2013 l K&E voorjaarseditie

40
K&E is hét vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB Plus! Kleurrijke innovatie bij Alcatel-Lucent Hoe communiceren we in de toekomst? De visie van Steelcase Solutions PRINTIT! SPECIAL K A N T O O R & E F F I C I E N C Y www.kantoorenefficiency.nl Voorjaarseditie mei 2013 Jaargang 52 KenE_1_13(def).indd 1 07-05-13 11:29

description

hét vakmagazine voor inkopers binnen overheden en MKB plus.

Transcript of 2013 l K&E voorjaarseditie

Page 1: 2013 l K&E voorjaarseditie

K & E i s h é t v a k m a g a z i n e v o o r i n k o p e r s b i n n e n o v e r h e d e n e n M K B P l u s !

Kleurrijke innovatie bij Alcatel-Lucent Hoe communiceren we in de toekomst? De visie van Steelcase Solutions

PRINTIT! SPECIAL

K A N T O O R & E F F I C I E N C Y w w w . k a n t o o r e n e f f i c i e n c y . n l

Vo o rja a r s e d i t iem e i 20 1 3

J a a r ga ng 52

KenE_1_13(def).indd 1 07-05-13 11:29

Page 2: 2013 l K&E voorjaarseditie

KenE_1_13(3).indd 2 06-05-13 23:46

Page 3: 2013 l K&E voorjaarseditie

En verder

Printers & Document

ICT & Telecom

Supplies en meer

AlgemeenInhoud

Kantoorinrichting

Colofon

4 Nieuws algemeen29 Inkoper aan het woord36 Productnieuws37 Fun meets Function38 Inkoopwijzer

Coverfoto: PWi - Karel van ’t Wout

® Copyright 2013 Niets in deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgeverij en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze opgave opgenomen informatie. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

30

TrendwatchersSocial media, smartphones en video-oplossingen: de wereld van de zakelijke communicatie is volop in beweging. Waar moeten bedrijven in investeren? Drie trendwatchers geven hun visie.

Uitgelicht7 Any Office Technologiebedrijf Alcatel-Lucent verhuisde afgelopen jaar

naar een nieuw pand in Hoofddorp. Het nieuwe werken wordt hier volledig ondersteund door een kleurrijke inrichting, voor-zien van diverse technische snufjes. K&E nam een kijkje.

13 Printit! Een special waarin verschillende aspecten van printen aan

bod komen: van BYOD en documentenworkflows tot managed print services en digitalisering. Ook wordt er ingegaan op de laatste ontwikkelingen en trends in deze markt.

32 BYOD BYOD, oftewel Bring Your Own Device, komt in steeds meer

bedrijven voor. Medewerkers kunnen genieten van de voorde-len. Maar is het wel veilig? En is het fenomeen ook interessant voor het MKB?

34 Visuele ergonomie Een beeldscherm dat weerspiegelt, droge ogen en een te war-

me werkplek: factoren die de productiviteit van werknemers niet ten goede komen. Zonwering is daarom zeer belangrijk, aldus Paul Settels, registerergonoom bij ING.

10 Steelcase Solutions Steelcase is, naast producent van kantoormeubilair, ook een

kennisorganisatie. Dochteronderneming Steelcase Solutions verzorgt complete werkomgevingen met alles wat daarbij hoort. Directeur Bianca Krijgsman – van Gulik aan het woord.

Voorjaarsedit ie mei 2013

Jaargang 52

K&E is onderdeel van Magenta Publishing Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen Tel. (024) 345 41 50 Fax (024) 397 60 71 E-mail: [email protected] Internet: www. kantoorenefficiency.nl Hoofdredactie Joost Heessels, [email protected] Eindredactie Anne de Haan Redactie Daniëlle Vogels, Joost Heessels, Johan van Leeuwen, Emiel te Walvaart Medewerkers Sara Terburg Vormgeving Artnic creatief in communicatie, Deventer Advertentie-acquisitie Susanne Plank Tel. (024) 34 54 155 E-mail: [email protected], Laurens Atsma

Advertentieadministratie Annet Poelen Tel. (024) 345 41 50 E-mail: [email protected] Abonnementenadministratie E-mail: [email protected] Verantwoordelijke uitgever voor België Uitgeverij Marcom bvba Antwerpen Abonnementsprijzen 95 euro excl. 6% btw. Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr. 09104356.

K & E i s h é t v a k m a g a z i n e v o o r i n k o p e r s b i n n e n o v e r h e d e n e n M K B P l u s !

Kleurrijke innovatie bij Alcatel-Lucent Hoe communiceren we in de toekomst? De visie van Steelcase Solutions

PRINTIT! SPECIAL

K A N T O O R & E F F I C I E N C Y w w w . k a n t o o r e n e f f i c i e n c y . n l

Vo o rja a r s e d i t iem e i 20 1 3

J a a r ga ng 52

KenE_1_13(def).indd 3 07-05-13 11:50

nico
Cross-Out
Page 4: 2013 l K&E voorjaarseditie

N i e u w snieuws | Voorjaarseditie 2013 pagina 4

K&E Voorjaarseditie 2013

STARTUPS GAAN VOOR FLEXIBILISERING KANTOORRUIMTESDe jonge bedrijven Deskbookers.com en Kantoorplanner.nl gaan reeds ingerichte kantoorpanden online verhuren zonder dat een bezich-tiging noodzakelijk is. Met deze samenwerking spelen zij in op de trend dat kantoorruimtes voor steeds kortere termijnen worden verhuurd.

Thomas Zwart, directeur bij Kan-toorplanner, zegt: “Huurcontrac-ten voor een periode van vijf tot tien

jaar waren jarenlang de standaard, maar steeds meer organisaties op-teren voor flexibele huurtermijnen zodat ze beter kunnen inspelen op veranderende marktomstandighe-den. Daarnaast zie je dat organi-saties vaker kiezen voor het gemak van een ingericht kantoorpand.” Frank Derks, oprichter van Desk-bookers, vertelt hoe dit in zijn werk gaat. “Bij Deskbookers werken we sinds 2011 met 2cnnct, onze reser-veringssoftware waarmee com-

pleet ingerichte kantoorruimtes online gehuurd en verhuurd kun-nen worden. In de eerste fase van de samenwerking zal 2cnnct geïn-tegreerd worden in de zoekmachine van Kantoorplanner. Hierdoor kun-nen bezoekers online zien welke kantoorruimtes beschikbaar zijn en deze direct online reserveren en betalen.”

QUANTORE TEVREDEN OVER RELATIEDAGEN '13 De Quantore Relatiedagen, die half april plaatsvonden, waren met zo’n zeshonderd bezoekers drukbe-zocht. Leden, klanten en medewer-kers van de kantoorgroothandel konden diverse workshops en bij-eenkomsten bijwonen. Daarnaast lieten bijna zeventig leveranciers hun assortiment en noviteiten zien. De Quantore Awards werden

uitgereikt door adjunct-directeur en manager Inkoop Robert Dries-sen. Brother ontving de award voor Leverancier van het jaar, Es-selte kreeg de prijs voor Beste com-merciële prestatie. HSM ging er vandoor met de award voor Beste operationele prestatie.

MKB WIL GROENER PRINTENEuropese MKB-bedrijven letten op het milieu als het gaat om prin-ten, blijkt uit een whitepaper van marktonderzoekbureau IDC in op-dracht van OKI Systems. 46 procent ziet het energieverbruik bij printen als een punt van zorg. Ook is er vraag naar recyclingprogramma’s voor zowel hardware als consuma-bles, het gebruik van gerecycled papier en de behoefte aan minder verpakkingsmateriaal. Veel bedrij-ven letten op ‘groene’ functies bij de aanschaf van IT-hardware, zoals

duplex printen en laag energiever-bruik. In het whitepaper staat ver-der dat bedrijven zowel kosten wil-len verminderen als de milieupres-taties verbeteren. De druk hiertoe is bovendien verhoogd nu de Ener-gy-using Products (EuP) Directive van de Europese Unie sinds januari van dit jaar eist dat alle printers die verkocht worden een ‘auto-off’-modus hebben, bedoeld om het apparaat uit te schakelen als het gedurende een bepaald tijdsbestek niet gebruikt is.

BROTHER BEREIKT MIJLPAALBrother heeft een miljoen A3-prin-ters verkocht in Europa sinds de introductie van de compacte A3 all-in-one inkjetprinter in 2008. Volgens de printerfabrikant toont dit aan dat er binnen het MKB veel vraag is naar compacte en betaalbare A3-oplossingen. Brother denkt dat kleine ondernemingen zelf op A3-

formaat willen afdrukken, mede om-dat er zo flink kan worden bespaard op de externe printkosten. In 2012 introduceerde Brother een nieuwe lijn all-in-one inkjetprinters met A3-printcapaciteiten. Er zijn inmid-dels acht Brother A3-modellen be-schikbaar op de Nederlandse markt.

KenE_1_13(3).indd 4 06-05-13 23:47

Page 5: 2013 l K&E voorjaarseditie

pagina 5

K&E Voorjaarseditie 2013

BÜHRMANN UBBENS RESELLER VAN MILIEUVRIENDELIJKE CARTRIDGESXerox heeft BührmannUbbens, groothandel in papier, verpakkin-gen, enveloppen en signproducten, benoemd tot Authorized Reseller van het onlangs gelanceerde Res-ponsible Cartridge assortiment. Deze lijn van laaggeprijsde, mi-lieuvriendelijke tonercartridges richt zich op niet-Xerox printers, zoals Brother, Canon, Epson, HP, IBM, Konica Minolta, Kyocera, Lex-

mark, OKI en Panasonic. Meer dan 90 procent van de originele onder-delen van deze cartridges wordt hergebruikt om productiekosten te voorkomen en afval te vermin-deren. Deze duurzame onderdelen zijn gecontroleerd binnen een ISO 9001-gecertificeerd productiepro-ces. Marco Lenting, Salesmanager Office Products bij BührmannUb-bens, zegt dat het een logische aan-

vulling is op het assortiment van de groothandel. “Cartridges en pa-pier zijn beide printerconsumables en op deze manier bieden wij onze klanten een one-stop-shop moge-lijkheid.”

FEESTELIJKE OPENING EN JUBILEUM JALEMA Jalema, producent en leverancier van archiefoplossingen en of-fice supplies, vierde onlangs het 65-jarig bestaan en de opening van de nieuwe bedrijfsgebouwen. De bijeenkomst stond in het teken van innovatie, toekomstgericht investeren en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De burgemeester van Beesel, me-vrouw Petra Dassen-Housen, ver-richtte de opening in het bijzin van de pers, genodigden en de Jalema-medewerkers. Jalema investeerde

in de inrichting van de nieuwe en bestaande gebouwen en heeft nu de beschikking over een archiefop-slag in Reuver en Hoogezand, een centraal Europees distributiecen-trum en expeditie en een spuitgiet-fabriek. Ook werden er nieuwe sys-temen geïmplementeerd en wordt er nu gewerkt met SAP Warehouse Management, SAP Productieplan-ning en een vernieuwd CRM sys-teem.

BROTHER BEREIKT MIJLPAAL

formaat willen afdrukken, mede om-dat er zo flink kan worden bespaard op de externe printkosten. In 2012 introduceerde Brother een nieuwe lijn all-in-one inkjetprinters met A3-printcapaciteiten. Er zijn inmid-dels acht Brother A3-modellen be-schikbaar op de Nederlandse markt.

pagina 5

KPN GAAT IN ZEE MET FACILICOMFacilicom gaat de komende vijf jaar het technisch be-heer en de facilitaire dienstverlening verzorgen in de datacentra en netwerkgerelateerde panden van KPN. Het contract is op 15 april jongstleden ondertekend. Facilicom zal operationele facilitaire diensten en de regievoering daarvan gaan uitvoeren, evenals beveili-ging, bouwkundig onderhoud, beheer en onderhoud aan gebouwgebonden installaties, voorraadmanage-ment en milieu- en arbo-inspecties. Het contract wordt uitgevoerd volgens het Integrated Facility Management (IFM) model. 23 KPN-medewerkers maken de overstap naar Facilicom. “Wij zijn blij dat de KPN-medewerkers

die zich met de regievoering van deze diensten bezig-houden een nieuwe werkplek hebben gevonden binnen Facilicom”, zegt Eric Kuisch, Directeur KPN NetCo.

KenE_1_13(3).indd 5 06-05-13 23:47

Page 6: 2013 l K&E voorjaarseditie

MAANDAG 23 SEPTEMBER 2013, 11.00 - 21.00 UUR, DEFABRIQUE UTRECHT

OFFICE INSPIRIENCE DAY

De kantoorbranche heeft behoefte aan een jaarlijks én

eigentijds platform, als schakel tussen leverancier en handel.

Een vernieuwend event anno 2013!

Compact, kort, niet overdadig en meer dan alleen producten,

dus ook volop kennisoverdracht.

2013

Maak kennis met Office Inspirience Day!

Reden voor Magenta Publishing om een nieuw initiatief te

lanceren; een laagdrempelig event op een hoogwaardige

locatie: Office Inspirience Day.

Office Inspirience biedt u de mogelijkheid binnen korte tijd

kennis te maken met producten en leveranciers, opdoen

van nieuwe inzichten en kennis in aparte presentaties.

Kortom, in enkele uren te scrollen door het product- en

kennisaanbod dat de markt te bieden heeft.

De Office Inspirience Day biedt u, mede door de opzet

van een bazaar en de verrassende locatie, een gezellige en

informatieve dag, waarbij een hapje, drankje en gratis

parkeren geheel verzorgd is.

www.kantoornet.nl

P U B L I S H I N GP U B L I S H I N G

Voor meer info!

KenE_1_13(3).indd 6 06-05-13 23:47

Page 7: 2013 l K&E voorjaarseditie

pagina 7

K&E Voorjaarseditie 2013

algemeen | Any Offi ce pagina 7

Alcatel-Lucent ontstond in 2006 na een fusie van het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent. De bedrijven bleven tot de verhuizing naar Hoofddorp vanuit hun kantoren in Rijswijk en Hilversum werken. Projectmanager Real Estate Peter Kou-wenberg fungeerde als projectleider. Hij vertelt: “De reden van de samenvoeging was een verkleining van het aantal vier-kante meters en de reducering van operationele kosten, zoals bewaking en catering.” Mede door de goede samenwerking met de interieurarchitecten van PWi Karel van ’t Wout uit Den Haag verliep het project op rolletjes. “En we zijn binnen het budget gebleven”, voegt hij eraan toe. Daarvoor was wel een besparing nodig van veertig procent op het originele concept.

COMPLEXDankzij de creativiteit van Saskia en Arie Alderliesten van PWi is het resultaat er zeker niet minder mooi op geworden. Arie Alderliesten vertelt: “Zo hebben we gekozen voor de plastic variant van de Eamesstoel in plaats van het duurdere ontwerp

De twee Nederlandse kantoren van

technologiebedrijf Alcatel-Lucent verhuisden

vorig jaar naar Hoofddorp. In een bestaand

kantoorpand van twintig jaar oud wordt het

nieuwe werken volledig ondersteund door de

inrichting. De medewerkers mochten bepalen

welke bureaustoelen er gekocht werden en wat

voor koffieautomaten er zouden komen.

TEKST: SARA TERBURG # FOTO’S: PWI KAREL VAN ’T WOUT

Innovatief kantoor boordevol technische snufjes

Het kantoor van Alcatel-Lucent

AlgemeenMAANDAG 23 SEPTEMBER 2013, 11.00 -

OFFICE INSPIRIENCE DAY

De kantoorbranche heeft behoefte aan een jaarlijks én

eigentijds platform, als schakel tussen leverancier en handel.

Een vernieuwend event anno 2013!

Compact, kort, niet overdadig en meer dan alleen producten,

dus ook volop kennisoverdracht.

2013

Maak kennis met Office Inspirience Day!

www.kantoornet.nl

P U B L I S H I N GP U B L I S H I N G

KenE_1_13(3).indd 7 06-05-13 23:47

Page 8: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

uit de aluminium group.” Deze comfor-tabele stoelen staan om de rechthoekige leestafel pal naast de receptie in de hoge lobby van het kantoorgebouw. Het pand op bedrijventerrein Beukenhorst-West heeft drie torens en zeven verdiepingen, waarvan Alcatel-Lucent de begane grond tot en met de vierde verdieping huurt. “Het is een vrij complex pand, omdat in de mid-delste toren de verdiepingen opengewerkt zijn. Hier in de lobby kijken we tegen de vloer van de derde verdieping aan. We heb-ben goed na moeten denken hoe dit op een mooie manier in te vullen”, aldus de interi-eurarchitect.

KLEURVooral het gebruik van kleur valt op in het kantoor: er is groen, paars en oranje, maar ook rood en blauw te zien op vooral de vloeren. Onder andere in de lobby ligt vloerbedekking met verschillende vier-kanten tapijt. De meest diverse patronen, prints en kleuren liggen hier zij-aan-zij in dambordpatroon. Een terugkerend on-derwerp in de inrichting is het thema na-tuur. De akoestische schermen tussen de bureaus zijn op de ene verdieping voorzien van een boomstammenprint, op andere vloeren kijken medewerkers uit op een rietprint of frisgroen blad. In de lobby is

de geschiedenis van het bedrijf zichtbaar. Er is een kleine tentoonstelling te zien van de telefoon, van nul tot nu.

INRICHTERSPWi dong samen met vier andere bureaus mee naar deze opdracht. “Wij hebben drie jaar geleden het hoofdkantoor van Eiffel in Arnhem ontworpen en sindsdien wordt er veel over ons gepraat. Hierdoor kwamen we in aanmerking voor deze opdracht. In onze showroom komen vooral particuliere klanten, want we bedienen zowel de zake-lijke als de particuliere markt. Ook geven we presentaties over het nieuwe werken,

want hierin zijn we specialist.” De show-room van PWi wordt begin 2013 een echte conceptstore, waarin naast kantoorin-richtingen ook oplossingen op het gebied van wonen, slapen en badkamers te zien zullen zijn. PWi is naast ontwerpbureau leverancier van een aantal gerenommeerde meubelmerken. Bij Alcatel-Lucent moest PWi aan de slag met nieuw en bestaand

meubilair. Zo komen een aantal verga-dertafels, het meubilair in de lobby en de bureaus uit het kantoor in Rijswijk. De onderstellen zijn in een andere kleur ge-spoten en zien er weer als nieuw uit.

KOFFIELEUTENTEAMOndanks de tijdsdruk van dit project vond Kouwenberg de tijd om medewerkers mee te laten denken. “Ik heb een koffieleuten-team samengesteld, dat mocht proeven uit een aantal verschillende machines en merken. De uitslag was unaniem, ieder-een vond de koffie van verse bonen van Kaars (uit Gouda) veruit de lekkerste.” Ook bij de keuze voor bureaustoelen had-den de medewerkers inspraak. “Iedereen mocht de vier proefopstellingen testen en zijn mening geven, het is de stoel met de meeste stemmen geworden.” Hij geeft aan dat het belangrijk is om medewerkers bij dergelijke keuzes te betrekken. Beide partijen prijzen de open en communica-tieve sfeer die heerste tijdens dit project. Alderliesten: “De samenwerking was heel intens en dat maken we niet vaak mee, al proberen we dat wel altijd te bereiken. Het was ook bijzonder om een pand in te rich-ten waarin twee groepen zich thuis zouden moeten voelen.” Kouwenberg: “Ik heb ervaren dat er duidelijke verschillen zijn

algemeen | Any Office pagina 8

> ‘De meest diverse pa-

tronen, prints en kleuren

liggen hier zij-aan-zij’

Algemeen

KenE_1_13(def).indd 8 07-05-13 10:21

Page 9: 2013 l K&E voorjaarseditie

pagina 9

K&E Voorjaarseditie 2013

tussen interieurarchitectenbureaus. Het ene is bijvoorbeeld zeer traditioneel en PWi is wat losser. Dat sprak mij aan. We heb-ben inderdaad zeer prettig samengewerkt. En om aan te geven hoe intens deze relatie was; we hebben wekenlang dagelijks tien tot vijftien keer contact gehad.”

GLASVEZELHet concept dat bij Alcatel-Lucent is toegepast, faciliteert het nieuwe werken optimaal. Voor ieder soort werk is een ruimte. Er zijn afdelingen waar het volledig stil dient te zijn, kleine en grote vergader-ruimten, kamers voor videoconferencing, lounge-achtige ruimten voor kort overleg, brainstormplekken enzovoort. Alderlies-ten merkt op: “Ik noem het liever innovatief werken. Het is een ontwikkeling die echt doorzet de komende jaren. Ook overheden hebben er nu oren naar.” Volgens Alder-liesten gaat het om een combinatie van ICT, mindset en fysiek, oftewel het interieur. Deze drie factoren bepalen het succes van het nieuwe, of innovatieve, werken. Naast de 250 werkplekken zijn door het hele pand heen werkplekken te creëren. Kouwenberg illustreert: “Overal kunnen we onze laptop aansluiten en gebruik maken van Wi-Fi. We hebben twee glasvezelnetwerken liggen, zodat we nooit uit de lucht zijn.”

TECHNIEKHet pand beschikte al over een techni-sche ruimte met verhoogde vloeren op de begane grond. Dit technische lab is een onderdeel van de serviceverlening van Alcatel-Lucent. Kouwenberg: “Hier staan technische systemen opgesteld die bij onze klanten geïnstalleerd zijn. Op deze systemen kunnen nieuwe SW-releases ge-test worden in samenwerking met de klan-ten. Ook kunnen storingen worden gesi-muleerd om te achterhalen wat de oorzaak van de storingen is geweest. De meeste telecom-oplossingen zijn van eigen make-lij. Kouwenberg: “De switches waarmee

we onze apparatuur aan het netwerk kop-pelen, zijn van onszelf. Maar de kabels en dergelijke zijn van andere partijen. Ook heeft iedereen sinds we hier gevestigd zijn een smartphone.” Eén van de mooiste technische snuf jes is het telefoonsysteem. Kouwenberg: “Ieder bureau heeft een tele-foon. Als je ergens gaat zitten, log je in en ben je dus bereikbaar via je eigen nummer,

ook als je in een vestiging in het buiten-land bent. En via je laptop kun je ook met je eigen nummer bellen, zelfs vanuit het buitenland.”

FINISHING TOUCHHet gehele verhuis- en inrichtingsproces verliep soepel en de medewerkers zijn tevreden. Op dit moment wordt een aantal ruimten aangepast, omdat er te weinig gebruik van gemaakt werd. Alderliesten: “Zo plaatsen we een glazen wand voor plekken die als te open ervaren worden.” Kouwenberg: “En de engineers klaagden over de verlichting. De sensoren werken ’s nachts niet op de juiste manier, dus soms gingen de lichten uit terwijl ze aan het werk waren. Dit lossen we nu op door de sensor te verplaatsen. Dit soort zaken zijn de f inishing touch van een zeer geslaagd project.” |

PROJECTBESCHRIJVING: renovatie van een be-staand pand in Hoofddorp waarin de kanto-ren van Alcatel-Lucent in Rijswijk en Hilver-sum zijn samengevoegd (april 2012) INTERI-EURARCHITECT: Saskia en Arie Alderliesten van PWi Karel van ’t Wout creatieve inrichters INTERIEURBOUW: Pajaco TAPIJT: Shape&color, Interface, Leoxx MEUBILAIR: onder andere Vi-tra, Haworth WANDEN: Sytem-flex uit Dongen PROJECTKOSTEN: 2,5 miljoen (totale kosten renovatie plus verhuizingen)AANTAL M2: ruim 7000. Hiermee halveerde Alcatel-Lucent haar kantooroppervlakte AANTAL WERKPLEKKEN: 250 flexibele, zelfs de CEO heeft geen vaste plek DUURZAME ELEMENTEN: 250 bureaus, tientallen lockers, vergadermeubilair en enkele fauteuils van Le Corbusier meegenomen vanuit Rijswijk, verlichting met bewegingssensoren en een gas-warmtewininstallatie.

pagina 9

BEDRIJF: Alcatel-Lucent PROJECTLEIDER: Peter Kouwenberg ACTIVITEITEN BEDRIJF: telecommunicatie KLANTEN: bedrijven, overheden, industrie AANTAL WERKNEMERS: 76.000 wereldwijd, 450 in Nederland

> ‘Overal kunnen we

onze laptop aansluiten en

gebruikmaken van Wi-Fi’

KenE_1_13(def).indd 9 07-05-13 10:22

Page 10: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

algemeen| interview pagina 10

Bianca Krijgsman – van Gulik: “Steelcase heeft een enorme researchafdeling. We doen onderzoek naar de werkomgeving, maar ook naar de gebruiker. Als grote dea-lerorganisatie is het heel moeilijk om de kennis die je opdoet optimaal te versprei-den. Daarom is de oprichting van Steel-case Solutions eigenlijk een heel logisch

gevolg. De kennis die Steelcase vergaart door middel van research, wordt door Steelcase Solutions de markt in gebracht. Steelcase Solutions is meer dan de fabri-kant en de kennisorganisatie. Wij nemen al die kennis uiteraard mee, maar kun-nen een breder portfolio aanbieden met diverse producten en diensten. Denk aan

conceptontwikkeling en design, verhuis- en projectmanagement, meubilair en installatie, onderhoud en beheer. Samen met lokale ondernemers kunnen wij de totale werkomgeving uitvoeren en leveren: wanden, vloeren, verlichting… Je ziet ook een duidelijke veranderende behoefte bij gebruikers van de kantoorom-

TEKST: ANNE DE HAAN

Dat Steelcase kantoormeubilair produceert, is alom bekend. Maar dat het daarnaast

een echte kennisorganisatie is, daar zijn minder mensen van op de hoogte. Om die

kennis nog breder in te zetten, richtte het bedrijf vorig jaar dochteronderneming

Steelcase Solutions op. Een ontmoeting met directeur Bianca Krijgsman – van Gulik

over de veranderende markt, duurzaamheid en Het Nieuwe Werken.

De visie van Steelcase Solutions

Een complete werkomgeving bij één partij

KenE_1_13(def).indd 10 07-05-13 10:30

Page 11: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

geving. Veel organisaties hebben een hoop vragen en zoeken een loket om die vragen neer te leggen. Men wil al die vraagstuk-ken, inzake de hele kantooromgeving, bij één partij neer kunnen leggen. De klant heeft te allen tijde één aanspreekpunt, maar de uitvoering van het totale concept doen wij samen met partners, bijvoorbeeld stoffeerders en verlichtingsexperts.”

VERKOOPKANAAL “Steelcase is een dealerorganisatie, maar Steelcase Solutions hanteert een recht-streekse benadering naar de eindklant. We willen een partner zijn voor onze relaties, waarin we samenwerken om de kantooromgeving zo goed mogelijk te laten performen. Die partnerships zoeken we door met bedrijven en klanten samen te werken. Bij Steelcase Solutions is bewust gekozen voor een rechtstreeks kanaal, om zo de kennis te bundelen met klanten en die partner te kunnen zijn.”

VIERKANTE METERS“De markt verandert, maar toch denk ik dat kantoren nooit zullen verdwijnen. Mensen en organisaties zullen blijven samenwerken. Dat gebeurt niet alleen online, maar ook met ontmoetingen die plaatsvinden, werken in teamverband en netwerken. De functie van het kantoor verandert wel. Het ruimtegebruik zal an-ders worden, dat zie je nu al komen bij veel organisaties. Gelukkig wordt er veel beter gekeken naar wat iemand doet, of dat ef-ficiënt is en hoe het efficiënter kan. Daarin wordt de ruimte veel meer meegenomen.Wij helpen organisaties om die kostbare vierkante meters harder te laten werken. Misschien gaat het soms niet over meubi-lair, maar puur over een ruimte veranderen qua grootte, wanden of technologie om ‘m nog flexibeler of multi-inzetbaar te ma-ken. Dat kan op zoveel vlakken, het hoeven niet altijd grote investeringen te zijn.”

HNW“Het Nieuwe Werken is een soort contai-nerbegrip geworden, maar eigenlijk is het voor iedere organisatie anders. Het is een integrale benadering om naar je werkom-geving te kijken; wat wil je dat die werkom-geving voor je doet? Het Nieuwe Werken is

dus geen doel op zich, het gaat erom waar een bedrijf naartoe wil. Wat ik zou aanra-den als iemand een nieuw kantoor gaat in-richten, is dat men kijkt naar alle facetten: het ruimtegebruik, hoe ziet de organisatie zichzelf, voor welk type en welke generatie medewerkers richt je het in… Zulke vragen moet je jezelf als organisatie stellen. De antwoorden verschillen per organisatie en zijn ook afhankelijk van het pand en de be-drijfscultuur. Nog niet iedere organisatie is eraan toe.”

FOOTPRINT“Duurzaamheid begint al bij de product-ontwikkeling. We houden rekening met de componenten, grondstoffen en kijken hoe we een product zo duurzaam mogelijk in elkaar kunnen zetten. Dat vergt ook een bewuste keuze voor toeleveranciers. Bij de ontwikkeling wordt al nagedacht over de levenscyclus van een product. Daarnaast kijk je ook naar duurzame oplossingen voor klanten. Denk aan het revitaliseren van producten om ze nog langer te kunnen gebruiken, of het vernieuwen van onder-delen. En als de producten echt geen func-tie meer hebben, kan de grondstof nog wel gebruikt worden voor bijvoorbeeld andere producten.

We laten onze producten door externe partijen testen. Er wordt ook een ‘environ-mental product declaration’ van ieder pro-duct opgesteld. Daarmee wordt gemeten wat voor footprint een product achterlaat. Op het gebied van duurzaamheid hebben we verschillende partnerships met andere organisaties. We zoeken de samenwer-king op om elkaar daarin te helpen, onder-steunen en innoveren.”

TOEKOMST “Je ziet dat veel huurcontracten korter worden. Organisaties proberen zich korter vast te leggen aan een bepaald pand. Dat vraagt ook van partijen zoals wij om flexi-beler te zijn met oplossingen. We moeten meedenken om de ruimtes zo flexibel mogelijk in te richten en producten bieden waar men flexibel mee om kan gaan. Ik denk dat er steeds meer locaties komen waar je samenkomt en waar je kennis met elkaar deelt. Maar dat zullen niet altijd meer traditionele kantooromgevingen zijn, gebouwen zullen anders gebruikt gaan worden. Ruimtes worden multifunc-tioneler en breder inzetbaar. Het is zaak voor de komende jaren om een werkomge-ving te creëren die eenvoudig mee veran-dert. We weten dat de veranderingen in de markt heel snel gaan. Organisaties krim-pen en groeien heel snel. Je ruimte moet daarop ingesteld zijn, om dat te kunnen opvangen. Daar kun je vooraf over naden-ken en dat meenemen in je concept.” |

> ‘Het Nieuwe Werken

is geen doel op zich’

De visie van Steelcase Solutions

Een complete werkomgeving bij één partij

pagina 11

OVER BIANCA KRIJGSMAN – VAN GULIK

Bianca Krijgsman – van Gulik heeft twaalf jaar ervaring in de kantorenbran-che, waarvan zeven jaar binnen Steel-case. Sinds februari 2012 is zij directeur van dochteronderneming Steelcase Solutions in Nederland. Zij wil het bedrijf op de kaart zetten als aanbieder van totaaloplossingen op het gebied van werkomgevingen.

Kantoorinrichting

KenE_1_13(3).indd 11 06-05-13 23:50

Page 12: 2013 l K&E voorjaarseditie

KenE_1_13(3).indd 12 06-05-13 23:50

Page 13: 2013 l K&E voorjaarseditie

PRINTEN WAS NOG NOOIT ZO VEELZIJDIG

Gebruiker laat besparingenop printkosten liggen

MEER FLEXIBILITEIT EN MOBILITEIT IN DOCUMENTENWORKFLOWS

WIE KAN ER NOG ZONDER MANAGED PRINT SERVICES?

SPECIALE UITGAVE

Printit!voorjaar2013

PRINTit! nr1 2013.indd 1 28-03-13 13:52

Page 14: 2013 l K&E voorjaarseditie

PRINTit! nr1 2013.indd 2 28-03-13 13:52

Page 15: 2013 l K&E voorjaarseditie

Canon start inkjet-cartridge recycling programmaCanon Europe is gestart met het inkjet-cartridge recycling programma.

Deze beslissing volgt op de succesvolle afsluiting van een proefperiode

van een jaar met het programma in het Verenigd Koninkrijk en Duits-

land. Consumenten in 15 Europese landen kunnen hun Canon- ink-

jetcartridges laten recyclen. Het programma wordt aangeboden in de

volgende landen: Oostenrijk, België, Tsjechische republiek, Denemarken,

Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwe-

gen, Slowakije, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het Ca-

non inkjet recycling programma stelt gebruikers in staat originele Canon

inkjet cartridges gratis te laten recyclen en zo te zorgen dat geen enkele

cartridge in de afvalberg verdwijnt. Meer dan 97% van één cartridge

wordt hergebruikt en gerecycled in andere producten. De resterende

3% wordt gebruikt om energie uit afval te produceren.

Toshiba bekroond door BLI

Toshiba ontvangt de derde BLI-award binnen enkele maanden

voor de zwart-wit serie. BLI bekroont nu de Toshiba e-STU-

DIO506SE met de winter ‘Pick of the Year’ award. De Toshiba

e-STUDIO506SE is bekroond met de winter ‘Pick of the Year’

award door BLI (Buyers Laboratory LLC). De e-STUDIO506SE

is geclassifi ceerd als ‘Outstanding’ in de categorie 41-50 ppm

A3 monochrome MFP’s. Dit is de derde BLI-award die Toshiba

binnen enkele maanden ontvangt. In de zomer van 2012

werden de Toshiba e-STUDIO456SE en de e-STUDIO856SE

al bekroond met een ‘Pick of

the Year’ BLI-award. De Toshiba

e-STUDIO456SE, die dezelfde

beeldtechnologie gebruikt als de

e-STUDIO506SE, onderscheidde

zich in gebruiksvriendelijkheid en

erg goede beeldkwaliteit.

NIEUWS

Dantuma werkt samen met Samsung

Dantuma, leverancier op het gebied van documentautomati-

sering, biedt voortaan ook Samsung printers aan. Het betreft

de Samsung B2B-lijn van printers & multifunctionals. “Wij zijn

verheugd dat onze B2B-lijn van printers en multifunctionals,

inclusief de nieuwe A3-lijn multifunctionals, in het portfolio

van Dantuma is opgenomen,” vertelt Rens Evers, Country

Director IT van Samsung Nederland. “De gebruiksvriende-

lijkheid, prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbaarheid van

onze printoplossingen worden nu óók onderkend door een

gerenommeerde partij als Dantuma. Dat is voor ons een be-

vestiging dat wij op de goede weg zijn.” Hofl everancier Dan-

tuma is een bedrijf met meer dan honderd jaar ervaring, dat

is uitgegroeid tot een merkonafhankelijke leverancier voor

document- en afdrukbeheer. Dantuma biedt een breed leve-

ringsprogramma en serviceconcepten.

Samenwerking TARQ IT en XtanditXtandit en TARQ Information Technology zijn een partnership aangegaan. Beide partijen zien grote voordelen in een samenwerking. “Bij Xtandit vult

TARQ het stuk van het documentproces aan dat nog niet in huis was: de documentcreatie op de werkplek “, vertelt Bob Bron, algemeen directeur van

Xtandit. “Wij zochten een partner die ons gedachtengoed deelt”, aldus TARQ directeur Peter Verboven. “ Xtandit heeft specialistische oplossingen die

innovatief omgaan met het documentproces.” Door de samenwerking kunnen beide partners nu volledige ontzorging, borging en outsourcing op het

gebied van de IT, infrastructuur, printers en documentprocessen aanbieden. Volgens Xtandit is dit een propositie die uniek is in Nederland.

HP onthult snelste desktop kleurenprinter

HP heeft de nieuwe HP Officejet Pro X in Nederland ge-

lanceerd. Deze nieuwe inkjetprinter is ’s werelds snelste

desktop printer volgens Guinness World Records. De HP

Officejet Pro X is ontworpen om aan de veeleisende en

uitgesproken behoeften van Midden- en Kleinbedrijf (MKB)

te voldoen. De printer betekent een revolutie op de werkplek,

omdat de productiviteit wordt verhoogd en de kosten verlaagd dankzij

de toepassing van duurzame paginabrede ink-

jettechnologie. HP Officejet Pro X Series

kleurenprinters en MFP’s leveren naar eigen

zeggen tot twee keer de snelheid tegen

de helft van de drukkosten in vergelijking

met laserprinters. De HP Officejet Pro X-

serie print met een record snelheid tot 70

pagina’s per minuut (ppm) dankzij de HP

PageWide Technology.

NIEUWS

HP heeft de nieuwe HP Officejet Pro X in Nederland ge-

HP onthult snelste desktop kleurenprinter

HP heeft de nieuwe HP Officejet Pro X in Nederland ge-

lanceerd. Deze nieuwe inkjetprinter is ’s werelds snelste

HP onthult snelste desktop kleurenprinter

HP heeft de nieuwe HP Officejet Pro X in Nederland ge-

lanceerd. Deze nieuwe inkjetprinter is ’s werelds snelste

Toshiba ontvangt de derde BLI-award binnen enkele maanden

voor de zwart-wit serie. BLI bekroont nu de Toshiba e-STU-

desktop kleurenprinter

HP heeft de nieuwe HP Officejet Pro X in Nederland ge-

Toshiba bekroond door BLI

Toshiba ontvangt de derde BLI-award binnen enkele maanden

voor de zwart-wit serie. BLI bekroont nu de Toshiba e-STU-

Toshiba bekroond door BLI

3

PRINTit! nr1 2013.indd 3 28-03-13 13:52

Page 16: 2013 l K&E voorjaarseditie

W ie nog denkt dat Het Nieuwe

Werken een bevlieging, en dus

van voorbijgaande aard is, heeft

de recente ontwikkelingen in

kantoororganisaties gemist. Steeds meer bedrij-

ven en instellingen stappen over op fl exkantoren,

waar de medewerkers geen vaste werkplek heb-

ben. Bij binnenkomst neemt de kantoorwerker

plaats achter een willekeurige PC of terminal, die

op dat moment vrij is, of achter zijn laptop. Na de

nodige inlog-formaliteiten krijgt hij/zij toegang tot

de achterliggende systemen en kan het werken

beginnen. Mits aangesloten op het Internet kan

de medewerker ook besluiten om thuis of elders

achter de PC of laptop aan het werk te gaan, om

ook daar toegang te krijgen tot de achterliggende

b e s t a n d e n

en applicaties.

Een stap verder

en de medewerkers

willen met hun eigen

‘devices’ (notebook, tablet

of smartphone) aan de slag, thuis,

onderweg, maar ook op kantoor. Deze

ontwikkeling heeft de aanduiding BYOD meege-

kregen: Bring Your Own Device. Dankzij systemen

als die van de Nederlandse RES Software is dit nu

goed mogelijk. Het is daarmee zelfs te regelen

dat de medewerker bij het inloggen altijd zijn/

haar eigen persoonlijke instellingen te zien krijgt

-tot en met de favoriete screensaver-, ongeacht

met welk soort device wordt ingelogd. Inloggen

in bedrijfssystemen is één; het printen via uiteen-

lopende devices is iets heel anders. Maar ook daar

zijn oplossingen voor tegenwoordig.

ICT-beheerDe meeste ICT-managers hebben een gloeiende

hekel aan veranderingen. Bij voorkeur regelen zij

een ICT-omgeving voor eens en altijd in, waarbij

duidelijk is welke hard- en softwarecomponenten

in gebruik zijn en waar, wanneer en door wie

die componenten worden gebruikt. Wanneer

de medewerkers met hun eigen notebooks, ta-

blets en smartphones aan de slag willen gaan,

dan verstoort dit het zorgvuldig geregisseerde

ICT-beheer in hoge mate. Het blijven weren van

die door medewerkers meegebrachte devices is

echter in een omgeving van Het Nieuwe Wer-

ken niet houdbaar. Bij Xerox heeft men dit goed

begrepen. Het in maart jl. in Nederland geïntro-

duceerde ConnectKey platform van Xerox is een

uitgebreid softwaresysteem dat geïntegreerd is

in haar nieuwe multifunctionals, maar tevens de

noodzakelijke voorzieningen biedt voor high-end

ICT-beheer, in het bijzonder daar waar het gaat

om beveiliging, autorisaties en kostenbeheersing.

BeveiligingJuist om invulling te geven aan security en ICT-be-

heer in het algemeen, heeft Xerox bij de ontwik-

Het Nieuwe Werken en Bring Your

Own Device zijn ontwikkelingen die het kantoorwerk nu en straks

kleuren. Voor het printen en scannen in deze nieuwe kantooromgeving heeft Xerox

samen met partners als Cisco en McAfee een flexibel platform ontwikkeld.

MEER FLEXIBILITEIT EN MOBILITEIT IN documenten- workflows

kleuren. Voor het printen en scannen in

PRINTit! nr1 2013.indd 4 28-03-13 13:52

Page 17: 2013 l K&E voorjaarseditie

'De ICT-omgeving is zodanig beveiligd dat ook het principe van Bring Your Own Device zonder zorgen in de praktijk kan worden gebracht'

keling van ConnectKey samenwerking gezocht

met Cisco en McAfee. Cisco levert de TrustSec

security-laag, die er te allen tijde voor zorgt dat

volstrekt duidelijk is wie in de ICT-omgeving ac-

tief is, met welke devices, met welke autorisaties

enzovoorts. TrustSec zorgt voor transparantie en

dat is goed voor de beveiliging en voor de toene-

mende noodzaak om ‘compliant’ te werken, dus

overeenkomstig wet- en regelgeving.

McAfee heeft speciaal voor het ConnectKey

platform embedded beschermende software

ontwikkeld. Een nieuw Xerox multifunctioneel

scan- en afdruksysteem heeft een complete ser-

ver aan boord die via verschillende infrastruc-

turen, inclusief het Internet, wordt benaderd.

Logisch dan dat er ook een virusscanner aan-

wezig is, maar ook een ‘white-list’ die aangeeft

wat de multifunctional onder gedefi nieerde

omstandigheden wel of niet mag doen.

Deze uitgebreide beveiligingsmaatregelen van

Cisco en McAfee staan nog los van de al meer

gebruikelijke securitylevels, zoals versleuteling van

de op de harde schijf opgeslagen informatie en

individuele toegangscontrole via card, pincode of

RFID. Al deze maatregelen zorgen er samen voor

dat de ICT-omgeving zodanig beveiligd is, dat ook

het principe van Bring Your Own Device zonder

zorgen in de praktijk kan worden gebracht.

ProceduresMaar hoe werkt het dan in de praktijk, als ie-

mand vanaf een particuliere tablet of smart-

phone afdrukken wil maken op een multi-

functional? Dit kan op verschillende manieren

worden gerealiseerd, maar het ConnectKey

systeem biedt een voor de gebruiker wel heel

eenvoudige methode. De Xerox multifunctio-

nal, die de prints moet gaan maken, toont in

eerste instantie een QR-code als de tablet of de

smartphone de multifunctional niet herkent.

Van de QR-code wordt met de smartphone

of tablet een foto gemaakt, waarmee de ei-

genaar automatisch naar de juiste app wordt

doorverwezen. Zodra de Print Portal app is

geïnstalleerd, kan de smartphone of de tablet

verbonden worden met de multifunctional en

kan de eigenaar direct documenten printen.

Bovendien kan met het ConnectKey platform

bepaald worden welke autorisaties die eige-

naar heeft gekregen (bijvoorbeeld alleen zwart/

wit of ook kleur) en eventueel waar de kosten

van het printwerk in rekening kunnen worden

gebracht. De systemen van Cisco en McAfee

kijken mee of het device van de aanvrager vei-

lig in de ICT-omgeving kan worden opgenomen

en of er geen sprake is van virussen en andere

onregelmatigheden. Als alles akkoord is bevon-

den, krijgt de multifunctional toestemming om

opdrachten van die specifi eke tablet of smart-

phone te accepteren en uit te voeren.

EenvoudAndersom kan natuurlijk ook: van de multifunc-

tional naar ongeacht welk device. In Connect-

Key kunnen multifunctionals zodanig worden

ingesteld dat als een medewerker zich met zijn

ID-kaart bij het apparaat meldt, er één of meer

Xerox ConnectKey in vogelvlucht

Het nieuwe Xerox platform voor de documentenomgeving, ConnectKey, is op een vijf-

tal hoofdthema’s vernieuwend te noemen. In bijgaand artikel zijn al enkele voorbeel-

den beschreven, die te maken hebben met Veiligheid (samen met McAfee en Cisco)

en Gebruikerseenvoud door versneld aanmelden en directe toegang tot onder meer

clouddiensten. Er zijn op dit vlak meer voorbeelden te geven. Andere speerpunten van

ConnectKey zijn productiviteit, kostenbeheersing en milieuaspecten. Op dit moment

heeft Xerox al een viertal van haar series multifunctionals op ConnectKey afgestemd.

Andere series kantoorsystemen volgen in de komende kwartalen.

one-touch buttons op de display verschijnen, die

ervoor zorgen dat de te scannen documenten

rechtstreeks naar een bepaald adres

worden gestuurd. Dat kan een

bepaalde afdeling in de or-

ganisatie zijn, dat kan een

cloudoplossing zijn, zoals

SharePoint Online, Google-

Drive, Evernote, DropBox of

Salesforce.com, en het kan de

eigen e-mailbox van de medewerker zijn. Geen

moeilijke adresseringen en indexeringen dus en

daarmee minimale kansen op fouten.

ConnectKey maakt Het Nieuwe Werken re-

alistischer en het principe van Bring Your

Own Device haalbaar, enerzijds door het de

eindgebruikers heel eenvoudig te maken,

anderzijds door alle noodzakelijke proce-

dures voor een veilige en betrouwbare ICT-

omgeving serieus te doorlopen. Dit betekent

weer een stap op weg naar werkelijk plaats-

en tijdonafhankelijk werken. •

one-touch buttons op de display verschijnen, die

ervoor zorgen dat de te scannen documenten

one-touch buttons op de display verschijnen, die

ervoor zorgen dat de te scannen documenten

rechtstreeks naar een bepaald adres

worden gestuurd. Dat kan een worden gestuurd. Dat kan een

bepaalde afdeling in de or-

ganisatie zijn, dat kan een

one-touch buttons op de display verschijnen, die

ervoor zorgen dat de te scannen documenten

rechtstreeks naar een bepaald adres

worden gestuurd. Dat kan een worden gestuurd. Dat kan een

bepaalde afdeling in de or-

ganisatie zijn, dat kan een

geïnstalleerd, kan de smartphone of de tablet

verbonden worden met de multifunctional en

kan de eigenaar direct documenten printen.

Bovendien kan met het ConnectKey platform

bepaald worden welke autorisaties die eige-

naar heeft gekregen (bijvoorbeeld alleen zwart/

keling van ConnectKey samenwerking gezocht

met Cisco en McAfee. Cisco levert de TrustSec

security-laag, die er te allen tijde voor zorgt dat

volstrekt duidelijk is wie in de ICT-omgeving ac-

tief is, met welke devices, met welke autorisaties

enzovoorts. TrustSec zorgt voor transparantie en

geïnstalleerd, kan de smartphone of de tablet

verbonden worden met de multifunctional en

kan de eigenaar direct documenten printen.

Bovendien kan met het ConnectKey platform

bepaald worden welke autorisaties die eige-

naar heeft gekregen (bijvoorbeeld alleen zwart/

keling van ConnectKey samenwerking gezocht

met Cisco en McAfee. Cisco levert de TrustSec

security-laag, die er te allen tijde voor zorgt dat

volstrekt duidelijk is wie in de ICT-omgeving ac-

tief is, met welke devices, met welke autorisaties

enzovoorts. TrustSec zorgt voor transparantie en

keling van ConnectKey samenwerking gezocht

met Cisco en McAfee. Cisco levert de TrustSec

security-laag, die er te allen tijde voor zorgt dat

volstrekt duidelijk is wie in de ICT-omgeving ac-

tief is, met welke devices, met welke autorisaties

enzovoorts. TrustSec zorgt voor transparantie en

5 TEKST

HANS-ERIK DE KRUYFF

PRINTit! nr1 2013.indd 5 28-03-13 13:52

Page 18: 2013 l K&E voorjaarseditie

PRODUCTNIEUWS

Canon Europe heeft een nieuwe, compacte en veelzijdige bureauscanner geïntroduceerd voor kleine kantoren

en afdelingen die op zoek zijn naar een betrouwbare en kosteneffectieve scanoplossing. De Canon image-

FORMULA DR-C120 maakt het mogelijk snel en eenvoudig te scannen. Deze scanner beschikt over  krachtige

softwarefuncties die ondernemingen in staat stellen documenten te scannen naar de cloud en te converteren

voor bestaande workfl ows. Met snel dubbelzijdig scannen in kleur tot 40 ipm en een ADF voor 50 vel stelt de

Canon imageFORMULA DR-C120 gebruikers in staat veel productiever te werken. De scanner biedt mogelijkhe-

den voor het scannen van uiteenlopende typen documenten – van uiterst dun tot dik karton (27-209 gsm) met een

lengte van maximaal 3 meter. Met de folio modus kunnen gebruikers ook A3-formaat documenten scannen. Voor het

scannen van boeken of andere ingebonden materialen, kan de optionele Canon  A4 Flatbed 101 Scanner Unit worden

aangesloten.www.canon.nl

Konica Minolta lanceert nieuwe bizhub 25eKonica Minolta introduceert een nieuwe A4-

multifunctional, de bizhub 25e. Deze compacte

zwart-wit-MFP is ontworpen voor kleine tot mid-

delgrote werkgroepen, maar ook bij uitstek ge-

schikt voor het midden- en kleinbedrijf. De biz-

hub 25e is betrouwbaar, eenvoudig in gebruik

en geschikt voor kopiëren, printen, scannen en

faxen. De bizhub 25e heeft een gebruiksvrien-

delijk 5,7-inch touchscreen, dat naar wens kan

worden aangepast. Verder beschikt de MFP over

een papiercapaciteit van maximaal 2.100 vel,

verdeeld over vijf verschillende papierlades. Hier-

door is het niet nodig om op regelmatige basis

de voorraad aan te vullen. Bovendien kunnen

verschillende papiersoorten en enveloppen in de

lades worden opgeslagen. De Secure Print-func-

tie van de bizhub 25e biedt de mogelijkheid

om vertrouwelijke documenten te printen. Zo

wordt een gereguleerde papieruitvoer gegaran-

deerd. Daarnaast scant de MFP in kleur en kun-

nen documenten verspreid worden via scan-

to-email of zelfs rechtstreeks op het netwerk

worden opgeslagen. www.konicaminolta.nl

OKI’s nieuwe multifunctionals geknipt voor MKB

Sharp introduceert cloud-ready MFP’sSharp introduceert naar eigen zeggen de eerste cloud-ready A3-kleuren MFP’s op de

Benelux-markt. De MX-2640, MX-3140N en MX-3640N bieden volledige connectiviteit met

mobiele randapparatuur en zijn speciaal ontwikkeld voor fl exibele kantoorruimtes. Dankzij

de cloud-ready interface is het voor gebruikers eenvoudig om altijd en overal informatie te

delen. Het systeem beschikt daarnaast over een intuïtieve multi-touch bedieningsinterface die

bekend is voor gebruikers die werken met een smartphone of tablet-pc. De MX-2640N heeft

een snelheid van 26 pagina´s per minuut (ppm), de MX-3140N 31 ppm en de MX-3640N 36

ppm. Elk apparaat beschikt over een snel, helder 10,1-inch

kleuren lcd-bedieningsdisplay en kan verbinding maken

met de cloud voor het uitvoeren van toepassingen

van andere fabrikanten. Hierdoor is het

eenvoudig om kantoortaken te auto-

matiseren. Andere standaardspecifi ca-

ties zijn Wi-Fi-toegang, mobiele draadloze

connectiviteit, een harde schijf van 320

Gb met Network Attached Storage

(NAS) functie, twee USB-poorten en

een op afstand bedienbaar bedienings-

paneel voor technische ondersteuning

vanaf de werkplek. www.sharp.nl

OKI Systems breidt zijn productportfolio verder uit met drie nieuwe instapmodellen desktop kleu-

ren-MFP’s: de 3-in-1 MC332dn, de 4-in-1 MC342dn en de MC342dnw. Door deze aanvulling

op het bestaande portfolio heeft OKI nu een volledige line-up aan A4 kleuren MFP’s beschikbaar

voor elk type organisatie binnen het MKB. Hoewel de nieuwe desktop kleuren-MFP’s compact én

voordelig zijn, bieden ze wat functionaliteit betreft dezelfde moge-

lijkheden als hun professionele zakelijke MFP-broers. Dankzij OKI’s

platformstrategie hebben ze in hoofdlijnen dezelfde constructie

als de high-performance systemen. Dit betekent dat klanten ver-

zekerd zijn van een optimale compatibiliteit, ook als het gaat om

verbruiksmaterialen: deze zijn identiek aan die van de instapkleu-

renprinters C301dn en C321dn. De nieuwe modellen bieden de

hoogst mogelijke productiviteit en een overtuigende kwaliteit,

vergen weinig ruimte en zijn vriendelijk geprijsd. Met name voor

kleine en middelgrote ondernemingen, thuiskantoren en start-

ups zijn een klein formaat en een aantrekkelijke prijs-prestatiever-

houding belangrijk, meent OKI. www.oki.nl

Nieuwe bureauscanner Canon: efficiënte verwerking van documenten in workflows op kantoor en naar de cloud

PRINTit! nr1 2013.indd 6 28-03-13 13:52

Page 19: 2013 l K&E voorjaarseditie

Individuele cartridgesNiet alleen de printkosten worden automatisch minder met de Of-

ficejet serie van Business InkPoint; de printers zijn ook zo gemaakt,

dat ze voorzien zijn van individuele cartridges. U vervangt alleen de

lege cartridge. Beter voor het milieu en uw portemonnee.

Wireless printenDoor een wireless printer te gebruiken, kan er vanaf alle werkplekken

geprint worden. Zo zijn er minder printers nodig. Hiermee bespaart u

op de aanschafkosten van de printers en verbruikt u minder energie.

Daarnaast ziet het er op een kantoor een stuk netter uit. Met de Of-

ficejet printers van Business InkPoint is het mogelijk om wireless te

printen en bovendien zijn de printers van zichzelf al energiezuinig.

Dat is dubbel besparen.

Op zoek naar een goedkoop

printende inkjet? Kijk voor de

verkooppunten en ervaar de

toekomst van zakelijk printen

op businessinkpoint.nl.

ADVERTORIAL

Met de inkjetprinters

van Business InkPoint print u in

kleur tot 50% goedkoper per pagina dan met een

laserprinter. U bespaart binnen drie jaar gemiddeld

meer dan € 1000,-.

INKJET VS. LASER:inkjetprinters in veel gevallen goedkoper

Offi cejet Pro 8100 Offi cejet Pro 8600 e-All-in-One Offi cejet Pro 8600 Plus e-All-in-One

U zoekt uw printer voor een bepaald doel: fl yers, rapportages, brieven of andere zakelijke documenten. Daarnaast wilt u goedkoop printen. Dat kan. Uw persoonlijke Business InkPoint kan u als de beste adviseren over de juiste inktoplossing voor uw bedrijf. Een Business InkPoint is een verkooppunt dat gespecialiseerd is in business-inktoplossingen voor het MKB en ZZP. Zij bieden daarbij gerichte service en de juiste supplies bij uw printer.

PRINTit! nr1 2013.indd 7 28-03-13 13:52

Page 20: 2013 l K&E voorjaarseditie

De tijd dat afdruksystemen voor pro-

fessioneel gebruik zonder verdere

services konden worden afgeleverd

en afgerekend (misprijzend “do-

zen schuiven” genoemd), ligt alweer geruime tijd

achter ons. Alle leveranciers van printers, scanners

en multifunctionals omgeven hun productaan-

biedingen met een verscheidenheid van techni-

sche en organisatorische diensten, alsmede met

“solutions”, zeg maar praktische softwareoplos-

singen. Sterker nog: voor sommige leveranciers

zijn deze ondersteunende diensten en praktische

oplossingen de kurk waar zij op drijven. De kurk

kreeg als verzamelnaam Managed Print Servi-

ces (MPS). Aanvankelijk vielen onder MPS vooral

zaken als technische dienstverlening, kostenbe-

heersing en modulen voor machineparkbeheer.

Gaandeweg zijn de accenten wat verschoven in de

richting van consultancy en solutions, en dat was

voor diverse leveranciers aanleiding om MPS te

veranderen in MDS: Managed Document Services.

Compleet dienstenpakketMPS en MDS omvatten altijd technische

dienstverlening, software voor specifi eke op-

lossingen en steeds vaker ook vormen van

consultancy. Om met het laatste te beginnen:

Onder meer Lexmark, Toshiba, Sharp en Kyo-

cera (zie kaderteksten) besteden veel aan-

dacht aan de advisering omtrent de inrichting

van de documentenomgeving. De aanpak is

steeds net wat anders, maar het komt erop

neer dat er eerst een inventarisatie van de

beginsituatie bij een klant wordt gemaakt.

Daarna worden plannen ontwikkeld om die

situatie aanmerkelijk te verbeteren, gevolgd

door de implementatie van de hard- en soft-

ware, eventueel aangevuld met (netwerk)in-

frastructuur en oplossingen voor onder meer

beheer, beveiliging, autorisaties, kosten-

toerekening, mobiel printen enzovoorts. Ook

training van personeel hoort hier thuis. Tot

slot worden er gaandeweg allerlei rapporta-

ges opgesteld, die er toe moeten bijdragen

dat de gecreëerde documentenomgeving

steeds verder wordt geoptimaliseerd.

OplossingenAlle leveranciers bieden “solutions”, maar de

aard van die oplossingen verschillen nogal.

OKI bijvoorbeeld heeft methoden beschik-

baar om snel en eenvoudig visitekaartjes,

fl yers en (ander) kleurenprintwerk te maken.

Epson is actief met haar Epson Connect op-

lossing voor mobiel printwerk met smart-

phone, tablet en eventueel de cloud, en ook

Sharp was al in een vroeg stadium bezig met

vormen van mobile printing. Samsung zoekt

vooral naar eenvoud, met haar Easy Deploy-

ment Manager, Easy Printer Manager en Easy

WIE KAN ER NOG ZONDER Managed Print Services?

De vijf

grootste leveranciers van

afdruksystemen -Canon, HP,

Konica Minolta, Ricoh en Xerox-

bieden allang Managed Print Services,

of zo u wilt: Managed Document

Services. Maar wat doen de

andere merken op

dit vlak?

grootste leveranciers van

afdruksystemen -Canon, HP,

PRINTit! nr1 2013.indd 8 28-03-13 13:52

Page 21: 2013 l K&E voorjaarseditie

Color Manager. Lexmark heeft het vrijwel

eindeloos schaalbare Markvision Enterprise

systeem voor printerparkbeheer beschik-

baar. Toshiba op haar beurt biedt opmerke-

lijk uitgebreide programma’s voor input en

output management, het beheren van een

documentenomgeving en, ook hier, het be-

heren van het machinepark. Overigens heeft

Toshiba ook een unieke oplossing voor te

hoog papierverbruik: ECO-MDS. Kern hiervan

is een multifunctional met bijzondere toner

en met de capaciteit eenmaal bedrukte vel-

len te reinigen, om ze opnieuw voor (tijdelijk)

printwerk te gebruiken.

Technische servicesBij de uitlevering van afdruksystemen is een

contract voor technische diensten nagenoeg

standaard. Afhankelijk van de fi nancierings-

wijze wordt het abonnement voor de techni-

sche dienst in de prijs-per-pagina verrekend,

of afzonderlijk in rekening gebracht. De

meeste leveranciers bieden de keuze uit ver-

schillende service levels.

Verticale marktenEen nog relatief nieuwe ontwikkeling is het

toespitsen van scan- en printoplossingen op

verticale markten. Onder meer Lexmark en

Samsung richten zich met specifi eke oplos-

singen op de overheid, het onderwijs en de

gezondheidszorg. Daarmee wordt antwoord

gegeven op vragen zoals ‘hoe kunnen we

studenten laten betalen voor de afdrukken

die zij maken’ en ‘hoe kunnen we diagnose-

en behandelformulieren via scanning aan de

juiste elektronische patiëntendossiers toevoe-

gen’? Hierdoor kunnen best practices worden

ontwikkeld en hergebruikt, voor meer effecti-

viteit en een snellere realisatie.•

Kyocera MDSDe afgelopen jaren heeft Kyocera Document Solutions haar printservices sterk uitgebreid, van

louter technische diensten naar software en services die de gehele documentenstromen on-

dersteunen. Daarom spreekt Kyocera nu niet van MPS, maar van MDS: Managed Document

Services. De onderneming levert haar scan- en afdruksystemen via de tussenhandel. Deze tus-

senhandel (kantoorvakhandelaren, VAR’s enzovoorts) krijgt van Kyocera alle support om de uit-

eindelijke klanten een compleet MDS-pakket te kunnen bieden. Daaronder valt de analyse- en

verbeteringscyclus, met inventarisatie van de uitgangspositie, het ontwerpen en uitrollen van

een verbeterde documentomgeving, tot en met het beheren en stelselmatig optimaliseren van

die omgeving. Daaronder vallen ook diverse standaard- en maatwerkoplossingen voor het snel

en eenvoudig scannen van papieren documenten naar Exact Globe en Synergy, naar MS Share-

Point, Van Burg Notarieel, AFAS Profi t en Unit4 DocumentManager. Verder zijn er nog diverse

toegespitste oplossingen voor bijvoorbeeld kostenbewaking en speciale printopdrachten, zoals

barcodes en OCR-B. In deze categorie hoort ook KYOfl eetmanager, een webgebaseerde ap-

plicatie voor machineparkbeheer. Hiermee worden alle gegevens van het totale machinepark op

afstand verzameld en klaargezet voor analyses. Voor wat betreft de technische klantenservices

heeft Kyocera Help Desk and Remote Monitoring paraat, die de partners van de printerfabrikant

voor hun klanten kunnen inzetten. Kyocera timmert thans aan de weg met haar Pro Rato Colour

System, waarin alleen de werkelijk verbruikte kleurentoners in rekening worden gebracht.

Sharp Optimised ServicesKostenreductie, productiviteitsverbetering, positieve milieueffecten en optimale databeveili-

ging; dat zijn kortweg de vier doelen die Sharp met haar Optimised Services wil bereiken.

Het dienstenpakket wordt nauwgezet op de behoeften van de klantorganisatie afgestemd.

Daarom wordt ieder verbetertraject gestart met analyses en consultancy. In deze fase wordt

de status quo bij de klant in kaart gebracht en komen er adviezen voor verbeteringen op tafel.

Aansluitend volgen de stappen ‘ontwerp en optimalisatie’ en ‘management en services’. Sharp

Optimised Services omvatten dan ook aanmerkelijk meer dan Managed Print Services sec. Ook

worden er vele solutions ingezet, bijvoorbeeld voor het transparant maken van afdrukproce-

dures, gebruikerspatronen en afdrukkosten, voor beheerrapportages en voor afstemming van

de printcapaciteiten op de lokale ICT-omgeving. Sharp besteedt ook veel aandacht aan de

beveiliging van de documentensystemen, enerzijds om ongeoorloofde toegang te voorkomen,

anderzijds om ‘compliant’ te kunnen werken, dus in overeenkomst met wet- en regelgeving.

Sharp biedt een serie multifunctionals die gebaseerd zijn op intuïtieve bedieningseigenschap-

pen en eenvoud in gebruik. Van alle afzonderlijke Sharp multifunctionals kan continu het ge-

bruik worden gemonitord, onder meer om na te gaan of de juiste apparaten op de juiste

plekken zijn opgesteld en om tijdig nieuwe verbruiksmaterialen aan te voeren.

9 TEKST

HANS-ERIK DE KRUYFF

PRINTit! nr1 2013.indd 9 28-03-13 13:52

Page 22: 2013 l K&E voorjaarseditie

OKI is sinds vorig jaar, toen de prin-

terfabrikant zich in de spotlights

meldde met een fors vernieuwd

portfolio, nog steeds fl ink in be-

weging. De interne organisatie werd verder

gestroomlijnd en de dealerorganisatie uitge-

bouwd. De focus is helemaal gericht op het

MKB, dit betekent ondernemingen tot twee-

honderd geautomatiseerde werkplekken.

E-tailHet resellerkanaal staat hierbij voorop, maar

OKI zoekt ook de breedte van het kanaal op.

“We willen meer kansen creëren om op ver-

schillende plekken in het kanaal aanwezig te

zijn. We zijn bijvoorbeeld nog te weinig actief

online. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor

dit jaar. Maar daarnaast blijven we uiteraard

ook volop investeren in het voor OKI traditione-

lere, off-line kanaal. We moeten er een goede

balans in vinden. Wat meer online activiteit wil

niet zeggen dat we

rechtstreeks gaan, we

gaan geen internetwinkel op-

zetten. De e-tail is echter wel een volwassen

kanaal geworden. We moeten ervoor zorgen

dat we onze activiteiten dusdanig verdelen

over de verschillende kanalen dat het elkaar

niet bijt.” Bader realiseert zich dat door de on-

line aanwezigheid van OKI ook een spannings-

veld op het gebied van prijzen kan optreden.

“Maar daar zie ik niet zo snel grote problemen

ontstaan. Je merkt dat veel e-tailers een volwas-

sener business model hanteren. En deze nieuwe

benadering zorgt voor meer focus op het bie-

den van toegevoegde waarde, zodat de prijzen

steeds meer naar elkaar toe groeien.”

Prijs per paginaOKI biedt vanaf nu een zeer interessante pro-

positie waarmee de reseller zich kan onderschei-

den van het e-tailkanaal. “Binnenkort komen

er ook prijs-per-

pagina-concepten

op onze kleinere mfp’s

beschikbaar. Voor de vakhandel en IT-

reseller is dat een fl inke support in de business

die zij doen. Deze concepten zijn online moei-

lijk te verkopen, dus onderscheidt je je van de

e-tailer. Zo wordt de toegevoegde waarde van

onze partners goed zichtbaar; het face-to-face

kanaal heeft nog steeds een belangrijke positie

in de regio.” Het nieuwe mps-concept wordt

gekoppeld aan partnerschap. “We starten met

een aantal geselecteerde partners. Deze resel-

lers bieden we de mogelijkheid om langeter-

mijn relaties met de eindgebruiker aan te gaan.

Dus geen éénmalige verkoopactiviteit, maar

oplossingen op contractbasis waarbij vooral

het bieden van service centraal staat. Het gaat

om de relatie tussen reseller en eindgebruiker.

De adviserende en ondersteunende rol van de

reseller speelt binnen deze opzet weer een veel

Stond vorig jaar een drastische

vernieuwing van het portfolio en de

uitbouw van het dealerkanaal centraal,

dit jaar wordt die strategische lijn verder

doorgetrokken. De dealer kan zich onderscheiden

met een prijs-per-pagina-concept voor kleine mfp's,

een completer aanbod van mfp's en een dedicated

partnerprogramma. Countrymanager Erwin

Bader over OKI's meerwaarde voor het

dealerkanaal en het MKB.

OKI LANCEERT prijs per pagina-concept voor kleine mfp's

PRINTit! nr1 2013.indd 10 28-03-13 13:52

Page 23: 2013 l K&E voorjaarseditie

grotere rol. Wij faciliteren dit gewoon.” Vol-

gens Bader is het essentieel dat de dealer zijn

toegevoegde waarde kan laten zien. “De kunst

is om de eindgebruiker duidelijk te maken dat

je meerwaarde hebt. Dat is een uitdaging voor

de ‘traditionele’ kanalen. De printcontracten

die zij nu kunnen bieden, zijn hier een goed

voorbeeld van. Het leasen van de kleinere ma-

chines is werkelijk een additionele business. Op

dit moment investeert het bedrijfsleven weinig

in printing, dus is het bieden van een alternatief

dat een veel minder hoge initiële investering

vergt een heel interessant model.”

PortfolioOok op het gebied van het portfolio geeft OKI

het MKB en zijn partners nieuwe troeven in

handen. Zo zijn er drie nieuwe instapmodellen

desktop kleuren-MFP’s geïntroduceerd: de 3-in-1

MC332dn, de 4-in-1 MC342dn en de MC342d-

nw (zie kader hiernaast). Bader: “Hiermee is het

hele gamma van mfp’s compleet en bieden we zo-

wel onze gebruiker als onze business partners een

mooie line-up. Deze producten vormen ook een

onderdeel van onze nieuwe platform-strategie.

Dat wil zeggen dat al onze producten naadloos

met elkaar kunnen worden geïntegreerd. Zelfs de

consumables zijn in veel gevallen uniform.“ Daar-

naast zitten er in het hogere segment ook uitbrei-

dingen aan te komen dit jaar. Zo wordt het as-

sortiment A3-multifunctionals uitgebreid met een

aantal nieuwe producten. Ook komen er in mei

nieuwe A4-mfp’s voor de productie-omgeving op

de markt. OKI wil ook actiever de grafi sche markt

benaderen. “Er zullen nieuwe oplossingen komen

op het gebied van white toner, een technologie

die onlangs is geïntroduceerd. Dit is zeker geen

eendagsvlieg en biedt een unieke, breed toepas-

bare oplossing. Deze niches bieden OKI interes-

sante mogelijkheden en sluiten goed aan bij het

innoverende karakter van de organisatie.”

Standaard drie jaar garantieVoor de offi ce-omgeving levert OKI juist zeer

breed inzetbare producten. De eerder ge-

noemde platform-strategie zorgt niet alleen

voor uniformiteit, maar levert tevens een hoog

niveau van duurzaamheid, meent Bader. “De

mfp’s hebben een uitgebreide functionaliteit

met een gunstige total cost of ownership

(TCO). Met andere woorden: een lagere prijs

per pagina. Doel is om ook die lage prijs per

pagina bij de kleinere mfp’s te realiseren. Dat

maakt het portfolio heel goed geschikt om via

een breed resellerkanaal te verkopen. Door

de scherpte van de prijs is het belangrijk om

hoogwaardige producten te verkopen zodat

deze partijen weinig kosten hebben in de af-

tersales. We bieden dan ook standaard drie

jaar garantie op al onze producten. Dat is een

rustgevende gedachte voor zowel de reseller

als de klant. De laatste wil gewoon het ver-

trouwen dat het werkt, mét garantie verhoog

je dat vertrouwen.” OKI zet ook steeds meer

in op de beheerbaarheid van de afdrukpopula-

tie bij klanten. “De juiste functionaliteit op de

juiste plek tegen de juiste kosten”, stelt Bader.

“De hardware is de infrastructuur, maar wat

laat je er overheen rijden: een luxe auto of een

vrachtwagen. De functionaliteit is belangrijk;

je moet als gebruiker fl exibel kunnen omgaan

met de hardware. In de praktijk betekent dit

dat je de organisatie niet moet aanpassen aan

de printcapaciteit, maar juist andersom: de

hardware aanpassen aan de behoefte van de

organisatie en dat met behoud van een lage

TCO. Vaak wordt er gedacht aan een centraal

model, maar kosten kun-

nen juist heel goed worden

gedrukt met decentraal ge-

plaatste machines.”

PartnerprogrammaSinds OKI vorig jaar de hernieuwde dea-

lerstrategie in heeft gezet zijn er volgens

Bader veel nieuwe dealers bijgekomen. “Een

aantal factoren heeft hierbij een rol ge-

speeld: de OKI-producten liggen niet op elke

hoek van de straat, we hebben een goed

partnerprogramma en een uitgebreide sup-

port. Dit geeft allemaal veel vertrouwen naar

de markt. Het is van groot belang om de re-

seller goed te ondersteunen, want deze is de

verbinding tussen OKI en de eindklant. We

steken er dan ook veel energie in, ook op

het gebied van service. Deze wordt gedaan

door óf de dealer zelf met zijn eigen service-

afdeling, óf een maintenance-organisatie

waar OKI mee samenwerkt.” Volgens Bader

wordt het partnerprogramma nu verder ge-

finetuned. Het programma moet matchen

met de professionaliteit van de aanbieder.

Bovendien zal OKI wat selectiever omgaan

met partners die prijs per pagina contracten

gaan aanbieden. Vier buitendienstmede-

werkers staan ter beschikking om het dea-

lernetwerk te ondersteunen of verder uit te

breiden. OKI biedt onder meer trainingen,

marketing-support en promoties, met diver-

se niveaus, aangepast aan de partnerstatus.

ToekomstOKI zet voor de nabije toekomst voor een

groot deel in op het nieuwe mps-programma

voor de partner. Ook het productportfolio

moet van een structureel hoog niveau zijn.

“Je ziet dat het resultaat oplevert, want we

groeien hier en ook in de landen om ons

heen.”Ook wordt er over de horizon heen

gekeken. “We zijn bezig met nieuwe markt-

segmenten waar we momenteel nog niet ac-

tief in zijn. Bovendien breiden we het assorti-

ment verder uit naar een wat hoger segment.

Hierbij werken we al samen met partners die

gespecialiseerd zijn in documentmanage-

ment. En dit gaan we verder faciliteren.” •

'De kunst is om de eindgebruiker duidelijk te maken dat je meerwaarde hebt'

Standaard drie jaar 11 TEKST

EMIEL TE WALVAART

PRINTit! nr1 2013.indd 11 28-03-13 13:53

Page 24: 2013 l K&E voorjaarseditie

In steeds meer ziekenhuizen worden elek-

tronische patiëntendossiers (EPD) inge-

voerd. Dat zijn niet de EPD’s waarover op

politiek niveau al jaren wordt gesteggeld.

Het gaat hier om de digitale variant van de aloude

kartonnen ommap waarin de diagnose- en be-

handeldocumenten (papier en röntgenfi lm) van

de individuele patiënten worden opgeslagen,

binnen een ziekenhuis. De digitalisering van de

patiëntendossiers brengt belangrijke voordelen

met zich mee. Zo is een EPD altijd en op iedere

geautoriseerde plek onmiddellijk te raadplegen.

Er hoeft dus niet –als er een spoedgeval wordt

binnengebracht- eerst iemand in de soms kilo-

meterslange archiefstellingen op zoek naar het

dossier van de ongelukkige die op de eerste-hulp

op redding ligt te wachten. Aan een EPD kunnen

in tegenstelling tot een papieren dossier twee of

meer medici en/of verpleegkundigen tegelijker-

tijd werken. Na digitalisering van de eindeloze

papieren archieven worden er aanmerkelijke kos-

tenbesparingen gerealiseerd door minimalisering

van arbeidstijd voor zoeken en weer opslaan van

dossiers, en door het vrijkomen van vele vierkante

meters archiefruimte. En dan zijn er ook nog fac-

toren als wet- en regelgeving (bewijsvoering) en

fi nanciële afwikkeling met onder meer de ver-

zekeraars, die veel soepeler verlopen dankzij de

beschikbaarheid van EPD’s.

ProcesverbeteringEr zijn nog veel meer resultaten te behalen in

de zorgsector, door digitalisering tevens in te

Digitalisering van

documentenprocessen brengt in

de zorgsector winst met zich mee in

financiële zin, maar ook in termen

van snelheid, kwaliteit, compliant

werken en tevredenheid van

betrokkenen.

Pieter Rahusen, marketing manager Healthcare bij Ricoh Nederland

VEEL WINST TE BEHALEN IN ZORGSECTOR door intelligent scannen en printen

documentenprocessen brengt in

de zorgsector winst met zich mee in

financiële zin, maar ook in termen

PRINTit! nr1 2013.indd 12 28-03-13 13:53

Page 25: 2013 l K&E voorjaarseditie

zetten voor verdere procesverbeteringen. Pie-

ter Rahusen, marketing manager Healthcare bij

Ricoh Nederland, stelt dat ziekenhuizen die de

digitaliseringsslag nog niet hebben gemaakt,

30% of meer kunnen besparen op hun kos-

ten voor documentenprocessen door die slag

alsnog te maken. “En dan hebben we het al-

leen nog maar over de kosten,” aldus Rahusen.

“Nog niet over de kwaliteit van medische zorg,

over verantwoord werken of over de tevreden-

heid van patiënten en bezoekers. Dat komt er

allemaal nog bovenop. Terug naar de pure kos-

tenbesparingen: van die genoemde 30% wordt

grofweg een kwart gerealiseerd door de inzet

van de juiste hard- en software op de juiste

plekken. En driekwart wordt verkregen door

processen te verbeteren. Op beide fronten zijn

we bij Ricoh uiterst actief.”

Digitaal door medisch centrumIn een ziekenhuis komen talrijke processen in

aanmerking voor digitalisering. Bijna al deze

processen hebben onderling aangrijpings-

punten. Naarmate er meer processen worden

gedigitaliseerd, des te groter zijn de effecten.

Voorbeelden van deze processen zijn:

• PatiëntenregistratieDe gegevens van nieuwe patiënten moeten op

enigerlei wijze in het ZIS (Ziekenhuis Informa-

tie Systeem) worden opgenomen en zij dienen

voor de aanmaak van EPD’s. Tot dusverre start

het registratieproces in de meeste medische

centra met de aanmaak van ponsplaatjes. In de

verdere processen is de ponsplaatjesinformatie

nauwelijks of niet te digitaliseren. Door de pati-

ent te voorzien van een pasje met een barcode,

kan digitaal op ieder moment in de processen

en op iedere plek contact worden gelegd tus-

sen de aanwezige patiënt en zijn/haar ZIS en

EPD bestanden. Ricoh ontwikkelde een ‘regis-

tratiezuil’, waar patiënten zichzelf kunnen re-

gistreren. Na automatische controles op iden-

titeit en aard van verzekering wordt door de

registratiezuil de pas met barcode verstrekt,

desgewenst uitgebreid met pasfoto en/of RFID

(Radio Frequency Identifi cation). Diezelfde zuil

kan ook worden gebruikt om patiënten bij her-

haalbezoeken zich te laten aanmelden via het

afsprakensysteem. Deze aanpak kan nog wor-

den uitgebreid met een snel identifi catiesys-

teem in de vorm van polsbandjes met barcode.

Een specialist kan op ieder moment zien welke

patiënt zich bij de polikliniek heeft gemeld en

tegelijkertijd wordt ook het juiste patiëntendos-

sier zichtbaar.

• Digitale formulierenMet het onderzoeken en behandelen van pa-

tiënten zijn talloze formulieren gemoeid. Veel

ziekenhuizen houden hiervoor meer dan dui-

zend verschillende papieren formulieren op

voorraad. De kosten en verspillingen zijn hier

enorm. Door deze formulieren in digitale vorm

beschikbaar te houden en ze op afroep te prin-

ten op blanco papier, worden fl inke besparin-

gen gerealiseerd.

• Scannen naar EPDIngevulde formulieren kunnen decentraal aan

het elektronische patiëntendossier worden

toegevoegd door ze via multifunctionele docu-

mentensystemen te scannen. Door het formu-

lier te combineren met de barcode of RFID van

de patiënt, komt het formulier automatisch in

het juiste EPD terecht. Geautoriseerde artsen en

verpleegkundigen kunnen altijd en overal het

geactualiseerde EPD inzien.

• Papierloos bijwerken EPDIn een toenemend aantal gevallen is het niet

meer nodig dat medische formulieren eerst

worden geprint en na invulling worden ge-

scand. Een arts kan bijvoorbeeld een verzoek

om een bloedonderzoek via het netwerk naar

het lab sturen, compleet met de via de barcode

of RFID verzamelde patiëntgegevens. Zodra de

patiënt zich bij het lab meldt met zijn/haar pas-

je, komt het artsenverzoek op het beeldscherm.

De resultaten van het bloedonderzoek kunnen

rechtstreeks aan het EPD van de patiënt worden

toegevoegd, dat toegankelijk is voor de betref-

fende arts. Een volkomen papierloos proces.

• Digitale factureringEen ziekenhuis verzendt en ontvangt talloze

facturen. Het verzenden van digitale facturen

bespaart papier- en portokosten en kan ge-

paard gaan met aanvullende digitale proces-

sen. Denk aan automatische koppe-

lingen met de offertes en met

de debiteurenadministratie.

Soortgelijks geldt voor de

ontvangen facturen, die au-

tomatisch gekoppeld wor-

den aan ordernummers en

budgethouders, gevolgd door de

crediteurenadministratie. In feite kan zelfs het

gehele inkoopproces worden geautomatiseerd,

inclusief contractmanagement tot en met de

betaling van facturen.

Hard- en softwareIn de afgelopen tijd heeft Ricoh een totaal-

pakket van hard- en software, aangevuld

met organisatorische en technische diensten

samengesteld, geheel geënt op de documen-

tenstromen in medische centra. Ricoh ont-

wikkelde samen met Logis.P de aanmeld-/

registratiezuil, waarin ook een printer is op-

genomen die de barcode en eventueel de

pasfoto afdrukt. Hier kan een printer, die bar-

codes op zelfklevende etiketten afdrukt voor

op de polsbandjes, aan worden toegevoegd.

Daarnaast worden er op strategische plek-

ken in het medisch centrum multifunctionals

geplaatst voor het printen en scannen van

formulieren. Uiteraard selecteert Ricoh mul-

tifunctionals die qua capaciteiten op de uit-

eenlopende scan- en printvolumen zijn afge-

stemd. Ook de scansoftware is aanpasbaar en

is uitbreidbaar met een workfl owmodule, bij-

voorbeeld om het lab eraan te herinneren dat

er nog verzoeken voor bloedonderzoek liggen

te wachten, of om een inkoper te activeren

om een ontvangen factuur al dan niet goed

te keuren. Tot slot levert Ricoh ook ‘dedicated’

scanners, die worden ingezet om de nog aan-

wezige papieren patiëntendossiers (maar ook

onder meer de HRM-dossiers) te digitaliseren.

Zo worden de informatieprocessen in de ge-

zondheidszorg integraal verbeterd. •

bespaart papier- en portokosten en kan ge-

paard gaan met aanvullende digitale proces-

bespaart papier- en portokosten en kan ge-

paard gaan met aanvullende digitale proces-

sen. Denk aan automatische koppe-

lingen met de offertes en met

de debiteurenadministratie.

bespaart papier- en portokosten en kan ge-

paard gaan met aanvullende digitale proces-

sen. Denk aan automatische koppe-

lingen met de offertes en met

de debiteurenadministratie.

Soortgelijks geldt voor de

teem in de vorm van polsbandjes met barcode.

Een specialist kan op ieder moment zien welke

patiënt zich bij de polikliniek heeft gemeld en

tegelijkertijd wordt ook het juiste patiëntendos-

zetten voor verdere procesverbeteringen. Pie-

ter Rahusen, marketing manager Healthcare bij

Ricoh Nederland, stelt dat ziekenhuizen die de

digitaliseringsslag nog niet hebben gemaakt,

30% of meer kunnen besparen op hun kos-

ten voor documentenprocessen door die slag

teem in de vorm van polsbandjes met barcode.

Een specialist kan op ieder moment zien welke

patiënt zich bij de polikliniek heeft gemeld en

tegelijkertijd wordt ook het juiste patiëntendos-

sier zichtbaar.

zetten voor verdere procesverbeteringen. Pie-

ter Rahusen, marketing manager Healthcare bij

Ricoh Nederland, stelt dat ziekenhuizen die de

digitaliseringsslag nog niet hebben gemaakt,

30% of meer kunnen besparen op hun kos-

ten voor documentenprocessen door die slag

zetten voor verdere procesverbeteringen. Pie-

ter Rahusen, marketing manager Healthcare bij

Ricoh Nederland, stelt dat ziekenhuizen die de

digitaliseringsslag nog niet hebben gemaakt,

30% of meer kunnen besparen op hun kos-

ten voor documentenprocessen door die slag

13 TEKST

HANS-ERIK DE KRUYFF

PRINTit! nr1 2013.indd 13 28-03-13 13:53

Page 26: 2013 l K&E voorjaarseditie

De

penetrat ie

van multifunctionals die kleur

kunnen produceren stijgt signi-

fi cant naar 78% (2010: 72%; 2009: 68%;

2008: 57%; 2007: 46%; 2006: 42%). De

trend is dui-

delijk opwaarts.

De multifunctional

printers die kleur kunnen

produceren worden

steeds dominanter binnen het

Nederlandse bedrijfsleven bij vestigingen

met minimaal 10 werknemers. Andere ap-

paraten zullen voorlopig nog niet uit het

beeld verdwijnen, maar tonen wel een sta-

bilisering of daling in ontwikkeling. In dit

kader is de achteruitgang van de kopieerap-

paraten (2006: 53%; 2012: 16%) exempla-

risch. Bij expiratie van het kopieerapparaat

contract (meestal 5 jaar) wordt dit vervangen

met een multifunctioneel apparaat.

Afname in het totale printerpark in laatste twee jaar met 2,5%In het Nederlandse bedrijfsleven, binnen ves-

tigingen met minimaal 10 werknemers, zijn

De markt voor printers, copiers en

multifunctionals in Nederland lijdt nog steeds onder de huidige

conjuncturele omstandigheden. Het totaal aantal apparaten is gedaald in 2012 met

2.5%. De meeste productcategorieën delen in de malaise, maar er zijn ook lichtpunten, zoals de kleurenmultifunctionals. Dit blijkt uit het onderzoek Document Management

Monitor 2012 dat Keala Research onder 704 bedrijven in Nederland

heeft uitgevoerd.

DE ZAKELIJKE EINDGEBRUIKER laat nog steeds besparingen op

printkostenliggen

PRINTit! nr1 2013.indd 14 28-03-13 13:53

Page 27: 2013 l K&E voorjaarseditie

in 2012 2,5% minder apparaten ten opzichte

van 2010. Deze daling wordt hoofdzakelijk

veroorzaakt door stand-alone printers die

enkel zwart-wit printen (-33,7%), multi-

functionals die alleen zwart-wit producten

(-10,7%) en andere productcategorieën. Het

aantal multifunctionals die kleur produceren

(+29,0%) en netwerkprinters die in kleur

printen (+3,1%) nemen daarentegen toe in

vergelijking met 2010.

Verschuiving aanschafkanaal van printerfabrikant naar traditionele office resellerAan de vestigingen die in 2012 hebben ge-

investeerd in printerhardware is gevraagd

via welk kanaal deze printerhardware is aan-

geschaft. Verrassend is het feit dat bijna de

helft van de vestigingen (45%, in 2010 was

dit nog 32%) haar printerhardware via een

traditionele offi ce reseller heeft aangeschaft.

Dit gaat voornamelijk ten koste van de direc-

te verkopen door de printerfabrikanten (23%

in 2012, in 2010 bedroeg dit nog 36%).

Crisis geen al te groot effect op gedrag zakelijke consument70% (dit was in 2010: 72%) van de vesti-

gingen vindt de printkosten acceptabel. On-

geveer 16% vindt deze (te) hoog. Als dit als

hoog wordt beschouwd kan hier op in wor-

den gespeeld door leveranciers en fabrikan-

ten, onder meer door actieve sturing. Binnen

18% (een stijging met 2% ten opzichte van

2010) van de vestigingen wordt actief ge-

managed om de printkosten te beheersen of

terug te dringen. Bij grote vestigingen wordt

vaker actief gemanaged op de printkosten,

zoals de grafiek hieronder laat zien.

De acceptatie van de hoogte van de print-

kosten resulteert in een lage inschakeling

van externe dienstverleners om besparingen

op printkosten te realiseren. Niet meer dan

4% (2010: 7%) van de vestigingen schakelt

een externe partij in om besparingen op

Bedrijfsleven verandert niet snel van leverancierOngeveer 3% van de verantwoorde-

lijke functionarissen geeft aan in de ko-

mende 12 maanden te willen switchen

van leverancier voor de printerhard-

ware (2010: 4%; 2009: 2%; 2008:

3%). In totaal gaat het om naar schat-

ting 3.200 vestigingen. Grote vestigin-

gen hebben veel vaker switchplannen

dan kleine vestigingen. 75% (2010:

85%) van de vestigingen zal naar alle

waarschijnlijkheid opnieuw kiezen voor

de huidige ingeschakelde leverancier.

Zo’n 8% (2010: 5%) van de vestigin-

gen acht dit onwaarschijnlijk.

Indruk over directe kanaal positiefAan de geïnterviewde functionaris-

sen is eveneens gevraagd om hun al-

gemene indruk ten aanzien van een

viertal mogelijke aanschafkanalen voor

multifunctionals en printers uit te druk-

ken in de vorm van een rapportcijfer

van één tot en met tien, waarbij een

één staat voor een uiterst negatieve

indruk en een tien voor een uiterst po-

sitieve indruk. De indruk van de value

added reseller blijft duidelijk achter bij

de indruk ten aanzien van de andere

kanalen die zijn bevraagd. Circa 46%

van de functionarissen geeft maximaal

een rapportcijfer zes voor de algemene indruk van value added resellers. De indruk van het directe

kanaal (fabrikant, leverancier) is het meest positief, met een gemiddeld rapportcijfer van 7,0.

Gebruik multifunctionalsDit fi guur geeft weer in hoeverre een

viertal verschillende functies worden

gebruikt op de multifunctionals die bin-

nen de vestigingen worden gebruikt.

90% van de vestigingen met een mul-

tifunctional gebruikt de kopieerfunctie

en 89% de scanfunctie. Faxen en het

verzenden van e-mail worden door res-

pectievelijk 65% en 64% van de vesti-

gingen met multifunctionals gebruikt.

printkosten te realiseren. Bij kleine vestigin-

gen is hier veel minder vaak sprake van dan

bij grote vestigingen, respectievelijk (klein:

3%; middelgroot: 7%; groot: 11%).

Bij navraag wordt de externe partij die wordt

ingeschakeld om besparingen op printkos-

ten te realiseren door de opdrachtgever ge-

middeld met een 7,8 beoordeeld als het gaat

om de behaalde resultaten/besparingen. •

Bron: Keala Research B.V.

[email protected]

www.keala.nl

middeld met een 7,8 beoordeeld als het gaat

om de behaalde resultaten/besparingen.

middeld met een 7,8 beoordeeld als het gaat

om de behaalde resultaten/besparingen.

Bron: Keala Research B.V.

[email protected]

middeld met een 7,8 beoordeeld als het gaat

om de behaalde resultaten/besparingen.

Bron: Keala Research B.V.

[email protected]

printkosten te realiseren. Bij kleine vestigin-

gen is hier veel minder vaak sprake van dan

bij grote vestigingen, respectievelijk (klein:

3%; middelgroot: 7%; groot: 11%).

Bij navraag wordt de externe partij die wordt

ingeschakeld om besparingen op printkos-

in 2012 2,5% minder apparaten ten opzichte

van 2010. Deze daling wordt hoofdzakelijk

veroorzaakt door stand-alone printers die

enkel zwart-wit printen (-33,7%), multi-

functionals die alleen zwart-wit producten

(-10,7%) en andere productcategorieën. Het

printkosten te realiseren. Bij kleine vestigin-

gen is hier veel minder vaak sprake van dan

bij grote vestigingen, respectievelijk (klein:

3%; middelgroot: 7%; groot: 11%).

Bij navraag wordt de externe partij die wordt

ingeschakeld om besparingen op printkos-

in 2012 2,5% minder apparaten ten opzichte

van 2010. Deze daling wordt hoofdzakelijk

veroorzaakt door stand-alone printers die

enkel zwart-wit printen (-33,7%), multi-

functionals die alleen zwart-wit producten

(-10,7%) en andere productcategorieën. Het

in 2012 2,5% minder apparaten ten opzichte

van 2010. Deze daling wordt hoofdzakelijk

veroorzaakt door stand-alone printers die

enkel zwart-wit printen (-33,7%), multi-

functionals die alleen zwart-wit producten

(-10,7%) en andere productcategorieën. Het

15 TEKST

KEALA RESEARCH B.V.

PRINTit! nr1 2013.indd 15 28-03-13 13:53

Page 28: 2013 l K&E voorjaarseditie

PRINTit! nr1 2013.indd 16 28-03-13 15:00

Page 29: 2013 l K&E voorjaarseditie

pagina 29

K&E Voorjaarseditie 2013

O v e r h e t v a k

WAT ZIJN UW BELANGRIJKSTE TAKEN?“Binnen de Rijksgebouwendienst houd ik me onder andere bezig met de interne huisvesting en de inkoop voor de dienst zelf. Eén van de projecten waar wij druk mee zijn, is de invoering van Het Nieuwe Werken. Verder is mijn afdeling belast met het digitale archiefbeheer van de dienst.”

HOE VERLOOPT DE INKOOP VAN KAN-TOORPRODUCTEN VOOR UW ORGANI-SATIE? “De overheid wordt steeds meer gecen-traliseerd. We werken al een paar jaar met zogeheten mantelcontracten. De voor de Rijksoverheid afgesloten contracten zijn opgenomen in een contractenregister, dat door alle departementen te benaderen is. De contracten die afgesloten zijn, variëren van kantoorartikelen en -meubilair tot trein-abonnementen, auto’s en alles daar tussen-in. Kenmerkend voor mantelcontracten is dat de producten en diensten breed binnen de overheid worden afgenomen.”

WAT VOOR ROL SPEELT DUURZAAM-HEID BIJ DE INKOOP? “De overheid hanteert strakke regels voor duurzaam inkopen. Die regels zijn uiter-aard meegenomen in de aanbestedingen en hebben geleid tot de contracten. Wat je inkoopt, voldoet dus gegarandeerd aan de criteria voor duurzaamheid.”

MET WELKE PARTIJEN WERKT U SAMEN?“Wij doen geen eigen aanbestedingen meer, maar liften mee op de aanbestedin-gen die het Ministerie van Binnenlandse

Zaken doet. Medewerkers doen namens mijn afdeling mee aan de aanbestedings-teams. Daarmee blijft het mogelijk eisen en wensen namens een dienstonderdeel in te brengen.”

IN HOEVERRE IS HET NIEUWE WERKEN INGEVOERD IN UW ORGANISATIE?“We gaan dit jaar verhuizen naar het pand van het Ministerie van Financiën in Den Haag. Met deze verhuizing gaan we Het Nieuwe Werken helemaal invoeren in de organisatie. Dat hebben we grondig aan-gepakt, met presentaties, brainstormses-sies en pilots. Het is belangrijk om draag-vlak te creëren en mensen te enthousias-meren, want het is een cultuurverandering voor managers en medewerkers. We gaan de huisvesting zo flexibel mogelijk maken, zodat we in de toekomst elke wijziging of krimp in de organisatie gemakkelijk kun-nen oppakken. Zeker bij de overheid is dat van belang.”

WELKE TRENDS SIGNALEERT U IN DE MARKT?“Het Nieuwe Werken is een fenomeen, maar inmiddels geen trend meer. Het is een organisatietypering waarbinnen de mens centraal straat. Voor de hele Rijks-overheid is er bijvoorbeeld nog maar één personeelsysteem. Daarin kunnen mede-werkers zelf het verlof boeken, declaraties indienen en studiefaciliteiten aanvragen. Controle vindt achteraf plaats. Een andere trend binnen de overheid is dat departe-menten gaan samenwonen in rijksverza-melkantoren.”

HOE KAN FACILITY MANAGEMENT BIJDRAGEN AAN HET REALISEREN VAN DE ORGANISATIEDOELEN? “Het is een onderdeel dat kan meewerken aan het geheel, onder andere door on-dersteuning en advisering. De facilitaire afdeling moet gewoon goed draaien, zodat iedereen zijn werk naar behoren kan doen. Zo draagt iedere afdeling zijn steentje bij aan de gezamenlijke doelen.”

WAT VINDT U HET LEUKST AAN UW VAK?“Het leukst vind ik met mensen werken. Ik waardeer het wat mijn mensen doen. Als je je werk op een positieve manier doet, krijg je dat terug van anderen. De Rijksgebou-wendienst is ook een leuke organisatie om te werken. Diversiteit is de rode draad.”

HOE IS HET VAK DE AFGELOPEN JAREN VERANDERD? “Veel facilitaire diensten komen in een shared service organisatie terecht. Zo ontstaan er eenheden die meerdere taken uitvoeren. De onderlinge samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de Rijksoverheid wordt steeds belangrijker.”

BLIK OP DE TOEKOMST?“In de toekomst is het belangrijk om te blij-ven meebewegen met trends. Ik verwacht ook dat veel aspecten van Het Nieuwe Wer-ken voortaan standaard in organisaties zul-len worden toegepast, zoals wifi en Bring Your Own Device. Positieve ontwikkelin-gen, die niet meer zijn te stuiten.” |

Facilitair management bij de overheid

over het vak |de inkoper pagina 29

TRENDS, DUURZAAMHEID EN SAMENWERKEN: BIJ INKOOP EN FACILITY

MANAGEMENT KOMT VEEL KIJKEN. DEZE KEER VERTELT THEO WYNIA, HOOFD

FACILITAIRE ZAKEN BIJ DE RIJKSGEBOUWENDIENST, HOE HIJ HET VAK BELEEFT.

NAAM: Theo Wynia FUNCTIE: hoofd Facilitaire ZakenORGANISATIE: RijksgebouwendienstAANTAL MEDEWERKERS: 900

KenE_1_13(3).indd 29 06-05-13 23:50

Page 30: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

ict telecom | trendwatchers pagina 30

Communiceren we over vijf jaar nog steeds veelal telefonisch en per e-mail? Sander Duivestein gaat er wel vanuit. “Ik denk dat de telefoon en e-mail nog steeds het grootste gedeelte van ons communi-catiepatroon zullen omvatten.” Volgens Richard Lamb gaan mensen steeds meer asynchroon communiceren. “Over vijf jaar hebben mensen het nog steeds druk of misschien wel drukker, dus men wil

eff iciënt met tijd omgaan. Dat betekent dat we zelf willen bepalen wanneer we antwoord geven. Dankzij de toename van asynchroon communiceren zal er veel minder live worden gebeld en zal men za-kelijk veel minder vaak bij elkaar komen.” E-mail blijft een grote rol spelen, denkt

Vincent Everts. “Over vijf jaar is e-mail nog hartstikke groot en belangrijk, alleen zal het veel meer in combinatie met ande-re tools gebruikt worden. Als werknemers bijvoorbeeld serieus intern Yammer (een bedrijfsmatige Twitter) gebruiken, dan gaat het aantal e-mailtjes in een bedrijf met veertig procent omlaag.”

TECHNOLOGIEOver tools gesproken: naast de communi-catiemethoden verandert ook de techno-logie snel. De smartphone staat centraal in deze ontwikkeling. “Dit jaar zullen in Nederland meer mensen via een mobiel toestel dan via een computer het internet opgaan. Dat zal in 2014 wereldwijd het geval zijn. We zullen daarom onze mobiel steeds meer als afstandsbediening van ons leven gaan zien”, zegt Everts. Volgens Duivestein lopen bedrijven behoorlijk achter als het gaat om nieuwe technolo-gie. “Die nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat valt voor de zakelijke markt gewoon niet bij te benen. Kijk maar naar de adoptie van de smartphone, dat is

iets wat vanuit de consument komt. Men-sen gaan thuis met nieuwe gadgets aan de slag, ontdekken vanuit hun privéleven de voordelen ervan, nemen dat mee naar de werkvloer en verwachten daar hetzelfde te kunnen doen.”

STREAMING Lamb denkt dat mensen graag overal live bij willen zijn, ook als ze niet fysiek ter plaatse kunnen zijn. Live videostreaming biedt diverse mogelijkheden. “Een goed voorbeeld hiervan is de website color.com. Daar kun je je video’s streamen en die koppelen aan Facebook. Je downloadt de app op je smartphone en daarmee kun je f ilmpjes ook toegankelijk voor je inter-netvrienden maken. Het leuke is dat je Fa-cebook-vrienden live kunnen meekijken.” Toch speelt video in het bedrijfsleven nog geen rol van betekenis, zegt Everts. “In het bedrijfsleven is video nog verschrik-kelijk afwezig. Als ik aan een zaal met tweehonderd moderne zakenlieden vraag wie er wel eens een videootje maakt, is er misschien één die zijn hand opsteekt. Ter-

> ‘In het bedrijfsle-

ven is video nog ver-

schrikkelijk afwezig’

Trendwatchers voorspellen de toekomst

Hoe communi-ceren we straks op kantoor?TEKST: DANIËLLE VOGELS EN ANNE DE HAAN

Social media, smartphones en video-oplossingen: de wereld

van de zakelijke communicatie is volop in beweging. Wat gaat

er de komende jaren veranderen en waar moeten bedrijven in

investeren? Trendwatchers Vincent Everts, Richard Lamb en

Sander Duivestein geven hun visie.

KenE_1_13(3).indd 30 06-05-13 23:50

Page 31: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

wijl iedereen een smartphone heeft. Maar niemand die, wanneer hij een fantasti-sche klant tegenkomt die heel tevreden is, vraagt of hij dat even voor de camera wil herhalen.”

SOCIAL MEDIA Voor veel bedrijven is de omgang met so-cial media nog een worsteling. Volgens Duivestein zouden bedrijven er wel in moeten investeren, omdat het veel mo-gelijkheden biedt. “Social media geven bedrijven de mogelijkheid een intiemere relatie met hun klant op te bouwen. Het is niet alleen maar zenden, je moet ook ont-vangen. Als je mensen weet te binden aan je organisatie of merk, dan kunnen ze je grootste fans worden.” Everts doet er nog een schepje bovenop: “Als bedrijf moet je aan de slag met social media, of je het nu leuk vindt of niet. Organisaties moeten leren communiceren en dan bedoel ik niet alleen maar via call centers, waar ge-isoleerde gesprekken met de consument plaatsvinden. Via social media kunnen consumenten elkaars vragen beantwoor-den, je hoort of mensen je product leuk vinden en als er klachten zijn kun je daar meteen op inspringen.”

IT-AFDELINGHet Bring Your Own Device-concept is ook een hot issue. Lamb zegt dat medewerkers steeds meer zelf zullen bepalen wat voor toestel ze willen gebruiken. “En bedrijven hebben daar niet per se baat bij, want de IT-afdeling moet het maar allemaal aan elkaar zien te knopen. In combinatie met BYOD kan dit voor het bedrijf voor meer kosten zorgen.” “De IT-afdeling moet de ontwikkeling doormaken van ‘Niks mag, behalve…’ naar ‘Alles mag, tenzij…’”,

aldus Everts. “Het zal echt niet zo zijn dat alle bedrijven overgaan naar het Bring Your Own Device-concept, maar het zal meer gaan naar Select Your Own Device. Een aantal bedrijven gaat al de goede kant op. Die organisaties zetten bijvoorbeeld

een beveiligd schilletje om de bedrijfsap-plicaties, de werknemer mag daarnaast alles downloaden wat ’ie wil. Gaat er iets mis, dan worden alleen de bedrijfsapplica-ties teruggezet. Een prima concept.”

TOEKOMST Eén van de trends in zakelijke communica-tie is de ‘intimisering van de technologie’, zoals Duivestein het noemt. “Technologie gaat steeds meer op en onder de huid van mensen zitten. Kijk naar je smartphone, hij weet heel veel van jou: wie je gebeld hebt, waar je bent, welke mails je gelezen hebt en naar welke muziek je geluisterd hebt. Dit soort apparaten worden steeds intelligenter.” Lamb verwacht dat bestan-den die nu via e-mail verstuurd worden, in de toekomst verpakt worden in apps. “Die kunnen bijvoorbeeld via een spe-ciale online bedrijfsomgeving worden verstuurd of worden opgehaald. Je hoeft dan geen gebruik meer te maken van een e-mailprogramma.” Everts wijst erop dat communicatiemiddelen geen doel op zich zijn. “Deze middelen moeten helpen bij een goede relatie tussen bijvoorbeeld de medewerkers, maar ook tussen bedrijf en klant.” |

> ‘We gaan onze

mobiel steeds meer

als afstandsbediening

van ons leven zien’

SANDER DUIVESTEINSander Duivestein werkt bij het Ver-kenningsinstituut Nieuwe Technologie (ViNT) van Sogeti. Hij onderzoekt en analyseert trends op het gebied van nieuwe media en technologie. Hij heeft diverse boeken geschreven, over de op-komst van sociale netwerken, cloud com-puting en mobiele devices.

VINCENT EVERTSDe specialisaties van trendwatcher en videoblogger Vincent Everts zijn internet en techniek. Daarnaast had hij een be-drijf in de Verenigde Staten en bekleedde hij verschillende functies bij bedrijven als KPN en NOS. Daarnaast geeft hij lezin-gen over technologie.

RICHARD LAMBTrendwatcher en futuroloog Ri-chard Lamb is onder meer bekend van zijn bedrijf Trendwatcher.com en BNR Nieuwsradio. Hij schrijft columns en heeft diverse boeken gepubliceerd. Hij geeft ook lezin-gen als trendwatcher. fo

togr

aaf P

asca

l Gou

dkui

l

pagina 31ICT & Telecom

KenE_1_13(3).indd 31 06-05-13 23:50

Page 32: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

Kansen en problemen rond BYOD

Build Your Own Disaster?TEKST: JOHAN VAN LEEUWEN

BYOD, oftewel Bring Your Own Device, komt in steeds meer bedrijven voor.

Medewerkers kunnen genieten van de voordelen. Maar is het wel veilig? En is het ook

interessant voor het MKB? We legden drie stellingen voor aan een security-specialist,

een telecomdienstverlener en twee bedrijven die zich met BYOD bezighouden.

ict telecom | BYOD pagina 32

1) BYOD TOESTAAN BIJ EEN BEDRIJF IS VRAGEN OM SECURITY-PROBLEMENRobin Smits: “Ik zie het anders: BYOD niet adresseren is vragen om security-proble-men. BYOD is namelijk al lang een feit en geen keuze. Dit zul je in juiste banen moeten leiden zodat het geen volledig ei-gen weg gaat leiden. De mate en het tempo waarin zal per organisatie verschillen, maar het moet wel opgepakt worden.”

Eddy Willems: “De afkorting CYOD van ‘choose your own device’ leggen wij ook wel eens uit als ‘create your own disaster’. Nee, ik ga niet zeggen dat ‘bring your own’ per definitie slecht is. Maar het is niet eenvoudig om het veilig neer te zetten. Het probleem is dat je als bedrijf op din-gen moet letten waar je daarvoor niet mee bezig was. Daardoor brengt het eigenlijk altijd problemen met zich mee aan de security-kant. Ik zou het bedrijven niet af-raden, maar adviseer ze wel om limieten te

stellen en dus de mate van vrijheid enigs-zins te beperken. Kies bijvoorbeeld voor alleen Android, of alleen Apple. Dat maakt het al makkelijker te beheren dan een mix van besturingssystemen. Je kunt er ook voor kiezen dat bepaalde bestanden niet kunnen worden aangepast met een mobiel device, om te voorkomen dat belangrijke bedrijfsdocumenten als gevolg van spy-ware op iemands persoonlijke tablet of smartphone niet meer veilig zijn.

Tom Welling: “Vroeger was het eenvoudig. Maar door mobility en cloud groeit het aantal endpoints. Mobiel op zich maakt het al complexer, laat staan wanneer er eigen devices aan te pas komen. Veel be-drijven passen hun securitybeleid daar niet op aan.”

René Raadsheer: “Wanneer de juiste mid-delen worden ingezet, hoeft er geen sprake te zijn van security-problemen. Het is een kwestie van de juiste producten en diensten combineren. Wanneer een organisatie geen beleid bepaalt, vraagt het juist om security-problemen. Immers, medewerkers gaan het dan toch proberen met hun eigen devices op het bedrijfsnet-werk. Telecom Service Groep heeft een uitgebreid portfolio aan LAN- en WLAN-oplossingen, waardoor een hoge mate van security gerealiseerd kan worden, zelfs tot en met de applicatie-laag. Een andere belangrijke voorwaarde is de inzet van de

>‘Een flexibele en

beveiligde netwerk-

architectuur zal over

vijf jaar steeds meer

gemeengoed zijn’

KenE_1_13(3).indd 32 06-05-13 23:50

Page 33: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

Kansen en problemen rond BYOD

Build Your Own Disaster?

pagina 33

juiste management- en beheertools. Wie beschikt over de juiste informatie kan di-rect sturen en inspelen op ontwikkelingen en veranderingen.”

2) BYOD IS INTERESSANTER VOOR GRO-TE BEDRIJVEN DAN VOOR HET MKBRobin Smits: “Ik denk niet interessanter; hooguit complexer. Deze stelling sugge-reert ook dat BYOD een keuze is. BYOD is geen keuze, het is alleen een keuze of je er wel of niet actief mee omgaat.”

Eddy Willems: “Bij kleine bedrijven gebeurt het al. Daar gebruiken personeelsleden gewoon hun privé-devices, vaak zonder dat er echt een beleid achter zit. Bij grote bedrijven is dat beleid vaker aanwezig, wat voor de veiligheid uiteraard veel beter is.”

Peter van Leeuwen: “Voor het MKB is het niet minder interessant, maar de uitda-ging is wel groter. Bij kleinere bedrijven heb je minder resources. Maar als je BYOD in het MKB goed neerzet, kun je zelfs snel-ler profiteren van de voordelen dan dat een groter bedrijf dat kan.” Tom Welling: “De grootte van een bedrijf zegt daarnaast ook niet alles. Er zijn bedrijven met honderd werknemers die tien keer zoveel IT-budget

hebben als een ander bedrijf dat duizend werknemers heeft. Zij kunnen eenvoudi-ger een goede strategie neerzetten.”

René Raadsheer: “Over het algemeen is deze stelling juist. Bij een grotere groep mede-werkers krijg je als organisatie eerder met BYOD te maken. Het is dan ook lonend om hiervoor een beleid op te stellen en de investeringen te doen. Dat neemt niet weg dat iedere organisatie een visie en strategie omtrent BYOD zou moeten hebben. Wan-neer een organisatie besluit BYOD niet te omarmen, is dat ook beleid.”

3) OVER VIJF JAAR IS BYOD DE NOR-MAALSTE ZAAK VAN DE WERELDRobin Smits: “De vraag is eerder in hoeverre organisaties dit herkennen en erkennen en dit als uitgangspunt willen nemen voor hun mobility-beleid. We zien dat er, onge-acht de branche, veel verschillen zijn in de mate waarin organisaties het adopteren. Sommigen zien er een duidelijk concur-rentievoordeel in en lopen graag voorop. Anderen zijn, in ieder geval voorlopig, be-houdender. Maar ik ben ervan overtuigd: uiteindelijk zal elke organisatie dit vol-ledig integreren in het ICT-takenpakket. Hoe eerder organisaties BYOD omarmen, hoe beter dat is voor de prestaties van de organisatie en de tevredenheid van mede-werkers.”

Eddy Willems: “Dat is een lastige. We zitten qua ICT in een snel veranderende wereld. BYOD is daar een mooi voorbeeld van. Over vijf jaar is dat absoluut groter dan dat het nu is. In veel sectoren zal het inderdaad heel vanzelfsprekend zijn. Maar zeker niet overal. In het bankwezen bijvoorbeeld, of sommige onderdelen van de overheid, zie ik het niet gebeuren.”

Tom Welling: “Eén van de redenen waarom een BYOD-strategie nog niet altijd wordt

ingevoerd is dat werknemers niet willen dat de IT-afdeling ook hun privé-infor-matie op de mobiele devices beheert. Er zijn sinds kort nieuwe technologieën die dit probleem oplossen. Zo hebben we zelf een oplossing die we ‘application wrap-ping’ noemen. Het is een vorm van Mobile Application Management. Het bedrijf houdt de controle over bedrijfsgegevens, kan pincodes of encrypties toevoegen, maar kan niet bij de vakantiefoto’s van een

medewerker. De beveiliging zit niet in de applicaties zelf, maar in de zogenaamde ‘wrapping’, die je zelf in kunt stellen. Als je wilt kun je als bedrijf ‘Angry Birds’ wrappen. Daarin zit volgens ons de toe-komst.”

René Raadsheer: “Over vijf jaar zal de term BYOD niet echt meer worden gebruikt, denk ik. Het gaat er uiteindelijk om hoe een organisatie haar medewerkers op de meest efficiënte wijze kan laten werken en samenwerken, waarbij de individuele wensen en eisen zoveel mogelijk kunnen worden vormgegeven. Een flexibele en beveiligde netwerkarchitectuur zal dus over vijf jaar steeds meer gemeengoed zijn. Maar dan hebben we wellicht weer hele andere uitdagingen in de ICT. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!” |

>‘Iedere organisatie

zou een visie en stra-

tegie omtrent BYOD

moeten hebben’

DE STELLINGEN ZIJN BEANTWOORD DOOR:ROBIN SMITS: salesdirecteur van VeliQEDDY WILLEMS: security-evangelist namens GDataTOM WELLING EN PETER VAN LEEUWEN: pre-sales bij SymantecRENÉ RAADSHEER: salesconsultant bij Telecom Service Groep

ICT & Telecom

KenE_1_13(3).indd 33 06-05-13 23:50

Page 34: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

Om je werk naar behoren te kunnen uit-voeren mag er niet te veel, maar ook niet te weinig licht zijn. De verlichtingssterkte voor beeldschermwerk moet tussen de 400 en 500 lux zijn. Met kunstmatige ver-lichting is dat niveau doorgaans goed te bereiken, maar vaak wordt vergeten dat daglicht ervoor kan zorgen dat het lichtni-veau te groot wordt. Paul Settels: “Als de zon vol op een raam staat, kan de verlich-tingssterkte wel oplopen tot 1000 lux. Bo-vendien kan de warmte in een gebouw dan snel toenemen.” Daarmee kan zonlicht

voor veel hinder zorgen. “Zeker met laag-staande zon kan het bij mensen die aan een oost- of westkant van een gebouw werken, voorkomen dat ze een uur lang niet kun-nen werken”, zegt Settels. “Hoofdpijn en droge ogen zijn veelvoorkomende klach-ten. Mensen denken dat het door een lage

luchtvochtigheid komt, maar meestal komt het door een te grote hoeveelheid warmtestralen. Je verdampt water, dus ook het traanvocht, je krijgt een droge huid en je knippert meer met je ogen, omdat het lijkt alsof er zand in zit.”

SCHADEVeel werkgevers hebben niet in de gaten hoe groot de schade is van het ontbreken van adequate licht- en warmtewering. Settels rekent het voor. “Je hebt ongeveer honderd echt zonnige dagen in Neder-land. Bij het ontbreken van zonwering verlies je gemiddeld 40 procent aan arbeid. Als iemand helemaal bovenin een toren zit en ook nog aan de zuidkant, dan is dat nog meer. Mensen voelen zich niet lekker, gaan vaker drinken halen en zijn minder geconcentreerd. Als je dan uitgaat van een gemiddeld uurloon van honderd euro (want dat kost een werknemer), kom je uit op een verlies aan arbeid van € 32.000 per persoon per jaar. Bij een gebouw met 100 man is dat € 3.200.000! Dan heb je een

adequate zonwering snel terugverdiend. Als je bovendien de warmte goed weert in de zomer, kun je een koelmachine minder laten stoken. Op een groot gebouw met 500 werknemers scheelt dat € 500.000 aan energiekosten per jaar.” Settels benadrukt dat zonwering thuis ook belangrijk is van-wege het toenemend aantal thuiswerkers.

> ‘Mensen voelen

zich niet lekker en

zijn minder gecon-

centreerd’

Paul Settels

Tonnen besparen met zonwering

BRON: BRANCHEVERENIGING ROMAZO

Een beeldscherm dat weerspiegelt, droge ogen en een te warme

werkplek: stuk voor stuk factoren die de productiviteit van werknemers

niet ten goede komen. Zonwering is daarom zeer belangrijk, aldus Paul

Settels, registerergonoom bij ING en bestuurslid van de Nederlandse

Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). “De schade van slechte

zonwering is 45.000 euro per persoon op jaarbasis.”

supplies en meer | ergonomie pagina 34

KenE_1_13(3).indd 34 06-05-13 23:50

Page 35: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013K&E Voorjaarseditie 2013

ONTWERPVolgens de ergonoom begint het probleem vaak al bij het ontwerp van kantoorgebou-wen. “Veel architecten vinden gebouwen met zonwering lelijk. Vaak geven zij zichzelf de opdracht om een transparant gebouw te ontwerpen en daar past in hun ogen zonwering niet bij. Pas later, in het bouwproces, blijkt dat er volgens de Arbo-wet toch zonwering moet komen. Slechts sporadisch komt het voor dat er leidingen voor zon- en warmtewering in de gevel zijn opgenomen in het ontwerp. Met extra kosten als gevolg.” De oplossing is naar Settels’ mening een integrale benadering vanaf het begin, waarbij alle partijen be-trokken zijn, zoals een architect, construc-teur, technisch adviseur, groenadviseur, facilitair directeur en eigenlijk ook een registerergonoom.

HR-ZONWERINGEr zijn diverse technieken voor warmte- en lichtwering die esthetisch verantwoord zijn én ervoor zorgen dat bedrijven energie

besparen en dat medewerkers optimaal kunnen werken. Dat heet HR-zonwering. Zulke systemen houden in de zomer hitte buiten door een buitensensor die reageert en stuurt op zonnestraling en de kracht van de wind. Als de zonnestraling te sterk is, gaat de zonwering naar beneden en als de wind te krachtig is, gaat de wering weer omhoog. Aan zowel de binnen- als de

buitenkant van het huis of kantoor wordt zonwering geplaatst. Aan de buitenzijde vooral als warmtewering, aan de binnen-zijde als lichtwering om goed te kunnen werken. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een knikarm-scherm, rolluiken, markie-zen, terrasoverkappingen, (twin)plissés, rolgordijnen en vouwgordijnen. |

pagina 35

VISUELE ERGONOMIE Ergonomie is de praktijkgerichte wetenschap die het presteren van de mens in relatie tot zijn omgeving bestudeert, bijvoorbeeld de werkomgeving. Registerergo-nomen kijken naar de manier waarop de werkende mens zo optimaal mogelijk kan functioneren. Visuele ergonomie zoomt in op wat het gezichtszintuig en het visuele systeem met een mens doet en hoe de omgeving het zicht en daarmee het werken beïnvloedt. Tot teleurstelling van Paul Settels zag hij visuele ergonomie steeds minder aan-dacht krijgen bij bedrijven, organisaties en overheid- en onderzoeksinstellingen. “Via ons gezichtsvermogen krijgen we onze eerste informatie binnen. Informatie die bepaalt of wij ons ergens veilig voelen en of we ons werk goed kunnen uitvoeren. Daarom gaan we als NSVV met branchevereniging Romazo kijken hoe we dit pro-bleem beter voor het voetlicht kunnen brengen.”

Supplies en meer

KenE_1_13(3).indd 35 06-05-13 23:51

Page 36: 2013 l K&E voorjaarseditie

nieuws | ....§§ pagina 36

K&E Voorjaarseditie 2013

MEER AFDRUKKEN IN KORTERE TIJDNIEUWE PHILIPS-MONITOR VOOR ZAKELIJK GEBRUIK

EENVOUDIGER PRINTEN VANAF MOBIELE APPARATENMet drie nieuwe mobiele print-oplossingen wil Samsung printen vanaf mobiele devices gemakke-lijker maken. De oplossingen be-treffen de Samsung MobilePrint App, de ‘Print’-knop in het mobiele besturingssysteem en de integra-tie van Near Field Communication (NFC) technologie in verschillende

nieuwe Samsung-printers. De Mo-bilePrint App is beschikbaar voor iedereen, ook niet-Samsung-ge-bruikers. Na het downloaden ervan kan men foto’s, e-mails, webpagi-na’s, Google Docs, PDF’s en Word-documenten printen vanaf een smartphone of tablet. De app heeft ook een faxfunctie. De nieuwe

kleurenprinters van Samsung on-dersteunen NFC (Near Field Com-munication). Dat maakt een Wi-Fi netwerk overbodig om te kunnen printen. Door een smartphone of tablet in de buurt van een Samsung printer te houden, wordt er auto-matisch verbinding gemaakt.

productnieuws pagina 36

Xerox lanceert een nieuwe printer die meer afdrukopdrachten in kor-tere tijd kan verwerken. Hiermee richt het bedrijf zich met name op grafimediabedrijven en servicebu-reaus. De Xerox Colour 8250 is in staat om 800.000 tot vier miljoen afdrukken per maand te verwerken en levert levendige kleuren voor variabele datatoepassingen. Met de 8250 is het niet meer nodig om transactionele documenten eerst in offset te drukken en er later de va-

riabele gegevens in zwart-wit aan toe te voegen. Dankzij geautomati-seerde toepassingen kan een groter aantal afdrukopdrachten sneller verwerkt worden, inclusief een op-tionele roll feeder en verschillende inline-afwerkoplossingen. Verder is de printer voorzien van een inline fotospectraalmeter en Auto Den-sity Control, dat streepvorming in de output preventief detecteert en oplost zonder tussenkomst van een operator.

MMD, de licentiepartner voor Phi-lips-monitoren, heeft de nieuwe Philips 27 inch 272P4 monitor ge-presenteerd. De monitor beschikt over Crystal Clear Quad HD-beeld, MultiView dual-source en video-conferentiemogelijkheden. Met MultiView kunnen consumenten diverse apparaten op het beeld-scherm aansluiten en de beelden

naast elkaar zetten op het scherm. Het PLS Quad HD-panel beschikt over 2560 x 1440 pixels en een brede kijkhoek. Het beeldscherm is voor-zien van een webcam en microfoon om de communicatie met collega’s en klanten op andere locaties mo-gelijk te maken. Naast HDMI be-schikt het beeldscherm over USB 3.0 en DisplayPort. DisplayPort is een monitoraansluiting die onder-

steuning biedt voor tot 15 meter kabel. Het heeft een datatransfer van 10,8 Gbps.

MONITORSTEUN VOOR PLAFOND, BUREAU OF WANDAG Neovo, leverancier van (glas)monitoren, heeft een aantal nieu-we monitorsteunen voor bureaus, wanden en plafonds op de markt gebracht. Volgens het bedrijf zijn de steunen gemaakt van deug-delijke materialen, duurzaam en geschikt voor de zwaardere mo-dellen van AG Neovo. De muur- en bureausteunen hebben een voet of bureauklem. De bureausteunen kunnen een enkele tot zelfs vier displays bevatten, waarbij iedere monitor afzonderlijk ingesteld kan worden voor de beste kijkhoek.

Productnieuws

KenE_1_13(3).indd 36 06-05-13 23:51

Page 37: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

MEER AFDRUKKEN IN KORTERE TIJD

YellowbrickOp zoek naar de goedkoopste parkeerplek in de omgeving? De loopafstand tot een bestemming berekenen of een parkeergarage zoeken?Met de nieuwste Yellowbrick parkeer-app kan ie-dereen voor bestemmingen in Nederland parkeer-advies opvragen. Klanten van Yellowbrick kunnen deze app natuurlijk ook gebruiken om te parkeren en zo te besparen op parkeerkosten.

Genius ScanScan onderweg een pagina of document en verzend het naar een collega.Genius Scan maakt niet alleen een foto van het document, maar kan deze ook optimaliseren door bijvoorbeeld het perspectief van de foto te corrigeren en de kleur te verbeteren. De scan kan vervolgens als JPEG of PDF opgeslagen en verstuurd worden. Het is ook mogelijk om meerdere scans in een PDF-bestand te plaatsen.

Currency ConverterMet de Currency Converter bereken je tarieven van meer dan 190 valuta aan de hand van de da-gelijkse wisselkoers.De app onthoudt welke tien valuta het meest gebruikt worden. Ook is het mogelijk een eigen wisselkoers in te voeren, die door de bank of credit-cardmaatschappij wordt gebruikt.

CamCardCamCard digitaliseert visitekaartjes. Door het kaartje te fotograferen, wordt de per-soon opgeslagen als contactpersoon.Vanuit de app kun je de persoon op meerdere manieren benaderen, door bijvoorbeeld te bellen, een e-mail te sturen of uit te nodigen voor LinkedIn. CamCard herkent Nederlands, maar ook andere talen.

SR ExpensesMet SR Expenses kun je gemakkelijk overal decla-reren. Maak een foto van het te declareren bon-netje en verstuur het naar je eigen CRM-systeem.Bonnetjes en kilometerregistraties kunnen zo door de manager worden goed- of afgekeurd en vervolgens verder verwerkt worden in het admini-stratiesysteem van je bedrijf. Het bonnetje kan worden weggegooid, omdat de declaraties op een goed beveiligde server worden opgeslagen.

NUzakelijkDe zakelijke tegenhanger van NU.nl is NUzakelijk.Deze app verzamelt het laatste zakelijke nieuws. Je kunt artikelen bewaren, of nieuws delen via sociale netwerksites. Ook de actuele beurskoersen zijn via NUzakelijk te vinden.

MyBackup ProMyBackup Pro maakt een back-up van alle gegevens die op de telefoon staan.Zo kunnen eventueel beschadigde of per onge-luk verwijderde bestanden eenvoudig terug-gehaald worden. Het is ook mogelijk om de back-up die met deze app is gemaakt, op een andere telefoon te zetten.

NS Reisplanner XtraVertragingen, storingen en perronwisselin-gen; het hoort bij het leven van de OV-reiziger.De NS-app houdt reizigers op de hoogte van alle veranderingen. Uiteraard is het mogelijk reizen te plannen en op te slaan. Ook kan de app een melding geven zodat je niet vergeet uit te checken.

f u n m e e t s f u n c t i o npagina 37

KenE_1_13(3).indd 37 06-05-13 23:51

Page 38: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

inkoopwijzer pagina 38

Archief oplossingen

Jalema B.V.Dr. Poelsstraat 11Postbus 48025953 ZL ReuverTel. (077) - 476 76 76Fax (077) - 476 76 90www.jalema.com

Arbo en ergonomie

Dataflex Benelux BVvan Nassauweg 2-6Postbus 7132920 CA Krimpen a/d IJsselTel. 0180 53 07 50Fax 0180 51 85 [email protected]

Branche- organisaties

ICT~OfficePostbus 4013440 AC WoerdenEmail: [email protected]

Bureaumeubilair

MarkantReactorweg 9A3542 AD UtrechtPostbus 403763504 AD UtrechtT. 030 693 69 [email protected]

Stratipex BVTel. 077 - 473 71 00Fax 077 - 473 71 05Email: [email protected]

Documentbeheer

Ricoh Nederland B.V. Utopialaan 255232 CD ’s-Hertogenbosch Postbus 93150 5203 MB ’s-Hertogenbosch Tel. 073 - 645 11 11 Fax 073 - 645 18 17 www.ricoh.nl

Océ-Nederland B.V.Postbus 8005201 AV ’s-HertogenboschTel. 073 - 681 58 15Email: [email protected]

Van Randwijk Paperflow Solutions B.V.Coenecoop 7112741 PW WaddinxveenTel. 0182-640690Fax [email protected]

Documentsystemen

SharpPO Box 900, 3990 DW Houten Tel. +31(0)30-63 59 500 Email:[email protected]

Gepersonaliseerde items

Avery Dennison Office Products St. Laurensdreef 40 3565 AK Utrecht Tel. 030 - 263 21 21Fax 030 - 263 21 29 consumerservice-nl@ eu.averydennison.com www.avery.nl

Kantoor- en computersupplies

AF InternationalKingsbury ParkMidland RoadSwadlincoteDerbyshireDE11 OAN UKTel: +44 (0) 1283 222111Fax: +44 (0) 1283 550177Website: www.af-net.com

Avery Dennison Office Products St. Laurensdreef 40 3565 AK Utrecht Tel. 030 - 263 21 21 Fax 030 - 263 21 29 consumerservice-nl@ eu.averydennison.com www.avery.nl

Papyrus OfficeP.O. Box 626500 AB NijmegenBijsterhuizen Noord 22-026604 LD WijchenT: +31 88 65 65 100F: +31 88 65 65 [email protected]/nl

SRT International SRT International B.V. Rhône 302491 AP Den Haag Tel: +31 70 321 57 00 Fax: +31 70 321 5777 Trade register 27157048, The Haguewww.succes.comwww.ryam.nl

Papierwaren

Avery Dennison Office Products St. Laurensdreef 40 3565 AK Utrecht Tel. 030 - 263 21 21 Fax 030 - 263 21 29 consumerservice-nl@ eu.averydennison.com www.avery.nl

Curtis 1000 Nederland b.v.Robijnlaan 1NL-2132 WX HoofddorpTel. +31 (0)23 56 25 224Fax +31 (0)23 56 25 [email protected]

Double A International Network B.V.Oostplein 4233061CH RotterdamTel. + 31 - (0)10 222 9090Fax + 31 - (0)10 222 [email protected]

Quantore Europe BVGroot in kantoorartike-len

0031(0)24 678 16 00www.quantore.com

Tesa BV

Stationsplein 3-11211 EX HilversumTel.: +31 35 62 50 200

MEER INFORMATIEINKOOPWIJZER? BEL 024 34 54 155

KenE_1_13(3).indd 38 06-05-13 23:51

Page 39: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013

Papierwaren

BührmannUbbens Office Products Pollaan 1 7202 BV Zutphen Postbus 33 7200 AA Zutphen Tel.: 0575 59 85 98 Fax: 0575 59 85 97officeproducts@ buhrmannubbens.nl www.buhrmannubbens.com

Papyrus OfficeP.O. Box 626500 AB NijmegenBijsterhuizen Noord 22-026604 LD WijchenT: +31 88 65 65 100F: +31 88 65 65 [email protected]/nl

Printers, faxen & copiers

Canon Nederland N.V.Postbus 2871180 AG AmstelveenTel. 020 - 714 94 00Fax 020 - 714 94 01www.canon.nl

KYOCERA MITA NEDERLAND B.V.Beechavenue 251119 RA SCHIPHOL-RIJK Tel. +31 020-5877200Fax +31 [email protected]

Océ-Nederland B.V.Postbus 8005201 AV ’s-HertogenboschTel. 073 - 681 58 15Email: [email protected]

OKI Printing Solutions BVNeptunusstraat 29 2132 JA HoofddorpTel. +31 (0) 23 55 63 740Fax +31 (0) 23 55 63 750www.oki.nl

Ricoh Nederland B.V. Utopialaan 255232 CD ’s-Hertogenbosch Postbus 93150 5203 MB ’s-Hertogenbosch Tel. 073 - 645 11 11 Fax 073 - 645 18 17 www.ricoh.nl

Sharp Electronics Benelux bvMeidoornkade 103992 AE HoutenPostbus 9003990 DW HoutenTel. 030 63 59 500Fax 030 63 59 [email protected]

Toshiba TEC NetherlandsImaging SystemsDuwboot 313991 CD HOUTENTel. 030 -634 86 00fax 030 -634 86 [email protected]

Software

Quick OfficeDraaikom 131274 NK HuizenTel. 035-887 18 8606-21 21 41 [email protected]

Stoelen

Köhl ARS SedendiTel. 030 - 666 41 59Fax 030 - 666 77 85Email: [email protected]

Stratipex BVTel. 077 - 473 71 00Fax 077 - 473 71 05Email: [email protected]

Verhuur kantoormeubilair

LKVVeerweg 84, 4101 AL CulemborgTel. 0345 - 53 49 19, Fax 0345 - 51 43 [email protected], www.lkv.nlBel voor GRATIS verhuur-catalogus 0345-534919

Verlichting

Dijkstra Lampenfabriek B.V.Postbus 64072001 HK HaarlemTel. +31 23 5123500Fax +31 23 [email protected]

Visuele presentatie

edding Legamaster B.V.Kwinkweerd 62Postbus 1117240 AC LochemTel. 0573 - 713 100Fax 0573 - 713 [email protected]

MK2 AudiovisueelTel. 076 - 541 89 50Email: [email protected]

SharpPO Box 900, 3990 DW Houten Tel. +31(0)30-63 59 500 Email:[email protected]

Smit Visual Supplies B.V.Spaarpot 120-1225667 KZ GeldropTel. 040-2808500Fax [email protected]@focus-board.nlwww.smit-visual.nlwww.focus-board.nl

MEER INFORMATIE INKOOPWIJZER? BEL 024 34 54 155

inkoopwijzer pagina 39i n k o o p w i j z e r

KenE_1_13(3).indd 39 06-05-13 23:51

Page 40: 2013 l K&E voorjaarseditie

K&E Voorjaarseditie 2013WINNER 2013A’DESIGN AWARD

Datafl ex BeneluxPostbus 7132920 CA Krimpen a/d IJsselNederland

T. 0180 - 530 750F. 0180 - 530 759www.datafl ex.nl

De ViewLite Plus dynamische monitorarm neemt afscheid van

bestaande conventies. De relatief zware en omvangrijke gas-

of spiraalveren in parallelmechanismen voor hoogteverstelling

zijn vervangen door ons unieke, ruimte besparende, gelagerde

frictiesysteem. Dit stelde ons in staat de ViewLite Plus bijzon-

der slank en licht te maken. Ons ontwerp kwam voort uit de

toepassing van het motto “vorm volgt functie” en bestaat uit

een combinatie van elementaire vormen en strakke lijnen.

De ViewLite Plus is bekroond met een red dot design award

en een iF award. “De innovatie van deze tijdloos ontworpen

monitorarm is verborgen aan de binnenkant, een

nieuwe techniek die een simpele en

stabiele positionering van de

monitor garandeert”, aldus de

red dot jury.

Internationaal ERKEND

door fira en IGR

www.igr-ev.de

www.fira.co.uK

KenE_1_13(3).indd 40 06-05-13 23:51