Izine 2014/02

44
Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden. MAART - APRIL 2014 RICARDO OLIVEIRA FERREIRA UIT ‘SO YOU THINK YOU CAN DANCE’ // 17 DE IZEGEMSE GORDELSTER // 18 EPERON D’OR: EEN ART DECO-RUPS IN EEN IJZEREN COCON. // 37

description

Maart - April 2014

Transcript of Izine 2014/02

Page 1: Izine 2014/02

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

MAART - APRIL 2014

RICARDO OLIVEIRA FERREIRA UIT ‘SO YOU THINK YOU CAN DANCE’ // 17

DE IZEGEMSE GORDELSTER // 18

EPERON D’OR: EEN ART DECO-RUPS IN EEN IJZEREN COCON. // 37

Page 2: Izine 2014/02

2 // Izine Izegem

11 // GAS-boetes in IzegemHeus geen heksenjacht.

GAS-boetes. Er is al heel wat inkt over gevloeid en veel heter kan een hangijzer niet worden. In de media wordt er vlot geschermd met halve waarheden…

14 // De Stedelijke Seniorenraad: levendiger dan ooitRust roest!

17 // Een dag uit het leven van…danser Ricardo Oliveira Ferreira.

18 // De Izegemse Gordelster in een nieuw jasje

“Izegem Sportstad” – ze mogen dan misschien wat sloganesk klinken, deze twee woorden zijn echt geen dode letter.

20 // BeweegcampagneTem jij de Tourmalet en de col d’Aubisque?

Elke zomer komen ze op televisie. Die afgetrainde topsporters die helse Franse cols temmen. “Liever hen dan ik”, denkt de doorsnee Izegemnaar dan. Maar dat is zonder de sportdienst gerekend…

COLOFON Izine IzegemRedactieadres: Dienst Communicatie - Korenmarkt 10 - 8870 Izegem - [email protected] - http://izine.izegem.beVerantwoordelijke uitgever: Bert Maertens - Korenmarkt 10 - 8870 IzegemOntwerp: Reclamebureau Visual - Pieter Baesstraat 5 - 8870 Izegem - www.visual.beDrukkerij: Drukta - Foto’s: Frank Meurisse - Andy Vandaele - Piet Van Coillie e.a.

20

in dit nummerMAART - APRIL 2014

Page 3: Izine 2014/02

maart - april 2014 //3

INHOUD

23 // Sport in De LeestOdiel Defraeye - Leo Van Der Elst

25 // Gezocht: Emelgemse kersenpitten

Heb je het vage gevoel dat de mensen vroeger beter aan elkaar hingen? Dat er een warmere sfeer was in de straten? Dat buren elkaar beter kenden en meer voor elkaar deden? Wel, het team van Dorpshuis Emelgem doet alvast zijn best om die ouderwetse warmte weer aan te wakkeren.

28 // Backstage in Eperon d’OrEen art deco-rupsin een ijzeren cocon.

33 // Uit de archievenDe sage van de Rode Poort.

34 // De grote lenteschoonmaak!

Op zaterdagvoormiddag 22 maart ondergaat onze stad zijn jaarlijkse lenteschoonmaak. Een heel bataljon vrijwilligers trekt er dan op uit met grijpstokken, afvalzakken en veel goede moed.

23

16

25

28en verder4 De meerjarenplanning. Wat staat er de komende jaren in onze stad te gebeuren? // 12 In ’t kort. // 17 Kippen te koop! // 19 Krekelweetjes: de nieuwe zwembadtarieven. // 22 De allereerste Izegemse Sporteldag. // 26 ’t Klikt. // 30 Erfgoeddag en Week van de Amateurkunsten: samen over de ‘Groote Oorlog’. // 30 Gluren in de schoenkast van… Julie Colpaert. // 31 Museumstuk in de kijker: stijlvol met Van Noten. // 31 Museumnieuwtjes. // 33 Vroeger en nu… // 35 Composteerbare tuinafvalzakken. // 35 Composteren met Ria. // 36 Paasvakantie 2014: Laat je volledig gaan! // 37 ‘Oorsmeer’ in De Leest. // 38 Agenda.

Page 4: Izine 2014/02

Meerjaren-planning 2014 - 2019

Elke gemeente en elk OCMW moeten voortaan een meerjarenplan maken. Dat is een lijvig document waarin het bestuur alles opsomt wat het in de loop van de komende jaren wil uitvoeren en bereiken. Al die plannen moeten heel concreet beschreven worden in doelstellingen en acties. In het meerjarenplan vind je ook altijd de grote investeringen terug. En het heeft een grote invloed op de al of niet toekenning van heel wat Vlaamse subsidies (sport, jeugd, cultuur, integratie…). Om kort te gaan: eigenlijk geeft het meerjarenplan aan hoe de stad in de loop van de komende jaren zal evolueren. Het is een héél erg belangrijk document.En dus lichten we het hier graag even toe. Maar wie alles van naaldje tot draadje wil uitvlooien, kan het plan natuurlijk helemaal terugvinden op www.izegem.be.

4 // Izine Izegem

Waar gaan wemet Izegem naartoe ?

Page 5: Izine 2014/02

maart - april 2014 //5

IZEGEM

Wist je dat…

- … er in 2015 een aantal veiligheidscamera’s bijkomen, voornamelijk in de uitgaansbuurt?

- … er een buurtontmoetingsgebouw komt op het speelplein van de Bosmolens?

- … er binnenkort een stadsdienst komt die de inburgering van vreemdelingen moet bevorderen?

- … onze stad maar liefst 10 adviesraden telt en er nog een 11de bijkomt rond integratie?

- … we binnenkort nog minder sproeistoffen zullen gebruiken door de aankoop van een onkruidbestrijdingsmachine?

- … ook het OCMW een dergelijk meerjarenplan heeft opgemaakt?- … Kachtem er een recreatie- en groenzone bij krijgt?- … de stad op zoek gaat naar een parkeerbedrijf voor de blauwe

zones en het betalend parkeren?- … het OCMW binnenkort een gloednieuwe website lanceert?- … Autoloos Gordelen voortaan om de twee jaar zal plaats vinden?- … het Herfstmuziekfestival en Izegem Zomert vanaf 2016

samensmelten tot één groot stadsfestival?- … de regeling voor het krijgen van gratis huisvuilzakken voor

doelgroepen veranderd is?- … er meer samenwerking zal zijn tussen de wijkcomités en de

vrijetijdsdiensten?

Waarover je binnenkortzeker nog zal horen…

Dit Izine is natuurlijk niet de plaats om het hele meerjaren-

plan van naaldje tot draadje uit de doeken te doen. In toekomstige edities zullen we trouwens nog dikwijls terugkomen op verschillende onderwerpen uit het plan. Maar we lichten toch graag al een klein tipje van de sluier op.

- Visie 2030: hoe moet Izegem er in 2030 uitzien? En wat denk jij ervan?

- Het stadhuis wordt verbouwd en de dienstverlening wordt gemoderniseerd. Voor het stadspersoneel komt er een nieuwe manier van werken, de loketten worden beter ingedeeld en er komt een uitgebreid, digitaal loket.

- De brandweer wordt een intergemeentelijke aangelegen-heid. Er zal wel altijd een brandweerpost blijven in Izegem.

- In de bibliotheek kan je straks zelf je boeken inscannen voor het ontlenen.

- De Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en het Izegemse filiaal van de Roeselaarse Stedelijke Academie voor Schone Kunsten zullen samensmelten tot één Izegemse kunstenacademie.

fotograaf: Patrick Henderyckx

Page 6: Izine 2014/02

6 // Izine Izegem

Meerjarenplanning 2014 - 2019

1

Dagopvangcentrum Dischveld

Dagopvangcentrum Dischveld, een OCMW-initiatief aan de Odiel Spruyttestraat 33/2, zal op maandag 7 april de deuren openen. In het centrum zal opvang aangeboden worden aan zorgbehoevende senioren die nog thuis wonen – hetzij alleen, hetzij met partner of met familie. Hierdoor kan de thuisverzorger één of meerdere dagen per week een rustpauze inlassen. Als de verzorger nood heeft aan een langere rust-pauze, van bijvoorbeeld één of meerdere weken, kan het kortverblijf van WZC De Plataan soelaas bieden. Het zorgaanbod van het OCMW wordt hiermee vervolledigd.

Dischveld biedt naast verzorging, een warme maaltijd, koffie en dranken, ook gezelschap en een zinvolle dagbesteding aan. Dagelijks kan het centrum aan maximum 25 senioren opvang bieden. En er wordt natuurlijk gezorgd voor een veilig vervoer van en naar het centrum, zowel voor mobiele als voor rolstoelafhankelijke senioren.

GEÏNTERESSEERD OM EEN KIJKJE TE NEMEN? Op zaterdag 4 april, van 14 tot 17 uur, wordt

Dischveld even opengesteld voor het grote publiek.

2

Geen Izegem zonder de Izegemnaren. Jullie, de Izegemse Pekkers, zorgen ervoor dat onze stad bekend staat als een bruisende plek waar altijd wel iets te beleven valt. Logisch dus dat het bestuur het rijke verenigingsleven en het algemene samenhorigheidsgevoel een heel warm hart toedraagt.

In de loop van de komende jaren wordt er zo bijvoorbeeld een tandje bijgestoken in Emelgem. Eerst en vooral zullen de volkstuintjes het openbare leven in de deelgemeente een boost geven. Op een 2000 m2-grote groenzone tussen de Prinsessestraat en Wandel Op De Mandel zullen er 12 zo’n tuintjes aangelegd worden. Het VTI begint straks met de bouw van de bergruimtes en in het voorjaar van 2015 zullen de tuintjes zijn. Op 12 juni vindt er een infoavond plaats en inschrijven voor de volkstuintjes kan vanaf 16 juni. Meer info daarover zul je kunnen lezen in de volgende editie van Izine.

De tuintjes moeten trouwens nog een offi ciële naam en een logo krijgen. Borrelt de inspiratie bij jou op? Speel dan zeker je voorstellen door aan de milieudienst op [email protected] of 051/33.73.19. En wie weet, misschien win je wel een mand biogroenten of –fruit.

Sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel zal in de loop van de komende jaren een complex van 40 huurappartementen op-trekken op de locatie van het oude klooster in de Prinsessestraat. Die appartementen zullen kronkelen rond een centrale binnentuin en de grote meerderheid zal aangepast zijn voor rolstoelgebruikers en/of senioren. De mooie kloostergevel, een echt Emelgems ankerpunt, zal bewaard blijven. Belangrijk is echter dat ook de kapel van het klooster intact zal blijven. Die kapel wordt over-genomen door de stad en zal beschikbaar gesteld worden voor activiteiten. Een sfeer-vollere plek voor pakweg een vernissage is moeilijk in te denken.

Maar ook het Dorpshuis zal in de toekomst de nodige aandacht blijven krijgen. Het Dorpshuis, alias het ‘oud gemeentehuis’, is momenteel al een favoriete uitvalsbasis van de lokale verenigingen. Het OCMW heeft het gebouw de laatste jaren al een grondige facelift gegeven en er werd onder meer een dorpsrestaurant geïnstalleerd. Maar in de loop van deze legislatuur zullen ook het achterliggend gedeelte en de grote zaal boven een opknapbeurt krijgen.

Geen bruisend Izegem zonder de verenigingen

Page 7: Izine 2014/02

maart - april 2014 //7

IZEGEM

Meerjarenplanning 2014 - 2019

3

Domein Wallemote is één van de mooiste plekjes van onze stad. Centraal in dat domein liggen de kastelen Wolvenhof en Wallemote. Dat laatste is eigendom van de stad. Volgend jaar beginnen de werken die kasteel Walle-mote een nieuw elan moeten geven.

Wat staat er precies te gebeuren? Heel wat. De buitenkant werd vroeger al onder handen genomen, dus zullen de werken zich nu focussen op de binnenkant van het kasteel. De deuren worden vervangen. De houten vloer wordt helemaal brandveilig gemaakt. Er wordt een sanitaire ruimte geïnstalleerd in de kelder. Er komt een lift. Op de eerste verdieping worden drie vergaderzalen in-gewerkt en de tweede verdieping is voorzien voor de conciërgewoning.

De voorbije jaren stond het prachtige kasteel te dikwijls leeg. Maar daar wordt nu wat aan gedaan, zodat de nieuwe uitrusting ten volle benut kan worden. Eerst en vooral zal Walle-

mote een toevluchtsoord blijven voor de verenigingen. Zij krijgen de voorrang. Nieuw is echter dat het kasteel ook opengesteld zal worden voor de private markt. Wie bijvoorbeeld een babyborrel wil organiseren, zal daarvoor terecht kunnen in de stemmige zaal op het gelijkvloers. Voor fuiven en luidruchtige feesten zal dat logischerwijs niet kunnen. Maar ook bedrijven moeten de weg vinden naar het kasteel. De vergader-zalen worden technisch voldoende uitgerust zodat Wallemote een perfect kader kan vormen voor congressen, brainstormsessies en allerlei vormingen. Een bedrijf dat in een dergelijke setting een activiteit organiseert, zal alleszins scoren op het vlak van uitstraling.

CIJFERS Totale investering: 1.860.000 euro.

- Geraamde subsidies: 817.829 euro (Vlaamse Gemeenschap).

- Start werken: voorzien voor 18/08/2014.- Tijdens de werken zal het kasteel niet bruikbaar

zijn voor verenigingen.- Einde werken: normaal zomer 2015.

4

Een hart onder de riem van Izegemse economie

De Izegemse economie moet alle kansen krijgen. De vernieuwde Economische Raad, met zijn drie cellen, is ondertussen al op kruissnelheid gekomen. Maar er zit nog veel meer in de pijplijn.

Elders in dit Izine lees je dat er een ‘Huis van de Economie’ ingepast wordt in het Eperon d’Or-project. Dat Huis zal onderdak krijgen in een nieuwbouw naast het fabrieks-pand en het zal bemand worden door een nieuwe projectleider lokale economie. Iedereen zal er terecht kunnen met kleine en grote vragen over economie, bedrijvigheid en ondernemen. Eperon d’Or opent in het najaar van 2015, het Huis van de Economie dus ook.

Er zit veel potentieel in onze stad. Er borrelen overal goede ideeën op en de ondernemers-geest jeukt. Maar de kosten om een zaak op te starten zijn niet van de poes. Vooral huis-vesting neemt dikwijls een heel grote hap uit het budget. Daarom zal er dit jaar in het centrum nog een doorgroeiwinkel gecreëerd worden, waar startende handelaars voor een paar jaar aan een zacht prijsje terecht kunnen. Als hun zaak gelanceerd is, kunnen ze dan verkassen naar een eigen pand. En plaats maken voor de volgende jonge, creatieve starter.

Kasteel Wallemote:kruisbestuiving tussen verenigingen en economie

Page 8: Izine 2014/02

8 // Izine Izegem

Meerjarenplanning 2014 - 2019

5

Tentoonstellen en vergaderen in het Meilief

Deze zomer moet het Meilief, dat is het gloednieuwe gebouw op de hoek van de Korenmarkt en de Melkmarktstraat, helemaal af zijn. Op de eerste tot en met de vierde verdieping worden daar 20 appartementen ingepast. En op het gelijkvloers worden twee commerciële ruimtes voorzien.

Maar ook stad Izegem heeft er een voetje binnen. Op de gelijkvloerse verdieping kan de stad namelijk beschikken over een grote ruimte. Die zaal beschikt over een bar en ze kan ingedeeld worden in een vergaderruimte en een tentoonstellingsruimte. Na de zomer zullen bijvoorbeeld de gemeenteraads-zittingen plaatsvinden in het Meilief. Daardoor kan de huidige gemeenteraadszaal afgebro-ken worden. Het pleintje dat geprangd zit tussen het Meilief en het stadhuis, zal aan-gelegd worden als een gezellige groene zone met een aantal parkeerplaatsen.

6

Spelen a gogo!

De komende jaren zullen er in Izegem heel wat nieuwe woningen bijkomen. Dat betekent dat er ook véél speelruimte nodig zal zijn voor véél kinderen. En daar wordt voor gezorgd.

Tegen de zomervakantie wordt het speelter-rein in de Tuinwijk in Emelgem heraange-legd. In 2016 krijgt het speelplein aan de Bosmolens een avontuurlijke make-over. Twee kleinere projecten worden de speelterreinen in de Merelstraat (2017) en Sint-Rafaël (2018). Dankzij het nieuwe ‘speelweefselplan’ zullen de kinderen bovendien op een veilige en speelse manier op hun favoriete speelplek kunnen geraken.

De speelpleinwerking wordt weer gedecen-traliseerd. De werking in Emelgem start deze zomer. Op het speelplein de Bosmo-lens komt er een nieuw gebouw, waar er

vanaf 2016 weer speelpleinwerking wordt georganiseerd. De PLAYmobiel zal in Izegem blijven rondtrekken. Deze zomer zal hij voor de eerste keer ook langsgaan op het speelplein in de Masteneik. Babbeloe breidt niet uit in het aantal weken, maar het aantal dagelijkse inschrijvingen wordt wel verhoogd naar 15 en de leeftijd wordt opgetrokken naar 14 jaar.

7

Als het kriebelt moet je…

Elders in deze editie van Izine worden de bewijzen nogmaals geleverd: Izegem is een sportstad pur sang. Sport en de sport-accommodatie zullen ook de komende jaren alle aandacht krijgen die ze nodig hebben. De voorbije jaren werd er vooral gefocust op de binnensporten. Reden temeer om nu de aan-dacht wat meer te richten op de buitensporten.

Op sportcentrum Krekel-Zuid is er momenteel nog een erg verouderde sanitaire ruimte. Ook de tribune is niet meer je dat. Dus wordt er een nieuwe tribune opgetrokken, compleet met sanitaire ruimte. Op voorstel van een werkgroep vanuit de sportverenigingen, wordt deze nieuwe tribune ingepast aan terrein 2 (in de hoek van de Sint-Jorisstraat en de Burgemeester Vandenbogaerdelaan).

Ook de atletiekpiste begint slijtage te vertonen. Een renovatie is daar noodzakelijk.

Page 9: Izine 2014/02

maart - april 2014 //9

IZEGEM

Meerjarenplanning 2014 - 2019

8

Openbare werken

De komende jaren staan er heel wat grote projecten op stapel. We lichten er graag een drietal uit.

Wegwerken van het gevaarlijk punt op de Roeselaarsestraat aan de op- en afritten van de Sasbrug.Dit kruispunt is opgenomen op de lijst van gevaarlijke punten van het Vlaamse Gewest. Om de veiligheid van de fietsers te verbeteren, wordt aan weerszijden van de Roeselaarsestraat een fietspad voorzien. Asverschuivingen moeten er de snelheid helpen temperen.

TIMING Momenteel worden de nutsleidingen verlegd,

zodat de wegenwerken kunnen starten op 3 maart. De wegen- en rioleringswerken worden uitgevoerd in 3 fasen en zullen zo’n 9 maand duren.

Rioleringswerken Noordmandel.Startend aan de Noordkaai, via de Lieven Gevaertlaan naar de Lodewijk De Raetlaan tot aan de Kachtemsestraat wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Dat moet de werking van de waterzuiveringsin-stallaties helpen verbeteren.

TIMING De werken starten na de paasvakantie en worden

in verschillende fasen uitgevoerd om de bereikbaarheid van de bedrijven maximaal te garanderen. Deze werken duren vermoedelijk tot half 2016.

Extra fietstunnel onder de Rijksweg.Samen met de herinrichting van de op- en afrit Roeselare van de A17/E403 wordt er een veilige fietsverbinding gerealiseerd langs de West- en Molstraat, met een fietstunnel onder de Rijksweg/N36. Deze tunnel komt uit ongeveer ter hoogte van Top Interieur. De oversteek met de verkeerslichten aan de Molstraat/Abelestraat zal dan weggenomen worden.

TIMING 2014 of ten laatste 2015.

EN NOG EEN PAAR KLEINERE DOSSIERS- De volledige herinrichting van de Kachtemsestraat

en Vijfwegenstraat. Ten vroegste half 2016.- Rioleringswerken in Abelestraat, Roeselaarsestraat,

Zuidkaai. Ten vroegste half 2016.- Sluitstuk van de Roeselaarsestraat. Omdat deze

weg onder de bevoegdheid valt van het Vlaams Gewest, is het lastig een timing te geven.

- Snelheidsremmende maatregelen in de Leenstraat. Ontwerp in 2014.

- Heraanleg voet- en fi etspad Kokelarestraat. Gepland voor 2015.

Wie geïnteresseerd is in info over wegenwerken en hinder in Izegem, kan zich abonneren op de Mobi� its-nieuwbrief van de dienst Openbare Werken en Mobiliteit. Hiervoor vink je gewoon de optie ‘Mobiliteit’ aan op de Nieuwsbrief-sectie van www.izegem.be

Voor de recreatieve lopers zal de Finse piste rond het complex heraangelegd worden. Vooral bij slecht weer kampt het sportterrein met een veldtekort. Daarom zal er één veld aangelegd worden in kunstgras. Waardoor het 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 perfect bespeelbaar zal zijn.

Ook op de Bosmolens ligt er een voetbalveld dat druk bespeeld wordt. Zowel door klassieke voetbalclubs, als door Amerikaans voetbal-club Izegem Tribes. Momenteel is dat veld nog uitgerust met twee bouwvallige kleed-kamers. Daarom worden er in de nieuw te bouwen ontmoetingsruimte ook twee kleed-kamers voorzien.

En ook in Emelgem worden de huidige, veel te kleine kleedkamers aangepast. Op het Emelgemse sportcentrum zal bovendien de Finse looppiste aangepakt worden.

Page 10: Izine 2014/02

Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

Communieactie -10%

* River Woods

* Love Therapy

* Gwear

* Blue bay

* Tommy Hilfi ger

* Vingino

* Fun Fun

* Circle of Trust

* Pepe jeans

3579 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd 1 10/02/14 08:44

Page 11: Izine 2014/02

maart - april 2014 //11

GAS-boetes heus geen heksenjacht in Izegem

De GAS-boetes. Er is al heel wat inkt over gevloeid en veel heter kan een hangijzer niet worden. In de media wordt er vlot geschermd met halve waarheden, maar wees gerust: in Izegem gaat het heus de absurde toer niet op. Wie honger heeft, die mag gerust een broodje eten op straat. Maar de verpakking, die moet achteraf natuurlijk wel in de vuilnisbak.

GAS-boetes stellen steden in staat om zelf boetes uit te schrijven en te verwerken

voor overtredingen op het lokaal politie-reglement. In de media verschenen recent een aantal vrij extreme GAS-verhalen. Hoewel daarbij slechts zelden het héle verhaal geschetst werd, geeft Tineke Verduyn (coör-dinator integrale veiligheid van de politie-zone Riho) toe dat bepaalde steden nogal ver gaan op het vlak van GAS-formuleringen. “Maar wees gerust: in de Riho-zone behouden we ons gezond verstand”, klinkt het.”

Netheid en veiligheid “Sinds 1 januari 2014 is het nieuwe politiereglement in voege”, zegt Tineke.

“Daarin staat klaar en duidelijk beschreven waarvoor er GAS-boetes uitgeschreven kunnen worden. De klemtoon ligt daarbij op de netheid en de veiligheid van de stad en op de bestrijding van geluidsoverlast. Er worden een aantal spelregels geschetst die het leven in de stad ordentelijk moeten laten verlopen.”

Stok achter de deurMaar de GAS-boetes zijn altijd maar een laatste redmiddel. Pas als sensibilisering en bemiddeling niets uithalen, maken de diensten er een gebruik van. Er wordt dus geen heksenjacht georganiseerd. En al zeker niet op jongeren. “Slechts vanaf 16

kun je bij ons een GAS-boete krijgen. Maar vorig jaar werden slechts 4% van de boetes uitgereikt aan 16- tot 18-jarigen”, zegt Tineke Verduyn. En voor wie het zich zou afvragen: in Izegem mag je in het openbaar wel degelijk een broodje eten. “De stokoude wet op het ‘verbod om te picknicken’ werd zelfs uit het nieuwe politiereglement gehaald. Als je broodje op is, mag je je afval achteraf niet zomaar achterlaten… maar eigenlijk hoeft dat toch niet gezegd?”

Het gecoördineerd politie- reglement kun je integraal

nalezen op www.izegem.be

SOCIAAL

EVEN CONCREET.

“Eigenlijk gaat het om een resem heel logische zaken. Dat je je afval niet zomaar op straat mag gooien, snapt iedereen wel. Dat je ’s nachts geen luide muziek moet maken, ook”, weet commissaris Jan Devaere. “Maar wie bijvoorbeeld een container plaatst, moet daarvoor eerst een vergunning aanvragen op het stadhuis. Dat komt gewoon omdat we willen vermijden dat de brandweer tijdens een interventie plots in een geblokkeerde straat terechtkomt. Ook de noodzaak aan goed zichtbare huisnummers is van belang voor de openbare veiligheid. GAS-boetes moeten ervoor zorgen dat de mensen zich houden aan dat soort regels.”

Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

Communieactie -10%

* River Woods

* Love Therapy

* Gwear

* Blue bay

* Tommy Hilfi ger

* Vingino

* Fun Fun

* Circle of Trust

* Pepe jeans

3579 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd 1 10/02/14 08:44

Tineke Verduyn. Jan Devaere, commissaris.

Page 12: Izine 2014/02

12 // Izine Izegem

Alle ouders van kinderen die geboren zijn in 2012 (of vroeger) kunnen hun kind inschrijven voor het schooljaar 2014-2015. Ook al kan het kind pas instappen op 1 september 2015.

Vanaf 11 maart 2014 kun je broers of zussen inschrijven van kinderen die al in de school ingeschreven zijn. Zij krijgen voorrang. Dit geldt ook voor de kinderen van personeelsleden.

Op 25 maart 2014 start de inschrijvings-periode voor alle kinderen.

Op www.izegem.be vind je een keurig overzicht van de contactgegevens (inclusief websites) van alle basisscholen.

Ook in Izegem worden er tegenwoordig biometrische paspoorten en verblijfstitels voor niet-Europeanen (type A, B, C, D en H) afgegeven. Als je een paspoort aanvraagt, worden er nu vier soorten gegevens opgeslagen: je identiteit en nationaliteit; je vingerafdrukken (vanaf 12 jaar); een foto; en je handtekening (vanaf 6 jaar). Voor de

aanvraag moet je een recente, gekleurde en ICAOconforme pasfoto meebrengen. De verwerking aan het loket neemt meer tijd in beslag dan de oude paspoorten. De prijs en de geldigheidsduur van de paspoorten blijven weliswaar dezelfde. De oude paspoorten hoeven slechts vervangen worden als hun geldigheidstermijn verloopt.

Nieuw:biometrische paspoorten

In 2014 krijgen alle senioren van ouder dan 60, met hun hoofdverblijfplaats in Izegem, een gratis rookmelder van de stad. Als er meerdere senioren op hetzelfde adres ingeschreven zijn, moeten zij allemaal minstens 60 jaar oud zijn. Ook andersvaliden met een invaliditeit van minstens 80% komen in aanmerking. Alle rechthebbenden krijgen begin maart een brief in de bus. De brandweer komt de rookmelders dan later op het jaar installeren. Dit jaar zijn dat er een 950-tal. Vroeger werden oudere senioren ook al aangeschreven. Het nieuwe totaal van uitgedeelde rookmelders komt nu op 3.950 stuks. Dat betekent dat 33,6% van de Izegemse woningen uitgerust zullen zijn met een gratis rookmelder van stad Izegem.

Gratis rookmelders voor zestig-plussers

Inschrijvingen inde basisscholen voor volgend schooljaar

Op de gemeenteraadszitting van maart wordt een nieuw reglement voor vrijetijds-cheques besproken. Wegens de noodzakelijke besparingen, zal dat reglement een beperking van het chequegebruik inhouden. Tijdens

de overgangsperiode blijven de vrijetijds-passen van 2013 wel geldig.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de cultuurdienst: 051/33.73.10 [email protected]

Overgangsperiodevrijetijdscheques

Page 13: Izine 2014/02

maart - april 2014 //13

Heb je nog oude elektrische toestellen rond-slingeren die stuk zijn of die je niet meer gebruikt? Wel, dan kun je twee dingen doen.

01.Breng ze op zaterdag 15 maart tussen 8 en 12 uur naar de Recupel-inzamelactie op de Grote Markt. Wie een toestel binnenbrengt, krijgt een handige draagtas uit gerecycleerd materiaal in ruil.

02.Breng ze tussen 21 en 29 maart binnen op het IVIO-recyclagepark. Onze stad neemt namelijk deel aan de Recycleergem-actie die plaats vindt in heel Vlaanderen. De stad of gemeente die het grootste aantal toestellen verzamelt, krijgt een reuze-ontbijtpicknick voor de inwoners.

Gezocht: oude elektrische toestellen!

Meer info vind je op www.samenrecycleren.be.

De bibliotheek ontleent sinds kort ‘lees-bevorderingsprojecten’ aan kleuterleid(st)ers, leerkrachten, opvoeders, stagiaires en ‘gewone’ ouders. Elk project draait rond een bepaald thema en bevat naast een aantal voorleesboeken telkens ook didactisch en speelmateriaal. In het totaal zijn er vier sets beschikbaar: ‘Kikker in het kinderdagverblijf’,

‘Kleine kangoeroe’, ‘De mooiste vis van de zee’ en ‘Kleine ezel’. De sets kunnen gratis ontleend worden en mogen één maand bijgehouden worden.

Meer informatie is verkrijgbaar bij bibliotheek-medewerkster Pascale Bauwin:

051/33.79.25 - [email protected].

Leesbevorderingssetsin de bibOp dinsdagavond 18 maart organiseert

de Economische Raad een ontmoeting voor de Izegemse ondernemers. De drie cellen van de Raad – Bedrijven, Klein-handel en Land- en tuinbouw – verlenen hun medewerking. Er zal heel wat tijd zijn om te netwerken en er wordt ook een spreker voorzien.

Details over de locatie en inschrijvings- mogelijkheden verschijnen binnenkort op www.izegem.be.

NetwerkavondIzegemse ondernemers

IN ’T KORT

Page 14: Izine 2014/02

14 // Izine Izegem

De Stedelijke Seniorenraad // levendiger dan ooit

Rust roest !Zeggen dat Izegem een bruisende stad is, is een open deur intrappen. Wie een stapje in de wereld wil zetten, die hoeft zich in de Pekkersstad nooit te vervelen. Maar ook onze senioren laten zich niet onbetuigd. Op dat vlak is de Stedelijke Seniorenraad een grote gangmaker. Hoewel de raad een paar jaar geleden al veertig kaarsjes mocht uitblazen, is hij anno 2014 levendiger dan ooit.

De ‘Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd’ werd opgericht op 4 mei van

het jaar 1971, op initiatief van toenmalig schepen Maria Sintobin-Allewaert. Ondertussen heeft niemand het natuurlijk nog over de ‘Derde Leeftijd’, maar de Stedelijke Seniorenraad is na ruim veertig jaar wel degelijk nog steeds springlevend. Momenteel is de raad samengesteld uit afgevaardigden van de verschillende Izegemse seniorenbonden: NEOS, OKRA Emelgem, OKRA Izegem, OKRA Kachtem, S-Plus, VL@S en de Bond Landelijke 60+. En al die mensen samen organiseren in de loop van het jaar tal van activiteiten…

Startschot in maartHet werkjaar begint in maart. Dan worden de bestuursleden van de seniorenbonden uitgenodigd voor een gezamenlijk start-moment. Tijdens die bijeenkomst evalueert men het afgelopen werkjaar en wordt het nieuwe jaarprogramma voor-gesteld.

In april vindt dan de jaarlijkse kaarting plaats. De seniorenbonden strijden er verbeten om de Trofee van Stad Izegem.

In juni kunnen alle 80-plussers mee op een halve-dagreis. Daarvoor worden er een

vijftal bussen ingelegd. De voorbije jaren ging de reis bijvoorbeeld naar Retorika in Veurne, de Palingbeek in Ieper en de Palace in Kluisbergen.

Ambiance in de zomerElke legislatuur brengt de Seniorenraad een bezoek aan een aantal Izegemse partnersteden. Zo blijven vooral de banden met de senioren uit Hotton, Bad Zwischenahn en Belle vrij nauw. Om de 2 jaar reist de raad ook voor een drietal dagen naar Bad Zwischenahn. Alle Izegemse senioren kunnen aan deze uitstap deel nemen.

Page 15: Izine 2014/02

maart - april 2014 //15

SENIOREN

Eén van de toppers van het werkjaar is ongetwijfeld de Seniorendag op kermis-dinsdag. Traditioneel wordt dan het West-Vlaams Volkssportenkampioenschap voor 55-plussers georganiseerd en er is muzikale animatie in tal van cafés.

bij het Seniorenfeest ben ik jaarlijks present. Dan ben ik meestal actief bij de ticketcontrole en achter de toog.”

Twee helpende handen voor de SeniorenraadJosé leidt een drukbezet leven, maar toch is hij met geen stokken van het vrijwilligers-werk weg te houden. “Die activiteiten van de seniorenraad zijn altijd erg gezellig. Neem nu dat Seniorenfeest: de mensen jéunen zich daar echt. En de Seniorendag is altijd een topmoment in de kermisweek. Ik voel trouwens ook dat mijn werk geapprecieerd wordt. En dus steek ik heel graag een handje toe waar nodig!”

Geen activiteiten zonder vrijwilligers. Zo gaat het ook bij de Seniorenraad.

Eén van de vaste krachten waarop de raad kan rekenen, is José Vandenbogaerde uit de Roeselaarsestraat.

“Mensen die ik tegen het lijf loop, zeggen dikwijls: ‘Ik ken jou, maar ik weet niet precies van waar’. Tja, zo gaat hé, als je op tal van activiteiten mee helpt”, lacht José. Actief is de man zeker: hij staat dikwijls achter de toog in het dienstencentrum en is een vaste kracht op de Boekenbeurs, maar ook de Seniorenraad kan trouw op hem rekenen. “Zo ben ik bijvoorbeeld altijd van de partij op de Seniorendag. Ik help dan mee bij het Volkssportenkampioenschap. Omdat ik nog een relatief jong lid van de ploeg ben en nog makkelijk door de benen kan, word ik dikwijls gepositioneerd bij de fysiek ietwat lastiger activiteiten. Het kegelspel, het ringspel”, zegt José. “Ook

Tijdens de Week van het Bos in het najaar organiseren de Seniorenraad en de Minaraad samen een groene fietstocht. De route slingert zich zo’n 25 km door de natuur en halverwege is er een pauze met een drankje. Bij aankomst krijgen alle fietsers koffie en taart.

Winterse gezelligheidHet seniorenfeest in zaal Iso is een jaarlijks hoogtepunt. Over twee namiddagen genieten zo’n 1.000 senioren dan van een prachtige show met dans en muziek.

Tussen kerst en nieuw brengt een delegatie van de Seniorenraad een bezoekje aan alle Izegemse 90-plussers. Ze overhandigen daarbij niet alleen een geschenkje, maar ze maken ook tijd voor een deugddoende babbel.

Binnen de Seniorenraad is er ook een werkgroep Seniorenacademie actief. Het programma van de academie bestaat uit vijf voordrachten die plaatsvinden in diensten-centrum de Leest (vroeger de bibliotheek).

VRAGEN OVER DE SENIORENRAAD OF ZIJN ACTIVITEITEN? Geef gerust een seintje aan Els Vansteenkiste van de seniorendienst op het stadhuis [email protected] 051/33.37.09 of Annelies Demey van dienstencentrum De Leest [email protected] 051/33.76.22

Vrijwilliger José Vandenbogaerde

Page 16: Izine 2014/02

www.mdk in te r i eur s .be | m ichae l@mdk in te r i eur s .be | 8870 I zegem | 0473 287 113

schilderwerken // interieurdecoratie

exterieurdecoratie // vloerbekleding

gyprocwerken // waterdichte

stuctechniek voor vloeren, badkamers

en zwembaden met garantie

Voor al uw interieurprojecten

3557 DE KIMPE ADVERT IZINE.indd 1 4/02/14 11:23

Page 17: Izine 2014/02

maart - april 2014 //17

Ricardo Oliveira Ferreira (20) gooide vorig jaar hoge ogen in het VTM-programma ‘So you think you can dance’, in januari werd hij verkozen tot Izegemse Sportman van het Jaar én de Krant van West-Vlaanderen kroonde hem tot ‘Krak van Izegem’. “Ik geef dansles in Antwerpen, Brugge en Ardooie. Onlangs heb ik in Maldegem een eigen dansschool geopend. Later op het jaar trek ik naar de Verenigde Staten. En tussendoor treed ik dikwijls ook live op, al dan niet met artiesten.” Blij dat Ricardo tien minuutje tijd kon maken voor Izine.

Een daguit het leven van...

RicardoOliveira Ferreira

23FEBRUARI 2014

ZONDAG

02.30u Ik kom thuis na een hele dag lesgeven, met als afsluiter een optreden.

05.30u Terug uit de veren. Korte nacht gehad, maar dat zegt me niets. Ik hou van mijn job!

06.00u Vertrek richting Antwerpen.

08.00u Klaar voor de actie in dansstudio Footloose.

08.30u We beginnen met de eerste les, meteen de discoformatie van de gasten van 13 tot 16 jaar.

10.30u Tweede les: disco voor de categorie vanaf 25 jaar. Meestal zijn dit dan de mama’s van de dansers van de groep ervoor.

11.45u Derde les: ‘Ricardo’s Classes’. Deze sessie is vooral bestemd voor mensen die willen dansen als begeleiding bij artiesten.

14.00u Late middagpauze. Ik bekom van de voormiddag en eet iets.

14.30u De eerste les van de namiddag begint. Deze keer werk ik met solisten en duo’s die hun wedstrijdstijlen willen onderhouden en bijschaven. Keihard, maar dit geeft echt voldoening.

17.30u Aangezien er vanavond geen show op het programma staat, vertrek ik naar mijn vriendin die in Tilburg studeert. Morgen kom ik terug naar Emelgem voor een nieuwe, drukke werkweek.

VRAGEN VOOR RICARDO?Stuur ‘m een mailtje: [email protected]

Waarde stadsgenoten,

mensen van diverse pluimage,

grote en kleine kiekens,

drukke scharrelaars en stille leggers,

Sedert ik op een verkiezingszondag ging stemmen als dioxinekip, heeft de Minaraad mij tot peter gebombardeerd van de kippenactie. Om de afvalberg te verkleinen, biedt de stad Izegem aan 50 gezinnen drie legkippen om hun tuin- en keukenafval om te zetten in kakelverse eieren. Het motto is: “An ei a day keeps the doctor away”.

Onze hoenders zijn echte schatjes. Stuk voor stuk dioxinevrij. Ze verwerken álles: appelschellen, bloemkoolresten, kaviaar, uw schoonmoeder, kippenbeentjes (ja - onze kippen zijn kannibalen en eten dus zichzelf), kortom de helft van uw vuilnisbak. Geef alleen geen motorolie of in plaats van tok-tok zeggen ze broem-broem.

Wees er dus op zaterdag 22 maart als de kippen bij. Trippel tegen 9.30u naar het stadhuis en scharrel u bij de eerste 50 gegadigden. Ga desnoods voor het stadhuis op stok de avond voordien. Adopteer drie schattige leggers voor 12 luttele euro’s.

De drie worden u op de zaterdagmarkt van 26 april als een laat paasgeschenk plechtig overhandigd. Het worden drie pronkstukken in uwe lochtink. En u zult kraaien van contentement!

Met gevederde groeten,

Karel Declercq, cabaretier

kippen-verkoopop hetstadhuiszaterdag 22.03.2014

www.mdk in te r i eur s .be | m ichae l@mdk in te r i eur s .be | 8870 I zegem | 0473 287 113

schilderwerken // interieurdecoratie

exterieurdecoratie // vloerbekleding

gyprocwerken // waterdichte

stuctechniek voor vloeren, badkamers

en zwembaden met garantie

Voor al uw interieurprojecten

3557 DE KIMPE ADVERT IZINE.indd 1 4/02/14 11:23

Page 18: Izine 2014/02

18 // Izine Izegem

Formule wordt licht aangepast

Izegemse Gordelster // zoveel mogelijk sporten en bewegen, met zoveel mogelijk volk

“Izegem Sportstad” – ze mogen dan misschien wat sloganesk klinken, deze twee woorden zijn echt geen dode letter. Vorig jaar peuterde het evenement ‘de Izegemse Gordelster’ een 2.500 sportdeelnames los, en komende zomer wil men niet onderdoen. De formule wordt licht bijgestuurd, maar de uitgangspunten blijven gelijk: zoveel mogelijkIzegemse verenigingen samen brengen, en zoveel mogelijk deelnemersbereiken.

De kans dat je vorig jaar zelf deelnam aan een activiteit van ‘de Izegemse

Gordelster’, is best groot. Het evenement was toen namelijk een onverhoopt succes. “De Gordelster is de opvolger van de wedstrijd ‘Sportiefste Vereniging van Izegem’”, weet sportfunctionaris Stijn Werbrouck. “We hebben de Gordelster al twee keer georganiseerd, telkens tijdens het over-koepelende evenement ‘Autoloos Gordelen’. Ondertussen werd beslist dat Autoloos Gordelen in de toekomst een tweejaarlijks gegeven zal worden en daardoor niet doorgaat in 2014. Maar geen nood: de Gordelster blijft gewoon een jaarlijkse traditie.”

Aan het basisgegeven van de Izegemse Gordelster wordt niet getornd. Verenigingen kunnen punten scoren als hun leden deelnemen aan sportieve activiteiten. Elke deelname levert één ster op. De vereniging die op het einde van de rit het grootst aantal sterren gescoord heeft, is de winnaar en krijgt de hoogste geldprijs. Belangrijk

daarbij is dat er ook rekening gehouden wordt met de grootte van een vereniging. Een kleine vereniging die heel actief is, kan het daardoor probleemloos halen van een grote vereniging die zich minder moeite getroost.

De formule voor de edities die tussen de jaren met Autoloos Gordelen vallen, wordt wat aangepast. “De verenigingen kunnen nu sterren in de wacht slepen op de Avond van de Trainer. Die avond bezorgen we via workshops heel wat praktische info aan de bestuursleden en trainers van de clubs. Ook Sabine Appelmans komt die avond trouwens langs”, weet sportraadvoorzitter Hans Samyn. “Daarnaast kunnen er sterren verzameld worden tijdens de sneukelstads-wandeling. Dat is een gloednieuw gegeven dat plaats vindt op de zondag van Izegem Zomert. Ook nieuw is de à la carte-triatlon die we vanaf dit jaar inwerken. De Izegemse Triatlon Club en de organisatoren van Izegem-Belle hebben ons daartoe de hand gereikt. Deelnemers kunnen eerst baantjes

trekken in het zwembad. Daarna kunnen ze de jaarlijkse fietstocht Izegem-Belle (30, 50, 70 of 100 km) rijden. En aansluitend kunnen ze rondjes lopen van 2,5 kilometer. De complete triatlon kan in één stuk afgewerkt worden, maar deelnemers kunnen ook kiezen voor één of twee activiteiten. Die triatlon zal een vaste waarde blijven, óók in de jaren met Autoloos Gordelen.”

Kortom: in de toekomst worden er dus afwisselend twee versies van de Izegemse Gordelster georganiseerd. Telkens een editie met de avond van de trainer / sneukelstadwandeling / à la carte-triatlon, afgewisseld met een editie à la carte-triatlon / Autoloos Gordelen.

ZIN OM MET JE VERENIGING DEEL TE NEMEN AAN DE GORDELSTER?

Ga dan eens langs op www.sportkrekel.be of neem contact op met Stijn Werbrouck op 051/33.20.72 of [email protected]. Doén!

IZEGEMSE GORDELSTER 2014:- 20 mei: Avond van de Trainer- 17 augustus: à la carte-triatlon- 24 augustus: Sneukelstadwandeling

IZEGEMSE GORDELSTER 2015:- 16 augustus: à la carte-triatlon- 27 september: Autoloos Gordelen

Hans Samyn en Stijn Werbrouck.

Page 19: Izine 2014/02

maart - april 2014 //19

SPORT

West-Vlaanderen blijft bewegen!

Wie er al eens bij was, zal het beamen: naar ‘West-Vlaanderen blijft bewegen’ kun je uitkijken. Op de ‘Seniorensportdag’, zoals dit evenement vroeger heette, word je eerst en vooral hartelijk verwelkomd met een lekkere kop koffi e. Daarna kun je naar hartenlust sporten: dansen, wandelen, fi etsen, petanque, sport-carrousel – kies zelf maar uit. We eindigen met een Breughel-maaltijd-met-Kasteelbiertje. En wie daarna nog energie over heeft, wordt vriendelijk uitgenodigd om een danspasje (of twee) te zetten.

DONDERDAG 15 MEI 2014 VOORAF INSCHRIJVEN ‘West-Vlaanderen blijft bewegen’ vindt plaats op

15 mei in Meulebeke. Wie wil deelnemen, moet zich vooraf inschrijven bij de Izegemse sportdienst. Dat kan op 051/33.20.74 of [email protected]. Vanaf april zijn er ook fl yers met meer info beschikbaar op de sportdienst.

De organisatie van ‘West-Vlaanderen blijft bewegen’ is in handen van de provincie West-Vlaanderen, RSOiv en een aantal lokale sportverenigingen. Ook de Izegemse sportdienst ondersteunt het evenement.

Page 20: Izine 2014/02

20 // Izine Izegem

Expeditie 2014 // Sportdienst trapt beweegcampagne af in mei

Wees gerust: dit is geen wild experiment van de sportdienst. De voorbije jaren

organiseerde die namelijk al soortgelijke expedities naar de Ventoux, de Vogezen, de Mont Blanc en de Galibier. Dat gebeurde steeds in een vlotte samenwerking met de professionele organisatie Flamme Rouge. De uitgangspunten van het project zijn door de jaren heen onveranderd gebleven. Met een ultieme uitdaging in het vooruitzicht (dit jaar de beklimming van de Tourmalet), volgen de deelnemers samen een ‘beweeg-traject’. Iedereen krijgt een trainingsschema op maat en kan in de loop van de zomer zelf zijn of haar niveau opkrikken. Tussendoor worden er natuurlijk ook enkele gezamenlijke fietstochten/testritten voorzien. Bedoeling van dit alles is de deelnemers grondig te besmetten met de sportmicrobe. Zodat ze ook ná de reis en de afsluitende beklimming blijven fietsen.

Héél belangrijk hierbij: iedereen is welkom! Van de getrainde kilometervreter tot de echte beginneling. De sportdienst is de

Tem jij de Tourmalet en de col d’Aubisque?

Elke zomer komen ze op televisie. Afgetrainde topsporters die helse Franse cols temmen. “Liever hen dan ik”, denkt de doorsnee Izegem-naar dan. Maar dat is zonder de sportdienst gerekend. Die nodigt namelijk 50 stadsgenoten uit om een paar maanden een beweeg-traject te volgen… En daarna de Tourmalet en de col d’Aubisque te beklimmen.

20 // Izine Izegem

Page 21: Izine 2014/02

maart - april 2014 //21

SPORT

voorbije jaren altijd met een erg diverse groep op schok geweest, en dat zorgde telkens voor een zekere chemie. Valerie Popelier was voor haar deelname bijvoor-beeld helemaal geen fietsfanate. Integendeel. “Geloof me of niet, maar ik had nog nooit op een echte koersfiets gezeten. Via mijn broer ben ik in de beweegcampagne terecht gekomen en ik wist aanvankelijk niet echt wat ik moest verwachten. Maar het is een heel toffe ervaring geweest. Enerzijds is er een sterke band tussen de beginners. Die trekken elkaar erdoor. Maar anderzijds krijgen de beginners ook erg veel steun van de geoefende fietsers. Die beweeg-campagne heeft bij mij echt wel iets losgemaakt. Want ondertussen werk ik zelfs triatlons af”, zegt Valerie.

Als laatste boven, maar ’t waswél leuk!Albert Declercq is één van de senioren van de groep en tekent dit jaar zeker weer present. “Ik ben wat je noemt een recreatieve fietser. Ik rij vooral in de zomer, ik ben helemaal

geen ‘coureur’ en ik heb vooral oog voor de omgeving”, vertelt hij. “Ik heb vorig jaar intens genoten van de beklimming van de Croix de Fer. Ik ben als laatste van onze groep boven gekomen, maar het mooie is dat dat eigenlijk voor niemand wat uitmaakte. Mijn doel was om de top te bereiken en een leuke tijd te beleven. En ik ben daar twee keer glansrijk in geslaagd!”

Patrick Vandevoorde legt de lat voor zichzelf wat hoger. De man legt per jaar een 10.000-tal fietskilometers af, reed al ‘ns met de fiets naar Moskou en draait zijn hand niet om voor een klassieke col of twee, drie. Maar ook hij wil de beweeg-campagne voor geen geld ter wereld missen. “Zelfs als je wat ervaring hebt, blijft zo’n beklimming toch altijd weer een gevecht tegen jezelf”, vindt Patrick. Je houdt je tijd in het oog, je let op wat je lichaam je vertelt en je zorgt zeker dat je jezelf niet forceert. Het feit dat de groep zo divers is, werkt erg stimulerend. Wat mij betreft een echte aanrader!”

Tijd voor een pintjeTijdens de reis naar de Pyreneeën, staat de sport centraal. Maar je zit natuurlijk geen 24 uur per dag op de fiets. “De dagen zijn zeker goed gevuld. Maar ’s avonds is er wel tijd om nog een keer een pintje te pakken, hoor”, zegt Patrick Vandevoorde. “Eigenlijk is die trip ook een sociaal evenement”, vult Valerie aan. “Je bent op stap met allemaal Izegemnaren samen en er worden al snel banden gesmeed. Het gebeurt wel ‘ns dat ik in de supermarkt ben en dat ik hoor: ‘Daarzie, onze compagnon van de Galibier!’ Zo’n reis blijft nazinderen, hoor.” “Van mij staan de foto’s van de trip zelfs nog altijd als bureaublad op mijn computer. En als ik die terugzie, ben ik nog altijd een beetje trots dat ik erin geslaagd ben om die col te beklimmen”, rondt Camille Degroote af.

WIL JE INSCHRIJVEN OF HEB JE MEER INFO NODIG? Conteer Stijn Werbrouck van de sportdienst:

051/33.20.72 - [email protected]. www.sportkrekel.be

De beweegcampagne wordt afgetrapt in mei. De afsluitende reis naar de Pyreneeën duurt van 19 tot 22 september en kost 630 euro (éénpersoons-kamer) of 570 euro (twee- of driepersoonskamer). Inbegrepen in die prijs zijn onder meer 3 over-

nachtingen in hotel Primerose (half pension), vervoer (bus en vliegtuig), een fotoreportage, een reisbijstands- en annulatieverzekering…

Op 19 september vliegen we naar Tarbes. ’s Middags staat er een korte rit op het programma met Luz Ardiden of Hautacam. Zaterdagmorgen beklimmen we in drie niveaugroepen de Tourmalet en/of Aspin. Zondag zijn de col d’Aubisque en de Soulor aan de beurt. Op 22 september vertrekken we terug naar Izegem.

Tem jij de Tourmalet en de col d’Aubisque?

maart - april 2014 // 21

Page 22: Izine 2014/02

22 // Izine Izegem

De allereerste Izegemse Sporteldag dinsdag 18 maart 2014

Samen van het leven en van sport genieten, dat is Sportelen. Ben je de

vijftig voorbij en heb je geen zin meer om elke week door weer en wind te gaan sporten? Om voluit te gaan en zo misschien blessures op te lopen? Je vindt het niet zo belangrijk of je de wedstrijd nu wint of verliest? Maar vind je het wél belangrijk dat je tijdens het sporten eens kunt bijkletsen met je vrienden? En dat er regelmatig tijd is om op adem te komen of een grapje te maken? Wel, dan is Sportelen voor jou gemaakt en ben je op 18 maart welkom in sportcentrum de Krekel!

De Izegemse Sporteldag komt ter vervanging van de voormalige bowling-volksspelen-namiddag. Een nieuwe, frisse formule dus. De deelnemers krijgen bij aankomst een kopje koffie.

VRAGEN OVER DE SPORTELDAG? WANNEER dinsdag 18 maart, van 13.00u tot 17.00u WAAR zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62 PRIJS € 3,00 inclusief koffi e en taart Gratis verzekering. Vooraf inschrijven kan tot 14 maart 2014 bij de

sportdienst: [email protected] 051/33.20.74 Maar de dag zelf kan ook nog.

01 - WANDELEN (3 km met gids)

De baronnen van Izegem.

Max. 25 deelnemers.

02 - BUITENFITNESS (bij goed weer)

Maak kennis met de buiten fitnesstoestellen.

Doorlopend kan iedereen een mix vanspierversterkende oefeningen meepikken.

03 - FIETSEN (15 km met gids)

Beelden-fietsroute groot Izegem.

Max. 25 deelnemers.

04 - VOLKSSPELEN (vrij)

Doorlopend kan iedereen de verschillende volksspelen uitproberen.

05 - PETANQUE

Aanmelden en inschrijven bij petanque onthaal.

Binnen- en buitenterreinen.

Meli-melo systeem. Max. 60 deelnemers.

06 - SPORTCAROUSSEL (met begeleiding)

Gezamenlijke opwarming van 15'.

Iedere sportsessie duurt 45'.

5' wisseltijd voor de volgende sessie.

Iedere sessie heeft 3 starttijden:14.00u - 14.50u - 15.40u.

Deelnemen kan aan 1, 2 of 3 sessies.

SESSIE 1: SPORTELTEAM (Bloso)

Testen van de fysieke fitheid.

Max. 8 deelnemers per sessie.

SESSIE 2: BOKWA GOLD (dans)

Bewegen in de vorm van letters en cijfers op muziek.

Max. 16 deelnemers per sessie.

SESSIE 3: FUNCTIONEEL BEWEGEN

Bewegen met de fitbal om dagdagelijkse activiteiten met meer gemak uit te voeren.

Max. 16 deelnemers per sessie.

Programma

13.00u - onthaal met koffie in zaal Iso en daginschrijvingen13.30u - officiële opening13.45u - start sportactiviteiten16.30u - einde sportactiviteiten16.30u - nagenieten met taart17.00u - prijsuitreiking petanque

Sportelactivieiten

Page 23: Izine 2014/02

maart - april 2014 //23

‘Met de ogen dicht. De legende van Mexico 1986 ontrafeld…’

SPORT

in De LeestDE LEESTDe Queeste: ‘Odiel’

DO 24 APRIL20.30u

DE LEESTLeo Van Der ElstRuben Van Gucht

ZA 26 APRIL20.30u

Gooi de termen ‘Rode Duivels’, ‘legendarisch’, ‘op de planken’ en ‘Mexico’ bij mekaar en je krijgt ‘Met de ogen dicht’. Deze theatershow brengt een fijne mix van waargebeurde feiten, anekdotes, straffe stoten en tot de verbeelding sprekende verhalen over het WK van 1986 in Mexico. Het geheel wordt op smaak gebracht met prachtig fotomateriaal, historische klankfragmenten, inventieve decorelementen en verrassende wendingen. Een theatershow met een centrale rol voor strafschopnemer Leo Van der Elst en sportjournalist Ruben Van Gucht, in een regie van Stijn Meuris.

Odiel Defraeye: volksheld in een wollen � etspakje

Van de 131 renners die in 1912 startten in de Ronde van Frankrijk, haalden er

slechts 41 de eindstreep in Parijs. En tot grote ontzetting van heel Frankrijk, mocht Rumbeke-naar Odiel Defraeye de Ronde op zijn naam schrijven. “Odiel was toen even een ware nationale held”, weet Aline Verbeeck, staf-medewerker van erfgoedcel TERF. “Hij werd officieel onthaald in Brussel. En ook in Izegem en Rumbeke, waar hij respectievelijk werkte en woonde, braken er ware volksfeesten uit.”

De prestatie van Odiel was dan ook niet te onderschatten. Zijn fiets was niet te vergelijken met die lichtgewichten van tegenwoordig, hij had geen versnellingen en werkte de ronde af in een wollen pakje. Bovendien was Odiel in de eerste plaats

gewoon een arbeider. En pas in tweede instantie een sportman. “Aanvankelijk kon hij pas trainen na zijn lange werkuren in de borstelindustrie”, zegt Aline. “Maar gelukkig zag zijn baas Jules Vandekerckhove al snel welk vlees hij in de kuip had. Jules steunde Odiel en stuurde hem bijvoorbeeld dikwijls met de fiets op een boodschap naar Brussel. Op die manier kon hij zijn talent verder uitbouwen. Met de overwinning van 1912 als ultieme climax.”

De voorstelling van De Queeste brengt een intiem portret over echte flandriens, over de koers, over het leven van toen en nu, over Izegem en de streek, over opgroeien in oorlogstijden, over vechten om iets te bereiken en beseffen dat het heel snel kan veranderen.

Begin de twintigste eeuw was Rumbekenaar Odiel Defraeye één van die vele, weinig in het oog springende arbeiders in de Izegemse borstelindustrie. Daar kwam in 1912 wel even verandering in, toen hij als eerste Belg de Ronde van Frankrijk won. Acteurs Tom Ternest en Lore Molly brengen op 24 april Odiels verhaal op de planken van De Leest.

Spannende sport

beeld uit de collectie van het Wielermuseum Roeselare

Page 24: Izine 2014/02

Korenmarkt 14 - 8870 Izegem - 051/301986optiek - zonnebrillen - lenzenLapperre hoortoestellen - gratis oogtest en gehoortest

Bij afgifte van deze bon10% KORTING

Foto

grafi

e: B

uyck

& D

ousy

3449 OPTIEK EXCLUSIEF ADVERT A4.indd 1 5/02/14 12:13

Page 25: Izine 2014/02

maart - april 2014 //25

SOCIAAL

Emelgem // dorpshuis wil ‘ouderwetse warmte’ aanwakkeren

Gezocht: Emelgemse kersenpitten

Heb je het vage gevoel dat de mensen vroeger beter aan elkaar hingen? Dat er een warmere sfeer was in de straten? Dat buren elkaar beter kenden en meer voor elkaar deden? Wel, het team van Dorpshuis Emelgem doet alvast zijn best om die ouderwetse warmte weer aan te wakkeren in Emelgem.

De voorbije weken kregen alle Emelgem-naren een foldertje in de bus met als titel

‘Ben jij een kersenpit?’. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar die titel werd natuurlijk niet zomaar gekozen. “In de loop van het komende werkjaar willen we Emelgem weer een beetje warmer maken. De slogan van het dorpscomité Emelgem luidt ‘Dorp met pit’. En zeg nu zelf: wat is er gezelliger dan een kersenPITkussentje?”, zegt Inge Rots, diensthoofd gezins- en seniorenzorg van het OCMW Izegem. “We weten dat er veel mensen zijn die soms eens een klein klusje opknappen voor de buren. De rolluiken optrekken. Een postpakketje aannemen als de buren niet thuis zijn. De vuilniszak buiten zetten. Iets meebrengen van de winkel. Een halfuurtje op de kinderen letten als mama

nog niet thuis is. Het zijn kleine dingen die het leven eenvoudiger maken. Met dit project willen we graag tot een overzicht komen van wié precies wélke klusjes doet. Bedoeling is dan dat wij de vraag en het aanbod op elkaar gaan afstemmen.”

Geen extra drukWees gerust: de organisatoren zijn heus niet op zoek naar wéér een paar tientallen vrijwilligers die samen bergen werk willen verzetten. “Ik wil benadrukken dat we écht geen extra druk gaan leggen op de mensen. We gaan ook niemand opeisen of een of ander strak schema opleggen. Want eigenlijk gaat het hier maar om futiliteiten”, weet Inge Rots. “Wij gaan dit project de komende maanden nauwlettend begeleiden.

Maar eigenlijk zouden we graag hebben dat deze manier van werken weer een auto-matisme wordt. Dat de mensen zonder sturing weer spontaan wat voor elkaar gaan doen.”

Kersenpitten in de PrinsessestraatIn de Prinsessestraat wonen er alvast een heleboel kersenpitten. Patrick Decleer en zijn vrouw Christine Verhegge zijn er twee van. “In onze straat hangt er best een goede sfeer. En wij dragen daar graag ons steentje toe bij”, zeggen ze. “Als er een buur bijvoorbeeld ‘ns naar de kliniek moet, geef ik hem graag een lift. Ik ben ook zo iemand die nagels en boutjes en dat soort dingen bijhoudt. Als de mensen hier in de buurt ‘ns wat nodig hebben, weten ze de weg snel te vinden.” “Ik ben ervan overtuigd dat mensen graag wat voor elkaar doen. Maar aan sommigen moet je dat gewoon eerst even vragen. Dit kersenpittenproject kan daarin een heel mooie eerste stap zijn”, besluit Christine.

Als dit project aanslaat in Emelgem, kan het uitgebreid worden naar andere delen van Izegem.

MEER INFO? Wip even binnen in sociaal huis ’t Antwoord of het Dorpshuis Emelgem of geef een belletje 051/33.66.46 of 051/30.16.25 of Annelies Demey van dienstencentrum De Leest [email protected] 051/33.76.22

Korenmarkt 14 - 8870 Izegem - 051/301986optiek - zonnebrillen - lenzenLapperre hoortoestellen - gratis oogtest en gehoortest

Bij afgifte van deze bon10% KORTING

Foto

grafi

e: B

uyck

& D

ousy

3449 OPTIEK EXCLUSIEF ADVERT A4.indd 1 5/02/14 12:13

Page 26: Izine 2014/02

26 // Izine Izegem

Heb je onlangs een paar mooie foto’s genomen tijdens een wandeling in Kachtem? Heb je beelden die de sfeer van één of ander evenement perfect vatten? Of heb je gewoon een tof, ouderwets Izegems plaatje geschoten zonder al te veel overbodige poespas? Stuur je beeldmateriaal dan zeker binnen op [email protected].

Instagrammen en Facebooken kan ook. Als je de hashtag #in_izegem gebruikt, geef je aan dat we je foto’s mogen gebruiken voor Izine.

Hierbij een aantal foto’s die ons de voor-bije twee maanden bereikt hebben.Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van Izegem: www.facebook.com/stad.izegem.Op die pagina kan er gestemd worden voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een jaarabonnement op het zwembad ter waarde van 70 euro.

Wil je ook je kans wagen? Stuur dan zeker je foto door. En als vanzelf-sprekend hoef je helemaal geen gediplomeerd fotograaf te zijn… Alle beelden zijn welkom!

www.facebook.com/stad.izegem

WEDSTRIJD

JOUWFOTOIN IZINE?

Doe mee en maak kans op een jaarabonnementvan zwembad De Krekel ter waarde van 70 euro!

© Christophe Devos // stormschade

© Anneleen Vandycke

© Linda Dejonckheere // Wandel op en langs de Mandel

© Matthias Wallaert // Zonsondergang © Christophe Devos // stormschade

© Karien Deforce // borstelmuseum

© Stefaan Vandorpe - Kowlier in De Leest

© Christophe Devos // stormschade

Page 27: Izine 2014/02

maart - april 2014 //27

’T KLIKT

© Isabel Deveughele // sneeuwpret

© Steven Leeman - nieuwjaarsreceptie wijk achter de kerk© Christophe Devos // stormschade© Christophe Devos // stormschade © Wouter Vandemaele - fuif in JH De Tunne

© Anneleen Vandycke

© Stefaan Vandorpe - Kowlier in De Leest

© Christophe Devos // stormschade

Page 28: Izine 2014/02

28 // Izine Izegem

Het is twintig jaar letterlijk en fi guurlijk stil geweest rond Eperon d’Or. Maar sinds twee jaar staat de oude art deco-schoenfabriek weer in het hartje van de actualiteit. Het pand wordt momenteel compleet gerenoveerd en krijgt vanaf het najaar van 2015 een gloednieuwe functie. Eperon d’Or zal vanaf dan namelijk de stedelijke musea, een streekbezoekerscentrum én een splinter-nieuw ‘Huis van de Economie’ herbergen. Maar voordat het zover is, moet er nog fl ink gezwoegd worden.

Eperon d’Or // een art deco-rups in een ijzeren cocon

Op 5 december 2011 werd het officiële startschot voor de werken gegeven.

Maar omdat Eperon d’Or een historisch heel waardevol art deco-gebouw is, is de renovatie een erg complexe operatie. En de dienst Monumenten en Landschappen houdt steeds een oogje in het zeil. “Zo is het hervoegen bijvoorbeeld al een lastige klus”, zegt stadsarchitecte Els Manhaeve. “Het originele voegwerk was deels in het geel en deels in het zwart. Die aanpak had en heeft een grote impact op het algemene uitzicht van Eperon d’Or. Dus waren wij verplicht om het voegwerk op precies dezelfde

manier te restaureren. Dat is natuurlijk puur vakmanschap en niet elke aannemer kan hier zomaar mee om. Elke werf is boven-dien weergevoelig. Als het te koud is, kan er niet gewerkt worden. Omdat wij met zulke speciale technieken aan de slag zijn, moeten we het weer extra in het oog houden. “

Geen routinewerkjeMaar het zijn niet enkel de oude onderdelen die vakmanschap behoeven. “Bij de installatie van de nieuwe elementen hebben de architecten de grenzen echt afgetast”, gaat Els verder. “Zo worden er

bijvoorbeeld veel vooruitstrevende materialen gebruikt, waar ook de aannemers weinig of geen ervaring mee hebben. Dit project is kortom voor iedereen een uitdaging en daarom wordt er behoedzaam gewerkt, zonder haast of spoed.”

Dat betekent natuurlijk niet dat de werken niet zouden vorderen. Integendeel. De voorbije twee jaar is er al heel veel gebeurd op de werf aan de Prins Albertlaan. De kelders werden gestoken. De ventilatie en elektrische leidingen werden geïnstalleerd. Er werden rioleringen geplaatst. Het

Eperon d’Or: nog ander half jaar geduld

Page 29: Izine 2014/02

maart - april 2014 //29

auditorium werd volledig opgebouwd. De betonconstructies rond de ramen werden gerestaureerd. Het torentje werd opnieuw gemetst en de patio op de tweede verdieping en de shoebox op het dak werden afgewerkt. Momenteel lopen de voegwerken, worden de verlaagde plafonds geïnstalleerd en wordt het binnenschrijnwerk geplaatst.

Vooraan grandeur, achteraan techniek“Komende zomer moet deze eerste fase, dus het voorgebouw, afgewerkt zijn”, weet Els Manhaeve. “Maar dan zal de vernieuwing van de achterbouw, ofwel de tweede fase,

Eperon d’Or: nog ander half jaar geduld

MONUMENT

al begonnen zijn. Daar gaan we onder meer de originele shed-daken in ere herstellen. En er komt een nieuwbouw met het Huis van de Economie, een sanitair blok en een tentoonstellingsruimte. Het hele project moet volgend najaar klaar zijn.

En vanaf dan zal Eperon d’Or weer stralen in de glorie van weleer. Het voorste deel van het gebouw zal zich vooral richten op de grandeur, de finesse en het kunstzinnige van de schoenen- en borstelindustrie. Het achterste deel zal meer aandacht hebben voor de techniek en de arbeiders zelf. Het

streekbezoekerscentrum, met een prachtig uitzicht op de omgeving, zal op zijn beurt een beeld schetsen van de algemene ontwikkeling van de economie in de streek. Uiteraard zal de nieuwe Eperon d’Or geopend worden met een knal van jewelste. Maar daarover later meer…

HET HUIS VAN DE ECONOMIE De nieuwbouw aan Eperon d’Or zal ook onderdak

bieden aan het Huis van de Economie. In het Huis zal de nieuwe centrum manager / ambtenaar lokale economie zijn intrek nemen. Hij zal hét aanspreekpunt worden voor iedereen die een vraag heeft over ondernemen in onze stad. Ondernemen in de meest brede zin van het woord, wel te verstaan. Wie die persoon zal zijn? Daar lees je alles over in de volgende editie van Izine.

GEZOCHT: FOTO’S VOOR DE ‘WALL OF FAME’ In Eperon d’Or wordt een zes meter lange ‘wall of

fame’ opgetrokken. Die muur zal helemaal bekleed worden met foto’s uit de Izegemse schoenen- en borstelindustrie. Daarvoor rekenen we op de medewerking van de Izegemnaren. Heb je zelf oude foto’s liggen? Mail dan gerust een ingescande versie door naar [email protected]. Of laat de foto’s inscannen op het stadhuis zelf. En dan wordt Eperon d’Or ook een héél klein beetje van jou.

Foto’s: Andy Vandaele

Page 30: Izine 2014/02

30 // Izine Izegem

Oorlog brengt lijden en volksverhuizingen met zich mee. Tot op de dag van vandaag. Hoe voelt een vluchteling zich in zijn nieuw onderkomen? Hoe past een migrant zich aan zijn nieuwe situatie aan? Wie hierover meer wil weten of van de ‘immigratiekeuken’ wil proeven, kan op Erfgoeddag 27 april terecht in het Schoeiselmuseum. Op 27 april om 10.30 uur en 15 uur vertrekt er aan het Schoeisel-museum ook een begeleide ‘Nooit meer oorlog’-wandeling.

Samen over de ‘Groote Oorlog’

SCHOEISEL-MUSEUM

Nooit meer oorlog

AUTO- ENFIETSROUTE

Groote,grenzeloze kunst

Je kunt deze fi ets- en autoroute volgen op 26 en 27 april en

3 en 4 mei, telkens van 10 tot 18 uur.

Erfgoeddag // zo 27.04.2014Week van de Amateurkunsten // za 26.04.2014 - zo 04.05.2014

Julie Colpaert ken je allicht als verslag-geefster bij de VTM-nieuwsdienst. Hoe-

wel ze stamt uit een geslacht van Izegemse borstelmakers, ligt haar hart toch vooral bij de schoenen. “De meeste vrouwen zullen wel wat hebben met schoenen. Maar bij mij gaat het wel wat verder. Ik heb er momenteel toch een 30 à 40 paar staan”, vertelt Julie. En nochtans is de journaliste niet makkelijk te verleiden door een paar schoenen. “Een schoen moet echt overal goed zitten. Bij de

minste knelling of wrijving haak ik af”, klinkt het. “Dat heeft alles te maken met mijn werk. Als ik van thuis vertrek, weet ik nooit waar ik in de loop van de dag ga terecht-komen. Het gebeurt dat ik van hot naar her moet lopen of dat ik uren in weer en wind actief ben.

De tentoonstelling ‘Gluren in de schoenkast van…’ loopt van 8 april tot 14 september in het Nationaal Schoeiselmuseum in de Wijngaardstraat. meer info: http://musea.izegem.be

Het Schoeiselmuseum mocht even piepen in de schoenenkast en in de ziel van een tiental bekende dames. Het resultaat daarvan kun je zelf gaan bekijken in een tijdelijke tentoonstelling. Ook journaliste en bescheiden schoen-fetisjiste Julie Colpaert liet haar schoenen-kastdeur heel even open staan…

Gluren in de schoenkast van Julie Colpaert

Meer info over de Erfgoeddag en de Week van de Amateurkunsten vind je op http://musea.izegem.be, www.izegem.be en www.wak.be.

Op 9 locaties kun je genieten van ‘Groote, grenzeloze Kunst’. Izegemse kunstenaars sloegen de handen in elkaar en werkten rond één gemeenschappelijk thema: de Eerste of ‘Groote’ Wereld-oorlog. Langs de route zie je bijdragen van schilders, beeldhouwers, muzikanten en toneelspelers, maar je leert ook wat bij via de historische infoborden. In de Kasteelstraat 24, meteen het startpunt van de route, brengt erfgoed verheldering over de toedracht van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van originele cartoons (collectie Paul Van Damme) en affiches (collectie Dirk Strobbe) vertolkt de tentoonstelling ‘Vriend over vijand’ de standpunten van de twee partijen. Een originele manier om het verloop van de oorlog, maar ook de invloed op de gewone mens, te bekijken en te beleven.

Page 31: Izine 2014/02

maart - april 2014 //31

museumstukIN DE KIJKER

Stijlvolmet Van Noten

V.I.M.

Word‘Vriend van deIzegemse Musea’

S.H.O.E.S.

Izegemseschoenenin Rotterdam

Geïnteresseerd in wat er zoal reilt en zeilt bij de Izegemse musea? Geboeid door de geschiedenis van onze stad? Word dan ‘Vriend van de Izegemse Musea’ (V.I.M.), en geniet van een hele reeks voordelen. Zo houden de musea je op de hoogte van hun doen en laten, kun je gratis binnen op tentoonstellingen en avant-premières, word je uitgenodigd voor speciale activiteiten… En dat voor een jaarlijks vriendenprijsje.

INFO [email protected] - 051/31.64.46 - http://musea.izegem.be

Van 1 februari tot 11 mei maken een 40-tal schoenen uit de collectie van het Schoeiselmuseum deel uit van een prestigieuze tentoon-stelling in de Kunsthal van Rotterdam: ‘S.H.O.E.S. - Over hoge hakken en echte liefde’. De geleverde schoenen dateren uit verschillende perioden van de twintigste eeuw en 18 schoenen zijn van Izegemse makelij. Een niet te missen tentoonstelling voor schoenliefhebbers en eentje waarop Izegemnaren ook wel fier mogen zijn!

Museumnieuwtjes

Het museum houdt de vinger aan de pols! Zo is er in de collectie een indrukwekkende

verzameling schoenen van actuele Belgische ontwerpers aan het groeien. Eén van de laatste aanwinsten is een stijlvol en origineel paar zomerschoenen van Dries Van Noten.

De schoenen zijn een schenking van actrice Els Deschepper. Ze droeg ze tijdens haar deelname aan de selecties van het Eurosongfestival in 2006. Het is niet eenvoudig om bekende mensen zo ver te krijgen dat ze schoenen afstaan. Maar deze keer hadden we geluk: Els Deschepper trad eind vorig jaar op in de Leest. Het ideale moment dus om haar schoenen te vragen. Het management van Deschepper reageerde heel enthousiast en enkele weken later ontvingen we een leuk pakketje. Een extra-meevaller: de schoenen zijn creaties van de bekende ontwerper Dries Van Noten.

Van Noten is één van de grote en bekende Belgische mode-ontwerpers. Het Nationaal Schoeiselmuseum verzamelt, naast schoenen van Izegemse makelij, ook schoenen van Belgische schoenontwerpers. Deze collectie groeit langzaam maar zeker aan. Zo zijn er schoenen van Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs en Martin Margiela. Samen met Dries Van Noten behoorden zij tot de ‘Antwerpse Zes’ die begin van de jaren 1980 afstudeerden aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. De Antwerpse Zes brachten een nieuwe visie binnen in de internationale mode en zetten zo Antwerpen internationaal op de kaart.

Museumnieuwtjes

et museum houdt de vinger aan de pols! Zo is er in de collectie een indrukwekkende

verzameling schoenen van actuele Belgische ontwerpers aan het groeien. Eén van de laatste aanwinsten is een stijlvol en origineel paar

De schoenen zijn een schenking van actrice Els Deschepper. Ze droeg ze tijdens haar deelname aan de selecties van het Eurosongfestival in

afstaan. Maar deze keer hadden we geluk: Els Deschepper trad eind vorig jaar op in de Leest. Het ideale moment dus om haar schoenen te

reageerde heel enthousiast en enkele weken

extra-meevaller: de schoenen zijn creaties van

behoorden zij tot de ‘Antwerpse Zes’ die begin van de jaren 1980 afstudeerden aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. De Antwerpse Zes brachten een nieuwe visie binnen in de internationale mode en zetten zo Antwerpen internationaal op de kaart.

Page 32: Izine 2014/02

Van boer tot bord en van land tot klant. Dat is de belofte die speciaalzaak De Moestuin uit Izegem dag na dag voor u nakomt. U vindt bij ons natuurlijk kraakverse groenten en overheerlijk fruit uit eigen streek. Maar daarnaast bieden we u ook frisse fruitsalades, smakelijke soepen, gesneden groenten,… rechtstreeks uit onze eigen keuken. Alles bereid met liefde voor het product. Door dagelijkse aanvoer en directe aankoop, garandeert De Moestuin u het hele jaar door een uiterst gevarieerd en altijd vers aanbod. Bovendien vergasten we u ook iedere dag op tal van lekkere acties

en extraatjes. De Moestuin, da’s puur voor de smaak!

Meensesteenweg 151 - 8870 Izegem - Meer info via www.demoestuin.be of 051 31 81 25

VOOR DE

De-Moesstuin-Ad-210x297mm.indd 1 13-02-14 14:10

Page 33: Izine 2014/02

maart - april 2014 //33

Vroeger en nu…

ARCHIEF

(Bron: collectie Julien Maes)

De tijd vliegt… Ook door de Korenmarkt en de Nieuwstraat.

Heemkring Ten Mandere // uit de archieven

Op zeker moment werkte er op de hoeve een knecht die Otto heette. Elke zaterdag-

nacht verliet hij de hoeve. Op een nacht besloot een andere knecht uit te vissen wat Otto zoal uitspookte. Hij merkte dat deze laatste naar een weide liep, een geit vastgreep en daarmee door de lucht vloog. “Als je wil, mag je eens mee”, zei Otto. “Op voorwaarde dat je aan de meid vraagt of ze met mij wil trouwen.” Maar de meid moest niets weten van die rare snuiter. Otto werd boos en hij verliet de hoeve. Daarmee was de kous niet af. Toen een knecht op zekere dag via het poortje de hoeve binnen kwam, zag hij een schim meeglippen langs zijn benen. En al snel

verzonk de boerderij in chaos. De melk wilde niet karnen, de kippen legden niet meer, de hond at niet meer en de meid kwam zwaar ten val. Op den duur haalde de boer er een pater bij om de hoeve te laten belezen. Het krachtigste gebed kwam aan het poortje.De pater las dat hij erbij zweette. Na een uur bidden liet hij het poortje sluiten en toen gooide hij de sleutel in de wal. Op dat moment hoorden ze allen een schreeuw. Het patertje besloot: “Zolang als het hof hier bestaat, mag dat poortje nooit meer opengaan.” En inderdaad, het poortje werd later dichtgemetseld en het is nooit meer opengegaan.

De sagevan de Rode PoortOp de site van de servicefl ats in de Rode Poortstraat stond er tot in de jaren 1970 een grote hoeve. Oudere Izegemnaren zullen zich het dichtgemetseld poortje misschien herinneren in de hoevemuur. Wel: over dat poortje bestaat een heus spookverhaal…

Wie meer historische weetjes wenst te lezen over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be.

Van boer tot bord en van land tot klant. Dat is de belofte die speciaalzaak De Moestuin uit Izegem dag na dag voor u nakomt. U vindt bij ons natuurlijk kraakverse groenten en overheerlijk fruit uit eigen streek. Maar daarnaast bieden we u ook frisse fruitsalades, smakelijke soepen, gesneden groenten,… rechtstreeks uit onze eigen keuken. Alles bereid met liefde voor het product. Door dagelijkse aanvoer en directe aankoop, garandeert De Moestuin u het hele jaar door een uiterst gevarieerd en altijd vers aanbod. Bovendien vergasten we u ook iedere dag op tal van lekkere acties

en extraatjes. De Moestuin, da’s puur voor de smaak!

Meensesteenweg 151 - 8870 Izegem - Meer info via www.demoestuin.be of 051 31 81 25

VOOR DE

De-Moesstuin-Ad-210x297mm.indd 1 13-02-14 14:10

Page 34: Izine 2014/02

34 // Izine Izegem

22 maart // zwerfvuilactie

De grote lenteschoonmaak!Op zaterdagvoormiddag 22 maart ondergaat onze stad zijn jaarlijkse lenteschoonmaak. Een heel bataljon vrijwilligers trekt er dan op uit met grijpstokken, afvalzakken en veel goede moed.

Voor Lucien Denys is de zwerfvuilactie een jaarlijkse traditie. “Mijn vrouw zegt

dan dat ik toch veel zin moet hebben om altijd het afval van andere mensen te willen opkuisen.

En inderdaad: op zaterdag heb je dan een dijk geruimd, en op maandag liggen de eerste lege blikjes er weeral in. Maar toch help ik elk jaar weer mee. Met volle courage”, klinkt het. Ondertussen kent Lucien de zwerfvuilkaart van zijn stad al op zijn duimpje. “Zo scoort de Rijksweg abominabel. Om de 20 meter kun je daar een zak vullen met afval”, zegt hij. “Toch zijn de rustigste straten, zonder sociale controle, meestal de slechtste.” Qua afvalsóórt scoren lege blikjes het best.Maar elk jaar weer fronst Lucien zijn wenk-brauwen bij bepaalde vondsten. “Een dubbele matras langs de weg. Een televisie-toestel op Wandel op de Mandel. Een lading afgeweekt behangpapier op de boerenbuiten.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of we hebben het wel al eens opgeruimd.”

De actie spitst zich dit jaar voor de eerste keer toe op een aantal zwarte punten. Verenigingen die willen deelnemen, krijgen daar een financiële beloning voor. Ook niet-georganiseerde burgers kunnen meedoen. Iedereen is verzekerd en achteraf worden er broodjes en soep geserveerd. Meer details vind je op www.izegem.be.

GEÏNTERESSEERD? Neem dan contact op met de milieudienst: [email protected] - 051/33.73.19

Page 35: Izine 2014/02

Wat magerin?

enkel tuinafval:- bladeren- grasafval- klein snoeisel- haagscheersel- bloemenresten- plantenresten

Wat mager niet in?

- groentenafval- fruitafval- bloempotten- aarde- stenen- of andere

onzuiverheden

Het maximale gewicht van een tuinafvalzak is 15 kg. Omdat de zak integraal meegecomposteerd wordt, mag er voor de sluiting géén plastiek touw of metalen kabel gebruikt worden. In plaats daarvan moet de zak gewoon goed dichtgevou-wen worden, of moet hij gebonden worden met een natuurtouw. Het is een papieren zak die droog bewaard moet worden.

De composteerbaretuinafvalzakken zijn terug!Ook in 2014 wordt je groenafval van april tot oktober twee- wekelijks aan huis opgehaald in papieren, composteerbare tuinafvalzakken.

De zakken kosten € 0,60/stuk en worden aangeboden in:

Wie in april en mei een composteerbare zak koopt, krijgt er meteen een genummerd strookje bij. Hoe meer zakken, hoe meer strookjes. Op de zaterdagmarkt van 7 juni tussen 10.00u en 11.00u kunnen die strookjes dan gedumpt worden in een urne op de Grote Markt. Om 11.15u worden een aantal mooie prijzen verloot onder de deelnemers.Onder meer:- mulchmaaier van ongeveer € 300.- waardebon Aveve van € 100.- tuinkit van ongeveer € 50.- 20 composteerbare tuinafvalzakken.- 10 composteerbare tuinafvalzakken.

Ria Vandaele uit de Gistelstraat is fan van composteren. Ze is al een tiental jaar lid

van de compostmeesters en geeft je graag enkele praktische tips. “’t Is interessant voor je portemonnee en voor het milieu. Dus waarom zou je het eigenlijk niet doen?”, klinkt het.

Hoe minder afval, hoe beter!Composteren is een ideale manier om van je organisch afval af te raken. Maar als je bewust koopt, zul je je om te beginnen al van veel minder afval moeten ontdoen. Koop niet teveel, dan moet je ook minder weg-gooien. Probeer ook afvalarm te tuinieren. Inheemse soorten zijn zo bijvoorbeeld veel duurzamer dan exotische soorten.

Gras mulchen in plaats van afvoerenGras is moeilijk te composteren materiaal. Als je teveel gras in je compostrecipiënt gooit, gaat die op den duur verstikken. Je kunt grasafval echter vermijden door je gras te mulchen in plaats van gewoon te maaien. Mulchen is een techniek waarbij het gemaaid gras fijn versnipperd wordt en terug op de grasmat terecht komt. Bespaart meteen een hóóp afval.

Groen en bruinIn je compostvat zitten allerlei diertjes die lucht nodig hebben. Je kunt ze die lucht geven door het groene materiaal – bladeren, gras – af te wisselen met bruin materiaal zoals takjes en schors. Tijdens de infomomenten kun je gratis zo’n bruin materiaal komen afhalen bij de compostmeesters op het recyclagepark.

Het lijkt misschien raar, maar nogal wat mensen vergeten dat ze hun compost effectief kunnen gebruiken als bodemverbeteraar.

VRAGEN AAN DE COMPOSTMEESTERS? Je vindt hen: - van maart tot september elke eerste zaterdag van

de maand op het recyclagepark. - op 26 april op de Grote Markt n.a.v. het

Kippenproject (zie p.17) - met de compostmobiel op de Batjes (14 - 15 juni) - op 18 mei, Dag van het Park, in domein Wallmote

Composteren met Ria

Aveve - Rijksweg 15Blauwe Duiver - Kortrijksestraat 56Bloemen Stefaan - Kerkplein 11Boetiek Snoepy - Schoolstraat 47Carrefour - Krekelmotestraat 62Centra Vanderheeren - Baronstraat 180Colruyt - Nederweg 119

Delhaize - Kortrijksestraat 272Hubo - Vlasgaardstraat 30Multi Bazar - Schardouwstraat 7Spar De Bosmolens - K.De Goedelaan 11Supramarkt - Sint-Jansstraat 29’t Mozaiekske - Roeselaarsestraat 414

Het is verboden om snoeiafval naast de zakken aan te bieden.Aangezien de inzamelingsrondes niet meer doorgaan, moet het snoeiafval tegenwoordig afgeleverd worden op het recyclagepark.

papieren zak die droog bewaard moet worden.bewaard moet worden.

De zakken kosten € 0,60/stuk en worden aangeboden in:

Gras mulchen in plaats van afvoerenGras is moeilijk te composteren materiaal. Als je teveel gras in je compostrecipiënt gooit, gaat die op den duur verstikken. Je kunt grasafval echter vermijden door je gras te mulchen in plaats van gewoon te maaien. Mulchen is een techniek waarbij het gemaaid gras fijn versnipperd wordt en terug op de grasmat terecht komt. Bespaart meteen een hóóp afval.

Groen en bruinIn je compostvat zitten allerlei diertjes die lucht nodig hebben. Je kunt ze die lucht geven door het groene materiaal – bladeren, gras – af te wisselen met bruin materiaal zoals takjes en schors. Tijdens de infomomenten kun je

Delhaize - Kortrijksestraat 272Hubo - Vlasgaardstraat 30Multi Bazar - Schardouwstraat 7Spar De Bosmolens - K.De Goedelaan 11Supramarkt - Sint-Jansstraat 29’t Mozaiekske - Roeselaarsestraat 414

Het is verboden om snoeiafval naast de zakken aan te bieden.Aangezien de inzamelingsrondes niet meer doorgaan, moet het snoeiafval tegenwoordig afgeleverd worden op het recyclagepark.

Actie

Composteer en win

≤ 15 kg

NATUUR

maart - april 2014 //35

Page 36: Izine 2014/02

36 // Izine Izegem

02.

PLAY-MOBIELvoor kinderen tussen5 en 12 jaar

01.

SPEELPLEIN-WERKINGvoor kinderen tussen 3 jaar (die pampervrij zijn) en 12 jaar (die nog niet in het middelbaar onderwijs zitten)

03.

TIENER-WERKINGvoor jongeren van12 jaar (1° middelbaar) tot en met 16 jaar(4° middelbaar)

waar

JOC SpeelpleinLavendelstraat - Kachtemen speelplein 1200 - Emelgem

Jeugdhuis De Tunne

waneer

van maandag tot vrijdag7 april - 18 april

van maandag tot vrijdagKachtem: 7 april - 11 aprilEmelgem: 14 april - 18 april

woensdagen9 april en 16 april

uren

werking: 8.30u - 17.00uvooropvang: 7.30u - 8.30una-opvang: 17.00u - 18.00u

13.30u - 16.30u 13.30u - 17.00u

kostprijs werking

€ 5,00 (cash of bancontact) gratis € 2,00 (cash)

prijs speciale activiteiten

zwemmen: € 1,00 extra,uitstap: max. € 15,00 extra

nvt zwemmen: € 1,00 extra,uitstap: max. € 15,00 extra

inschrijven werking

ter plaatse op de dag zelfvoormiddag: 7.30u - 9.30unamiddag: 13.00u - 13.30u

ter plaatse op de dag zelf ter plaatse op de dag zelf

inschrijven speciale activiteiten

uitstap op 10 aprilInschrijven vanaf 7 april tothet aantal plaatsen is volzet.Meer info op de website.

uitstap op 16 aprilInschrijven vanaf 7 april viae-mail. Meer info vind je opde website.

Laat je volledig gaan !

vakantiewerking // Paasvakantie 2014

Op maandag 7 april begint de paasvakantie. En niemand hoeft zichte vervelen, want de jeugddienst is vastbesloten om het weer tweeweken lang te laten knetteren en spetteren. Net uit de pampersof al 16 jaar? Geen enkel probleem – er is voor elk wat wils.’t Amusement!

SPEELJETONS Op de speelpleinwerking werken

we met speeljetons. Eén jetons is € 5,00 waard en hiermee kan je kind een dag naar de speelplein-werking komen. De speeljetons kan je doorheen het jaar kopen op de jeugddienst en blijven onbeperkt geldig.

INFOMOMENT Op zaterdag 5 april tussen 10.00u

en 12.00u kan je in het JOC terecht met al je vragen over de vakantiewerkingen, kan je speeljetons kopen, kan je de infofi che invullen…

MEER INFO Jeugddienst Izegem Liesbeth Theunynck Krekelstraat 167 051/30.85.06 [email protected] http://jeugd.izegem.be

03.

TIENER-WERKINGvoor jongeren van12 jaar (1° middelbaar) tot en met 16 jaar(4° middelbaar)

Laat je volledig gaan !Op maandag 7 april begint de paasvakantie. En niemand hoeft zichte vervelen, want de jeugddienst is vastbesloten om het weer twee

TIENER-WERKINGvoor jongeren van12 jaar (1° middelbaar) tot en met 16 jaar(4° middelbaar)

Page 37: Izine 2014/02

maart - april 2014 //37

Op zaterdag 25 januari vond de allereerste zitting van de kindergemeenteraad plaats.

Kinderburgemeester Joachim Herbots(H. Hartschool) en raadsleden Ruth Manhaeve en Emile Van Assche (6A Heilige Familie), Nathan Acke en Marie-Julie Vandecasteele (6B Heilige Familie), Elodie Devos (H. Hart), Joachim Herbots (H. Hart), Emmeline Wijfels en Jarne Vanwelsenaers (6B Sint-Vincentius) waren meteen in goede doen.

Kindergemeenteraadgelanceerd

Hoe ziet je muzikale loopbaan er tot nu toe uit?Marijn: “Ik heb mijn eerste muziekstapjes gezet bij de Kachtemse drumband ‘Vrede en Eendracht’, toen ik in het derde leerjaar zat. Op mijn 15de heb ik de gitaar ter hand genomen. Samen met Klaas Seynaeve, Wout Huysman en Jonas Malisse heb ik ondertussen de groep ‘The Hurricane Sluts’ opgericht. We spelen zelfgeschreven rocknummers. Ik zing en speel ook gitaar.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor de groep?Marijn: “Jonas zit nog een tijdje in India voor vrijwilligerswerk, dus optreden zit er momenteel niet in. Dus werken we voornamelijk aan nieuwe nummers.”

Wat denk je van het ‘Oorsmeer’-workshopconcept in De Leest?Marijn: “Ik ben er zeker voorstander van! In Brussel kan je dit al langer doen in een organisatie van Poppunt en het concept

Op uitnodiging van de Jeugddienst en De Leest geven een aantal vakmensen op zaterdag 5 april muzikale workshops in De Leest. Onder meer bassist Vincent Pierins (Clouseau, Notenclub…) en producer-percussionist Karel De Backer (Flip Kowlier) zullen van de partij zijn. Eén muziekduizendpoot die er alvast veel zin in heeft, is de Kachtemse Marijn Vanslambrouck.

JEUGD

5 april 2014 // ‘Oorsmeer’ in De Leest:

Alles wat je wilde weten over muziek… maar nooit durfde vragen.

slaat aan. Je kunt er workshops volgen over tal van onderwerpen: hoe leer je de finesses van je instrument, hoe neem je een demo op, hoe begin je aan een tekst, enzovoort. Achteraf neem je deel aan een jamsessie, je pikt een optredentje mee en je hebt een geslaagde dag gehad!”

Het volledige interview met Marijn lees je in ’t Boazeloarke, via http://jeugd.izegem.be.

Meer info over de ‘Oorsmeer’-workshops: http://jeugd.izegem.be

Page 38: Izine 2014/02

38 // Izine Izegem

EXPOJEUGDKrokuskriebels

VAN 1 MAARTTOT 8 MAART

EXPOJEUGDKaboutereitjes

VAN 5 APRILTOT 19 APRIL

VARIA

Ligconcertmet klankschalen

DO 17 APRIL

EXPO

Lang leve de TV!60 jaar televisie

WO 2 APRIL

AGENDAmaart - april20142014

VARIA

Rommelmarkt Bosmolens

MA 21 APRIL

VOOR-DRACHTKris DaelsEen levenals super� ik

DO 27 MAART

Page 39: Izine 2014/02

maart - april 2014 //39

AGENDA

VRIJDAG 28 MAARTMUZIEK // SCALA & KOLACNY BROTHERS IN DE PATERSKERKWZC ’t Pandje bestaat 30 jaar en haalt een grote naam naar de Paterskerk. Met een jubileumoptreden van Scala & Kolacny Brothers zet ’t Pandje haar werking van de afgelopen drie decennia in de kijker. Een uniek concert in vooral een symbolische en unieke locatie.20.30u

Waar: Paterskerk - Izegem - Roeselaarsestraat 271

meer info: www.30jaartpandje.be

ORG: ’t Pandje

THEATER / VOORDRACHT

WOENSDAG 5 MAART VOORDRACHT // KWAADHEID ALS BRONVAN ENERGIEAls de pot overkookt - wat te doen? Deskundige uitleg door Marc Dupont.19.30u tot 23.00u

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 0478/44.35.83

ORG: KVLV Kachtem

MAANDAG 17 MAART EN DINSDAG 18 MAARTTHEATER IN ‘T CAFÉ // HELDHet jaar is 1914. Overal ter wereld trekken jonge mannen ten strijde. Ook in Engeland.20.30u

waar: Café De Gilde - Kruisstraat 14

meer info: 0498/10.22.94 - 051/30.11.55

ORG: Fundamenten en Stromingen

ZATERDAG 22 MAARTVOORSTELLING // FREDDY DE VADDER -‘FREDDY TWIJFELT’Freddy? Twijfelen? Hij toch niet? De gedachte dat onze favoriete zelfzekere überopportunist sentimenteel wordt, doet ons huiveren. Maar wat is er hier dan aan de hand? Heeft hij gewoon een dipje? Toch geen depressie? Nee, dat lijkt te sterk voor de keizer van het plat relativeren.20.30u

waar: Cultuurhuis De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: [email protected]

ORG: vzw Piekenwulfhumor

MUZIEK / DANS

ZATERDAG 1 MAART EN ZONDAG 2 MAARTDANS // MAN IN THE MIRROR - REMAKEMan In The Mirror is een remake van onze laatste schoolvoorstelling. Hiervoor gaan we aan de slag met geselecteerde competitiedansers. Een pakkende voorstelling met verschillende dansstijlen: van ballet tot hip hop, modern tot stijldansen.wanneer: zaterdag: 20.00u - zondag: 18.00u

waar: Cultuurhuis De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 0486/23.87.37 - [email protected]

www.lifedanscenter.be

ORG: Life Danscenter

ZONDAG 23 MAARTCONCERT // APERITIEFCONCERTDit jaar pakken Koor Die Boose en dirigent Roos Devos opnieuw uit met een Aperitiefconcert. Met koorwerken over ‘lief en leed’, twee universele thema’s, zingt het koor zowel klassieke koormuziek en bewerkingen van volksmuziek als lichte muziek, musical en filmmuziek van onder meer Arcadelt, Bernstein en C.M.Schönberg. Koor en pianist Ivo Delaere brengen u een gevarieerd en sfeervol programma.11.00u - 12.00u

waar: SAMW - zaal Roelstraete - Kruisstraat 13

meer info: 051/30.77.53

ORG: Koor Die Boose

in Izegemwww.uitinizegem.be

Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be. Bepaalde activiteiten mogen niet ingevoerd worden in de databank. Het gaat onder meer over politieke en religieuze boodschappen, commerciële aanbiedingen en activiteiten voor bedrijven. Meer info hierover vind je ook op www.uitdatabank.be.

Page 40: Izine 2014/02

40 // Izine Izegem

REEKS VOORSTELLINGENKOMEDIE // FIMOSISFimosis is het verhaal van twee broers, Jan en Peter Vanhecke. Samen delen ze de zorg voor een appartementsgebouw. Ze zijn elkaars tegenpolen, toch vinden ze elkaar... Fimosis is een originele, bijtende komedie vol herkenbare situaties, bruuske bewegingen en geestige dialogen. Baptiste Cobbe, Rien Deleu, Gino Debeyne.1 / 7 / 8 / 14 / 15 / 16 / 19 / 21 / 22 / 26 / 27 / 28 / 29 maart

en 2 / 3 / 4 / 5 april - telkens om 20.00u

waar: Kasteeldomein Wallemote-Wolvenhof - Kokelarestraat 85

meer info: 0479/17.35.85 - [email protected]

www.theaterplatteau.be

ORG: Theater Platteau

EXPO

WOENSDAG 2 APRILTENTOONSTELLING // LANG LEVE DE TV! 60 JAAR TELEVISIEJe wandelt er door meer dan 2000 m² televisiedecor en ontdekt hoe televisie de laatste 60 jaar is geëvolueerd van een curiosum naar een niet meer weg te denken massamedium. Je beleeft er de evolutie van de eerste ‘zwarte kastjes’ in de huiskamers van de jaren 50 naar het digitaal televisiekijken op de tablets van vandaag.afspraak op de parking De Leest om 13.15u - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/30.84.92 - [email protected]

www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

VAN 1 TOT 8 MAARTJEUGDACTIVITEIT // KROKUSKRIEBELS: MAAK JE EIGEN KALENDERKinderen krijgen in de musea opdrachten die telkens passen bij een maand van het jaar. Ze krijgen een kalender die ze tijdens het bezoek kunnen aanvullen. Beide musea liggen op 5 minuutjes wandelen van elkaar.waar: Schoeisel- en Borstelmusea

meer info: www.musea.izegem.be

ORG: Stedelijke Musea

VAN 5 TOT 19 APRILJEUGDACTIVITEIT // KABOUTEREITJESKabouters hebben eitjes verstopt in de stedelijke musea. Als de kinderen die eitjes willen vinden, moeten ze eerst een aantal opdrachten vervullen…paasvakantie, niet op zondag en maandag

waar: Schoeisel- en Borstelmusea

meer info: www.musea.izegem.be

ORG: Stedelijke Musea

VARIA

DINSDAG 25 MAARTDEBATAVOND // LANDBOUW IN VERSTEDELIJKT GEBIED. ZIN OF ONZIN?Moet Vlaanderen een eigen landbouw hebben? Waarom voert Vlaanderen zijn nodige voedsel niet gewoon in vanuit buurlanden? Moet Vlaanderen trouwens ook zelf voedsel uitvoeren? Wat is de (on-) zin van een Vlaamse landbouw- en voedingseconomie? Kortom wat is de rol van de landbouw in een verstedelijkt gebied? En kunnen ook steden inspelen op de voedselproblematiek van de eigen bevolking en van de wereldbevolking? Spreker is Jacques Van Outryve, Europees en landbouwjournalist en Vives-docent. 20.00u

waar: polyvalente zaal De Leest

ORG: Cel Land- en Tuinbouw Economische Raad

ZONDAG 2 MAART10.000-STAPPENWANDELINGVoor wie het graag wat groter ziet. De gidsenkring biedt je een wandeling van een 7 km aan in en rond het centrum van Izegem. Slechts af en toe wordt er halt gehouden om wat uitleg te geven. De nadruk ligt op het wandelen.15.00u

waar: stadhuis - Korenmarkt 10

meer info: 051/31.64.46 - http://[email protected]

ZATERDAG 8 MAARTREIKIReiki is een oude, eenvoudige en doeltreffende geneeswijze. Reiki is een Japans woord samenge-steld uit twee delen. Rei betekent: het universele, alles wat is, zowel geestelijk als fysiek. Ki betekent: de levensenergie die noodzakelijk is voor het evenwicht, de harmonie op fysiek, emotioneel en geestelijk vlak. van 10.00u tot 13.30u

waar: Het Oneindige vzw - Geitestraat 25

meer info: 051/31.63.91 - [email protected]

www.hetoneindige.be

ORG: Het Oneindige vzw

THEATER / VOORDRACHT

DONDERDAG 27 MAARTVOORDRACHT // EEN LEVEN ALS SUPERFLIKKris Daels heeft een job die tot de verbeelding spreekt: “Dikke vriendjes worden met topcriminelen.” Kris Daels (1964) is geen doordeweekse agent, maar een superflik die als undercoveragent wanpraktijken en onkiese zaken aan het licht brengt. Deze lezing geeft de toehoorders een verrassende kijk op de interne keuken van het veiligheidsapparaat.20.00u

waar: SAMW Stedelijke Academie voor Muziek en Woord -

Kruisstraat 13

meer info: www.vsvk.be

ORG: VSVK

REEKS VOORSTELLINGEN 1 / 2 / 5 / 7 / 8 / 9 MAARTTONEEL // SUPERNOVA (DAT IS EEN STER DIE ONTPLOFT)De toneeltekst met een komisch accent werd geschreven door Benjamin Sercu in opdracht van De Lanteern. De regie was in handen van Benjamin Sercu.1 / 5 / 7 / 8 maart: 20.00u

2 / 9 maart: 14.00u en 17.30u

waar: ’t SoK - Hogestraat 15

meer info: 051/30.49.95 - [email protected] - www.lanteern.be

ORG: Toneelgilde De Lanteern

Page 41: Izine 2014/02

maart - april 2014 //41

AGENDA

WOENSDAG 2 APRIL BUITENSPEELDAGDe diensten Sport en Jeugd van Izegem slaan opnieuw de handen in elkaar om er een toffe spel- en sportnamiddag van de maken voor kinderen van 5 tot 12 jaar.van 13.00u tot 17.00u

waar: domein Wallemote - Kokelarestraat 85

prijs: 2 euro

www.buitenspeeldag.be/spelen-en-sporten-in-je-buurt

ORG: Jeugddienst Izegem en Sportdienst Izegem

ZATERDAG 5 APRIL MEDITATIE: KRACHTIGER IN HET LEVEN STAANInspiratie tot bewuster leven. Geleide meditaties waarin je leert om het contact met jezelf te verstevigen, waardoor je krachtig en bewuster in jouw dagdagelijkse leven staat. van 9.30u tot 18.00u

waar: Ardooisestraat 8/7

meer info: [email protected]

ORG: Tania Van Assche

ZONDAG 6 APRILSTADSWANDELING: INTERBELLUMARCHITECTUURTussen de WO I en WO II overheersten een drietal bouwstijlen. Enerzijds bleef de traditionele stijl bij velen behouden. Sommige waagden zich aan prachtige art deco-gevels die nu onze straten sieren. En de durvers gingen voor het modernisme. Een niet te missen wandeling!van 15.00u tot 17.00u

waar: stadhuis - Korenmarkt 10

meer info: 051/31.64.46 - [email protected]

DONDERDAG 10 APRIL BLOEMSCHIKKEN PASENNiets is zo fris als bloemen in huis en als bloemschikker beleef je aan elke periode van het jaar plezier. Alle bloemschikactiviteiten laten toe om in te gaan op seizoenen en gelegenheden. Technieken en nieuwe tendensen vormen de basis van elke activiteit bloemschikken. De enige vereiste is gevoel voor kleur en effect. En onder begeleiding van een lesgever moet het zeker lukken.van 19.30u tot 22.00u

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 0474/50.58.18 - [email protected]

DONDERDAG 13 MAARTGELAATSVERZORGING EN MAKE-UPPersoonlijke gelaatsverzorging en maquillage.van 19.30u tot 22.30u

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 0474/50.58.18 - [email protected]

ORG: Orgidee

ZONDAG 16 MAARTBEWEEG GEZOND… EN WANDEL MEE MET PASAR EN FEMMA INGELMUNSTERSamen met Femma Ingelmunster starten wij de wandeling op de markt van Kachtem en maken kennis met het kleine erfgoed van Kachtem en het 30 ha grote Rhodesgoed. Deze activiteit is gratis en wij starten om 14.00u op het marktplein te Kachtem. Wie vanuit Ingelmunster naar Kachtem wil fietsen, kan in groep starten om 13.30u op de markt van Ingelmunster.14.00u

waar: Marktplein Kachtem

meer info: 051/31.22.20 - 051/30.66.16

WOENSDAG 19 MAARTKOOKLES: BURGERS EN BALLETJESBurgers en balletjes: een lekkernij voor iedereen.van 19.30u tot 23.00u

waar: ’t’ SoK - Hogestraat 15

meer info: 0478/44.35.83

ORG: KVLV Kachtem

ZONDAG 23 MAARTBEZOEK BRUGGE, KNIPOOGDAGKnipoogdag vtbKultuur nationaal. Geleid bezoek aan het Arentshuis, eten in ’t Schrijverke en’s namiddags vrije deelname aan het programma Letteren en vakmanschap.8.00u

waar: Station Izegem - Stationsstraat 1

meer info: [email protected]

ORG: vtbKultuur Izegem

DONDERDAG 17 APRILLIGCONCERT MET KLANKSCHALENTerwijl iedereen op een eigen ligmatje ligt, wordt de tijd even stil gezet. Meer dan 45 klankschalen worden bespeeld. De warme klanken van de schalen worden vergezeld van andere akoestische instrumenten. Je wordt als het ware aangeraakt door klank, waardoor alle cellen in je lichaam gaan trillen. Een wonderlijke sensatie, elke keer weer anders! Graag zelf voorzien in een ligmatje en dekentje.van 19.30u tot 22.00u

waar: Het Oneindige - Geitestraat 25

meer info: 0499/18.05.06 - [email protected]

www.boventoon.be

MAANDAG 21 APRILROMMELMARKT BOSMOLENSOp paasmaandag houden we een grote lente-schoonmaak / rommelmarkt. Al wie zijn spulletjes kwijt wil, kan ze te koop aanbieden. van 9.00u tot 17.00u

waar: Mollekotje - Dennenstraat 12

meer info:

www.wijkbosmolens.be

www.facebook.com/wijkbosmolens

ORG: Wijkraad Bosmolens

DINSDAG 1 APRILZINGEVING: IS LUISTEREN MÉÉR DAN JE OREN GEBRUIKEN?We leren luisteren: ons inleven in de ander, ons hart openstellen, de ander ontmoeten…van 19.45u tot 22.00u

waar: polyvalente zaal De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/30.73.26 - [email protected]

http://markantvzw.be/izegem

ORG: Markant Izegem

DINSDAG 18 MAART EN 15 APRILLINUXBABBELWe trachten iedereen te helpen & informeren aangaande diverse computer materies. Bij voorkeur gratis/opensource software. Ook zijn er diverse hardware projecten.19.00u

waar: Cultuurhuis De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: www.facebook.com/linuxbabbel

ORG: Linuxbabbel

Page 42: Izine 2014/02

Onze 2500 medewerkers helpen 18.000 gezinnen.

Extra huishoudhulp en dat zonder extra kosten!

GreenHouse is de grootste dienstencheques-

onderneming van Vlaanderen. 2500 vaste

personeelsleden zetten zich dagelijks in om hun

klanten bij te staan in het huishouden.

18.000 gezinnen doen beroep op GreenHouse

voor de wekelijkse schoonmaak of voor andere

hulp in het huishouden (wassen en strijken,

koken, boodschappen).

Ook in Izegem hebben we een kantoor met

uitstekende medewerkers die graag bij jullie thuis komen

poetsen.

Zoek je een huishoudhulp die snel bij jou kan

beginnen? Contacteer Katrien of An.

Samen vinden we de ideale oplossing.

Wil je bij ons komen werken? Maak dan kennis

met onze prima voorwaarden: een vast arbeidscontract

bij een stabiel en gezond bedrijf, respectvolle sfeer in

een familiaal geleid bedrijf, stipte administratie en

correcte uitbetaling.

Bel gratis 0800/120 30 discretie verzekerd.

Baronstraat 114 Bus 58870 Izegem

Tel. 051/30 82 [email protected]

[email protected]

GreenHouse Izegem

greenhouse dienstencheques

Bel gratis: 0800 / 120 30 • www.greenhouse-vlaanderen.be

Bel gratis 0800/120 30 discretie verzekerd.

greenhouse dienstencheques

“Katrien en An geven je graag meer uitleg over werken met dienstencheques”

Katrien VankeirsbilckKantoorhouder

An MestiaenDossierbeheerder

GH Izegem Izine 2.indd 1 29-01-14 13:23

Page 43: Izine 2014/02

maart - april 2014 //43

AGENDA

Onze 2500 medewerkers helpen 18.000 gezinnen.

Extra huishoudhulp en dat zonder extra kosten!

GreenHouse is de grootste dienstencheques-

onderneming van Vlaanderen. 2500 vaste

personeelsleden zetten zich dagelijks in om hun

klanten bij te staan in het huishouden.

18.000 gezinnen doen beroep op GreenHouse

voor de wekelijkse schoonmaak of voor andere

hulp in het huishouden (wassen en strijken,

koken, boodschappen).

Ook in Izegem hebben we een kantoor met

uitstekende medewerkers die graag bij jullie thuis komen

poetsen.

Zoek je een huishoudhulp die snel bij jou kan

beginnen? Contacteer Katrien of An.

Samen vinden we de ideale oplossing.

Wil je bij ons komen werken? Maak dan kennis

met onze prima voorwaarden: een vast arbeidscontract

bij een stabiel en gezond bedrijf, respectvolle sfeer in

een familiaal geleid bedrijf, stipte administratie en

correcte uitbetaling.

Bel gratis 0800/120 30 discretie verzekerd.

Baronstraat 114 Bus 58870 Izegem

Tel. 051/30 82 [email protected]

[email protected]

GreenHouse Izegem

greenhouse dienstencheques

Bel gratis: 0800 / 120 30 • www.greenhouse-vlaanderen.be

“Katrien en An geven je graag meer uitleg over werken met dienstencheques”

Katrien VankeirsbilckKantoorhouder

An MestiaenDossierbeheerder

GH Izegem Izine 2.indd 1 29-01-14 13:23

ZWEMMEN // IEDERE ZATERDAGOns wekelijks zwemuurtje is bedoeld voor mensen met een beperking. Jong als oud zijn welkom. Twijfel niet maar kom gerust eens af. Je mag enkele weken proberen vooraleer je inschrijft.elke zaterdag van 12.30u tot 13.30u

waar: Zwembad de Krekel - Heilig-Hartstraat 15

meer info: [email protected]

ORG: Allympic

MAANDELIJKSE VERGADERING AQUARIUM-, TERRARIUM- EN VIJVERVERENIGING DANIO RERIO // ELKE TWEEDE VRIJDAG VAN DE MAAND telkens om 20.00u

waar: Zaal Mandeldaele - Emelgemseplein 5

meer info: www.daniorerio.be

ORG: Danio Rerio

PETANQUE // ELKE DINSDAGElke dinsdag om 14.00u in competitieverband. Elke vierde dinsdag van de maand om 14.00u Meli-Melo voor iedereen. waar: Terreinen PC De Mol - Kastanjestraat

meer info: 051/30.84.94

ORG: Petanqueclub ‘De Mol’

REKANTO AQUAGYM // ELKE MAANDAG EN VRIJDAGBen je of was je in behandeling voor kanker? Dan weet je dat zo’n behandeling zware vermoeidheid en futloosheid met zich mee kan brengen. Wist je dat er een GRATIS, aangepast bewegingsprogram-ma bestaat dat je helpt om energie te winnen? Fysieke activiteit kan ervoor zorgen dat je je levenslust hervindt en vergemakkelijkt de dagdagelijkse inspanningen. elke maandag van 13.00u tot 14.00u

elke vrijdag van 15.30u tot 16.30u

waar: Zwembad De Krekel - Heilig-Hartstraat 15

Meer info: 078/15.15.50 - [email protected]

www.rekanto.be

ORG: Stichting tegen Kanker

VARIA

DINSDAG 11 MAART EN 18 MAARTCURSUS BABYMASSAGEIn twee bijeenkomsten van anderhalf uur ontdek je samen met je baby op een speelse manier de voordelen van babymassage. Je leert er hoe je baby te masseren, in te bakeren, te dragen en om te gaan met buikkrampen en een huilende baby.telkens van 19.30u tot 21.00u

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 051/26.53.00

[email protected]

ORG: CM Roeselare-Tielt en Thuiszorgcentrum

DINSDAGEN 11, 18, 25 MAART EN 1 APRILCURSUS ZITTURNENNiet iedereen is in staat om oefeningen te doen in ruglig of zijlig. Of misschien is lang rechtstaan te lastig. In deze reeks bieden we alternatieven aan om je lichaam te oefenen vanop een stoel. We overlopen het ganse lichaam zodat je terug fit en lenig wordt.telkens van 10.00u tot 11.00u

waar: Lokaal dienstencentrum De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/33.76.10

ORG: LDC De Leest

PERIODIEK

WEKELIJKSE SCHIETING MET REVOLVER, PISTOOL EN KARABIJN // IEDERE ZONDAG EN MAANDAGmaandag van 18.30.00u tot 21.00u

en zondag van 9.00u tot 12.00u

waar: Schutterslokaal - Krekelstraat 165

meer info: 0478/45.56.70 - www.st-barbara.be

ORG: Koninklijke Aloude Gilde Bosseniers H. Barbara

SCRABBELEN IN GROEPSVERBAND // IEDERE TWEEDE VRIJDAG VAN DE MAANDwaar: Stedelijk Sportcentrum De Krekel - vergaderzaal

Heilig-Hartstraat 15

meer info: 0473/53.61.18

http://sport.izegem.be

ORG: Scrabbleclub Syllabe

HOBBYWERKING // IEDERE EERSTE MAANDAG VAN DE MAAND telkens om 14.00u

waar: ’t Kartouchke - Ingelmunstersestraat 8

meer info: 051/30.52.63

ORG: Club 3 OKra Emelgem

MAANDELIJKSE KAARTING DERDE LEEFTIJD // ELKE VIERDE MAANDAG VAN DE MAANDtelkens om 14.00u

waar: ’t Mollekotje - Kastanjestraat

meer info: 051/30.58.82

ORG: kaartersclub De Mol

VERANTWOORD SPORTEN BIJ OVERGEWICHT // ELKE MAANDAGDe beste slaagkansen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden, zijn een combinatie van aangepaste voeding en aangepast bewegen. Maar voel je je niet op je gemak in een gewone sportsessie? Heb je drempelvrees of nood aan extra begeleiding? Kom dan wekelijks bewegen onder professionele begeleiding. van 20.30u tot 21.30u

waar: So-Fit - Roeselaarsestraat 102/1

meer info: 051/31.19.99 - info@so-fi t.be - www.so-fi t.be

ORG: So-Fit

ZUMBA@NOON // ELKE DINSDAGHeb je weinig tijd om te sporten? Raak je er ‘s avonds niet? Kom dan sporten in je middagpauze. We bieden een les Zumba aan op een pittig niveau zodat je toch een volwaardig work-out hebt. van 12.15u tot 13.00u

waar: So-Fit - Roeselaarsestraat 102/1

meer info: 051/31.19.99 - info@so-fi t.be - www.so-fi t.be

ORG: So-Fit

SOLIDARITEITSMAAL // ELKE EERSTE WOENSDAG VAN DE MAANDKom meetafelen in verbondenheid met de armsten in onze samenleving. De opbrengst gaat integraal naar de projecten voor behoeftigen dichtbij en wereldwijd. van 12.00u tot 13.00u

waar: Zaal Nele - Kerstraat 11

meer info: 051/30.08.47 - www.decanaatizegem.be

ORG: Decanaat Izegem

HET KAPSALON // ALTIJD OPENGeniet in het beeldhouwatelier ‘Het Kapsalon’ en 10.000 m² natuur van tuinbeelden en sculpturen. Je bezoek wordt met aangepaste teksten begeleid. Reservatie vooraf gewenst. waar: Het Kapsalon - Ardooisestraat 124

meer info: [email protected] - www.duthoit.be

Page 44: Izine 2014/02

Roeselaarsestraat 81 | 8870 Izegem | Tel.: 051 30 55 81Ma: 13.30-18.30u | Di-Woe-Do-Vr: 09-12u & 13.30-18.30uZa: 09-18.30u (non stop) | Zo: 10-12u (niet in juli en augustus)

www.focus-brandstore.be

OPENDEUR14-15-16 MAART

ZONDAG 16 MAART DOORlOPEND OPEN VAN 10-18U

WEEKEND

ZOMERNIEUWE

10% DIRECTE KORTINGCOllECTIE

Focus-Izine-210x297mm-20140205.indd 1 10-02-14 10:25