Izine 2014/05

download Izine 2014/05

If you can't read please download the document

 • date post

  02-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

September - oktober 2014

Transcript of Izine 2014/05

 • Izine is het officile stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

  SEPTEMBER - OKTOBER 2014

  15 // Open Monumentendag.

  16 // De schijnwerpers op pittig Emelgem.

  36 // De bib trekt een nieuw jasje aan.

 • 2 // Izine Izegem

  7 // West-Vlaanderen en Izegem zijn preus lik fjirtig.

  West-Vlaanderen is een provincie met veel troeven. We hebben heel wat sterrenrestaurants, de beste voetbalploeg van het land, de leukste popgroepen

  8 // Fotospecial.Dit was de Izegemse zomer.

  11 // Politiezone Riho.September? Veilig het verkeer in!

  Mooie liedjes blijven niet duren. De vakantie loopt op haar allerlaatste voeten en straks trekken duizenden scholieren weer met de fi ets de baan op. De experts van politiezone Riho geven graag al enkele tips mee voor een veilig fi etsverkeer.

  15 // Open Monumentendag.Voor de grote verhuis naar Eperon dOr kan je op deze Open Monumenten-zondag nog een laatste keer terecht op de huidige locaties van de musea

  COLOFON Izine IzegemRedactieadres: Dienst Communicatie - Korenmarkt 10 - 8870 Izegem - izine@izegem.be - http://izine.izegem.beVerantwoordelijke uitgever: Bert Maertens - Korenmarkt 10 - 8870 IzegemOntwerp: Reclamebureau Visual - Pieter Baesstraat 5 - 8870 Izegem - www.visual.beDrukkerij: Drukta - Fotos: Frank Meurisse, Stefaan Vandorpe, Renaat Bourgeois, Piet Van Coillie, Andy Vandaele e.a.

  in dit nummerSEPTEMBER - OKTOBER 2014

  11

  15

 • september - oktober 2014 //3

  INHOUD

  16 // De schijnwerpers op pittig Emelgem.

  Izegem is meer dan Izegem alleen. De stad bestaat uit een bonte verzameling van buurten, wijken en deelgemeenten, die allemaal een eigen gezicht hebben

  26 // Sport.De lessenreeksen gaan weer van start.

  28 // Op de latten met de sportdienst.

  Voor de tiende keer op rij kun je tijdens de krokus-vakantie mee skin met de sportdienst. Ook dit jaar werken we hiervoor samen

  37 // Stomende Izegem Zomert-afterparty in De Leest.

  Buscemi (afsluiter Grote Markt Izegem Zomert 2012) en Ritmo Latino (afsluiter Korenmarkt 2012). Twee acts die iedereen aan het dansen krijgen en waaraan iedereen met een gelukzalige glimlach terugdenkt.

  en verder4. In t kort. // 12. De jeugdraad: Goede sfeer bevordert onze samenwerking. // 13. Gezocht: vrijwilligers voor huiswerkbegeleiding. // 14. Museumwerking: inpakken en (straks) wegwezen. // 18. Assistentiewoningen het Vijverhof: vrijheid met extraatjes. // 19. De boodschappendienst: Shoppen onder stress? Niet met ons! // 21. Feestje? Altijd welkom bij de stad! // 24. Izegem: van en voor idereen. // 29. Spetterende zwembaddagen in aantocht. // 30. t Klikt. // 33. Een woordje over de werken. // 34. De Academie schiet straks weer uit de startblokken. // 35. Uit de archieven van Ten Mandere. // 36. De bib trekt een nieuw jasje aan. // 38. Agenda.

  16

  37

  26

 • 4 // Izine Izegem

  Vernieuwde schoolroutekaartenkomen eraan

  De leerlingen van de eerste graad van de Izegemse middelbare scholen krijgen in september nieuwe en herwerkte school-routekaarten uitgereikt. Deze kaarten bevatten plannetjes met daarop de meest aangewezen fietsroutes en een aantal concrete tips (openslaande portieren, dode hoek vrachtwagens, ) voor een veilige fietsrit van en naar school. De schoolfiets-routekaart wil de fiets aanmoedigen en het traject veiliger maken. Ze heeft bovendien een educatieve meerwaarde, want het is een middel om een klasgesprek over verkeersveiligheid en mobiliteit te houden en om te leren kaartlezen.

  Heemkring Ten Mandere richt binnenkort een cursus oud schrift in. De reeks bestaat uit 10 lessen waarbij aandacht wordt geschonken aan heel wat moeilijkhedenen de vormgeving van het alfabet door de eeuwen heen. De cursus is onder meer interessant voor wie bezig is met stam-boomonderzoek. Lessen zijn voorzien

  voor woensdagavond en worden gegeven door Bertrand Nolf, archivaris van Ten Mandere.

  De cursus kost 40 euro voor leden van Ten Mandere of 50 euro voor niet-leden. Inschrijven kan bij secretaris Freddy Seynaeve, meer info is verkrijgbaar op 051/30.58.31 of freddy.seynaeve@tenmandere.be.

  Cursus oud schrift

  Eerlijk ontbijt op 19 oktoberOp zondag 19 oktober is er van 8.30 tot 11 uur opnieuw eerlijk ontbijt in zaal Iso. Het ontbijtbuffet bestaat uit Oxfam fair trade-producten, aangevuld met bioproducten van biohoeve LochtingDedrie, fruit, groenten en ham van lokale landbouwers en heerlijk brood van de Izegemse bakkers. De bedoeling van het eerlijk ontbijt is mensen te laten kennismaken met producten uit eerlijke handel en bioproducten. Er wordt zoveel mogelijk aandacht besteed aan

  milieuvriendelijke verpakkingen en lokale producten. Bovenal wordt het eerlijk ontbijt een gezellig samenzijn met familie, vrienden en buren. Voor de allerkleinsten is er aangepaste animatie voorzien.

  BELANGRIJK Kaarten zijn enkel verkrijgbaar in VVK via

  personen van de verschillende deelnemende raden en op het stadhuis.

  MEER INFO thomas.segers@izegem.be - 051/33.73.75

  Het is niet altijd voor de hand liggend om een bedrijf over te nemen of over te laten.Daarom organiseert het Agentschap Ondernemen van 20 tot 24 oktoberde Week van de Bedrijfsoverdracht.In heel Vlaanderen vinden er dan infosessies plaats rond diverse themas: starten door overname, groei door overname, financiering van de overname, het continuteitsplan, enzovoort.

  Een overzicht van de activiteiten lees je opwww.weekvandebedrijfsoverdracht.be.

  Je kunt ook altijd een gratis infopakket Bedrijfsoverdracht aanvragen door het formulier in te vullen op www.agentschapon-dernemen.be of door te bellen naar het gratis nummer 0800/20.555.

  20 tot 24 oktober:Week van deBedrijfsoverdracht

 • september - oktober 2014 //5

  IN T KORT

  11.11.11 staat dit jaar in het thema van voedsel- verspilling. En achtste van de wereld- bevolking lijdt momenteel honger en toch wordt n derde van het geproduceerde voedsel verspild. 11.11.11 pleit dan ook voor een gedragscode die zon wereldwijde verspilling moet tegengaan. Je kunt zelf mee in actie komen door - Een Sorry is niet genoeg-actie te plannen

  in het weekend van 17, 18 en 19 oktober

  - Een Te lekker om te verspillen-verkoops-actie te organiseren in november, bij voorkeur rond het weekend van 8, 9, 10, 11 november.

  - Een andere fondsenwervende activiteit te organiseren in november.

  Registreer je alleszins wel op www.nietgenoeg.be. De stedelijke Noord-Zuidraad organiseert de jaarlijkse verkoop van 11.11.11-materiaal alvast van 7 t.e.m. 11 november. Op 8 november vindt er een politieke actie plaats op de zaterdagmarkt.

  Een smsje of mailtje als jouw reispas of identiteitskaart klaarligt op het stadhuis?Of als er een straat afgesloten wordt in jouw buurt? Of als de uitleentermijn van je bibliotheekboek binnenkort verstrijkt?Of krijg je graag een herinnering voor een activiteit van de jeugddienst? Of een verwittiging als het verkeer op de Rijksweg N36 helemaal dicht staat? Of -

  Binnenkort wordt het allemaal perfect mogelijk. Het stadsbestuur gaat namelijk

  van start met gerichte dienstverlening per sms en e-mail. We willen snel en heel gericht communiceren en daarbij zo kort mogelijk op de bal spelen. Maar dat kunnen we natuurlijk alleen maar doen als we beschikken over de nodige GSM-nummers en e-mailadressen. Daarom: ben je genteresseerd in deze vorm van dienstver-lening? Bezorg ons dan je gegevens via de knop op www.izegem.be. Hartelijk bedankt alvast. En wees gerust: we gebruiken deze informatie enkel voor gerichte communicatie.

  Nog steeds gezocht

  GSM-nummers ene-mailadressen!

  Ga je een woning kopen? Verbouwen? Aanpassen? Verhuren? Misschien heb je wel recht op een premie. Er bestaan premies voor de aankoop van een woning; voor de verbetering van een woning (rot schrijnwerk vervangen, elektriciteits-werken); voor de aanpassing van een woning voor levenslang wonen (plaatsen traplift, aanpassen bad naar douche, automatisering rolluiken) en voor de verhuur van een woning. Kom vr de start van de werken gerust eens langs naar de Huisvestingsdienst.

  Huisvestingsdienst Regio Izegem Kasteelstraat 13 - 051/32.16.22

  www.huisvesting-regio-izegem.be huisvesting@regio-izegem.be

  Recht op een premie?

  Cultuurminnend Izegem reikt elk jaar een cultuurtrofee uit. Deze trofee wordt gemaakt door een Izegemse (amateur-) kunstenaar en wil een persoon erendie zich verdienstelijk maakt(e) voorhet culturele leven binnen de stad. Mensen kunnen voorgedragen worden tot 30 september en dit vianele.descheemaeker@izegem.be.We verwachten maximaal 1 A4 waarop de nominatie wordt toegelicht.

  Nominatiescultuurtrofee

  Shoppen met tal van kortingen en voor-delen. De Steps Shopping Day is een interactieve shoppingdag met de nodige animatie, ondersteund wordt door Steps City Magazine en stad Izegem. Het ideale moment om je volledig onder te dompelen in het Izegemse winkelaanbod. Want shoppen kan je in Izegem zeker: in het centrum, maar ook in de deel-gemeentes vinden shoppers een veelzijdig en kwalitatief aanbod, op maat en op ieder budget. Ook de wekelijkse zaterdagmarkt maakt een uitstap naar Izegem meer dan de moeite waard.

  Zaterdag 11 oktober: Steps Shopping Day

  Zaterdag 18 oktober - 10.00 uurGrote Markt Izegem

 • NIEUWE COLLECTIE-10%

  Tot 30 september

  N I E U W WINTER 2014

  H E R E N

  Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.beGrote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.beGrote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

  Jack & Jones Boxershort

  (per aankoopschijf van 100 Jack & Jones) GRATIS

  3844 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd