Izine 2014/04

44
Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden. JULI - AUGUSTUS 2014 CARMEN OLIVIER NAAR BRAZILIË // 27 PROGRAMMA IZEGEM ZOMERT // 21 VLAANDEREN FEEST // 15

description

Juli - augustus 2014

Transcript of Izine 2014/04

Page 1: Izine 2014/04

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

JULI - AUGUSTUS 2014

CARMEN OLIVIER NAAR BRAZILIË // 27

PROGRAMMA IZEGEM ZOMERT // 21

VLAANDEREN FEEST // 15

Page 2: Izine 2014/04

8 // Vakantie in eigen stad.

Hoe ver je deze zomer ook op reis trekt… Een groot deel ervan zul je normaal gezien ook wel besteden in Izegem. Maar geen nood, hoor: ook in onze stad kun je de komende maanden genieten van dat lekker ontspannen zomersfeertje. We serveren je graag een handvol heel praktische tips voor een uitermate relaxte zomer-in-Izegem.

11 // Veiligheid.Geef dieven geen kans en laat je � ets labelen.

Fietsdiefstal. Het is geen spectaculair misdrijf dat breed uitgesmeerd wordt in de kranten… Maar vergis je niet: ook in Izegem verwisselen heel wat fi etsen zonder wederzijdse toestemming van eigenaar…

12 // De Bosmolens / De Mol: 6.000 man en heel veel enthousiasme.

15 // Vlaanderen Feest…En Izegem feest meer dan behoorlijk mee!

COLOFON Izine IzegemRedactieadres: Dienst Communicatie - Korenmarkt 10 - 8870 Izegem - [email protected] - http://izine.izegem.beVerantwoordelijke uitgever: Bert Maertens - Korenmarkt 10 - 8870 IzegemOntwerp: Reclamebureau Visual - Pieter Baesstraat 5 - 8870 Izegem - www.visual.beDrukkerij: Drukta - Foto’s: Frank Meurisse, Renaat Bourgeois, Patrick Henderyckx (luchtfotografi e), Stefaan Vandorpe, Piet Van Coillie, e.a.

in dit nummerJULI - AUGUSTUS 2014

08

161612

2 // Izine Izegem

Page 3: Izine 2014/04

INHOUD

20 // Vitamine V.De allereerste editie voor grootouders en hun kleinkinderen!

21 // Izegem zomert.Volledig programma.

26 // Belgian Bowl en WK-gekte in de Pekkersstad.Dubbelinterview.

Dyo Trouvilliers, running back en linebacker bij de Izegem Tribes versus Carmen Olivier, naar Brazilië voor de Rode Duivels.

33 // Onkruid gespeurd? Geen paniek en vooral blijven ademen…

Zeggen dat chemische onkruidbestrijders niet gezond zijn voor mens en milieu, is een open deur intrappen…

37 // Uit de archieven van Ten Mandere.Hondenzwepers in de Sint-Tillokerk.20

en verder4. In ’t kort. // 7. In & Oud: verjaardagsbezoekjes en ‘het feest van toen’. // 14. Het Meilief: (deels) ter beschikking van de Izegemnaren. // 17. Een drukke speelzomer in ’t verschiet. // 18. Annelies De Feyter: “Een babbel en een luisterend oor. Meer moet dat soms niet zijn.” // 20. Speelstraten. // 25. Terugblik: street soccer, panna, muziek en vooral heel veel plezier. // 28. Izegemse Gordelster op kruissnelheid. // 29. Triatlon slaat aan bij leerkrachten Prizma Campus College. // 30. Zwembadtarieven. // 31. Update wegenwerken. // 34. ’t Klikt. // 36. Een mooie aanvulling van de schoenencollectie. // 38. Agenda.

33

juli - augustus 2014 //3

Page 4: Izine 2014/04

Izegem is al sinds 2008 een officieel erkende ‘Fair Trade Gemeente’. Vanaf

2014 worden de maatstaven echter aangepast en streven we ernaar om een ‘vijf sterren Fair Trade Gemeente’ te worden. Daarvoor hebben we hulpnodig.

FT-fansWe steven ernaar om een kwart van de Izegemnaren tot fair trade-fan te maken.Je wordt fan als je jezelf registreert opwww.fairtradegemeenten.be/izegem.

FT-ambassadeursWe hopen een aantal sportclubs te strikken die zich outen als échte ambassadeursvoor fair trade. Is jouw sportclub er zo één, neem dan contact op met de FT-trekkers-groep.

FT-communicatieDeze ster omvat alle mogelijkheden die een trekkersgroep heeft om zoveel mogelijk FT-fans aan te trekken. De nieuwe website www.fairtradegemeenten.be/izegem is hiervoor hét middel.

FT-straatWe vragen dat een grote groep mensen uit één straat zich engageren om zichzelf tot FT-fans uit te roepen en zo samen een FT-straat te worden. Fair Trade reikt daarna zelf FT-straatborden en -stickers uit.

FT-bestuurBeleidsmatig blijft de stad sterk inzetten op fair trade.

Streven naar 5 sterren

Meer info is steeds verkrijgbaar bij NZ-ambtenaar Thomas Segers op 051/33.73.75

of [email protected].

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bindt de strijd aan met reuzenberenklauw. De sterke uitbreiding van deze plant is een bedreiging voor de inheemse fauna en flora. Bij aanraking veroorzaakt ze bovendien brandwonden. In Izegem groeit er vooral reuzenberenklauw op de oevers van de Mandel. De VMM zal de aangetaste zones regelmatig maaien. Over een periode van een drietal jaar zou het probleem flink ingeperkt moeten zijn.

De VMM vraagt echter de hulp van alle inwoners. Heb je zelf te maken met berenklauw en

wil je weten hoe je daar best vanaf komt? Neem dan gerust contact op met Ronny De Keer

(09/243.68.07 of [email protected]).

Weg met de berenklauw

Zoek je dagopvang voor je baby? Opvang voor je ziek kindje? Voor- en/of naschoolse opvang? Opvang tijdens schoolvakanties? Het Meldpunt Kinder- opvang kan je zeker verder helpen.

Online op www.meldpuntkinderopvang.be, per mail op [email protected] of tijdens de kantooruren op 051/33.66.44

of in de gebouwen van ’t Antwoord (Sint-Jorisstraat 60).

Op zoek naar kinder-opvang? Het MeldpuntKinderopvang kan helpen.

www.fairtradegemeenten.be/izegem

4 // Izine Izegem

Page 5: Izine 2014/04

IN ’T KORT

Het bestuur ondertekende recent een ‘gezondheidscharter’ bij minister Vandeurzen. Via dat charter engageren de stad en het OCMW zich om te werken aan de gezondheid van alle Izegemnaren. Bij de opmaak van de beleidsplannen besteden de stad en het OCMW al heel veel aandacht aan gezondheid. Maar ook de verenigingen moeten mee. Daarom: heeft jouw vereniging een activiteit die de Izegemnaren laat bewegen?

Organiseer je een initiatief rond gezonde voeding? Laat dat dan weten aan sociaal huis ’t Antwoord. Wij bieden extra ondersteuning aan jouw vereniging.Je krijgt materiaal ter beschikking om je evenement als ‘gezond initiatief’ bekend te maken en me maken mee promotie.

Meer informatie is verkrijgbaar bij sociaal huis ’t Antwoord in de Sint-Jorisstraat 60,

051/33.66.44 of [email protected]

Van 11 juli tot 15 augustus zal het stadhuis enkel in de voormiddag open zijn tussen 8.30 en 11.45 uur. De diensten bevolking en burgerlijke stand zullen ook open zijn op zaterdagvoormiddag van 9.30 tot 11.45 uur.Ook sociaal huis ’t Antwoord wijzigt de openingsuren tijdens het verlof. Tussen 15

juli en 15 augustus zal ‘t Antwoord elke voormiddag open zijn tussen 8.30 en 11.30 uur. Het Dorpshuis Emelgem zal in die periode gesloten zijn. Het dorpsrestaurant van Emelgem blijft echter de hele zomer open, behalve in het weekend en op feestdagen.

Openingsuren zomerperiode

Ondertussen is Alice Traen, project- medewerker lokale economie, aan de slag op het stadhuis. Alice werkt voltijds rond economie en geeft onder meer advies rond opstart, sociale zekerheid en vestigingswetgeving. Ze beantwoordt graag vragen rond vergunningen en taksen en gaat in op alle bemerkingen en voorstellen rond ondernemerschap in Izegem.

Je kunt Alice bereiken op 051/33.73.04 of [email protected]. Je kunt ook altijd

langsgaan op het stadhuis of vooraf een afspraak maken.

Projectmedewerkerlokale economieaan de slag

Izegem gezond !

In noodsituaties is een snelle verwittiging van de bevolking cruciaal. Maar om de bevolking te kúnnen verwittigen, moetener natuurlijk eerst een aantal kanalen beschikbaar zijn. Het federale Crisiscentrum ontwikkelt momenteel zo een gloednieuw kanaal: BE-alert. BE-alert maakt het mogelijk om de bevolking snel en duidelijk te infor-meren. En Izegem is één van de piloot- gemeenten in dit project. Naargelang de noodsituatie, kan de overheid via BE-alert een boodschap verspreiden op vier verschillende manieren:- spraakbericht op je vaste of mobiele

telefoon- SMS op je mobiele telefoon- tekstboodschap via e-mail- tekstboodschap via faxBelangrijk echter: vóórdat je deze berichten kunt ontvangen, moet je je eerst inschrijven. Dat kan in een handomdraai door te surfen

naar www.be-alert.be. Aangezien Izegem pilootstad is, kan het zijn dat je enige tijd na je registratie een test-berichtje ontvangt. Doén!

Sinds kort is er bij de stads- en OCMW-diensten een ‘Seniorengids’ beschikbaar. Dit boekje is dé wegwijzer bij uitstek voor senioren die info of een zinvolle tijdsbesteding zoeken. De gids beperkt zich niet tot wat de stad en het OCMW zoal te bieden hebben, maar schetst een zo ruim mogelijk beeld van alles wat goed is om weten. De gratis gids is onder meer verkrijgbaar op het stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord.

Nieuwe seniorengids verkrijgbaar

stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord.

BE-alert: wil je gealarmeerd worden bij een noodsituatie?

stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord.

alles wat goed is om weten. De gratis gids is onder meer verkrijgbaar op het stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord. stadhuis en bij sociaal huis ’t Antwoord.

juli - augustus 2014 //5

Page 6: Izine 2014/04

NACHTKLEDIJWOODYCYELL

RIVER WOODS

- 25%

Z O M E R

SOLD

ENSO

LDEN

HOOGZOMER

SOLD

ENOPEN TIJDENS

SOLD

ENSO

LDEN

HET VERLOF

SOLD

EN De nieuwe wintercollectie Woody is binnen

- 25%

BADMODEESPRITROXY

O’NEILL

- 20%

HERENPULLS EN HEMDEN LANGE

MOUW+ DAMESKLEDIJ

LANGE MOUW

- 50%

EN HEMDEN LANGE

+ DAMESKLEDIJ

JEUGD - KIDS

& BABY

- 50%- 40%- 20%

- 20%

RUIME KEUZE

HOOGZOMER

- 30%- 30%- 20%

- 50% - 30%

Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

3+1GRATIS

ONDERGOED

-10%

3778 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd 1 13/06/14 15:14

Page 7: Izine 2014/04

In 2014 mogen 160 Izegemnaren 85 kaarsjes uitblazen.De stad en het OCMW leveren graag een extra inspanning voor deze inwoners. Zo krijgen ze rond hun verjaardag allemaal eenuitnodiging voor een feestelijk bezoekje.

De meeste mensen vinden het fijn dat we eens langs gaan. Velen hadden

wel al eens gehoord over onze diensten, maar hebben nog nooit de stap gezet om eens langs te komen in het Dienstencentrum of het Dorps-huis”, vertelt Evelien Aneca van Dorpshuis Emelgem. “Tijdens de bezoekjes maken we voldoende tijd voor een babbel. We polsen hoe het met de mensen gaat. Welke zaken houden hen bezig? Hebben ze nog veel contacten? Dat soort dingen. Ik merkte bij de bezoeken op dat deze senioren zeer blij waren met het bezoek van onze diensten. Vaak zijn de senioren niet meer zo mobiel om zelf op stap te gaan naar activiteiten of op bezoek bij familie en vrienden. Zo brokkelen de relaties snel af en dreigt vereenzaming dekop op te steken”, meent Arnaud Montegnies, wijkwerker van de stad.

85 en in topconditie“We kozen voor de 85-jarigen omdat we dachten dat op deze leeftijd voor velen de zorgen beginnen. Maar eigenlijk verkeert deze leeftijdsgroep al bij al nog in goede conditie. Ze doen vaak nog zelf het huishouden, gaan regelmatig op stap en hebben contacten met familie, buren en kennissen”, weet Thomas Segers, deskundige Welzijn van de stad. “Maar er zijn natuurlijk ook wel 85-jarigen die geleidelijk aan meer moeilijkheden ervaren. Gelukkig bestaat er een breed aanbod van thuisdiensten, waardoor deze mensen op een comfortabele manier langer in hun eigen woning kunnen blijven.”

Een babbel met de TelefoonsterTijdens de bezoeken stellen de medewerkers van de stad en het OCMW deze specifieke

85 jaar, dat verdienteen bezoekje!

Op woensdag 7 mei werden alle 80-plussers uitgenodigd naar de Leest

voor ‘Het feest van toen’. De muzieklijst werd samengesteld door leerlingen van de vijfde en zesde leerjaren uit enkele Izegemse scholen. Zij trokken naar hun grootouders met de vraag “Aan welk liedje uit jouw jeugdjaren heb jij leuke herinneringen?” En zo werd het ontmoetingsfeest ingericht met muziek uit de jaren stilletjes: Ann Christy, Will Tura, Led Zeppelin, The Beatles…Het jeugdkoor van Bosmolens gaf de aftrap. Voor een overvolle zaal zongen ze een selectie uit de ingestuurde liedjes. Daarna

namen ‘De Krakers’ over. Het publiek genoot van deze ontmoetingsnamiddag en vroeg zelfs om er een jaarlijkse initiatief van te maken.

‘Het feest van toen’:dienstencentrum De Leest terug in de tijd

SENIOREN

diensten voor. Geven de senioren bijvoorbeeld aan dat ze meer contact wensen met andere mensen, dan kan de Telefoonster soelaas bieden. “Wekelijks belt een enthousiaste vrijwilliger mensen op die nood hebben aan een babbel. Dan wordt er wat gepraat over wat er zoal reilt en zeilt in de stad. Onze medewerkers luisteren ook aandachtig naar de mensen die opgebeld worden. Hebben ze problemen? Hoe gaat het thuis? We bieden deze dienst gratis aan vanuit De Leest. En omdat we zélf bellen, dragen wij zelf ook de kosten”, vertelt Annelies Demey, centrum-leider in Dienstencentrum De Leest.

CONTACTPERSONEN- Dienstencentrum De Leest: Annelies Demey – 051/33.76.22- Sociaal huis ’t Antwoord / Dorpshuis Emelgem:

Evelien Aneca – 051/33.66.46 - Wijkwerker: Arnaud Montegnies – 051/33.73.83- Deskundige Welzijn: Thomas Segers – 051.33.73.75

Deze initiatieven worden georganiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

In & oud // verjaardagsbezoekjes

NACHTKLEDIJWOODYCYELL

RIVER WOODS

- 25%

Z O M E R

SOLD

ENSO

LDEN

HOOGZOMER

SOLD

EN

OPEN TIJDENS

SOLD

ENSO

LDEN

HET VERLOF

SOLD

EN De nieuwe wintercollectie Woody is binnen

- 25%

BADMODEESPRITROXY

O’NEILL

- 20%

HERENPULLS EN HEMDEN LANGE

MOUW+ DAMESKLEDIJ

LANGE MOUW

- 50%

EN HEMDEN LANGE

+ DAMESKLEDIJ

JEUGD - KIDS

& BABY

- 50%- 40%- 20%

- 20%

RUIME KEUZE

HOOGZOMER

- 30%- 30%- 20%

- 50% - 30%

Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

3+1GRATIS

ONDERGOED

-10%

3778 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd 1 13/06/14 15:14

juli - augustus 2014 //7

Page 8: Izine 2014/04

Zomeren-in-Izegem

1

Pintje pakken?Hét kloppend hart van de Izegemse horeca ligt natuurlijk op de Grote Markt en de Korenmarkt. De Izegemse terrasjescultuur is wijd en zijd bekend en op een broeierige zomeravond is het stadscentrum dé place-to-be voor een toffe babbel en een frisse pint. Maar natuurlijk heb je ook elders in de stad tal van gezellige cafeetjes. Soms minder bekend, maar daarom zeker niet minder geestig.

3

…en dan weervolle gas vooruit

Voor de kleinste Izegemnaren staat ‘zomer’ zowat gelijk aan ‘vakantie’… Tijdens een vakantie moet je natuurlijk ravotten zonder weerga, en daarvoor kun je terecht op de diverse Izegemse speelpleinen. Elders in dit Izine vind je meer nieuws over de speelplein-werking, maar je vindt alle info ook terug op http://jeugd.izegem.be. Eén ding is ondertussen zeker: de animatoren staan klaar om er een fantastische zomer van te maken!

2

Even gas terug nemen…Een frisse groene neus halen? Lui een boek lezen in het parkgras? Een picknickje doen in de schaduw van het kasteel? Eén adres: provinciedomein Wallemote - Wolvenhof aan de Kokelarestraat. Oók praktisch: terwijl de oudere generaties bekomen van een zomerdag, kunnen de jongste met nooit leeglopende batterijtjes hun energie kwijt op het speelplein in het park.

Hoe ver je deze zomer ook op reis trekt… een groot deel ervan zul je normaal gezien ook wel besteden in Izegem. Maar geen nood, hoor: ook in onze stad kun je de komende maanden genieten van dat lekker ontspannen zomersfeertje. Hieronder al een handvol heel praktische tips voor een uitermate relaxte zomer-in-Izegem.

Izegem // vakantie in eigen stad

8 // Izine Izegem

Page 9: Izine 2014/04

Zomeren-in-Izegem

4

Frisse duik!Als er één plek is in de Pekkersstad waar de ‘zomersfeer’ haast tastbaar is, dan zal dat toch wel het openluchtzwembad zijn. Het bad is 50 meter lang en uitgerust met heel wat randapparatuur: springplanken, glijbanen, waterspuiters, enzovoort. Ravotten in het water of in alle rust baantjes trekken, het kan allebei. Kijk gewoon even op de kalender en het tijdschema dat je weervindt op www.sportkrekel.be. Bekomen van al die nattigheid kun je op de zonnige ligweide, en achteraf kun je nog nagenieten op het terras van Sportkaffee de Krekel.

6

Of je kunt natuurlijk……wat opsteken in de stedelijke musea; naar de bib om een spannende thriller, een ontspannende DVD of gewoon een ultra-chille zomersoundtrack; uitvissen of de Izegemse handelaars net dát item verkopen dat nog mankeert in jouw schoenen- of kleerkast; de stad anders leren kennen via één van de uitgestippelde wandelingen; de voeten onder tafel steken in een uitgelezen restaurant; een activiteit meepikken in dienstencentrum De Leest; op zaterdagvoormiddag gezellig flaneren langs kraampjes van de markt… Enfin, je snapt het al: vervelen hoef je je eigenlijk echt niet te doen.

5

“Jullie zijn ook nóóit thuis!”Muziek in alle soorten en kleuren, cultuur met een grote én met een kleine ‘c’, sport-evenementen, manifestaties, begeleide wandelingen… De Pekkersstad heeft zijn naam echt niet gestolen. Elders in dit Izine lichten we al tipjes van sluiers op. Eneen overzicht van de activiteiten vind je op www.uitinizegem.be en in de agendavanaf p. 38.

Vanaf deze zomer zijn jullie allemaal welkom op het gloednieuwe speelplein in Emelgem.De voltallige jeugddienst heeft er alvast heel veel zin in!

Izegem // vakantie in eigen stad

VAKANTIE

juli - augustus 2014 //9

Page 10: Izine 2014/04

Korenmarkt 14 - 8870 Izegem - 051/301986OPTIEK - ZONNEBRILLEN - LENZENLAPPERRE HOORTOESTELLEN - GRATIS OOGTEST EN GEHOORTEST

VA N D E Z E B O NBIJ AFGIFTE

Foto

grafi

e: B

uyck

& D

ousy

3779-Optiek Exclusief-advert A4.indd 1 13/06/14 10:27

Page 11: Izine 2014/04

SOCIAAL

Veiligheid // laat je � ets gratis labellen

Geef dieven geen kans

Fietsdiefstal. Het is geen spectaculair misdrijf dat breed uit-gesmeerd wordt in de kranten… Maar vergis je niet: ook in Izegem verwisselen heel wat fi etsen zonder wederzijdse toestemming van eigenaar. En voor de gedupeerde is dat dan op zijn zachtst gezegd érg irritant. Je kunt je echter beschermen tegen fi ets-diefstal door je fi ets gratis te laten labelen.

Maandelijks worden er in Izegem gemiddeld 13 gevallen van fietsdiefstal

aangegeven bij de politie. Het werkelijke aantal ligt natuurlijk veel hoger, omdat er heel dikwijls geen aangifte gebeurt. September is trouwens traditioneel de gevaarlijkste maand om je fiets kwijt te raken.

Wat kun je doen tegen fietsdiefstal?- Stal je fiets in de voorziene fietsenstallingen.

Daar staan fietsen altijd het veiligst.- Sluit je fiets altijd. En gebruik bij voorkeur

2 verschillende sloten.- Bevestig je slot rond het kader én rond

een vast object. Opgelet: bevestiging aan verkeersborden mag niet.

- Laat je fiets gratis labelen met je rijksregisternummer.

- Noteer een goede beschrijving van je fiets.

Als je fiets toch gestolen wordt, kun je dan een goede omschrijving bezorgen tijdens je aangifte.

Voordelen van een gelabelde fiets:- Minder aantrekkelijk voor fietsdieven die

handelen in gestolen fietsen.- Teruggevonden fietsen kunnen aan de

rechtmatige eigenaar terugbezorgd worden.- Tijdens patrouilles en fietscontroles kan

de politie onmiddellijk nagaan of de fiets al dan niet gestolen is.

Waar kan je je fiets gratis laten labelen in Izegem?- Fietsenhandelaars: Vanmarcke N.

(Vlietmanstraat 64), Cosini Bikes (Hondsmertjesstraat 6), Velo’s Johan (Meensesteenweg 323).

- Politiepost Izegem, Dirk Martenslaan 5.

- Door de preventiedienst van de PZ Riho tijdens fietscontroles in scholen.

Als je fiets gelabeld wordt, krijgt hij een uniek merkteken mee. Een soort van ‘nummerplaat’. Tot nu toe werden er in Izegem al zo’n 3000 fietsen gelabeld.

WAT ALS JE FIETS TOCH GESTOLEN WERD?- Doe steeds aangifte bij de politie in de politiepost

of via www.police-on-web.be- Kijk geregeld op www.gevondenfi etsen.be Daar vind je een overzichtje van de fi etsen die

teruggevonden werden.

Overzicht fietsdiefstallen in Izegem.

2009 2010 2011 2012 2013 2014

jan. 7 10 4 8 12 6

feb. 18 13 6 7 11 10

maa. 13 15 9 15 13 4

apr. 20 7 20 8 16 7

mei 12 17 12 12 11 5

juni 21 14 11 9 19

juli 14 28 3 13 11

aug. 20 17 9 13 20

sep. 22 25 20 20 20

okt. 17 11 15 10 10

nov. 12 8 10 8 10

dec. 12 7 5 5 9

totaal 188 172 124 128 162 32

Korenmarkt 14 - 8870 Izegem - 051/301986OPTIEK - ZONNEBRILLEN - LENZENLAPPERRE HOORTOESTELLEN - GRATIS OOGTEST EN GEHOORTEST

VA N D E Z E B O NBIJ AFGIFTE

Foto

grafi

e: B

uyck

& D

ousy

3779-Optiek Exclusief-advert A4.indd 1 13/06/14 10:27

juli - augustus 2014 //11

Page 12: Izine 2014/04

Splinternieuw logo

Het Buurtcomité lanceerde onlangs een logowedstrijd. Er liepen een twintigtal ontwerpen binnen, maar Isabelle Loris uit Halle scoorde het best. Het logo is een combinatie van een boom en een molen en zal in de toekomst intensief gebruikt worden door het comité.

Het Buurtcomité: gegroeid vanuit de basis

Het Buurtcomité, dat uit een twintigtal mensen bestaat, is het kloppend hart van de Bosmolens. “Het comité is echt ontstaan vanuit de basis. Zonder tussenkomst van één of ander wijkontwikkelingsplan”, weet ondervoorzitter Wouter Vander Stricht. Ondertussen zijn we alweer drie jaar verder en is het Buurtcomité een vaste waarde geworden. “We willen eerst en vooral een aanspreekpunt zijn voor de bewoners. Een brug tussen de Bosmolens en het stads-bestuur”, zegt voorzitter Sandra Verbrugghe. “Maar we hebben ook een belangrijke sociale functie. We willen de Bosmolenaars bij elkaar brengen. Jong en oud, de Bosmolens en de Mol – hoe meer de mensen elkaar leren kennen, hoe beter!”

Dat het Comité geen dode letter is, getuigt de activiteitenlijst van de voorbije jaren. “We hebben de hele buurt al afgestapt met onder meer een rolstoel en een kinderwagen. Alle mankementen komen in een groen-boek, dat we dan gaan overhandigen aan het stadsbestuur”, vertelt bestuurslid Bart Dewitte. “Verder hebben we al een infoavond rond inbraakpreventie georganiseerd, er zijn bewonersvergaderingen, we hebben een knelpuntenwandeling op het getouw gezet, we hebben de jaarlijkse rommel-markt en buurtreceptie, enzovoort..”

Een deel van het Buurtcomité: v.l.n.r. Wilfried Desloover, Wouter Vander Stricht, Bart Dewitte, Sophie Vandenbunder, Sandra Verbrugghe, Eddy Bral.

De Bosmolens / De Mol:6.000 man en heel veel enthousiasme Izegem is meer dan ‘Izegem’ alleen. De stad bestaat uit een bonte verzameling van buurten, wijken en deelgemeenten, die allemaal een eigen gezicht hebben. In deze en volgende edities van Izine richten we de schijnwerpers op een aantal van die Izegemse deelgebieden. En op wat er zoal in die gebieden gebeurt op het vlak van wijkwerking, evenementen, enzovoort. De Bosmolens en de Mol, dat is heel de zone ten zuiden van de Rijksweg die goed is voor een 6000 inwoners, mogen de spits afbijten.

Alle bewoners van de Bosmolens en de Mol zijn welkom op de buurtreceptie die op 29 juni tussen 11 en 15 uur plaatsvindt op domein Wallemote. Geïnteresseerd om zelf mee te werken met het comité? Neem dan zeker een kijkje op www.wijkbosmolens.be of www.facebook.com/bosmolens.

12 // Izine Izegem

Page 13: Izine 2014/04

SOCIAAL

Feestcomiteit Bosmolens: 127 jaar ambiance

Wie Bosmolens zegt, zegt ook Bosmolens Ommegang. Of eigenlijk: ‘Bus-ommehang’. Vier zomerse dagen per jaar wordt het Ter Beursplein het toneel voor een volksfeest pur sang. “En dat al 127 jaar lang”, weet Eddy Bral, voorzitter van Feestcomiteit Bosmolens, niet zonder enige trots. “Een aantal zaken maken ons evenement uniek. Ten eerste is alles gratis. Vier dagen lang. Ten tweede zijn wij, samen met De Panne, de enige organisatie die drie dagen na elkaar een wielerkoers op het programma heeft. En

Verknocht aan de Mol!

Andy Deneir en Malika Bakhouche hebben hun hart verloren aan de Bosmolens en de Mol. “Ikzelf ben geboren en getogen op De Mol. Malika op de Bosmolens. We hebben elkaar leren kennen in de Chiro van de Bosmolens, en van het één kwam het ander”, vertelt Andy. “Na ons huwelijk hebben we twee jaar op de Bosmolens gewoond. In 1999 zijn we weer definitief verhuisd naar de Molstraat en ondertussen is ons gezinnetje al uitgebreid met Emiel en Elise.” “Toen we op zoek waren naar een nieuwe woning, hebben we écht gezocht in de zone ten zuiden van de Rijksweg”, gaat Malika verder. “We zijn het hier gewoon en ’t is hier goed wonen. Er zijn tal van winkels dichtbij, ’t is hier rustig maar er is toch een vlotte ontsluiting, er is een wijkcomiteetje dat onder meer een buurtkrantje maakt en activiteiten organiseert, enzovoort. ’t Is geestig op de Mol, en we zijn niet van plan om hier nog te vertrekken!”

Bosmolens Ommegang vindt dit jaar plaats van 25 tot en met 28 juli, een overzicht van het

programma vind je in de agenda achteraan in dit magazine. Alle details lees je na op www.feestcomiteitbosmolens.be.

ten derde mikken wij letterlijk op álle buurt-bewoners. Zowel jong als oud zijn welkom, en in vier dagen tijd brengen we een heel breed muzikaal spectrum op ons podium.”

Dat die formule aanslaat, mag duidelijk zijn. Tijdens Bosmolens Ommegang kun je jaar na jaar over de koppen lopen. “Dit evenement wordt gedragen door de hele buurt. Het is enkel dankzij de goede wil van de Bos-molenaars, dat het Feestcomiteit al 127 jaar lang een spetterend feest kan organiseren.”

Kerktorenworp

Andy Deneir en Malika Bakhouche en hun kinderen Emiel en Elise voelen zich thuis in De Mol.

juli - augustus 2014 //13

Page 14: Izine 2014/04

Het Meilief: (deels) ter beschikking van de IzegemnarenWie in het stadscentrum komt, kan er moeilijk naast kijken: de hoek van de Korenmarkt en de Melk-marktstraat heeft een gigantische facelift ondergaan. Het nieuwe pand op de hoek kreeg de passen-de naam ‘het Meilief’ mee, en een groot deel van de gelijkvloerse verdieping is ondertussen in gebruik genomen door de stad.

Het Meilief is een schoolvoorbeeld van een PPS-project, kort voor ‘publiek-

private samenwerking’. Samengevat komt het erop neer dat een deel van een PPS-pand bestemd is voor de private sector, terwijl een ander deel in handen komt van het openbaar bestuur. Voor het Meilief gaat dat dan over een ruime zaal op de gelijkvloerse verdieping. “De zaal heeft een L-vorm en kan op verschillende manieren ingedeeld worden”, weet Elisabeth Wiels, stafmedewerker bij het stadsbestuur. “We kunnen er drie aparte vergaderzalen van maken, of twee ruimere, of één grote conferentiezaal. De ruimte werd uitgerust met een vaste bar en de parketvloer geeft ze een zeker cachet mee. Op termijn zal het Meilief onderdak bieden aan de maandelijkse zittingen van de gemeenteraad. Er zullen natuurlijk ook allerlei ontvangsten en plechtigheden kunnen plaats-vinden. En er is een vaste tentoonstellings-ruimte voorzien. Maar eerst zullen een aantal stadsdiensten de zaal betrekken tijdens de verbouwingen van het stadhuis. Dat zal duren van januari tot de zomer van 2015.”

Het Meilief?!Huize Pax Intrantibus, ofwel het oude stadhuis, werd in de negentiende eeuw gebouwd voor wijnhandelaar Camiel Ameye. Ameye was echter ook een goede vriend van de Roeselaarse componist Peter Benoit. Op de huidige parking van het stadhuis, die helemaal ingesloten zit in het bouwproject, stond vroeger een zaaltje. En in dat zaaltje organiseerde Ameye op het eind van de negentiende eeuw de première van het stuk ‘Het Meilief’, met tekst van Izegemnaar Julius Demeester en muziek van Peter Benoit.

Die première was schijnbaar een grote happening. Mensen kwamen zelfs vanuit Parijs met de trein om Het Meilief te kunnen bijwonen. De stad bruiste van het leven en de kranten stonden er vol van.

Google Maps weet nog perfect hoe de hoek op de Korenmarkt en de Melkmarktstraat eruit zag voor de bouwwerken.

Op de werf // nieuw pand op hoek van de Korenmarkt

© Google Maps

14 // Izine Izegem

Page 15: Izine 2014/04

Vlaanderen Feest… En Izegem feest meer dan behoorlijk mee! Een béétje Izegemnaar weet het natuurlijk al lang: op 11 juli feest heel Vlaanderen, maar in de Pekkers-stad steken we altijd nog een tandje bij. Het 11 juli-comité heeft dit jaar weer heel wat activiteiten op het programma staan, waarmee men zoveel mogelijk Izegemnaren op de wenken wil bedienen. Hieronder een beknopt overzichtje.

…En verder natuurlijkEucharistievieringOp zondag 6 juli om 10 uur, in de Emelgemse Sint-Pieterskerk.

Volksfeest!De kers op de 11 juli-taart is het volksfeest op de Grote Markt. Op 11 juli gaan we om16.30 uur al van start met de animatie: spring- kasteel en schminkstand, cartoonist Hanz, straattheater met de 3-meter-hoge robot en de Rondreizende Tovenaar… en natúúrlijk de (hopelijk) zonnige terrasjes van de markt.

Om 19.30 uur gaat ‘Vlaanderen Zingt’ van start. Ben je zelf ook zo iemand die zelden of nooit zingt? Wel: op 11 juli zul je merken dat dat eigenlijk vanzelf gaat. Samen met de andere toeschouwers zing je populaire liedjes die tot het collectief geheugen behoren. Je hoeft daarbij echt niet te mikken om elke noot precies juist hebben, want ’t is de sfeer die telt. De avond bestaat eigenlijk uit twee delen: eerst is er een hoogst meezingbaar optreden van Karree Konfituur… En daarna gaat de eigenlijke meezinghappening van start, met Mannen-koor de Kerels op het podium.

Tentoonstelling‘peloton-jargon’Weet je wanneer een wielrenner ‘helemaal choco’ zit? Of wanneer hij in ‘de zep rijdt’? Wel – de tentoonstelling ‘Peloton-jargon’ legt dat en nog véél meer kristalhelder uit. Izegemnaar Brecht Dutillieux werkt in het Wielermuseum in Roeselare en heeft de tentoonstelling samengesteld. “Tijdens wieleruitzendingen op radio en tv vliegen de specifieke wielertermen en sappige uitspraken je om de oren. Maar: wat betekenen ze? Wat is hun oorsprong?”, zegt hij. “Deze ludieke expo wil de bezoekers voor eens en voor altijd duidelijkheid verschaffen

over de betekenis van deze veel gebruikte uitdrukkingen als ‘tussen zijn kader hangen’, ‘chasse patate’ of ‘waaiervorming’.” De tentoonstelling is van 23 juni tot 25 juli te bewonderen in de Openbare Bibliotheek.

Op donderdag 10 juli, om 19.30 uur, geeft Brecht ook een voordracht over het ontstaan van ‘de koers’ in Vlaanderen, en de volks-culturele relevantie daarvan.Hij legt ook de link met het wielrennen in Izegem. Plaats van de afspraak is de bibliotheek.

Hobby’s!Interclub-kampioenschap manillenDit jaar al voor de 22ste keer. Alle Izegemse kaartersclubs kunnen deelnemen en de inrichters voorzien een gezonde prijzenpot. Op zaterdag 5 juli, vanaf 14 uur in ’t soK in Kachtem.PetanquetornooiVoor zowel clubs als individuelen. We spelen meli melo. Op vrijdag 11 juli, vanaf 14 uur aan het petanqueveld in de Reperstraat.VinkenzettingOp vrijdag 11 juli, inschrijving vanaf 7.15 uur in Café Sportief.

FEEST

Brecht Dutillieux

juli - augustus 2014 //15

Page 16: Izine 2014/04

Onze 2500 medewerkers helpen 18.000 gezinnen.

Extra huishoudhulp en dat zonder extra kosten!

GreenHouse is de grootste dienstencheques-

onderneming van Vlaanderen. 2500 vaste

personeelsleden zetten zich dagelijks in om hun

klanten bij te staan in het huishouden.

18.000 gezinnen doen beroep op GreenHouse

voor de wekelijkse schoonmaak of voor andere

hulp in het huishouden (wassen en strijken,

koken, boodschappen).

Ook in Izegem hebben we een kantoor met

uitstekende medewerkers die graag bij jullie thuis komen

poetsen.

Zoek je een huishoudhulp die snel bij jou kan

beginnen? Contacteer Katrien of An.

Samen vinden we de ideale oplossing.

Wil je bij ons komen werken? Maak dan kennis

met onze prima voorwaarden: een vast arbeidscontract

bij een stabiel en gezond bedrijf, respectvolle sfeer in

een familiaal geleid bedrijf, stipte administratie en

correcte uitbetaling.

Bel gratis 0800/120 30 discretie verzekerd.

Baronstraat 114 Bus 58870 Izegem

Tel. 051/30 82 [email protected]

[email protected]

GreenHouse Izegem

greenhouse dienstencheques

Bel gratis: 0800 / 120 30 • www.greenhouse-vlaanderen.be

Bel gratis 0800/120 30 discretie verzekerd.

greenhouse dienstencheques

“Katrien en An geven je graag meer uitleg over werken met dienstencheques”

Katrien VankeirsbilckKantoorhouder

An MestiaenDossierbeheerder

GH Izegem Izine 2.indd 1 29-01-14 13:23

Page 17: Izine 2014/04

JEUGD

Over ‘het zwaard met magischekrachten’ en meer

Voor de Jeugddienst belooft het druk te worden deze zomer! De kinderen en de jongeren kunnen kiezen tussen de Speelpleinwerking, PLAYmobiel, Babbeloe, Tienerwerking of Chillegem.

Ward, waarom kom je zo graag naar de speelpleinwerking? Ward: “Het is er erg tof. Het liefst zit ik op het skatepark of bouw ik een kamp met mijn vrienden Joey en Kenji. Het is alleen jammer dat we op het einde van de dag ons kamp ook altijd weer moeten afbreken...”

Iedere dag kun je kiezen tussen verschillende activiteiten die de animatoren hebben voorbereid.Welke vind je de leukste? Ward: “Vooral de waterspelletjes en de grote themaspelen op vrijdagnamiddag. In de paasvakantie was er een spel over Hercules. Ik mocht het zwaard met de magische krachten toen mee naar huis nemen en ik heb het nog steeds!”

Wat vind je van de animatoren?Ward: “De animatoren doen het erg goed,

ze organiseren leuke spelletjes en ze zorgen ook voor mij als er een probleem is. Als ik in de na-opvang blijf, luister ik soms de vergadering van de animatoren af… Omdat ik nieuwsgierig ben wat we de volgende dag zullen doen!”

En wat vindt de mama van de speelpleinwerking? Ward: “Als de kinderen terug thuis zijn na een dagje speelpleinwerking, doet het deugd om te horen dat ze zich goed hebben geamuseerd. Ook een dikke chapeau voor de animatoren. Ze zetten zich enorm in en ze zijn erg verantwoordelijk over de kinderen.”

Ward komt deze zomer terug naar de speelpleinwerking in het JOC. Maar de kinderen kunnen nu ook kiezen voor de nieuwe speelpleinwerking in Emelgem!

De speelpleinwerking // een drukke speelzomer in ’t verschiet

Mama Cindy trok vroeger zelf al naar de speelpleinwerking in de Bosmolens. Haar kinderen Ward, Anna-Luchia en Estelle zijn nu vaste klanten op de werking in het JOC. Ward was 4 jaar toen hij voor de eerste keer kwam en sindsdien zien we hem elke paas- en zomervakantie. Deze zomer wordt hij 10 jaar en dat zal ook op de speelpleinwerking worden gevierd!

Week 2vanmaandag 7 julit.e.m.vrijdag 11 juli

Week 1vandinsdag 1 julit.e.m.vrijdag 4 juli

Week 4vanmaandag 25 augustust.e.m.donderdag 28 augustus

Week 3vanmaandag 18 augustust.e.m.vrijdag 22 augustus

BabbeloeBabbeloe is een kleine vakantiewerking op maat van kinderen met een beperking. De werking richt zich op kinderen van 5 tot en met 14 jaar. Ook hun broer(s) en/of zus(sen) zijn welkom! Babbeloe vindt plaats op de volgende momenten:

Telkens van 9 tot 16 uur, met vooropvang vanaf 8 uur en na-opvang tot 17 uur.

Onze 2500 medewerkers helpen 18.000 gezinnen.

Extra huishoudhulp en dat zonder extra kosten!

GreenHouse is de grootste dienstencheques-

onderneming van Vlaanderen. 2500 vaste

personeelsleden zetten zich dagelijks in om hun

klanten bij te staan in het huishouden.

18.000 gezinnen doen beroep op GreenHouse

voor de wekelijkse schoonmaak of voor andere

hulp in het huishouden (wassen en strijken,

koken, boodschappen).

Ook in Izegem hebben we een kantoor met

uitstekende medewerkers die graag bij jullie thuis komen

poetsen.

Zoek je een huishoudhulp die snel bij jou kan

beginnen? Contacteer Katrien of An.

Samen vinden we de ideale oplossing.

Wil je bij ons komen werken? Maak dan kennis

met onze prima voorwaarden: een vast arbeidscontract

bij een stabiel en gezond bedrijf, respectvolle sfeer in

een familiaal geleid bedrijf, stipte administratie en

correcte uitbetaling.

Bel gratis 0800/120 30 discretie verzekerd.

Baronstraat 114 Bus 58870 Izegem

Tel. 051/30 82 [email protected]

[email protected]

GreenHouse Izegem

greenhouse dienstencheques

Bel gratis: 0800 / 120 30 • www.greenhouse-vlaanderen.be

“Katrien en An geven je graag meer uitleg over werken met dienstencheques”

Katrien VankeirsbilckKantoorhouder

An MestiaenDossierbeheerder

GH Izegem Izine 2.indd 1 29-01-14 13:23

Voor meer informatie over Babbeloe of de Speelpleinwerking kun je terecht bij de Jeugddienst op [email protected] of 051/30.85.06. Je vindt de jeugddienst ook online op http://jeugd.izegem.be.

juli - augustus 2014 //17

Page 18: Izine 2014/04

Ondertussen is Annelies De Feyter een vaste waarde geworden binnen de stadsdiensten. Ze spendeert het grootste deel van haar tijd op ontmoetingsplaatsen doorheen de hele stad. Maar wat doet ze nu precies en waarvoor kan je bij haar terecht? “Ik ben aan de slag als jeugdwelzijnswerker. Dat betekent veel buiten werken en weinig achter mijn bureau zitten”, zegt ze. “Ik zoek kinderen, tieners en jongeren op en babbel met hen, eigenlijk over alles wat hen bezig houdt. En die babbels blijven niet oppervlakkig. Op den duur praten de gasten ook over wat ze meemaken op school, of thuis. Dan bied ik een luisterend oor of ik zoek samen met hen naar oplossingen.”

Annelies De Feyter // jeugdwelzijnswerker

Jij hebt dus geen klassieke ‘nine-to-five’- job?Annelies: “Absoluut niet. Als je met kinderen en jongeren werkt, moet je er zijn op de momenten dat zij er ook zijn. Buiten de schooluren dus, veel ’s avonds en in het weekend. Ook de woensdagnamiddagen zijn heel belangrijk. Als je op de jeugd afstapt, vang je heel wat op. Wat interesseert hen? Wat houdt hen bezig? Op die manier ontdek je gauw wat goed loopt in Izegem, maar ook wat beter kan. We hebben bijvoorbeeld een ruim vrijetijdsaanbod, maar niet alle kinderen en jongeren voelen zich daardoor aangesproken. Als jeugdwelzijnswerker tracht ik dan een alternatief te vinden dat ook dié gasten aantrekkelijk vinden.”

Zoals de jeugdwerking op het speelplein van de wijk Bosmolens?Annelies: “De jeugdwerking ‘Chillegem’ is inderdaad gegroeid vanuit de grote vraag van tieners. Het hele project is begonnen met de vraag naar een schuilplaats op het speelplein. Veel jongeren brachten daar

namelijk een groot deel van hun vrije tijd door, en dat in weer en wind. We hebben het dan op een akkoord gegooid: de stad zou een schuilplaats bezorgen, maar enkel als de jongeren zelf mee de handen uit de mouwen zouden steken. De stedelijke technische dienst en de lokale jongeren hebben dan inderdaad samen een afdak gebouwd. Door dit proces leerde ik heel wat andere jongeren kennen, die vroegen of er opnieuw een tienerwerking opgestart kon worden. En zo is ‘Chillegem’ ontstaan.”

Waarin verschilt Chillegem dan van een jeugdbeweging zoals bijvoorbeeld de Chiro of de Scouts?Annelies: “Net zoals bij een klassieke jeugdbeweging, ben je ook in Chillegem wekelijks welkom in de werking. Het grootste verschil is echter dat Chillegem nóg meer op maat van de jongeren wordt gemaakt. Het is echt een werking voor en door jongeren. Ze hebben zelf de naam bedacht, wisselen elkaar af als barman, kiezen zelf de activiteiten, enzovoort.

Er zijn bij Chillegem wellicht minder afspraken en regels dan in een jeugdbeweging. De jongeren komen en gaan wanneer ze willen. En als ze eerder een gezellige babbel willen in plaats van een spel, dan kan dat. De werking is dus zeer vrijblijvend. En we vragen ook geen lidgeld.”

Hoe is Chillegem precies georganiseerd?Annelies: “Een aantal jongeren vormen een kerngroep. Zij nemen wat meer verantwoordelijkheid dan de gewone leden en dragen de werking mee. De kerngroep komt regelmatig samen om activiteiten te organiseren, het budget te bespreken, voorstellen van leden te sprokkelen, enzovoort.”

Hoe zit het precies met het luik ‘welzijn’? Annelies: “Als jeugdwelzijnswerker probeer ik de jeugd niet enkel tegemoet te komen in de vrije tijd, maar ik ben ook een vertrouwens-persoon. Wie iets kwijt wil, kan bij mij een

Een babbel en een luisterend oor. Meer moet dat soms niet zijn.

18 // Izine Izegem

Page 19: Izine 2014/04

luisterend oor vinden. Wie met een vraag zit of met een probleem worstelt, zal ik trachten verder te helpen of in contact brengen met de juiste organisaties. Het welzijnsluik zet zich ook verder op

Een babbel en een luisterend oor. Meer moet dat soms niet zijn.

JEUGD

Wat vind je leuk aan vrijwilliger zijn in Chillegem?Seppe: “Het is gewoon een heel verrijkende bezigheid. Je leert anders omgaan met mensen. Het is altijd tof als je de jongeren ziet terugkomen met een lach op hun gezicht. En het is nog toffer als je hen ook weer naar huis ziet gaan met die lach. Ik word er ook zelf blijer van als ik anderen zie genieten, als ik gewoon meedoe met een babbel.”

Seppe Vansteenkiste is vrijwilliger bij Chillegem.Maar het is ongetwijfeld niet allemaal rozengeur en maneschijn? Seppe: “Soms is het inderdaad moeilijk om bepaalde problemen op te lossen. Als er bijvoorbeeld ‘ns een ruzie uitbreekt, proberen we die natuurlijk zo snel mogelijk op te lossen. Maar soms loopt dat niet van een leien dakje, en dat blijft dan wel door mijn hoofd spoken.”

gebied van beleid. Izegem is één van de53 gemeentes die voor de lopende beleids-periode extra middelen krijgen om in het jeugdwerk rekening te houden met kwetsbare kinderen en jongeren.

OOK ZIN OM MEE TE DOEN? Neem dan contact op met Annelies via Facebook (‘Annelies van de jeugddienst’) of stuur een mailtje naar

[email protected]

Bijvoorbeeld nieuwkomers en mensen in armoede. Hun stem wordt dikwijls niet gehoord. Via jeugdwerk kunnen we die stem luider maken en ons beleid verbeteren waar nodig.”

juli - augustus 2014 //19

Page 20: Izine 2014/04

Woon je in een straat waar:- Er vrijwel uitsluitend woningen gelegen zijn?- De snelheidslimiet 50km/u is?- De Lijn niet passeert?…dan kan je een aanvraag indienen om in de vakantieperiode een speelstraat in te richten.

Bij zo’n speelstraat wordt de openbare weg over de hele breedte afgesloten voor het verkeer, zodat kinderen en jongeren ongehinderd op straat kunnen spelen. Een speelstraat is niet alleen voor de kinderen leuk, ook de volwassenen genieten mee. En het contact tussen de buren wordt intenser.

Ik wil een speelstraat organiseren. Wat nu?01.Ik doe een aanvraag bij de jeugddienst of de dienst mobiliteit.

02.Mijn aanvraag is goedgekeurd. Wat nu?- Ik zoek 3 buren die meter of peter willen

worden van de speelstraat.- Via een bewonersenquête onderzoek ik of 3/4 van de straat akkoord is om een

speelstraat te organiseren.

03.¾ van de straat is akkoord. Wat nu?Ten laatste een maand op voorhand stuur ik het ingevulde aanvraagformulier op naar [email protected]. Als de aanvraag in orde is en er doen zich geen verdere problemen voor, keurt het College van Burgemeester en Schepenen de aanvraag goed… En mag je de speelstraat organiseren!

Wil je gebruik maken van een speelkoffer? Reserveer die dan bij de jeugddienst.

Wil je in de vakantie lekker onbezorgd op straat spelen? Dat kan!

Meer info kun je verkrijgen bij mobiliteits-

ambtenaar Siska Vanhooren: 051/33.73.29

[email protected] of Liesbeth Theuninck van de

jeugddienst: 051/30.85.06 [email protected]

De allereerste editie van Vitamine V, voor grootouders en hun kleinkinderen!

Wat? Een leuke namiddag vol beweging en ijsjes

Wanneer? Donderdag 17 juli van 14 tot 16 uur

Waar? Dienstencentrum De Leest, Sint-Jorisstraat 62

Kostprijs? 3 euro per persoon of 1,50 euro met vrijetijdspas

Inschrijven? Inschrijving en betaling ten laatste op dinsdag 15 juli.Dat kan aan de balie van De Leest of telefonisch via 051/33.76.10.

20 // Izine Izegem

Page 21: Izine 2014/04

DO. 21.08.2014 DE LEEST - 15:00: SENIORENVOORSTELLING met Luc Caals, Jo Vally en Jennifer

KORENMARKT - 16:00: FILM - Ernest & Celestine - 20:30: CONCERT - Leo XIII at the movies - 21:30: FILM - The boat that rocked

VR. 22.08.2014 GROTE MARKT - VANAF 20:00: SCHLAGERFESTIVAL: 20:00: Michael Lanzo 20:30: Golden Bis Band met Yves Segers, Mayke Vanes, Paul Severs, Jennifer, Gary Hagger, Laura Lynn en Sandra Kim

KORENMARKT - VANAF 20:00: ROCKPODIUM: 20:00: The Glücks - 21:15: Yawns - 22:30: De Staat

MELKMARKT - VANAF 16:00: MILLER’S MOULIN ROUGE SHOW * Ieder halfuur nieuwe show tussen 16:00 en 22:00 - CURIOSA SHOW: doorlopend van 16:00 tot 22:00

ZA. 23.08.2014 GROTE MARKT - VANAF 14:00: IZEGEM DANST - VANAF 20:00: DANCEPODIUM: 20:00: Leki - 22:00: Milk Inc. Live - 23:45: No DJ! feat. Peter Van de Veire

KORENMARKT - VANAF 19:00: NOORD-ZUIDPODIUM: 19:00: Contrabanda feat. John Snauwaert 20:30: Doble Impacto 22:30: Tribute to The Buena Vista Social Club

MELKMARKT - VANAF 16:00: MILLER’S MOULIN ROUGE SHOW * Ieder halfuur nieuwe show tussen 16:00 en 22:00 - CURIOSA SHOW: doorlopend van 16:00 tot 22:00

ZO. 24.08.2014 GROTE MARKT - SNEUKELSTADSWANDELING een organisatie van de Stedelijke Sportraad.

‘14

GRATIS STADSFESTIVAL

* Kaarten, 2 euro, te koop in Cultuurhuis De Leest, vanaf 10 juni.

Page 22: Izine 2014/04

‘14

GRATIS STADSFESTIVAL

DO. 21.08.2014DE LEEST

SENIOREN-VOORSTELLINGKaarten te koop in de leest aan 5 euro (drankje inbegrepen).

15:00LUC CAALS - JO VALLY - JENNIFER

LUC CAALS // www.luccaals.be

Luc Caals hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen. Hij is een Vlaams acteur, komiek en presentator. Hij speelde bij het Echt Antwaarps Theater en had gastrollen bij Lili en Marleen, Bompa, Chez Bompa Lawijt en Kabouter Plop.

JO VALLY // www.jo-vally.be

In de jaren ’70 zette Jo Vally zijn eerste bescheiden stappen in de muziekwereld, maar pas dankzij ‘Tien om te zien’ werd hij echt gelanceerd. Dankzij de recente populariteit van het schlagergenre, is ook Jo Vally anno 2014 weer ‘hot’.

JENNIFERJennifer Berton uit Roeselare werkt geleidelijk aan haar carrière als zangeres. In februari kwam haar eerste eigen single uit. Haar grote ambitie is het te maken als zangeres.

DO. 21.08.2014KORENMARKT

FILMIn samenwerking met de bib en de provincie presenteert Izegem Zomert: ‘cinebib’. Een leuke dag met veel film. Eten kan je ’s avonds aan de lekkere wereldkeukenstandjes.

16:00ERNEST EN CELESTINEIn de alledaagse wereld van de beren is vriendschap sluiten met een muis een groot taboe. Desalniettemin biedt de grote marginale beer Ernest, tevens clown en muzikant, onderdak aan de kleine Célestine, een muis…GENRE: Animatiefi lm - DUUR: 1:28

20:30LEO XIII AT THE MOVIESKoninklijke Harmonie Leo XIII speelt haar programma ‘At the movies’: gekende filmmuziek met op de achtergrond fragmenten uit de respectievelijke films. Een greep uit het aanbod: Titanic, War of the Worlds, Slumdog Millionaire, Pirates of the Caribbean, Skyfall, Notting Hill en ga zo maar door…GENRE: Harmonie - www.leo13.be

21:30THE BOAT THAT ROCKED In 1966 was er op de BBC slechts 2 uur per week rock ’n roll-muziek te horen. Een groep DJ’s bracht daar verandering in. Met Radio Rock slingerden zij vanaf een piratenschip in de Noordzee 24 uur per dag, 7 dagen per week rock ’n’ roll en popmuziek de ether in. De zender bracht een muzikale revolutie teweeg en de DJ’s groeiden uit tot ongekende helden en sekssymbolen. Vanaf het moment dat de regering alles op alles zette om dit ‘verderfelijke station’ uit de ether te halen, groeide hun populariteit uit tot ongekende hoogte.GENRE: Komedie, Muziek - DUUR: 2:15

Luc Caals Jo Vally

22 // Izine Izegem

Page 23: Izine 2014/04

VR. 22.08.2014KORENMARKT

ROCKPODIUMSamen met de Jeugdraad en Jh De Tunne organiseert Izegem Zomert een stomend alternatief rockpodium.

18:00THE GLÜCKSRuwe, primitieve rock ‘n’ roll gespeeld door een mooi koppel.Zij op drum, hij op gitaar, beiden zingend, roepend, smachtendnaar elkaar. Winnaar Westtalent 2013.GENRE: Rock-’n-roll, Blues, Lo-fi - www.facebook.com/TheGlucks

20:00YAWNSYawns is en jonge band uit de Kempen die 60’s pop combineert met psychedelische kleuren. Finalist van De Nieuwe Lichting 2014 (Studio Brussel) en Humo’s Rock Rally 2014.GENRE: Psychedelic, Rock - www.facebook.com/yawnsmusic

22:00DE STAATDe Staat brak in 2009 door met hun debuutalbum ‘Wait For Evolution’. Sinds in september 2013 het derde album ‘I_con’ uitkwam, rijdt De Staat op een non-stop internationale tourtrein.GENRE: Alternative Rock - www.destaat.net

VR. 22.08.2014GROTE MARKT

SCHLAGERFESTIVALSamen heupwiegend uit de bol gaan op het Vlaamse lied.

20:00MICHAEL LANZO // www.michael-lanzo.be

Na zijn overwinning op Belgium’s Got Talent beloofde hij Izegem te bedanken! ‘Preus lik fjirtig’ presenteren we dit Izegems talent opnieuw als opener van ons schlager-festival.

YVES SEGERS // www.yves-segers.be

Yves Segers is doorgebroken als leadzanger van de groep Toast en domineerde weken de hitlijsten met ‘Ik schreeuw het van de daken’.

MAYKE VANES // www.maykevanes.be

Na meer dan 25 jaar ervaring bij o.a. Showgezelschap Paul Bruna en The Gipsy’s zette Mayke Vanes een aantal jaren geleden de stap om solo gaan.

PAUL SEVERS // www.paulsevers.be

Paul Severs is nog steeds een gevestigde waarde. Meer dan 45 jaar actief op het podium en nog steeds zeer geliefd.

JENNIFER // www.jennifer-music.be

Lokaal opkomend talent met een fluweelzachte stem en een mix van schlager-pop, ambiance en meezingnummers.

GARRY HAGGER // www.garryhagger.be

‘Het Allermooiste Moment’ dateert al van 1995 en sindsdien verbaasde het stemgeluid van Garry Hagger menig publiek.

LAURA LYNN // www.lauralynn.be

Als prinsesje van een jaar of zeven ging zij al mee naar de optredens van haar ouders en grootouders. Vandaag is zij zelf de koningin van de Vlaamse schlager, vorstin Laura Lynn.

SANDRA KIM // www.sandrakim.be/nl

Ze was de jongste winnares ooit van het Eurovisiesongfestival in 1986 en scoorde een monsterhit met de single ‘J’aime la vie’.

VR. 22.08.2014 + ZA. 23.08.2014 / MELKMARKT

MILLER’S MOULIN ROUGE SHOWBeleef deze nostalgische show vol amusement en mysterie

Als een van de laatste reizende variété- en sideshow-companies in Europa, presenteren PARADOX SIDESHOWS & MISTER MILLER’S SHOW een selectie van unieke curiositeiten, mysterieuze show-acts en verbluffende illusies. Een stuk traditioneel kijkvermaak!ACTS: ILONKA, het meisje zonder hoofd - MARIE-LOUISE, de vrouw zonder onderlichaam - MISS VOLTA , het elektrisch wondermens - ZAMORA, the Torture-King - JULA, het Gorilla-Girl - RAMONA, de levende gasmeter - BURLESQUE & PIN-UP-Revue…VOORSTELLINGEN: zowel op vrijdag als zaterdag om het half uur tussen 16 en 22 uur. Om praktische redenen vragen wij 2 euro ingang. Kaarten zijn in voorverkoop te verkrijgen in Cultuurhuis De Leest.GENRE: Variété-theater - DUUR: 25 min.

CURIOSA SHOWParadox Sideshows stelt ook een meer nostalgische kijktent voor: ‘Mystery: alles levend te zien!’ Een gratis toegankelijk nostalgisch rariteitenkabinet.

GENRE: Rariteitenkabinet

www.paradox-show.de

De Staat

juli - augustus 2014 //23

Page 24: Izine 2014/04

ZA. 23.08.2014KORENMARKT

NOORD-ZUIDPODIUMEen stomend zuiders latinopodium samen met de Noord-Zuidraad.

19:00CONTRABANDA FEAT. JOHN SNAUWAERTSaxofonist en componist John Snauwaert is een muzikaal en artistiek wereldreiziger. Zo maakte hij kennis met Petar Elmazof (Bulgarije), Chergio de Susa en Pipo Fernandes (Cuba), Mahbub & Satar Khan (India). Hij speelde ook op het podium met jazzmeesters als Lowell Fulson, Isaac Hurley, Jacques Pelzer, Bob Mover, Gary Smulyan, Nilson Matta en Roni Ben-Hur. In Izegem brengt hij zijn zuiderse vrienden van Contrabanda mee om er een overweldigend Zuid-Amerikaans Jazz-feestje van te maken.GENRE: Salsa, Jazz

20:30DOBLE IMPACTODe topgroep Doble Impacto is één van de beste latinobands in België en de omringende landen. Opmerkelijk genoeg brengt Doble Impacto naast de Cubaanse Salsa ook de Dominicaanse Merengue. Deze mix van culturen leidt tot een verrassend mooi resultaat waarbij de zwoele Cubaanse melancholie prachtig verwerkt wordt in de dynamische Dominicaanse muziek.GENRE: Salsa, Merengue

22:30TRIBUTE TO THE BUENA VISTA SOCIAL CLUBDe vraag om het magisch moment van 17 jaar geleden te laten herleven, toen onze cultuur plots een Cubaanse injectie kreeg, blijft echter nog steeds zeer groot. Vandaar dit eerbetoon aan het legendarisch The Buena Vista Social Club. De stuk voor stuk uitstekende muzikanten spelen de integrale CD met als bonus een paar pareltjes van Compay Segundo..GENRE: Salsa, Son - www.jpvan.be/#tributesociaclub

ZA. 23.08.2014GROTE MARKT

DANSFESTIVALDansen op of voor het grote podium, het wordt stomend…

14:00IZEGEM DANSTDe Izegemse dansscholen geven het beste van zichzelf.

20:00LEKILeki heeft zojuist haar nieuwe CD uit en komt hem in een akoestische set met een 5-koppige band (percussie, contrabas, gitaar en backing vocals) voorstellen op Izegem Zomert. GENRE: R&B, Merengue - www.lekimusic.com

22:00MILK INC. LIVEMoeten we nog Milk Inc.voorstellen? Dé Belgische dance-act, bestaande uit producers Regi Penxten, Filip Vandueren en zangeres Linda Mertens? In Vlaanderen haalden tot nu toe maar liefst 31 van hun 34 singles de top 10 in de officiële hitlijst.GENRE: Dance - www.milkinc.be

23:45NO DJ! FEAT. PETER VAN DE VEIREPeter krijgt een microfoon, is zijn geschifte zelve. En de mash ups van DJ Gerrit Kerremans doen de rest. NO DJ! zal zachtjes de Grote Markt doen ontploffen.GENRE: Dj-set - www.petervandeveire.be

24 // Izine Izegem

Page 25: Izine 2014/04

SPORT

Street soccer, panna, muzieken vooral heel veel plezier!Het speelplein aan Klein Harelbeke vormde op woensdag 30 april het toneel van een best spectaculair street soccer-tornooi. De zon was van de partij en de sfeer was super… Hieronder een kort verslagje voor zij die er niet bij waren. En natuurlijk ook voor zij die er wél bij waren, en nog even willen nagenieten.

Een terugblik // ambiance op speelplein Klein Harelbeke

De aftrap van het tornooi werd gegeven om 14.30 uur. In het totaal streden er

12 ploegen om de eeuwige roem. De ploegen

speelden telkens drie tegen drie maar er mochten wel doorlopend spelers vervangen worden. Spelers en toeschouwers samen tekenden voor een honderdtal aanwezigen, allemaal tussen 7 en 18 jaar oud. Uiteraard werden de ploegen zoveel mogelijk in-gedeeld in verschillende leeftijdscategorieën.

SpektakelDe DJ zorgde ondertussen voor de nodige ambiance. En wie honger had, kon altijd een hamburgertje smikkelen. Spreekt voor zich dat ook de dorstigen gelaafd moesten worden. Die taak namen een aantal enthousiaste leden van tienerwerking ‘Chillegem’ voor hun rekening.

Voor de gelegenheid werd er ook een ‘panna- kooi’ opgesteld op het speelplein. De

jongeren konden daar kennismaken met pannavoetbal, dat is een speciale discipline waarin slechts twee spelers het tegen elkaar opnemen. Bedoeling is een ‘panna’ te scoren bij je tegenstander. Anders gezegd: de bal in één beweging door de benen van de tegenstander spelen, en daarbij zelf in balbezit blijven. Maak je zo’n panna, dan ben je meteen gewonnen. Lukt dat niet, dan telt na afloop van de (erg korte) wedstrijd het aantal doelpunten. Hoe dan ook: spektakel verzekerd!

Schot in de roosNa afloop van het tornooi rees meteen de vraag wanneer dit nog ‘ns georganiseerd wordt. Een teken aan de wand dus dat dit evenement een schot in de roos was. En in de netten.

© Jos Bogaerts

juli - augustus 2014 //25

Page 26: Izine 2014/04

“Ik heb het eigenlijk altijd wel al gehad voor American football”, geeft Dyo toe. “Als jonge snotter was ik al onder de indruk van die football-gasten. Maar toen was ik natuurlijk nog te klein om zelf te spelen. Dus maakte ik een uitstapje langs de atletiek. Ondertussen ben ik echter 17, en sinds september van vorig jaar speel ik bij de Izegem Tribes.” En bevalt het Dyo daar? En of. “Ik vind American football echt super. Het gaat er altijd heel strategisch aan toe en football is bovendien een echte teamsport. Het klinkt misschien wat melig, maar de ploeg is bijna een soort van familie. Als je bijvoorbeeld een lange run kunt maken voor je team, dan is dat écht een mooi moment.”

In de Verenigde Staten, logischerwijs de bakermat van het American football, doen ze dikwijls nogal neerbuigend over ‘onze’ vorm van voetbal. Oftewel ‘soccer’. Maar Dyo doet daar niet aan mee. “Hoewel ik de

competitie niet echt volg, heb ik echt niets tegen het klassieke voetbal of zo”, vertelt hij. “Naar de WK-wedstrijden zal ik bijvoorbeeld zeker kijken. Het feit dat de hele wereld daar zo nauw bij betrokken is, zorgt altijd weer voor een speciale sfeer.”

Voetbal. Soms spelen ze het met een bal, soms met een lederen ei… Maar het is altijd een feest. In Izegem is dat niet anders: op 29 juni vindt op het sportcentrum de Belgian Bowl plaats, dat is de Belgische fi nale van het Amerikaans voetbal. En ondertussen blijft de hele stad natuurlijk ook ondergedompeld in de WK-gekte. Wij brachten beide voetbalvormen voor de gelegenheid ‘ns bij elkaar... En bespeurden een wederzijdse interesse.

Dyo Trouvilliersrunning back en linebacker bij de Izegem Tribes

01.

Zondag 29 juni: Belgian

Bowl op het sportcentrum

Izegem is ook dit jaar weer gaststad voor de nationale finale van de American football-competitie. Wie gewoon maar een ‘matchke’ verwacht, zit er danig naast. In onvervalste Amerikaanse stijl, wordt van de finale namelijk een complete happening gemaakt. Compleet met cheerleader- shows, kinderanimatie, DJ-sets, optredens, eten-en-drinken, enzovoort. Het complete programma vind je op www.belgianbowl.be.

Tot zaterdagnacht 28 juni kun je op die site ook je tickets bestellen. Belangrijk: als Izegemnaar kun je binnen aan halve prijs. Daarvoor moet je gewoon de promo-code KABB2014 meegeven als je een online- bestelling plaatst.

Belgian Bowl versus WK-gekte // dubbelinterview

26 // Izine Izegem

Page 27: Izine 2014/04

Voordat Carmen Olivier een poos geleden naar de Ardennen vertrok, hield ze halt aan dagbladhandel Clip in Ingelmunster. Daar waagde ze snel nog even haar kans in de ‘Superlotto’, in een groep van 71 spelers. Het grote geldlot won ze niet… Maar ze kreeg wél een andere mooie verrassing

toegeschoven. “Bleek dat onze lotto-groep een reis gewonnen had naar het WK! Leuk nieuws natuurlijk, maar het was nog veel te vroeg om victorie te kraaien. De reis moest namelijk nog ‘ns verloot worden onder de 71 lotto-spelers. Mijn man en ik waren aanvankelijk niet eens van plan om naar die loting te gaan. Wij zijn namelijk van die types die nooit iets winnen, snap je. Maar kijk: best dat we tóch langsgegaan zijn. Want we hadden toch wel prijs, zeker: een duoticket voor vijf dagen WK in Brazilië!”

Met het schaamrood bijna op de wangen, moet Carmen echter wel iets bekennen. “Eigenlijk ben ik niet zo’n doorwinterde voetbalfanaat hoor”, klinkt het. “Pas op: ik zie wel ‘ns graag een wedstrijd, daar niet van. Vroeger trok ik dikwijls mee met een amateurploeg en nog langer geleden supporterde ik voor de ploeg van mijn broer. Maar om nu te zeggen dat ik een echt voetbalhart heb… Dat zou overdreven zijn.”

Dat neemt allemaal niet weg dat Carmen van plan is om er in Brazilië wel degelijk voor te gaan. “Want je moet weten: áls ik voor iets supporter, dan supporter ik ook hárd. In Brazilië mogen we de match België – Rusland bijwonen. Je kunt daar natuurlijk niet naartoe in je doordeweekse kleren. Dus zal ik zéker een speciale outfit samenstellen”, lacht ze. “En als we terug in België zijn, ga ik de andere wedstrijden ook bekijken. Aan een echte pronostiek durf ik me niet te wagen… Maar ik hoop dat we toch minstens de tweede ronde halen!”

Wat American football betreft: daar weet Carmen het fijne niet van. Maar wat niet is, kan blijkbaar nog komen. “Ik had al gehoord van die Belgian Bowl, ja. En ik zou daar wel ’ns naartoe durven gaan, hoor. Het lijkt me wel tof om die sport ’ns te leren kennen”, zegt ze. Dus wie weet: misschien hebben de Izegem Tribes er straks wel een heftige supporter bij…?

Dit Izine wordt verdeeld in de loop van week 26. De Rode Duivels hebben hun twee eerste WK-wedstrijden dan al achter de rug. Die werden uitgezonden op de Grote Markt en in de Leest. De wedstrijd van 26 juni wordt ook vertoond in de Leest. Informeer gerust of er nog gratis tickets beschikbaar zijn op [email protected] of 051/33.76.10.

Als België de 1/8-finales haalt, kun je ook daarvoor terecht in De Leest. Details over gratis tickets (en info over een eventuele doorstroom naar de hogere finales) lees je op www.izegem.be.

SPORT

02.Carmen Oliviernaar Brazilië voor de Rode Duivels

juli - augustus 2014 //27

Page 28: Izine 2014/04

Izegemse Gordelsterop kruissnelheidDe competitie tussen de Izegemse verenigingen werd op 20 mei afgetrapt met de ‘Avond van de Trainer’. De race gaat echter verder en omvat nog drie mooie stadsevenementen.

24 augustusEn dan nog even wandelenNa Izegem Zomert even lekker uitwaaien en onderweg nog wat sneukelen, het kan tijdens de Sneukelstadwandeling. Start vanaf 13.30 uur op de Grote Markt. Deel-nemen kan door een Gordelsterkaart te kopen.

Na de wandeling kun je nog volop na-genieten op de markt. Een DJ zal de sfeer verzekeren en de kleinsten mogen hun duivels ontbinden op een springkasteel.

INFO Je hoeft niet aangesloten te zijn bij een vereniging

om te kunnen deelnemen aan deze activiteiten.

Ben je toch aangesloten bij een vereniging, koop dan een Izegemse Gordelsterkaart bij je club of op de sportdienst en sprokkel sterren voor je vereniging door deel te nemen aan één van de bovenstaande evenementen.

Voor meer info: [email protected] of 051/33.20.72.

17 augustusTriatlon als haalbare kaart voor iedereen Met het evenement op 15 augustus weet de Izegemse Triatlonclub EFC-ITC jaar na jaar heel wat toeschouwers op de been te brengen. “Mooi”, dachten ze daar, “maar waarom laten we die passieve toeschouwers niet actief triatlon beleven?” En zo ontstond het idee voor de opstart van een à la carte-triatlon.

Het zwemmen was snel geregeld en voor het fietsluikje kan de Triatlonclub rekenen op de bereidwillige medewerking van de organisatie van Izegem-Belle (www.izegembelle.be). Voor de verdere uitwerking kwamen ITC-EFC en Izegem-Belle aankloppen bij de sportraad en de stad. De sportraad nam het mooie idee met veel plezier op in de competitie Izegemse Gordelster.

Wil je dus een triatlon uitproberen, dan is dit evenement een uitgelezen kans. Zwem zoveel lengtes als je wil; fiets 30, 50, 70 of 100 km en loop zoveel je wil. Deelnameprijs is 10 euro. Alleen lopen of alleen zwemmen is natuurlijk ook mogelijk, en kan gratis als je een Gordelsterkaart hebt. Om in te schrijven en voor verdere info: www.izegemsetriatlon.be

12 juliSpel zonder grenzen Het comité Spel Zonder Grenzen werkt vanaf 2014 samen met de stedelijke sportraad en de stad. Samen organiseren ze op 12 juli de dertiende editie van Spel Zonder Grenzen. De achterliggende filosofie is duidelijk: groepen jongeren en volwassenen in een sportieve sfeer van fairplay en plezier, tegen elkaar laten kampen in veelal hilarische en spectaculai-re spellen. Alle info kan je terugvinden op www.szg.be.

28 // Izine Izegem

Page 29: Izine 2014/04

Triatlon slaat aan bij leerkrachten Prizma Campus College Op 15 augustus is er naar jaarlijkse gewoonte de Izegemse triatlon. Ditmaal krijgen de atleten concurrentie van 12 sportieve leerkrachten uit Prizma Campus College. De leerkrachten zijn opgedeeld in 4 groepjes en nemen deel aan de trio-triatlon. Ploeg 4 bestaat uit leerkracht LO Karsten Vandendriessche (40), leerkracht wetenschappen Liselotte Deblauwe (32) en leerkracht geschiedenis Bert Vergote (39). “We doen het voor de fun.”

meedoen. Je hoeft niet per sé te willen winnen.”

Hebben jullie een bepaalde tijd of plaats voor ogen?Karsten: “Ik denk dat het eigen is aan de trio-triatlon dat het iets meer recreatief is.In de namiddag zijn ‘de echten’ aan de beurt. Het is voor ons gewoon de bedoeling om samen aan sport te doen.”Liselotte: “Ik denk dat ik de uitslagen van vorige jaren ga bekijken, zodat ik weet waar ik moet eindigen om niet af te gaan (lacht).”Bert: “Ik ga kijken wat ik nu kan en proberen er 2km/u bij te doen. Dan leg ik mezelf een haalbaar doel op. Het moet leuk blijven.”

Is het de bedoeling ieder jaar mee te doen aan de triatlon?Liselotte:“Wie weet, misschien wordt het wel een traditie, met elk jaar wisselende teams. We zullen zien hoe het nu meevalt.”Bert: “We waren er al vijf jaar over bezig, maar nu doen we het echt. En het gaat machtig zijn.”

dan in vier groepjes verdeeld. Het is niet de bedoeling een sterk team te hebben om te presteren, we doen het voor de fun.”Karsten: “Er is natuurlijk wel een gezonde rivaliteit onder de deelnemende leerkrachten. We zijn elkaar een beetje aan het plagen in de leraarskamer (lacht).”

Vanwaar de interesse in triatlon?Karsten: “Triatlon is de hobby van Frederik, de initiatiefnemer. Hij traint nu om op lange termijn een volledige triatlon te kunnen doen. En onze directrice is de vrouw van de voorzitter van de triatlonclub. We hebben dus wel wat contacten in de triatlonwereld. We organiseren met de sportleerkrachten ook ieder jaar een triatlon voor de leerlingen in samenwerking met de triatlonclub.”Liselotte:“En triatlon leeft enorm in Izegem!”Karsten: “Het is leuk om deel te nemen aan een activiteit in je eigen stad. Er zijn altijd mensen die je kent.”Bert: “Het is een toffe sport. En ik wil mijn studenten tonen dat je ook voor de fun kan

Op 15 augustus nemen jullie deel aan de trio-triatlon. Wat is het verschil met een gewone triatlon?Bert Vergote: “Bij een gewone triatlon moet je zwemmen, fietsen én lopen. Bij trio-triatlon worden die onderdelen verdeeld over drie personen. Ikzelf ga fietsen.”Liselotte Deblauwe: “En ik ga zwemmen. De afstanden zijn trouwens die van de 1/8ste-triatlon.”Karsten Vandendriessche: “Ikzelf ga 5 kilometer lopen.”

Is het de eerste keer dat jullie meedoen aan de triatlon?Bert: “Hier in Izegem wel. In Roeselare heb ik al eens meegedaan aan een 1/8ste- triatlon.”Karsten: “Voor mij is het ook de eerste keer. Onze collega Frederik Dousy is eigenlijk de initiatiefnemer. Hij vroeg aan alle leer-krachten wie er wou meedoen en dan moesten we onze voorkeur qua onderdeel doorgeven.”Liselotte:“Er waren 12 kandidaten, wat best veel is. Via een lotingsysteem werden we

SPORT

juli - augustus 2014 //29

Page 30: Izine 2014/04

Kom je deze zomer zwemmen?Lees dan eerst even dit…

Op de drukke dagen zullen er weliswaar twee verkooppunten zijn aan de balie: eentje waar Izegemnaren terecht kunnen en eentje waar niet-Izegemnaren terecht kunnen.

De beurtenkaarten die enkel geldig zijn in de zomermaanden juli en augustus zijn al beschikbaar aan de kassa van het zwembad. We raden iedereen aan om nu al, vóór het drukke en hopelijk zonovergoten seizoen, een beurtenkaart te kopen. Want tijdens de drukke momenten zal het niet mogelijk zijn om een beurtenkaart of jaarabonnement te kopen aan de zwembad-kassa!

Er zijn nieuwe tarieven voor zowel Izegemnaren als niet-Izegemnaren.

De tarieven kan je raadplegen op de website www.sportkrekel.be. Of je kunt natuurlijk een brochure ophalen aan de balie van het zwembad.

Izegemnaren kunnen goedkoper zwemmen, maar we wijzen erop dat dat enkel kan op vertoon van de identiteitskaart.

Avond van de Trainer: kennis, kunde, hapjes en drankjes

De eerste doelstelling werd bereikt. Er werd namelijk heel wat kennis en kunde opgedaan. Na afloop werd ook de tweede doelstelling bereikt. Want bij de nodige hapjes en drankjes konden de clubs hartelijk verbroederen.

De Avond van de Trainer is een organisatie van de stedelijke sportraad

en vindt tweejaarlijks plaats. De editie van dit jaar, op 20 mei, was een groot succes met een vol huis en zo’n 120 aanwezige trainers in ‘t soK. De trainers konden er genieten van de vele sappige verhalen van Sabine Appelmans, van de nieuwe beweegvormen inzake blessurepreventie van Karen Pollefeyt (Beweegpunt Izegem) en van de deskundige uitleg van de Redfed rond reanimatie en AED.

30 // Izine Izegem

Page 31: Izine 2014/04

Een woordje over ‘de werken’

Rijksweg N36 // Noordkaai

Fietstunnel en op- en afrittencomplex Rijksweg N36Deze werken zijn intussen enkele maanden aan de gang. Het middelste deel van de fietstunnel ter hoogte van de Molstraat is afgewerkt en de werken aan de zijkanten van de fietstunnel zijn in volle gang. Langs de Molstraat wordt ook een fietspad aangelegd. Tijdens deze fase, die tegen maart 2015 afgewerkt zou zijn, is geen autoverkeer mogelijk in de Molstraat.

Het einde van de huidige fase aan het op- en afrittencomplex is voorzien voor de tweede helft van augustus. Na het bouwverlof heeft de aannemer nog enige tijd nodig om deze fase verder af te werken. Daarna zullen de oprit richting Brugge en de afrit vanuit Kortrijk voor 5 dagen afgesloten zijn. Hierover zullen we tijdig communiceren.

Voor het bouwverlof start de aannemer met de voorbereidende werken voor de volgende fase, zonder dat dit enige verkeershinder met zich mee zal brengen. Begin september starten dan de eigenlijke werken voor deze fase. Er wordt een fietstunnel aangelegd in en onder de lus van de oprit richting Kortrijk en de afrit vanuit Brugge. Later worden de op- en afrit voor zo’n 7 werkdagen gesloten, niet voor 60 zoals oorspronkelijk voorzien.

Wie vragen heeft over dit project, kan daarvoor altijd terecht bij bereikbaarheids-adviseur Jochen Goekint op 0471/12.49.04 of [email protected].

Rioleringswerken in de industriezoneZie kaart onderaan.

Fase 2A (het kruispunt van de Noordkaai en de Lodewijk De Raetlaan) is bij het ter perse gaan van dit Izine nog bezig, maar moet normaal gezien op 22 juni beëindigd worden.

Fase 3A (Lodewijk De Raetlaan van Luc Corneillie tot halfweg het eiland) gaat daarna van start. De voorbereidende werken voor het plaatsen van de grondwaterverlaging zijn al klaar. Op het kruispunt, meer bepaald op op de terreinen van Maes Jonker, werd ook de bouw al aangevat van een pompstation dat het afvalwater zal oppompen. Fase 3B, vanaf de helft van het eiland tot autoservice Debackere Pieter, gaat van start van zodra fase 3A afgewerkt is.

Ook de werken in de Lieven Gevaertlaan zullen starten na afwerking van fase 3A. In een eerste deelfase 3C1 wordt nog voor het bouwverlof een ondergrondse betonconstructie gebouwd. De effectieve rioleringswerken in de Lieven Gevaertlaan (fase 3C) volgen dan na het bouwverlof. Tijdens deze werken zal het verkeer geen noemenswaardige hinder ondervinden.

Buurtbewoners en betrokkenen worden maximaal geïnformeerd via werf- vergaderingen en infoavonden. Je kunt het verloop van het project ook volgen op

www.aquafi n.be. En vragen kun je steeds richten aan het Aquafi n-contactcenter op 03/450.45.45 of contact@aquafi n.be.

A17E

403

N37

N36

R32

8

9

6

RINGLAAN R. DEPAEPE

OOSTLAAN

PITTEMSESTRAAT

RIJKSWEG

TIELTSTRAAT

ROESELAARSESTRAAT

RO

ES

ELA

RE

-BE

VE

RE

N

8

A17

RO

ES

ELA

RE

-BE

VE

RE

N

R32

RIJKSWEG

N36

N36

6E

403

N36

N50

N35

N37

N50D

N357

N36B

N399

7

N35C

N35E

DE

RIN

G

IZEGEM

SES

TRA

AT

PITTEM

STR

AAT

RANDWEG

N382

ROESELAARSESTRAAT

PRINS ALBERTLAAN

N382C

GRAANKAAI

NOORDKAAI

MEU

LEBEK

ESTR

AAT

KO

RTR

IJKS

TRA

AT

SIN

T-ELO

OIS

-WIN

KE

LSE

STR

AAT

OU

DE

HE

IRW

EG

AR

DO

OIS

ES

TRA

AT

LEE

NS

TRA

AT

HEIRW

EG

STAT

ION

SSTR

AAT

BR

UG

GE

STE

EN

WE

G

EGEM

STRAAT

BEVERENSESTRAAT

POSTERIJLAAN

TIELTSTRAAT

WESTSTRAAT

BR

UG

GE

STR

AAT

WINKELSESTRAAT

MANESTRAAT

AMBACHTENSTRAAT

LICHTERVELDSESTRAAT

PO

TAA

RD

ES

TRA

AT

MEENSESTE

ENWEG

IZEGEMSTRAAT

JOOS DE TER BEERSTLAAN

N305

OOSTROZEBEKESTRAAT

ELF

JU

LI S

ING

EL

GROTE ROESELARESTRAAT

BEVERSESTEENWEG

LODEWIJK DE RAETLAAN

NOORDKAAI

ZUIDKAAI

LIEV

ENG

EVA

ERTL

AA

N

LEO

BEK

AER

TLA

AN

TIELTSESTRAAT

OE

KE

NS

ES

TRA

AT

GENTSEHEERWEG

BARONSTRAAT

RHODESSTRAAT

LICHTERVELDESTRAAT

BRUGSTRAAT

KR

EKEL

MO

TES

TRA

AT

BR

UG

SE

STE

EN

WE

G

ASTRIDLAAN

ITA

LIA

NE

NLA

AN

VLIE

TMA

NS

TRA

AT

STATIO

NS

PLEIN

STATIO

NS

TRA

AT

GENTS

TRAAT

KO

RTR

IJKS

ES

TRA

AT

HE

ULS

ES

TRA

AT

VELDSTRAATKASTEELSTRAAT

KACHTEMSESTRAAT

KACHTEMSESTRAAT

VIJ

FWE

GE

NS

TRA

AT

SA

SB

RU

G

BARNUMSTRAAT

GENTSESTRAAT

NIEUWSTRAAT

INGELMUNSTERSESTRAAT

WANTESTRAAT

BU

RG

EMEE

STE

R V

AN

DEN

BO

GA

ERD

ELA

AN

ZWEVEZEELSESTR

AAT

MA

ND

ELS

TRA

AT

OU

DE

ARD

OO

ISES

TRAA

TK

OR

ENM

AR

KT

BINNENSTRAAT

MARKT

WA

RA

ND

ES

TRA

AT

PLAATS

VERB

IESTS

TRA

AT

VIJFS

TRA

AT

DO

ELS

TRA

AT

KE

RK

STR

AAT

KACHTEMSESTRAAT

BR

UG

SE

STE

EN

WE

G

RA

ND

WE

G

N357

DE RING

N50

IZEGEMSESTRAAT

N305

BR

UG

GE

STR

AAT

N35

OO

STR

OZEB

EKES

TRA

AT

N50

GENTSEHEERWEGN357

MEE

NSEST

EENW

EG

OOSTROZEBEKESTRAAT

BR

UG

SES

TEENW

EG

GENTSTRAAT

N50

STAT

ION

SPLE

IN

VIJFWEG

ENSTR

AAT

STATIONSSTRAAT

KO

RTR

IJK

SE

STR

AAT

MEU

LEBEK

ESTR

AAT

NIEUWSTRAAT

IZEG

EMSE

STRA

AT

N38

2C

DE RIN

G

KACHTEMSESTRAAT

ROES

ELAA

RSEST

RAAT

N357

7

N399

AR

DO

OIS

ESTR

AAT

STATIONSSTRAAT

BARONSTRAAT

N382C

MEU

LEBEK

ESTR

AAT

GENTSTRAAT

N50

N39

9

IZE

GE

MS

ES

TRA

AT

2A

3A

3B

3C

3C1

IZEGEM

ARDOOIE

PITTEM

MEULEBEKE

INGELMUNSTER

ROESELARE

LENDELEDE

HARELBEKE

LEDEGEM

LICHTERVELDE

OOSTROZEBEKE

WERKEN

Een woordje over

Rioleringswerken in de

WERKEN

juli - augustus 2014 //31

Page 32: Izine 2014/04
Page 33: Izine 2014/04

Onkruid gespeurd? Geen paniek en vooral blijven ademen…

Onkruidbestrijding // stadsbestuur kiest voor milieuvriendelijke oplossingen

van de technische dienst. “Halfverharde paden behandelen we bijvoorbeeld niet meer. We dulden daar begroeiing en op sommige plaatsen zaaien we de paden zelfs in. Op die manier krijgen we groene en waterdoorlatende paden die regelmatig gemaaid worden.”

Biodiversiteit verhogen“Ook de graszones pakken we tegenwoordig anders aan”, gaat Johan verder. “Omdat we rond de bomen en obstakels geen herbiciden meer gebruiken, blijven daar nu kleine zones van opschietend gras en kruiden

staan. En in grotere grasvelden maaien we bepaalde gebieden niet meer om de biodiversiteit daar te verhogen.”

Deel van de leefomgevingHet spreekt voor zich dat in bepaalde gebieden van de stad onkruid ook in de toekomst geen enkele zal kans krijgen. Maar op termijn zal de publieke opinie toch wat bijgesteld moeten worden. “Het zogenaamd onkruid maakt deel uit van onze leefomgeving. Als er ergens wat blijft staan, dan is dat meestal niet omdat wij dat over het hoofd zien. Wel omdat het maaien niet opportuun is”, klinkt het. “Trouwens: we rekenen hierbij ook op de medewerking van de Izegemnaar. Als iedereen zijn of haar eigen voetpad of greppel onderhoudt, zal het algemene stadsbeeld daar zeker wel bij varen. En voor wie het zich zou afvragen: wij vinden heus het warm water niet uit. Onder meer Brugge, Gent, Roeselare en Kortrijk varen al een poos dezelfde koers.”

Het is een reflex die bij veel mensen jammer genoeg diep ingebakken zit.

Als ze onkruid zien, gaan ze het te lijf met een chemisch paardenmiddel. Dat het onkruid zelf het loodje zal leggen, is quasi zeker. Dat de onmiddellijke omgeving eronder zal lijden, echter ook. Dus moeten we die ongezonde reflex afbouwen en gaan voor milieu-vriendelijke alternatieven. Het stadsbestuur geeft alvast het goede voorbeeld. Ook omdat Europa verplicht om vanaf 2015 pesticiden-vrij te werken. “Wij hebben vrijwel alle pesticiden afgeschaft”, weet Johan Mistiaen

Zeggen dat chemische onkruidbestrijders niet gezond zijn voor mens en milieu, is een open deur intrappen. Daarom kiest het stadsbestuur meer en meer voor een andere en gezondere aanpak. De kans bestaat dat er daardoor misschien wat onkruid door de mazen van het net glipt… Maar als iedereen letterlijk en fi guurlijk voor zijn eigen deur veegt, komen we al een héél eind.

NATUUR

juli - augustus 2014 //33

Page 34: Izine 2014/04

Heb je onlangs een paar mooie foto’s genomen tijdens een wandeling in Kachtem? Heb je beelden die de sfeer van één of ander evenement perfect vatten? Of heb je gewoon een tof, ouderwets Izegems plaatje geschoten zonder al te veel overbodige poespas? Stuur je beeldmateriaal dan zeker binnen op [email protected].

Instagrammen en Facebooken kan ook. Als je de hashtag #in_izegem gebruikt, geef je aan dat we je foto’s mogen gebruiken voor Izine.

Hierbij een aantal foto’s die ons de voor-bije twee maanden bereikt hebben.Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van Izegem: www.facebook.com/stad.izegem.Op die pagina kun je stemmen voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een jaarabonnement op het zwembad ter waarde van 70 euro.

In Izine 3 scoorde Andy Vandaele het best met zijn Eperon d’Or-foto.

Wil je ook je kans wagen? Stuur dan zeker je foto door. En als vanzelf-sprekend hoef je helemaal geen gediplomeerd fotograaf te zijn…Alle beelden zijn welkom!

www.facebook.com/stad.izegem

WEDSTRIJD

JOUWFOTOIN IZINE?

Doe mee en maak kans op een jaarabonnementvan zwembad De Krekel ter waarde van 70 euro!

© Stefaan Vandorpe // American football

© Lisa Janssen // Vuurwerk in Izegem

© Dominik Demaeght // Kasteel Wallemote

34 // Izine Izegem

Page 35: Izine 2014/04

’T KLIKT

© Guido Mulier // Vroege morgenwandeling op domein Rhodesgoed

© Guy Vandendriessche // Paaskuikenpret

© Matthias Wallaert // Kanaal op kop © Yves Debaes // Te koud buiten

© Sarah // Bonfi re© Sarie Vanhauwaert© Michael Parmentier// Ochtend in het Rhodesgoed

juli - augustus 2014 //35

Page 36: Izine 2014/04

We hebben allemaal een plekje waar we onze dagen doorbrengen en waar

we ons veilig voelen. Als je tussen 3 en 12 jaar bent en je wil ontdekken waar onze schoenen- en borstelmakers hun dagen doorbrachten… Dan kan dit tijdens de zomervakantie, van 28 juni tot 30 augustus en tijdens de openingsuren van de musea.

De opdrachten voor kinderen tot 7 jaar zijn ietsje makkelijker dan voor de oudere kinderen. Voor hen zijn er namelijk extra uitdagingen. Wie een bezoek brengt aan alle locaties waar een Vliegactie aanwezig (de beide musea en de bib), kan boven-dien een kleine verrassing verdienen. Doen!

Vakantie in de musea:de ‘Happy places’ van Vlieg

Schoenencollectie breidt uitOnlangs ontving het museum een mooie schenking van mevrouw Françoise Strobbe-Staessens. Zes paar schoenen die ze weinig heeft gedragen en dus nog in goede staat zijn. Ze dateren van tussen 2000 en 2010.

Schoeiselmuseum // aanwinst in de kijker

‘De schoenmakeren de werkplaats’in het SchoeiselmuseumWijngaardstraat 9

‘De borstelmaker en de werkplaats’in het BorstelmuseumBaron de Pélichystraat 5

Welke schoenen mevrouw Françoise het nauwst aan het hart liggen?

“Moeilijk te zeggen”, laat ze weten. “Maar als ik er één paar moet uitkiezen, dan ga ik voor de zwarte pumps met rode binnenzool. Ik heb deze schoenen maar één keer gedragen, namelijk op het huwelijk van onze dochter. En daarom hebben ze een grote emotionele waarde voor mij.”

Nochtans hebben de andere schoenen allemaal de naam van een bekend designer op de binnenzool staan. Mevrouw Staessens houdt namelijk van mooie schoenen. “Ik zoek de vormen op die net iets anders zijn dan anders, zonder dat ze daarom overdreven in het oog te springen. Dries Van Noten gebruikt bijvoorbeeld vaak klassieke modellen maar kiest minder voor de hand liggende materialen. Waardoor zijn

schoenen er altijd vernieuwend uitzien.” Zo schonk mevrouw Françoise een paar Van Noten-pumps met een lichte plateau-zool en een duidelijk aanwezige hak die geaccentueerd wordt door de bruine hagedissenprint.

Het enkellaarsje met sleehak is dan weer een ontwerp van A.F. Vandevorst. Zowel de Van Noten-pump als dit enkellaarsje vormen interessante aanvullingen op onze collectie Belgische schoenontwerpen.

Samen met de zwarte feestschoen van Fratelli Rosetti, de zwarte stevige pump van Sonia Rykiel en de witte zomerschoen van Fred de la Bretonnière verrijkt deze schenking onze collectie hedendaagse schoenen. We zijn de milde schenkster heel dankbaar daarvoor.

Misschien zijn er nog dames of heren die kwaliteits- schoenen in de kast hebben staan, maar die nooit

meer dragen? Eén telefoontje of mailtje naar het museum (051/31.64.46) en we komen graag kijken of uw schoenen ook in onze collectie passen. We zien er zelfs al naar uit!

de hand liggende materialen. Waardoor zijn

36 // Izine Izegem

Page 37: Izine 2014/04

Vroegeren nu…

ARCHIEF

Het oude postgebouw op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Baron de Pélichystraat heeft zijn omgeving door de jaren heen fl ink zien veranderen…

Heemkring Ten Mandere // uit de archieven

In de oude Sint-Tillokerk, afgebroken in 1853, bestond de vloer lange tijd uit

aarde. Dat was nodig omdat men toen heel wat mensen in de kerk begroef. Wie rijk was, mocht dicht bij het altaar liggen. Minder begoede mensen kregen een plaatsje achteraan de kerk, of zelfs buiten op het kerkhof.

Het gebeurde af en toe dat een graf ineenzakte. Dat bracht niet alleen een kwalijke geur met zich mee – vandaar het spreekwoord ‘een rijke stinkerd’ – maar het trok ook heel wat ongedierte aan. Waar het tot in de 16de eeuw gebruikelijk was dat de

hond zijn baas vergezelde in de kerk, werd dit van toen af verboden. Zwerfhonden stoorden zich natuurlijk niet aan dit verbod. Zo ontstond het ambt van hondenzweper. De hondenzweper was meestal een lagere kerkbediende, die storende personen uit de kerk moest houden, kinderen het zwijgen opleggen, de tapijten leggen, banken afstoffen en dieren uit de kerk weren.

De oudst gekende Izegemse hondenzweper was Jan Devos. Hij kreeg volgens de kerkrekening van 1699-1700: ‘Betaelt an Jan Devos over sine devoiren van op de sondagen en heiligdagen de kinderen te

Hondenzwepers in de Sint-Tillokerk

Wie meer historische weetjes wenst te lezen over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be.

doen gaen vanden Communiebank uyt den hoogen choor, mitsgaders de honden uyt de kercke te jagen: 12 pond.’

De hondenzweper had een eigen uniform: een violetkleurige band over de schouder met op de ene zijde het parochiewapen en op de andere zijde het P X-teken. Omwille van hygiënische redenen werd het begraven in de kerk verboden in 1784. Zo ontstond het kerkhof rond de kerk. In 1806 werd buiten het centrum, in de Roeselaarse-straat, het kerkhof geopend. De laatste graven rond het kerkhof verdwenen met de afbraak van de oude kerk in 1853.

ARCHIEFARCHIEFARCHIEFARCHIEFARCHIEF

juli - augustus 2014 //37

Page 38: Izine 2014/04

AGENDAjuli - augustus 2014

SPORT

A la cartetriatlon

ZO 17 AUGUSTUS

SOCIAALEmelgempicknickt

ZO 31 AUGUSTUS

EXPOIN DE BIBPeletonjargon

TOT 25 JULI

11-JULIVIERINGVlaanderenFeest

VR 11 JULI

38 // Izine Izegem

Page 39: Izine 2014/04

AGENDA

TOT 14 SEPTEMBER tijdens de openingsuren van de musea

GLUREN IN DE SCHOENENKAST VAN...Wie wil er niet eens in de schoenen staan van…? Schoenen vertellen iets over je karakter, vertellen waarmee je bezig bent, wat je graag doet, enzovoort. Naar de schoenen kijken van iemand anders is ook een beetje kijken in de ziel van iemand anders. Een 15-tal meer of minder bekende dames lieten in hun ziel kijken.waar: Nationaal Schoeiselmuseum - Wijngaardstraat 9

meer info: [email protected]

ORG: Stedelijke Musea

VARIA

DINSDAG 1 JULIFIETSTOCHTENTocht van ongeveer 40 km met tussenstop, vertrek om 14 uur. Ook op 19 juli en 26 augustus. Andere fietstochten: 7 juli, 4 en 18 augustus (telkens 30 kilometer met tussenstop, start om 14 uur); 15 juli (dagtocht van 75 km naar Oudenaarde, start om9 uur, inschrijven vóór 11 juli); 22 juli (verrassings-uitstap ‘Niet te rap’, vertrek om 10 uur, inschrijven vóór 18 juli); 12 augustus (dagtocht van 75 km naar Tiegem, start om 9 uur, inschrijven vóór 8 augustus).vertrek: Grote Markt

meer info: 051/31.86.33 - [email protected]

ORG: Vlaamse Actieve Senioren Izegem

ZATERDAG 5 JULIWANDELTOCHTEerste zomerwandeltocht van 6, 10, 15 of 25 km.inschrijven kan van 7 tot 16 uur.

vanaf 7 uur.

waar: SAMW - Kruisstraat 13

meer info: 0476/92.03.63 - [email protected]

ORG: Izegemse Sportvrienden

ZONDAG 6 JULIBEZOEK SINT-PIETERSKERKEen bezoek aan het oudste en enig beschermde kerkgebouw van Izegem mag je zeker niet missen. Via de geschiedenis van de kerk doorloop je ook de geschiedenis van Emelgem en Izegem. Een gids geeft uitleg bij decoratie en kunstschatten en biedt als afsluiter een aangename degustatie aan.15 tot 17 uur

waar: Sint-Pieterskerk Emelgem - Emelgemse plein 3

meer info: [email protected]

ORG: Stedelijke Musea Izegem

EXPO

TOT 25 JULI tijdens de openingsuren van de bibliotheek

PELETONJARGONEen tentoonstelling voor mensen met een hart voor wielrennen.waar: Openbare Bibliotheek - Grote Markt 20

ORG: 11 juli-comité

TOT 30 AUGUSTUS tijdens de openingsuren van de musea

DE SCHOENMAKER / BORSTELMAKER EN DE WERKPLAATSWe hebben allemaal een plekje waar we onze dagen doorbrengen en waar we ons veilig voelen. Jaren geleden had Izegem veel schoen- en borstelmakers. Die werkten meestal thuis of in kleine werkplaatsen. Ze waren daar de grootste deel van de dag. Kom en ontdek waar deze ambachtslui hun dagen doorbrachten. Als je meedoet aan de verschillende Izegemse Vlieg-acties, krijg je een kleine verrassing!

waar:

Nationaal Schoeiselmuseum - Wijngaardstraat 9

Nationaal Borstelmuseum - Baron de Pélichystraat 5

meer info: 051/31.64.46

ORG: Stedelijke Musea Izegem

in Izegemwww.uitinizegem.be

Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be. Bepaalde activiteiten mogen niet ingevoerd worden in de databank. Het gaat onder meer over politieke en religieuze boodschappen, commerciële aanbiedingen en activiteiten voor bedrijven. Meer info hierover vind je ook op www.uitdatabank.be.

juli - augustus 2014 //39

Page 40: Izine 2014/04

VRIJDAG 11 JULI11 JULI-VIERING Op de Grote Markt kan je genieten van animatie.Zo zal er een springkasteel staan, kan je je laten schminken, zal er getoverd worden, is er een circus-spektakel en zal cartoonist Hanzz de markt verfraaien. Vanaf 19.30 uur is er ‘Vlaanderen Zingt’ met een live- band en na de pauze samenzang door het publiek.vanaf 16.30 uur - Grote Markt

ORG: 11 juli-comité

VRIJDAG 11 JULIVINKENZETTINGVoor de winnaars van deze negende zetting is een mooie prijs weggelegd.vanaf 7.30 uur - Zaal Sportief - Meensesteenweg 118

ORG: 11 juli-comité

VRIJDAG 11 JULIPETANQUETer gelegenheid van de 11 juli-viering wordt dit jaar de 13de petanquewedstrijd georganiseerd.vanaf 14.30 - De Perelaar - Reperstraat 78

ORG: Petanqueclub De Rotse

ZATERDAG 12 JULISPEL ZONDER GRENZEN (Zie p.28 van dit Izine.)

ZONDAG 13 JULIFIETSTOCHT Een kindvriendelijke fietstocht van een 25 à 30 km. Er is een fijne stopplaats om iets te drinken.Na de inspanning volgt de ontspanning met als afsluiter een bbqworst met broodje en een drankje.13.30 uur

waar: Oud gemeentehuis - Emelgemseplein

meer info: 051/31.61.58

ORG: Gezinsbond en Landelijke Gilde Emelgem

MAANDAG 14 JULIDAGTOCHT Met de auto richting Maldegem.8.30 tot 18 uur

waar: Parking De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/30.84.92

[email protected] - www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

DONDERDAG 17 JULIVITAMINE VVitamine V, voor grootouders en hun kleinkinderen. Een gezellige namiddag vol beweging en ijsjes.16 tot 16 uur

waar: Dienstencentrum De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/30.85.06

ORG: Stedelijke Jeugddienst

VRIJDAG 25 JULIBOSMOLENS OMMEGANGKoffietafel voor 55-plussers met doorlopende groentenkaarting; ‘Fuif van Gisteren’ met liedjes van vroeger; stratenloop (vanaf 17 uur); optredens van King Hiss, Belgian Asociality (vanaf 21 uur). Gratis inkom.waar: Feesttent Ter Beursplein Bosmolens - Ter Beursplein 1

Meer info: www.feestcomiteitbosmolens.be

ORG: Feestcomiteit Bosmolens

ZATERDAG 26 JULIBOSMOLENS OMMEGANGWielerwedstrijd voor Elite Zonder Contract en Beloften; tekenwedstrijd; optreden van Blitz (16 uur); optredens van Level Six met Esther Sels enJo Hens (vanaf 21.30 uur). Gratis inkom.waar: Feesttent Ter Beursplein Bosmolens - Ter Beursplein 1

meer info: www.feestcomiteitbosmolens.be

ORG: Feestcomiteit Bosmolens

ZATERDAG 26 JULIMEDITATIE IN BEWEGING - SACRALE DANS Dansend ontdekken wie je in wezen bent. Lichaam, geest en ziel verbinden, één worden. We dansen op klassieke, New Age, folklore, religieuze muziek. De dansen zijn zowel rustig als uitbundig. Er is geen danservaring vereist. Wat je beleeft in de dans staat centraal. Ook op 23 augustus.10 tot 16.30 uur.

waar: Het Oneindige vzw - Geitestraat 25

meer info: 051/316391 - 0479/647239

[email protected] - www.hetoneindige.be

ORG: Het Oneindige vzw

ZONDAG 27 JULIBOSMOLENS OMMEGANGWielerwedstrijd voor Elite Zonder Contract en Beloften; familieaperitief met muzikale omlijsting; kerktorenworp (11.30 uur); barbecue; plaback-wedstrijd voor jongeren (19 uur); optreden van Willy Sommers (21 uur); playbackwedstrijd voor vol-wassenen (22 uur). Alles gratis, behalve de barbecue.waar: Feesttent Ter Beursplein Bosmolens - Ter Beursplein 1

meer info: www.feestcomiteitbosmolens.be

ORG: Feestcomiteit Bosmolens

MAANDAG 7 JULIBEIAARDCONCERTStefano Colleti, stadsbeiaardier van Douai, speelt een concert op de beiaard van de Sint-Tillokerk. Kom optimaal en in sfeervol licht genieten vanop de gratis zitplaatsen op het Bad Zwischenahnplein, naast het Borstelmuseum.20.30 uur

waar: Bad Zwischenahnplein

meer info: [email protected] - 051/33.76.10

MAANDAG 7 JULIFIETSTOCHTFietsen met OKRA Izegem naar Bavikhove. Fietstocht van 35 km lang met tussenstop, vertrek aan het Goederenstation in de Dirk Martenslaan. Andere OKRA-fietstochten: 21 juli (naar Koolskamp, start aan de Knuffel aan de Reigerstraat 7); 28 juli (naar Kuurne, start aan de Sint-Rafaëlkerk);4 augustus (naar Hooglede, start aan het goederenstation aan de Dirk Martenslaan).14 uur.

meer info: 051/308492

[email protected]

www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

DINSDAG 8 JULIBOWLINGNAMIDDAG14 uur

waar: Bowling The Stones - Kortrijksestraat 268

Meer info: 051/308492

[email protected]

www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

40 // Izine Izegem

Page 41: Izine 2014/04

AGENDA

MAANDAG 11 AUGUSTUSDANSKAMPKan jij ook niet stil blijven staan op toffe muziek? Ben jij ook steeds aan het dansen? Maak je graag veel lol en plezier met een toffe bende? Dan is dit danskamp echt iets voor jou! Hippe dans-combinaties, nieuwe danspassen en de laatste muziekhits zijn de ingrediënten van deze dansstage.van 11 t.e.m. 14 augustus.

waar: Basisschool Bellevue - Bellevuestraat 28

meer info: 02/397.99.99 - www.pantarheivzw.be

ORG: Panta Rhei vzw

MAANDAG 11 AUGUSTUSFIETSTOCHT NAAR IEPERPALINGBEEK-BOEZINGEDagtocht van 65 à 70 km lang met in de voor- en namiddag een tussenstop en ook een stop voor de middagpicknick.9 uur

waar: Zaal Iso - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/30.84.92

[email protected] - www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

DONDERDAG 14 AUGUSTUSGONGCONCERTDe zware klanken van de gongs vormen de basis van het concert.Bij het bespelen van de instrumenten ontstaat een mooi contrast tussen diepe en hoge tonen, afgewisseld met stilte.Je lichaam, eigenlijk je ganse ‘zijn’ wordt letterlijk aangeraakt door de al omvattende klank.Nadien krijg je een ware golfvan ontspanning over je heen: innerlijke rust is bereikt.15 tot 17.30 uur

waar: Het Oneindige - Geitestraat 25

meer info: [email protected] - www.boventoon.be

ORG: Boventoon

VRIJDAG 15 AUGUSTUSKWARTTRIATLONDe jaarlijkse kwarttriatlon bestaat uit 1500 m zwemmen , 40 km fietsen en afsluitend een 10 km lange loopproef. Uniek voor Izegem is de enorme publieke opkomst. Steevast verdringen zich duizenden mensen om de triatleten aan het werk te zien. waar: Stadscentrum

meer info: www.izegemsetriatlon.be

ORG: Izegemse Triatlon Club

ZONDAG 17 AUGUSTUSA LA CARTE-TRIATLONMeer info op p.28 van dit Izine.

MAANDAG 28 JULIBOSMOLENS OMMEGANGWielerwedstrijd voor junioren (15.30 uur); optreden van Michael Lanzo (22 uur). Gratis.Waar: Feesttent Ter Beursplein Bosmolens - Ter Beursplein 1

Meer info: www.feestcomiteitbosmolens.be

ORG: Feestcomiteit Bosmolens

ZATERDAG 2 AUGUSTUSEERSTE PEKKERSWANDELTOCHTStarturen: 7 - 15 uAfstanden: 7 - 13 - 18 - 21 km. De kleinste afstand is toegankelijk voorrolstoelwagens. Voor afhaling station Izegem(3,5 km van de start): vooraf bellen naar 051/30.81.72.van 7 tot 15 uur.

waar: Parochiecentrum Bosmolens - Leenstraat 3

meer info: www.brigandtrotters.be

ORG: WSV De Brigandtrotters

ZONDAG 3 AUGUSTUSWANDELING:WOONPROJECTEN VROEGER EN NUSociale woonprojecten zijn van alle tijden. De gids loodst je door de overblijfselen van de oude stadswijken of buurten waar arbeiders waren gehuisvest. Nieuwe woonprojecten zijn veelal gebouwd waar voorheen grote bedrijven waren gevestigd. Vaak herinnert de naam nog aan het bedrijf. De gids maakt je wegwijs in de organische groei van de stad en trakteert onderweg met een kleinigheid.15 tot 17 uur

waar: Stadhuis Izegem - Korenmarkt 10

meer info: [email protected]

ORG: Stedelijke Musea Izegem

MAANDAG 18 AUGUSTUSBEZOEK BASILIEK DADIZELEFietstocht naar Dadizele met zowel Duwke Meer als Duwke Min, alsook autobezoekers voor bezoek aan de basiliek.14 uur

waar: Zaal ISO - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/308492

[email protected]

www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

DONDERDAG 21 T.E.M. ZONDAG 24 AUGUSTUSIZEGEM ZOMERTZie p.21 e.v. in dit Izine

ZATERDAG 23 AUGUSTUSFOTOGRAFIE VAN DE STILTEHeb je een passie voor fotografie en ben je op zoek om je beelden expressiever, krachtiger en meer uitgepuurd te maken? Laat je dan een dag onderdompelen in de rust van een kunstrijke en groene omgeving: het ‘kapsalon’ van beeldhouwer Piet Duthoit. We proberen tijdens de dag om ‘rust’ en ‘stilte’ te verbeelden. Via fotografie breng je natuurlijk ook jouw perspectief op ‘de’ realiteit.10 tot 16 uur

waar: Het Kapsalon - Ardooisestraat 124

Meer info: 056/26.06.00

[email protected] - www.vormingplusmzw.be

ORG: Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen

ZONDAG 31 AUGUSTUSEMELGEM PICKNICKTIedereen brengt zijn picknick en materiaal mee: een zelfgemaakt aperitiefje, broodjes, hapjes, wijn, taart, een tuinstoel, deken, tafel, parasol… Wat je ook maar wil!waar: langs het kanaal, neem het wegje t.o.v. de Gravenstraat

en dan rechtsaf.

meer info: [email protected]

ORG: Emelgem - dorp met pit

juli - augustus 2014 //41

Page 42: Izine 2014/04

Van boer tot bord en van land tot klant. Dat is de belofte die speciaalzaak De Moestuin uit Izegem dag na dag voor u nakomt. U vindt bij ons natuurlijk kraakverse groenten en overheerlijk fruit uit eigen streek. Maar daarnaast bieden we u ook frisse fruitsalades, smakelijke soepen, gesneden groenten,… rechtstreeks uit onze eigen keuken. Alles bereid met liefde voor het product. Door dagelijkse aanvoer en directe aankoop, garandeert De Moestuin u het hele jaar door een uiterst gevarieerd en altijd vers aanbod. Bovendien vergasten we u ook iedere dag op tal van lekkere acties

en extraatjes. De Moestuin, da’s puur voor de smaak!

Meensesteenweg 151 - 8870 Izegem - Meer info via www.demoestuin.be of 051 31 81 25

VOOR DE

De-Moesstuin-Ad-210x297mm.indd 1 13-02-14 17:18

Page 43: Izine 2014/04

AGENDA

MAANDELIJKSE KAARTING DERDE LEEFTIJD // ELKE VIERDE MAANDAG VAN DE MAANDtelkens om 14 uur

waar: ’t Mollekotje - Kastanjestraat

meer info: 051/30.58.82

ORG: kaartersclub De Mol

WEKELIJKSE SCHIETING MET REVOLVER, PISTOOL EN KARABIJN // IEDERE MAANDAG EN ZONDAGwanneer: maandag van 18.30 tot 21 uur, zondag van 9 tot 12 uur

waar: Schutterslokaal - Krekelstraat 165

meer info: 0478/45.56.70 - www.st-barbara.be

ORG: Koninklijke Aloude Gilde Bosseniers H. Barbara

MAANDELIJKSE KAARTING DERDE LEEFTIJD // ELKE EERSTE MAANDAG EN DINSDAG VAN DE MAANDtelkens om 14.30 uur

waar: ’t Kartouchke - Ingelmunstersestraat 8

meer info: 051/30.52.63

ORG: Club 3 Okra Izegem

PETANQUE // ELKE DINSDAGElke dinsdag om 14 uur in competitieverband. Elke vierde dinsdag van de maand om 14 uur Meli-Melo voor iedereen. waar: terreinen PC De Mol - Kastanjestraat

meer info: 051/30.84.94

ORG: Petanqueclub ‘De Mol’

KACHTEM FIETST // ELKE DINSDAGAVOND IN JULI EN AUGUSTUSKachtemseplein 1Langs landelijke wegen aan een rustig tempo, geschikt voor mensen van elke leeftijd, over een afstand van 20 à 25 km. Een fluo-vestje is aangeraden. De fietstocht vertrekt stipt om 19 uur. Op de eerste fietstocht (1 juli) heeft terug een fietszegening plaats, ter gelegenheid van Kachtem Ommegang.meer info: [email protected]

ORG: 9 Kachtemse verenigingen

YOGA // ELKE DONDERDAG Even tot rust komen, een uurtje voor jezelf, eens heerlijk ontspannen. Losmakende oefeningen, rekkingsoefeningen, typische houdingen en relaxatie-oefeningen zorgen voor een echte opkikker. Een kussentje en een dekentje zijn door u mee te brengen. Ook bij So-Fit: ‘Verantwoord sporten bij overgewicht’, op maandag van 20.30 tot 21.30 uur.van 21 tot 22 uur

waar: So-Fit - Roeselaarsestraat 102/1

meer info: 051/31.19.99 - info@so-fi t.be - www.so-fi t.be

ORG: So-Fit

PERIODIEK

FOTOZOEKTOCHT // ELKE DAGHet dienstencentrum, het cultuurhuis en het cultuurcafé van De Leest organiseren samen een fotozoektocht. Tot 15 september wandel je met verrekijker en loupe in de aanslag door een wondermooi stukje Izegem.waar: De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: 051/33.76.10 - [email protected]

HOBBYWERKING // ELKE EERSTE MAANDAG VAN DE MAAND telkens om 14 uur

waar: ’t Kartouchke - Ingelmunstersestraat 8

meer info: 051/30.52.63

ORG: Club 3 Okra Emelgem

PETANQUE // ELKE MAANDAG EN DONDERDAGInschrijving tot 14 uur. Tweede en derde maandag in competitieverband.waar: Terreinen zaal ISO - Sint-Jorisstraat 60

meer info: 051/30.39.25

ORG: Petanque Club Izegem

REKANTO AQUAGYM // ELKE MAANDAG EN VRIJDAGBen je of was je in behandeling voor kanker? Dan weet je dat zo’n behandeling zware vermoeidheid en futloosheid met zich mee kan brengen. Wist je dat er een GRATIS, aangepast bewegingsprogramma bestaat dat je helpt om energie te winnen? Fysieke activiteit kan ervoor zorgen dat je je levenslust hervindt en vergemakkelijkt de dagdagelijkse inspanningen. wanneer: elke maandag van 13 tot 14 uur, elke vrijdag van

15.30 tot 16.30 uur

waar: Zwembad De Krekel - Heilig-Hartstraat 15

meer info: 078/15.15.50

[email protected]

www.rekanto.be

ORG: Stichting tegen Kanker

SCRABBELEN IN GROEPSVERBAND // IEDERE TWEEDE VRIJDAG VAN DE MAANDwaar: Stedelijk Sportcentrum De Krekel - vergaderzaal

Heilig-Hartstraat 15

meer info: 0473/53.61.18 - http://sport.izegem.be

ORG: Scrabbleclub Syllabe

GEZELSCHAPSSPEL- EN KAARTNAMIDDAG // ELKE LAATSTE VRIJDAG VAN DE MAANDKom een gezelschapsspel spelen of een kaartje leggen met de cliënten en medewerkers van ‘t Venster. Je kunt ook genieten met een drankje en een stukje taart. Iedereen welkom. 14 tot 17 uur

waar: ’t Venster - Willem Elsschotstraat 19/1

meer info: 051/31.84.72

[email protected]

www.tvenster.be

ORG: ’t Venster

MAANDELIJKSE VERGADERING AQUARIUM-, TERRARIUM- EN VIJVERVERENIGING DANIO RERIO // ELKE TWEEDE VRIJDAG VAN DE MAAND telkens om 20 uur

waar: zaal Mandeldaele - Emelgemseplein 5

meer info: www.daniorerio.be

ORG: Danio Rerio.

ZWEMMEN // IEDERE ZATERDAGOns wekelijks zwemuurtje is bedoeld voor mensen met een beperking. Jong als oud zijn welkom. Twijfel niet maar kom gerust eens af. Je mag enkele weken proberen vooraleer je inschrijft.wanneer: elke zaterdag van 12.30 tot 13.30 uur

waar: Zwembad de Krekel - Heilig Hartstraat 15

meer info: [email protected]

ORG: Allympic

HET KAPSALON // ALTIJD OPEN Geniet in het beeldhouwatelier ‘Het Kapsalon’ en 10.000 m² natuur van tuinbeelden en sculpturen. Je bezoek wordt met aangepaste teksten begeleid. Reservatie vooraf gewenst. waar: Het Kapsalon - Ardooisestraat 124

meer info: [email protected] - www.duthoit.be

Van boer tot bord en van land tot klant. Dat is de belofte die speciaalzaak De Moestuin uit Izegem dag na dag voor u nakomt. U vindt bij ons natuurlijk kraakverse groenten en overheerlijk fruit uit eigen streek. Maar daarnaast bieden we u ook frisse fruitsalades, smakelijke soepen, gesneden groenten,… rechtstreeks uit onze eigen keuken. Alles bereid met liefde voor het product. Door dagelijkse aanvoer en directe aankoop, garandeert De Moestuin u het hele jaar door een uiterst gevarieerd en altijd vers aanbod. Bovendien vergasten we u ook iedere dag op tal van lekkere acties

en extraatjes. De Moestuin, da’s puur voor de smaak!

Meensesteenweg 151 - 8870 Izegem - Meer info via www.demoestuin.be of 051 31 81 25

VOOR DE

De-Moesstuin-Ad-210x297mm.indd 1 13-02-14 17:18

juli - augustus 2014 //43

Page 44: Izine 2014/04

PCVO West-Vlaanderen, het provinciale centrum voor volwassenen -onderwijs, heeft een ruim aanbod aan diverse opleidingen en cursussen en dit zowel in de vestigingen van Kortrijk en Izegem.

MODEBasis naaien • Dameskleding • Kinderkleding • Vrijetijdskleding • Realisaties • Patroontekenen Juwelen maken • Breien • Handtassen maken • ModeverkoopNieuwtje: een interactieve modeloft te Kortrijk opent begin september 2014

TALEN Nederlands voor anderstaligen • Frans • Engels • Duits • Spaans • Italiaans

INFORMATICA Besturingssystemen • Computertechniek • Grafi sche Toepassingen • 3D tekenen • CAD tekenen3D printen • Apple • Google • Webdesign • Multimedia • iPad/Android tablet /smartphone • Vaardig met app’sFotoboeken • Computer voor beginners • Begeleid zelfstandig leren (Offi ce en/of Adobe)

TECHNIEKElektriciteit • Houtbewerking • Metaal - Lassen • Schilderen • Behangen • Plaatsen van wandenIsoleren • Techniek voor vrouwen

BEROEPS- EN DIPLOMAGERICHTE OPLEIDINGENApotheekassistent • Florist medewerkerNieuw: podiumtechnicus • Technicus Fermentatie Bier - Wijn - Likeur

LAND-EN TUINBOUWPlantkunde • Snoeien • Ecologische groenteteelt • Groenonderhoud

BLOEMSCHIKKEN - FLORISTMateriaalkennis en diverse technieken voor het bloemschikken

APOTHEEKASSISTENTOpleiding ‘Farmaceutisch Technisch Assistent’

TECHNICUS FERMENTATIE BIER - WIJN - LIKEUR Gemeenschappelijke basismodules met nadien specialisatie in bier, wijn of likeur

Inschrijven vanaf 18 augustus 2014Online inschrijven via www.pcvowest.beEducatief verlof is mogelijk voor de meeste opleidingenWij aanvaarden opleidingscheques

West-Vlaanderen

Provinciaal

VolwassenenonderwijsCentrum voor

Online inschrijven via www.pcvowest.beEducatief verlof is mogelijk voor de meeste opleidingenWij aanvaarden opleidingscheques

PCVO - West-VlaanderenMeiboomstraat 8 - 8870 Izegem - 051 30 04 28

Graaf Karel de Goedelaan 7 - 8500 Kortrijk - 056 23 28 [email protected]

www.pcvowest-vlaanderen.be

AdvA4IzinePCVO_140901.indd 1 2/06/14 10:36