over de vertical Healthcare en over Hosted Voice

rex Vermeulen is al vele jaren in de telecomsector actief. Hij is momenteel onder andere de directeur van Mantor Marketing en Communicatie, dat betrokken is bij diverse evenementen in de telecomsector.

7 colUmn rEX VErMEulEn

StoelendansHoeveel ik van die belletjes en mailtjes per week krijg kan ik echt niet meer bijhouden, maar het zijn er veel! Zo’n belletje van een iets te hyperactieve jonge man of vrouw die mij in drie seconden probeert te overtuigen dat ik moet ‘overstappen’.

Ik probeer mij te verlossen van deze telefoontjes door alles wat als ‘onbe-kend’, ‘privé’, of ‘anoniem’ in mijn scherm staat niet op te nemen, maar helaas zijn die callcenters veel te geavanceerd tegenwoordig. Je nummer wordt gewoon geprogrammeerd en die elektronicadoos blijft je gewoon bel-len (op verschillende tijdstippen) tot je echt een keer opneemt!

u snapt hem denk ik al: het gaat om aanbiedingen van telecom operators, energie maatschappijen, verzekeraars, noem maar op. Heb ik daar begrip voor? uiteraard! In een wereld die geregeerd wordt door marktaandelen is er geen ontkomen aan een dergelijke (agressieve) benadering van de markt. Ik vind het soms (meestal) echt wel irritant…maar snap dat het een essentieel onderdeel van de verkoopstrategie is.

uiteraard ben ik er ook wel eens op ingegaan. Dan kwamen ze écht met een ‘offer you can’t refuse’. Want hoe hoger de druk op het marktaandeel, hoe groter die vrachtwagens met geld worden die ze af komen leveren.

En dan gebeurt er iets waar ik dan weer geen begrip voor heb: Want uiteraard gaat zo’n overstap gepaard met een opzegging bij de huidige leverancier. En die komt dan ineens in actie! Die gaat je allerlei aanbiedin-gen doen om je toch te behouden! Maar, maar, maar... ik heb de afgelopen x jaar helemaal niets van jullie gehoord of gezien? Behalve een maandelijkse factuur? Alleen al door dat principe reageer ik met: ‘too little, too late’.

Dus, mijn vraag aan de verenigde telecommunicatie industrie: waarom wordt er zo weinig (of geen) aandacht besteed aan loyaliteit en klantbe-houd in de strategie? Hoe lastig is het om een keer zo’n vergaderruimte in te stappen met dát als enige agendapunt? ‘Wat kunnen we doen om onze bestaande klanten in de watten te leggen en te belonen zodat ze ongevoe-lig zijn voor aanbiedingen van de concurrentie?’ ‘Op een dusdanige manier dat het niet alleen een ‘margevreter’ is en we ze voor een zo lang mogelijke tijd aan ons binden?’ uiteraard mag u dan in dat ‘margevreten’ rekening houden met kosten die u zou maken als u (weer eens) een klant kwijtraakt en het circus op gaat starten om ze weer terug te krijgen. Bij welke scha-kels in de keten moet dit een agendapunt worden? Bij allemaal!

Kleine tip nog: kijk eens buiten de branche naar voor-beelden van loyaliteitsprogramma’s. Ikea, Albert Heijn, KlM... Ik ga vanaf eind februari iedere keer de telefoon opnemen bij anonieme oproepen, ervan uitgaande dat het mijn bestaande leverancier is die met een leuke geste komt om zijn ‘dankbaarheid’ te tonen!

en dan nog even dit…

‘Ontrouw-telefoon’ is Big in JapanEen opvallend grote groep Japanners houdt vast aan een bijna middeleeuwse smartphone: de oudere Fujitsu F-serie. De reden: ze willen geheime privé-informatie onzichtbaar houden.

De zogeheten ‘privacy-modus’ van de oude Fujitsu is een onzichtbare beveiliging die gemiste gesprek-ken, emails, en sms-berichten van contacten die zijn aangemerkt als ‘privé’, verbergt. slechts een subtiele verandering van de kleur of vorm van het batterijtekentje, of van de streepjes die het bereik aangeven, wordt zichtbaar als een privé-contact belt, e-mailt, of smst.

De uitklaptelefoon wordt in Japan ‘uwaki keitai’, of-wel ‘ontrouw-telefoon’ genoemd. gebruikers vinden dat met nieuwere smartphones geheime romances of andere gevoelige informatie minder goed verbor-gen kan worden gehouden.bron: www.nu.nl

Bedrijf combineert potje met iPadVoor kinderen die niet zonder de spelletjes op de iPad kunnen en die daardoor geen zin hebben om naar het potje te gaan heeft CTA Digi-tal een oplos-sing: de iPotty, een potje waarop kleine kinderen hun behoefte kunnen doen, terwijl ze tegelijkertijd op een iPad kunnen spelen.

De iPotty bestaat uit een plastic potje plus een stand voor de iPad. De iPad is volledig omhuld door plastic om hem te beschermen tegen vieze hand-jes. Het scherm kan in drie verschillende positites geplaatst worden.

Volgens CTA Digital raken kinderen tijdens zindelijk-heidstraining vaak verveeld, en dankzij het vermaak dat de iPotty biedt via de iPad, zullen kinderen waarschijnlijk langer blijven zitten, wat mogelijk be-vordelijk is voor de zindelijkheid. Het is niet duidelijk of de iPotty ook in nederland te koop zal zijn.bron: www.portablegear.nl