Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

13
Jaargang 25, voorjaar 2016 Personeelsblad van bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV Bij spijkeren www.denijs.nl C&A Damrak te Amsterdam

Transcript of Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

Page 1: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

Jaargang 25, voorjaar 2016

Personeelsblad van bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV

Bijspijkeren

www.denijs.nl

C&A Damrak te Amsterdam

Page 2: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

Inhoud3 Directiepraat

5 Leidsche Rijn Centrumplan

Katharina

6 Groet uit Schoorl

8 Depot Amsterdam

9 OR

10 De Nijs Castricum

11 Uit in de bouw

12 Project Mosveld

14 Timmer Taal

15 Jubilarissen timmerfabriek

16 Bouwbureau

17 Koken met…..

Cruquius Kavel 1.1, 1.2 en kantoor

18 KAM-front

19 Automatisering

20 Robbert de Nijs

21 Gevelrenovatie Damrak 63-64

22 Werkwijzer

23 Nog even dit…..

ColofonBijspijkeren verschijnt 3x per jaar. In het voorjaar, voor de bouwvak en voor de kerst. Voor inleveren van kopij of reacties kunt u rechtstreeks contact opnemen met een van de redactieleden of e-mailen naar: [email protected] redactie:- Monique van Dijk - Annemarie van den Bergh- Jochem Rentenaar- Frank Ligthart- Jitske van der Bijl

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden kopij te herschrijven, in te korten of niet te plaatsen.

VoorwoordTijdens de laatste redactievergadering gaf Frank aan om te stoppen als redactielid. We zijn op zoek naar een collega die het leuk vindt om mee te denken en te schrijven voor Bijspijkeren. Frank bedankt voor je inzet.

In deze editie zijn bedrijfsleiders Rhoman Hillen, Bas Pronk, Bert Turksma en Edwin Swart aan de beurt om over hun projecten te schrijven. Projecten die worden belicht zijn het Damdepot, Katharina, Leidsche Rijn, Cruquius Amvestkavel, Damrak 63-64 en Mosveld.

Sportief nieuws geschreven door Lianne Zoontjes, zij deed voor de eerste keer mee met de Groet uit Schoorl Run. Mountainbiker Robbert de Nijs geeft een update over zijn sportieve prestaties. Jochem Rentenaar geeft weer meer informatie over de nieuwe projecten die net gestart zijn of binnenkort gaan starten.

In Timmertaal aandacht voor de hardhoutsoort Fraké. Dit hout wordt gebruikt bij onder andere het nieuwe kantoor in Warmenhuizen. In deze editie een duo interview met Gerard Jongejan, 40 jaar in dienst en Peter Kossen, 25 jaar in dienst, beide werkzaam voor de timmerfabriek.

Bas Broersen zorgt voor een update van de activiteiten die plaatsvinden bij De Nijs Castricum. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam brachten een bezoek aan het project Mosveld, een verslag hiervan in deze editie.U kunt weer een overheerlijk gerecht klaarmaken in de rubriek: Koken met…..

Veel leesplezier!!

Redactie BijspijkerenFrank, Annemarie, Jitske, Jochem en Monique

Foto voorpagina:C&A Damrak te Amsterdam(foto: Architectuurfotografen - Fedde de Weert)

D i r e c t i e p r a a tHet jaar 2016 zit er alweer voor een gedeelte op.Niet echt een mooie winter, veel regen en eigen-lijk veel te warm. Ook niet echt een goede pe-riode voor een mooie bouwproductie maar we gaan het goede jaargetijde tegemoet.In de vorige editie stonden we stil bij ons 95-ja-rig bestaan.Als ik door het raam van mijn kamer kijk, dan zie ik dat er inmiddels diverse afdelingen hun intrek hebben genomen in de nieuwe aanbouw van ons kantoor.Nog even een paar maanden op onze tanden bijten maar dan is het kantoor klaar voor de ko-mende decennia.

Deze mooie uitbreiding van het bedrijf, zal tij-dens de Dag van de Bouw in de schijnwerpers worden gezet. In het eerste weekeinde van juni wordt het kantoor geopend, waarna het op 4 juni, tijdens de Dag van de Bouw, samen met de timmerfabriek voor een ieder opengesteld zal zijn.

De voorbereidingen voor dit weekeinde zijn in volle gang. Naast het feit dat we het kantoor wil-len laten zien, willen we ook Ton, Vera, Thijs en Nel in de schijnwerpers zetten.Thijs heeft al enige tijd geleden afscheid geno-men als directielid. Ton gaat dit doen per 1 juli 2016.Nu waren de afgelopen jaren, economisch ge-zien, niet echt het moment voor een mooi af-scheid maar nu er weer licht aan de horizon schijnt, willen we dit niet zo maar voorbij laten gaan.Zowel Thijs als Ton zijn voorstanders van het moderniseren van het kantoor aan de Oudewal. Ook zij willen het huis goed achterlaten voor de komende decennia.De opening van het kantoor is dan ook een sym-bolisch moment, om stil te staan bij hun jaren-lange inzet voor ons bedrijf.

Op deze dag willen we ook graag het nieuwe kantoor etaleren. De nieuwbouw en dus voor-uitgang heeft de volgende kenmerken: blijf met beide benen op de grond staan, blijf doen waar je goed in bent en stel kwaliteit boven kwanti-teit.Op 3 juni wordt het nieuwe kantoor geopend. ’s Avonds kunnen onze relaties afscheid nemen van Thijs en Ton. Op 4 juni, de Dag van de

Bouw, stellen we het kantoor open voor iedereen. We sluiten de dag af met een afscheid van Ton en Thijs voor het personeel. De receptie en het personeelsfeest zullen beiden plaatsvinden in Sporthal De Doorbraak, De Doorbraak 18 in Warmenhuizen. Na-tuurlijk krijgt u de komende periode bericht over dit weekeinde.

VeiligheidVeiligheid is voor ons het belangrijkste uitgangspunt op het werk, waarbij vooral herkenbaarheid essentieel is. Het item hesjes be-reikt langzamerhand de slotconclusie en de veiligheidsfilm beleeft op het werk Valkenburgerstraat haar primeur.De werken, die onze speciale aandacht hadden qua veiligheid, be-reiken het stadium van oplevering of zijn opgeleverd. De komende jaren, zullen we door middel van het inrichten van onze bouw-plaats in BIM/3D ook veiligheid hierin meenemen.

De Nijs CastricumDe omzet in Castricum is goed, al zullen we de komende periode ons meer gaan verdiepen in de organisatie van dit onderdeel van het bedrijf, waar vooral het accent zal komen te liggen op de vraag: waar gaan we ons nu precies in specialiseren naast service, garan-tie en de markt voor particulieren. Onze doelstelling is een tevre-den klant; bij acquisitie, tijdens uitvoering en na oplevering. Om de collega’s hierbij te ondersteunen is een training in klantbenadering (management van verwachtingen) noodzakelijk. Deze training is in samenspraak met de Hoge Hotelschool Den Haag voorbereid en zal in eerste instantie gegeven worden aan het middenkader van De Nijs Castricum. Hierna volgt een evaluatie en wordt de training breder binnen De Nijs uitgezet.We willen uiteindelijk niet alleen een woning bouwen en/of ver-kopen maar ook woonbeleving creëren. Kansen die we moeten be-nutten en vandaar dus een cursus die gericht is op de klant.

Nieuwe opdrachten In deze editie kunt u meer lezen over onze nieuwe projecten Am-rath Hotel (Scheepvaart huis), Sumatrastraat, Conradhuis, De Keizer, Perceel 2 Leidsche Rijn, Atrium torens, Kistdamgarage, Damrak 63-64 en Hotel Jakarta”

Hotel Jakarta

2 3

Page 3: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

JubileaIn 2016 hebben wij 1 medewerker met een dienstverband van 40 jaar, namelijk Roel Zutt. Het is een beetje stilte voor de storm want wij mogen warm lo-pen voor 2017, in dat jaar hebben we 6 medewerkers die of 25 of 40 jaar bij ons werken.Wel zullen wij op vrijdag 8 juli afscheid nemen van Jac de Jong. Ons hoofd-materieelbeheer gaat dan in verband met pré-pensi-oen het bedrijf verlaten. Uiteraard zullen we hier gepaste aan-dacht aan geven.

2015De jaarstukken dienen eerst nog met onze certificaathouders, fi-nanciële instellingen, ondernemingsraad, en onze staf besproken te worden.Wel kunnen wij melden dat 2015 een overgangsjaar is, een jaar dat positief wordt afgesloten en tevens een jaar waarin de moei-zame economische jaren van 2013-2014 zich vertalen. Het is zeker een overgangsjaar, want zoals het er nu uitziet zal 2016 een jaar worden waarin er meer licht aan de horizon komt. De problematiek over de Euro en Griekenland is op de achter-grond gekomen door de stroom van vluchtelingen die Europa binnenkomt. Voor de bouw weer nieuwe kansen, gebouwen die-nen een herbestemming te krijgen, uitgebreid of gerenoveerd te worden.

2015 was een jaar waarin we een mooie productie hebben ge-maakt en een jaar waarin de opbouw van ons resultaat beter is dan in 2014. Een jaar waarin hard gewerkt is aan de vooruitgang van het bedrijf. In het jaarverslag kijken we vanwege dit lustrum-jaar soms even in de geschiedenis maar uiteraard ook naar het jaar zelf. Wat gaat de toekomst ons brengen?We hebben aandacht voor de bestuurlijke aanpassingen in de organisatie maar ook die van de voorbereiding en de directe aansturing van de productielijn. De komende periode zullen wij vorm geven aan deze organisatorische aanpassingen. Voorbe-reiding en verbetering in de procesmatige aanpak zullen hierbij vooral de aandacht krijgen.

Een ander item dat het komende jaar veel aandacht zal krijgen is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een onderwerp dat steeds vaker aandacht zal vragen van ondernemingen.De CO2 uitstoot zal omlaag moeten, enerzijds door een akkoord dat in Parijs is gesloten ,maar anderzijds doordat bedrijven dit krijgen opgelegd vanuit de Overheid. De Nederlandsche Bank heeft dit onder de aandacht gebracht van de regering. Kolen en fossiele brandstoffen zullen de komende jaren moeten worden teruggedrongen. De Nijs wil daar haar steentje aan bijdragen, waarbij onze interne MVO-commissie met voorstellen zal ko-men.

TendersIn 2015 maar ook in 2016 zijn we intensief met verschillende tenders bezig, een manier om in een vroeg stadium een ontwik-kel-bouwopdracht naar ons toe te trekken. Sommige tenders zijn groot en vragen om samenwerking met diverse partijen, zoals collega investeerders en/of financiële instelling.

Dit vraagt een bepaalde mate van aansturing waarbij de korte lij-nen binnen het bedrijf een plezierige wijze van samenwerken is.

TenslotteDe mooi weer periode komt eraan, het voorjaar. Dit is sinds jaar en dag de beste periode om woningen te verkopen. Dit jaar, is de aandacht vooral gericht op Pontsteiger en De Keizer.Pontsteiger stond ruim in de aandacht en dit gaf een ‘boost’ aan aspirant-kopers.We werken er, samen met Dura Vermeer, hard aan om Pontstei-ger in 2016 verkocht te hebben.De Keizer, door haar ligging een zeer gewild project, zullen we in fases verkopen. Het project bestaat uit diverse type wonin-gen, dus zoals ik altijd zeg: “Er kunnen veel zwaluwen overheen vliegen, er is voor ieders wat wils.” Begin mei 2016 is de mo-delwoning klaar en gaan we op dit project ook echt aan de slag met de verkoop. Op dit moment vinden er met diverse aspirant-kopers gesprekken plaats en zij zijn allemaal enthousiast. Het ziet er goed uit.

Winfred de Nijs

De naar vastgoedbezitter Hendrik Tabak vernoemde panden zijn de laatste jaren sterk verwaarloosd, wegens gebrek aan ontwikkeling en onderhoud. Als tiende sleu-telproject in Project 1012 van de gemeente Amsterdam worden ze door eigenaar De Key herontwikkeld, met als doel de panden te herstellen en de omgeving te verbe-teren.Middels een deel renovatie en een deel nieuwbouw wordt er gefaseerd gewerkt aan nieuw stukje binnenstad. Zoals het in de binnenstad vaker voorkomt is de bouw-plaats zeer klein en zal een goed afgestemd BLVC-plan van grote waarde kunnen zijn.Start sloopwerk in 1e kwartaal 2016. De oplevering van het geheel zal rond Uitvoering ligt in handen van Niek Mirck en Marco Beenakker en de werkvoorbereiding bij Frank Klaver en Dennis Dolieslager. Dit alles onder de bezielende leiding van Dirk Vet.

De Keizer

KatharinaDit project bevindt zich op de hoek van de Czaar Peterstraat en de Cruquiuskade te Amsterdam. Wij realiseren daar in opdracht van Vof Cruquiuskade N43, waarvan onze eigen projectontwik-kelingsafdeling deel uit maakt, de nieuwbouw van 2 apparte-mentencomplexen. Het ontwerp is van Hans Kolhoff Architec-ten, de constructeur is Van Rossum Raadgevende Ingenieurs te Amsterdam.Blok 1 bestaat uit 52 appartementen met een commerciële plint, in blok 2 bevinden zich 80 appartementen en de toegang tot een supermarkt, De Vomar. De 52 appartementen van blok 2 bestaan uit 8 koopwoningen, 24 Vrije Sector Huurwoningen voor dhr. Zwanenburg en 20 Sociale Huurwoningen voor Woonstichting Eigen Haard.De vloeren en wanden van de parkeergarage zijn in het werk ge-stort, de begane grondvloeren bestaan gedeeltelijk uit kanaalpla-ten en gedeeltelijk uit breedplaatvloeren. De woning scheidende wanden zijn in het werk gestort, de gevelbladen zijn van prefab beton. De verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in breedplaatvloe-ren. De buitengevels hebben een hardstenen plint met gedeelte-

lijk hardstenen trappen die toegang geven tot de grondgebonden appartementen. Boven de hardstenen plint zit metselwerk met hardstenen spekbanden.De bovenste verdiepingen van het gebouw zijn opgebouwd uit dakelementen, dakkapellen en loggia’s, die door onze eigen Tim-merfabriek zijn gemaakt. Onder de beide gebouwen zit een ge-deeltelijke 2-laagse kelder. Het diepste deel, laag 2, ongeveer 1/3 van de kelder bevat bergingen voor de koopwoningen van blok 2. Laag 1 bevat bergingen voor de huurwoningen, een parkeer-plaats en de eerder genoemde supermarkt. De supermarkt is te bereiken via de parkeerplaatsen in de kelder en op de begane grond in blok 2.In de commerciële ruimte van blok 1 komt een biologisch en vegetarisch restaurant en een biologische winkel (eetwaren), een klein gedeelte is nog niet verhuurd. Het werk is gestart in april 2014 en wordt dit jaar opgeleverd in de maanden juni en juli.

Bert Turksma

LRC B.V. (een samenwerkingsverband van ASR Vastgoed Ont-wikkeling en Vesteda Project Development) ontwikkelt het kern-gebied van dit project, dat zal bestaan uit een ruime mix van functies, onder andere: pleinen, horeca, winkels, bibliotheek, wijkbureau, bioscoop en een bus-en treinstation. Daarnaast wor-den er 762 appartementen gerealiseerd, commerciële ruimtes en kantoorfuncties. Uiteindelijk zal midden 2018 een multifunctio-neel levendig centrum worden opgeleverd met een optimale be-reikbaarheid en hoogwaardige uitstraling.

Half oktober was de onderbouw gereed, deze onderbouw bestaat uit een ondergrondse expeditiestraat met gangenstelsel en goe-derenlift, alsmede een parkeergarage en vormt de basis van de bovenbouw van het nieuwe stadshart van Leidsche Rijn.Een deel daarvan, perceel 2, bestaat uit commerciële ruimtes en 202 appartementen en wordt door onze bouwcombinatie, SBB-De Nijs, gerealiseerd.Het geheel gaat gebouwd worden op de kelder (zie foto).Half juni zullen wij starten met de bouw, De keet staat inmiddels en de werkvoorbereiding is op volle toeren.Ons deel, perceel 2 bestaande uit blok E1 en E2, maakt onder-deel uit van verschillende deelprojecten.

Leidsche Rijn CentrumplanEen plan waarin ook De Nijs een project heeft verworven in combinatie met Smit’s Bouwbedrijf. Leidsche Rijn krijgt hiermee een eigen centrum, boven op de A2.

Doordat de bovenbouw verdeeld is in meerdere percelen, zijn er meerdere aannemers actief op de kelder en zal de bouwplaats moeten worden gedeeld. In ons geval zal er met onze directe buren, bouwcombinatie Hurks-Slokker de nodige afstemming moeten plaatsvinden, o.a. op gebied van logistiek en veiligheid.Om de afstemming van al die bouwbedrijven te ondervangen heeft A.S.R. een bouwplaats protocol opgesteld, waarin bijvoor-beeld veiligheid en identiteitsadministratie zijn ondervangen. De combinatie Hurks-Slokker is uitvoerend coördinator van dit protocol.De afzonderlijke gebouwen binnen de bouwblokken zijn ontwor-pen door gerenommeerde internationaal opererende architecten als AWG Architecten, Geurst & Schulze, KollHoff Architecten en Dok Architecten. De bouwkundige uitwerking wordt gedaan door Het Facilitair Bureau uit Rotterdam. De constructie van de bovenbouw wordt voor ons berekend en getekend door Van Ros-sum Raadgevend Ingenieurs.

Bert Turksma

54

Page 4: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

In dienst - Chris Blankendaal - uitvoerder - Bryan Veenema - uitvoerder - Dennis Komen – uitvoerder - Cees Slagter – uitvoerder - Dennis Dolieslager – werkvoorbereider - Michel van Breevoort – werkvoorbereider - Robbert de Vilder – werkvoorbereider - Rutger van Hezik – werkvoorbereider - Corine van der Linden – kopersbegeleidster - Rose de Nijs – kopersbegeleidster - Yvonne Keesman – receptioniste - Alex Kroon - ICT - Monique Zaadnoordijk - secretaresse - Casper Schouten - bestuursadviseur

Meer informatie over de nieuwe medewerkers kunt u bekijken op de personeelssite.

Uit dienst - Erik Bruin – uitvoerder - Harry Ootes – bouwplaatsmedewerker VUT - Koen Knijn - timmerman - Henk Stoop – metselaar VUT - Theo Latenstein – chauffeur VUT - Emiel Tesselaar – bedrijfsbureau - J. Bijman – timmerman

Geboren - 7 augustus 2015 Finn, zoon van Michel en Puck de Nijs - 19 augustus 2015 Mels Kobe, zoon van Lex Ransijn en Bregje Schermerhorn - 11 september 2015 Lena, dochter van Jochem Rentenaar en Cathalijn Nannes - 24 september 2015 Sarah Eline, dochter van Rutger van Hezik en Evelien Luijt - 12 oktober 2015 Dex Simon, zoon van Dennis en Emilie Dolieslager - 30 december 2015 Suze, dochter van Martin en Ellen van Dijk - 13 december 2015 Lacie, dochter van Stefan en Stéphanie Horn - 30 december 2015 Dave, zoon van Ben en Joline de Graaf - 20 januari 2016 Sam, zoon van Erik en Martine van Roemburg - 26 januari 2016 Kyano, zoon van Yorrick en Melissa Bas - 21 februari 2016 Maud, dochter van Annemarie van den Bergh en Richard Blokker - 29 februari 2016 Lawin Zagros, zoon van Iraaj en Shiva Soltani - 2 maart 2016 Dallas Petrus, zoon van Pieter en Francisca de Nijs

Aan de zuidkant van de Indische Buurt, aan de rand van de populaire wijk Watergraafsmeer, komt het nieuwbouw project Indah met appartementen van ca. 66 m² tot ca. 88 m² met privé buitenruimte.Het project wordt gebouwd in opdracht van Eigen Haard en is ontworpen door Hooijschuur architecten + advi-seurs uit Wormerveer. De constructeur is Pieters Bouw-techniek.Ter vervanging van een woongebouw uit 1925, dat in zeer slechte staat verkeerde, worden 49 portiekontsloten wo-ningen en één bedrijfsruimte gerealiseerd. De woningen betreffen 14 Vrije Sector Huurwoningen en 35 Koopwo-ningen. De drie portieken zijn allen voorzien van een lift. In zijn vormgeving en materiaalgebruik sluit dit gebouw goed aan bij de voor dit gebied zo kenmerkende archi-tectuur. De zorgvuldig gemetselde gevels en de plastisch

Sumatratraat te Amsterdamgedetailleerde kozijnen zorgen voor een levend, dynamisch gebouw. De met baksteenreliëf geaccentueerde entrees in de plint zorgen voor een heldere ritmiek in de gevel. De af-geronde gevel op de hoek van de Ombilin- en Sumatrastraat trekt net voldoende aandacht om de passant te verleiden tot een blik in de richting van de Ringvaart.De sloop van het bestaande woongebouw is gestart op 4 januari 2016. De oplevering van de appartementen staan gepland voor begin 2017.Het team die dit namens bouwbedrijf De Nijs gaat reali-seren bestaat uit Anita Oudejans (bedrijfsleiding), Bryan Veenema (uitvoering) en Dave Kreuger (werkvoorberei-ding)

De Nijs draait door!De personeelsavond werd georganiseerd bij Espeq, de avond werd ingeluid als: De Nijs draait door! Theatergroep Kapok zorgde voor een goed verzorgde avond waarbij werknemers, directie, OR, de heer Henry Meijdam van Espeq en de MVO commissie aan het woord kwamen. Er werden vragen gesteld aan de werknemers in het publiek over hoe het afgelopen jaar is verlopen en wat 2016 ons zal brengen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, BIM, lean & learn, de toekomst van de bouw en De Nijs waren onderwerpen waar over gesproken werd. Tussendoor werden er improvisaties opgevoerd en gezongen, begeleid door de keyboard. Er werd een scene gespeeld op de bouwplaats, door interactie met het publiek was het erg vermakelijk. Net als bij het programma “De wereld draait door” werd er een lucky tv achtig filmpje getoond met werk-nemers van De Nijs.Al met al was het een leuke afwisselende avond met als afsluiting het proppenlied. Iedereen mocht een wens, boodschap of voorne-men op een vel papier zetten. Dit papier werd in een prop naar voren gegooid waarna de acteurs er een lied van maakte.

Monique van Dijk

Groet uit SchoorlZondag 14 februari 2016. Nat, stormachtig en koud…desondanks was het in Schoorl flink druk vanwege de 39e editie van de Groet uit Schoorl run. Mijn eerste Groet uit Schoorl en ook mijn eerste run in deze weersom-standigheden. Maar voor al-les moet een eerste keer zijn… ☺De gezellige drukte was een aangename afleiding van de kou en nattigheid. Op naar de start, warm aangekleed en uiteraard gestoken in het De Nijs sponsorshirt. Daar werden we aange-moedigd door de commentator en een opzwepende housebeat. Lekker even de spieren opgewarmd en in de startblokken voor de 10 km!Na een kleine ronde door het dorp van Schoorl liepen we de mooie Schoorlse Duinen in. Eerst een stuk door het bos, daarna via het duin richting Hargen. Langs het parcours stonden her en der trommelaars en supporters om de lopers aan te moedi-gen. Op andere momenten gaven juist de stilte en de prachtige omgeving energie. Via Hargen, Groet en Catrijp bereikten we de finish. Daar werden we de laatste (zware) meters onthaald door familie en vrienden én beloond met een Groet uit Schoorl sporthanddoek. Ondanks het weer heb ik heerlijk gelopen en mijn streven om binnen het uur over de finish te komen ge-haald. Volgend jaar zeker weer!

Lianne Zoontjes

10 kilometerMike Kuip 46:13 Perry Meijer 47:38 Bob Háry 50:50 Kim Schaafsma 52:32 Renee Schaafsma 57:17Lianne Zoontjes 59:53Rene Moorman 1:02:04

21 kilometerKoen vd Voort 1:36:38 Wil Pronk 1:42:37 Erik Beentjes 1:42:37 Bas Schipper 1:48:45 Henk Onrust 1:43:11

Mike Coffeng 1:51:20Sandor Hollaar 1:52:25Marco Beenakker 1:50:45Jasper Witte 1:57:54Peter de Bruine 1:52:17

30 kilometerEdwin Swart 2:19:54Rick Houtenbos 2:20:16Rob Hof 2:36:52Janny Brienen 2:37.13Peter Blokdijk 2.37.31Ewout Witte 2.24.59Johan Korver 2.37.33

6 7

Page 5: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

Het depotgebouw is gerealiseerd voor het onderbrengen van cul-tureel erfgoed en archiefstukken van diverse instellingen zoals onder ander het EYE filmmuseum Amsterdam. Het gebouw van vier lagen bevat naast 11 depots uitgebreide studie- en restaura-tiefaciliteiten en heeft een constructie van beton en betongevulde staalkolommen met daaromheen een huid van glas en staal. De plattegrond van het gebouw bestaat uit twee gespiegelde helften van in het werk gestorte wanden en vloeren waarbij het mid-dengebied als verkeerszone wordt benut waarvan de vloeren zijn uitgevoerd middels kanaalplaatelementen. Hierdoor zijn de twee gebouwhelften van elkaar gedilateerd. Van de 11 archiefbewaar-plaatsen die voldoen aan de archiefwet worden 6 depots gekli-matiseerd op 18 oC, 4 depots op 5 oC en 1 depot op -5 oC.

Op de begane grond en 1e verdieping bevinden zich de kanto-ren en ateliers om restauratie, filmbewerkingen en digitalisering uit te voeren alsmede een filmzaal. De draagconstructie en de-potscheidingen hebben een brandwerendheid van 120 minuten, voldoen de archiefbewaarplaatsen aan weerstandsklasse 3 en de gevel aan weerstandsklasse 2.

Na overdracht van de grond in oktober 2014 is deze eerst bouw-rijp gemaakt. Aansluitend zijn grondverdringende boorpalen aangebracht die de fundatie van het gebouw vormen. Vervolgens is een kelderbak gerealiseerd en zijn de poeren gemaakt die de basis zijn van de 25 x 60 m2 in het werk gestorte begane grond-vloer. De begane grondvloer is gedeeltelijk gerealiseerd met ver-warmde beton vanwege de weersomstandigheden. Dit om stag-natie van de voortgang te voorkomen.Nadat de begane grondvloer is gestort is een cyclus gestart van in het werk gestorte wanden met breedplaatvloeren. Een half gebouw had een doorlooptijd van 12 dagen per bouwlaag. De interval tussen de twee gebouwhelften bedroeg 6 dagen. Met behulp van de LEAN planmethodiek hebben we hierdoor de ruwbouw in 60 dagen gerealiseerd. De Lean-plakdag van de ruwbouw hebben we op unieke wijze voorbereid. In het 3-D model die we van de constructeur tot onze beschikking hadden hebben we de geplande fasering ingevoerd en hierin tevens de inzet van de hangsteigers getekend. Tijdens de plakdag konden we de voorlieden hierdoor extra inzage geven in de werkzaamheden en hebben we uiteindelijk ook de dagproductie in het model gezet. Door vervolgens per dag een dia te maken hadden we een

Depot AmsterdamIn december 2015 heeft De Nijs het Depot Amsterdam in Amsterdam-Noord opgeleverd.

perfect draaiboek gecreëerd waarmee ook de voortgang goed bewaakt kon worden. Dit onderdeel van onze werkzaamheden is daardoor strak en vlekkeloos verlopen waardoor we meer tijd hebben weten te creëren voor de afbouwfase. Op 30 april 2015 hebben we het hoogste punt gerealiseerd waarna kon worden gestart met de gevel en dakfase. Strak afgestemde maatvoering tussen de verschillende gevel onder-delen maakte een goed gestructureerde volgorde noodzake-lijk. Details uitvoeren voor een damp- en luchtdichte gevel vroegen extra aandacht, mede vanwege de aanwezigheid van een -5 oC vriesdepot. Om bevriezing van de constructie te voorkomen is achter de isolatie in dit depot wandverwarming aangebracht. Middels sensoren wordt dit gemonitord en in-dien noodzakelijk ingeschakeld. Op de dakbedekking zijn pv-panelen geplaatst. Boven de gangzone zijn alle installaties op het dak geplaatst welke mid-dels een geprofileerd stalen gevel aan het zicht zijn onttrok-ken.Na het wind- en waterdicht zijn van het gebouw is gestart met de afbouw. De bouwvolgorde hierin is van boven naar beneden uitgevoerd. Als eerste archiefkastrails laten stellen waarna anhydriet dekvloeren zijn aangebracht. Hierna hoofd-kanalen en kabelgoten geplaatst. Aansluitend scheidingswan-den opgebouwd en is de afwerking van wanden en plafonds uitgevoerd.

Het uitvoeringsteam werd gevormd door Joeri Bakker, Pascal Sanou, Sjoerd Blankendaal en Edwin Swart.

En daar is die dan: de nieuwe Bouw CAO geldig van 1 januari tot 31 januari 2017. De wijzigingen die van belang zijn worden door de afdeling personeelszaken aan de werk-nemers bekend gemaakt. Daarnaast is men bezig met het invoeren van een Bouw ID pas. CAO partijen hebben ruim anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze pas, samen met de Belasting-dienst en de Inspectie SZW. De Bouw IDpas is een systeem dat bijhoudt wie er werkzaam zijn op een bouwplaats. De hoeveelheid onderaannemers maakt bouwplaatsen vaak on-overzichtelijk. In de Bouw IDpas worden de gegevens van de werknemer, zzp’er en werkgever vastgelegd.

Ondernemingsraad verkiezingenIn het voorjaar van 2016 is de 3-jaars-zittings-termijn van de OR alweer voorbij. Dit betekent dat er OR verkiezingen worden gehouden. Van de huidige OR zullen Anja van de Zande en Sjaak van Zelm na 3 x 3 jaar hun functie binnen de OR reglementair moeten neerleggen en niet herkiesbaar zijn. De andere huidige leden zijn in principe herkiesbaar. Medio juni 2016 wordt voor de zesde keer verkiezingen ge-organiseerd door de Ondernemingsraad van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. Bij de vorige verkiezingen in 2013 was er een zeer goede opkomst. Dit willen we in juni natuurlijk evenaren.Alle CAO en UTA personeel zijn geïnformeerd over de aankomende Ondernemingsraad verkiezingen. Kandidaten konden zich tot 12 april aanmelden bij Jan Petter.Binnen de Ondernemingsraad wordt nagestreefd een zo’n goed mogelijke afspiegeling te hebben van de totale De Nijs organisatie. Dat wil zeggen dat er een goede verhouding moet zijn tussen directe en indirecte medewerkers, mannen en vrouwen, van hoog tot laag in de organisatie.Dus stem in juni!!

ARBO commissieOnderwerpen waar de ARBO commissie zich mee bezig houdt zijn de toolbox meetingen, bewustwording veiligheid, fijnstof, bouwplaatsinrichting, hygiëne, materieel / materi-aal, bewuste bouwer projecten en de bedrijfskleding.

Andere zakenDe meeste werknemers hebben een functioneringsgesprek gehad met hun leidinggevende. Ook zijn de werknemers die zich hadden aangemeld voor de PAGO keuring bij de keu-ringsarts op het spreekuur geweest.

OndernemingsraadChris Bakker, Anja van de Zande, Sjaak van Zelm, Peter Schilder, Jan Petter en Mark Wulf.

ONDERNEMINGSRAADONDERNEMINGSRAAD

98

Page 6: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

De Nijs CastricumAfscheid Ton de SwartOp 18 februari 2016 is de af-scheidsreceptie van Ton de Swart gehouden. Daar Ton ooit via Bouwbedrijf Jac. de Nijs het bedrijf binnen kwam, heeft Ton de laatste ja-ren voor equivalent De Nijs Castricum mooie projecten gebouwd, zoals de verbouwing van De Brinkman Passage en het Noord Hollands Archief, beide te Haarlem, de verbouwing van de British School te Voorschoten, de Nieuwbouw van de Welkoop in Noord Scharwoude en als laatste werkzaam bij het Boven ’t IJ Ziekenhuis te Amsterdam.Zijn ervaring en vakkennis zal zeker gemist worden, maar het is Ton van harte gegund dat hij nu gaat genieten van zijn prepen-sioen.

Momenteel zijn we onder andere werkzaam aan:Het Boven IJ Ziekenhuis te Amsterdam.Gefaseerd verbouwen we alhier de complete 3e verdieping van het ziekenhuis. Deze verdieping telt voornamelijk beddenka-mers. Planning en coördinatie zijn hier erg belangrijk, aangezien we kamers steeds gefaseerd verbouwen, waarbij de onderliggen-de ruimte op het moment van geluidsoverlast ook leeg gepland dient te zijn.

Nationaal Sjoa Museum te AmsterdamNederland krijgt een Nationaal Sjoa Museum. De Hollandsche Schouwburg en de daar tegenovergelegen voormalige Hervorm-de Kweekschool vertellen straks het héle verhaal over de uitslui-ting, deportatie en moord op ruim drie kwart van de joden uit Nederland. De renovatie van de voormalige Hervormde Kweek-school is in volle gang en dient in april gereed te zijn.

OnderhoudHet onderhoudsteam van De Nijs Castricum is bezig met onder-houdswerkzaamheden bij De Hallen te Amsterdam, Het Zon-nehuis te Amstelveen en voor Hoorne Vastgoed onderhouden we diverse winkelcentra te Noord-Holland.

Nieuwbouw van woningen/villa’sDe laatste jaren zijn er door De Nijs Castricum vele nieuwbouw-woningen gebouwd. Thans zijn we bezig met een woning in Bakkum. Deze woning kenmerkt zich door een traditioneel casco met betonvloeren en gemetselde wanden. De afwerking van de woning bestaat voor een groot gedeelte uit historische en klassieke onderdelen. Het dak wordt bijvoorbeeld gedekt met oude holle dakpannen, waar-bij ook het jaartal zal worden ingedekt.Op IJburg bouwen we ook een woning, maar deze wordt juist gekenmerkt door strakke vormen dito bouwmaterialen. Dit ont-werp past dan ook volledig in het straatbeeld van IJburg. De

woning bestaat uit 4 bouwlagen en deze zijn allen te bereiken via een centraal gelegen trappenhuis, bestaande uit gepoedercoat staal, rvs, glas en eiken treden. Ook is er een lift-installatie in de woning gesitueerd, zodat alle vertrekken, inclusief een prachtig dakterras, bereikbaar zijn voor mindervaliden.

Renovatie van woningen/villa’sIn Bloemendaal renoveren we een grote villa, wat grotendeels bestaat uit wijzigen van de hal/overloop en bijbehorende trappen. ook wordt de begane grondvloer geheel vervangen en worden er enkele constructieve wanden opgeofferd om meer lichtinval in de woning te krijgen.Ook het installatiewerk wordt compleet vernieuwd.In Bergen zijn we bezig met de renovatie van een zwembad bij een woning welke we in 2013 hebben gerenoveerd. Het beton-werk van het zwembad wordt gerenoveerd en hierna volgt er nieuw tegelwerk. Ook de houten kozijnen worden vervangen.

Opgeleverde werkenBrink Nieuw Unicum te Zandvoort.Bij M.S. Expertisecentrum Nieuw Unicum te Zandvoort is een grootschalige verbouwing uitgevoerd in het centrale gebouw, De Brink.

Woningen te Uitgeest & JispMidden in het oude straatbeeld van Uitgeest is een nieuwe wo-ning gerealiseerd. De woning kenmerkt zich door mooi traditi-oneel metselwerk, houten kozijnen, een gebroken kap en hoog-staande isolatiewaarden en afwerkingen.

In Jisp is een villa van Search Architecten gerealiseerd. Het ontwerp heeft in basis de kenmerken van een traditionele 1900 boerderij, maar dit loopt aan de tuinzijde over in hedendaagse strakke architectuur met veel glas, aluminium en glad afgewerkt beton.

Bas Broersen

Uit in de bouw Dag van de Bouw Na de succesvolle openstelling vorig jaar van de projecten de Makroon en De Kampanje wordt het dit jaar een thuiswedstrijd. Tijdens de Dag van de Bouw wordt het nieuwe gedeelte van het kantoor in Warmenhuizen en de timmerfabriek opengesteld.Op 4 juni van 10.00 – 15.00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen achter de schermen in de 2 nieuwe paviljoens van het kantoor en de timmerfabriek.

Wie een kijkje wil nemen bij de bouwcombinatie projecten Pont-steiger en Kistdamgarage is van harte uitgenodigd op de Hapa-randaweg in Amsterdam. Deze projecten worden i.s.m. Dura Vermeer gebouwd. Openingstijden 10.00 – 16.00 uur.

Het is alweer de 11e keer dat de Dag van de Bouw wordt geor-ganiseerd door Bouwend Nederland. Honderden leden van Bou-wend Nederland, bouw- en infrabedrijven, openen die dag hun bouwhekken. De dag is onderdeel van de imagocampagne ‘De Bouw maakt het’ die werkgeversvereniging Bouwend Nederland samen met haar leden voert.

Kijk op de website van de Dag van de Bouw welk projecten er worden opengesteld: www.dagvandebouw.nl

18 & 19 juni 2016 Dag van de Architectuur, Amsterdam Amsterdam heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan door mensen die zelf hun huis heb-ben gebouwd. Ontdek tijdens het weekend van de Dag van de Ar-chitectuur Amsterdam alles over zelfbouw.

Zaterdag 18 juni: Een dag vol ac-tiviteiten, films, lezingen en work-shops in het kader van zelfbouw bij Architectuurcentrum Amsterdam.

Zondag 19 juni: Open Huis in Zeeburgereiland, IJburg, Houtha-vens en Buiksloterham bij zelfbouwhuizen en -projecten, inclu-sief rondleiding.

Voor meer informatie: www.dagvandearchitectuur.nl

Expositie bij ArcamDe invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen

In 2016 vieren we 100 jaar Amsterdamse School. De woning-bouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad Amsterdam te bewonderen. Architectuurcentrum Amsterdam stelt een tentoonstelling samen over de invloed van de Amster-damse School op het hedendaagse bouwen en de hedendaagse stedenbouw.Van 14 april – 30 september 2016Waar: Arcam is gevestigd aan de Prins Hendrikkade 600 in Am-sterdam, tussen NEMO en het Scheepvaartmuseum, tegenover het Kadijksplein.Bekijk alle activiteiten op www.100jaaramsterdamseschool.nl

ErfgoedfairDe Erfgoedfair is een evenement voor bewoners, beheerders en/of liefhebbers van (industrieel) erfgoed op bijzondere monumen-tale locaties in Nederland. Op de fair, die plaatsvindt op zondag 29 mei van 10 tot 17 uur, vindt u informatie over wonen in bij-zonder erfgoed. Laat u inspireren!Locatie: Buitenplaats BeeckestijnMeer informatie : www.erfgoedfair.nl

Pontsteiger

10 11

Page 7: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

Eerst een stukje geschiedenis:Vanaf 1927 staat de markt op het Mosplein, ten westen van het voetbalveld. Van 1927 tot 1964 bespeelden de Volewijckers het voetbalveld op het Mosveld. Deze club is in zelfs in 1944 nog landskampioen geweest. Daarna verhuisde de club naar sport-park Buiksloterbanne. Het voetbalveld moest namelijk plaats maken voor het eerste ziekenhuis in Noord, het ZAN. Dit stond ten westen van het Mosplein tot 1987. Nu zit het NH-hotel in het voormalige ziekenhuis gevestigd.

Vanaf 1965 kwam er ook een verbinding met de nieuwe IJ-tun-nel. De weg ligt op gedeeltelijk op Mosveld en eindigt op het Mosplein in een T-vorm, die ook wel de bult wordt genoemd. De markt van het Mosplein verplaatst dan weer naar het Mosveld, waar het ook ooit was begonnen. Recent is de markt verhuisd naar de Van der Pekstraat.

Op dit terrein bouwen wij een wijkwinkelcentrum met ongeveer 7.000 m2 winkeloppervlakte. Hiervan is ongeveer 3.000 m2 voor de supermarkten van Deen en AH. De overige m2 worden zoveel mogelijk aan kleine ondernemers verhuurd alhoewel er ok weer winkelketens tussen de huurders zitten.Onze opdrachtgever is Multi Vastgoed, de afnemer is Bouwin-vest en daar onder koman dan weer de huurders. Om dit goed af te stemmen is veel communicatie nodig.Bovenop het winkelcentrum komen 53 appartementen welke Ti-meless afneemt van Multi. Er komt tevens een parkeerdek van ca 130 auto’s.

Het is een langgerekt project (zo’n 200 m1 lang) wat een boel loopmeters met zich meebrengt. Alle medewerkers op de bouw komen superfit van het project met deze kilometers in de benen.Een groot deel van het timmerwerk wordt gedaan met eigen

Project Mosveld te Amsterdam Noord

In Amsterdam Noord zijn we maart 2015 gestart met project Mosveld. Het project leent zijn naam aan de straat waar het aan ligt in Amsterdam Noord. Het terrein is het voormalige terrein van de Mosveld markt.

personeel aangevuld met ZZP’ers die al een lange tijd aan De Nijs zijn verbonden. Dat geeft een goed eigen De Nijs gevoel op de bouw. Dit is mijn eerste klus voor De Nijs en het geeft vertrouwen dat er een goede ploeg op de bouw is die zeer betrokken is bij het project. Dit geldt uiteraard ook voor de eigen metselaars / lijmers.Het meest in het oog springend van het project zij torens op de hoeken van gebouw. Hiervoor zijn we een mooi tijdje aan het puzzelen geweest hoe we deze wilden maken. En net toen we er uit waren werd het plan gewijzigd, weer iets geleerd bij de firma.De plattegrond van de torens is ruitvormig en het bovenste ge-deelte knikt twee kanten op. De lage toren heeft een kleine knik. We zijn dus begonnen met de makkelijkste toren, eerst even proefdraaien.De hoge toren is 15 m1 hoog en heeft een scherpere knik, ook weer 2 kanten op. Het heeft het team heel wat denk en puzzel-

werk geleverd om het montage- en stempelplan voor elkaar te maken. Maar het is gelukt, ook weer mede door de kunde van de eigen mensen die het prefab beton gesteld hebben. Overigens ken ik wel iemand die ’ochtends na de laatste montage dag gelijk op de telefoon heeft gekeken of we niet op NOS.nl zouden staan (staat ie er nog?).

We gaan deze periode de eerste woningen voorschouwen en zul-len eind mei de woningen overdragen aan onze opdrachtgever en zijn afnemer. Half juni zal de laatste winkelunit overgedragen worden. En kan het winkelend publiek zijn slag slaan.

Bas Pronk

Toekomstige bouwers op excursie

Mosveld Amsterdam

Studenten van de HVA bezochten de bouwplaats van Mos-veld. Voor studenten die een opleiding in de bouwkunde volgen, is het belangrijk dat zij niet alleen in de collegeban-ken zitten. Bouwend Nederland zet zich in om, samen met opleidingen en bouwbedrijven, excursies te organiseren naar interessante plekken waar jonge bouwkundigen nut-tige ervaringen op kunnen steken.Zo ook de eerstejaars studenten Built Environment van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), die deze week in hun eigen stad op stap gingen naar verschillende bouwter-reinen. Om daar met eigen ogen te zien wat er allemaal gebeurt op de bouwplaats en hoeveel soorten werkzaamhe-den er zijn binnen moderne bouwbedrijven. Zo gingen de studenten kijken bij het nieuwe wijkwinkelcentrum Mos-veld in Amsterdam-Noord (een project van M.J. de Nijs en Zonen), de afbouw van Amsterdamse Centraal Station (een project van Kondor Wessels Amsterdam en Boele & van Eesteren BV) en het nieuwe universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit in het zuiden van de stad. Het mul-tifunctionele universiteitsgebouw wordt gerealiseerd door Boele & van Eesteren BV en Visser & Smit Bouw, de zoge-noemde Bouwcombinatie Campusplein.

Monique van Dijk

12 13

Page 8: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

“natsysteem” afgedrukt. Het hele kantoor lag dan bezaait met tekeningen die lagen te drogen. Vervolgens werden deze met be-hulp van een glazen plaat, welke als mal diende, op maat gesne-den. Calculaties en uitrekstaten werden met de hand gemaakt etc. Hoe anders gaat dit vandaag de dag…!Gerard is geboren en getogen aan de fabrieksstraat in Warmen-huizen, is vrijgezel en heeft als hobby’s fietsen, fitness en mo-torrijden. In 1983 werd een nieuw kantoor gebouwd en Gerard verhuisde mee. Inmiddels alweer 15 jaar werkzaam als calcu-lator bij de timmerfabriek maar in het verleden ook als bouw-kundig tekenaar. Tekenprogramma’s als Matrix en Groeneveld voor het uittekenen van kozijnen worden veelvuldig door Gerard gebruikt. Autocad daarentegen is een programma waar Gerard niet mee werkt.

De hobby motor rijden delen beide jubilarissen en daarnaast heeft Peter nog een zwak voor oude auto’s. En dan met name een Cadillac coupe deville cabrio uit 1970. Bijna lukte het hem om zo’n exemplaar te bemachtigen maar deze werd helaas op het laatste moment aan iemand anders verkocht.Peter hierbij is automatisch een oproep geplaatst!

Mannen nogmaals gefeliciteerd met het behaalde jubileum!

Frank Ligthart

Dubbelinterview Jubilarissen timmerfabriekHet is half maart als ik met Peter Kossen en Gerard Jongejan heb afgesproken in de kantine te Warmenhuizen.Met Peter (61) omdat hij 25 jaar (13/08/1990) in dienst is en met Gerard (59) omdat hij 40 jaar (28/07/1975) in dienst is.De bijna leeftijdgenoten kunnen over dezelfde dingen van vroe-ger meepraten.

Maar natuurlijk ook hoe het er toen binnen het bedrijf aan toe ging. Of dat er gewerkt werd aan de wandbekistingen opge-bouwd uit MK2- ers en MK3- ers zoals De Nijs die veelvuldig gebruikt heeft.

Peter bewaart dan ook mooie herinneringen aan de gebogen be-tonwanden van de gerechtsgebouwen welke De Nijs heeft ge-bouwd.

Gerard daarentegen heeft al zo ontzettend veel werken door zijn handen gehad dat het kiezen van een favoriete project onmoge-lijk is.

Peter werkt inmiddels zo’n 7 jaar met Sjaak Meijer op de af-montage afdeling in de Timmerfabriek. Is geboren en getogen in Groet, volgend jaar 40 jaar getrouwd, vader van 2 zoons en een trotse opa. Beide zoons zijn werkzaam bij Tata Steel in IJmuiden. Een moestuintje ligt in het vooruitschiet maar voorlopig heeft hij zijn handen vol aan het maken van een nieuw kippenhok waar straks zijn M Rock kippen zullen rondlopen. Een speciaal kip-pen ras met een gestreepte jas.Zijn werkzame leven begon bij bouwbedrijf Noord uit Bergen waar men diverse bouwkundige opdrachten uitvoerde. Waaron-der glas zetten. Waar zware ruiten tegenwoordig met behulp van mechanische hulpmiddelen wordt geplaatst kwam het vroeger op spierballen aan. Toen een grote, zware ruit eigenlijk met 5 man geplaatst had moeten worden maar er maar 3 man beschikbaar was heeft Peter zijn rug geblesseerd. Met op de langere termijn een hernia als gevolg. Peter kwam in de tussentijd in dienst bij De Nijs maar als gevolg van die hernia belande hij uiteindelijk in de WAO. Na een korte periode in de WAO belde Winfred op dat er een vacature in de timmerfabriek beschikbaar was en zo geschiedde.

En zo belande beide jubilarissen onder hetzelfde dak. Dat van de Timmerfabriek.

Gerard trad 40 jaar (inmiddels bijna 41 jaar) geleden in dienst. Na zijn stage periode op de MTS is hij niet meer weggegaan. Heeft daardoor veel zien veranderen. 40 jaar geleden zat er 6 man op het oude kantoortje voor de werkplaats welke inmiddels is afgebroken en werden de tekeningen nog door middel van het

In opdracht van de woningstichting Van Alckmaer voor Wonen wordt het bestaande complex woningen aan de Paul Krugerstraat te Alkmaar gesloopt en zullen op de-zelfde locatie een 23 tal appartementen gebouwd wor-den. Start heiwerk is medio maart 2016 en de eerste be-woners zullen naar verwachting 1e kwartaal 2017 hun intrede doen.

Ringershof

Peter Kossen Gerard Jongejan

Gekookt & Gebakken; Fraké is hotFraké - van oorsprong “Limba” genoemd - is een hardhoutsoort welke afkomstig is uit Afrika (Ivoorkust, Kameroen, Congo) en wordt ook wel Afrikaans Eiken genoemd. Fraké heeft een vlamach-tige tekening en bevat soms zwarte lijnen en pinholes (gaatjes). Door een modificatieproces krijgt het hout een mooie warme no-tenhoutige kleur.

Kort gezegd is Fraké gekookt en gebakken hout. Fraké heeft van zichzelf een lage duurzaamheid (klasse 4-5). Door een speciaal hittebehandelings-proces wordt het hout opgewaardeerd naar een duurzaamheidsklasse 1 en is daardoor zeer geschikt voor gevel-bekleding. Het hout wordt thermisch (middels warmte en stoom) gemodificeerd. Deze methode van “koken en bakken” is uiterst milieuvriendelijk, aangezien er geen chemische of giftige stoffen worden gebruikt. Door deze behandeling wordt het krimp- en zwel-gedrag van het hout bijna gereduceerd tot nul en is daardoor zeer vormvast en heeft een lange levensduur. Het uiteindelijke vochtper-centage bedraagt circa 10% (kurkdroog dus).

Ten behoeve van de duurzaamheid is het niet noodzakelijk om Fraké af te werken, uiteindelijk zal het hout door invloeden van het buitenklimaat egaal vergrijzen. Hierbij dient in het ontwerp wel rekening worden gehouden met eventuele overstekken, luifels e.d.Het eerste project waar we met deze houtsoort in aanraking kwa-men, was de villa van de familie Schuurman in Bergen. Op dit mo-ment hebben we nog drie projecten onder handen waar we deze houtsoort toepassen waaronder de nieuwbouw van ons eigen kan-toor. De andere twee projecten zijn eveneens in Warmenhuizen, te weten: Uitbreiding Medisch Centrum en Verbouw Woonhuis aan de Helling.

Indien omwille van esthetische aspecten de wens bestaat om Fraké af te werken met een coating worden beitsproducten zoals Color-seen (Timberstain) en Sansin (Olympic Stain) aangeraden vanwege hun niet-filmvormige, damp-open karakter. Doordat de afwerklaag niet scheurt of afbladdert is onderhoud relatief eenvoudig. Sansin Woodsealer kan toegepast worden wanneer vanaf het begin een egaal vergrijsd oppervlak gewenst is. Na verloop van tijd zal deze afwerking verdwijnen en neemt het natuurlijke vergrijzingsproces dit over. Een voorbeeld hiervan is te zien bij het Medisch Centrum in Warmenhuizen.

Lopende werkenDe projecten Katharina, Mosveld en Louis Davids Carré zijn inmiddels afgerond, maar er wordt nog volop gewerkt aan de productie van de kozijnen voor Groenelaan en de laatste fase van Westfries Gasthuis. Daarnaast zijn we nog bezig met diverse kozijnen, ramen en deuren voor het St. Luciaklooster en De Keizer en maken de kozijnen voor Sumatrastraat, Ringershof en Mosveld blok A hun opwachting voor productie. Alle dakelementen van Katharina zijn uitgeleverd, dus ook de HSB afdeling heeft dit

Vanuit de timmerfabriek

Timmer Taal project afgerond. Momenteel wordt daar gewerkt aan een aantal shedkappen voor La Vie Utrecht en een dak voor een kiosk bij het Stadionplein. Naast deze producties wordt er hard gewerkt aan de stelkozijnen voor Pontsteiger welke zullen worden geleverd aan een prefab betonfabriek.

René van den Berg.

Villa Bergen

Kantoor Warmenhuizen

M.C. Warmenhuizen

Woonhuis Warmenhuizen

14 15

Page 9: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

Lasagna

Aantal personen : 6 Bereidingstijd : ca. 1 uur en 15 minutenMenu gang : hoofdgerecht

Ingrediënten- Plakken spek - Rode wijn- 1 tl gemalen kaneel - 12 verse lasagnevellen- 2 uien, fijn gesnipperd - Parmezaanse kaas, geraspt- 2 wortels, fijn gesneden - 250 g cherrytomaten, - kleine bos basilicum, gehalveerd blaadjes afgehaald - 1 bol mozzarella- 4 tenen knoflook, - 750 ml melk dun gesneden - 1 laurierblad- 300 g rundergehakt - 75 g ongezouten boter- 300 g varkensgehakt - 75 g bloem- 3 blikken tomaten à 400 g - 1 hele muskaatnoot

Bereidingswijze Stap 1: We beginnen met het maken van de bechamelsaus. Zet een pannetje op het vuur met daarin de melk en het laurierblad. Doe het vuur niet direct te hard om verbranden te voorkomen. De melk mag niet koken. Smelt in een pan ondertussen de bo-ter en klop hier de bloem doorheen. Zodra dit een mooie massa is kan je langzaam de melk toevoegen. Blijf kloppen zodat het geheel een mooi egaal mengsel is. Voeg zout en peper toe naar smaak en blijf roeren totdat het de gewenste dikte heeft. Verwij-der het laurierblad en maak af met nootmuskaat.

Stap 2: Zet de oven alvast aan op 180 graden. Begin met het bak-ken van de spek met de kaneel. Zodra de spek lekker gebakken is voeg je de ui en wortel toe, gevolgd door de basilicum, knoflook en een flinke scheut olie. Laat alles lekker bakken totdat het gaar is en een mooie kleur heeft.

Stap 3: Voeg nu het gehakt toe en bak totdat dit gaar is. Voer de tomaten toe uit blik met een flinke scheut rode wijn. Voeg de ba-silicum blaadjes toe. Laat het geheel 45 minuten sudderen zodat alle smaken vrij komen en het een mooie dikke massa is.

Stap 4: We gaan nu beginnen met het opbouwen van de lasagne. Smeer een schaal in met olie en begin met een aantal lasagne-bladen onderin. Voeg steeds een laag saus toe, wat bechamelsaus en een beetje Parmezaanse kaas. Ga zo door totdat je geen bijna geen saus meer hebt. De laatste laag met bechamel. Verdeel hier bovenop de cherrytomaten en nog flink wat Parmezaanse kaas. Bak de lasagne gaar in een 30 tot 35 minuten.

Eet smakelijk!

Jochem Leeuwerke

Cruquius Kavel 1.1, 1.2 en kantoorWaar Albeton ooit betonmortel maakte, worden in amper twee jaar tijd vijf nieuwe gebouwen neerge-zet met koop- en huurwoningen en ruimte voor bedrijvigheid. Amvest, belegger en ontwikkelaar van Cruquius, neemt haar intrek in een markant kantoor aan het water.

Medio juni ’15 zijn we van start gegaan met de voorbereidin-gen voor Cruquius. We zijn begonnen op kavel 1.1. Hierop komen twee L-vormige gebouwen en daaronder een parkeer-garage. Voor het starten met ontgraven en de heiwerkzaamheden moest er eerst nog een gedeelte gesaneerd worden. Medio september ’15 is uiteindelijk de 3,5 meter diepe bouwput ont-graven. Doordat we hebben ontgraven met natuurlijke helling hoefden we geen damwanden te slaan.

Op woensdag 18 november is het heiwerk gestart. Nu een aantal maanden later zitten we al weer volop in de ruwbouw. De balken en poeren zijn gestort, vandaag wordt de kraan ge-plaatst en eind van de week gaan we het eerste gedeelte van de keldervloer storten.

Het gehele werk wordt in BIM uitgevoerd. Ook alle onderaan-nemers zullen het model gaan betrekken. Verder zal het werk overgoten worden met een LEAN sausje. Oa de torens worden in 2 delen opgetrokken zodat we eerder de gevel kunnen slui-ten en uiteindelijk de afbouw dan ook eerder kunnen starten.

De komende 2 jaar zullen Robert, Jochem, Kees, Rick en on-dergetekende ons hier weer prima gaan vermaken.

Voor zover,

Rhoman Hillen

Het voormalig Scheepsvaarthuis is enige jaren geleden geheel gerestaureerd en heeft de bestemming 5-sterren hotel gekregen. Aanvankelijk zijn de eerste twee fases gerealiseerd in 1915 resp. 1925 en wordt nu de 3e fase voorbereid voor realisatie. Het ontwerp, in overeenstem-ming met het bestemmingsplan, is gebaseerd op herstel van het bouwblok en het terugbrengen van de ontbre-kende gevelwanden van de Binnenkant (straatnaam) en van de Buiten Bantammerstraat. Er zullen met deze uitbreiding 47 kamers worden toegevoegd, met op kel-der en souterrain niveau een tweelaagse parkeerkelder. Omsloten door een drietal straten mag het duidelijk zijn dat er weinig tot geen bouwplaats aanwezig is. Een bui-tengewone uitdaging op een klein stukje Amsterdam Centrum. Bedrijfsleider van het werk is Bert Turksma, de werkvoorbereiding in handen van Paul Koenis en Uitvoerder Peter de Nijs en Cees Slagter.

Amrath hotel

Ik ben gevraagd om jullie als lezers een kijkje in de keuken van het bouwbureau te geven. Voor velen van jullie een afdeling waar je geen aanraking mee krijgt, maar voor anderen een afdeling die dagelijkse praktijk is. Het huidige bouwbureau is een vijftal jaren geleden opgericht en stond toen onder leiding van Thijs de Nijs. Cees van Scherpenzeel en Peter Stavenuiter vormden destijds het bouwbureau. Toenmalige taken waren voornamelijk zitting nemen in de bouwteams namens De Nijs, het schrijven van de plannen van aanpak, het opstellen van de bouwplaatsin-richting en het maken van planningen tijdens de calculaties van de diverse projecten. In die periode schreef het bouwbureau een tiental plannen van aanpak per jaar en werden er alleen plan-ningen en bouwplaats inrichtingen gemaakt voor de complexe projecten.

Plan van aanpakEr is in de afgelopen paar jaar heel veel verandert op het bouw-bureau. De basistaken van een aantal jaren geleden staan nog overeind, maar zijn veel intensiever geworden en er is meer bij-gekomen. Schreven we voorheen een tiental plannen van aanpak per jaar, nu zijn dat er tussen de 20 en 30 per jaar. Maakten we voorheen een tiental planningen en bouwplaats inrichtingen, nu stellen we er tussen 50 en 60 per jaar op. De bouwteams zijn de afgelopen jaren talrijker geworden, waardoor wij vanuit het bouwbureau daar ook meer in zijn gaan acteren voor beoorde-ling van de technische haalbaarheid en de uitwerking van be-stek en tekeningen. We werken dan ook veel meer samen met de inkoop/ onderaannemers, de materieeldienst en de calculatie. BIM, Docstream en Lean zijn middelen die ons ter beschikking zijn gekomen. Wij leggen de basis voor de vastlegging van ge-gevens in Docstream, wij bepalen vanaf het begin de structuur en wijze van samenwerken in BIM voor alle betrokken partijen en door de opzet van de planning bepalen wij ook in overleg met onze stakeholders de basis voor Lean en volgorde/ routing van bouwen. Wij hebben nu een grotere rol in de bouwteams en als afsluiting van de bouwteamperiode ook in de contractstukken. Hierdoor is het ook meer dan logisch dat er eerder en intensiever samengewerkt wordt in het voortraject om de projecten succes-vol te laten zijn. Diverse collega’s vanuit het bouwbedrijf maken nu al een zekere periode mee dat zij in de teams van het voortra-ject meedraaien voordat er überhaupt al een contract is getekend.

BIM en LeanMet name BIM en Lean betekenen voor de uitvoeringsteams dat er eerder en inhoudelijker samengewerkt wordt met het team vanuit het bouwbureau om een ieder zijn kennis optimaal te kun-nen benutten. Daar komt bij dat de contractvormen de afgelopen jaren veranderd zijn waardoor wij ook anders in het proces kun-nen zitten. Onze rol in het bouwproces is dat we als opdracht-nemer dan ook de opdrachtgever van de betreffende adviseurs zijn geworden. Bijzondere en uitdagende opdrachten met veran-derende contractvormen maken dat het bouwbureau een belang-

rijkere positie in het bouwproces heeft gekregen. De samenstel-ling van het huidige bouwbureau bestaat nu uit Peter Stavenuiter, Rik Bakker, Rick Jong, Koos Vriend en Michel Goudsblom en staat onder leiding van Tom Stoop. Het bouwbureau is een hele dynamische afdeling waar eigenlijk alle verschillende fasen van het bouwproces en alle disciplines van het bouwbedrijf samen komen op 1-afdeling.Verder wordt het bouwbureau tijdens de aanbestedingen onder-steund door Marjorie de Nijs. Zij ontvangt de originele docu-menten, maakt de projectmap aan in Docstream, stelt de calcu-latieplanning op, draagt zorg voor de indieningsmappen, kijkt met de presentaties mee, loopt door de geschreven plannen van aanpak heen en draagt zorg voor de nodige voorselecties

Groeten Rik Bakker

Bouwbureau

Vlnr. Peter Stavenuiter, Roel Reus, Rik Bakker, Marjorie de Nijs, Rick Jong en Tom Stoop

1716

Page 10: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

AutomatiseringHet was even een aantal maanden behelpen in een keet te Schoorldam maar nu is de afdeling ICT verhuist naar een grote ruimte in het nieuwe kantoor. In het laatste paviljoen zitten Alex, Bastiaan en Ton op loopafstand van de serverruimte. Bij storin-gen zijn ze direct ter plaatse.

DelflandpleinOp de vergaderlocatie Delflandplein zijn drie netwerken inge-richt:1. Bekabeld netwerk;2. Wifi netwerk De-Nijs;3. Wifi netwerk De-Nijs-Guests;Het inrichten van nieuwe netwerken was nodig omdat de snel-heid van het netwerk achteruit liep doordat er veel gebruik wordt gemaakt van de vergaderlocatie. Bij het opstarten van nieuwe projecten, waar de keten nog niet op de bouwlocatie zijn ge-plaatst, kunnen de werkvoorbereiders op deze locatie zolang ge-bruik maken van de faciliteiten.

Email extensieSinds 1 januari is de extensie @mjdenijs.nl komen te vervallen. Alle medewerkers van De Nijs zijn via de extensie @denijs.nl via de mail te bereiken.De ICT afdeling heeft een algemeen adres namelijk [email protected] via dit adres kunnen alle vragen/storingen gelijk worden beantwoord door Ton, Alex en Bastiaan.

DocstreamDe docstream community wordt elke dag groter. De docstream applicatie is de laatste tijd geoptimaliseerd.Pro4all heeft de snelheid van de docstream applicatie verbeterd. Denk hierbij aan het openen van menu’s en het up- en down-loaden van bestanden. Ook de database is aangepakt. Deze is opgeschoond en ook hier zijn verbeteringen toegepast.

De webfrontend is verdubbeld in capaciteit met betere hard- en software, om in de toekomst een stabiel systeem te kunnen ga-randeren. De reden dat wij twee servers hebben geïnstalleerd is

omdat de gebruikers nu over twee servers verdeeld kunnen wor-den. Hierdoor zullen de servers een goede verdeling hebben in de performance. Daarnaast heeft het als voordeel dat bij onderhoud de gebruikers hier geen tot weinig last van zullen ondervinden.

Monitoren van docstream:Door het invoeren van extra parameters kan de docstream ap-plicatie en de docstream servers nog beter gemonitord worden. Hierdoor kunnen wij snel achterhalen of er eventuele problemen met docstream zijn en zo ja waar deze problemen door veroor-zaakt worden. Op deze manier kan er snel actie ondernomen worden. Ook hier geldt weer dat wij dit continue blijven verbete-ren om het monitoren van docstream zo optimaal mogelijk voor elkaar te krijgen.

WebsitesServicewebVoor de afdeling garantie is een nieuwe applicatie gelanceerd serviceweb.Kopers / opdrachtgevers kunnen bij gebreken aan een woning /pand gebreken doorgeven via het serviceweb.Via het servicewebformulier worden de klachten/gebreken/sto-ringen gelijk in behandeling genomen en geregistreerd.

Werken bij de Nijs siteEr wordt hard gewerkt om de website werken bij De Nijs te in-tegreren in de www.denijs site. De www.werkenbijdenijs.nl site is toe aan een update. Zo zijn er binnenkort nieuwe interviews te lezen van werknemers en worden er filmpjes geplaatst.

MVOHet Maatschappelijk verantwoord ondernemen jaarverslag is via de www.denijs.nl site gepubliceerd.

AutomatiseringscommissieTon Verschoor

Conradhuis te Amsterdam

Bericht van het

KAM-frontVeiligheid;Aboma wordt ingehuurd door De Nijs om op diverse werken re-gelmatig werkplekbezoeken uit te voeren en geeft daarover een toolbox op het betreffende werk. Hierbij het overzicht van de be-vindingen in 2015

De Nijs heeft een groot aantal projecten drie vragen om een goede Arboprojectorganisatie en werkplekbeheersing. Dit vraagt het no-dige qua arboprojectorganisatie en werkplekbeheersing.De bouw kent een dynamisch karakter en het goed beheersen van een veilige bouwplaats is dan ook afhankelijk van vele factoren. Aboma beoordeeld die factoren en maakt een onderscheid in de arboprojectorganisatie en de werkplekbeheersing. Echter is het één nauw met het ander verbonden. Een goede Arboprojectorganisatie moet de juiste voorwaarden schetsen voor het verkrijgen van een goede werkplekbeheersing.Vanuit de algemene indruk van Aboma zijn de belangrijkste aan-dachtspunten in een top 3 inzichtelijk gemaakt.

Voor wat betreft de arboprojectorganisatie: - V&G plannen en PRIE-lijsten zijn met regelmaat niet actueel. - V&G plannen ontwerpfase zijn veelal van onvoldoende kwaliteit en/ of niet aanwezig.

- Procedures met betrekking tot steigerwerk en ondersteuning en hulpconstructies worden veelal niet volgens de van kracht zijnde Richtlijnen opgevolgd.

Op de begane grond zijn diverse voorzieningen zoals een entreehal, collegezaal, horeca en onderwijsvoorzieningen. De kelder bevat specifieke onderwijsvoorzieningen waar zware machines gebruikt worden voor lassen, frezen en metaalbewerking. De 1e tot en met 6e verdieping wordt ge-bruikte als onderwijsverdieping voor Domein Techniek. De 7e tot en met de 13e verdieping bestaat uit algemene onder-wijsverdieping zoals leslokalen en projectruimten.

In samenwerking met opdracht Hogeschool van Am-sterdam en haar adviseurs zijn wij op dit moment bezig met het uitwerken van bestek- en tekeningen. Het project omvat de bouw van een nieuw te bouwen onderwijsge-bouw “Conradhuis” met een half verdiepte kelder, totaal 24.200m2 bvo. Het gebouw bestaat uit een 13 verdiepin-gen hoge toren en een 6 verdiepingen tellende laagbouw. Tussen deze torens en het bestaande Theo Thijssenhuis wordt een groot Atrium gerealiseerd op de 7e verdieping.

Voor wat betreft de werkplekbeheersing: - Gedrag: gedrag is een belangrijke factor bij het ontstaan van tekortkomingen. Veelal zijn de benodigde voorzieningen wel op de locatie aanwezig, maar worden voor een risicovolle kortstondige taakopdracht niet toegepast. Navraag leert dat de medewerkers wel op de hoogte zijn van het risico.

- Steigers/ rolsteigers: het werken met steigers en rolsteigers verdiend met grote regelmaat de aandacht. Zoals uit de arboprojectorganisatie ook blijkt is de voorbereiding veelal onvoldoende. Hierdoor ontstaan tijdens het gebruik van de vaste steigers tekortkomingen zoals grote openingen in werkvloeren tussen gevel en werkvloer, ankers die worden verwijderd etc. Rolsteigers worden vaak incompleet opgebouwd doordat er ook niet wordt gebouwd conform opbouwvoorschrift. Hierdoor veelal onveilige en instabiele rolsteigers.

- Inzet van ongekeurde arbeidsmiddelen door onderaannemers: hierbij valt te denken aan niet gekeurde en soms slechte hijsbanden (hijsbanden ook door de Nijs), ongekeurd klimmaterieel en ongekeurd elektrisch handgereedschap.

Rene Moormann

De Cornelis- LelystadDe Cornelis is de naam van het nieuw te bouwen apparte-mentencomplex aan de jachthaven in Lelystad. De Cornelis bevat luxe appartementen van ongeveer 80 tot 110 m2 GBO en zijn beschikbaar vanaf circa €165.000,- v.o.n. Er is één eigen parkeerplaats in de halfverdiepte parkeergarage bij het appartement. Het gebouw is markant en torent boven het wa-ter uit. Als herkenningspunt is het van veraf te zien. Met de jachthaven voor de deur stapt u zo uw boot in en vaart u het Markermeer op richting Amsterdam of Friesland. De omlig-gende woningen stammen uit die tijd en hebben de charme van leuke, kleine huisjes. En ook de Oostvaardersplassen, de rust van de polder en het gemak van de stad heeft u om de hoek. Bij de jachthaven zijn restaurants gevestigd en heeft u uitstekende horeca met een gezellig terras voor de deur. Een perfecte plek om comfortabel en sfeervol te wonen.

www.decornelis.nl

18 19

Page 11: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

SP

ON

SO

RP

RO

JE

CT

EN

van bouwbedrijf M

.J. de Nijs en Z

onen BV

Robbert de NijsMountain biker

Het seizoen is weer in aantocht dus het werd weer hoog tijd voor een bijdrage in Bijspijkeren. Sinds mijn laatste stukje is er aardig wat gebeurd, in september 2015 kwam ik on-gelukkig ten val in een meerdaagse wedstrijd in Turkije en liep ik een spierscheuring van 20 centimeter in mijn bovenbeen op. Dit betekende dat ik mijn toch al niet zo succesvolle seizoen vroegtijdig moest beëindigen. Zeker in het begin was dit lastig om te verkroppen, afgelopen jaar reed ik mijn eerste seizoen als prof en ik had er meer van gehoopt. Op het moment van de blessure was ik bovendien echt goed in vorm en lag er nog een mooie wedstrijd in het verschiet in Zuid-Afrika, dat maakte het extra zuur. De blessure leek goed te herstellen maar een spierscheuring is niet niks en vaak herstelt dit niet volledig. Er sterft eigen-lijk een stuk spier af dat je niet meer terugkrijgt, het weef-sel in het gebied hier omheen moet dit gaan overnemen. Daarnaast loop je de kans op fikse verklevingen als je niet genoeg aandacht besteedt aan de nazorg van de blessure. Ik had het geluk dat mijn spier in de lengte en niet overdwars gescheurd was, daarbij is de kans op een volledige ruptuur lager. Het daadwerkelijke trauma was na 8 weken hersteld, daarna was het zaak om voorzichtig en stapsgewijs samen met mijn fysio de belasting weer op te bouwen, als dit niet goed gebeurt kan het namelijk opnieuw scheuren. Met nauwgezette monitoring van mijn begeleiders en mij-zelf is het herstel boven verwachting snel verlopen. Doordat ik 8 weken stil had gezeten moest ik bijna op nul beginnen en dat baarde mij best zorgen. Twee flinke trainingskampen op Mallorca in de afgelopen 3 maanden hebben er in ieder geval ontzettend aan bijgedragen dat ik inmiddels weer op mijn oude niveau ben. Op 20 maart begint het seizoen met de traditionele nationale opener in Berlicum en de waardes zijn nu al net zo goed of beter dan afgelopen jaren rond dezelfde tijd. Na de seizoensopener reis ik direct af naar Servië waar ik in twee weken 2 driedaagse en 2 eendaagse UCI-wedstrij-den zal rijden. Doordat ik in 2015 al mijn UCI-punten ben kwijtgeraakt heb ik mijn wereldbekerkwalificatie verloren. Het doel van deze races is dan ook om weer te voldoen aan de minimumeis van 20 punten. In de periode tot eind mei volgen nog een flink deel UCI-wedstrijden die hieraan bij moeten dragen. Twintig punten is namelijk genoeg om te mogen starten maar niet voldoen-de om een goede uitslag te kunnen rijden, je bent namelijk ontzettend afhankelijk van je startpositie in de wereldbe-kers. Indien ik nog niet hoog genoeg sta in de wereldran-king zal ik mij dit seizoen beperken tot de grote Europese

races. Het niveau is hier net zo hoog en met een goede uitslag rijd ik mijzelf daar ook in de kijker, een goede startpositie is hier echter minder belangrijk. Er breekt in ieder geval een spannende tijd aan, ik heb afgelo-pen winter alles op alles gezet om terug te komen op mijn oude niveau en hoop van hieruit in de komende twee seizoenen de stap te kunnen maken naar het hoogste niveau. De bijdrage van De Nijs blijft daarin, zoals afgelopen winter ook weer is geble-ken, onmisbaar. Zonder deze en mijn andere sponsoren was het onmogelijk geweest om te komen waar ik nu alweer sta in deze relatief korte tijd na mijn blessure. Ben je benieuwd hoe mijn komende seizoen gaat verlopen? Volg me dan via Facebook (fb.com/MTBRobbert) of Twitter (@rob-bertdenijs), hopelijk kan ik jullie in de volgende Bijspijkeren ver-tellen over een goede eerste helft van 2016!

Robbert de Nijs

Projectontwikkeling

Rhapsody in West - Jan van SchaffelaarplantsoenHet project Rhapsody in West is een project in ontwikkeling. Het project wordt gebouwd op het al jaren braakliggende terrein van het Jan van Schaffelaarplantsoen en telt 239 woningen.

In de Kolenkitbuurt worden er op het Jan van Schaffelaarplant-soen allerlei activiteiten georganiseerd. Er zijn keten geplaatst zo is er een fietskeet en wordt er GFT en plastic ingezameld.Het derde kwartaal worden de bouwhekken geplaatst en rond deze tijd wordt er een buurtfeest Kolenkit Leeft!! georganiseerd. Datum kunt u lezen op de website www.kolenkit.info

De Kistdam is een ondergrondse autoparkeergarage, gelegen bij het in uitvoering zijnde nieuwbouw project Pontsteiger, welke wordt gebouwd in een nautisch actief gebied. Het project wordt door Bouwcombinatie Dura-Vermeer - De Nijs Kistdamgarage V.O.F. gebouwd.

Kistdamgarage

Gevelrenovatie Damrak 63-64Medio begin december (’15) heeft de Nijs de opdracht gekre-gen de gevel van het Casino op het Damrak (nr 63-64) geheel te renoveren.

Het werk omvatte in hoofdlijnen het renoveren c.q. verbou-wen van de voorgevel aan het Damrak. De gevel van het gebouw - een gemeentelijk monument uit 1938, de voorma-lige Cineac bioscoop – heeft een travertin gevelbekleding, stalen kozijnen, luifels en diverse signing. In het ontwerp wordt o.a. het travertin vervangen, nieuwe kozijnen ge-plaatst, hefhekwerken toegevoegd en de signingelementen vervangen.In eerste instantie zou collega Martin de Waal het werk be-geleiden, maar doordat een van mijn werken uitliep had ik wat ruimte dit werk op te pakken.

Het werk is één grote uitdaging; diverse factoren maken dit werk tot een bijzonder complex project(je). - Bouwen op een postzegel is een understatement bij dit werk. Werkelijk elke cm2 wordt benut. We hebben een doorloop container van 6m1 voor de gevel geplaatst zodat de bouw gedurende de gehele periode onbelemmerd door kan gaan. Bouwterrein blijft er mede door deze container bijna niet meer over.

- De planning staat strakker dan de snaren van een harp. Dit heeft met name te maken met de enginering. Het werk is gestart op 1 februari en moet 1 april opgeleverd zijn. Doordat we het werk 3D hebben ingemeten kwamen we er al snel achter dat de tekeningen van de architect (gebaseerd op oude archiefstukken) niet overeen kwamen met de werkelijkheid. Daar gingen de eerste hard benodigde weken. - Het Casino blijft open. We hebben ’s ochtends van 7.00 tot 10.00 uur de tijd om werkzaamheden in het Casino te voltooien. Iedere stap moet spik en span achtergelaten worden voor de bezoekers. Voor het bouwen aan de buitengevel hebben we daarentegen de tijd van 7.00 tot 23.30 uur. - Daar het Casino open blijft is de beveiliging van (volle) kracht. Alle stappen moeten nauwkeurig met hen doorgelopen worden en afgestemd worden met de opdrachtgever.

Samen met Niels Groot en Jos Schuitemaker zullen we het Dam-rak weer voorzien van een fraai stukje façade. Dit tot dusver over de gevelrenovatie van Damrak 63-64.

Groet,

Rhoman Hillen

20 21

Page 12: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

No

g e

ven

dit

....

.N

og

eve

n d

it..

...

No

g e

ven

dit

....

.

No

g e

ven

dit

....

.N

og

eve

n d

it..

...

No

g e

ven

dit

....

.va

nuit

de P

roje

cton

twik

kelin

g zijn we voornemens om nog begin 2017 te kunnen gaan starten met de bouw. De afzet van de woningen is gegarandeerd. Daar-over hebben we afspraken kunnen maken met het zorgfonds van Syntrus Achmea.

Ook op IJburg zijn we flink opgeschoten. De tender “Blok 1B” die we, begin vorig jaar, wonnen werken we uit in een ontwik-kelcombinatie met Smit’s Bouwbedrijf. Ook op IJburg verwach-ten we in het 1e kwartaal van 2017 te kunnen gaan starten met de bouw. De verkoop van de woningen willen we nog in de herfst van dit jaar opstarten.Een hele opsomming, waaraan ik bijvoorbeeld ook nog de ont-wikkelingen op het Delflandplein zou kunnen toevoegen, het Werkeiland Lelystad en twee locaties in Aalsmeer. Het ontbreekt me echter aan ruimte op deze pagina om alles te omschrijven waar we met het team van de projectontwikkeling met zoveel plezier aan werken.In de zomer zal ik er weer meer over kunnen vertellen, wij wer-ken er in ieder geval hard aan. Mooie projecten allemaal, dat past bij ons!

Niels van Meekeren

Op het moment van schrijven, een rustige zaterdag-ochtend, kijk ik naar buiten vanuit mijn werkkamer thuis. Ik zie de zon die het dunne ijslaagje op de geparkeerde auto’s doet smelten. Als ik goed luis-ter, hoor ik ook de vogels fluiten. Een typisch voor-jaarstafereel. Een inspiratierijke periode in het jaar!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we een saaie winter hebben gehad. Integendeel, getriggerd door tenders van de gemeente, vaste opdrachtgevers en vanuit andere situatie’s hebben we meegedaan aan diverse tenders en aanbestedingen. En met succes! We zijn door verschillende voorselecties gekomen, rondes verder, dichterbij winst! Ook wachten we met spanning een aantal uitslagen af. Hopelijk kan ik u over de positieve uitkomst daarvan in het vol-gende nummer berichten.

Van Eigen Haard haalden we de opdracht van de Airey woningen binnen, een renovatie project in Amsterdam West van 138 woningen en 3 commer-ciële ruimtes, die gebouwd gaan worden volgens de na-oorlogse Airey methodiek en gezichtsbepa-lend zijn geworden voor sommige buurten in Am-sterdam. Ook wonnen we een aanbesteding van een van onze vaste opdrachtgevers Altera. Voor hen mogen we in een UAV-GC contractsvorm een prachtige appartementencomplex realiseren aan de Startbaan in Amstelveen.

In het centrum van Amsterdam werken we samen met het bouwbedrijf inmiddels hard aan de realisa-tie van het project De Keizer. De koopwoningen en de commerciële ruimtes in het voormalige krakers-bolwerk “De Tabakspanden” genieten een enorme belangstelling. Op deze prachtige plek, vlak achter het Paleis op de Dam ontwikkelen en bouwen we zorgvuldig, met respect voor deze historische plek, aan een prachtig project.

Het zal u ook niet ontgaan zijn dat we in de afge-lopen maanden gestart zijn met de verkoop van de woningen van het project Pontsteiger. Dit karakte-ristieke en beeldbepalende gebouw in de Houtha-vens is een ontwikkeling die we samen met Dura Vermeer doen. De berichten in de pers over dit prachtige plan kenden hun weerga niet… Wij blij-ven nuchter en werken de komende jaren aan een prachtig woongebouw, waar we opnieuw hopen dat er veel mensen met plezier zullen gaan wonen.

Een project waarover ik u al eerder berichtte is het Zonnehof in Duivendrecht. Het plan is op verschil-lende punten aangepast en dat heeft wat extra tijd gekost, echter wordt het nu volop uitontwikkeld en

WerkwijzerWerken opgeleverd: - De Makroon (Bernardus) - Amsterdam - JT Bioscoop - Alkmaar - Delflandplein fase 1 - Amsterdam - Damdepot - Amsterdam - Masterplan Beurs van Berlage fase 2 - Amsterdam

De Nijs Castricum - Nieuwbouw woonhuis - Jisp - Verbouw De Brink - Nieuw Unicum Zandvoort - Renovatie Franciscusschool - Bennebroek - Nieuwbouw woonhuis - Uitgeest - Renovatie / funderingsherstel grachtenpand - Amsterdam - Verbouw Medisch Centrum - Warmenhuizen - Verbouw woonhuis - Overveen

Werken in uitvoering: - Westfries Gasthuis fase 2 - Hoorn - Stadionplein Noordblok - Amsterdam - Delflandplein fase2 - Amsterdam - 1018 (Katharina) - Amsterdam - ZNDPNT (Louis Davids Carré) - Zandvoort - Atrium Parkeergarage - Amsterdam - Mosveld - Amsterdam - La Vie - Utrecht - Uitbreiding kantoor - Warmenhuizen - Sint Lucia Klooster - Bennebroek - Pontsteiger - Amsterdam - Kolenkitbuurt 2e fase - Amsterdam

- Groenelaan - Amstelveen - Uitbreiding Horel Arena - Amsterdam - Cruquius Amvest Kavel 1.1. en 1.2. - Amsterdam - Kistdamgarage - Amsterdam - Atrium kelder - Amsterdam - Torens Atrium - Amsterdam - Banstraat - Amsterdam - Damrak - Amsterdam

De Nijs Castricum - Nieuwbouw woonhuis - Bakkum - Nieuwbouw woonhuis - IJburg Amsterdam - BovenIJ ziekenhuis - Amsterdam - CCN Jongeren Informatiepunt - Amsterdam - Sjoa Museum - Amsterdam - CCN afbouw 3 kantoorunit - Amsterdam - Restauratie dak - Heemstede - Renovatie Villa - Bloemendaal

Meerjaren onderhoud - Diverse winkelcentra Hoorne Vastgoed Noord Holland - Zonnehuis - Amstelveen - De Hallen - Amsterdam

Werken in opdracht welke recent zijn gestart of binnenkort starten: - Valkenburgerstraat - Amsterdam - Tabakspanden - Amsterdam - Leidsche Rijn - Utrecht - Sumatrastraat/Indah - Amsterdam - Amrath Hotel - Amsterdam - Gerrit Rietveld Academie - Amsterdam - Ringershof - Alkmaar - Hotel Jakarta - Amsterdam

De nieuwbouw van de Gerrit Rietveld Academie te Am-sterdam dient plaats te vinden op het huidige parkeerter-rein van de Gerrit Rietveld Academie, direct grenzend aan de huidige gebouwen van de Academie aan de Fred Roeskestraat 96 en 98.Het werk bestaat uit de nieuwbouw van een kelder met verdiept geluidsdichte filmstudio, bibliotheek, repror-uimte en serviceafdeling. Op de begane grond komt een complete assemblage hal, houtwerkplaats, theorieruimte met tribunetrap en diverse instructie- en werkruimten. Op de 1e verdieping komen diverse kantoren, projectruimten

Nieuwbouw Gerrit Rietveld Academieen een invulling voor het Sanberg instituut. Het dak wordt uitgevoerd met een complete betontegelafwerking waar de studenten diverse activiteiten en werkzaamheden kunnen verrichten. Het werk zal medio mei 2016 worden aangevan-gen en moet voor de bouwvak van 2017 worden opgeleverd.

De architect van het werk is studio Fedlev i.s.m. met Hoots-mans architecten. Bedrijfsleider van het werk is Edwin de Swart.

Zonnehof in Duivendrecht

22 23

Page 13: Bijspijkeren voorjaarseditie 2016

De Nijsin de media