iZine 4/2010

10
voor leid di in ng ggevenden in n h he et t o on nderwijs www.afslag12.nl 4/2010 veranderende denkpatronen in het onderwijs

description

iZine voor leidinggevenden in het onderwijs.

Transcript of iZine 4/2010

Page 1: iZine 4/2010

voor leiddiinngggevenden inn hheett oonnderwijs

www.afslag12.nl

4/2010

veranderende denkpatronen in het onderwijs

Page 2: iZine 4/2010

44

88

izineizine 22

Afslag12 is van 25 t/m 29 januari 2011 aanwezig op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (de NOT).

U kunt ons vinden in Hal 7, stand B017.

Wij hopen u daar te mogen begroeten.

VISUALS VAN DIT KWARTAALChanging Education Paradigms

FINANCIEELVervangingsfonds PO

COLOFON

INHOUDINHOUD

Omslagartikel “Veranderende denkpatronen in het onderwijs”Sir Ken Robinson, vooraanstaand spreker op het gebied van creativiteit, innovatie en human recources, geeft zijn kijk op de veranderende denkpatronen binnen het onderwijs. pagina 4

izineizine is een uitgave van Afslag12 B.V. | jaargang 2 | nummer 4/2010is een uitgave van Afslag12 B.V. | jaargang 2 | nummer 4/2010

Page 3: iZine 4/2010

Welkom bij de november editie van het izine.

Deze editie staat in het licht van veranderende denkpatronen in het onderwijs.

Welke trends zien we en hoe kunnen we ons voorbereiden en inspelen op de huidige en toekomstige tijd. Wat laten leerlingen, scholieren en studenten aan ons zien. Wat is hun kracht en wat hebben ze nodig. Wat vraagt dit van een organisatie?

Door het stellen van deze vragen en met open vizier vraagstukken te onderzoeken, ontstaat er enthousiasme en interesse dat zeer motiverend doorwerkt op ons werkplezier. Het is geweldig om met elkaar veranderende denkpatronen op te sporen, momenten met elkaar te vliegen en ideeën en visies uit te wisselen. Om dan vervolgens weer terug te keren naar het nu en de vertaalslag te maken naar een pragmatische eerste stap.

Sir Ken Robinson is een vooraanstaand spreker op het gebied van creativiteit, innovatie en human resources. In dit magazine treft u een inspirerend artikel en een fi lmpje over hem.

Ik wens u veel leesplezier!

Ariadne Jaski, algemeen directeur

Van Ariadne

Page 4: iZine 4/2010

Changing Educational Paradigms(c) RSA Animate & Sir Ken Robinson

izineizine 44

VISUALS VAN VISUALS VAN DIT KWARTAALDIT KWARTAAL

De visuals van dit kwartaal hebben be-trekking op het omslagartikel “Verande-rende denkpatronen in het onderwijs”.

Sir Ken Robinson heeft tijdens een con-gres van de Royal Society for the en-couragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) een presentatie gegeven rond zijn kijk op het huidige onderwijs en de wijze waarop het on-derwijs vervreemd is geraakt van de huidige tijdsgeest.

Op deze pagina vindt u een deel van een animatie rond de lezing van Sir Ro-binson, gemaakt door de RSA.

De volledige printbare versie is per mail aan te vragen via [email protected] o.v.v. “Visual Oktober 2010”.

Daarnaast vindt u op de rechterpagina de link naar de (volledige) speech van Sir Robinson op YouTube.

Page 5: iZine 4/2010

izineizine55

OMSLAGARTIKELOMSLAGARTIKEL

Klik op de afbeelding voor de animatie (< 12 min.)

Klik op de afbeelding voor de volledige speech (55 min.)

Page 6: iZine 4/2010

izineizine 6

Sir Ken Robinson is een internationaal erkend leider op het gebied van de ont-wikkeling van creativiteit, innovatie en human resources. Hij heeft gewerkt met overheden in Europa, Azië en de Verenigde Staten, internationale bu-reau’s, multinationals en verschillende wereldwijd actieve culturele organi-saties. In 1998 heeft Sir Robinson, op verzoek van de Britse overheid, een commissie voorgezeten die onderzoek deed naar de ontwikkeling van creati-viteit, onderwijs en de economie. Het rapport “All our Futures: Creativity, Culture and Education” (The Robinson Report, 1999) werd bijzonder goed ont-vangen.

Hij was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van een strategie op het gebied van de creatieve en economi-sche ontwikkeling in het Vredeproces in Noord-Ierland in samenwerking met de ministeries van “Training, Education enterprise and Cultures”.

Twaalf jaar was hij als Professor of Edu-cation aan de universiteit van Warwick verbonden. Inmiddels is Sir Robinson hoogleraar in ruste.

Sir Robinson heeft diverse onderschei-dingen mogen ontvangen in binnen- en buitenland. In 2005 werd hij door Time/Fortune/CNN uitgeroepen tot een van de Principal Voices. In 2003 is hij voor zijn verdiensten tot ridder gesla-gen door Queen Elizabeth II.

SIR KEN ROBINSONSIR KEN ROBINSON

Page 7: iZine 4/2010

Tel +31(0)35-6250604Email [email protected] www.afslag12.nl

Vestiging HilversumKoninginneweg 11

1217 KP HilversumTel +31(0)45- 80 80 134Email [email protected] www.afslag12.nl

Vestiging HeerlenWelterlaan 9

6417 CE Heerlenafslag12interim-management & fi nanciële diensten

Het versterken van het onderwijs, resulterend in duurzame, zichtbare en meetbare verbeteringen binnen uw organisatie. Dát is de missie van Afslag12. Werkend met interimmers vanuit zowel bedrijfsleven, zorg als onderwijs en onze nieuwe vestiging in Heerlen garanderen wij onderwijsinstellingen in het zuiden van Nederland en de EU-regio onze effectieve benadering. Altijd tegen scherpe tarieven. En dat is goed nieuws voor u.

WIJ COMBINEREN KENNIS, ERVARING EN TALENT

Page 8: iZine 4/2010

izineizine 88

VERVANGINGSFONDS BLIJFT ARTIKEL VERVANGINGSFONDS BLIJFT ARTIKEL 22B EN 23B HANTEREN BINNEN HET PO22B EN 23B HANTEREN BINNEN HET PO

fi nancieel

Het vervangingsfonds blijft ook in 2010-2011 artikel 22B en 23B hanteren voor de vergoeding van de vervanging van bovenschools managers en directiele-den binnen het primair onderwijs.

Indien het niet mogelijk is vervanging van directietaken intern te realiseren, kan voor de vervanging gebruik worden gemaakt van extern personeel, indien dit personeel voldoet aan de in de WPO gestelde vereisten voor benoeming of tewerkstelling van personeel.

In dat geval vindt bekostiging ten laste van het Vervangingsfonds plaats tot ten hoogste de netto-loonkosten af-geleid van het maximum schaalsalaris dat verbonden is aan de te vervangen werkzaamheden conform bijlage A1 van de CAO onderwijs sector PO 2007-2009.

In artikel 23b van het reglement Ver-vangingsfonds voor het primair on-derwijs wordt de vervanging van bo-venschools management geregeld. Bij afwezigheid van bovenschools manage-ment wordt vervanging eerst ten laste van het Vervangingsfonds bekostigd nadat een wachttijd van twee maanden in acht is genomen. De daadwerkelijke vervangingskosten worden betaald.

Daarbij hanteert het Vervangingsfonds wel een maximumtarief tot ten hoogste

de maximumschaal van directie. Con-form bijlage A1 van de CAO-PO gaat het om schaal DD voor niet normfuncties.

Bij de vervanging van bovenschools management kan gebruik worden ge-maakt van extern personeel dat niet in dienst is bij het bevoegd gezag. Voor het declareren van deze vervangings-kosten gebruikt u het ‘declaratieformu-lier bovenschools management bij ver-vanging door extern personeel’.

De inzet van Afslag12-professionals kunt u dus voor een deel verhalen op het vervangingsfonds. Ook in 2010-2011.

Page 9: iZine 4/2010

“Bouwen aan een gezonde organisatie”

Afslag12 Interim Management staat voor het tijdelijk inzetten van een ex-terne manager met een gerichte op-dracht. De Afslag12 Interim Manager heeft ruime en relevante (onderwijs-)ervaring, passie voor het vak en werkt resultaatgericht. Doordat hij of zij geen emotionele banden met uw organisatie heeft, kan effi ciënt, zakelijk en mens-gericht geopereerd worden.

Middels de inzet van onze goed opge-leide, resultaatgerichte en ervaren pro-fessionals leveren wij u hoge kwaliteit:• waarnemings- en overbruggings-

management;• co-management• project- en fusiemanagement;• crisis-, verander- en communicatie-

management;• confl ict en saneringsmanagement;• management brede school;• management `(mogelijk) zwak

presterende scholen’

INTERIM-OPLOSSINGENINTERIM-OPLOSSINGEN

‘Bouwen aan een gezonde toekomst’

Mocht er bij u behoefte bestaan aan ge-specialiseerde fi nanciële kennis en ex-pertise dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Wij beschikken over enthousiaste kan-didaten met ruime en relevante fi nan-ciële kennis en ervaring binnen het on-derwijs en/of de non-profi t sector.

Behalve vervanging bij ziekte, e.d., kunnen onze fi nancieel specialisten ook specifi eke opdrachten voor u uitvoeren.

Deze zijn:

• maken van een fi nanciële analyse• opstellen van een fi nanciële rappor-

tage (inclusief beleidsmatige impli-caties)

• opstellen van een plan van aanpak• uitvoering van een plan van aanpak • borging

Vanzelfsprekend staan wij u terzijde met een helder advies over alle verdere mogelijke fi nanciële, organisatorische en bedrijfseconomische vraagstukken binnen uw organisatie.

FINANCIËLE DIENSTENFINANCIËLE DIENSTEN

Voor een persoonlijk gesprek kunt u contact opnemen met Sietze de Kievit. Hij is direct te bereiken op telefoonnummer 06 20 757 888 of via [email protected].

meer informatie over onze diensten vindt u op http://www.afslag12.nl

Page 10: iZine 4/2010

is een uitgave van Afslag12 B.V. | jaargang 2 | nummer 4/2010is is eeneen uitgave vvan AfAfslaslag12g B.V. | jaargang 2 | nummerr 4/2010is een uitgave van Afslag12 B.V. | jaargang 2 | nummer 4/2010izineizine

Colofonizineizine is een kwartaaluitgave van Afslag12 B.V., en bestemd voor leidinggevenden in het onderwijs.

(c) 2010 Afslag12 B.V. Alle rechten voorbehouden.

Afslag12 B.V.--------------------------Vestiging HilversumKoninginneweg 111217 KP Hilversumtel. 035 - 625 06 04mail: [email protected] HeerlenWelterlaan 96417 CE Heerlentel. 045 - 80 80 134mail: [email protected] - 50797999Btw - NL 8204.50.285.B.01Bank - ING (P)2275412--------------------------Vormgeving: Afslag12 B.V.Tekstueel: Afslag12 B.V.Fotografi e: Afslag12 B.V. Shutterstock Erik JohanssonRedactie: [email protected] o.v.v. izine